Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2010.

EL BLOG TÉ JA 8.000 ENTRADES, el primer dia d´octubre

Quan just comença el mes d´octubre, el blog arriba a les 8.000 entrades, una  xifra considerable, perquè manquen 9 dies per a cinc mesos exactes des que començara l´aventura d´aquest. Han passat festes, aconteixements, han passat sèries, com la reconeguda per tots de fotografies antigues o inclús les estampes de l´escaldà. Ara a la tardor i als mesos d´octubre i novembre hi haurà que estar alerta amb altres temes...

DONAR LES GRÀCIES A TOTS ELS QUE HAN FET POSSIBLE QUE EL MARCADOR TINGA 8.000 ENTRADES. Gràcies i el CRONISTA DE GATA seguix treballant per a vostés. SANTS I REFRANYS: Primer dia d´octubre, Santa Tereseta del Nen Jesús.

Hui és primer d´octubre, la festa de SANTA TERESETA DEL NEN JESÚS.

Naixqué a Alençon (França) en 1873 i va morir a Lisieux (també França) l´any 1897, sent caninitzada l´any 1925.

Fou verge i doctora de l´Església. Des de molt jove entrà al monestir de les Carmelites Descalces de Lisieu, arribant a ser mestra de santitat en Crist per la seua inocència i simplicitat. Enseynà el camí de la perfecció cristiana mitjançant la infància espiritual, demostrant una mística sol·licitud en be de les ànimes i de l´increment de l´Església, i acabà la seua vida als vint-i-cinc anys d´edat, el dia trenta de setembre.
Com comença un nou mes i nou trimestre, l´últim de l´any, renove refranys. Hui en pose quatre, però tots referits a l´octubre.
 
DE L´ABRIL AL SETEMBRE NAVEGA SENSE TÉMER, DE L´OCTUBRE AL MARÇ NO VAGES A LA MAR.
 
DE LLUNES, LA DE GENER, I LA D´OCTUBRE TAMBÉ.
 
DELS FRUITS DE L´OCTUBRE, NINGÚ NO EN VIU.
 
D’OCTUBRE LA PELL D´OVELLA, ABRIGA´T AMB ELLA.
 
FONTS:


GATA VA SER NOTÍCIA...un 1 d´octubre.

20101001224340-image0-129.jpg

Fa 10 anys la festa de Sant Miquel va ser notícia.

1 D´OCTUBRE DE 2000, fa 10 anys:

Una fotonotícia a LA MARINA de LP deia: "Gata de Gorgos festeja a San Miguel". Reproduisc la fotografia que es va publicar amb les quintetes i els quintets infantils.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 171 -

20101001234158-copia-de-image0-5.jpg

La fotografia de hui també és històrica. Si fa uns dies els parlava, arrel de la festa de Sant Miquel, de la cooperativa que van formar alguns treballadors de Gata, al carrer que portava i porta el nom del patró, a aquesta fotografia poden veure les persones que van formar la mateixa.SANTS I REFRANYS: Dia 2, festa dels Sants Àngels Custodis.

Hui és la festa de la POLICIA, perquè es cel·lebren als SANTS ÀNGELS CUSTODIS. Des del blog felicitacions al cos municipal que ens guarda dia a dia. És l´onomástica també de totes les que es diuen Àngels. Són recordats els Àngels de la Guarda, que tenen la missió de assistir i aconsellar.

A la secció de refranys, el mes d´octubre continua deixant-nos uns quants. Ara us en pose tres:

SI A L´OCTUBRE FA BON FRED, MOR EL CUQUET.

QUAN L´OCTUBRE ES ARRIBAT, SEMBRA EL SÈGOL, L´ORDI I EL BLAT.

PER L´OCTUBRE, FUIG DE L´OMBRA I BUSCA EL SOL.

FONTS:

www.santopedia.com i http://projecte.xtec.es.

 DEMÀ, AL CAMP NOU DE FUTBOL: GORGOS-DEPORTIVO RELLEU. 17.30 h.

20101002113232-dsc08167.jpg

Demà afronta el GORGOS C.F. el tercer partit de la lliga 2010-2011 (Grup 15, Segona Regional). Jugarà a les 17.30 hores en el nou camp de futbol municipal de "Les Costeres". Serà front al DEPORTIVO RELLEU.

En teoria, arranca com a favorit i està millor classificat l´equip de Gata. Els de Javi Espasa són vuités i tenen com a balanç que van guanyar el primer partt i van perdre el segon, per la mínima. Els de Relleu han empatat un i han perdut un i són els dotze a la taula de classificació. 

No obliden anar a animar al primer equip de Gata. Ens vegem demà.

La fotografia correspon al primer partit de "Les Costeres", fa quinze dies, en el moment de xafar el camp de gespa artificial.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 172 -

20101002163858-copia-de-image0-4.jpg

Igual que ahir, la foto antiga de hui torna a mostrar-nos al grup de treballadors de la Cooperativa "Sant Miquel" de Gata, davant de la fàbrica, però aquesta vegada són més i estan amb les autoritats. Vegem a l´alcalde Vicente Mulet, entre ells, el qual es pot distinguir per que porta el braçalet, així com els Germans Quilis, que eren el rector i vicari d´aleshores, i distintes autoritats. També hi ha més dones que a la fotografia d´ahir. Com en moltes fotogràfies fetes més enllà de la carretera, el Montgó servix de pantalla al fons de la mateixa.

A instàncies d´un dels usuaris del blog, al qual agraisc la seua deferència, em diu que aquesta coperativa estava dividida en accions i hi havia algunes persones que tenien més accions. El mateix usuari s´ha fixat amb l´alcalde que portava el braçalet negre a la xaqueta. O bé era per dol o bé per ser el Cap del Movimiento, ja que era l´alcalde.

Tant la fotografia d´ahir com la de hui eren propietat de la família Soler.OBRI UN NOU LOCAL D´ESPLAI, discoteca BADHÚ (local de l´antiga CAS)

20101003111949-badhu-600.jpg

Especialment per als joves i gent d´una franja d´edat que va de la juventud a la maduresa, i malgrat que aquest blog deu ser més cròniques i història del dia, no cap dubte que aquest també és un fenòmen social. Per això em faig resó de l´última inauguració que va tindre lloc divendres dia primer d´octubre. Un nou local d´esplai a un dels locals de l´antiga CAS. El seu nom, de tipus oriental, és BADHÚ. Té pàgina web i és aquesta: www.badhú.es. Ahí podeu trobar tota l´actualitat del nou local d´esplai i oci. Ara a disfrutar-lo els gaters i i visitants de la comarca, però amb "mens sana", sense perdre el seny, amb coneixement -que diu la saviesa popular- i sense perdre mai el respecte als demés i a ú mateix.

A la imatge el logotipus del nou local, extret de la seu pàgina web. XARRADA-ENCONTRE. Tema Colòmbia. Dimarts 5, a l´Ajuntament.

20101003140453-mapa-colombia.jpg

JORNADES DE SENSIBILITZACIÓ: Conflictes, pau i reconciliació a Colòmbia.

Dimarts 5 d´octubre, a les 20.30 hores, a la sala polivalent de l´Ajuntament, hi haurà una Xarrada-Encontre, en la qual participarà Nimia Elvira Muñoz Hernández, líder comunitària. També es projectarà l´audiovisual: "La paz en Colombia es posible. Acciones ante una crisis humanitaria". Això es fa possible gràcies a l´organització, ajuda i col·laboració de Càritas Comunitat Valenciana, Pobreza Cero i està confinançiada per la Generalitat Valenciana.

 SOPAR DEL CLUB ATLETISME GATA ( I )

20101003162153-atletisme1.jpg

Al bar Ca Blai ahir nit es va celebrar el tradicional sopar del Club d´Atletisme Gata. Tos els membres d´aquest important club esportiu de Gata i la comarca van estar citats a l´encontre culinari, per tal de repassar la temporada i veure les pròximes cites atlètiques. Així mateix la presidenta Maria José Soler va aprofitar l´avinentesa per a lliurar trofeus als destacats corredors del club, tant joves com veterans. Allí Soler va apuntar que possiblement el primer poble del Circuit comarcal de la Marina Alta per al 2011 seria Gata, la qual cosa li dona una gran rellevància a nivell comarcal per estrenar este reconegut itinerari atlètic.

A la composició fotogràfica, alguns moments del sopar del club d´atletisme gater. Fotos V.V.SOPAR DEL CLUB D´ATLETISME DE GATA ( i II )

20101003163353-copia-de-dsc08247.jpg

LES XIQUES ATLETES DEL CLUB GATER.

Aquesta segona part de la notícia del sopar, l´he deixada per tal de donar un homenatge a la dona esportista. En aquesta ocasió, aprofintant a les xiques corredores del Club d´Atletisme de Gata. Podem veure entre elles a la presidenta del club, María José Soler, primera per l´esquerra a la foto, al mig a Silvia Berger i a Esther Sepúlveda, la segona per la dreta. Les xiques també van tindre el seu trofeu...com es pot apreciar.

Fotografia del moment de lliurar els trofeus. Foto V.V.GOLEJADA D´ESCÀNDOL: GORGOS-8; DEPORTIVO RELLEU-0.

20101003200352-copia-de-dsc08260.jpg

Ja ho deia al comentari d´ahir previ. En teoria era millor el Gorgos C.F. I no ha tingut rival. Li ha posat vuit gols a la porteria del Deportivo Relleu. Els homes més destacats de l´equip roig local Jaume, que ha fet tres gols; Javi, que n´ha fet dos, i dos Raül. Tot l´equip ha combatit moltíssim, però davant eniu a un feble contrincant. La nota negativa l´expulsió injusta i desmesurada de Bati. L´àrbrit, al final, s´ha deixat veure...

Cinc gols ha fet el Gorgos des del minut 26 al 45. Han marcat dos Jaume, un Raül i 2 Javi "Polaca". A la segona part, més del mateix. Ha tornat a marcar Jaume, ha tornat  a fer-ho Raül i ha rematat la feina Antonio.

A la fotografia, un moment de la primera part del partit. Lluita Pepe entre dos contraris i està esperant-la Jaume. Darrere Jairo per a tancar. A l´esquerra, a la mateixa línia, es pot veure al preparador del Gorgos Javi Espasa.    SANTS I REFRANYS: Hui 3 d´octubre és sant Francesc de Borja

SANT FRANCESC DE BORJA, duc de Gandia. Festa major a la ciutat capital de la veïna Safor.

Festes majors ja que són les del VIé centenari del seu naixement. Naixqué a Gandia l´any 1510 i va morir a Roma l´any 1572. Va estar canonitzat en 1671. Sant Francesc de Borja fou prevere. Primer va ser pare, va morir la seua dona. Tenia vuit fills, ingressà a la Companyia de Jesús i, malgrat a abdicar de les dignidats del món i recusar les de l´Església, fou elegit prepòsit general, sent memorable per la seua austeritat de vida i oració.

Hi ha algun refrany que nomena a Sant Francesc, la tardor i la mar

LA TARDOR SEGURA, SANT FRANCESC LA PROCURA.

LA CORDONADA DE SANT FRANCESC, LA TEMEN ELS PESCADORS I ELS MARINERS.

FONTS:

www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.GATA VA SER NOTÍCIA...un 3 d´octubre.

20101003211600-image0-130.jpg

Fa 20 anys era notícia la mort del rector fill de Gata, En Fernando Pons. La Font de la Mata també ho era. Fa 10 anys, una bolillera era notícia.

3 D´OCTUBRE DE 1990, fa 20 anys:

Al titular de LP es publicava: "Dolor en el sepelio del sacerdote Fernando Pons". A l´antetítol: "Asistió el obispo auxiliar José Vilaplana". A un ladillo parlava de la "Vida del sacerdote". A la fotografia d´aquest article, la foto del rector En Fernando Pons.

A un altre article, baix del de la mort del rector, es publicava: "Escasa fiesta por San Miguel" i "Comunicado de los quintos".

A un altre, el mateix dia: "Gata de Gorgos recupera el paraje de la Font de la Mata como zona de recreo". A l´antetítol: "Toda la zona ha sido remozada y acondicionada". A un ladillo: "Bancos y mesas de madera". Al peu de la foto: "Paraje de la Font de la Mata".

3 D´OCTUBRE DE 2000, fa 10 anys:

"El personaje del día" de LA MARINA de LP era "Rosa Mulet, una experta bolillera de Gata de Gorgos" i al subtítol posava: "Es un trabajo muy entretenido y a fuerza de práctica todo se aprende". Al peu de la foto deia: "Rosa Mulet, ante sus bolillos".

 

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 173 -

20101003212615-copia-de-image0-12.jpg

La foto de hui antiga és una de les primeres que van eixir a la secció de "records..." de la revista "D´ací" que publica Factoria d´Idees. Mostrava a Maria Ferrandis i Mateu Serrat i deia "Quinze anys de Pietat". Era l´any 1951. Les vestimentes denoten la festa que es vivia aleshores. EL GORGOS C.F. ÉS QUART DEL GRUP XV DE 2ª REGIONAL

20101004112145-copia-de-dsc08265.jpg

Després de la golejada d´ahir per 8 a 0 al Relleu
 
El Gorgos Club de Fútbol va golejar ahir, com ja vaig posar en una anterior entrada. El resultat de 8 a 0 front al Deportivo Relleu, la pujat al quart lloc de la taula de classificació del seu grup, el quinzé de Segona Regional.
És líder amb nou punts, tres de tres, el Finestrat que golejà també al Pedreguer per 5 a 0. El segon és el Ciudad de Benidorm que té 7 punts i guanyà per 3 a 1 al Orba. El tercer amb els mateixos punts és l´Atlético Callosa que guanyà per la mínima (0 a 1) al Sporting de Benissa. En quarta posició es situa el Gorgos C.F., que lidera el grup dels sis punts però li favorix els gols que en té 11, per 3 en contra. Tres derbis comarcals van tindre desigual resultat. Teulada-Benitatxell acabà empatat (2-2). Mediterráneo B de Xàbia guanyà al Calp CF B (2-1) i el Atlético Ifach caigué al seu camp per 0 a 2 davant el Jove Teulada Moraira.

A la foto, un altre moment del partit d´ahir al nou camp municipal de "Costeres", on es veu a Pepe tornant a la seua posició després de les nombroses internadesque va fer.AQUESTA VESPRADA-NIT: Plenari de l´Ajuntament, a les 20 h.

 

La Corporació municipal de Gata celebra aquesa vesprada-nit la sessió ordinaria de setembre, que havia d´haver-se fet dimarts passat 28 de setembre. Va just amb una setmana de retràs. A les 20 hores al saló de plens de la Casa Consistorial, es debatiran els assumptes municipals.

Els regidors decidiran les festes locals per al municipi corresponents a 2011. En el capítul d´Hisenda, hi haurà una modificació de crèdits més. Es presentarà la proposta per a la seua aprovació inicial de l´Ordenança Reguladora de la Taxa del Servei d´Escoles Esportives Municipals i la de la Utilització de les instal·lacions esportives municipals. També s´estudiarà la reducció del cinc per cent del cost de les peticions de gestió a l´empresa municipal "Solgata, S.A.".

En el capítul de Patrimoni, s´iniciarà l´expedient de modificació de la parcel·la "Coves Roges", on es troben les pintures rupestres, recentment declarades BIC, en l´inventari municipal en formació.

Com ja és habitual, els assumptes d´urgència i els precs i preguntes tancaran la sessió.

Adverteix que com encara no es televisen, com es feia abans, tot ciutadà que vulga saber el que els nostres munícips tracten, aproven o desaproven, hi tindrà que personar-se al saló de plens, segona planta de l´Ajuntament.

Informació dels punts de l´orde del dia del ple facilitada pel gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.RESTAURACIÓ DE LA PLAQUETA DE LA COVA DEL PARPALLÓ

20101005090041-plaquetaparpallo.jpg

FORMA PART DE LA COL·LECCIÓ MUSEOGRÀFICA DE GATA.

La Conselleria de Cultura, a través dels tècnics de l’Institut Valencià de Restauració, està realitzant la restauració de la plaqueta de la Cova del Parpalló amb cavall pintat que pertany a la Colecció Museogràfica de Gata. Recorde que la col·lecció va estar trasllada a l´edifici de la Carretera, on també està l´Oficina de Turisme.

Esta restauració es realitza gràcies al conveni signat entre l’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i Carmen Pérez, Directora Gerent de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns culturals de la Generalitat Valenciana.

La regidora de Cultura, María Jesús Salvá, i l’Alcaldessa van ser les encarregades de supervisar les tasques de trasllat de la peça.

Informació i fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

A la fotografia es pot veure la regidora de Cultura, l´alcaldessa i un tècnic.

 VII FIRA GATA AL CARRER...estem a 4 dies. Cartell de la festa.

20101005092201-cartellfira2010.jpg

La Fira s´acosta a passes agigantades. Els comerciants de Gata prenen posicions. Es té posada en la VII Fira Gata al Carrer una gran confiança. En temps difícils, plantar cara és l´única solució.

Esperem que eixes previssions de temps inestable que donen els metereòlegs per al pont siguen més cap al final del pont que no al principi. No és just que el mal temps i una aiguat tirara per terra tanta feina i inversió fetes.

JA TENIM CARTELL ANUNCIADOR...i els mostre a tots vostés. També poden escoltar a la ràdio local del comerç la cunya publicitària de la Fira que està molt ben aconseguida. El rei En Jaume i un dels seus soldats parlen de la Fira.

Al cartell s´enumeren totes les coses que el visitant pot veure a la Fira...i comprar que també, és clar, es vol a aquesta Fira...i consumir...i conéixer als comerciants de Gata.

Es presenta com a novetat, entre d´altres EL CARRER DE LA DIVERSIÓ, per a la gent jove de la família...Hi ha més coses...

Des del blog, com a CRONISTA DE GATA i compartint la mateixa idea dels comerciants, i són set anys consecutius, em permet convidar a tothom de fóra i de dins del poble, a vindre els DIES 9 i 10 D´OCTUBRE, propers dissabte i diumenge. Passaran un dia molt bonic i coneixeran el poble.  

FINALMENT, VULL RECORDAR QUE TOTA LA INFORMACIÓ DETALLADA LA PODEU TROBAR AL BLOG DE L´EVENT: http://gataalcarrer.blogspot.com.

Imatge del cartell anunciador extret de la pàgina principal de l´Ajuntament.SANTS I REFRANYS: dia 4, Sant Francesc d´Asís; dia 5, Sant Froilà.

Com ahir no vaig posar el santoral del dia, cal recordar hui que el dia 4 va ser SANT FRANCESC D´ASÍS.

Francesc naixqué a Asís, de la Umbria italiana, en 1182 i va morir també a Asís l´any 1226, sent canonitzat dos anys més tard. Ell fou el fundador de l´orde dels Frares Menors (Franciscans) i religiós d´aquesta orde. Prop de Gata estava el convent de Jesús Pobre. Ja un poc més lluny els de Benissa i Pego, i l´antic -hui desaparegut- de Benitaia, que en aquests dies es pot veure el fenòmen de la Serra Foradada.

Francesc d´Asís trobà a Crist sobre tot en els pobres i necessitats, fent-se pobre ell mateix i instituint als Germans Menors. Viatjant predicà l´amor de Déu a tots i arribà inclús a Terra Santa.

Hui dia 5, dimarts, és la festa de SANT FROILÀ.

Fou bisbe i va morir a Lleó l´any 905. A la capital castellana es celebra al sant, que va ser primer eremita i després, ordenat bisbe, evangelitzà regions lliberades dels musulmans, propagant la vida monàstica i distinguint-se per la seu beneficència cap als pobres.

********

Pel que fa al refranyer, trobem aquests tres referent al mes que em encetat i als sants d´ahir i despúsahir:

EN OCTUBRE, SANT FRANCESC; VÉS-TE´N A CAÇAR I NO TORNES, SI NO CACES RES.

L’OCTUBRE ACABAT, MOSCA I MOSQUIT ENTERRAT.

PER L´OCTUBRE, LA MAGRANA MADURA.

 

FONTS:

www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.GATA VA SER NOTÍCIA...un 4 d´octubre (com ahir)

20101005231556-escanear0049.jpg

Com ahir no vaig poder traure aquesta sèrie, hui comence per recordar el 4 d´octubre. Fa 20 anys del 29 de setembre al 12 d´octubre, la revisteta Benissa al dia parlava de Gata. El primer projecte del nou pont urbà i l´esport del billar ho eren fa 15 anys. Fa 10 anys era Càritas.

29-9 A 12-10,1990, fa 20 anys:

Benissa al dia publicava: "En el último aforo del pozo". A l´antetítol: "3.000 litros por minuto".

4 D´OCTUBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LP es publicava: "Aprobado el proyecto del nuevo puente urbano". A l´antetítol: "El pleno tiene que ratificar el acuerdo adoptado por la comisión de gobierno". Al peu de la fotografia, la mateixa que ix al blog, posava: "Lugar donde se ubicaría el nuevo puente urbano sobre el río Gorgos".

Una altra notícia del mateix dia es feia resó del "Éxito de participación en el primer trofeo de billar, modalidad Pool-8".

4 D´OCTUBRE DE 1990, fa 10 anys:

Una fotonotícia a LA MARINA de LP ens parlava del "Grupo Cáritas de Gata".

 

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 5 d´octubre, tal dia com hui.

20101005233343-escanear0050.jpg

Fa 15 anys l´art de la pintora Pepa Caselles ja era notícia. També ho era un terratremol prop de Xàbia, sentit a Gata. Fa 10 anys, el sopar benèfic, les festes de sant Miquel i un personatge popular eren notícia.

5 D´OCTUBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP: "Pepa Caselles expone en el Corral del Pato". A l´antetitol: "La artista local muestra sus cuadros hasta el día 15 de octubre". Al peu de la foto: "La artista Pepa Caselles, junto a una de sus obras expuestas".

També es publicava el mateix dia: "Un terremoto de magnitud 3,8 frente a la costa de Jávea alarmó a los vecinos". A l´antetítol: "Las figuras de cerámica temblaban, al igual que los vasos de cristal". A Gata també es va sentir.

5 D´OCTUBRE DE 1990, fa 10 anys:

Una fotonotícia de "Sociedad" de LP, la mateixa que porte al blog, parlava de "Cena benéfica en Gata".

Una altra encara portava la festa de "San Miguel en Gata".

"El personaje del día" era "Paquita Rodríguez, experta en el arte de "fer llata". El subtítol deia: "Ahoras las muejres cambian las manos por las máquinas de tejer". Al peu de foto: "Paquita Rodríguez".

 

 

 

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 174 -(la d´ahir, dia 4).

20101005234831-copia-de-image0-19.jpg

La foto de hui torna a ser d´un grup i un grup de llauradors amics, també caçadors. A la caseta de Xàbia, el Tio Carrano (tercer per l´esquerra) junt amb els seus companys passen un bon dia. Al costat d´ell (segon per l´esquerra) podem veure a "MorenodeBel" amb una botella de vi a les mans. Beguent de gallet el vi l´home del costat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 175 - (la de hui, dia 5)

20101005235803-copia-de-image0-36.jpg

Em pose al dia amb una fotografia històrica. El correu de Gata l´any 1947. Així resava a un programa de festes on es va publicar. El cartell ho indica: "Correo Pedreguer-Vergel-Gata". La matrícula també resulta curiós i els entesos en cotxes antics, d´època de seguida localitzarien la marca i any del de la fotografia. Els personatges que a la mateixa apareixen també formen un conjunt molt bó en el marc del carrer on es troben, possiblement la Carretera. Llàstima que la foto tinga el defecte d´aquesta ratlla que impedix veure bé alguns detalls.VII FIRA GATA AL CARRER...estem a 3 dies. Un extens programa.

20101006084134-copia-de-cartellfira2010.jpg

Ja ha començat el compte enrerre. Des de hui ja es notarà pels carrers de l´itinerari de la Fira Gata al carrer el moviment, la festa...perquè la fira és això al cap i a la fi, una festa.

Malgrat que hui es farà, a les 12, la roda de premsa de la Fira a l´Ajuntament, per tal de donar compte de tots els atractius., avance a grans trets el programa del 9 d´octubre, primer dia de fira.

DISSABTE, 9 D´OCTUBRE:

A les 11, passacarrer de dolçaina.A les 11.30: exhibició de Trialsin amb el campió Dani Cegarra. A les 12: INAUGURACIÓ OFICIAL DE LA FIRA. Tallada de formatge "Parmigiano Reggiano" en directe i degustació. 13 h.: El·laboració i cata de vins. 17.30 h.: Animació infantil itinerant i contacontes amb "´L´Oracle de l´Est". 18 h.: Desfile de moda infantil, bossos, complements i roba de nit. 18 h.: De nou, exhibició de trialsin. 19 h.: Danses tradicionals i castanyoles.

També hi haurà unes activitats per a tots dos dies, com concurs de basquet tirs lliures; baloncesto partit de 3x3; taller de punt de creu; taller de restauració de mobles; espectacle de bous fets amb carretons i espectacles d´aquests embolats.

Durant tota la jornada, bé dissabte o diumenge hi haurà: taller d´encordar cadires, tallers de boixets, encaix d´agulla veneciana, frivolité, brodat sobre tela de tul, calat i punt de gantxo. Hi haurà també taller d´el·laboració de malla i macramé. Tirolina. Passeig en carro, com cada any. Concurs de fotografia. Concurs de fotografia energètica i exposició, del qual ja vaig parlar en aquest blog. Improvisació musical lliure. Planetari viatger. Música en directe. Circuit de bicicletes. Àrea de jocs en 3D i projecció de pel·lícules en 3D. Exposició d´arts i oficis de la Marina Alta, Túnel de cata i Gran Parchís amb premis per als guanyadors.

Foto cartell de la Fira.EL PLE MODIFICARÀ LA PARCEL·LA DE LES COVES ROGES

20101006150312-copia-de-covesroges2.jpg

DESPRÉS DE SER DECLARADES B.I.C. LES PINTURES RUPESTRES DELS DOS ABRICS EXISTENTS VORA RIU.

El ple ordinari de setembre va ser celebrat ahir dimarts, 5 d´octubre. Va ser curt i molt tranquil. Entre altres temes es va aprovar, per unanimitat, la modificació de la parcel·la de les Coves Roges per incloureu-la en l’inventari municipal com a Bé d’interés Cultural (B.I.C.).

Este canvi es dona com a conseqüència de la realització de l’actualització de l’inventari d’art rupestre de la Comunitat Valenciana, ja que la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià ha confirmat recentment l’existència de dos jaciments amb art rupestre en este paratge.

L’Ajuntament de Gata va aprovar també, amb els vots a favor de l´equip de govern i el vot en contra de l´oposició, l’Ordenança reguladora del Servei d’Escoles Esportives Municipals i de la utilització de les instal·lacions esportives municipals. L’equip de govern va explicar que la intenció és unificar criteris i aplicar la mateixa taxa en tots els casos.

L’oposició, que va votar en contra del punt, va al·legar que no s’havia consultat al Consell Municipal d’Esports. El portaveu del PSOE, Pepe Diego, va indicar que l’equip de govern estava creant “taxes per a tot”.

DIES FESTIUS ESCOLARS:

Al ple es va donar compte de quins eren els dies escolars no lectius, de festa, que va adoptar el Consell Escolar del municipi, per al curs 2010-2011. Seran festa escolar: l´11 d´octubre, vespra de la festa del Pilar dilluns i pont, i els dies 7 i 8 de març, dilluns i dimarts de Carnestoltes (Darrers dies) de 2011.

DIES FESTIUS LABORALS PER AL MUNICIPI:

L´Ajuntament, en ple i per unanimitat, declarà que siguen proposts els dies festius laborals dins del municipi per a 2011. Seran: el dia del Crist, 6 d´agost, que caurà en dissabte i el dia de Sant Miquel, 29 de setembre, que serà dijous.

Informació facilitada pel gabinet de premsa de l´Ajuntament de Gata i el·laboració pròpia.

 

 VII FIRA GATA AL CARRER...estem a 3 dies: PRESENTACIÓ DE LES ACTIVITATS.

20101006214554-presenta-fira10.jpg

REGIDORIA I ASSOCIACIÓ presenten la VII Fira "Gata al carrer"

El regidor de Comerç, Antonio Pons, i el president de l’associació Comerç de Gata, Santiago Signes, han presentat, aquest matí, la VII Fira Gata al Carrer que se celebra els dies 9 i 10 d’octubre.

Santiago Signes ha explicat que mantenint els mateixos carrers s’han introduït canvis d’ubicació que demostren que la fira “ és una cosa viva”. Així, els 75 expositors es distribuiran en les diferents zones de Gata Chill-out, Zona motor, Mostra gastronòmica, Fira de comerç, Mostra de productes expositors, el carrer de la diversió. Signes ha afegit que, durant tot el cap de setmana, hi haurà actuacions musicals, tallers, demostracions esportives, activitats infantils, degustacions gastronòmiques, tast de vins, desfilades de moda, ...

En resum, ha convidat a tota la comarca a visitar la fira, “que la gent vinga i disfrute de tot un poble”.

Antonio Pons ha volgut agrair l’esforç realitzat per l’associació Comerç de Gata i l’empresa organitzadora per fer realitat la fira un any més així com a tots els expositors, associacions i col·lectius implicats. A més, els ha animat a tots a “mostrar a tots els que ens visiten què és Gata”.

La fira s’obrirà al públic dissabte i diumenge de 10 a 20 hores i ocuparà tots els carrers del centre del poble i serà inaugurada oficialment dissabte 9 d’octubre a les 12 hores.

Text i fotografia, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és Sant Bru.

Hui és SANT BRU. Naixqué aquest sant a Colònia (Alemanya) l´any 1030 i va
morir a Squillace, a la regió italiana de Calàbria. el 1101. Fou abat,
fundador de l´Orde de Sant Bru (Cartuixos). Fou també monjo.
Bru significa Coraça. Sant Bru fou prevere. Ensenyà ciències
eclesiàstiques en la Gàlia, però dessitjant portar vida solitària, amb
alguns deixeble s´instal·là a l´apartat vall de Cartuixa, als Alpes,
donant origen a una Orde que conjuga la soledat dels eremites amb la vida
comuna dels cenobites. Cridat pel papa Urbà II a Roma, per a que li
ajudara en les necessitats de l´Església, passà els últims anys de la seua
vida com eremita al cenobi de La Torre, a Calabria.

Pel que fa als refranys, seguisc a l´octubre i al sant que es celebra hui
en concret i en pose un de cada:

QUAN L´OCTUBRE CREIX, LA FRUITA PODREIX.
PER SANT BRU NO REPOSA NINGÚ.

FONTS:
www.santopedia.com i www.elrefranyer.com.GATA VA SER NOTÍCIA...un 6 d´octubre.

Molt breu hui és aquesta secció. Fa 15 anys començava el debat per a fer el Centre Social.

6 D´OCTUBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LP es publicava: "El pleno local debate la ejecución del Centro Social".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 176 -

20101006220856-copia-de-image0-74.jpg

La foto de hui és religiosa. El rector En Vicente Llopis Bertomeu està celebrant la missa, dins de les festes patronals. Tenint en compte que quan ell regentava la parròquia es baixava al Crist, que poden veure la seua imatge darrere a la part superior de la foto, podien ser els tres dies grans, 4 a 6 d´agost.  

Cal dir que el Pare Vicent de Teulada, com li deien afectuosament els feligresos de Gata, va estar a la parròquia des del 7 de març de 1954 a l´1 de juliol de 1969. Va morir, ja jubilat al seu poble, la veïna Teulada, el dia de Tots Sants de 1995, farà prompte 15 anys.SANT I REFRANYS: Hui és la Mare de Déu del Rosari

Des del blog donar les felicitacions a totes les que s´anomenen ROSARIO o la variant ROSER.

L´advocació de hui em recorda qan les meues hueles i m mar resaven el rosari al caliu de foc de la ximenea. Quan es pasava el sant rosari a l´església i quan jo sent un escolanet menut vaig estrenar l´ambó resant el rosari. La jornad de hui és per a demanar ajuda a la santa Mare de Déu mitjançant el Rosari o la corona mariana, meditant els misteris de Crist baix la guia d´aquella que estigué especialment unida a l´encarnació, passió i resurrecció del Fill de Déu.

Pel que fa al refranyer, em trobem un que fa referència a l´advocació de la Mare de Déu de hui i la del dimarts que ve, la del Pilar, i un altre al mes.

DOS MARES DE DÉU L´OCTUBRE TÉ: LA DEL PILAR I LA MÉS LLUÏDA QUE ÉS LA DEL ROSER.

OCTUBRE HUMIT, LA FRUITA HA PODRIT.

 

 JUANITO BEQUIO ENS HA DEIXAT...

S´en va un altre amic i a més veí del meu replà. Aquesta matinada ha deixat de patir després d´una llarga enfermetat. Tots el coneixien al món del futbol local i era molt popular. Al seu barri, la Font del Riu, també. S´encarregava de distribuir la loteria del Gorgos C.F. Sens dubte, l´equip del Gorgos C.F., on el seu fill Rubén juga de porter, ha sentit i molt l´adéu d´aquest home, que havia estat també a la directiva de l´equip i era un gran enamorat del seu Gorgos.

Juan Bequio García serà soterrat aquesta vesprada. El funeral serà a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel a les 18 hores. La representació del Gorgos estarà, no hi ha dubte. 

La crüel enfermetat no ha deixat que puguera veure el camp de gespa artificial, amb el que tant i tant havia ell sommiat, i veure jugar al seu Rubén en ell. Caldrà unir el record amb algun trofeu, com ja ho vaig dir quan va morir Juanjo.

Com ja ho vaig fer amb Juanjo Marín (els dos eren grans amics), també ho faig ara. Un record per a ell i donar ànims a la seua família.

No es pot dir molt més en aquests moments. I hui, dia de la Mare de Déu del Roser, caldrà oferir un rosari per ell.

Per sempre, adéu amic, veí i estimat Juanito.

  

   ACTE INSTITUCIONAL DEL 9 D´OCTUBRE

L’Ajuntament lliurarà diplomes a les brigades forestals

Presa de possessió del nou cap de la Polícia Local

Coincidint amb la festivitat del 9 d’Octubre, dissabte a les 10 hores, a la sala de plenaris de l’Ajuntament de Gata, es farà el lliurament dels diplomes als voluntaris de la Brigada Forestal en reconeixement a les persones que van col·laborar en les tasques realitzades en la prevenció d’incendis durant l’estiu passat.

Així mateix, en l’acte institucional també prendran possessió del càrrec el nou cap de la Policia Local de Gata, Ernesto García, i els nous membres de Protecció Civil de l’agrupació local.

Informació facilitada pel Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.GATA VA SER NOTÍCIA...un 7 d´octubre.

20101007222215-image0-131.jpg

A EL POBLE es parlava de les festes de Sant Miquel fa 20 anys. Fa 15 anys, l´esport escolar era notícia a Gata. Finalment, fa 5 anys ja es paralva tal dia com hui de la Fira Gata al carrer, com es fa ara.

OCTUBRE DE 1990, fa 20 anys:

EL POBLE, al seu número d´Octubre titulava: "Crónica de Gata. De Sant Miquel a Nadal".

7 D´OCTUBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP: "Presentan la II Liga Comarcal de Deporte Escolar que comienza a fin de octubre". A l´antetítol: "Participan 1.200 escolares de doce municipios de la comarca". Al peu de foto, que no era de Gata: "Los escolares de la Marina volverán a competir en la liga comarcal".

7 D´OCTUBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA de LP: "Cerca de 20.000 personas visitarán la II Fira Gata al Carrer que comienza mañana". Al subtítol: "Un total de 75 expositores mostrarán los productos comerciales de esta localidad". Al peu de la foto, que també la reproduisc al blog: "Un momento de la cena-presentación de la feria de Gata". Cal resenyar que enguany tornen a ser 75 expositors, els mateixos que fa 5 anys.

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 177 -

20101007223423-copia-de-image0-2.jpg

Nova fotografia antiga. Aquesta és de tres amics, que es van fer una paella. Dels anys 60 del segle XX. El lloc, en plena naturalesa. La vestimenta i la manera de portar el monyo diu molt de l´època. La guitarra al fons estava preparada per a ser tocada. Es poden veure girant-se a Antonio "de Bernat" a l´esquerra; a Antonio "del garaig" a la dreta i mirant de cara i menjant paella a Jesús Sánchez, al que desitjem una bona recuperació des del blog.VII FIRA GATA AL CARRER...estem a 1 dia.: DEMÀ A LES 12, INAUGURACIÓ OFICIAL

20101008145056-copia-de-cartellfira2010.jpg

A les 12 del migdia de demà dia 9 d´octubre, FESTA DE LA COMUNITAT VALENCIANA, el president de "Comerç Gata", Santiago Signes, i l´alcaldessa de Gata, Ana María Soler, inauguraran oficialment la Fira "Gata al Carrer" en la seua setena edició.

CAL REMARCAR I RECORDAR QUE LA FIRA ESTARÀ OBERTA ALS CARRERS DEL CENTRE DEL POBLE, DE 10 A 20 HORES, DEMÀ DIA 9 I DIUMENGE DIA 10.

Además de todas las actividades que se desarrollarán a lo largo del sábado y domingo, la Calle de la Diversión presenta otro atractivo. Los niños y niñas recibirán un Carné de la Diversión, que será acuñado en cada una de las zonas de la calle. Aquellos que consigan los cuatro sellos (ludoteca, relajación, manualidades y tradijocs) tendrán un regalo.


EL CARRER DE LA DIVERSIÓ

Em centre més ara en la novetat:

El Carrer de la Diversió: serà el marc on es desenvoluparà un concurs de dibuix i de poesia per als menuts. En el de dibuix podran participar els de 4 a 12 anys dividits en diferents categories. I en el de poesia la participació està oberta als xiquets i xiquetes de 7 a 12 anys, separats també per grups d´edat. Es lliuraran tres premis per categoria.

Totes les propostes per als xiquets són completament gratuïtes, així que no hi ha cap escusa, els xiquets i xiquetes tenen que anar o vindre a la VII Fira Gata al Carrer i gaudir del Carrer de la Diversió.


SANTS I REFRANYS: hui dia 8 és Santa Brígida de Suècia

És hui SANTA BRÍGIDA de SUECIA, vídua. Naixqué en 1303 a Finsta, regió de Suècia. Va morir santament a Roma el 23 de juliol de 1373. Sa mare salvà miraculosament del perill de mort al donar a llum a Brígida

La casaren amb un noble cavaller a la tendra edat de catorze anys. Amb ell tingué vuit fills. El seu marit muigué i va deixar lliure a Brígida, per a que es lliurara als seus apostolats que ja venia fent amb el seu permís.

A més de la cèlebre Orde Brigidiana fundà l´Orde del Santíssim Salvador que arribà a gaudir de gran esplendor. Tingué cèlebres revelaciones de part de Déu, encara hui molt conegudes.

Pel que fa als refranys, seguisc posant-ne dos d´octubre:

QUAN TRONA PEL MES D´OCTUBRE, NEU SEGURA.

SI VOLS TENIR UN BON FAVAR, SEMBRA´L PER LA MARE DE DÉU DEL PILAR.

FONTS:

http://www.magnificat.ca i http://www.xtec.catGATA VA SER NOTÍCIA...un 8 d´octubre

20101008152417-image0-132.jpg

Fa 10 anys era notícia l´actualitat política municipal.

8 D´OCTUBRE DE 2000, fa 10 anys:

A LA MARINA de LP: "Los vecinos de Gata de Gorgos tendrán que pagar una tasa por ocupar la vía pública por obras". Al subtítol: "El Ayuntamiento cobrará también la prestación de servicios en la piscina". Al peu de la foto, la mateixa que també pose al blog: "El grupo socialista se opuso a la aprobación de las nuevas tasas municipales". FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 178 -

20101009001031-copia-de-image0-14.jpg

La foto de hui és  d´una quintà ben sonada, una de les reconegudes al llarg dels anys, la Quintà del Coet. Perquè alguna cosa els va passar amb un coet el dia de la festa major.

A la fotografia estaven dalt del palquet de la Plaça Nova, el dia 7 d´agost, Festa dels Fadrins. El ball de disfresses el guanyaven de carrer. Anaven vestits de tot. Gaudien, es divertien i feien riure a la gent.

 HUI ÉS EL 9 D´OCTUBRE: FESTA DE LA COMUNITAT VALENCIANA

20101009191300-800px-senyera-valenciana-preauton-c3-b2mica.png

ES COMMEMORA L´ENTRADA DEL REI EN JAUME I A LA CIUTAT DE VALÈNCIA EN 1238.

En moltíssims llocs i ciutats del territori valencià s´han fet actes institucionals, festius, alguns reivindicatius, per tal de festejar el dia. Dia històric i de llarga tradició. València ho celebra des del segle XIV, quan manava el rei En Jaume II d´Aragó. Tot el País Valencià, primer, Comunitat Valenciana després, ho celebra des de 1976.

A Gata també s´ha celebrat l´acte institucional de lliurar al personal voluntari de les brigades forestals diplomes en reconeixement a la seua tasca l´estiu.

Hui és famosa a València la baixada de la Real Senyera -el pendó de la conquesta-, és també tradicional la mocadorà per commemorar a Sant Donís, és ja clàssica la recepció al Palau de la Generalitat del President i així moltes coses més...en definitva, hui és la festa de tots els valencians.

Imatge extreta de la pàgina http://upload.wikimedia.org.

 VII FIRA GATA AL CARRER: Hui dia 9, primer dia. ( I )

20101009193014-copia-de-dsc08277.jpg

INAUGURACIÓ.

El president de l´associació "Comerç de Gata", Santiago Signes, i l´alcaldessa, Ana María Soler, acompanyats de les autoritats, regidor de Comerç Antonio Pons i resta de la Corporació Municipal,  i autoritats comarcals, com el president de la MACMA, així com la resta de membres de la directiva de l´associació promotora, han inaugurat aquest migdia la VII Fira Gata al Carrer 2010. El bon temps reinava encara i fins el moment està respetant la climatologia als comerciants de Gata. Un total de 75 expositors, associacions, comissions, grups, tots al carrer. 

Al discurs inaugural tant el president com l´acaldessa han destacat l´esforç de tots els expositors, de tota la gent col·laboradora, han destacat que Gata hui i demà està tota al carrer.

La comitiva inaugural ha anat stand per stand, departint amb els encarregats dels mateixos. Degut als nombrosos actes institucionals i festius d´aquest matí, aquesta vesprada s´esperava molta més afluència de gent, a l´igual que demà diumenge durant tot el dia,

A la imatge, la comitiva inaugural. Al centre presidente, directiva i alcaldessa.VII FIRA GATA AL CARRER. Hui, dia 9, primer dia. ( II )

20101009193717-copia-de-dsc08271.jpg

VOLTA EN CARRO PER ALS XIQUETS...i els grans?.

Una de les atraccions de cada fira i aquesta és la setena és la Volta en Carro. L´associació de carreters de Gata unixen els seus carros i formen un multicolor passacarrer. Tots els xiquets esperen amb desig pegar-se una volteta pels carrers de Gata amb els animals que porten eixe port senyorial i el mitjà de transport dels nostres avis i bisavis.

Xiquets i majors poden provar, encara fins demà la nit, les passejades en carro.

A la imatge, un moment del passeig en carro de la VII Fira.VII FIRA GATA AL CARRER: Hui, dia 9, primer dia ( III )

20101009194348-copia-de-dsc08294.jpg

EL CARRER DE LA DIVERSIÓ.

La novetat ja està ací. El carrer de la diversió el forma el tros entre la carnisseria de Ca Curro i el cantó de Ca Carlos el Sastre. L´organització ha deixat lliure per tal de rodar el trosset del carrer Teulada i el carrer Bisbe Cervera. Elx xiquets, portats per xavals joves, gaudixen de jocs i proves, fent més divertida l´estància, mentre que els pares peguen una volteta per la fira. 

A la imatge, una vista de l´espai reservat per a la diversió.VII FIRA GATA AL CARRER: Hui, dia 9, primer dia ( i IV )

20101009200648-grup1.jpg

ESTANDS, ASSOCIACIONS, COMERCIANTS... I LA GENT.

Pose una sèrie de llocs per on hem passat aquest matí. Demà ho farem per la resta de llocs. El conjunt de les imatges que conformen la fotografia forma part del recorregut per la Plaça Nova, Carrer Signes i Plaça de l´Església.

A la imatge, quatre moments de la fira aquest matí. La comitiva inaugural ha estat amb la comissió, la banda de música i la firma Enertec...entre altres.SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Dionís. També és Sant Abraham i Sant Joan Leonardi.

El dia 9 d´octubre és el dia de la mocadorà. És la commemoració de SANT DIONÍS, el sant dels valencians. La mocadorà respon a un sentit de gentilea cap a la persona amada. Els homes regalen el 9 d´Octubre dolços de masapà envolts en mocadors a les seues núvies i dones.

La festa també es coneix per Sant Donís, nom amb el que és més conegut en València aquest sant prelat bisbe d´Atenes durant el primer segle de l´ era cristiana, i que en l´antic regne de València es coneixia com el festeig dels enamorats valencians o el de la mocadorà. Fou el primer bisbe de París, i junt amb el prevere Rústico i el diàcon Eleuteri, van patir a les afores de la ciutat, al segle III.
 
Es commemora hui també a SANT ABRAHAM, patriarca i pare de tots els creients, que, cridat per Déu, va eixir de la seua pàtria, la ciutat d´Ur de Caldea. Manifestà tota la seua fe en Déu, esperant contra tota esperança al no negar-se a oferir en sacrifici al fill unigènit, Isaac, que el Senyor li havia donat, ja vell, de la seua esposa Sara.
Finalment, també és hui SANT JOAN LEONARDI. Nascut a Diécimo (Itàlia) en 1541 va morir a Roma en 1609, sent canonitzat en 1938. Fou fundador de l´Orde Catòlica Romana dels Canònigs Regulars de Premonte. Fou rector.
Pel que fa als refranys, i més quan ara (22.30 hores de dissabte dia 9) ha començat la pluja, en porte un del temps, ja que llampa, trona i fa pluja:
 
TRONS D’OCTUBRE, ANY DE DILUVI.
FONTS:
www.santopedia.com i http://www.lasprovincias.es (Article de M.A.F titolat: "La mocadorà de sant Donís").


GATA VA SER NOTÍCIA...un 9 d´octubre

20101009225920-image0-133.jpg

Fa 5 anys la Fira era notícia, com ho ha sigut hui.

9 D´OCTUBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA DE LP es feia un resum dels actes del 9 d´octubre a la Marina Alta i en un encart una fotonotícia, la mateix que es reproduix ací, anunciava: "Gata celebra la macroferia del comercio". D´esquerra a dreta es podia veure a la foto a l´actual president, Santiago Signes; a Tonet, del Consell Regulador D.O.Alacant per a raïm de moscatell; a l´alcalde Pepe Diego; al president Pepe Simó, i al regidor de Comerç Antonio Pedro.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 179 -

20101009231210-copia-de-image0-16.jpg

La fotografia de hui torna a ser d´un grup. No estan a les festes, però si podia ser un dia de festa. Era costum anar les xiques i els xics a llocs coneguts de dins del poble. En aquesta foto estan a les penyes del Penyó. Altres vegades passejaven per la Carretera o la Plaça Nova. El grup mira a l acàmera amb molta atenció.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA FA HUI MIG ANY

20101010104416-portadamigany.jpg

Des d´aquell 10 d´abril que faig començar l´aventura de portar a tots els gaters i visitants de fora, les notícies, història, cròniques, festes i fotografies antigues, del meu poble, GATA, ha passat mig any.

Sis mesos que he intentat transmetre la vida diària del poble i donar a conéixer el meu arxiu. Vostés, usuaris i visitants del blog, tenen que jutgar-ho. Per les visites, 8.721 a les 10.40 de hui diumenge 10 d´octubre, note que la gent entra i mira i escorcolla les fotografies antigues. Algunes persones m´han contat, inclús, la història de la fotografia que he posat al blog. Hi ha usuaris que comenten alguna notícia. Això sempre és d´agrair.

GRÀCIES PER LA VOSTRA COMPLICITAT i mentre seguiré cap avant informant i contant sobre el poble de GATA.EL GORGOS JA ÉS TERCER. Guanyà 1 a 3 al Jove Teulada-Moraira.

20101010111628-4-jgorgos-1.jpg

VAN JUGAR AL NOU CAMP DE GESPA ARTIFICIAL DE LES COSTERES

UN MINUT DE SILENCI I BRAÇALET NEGRE, PER LA MORT DE JUAN BEQUIO

El camp de futbol de Teulada i el complex esportiu del voltant està en obres. Per la qual cosa, l´equip del Jove Teulada-Moraira va jugar com a local a Gata, al nou camp de "Les Costeres". Ho feia contra el Gorgos C.F.

Va tornar a ser decisiva l´aportació de Jaume, que seguix estan a un alt nivell de joc. Paco "Estanquer" marcà el gol, del qual es capta la imatge del blog. 

Com a incidència: es va guardar un minut de silenci per la mort de Juan Bequio García i els jugadors portaven braçalet negre. Va ser molt emotiu el moment, donat que a la banqueta, de porter suplent, es trobava el seu fill Rubén, al que van abraçar els companys.

Al final, 1 a 3, i el Gorgos que ja té 9 punts en quatre partits de 12 punts possibles. Ja és tercer a la taula de classificació del grup XV de Segona Regional. El partit es va jugar divendres per la vesprada-nit. Ja s´han jugat també altres dos partits que afecten a la part alta de la classificació on està el Gorgos. Els resultats són: Atlètic Callosa 6-Finestrat 2 i Calp B 1-Ciutat de Benidorm 2. 

Amb aquests resultats i amb el del partit del Gorgos, seguixen At.Callosa i Ciutat de Benidorm dalt amb 10 punts. Amb 9 és tercer, com ja he dit, el Gorgos C.F. A la quinta jornada, diumenge que ve, el Gorgos viatja fins a Calp, per a jugar contra el Atlètic Ifach.

Imatge de V.V., on es veu com els jugadors celebren un dels tres gols, el marcat per Paco. 

 SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Tomàs de Vilanova.

Hui és la commemoració d´aquest sant espanyol, SANT TOMÀS DE VILANOVA, nascut al poble de Fuenllana (Ciudad Real) en 1486 i mort a València en 1555. Fou canonitzat l´any 1658. Va arribar a ser bisbe i religiós de l´Orde dels Ermitanys agustins. Sant Tomas acceptà per obediència l´episcopat i sobreixia entre altres virtuts pastorals, per un encés amor cap als pobres fins donar-los tots els béns, inclós el seu propi llit.

Pel que fa al refranyer, continua octubre sent el protagoniste i com ahir va fer uns 5 litres de pluja, per la nit, pose aquest.

DE L´AIGUA D´OCTUBRE I DEL SOL DE MAIG, EN NAIX EL BLAT.

Un altre que per ara no s´acomplix, perquè seguix fent calor:

EL FRED D´OCTUBRE FA CRÉIXER LA LLANA.

FONTS:

www.santopedia.com, www.xtec.cathttp://www.angeldaban.com.GATA VA SER NOTÍCIA...un 10 d´octubre

20101010165431-image0-134.jpg

Fa 15 anys es parlava dels actes del 9´octubre. Fa 10 anys, amb motiu del segon mileni la notícia era de l´església. També hi havia un comentari sobre una mestra.

10 D´OCTUBRE DE 1995, fa 15 anys:

Parlava LP dels actes del 9 d´Octubre a la comarca, entre ells els de Gata.

10 D´OCTUBRE DE 1990, fa 10 anys:

A LA MARINA de LP es publicava: "EXPOSICIÓN. La parroquia de Gata, un siglo al servicio de los feligreses". A un ladillo hi havia: "Agradecimientos". Al peu de foto, el mateix que està al blog, es podia llegir: "El cura de Gata, José Ignacio Llópez, junto a un panel de la muestra".

També al Cabinista s´havia escrit, com a record a la mestra: "Homenaje a Maruja González".

 VII FIRA GATA AL CARRER: dia 10, segon dia ( I )

20101010171429-copia-de-dsc08312.jpg

PARTIDES D´ESCACS AL CARRER TEULADA

La Fira està salvant la climatologia i malgrat a donar un sobresalt ahir per la nit, a hores d´ara no està donant hui la nota el temps. Sí donen la nota les múltiples actuacions musicals que hi al llarg del temps de la Fira. Hui és el segon dia i aquest matí s´han programat diverses partides d´escacs a l´inici del carrer Teulada. Els entesos en la matèria controlaven que tot estiguera bé...una altra forma de gaudir de la Fira.VII FIRA GATA AL CARRER: dia 10, segon dia ( II )

20101010172619-pp1.jpg

Els carrers la Bassa i Constitució també ens guardaven per a un altre conjunt de fotografies, moments de la Fira. La gent ha estat per tot el recinte ferial. La prova la tornem a tindre en aquestes quatre fotografies d´aquest migdia.

Fotografies de V.V., formant un conjunt.

 VII FIRA GATA AL CARRER: dia 10, segon dia ( III )

20101010173211-copia-de-dsc08311.jpg

LA GASTRONOMIA ESTÀ AL CARRER DE L´IMPREMPTA

Per utilitzar un nom antic i tradicional, el carrer de l´Imprempta -perquè allí va estar la dels germans Mulet- ha sigut l´escollit per l´organització per a que es posara la part de comerç gastronòmica. El carrer de la Constitució com es diu ara ha acollit els estands de les panaderies i carnisseries, principalment, que estan oferint tots els seus productes. Ací a la fotografia es pot veure un dels estands.

Fotografia de V.V., d´aquest migdia.VII FIRA GATA AL CARRER: dia 10, segon dia ( IV )

20101010220728-pp22.jpg

BON TEMPS, MOLTÍSSIMA GENT I MÚSICA PER TOT ARREU

Aquesta vesprada ha tornat a acompanyar la climatologia. Els comerciants poden estar satisfets, el balanç és més que positiu. Moltíssima gent i músics per tot arreu. Els components de la banda UNIÓ MUSICAL han estat amenitzant els carrers, han sorprés a tots i han fet el què més saben fer, tocar i tocar..., agradar i gaudir.

Al conjunt de fotografies es poden veure les actuacions dels músics pels carrers del recinte de la fira. FOTOS V.V.VII FIRA GATA AL CARRER: dia 10, segon dia ( i V )

20101010235450-pp222.jpg

GLOBUS, DESFILES DE MODA I SORTEIG

Tanque aquesta sèrie per a hui. La Plaça Nova s´ha convertit aquesta vesprada en un encontre impressionant de gent, que mirava, escoltava, que gaudia, que s´ho passava bé. Desfiles de moda, globus a l´aire amb una paloma missatgera, el sorteig d´Enertec sobre energies renovables...i tot en el marc de la fira. Demà continuare amb el balanç que farà l´organització de l´event.

A la fotografia, diferents moments de la fira, aquesta vesprada. Fotos V.V.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 180 -

20101011010341-copia-de-image0-19.jpg

Estic a dos o tres fotos del mig any de fotos, que ja són. Seguisc escorcollant pels arxius particulars i buscant fotos per al record de Gata. Hui la foto és un poc d´incògnita, perquè no he tret molta informació d´ella. Les xiques van vestides igual i els xics també. Si algun usuari o visitant del blog coneix la història d´aquesta foto i els personatges ja sap que pot fer el comentari corresponent. Si no, seguim mirant-la i intentant esbrinar alguna cosa sobre ella, ja que en el seu dia aquest acte d´aquests quatre joves si que causava espectació. VII FIRA GATA AL CARRER: EL DIA DESPRÉS

20101011200331-copia-de-dsc08319.jpg

DESPRÉS DE LA TEMPESTA, ARRIBA LA CALMA

ÉS HORA DE FER BALANÇ

No he pogut saber encara la valoració que fan els organitzadors, promotors, protagonistes i col·laboradors de la setena fira Gata al Carrer 2010. Supose que demà o despusdemà, perquè demà és festiu, arribarà l´hora de fer el balanç i només estiga el·laborat ho faran saber i us ho faré saber.

He estat pel recinte ferial aquest matí, de bon matí, i he pogut comprovar que després de la tempesta, arriba la calma. Els operaris municipals s´afanyaven a deixar-ho tot nét i com si res haguera passat.

La foto que he triat per a hui és la dels globus cap al cel. És una imatge bonica que ens avisa dels bons auguris per a l´any que ve...Acabada una, arribarà l´altra...2011 espera.

Fotografia de V.V. d´ahir vesprada.

 SANTS I REFRANYS: hui dia 11, Sant Felip diàcon.

Es commemora hui la memòria de SANT FELIP DIÀCON, un dels set diàcons elegits pels apòstols, que va convertir als samaritans a la fe en Crist, batejà al eunuc de Candace, regina dels etíops, i evangelitzà totes les ciutats per les quals passava fins arribar a Cesàrea, on, segons la tradició, descansà en el Senyor al segle I.

També es recorda hui al BEATO JUAN XXIII. Naixqué a Sotto il Monte italià l´any 1881. Fou papa i la seua vida tingué una singular humanitat. S´esforçà en mantindre la caritat cristiana cap a tots. Sol·licità per l´eficàcia pastoral de l´Església de Crist a tota la terra. Convocà el Concilio Ecumènic Vaticà II. Va morir a Roma en 1963.

Pel que fa als refranys, en pose dos més del mes d´octubre:

OCTUBRE BROMÓS, HIVERN RUÏNÓS

PER L´OCTUBRE, MOLTES HISTÒRIES I MALES MEMÒRIES.

FONTS:

www.santopedia.com; http://cat.i-iter.org i http://www.angeldaban.com.GATA VA SER NOTÍCIA...un 11 d´octubre

20101011211840-image0-135.jpg

Fa 15 anys era notícia la reparació de la que va ser fins fa un mes la Caserna de la Guàrdia Civil. Fa 10 anys l´esport a la comarca era notícia. Fa 5 anys la Fira Gata al Carrer ja era notícia. També hi havia una notícia reivindicativa educativa.

11 D´OCTUBRE DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP: "El Ayuntamiento repara el cuartel de la Guardia Civil". A l´antetítol: "Es el más antiguo de la provincia, con 110 años de servicio a sus espaldas". Als ladillos eren: "Necesario cuartel" i "Actos conmemorativos". Al peu de foto: "Fachada de la emblemática casa-cuartel".

 11 D´OCTUBRE DE 1990, fa 10 anys:

En un breu, a una columna hi havia una notícia a LP de "Excursionismo" i posava: "Senderistas recorren toda la Marina". També gent de Gata i passant per Gata.

11 D´OCTUBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA de LP: "Gata se convierte en la capital del comercio y la gastronomía". Al subtítol: "La presencia de miles de visitantes a la feria desborda las previsiones de la organización". A un ladillo: "Ocio y arte". Als peu de les dues fotos, les mateixes que ixen al blog: "Uno de los puestos donde se ofertó la repostería y gastronomía típica de la población de Gata" i "Las manifestaciones artísticas también tuvieron su sitio en la feria".

També es va publicar al mateix dia i el mateix diari: "Instalan pancartas para exigir que acaben el instituto". Al subtítol: "Los alumnos, dispuestos a secundar una huelga". Al peu de foto: "La pancarta reivindicativa, en el puente del trenet".

 

 

 S´HAN ACABAT ELS COMENTARIS ALS ARTICLES...PER CULPA D´UNS "MAL EDUCATS"

QUAN TRASPASSAVEN ELS 9.000 VISITANTS, TANQUE LA FINESTRA I L´OCASIÓ DE FER COMENTARIS...A CAUSA DE PARTICIPACIONS DIFAMATÒRIES, MALSONANTS, PROVOCADORES I GENS D´ACORD AMB L´ESTIL D´AQUEST BLOG.

HO SENT PER LES PERSONES QUE SÍ EREN ASIDUES A POSAR COMENTARIS CONSTRUCTIUS.

Han tingut que passar just sis mesos, 9.000 entrades i mig anys de fotografies antigues, per a fer el què mai hi hauria de voler fer en el blog: eliminar l´oportunitat de fer comentaris als meus articles. M´he vist forçat per les provocacions de certs joves -per què de segur que ho són- que són "mal educats" i ho pose entre cometes i separat per a què s´entenga i bé.

Sense entrar més en detalls, dir que com tots coneixen qui és el Cronista de Gata, això al menys crec, el qui vulga dir-me alguna cosa del blog ho pot fer tranquilament en persona. De segur que una foto antiga, un comentari, una notícia, sempre i de seguida, la posaré i molt a gust al blog, esperant que algun dia si algú més de Gata obri un altre blog no li torne a passar com a mí i altres que hem intentat disposar de tot a l´abast del veí i per culpa de quatre o cins o els que siguen, ens hagen forçat a eliminar-ho.

Això si, tornarà tot a la normalitat -però sense comentaris- i seguiré amb més ganes, per demostrar a aquests "mal educats" que així no conseguiran ser mai homes de profit...en els durs anys que els esperen a les dècades vinents de crisi, atur i dificultats.

No m´allargue més en els comentaris, perquè hui encara està per fer el dels 9.000 visitants, de tornar a posar la foto d´ahir, de parlar de la Caserna de la Guàrdia Civil -hui que ha sigut la patrona d´aquest Cos-, de l´advocació de la Mare de Déu del Pilar, de recordar el què passava per Gata fa anys, de la tempesta i de la foto de hui.

 EL BLOG JA TÉ MÉS DE 9.000 VISITANTS

GRÀCIES...perquè vostés fan més important aquest blog. Vostés usuaris i visitants que ja han superat les 9.000 entrades, sols a dos dies dels sis mesos i quan estem a mitat d´any de les fotografies antigues, sens dubte la secció més seguida.

GRÀCIES i anem ja cap als 10.000 visitants, una xifra molt important.LA CASERNA DE LA GUÀRDIA CIVIL DE GATA...va ser tot un símbol històric

20101013000517-cuartel.jpg

HA COMPLIT 124 ANYS AL SERVEI DEL POBLE

Sí, i dic que va ser o ha estat tot un símbol per la seua ubicació a la carretera general, per la seua història, pel seu compromís amb el veinat de Gata. Hui, les forces de la Guàrdia Civils, els agents destacats a Gata tenen al carrer Penyó el seu "cuartel" i des d´allí inicien tots els dies les seues tasques de custòdia i vigilància, que sempre és molt d´agrair pel ciutadà gater o el que ens visite.

Hui, dia de la Patrona, podem recordar la Caserna de Gata que ha arribat als 124 anys d´antigüitat. Sens dubte la més o una de les que més velles són de la província i d´Espanya. L´any 1886 el poble va sufragar les despeses de la mateixa. L´any 1982 havia un intent de fer una nova Casa Cuartel que mai arribà a ser realitat. La Caserna de la Guàrdia Civil ha sigut, com deia tot un símbol històric per al poble de Gata.

Utilitze parcialment una foto antiga de les que ja han estat publicades, on es veu la Casa Cuartel als anys 40. En la fotografia es pot veure com un agent fa guàrdia davant de la porta.HUI 12 D´OCTUBRE: S´OBRI LA VEDA I ES PASSA TOT EL DIA DE PLUJA

ES RECULLEN VORA 60 LITRES PER METRE QUADRAT

Els caçadors ja miravenal cel des de dijous amb desconfiança. Sabien que la tempesta estava prop i hui precisament, el dia que s´obri la veda per a la çaca, va i es passa tot el dia de pluja. El que ha estat beneficiós per als comerciants, salvant la seua fira de Gata al Carrer ara ha anat en perjuí dels caçadors, a diferència de què aquests tenen més dies i la fira sols es fa una vegada a l´any. Els caçadors podran tornar a caçar despusdemà dijous, dissabte i diumenge, com està manat ací a la Societat de Caçadors "El Tossalaspre" de Gata.

Vora 60 litres per metre quadrat, amb pluja moderada però constant, s´han recullit ja a Gata. I seguix a la mitjanit plovent.   SANTS I REFRANYS: 12 d´octubre, Mare de Déu del Pilar

Quan ha sols 22 minuts que ha acabat el dia de la festa del Pilar, recoedem l´advocació de hui, la Mare de Déu del Pilar i felicitem a la ciutat de Saragossa, malgrat la pluja que també els ha tocat a ells. Felicitem al Cos de la Guàrdia Civil per ser la seua patrona i a totes les que s´anomenen Pilar. Recordem a tots els que parlen la llengua castellana o espanyola, ja que hui és el dia de la Hispanitat.

Una antiga tradició diu que la Verge s´aparegué a Saragossa, d´ahí el cult i la devoció a aquella ciutat aragonesa sobre una columna o pilar, alentant al deixeble Santiago en la seua evangelització per terres espanyoles. El santuari alçat en eixe llloc és un dels més visitats en el món catòlic. Baix el seu patrocini s´inicià l´evangelització d´Amèrica el 12 d´Octubre del 1492.

També es commemora a SANT FÈLIX, papa, que va viure entre els segles V i VI.

 ÉS HORA DE FER BALANÇ DE LA FIRA

20101013144727-copia-de-dsc08318.jpg

Segons l´organització, vora 27.800 personas visiten la Fira "GATA AL CARRER". Comenten al blog que les xifres són millor que les de 2009.

Diu la mateixa font que les xifres de la VII Fira Gata al Carrer no fan més que corroborar les sospites de l´organització i participants: que la fira ha estat tot un èxit. Segons les dades registrades al llarg de dissabte i del diumenge (9 i 10 d´octubre), a la fira acudiren prop de 27.800 visitants, quasi uns 4.000 més que en l´edició anterior. Sens dubte, aquests números ratifiquen que la Fira Gata al Carrer ha estat la primera opció entre els veïns, turistes i visitants de la comarca per a passar el cap de setmana.

Per als comerciants i veïns de Gata la resposta obtesa ha estat més que gratificant donat que aquest any, donada la cojuntura econòmica, els esforços per organitzar la fira havien sigut molt grans. Una vegada clausurada la programació, tots van coincidir en senyalar que la llavor havia merescut la pena, ja que la Fira Gata al Carrer ha fet patent que Gata és una localitat viva, plena d´inquietuds i iniciatives comercials, socials i culturals.

Les xifres recollides en distints moments del cap de setmana per l´organització reflexen que els moments de major afluència tingueren lloc dissabte, especialment entre les 12 i les 14 hores i entre les 18 i les 20. En aquesta jornada es contabilitzà un total de 14.736 visitants. Al llarg del diumenge la fira rebé a 12.992 persones i el moment en el qual hagué més públic fou a les 19 hores, encara també entre les 12 i les 14 hores es registrà altre pic en la gràfica realitzada.
Aquesta informació ha estat extreta de la seua pàgina, a la qual poden consultar i completar: http://gataalcarrer.blogspot.com

 

 

 

 

 

 ES DONEN A CONÉIXER ELS RESULTATS DEL I CONCURS ENERTEC DE FOTOGRAFIA ENERGÈTICA ( I )

20101014083953-01-39votos-regant-el-futur-de-gloria-arabi-ribes.jpg

GLORIA ARABÍ RIBES: PRIMER PREMI

Ja tinc la nota de premsa dels resultats del concurs, que ens facilita "Factoria d´Idees" i que transcric:

"Amb motiu de la VII Fira Gata al Carrer, Enertec ha celebrat un concurs de Fotografia Energètica que ha estat decidit per votació popular. La veïna gatera Gloria Arabí Ribes ha obtingut el primer premi amb la imatge titulada “Regant el futur”, que va rebre un total de 39 vots. Els resultats d’esta convocatòria es van donar a conéixer diumenge poc abans de la cloenda de la fira, en l’estand d’Enertec.

Al I Concurs Enertec de Fotografia Energètica han participat 37 fotografies procedents de diferents punts de la Marina Alta i de Callosa d’En Sarrià, de Gandia i fins i tot de Madrid. Les imatges han configurat l’exposició que ha presidit l’estand d’Enertec durant la Fira Gata al Carrer. La mostra d’imatges ha servit perquè el públic coneguera les obres i també perquè decidira, amb el seu vot, quina era la guanyadora del certamen. Les paperetes de la votació van prendre part en un sorteig d’un MP3 donat per Jaime Signes Tien21.

            Una vegada comptabilitzades totes les paperetes vàlides, 451 en total, la directiva d’Enertec va donar a conéixer el nom de la fotografia que havia rebut més vots, la de Gloria Arabí (39). Amb un vot menys (38) es va quedar la imatge “Fotovoltaica” d’Alicia Mulet, també de Gata. La tercera obra més votada va ser “Mi energía” de Pau Ruiz. En el quart lloc van quedar empatades a vots les obres “Tota gota compta” i “Futur radiant” de Míriam Arabí Ribes i Irene Carrillo Moreno.

            Gloria Arabí va rebre el xec de 300 euros corresponent al premi del concurs de mans dels directius d’Enertec: Emilio Signes, Lluís Morant i Bernardo Rodríguez.

Informació i foto: Factoria d´Idees.

FOTO: PRIMER PREMI: "REGANT EL FUTUR" de Gloria Arabí Ribes.I PREMI ENERTEC DE FOTOGRAFIA ENERGÈTICA ( i II )

20101014090001-enertec.jpg

Faig una composició amb les fotografies del I concurs ENERTEC d´energies renovables.

A la composició. Esquerra els dos següents premis: 2n: "Fotovoltaica": 38 vots d´Alicia Mulet i 3r: "Mi energia": 32 vots de Pau Ribes. Dreta: Les fotografies a la Fira (Plaça Nova) i el moment de lliurar el xec de 300 euros a la guanyadora.

Informació i Fotografies: Factoria d´Idees. TORNA A GUANYAR UNA CARRERA EL GATER VICENT MAS

El atleta gater VICENT MAS LEYDA, del C.A. Dianium, va guanyar el 18é CROSS BAIX MONTGÓ, al marcar un temps de 42 minuts i 47 segons, a l´itinerari que anava de Xàbia a Jesús Pobre el passat diumenge pel matí. La carrera va estar bonica donat que Vicent va estar per davant de l´altre gater conegut Mohamed Said Dayday que fou quart i el xabier Barragán que va arribar sisé. El denier Emilio Vizcaya fou seté i el nou altre veí gater Vicent Llopis Cheli.

En dones, la veterana Mayca Sala García fou la primera, 35 lloc a la general. El primer corredor del Club Atletisme Gata fou Javier Espasa Mulet, en el lloc 66.

Informació extreta de http://www.somesport.com.

 SANTS I REFRANYS: dia 13 Sant Eduard; dia 14, Sant Calixte I, papa.

Abans d´entrar a aquest article, vull advertir que notaran els usuaris i visitants que no estic al dia, pel que fa al santoral-refranyer, al record de les efemèrides de 20, 15, 10 i 5 anys, i a les fotografies antigues, tan benvolgudes pels visitants. Això es degut a un projecte que estic fent que em portarà de tasca un mes i em restarà possibilitat d´acabar bé tots els dies el blog. Prompte tindran notícies del tema.

Per això, trauré aquestes seccions cada dos, tres o quatre dies i tot junt.

Com hui, que breument recorde que ahir dia 13 dimecres va ser SANT EDUARD, anglés que fou governant i confessor. Hui dia 14 és SANT CALIXTE I, que fou papa i màrtir romà.

Pel que fa als refranys, en tinc un just per aquests dies, donat que fa dos dies va ser l´última festa:

SI VOLS TENIR UN BON FAVAR, SEMBRA´L PER LA MARE DE DÉU DEL PILAR.

FONTS:

www.santopedia.com i www.masrabassa.com.GATA VA SER NOTÍCIA...del 12 al 14 d´octubre ( I )

20101014221659-image0-136.jpg

Unint dies, com deia en l´article d´abans, hui els pose del 12 al 14 d´octubre, les notícies de Gata que hi havia fa 20, 15, 10 i 5 anys.

Fa 20 anys el Cuartel i l´escola eren els protagonistes.

12 i 14 D´OCTUBRE DE 1990, fa 20 anys:

A LA MARINA de LP: "Festividad de la Guardia Civil" per una part i per l´altra: "Desastroso estado del antiguo pabellón del Colegio "Santísimo Cristo". A l´antetítol "Zócalos, aseos, instalación eléctrica..." A un ladillo: "33 años de servicio".

A la fotografia que ix al blog estan les dos notícies. Del cuartel el peu de foto posava: "Vista de la antigua casa-cuartel". De l´escola: "El pabellón está muy deteriorado". Eren fotografies publicades a LP i a INFORMACIÓN.

El dia 14, el diari INFORMACIÓN d´Alacant publicava: "El pabellón del Santísimo Cristo de Gata de Gorgos está muy deteriorado". A un ladillo: "Se mantiene desde 1957".  

Al diari EL POBLE de Benissa per aquestes dades publicava la "Crónica de Gata: De Sant Miguel a Nadal".

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...del 12 al 14 d´octubre ( i II )

20101014223331-image0-137.jpg

Fa 15 anys sols el dia 14 eren les pluges les protagonistes. Fa 5 anys els agents de la Policía Local eixien com a notícia.

14 D´OCTUBRE DE 1995, fa 15 anys:

En un títol general de pluges es parlava de que a Gata hi havien caigut en menys d´una hora 30 litres per metre quadrat.

14 D´OCTUBRE DE 2005, fa 5 anys:

A LA MARINA de LP: "Gata homenajea a los agentes de la policía". Al subtítol: "Protecció Civil recibe sus credenciales". Al peu de la foto, la mateixa que ix al blog, posava: "La plantilla de la POlicía Local de Gata y la agrupación de voluntarios de Protección Civil con las autoridades".

Aprofite per dir-los que si volen accedir a la pàgina de la Policía Local de Gata, ho poden fer a la següent adreça: www.policiagatadegorgos.es.  Allí trobaran la informació al dia de les qüestions que afecten a la ciutadania, relacionades amb seguretat i custòdia local. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la del dia 12 torna al seu lloc ( -181- ).

20101014224723-copia-de-fotobernatdomund65.jpg

Després d´haver pres la decisió d´eliminar els comentaris, per culpa d´uns "mal educats" (observeu que està separat) i malgrat algunes veus que han assenyalat que es torne a posar la possibilitat de fer-ne altra vegada, ja que allò va ser un fet puntual, torne a recuperar la fotografia del dia 12 d´octubre, la festa del Pilar, que mai tindria que haver estat "furtada" pels "mal educats". 

La fotografia mostra a tres xiquets (un xiquet i dos xiquetes) disfressats o vestits, com deien abans, de missions. Els tres son cosinets entre si. Al mig estava Bernat, que feia de rector amb el seu bonet i el seu roquet i tocant la campaneta, reclam de la jornada del Dia del Domund, que sempre era per l´octubre. Al costat esquerre està Maria Vicenta, la dels futbolins i a la dreta la cosina d´aquesta i també de Bernat, Vicenta, filla de Vicente i Rosario. Les dos xiquetes van vestides de xinetes.

¡¡ Com han canviat els temps. Aran els xinesos tenen bassars i vénen de tot. A Gata n´hi ha dos d´aquests establiments !!.

Agraïsc especialment a l´amic Bernat -el xiquet del mig- que m´haja deixat la fotografia per ser publicada al blog i forme part de l´arxiu de la secció. 

  

 MIG ANY DE FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - la foto d´ahir dia 13, 182 -

20101014230747-copia-de-fotobernatprocessocrist67.jpg

¡¡ MIG ANY DE FOTOGRAFIES ANTIGUES !!

Si observen, el títol ha canviat sols hui per commemorar que ja tenim mig any de fotos. Entre la foto 182 i la 183 farà mig any des que començara dia a dia, goteta a goteta a posar-ne. I per recordar les festes i recordar el patró, al qual van dedicar i seguirem dedicant moltes fotografies antigues, porte ací al blog una fotografia que també m´ha deixat l´amic Bernat per a posar-la al blog. La foto la va fer la tia de la seua dona Pilar.  Aprofite per agrair a la parella l´accés a la fotografia en color d´eixos anys. Gràcies.

Es pot veure la baixada del Santíssim Crist del Calvari. Està feta als quatre cantons, a l´altura del carrer Sol i carrer Teulada. Era l´any 1967. Un dels soldats creguen reconéixer a Jaime el Deniero. Observen les andes i cap flor, la imatge i les andes van nues d´ornaments. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la foto de hui dia 14, 183 -

20101014231735-copia-de-image0-13.jpg

Ja estic al dia. La foto de hui és de mar, però a la mar de Xàbia anaven els gateros. I ací n´hi ha una quadrilla. Al programa que va eixir la fotografia posava al peu: "Treballadors de Rosa la Solera, de Festa en la Granadella". Aquest paratge marítim tan bucòlic, del terme de Xàbia, està recollida la fotografia. Cara a la càmera es pot veure a Rosa, amb alguna espècie marina peixcada (jo creia que era una maroma de la barca, però un usuari em rectifica i amb molta certesa). Pepito està a l´altre costat de la barca. De totes edats, encara que més joves. Tots contents i passant-ho bé.TORNE A ACTIVAR ELS COMENTARIS ALS ARTICLES...

A petició d´alguns usuaris, visitants asidus, torne des d´aquesta vesprada a activar la possibilitat de deixar comentaris al peu de cadascun dels articles. Sempre hi ha que deixar una segona oportunitat a aquells que fan malbé. I espere no en torne a veure amb la necessitat de tornar a desactivar, perquè perdrem tots un tros de l´actualitat i la història de Gata, perquè la mateixa es fa comentant, escrivint, xarrant, vivint...
GRÀCIES PEL RECOLZAMENT QUE M´HAN DONAT MOLTS USUARIS, davant la "mala
educació" presentada per altres visitants del blog fa uns dies, que crec deurien pensar què posen i les opinions són plurals i no deuen ferir mai a ningú, com tampoc es suposa no voldran que els ferixquen a ells.SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 és SANTA TERESA DE JESÚS.

20101015184425-santateresa.jpg

La santa castellana TERESA DE JESÚS naixqué a Ávila en 1515 i va morir a Alba de Tormes en 1582. Fou canonitzada l´any 1622). Fou Doctora de l´Església, Religiosa de l´Orde del Carmelo (Carmelites). Li diuen Santa Teresa de Jesús. Reformadora del Carmelo, Mare de les Carmelites Descalces i dels Carmelites Descalços. Patrona dels escriptors catòlics i Doctora de l´Església des de 1970. És la primera dona, que junt a Santa Caterina de Siena rep aquest títol.
A Gata hi ha moltes dones que s´anomenen Teresa o bé el compost de María Teresa. Des del blog, felicitats en el dia de la seua onomàstica.

Pel que fa als refranys, hui en pose dos, que fan referència al Pilar i a
la santa de hui:

A LA MARE DE DÉU DEL PILAR, EL TORD VE I L´ORONETA SE´N VA.
PER SANTA TERESA, SEMBRA DEPRESSA

FONTS:
www.santopedia.com i www.elrefranyer.com. Imatge de Santa Teresa extreta de la web www.catimenu.com.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 184 -

20101015204800-copia-de-fotobernat4cantons.jpg

La fotografia de hui és "urbanita" com es diria ara. Però ens tenim que remuntar a l´any 1959 i trobar aquest carrer de terra de dins del poble. És dins del carrer Teulada, molt a prop dels quatre cantons, amb el carrer Sol. La foto és de les que fan època. I com sempre passa la calitat és molt bona en blanc i negre, quasi més que en color.

A l’esquerra està la casa de Jaime "Cabellos", abans de reformar-se. A la dreta, la casa de Pepica Argudo. Si es fixeu hi ha una porta que hui en dia no està, perquè n´hi ha una altra més menuda. L’altre cantó a la dreta, també encara per reformar, es casa d´Anitín (germana de Pepe).

De les persones que surten, s´identifiquen algunes -segons m´han contat- com la mare de Pilar (la Tia María) que viu ahí prop d´on està feta la foto. Està al mig del carrer. El xiquet que està en bicicleta és un nebot de Pilar, de Veneçuela. L´altra dona més major vivia més avall, també al carrer Teulada. La que no s´identifica és la més jove, de la part dreta, així com el xicon més majoret. 


VICENTE SOLER, GUANYADOR DEL CONCURS DE FOTOGRAFIA DE LA FIRA

20101016124823-fotoclubforat.jpg

Comence hui dissabte el dia amb una altra notícia de la Fira, que el passat cap de setmana va tindr elloc a Gata, la Fira "Gata al Carrer".

Vicente Soler va ser el guanyador del Concurs de Fotografia de la VII Fira Gata al Carrer, organitzat pel Fotoclub El Forat. El segon premi el va obtindre Ramón Mulet i el tercer va recaure en l’obra realitzada per Juan José Andrada.

Els premis van ser lliurats diumenge pel president del fotoclub Miguel Serra i el president de Comerç de Gata, Santiago Signes.

Per si volen conéixer més a fons el FOTOCLUB "EL FORAT" organitzador de l´event fotográfic, ací els deixe l´enllaç al seu blog http://fotoclubforat.blogspot.com/.

A la fotografia de FACTORIA D´IDEES es pot veure a d´esquerra a dreta a Andrada;  Miguel Serra, el president del club; el guanyador Vicent Soler,el segon, Ramón Mulet, i el president de "Comerç Gata" Santiago Signes.

Informació i foto facilitades per Factoria d´Idees.

 

  EL GORGOS, TERCER CLASSIFICAT, JUGA DEMÀ A CALP

20101016125757-4-jgorgos-4.jpg

El GORGOS C.F. que amb 9 punts és el tercer classificat del grup XVé de Segona Regional Valenciana de futbol, visita al Atlètic Ifach, un dels equips de la ciutat del Penyal. Serà demà vesprada i esperem que els nostres facen un gran paper, com ho estan demostrant a casa que es mostren intractables.

A la imatge de V.V., una falta treta a l´últim partid, el quart, que va suposar un gol per al Gorgos.SANTS I REFRANYS: hui 16 d´octubre és Santa Eduvigis.

Naixqué SANTA EDUVIGIS -nom alemany, a la regió de Baviera l´any 1174 i va morir al poble de Trebnitz, també alemany en 1243. Va ser religiosa, duquessa de Silèsia i demostrà gran interés en ajudar als pobres. Fundà hospicis, i, quan el seu marit va morir, es retirà al monestir de monges cistercienses que ella mateixa havia fundat i del que era abadessa la seua filla Gertudis. Va morir allí el dia quinze d´octubre.

També és hui SANT GERARDO MAYELA. Italià (1726-1755). Fou caninitzat en 1904. Religiós de la Congregació del Santíssim Redentor. Abraçà un gènere de vida auster.

La secció de refranys s´ompli hui amb quatre que fan referència al mes d´octubre:

A L’OCTUBRE, AMETLLES COLLIDES I AL NOVEMBRE OLIVES MARCIDES

OCTUBRE MORT, POMES A L´HORT

OCTUBRE TRONAT, HIVERN NEVAT

OCTUBRE, OCTUBRET, S’ENDUU LA CALOR I ENS PORTA EL FRED

FONTS:

www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 185 -

20101016132448-copia-de-image0-8.jpg

La fotografia de hui és ja la 185. Aquest grup d´amigues és la segona vegada que ixen al blog. Eren les festes i es fotografiaven dalts de burrets o disfressats de vaquers. Les paradetes estaven a la Plaça Nova, principalment. Ací podem veure, d´esquerra a dreta a Tonica, Mari Carmen, María i Paquita, que la podem veure amb un sombrer mexicà.SANTS I REFRANYS DEL DIA...Hui dia 17 és Sant Ignasi d´Antioquia

Hui dia 17 d´octubre és SANT IGNASI D´ANTIOQUIA que va nàixer a eixa regió turca l´any 35 i va morir a Roma l´any 107. Fou màrtir i bisbe, deixeble de Sant Joan. Va ser condenat, en temps de l´emperador Trajano, al suplici de les feres i traslladat a Roma, on consumà el seu gloriós martiri.

Pel que fa als refranys, en pose hui tres més del temps que estem:

QUAN L’OCTUBRE VA A LA FI, TOTS ELS OCELLS D´HIVERN JA SÓN AQUÍ

SI A DARRERIES D’OCTUBRE SEMBRES EL TEU BLAT, EL SEGARÀS MÉS AVIAT

QUAN A L’OCTUBRE PLOU, EL ROVELLÓ ES MOU

FONTS:

www.santopedia.com i http://blocs.xtec.cat.COM ERA GATA FA...23 anys (2, 5 i 6 de gener de 1987)

Aquesta secció canvia de nom i es reestructura buscant sempre l´anècdota, la notícia més destacada per a l´àmbit local i històric de Gata. Ara es dirà "Com era Gata fa...". Si abans eren titulars de fa 20, 15, 10 i 5 anys, ara destacaré titulars i dades més importants i sempre resaltaré en un quadre de text les notícies més importants per a la història local. A banda de les notícies publicades també trauré al blog totes les fotos i si una notícia en té varies utilitzaré més entrades a fi de no perdre cap foto per al record. Espere que el canvi els agrade.

2 DE GENER DE 1987, divendres, diari INFORMACIÓ d´Alacant:

GATA DE GORGOS: SALIÓ DE LA CÁRCEL CON PERMISO Y NO VOLVIÓ. El pres andalús va ser localitzat per la Guàrdia Civil a Gata.

5 DE GENER DE 1987, dilluns, diari INFORMACIÓN d´Alacant:

El GORGOS C.F. estava en el lloc 18 de la taula de classificació de la Primera Regional Valenciana, Grup Sud. Va perdre 0 a 2 en casa i front al Castalla. L´Hércules Promeses era el líder aleshores.

6 DE GENER DE 1987, dimarts, diaris INFORMACIÓN d´Alacant i LAS PROVINCIAS de València:

Les dos notícies del diari alacantí van ser les primeres publicades per mi, com a col·laborador o corresponsal en un mitjà. Eren aquestes:

AUTO DE LOS REYES MAGOS EN GATA DE GORGOS que deia: "...escrito por antonio Salvá Roselló, que ya cuenta con 30 años de antigüedad..."

PRIMER CONCURSO DE BELENES: "En el marco de la I Exposición de belenes y dioramas". Un total de 27 van donar el primer premi al betlem de tres xiquets, l´escolar al Pavelló B d´escola i el d´aparadors a uns ornaments nadalencs que hi havien pedres de riu.

A LAS PROVINCIAS la notícia, també remesa per mi, deia: GATA DE GORGOS i tractava de l´exposició i el betmen popular de Pepe el Sastre.

Ja podem guardar les primeres dades importants per a la història local:

JOSÉ SOLER MONFORT, conegut com PEPE EL SASTRE, naixqué en 1913. Va morir als 64 anys en 1977.

Als Nadals i Reis de 1996 a 1997 es va fer la I Exposició de Betlems i Diorames i el I Concurs de Betlems, organitzats tots dos per l´associació Amics del Betlem.

 

 EN JOSÉ IGNACIO LLÓPEZ GUASP, QUE VA SER RECTOR A GATA, NOMENAT NOU DIRECTOR DEL COL·LEGI IMPERIAL DELS XIQUETS ORFENS DE SANT VICENT FERRER

20101017203510-copia-de-joseignacio2010.jpg

VA REGENTAR LA PARRÒQUIA DE GATA DES DEL 25-9-1997 A OCTUBRE DE 2004.

(A la fotografia En José Ignacio junt a un mosaic de Sant Vicent al col·legi ). FOTO AVAN.

Recorden a EN JOSÉ IGNACIO, el jove rector que estigué ací a Gata al llarg de set anys. Ara ha estat nomenat pel patronato del Col·legi Imperial de Xiquets Orfens de Sant Vicent Ferrer, nou clavari director. Té ara 41 anys i com sabeu és natural de Torrent. La notícia l´hem extret i resumit de l´Agència AVAN (Notícies de l´Arquebisbat de València) del 16 de setembre. "Don José Ignacio" com era conegut ací a Gata està de professor de la Facultat de Teologia de València Sant Vicent Ferrer i ha estat nomenat just al 600 aniversari de la fundació d´aquella institució valenciana, segons informà AVAN.

En José Ignacio sustitueix al sacerdot Enrique Orquín, que ha dirigit el col·legi durant els últims cinc anys. El que fou rector de Gata, és llicenciat en Teologia per la Facultat de Sant Vicent Ferrer de València i ha cursat estudis de doctorat en Antropologia Teològica a la Universitat Gregoriana de Roma durant els últims sis anys. A més, ha sigut professor de l´Institut Diocessà de Ciències Religioses.

El Col·legi Imperial de Xiquets Orfens de Sant Vicent Ferrer, ubicat a la localitat valenciana de Sant Antoni de Benagèber, ha acollit al llarg de la seu història a més de 30.000 xiquets valencians. A l´actualitat, cursen els seus estudis 240 escolars des d´Educació Primària fins quart curs d´ESO.

En JOSÉ IGNACIO LLÓPEZ GUASP és de Torrent. Nomenat ecònom de Gata el 25-9-1997. El 6-5-2003 fou nomenat arxiprest del Marquesat de Dénia (Vicaria V). Regeix els destins de la parròquia de Gata des d´octubre de 1997 a setembre de 2004. Fou ordenat sacerdot en 1993. Com a neosacerdot, el 28 de setembre d´eixe any, fou nomenat Vicari de Sant Josep d´Ontinyent. El 17-9-1996 passà al Servici Castrense sent capellà militar de les bases de Bètera i Manises. Després de la seua estància a Gata, el 9-10-2004 inicia l´ampliació dels seus estudis a Roma.

FONT d´informació i foto: Agència de notícies AVAN. Arquebisbat de València.

EL GORGOS GUANYA A CALP PER 0 A 1 I ES POSA SEGON.

Acabe de saber que el GORGOS C.F. ha guanyat al Atlètic Ifach a domicili, per 0 a 1, en l´últim partit que tancava la cinquena jornada del grup XV de Segona Regional. Amb aquest resultat mínim però que val igualment tres punts, l´equip de Gata es posa segon després del Ciutat de Benidorm que és líder amb 13 punts. Dotze punts compartixen Gorgos i Finestrat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 186 -

20101017225601-copia-de-image0-4.jpg

De la foto de hui tenim poca informació. Sí reconec a Javier disfressat, com ho estan la resta de joves del balcó. Javier és el primer per la dreta. Les festes i les disfresses eren quan els joves gaudien de la seua imaginació i s´ho passaven d´allò més bé.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és Sant Lluc.

SANT LLUC evangelista és el sant que es celebra hui. Naixqué a la regió turca d´Antioquia i va morir a Grècia l´any 84. Fou màrtir. Lluc fou autor el tercer Evangeli i dels Fets dels Apòstols, en el qual es narren els rígens de la vida de l´Església fins la primera pressó de Sant Pau a Roma. El seu símbol és un bou o un jònec.
 
Pel que fa al refranyer del dia de hui i del mes recull aquests tres:

PER SANT LLUC (18 D’OCTUBRE) MATA EL PORC I TAPA EL CUP
QUAN A L’OCTUBRE ES FA FOSC, BUSCA LA VORA EL FOC
QUAN L’OCTUBRE VA A LA FI, TORDS I GUATLES SÓN AQUÍ

FONT: www.santopedia.com.TAXES D´ESPORTS PER ALS GATERS (BOP)

Hui es publica al BOP (Butlletí Oficial de la Província) un edicte, en el
qual s´anuncia que l’Ajuntament Ple en sessió ordinària de data 5 d’octubre de 2010 va acordar aprovar, amb caràcter provisional la imposició i ordenació de la TAXA DEL SERVEI D’ESCOLES ESPORTIVES MUNICIPALS I DE LA UTILITZACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS ESPORTIVES MUNICIPALS. Ara s’exposa al públic en el tauler d’anuncis d’aquest Ajuntament durant el termini de 30 dies hàbils, a fi que els interessats puguen examinar l’expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes. La dita exposició al públic començarà a comptar a partir del dia següent a aquell
en què tinga lloc la publicació en el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant.
En el cas de no presentar-se reclamacions, l’aprovació provisional quedarà elevada automàticament a definitiva.CARTA-RENÚNCIA DEDICACIÓ PARCIAL DE MAITE SIGNES

20101018150346-maite-signes.jpg

La regidora Primer Tinent d´Alcalde Maite Signes Caselles (PP) ha fet pública la carta-renúncia a la dedicació parcial, que venia desenvolupant a l´Ajuntament.

TEXTUALMENT LA CARTA DIU AIXÍ:

" A nadie se le escapa la actual situación de crisis económica que vive nuestro país, y todos nosotros como ciudadanos la vamos sintiendo en nuestras vidas. Esta situación también alcanza a todas las instituciones públicas sean estatales, comunitarias, o locales como es el Ayuntamiento.

El equipo de Gobierno del Ayuntamiento de Gata de Gorgos del cual soy miembro lleva trabajado desde el principio por paliar de la mejor forma posible esta situación. Dentro de las muchas medidas que se vienen llevando a cabo, está la de reducción de personal del Ayuntamiento , así como la reducción de jornadas laborales.

Es por todo ello que previo a la aplicación de las anteriores medidas y con el apoyo de todo el equipo de gobierno he tomado la decisión de dejar la dejar la dedicación parcial que venía desarrollando; y por lo tanto dejo de percibir la remuneración correspondiente.

El pasado 1 de septiembre por decreto de alcaldía y la ratificación del plenario del día 5 de Octubre se hizo efectiva esta renuncia. De todas formas mantengo mi cargo público como 1er. Teniente Alcalde, y concejala de Urbanismo, Servicios Sociales, educación, turismo y sanidad. Aunque ahora las desempeño sin estar sujeta a un horario concreto.

Solo me queda hacer público mi agradecimiento a todas aquellas personas, funcionarios, personal laboral, empleados, alumnos en prácticas, y ciudadanos con los que he compartido conversación, consejos, disputas, y (también) buenos ratos durante estos años, a todos ellos les llevo conmigo.

A mi querido pueblo decirle que he intentado dar lo mejor de mi persona y lo seguiré haciendo sea cual sea mi situación laboral y este donde este. Porque Gata merece lo mejor de los Gater@s y sé que todos juntos podemos de verdad salir de esta situación de crisis y lograr la Gata que todos queremos.

Maria Teresa Signes Caselles, 1er Teniente Alcalde "

Informació -carta- i fotografia de la regidora Maite Signes facilitada pel Gabinet de premsa de l´Ajuntament de Gata.COM ERA GATA FA...23 anys (del 10 al 17 de gener de 1987)

20101018230455-image0-138.jpg

Dia 10 de Gener de 1987. Diari INFORMACIÓN d´Alacant:

"MEJORAS PARA EL ABASTECIMIENTO DE AGUA DE BENISSA Y GATA". L´obra de Gata s´adjudicà a l´empresa Cobra S.A. per 21.484.344 pessetes.

Una altra notícia parlava de Gata que s´encuadraba en la Marina Alta: CONSTITUIDA LA COMISIÓN PERMANENTE DE LA MANCOMUNIDAD DE LA MARINA. La notícia era de V. Zaragoza. Al diari CANFALI MARINA ALTA es recollia la mateixa notícia: UNA MANCOMUNIDAD DE TODA LA MARINA PARA EL PROYECTO DEL RECICLADO DE BASURAS.

Dia 11 de Gener de 1987. Diari INFORMACIÓN d´Alacant:

Notícia turística: GATA DE GORGOS. LA ARTESANÍA DEL MIMBRE, PARA IMAGEN DE LA POBLACIÓN. Es van editar 10.000 pegatines com la que ix al blog i 1.000 cartells. La llegenda era: "Gata: artesanía del mimbre".

Al Canfali Marina Alta es publicava la taula del VII Campionat Comarcal de Futbol de Veterans. Auto Escola Gata era tercer, Argentino onzé, Kiro´s el 13 i L´Encanyissat, el 15 últim.

Dia 12 de Gener de 1987. Diari INFORMACIÓN d´Alacant:

A la taula de classificació del Grup Sud de Primera Regional Valenciana es veia que el Gorgos passava a ser colista, en el lloc 20, al ser derrotat per golejada front al Castalla, per 7 a 0.

Dia 13 de Gener de 1987. Diari INFORMACIÓN d´Alacant:

La notícia cultural era sobre la biblioteca: GATA DE GORGOS. LA BIBLIOTECA SUPERÓ LOS 5.000 VOLÚMENES. Parlava de que a finals de 1986 tenia 5.095 volums. Els prèstecs a domicili, 9.042 i els lectors, 746.

Dia 15 de Gener de 1987. Diari INFORMACIÓN d´Alacant:

S´anunciaven LAS TEMPERATURAS DE AYER (14-1-1987). A Gata es marcaven 16 graus de màxima i 3 de mínima.

Dia 17 de Gener de 1987. Diari INFORMACIÓN d´Alacant:

La festa de Sant Antoni era notícia: GATA DE GORGOS. AUGE DE LA FIESTA DE SANT ANTONI DEL PORQUET. Un extens programa d´actes es va fer al Raval.

Ja tenim noticies per a la història local:

La Biblioteca Pública Municipal va obrir les seues portes en març de 1983.

La festa de Sant Antoni del Porquet es va reanudar l´any 1985.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 187 -

20101018232042-copia-de-quinta48.jpg

La fotografia de hui dilluns és una quintà. Feia algunes setmanes que aquests grups no eixien al blog. La quintà de 1948 nascuts l´any 1927. Tenen ara 83 anys. Entre ells puc reconéixer a mon pare agatxat i a la resta de la seua quinta, alguns que ja no estan entre nosaltres. Van eixir a un programa de festes i la fotografia la van facilitar Salvadora i Edelmira Monfort.SANTS I REFRANYS: Hui dia 19 és Sant Pere d´Alcàntara.

SANT PERE D´ALCÀNTARA va nàixer en 1499 a aquell poble de Càceres i va morir al poble avilesí de Arenas de San Pedro l´any 1562, sent canonitzat l´any 1669. Fou prevere de l´Orde dels Germans Menors, quel reformà la disciplina regular en els convents de la´Orde a Espanya. Va ser conseller de Santa Teresa de Jesús en la seua obra reformadora de l´Orde dels Carmelites.

També és hui SANT PAU DE LA CREU. Italià (1694-1775) fou fundador de la Congregació de la Passió -Passionistes-, religiós de la Congregació, rector. Des de ben jove destacà per la seua vida penitent y la seua singular caritat cab a Jesucrist Crucifixat, al que veia en els pobres i malalts. Fundà la Congregació dels Clerges Regulars de la Creu i de la Passió de Nostre Senyor Jesucrist.

Pel que fa als refranys, en pose hui dos d´octubre:

D’OCTUBRE LA PELL D´OVELLA, ABRIGA´T AMB ELLA

OCTUBRE FINIT, LA FRUITA HA PODRIT

FONTS:

www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.  COM ERA GATA...FA 23 ANYS (18 i 19 de gener de 1987)

Hui ens fixarem en els dies 18 i 19 de gener de 1987.

Dia 18 de gener de 1987:

Allò que es publicava era esport, educació i política al CANFALI MARINA ALTA. "EL MEU POBLE: DENIA". UN EXCEL·LENT LLIBRE DE TEXT PELS ALUMNES D´EGB era el·laborat per tres mestres del col·legi públic "Vessanes" de Dénia. Un d´ells era garer: Jaume Boronat.

Del mateix llibre també es parlava a INFORMACIÓN d´Alacant: EDITADOS POR EL AYUNTAMIENTO DE DENIA. 2.000 EJEMPLARES DEL LIBRO DIDÁCTICO "EL MEU POBLE".

Pel que fa a la política: PLANTA DE RECICLADO DE BASURAS PARA LAS DOS MARINAS. LA COMISIÓN DE ALCALDES FIJA UN CALENDARIO DE ACTUACIONES PARA LLEGAR A LA MANCOMUNIDAD. Hi participava l´alcalde de Gata.

Dia 19 de gener de 1987:

El tema era cultural. A INFORMACIÓN d´Alacant: LA NUEVA ASOCIACIÓN CULTURAL PERSIGUE LA REPOBLACIÓN FORESTAL. Aquella "associació" no va tindre ni mesos de vida.

De totes aquestes notícies no hem esbrinat res per a la història local.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 188 -

20101019232621-image0-139.jpg

La fotografia de hui no es tan antiga però és ja història urbana del poble. S´en recordeu de la "Casa Roja". Estava al passar la via. Els més joves ja han conegut urbanitzat la divisió de l´Avinguda de l´Ermita al començament. Els més majors recordem la casa dels Porra. Ací la podeu veure, malgrat a tapar-la una mica un cotxe dels que aparcaven davant. Ara el solar de la casa l´ocupa una plaçeta i arbres, una zona verda. La Casa Roja mai tindria que haver-se enderrocat perquè era tot un monument urbà.

 EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA SUPERA LES 10.000 ENTRADES

20101020231332-casaroja2.jpg

El motiu és per estar contents, tant visitants del blog com el cronista. Aquesta nit, quan encara no s´han complit set mesos des que començara aquesta aventura...com li dic jo, ja hem botat per dalt de les 10.000 entrades. Felicitar a tots els usuaris, que sou vosaltres els que feu el blog. I seguiré cap alstres deu mil.

Gràcies a tots i el blog del cronista, malgrat alguns entrebancs, continua.

He posat com a capçalera d´aquesta entrada l´última foto antiga, la de la Casa Roja, perquè és aquesta, ara per ara, la secció que lidera, sens dubte, les entrades al blog.ES DONEN A CONÉIXER LES DADES DE L´OFICINA DE TURISME DE GATA

20101020232544-dadesestiu10.jpg

L’OFICINA DE TURISME DUPLICA LES VISITES DURANT AQUEST ESTIU

 

L’oficina de turisme de Gata ha rebut durant els mesos d’estiu 1.764 visites, més del doble que en 2009. Així ho ha fet públic esta matí Maite Signes, regidora de Turisme, que ha qualificat les xifres de molt positives i que demostren la consolidació de l’oficina que va obrir fa un any. Signes ha explicat que este augment es deu, en part, a què a nivell local la gent ja coneix la oficina i també a que per la seua ubicació estratègica molta gent de pas para.

Del total de les visites de l’estiu, 1.234 han sigut internacionals i 493 nacionals i s’han realitzat 2.932 consultes turístiques. En quant ha nacionalitats, la majoria de visites internacionals són de turistes de Regne Unit, França i Alemanya, per este ordre. Dels nacionals, els primers són els valencians seguits dels madrilenys.

En quant a les consultes, la majoria sol·licita informació local, seguit per l’interés per l’artesania i de la resta de la Costa Blanca.

La regidora també ha recordat que, en el mateix edifici, s’ha instal·lat el museu etnogràfic i s’ha traslladat la col·lecció museogràfica arqueològica que també portarà un augment de visites a l’oficina.

Informació i fotografia facilitades pel Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.SANTS I REFRANYS: Hui és Santa Irene i Sant Honori Abat.

SANTA IRENE fou religiosa i màrtir. Nascuda i morta al mateix poble
portugués, Santarén al segle VII. Felicite des del blog a les Irenes, que
en Gata n´hi ha unes quantes...

També es celebra hui a SANT HONORI ABAT. Com el seu nom indica fou abat
extremeny, de Badajoz.

Pel que fa als refranys, tres més del mes d´octubre toquen hui:

A L’OCTUBRE, LA LLANA CREIX I EL FRED NEIX
PER L´OCTUBRE, FUIG DE L´OMBRA I BUSCA EL SOL
L’OCTUBRE VINATER, PARE DEL BON GENER

FONTS:

www.santopedia.com.COM ERA GATA FA...23 anys: 24 i 25 gener 1987

El diari INFORMACIÓN d´Alacant publicava:

24 de Gener de 1987:

CONSTRUCCIÓN DE UN CENTRO DE SALUD. Es feia on ara és el Centre social. Tenia un pressupost de 27 milions de pessetes i construia l´empresa Benito Signes Diego.

25 de Gener de 1987:

Un succés: GATA DE GORGOS: CUATRO HERIDOS GRAVES AL CHOCAR UNA FURGONETA Y UN COCHE. Va ser un xoc frontal a la N-332, p-k- 161.

Dades per a la història:

El primer Centre de Salut que va tindre Gata va ser on estan ara la primera i segona planta del Centre Social Integrat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 189 -

20101020235109-copia-de-xiquetsdomund.jpg

La fotografia de hui torna a ser de xiquets que es vestien per a passar la vidriola pel poble el dia del Domund. Com diumenge 24 és el Dia Mundial de les Missions (Domund) les fotografies que aniran eixint antigues pertanyen a aquests grups. Ací podem veure als germans Soler, Pepa i Vicent, també als germans Tonica i Mateu i a Pepe. Tots ells eren quasi veïns, vivien entre la Plaça Nova i Carrer Calvo Sotelo (ara carrer Signes). Els altres xiquets no els hi identifique. La fotografia ja té més de 30 anys i malgrat a no ser massa antiga si que és d´un costum religiós popular que ja no s´ha tornat a fer.SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Santa Úrsula

Aquest nom, Úrsula, es posava molt a mitjant segle XIX a Gata. Algun dia faré un estudi per al blog dels noms que des de 1850 hi havia a Gata, per anys o dècades.

Tornat a SANTA ÚRSULA. A la vegada que es commemora a aquesta santa alemanya també es fa a les seues companyes màrtirs com ella, sent jovenetes.

A la ciutat de Colònia es recoda a les santes verges que donaren la seua vida per Crist, en el lloc de la ciutat on després s´alçà una basílica dedicada a santa Úrsula, verge inocent, considerada com la principal del grupo. Això passava el segle IV.
Pel que fa al refranyer, seguim buscant-ne d´octubre i en trobe tres hui castellans, que tradueix al valencià:
OCTUBRE PLUJÓS, ANY COPIÓS
LA TARDOR A CASTELLA, ÉS UNA MERAVELLA
CAP AL PILAR, COMENÇA EL TEMPS A CANVIAR
FONTS:
 


DIUMENGE 24, 12ena Volta Senderista al Barranc de l´Infern (Vall de Laguar)

20101021190805-dsc04140.jpg

ORGANITZADA PEL GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE i L´AJUNTAMENT DE VALL DE LAGUAR

Molts dels joves i no tan joves atletes, corredors, senderistes i caminants de Gata i comarca coneixeran l´event esportiu-lúdic-naturalista. Es tracta de la XII Volta al barranc de l´Infern. La clàssica volta senderista que des d´un principi està organitzada pel GEG (Grup Espeleològic Gatense). La inscripció era fins al migdia de hui dia 21, per tal de participar en el putxero gegant final. Però la participació sense dret a samarretes i demés és lliure. La gran majoria de participants ja han fet la seua inscripció abans.

Aquesta Volta és senzillament impressionant. Tal vegada si eixos paisatges els tinguerem a Gata, però hi ha que donar l´enhorabona a Vall de Laguar per tindre aquests quadres naturals tan bonics. Hi com a protagonistes els graons, quasi 6.000 escalons, i 14 kilòmetres de recorregut, des de les escoles de Fleix (poble d´en mig) fins a Benimaurell (poble de dalt) i tornar al punt d´eixida. Es passa per les Juvees, per fonts, pel forat. Fa dos anys es podia gaudir de la "Cua del Diable", una cascada d´aigua amb un salt important. Hi havia plogut, estava plovent dies abans, la terra estava mullada.

Enguany ja us contaré. Tot recordeu organitzat per l´Ajuntament d´aquell municipi de tres pobles (Campell, Fleix i Benimaurell) i un sanatori (Fontilles) i el nostre GEG (Grup Espeleològic Gatense) i, clar està, de Gata hi haurà molts participants també.

La fotografia feta l´octubre de 2008 mostra la part prèvia a travessar el riu Gironà.

 

 

 

 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 és Sant Marcos de Jerusalem.

SANT MARCOS (segle II) fou bisbe de Jerusalem, primer bisbe procedent
dels gentils que ocupà la seu de l´Església de la Ciutat Santa,
treballant amb fe i cel per a reunir als seus fidels dispersats per la
guerra.

També és hui SANTA ALODIA de Osca -Aragó- (Segle IX). Va morir màrtir
l´any 851. Junt amb altra santa, Nunilo, foren verges i màrtirs. Filles de
pare no cristià, però educades en la fe cristiana per sa mare, al no voler
abjurar de Cristo, després un llarg empressonament foren degollades per
disposició del rei de Còrdoba, Abd ar-Rahman II.

Pel que respecte al refranyer va tombant el mes d´octubre i ja resten nou
dies. En porte dos de refranys al blog:
 
QUAN A SETEMBRE ACABES DE VEREMAR, POSA´T EN OCTUBRE A SEMBRAR
A OCTUBRE PODARÀS, MÉS LA CARRASCA DEIXARÀS

FONT:

www.santopedia.com.DIMARTS 26, JORNADA D´AUTÒNOMS (Oferida per CREAMA)

20101022212718-carg-cartellauonoms.jpg

CREAMA OFEREIX LA JORNADA SOBRE LA NOVA LLEI DELS AUTÒNOMS

Creama  Gata oferirà el proper dimarts 26 d’octubre, a les 19:30 hores, a la Sala de Cristall del Centre Social, una jornada de difusió de la prestació per fi d’activitat dels treballadors autònoms. Amb aquesta jornada, organitzada per ATA (Autònoms Comunitat Valenciana) i finançada per la Generalitat Valenciana,  es pretén donar a conèixer el nou sistema específic de protecció que estableix la Llei 32/2010, de 5 d’agost, i les principals repercussions que tindrà la seua aplicació sobre este col·lectiu.

Tots els interessats en assistir poden inscriure’s a l’oficina Creama Gata o al telèfon 965756263.

Cartell i Informació facilitada pel Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata. COM ERA GATA...fa 23 anys (dies 29 i 30 de gener de 1987)

El diario INFORMACIÓN d´Alacant publicava aquestes dues notícies, el 29 i el 30 de gener de 1987:

29 de gener de 1987:

MÁS DEFUNCIONES QUE NACIMIENTOS. Donava la informació dels obits de 1986, 80. També els batejos, 50. Dels difunts, 46 eren homes i 34 dones. Hi havia 2 persones menors de 30 anys; entre 30 i 60 anys 15 persones, de les quals 4 van ser per accident de tràfic; de 60 a 90 hi havia 59 persones i sols tres persones superaren els 90 anys.

30 de gener de 1987:

SUBVENCIÓN PARA EL CENTRO DE PLANIFICACIÓN. Es donaven 340.296 pessetes. Aquest servei es volia implantar en el nou Centre de Salut que s´estava construint.

De la primera notícia ja tenim per al record:

Moviment de població, segons l´Arxiu parroquial, en 1986: 80 defuncions i 50 batejos.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la foto d´ahir dijous, 190-

20101022214735-ball.jpg

Pose al blog la foto que corresponia a ahir dia 21, dijous. De per si la foto ja té marxa. Els dos protagonistes estan ballant a la Plaça Nova junt amb més jovens. Aquesta parella, Mari Carmen "de Corna" i Juan Roselló "el cantant", estan marcant-se una cançó mogudeta. Eren els anys dels guateques, de la música marxoseta i del "twist".  NOMS I HABITANTS DE GATA, 1852 ( I )

20101022223256-copia-de-bat1852.jpg

Capítol I.- Batejos.

La història genealògica local de fa 158 la podem trobar a l´Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel, ja que allí es guarda en el Llibre Índex que compren els batejos, núvies i defuncions. Al començament del llibre de batejos diu textualment: ÍNDICE GENERAL QUE COMPRENDE LAS PARTIDAS DE BAUTISMOS EN LA PARROQUIA DE SN. MIGUEL ARCÁNGEL, DE GATA. SIENDO CURA Dn. FRANco. MARTÍNEZ. EMPIEZA EN EL AÑO 1852.

El llibre 9 de Batejos no s´ha conservat,  però si que tenim el Llibre Índex, amb la relació dels batejos, com també estan les relacions de núvies i defuncions.

El present estudi descobreix quins eren els noms i cognoms que més s´usaven fa més de segle i mig.

Concretament la primera defunció que apareix més antiga és precisament de la germana d´un rector. En total, l´any 1852 va tindre 69 batejos, dos d´ells de besones.

Però anem a la part genealògica. Quins cognoms existien i com s´escrivien?. I quins noms "de pila" eren més corrents?.

Per a respondre aquestes dos qüestions diré que era freqüent el cgnom que ara coneguem per Boronat però es deia BORONAD. El cognom Buigues es deia BOIGUES. El d´Oliver s´escrivia OLIBER. El de Puigcerver PUICHERVER i el d´Ivars IBARS

Un cognom no massa freqüent era precisament el del rector que es deia de segon cognom TEROL, així com els de GAYA, BAÑULS, MONTANER LLORÉNS. Eren més abundants els ja clàssics cognoms gaters MULET,  PEDRÓS, FERRER, CASELLES, PEDRO, SIGNES, SALVÁ i altres.

Pel que fa als noms posats als xiquets o xiquetes quan eren batejats i batejades,  vegem que eren noms més corrents i populars que ara. El nom de Jaime es posava JAYME. Apareix algun compost com DOMINGO MATEO, SALVADORA VIRGINIA, CASIMIRA CONCEPCIÓN, MARÍA RAFAELA i MARÍA RAMONA. Era freqüent trobar MARIANA, IGNACIA i ONOFRE, no tan comuns ara.

(Continuarà demà dissabte amb el segon capítol)

FONT: ARXIU PARROQUIAL DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA. LLIBRE ÍNDEX, 1852-1952.

A la fotografia, la primera fulla del Llibre Índex que es conserva a l´Arxiu Parroquial.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - la de hui divendres és la 191-

20101022225328-copia-de-xiquetsdomund2.jpg

Regularitze ja la publicació de les fotos antigues. La de hui divendres torna a recordar-nos al Domund. El mes d´octubre es celebrava la Jornada Mundial de les Missions, igual que es fa ara. En aquelles èpoques els xiquets eixien disfressats de rectors missioners, de monges, de xinets, com es veu a la fotografia. Aquest grup de xiquets es recolzà a la paret per tal de fer-se la foto i continuar recollint diners per a les missions.COM ERA GATA...fa 23 anys: de l´1 al 8 de febrer de 1987.

Seguint amb l´anecdotari periodístic d´aquell any, vegem tres notícies ara:

1 de febrer de 1987, al diari INFORMACIÓN d´Alacant:

GATA DE GORGOS. ACTUALIZACIÓN DEL CENSO ELECTORAL. Es donava la xifra a l´1-4-1986: Gata tenia 3.827 electors i 172 menors, entre 16 i 18 anys. Total: 3.999 electors per a les properes votacions municipals.

6 de febrer de 1987 al mateix diari:

EL C.C. VILLAJOYOSA-PACHEL, CON DOCE CORREDORES PARA ESTA TEMPORADA. Apareixia a la categoria juvenil José Salvá de Gata i dels tres aficcionats, un era de Gata Juan J. Torres.

8 de febrer de 1987, al CANFALI Marina Alta:

"ESTO ES EUROPA" C.A.A.M. El concurs enfrontava a Pedreguer als col·legis Alfàs del poble i Santíssim Crist de Gata. 

Per al record:

A l´1 d´abril de 1986 Gata tenia 3.999 electors per a votar a les eleccions municipals.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Sant Joan de Capistrano

Nascut SANT JOAN DE CAPISTRANO a la regió italiana que li donà nom i mort a Austria, vixqué a cavall entre els segles XIV i XV. Fou religiós de l´Orde de Frares Menors Franciscans i prevere. Lluità a favor de la disciplina regular, estigué al servei de la fe i costums catòlics en quasi tota Europa i amb les seues exhortacions i pregàries sustentà el fervor del poble fidel, defenent també la llibertat dels cristians.

Pel que fa als refranys en pose dos hui:

A OCTUBRE LA FULLA DEL CAMP ES PODRIX

EL DILUVI I LA INUNDACIÓ FAN A OCTUBRE LA SEUA APARICIÓ

FONTS:

www.santopedia.com i www.weblitoral.com.NOMS I HABITANTS DE GATA, 1852 ( i II )

Continuant amb l´article que començava ahir de la població de Gata, l´any que comença el Llibre Índex a l´Arxiu Parroquial, tracte hui els casaments i les defuncions, tancant així l´amy 1852.

Capítol II: Casaments.

Sols trobem tretze casaments fets l´any 1852. Quasi totes són núvies de solter amb soltera, excepte un víduo que casa amb una soltera i un solter que casa amb una vídua. Ací trobem a un dels casaments el cognom Ceré que no era gater.

Capítol III: Defuncions.

Un total de 48 òbits hi hagué l´any 1852 a Gata, dels quals van morir albats (menors d´edat). Es feia constar en alguna defunció si era "donzella". Inclús una defunció apareix com a "Medio cuerpo". Just la defunció número 20 detalla que era un "soltero pordiosero de Benitachell". Els altres o eren fills, víduos/es, esposa o espós.

Com el llibre índex no determinava l´edat a la que morien no podem esbrinar molt si eren molts vells, adults o més jovens.

Com a cognoms anormals a Gata tenim: DURBÁ i MARSAL.

Com a noms vegem als escrits: ROMUALDA, MARIANO, CASIMIRA, BÁRBARA, GREGORIO i com a compost ÚRSULA ANA.

FONT:

Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel. Llibre d´Índexs, 1852-1950.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -192-

20101023191743-copia-de-pujaantiga.jpg

La foto que porte hui al blog és la pujada al Calvari, però al ser antiga no es pareix en res a la pujada de hui. Observeu els pinets si eren menuts. La dona solitària pujant, com moltes i molts cada dia fins hui. Les cases del poble es veuen i es distinguixen les vies del tren. És el record d´inicis dels anys 50 per un pas que molts gaters han fet donada la fe i devoció que li professen al Santísim Crist del Calvari.SANTS I REFRANYS: Hui 24 d´octubre és Sant Antoni Maria Claret

Naix SANTA ANTONI MARIA CLARET a Sallent (Barcelona) l´any 1807  i mor a França en 1870. És canonitzat en 1950. Fou confessor i bisbe i fundador dels Fills de l´Immaculat Cor de Maria, dits Claretians.

S´ordenà prevere i exercí el seu ministeri amb gran cel per tota Catalunya. Fou nomenat bisbe de Cuba i després confessor de la reina Isabel II. va morir a l´exili.

Pel que fa als refranys en porte dos hui al blog, referent a l´aigua i el cel de la tardor:

 QUAN AL CEL HI HA BASSETES, A LA TERRA PASTETES  

CEL EMPEDRAT, PLUJA AVIAT  

 

FONTS:

www.santopedia.com i www.xtec.es.HUI ÉS EL DIA DEL DOMUND.

20101024194537-cartelldomund.jpg

DIA MUNDIAL DE LES MISSIONS. Recordeu quan anaven elx xiquets disfressats demanant pel carrer?. Eren altres temps.

Des de 1943 es celebra aquesta efemèride el DOMUND, un acrònim que significa Dia Mundial dedicat a les Missions, les del Tercer Món. Ara aquest paper també el fan moltes ONGs.

Però si recordeu en els temps que nosaltres erem xiquets les dones d´Acció Catòlica o les encarregades de l´església ens convocaven al "Centre" (baix de la Casa Vicaria) i les mares disfressaven als xiquets i xiquetes de Xinetes o xinets, de rectors, de missioners, per tal de recórrer tot el poble, demanant amb un pot que posava DOMUND. Després eixos diners els remetien a les Missions.

Hui la parròquia de Sant Miquel Arcàngel, com totes les d´Espanya i de la diòcesis s´ha afegit a la celebració. A totes les misses s´han posat diners a la col·lecta per al Domund. Els xiquets del Moviment Júnior també han anat pel carrer demanant, però ara no van disfressats. ¡¡ Aquells eren altres temps !!.

A la fotografia el cartell del Domund 2010.COM ERA GATA...fa 23 anys (Del 9 al 15 de febrer de 1987)

Dia 9 de febrer de 1987, diari INFORMACIÓN d´Alacant:

S´informava d´un succés: GATA DE GORGOS: DOS HERIDOS EN COLISIÓN DE TURISMOS. Era l´accident a prop de Gata.

El mateix dia i al mateix diario: EL "SANTÍSIMO CRISTO" GANÓ LA PRIMERA FASE DEL CONCURSO "ESTO ES EUROPA". Hi havien participat quinze col·legis. El patrocinava la CAAM i col·laborava la cadena SER.

Una altra notícia del dia: SE ORGANIZA LA COMISIÓN DE FIESTAS PARA 1987. I ens deia que la regidora de Festes era l´actual alcaldessa Ana María Oliver.

Dia 13 de febrer de 1987, diari INFORMACIÓN d´Alacant:

PARA LA MARINA ALTA. CATORCE MUNICIPIOS FINANCIARÁN EL ABASTECIMIENTO DE AGUA DESDE LORCHA. A Gata li corresponia aportar 13 millons de pessetes. Ara es podria pagar?. La crisis ens menja a tots, també als ajuntaments.

Dia 15 de febrer de 1987, Canfali Marina Alta:

Tornava a parlar-se del concurs: "ESTO ES EUROPA", DE LA CAAM EN LA MARINA ALTA.  

Ja tenim per a la història de Gata:

Ho sabieu?. La regidoria de festes la portava en 1987 Ana María Soler Oliver l´actual alcaldessa. HUI S´HA FET LA XII VOLTA SENDERISTA AL BARRANC DE L´INFERN (Vall de Laguar)

20101024235528-copia-de-dsc08382.jpg

ORGANITZADA PEL GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE (GEG)

MOLTS GATERS HAN PARTICIPAT, ENTRE ELS VORA 300 SENDERISTES

PROTECCIÓ CIVIL DE LA MARINA, entre ells els membres de GATA, han cuidat de la gent.

Vora 300 participants, un dia molt bó i sols hem tingut que patir, malauradament, un esguinç d´una participant per culpa d´una relliscada pel banyat del terreny ja que hi havia molta rosada. Organitzat pel GEG i l´Ajuntament de Vall de Laguar. La Guàrdia Civil de Muntanya i Protección Civil, així com tota l´organització han treballat de valent per cuidar de tots. Segons membres de Protecció Civil, tot ha eixit dins del previst, excepte aquest imprevist. Molta gent s´ha retirat a les Juvees de Dalt, però no ha passat res més.

La gent ha gaudit d´un espectacle natural impressionant, han passat els quasi sis mil escalons. Han anat caminant fins a 14 kilòmetres, des del poble d´en mig (Fleix) fins el poble de dalt (Campell).

A la fotografia, un moment de la baixada hui d´alguns participants.

 CAU EL GORGOS DAVANT EL MEDITERRÁNEO JAVEA (1-2)

Demà amplie la informació i podreu veure alguna fotografia del partit. Com a notícia ràpida de hui diré que el Gorgos s´ha vist superat pel veí Mediterrani Xàbia. Joc molt trabat, dur, àrbitre que no ha estat a l´altura dels dos equips, una primera part nivellada i al final 1 a 2 ha estat el resultat. Amb aquest resulta ha passat el Gorgos a ser el quart de la taula de classificació.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -193-

20101025000919-copia-de-creustamissio.jpg

Encara que passant uns minutets de la mitjanit tanque el dia amb una fotografia que tocava hui, un altre grup del dia del Domund, perquè hui diumenge, com he dit en una entrada anterior, era la celebració del Domund. El grup de xiquetes vestides d´angelets recorda quan va vindre la Missió dels Pares Redentoristes a Gata. Aquesta creu encara es conserva en l´Arxiu Parroquial.SANTS I REFRANYS: Hui dia 25 és Sant Crispín, Sant Frutos i Santa Engràcia.

SANT CRISPÍN DE SOISSONS naixqué a Roma i va morir a Soissons (França) en l´any 285. Fou màrtir junt a sant Crispiniano.

SANT FRUTOS DE SEGOVIA va viure entre els segles VII i VIII a la província castellana que hui el festejen. Fou confessor, eremità i màrtir.

SANTA ENGRÀCIA DE SEGOVIA també fou màrtir junt amb Sant Frutos i sant
Valentí.

Pel que fa al refranyer com ens acostem a Tots Sants, des de hui aniré
posant-ne d´aquesta data tan important al calendari. Hui en pose dos:

A PRIMERS DE NOVEMBRE, EL TEU FOC JA POTS ENCENDRE.
PEL NOVEMBRE, QUI NO HA SEMBRAT QUE SEMBRE.

FONT:
www.santopedia.com.EL GORGOS ÉS QUART DESPRÉS DE CAURE EN CASA (1-2)

20101025151344-copia-de-dsc08398.jpg

Ja ho avançava ahir. 1 a 2 fou el resultat. Travat el partit, difícil i complicat, brusc i al final, perd el Gorgos front al Mediterráneo Xàbia, que li avança a la taula de classificació. A la primera part, Jairo va fer l´1 a 0 i empatà ràpidament el Xàbia. A la segona part Toni (fill de Jacinta), gater que juga al Xàbia, va fer el definitiu 1 a 2 i no ho va celebrar front als seus paisans. Amb aquest resultat el Gorgos baixa a la quarta posició. La pròxima setmana jugarà a Benidorm, contra el líder Ciutat de Benidorm. És un partit important per a les aspiracions a seguir en la part alta de la taula.

A la imatge, un moment del partit d´ahir. En primer terme Raül Agulles.

 HISTÒRIA LOCAL: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( I )

20101025153405-copia-de-necropolis.jpg

Introducció:

Estem a set dies de Tots Sants. El veïns de Gata acudiran al cementeri al llarg de tota la setmana a posar-li les flors més fresques i vistoses als seus éssers volguts que ja han traspassat aquest món. També durant tota la setmana i fins dimarts que ve 2 de novembre, dia dels Fidels Difunts, dia a dia aniré documentant per a la història local del poble, els nostres cementeris.

Capítol I. NECRÒPOLIS MUSULMANA DEL CARRER XALÓ

A la pregunta de quants cementeris ha tingut Gata, podem contestar que des de l´època baixa medieval fins el segle XXI s´en coneixen cinc cementeris, els dos últims més recents units al terreny dels Ecles que ocupen.

A l´època del baix medieval a Gata hi havia el què es deia una "maqbara". Així s´anomenaven els cementeris i necròpolis musulmanes. Estaven situats extramurs de la muralla o a les afores de la població i pròximes als camins d´accés a alguna de les portes de la ciutat. S´estenien en llocs oberts, sense murs protectors ni delimitadorss i sense seguir una planta homogènia.

Aquest potser el perfil de la necròpolis que es va descobrir al fer unes obres al carrer Xaló si recordeu l´any 1993. Del 7 d´octubre a novembre d´eixe any es produeix el descobriment d´esquelets complets d´una gran necròpolis islàmica. En total són 26 soterraments els descoberts. Un mes de treballs al solar del carrer Xaló, incloses pluges, dirigits per l´arqueòleg de Gata, Joan de Déu Boronat Soler, com a resultat que podia ser un cementeri del baix medieval de població musulmana. La notícia primera ix a Las Provincias el 8 d´octubre de 1993 i l´última el 18 de novembre.

Al programa de festes de 1996 el mateix arqueòleg explica tota la troballa.

FONTS:

http://es.wikipedia.org i Programa de festes 1996.

A la fotografia, un fragment de l´article fet per l´arqueòleg Boronat al Programa de Festes de 1996.

* Cementeri: aquesta paraula és la que utilitzem freqüentment, malgrat a ser la paraula exacta en català "cementiri".COM ERA GATA...FA 23 ANYS (Del 17 al 24 de febrer de 1987)

20101025213719-image1-4.jpg

17 de febrer de 1987, diari INFORMACIÓN d´Alacant, dimarts:

Publicava sobre Gata: SÓLO 10 PERSONAS VISITAN AL MES EL MUSEO ARQUEOLÓGICO Y ETNOGRÁFICO. Resumia la notícia que 5 anys tenia el Museu. Que el GEG havia recopilat al carrer Penyó la col·lecció. Jo deia en aquell article: "Mientras el pueblo sigue dando la espalda a nuestras raíces históricas". Fort, però real.

Al CANFALI MARINA ALTA que també publicava dimarts podíem llegir: PRIMERA REGIONAL GRUPO SUR. UN REGALO DEL GORGOS LE DIO LOS PUNTOS AL VALLENSE (1-0).

23 de febrer de 1987, diari INFORMACIÓN d´Alacant:

LA GUARDIA CIVIL PRACTICÓ VARIAS DETENCIONES. A Gata era un xic de 27 anys.

24 de febrer de 1987, diari CANFALI MARINA ALTA:

A la secció de VESTUARIOS del Xàbia, al CANFALI MARINA ALTA s´entrevistava al seu entrenador. Sabeu qui era?. VICENT FONT, que apareix a la imatge.

Finalment, al mateix diari es publicava: SE INICIA EN GATA UNA CAMPAÑA COMARCAL SOBRE PLANIFICACIÓN FAMILIAR.

 

 

 

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -194-

20101025221454-copia-de-baixadeta-penyo.jpg

Identifiquen aquest lloc urbà del centre del poble ?. Esta prou canviat i ara és pràcticament un carrer amb cases a un costat i portelles a l´altre. Ja tenen una pista, és la prolongació del carrer Penyó cap al carrer Teulada. Aquest lloc es deia "la baixadeta". Els avis es sentaven a pendre el sol i les àvies xarraven amb ells. Eren altres temps i el camí hui ara es carrer i el bancal de ametllers que apareix a la dreta de la imatge es hui cases.SANTS I REFRANYS: Hui dia 26 és Sant Evarist.

SANT EVARIST fou papa. Nascut a Grècia cap a l´any 60 d.C. va morir l´any 117. També fou màrtir. Era un jueu d´origen grec. Com a pastor de l´església va succeir al papa Anacleto. Fou humil i docte en la predicació y defensà la fe dels errors gnòstics.

A l´apartat dels refranys, en posem dos més del temps de Tots Sants perquè ja s´apropa més i resten tan sols sis dies:

DE TOTS SANTS A NADAL HI HA DOS MESOS PER IGUAL

EL BON FAVAR PER TOTS SANTS S´HA DE SEMBRAR, I PEL GENER S´HA DE CAVAR

FONTS:

www.santopedia.com i http://vpamies.blogspot.com.COM ERA GATA...fa 23 anys (1 i 2 de març de 1987)

Faig un recull hui dels dos primers dies del mes de març de fa 23 anys, 1987. Com encara no publicava fotos passe més ràpids els dies.

1 de març de 1987 diari CANFALI M.A.:

Es podia llegir: LA CAMPANYA  D´ANIMACIÓ JOVENIL DE LA MARINA ALTA JA TÉ CALENDARI. El 15 de març actuaria l´Orquestra Comarcal Jovenil a Gata.

Al diari LEVANTE: UPV ELIGIÓ A SUS HOMBRES PARA LAS CANDIDATURAS. El gater Carles Mulet anava als comicis autonòmics per Alacant.

2 de març de 1987, diari INFORMACIÓN d´Alacant:

CASI AL FINAL PUDO GANAR LA NUCÍA AL GORGOS (1-0). El comentari es feia des de La Nucía.  HISTÒRIA LOCAL: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( II )

Capítol II: "Lo fossar de l´església..."

D´aquella necròpolis islàmica que parlava ahir, els gaters "cristians" repobladors van passar a ser soterrats a un altre lloc. "Lo fossar de l´església" podia ser el lloc escollit. Sabem per dades històriques del Capbreu de 1635 que aquest existia. Dos segles més tard encara està al costat de l´església. Madoz ho detalla molt bé en 1849:

"El cementerio consistía en una sepultura contigua a la iglesia, pero colocada en la parte de fuera del pueblo, a la que se entraba por una puerta que había al lado del presbiterio. De desear fuera que la alejasen algo más del casco para que no dañase a la salud".

Trenta-sis anys més tard el rector En Joan Martínez Blasco decidiria fer-ne un cementeri parroquial. D´això ja parlem demà al següent capítol.

FONT:

Extracte d´interés de la veu GATA ( Diccionario geográfico estadístico-histórico de España y sus posesiones de ultramar. Pascual Madoz, Tomo XIV. Madrid, 1849).

 

 ES CELEBRA EL DIA DE LA BIBLIOTECA

La biblioteca de Gata va commemorar la passada setmana el "Dia de la Biblioteca" que se celebra el 24 d’octubre amb diferents actes. 

Divendres 22 d’octubre donaren els carnets de la biblioteca i un llibre als bebès nascuts al 2010 dins la campanya Benvinguts a la lectura. La biblioteca ha lliurat ja 32 carnets als recent nascuts i seguirà lliurant-ne fins a final d’any amb la intenció d’animar als pares a portar als xiquets a la biblioteca i els llisquen contes des de ben menuts. 

 

Es va celebrar en tot el món el DIA INTERNACIONAL DE LES BIBLIOTEQUES per encomiar el seu paper rellevant dins la societat en la difusió de la Cultura. Com que en aquest any 2010 el dia 24 va caure en diumenge i la nostra biblioteca estava tancada, es van realitzar els actes divendres 22 d'octubre.
La Biblioteca de Gata va preparar un dia complet d'activitats per a totes les edats, des dels ben menuts fins als adults amb el següent programa:
A les 9.30 hores es va realitzar el "Taller d'ordinador per als alumnes del TAPIS". Amb aquesta activitat el que s'intentaa era apropar tant les noves tecnologies com la biblioteca i els seus serveis a les persones amb discapacitats i així donar-los independència i seguretat a l'hora de realitzar activitats quotidianes.

A les 12.00 hores es va fer "L'hora del Conte" què, com tots els divendres es dirigia als menuts. És una activitat plenament consolidada dins la biblioteca i amb una gran afluència de públic. Aquest divendres el conte que es va contar amb més gana inclús, si això és possible! era "RENATO".

A les 19.00 hores es va fer el ja comentat "Benvinguts a la lectura". La biblioteca de Gata va donar la benvinguda als nou nascuts i els va regalar el seu primer llibre i el Primer Diari de Lectura. A més se'ls va fer lliurament del carnet de lector a cadascun d'ells i es va orientar als pares al voltant de com fomentar, ja des de bebès, el gust per la lectura i de tot el que poden trobar en la biblioteca per ajudar-los en la criança dels seus fills.

Finalment, a les 20.00 hores es va reunirà el "Club de lectura Gata". Aquest mes el llibre a tractar i comentar serà el de Madame Bovary de l'autor Gustave Flaubert.

A més, a la Biblioteca tindrà una mostra dels llibres de Miguel Hernàndez a disposició dels usuaris i uns panells informatius sobre la seua vida des del dia 18 fins el 31 d'octubre.
 
Informació facilitada pel Gabinet de Premsa de l´Ajuntament i per la Biblioteca Pública Municipal de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -195-

20101026212205-copia-de-cacadors1.jpg

Poc a poc estic arribant a les 200 fotografies antigues, dia a dia. Hui pertoca una de caça. A un programa de festes es recopilava aquesta foto. Com estem en plena època de caçera des de que es va alçar la veda el 12 d´aquest mes, aquest és un homenatge a un gran caçador i perdiguer. Seguint la lectura del programa posava "Lluís de Betriu. Tirant al "Tir". Any 1946. Mireu amb quin poderiu agafava l´escopeta.

Recordeu quan el camp de tir, ara camp de vol d´avions teledirigits, estava en ús a les Alcolaies. Mireu si havia xiquets i persones majors mirant.SANTS I REFRANYS: Hui dimecres 27 d´octubre és Sant Vicent de Talavera.


SANT VICENT DE TALAVERA va nàixer a aquest poble toledà al segle III. Junt amb els seus germans Sabina i Cristeta van caure màrtirs l´any 304, ja dins del segle IV.

Més refranys hui sobre Tots Sants que és dilluns que ve. En pose dos:

QUINZE DIES ABANS TOTS SANTS I QUINZE DIES DESPRÉS, TEMPS DE BON SEMBRAR ÉS

ENTRE TOTS SANTS I LA NATIVITAT, ENTRA L´HIVERN DE VERITAT

FONTS:

Diverses (refranys) i www.santopedia.com.

 

 COM ERA GATA...fa 23 anys (Del 3 al 6 de març de 1987)

3 de març de 1987, CANFALI M.A.:

Seguia el Gorgos sent el protagonista: ALERTA ROJA PARA EL GORGOS. Era el colista. I seguia fent declaracions a la banqueta del Xàbia el seu entrenador, el gater Vicent Font: VESTUARIOS. VICENT FONT: "MUCHOS NERVIOS EN EL PRIMER TIEMPO".

5 de març de 1987, INFORMACIÓN:

URBANIZACIÓN DE "LA ERA DE BORONAT". Començava la urbanització i els carrers en forma de "H".

6 de març de 1987, INFORMACIÓN:

S´informava sobre el cens del poble: GATA DE GORGOS. CENSO DE POBLACIÓN: 5.156 HABITANTES. Dels 2.582 varons i 2.593 femelles, després, a l´1 de gener de 1987, es va passar a 2.571 varons i 2.585 femelles). Total: 5.156.

Ja tenim altres dades per a la història:

La urbanització de l´Era de Boronat començà a febrer-març de 1987.

A l´1 de gener de 1987 Gata tenia 5.156 habitants: 2.571 eren homes i 2.585 dones.NOU SERVEI TÈCNIC A DEPENDENTS (Serveis Socials de Gata)

20101027142543-equip-tec-1-...jpg

La regidoria de Serveis Socials, que dirigeix Maite Signes, ha presentat el nou servei tècnic a dependents que entrarà en funcionament en breu. Principalment, es tracta de la utilització i préstec de  material tècnic a través del Servei d’ajuda a Domicili de què disposa el departament.

L’adquisició del material, valorat en 12.000 euros, s’ha realitzat a través dels fons estatals d’inversió local destinat a programes de Serveis Socials.

Així, el departament ha adquirit, entre altres materials, grues de mobilitat, un llit elèctric, baranes, cadires de rodes, seients de bany, seients elevadors, caminadors, bandeja llavacaps, ...

Actualment, l’ajuntament està preparant la normativa que regularà la utilització, préstec i lloguer d’este material.

Informació i imatge facilitades pel Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.JORNADA D´AUTÒNOMS A CÀRREC DEL CREAMA

20101027144320-autonoms1.jpg

Per a informar sobre la nova llei

Creama  Gata va oferir ahir una jornada de difusió de la prestació per fi d’activitat dels treballadors autònoms. Amb esta jornada, organitzada per ATA (Autònoms Comunitat Valenciana) i finançada per la Generalitat Valenciana,  es pretenia donar a conèixer el nou sistema específic de protecció  que estableix la nova llei, i les principals repercussions que tindrà la seua aplicació sobre este col·lectiu.
Una vintena de treballadors autònoms van participar en la sessió informativa que va tindre lloc al Centre Social de Gata a les 19: 30 hores.

En la jornada es va explicar de manera general la llei 32/2010, de 5 d’agost, que estableix un sistema de protecció per cessament de l’activitat dels treballadors autònoms, i les principals novetats que esta introdueix, així com els requisits per a sol·licitar la prestació, duració i quantia,  suspensió i extinció del dret a la prestació, incompatibilitats, ... La sessió va finalitzar amb un torn de dubtes i preguntes on els assistents van poder resoldre les diferents qüestions.

Informació i imatge facilitada pel Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.HISTÒRIA DEL POBLE: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( III )

20101027215319-copia-de-image0-32.jpg

Capítol III: El cementeri parroquial.-

(A la fotografia, l´unic detall que he pogut trobar de l´antic cementeri parroquial. Si conegueu algú que en tinguera de fotografies del lloc com era abans, m´agradaria molt saber-ho, veure-les i escanejar-les).

De 1886 a 1932 va estar en vigència un altre cementeri al poble. Estava fora d´ell, però no molt. A la part de baix de la muntanyeta del Calvari junt a les vies del tren, pràcticament, es va construir el cementeri parroquial, a impuls del prevere En Joan Martínez Blasco, el mateix que va manar fer l´actual casa abadia, va fer reformes a l´església i va fer la coneguda "Caseta de la Lepra". 

En 1886 es construeix i inaugura el nou cementeri parroquial, com aixina ho posava en les portes del mateix. Està al peu de la Muntanyeta del Calvari. La parcel·la tenia un total de 1.420 metres quadrats. Pertanyia a la partida “Ecles Bajos”, en una “ladera” del Tossalet del Calvari molt a prop d´este. Beneix l´obra el rector “párroco” Juan Martínez Blasco.

Com ja he dit el cementeri parroquial s´ubicava en una de les llomes del Tossalet-Calvari. En un llibret amb tapes de color roig que es conserva a l´Arxiu Parroquial figura la llista general d´inhumacions, des de 1926 a 1929. Pàgines 4 a 11; la relació dels soterrats a cadascun dels ninxols: Pàgines 74 a 139. En total es van ocupar 545. El primer ninxol va estar ocupat pel cadàver de Teresa Signes Signes, que va morir el 5-8-1885, sent inhumada al dia següent. Tant la mare, Esperanza (+18-10-1864), com el rector Don Francisco Martínez, rector que fou de Gata (+30-6-1884) estaven soterrats al cementeri parroquial (ninxols 92-93). La familia els traslladà a Dénia el 22-6-1888. En el ninxol 108 fou soterrat Don Vicente Pedrós Ferrer, vicari natural de Gata, mort als 45 anys, el 19-4-1888. El ninxol era propiedad d´ell. L´any 1923 estant de rector Don Andrés Escrivá Sancho es van construir 45 ninxols des de el número 501fins el 545, ambdós inclosos.

La construcció va costar 1.512 pessetas. “En vista de lo mucho que costaron y con el fin de que el Culto y Fábrica tuvieran alguna ganancia y ventaja se aumentó el precio de cada nicho”. Es va ocupar fins el ninxol 541, que li va correspondre a Simeón Signes Costa.

La Visita Pastoral dels dies 2 i 3 de juny de 1895 que la va fer el Rdmo. Sr. Don Ciriaco María Sancha Hervás, cardenal arquebisbe de la diócesis. El rector era En Juan Martínez. L´acta de la visita diu del cementeri que es conserva en molt bon estat i té distribució departamental per a pàrvuls i adultes. Hi ha començat un pantió especial per a rectors; la administració corre a càrrec del Sr. rector qui conserva la clau. Hi ha un lloc destinat fora del cementeri catòlic pels que moren fora del Si de l´Església.

El document de les finques de l´església, de data 9 de juny de 1928, està incomplet. D. Joaquín Alfonso Bosch. Diu del cementeri que està en actual servici, situat en les últimes estribacions del Sud del collado anomenat Tossalet, (...) “con una parcela, fuera de los muros ante la fachada”. (...) “Forman una sola finca con mencionado cementerio dos caminos orlados de cipreses a ambos lados; uno que partiendo del caminal de la Capilla del Ssmo. Cristo tiene cincuenta metros de largo por seis de ancho y otro que partiendo de la finca de la Capilla del Ssmo. Cristo...".

Finalment, a l´inventari general dels béns immobles, mobles i utensilis sagrats de la Parròquia de Gata de Gorgos, Arxiprestat de Dénia, de l´any 1945, ja construit i en ús l´altre, el municipal, es diu al respecte del cementeri parroquial: "2.- Un cementerio católico inservible, actualmente clausurado situado en las últimas estribaciones del Sur del collado llamado “Tosalet”, término de Gata de Gorgos de 35 x 32,70 metros, con una parcela fuera de los muros ante la fachada de 35 x 5 metros, lindando al Sur con la línea férrea y al Oeste, Norte y Este con tierras de Francisco Salvá Gil. Este inmueble está exento del Impuesto de Derechos reales y está inscrito en el Registro de la Propiedad de Denia el 18 de enero de 1944. Hállase presentado en dicho Registro con el nº 1.429, Diario 5."

Als anys 80 del segle XX, una vegada cedit el solar de l´Arquebisbat al poble, per haver passat quasi cent anys, es destina sent alcalde Eduard Adolf Mulet Salvá a parc infantil, la qual cosa no va obtindre cap resultat. Va ser tema tabú el lloc i allí es va perdre tot el material i cap xiquet va fer ús de les instal·lacions.

DOCUMENTACIÓ: Arxiu Parroquial.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -196 -

20101027221041-copia-de-image0-57.jpg

La fotografia de hui ens porta a les festes de 1957. Resaba el peu de foto que molt acertadament anava posant-se als programes de festes que era eixe any. Els quatre amics es recolzen am una moto d´època, de fa més de 50 anys. No era com les d´ara, clar està.SANTS I REFRANYS: Hui es celebra als sants SIMÓ i JUDES TADEO.

Es la festa de SANT SIMÓ, deixeble de Jesús. Cananeu que fou màrtir. També la de l´altre apòstol SANT JUDES TADEO. Als dos Jesús els va dir una veritat com un temple. Hui estan units al santoral.

Pel que fa al refranyer i com cada vegada s´apropa més Tots Sants, en pose tres d´aquesta època de l´any:

DE TOTS SANTS A L´ADVENT, NI MASSA PLUJA NI MASSA VENT.

DE TOTS SANTS A SANT MARTÍ, ONZE DIES I UN MATÍ (11 de novembre és Sant Martí).

DEL NOVEMBRE, TOTS SANTS ÉS EL PRIMER I SANT ANDREU EL DARRER (31 de novembre és Sant Andreu).

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i diverses (refranys).LA BIBLIOTECA DE GATA CELEBRA L´ANY HERNANDIÀ

20101028205110-carg-mhern.jpg

La biblioteca pública municipal de Gata s’ha unit a les celebracions de l’any hernandià amb una sèrie d’activitats. Aprofitant que el proper 30 d’octubre es compleixen 100 anys del naixement del poeta oriolà MIGUEL HERNÁNDEZ, la biblioteca ha posat a l’abast dels usuaris una mostra de la seua obra i la història de la seua vida. A més, divendres 29 d’octubre, a l’hora del conte, que se celebra cada divendres a les 12 hores, es llegirà el seu conte “El potro oscuro” i així poder acostar la figura del poeta als més menuts.

Informació i imatge facilitades pel gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.COM ERA GATA...fa 23 anys (7 a 15 de març de 1987)

20101028204342-image0-140.jpg

7 de març de 1987, INFORMACIÓN d´Alacant:

EL GORGOS C.F. BAJO MÍNIMOS.

10 de març de 1987, diari CANFALI MARINA ALTA:

L´ASSEMBLEA COMARCAL D´UPV TRIA ELS SEUS REPRESENTANTS EN L´ASSEMBLEA DE PAIS.

EL GORGOS POR FIN REACCIONÓ FRENTE AL MOGENTE

RESTAURANTE "EL CORRAL DEL PATO": XII TROFEO INTERNACIONAL DE TURISMO, HOSTELERÍA Y GASTRONOMÍA. A la fotografia publicada al CANFALI M.A. eixe dia es veuen als protagonistes al sopar de lliurament del premi: D´esquerra a dreta: Teresa, Ana i Vicent.

11 de març de 1987, INFORMACIÓN d´Alacant:

GRUPO ESPELEOLÓGICO GATENSE

15 de març, al mateix diari:

CONCIERTO DE JOVEN ORQUESTA DE CÁMARA.HISTÒRIA DEL POBLE: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( IV )

20101028211252-copia-de-inaugparccalvari.jpg

A la imatge, el moment en el qual la banda Unió Musical de Gata s´acosta al nou parc -any 1984- per a ser inaugurat. Era el solar on estava l´antic cementeri i per tabú i el lloc mai es va utilitzar. Foto Pons.

Capítol IV.- Del parroquial al municipal.

Fent un resum dels anteriors capítols, recordar que en 1886 es construeix i inaugura el nou cementeri parroquial, com aixina ho posava en les portes del mateix. Està al peu de la Muntanyeta del Calvari. La parcel·la tenia un total de 1.420 metres quadrats. Pertanyia a la partida “Ecles Bajos”, en una “ladera” del Tossalet del Calvari molt a prop d´este. Beneix l´obra el rector “párroco” Juan Martínez Blasco.

Més tard tindria que ampliar-lo. En 1904, es documenta en l´Arxiu Parroquial de Gata, s´adquirix “una cruz para el cementerio” i en 1907 es cobren 419 pessetes “por los nichos construidos”.

En 1919, el Ple municipal acordà invitar al rector “párroco” per a tractar de l´eixample del cementeri parroquial, ja que este resultava insuficient davant les necessitats del poble.

Les obres de desmantellament del cementeri s´iniciaren en 1984. Esta parcel·la es cedida per part de l´Arquebisbat a l´Ajuntament, per a fer un parc infantil, que finalment restarà en desús.

El nou cementeri, ara municipal, comença els seus tràmits en 1927. En la sessió del 14 d´agost d´eixe any s´aprova en el Pla d´obres vitals per al municipi, l´adquisició del solar i el manteniment del cementeri públic municipal, com a necessitat urgent, ja que l´actual té una pèsima higiene, està molt prop del poble, és de reduïda extensió, està en deplorable conservació i està complet de cadàvers.

En 1928, està ja projectada la construcció del cementeri municipal en el paratge Ecles. Per davant del mateix passa el camí rural que pren el nom popular de “Camí del Cementeri”, una volta finalitza l´actual Avinguda de l´Ermita. Este camí té un total de 1.310 metres de longitud, des de la via del tren a la carretera de Xàbia i un desnivell de pujada fins un poc més enllà del cementeri i després una forta baixada.

El cementeri tingué un pressupost inicial de 36.868,33 pessetes i les expropiacions es pagaven a 7.500 pessetes.

El 5 de maig de 1929 s´acorda l´avanç o prèstec a l´Ajuntament de 20.000 pessetes per a les obres de construcció del cementeri públic municipal. La raó és la urgència de les obres.

En 1931 es fa un pregó al veinat per a que tots els que desitgen realitzar obres de nivellació o explanació del pis del nou cementeri en construcció ho facen. Presenten plecs per a l´explanada del nou cementeri, el Centre Obrer Socialista de la població i Gaspar Feliu García, adjudicant-li l´obra a Gaspar Feliu García, per 525 pessetes per 20 dies.

Ja ultimant-se les obres, el 9 de juliol de 1931 s´acorda l´adquisició de pedres tosques de Xàbia per al nou cementeri municipal. Els manyans presenten les portes de ferro, a través de catàlegs, per a poder elegir quina seria l´entrada del nou cementeri.

El 25 d´abril de 1932, Any de República, s´acorda realitzar un pregó públic invitant al veinat per a que informe el que estime més pertinent, amb respecte al avantprojecte de Reglament i Ordenament Municipal del Servici de Cementeris.

Altre pregó dos meses més tard, servirà per que els que vulguen desempenyar el càrrec de soterrador, ho sol·liciten en 15 dies.

Precisament, la II República té incidència en els enterraments catòlics de Gata: Es remet un ofici al rector “párroco”, d´acord amb el Decret del 9/9/1931, per a que s´abstinga d´autoritzar ni celebrar cap sepeli o soterrament catòlic, sense que prèviament es justificara davant l´Alcaldia amb la declaració.

Es presenten tres instàncies al càrrec de soterrador. Com dos d´ells són de la veïna població de Xàbia, el 18 de juny de 1932 s´acorda sol·icitar informes de l´Alcalde, Jutge municipal i Comandant de Puesto de la Guàrdia Civil d´esta, per a saber dels veïns d´aquella José Buigues Sanchís i Vicente Ferrer Catalá, que han sol·licitat el càrrec de soterrador.

En la sessió del 25 de juny d´eixe any (1932) s´acorda la claussura del cementeri antic i la simultània inauguració del nou cementeri, recentment construït. Es prepara la assistència de la Corporació Municipal i la banda de música al dit acte, que ha de solemnitzar-se el dia 3 de Juliol a les 9 del matí.

En la sessió, s´acordà dirigir un atent ofici al  rector, comunicant-li la claussura del cementeri antic, per a que a partir d´eixe dia, el 3 de juliol, s´abstinga d´ordenar ni disposar cap inhumació en el referit cementeri.

La sessió del 23 d´octubre de 1933 acordà que “en atención a razones de higiene y sanidad y a la costumbre tradicional de visitar los nichos y sepulturas de sus respectivos familiares en la próxima festividad de Todos los santos, se acuerda autorizar al sepulturero para que proceda a la limpieza del antiguo cementerio”.

DOCUMENTACIÓ: Arxiu Parroquial.

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 197 -

20101028212630-copia-de-image0-33.jpg

La fotografia de hui dijous torna a ser de grup. Un grup de xiques mudaes passejen als voltants d´aquests dos arbres grans i frondosos. No he pogut identificar les persones ni el lloc, si algú dels usuaris ho coneix, ja sap només té que posar el comentari i seria la notícia canviada.

Observeu com gaudien del temps d´esbarjo abans, no com ara. No hi havia cotxes i el temps pareixia que anava més lent.COM ERA GATA...fa 23 anys (12 a 22 de març)

20101029084438-museu.jpg

12 de març de 1987:

Un diario anglés publicava un reportatge sobre el Museu: GATA’S MUSEUM ONLY LACKS VISITORS! arrel de la publicació d´Información d´Alacant. Al muntatge fotogràfic reproduit del diari anglés dos vistes de l´antic museu, ara ja desaparegut d´aquest lloc.

16 de març de 1987, diari INFORMACIÓN d´Alacant:

CINCO MUERTOS Y DOS HERIDOS EN ACCIDENTES EN EL FIN DE SEMANA..."GATA DE GORGOS...1". Es produïa a l’A-7 en el terme de Gata.

17 de març de 1987, diari CANFALI MARINA ALTA:

PRIMERA VICTORIA A DOMICILIO DEL GORGOS.

18 de març de 1987, diari INFORMACIÓN d´Alacant:

GATA DE GORGOS: DETENIDO UN RECLAMADO.

22 de març de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

VII TROFEO INTERCLUBS DE CICLISMO EN JÁVEA. Gaters a la carrera.

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant:

CAYÓ EL BADAJO DE UNA CAMPANA.

Ja tenim per a la història local una altra dada:

El dia 19 de març de 1987, festa de Sant Josep, a l´eixida de missa, revoltant les campanes, va caure el picot de la tercera campana per tamany a la plaça. Per sort, no va causar danys personals ni materials. Si va deixar un senyal al pol.

 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 29 és Sant Narcís.

SANT NARCÍS de Jerusalem va ser bisbe d´aquelles terres d´Israel. Va viure entre els segles I i II d.C. molt santament. Diuen d´ell que era pacient i amb molta fe. Va morir molt vell a l’edat de cent-setze anys.

Pel que als refranys en pose un del dia de hui i un altre del temps, de Tots Sants:

PER SANT NARCÍS, CADA MOSCA EN VAL PER SIS.

LLAURADA PER TOTS SANTS MATA L´HERBA DELS CAMPS.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i diverses (refranys).

 HISTÒRIA DEL POBLE: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( V )

20101029143108-copia-de-neucemengata26-1-2005.jpg

Capítol V.- El primer cementeri municipal (1932-...)

(A la imatge, vista parcial del cementeri després de la nevada del 26 de gener de 2005)

L´any 1932 i amb la bendició del prevere N´Alejo Sendra Tarrazó s´inaugurà el primer cementeri municipal, encara en ús. El de Gata té la particularitat de tindre als seus carrers una teulada i no banyar-se les caselles ni làpides. Està a la partida Ecles, junt amb la camí que ix de l´Avinguda de l´Ermita i passa per les Costeres acabant a la bassa de regar, ja a la recta de la carretera de Xàbia. El cementeri té 1.310 metres quadrats. 

El primer nitxol fou ocupat l´1 d´agost de 1932. La capacitat màxima, ja coberta, però que encara es posen cadàvers de familiars ja reposant en aquest, és de .1670 nitxols. El total de difunts al cementeri primer municipal és difícil nomenar-los, però superaran els 2.500. També es conserven algunes tombes soterrades a terra, de la imminent post-guerra. Es sap que set rectors van ser soterrats a aquest cementeri a la passada contienda civil, però després van ser exhumats a una zanja comuna i dos a caselles. La proporció dels nitxols es d´un rectangle que rodant té les parets plenes i al mig diverses files. El rectangle ocupa 1.100 nitxols amb una altura de 5. En 1981 es van fer 90 nitxols més en files al mig. Després a l´any següent 90 més. Així fins un total de vuit files.

En el centre del cementeri primer municipal hi ha un carrer de xiprers i una creu. A mitat del cementeri, a la part dreta, sempre mirant des de l´entrada, hi ha un xicotet panteó de la familia dels "Tenders" amb un altaret.

Aquest cementeri municipal primer té comunicació a mitat de la part esquerra amb el segon municipal, del qual ja parlaré demà, per mig d´un accés elevat degut al terreny.

  REUNIÓ MARQ-AJUNTAMENT

20101029163531-getattachment.jpg

Cultura busca assessorament al Marq (Museu Arqueològic d´Alacant).

L’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, i la regidora de Cultura, María Jesús Salvá Monfort, s’han reunit esta setmana amb l’equip directiu del Marq, per a tractar la possibilitat d’assessorament en temes arqueològics per part dels tècnics del museu alacantí.

La reunió, en la qual estaven presents el director-gerent i el director tècnic del Marq, Josep Albert Cortés i Manuel Olcina, respectivament, va girar al voltant de la col·laboració entre les dos institucions, sobre tot respecte a la Col·lecció Museogràfica Municipal de Gata.

Informació i imatge facilitades pel Gabinet de Premsa de l'Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record ) - 198 -

20101029205553-copia-de-image0-9.jpg

Just diumenge farà 200 dies que va començar aquesta sèrie, que hui fa la foto 198. Es tracta de una quadrilla d’amics ben coneguts al poble. Fa uns 50 anys que es van fer la foto. Ací tindrien una vintena d´anys.

Podem reconéixer entre els plantats d’esquerra a dreta a Vicente "la Mel", Paco o Juanito "Sensio" entre altres. Entre els agatxats a Vicente.

 L´ARQUEBISBE DE VALÈNCIA ESTARÀ EN GATA EL 9 DE GENER DE 2011

PER PRIMERA VEGADA VISITA OFICIAL A LA PARRÒQUIA

Segons ha anunciat hui el rector regent de la parròquia En Santiago Bohigues a la missa de les 18 hores, valedera pel compliment dominical i en la qual el poble ha acomiadat a Anita "el Rull", dona de Manolo Poveda, l´Arquebisbe de València Monsenyor Carlos Osoro visitarà per primera vegada oficialment la parròquia el diumenge 9 de gener de 2011, data en la qual l´església commemora passats els Nadals el Bateig de Jesús. Osoro impartirà un curset i coneixerà aquest poble. Hi ha que dir que quan faça la visita es compliran dos anys exactes de la seua pressa de possessió com a prelat de l´església valenciana.

 

 

 LA BANDA DE GATA TÉ VUIT NOUS INTEGRANTS

20101030205841-nousbanda2010.jpg

Comença la recta final cap a la cel·lebració del seu 140 aniversari

Els dies 12, 13 i 14 de novembre, exposició commemorativa dels 140 anys de banda a Gata a la Plaça Nova.

Els dies 19, 20 i 21 de novembre els músics locals festejaran a la Patrona Santa Cecília

El dissabte 23 d´octubre es van fer les proves per a passar a formar part de la banda Unió musical de Gata. Vuit nous integrants, sis xiquetes i dos xiquets, s´incorporen aquest mes de novembre que va a començar despusdemà a la banda.

Els nous membres són:

CINTIA ORTEGA COSTA amb el clarinet; AITANA LORENZO COSTA amb el clarinet; MARINA GINESTAR FORNÉS amb el clarinet; MIGUEL SOLER BRIONES amb la trompeta; ALBA SIGNES PEDRO amb la trompeta; ANA SIGNES ARABÍ amb l’oboè; LILIANA CASELLES TORRES amb el saxo alt i PACO SIGNES BORRELL amb el trombó.

( A la fotografia, que he extret del blog de la banda, els nous components )

Però...aquest anys Santa Cecília té cel·lebracions molt importants per tal de festejar el 140 aniversari d´aquesa formació musical tan antiga, que fou fundada en 1870. El primer cap de setmana d´actes serà del 12 al 14. Es farà una exposició commemorativa de fotografies, instruments, documents, que cronològicament han marcat la banda. També es farà un concert commemoratiu. Tot això a la Plaça Nova.

El següent cap de setmana, dies 19 al 21 es festejarà com cada any a Santa Cecília, la patrona. Ja aniré donant més detalls de tots aquests actes, que també els poden seguir al blog de la banda punjant a la columna de la dreta d´aquest blog mateix.

Informació i imatge: http://bandagata.blogspot.com i directiva de la Banda.HA MORT SALVADORA MONFORT, mare del regidor portaveu del Bloc Maties Monfort

Aquest matí la família, amics i veïns han acomiadat a Salvadora Monfort Diego coneguda també per Salvadora "el Banc", mare del regidor protaveu del Bloc Maties Monfort Monfort. Salvadora naixqué l´any 1921 a Gata. Es va casar amb el dentista Ernesto Monfort i va tindre tres fills: Maties, Jaime i María Jesús. Des del blog els done el pèsame a tota la família.SANTS I REFRANYS: Hui dia 30 és Sant Marcelo de León.

Hui és SANT MARCELO DE LEÓN. Nascut a aquella ciutat castellana i mort màrtir l´any 298 a Tànger. Era militar i va tindre el gest de tirar a terra les insignies dient que per ser cristià no podia seguir mantenint el jurament militar, pues devia obeir solament a Crist i immediatament fou degollat, consumant aixi el seu martiri.

Pel que fa al refranyer d´aquests dies de Tots Sants, en pose dos:

DE TOTS SANTS A NADAL JUS UNA PASSA DE GALL

DE TOTS SANTS A L´ADVENT, NI MASSA PLUJA NI MASSA VENT

FONTS:

www.santopedia.com i http://vpamies.blogspot.com.HISTÒRIA DEL POBLE: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( VI )

CAPÍTOL VI.- El segon cementeri municipal.

Estem a dos dies de Tots sants i seguisc amb la sèrie de la història dels cementeris de Gata, els d´abans i els d´ara.

Pertoca hui l´últim cementeri municipal. Data de l´any 1982 i està just pegat a l´altre. Després de 50 anys es va començar a omplir aquest. En 1984 acabà de construir-se 90 nitxols. També es va posar una creu al mig amb un xicotet pou per tindre les restes del cementeri parroquial antic (1886-1932). Aquest nou solar té 3.300 metres quadrats i per tot al voltant de la paret té construits tres quarts. L´última construcció, a la dreta de l´accés entre els dos cementeris, mirant cap al sud, ja eren quatre nitxols prefabricats d´altura, com ho seran els nous que començaran a fer-se en breu.

Per què saben molt nitxols nous resten en tot el cementeri?. Sols un. Esperem que les obres que ja s´anuncien arriben prompte i no estiguen tots els gaters pensant en què no hi ha nitxols...

Però això ho acabaré demà diumenge i despusdemà festa de Tots Sants.COM ERA GATA FA...23 anys: Del 23 al 31 de març de 1987

El diario INFORMACIÓN d´Alacant publicava durant aquests dies:

23 de març de 1987:

En ciclisme: FRANCISCO CARO, GANADOR DEL VII TORNEO INTERCLUBS. Organitzava el C.C. Gata.

24 de març de 1987:

AMIGOS DEL TERCER MUNDO.

Al CANFALI M.A.: EL PETRELENSE TAMBIÉN SE LLEVÓ LOS DOS PUNTOS DE GATA (1-2).

29 de març de 1987:

EL AYUNTAMIENTO BUSCA UNA CASA DE CULTURA...Encara hui no la té.

30 de març de 1987:

COMIENZAN LAS OBRAS DE LA REMODELACIÓN URBANÍSTICA.

També: GATA DE GORGOS: INTENTO DE ROBO FRUSTRADO.

En CANFALI M.A.: EL SÁBADO ENTRA EN LA COMARCA LA VUELTA A LA COSTA BLANCA.

31 de març de 1987:

Al CANFALI M.A: SE LE INDIGESTÓ EL CAMBIO DE HORA AL GORGOS Y COSECHÓ UNA GOLEADA EN CAMPELLO (8-0).

VICENTE FONT (JÁVEA): "ESTOY DISGUSTADO POR NO HABER CONSEGUIDO LA VICTORIA".

Aquestes notícies ens deixen dos apunts per a la història local:

Març de 1987: naix l´actual ONG "Amics del Tercer Món".

Març de 1987: Enderroquen la que era fàbrica del Tio Xono i així obrint el carrer Trinquet, paral·lel a la via del tren.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la del dissabte, 199-

20110212141214-copia-de-image0-42.jpg

Encara que passen 20 minuts de la mitjanit, la fotografia correspon al dissabte 30 i no a l´últim dia del mes que, per cert, canvien l´hora a les 3 de la matinada i seran les 2.

FOTO CANVIADA PER ESTAR DUPLICADA, EL 12-2-2011.

La foto recorda aquells anys de servei militar obligatori hui ja desaparegut. Va ser publicada al programa de festes de 2008. Era el seu propietari Antonio Ferrer Soriano, el fill de Don Joaquín. A la foto quatre gaters al "cuartel" de Rabassa Alacant. D’esquerra a dreta: Paco Argudo "Boyer"; el mateix Antonio; Pepe Simó i Xarero.SANTS I REFRANYS: Hui dia 31, últim dia del mes, és Sant Alonso i Sant Quintín.

SANT ALONSO RODRÍGUEZ naixqué a Segovia (1533) i va morir a Palma de Mallorca (1617). Va ser canonitzat en 1888. Fou pare, víduo i religiós jesuïta. Al perdre esposa i fills entrà a la Companyia de Jesús i sigué porter del col·legi. Mostrava una gran humiltat, obediència i constància en una vida penitent.

SANT QUINTÍN fou un màrtir belga del segle III. En temps de l´emperador Maximiano va patir el martiri. A Gata teníem una família amb aquest nom, procedent d´algun membre que portava aquest nom.

Pel que fa als refranys i donat que hui acaba octubre i demà comença el mes dels difunts i és la solemnitat de Tots Sants, en porte dos més al blog:

NOVEMBRE I FEBRER SÓN MARIT I MULLER.

NOVEMBRE I GENER TENEN EL MATEIX TEMPER.

FONTS:

www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.

 EL GORGOS CAU FRONT AL LÍDER A BENIDORM (2-0)

Front al més fort de la categoria, el GORGOS C.F. ha estat derrotat per 2 a 0 a Benidorm, pel líder Ciutat de Benidorm. Fins ara, amb els resultats que es coneixen, encara manté el Gorgos la quarta plaça i al estar empatat am el At. Callosa i Sporting Benissa, sols podria passar màxim a la sisena plaça de la taula de classificació del grup XV de Segona Regional.

Demà completaré tot el quadre i resultats.HISTÒRIA LOCAL: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( i VII )

Capítol VI.- Arriben les esperades obres de reforma i ampliació de nitxols.

Acaba amb aquest article la sèrie de la Història local dedicada als nostres cementeris.

Dir que l´Ajuntament iniciarà en breu les obres d´acondicionament i intervenció als dos cementeris municipals, incloses dons del Pla Provincial de Cooperació d´Obres i Serveis de competència municipal, per a les anualitats 2010 i 2011.

L´obra suposa l´ampliació i reforma de les actuals instal·lacions. Nous nitxols prefabricats (180); nous columbaris -nitxols per posar les cendres de la incineració- (200); arreglar tota la vorera dels dos cementeris, aquestes i altres tasques seran les que s´enllestiran a les obres.

Per fi el dia de Sant Miquel, 29 de setembre, es va resoldre l’adjudicació provisional sent ja definitiva el 29 d´octubre, fa tan sols dos dies, a favor de l´empresa ECISA, Compañía General de Construcciones, S.A.. El preu posat per l´empresa adjudicatària ha estat de 397.660 euros (IVA inclós). A aquest Pla, Diputació Provincial asumirà el 80% i l´Ajuntament el 20% del cost total.

Ja es pot veure al mateix mur del cementeri més nou la caseta de l´empresa i un gran contenidor, que utilitzaran per a les obres que començaran en breu.

En les pròximes setmanes, seguiré informant de l´evolució de les mateixes, una informació per al veïnat.COM ERA GATA FA...23 anys (1 al 9 d´abril de 1987)

20101031194654-image0-143.jpg

Els diaris INFORMACIÓN d´Alacant i CANFALI MARINA ALTA publicaven aquestes informacions:

1 d´abril de 1987:

INAUGURACIÓN DEL DEPÓSITO DE AGUA. Si recordeu a les fotografies antigues eixia aquesta inauguració. Era el depòsit número 2, el de les Boleries.

5 d´abril de 1987:

Un reportatge de Francesc Vila al CANFALI MARINA ALTA ens mostrava a CARLES MULET, DE LA COORDINADORA PER L´ENSENYANÇA EN VALENCIÀ. Deia: DENUNCIA DISCRIMINACIONS LINGÜÍSTIQUES EN DENIA: "L´ACTITUD CONTRA L´ENSENYAMENT EN VALENCIÀ ÉS INTOLERANT". Parlava de LA LLENGUA A PREESCOLAR i de la OFICIALITAT DE LA LLENGUA(A la fotografia reproduida del Canfali d´eixe dia, el gater Carles Mulet). 

7 d´abril de 1987:

GORGOS, 4.- ALTEA, 5. EL ÁRBITRO Y LAS INCIDENCIAS, PROTAGONISTAS DEL PARTIDO.

9 d´abril de 1987:

CONCIERTO CON EL INSALUD.

Ja tenim per a la història aquesta data:

Al mes d´abril de 1987 va ser inaugurat el depòsit número 2 d´aigües potables de Gata, a la partida Boleries.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 200 -

20101031200131-copia-de-image0-26.jpg

És la fotografia 200 de la sèrie antiga. Resten 165 per a l´any de fotografies. La de hui diumenge que arriba a posar-se en bona hora torna a ser de grup. Un grup de veïns del poble a la primera mitat del segle XX a la taverna que hi havia enfront de l´actual Ajuntament. Els set estan en conversa i fent´se una cazalleta, absenteta o qualsevol beguda de l’època.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris