Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2010.

EL GORGOS C.F. ÉS SISÉ. Va caure 2-0 a Benidorm.

20101101203525-copia-de-dsc08395.jpg

El Gorgos Club de Futbol és sisé després de la setena jornada disputada entre dissabte i ahir diumenge. Ciutat de Benidorm, el líder, li va guanyar per 2 a 0 i té 19 punts. 18 en té el C.D. Finestrat; 16 el Mediterráneo Xàbia; 15 el Sporting Benissa; 13 el Atlètic Callosa i amb 12 el Gorgos.

Els de Javi Espasa tenen de set partits jugats 4 guanyats i 3 perduts, cap empatat. Han fet 16 gols i els han marcat 8.

La golejada de la jornada la va protagonitzar el Sporting de Benissa que li va va fer sis gols al Jove Teulada-Moraira. L´altra va ser CD Finestrat, 5 Deportivo Relleu, 0.

A la pròxima jornada, diumenge 7 de novembre, el Gorgos rebra al municipal de Les Costeres a un rival directe, el Sporting Benissa.

(A la imatge, el preparador del Gorgos Javi Espasa, conversant amb el públic al camp municipal de "Les Costeres").

 



SANTS I REFRANYS: HUI ÉS TOTS SANTS, dia de visita al cementeri

Per fi hui és el DIA DE TOTS SANTS. Al llarg d´aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, els veïns de Gata han anat pujant als dos cementeris municipals junts, per a posar flors als éssers volguts. Hui han visitat tots els cementeris i, especialment, als seus familiars. Demà serà el dia dels Fidels Difunts. Arribem sempre a confondre les dos festes, encara que són distintes. La festiva és hui i es fa el que s´havia de fer demà. En el poble, encara es conserva el costum d´anar demà a les misses, matí i vesprada, a pregar per les ànimes, ja que és el "Dia de Difunts".

PER TAL DE TRENCAR EL COSTUM, EL CRONISTA VISITARÀ EL DIA DESPRÉS EL CEMENTERI I PODRAN VEURE IMATGES DEL CEMENTERI TOT ADORNAT, MÉS QUE EN TOT L´ANY...DEMÀ VEURAN EL REPORTATGE.

L’església celebra hui la festivitat de tots aquells, populars o anònims, que ja són sants. Al principi, l’església tenia un dia per a recordar als màrtirs. El Papa Bonifaci IV (608-615) transformà un temple grec en un cristià per a dedicar-lo al cult de “Tots els Sants”. Va ser l´any 840 quan la festivitat començà a celebrar-se l’1 de novembre. La vespra en anglés seria "All Hallow’s Eve". Amb el temps la seua pronunciació ha anat canviant fins a la que coneguem ara per "Halloween".

Pel que fa als refranys, nombrosos porten les tres paraules de hui, Tots Sants. Com he anat posant-ne al llarg dels dies precedents, ara en pose dos més de novembre, més al que entrem hui:

A PRIMERS DE NOVEMBRE, EL TEU FOCS JA POTS ENCENDRE.

SI PER NOVEMBRE TRONA, LA COLLITA SERÀ BONA.

FONTS:

www.santopedia.com i variades (refranyer).

 

 

 



COM ERA GATA FA...23 anys (12 a 16 d´abril de 1987)

El diari INFORMACIÓN d´Alacant i CANFALI MARINA ALTA publicaven:

12 d´abril de 1987, Diumenge Rams:

PROCESIONES Y ACTOS RELIGIOSOS DEL DOMINGO DE RAMOS EN LA PROVINCIA. GATA DE GORGOS. Processó de les palmes.

I TROBADA ESPORTIVA D´ESCOLES D´E.P.A. DE LA MARINA ALTA. 

14 d´abril de 1987, Dimarts Sant:

MARTES SANTO EN LA PROVINCIA. GATA DE GORGOS. Celebració penitencial.

CONVENIO DE SERVICIOS SOCIALES. Gata-Teulada aportava 460.851 pessetes.

LA RESTAURACIÓN DEL "LIMÓN EXPRESS" ESTARÁ ACABADA ANTES DEL VERANO. CUBRE EL TRAYECTO BENIDORM-GATA DE GORGOS.

15 d´abril de 1987, Dimecres Sant:

MIÉRCOLES SANTO. Celebracions penitencials.

GATA DE GORGOS. Encontre esportius de les EPAs de la comarca.

EL HÉRCULES VENCIÓ SIN PROBLEMAS (3-0) AL GORGOS.

16 d´abril de 1987, Dijous Sant:

JUEVES SANTO. GATA DE GORGOS. Missa solemne, Hora Santa.

EL GRUPO ESPELEOLÓGICO GATENSE YA TIENE LOCAL.

Ja tenim per a la història la notícia:

El Grup Espeleològic de Gata (GEG) va tindre el seu primer local per a ells a març de 1987. Era el primer pis de l’edifici del Parc de Bombers local, al carrer Bisserot.



COMENÇA HUI UN NOU APARTAT: IMATGES CURIOSES. El nostre riu ( I )

20101101213338-copia-de-image0-6.jpg

Un nou apartat arriba al blog. Espere us agrade. Es tracta de traure a la llum imatges curioses que no em tingut l´oportunitat de conéixer i per alguna raó algun dia els vaig fer una fotografia.

Aquest apartat estarà compost de sèries i la més llarga, sens dubte, serà la que hui, dia primer de novembre, comença: el nostre riu. Imatges espectaculars, sorprenents a vegades, de riuades, d´aigua al seu llit, dels voltants del riu, imatges que veurem amb nostalgia...Perquè el nostre riu, quan baixa aigua, és senzillament espectacular. 

Sèrie: EL NOSTRE RIU.

A la imatge podeu veure una gran riuada que va abarcar tot el llit i a més quasi va pujar fins al Parc del Raval. Mireu la gran quantitat d´aigua que baixava i això que no era de les millors riuades.

Encara en veureu més i també veureu la seqüència de "com ve el riu"...Això serà demà...Per què: HEU VIST MAI ARRIBAR L´AIGUA DEL RIU?. Li diuen "EN CAP DEL RIU" Ho veure demà amb fotografies.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 201 -

20101101224450-copia-de-image0-2.jpg

Tanquem el dia de Tots Sants superades ja les 200 fotografies i amb una nova secció de imatges curioses. La d´aquesta nit és d´un grup nombrós de xicones, algunes més menudes altres més majoretes. Podria tractar-se d´un grup de catequesis. Estan justament on està ara el col·legi "Verge del Carme", per tant deu ser dels anys 40 del segle XX. I a més comproveu el fons. A l´esquerra es veu la torre del campanar abans d´estar elevat i això va ser el 1964. Vegeu el Montgó com tanca la fotografia i les cases a l´altra part del riu.



SANTS I REFRANYS: 2 de novembre, dia dels Fidels Difunts

Hui és el DIA DELS FIDELS DIFUNTS. La festa d’ahir confón i molt la de hui. L’església, per a que es recordara als difunts, va voler instituir un dia, el 2 de novembre, per a que es dedique especialment a l’oració per aquelles ànimes que han deixat la terra i encara no arriben al cel.

També és hui SANT AMBROSIO de Agauno,poble suïs, que vixqué entre els segles V i VI. Al monestir de Agauno, entre els helvecis (hui Suïssa), fou pare delmonestir de l’illa Bárbara, prop de Lyon, sent traslladat al monestir per la seua exemplar conducta religiosa i bones pràctiques de lloança perpètua.

Pel que fa als refranys, anem posant ja de novembre. Ara en pose tres i els tres són de Tots Sants, festa d´ahir:

PER TOTS SANTS, CAPES I MOCADORS GRANS.
PER TOTS SANTS, ELS BLATS SEMBRATS I ELS FRUITS A CASA GUARDATS
PER TOTS SANTS, LES OLIVES A LES MANS

FONTS:
www.santopedia.com i http://www.sortirambnens.com.



EL GORGOS C.F. JUVENIL ÉS EL LÍDER ABSOLUT DEL SEU GRUP

Imbatut i fent ple, cinc de cinc

Si fins ara us passava setmana a setmana el Gorgos séniors, els majors, des de hui i donada la gran trajectòria que està portant l’equip del Gorgos juvenil, que està al grup 11 de Tercera Regional, li faré també el seguiment a l´equip que guanya per golejades i convenç.

Fins ara s’han jugat cinc jornades. El Gorgos C.F. juvenil les ha guanyades totes. La trajectòria és impecable. Quinze punts. Cinc de cinc guanyats. A la primera jornada golejava per 9 a 2 a El Verger; a la segona, al Ciutat de Gandía B a domicili, per 1 a 6; a la tercera jornada a casa, 6 a 2, front a la U.D. Portuaris. A la quarta jornada derrotava al Pedreguer, per 0 a 2, i finalment dissabte passat guanyava al Daimús a casa.
Més no es pot demanar. Seguiré atentament aquest equip, com al Gorgos gran.



DEMÀ...TOTA LA INFORMACIÓ DE LES NOVES OBRES DEL CEMENTERI...

I imatges curioses de tot el cementeri amb moltes flors i cap persona...

Sí, demà els informaré del nou Band editat per l´alcaldessa en el qual explica les noves obres del cementeri i a més veuran alguna que altra fotografia curiosa del campsant.



IMATGES CURIOSES: El nostre riu ( II )

20101102234551-capriu.jpg

EL CAP DEL RIU. Quan arriba l´aigua.

La sèrie que encatava ahir continua mostrant-nos imatges curioses. Una composició de quatre imatges ens donen compte de quan arriba el riu i diguem allò de "Ja ve el cap del riu".

Podem veure com poc a poc va omplint-se d´aigua el mateix espai. I prompte prompte està ple d´aigua sense quasi adonar-nos.



COM ERA GATA FA...23 anys (17 a 22 d´abril de 1987)

Els diaris INFORMACIÓN i MARINA ALTA publicaven:

17 d´abril de 1987, Divendres Sant:

VIERNES SANTO. PROCESIONES DEL SANTO ENTIERRO. GATA DE GORGOS. Vía Crucis, procesión.

19 d´abril de 1987:

REGIONAL. SE LA JUEGA EL GORGOS ANTE UN CÁRCER EN PELIGRO.

EXPOSICIÓN ITINERANTE DE PINTORES NOVELES DE LA MARINA ALTA. (Canfali Marina Alta)

22 d´abril de 1987:

CONSTITUIDA LA COMISIÓN DE FIESTAS. El president era Antonio Pedrós Torres.

 

 



FOITOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 202 -

20101103004034-copia-de-image0-33.jpg

La fotografia de hui torna a ser d´un grup. En aquest cas de xiques. Estan a la Plaça Nova. Era l´any 1969, com resa la llegenda del programa de festes on van eixir. La fotografia era propietat de Pepita Caselles, que està a la part superior esquerra. També estan les besones. A la llegenda també es feia notar que s´observara el tamany ben menut que tenia el ficus de la plaça.



I PASSEM DELS 11.000 VISITANTS

El blog del CRONISTA DE GATA arriba a superar els 11.000 visitants. Entrades que s´han produit des de que aquesta aventura es posara en marxa el 10 d´abril i que encara no arriba als set mesos.

Done les GRÀCIES, per supost, a tots els usuaris. A tots vostés, gaters i els que no ho són, per confiar en obrir aquestes fulles de notícies, fotos antigües del poble i de la gent del poble, cultura, reportatges locals...GRÁCIES i seguisc fent el blog...



SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és SANT MARTÍ DE PORRES i Santa Sílvia.

A l´església de Gata, junt a la imatge central de Sant Antoni del Porquet, hi ha des de fa uns anys una xicoteta imatge del sant que es festeja hui dia 3 de novembre. SANT MARTÍ DE PORRES. Era limeny de Perú. Vixqué entre els segles XVI i XVII. Fou canonitzat en 1962. Va ser religiós de l´Orde de Predicadors (els Dominics).Fill d´hidalg i mulata, va ser barber.
Martí va ajudar també a un excel·lent metge espanyol. Els que no li podien pagar els ajudava. Pel seu treball i sensibilitat cap a la religió tingué contacte amb els monjos del convent dominic de Rosario, on demanà ser admés com a donat per a passar després a germà. Era molt humil. Una vegada, Martí de Porres es va oferir a ser venut com a esclau per a remediar la crisis. Va morir el 3 de novembre de 1639.

També és hui SANTA SÍLVIA de Sicília. Naix i mor a aquesta ciutat italiana el segle VIIé. Era vídua. A Roma se li commemoración a la festa, per ser mare del papa Sant Gregori I el Magne, de la qual el mateix Pontífex deixà escrit que hi havia alcançat la cima de l´oració i la penitència, sent un gran exemple per als demés.

Pel que fa al refranyer n´hi ha més de novembre i d´aquests primers dies.
En pose dos:

PLUGES DE NOVEMBRE, OMPLIN ELS BARRALS I CUREN TOTS ELS MALS.
SOL PEL NOVEMBRE I ABRIL PLUJÓS, ESTIU CALORÓS



NOVES OBRES AL CEMENTERI MUNICIPAL ( I )

20101103163452-copia-de-dsc08404.jpg

Amb urgència es necessiten nous nínxols.

Capítol I.- Explicació de la intervenció.

Amb dos parts, hui i demà i amb tres fotos curioses sense gent intentaré resumir la intervenció que es farà prompte al cementeri.

Ja tinc tota la informació del ban que es va publicar recentment i que van poder veure tots els gaters i visitants del cementeri municipal doble, per dir-ho d´alguna manera. Les obres començaran en breu, però el més urgent i necessari són nous nitxols, perquè en resta sols un per acabar l´última part nova.

Deia l´escrit textualment: "L’obra que suposa l´ampliació i reforma de les actuals instal·lacions i es durà a terme en diferents fases entre 2010 i 2011, té un presupost total de 449.996,59 euros dels quals Diputació d´Alacant assumirà el 80 % 359.997,27 euros i l´Ajuntament el 20 %, 89.999,32 euros.

El Projecte d´intervenció afectarà tant al cementeri nou com al vell. En la part vella es construiran dos sales polivalents, es restaurarà la coberta i part dels nínxols, es farà una vorera per tot el recinte, dos noves zones de columbaris per a urnes d´incineracions i serveis públics. En la part nova, es construirà un nou cos de nínxols, un nou magatzem, així com, a l´igual que en la part vella, es farà una vorera per tot el recinte i serveis...

(Continuarà demà...)

A la imatge, l´arc de la connexió entre els dos cementeris municipals, el més vell (1932) i el més nou (1982). 



IMATGES CURIOSES. El nostre riu ( III )

20101103235850-image0-2.jpg

La presa de Planisses.

La imatge val més que mil paraules. Fa unes dos dècades es va construir una presa a la partida Planisses, per tal de recollir els avencs l’aigua que baixara pel riu. A la fotografia es pot veure com la riuada fa que sobrepasse el mur de contenció. Els quatre xorros ixen pels forats de desaigüe de la mateixa paret. 



COM ERA GATA FA...23 anys: 23 a 30 d´abril de 1987

El succés es recollia a INFORMACIÓN d´Alacant i a CANFALI MARINA ALTA:

23 d´abril de 1987, a INFORMACIÓN:

VIGILANTE JURADO, MUERTO AL DESPEÑARSE SU COCHE EN LA "GARGANTA" DE GATA. CAYÓ DESDE 20 METROS. Va caure des de dalt del pont. El titular no era del tot correcte.

Levante: MUERTO EN ACCIDENTE DE TRÁFICO EN DENIA. Error, per què era encara a terme de Gata.

26 d´abril de 1987, a CANFALI MARINA ALTA:

UN MUERTO EN ACCIDENTE DE TRÁFICO EN GATA. 

28 d´abril de 1987, a CANFALI M.A.:

LUZ ROJA PARA EL GORGOS TRAS PERDER EN ENGUERA (5-1).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 203 -

20101104001522-copia-de-casaroja.jpg

LA DESAPAREGUDA CASA ROJA:

Els més majors al veure la foto de hui podran dir: "però si això fa quatre dies...". Els més joves podran dir: "Pues nosaltres no ho hem conegut o no ho recordem...". Siga com siga, el cas és que la fotografia de hui no és tan antiga i la prova està en el color. Però sí és tot un símbol arquitectònic ja desaparegut dels carrers de Gata. La prolongació del carrer Paet tenia una "Casa Roja" de la família dels Porra. La "Casa Roja" va ser enderrocada i al seu lloc i amb els solars adjacents es va fer la placeta que li donen la volta els cotxes pel carrer nomenat i per l’Avinguda Marina Alta.

El que és ben cert és que aquesta imatge ja no es tornara a veure més mai. L´altre dia ja la vaig traure, però des d´altre angle. Ací estava la porta d´entrada com es pot veure a la fotografia. I vegent la imatge no cal dir per què es deia la Casa Roja...



PRÒXIMES OBRES AL CEMENTERI ( i II )

20101104094526-compocemen.jpg

(A la composició de les dos imatges es poden veure dues zones del primer cementeri municipal, la més antiga y altra més nova, en les quals s´aprecien les diferències)

Explicació de les obres (Continuació).-

Seguint amb el ban de la intervenció que es donarà al cementeri, continue posant el que diu textualment:

"...La vorera que es construirà al voltant de tota la zona de nínxols permetrà el treball amb maquinària i el millor accés. Actualment el cementeri de Gata compta amb 2.370 nínxols i amb la reforma s´ampliarà en 128 nínxols i 200 columbaris.

Signat: L´alcaldessa, Ana María Soler Oliver.  

Detalls de les obres.-

El resum de la construcció nova és el següent:

128 nínxols (normals); 200 nínxols columbaris; 2 serveis; 1 magatzem; 1 zona de restes; vorera pòrxens; reparació cobertes i 2 sales diàfanes noves.

Font: Ajuntament de Gata.

 



IMATGES CURIOSES: El nostre riu ( IV )

20101104095704-copia-de-image0-4.jpg

Seguint amb la sèrie d´imatges curioses que ens ha deixat alguna vegada el riu Gorgos, trobem aquesta fotografia que trenca totalment amb les ja publicades. A l´Estret, baix del Penyó, quan encara no estaven recuperades arquitectònicament les cases que donen al riu i encara no s´havia fet el Parc del Raval, vaig fer aquesta fotografia. Sortejant les penyes blanques l´aigua baixa encara fort cap al pont. El contrast i els colors ens fan imaginar-nos que podria estar tot l’any així amb l’aigua corrent al riu.



EL GORGOS C.F. JUVENIL LÍDER JUGARÀ A ONDARA DISSABTE

No hi havia donat l´últim resultat del Gorgos juvenil, líder de Tercera Regional grup onzé. El resultat va estar espectacular com tots els partits que ha fet fins ara l´equip. Un total de 12 goles per 1 del Daimús va ser el resultat. Cinc partits jugats i cinc guanyats. Quinze punts. 35 gols a favor i sols 6 en contra. Li seguixen amb 13 punts Benirredrà, Ondarense i Xeraco.

Precisament dissabte 6 de novembre, a les 18.00 hores, al camp municipal "Vicente Zaragoza" disputaran el partit de la sisena jornada el titular, Unió Esportiva Ondarense i el líder Gorgos Club de Futbol, tercer contra primer, tot un "partidàs".



NOVEMBRE, EL MÉS DE LA BANDA: CELEBRACIÓ DEL 140 ANIVERSARI ( I )

20101104103031-copia-de-placabousalac23-6-1932.jpg

LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA CELEBRA EL 140 ANIVERSARI AMB UNA GRAN EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES, DOCUMENTS I INSTRUMENTS

DOS CAPS DE SETMANA PER A LA MÚSICA DE BANDA

Gràcies a la informació que aporta el blog de la banda, estic ja en disposició de poder avançar tot el programa d´actes dels dos caps de setmana. Però, el motiu més important de desdoblar la festa de Santa Cecília no és altre que celebrar el 140 aniversari de la banda, que no són molts anys, veritat...Són moltíssims anys i es tracta de poresentar al poble el record d´aquestes dèsset dècades en una exposició de fotografies, documents i instruments, que romandrà a la Plaça Nova de divendres 12 a diumenge 14.

Al llarg d´aquest mes, aniré posant al blog tota la informació de la banda, la Unió Musical de Gata.

( La fotografia d´aquest reportatge pertany a un dels panells que es composen per a l´ocasió. Es tracta de l´actuació a la Plaça de Bou d´Alacant de la banda de Gata, el 23 de juny de 1932, per les Fogueres de Sant Joan).

Els panells de l´exposició s´han composat per dècades. Algunes amb molta fotografia i informació, altres coneguent quina era la situació mundial, nacional, local, d´aquells temps...i instruments...i una pel·lícula de la banda...ELS AGRADARÀ, NO S´HO PODEN PERDRE...I tot començarà divendres 12 a les 18 hores...

Ja aniré informant demà i la resta de dies de tots els actes i horaris.

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Sant Carles Borromeu.

A Gata hi ha prou homes i xiquets que porten el nom de Carles o Carlos. Hui és SANT CARLES BORROMEU. Nascut al poble italià d´Arona i mort a Milà, també ciutat italiana, va viure tan sols 46 anys al segle VI, arribant a cardenal i bisbe.

Acabats els estudis de dret passà a cardenal, d´allí a Secretari d’Estat del Papa i finalment a bisbe de Milà. la seua tasca supusà una millora dels costums i un increment de la vida cristiana a la seua diòcesis. Fou un dels principals promotors del concili de Trent i intentà posar en pràctica totes les importants reformes allí sorgides.
Pel que fa al refranyer del mes i de principis de novembre, he extret aquests dos:
A ÚLTIMS DE NOVEMBRE, RECULL LES OLIVES SEMPRE
NOVEMBRE TRONAT, MAL PEL PASTOR I PITJOR PEL RAMAT
 
FONTS:
www.santopedia.com (santoral) i diversos (refranys).
 


COM ERA GATA FA...23 anys (1 al 10 de maig de 1987)

1 de maig de 1987, diari INFORMACIÓN:

PRESUPUESTO  PARA OBRAS Y SERVICIOS. Per a l´Era de Boronat es preveia un pressupost de 20.500.000 pessetes. 12.300.000 n´aportava l´Ajuntament i la resta, 8.200.000 pessete, Diputació Provincial.

LOS QUINTOS CELEBRARÁN SUS FIESTAS. Tot això venia a que hi havia dificultats. Al final es va arreglar per al bé de la festa.

4 de maig de 1987, INFORMACIÓN:

VICTORIA DEL GORGOS EN POLOP: 0-2.

10 de maig de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

GATA: CREACIÓN DE DIFERENTES ASOCIACIONES. Información Municipal.

Llistes a les eleccions municipals:

Interessa saber qui es presentava als primers llocs dels partits locals:

-Esquerra Unidad-Unitat del Poble Valencià:

1.- Jaume Costa i Caselles (UPV).

-Partit Socialista Obrer Espanyol:

1.- Vicente Font Leyda.

-Aliança Popular:

1.- Eduardo Adolfo Mulet Salvá.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -204-

20101104153056-tresmusics.jpg

La fotografia antiga de hui fa referència a la música. Aniré posant des de hui fins al diumenge 14 algunes fotos que formaran part de l’exposició commemorativa dels 140 anys de la banda Unió Musical, que tindrà lloc a la carpa de la Plaça Nova els dies 12, 13 i 14.

A la fotografia, tres músics a maig de 1946. Pareix que estan a festes pel decorat que tenen als voltants. Poden ser Miguel -esquerra-, Jaime Boronat -centre- i Pepe Porró -dreta-.  



SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 és Santa Àngela i també Santa Isabel i Sant Zacaries.

Recordem hui la commemoració de dos santes i un sant.
SANTA ÀNGELA de la Creu era sevillana. Nascuda en 1846, morta en 1932 i canonitzada en 2003. Fou la fundadora de la Comunitat de Germanes de la Santa Creu.

SANTA ISABEL i SANT ZACARIES foren els pares de Sant Joan Baptista. Es celebren hui als dos. Possiblement, Isabel era parenta de la Verge Maria. Després de l’aparició de l’arcàngel Gabriel, Zacaries perdrà la parla per la seua dèbil fe fins que nomena el nom del seu futur fill, Joan el Baptiste.

Pel que fa als refranys, seguisc posant-ne de novembre. Ara hui en pose tres:
NOVEMBRE HUMIT, ET FARÀ RIC (es referia als llauradors d´abans).
PER SANT MARTÍ, LA PINYA CAU DEL PI
PER SANT MARTÍ, IGUALS EL DIA I LA NIT

FONT:

www.santopedia.com.

 



NOVEMBRE, MÉS DE LA MÚSICA: 140 ANYS DE LA BANDA ( II )

20101105232304-copia-de-25-anys-de-pau-1964.jpg

Compte enrerre per al pavelló comemoratiu de la Plaça Nova

(La fotografia que ix al blog estarà present a l’exposició commemorativa. Es tracta de una foto històrica. L´any 1964 es projectà al Cine "Passetes" la pel·lícula "Franco ese hombre" coincidint amb els 25 anys de pau. La banda aplega davant de la porta del cine)

Va coneguent-se ja per tot el poble l´aconteixement cultural que tindrà lloc en tan sols hui a una setmana. L´exposició commemorativa dels 140 anys de banda a Gata s´instalarà en una carpa muntada a l´efecte a la Plaça Nova i obrirà les seues portes divendres 12 al tardet, sobre les 6 de la vesprada.

Els gaters i visitants, arribats de tots els llocs, podran visitar aquesta mostra classificada per dècades a través de 14 panells, les 14 dècades d´existència de la banda a Gata. També es mostraran documents, retalls de premsa i inclús antics instruments. També hi haurà un passe de pel·lícula de diversos moments de la banda, amb imatges inèdites del poble de fa anys.

La figura d´un música tocant el bombardí donarà la benvinguda al pavelló. Una gegantesca i impressionant fotografia de tota la banda a l´actualitat acomiadarà als visitants.

Divendres cap a les 10 de la nit es tancarà el pavelló i dissabte serà dia de passacarrers per la Banda Unió Musical i de inauguració oficial al migdia. Per la vesprada es recolliran els vuit músics nouentrants dels qual ja els vaig parlar dies abans. El pavelló tornarà a estar obert per la vesprada dissabte.

Diumenge pel matí al migdia serà el concert commemoratiu, on els músics tocaran peces molt estimades pels directors que han passat per la banda. Finalment, diumenge per la vesprada, músics dels grups instrumentals amenitzaran la vesprada i donaran el toc musical a l’efemèride, que tindrà una continuació divendres 19 fins diumenge 21 amb les festetes a la patrona, santa Cecília.

Però, d´això ja en parlaré en altre article.



IMATGES CURIOSES: El nostre riu ( V )

20101105233414-copia-de-image0-11.jpg

Seguint amb la sèrie del riu Gorgos, el nostre riu, hui el vegem amb aigua entrant al terme de Gata des del terme de Llíber. A la partida Gorgos es presenta encaixat i bordejant les muntanyes. Quan vaig fer la fotografia, el cabdal del riu no era massa fort.



COM ERA GATA FA...23 anys (14 a 17 de maig de 1987)

20101105235025-copia-de-bandapopulxabia.jpg

Importants notícies es donaven eixa setmana.

14 de maig de 1987, INFORMACIÓN d´Alacant:

LA ALCALDÍA SUSPENDIÓ LOS VOLTEOS DE CAMPANAS. Arrel de caure el badall de la campana i després de formar-se la comissió Ajuntament-Parròquia.

FALLECIÓ VICENTE GONZÁLEZ CASELLES. El mestre de la música mor als 85 anys.

EN GATA DE GORGOS. UN VECINO PERDIÓ LA VIDA AL QUEDAR ATRAPADO BAJO UN TRACTOR.

ESPELEOLOGÍA. EL GRUPO GATENSE: OBJETIVO PERÚ 88.

17 de maig de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

GRAN ÉXITO EN LA ÚLTIMA PRUEBA DE LA CAMPAÑA DE ANIMACIÓN JUVENIL EN GATA. DOS PINTORES GATENSES EN LA EXPOSICIÓN DE NOVELES. MURIÓ VICENTE GONZÁLEZ EX-DIRECTOR DE LA BANDA. A la fotografia, detall del director Vicente González.

MUERE AL VOLCAR UN TRACTOR.

Ja tenim per a la história algunes dades:

El fundador i director de la societat "Unión Musical" de Gata, Vicente González Caselles mor a maig de 1987. Tenia 85 anys. Havia nascut l´any 1902. Funda la Societat en 1925. Fou director de la banda de 1950 a 1975. 

Mateu Signes Caselles, de 59 anys d´edat, mor per accident del tractor.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -205-

20110212142750-copia-de-image0-45.jpg

Seguim amb la sèrie més buscada dels usuaris del blog "CRONISTA DE GATA". Com sabeu dia a dia vaig posant les fotografies antigues i ja són 205 amb la de hui. A més, si comprobeu també apareixen fotografies antigues en els articles del dia, com la de hui referent a l’exposició de la banda.

FOTO CANVIADA PER ESTAR DUPLICADA, EL 12-2-2011.

Però, per tal de canviar de registre la foto de hui és urbana. Quan als inicis dels anys 50 del segle XX, les xiques i xics eixint de missa anaven a passejar a la carretera. Com vegueu sols passava en eixe moment un cotxe. La foto està presa per casa Feliu i bar La Paz. També va eixir al programa de festes 2008 de La Font del Riu. Era propietat de Anita Mulet Marcos. A la fotografia estan: una xica de Xeresa que li deien Lucía; darrere més alt Pepito "el Cartero"; agafada del braç de Lucía Ofelia Monfort i d’ella la propietària de la foto, Anita. Per darrere, Àngel Signes Martínez, que ara viu a Teulada; Pepito "la Senyoreta" i Antonio Roselló "Moliner".



SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és Sant Sever.

SANT SEVER naixqué a Barcelona i va morir l´any 633 a Sant Cugat del Vallés (Barcelona). Fou bisbe i màrtir. Vixuqé a la província romana tarraconense i se le situa a Barcelona Durant les persecucions de Dioclecià, Sant Sever és elegit bisbe de Barcelona, però deu fugir davant la persecució. Malgrat això, és capturat junt amb altres sacerdots i són fets màrtirs.

De refranys en tinc tres de la tardor, temps en el qual estem:

A CASA DEL VINATER, BONA TARDOR I MAL HIVERN.

TARDOR I HIVERN, PER AL VELL TEMPS D’INFERN.

LA TARDOR PORTA TRISTOR.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i diverses (refranys).



IMATGES CURIOSES: El nostre riu ( VI )

20101106232352-copia-2-de-image0-4.jpg

Demà acabaré la sèrie de fotografies del riu, per ara. Hui he escollit aquesta fotografia que està treta des de dalt de les Coves Roges (ara BIC), abans d’haver-se fet el passeig que bordeja el riu. Com es veu el riu porta aigua. A l’esquerra es presenta el poble.



COM ERA GATA...fa 23 anys (18 a 23 de maig de 1987)

Seguia la política municipal i les elecciones sent notícia.

18 de maig de 1987, INFORMACIÓN d´Alacant:

EL PSOE PRESENTÓ A SUS CANDIDATOS DE LA MARINA ALTA. Van intervindre Antonio García Miralles, president de les Corts valencianes i Antonio Fernández Valenzuela, president de la Diputació. Es va presentar a Jaume Castells (valenciana) i a Vicente Font Leyda (local).

19 de maig de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

GATA. COSES DEL MEU POBLE...(Un gatero).

CARTELL DE LA PRESENTACIÓ DE CANDIDATURAS ELECCIONES LOCALES MARINA ALTA

IMPORTANTE POSITIVO PARA EL GORGOS ANTE EL MURO (1-1),

20 de maig de 1987, INFORMACIÓN d’Alacant:

EL CONSORCIO DE LA MARINA ALTA GARANTIZARÁ EL AGUA A 14 POBLACIONES. Conselleria y Diputación darán subvenciones para el proyecto.

23 de maig de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

CURSO DE MONITORES JUVENILES EN GATA. TIRO: GRAN CONCURSO DE PALOMAS A BRAZO.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 206 -

20101106234430-llata.jpg

I ja tenim 206 fotografies antigues, que no són poques. Hui la fotografia és de quatre dones fent llata baix del Montgó, a les Barranqueres, ja a terme de Xàbia. Fer llata era una ocupació prou sovint de les dones als anys 40 als 70 del segle XX. Aquest poble feia barxes, capells i altres coses de llata. Les dones estaven al mig del sequer, davant del riurau. L´estiu feia que pugueren estar tranquil·lament al mig xarrant i fent el què vulgueren, per què fer passades de llata era una feina quasi mecànica.



EL GORGOS JUVENIL, MÉS LÍDER. Guanya al Ondarense a domicili per 1 a 2

El futbol del cap de setmana el comencem per l´equip juvenil del Gorgos que ahir dissabte va tornar a mostrar la seua total candidatura a l’ascens. Guanyà a l´Ondarense al camp municipal "Vicente Zaragoza" d´Ondara, per 1 a 2. Els xicons de Jaume Serra demostraren, una jornada més, la seua superioritat absoluta al campionat, per ara. Dels sis partits jugats, el Gorgos juvenils ha guanyat els sis i per tant té 18 punts. Té 37 gols a favor i sols 7 en contra.

El pròxim dissabte, el Gorgos juvenil jugarà a casa contra el segon de la tabla, el Benirredrà. Serà, de moment, a les 16.15 hores.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Ernest.

SANT ERNEST fou alemany nascut a Steisslingen i mort a Aràbia. Del segle XII. Fou abat del monestir benedictí de Zwiefalten a la regió de Wurttemberg entre 1141 i 1146. Renuncià per anar a la segona creuada. Predicà en Pérsia i Aràbia. Es enpressonat pels sarracens, torturat i mor a La Meca en 1148 màrtir.

Pel que fa als refranys, hui en pose dos de la tardor:

PLUJA DE TARDOR FA BONA SAÓ

OCTUBRE ACABAT, RAIM ARREPLEGAT.

FONT:

www.santopedia.com.



EL GORGOS GUANYA 1-0 AL SPORTING BENISSA

20101107133208-copia-de-dsc08408.jpg

Partit sofrit i amb 10 jugadors molts minuts

El gol de Antonio ha servit aquesta vesprada per a que el Gorgos es fera amb els tres punts en un partit molt sofrit, apurat i amb 10 jugadors per l´expulsió de Lucas, contra el Sporting Benissa, un directe rival. Ha aguantat bé i l´àrbitre li ha posat el suspens al parar el partit i dir que tenia poca llum. A la reanudació, nervis i el Gorgos molt carregat de targetes.

El resultat és el que fa justícia al partit i amb aquest, el Gorgos puja una posició. Pels resultats que s´han donat i superant al Sporting Benissa es posa cinqué de la classificació.

(A la fotografia, un moment del partit d´aquesta vesprada).



IMATGES CURIOSES: El nostre riu ( i VII )

20101107140008-riuada13-10-07.jpg

De moment tanque ací la sèrie de les imatges curioses del nostre riu, el Gorgos. Set imatges des de diferents llocs, que acaben amb aquesta impresionant fotografia de la riuada del 12 d´octubre de 2007, que va pujar de cabdal encara més el dia 13. Està presa des del pont de les Alcolaies cap a la Font del Riu. Aquests dies es recorden per l´enderrocament del pont de Beniarbeig. A Gata, el riu va deixar imatges espectaculars. Ara fa tres anys i quasi un mes.



COM ERA GATA FA...23 anys (24 i 25 de maig de 1987)

Abans d´arribar als dies importants per a la banda de Gata i per al poble, els dies del "Gordo" de la sort, recorde els dies 24 i 25 de maig. Precisament aquest dia últim va ser el de la sort, el sorteig extraordinari de la Creu Roja i era dilluns. D´això en parlaré demà...

24 de maig de 1987, INFORMACIÓN:

EL GORGOS PUEDE SALVARSE SI GANA HOY EN MURO.

25 de maig de 1987, INFORMACIÓN:

NINGUNA DE LAS TRES CANDIDATURAS HA REALIZADO ACTOS PÚBLICOS

PROBLEMAS CON LOS QUINTOS RETRASAN LA ORGANIZACIÓN DE LAS FIESTAS DE JULIO.

"LA FONT DEL RIU" QUIERE 10 DÍAS DE FIESTAS.

Tenim per a la història local:

L´any 1987, el barri "La Font del Riu" va fer 10 dies de festa, del 19 al 29 de juny. Van fer inclús, vaquetes.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 207 -

20101107150616-copia-de-image0-57.jpg

La de hui és una fotografia molt antiga de la cavalcada dels Reis Mags a Gata. En la pròxima edició hi ha molts canvis per al 5 de gener de 2011 que aniré desgranant poc a poc. Ara es queden en aquesta foto, en la qual es veuen als pages caminant i el rei Baltasar dalt del cavall. Com és habitual, el veïnat expectant als regals.



GORGOS CLUB DE FUTBOL: Tots els nostres equips...

20101108022114-copia-de-dsc08406.jpg

He extret de la fulla web http://www.icompeticion.com, el resum de tots els torneigs en els quals s troben equips del GORGOS C.F. Són aquests:

2ª Regional, grup 15 (Aficcionats). Juvenil 3ª Regional, grup 11. Cadet 2ª Regiona, grup 1 Alacant; Infantil 2ª Regional, grup 1 Alacant; Aleví Futbol 7, grup 1 Alacant; Aleví Futbol 7, grup 2 Alacant; Benjamí Futbol 7, grup 1 Alacant. Benjamí Futbol 7, grup 2 Alacant.

Fent un resum de les 8 primeres jornades del primer equip, aquests són els resultats, els quals li donen la cinquena plaça de la classificació:

Gorgos 2-Orba 1; Calp B 2-Gorgos 1; Gorgos 8-Deportivo Relleu 0; Jove Teulada-Moraira 1-Gorgos 3; CF Atlético Ifach 0-Gorgos 1; Gorgos 1-Mediterráneo Xàbea 2; Ciutat de Benidorm 2-Gorgos 0 i l´últim ahir Gorgos 1-Sporting Benissa 0.

Com ja vaig avançar ahir actualment el juvenil és líder absolut. Els cadets són penúltims del grup. Els infantils ocupen la sisena plaça. El grup 1 d´alevins, la vuitena; en el grup segon d´alevins són quart per baix, al lloc 12; el primer grup de benjamins són sisés i el segon grup de la matexia categoria són penúltims.

(A la imatge, una altra instantània del partit del primer equip ahir al municipal de Les Costeres, amb el jugador Bati en primer terme i Àngel del equip benisser al costat).

FONT:

http://www.icompeticion.com.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 de novembre és Sant Godofredo.

SANT GODOFREDO D´AMIENS era francés. Va viure entre els segles XI i XII. Va ser abat, bisbe i religiós de l´Orde de Sant Benito -benedictins-. va estar educat en la vida monàstica des dels cinc anys, patí molt per remediar les lluites a la ciutat entre els senyors i els plebeis, i per la reforma del clero i el poble.

pel que fa al refranyer, en pose dos de novembre:

NOVEMBRE I GENER TENEN ALGUN TEMPER.

NOVEMBRE ACABAT, HIVERN COMENÇAT.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i diversos (refranys).

 



AQUEST CAP DE SETMANA (12 a 14), LA BANDA CELEBRA EL SEU 140 ANIVERSARI

20101109082029-copia-de-banda-catxo4-1972.jpg

Una exposició commemorativa resumix la història bandística local de les catorze dècades

 

La banda Unió Musical de Gata de Gorgos celebrarà durante aquest cap de setmana els actes commemoratius del 140 aniversari (1870-2010) de la seua creació. Més de segle i mig es veurà reflexat en una completa exposició cronològica, que podrà visitar-se del divendres 12 al diumenge 14 en el pavelló instal·lat a l´efecte a la Plaça Nova.

Divendres de vesprada, a les 18 hores, s´obrirà la mostra de fotografies, documents, partitures, retalls de premsa, instruments i audiovisuals. L´exposició es tancarà al públic a les 22 hores. Dissabte a les 12 de migdia, després de la cercavila pels carrers del poble dels 87 músics que conformen actualment la banda, s´inaugurarà oficialment l´exposició.

La directiva ha invitat a presidents, directors, músics i directives d´etapes anteriors, així com les autoritats i associacions, en general. L´alcaldessa Ana María Soler i el president, que aquest any s´acomiada, Antonio Signes Pastor tallaran la cinta inaugural. L´exposició continuarà oberta dissabte per la vesprada, de 18 a 22 hores, i diumenge en horari de matí i vesprada.

Els músics proseguiran la seua celebració amb la recollida, dissabte vesprada, dels nous vuit músics que entren aquest any a la banda. Cal destacar que en els quatre últims anys han sigut un total de 33 els músics que s´han incorporat a la Unió Musical de Gata, sent la cantera musical el que més mima la banda i tenint a la banda Juvenil “la bandeta” i als grups instrumentals  com a base d´aquesta.

Per celebrar l´efemèride dels 140 anys, la banda oferirà diumenge 14 davant del pavelló commemoratiu un concert extraordinari, amb peces musicals interpretades al llarg de les 14 dècades d´existència de la banda. S´interpretaran les conegudes obres, com El Casinero, Katiuska, Acuarelas Campesinas, Expo 70, Reflections of this time, Rikudim, Machaco y “Murallas (I. La leyenda).

Per la vesprada, també està prevista l´actuació de grups instrumentals de la banda, que amenitzaran l´estància junt al pavelló.

De la història dels 140 anys de la banda i dels actes del pròxim cap de setmana, en honor a la patrona, ja us parle en un altre article.

 

(A la fotografia, la banda posant a les tradicionals escales del Grup Escolar "Santísimo Cristo" l´any 1972. Al centre, l´alcalde Julián Monfort Calatayud i el director, Vicente González Caselles. Ben bé, aquesta fotografia podria formar part de la sèrie de Fotografies antigues (Gata en el record). Aquesta també formarà part de l´exposició).



COM ERA GATA FA...23 anys: I va tocar el Gordo a la banda. (26 de maig de 1987) ( I )

20101109084630-image0-145.jpg

Així és. Ens toca ara, a tres dies de la commemoració del 140 aniversari, tornar a parlar de la banda, però dins d´una altra secció. És pura casualitat. La del record de la premsa, on inclús eixia jo fotografiat. Eixia tota Gata, perquè l´ocasió s´ho mereixia. A la banda li van caure milions de pessetes.

(A la fotografia de CANFALI MARINA ALTA es veu a una jove Ana María Soler, l´actual alcaldessa, que aleshores era la secretaria de la banda, entitat agraciada, i als banquers de Gata Paco i Vicente, junt amb altre banquer. estan a la Plaça Vella).

En tres o quatre parts posaré tota la informació del dia, perquè és important la notícia.

26 de maig de 1987, dimarts:

Els titulars de INFORMACIÓN d´Alacant:

GATA Y ALTEA SE REPARTIERON LOS MILLONES DEL SORTEO DE CRUZ ROJA. Los ganadores de los premios especiales permanecen en el anonimato.

Els titulars de CANFALI MARINA ALTA, que casualment es publicava dimarts i va donar també compte de la notícia el dia que tocava:

49.920. EL "GORDO" DE LA CRUZ ROJA SE VENDIÓ EN GATA. TODO MUY REPARTIDO...Y DOS MILLONES PARA EL ALCALDE.

Demà dimecres...un altre capítol de la notícia.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -208, la d´ahir dilluns-

20101109090549-copia-de-dosxiquetsvestitsbanda.jpg

140 ANIVERSARI DE LA BANDA (1870-2010).

Al llarg d´aquesta setmana i per tal de publicitar l´event aniré posant algunes de les fotografies que formen part de l´exposició que està muntant-se a la Plaça Nova, de la qual forme part del comité organitzador. Esperem que l´event siga del gust de tot el veïnat i gent dels voltants...què el vent que bufa prou fort no llance a perdre els actes i menys la pluja que no s´espera de moment. Perquè 140 anys no es fan sempre...

La fotografia és molt antiga (inicis del segle XX). Són dos xiquets vestits de músics, com es vestien els de la banda de Gata. Pareix una fotografia d´estudi i està molt ben aconseguida pels temps que corrien. El color sèpia era característic en aquelles instantànies. 



COM ERA GATA...fa 23 anys (26 de maig de 1987): El "Gordo" ( II )

20101109145205-image0-146.jpg

Hui continue amb la mateixa notícia, l´excel·lent notícia que es va produir un 25 de maig de 1987 i que es va publicar a tots els mitjans de comunicació al dia següent.

(A les tres fotografies que conformen el conjunt nombrosos veïns del poble. El peu de foto deia: "La mayor parte de los afortunados son socios de la Unión Musical de Gata". A la foto de dalt podem veure agatxats, entre altres a Pepe Diego, Pepe "sariero", Antonio o la Tia Antonia. Plantats, Antonia, Felipe i el tio Pepe Monfort, entre d´altres. A la foto de baix, esquerra, a Eladio Signes, un dels agraciats, i altres. Baix a la dreta torna a aparéixer el tio Pepe Monfort.). Les fotos eren de Monfort-Pons.

26 de maig de 1987, dimarts, a LAS PROVINCIAS:

LLUVIA DE 664 MILLONES EN GATA DE GORGOS. La banda, toda una fortuna. Los bares, a tope. Campanas al vuelo. Más de 40 millones para Paterna y Segorbe.

Demà més informació sobre aquesta notícia...

 



SANTS I REFRANYS: Hui és l´Almudena, festa a Madrid.

També és la dedicació de la basílica de Sant Joan de Letrán.

A Madrid capital i diòcesi és festa. És la MARE DE DÉU DE L´ALMUDENA. Conta la tradición històrica, que el 9 de novembre de 1085, s´obrí el front d´una torre de la muralla de la Porta de la Vega i aparegue una imatge de la Verge, que els cristians madrilenys havien amagat.
Existeix documentació de l´any 1382, en la qual es nombra amb el títol d´"Almudena" a una imatgen de la Verge, a la que el poble de Madrid sempre ha venerat amb singular devoció. La itmage actual fou coronada solemnement el 10 de Novembre de 1948 i declarada patrona de la diòcesis de Madrid pel papa Pablo VI l´1 de juliol de 1977.

També hui es celebra la dedicació de la basílica de SANT JOAN DE LETRÁN, a Roma. Es sap que ja en l´any 313 hi hagué allí un sínode; que el papa Dámaso fou ordenat en ella i que es dedicà el 9 de novembre de l´any 324.

Pel que fa al refranyer, en trobe tres del temps:
QUI A TOTS SANTS NO TÉ SEMBRAT, PERILLA QUEDAR ENGANYAT.
DE TOTS SANTS A SANT MARTÍ, SEMBRA SI VOLS COLLIR.
PER SANT MARTÍ, MATA EL PORC I ENCETA EL VI.

FONTS:
www.santopedia.com  i www.santllorenc.es.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -209-

20101109191815-escanear0001.jpg

Seguint amb la sèrie de fotografies antigues perntanyents a la banda, al commemorar el 140 aniversario d´aquesta formació musical, la més antiga del poble, porte al blog la foto de quatre músics que estan tocant els seus respectius instruments. Cadascú està tocant un d’ells. Pareix la fotografia per l´aspecte, per la vestimenta i el colorit de principis del segle XX. Aquesta fotografia també es podrà veure a la mostra del pavelló que a la Plaça Nova estarà instal·lat del 12 al 14 de novembre. Tota una relíquia musico-cultural.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és Sant León Magno i també Sant Andrés.

SANT LEÓN MAGNO fou papa italià del segle Vé. Va escriure sermons i cartes. Va ser el primer Papa que rebé de la posterioritat l´epítet de “magno”, gran, no sols per les qualitats literaries i la fermesa amb la que mantingué en vida al decadent imperi d´Occident, sinó per la solidesa doctrinal que demostra en les seues cartes. Va morir el 10 de novembre de
l´any 461 d.C.

També és hui el dia d´altre sant italià, SANT ANDRÉS AVELINO. Va viure entre els segles XVI i XVII. Religiós dels Clerges Regulars (Teatins) i prevere. A Nàpols, de la Campania, va ser prevere de la Congregació, amb molta santitat i procurant sempre salvar als demés. Virtuós i amb molt de mèrits.

Pel que fa als refranys, també de la tardor hui, en pose dos:
A LA TARDOR, SEMBRA SI HI HA SAÓ
AMB SAÓ O SENSE SAÓ, SEMBRA DINS LA TARDOR

FONT:

www.santopedia.com.



EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA FA HUI SET MESOS...

Ja està en avançat estat de gestació, si es pot dir així. Set mesos des d’aquell 10 d’abril de 2010 que va començar aquest camí dificultós, per les hores que un va gastant,, però molt gratificant quan cada vegada més i més veïns em parlen de que han entrat al blog, han vist les fotografies antigues, han llegit algun que altre reportatge,...

Gràcies a tots EN MAJÚSCULES. Podeu seguir vegent el blog i alguna que altra notícia, informació, història...anirà eixint. GRÀCIES a tots, perquè són 11.400 les visites que ja registra el blog del "CRONISTA DE GATA".



SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Martí de Tours.

Fins ara feia moltes al·lusions al sant, pel que fa als refranys. Hui és el seu dia. SANT MARTÍ DE TOURS naixqué a Hungría i va morir a Tours (França) l´any 397. va ser monjo, bisbe i militar.
Es coneix la històra de Sant Martí que, cavalcant com a guàrdia imperial, trobà a un pobre que tiritava de fred, li donà la meitat del seu mant al pobre. Per la nit, en un somni, va veure a Jesús amb la meitat del seu mant. Als 18 anys va ser batejat. Funda el monestir de Ligugé i el de Marmoutier. Posteriorment fou elegit bisbe de Tours, on destacà pel seu amor cap als pobres i necessitats. Està considerat el primer sant no màrtir amb festa litúrgica.

I clar, de Sant Martí tenim molt refranys al refranyer. En pose tres:

A CADA PORC LI ARRIBA EL SEU SANT MARTÍ
ARC DE SANT MARTÍ, AL MATÍ FA PLOURE I AL VESPRE FA ACLARIR
PER SANT AGUSTÍ (O SANT MARTÍ), NI BERENADA NI DORMIR.

FONTS:

www.santopedia.com i http://polsim.blogspot.com.



Hui ix al B.O.P. la modificació de la parcel·la de COVES ROGES

Hui dijous 11 de novembre es publica al BOP l´acord del ple de 5 d´octubre passat, sobre l´Expedient de modificació de la parcel·la «Coves Roges» en l´inventari municipal en formació.

És la parcel·la 36, polígon 10, que resta de la següent forma: MODIFICACIÓ. IMMOBILITZAT MATERIAL. TERRENYS I BENS MATERIALS. Terreny rústic. Titular: Ajuntament de Gata de Gorgos.
Finca rústica parcel·la 36 del polígon 10 del terme municipal de Gata de Gorgos (Alacant), amb una superfície de 4.929 m2. Referència cadastral 03071A010000360000OE. Inscrita en el Registre de la Propietat de Xàbia, al tom 2295, llibre 103, foli 146, finca 6226. Càrregues reals de la finca:
Afectada per a condicionament d’un tram de la vora del casc urbà tocant amb el riu Gorgos, e intransmissible.

Consideració de Be d’Interés Cultural (B.I.C.), per Disposició Adicional Primera de la Llei 4/1998, de Patrimoni Cultural Valencià, jaciments Coves Roges, Abric I - Coves Roges, Abric II. (fitxes jaciments 379 i 380). Títol d’adquisició: Cessió de l’Estat de 23 de desembre de 2009. Rendes que produeix: No produeix rendes. Qualificació jurídica: Patrimonial.


Es considera aprovat definitivament l’acord plenari.

 

 



De demà a diumenge, Exposició 140 aniversari de la banda

20101111142344-copia-2-de-bandapopulxabia.jpg

Com ja he anat posant als dies anteriors, estem ja a poc més de 24 hores de la obertura de l´exposició del 140 aniversari de la banda, a la Plaça Nova. Al pavelló estan fent-se els últims retocs. Ha quedat molt bé. Ja jutgaran vostés mateixa. L´equip ha fet una gran feina. 

Hui he escoltat a Radio Dénia SER al president de la banda, Antoni Signes Pastor, i a "l’anima" del projecte a nivell tècnic i artístic, Vicent Signes Monfort. Ells han convidat a tota la comarca a acostar-se a l´exposició. De moment, el diari LAS PROVINCIAS i el alemany COSTA BLANCA NACHRICHTEN també s´han fet ressó de la notícia. 

Recorde els horaris. Demà 12, a les 18 hores comença fins les 22 hores.

Despusdemà dissabte a les 11 comença. A les 12 hores serà la inauguració oficial. Estarà oberta fins les 14 hores. Per la vesprada, de 18 a 22 hores.

Diumenge està el concert extraordinari a les 12 del migdia. De 11 a 13 hores s´obri l´exposició i, finalment, diumenge vesprada, am xicotets concerts de grups instrumentals, de 18 a 22 hores serà el tancament de la mostra.

Parlant de mostra, us deixe una altra fotografia de les que formen part de l´exposició.  La banda a mitjans del segle XX està tocant a la festa del Pòpul de Xàbia, pel setembre. El banderer és Pepe Arabí i el mestre Vicent González Caselles.



IMATGES CURIOSES: Dos preparadors de futbol amb projecció. El mestre i l´alumne.

20101111144644-copia-de-manolo6.jpg

O a l’inrevés. Ells ho diran. Ben bé podria aquesta fotografia formar part de les fotografies antigues. És un record per als dos i per al Gorgos, però ara han unit camins. Són els dos preparadors d’equips del Gorgos. A l´esquerra està Javi Espasa, que rep de Manolo López un trofeu. L´alumne i el mestre. Ara Javi és el que prepara al primer equip i Manolo seguix preparant la cantera del dia de demà. Precisament tots els que hui són de la primera plantilla els ha tingut Manolo, incluit Javi. Sens dubte, ara el mestre vol que l´alumne tinga els èxits per al Gorgos. És curiós.  



COM ERA GATA...fa 23 anys: 26 de maig de 1987, el "Gordo" ( III )

20101111145903-image0-147.jpg

Seguia el "Gordo" de la banda de protagonista i tots els diaris es feien ressó de la notícia aquell

26 de maig de 1987, INFORMACIÓN:

El dia d´Alacant deia: EL "GORDO" DE CRUZ ROJA, PARA GATA DE GORGOS. Aunque uno de los 4 especiales se fue a Altea.

La foto que apareix al blog era de COELLO i estaven alguns gaters davant de "Ca Corder".

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -210, la d´ahir dimecres-

20101111150717-copia-de-totabandanumeros.jpg

És el temps de la banda i aquestes fotografies d´ara pertanyen a ella i a l’exposició que demà comença a la Plaça Nova.

La fotografia que ara presente i que correspon a la del dia d´ahir dimecres és molt pareguda a la ja publicada, però no és la mateixa. De 1925 està datada. És la banda de Gata i el mestre González. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -211, hui-

20101111151108-copia-de-actuabandafora.jpg

La fotografia de hui dijous també és de la banda. Anys 30. La banda actuava a Alacant. Estava fent una cercavila i la gent estava molt atenta. Era la banda de Gata.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 12 és Sant Josafat.

SANT JOSAFAT fou un sant polonés, que va viure entre els segles XVI i XVII. Fou religiós, bisbe i màrtir. En 1601 ingresà al monestir de la Santíssima Trinitat de Vilna i 13 anys després fou nomenat abat de Vilna. Catòlic en terra de cisma, intentà descobrir al seu poble la fe de l´Església universal. La seua activitat, la seua força moral i la seua vida interior suscità envejes i cels. En 1623 fou assassinat i tirat el seu cos al riu.

Pel que fa al refranyer de hui, en pose dos més de novembre, en castellà, llengua molt rica en aquesta classe de frases:

POR TODOS LOS SANTOS, CAMPOS VERDES Y MONTES BLANCOS.
NOVIEMBRE, EL LABRADOR ARE Y SIEMBRE.

FONTS:

www.santopedia.com i www.meteored.com.



HUI S'OBRI L´EXPOSICIÓ DELS 140 ANYS DE LA BANDA DE GATA

20101112091652-carg-folleto-20140-20aniversari.jpg

Recorden que hui, divendres 12 de novembre, a les 18 hores s’obri al públic l’exposició dels 140 anys de la banda Unió Musical, instal·lada en un pavelló a la Plaça Nova. Com a membre del comité organitzador vull felicitar efusivament a la directiva per la idea que va tindre ja fa uns mesos del muntage de l’exposició i els actes que l’envolten.

El visitant, vosté sense anar més lluny, podrà gaudir de fotografies, documents, instruments, partitures, detalls de la banda de 140 anys. catorze dècades en panells, que descobriran als gaters i veïns de la comarca, la història de la banda.

Recorden el programa de hui: 18-22 hores, oberta l’exposició. Plaça Nova. I demà més...

(A la imatge, cartell anunciador que ha difós pel municipi l´Ajuntament de Gata) 



COM ERA GATA...fa 23 anys (26 de maig de 1987): EL GORDO ( IV )

20101113202933-gordo2.jpg

Una nova edició de la sèrie que anem editant del dia 26 de maig, perquè eixe dia els mitjans de comunicació sols parlaven del "Gordo" que havia tocat a Gata.

26 de maig de 1987, dimarts:

Hui parle del diari EL PAÍS. Publicava: LA LOTERÍA REPARTE 700 MILLONES DE PESETAS EN LA LOCALIDAD ALICANTINA DE GATA DE GORGOS. Era un reportatge de Sergio Capello, de Dénia.

(Al muntatge fotogràfic apareixen a l´esquerra el matrimoni loter que donà la sort, els dos que ja no estan entre nosaltres, en una foto del diari Información, que al peu deia: "Francisca Mengual Oliver junto a su marido Benjamín Signes, propietarios de la administración de lotería que repartió el gordo". A la dreta, del diari EL PAÍS, una foografia de Carles Francesc, amb aquest peu: "José Signes Mulet y Jaime Signes Soler, vecinos de la localidad de Gata de Gorgos agraciados con cuatro millones en la lotería de la Cruz Roja".)

 



EXPOSICIÓ 140 ANYS BANDA DE GATA ( I ). Primer dia, 12 de novembre 2010

20101112225547-expobanda0.jpg

ÈXIT DE PÚBLIC, A LES QUATRE PRIMERES HORES D´OBRIR AL PÚBLIC L´EXPOSICIÓ

Les fotografies parlen per elles sols. Molts veïns de Gata s´han acostat ja al pavelló de l´exposició dels 140 anys de la banda. Ho han fet amb sorpresa alguns, amb molta curiositat altres, amb emoció uns altres, per veure cares conegudes, familiars, amics músics.

(He fet un muntatge fotogràfic, amb l´espais buits a les fotografies de dalt, minuts abans de començar l’ obertura al públic i després amb gent a les fotografies de baix, ja ple. Poden veure el contrast)

APROFITE PER RECORDAR QUE DEMÀ SEGUIXEN ELS ACTES:

11-12: Cercavila de la banda, anunciant la inauguració oficial.

12: Inauguració oficial de l´exposició i parlaments, amb autoritats, junta directiva, comité organitzador i associacions. Després, vi d´honor.

Vesprada: Cercavila de recollida dels vuit nous entrants de la banda.

18-22 hores: Oberta l´exposició al públic.

 



EXPOSICIÓ 140 ANYS BANDA DE GATA ( II ): JUANJO I DOMINGO

20101112231859-expobanda1.jpg

Els dos primers actes afegits a l´exposició que s´han produit el primer dia d´exposició han estat: per una part, l’actuació a l’interior del pavelló del músic component de la banda Juanjo Montaño, aplaudida pel públic que constantment visitava l´exposició. Per altra el detall que li han lliurat a Domingo Grimalt Casas, amb una reproducció del panell on està la fotografia del seu avi que va ser director, Domingo Casas Martínez.

(A la fotografia poden veure els dos personatges de hui divendres. A l’esquerra i vertical Juanjo Montaño Alonso tocant el seu instrument rodejat d´instruments antics i al fons la santa patrona Santa Cecília. A la dreta horitzontal, el moment en el qual el president de la banda, Toni Signes i el cap i "ànima" del comité organitzador de l’event Vicent Signes, li lliuren el detall).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -212-

20101112232936-copia-de-procrep14-1-1931.jpg

Lògicament seguisc, i hui amb més motiu, amb fotografies "velles" de la banda i són les que estan exposades al pavelló i són les que conformen els 140 anys de la banda de Gata.

La de hui és una foto històrica, impressionant i quasi inèdita. Propietat de Vicent Signes Monfort (Visentet) immortalitza el moment en el qual es va reunir el poble de Gata front a la Casa del Poble, l´Ajuntament, el dia de la proclamació de la II República a Espanya, que fou el 14 d’abril de 1931. La fotografia està feta des del balcó de Ca Roseta la perruquera i el Ti Fabián.

La banda estava també al rotgle i apareixen entre tota la gent els instruments i els músics. Era la festa i el moment.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 és Sant Diego i Sant Leandro, dos sants espanyols

Es festeja hui a dos sants espanyols. SANT DIEGO DE ALCALÁ, dit així perquè va morir a Alcalá l´any 1444. Era religiós franciscà (Germans Menors). Molt humil i amb caritat en el cuidado dels malalts.

També és la festa de SANT LEANDRO DE SEVILLA. Nascut a Cartagena i mort a Sevilla, va viure entre els segles VI i VII. Fou bisbe. Era membre d’una família hispano-romana de Cartagena. Sigué arquebisbe de Sevilla i presidí el Concili III de Toledo (any 589). Va tindre molta influència en la església hispano-visigoda.

Pel que fa als refranys, dos més de novembre:

DARRERE DEL NOVEMBRE NUVOLÓS VE EL GENER POLSÓS.

EL NOVEMBRE I ELS DIFUNTS, MARXEN TOTS JUNTS.

FONT:

www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



GORGOS JUVENIL: GOLEJADA AL SEGON (5-1) I SEGUIX LÍDER INDISCUTIBLE

Els jugadors del Juvenil (3ª Regional, grup 11) del Gorgos Club de Futbol han tornat a guanyar amb solvència i al segon classificat, el Benirredrà. I ho han fet davant el seu públic, al camp de futbol municipal de "Les Costeres". La golejada l’han protagonitzada els homes de Jaume Serra tota a la primera part. Han fet cinc gols i s’han relaxat a la segona part. El Benirredrà ha marcat el seu golet al segon temps.

Amb Jaume Serra expulsat per la roja del diumenge passat a Ondara, els xicons han exercit la presió i l’anticipació davant un bon contrincant. Al final, han solventat i amb molt bona nota el partit. Un dels jugadors destacats, Molines, ha fet dos gols.

Amb aquest resultat, el Gorgos C.F. juvenil seguix líder indiscutible i escapant-se de la resta de perseguidors.  

 



EXPOSICIÓ 140 ANYS BANDA DE GATA ( III ): Inauguració oficial.

20101113201208-tallacinta.jpg

Aquest migdia ha estat inaugurada oficialment l’exposició dels 140 anys de la banda Unió Musical de Gata. Amb el dia i mig que porta oberta la mostra de fotografies, objectes, instruments i vídeos, ha estat molt concurrida. Molts veïns del poble s´han acostat a la Plaça Nova, al pavelló instal·lat a l’efecte.

Després de la cercavila de la banda, que vestia de gala, davant del pavelló ha dit unes paraules el president Antoni Signes Pastor i després l´alcaldessa Ana María Soler. Tots dos han destacat la gran importància de l’event i la tasca desenvolupada per a que el veïnat gaudixca dels records de 140 anys de banda.

Han assistit a l’acte oficial els dos rectors, En Santiago Bohigues que ha beneït el pavelló i N´Alberto Caselles, fill del poble jubilat. També ho han fet els membres de la Corporació Municipal, la Junta Directiva de la banda, associacions, membres del Comité Organitzador, músics i molts veïns.

Alcaldessa i president han tallat la cinta simbòlica i després autoritats i tots els que han volgut han signat al llibre d´honor de l’exposició.

(Al conjunt del muntatge de les quatre fotografies es pot veure el moment de la inauguració).

  



FESTES CECILIANES, banda de música. Entren vuit nous músics.

20101113202537-copia-de-dsc08500.jpg

Dins del programa d’actes de les festes de Santa Cecília, patrona dels músics, aquesta vesprada està fent-se la recollida dels nous entrants de la banda. Vuit nous membres, que venen a sumar-se als més de vuitanta existents. La banda de Gata té ja vora els noranta músics i amb molta joventut a les seues files.

Els nous entrants de hui, que guardaran el record d’entrar l’any de commemoració dels 140 anys, són:

Aitana Lorenzo Costa, Alba Signes Pedro, Ana Signes Arabí, Cintia Ortega Costa, Liliana Caselles Torres, Paco Signes Borrell, Miguel Soler Briones i Marina Ginestar Fornés.

A tots ells, des del blog l’enhorabona per la seua entrada a la més que centenària banda de Gata.

(A la fotografia gran, que presidix el pavelló de fotografies per ser la més gran i l’actual, els músics de 2010, inclosos els nous entrants).



EXPOSICIÓ 140 ANYS BANDA DE MÚSICA ( IV ): demà últim dia...

20101113204042-copia-de-dsc08504.jpg

Demà diumenge 14 de novembre és l’últim dia, última oportunitat per veure l’exposició dels 140 anys de la banda de Gata.

A les 11 hores es tornarà a obrir el pavelló.

A les 12 serà el concert a la Plaça Nova commemoratiu del 140é aniversari de la banda Unió Musical de Gata, dirigit per Jaume Antoni Signes Diego, patrocinat per l’Obra Social de la CAM (Caja Mediterráneo).

A les 14 hores es tancarà pel matí el pavelló.

A les 16 hores i fins les 22 hores: última oportunitat de visitar l’exposició. Tota la vesprada es podrà gaudir en directe per parts de músics de la banda i del Grup Instrumental de Gata, dirigit per Pere Vte. Caselles Mulet.

(A la fotografia, un moment de les visites a l’exposició per part dels veïns de Gata)



GATERS DESTACATS: MIGUEL SIGNES MENGUAL, premi de teatre

20101113213542-miguelsignes.jpg

Comença hui, 13 de novembre dissabte, una nova sèrie dins del blog del CRONISTA DE GATA. Es tracta de GATERS DESTACATS que viuen bé a Gata, bé a la Comunitat Valenciana, bé a la resta d’Espanya o bé per altres parts del món. El primer "Gater destacat" o més bé fill de gatera que porte al blog és MIGUEL SIGNES MENGUAL. Descobrim a aquest literat:

El gater "d'adopció" per família MIGUEL SIGNES MENGUAL, advocat i escriptor nascut a Valéncia que viu a Salamanca, ha obtés el XXVI PREMI INTERNACIONAL DE TEATRE "CARLOS ARNICHES" d´Alacant, per la seua obra "¿Yo quién soy?".

Segons va informar l’agència EFE el passat dia 8 de novembre, Signes de 75 anys rebrà els 8.000 euros amb els quals està dotat el premi literari. La temàtica de l’obra gira al voltant de les preguntes que es fa un fill sobre la seua pròpia identitat després de reflexionar sobre les circumstàncies que ha viscut la seua família.

L’obra de Miguel Signes Mengual ha estat premiat entre les cent que s’han presentat al premi.

En declaracions a EFE, el galardonat es va mostrar sorprés pel premi i per la telefonada de l’alcaldessa d’Alacant, Sonia Castedo, per tal de comunicar-li que era el guanyador.

Signes Mengual ha escrit més de 40 obres teatrals de les quals dotze han estat publicades. Va nàixer a Gata i a l’actualitat resideix a Salamanca. Ha obtés,, segons EFE, premis sobre drames a ciutats com Santander, València o Madrid.

Algunes obres de Miguel Signes Mengual són: Los sueños de Mariano Acha; La rara distancia; Un Eduardo más i La oposición, entre altres.

Dir que Miguel Signes Mengual, germà de Vicente, és de la família gatera dels "Canyetes".

FONT: EFE

Imatge extreta de la pàgina: www.jesuscampos.com/fotoscompa.html.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES: Gata en el record. -213-

20101113214844-copia-de-grupmusics.jpg

La sèrie de fotografies antigues continua amb les imatges de la banda, que són aquests dies protagonistes de l’exposició dels seus 140 anys.

La present fotografia recull un conjunt de músics junts. Podem veure entre altres a Vicent Signes, Alfredo Escortell, Pepito "el Cartero" i "Porro" plantats. Sense instruments, perquè ell no era músic -també plantat-  però li agradava molt la música, a Bernardo Costa "Peixet". Agatxats, a Miguel "d´Economia" i Vicent "de Sento". 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 14 és Sant Josep Pignatelli.

Hui diumenge 14 de novembre és SANT JOSEP PIGNATELLI. Naix a Saragossa en 1737 i mor a Roma en 1811. Va ser religiós jesuïta. De la ilustre família Pignatelli, de la qual un va ser papa, Pontífex Sensio XII.

Pel que fa al refranyer, dos més:

NOVEMBRE PLUJÓS, ANY COPIÓS.

PER SANT ANDREU, TOT EL TEMPS NIT ÉS.

FONT:

www.santopedia.com.

 



COM ERA GATA FA...23 anys (26 de maig de 1987): EL GORDO ( V )

20101114170915-image0-150.jpg

Seguim amb la sèrie de fotografies, articles i documentació del dia 26 de maig de fa 23 anys, quan la premsa va destacar que a Gata va tocar el "Gordo" de la Creu Roja. El número 49.920 fou l'agraciat.

26 de maig de 1987, diari INFORMACIÓN:

L’article de Julio Monfort titulava: GATA DE GORGOS, UN PUEBLO DE MILLONARIOS. LA UNIÓN MUSICAL DE GATA COPÓ LOS PREMIOS.

Al marge de la foto que il·lustra el blog deia: "El niño parece desconcertado de la alegría de sus mayores, no era para menos, a su padre le habían correspondido dos millones". A la foto, el segon per la dreta és Eladio Signes.



EXPOSICIÓ 140 ANYS BANDA DE GATA ( V ): Concert commemoratiu.

20101114174800-concert1.jpg

Amb un temps esplèndid, sol fort de tardor i amb molta gana, al voltant de 400 persones han assistit aquest migdia al concert commemoratiu dels 140 anys de la banda Unió Musical, a la Plaça Nova.

Passaven deu minuts del migdia i amb l’assistència de dos dels anteriors directors, Juan Salvador Oliver Castellanos i Pascual M. Cardona Cholbi, autoritats, junta directiva, empreses col·laboradores, socis i públic en general, la banda sota la batuta de Jaume Antoni Signes Diego, ha fet un excepcional concert històric, recordant peces simbòliques per a la banda.

El president i músic, Antoni J. Signes Pastor, ha dit unes paraules abans del concert. Altra música, Laia, ha anat desgranant les obres del concert, que ha començat amb "El casinero" i ha acabat amb "Muralles" de Pascual-Vilaplana.

L’alcaldessa ha tornat a dirigir unes paraules i s’han fet convidats i autoritats la foto de família, que restarà per a la història dels 140 anys.

(Com valen més imatges que paraules, els deixe un muntatge amb quatre fotos destacades del concert).



EXPOSICIÓ 140 ANYS BANDA DE GATA ( VI ): Invitats al concert.

20101114175719-copia-de-dsc08596.jpg

La fotografia ja és històrica. Al final del concert commemoratiu han volgut fer-se-la pel record. D’esquerra a dreta: el president actual i músic, Antoni J. Signes Pastor; l’alcaldessa Ana María Soler Oliver; l’actual director Jaume A. Signes Diego i tres invitats: el director dels anys 80 del segle XX que ho va ser fins 1992, Juan Salvador Oliver Castellanos; l’anterior director a l’actual, més recent, Pascual M. Cardona Cholbi, i l’anterior president, Pepe Monfort "Parrí". 



EL LÍDER C.D.FINESTRAT GUANYA AL GORGOS C.F. (3-2)

Aquest matí a les 10 hores s’ha disputat a la localitat de la Marina Baixa el partit entre el líder que té ara 24 punts, C.D. Finestrat i el nostre GORGOS C.F.. Ha guanyat l’equip local per 3 a 2. Demà coneixerem la classificació real, tant del grup dels majors (3ª regional, grup XV) com dels juvenils (3ª regional, grup XI), que com ja deia ahir són líders.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -214-

20101114181038-copia-de-image0-17.jpg

Hui diumenge fem un incís amb la música, perquè estic carregant massa el blog de la banda, però és que l’ocasió s´ho mereixia...

La fotografia de hui és de grup. Són treballadores i treballadors d’una fàbrica a meitat del segle XX.



EL GORGOS JUVENIL, líder cinc punts per dalt del segon.

Com vaig avançar dissabte vesprada, el Gorgos Juvenil lidera amb tota claredat el grup 11é de Tercera Regional. Els homes de Jaume Serra jugaven contra el segon i no van fallar. El 5-1 contra el Benirredrá li permet distanciar-se clarament.

Amb set partits jugats té 21 punts, 42 gols a favor i 8 en contra. Amb 16 punts estan el Benirredrá, Ondarense i Xeraco. Amb 14 és cinqué el Villalonga. El Verger té 13 punts. El Sueca B, 11. Albalat de la Ribera en té 10. La UD Oliva B en té 10. El CD Pedreger, té 9  punts. UD Portuarios, 8. La UE Benifairo de Valldigna i Daimus CF, 6 punts. El CD Xeresa té 3 punts, a l´igual que Ciutat de Cullera 3. Tanca la classificació el Ciutat de Gandia B que no han puntuat encara.

Pel que fa al primer equip, l’equip de Javi Espasa, quasi va estar a punt de poder obtindre de Finestrat alguna cosa positiva. Al final, el 3 a 2 l’aguanta en la sisena plaça.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 és SanT Albert Magno.

SANT ALBERT MAGNO fou un sant alemany que vixqué al segle XIII. Fou Doctor d’Església, bisbe i religiós de l’Orde de Predicadors dels Dominics. Va ensenyar de paraula i en els seus escrits les disciplines filosòfiques i divines. Fou mestre de Sant Tomàs d’Aquino, unint la saviesa dels sants amb les ciències humanes i naturals. Després es vegué obligat a acceptar la seu episcopal de Ratisbona. Va enfortir la pau entre els pobles, però a l’any va preferir la pobrea de l’Orde a tota classe d’honors. Va morir santament a Colònia.

Pel que fa als refranys, en pose tres castellans que fan referència a santa Caterina i el temps. La santa, titular de la parròquia de Teulada, es festeja d’ací a deu dies:

POR SANTA CATALINA, LA NIEVE SE AVECINA.
POR SANTA CATALINA, LA NIEVE EN LA COCINA.
POR SANTA CATALINA, EL FRÍO SE AFINA.

FONTS:

www.santopedia.com i http://www.meteored.com.

 



140 ANYS BANDA DE GATA: Grup Instrumental.

20101115152214-dsc08604.jpg

També el GRUP INSTRUMENTAL es va sumar a la festa dels 140 anys i va concloure les actuacions musicals, després del concert extraordinari que va tocar tota la banda. Per la vesprada, el grup del qual és director Pedro Vicente Caselles Mulet, va presentar quatre temes amb el nom genèric de "Santa Cecília in blue". A la Plaça Nova van actuar i van sorprendre al públic amb la seua interpretació.  



140 ANYS DE LA BANDA DE GATA: Comité organitzador.

20101115153433-copia-de-dsc08600.jpg

Conclou en aquest article la sèrie que durant quasi una setmana he estat publicant. I ho faig amb la última de les fotografies...la del Comité organitzador, al qual també jo pertany com a Cronista de Gata i amb la tasca d´Arxiu i documentació, així com traducció al valencià.

A la fotografia podeu veure tots els que formaven part del comité posant davant el pavelló del 140 aniversari de la banda. D’esquerra a dreta: Kiko Arabí (Junta directiva); el que escriu, Miguel Vives; Antoni J. Signes (President); Miguel "Sereno"(músic); Jaume Ivars (muntatge de vídeo); Juanjo Montaño (músic); Vicent signes "Canya" (vice-president); Vicent Signes (ànima del projecte i muntatge pavelló i panells) i Domingo Grimalt Casas (documentació musical). A ells cal afegir a les músiques de la Junta directiva Lídia Seré i Noelia Sendra. 

Personalment, cal recalcar que ha estat un plaer treballar colze a colze amb tots ells, per a obtindre com a resultat el pavelló.   



COM ERA GATA...fa 23 anys (26 de maig de 1987) EL GORDO ( VI )

20101115213344-image0-151.jpg

Seguint amb les fotos i documents de l’aconteixement social més important de la dècada dels 80 a Gata, com va ser que tocara el "Gordo", es publicava el dia

26 de maig de 1987, al CANFALI Marina Alta:

LA UNIÓN MUSICAL DE GATA REPARTIÓ OCHO SERIES DEL NÚMERO PREMIADO Y HA OBTENIDO CICNUENTA MILLONES DE PESETAS. ESTÁN MUY REPARTIDOS.

El peu de la fotografia de Canfali Marina Alta que reproduisc al blog deia: "El matrimonio que regenta la administración que vendió el "gordo" Benjamín Signes y Francisca Mengual, no podía ocultar su alegría, aunque no llevaban ni una peseta del número agraciado". Es pot veure a la fotografia a Paquita i Benjamín, que ja no estan entre nosaltres, i a dos néts seus que hui són ja majors.

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -215-

20101115215506-copia-de-image0-30.jpg

La fotografia de hui torna a ser d’un grup, però en aquest cas són els quintos homes dels anys 40, com deia al marge de la foto al programa de festes que ja va eixir. La foto és preciosa per al record de la gent que apareix. Formant un triangle es van parar a la Plaça de Canalejas (hui Plaza de Espanya) portant la biga gran dels bous. Si vosté reconeix a algú o coneix aquest moment, té l’oportunitat de contar-ho als gaters...És la història del poble. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Santa Margarita i Santa Gertrudis.

Al poble tenim i hem tingut aquest noms com a onomàstica d’algunes veïnes nostres.
SANTA MARGARITA d’Escòcia naix a Hungria i mor a Edimburgo. Viu al segle XI i és canonitzada al segle XIII. Estava casada amb Malcolm III, rey d’Escòcia, d’ahí el seu apel·latiu. Tingueren vuit fills. Era sumament solícita pel bé del regne i l’Església. Molt generosa amb els pobres, va donar un òptim exemple com a esposa, mare i reina.

SANTA GERTRUDIS era alemanya. Va nàixer en 1256 i va morir en 1302. Fou religiosa de l’Orde de Sant Benito, de les Benedictines). Verge, es va donar des de la seua infantesa, a la soletat i a l’estudi de les lletres. Ingresà en el monestir cistercense d’Helfta (Alemanya).

Pel que fa al refranyer, en trobe hui dos més castellans del dia, que rimen bé:
HACIA SANTA MARGARITA LA LLUVIA, MÁS QUE DAR, QUITA.
SEMBRAR EN NOVIEMBRE, BARBECHAR EN DICIEMBRE.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i variats (refranys).



RESIDENTS EUROPEUS I EL SEU VOT

INFORMACIÓ ALS RESIDENTS EUROPEUS CENSATS A GATA

Sobre el dret a vot

L’Ajuntament de Gata ha organitzat per a demà dimecres, dia 17 de novembre a les 18 hores, una xerrada informativa sobre el padró i el dret a vot dirigida a residents europeus, residents al terme municipal de Gata.

La conferència, organitzada a través de la regidoria de Residents, forma part del cicle “Did you know...? 2010” que ofereix la Diputació d’Alacant als diferents ajuntaments.

FONT:

Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -216-

20101116213346-copia-de-image0-45.jpg

Conclou hui el dia més tranquil, una vegada passada l’exposició i abans de rependre les activitats de les festes Cecilianes. I ho faig amb una fotografia que també és de grup. La associació de la Tercera Edat, com es deia abans, ara preferix dir-se "Jubilats i pensionistes" es va fotografiar a les baranes prèvies al pont de les Alcolaies, al Penyal, on tenia la seua seu. Eren els anys 80 del segle XX. Molts que estaven presents en aquella fotografia ja no estan entre nosaltres. És un record i un homenatge a aquella gent, que va precedir a l’actual.

Molts diran ¡¡com passa el temps !!. I és una gran veritat. De quinze socis que hi ha a la fila de dalt, els que es recolzen sobre la barana, sols viuen cinc. Dels désset de la fila de baix en viuen sols tres.

Ja és antiga la foto, encara que no ho siga tant.



DEMÀ DIJOUS 18, COL·LECTA DE SANG

Com ja ve sent tradicional i periòdic, la delegació de Gata encarregada de la Col·lecta de sang, ha programat per aquest dijous, és a dir demà dia 18, una nova sessió, que es farà al Centre Social, de 17 a 20.45 hores.

Acudiu, es bo.... Salvar vides és tindre molta satisfacció.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 17 és Santa Isabel d'Hongria

SANTA ISABEL D’HONGRIA va nàixer a Hongria i va morir a Marburgo. Santa alemanya del segle XIII, canonitzada quatre anys després de la seua mort. Mare i vídua. Sent pràcticament una xiqueta es casà amb Luis de Turíngia, a qui donà tres fills. Al enviduar, es retirà a l’hospital que va fundar a Marburgo. Estava al cuidado dels malats i pobres fins al final de la seua curat vida, ja que va morir als 25 anys.

Pel que fa al refranyer, dos més de novembre:

ANY DE PROFIT, SOL PEL NOVEMBRE I PLUJA PER L’ABRIL.
DE NOVEMBRE CAP ALLÀ, AGAFA LA MANTA I NO LA DEIXES DE LA MÀ.

FONT:

www.santopedia.com.



VIII MATÍ DE TRIAL A GATA, al llit del riu, diumenge 21

20101117143624-trial.jpg

Gata celebrarà el proper diumenge 21 de novembre, per 8é any, la prova de Trial, puntuable per al Campionat de la Comunitat Valenciana.

A partir de les 9 del matí, al llit del riu Gorgos, els millors pilots de la Comunitat Valenciana participaran en la prova organitzada pel Motorclub Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

A més, el Motorclub aprofitarà la jornada per celebrar el 5é aniversari amb una matinal motera. Per a tots els que vulguen participar amb les motos, la concentració serà a les 8.30 del matí a la seu de l’associació (Carrer del Grup Escolar, 32) per iniciar, a les 9 hores, una ruta per la comarca fins a les 11 hores, que es farà un recorregut per Gata.

Us adjunte, el comunicat del Motor Club Gata, del qual podeu també trobar més informació a la seua pàgina http://www.motorclubgata.com

"Desde el motorclub, aprofitant esta data, convidem tant als socis com als simpatitzants del motor que vinguen a celebrar el 5º aniversari amb nosaltres.

Programació aniversari:
-8.30h Quedada en la sede del motorclub. Amb moto siga quin siga el tipo.
-9.00h Ruta motera per la comarca.
-10.00h Esmorzar.
-10.30h Entrega de les noves camises a tots els socis.
-11.00h Ruta per dins de Gata, escoltats per la Policia Local.
I desde les 9.00h podrem disfrutar dels millors pilots de trial de la Comunitat Valenciana.

El Motorclub es reserva el dret a variar la programació.

Informació extreta del Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata, i de l’associació del Motor Club Gata.

Cartell anunciador de la prova del trial.

 



COM ERA GATA...fa 23 anys (26 de maig de 1987: El Gordo) ( i VII)

20101117203242-image0-153.jpg

Conclou ací la sèrie que durant alguns dies he estat publicant, sobre la premsa del dia després del Gordo de la Creu Roja, que va caure íntegre a Gata i Altea. La última fotografia és del CANFALI Marina Alta. Al seu peu deia: "Francisco Feliu, del Bar Casablanca. "Solo" le han tocado dos millones, pero el lunes nadie pago en su establecimiento".

A la fotografia de CANFALI, que està un poc borrosa però és un bon testimoni d´eixe dia d'alegria al poble, es pot veure a Anita, la dona, la filla menuda del matrimoni, a Paco Feliu i una altra amiga.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -217-

20101117204828-copia-de-image0-26.jpg

El dia acaba amb una fotografia panoràmica. Una vista antiga del poble, quan la zona escolar no estava ni creada. Les Alcolaies estaven plantades de garrofers i oliveres. Es pot veure a la part esquerra de la fotografia el camí que pujava cap a la Font de la Mata. Al mig de la fotografia es contempla el nucli del poble i es pot observar el campanar que encara no està elevat, per tant la fotografia és anterior a la dècada del 60 del segle XX. Tampoc hi havia ni blocs de pisos, ni cases altes. Totes guardaven la mateixa altura. Al fons, com sempre, el impertèrrit Montgó.  



SANTS I REFRANYS: Dedicació de les basíliques dels sants Pere i Pau, i Sant Odón.

DEDICACIÓ DE LES BASÍLIQUES DELS SANTS PERE I PAU, deixebles. La primera fou edificada per l’emperador Constantí sobre el sepulcre de Sant Pere a la colina del Vaticà. Al deteriorar-se pel pas dels anys fou reconstruïda més gran i consagrada aquest mateix dia.

L’altra, edificada pels emperadors Teodosi i Valentinià a la Via Ostiense, després de quedar aniquilada per un incendi fou reedificada totalment i dedicada el deu de desembre.

També és hui SANT ODÓN, que vixqué al segle X a França. Era abad i religiós de l’Orde dels Benedictins. Instaurà a Tours l’observància monàstica segons la regla del fundador.

Anem als refranys. Hui en pose tres:

DE TOTS SANTS A NADAL, L’HIVERN FORMAL.
HIVERN FRED, ESTIU CALENT.
LLUNA BRILLANT, BON TEMPS PER DAVANT.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i diversos (refranys).



LA GATERA ROSARIO CASELLES (guitarrista) I LA CATALANA MARTA ARBONÉS (soprano) editen un CD

20101118204752-ppelles.jpg

La gatera ROSARIO CASELLES (guitarrista) (filla de Antonio Caselles, Antonio "l’escola") i la catalana MARTA ARBONÉS (soprano) acaben d’editar conjuntament un Compac Disc (CD) que es compón de désset temes, amb un temps total de 57 minuts i 39 segons. Moltes de les peces que interpreten les dues artistes, els gaters assistents al seu concert fet a l’església de Gata van tindre l’oportunitat d’escoltar-les. Ara amb el CD tenen un so excepcional. El CD ha estat enregistrat a Capital Sound de Barcelona i el tècnic del so ha sigut Enric Català.

La transcripció de les peces ha estat a càrrec de Rosario Caselles i la versió és de les dues.

Escoltem-les a elles mateixa, presentant el CD:

"Se’ns ha presentat l’oportunitat de fer realitat un projecte comú, basat en la idea d’oferir al públic un repertori nou dintre de les programacions habituals per a la formació de veu i guitarra. Ha estat necessari realitzar un treball de recerca prèvia per poder trobar les obres més adients, tant per a la tesitura de la veu com per a les possibilitats de la guitarra. La majoria de les peces que presentem no són originals per a guitarra i veu, i han estat adaptades a l’instrument per nosaltres mateixes. El programa final és una barreja genuïna i refrescant, amb la qual nosaltres gaudim i esperem que vosaltres també. La nostra història comença l’any 2003, a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), i després de tot aquest temps durant el qual ens ha encantat la nostra feina i hem consolidat una amistat, aquest és el resultat..."

Us pose els autors del CD i us recorde que si voleu adquirir el CD d’aquesta artista gatera per terres catalanes i per tot arreu del món i la seua companya soprano Marta, només teniu que localitzar al pare de Rosario i ell amb molt de gust us ho facilitarà. Val la pena escoltar-les i gaudir de la seua música.

Les dues joves artistes interpreten obres arreglades de Rossini, Viardot, Tàrrega, Vivaldi, Villa-Lobos, Granados, Yradier, Alonso, Dyens, Turina, Halffter, Toselli i Serrano.

A la composició fotogràfica, imatges extretes de la caràtula i l’interior del CD, i una imatge del concert que van fer a l’església de Gata.

 



DEMÀ A LA BIBLIOTECA, el Club de Lectura treballa l'obra teatral "FUENTEOVEJUNA"

També es fa l’Hora del Conte a les 12, pels xiquets
Demà divendres dia 19 hi haurà dues activitats molt interessants a la BIBLIOTECA. Per una part, a l’eixida d’escola, com cada divendres, L’HORA DEL CONTE per als xiquets.
Per la vesprada-nit, a les 20 hores, com tots els mesos, el CLUB DE LECTURA treballarà un genere literari del que no havien llegit cap llibre encara, el TEATRE, i l’obra elegida ha sigut "Fuenteovejuna" del gran clàssic Lope de Vega.
Aquesta obra teatral es considerada per molts la millor obra de l’autor, on el poble en col·lectiu es presenta com un personatge únic i és el protagonista.
Escrita en tres actes, el primer mostra l’ambient, els personatges i la problemàtica, al segon van entrellaçant-se els fets i al tercer es resolen.

Al blog de la Biblioteca al que podem accedir des d’aquest mateix blog, perquè teniu l’enllaç a la columna de la dreta, diu així:

"El Club de Lectura Gata és un lloc obert a tot el món, per tant tot aquell de vosaltres que tingueu interès sols s’heu d’apropar a la propera sessió. Us estarem esperant".

Textos i idees extretes del blog de la biblioteca.



ARRIBEN LES FESTES CECILIANES: De demà al diumenge

20101118214620-stacec-dibuix.jpg

LA BANDA UNIÓ MUSICAL HA PREPARAT UN EXTENS PROGRAMA D’ACTES.

El cap de setmana Cecilià per excelència arriba ja demà amb molta activitat per a la banda Unió Musical de Gata, que va ser protagonista el passat cap de setmana pels seus 140 anys d’existència. Els altres grups musicals de Gata, com la coral Serrillars, el cor de "Amics del Tercer Món" i altres també festejen a la patrona Santa Cecília.

Aquest és l’extens programa dels músics:
 
Demà, divendres 19 de novembre:

A les 19 hores: Festival de Bandes Juvenils al Casal de la Música. Aquest any es comptarà amb la Banda Juvenil de Tàrbena (Marina Baixa-Alacant), la Banda de l’Escola Municipal de Música d’Orba (Marina Alta-Alacant), la Banda Juvenil de l’Agrupació Musical de Manuel (Ribera Alta-València) i, per a tancar el Festival, l’amfitriona Banda Juvenil de Gata de Gorgos.
Una gran ocasió per escoltar els més joves músics de les nostres terres.

A les 22 hores: Gran i tradicional Sopar de "sobaquillo" per a tots els músics i directius de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos. Seguidament tindran Karaoke, Elecció Oficial del Muso i Musa 2010, Espectacular Concurs de Disfresses i tot allò que porte la nit.

Dissabte, 20 de novembre:

Des de les 5 de la matinada: Tradicional Aurora en honor a Santa Cecília, cantada i interpretada per les veus i instruments dels músics de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos. Com cada any l’Aurora recorrerà els carrers del nostre poble per fer saber a tothom que els músics estan de celebració.

A les 18.30 hores: Cercavila de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos per tots els carrers del poble en motiu de la festivitat de Santa Cecília. En finalitzar, aniran a casa les úniques Cecílies de Gata per felicitar-les, com ja és tradició.

A les 22 hores: Grandiós Sopar de Gala de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos en el Restaurant Canor. Durant aquest sopar es realitzaran una sèrie de parlament i moltes sorpreses per a tots. Cal recordar que hi haurà servei d’autobús per a tots els músics.

Diumenge, 21 de novembre:

A les 10.30 hores: Cercavila de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos on es recolliran tots els pares i mares dels nous integrants de la Banda. Posteriorment es faran la fotografia oficial de la Santa Cecília 2010.

A les 12 hores: Solemne Missa en honor a Santa Cecília en l’església parroquial Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Cantarà el cor Serrillars i també interpretarà la banda.

A les 14 hores: Dinar i Fi de Festa en el Casal de la Música per a tots els músics i directius de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos. Amb aquesta activitat es posarà punt i final a la festivitat de Santa Cecília 2010.

Com vegeu, moltes activitats per tal de celebrar a la santa, que apareix a la part dreta de la composició de la fotografia, ja que també formava part de l’exposició dels 140 anys dela banda i com recordeu estava al fons del pavelló, rodejada dels
instruments més antics que es conserven. A la part esquerra, el dibuix que serveix de lema per als músics d’aquests 140 anys.



COM ERA GATA...fa 23 anys: 27 de maig de 1987 ( I )

20101118215701-image0-160.jpg

Encara es publicaven articles del "Gordo" de feia dos dies.

27 de maig de 1987, al diari INFORMACIÓN d’Alacant:

LOS"MILLONARIOS" DE GATA DE GORGOS PREFIEREN PERMANECER EN EL ANONIMATO. LA UNIÓN MUSICAL COMPRARÁ NUEVOS INSTRUMENTOS. LOS OTROS DOS PREMIOS ESPECIALES FUERON A PARAR A UN PAR DE AMIGOS Y A UN GRUPO DE CUATRO ABONADOS.

Al diari COMARCA ja desaparegut es publicava:

GATA DE GORGOS CONTARÁ CON UN NUEVO CUARTEL DE GUARDIA CIVIL. Han passat ja 23 anys i encara no ha sigut una realitat. La foto que es reproduix al blog de la façana de la Caserna de la Guàrdia Civil era de Julio Monfort.

Una altra notícia d’eixe dia i eixe diari:

PARA DENIA Y JÁVEA. AGRICULTORES PIDEN ARREGLOS DE LOS CAMINOS.



EL BLOG DEL "CRONISTA DE GATA" ARRIBA A 12.000 VISITES

A tan sols nou dies de complir-se els set mesos, ja arriba el blog a 12.000 visites. GRÀCIES a totes i tots. Per seguir fidels a la cita diària del blog. Les notícies, els avisos, els reportatges, la història, noves sèries com la més recent "Gaters destacats" o la veterana sèrie que a tots agrada "FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata el record), totes són tractades per igual. I recordeu, voslatres sou i feu el blog.

GRÀCIES.



COMENCEN, PER FI, LES ESPERADES OBRES DEL CEMENTERI

20101118224701-cemenpremgata.jpg

La empresa ECISA, adjudicatòria de l’obra, ha iniciat els tan esperats treballs de reforma i ampliació del cementiri municipal de Gata, després que la passada setmana l’alcaldessa Ana María Soler Oliver signara l’acta de replanteig.

La intervenció en el cementiri municipal està subvencionada per la Diputació Provincial d’Alacant a través del Pla Provincial de Cooperació d’Obres i Serveis de competència municipal. L’obra, que suposa l’ampliació i reforma de les actuals instal·lacions, té un pressupost total de 449.996,59 euros dels quals diputació assumirà el 80%, 359.997,27 i l’Ajuntament el 20%, 89.999,32 euros.

Ana María Soler va explicar el projecte d’intervenció que afectarà tant al cementiri nou com al vell. En la part vella es construiran dos sales polivalents, es restaurarà la coberta i part dels nínxols, es farà una vorera per tot el recinte, dos noves zones de columbaris per a urnes d’incineracions i serveis públics. En la part nova, es construirà un nou cos de nínxols, un  nou magatzem, així com, al igual que en la part vella, es farà una vorera per tot el recinte i serveis. La vorera que es construirà al voltant de tota la zona de nínxols permetrà el treball amb maquinària i el millor accés.

Actualment el cementiri de Gata compta amb 2370 nínxols. Cal dir que al nou cementeri (1982) sols resta a hores d’ara un nínxol de nova edificació per omplir. Amb la reforma s’ampliarà en 128 nínxols i 200 columbaris.

Les obres es duran a terme en diferents fases entre les anualitats 2010 i 2011.

Text i fotografia, Gabinet de premsa, Ajuntament de Teulada.

A la fotografia, els tècnics, constructors i obrers, amb l’alcaldessa a ’interior del cementeri nou.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 218 -

20101118230631-copia-de-image0-20.jpg

La foto de hui dijous 18 de novembre torna a ser d’un grup. Anaven a la fàbrica les xiques i xics. Allí no deixaven passar l’ocasió de fotografiar-se si s’acostava un fotògraf. Ara han quedat per al record tots aquells moments.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 19 és santa Matilde de Hackeborn.

SANTA MATILDE de Hackeborn fou alemanya, segle XIII. Abadessa religiosa de l’Orde cisterciense del monestir de Helfta, a Sajonia. Verge, que fou dona d’exquisita doctrina i humiltat, il·lustrada amb el do celest de la contemplació mística.

I de refranys, en toquen hui quatre, dos en castellà i dos en valencià:

SI EN NOVIEMBRE OYES QUE TRUENA, LA SIGUIENTE COSECHA SERÁ BUENA
PARA SAN ANDRÉS LA NIEVE EN LOS PIES
NOVEMBRE I FEBRER SÓN MARIT I MULLER
HIVERN PLUJÓS, ESTIU PERILLÓS

FONTS:

www.santopedia.com i variades.



FESTES BANDA SANTA CECÍLIA 2010: Hui festival de bandes juvenils.

20101119144550-copia-de-image0-155.jpg

Aniré posant als tres dies de festa el programa per a què tots vostés sapiguen quan anar o saber què fan els nostres músics de la Banda, a les festes de Santa Cecília 2010.

Hui, divendres 19 de novembre:

19 hores: Festival de Bandes Juvenils al Casal de la Música. Banda Juvenil de Tàrbena, Banda de l’Escola Municipal de Música d’Orba, Banda Juvenil de l’Agrupació Musical de Manuel i Banda Juvenil de Gata de Gorgos.

22 hores: Sopar de "sobaquillo". Músics i directius de la Banda. Karaoke, Elecció Oficial del Muso i Musa 2010, Concurs de Disfresses...

Demà dissabte dia 20, a la matinada:

Des de les 5 de la matinada: Tradicional Aurora cantada i interpretada per les veus i instruments dels músics de la Banda. L’Aurora recorrerà els carrers del poble.

A l’esquerra el dibuix-lema d’aquest any, fet pel segon músic més jove de la banda Jesús Yáñez, amb motiu del 140 aniversari de la banda.



COM ERA GATA FA...23 anys: 27 de maig de 1987: ( II )

20101119205444-image1-6.jpg

Seguint amb els articles que es publicaven sobre el "Gordo" de la loteria, trobem hui el

27 de maig de 1987, diari COMARCA:

EL SORTEO DE LA CRUZ ROJA REPARTIÓ CERCA DE 700 MILLONES EN GATA. La Unión Musical adquirió 120 décimos del gordo. Un gran número de vecinos, agraciados con premios de 2 a 8 millones.

El dinero, muy repartido. ¿En qué gastar el dinero?, es deia a dos titulars de columnes.

A la fotografia de COMARCA es pot veure el revol que es va armar davant l’Administració de loteries aquell 25 de maig. Vegem alguns coneguts que ja no estan entre nosaltres, com Vicent Caselles més a la dreta, o Juanito "el carnisser" de la Carretera i xarrant amb tots María "la Petxera". Han passat ja...23 anys.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 219 -

20101119211055-copia-de-3musics.jpg

Com aquest cap de setmana és la festa dels músics, en honor a Santa Cecília, torne a posar de hui al diumenge fotografies antigues de músics i de la banda, aquelles fotografies que fan formar part de l’exposició que si recorden va agradar tant a molta gent de Gata el passat cap de setmana.

La foto de hui divendres és la de tres músics gaters dels anys 50 del segle XX. Observeu l’uniforme i la gorra. Sabeu qui són?. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 és Sant Edmundo.

SANT EDMUNDO, rei del Regne Unit, va viure al segle IX. Governà sobre els anglos de l’Est quan sols tenia quinze anys. El van enpressonar els danesos, li van proposar que abandona-se la seua religió a la qual cosa es negà per complet. En consequència, fou assotat i mort a fletxes, l’any 870.

Pel que fa als refranys, en pose hui dissabte dos:

NOVEMBRE VENTÓS, CAP AL LLIT DE DOS EN DOS

NOVEMBRE, BUSCA’T MANTA PER A DESEMBRE

FONT:

www.santopedia.com.



FESTES BANDA SANTA CECÍLIA 2010: Hui passacarrer i sopar de gala

20101120172523-copia-de-dsc08590.jpg

Segon dia de festa dels músics, en honor a la seua patrona Santa Cecília. Hui, dia 20 de novembre, aquest és el programa:

18.30 hores: Cercavila de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos i visita a casa les úniques Cecílies de Gata per felicitar-les, com ja és tradició.

22 hores: Sopar de Gala de la Banda, Restaurant Canor. Hi haurà parlaments i moltes sorpreses per a tots. Servei d’autobús per a tots els músics.

I demà la festa a la patrona...

A la fotografia, un moment del concert del passat diumenge a la Plaça Nova, amb motiu dels actes del 140 aniversari de la banda. Actuant els trombons, trompetes i la percussió.



COM ERA GATA FA...23 anys: 27 de maig de 1987 ( i II )

20101120175125-image0-158.jpg

Conclou ací la sèrie de notícies i fotografies que he publicat sobre la notícia més important a Gata de 1987, la sort del Gordo a Gata. Dos dies després de tocar, el 27 de maig de 1987, dimecres, a COMARCA (periòdic ja desaparegut) es publicaven aquestes dues fotos que hui apareixen de la família lotera i del revol a un dels bars del poble. Alguns titulars de les columnes les reproduisc ací:

- NUMEROSOS VECINOS DE LA LOCALIDAD ACUDIERON A LA ADMINISTRACIÓN DE LOTERÍA PARA VERIFICAR LOS PREMIOS.

- EL MATRIMONIO SIGNES Y SU HIJO, FELIPE, REBOSANTES DE ALEGRÍA POR HABER REPARTIDO 700 MILLONES.

- TODOS LOS BARES DE GATA REGISTRARON UNA GRAN ANIMACIÓN.

- Finalment, EL SORTEO DE LA CRUZ ROJA REPARTIÓ 700 MILLONES DE PESETAS EN GATA DE GORGOS.

Font: Diari COMARCA.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 220 -

20101120180922-copia-de-bandera1-bandjusto1.jpg

Ja estem a la fotografia 220 i és el dia 20. Novembre és el mes de la música, despusdemà és el dia de la santa patrona. La nostra banda ho celebra aquest cap de setmana, com altres bandes de la comarca.

La segona fotografia antiga de músics d’aquest cap de setmana pertany a la sèrie de quatre que s’ha pogut veure a l’exposició dels 140 anys de la banda. Es tracta de la cercavila de la banda per tal d’anar pel padrí de la bandera, anys 60 del segle XX, Justo Signes. Va acompanyat de la seua germana Virgínia i darrere es poden veure algunes cares conegudes com Francisco, sempre tocant el tabalet, o Pepe, sempre amb el bombo. Al fons de la foto es veu la casa de Don Julián, aleshores metge i alcalde. 



SANTS I REFRANYS. Hui dia 21 és la memòria de la Presentació de la Verge.

Es recorda hui la Memòria de la PRESENTACIÓ DE LA VERGE MARIA. Al dia següent de la dedicació de la basílica de Santa María la Nova, construida junt al mur de l’antic temple de Jerusalem, es celebra la dedicació que d’ella mateixa va fer Déu a la futura Mare de Déu, moguda per l’Espírit Sant, gràcia de la qual estava plena la Concepció Immaculada.

Pel que fa al refranyer, dos de la tardor:

LA TARDOR PORTA TRISTOR.

TARDORADA DOLENTA, MILLOR TARDANA QUE PRIMERENCA.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i diverses (refranys).

 

 



HUI DIA 21, DIUMENGE DE TRIAL I MOTOS A GATA

20101121195153-motos.jpg

Encara no dispose dels resultats de la prova de Trial feta hui al llit del riu Gorgos. Els deixe amb algunes imatges que s’han pogut veure pel poble i el riu aquest matí: era dia de trial i de motos. Motorclub Gata ha organitzat una mini-exposició de motos antigues, han pegat una volta pel poble i comarca, mentre els competidors de trial feien de les seues al llit del riu.

A la composició de la imatge es poden veure alguns moments del matí.



EL GORGOS JUVENIL, MÉS LIDER. Ahir guanya a Oliva per 0 a 3.

L’equip del GORGOS JUVENIL està donat la campanada a tot el grup 11é de Tercera Regional Juvenil. Ahir vesprada guanyà per 0 a 3 al Oliva i amb un gran gol de Vicent "Canya". Amb aquest resultat i els altres marcadors que es van donar, la classificació l’encapçala amb 24 punts el Gorgos.

De huit partits jugats els vuit han sigut victòries. Té 45 gols a favor i 8 en contra. Vuit de vuit és un magnífic bagatge per als homes de Jaume Serra, que dissabte a dissabte lluiten per guanyar i donar un gran espectacle de futbol.

El segon és ara el Benirredrà amb 19 punts, a cinc del Gorgos, i amb els mateixos que l’Ondarense, que és tercer. Del quart al sisé estan Villalonga, Xeraco i El Verger.

 



EL primer equip del GORGOS C.F. cau a casa per 0 a 2

20101121200919-copia-de-dsc08670.jpg

No ha sigut la vesprada del GORGOS C.F.. El primer equip ha caigut davant l’Altea B, per 0 a 2. Al descans s’havia arribat a l’empat sense gols. A la segona part han vingut dos errors defensius, despistes dels homes de Javi Espasa, i han sigut dos gols aprofitats per l’Altea, que ha eixit al camp amb homes de molta veterania. El Gorgos ha perdonat les ocasions claríssimes que ha tingut i mala sort ha fet que no marcara cap gol.

El vent feia que fora una vesprada unm poc desagradable per a presenciar el partit al camp municipal de "Les Costeres", però els habituals seguidors han estat ahí, animant al Gorgos. 

La classificació no varia massa. Demà la posaré amb tots els resultats.

A la imatge, un moment del partit d’aquesta vesprada.

 



SOPAR DE GALA DE LA BANDA. SANTA CECÍLIA 2010. ( I )

20101121202122-copia-de-dsc08631.jpg

Anit al restaurant Canor de Teulada vaig estar present, per haver format part del comité organitzador dels actes i exposició del 140 aniversari de la banda, del sopar de gala de la banda Unió Musical de Gata. Molta animación festera entre els músics, que eren els vertaders protagonistes de la festa. Autoritats, invitats, pares dels nous entrants, pares de músiques i músics, amics, i els mateixos músics. Els premis i les sorpreses les van lliurar Jordi Escortell, tot un "showman", i Noelia Sendra.

A la fotografia, la elecció dels musos 2010 Tere i Àngel, junt amb els de l’any passat, Carmen i Jordi. 

 



SOPAR DE GALA DE LA BANDA. SANTA CECÍLIA 2010 ( i II )

20101121203659-copia-de-dsc08638.jpg

Sopar de gala de la banda. Als "novatos" els van posar la "L", com si de l’Autoescola es tractara. A cadascú el seu padrí o padrina li va enganxar la "L" a l’esquena. I tot l’acte conduit per Noelia i Jordi. També li van posar la "L" a la "novata" de la directiva.

Els nous entrants 2010 "novatos", que podeu veure’ls a la fotografia, una vegada penjada la "L" a les seues esquenes, són: d’esquerra a dreta: Marina, Miguel, Alba, Paco, Aitana, Cintia, Liliana i Ana, els vuit nous membres de la banda.



FESTA DE SANTA CECÍLIA 2010. Diumenge 21 de novembre. ( I )

20101121204420-copia-de-dsc08656.jpg

Tota la banda ha volgut a la Plaça Nova fotografiar-se, fer-se la foto de família, davant del pavelló del 140 aniversari, que encara està allí muntat. Era aquest matí, abans de fer la cercavila de la festa.

Hui era la festa de la patrona, SANTA CECÍLIA, encara que el seu dia és demà dia 22, de la qual parlarem també demà al santoral.

A la fotografia, els músics de la banda Unió Musical i els membres de la directiva, davant el pavelló commemoratiu.



FESTA DE SANTA CECÍLIA 2010. Diumenge 21 ( i II ): banda i coral actuen a la missa.

20101121205818-ppstacecilia.jpg

Les festes de la patrona de la música SANTA CECÍLIA 2010 han conclós hui amb els actes tradicionals oficials. A les 10.30 hores ha sigut la cercavila de recollida de les mares i pares dels nous músics. Tots, pares i banda, han anat a la Plaça Nova per tal de fer-se les fotos de família. Després han pujar en passacarrer al Casal de la Música.

Des d’allí i amb la imatge portada pels pares dels nous entrants, han anat a l’església parroquial. Una selecció de la banda, instal·lada en la zona de l’altar del Cor de Jesús, i la coral Serrillars, al seu lloc habitual, han interpretat les peces musicals de la missa solemne. Tots ells han contribuit a engrandir més l’eucaristia, dedicada especialment aquest dia a la patrona, Santa Cecília, la qual cosa ha destacat el rector celebrant En Santiago Bohigues.  

A la composició d’imatges els moments més destacats de la festa.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 221 -

20101121211227-copia-de-bandera1-justo3.jpg

Hui dia 21 és la foto 221 la que porte al blog i tanca aquesta jornada plena d’actes a Gata, tant esportius com musicals, i com s’ha celebrat la festa de Santa Cecília i tenim les fotos del 140 aniversari de la banda pendents, seguisc amb la sèrie.

La foto de hui descobrix moltes coses. Primer, és el passacarrer posterior a la bendició de la bandera de la música, als anys 60 del segle XX. Segon, es pot veure perfectament com feia el carrer Doctor Gómez Ferrer a Ca Pepito, el racó cap al "carrer Piló" que li deien a l’estret que comunicava amb la Plaça i tercer, la comitiva estava formada per els padrins, que eren Tonica Soler i Justo Signes -a la foto Tonica porta la bandera-, les autoritats i la banda.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 és Santa Cecília, patrona dels músics.

20101122153030-copia-de-dsc08662.jpg

Hui 22 de novembre és la festivitat de SANTA CECÍLIA, la patrona dels músics, poetes i cecs. També ho és, clar està, de tots els grups i associacions musicals del nostre poble. De la BANDA UNIÓ MUSICAL com a grup més nombrós; de la "Bandeta" (Agrupació Juvenil), del cor de xiquets, de l’Escola de música; del COR SERRILLARS; del COR D’AMICS DEL TERCER MÓN, dels grups de rock que tenim al poble, com són "A Kuadros" i altres. De tots ells és la patrona Santa Cecília, santa romana que va viure el primer any d.C. Va morir màrtir i verge. Fou una noble romana, convertida al cristianisme, que fou martiritzada per la seu.

Pel que fa al refranyer, en pose un castellà, per a què rime bé:
MANTA EN LA CAMA Y ABRIGO, GUARDATE QUE NOVIEMBRE ES FRÍO.

A la imatge, els pares dels nous entrants a la banda portant la imatge ahir diumenge de la patrona, SANTA CECÍLIA, a la qual hui es festeja pel calendari.

FONTS:
www.santopedia.com (santoral) i www.rinconsolidario.org (refrany).



EL GORGOS GRAN cau a la vuitena posició

20101122211023-copia-de-dsc08671.jpg

Va perdre a casa per 0 a 2, front l’Altea B

De la sisena a la vuitena posició. Dos lloc li han costat al GORGOS C.F. al perdre per 0 a 2 front a l’Altea B en casa. La golejada de la jornada: Relleu-4, Benitatxell-2. És líder amb 24 punts el Finestrat. Amb 23 és segon el veí Mediterráneo Xàbia. Amb 21 el Ciutat de Benidorm és tercer. És quart l’Altea B amb 20 punts. Amb 19 és cinqué l’Atlètic Callosa. Sisé és un altre veí, l’Sporting Benissa amb 16 punts, i compartixen puntuació el Calp B i el Gorgos amb 15 punts.

A l’altra jornada esperem tinga més sort.

A la imatge, un moment del partit jugat diumenge al camp municipal de "Les Costeres".



CREAMA GATA: Curs de prevenció de riscos laborals

20101122212911-riscoslaborals.jpg

El passat divendres es va clausurar el curs de prevenció de riscos laborals que, coordinat per Creama Gata, va impartir la fundació Afies a autónoms i desocupats. En total, van participar 15 alumnes en el cicle de formació en la especialitat d’obra que es va impartir del 8 al 19 de novembre.

Informació i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



ANTONI J. SIGNES PASTOR deixa la presidència de la banda.

20101122213700-copia-de-dsc08612.jpg

Al llarg de dos anys el músic Antoni J. Signes Pastor ha exercit de president de la banda Unió Musical de Gata. Ha arribat el torn del relleu i així ho manifestà Signes al sopar de gala, on va parlar del seu acomiadament per raons de feina a l’estranger, que feien incompatible el càrrec.
Ara, de moment, el vice-president Vicent Signes "Canya" es de supondre assumirà les tasques "en funcions" mentre no es facen votacions i siga elegit el nou president.
La banda Unió Musical -com s’ha repassat a l’exposició dels seus 140 anys- té presidents oficials des de Alberto Fornés "Barrera", als anys 70. A Fornés li continuà Alfredo Escortell, Vicent Torres "Vaivé", José Monfort "Parrí" i ara Antoni J. Signes.

A la fotografia, el president en primer pla, al sopar de gala de Santa Cecília 2010, que tingué lloc dissabte per la nit.



IMATGES CURIOSES: els músics de la banda, de disfresses ( I )

20101123144020-disfresses2.jpg

Els coneixen?. He rescatat d’Internet aquesta fotografia i la que posaré demà. Els músics van celebrar a Santa Cecília en actes seriosos i actes humorístics. Aquest és dels segons. Al sopar de gala es van donar els premis de disfresses de la nit d’abans. La fotografia correspon al segon premi de disfresses, que per sorteig es va endur el grup de la percussió, vestits d’animadores. El primer premi la ser per als trombons, que es van disfressar de botelles.

La festa es va desenvolupar al Casal de la Música i al seu escenari.

Si lligen, que diu a l’esquena de tots?. Pues això, "Percussió". Ja saben, aquest fou el segon premi. Una imatge curiosa.

Foto: Internet, Gata Santa Cecília 2010.



COM ERA GATA...fa 23 anys: dies 29 i 30 de maig de 1987

20101122230422-image0-161.jpg

Una vegada acabats els articles del "Gordo" de Gata de 1987, continue amb les notícies que es van publicar els dies 29 i 30 de maig.

29 de maig de 1987, INFORMACIÓN:

Tres notícies: EL CONSELLER SOLER, EN DENIA. EL VERTEDERO DE "LA JARA" SERÁ TRASLADADO A "LA GARGANTA".

CONDUCTORA DE CICLOMOTOR HERIDA GRAVE. "cerca de Gata de Gorgos".

GATA DE GORGOS. CENTRO TERCERA EDAD. MITIN PSOE.

30 de maig de 1987, CANFALI i INFORMACIÓN:

Al CANFALI MARINA ALTA es publicava: NUEVO DEPÓSITO DE AGUA POTABLE PARA GATA.  Les dues fotografies que ixen al blog es publicaven en aquesta notícia. Si recordeu ja van ser notícia fa uns mesos en aquest mateig blog, com a Fotografies antigues. Hui torne a reproduir-les, en aquest cas en blan i negre.

A INFORMACIÓN es llegia, sobre la campanya electoral: GATA DE GORGOS: EL PSOE, EN LA SANIDAD.

Una altra notícia per a la història de Gata:

A maig de 1987 es va inaugurar el depòsit número 2 d’aigües potables, ubicat a "les Boleries". 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 222 -

20101122231449-copia-de-image0-29.jpg

Passades les festes de Santa Cecília, aparquem per anar i fins la Setmana de la Música, que serà entre la primera i segona setmana de desembre, les fotografies "musicals".

La fotografia de hui, de número curiós 222, que serien els tres patets en termes del joc de la loteria, tracta sobre un costum que ja no és massa usual, si no és per a passeig. Abans era el transport del dia a dia: anar en carro tota la família. Ací vegem a la família de Juanito "Pastelero" i amigues, totes cap a la caseta. Juanito és el que porta el matxo. Eren els inicis i fins la mitjania dels anys 60.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Santa Lucrècia

SANTA LUCRÈCIA era una santa màrtir extremenya, de Mèrida, que vixqué al segle II i va morir l’any 306. Sigué màrtir a la persecució duta a terme per Diocleciano.
Era molt venerada a la ciutat de Mèrida, on tenia una basílica dedicada.
No s’ha identificat a la ciutat de Mèrida l’església de la santa. Es possible que estiguera al recinte de la alcaçaba àrab.

Pel que fa al refranyer en pose un altre de novembre, més al que li resten
sols vuit dies amb hui:
A FINALS DE NOVEMBRE, ARREPLEGARÀS L’OLIVA SEMPRE.

FONTS:
www.santopedia.com i http://catablocs.cat.



VÍCTOR PALOMARES, campió del VIII Trial de Gata

20101123152937-copia-de-trial10.jpg

El pilot Victor Palomares es va adjudicar despusahir diumenge el VIII Trial de Gata , prova puntuable per al Campionat Territorial de la Federació de Motociclisme de la Comunitat Valenciana.  En segon  lloc de la categoria Senior A va quedar Héctor Escorihuela. En la categoria Senior B, els primers classificats van ser David Oliver, Salvador Aguado i Emmanuel Reyes. A més a més, a la prova va participar els jove local Juan M. Castillo que va acabar en la 5a posició en la categoria Senior C.

Un total de 42 pilots van participar a la prova que transcorria principalment pel llit sec del riu Gorgos i estava composada per deu proves amb dos possibilitats per superar-les. El VIII Trial de Gata de Gorgos va estar organitzat pel Motor Club Gata amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports .

El Motor Club Gata va aprofitar la jornada per celebrar el 5é aniversari del club amb una matinal motera, en la qual també hi hagué una exhibició de motos antigues al final del carrer Cuesta del Grup Escolar, un esmorzar de germanor i una volta pels pobles de la comarca i pels carrers de Gata.

Informació i fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. Podeu veure com a la foto estan pujant per un lloc difícil del recorregut.

 



COM ERA GATA...fa 23 anys: 1 i 2 de juny de 1987.

Els diaris de la comarca parlaven de les eleccions municipals i del Gorgos. També hi havia una notícia cultural, una de societat, una municipal i una esportiva.

1 de juny de 1987, INFORMACIÓN:

GATA DE GORGOS. EL SPOE INSISTIÓ EN LA NECESIDAD DE UN SERVICIO DE AYUDA AL ANCIANO.

El mateix dia eixia el diari mensual, ja desaparegut "LA VEU DE LA MARINA". Hi havia notícies de Gata:

CAMPANYA CULTURAL JOVENIL. CONCIERTO CON EL INSALUD. "VUELVE EL GRUPO ESPEÓLOGO GATENSE".

2 de juny de 1987, INFORMACIÓN:

Notícia de les eleccions: GATA DE GORGOS: UPV, CONTRA EL PRESUPUESTO MUNICIPAL.

Notícia municipal: NUEVO DEPÓSITO DE AGUA POTABLE.

Dos notícies sobre el Gorgos: 1ªREGIONAL SUR. EL GORGOS PERDIÓ LA PERMANENCIA EN TRES MINUTOS. LA ÚLTIMA JORNADA CON RESULTADOS EXTRAÑÍSIMOS, CONDENÓ AL GORGOS.

 



IMATGES CURIOSES: els músics de la banda, de disfresses ( i II )

20101123220138-copia-de-disfresses1.jpg

Si ahir portava al blog algunos músics de la banda disfressats, hui són els i les clarinetistes els protagonistes. I de què anaven vestits?. De tot un poc, xiques i xics ye-yé. Colorit, això sí. Com vegeu també es van disfressar i al mateix escenari. A què tots els què heu sigut músics del poble, en un moment o altre també heu fet aquestes sessions humorístiques?.

Foto de Internet, sobre la banda a les festes de Santa Cecília.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 223 -

20101123221044-copia-de-image0-53.jpg

Es tanca la jornada hui amb una fotografia d’època. El ball a la Plaça un dia de festes. Pepica i Miguel i el mantó de Manila imprescindible. I a ballar pas-dobles. Eren aquells temps...De fons, vegem el nom del conjunto que seria o "Taga" o un altre...



SANTS I REFRANYS: Hui dia 24 és la festa de les santes María i Flora de Còrdoba.

Les verges i màrtirs de Còrdoba MARÍA i FLORA són festejades hui dia 24 de novembre. El segle IX, amb motiu de la persecució dels musulmans, les dues foren empressonades amb alre sant, Eulogio, i després van ser passades a espada.

Pel que fa al refranyer, hui en porte un:
PEL NOVEMBRE, CAVA I SEMBRA.
FONTS:
www.santopedia.com i huubs.imente.com.
 


GATA AL B.O.P.: Contracte obres Wimax (Telecomunicació)

L´assumpte que hui es publica al BOP (24 de novembre, dimecres) és la
notificació de la resolució del contracte per a l’execució de les obres
Wimax a Wisernet Thecnology S.L.. Havent estat tornada pel servei de correus, la resolució, es procedix a notificar als interessats: Resolució contracte.

La Junta de Govern Local, en sessió de 19 de febrer de 2010, acordà
iniciar les obres relatives a Wimax, mitjançant el procediment del contracte menor, amb el contractiste Wisernet Thecnology S.L., per un import de 38.560 euros i 6.169,60 euros de IVA, i aprovar la despesa corresponent a l’adjudicació de l’execució de l’obra amb càrrec a la financiació atribuïda pel Fons Estatal d’Inversió Local.
S’iniciaren les obres el 13-04-2009, amb un termini d’execució de tres mesos. Vist que amb data 26 de febrer de 2010 la Junta de Govern Local, a la vista de l’informe del Tècnic Municipal, acordà aprovar la certificació final parcial per import de 31.310,72 euros (IVA inclós). A la seua virtut la Junta de Govern Local adoptà, per unanimitat, els següents acords:

Primer: resoldre el contracte per a l’execució d’obres de Wimax, contractat amb la mercantil... per no haver complit l’objecte del contracte amb allò que fa referent a lliurament de llicèncias per a operar de la CMNT, targetes receptores de la senyal Wimax, no lliurament del projecte de telecomunicacions per a explotar la red.


Segon: sol·licitar dels serveis tècnics municipals informe sobre els possibles danys i perjuicis irrogats al servei públic per aquest incompliment.


Tercer: notificar-ho als interessats.

Extracte del B.O.P. Alacant de hui, 24-11-2010.



GATERS DESTACATS: el Pare Mulet portà el Crist a Gata (1762).

20101124144515-copia-de-cristoantic.jpg

Reprenc la sèrie de gaters destacats en un religiós important per al poble de Gata, que vixqué entre els segles XVII i XVIII. Fou el PARE ANTONI VICENT MULET MONFORT. Ell portà la imatge del Santíssim Crist del Calvari, que tant veneren els gaters.

Naixqué  el Pare Vicent el 2 de desembre de 1691, per tant dins d’uns dies s’acompliran 321 anys. Fou Beneficiat de la catedral de València. Després passà a Dénia. Va morir a aquesta ciutat el 22 de novembre de 1770, als 79 anys. Fill ilustre de Gata, perquè donà al poble la imatge del Crist del Calvari, segons reflexava el Llibre de Visites Pastorals. Impulsà la construcció de l´ermita per a “cobijar” la imatge del patró (la capella es construí des de la Quaresma de 1762 a 1770, durant vui anys). Ell mateix pujà la imatge i la col·locà al camarí de l´ermita en 1764. El Pare Mulet tenia aleshores 73 anys. L´ermita del Crist fou beneïda el 12 de febrer de 1770, acabades les obres i sent el mateix any que va morir. Els veïns de Gata li dedicaren un carrer a la seua memòria.

La parròquia impulsarà dins de poc, formant-se una comissió parròquia-ajuntament-confraria, els actes del 250 aniversari de la construcció de l’ermita, que es compliran a la Quaresma de 2012.

Dades històriques: Relació de religiosos i preveres de la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata. Arxiu parroquial.

A la imatge, el Crist del Calvari amb la seua "hornacina", tal com estava abans de la guerra civil, entre els segles XVIII i XX, fins 1936.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 2 i 3 de maig de 1987.

Com ahir no vaig acabar de publicar els articles que eixien el dia 2 de maig d’aquell any 1987, ara complete:

2 de maig de 1987, dimarts, CANFALI MARINA ALTA:

Sobre eleccions: ELECCIONES MUNICIPALES EN GATA. LOS TRES PARTIDOS ANTE LOS GATEROS.

Hi havia una altra notícia: LA COMISIÓN DE FIESTAS TENDRÁ SUBCOMISIONES.

3 de maig de 1987, INFORMACIÓN i COMARCA.

A INFORMACIÓN es publicava sobre eleccions: GATA: IU-UPV INSISTE EN UN PROGRAMA ECOLÓGICO.

A COMARCA: DIFICULTADES PARA LAS CONSTRUCCIONES RURALES EN GATA. També: BALANCE ECONÓMICO DE LA CAMPAÑA DE REYES. També: TAMBIÉN EL POLIDEPORTIVO HIZO BALANCE.

Al mateix diari: COMISIÓN DE FIESTAS DE GATA.

Altra notícia: EL AYUNTAMIENTO INSTALA UN VERTEDERO A 2 KILÓMETROS DE GATA. (Es referia a l’ajuntament de Dénia)

I es publicitava una revista-diari ja desparegut: "LA VEU DE LA MARINA", NUEVA REVISTA MENSUAL EN LA COMARCA. Va durar poc temps.

Ja tenim algunes dades per a la història de Gata:

La comissió de festes  de 1987 la van formar 17 homes i 19 dones. Es formà en subcomissions i tenia dos secretàries: Vicenta Mulet Ferrer i Elena Ferrer Prats i un tresorer, José Pedro Mulet.  

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 224 -

20101124215145-copia-de-image0-22.jpg

La secció de fotografies antigues tanca quasi sempre la jornada al blog. Hui dia 24 és ja la 224 foto del record de Gata. Es tracta de la zona del Tossalet Calvari abans de ser urbanitzada. Podem veure els camins i les casetes de pedra, que contrasten amb les cases d’ara i les casetes molt ben arreglades, que hi ha a la part de dalt d’aquest carrers que formen com un circuit elevat. La pedra era l’element clau de les casetes i dels màrgens, com es pot apreciar.

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 25 és Santa Caterina, patrona titular de l'església de la veïna Teulada.

20101125201553-catalina22.jpg

SANTA CATERINA D’ALEXANDRIA fou verge i màrtir. A Teulada, aquest cap de setmana, es fan festes i processó el diumenge, en honor a la santa, donat que és la santa titular de la parròquia.
Segons conta la tradició, estava dotada tant d’agut ingeni i saviesa com
de fortaleça d’ànim. El seu cos es venera piadosament en el cèlebre monestir del mont Sinaí.
Es presenta com una jove d’extremada bellesa i major inteligència.
Pertanyeria a una família noble resident a Alexandria. La seua vida està
enmarcada en el segle IV. Enfrontada amb els savis de l’imperi, apareix
com a guanyadora a la palestra de la raó i vençuda per la força de les
armes en el martiri de roda amb cutxilles i l’espasa.

A la fotografia, imatge venerada a Teulada, com a "cap d’altar". Gabinet de premsa, Ajuntament de Teulada.

Pel que fa al refranyer n’hi ha dos castellans per a hui dijous i nomenant
a la santa:
POR SANTA CATALINA, DEL TRIGO QUE NO SEMBRASTE HAZ HARINA.
POR SANTA CATALINA, MATA LA COCHINA.

FONTS:

www.santopedia.com i variats.

 



EL GORGOS JUVENIL jugarà dissabte a les 19 hores a casa

El primer equip del GORGOS C.F. ho farà també dissabte 27, a les 17.30 hores a Ondara.

El GORGOS C.F. JUVENIL, líder destacat del grup 11é de Tercera Regional, juga dissabte dia 27 a les 19 hores. El canvi d’horari ve motivat pels partits de la cantera que es jugaran abans del Gorgos. El camp municipal de "Les Costeres" acollirà tres partits dissabte per la vesprada. El blog seguirà molt atentament el partit del juvenil i podran tots vostés veure a partir de dissabte nit la fotografia dels líders absoluts, entrenats per Jaume Serra.

El partit el disputaran front al U.D. Ciutat de Cullera. Dels altres partit, destacar el de màxima rivalitat comarcal entre El Verger i Pedreguer. El segon classificat, Ondarense, té una difícil eixida a Albalat de la Ribera.

Pel que respecta al primer equip del GORGOS C.F., els homes de Javi Espasa jugaran a Ondara també dissabte dia 27 a les 17.30 hores. El local serà el C.D. Teulada, ja que el seu camp està en obres, i el Gorgos serà el visitant.



COM ERA GATA FA...23 anys: 4 i 5 de juny de 1987

El diari INFORMACIÓN seguia publicant els articles de les eleccions municipals:

4 de juny de 1987:

GATA DE GORGOS: AP RECORRE LOS BARRIOS.

5 de juny de 1987:

GATA: EL PSOE, POR LA TRANSPARENCIA ECONÓMICA.



GATERS FORA: ANTONI J. SIGNES PASTOR, INVESTIGADOR EN L'ALIMENTACIÓ

20101125225202-tonipresipp.jpg

El "Gater destacat" de hui dijous és jove. Ha estudiat i els seus fruits s’han vists compensats amb la tasca d’investigador que fa, principalment, fora Espanya, a Anglaterra. Però saben què...?. Aquest jove gater també és músic de la banda Unió Musical de Gata i quan està al poble és un més de l’agrupació musical, la centenària banda. Els seus músics i junta el van fer president, càrrec que ha exercit durant dos anys. Fa uns dies Toni, com al coneixen els seus companys, ja era notícia en aquest mateix blog, per l’acomiadament de la presidència de la banda, que va fer públic al sopar de gala de Santa Cecília 2010, dissabte passat.

Però ara ve al blog per la seua qualitat professional. I qui millor per a recordar el que és, que fa i com treballa, que ell mateix. Al dir-li la possibilitat de ser "gater destacat", ell mateixa va preparar el text que reproduïsc a continuació i que m’ha fet aplegar des de les Illes Britàniques, al qual li ho agraïsc molt sincerament.

En primer lloc vull agrair a Miguel Vives per convidar-me a escriure sobre la meva carrera professional en aquest apartat de “Gaters Destacats”.

El meu nom és ANTONI J. SIGNES PASTOR i sóc nascut a Gata l´any 1981. De la meva formació acadèmica destacaria la titulació de Enginyer Técnic Agrícola per la Universitat Politècnica de València i la titulació de Llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat Miguel Hernández (UMH) amb la que vaig ser guardonat amb el premi extraordinari. A més en maig de 2010 vaig aconseguir el títol de doctor europeu per la UMH amb la qualificació de "cum laudem" per unanimitat.

L´any 2004 vaig començar la meva carrera com a investigador en l´àmbit de la seguretat alimentaria. El projecte TIPOT (http://www.qub.ac.uk/sites/TiPOT/ )va ser el meu punt de partida. Aquest projecte i la seva prolongació (http://www.insituarsenic.org/ ) ha millorat la qualitat de l´aigua a Bengala Occidental, India, on milions de persones moren cada any per l´exposició crònica a nivells elevats d´arsènic, un metal·loide carcinogènic. El grup de Qualitat i Seguretat Alimentaria de la UMH (http://tecnoagro.umh.es/caseal.htm ), del que forme part, va participar en aquest projecte i ha aconseguit reduir significativament la ingesta diària d´arsenic a través dels aliments.

L´any 2009 vaig ser contractat per la Universitat De Montfort (http://www.dmu.ac.uk/ ) a Anglaterra per tal de treballar en el projecte AquaTRAIN (http://www.aquatrain.eu/ ). Aquest projecte ha estudiat el comportament d´elements tòxics en el sòl i aigua, la seva translocació a la cadena alimentaria i l´exposició en varies zones del territori europeu. Com a resultat del treball investigador he publicat més de 20 articles, la majoria en revistes d´àmbit internacionals, participat en més de 20 congressos internacionals per tot arreu del món i gaudit d´estances curtes (3 mesos) en centres d´investigació de renom fora del territori espanyol.

A més del meu treball com a investigador estic molt orgullós d’haver segut president de la banda Unió Musical de Gata durant dos any (2008-2010). Gracies a la música de banda, el contacte amb el musics i directius d´aquesta agrupació musical sempre he portat una part de Gata amb mi allà on he estat.

Per acabar sols voldria convidar a tots els Gaters amb una carrera professional d`interès a contribuir en aquesta iniciativa de "Gaters Destacats" iniciada pel cronista oficial de la nostra població.  

Al muntatge fotogràfic que us he preparat es pot veure a Antoni J. Signes Pastor en les tres seues facetes: com a president de la banda, de la qual ja s’acomiada en aquestos dies; com a músic al concert commemoratiu i com a investigador al laboratori.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 225 -

20101125232350-copia-de-image0-22.jpg

Acabe la jornada de hui dijous amb una foto de la meua família. El meu oncle Francisco, germà de mon pare, quan era jovenet el van fotografiar per a la posterioritat amb aquesta gossa tan dòcil i caçadora que tenien ell i mon pare. Està a la caseta dels meus avis amb el típic barret al cap i la indumentària d’un caçador, més aficcionat que altra cosa. Amb la seua fatxa i tot i les botes de camp. Al fons es veuen les casetes dels "Cuadros" i la part del Montgó que toca a Jesús Pobre. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 26 és Sant Silvestre, Sant Leonardo i Sant Conrado.

SAN SILVESTRE fou un sant italià que va viure al segle XIII. Abat i anacoreta. A la vista de la sepultura oberta d’un amc, mort poc abans,
s’amaga dels homes, i al desert, junt al mont Fano, posà les bases de la
Congregació dels Silvestrins, sota la Regla de Sant Benito.
 
SANT LEONARDO també fou italià (segles XVII i XVIII ). Religiós de l’Orde
de Frares Menors (Franciscans) i prevere. A Roma, en el convent de Sant
Bonaventura, dedicà la vida a la predicació, a l’edició de llibres de pietat i a les missions per la regió.

SANT CONRADO era sant alemany del segle X. Fou bisbe. A Constanza, de
Suabia, a Germania, va fer generosa providència dels seus béns a favor de
l’Església i dels pobres.

Pel que fa als refranys, en pose dos valencians hui, un del novembre i
l’altre del desembre que ja s’acosta:

NOVEMBRE CALENT, MAIG GELAT.
QUI DESEMBRE ACABARÀ, L’ANY NOU VEURÀ.

FONTS:

www.santopedia.com i variades (refranyer).



COM ERA GATA FA...23 anys: 6 a 8 de juny de 1987.

20101126150309-image1.jpg

La notícia era l’ordenació sacerdotal d’un fill de Gata, l’amic Vicent Espasa Reduán. Seguia el tema electoral en marxa.

A EL POBLE, periòdic mensual ja desaparegut, s’anunciava: GATA. PRIMERA MISA.

6 de juny de 1987, INFORMACIÓN:

HOY SERÁ ORDENADO SACERDOTE VICENTE ESPASA.

7 de juny de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

RELACIÓN DE SECCIONES, MESAS ELECTORALES DE CADA MUNICIPIO. A Gata eren cinc taules.

8 de juny de 1987, COMARCA:

GRUPO ESPELEOLÓGICO GATENSE: LA META, PERÚ 88.

Ja tenim algunes notes per a la història:

D’eleccions 87: Recorde on votaven els gaters. A Calvo Sotelo, 62; a Avda. La Paz, 10; a Duquesa Almodóvar, 5 (ajuntament); a José Antonio, 50, i a Biserot, 3.

Del rector Vicent Espasa: Nascut a Gata l’any 1961. Va cursar els estudis a Oliva i a València. El 28 d’octubre de 1987 fou ordenat diàcon; el 6 de juny del mateix any, l’arquebisbe Dr. En Miguel Roca Cabanellas, l’ordenà prevere, i al dia següent, 7 de juny, a les 19 hores, va cantar la seua primera missa solemne.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 226 -

20101126151704-copia-de-bandaescalaleopoldo.jpg

Prompte arriba hui l’article de les fotografies antigues. De quan en quan aniré posant alguna fotografia antiga o més recent en el temps, però ja en anys, de l’exposició de la música, dels 140 anys de la banda de Gata. Aquesta de hui, la 226, és una d’elles. Finals dels 70 i principis del 80 del segle XX, altres escales d’escola. Leopoldo Vidal Estrems era el mestre. Observen d’abanderat a Francisco Caselles. Hui la filla és música. Observen moltes caretes que ja no estan a la banda o molts que ja no estan entre nosaltres...

Però la foto té la seua història perquè té al centre dalt la primera xica que va entrar a la banda...i sols n’hi havia una, a diferència de l’actualitat que n’hi ha moltes. Es tractava de Consuelo Martí Costa. Per tant això aquesta fotografia adquirix importància.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 27 de novembre és Sant Facundo, Màxim, Primitivo i Valerià.

Són sants que ens sonen molt, però que desconeguem. Tenim a Gata algun Primitivo, del qual ha quedat la família, i Valeriano.

SANT FACUNDO era un màrtir gallec.

SANT MÀXIM era francés, abat del monestir de Lérins i bisbe de l’església de Riez. Segle V.

SANT PRIMITIVO també fou gallec. Junt a sant Màxim eren màrtirs del segle IV a Espanya.

Finalment, SANT VALERIÀ era un sant italià del segle IV. Bisbe de la regió de Aquileya, Venècia. Front als arrians defensà la fe ortodoxa.

Pel que fa als refranys en pose hui un del mes:

NOVEMBRE ÉS MES DE CASTANYES, NOUS, OLIVES I CREÏLLES.

FONTS:

www.santopedia.com i http://vila-real.info.

 



GORGOS C.F. JUVENIL: golejada del líder sota la pluja (10-0).

20101127224810-copia-de-dsc08675.jpg

Com els anunciava fa dos dies, el GORGOS C.F. JUVENIL ja té la seua foto oficial per al blog i s’ho mereixen. Hui, sota una continuada pluja ha tornat a golejar. Total ha fet 10 gols al Ciutat de Cullera. Ahi és res.

Però, si observen, la foto no està feta al camp. He preferit fer-la als vestidors, degut a l’aigua que caia sobre el camp.

Parlaré del partit a l’altre article amb un muntatge fotogràfic de moments del partit.



LÍDERS ABSOLUTS: GORGOS, 10. CIUTAT DE CULLERA, 0.

20101127231531-gorgosjuvenil.jpg

El primer equip del GORGOS ha empatat a un gol a Ondara, contra el C.D. Teulada.

Sota la pluja, com deia a l’article anterior el GORGOS JUVENIL ha golejat i de quina manera. Deu gols ha fet al Ciutat de Cullera. Els xicons de Jaume Serra han demostrat que també saben golejar amb pluja. quatre gols a la mitja part i sis a la segona part. Com a curiositat, una xica àrbitre, que ha pitat un partit molt bé i sense cap complicació.

Cal destacar el bon drenatge que ha presentat el nou camp municipal de "Les Costeres" a la primera prova de foc que ha tingut la gespa artificial del camp. 

Tots els jugadors juvenils han ratllat a molt bona altura i el resultat i el partit ha permés tots els canvis i provar a nous joves futbolistes. I continuen sent líders en solitari. A aquestes hores ja es coneixen quasi tots els resultats...

Així està la classificació dels juvenils:

Líder destacat el GORGOS amb 27 punts, set punts per dalt del segon, el Villalonga que aquesta vesprada li ha fet set gols al Daimús. Tres equips li seguixen a la classificació amb 19 punts: Benirredrà, Ondarense -amb un partit menys a saber- i Xeraco.

Els gols també són molt importants. El Gorgos, de nou partits nou guanyats, té al seu compte 55 gols a favor per sols 8 en contra. És, per suposat, el màxim golejador.

Al muntatge fotogràfic alguns moments del partit. Es pot veure la pluja i l'esforç dels jugadors. Protagonistes com José "Carrete", Molines, David, el preparador Jaume Serra i Vicent "Canya", entre ells.

I parlem de l’ equip gran, el primer equip del GORGOS C.F. També sota la pluja a Ondara, perquè a Teulada estan sense camp per les obres, han jugat el partit aquesta vesprada: 1-1 ha estat el resultat: C.D. TEULADA-1. GORGOS C.F.-1. L’equip de Javi Espasa no vol baixar la guàrdia i seguix lluitant per estar de mitat taula cap amunt...

I els menuts, Cadets i infantils, han jugat contra Poble Nou de Benitatxell. I han guanyat. Jugaven abans que el Gorgos juvenil...

 



EL JUNIOR M.D. DE GATA CONCLOU HUI ELS ACTES DEL 40 ANIVERSARI

20101127233823-juniors.jpg

Amb un sopar de germanor conclouen hui dissabte els actes del 40 aniversari de la creació a Gata del Moviment Júnior, primer com a grup d’acció catòlica de joventut i després com a moviment diocesà. Els actuals formadors, monitors o instructors, com es vulga dir, van convidar a tots els que van formar part al llarg d’aquestes quatre dècades com a instructors -que es deia abans- a la missa solemne. També als rectors conciliaris que van estar al càrrec del Júnior en aquest temps. Hui s’ha festejat a sant Mauro, patró dels Júniors i s’ha donat per conclós el 40 aniversari, que es va fundar a Gata quan estava de rector titular En Manuel Frasés Pérez i de rector vicari En Ignacio González Llopis.   



COM ERA GATA...fa 23 anys: 9 a 11 de juny de 1987

Les eleccions municipals eren la notícia destacada.

11 de juny de 1987, INFORMACIÓN:

AP VOLVIÓ A GANAR. Amb el resultat eixien set regidors del PP. Els sis restants eixien entre UPV-IU i PSOE.

Deixen aquelles eleccions municipals de 1987, per a la història:

7 de juny de 1987: votacions a les eleccions municipals. Gata té 3.932. Voten: 82,07 %. Resultats: AP: 1.687 vots (52,85 %, 7 regidors); UPV-IU 774 vots (24,25 %, 3 regidors). PSOE: 699 vots (21,90 %, 3 regidors). 

 



TORNEN LES PLUGES A GATA: 10 litres aquesta vesprada i nit.

A mitja vesprada ha començat a ploure i a mesura que avançava cap a la nit la jornada plovia a vegades amb prou intensitat. Tornen les pluges a Gata. L’estació metereològica de l’Ajuntament havia recollit, a deu minuts de la mitjanit 10,4 litres per metre quadrat. A la comarca, Pedreguer n’ha mesurat 18 i Teulada, 16 litres.

Hem pogut comprovar la pluja als partits que al llarg de la vesprada s’han jugat al camp municipal de futbol "Les Costeres". La gespa artificial ha fet que el camp drenara perfectament i no s’ha suspés cap partit, com abans es feia al camp de "Les Sorts".

El Gorgos gran a Ondara també ha patit la pluja que caia al poble veí a la vesprada.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 227 -

20101128000718-copia-de-image0-12.jpg

La fotografia de hui dissabte 27, quan travessem ja cap al diumenge, és d’un acte fet al cine La Paz, anys 50 del segle XX. Per la gran quantitat de rectors devia ser religiós i d’acció Catòlica, com es pot comprovar amb les banderes. A la dreta de la imatge, el quadre de l’arquebisbe. Al centre es pot veure a l’alcalde Vicente Mulet "Paresant" i el seu germà Bernardo, amb braçalet negre es pot veure just davant la bandera. La taula està presidida per una creu. Autèntica foto d’època.



SANTS I REFRANYS: Hui diumenge 28 és Sant Esteban. Comença l'Advent

Hui és la festa de SANT ESTEBAN. Comença el temps d’Advent. Estem a menys d’un mes dels Nadals.

Sant Esteba el Jove era turc de Constantinopla. Del segle VIII fou monjo i màrtir. En temps de l’emperador Constantí, per donar culte a les imatges sagrades fou atormentat amb variats suplicis i confirmà la veritat catòlica amb el derramament de la seua sang.

Pel que fa al refranyer, el temps d’Advent en porta. Ací us en deixe dos:

LA NEU PER L’ADVENT, TÉ LLARGA LA DENT

PER L’ADVENT, POSA’T AL SOL I GUARDA’T DEL VENT

PER LA MARE DE DÉU DE L’ADVENT, NAPS I COLS, TOT BEN CALENT

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i variades (refranyer de l’Advent).



GATERS DESTACATS: Joan Baptiste Servera i Signes, bisbe del segle XVIII ( Capítol I )

20101128144733-bisbeservera.jpg

La sèrie de gaters destacats combinarà gaters d’altres èpoques amb gaters joves, nous, d’ara. El gater destacat de hui vixqué al segle XVIII i és un dels religiosos fills de Gata més importants, per tots els càrrecs que va tindre i tota la seua biografia, tan extensa. Per això, es dividix en més d’un article.

Joan Baptista Servera i Signes fou un dels fills il·lustres de Gata, junt al Pare Antoni Vicente Mulet, el qual ja va ser "gater destacat" fa uns dies al blog. Gata dedicà un carrer al Bisbe Servera, sent alcalde En Maties Monfort Mulet. El consistori municipal acordà el dia 13 de febrer de 1916 que “las calles de la Manga y además la parte de la calle Andrades, fueran sustituidas por los nombres de OBISPO CERVERA y Padre Mulet". 

Naixqué a Gata "casualmente", com indica l’historiador d’Orba Francisco J. Caravaca Dasí, el dia 12 de juliol de 1707. En el llibre segon de Batejos del’Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, fulla 183, es trobava inclosa la seua partida de bateig, en els següents termes:

“En tretze de Juliol del an 1707. yo Fray Guillem Gisbert, premere Religioso Agustino de llicentia Parroqui bategi conforme ritual de la Sta. Mare Iglesia Católica Romana a un fill de Juan Servera i de Anna Signes conyuges posarinli noms Juan Batiste, Abdón y Senén, foren padrins Juan Signes y Laura Signes, naturals del lloc de Gata. Naixué en dia de dimats a 12 del dit mes i an, y per la veritat o firme de la meua ma”.

Seguint a l’escriptor orber Caravava, ell comenta: "pasó después a residir, hasa su ingreso en la orden franciscana, en Orba, donde además vieron la luz sus nueve hermanos".

“Si algo hay que admirar en este prelado –seguix dient Caravaca- es su fidelidad para con los principios de la orden. Con ser el primogénito de una familia acomodada, renunció a los bienes materiales para ceñir el hábito franciscano a imitación del Santo Fundador”.

Franciscà dels Descalços (franciscans reformats per Sant Pere d’Alcàntara). Prengué els hàbits en 1722, fent el noviciat al convent de Sant Joan de Ribera de València (després, Estació d’Aragó). Professà (va fer els seus vots religiosos) molt jove, el dia 26 de juny de 1723. Fou superior d’Almansa i de València.

Fou destinat a Roma. Estigué 9 anys seguits i es guany l’apreci i distinció dels papes Benedicte XIV i Clement XIII. Passà a Mantua al capítol general de tota l’Orde...

( Continuarà al capítol II )



COM ERA GATA FA...23 anys: 13 a 19 de juny de 1987.

Es preparaven les festes de la Font del Riu al poble i es perfilava ja la composició del Consistori, després de les eleccions municipals.

13 de juny de 1987, INFORMACIÓN:

LA FONT DEL RIU PREPARA SUS FIESTAS PATRONALES. FIESTAS DEL CRISTO.

A CANFALI MARINA ALTA:

MUNICIPIOS EN LOS QUE ALIANZA POPULAR HA CONSEGUIDO MAYORÍA ABSOLUTA. GATA DE GORGOS. Finalment: AP, 8 regidors. IU-UPV, 3 regidors i PSOE sols 2 regidors. "Repite de alcalde, Eduardo Adolfo Mulet Salvá (AP)". 

16 de juny de 1987, COMARCA:

GATA DE GORGOS. CLARA MAYORÍA DE ADOLFO MULET. RESULTADOS ELECTORALS EN LA MARINA ALTA.

19 de juny de 1987, COMARCA:

LA FONT DEL RIU CELEBRA SUS FIESTAS DE SANT JOAN. LA FOGUERA SE REALIZA POR LOS VECINOS: ESTE AÑO, EL LEMA LA OPERACIÓN PRIMAVERA. EL PRESIDENTE, JOSÉ SIMÓ MULET, ESPERA ACUDA MUCHA GENTE A LAS FIESTAS. PROGRAMA DE LAS FIESTAS DE LA FONT DEL RIU, JUNIO 87.

Per a la història municipal, aquesta és la llista de regidors que va resultar:

AP: Eduardo Adolfo Mulet Salvá; Francisco Pedro Mulet, Antonio Soler Signes, Calixto Francisco Buigues Bas; Aurelio Signes Martínez, Ana María Soler Oliver, Vicente Ferrer Vives i Rosa Mari Salvá Bolufer.

IU-UPV: Jaume Costa i Caselles, Vicente Fornés i Pérez i José Vives Arabí.

PSOE: Vicente Font Leyda i Salvador Mulet Soler.



PROGRAMA PARROQUIAL 2010-2011, Sant Miquel Arcàngel. Gata.

20101128183606-copia-de-abadia1.jpg

L’Any Litúrgic de l’Església catòlica començà ahir dissabte amb el primer diumenge d’Advent. La parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata diumenge passat i l’altre va fer públic el PROGRAMA PARROQUIAL 2010-2011, el qual anirem seguint al blog el primer dia de cada mes.

Cal dir que estan ressenyats els principals aconteixements de cada mes, fins la festa de Sant Miquel, per seguir allò que diu el refranyer: "A Sant Miquel, tot va a repel".

Estan també els horaris de misses, oració i adoració, vigilia de l’Adoració Nocturna, batejos, despatx parroquial, soterraments, bodes i despatx de Càrites.

A la contraportada, a més de relacinar tots els membres del Consell Pastoral Parroquial, posa el gran objectiu de la diòcesis valentina: ITINERARI DIOCESÀ DE RENOVACIÓ.

Els objectius fonamentals de la parròquia són:

1.- PROPOSAR I INTEGRAR A LA PASTORAL PARROQUIAL L’ITINERARI DIOCESÀ DE RENOVACIÓ.

2.- PREPARAR EL 250 ANIVERSARI DE LA VINGUDA DEL SANTÍSSIM CRITS DEL CALVARI I LA COL·LOCACIÓ DE LA PRIMERA PEDRA DE LA SEUA ERMITA.

3.- INICIAR LA PRE-MISSIÓ DE LA MISSIÓ PARROQUIAL QUE ES REALITZARÀ EL PRÒXIM ANY.

4.- CELEBRAR LA JORNADA MUNDIAL DE LA JUVENTUT.

Els objectius particulars de la parròquia són tres per a cadascun dels objectius fonamentals:

1.-Segons el primer objectiu fonamental (IDR):

- Adaptar el Catecumenat parroquial al IDR.

- Crear grups nous dins del IDR.

- Peregrinació parroquial a Roma.

2.- Segons el segon objectiu fonamental (250 aniversari):

- Crear la Comissió organitzadora del 250 aniversari del Santíssim Crist.

- Preparar una programació d’actes d’aquest aniversari.

- Preparar la Proclamació canònica del Santíssim Crist com a patró de Gata de Gorgos.

3.- Segons el tercer objectiu fonamental (Pre-missió):

- Crear una Comissió per a la Missió parroquial.

- Plantejar un calendari per a la realització de la Missió.

- Iniciar la Pre-missió parroquial.

4.- Segons el quart objectiu fonamental (JMJ):

- Participar en la Jornada Mundial de la Juventut.

- Constituir el Grup Iuvenes de la parròquia.

- Crear el Grup de Mitjans de Comunicació social de la parròquia i l’Aula de Cultura Cristiana.  

FONT: Programa parroquial, església. Parròquia de Sant Miquel Arcàngel. Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 228 -

20101128185209-copia-de-foto5.jpg

La fotografia de hui diumenge torna a ser de la banda, perquè encara n’hi ha de fotos que corresponen a l’exposició dels 140 anys i fins 31 de desembre estem dins del temps. Però a la fotografia tot són dones. Van ser les que regalaren la santa Cecília a la banda, a la qual el cap de setmana passat van dedicar els tres dies els músics.

Era l’any 1982. Ja han passat 28 anys. La fotografia de Pons està feta dalt l’Ajuntament. Les majoralesses festeres eren, d’esquerra a dreta: Pepica,  Maruja, Anita, Pepica, Purín i Rosa Mari. A la segona fila poden veure al president, aleshores, Alberto Fornés "Barrera", a un dels directius, Ernesto, i a la secretària, Ana Mari -l’actual alcaldesa-. La xiqueta és una de les filles de Puri.

La imatge de la santa apareix cada anys, per la festa de Santa Cecília i es guarda al Casal de la Música.

Fotografia: Arxiu Municipal. Ajuntament de Gata.



SANTS I REFRANYS. Hui dia 29 és Santa Il·luminada i Sant Filomeno.

SANTA IL·LUMINADA era del poble italià de Todi. Va morir l’any 320. Fou
verge.

SANT FILOMENO era d’Ancira (Turquia). Màrtir. A la persecució sota l’emperador Aurelià, i sent prefecte Fèlix, després de tirar-lo al foc, li
acribillaren mans, peus i cap amb claus i així consumà el seu martiri, segons es conta.

Pel que fa al refranyer de l’advent, el qual ha començat amb pluja a Gata, porte tres refranys al blog:

CADA COSA TÉ EL SEU TEMPS, NAPS I COLS A L’ADVENT.

PER SANT SIRVENT, ACABA LA TARDOR I COMENÇA L’ADVENT.

LA NEU DE L’ADVENT, GELA MOLT FÀCILMENT.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i variades (refranys).



SOPAR-CLOENDA DEL 40 ANIVERSARI DEL MOVIMENT JÚNIOR DE GATA.

20101129213313-copia-de-juniors40aniversari.jpg

Ahir ja els anunciava els actes que es van celebrar dissabte, amb motiu del tancament del 40 aniversari de la creació del Moviment Júnior a Gata. Ara hem pogut "capturar" d’Internet una de les fotografies, la de tot el conjunt, fetes al sopar de germanor. Agraïm a Natàlia Pons haver pujar la foto, com la resta d’imatges. Poden veure tan als dos rectors, el consiliari En Santiago Bohigues i N’Alberto Caselles; als educadors amb la cap de centre, Gema Soler; els instructors d’abans i algun que altre pare dels júniors d’ara, que van ser monitors abans.



DEMÀ DIMARTS 30, PLE ORDINARI a Gata.

Demà dia 30, últim dimarts de mes impar, hi haurà sessió ordinària del Plenari de la Corporació, que es celebrarà a les 20 hores al saló de plens de la Casa Consistorial.

Aquest serà l’orde del dia:

1.- DESPATX ORDINARI

1.1.- Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors.

1.2.- Dació de compte de decrets de l’Alcaldia.

1.3.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes econòmics.

1.4.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes judicials.

1.5.- Dació de compte d’altres assumptes.

2.- NOVES TECNOLOGIES

2.1.- Creació fitxer “Videovigilància”, protecció de dades de caràcter personal. Amb proposta d’aprovació.

2.2.- Document de seguretat per a fitxers automatitzats de dades de caràcter personal. Amb proposta d’aprovació.

3.- BENESTAR SOCIAL

3.1.-  Reglament regulador del servei de préstec d’ajudes i suport tècnic a persones dependents. Amb proposta d’aprovació inicial.

4.- ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

5.- PRECS I PREGUNTES.



HUI HA CONTINUAT LA PLUJA: portem ja 23 litres.

20101129220807-copia-de-dsc08688.jpg

Temps de tardor entrant a l’hivern. Temps de l’advent. Ha arribat la pluja que tant deien, encara que a Gata amb forma suau i tranquil·la. Dissabte es van recollir 10,8 litres per metre quadrat. Ahir diumenge a la matinada, 8,2 litres i hui durant tot el dia una quantitat xicoteta, 4 litres. En total, 23 litres. La sensació de fred si que ha estat prou notòria durant tot el dia. De 7 a 9 graus de temperatura ha fet durant tota la jornada.

A la fotografia, el paisatge hui de les Costeres cap al Montgó a migdia, un temps de boira, humitat i poca pluja però que calava. 



JA OBREN AL CEMENTERI.

20101129222303-copia-de-dsc08693.jpg

Les obres s’han fet d’esperar per tràmits oficials i burocràtics, que mai aplegaven al cap. Finalment, ja és una realitat, com avançava la setmana passada, al signar l’alcaldessa l’acta de replantejament. Ara ja és clar i s’han iniciat les obres.

La prova la teniu a la fotografia feta hui mateix, on podeu veure la sèquia per als fonaments, per què el més urgent, sens dubte, són els nínxols, per què ja sols n’hi ha un i aguantant...



COM ERA GATA FA...23 anys: 21 i 23 de juny de 1987

Els diaris CANFALI MARINA ALTA i INFORMACIÓN publicaven notícies sobre les festes de la Font del Riu.

21 de juny de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

GATA: LA FONT DEL RIU CELEBRA SUS FIESTAS DE SANT JOAN.

23 de juny de 1987, INFORMACIÓN:

LA "OPERACIÓN PRIMAVERA", TEMA CENTRAL DE LA FOGUERA 87.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 229 -

20101129224831-copia-de-image0-29.jpg

La foto antiga de hui ens fa recordar com es vivien els actes culturals i socials d’abans, dels anys 50 al 60 del segle XX. Es pot veure a l’alcalde Vicente Mulet Redal, el qual va ser la primera autoritat de Gata des de 1951 a 1961, lliurant-li un obsequi al Mestre Mulet, José Mulet. Un dels que estan sentats és "Don Joaquín" Ferrer, al qual molts recordem. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 230 -

20101130231737-copia-de-image0-54.jpg

Ja que he obert els articles dels Reis 2011, la fotografia antiga de hui és precisament dels reis, quan estem a un mes i cinc dies justets per a la "vesprada-nit màgica" dels xiquets.

Es tracta dels Reis de 1958, fa quasi 52 anys. La foto va eixir a una revista. Com poden veure, els cavalls, les vestimentes del rei, l’ajudant o "paje", com es diu ací a Gata, no han canviat massa, tal vegada les robes eren més de mitjans segle XX que d’ara el segle XXI.

I qui serà el xiquet que plora al braç del rei ?.



SANTS I REFRANYS: Hui, últim dia del mes, és Sant Andreu.

SANT ANDREU apòstol era de la regió israelita de Betsaida, germà de Pere també deixeble de Jesús i pescador. Fou el primer dels deixebles de Joan el Baptista a qui cridà Jesús junt al riu Jordán i que el va seguir. Diu la tradició que, després de Pentecostés, predicà l’Evangeli a Acaya i que fou crucifixat a Patras. La església de Constantinopla el té com a un gran patró des del segle I.

I pel que fa als refranys, n’hi ha molt de la data de hui. En pose ara tres, l’últim dels quals està complint-se hui a la perfecció:

- PER SANT ANDREU, A LES OLIVERES LLAURA EL PEU.
- DE SANT ANDREU A NADAL NO HI HA UN MES PER IGUAL; LA VELLA QUE HO VA COMPTAR PEL CAP D’ANY, EL VA TROBAR.
- PER SANT ANDREU, PLUJA, NEU O FRED MOLT GREU.

FONTS:
www.santopedia.com (santoral) i diverses (refranyer).



HUI AL B.O.P.: TAXES PER AL SERVEI ESPORTIU MUNICIPAL.

Al BOP de hui dimarts 30 de novembre de 2010 apareix l’edicte sobre la
IMPOSICIÓ DE LA TAXA DEL SERVEI D’ESCOLES ESPORTIVES MUNICIPALS I DE LA UTILITZACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS ESPORTIVES MUNICIPALS, així com la seua ordenança reguladora.

Faig un extracte de la publicació, ja que és molt llarg, interessant sobre tot els preus per cadascuna de les activitats (Article 5, tarifes), ja siguen esportives o d’altra classe:

S’acorda: 1er. Aprovar-la provisionalment...
ARTICLE 5.- TARIFES
Epígraf 1.- Escoles esportives municipals.
1.1.) Futbol, 195 euros per temporada, desglossat:
a) Matrícula: 60 euros per persona i per curs.
b) Per activitat/mensual: 15 euros per mes (de setembre a maig).
1.2) Bàsquet, 100 euros per temporada, desglossat:
a) Matrícula: 20 euros per persona i curs.
b) Per activitat/mensual: 8 euros per mes (de setembre a juny)
1.3) Altres escoles:
1.3.1.- Matrícula: no hi ha matrícula.
1.3.2) Tarifes:
Preu per activitat/mensual:
Gimnàstica rítmica: preu xiquets: 20,00 €.
Multiesport: preu adults: 20,00 €.
Manteniment: preu adults: 20,00 €.
Aeròbic: preu adults: 25,00 €.
Pilates: preu adults: 20,00 €.
Tenis: preu adults: 25,00 €.- Preu xiquets: 20,00 € en el cas d’hora i mitja, i 15,00 € en el cas d’1 hora.
Pilota: preu xiquets: 10,00 €.
Futbol sala: preu xiquets: 10,00 €.
Altres: preu adults: 25,00 €.- Preu xiquets: 20,00 €.
Epígraf 2.- Ús de les instal·lacions esportives.
L’adquisició de tiquets es realitzarà al Pavelló Cobert, i la reserva de pistes en la mateixa instal·lació, segons el Reglament d’Ús de les pistes esportives municipals.
2.1) Màquines de llum:
Per a tindre energia elèctrica als recintes que ho necessiten, s’expediran les fitxes als bars dels centres esportius, prèvia adquisició del tiquet acreditatiu del pagament, que es realitzarà al pavelló esportiu municipal, amb el següent import:
1 fitxa d’1 hora: 3 euros.
5 fitxes d’1 hora: 10 euros.
10 fitxes d’1 hora: 18 euros.
2.2) Camp de futbol Les Costeres (per fracció de dos hores)
a) Sense llum elèctrica: 30 euros (Futbol 7: 15 euros).
b) Amb llum elèctrica: 50 euros (Futbol 7: 25 euros).
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata, pel Gorgos CF ni pel concessionari del Bar: 600 euros sense llum i 1.500 euros amb llum (per dia).
2.3) Frontó de pilota zona esportiva Alcolaies (per fracció d’una hora)
a) Sense llum elèctrica: 5 euros.
b) Amb llum elèctrica: 9 euros.
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata ni pel concessionari del Bar: 600 euros sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
2.4) Pista de tenis zona esportiva Alcolaies (per fracció d’1 hora)
a) Sense llum elèctrica: 5 euros.
b) Si es necessita llum elèctrica, s’abonarà a més el pagament pel sistema 2.1 de màquines de llum.
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata ni pel concessionari del Bar: 600 euros sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
2.5) Pavelló Cobert Les Sorts, diverses modalitats (per fracció d’1 hora)
a) Sense llum elèctrica: 1 pista: 20 euros. Mitja pista: 10 euros.
b) Amb llum elèctrica: 1 pista: 30 euros. Mitja pista: 15 euros.
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata: 600 euros sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
2.6) Pista aire lliure zona esportiva Alcolaies (per fracció d’1 hora):
a) Sense llum elèctrica: 10 euros.
b) Amb llum elèctrica: 20 euros.
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata ni pel concessionari del Bar: 600 euros sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
2.7) Pista coberta zona esportiva Alcolaies (per fracció d’1 hora).
a) Sense llum elèctrica: 10 euros.
b) Amb llum elèctrica: 20 euros.
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata ni pel concessionari del Bar: 600 euros sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
2.8) Pista de pàdel zona esportiva Costeres (per fracció d’1 hora):
a) Sense llum elèctrica: 5 euros.
b) Si es necessita llum elèctrica, s’abonarà a més el pagament pel sistema 2.1 de màquines de llum.
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata ni pel concessionari del Bar: 600 euros sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
2.9) Piscina Municipal zona esportiva Costeres:
a) Per entrada al recinte de la piscina:
- Abonament temporada: 30 euros.
- Passes diaris: 1,20 euros per dia.
b) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata ni pel concessionari del Bar: 600 euros sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
2.10) Trinquet (per fracció d’1 hora):
a) Sense llum elèctrica: 8 euros.
b) Amb llum elèctrica: 12 euros.
c) Esdeveniments esportius no organitzats per l’Ajuntament de Gata ni pel concessionari del Bar: 600 euros
sense llum, i 1.000 euros amb llum (per dia).
Epígraf 3.- Cursos específics de caràcter esportiu:
3.1) Natació: 40 euros per curs.
Epígraf 4.- Espectacles no esportius, musicals, teatrals, polítics, etc.
a.1) Actes polítics, sindicals, cívics, religiosos i exposicions: 600 euros.
a.2) Espectacles musicals o teatrals: 1.100 euros.
a.3) Actes d’associacions veïnals: 75 euros.
Recintes: Pavelló Cobert, Camp de Fútbol Costeres, Piscina Municipal, Pista aire lliure zona esportiva Alcolaies, Pista coberta Alcolaies i Trinquet.
ARTICLE 6.- EXEMPCIONS I BONIFICACIONS
1.- Exempcions:
Per motius de foment i divulgació de l’esport, queden exempts del pagament de la taxa les utilitzacions que els centres escolars i docents públics situats a Gata de Gorgos realitzen en les instal·lacions municipals dins de l’horari lectiu, sense perjudici dels convenis que es puguen signar al
respecte.
2.- Bonificacions:
a) En quant als cursos de natació es contemples bonificacions.
b) Per motius de foment i divulgació de l’esport, i suport als Clubs Esportius, la Junta de Govern Local podrà acordar una bonificació que
podrà aconseguir el 100% de l’import total de la taxa, amb un informe previ dels responsables de l’àrea d’Esports.
c) Amb referència a l’epígraf 1 «Escoles Esportives Municipals», dos o més persones d’una mateixa unitat familiar, obtindran una bonificació cada un d’ells del 10% del curs.
d) Les persones físiques amb discapacitat, d’al menys un 33 %, tindran una bonificació del 50%.
e) La regidoria de Benestar Social, previ informe del seu departament, podrà bonificar fins un 50% de les tarifes.



COM ERA GATA FA...23 anys: del 26 al 30 de juny de 1987

20101130153550-image0-162.jpg

Les festes de la Font del Riu i les eleccions eren els temes de publicació aquestos dies:

26 de juny de 1987, a COMARCA (ja desaparegut):

GATA. ÉXITO DE LA MISA DE CAMPAÑA EN LA FONT DEL RIU.

OTRA HOGUERA PARA GATA DE GORGOS, ÉSTA, POR PRIMERA VEZ, DE LA ASSOCIACIÓ CULTURAL DE GATA.

OTRO AÑO MÁS, CURSO DE NATACIÓN EN LA PRIMERA QUINCENA DE JULIO.

29 de juny de 1987, INFORMACIÓN:

HOY SE CONSTITUYEN LOS AYUNTAMIENTOS. Marquesado. Gata de Gorgos. Adolfo Mule, AP.

30 de juny de 1987, LA VEU DE LA MARINA (ja desapareguda):

ESPECIAL ELECCIONES. GATA. REPITE A.P. EN SOLITARIO. UN "GORDO" EN LA CAMPAÑA. LOS DATOS. LA LOTERÍA, NOTÍCIA A BENISSA I GATA.

A l’article apareixia la mateixa fotografia que reproduisc, la qual no es podria veure així ara, des del Penyó, el campanar per darrere.

Ja tenim una altra notícia per a la història:

El dia 29 de juny de 1987 es van constituir els ajuntaments del període 1987-1991, en el qual va ser alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá (AP).

 



TALLER DE FAMÍLIA, els dies 2 i 3 de desembre

Un taller-xerrada es farà els dies 2 i 3 de desembre, els pròxims dijous i divendres, sota la denominació de "Taller de Família". Organitzat per les dos AMPA de Gata, de l’IES Gata i del C.P. Santíssim Crist, es farà els dos dies de 15 a 17 hores al Centre Social. El taller tractarà sobre "Noves adiccions socials: videojocs, mòbils, internet".

Col·labora en el taller la Regidoria d’Educació i institucions superiors.



QUART DIA DE PLUGES A GATA. Molta humitat i s'acumulen ja 27,4 litres.

20101130213809-copia-de-dsc08688.jpg

L’episodi de pluges continua. Des de dissabte vesprada fins ara mateix, dimarts per la nit, que seguix fent polsim, s’han acumulat ja un total de 27,4 litres per metre quadrat a Gata. Quan més va ploure va ser dissabte amb 10,8 litre; 8,2 litres van caure el diumenge i ahir i hui ha estat pareguda la quantitat: 4,4 litres ahir dilluns i 4 hui en tot el dia. No cau en força però hi ha molta humitat.

 



L'AJUNTAMENT BUSCA ALS FAMILIARS DE LES PERSONES SOTERRADES A TERRA, al cementeri municipal més vell

20101130215949-dsc08405.jpg

En un edicte publicat per l’alcaldessa, arrel de la rehabilitació, obres i remodelació dels dos cementeris municipals adjunts, es busca als familiars de les persones, poden ser menys de quinze, que estan soterrades a terra, al cementeri més vell.

Aquestes persones, que en el seu dia, eren pobres en recursos, van ser soterrades totes des del any 1932, quan s’inaugurà el cementeri, fins l’any 1950.

Ara el què es preten és exhumar els cadàvers allí soterrats, donat que les zones tenen que ser objecte de modificació. El temps donat és fins el dia 13 de desembre i en cas de hi haure fosses de les quals no es troben familiars, serien depositades les restes a l’ossari comú, el qual s’ubica sota la creu del nou cementeri i conté ja les restes del cementeri parroquial del segle XIX.

A la fotografia, els xiprers d’entrada al vell cementeri municipal. Als costats d’aquestos és on estan els soterraments a terra en algunes fosses.



TOMÀS MENGUAL PEDRO I RAÜL MULET MENGUAL, A LA FINAL DE PILOTA DE MONCADA

20101130222221-pilota1.jpg

Si em passen informació o tinc a l’abast més dades, no sols el blog del "Cronista de Gata" s’ocupa del futbol, també d’altres esports, com ho faig fer diumenge passat amb el trial.

I ara toca pilota. Agraïsc la notícia facilitada. Dir que TOMÀS MENGUAL PEDRO i RAÜL MULET MENGUAL, han passat a la final del TORNEIG RURALCAIXA de pilota PER PARELLES, en tercera categoria.

Al trinquet "Xiquet de Gata" van jugar contra l’equip de Cocentaina i van guanyar amb un resultat de 25 a 10 tantos. Al trinquet de La Llosa de Ranes (València) els dos gaters van tornar a guanyar.

Ara han passat a la final i jugaran a Moncada. Coneixerem més dades sobre aquestes dos promeses de la pilota gatera.
 

A la fotografia, els dos jugadors al trinque de la Llosa de Ranes. Raül a l’esquerra i Tomàs a la dreta.

 

 



REIS 2011: LA CRISI QUE PATIM ABOCA A FER EL PALAU D'HERODES, LA COVA DE BETLEM I EL REPARTIMENT DE PAQUETS

20101130223930-copia-de-image0-20.jpg

Comence ja aquesta nit a desgranar alguna de les informacions que ha facilitat al plenari ordinari, curtíssim per cert, tot hi ha que dir-ho, l’alcaldessa Ana María Soler Oliver.

Al ple de 35 minuts de temps, sense cap discusió, debat i amb sols tres preguntes per part de l’oposició, la màxima autoritat municipal ha aclarit el què ja va dient-se pel poble, en el capítol de "Dació de comptes de l’Alcaldia". Enguany no faran poblat als Reis.

La crisi que estem patint ha abocat a l’organització i a la comissió CORESA, com es diu, a plantejar-se un canvi, un acurtament, un estalvi. Finalment, sols es farà la representació del Palau d’Herodes a l’Avinguda La Pau, la cova del Betlem vivent a la Plaça de l’església i el repartiment de paquets.

Més endavant anirem desgranant més coses sobre els reis 2011. El què si ha deixat ben clar l’alcaldessa és que tots eixos actes es faran amb el "mínim" pressupost, res de grans despeses, res de monumentalitats. Això implica, pues, que el poblat desapareix per als reis 2011.

A la fotografia, recupere una escena dels Reis Mags arribant al poblat. Aquesta edició de 2011 no es podrà repetir.



GATERS DESTACATS: Joan Baptista Servera i Signes, bisbe del segle XVIII ( Capítol II )

20101130230710-bisbeblog.jpg

Continue detallant la biografia del fill més il·lustre que va donar i ha donat Gata, el bisbe Servera. En aquest capítol II continue parlant de quan estava a l’orde franciscana i els futurs càrrecs moltíssim més importants:

En l´ordre, desempenyà els importants càrrecs de Lector (Llicenciat) de Filosofia i de Teologia i ocupà diversos càrrecs, com el de Secretari Provincial i fou Ministre Provincial dels Descalzos, de la Província de Sant Joan Baptista de València des de 1759 a 1762.

Desempenyà el càrrec de Definidor General de tota l´orde dels franciscans durant dos trienis: 1762-1768. Va pertanyer  al convent de Jesús Pobre que la seua Ordre tenia a Gata.

El dia 4 de setembre de 1768 “recibió carta de que la Magestad de Carlos tercero (que Dios gde.) le havia elegido Obispo de Canarias” i va aceptar l´episcopat per obediencia.

En l´Arxiu Parroquial es diu textualment: “Fue consagrado en Madrid el día 16 de Julio de 1769”, la qual cosa es contradiu amb la data de nomenament com a bisbe de Canaries (28-X-1768). 

El 28 d´octubre de 1768 fou nomenat bisbe de Canàries. El bisbe Servera fundà el seminari conciliar en l´edifici del col·legi de la companyia de Jesús, en Canaries.

Des d´ací fou trasl·ladat a la seu de Càdis, en 1777.

El bisbe Cervera mor a Càdis el dia 12 de gener de 1785, als 78 anys d´edat i 63 d´hàbit religiós.

A la Cripta dels Bisbes de la Catedral nova de Càdis reposen les restes mortals. Una gran làpida amb la relació dels bisbes de la catedral del segle XVIII, cobreix tot el fons de la cripta. El bisbe Joan Baptista Cervera figura entre el bisbe Tomás del Valle i els últims bisbes del segle XVIII, José Escalzo y Miguel y Antonio Martínez.

El bisbe escriptor:

Escrigué alguns tomos de Sermons, com el “Sermón fúnebre en las exequias del Vble. Padre Fray Joseph Servera. Religioso Descalzo de N.S.P.S. Fco., Hijo de la Sta. Provincia de S. Juan Bta. Del Reyno de Val., Predicador, tres vezes Maestro de Novicios, y Guardián muchas vezes de varios conventos. Celebradas en el Santuario y Convento del Desierto de Ntra. Sra. De Orito, territorio de la muy ilustre Universidad de Monforte día 9 de Setiembre de 1746”.  

També escrigué una "Carta a la ciudad comunicando haber sido nombrado Obispo de Canarias" i algunes "Pastorales", com la coneguda "Carta Pastoral...relativa a la instrucción de la doctrina christiana" (1778).  

Fill natural de Gata, pero “legalment d´Orba”:

Del seu naixement, relata textualment l´Arxiu Provincial dels Franciscans de València: “Aunque materialmente nació en Gata, donde sus padres se habían refugiado, huyendo de los disturbios de la guerra de Sucesión y donde sus abuelos maternos residían, con todo se puede decir, y algunos le dicen “nacido” legalmente en Orba, porque sus padres tenían en esta villa su domicilio. Y en la misma se conserva todavía la casa donde nuestro padre Servera pasó su infancia”.

Açò explicaria que en la seua partida de naixement s´anomene als padrins, que serien els seus materns, com a “naturals del lloc de Gata”, però no els seus pares, que residien a Orba, segons la data de l´Arxiu provincial dels franciscans.

Continuarà al capítol III...



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris