Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2023.

EL JOVE GATER LUÍS MULET SALVÁ FORMA PART DE L'EQUIP DENIER GUANYADOR DE PROJECTES DE ROBÒTICA A CASTELLÓ

20230602114058-luis1.jpg

El jove estudiant gater LUÍS MULET SALVÁ de 11 anys i el seu equip Dupro va obtindre el primer premi d’exposició de projectes de Robomissión Start a Castelló de la Plana, on van participar en el torneig de WRO 2023, únic que es celebra a la Comunitat Valenciana. La tecnologia cada vegada està imposant-se més en els joves i entre les seues modalitats la robòtica.

Lluís forma part de l’equip que es prepara des de Dénia i els vuit equips que van acudir de Dénia, de l’escola de robótica Diverbot que lideren els ingenyers i gerents Javier i Ana. Tots els joves tenen entre 7 i 15 anys i es preparen amb robots i tecnologia a l’ordinador.

També dir que el jove afincat a Gata ChengHao, fill dels propietaris de la tenda de la Plaça Nova, va guanyar a la seua categoria i acudirà al Nacional de WRO que se celebrarà a la Seo d'Urgell a setembre.

FONTS: Informació i fotos família de Luís. 



L'ATLETA GATERA ROSA MARÍA LARA FELIU JA ESTÀ A INNSBRUCK (ÀUSTRIA) PER A PARTICIPAR EN EL MUNDIAL RUNNING TRAIL 2023. La competició serà del 6 al 10 de juny

20230604152751-rosa1.jpg

Una atleta gatera en un Mundial de carreres per muntanya. Tot un repte al que l’atleta ROSA MARÍA LARA FELIU farà front al campionat que se celebra del dimecres 6 al 10 de juny. El Mundial Trail Running Innsbruck 2023 tindrà una gatera a la selecció espanyola. L’equip espanyol que competirà en la modalitat de Long Trail femení tindrà que defendre la plata que va aconseguir Espanya amb Gemma Arenas.

Enguany, a més de Arenas estaran a l’equip Azara García de los Salmones, també medallista en 2022 i recent campiona d’Espanya de ultra trail running en El Paso i la nostra gatera, Rosa María Lara, tercera en el pòdium en La Palma darrere de Azara i Gemma.

Rosa comentava al seu facebook: "Mezcla de sentimientos y los nervios a flor de pielSeleccionada para ir al mundial en la modalidad LONG TRAIL (85.8km 6.011m+).

TOTA LA SORT I ÀNIMS A ROSA, DES DE GATA DE GORGOS.

FONT: Fotos i informació del facebook de Rosa María Lara Feliu i de la pàgina digital "carreras de montaña" de Mayayo.



EL COR INFANTIL DE CODA DE GATA I EL COR LA SENIETA DE MORAIRA A LA XX CAMPANYA DE CONCERTS D'INTERCANVIS MUSICALS. Església de Gata i saló d'actes Tina Bru de l'Espai La Senieta de Moraira

20230605115209-compocodaicorseni.jpg

L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos i el saló d’actes "Tina Bru" de l’espai La Senieta de Moraira van ser els dos escenaris en els quals van actuar el Cor Infantil de CODA acompanyat del grup de corda, per part dels gaters, i el Cor La Senieta, per part de Moraira. Les actuaciones van formar part del XX Campanya de Concerts d’Intercanvis Musicals, que convoca la Generalitat Valenciana per mig de la seua Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

La gent menuda de Coda sota la direcció de Sebastià Roig Sirerol i la gent major del Cor La Senieta dirigits per Joana Vila Buigues, van donar un joc musical molt encertat i van oferir diverses peces musicals, algunes molt conegudes. Dijous 1 de juny van actuar a l’església de Gata i dissabte dia 3 al migdia a La Senieta.



LA MUNDIALISTA GATERA ROSA LARA FELIU DEBUTA, FA UNA GRAN CARRERA, VA DE MENYS A MÉS, ÉS LA PRIMERA ESPANYOLA I ACABA 11ª DEL MÓN (Mundial carreres de muntanya, Innsbruck -Àustria)

20230609201941-comporosa.jpg

(( PODEU VEURE I ESCOLTAR LES SEUES DECLARACIONS PUNXANT ACÍ  I LA SEUA ENTRADA A META, PUNXANT ACÍ))

L’atleta mundialista de Gata ROSA LARA FELIU ha entrat a meta al lloc 11é a la llarga carrera de muntanya que ha coronat el campionat del món a Innsbruck (Àustria), en una carrera que ha definit de "increïble, molt bonica, molt dura, trencacames total, però ha dit davant dels micròfons de la Federació d’Atletisme Espanyola que "No cambiaría ni un kilómetro de los vividos hoy, ni el más duro ni el más fácil”. De les seues companyes Azara i Gemma, que s’ha lesionat a la carrera i ha entrat la 22, ha comentat: "para mi, son las mejores y un gran ejemplo a seguir”. Rosa ha donat l’enhorabona a les seues companyes i a tot l’equip per animar-la i donar-li forces.

Corria amb el dorsal 3.097 i ha fet 12 hores. 9 minuts i 5 segons. La cita més llarga del mundial, en la que ella ha corregut, tenia 87,9 kilòmetres, amb un desnivell de 6.011 metres. Ha sigut la primera espanyola en arribar a meta.

Sens dubte, la nostra atleta gatera ha debutat, ha fet el recorregut de menys a més i ha sigut l’onzena del món. Inclús, al kilòmetre 60,1 quan ja portava 8 hores, 50 minuts i 39segons, Rosa era novena. I això que era el seu segon Long Trail. L’equip espanyol ha fet nové del món obtenint Rosa 185 punts. 

FONTS: Composició de fotos extretes del twiter de atletismoRFEA. 




AHIR, SOLEMNITAT DEL CORPUS CHRISTI. A Gata, tornava la cinquena taula al carrer Moreres

20230612113204-c1.jpg

Ahir diumenge 11 de juliol, Gata com molts pobles i ciutats del món, va viure la solemne festa del Corpus Christi. Dos novetats, respecte a altres anys. Primera, la banda Unió Musical va acompanyar als comulgants del primer diumenge de Comunions des de la Plaça Nova a l’església, ja que aquell dia plovia. Segona, la coneguda antigamente com "taula de les morenetes" del carrer Moreres va tornar a muntar-se dins del carrer, com es feia abans de 1962, quan va ocorre el canvi d’itinerari de la processó.

Destacar que a Gata s’instal·len cinc taules. Una al carrer Teulada, a la raconada; l’altra al carrer Sol o carrer Lluna, depenent de l’any. Enguany ha sigut pel Sol, a la casa de "Tereseta el quartet"; una altra al carrer Signes, cantonada entre el carrer Teulada i Signes; una altra al carrer La Bassa, que ha passat de davant de Ca Tender unes cases més amunt, i finalment la que al canvi d’itinerari es col·locava al carrer Bisserot i que ara ha retornat dins del carrer Moreres.

En tot moment, la decorada custòdia que té la parròquia sota palis i portada pel sacerdot, va estar acompanyada pels xiquets i xiquetes que han pres la Primera Comunió. Els infants comulgants tornaran a eixir a la processó del Sagrat Cor de Jesús diumenge dia 18 i alguns a la missa i processó del dia de Sant Joan a les festes del barri de la Font del Riu.

FONT: Fotos JM Vives, Miguel Pedrós i Cronista.    



HUI ÉS LA FESTA DE SANT ANTONI DE PÀDUA: Una tradició perduda, la novena al carrer Sol i al carrer Signes; el sant té un plafó ceràmic devocional al mateix carrer

20230613120235-santantoni1.jpg

Hui dimarts i 13 de juny és la tradiciona festa de SANT ANTONI DE PÀDUA. El sant portugués naixqué en 1195 i va morir a Pàdua, poble italià en 1231. Va ser canonitzat el 1232. Era doctor de l’església, prevere, teòleg, predicador, monjo portugués, patró de Lisboa, de Pàdua i altres llocs.

Però la història té tres retalls a Gata d’aquest sant al carrer Sol i carrer Signes.

Casa de Tereseta: Ben adornat el balcó i ben adornada la casa. Al mig de la casa del carrer Sol, la casa de Tereseta i Pepe, dits "del Quartet" per la tendeta que tenien a la Plaça Nova, allí muntaven l’altaret i posaven una pintura del sant. Rosetes rodant i llumetes. Eixa és la imatge del record, tradicions que no s’esborren així com així del cap. I tota la xicalla es posava rodant per allí, anavem a participar al ritual de la campaneta. Es feia la volta al barri, als carrers del voltant amb aquella cançoneta tan dolceta per a moltes hueletes i anunciadora per a tots: "El primer...segon...tercer...toc de la novena de Sant Antoni" i la campaneta sonant i els xiquets canturrejaven aquesta tonadeta. Els més menuts anunciavem que anava a resar-se pel Sant.

Gràcies a Pepita Grimalt i a la seua filla Sonia hem pogut recuperar la imatge d'aquell quadre i la paret on tantes vegades i anys s'havia fet la novena a casa Tereseta.   

Però no sols era a ca Tereseta on es celebrava aquesta piadosa cerimònia, sinó també a la casa de la senyora Rosa "Paresant", al carrer Signes. Hui aquesta casa construïda en 1904 continua igual conservant l’artística façana. La novena també es feia però després de dinar, mentre que aquella era després de sopar. I què prop estaven les dues i nosaltres (perquè jo vivia entre les dos cases) els xiquets gaudien d’aquestes tradicions, que ara ja són història consumada i mai tornada.

Plafó: al mateix carrer Sol encara perdura la imatge del sant patró de hui, gràcies al plafó ceràmic devocional que hi ha a una casa pròxima a la que es feia la novena.

Encara, per si voleu conéixer la novena al sant, la podeu trobar per Internet. Us pose l’adreça electrònica d’on està extreta la foto del sant.

Aprofite per felicitar als que hui celebren la seua onomàstica i no la del sant dels animalets.

FONTS: Fotos facilitades per Sonia Navalmoral Grimalt.




GATA: DISSABTE 17 A LES 12 HORES, CONSTITUCIÓ DE LA CORPORACIÓ I ELECCIÓ ALCALDE/ESSA

20230615191339-saloplensmacom.jpg

Hui dijous, s’ha donat a conéixer el decret signat pel president en funcions de l’Ajuntament de Gata, Josep Francesc Signes Costa, pel qual es convoca ple extraordinari per a despusdemà dissabte dia 17 de juny de 2023, a les 12 del migdia. L’únic assumpte de la convocatòria és la constitució de la corporació i elecció d’alcalde/ssa.

Si recordem, el passat 28 de maig es van celebrar les eleccions municipals i autonòmiques 2023. Els votants van traure 6 candidats del Partit Popular, 4 del grup Compromís i 3 del PSOE.

Per a la constitució de la nova corporació 2023-2027, si no hi ha cap alteració respecte a les llistes que es presentaven, aquests serán els regidors/res:

Per al PP: MARIA TERESA SIGNES CASELLES, LUIS BLASCO BLASCO, JUAN BERNARDO PEDROS TALENS, VANESA CASTILLO TORRES, MARIA TERESA MESTRE TUR i DAVID GALLEGO MARTINEZ.

Per Compromís: JOSEP FRANCESC SIGNES COSTA, MARIA ANGELES SOLER FORNES, NEUS MULET MULET i YOLANDA LEYDA FORNES.

Per al PSOE: ANTONIO JOSÉ SIGNES COSTA, LETICIA MONFORT PEIRO i JOAN VICENT VALLÉS ROSELLO.

La segona part de l’assumpte únic del dia serà l’elecció d’alcalde o alcaldessa. Recordem també que els candidats que encapçalaven les tres llistes són els que ara opten a l’alcaldia: Per al PP, María Teresa Signes Caselles; per Compromís, Josep Francesc Signes Costa i per al PSOE Antonio Signes Costa. 

FONT: Ajuntament de Gata. // Fotos: saló plens, Marinaalta.com // Composició regidors/es, Cronista de Gata feta el dia 28/5/2023.



JOSEP FRANCESC SIGNES COSTA, REELEGIT ALCALDE DE GATA. Ha prosperat l'acord de govern Compromís-PSOE. Costa governarà dos anys i sis mesos i la resta Toni Signes

20230617143831-totsmeua.jpg

El nou alcalde de Gata de Gorgos és Josep Francesc Signes i Costa, de Compromís, càrrec que continua i que ha estat reelegit hui dissabte dia 17 de juny en el plenari de constitució de l’Ajuntament.

La candidatura de compromís ha prosperat amb el suport dels quatre regidors de Compromís i els tres de PSOE. Ahir mateix s’arribava a un acord de govern i que contempla el canvi d’alcaldia, que serà històric i inèdit a Gata. Costa (Compromís) governarà dos anys i sis mesos i Toni Signes (PSOE), l’últim any i mig de legislatura.

En la sessió han pres possessió els 13 regidors que conformaran la corporació municipal: Antonio José Signes Costa, Leticia Monfort Peiró, Joan Vicent Vallés Roselló del PSOE; Josep Francesc Signes i Costa, Mari Angeles Soler Fornés, Neus Mulet Mulet i Yolanda Leyda Fornés de Compromís per Gata; Maite Signes Caselles, Luís Blasco Blasco, Juan Pedrós Taléns, Vanesa Castillo Torres, Maite Mestre Tur i David Gallego Martínez, del PP.

El nou alcalde i els tres portaveus (Costa, Fornés, Maite Signes i Toni Signes) han recordat als regidors que han passat per l’Ajuntament de Gata, especialment, aquells que han estat en l’última legislatura i ara ja no formen part de la corporació per la seua tasca i dedicació al poble (Toni Arabí -Compromís-, Pepe Juan Mulet -PSOE- i Guillermo Cholbi -PP). També ha volgut donar veu a tots els regidors que vulgueren. Com a nous regidors, han pres possessió: David Gallego (PP), Leticia Monfort (PSOE) i Yolanda leyda (Compromís).

Finalment, ha fet referència als projectes iniciats que el nou equip de govern confia portar endavant i finalitzar, sobre tot el Centre de Dia, a més de l’ampliació de l’IES, la reforma de l’escola i la construcció d’un poble amable per lluitar contra el canvi climàtic.

Toni Signes, PSOE, ha parlat del pacte de govern (al que popularment se li coneix com el Pacte del Raval i que es reedita després de quatre anys, 2019-2023) i ha dit que és hora de mirar endavant i fer front a les polítiques que puguen afectar el nostre poble.

Maite Signes, PP, ha argumentat que continuaran quatre anys més en l’oposició però sentint el suport de la gent de Gata com a la llista més recolzada en les últimes eleccions.

FONTS: Text i fotos, premsa Ajuntament de Gata i Cronista.



LA CONFRARIA MÉS ANTIGA DE LA PARRÒQUIA CELEBRA HUI A GATA AL SAGRAT COR DE JESÚS. Té 136 anys des de la seua creació

20230618100738-corjesus23.jpg

Hui dia 18 de juny és la festa del Cor de Jesús. A la festa li resta la missa de les 19 hores i la processó que recorrerà amb la imatge l’itinerari habitual, acompanyada dels xiquets i xiquetes de Primera Comunió d’enguany i sis majoralesses. La congregació o confraria del Sagrat Cor de Jesús de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata és la més antiga de totes les existents actualment. Data de 1887 per tant és complix el seu 136 aniversari.

A l’Arxiu Parroquial trobem els papers que atestigüen la seua antigüitat. La congregació té certificat del 18 d’agost de 1887. L’acompanya el seu reglament, del 4 de desembre de 1886. Es funda sent rector En Joan Martínez Blasco. El reglament va ser aprovat pel cardenal Monescillo en 18 d’agost de 1887.

Faig un extracte dels documents de l´Arxiu Parroquial:

"En el Palacio Arzobispal de Valencia día diez de Agosto de mil ochocientos ochenta y siete...Vista la instancia de D. Juan Martínez Blasco de la Iglesia de S. Miguel de Gata, solicitando se establezca en su Iglesia una Congregación bajo el título de Sagrado Corazón de Jesús, visto así mismo el Reglamento por que intenta regirse dicha Corporación...aprobamos cuanto a Nos corresponde y ha lugar en derecho la erección de la expresada Corporación y Reglamento...Así mismo S. Emma. Rvma. El Cardenal Arzobispo bendice tan benéfica institución y concede cien días de Indulgencia a todos los asociados y demás fieles que bien sea con sus limosnas o de cualquier otro modo contribuyan a los fines piadosos que se propone".

I signava: "Gobernador Eclesiástico, Sede Plena, Dr. Aureo Carrasco. Secretario Interino de Cámara y Gobierno, Don Juan Bautista Oliver. Cardenal. Arzobispo de Valencia, Emmo. Y Rvmo. Sr. Sr. D. Antolín Monescillo".

Pel que fa a l’altar lateral de l’església on està ubicada la imatge, a l’igual que el d’enfront del creuer del temple, el de la Immaculada, van ser consagrats el 10 de juny de 1964.

FONT: Dades de l’arxiu parroquial de Gata.



L'ESCOLA EXPERIMENTAL DE PLÀSTICA ANTONI VIVES DE GATA REALITZA L'EXPOSICIÓ CLOENDA 2022-2023. Estarà oberta fins el 2 de juliol

20230619113412-cloendaescola2.jpg

Un bon grapat de visitant d'arreu la Marina i comarques limítrofes, varen omplir el 16 de juny, l'espai expositiu del Casal de la Música de Gata per a acompanyar a l’alumnat de l’Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives en la inauguració de l’exposició cloenda del curs 2022-2023.

Des de fa ja molts anys, al final de cada curs els alumnes fan una exposició per a mostrar a la població de Gata, i de la zona, treballs duts a terme durant el curs. És un compromís de l'escola cap a la població que li dona suport.
A l'exposició-cloenda es pot participar amb obres bidimensionals o amb obres tridimensionals, és per tant, l'exposició que millor mostra les característiques creatives de l'Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives.

Un dels trets característics de l'escola experimental és la gran varietat de materials i de sensibilitats artístiques, des d'un figurativisme pictòric, Pilar Monfort, o escultòric Jaume Monfort i Guido Bompadre a obres no figuratives com la d'Estela Bellorini amb una obra molt poètica, M. José Cholbi es manté fidel al seu tarannà de poetitzar allò mínim, Fina Gilabert també continua fidel al seu treball tèxtil barrejat de materials orgànics. 

Conxa Planells ha elaborat una obra tridimensional sensible evocadora de la memòria infantil elaborada amb varetes de ferro i multicolors globus; bidimensional, però no pictòric, és el treball de Philipina Nordmann que ha apegat, escrit, tenyit, etc. sobre tela evocacions del passat familiar, records de la gran fàbrica de randes de la seua família a l'Alemanya anterior a la Segona Guerra Mundial.

Altres alumnes han presentat treballs bidimensionals, no pictòrics, com un dibuix-collage de Susana García també amb brodats sobre paper, o la fotocòpia manipulada de Mar Fornes. La gran part dels alumnes però solen expressar-se a través de la pintura, com Mariví Puigcerver, amb una obra pròxima a l'expressionisme-abstracte americà, Empar Escrivà mostra una deliciosa i onírica obra poètica, també podríem emprar la mateixa caracterització per a definir els treballs de Genoveva Regidor, amb un toc metafísics, Jeanny Connolly mostra un treball força poètic fet amb aquarel·la i tècniques mixtes sobre un fons amb una mica d'arena sobre paper.

Rosalía Beltrán, Pepa Espasa, Pepa Caselles duen obres pictòriques a aquesta mostra, amb una major o menor presència del gest així com una major o menor presència del color, explosiu al cas de la reconeguda Pepa Caselles, pròxima a l'informalisme; amb uns colors delicats, Ana Medina; Pepa Espasa, més continguda, mostra dues obres de menut format en blanc i negre sobre paper. Diana Fazio presenta una mena de retaule de deliciosos quadrets realitzats amb aquarel·la i collage a quin més encantador.

Tagomago mostra tot un grapat de fotos evocadores i intrigants. I ja finalment Pedro Faus mostra un interessant treball, uns cartells anuncien que es venen cadires emprades per prostitutes que treballen entre el Verger i Oliva.
Quasi tots els autors varen estar presents; també la regidora de cultura en funcions de l´Ajuntament de Gata, Àngels Soler; Ginestar, el mestre de  l'escola i bon grapat de visitants. 

L'exposició estarà oberta fins al 2 de juliol de dimecres a diumenges de 19 a 21 h. al Casal de la Música carrer de la Banda Unió Musical de Gata núm. 3, com a les altres mostres de l'escola aviat es tindrà el seu corresponent catàleg digital.

FONT: Fotos i text premsa, Ajuntament de Gata.



LA FEDERACIÓ VALENCIANA HOMENATJA A LA COLOMBICULTURA LA GATENSE EN EL SEU CENTENARI (1923-2023). L'amistat de Adrià Ferrer, sisé de la comarca a Benidoleig, i Pillo de Santi Salvá, seté

20230619115922-coloms1.jpg

Els colombaires gaters junt amb l’alcalde de Gata, Josep Francesc Signes Costa, van assistir fa uns dies a la final comarcal Marina Alta, que es va celebrar a Benidoleig, en la seua 32 edició. La Federació Valenciana de Colombicultura els va atorgar una placa commemorativa del seu centenari. La Sociedad de Colombicultura "La Gatense" va ser fundada en 1923.

A la final també es presentaven coloms gaters. El colom "L’Amistat" de Adrià Ferrer va quedar sisé i el colom "Pillo" de Santi Salvá va quedar seté a la final.

Si repassem un poc la història d’aquesta societat esportica i lúdica gatera, vegem que la Societat de Colombicultura de Gata de Gorgos, dita "La Gatense", es va fundar en 1923. El fundador de la societat va ser Batiste "la Parra", impulsat el grup de colombaires per un vicari de Bellreguart que li agradava molt l’esport i els coloms. També cal recordar a Don Luis García "el metge", a Quico "l’Obrer" i altres.

Vicente Pedrós, encara soci i en actiu, és soci des de 1945 i el recordat i homenatjat fa quatre anys junt amb Vicente, Pepe Mengual ho era des de 1947. Per tant, va estar 71 anys dedicat al noble esport de la colombicultura.

En la història de la societat ens anem a l’any 1950, data molt significativa per a l’esport del colom a Gata. Eixe any es va fer al poble el primer concurs local de coloms. A l’acte d’homenatge de 2019, a més de Vicente Pedrós i el ja difunt pepe Mengual, les noves genereacions de colombaires van reconéixer als 14 socis que van arrancar als anys 40 del segle XX dins la societat, com Carlos Mulet "Pare Sant", Batiste "Blanquera", Antonio "el Vanitós", Ramón Cardona, Pepe "Porra", Pepe "el Verger" i altres.

FONTS: Informació i fotos donades per la Societat de Colombicultura "La Gatense".




PRESENTACIÓ DE LES VI JORNADES MATEMÀTIQUES VICENT CASELLES COSTA A GATA: LES MATEMÀTIQUES DELS ÉSSERS VIUS: seran el 7 i 8 de juliol

20230620113445-jornades1.jpeg

Els dies 7 i 8 de juliol tornaran a ser protagonistes les matemàtiques i la ciència a Gata. Divendres 7 i dissabte 8 se celebrarà la sisena edició de les Jornades Matemàtiques "Vicent Caselles Costa", organitzades des de la Comissió Vicent Caselles amb el suport de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, la Universitat de València, l’associació Meridià Zero, l’Escola de Matemàtiques de la Marina Alta (EMMA) i el CEFIRE. En aquesta edició, es titula "Les matemàtiques dels éssers vius" i tractarà la relació entre les matemàtiques i la biologia.

Les jornades, amb activitats, conferències i tallers, es faran a l’Edifici Polivalent “Guillem Agulló”. Estan orientades a un públic general i no especialista, inclouran conferències plenàries i tallers. Els conferenciants d’enguany seran Marta Casanellas Rius, professora del departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya; Fernando González Candelas, catedràtic de genètica de la Universitat de València, i Mireia Marín Ginestar, genetista del Centre de Regulació Genòmica a Barcelona.

Les conferències són plenàries i públiques però per participar als tallers cal inscriure’s en el següent enllaç: https://forms.gle/FQwrsyKgoGHGPgJv8 .

Com altres anys, el professorat de secundària podrà registrar-se també a través de la pàgina web del CEFIRE.

Aquest és el programa preparat:

VI JORNADES MATEMÀTIQUES VICENT CASELLES COSTA: LES MATEMÀTIQUES DELS ÉSSERS VIUS

DIVENDRES 7 DE JULIOL:

19:00 h Presentació de les jornades.

19:30 h Conferència inaugural "DE DARWIN A LES MATEMÀTIQUES DE L’EVOLUCIÓ" a càrrec Marta Casanellas, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya.

DISSABTE 8 DE JULIOL:

8:45 h Recepció participants

9:00 – 10:15 h Tallers

10:15 – 10:45 h Pausa-café

10:45 – 12:00 h Tallers

12:15 h Conferència "SOBRE NOMBRES I GENS: L’ESTADÍSTICA COM A FERRAMENTA CLAU EN LA INVESTIGACIÓ GENÈTICA" a càrrec de Mireia Marín, Genetista, Centre de Regulació Genòmica (Barcelona).

17:30 h - 18:15 h Taller de l’Escola de Matemàtiques de la Marina Alta (EMMA)

18:15 – 18:45 h Pausa-café

18:45 – 20:30h Activitat “Escape Gata”: desafiament matemàtic pels carrers de Gata.

20:30 Conferència "SI DARWIN NO SABIA MATEMÀTIQUES, PER QUÈ N’HE D’APRENDRE JO?" a càrrec de Fernando González, catedràtic de genètica de la UV.

FONTS: Informació i fotos, premsa ajuntament de Gata.



CONVERSES AMB PERE VICALET: músic, director, compositor i artista digital, un talent gater

20230620115220-pere7.jpg

La primera conversa va ser amb una gatera centenària, la segona amb un home nonagenari excepcional, la tercera amb un matrimoni d’artistes de Payasospital i hui li toca el torn a un gran músic, no menys compositor i excepcional artista digital, a més de professor, totes les tasques relacionades amb la música i la tecnologia. Un gater que respon al nom artístic de PERE VICALET i que el seu nom complet és Pedro Vicent Caselles Mulet, que va començar a la banda del seu poble, Gata, i hui, als seus 36 anys, ja és una figura musical que traspassa més enllà del nostre territori.

Comencem interessant-nos per la seua tasca lectiva, a la Universitat, i Pere ens diu:

"Majoritàriament faig classes de l’especialitat de Sonologia en la càtedra de Tecnologia
Musical del Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo. Podríem dir-ne que el que fem, és estudiar el so des de qualsevol punt de vista. Ens fem servir
de l’ús de la tecnologia, la informàtica i l’electrònica per poder entendre’l millor i també per crear-ne de nous.

Aquesta especialitat engloba tant els estudis de producció i gravació que podria fer un productor o un tècnic de so, així com també els de composició i creació artística per mitjans digitals. A eixes àrees, cal afegir també les de psico-percepció i acústica arquitectònica, necessàries per entendre com entenem el so i l’espai que habita. Actualment, som referència ja que hem sigut el primer centre públic del país que ha instaurat aquesta especialitat al país, i també, el primer centre que va a instaurar el màster el proper curs on hi haurà assignatures des de deep learning o intel·ligència artificial aplicada a la música, fins a eines d’investigació i recerca sonora.

Pel que fa a les assignatures principals que he impartit en els darrers anys han estat molt diverses: des de Síntesi Sonora, Tecnologia i Acústica, Acústica i Tecnologia Aplicada, Psicoacústica, Acústica de Sales i Sonorització d’Esdeveniments en Viu, fins a altres assignatures com Composició Electroacústica, Imatge i So, Producció Multidisciplinar Interactiva, el Dj i Live set, Podcasting, i la que més m’agrada, que és Projectes, on els alumnes han de desenvolupar un projecte individual posant en comú els continguts de dos o més assignatures de la carrera.

Altres assignatures a destacar de l’especialitat són Màstering, Tècniques d’Estudi i Gravació, Sistemes en xarxa, Producció i Programació.

Com va anar evolucionant a la música Pedro Vicente a Pere Vicalet, des de la banda fins a hui?

Ens diu el músic: "Em resulta complex fer un resum ràpid i que s’entenga. Si em permets fer un breu repàs d’algunes de les activitats desenvolupades al llarg del temps, crec que es podrà comprendre aquesta evolució millor. És cert que al llarg del temps, no hi ha un únic punt d’inflexió, però sí diferents idees que han anat hibridant-se i consumant-se amb els anys. En els inicis, era un músic més de la banda com qualsevol altre amb no més inquietuds d’un xiquet que vol aprendre a jugar fent música.

Poc a poc, vaig introduir-me al món del Dj i després dels assajos de divendres amb la banda, anava al Magoo i a la Cass-Terrening People, al temps que cursava el Grau Professional de Música. Posteriorment, vaig deixar la música i vaig començar a estudiar Enginyeria Industrial, ja que era una carrera que condensava vàries disciplines i això m’atreia. No obstant això, posteriorment vaig abandonar
l’enginyeria per estudiar Magisteri Musical, Composició i Direcció de Cor i Orquestra, amés d’extra-acadèmicament, Direcció de Banda amb el mestre Jose Rafael Pasqual-Vilaplana.

Amb això, va tornar l’època de Dj al Terra o a Activa FM. Amb tota aquesta barrejada de formació, començaren a aparéixer els primers treballs relacionats amb l’art digital. Amb Activa Fm, anàrem a actuar a les diferents discoteques i vaig veure la necessitat de crear un software on llums i vídeo estigueren sincronitzades. I amb els coneixements adquirits prèviament, vaig crear un prototip que feia que des de la Kinect de la XBOX, es sincronitzaren llums, vídeo i so des del sensor, qui disparava els events a temps real. En aquestes actuacions amb House Distortion incloguérem també performances amb els comandaments de la Wii als festivals en els quals actuàvem.

I tot això, va ocórrer al mateix temps que des de la faceta de creador anava col·laborant amb diferents disciplines artístiques. M’agradaria destacar les obres de dansa contemporània Manage your time amb Rita Góbi (Budapest); E-@rts Hip Hop, la qual va estar nominada als premis MAX; projectes com a creador visual com El viatge de la nena; o La Paella Sònica, un projecte on vaig coincidir amb la gatera Rosa Soler; els encàrrecs com a director de l’Òpera amb electrònica estrenada
al Palau de les Arts de la rondalla d’Enric Valor La mare dels peixos; la direcció de la Banda de la Federació de Societats Musicals; l’encàrrec per celebrar el 50 aniversari de la FSMCV del Guerrer de la Valltorta, on hi havia més de 100 dispositius mòbils interactuant al mateix temps que més de 5000 escolars interpretant el seu instrument acústic per fer el record Guinness; i podria seguir... però no caldrà -es riu, entenent que són moltes i variades les tasques fetes i aconseguides per Pere-.

En definitiva, al principi eren molts camins paral·lels que no estaven interconnectats entre ells. Al llarg del temps, després de moltes hores d’estudi i dedicació així, com de la inquietud per veure similituds entre disciplines i especialitats, i també, em pense que un poc d’atzar, tot això ha confluït en el perfil d’avui a dia.

En el fons, de vegades reflexione que la meva idea principal ha estat sempre la de transcendir la zona de confort, tant per a mi mateix com pels artistes amb els quals he col·laborat, i fins i tot, transcendir inclòs la zona de les disciplines a les quals ens hem dedicat. D’alguna manera, per mitjà d’aquesta constant evolució i exploració de diferents punts en comú, he cercat també millorar i evolucionar tant a nivell personal com artístic, a més d’intentar fer reflexionar i obrir la ment de la societat a noves idees o nous punts de vista per enriquir i transformar d’alguna manera el nostre enteniment de cóm percibim el món. Tal vegada, millorar-lo, no és
la millor paraula, però si fer-lo conscient i empàtic amb l’entorn amb el qual ens construïm com a societat.

Li pregunte a Pere, si el busquen, s’ofereix, com funciona la seua assistència a events tan impressionants com el de Santiago o dirigint bandes o anant a l’estranger a fer col·laboracions?.

Si ho sabera... potser no estaria on estic a dia d’avui, ens diu tornant a riure. Em senc en la necessitat que allà on vaja, cal deixar un impacte que convide a la reflexió, que mostre altres formes de comunicació o d’acció. Pense que és important per mitjà
de l’art, fomentar la tolerància i la flexibilitat, amb tot el que això implica, per no quedar-nos ancorats en termes absoluts als quals estem acostumats dins del nostre dia a dia constant.

Això és essencial tant per a la nostra societat com per a l’art en general, ja que ens ajuda a trobar punts en comú que ens defineixen com a col·lectiu, i que necessitem adaptar per descomptat als nous temps líquids i canviants en què vivim.

D’alguna manera podem dir que la meua visió és una visió que cerca el plantejament de canvi constant conjuntament amb la innovació i que aquest plantejament siga vàlid a llarg plaç. És a dir, una adaptació constant. Per tant, crec que és important eixir de la zona de confort i explorar noves formes d’expressió i de comunicació abans que ja siga massa tard. Es pot llegir entre línies, que aquesta és una visió gens rutinària. La rutina m’avorreix. M’estanca. Conseqüentment, entenc que en els llocs on es necessita aquest trencament de rutina i, sempre que el meu perfil professional siga conegut (i ací igual és on he de treballar encara un poc més), és quan sorgeix una nova col·laboració. És en aquests moments en què podem combinar l’activitat diària de qualsevol formació amb una hibridació d’algun punt comú quepuguen tindre amb Pere Vicalet, ja siga en la faceta de creador, de director o d’artista digital.

Amb quines figures de la música has treballat, has estudiat o has compartit
experiències?

Al moment de tornar de l’estranger, cap al 2012, vaig decidir treballar amb totes les persones i artistes possibles, sobretot del món de la direcció per enriquir-me i tenir quants més “inputs” millor. Sabia que poder veure davant un mateix problema tècnic, quina era la solució que utilitzaven amb la seua experiència i poder analitzar per què havien arribat ells a eixa conclusió, a mi em feia créixer a llarg plaç. De la mateixa manera, em vaig proposar fer tants concerts com puguera fer com a director convidat, per exprimir-me i saber reaccionar al moment a les necessitats de cada agrupació. En els últims 10 anys, són molts i em resulta complex nombrar-los un a un i no deixar-me’n cap. Tot això, ha culminat en nombroses col·laboracions d’artistes o entitats que han seguit enriquint-me.

Si em permets, comente alguns noms d’espais o institucions on he col·laborat o dut a terme projectes els dos últims anys, més enllà del Conservatori Superior de Música de València. Han estat Universidade Nova de Lisboa, École National d’Art de Bourges, Université Gustave Eiffel de París, Stanisław Moniuszko Academy of Music in Gdansk (Polònia), Conservatorio Agostino Steffani di Musica de Castelfranco (Itàlia), Banda Municipal de Pereira (Colòmbia), Banda Municipal de Santiago, o la Banda Municipal de Huelva. Més a prop, han estat el Conservatori Superior de Música de Castelló o el Professional d’Alcant. Ah! I quasi m’oblide de l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió a l’estrena de Peak in Tanz i del Teatre Monumental en Las noches del Monumental. Darrere cadascuna d’elles ha estat un professor, un professional, un músic o un col·lectiu de gent en la qual he compartit camí i enriquit.

La teua família i amics que diuen de totes aquestes feines teues i la teua professió?

Això ho hauríem de preguntar a ells. En qualsevol cas, em consta que estan contents. Si bé, afegiria, que parlant amb amics i coneguts del poble, sí que me n’he adonat últimament, que sí que existeix una espècie de bretxa, distanciament, o un pas més gran ara que fa uns anys. Entenc que al final, totes les experiències sumen i contribueixen a eixe distanciament, ja que d’alguna manera, jo he viscut i entés altres experiències i és complex de vegades, poder explicar el perquè d’una decissió teua, a qui no ha viscut la teua vida i no l’entén de la mateixa forma, ja que els objectius (i també els sustets) de vida, han estat diferents. Però bé, entec que res més allà del que li pugar passar a qualsevol altra persona amb vivències diferents als seus parents.

Conta’ns la teua jornada normal d’un dia qualsevol?

Uff!!! S’agobiarieu... Estudi, contestar mails, avançar feines urgents i importants, investigació de les últimes novetats en intel·ligència artificial, escoltar música, PARAR, coordinar-me en la gent en la qual tenim projectes en comú, reunions, corregir treballs d’alumnes, gestionar esglais d’última hora, canvis d’agenda, estudiar partitures, estudiar repertori, escoltar música, preparar classes, analitzar música, intente també últimament tornar
a fer un poc d’esport... D’alguna manera he entrat en una espiral ascendent després de pandèmia on s’havia de reprendre l’activitat de sobte i també a l’hora que s’havia fer l’activitat aplaçada.
Ara estic en el procés i camí d’equilibrar i relativitzar la gestió de la mateixa espiral per a que vaja cada vegada a més, però de forma relaxada per no tenir massa sustets. Quan va tot tan al mil·límetre, un esglai o tardança en la cadena, comporta molts problemes sobretot de gestió logística posterior. Espere aconseguir-ho prompte.

La tecnologia i l’era digital que ha suposat per a tu i com has aplicat la música a eixe camp?

Al principi era un joc... era un saber cóm funcionava una amplificador, un dimmer,... Durant l’etapa de Dj locutor a Activa FM va ser cóm crear música... I ahí, a les classes del productor de Ximo Bayo, em vaig adonar que el contingut era el mateix que les classes de composició electroacústica del conservatori però que aplicava a diferents àmbits, especialitats o públic.
D’altra banda, negar la tecnologia, és negar quasi tota la música que es consumeix a dia d’avui. És més bé, una necessitat o una conseqüència de voler anar més enllà del que està establert per sistema.

Com mostres Gata al món musical i digital?

La realitat és que en la majoria dels àmbits en els quals vaig habitualment, quasi ningú coneix Gata. El més proper, recorde l’anècdota que recentment a Gdansk (Polònia), vaig conéixer un músic (i trombonista) Islandés que estiuejava a Dénia i havia viscut un any a Cocentaina. No obstant això, són molts els amics i coneguts que he aconseguit que vingueren de vacances al
poble i no m’he resistit a no fer-los un tour pels nostres paratges de la Font de la Mata o la Rana, així com pels més esportistes, pujar al Serrillars o fer una volteta per la costa de la Marina en bici. Per descomptat, després sempre hem acabat fent-nos el “gelaet” de la Tramussera. Tradicions de poble que cal no perdre -torna a riure’s -.

Quins són els últims events o treballs o llocs on has assistit?

Durant l’últim mes, en primer lloc em varen cridar des d’Àpunt per parlar-los dels propers projectes que tenia, i els vaig convèncer perquè vingueren al Conservatori a veure els projectes que havien desenvolupat els alumnes de 4t curs de Sonologia, ja que les noves generacions venen fortes. PODEU VEURE AQUESTA EMISSIÓ PUNXANT ACÍ.

Quasi al mateix temps que l’emissió vaig realitzar el Taller/Concert per a Banda i Dj amb la Banda Municipal de Santiago de Compostela, a la plaça la Quintana. EL PODEU SEGUIR PUNXANT ACÍ.

Posteriorment ja vingueren els concerts de dissabtes de final de curs a @lafabricadehielo_ en València amb els alumnes de primer i segon curs; la participació en el Festival Mostra Sonora de Sueca amb l’ensemble Antara amb els alumnes de tercer; així com l’audició de l’assignatura de Dj; a més de la presentació i defensa pública dels projectes individuals i col·lectius dels alumnes de 3r i 4t de Sonologia a València. També, vaig fer un concert amb la Banda de Castalla el passat 3 de juny con combinàvem repertori de càmara amb música que ens convidava a la reflexió respecte a l’hostilitat al llarg de l’últim segle titulat “Per no oblidar”.

I tot i que no és event, però em fa il·lussió dir-ho, recentment he sabut que se m’ha concedit l’incentiu musical per l’obra Peak in Tanz, l’obra estrenada amb l’ORTVE el passat any, junt al percusionista solista Raul Benavent. Em fa il·lussió, perquè és la primera vegada que se’m concedeix l’incentiu... I ja tocava. PODEU TAMBÉ SEGUIR-HO ACÍ.

I quines actuacions són les properes?

Aquest estiu tinc programades diverses actuacions amb el Taller per a Banda i DJ, que es realitzarà a diverses localitats com Toledo, Sevilla, Alqueries (Castelló), Eliana (València), Onil (Alacant) i Madrid. També farem un concert a juliol amb la Banda de Castalla amb el programa Tributes. I a més, també tenim planificada una minigira per Colòmbia amb l’obra Peak in Tanz, conjuntament amb Raúl Benavent, a més del curs de Direcció Musical. Després de la gira per Colòmbia, faré una pausa per carregar energies. He de dir que la visita a Colòmbia té una importància especial per a mi, ja que em consciència de la realitat en la qual estem i m’ajuda també a relativitzar les necessitats bàsiques.

El darrer any, hi hagué un tuba que va caminar més de 23 hores per poder estar 3 dies fent música amb nosaltres, i tot això amb la tuba al coll per la muntanya. Aquesta dedicació i sacrifici desperten d’alguna manera el meu respecte i admiració per contribuir en aquest cas, al desenvolupament social per mitjà de l’educació musical, col·laborant amb les entitats organitzadores de Colòmbia sempre que puc, i així aportar d’alguna manera, el meu gra d’arena als àmbits humanitaris, tan necessaris, des de la Cultura i l’educació musical.

Encara que curta etapa, com va ser aquella de dirigir la banda del teu poble. Quines sensacions vas tindre?.

Aquesta breu etapa de dirigir la banda del meu poble va ser una experiència molt emocionant. Tot i que va ser curta, vaig poder gaudir-la al màxim. M’acaba de vindre a la ment, que tots estaven preocupats perquè va ploure la nit de la Revetlla. VA PLOURE!!!! I bé... són coses que passen (rises). A vegades, les coses no ixen com esperem, i això és part de la vida. En qualsevol cas, recorde la preocupació de la gent i que jo m’ho vaig prendre com una anècdota d’humor més, afegida al fet que crec que ningú ha tingut mai l’oportunitat de dirigir la revetlla durant DOS ANYS SEGUITS i que a més, aquest dia haja caigut després de totes les festes, fent de carrereta CARROSSES, QUINTADES, PAELLES I REVETLLA. El poble (i les comissions) no són conscients de l’esforç que, tot i que amb estima, li suposa als músics (i més si cap, els directors), del que suposa musicalment aquest fet.

Em passa moltes vegades que quan els directors comentem sobre les diferents tradicions de les bandes, es sorprenen molt quan els dic que el concert més important artística i musicalment de l’any per a la banda del meu poble, és el concert de festes i que es fa l’ÚLTIM DIA DE FESTES. Anècdotes a banda, per descomptat que vaig estar i estic molt agraït d’haver tingut l’oportunitat de dirigir la banda del meu poble (i també de poder sortir-ne sense massa esglais, ja que ningú és profeta a la seua terra...). Vaig quedar molt content pel compromís i respecte dels músics cap la nostra societat musical pel que fa al treball, assistència i compromís amb tots els aspectes que varem treballar, especialment de l’articulació, l’afinació i com no, de sonoritat amb la piràmide musical.

En certa manera, fou molt gratificant, poder tornar i compartir amb els qui han estat companys tot allò que he après al llarg del meu camí professional. Va ser gratificant també poder retornar a la societat musical una part del que ella em va donar a mi en els meus inicis. Quan ú té només 10 anys i passa a formar part de qualsevol societat musical, no és capaç d’entendre de la dimensió que això li pot ocasionar a la seua vida.

A dia d’avui, sóc conseqüència tot allò que vaig aprendre de base a la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos. Així que tenir l’oportunitat de dirigir-los va ser una manera de retornar aquesta gratitud. En definitiva, una etapa curta, però plena de moments especials i aprenentatges valuosos. Tant de bo es puga repetir en un futur!. Moltes gràcies!!!!. GRÀCIES.

I gràcies li done també jo a Pere Vicalet, que ens ha desgranat la seua passió per la música, per l’era digital musicalitzada i ens ha descobert la gran valua que tenim a Gata com a música i artista digital.

FONT: Fotos extretes del facebook de Pere.



EL GIMNASTA GATER SERGIO BUIGUES VIVES OBTÉ UN BRONZE NACIONAL EN CÉRCOL (ARO) I ÉS SISÉ EN CINTA

20230623121506-sergi1.jpg

El gimnasta gater SERGIO BUIGUES VIVES ha arrodonit la seua participació aquesta temporada en el campionat nacional individual a Santander amb una molt bona classificació. Dimecres 21 va competir en la modalitat de xercol (aro) i va obtindre la medalla de bronze. Sergio, que entrena i es prepara al club de G. Almara de Burjassot (València) va ser tercer de vuit participants amb 26.550 punts. En cinta va ser sisé amb 20.267 punts. En les dues modalitats que va participar va guanyar Iván Fernández. 

Una altra bona participació del gater, que està entre els millors gimnastes d’Espanya. Li donem l’enhorabona.

FONTS: Classificació RFEG // Fotos Club G. Almara de Burjassot.



LA VOLTA EN CARRO DONA PRINCIPI A LES FESTES DEL BARRI DE LA FONT DE RIU DE GATA. En honor a Sant Joan, celebren la seua 44 edició

20230623145727-santjoan.jpg

Aquesta vesprada a les 19 hores comencen oficialment les festes patronals del barri de la Font del Riu de Gata en la seua 44 edició, ja que van començar en 1980. Ho faran amb una novedosa Volta en carro pels carrers del barri i serà el principi d’uns festejos que acabaran diumenge dia 25 a migdia.

Per de prompte hui destaca el sopar popular amb ball que amenitzarà el grup "Abierto 24 horas" a partir de les 20 hores. Demà dissabte pel matí, la festa estarà dedicada als xiquets i xiquetes del barri i de tot el poble. Els jocs amb aigua serà el més important. A la vesprada i cantada pel grup Amics del Tercer Món, la tradicional missa en honor al sant patró Sant Joan Baptista al mig del carrer Lepanto. Després hi haurà processó pel barri acompanyats per la banda de l’Agrupació CODA. Per la nit, de nou, sopar i ball a càrrec del duet Brad-two. La foguera i el castellet tancaran la jornada festera.

Diumenge 25 a les 10 del matí hi haurà partides de pilota al carrer Teulada. Tots els jugadors seran locals i de Dénia. De benjamins jugaran la partida Josep Soria i Ali contra Bilal i Romeo. De infantils, Unai, Adrià i José Luis contra Josep Salort, Aimar i Marc. De dones seran Naomi, Arancha, Rosa, Raquel, maite, Ana i Ängela. De la categoria amateur, el CPV Gata formarà amb Arabí, Fundero i Santi, mentre que el CPV Dénia seran Alex, Kiko i Juanvi.

A les 12 del migdia acabran les partides del truc i es lliuraran els premis. Després hi haurà paella amenitzada pel Dj Juanmi amb música de totes les èpoques. La traca fi de festes posarà el colofó a les festes de la Font del Riu de Gata.

NOTES: La Comissió informa que per als sopars i la paella caldrà adquirir tiquets i que tots els actes es faran al carrer Lepanto excepte les partides de pilota que seran al carrer Teulada.

FONT: Part superior del cartell de les festes Font del Riu 2023. 



HUI ÉS SANT JOAN, PATRÓ DEL BARRI LA FONT DEL RIU DE GATA. Jocs matinals; missa i processó a la vesprada; sopar, ball i foguera a la nit. Ahir, èxit al tapeo, sopar i ball

20230624085816-compodia23.jpg

La festa de Sant Joan Baptista a Gata es viu a la Font del Riu. Enguany dissabte 24 encara més si cap. Després de l’exit de participació, sobre tot de gent jove amb les tapes, el ball i el sopar. La Volta en carro també va ser una diversió per als menuts i grans del barri.

Hui dissabte, els toca als més menuts gaudir amb els matalassets (colchonetas) i jocs d’aigua. Vindrà molt bé per la calor que farà hui. A la vesprada i cantada pel grup Amics del Tercer Món, a les 20 hores serà la tradicional missa en honor al sant patró Sant Joan Baptista al mig del carrer Lepanto. Després hi haurà processó pel barri acompanyats per la banda de l’Agrupació CODA. Per la nit, de nou, sopar i ball a càrrec del duet Brad-two. La foguera, que tindrà temàtiques del barri, i el castellet tancaran la jornada festera.

Demà diumenge 25 hi haurà partides de pilota i dinar de paella.

PODEU VEURE EL VIDEO DE LA VOLTETA EN CARRO, PUNXANT ACÍ.

Aprofite per felicitar a tots els Joan i compostos per la seua onomàstica i a tot el veïnat de la Font del Riu per festejar al sant precursor de Jesús.

FONT: Fotos V.V. i Cronista (ahir).



FESTIGATA, HUI AL PARC DE LES SORTS. LA FÚMIGA I PUPIL·LES, ACOMPANYATS DE CARCOMA I NIUSS

20230624084533-cartellrock.jpg

 

Hui dia 24 de juny se celebrarà a Gata el FestiGata 2023 al Parc de Les Sorts de Gata. L’actuació més notable serà la del conegut grup LA FÚMIGA. Abans, des de les 19 hores la Comissió de festes 2023 estarà a la zona gastronòmica. L’apertura d’aquesta serà a les 19:30 hores. A les 22 hores actuarà CARCOMA. A les 23 hores, el grup femení PUPIL·LES, en el qual hi ha una integrant gatera Natàlia Pons. A les 00:10 actuarà el reconegut grup LA FÚMIGA, que tindrà l’única actuació a la Marina Alta. A les 02:00 hores tancarà el FestiGata el grup NIUSS.

FONT: cartell de l’event musical.

 



ACABEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU DE GATA: AHIR MISSA, PROCESSÓ I FOGUERA. HUI, PILOTA, TRUC I PAELLA

20230625180506-compo2.jpg

Fa unes hores han acabat les festes de la Font del Riu 2023. Enguany ha tornat la foguera, que cremaven anit i han fet una matinal de pilota, aquest matí. El dia d’ahir destacava la missa de campanya al carrer Lepanto, amb la participació de xiquets i xiquetes de Primera Comunió, representants festers i festeres majors i infantils, veïns del barri i del poble en general.

Més de cent-cinquanta persones van assistir a la celebració eucarística i a la processó pels carrers del barri. Traca al final i traca per donar pas, al descans del grup Brad-two i el sopar, a la foguera, que volia representar el pont i en una arcada es podia llegir: "Festes de la Font del Riu". Després de molts anys, va tornar aquest element a aquestes festes d’estiu.

Hui diumenge s’han jugat distintes partides de pilota al carrer Teulada, s’ha acabat el campionat de truc, guanyant Anna Mengual i Pepe Juan. La paella ha posat el punt i final a les festes de Sant Joan de la Font del Riu de Gata 2023.

FONTS: Fotos Vero Vives, José Luis Fornés i Cronista de Gata. 



DE HUI DIA 26 AL 2 DE JULIOL, XIII SETMANA CULTURAL DE LA GENT MAJOR DE GATA (excursió, balls, taller, dinar,...)

20230626110619-gentmajor.jpg

Hui dilluns dia 26 de juny comencen les activitats culturals i socials per a la Gent Major de Gata, pertanyents a la societat gatera, que celebrarà al seua XIII Setmana. A les 20 hores, al Centre Social Integrat, actuarà la BANDA JUVENIL DE GATA. Demà dimarts dia 27 a les 16:30 hores hi haurà un taller iai@CONNECTAT, en el qual la Generalitat Valenciana explicarà com relacionar-se amb l’administració pública i la banca a través del mòbil i les precaucions necessàries per a fer-ho amb seguretat. Durant el taller hi haurà un descans i se servirà un berenar.

Despusdemà dimecres 27 a les 20 hores, actuarà el COR SERRILLÀS en concert. Dijous 29 es farà un viatge a València, visitant l’Hemisfèric i l’Oceanogràfic. Visites i dinar per 40 euros els socis i 45 els no socis. L’eixida serà des de les 8:30 hores la Casa Roja i l’autobús està patrocinat per l’Ajuntament de Gata.

Divendres 30, a les 19:30 hores, actuarà el grup SIETE COMEDIANTES amb l’obra CEFERINA ENCUENTRA NOVIO (Festival Independent 2023, Diputació d’Alacant). Dissabte dia 1 de juliol, a les 19:30 hores serà el ball per a tots al Centre Social. Diumenge dia 2 a les 11:30 hores serà la missa a l’església de Sant Miquel Arcàngel. A les 14 hores, com a cloenda, es farà el dinar de germanor als salons de Canor. El preu serà de 22 euros els socis i 40 els no socis. Hi haurà servei d’autobús, que eixirà a les 13 hores des de la plaça de la Casa Roja i tornarà acabat el ball.

FONT: Cartell anunciador de la Setmana Major. 



ENS HA DEIXAT...ANTONIO (RIPOLLET), EL GRAN PORTER DEL GORGOS C.F.

20230628135818-ripollet-copia.jpg

L’equip de futbol del poble està de dol. Ha faltat Antonio Serra Ripoll als 78 anys, més conegut en l’àmbit futbolístic i esportiu com "Ripollet". Després d’una llarga enfermetat ha mort hui a l’hospital on es trobava ingressat. Durant molts anys de la seua joventut va estar defensant la camiseta del Gorgos com a porter titular. Ell va conéixer la trajectòria del Gorgos a tres camps: baix del Grup Escolar, a Les Sorts a partir dels anys 60 i ara d’espectador al nou camp de gespa de Les Costeres. La seua figura i les seues parades, algunes molt decisòries, era coneguda per tota la comarca i més enllà.

"Ripollet" també va pertanyer una vegada jubilat i al llarg d’uns anys a la directiva de l’associació de la gent gran de Gata, que just aquesta setmana celebra els actes.

DESCANSE EN PAU, Antonio. La capella ardent es troba al vetlatori de Gata, al costat de l’església i la missa funeral se celebrarà demà dijous a les 18:30 hores a l’església parroquial de Gata. 

El Gorgos C.F. expresava aixina el condol: "Des del club volem mostrar el nostre condol amb la familia de Antonio (Ripollet). Antonio va ser porter del Gorgos, C. F. i va estar lligat al club durant molts anys. Descanse en pau."

Des del blog, el meu condol a tota la família, sempre recordant a Antonio i les seues xerrades amb mi sobre el Gorgos i sobre la vida.

FONTS: Foto extreta de l’esquela del finat i fotos arxiu. 



HUI DIJOUS 29, A LES 22 HORES, PER À PUNT, XINO XANO VISITA GATA

20230629104057-xx3.jpg

Estigueu atents. A les 22:00 hores de hui dijous 29 de juny, gaters i gateres estarem de cara al televisor per veure, el primer programa de la nova temporada del peculiar programa XINO XANO, a la televisió valenciana "À punt". "L'estiu comença a Gata de Gorgos. Ens n'anem a la MarinaAlta en la primera destinació de les vacances de Hu Zhao d'enguany", aixina diu un dels cartells de reclam d'aquest programa.

Ja fa com a dos mesos es va gravar per distints llocs típics i tradicionals el programa, amb la gent de Gata, els llocs on la gastronomia o la natura eren les importants. Hu Zhao, conductor del programa visitarà tots els llocs.

No s'ho perdau!!

FONT: Cartells d'avanç, anunciadors del programa. 



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris