Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Septiembre de 2010.

SANTS I REFRANYS: Hui comença setembre

Comencem l´any escolar, setembre 2010 a juny 2011. Comencem el treball molts. Comença el mes del canvi d´estiu a tardor.

Entre els 19 sants que podem trobar hui al santoral, en destaque dos:

Hui és SANT GIL. Què significa aquest nom, que va passar de nom a cognom, al menys al nostre poble. Recordem de les famílies gateres dir-se X..de Gil, referint-se a una persona que tenia aquest nom masculí. Gil deriva de Egidio. És grec. Significa "Fill de Egeo".

Hui també és SANT JOSUÉ. Es conmemora a aquest personatge de la Bíblia, fill de Nun, serv del Senyor, que al rebre la imposició de mans per Moisés, fou ple de l´espírit de sabiduria, i a la mort de Moisés va introduir de manra maravillosa al poble d´Israel, creuant el Jordà, a la terra de promissió (Jos, 1, 1).

Trobem un bon refrany per a setembre, dels molts que hi ha:

QUAN A SETEMBRE ACABES DE VEREMAR, POSAT DE SEGUIDA A OCTUBRE A SEMBRAR

En pose ara dos castellans:

MARZO Y SEPTIEMBRE SON CUAL HERMANOS: UNO DICE ADIÓS AL INVIERNO Y OTRO AL VERANO

SI EN SEPTIEMBRE COMIENZA A LLOVER, OTOÑO SEGURO ES

Climatològicament setembre és un mes important: suposa una transició entre dos estacions astronòmiques: l´estiu que es retira i l´hivern que avança. Segueixen acurtant-se els dies; per això es diu que la tardor es una espècie de primavera a l´inrevés: creixen les nits i menguen els dies i es passa progresivament del calor al fred. (extracte de l´article de Lorenzo García de Pedraza. Agrometereológo. Desembre de 2003. Recuperat a agost de 2010.)

 

FONTS:

http://www.meteored.com

http://www.aniversalia.com



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: Abocar el raïm al canyís

20100901100250-copia-de-dsc08056.jpg

Una altra de les estampes típiques de l´escaldà és la que contemplem hui. L´escaldador -en aquest cas un veí de la localitat veïna de Jesús Pobre, fent una demostració al riurau gran del Senyoret fa dos setmanes- aboca el raïm ja escaldat i buida la caça damunt del canyís.



DEMÀ DIJOUS, LA CONSELLERA SUCH POSARÀ LA PRIMERA PEDRA DE L´EDIFICI POLIVALENT JUVENIL

Demà dijous, 2 de setembre, a les 11 hores, arribarà a l´Ajuntament la Consellera de Benestar Social, Angélica Such Ronda. Serà rebuda per l´alcaldessa i les autoritats assistents. Signarà al llibre d´honor i s´explicarà el motiu de la visita. Després la comitiva es dirigirà al final del carrer del Grup Escolar, per dur a terme la col·locació de la primera pedra de l´Edifici Polivalent Juvenil, obra finançada íntegrament per la Generalitat Valenciana, per mig del Pla Confiança.

 

 



ARRANCA L´ESCOLA D´ADULTS: Matrícules de l´1 al 24 de setembre

20100901172035-fpa.jpg

El Centre de Formació de Persones Adultes (C.F.P.A.) de Gata inicia les seues activitats hui dimecres 1 de setembre del nou curs 2010-2011. De l´1 al 24 de setembre podeu acudir al Centre, ubicat al carrer del Grup Escolar, 32 baix dreta. El telèfon és 965756592. Cal portar necessàriament una fotocòpia del DNI, passaport o NIE. L´horari de matrícula és pel matí, de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores i per la vesprada de dilluns a dijous de 17.30 a 20 hores.

Què s´oferta?.

PROGRAMES D´ALFABETITZACIÓ I EDUCACIÓ BÀSICA FINS A L´OBTENCIÓ DEL TÍTOL DE GRADUAT EN SECUNDÀRIA.

PROGRAMES DE FORMACIÓ OCUPACIONAL QUE POSSIBILITEN L´ACCÉS AL MÓN DEL TREBALL: Cicles Formatius de Grau Mitjà de Formació Professional: preparació per a les proves d´accés, i Ofimática: Windows, Word, Acces i Excel.

PROGRAMES PER PROMOURE LA LLENGUA I CULTURA VALENCIANA. Valencià, Nivell Elemental, Nivell Mitjà, Nivell Superior.

PROGRAMES SOCIALS D´INTEGRACIÓ D´IMMIGRANTS: Castellà per a estrangers Nivell I; Castellà per a estrangers, Nivell II; Valencià per a estrangers: Nivell oral.

PROGRAMES PER A VIURE EL TEMPS D´ESBARJO DE FORMA CREATIVA: Malla i Macramé, brodats sobre tela i tul, calat. Jardineria. Balls de saló. Iniciació a la fotografia digital i Fotografia Nivell II. Elaboració i tast de vins. Restauració de mobles. Escola de Plàstica Experimental. Boixets, randa d´agulla veneciana, frivolité, brodat sobre tela i tul, calat, punt de ganxo. Encordat de cadires. Patchwork. Danses tradicionals i postisses. Usos medicinals, culinaris i agrícoles de les plantes autòctones. Presentació de Powerpoint. Tall i confecció. Treballem la llata.

Finalment, PROGRAMES D´INICIACIÓ AL CONEIXEMENT I ÚS DE LLENGÜES ESTRANGERES: Anglés Nivell I, Anglés Nivell II, Francés Bàsic, Francés Conversació.

Informació: Centre d´Adults Gata, Ajuntament.

Cartell anunciador dels programes del curs 2010-2011.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 1 de setembre

Fa 20 anys, la crònica de Gata a EL POBLE parlava de l´estiu. Fa 15 anys, la política era l´actualitat que manava.

1 DE SETEMBRE DE 1990, fa 20 anys:

Al diari EL POBLE que dirigia Bernat Capó des de Benissa, la "Crònica de Gata, una secció a càrrec de MIGUEL VIVES" publicava: "Veremar, escaldar i...a Sant Miquel, tot va a repèl".

1 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

El diari LA MARINA de LP publicava: "El alcalde no cobrará sueldo, sólo dietas y desplazamientos". També: "Oferta de empleo".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -141-

20100901173624-copia-de-grupambrector.jpg

La fotografia de hui és religiosa-social i poc ens aporta de documentació. Un grup de xicons que tenien entre 10 i 15 anys, estaven amb el vicari que els assajava. Pareix que siga després o abans d´una funció teatral, de les tantes que es feien. Aquells xicons hui tenen al voltant de vuitanta anys.



VISITA DE LA CONSELLERA DE BENESTAR SOCIAL ( I )

20100902175852-copia-de-dsc08087.jpg

Presentació del nou edifici polivalent juvenil

Els joves gaters comencaran la segona dècada del segle amb més qualitat de vida municipal. A l´agost o setembre de 2011 podran gaudir d´un nou edifici polivalent juvenil que hui mateix ha estat presentat al saló de plenaris de l´Ajuntament amb l´assistència de la Consellera de Benestar Social, Angèlica Such Ronda.

L´edifici pretén ser un gran punt d´encontre, amb versatilitat i amb el que es podran realitzar nombroses activitats. A la taula presidia la Consellera, junt amb l´alcaldessa Ana María Soler i el regidor de Joventut, Lluís Crespo.

Han assistits regidors i alcaldes de poblacions veïnes, així com els membres de la Corporació i representants d´associacions i col·lectius implicats en el projecte.

L´edifici, totalment finançat per la Conselleria de Benestar Social puja a 1.256.342 euros i estarà acabat en dotze o tretze mesos. El fa l´empresa Coinger, empresa constructora. S´enquadra dins del Pla especial de recolzament a la inversió productiva, "Plan Confianza".
L´edifici està pensat, digué Such, per albergar moltes coses en funció de la demanda, del que consideren els jovens. Recalcà Such que "els joves són el present i són el nostre futur i aquest edifici pot ser també un centre d´encontre intergeneracional".
Tindrà semisotan, planta baixa i tres altures. Recollirà les iniciatives, events, suggerimients i encontres dels joves i associacions de Gata. A la planta baixa destaca una ludoteca com a zona infantil i aules per a les noves tecnologies, així com un aula de jocs dinàmics. A la primera planta, i sempre sense perdre-li la cara al centre escolar al que mirarà l´edifici, destaquen sales polivalents, amb una gran sala audiovisual. A la segona planta hi haurà tallers i una sala polivalent que servirà d´aulari. A la tercera planta, es podran ubicar sales per a danses i per a estudis. A la planta semisotan està previst s´ubique tot el material de la cavalcada dels Reis, que fins ara estava a l´edifici antic que a aquest lloc hi havia.

Fotografia: La consellera al mig, junt amb l´alcaldessa i el regidor.

 



VISITA DE LA CONSELLERA DE BENESTAR SOCIAL ( i II )

20100902181213-copia-de-dsc08091.jpg

Primera pedra de l´edifici polivalent juvenil, dijous 2 de setembre de 2010.

La Consellera de Benestar Social, Angélica Such Ronda, i l´alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, han posat aquest matí dins d´una arqueta els components del què són la primera pedra de l´edifici. Per a la posterioritat, a l´arqueta hi ha quatre periòdics de la jornada de hui (EL MUNDO -d´àmbit nacional-, LAS PROVINCIAS -d´àmbit regional-, INFORMACIÓN -d´àmbit provincial- i CANFALI MARINA ALTA -d´àmbit comarcal). També les típiques monedes de curs legal, dos actes de col·locació de la primera pedra, una signada per la consellera i l´altra signada per la alcaldesa, i un llibre de les festes patronals d´aquest any 2010.

Fotografia: Moment de signar les actes, amb els periòdics i l´arqueta preparats.



SANTS I REFRANYS: Hui 2 de setembre és sant Antolí

SANT ANTOLÍ és el sant que hui es festeja. Nom històric i a la vegada abans més comú que ara. És el patró dels caçadors. Naixqué al segle III a la Galia Narbonense. Encara que nascut de sang reial va preferir dedicar-se a la vida religiosa. Es conta que quan el rei Sancho de Navarra anava a disparar a un cèrvol en una caceria se li paralitzà el braç a una cova i van descobrir que allí estava soterrat el cos del sant.

Cal buscar un refrany que en castellà rima millor, referit al mes que estem començant:

SEPTIEMBRE, EL QUE NO TENGA ROPA QUE TIEMBLE

FONT:

http://www.elalmanaque.com

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 2 de setembre

Trobem publicat fa 15 anys, les pluges. Fa 10 anys, la notícia era urbanística.

2 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

En general, a LP, es parlava de la tormenta i pluges de la Marina Alta i de Gata.

2 DE SETEMBRE DE 1990, fa 10 anys:

En gran, el titular de LA MARINA de LP: "La urbanización de la zona dotacional de "Les Sorts" en Gata de Gorgos tiene un presupuesto de 70 millones de pesetas". Al subtítol: "Las obras acondicionarán la instalación de agua, luz, los accesos y las aceras". També en un "ladillo": "Polideportivo municipal".

Hui per hui encara no està aclarida la urbanització de la zona i ja són deu anys.



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: escampar al canyís

20100902184252-escalda3.jpg

Escampar els raïms que ha deixat l´escaldador sobre el canyís es també una part de l´escaldà. Normalment s´encarregat les dones d´aquest menester, si no les hi havia com en aquest cas de la fotografia, ho feien els homes. Al canyís estava preparat amb els pilons corresponents, quasi sempre cinc pilons, per tal de que després a les piles de canyissos no es tocaren uns als altres a l´hora d´empilar-se.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 142 -

20100902185631-copia-de-grupsgent.jpg

La fotografia de hui torna a ser d´un grup, en aquest cas la quintà del 1957. Es van voler reunir i amb ells el rector, el Pare Vicent (Vicente Llopis Bertomeu). Com vegeu estan davant de la paret de l´església i més en concret baix de la creu dels caiguts.



NASIO CARDONA TORRES, 4rt a SAO PAULO (Vertical Running)

El corredor d´escalons de gratacels, NASIO CARDONA TORRES (de pare xabienc i mare gatera) va ser quart a l´Edifici Nestlé de Sao Paulo (Brasil) a la modalitat de Vertical Running, que va disputar el passat diumenge 29 d´agost. Una llàstima, perquè estigué a 3 segons del pòdium, per davall de Gasperi, Ruga i Novotni. Així i tot va fer una crono de 3 minuts i 51 segons, tot una revolució en aquest esport. Ara espera i descansa impacient, per tal d´afrontar el pròxim ret que serà a Barcelona, a l´edifici conegut com la Torre Collserola. Veurem si a casa, pot agafar pòdium.

( Extracte de la informació: http://www.xabiaaldia.es )



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: traure canyís

20100903164917-canyis44.jpg

Proseguim amb aquesta sèrie,ja que tenim més fotografies que il·lustren un "art", un costum agrícola, que està en vies de desaparició. Per a què estiga a la retina, es bo anar repassant els moments més importants. Hui tractem l´estampa de traure el canyís. Una vegada l´escaldador aboca el raÏm, s´escampa sobre el canyís i està tot ple, és la hora de eixir cap al sequer, és la hora de traure canyís. Els homes feien aquesta tasca, agafant el canyís amb les dues mans, un davant i l´altre darrere. En arribar al lloc el depositaven sobre el sòl, però poc a poc.



SANTS I REFRANYS: 3 de setembre, sant Gregori

20100903170514-0312-san-gregorio-magno.jpg
Tercer dia de setembre. Es festeja hui al que fou papa, Gregori Magno. Gregori significa Vigilant i ràpid. Gregori el Gran va arribar a ser Gregori I, papa i doctor de l´Església, que sent monjo exercí ja de legat pontifici a Constantinopla i després, en tal dia, fou elegit Romà Pontífex.
A Gata cal dir que abans hi havia més Gregoris, també dit "Gargori". Ara encara n´hi ha alguns.
Com sempre busquem hui també algun refrany. Dos generals de setembre:
AL SETEMBRE, QUI TINGA LLAVOR QUE SEMBRE

EL SETEMBRE ÉS VEREMADOR, I ES FA VI, EL BÓ I MILLOR

FONTS:
Imatge extreta de http://www.tradicioncatolica.com. Sant Gregori Magno, papa (Gregori I).


GATA VA SER NOTÍCIA...un 3 de setembre

Fa 15 anys un pi era notícia.

3 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

En un breu de LA MARINA de LP es donava compte de la notícia: "Talan el gigantesco pino de la carretera de "les Boleires". La causa era la tormenta del 20 d´agost d´eixe any que el va partir per la meitat.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 143 -

20100903172117-pastorets.jpg

La fotografia de hui torna a ser d´un grup de xicons que feien teatre o representaven als nadals alguna escena de pastorets. Les vestimentes d´ells i elles i tots en el quadre formen un conjunt molt graciós i bucòlic.



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: Canyissos al sequer

20100904092938-sequer.jpg

Utilitze una fotografia en blanc i negre, per tal de mostrar com estava el sequer, una vegada posats ja alguns canyissos, els quals anaven a formar part de tot l´escaldó. Es poden observar els que ací s´anomenaven pinatells, a altres pobles bous. 

Des de demà utilitzaren noves estampes, d´unes altres escaldades...i nous moments, a la fi d´anar posant més fotografies de l´escaldà.



SANTS I REFRANYS: 4 de sembre, sant Moisés

El sant que hui festejem és SANT MOISÉS.
Tots recordem qui era i què va fer. Era un profeta elegit per a lliurar al poble oprimit a Egipte i conducir-lo a la terra de promissió. També se li revelà Déu al mont Sinaí, dient-li: «Jo sóc el qui soc», i li proposà la llei per a regir la vida del poble elegit. Va morir ple de dies al mont Nebo, en terra de Moab, a les portes de la terra de promissió.
Continuant amb el refranyer valencià trobem, referent al setembre, i continuant amb el vi i la verema:
VI DE SETEMBRE A LES DONES FA ESTENDRE


GATA VA SER NOTÍCIA...un 2 i un 4 de setembre

20100904100254-image0-111.jpg

Tornem dos dies enrere, per a trobar fa 15 anys una notícia general al diari LA MARINA de LP. Les pluges eren notícia ja. Tal dia com hui, fa cinc anys, es publicava una notícia sobre el mercadet semanal i els sentits del tràfic del poble.

2 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

El titular més gran: "La lluvia fue beneficiosa para el campo en la Marina". A l´antetítol: "Sólo granizó en Vall de Laguart, donde dañó la cosecha de aceitunas y almendras". Al peu de fotografia de José Iglesias: "Una fuerte tromba de agua sorprendió el jueves a los vecinos de Denia y Jávea".

4 DE SETEMBRE DE 2005, fa 5 anys:

El diari de LA MARINA de LP publicava: "Gata modifica el sentido del tráfico en un paseo y una avenida". Al subtítul: "La medida permite ganar plazas de aparcamiento en varias zonas". En un requadre: "Traslado. El mercadillo vuelve a la Plaça Nova". Al peu de la fotografia, la mateixa que ix al blog: "El mercadillo de los viernes en la Plaça Nova, donde ha vuelto después de abandonarla hace tres años y medio".

  

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 144 -

20110212184137-copia-de-image0-15.jpg

LA FOTO HA ESTAT MODIFICADA PER DUPLICAT, EL 12-2-2011.

Vaig arribant dia a dia a les 150 fotografies. Ara li toca el torn a un retratet, com deien abans, en el qual es veu a dos germanes, María i Fina, a la processó del Corpus, ja que es veu l’enramat de la murta.



LA VOLTA CICLISTA A ESPANYA...PROP DE GATA ( I ): pas per Xàbia.

20100905172531-copia-de-dsc08121.jpg

A sis kilòmetres de Gata ha passat la "serpent multicolor" que formen tots els ciclistes que participen en la 75 edició de la Volta Ciclista a Espanya. Molts gaters s´han acostat a la rotonda d´encreuament de la carretera que entra a Xàbia i la que va cap al Poble Nou de Benitatxell. Al voltant de la 1 del migdia els corredors passaven per aquest punt. L´etapa de hui, la 9 de la Volta, s´havia iniciat a Calp, ja dins la Marina Alta, i conclou a Alcoi. Ha passat pels municipis costaners de la comarca, com Benissa, Teulada, Poble Nou de Benitatxell, Xàbia i Dénia, per a endinsar-se cap a dins la muntanya..

A la fotografia, el moment que els corredors arriben a la rotonda d´entrada a Xàbia, venint de Poble Nou de Benitatxell.

L´etapa de hui és de 187,7 kilòmetres, prou dura i de mitja muntanya. A la nostra comarca han passat els alts del Montgó i del Coll de Rates. L´arribada està prevista a Alcoi i a hores d´ara, les 17.15 s´acaba de passar pel port de Torremanssanes de segona categoria, coronant-lo primer Gonzalo Rabunal Río, seguit de Óscar Pujol i David Moncoutie, escapats junt amb altres sis. El líder actual, a falta d´acabar aquesta jornada és Igor Antón Hernández, de l´equip Euskaltel-Euskadi.

 



LA VOLTA CICLISTA A ESPANYA PROP DE GATA ( i II ): pas per Pedreguer.

20100905173331-copia-de-dsc08126.jpg

També a uns 6 kilòmetres, però en lloc opost i altra població ha passat també la Volta Ciclista a Espanya. En aquest cas per Pedreguer. Després de travessar la carretera de la Plana i recorrer la ciutat de Dénia, la carrera s´ha dirigit cap a Ondara, on estava ubicat un sprint intermitjà. D´ací cap a la rotonda de Beniarbeig a Pedreguer i a aquest poble en tornat a veures molts gaters que no han volgut perdre´s, de nou, el pas, camí ja de la Llosa de Camatxo, alcanalí i parcent, abans de pujar el Coll de Rates. Moltíssima expectació i quan han passat per Pedreguer anaven vuit minuts avançats a l´horari donat per l´organització.

A la fotografia, una bonica panoràmica amb els corredors del pelotó eixint del poble de Pedreguer camí de la Llosa. Al fons la muntanya de la Sella. 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: tota la família participant

20100905174540-copia-de-fotos3.jpg

Continuant la sèrie d´estampes relacionades amb l´escaldà, la de hui diumenge és típica: tota la família participava en el procés d´el·laboració de l´escaldà. A la fotografia vegem molts, quasi tots, dels elements necessaris d´aquesta tasca agrícola. En primer lloc, cabassos plens de raïm. Mig agatxat el llenyater tirant llenya dins del fornet. La caldera també es veu i més a dins la caça i la caceta. L´escaldador es dirigix a agafar un cabàs. Cap a la dreta de la imatge vegem la pila de canyisso, dos dones, una xica i un xic, escampant al canyís el raïm ja escaldat. Observeu com la dona més major porta guants.



SANTS I REFRANYS: hui recordem a la Beata Madre Teresa de Calcuta

20100905180306-madre-teresa-calcuta.jpg

Per la importància que ha tingut en els últims anys la seua figura, la seua missió i el seu llegat, hui 5 de setembre recordem a la Beata Madre teresa de Calcuta, perquè hui fa 13 anys que va morir a la Índia.

Va ser fundadora de les Missioneres de la Caritat, religiosa del segle XX. Li dien Gonhxa Agnés Bojaxhiu i després religiosament va passar a ser Madre Teresa de Calcuta. Naixqué el 26 d´agost de 1910 a Skopje (Macedònia) i va morir el 5 de setembre, com he dit, de 1997 a Calcuta (Índia). Fou declarada venerable el 20 de desembre de 2002 per Joan Pau II i fou beatificada pel mateix papa el 19 d´cctubre de 2003.

No m´oblide d´algun refrany que trobem a la web dels polsims de refranys http://polsim.blogspot.com.

SI EL SETEMBRE NO TÉ FRUITA, L´AGOST S´EMPORTA LA CULPA

FONT:

http://www.santopedia.com

Imatge de la Madre Teresa extreta de la pàgina: http://elsoldesantiago.com.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 5 de setembre

20100905181844-image0-112.jpg

Fa 20 anys les associacions gateres eren notícia.

5 DE SETEMBRE DE 1990, fa 20 anys:

Al diari LA MARINA de LP es publicava: " 4.756.000 pesetas de subvención, ha concedido el Ayuntamiento, a diversas entidades culturales y deportivas". Al subtítol: "En el último pleno de la corporación municipal". Al peu de la fotografia, la mateixa que il·lustra ací el blog: "Junta Directiva de las Amas de Casa". 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 145 -

20100905183200-volta.jpg

Com hui ha passat la Volta a Espanya molt prop de Gata, per Xàbia -encreuament al Poble Nou- i per Pedreguer, recupere una postal de la Volta al seu pas per Gata, de la col·lecció www.todocoleccion.net que és tota història. Observeu com els corredors venen de Teulada i estan quasi per baix del pont del tren, a la carretera General. Observeu l´establiment de l´"Oasis Bar restaurant" amb les banderes i el Seat 600 i les sombrilles. Nombroses persones dalt del pont mirant el pas dels corredors.



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: ventar la pansa

20100906172257-copia-2-de-fotos2.jpg

Una vegada el raïm convertit en pansa, el llaurador passava a ventar des del cabàs on es recollia la pansa a l´estora, la mateixa pansa. Es posava on el vent li fora favorable i el mateix s´emportava les pallorfetes del canyís que puguera tindre el cabàs. Un treball pacient i tranquil, que calia fer amb molta cura i saviesa.



SANTS I REFRANYS: dia 6, es recorda al Beato Diego LLorca LLopis

20100906173700-llorca-llopis.jpg

El Beato Diego Llorca Llopis es recorda hui 6 de setembre, perquè va ser martiritzat, així consta en la seua biografia, tal dia com hui precisament a l´eixida de Gata. Fou ordenat prevere i fou màrtir de la passada contienda civil. Va nàixer el 2 de juliol de 1896 a Oliva (València) i va morir, com he dit, el 6 de setembre de 1936 a Gata. Es diu que per on està ara el poligon industrial de Gata és per on va ser assassinat. El seu procés està en marxa.

A la imatge, un retrato del prevere Diego Llorca Llopis.

A l´apartat del refranyer i com és temps ja quasi de verema, trobem aquest refrany:

AL SETEMBRE, VI BER BEURE

i aquell tan famós:

EN SETEMBRE, QUI TINGA BLAT, QUE SEMBRE.

FONTS:

http://www.santopedia.com

http://refranyer-tematic.blogspot.com

 

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 6 de setembre

Fa 15 anys el temps tornava a ser notícia:

6 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

En general de LP es publicava sobre el temps, la gran tromba d´aigua i granissada, que afectà a la comarca i a Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 146 -

20100906175158-copia-de-image0-57.jpg

La fotografia de hui ens transporta a "la mar de Xàbia" junt amb uns joves que ara ja són majors. Abans, a la grava i a la platja de Xàbia els gaters solien anar sovint per l´estiu, a fer-se la paelleta, com en aquest cas, a banyar-se en carro i tornaven a la nit. Ara aquesta aventura és impensable en els temps i cotxes que corren, però en els anys 40 era un plaer gaudir d´aquest viatge de deu kilòmetres i per molt paratges verges. Ara és molt complicat comparat amb aquelles jornades bucòliques cap a la mar.



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: desempilant la pansa

20100907201740-carlos1.jpg

Inicie ací i hui una nova sèrie de fotografies preses a la caseta de Carlos "el Sastre" (de Paleres) fa dos anys. "La Seranda" va fer una escaldà on va participar molta gent, D´aquell matí també puc anar posant estampes de l´escaldà...completant tota aquesta sèrie de setembre.  

La fotografia de hui ens mostra com es desempila la pansa, matí darrere matí, o després d´un temporal. Els canyissos, com també es pot veure, estaven a les serandes, i poc a poc, els renderos anaven desplegant-los per tot el sequer. Al fons, podem veure el riurau i una de les veles que es podien utilitzar per a tapar els canyissos o qualsevol material del camp.



SANTS I REFRANYER: 7 de setembre, Santa Regina

És hui SANTA REGINA. Vixqué al segle V. Regina fou una piadosa donzella, filla d´un ciutadà pagà de Autun  (Alesia), localitat de les Galies. La mare de Regina va morir al donar la llum i fou entregada a una nodrissa, que era cristiana i que l´educà en la fe.

També es celebra la "Virgen de los Llanos", molt volguda per terres albacetenyes i manxeges.

Per al refranyer pose hui altre general del mes, que ve a reflexar el temps que estem tenint ara mateix:

BON TEMPS PEL SETEMBRE, MILLOR PEL DESEMBRE

FONT:

http://refranyer-tematic.blogspot.com



GATA VA SER NOTÍCIA: un 7 de setembre

20100907204701-image0-113.jpg

Fa 20 anys va ser notícia la sort a Gata, concretament la loteria. Fa 10 anys l´entrada a les classes també era notícia, com ho pot ser hui, ja que despusdemà dijous s´incorporaran els xicons de Primària.

7 DE SETEMBRE DE 1990, fa 20 anys:

A LA MARINA de LP es publicava: "Se cumple un año de los dos "gordos" de la Lotería Nacional". A l´antetítol: "Cayeron el 2y 9 de septiembre de 1989; el más grande fue el de 1987". A la fotografia que reproduïm podem veure a Paquita i Benjamín, hui difunts. Al peu de la fotografia: "La lotera y marido, frente a su Administración".

7 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

A general de LA MARINA de LP trobavem, amb algunes dades de Gata: "Aumenta el número de niños matriculados en los colegios de Primaria de la Marina Alta". Al subtítol: "Cerca de 10.000 alumnos inician hoy sus clases en los centros de la comarca". Es parlava de Gata i el seu col·legi "Santíssim Crist".

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 147 -

20100907205409-copia-de-image0-34.jpg

Fem una mica de memòria i recordem que abans els bous els tancaven a la fàbrica de la conserva, actualment fàbrica dels Salvans, per la part de darrere amb entrada pel carrer Jaume I. Els bous que portaven del Puig (València) els rodejaven ahí i des d´aquella part del poble es feien les entrades pel carrer La Bassa. Al migdia portaven els bous a pasturar cap a la Rana, pel camí de la Trilladora. ¡¡ Què temps que ja no tornaran per a res !!. 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: De raïm a pansa

20100908161853-carlos2.jpg

La conversió de raïm a pansa la podem notar pel canvi de color que fa el fruit. A aquesta fotografia, feta com deia ahir a la caseta de Carlos de Paleres, en un reportatge de 2008, es nota perfectament tots els canyissos escampats al sequer del dia d´abans o de dos dies màxim. També es poden veure perfectament els pilons, normalment cinc, que té cada canyís.



SANTS I REFRANYS: Dia 8, Mare de Déu del Loreto i Sant Sergi

20100908163703-loreto.jpg

És festa major a Duanes de la Mar de Xàbia. La MARE DE DÉU DEL LORETO es celebra hui dia 8. També li dien antigament la Mare de Déu del Caduf. Es commemora el Naixement de la Verge Maria. Per tal de festejar a la veïna Mare de Déu encara podeu acostar-se a Xàbia. Aquesta vesprada, a les 19 hores és el passacarrer per recollir majorals i majoralesses. A les 20 hores será la solemne processó pels carrers de Duanes. A les 22.30 hores hi haurà ball amb l´orquestra Bulevar al Passeig Marítim i l´últim acte de les festes 2010 el castell de focs artificials a la mitjanit.

Aquesta Mare de Déu també es festeja a localitats valencianes com ara Algemesí i Sueca, entre d´altres.

També es hui la festa de SANT SERGI. Va ser papa. A Roma, a la basílica de Sant Pere es troba soterrat el papa Sant Sergi I, d´origen siri, que treballà en favor de l´evangelització de Sajonia i de Frisia.

En quan als refranys, busquem un castellà relacionat amb la Mare de Déu que es festeja hui:

CUANDO LA VIRGEN LLEGA, LA GOLONDRINA SE VA

Vol dir que pel naixement de la Mare de Déu és l´època en la qual les tormentes comencen a refrescar l´ambient, encara que no siga el cas de hui, i les oronelles comencen la seua particular emigració cap a Àfrica, formant grans i espectaculars bandaes.

FONTS: http://www.santopedia.com i http://www.meteored.com.

Imatge extreta de la fulla http://m1.paperblog.com.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 148 -

20100908165351-quinta77.jpg

Hui no publique notícies passades fa 20, 15, 10 i 5 anys, per no coincidir cap amb el 8 de setembre, però seguisc fidel a la cita diària amb la fotografia antiga del dia, que ja està pel número 148, a dos de les 150.

Dit això, ens centrem hui amb una foto que, malgrat a ser de 1977, tan sols de 33 anys, ja és història. Es va fer la foto de la quintà del 77 al nou camp de futbol "Les sorts" que hui quasi està a punt de desaparéixer com a tal i ser substituit pel nou camp de futbol de gespa artificial.

Per això el fotografiar-se els festers agatxats i les festeres amb el vestit de gala dretes té la seua història, ara que el camp expira...

 

 



MOR LA DONA MÉS VELLETA DE GATA

20100909084804-moncho1.jpg

LA CENTENÀRIA MARÍA PASTOR PASCUAL TENIA 101 ANYS I 5 MESOS

La dona més velleta del poble de Gata va morir ahir a València, on estava a casa de un dels seus fills, Pepe. María Pastor Pascual ("la mare dels Monchos", com se li coneixia popularment) tenia 101 anys i 5 mesos, ja que va nàixer al Poble Nou de Benitatxell el 26 de març de 1909. Es va casar amb el Ti Pepe Moncho i va tenir dos filles, ja difuntes, i sis fills.

Tots els seus fills són molt coneguts al poble i fora d´ell. Així són fills de María l´escriptor i professor Jesús Moncho; l´escriptor i mestre, Eduard Adolf Moncho; el Jutge de Pau de Gata, degà dels jutges de la comarca i província, Miguel Moncho; el director de la CAM de Gata, Paco Moncho, a més de Pepe, també professor, i Joaquín, que junt amb Miguel va seguir els passos de son pare el·laborant artesanalment graneres i pinzells de palma. 

A María li agradava molt estar amb les portes obertes de casa i mirant qui passava pel carrer. Fins fa poc la podien veure a la seua mecedora esperant passar els dies. El diumenge més pròxim al seu centenari, març de 2009, tota la família li va preparar una gran festa. Missa a la qual va assistir i un dinar a la Venta de Posa.

María deixa a la seua llarga descendència: les dos filles i els sis fills, a més de 14 néts i 7 rebesnéts. El soterrament per la seua ànima serà a l´església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata aquesta vesprada a les 19 hores.

Ara, Gata conserva sols una centenària en vida. Francisca Costa Diego va fer els 100 anys el passat 13 de març d´aquest any, 2010. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és la Mare de Déu d´Aránzazu

Hui és la festa d´aquesta Verge, la MARE DE DÉU D´ARÁNZAZU, tan volguda entre Guipúzcoa i Álava. És la patrona de Guipúzcoa.

També és la festa de SANTA MARÍA DE LA CABEZA, esposa de Sant Isidre Llaurador.

També es festeja a SANT PERE NOLASCO, deixeble dels negres. Mort l´any 1654. 

Finalment, també és la festa hui de SANT GREGORI, confessor, a qui se li creu natural d´Alcalá del Río (Sevilla); va viure pels anys 504. Els Reis Catòlics, al trobar-se en el seu temps el seu sepulcre, construiren alguns temples en el seu honor i estengueren la seua devoció per Andalucia.

Relacionat amb el vi i la verema, recollim per a hui aquest refrany:

EL SETEMBRE ÉS VEREMADOR I ES FA VI DEL BO I MILLOR

FONTS:

www.mercaba.org i http://www.masrabassa.com.



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: L´escaldó preparat

20100909154914-carlos3.jpg

L´estampa de hui és autèntica, com abans. En primer terme podem veure els cabassos de llata, com toca ser. Tots preparats per a fer un escaldó. L´escaldador, en aquest cas Carlos, està preparant la caldera. Al fons, un bancal de ceps.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 149, d´ahir dijous -

20100910083121-copia-de-image0-33.jpg

La foto de hui correspon a ahir dijous dia 9. Les fotografies de persones fan recordar als parents i amics aquells moments dels éssers volguts i estimats. Aquesta parella de xicones, pujant la Vespa un dia de festa, portaven ja abrics i deuria ser cap a Pasqua, és una bona mostra d´el que dic.



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: pilons i llenya

20100910083844-carlos4.jpg

Dos elements molt importants en el procés de l´escaldà són la llenya i els pilons. Aquests últims ja no s´en veuen, perquè la gent que no escalda els ha utilitzat per a altres fins. Ací en podem veure un muntó, al costat de la llenya que serà cremada per a botar foc a la caldera. Junt a la pila de canyissos Angelita, la mare de Carlos, espera el moment d´escampar el raïm.



HUI FA EL BLOG 5 MESOS: 10 abril-10 setembre 2010

20100910085318-5mesos-6900.jpg

Arriba el blog del CRONISTA DE GATA (Alacant), sempre per a distinguir Gata de Cáceres, allà a la Serralada de Gata, arriba dic als 5 MESOS. L´aventura i compromís amb els fidels usuaris, que em consta són cada dia més i més fidels, va començar el 10 d´abril d´aquest any, vespra de la festa de sant Vicent Ferrer, i de moment ha arribat al dia de hui.

A la fotografia que acompanya l´article pose una de les publicacions últimes, de la sèrie que encara està vigent, les estampes de l´escaldà. Per supost la sèrie de fotografies antigues continua viva i arribarà hui a la fotografia 150, una bona xifra.

Finalment, si es fixeu al contador jo he estat l´usuari 6.900 just. Estem prop als 7.000 usuaris que han entrat al blog i dins d´ell a qualsevol de les seccions, la qual cosa m´anima més a continuar dia a dia a estar amb els usuaris gaters o simpatitzants, estinguen a Gata o fora, per tot arreu del món.

 



SANTS I REFRANYS: Hui és sant Nicolau i sant Eduard

20100910091258-nicolau.jpg

Dos onomàstiques de sants que tenen o han tingut alguna persona de Gata amb el seu nom.

SANT NICOLAU DE TOLENTINO era italià. Naixque a Fermo l´any 1245 i muigué a Tolentino, poble del Piceno italià en 1305. Fou prevere, religiós de l´Orde d´Ermitanys de Sant Agustí. A la imatge, apareix el sant en un retaule ceràmic.

També és hui la festa de SANT EDUARD. Sant Eduard Barlow era anglés, prevere de l´Orde de Sant Benito, màrtir.

Pel que fa al refranyer, continuem amb el particular record al vi i la verema i trobem aquest:

AL SETEMBRE, EL VI ESTÀ PER VENDRE

FONTS:

http://www.santopedia.com/santoral i http://www.astrogea.org.

Imatge de Sant Nicolau de Tolentino extreta de www.retabloceramico.net.  



GATA VA SER NOTÍCIA...un 9 i un 10 de setembre

20100910152601-image0-114.jpg

Publique unides les notícies del 9 i el 10 de setembre. Fa 15 anys el parc municipal de La Font del Riu i el jutge de pau Miguel Moncho eren notícia. Fa 5 anys, la notícia era esportiva.

9 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP es publicava: "Miguel Moncho, considerado el "decano" de los jueces de paz de la Marina Alta". A l´antetítol: "Desempeña el cargo en Gata de Gorgos desde hace 19 años". Al peu de la fotografia es podia llegir: "Miguel Moncho Pascual juró su cargo por primera vez en mayo de 1976". * Es concidència que ahir va ser notícia la mare del jutge Miguel Moncho, per la seua mort i per ser la persona més vella del poble. Hui ho és ell, un dels seu sis fills, al que des de el blog li done el pèsame, igual que a tota la resta dels seus germans i resta de família*.

10 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

També a LP: "La comisión de gobierno reclama a la Generalidad seis millones de pesetas". A l´antetítol: "Para acondicionar barrancos y parques". Al peu de la fotografia, la mateixa que es reproduix al blog: "El parque de la "Font del Riu" podrá mantenerse con el Plan de Empleo Rural". Als "ladillos" podíem llegir: "Proyectos municipales". "Áreas recreativas" i "Informes favorables".   

10 DE SETEMBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA de LP es publicava: "Inauguran el pabellón deportivo tras 5 años de obras".  



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 150 -

20100910153525-copia-de-image0-50.jpg

Ja estem a la fotografia 150. Quan va començar aquesta sèrie era una aventura. Ara és ja tot un clàssic dia a dia.

La fotografia de hui torna a ser d´un grup. En aquest cas de xics i homes que estan fotografiats junt amb un gran ninot de neu. La gran nevada del 56 podria ser i a la zona de la muntanyeta del Calvari, ja que es poden divisar a la part superior de la fotografia els xiprers menuts un al costat de l´altre. Les xaques que porten els nostres amics, a més de les boines i capells, donen a entendre el fred que faria.  



SANTS I REFRANYS: 11 de setembre, Santa Teodora i diada catalana

20100911093445-diada.jpg

Amb relació al santoral hui es celebra a SANTA TEODORA, dona caiguda per sorpresa en adulteri; després plorà el seu pecat en un monestir de la Tebaida, disfressada d´home durant molts anys. La seua vida, escrita per Nicéforo Calixto, corregué per tota l´Edat Mitja com a model de virtuts. Era d´Alexandría, any 480.

Però l´11 de setembre es celebren més coses, una d´elles molt dolenta. És l´aniversari del fet que cap persona amb seny voldria que haguera passat fa 9 anys, em referisc a l´atentat de les Torres Bessones a New York, i que es recordarà per sempre.

Per altra banda, hui és la DIADA A CATALUNYA, festa a tot el país català. A nivell esportiu, també hui s´estrena el Camp Nou a les 6 de la vesprada a la temporada 2010-2011, Barça front a l´Hércules d´Alacant. Veurem com resulta el partit.

És hui la Diada Nacional de Catalunya perquè es commemora la caiguda de Barcelona en mans de les tropes borbòniques pel duc de Berwick durant la Guerra de Successió Espanyola, l´11 de setembre de 1714. També es recorda la cosegüent abolició de les institucions catalanes després de la promulgació dels Decrets de Nova Planta, l´any 1716. El Parlament de Catalunya declarà el dia festa Nacional catalana, en 1980.

Com sempre, busque algun refrany i recuperem del dia de Sant Nicolau, que fou recetment, aquest:

SANT NICOLAU, OBRI LES PORTES AMB CLAU

FONTS:

www.mercaba.orghttp://es.wikipedia.org i http://2001refranes.iespana.es.

Imatge extreta de http://www.sima.cat.

 

 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: Dos escaldons al sequer

20100911181010-carlos5.jpg

L´estampa de hui no té perdua, donat que hi ha molts elements on fixar-nos. Al sequer es poden veure els dos escaldons. Més avall la quasi pansa de dos o tres dies. Més prop de la caseta l´escaldó que estava fent-se en el moment de fer la fotografia. També es pot veure molt bé "La Seranda", precisament per on estan posats els pinatells. La Seranda és el nom d´aquest lloc que conserva encara la tradició de l´escaldà. Podem veure també el carro, els cabassos cul per amunt del raïm ja escaldat, per a què es sequen. La caseta i el gran garrofer. Al fons, l´imponent Montgó.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 11 de setembre

Precisament la pansa, ara que estic posant al blog la sèrie d´estampes de l´escaldà, era notícia fa 5 anys.

11 DE SETEMBRE DE 2010, fa 5 anys:

Un breu i una fotonotícia titulava a LA MARINA de LP: "La pansa sigue en Gata".

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 151 -

20100911183126-copia-de-image0-32.jpg

La fotografia de hui no és tan antiga, però ja té la seua història. Pertany a les festes de la Font del Riu, quan feien "falla" que deia el barri, encara que per ser sant Joan semblava més una foguera. El tema de la "OTAN" estava candent i els anys 80 del segle XX encara feien aquest monument al carrer Lepanto. Ara, han passat 30 anys i ja no es fa foguera. També ha canviat tot el paisatge urbà que envolta el monument. Amb el segon pont urbà de Gata i la casa dels Botella la part dreta de la imatge, en la qual es veu una valla, està totalment canviada.



SANTS I REFRANYS: 12 de setembre, el Dolç Nom de María

Hui és la festa de les Maries. L´onomàstica més generalitzada entre les dones, sens dubte, sobre tot abans. Santa Maria, el DOLÇ NOM DE MARÍA o el Sant Nom de María, que de totes maneres diu el santoral que és hui.

Segons costum dels jueus, vuit dies després del naixement de la Verge, els seus pares l´imposaren el nom de Maria. Cel·lebrada primer a Espanya, aquesta festa fou estesa a tota l´Església pel papa Sensio XI, en 1683.

El nom hebreu de Maria, en llatí "Domina", significa Senyora o Soberana.

Una altra advocació de la Mare de Déu es cel·lebra hui: NOSTRA SENYORA D´ESTÍBALIZ, nom basc.

Pel que fa al refranyer, el busquem hui en castellà, per allò de la rima:

SI EN SEPTIEMBRE COMIENZA A LLOVER, OTOÑO SEGURO ES

FONTS:

http://magnificat.ca i http://www.meteored.com.



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: bull o no bull la caldera?

20100912171405-carlos6.jpg

L´estampa de hui té com a protagonista l´escaldador. Ell és el que té que dir si bull o no la caldera, si li té que posar més foc el llenyater o no. A la imatge, es pot veure com Carlos, l´escaldador, espera que bullga la caldera. Els cabassos de l´escaldó del dia esperen un al costat de l´altre. La pila de canyissos, a l´esquerra, també.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 12 de setembre

Fa 20 anys els carrers de Gata i el turisme provincial eren notícia de primera mà. Fa 15 anys, la biblioteca era la protagonista.

12 DE SETEMBRE DE 1990, fa 20 anys:

En una columna d´INFORMACIÓN d´Alacant es publicava: "Colocados los nuevos rótulos en las ocho calles de la localidad".

En un gran titular de LA MARINA de LP, que jo signava amb el pseudònim de J.C. es podia llegir: "Se reúne la Junta de Fomento Provincial de Turismo". A l´antetítol: "Intensa actividad municipal y turística". Als "ladillos" de dins de l´article: "Colocados definitivamente los nuevos rótulos a la calles que cambiaron su denominación"; "Se inicia la matrícula de la EPA"; "Curso de pintura", i "Consejo Escolar, bienestar, fiestas y gastos de éstas". Al peu de la fotografia es posava: "Todos los representantes de turismo en la comarca quisieron posar para LAS PROVINCIAS, desde alcaldes y concejales hasta el presidente provincial del Patronato, José L. Calvo". (De Gata es podia veure a una jove regidora Ana María Soler, l´actual alcaldessa, plantada a la fila de darrere, la quarta per l´esquerra. No ha estat possible pujar la fotografia al blog, pel seu pes i grandària).

12 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP: "La falta de espacio, principal problema de la biblioteca".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 152 -

20100912180449-copia-de-image0-28.jpg

La fotografia de hui és d´un grup de joves gaters, que feien teatre aficcionat. Estaven a Teulada, 1951. El grup el dirigia el Ti Tonico El Polit. reconeguem a alguns dels joves i a un personatge popular del poble Pepe, agatxat davant. Xiquets que ara són ja majors i joves que ara són molt majors.



JA TÉ EL BLOG 7.000 ENTRADES

20100913151314-7000.jpg

Vostés, usuaris del blog del CRONISTA DE GATA, ho fan possible. Ja hem arribat a les 7.000 entrades. Si fa tres dies es complien 5 mesos des de que aquesta "aventura" va començar, hui ja tenim set millars d´entrades. I seguim com el primer dia. Hem encetat sèries o seccions i les hem deixades per altres, hem actualitzat i prioritzat, però sempre ha estat fidel des del primer dia que es va iniciar fa 153 dies, em referisc a les "Fotografies antigues (Gata en el record)". Siguem fidels i ferms i contiuen sabent coses curioses, fotografies, història, notícies i més cosetes del poble de Gata.

A TOTS SET MIL GRÀCIES.



LA "IAIA PINTORA" DE GATA IX A CANAL 9 TVV

20100913152735-copia-de-dsc08022.jpg

La veterana alumna del curs municipal de l´Escola Experimental de PLàstica "Antoni Vives" de Gata, Pepa Caselles, va ser la protagonista de uns minuts del programa de Canal 9 TVV de la vesprada "En connexió". El títol del blog és el posat per Canal 9 el passat dia 3 de setembre, quan es va passar el reportatge. Pepa Caselles ha format part de tots els artistes que han exposat a "art al Vent", exposició que fins ahir dia 12 de setembre estava prevista ser mostrada al carrer La Bassa i part del carrer Duquessa d´Almodóvar.

A la fotografia, podem veure a Pepa explicant el seu quadre de lamostra "Art al Vent" d´enguany, que té just darrere el del mig. Està de cara a la càmera. En el programa de Canal 9 TVV va mostrar la seua técnica "tan sorprenent com original" de fer l´art, i de pas es van mostrar algunes vistes urbanes de Gata.

Els deixe l´enllaç al vídeo que reprodueix el reportatge, per si volen gaudir dels moments de "ser famosa i ser reconeguda" a la Televisió Valenciana, de Pepa Caselles:

http://www.rtvv.es/programas/enconnexio/persona.asp?id=LaIaiaPintoradeGatadeGorgos



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: Omplint d´aigua la caldera

20100913153540-carlos7.jpg

L´estampa de hui també està al voltant de la caldera. L´escaldador i sa mare mirent fixament la caldera, que no sobrepasse el nivell. Però el poal està preparat per anar omplint la caldera d´aigua. És una altra tasca a fer abans de passar ja a l´acció. 



SANTS I REFRANYER: 13 de setembre, sant Joan Crisóstomo

Hui 13 de setembre, dilluns, el santoral marca que és SANT JOAN CRISÓSTOMO. Avança el mes dels canvis. Els xiquets ja van a l´escola i els xicons ho faran dimecres 15 a l´institut. Les tormentes asomen més en el cap de la gent que de veres i la verema comença a ser una realitat.

Sant Joan Crisóstomo va nàixer l´any 349 a Antioquia i va morir a Comana el 14 de setembre l´any 407, les dos regions a Italia. Era doctor de l´església i bisbe de Constantinopla. Ordenat prevere, li deien “Crisóstomo” per la seua gran eloqüència. Gran pastor i mestre de la fe a la seu constantinopolitana, va sofrir el desterrament.

Busquem ara un altre refrany del mes de setembre:

ALLÒ QUE L´AGOST MADURA, EL SETEMBRE HO ASSEGURA.

FONTS:

http://www.santopedia.com i http://polsim.blogspot.com



GATA VA SER NOTÍCIA...un 13 de setembre

20100914082541-image0-116.jpg

Amb un dia de retràs, repase les notícies dels dos dies, 13 i 14. Primer el dia 13. Fa 10 anys el personatge del dia era Toni Porra i es parlava dels Centres d´Adults de la comarca, entre ells el de Gata. Fa 5 anys la inauguració del pavelló poliesportiu cobert era la notícia.

13 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

A LA MARINA de LP el personatge del dia era "Toni Porra, un gatero experto jugador de "cau" " al subtítol: "En una partida gané a uno un traje y a otro, un carro de cebollas". Al peu de la fotografia posava: "Antonio Diego conocido como "Toni Porra".

Al mateix diari: "Los centros de adultos de la Marina Alta reciben 20 millones de subvención". Entre ells estava el de Gata, que va rebre 1.276.000 pessetes.

13 DE SETEMBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA de LP: "El pabellón polideportivo abre por fin sus puertas". Al subtítol: "Las obras de la infraestructura se han prolongado durante cinco años". Al peu de la fotografia, la mateixa que reproduisc al blog: "El alcalde de Gata y el secretario de Deportes cortan la cinta inaugural".

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 153 -, la d´ahir dilluns.

20100914083555-copia-de-image0-34.jpg

Actualitze la sèrie amb la fotografia que corresponia a ahir dilluns. Es tracta de l´estació del tren i la instantània pertany a una sèrie que es va fer molt interessant de vistes de Gata. La número 7 era de la "Estación del ferrocarril". Es pot veure la tanca de madera que separava l´estació del carrer. Les persones passetjant al voltant de la casa de l´estació i inclús per baix al costat de les vies. Un vagó parat i la caseta en primer terme. He deixat el segell del fotògraf que va fer la sèrie, que poc a poc anirà eixint al blog.



SANTS I REFRANYS: 14 de setembre, Sant Albert

SANT ALBERT fou bisbe i màrtir. Va morir a Tolemaida (Israel) en 1215. A Tolemaida (Sant Joan de Acre), prop de l´actual Haifa, a Palestina, Sant Albert (de Castro Gualteri), bisbe, que, traslladat de l´Església de Vercelli a la de Jerusalem, donà una Regla als eremites del mont Carmelo, mentre cel·lebrava la festa de la Santa Creu, que també és hui, fou assassinat per l´esquena.

També és hui l´EXALTACIÓ DE LA SANTA CREU. La festa de l´Exaltació de la Santa Creu, que al dia següent de la dedicació de la basílica de la Resurrecció és erigida sobre el Sepulcre de Crist.

Hui el refranyer el dediquem a un refrany castellà que cap valencià voldria escoltar, però que malauradament així passa a aquestes terres. Després d´una llarga sequera, no és el cas nostre de moment, venen les grans pluges. I el refrany diu:

SEPTIEMBRE SE TIEMBLE, PUES O SECA LAS FUENTES O SE LLEVA LOS PUENTES.

FONTS:

http://www.santopedia.com/santoral i http://www.infojardin.com.



NOU CURS PER ALS EMPRESARIS GATERS

20100914152047-curs.jpg

L´imparteix Juan Pablo Signes de Factoria d´Idees

El consultor de marques de Factoria d’Idees, Juan Pablo Signes, imparteix un innovador curs de creativitat als comerciants de Gata de Gorgos. Les classes, que van començar amb el mes de setembre, tenen com a objectiu ajudar els empresaris de les PYMES locals a desenvolupar una actitud creativa en la seua vida professional.

Incorporació de la creativitat com a sistema d’innovació per a la PYME” és el títol d’aquest curs nou que consta de 25 hores lectives, s’imparteix dilluns i divendres i ha estat subvencionat per la Generalitat Valenciana, des de la Conselleria de Comerç, Indústria i Innovació.

Juan Pablo Signes tracta de conscienciar els alumnes de què davant la situació econòmica actual la creativitat i la innovació són elements clau perquè les empreses es diferencien i aconseguisquen arribar de forma més eficient al seu públic objectiu. És per això que en cada sessió estimula la creativitat dels empresaris mitjançant la utilització de diverses ferramentes. Així, en estes jornades lectives es desenvolupen diferents activitats de caràcter molt pràctic i que inclouen des de la realització d’exercicis per promoure i canalitzar la creativitat, fins a l’aplicació de mètodes i tècniques com la dels sis barrets per a pensar.

Informació i fotografia facilitada per Factoria d´Idees. 



L´EMPRESA GATERA ENERTEC A LA FIRA DE VALÈNCIA

20100914123826-dsc00373.jpg

A la Fira Europea d´Energia Solar Fotovoltaica

Enertec ha assistit a la Fira Europea d´Energia Solar Fotovoltaica que s´ha desenvolupat a València entre els dies 6 i 9 de setembre. Aquest aconteixement, que ha anat de la mà de la V Conferència Mundial sobre Conversió d´Energia Fotovoltaica, s´ha convertit en el foro líder global per a la relació entre científics, empreses, fabricants i distribuidores de la indústria mundial.

Aquesta fira de quatre dies de duració ha portat al voltant de 900 empreses i organitzadores solars de distints païssos, així com a 40.000 visitants de tot el món. L´exposició, en paral·lel amb la conferència, ha ofert un aparador de la tecnologia i els proveedors de serveis implicats en el camp d´aquest sector. Per això Enertec ha estat present en aquesta important cita per a participar del debat sobre la situació actual del sector i conéixer les noves tecnologies, les últimes vies d´aprofitament de l´energia solar, etc.

En quan el panorama actual de la fotovoltaica, a la fira s´ha comentat àmpliament la decisió del Ministeri d´Industria, Turisme i Comerç, de retallar tan sols en un 5 per cent la prima per a les noves instal·lacions de fins a 20 kilowats. Notícia comunicada pel MITC fa unes semanes i que ha estat recollida de forma molt positiva. Tal com ha assenyalat l´equip tècnic d´Enertec, el percentatge de reducció de la prima està en funció de l´abaratament de les materies i tecnologies que s´empleen a la creació de noves plantes, per tant la seua rentabilitat està assegurada.

L´empresa de Gata també aprofita l´ocasió per a contactar amb algunes de les firmes amb les quals compta habitualment a l´hora de subministrar-se de les ferramentes i materials necessaris per a la creació de noves plantes fotovoltaiques, tant aillades com conectades a la xarxa.

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de setembre ( I )

20100914153805-image0-117.jpg

Aquesta secció té dues parts hui, per què hi ha temes que van ser notícia. Fa 10 anys el personatge del dia era el Ti Pepe Porro.

14 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

El personatge del dia de LA MARINA de LP era el sempre recordat "Pepe Porró, maestro de la "dolçaina i el tabalet" de Gata". Al subtítol: "He estudiado música pero empecé haciendo instrumentos con cañas del barranco". Al peu de la fotografia, la que ací al blog reprodueisc: "José Diego Vives, más conocido por "Pepe Porró".

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de setembre ( i II )

20100914231143-image0-118.jpg

Fa 5 anys les festes i l´esport eren notícia a Gata.

14 DE SETEMBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA de LP es publicava: "Xàbia, Gata y Jesús Pobre celebran la fiesta del Pòpul". Al subtítol: "Más de 300 vecinos participaron en la romería, misa y el vino de honor". Tres fotografies hi havia a l´article: "La imagen de la Virgen de Loreto en la procesión"; la que ix al blog: "Los mayorales y mayoralesas del Pòpul ante la imagen de la Mare de Déu de Loreto" i "Asistentes a la procesión por los alrededores de la ermita".

Una fotografia d´un esportista gater també era notícia, perquè "El atleta Said Day se impone en la 5ª Volta a Peu a La Xara". Al subtítol: "La carrera reunió a 500 participantes de la comarca". A la fotografia, que era meua, es deia al seu peu: "En el centro, el atleta Said Day, con otros dos corredores, al término de una carrera en la comarca".

 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: La caça dins la caldera

20100914231910-carlos8.jpg

Seguint amb la sèrie de les estampes de l´escaldà, vegem ara com l´escaldador ha posat tota la caça dins de la caldera i espera uns segons abans de traure-la. El raïm en eixe moment s´ha impregnat del lleixiu, de l´aigua bullint i de la sosa càustica, i passa a ser de raïm a pansa.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 154 -

20100914232514-copia-de-image0-21.jpg

La fotografia de hui ens torna a recordar les festes patronals i les maneres de recollir diners per a les mateixes. La festa dels cabasos era una d´elles. Ací tenim als festers amb el carro un vuit de juliol de 1955 fent eixa tasca.



AJORNEN LA MOSTRA "ART AL VENT" fins demà dia 16

20100915082957-copia-de-dsc08021.jpg

Si encara no ha vist o no s´en adonat que està la mostra d´Art al Vent VII edició al carrer La Bassa i part del carrer Duquessa d´Almodòvar ara és l´hora. S´ajorna fins demà dijous 16 l´exposició a l´aire lliure, per a què tots poder gaudir de les 115 obres.

Done la veu a l´ESCOLA EXPERIMENTAL DE PLÀSTICA "ANTONI VIVES" que ha fet el següent comunicat d´avís i resum d´aquests dies d´exposició:

"La setena edició d’Art al Vent VII s’acomiadarà el proper dijous 16 de setembre. Davant l’èxit registrat enguany per aquesta mostra d’art contemporani -que té com a escenari els carrers de la Bassa i de la Duquessa d’Almodóvar de Gata de Gorgos-, els organitzadors, el consistori gater i l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives, han decidit ampliar el termini d’exposició durant quatre dies mes.

La insistència dels comerciants de Gata, que han reconegut la utilitat de la iniciativa com a punt d’atracció turística, i el nombrós públic que ha visitat la mostra des de la inauguració, el passat 21 d’agost, han motivat l’ajornament de la cloenda d’Art al Vent.

Concretament, el dia de l’obertura de la mostra, alguns dels empresaris de la zona tancaren les portes dels negocis una hora més tard de l’horari habitual a causa a l’afluència massiva de clients que aprofitaren la visita a Art al Vent per a fer la compra.

Al llarg de les tres setmanes de duració de l’exposició, el tràfec de visitants ha sigut continu, la qual cosa ha afavorit els comerciants. D’una altra banda, l’èxit d’aquesta iniciativa cultural ja ha despertat entre alguns comerciants, i també entre visitants, la reivindicació que, durant el període d’exposició, es tanquen al trànsit de vehicles els carrers de la Bassa i de la Duquessa d’Almodóvar.

“És un perill, has d’estar mirant les obres i pendent dels cotxes, quasi m’arreplega una moto. Absorts com estem mirant les obres, no t’adones que estàs caminant pel mig d´un carrer”, comentava un dels espectadors d’Art al Vent VII. I és que cal tenir en compte que el carrer de la Bassa és una de les eixides cap a Xaló.

En aquesta edició han participat 115 artistes de 25 nacionalitats diferents que han mostrat als carrers de Gata les seues propostes artístiques plasmades en llenços de la grandària d’un cobertor i penjats en els balcons de les cases.

En aquesta ocasió s’ha comptat amb la col·laboració de l’empresa ALE-HOP, que ha donat les teles i una de les vaques característiques que són imatge de la marca. Transformada pels alumnes de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives de Gata, la vaca d’ALE-HOP ha presidit l’entrada d’Art al Vent VII i, com a anècdota, ha estat una de les intervencions més fotografiada.

Organitzadors i visitants coincideixen a afirmar que enguany ha estat una de les intervencions més exitoses d’Art al Vent i que el nivell ha augmentat moltíssim respecte les edicions anteriors. La qual cosa, encoratja els responsables de la mostra a continuar treballant en anys successius per a consolidar la mostra.

Concretament, el director de l’Escola de Plàstica Experimental A Vives, Josep Pedrós Ginestar, ha expressat que considera aquesta edició “com la millor fins ara per la qualitat de les obres, el nombre dels treballs presentats, la quantitat de països però, sobretot, perquè la difusió de la mostra en els mitjans de comunicació s’hi ha incrementat moltíssim.” De la mateixa manera, Ginestar també destaca que “el poble va acceptant cada cop més la mostra anual i cada volta m’aparen més pel carrer i em demanen que no ho llevem tan prompte, que deixem l’exposició uns quants dies més”.

Informació facilitada per l´Escola Experimental de Plàstica "Antoni Vives" (10-9-2010), per mig de l´IECMA.

 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: Tot el raïm escampat al canyís

20100915083728-carlos9.jpg

Les estampes de l´escaldà continuen durant el mes de setembre. Hui estem a meitat. Aquesta fotografia ens mostra tot el canyís ja ple de raïm a punt per a ser tret cap al sequer, una vegada les dones i els renders (així es deia a la gent que anava a ajudar el treball dels escaldons de pansa, descorfar l´ametla i altres tasques agrícoles a la caseta de camp). Podeu veure el color que agafa el raïm, una vegada passat per la caldera. 



SANTS I REFRANYS: Hui és la Mare de Déu dels Dolors

Hui es commemoren ELS SET DOLORS DE LA VERGE, la Mare de Déu delos Dolors. La imatge de la Verge Dolorosa -Verge de la Soletat, patrona d´Ondara- i la imatge de Maria amb el seu Fill Jesús mort als seus braços -la Pietat-, pot dir-se que no manquen en cap església, que és l´advocació preferida de totes les mares, que han donat a llum als seus fills.

A més, hui és el DIA DE CANTABRIA, per tant és festa a la terra asturiana.

Pel que resta de santoral, són advocats més sants hui, dia de meitat de setembre: NICOMEDES, JEREMIES, LEONCIO, MÀXIM, PORFIRI i ROLAND, eremità, entre d´altres.

El refranyer no el dexie de la mà. Hui trobem:

EL SETEMBRE, EL QUI TINGA BLAT QUE EL SEMBRE.

FONTS:

http://www.magnificat.ca i http://refranyer.blogspot.com.

 



DEMÀ DIJOUS 16, VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN A GATA

La subdelegada del Govern a Alacant, Encarna Llinares, acompanyada de l´alcaldessa de Gata de Gorgos, Ana María Soler, i la resta d´autoritats locals visitarà demà dijous, 16 de setembre, el conjunt d´obres i actuacions realitzades a la localitat a càrrec dels fons estatals dels Plans E corresponents a 2009 i 2010.

El programa serà el següent:

Pel matí:

11 del matí: Recepció oficial a l´Ajuntament de Gata. Signatura al Llibre d´Or. Intervencions a la Sala de Plens.

11.45 hores: Desplatzament a la Plaça d´Espanya. Descobriment d´una placa i visita a la remodelació.

12.15 hores: Desplatzament a la Zona Esportiva de Costeres. Descobriment d´una placa a la Pista de Padel i visita a les noves instal·lacions.

12.30 hores: Vi d´Honor.

A la vesprada:

18.00 hores: Reunió a la zona del Grup Escolar. Inauguració d´una placa per les Millores al C.P. Santíssim Crist. Visita.

18.30 hores: Desplatzament a la zona esportiva de les Alcolaes. Inauguració d´una placa Pista esportiva Alcolaes i Pista de Tennis. Visita millores de la zona esportiva.  

19.00 hores: Vi d´Honor.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 15 de setembre

20100915222214-image0-119.jpg

Fa 20 anys dues notícies, una medioambiental i altra educativa omplien les fulles relacionades amb Gata. Fa 10 anys una enquesta a quatre gaters qüestionaven sobre els jocs dels xiquets. Una fotonotícia mostrava a una família gatera al Pòpul.

15 DE SETEMBRE DE 1999, fa 20 anys:

A LA MARINA de LP: "Gata: Protestas por los vertederos de basuras y deterioro del medio ambiente".

A INFORMACIÓN d´Alacant: "Abierto el plazo para matricularse en los cursos de educación para adultos".

15 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

"Devoción mariana" era la fotonotícia de LA MARINA de LP.

"La opinión de la calle" del mateix diari qüestionava: "¿Considera que los niños de Gata se divierten con lo sjuegos tradicionales igual que lo hacían los de antes". Les respostes generals són: del recordat José Caselles, comerciant, No. De Antonio Blasco, llaurador, també No. De Francisco Arabí, Jubilat, Clar que no, i de José Monfort, jubilat, No. A les fotografies, els quatre gaters que responen a la qüestió.

 

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 155 -

20100915223230-copia-de-image1.jpg

La fotografia antiga de hui és de l´escola. Com esta començant el curs escolar, pose un "Recuerdo del Colegio" com diu la postal. En el centre Don Joaquín i Don Francisco. Hi ha una xiqueta i tota la resta són xiquets. Les caretes de tot el grup delaten molta curiositat i tots mirant a la càmera.   



VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN ( I )

20100916211136-encarna1.jpg

Recepció i signatura al llibre d´or de l´Ajuntament. Inauguració remodelació de la Plaça d´Espanya

La subdelegada del Govern a Alacant, Encarna Llinares Cuesta, i l´alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, han estat tot el dia de jornada inaugural i visita oficial. Totes les obres estan compreses en els fons estatals, tant d´inversión local (1.011.713,40 euros) com d´inversió per al treball i la sostenibilitat local (619.899,52 euros). 

Pel matí s´inaugurà la remodelació de la turística Plaça d’Espanya i les millores de la zona esportiva Costeres. Durant la vesprada, la pista de tennis i millores en les instal·lacions esportives d´Alcolaes.

Llinares arribà a l´Ajuntament on signà al llibre d´Or del Consistori. La subdelegada del govern, que va estar de metgessa al poble al Centre de Salut i coneix molt bé als gaters, recordà que Gata ha rebut 1.631.612,92 euros a través del Fons Estatal d´Inversió Local, compost per 1.011.713,40 euros, i del Fons Estatal per a l´ocupació i la sostenibilitat local amb un import de 619.899,52 euros. També ha volgut felicitar a l´alcaldessa per l´elecció dels projectes, ja que s´han destinat gran part a projectes esportius, socials, educatius i d´energies renovables.

Per la seua part, Ana María Soler destacà que l´Ajuntament intentà donar treball a les empreses del poble prioritzant la seua contractació. A més, recordà que s´han reatlizat 21 projectes entre els dos plans que han donat treball a la gent del poble.

A la Plaça d´Espanya, l´alcaldessa i la subdelegada del Govern visitaren la remodelació i es descobrí una placa commemorativa.

Informació facilitada pel gabinet de premsa de l´Ajuntament de Gata. Fotografies de la composició Verónica Vives.

 

 



VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN ( II )

20100916220028-encarna2.jpg

L´agenda de la subdelegada del Govern ha continuat després de la Plaça d´Espanya. Seguidament, s’han traslladat a la zona esportiva costeres on han inaugurat el soterrament de la línea mitja del camp de futbol, les millores, condicionament i accesibilitat  de la zona esportiva, obres incloses en el Fons Estatal d’Inversió Local, així com la nova xarxa de sanejament de les aigües pluvials i la nova pista de padel, finançades pel Fons Estatal per a l’ocupació i la sostenibilitat local.

Informació facilitada pel gabinet de premsa de l´Ajuntament de Gata. Fotografies de la composició fetes per Verónica Vives.



VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN ( i III )

20100916223712-encarna3.jpg

ZONA ESPORTIVA D´ALCOLAES I MILLORES AL COL·LEGI.

La jornada de la visita ha conclós a la zona esportiva Alcolaes i al col·legi públic "Santíssim Crist". Les millores a les pistes, la nova pista de tennis i les adaptacions al col·legi han estat les obres visitades.

ELS PROJECTES EN XIFRES:

Del Fons Estatal d´Inversió Local s´han subvencionat: 1.011.713,40 euros. Les obres subvencionades i el seu import de subvenció són aquestes:

- Millores del C.P. "Santíssim Crist" - 184.212,63 €.

- Soterrament de la línia mitja del camp de futbol - 78.374,99 €.

- Millores a la zona esportiva Costeres - 199.956,69 €.

- Acondicionament i accesibilitat a la zona esportiva Costeres - 159.682,39 €.

- Grades i millora a la Pista Esportiva Alcolaes: 199.999,00 €.

- Remodelació Plaça d´Espanya - 137.114,88 €.

- Neteja de la Font de la Mata - 52.372,82 €.

Del Fons Estatal per a l´empleo i la sostenibilitat: 619.899,52 euros. Les obres subvencionades i el seu import de subvenció són aquestes:

- Programa discapacitats: 8.500,00 €.

- Programa Malalts Mentals: 13.500,00 €.

- Programa Intervenció Familiar: 25.000,00 €.

- Programa assistència tècnica dependències: 12.000,00 €.

- Nova xarxa sanitària i d´aigües pluvials zona Costeres: 84.671,25 €.

- Reparació i acondicionament pista de tennis municipal: 75.302,86 €.

- Nova pista de padel municipal: 54.690,50 €.

- Programa d´actuació en educació: 20.000,00 €.

- Planta fotovoltaica de 20 kw. al depòsit: 91.734,91 €.

- Planta fotovoltaica de 20 kw. per a la piscina: 107.100,00 €.

- Planta fotovoltaica de 20 kw. per al Grup escolar: 107.100,00 €.

- Subministrament d´equipament informàtic: 20.300,00 €.

Informació facilitada pel gabinet de premsa de l´Ajuntament de Gata. Fotografies de la composició fetes per Verónica Vives.

 

  



SANTS I REFRANYS: 16 de setembre, Sant Corneli i Sant Cebrià

Fent cas hui a "El Brillantet", el calendari, santoral, astronòmic i literari" de Joan Josep Cardona Ivars, cronista oficial de Benissa, hui es celebra a SANT CORNELI, que fou papa, i a SANT CEBRIÀ, que fou bisbe.

Pel que fa al refranyer, seguint amb setembre, en trobem dos en castellà:

EN SEPTIEMBRE A FIN DE MES, EL CALOR VUELVE OTRA VEZ i

SI EN SEPTIEMBRE COMIENZA A LLOVER, OTOÑO SEGURO ES.

FONTS:

"El Brillantet". Calendari, santoral, Astronòmic i Literari. Joan Josep Cardona Ivars, i http://www.infojardin.com



GATA VA SER NOTÍCIA...un 16 de setembre

20100916231217-image0-120.jpg

Fa 10 anys eren notícia els amics de la tertúlia de la caseta de Toni Porra.

16 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

A LA MARINA de LP, la fotonotícia deia: "Apurando el verano en Gata". Malauradament, hui ja no estan entre nosaltres cinc de tots els amics reunits a la caseta de Toni Porra que ixen a la fotografia, històrica ja, la mateixa que reproduïsc.

 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: Traure canyís

20100916232503-carlos10.jpg

Els renderos moderns, com abans ho feien els avantapssats nostres, treuen canyís. En aquest cas l´ama de la casa de camp, Puri, i l´escriptor i professor Jesús Moncho, que fa dos anys per l´estiu, va assistir a aquest escaldó a la Seranda. Podem observar com mantenen els dos el canyís nivellat, per tal de no caure els raïms ja escaldats.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 156 -

20100916233158-copia-de-image0-22.jpg

Una nova fotografia i ja estem a la 156. Com poc a poc va anant-se´n la calitja de l´estiu, encara que seguix fent-ne a les hores centrals del dia, hui pose una foto totalment oposta. Es tracta d´una gran nevada i la instantània recollida a l´estació del tren. La lluminositat de la imatge la fa la mateixa neu. Al fons, inclús les muntanyes estan també nevades. 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: el menjar de l´escaldà

20100917223504-carlos11.jpg

Les tomaques i les cebes són les protagonistes gastronòmiques ara, per tal de conformar el popular menjar de l´escaldà, l´esmorzar quasi sempre. Amb aquesats dos ingredients, oli, pebrera i albergina podem fer un espencat o tabollat excel·lent. Un menjar tradicional que podem gaudir els assistents a l´escaldó.  



GATA VA SER NOTÍCIA...un 17 de setembre

Fa 20 anys la notícia era referent a aigües potables. Fa 15 anys les tormentes i la cartografia municipal eren les protagonistes.

17 DE SETEMBRE DE 1990, fa 20 anys:

Al diario INFORMACIÓN d´Alacant: "GATA DE GORGOS. Más agua potable".

17 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

En general a LP es podia llegir: "Las fuertes tormentas provocaron pequeñas inundaciones y corte de luz". També Gata eixia a les notícies.

En un altre article de LA MARINA de LP: "El Ayuntamiento realizará la cartografía de su término municipal". A l´antetítol: "Medio Ambiente concede 1.500.000 pesetas".

 



SANTS I REFRANYS: 17 de setembre, hui és sant Roberto

El calendari diu que Roberto significa "El que brilla por su fama". SANT ROBERTO BELARMINO, bisbe i doctor de l´Església, membre de la Companyia de Jesús, intervingué molt preclar, amb modes sutils i peculiars, en les disputes teològiques del seu temps. Fou cardenal i durant algun temps també bisbe entregat al ministeri pastoral de la diòcesis de Capua, a Italia.
A nivell autonòmic altra comunitat està de festa, ja que hui és el Dia de Melilla.
Pel que fa als refranys, seguim amb els de setembre, el clima i els canvis de temps, i trobem aquets tres:
 
AL SETEMBRE, PLUGES I TRONADES AL MATÍ
BOIRES DE SETEMBRE, VENT PER SEMPRE
EL SETEMBRE DUU LA BOIRA AL VENTRE
 
FONTS:
 


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 157 -

20100917231253-copia-de-fotosograbernat.jpg

Un usuari habitual del blog i gran amic m´ha facilitat la fotografia antiga que hui ix al blog. Agraisc molt sincerament aquesta contribució.

Em comenta l´amic que la foto està feta a la fàbrica de Masianet, al carrer Sant Miquel i podria ser de l´any 1945, més o menys. Es fabricaven allí barxes, llata, graneres i altres articles de palla i palma. Surten, entre d´altres a la foto: Jaime, nomenat el Jesuspobrero, per ser de Jesús Pobre, i Vicente el pedreguero.

Mireu que hi ha dos homes entre totes les dones que es van posar els capells per a l´ocasió i totes lluïen amb bosses i quasi amb el mateix parar les de peu. 

 

 



SANTS I REFRANYS: 18 de setembre, Sant Josep de Cupertino

Hui es commemora al patró dels estudiants, pilots, astronautes, aviadors i viatgers d´avió. És SANT JOSEP DE CUPERTINO. Naixqué a la província italiana de Osimo l´any 1603 i muigué l´any 1663. Fou canonitzat l´any 1767. A Osimo, a la regió Picena, a Italia, fou prevere de l´Orde de Germans Menors Conventuals, cèlebre, en circumstàncies difícils, per la seua pobresa, humiltat i caritat per als necessitats de Déu.

També hui és SANT FERRIOL.
Pel que fa al refranyer, tornem a recurrir a un refrany castellà savi, que traduïsc al valencià:
SETEMBRE ÉS FRUITER, ALEGRE I FESTER
Fa al·lusió a la recollida dels últims fruits: meló, raïm, figues... També a les grans festes que fan els pobles, una vegada acabades les eres i tancades les collites.
FONTS:


TORNA UNA GRAN CONFERÈNCIA DE APEGA, el dia 25 de setembre

20100918203502-ruben.jpg

L´Associació de Perdiguers de Gata (APEGA) em comunica que ja està pròxima la conferència biannual que sempre per aquestes dates fan. En aquesta ocasió serà el proper dissabte 25 de setembre, a les 19.30 hores, al Centre Social. El títol: LA CAÇA UN DRET NATURAL.

Els conferenciants són molt importants, sobre tot el campió del món i de Espanya els anys 1998, 1999 i 2009 de caça menor amb gos, Rubén Fernández Martínez.

A més, estaran a la taula, amb els organitzadors, Miguel Ángel Sánchez Isarria, veterinari en cap del servei de Caça i Pesca de la Generalitat Valenciana i Antonio Mata Huete, redactor en cap de la revista "Caza y Safaris", premi periodístic a la defensa de la caça concedit per la Real Federació Espanyola de Caça i primer premi de relats de caça, organitzat per "Proyecto Torcaz".

Imatge del campió Fernández extreta de la pàgina: http://www.club-caza.com.

 



II GRAN FESTA DE LA BICICLETA A GATA: diumenge, 26.

20100918205752-bicis1.jpg

TAMBÉ, PRESENTACIÓ DE LA VII FIRA "GATA AL CARRER" (9 i 10 d´octubre)

"A GATA NO HI HA DISTÀNCIES". Amb aquest lema l´Associació de Comerciants de Gata "Comerç de Gata" ha organitzat per al proper diumenge 26 de setembre la segona GRAN FESTA DE LA BICICLETA, donat l´èxit que tingué l´edició passada.

Els fills i pares es concentraran a les 11 hores al Grup Escolar per fer el recorregut pel poble. Hi haurà enguany alguna que altra sorpresa entre els participants. A les 13 hores a la Plaça Nova, acompanyats de la dolçaina i molta festa es farà un gran dinar per a tots, que. Amb el ticket del dinar es sortejaran molts regals aportats pels socis de "Comerç de Gata". A més es sortejarà una bicicleta donada per gentilessa de Bicicletas Boronat. Els tickets d´aquesta rifa estan ja disponibles i estaran a la venda a "Ana Vestir Moda", "Tien 21", "El Celler" i "Kiosko Doloretes".

A la gran festa del dinar es farà l´acte de presentació de la Setena Fira "Gata al Carrer", que serà els propers 9 i 10 d´octubre.

A la imatge, una fotografia de la mateixa festa, l´any passat. Davant la comitiva, organitzadors, regidora i alcaldessa.



EL GORGOS CLUB DE FUTBOL INICIA LA TEMPORADA 2010-2011

20100918213038-copia-de-dsc08144.jpg

NOU CAMP DE GESPA ARTIFICIAL, ESTRENA OFICIOSA, NO OFICIAL

Coneixen el nou camp municipal de gespa artificial de Gata ?. 

Els he posat la imatge per a què coneguen el camp. A què està xulet. El GORGOS CLUB DE FUTBOL, estrenarà temporada 2010-2011 i camp demà a les 17.30 hores, que és el primer partit de lliga que jugarà front al C.F. Orba. L´estrena serà oficiosa, que no oficial, ja que encara no està inaugurat. Ja arribarà...tot arribarà. Ara, de moment, han arribat a temps per començar.

Caldria que tots els que van rondant per allí, corrent o passejant, s´aproparen al nou camp i donaren suports als xics gaters futbolistes de Segona Regional.

Però volen saber on està el GORGOS C.F. ubicat al futbol espanyol ?.

Militarà aquesta temporada al grup 15 de la Segona Regional. Hi ha catorze equips. Són els següents: UD Altea, Teulada, CD Finestrat, CF Benitatxell, Sporting Benissa, Rumano Benidorm, Ciutat de Benidorm, CD Pedreguer, Mediterráneo Xàbia, Atlético Callosa, Gorgos CF, CF Orba, CF Atlético Ifach i Deportivo Relleu.

Saben on està ja el camp ¿no?. Darrere la piscina, dalt del pavelló municipal cobert. A la zona esportiva de Les Sorts-Costeres.

ENS VEGEM ALLÍ.

 

 

 

 

 



ESTAMPES DE L´ESCALDÀ: Preparant l´esmorzar

20100919094833-carlos12.jpg

Està ja acabant la sèrie de l´escaldà, de les estampes que aquest mes de setembre he volgut mostrar als usuaris del blog, com quasi un record d´aquest costum agrícola, que es ressisteix a desaparéixer. Seguint l´estampa d´ahir, després de preparar el menjar de l´escaldà al foc, a la caldera, les dones i homes també toca fer-ho sobre el canyís, preparant el que serà un esmorzar suculent.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 158 -

20100918222043-copia-de-betlem-altar.jpg

Com no es van publicar notícies fa 20, 15, 10 i 5 anys just un 18 de setembre, passem a la sèrie de fotografies antigues. La de hui correspon a un betlem vivent que van fer els xiquets de la parròquia. A l´altar major estan tots posant per a la foto. El vicari que els instruia era N´Emilio Meseguer. Vegem xiquets i xiquetes caracteritzats de pastorets. La cuna, la Mare de Déu i Sant Josep. Tots els personatges del betlem.

 



ÚLTIMA ESTAMPA DE L´ESCALDÀ: La última torrada

20100919210243-carlos13.jpg

Conclou hui diumenge la sèrie de estampes de l´escaldà, que he estat publicant al blog durant alguns dies d´aquest mes de setembre. L´estampa mostra la serenitat i descans de l´escaldador, agatxat, controlant la última torrada de productes per a l´esmorzar. És el final de l´escaldó. I fins a un altre dia...Té una llanda amb albergines torrades. En mans porta les tisores. Al costat del fornet la forca, les brases i la cendra anuncien que la tasca toca al seu final.

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 19 de setembre

Fa 20 anys la Font de la Mata era la protagonista. Fa 10 anys el Cabinista qüestionava sobre Gata.

19 DE SETEMBRE DE 1990, fa 20 anys:

A LP es publicava: "Colocadas mesas y bancos en la Font de la Mata". A l´antetítol: "Es considerado paraje pintoresco de la localidad". Al peu de fotografia: "La flecha indica la entrada a la fuente".

19 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

La secció "El Cabinista" de LP tractava sobre "Medio Ambiente en Gata"

 

 



HUI, DATA HISTÒRICA PER AL FUTBOL GATER.

20100920114332-copia-de-dsc08168.jpg

ESTRENA OFICIOSA DEL NOU CAMP MUNICIPAL DE FUTBOL DE GESPA ARTIFICIAL

EL GORGOS CLUB DE FUTBOL INICIA LA TEMPORADA DE 2ª REGIONAL, AMB VICTÒRIA ( 2 - 1 ) FRONT AL ORBA

35 ANYS DESPRÉS DE INAUGURAR-SE EL CAMP DE "LES SORTS"

A les 17,35 hores del dia 19 de setembre de 2010, trenta-cinc anys després de inaugurar-se l´altre camp, el de "Les Sorts", els jugadors del Gorgos Club de Futbol, que militen en la Segona Regional, han fet l´estrena oficiosa, perquè encara no està inaugrat, del nou camp de futbol municipal de gespa artificial.

Els jugadors que entrena Xavi Espasa han estat ferms i han obtés una gran victòria. A les 18 hores, quan es portaven 25 minuts de joc Adrià Campos ha fet el 1-0, de treta de falta forta que el porter visitant no ha pogut parar. A les 19 en punt, ja a la segona part, Jaume feia el 2-0. Acurtava poc després distàncies l´Orba.

Molta gent, sobre tot jove, s´ha acostat per veure el primer partit oficial del camp i el primer de lliga 2010-2011.

A la fotografia, la primera al·lineació de jugadors, entrenador i utiller del primer equip del Gorgos C.F., al nou camp de futbol municipal de Les Costeres.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 159 -

20100920000927-copia-de-antics4equipsanys5060.jpg

Com el diumenge ha estat dedicat l´article anterior a aquest a anunciar l´event esportiu del dia, recordant altre camp i altres jugadors, la fotografia antiga ens transporta precisament més enrerre en el temps.

Encara que passant deu minuts del diumenge i estant ja a dilluns, pose la foto esportiva antiga.

Gràcies a tota la recopilació que en el seu dia va fer Paco Moncho per al programa de festes, sabem que aquest equip de la instantània es deia l´any 1959 el GATENSE C.F. i jugaven al camp de les Alcolaies, on hui és tot el recinte, el pati del col·legi. Ja portaven els colors de hui: samarreta roja i pantaló blau. Seguim reconeguem de la mà de Moncho als jugadors. Diu ell: plantats i d´esquerra a dreta són: Paco Martí, Eusebio "Manyà", Pepe Salvà, Vicente "Sereno", Paco "Paula" i Manolo Poveda. Agatxats són: Jaime Pedro Vives, Lluís "de Corna", Juanito "Sensio", Paco Monfort i José Caselles "Pelé".

A tots ells , una dedicatòria especial i als que han jugat a altres camps, perquè ara ja és una realitat el nou camp. 



SANTS I REFRANYS: Hui 20 de setembre, Sant Eustaqui

SANT EUSTAQUI DE ROMA, màrtir, es commemora a Roma i es venera a una antiga església diaconal de la Urbe.

També es commemora als sants ANDRÉS KIM TAEGÖN, PABLO CHÖNG i altres companys, màrtirs a Corea. Es veneren aquest dia en comú a tots els 103 màrtirs que en aquell país testificaren intrèpidament la fe cristiana a Corea entre 1839 i 1867.

Resten deu dies del mes de setembre. Demà és sant Mateu i diu el refranyer, al respecte de la collita del raïm:

A SANT MATEU, SI NO HEU VEREMAT VEREMEU.

FONT:

http://www.santopedia.com



EL GORGOS C.F. ÉS CINQUÉ DEL GRUP XV DE 2ª REGIONAL

20100920113916-copia-de-dsc08174.jpg

Després de la victòria d´ahir, de la qual ja vaig donar compte al blog, el GORGOS CLUB DE FUTBOL, primer equip del qual portaré un seguiment a la temporada 2010-2011, és cinqué a la taula de classificació del grup XV de la categoria Segona Regional Valenciana de futbol. 

Es van donar els següents resultats a la primera jornada:

Altea B 4 - Teulada 3; Finestrat 3 - Benitatxell 0; Sporting de Benissa 2 - Rumano de Benidorm 0; Ciutat de Benidorm 2 - Pedreguer 0; Mediterráneo de Xàbia 0 - Atlético Callosa 1 i GORGOS 2 - Orba 1. No van jugar: Teulada-Moraira, Calp B, At. Ifach i Deportiu Relleu.

després d´aquests resultats, el líder és el Finestrat amb 3 punts, els mateixos que tenen Sporting Benissa, Ciutat de Benidorm, Altea B, GORGOS (5é) i Atlético Callosa. No hi hagué cap empat, per tant la resta d´equips no van puntuar.

A la fotografia, un moment del partit ahir al nou camp de futbol municipal de Les Costeres, amb Jairo del Gorgos C.F., en primer pla. Al fons, com sempre, l´imponent Montgó.



TORNEN LES PLUGES, ENCARA QUE POQUETA COSA

La tormenta de migdia de hui ha descarregat sobre Teulada i ací un arruixat. Mentre que al poble veí caïen 40 litres ací a Gata s´en mesuraven uns 6. Poca cosa, de moment. El cel ha estat encapotat i el Montgó amb el núvol damunt. Ens ve a la memòria el refrany que bé podria ser per a la nostra secció corresponent: "Quan Montgó es posa el capell...pica espart i fes cordell". Poca pluja també al poble veí de Pedreguer, tan sols 7 litres s´han mesurat.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 160 -

20100920214412-copia-de-image0-26.jpg

La foto de hui ens transporta per segon dia consecutiu al futbol local d´abans. Si la imatge d´ahir era dels anys 50 aquesta és de 1922. És el Gorgos C.F. d´aquella època i la foto està presa a un partit a Ondara. Observeu a molts jugadors en boina. Al grup en falta un per a onze. Seria el de la dreta plantat el porter?.



SANTS I REFRANYS: Hui 21 és Sant Mateu

20100921212457-sant-20mateu-20esglesia.jpg

Sant conegut i patró de La Xara, encara que els veïns van adelantar les festes per si la pluja...ja ho tenen així. Patró també del poble que porta el seu nom a la comarca del Baix Maestrat (Castelló). Sant que té algun que altre refrany dedicat a ell.

SANT MATEU era evangelista i deixeble de Jesús. Naixqué a Cafarnaum (Israel) i segons conta la tradició va morir màrtir el 21 de setembre de l´any 34, a Hierapolis (Turquia). Autor del primer Evangeli. El seu símbol és un home o un home amb ales. És patró dels banquers, dels contables i de les forces de seguretat, de aduaners, loters, expendedurïes de tabac i recaptadors d´Hisenda.

També és hui SANTA IFIGENIA verge i SANT JONÀS. Es commemora a aquest personatge de la Bíblia, profeta. Un llibre de l´Antic Testament porta el seu nom i és coneguda la seua expulsió del ventre d´una balena.

Pel que fa al refranyer, el sant del dia en porta uns quants. N´agafe quatre d´ells:

PER SANT MATEU, SI NO HEU VEREMAT VEREMEU.

TARDORADA VERTADERA, PER SANT MATEU L´AIGUA PRIMERA .

PER SANT MATEU, L´ESTIU ADÉU .

PER SANT MATEU, TAN LLARGA LA NIT COM EL DIA TROBAREU.

FONTS:

www.elrefranyer.com i www.santopedia.com.

Imatge de la façana de l´església de Sant Mateu, al Baix Maestrat, extreta de la pàgina: www.uv.es.

 

 



NOVA PLANTA ENERGÈTICA ALS MIRALBONS

20100921215538-plantaenertec.jpg

INAUGURADA UNA NOVA PLANTA FOTOVOLTAICA CREADA PER ENERTEC, AL DEPÒSIT D´AIGUA DELS MIRALBONS 

Enertec va posar en marxa recentment una nova planta fotovoltaica conectada a la xarxa a Gata. La subdelegada del Govern, Encarna Llinares, i l´alcaldessa Ana Maria Soler, van ser les encarregades d´inaugurar oficialment aquestes instal·lacions municipals i altres obres desenvolupades amb financiació del Fons Estatal d´Inversió Local 2009-2010.

Representants d´Enertec assistiren a la inauguració de les obres, que es desenvolupà al llarg de la jornada de dijous passat en distints punts de la població. Entre altres instal·lacions visitades durant l´acte, es troba la planta creada per Enertec a instàncies de l´Ajuntament de Gata al depòsit de Miralbons, amb un pressupost de 78.081 euros (més IVA) aportats pel Fons Estatal per a l´Ocupació i la Sostenibilitat Local.

La nova planta fotovoltaica, en el recinte del depòsit, està formada per 102 mòduls de 235 Wp i 3 inversors de 6,65Kw. La seua producció annual estimada de la planta és d´algo més de 34.200 KWh, energia suficient per a cobrir les necessitats de 6 famílies mitjanes durant 12 mesos. Gràcies a la utilització de l´energia solar per a produir electricitat, que serà aportada a la xarxa general, amb aquesta instal·lació l´Ajuntament de Gata contribuix a evitar l´emissió de 23.994 kg de CO2 a l´atmosfera cada any, quantitat de CO2 que emitiria un vehicle al donar 4 voltes a la circumferència de la Terra.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 21 de setembre

20100921222645-image0-121.jpg

Fa 10 anys, una entrevista qüestionava sobre instal·lacions esportives.

21 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

A LA MARINA de LP es publicava una entrevista a quatre homes de Gata, Malauradament dos ja no estan entre nosaltres. "La opinión de la calle" deia: "¿Considera usted que hay suficientes instalaciones deportivas en Gata de Gorgos?. Paco Monfort contestava que NO. Jaime Signes deia: AHORA NO. Jerónimo Pedro, que ja és finat, deia NO, i el també difunt José Pedrós deia que NO. Els quatre ixen a la fotografia, la mateixa que eixia al diari.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 161 -

20100921225108-copia-de-primeresmestres3.jpg

La fotografia de hui dimarts és de l´escola. Unes de les primeres mestres i mestre al primer curs de ser inaugurada l´escola de tota la vida, la de 1958. Dalt molts xiquets mirant la càmera. És una bonica estampa escolar.



SANTS I REFRANYS: Hui és dimecres 22, sant Tomàs de Villanueva.

20100922113601-tomas.jpg

Hui és la festa de SANT TOMÀS DE VILLANUEVA, bisbe i confessor. La seua imatge és la que apareix dalt.

També hui és la festa de SANT MAURICI. Sant màrtir mort per la seua fe, en temps de l´emperador Maximiano, juntament amb els companys Exuperi i Càndido. Era soldat. Muigué l´any 302 a Saint Maurice d´Agaune, França.

Pel que fa al refranyer, hui porte aquest:

SETEMBRE BOIRÓS, GRANER POLSÓS.

FONTS:

http://www.santopedia.com i http://devocioncatolica.blogspot.com. Imatge extreta d´aquesta última pàgina. 



JA ESTAN ACÍ...LES FESTES DE SANT MIQUEL, el "cap d´altar"

20100922204041-copia-de-santmiquel2.jpg

DEL 24 AL 29 DE SETEMBRE. Festes populars i tradicionals

SANT MIQUEL, TITULAR DE LA PARRÒQUIA, és el sant arcàngel "Cap d´altar" de Gata

Done l´avança del què seran les festes patronals de SANT MIQUEL ARCÀNGEL del nostre poble. Com tots saben, l´arcàngel és el titular de la parròquia, el que presideix l´altar major, com es diu popularment el "cap d´altar".

Gata el celebrarà desde divendres 24 fins dimecres 29, que és el dia de la seua festivitat. Els actes començaran amb el sopar tradicional que Càrites Parroquial organitza any darrere any i que es fa a la Plaça de l´Església. La recaptació serà a benefici de la parròquia del missioner gater Vicent Font, que desenvolupa la seua llavor apostòlica a Perú. Precisament, anit, de sobte i per sorpresa, es va presentar a Gata. Vicent Font passarà uns dos mesos junt a la seua família i els seus conveïns al seu benvolgut poble gater.

Tronant a les festetes de Sant Miquel, dissabte 25 les comissions de festes 2010 i 2011 han preparat, a mitjanit, una discomòbil "Activa Fm" a "Les Sorts".

Diumenge 26 de setembre, a partir de les 11 hores, es celebrarà la II Festa de la bicicleta. Amb el lema “A Gata no hi ha distàncies”, l´associació "Comerç de Gata" amb la col·laboració de l´Ajuntament han organitzat la volta en bicicleta que eixirà des del grup escolar i que anirà per tot el poble. La festa tindrà el seu colofó a la Plaça Nova amb un dinar que servirà per a presentar la setena Fira Gata al carrer, que es farà els dies 9 i 10 d´octubre i ja comença a preparar-se amb intensitat.

Diumenge també, a les 12 hores, hi haurà una cita musical al Casal de la Música. Un concert d´intercanvi musical a càrrec de l´Associació Musical El Verger i la banda Unió Musical de Gata.

Després de dilluns i dimarts, dimecres que ve serà el dia de la festa, sant Miquel. Malgrat que coincideix amb la vaga general d´Espanya a Gata és festa oficial. Hi haurà missa solemne a les 12 hores, a la que assistiran festerets, festers, autoritats, comissions i tot el poble. Pe rla vesprada, serà la tradicional processó del sant per l´itinerari de costum. A l´acabar, es dispararà un castell de focs artificials.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -162 -

20100922213200-copia-de-carrerbaix.jpg

La fotografia que hui els mostre al blog no té massa anys, però ja és un record. L´estampa és bucòlica. El final del carrer Baix cap al riu ha canviat i ara ja no té aquest aspecte urbà. Com es pot comprovar, ni estava fet el parc del Raval, ja que es tindria que veure la pèrgola. La forma escalonada de les cases de un dels carrers ab més pendent de Gata i la combinació d´aquestes amb les plantes i la baraneta li donaven un aspecte molt tranquil i bonic. 



CONCURS DE FOTOGRAFIA SOBRE ENERGIA

20100923104718-planta1.jpg

ORGANITZA ENERTEC per a la Fira "Gata al Carrer"

La firma comercial "Enertec" convoca el I Concurs de Fotografia Energètica "Enertec" amb un premi de 300 euros per a la imatge guanyadora i la seua publicació en diferents revistes de la Marina Alta. El certamen està obert, des de ja, a tots els aficcionats a la fotografia i interessats per el sector de la energia.

Aquest concurs s´ha organitzat amb motiu de la pròxima edició de la Fira "Gata al Carrer", en la qual l´empresa tindrà un "estand". A més, amb el concurs es pretén despertar entre la població una conciència ecològica en quant a l´ús i aprofitament de l´energia.

Segons s´estableix a les bases, tota la informació serà detallada remesa als qui s´inscriguen en el concurs, ja siga remetent un correu electrònic a emilio.signes@enertec.ws o telefonant al telèfon 608 870 122. També s´especifica que cadascun dels concursants podrà participar amb una única fotografia de format digital (300 ppi y 40x50 cm), que deurà ser remesa per correu electrònic o lliurada a la seu de Enertec (C/Reis Catòlics 5, 1A) de Gata. El termini de presentació de les imatges finalitzarà l´1 d´octubre.  

En primera instància, un jurat que formaran dos membres del Fotoclub "El Forat", dos components de l´associació "Comerç de Gata" i un representant de Enertec, elegirà les 40 millors obres entre totes les presentades. Aquestes imatges seran exposades en el "estand" de Enertec a la Fira Gata al Carrer, els dies 9 i 10 d´octubre. Així, el públic que visite l´exposició serà l´encarregat de seleccionar, mitjançant una votació, de decidir quina és la fotografia guanyadora del concurs.

El premi serà lliurat per la directiva de Enertec el 10 d´octubre en el seu "estand" de la VII Fira Gata al Carrer.

Informació i fotografia facilitades per "Factoria d´Idees" Gata. A la imatge, una vista des de dalt del depòsit d´aigües potables dels Miralbons, on hi ha instal·lada una planta per Enertec. 



SANTS I REFRANYS: Sant Pio de Pietrelcina i Santa Tecla.

20100923115301-pio.jpg

Hui és SAN PIO DE PIETRELCINA. De menut, vaig llegir un llibre amb la vida d´aquest catxupí que em va impressionar molt. Naixque a Pietrelcina, a Italia (San Giovanni Rotondo) en 1887. Va morir en 1968 i canonitzat l´any 2002. Aquest sant italià molt conegut pels seus estigmes, el seu generós treball com a rector i el seu testimoni de santificació del dolor. A la imatge el Pare Pio de Pietralcina.

També hui es recorda la mort a Benissa, a la contienda civil de 1936, del prevere de Benidoleig, ara beato, VICENTE BALLESTER FAR.

Dues santes s´ajunten al santoral, Santa Tecla i Santa Rebeca.

SANTA TECLA vixqué el primer any després de Crist, en temps de Sant Pablo. Va morir verge i màrtir a Seleucia, de Cilicia. Era originària de Iconio, a Licaonia.

Finalment, també és hui el dia del patriarca famós per les xarrades que sempre el posen a ell com a exemple de senectud, SANT MATUSALEN.

Pel que fa al calendari llunar, hui 23 es farà la lluna plena i poc a poc anirà menguant.

Pel que fa als refranys, hui pose uns que venen al pèl de la jornada de hui i del començament de la tardor, que ha tingut lloc aquesta matinada.

DEL SETEMBRE A LA TARDOR TORNA LA CALOR

LA TARDOR ÉS LA PRIMAVERA DE L´HIVERN

TARDOR VERTADERA, PER SANT MIQUEL LA PLUJA PRIMERA

FONTS:

www.santopedia.com.

Imatge de Sant Pio de Pietrelcina extreta de la pàgina www.vatican.va.



HA COMENÇAT LA TARDOR

20100923121426-copia-de-image0-12.jpg

Dijous 23 de setembre. L´estació de la tardor ha començat oficialment a les 5 hores i 9 minuts. Quan s´apropa Sant Miquel sempre el temps ens dona notícies. A tot l´hemisferi nord també ha començat. Estarem a la tardor 89 dies i 20 hores. Però encara no es canvia l´hora, com sempre és un poc més tard i serà l´últim diumenge d´octubre, el dia 31.

A Gata, els arbres del paratge de la Rana, dels parcs de la Font del Riu i del Raval, de les zones verdes, del terme, deixaran caure la fulla com mana la tradició d´aquesta estació. L´equinocci de la tardor coincidirà quan la duració del dia i la nit pràcticament siguen iguals. La imatge reflexa la tardor al Parc de la Font del Riu de Gata, prop del parc infantil. És de fa uns anys, quan l´Ajuntament va publicar un calendari, agafant aquesta fotografia per als mesos de la tardor.

Diuen els homes del temps i l’Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) que a la tardor d’enguany hi haurà menys precipitacions del que és habitual i farà menys fred. De moment, hui el temps està lliset, que diuen els vells.

FONT:

http://elblogdeltemps.blogspot.com.

 

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 23 de setembre.

Fa 15 anys el temps i el Centre Social eren notícia.

23 DE SETEMBRE de 1995, fa 15 anys:

A LAS PROVINCIAS, en la secció de "Región" deia: "Lluvias dispersas y de escasa duración en la Comunidad Valenciana". A l´antetítol: "En la Marina, cayeron dos litros por metro cuadrado". (Just a l´hora de preparar aquesta entrada també feia una dèbil pluja a Gata, que ja banyava el carrer, encara que anava poc a poc augmentant).

A LA MARINA de LP: "Las obras del Centro Social, a debate por cuarta vez".

  



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 163 -

20100923215423-escolaipoble.jpg

La fotografia de hui ens mostra com era el poble fa 52 anys. Des de les Alcolaies, a la muntanya de darrere l´escola, es va fotografiar l´escola acabada de fer (1958) i Gata. Ara el paisatge urbà ha canviat i molt. Però abans amb una ullada es podia veure quasi tot el poble per la poca altura que tenien les cases. Com en moltes fotografies tanca el quadre el Montgó allà al fons.



PRIMERES PLUGES DE LA TARDOR

Moderada i bona pel camp, especialment per a les oliveres, va ser la pluja que anit va caure, entre les 21 hores i la mitjanit i inclús hui a la matinada. És la primera ploguda de la tardor, que va començar ahir. En total, segons el pluviòmetre instal·lat a l´Ajuntament, es van recollir 12,4 litres per metre quadrat. Hui el sol torna a lluir amb claredat i retorna el nomenat "Estiuet de Sant Miquel".

 



CONCERT INTERCANVI BANDES: diumenge 26, 12.00 hores.

20100924153546-copia-de-eurodisney-2010-102-.jpg

INTERCANVI MUSICAL ENTRE LES BANDES DE GATA I EL VERGER

La banda Unió Musical i l´Associació Musical El Verger realitzaran durant aquest dies els concerts d´intercanvi pertanyents al VII Programa, que com cada any proposa la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i que unix a les bandes de la Comunitat Valenciana, en aquest cas a dos formacions musicals de la Marina Alta.

També es dona la circumstància que les dues bandes cel·lebren el seu aniversari. Per una part, la de Gata complix aquest any el seu 140 aniversari, efemèride la qual la celebrarà durant el mes de novembre. La banda de El Verger és més jove i arriba al 30 aniversari.

Els concerts d´intercanvi seran als dos pobles. Primer a Gata, on diumenge matí, a les 12 hores al Casal de la Música, tindrà lloc el concert, que a la vegada forma part del programa de les festetes de Sant Miquel. El pròxim dissabte, dia 2 d´octubre, es farà el mateix concert a l´Auditori de El Verger.

L´Associació Musical El Verger interpretarà sota la direcció de Daniel Olmos Herrero: Camino de rosas (pas-doble) de José Franco; Diagram de Andre Waignen i Florentiner March de J. Fucik. La banda Unió Musical de Gata interpretarà a la batuta de Jaume Antoni Signes Diego: Machaco (pas-doble) de José Rafael Pascual-Vilaplana; Expo ’70 de Paul Yoder i La del manojo de rosas de P. Sorozabal.

A la imatge, cedida per la banda, la foto de família de la Unió Musical de Gata abans d´actuar a la cabalgata de fantasia del parc de Disneyland París, obrint el desfile multicolor. Com ja us vaig informar, músics, directiva, familiars i acompanyants gaudiren d´uns dies de descans i música a la capital parisina, sent a juí dels que van estar una experiència meravillosa i inoblidable.



SANTS I REFRANYS: Mare de Deú de la Mercé

Hui és Nostra Senyora de la Merced (Mercè), patrona de Barcelona i de l´Orde dels Mercedaris, que es dedicava a lliurar cristians esclavitzats pels musulmans. Conta la tradició que la Verge s´aparegué simultàniament al rei Jaume I d´Aragó, a Sant Raimundo de Peñafort i a Sant Pere Nolasco, encarregant-los la lliberació dels cristians que estaven en poder dels musulmans. Es el començament de l´Orde dels Mercedaris fundada en un principi per a la redenció de captius.
La devoció a la Verge Santíssima sota aquesta advocació està molt estesa per tota l´Església, especialment des del segle XVII.
 
Pel que fa al refranyer, pose tres del mes:
 
EL SOL DE SETEMBRE MADURA EL CONDONYER
EN SETEMBRE CULL I NO SEMBRES
EN SETEMBRE, LES CABRES A LA SERRA I EL VI A LA GERRA

FONTS:

http://refranyer-tematic.blogspot.com i www.santopedia.com.



PROGRAMA FESTES DE SANT MIQUEL

20100924205456-copia-de-pla-avella1.jpg

Des de hui divendres 24 fins dimecres 29, cada dia detallaré el programa de festes de SANT MIQUEL.

Divendres, 25:

Plaça de l´Església. Tradicional sopar de Sant Miquel, organitzat per Càritas Parroquial, a benefici de l´obra missionera del rector Vicent Font, al Perú. Es rifarà un quadre de la pintora Asunción Torres, que representa a l´arcàngel i al fons la façana de l´església. Amenitzarà el sopar Valero.

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 24 de setembre

Fa 15 anys el temps tornava a ser notícia.

24 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LP: "Las débiles lluvias caídas ayer en Alicante fueron beneficiosas para la agricultura". A l´antetítol: "Las precipitaciones se concentraron en la Marina Alta y el Bajo Segura". A un ladillo: "LLuvias en la Marina".

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 164 -

20100924220930-copia-de-image0-11.jpg

La fotografia de hui torna a ser d´un grup de treballadors i veïns que estan al "Molí". Es pot veure el ròtul de la fàbrica de Jaime Monfort, allà on ara està la tenda de "Tucán". Uns dalt del carro, altre en bicicleta, altre amb un sac, majors i més joves. Al peu de la foto posava la següent lectura que transcrivim: "Vicent de Sabata, Pepe l´Om, Pepe al Mico, Toni, Francisco Monfort, Antonio el Correger, Toni Guillem, Antonio Roselló, Antonio Palacio i Vicente Moliner".



FESTES DE SANT MIQUEL

20100925184405-copia-de-campanar1.jpg

Hui dissabte, 25 de setembre:

DESTAQUEM. A la mitjanit a la zona de Les Sorts, discomòbil FESTA ACTIVA FM.

Demà diumenge, 26 de setembre:

11.00 hores: Concentració al grup escolar. II festa de la bicicleta "A Gata no hi ha distàncies".

A migdia: Gran dinar a la Plaça Nova. Organitza: Associació "Comerç de Gata". Presentació de la VII Fira Gata al carrer dels dies 9 i 10 d´octubre.

12.00 hores: Casal de la Música. Concert d´intercanvi musical: banda de la Unió Musical de Gata i Associació Musical El Verger.



SANTS I REFRANYS. Hui és 25, la Mare de Déu de la Misericòrdia.

Hui és la festa de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Una altra verge per a festejar amb l´advocació de Maria.

També és SANTA AURÉLIA. Ha Gata hi tenim aquest nom, amb femení i amb masculí.

També és SANT CLEOFÀS. Es commemora al deixeble de Jesús, a qui, amb l´altre company itinerant, a la vesprada de Pasqua, se´ls aparegué Jesús Resucitat pel camí explicant les Escriptures, i després, a la casa de Cleofàs, a Emaús, conegueren al Salvador a la fracció del pa.

Pel que als refranys, en pose dos de setembre:

PLUGES D´ABRIL I SOL DE TARDOR, FAN L´ANY BÓ I MILLOR

QUAN PLOU PEL SETEMBRE, LA TARDOR BÉ ENTRA

FONTS:

www.santopedia.com i http://vila-real.info.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 25 de setembre.

20100925231040-image0-122.jpg

Fa 5 anys la fira, que aquest any serà presentada precisament demà, ja era notícia:

25 DE SETEMBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA de LP: "La feria comercial Gata al Carrer espera recibir 15.000 visitantes el 8 y 9 de octubre". Al subtítol: "La creación de una zona dedicada al motor es la novedad de la segunda edición de la muestra". Al peu de foto, la mateixa que publique al blog: "Puesto de bolilleras instalado en la primera edición de la feria de Gata".

 



ÈXIT DE LA CONFERÈNCIA D´APEGA: La caça un dret natural.

20100926002011-copia-de-dsc08180.jpg

Nombroses persones van omplir la sala de la planta baixa del Centre Social de l´Ajuntament de Gata, per tal d´escoltar als protagonistes de la conferència, organitzada per l´Associació de Perdigers de Gata (APEGA). Els "perdiguers" gaters van apostar fort per a què aquest acte fora un èxit i així va ser. Amb un gran aplaudiment, els assistents van rebre a Rubén Fernández Martínez, actual campió del món de caça menor amb gos.

La conferència dels tres convidats va estar presentada per Jaime Boronat, president d´APEGA. Sota el nom atractiu de: "La caça: un dret natural" van estar a la taula a més de el ja citat Rubén, també campió d´Espanya els anys 1998, 1999 i 2009, Miguel Ángel Sánchez Isarria, veterinari en cap del servei de Caça i Pesca de la Generalitat Valenciana i Antonio Mata Huete, redactor en cap de la revista "Caza y Safaris", premi periodístic a la defensa de la caça concedit per la Real Federació Espanyola de Caça i primer premi de relats de caça, organitzat per "Proyecto Torcaz".

Primer, el periodista Antonio Mata va fer unes reflexions en veu alta com a caçador sobre el tema. Després el veterani Miguel Ángel Sánchez va donar a conéixer les enfermetats que poden presentar les perdius. Finalment, Mata va conversar amb Rubén Fernández, el qual va parlar de la seua trajectoria com a caçador esportiste i campió, destacant sempre els valors humans d´aquest riojà.

Uns obsequis, tant a ells com als tres campions d´Espanya d´anteriores temporades, van tancar l´acte.

A la fotografia, d´esquerra a dreta: Miguel Ángel Sánchez, Antonio Mata i Rubén Fernández.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): - 165 -

20100926002815-copia-de-image0-61.jpg

La de hui torna a ser un grup d´amics, que estan al Penyó, baix al riu. Seria un dia de festa, per com van vestits els protagonistes. El que més crida l´atenció és el campanar de l´església que es veu a la dreta de la imatge. Com es veu, encara no ha estat alçat i per tant no estem encara als anys 60 del segle XX. 



SANTS I REFRANYS: 26 de setembre: festa dels sants metges, Cosme i Damià.

20100926092233-lliberesglesia.jpg

Hui és la festa dels sants metges, COSME i DAMIÀ. Llíber avança les seues festes dels patrons, per tal de fer-les coincidir amb la Ma re de Déu d´Agost, però hui el calendari marca aquests dos sants:

Els dos sants, Cosme i Damià, van ser màrtirs. Segons conta la tradició, exerciren la medicina en Ciro, de Augusta Eufratense (hui Síria), no demanant mai cap recompensa i sanant a molts amb els seus serveis gratuits. Era el segle III d.c..
Pel que fa als refranys, en pose dos més hui de la tardor:
PER LA TARDOR NO FEU FESTA MAJOR.
PLUJA DE TARDOR, PLUJA DE SAÓ.
 
Imatge de l´església de Llíber, dedicada als dos sants Cosme i Damià, extreta de la pàgina http://.medioambiente.ladipu.com


EXPOSICIÓ DE PINTURA, alumnat d´Asunción Torres.

20100926132201-copia-de-100-6390.jpg

Des d´ahir, al carrer La Bassa (antiga tenda de Bolo) -al costat de la nova- es pot veure l´exposició, totes les vesprades aquesta setmana, dels quadres pintats pels alumnes de la pintora Asunción Torres. Uns quadres que porten sens dubte el segell de la seua influència. Quadres que, alguns, inclús sorprenen a l´espectador, al visitant. Totes les temàtiques es poden veure, encara que el paisatge i els detalls amb realisme són els que predominen.  

A la imatge, alguns alumnes amb la pintora Asunción. Darrere, alguns dels quadres que formen part de l´exposició. 



II GRAN FESTA DE LA BICICLETA, hui dia 26

20100926160747-festabici.jpg

Ha estat un altre èxit de participació. Mares, pares i xiquets tots junts amb un sol transport, la bicicleta. I passejant pels carrers del poble. Organitzava l´associació "Comerç de Gata" amb el lema "A Gata no hi ha distàncies i per segon any consecutiu. La gran Festa de la Bicicleta. El temps ha acompanyat i molt.

Davant de la comitiva anaven el president d´aquesta Santiago Signes; el regidor de Comerç, Antonio Pons, i l´alcaldessa, Ana María Soler, per supost amb bicicleta. De tota classe de transport s´ha utilitzat, a quin més original, s´ha utilitzat per portat als més menuts de la casa. Protecció Civil i la Polícia Local han estat cuidant en tot moment la comitiva.

Al final, tots a la Plaça Nova, a dinar, per a ser presentada la VII Fira Gata al carrer.

Algunes fotografies de la Festa il·lustren aquesta informació en una composició.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 26 de setembre.

20100926210818-image0-124.jpg

Fa 20 anys la música era notícia, a través de la seua banda i la construcción de la seua Casa. Fa 15 anys les pluges i el resum de l´estiu acaparaven l´atenció dels lectors. Fa 10 anys, al terme era notícia el pont de Comes.

26 DE SETEMBRE DE 1990, fa 20 anys:

A LP es publicava: "Continúa la construcción de la Casa de la Música". A l´antetítol: "Con un presupuesto que ronda los 41 millones". Als ladillos: "Así será la "Casa""; "La Banda Unión Musical" i altre tema: "El pleno proclamó los candidatos que integrarán el consejo escolar municipal". A la fotografia, la mateixa que reproduisc al blog: "Actuación de la banda musical en el tradicional concierto de la "Revetla".

Al mateix dia i diari: "La Bodega Santísimo Cristo, en pleno rendimiento", es referia a xafar i al vi.

23 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

Per a fer un resum de l´estiu, pel que fa a les pluges i el temps, a LA MARINA de LP publicava a nivell comarcal, amb moltes referències per a Gata: "Este verano ha sido el más lluvioso de los últimos años en la Marina Alta". A l´antetítol: "Las lluvias han dejado una media de 100 litros por metro cuadrado".

23 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

Deia LA MARINA de LP: "Infraestructuras". "Amplían el puente de Les Comes de Gata". Al peu de foto: "El puente de Les Comes está al final del puente sobre el Gorgos".

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 166 -

20100926213643-copia-de-image1-2.jpg

La foto de hui ens porta a una caseta de camp, un esmorzar de dos amics. Eren joves caçadors i una bona caçola i dos gots de vi. Al programa de festes, d´on està extreta la fotografia posava al seu peu: "Salvador Ginestar Ferrer i Antonio Signes Mulet, esmorzant un dia de caça". El primer ja no està entre nosaltres. El quadre és molt de poble: la bicicleta, una canterella al sòl de la caseta. La tauleta on estan menjant...



DINAR-PRESENTACIÓ DE LA FIRA

20100927211334-pla-a.jpg

Si ahir els parlava de la II fsta de la Bicicleta i podien veure la composició d´imatges preparada a tal efecte, hui puc informar-los de la segona part de la jornada, gràcies al comunicat i la fotografia que em passa "Factoria d´Idees".

Després de fer la volta en bicicleta, que va durar una hora ben complida, tots van acabar a la plaça Nova, on s´estava preparant el dinar. Enguany l’associació "Comerç de Gata" va cedir l’explotació de la barra a la Comissió de Festes 2011 perquè obtinga beneficis de cara a l’any pròxim. Però, abans del dinar, el president de l’entitat, Santiago Signes, va anunciar la cel·lebració de la VII Fira Gata al Carrer, que es farà els pròxims dies 9 i 10 d’octubre.

Signes demanà la màxima implicació dels empresaris, ajuntament, associacions i veïns per tal que, una vegada més, la fira siga tot un èxit. El ball i els sortejos de regals donats pels comerços de l’associació van posar punt i final a la jornada. A més d’una bicicleta amb casc i cadireta per xiquets, es van rifar uns altres 20 regals de les tendes, alguns d’ells d’un valor important.

A la fotografia, els assistents al dinar-presentació a la Plaça Nova.

Text i imatge de Factoria d´Idees.



PERD EL GORGOS EL SEGON PARTIT DE LA TEMPORADA: 2-1

20100927223837-copia-de-dsc08173.jpg

No va poder ser. La segona jornada de lliga del grup 15 de Segona Regional Valenciana de futbol va tindre de tot. El Gorgos va caure per 2 a 1 front al Calp B. A la classificació, el primer equip de Gata es vuité. El proper diumenge dia 3 d´octubre tornarà a jugar al recentment estrenat camp municipal de gespa artificial.

A la foto, un moment del partit primer del Gorgos C.F. al nou camp de Les Costeres.



SANTS I REFRANYS: Hui 27, Sant Vicent de Paül.

Hui és la festa de SANT VICENT DE PAÜL, una de tantes advocacions dels Vicents sants.

Naix a Pouy (França) l´any 1581. Mor en 1660 i és canonitzat en 1737. Funda la Congregació de la Missió, els Paüls. Era prevere. Omplí d´espírit sacerdotal i es va entregar a París al servei dels pobres. Amb la cooperació de santa Lluïsa de Marillac, fundà també la Congregació de Filles de la Caritat.

Pel que fa als refranys, en pose hui dos, relatius al temps que estem:

RAVES I ESPINACS, PEL SETEMBRE SEMBRATS.

BON TEMPS PEL SETEMBRE, MILLOR PEL DESEMBRE.

FONTS:

www.santopedia.com i http://vila-real.info.



HUI AL BOP: DOS REGLAMENTS, TAXA I PREU PÚBLIC.

El BOP d´Alacant publica hui dilluns al número 185, des de la pàgina 36 a la 50, quatre edictes de l´Ajuntament de Gata. Per la seua llargària, sobre tot el primer, demà i en dies succesius aniré detallant-ho. És força interessant i poden consultar-lo.

El primer edicte és el REGLAMENT DE PROTECCIÓ DE L´ESPAI URBÀ. El segon, el REGLAMENT DEL SERVEI D´ABASTIMENT D´AIGUA POTABLE. El tercer, la TAXA D´ARREPLEGADA, TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DE RESIDUS SÒLIDS URBANS i el quart i últim, el PREU PÚBLIC PER ACTIVITATS REALITZADES DES DE DIVERSES REGIDORIES.

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -167-

20100928083559-copia-de-image0-8.jpg

La foto que hui porte al blog és d´un grup de joves que feien teatre als anys 60, aproximadament. Ací estan al Cine La Paz abans o després d´una funció. Podem distingir, entre d´altres a Ernesto Coloma, Jaime Gil (els dos agatxats). Per dalt destaca Pedro Pineda. També està Jaime Cabellos o Juan Monfort ("El franceset"). Gata sempre ha estat a la primera fila de la comarca, en quan a teatre es refereix. Bons actors i bones obres les interpretades pels joves aficcionats.



VII FIRA GATA AL CARRER...estem a 12 dies. Hui presentació.

20100928190104-dos.jpg

PRESENTACIÓ: 

Comerciants, associacions, clubes i ONG es preparen per a la VII Fira Gata al Carrer. 75 expositors confirmen ja la participació. Enguany, més sorpreses i novetats.

Comença ací el compte enrerre de les notícies, el dia a dia, fins aplegar a la Fira "Gata al carrer".

Aquest matí ha estat presentada la Fira al local del carrer Reis Catòlics. "Factoria d´Idees" m´ha passat aquesta informació que textualment diu:

"" Comerç de Gata ha presentat hui la programació de la setena edició de la Fira Gata al Carrer que tindrà lloc els pròxims dies 9 i 10 d’octubre. El president de l’entitat, Santiago Signes, junt amb la regidora de Turisme de Gata, Maite Signes, han anunciat una fira plena de sorpreses i novetats per a tota la família, gràcies a l’esforç de comerciants i ajuntament i a la implicació d’associacions, ONG, clubs esportius, músics, etc.
La VII Fira Gata al Carrer compta ja amb la confirmació de 75 expositors que configuraran l’entramat de la mostra pels carrers del casc urbà de Gata. Són una clara representació de la intensa activitat d’un poble que
té un marcat caràcter comercial. I, tal com ha destacat Maite Signes, “comerç, indústria i turisme estan lligats a Gata”, cosa que es fa patent a la fira any rere any.

Els esports i la diversió pels xiquets

Santiago Signes ha estat l’encarregat d’anunciar algunes de les novetats, com l’àrea esportiva, en què es reuniran clubs, associacions i entitats locals per donar bona mostra del que fan durant tot l’any. Entre altres
activitats, hi haurà competicions de bàsquet, exhibicions de gimnàstica rítmica i de pilota valenciana, futbol i una partida d’escacs simultània entre 25 persones. També es podrà fer pràctiques en un circuit per a bicicletes.
Una altra de les novetats d’esta fira és el Carrer de la Diversió, un espai destinat exclusivament als xiquets i xiquetes que visiten la fira. Tindrà una ludoteca, una zona de manualitats, un àrea de relaxació i un
altra per als tradijocs. A més, es faran concursos de dibuix i poesia i hi haurà regals pels que visiten totes les zones del Carrer de la Diversió.

Música, gastronomia, solidaritat...

La música serà un més dels atractius de la VII Fira Gata al Carrer gràcies a la implicació de joves músics amb talent que animaran els carrers amb actuacions espontànies de percussió, saxo, quartet de trombons, bateria…
Activitats que es completaran amb la electroacústica, els concerts, balls i els cercaviles.
Un altre element que no pot faltar a la fira és la gastronomia local. La tradició gatera estarà en el carrer de la mà d’artesans forners i carnissers, a més dels productes típics com la mistela i les panses. També
es podran tastar postres i dolços casolans de la mà de veïnes que arrepleguen diners per causes solidàries. I, després de l’èxit dels restaurants i bars al carrer de l’any passat, enguany s’han unit nous restaurants amb les seues tapes, copes i millors productes.
I, com en anys anteriors, la fira tindrà un apartat per les associacions i ONG que recapten fons destinats a les seues accions solidàries.
A tot això cal afegir les desfilades de moda, mostres fotogràfiques, concursos, exhibicions, tasts de productes gastronòmics, exposicions, tallers, animació infantil, zona chill out i un fum de propostes per gaudir d’un cap de setmana amb els comerciants i veïns de Gata. I és que, tal com ha remarcat Santiago Signes, l’objectiu principal de la fira és “mostrar els visitants coneguen Gata i vegen que és un poble viu, amb un comerç important”. És per això que la fira continua mantenint la seua essència, 100% gatera, convidant el públic a passar una jornada inoblidable en la localitat.
La regidora ha destacat les novetats i ha afirmat que enguany Gata al Carrer és la “fira de l’esforç” perquè l’actual situació obliga els comerciants a treballar de bo i a l’ajuntament a recolzar-los i donar suport a la mostra. I ha afegit que aquesta no és una fira “per mirar-nos a nosaltres mateix, sinò oberta a tots els pobles del voltant, turistes i visitants”. És per això que els ha convidat a visitar Gata els dies 9 i 10 per comprovar-ho.

Text i fotografies el·laborades i propietat de Factoria d´Idees.



EXTRACTE DEL REGLAMENT DE PROTECCIÓ DE L´ESPAI URBÀ A GATA ( I ) i tres edictes més.

20100928202943-copia-de-baix1.jpg

Publicat ahir dilluns 27-9-2010 al BOP d´Alacant.

Amplie hui la informació que donava el BOP d´ahir, sobre els quatre edictes municipals publicats:

EXTRACTE DEL REGLAMENT DE PROTECCIÓ DE L´ESPAI URBÀ DE GATA ( I )

EDICTE:
Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d’exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari inicial de data 27 de juliol del 2010...
...És obligació de tots els ciutadans i ciutadanes actuar correctament quant a l’ús dels béns i instal·lacions posats a disposició del públic i dels altres elements que configuren i donen estil a una ciutat/municipi...
...En definitiva, l’Ajuntament de Gata de Gorgos, pretén dotar-se, i dotar al conjunt de la ciutadania, de l’instrument que siga entés com la norma bàsica de convivència, amb l’objecte de contribuir a millorar la qualitat de vida de tots els seus ciutadans...
...Amb l’objectiu últim de mantindre l’esperit obert i acollidor del municipi i salvaguardar els seus elements integrants per al gaudi i aprofitament per part de tothom, així com atallar alguns comportaments incívics que
agreugen la convivència, l’Ajuntament de Gata de Gorgos ha elaborat este text normatiu...
...millorar la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans en el Municipi de Gata de Gorgos...
...Constituïx competència de l’administració municipal:
a) La conservació i tutela dels béns municipals.
b) La seguretat en llocs públics, que inclou la vigilància dels espais públics i la protecció de persones i béns. En coordinació amb els cossos i forces de seguretat de l’estat que participen en la seguretat pública.
c) La promoció i organització d’accions dirigides a la prevenció de conductes que conculquen o trenquen les normes de la pacífica convivència ciutadana...

...La pràctica de jocs en l’espai públic està sotmesa al principi general de respecte als altres, i, en especial, de la seua seguretat i tranquil·litat, així com al fet de que no impliquen perill per als béns, servicis o instal·lacions, tant públiques com privades...
...Està especialment prohibida la pràctica de jocs amb instruments o altres objectes que puguen posar en perill la integritat física dels usuaris de l’espai públic, així com la integritat dels béns, servicis o
instal·lacions, tant públics com privats.

...Igualment queda prohibit:
a) L’ús de patins i monopatins per la vorera i la calçada. S’exceptuen la utilització de patins per la vorera a velocitat del pas normal d’una persona.
b) La circulació de bicicletes per damunt de les voreres, excepte per la part a elles destinada en les voreres-bici.
c) La utilització de les conegudes popularment com minimotos per les vies públiques.
d) Encadenar bicicletes i ciclomotors, excepte en els suports habilitats a este efecte, als elements del mobiliari urbà, com ara arbres, canalitzacions, fanals, pals de senyalització i semblants.

...L’incompliment de les normes previstes en l’article anterior es considerarà infracció lleu i serà sancionada amb multa de fins a 750 euros, llevat que el fet constituïsca una infracció més greu.
...Tindran, no obstant això, la consideració d’infraccions greus, i seran sancionades amb multa de 750,01 a 1.500 euros.
...També queda prohibit el transport o explotació de persones per a exercir la mendicitat i tindrà esta infracció la consideració de greu quan es produïsca, sense perjuí de les responsabilitats penals a què hi haguera lloc...
...Igualment, està prohibit mantindre relacions sexuals en l’espai públic, encara que la dita activitat es realitze en l’interior de vehicles.

...Les sancions establides per a les infraccions es graduaran en tres graus segons l’escala següent:
- Infraccions lleus:
Mínim: De 50 € fins a 150 €. Mitjà: Fins a 400 €. Màxim: Fins a 750 €. 
- Infraccions greus:
Mínim: Des de 750,01 € fins a 1.000 €. Mitjà: Fins a 1.250 €. Màxim: Fins a 1.500 €. 
- Infraccions molt greus:
Mínim: Des de 1.500,01 fins a 2.000 €. Mitjà: Fins a 2.500 €. Màxim: Fins a 3.000 €.

...Graduació de les sancions.
La imposició de les sancions previstes en esta Ordenança es guiarà per l’aplicació del principi de proporcionalitat i, en tot cas, es tindran en compte els criteris de graduació següents:
a) La gravetat i naturalesa de la infracció i dels danys causats.
b) Transcendència social del fet.
c) Alarma social produïda.
d) L’existència d’intencionalitat de l’infractor.
e) La naturalesa dels perjuís causats.
f) La reincidència.
g) La reiteració d’infraccions.
h) La capacitat econòmica de la persona infractora.
i) La naturalesa dels béns o productes oferits en la venda no sedentària.
j) El risc de dany a la salut de les persones.
k) El benefici econòmic derivat de l’activitat infractora.
l) La comissió de la infracció en zones protegides.
m) L’obstaculització de la labor inspectora, així com el grau d’incompliment de les mesures d’autocontrol.
n) Quan els fets suposen obstacles, traves o impediments que limiten o dificulten la llibertat de moviments, l’accés, l’estada i la circulació de les persones en situació de limitació o mobilitat reduïda.
.../...

EDICTE
Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d’exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari inicial de data 27 de juliol del 2010 aprovatori de la modificació del REGLAMENT REGULADOR DEL SERVEI D’ABASTIMENT D’AIGUA POTABLE.

EDICTE
Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d’exposició al públic queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari de 27 de juliol de 2010, sobre la modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de la TAXA D’ARREPLEGADA, TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DE RESIDUS SÒLIDS URBANS.
Primer. Aprovar la modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa d’arreplegada, tractament i eliminació de residus sòlids urbans, redactada de la següent manera:
...I que ara quedarà redactada de la següent manera tal com consta en l’expedient, i que literalment es transcriu...Quota tributària...A tals efectes s’aplicarà la següent tarifa:
RESIDENCIAL -urbà- i HABITATGES -rurals-: 90.00 €.

EDICTE
Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d’exposició al públic queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari provisional de l’Ajuntament sobre imposició del PREU PÚBLIC PER ACTIVITATS REALITZADES DES DE DIVERSES REGIDORIES.
Article 5.- Quota: La prestació del servici o la realització de les activitats per les regidories, s’ajustarà a la tarifa següent:
- Escola d’Estiu: 75 euros.
- Activitats de recreació amb monitor a càrrec: 1 euro, l’hora.
- Usos de noves tecnologies: 1 euros, l’hora.
- Teatre, cine, espectacles: per a públic menor de 14 anys: 1 euro. Per a públic entre 14 i 30 anys, 2 euros. Per a públic major de 30 anys: 3 euros.
- Concerts: Per a públic menor de 14 anys: 3 euros. Per a públic entre 14 i 30 anys, 4 euros. Per a públic major de 30 anys: 5 euros.
- Excursions: D’un dia amb vehicle, 20 euros. D’un dia, a peu: 3 euros. Amb pernocta: 70 euros dia.
- Cursos i tallers: 1,25 euros/hora, en el cas de menors de 18 anys. 1,85 euros/hora per a persones de 18 anys o més.
- Per cessió d’intervencions plàstiques realitzades per escoles municipals, 100 euros cada intervenció, al mes.
- Per cessió de barraques municipals a tercers: Amb muntatge propi, gratuït. Amb muntatge municipal: 30 euros per barraca.



SANTS I REFRANYS. Hui és Sant Llorenç Ruíz i Sant Venceslao.

SANT LLORENÇ DE MANILA RUÍZ va morir junt a altres quinze companys màrtir, al Japó en 1637 i fou canonitzat en 1987. Fou missioner. Van ser tant preveres com religiosos i seglars, sembradors de la fe
cristiana a Filipines, Formosa i altres illes japoneses.

SANT VENCESLAO de Bohemia naixqué a Stochov (República Checa) l´any 907 i mor màrtir també a Chequia l´any 935. Sigué duc de Bohèmia, però fou sever amb ell, pacífic en l´administració del regne i misericordiós per als pobres, redimint per a ser batejats a esclaus pagans que estaven a Praga per a ser venuts. Després de sofrir moltes dificultats en governar als seus súbdits i formar-los en la fe, trait pel seu germà Boleslao fou assassinat per sicaris a l´església de Stara Boleslav, a Bohèmia.

Busque hui tres refranys, sobre la tardor:

ESTIU QUE DURA, TARDOR ASSEGURA.
ESTIU SEC, TARDOR MOLLA.
LA TARDOR SEGURA, SANT FRANCESC LA PROCURA.



QUI NO FA LA VESPRA...NO FA LA FESTA: demà Sant Miquel.

20100928204400-copia-de-santmiq08-1.jpg

PROGRAMA DE FESTES DE SANT MIQUEL

Hui és la vespra de la festa del "cap d´altar" de Gata, SANT MIQUEL ARCÀNGEL.

Repasse la jornada festiva de demà:

12 hores: Missa solemne amb assistència de festeres, festers, comissions i autoritats.

19 hores: missa vespertina i a continuació, al voltant de les 20 hores, processó solemne amb la imatge de SANT MIQUEL. Finalment, castellet de focs artificials.

Aprofite des del blog per felicitar als meus "homònims", a tots els Miquels de Gata, comarca i per tot arreu del món. Demà és el nostre sant...

A la fotografia, un moment de la processó de Sant Miquel pels carrers de Gata.



UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA ( I )

20100928210655-copia-de-santmiquel.jpg

Encete ací una sèrie de tres fragments de la història de la parròquia. Durant hui, demà dia de sant Miquel i despusdemà, tractaré d´introduir-los en aquesta església amb 437 anys d´història. 

Tres dades marquen l´inici de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. En 1573, Gata es desmembra de Dénia i és Vicaria independent. En 1574, per mitjà del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, a la Vicaria de Gata se li dóna  la categoria de “Curato” i és d´ascens de primera. En 1582, es beneïda l´església parroquial, pel primer rector “párroco” Mossen Antich Ferrer. S´ignora la data de possessió d´aquest rector. És el primer que es feia menció en el Llibre de les Visites Pastorals girades a aquesta parròquia. Es desconeix s´hi hi va haver rectors anteriors a ell. El que si hi va haver foren vicaris al front d´aquesta, des de 1573. Mossen Antich Ferrer estava al front de la parròquia en 1578, però residia a Xàbia. Fou rector d´esta parròquia amb llicència del arquebisbe de la diòcesis, En Joan de Ribera, hui ja declarat sant. En juliol de 1582 va beneir l´església parroquial. Va regir els destins parroquials de Gata fins 1591.

Passant a finals del segle XVII (1691), el 2 de desembre d´aquest any, naix Antoni Vicent Mulet i Monfort, frare rector fill de Gata, que va donar després el Crist, patró del poble, a Gata. Fou Beneficiat de la catedral de València. Després passà a Dénia. Va morir en esta ciutat el 22 de novembre de 1770, quan contava amb 79 anys de edat. Fill ilustre de Gata, ja que donà al poble la imatge del Crist del Calvari, segons reflexava el Llibre de Visites Pastorals. Impulsà la construcció de l´ermita per a “cobijar” la imatge del patró (1762-1770). Ell mateix pujà la imatge i la col·locà en el camarí de l´ermita en 1764. El pare Mulet tenia aleshores 73 anys. L´ermita del Crist fou beneïda el 12 de febrer de 1770, el mateix any en el qual va morir. Els veïns de Gata li van dedicar un carrer a la seua memòria. L´any 2012 es commemorarà el 250 aniversari d´aquesta data, la construcció de l´ermita per l´arribada del Crist a Gata.

 



GATA VA SER NOTÍCIA...un 28 de setembre

Fa 15 anys l´Escola d´Adults era notícia. Fa 10 anys ho era un tema urbà municipal.

28 DE SETEMBRE DE DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP: "GATA DE GORGOS. Anierto el plazo de matrícula en la Escuela de Adultos". 

28 DE SETEMBRE DE 1990, fa 10 anys:

"El pleno solicita las obras para el paso subterráneo del ferrocarril" deia en una columna el mateix diari.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 168 -

20100928215354-copia-de-santmiqfestan.jpg

Demà és Sant Miquel i aquesta fotografia ens porta a l´origen de la processó amb la imatge xicoteta del sant que coneguem ara i que ix pels carrers. La talla fou donada pels fabricants de la cooperativa "San Miguel". Li van posar el nom així i al carrer també, carrer Sant Miquel. Aquest nom data de 1960, encara que sis anys abans ja estava urbanitzat el carrer dins del nou projecte més enllà de la carretera. 

Ells treballadors de la fàbrica van portar la imatge i la van regalar a la parròquia. La imatge gran que presidix l´altar major està més deteriorada i pel pes i el lloc on està ubicada es faria molt difícil traure-la en processó. 



SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Miquel. També Sant Gabriel i Sant Rafel.

20100929163128-copia-de-altarmajor.jpg

Per a Gata, l´advocació del dia és especial. SANT MIQUEL és el cap d´altar. És l´arcàngel a la qual està dedicada la parròquia, des de 1573.

Sant Miquel va acompanyat pels altres dos arcàngels, SANT GABRIEL i SANT RAFEL.

Miquel significa "¿Qui com Déu? O: "Ningú és com Déu".

A Sant Miquel, el patró gater, el nomenan tres vegades la Bíblia. Al capítul 12 del llibre de Daniel. Al capítul 12 del Llibre de l´Apocalipsis i a la Carta de Sant Judes Tadeo.

A Sant Miquel el pinten i representen atacant a la serpent infernal.

L´Església Catòlica ha tingut sempre una gran devoció al Arcàngel Sant Miguel, especialment per a demanar-li que ens lliure dels atacs del dimoni i dels espírits infernals.

Cal dir que la parròquia de Gata té dos talles de la imatge de Sant Miquel. Una, més gran, que presidix l´altar major i que no ix en processó. L´altra, regalada pels treballadors que van constituir la Cooperativa San Miguel, al carrer Sant Miquel, que és la que encara hui ix en processó. 

Sant Gabriel significa: "Déu és el meu protector" i Sant Rafel vol dir "Medicina de Déu".

El refranyer té molts refranys referents al principal sant advocat hui. El més conegut i que ja he tret al blog és:

A SANT MIQUEL TOT VA A REPÈL, que fa referència al final de les collites de l´estiu. Però n´hi ha més:

TRAMUNTANA PER SANT MIQUEL, S´EMPORTA L´AIGUAL DEL CEL.

TARDOR VERTADERA, PER SANT MIQUEL LA PLUJA PRIMERA.

A SANT MIQUEL, LA FIGA JA NO TÉ PÈL.

AMORETES DE GENER, PER SANT MIQUEL BOLQUER.

Imatge: l´altar major de Gata està presidit per la imatge del cap d´altar, Sant Miquel.

 



UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA ( II )

20100929164850-campanar.jpg

Seguint amb la sèrie de tres articles de la Història religiosa de Gata i més en concret dels fets més rellevants de la PARRÒQUIA, que porta el nom del sant de hui, SANT MIQUEL, abarque hui de 1707 a 1898.

... En 1707, el 12 de juliol, naixqué a Gata el fill més preclar que ha donat la parròquia. Joan Baptiste Servera (Cervera) i Signes (es conserva per generacions la transcripció de la seua partida de bateig) va ser bisbe de Canàries i de Cadis. En 2007 es celebrarà el III centenari del seu naixement. Fill ilustre de Gata, fou religiós descalç, guardià del Convent de Roma. Fou també Provincial, Definidor General, Bisbe de Canaries i de Càdis i Administrador apostòlic de Ceuta i Melilla. El 4 de setembre de 1768 va recibir una carta de S.M. el rei Carles III, en la qual l´havia elegit Bisbe de Canaries. Fou consagrat en Madrid, el 16 de juliol de 1769. En 1777 fou nomenat bisbe de Càdis, on va morir i està soterrat en el panteó de bisbes, en la catedral vella d´aquella ciutat.

La seua partida de naixement –hui desapareguda dels llibres parroquials- estigué en el llibre II de Bateigs, full 183. Textualment deia aixina:

“En tretse de juliol del any 1.707, yo Fr. Guillem Gisbert, primer Religioso Agustino, “de licencia pavochi”, batigi conforme ritos de la Sta. Mare Esglesia Católica Romana, a un fill de Juan Cervera y de Anna María Signes, conyuges, posarinli noms Joan Baptiste, Abdón y Cenen. Foren Padrins Joan Signes y Laura Signes, naturals del lloc de Gata. Naixqué en día de dimats a 12 del dit més y any, per la veritat o firme de la meua mà: Fr. Guillem Gisbert”.

Baix de la partida de naixement podia llegir-se:

“Este religioso descalzo de S. Francisco de Asís en ésta Provincia de S. Juan Bta., después lector, Guardian del Convento de Roma, etc. fué provincial de ésta provincia. Después definidor general de la Orden. Y en 4 de Septiembre de 1768 recibió carta de que la Majestad de Carlos III le había elegido Obispo de Canarias. Fué consagrado en Madrid el 16 de Julio de 1769. En 1777, fué nombrado Obispo de Cadiz, donde murió”.

Els veïns de Gata, com a fill ilustre d´esta que fou,  li dedicaren un carre, que li van posar: “Calle del Obispo Cervera”.

Un altre rector regent fou Tomàs Borrell. Natural de Quart de les Valls (València) va estar a la parròquia de Gata durant 50 anys, des del 21 de maig de 1737 fins el 17 de juny de 1787, data en que va morir i fou soterrat als últims graons de l´altar major, en la part de l´Evangeli del temple parroquial. Durant la seua regència, es va començar a construir l´ermita del Crist del Calvari (1762) i es celebrà la primera missa en l´altar del santuari del Tossalet (25-2-1770). Eixe mateix any, el 22 de novembre, mor a Dénia el Pare Mulet, que havia trobat el Crist a les aigües de la platja de Dénia.

Arriba la guerra del Francés i el 19 de juliol de 1812, són fets pressoners pels francesos, 19 veïns i el batle de Gata i són portats a Dénia. El 8 de maig de l´any següent hi ha lluites a la Garganta de Gata. El 1825, Gata té 1.457 habitants i 341 veïns. Ja en 1857 en té 2.393 habitants.

Rector destacat a la parròquia també fou Joan Martínez Blasco. Natural de Cerdá (València). Inicià la seua estància en la parròquia el 6 de desembre de 1884. Se li va conéixer com el “rector leprós” ja que heretà este mal a Gata. Ací permaneixqué durant 14 anys. Durant la seua regència es realitzà la primera reforma important del temple parroquial (1884) i es construí la Casa Latzaret per als leprosos, coneguda més tard com “Caseta de la lepra”. Adquirí una nova custòdia dorada per a l´església que encara es conserva (1885) i va beneir el nou cementeri parroquial (1886). En aquest any, també s´amplia i “hermosea”, per primera vegada, l´ermita del Crist del Calvari. En juny de 1898 s´en va anar de Gata, ja malalt de lepra.



GATA VA SER NOTÍCIA...un 29 de setembre.

20100929174020-image0-125.jpg

 

Fa 15 anys el tema de publicació, lògicament, eren les festes de Sant Miquel.

29 DE SETEMBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP: "Intenso programa de actos para festejar hoy a San Miguel Arcángel". A l´antetítol: "Los actos festivos continúan mañana". Al peu de foto, que reproduïsc també al blog: "Fachada de la parroquia de San Miguel Arcángel de Gata".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 169 -

20100929180516-carrerimprempta.jpg

Hui la fotografia és urbana. Anys 60. Ornament de carrers per les festes. És el carrer de l´Imprempta, com es deia popularment. El nom oficial era Calle Primo de Rivera. Molta gent arreglant. Una moto de l´època en primer terme. Molta maceta i plantes. Encara no estaven els carrers asfaltats.



AHIR FESTA DE SANT MIQUEL: PROCESSÓ.

20100930160055-santmiquel.jpg

La festa de Sant Miquel Arcàngel, patró titular i cap d´altar de l´església de Gata va acabar ahir amb la processó i un magnífic castell de focs artificials. A la processó, la qual va estar més animada que en anys anteriors, van assistir els quintets menuts, regina i dames majors 2010, membres de l´Ajuntament, clero, fidels i banda de la Unió Musical de Gata. Al entrar a la Plaça de l´Església el rector titular, En Santiago Bohigues, va fer l´oració final i va acabar amb un ¡¡Viva Sant Miquel!! al quals els presents a la plaça van respondrer ¡Viva!. Resenyar que a la processó assistiren quatre rectors: el regent Santiago Bohigues, l´emèrit N´Alberto Caselles, el fill del poble missioner de Perú Vicent Font que passa uns dies ara en el seu poble, i el Pare Andrés, que ja ha estat algunes vegades al poble.

Un castell de focs artificials va tancar les festetes de Sant Miquel 2010. 

A la fotografia, una composició amb imatges d´alguns dels moments de la processó.

   



UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA ( i III )

Acaba ací la sèrie de tres articles, basats amb tota la informació que conté l´ARXIU PARROQUIAL, el qual ha estat arreglat i catalogat recentment des del 2005 i existeix un llibre dels Arxius...del qual sóc coautor i que algun dia els parlaré més detalladament.

...Cal destacar també al rector N´Alejo Sendra Tarrazó (1930-1950). Arxiprest. Natural de Villalonga (Valencia). Permaneix en Gata durant 20 anys, des del 15 de juny de 1930 fins el 24 de juliol de 1950. Fou nomenat rector-arxiprest de Dénia el 29 de novembre de 1948 i va tindre la seua residència allí. Durant la seua estància a Gata, va beneir el cementiri municipal (1932). Va viure molt de prop els aconteixements de la guerra civil espanyola i la restauració de la imatge del Crist del Calvari. Va beneir les noves andes del patró, de paperets de colors primer en 1939 i ja bones, les andes i el “templete” dorats (1947), que pagaren per suscripció popular els veïns i que el seu import pujà a 26.000 pessetes. Amb data 13 d´agost de 1950 fou nomenat rector de Santa Creu de València. Fou nomenant “Párroco Consultor “ad decennium” el dia 16 de febrer de 1962. En data 1 de juliol de 1969 cessa com a rector de la Santa Creu de València i passa a la situació temporal IV (sacerdots retirats o malalts). Va morir en la seua població natal, Villalonga, el dia 28 de juny de 1975.

En juliol de 1974, s´inaugura a l´ermita una nova gran reforma del santuari del Crist del Calvari.

            Dels 48 sacerdots que ha tingut la parròquia des de 1578, quatre anys més tard de ser erigida parròquia, els rectors que menys temps han regentat la parròquia han estat Frai Jaime Espasa (10), amb mes i mig, i Frai Luis Mata (23), amb el mateix temps. Hi ha hagut un total de 13 sacerdots que no han arribat a estar en la parròquia un any. El sacerdot que més temps ha estat de rector a la parròquia de Gata ha estat Don Tomás Borrell (13), amb 50 anys en el càrrec. Sols hi ha hagut un rector fill de Gata, En Vicente Pedrós Ferrer (33). Quatre rectors van morir regint els destins parroquiales: En Tomás Borrell (13), En Matías López (20), En Francisco Martínez Beneito (32I y N´Antonio Gómez Vicedo (36).

            La revisió dels Llibres sagramentals ha permés descobrir, un nou rector fill de Gata, el qual no estava a la història recopilada per Vicente Llopis Bertomeu. Es tracta de Damián Mulet y Mulet (1840-1896), fill de Damián Mulet i de Josefa Mulet. Presbíter. Natural de Gata. Era Vicari de la Seu de Gandia, quan va morir estiguent accidentalment a Gata, el dia 5 de maig de 1896, als 56 anys d´edat. La seua partida de defunció està registrada al Quinque Libri, Llibre 13, Pàgina 50 de defuncions. És la defunció número 42 de l´any 1896.

Pel que fa a l´arxiu parroquial, propiament dit, el document més antic que conserva l´arxiu parroquial está documentat el 11 de febrer de 1580. La copia literal es va fer per el rector Joaquín Alfonso Bosch, que aleshores regentava la parroquia, el 21-9-1928. Es tracta de la Visita pastoral que es fa des de la Vila de Xàbea a Gata. Bosch diu: “por tratarse de la primera hoja del libro más antiguo que se conserva en el archivo parroquial de esta población y dado el lastimoso estado en que ella se encuentra (casi ilegible y muy destrozada) me decido a copiarla lo mejor posible, uniendo la copia a la hoja original, que no desaparece del libro”.

També s´ha conservat a través dels documents de l´arxiu, la transcripció literal de la partida de bateig del bisbe de Canàries i Cadis, Joan Baptiste Servera i Signes, que es fa en juliol de 1707.

La documentació d´Índexs dels Llibres Sagramentals comença en 1852.   

L´arxiu conserva un Quinque Libri que comença en 1892 i d´aquesta data comença el cens de bateigs, matrimonis i defuncions. No es conserven les confirmacions ni les comunions. Els llibres de bateigs es reprenen en 1901. Els de Confirmacions daten de 1864 i els de matrimonis en 1900. Els de defuncions en 1919.

Fel que fa a la conservació de l´Arxiu Parroquial, a més del document ja esmentat de 1580 es conserven altres visites pastorals com la de finals del segle XIX (1895).

Es feia des de 1930 un Llibre d´Actes, reflexe de les coses més importants de la parroquia. El rector N´Alejo Sendra Tarrazó tenia molta cura en ordenar tota la documentació que ens ha permés arribar fins als nostres dies.

FONT: Arxiu Parroquial. Llibres i texts.

 

 



MOR EL PARE DEL RECTOR FILL DE GATA, VICENTE ESPASA

Un total de catorze rectors han acompanyat al rector fill de Gata, Vicente Espasa Reduán, en el sepeli del pare d´aquest, Vicente Espasa, de 79 anys, que va morir ahir dia de Sant Miquel a Oliva, poble on el seu fill Vicente regenta una de les parròquies. La missa funeral ha estat presidida hui a l´església parroquial de sant Miquel Arcàngel pel bisbe auxiliar, N´Enrique Benavent. Al final de la missa, el Vicari episcopal ha llegit una carta de l´arquebisbe de València, Monsenyor Carlos Ossoro, dirigida al fill rector Vicente i al seu germà Juan Manuel.

Des del blog i més quan és un gran amic d´infància que ens ha casat a tots els amics i ha batejat als nostres fills i ha acomiadat als pares d´alguns en la seua mort, m´unix molt efusiva i entranyablement al pèsame per la perdua del ser volgut.  



GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de setembre.

Fa 10 anys el temps i el turisme eren notícia.

30 DE SETEMBRE DE 2000, fa 10 anys:

El "TIEMPO" a LP es publicava així: "Las primeras lluvias de otoño dejan 15 litros por metro cuadrado".

La "MUESTRA" de la que parlava el mateix diari: "La VIII Festa de Arte y Artesanía llega a Gata este fin de semana".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 170 -

20100930211709-image0-10.jpg

Estem ja a la foto 170. Hui la foto ens mostra a un grup d´amigues de fa ja uns quants anys...Algunes dalt del carro, vehicle molt utilitzat abans, altres baix, un dia de festa al camp.

Reconec plantada a Paquita. Sentades dalt de carro, Tonica, Pepita i Maria. Les altres dos no se qui són, com tampoc puc esbrinar el lloc exacte on està presa la foto.

Una visitant usuària del blog, Rosario González Soler, ens comenta la foto. Aquest comentari el reproduisc tal com me l´ha remés ella:

"Jo soc la filla de Maria.  Quina sorpresa va tindrer ma mare quan es va veure. Les altres dos xiques són: la que està dreta darrere del carro és Teresa Botella i la que està dreta davant és Rosa "la Pesaora".   Estaven de paella i el carro podia ser el de Paco "Xaparrundo".  Es van disfressar de gitanes i se'n van anar a demanar "almoina" a la porta de l'església de Pedreguer.  Com l'amo del carro li feia vergonya i no les va acompanyar, se'n van anar elles arrossegant el carro.  El lloc on està treta la foto es la carretera de Gata a Pedreguer. I una anècdota simpática:  el cosí de ma mare, Jaume el carnisser, festejava amb la que es la seua dona hui a Pedreguer i eixint de l'església va reconéixer a ma mare i anava amagant-se per a que no sabera ningú que eren familia. 
Espere que haja segut de ajuda."

Agraïsc l´ajuda per identificar a les protagonistes de la foto i l´explicació que és molt curiosa i simpàtica. 

 



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris