Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Mayo de 2010.

FOTOGRAFIES DEL RECORD (Gata en el record) -17,la foto d´ahir-

20100501173738-creu.jpg

Com el "temps fugit" ahir vaig deixar de publicar al blog la fotografia antiga de l´últim dia del mes d´abril. Per tant, hui toca dues. Començaré per la que en realitat tocava ser d´ahir:

PUJADA DE LA CREU PELS JOVES DE GATA (1963)

Des de la Plaça de l´Església fins la muntanya d´Alcolaies, molt a prop on després va ser el Camp de Tir de Colom i ara és zona de vol dels avionets teledirigits, els joves de Gata van pujar d´aquesta manera com es veu a la fotografia la creu.  Era l´any 1963 i el motiu de posar la creu era que es celebrava l´arribada de la Missió dels Pares Franciscans a Gata. Al capdavant i pel mig podem reconéixer algunes cares, com la de Don Francisco Costa o més major, Fermín allà al fons a l´esquerra de la foto. Podeu anar mirant i descobrint caretes.

La monumental creu es veu davant de l´església. Es pot veure Ca la Datilera i tot el personal expectant. Al pas dels anys, la creu resistia allà dalt, darrere les escoles, fins que un temporal d´aigua i vent va acabar tombant-la a terra.

FOTO: Propietat de Justo Signes.GATA VA SER NOTÍCIA -Nova secció- Fa 20, 15, 10 i 5 anys, que passava a Gata-

Encete hui 1 de maig nova secció que espere us agrade. Al llarg de 24 anys he publicat articles de corresponsal i col·laborador a diferents mitjans de comunicació escrits. Recordaré què passava a Gata fa 20, fa 15, fa 10 i fa 5, per mig dels meus escrits. Quan algun dels anys 1990, 1995, 2000 i 2005 no vaig publicar res, lògicament no apareixerà al blog. Just al començar el blog, sols vaig publicar l´1 de maig de fa 20 anys. Ho recordem...

ARA FA 20 ANYS...

1 Maig 1990, dimarts. Al diari "INFORMACIÓN" d´Alacant publicava: "Concurso". Era el IV concurs literari d´escoles d´adults de la Marina Alta, en el qual participava l´EPA de Gata. Al diari mensual EL POBLE dirigit pel meu amic Bernat Capó de Benissa, publicava la habitual "Crònica de Gata, Una secció a càrrec de Miguel Vives" i el tema era: "Mes de les flors, mes de Maria". Al mateix diari la crítica municipal venia donada per l´article: "Direccions, "Parches" i "Colectors".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -18, la foto de hui-

20100501194326-mari.jpg

Amb aquesta fotografia de hui dia 1 de maig, Festa Internacional del Treball, em pose al dia en quan a traure una foto cada jornada. La que hui publique és un record escolar

XIQUETS A PRINCIPIS DELS ANYS 50 (segle XX)

Davant la porta de l´església està feta la fotografia, entre aquesta i les tosques del campanar. Les xiques que apareixen a esquerra i dreta són Mari Pedro ("Mari la de Pepito") i Pepita José (mare de María Vicenta).

Com hi ha molt de xiquet i seria molt interessant saber qui són, convide als que coneixen els xiquets o són ells mateixos els protagonistes ho comenten al blog o si volen apart, aquesta és la meua adreça: mivisig@hotmail.com. Els seus comentaris, sense dubte, eixiran publicats. Gràcies.  

La fotografia era propietat de Ana M.M. GATA VA SER NOTÍCIA...un 2 de maig

20100502111947-image0.jpg

Seguint la sèrie que vaig encetar ahir, hui recorde el 2 de maig a la premsa.

2 DE MAIG DE 1995

El dimarts 2 de maig de 1995 es publicava l´últim ple extraordinari i urgent del dia 27 d´abril a La Marina de LAS PROVINCIAS. El títol de l´article: "Aprueban la segunda campaña para la promoción del cine en la localidad". Al subtítol titulava: "Tras la firma del convenio se reduce un 50 % el precio de la entrada". I en un destacat es resumia: "En el convenio firmado con los responsables de la sala cinematográfica, también se incluye la posibilidad, hasta veinte veces al año, de poder utilizar la sala para actos culturales y sociales organizados por el Ayuntamiento". La fotografia que il·lustra aquesta notícia la vaig publicar aquest dia. Observeu l´antic saló de plens. L´alcalde era Vicent Font. Als seus costats apareixen a l´esquerra Jaume Costa i d´esquena està Jaume Leyda. A l´altre costat es veu el secretari En Vicente Sapena i el regidor Salvador Mulet. Podeu veure dalt de l´alcalde l´escultura de Crist Rei.

2 DE MAIG DE 2000

Dimarts, 2 de maig de l´any 2000. Al suplement de LA MARINA de LAS PROVINCIAS publicava: "La Feria de Arte y Artesanía de Gata se celebrará los días 6 y 7 de mayo".

 PRIMER DIUMENGE DE MAIG, DIA DEDICAT A LA MARE

Malgrat a ser un invent comercial, té la seua justificació i molt merescuda. Hui es cel·lebra el DIA DE LA MARE. Al blog també es recorda aquesta emfemèride, però totes les mares tenen tots els dies, perquè són essers especials. Un record molt sentit per a la meua mare a catorze dies del primer aniversari de la seu mort. També a la meua dona, mare dels meus fills. Lògicament a la resta de mares de la meua família i el meu poble. A totes les mares del poble de GATA.

Per l´octubre de 1978 quan la vena de la poesia brollava dins de mi, vaig escriure aquestes lletres, que hui dedique a totes les mares de Gata i del món:

MARE

Vixca ma mare, / sempre amb el cor en la mà, / vixca ma mare, / sempre...sempre està. / Està amb tu, amb mi / és la nostra, la teua / la mare fins el final. / La mare és tot i avant, / la mare és sempre / la teua sang, / sang d´exie cant.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -19-

20100502191922-xiquetes.jpg

Diumenge 2 de maig de 2010. La fotografia de hui ens porta al

CURS 1955-1956. ESCOLA UNITÀRIA DE XIQUETES FOTOGRAFIADES A L´ESTACIÓ

Era la número 2. L´escola estava al carrer La Pau, perquè hi ha que recordar que el nou grup escolar es va inaugurar el 6 d´agost de 1958 i es va posar en marxa al curs 1958-1959. Ací estan les xiquetes totes posades amb la seua mestra, que era Doña Anita Diego. Estan a l´estació. Es pot veure el marc de darrere molt bé. La grua que encara està igual com si no hagueren passat per a ella més de mig segle. La Casa Roja que ja ha desaparegut i el barri del Tossalet-Calvari. Els pinets que encara no són molt grans i dalt del turó es perfila l´ermita.  

Fotografia propietat de Consuelo Torres Pedrós.TORNA EL TEMPORAL DE PLUJA I PROU VENT

Al blog també ens fem ressó de la tormenta que hui ha fet baixar més de 10 graus els termòmetres, també a Gata, com a molts punts de la comarca i de la Comunitat. El veinat estava de festa. A Xàbia festa major del Dia de la Creu. No hi hauran pogut pujar al Natzaré amb aquest temps. A Poble Nou de Benitatxell, la festa de la Rosa. També passat per aigua.

A Gata, segons l´estació metereològica ubicada a l´Ajuntament, a les 21.30 hores s´havia arreplegat 19,8 litres. A Pedreguer més, 38,6 i a la Garganta de Teulada, 23,6 litres. Hi ha que dir que Gata ja ha registrat al llarg dels quatre mesos i dos dies que portem d´any just 300 litres, segons l´estació mencionada. I la pluja i prou vent ha fet que la humitat estiga al 86 per cent.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 3 de maig

20100504081657-image0-1.jpg

Seguint amb la sèrie encetada el dia 1, fa dos dies, hui portem els titulars de les notícies publicades un 3 de maig i les dues són esportives. Abans dir que com és temps de pluges dire que precisament fa 20 anys el pont de l´1 de maig va ser molt plovedor i va baixar aigua i molta pel riu Gorgos. Ja a la notícia del dia 6 ho publicaré:

3 DE MAIG DE 2000:

La notícia publicada era esportiva. Al diari LA MARINA de LAS PROVINCIAS publicava: "Felipe Gigante se adjudica de manera brillante el II Maratón de Montaña de la Marina Alta". Posava el subtítol: "El tercer clasificado fue el atleta de Gata Vicente Mulet Diego". Al peu de foto de les dos fotografies publicades i reproduides al blog deia: "El vencedor, en la entrega de premios, y la salida del maratón"

3 DE MAIG DE 2005:

En una fotonotícia es tractava d´AEROMODELISME al diari LA MARINA de LAS PROVINCIAS. El títol: "Exhibición del Club de Aeromodelismo de Gata".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -20-

20100504000647-creu.jpg

Just fa uns minuts ha acabat la jornada del 3 de maig, festa de la Santa Creu. Per això, la fotografia antiga de hui és precisament l´acte de la benedicció dels camps des de la creu de terme. La Creu de Gata està ubicada entre el començament de la carretera de Xàbia i l´encreuament que fa la carretera Nacional.

BENEDICCIÓ DEL TERME DES DE LA CREU DE LA CARRETERA DE XÀBIA (Anys 40)

Podeu observar a la fotografia el poc tràfic que hi havia a la carretera i això que era la General. Podeu veure la creu tota adornada de flors i la casa que fa cantonada amb un cobertor de festa.

 

 OBRES MENORS AL POBLE (PUBLICACIÓ DE HUI AL BOP)

Segona publicació oficial que porte al blog. L´Ajuntament de Gata de Gorgos ha publicat hui 4 de maig de 2010 (BOP número 82) els següents anuncis, relacionats amb l´adjudicació definitiva de contractes que ha fet la Junta de Govern Local:

- Nova pista de pàdel municipal. Preu del contracte: 47.146,98 € i 7.543,52 € d´IVA. Contratista: J´Hayber Instalaciones Deportivas , S.L. d´Elx.

- Reparació i acondicionament pista de tennis municipal. Preu del contracte: 64.916,26 € i 10.386,60 € d´IVA. Contratista: J´Hayber Instalaciones Deportivas, S.L. d´Elx.

- Planta fotovoltaica 20 kw. depòsit. Preu del contracte: 79.081,82 € i 12.653,09 € d´IVA. Contratiste: Enertec Gestió Integral de Projectes de Gata.

- Planta fotovoltaica 20 kw piscina. Preu del contracte: 92.327,59 € i 14.772,41 € d´IVA. Contratiste: Solarmassel, S.L. de Gata.

- Planta fotovoltaixa 20 kw grup escolar. Preu del contracte: 92.327,59 i 14.772,41 € d´IVA. Contratiste: Unión Proyectos Solares, S.L. d´Alacant.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 4 de maig

Seguint la sèrie de les notícies publicades hui 4 de maig recorde allò que es va publicar el

4 DE MAIG DE 1995

Al diari LA MARINA de LAS PROVINCIAS publicava, referent al dia anterior festa de la Creu: "El párroco de Gata bendijo el término municipal". Al antetítol es deia: "Se recupera una tradición interrumpida durante los últimos 50 años" i al peu de la fotografia que mostrava l´encreuament de la Creu a Gata: "La bendición de la cruz del término la llevó a cabo el párroco ayer tarde"FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -21-

20100504225943-campanar.jpg

Hui 4 de maig porte al blog la fotografia antiga del


CAMPANAR SENSE ALÇAR I MERCAT A LA PLAÇA DE L´ESGLÉSIA

 

 

 


La fotografia té molts detalls per a fixar-se. Els forats on estaven les campanes i que hui en dia estan buits. El campanar que no estava alçat. Es va alçar en 1963. Observeu les campanes, sobre tot la lateral i la frontal. Es fa mercadet a la Plaça de l´Església. Es va deixar de fer quan es va obrir la Plaça del Mercat, després Plaza 18 de Julio i ara Plaça Nova. Finalment, observeu que no estava la font.HUI 5-5, PUBLICACIÓ AL DOCV (IMPACTE AMBIENTAL) I AL BOP (VEHICLE ABANDONAT I ALCALDIA)

Hui 5-5-2010 publica el D.O.C.V. (Any 33, número 6.260), una Resolució relacionada amb Gata, de la qual faig un extracte:

Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. RESOLUCIÓ (14-4-10), de la directora general de Gestió del Medi Natural, per la qual s’ordena la publicació de determinades declaracions d’impacte ambiental corresponents als municipis de…Gata de Gorgos...DECLARACIÓ D´IMPACTE AMBIENTAL. Expedient: 213/2006-AIA. Promotor: Endesa Gas Transportista, SL. Objecte projecte: gasoducte de transport secundari Marina Alta (des de posició V-0 al V-156). Localització: als termes municipals de Dénia, el Verger, els Poblets, Ondara, Pedreguer, Gata de Gorgos i Xàbia (Alacant)...El gasoducte eixirà de la posició 15-20.04 d’Enagas pertanyent al gasoducte Montesa-Dénia en projecte i té com a destinació la posició P-03 d’aquest projecte a Xàbia. Característiques: Longitud de 22.678 m. Posicions de vàlvules al Verger, Ondara, Pedreguer i Xàbia. Pressió de 59 bars i diàmetre de 10“. Pista de treball de 14 m d’amplària normal. Rasa de 0,60 m i a una profunditat mínima d’1 m. Duració d’obres: 8 mesos...

S’hi adjunten al·legacions com també resposta a aquestes per part del promotor.

Es va remetre informe del Servei d’Ordenació Sostenible del Medi (Àrea de Conservació d’Espais Naturals) que emet informe favorable i indica respecte al pas del connector ambiental al barranc de l’Hedra a l’encreuament amb la CV-736 (carretera Xàbia-Gata de Gorgos) mitjançant la tècnica de perforació horitzontal proposada pel promotor en l’informe d’ampliació d’aquest, una sèrie de condicions.

Alternativa bàsica: discorre per l’interior de la zona PORN des del terme municipal de Pedreguer, per Gata de Gorgos i arriba a Xàbia de manera paral·lela a la CV-734, i finalitza el recorregut als voltants del barranc de l’Hedra. – Alternativa 1: discorre en la totalitat per l’exterior de la zona PORN, alternativa descartada atés que en el transcurs afecta hàbitats protegits.

El Servei Territorial d’Energia d’Alacant de la Conselleria d’Infraestructures i Transport indica que s’ha dut a terme el període d’informació pública mitjançant un edicte en el BOP de 08.03.2006 i en el DOCV de 24.02.2006. Es remeten al·legacions de les quals s’efectua un resum a continuació:

...8.- Al·legacions de particulars que s’oposen al traçat en afectar les seues propietats. En alguns casos es tracta de zones agrícoles. 9. Informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en la qual sol·licita al promotor més informació per a emetre un informe. 10. Informe de la secció Forestal de la Direcció Territorial d’Alacant d’aquesta Conselleria: es remet informació sobre camins

ramaders afectats. 11. Informe favorable amb condicions de l’Àrea d’Infraestructures de la Diputació d’Alacant. 12. Informe de Ferrocarrils de la Generalitat amb condicions per a la realització del projecte. 13. Informe d’Iberdrola i Telefónica respecte a condicions que ha de complir el projecte.

...S’efectua una síntesi de la resposta del promotor a les al·legacions presentades, i remesa pel Servei Territorial d’Energia d’Alacant de la Conselleria d’Infraestructures i Transport:

– A l’Ajuntament de Gata de Gorgos: es donen respostes semblants relatives a l’afecció a àmbit del PORN, a terrenys de naturalesa rústica i a l’existència de servitud d’autopista. Respecte a afecció a sòl d’especial protecció per valors arqueològics s’indica que s’obtindrà informe de Cultura i es durà a terme el que establisca aquest.

– Respecte a propietaris particulars les respostes són diferents, i se’n fa una síntesi:

– Desestimació de variants tenint en compte que fer coincidir traçat de conducció de llarg recorregut amb límits, camins o canals faria que el traçat fóra zigzaguejant, cosa que no és adequada ni per raons tecnicoeconòmiques ni per motius de seguretat i manteniment, ja que el traçat ha de ser el més lineal possible. Fer discórrer el traçat per camins també ocasionaria afecció a tercers i plantejaria problemes semblants.

En altres casos es desestima envair la zona de servitud de l’autopista.

– Es travessen terrenys rústics la qual cosa no impedeix l’explotació agrícola d’aquests respectant només la distància de no plantar arbratge a 2 metres de l’eix de la canonada. Es restitueix el terreny afectat.

– Cal realitzar sondejos arqueològics amb anterioritat a l’obertura de la rasa:

– Entre els vèrtexs V-AL-147 i V-AL-149, al pas d’aquests pel barranc de la Rana, al terme municipal de Gata de Gorgos. Els sondejos en cada una d’aquestes àrees determinaran l’afecció real als jaciments i les posteriors mesures correctores.

 

Estimar acceptable, només a l’efecte ambiental, el projecte de gasoducte de transport secundari Marina Alta (des de l’origen al vèrtex V-156) als termes municipals de Dénia, el Verger, els Poblets, Ondara, Pedreguer, Gata de Gorgos i Xàbia (Alacant) el promotor dels quals és Endesa Gas Transportista, SL, sense perjudici de l’obtenció de les autoritzacions sectorials que hi siguen necessàries com també del compliment del que estableix la documentació aportada i en l’apartat

segon d’aquesta declaració.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Per la seua banda, el BOP (Butlletí Oficial de la Província) publica hui 5-5 dos informacions referents a Gata:

- Un edicte d´Alcaldia, en el qual es declara d´abandonament el turisme Marca Mercedes model 190-E, matrícula L-698-RTP i de titular desconegut, per romandre estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc.

- Altre edicte, en el qual l´alcaldessa per haver d´absentar-se del terme municipal, segon està legislat, durant els dies 3, 4 i 5 de maig de 2010, delega per al dit període la totalitat de les funcions de l´Alcaldia, en la Primera Tinent d´Alcalde, donya María Teresa Signes Caselles.

 GATERS AL CIRCUIT COMARCAL D´ATLETISME (Pego)

20100505142909-copia-de-dsc06736.jpg

El atleta gater més en forma actualment dels que corren al circuit comarcal, VICENT MAS LEYDA, va ser el guanyador de la 5ª prova del circuit disputada dissabte passat a Pego. La Volta a Peu estava organitzada pel C.E. Dorsal 19 de Pego i la regidora d´Esports. Vicent va superar al seu màxim contrincant i primer classificat de totes les proves, el benidormí José Antonio Fernández. Per altra banda el germà de Vicent JUAN ANTONIO MAS LEYDA va entrar el 8é de la general i en el lloc 13é el mig gater (per part de mare) IGNACIO CARDONA TORRES. Pel que fa a altres categories, el veí gater VICENT LLOPIS CHELI va fer 3r classificat en la seua categoria Veterans B i en benjamins, MATÍAS SALVÁ SEPÚLVEDA va ser el guanyador de la prova.

La sexta prova es disputarà a Pedreguer el pròxim 15 de maig, després del parèntesi del dissabte.

A la fotografia podeu veure a Vicent alçant la copa de guanyador a Gata, el seu germà i l´absent per lesió al circuit enguany, altre gran atleta gater, Said Dai-Day. GATA VA SER NOTÍCIA...un 5 de maig

5 DE MAIG DE 1995:

Es publicava al diari LA MARINA de LAS PROVINCIAS la notícia de que "Gata celebra el próximo domingo la cuarta edición de la Feria del Libro". Al antetítol deia: "Podrán instalarse, también, puestos de artesanía". En un "ladillo" es deia: "Trece mil volúmenes" referint-se als que tenia la Biblioteca Pública Municipal fa just 15 anys.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -22-

20100505151649-imagen1.jpg

Arribe ja a la fotografia antiga número 22. Dia a dia vaig publicant diverses instantànies de temes molt variats al voltant totes de Gata. Hui, 5 de maig de 2010, li toca el torn a una:

VISTA DEL POBLE DE GATA DES DE DARRERE LES ESCOLES (1958)

La vista en blanc i negre prou inusual ens transporta a 1958 ara fa quasi 52 anys, perquè la fotografia es va fer pel juliol o agost poc abans o després de la inauguració de l´escola, que va ser el dia 6 d´agost. Es pot observar que el campanar encara no està elevat.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 6 de maig

20100506213122-image0-3.jpg

Si fa uns dies plovia al nostre poble i ho trobavem prou irregular, ara recordem a aquesta secció el temps de fa just 20 anys que té certa coincidència.

6 DE MAIG DE 1990

Es publicava al diari INFORMACIÓN que "La lluvia vuelve a dejar anegados todos los campos de la Marina Alta". També es destacava que era "Beneficioso para las hortalizas de secano". La fotografia que il·lustra aquesta secció hui és precisament l´avinguda d´aigua del riu, mirant cap al Raval. Com es pot comprovar anava el que ací diuen "de ample a ample" i això que era la primera setmana de maig.

6 DE MAIG DE 2000

Es recordava, de nou, en una columna del diari LA MARINA de LP que "La Feria de Artesanía de Gata se celebra este fin de semana".LA VIDA PARROQUIAL FA 75 ANYS -I- (Arxiu Parroquial-Història religiosa)

20100506221349-alejo.jpg

Dins la sèrie de Història Local porte hui al blog l´article de "La vida parroquial fa 75 anys" -I-. Extret dels llibres de l´Arxiu Parroquial, aquesta és una part de la història religiosa de Gata molt interessant ja que ens transporta al temps que relata L´ESTAT DE LA PARRÒQUIA DE GATA DE GORGOS EN 1935, conforme al que es disposava en el B.O.A.V. de 1-10-1932. N´Alejo Sendra Tarrazó -que apareix a la imatge oficiant l´eucaristia- va fer l´informe el 13 de juny de 1935. L´informe es va fer, lògicament, en castellà. Jo simplement l´he traduit ajustat al text. Per la seua llargària es posarà en tres dies: dijous, divendres i dissabte.

LA PARRÒQUIA: Titular: Sant Miguel Arcàngel. Data d´erecció: No consta, havia Rector en ella l´any 1578. De provisió ordinària. Categoria: Ascens de 1ª.LA FELIGRESIA: 900 cases reunides i 63 diseminades. Parròquies colindants: Pedreguer, Xàbia, Teulada i Xaló. Arxiprestat de Dénia. Partit judicial de Dénia. Província d´Alacant. Administració de correus amb gir postal i paquets postals. Telègraf i telèfon. Població agrícola i industrial. Es fabriquen capells fins de palla, gèneres de punt i cadires de vímet. Hi ha 1.100 veïns, amb 4.228 ànimes. ESGLÉSIES I ORATORIS: Església parroquial, ermita en el mont calvari i oratori públic a la partida de Benitzaina, propietat de Na Rosa Mulet Monfort. Totes aquestes esglésies estan servides per la parròquia.

RELÍQUIA: Té la parròquia la relíquia de la Santa Creu amb autèntica.

CASA RECTORAL: Situada a la Plaça Major, junt a l´Església parroquial. Fou ocupada part d´ella durant algun temps únicament per Antonio Diego Durá, fins que en virtud del juí de desmantellament (deshaucio) cel·lebrat a Dénia el dia 13-3-1879 a instàncies del Rector regent En Francisco Martínez Benito desalojà i deixà lliure la casa Abadia el referit Senyor Antonio Diego Durá.

RENTES: El "párroco" té una consignació de 2.000 pessetes amb el descompte del 10% a l´actualitat. Actualment percep 773 pessetes anualment en concepte de habers passius. Els emoluments anuals per drets d´estola i peu d´altar és d´igual quantitat amb tendència a baixar per la ruïna econòmica que ve des d´alguns anys patint aquest poble.

RECTOR "PÁRROCO": N´Alejo Sendra Tarrazó.

VICARIS ("COADJUTORES"): Corresponen dos. A l´actualitat sols hi ha un En Blas Llopis Mayans, natural d´Oliva, fill de Domingo Llopis Llorca i de María Mayáns Sabater, de 62 anys, cursà un any d´ampliació en Filosofia i sis de Sagrada Teologia al Seminari de València. Fou ordenat de prevere el 21-3-1896 i prengué possessió d´aquesta Coadjutoria a primers de Novembre de 1910. Habita en el carrer del Calvari -hui és Carrer Signes- número 6. Viuen amb ell la seua germana Isabel Llopis Mayáns i les seues nebodes María i Teresa García Llopis.

(Continuarà)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -23-

20100506222345-carrer.jpg

Seguint la sèrie que cada dia ens porta una fotografia antiga, hui li correspon a la fotografia de la

COMITIVA CAP A LA INAUGURACIÓ DEL GRUP ESCOLAR, PASSANT PEL CARRER SIGNES (6-8-1958)

La comitiva era encapçalada per les autoritats provincials i les locals, presidides aquestes pel Sr. alcalde Vicente Mulet Redal. També es poden distinguir les autoritats militars i eclesiàstiques. Tot el carrer Signes (aleshores Calvo Sotelo) i la resta per on passaven estaven engalanats amb cobertors i es pot veure a la fotografia el cartell de "Franco, Franco, Franco", que estaven a mitat del carrer. Si observem als peus dels caminants, podem descobrir que no estaven asfaltats els carrers, ja que el clavegueram i l´asfalt es va fer a Gata a partir de 1966, vuit anys més. Tornant a la fotografia, dir que anaven cap al Grup Escolar per a la inauguració de les escoles, el dia de la Festa major, 6 d´agost de 1958. Darrere molta gent del poble, que no volia perdre´s el fet històric per a Gata, que va supondre aquesta data.

 VI APLEC DE PENYES BARCELONISTES A GATA (14 MAIG)

20100507221520-aplec.jpg

Igual es celebra més que un aplec, igual no. Tot va a dependre d´aquest dissabte. La lliga encara està bullint i se la juguen a bras partit entre el Barça, ara 93 punts de rècord, i el Real Madrid, ara 92 punts. El pròxim divendres 14 de maig, Gata acollirà el VI Aplec de Penyes Barcelonistes de les comarques de València i Marina Alta. L’acte coincideix amb el 25 aniversari de la Penya Barcelonista de Gata. La directiva de la penya barcelonista i la regidora Maite Signes van presentar, ahir, el programa d’actes previst per celebrar-ho.

Joan Vicent Vallés, secretari de la penya, va explicar que esperaven que fos un acte multitudinari que reunirà a unes 300 persones procedents de més de 60 penyes. Els actes començaran a partir de les 20 hores amb la recepció de les penyes i dels directius del F.C. Barcelona  a la seu de la penya de Gata.

Seguidament, es traslladaran a l’Ajuntament de Gata on es farà una recepció oficial per part de l’Alcaldessa, i on també s’inaugurarà una exposició sobre els 25 anys. Finalment, se celebrarà un sopar de gal·la al restaurant Los Arcos.

Maite Signes va manifestar el suport de l’Ajuntament a esta iniciativa, destacant el recolzament que es dona a l’associacionisme i als projectes que presenten les associacions.

A la imatge, els directius de la Penya amb la regidora Maite Signes.

SEGUIRE INFORMANT DELS ACTES A FER.

Per saber més del tema podeu buscar al Diari Sport, l´apartat de penyes.

FOTO I TEXT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 7 de maig

No sempre parlava la premsa directament de Gata, però apareixia el poble, com és el cas del

7 DE MAIG DE 1995

La sèrie de paratges naturals de la Marina Alta que jo feia al diari LA MARINA de LP parlava de "La sierra de Seldetes, puerta natural del desfiladero de la Garganta de Gata". Al antetítol escrivia: "Este histórico paraje de la Marina fue refugio de poblados ibéricos". Al peu de foto es podia llegir: "La sierra teulada cierra por el noroeste el término natural del municipio alicantino de Teulada".

7 de MAIG DE 2000

Gata apareixia referenciada en l´article de LA MARINA de LP: "La XV "Trobada d´Escoles en Valencià" se celebra hoy en Xaló". Era dissabte i els escolars de Gata i els seus pares participaven a la Trobada.

7 DE MAIG DE 2005

Una notícia tota de Gata, ja que el diari de LA MARINA de LP publicava: GATA DE GORGOS. "VII Concierto de la Orquesta de Jóvenes Músicos".LA VIDA PARROQUIAL FA 75 ANYS -II- (Arxiu Parroquial-Història religiosa)

20100507215759-alejo2.jpg

Continuant amb la sèrie de tres capítols iniciada ahir sobre L´ESTAT DE LA PARRÒQUIA EN 1935, proseguim la traducció fidel al text escrit pel rector regent N´Alejo Sendra Tarrazó, del qual torne a portar una fotografia, en aquesta ocasió predicant dalt la trona, hui ja desapareguda.

...MISSES: Es diuen diàriament dues misses i tres, els diumenges i dies festius. El nombre dels qui escolten Missa diàriament és de 300 i en els dies festius al voltan de 2.500.

PENITÈNCIA I EUCARISTIA: Complixen amb el precepte pasqual anualment uns 630 homes i 1.600 dones. Comulguen diàriament 130 dones, semanalment unes 300 i en les festes principals unes 500 dones. Mensualment uns 30 xiquets.

PRIMERA COMUNIÓ: Als xiquets s´admet als set anys a la primera Comunió. Cada any comulguen per primera vegada uns setanta xiquets. Anualment es cel·lebra per això una festa especial i solemne el dia del Santíssim “Hábeas Christi” i cada mes en la Missa conventual del primer diumenge es fa una Comunió general de tots els xiquets que han rebut la primera Comunió.

MORALITAT I MALES LECTURES: No hi ha escandals greus que mereixen nomenar-se. Es llegeixen habitualment: cinc Diaris de València; quinze “Debate”; sis ABC; setanta semanaris El Buen Amigo, Hoja misionera; quaranta “Provincias”; sis “El Pueblo” i setanta “El Mercantil valenciano”.

CATECISME: Tots els diumenges de l´any es té el catecisme dels adults amb nombrosa assistència de dones principalment. Homes són contats els que assisteixen al Catecisme. El catecisme dels xiquets es té tots els dies per la nit, des del mes de Novembre fins maig o Juny en el qual té lloc la Primera Comunió, i ja des d´aleshores deixen d´acudir els xiquets des d´immemorial. Assisteixen diàriament el Catecisme uns doscents. Per a preparar als xiquets a la Primera Comunió es dedica tot el mes d´Abril cada any.

CONFRARIES, GERMANDATS I ASSOCIACIONS PIADOSES: Confraries: Virgen del Rosario, que és la més antiga, i la de la Virgen del Carmen. Germandats: Venerable Orden tercera de S. Francisco de Asís i Venerable Orden Tercera de la Virgen del Carmen, establerta en aquesta parròquia el mes de Maig de 1932. Associacions piadoses: Hijas de María i Sagrado Corazón de Jesús o Apostolado de la Oración. Està aprovada la Congregación de la Doctrina Cristiana i s´acompleix el que està disposat al Reglament de la mateixa, aprovat pel Reverendíssim Prelat. La Congregación del Santísimo Sacramento no està fundada per complir-se els seus fins pel Apostolado de la Oración. Es procura fomenter-les totes i que els joves de ambdos sexes s´inscriguen en els més apropiats al seu estat i condició.

DEVOCIONS: Es fomenten les devocions piadoses, com l´exposició, que es cel·lebra tots els dijous, fent l´Hora Santa, la visita al Santíssim Sacrament, Via Crucis, Sant Rosari, Mes de Maig, i altres semblant com Set Diumenges, Primers Divendres, Mes de Juny i d´Octubre, i l´exercici de les Maries dels Sagraris Calvaris el quart diumenge de cada mes, amb comunió general a la Missa conventual i exposició Major per la vesprada.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -24-

20100507223239-calvari.jpg

Seguim dia a dia amb les fotografies antigues. La de hui ens ofereix una vista panoràmica del poble de Gata, vist des de la muntanyeta del Calvari

VISTA DEL POBLE DES DEL CAMÍ DEL CALVARI (1967)

Podeu veure que no hi havia blocs de pisos ni cases altes. Sols feia quatre anys que estava alçat més el campanar. Observeu els pinets del Calvari com eren d´alts, a diferència de hui.

Com vegeu es tractava d´una postal i per això dalt apareix l´escut de la Diputació Provincial i diu: "Recuerdo de Gata de Gorgos". Aquesta fotografia pertany a la col·lecció que podem trobar a Internet: www.todocoleccion.net. Vosaltres mateixa podeu entrar i veure aquesta i altres fotos de Gata i pobles del voltant. GATA VA SER NOTÍCIA...un 8 de maig

Sols tenim hui la notícia del

8 DE MAIG DE 1990:

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant es publicava en un breu: "GATA DE GORGOS. Cena-baile". Parlava del sopar organitzat per la Comissió de Festes patronals 1990.LA VIDA PARROQUIAL FA 75 ANYS ( i III ) (Arxiu Parroquial - Història religiosa)

20100508190118-antiga.jpg

Conclou en aquest article tot el resum de "La vida parroquial...de 1935":

 

...FUNCIONS RELIGIOSES: Es celebren cada any: Festes de S. Antoni Abat, Septenari dels Dolors, Verge del Rosari, Inmaculada Concepció, Sagrat Cor de Jesús, Verge del Carme i Santíssim Crist. Es celebren a més les següents funcions: Hora Santa o dijous eucarístics, set diumenges de S. Josep, Quaranta Hores de Carnestoltes, la Santa Quaresma, els Primers Divendres de mes, Primers Dissabtes de mes; exercicis vespertins de la Confraria del Rosari, Filles de Maria, Apostolat de l´Oració, Maries dels Sagraris Calvaris, V.O. Terceres de la Verge del Carme i de S. Francesc d´Asís, els diumenges tots de l´any per ordre d´antigüitat. El mes de Maig, el de Juny i el d´Octubre; el novenari a la Verge del Carme el mes de Juliol i el de les ànimes el mes de Novembre. A més es celebren els Exercicis de l´Octava del Hábeas amb la funció eucarística per la vesprada, el Via Crucis els Dimecres i Divendres de Quaresma, el cant del Diví ofici el Dijous Sant i l´Hora santa solemníssima, amb orquestra, després del sermó, a les deu de la nit d´eixe mateix dijous; i una funció eucarística solemníssima el dia primer d´any per la vesprada; i la “sabatina” tots els dissabtes lliures de l´any.

OBRES SOCIALS:  No hi ha obres socials informades de l´espíritu de l´Església Catòlica i són difícils de promoure pel fracàs d´un sindicat catòlic que deixà molt per pagar. Hi ha un sindicat de llauradors que no ofereix perill algun al paréixer per a la causa catòlica, i la Unió General de Treballadors del camp que està agonitzant.

LLOCS DE GAUDIMENT: Hi ha dos cinemes en els qual no domina cap tendència. No hi ha centres de corrupció o perversió de costums.

ESCOLES: Hi ha tres escoles unitaries de xiquets i altres tantes de xiquetes i una de pàrvuls.

ARXIU PARROQUIAL: Està situat a l´església junt a la sagristia. Existeix en ell, a més de l´índex o catàleg del mateix arxiu, l´inventari dels objectes de cult, el de béns eclesiàstics, el llibre de comptes de fàbrica, el de Misses manuals, un exemplar del Codi, de l´últim Concili Provincial, els estatuts Sinodials, la col·lecció completa del Butlletí eclesiàstic i demés documents.

FUNDACIONS PIADOSES: Algunes hi ha, però de poca importància. Es conserven en l´arxiu còpies d´aquestes fundacions, aprovades pel Reverendíssim Prelat. En l´arxiu existeix el llibre de fundacions i es procura portar degudament.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -25-

20100508220804-maredeu.jpg

La fotografia de hui dissabte 8 de maig, donat que és el mes que abans es deia "Mes de las flores", que és dissabte dia dedicat preferentment a la Mare de Déu i que recordem com a l´escola, als anys 60 i 70, cantavem al passillo allò de "Con flores a María que madre nuestra es", publique una

FOTOGRAFIA ANTIGA DE LA PROCESSÓ DE LA PURÍSSIMA (inicis segle XX)

L´antigüitat de la fotografia la podem observar a simple vista, quan diguem: ¡Què vella és aquesta foto!. Així és. Sols tenim que mirar la portalada de l´església. El remat de dalt la porta i el Sant Miquel ara són distints. La finestra també. Com encara fan hui en dia, els components de la banda al racó entre el campanar i les cases de la plaça. Les majoralesses que van davant i la seua vestimenta, els roquets dels escolans i les robes de les persones denoten eixa antigor que té la fotografia d´abans de la guerra.

 NOMS DELS CARRERS DE GATA A LA REPÚBLICA (Història Local)

20100509163206-carrerbisbe2.jpg

Hui diumenge 9 de maig porte al blog el canvi de denominacions dels carrers de Gata, a causa de la instauració de la II República Espanyola (1931-1936), extret dels plenaris municipals de l´Ajuntament de Gata. És història de fa tres quarts de segle. Al plenari de 31 d´octubre de 1935 es va acordar en aquest període de temps rotular els carrers amb els noms següents: Palmeral Alto: Madrid; Palmeral Bajo: Sargento Vázquez; Plaza de la República: Plaza de la República; Estación: Ángel Pestaña; continuación de Galán y García Hernández: Calle del Comercio; Duquesa de Almodóvar: Calle del Alcalde José Ferrándiz; Padre Mulet: Sargento Fabra; Calvario -hui Signes-: La Pasionaria; Obispo Cervera: Francisco Alcaso; Teulada: Nicolás Salmerón; Doctor Gómez Ferrer: Pablo Iglesias; Plaza del Mercado -hui Plaça Nova-: Plaza Durruti; Calle Nueva: Calle de la Revolución.

Al plenari del 17 de novembre de 1936 hi ha més canvis de denominació de carrers: Peñón: 1 de Mayo; Colaes: Avda. de Largo Caballero; Sol: 17 de Julio; Luna: 14 de Abril; Estación: Pi y Margall; Padre Mulet: Ángel Pestaña; Plaza Hostal: Sargento Fabra; Moreras: Pedro Esteve; Biserot: Lenin; San Antonio: León Tolstoi; Parras: Libertad y Fraternidad.

Fotografia: Carrer del Bisbe Servera, que se li va nomenar "Francisco Alcaso"

Font: Plens municipals. Arxiu Municipal. Ajuntament de Gata.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 9 de maig

20100509170134-image0-5.jpg

Què es contava per la premsa un 9 de maig de fa 20, 15, 10 o 5 anys?. Publicava als diaris fa 10 anys:

9 DE MAIG DE 2000:

Es publicava al diari LA MARINA de LP el reportatge de "Cuadros de Gata, el placer de unas "picaetes" únicas". Al subtítol es podia llegir: "Especialista también en verduras a la brasa". El propietari de "Cuadros 45"entre la carretera de Xàbia i el camí de Les Senies, que hui és el mateix, era i és José Miguel Vila Ferrer. En un quadre posava l´adreça, telèfon, dia de tancament, horari de cuina, aparcament, especialitat i preu aproximat per persona (amb pessetes). La fotografia que il·lustrava l´article era de José Iglesias i amb color. És la mateixa que ací al blog reproduisc on es veu al centre el propietari i al seu costat els cambrers quan es va fer el reportatge.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -26-

20100509172446-pujada.jpg

Ja estem a la fotografia 26. Amb hui portarem un mes de blog i 26 dies d´aquesta sèrie que ha estat molt interessant per als usuaris que han visitat el blog. Podre seguir així mentre tinga fotografies antigues. Si vosté, amable usuari d´aquest lloc gater, vol remetre´m alguna fotografia pot fer-ho al meu correu: mivisig@hotmail.com. Molt gustosament serà publicada.

Hui, com he tractat la denominació de carrers a la sèrie d´Història Local, porte un carrer de l´any 1958.

LA COSTERA DEL GRUP ESCOLAR (1958)

La instantània forma part del conjunt que va manar fer i en moltíssim acert l´alcalde Vicente Mulet Redal amb motiu de la inauguració de les escoles. No es poden perdre detalls: els carrers sense asfaltar, les dues persones -un home i una dona- que ixen de cada costat del carrer Penyó. L´inici de la Costera del Grup Escolar amb dos pilarets i dos farolets. Les cases de planta baixa o amb un pis màxim. Com era 1958 poc abans de la inauguració poden veure als dos costats de la Costera ornaments. El centre parroquial estava en obres. Les cases al no ser altes permitien la vista fàcilment a la muntanya d´Alcolaies i a la del Serrillars més al fons.BLOG DEL CRONISTA DE GATA: 1.000 VISITES EN UN MES

¡¡ GRÀCIES!! PERQUÈ FA EXACTAMENT UN MES QUE VAIG COMENÇAR EL BLOG..."ACÍ I ARA..." DEL CRONISTA DE GATA. DEL 10 D´ABRIL AL 10 DE MAIG S´HAN FET 1.000 VISITES, DE LES QUALS -NO ELS ENGANYE-UNES 70 SÓN MEUES DONAT QUE HAVIA DE CONTROLAR QUE TOT ESTIGUERA AL LLOC. PERÒ LA RESTA SÓN DE TOTS VOSTÉS. ¡¡ GRÀCIES !!

Els anime a que continuen visitant el blog i anem cap a les 2.000 visites...amb el mateix ànim que el primer dia.CINE D´ABANS A GATA

20100510221652-copia-de-image0-43.jpg

La Història Local es trasllada hui, dilluns 10 de maig, a

¡AQUELL CINEMA DELS NOSTRES PARES! (Ideal Cinema, Cine Verano, Salón-cine La Paz -)

(Reportatge inèdit del Cronista de Gata, Miguel Vives Signes)

A LA FOTOGRAFIA: Els dies que es projectava al Cinema "Passetes" (La Paz) la pel·lícula: "Franco ese hombre", tot un aconteixement per a l´època. 

Les cases de Gata amaguen moltes vegades agradables sorpreses. Una d´elles pot ser la col.lecció que amb cura i saviesa guarda la veïna de Gata Olga Costa Mulet sobre “cromos”, “pasquins”, “caràtules” de mil i una pel.lícules del temps de la seua joventut i inclús més antigues. La col.lecció que abarca des de els anys 20 fins els anys 40 del passat segle és una joia digna del millor museu d´antigüitats. No sols conté programes dels cinemes de Gata, sinò també de la comarca.

He tractat d´estudiar i escorcollar tot el que es podia al voltant de la col.lecció, per a retrobar una història local del cinema a Gata, que ve a completar i enriquir el magnífic artícul que Pepe Tomás va fer fa uns anys sobre el cinema a Gata, també al Programa de Festes i l´escel·lent col·lecció que té Paco Moncho, un gran cinèfil gater del qual algun dia també parlaré al blog. Em vaig fixar en les llegendes dels cartells del cinema, les paraules típiques d´aquella època, més que en els protagonistes, ja que aquests són història d´enciclopèdia, però els programes són tota una curiositat ben trobada ara per al nostre poble

Un record per als més cinèfils, una nostalgia d´aquells anys i una tradició. Perque Gata sempre ha tingut la tradició “d´anar al cinema” i la prova la teníem encara fins fa poc, als inicis del segle XXI, que es resistia a desaparéixer absorbida pels temps que corrien.

Faig un extracte d´aquells programes de cinema, que anaven amb consonancia amb el temps, però que enganxaven a la gent. Abans, els nostres pares no teníen tele, Internet, els mitjans més sofisticats, sols suspiraven per un retratet o un cromo de Estrellita Castro o Tyrone Power. 

SALÓN-CINE “LA PAZ” GATA DE GORGOS. Hoy, domingo, 29 de abril de 1934 Acontecimiento cinematográfico...V. Blasco Ibáñez LA BODEGA...Película de gran emoción. Completarán el programa, una revista, totalmente en colores, titulada: Carnet de Modas y una cómica en DOS partes

 

Ideal Cinema.- Gata Plaza del Mercado. Domingo, 27 de octubre de 1935. Inauguración de la temporada. Nueva empresa. Proyección de la monumental y conocida...LA HERMANA SAN SULPICIO...Totalmente HABLADA y CANTADA en español. Precios y complementos en la pizarra del salón.

 

CIFESA PRESENTA en el Ideal Cinema.- Gata el domingo, 1 de diciembre 1935, 1º la emocionante película...Alma de Centauro...2º La interesante película HABLADA EN CASTELLANO...NEBLINA...3º El dibujo animado sonoro, titulado Cristal Gazabo.

 

Salón-Cine “LA PAZ”.- Gata de Gorgos. Domingo, 8 de diciembre 1935. Extraordinario Programa: 1º Estreno de la colosal opereta TODO POR EL AMOR.

 

Ideal Cinema. Gata. Lunes, 6 de Enero de 1936. 8,30 noche. CIFESA presenta...SUCEDIÓ UNA NOCHE...Clark Gable.../ Spencer Tracy y Loreta Young en la película hablada en español FUEROS HUMANOS

 

IDEAL CINEMA.- Gata. Hoy, 2 de febrero de 1936... ¡Extraordinario programa ! Todo en español, 1º ...hablado en español ABISINIA...2º HABLADA y CANTADA en ESPAÑOL, NOCHES DE BUENOS AIRES...Los precios de tan extraordinario programa serán los siguientes BUTACA, 0,60. GENERAL, 0,40 ptas. A toda señora o señorita que asista a esta función se le entregará un tiket para la función del próximo sábado.

 

“Ideal Cinema”.- Gata. Extraordinario Programa... Se despachan en taquilla las localidades numeradas para esta función.- Los abonos deben canjearse en taquilla por entradas numeradas, antes del domingo.

 

Ideal Cinema.—Gata. Domingo, 12 de abril de 1936...1º LA película sonora MADRES DEL MUNDO...2º La superproducción nacional hablada y cantada en español: DON QUINTÍN EL AMARGAO. Precios: Butaca, 1 pesetas; General, 0.60.

 

Ideal Cinema.- Gata. Domingo, 24 de mayo de 1936...Después del éxito obtenido por IMPERIO ARGENTINA en MORENA CLARA, y a petición de varios señores de esta localidad se reprisará la superproducción...NOBLEZA BATURRA...Butaca 0,60.- General 0,40.

 

Ideal Cinema.- Gata. 7 de junio de 1936. A las 9.30 noche...HABLADA Y CANTADA EN ESPAÑOL Susana tiene un secreto...Completarán el programa un dibujo y una revista hablada en español.

 

Salón LA PAZ Gata de Gorgos. EL SIGNO DE LA CRUZ. Domingo, día 28 de junio de 1936. Se despachan localidades numeradas.

 

Saludo a Franco ¡¡ Arriba España !! Del Cine Capitol de Valencia, al Ideal Cinema -Gata de Gorgos- Para el domingo, 4 de febrero de 1940  A las 8,30 noche ¡ Formidable Programa ! ESTRENO en esta provincia ... MIGUEL STROGOFF  o el correo del zar –en español- ... las localidades se despacharán en TAQUILLA a partir del sábado a las 6 de la tarde.

Aquest era tot un programa a tot color fet per la impremta BERNARDO MULET de Gata.

 

Salón Cine “La Paz” Gata de Gorgos. 22 Nov. 1941. EL ÚLTIMO HÚSAR, COMPLEMENTOS Y HORAS EN LA PIZARRA DEL SALÓN

 

CINE DE VERANO.- Gata de Gorgos INAUGURACIÓN. Domingo, 16 de Junio 1946 20 th CENTURY FOX, presenta...¡ QUÉ VERDE ERA MI VALLE !. SESIÓN CONTINUA. La última vuelta del programa dará comienzo a las 12 noche.

 

Cine de verano.-Gata de Gorgos. Día 29 de Junio de 1946 ¡ FESTIVIDAD DE SAN PEDRO ! ...LAS MIL Y UNA NOCHES.

 

Cine de Verano- Gata de Gorgos, Domingo, 21 de Julio de 1946...Procines presenta con orgullo su máxima producción nacional ALTAR MAYOR...de fina sensibilidad y marcada emoción...

 

Cine de verano.- Gata de Gorgos. Lunes, 29 de Julio de 1946. ¡ Otro programa de éxito ! AL CAER LA NOCHE.

 

Cine de verano- Gata de Gorgos. Martes, 31 de julio de 1946. Horas y complementos en la pizarra del salón.

 

Cine Verano.- Gata de Gorgos. JUEVES, 15 de Agosto de 1946...gran superproducción dramática FELIPE DERBLAY (EL HERRERO), COMPLEMENTOS EN PIZARRA

 

Cine de Verano-Gata de Gorgos, Otro gran éxito. Domingo, 18 de Agosto de 1946, a las 11.30 noche, Metro Goldwyn Mayer, presenta a Clark Gable Muyrna Loy en SUCEDIÓ EN CHINA.

 

Próximo domingo, 6 Octubre de 1.946 A las 10 de la noche Inauguración de la temporada de invierno en el Cine La Paz con dos grandes estrenos: LA GARRA ESCARLATA y LA MUJER DE LAS DOS CARAS. Al estreno de estas dos grandes películas, seguirán –entre otras de extraordinario éxito- las formidables superproducciones...

 

Cine “La Paz”- Gata de Gorgos, Domingo, 21 de Diciembre de 1946. Hispamex, a Arturo de Córdoba en EL CONDE DE MONTECRISTO. 1ª Jornada...Gran superproducción...Valiosos complementos con regalo de invitación. Próxima semana 2ª Jornada de EL CONDE DE MONTECRISTO. Precios y horas en la pizarra del salón.

 

CINE “LA PAZ”.- GATA DE GORGOS. Domingo, 2 de Noviembre de 1.947. A las 5,30 tarde y 9,30 noche Charles BOYER – Ingrid BERGMAN en la formidable superproducción LUZ QUE AGONIZA...Sábado, día 8 1ª JORNADA de la gran película de aventuras...COLMILLOS VENGADORES Un gran film ( en 3 jornadas) en el que reaparece el conocido perro “Rintintín”.

 

Cine “La Paz” Gata de Gorgos. Domingo, 16 de Noviembre de 1.947...superproducción METRO, LA SEÑORA MINIVER...Con regalo de invitaciones.

 

Cine La Paz – Gata de Gorgos. Domingo, 30 de noviembre de 1947. Tarde y noche...el mejor reparto del año...con regalos e invitaciones...Pronto una interminable cadena de grandes éxitos.

 

Cine de verano – Gata de Gorgos. Domingo, 27 de Junio de 1948 ¡Clamoroso éxito! La más excepcional película dirigida por ALFRED HITCHCOCK RECUERDA... Magistral interpretación de lso dos más grandes artistas de la cinematografía actual INGRID BERGMAN – GREGORY PECK.

 

Cine de Verano-Gata de Gorgos, Domingo, 4 de Julio de 1948. ¡Éxito inmenso! Metro Goldwyn Mayer se enorgullece al presentar su máximo triunfo LA SEÑORA PARKINGTON...Acompañan a este gran “film”, valiososo complementos...Por la tarde, en la pista, GRAN BAILE amenizado por la orquesta local “TRÍO GORGUENSE”. Próxima Semana: Grandes programas.

 

Cine de Verano- Gata de Gorgos, Domingo, 18 de Julio de 1948. Fiesta del Trabajo. Éxito sorprendente. Reaparición de la máxima estrella del cine español IMPERIO ARGENTINA en LOS MAJOS DE CÁDIZ. ¡ No dejen de admirarla !. Jueves, otro gran éxito...Próximo sábado, 1ª Jornada de la serie en dos Jornadas, EL JINETE ENMASCARADO, la mejor película en jornadas. ¡ No lo olvide !

 

¿Está Vd. Cansado de la vida?...Vaya a ver NEGOCIO EN APUROS y Vd. Morirá riendo. Este gran film cómico será presentado en la pantalla del SALÓN CINE “LA PAZ” el Jueves día 14 de Octubre de 1948.

 

Salón cine LA PAZ – Domingo, día 13 de Marzo de 1949. La gran superproducción FUERA DE LA LEY...Complementos con regalo de invitaciones

 

Cine Verano-Gata de Gorgos. Domingo, 11 de Septiembre 1949....LA CALLE DEL DELFÍN VERDE...Jueves.- La graciosa comedia ALAS EN LOS PIES...Sñabado ARSÉNICO POR COMPASIÓN...Domingo, RETORNO AL ABISMO.

 

La col.lecció d´Olga Costa Mulet també arreplega molts programetes d´altres pobles de la comarca i fora d´ella, que passem a relacionar: Cine Moderno Benichembla ( Domingo, 14 de Abril de 1946 ). Teatro-Circo Denia ( Sábado 14 de Diciembre de 1946 ó Del sábado 23 al miércoles 27 de Mayo de 1953...¡ Máximo alarde cinematográfico !...Lo que el viento se llevó ). Gloria Cinema Villajoyosa ( Sábado, 19 de Junio de 1948 ). Olimpia Cinema Villajoyosa ( Domingo 31 Octubre 1948 )

Mi Jardín- Cine de verano- Ondara. Mundial Cinema –Pedreguer .. Grandes Ferias y Fiestas ( Imprempta A. Fornés – Pedreguer ). Cine verano de Pedreguer. Cine Musical Orba ( Domingo 21 de Octubre de 1945 ). Salón Goya y Cine Doré, ambos de Benissa. Cine López Cabrera: Vergel. Cine verano. Sábado 6 y Domingo 7 de Julio de 1946. Cine Eslava – Ondara. Cine Jalón, Empresa Rafael Más (20 Enero de 1946 )

 

Agraix les facilitats que em va donar l´autora de la col.lecció per a poder estudiar i investigar els programes.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 10 de maig

20100510224649-conf.jpg

Repasem, com cada dia, què aconteixements van ser notícia al poble de Gata, fa 10 i fa 5 anys.

10 DE MAIG DE 2000:

Indirectament era notícia Gata. Es tractava de què "La IV Vuelta Turística a la Marina Alta reunió 44 motocicletas antiguas". Ho publicava a La Marina de LP i el recorregut passava per GATA i per altres pobles. "Los asistentes disfrutaron con la presencia de verdaderas reliquias". A la fotografia de José Iglesias es podia veue "Un momento de la salida de la Vuelta Turística a la Marina Alta".

10 DE MAIG DE 2005:

La notícia era íntegra de Gata. També al mateix diari es podia llegir: "GATA DE GORGOS. El vicario episcopal confirma a 34 jóvenes gateros". El subtítol: "El 25 de mayo se celebrará una procesión con motivo del Año de la Eucaristía". A la fotografia: "Confirmandos y catequistas tras recibir el sacramento"

La fotografia que apareix ací en color és la mateixa que va estar publicada eixe dia a aquest article.

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -27-

20100510231338-tabla.jpg

La fotografia que hui ix publicada al blog pertany a la sèrie tan ben guardada a l´escola, a l´Ajuntament (ara Arxiu Municipal) i a casa d´Anita Marcos. Tot el procés de la construcció i inauguració de l´escola. Si l´altre dia publicava com anava la comitiva pel carrer Signes, hui és

UNA TAULA DE GIMNÀSTICA EL DIA DE LA INAUGURACIÓ DE L´ESCOLA (6-8-1958)

Es pot veure el seguiment per centenars de veïns del poble que omplien el què era camp de futbol. Es pot veure el carrer a la part de dalt i al mig de la fotografia destaca el campanar, encara amb la torre baixeta sense alçar. Aquest acontexeiment del dia de la festa Major de 1958 anirem publicant-lo poc a poc a la sèrie. 

 

 COM ERA GATA AL 1932, ANY DE REPÚBLICA?

Ens interessem hui per escorcollar com estava el poble, com es vivia l´any 1932, any de república, a Gata. Hem pogut esbrinar d´ací i d´allà i em fet un resum.

AIXI ESTAVA EL POBLE:

La Plaça de l´Església era encara Plaça de Mercat, ja que el mercat no passà a la Plaça Nova fins 1933. Precisament, el 21/3/1932 s´acorda pel Ple col·locar una vorera de "portland" a la Plaça en construcció i adquirir el "bordillo" de pedra necessari per a la prolongació del carrer del Doctor Gómez Ferrer.

En 1932 encara no hi havia pont urbà sobre el riu Gorgos. El 30/3/1932, el ple prorroga en vuit mesos la possibilitat de que els veïns interessats en la construcció d´un pont, puguen portar a terme la referida construcció. També es demana edificar a la Plaça de l´Hostal i al lloc anomenat antigament "de les Roquetes".

La gasolineria de Gata estava front a la caserna de la Guàrdia Civil, a l´Avinguda Marina Alta, aleshores Avenida de Canalejas, ubicada en el "kilómetro 89, hectómetro 1". En 1939, passada la guerra civil, la carretera de Silla a Alicante, passaria a dir-se Avenida del Caudillo. "Hay una expresión de deseo y conveniencia para los interesados de esta población de que no se quite el aparato distribuidor de gasolina...dada su situación", deia el plenari.

A la Plaça de Don José Canalejas, hui Plaça d´Espanya, sabem de l´existència de "un pino frente a una fachada", perquè en 1934 es sol·licita al Consistori poder arrancar-lo.

El 2 de gener de 1932 es realitza una instància en la qual es sol·licita l´ autorització per instal·lar una almassera o molí d´oli en un solar que posseeix al carrer prolongació de la del Doctor Gómez Ferrer. El 7 de març es dona autorització per a l´almassera, sempre que complixca amb les prescripcions higièniques. Però abans que procedixca a l´enderrocament de la que hui en dia té al mateix carrer, ajustant-se a l´al·lineació o rasant del planol de la població.

ELS REGIDORS:

La Corporació de Gata que presidia l´alcalde Julián Monfort Leyda tenia com a tinents d´alcalde a Miguel Mulet Vives i Gerónimo Monfort Signes. El regidor síndic era José Espasa Mulet i la resta d´edils: Fernando Arabí Martí, Vicente Borrell Signes, Vicente González Caselles ("Vicente la música"), José Mulet Borrell, Senén Pons Mulet, Matías Signes Monfort, Miguel Torres Monfort i Emilio Monfort Mulet. El secretari de l´Ajuntament era Martín Mengual, també advocat de la població. El jutge municipal era José Pedrós i el fiscal Vicente Mulet.

LES SESSIONS PLENÀRIES:

Els regidors en Ple es reunïen en 1932 els dissabtes a les 9 de la nit. A partir del 5 de desembre passaran a celebrar-se els plens a les 8 de la vesprada.

SINDICATS AL POBLE:

Gata comptava amb un Sindicat Agrícola Gatense. A l´any següent es formava la Societat "Trabajadores del Campo". També hi havia un Sindicat de Regs de la partida "Senies".

RELACIÓ DE COMERÇOS I ESTABLIMENTS *

"Abacerías" (4): Vicente Font, Vicente Mulet, Vicente Pedro i Francisco Torres.

Oli (Premses i molins) (5): Vídua de José Arabí, Bernardo Mulet,  José Mulet, Antonio Pedro i Sindicat Agrícola Gatense.

Espardenyeries (7): Francisco Mulet, Antonio Font,  Miguel Moncho, Onofre Mulet, Bernardo Oliver ("Bernat El Pelut"), Onofre Signes i Antonio Soler

Banquers (2): Fills de Julián Monfort i Antonio Salvá.

Barberies (8): Juan Coloma, Juan Pedro, Miguel Rodríguez, Francisco Salvá, Juan Bautista Signes, Jaime Signes, José Signes i José Torregrosa.

Carbonería (1): Miguel Soria.

Carneceries (6): Jaime Arabí, Antonio Diego, José Marsal, Vídua de Marsal,               Francisco Oliver i José Signes.

Fàbriques de canastes de vímet (2): Monfort Soler y Cia. i  Pons Monfort y Cia.

 

 

* Segons Alberto Molina ("Guía de Alicante y su provincia").

INFORMACIÓ: Plens Municipals i llibre: "Guía de Alicante y su provincia".

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 11 de maig

20100511222806-image0-6.jpg

Nou dia i noves notícies. Recordem ara quan Gata va ser notícia fa 20, 15 i 10 anys. 

11 DE MAIG DE 1990:

Una columna publicada en el diari INFORMACIÓN d´Alacant titulava: "GATA DE GORGOS. Actividades" i eren les del Consell Local de Joventud.

11 DE MAIG DE 1995:

Dos notícies eren importants i les recollia el diari LA MARINA de LP. A la primera es parlava de "Éxito de la cuarta edición de la Feria del Libro de Gata". A la segona es donava compte del plenari. El titular: "Urge acondicionar los caminos y viales de Gata". A l´antetítol "El pleno pedirá a Diputación el 80% de los 29 millones de pesetas que cuestan las obras".  En dos retalls es podia llegir: "Si Diputación concede la subvención, el Ayuntamiento tendrá que aportar 5.832.000 pesetas de los 29 millones que costarán las obras aprobadas" i "El alcalde manifestó que la subvención se solicita para los caminos prioritarios y que, con posterioridad, se podrán modificar las obras y su importe". Al peu de la fotografia deia: "Los concejales de la oposición criticaron que, desde marzo, la corporación no había sido convocada para reunirse en pleno".

11 DE MAIG DE 2000:

Era important la notícia que es publicava al diari LA MARINA de LP: "Gata de Gorgos, declarado Municipio de Interés Turístico por la Generalitat". Al subtítol: "La localidad tendrá "stand" propio en la Feria Introturística". Al peu de la fotografia, que ací reprodueix es podia llegir: "El alcalde, el concejal, coordinadora y vecinas, en el "stand" de la feria". (L´alcalde era Gabriel Feliu, el regidor Luis Olcina).DES DE DEMÀ 12 DE MAIG NOVA SECCIÓ

¡¡ DES DE DEMÀ TINDRÉ UNA NOVA SECCIÓ...LA SORPRESA LA CONEIXERAN DEMÀ MATEIG, 12 DE MAIG. SI VOLEN UNA PISTA. VA DE CONSTRUCCIONS...JA HO VEGEM DEMÀ...

(Nova secció del Cronista Oficial de Gata, Miguel Vives Signes)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -28-

20100511224925-futbol.jpg

La fotografia de hui és futbolera. Com el futbol és un dels temes del dia, perquè s´apropa la gran final del Campionat de Lliga, per això he rescatat una fotografia de principis dels anys 70. És vella la fotografia sense ser del tot antiga. Però ja és també història. El Gorgos Club de Futbol amb la seua camiseta habitual, de roig. Repasse els jugadors. Plantats: -d´esquerra a dreta- Ripollet (porter), Vicente "Blanquera", Pepe, Cardona, Jaimito, Vicente "Mitjavida", el desaparegut Paco Baños -de paisà-, Antonio i Vicent Font "Corder", d´entrenador. Agatxats: Paco Prats, Juanvi, Cabo, Javier, Antonio Font "Corder" i Vicente Salvá. El camp, amb dubtes i reserves, crec és el de l´Alfàs de Pedreguer, ja que els xiprers que es veuen al fons poden ser els del cementiri i la muntanya La Sella.XERRADA DEMÀ DIJOUS 13 SOBRE ANORÈXIA I BULÍMIA

A través de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata, i amb la col·laboració del Centre de Psicologia Sem, s’ha organitzat una xerrada sobre l’anorèxia i la bulímia que tindrà lloc al Centre Social, dijous 13 de maig a les 20:30 hores. La intenció es informar als pares sobre estes malalties que cada vegada afecta a joves de menor edat, com detectar-les i com afrontar-les. La conferència estarà a càrrec de Sefa Mulet i María José Palacio.

Font: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 COMENCEN LES OBRES DEL PLAN E (II fase) A GATA

20100512162655-obres.jpg

La passada setmana es van iniciar part de les obres incloses dins del II Fons Estatal d’inversió Local. Els regidors d’Urbanisme, Antonio Pons i Maite Signes, han parlat este matí d’estes obres.

Maite Signes ha explicat en què consisteixen les tres primeres que ja s’han iniciat. La reforma de la pista de tennis de la zona esportiva Alcolaes que passarà a ser de gespa artificial. De esta manera es pretén seguir amb la recuperació i millora de tota la zona esportiva Alcolaes, ja que dins el primer Pla E es va dur a terme la remodelació de la pista de futbet i del frontó, així com dels accessos.

Les altres obres estan situades a la zona Costeres que es la construcció d’una nova pista de pàdel en la zona esportiva Costeres, junt al nou camp de futbol i la piscina, i la canalització de les aigües pluvials de tota la zona per evitar problemes d’inundacions als carrer lindants.

Antonio Pons ha destacat que amb estes obres s’ha donat feina a cinc persones del poble que estaven parades.

A més ha parlat sobre el pressupost i l’adjudicació dels diferents projectes. La pista de tennis , que té un pressupost de 75.302 euros, ha estat adjudicada a J’Hayber d’Elx, a l’igual que la nova pista de pàdel amb un pressupost de 54.690 euros. I les obres de la xarxa de sanejament d’aigües pluvials de la zona Costeres que s’han adjudicat a l’empresa local Obras Iglesias Diego y Agulles S.L amb un pressupost de 72.992 euros. El termini d’execució de les obres és de 3 mesos.

A la fotografia, els dos regidors Maite Signes i Antonio Pons en una d´aquestes obres.

Fotografia i text: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 INAUGURACIÓ DIVENDRES 14 DELS PARCS DE LES VORERES DEL RIU

Des d´Alcaldia passen aquesta nota, d´interés general per a tots els gaters:

Divendres 14 de maig, a les 10.30 hores, seran inaugurades les obres de condicionament i recuperació mediambiental de les voreres del riu Gorgos per part de l’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues. El punt d’encontre serà l’Ajuntament de Gata a les 10.5 hores.

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 12 de maig

Seguim recordant les notícies de Gata, fa ara 20 i 15 anys:

12 DE MAIG DE 1990:

Al Canfali Marina Alta del dissabte 12-5-1990 publicava: "Curso de Dibujo y Pintura" i també al mateix article: "Programación del Consejo Local de Juventud para Mayo".

12 DE MAIG DE 1995:

Publicava al diari La Marina de LP amb fons blau una notícia destacada, que després es quedaria en res i canviaria d´ubicació: "El nuevo puente sobre el Gorgos costará 182 millones de pesetas". A l´antetítol: "El proyecto se expone al público hasta el día 27" i a un "ladillo": "Aprobación por el pleno".

  ¡¡ NOVA SECCIÓ !! HUI COMENÇA: COM ES VA FER...?

20100512231438-image0-35.jpg

Ja ho anunciava ahir. Comence ací nova secció. A través de les fotografies descobrirem com es va fer o construir...ponts, cases, llocs de Gata. Alguns llocs necessitaran de més d´una fotografia. Hui comence per la fotografia més antiga que tinc al meu arxiu amb respecte a aquestes construccions. Es tracta de

LA CONSTRUCCIÓ DEL VIADUCTE DEL RIU A GATA

Com es veu a la fotografia, els arcs es feia amb motles de madera que formaven un arc de mig punt. Per dalt d´arcs i pilars anavan les vagonetes. A la fotografia es veuen obrers per dalt i també per baix, ja que preparaven el material amb la mateixa grava, pedra i sorra del riu. Observeu també les cordes per tal de tensar el pont. La construcció del viaducte data entre els anys 1910 i 1912. El viaducte té una longitud de 177 metres i és el més llarg del recorregut del tren de via estreta (FGV) Alacant-Dénia. El conjunt es completa amb un pont metàlic de 13 metres que va sobre la N-332.

Informació i dades: www.trenetdelamarina.com/reco/puentes.html
Fotografia: Sèrie de postals antigues de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -29-

20100512232109-bousplaca...jpg

Hui porte al blog una fotografia dels anys 80 del segle XX, quan es feien els bous al corro antic del centre del poble. La instantània està presa cara a la plaça vella. Es una vesprada de bous i ja començaven a posar-se les barreres de ferro.DISSABTE 15, PROCESSÓ IMATGE NOSTRA SENYORA DEL VALLE (Argentins)

20100513210210-verge.jpg

Els immigrants argentins residents a Gata cel·lebren despusdemà dissabte per la vesprada la festa de l´arribada de la Mare de Déu del Valle. Es commemora quan va aparéixer la Verge al segle XVII a una cova de Choya, departament de Catamarca, al norest de Argentina. L´acte de Gata, en concret, es farà dissabte 15 a les 17.15 hores amb la baixada de la rèplica de la imatge des del Calvari, pels carrers Calvari, Teulada i Bisbe Servera, fins a l´església. A les 18 hores serà la missa solemne que presidirà el bisbe argentí En Luís Urbanch, Bisbe de Catamarca (Argentina), que està en aquests dies a la parròquia i ha vingut a València al III Encontre de immigrants amb la Verge dels Desemparats del diumenge al llit del riu Túria. El Bisbe Urbanch serà l´encarregat de coronar a la rèplica de la Verge, que quedarà exposada a l´església. A les 19.30 hores confirmarà a uns 50 xicons gaters que rebran aquest sagrament. El veïnat argentí ha expresat el seu dessig de què la resta de gaters els acompanyen en tan sentit moment per a ells i records de la seua mare pàtria.

Imatge extreta d´Internet: Inemegf.  DEMÀ DIVENDRES 14, APLEC DE PENYES BARCELONISTES I 25 ANIVERSARI DE LA PEÑA DE GATA

20100513212313-bar-a.jpg

Aquest és el segon reportatge que faig del VI Aplec de Penyes Barcelonistes. L´anterior era el de la presentació i visita a l´Ajuntament. Hui a menys de 24 hores de l´event esportiu i social, done compte del programa, tal com apareix al blog: "25 Aniversari i Aplec de Penyes".

Us adjunte dalt d´aquest article el cartell de l´Aplec i de l´efemèride.

Començarà a les 20 hores la recepció de penyes a la seu de la Penya Barcelonista de Gata de Gorgos, situada al carrer Sant Miquel, 27, 1er pis. L´organització aconsella que els cotxes s´aparquen al costat del camp de futbol, a la zona "Sorts" (dos minuts a peu). A la seu de la penya es convidarà a un refrigeri.

A les 20.45 hores serà la cercavila pels carrers de Gata amb banderes i estandarts i música amb dolçaina i tamboret. Al front de la cercavila aniran les personalitats del club i de la penya.

A les 21.15 hores serà la recepció oficial a l´Ajuntament per part de l´Alcaldessa Ana María Soler Oliver. L´Ajuntament lliurarà un record del municipi a cadascuna de les penyes assistents. Es realitzaran els parlaments de les autoritats i acte seguit hi haurà un torn obert de paraula al mateix ajuntament.

A les 22 hores s´inaugurarà l´exposició de fotografies dels 25 anys de la Penya Barcelonista de Gata i de cartells històrics del Futbol Club Barcelona.

A les 22,40 hores serà el sopar de gala commemoratiu del 25é Aniversari de la Penya Barcelonista de Gata i cel·lebració de l´Aplec. Durant el sopar, totes les penyes tindran un obsequi-record cortesia del diari Sport. El sopar es realitzarà al restaurant "los Arcos" de Pedreguer, el qual es troba a la N-332, punt quilomètric 194. Tots els assistents tindran un regal i, a més, es sortejaran alguns articles signats pel primer equip del Futbol Club Barcelona.

Per a finalitzar, la nit estarà amenizada amb discmòbil.

(PUBLICA AL BLOG: Cronista de Gata, Miguel Vives Signes)GATA VA SER UN NOTÍCIA...un 13 de maig

Sols tinc hui informació de fa 10 anys.

13 DE MAIG DE 2000:

Dins d´un altre article de pilota de Benissa, els parlava a LA MARINA de LP del "Campeonato de futbolín en Gata".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -30-

20100513214604-neuestacio.jpg

Arribe a les 30 fotografies del record. Dia a dia vaig barallant els temes, les èpoques i la gent. Hui porte al blog una altra fotografia de la

NEVADA DE 1983. MOLL DE L´ESTACIÓ DEL TREN

La fotografia està presa per mi el diumenge 13 de febrer de 1983 "Darrer diumenge". Hi havia llocs al poble que s´acumulava molt de gruix de neu, com ací al moll de l´estació del tren. Es pot veure tot el paisatge nevat. Fins els fils, la grua i alguns racons del Tossalet apareixen nevats.   DEL 14 AL 30 DE MAIG, EXPOSICIÓ "ENCAIXATS" (ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL "ANTONI VIVES"

20100514081133-pep.jpg

Aquesta vesprada, a les 20 hores, s´inaugura oficialment l´exposició "Encaixats" a la sala d´exposicions del Casal de la Música. La mostra es dels alumnes de l´Escola de Plàstica Experimental "Anotni Vives" que dirigeix el professor Josep Pedrós. Estarà oberta fins el 30 d´aquest mes, fins i tot diumenge, estarà oberta al públic aquesta exposició, que està organitzada per l´Escola, amb la col·laboració de la Regidoria de cultura de l´Ajuntament de Gata.

En aquesta ocasió, participen en l’exposició: Mari Marí, Mª José Cholbi, Susana García Ungo, Manola Pszkowsky, Fina Gilabert, María Isabel de Piero, Lolita Ballester, Mariví Puigcerver, Yona Castro, Amalia Dalmau, Pepa Espasa, Pepa Caselles, Joan Roselló, Tardor Roselló, Eros Roselló, Pepa Cardona, Empar Escrivá, Roser Ruiz, Juan Pedro Escolano, José Antonio Crisóstomo, Pepita Sapena, Erica Landfors i Isabel Soler.

Informació i cartell extrets de l’ INSTITUT D’ESTUDIS COMARCALS DE LA MARINA ALTAINAUGUREN LES INTERVENCIONS A LES VORERES DEL RIU GORGOS: AL VIAL I AL RAVAL

20100514162106-inaugura.jpg

 

L’alcaldessa de Gata Ana María Soler Oliver i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Juan José Moragues, han inaugurat hui la intervenció que s’ha dut a terme en les voreres del riu Gorgos per al condicionament i recuperació mediambiental de la zona. A més de diferents membres de la corporació municipal.

L’acte ha comptat amb la presència d’alcaldes i regidors de la comarca, representants de l’empresa constructora Cyes i d’agrupacions locals. L’acte ha començat amb la firma al llibre d’Or de l’Ajuntament de Gata per part del President de la Confederació Hidrogràfica del Xùquer. En acabar, s’han traslladat a la zona del carrer Sant Josep on s’han beneit les intervencions pel rector N´Alberto Caselles i s´ha descobert una placa. Després han visitat la nova zona d’esplai. La visita ha seguit per la zona de l’Arrabal on la pluja ha fet acte de presència, i on també s’ha descobert una placa i s’han realitzat els diferents parlaments.

Francisco Franch, de la CHJ, ha sigut l’encarregat d’explicar en què han consistit les obres de condicionament i recuperació mediambiental de les voreres del riu Gorgos. Juan José Moragues ha destacat que l’actuació s’emmarca dins la “política mediambiental del govern de l’Estat que consisteix en l’aproximació dels recursos natural als ciutadans, per al seu coneixement i disfrute”. També ha explicat que la tasca de l’Ajuntament comença ara per mantenir els nous parcs.

Per la seua part, Ana María Soler ha recordat que el resultat ha sigut la suma de l’esforç que han realitzat tant la confederació com diferents corporacions i el suport dels veïns.

Les obres, que es van iniciar a març de 2008, s’han dut a terme per l’empresa Cyes, amb un pressupost de més de 3 milions d’euros i han afectat tant a la marge dreta del riu com a l’esquerra. A la marge dreta s’ha realitzat un passeig delimitat per murs, diferenciant zones d’estància i passeig amb un superfície total de 4600 m2,i zones de plantació vegetació autòctona a més de la conservació de diferents edificacions del segle XVIII (aljub, corral, ...). A la marge esquerra el passeig i els miradors que s’han realitzat afecten un 1600 m2 de superfície. Es tracta d’un projecte del Ministeri de Medi Ambient, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer dins el Programa Agua, cofinançat al 70% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de maig (ahir divendres)

Per posar-me al dia, hui recupere el dia d´ahir i el de hui. Primer repasse allò que era notícia fa 5 anys i que indirectament està relacionat amb Gata.

14 DE MAIG DE 2005:

Es publicava a LA MARINA de LP referent a la veïna entitat de Jesús Pobre, a menys de 2 quilòmetres de Gata: "JESÚS POBRE. Los vecinos celebran hasta el día 21 las fiestas patronales". Al subtítol: "Habrá dos conciertos de rock y vaquillas tres días".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -31-, corresponent a ahir divendres 14

20100515135341-image0-7.jpg

Malgrat a ser hui ja dissabte i 15, porte un dia de retràs, però vaig recuperant. Per això aquesta fotografia de hui correspon a la que tenia que haver publicat ahir. Que millor moment, donat que ahir de vesprada es cel·lebrava l´Aplec de Penyes Barcelonistes i 25 aniversari de la Penya Barcelonista de Gata, de posar la fotografia de:

BENDICIÓ DEL LOCAL DE LA PENYA BARCELONISTA DE GATA (6-2-1987)

El rector fill de Gata, En José Soler, malauradament mort fa ara un any i pocs dies, beneia els locals de la Penya dos anys després de començar l´aventura de ser una penya futbolística. Per tal de cel·lebrar-ho va assistir a l´acte el president del F.C. Barça, que aleshores era Joan Gaspar. A la fotografia es veu també a directius del Barça d´aquell any, a Domingo Grimalt Casas i Salvador Mulet. També es veu  darrere el que era l´alcalde d´aquella Corporació, Vicent Font, i altre directiu, Paco Moncho. La fotografia sense ser tan antiga ja és històrica i ahir cobrava especial relevància al commemorar-se el XXV aniversari de la Penya.APLEC DE PENYES BLAUGRANES I 25 ANIVERSARI DE LA PENYA DE GATA ( I ): Els quatre presidents

20100515161239-copia-de-dsc07158.jpg

Els socis i simpatitzants del Barça van viure ahir per la vesprada i per la nit una jornada especial. LES 6 COPES GUANYADES PEL F.C.BARCELONA van estar exposades a la seu del carrer Sant Miquel i van ser passejades pel poble de la seu a l´Ajuntament.

En distints articles aniré al llarg d ela vesprada i la nit posant els moment que es van viure per l´aficció "culé" a 48 hores de saber si el Barça serà campió, si fa els deures i ben fets demà diumenge front el Valladolid al Nou Camp.

Començant pel 25 Aniversari de la Penya Barcelonista de Gata, la fotografia que els vaig fer als QUATRE PRESIDENTS QUE HAN ESTAT AL LLARG DELS 25 ANYS. Es van fotografiar davant les rèpliques de les sis copes de la temporada anterior a la seu de la Penya. Fent història el primer president va ser Juan García Borrell (1985-1993) -a la foto és el segon per l´esquerra-. El segon president va ser Domingo Grimalt Casas (1993-2001) -a la fotografia és el quart per l´esquerra-. El tercer president va ser Juan Pedro Jorro (2001-2009) -a la fotografia és el primer per l´esquerra. Finalment, encetant aquest període des de 2009 i 2010 l´actual president Josep Ginestar i Salvá, que a la fotografia apareix en traje, tercer per l´esquerra. 

(PUBLICA AL SEU BLOG: Cronista Oficial de Gata, Miguel Vives Signes)  APLEC DE LES PENYES BLAUGRANES I 25 ANIVERSARI DE LA PENYA DE GATA ( II ): recepció oficial

20100515164516-copia-2-de-dsc07174.jpg

Després de ser rebuts a la Penya, directius del Barcelona i de la Penya de Gata així com molts penyistes de penyes de la Marina Alta i valencianes van desfilar pels carrers de Gata, de la seu fins a l´Ajuntament on l´alcaldessa els esperava, junt al regidor d´Esports i altres membres de la Corporació. A la fotografia poden veure´ls posant amb les sis copes. En el centre l´alcaldessa Ana Maria Soler i el vicepresident del F.C. Barcelona i futur candidat a president, Jaume Ferrer. També està l´actual president de la Penya de Gata, Josep Ginestar i Salvá, directius del Barcelona relacionats amb les penyes, regidors de Gata i el ex-jugador Julio Alberto (el de més a la dreta de la fotografia).

Si punjen als números poden veure dos fotos més. A la primera, el passeig de les copes pel carrer La Bassa. Encapçalava el passacarrer la Copa d´Europa, que era portada per Manolo i Peixero. A la segona fotografia, Jaume Ferrer rep de l´alcaldessa una placa commemorativa de l´event esportiu i social.

Cliqueu ací per veure les fotos: 1 i 2.EL XABIERO-GATER IGNACI CARDONA TORRES GUANYA LA VII PUJADA AL HOTEL BALI DE BENIDORM

20100515202230-copia-de-dsc06653.jpg

Segons informa l´agència EFE per a Información.es i he pogut llegir al digital del diari alacantí, el mig gater (per part de mare) Ignasi Cardona Torres s´ha proclamat aquesta vesprada campió de la VII edició de la pujada al Hotel Bali de Benidorm. Ha superat la seua millor marca i s´ha fet els 900 escalons de les 52 plantes en un temps rècord de 4,41 minuts.

Ignasi sempre arribava el segon i per fi, després de cinc anys, ha estat el rei dels graons. El segon corredor en arribar dalt de tot ha estat Ángel Llorens Zafra. La millor dona en pujar ha estat Wafiya Benali marroquina, guanyadora ja en dues vegades.

L´Hotel Bali té 190 metres d´altura sobre ras de sòl.

Recordar que Ignasi viu a Xàbia però té els arrels materns a Gata. Sa mare, Asunción Torres, es gatera i ell té estima a Gata per igual que a Xàbia, d´on és son pare.

A la carrera de muntanya de Gata, en la qual va participar, li vaig fer la fotografia que apareix a aquesta notícia.

Des del blog del Cronista de Gata felicitar a aquest gran atleta.

(PUBLICA AL SEU BLOG EL CRONISTA DE GATA, Miguel Vives Signes)

FONT: EFE per a Información.es

 ELS ARGENTINS RESIDENTS A GATA FESTEJEN A LA MARE DE DÉU DEL VALLE

20100515205346-copia-de-dsc07192.jpg

Amb la presència del bisbe Mnsenyor Luís Urbanch, Bisbe de Catamarca (Argentina), els immigrants argentins residents a Gata han participat aquesta vesprada a la processó de baixada i posterior coronació a l´església de la Mare de Déu del Valle. L´acte començava dalt l´ermita. A les 17.15 baixaven pel Calvari la xicoteta i volguda imatge, acompanyada pel bisbe, el senyor rector de Gata, En Santiago Bohigues, l´alcaldessa Ana María Soler i altres autoritats, el col·lectiu argentí i la bandeta de l´Agrupació Musical de Gata.

A l´església després de la coronació s´ha fet una missa en record a la Verge. El bisbe ha confirmat després a 50 joves del poble.

Recordar que la festa de l´arribada de la Mare de Déu del Valle es commemora perquè aparéixer la Verge al segle XVII a una cova de Choya, departament de Catamarca, al norest de Argentina. El Bisbe Urbanch ha estat l´encarregat de coronar la rèplica de la Verge de Gata, que quedarà exposada a l´església. 

A la fotografia, un moment de l´arribada de la processó als carrers de Gata, concretament al carrer Calvari.

(PUBLICA AL SEU BLOG EL CRONISTA DE GATA, Miguel Vives Signes).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -32-

20100515213909-caseta.jpg

Passat ja un mes de fotografies, algunes més recents com la d´ahir altres menys, però totes històriques, hui porte una fotografia de finals dels anys 40 del segle XX. Es tracta de la

FAMÍLIA AL VOLTANT DEL RIURAU, EN TEMPS DE L´ESTIU

El quadre fotogràfic pertany al àlbum familiar que va anar fent poc a poc mon pare entre els anys 40 i 50 del passat segle XX. A la caseta dels Cuadros, el grup és variat i de moltes edats. La dona més vella potser la meua bisàvia, hi ha una amiga de la família darrere i està la meua àvia Antònia, pare de mon pare que apareix al costat amb barret i al costat el seu germà, el meu oncle Francisco. Davant estan uns amics de València -Pepico, Amparo i la seua filla que és la xiqueta-. Els elements típics també estan a prop del riurau que ix per un costat. Està el cosi on es posava aigua i lleixiu, està el canyisset que tapava la caldera, estan els cabassos amb pilons...APLEC DE PENYES BARCELONISTES I 25 ANIVERSARI DE LA PENYA DE GATA ( III ): ...I Manolo va portar la Copa Champions.

20100516110142-copia-de-les-6-copes-024.jpg

Tanque ací un apartat de la festa barcelonista, que correspon a l´Aplec de Penyes Barcelonistes de la Marina Alta i província de València que es va fer a Gata, commemorant el 25 aniversari de la de Gata.

El capítol de hui està dedicat a un home que s´ha guanyat a pols l´amistat de molts gaters. D´origen cordobés, va xafar aquestes terres per feina. Benidorm i La Vila coneixen bé les seues primeres feines, fins que la tasca d´operari de servei de neteja el va portar per Gata. La seua perspicàcia d´anar coneixent carrers i gents bé li va valdre i molt per presentar-se a la plaça de policia al poble. I ara és un gater més compromés amb el seu poble, valga la redundància, la seua professió i amb la seua gent. A més d´altres que ara no venen al cas, té com a aficció en el temps lliure el futbol. No hi ha que oblidar que ell va ser un dels fundadors dels partits entre pares/mares i xiquets, que segueix entrenant a la cantera del Gorgos Club de Futbol i que de quan en quan dona sorpreses als xiquets, junt amb la directiva de l´equip local, com la més recent de portar als xicons a veure el partit Hércules-Córdoba, que per cert va guanyar i per golejada l´equip alacantí a l´equip de la seua terra i ells (directiva, Manolo i els xicons) ho van viure al camp i de quina manera.

Aquest personatge i més coses és Manuel López, al que tots coneixem popularment com Manolo el policia. Però passe a la notícia. Manolo és "culé" fins la mèdula.  I amb gran emotivitat em feia arribar divendres nit, ell personalment, aquest comunicat d´agraïment a la directiva de la Penya Barcelonista. Diu textualment:

"Hui ha estat un dia gran per als barcelonistes del poble. S´ha fet l´encontre de 45 penyes valencianes. Ha vingut el vicepresident Jaume Ferrer, l´ex-jugador Julio Alberto i l´Avi del Barça, junt a altres directius...i han portat les sis copes guanyades.  Una passada el passacarrer pel poble fins l´Ajuntament, amb música i tot. He tingut la fortuna de que la directiva de la Penya de Gata, a la qual pertany, m´haja invitat a portar la Copa de la Champions amb una altra persona -eixa altra persona era Andreu el peixero, de família culé també-, quasi res..."

Per això deixem que la imatge parle per si sols. Manolo no va deixar passar l´oportunitat de fotografiar-se amb les sis copes a la seu barcelonista de Gata. He posat amb Manuel López un model, representant a tots els aficcionats, socis i simpatitzants de la Penya i el Barça, que viuen i senten els colors blau i grana del seu equip.

Com deia al principi, tanque un apartat, perquè aquesta nit pot hi haure més. Ara caldrà esperar deu hores (són les 11 del matí del dia decisiu) per fer la segona part d´eixa apoteosi amb el Campionat de lliga a la butxaca o si per contra caldrà resignació i acceptar que el Madrid ha estat el just guanyador. Aleshores, caldrà buscar la notícia a l´altre barri...el del Real Madrid.

(PUBLICA AL SEU BLOG, EL CRONISTA DE GATA Miguel Vives Signes) 

Fotografia facilitada per Manuel LópezGATA VA SER NOTÍCIA...un 16 de maig

Ahir dissabte 15 de maig no va coincidir cap notícia fa 20, 15, 10 i 5 anys. Hui porte una al blog, la qual indirectament afecta als xiquets de Gata, però que es va fer a Benissa. Fa 10 anys:

16 DE MAIG DE 2000

A LA MARINA de LP publicava: "Los II Tradijocs de la Marina Alta se disputarán en Benissa el día 28". Entre els participants hi havia xiquets de Gata, igual que d´altres pobles de la comarca.COM ES VA FER...? La rehabilitació i acondicionament del paratge de la Rana ( I )

20100516160928-copia-de-image0-8.jpg

La segona obra que porte a aquesta sèrie és la

REHABILITACIÓ I ACONDICIONAMENT DEL PARATGE DE LA RANA

A través de quatre fotografies, en quatre dies, veurem el canvi que es va produir al paratge. A la primera, l´excavadora està començant les obres junt als obrers, just dins de la sèquia que forma el barranquet. El paratge de la Rana es composa d´un llavador antic, una font, les sèquies, el barranquet i a l´altre costat el pou i molí de La Rana.ELS BARCELONISTES DE GATA CELEBREN LA LLIGA ( I )

20100516205137-copia-de-dsc07165.jpg

El FUTBOL CLUB BARCELONA ja és campió de la lliga espanyola 2009-2010. Gata té una penya barcelonista que va viure moments importants divendres. La última pregunta del gater periodista Francesc Arabí, presentador de l´acte, a Jaume Ferrer vicepresident de l´equip era: "La pregunta clàssica: un resultat per al diumenge?". Ell va contestar: "Jo espere que a les 9 ja sigam campions de lliga". Mancant 15 minuts ja feien sonar els coets des del carrer Sant Miquel i l´Avenida els "cules" de Gata. 4-0, victoria consumada i àmplia front al Valladolid, mentre que l´etern rival el Real Madrid no ha passat de l´empat a Màlaga, equip salvat per a Primera. I Messi batint rècords. I Guardiola tornant a reaparéixer.

Pose una fotografia del divendres de la seu amb la bandera...on ara mateix està començant a viure´s la segona gran festa després del divendres.

 ELS BARCELONISTES DE GATA CELEBREN LA LLIGA!!! ( II )

20100516220444-dsc07195-copia.jpg

Una foto val més que mil paraules. La Penya ha celebrat la lliga. A la seu s’han viscut moments molt emotius.

Fotografia Verónica Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -33- -d´ahir diumenge-

20100517224548-mesgrup.jpg

Al no haver publicat ahir la fotografia del record, correspon ara publicar la número 33. Publique altra de la comitiva que va inaugurar el Grup Escolar. Ací es veuen entrant al recinte, aleshores camp de futbol, i travessant l´esplanada. Poden veure els ornaments amb les banderes d´Espanya dalt. S´aprecien els ametlers del voltant i molts solars encara buits, sense construir. Recorde que la inauguració es va fer el 6 d´agost de 1958, dia de la Festa Major de Gata.COM ES VA FER...? La rehabilitació i acondicionament del paratge de la Rana ( II )

20100517225940-copia-3-de-image0-8.jpg

A la segona fotografia de les obres d´acondicionament del paratge de la Rana podem veure com ha plogut i l´aigua acumulada junt al material de l´obra forma un conjunt molt desordenat, perquè s´ha desbordat per tot arreu. Així i tot ja s´aprecien els andamits als arcs del llavador. En les altres dos posteriors fotografies veurem com va arreglant-se el conjunt.GATEJAR, UNA PROPOSTA DEL GRUP D´INTERCANVI DE LLENGUA

20100517231046-dsc07200.jpg

El grup d´intercanvi lingüístic anglés-espanyol, que està reunint-se tots els dilluns per la vesprada, des de fa més d´un any, organitzat per la Regidoria de Residents que dirigeix Luis Crespo, ha fet hui allò que es diu "Gatejar" és a dir anar per Gata coneguent els comerços, tendes més populars, intercanviant paraules. Al passar per davant l´església, el grup ha volgut entrar i s´ha fet una fotografia que molt amablement han remés al blog i per això la publique...GATA VA SER NOTÍCIA...un 17 de maig

20100517234132-image0-9.jpg

Sols fa 10 anys publicava alguna cosa de Gata. Era el

17 DE MAIG DE 2000

Dos notícies eixien a la llum al diari LA MARINA de LP. Per una part, es donava compte que "Reaparece el grupo de teatro Paco Carrasco, de Gata". Al subtítol: "Actuaron a beneficio de las obras parroquiales". A la fotografia: "Un momento de la actuación del grupo".

Per l´altra la notícia que il·lustra la fotografia, a la sèrie de bar i restaurants portava al diari LA MARINA de LP a "El Corral del Pato de Gata de Gorgos, cita del buen comer de la tierra". Al subtítol deia: "El espencat, una de sus especialidades". En els "ladillos": "Atención distinguida" i "Espacio de arte selecto". En un requadre es donava l´adreça, el telèfon, el dia de tancament, les vacances, l´horari de cuina, si tenia aparcament, l´especialitat, el preu aproximat per persona i el propietari, que segueixen els mateixos, Ana i Antonio Reus Torres.

La fotografia en color de José Iglesias posava al seu peu: "Ana, con dos de sus camareros, en el "Corral del Pato".  

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -34-, de hui dilluns

20100517235308-francoesehombre.jpg

Em pose ja al dia amb aquesta fotografia. La número 34 tracta hui sobre

LA FAÇANA DEL CINE LA PAZ, CINE PASSETES.

Era un gran aconteixement la projecció de la pel·lícula "Franco ese hombre". Les banderes espanyoles ondejaven a la mateixa façana i al carrer. Estaven prop de les festes patronals. Podeu veure allò que nosaltres díem "cuadros", fotografies de secuències de la pel·lícula. Tal com estava abans de la reforma forta que va sofrir el cine, vegem aquesta imatge i ens fixem en tots els detalls. Destaca la cara del Caudillo al mirador que fa el cine. A la cartellera es pot llegir: "Franco ese hombre".COM ES VA FER...?: La rehabilitació i acondicionament del paratge de la Rana ( III )

20100518220142-image0-8.jpg

A la tercera fotografia de la sèrie de com es feien les obres de la Rana es poden veure els arcs, abans de reconstruir-se. El clot de la bassa abans d´empisar-se als seus voltants i el lloc netejant-se per tal de millorar el lloc.GATERS AL CIRCUIT D´ATLETISME DE LA MARINA ALTA (Pedreguer)

Després del descans de la setmana passada, aquest dissabte va continuar el circuit amb la XIX Cursa Popular "Vila de Pedreguer". La sisena prova puntuable del circuit tenia una distància per a la prova reina de 10.100 metres.

Un meritori tercer lloc de la general va fer el gater VICENT MAS LEYDA (C.A. Dianium) amb un temps de 34 minuts i 11 segons. El seu germà JUAN ANTONIO MÁS LEYDA del mateix equip va ser huité de la general amb un temps de 34 minuts i 58 segons.

A la categoria de Veterans B masculí va ser segon el veí gater VICENT LLOPIS CHELI (C.A. Frank Beneyto R.Dénia). A la general va arribar el 30 amb un temps de 36 minuts i 34 segons.

Pel que fa als menuts, com sempre guanyà el gateret, que a més és del C.A. Gata, MATÍAS SALVÁ SEPÚLVEDA, a la seua categoria de benjamí masculí amb un temps de 2 minuts i 44 segons.

La pròxima prova es farà dissabte 5 de juny i serà, com ja es tradicional dos dies abans de la popular Fireta a Jesús Pobre. Serà la XIII Cursa Popular a Jesús Pobre, de 9,3 km, la setena de les proves del circuit. DEMÀ...GATA VA SER NOTÍCIA...un 18 i un 19 de maig

20100518231018-said.jpg

Per raons tècniques informàtiques no pose hui la sèrie de "Gata va ser notícia" i per tant serà per partida doble, és a dir, demà serà notícia...un 18 i un 19 de maig. Això sí, avance que una de les notícies serà referent a la Cursa a peu de Jesús Pobre de fa 5 anys -2005. A la fotografia els tres primers classificats...Demà ho complete.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -35-

20100518231731-pont.jpg

Conclou hui la jornada, com cada dia, amb la fotografia antiga. Hui és una

VISTA DES DEL RIU CAP AL PONT DE ALCOLAIES (Inici dècada dels 60 -segle XX-)

La vista no pot ser més coneguda per tots. Fixeu-se amb que el campanar que asoma per la dreta de la imatge a la part superior no estava elevat, per tant la fotografia és d´inicis de la dècada dels 60 del segle XX. El pont es veu nou i a l´esquerra de la fotografia es pot veure el "Colegio" (centre Virgen del Carmen) en construcció. Observeu també les cases del penyó.SUBVENCIONS PER FORMENTAR L´OCUPACIÓ

20100519162843-alcal.jpg

L’Ajuntament contracta quinze persones a través de subvencions de foment de l’ocupació

L´Ajuntament de Gata contractarà a quinze persones a través de diferents subvencions per al foment de l’ocupació que ofereix el Servef i el co-finançament del Fons Social Europeu.

L’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i la regidora Maite Signes han presentat hui els diferents programes que han sigut aprovats.

Soler ha explicat que les diferents subvencions cobreixen la totalitat de les despeses dels treballadors, tant de salari com de seguretat social, i tenen com a objectiu principal promoure la generació d‘ocupació d‘interès general i social per mig de la contractació de treballadors desocupats com a mitjà d‘adquisició de pràctica professional que facilite la seua inserció laboral.

També ha destacat que, entre els diferents projectes, s’han concedit 59.260 euros que cobriran la totalitat de les despeses generades per les contractacions.

Maite Signes ha explicat els diferents llocs de treball que es crearan. A través de la subvenció Salari Jove es contractaran dos tècnics mitjans de gestió que realitzaran pràctiques laborals en el departament d’intervenció.

A través del Pamer, es contractaran 5 peons agrícoles i forestals que treballaran en el manteniment de diferents sendes i camins de la població continuant la tasca realitzada els últims anys.

La subvenció de l’EMCORP, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, amb la col·laboració del SERVEF, es dividirà en dos projectes. El primer projecte, de promoció de l’esport a l’estiu, permetrà la contractació de tres socorristes i dos monitors de Natació per a la piscina municipal. El segon projecte va dirigit al condicionament d’espais públics urbans amb la contractació d’un pintor per a la brigada d’obres i dos jardiners a mitja jornada que es destinaran al manteniment dels nous parcs que va recepcionar l’Ajuntament la passada setmana.

La duració dels contractes, que s’iniciaran a partir del mes de juny, oscil·la entre 1 i 9 mesos, en funció del projecte i el programa de subvenció.

Signes ha afegit que la selecció es farà des del Servef. Així, “encara que la voluntat de l’equip de govern és que tota la gent siga de Gata, si no hi ha gent del poble que complisca els requisits, es contractarà gent de la resta de la comarca”.

Fotografia i text: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.ALUMNES I PROFESSOR GATERS PARTICIPEN EN EL II CURS D´INTERPRETACIÓ I TÈCNICA DE TROMPETA A XÀBIA

20100519165119-banda.jpg

Organitzat pel Conservatori Professional de Música del veí poble de Xàbia

Dins de les moltes activitats programades pel Conservatori Professional de Música de Xàbia per aquesta primavera, recentment s´ha celebrat el II Curs d´Interpretació i Tècnica de Trompeta.

Durant els dies 7 i 8 de maig, alumnes de grau professional de la Marina Alta -entre els que hi havia gaters que pertanyen a la Banda de Gata-  acudiren a l´event amb la intenció de perfeccionar el seu nivell musical amb l´instrument. L´encarregat d´impartir els coneixements avançats de tema d´instrumentació fou el Catedràtic del Conservatori Superior de Salamanca i soliste de l´Orquestra Sinfònica de Castella i Lleó, Roberto Bodí. A més fou assistit en la llavor pels professors de trompeta dels conservatoris de la comarca: Benito Crespo (Xàbia), el gater, mestre de la Unió Musical de Gata, Jaume Signes (Dènia) i Juan Tomás (Altea). El resultat d´aquest encontre fou de gran satisfacció per part tant del professorat com de l´alumnat, ja que el nivell d´ensenyança transmitit fou molt alt.

Aquest curs, patrocinat per la Regidoria de Cultura del M. I. Ajuntament de Xàbia, suposa un pas endavant en la calitat de les ensenyances musicals que s´impartixen a la Marina Alta i facilita la llavor de formació dels nostres futurs músics.COM ES VA FER...? La rehabilitació i acondicionament del paratge de La Rana ( i IV )

20100519221327-copia-2-de-image0-8.jpg

Acaba ací la sèrie de les quatre fotografies de les obres de La Rana. A aquesta última podeu veure com estaven ja restaurats els arcs del llavador i l´empissat amb rajoletes del sòl acabat. Pràcticament s´havia quasi acabat l´obra.GATA VA SER NOTÍCIA...un 18 i un 19 de maig

20100519223609-said.jpg

Com els adelantava ahir, hui era jornada de dobles notícies. Què va passar a Gata fa 20, 15, 10 i 5 anys, aquests dos dies, 18 i 19 de maig.

19 DE MAIG DE 1995, fa 15 anys:

Al diari de LA MARINA de LP es parlava de que "La Policia Local se queda con tan sólo 5 efectivos". El mateix dia es publicava una notícia sobre "Jornada de recogida de papel y cartón". A l´antetítol: "Organizada por el Movimiento Junior, tendrá lugar el día 3 de junio". Al peu de la fotografia: "Los Juniors de Gata, en la última excursión realizada al Montgó".

18 DE MAIG DE 2000, fa 10 anys:

Al mateix diari es publicava: "Los alevines del Gorgos CF y del Pedreguer CF disputaron un encuentro contra la droga". Posava al subtítol: "En el partido homenajearon a los niños de Cuba". Al peu de la foto: "Los jugadores de Gata y Pedreguer, con sus monitores".

19 DE MAIG DE 2000, fa 10 anys:

Destacava en gran la notícia, que afecta també indirectament a Gata, al diari LA MARINA de LP que "El IV Circuit a Peu Marina Alta comienza mañana en Pedreguer". I deia el subtítol: "Gata, Xàbia, Jesús Pobre y Benissa son otras sedes". La fotografia del guanyador alçant els braços era de quan la carrera de Gata tenia com a eixida i meta a la Plaça Nova i posava al peu: "La prueba de Gata se celebrará el sábado 27 de mayo".

I finalment la notícia, de la qual hem extret la fotografia que il·lustra tot aquest article de hui i que ja avançava ahir. El atleta gater Said era el guanyador al veí poble de Jesús Pobre:

18 DE MAIG DE 2005, fa cinc anys:

El titular: "El atleta Said Dai gana la VIII Cursa de Jesús Pobre". Subtítol: "Más de 1.500 atletas participaron en la carrera del Circuit a Peu a la Marina Alta". Un resum posava: "Más de 1.500 atletas participaron en la VIII Cursa Popular de Jesús Pobre, una prueba incluida en el Circuit a Peu de la Marina Alta. En la categoría reina se impuso el atleta del CD Dénia-Marina Alta, Said Dai Day". Finalment, al peu de les dues fotografies, una de les quals és la mateixa en color que pose ací, deia: "La salida de la carrera y el ganador Said, con el segundo y tercer clasificados".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -36-

20100519224537-bisbe.jpg

Hui la foto antiga tracta del

CARRER BISBE CERVERA ADORNAT

Amb molta planta i flors, ens recorda aquells anys en els quals Gata participava en el concurs d´embelliments de carrers. El carrer Bisbe Cervera, a l´igual que el carrer la Bassa -abans José Antonio- i el carrer Xaló, eren els més adornats. Observeu el ròtul de "Plaza de la Iglesia" al cantó de Ca Els Felius, ara aparador de la tenda de "Negre i Fum" i completament canviada la façana, passant de casa a bloc de pissos.

 GATA AL BOP D´ALACANT: Pluvials Costeres i Cementeri

Hui dijous, 20 de maig de 2010, el BOP d´Alacant publica dos anuncis relatius a Gata:

Un de les Pluvials de la "Zona Costeres" i l´altre sobre les obres del cementeri.

1.- AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS. Extracte de l´anunci publicat hui dijous 20
de maig de 2010 al BOP: Per acord de la Junta de Govern Local de data 27-2-2009, s´adjudicà definitivament el contracte d´obres per a la Nova Xarxa San. d´Aigües
Pluvials “Zona Costeres”. El preu del contracte: 72.992,46 euros i 11.678,79 euros d´IVA. L´adjudicació es va fer el 6/05/2010 contractiste “Obres Iglesias, Diego, Agulles” del carrer Teulada, 22 de Gata, sent l´import d´adjudicació el del contracte.

2.- DIPUTACIÓ PROVINCIAL ALACANT: ANUNCI DE LICITACIÓ de les “Obres d´intervenció en cementeri municipal, en la localitat de Gata de Gorgos”. El temps màxim d´obtenció de documentació i informació serà el 18 de juny de 2010. El termini d´execució/lliurament serà de 150 dies. El pressupost base de licitació és d´Import net: 387.928,09 euros, IVA (%) 16, Import total: 449.996,59 euros. La presentació d´ofertes o de sol•licituds de participació: data llímit de presentació: fins les 13 hores del dia 18 de juny de 2010. Lloc de presentació: Departament de
Contractació de l´Excma. Diputació Provincial d´Alacant. Apertura de les ofertes: Adreça. Tucumán, 8. Localitat i codi postal. Alacant-03005. Data i hora. 7 de juliol de 2010, a partir de les 13.30 hores.HISTÒRIA LOCAL: ELS REIS I GATA

20100520213631-victoria.jpg

Hui porte al blog uns retalls de la nostra història local. Sabien vostés que el Rei N´Alfons XIII i la reina Na Victòria Eugenia van ser nomenats alcalde i alcaldessa honoraris de la vila de Gata. Fou l´any 1925. La Corporació Municipal estava presidida per En Francisco Moratal Giner "el metge Moratal", al qual Gata li dedicà un carrer que encara porta el seu nom. Alcalde i regidors adoptaren en la sessió del 15 de gener de 1925 aquest nomenament. S´acordà nomenar una comissió de regidors "lo más amplia posible" -deia textualment el ple-, per tal de desplatzar-se a Madrid el dia 23 de gener a la fi de lliurar a SS.MM. els Reis ´d´Espanya "los preciados nombramientos".

Una altra anècdota referent als reis ens porta més cap ací en el temps. El 27 de maig de 1982 la Casa Reial de SS.MM. el rei En Joan Carles I d´Espanya i la reina Na Sofía remet una carta d´agraïment i disculpes per ser impossible assistir el Rei a les festes patronals, davant la invitació de la Comissió de Festes d´aquell any.

Fotografia obtesa d´Internet, a la web: www.lacasadecampo.net/sigloXX.htm

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 20 de maig

20100520222003-image0-11.jpg

Vaig publicar notícies fa 20, 15 i 10 anys, el dia 20 de maig:

20 DE MAIG DE 1990, fa 20 anys:

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant publicava: "GATA DE GORGOS. La Unión Musical ofrece un concierto conmemorativo del Día de Europa". També es parlava a la columna de la "Joven Orquesta de Lliria".

20 DE MAIG DE 1995, fa 15 anys:

Era notícia el barri de la Font del Riu i les seues festes. Al diari LA MARINA de LP publicava: "La crisis obliga a reducir el presupuesto de las fiestas del barrio de la Font del Riu". A l´avantítol: "Los vecinos piden la colaboración ciudadana para que no desaparezcan". Finalment, a la fotografia que es publicava i que també il·lustra aquest article es podia llegir: "La calle Lepanto es el escenario de los festejos del barrio de "la Font del Riu".   

20 DE MAIG DE 1990, fa 10 anys:

Al mateix diari es publicava: "Gata: Josep LL. Roig, galardonado con el II Premio Gorgos de Poesía". Al subtítol: "Presentó la obra "Ebri del vi perdut"". Als "ladillos" es podia llegir: "Promocionar la cultura" i "Bases del III premio Gorgos".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -37-

20100520223910-bous5.jpg

Hui ix al blog la fotografia de

UN MATÍ DE BOUS AL CARRER LA BASSA

Sempre ens diuen moltes coses les instantànies de bous i mes "bous al carrer" pròpiament dits, ja que es feien al corro gran, entre el carrer La Bassa, carrer Doctor Gómez Ferrer, carrer Calvo Sotelo abans -ara carrer Signes-, trosset del carrer Teulada, carrer Bisbe Cervera i trossets del carrer Duquessa d´Almodòvar. Aquest fotografia no té desperdici. La vaca arraconada dalt la vorera del carrer buscant la sombra, els homes esperant que comence a correr i podem veure com es feien les barreres tancades amb rodes de carros, com la que es veu. El vestir dels homes, amb xaleco i pantalons acampanats dona idea del temps que corrien.

La fotografia està presa d´un Programa de Festes.  

 CURS DE CUINA, IMPARTIT PER MIQUEL RUÍZ

20100521165341-cuina.jpg

El cuiner Miquel Ruiz i el seu equip han impartit esta setmana un curs de cuina. Els alumnes que han participat han aprés a elaborar grans plats a partir de productes de la nostra terra. En paraules del cuiner, es tracta de “gaudir d’una cuina tradicional exportada a l’alta cuina”. El curs ha estat organitzat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata i De Miquel Ruiz Cuiners.

Fotografia i text: Gabinet de premsa, Ajuntament de GataFESTES DE JESÚS POBRE, PER LA FIRETA

20100521202410-image0-12.jpg

La veïna i volguda població EATIM (Entitat Administrativa Territorial Inferior al Municipi) de Jesús Pobre celebra les seues festes patronals des de hui divendres dia 21 fins dissabte pròxim 29 de maig. Per moltíssimes raons porte al blog el programa de festes, perquè Jesús Pobre i Gata estan agermanats ja fa molt de temps, abans pertanyent a la mateixa parròquia, ara els xicons de Jesús Pobre venen a l´escola i a l´Institut, els serveis els tenen de Gata i moltes famílies estan emparetades gaters amb jesuspobreros i a l´inrevés. La Fireta és molt volguda pels gaters i el dilluns 24 de maig serà FESTA ESCOLAR a Gata.

Aquest és el programa fester:

Festes de Jesús-Pobre: Del 21 al 29 de maig
Programa:
Divendres 21:
20.00 h - Volteig general de campanes anunciant l´inici de les festes. 20.30 h - Cercavila acompanyats per l´espectacular “ SAMB´ACHO BATUCADA” després brindarem tots junts a la plaça. 00.30 h - Disco-Mòbil.
Dissabte 22:
12.30 h - XIV volta en carro en Jesús Pobre. 13.30 h - Cervesa per a tots. 17.00 h - Final de cartes “ truc i cau”.
18.30 h - Partida de pilota al carrer. 20.00 h - Inauguració de l´exposició de Luisa Costa. 00.00 h - Actuació de l´orquestra “ YING YANG”.
Diumenge 23, Dia de les comunions:
12.00 h - Recollida dels xiquets/es. 12.30 h - Missa major per a celebrar la 1ª Comunió. 20.30 h - Actuació de la “Mostra de Folkore” patrocinat per CAM. 22.00 h - Sopar a la plaça amenitzat per un trio.
Dilluns 24, Dia de la Festa, popularment conegut per LA FIRETA:
8.00 h - Despertà. 12.00 h - Cercavila amb dolçaina i tabalet. 12.30 h -Missa en honor a Jesús Pobre. Al finalitzar es disparará una mascleta a càrrec de la Pirotècnia DRAGON.A continuació cucanyes i carreres pedestres.
20.30 h - Ofrena de flors a Jesús Pobre i Processó. A continuació castell de focs d´artifici a càrrec de la Pirotècnia DRAGON. 00.00 h - Concert del músic “ PEP BOTIFARRA”.
Dimarts 25, Dia del Xiquet i 1r. Dia de bous:
10.00 h - Parc Infantil “ Espectacles David”
12.30 h - Inauguració de la plaça de bous al carrer Pinaret i solta de vaquetes. 14.00 h - Cervesa a go-go. 17.00 h - Torna el parc infantil i es repartira berenar per a tots els que en vulguen, orxata i granissats.Tot seguit vorem “ El Show de Lucky”. 19.30 h - Solta de vaques a la plaça. 22.00 h - Sopar amb l´actuació dels “BRADMIS”.
Dimecres 26, Dia de les Quintaes:
8.00 h - Despertà amb xaranga. 10.00 h - Esmorzar a la placeta. Després cercavila de totes les quintaes acompanyats per la xaranga. 17.00 h - Ballarem i ho pasarem molt bé amb la “ DISCO-MÒBIL” i algun cubateta.
22.00 h - Sopar per als valents que queden.
Dijous 27:
12.30 h - Solta de vaquetes. 14.00 h - Cervesa a go-go al casal dels festers. 19.30 h - Solta de vaques. 00.30 h - Solta de vaques i bou embolat.
Divendres 28:
12.30 h - Solta de vaquetes. 15.00 h - Paella gegant. Després es repartira “aigua llimó”. 17.00 h - Carrera de “llistes”. Els participants tenen que anar amb moto i disfressats. 19.30 h - Tornen les vaques a la plaça. 1.00 h - NIT DE ROCK amb els grups BERRI TXARRAK, EINA i THE KLUBA.
Dissabte 29:
12.30 h - Solta de vaquestes. 14.00 h - Cervesa a go-go. 19.30 h - Ultimes vaques i bou embolat. 00.00 h - Orquestra MATRIX. Al descans es disparará focs d´artifici per a despedir les festes 2010.

Font: Revista de la MACMA, mes de maig.GATA VA SER NOTÍCIA...un 21 de maig

20100521204110-image0-13.jpg

Vaig publicar fa 10 anys el

21 DE MAIG DE 2000:

Al diari de LA MARINA de LP: "La Comisión de Fiestas de Gata recauda fondos con un mercadillo de segunda mano". Al subtítol: "Bajo el lema "Buidem la cambra", pide colaboración a los vecinos". I al peu de la fotografia, la mateixa que il·lustra aquest articulet: "La cabalgata de Gata en fiestas atrae a mucho público".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -38-

20100521210448-deposito.jpg

Hui divendres la fotografia antiga correspon als anys 80 del segle XX. Es tracta de la

INAUGURACIÓ DEL SEGON DEPÒSIT D´AIGUA A LES BOLERIES

Poden observar les autoritats, treballadors i personal que va assistir a la inauguració. Està l´alcalde d´aleshores N´Eduardo Adolfo Mulet Salvá i la regidora Ana María Soler Oliver, l´actual alcaldessa. Estan altres regidors com Jerónimo Pedro ("de la Pala"), està el Jutge de Pau, el mateix que ara, Miguel Moncho; està el treballador d´aigües potables, Antonio Pedro ("Betot") i un poc d´esquena, el malograt i desaparegut Pepe Pedrós "Nela, El Cabo". Les forçes d´ordre públic es completaven amb el comandant de lloc, aleshores sargent Pepe Andreu, i el capità de Xàbia. Per tal de beneir les instal·lacions del dipòsit número dos de gata, a l´alter de les Boleries, estava el rector prevere de Gata, En Vicente Marqués Pastor.

Com de l´autopista es veu perfectament el dipòsit es va escriure i encara segueix igual: "Gata. Bazar de la Costa Blanca".

Fotografia: Àlbum propietat de l´Ajuntament. Foto: PONS.LES CAMPANES DE GATA ( I )

20100522190345-campanar68.jpg

Ara són dies de revolteig de campanes. Es temps de grans solemnitats religioses. Demà mateix comencen els dos diumenges de Primeres Comunions, després vindrà el Corpus i després el Cor de Jesús...i les campanes seguiran voltejant. Però coneguem realment la història de les campanes de Gata?

Hui em centraré més amb la cronologia de la instal·lació de les campanes. Demà diumenge, festa del primer diumenge de les Primeres Comunions veure´m l´inventari que va fer amb fitxes el Gremi de Campaners Valencians.

CRONOLOGIA:

1858: Es fon i s´instal·la la campan de les hores, la més antiga de la torre parroquial, nomenada “Sebastiana”.

1897: Tant el campanar com la façana de l´església són de pedra de silleria. La torre és baixa i no té remat.

1940: Passada la guerra civil (1936-1939), quan Gata té 4.227 habitants, es fonen tres campanes per a la torre : Micaela, Pilar y Cristo Rey. El contracte de l´adquisició d´aquestes data d´aquest any. En ell “se obligan a comprar a razón de siete pesetas con cincuenta céntimos kilo por el peso convenido”.

5-8-1940: El dia de la vespra de la festa del Santíssim Crist, el rector pàrroco N´Alejo Sendra Tarrazó procedeix a la benedicció de les campanes a la Plaça de l´Església.

A l´acta parroquial es dona compte de que l´acte estigué amenitzat “por la Banda musical de la población” i que “hallándose congregadas en la Plaza de la Iglesia las Autoridades, el clero y el pueblo” es procedí a la benedicció.

Aquestes havien estat construïdes a València per En Manuel Roses Santos. La campana major se l´imposà el nom de Micaela i té un pes aproximat de 1.000 kg. La segona se li diu Cristo Rey i pesa 650 kg. i la tercera porta per nom Nuestra Señora del Pilar, amb un pes de 450 kg.

11-7-1941: Es benedix la campana més menuda de la torre. Aquesta és l´acta parroquial:

“En Gata de Gorgos a once de julio de mil novecientos cuarenta y uno, gobernando la Iglesia de Dios, el Papa Pío XII, siendo Arzobispo de Valencia el Excmo. Sr. Dr. D. Prudencio Melo Alcalde, Párroco de este Curato D. Alejo Sendra Tarrazo, Alcalde de esta localidad D. Vicente Signes Bolufer y Juez municipal de la misma D. José Pedrós Pedrós, el Excmo. y Rdmo. Padre Emilio Lissón Chávez, de la Congregación de la Misión, Arzobispo Titular de Methymna, bendijo la campana pequeña de la torre parroquial imponiéndose el nombre de "Nuestra Señora de los Dolores", construida en Valencia por D. Manuel Roses Santos, costeada por las familias Juan, María y José Salvá y apadrinada por Antonio Salvá Signes y Rosa María Salvá. En fe de lo cual y para conocimiento de los venideros firman conmigo la presente las Autoridades y padrinos. Alejo Sendra Tarrazo   Párroco, Padrino Antonio Salvá Signes, Madrina.”

L´observació que es feia a 1897 de que la torre del campanar era menuda, la recull el rector En Vicente Llopis Bertomeu ya en el siglo XX. De 1962 a 1963 es realitzen les obres d´elevació de la mateixa i amb ella també de les campanes. 

(A la fotografia que il·lustra aquest article es pot veure com el campanar no té el cos superior i les campanes estan als forats que ara hi ha sense campanes)

22-10-1962 a 16-2-1963: Donada la crudesa d´eixe hivern i la inclemència del temps es perden varies setmanas de treball. El cost total de les obres pujà a 222.349 pessetes, sense contar els jornals de prestació personal. L´obrer encarregat fou En José Soler Signes i l´obrer segon, Miguel Simó Mengual, actuant de manobres, Juan Monfort Diego i José Ferrandis Mestre.

19-3-1987: Un succés perturbà el repic i volteig de les campanes de la torre. Cau a la plaça el badall d´una de les campanes, la “Nuestra Señora del Pilar”, la tercera en tamany. No va ocasionar desgràcies personals.

Març-1988: L´Ajuntament decidí que es col·locaren dos reixes protectores a la part davantera de la torre, per tal de garantir la seguretat del campanar.

4-9-2008: Dijous. S´emporten les cinc campanes de la torre de l´església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Des de la “Micaela”, la més gran de les campanes, fins la   “Nuestra Señora de los Dolores” i la campana de les hores, la més antiga, la “Sebastiana”, les cinc necessitaven d´una reforma.

13-12-2008: Es fa la benedicció de les cinc campanes, ja renovades, a càrrec del Bisbe Auxiliar, N´Esteban Escudero.

Font: Arxiu Parroquial.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA DE GATA, Miguel Vives Signes)

 HUI, DISSABTE 22 DE MAIG, FAN

20100522191614-carg-nitnova2.jpg

Hui dissabte 22 de maig és el segon dia del Circuit "Nit Nova", que organitzen les regidories de Joventut i Educació de l´Ajuntament de Gata, amb la coordinació del centre de psicologia Sem.

És aquesta una campanya d’oci nocturn per a joves. Es tracta d´una idea innovadora, enmarcada dins la prevenció de les drogodependències.

El màxim centre d´atenció de hui serà el Bar Kiro´s. A les 18 hanc omençat les activitats per a joves de 13 a 18 anys i a la mitjanit serà el torn de l´espectacle "Street Dance & Hip-hop". És possible “divertir-se d’una altra manera”?. Aquesta és una activitat pionera a la comarca de prevenció des de l’oci, “gaudint de la nit”. Totes les accions tenen una intenció pedagògica.
El Circuit continuarà dissabte 12 de juny. Hi haurà Teatre en viu a Ca Patrick. I finalment, dissabte 17 de juliol, es tancarà la campanya amb música i una demostració de Cocktail Free.COM ES VA FER...? El nou saló de plenaris de l´Ajuntament ( I )

20100522202118-image0-14.jpg

Una vista del campanar que no és molt frecuent veure-la. Quan van arreglar la teulada del nou saló de plenaris de l´Ajuntament a la Casa Consistorial, al descobrir les biges, es podia observar des d´allí aquesta imatge del campanar.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA OFICIAL DE GATA, Miguel Vives Signes)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 39 -

20100522203952-cantorcortiovic.jpg

Quasi quaranta dies de fotografies antigues o del record més recents. Hui li toca el torn a una fotografia de

CANTORS AL COR DE L´ESGLÉSIA (Inicis dels anys 50 del segle XX)

A l´orgue estava com sempre Vicente Pedro, conegunt com el Tio Vicent l´organiste, pare de Mari i Paquita. Entre els cantors vegem en primer lloc a Vicente Caselles, Pepe "el Sastre" el més alt i el que després sigué rector En Mateo Simó Mengual. No he pogut a hores d´ara identificar a l´altre cantor. Tots ells estaven cantant a una missa o a un acte religiós al Cor de l´església parroquial. Observen la perilla que penja dalt de l´orgue. També la baraneta que anava rodant tot el alt del temple parroquial. 

Fotografia extreta de l´àlbum de l´Arxiu Parroquial. Església de Gata.PRIMER DIUMENGE DE COMUNIONS

20100523211254-dsc07206.jpg

Hui, dia de Pentecostés, ha estat a Gata el primer diumenge de comunions. Com ja és habitual en aquests casos uns 25 infants de entre vuit i nou anys han pres la Primera Comunió a l´església parroquial de sant Miquel Arcàngel. Primer, la banda de la Unió Musical de Gata ha recollit en passacarrer als xiquets que són socis o els pares/mares ho són. Després tots els/les xiquets/tes i pares/mares s´han reunit a la Plaça Nova i han esperat al rector. Després en processó han caminat fins l´església pels carrer Constitució, Doctor Gómez Ferrer fins la Plaça, davant l´expectació del veïnat, com també ja és habitual.

A la fotografia, la comitiva passant pel carrer Doctor Gómez Ferrer, cap a l´església.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA OFICIAL DE GATA, Miguel Vives Signes) TORRES, FUTBOLISTA DE MARE GATERA, CAMPIÓ DE LLIGA AMB EL BENISSA

20100523211922-dsc07218.jpg

He assistit aquesta vesprada a la consecució, molt brillantment, del campionat de lliga 2009-2010 del grup quart de Preferent de l´equip del poble veí de Benissa. La Unió Esportiva Benissa té entre les seues filles a TORRES, de pare de Benidoleig i mare gatera. Ell juga de punta esquerra i procedia de l´Oliva, quan el va fitxar el des de fa unes hores recent campió. Torres Torres són els seus cognoms i la seua nombrosa família de Gata pot estar orgullosa també del campionat.

A la fotografia, Torres eixint dels vestidors al descans, a punt de començar la segona part.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 23 de maig

20100523213719-image0-19.jpg

Si ahir dissabte no publicava en aquesta secció era perquè cap notícia de fa 20, 15, 10 ó 5 anys va coincidir amb el 22 de maig. Però hui sí, ja que fa 10 anys era notícia la cantera del futbol gater:

23 DE MAIG DE 2000:

Al diari LA MARINA de LP publicava: "El Gorgos CF cierra la campaña con nuna gran fiesta". Al subtítol: "Habrá partidos, comida y entrega de trofeos". A la fotografia que il·lustrava el reportatge, a l´igual que ix ací a aquest article, deia al seu peu: "El equipo benjamín del Gorgos CF, con su entrenador, Víctor Froilán".COM ES VA FER...? El nou saló de plenaris de l´Ajuntament ( II )

20100523214753-image0-16.jpg

Continua la sèrie de fotografies de la remodelació de la sala de plens, sobre tot pel que fa al sostre. Una altra vista del campanar, aquesta en posició vertical, que pareix més a prop, a través de les mateixes bigues de la sala és la que hui asoma al blog. Com es veu la biga central estava soportada per uns tirants de ferro. Ja s´estaven colocant els "bardos" a la teulada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 40 -

20100523215920-copia-de-llibretes7.jpg

Són 40 fotografies en 40 dies. La temàtica és vaiada i així van barrejant-se tots els aspectes de Gata, des del social, polític, religiós, esportiu, fins a l´anecdòtic i de uccesos. Hui porte al blog una fotografia referent precisament a aquest últim tema, el d´un succés.

ACCIDENT D´UN CAMIÓ AL PONT DE LA N-332

La quasi caiguda d´un camió a la carretera general, pel pont. Com es veu a la fotografia hi ha molta expectació i la posició que té el vehicle era molt perillosa. En el moment de prendre´s la fotografia el camió-grua intentava agafar al camió i "salvar-lo" de la total caiguda. Com es pot comprovar el camió accidentat procedia d´Alacant i anava cap al poble.COM ES VA FER...? El nou saló de plenaris de l´Ajuntament ( III )

20100524225628-image0-15.jpg

Just aquesta setmana hi ha ple ordinari, demà dimarts. A la secció Com es va fer...? he començat i aquesta és la tercera fotografia l´obra del nou saló de plens de l´Ajuntament. En aquesta fotografia ja es veue el sostre tapat i s´aprecia més la biga central i els tensors, així com el pilar redó al mig.PLE ORDINARI DE L´AJUNTAMENT, DEMÀ DIMARTS

Demà dimarts hi ha ple ordinari corresponent al mes de maig (últim dimarts) a les 20 hores de la vesprada, al saló de plens de la Casa Consistorial. El ple tractarà, entre altres temes, la contractació de l´obra Edifici Polivalent Juvenil, que es construirà al final de la Costera del Grup Escolar, quasi seguit a la zona escolar. El solar és municipal i el ple adjudicarà provisionalment l´obra. Per altra part, també es tractarà l´aprovació del plec, licitació i projecte de la Unitat d´Execució SAU 6-VIII de les Normes Subsidiàries de Planejament de Gata de Gorgos, amb les prestacions complementàries.
A més a més, es proposarà una moció per a la creació de l´Àrea Socio-sanitària a La Pedrera. Es tractaran també dos expedients de reconeixement extrajudicial de crèdits. El pla de sanejament econòmic-financer i la concertació de prèstec a llarg termini també seran tractats en el ple.

Font: Gabinet de premsa, Ajuntament de GataGATA VA SER NOTÍCIA...un 24 de maig

20100524221432-image0-20.jpg

La sèrie de les notícies publicades per un servidor de vostés als diaris continua. Què es publicava fa 10 i fa 5 anys?. Eren temps de confirmacions i comunions, com ara. La foto que il·lustra aquest article es precisament dels confirmandos i el Vicari Episcopal.

24 DE MAIG DE 2000:

A LA MARINA de LP publicava: "El vicario episcopal, Juan José LLorens, confirma a 51 jóvenes en Gata". Al subtítol: "La misa solemne fue cantada por la Coral Serrillàs" i al peu de la foto -la mateixa que publique ací al blog: "Los confirmandos posan en el altar mayor de la iglesia de Gata".

Altra notícia de Gata publicava el mateix dia i al mateix diari: "La pintora María José Alonso expone en el Corral del Pato de Gata".

24 DE MAIG DE 2005:

Al mateix diari, LA MARINA de LP, es publicava una foto i un peu de "GATA DE GORGOS: Primeras Comuniones".

A una altra notícia del mateix diari, encara que de Pedreguer, publicava sobre la XIV Cursa Popular de Pedreguer i al subtítol -referent a un veí atleta gater, deia: "El líder del circuito de la Marina Alta, Said Day, sólo pudo entrar en sexta posición".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 41 -

20100524225209-image0-72.jpg

La fotografia que hui porte al blog correspon al tema religiós, que quasi sempre aporta moltes més fotografies. La fotografia:

ENTRADA DEL RECTOR DON MANUEL FRASÉS PÉREZ: 20-7-1969

Aquest rector que fou el número 44 dels preveres regents era natural d´Ondara. Regentà a la parròquia del 20 de juliol de 1969 al 30 d´agost de 1974. Va morir el 27 de maig de 1996.

En la fotografia, l´alcalde d´aleshores EN JULIÁN MONFORT CALATAYUD presenta a la Corporació Municipal al nou rector, al mig de la Plaça de l´Església. Entre els regidors es poden veure a Adolfo "Masianet", Francisco "Tender" -que també sigué abans alcalde-, inclús Jaime "El Curro" que asoma per la part baixa de la fotografia a la dreta, i Datilero. També es veu una quadrilla de xiquets. Podem reconéixer a Salvador, Blasco i Emilio, entre altres. Per la vestimenta es nota que és l´estiu.GATA VA SER NOTÍCIA...un 25 de maig

El Pleno, com hui dimarts que hi ha sessió ordinària, era notícia un

25 DE MAIG DE 1995

Al diari LA MARINA de LP publicava: "La corporación acuerda asfaltar los caminos Palmeral y Coves Roges". A l´antetítol: "Pedirán ayuda económica a la Consejería". Al mateix article, en un "ladillo" s´anunciava una nova "Donación de sangre".

 COM ES VA FER...? El nou saló de plens de l´Ajuntament ( i IV )

20100525083753-image0-18.jpg

Hui dimarts 25 de maig de 2010 és dia de ple ordinari. La coincidència fa que l´última fotografia de la sèrie de com es va fer el nou saló de sessions és precisament el saló ja preparat per acollir als regidors. Tots els detalls preparats i la sala muda...per debatir les qüestions municipals al foro polític més important del poble. Així va quedar després de la restauració de la segona planta de la Casa Consistorial, antiga casa noble dels Almodòvar.

 

 DISSENY DE BOLSOS ECOLÒGICS I FUNCIONALS, per la gatera María Soler

20100525230541-maria-soler-bag-5.jpg

A Gata tenin una dissenyadora i de "bolsos". Ella és María Soler, de la casa també gatera "Solerbags" (fundada pel seu avi en 1920). Soler ha creat ja la col·lecció per a la tardor-hivern de 2011 i m´ha passat aquesta informació, que desinteresadament i per tal de coneixer més la seua tasca dintre d´aquest món i de difondre un producte gater, porte al blog, perquè no és una creació més sinó que té alguna cosa que la fa especial.

La col·lecció és de "bolsos" ecològics i funcionals amb teles de certificació "Made in Green". per a la col"lecció s´inspira en dos mons antagònics, el camp i la ciutat. Del primer trau els colors, com el de la sorra ("arena"), beige, marró i negre, en lones de fibres vegetals, teles amb fortes textures però resistents i suaus a la vegada. Del segon màxima funcionalitat i comoditat per portar en ciutats cosmopolites. Ha aconseguit un article pràctic i còmode de portar, amb un volum adequat, dins d´un elegant estil pensat per a la dona treballadora, sofisticada, avanguardista del segle XXI, i compromesa amb el ecosistema.

Bé i per tal de saber-ne més de la companyia, la casa, la "fàbrica" que diríem nosaltres els gaters, podeu entrar a aquesta adreça electrònica: www.solerbags.com.

Allí poden veure qui són, les seues col·leccions i tot el què els puga interessar. I estan al carre Xaló. Son pare ja portava el negoci i ara li´l ha passat als seus fills. Pepe el de la "Tia Rosario" ja era un gran emprenedor de jove, ara deixa el testimoni als dos fills, fill i filla.

Per que coneguen un dels seus productes publique ací una fotografia, propietat de María Soler.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA DE GATA, Miguel Vives Signes)FOTOGRAFIES ANTIGUES ( Gata en el record ) - 42 -

20100525232138-cacorder.jpg

Ja són, amb aquesta, un total de 42 les fotografies que han vist la llum al blog del Cronista de Gata. Hui els porte altre moment de la festa de bous al carrer:

UN DIA DE BOUS A LA PLAÇA VELLA

Es pot comprovar com feien abans les barreres, amb bigues, tan distintes a ara. Les vaques i els bous també serien distints?. A Ca Corder es pot veure a la gent com al pas de la vaqueta van eixint. La festa estava ahí, a la Plaça Vella, al corro gran del centre del poble. Es pot veure el cantó de "Ca el Boticari" a la plaça i com dalt de la roda que tanca la barrera es posava sempre un home, al passar la vaca. Mireu les cases i el canvi de les mateixes.GATA VA SER NOTÍCIA...un 26 de maig

Fa 15 anys publicava un tema de polític local i un altre del temps i les pluges:

26 DE MAIG DE 1995:

En una columna de LA MARINA de LP es podia llegir: "GATA DE GORGOS. El PSOE promete no subir los impuestos los próximos 4 años".

A nivell de "Región" es publicava: "Una tromba de agua sorprendió ayer a la Marina Alta y l´Alcoià". Jo havia informat de "Intensa lluvia en la Marina" i que "En Pedreguer, el pedrisco obligó a para el tráfico".

Fa 10 anys era el tema esportiu el que eixia al diari:

26 DE MAIG DE 2000:

Al mateix diari publicava: "La IV Volta Popular a Gata se disputa mañana".EDIFICI POLIVALENT JUVENIL I ADQUISICIÓ LOCAL CARRER SIGNES PER A CENTRE DE DIA

Transcric l´article que difon el gabinet de premsa, resumint el plenari d´ahir, sense entrar amb més detalls. Dos immobles: per una part, l´adjudicació de la construcció de l’edifici polivalent juvenil i per altra el prèstec concertat per a comprar l´antiga oficina de la CAM al carrer Signes.

L’Ajuntament de Gata va aprovar en plenari adjudicar provisionalment el contracte d’obres de l’edifici polivalent juvenil a l’empresa Coinger, empresa constructora S.L., per un pressupost de 1.001.875,24 euros més iva. L’Edifici Polivalent Juvenil serà sufragat per la Generalitat Valenciana dins el Pla Confiança.

A més, el dia anterior es va celebrar una sessió plenària extraordinària i urgent, en què es va concertar un prèstec  per un import de 197.000 euros que possibilitarà la compra de l’antiga oficina de la CAM, situada al carrer Signes 3. El projecte de l’equip de govern és que este edifici siga un centre de dia per al municipi.

Juntament amb este punt, es va aprovar la realització d’un reconeixement de crèdit  i un Pla de sanejament econòmic- financer que faran possible fer front a este prèstec.

Els tres punts de l’ordre del dia va ser aprovats amb els vots del PP i Cv i els vots en contra de Bloc i Psoe, que també es van manifestar en contra de la urgència del plenari.

Respecte al pla de sanejament, s’ha previst un estalvi de 522.100 euros entre 2011 a 2013. Dins el pla s’ha previst un increment d’ingressos amb una reforma tributària, amb la revisió de taxes; un augment d’ingressos patrimonials i de dret privat, amb noves licitacions del bar de la piscina i CSI; recaptació per disciplina urbanística fent efectius els expedients sancionadors; i amb l’aplicació d’una taxa per la instal·lació d’anuncis en domini públic.

A més, s’aplicaran unes mesures per a disminuir les despeses del pressupost. La primera mesura afectarà a les despeses de personal amb la reducció de la quantitat destinada a productivitat, reducció de personal o jornades laborals i reducció d’hores extraordinàries.

La disminució de despeses en bens corrents es concreta en material d’oficina, enllumenat públic i eficiència energètica, retransmissions de televisió. La tercera mesura preveu una reorganització de Serveis Municipals què revisarà la concessió del subministrament d’aigua potable. I finalment, es revisaran a la baixa tots els convenis subscrits amb diferents entitats.

 

 COM EREN ELS FUNCIONARIS D´INICIS DEL SEGLE XX ( I )

Com ara es parla molt dels funcionaris ja saben tots perquè i com jo també ho sóc, porte al blog com eren i què feien els funcionaris de principis del segle XX. Des de 1904 a 1931 dividiré les dades dels funcionaris locals de Gata en tres dies. La primera abarca de 1904 a 1915.

 

03-01-1904: Esta és època en la qual existeixen molts treballs en finestra. És nomenat Auxiliar de finestra JOSÉ SERRA CATALÁ. Es nomenat Agent de l´Ajuntament a Alacant VICENTE OLIVER, que sustitueix a FRANCISCO SORIANO. S´acorda separar del càrrec de Vigilant Nocturn d´esta Vila a       ANTONIO MENGUAL MOLTÓ i sustituir-lo per BERNARDO PEDROS MULET. S´acorda, nomenar Vigilant Municipal a JULIAN DIEGO MULET.

03-04-1904: Sepulturer, Policia Cementeri de la Vila, ANTONIO SERRA CARRIÓ. Per trimestre, se li abonen 20 pessetes. Vigilant Nocturn, per la Neteja pública dels carrers de la població, BERNARDO PEDROS MULET, se li abonen 19,53 pessetes, per trimestre.

17-07-1904: S´acorda nomenar Guàrdia Municipal a JULIAN DIEGO MULET.

31-12-1904:    S´acorda separar del càrrec de Director del rellotge públic a JOSÉ PEDRÓS SERRA, sent reemplaçat per ANTONIO PEDROS PEDRO. És Administrador de consums, JOSE DIEGO FERRER. 

10-12-1905:    S´acorda nomenar Porter de l´Ajuntament a JOSE MARZAL.  

03-04-1905:    Nomenat en propietat, fins ara interí, com a Secretari, FRANCISCO JOSE SIGNES SIGNES, veí d´esta població. 

05-01-1908: És Administrador de consums, BAUTISTA PEDRÓS.

16-11-1909:    Dimissió del Secretari, degut a les moltes ocupacions. És nomenat interí vacant, GABRIEL MULET PEDRO. S´acorda separar a FRANCISCO SIGNES DIEGO, d´Oficial de Secretaria. El seu lloc l´ocupa, FRANCISCO SIGNES MULET. S´acorda separar de Depositari de Fons Municipal d´este Ajuntament a JOSE DIEGO FERRER. El seu lloc l´ocupa, JOSE MULET MONTANER.

02-02-1913:    No existint persona que posseixca el títol de PÈRIT AGRÍCOLA i tenint en compte treballs relacionats amb finques, deslinde i amollonament i demés propis de la matèria, s´acordà, fora nomenat PÈRIT TITULAR d´esta població al veí de la Vila d´Ondara FRANCISCO DOMENECH ROIG amb un sou anual de 125 pessetes.

02-03-1913:    Sent molts els treballs que pesen sobre la Secretaria d´este Ajuntament, s´acorda nomenar a MATÍAS MONFORT PEDRO, veí d´esta població, per un sou mensual de 75 pessetes, en el capítol de imprevists.

04-11-1913:    Dimiteix el Secretari de l´Ajuntament GABRIEL MULET PEDRO, per haver estat elegit regidor. Dimitix l´Oficial de l´Ajuntament, FRANCISCO SIGNES MULET, per salut. És Oficial Temporer, MATÍAS MONFORT PEDRO.

20-11-1913: Secretari Interí, FRANCISCO SIGNES DIEGO. Es proposa la vacant d´Oficial de Secretaria, per a FRANCISCO JOSE SIGNES SIGNES. 

23-11-1913:    S´acorda nomenar Secretari de l´Ajuntament a FRANCISCO SIGNES DIEGO. S´acorda nomenar Recaptador del repartiment veïnal de Consums a FRANCISCO JOSE SIGNES SIGNES. S´acorda sustituir del càrrec d´Agent d´este Ajuntament a Alacant a JOSE CABRERA i nomenar a VICENTE OLIVER, veí d´Alacant.

26-04-1914:    Es proposa a JOSE SOLER Y VARO, Agent d´este Ajuntament en Alacant.

06-07-1914:    L´Alcalde comunica a la Corporació l´obit del digne Secretari de l´Ajuntament FRANCISCO SIGNES DIEGO, ocorregut el 2/7 i proposa sustituir el càrrec de secretari, amb l´actual Oficial de Secretaria FRANCISCO JOSE SIGNES SIGNES i este càrrec ocupar-lo EMILIO M. SIGNES DIEGO. Consta en acta el sentiment de la Corporació, per la mort del Secretari.

07-09-1914: S´acorda nomenar a ANDRÉS SOLER, veí d´Alacant, Agent Recaptador del Repartiment Veïnal de Consums, per la mort del Recaptador actual ELEUTERIO MALTÉS.

31-10-1915:    Es dona compte de la mort del digne Secretari, FRANCISCO JOSÉ SIGNES SIGNES, ocorreguda el 28/10. S´acorda sustituir-lo pel actual Oficial de Secretaria, EMILIO DE SIGNES DIEGO, interí. S´acorda conste en acta, el sentiment de la Corporació.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA OFICIAL DE GATA, Miguel Vives Signes)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 43 -

20110212185025-copia-de-image0-13.jpg

LA FOTO HA ESTAT MODIFICADA PER ESTAR DUPLICADA, EL 14-2-2011.

Estic ja hui dimecres posant la foto 43. És una parella de xiquets disfressades de sevillanes. La foto va eixir a un programa de festes i era propietat de Amparo Roselló. Podien estar a les Alcolaies, per les oliveres que les envolten.¡¡ MÉS DE 2.000 ENTRADES EN MENYS DE DOS MESOS !!

20100527213937-cara.jpg

Des de l´Administració del blog, gràcies a tots els que heu fet possible que en un mes i désset dies estiguen ja les entrades al blog superant les 2.000. Vull deixar clar que com a Cronista de Gata em sent orgullós del poble i dels seus veïns. Seguiré informant, contant coses, mostrant el passat amb fotografies, per a què no perdau vosaltres l´interés pel blog.

Això si, cada vegada que canvieu de tema és com una entrada, cada vegada que jo comprove que tot estiga en ordre és també una entrada, però malgrat això són moltes les persones que entren i per tot arreu...Gràcies una vegada més i anem cap a les 3.000.

Dins de poc, intentaré millorar l´aspecte, la portada del blog, per tal d´identificar-la clarament, ja que sou vosaltres els que també feu el blog.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA DE GATA, Miguel Vives Signes)

  COM EREN ELS FUNCIONARIS D´INICIS DEL SEGLE XX ( II )

Seguint amb l´article que encetava ahir dels funcionaris a l´Ajuntament de Gata, segons consta en els plenaris municipals, hui repasse el temps de 1916 a 1920.

01-01-1916:    Presenta la dimissió, el Secretari EMILIO M. SIGNES DIEGO, per les seus moltes obligacions que li obligen a fer-ho. Dimissió del Depositari de Fons Municipals, JOSÉ DIEGO FERRER, per motius de salut. S´acorda nomenar a MATÍAS MONFORT PEDRO com a Secretari. Es nombra a JOSÉ MULET PEDRO, Oficial de Secretaria. Es nombra a JOSÉ MULET MONTANER, Depositari de Fons Municipals.

02-01-1916: S´acorda nomenar Agent a la capital, a JOAQUIN SENDRA.

19-03-1916:    Dimissió del Depositari actual, JOSÉ MULET MONTANER. Es nombra a EMILIO MONFORT MULET.

29-09-1916:    S´acorda nomenar personal auxiliar al recaptador en els seus treballs a FRANCISCO SEMPERE, veí d´Alacant.

07-01-1917:    Es dona compte de la dimissió del Depositari, EMILIO MONFORT MULET, per anar a la Residència de Dénia. Es nombra a VICENTE MULET BORRELL.

20-05-1917:    Dimissió de JOSÉ MONSERRAT SIGNES, recaptador del Repartiment de Consums. Es nombra a GABRIEL PEDRO MONFORT, asignant-li premi de cobrança, el 5 %.

04-01-1918:    Dimissions del Secretari, MATÍAS MONFORT PEDRO i de´l´Oficial de Secretaria, JOSÉ MULET PEDRO: per tindre que atendre molts interesos particulars. Passa a ocupar la Secretaria, BONIFACIO FONT CABRERA, natural de Xàbia. Passa a ocupar el càrrec d´Oficial de Secretaria, GABRIEL PEDRO CABRERA de Gata. S´anuncia el concurs per a la provissió de dit càrrec en propietat. Elegit Depositari de Fons Municipals, ONOFRE SIGNES FERRER: és persona de bona conducta i responsabilitat prou.

16-01-1918:    És Recaptador dels Repartiments de Consums: MARIANO SOLER GINESTAR.

27-11-1918:    Presenta la dimissió, el Depositari de Fons, ADOLFO SIGNES FERRER. Li sustitueix, FRANCISCO SIGNES MULET.

17-01-1919:    Dimissions: del Secretari, BONIFACIO FONT CARDONA, per oferir-li el mateix càrrec a la Vila de Xàbia i convenir-li més, i de l´Oficial de Secretaria, GABRIEL PEDRO CABRERA, per tenir massa ocupacions. Es proposa com a Secretari a JOSÉ DIEGO FERRER, d´este veïnat. Com a Oficial de Secretaria, a EMILIO M. SIGNES DIEGO.

05-02-1919:    S´acordà nomenar Agent a la capital d´este Municipi, a AGUSTÍN PÉREZ PÉREZ.

28-02-1919:    Dimissió de MARIANO SOLER GINESTAR, Recaptador de Repartiment de Consums. Sustitut, ASENSIO PEDRO PEDRÓS. Dimissió del Depositari de Fons Municipals, FRANCISCO SIGNES MULET. El sustituix FRANCISCO SIGNES MORAGUES.

12-11-1919:    Dimissió d´ASENSIO PEDRO PEDRÓS, com a Recaptador de Fons. Per salut. El sustitueix, PASCUAL MULET SIGNES.

11-04-1920:    Falta d´assistència a la Sala Capitular de l´alguzil BAUTISTA MULET, el pregoner JAIME PEDRÓS PEDRO i l´alguzil de l´Ajuntament, JOSÉ MARZAL BADIA. S´acorda nomenar Guàrdia Municipal a FRANCISCO FONT DIEGO i Practicant de Cirugia a RAMÓN LEYDA PEDRO. Es nombra a SENÉN MULET, Auxiliar de Secretaria.

18-04-1920:    Dimissió com a Secretari de JOSÉ DIEGO FERRER, per les seues moltes ocupacions. Es nombra a JOSÉ JOAQUÍN MARÍ TODOLI.

20-10-1920:    S´acorda nomenar representant de confiança d´este Ajuntament a la capital a GARCÍA NAVA.

29-11-1920: Necessitat perentòria de nomenar un Escrivent de Secretaria Municipal, pel cúmul de treballs, degut al cens i al repartiment de padrons: es nombra a MIGUEL PEDRÓS MULET, escrivent temporer, amb l´haber diari de 2 pessetes.

Font: Arxiu Municipal, Extracte dels Plenaris Municipals, 1904-1931.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA DE GATA, Miguel Vives Signes)NOVA MOTO PER A LA POLICIA LOCAL

Segons em passa informació el gabinet de premsa de l´Ajuntament de Gata, la Policia Municipal té a partir de hui una nova moto que facilitarà la prestació del servei.  El nou vehicle Scooter Piaggio X7-125 ha estat donat per la Conselleria de Gobernació a través de les Ajudes públiques destinades a ajuntaments en matèria de mitjans tècnics per al servei dels cossos de la Policia Local. L’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i el cap de la Policia Local de Gata, Ernesto García, han rebut hui, de mà del Conseller de Governació, Serafin Castellano, la motocicleta que ja forma part del parc de vehicles de la policia.

Font: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 26 i un 27 de maig

20100528222658-image0-21.jpg

Per un error vaig deixar una notícia de política local ahir per publicar de fa 15 anys, per això hui la publique i a més és la que té la fotografia del dia

26 DE MAIG DE 1995:

Publicava aquell dia: "Hay que acabar con el estrangulamiento urbanístico que impide construir en Gata". A l´antetítol: "Según Gabriel Feliu, candidato del Partido Popular a la alcaldía". Al peu de la fotografia, la mateixa que també il·lustra aquest article, es podia llegir: "Gabriel Feliu (segundo agachado por la izquierda), junto al resto de canidatos".  

A la fotografia que era de PONS, es podia observar la llista electoral del PP d´aquella legislatura (1995-1999). Plantats, d´esquerra a dreta: Luis Olcina, Vicente "Porro" (+), Aurelio Signes, Maite Signes, "Polaca", Vicente Pedrós "Sento" (+), Paco Suárez i Pascual "el Cartero". Agatxats, d´esquerra a dreta: Adolfo Signes "Adolfet", GABRIEL FELIU, que després va ser l´alcalde; Ignacio Caselles "Nasio", Calixto Buigues i María Elisa Segarra. La fotografia estava presa al "Tir de colom", tenim a la seua esquena el poble de Gata i el Montgó.

Al dia següent hi havia una altra notícia de serveis públics:

27 DE MAIG DE 1995:

Publicava: "GATA DE GORGOS. Un médico y un ATS prestarán servicio las 24 horas del día".

En el capítol d´esports teníem dos importants notícies el

27 DE MAIG DE 2000:

Al mateix diari publicava: "El piloto de Gata Víctor Lozano inicia de manera excelente la Copa Aprilia". Al subtítol: "Ocupa el tercer lugar en la general con 16 puntos". Al peu de la fotografia: "El piloto de Gata Víctor Lozano, en plena carrera con su máquina".

L´altra notícia no era de Gata directament però si que particiven els xiquets de Gata igual que els de la comarca: "Los II Tradijocs de la Marina Alta se disputarán mañana en Benissa". Deia el subtítol: "Pretenden recuperar los juegos populares valencianos".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 44 -

20100527230338-deposito-agua.jpg

Passades les 2.000 visites i arribant a la fotografia 44, hui li correspon eixir al blog la segona fotografia  de la inauguració del depòsit número 2 d´aigües potables de Gata, que va ser a la partida "Boleries".

A la fotografia es pot veure com l´alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá i l´autoritat d´aleshores estan tallant la cinta que porta els colors de la senyera valenciana. Estan presents les autoritats civils i militars. D´esquerra a dreta podem veure: al Jutge de Pau, que vaig dir que era el mateix que ara, Miguel Moncho. El comandat del lloc de la Guàrdia Civil, Pepe Andreu. El capità de la Guàrdia Civil. Al fons es veu al meu antecesor en el càrrec de Cronista Oficial de Gata, Antonio Salvá. El regidor Vicente "Porro". La regidora Ana María Soler, que ja vaig dir i tots saben que és l´alcaldessa actual. El regidor Jerónimo Pedro "de la Pala". Un altre regidor Francisco Pedro. La regidora Rosa María Salvá (+). Al fons, el cabo de la Policia Local Pepe Pedrós (Nela) i Antonio Pedro "Betot", treballador de les aigües. 

 JUANJO MARÍN ENS HA DEIXAT

20100528224824-image0-23.jpg

Hui divendres, quan amaneixia pels carrers de Gata i el mercat començava a omplir-se de gent corria la notícia pel poble. JUANJO MARÍN ALMARCHA o simplement "Juanjo el del futbol" ens deixava per sempre. L´equip del Gorgos Club de Futbol es sentia colpejat amb totes les seues bandes. Era una golejada a la vida, era un penalti que mai es podia parar. Amb la seua barba característica, el seu xandall del Gorgos, desprengut, coneixedor de tots els xavals i amant del futbol local com ningú, deia adéu a la vida als 58 anys d´edat. Actualment era vice-president del Gorgos C.F. A més treballava a l´Ajuntament al departament de serveis municipals. La seua mort ha estat sentida i molt pels seus familiars, per la família del Gorgos i dels seus companys de faena i tots els membres de l´Ajuntament.

Allí on el necessitaven, allí estava Juanjo. Llavava les camises, pintava les ratlles del camp de futbol, tenia a punt tota la roba, feia d´utiller, feia de delegat si es presentava, de tot.

El seu òbit ha estat molt emotiu. La família del Gorgos, representava pels xiquets de la cantera portant rams i els majors portant corones, a banda dels seux companys i directiva, han fet una comitiva com feia temps que no es veia.

Ara llance com a Cronista de Gata i coneixedor de Juanjo, com tots els gaters, una proposta a l´Ajuntament, que el nou camp de futbol, el pròxim que es farà de xespa, portara el nom, perquè no?, de Camp Municipal "Juanjo Marín", com el d´Ondara porta el nom de "Vicente Zaragoza", una altra figura ja desapareguda del futbol comarcal. Tan estrany seria?.

 

 COM EREN ELS FUNCIONARIS D´INICIS DEL SEGLE XX ( i III )

Conclou aquesta sèrie de tres articles que em separat per anys. Aquest tercer lliurament, abarca des de 1921 a 1931.

27-07-1921:    Dimissió, Depositari de Fons Municipals, que venia exercint MATÍAS SIGNES MONFORT, que es sustituit per JOSÉ VIVES MULET.

02-04-1922:    Dimissió, JOSÉ MARÍ TODOLI, Secretari, i MIGUEL PEDRÓS MULET, Oficial de Secretaria. S´acorda conste en acta el “celo” i laboriositat en la qual han desempenyat dits càrrecs. S´acorda nomenar a GABRIEL PEDRO CABRERA, Depositari de Fons Municipals. S´acorda nomenar a AGUSTÍN PÉREZ PÉREZ, Agent d´este Ajuntament a la Capital.

02-10-1923:    S´acorda que ocupen les vacants d´Oficial de Secretaria i Alguzil Pregoner, PASCUAL MULET SIGNES i JAIME PEDRÓS PEDRO.

07-10-1923:    Que es requerixca a l´Agent Recaptador executiu dels repartiments de consums dels anys 1913 al 1920-21, ambdós inclosos, lliurament de tots els valors pendents de cobrament i declarar-lo cesant per la seua poca activitat en el desempenyo del seu càrrec. S´acorda nomenar a FRANCISCO DIEGO PEDRÓS.

14-10-1923:    L´Agent executiu ha presentat com a fiador mancomunat a son pare ANTONIO DIEGO FERRER.

 

03-02-1924:    JOSÉ RIBES indica que la Plaça de Guàrdia Municipal depenent d´este Ajuntament amb el dret que li assistix per ser carabiner retirat, com està  proveïda i desempenyada amb acert per ANTONIO SALVA.

 

23-10-1925:    S´acorda nomenar a l´opositor i concursant MARTÍN MENGUAL FONT,   Secretari d´este Ajuntament, natural i veí del limítrof poble de Xaló, llicenciat en Dret i persona digníssima i competent.

 

30-06-1928:    Formada i aprovada la Plantilla del personal administratiu, tècnic i subaltern:

Personal administrativo:

- 1 Secretari-Interventor de l´Ajuntament: 5.000 pessetes.

- 1 Oficial Major de Secretaria: 2.000 pessetes.

- 1 Agent representant de l´Ajuntament a la capital: 100 pessetes, de retribució.

Personal tècnic:

- 1 Metge titular, Inspector Municipal de Sanitat: 2.000 pessetes de sou i 200 pessetes de retribució per la Inspecció.

-1 Metge, altre titular: Inspector Municipal de Sanitat: Id.

-1 Farmacèutic titular: 799 pessetes sou.

-1 Professora en parts titular: 75 pessetes.

-1 Veterinari titular, Inspector de carns: 750 pessetes sou i 365 pessetes de retribució com a Inspector d´Higiene i Sanitat Pecuària.

Personal subaltern:

-1 Alguzil porter: 730 pessetes.

-1 Alguzil pregoner: 730 pessetes.

-1 Guàrdia Municipal: 1.095 pessetes.

-1 Vigilant nocturn: 730 pessetes.

-1 Encarregat de la neteja del cementeri: 80 pessetes de retribució.

-1 Encarregat del rellotge públic: 180 pessetes de gratificació.

-1 Peó caminer: encarregat de la conservació i entreteniment de camins veïnals: 730 pessetes, sou.

 

16-05-1931:    Jubilació o habers pasius del peó caminer VICENTE SOLER GARCÍA.

 

 EL GATER EUGENI-ADOLF MONJO PRESENTA EL SEU LLIBRE "ENTRE LLOPS"

20100528231754-image0-24.jpg

L´investigador i escriptor gater, mestre jubilat, Eugeni-Adolf Monjo Pasqual ha presentat aquesta vesprada el seu llibre "Entre llops" a la biblioteca de Gata. La regidora de Cultura María Jesús Salvá ha introduit l´acte i després el mateix autor ha parlat del seu llibre. Monjo ha dit que és la seua primera novel·la històrica, amb personatges mig ficticis mig reals. Així estan Mossen Rafel, el Morrut, na Caterina la Nina, el Taberní, el morisc, en Bartomeu Ordines, na Bet-Joana Moll l´Escolana o Pere-Joan el Tort. Ocorre tota al segle XVII i a Gata i als voltants.

Diu l´autor que la novel·la s´enfonsa en la Marina Alta durant el segle XVII i principis del XVIII. Vol donar a conéixer la formació  del poble i la seua personalitat: expulsió dels moriscs, pirateria, fanatisme religiós, bandolerisme, repoblació mallorquina, Segona Germania i Guerra de Successió, d´entre altres.

Fotografia: Portada del llibre, que és de Nacho Cano.GATA VA SER NOTÍCIA...un 28 de maig

Sols vaig publicar fa 5 anys.

28 DE MAIG DE 2005:

A LA MARINA de LP es publicava: "GATA DE GORGOS: Los comercios denuncian a Iberdrola por cortes de luz".

Per talls de llum sense avisar, els comerciants protestaven.LA BANDA DEMÀ AL FESTIVAL D´ANIVERSARI D´ONDARA

20100528233700-copia-de-dsc06810.jpg

La nostra banda Unió Musical de Gata estarà demà per la vesprada des de les 19.30 hores al Festival de Bandes d´Ondara. La Unió Musical d’Ondara celebra en 2010 els 30 anys des de la seua creació. Per aquest motiu, este col·lectiu ha organitzat una sèrie d’actes, concerts i audicions al llarg de l’any per a celebrar el seu aniversari. Un dels esdeveniments més destacats d’esta commemoració tindrà lloc demà 29 de maig a les 19.30 hores a la Plaça de Bous d’Ondara, la qual acollirà el Festival del Bandes de Música. És aquest un acte patrocinat per l’Ajuntament d’Ondara. Una trobada musical que comptarà amb les actuacions de la Unió Musical de Tárbena, la Unió Musica del Gata de Gorgos, l’Associació Musical El Verger i la Unió Musical d’Ondara. L’entrada al concert serà gratuïta. Este festival de bandes està inclòs en la celebració del trenté aniversari de la Banda d’Ondara, davall el lema “1980-2010, 30 Anys junts amb la Musica, Unió Musical d’Ondara”.

L’acte està organitzat per la Unió Musical d’Ondara, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara.

Aprofitant aquest esdeveniment cal dir que la banda de Gata enguany també està d´aniversari, 140 anys d´existència (1870-2010). Això es podria reflectir-se ja amb actes importants i un programa ben complet. De moment, estarem a l´aguait.

Informació presa del Blog de la banda de Gata i de la pàgina de l´Ajuntament d´Ondara.

Fotografia: La banda de Gata el diumenge de Rams d´enguany a la Plaça Nova.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 45 -

20100528234525-image0-18.jpg

Li toca hui divendres el torn de la fotografia antiga a

L´ASFALT DE LA CARRETERA NACIONAL

Poden observar el xiquet com mira la màquina fresadora. La carretera com està amb el pol per tirar. El cartell del supermercat "Self Service" de Ca Soler, que s´aprecia a la dreta de la imatge. Les dues altures del Bar La Paz, en contraposició a la resta de cases.LA BANDA DE GATA BUSCA DIBUIX PER AL SEU 140 ANIVERSARI

Mentre la banda de Gata està actuant a Ondara, pel XXX aniversari de la banda del poble veí, al blog d´aquesta grupació musical gatera, es plantejen elegir dibuix per a representar el seu 140 aniversari. Perquè si la banda d´Ondara en fa XXX anys enguany, la banda de Gata en fa 90 més, que ja són...

Són frases importants les que al blog es diuen de la banda:

"140 anys donant música al nostre poble i als nostres veïns i amics."
"140 anys celebrant que som músics i estem orgullosos de ser-ho."
"140 anys d’esforç, dedicació i treball ben fet."
"140 de festes i alegries entre companys i amics."
"140 d’esdeveniments arreu de la geografia."
"140 de tràmits, moments difícils i complexos."
"140 de músics i música."

La Junta directiva de la Unió Musical de Gata llança la idea dels tres dibuixos per a ser votats fins el dia 13 de juny. El dibuix guanyador s´imprimirà a les samarretes commemoratives.  El text "140 anys donant la posa".

Reproduïm ací els tres dibuixos que opten a ser l´elegit:

DIBUIX 1:

DIBUIX 2:


DIBUIX 3:

 

Per a votar, al mateix blog de la banda. Des del blog del Cronista de Gata tenen accés directe si així ho preferixen. L´enllaç el tenen a la columna de la dreta.

 EL XABIERO-GATER IGNASI CARDONA, TERCER A BERLÍN

Fa uns dies portava al blog al atleta Ignasi Cardona Torres (C.A. LLebeig de Xàbia), de pare xabienc i mare gatera. Havia guanyat la pujada en vertical al Hotel Bali de Benidorm. Hui torna a ser notícia. Segons informació de LAS PROVINCIAS de hui dissabte 29 de maig, Cardona va participar en la pujada a un dels gratacels de la ciutat de Berlín. Va obtindre una meritòria tercera plaça, donat que el primer va ser el campió mundial d´aquesta especialitat l´alemany Thomas Dolt. Per davant d´ell també va estar el polac Dovozky.

Aquesta prova en la qual ha participat en tan bon lloc és una de les 9 del circuit internacional. Ell participarà -com em va dir en una entrevista- a les que més accesibilitat tinga d´anar. De ben segur que els resultats seran sorprendents, perquè carrera a carrera va superant-se a ell mateix.

Font: Diari de hui, 29-5-2010, de LP. GATA VA SER NOTÍCIA...un 29 de maig

20100529220233-image1-1.jpg

Hui tenim notícies que publicava fa 20 anys i fa 5 anys:

29 DE MAIG DE 1990, fa 20 anys:

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant publicava: "El barrio La Font del Riu prepara las fiestas de San Juan". En un ladillo deia: "Fiestas populares".

29 DE MAIG DE 2005, fa 5 anys:

Al diari LA MARINA de LP publicava: "GATA DE GORGOS: Los vecinos muestran su fervor en la semana del Corpus Christi". Al subtítol: "Hoy se celebra la procesión del Santísimo Sacramento". Al peu de la fotografia, la mateixa que il·lustra aquest resum, es llegia: "Vecinos en la replaza de la ermita de donde partió la custodia".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 46 -

20100529221749-copia-de-image0-14.jpg

La foto de hui dissabte ens transporta a un lloc emblemàtic que hui ja no el podem veure com estava. Es tracta de

EL POU DE BAIX, FINALS DE LA DÈCADA DELS 60 DEL SEGLE XX

A la fotografia, que és ja hui històrica, apareixen dos germans, Vicente i Ana Font, que vivien molt a prop d´aquest "monument". Ara està colgat entre el carrer del Passeig d´Alacant i el dipòsit municipal allí existent. Al fons de la imatge es poden veure els tubos per al clavegueram, ja que s´estava urbanitzant el passeig i la zona de l´Avinguda. Es conserva hui encara el "pou de dalt", però aquest ha desaparegut.

Foto propietat de Vicente Font.GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de maig

20100530104635-image0-27.jpg

Les notícies seguixen eixint del baül dels records i sobre tot les fotografies que acompanyaven aquelles. Tal dia com hui de fa 10 anys publicava a LA MARINA de LP dues notícies, una d´elles amb fotografia, que és la que il·lustra aquest article.

30 DE MAIG DE 2000, fa 10 anys:

El primer article era: "Campaña de recogida de libros usados en Gata para niños de Nicaragua".

El segon era de cultura: "El Museo al Aire Libre del Parc de la Font del Riu tendrá una obra de José R. Villa". Al subtítol: "El artista cubano está en Gata para moldear "in situ" la escultura". I al peu de la fotografia, la mateix que ix ací, es llegia: "El escultor Villa, junto a la pesada piedra, que moldeará en escultura".RESTEN...19 DIES...

El dia 17 de juny de 2010, dins de 19 dies...coneixerem més a fons al personatge nascut a Gata més important dels últims 300 anys. Seguiré informant-los.COM ERA GATA A MITJAN SEGLE XIX (El poble segons Madoz)

20100530111249-diccionari.jpg

A la sèrie d´Història Local, porte hui al blog les investigacions de PASCUAL MADOZ IBÁÑEZ, al respecte de la veu GATA. La que s´ha dit és "l´obra més completa i sistemàtica de documentació i d´interpretació de la realitat espanyola del segle XX" parla del nostre poble al Tomo XIV, del seu "Diccionario Geográfico Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de ultramar). Madrid, 1849.

Precisament il·lustra aquest article la portada del Diccionari, extreta d´Internet.

Deixem que parle MADOZ. Diu coses molt interesants i les podem comparar amb les del segle XXI. Recorden que estem a l´any 1849:

"GATA es troba a 18 hores a peu de la capital de la província, Alacant. Té 350 cases repartides en dos grups, GATA i GATETA. Separats ambdós per un barranquet que dona pas a un pont de cal i canto. Pis superior de l´Ajuntament, està  la panera del pòsit. Hi ha una presó en els baixos del palau del Senyor.

Un hospital bastant capaç serveix d´alberg als pobres forasters transeunts. Escola de xiquets. Concurrixen 64. Està dotada amb 3.496 reals. Escola de xiquetes. Amb 30 d´assistència. Està dotada amb 2.800 reals. Les dotacions estan pagades amdues de la testamentària de la duquessa d´Almodóvar.

El cementeri consisteix en un fossar unit a l´església, però col·locat a la part de fora del poble, a la qual s´entra per una porta que hi ha al costat del presbiteri. De desitjar fora que l´allunyaren un poc més del casc per a que no malaveja-se a la salut. Veïns, es surtixen de les aigües de la font nomanda de la Rana, que dista de la població 10 minuts. Té junt un llavador de roba cobert. S´extén, a peu, poc menys de 2 hores de N. a S. i 2 cumplides de E. a O.

La partida Planet es la més feraç del terme. A la part inculta creix amb abundància el margalló, planta útil que beneficien els moradors del poble. Hi ha 60 fanecades de horta que es reguen amb les aigües de la font de la Rana; 30 amb les que brollen per una excavación que van fer en altra font subterrània i alguns troços amb les de 7 nories que es troben esparcides per tot el terme. La correspondència es rep de Dénia per peató 3 vegades a la setmana.

Producció: pansa de moscatell i planta, que són els més abundants, blat, ordi, avena, dacsa, oli, poc vi, garrofes, figues, seda, ametla, llegums, fruites i verdures. Ganao llanar i cabrí. Caça de conill, llebre, perdiu i codorniu. Indústria: l´agrícola, 3 molins fariners de vent i 4 d´oli. La principal i exclusiva, l´el·laboració de margalló en esportillos, esportes, esteres i altres utensilis. Entraran a Gata anualment unes 15.000 arroves de palma seca, la qual val 60.000 reals, duplicant de valor després d´el·laborada.

Comerç: Exportació d´articles de palma. Importació de farines, canyam, ferro. Mercat setmanal els divendres, es venen robes i comestibles.

POBLACIÓ: 423 veïns, 1.645 ànimes. Capital: Producció: 943.800 reals. Impost: 34.659 amb 18 mrs. Contribució: 32.112. Pressupost municipal: 6.450 reals, del qual es paguen 1.500 al secretari de l´ajuntament i es cobrix amb el producte d´alguns propis i arbitris, repartint el dèficit entre els veïns.

GATA pertany al domini del marqués de Cerdeñola. El senyor cobrava una sisena part dels fruits, menys de les garrofes que es pagava a discreció dels collidors.

(Diccionario Geográfico Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de ultramar). Madrid, 1849. GATA, FINALS DEL SEGLE XIX - 1849. PASCUAL MADOZ, Tomo XIV.SEGON DIUMENGE DE PRIMERES COMUNIONS

20100530202242-dsc07233.jpg

Hui, últim diumenge de maig, s´ha fet el segon diumenge de Primeres Comunions. Poc més de vint xiquets han pres el sagrament per primera vegada a l´església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. Com ja vaig informar diumenge passat, la banda de la Unió Musical va acompanyar en passacarrer als fills i filles dels socis de l´entitat. Des de la Plaça Nova amb la creu processonal i el senyor rector va anar la comitiva cap a l´església. Després els xiquets van cantar junt amb el Cor Serrillàs que els dos diumenges ha estat cantant a la solemne missa.

La fotografia recull un moment de la comitiva de pares i xiquets pel carrer Doctor Gómez Ferrer, a la comunió de hui.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 47 -

20100530203557-image0-56.jpg

Estic a punt de publicar al blog mig centenar de fotos antigues de Gata. Seguint amb elles, hui diumenge li toca el torn a una concentració de

HOMES DINS L´ESGLÉSIA ESCOLTANT UN SERMÓ

És impresionant en 50 ó 60 anys com han canviat els temps. Fixeu-vos la gran quantitat de homes, tot homes, que escoltaven atentament, i gent encara de peu al fons, un sermó de Missions, pels anys 50. En les primeres files es poden distinguir alguns homes coneguts, com Francisco Borrell, Antonio Manyà, Pepe el Sastre, Paleres i altres. Ara aquesta fotografia no es podria repetir, però ahí està per al record.RESTEN...18 DIES

Resten ara 18 dies per que el dia 17 de juny de 2010...es presente una extensa biografia del personatge nascut a Gata més important dels últims 300 anys. Els donaré més detalls demà.GATA FA 213 ANYS (el poble segons Cavanilles, 1797)

20100531213529-cavanilles.jpg

Si ahir portava al blog les impressions escrites sobre Gata de Madoz l´any 1850, hui observarem que ens diu ANTONIO JOSEF CAVANILLES, a les seues "Observaciones sobre la historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia", anys abans. Si aquell parlava del terme però també de la seua població, de com era el poble, el pressupost del seu Ajuntament, aquest parla més de la geografia i descriu perfectament la indústria que tenia el poble, el margalló i la llata, tantes vegades reconeguda internacionalment com el "poble de l´artesania" i inclús "El Bazar de la Costa Blanca".
El llibre de Cavanilles està dividit en quatre volums i imprés a Madrid (Imprenta Real) l´any de 1792, fa ara 213 anys. El què deia de GATA ho trobem al llibre quart en el qual parla del "Sur o tierras meridionales del Reyno de Valencia". A la pàgina 216 podem llegir el capítol 122 que parla expresament de Gata i part del capítol 123 que parla del riu Gorgos.

Còpie textualment en castellà:

122.- Entre los términos de Llíber y Xàbea media el de Gata, que tiene dos
horas de oriente á poniente, y algo ménos de norte á sur; es desigual y en
gran parte montuoso, especialmente hácia levante, donde está el Mongó.
Criase en lo inculto con abundancia el palmito, planta útil que benefician
los moradores del pueblo. Secan como 2@ arrobas de ella, y las hojas
reducidas á pleyta sirven para esportillos, espuertas y otros utensilios
que venden por el reyno, ó extraen fuera. En esta fábrica se ocupan casi
todos los vecinos, que actualmente llegan á 239, y con lo que ella rinde y
la agricultura subsisten sin miseria. Los campos les producen 800 libras
de seda, 300 arrobas de almendra mondada, 1200 de pasa, 600 de higos, 200
de aceyte, 8@ de algarrobas, 300 cahices de trigo, y otros granos, 60
entre maíz y legumbres, y 1500 cántaros de vino.


123. El rio de Xaló desde su origen hasta el término de Xábea va por entre
montes y barrancos, que impiden se derrame aun en tiempo de lluvias; pero
no bien llegado á las llanuras orientales inmediatas al Mediterráneo corre
sin freno, y las inunda con sus furiosas avenidas..."

Font: LLibre de Cavanilles "Observaciones...", Gata.

Fotografia: Retrato de Antonio Josep Cavanilles, extret d´Internet:  http://infogeologia.files.wordpress.com/2010/04/cavanilles.jpg

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 31 de maig

20100531220006-image0-28.jpg

Fa 10 anys i fa 5 anys al diari LA MARINA de LP publicava dues notícies esportives, d´atletisme, del mateix tema. Eren coincidències:

31 DE MAIG DE 2000, fa 10 anys:

 "El atleta Jesús Reina, ganador absoluto de la IV Volta Popular celebrada en Gata de Gorgos". Al subtítol: "Participaron en las pruebas alrededor de 1.000 corredores de toda la Comunidad". Al peu de la foto múltiple, composta per sis fotos menudes, es llegia: "Diversos momentos de las pruebas disputadas en Gata de Gorgos y entrega de premios".

31 DE MAIG DE 2005, fa 5 anys:

"Said Dai Day gana la IX Volta Popular a Gata de Gorgos" deia el titular. Al subtítol: "El atleta gatero domina el circuito de carreras de la Marina Alta". En un resum: "El atleta de Gata de Gorgos Said Dai Day fue profeta en su tierra y ganó la IX Volta a Peu de su municipio, José Luis del Campo y Jacob García fueron segundo y tercero respectivamente. Said lidera el Circuit a Peu de la Marina Alta cuando sólo quedan tres pruebas por disputarse".

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 48 -

20100531223304-antonio.jpg

A punt de traure al blog mig centenar de fotografies antigues i dia a dia. El Cronista de Gata segueix amb aquesta sèrie que tant agrada als visitants del blog. Hui dilluns porte una FOTOGRAFIA ESCOLAR d´inicis de la dècada dels 60 del segle XX. Un curs de xiquets tots formats per a la foto i dalt de tot al centre el mestre N´Antonio Vives. Tots ells posaven per a la fotografia davant de l´entrada dels xics al nou Grup Escolar. Els protagonistes de la fotografia són nascuts entre 1954 i 1956. Si l´edifici i el recinte es van inaugurar el 1958. Ahí tenien uns vuit o nou anyets, per tant seria de 1962 a 1964, aproximadament. Es poden reconéixer alguns xiquets alumnes a simple vista, algunes caretes que no han canviat d´aspecte la seua fisonomia.

 Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris