Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Diciembre de 2010.

SANTS I REFRANYS: Hui, primer dia de desembre, és Sant Eloi.

SANT ELOI, confessor i bisbe, vixqué entre els segles VI i VIIé.Passà a la cort gala per a servir, però va anar pujant per la seuainteligència. Eloi o Eligi va passar a ser sol·licitat com a conseller dela Corona. Ordenat prevere, fou consagrat bisbe de Noyon i de Tournay.Estigué present al concili de Chalons-sur-Seine, del 644. És el patró dels orfebres, platers, joiers, metalúrgics i ferraters.

Pel que fa al refranyer, i com estem ja a desembre, en pose tres del mes dels Nadals:

AL DESEMBRE I AL GENER, BUSCA UN BON RECER

DESEMBRE MULLAT, GENER BEN GELAT

SI EL DESEMBRE PLOU, BON ANY NOU

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i variades (santoral).



L'AJUNTAMENT REGULA ELS PRÈSTECS DE MATERIAL PER A DEPENDENTS.

Ahir ja avançava alguna cosa sobre el curt plenari ordinari. Hui, amb la informació del Gabinet de premsa, continue:

Es tracta del préstec del material, valorat en 12.000 euros, que ha adquirit la regidoria de Serveis Socials a través dels fons estatals d’inversió local destinat a programes del departament. Entre altres materials, les persones dependents podran sol·licitar la utilització de grues de mobilitat, llit elèctric, baranes, cadires de rodes, seients de bany, seients elevadors, caminadors, bandeja llavacaps, ...
El reglament es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (PP i CV). Per la seua part, PSOE i Bloc es van abstenir i van explicar el seu vot d’abstenció els portaveus Pepe Diego i Maties Monfort. Els dos van argumentar que es tracta d’un servei per a usuaris de Serveis Social i per tant no s’hauria de cobrar.
La regidora de Serveis Socials, Maite Signes, va explicar que els preus del prèstec oscil·la entre els 5 i els 50 euros. Així, en la seua opinió , el preu és simbòlic "per a què la gent sàpiga que el material té un valor i cal cuidar-lo".

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: de l'1 al 4 de juliol de 1987

Seguia parlant-se a la premsa de les eleccions i de les alcaldies.

1 de juliol de 1987, INFORMACIÓN:

A nivell provincial, es publicava: EL PSOE CONSIGUIÓ 68 ALCALDÍAS, FRENTE A 40 DE AP, 6 DEL CDS Y 2 DEL PSI. Relacionava TODOS LOS ALCALDES DE LA PROVINCIA DE ALICANTE.

4 de juliol de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

GATA. ADOLFO MULET SALVÁ: Una cómoda mayoría absoluta seguirá acompañando a Eduardo Adolfo Mulet Salvá al frente de su segundo mandato. Composición municipal: AP, 8; IU-UPV, 3 y PSOE, 2. 



GATERS DESTACATS: Joan Baptista Servera i Signes, bisbe del segle XVIII ( Capítol III )

20101201152835-bisbeperablog2.jpg

Continue amb l’extensa biografia d’aquest gater destacat, el Bisbe Servera.

Al capítol III parle dels seus retratos, de la magnífica llavor episcopal duta a terme com a bisbe a Canàries i el traspàs a Cádiz. Demà a l’últim capítol tractaré la mort del Prelat i com era Gata en temps del bisbe.

El bisbe i els seus retratos:

Segueix dient l´Arxiu Provincial dels Franciscans de València:

“En la segunda mitad del siglo XIX se colocó en la sacristía de la iglesia de la villa de Orba un retrato de este Sr. Obispo, de buen pincel, al parecer, reproducción del de D. José Vergara, con la siguiente inscripción:

“El Ilmo. y Rvdmo. Sr. D. Juan Bautista Servera, natural de Orba, religioso descalzo del Convento de San Juan de la Ribera y Obispo de Canarias. Electo (su escudo de armas: un acerolo, en valenciano una servera) en 28 de octubre de 1768”.

Del pintor valencià José Vergara (1726-1799), cita la enciclopèdia Espasa-Calpe, al seu tomo 67, pàgina 1.497:

“Entre los retratos que se deben a su pincel figuran: los del obispo Felipe Beltrán, de Salamanca, los Duques de Huéscar; el Padre Molina, general de San Francisco; el obispo José Climent, de Barcelona; el de Orihuela, José Tormo; el de Solsona, Rafael Lasala; el de Canarias, Juan Bautista Cervera, etc...”.

La sagristia de Gata també tenia un retrato, com es confirma per la visita que uns excursionistes fan al poble en 1897.

Llavor episcopal de Frai Joan Baptista Servera a Canàries (1769-1777):

Seguint el llibre de Pablo Antón Solé, el bisbe Servera a Canàries destaca perquè “edificó dos hospitales, uno en Gran Canaria...y otro en Lanzarote”; “instituyó la Congregación de la Doctrina Cristiana”; “fundó el Seminario Conciliar en 1769...reconstruyendo su edificio en 1777”. A Canàries “se recuerda la visita pastoral de la diócesis de Canarias pasando de una isla a otra”. De la seua actitud a les illes diu Solé que “era desprendido para los pobres” y que “antes de salir para tomar posesión del obispado de Cádiz repartió el resto de sus rentas entre los pobres”.

En la “Memoria Insular 2003” del mes de febrer s´eixe any es recull la següent llegenda sobre: Juan Bautista Cervera:

“Juan Bautista Cervera (o Servera), (Valencia, 1703-Cádiz, 1782), fundó las Reales Sociedades Económicas de Amigos del Páis de Canarias, Palma, Gomera y La Laguna entre 1776 y 1777 y abrió las puertas del Seminario Conciliar en 1777. También apoyó la continuación de las obras de la Catedral bajo la dirección de Diego Nicolás Eduardo e inició la construcción del nuevo Hospital de San Martín (por entonces, en la Catedral)”.

El bisbe Cervera, fundador de la “Real Sociedad Económica de Amigos del País” de Gran Canaria (5-2-1776)

En la “Solemne y brillante celebración del 225 aniversario” (1776-2001) es diu: “Los actos solemnes del 225 aniversario se abrieron en la mañana del pasado 5 de febrero en el patio del Palacio Episcopal de la Diócesis de Canarias, cuando el Sr. Obispo, el Excmo. Y Revdmo. Sr. D. Ramón Echarren, y el Director de la Real Sociedad, Marqués de la Frontera, descubrieron una bella placa en cerámica que recuerda que en ese lugar fundó el Obispo Fran Juan Bautista Servera, acompañado por numerosas personas de la isla, un 5 de febrero de 1776 la “Real Sociedad Económica de Amigos del País de Canarias”.

En el mateix Butlletí que recorda la celebració, a la columna titulada “Textos para la historia de la Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria”, José de Viea y Clavijo, en els seus “Extractos de las Actas de esta Real Sociedad”, recull com: “Don Juan Bautista Servera, Dignísimo Obispo de estas Islas, quién con la idea de proporcionar iguales ventajas a nuestro país, que quizá las necesitaba más que otro alguno conciliando los ánimos, juntó en su palacio el día 5 de Febrero de 1776 las principales personas de la Ciudad, las cuales acordaron gustosas erigir y fundar en ella una perpetua Sociedad de Amigos d ela Gran Canaria, bajo la dirección y auspicios del mismo celoso Prelado”

Traspàs del bisbat: de Canàries a Cadis:

Guiats de la mà d´Antón Solé, coneguem que el dia 19 d´abril de 1777 se li notifica al Cabildo Civil gadità que Servera es nomenat bisbe de la diòcesis. El trasllat a Cadis es fa el 12 de maig i el nou prelat arriba a la badia de Cadis el dia 9 d´agost. El 26 d´eixe mateix mes fa la professió de Fe i Jurament, en mans del bisbe de Córdoba. La entrada i possessió es celebra amb el ceremonial de costum de sempre, el 24 de setembre de 1777.    

La seua tasca episcopal a Cádiz (1777-1782): 

Resumeix molt bé el pontificat del bisbe gadità Frai Joan Baptista Servera (1777-1782) l´eminent En Pablo Antón Solé en el seu llibre “La Iglesia Gaditana del siglo XVIII”  publicat en 1994, els continguts del qual foren defesos per l´autor en 1992 en la seua tesis doctoral, obtenint la calificació d´Apte “Cum Laudem”.

Solé detalla “con especial encanto”, com diu el prologista del llibre Comellas la biografia de Servera en el capítol del “Episcopologio”. Comellas diu que “Seis obispos tuvo Cádiz en cien años, y los seis un d´ells el bisbe Servera-, por suerte o por gracia de Dios, fueron buenos o muy buenos; ¡pero todos distintos!”.

Extraiem del llibre algunes de les més destacades missions de Servera al bisbat de Cadis:

- En 1778 creà en la diòcesis, la Congregació de la Doctrina Cristiana centralitzada i controlada per la Junta de Cadis.  

- Fundació del Jubileu de les 40 hores...que fomentà la devoció eucarística i l´oració mental.

- Es trobà...les corregudes de bous celebrant-se els diumenges i dies de festa, i va poder desterrar-les acudint al rei.

- Empren l´organització de les conferències morals del clergat en totes les parròquies.

- Trasllat del Col·legi Seminari de Sant Bertomeu de Cadis al Col·legi de Santiago.

- Creació de càtedres de Filosofia i Teologia.

- Publicació el 2 d´octubre de 1778, de “Normas sobre los agentes de preces en Roma”.

- Publicà un edicte establint “Normas contra los clérigos vagos o fuera de su residencia y servici de su iglesia sin causa y permiso de sus superiores y sobre los requisitos para permitirlos celebrar”, que porta la data del 12 d´abril de 1780.

- El bisbe i el cabilde col·laboraren econòmicament a les despeses de la guerra i reberen del rei una carta d´agraïment el 28 de maig de 1780.

- Es convocà, a l´igual que la resta del país, un “Te Deum” per la monarquia, el 17 de desembre de 1781.

- Actualització de la Congrua sustentació.

- Va fer visita general a la seva diòcesis...a pesar dels seus anys...

- En Tarifa li atacà la febra i s´en va venir a Cadis.

(Continuarà en el capítol IV i últim...)



EL BLOG TÉ JA 13.000 VISITES.

Quan encara no s’han complit vuit mesos des d’aquell primaverenc 10 d’abril, el blog té ja hui 13.000 visites. M’he vist sorprés quan he entrat i era la visita número 13.001. ¡¡Casualitat, però ben cert!!.

Agraïment molt sincer del CRONISTA DE GATA, per què tots vostés han fet que s’arribe a aquesta xifra. Se de molts veïns del poble, ja estiguen dins com lluny d’ací, que visiten dia a dia el blog, buscant la informació més recent, aquell tros d’història, aquella notícia...

Gràcies i més gràcies. Anem ja cap a vuit mesos, sols resten nou dies, i cap a les 14.000 visites...

 

 



BETLEMS DE GATA: Nova secció per als Nadals

20101201215426-image0-163.jpg

CAL NO PERDRE EL COSTUM DE FER BETLEMS. ARRIBEN ELS NADALS 2010-2011.

Fa vosté algun betlem a casa que vulga que ixca al blog ?.

Sols té que demanar-ho...i es podran publicar les imatges a aquesta nova secció.

Des de hui i fins la Candelària, el blog del CRONISTA DE GATA contarà amb una nova secció, que sens dubte resultarà atractiva i curiosa.

S’està perdent el costum i per això des del blog volem recuperar aquesta bonica tradició nadalenca, des de hui el primer dia del mes de desembre, el mes del Nadal. El betlem de cadascú és el millor pot pensar un, però al veure els altres dirà, ¡¡què guapet que és!!. Jo sempre he estat aficcionat a fer betlems. M’agraden perquè fas arquitectura en menut, desplegues la imaginació, desenvolupes habilitats i també, com en el primer betlem de Sant Francesc, recordes el naixement de Jesús al portal d’aquell poble tan menut, però ara tan famós, Betlem.

I que es publicarà a la secció?.

Per de prompte i fins a tindre algunes fotografies de betlems que anirem buscant, mirant, descobrint per Gata, us posaré les de l’exposició de 1987, de "Amics del Betlem", associació de la qual formava jo part. Allí, al primer pis de la Casa Consistorial, es va exposar el monumental betlem de JOSÉ SOLER, més conegut per tots com "Pepe el Sastre". Des del blog un record amb nostàlgia d’aquell artista, que un dia no molt llunyà formarà part també de la sèrie "Gaters destacats".

Després de les fotografies del betlem de "Pepe el Sastre" aniran publicant-se més fotografies...dels vostres betlems. I contarem coses de betlems...

A que us agrada la idea?. Pues qui vulga, sols té que comunicar-ho i gràcies...

A la fotografia de SALVADOR PONS de l’any 1987 es pot veure un detall en vertical del monumental betlem, que anomenava més amunt amb les figures i cases del betlem de l’artista gater "Pepe el Sastre", fet tot per les seues mans mestres.

 

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 231 -

20101201220547-image0-164.jpg

La fotografia que publique hui al blog, com veuran, no es tan antiga ja que és en color, però si que ja està en el record de molts aquesta escena festera. Bous al Raval per Sant Antoni. Finals de la dècada dels anys 80 del segle XX. Els festers de Sant Antoni van decidir que es feren bous pel "corro del Raval". Sant Antoni (carrer i plaça), Bisserot, Moreres i Roquetes. A què molts joves no han conegut eixa festa. Per això queda antiga aquesta fotografia.

A la imatge es veu una entrada pel carrer Bisserot amunt cap a dins del corro. Una imatge que mai tornarà... 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 és Santa Bibiana.

SANTA BIBIANA era romana. Fou màrtir junt als seus pares i la seua germana. Vixqué al segle III i donà la vida per Déu. Hi ha documentada la dedicació a aquesta santa d’una basílica a Roma en el pontificat del papa Simplici (468-473). La iconografía representa el seu martiri mitjançant la flagelació, lligada a una columna.

Pel que fa al refranyer, i continuant amb desembre, en pose tres més:
AL DESEMBRE VAL MÉS EL PA DUR QUE EL TENDRE.
AMOR DE GENDRE, SOL DE DESEMBRE.
NADAL PASSAT, CAP D’ANY AVIAT. (Aviat vol dir prompte)

FONTS:
www.santopedia.com (santoral)  i http://refranyer-tematic.blogspot.com (refranys).



HUI AL BOP, ANUNCI DE L'ADJUDICACIÓ DEFINITIVA DE LES OBRES DEL CEMENTERI

20101202210133-copia-de-dsc08692.jpg

EL BOP (Butlletí Oficial de la Província) de hui 2 de desembre publica l’adjudicació definitiva de les obres
d’intervenció al cementeri, que com tots sabeu ja han començat.

És l’anunci d’adjudicació definitiva, per part de la Diputació Provincial d’Alacant (departament de contractació), de les "OBRES D’INTERVENCIÓ EN CEMENTERI MUNICIPAL, A LA LOCALITAT DE GATA DE GORGOS".
La data de publicació de l’anunci de licitació va ser el 20 de maig de 2010, amb tramitació ordinària i procediment obert. El pressupost base de licitació fou de: Import net: 387.928,09 euros. IVA (%) 16. Import Total: 449.996,59 euros.
L’adjudicació definitiva es va fer el passat 29 d’octubre de 2010, com ja
vaig anunciar al blog, a l’empresa Contratista: Ecisa, Compañía General de
Construcciones, S.A, per un import o canon d’adjudicació de import net:
337.000,00 euros, IVA (%) 18. Import total: 397.660,00 euros.

A la fotografia, una imatge de l’últim pavelló construit i actual del cementeri, on resta sols un nínxol buit nou. Al fons es poden veure les cintes de separació de les obres.



BETLEMS DE GATA: un cada dia...

20101202220321-image0-165.jpg

Seguisc fent un recorregut pels betlems que ja són història, però que en el seu dia van ser visitats pels gaters. Es tracta dels que formaren part d’aquella exposició que comentava ahir d’Amics del Betlem l’any 1987. Mentre, torne a recordar que tot aquella persona gatera que vulga que el seu betlem es publique al blog i que els gaters el coneguen sols té que dir-me-ho personalment o publicar-ho en un comentari ací al blog. També jo aniré pels comerços o cases que conega buscant aquell betlem boniquet que vosté o tu heu fet...

Per què com les fotos antigues...un cada dia des d’ahir 1 de desembre fins la Candelaria, 2 de febrer.

La fotografia també és de PONS i era el betlem familiar de ma casa portat i muntat a l’exposició.



GATERS DESTACATS: Joan Baptista Servera i Signes, bisbe del segle XVIII ( Capítol IV i últim )

20101202223626-bisbe2222.jpg

Arribe a la fi de l’extensa biografia d’aquest fill il·lustre de Gata, el Bisbe Servera. Altres vegades tornaré a parlar d’ell, dels seus biògrafs i dels llibres que parlen d’ell. Però per ara deixarem en aquesta sèrie al Bisbe, perquè hi ha altres personatges, fills de Gata, que ens esperen.

(Continuació des del Capítol III...)

Mort del prelat de Cádiz:

Les cròniques diuen que en la nit de l´Epifania del 6 de gener de 1782 rebé els Sants Sagraments. Se li aplicaren totes les indulgències. Es va fer llegir els salms penitencials, exhortava als seus nebots i domèstics a voler-se.

Morí el 12 de gener de 1782, a la 1:30 hores de la matinada, celebrant-se el funeral i soterrar amb el ceremonial de costum a la catedral Vella de Santa Creu i depositant-se les seves restes en la seva Capella de les Relíquies. Les restes del bisbe Servera es troben actualment a la Catedral Nova.

El Dean i Cabilde celebrà en la Santa Església Catedral de Cadis el dia 28 de febrer una “Oración fúnebre que en las solemnes exequias...a la amable memoria de su Illmo. Prelado el Señor Don Fr. Juan Baptista Servera (que de Dios goce)”, a càrrec del Dr. Cayetano María de Huarte y Briviesca, Prebendat de la Catedral y Examinador Sinodial del seu episcopat.

La Germandat de la Santa Charidad celebrà també per l´ànima del prelat difunt solemnes exèquies en la seua església de l´Hospici, el dia 17 d´abril de 1782, amb “Elogio fúnebre” a càrrec d´En Nicolás Madera i Mora.

El poble de Gata a l´època del bisbe Servera:

En la història, el poble de Gata pertanyia en 1735 a la Jurisdicció alfonsina del Conde d´Alcúdia. En 1773, Gata era poble de la Governació de Dénia.

Pel que respecta a la demografia, el bisbe Servera tenia 6 anys, es a dir, en 1713, quan Gata tenia 100 veïns; a l´any següent, 1714, hi havia 110 veïns.

Quan Frai Joan Baptista comença la tasca de Definidor General de l´ordre franciscana (1762) es produeix a les platges de Dénia un fet molt important per la vida religiosa dels gaters. Mosén Vicent Mulet troba la imatge del Crist del Calvari, el que seria el volgut patró de Gata. Aquest any comença a construir-se l´ermita del Tossalet i a l´any següent ja es posa la imatge al seu camarí, la posa el mateix Pare Mulet.

En 1768, quan Servera es nomenat bisbe de Canàries, Gata té 996 habitants. Dos anys més tard, mentre continuava el seu episcopat a les illes, es celebra el 25 de febrer la primera missa a l´ermita del Crist i el 22 de novembre morí a Dénia, el Pare Antoni Vicent Mulet i Monfort, que va trobar i donar al Crist.

Quan va nàixer Frai Joan Baptista (1707) estava regint els destins de la parroquia de Sant Miquel Arcángel de Gata, Mosén Gregori Gisbert (el rector número 11 des de la creació del Curato per mitjà de Felip III, amb llicència del papa Gregori XIII, en 1574). A la partida de bateig diu: yo Fray Guillem Gisbert”. Gisbert estigué de rector des del 13 de gener de 1692 fins el 30 de novembre de 1736. Va morir regentant la parròquia.

Durant la vida de Joan Baptista, fins 1782, Gata va tenir dos rectors més: En Tomàs Gil, que tan sols va estar sis mesos (de desembre de 1736 fins a 20 de maig de 1737) i En Tomás Borrell, que estigué de 1737 a 1787, data en la qual va morir a Gata i fou soterrat a l´altar major del temple parroquial.

CRONOLOGIA-RESUM:

1707:

12-Juliol: Naixement de Joan Baptista Servera i Signes.

13-Juliol: És batejat a l´església parroquial de Gata, per Frai Guillem Gisbert.

1722: Joan Baptista pren els hàbits a l´ordre dels franciscans descalsos.

1723: 26-Juny: Professió religiosa.

1746: 9-Setembre. Escriu el Sermó fúnebre en les exequies del Vble. Pare Frai Joseph Servera.

1759-1762: Ministre Provincial dels Descalsos, en la Província de Sant Joan Baptista de València.

1762-1768: Definidor General de l´Ordre dels Franciscans.

1768:

4-Setembre: Servera rep carta del rei Carles III, per la qual li comunica l´elecció de bisbe de Canàries.

2-Octubre: Nomenament de bisbe de Canàries

28-Octubre: Elegit bisbe de Canàries.

1776: 5-Febrer: El bisbe Servera funda la Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria.

1777:

19-Abril: Notificació al Cabildo Civil gadità del nomenament com a bisbe de la diòcesis de Cadis.

12-Maig: Trasllat a Cadis.

9-Agost: Arribada a la badia de Cadis.

26-Agost: Professió de Fe i Jurament del càrrec.

24-Setembre: Entrada i presa de possessió del bisbat de Cadis.

 

1778: Servera escriu la Carta Pastoral relativa a la Instrucció de la Doctrina Christiana”.

2-Octubre: Publica “Normas sobre los agentes de preces en Roma”.

1779: 11-Maig: El papa Pío VI signa la Fundació del Jubileu de les 40 hores.

1780:

12-Abril: Publicació d´un edicte, en el qual estableix “Normas contra los clérigos vagos o fuera de su residencia y servicio de su iglesia sin causa y permiso de sus superiores y sobre los requisitos para permitirles celebrar”.

28-Maig: Carta d´agraïment del rei al bisbe i al cabilde, per la seva col·laboració econòmica a les despeses de la guerra.

17-Desembre: “Te Deum” .

1782: Conclou l´episcopat de Cadis.

1785:

6-Gener: Rep els Sants Sagraments.

12-Gener: Mort del bisbe, als 78 anys d´edat i 63 d´hàbit.

28-Febrer: “Oración fúnebre que en las solemnes exequias...a la amable memoria de su Illmo. Prelado el Señor Don Fr. Juan Baptista Servera (que de Dios goce)”, feren els Srs. Dean i Cabilde.

17-Abril: “Elogio fúnebre” que fa la Germandat de la Santa Charidad a l´església de l´Hospici, a càrrec d´En Nicolás Madera i Mora.

BIBLIOGRAFIA I DOCUMENTACIÓ:

-ARXIU MUNICIPAL. Llibres de plens. Ajuntament de Gata de Gorgos.

-ARXIU PARROQUIAL. Església parroquial de Sant Miquel Arcàngel.

-ARXIU PROVINCIAL DELS FRANCISCANS DE VALÈNCIA. Signatura 185-E-25. Pàgines 183-184.

- LA IGLESIA GADITANA EN EL SIGLO XVIII”. Pablo Antón Solé, Cádiz, 1994.

- ARTÍCLES: Miguel Vives Signes. Programa de fiestas: “Biografías franciscanas” Juliol 1997; “El Obispo de Canarias y Cádiz, Juan Bautista Servera (II)” Juliol 1998.

- EL ARCHIVO DE LA GOBERNACIÓN DE DENIA: APROXIMACIÓN AL ESTUDIO INSTITUCIONAL: María José Sastre Reus y Rosa Seser Pérez.

- Pàgines electròniques d´Internet.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: del 10 al 17 de juliol de 1987.

Es parlava d’obres del poble i de la preparació de les festes.

10 de juliol de 1987, INFORMACIÓN:

GATA, OBRAS DEL CENTRO MÉDICO.

15 de juliol de 1987, INFORMACIÓN:

Un succés: EN LOS ÚLTIMOS DÍAS. LA GUARDIA CIVIL DETUVO A CATORCE PERSONAS EN 10 LOCALIDADES ALICANTINAS. Una d’elles era GATA DE GORGOS. 

17 de juliol de 1987, divendres, a COMARCA:

SE PREPARAN LOS CONCURSOS DE LAS FIESTAS DEL CRISTO.

CONTINUAN LAS OBRAS EN LA CONTROVERTIDA "H" DE LA ERA DE BORONAT.

Ja tenim dades per a la història:

La urbanització "Era de Boronat" entre la travessa de la Nacional i el carrer Teulada es va produir l’any 1987.



FOTOGRAFIES ANTIGUES ( Gata en el record ) - 232 -

20101202231841-copia-de-bassa-85.jpg

Torne a publicar altra fotografia, aquesta de PONS i de l’any 1985, de la banda de música. Com veuen és en color, però també és històrica ja. Està feta al carrer La Bassa, per què s’assajava dalt de l’Ajuntament. Encara no estava construit el Casal de la Música, encara no hi havia tocat el "Gordo".

La fotografia també va formar part de l’exposició dels 140 anys i ja es pot veure l’augment de xicones a la banda i la joventud que anava imposant-se. El director era Juan Salvador Oliver Castellanos, que apareix a la fotografia el primer plantat per l’esquerra, just davant la bandera.

Records i més records. Gent que ja no està entre nosaltres. Tots han format i formen poble, el poble de Gata.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és Sant Francesc Xavier

SANT FRANCESC XAVIER és el sant navarrés més universal, per això hui es
celebra el DIA DE LA COMUNITAT FORAL DE NAVARRA.
Aquest sant va nàixer a Xavier (Navarra) i va morir de missioner a la Xina. Vixqué entre els anys 1506 i 1552 i fou canonitzat en 1622. Fou confessor, Missioner, Religiós jesuïta i rector. De bona família, estudià a la universitat de París on coincidí amb Íñigo de Loyola, el qual el va convencer de la temporalitat dels béns terrenals i de la ingent llavor que restava per fer a tots els pobles amb el missatge de Jesús.

Treballà a la fundació de la Companyia de Jesús i va fer una incansable tasca d’evangelització. Va recórrer mig món, des del cap de Bona Esperança fins la Índia o Xapó. Va morir a les portes de Xina tal dia com hui en 1552. Es el patró de les missions i, com ja he dit, de la Comunitat Foral de Navarra.

Pel que fa als refranys, en busque un del santoral d’aquests dies. Si ahir
diem que es celebrava Santa Bibiana, d’aquesta santa trobem, i ahir va fer
un arruixat encara:

SI PLOU PER SANTA BIBIANA, PLOURÀ 40 DIES I UNA SETMANA.
Un altre del mes de desembre graciós:
QUI EN DESEMBRE HA DE FESTEJAR, VORA EL FOC S’HA DE FICAR.

FONTS:
www.santopedia.com; www.ditespopulars.cat i dbalears.cat/actualitat.



BETLEMS DE GATA. Cada dia un...

20101203220530-image0-166.jpg

Mentre no isc a veure algun que altre aparador ("escaparate") on s’haja posat un betlem per adornar-ho millor, seguisc posant els betlems del record. De "Amics del Betlem" i d’altres familiars.

Hui porte al blog un altre betlem, per què així vaig dir que fins la candelària posaríem un darrer l’altre, cada dia. A aquella exposició a l’Ajuntament vam aprofitar per a fer per parts tot el betlem de José Soler "Pepe el Sastre". Podeu veure com es destaca l’església que va fer ell i l’escena de la Presentació al Temple que allí davant es representa.

Aprofite per dir-vos que un dels més grand betlems del món està ara exposant-se fins el dia 9 de gener a la ciutat d’Alcoi. És el betlem Bancaixa, amb tres parts i més de 1.400 figures. Valdrà i molt la pena visitar-lo. Podeu aprofitar aquest pont, en el qual estem per a veure’l. Està exposat a la Plaça de Dins. Ja us donaré més dades.

 



COM ERA GATA...fa 23 anys: 19 a 21 de juliol de 1987.

20101203225800-image0-168.jpg

Les festes, els serveis socials i el nou govern municipal, era el centre de informació d’aquestos dies.

19 de juliol de 1987, INFORMACIÓN:

GATA DE GORGOS DETENIDOS TRES PRESUNTOS "TIRONEROS".

20 de juliol de 1987, INFORMACIÓN:

MUCHAS ACTIVIDADES DEPORTIVAS EN LAS FIESTAS DE GATA DE GORGOS. DEL 30  D EJULIO AL 5 DE AGOSTO.

21 de juliol de 1987:

INFORMACIÓN: SERVICIOS SOCIALES.

CANFALI MARINA ALTA:

ASÍ SERÁ EL DEPORTE EN LAS FIESTAS PATRONALES. LAS AMAS DE CASA PREPARAN EL PRIMER CONCURSO DE CONCINA EN LAS FIESTAS. NOVEDADES PARA ESTAS FIESTAS PATRONALES.

GATA. EL ALCALDE, YA HA NOMBRADO A LOS CUATRO TENIENTES DE ALCALDE.

Tenim ja dades per a la història:

Els quatre tinents d’alcalde de la legislatura 1987-1991 eren: Antonio Soler, Francisco Pedro, Aurelio Signes y Ana María Soler.

Com s’acostaven les festes la Diputació Provincial d’Alacant posava l’anunci a Canfali Marina Alta i una fotografia de bous al Raval, precisament la que reproduisc al blog. Es veuen les barreres que tancaven davant de Ca Toni Porra a la Placeta de Sant Antoni, quan feien bous al carrer al barri del Raval. També aquesta, encara que estiga a aquesta secció, no deixa de ser una foto antiga, que ja ha passat a la història.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 233 -

20101203233004-copia-de-image0-60.jpg

Ja estem, hui dia 3, a la fotografia 233. I van passant els dies i les fotografies antigues. Hui porte al blog una foto de 1948. Era davant la serreria del pare "dels Texanos", enfront mateix de l’estació, on ara és el Bar Ca Blai i comença ´la baixada cap al "forat", el pas soterrani que travessa per baix les vies del tren.

La urbanització del Passeig d’Alacant encara no era efectiva. Hi havia algunes cases al·lineades i res més. Observeu el model de cotxe d’època, tot una passada de cotxe. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Santa Bàrbera i Sant Joan Damasceno.

SANTA BÀRBERA DE NICOMEDIA era turca. Màrtir i verge, vixqué entre els segles III i IV. Abans aquest nom era prou sovint posat a Gata. Ara hi ha poquíssimes dones que porten aquest nom. Santa Bàrbera és la patrona de bombers, artificiers, artillers i miners.

Per altra part, SANT JOAN DAMASCENO era de Damasco. Va viure entre els segles VII i VIII. Doctor de l’església, monjo i rector. Renuncià a la vida acomodada que li proporcionava el càrrec polític de son pare i entrà al monestir de Sabas. D’allí passà a Jerusalem a l’església del Sant Sepulcre. Destacà per la seua intensa activitat literària. L’Església el recorda hui 4 de desembre, encara que en molts llocs es manté la data tradicional antiga de festejar-lo el 27 de març.

Pel que fa als refranys, fent honor a la santa que hui es celebra, en pose tres:

NO RECORDAR-SE DE SANTA BÀRBERA FINS QUE TRONA.

SANTA BÀRBERA BENDITA, LLIURA-NOS DELS TRONS...

SANTA BÀRBERA BENDITA, QUE ENS GUARDE LA COLLITA. 

FONTS:

www.santopedia.com i variades (refranyer).



LA MATINADA MÉS GELADA, FINS ARA: la del 3 al 4 de desembre.

Sens dubte, i fixant-nos amb els termòmetres, la passada ha estat la matinada més gelada a Gata i molts pobles del voltant. Al camp, una forta gelada ha fet que hi haguera escarxa fins les 9 del matí que ha eixit el solet. La sensació de fred ha estat sobre els 0 graus. Els termòmetres sobre 2 graus dalt zero. Una matinada molt freda a Gata. 



COM ERA GATA FA...23 anys: 24 i 25 (1) de juliol de 1987.

20101204191206-image0-169.jpg

Les festes patronals eren les protagonistes dels diaris:

24 de juliol de 1987:

INFORMACIÓN: PRIMER CONCURSO DE COCINA.

COMARCA: FIESTAS EN GATA DE GORGOS, DEL 29 DE JULIO AL 7 DE AGOSTO. PROGRAMA DE FIESTAS: RESUMEN DEL AÑO GATENSE. LA ASOCIACIÓN DE AMAS DE CASA REALIZARÁ UN CONCURSO DE COCINA.

25 de juliol de 1987 ( I ):

Inicie hui una sèrie de capítols d’aquest dia, que es publicà a

CANFALI MARINA ALTA el PROGRAMA DE FESTEJOS i una entrevista amb l’alcalde que parlava: EL CENTRO MÉDICO, A PUNTO DE SER UNA REALIDAD.

A la fotografia, l’alcalde de 1987 Eduardo Adolfo Mulet Salvá, davant el nou depòsit d’aigües potables de Les Boleries.

 

 



BETLEMS DE GATA...cada dia un betlem.

20101204191851-image0-167.jpg

I seguisc posant imatges de betlems. La de hui es completament familiar. Dins d’una casa es munta el betlem. Vegeu com s’arremolinen totes les imatges i cases a prop del televisor. És un betlem i fa companyia pels Nadals, representant la vinguda del Jesuset a la terra.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 234 -

20101204192942-copia-de-image0-32.jpg

Un dia més i una nova fotografia antiga. Any 1957. Part lateral de l’església. La casa Vicaria. El carrer està encara sense alcantarillat ni asfalt. No es poden perdre l’altra part de la imatge. Al fons, el carrer "Piló". Sabeu allò de: "Ie, el piló; ie, la font...". El piló estava al mig del carreret estret. Es pot veure, no amb claredat per la sombra de les dues cases, la de Miñana i la de "Llesinta", el piló. Després es va ampliar i es va obrir i comunicar amb la plaça.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 és Santa Elisa, sant Fèlix i Sant Julio.

Hui és la festa de tres sants màrtirs: SANTA ELISA, SANT FÉLIX i SANT JULIO.

Com he posat hui poc dels sants del dia, pel que fa als refranys en pose cinc de desembre:

BON TEMPS PEL SETEMBRE, MILLOR PEL DESEMBRE.

SI EL DESEMBRE PLOU, BON ANY NOU.

DESEMBRE: PA CALFAR-TE, MENXA PEBRE.

PEL DESEMBRE, TREMOLA EL VENT I L’HOME MÉS VALENT.

SI BONS RAÏMS VOLS MENJAR, PEL DESEMBRE LA VINYA HAS DE PODAR.

FONTS:

www.santopedia.com i diverses (refranys).



PRÒXIM DIA 9 DE GENER DE 2011: JORNADA DE VISITA A LA PARRÒQUIA DE L'ARQUEBISBE CARLES OSORO.

20101205155134-osoro.jpg

Aquest cap de setmana, la parròquia ha donat a conéixer més dades al respecte de la pròxima visita a la parròquia de Gata, de l’Arquebisbe de València Monsenyor Carles Osoro.

A les 9.45 hores del diumenge 9 de gener de 2011, data de la commemoració del Bateig de Jesús, arribarà a la Plaça d’Espanya, on serà rebut per les autoritats municipals, clero i consells de Pastoral i de l’Apostolat i la Fe.

Baixarà en comitiva pel carrer La Bassa i visitarà l’església, ja que és la primera vegada que estarà en Gata i a la parròquia de sant Miquel Arcàngel.

A les 10 hores farà una xarrada i a les 10.30 hores una Hora Santa. A les 12 del migdia serà la misa solemne concelebrada. A dinar, aniran al Restaurant Avenida i, per la vesprada, retornarà a l’església, on les persones que ho vulguen departiran amb ell.

Des de la parròquia s’ha demanat que s’engalanen les cases i carrers per on passarà l’Arquebisbe, que seran carrer la Bassa (pel matí) i carrer Doctor Gómez Ferrer, Carrer Signes, Plaça Nova, Avinguda La Pau i Passeig d’Alacant, a migdia i vesprada. 

Imatge extreta de la pàgina: www.culturaysociedad.com.



CAMPANYA NADALENCA DEL

20101205170934-image0-170.jpg

Hi haurà cartilles amb "gatets". Per cada 5 euros, un gatet.

El "Comerç de Gata" torna, uns Nadals més, a fer una campanya comercial, perquè "Comprar a Gata té premis". Cada comerç participant tindrà una cartilla i el comprador tindrà que reomplir-la amb els "Gatets".

Per tal d’aconseguir els premis que s’oferixen tindran que recollir-se els gatets corresponents. Quan es tinguen els punts suficients, es podran canviar les cartilles per regals als comerços que entren dins la campanya.

Tots els comerços i tendes que entren dins la campanya tindran el logotipus de "Comprar a Gata té premis, amb els 5 euros que equivalen a un gatet.

Informació i logotipus extrets del magazín comarcal "d’aci". (Factoria d’Idees. Gata).



REIS 2011. LA RECOLLIDA DE CARTES SERÀ EL DIA 29 DE DESEMBRE.

20101205175529-cartes2009-1.jpg

S’elimina el poblat, per estalviar més, en aquest any de crisi.

Els demes actes seran molt senzills

Els actes de la Campanya de Reis 2011 començaran dimecres 29 de desembre, a les 18.30 hores, a la Plaça Vella. La coincidència en dissabte dels dies Nadal i Cap d’Any i diumenge segon dia de Nadal i dia 2, ja massa damunt de Reis, fa que siga una novetat no fer-ho divendres, dissabte o diumenge. Serà pues dimecres la RECOLLIDA DE CARTES A SES MAJESTATS ELS REIS D’ORIENT MELCHOR, GASPAR I BALTASAR.

El segon acte serà dimarts 4 de gener de 2011. A poqueta nit, al tardet, com es diu ací a Gata, BÀNDOL per tots els carrers de Gata, aunciant els pages l’arribada dels Reis Mags.

Els tercer i quart acte compondran enguany el Misteri dels Reis 2011. Serà el dia 5 de gener, dimecres, a les 18.30 hores. Es farà la representació del que, fins ara fa uns anys era el segon acte, però que des de sempre havia estat el nucli central del Misteri, la VISITA DELS REIS AL PALAU D’HERODES. Serà com sempre a l’Avinguda de la Pau. A la Plaça Vella, tindrà lloc a continuació l’ADORACIÓ AL JESUSET NASCUT, el Betlem Vivent.

Finalment, i a continuació del Misteri, el cinqué acte a l’aire lliure i el més esperat pels xiquets i no tan xiquets serà el REPARTIMENT DE REGALS I JOGUETS pels carrers de Gata. La cavalcada, propiament dita, la conformaran els reis i pages repartint pel poble.

Informació extreta de l’anunci insertat al magazín comarcal "d’ací. Factoria d’Idees. Gata. 

A la fotografia, un moment de la última recollida de cartes a la Plaça de l’Església.



BETLEMS DE GATA: Un altre més...

20101205183959-image0-171.jpg

Seguisc posant algun que altre betlem al blog del CRONISTA DE GATA. Ara en blanc i negre, un detall d’una fotografia de PONS del Betlem de "Pepe el Sastre" quan als nadals de 1987-1988 es va fer l’exposició que ja he comentat dies abans.



ACTIVITATS PARROQUIALS. Mes de desembre 2010.

20101205192540-copia-de-purissima1.jpg

Com ja vaig dir al presentar el calendari d’activitats 2010-2011 de la Parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata, a inicis de cada mes, publicaria al blog els actes, que aquest mes de desembre són els següents:

Dies 3 a 6: Exercicis Espirituals de l’Apostolat de l’Oració a Xàbia.

Dies 5 a 7: Tríduum a la Immaculada Concepció.

Dia 7: Celebració de la Verge del Valle. (immigrants argentins i poble). Vigilia de la Immaculada al Santuari de Xàbia. A les 21.30 hores eixirà l’autobús des de l’antiga cooperativa CAS.

Dia 8: IMMACULADA CONCEPCIÓ.

Dia 10: Vigília d’oració d’Advent dels Júniors a Xàbia.

Dia 18: Ordenació sacerdotal de tres diàcons a la Catedral.

Dia 19: Bodes d’or i d’argent. Dia de la Sagrada Família.

Dia 25: Nadal.

Dia 27: Torneig esportiu dels monitors i educadors Júniors.

A la fotografia: la Immaculada, imatge que està a l’església parroquial, i que es celebra el pròxim dimecres dia 8.

  

 



COM ERA GATA...fa 23 anys: 25 de juliol de 1987 ( II )

20101205203934-dos.jpg

Segona part de l’especial de festes del 25 de juliol de 1987 al CANFALI MARINA ALTA:

25 de juliol de 1987, CANFALI MARINA ALTA ( II ):

Seguia el PROGRAMA DE FESTEJOS, GATA DE GORGOS i a l’entrevista a l’alcalde es recordava EL DEPÓSITO Y EL CENTRO MÉDICO així com l’ARREGLO DE CAMINOS

A les dos fotografies del muntatge es pot veure el "Depósito de Agua Potable" (dalt) i "Un proyecto utópico, según el alcalde, convertir lo que aparece en la imagen en una plaza y en aparcamientos subterráneos" (baix).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 235 -

20101205210434-copia-de-escaldantsenies.jpg

Tanque hui la jornada del diumenge 5 de desembre de 2010 amb la fotografia antiga, com quasi sempre.

Algú va dir si seria capaç de posar al blog 365 fotografies, o siga les d’un any. Crec que ja puc dir que sí. Hui he pogut escanejar i guardar un grapat bo de fotografies antigues, deixades per gentilesa de Tonica "La Sariera" (Antonia Signes Fenoll), la qual als seus 95 anys atresora una memòria prodigiosa. Moltíssimes gràcies com a CRONISTA DE GATA a ella i al seu fill Pasqual, que m’ha facilitat poder xarrar amb ella i veure les fotografies, cosa que sempre es un plaer.

També m’ha contat la història de l’Hostal de Dalt o Fonda "San Miguel", que és com es deia. Un dia coneixeran els arrels d’aquest lloc emblemàtic del poble...ja que era de la seua família.

La fotografia de hui és propietat de Tonica. Cada una de les fotos tenen la seua explicació, feta per ella. Això demostra més la saviesa popular que té aquesta dona.

A la caseta de Les Senies al procés de l’escaldà, plegant pansa. La dona agatxà sobre el canyís és Tonica, al costat son pare Antonio Signes Arabí. Al costat, María Cardona "la Boticariessa". De cara, el jove Pasqual, i més enfora la mare de Tonica, Rosa Fenoll Martí.

Es pot veure molt bé el riurau, la cadira de boga en primer terme i al costat l’estora de llata amb la pansa damunt. Cabassos per anar posant la pansa i al fons, el "senyor Montgó" amb tota la seua immensitat.

 

   



SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és sant Nicolàs de Bari, patró a Alacant.

La concatedral de la ciutat d’Alacant està dedicada a SANT NICOLÀS DE BARI. Aquest sant turc vixqué entre els segles II i III. Fou bisbe.

Des de menut ja era desprengut i tota la seua herència la posà al servei dels pobres. Anà a viure a Mira (Turquia), on fou consagrat bisbe. Fou detés sota el govern de l’emperador Licinio i lliberat sota el de Constantí. Participà en el Concili de Nicea. Va morir tal dia com hui en l’any 345. Les seues despulles mortals descansen a la italiana ciutat de Bari, per això se li coneix amb el mot Sant Nicolàs de Bari, encara que ell no va estar mai en vida a la ciudad. A Alemanya se li coneix com Nikolaus i Santa Claus en els païssos anglosajons.
Cal ressenyar també que hui és la festa cívica a Espanya de la Constitució Espanyola, per què tal dia com hui de 1978, fa 32 anys, el poble va ratificar en referèndum la Carta Magna; el Rei d’Espanya la va sancionar el dia 27 i es va publicar dos dies després al BOE.
Pel que fa als refranys, en pose tres de desembre:
 
QUAN PEL DESEMBRE CANTA EL MUSSOL, PLUJA O BON SOL.
CALOR PEL DESEMBRE, CALOR PEL GENER, FORT FRED AL FEBRER.
PEL DESEMBRE I PEL GENER, UN TEMPS IGUAL SEMPRE SOL FER.
FONTS:
www.santopedia.com i altres (refranys).


TENIM UN CARRER CONSTITUCIÓ A GATA.

20101206184908-copia-de-anticcimprempta.jpg

A Gata tenim un carrer Constitució, festa que es celebra hui. Els veïns, en altres anys -no se enguany també- han fet algun que altre sopar aquest mateix dia per tal de commemorar la festa.

Però, anem a fer un repàs per la història d’aquest carrer. Trobem referències a ell a un plenari de 1923 que diu "la calle en construcción, que hoy venía llamándose Andradas, sea sustituido por el nombre de PRIMO DE RIVERA y que se agregue el callejón que principia en la calle de La Balsa".

D’aquesta manera passava a dir-se tot el carrer, des del cantó amb el carrer Bassa -abans José Antonio- fins la Plaça Nova -abans Plaza 18 de Julio-.

Però aquest carrer va tindre més noms. A la II República es va dir BLASCO IBÁÑEZ en 1930, i va canviar a FERMIN Y GALÁN, recordant a En Fermín i Galán Hernández, en 1931. Després va recuperar el nom de Primo de Rivera i popularment i de mal nom per la forma que feia es deia "Carrer Corbella".

Finalment, en 1989 s’adopta en Ple dir-li CARRER CONSTITUCIÓ. S’havien barallat alguns noms més populars i de situació com "Carrer de l’Imprempta", perquè allí estava la única imprempta que hi havia al poble, la dels Germans Mulet Redal; també "Carrer de Don Luis García", per què allí estava la casa de Rosita "Don Luis". Finalment, el carrer es va dir "Constitució".

Repassant els comerços del carrer, que en són prou, cal destacar un dels bars més populars i antics del poble "Bar Martí. Enfront una de les barberies o perruqueries més antigues també, que va passant de generació en generació "Ca Canya".

Altres comerços del carrer que destaquen són: Joieria Rubí, Segurs Signes (Ca Melillano), Casa "Rosita el Xato", la tenda que abans feia "Todo a cien" quan anavem en pessetes, la floristeria de Ca Fina i finalment, ja quasi dins la plaça, Ca Curro, l’única administració de loteries del poble.

Destacar que totes les processons, actes o cercaviles que comencen a la Plaça Nova, moltes vegades continuen pel carrer Constitució, així les primeres comunions, la comitiva de l’ofrena floral al Crist a festes i altres. És un carrer molt transitat i cèntric al poble que hui està de festa, és la seua festa.

A la fotografia antiga, el carrer vist des del cantó del carrer La Bassa, quan encara es deia Primo de Rivera i el van engalanar per festes. Com es pot veure, encara ni estava asfaltat el vial. Seria els anys 50 del segle XX.

 



GATERS DESTACATS: Els germans Caselles, frares.

20101206191345-copia-de-image0-59.jpg

Seguint amb la cronologia de destacats gaters, en la vertent religiosa trobem als germans frares CASELLES GARCÍA. Dels dos està introduïnt-se la causa de beatificació i canonització, per ser màrtirs.

El frare BERNARDO CASELLES GARCÍA era religiós caputxí. Fill de Vicente Caselles i Antònia García naixqué en 1869. Màrtir a la guerra civil en 1936. Tenia 67 anys d’edat.  

Cinc anys més tard, en 1874 naixeria el seu germà, IGNACIO CASELLES GARCÍA, també caputxí. Fou, en vida religiosa, el “Pare Crisóstomo de Gata”. Martiritzat a Oriola (Alacant). Tenia 62 anys, 44 de religió i 37 de sacerdot.

Hui són els dos gaters destacats al blog. 

A la fotografia, els dos d’una fotografia cedida per la família Caselles. El Pare Ignacio, a l’esquerra amb més barba, i el Pare Bernardo, a la dreta.



BETLEMS DE GATA: i seguisc posant betlems.

20101206203211-betlem1.jpg

Sisé dia del mes dels betlems, desembre. Seguisc posant imatges de betlems fets a Gata. Detalls que representen la vinguda als Nadals del Jesús. Un altre betlem familiar és que porta al blog hui.



IMATGES CURIOSES: Fa sis anys, l'11 de desembre...

20101206204104-riu1.jpg

He rescatat de l’arxiu particular aquesta imatge, feta l’11 de desembre de 2004. Havia plogut molt els primers dies de desembre i just tal dia com hui també baixava encara forta l’aigua pel riu. El dia 11 a les 10 del matí que està presa aquesta fotografia ja baixava "verda" com diguem els gaters. Era la presa de Planisses, una imatge curiosa i una vista de la natura bonica on es combinaven vegetació i aigua.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 236 -

20101206221350-copia-de-image0-11.jpg

La fotografia de hui es va publicar al Programa de Festes. És propietat de Vicente Ferrer. Una quadrilla d’amics, amb un carro, i Calvari amunt. Si tots anaven dalt de carro, ja anaven bé. Ens deixa una estampa del poble molt curiosa. Seria principis dels anys 50. Reconec alguna cara, però podeu fixar-vos amb els xiprers que eren molt menuts. Crida molt l’atenció les bancalades de ceps de "Les Sorts" que es veuen a la dreta d’ells. Ara aquest paisatge ha desaparegut. És una fotografia per a emmarcar.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Ambrosio.

Hui és SANT AMBROSIO de Milán. A Gata recorde a "Ambrosiet" com li deien nosaltres quan eren xiquets com ell. Als 9 anys va patir un greu accident al riu i va morir.

Sant Ambrosio vixqué entre els anys 340 i 397. Va ser Doctor de l’Església i Bisbe. Naixqué a Tréveris (Alemanya). Fou elegit bisbe de Milán l’any 374. Sant Agustí era un gran escoltador dels seus sermons. La seua eloqüència era molt gran i molt eficaç. Com a bon pastor li agradava ensenyar cants litúrgics al seu poble. Ell mateix va composar un bon grapat d’himnes. Fou ell qui introduí a Occident el cant alternat dels salms.

Pel que fa als refranys, en pose dos de desembre:
DESEMBRE NEVAT, BON ANY ASSEGURAT
BOIRA AL DESEMBRE, PLUJA O LLEVANT.
FONTS:
www.santopedia.com (santoral) i variades (refranyer).


XII SETMANA DE LA MÚSICA: de l'11 al 23 de desembre

20101207165125-cartellmusica2010.jpg

Les regidories de Cultura i Educació, conjuntament amb els grups musicals del poble, organitzen des del pròxim dissabte dia 11 la 12ena Setmana de la Música a Gata.

Començarà a les 20 hores a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel amb l’actuació del COR INTERNACIONAL DE LA UNED. Serà a benefici de Càritas Gata.

Diumenge 12 de desembre, a les 12 del migdia actuaran en concert al Centre Social la RONDALLA i la CORAL DE L’ESCOLA DE MÚSICA de Gata.

Dissabte 18 de desembre, al Casal de la Música, a les 19.30 hores, la BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA farà el seu tradicional Concert de Nadal.

Diumenge 19 de desembre, a les 19 hores, al Casal de la Música, hi haurà una audició conjunta dels ALUMNES DEL C.P. SANTÍSSIM CRIST i ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA.

Dimecres 22 de desembre, a les 19.30 hores, al Casal de la Música, serà l’audició col·lectiva de l’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA de Gata.

Finalment, dijous 23 de desembre, a les 19.30 hores, al Casal de la Música, tindrà lloc el concert de la BANDA JUVENIL de Gata.

Aniré donat-los informació diària d’aquestos actes.

Informació i cartell: Ajuntament de Gata.



COM ERA GATA...fa 23 anys: 29 de juliol de 1987 ( I )

20101207181857-image0-177.jpg

Les festes patronals de Gata eren motiu d’un extra, el

29 de juliol de 1987, INFORMACIÓN:

en ell es podia llegir: "LA POBLACIÓN DE GATA DE GORGOS, felicita a la Comarca de la Marina Alta y a toda la Provincia, invitándoles a participar en sus Fiestas Patronales".

Hi havia un article de l’organització de les festes:

LAS SUBCOMISIONES, UNA FÓRMULA PARA ORGANIZAR LAS FIESTAS. SE ESPERA UNA GRAN PARTICIPACIÓN".

El peu de la foto de PONS era de la Comissió de Festes 1987, que s’havia format en subcomissions. És la mateixa que reproduïsc al blog, però extreta del especial que es va fer també al diari LAS PROVINCIAS. La mateixa foto era la del Programa de Festes 1987.

 



GATERS DESTACATS: Santiago Ginestar, Comisari Provincial de Missions.

Al Programa de Festes de 1997, escrivia sobre aquest religiós franciscà i deia que es coneix molt poc a Gata. No figura en la relació de "Sacerdotes y Religiosos, hijos de Gata" que recopilà la parròquia.

El pare SANTIAGO GINESTAR fou missioner franciscà descalç (alcantarí). Naixqué a Gata en 1751. Professà en Sant Joan de la Ribera (València) en 1771 i arribà a Manila en 1779.

El 27 d’abril de 1781 entrà en Conchincina (actual Corea) on treballà de valent, sent conegut amb el nom natiu de "Anamita de Giá". Estigué de missioner durant 14 anys.

En 1782 fou nomenat Comisari Provincial d’aquella missió franciscana, càrrec que renuncià per enfermetat en 1793.

Finalment, en 1796 tornà a Manila i va morir a Santa Cruz de la Laguna (Filipines) el 22 de novembre de 1809, als 58 anys d’edat, 39 de professió i 30 de vida apostòlica (des de la seua marxa cap a missions).

El Pare Santiago Ginestar escrigué una obra històrica i varies cartes, segons es recull a l’Arxiu Iberoamericà, número 35, pàgina 201.

La documentació està extreta del Tomo I de "Misioneros Valencianos en las Indias" de Isidro Félix de Espinosa.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 237 -

20101207214511-copia-de-corpuscsignes.jpg

Hui mirem a través de la fotografia antiga a una processó del Corpus, també propietat de Tonica Signes. Antes el temps ho portava, la devoció també. El Santíssim i el Palis estan parats just davant Casa la "Senyora Rosa al Paresant". Entre els que porten el palis podem veure a Fèlix, el més alt. Agenollats, a la dreta de la imatge, els cantors, entre ells Pepe "el Sastre". Algunes dones porten el vel tan característic de les misses i processons d'aquells temps.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 és la Puríssima.

20101208163119-image0-178.jpg

L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata té una de les imatges més grans de la comarca amb devoció a la Puríssima. L’altar esquerra lateral major està dedicat a ella. Es va fer un retaule per tal de donar-li realç a la figura i a la festa. La confraria de les Filles de Maria existeix des del segle XVIII a Gata.

Gata conta entre les seues veïnes amb moltes Conxes, Immaculades, Conxites, que hui celebren la seua onomàstica.

La Puríssima o la Immaculada Concepció es celebra entre els catòlics com una festa gran, però es una solemnitat oficial molt recent. Es troba la festivitat al calendari litúrgic de Roma en 1476. La Concepció Immaculada de Maria fou solemnement declarada com a veritat de fe pel Papa Pio IX el 8 de decembre de 1854. En 1879 el Papa León XIII elevà la festa a la màxima categoria litúrgica. La data elegida es relaciona amb el 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge.
 
Pel que fa als refranys en pose dos relacionats amb la data de hui, la Puríssima:
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, UN PAS DE PARDAL (és un dels més coneguts).
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, DÉSSET DIES PER IGUAL (és una variant al de dalt).
 
FONT:
A la fotografia, un detall de la imatge de la Puríssima que es venera al temple de Gata.


BETLEMS DE GATA: records de l'ahir...

20101208173002-betlem2.jpg

Abans hi havia el costum de muntar els betlems per la Puríssima. Désset dies i estarem a Nadal. Les figuretes les tornaven a traure de la caixa gran. Les cases, el castell d’Herodes, els Reis Mags, el Naixement...i els caganers.

El muntatge portava tot un dia o dos o tres...depenent el tamany d’aquella exposició en miniatura de Betlem i els seus voltants.

Fa uns anys, l’arbre de Nadal, el pi o l’abet, va desplaçar en moltes cases al betlem. En altres, es van combinar els dos: betlem i arbre adornat.

I a l’església es feia un betlem vivent...amb pastoretes i pastorets, amb l’Adoració, amb el Jesuset. I al Júnior, anys més tard, el tradicional Festival de Nadal, on sempre hi havia el betlem.

A la fotografia, un detall d’un betlem de casa, un de tants.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 29 de juliol de 1987 ( II )

20101208211259-festes87.jpg

Seguint amb allò que es publicava de festes, recordem per segon dia l’extra que va publicar el diari INFORMACIÓN el

29 de juliol de 1987:

EL CRISTO FUE RESCATADO DEL MAR POR UN RELIGIOSO. SE VENERA DESDE 1762.

Al muntatge fotogràfic es poden veure tres fotos que van eixir a l’extra: Al peu de la de dalt, a l’esquerra, "El Santísimo Cristo del Calvario, Patrono de Gata de Gorgos"; la de dalt a la dreta era el símbol turístic de "Artesanía del mimbre" i la de baix era "La millonaria banda Unión Musical animará con sus "ricos" acordes las fiestas patronales". 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 238 -

20101208215158-copia-de-purissima2.jpg

Arribe a la fotografia antiga 238. I hui, com és la Puríssima, porte una fotografia que va fer mon pare, quan encara no s’havia canviat l’itinerari de les processons. La imatge de la Puríssima baixava del carrer La Bassa i entrava al carrer Duquessa d’Almodòvar, però si es fixen en sentit contrari al que va ara. A la instantània estan al cantó de "Ca Roseta". En l’actualitat és la tenda de "Ca Tonia". A la Puríssima feien la processó. Aquesta és la imatge que actualment es venera a un altar la teral de l’església. Entre els portadors, es pot veure a Miguel el "Moreno", a la dreta de la foto. També a Miguel "de Rito" al costat.

Aquesta fotografia la vaig publicar al meu article de festes d'enguany sobre la modificació de l'itinerari de les processons.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és Sant Pere Fourier i Sant Joan Diego

El santoral assenyala hui a dos sants importants: per una part SANT PERE FOURIER, francés, i per altra a SANT JOAN DIEGO, mexicà.

El primer naixqué i va morir al poble de Gray. Del segle XVII, fou fundador, prevere pobre a la Lorena, a la que va servir admirablement i renovà els
Canònigs Regulars del Salvador, així com fundà l’Institut de Canonesses Regulars de Nostra Senyora, per a l’educació gratuïta de les xiquetes.

Sant Joan Diego erà mexicà. Nascut en 1474, mort en 1548 i canonitzat en 2002. Era de l’estirp indígena nativa. Tenia una fe puríssima, humiltat i fervor. Va lograr que es construira un santuari en honor de la Benaventurada Maria Verge de Guadalupe, a Tepeyac, a la ciutat de Mèxic, on se li aparegué la Mare de Déu.

Pel que als refranys, en pose dos encara de la Puríssima que es va festejar ahir, un en valencià i l’altre en castellà:

LA FESTA DE LA PURÍSSIMA DURA FINS A SANTA LLÚCIA (cal recordar que aquesta santa es festeja el 13 de desembre).

SI SALE CON BARBAS SAN ANTOÓN Y SI NO, LA PURÍSIMA CONCEPCIÓN.

FONTS:

www.santopedia.com i variades.

 



L'AMPA DE L'ESCOLA PROGRAMA "ESCOLA DE NADAL"

L’Escola de Nadal és una iniciativa que programa l’AMPA del CEIP "Santíssim Crist", per tal d’oferir als pares una alternativa educativa en els ja imminents dies de vacances de Nadal.

Hi haurà educadors que treballaran amb els més menudets els valors, tals com la convivència, resolució de conflictes i tolerància, entre altres. De forma lúdica  es faran manualitats, jocs i dinàmiques de grup.

Serà del 27 de desembre, divendres fins al 31, de 9 a 13 hores. També es posa en oferta el què es diu: "L’hora del desdejuni", per a tots aquells pares que necessiten deixar els seus fills abans de les 9 hores.

Els preus són: 9 a 13 hores, 30 euros. 8 a 13 hores (amb desdejuni inclós), 35 euros. En cas de hi haure germans, un d’ells pagarà sols 25 euros. Per als dies solts: 8 euros per dia.

Per a la inscripció: als mestres portar una fitxa d’inscripció que s’ha repartit als escolars; a la bústia de l’AMPA o a qualsevol membre de la directiva de l’associació. I tot això fins 17 de desembre.

¡¡Animeu-se i participeu !!. Nadal també és per a fer jocs...i estar en contacte amb els xiquets...



DEMÀ, DIVENDRES, ACTE D'HOMENATGE AL POETA ORIOLÀ MIGUEL HERNÁNDEZ

20101209214119-cartell-mh.jpg

Us passe ara les paraules textuals de la bibliotecaria de Gata, Vicen Mulet, les quals també podeu trobar al blog de la biblioteca, al respecte del acte de demà: un homenatge al poeta oriolà MIGUEL HERNÁNDEZ, en el seu segle del naixement.

"La Biblioteca Pública de Gata ha organitzat, junt amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament un acte homenatge al poeta oriolà Miguel Hernández en l’any del centenari del seu naixement. Evocarem a Miguel Hernández en un recorregut per la seva biografia i obra poètica.

Música, paraules i imatges es fondran el proper dia 10 de desembre a les 20 hores a la Carpa situada a la Plaça Nova on realitzarem una activitat per recordar al poeta oriolà.

Cal tindre ben desperts els sentits per poder escoltar com les paraules escrites per Miguel Hernández broten per les veus dels voluntaris disposats a evocar-lo i per contemplar les imatges del transcurs de la seva vida.
La música de la flauta ens acompanyarà per posar-nos els sentiments, que el poeta volcà en la seva poesia, a flor de pell.

L’any 2010 és l’Any Hernandiano perquè es celebren els 100 anys del naixement de Miguel Hernández. Institucions, ajuntaments, associacions i nombroses persones rendixen homenatge al poeta i la Biblioteca Municipal de Gata també vol contribuir a recordar-lo i homenatjar-lo.

Llegim a Miguel Hernández.... t’esperem!"

I allí estarem. També han contat amb mi i jo recitaré un dels poemes del autor, que es diu "LA LLUVIA". Ja us informe demà del resultat d’aquest aconteixement cultural.

Imatge: Cartell anunciador de l’event. Ajuntament de Gata.

 

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 29 de juliol de 1987 ( III )

20101209222751-adolfobous.jpg

Seguint per tercer dia consecutiu amb l’extra de festes que va publicar el

29 de juliol de 1987 INFORMACIÓN:

Hi havia una entrevista a EDUARDO A. MULET, ALCALDE "INTENTAREMOS POTENCIAR EL TURISMO".

Al muntatge fotogràfic, a l’esquerra la foto de "Eduardo A. Mulet Salvá, alcalde de Gata de Gorgos" que es va publicar aquell dia. A la dreta, "Els bous" volverá a ser sin duda la gran atracción de las fiestas". Es publicava la foto del corro antic, per davant de l’Ajuntament.

 



TEMPS DE BETLEMS: Recreant la història agrícola de la comarca

20101209224549-betlemxabia8.jpg

Podran comprovar que ha canviat el titular d’aquesta secció. No són solament els "Betlems de Gata" els que aproparé a la gent, sinó també si algú coneix algun betlem de la comarca, dels pobles del voltant, i vol que es publique també el podré posar a aquesta secció, sempre amb preferència per als betlems gaters, clar està.

Un seguidor diari del blog ens escriu aquestes línies sobre un betlem al veí poble de Xàbia que ell mateixa ha visitat. Els detalls i la recreació ho diu ell clarament són magnífiques:

"Com veuràs, t’envie unes quantes fotos que corresponen a un diorama d’un betlem que, si et fixes en la posició des d’on està representat el Montgó, sabràs de seguida qui són els seus autors. Si, es clar ho endevinaràs a l’acte; els seus autors viuen a Xàbia. El títol del diorama es: "El festeig de Josep i María en el temps de l’escaldà". Més que res t’ho remet pels detalls tan perfeccionistes que hi podem trobar en ell. A més a més es tracta d’una representació detalladissima d’una práctica professional que durant anys i anys, generació rere generació, ha sigut el sustent d’un gran nombre de famílies a tota la comarca de la Marina Alta."

Deixem que la imatge supere a les paraules... 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 239 -

20101209231317-copia-de-image0-24.jpg

La fotografia de hui va estar publicada a un programa de festes. I encara que no fa molts anys ja té la imatge 28 anys. Era per les festes de 1982. El carrer l’Estació s’engalanava per a l’ocasió i molt bé ho van fer els veïns. Van obtindre el primer premi d’engalanament de carrers. Els vetalls, cabassets i plantes dominaven. Al cartell deia: "Bienvenidos a la calle Estación. Homenaje a nuestros mayores de Gata".

Ara ja no s’adorna com abans. Ara ja no es posa eixe gust. Les festes passen en molts carrers com a desapercebudes...pareix que la flama de la festa i la diversió no està tan viva...Serà per la crisi?. 



HUI FA EL BLOG VUIT MESOS

Anem complint mesos. Ja quasi com un part. Començà aquesta aventura el 10d’abril i ja hui són vuit mesos. He anat afegint seccions. La última la dels betlems. Hui arribe a les 240 fotografies velles, que ja són moltes.

Alguns deixeu el vostre comentari, altres ho comenteu pel carrer.A tots, moltíssimes gràcies, per fer possible aquest blog. Tots elsgaters, estiguen on estiguen, i tots els que obrin el blog del "Cronista de Gata" deuen sentir el blog com una cosa seua. Per què serà que volen iestimen Gata.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és la Mare de Déu del Loreto.

20101210143929-loreto.jpg

És patrona de Duanes de la Mar i del Pòpul de la veïna Xàbia, però les seues festes respectives es celebren a l’estiu, amb el bon temps.
Hui es celebra aquesta advocación mariana de LA MARE DE DÉU DEL LORETO, Patrona de l’aviación. La Santa Casa de Loreto és la mateixa casa de Nazaret que visità l’Arcàngel Gabriel a l’Anunciació a la Santíssima Verge l’Anunciació a la Santíssima Verge Maria. Allí vixqué la Sagrada Família a la tornada d’Egipte i on Jesús passà 30 dels seus 33 anys junt a La Verge i Sant Josep.

Prompte La Santa Casa es convertí en lloc de reunió per a la celebració de
la Santa Missa dels primers Cristians. Actualment, la Santa Casa està
situada dins de la Basílica que per a ella es construí a Loreto (Italia).

Segons conta la tradició, en 1291, quan els creuats perdien control sobre
la Terra Santa, Nostre Senyor decidí remtre als àngels a protegir la seua
Santa Casa i els donà el mandat de què mogueren la casa a un lloc segur.

La Santa Casa es considerada entre els llocs més sagrats del món. Molts
sants, beatos i Papes han visitat aquesta casa. El Papa Juan XXIII anà el
dia abans de convocar el Concili Vaticà II i demanà a la Verge de Loreto
la protecció del Concili. Juan Pablo II ha visitat moltes vegades la Casa
de Loreto i ha tingut allí convencions de joves i famílies. Molts peregrins van cada any a visitar-la.

Pel que fa als refranys, en pose dos hui:
NOVEMBRE ENS PORTARÀ FRED I DESEMBRE EL VENT GELAT.
PEL DESEMBRE, GELADES I NEVADES, I TOT PLEGAT MOLTES VEGADES.

FONTS:

De la imatge que es venera a Xàbia: http://pictures.todocoleccion.net (postal de Germans Galiana, 1975). Del santoral http://es.catholic.net  i varies  dels refranys.

 



TEMPS DE BETLEMS: Altres detalls del betlem xabienc.

20101210151423-betlemxabia7.jpg

Segona de les fotografies del betlem xabienc, del qual parlavem ahir.

Si ens fixem una estoneta amb la fotografia veurem als llauradors reflexats, com a pastors. Al betlem tots són pastoretes o pastors, qui no són personatges importants, com sant Josep, la Mare de Déu, els Reis i demés, inclús hi ha personatges ja fixes com "el caganer".

Els detalls d’aquest betlem no hi que perdre’ls. Podeu veure tot el procés de l’escaldà, de portar els cabassos de raïm. Al fons, inclús, de tallar el raïm. De traure raïm al sequer. De bocar la caça el rendero o escaldador.

Tot una filigrana de betlem, del quals ens facilita l’amic Bernat aquestes fotografies.



COM ERA GATA...fa 23 anys: 29 de juliol de 1987 ( i IV )

20101210153250-image0-184.jpg

L’última part de l’especial de festes del dia

29 de juliol de 1987, a INFORMACIÓN:

ens porta a l’entrevista: PACA MARI SIMÓ, REINA DE LAS FIESTAS POR VOTACIÓN POPULAR.

La fotografia de Pons es va publicar al diari. Es referia per supost a la regina de l’any 1986.

Per tant, ja tenim per a la història altra informació:

La regina de festes de Gata de 1986 va ser Paca Mari Simó Mulet.

 



EXPOSICIÓ FOTOS I CONCURS DE FOTOGRAFIA ENERGÈTICA

20101210214910-enertec4.jpg

"Factoria d’Idees" passa una nota de premsa d’Enertec, en la qual avisa que està ja oberta l’exposició de imatges del I Concurs de Fotografia Energètica Enertec. La mostra es troba a les instal·lacions del Centre de Negocis Gata, que pot ser visitada en horari d’oficina per a contemplar les obres que van participar.

Des de fa uns dies les imatges adornen, junt amb la decoració nadalenca, les dependencies del Centre de Negocis Gata (carrer Reis Catòlics número 5), en el qual es troben les oficines d’Enertec.

Vora quaranta imatges de gran tamany configuren l’exposició en la qual el denominador comú és la temàtica: l’energia. Les fotografies van estar presentades al concurs que Enertec celebrà en el mes d’octubre amb motiu de la Fira de Gata i que fou guanyat per Gloria Arabí amb l’obra titolada “Regant el futur”.

El muntatge de fotografies recull tres instantànies de l’exposició, que ha facilitat "Factoria d’Idees".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 240 -

20101210233501-copia-de-image0-8.jpg

Estem ja a la fotografia 240. També es va publicar la de hui en un programa de festes recent. Pertany la postal a una sèrie que es va fer. Des de les Alcolaies es divisava, ara es divisa mitjanament, tot el poble i part del terme. El mateix home sempre estava controlant prop de la càmera. Tot el poble té les cases igualades, baixetes. Els pins de la pujada del Calvari es veuen perfectament com fan una figura pareguda al triangle. Al costat dret de la Muntanyeta del Calvari s’aprecia el cementeri antic parroquial. No hi ha per a res cap casa a aquesta part del barranc del Gorgos. Tot es roca nua i bancals de garrofers i oliveres. Al fons, s’alça gran el Montgó. A la postal posava "Gata de Gorgos Vista Parcial".



SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 és Sant Dámaso.

SANT DÁMASO va viure al segle IV d.C. Va ser papa i conegut com Dàmaso I. D’origen hispà, va reunir molts sínodes per a defendre la fe de Nicea contra cismes i heregies. Procurà que sant Jeroni traduira al llatí els llibres sagrats y venerà piadosament els sepulcres dels màrtirs, adornant-los amb inscripcions.

Pel que fa als refranys, en pose dos de Santa Llúcia, festivitat que es commemora dilluns dia 13:

PER SANTA LLÚCIA, CREIX EL DIA UN PAS DE PUÇA; NO CREIX NI DISMINUEIX, FINS QUE EL NEN JESÚS NO NAIX

PER SANTA LLÚCIA, UN PAS DE PUÇA; PER NADAL, UN PAS DE PARDAL; I PERREIS, BURRO ÉS QUI NO CONEIX.

FONTS:

www.santopedia.com (sant) i http://www.carrutxa.org (refranys).



ACTE D'HOMENATGE AL POETA ORIOLÀ MIGUEL HERNÁNDEZ ( I )

20101211213936-grup1.jpg

Poesies a la carpa de la Plaça Nova al so de dues flautes

Amb motiu del I Centenari del naixement del poeta oriolà Miguel Hernández (1910) la biblioteca i la Regidoria de Cultura van organitzar ahir per la vesprada a la carpa de la Plaça Nova un recital poètic, que estigué molt acollidor. Unes 60 persones van estar presents a l’acte. Anaven passant-se diapositives sobre la vida del poeta. Es va explicar la biografia del poeta alacantí. Veïnes i veïns van llegir poesies de l’autor, algunes tan conegudes com "Vientos del pueblo", "Nanas de la cebolla", "Aceituneros" o "La lluvia", aquesta última recitada per el què els escriu.

Al compàs de la música de dues flautes, Laia i Sonia, pertanyents a la banda Unió Musical, l’acte va resultar molt emotiu i recordatori cap al poeta.

La composició fotogràfica mostra moments de l’acte d’ahir per la vesprada. Fotos de Rosa Signes i meues.

 



ACTE D'HOMENATGE AL POETA ORIOLÀ, MIGUEL HERNÁNDEZ ( i II )

20101211220206-copia-de-dsc08705.jpg

Ells li van posar veu al poeta

El grup que apareix a la fotografia, junt als organitzadors i autoritats van recitar els poemes. Com ja us he dit jo estava entre ells. La majoria eren del Club de Lectura que periòdicament es reunixen a la Biblioteca de Gata. L’ànima del projecte Vicent, la seua companya Sílvia, l’alcaldessa i la regidora de Cultura, així com quasi tots els membres de la corporació també van estar presents. Va ser una vesprada poètica, que caldria repetir-se més a sovint en altres escriptors o actes culturals.

Els deixe amb les primeres estrofes dels més coneguts poemes de Miguel Hernández que ahir es van poder tornar a escoltar amb les veus de veïns gaters. També és un homenatge des del blog del CRONISTA DE GATA.

ACEITUNEROS

Andaluces de Jaén,                        
aceituneros altivos,
decidme en el alma: ¿quién,
quién levantó los olivos?

CANCIÓN ÚLTIMA

Pintada, no vacía:
pintada está mi casa
del color de las grandes
pasiones y desgracias.

EL NIÑO YUNTERO

Carne de yugo, ha nacido
más humillado que bello,
con el cuello perseguido
por el yugo para el cuello.

EL TREN DE LOS HERIDOS

Silencio que naufraga en el silencio
de las bocas cerradas de la noche.
No cesa de callar ni atravesado.
Habla el lenguaje ahogado de los muertos.

Silencio.

NANAS DE LA CEBOLLA

La cebolla es escarcha
cerrada y pobre:
escarcha de tus días
y de mis noches.
Hambre y cebolla:
hielo negro y escarcha
grande y redonda.

(Finalment...la que jo vaig llegir) 

LA LLUVIA

Ha enmudecido el campo, presintiendo la lluvia.
Reaparece en la tierra su primer abandono.
La alegría del cielo se desconsuela a veces,
sobre un pastor sediento.

  



COM ERA GATA FA...23 anys: 31 de juliol de 1987 ( I )

20101211221819-image0-185.jpg

Seguien les festes patronals i així es publicava el

31 de juliol de 1987 a INFORMACIÓN:

JOSEFINA SIGNES, REINA DE LAS FIESTAS.

Noves notícies per a la història:

La regina de festes de 1987 fou Josefa Signes Vives. Les dames d’honor van ser María Vicenta Miñana y Salvadora Mulet. La regina infantil fou Olga María Lozano Cortegoso.

A la foto de Pons la regina i al seu peu posava "Josefina Signes".



TEMPS DE BETLEMS: Un betlem gater familiar

20101211223019-copia-de-dsc08712.jpg

El betlem que hui presente és gater i familiar. Fa unes hores que s’ha fet i, com es pot comprovar, encara el musguet està verd, mullidet. És un betlem caser. En tots els betlems d’aquest tipus el que es preten sempre és fer bé la cova, un es posaran les figures del naixement. Després pareix que tot gira al voltant del lloc que representa la Cova de Betlem.

S’apropen pastors, animals i els gamells amb els Reis Mags. També està el "caganer" al betlem, l’estel i altres components propis d’aquesta recreació en miniatura.



EL GORGOS C.F. JUVENIL CAU A SUECA PER 3-0

20101211224051-copia-de-dsc08675.jpg

Trenca així les nou victòries consecutives, però seguix líder absolut

No ha pogut ser la desena de victòries. El paró del pont de la Constitució i la Puríssima no li ha sentat bé al GORGOS JUVENIL. Els xicons de Jaume Serra han caigut a Sueca per 3-0 davant el segon equip de la ciutat arrossera.

Esperem que dissabte que ve a casa puguen recuperar la magnífica forma els joves del Gorgos.

Dels altres equips perseguidors del Gorgos, l’únic resultat que no es coneix fins ara és el del Villalonga que li retallaria al Gorgos a 4 punts en cas de victòria a Ondara. En cas d’empat o derrota, és el Benirredrà el segon amb 22 punts, ja que ha guanyat 3 a 2 el seu partit front Albalat de la Ribera. També en té 22 i és tercer per ara el golejador de hui Xeraco, que ha guanyat 1 a 7 al Oliva B.

Torne a traure la imatge de tot l’equip, perquè hui més que cap dia, s’ho mereix, per l’esforç dels xicons.

 

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 241 -

20101211233054-copia-2-de-image1.jpg

La fotografia de hui també està presa d’un programa de festes recent. Forma part de la història de l’esport gater i amb lletra majúscula. És en colors, però aquestos xicons que ací tenien entre 12 i 14 anys i ara en tenen entre 50 i 52 van ser els campions provincials d’handbol a la temporada 1971-1972. Quasi res porta el diari. Jugaven els diumenges de matí o dissabtes per la vesprada a les instal·lacions esportives de les Alcolaies.

Els identifiqueu?. Jo quasi tots, ja que eren de la meua quinta molts i altres amics. Anava a escola amb ells i gaudia de les victòries que aconseguien. De peu: amb el número 2, Antonio Caselles; els rogets, d’esquerra a dreta: Pepe Sarrió, Antonio "Pura", Vicente García "casat", Francisco Pons -que ja no està entre nosaltres-, Vicent Soler, del carrer Sol i com a porter, de blau, Vicent Signes. Agatxats: De roig, Jaume "Parri"; de groc, amb el 5 és l’únic que no reconec; el 7 és Jesús; el 4 és Carrasco; el 8 Antonio "llumero"; el 9 Miguel Blasco i el 3, Pepe "ferrer". 

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 12 de desembre és Nostra Senyora de Guadalupe.

Comence les últimes tres hores del dia de hui diumenge a actualitzar el blog. Com sempre ho faig amb el santoral i els refranys.

Es hui NOSTRA SENYORA de GUADALUPE, regina de Mèxic.

La història es remonta a desembre de 1531. L’indi Juan Diego el va cridar una "hermosísima Señora". Li digué: "Yo soy la siempre Virgen María, Madre del verdadero Dios". Els diàlegs entre la Verge i Juan Diego eren preciosos. Pero perquè es digué de Guadalupe. Es sap que la Verge digué a l’oncle de Juan Diego, Juan Bernardino, el seu desig de ser invocada amb el nom de Santa Maria de Guadalupe, nom àrab que significa riu de llum.

És la Regina de Mèxic i Emperatriu d’Amèrica.

Pel que fa als refranys, en deixe dos de desembre:

EL DESEMBRE ÉS L’AVI DE L’ANY I EL GENER L’HEREU.

QUI CANTA A L’AGOST, AL DESEMBRE DEJUNA.

FONTS:

http://www.magnificat.ca (santoral) i http://polsim.blogspot.com.



TEMPS DE BETLEMS: altres detalls...

20101212220726-copia-de-dsc08710.jpg

Un altre detall d’un betlem, el que porta al blog a dues setmanes del aconteixement, els Nadals. Es pot veure com s’estructura el paisatge, camins, cases, persones, tots van cap a Betlem.

Es conta que el primer betlem el va fer Sant Francesc d’Asís. D’això els parlare aquesta setmana.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 242, la d'ahir diumenge -

20101213204721-copia-de-image0.jpg

Comence hui la jornada del blog amb la foto d’ahir diumenge, ja que ahir no la vaig posar.

La fotografia és en color de l’època, finals dels 60 o inicis dels anys 70, segle XX. La travessa de la General N-332 està engalanada amb molta maceta i plantes. Podeu veure la carretera, encara amb la ratlla pintada de groc. Podeu fixar-vos amb el taller de Fernando, on textualment llegim: "Reparaciones, motocicletas, tv; bobinados eléctricos, i dalt un cartell de la marca Ducati. Una bicicleta està recolzada sobre la paret de la porta. Els cotxes que apareixen al fons no són precisament els que hi ha ara de disseny modern. Dos dones xarruquejen entre els automòbils. Al sòl de la carretera es poden apreciar les marques de les rodes dels carros.

Més endavant es pot veure un indicador sobre la parte que deia: "A Alicante". Per a ubicar-nos és la volta que hi ha des de la Plaça Espanya fins el primer semàfor, per on està ara l’Oficina de Turisme.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 és Santa Llúcia.

20101213211143-ermitasantallucia.jpg

SANTA LLÚCIA ens conserve la vista. És patrona de l’ermita de Xàbia. Hui a les 11 s’ha fet la romeria. Ahir també es va festejar a la santa. Natural de Siracusa (Itàlia) naixqué l’any 283 i va morir màrtir l’any 303. Fou verge, a qui li arrancaren els ulls durant el seu martiri. Per això, és patrona dels pobres, cecs, xiquets malalts i de les ciutats italianes de Siracusa i Venècia.

I n’hi ha de refranys dedicats a la santa, perquè en l’aspecte metereològic ja es diu tal dia com hui:
PER SANTA LLÚCIA, CREIX EL DIA UN PAS DE PUÇA I PER NADAL, UN PAS DE PARDAL.
En pose un altre al blog:
PER SANTA LLÚCIA DE LA BISBAL, DOTZE DIES ABANS DE NADAL.

En la fotografia, presa de http://www.xabia.org, l’ermiteta de Santa Llúcia a Xàbia i al fons el Montgó. 

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i diversos (refranys).



EL GORGOS VA GUANYAR A POBLE NOU (2-0)...i és vuité

20101213214812-copia-de-dsc08714.jpg

La mitat de la taula no la deixa el Gorgos i això és bo. El primer equip del Gorgos va fer un bon partit ahir diumenge en el camp municipal "Les Costeres" de Gata, guanyant clarament a l’equip de Poble Nou de Benitatxell per 2 a 0. A la primera mitat una jugada afortunada li donà el primer gol, obra de Adrià Signes. A la segona mitat una jugada personal molt efectiva de Jaume li donà el gol de la tranquilitat. A partir d’ahí, pugué golejar però el Gorgos estigué desacertat de cara al marc contrari.

Amb aquest resultat i amb els que es van donar en tota la jornada 12, el Gorgos ocupà la vuitena plaça, amb 19 punts, empatat a punts amb Benissa i Calpe B. El líder del grup seguix sent el Mediterráneo Jávea que té 29 punts, a un del Finestrat. El Ciutat del Benidorm és tercer amb 23 punts i un partit menys. Altea B i Callosa són quart i cinqué respectivament.

A la imatge, el primer equip del Gorgos, ahir abans del partit.



COM ERA GATA FA...23 anys: 31 de juliol de 1987 ( II )

20101213220909-image0-186.jpg

L’especial de festes corresponia a LAS PROVINCIAS, que el dia

31 de juliol de 1987

titolava: FIESTAS POPULARES. GATA DE GORGOS. Es publicava EL SALUDO DEL ALCALDE LA COMISIÓN DE FIESTAS.

Per altra banda, el mateix dia, el diari INFORMACIÓN anunciava que hi havia SEIS ÁREAS HOSPITALARIAS. Gata corresponia a la de l’Hospital de Dénia. A la secció de Esports del diari LAS PROVINCIAS parlava de Colombicultura i la XIII edició del concurs "La Simpatia" de Bellreguart. A la segona prova empatava "Butragueño" de Gata. Això ho contava el periodista Juan Silvestre.

A la fotografia, el depòsit de Boleries encara en obres, imatge que es publicava eixe dia a l’especial de LAS PROVINCIAS.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -243-

20101213230320-copia-de-image0-17.jpg

Amb la fotografia de hui conclou la jornada de dilluns 13 al blog. Ens porta a un dia de Pasqua dels anys 60. Es va publicar la imatge a un programa de festes. Drets, a l’esquerra de la soca la parella formada per Pepito "el Cartero" i Sarita "el Prom". L’altra parella són Rosa "Marinera" i Mateu Lara, del carrer Moreres. A l’altra part de la soca de l’arbre Maria "de Sento" i Geroni. Aquestos tres últims ja no estan entre nosaltres. Finalment, sentats Pepe Arabí i Pilar Gómez, del carrer Teulada. El xiquet seria un dels dos fills del matrimoni.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 14 és Sant Joan de la Creu.

SANT JOAN DE LA CREU vixqué en el segle XVI. Naix a Fontiveros (Ávila) i
mor a Úbeda (Jaén). Doctor de l’Església, Religiós carmelita i prevere.
Quan mor son pare, la familia emigra a Medina del Campo. En 1567 l’ordenen sacerdot. Té un encontre fortuit amb la mare Teresa i canvia el nom, adoptant el de Joan de la Creu. Per cinc anys és Joan el confessor del convent de l’Encarnació d’Ávila. La confiança que Santa Teresa, la reformadora, té amb el reformador(Sant Joan) es veurà reflexada en les expresions que usa per a referir-se a ell. Mor l’any 1591.

Pel que fa als refranys, us en deixe dos més, que en realitat són tres, sobre Santa Llúcia, festa que va ser ahir:

PER SANTA LLÚCIA, LA MÉS LLARGA NIT I EL MÉS CURT DIA o la seua variant PER SANTA LLÚCIA ACURTA LA NIT I ALLARGA EL DIA.
PER SANTA LLÚCIA TORNA L’OLI A L’OLIVA.

FONTS:

www.santopedia.com i variats.



HUI HA ESTAT UN DIA NUVOLÓS I PLUJÓS

S’han recollit a Gata un total de 3,4 litres, des de primeres hores del matí que ha començat amb una pluja molt menuda i ha anat creixent fins ara. Fa una estoneta teniem el 85 per cvent d’humitat. Quan més ha plogut ha estat al voltant del migdia. Molta boira i dia fresc.
He comprovat les estacions metereològiques dels pobles del voltant.
Pedreguer ha recollit 13,6 litres; Moraira 3,6 litres; A la Garganta (terme de Teulada) s´han recollit 9,9 litres; a Calp un total de 22,2 litres; a la Cala Fanadix (Benissa) sols 2,4 litres. En tots els llocs que us he dit s’ha mesurat pluja, encara que poca.

FONTS:

www.uv.es/femenia/oratge i www.meteoclimatic.com.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 31 de juliol de 1987 ( III )

Seguia l’extra de festes del

31 de juliol de 1987 a LAS PROVINCIAS.

Hi havia publicada una ENTREVISTA AL ALCALDE, E. ADOLFO MULET SALVÁ. BALANCE DE UNA GESTIÓN.

També es relacionava el Programa de Festes.

 



EL COL·LEGI DE GATA TÉ UNA PÀGINA WEB

20101214222632-escolaweb.jpg

www.escolagata.com

Podeu trobar-la a l’adreça que us pose dalt. He conegut hui per una circular informativa de desembre de 2010 que el col·legi CEIP Santíssim Crist de Gata té una pàgina web, com bé diuen ells "des d’on volem donar una major informació i difusió de les activitats del Centre i de l’APA". Pues benvinguts a aquest fabulós, complicat i treballós món de la informàtica i del camp multimedia, obert a tot el món.

Des del blog del CRONISTA DE GATA felicite a la direcció del centre, a l’equip de mestres, a l’APA i els convide a vostés a que si volen pegar-li una ulladeta veuran una pàgina web molt dinàmica, colorida, amb pestanyes com "L’escola", "Mestres-alumnes", "AMPA", "Per al record", "Menjador" i "Notícies".

Dalt, una imatge de la nova pàgina web de l’escola de Gata, captada d’Internet.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -244-

20101214233454-copia-de-amicscomupasqual.jpg

La fotografia de hui dimarts 14 de desembre és la de un grup d’amiguets, convidats a una comunió. Era l’any 1954. La fotografia és propietat de Tonica Signes "la Sariera", a la qual agraïsc haver-mes deixat les fotos. Ella m’explica detalladament qui és cadascun dels xiquets i la xiqueta.

Davant d’esquerra a dreta: Antonio Signes "Datilero"; Merceditas "filla de En Joaquín i Na Mercedes"; Vicente Mulet "l’Arquitecto"; Antoniet de Marc i César Ivars "de la Farmàcia". Darrere, també d’esquerra a dreta: Vicente "Constantina"; Ernesto Coloma; Vicente Signes "Capot" i Pepe Fuertes.

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 de desembre és Sant Urbicio, Sant Valerià i Sant Maximino.

SANT URBICIO era monjo francés del segle VIII. Va morir en l’any 802. Fou
esclau. Va servir als seus amos amb honradesa i humiltat. Es lliberat i realitza un viatge d’agraïment a Alcalá i, veient allí els perills de profanació a que estan exposades les reliquies dels seus sants protectors, les roba i porta a Burdeus. L’última fase de la seua vida la passa a Osca, retirat en oració, pobresa i penitència.

SANT VALERIÀ era bisbe. Fou màrtir. Va morir l’any 460.

SANT MAXIMINO era abat d’Orleans (França). Sacerdot, presbíter. Està considerat com el primer abat de Micy (segle VI).

Pel que fa als refranys, en pose dos de desembre que parlen del temps, que ara és notícia.

BOIRA PEL DESEMBRE, PLUJA O LLEVANT
DARRERE EL DESEMBRE NUVOLÓS, VE EL GENER POLSÓS

FONTS:

www.santopedia.com (sants) i diversos (refranyer).



ELS GOIGS DEL CRIST DEL CALVARI A UN BLOG VALENCIÀ

20101215211409-goigs.jpg

Ahir mateix, 14 de desembre, es publicava al blog de goigs valencians, al
qual podeu entrar amb la següent adreça
http://gogistesvalencians.blogspot.com., el capítol corresponent als GOZOS
AL SANTÍSIMO CRISTO DEL CALVARIO DE GATA DE GORGOS.
Podeu llegir el resum i a les paraules o frases en roig clicar damunt per a veure els goigs antics, la foto de la imatge del Crist, les capelletes que hi ha a Gata del Crist, que sabeu estan al carrer Doctor Gómez Ferrer i Duquessa d’Almodòvar, en definitiva una altra finestra al món molt ben aconseguida, amb colorit i molta història per aquesta associació "Asociación Cultural Via Vicentius", que es dedica a la figura de Sant Vicent Màrtir principalment i a altres activitats culturals, com aquesta dels goigs per tot el territori valencià.
Si voleu investigar més sobre aquesta associació que presideix Salvador Raga des de Catarrroja (València), el qual va contactar amb mi i al qual
li agraeisc en nom del poble de Gata, la deferència amb nosaltres i el nostre patró, podeu anar entrant a les distintes seccions en les quals
treballen, que estan a l’esquerra del blog.

A la fotografia, una imatge del blog captada a Internet a l’obrir-lo.



DEMÀ DIJOUS 16, PRESENTEN LLIBRE INFANTIL A LA BIBLIOTECA

També faran un CONTACONTES

Demà dijous 16 de desembre, a les 17.30 hores a la Biblioteca de Gata es presentarà el llibre infantil "UN POBLE SENSE LLETRES" i es farà un CONTACONTES a càrrec de alumnes del Col·legi Públic "Pou de la Muntanya" de Dénia. El llibre està escrit i il·lustrat per alumnes del Segon cicle de l’escola deniera.

És una bona oportunitat per acudir i assabentar-se del què allí faran. 

FONT:

Circular informativa desembre 2010, CEIP Santíssim Crist, Gata. La direcció del centre.



TEMPS DE BETLEM: Raïm al betlem.

20101215215040-copia-de-betlemxabia6.jpg

Si recordeu us presentava el betlem del diorama del "festeig de sant Josep amb la Verge Maria", diorama que aprofita les escenes per fer una excel·lent recreació del treball del raïm, l’escaldà i tot el què gira al voltant d’aquestos treballs.

La Casa del Cable a Duanes de la Mar de Xàbia acull aquest betlem especial, que podeu fer-li una visita i buscar-li tots els detalls que en té un muntó.

A la fotografia, més detalls d’aquest diorama. Observeu tots els detalls, com els melons penjant de les bigues com abans es posaven.

 

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 1 d'agost de 1987 ( I )

20101215223417-regines1987.jpg

Comence a recordar el què es publicava el dia primer d’agost de 1987.

El Canfali Marina Alta titolava el

1 d’agost de 1987:

JOSEFA SIGNES Y OLGA LOZANO FUERON ELEGIDAS REINAS DE LAS FIESTAS DE GATA

Al muntatge fotogràfic la regina major Josefa Signes Vives i dos moments de les eleccions de regines i dames, tant majors com menudes. Fotos publicades per Canfali Marina Alta.



FA UN FRED QUE PELA: estem al voltant de 1 a 2 graus.

Aquesta nit els termòmetres baixaran de 0 graus centígrads a Gata. Serà, sense dubte, la nit més freda de l’any.

La frase amb la que he començat l’article s’ha escoltat hui més que mai. Així també s’ha dit: "És que estem al seu temps". "Són dies gelats" i altres frases. I és que la màxima de hui dimecres no ha superat els 10 graus i al solet. Ara, quasi a les onze de la nit, tenim 1,8 graus de temperatura, però la sensació de fred és per davall de zero, la de -1,4 graus. A la Garganta de Teulada està el termòmetre ara tan sols a 0,8 graus.

Ara es hora de buscar un refrany que faça referència a aquesta gelor que ens envolta i que farà que aquesta nit amb el cel ras siga la més gelada de l’any ací al poble. I trobem aquell que ja he publicat al blog: Pel desembre, el fred o el vent fan tremolar al més valent.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -245-

20101215230715-copia-de-image0-5.jpg

La foto antiga de hui ens porta a l’escola. L’escola dels anys 20 del segle XX. Donya Remedios de Pedreguer, Donya Consuelo Monfort, totes les xiquets. Vegeu com l’escola tenia la bandera d’Espanya i la posava sempre a les fotos. La paret de pedra fa de fons. Estan al pati de la casa on era l’escola: casa Morella del carrer La Bassa.
Aquesta fotografia ens la va cedir per a la seua publicació Tonica Signes. Gràcies per aportar-me també tanta informació històrica de Gata. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Santa Adela

Naix SANTA ADELA a Itàlia l’any 931 i mor a França l’any 999. Fou governanta, mare i vídua. El destí la fa emperatriu, al casar-se amb el rei Lotari. Ja mare, queda vídua amb 18 anys. En el seu segón matrimoni, també regi, sofrix la pressó i el desterrament. L’emperatriu es dedica a fer el be. Protegix, socorrix i consola als necesitats. Resa, es mortifica i expia pels pecats del seu poble.
 
Pel que fa als refranys i com seguix fent molt de fred en pose dos més sobre aquest fenòmen metereològic:

DESEMBRE QUE FRED NO PLANY, BON GENER I MILLOR ANY
EL FRED DEL DESEMBRE ES FICA DINS PER SEMPRE

FONTS:

www.santopedia.com i diverses.



COM ERA GATA FA...23 anys: 1 d'agost de 1987 ( II )

20101216210046-extracomfes87.jpg

El diari INFORMACIÓN i el setmanari COMARCA eren notícia eixe primer dia d’agost:

1 d’agost de 1987:

INFORMACIÓN: CICLISMO. EL VI TROFEO SANTÍSIMO CRISTO, MAÑANA EN GATA DE GORGOS. Era l’esport a festes patronals.

COMARCA: L’extra de festes titolava: LAS FIESTAS DEL CRISTO EN PLENO APOGEO.

Al muntatge fotogràfic es veu la coronació de la regina de 1986, com a fotografia d’arxiu; l’ermita i el Crist superpost; una carrossa i un detall de la primera. Totes les fotos eren de PONS.



AHIR I HUI, GATA AL BOP. La 17 modificació de crèdits de 2010.

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) ha publicat edictes en el número
d’ahir dia 15 i hui dia 16.
Ahir es publicà el REGLAMENT REGULADOR DEL SERVEI DE PRÈSTEC D’AJUDES I SUPORT TÈCNIC A PERSONES DEPENENTS.
El Ple Municipal en sessió ordinària celebrada el dia 30 de novembre de
2010 l’aprovà inicialment. Ara se sotmet a informació pública per terme de
trenta dies hàbils a comptar a partir just de hui dia 16, durant el qual
estarà a disposició de les persones interessades que podran examinar-lo i
obtindre còpies en la Secretaria de l’Ajuntament, així com formular els
suggeriments o al·legacions que estimen convenients.

També es publicà l’edicte de l’acord plenari de 30 de novembre de 2010,
per a la CREACIÓ DEL FITXER DE VIDEOVIGILÀNCIA per al registre a l’Agència
Espanyola de Protecció de Dades. S’acordà: 1er.- Procedir a la creació del
fitxer automatitzat que conté dades de caràcter personal i que són els que
a continuació es detallen: 1.- Videovigilància: a) Finalitats del fitxer i
usos previstos: Gestió de les imatges recollides per les càmeres de
videovigilància de l’interior dels edificis municipals de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. b) Persones o col·lectius que s’obtindran dades de caràcter personal o que resulten obligats a subministrar: Persones que transitin per les dependències on estan instal·lades la xarxa de càmeres de videovigilància. c) Procediment de recollida de les dades: Mitjançant la xarxa de càmeres de videovigilància. d) Estructura bàsica del fitxer i descripció del tipus de dades personals que inclou: base de dades amb referència a: -Dades de caràcter identificatiu: imatge. e) Cessions de les dades de caràcter personal:-Institucions públiques a efectes de benefici de la Llei. -Jutjats (quan ho demanen per via judicial). -Cossos de seguretat de l’estat (seguint el procediment reglamentari). -Altres administracions i organismes públics o privats (sempre que ho justifiquen legalment indicant en quina Llei es basen per demanar). f) Òrgan de l’Administració responsable d’aquests fitxers: el propi Ajuntament de Gata de Gorgos.
g) Serveis davant dels quals es poden exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició: Alcaldia de l´Ajuntament de Gata de Gorgos, C/. Duquessa d’Almodóvar,3, 03740 Gata de Gorgos, Alacant, Tel.
965756089.
h) Mesures de seguretat aplicables: nivell baix
i) Transferències internacionals: no es preveuen cessions
a tercers països.
Segon. - Nomenar com responsable d’aquests fitxers a l’Ajuntament de Gata de Gorgos.
Tercer. - Demanar a l’empresa Estudis Jurídics, SL, que en compliment de
l’article 26 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, que
procedisca a notificar l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, la
creació dels fitxers automatitzats recollits en la present resolució.
Quart.- Publicar aquest acord en el BOP d’Alacant. Contra l’anterior
resolució, que posa fi a la via administrativa...es podrà interposar
potestativament recurs de reposició davant aquest

Pel que fa al BOP de hui dia 16 es publica l’edicte de què el Ple de
l’Ajuntament de Gata de Gorgos, en sessió extraordinària i urgent
celebrada el dia 10 de desembre del 2010, va acordar l’aprovació inicial
de l’EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS NÚM. 17/2010, per al finançament
de despeses d’inversió, en la modalitat de crèdit extraordinari i suplement de crèdit, amb el detall següent:
MODIFICACIONS DE DESPESES
39.264,69 euros: OBRES AL C.P. STM. CRIST
110.821,32 euros: PROJECTE CEMENTERI MUNICIPAL

I en compliment del que es disposa...se sotmet l’expedient a exposició
pública pel termini de quinze dies a comptar de l’endemà de la inserció d’este anunci en el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant, perquè els interessats puguen examinar l’expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes. Si transcorregut el dit termini no s’hagueren presentat al·legacions, es considerarà aprovat definitivament.



TALLADA PER ACONDICIONAMENT LA CARRETERA DE JESÚS POBRE

20101216215110-copia-de-dsc08719.jpg

Des de dilluns dia 14 està tallada al trànsit la carretera de Jesús Pobre, en el tram on s’acondiciona per la Diputació Provincial d’Alacant, aquesta carretera, des de la via fins la rotonda. De moment, fins que duren les obres, podran accedir els propietaris de casetes que tenen l’accés per eixe tram. Quan acaben les obres, així ho deia un ban de l’alcaldia, el sentit únic que adoptarà la via serà direcció Jesús Pobre des de l’encreuament de la via i carretera de Xàbia cap a la rotonda. Per accedir a Gata es podrà anar per l’altra rotonda de La Rana o pel pas superior de la carretera Nacional.

A la imatge presa ahir poden veure com està tallat l’accés.



IMATGES CURIOSES: De les Costeres cap a la mar

20101216223136-dsc08722.jpg

La imatge la vaig pendre ahir amb el cel ras, amb fred, a primeres hores de la vesprada. El marc dels ametllers ja secs, sense vida, contrasta amb el fons viu de la mar, blava. És una imatge curiosa d’aquesta època de l’any. El lloc, dalt de tot de Les Costeres. La vista cap a Xàbia i cap a la mar.

Gaudiu del paisatge i de la vista... 



XII SETMANA DE LA MÚSICA A GATA: dissabte, la banda.

20101216225356-cor-uned.jpg

El COR INTERNACIONAL DE LA UNED va ser l’encarregat d’encetar la 12a Setmana de la Música de Gata amb el concert que oferiren dissabte 11 de desembre a les 20:30 hores a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. L’actuació, que va oferir el cor desinteressadament, va ser a benefici de Caritas  a través dels donatius dels assistents.

Diumenge va ser el torn de la RONDALLA i la CORAL DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA que oferiren un recital de nadales conjunt al Centre Social

Per aquest cap de setmana , la BANDA UNIÓ MUSICAL, dirigida per Jaume Antoni Signes Diego, oferirà el seu tradicional Concert de Nadal dissabte 18 de desembre a les 19:30 hores al Casal de la Música. Seran temes que ens recordaran l’estància de la banda a París Disneyworld.

Diumenge 19 de desembre, a les 19 hores al Casal,  els ALUMNES DE MUSICA DEL COL·LEGI Públic Santíssim Crist i de L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA realitzaran una audició conjunta.

Per la seua part, l’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE GATA ha preparat una audició col·lectiva de tots els alumnes per al dimecres 22 de desembre, al Casal de la Música a les 19:30 hores.

La BANDA JUVENIL de Gata i el GRUP INSTRUMENTAL Gata de Gorgos, dirigides les dues formacions per Pedro Vicente Caselles Mulet, tancaran la 12a Setmana de la Música dijous 23 de desembre amb dos actuacions al Casal de la Música  a les 19:30 i 22 hores respectivament.

TEXT I FOTO: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

A la imatge, el Cor Internacional de la UNED que actuà a l’església.



EL FRED ÉS NOTÍCIA: Segon dia de gelor.

No cal dir res més: segon dia de gelor. Estem ara, a les 23 hores a 1,9 graus centígrads per dalt de zero. A la matinada, segur que arribem, com a la passada per davall de zero. I als pobles del voltant ja estan agafant quantitats quasi negatives. A la Garganta estan ja a 0,6 graus. Però la sensació de fred és encara més acusada. 1,6 negatiu és la que hi ha a Gata. La humitat es conserva bé, el 51 per cent.

I diuen que demà seguirà afectant-nos de ple aquesta massa de fred polar. Com diuen i dien: "Estem al temps d’ell i a l’estiu calor...". 



FELICITACIONS NADALENQUES: comencen a arribar.

20101216232532-tarja1alcaldia.jpg

FELICITA L’ALCALDESSA DE GATA.

Quan encara estem a una setmaneta per a entrar als Nadals propiament dits, ja comencem tots a rebre felicitacions. Al CRONISTA DE GATA també li arriben i vull compartir aquestos missatges amb tots vostés, els usuaris del blog. Hui precisament he rebut des de l’Alcaldia de Gata la felicitació de Nadal de l’Ajuntament i en el seu nom l’Alcaldessa Ana María Soler Oliver.

El mateix dic a tots dels que rebré felicitació, el mateix desitge... 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -246-

20101216234929-copia-de-image0-13.jpg

L’últim article, com sempre, és el de la fotografia antiga. La de hui és dels anys 60 del segle XX. A un programa de festes recent va eixir la foto que posava al seu peu: "Jaime Sorí, Paco Peixet i amics". Paco és el segón per la dreta. Els cinc amics estan posant davant la font, mentre les dos dones estan agafant aigua de la font, sense fixar-se amb la pose que adopten els amics per a fotografiar-se. La que si s’en adona és la dona que porta el canter i que està a la dreta de la imatge. Per poc, no es veu el piló, sí la entrada al corneló o carreret del piló. Podeu inclús veure la placa de "Plaza de la Iglesia". Finalment, ens poden fixar amb el recipient que hi ha entre els xics i les dues dones, que pareix de madera.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 17 és Sant Llatzer.

SANT LLÀTZER DE BETÀNIA era israelí. Sabem d’ell pel Nou Testament. Per les seues germanes Marta i Maria i per l’amistat que tenien tots tres amb Jesús. L’episodi de la seua mort i la resurrecció per part de Jesús és molt conegut. Era un vertader amic de Jesús: l’acull a sa casa al menys en tres ocasions; Jesús el cuida i el vol fins el punt de resucitar-lo.
Antigament, a la "Caseta de la Lepra" de Gata que sabeu estava a la partida del Planet, dalt del riu (ara dalt del vial que unix el carrer Sant Josep i el últim nou pont urbà), hi havia un "Santllàtzer" dalt de la porta, al
llatzaré del segle XIX.

Pel que fa als refranys i seguint amb l’ambient gelat que tenim aquestos
dies, en pose dos:
PEL DESEMBRE I PEL GENER NO SIGUES MATINER.
PEL DESEMBRE, GELADES I SOPES ESCALDADES.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i diverses (refranys).



FELICITACIONS NADALENQUES: des de València.

20101217204704-tarja2vicentius.jpg

Ací dalt us pose una altra felicitació nadalenca. Aquesta és de l’associació cultural "Vía Vicentius-Gogistes Valencians", de la qual vaig tenir l’honor de contactar amb el seu president Salvador Raga, amb l’ocasió de pujar al seu blog el treball sobre els goigs del Santíssim Crist de Gata, que com sabeu us vaig anunciar.

 



TERCER DIA DE FRED: Hui han pujat un poc les temperatures.

La mínima marcada en Gata hui ha estat la de -0,8 a les 8,33 del matí, segons recull l’estació metereològica de Gata. No hem pogut arribar de màxima als 15 graus de temperatura. La sensació de fred ha baixat fins a -3,3 graus a les 7,06 de la matinada. La temperatura ara es un poc superior a la d’ahir a aquestes hores i es situa al voltant de 5 a 6 graus, amb una humitat del 61 per cent. Diuen els informes del temps que ve aigua, menys fred i temps inestable per al cap de setmana. Ja veurem...

FONT: www.uv.es/femenia/oratge. (estació de Gata).



COM ERA GATA FA...23 anys: 1 d'agost de 1987 ( i III )

20101217221606-image0-190.jpg

Seguint amb l’extra de festes que publicava COMARCA el dia

1 d’agost de 1987:

Vegem els distints apartats de l’extra que titolava: FIESTAS DEL SANTÍSIMO CRISTO DEL CALVARIO EN GATA DE GORGOS.

Els distints apartats eren:

COMISIÓN DE FIESTAS; VOLUNTARIOS Y SUBCOMISIONES.

LOS FESTEROS Y FESTERAS, VERDADEROS PROTAGONISTAS DE LA FIESTA

ELS BOUS DE CORRO, ATRACCIÓN TURÍSTICA UN AÑO MÁS

EL SANTÍSIMO CRISTO DEL CALVARIO, ENTRE LA LEYENDA Y LA REALIDAD, MÁS DE DOS SIGLOS DE HISTORIA.

A la fotografia de PONS es pot veure als "soldats" (veïns de Gata que acabaven ja el servei militar i donaven gràcies al patró) baixant el Crist. En primer terme, a dreta, a Toni Pons i a esquera un dels germans Moreno.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -247-

20101217225012-copia-de-image0-38.jpg

Tanquem la jornada al blog hui amb la fotografia antiga 247. Torna a ser l’escola dels anys 20 del segle XX. Ací n’hi ha més xiquetes que a la fotografia de l’altre dia, però la mestra és la mateixa, Na Remedios de Pedreguer, que apareix al centre de la tercera fila per baix.

Es pot veure al centre com una de les xicones aguanta la bandera espanyola, típica sempre en tots els retrats que es feien. Al mateix corral de la casa on donaven les classes de l’escola està feta la foto. Me la va cedir Tonica Signes per a escanejar-la. Ella és la tercera de la fila de dalt de dreta a esquerra.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és la Mare de Déu de l'Esperança

La MARE DE DÉU DE L’ESPERANÇA arriba després del tercer diumenge d’Advent. Maria espera el futur pròxim immediat del seu part. També se li anomena popularment "Nostra Senyora de la O". Comencen en España, concretament a Toledo, en el desé concili celebrat l’any 656, a venerar-la. L’origen del títol de la "O" és més espiritual, més fi, més litúrgic. Recorda les antífones a la Verge.
Felicitats des del Blog, perquè a Gata n’hi ha unes quantes, a totes les que es diuen Esperança.
Pel que fa al refranyer, hui en portem dos de desembre i dels Nadals, que ja resta una setmana justa:

CADA COSA AL SEU TEMPS, COM LA NEU EL MES DE DESEMBRE.

DESEMBRE ARRIBAT, POSA’T SET CAPES D’UN PLEGAT.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i http://refranyer-tematic.blogspot.com (refranys).

 


PILOTA PER PARELLES: Tomàs i Raül jugen la final a Sueca

20101218120318-camisetapilota.jpg

Aquesta vesprada a partir de les 16 hores.

Demà juga Adrià de Gata al Trinquet d’Orba.

TOMÀS MENGUAL PEDRO i RAÜL MULET MENGUAL, com a representants de l’equip de GATA A juguen aquesta vesprada, des de les 16.45 hores, del TORNEIG RURALCAIXA de pilota PER PARELLES, en tercera categoria, al trinquet de Sueca (València). Ho fan front a l’equip de CASTELLÓ DE RUGAT. 

Per altra banda, ADRIÀ ARABÍ GRIMALT jugarà demà la partida per al 3r i 4rt lloc de la categoria sub-16 del Trofeu Fundació Ruralcaixa que es disputarà al trinquet d’Orba. Adrià jugarà contra Mata d’Oliva a partir de les 17.45 hores.

Des del blog i des de Gata els desitgem a tots tres bones partides i que s’en porten cap a casa la victòria. Ho sabrem prompte.

A la fotografia, la camiseta que lluïran a la final del Torneig Ruralcaixa (foto obtesa de Tomàs Mengual).

 

 



XII SETMANA DE LA MÚSICA: Aquesta vesprada, concert de Nadal de la banda

20101218121314-copia-de-dsc08460.jpg

La banda Unió Musical oferirà aquesta vesprada a les 19.30 hores el tradicional concert de Nadal, al Casal de la Música de Gata. Temes relacionats amb la seua visita a París aquest estiu, al parc temàtic de Disneyworld seran els que interprete la jove i nombrosa banda dirigida per Jaume Antoni Signes Diego. Com ja és tradicional en tots els Nadals, no estarà el concert exent de sorpreses. 

A la fotografia, la imatge gegant de GAVILÀ que tancava l’exposició del 140 aniversari de la banda Unió Musical, que es va fer a novembre a la carpa de la Plaça Nova.



COM ERA GATA...fa 23 anys: 5 d'agost de 1987 ( I )

20101218153741-image0-191.jpg

Una entrevista ampla al primer president de la UPV que era el gater CARLES MULET es publicava a la desapareguda revista "LA VEU DE LA MARINA" el dia

5 d’agost de 1987

Corresponia al número mensual de juliol de 1987. A la portada la seua fotografia en color i la llegenda: CARLES MULET "EL NACIONALISME AMUNT". A l’entrevista deia Mulet (UPV) "SOM UN PARTIT QUE IL·LUSIONA". El era "EL NOSTRE PERSONATGE" i deia dos frases destacades: EL BLAVERISME ENCARA ÉS MAJORTARI I D’AIXÒ TÉ LA CULPA EL PSOE QUE PACTA A BENICÀSIM AMB LA UCD. L’ESQUERRA D’AQUEST PAÍS ENCARA ÉS BLAVERA" i "L’ALTERNATIVA NACIONAL PASSA PELS PP.CC. L’ACEPTACIÓ DEL FET DE "LAS   NACIONALIDADES" PER LA CONSTITUCIÓ ÉS LA PORTA D’ENTRADA AL FEDERALISME".

A la fotografia, Carles Mulet.

 

 



FELICITACIONS NADALENQUES: La meua per a tots.

20101218162440-copia-de-tarjanadal2010.jpg

Per a tots els usuaris del blog, d’ací i d’allà. Valga la meua felicitació de Nadal, la del CRONISTA DE GATA. He volgut destacar el Montgó amb una fotografia de fa uns quants dies amb el cel ras. L’acompanyen dues fotografies antigues: una vista des d’allà del riu cap a l’església i el Penyó tot nevat i una altra vista antiga de la pujada del Calvari cap a l’ermita -fixeu-se els xiprers com són de menuts-.

A TOTS, PAU, FELICITAT I AMOR !!



EL BLOG DEL "CRONISTA" TÉ JA 14.000 ENTRADES

No ha acabat l’any i el blog seguix sense parar la seua evolució. Ja té el CRONISTA DE GATA més de 14.000 visites, el que suposa que vostés, usuaris diaris o setmanals o quinzenals, fan ús d’ell i coneixen tot allò que és notícia per Gata o ens interesa posar.

Gràcies a tots, per què vostés fan el blog. Amb noves seccions, com la més recent del "TEMPS DE BETLEM" o la de les "FELICITACIONS NADALENQUES" que es troben dins de la secció de Cronista. Però, sens dubte, la més coneguda de totes és la secció de "FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record)" que ja va es posarà hui la 248.

A tots, moltíssimes gràcies i a seguir dia a dia...



I DESPRÉS DEL FRED...LA PLUJA: 3,4 litres per metre quadrat

Després de tres dies de fred fort ha arribat, com deien els pronòstics metereològics, la pluja. S’han enregistrat un total de 3,4 litres. La temperatura a Gata a hores d’ara, les set de la vesprada, és de 8,8 graus. No s’han superat els 10 graus de màxima. Pel que fa a la humitat, després de la pluja n’hi ha molta i ara està al 89 per cent.

Es sentien hui expresions com: "Fa un dia d’hivern". "Al racó del foc és on millor s’està" o altres tan conegudes com: "Sempre plou quan no fan escola".

Bé, ja veure’m que ens porta el temps demà...



EL GORGOS JUVENIL GUANYA A XERESA, 1-3 I ÉS MÉS LÍDER

20101218210630-dsc08681.jpg

A les 4 de la vesprada ha jugat la onzena jornada el GORGOS JUVENIL a Xeresa. El mal temps i la pluja no han impedit que guanyara a un dels tres colistes i tornara a sentir-se més líder encara. El resultat: 1 a 3. El balanç no pot ser més favorable.

El líder és el Gorgos C.F. amb 30 punts. Dels 11 partits jugats, 10 els ha guanyat i sols 1 perdut. Té 58 gols a favor i 12 en contra.

El Xeraco ha guanyat el seu partit front al Ciutat de Cullera i per golejada. Es col·loca segon amb 25 punts, a 5 del Gorgos. És tercer el Villalonga que té 24 punts i està a 6 punts del Gorgos. Ondarense queda ja quart amb 23 punts i el Benirredrà cinqué amb 22.

Ara tornen a parar els xicons de Jaume Serra fins el 8 de gener de 2011. Ja després dels Nadals i Reis el Gorgos jugarà a casa front el Benifairó de Valldigna.

A la fotografia, un moment del partit de la pluja de fa dues setmanes a casa. Portant el baló José "Carrete".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -248-

20101218212849-copia-de-image0-12.jpg

Acabe la jornada amb la fotografia antiga, com és ja costum. És una altra fotografia del procés de l’escaldà, però aquesta està presa a una casa com es veu clarament, la de Vicent Lliberà. La imatge es va publicar recentment a un programa de festes. Vicent Pedrós "Lliberà" apareix quasi de costat a l’esquerra. Les quatre dones estan observant i esperant per omplir el canyís. La filla de Vicent, María està junt a ell. Les dos dones de front. Una d’elles és "la sogra de María Agueda i l’altra María "la de Nofre". La seua germana, Pepica "la de Nofre" dona de Juanito que tenien una botiga de sabates, és la que porta ulleres i està mirant la càmera.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 19, diumenge, és Santa Eva i Sant Nemesio.

Hui és SANTA EVA. Tots conegeu la que diuen és la "Mare de tots els homes". Malgrat a portar el pecat al món junt amb Adán, aquesta mateixa fou la "feliç culpa que ens mereixien tan gran i bon redentor".

També és hui SANT NEMESIO. Es sap poc de la seua vida. Sols que l’any 250, durant les persecucions de Decio, el bisbe Dionisi d’Alexandria ens dona compte d’ell. Se’l estimava molt per la conducta justa i costums sans. L’enveja va fer que els acusadors el delataren davant la justícia, primer com a delinqüent i després de cristià, fatal càrrega aquesta última. Nemesio confirmà l’acusació i acabà cremat a la foguera en compamyia d’alguns lladres i assassins del seu temp, mitjan segle III d.C.
Pel que fa al refranyer en pose tres hui diumenge:
A L’HIVERN, EL MILLOR AMIC ÉS UN BON ABRIC.
EL DESEMBRE ÉS UN VELL, QUE FA ARROGAR LA PELL. 
PER NADAL CALOR I PER PASQUA FRED, FAN L’ANY BÓ I DRET.
 
FONTS:
www.santopedia.com (santoral) i diverses (refranyer).


TEMPS DE BETLEMS: el betlem de la parròquia.

20101219180938-copia-de-dsc08723.jpg

Esperava ja aquest moment per poder-vos oferir el betlem que ha muntat la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Hui mateix li he fet les fotos que aniré pujant al blog. Està millor al lloc que ara ocupa que no al dels anys passats que estava un poc més amagat. Ara s’ha instal·lat a la part davantera de l’altar i així tots quan van a missa es poden fixar amb els detalls del betlem.

Si observeu amb la primera escena que us pose, la més tradicional i important als betlems, la del Portal, falta el més important, el Nen Jesús. Però està fet aposta, donat que encara no és nat él Nen, fins al 24, dissabte que ve, no es posarà a la Cova on ara esperen María i Josep. Vertadera i exacta recreació en el temps.

 

 

 



TEMPS HUMIT: segon dia de pluja, 3,4 litres.

Torna a ser hui notícia el temps, donat que seguix el temps humit. Ara a les set de la vesprada la humitat se situa al 90 %. Tot el dia ha estat boirós i a les muntanyes dels voltants de Gata (Montgó, Tossal, Serrillars) la boira espesa era la dominant. I també hem tingut aigua. Es posava a ploure a la matinada i ha parat a migdia. En total, s’han recullit 3,4 litres, pràcticament igual que ahir. La suma total de l’any, al que li resten ja sols dotze dies està en 613,6 litres.

Pel que fa a la temperatura està estable. Ara mateix hi ha 10,2 graus. La mínima de hui, 7,8 a les 2 de la matinada. La màxima 10,8 a les cinc de la vesprada.

Tot això basant-me en les dades de l’estació metereològica de l’Ajuntament.

FONT:

http://www.uv.es/femenia/oratge/mixed.shtml.

  



FELICITACIÓ NADALENCA: la tarja postal de Papa Noël, des de Xàbia.

20101219200849-tarja3.jpg

Seguint amb les felicitacions que estic rebent les faig extensives a tots vostés en el blog del CRONISTA DE GATA.

Hui puje al blog la tarja postal nadalenca que em remet Ximo Sala, un gran amic del futbol xabiero. El seu fill, Fernando Sala Soler, que té molt ja que veure en Gata perquè festeja al poble, és dibuixant publicista i dels bons pel que puc seguir la seua trajectòria. Ha fet aquesta felicitació i com a fons està el campanar de l’església de Sant Bertomeu de Xàbia. El Papa Noël és el motiu.

Al lateral esquerre poden veure el seu blog, del qual pose ací la seua adreça per si volen fer-li una ullada:

http://fernandosalasoler.blogspot.com.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 5 d'agost de 1987 ( i II )

20101219204917-image0-192.jpg

Segona part d’aquell dia

5 d’agost de 1987, dimecres:

El diari INFORMACIÓN deia: HOY, "CORDÁ" EN LA CALLE SIGNES. Ara no es podria dir ja eixe titular.

Al mateix diari es publicava: TRAJES Y MANTILLAS EN LA EXPOSICIÓN. FUE INAUGURADA AYER POR EL ALCALDE. Casualment, la foto de Carmen Castillo era de: "El alcalde, ante el stand de Gata de Gorgos". Al blog reproduisc eixa fotografia publicada al diari aquell dia.

A més, la revista mensual "LA VEU DE LA MARINA" publicava dos articles més de Joan Fornés i Pérez: GATA: CÒMODA MAJORIA i parlava de les eleccions municipals, com no, amb una foto de l’alcalde que continuava, Eduardo A. Mulet Salvá. Altre articlera: GATA: NO ARRIBEN SOLUCIONS. Parlava de l’aigua potable i la seua xarxa.



DIMECRES 22 ES CREARÀ UNA COMISSIÓ ACTES 250 ANYS DEL CRIST I L'ERMITA

20101219214816-copia-de-fotocriscamp.jpg

Els 250 anys s’acomplixen l’any 2012

El proper dimecres dia 22, a les 22 hores, a la Casa Abadia tindrà lloc la segona reunió referent als possibles actes que es podrien fer per tal de commemorar el 250 aniversari de l’arribada a Gata del Santíssim Crist i de la construcció de l’ermita. Dses de la parròquia s’anuncia hui que tots els que vulguen formar part de la Comissió Pro-250 aniversari que vagen a aquesta reunió.

Al primer contacte, el que els escriu com a CRONISTA DE GATA i Arxiver Parroquial, promotor de la idea, es va reunir també a la Casa Abadia amb el Consell Parroquial. Es va decidir, segons he pogut saber, que més endavant l’any que tocara és a dir el 2012 ja es farien els actes. De tota manera hi ha que anar formant-se la comissió d’aquesta efemèride i que estiga tot el poble involucrat.

No sols la parròquia com a eix central del tema, sinó Ajuntament i poble, com a devots del seu patró, el Santíssim Crist de Gata.

Aniré recordant-ho i donant-los compte de la reunió.

A la imatge, l’arribada del patró a la Plaça de l’Església. 



EL GORGOS VA PERDRE AHIR 4-2 DAVANT EL RUMANO BENIDORM

Demà els posaré la classificació completa amb els resultats del grup. Però avançar que el primer equip del GORGOS va caure ahir vesprada 4 a 2 a Benidorm, front al Rumano. Depenent dels altres equips que estan prou igualats, però segur que baixarà algun lloc a la taula de classificació l’equip de Javi Espasa. Una llàstima !!.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 249 -

20101219235632-copia-de-image0-20.jpg

La fotografia antiga de hui té un record especial per a un home que prompte estarà a la nostra secció com a GATER DESTACAT. Va ser un gran amant del teatre i del cinema. Estic referint-me a PACO CARRASCO, Francisco Font. ¡¡ Qui no recorda a este home flac, però de un gran cor, que sempre estava dispost a fer comèdies, a fer obres de teatre. Ell va impulsar el grup de teatre "Paco Carrasco". A la fotografia està a la cabina del cine "Passetes" amb els dos fills. La filla, que ara viu a Pedreguer, i el fill més menut, sentat. Servixca la fotografia d’homenatge a Paco Carrasco. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 és Sant Domingo de Silos.

SANT DOMÉNEC (DOMINGO) DE SILOS va viure entre el segle X i el XI. Fou abat i ermitany. Va morir l’any 1073. Restaurà el monestir de Silos, a Castella, introduint la disciplina i fent que dia i nit es lloara a Déu.

Pel que fa als refranys, en pose dos de desembre i el Nadal:

DE NADAL A SANT JULIÀ, TRETZE DIES HI HA

DESEMBRE MULLAT, GENER BEN GELAT

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i varies (refranys).



COM ERA GATA FA...23 anys: 6 i 7 d'agost de 1987

20101220223433-image0-193.jpg

6 d’agost de 1987, dijous:

El diari INFORMACIÓN publicava: CICLISMO EN GATA DE GORGOS. VICENTE MULET GANÓ EL TROFEO "SANTÍSIMO CRISTO".

7 d’agost de 1987, divendres:

El diari COMARCA, ja desaparegut,  de la VISITA DE JOSÉ CRESPO -aleshores alcalde de Dénia- Y CARLOS MERLE A OBRAS PÚBLICAS. LOS TERRENOS DE LA GARGANTA NO SON LOS IDÓNEOS PARA UBICAR  EL NUEVO VERTEDERO DE BASURAS.´

També el dia 7 a INFORMACIÓN es publicava: "FESTA DELS FADRINS".

( Del dia 1 d’agost, de l’especial de festes del CANFALI MARINA ALTA).

Dos articles: GATA: EL CRISTO, UNA IMAGEN PEQUEÑA, PERO GRANDE EN DEVOCIÓN i DEL "BOU AL CORRO GRAN" A LA PAELLA GIGANTE.

Precisament, a la fotografia conjunta de l’esquerra, les imatges que apareixien del programa de festes a Canfali Marina Alta, Dalt, el Crist i el campanar i baix el bou al corro.



EL GORGOS BAIXA AL LLOC 9é DE LA TAULA.

Va perdre a BENIDORM contra el Rumano Benidorm (4-2).

Com ja avançava ahir, la derrota del primer equip del GORGOS li podia fer baixar a la taula de classificació del grup XV de Segona Regional Valenciana de futbol algun lloc. Pels resultats que es coneixen i perquè no afecta la posició de la resta d’equips que no van jugar, baixa al lloc 9é, per tan es descolga un lloc a la taula. Així, el GORGOS acaba l’any més avall de la mitat. Esperem que remunte l’any que ve. El primer partit serà el dia 9 de gener de 2011.

 



FELICITACIONS NADALENQUES: Hui la del Cronista Oficial de la Villa de Lopera (Jaén)

20101220231131-tarja4.jpg

De José Luis Pantoja Vallejo.

La felicitació nadalenca de hui pertany a la Corporació Municipal i l’ha remet el seu CRONISTA OFICIAL de la Vila de LOPERA, poble de Jaén. Amb ell vaig fer una gran amistat i em va guiar per a fer aquest blog, a les Pasqües de 2009. Per això, ací teniu la felicitació que m’ha remés hui mateix. Aprofita la tarja postal per anunciar per al segon dia de Nadal les XX Jornades d’Historia de Lopera.

Si voleu pegar-li una ullada a un gran blog d’un important Cronista, ja que és Doctor en Història i ha publicat molts llibres, podeu fer-ho punjant ací: http://cronistadelopera.blogia.com/



CANVI EN LA VISTA D'IMATGES AL BLOG

Des d’aquesta nit i als dos últims articles ho podreu notar, tant al betlem com a la foto antiga de hui, el BLOG del CRONISTA DE GATA fa un pas endavant pel que fa a les imatges. Molts usuaris i visitants del blog m’havien comentat que al reduir-se les imatges, sobre tot les més antigues, perdien en visibilitat, en poder veure els detalls.

Gràcies a un gran amic com és Salvador Raga, president de l’associació VIA VICENTIUS (Sant Vicent Màrtir), del qual he aprés el camí per a poder oferir-vos les imatges originals. Hi hauran vist alguns visiants en aquestos dos dies que estava de proves, fins que finalment hem donat en el clau. Sols tindreu que punjar damunt de la paraula que apareixerà subratllada per portar-vos a la fotografia original.

Espere que aquesta millora realce més el blog. Gràcies a tots.



TEMPS DE BETLEMS: Més detalls del betlem de l'església

20101220234635-copia-de-dsc08724.jpg

PODEU VEURE LA IMATGE MÉS GRAN PUNJANT A L'ÚLTIMA PARAULA DE L'ARTICLE: "BETLEM". 

Segona fotografia del betlem muntat a l’altar major de l’església parroquial de Gata. si ahir era el Portal de Betlem, ara ens fixarem en altres detalls d’aquesta recreació del poble de Betlem a Judea.

Dos dels Reis Mags arriben a Betlem, l’activitat de la gent està sent notable. Al fons, dos guardies custodien la porta d’entrada a la ciutat. Al ser tot pla no s’aprofita el quadre artístic de la recreació. Les figures tenen un gran realisme i el musgo, pedres grans i camins de terra, així com desnivells forts, li hagueren donat una gran profunditat a aquest betlem.

ARA ES L’HORA DE PROVAR, PER PRIMERA VEGADA, L’EXPERIMENT. A LA PARAULA QUE CANVIA DE COLOR -com veureu és color lila- I ESTÀ SUBRATLLADA, PODEU PUNJAR-LI I APAREIXERÀ UN REQUADRE EN LA FOTOGRAFIA ORIGINAL. EN AQUEST ARTICLE LA PARAULA, LÒGICAMENT, ÉS BETLEM.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 250 -

20101221002939-copia-de-image0-6.jpg

PUNJA ACÍ PER A VEURE LA FOTOGRAFIA MÉS GRAN

Un poc tard, ja que passa de la mitjanit, però val la pena al final, per què ja podem veure les fotografies ampliades. Una bona xifra, 250, per començar a veure les fotos en gran. Aquesta fotografia és detallista, a propòsit per a que es fixeu amb ella, quan es veu ampliada.

La imatge està cedida per Tonica Signes ("la Sariera") que em contava amb detalls inclús qui eren algunes de les xiques o xicones. Era l’escola femenina de 1931. Tenien entre 6 i 10 anys. Es feia escola al carrer Xaló, per casa Pepe "el Sastre". A la fotografia estan ben en fila, formant amb el seu vestit blanc totes i llaç negre. Dos mestres: Pepita i Donya Lola, aquesta era d’Alacant.

Si es fixeu amb la fotografia gran podreu veure més detalls que no vegeu a la menuda.  



SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Sant Pere Canisio, Sant Anastasio i Sant Severino.

SANT PERE CANISIO mor en 1597. Fou Doctor de l’Església, Religiós jesuïta
i rector. Va ser remés a Alemanya i allí va defrendre la fe catòlica i la va confirmar amb la predicació i els escrits, entre els que destaca el Catecisme.

Hui també es la festa del màrtir prevere SANT ANASTASIO.

Finalment, també es celebra la festa de SANT SEVERINO, que fou bisbe.

Pel que fa als refranys, en pose tres de l’hivern i desembre, per què just hui comença aquesta estació de fred i plujes.

LLAMPS D’HIVERN, DIMONIS DE L’INFERN.
HIVERN PLUJÓS, ESTIU PERILLÓS.
PEL DESEMBRE NEVAT, BON ANY PER AL BLAT.

FONTS:

www.santopedia.com i altres (refranys).



AQUESTA MATINADA COMENÇA L'HIVERN. Hui ha sigut el dia més curt de l'any.

AQUESTA MATINADA QUE VE ENTRA OFICIALMENT EL SOLSTICI D’HIVERN; HI HAVIA UN ECLIPSI DE LLUNA; ERA EL DIA MÉS CURT DE L’ANY

Oficialment i astronòmicament, a les 00 hores, 38 minuts, hora oficial peninsular del dimecres 22 de desembre de 2010 entrarà oficialment el solstici d’hivern. Vindrà el Nadal, les festes del Nadal a Cap d’Any.
L’última nit de l’any 2010 i el primer dia de l’any 2011, els Reis que a Gata tenen una importància capital, i després Sant Antoni amb les festes al Raval.
Vindrà la Candelaria i Sant Blai fins arribar al 21 de març que vindrà el canvi de solstici.
Entra l’hivern en aquestos dies de pluja, amb dies boirosos i humits. A les 8.40 hores de hui mateix hi havia un eclipsi de Lluna (la Terra es posa pel mig del Sol i la Lluna) i era durant dues hores (més visible a Canàries). Llàstima que estava el sol cobert i plovent i no ha pogut ser visible ni a Gata ni a cap racó de la comarca.

Per tant un eclipsi total de lluna ha coincidit amb el dia més curt de l’any. Dos fenòmens astronòmics. Hui dia 21, el solstici d’hivern s’ha produit a les 17:39 hores. El Sol ha eixit a les 6.31 hores i s’ha amagat a les 17.22 hores. El dia té hui una duració de 10 hores 51 minuts i la nit més llarga de l’any, aquesta nit, una duració de 13 hores nou minuts.

Hui el temps ha tornat a ser notícia.



XII SETMANA DE LA MÚSICA: DEMÀ DIA 22 AUDICIÓ DE L'ESCOLA DE MÚSICA

20101221215612-copia-de-grup-instrumental.jpg

PUNJEU ACÍ PER VEURE LA FOTO DEL GRUP INSTRUMENTAL DE GATA MÉS GRAN

Les regidories de Cultura i Educació, conjuntament amb els grups musicals del poble, continuen organitzant la 12ena Setmana de la Música a Gata.

Dissabte passat dia 11 va ser l’actuació del COR INTERNACIONAL DE LA UNED. Serà a benefici de Càritas Gata. Diumenge 12 de desembre van actuar en concert al Centre Social la RONDALLA i la CORAL DE L’ESCOLA DE MÚSICA de Gata. Dissabte 18 de desembre, al Casal de la Música, a les 19.30 hores, la BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA va fer el seu tradicional Concert de Nadal, el qual va ser molt espectacular i un poc informal, donades les dates que es celebren. Diumenge 19 de desembre, a les 19 hores, al Casal de la Música, es va fer una audició conjunta dels ALUMNES DEL C.P. SANTÍSSIM CRIST i ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA.

Demà dimecres dia 22 li toca el torn,  a les 19.30 hores al Casal de la Música, a l’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA de Gata. Es farà una audició col·lectiva. Dijous, per a tancar la Setmana, dos actuacions, sota la direcció de Pere Vicent Caselles Mulet:

A les 19.30 hores, al Casal de la Música, tindrà lloc el concert de la BANDA JUVENIL de Gata i a les 23 hores, com a colofó, actuarà el GRUP INSTRUMENTAL DE GATA DE GORGOS en el Casal també. Ens confirma el seu director que hi haurà entre altres processament del so i del vídeo en directe, a més d’instal·lacions sonores i actuacions musicals, les quals tancaran el prmer cicle de concerts del Grup Instrumental.

Precisament, la fotografia "oficial" és la del GRUP INSTRUMENTAL, la mateixa que es va poder veure a l’exposició del 140 aniversari de la banda, donat que tots són membres de la Unió Musical de Gata.



TEMPS DE BETLEMS: El betlem de l'església de Jesús Pobre

20101221221035-copia-de-dsc08733.jpg

PER A VEURE EL BETLEM EN GRAN, PUNJEU ACÍ.

Un betlem senzill, acollidor i boniquet. Aquest és el betlem de la parròquia de Jesús Pobre, la de l’antic convent. A sols dos kilòmetres de Gata, tenim com a germans als veïns de Jesús Pobre. Gata i Jesús Pobre estan més que agermanats, encara que no ho estiguen oficialment. El naixement que es pot contemplar és el tradicional. Un altre betlem...



PILOTA VALENCIANA: Perden Adrià a Orba i Tomàs i Raül a Sueca.

Els nostres representants de Gata van lluitar a les seues partides i van ratllar a l’altura, però els contrincants es van endur la victòria.

Adrià de Gata caia front a Mata d’Oliva per 25 a 20 a la final per al tercer i quart lloc a Orba (categoria sub-16) de raspall al "Trofeu Fundació Ruralcaixa". Va ser una gran partida entre les dos figures revelacions del torneig. En la primera part, atacà el d’Oliva i Adrià esperà el seu moment per a igular a 20 la partida. Li va posar molt cara la victòria. Al final, 3r el d’Oliva i 4rt Adrià de Gata.

Per altra banda en una gran partida ajustada a Sueca van perdre Tomàs i Raül, per 25 a 15 front Castelló de Rugat. Era la final del Trofeu Ruralcaixa de tercera Categoria.

FONT:

FEDERACIÓ DE PILOTA VALENCIANA: http://www.fedpival.es/val/noticies.php.



COM ERA GATA FA...23 anys: 8 i 9 d'agost de 1987.

Passades les festes patronals es publicava el

8 d’agost de 1987, INFORMACIÓN:

CERCA DE GATA DE GORGOS. "FONT DE LA MATA", RESPIRAR OLOR A TOMILLO Y BEBER AGUA FRESCA.

9 d’agost de 1987, INFORMACIÓN:

LA GARGANTA NO ES EL LUGAR APROPIADO PARA EL VERTEDERO NUEVO DE BASURAS. 



GATA JA ÉS CIUTAT DE LA CIÈNCIA I LA INNOVACIÓ

Gata de Gorgos ha obtingut el distintiu de Ciutat de la Ciència i la Innovació que concedeix el Ministeri de Ciència i Innovació, amb què es reconeix l’esforç i compromís que han realitzat amb I+D+i i la seua contribució des de la esfera local al canvi de model productiu.

El distintiu reconeix un total de 30 municipis diferenciats en tres categories per habitants: menys de 20.000, en què es troba la localitat de Gata; de 20.001 a 100.000 i més de 100.000.

En esta primera edició, s’ha concedit el distintiu a aquells ajuntaments que han demostrat un major compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local. En el cas de Gata de Gorgos, a través del Fons Estatal, s’ha realitzat la instal·lació de tres plantes fotovoltaiques en espais municipals que es sumen a la que ja tenia el municipi en la coberta del pavelló esportiu.

Els ajuntaments guardonats passen a formar part de la “Red de ciudades de la Ciencia y la Innovación” , on es potenciarà la relació entre els ajuntaments i la realització de projectes de col·laboració.

FONTS:
Text: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.



GATERS DESTACATS: Vicente Caselles, catedràtic de la Universitat.

20101221234246-vicente-caselles.jpg

Rastrejant per Internet, a fi de buscar una información he trobat una altra i l’aprofite ara. Torna la secció GATERS DESTACATS perquè parlava la grata troballa de VICENTE CASELLES. Un gater que estudià Ciències Físicas a la Universitat de València, especialitat de Física Teòrica. Realitzà un Doctorat en Teledetecció i guanyà per oposició, primer, una plaça de Professor Titular d’Universitat, i després, una de Catedràtic d’Universitat. Caselles és Director del Grup de Teledetecció Tèrmica de la Universitat de València. Ha dirigit més de 20 Tesis Doctorals i més de 20 projectes d’investigació internacionals. Ha publicat més de 200 treballs científics.

Per l’estiu passat ell i el seu equip van obtenir un premi de la Organización Metereológica Mundial (OMM) per un sistema per estalviar aigua. L’equip de Vicente Caselles va crear un sistema de teledetecció que permitiria estalviar la mitat de l’aigua de regadiu mundial. Era la primera vegada que es creava un sistema que oferix aquest tipus de dades a escala planetària. per això la OMM li va atorgar el premi internacional Norbert Gerbier-Mumm 2010, que distinguix al millor article científic amb influència a la Meteorologia. El premi el compartien Vicente Caselles, Enric Valor i Juan Manuel Sánchez, tots tres de la Universitat de València. El premi se’ls va lliurar el passat juny a la ciutat de Ginebra. El treball guardonat porta per títol “Seguimiento diario de la evapotranspiración a escala regional con imágenes de satélite de Landsat-TM y ETM+. Aplicación en la región italiana de Basilicata” i el van fer en col·laboració amb altres tres investigadors de la Universitat de la Basilicata, publicant-se en 2008 a la revista internacional Journal of Hydrology.

FONTS:

Text i imatge: Archivos de Álex Fernández Muerza: http://e-ciencia.com.

Text també: http://www.elblogalternativo.com.

 



PROGRAMA TIC-TAC I PREMI

20101222000024-informbiblioteca.jpg

La Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana ha concedit a la Biblioteca Pública Municipal de Gata el Programa TIC-TAC gràcies a la col·laboració entre Red.es i la Conselleria.

Per mig del programa TIC-TAC es dotarà amb la instal·lació, l’ús i gaudi d’un lot compost per dos miniportatils amb lector DNIe per a préstec en les instal·lacions de la Biblioteca i un punt d’accés adaptat per a persones amb discapacitat. A més del seu manteniment per 5 anys a càrrec de Red.es així com la capacitació dels responsables de la Biblioteca.

El propòsit del projecte és fer possible la plena integració de persones amb discapacitat en el seu accés a la Societat de la Informació i la Comunicació.

Premi María Moliner pel projecte "Llegir en veu alta"

També esta setmana s’ha fet públic  que la Biblioteca ha sigut guardonada, per setè any consecutiu, per la Campanya d’Animació lectora María Moliner del Ministeri de Cultura.

El concurs està dirigit a poblacions de menys de 50000 habitants per premiar els millors projectes o activitats de dinamització lectora desenvolupades en la biblioteca amb l’objectiu de promoure la lectura especialment entre xiquets i joves.
Este any 2010 era la XIII campanya d’animació Maria Moliner i la Biblioteca de Gata va presentar el seu projecte titulat "Leer en voz alta". Amb els alumnes de 6é de primària es va preparar una activitat on poder mostrar-los la importància de llegir en veu alta. Cada dia del més de maig a les 12 hores acudien a la biblioteca i per parelles o en grup llegien als allí presents una de les rondalles valencianes d’Enric Valor triades per a la activitat. El projecte a més recollia totes les activitats d’animació lectora que la Biblioteca de Gata de Gorgos ha realitzat durant l’any 2010.

El premi que aconseguit consta d’un lot de 200 llibres infantils i juvenils que en quant ens arriben passaran a formar part de la secció d’infantil i juvenil.

FONT:

Text: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

Imatge extreta del blog de la biblioteca: Material del programa TIC-TAC concedit a la biblioteca.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 251 -

20101223231831-copia-de-image0-7.jpg

Encara que passant uns minuts de la mitjanit, quan resta una estoneta per a entrar oficialment a l’hivern, faig l’últim article del dia de hui al blog del CRONISTA DE GATA. La fotografia antiga 251 ens recorda a una dona molt popular, Rosa Signes, més coneguda per "Rosita", filla del metge Don Luis Signes. Recolzada sobre el cartell de la via que resava "Gata" es va fer la fotografia.

 



I ARA LA LOTERIA...DE LA QUE TOCA. Si no hi ha sort, hi haurà salut.

Dins de pocs minuts començarà la cançoneta més cantada hui en tota Espanya, la dels xiquets de Sant Ildefonso. Hui no és, segons el santoral eixe sant, però per als espanyols sí que pareix que hui els tinga que eixir Sant Ildefonso. Tots tirarem mà de les paperetes i dècims: que si la "Caçadora", que si APEGA (és espectacular la papereta amb la imatge de Mikel Torné, les perdius i el seu gos), que si la Penya del Barça, que si la del Madrid, que si la del València, que si la de la música -i aquesta ja sap el què és tocar-li un "gordo" sempre acabant en 2: us recorde que al Blog va eixir fa poc la notícia d’aquell 25 de maig de 1987-, que si la dels Jubilats i Pensionistes, que si la del Gorgos, la de la Cooperativa, i tantes altres que segur em deixe per espai.

A TOTES LES ASSOCIACIONS, GRUPS, PENYES, ENTITATS de Gata que han fet loteria que la sort els acompanye i que els toque. Revertirà, de segur, en el poble. Ja sabrem al migdia o a la vesprada...

I si no toca...hi haurà salut: hui és el Dia Espanyol de la Salut, no diuen això?...

 



ELS HA TOCAT LA LOTERIA ?. Si no és així, salut...

Passada ja quasi la jornada del sorteig podem dir si ens ha tocat o no la loteria. El "gordo" ja saben que és el 79.250 -el gordo més alt de la història de la loteria- i està molt repartit per tota Espanya. El segón premi era el 147, molt baixet. El tercer premi ha caigut en el 75.913.

Pel que fa als dos quarts premis són: 57.896 i 25.506 -la Colombòfila de Teulada té el 25.505. I sempre diem...per un numeret. En aquest cas són 100 euros al dècim, que està prou bé. 

Els vuit quints premis són: 75.869, 73.684, 77.992, 69.069, 34.141, 15.548, 06.075 i 78.953.

I si no en tenen cap d’eixos pues...a la pedrea...i si no a la salut.

Què tinguen bona preparació del Nadal.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 és Santa Francisca Javiera Cabrini.

SANTA FRANCISCA JAVIERA CABRINI naixqué en 1850 a Sant´Angelo Logidiano a la Lombardía italiana i va morir al mateix lloc en 1917. Va ser religiosa fundadora i verge.

Pel que fa als refranys d’hivern i desembre en pose dos hui:

ENTRE TOTS SANTS I LA NATIVITAT, ENTRA L’HIVERN DE VERITAT. 

A CASA DEL VINATER, BONA TARDOR I MAL HIVERN. 

FONTS:

www.santopedia.com; http://www.vila.real.info i http://refranyer-tematic.blogspot.com



JA TENIM ANUNCI DELS REIS A GATA

20101222201954-reisgata2011.jpg

Ja està al carrer, pels comerços, pels punts més freqüents de Gata, la tarja dels REIS A GATA 2011 (la podeu veure dalt) i que enguany ve marcada per la publicitat de diferents establiments i entitats, que amb la seua col·laboració econòmica fan possible que tire endavant i no es perda aquesta cel·lebració que és la millor de la comarca, sens dubte.

Ens comunica l’Ajuntament en una nota els actes i el motiu de la "desaparició" enguany al menys de la primera part, el poblat de Judea.

La regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata i la Comissió de Reis -que com saben es diu CORESA- estan preparant-se per rebre a Ses Majestats els tres Reis d’Orient amb els actes tradicionals de Reis a Gata.

Els actes començaran amb la recollida, per part dels visirs reials, de les cartes de tots els xiquets del poble que tindrà lloc, dimecres 29 de desembre, a la plaça de l’església a les 18:30 hores.

Com ja es tradicional, dimarts 4 de gener, per la vesprada, els missatgers dels Reis recorreran els carrers de Gata anunciant l’arribada dels reis d’orient.

Les novetats d’enguany les trobem en l’acte central que es veurà reduït respecte a anys anteriors. La comissió de reis, davant de la situació econòmica i la reducció del pressupost, van decidir suspendre el primer acte del poblat de judea.

Així, la representació començarà a les 18:30 hores al carrer La Pau amb l’acte del Palau d’Hivern d’Herodes, pròxim a Betlem i constitueix el nucli central del Misteri. Seguidament, els Reis d’Orient, acompanyats per pastors i àngels, es traslladen fins a la Plaça de l’Església per adorar el Jesuset nascut.

En acabar el Misteri, arriba el moment més esperat dels menuts, ja que els visirs reials repartiran casa per casa els regals dels Reis.

Els actes han estat organitzats per un grup de voluntaris, amb el suport com ja he dit de empreses, comerços i entitats, i el suport també de l’Ajuntament. 



FELICITACIÓ NADALENCA: Des de Teulada, Joan Ivars.

20101222202737-nadala10.jpg

La felicitació que hui us porte al blog la remet el gran amic Joan Ivars i Cervera, professor, investigador i historiador, autor de nombrosos llibres i estudis. Des de Teulada felicita amb una fotografia del rellotge de sol de la Sala de Jurat i Justícia. Servixca per unir pobles i desitjos nadalencs. Podeu observar la data del rellotge 1639, ahi és res. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Sant Joan de Kety i Sant Sérvulo.

SANT JOAN DE KETY era polac. De Cracòvia. Naixqué l’any 1390 i va morir en
1473, sent canonitzat en 1767. Era prevere i filòsof. És patró de Polònia. A la parròquia de Olkusia, afegida a la recta fe i virtuds, fou exemple de pietat i caritat cap a l’altre.

SANT SÉRVULO era romà. Mor l’any 590. A Roma es commemora. estava paralític des de xiquet i es recolçava en un pòrtic d’església, donant-li gràcies a Déu pel dolor i allò que recollia d’òbols ho donava als pobres.

Pel que fa als refranys. en pose hui un més de l’hivern:
SI L’HIVERN ÉS MOLT REGAT, VEN L’OLI I GUARDA EL BLAT

FONT:

www.santopedia.com.



FELICITACIONS NADALENQUES: Des d'un riurau de la Marina Alta.

20101223215447-nadalasanti.jpg

Seguint amb les felicitacions que m’arriben des de molt punts de la comarca i de fora, porte hui al blog la de "Santi". Santiago Vives, el meu germà, em remet aquesta postal nadalenca tan nostra, donat que el riurau és un element tan característic a l’arquitectura rural tradicional de la Marina Alta que és patrimoni de tots i a totes hores. Donar els bons nadals des d’un riurau és no girar l’esquena a la història.



TEMPS DE BETLEMS: Una altra ullada al de l'església de Jesús Pobre.

20101223220718-dsc08734.jpg

Torne a posar un altre detall del betlem que es va muntar per celebrar el Nadal a l’església parroquial de Jesús Pobre. Com vegeu els detalls del riu amb fons blau, el pont, els tres Reis d’Orient i els pastors per davant de les seues cases o pels camins estan ben cuidats.  



COM ERA GATA FA...23 anys: 13 i 19 d'agost de 1987.

El diari INFORMACIÓN publicava els dos dies:

13 d’agost de 1987, dijous:

EL GRUPO ESPELEOLÓGICO GATENSE INAUGURA SU LOCAL EL PRÓXIMO SÁBADO.

Ja tenim una altra dada per a la història local: Dissabte dia 15 d’agost de 1987 el Grup Espeleològic Gatense (GEG) estrenava local al carrer Bisserot, a l’antic Parc de Bombers.

Una altra notícia el mateix dia: NUEVO LOCAL DE CONFERENCIAS Y EXPOSICIONES.

19 d’agost de 1987, dimecres:

BANDO DEL AYUNTAMIENTO PARA EVITAR LAS POSIBLES INUNDACIONES DE OTOÑO.

Altre tema: LOS GATENSES SE "REFRESCAN" EN LAS CASAS DE CAMPO.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 252, la d'ahir -

20101223224612-copia-de-godoloteria-foto3.jpg

PER A VEURE LA FOTO AMB MÉS DETALLS PUNJEU ACÍ. SI ESPEREU UN POC A LA PART INFERIOR DRETA UN EIXIRÀ UN QUADRET I SI CLIQUEU FAREU LA FOTO MÉS GRAN. PROVEU-HO.

Toquen ara dues fotografies seguides antigues. Anit no vaig concloure la jornada amb la foto i hui ho faré una seguida de l’altra i amb la possibilitat d’ampliar la imatge que em consta que alguns usuaris han vist millorats els detalls.

La foto 252, la qual correspon a ahir dimecres 22, ens recorda aquella vegada que va tocar la loteria del "Gordo" a Gata. S’en recordeu. Ja ho he dit distintes vegades al blog. Era el 25 de maig de 1987. El número 49.920. La foto era de Pons i va ser vista pel poble a l’exposició del 140 aniversari de la banda. 

Podeu veure al banderista Antonio Signes lluïnt bandera. A la vorera Gabriel, Tere i Vima. Prop d’ells, Ana Mari. D’esquena el director Juan Salvador. Prop de la porta podeu veure a Vicente, que observava atentament l’aconteixement. Pepe Bolufer amb els platillos. Jaime i Alfredo començaven la festa; el trompeta que hi ha de cara és l’actual director. També es distinguixen Porró, Bernat i altres. Tots davant de l’Ajuntament a festejar-ho. La gent i els músics de festa.

Què pensaveu, que a Gata no havia tocat mai el Gordo?. Pues sí. I fa 23 anys. La foto era en color ja.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -253, la de hui-

20101223230410-copia-de-image0-14.jpg

MIREU AMB MÉS DETALLS LA FOTO. PUNJEU ACÍ. I RECORDEU: ESPEREU UN MOMENT DAMUNT LA IMATGE I QUAN IXCA A LA PART DRETA INFERIOR LA ICONA CLIQUEU SOBRE ELLA I S’AMPLIARÀ.

La foto de hui està presa des del bacó de casa la meua àvia. Mon pare la va fer. Què festejarien?. Qui seria la personalitat provincial a la qual tots rodejaven?. El casino del Catxo era la cita. Al cantó entre el Carrer Doctor Gómez Ferrer, abans dit d’Andrades, i el carrer Pare Mulet estaven. El carrer estava ple. Podeu veure un home amb uniforme blanc que destaca a la foto. ¡¡ Què actes aquells !!. ¿ No trobeu ?.



HUI ÉS LA VESPRA...DEL NADAL: Missa del Gall, Nadales, Sant Nicolau (Pare Noel),...

20101224104257-copia-de-dsc08733.jpg

Li diuen en castellà "El día de Nochebuena". En valencià seria "la Nit de Nadal". 24 de desembre. Al blog li dic: "Hui és la vespra...del Nadal". Un gran amic expert en aquestes coses del valencià em va corregir: "es diu Bon Nadal, perquè sols hi ha un 25 no molts". I així és.

Però penseu què és el que es fa aquesta nit:

- A GATA es fa la MISSA DEL GALL. Serà aquesta mitjanit. En moltes poblacions la nit del 24 de desembre hi ha el costum d’anar a celebrar una missa a mitja nit, l’anomenada "Missa del Gall", també en ermites i santuaris allunyats on es canten cançons nadalenques. Alguns diuen que aquest nom prové del fet que antigament a les esglésies s’alliberaven ocells per celebrar el naixement de Jesús".

- Cantar NADALES. També a Gata ho fem, com no. Els "villancicos" que es diu en castellà són les Nadales en valencià. I recorde quan al Festival Júnior de Nadal, Cap d’Any i Reis, les Nadales acaparaven les actuacions. A l’església hui i demà, a totes les misses, es cantaran les típiques i tradicionals Nadales.

- "El CANT DE LA SIBIL·LA", Sabeu el què és?. Us ho conte: "A Mallorca es celebren les Matines, els oficis de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Crist, el que al Principat es coneix amb el nom de Missa del Gall. Un dels moments més emotius d’aquesta celebració és el Cant de la Sibil·la, una peça d’origen medieval que profetitza l’arribada del Redemptor i, al mateix temps, l’arribada del Judici Final".

- "ELS FOCS DE NADAL": I què és això: "Durant la nit del 24 de desembre, nit de Nadal, així com també durant la nit de cap d’any i la vigília de Reis, són moltes les poblacions catalanes on és costum d’encendre focs, ja siga en forma de fogueres o bé de torxes fetes amb tot tipus d’herbes".

-SANT NICOLAU, SANTA CLAUS, EL PARE NOEL,: L’he posat al final ja aposta. Es celebra el PARE NOËL aquesta nit. S’ha generalitzat ja tant. Moltes cases tenen aquesta figura pujant pels balcons. És un costum no massa d’acord en la tradició que estaven contant abans. Era més dels països del nord, no mediterranis.

Però qui era aquest senyor en la història?

A l’orient se li coneix com Sant Nicolau de Mira, altres li dien sant Nicolau de Bari. Els xiquets el veneren des de l’època en que vixqué, pues ajudava als més necessitats, i obsequiava regals i dolços.

Un pastor protestant, Clement C. Moore el 23 de desembre de 1823 va escriure "Un relat sobre la visita de Sant Nicolau" inspirat en la llegenda holandesa sobre el personatge. Més tard van vindre els altres elements: Entrar per la ximeneia, dir els monosílabs tan famosos "Jo, jo, jo!!", portar els trineus amb rens. La vestimenta i demés.

Sabeu qui va publicitar el traje més vistós, botes i cinturó negre: la Coca-Cola.

Sabeu com es dien als rens: Dasher, Dancer, Prancer, Comet, Cupid, Donner, Blitzen, Vixen i el que era és el més famós i que aparegué l’últim RODOLFO el del nas roig.

I així aquesta nit apareguerà, com ja ho feia ahir -jo el vaig veure amb una bicicleta pel carrer Signes- i despús-ahir pels carrer de Gata un personatge al que anomenen PARE NOEL i demà molts xiquets avançaran els joguets als Reis...

però GATA té prou identitat amb els REIS. Per tant, cal reinvidicar més aquestes tres figures i els seus regals...i no tant la resta. Esteu o no d’acord?. Jo així ho crec, sempre pensant que els regals d’aquesta nit són producte del consumisme i ara amb la crisi no estem per a tirar coets.

FONTS:

www.festes.org i www.navidadlatina.com.

 

 

 

 



SANTS I REFRANYS -del Nadal-: Hui dia 24 és Sant Gregori.

A més de la vespa del Nadal, hui és SANT GREGORI, sant italià del segle III que va morir l’any 303. Fou prevere i màrtir. Home religiós i bo, vixqué a l’època de les persecucions de Diocleciano. Va ser pres, acusat de no voler sacrificar als deus i d’adorar a sols un Deu.

I anem als refranys, que lògicament hui són d’aquestes festes del Nadal. En pose quatre hui:

SI PER NADAL FA LLUNA BLANCA, POSA AL LLIT UNA ALTRA MANTA.

SANT NICOLAU OBRE LES FESTES AMB CLAU

PEL NADAL, CREIX EL DIA UN PAS DE GALL

PER NADAL, CREIX EL DIA UNA PASSA DE PARDAL; PER SANT ESTEVE UNA PASSA DE CEC; PER ANY NOU, UNA PASSA DE BOU, I PER SANT ANTONI, UNA PASSA DE DIMONI.

FONTS:

www.santopedia.com (santoral) i http://polsim.blogspot.com (refranys).



FELICITACIONS NADALENQUES: Des de la Rectoria

20101224111525-tarja7.jpg

La felicitació que pose hui al blog arriba des de la sucomarca de La Rectoria. Julián Beltran Ruíz, regidor del poble de Sagra i president de la banda de música de la Rectoria, desitja bones festes amb aquestes paraules que són boniquetes i un missatge molt clar.



GATA AL BOP: despús-ahir 22 i hui 24. Dades de caràcter personal.

El BOP va publicar despús-ahir dia 22, segons es va aprovar pel Ple del 30 de novembre de 2010, el DOCUMENT DE SEGURETAT PER A FITXERS AUTOMATITZATS DE DADES DE CARÀCTER PERSONAL.

El document té 105 pàgines i consta de:

1.- Objecte del document. 2. Àmbit d’aplicació. 3.- Recursos protegits. 4.- Mesures de seguretat de la informació. 5.- Mesures, normes i procediments. 6.- Procediment de reclamació de drets ARCO.

Annexos: A.- Documents de notificació i decrets de creació de fitxers. B.- Descripció de l’estructura dels fitxers o la base de dades. C.- Locals. D.- Personal autoritzat per a accedir als fitxers. E.- Procediments de control d’accesos, suport, recuperació i gestió. F.- Procediment per a la sol·licitud d’eixida de suports informàtics. G.- Procediment per a la sol·licitud d’entrada de suports informàtics. H.- Funcions i obligacions del personal. I.- Procediment per a la notificació i resolució d’incidències. J.- Procediment per a la sol·licitud de restauració de dades. K.- Assignació, distribució i emmagatzament de contrasenyes. L.- Checklist periòdic de comprovació. M.- Procediment per al reconeixement del document de seguretat. N.- Diari de consultes. O.- Protocols de destrucció o reutilització de suports d’informació. P.- Decàleg de l’usuari de dades personals. Q.- Contractes de Confidencialitat.

Per altra banda el mateix diari oficial (BOP) publica un edicte en el qual es fa referència a un ESTUDI D’INTEGRACIÓ PAISATGÍSTICA, per a la construcció d’un cobert agrícola, al polígon 6, Partida Gorgos.

FONT: BOP números 243 (dia 22) i 245 (dia 24).

 



COM ES VA FER...?. OBRES AL POBLE: CEMENTIRI I EDIFICI POLIVALENT JUVENIL.

20101224182922-lesdosobres.jpg

PER A VEURE AMPLIADA LA FOTOGRAFIA DE DALT AL MUNTATGE, PUNJEU AL 1. SI PUNJEU EL 2 VEUREU UNA ALTRA FOTOGRAFIA DEL CEMENTIRI EN OBRES.

PER A VEURE AMPLIADA LA FOTOGRAFIA DE BAIX, PUNJEU EL 3. SI PUNJEU EL 4 VEUREU UNA ALTRA FOTOGRAFIA DE L’EDIFICI JUVENIL EN OBRES. 

Hui, vespra de Nadal, he fet una ullada per tal de veure com van les obres "oficials" que s’estan fent actualment al poble. Ho penje a la secció que ja tenia un poc oblidada "Com es va fer...?".

Primer he visitat el cementiri. Ja els nínxols estan quasi acabats i en cas de tindre que soterrar a algun difunt amb un nou, quasi es podria ja. Seguix fent-se la resta d’obra allí al "camposanto" com li diguem moltes vegades i ja s’han extret les restes dels difunts soterrats a terra. Testimonis muts són les creus que de moment estan esperant on ser col·locades.

Després al final del carrer Costera del Grup Escolar, a les Alcolaies, he vist com van les obres de l’edifici polivalent juvenil. Ja va construint-se la planta baixa, una vegada s’ha preparat també el soterrani.

De l’altra obra, l’accés del tram de la carretera de Jesús Pobre, ja us vaig parlar l’altre dia i pràcticament no ha canviat per a res el seu aspecte.   



IMATGES CURIOSES: Els "ajudants" del Pare Noel

20101224193255-copia-de-dsc08736.jpg

Hui pareixia que el poble havia adoptat o afillat una dotzena de Pare Noels. Per tot arreu eixien pels carrers i aquesta nit seguiran. Per això, he vist al bar Corder fent-se una serveseta a quatre "ajudants" del Pare Noel. Imatge curiosa, per què pensava que ells no bevien. Però per tal de combatre el fred es disposaven a fer-ho, després de passar pel poliesportiu d’Alcolaies i fer una partideta al tennis.

I que conste que no sóc partidari del Pare Noel com he dit aquest matí en el primer article, però no deixa de tindre la seua gràcia.



COM ERA GATA...fa 23 anys: 21 d'agost de 1987

Recordem hui aquell

21 d’agost de 1987:

A COMARCA -setmanari ja desaparegut- es publicava: REUNIÓN CON LOS ALCALDES DE ONDARA, GATA Y ELS POBLETS SOBRE EL VERTEDERO DE LA JARA.

El mateix mitjà explicava:

EL NUEVO GOBIERNO MUNICIPAL DE GATA. (1)

DELEGACIONES DE ALCALDÍA.

LAS EXPOSICIONES DE LAS FIESTAS 87, UN ÉXITO.

PRESUPUESTOS PARA CAMINOS Y CALLES

LAS FIESTAS, CON UN PRESUPUESTO QUE RONDÓ LOS 10 MILLONES DE PESETAS.

(1) Ja tenim més dades per a la història. Quins van ser finalment els regidors elegits pel poble, després de les votacions, al període gater 1987-1991?:

- AP: Eduardo Adolfo Mulet Salvá (Alcalde-President); Francisco Pedro Mulet, Antonio Soler Signes -independent (portaveu del Grup Popular); Calixto F. Buigues Bas -independent-; Aurelio Signes Martínez -independent-; Ana María Soler Oliver -independent- i Vicente Ferrer Vives.

- IU-UPV: Jaume Salvador Costa i Caselles (portaveu del Grup IU-UPV); Vicente Fornés i Pérez (UPV) i José Vives i Arabí (PCE-PCPV).

- PSOE: Vicente Font Leyda (portaveu del Grup PSOE); Salvador Mulet Soler i Ángel Navalmoral del Olmo.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 254 -

20101224210208-copia-de-copia-de-betlem-altar.jpg

MALGRAT A NO TINDRE MASSA QUALITAT LA FOTOGRAFIA, PUNJEU ACÍ I LA VEUREU AMB MÉS DETALLS.

Arribe a l’últim article de la vespra de Nadal...esperant a demà, Dia de Nadal. Com sempre és el torn per a la fotografia antiga. I clar està, he buscat una que tinguera relació amb aquesta nit. Tan bona sort que he trobat aquesta que teniu dalt. Feien betlems vivents els xiquets a la parròquia. Els dirigia el vicari N’Emilio Meseguer Bellver. Era la dècada dels anys 60 del segle XX. He descobert que un dels pastorets centrals que porten gaiato -el de l’esquerra si mirem la imatge- és Sebastián Francisco.

Com vegeu estan representades totes les figures del betlem. Al naixement sols li mancava un xiquet de veritat, per què era un nino. La resta, fins i tot, els tres Reis d’Orient que apareixen caracteritzats al costat del senyor vicari, estaven. A vegades feien funcions de teatret els mateixos xiquets a l’església. Eren altres temps.

 



HUI ÉS NADAL: Estrenes, Bons desitjos, Putxero, Tronc,...

20101225103803-copia-de-dsc08733.jpg

Ja està ací...ja ha arribat: és el NADAL. Estudiem la paraula: La d i la t s’intercalen. Es podria dir ben bé el Natal. Vindrà de Natalis-e. Naixement. Recorda el naixement de Jesús, any rere any. Tenim paraules que comencen amb el prefixe: natalici, natalitat.

I els cristians devem commemorar un gran aconteixement: A Betlem poble de Judea a un portal va nàixer el Jesús.

Quins costums conservem del dia de hui dels nostres avantpassats. Us pose ací el meu article que al blog d’Alicantevivo (www.alicantevivo.org) es va publicar el dia 26 de desembre de 2007:

"Gata de Gorgos, fidel als seus costums, ha celebrat des de sempre les festes de Nadal. La vespra de Nadal i arribada la nit, la gent acudia a l´església de Sant Miquel, com ara, a la Missa del Gall.
També a aquestes hores eixien els més joves a arreplegar les estrenes (aguinaldo). Anaven pels carrers i cases. Un dit popular que ens recorda al seu llibre "Saba Vella", l´escriptor gater ara resident a Teulada Eugeni-Adolf Monjo i Pasqual que es cantava a Gata és el següent:
"Al peu de la muntanya / mo n´hem d´anar, / a la bona catxupanda / i al bon bacallar".
Altra cançó que transcriu l´amic Monjo: La nit de maitines / la nit de Nadal, / passava un xiquet / per baix d´un portal; / sa mare li deia: / -Fill meu, a mamar. / -No, senyora mare, / que he de cantar / una cançoneta /
de molta primor, / que els àngels / canten al nostre Senyor.
 
Però, el costum més estés en tot el segle XX, fins la dècada dels 90, estigué la de "les estrenes" familiars el mateix dia 25, el Dia de Nadal.
Les cases estaven obertes per a rebre a fills, néts i fillols. La matriarca de la casa preparava un bon àpat, que consistia en el tradicional "putxero", on no faltaven les riquíssimes pilotes, creïlles, cansalada i carn. Dolços, pastissets fets a casa, com mantecades, ronyosses i els mateixos pastissets de Glòria.
Després de dinar, començava el ritual:
"Paraven les mans, a la vegada que besaven als seus majors. Fills a pares; néts a uelos, fillols a padrins" i la frase necessària: "DE HUI A L´ANY QUE VÉ, QUE ESTIGUEM TOTS VIUS".
La frase premonitòria donava pas a les estrenes.
Els carrers del poble s´omplien de famílies. Si volies conéixer la prole de cada família ahí era el moment adequat.
Els padrins esperaven al fillol, per fer-li unes estrenes sustancioses.
El segon dia de Nadal, dia 26 de desembre, també era molt senyalat a Gata. Els xics anaven a casa dels pares i familiars de la xica. La festa continuava.
Ara, el consumisme, el materialisme, l´estrés, el paganisme i tot el que això representa va deixant de costat o inclús ha fet desaparéixer aquells costums tan entranyables i familiars.
Guarde´m aquelles imatges retrospectives i aquell refranyer, tan savi com popular: "Al Nadal, qui no estrena no té mans" o l´altre que trau Monjo del calaix: "per Nadal, qui no estrena, res no val".
 
I també entra dins dels costums nadalencs el putxero que la mare gran, l’’avia feia per a tots els de casa, que es juntaven com ara, però ara, moltes vegades, sense putxero. I el tronc de Nadal, un dolç en forma de tronc, que posaven junt a la ximeneia encesa. Era un altre dels costums.
 
Ara els xiquets es lleven i tenen els regals que els ha portat el Pare Noel i es posen a jugar.
Està despersonalitzant-se aquell caliu del Nadal?
¡¡BON NADAL A TOTS!! des del blog del CRONISTA DE GATA us desitja MIGUEL VIVES SIGNES i família.

 



SANTS I REFRANYS: dia 25, és el Nadal del Jesús i Nostra Senyora del Betlem.

Es celebren en aquest dia tan assenyalat: NATIVITAT, NOELIA, NATÀLIA.

I Jesús arriba al món,fillde la Verge Maria: 21 segles després de l’emigració d’Abraham; 13 segles després de l’eixida del poble d’Israel d’Egipte sota la guia de Moisés; vora 1.000 anys després de que David fou ungit com a rei; a la setmana 65 segons la profecia de Daniel; a la 194 Olimpiada;  l’any 752 de la fundació de l’Urbe i l’any 42 de l’imperi de César Octavio Augusto.

També es hui NOSTRA SENYORA DEL BETLEM. L’advocació ve des de que la Mare de Déu és part imprescindible al Portal del Betlem.

I que en digueu de refranys. De dia de Nadal n’hi ha molts. En pose tres:

PER NADAL I PER CAP D’ANY, CADASCÚ AMB EL SEU COMPANY.
QUI NO TREBALLA EN TOT L’ANY, TREBALLA EL DIA DE NADAL.
PER PASQUA I PER NADAL, QUI NO ESTRENA RES NO VAL.

FONT: www.santopedia.com i diverses.

 



FELICITACIONS NADALENQUES: Des de Pedreguer, Albert S. García.

20101225110557-nadala13.jpg

Seguint amb les felicitacions nadalenques que m’arriben, em remet una bonica composició del Jesús i àngels, amb una senefa rodejant-los, l’Arxiver Parroquial i Cronista Oficial del poble veí de Pedreguer, Albert S. García. He posat sols el Jesús per què hui és Nadal.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 26, segon dia de Nadal, és Sant Esteve.

SANT ESTEVE (en castellà Esteban) és hui segon dia de Nadal. Va ser un protomàrtir, ple de fe i de l’Espirit Sant, el primer dels set diàcons que els deixebles elegiren com a cooperadors del seu ministeri. També fou un dels primer màrtirs, que donà testimoni de Crist Jesús i per això va ser lapidat mentre resava pels perseguidors. Vixqué al segle I després de Crist.

Per altra banda, l’església valentina celebra hui el dia de la SAGRADA FAMÍLIA. És dia d’anar a missa totes les famílies.

I el refranyer té per aquest dia de Sant Esteve prou refranys. Us en pose tres:

PER SANT ESTEVE, UN PAS DE LLEBRE (referint-se a que comença a allargar-se el dia mínimament).

DURAR DE NADAL A SANT ESTEVE.

PER NADAL I SANT ESTEVE, CADASCÚ A CASA SEUA.

FONTS:www.santopedia.com i diverses.

 



EL COSTUM DE HUI: Segón dia de Nadal, Sant Esteve.

20101226161322-copia-de-dsc08733.jpg

Abans el segon dia de nadal es celebrava més. Enguany pareix que es festeja més, però és perquè cau en diumenge al calendari. Sant Esteve era el dia en el qual anaven a dinar a casa de l’altre de la parella, si el dia de Nadal havien anat a ca l’altre.

També les estrenes hi havia el costum d’allargar-se i si hom no s’havia pogut anar el dia Nadal encara hui es podia.

Astronòmicament, el segon dia de Nadal per ser Sant Esteve es nomenat com a una fita del dia: Si Santa Llúcia és un pas de pardal, ja em dit a l’article anterior que hui és un pas de llebre. El dia comença poquiu a poquiu a allargar-se.



FELICITACIONS NADALENQUES: Pepa i Jaume de Gata.

20101226162151-tarja15.jpg

Amb un foto-muntatge de Jaume Boronat, membre de "Foto Club El Forat", i la seua dona Pepa Signes, professora del CFPA, desitjen tots dos bones festes. Una postal molt simpàtica.



REIS GATA: 2011. Dimecres 29, a les 19 hores: Recollida de les cartes.

20101226171424-reis8.jpg

Els REIS GATA 2011 comencen la seua tasca: serà del dimecres 29 de desembre fins el dia 5 de gener a les dotze de la nit. I enguany com sabeu hi ha novetats que ja anirem contant. Però els elements bàsics d’aquest "espectacle de la nit màgica" es mantén.

Anirem anunciant dia dia, per a què estigueu alerta.

A l’agenda, el primer acte que vindrà serà el de dimecres de la setmana que anem a entrar. Dia 29 a les 19 hores recollida de les cartes. No és a les 18.30 com s’anuncia per alguns cartells, siní mitja hora més tard, per a donar temps a que mares i pares ixquen de la faena, al ser dia de treball.

L’acte constarà en l’arribada a la Plaça Vella (Plaça de l’Església) dels pages reials, per tal de que els xiquets es lliuren les cartes. Centenars de xiquetes i xiquets s’acostaran a l’escenari muntat aposta.



COM ERA GATA FA...23 anys: 22 d'agost de 1987

Què es publicava aquest dia

22 d’agost de 1987, INFORMACIÓN:

LOS DESPERDICIOS SERÁN LLEVADOS A VERTEDEROS FUERA DE LA MARINA ALTA. DE LAS POBLACIONES DE DENIA, GATA DE GORGOS, ONDARA Y ELS POBLETS.

GATA: RUTA DEL BUEN COMER. CORRAL DEL PATO Y TERRASSES DE LA TORRE.

A Canfali MARINA ALTA:

NOTICIARIO BREVE GATENSE.

EL AYUNTAMIENTO, AL COMPLETO.

EXPEDICIONARIOS DEL GRUPO ESPELEOLÓGICO GATENSE, EN LOS PIRINEOS.

PRESUPUESTO PARA CAMINOS Y CALLES.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -255,la d'ahir-

20101226224348-copia-de-image0-2.jpg

SI VOLEU VEURE-LA MÉS AMPLIADA, PUNJEU ACÍ.

Porte al blog ja la foto antiga número 255, corresponent a ahir dia de Nadal. Una instantània semblant però cap amunt de la carretera és la que vaig traure l’altre dia. Ara és cap avall, però de la mateixa època, de la dècada dels 70 del segle XX. Seria d’estiu perquè la gent estava sentada al carrer, costum que sempre es feia i sol fer-se encara a Gata. En primer pla un Seat 600 i més avall aparcat un altre. A l’esquerra es pot veure l’Hostal de Baix, que després seria agència de transports. Podeu observar els dos pilons als dos costats de la porta. Finalment, la travessa de la N-332 està molt adornada amb plantes. No pasava cap cotxe ni vehicle per la carretera.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -256,la de hui-

20101226230017-copia-de-image0-39.jpg

PER NO PERDRE’S CAP DETALL DE LA FOTO PUNJEU ACÍ I LA VEUREU EN GRAN.

Tanque els articles de hui, segon dia de Nadal, amb la fotografia antiga que correspon al 26 de desembre. Sempre és bo recordar els bous al carrer d’abans, els que no tornaran més. El carrer Andrades, dit també de la Morca i finalment Doctor Gómez Ferrer, va ser un eix central del corro gran del centre del poble. A la fotografia, que és de 1945, aproximadament, com posava a un programa de festes que va eixir, es pot veure, que el carrer acabava on ara està la perruqueria de Ca Canya. Estava obrant-se Casa Julio el Catxo. Vegeu que moltes cases tenien bigues de madera i així es feien les barreres. Curiosa la imatge de la vaca per un costat i el goset embestint-li. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 27 és Sant Joan Evangeliste i Santa Fabiola.

Diu el santoral que hui es celebren aquestos dos sants. Per una part, SANT JOAN EVANGELISTE, el qual va ser deixeble de Jesús. Joan era de Galilea i va morir a la regió turca d’Éfeso l’any 100. Fou Joan autor del quart evangeli, de les tres cartes que porten el seu nom en el Nou Testament i de l’Apocalipsi. El seu símbol és l’áliga (per la seua visió mística an elevada) i un llibre (pels escrits seus plens de l’Espírit Sant). És el patró de teòlegs i escriptors.

SANTA FABIOLA era romana, del segle IV d.C. Una vídua que, segons Sant Geroni, dedicà i portà a terme la seua penitència en benefici dels pobres. Coneguem el nom per la reina Fabiola de Grècia. Pareix sempre un nom de reialesa.

Pel que fa als refranys, seguim amb els del període del Nadal a Cap d’Any. En pose tres d’aquestos:

MOLTA PLUJA PER NADAL, ALEGRIA PER TOT L’ANY.

NADAL EIXUT, TEMPS PERDUT.

PER NADAL, EL LLOP NO FA CAP MAL.

FONTS: www.santopedia.com i diverses.



FA TEMPS DE NADAL: Hem estat a 0º C a Gata.

Ahir feia més fred que hui, diuen pel carrer. I és que fa temsp de Nadal. Fa fred de veritat. Encara que el dia de hui pareix que ha sigut amb dos graus per damunt d’ahir. Ahir vam estar per baix de cero i hui la mínima ha estat a les 8.06 amb 0,8 graus centígrats. No s’ha superat els 12 graus de màxima i ara, a les 17.38 hi havien 9,2 graus, però va baixant a la carrera. A Gata no tenim eixes temperatures extremes per davall de zero, però sempre que tenim com hui sobre 0 graus estem "com un poll". El pronòstic diu que millorarà demà. Ja es veurà.

FONT: http://www.uv.es/femenia/oratge. Estació de Gata.



COM ERA GATA...fa 23 anys: 24, 26 i 28 d'agost de 1987

20101227180126-image0-195.jpg

Recorde hui tres dates d’agost, els dies 24, 26 i 28.

24 d’agost de 1987, INFORMACIÓN:

LA ARTESANÍA DEL MIMBRE, ADQUIRIDA POR LOS TURISTAS.

26 d’agost de 1987, INFORMACIÓN:

CASI 12 MILLONES DE PESETAS PARA MEJORAR LAS INSTALACIONES DEPORTIVAS.

28 d’agost de 1987:

COMARCA: JOSÉ COSTA LLORÉNS, PINTOR AFICIONADO CAMINO DEL ÉXITO.

DOCE MILLONES EN INSTALACIONES DEPORTIVAS.

ENÉRGICA OPOSICIÓN PARA VERTER LAS BASURAS EN LA GARGANTA.

CONCEJALA, PARA LA ATENCIÓN AL PÚBLICO; ASÍ INDEMNIZARÁN LAS TAREAS DE LOS REGIDORES. La "concejala" de la qual parlava l’article era l’actual alcaldessa, Ana María Soler.

CIENTOS DE TURISTAS EN LES TENDES DE CANASTES.

INFORMACIÓN: UN "NUEVO" TREN LIMÓN EXPRESS, EN SEPTIEMBRE. PREDOMINAN LOS TURISTAS EXTRANJEROS QUE QUIEREN CONOCER LA COSTA.

A la fotografia, el "Limonero" com se li deia abans. Aquest tren ja no funciona.

 



FELICITACIONS NADALENQUES: Adolf Monjo, des de Teulada.

L’escriptor, mestre jubilat, fill de Gata, Eugeni Adolf Monjo, també desitja el bon Nadal i un millor 2011, amb paraules molt boniques, que us pose hui.

Teulada, 22 de desembre de 2010
 
"Una llebetjada esperanzadora mou el 2011. Cau amb estrèpit, el 2010, carregat de problemes i d’agravis. Ara només ens queda que una cosa: la pau del capvespre, la il.lusió que no finix, els familiars voltant la llar, la fermesa de la voluntat indomable, l’afany de superació, el perdó de les ofenses passades i el pols ferm del qui no desitja tremolar per molt que es capgiren les coses"
 
Bon Nadal i Bon Any Nou!


TEMPS DE BETLEMS: El Portal de Betlem de l'església de Gata.

20101227195104-dscf0092.jpg

Si sou observadors veureu que la fotografia de hui està molt ´més clara i nítida que la publicada el dia 19. A partir d’ara milloraran les fotografies tretes pel "Cronista" i publicades al blog. Una bona mostra és aquesta foto, que no cal ampliar.

El betlem de l’església de Gata va ser traslladat de l’altar major, on s’havia instal·lat en un principi, a baix de la imatge de la Verge de Fátima. Pareix ser que l’espai no era el més adequat. El decorat va canviar i el quadre també. Per això, torne a traure el portal, perquè el "nou betlem" del temple parroquial s’ha reduit.



ELS REIS ALFONSO XIII I VICTORIA EUGENIA, ALCALDE I ALCALDESSA HONORARIS DE GATA. 1925

20101227212934-31alfonsoxiii-300.jpg

Des de hui aniré omplint la història local de Gata a base de anecdotaris que exposaré per a tots vostés sense portar cap ordre cronològic, ja que sempre em deixaria alguna cosa si així fora.

Escorcollant l’arxiu i les dades, em vaig fixar l’altre dia en una nota anecdòtica i curiosa: SS. MM. N’Alfonso XIII avi de l’actual Rei d’Espanya- i Na Victoria Eugenia, van ser nomenats en 1925 per la Corporació Municipal d’aleshores, Alcalde i alcaldessa honoraris de la Vila de Gata.

La Corporació Municipal que presidia l’alcalde Francisco Moratal Giner (1) ho va adoptar en la seua sessió del 15 de gener de 1925. S’acordà nomenar una comissió de regidors “lo más amplia posible” per a desplaçar-se a Madrid el dia 23 de gener, amb la finalitat de lliurar a SS. MM. “los preciados nombramientos”. Llàstima no tinguem notícia d’aquell viatge, qui va anar i com va ser l’acte de recepció.

Però que va portar a aquelles persones a nomenar als Reis. Ho va explicar el mateix alcalde a la sessió plenària:

“Dados los difíciles momentos que atraviesa la patria en los cuales el Directorio Militar, secundado por los elementos del país conscientes de su deber, tratan de reconstruir la Nación, bajo moldes nuevos para conseguir un perfeccionamiento político y social, más en consonancia con la vida moderna del país, habiéndose pretendido por algunos mal llamados apóstoles de la libertad, desprestigiar las personas augustas de nuestros Soberanos, pretendiendo robarles el cariño que nuestro pueblo profesaba a sus Reyes. El prestigio de nuestro Monarca salvó los Pirineos y los mares y todas las Naciones que intervinieron en la gran guerra, deben una gran simpatía por el trabajo sin tregua ni descanso y con altruismo sin igual, puesto en práctica a favor de los heridos y prisioneros de todos los pueblos. Con tal motivo, la misma campaña de difamación iniciada en su contra desde el extranjero, merece protesta unánime de todos los buenos españoles, haciendo eco de la misma...”

BIBLIOGRAFÍA Y DOCUMENTACIÓN:

Tomos dels Plens municipals. Arxiu Municipal. 1925.

FOTOGRAFIA EXTRETA DE LA PÀGINA WEB: http://www.vanitatis.com.

NOTA: (1) El 20 de febrer de l’any anterior 1924 inicià el mandat d’alcalde, Francisco Moratal Giner. Era metge titular de la població i va renunciar al càrrec, per ser incompatible. Sigué l’alcalde número 11 del segle XX.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -257 -

20101228003606-copia-de-image0-38.jpg

La foto de hui ens transporta al tren, mai tan ben dit. Són treballadors que estaven parats davant d’un vagó a l’estació de Gata. Era a primeries del trajecte Dénia-Alacant, cap a l’any 1920, aproximadament. Podeu veure que hi havia de diverses classes dins del gremi del ferrocarril. La foto era propietat de María Pérez i va eixir a un programa de festes. 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 28 és la festa dels Sants Innocents.

20101228183659-monigote.gif

El dia 28 de desembre està assenyalat al calendari. Són els SANTS INNOCENTS. La consulta ben intencionada d’aquells Mags que arribaren de Orient al rei Herodes fou el detonant: organitzà la matança i aberrant "passada pel coll" de tots els xiquets menors que no sobrepassaren els dos anys, el Rei Herodes i així entre ells estaria el Nen Jesús.

Per a Herodes era el preu de la seua tranquil·litat. Eixos, les víctimes, eren els Sants Innocents que festejem hui.

Hui els majors també fan bromes en record del modus de ser juguetó i alegre d’aquells bebés que no tingueren temps per a fer-les. Sabeu allò de posar un monigot a l’esquena d’alguna, gastar-li a algú una broma no massa pesada i sí graciosa. Tot això i més, són els sants innocents.

Us pose ací una investigació sobre el dia de la commemoració de hui, feta per l’historiador i investigador, l’amic Jaume Buigues i Vila de Teulada:

"Les celebracions que s’escauen el dia dels Innocents són hereves tant de la llegenda dels infants degollats per Herodes com de les antigues Festes de Folls medievals i també de les Saturnals romanes. Es tracta d’un dia carnestoltenc en què preval i es tolera la disbauxa, el desordre festiu i la inversió dels rols socials. Aquest dia de “món al revés” forma part de les anomenades “llibertats de desembre” que comencen per Sant Nicolau, el 6 de desembre i acabaven el 28 de desembre. Aquests dies de disbauxa, burles, provocació i inversió dels rols socials sorgeixen durant els dies d’avorriment i impàs que segueixen a la fi de les tasques agrícoles de la sembra, durant el moment en què la terra està adormida i el temps lliure és ben abundant. És durant aquest temps sense feina al camp que el jovent utilitza per esplaiar-se de valent, relacionar-se amb tothom i divertir-se. Totes aquestes bretolades estan socialment permeses aquest dia amb el convenciment de que, en el fons, el desordre efímer garanteix l’ordre permanent.
 
La maula, càguila o llufa
 
Una de les principals activitats dels més joves és l’acció de penjar o posar la maula, càguila o llufa a algú en senyal de burla. La maula, càguila o llufa és un tros de paper o drap amb silueta humana que s’enganxa a l’esquena de qualsevol persona incauta sense que se n’adone.
 
Bromes
 
Una altra de les característiques de la Festa dels Innocents en molts indrets del país és la realització de gamberrades i bromes més o menys agosarades, sovint perpetrades pels joves. Les bromes es fan a determinades persones amigues o familiars que “s’ho han guanyat durant l’any”. Trucades telefòniques absurdes o de mal gust anunciant catàstrofes inexistents, llançament de bombes fètides en indrets com cinemes i l’interior dels transports públics i altres bromes de tot tipus, com tapiar la porta de la casa d’algú, llançar detergent a les fonts públiques, etc.
De ben antic era coneguda i famosa la broma dels ferrers valencians, que el dia dels innocents calfaven al fornal una ferradura vella, i quan era roent, la tiraven al carrer. L’atracció que produïa la ferradura per la creença que portava sort, feia que ben prompte algun vianant l’agarrés i es cremés els dits en tocar-la, en mig de la rialla dels ferrers."
 
Hui, en compte d’un refrany, posaré una frase del dia:
QUE EL DIA DELS SANTS INNOCENTS NO US PENJEN UNA LLUFA! (el típic monigot).
 
FONTS:
www.santopedia.com i Jaume Buigues Vila.


FELICITACIONS NADALENQUES: des de l'Associació Musical El Verger.

20101228184201-nadala11.jpg

Arriba aquesta felicitació de l’Associació Musical El Verger en aquest any tan assenyalat per a ells, ja que han commemorat 30 anys de banda. Enhorabona i per a molts anys. Observeu la composició feta pels músics per desitjar bones festes a tothom.



COM ES VA FER?: Obres: direcció única cap a Jesús Pobre, fins la rotonda.

20101228191137-copia-de-dscf0099.jpg

SI VOLEU VEURE UNA ALTRA FOTO D’AQUESTA OBRA PUNJEU ACÍ.

L’altre dia us parlava i mostrava les obres del cementiri i de l’edifici juvenil. Hui us mostre la de la carretera de Jesús Pobre, per a fer un sentit únic que anirà de "les portes de la via" com es deia abans fins a la rotonda. El sentit serà cap a Jesús Pobre i com vegeu a la foto ja estan els operaris pintant de verd el que serà el carril-bici i carril peatonal. Ocupa quasi mitja calçada i es separarà de la via per als cotxes amb "bolardos" de plàstics. Al mateix temps s’estan posant totes les senyales identificatives a les entrades dels camins de les respectives casetes de camp d’aquesta zona dels "Cuadros".



IMATGES CURIOSES: el Grup Instrumental de Gata.

20101228203714-copia-de-grupinst.jpg

SI VOLEU VEURE’LS AMB MÉS DETALL, PUNJEU ACÍ. RECORDEU SEMPRE POSAR EL CURSOR DAMUNT LA FOTO I A LA PART INFERIOR DRETA EIXIRÀ UN QUADRET. SI CLIQUEU ES FARÀ MÉS GRAN LA FOTO.

Els coneixen?. Formen tots part de la nostra banda Unió Musical. Però, van més enllà i no paren de formar-se, de tocar, de interpretar, d’oferir el que millor saben: fer música. Són el GRUP INSTRUMENTAL DE GATA. I tots van composar aquesta figura. Al fons, el seu director Pere Vicent Caselles Mulet. Tots joves músics amb un objectiu comú, fer música diferent i basada sempre amb els seus instruments. Van tancar la Setmana de la Música enguany i hui els porte al blog, per la forma curiosa de posar-se.



COM ERA GATA FA...23 anys: 30 i 31 d'agost de 1987.

Acabe de repassar allò que es va publicar el mes d’agost de 1987.

30 d’agost de 1987, CANFALI MARINA ALTA:

NOTICIARIO BREVE GATENSE

GATA. AGRICULTORES, EN PLENA RECOLECCIÓN

UN NUEVO PINTOR PARA GATA: JOSÉ COSTA LLORÉNS.

31 d’agost de 1987, INFORMACIÓN:

LA TORMENTA DE AGUA Y VIENTO DESPRENDIÓ UNA CORNISA EN GATA. NO SE REGISTRARON VÍCTIMAS.



EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LES 15.000 ENTRADES

20101228223441-15000.jpg

No és una innocentada per ser hui els Sants Innocents. És veritat, podem veure a la fotografia que il·lustra l’article el marcador de visites, d’entrades millor dit, que ja ha alcançat les 15.000. Tots vostés fan possible que el blog augmente el número de visitants. Tots busquen saber notícies de Gata, conéixer la història amb anècdotes, veure les fotografies antigues. Gràcies a tots per la seua fidelitat, per la seua complicitat d’estar ahí amb els ordinadors, a qualsevol racó de Gata, de la comarca, del món...en definitiva, grácies per vosaltres també el blog.



GATERS DESTACATS: Pere Vicent Caselles Mulet, músic, compositor i director.

20101228225125-pedro8.jpg

Porte a la sèrie un altre "Gater destacat". En aquesta ocasió del moment i jove. Un músic, que també és director i compositor. 

Pere Vicalet, Dj Fletxa, o Pedro Vicente Caselles Mulet són tres noms que poden resumir les diferent facetes en les quals ha estat treballant aquest gater. Cal dir que Caselles va nàixer l’any 1987 -té ara 23 anys- i que va estudiar música a l’Escola del poble com qualsevol altre gater. Anys més tard, després d’estudiar en el Conservatori de Dénia, i abandonar la carrera d’Enginyeria Industrial, va optar per estudiar Composició al Conservatori Superior de Música de València “Joaquín Rodrigo” i a la Universitat de València, l’especialitat de Magisteri Musical.

Si bé hi ha moltes persones que han influït en la seua època d’estudiant (en la qual a dia d’avui continua trobant-se) caldria destacar Emilio Renard, Andrés Valero, Enrique Sanz, Gregorio Giménez, José Rafael Pascual Vilaplana, Rafael Sánchez Mombiedro, Tomàs Gilabert, entre molts altres. La preocupació per la millora de la seua formació ha sigut una màxima sempre present des de molts punts de vista ja que ha realitzat cursos tant diversos com: "La direcció coral als cors infantils"; "Com millorar l’ansietat escènica dels músics"; "Problemes de la direcció coral"; "Dansa moviment i teràpia"; "Interpretació en agrupació simfònica"; "Com millorar el rendiment físic per a la interpretació musical"; "Taller d’art sonor: la improvisació lliure" i "Producció electrònica/reason, live direct performance: Ableton", entre altres.

Cal dir a més, que ha sigut membre de la G.I.M.A., i del Grup “Tremolí Teatre” on tots els seus components eren gaters i es feien les seues pròpies obres.

Quan a publicacions i obres com a compositor i productor, a l’any 2007 estrena l’obra "Digressió" per a trombó, live i cinta. Un any més tard amb l’obra "Hi ha trens que tan sols passen una volta" grava un CD amb motiu del 60 Aniversario de la Música Concreta essent un homenatge a Pierre Schaeffer.

En el 2009 rep el premi de composició de l’edició XXIII del Concurs de Composició Coral “Juan Bautista Comes” de la ciutat de Sogorb amb l’obra "Puer Natus Est Nobis", on un any més tard -a l’estiu d’enguany, concretament el 24 de juliol, del qual ja el blog va donar complida informació- l’obra guanyadora va ser estrenada pel cor de la ciutat, es va publicar la partitura a l’editorial Piles i a més, va participar com a Jurat de l’edició XXIV del concurs. El mateix any 2009, treballa junt amb Carlos Perales per fer una instalació sonora d’aproximació a la música electrònica titulada “ELEC al Carrer”.

L’any 2010 ha estat marcat inicialment per l’estrena del "Grup Instrumental de Gata de Gorgos" de l’obra "O.K.O." composada expressament per a un concert benèfic als damnificats d’Haití. Més tard ha publicat un CD de música electroacústica amb l’obra "Insomio" i ha realitzat una instal·lació sonora amb sensors junt a Carlos Perales Cejudo anomenada “Sona la Font” a Gata de Gorgos a la Fira d’artesania. També aquest any ha col·laborat en joves del poble a l’hora de crear la música d’un curtmetratge per a la Fundació FEPAD.

Com a dj ha format House Distorsion, un col·lectiu de dj’s de música electrònica, amb el qual col·labora a la ràdio Activa fm totes les setmanes. Amb aquest col·lectiu ha actuat durant el 2010 als Festivals de Música Electrònica “Ibi Summer Festival” i “Ibi Closing Summer”, o en discoteques com “Albades” (Muro d’Alcoi), “Pub Tránsito” (Teruel),... Les seues sessions es caracteritzen pels estils d’avantguarda, fruit de la seua educació clàssica creant una fusió de molts estils adaptada a la demanda del públic. A més, ha estat treballant en el desenvolupament de software mitjançant sensors, vídeo o accessoris com els comandaments de la wii.

A finals de desembre del 2010, ha col·laborat amb Àngel Lluis Ferrando, director de la Banda EPSA, en un projecte ambiciós el qual combina la música de banda amb la música electrònica estrenant l’obra mixta House Band Mix. Aquest concert va estar precedit per una Conferència en la Universitat Politècnica d’Alcoi pel mateix Pere Vicalet titulada: "La música dels nostres dies, la música electrònica en la cultura actual".

Actualment és director de la Banda Juvenil de Gata de Gorgos des de 2004, ha acabat l’especialitat de Magisteri Musical, està finalitzant els estudis de Composició al Conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de València, és membre de l’Associació Nacional de Directors de Banda, de lAssociació de Música Electroacústica d’Espanya (AMME), estudia Direcció de Banda amb José R. Pasqual Vilaplana, i Direcció d’Orquesta i de Cor amb Pilar Bañó i Rafa Sánchez Mombiedro respectivament al Conservatori Superior de València.

Per últim, dir que ha sigut membre fundador del Grup Instrumental de Gata de Gorgos del qual és el director i que ha estat nombrat director titular de “l’Agrupació Músico-Municipal Sta. Mª Magdalena del Poble Nou de Benitatxell”, amb la qual ha gravat i publicat un CD en commemoració del 25è Aniversari de l’Agrupació aquest mateix any 2010.

Un extens currículum musical per a una jove promesa que va poc a poc "in crescendo" i per això ha sigut nomenat al blog com a "Gater destacat".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -258-

20101228233609-copia-de-66-feria-intern-de-valencia-8-maig-1988-pasacarrer-dia-de-gata.jpg

SI PUNJEN ACÍ PODREU VEURE LA FOTO AMPLIADA.

Torne a revisar l’exposició dels 140 anys de la banda i trobe aquesta fotografia de hui. Fa 22 anys Gata va estar representada a la 66 Fira Internacional de Valéncia que s va celebrar en maig. El dia 8 de maig d’eixe any està presa la fotografia de PONS, ja que era el "Dia de Gata", per això la banda recorria els "carrers" de la fira en cercavila. El director era Juan Salvador Oliver Castellanos. Es reconeixen alguns músics a la foto, com Vicent Torres; José María, Domingo, i altres.

Fotografia en color: Arxiu Municipal, Gata.



SANTS IREFRANYS: Hui dia 29 és Sant Tomàs Becket.

SANT TOMÀS BECKET era un sant anglés que vixqué el segle XIII. Fou bisbe i màrtir. Per defendre la justícia i l’Església va ser obligat a desterrar-se de la seu Canterbury i de la mateixa Anglaterra, tornant sis anys després a la seu pàtria, on va patir molt fins que va ser assassinat a la catedral pels esbirres del rei Enric II.

Pel que fa als refranys, en pose hui dos del temps:

MENJAR RAÏMS PER CAP D’ANY PORTA DINERS PER TOT L’ANY.

PER NADAL, A CASA I A PROP DE LA BRASA.

FONTS: www.santopedia.com i altres.

 

 



REIS 2011: HUI A LES 19 HORES, ELS MÉS MENUTS TENEN UNA CITA AMB ELS PAGES

20101229174329-copia-de-cartes2007.jpg

SI VOLEU VEURE AMPLIADA LA FOTOGRAFIA, PUNJEU ACÍ.

Per a donar la carta als visirs reials de SS. MM.

A les 19 hores tots els xiquets a la Plaça Vella, a la Plaça de l’Església. Allí arribaran els pages dels Reis Mags de l’Orient per recollir les cartes dels xiquets i xiquetes de Gata. És l’hora de posar a la carta les il·lusions, joguets i regals que volen els més menuts. Aquest és el primer acte dels cinc d’enguany de "Reis 2011".

Per tal de conèixer més podeu veure l’article meu publicat hui a LAS PROVINCIAS.

Aquí us deixe l’enllaç http://www.lasprovincias.es/v/20101229/marina/crisis-obliga-anular-tres-20101229.html. Ah!, i porteu als xiquets a la plaça, malgrat el fred i la frescor d’aquestos dies, ells us agrairan el gest tan bonic.

 



FELICITACIONS NADALENQUES: el Grup Instrumental de Gata desitja bon Nadal i bones festes.

20101229211602-grupinstrumentalnadal.jpg

He volgut posar aquesta foto per la seua significació. L’última actuació a Gata del Grup Instrumental de Gata, que tancava la temporada 2010, va ser al Casal de la Música la vespra de la Nit de Nadal, és a dir el dia 23. Ací teniu una altra manera de felicitar el Nadal i bones festes, amb algunes i alguns dels membres del grup que portaven un gorro de Pare Noel.



COM ERA GATA FA...23 anys: 1 de setembre de 1987 ( I )

20101229212817-image0-196.jpg

La primera part del record d’aquell

1 de setembre de 1987,

recull un reportatge sobre la pansa publicat eixe dia a INFORMACIÓN:

LA "ESCALDÁ": ELABORACIÓN DE LA UVA EN PASA. ARTESANÍA RURAL DE GATA DE GORGOS Y LA MARINA ALTA.

DEL "CABÁS" A LOS "PILONS".

LA PASA TAMBIÉN ÉS HISTORIA

Dos fotografies i un mapa il·lustraven l’article. A la fotografia que reprodueix posava: "Gata de Gorgos, cuna del buen moscatel" i era una vista panoràmica del poble, presa des de les Alcolaies.

Al CANFALI Marina Alta es publicava: REIVINDICACIONS HISTÒRIQUES. I parlava del "piló" i de les antigues capelletes del Calvari. Tant un com altres podrien formar part del museu etnogràfic de Gata.



SANTS I REFRANYS: dia 30, penúltim dia de l'any.

S’esgota el temps, cau el 2010. Acaba l’any i la vida continuarà...i el calendari també. Estem a poc més de 30 hores per a que entre el 2011. Inicie la penúltima jornada del vellet 2010 amb el santoral i refranyer, com sempre.

Hui es commemora la TRANSICIÓ DE L’APÒSTOL SANTIAGO. Es diu que l’apòstol de Jesús va morir decapitat a Jeruysalem. A partir d’ací, la tradició diu que va anar a Galicia, el fi del món conegut fins aleshores. Arribaria el seu cos en barco a Iria Flavio (Padrón) i d’allí seria conduit terra endins fins a l’actual Santiago de Compostela. Es retroba la tomba en el seglo IX, iniciant-se una segona història de l’Apòstol Santiago que marcaria Espanya i tota Europa amb el Camí de Santiago.

També és hui SANT FÉLIX. Sigué papa amb el nom de Félix I al segle III. Vixqué en temps de l’emperador Aureliano i està soterrat a la mateixa Roma.

Pel que als refranys, en pose dos del fi d’any i la festa de demà dedicada a Sant Silvestre:

SANT SILVESTRE, DEIXA L’ANY I VÉS-TE’N.

PER SANT SILVESTRE I SANTA COLOMA, EL GENER JA TORNA.

FONTS: www.santopedia.com i variats.



TORNA EL GORGOS JUVENIL ALS ENTRENAMENTS: Anit partit amistós i victòria

L’equip juvenil del Gorgos C.F., el líder del grup, ha tornat després del descans nadalenc i abans de començar l’any 2011 als entrenaments. Ho va fer amb un partidet amistós anit mateix al camp municipal de "Les Costeres". Va jugar contra el Xàbia i va guanyar 3 a 1, tornant a demostrar la bona sintonia que manté l’equip de Jaume Serra. La competició es reanudarà dissabte 8 de gener de 2011.



FELICITACIONS NADALENQUES: des de la banda juvenil de Gata

20101230182727-bandajuvenil2.jpg
Ahir portava al blog la felicitació nadalenca per mig del Grup Instrumental de Gata. Hui ho faig amb la banda juvenil, coneguda popularment entre els músics i familiars com "la bandeta". A la passada "Setmana de la Música" tant el Grup com la banda juvenil van actuar el dijous 23 de desembre. Aquesta va ser la primera, a les 19.30 hores, com ja vaig anunciar. He aconseguit aquesta fotografia, grácies a la deferència del músic i amic Jordi Escortell al qual li ho agraisc.
El programa de la Banda Juvenil va estar variat amb obres de Bandes Sonores, alguna obra més "clàssica" del repertori de Banda de Música i per finalitzar unes nadales. La foto és de la seua última obra, lògicament una nadala, d’ahí els barrets de Pare Noel. Està dirigint-los Pedro Vte. Caselles Mulet, també amb el barret. Em comenta Jordi que "el públic va estar a menys d’un cinquanta per cent, però va ser suficient per no sentir el fred que feia dins de l’edifici i, lògicament, al carrer".
Ells també feliciten a tot el poble en aquesta estampa nadalenca.


AHIR ELS PAGES REIALS VAN RECOLLIR LES CARTES DELS XIQUETS I XIQUETES DE GATA

20101230192222-copia-de-dscf0107.jpg

PER A VEURE AMB MÉS DETALLS LA FOTO PUNJEU ACÍ.

Ahir per la vesprada la Plaça de l’Església pareixia un formiger. Centenars de xiquets acompanyats de les seues mares i pares es van apropar al "Palco" on els pages reials els esperaven per tal de recollir-los les cartes i donar caramels als més menuts. La Comissió va confeccionar amb cartolina corones dels Reis Mags de diferents colors.

Des de les 19 a les 20.30 hores, del carrer Bisbe Servera al "Palco", tot eren xiquets ben arropats amb la carta a la mà. Era aquest el primer acte de "Reis 2011". El pròxim serà al tardet del dia 4 de gener, quan els missatger dels reis anuncie pels carrers de Gata l’arribada al dia següent dels Reis Mags.

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 1 de setembre de 1987 ( i II )

20101230200744-image0-197.jpg

Segona i última part del record d’allò que es va publicar el primer dia del mes de setembre.

1 de setembre de 1987:

En un monogràfic de la revista ja desapareguda "La Veu de la Marina" es titulava: "LIMÓN EXPRESS", UN SIMPÁTICO TREN PARA RECORRER LA MARINA. ACTUALMENT SE TRABAJA EN SU RESTAURACIÓN.

El grup de tres fotografies era d’Enrique Sánchez, el mateix que escrivia el reportatge. Reproduisc ací les tres. Als seus peus deia: "Los pasajeros del Limón Express no descansan un momento de recrearse en la ruta". "Todos los vagones tienen nombre de mujer" i "El Limón Express le transporta a la aventura de contemplar el paisaje desde un tren de fantasía". A la fotografia que obrireu si punjeu posava de peu: "La variedad de paisajes desde Benidorm a Gata, en un viaje especial".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -259, la foto d'ahir-

20101230202450-copia-de-image0-16.jpg

Amb retràs d’un dia, pose hui la foto d’ahir dimecres. És ja la 259. Espectacular la imatge de la pujada del Calvari a l’última recta tot ple de neu. Com aquestos dies les temperatures han estat baixes i estem a l’hivern, pose la foto de la neu. Dalt s’asoma l’ermita. No era la nevada del 83 podria ser, pel tamany dels xiprers, la de Sant Josep del 56.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -260-

20101230204155-copia-de-image0-10.jpg

La foto ja de hui és la 260 a 105 d’un any de fotos. Torna a ser d’un grup. Totes elles amigues i totes disfressades per a l’ocasió. Era la Festa dels Fadrins. A la fila de darrere, reconec a Conxa. A la del centre, a Anitin "el Sifonero", a Anita Signes (dona de Paco Feliu) just en el centre, i a María "Canyetes". De segur que vostés tal vegada en reconeixen a més. Si volen poden deixar el seu comentari identificant a les "nostres festeres" de hui.

I pose punt i final hui als articles del penúltim dia de l’any 2010.



SANTS I REFRANYS: Últim dia de l'any 2010. Sant Silvestre.

SANT SILVESTRE és un sant molt conegut per l’última jornada de cada any. Aquest sant fou papa. Va regir els destins de l’Església durant molt de temps. Va viure entre els segles III i IV. Al Concili Niceno aclamà a Crist com a fill de Deu. Tal dia com hui fou soterrat a Roma, al cementiri de Priscila.

SANT MARIO fou bisbe i va morir a Lausanne (Suïssa) l’any 594. Edificà moltes esglésies i fou defensor dels pobres.
Pel que fa als refranys en tenim molts de final d’any, del sant de hui. En porte tres al blog:
SI SANT SILVESTRE RIU TOT L’ANY RIU.
A SANT SILVESTRE TOTES LES BURRES PORTEN CABESTRE.
PER SANT SILVESTRE, UN ANY SE’N VA I UN ALTRE RESTE.
FONTS: www.santopedia.com i varies (refranyer).


FELICITACIÓ DE CAP D'ANY: CRONISTA DE GATA per a tots els visitants del blog.

20101231181405-copia-de-tarja2011.jpg

PER A VEURE LA POSTAL AMB MÉS DETALL, PUNJEU ACÍ.

Tots feliciten l’any nou. El CRONISTA DE GATA a través del Blog també us desitja que acabeu l’any 2010 les sis hores que li resten i que arribe el 2011 ple de ventures i de bones sensacions.

Si jugaren amb les paraules, diuen els vells que el primer "mil déu" va ser molt dolent. Ara "dos mildéus" per al cep serien fatal, per això el deixem i entrem al 2011 amb altra gana.

La postal que us he preparat am el mateix titular que al Nadal "Estimeu sempre el vostre poble". Recull dos fotografies antigues: a l’esquerra un dia de bous al carrer La Bassa, quan el corro es feia pel centre del poble; a la dreta, allà on dien "la baixadeta", que hui és la prolongació del carrer Penyó.

Al centre del número "0" del 2011 us pose la imatge del Crist, el patró de Gata, arribant a la Plaça amb el campanar de fons. Baix a la dreta tres escenes del "Misteri dels Reis" que es repetiran dins de pocs dies. Una senyal d’identitat del poble, la qual tenim que reivindicar.

 

 



COM ERA GATA FA...23 anys: 4 i 5 de setembre de 1987.

No era el 31 de desembre d’aquell any, però recordem com cada dia les notícies d’aquell temps. Ara del 4 i 5 de setembre de 1987.

4 de setembre de 1987:

COMARCA: INSTITUT DE F.P. DE DÉNIA, SECCIÓ DE GATA Y SECCIÓ DE XÀBIA.

DETENIDO EL CONDUCTOR QUE ATROPELLÓ A UNA JOVEN Y SE DIO A LA FUGA. "localizando el vehículo en un taller de Gata de Gorgos".

TEMPORAL DE VIENTO Y LLUVIA CON 68 LITROS POR METRO CUADRADO EN GATA. EN LA MADRUGADA DEL MARTES, NUEVA TORMENTA, ÉSTA CON GRANIZO.

FÚTBOL. EL GORGOS RECIBIRÁ AL ALBERIQUE.

5 de setembre de 1987:

CANFALI MARINA ALTA: SE ABREN LOS PLAZOS DE MATRÍCULA EN LOS CENTROS DE EDUCACIÓN.

PRIMERA REGIONAL. Primera jornada serà: Gorgos-Alberique.

NOTICIARIO BREVE GATENSE.

GATA. EN CINCO DÍAS, MÁS DE 100 LITROS POR METRO CUADRADO.

CON SEPTIEMBRE LLEGARÁ A GATA UN NUEVO "LIMÓN EXPRESS".

ANTE POSIBLES INUNDACIONES, LIMPIEZA EN LAS TIERRAS.

 



AVANÇ: DEMÀ I DESPÚS-DEMÀ, RESUM DE L'ANY QUE S'EN VA, EL 2010.

20101231212733-resum2010-1.jpg

SI VOLEU VEURE TOTES LES FOTOS DEL FOTO-MUNTATGE EN GRAN, PUNJEU A L’INICI DE CADA EXPLICACIÓ DE LES FOTOS.

Demà dissabte, dia 1 de gener de 2011 i despús-demà, 2 de gener, detallaré per a tots vostés les principals notícies ocorregudes a Gata l’any que ens deixa ja, el 2010. Com avanç els deixe les sis fotografies d’altres tantes notícies de la primera part, de gener a juny.

A la foto 1, la riuada de finals de gener després de les fortes pluges.

A la foto 2, la centenària Francisca Costa Diego que complia 100 anys el 13 de març. Feia la festa amb tota la família. A la foto amb la seua filla Tonica i els rectors En Santiago i N’Alberto. 

A la foto 3, Vicent Mas Leyda "Xiri" que guanyà la Volta a Peu de Gata, a març. Era diumenge i era la segona carrera del circuit.

A la foto 4, el concert sacre de la Setmana de Dolors de la banda Unió Musical que va fer al temple parroquial de Sant Miquel Arcàngel.

A la foto 5, la festa del berenar de Pasqua el dia 10, segon diumenge de Pasqua, en la qual actuà "Pep el Botifarra", just el mateix dia que començà l’aventura del blog del CRONISTA DE GATA.

A la foto 6, la festa dels 25 anys de la Penya del Barça amb directius del F.C. Barcelona assistint a l’acte. A la foto, els quatre presidents de la penya en el primer lustre de vida de la Penya.

RECORDEU-HO, DEMÀ 1 I DESPÚS-DEMÀ 2, RESUM DE L’ANY 2010 A GATA.



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris