Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2023.

HUI ÉS LA VERGE DE LA CANDELERA. ELS LLUMEROS HAN FESTEJAT EL SEU DIA. CANELES I CIRIETS ES BENEIRAN A L'ESGLÉSIA

20230202125250-llumeros2feb23.jpeg

Festa popular i molt marcada en el calendari de l’església catòlica.

És hui NOSTRA SENYORA DE LA PURIFICACIÓ o també LA VERGE DE LA CANDELERA. Sant de totes les "Puris", que a Gata hi ha algunes. Es celebra la festa de la Candelera o "Candelaria". La Presentació del Senyor recorda que als 40 dies del naixement de Jesús el van presentar al temple i sa mare la Verge Maria va fer la cerimonia de la seua purificació. La festa es perd en els temps. Els lararis romans, la dita presentació, els padrins del bateig d’un nadó, tot girant al voltant de la flama. A l’església, aquesta vesprada a la missa de les 19 hores, es benedixen i donen candeles, ciriets i veles. Recordan aquell moment de la vida de Jesúsi els seus pares.

És hui la festa també dels llumeros del poble de Gata. Per això, després d’alguns anys de no festejar-ho els professionals dels fils i endolls han volgut fer l’esmorzar a Ca Martí, recordant altres temps i altres celebracions semblants. Abans passejaven inclús a la menuda imatge de la Verge per la plaça de l’església. Assistien a missa. Ara, el gremi ha tornat a recuperar la tradició d’ajuntar-se i xerrar entre viandes de les seues coses. Ells cuiden per la nostra llum i de la il·luminació dels nostres carrers. A la fotografia que m’han remés, els teniu esmorzant...

I pel que fa als refranys, el més conegut just de hui:

SI LA CANDELERA PLORA -és a dir si plou- EL FRED ÉS FORA, SI ES RIU -és a dir està ras i cel clar com hui, malgrat la rosada forta que ha fet aquesta matinada, però amb millor temperatura que els tres dies anteeriors- ÉS VIU -el fred- o la variant JA ESTEM A L’ESTIU. En una festa tan popular i tradicional, no podem deixar de parlar del refranyer, quan ja hem vist alguns ametlers que comencen a eixir la flor. El refrany diu al respecte: "Pel Febrer, treu flor l’ametller". Però, ni ha molts més refranys per al mes de febrer: "El Febrer és molt traïdor, borrascós i gelador"; "Febrer ventós, cara de gos"; "El Febrer, de cap o de cua, l’ ha de fer"; "Neu de Febrer, aigua en un paner"; "Guarda llenya al llenyer per quan arribe el Febrer". Per allargar-se un poc més el dia: "Pel Febrer, jornal sencer". "Si el Febrer riu, el fred reviu".

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i http://festesicostums.blogspot.com (refranyer)....I HUI DIA 3, SANT BLAI GLORIÓS, CURA-NOS LA TOS. ELS FORNS DE GATA HAN PREPARAT CENTENARS DE ROTLLOS, QUE SERAN BENEITS AQUESTA VESPRADA A LA MISSA

20230203130007-donvicentrotllos.jpg

Marca la tradició popular la festivitat de hui dia 3 de febrer. És el dia de Sant Blai, patró dels mals de la gola i d’eixos n’hi ara prou pel temps tant fredolenc i desacompassat que està fent. "Sant Blai gloriós, cura-nos la tos" és el refrany més popular. I a Gata, els forns han preparat centenars de rotllons, dolços, pa socarrats. Totes les tahones del poble han el·laborat el dolç típic. A la missa de la vesprada, el rector beneirà els pans, els dolços. Si aneu cap a Teulada, recordeu que hui fan la festa de la Dama, si aneu cap a Pedreguer recordeu que fui fan festa local i la campaneta de l’ermita no para de tocar.

Vos pose tres refranys que vénen al pèl per a hui, dia de Sant Blai:

SANT BLAI EIXUT, CIGONYES NO HAN VINGUT.

COQUES DE SANT BLAI CUREN DE TOT MAL.

PER SANT BLAI, SE SEMBRA L’ALL.

A la imatge d’entrada, els rotllos del Forn de Ca Xaro, al carrer Sol de Gata, beneits ahir vesprada pel rector En Vicente Berenguer. 

FONTS: Foto Forn de Ca Xaro.COMENCEN LES CONVIVÈNCIES DEL JUNIOR MARINA ALTA. Aquest cap de setmana, els més menuts

20230205112039-juniorsbaladre1.jpeg

Entre dissabte i diumenge, els més joves del Junior dels pobles de la Marina Alta estan de convivència a la Granja-escola Baladre, a Beniarbeig. Allí conviuen els xiquets i xiquetes juniors dels diversos pobles, s’ho passen bé i juguen. Aquest matí el consiliari comarcal i rector d’Ondara Don Joaquín (Ximo) Silvestre. A la imatge, els participants de Gata, un total de 14 amb els seus monitors.

FONT: Fotos del facebook Junior La Marina.IMATGES CURIOSES: QUAN MONTGÓ ES POSA CAPELL...(canvi de temps?)

20230205173555-montgo5feb.jpeg

Ací teniu una imatge curiosa. Una boira que no deixa l’alt del Montgó i que pareig el fum d’una ximeneia. I la lluna eixint pel costat de la muntanya gran, per dalt la mar. Vesprada de diumenge, acabant-se el dia. Serà un senyal de canvi de temps, que diuen serà a partir de demà dilluns. Ja ho veurem...

FONT: Foto de P.Costa.L'ESCOLA MUNICIPAL DE PLÀSTICA INAUGURA L'EXPOSICIÓ NOU ESPAI

20230207202859-grup1.jpg

L’alumnat de l’Escola Municipal de Plàstica Experimental A Vives de Gata va inaugurar, el passat divendres 3 de febrer al Casal de la Música de Gata, la mostra NOU ESPAI, en clara referència a les noves aules inaugurades el passat estiu.

L’exposició és una reflexió sobre la bidimensionalitat, en qualsevol de les seues vessants: Juan Escolano  participa amb gravats i amb un dibuix de format mitjà, Pepa Caselles, Conxa Planells, Jeanny Connolly, Isabel Soler, Genoveva Regidor, Ana Medina, Pilar Monfort, Mar Fornes, Mª José Cholbi,  Rosalía Beltrán i Mariví Puigcerver han escollit la pintura, siga sobre cartó, sobre tela sense preparar, sobre llenç, sobre paper, amb tota una gran varietat d´estètiques, l’abstracció gestual o reposada més o menys colorista, la figuració ben acurada, llenguatges intimistes, etc.

També la diversitat tècnica ha estat present, unes obres són a l´oli, acrílics, tintes litogràfiques o aquarel·les. Altres però s´han expressat presentant una instal·lació d´obres pictòriques d´un mateix tema, Pepa Espasa; Guido Bompadre presenta una pintura i un monotip; Fina Gilabert presenta també un muntatge realitzat cosint sobre cartons; Pedro  Fauser a escollit la fotografia d´unes accions realitzades a diferents portes; Anna Climent presenta collages amb base fotogràfica i finalment, Jaume Monfort una obra duta terme amb alumini.

Però la gran novetat ha estat reprendre l´expressió mitjançant la “performance” que es va representar durant la inauguració. L´obra ha estat duta a terme per la directora de teatre i alumna de l´escola Diana Fazio amb l´actuació de Mariví Puicerver, Mar Fornes, Juan  Escolano, Estela Bellorini i Guido Bompadre.

La inauguració va estar acompanyada d´un gran públic de la comarca i fora d’ella. Va comptar amb la presència de tots els autors, del mestre de l´escola Ginestar, de la regidora de cultura, Àngels Soler, i dels regidors de Gata Toni Signes i Juan Pedrós.

L´exposició es podrà visitar fins al 19 de febrer de dimecres a diumenges de 10 a 21h.

FONTS: Fotos i text Ajuntament de Gata.GATA: CONTRACTEN PERSONAL TÈCNIC PER A GESTIONAR ELS FONS EUROPEUS

20230209124007-gentertefe.jpeg

L’Ajuntament de Gata ha contractat dos persones tècniques que es dedicaran a la  tramitació dels fons europeus per a la població gràcies a la subvenció ERTEFE 2022, un Programa d'incentius a la contractació de personal tècnic per a la captació i gestió de fons Europeus per a entitats locals de la Comunitat Valenciana de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

 Dins d’aquest programa, l’Ajuntament de Gata ha rebut una subvenció per import de fins a 66.523,08 euros  per a la contractació, fins al 31 de desembre de 2023, de les 2 persones, en qualitat de personal tècnic per a la captació i gestió de fons europeus, en el marc del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència.

FONTS: Foto i informació Ajuntament de Gata.HUI, 12 DE FEBRER DE 2023 FA 40 ANYS DE LA GRAN NEVADA DEL 83. Era Darrer dissabte

20230212124907-nevada83.jpg

Ho recordeu?. Ja fa quatre dècades. Era Darrers Dissabte

Ara no plou però està núvol. Ha nevat prop d’ací fa dos setmanes. Ha fet temps de frescor.

Però ens situem al 12 de febrer de 1983: la gent preparava les paelles i ens va sorprendre per la quantitat de neu caiguda. Si teniu alguna vivència i voleu contar-la al blog del Cronista de Gata…ara esteu a tens. El cronista està obert a totes les fotos inèdites o repetides d’aquells dies.

La composició fotogràfica ho diu tot. He tornat a escorcollar aquell bagul de fotografies antigues de tamany menut però ja de color, per tal de trobar aquestes postals gateres de neu. Aquell dia de fa 40 anys, el 12 de febrer, era DARRER DISSABTE i com a tal vespra de gran festa popular la gent no va minvar massa les seues decisions d’anar-se’n de compres a les tendes per al dia següent fer les paelles de DARRER DIUMENGE. S’havia mesclat sense adonar-se un costum gater amb un fet insòlit, la neu caiguda amb gran quantitat.

Retrospectiva en el temps i records. Em ve a la memòria aquells estudis, com si fos hui mateix. Estava estudiant a la saleta de ma casa i ma mare em va fer notar que començaven a caure boles de neu. Eren cap a les quatre de la vesprada. Després ja va ser tot un seguit i nosaltres els amics havíem quedat. No anaven a suspendre les compres, podent eixir pel poble, gaudir de l’espectacle blanc. Recorde que calia fer les compres al supermercat Baidal o a qualsevol tenda del poble eixe dia. Al Passeig d’Alacant era com si estigueres al cinema amb una visió idílica del Pare Montgó, que relluïa brillant de neu. Valia la pena veure’l, admirar-lo amb tota la seua majestuositat.

I després per les carriladas i amb cotxe cap a casa. Tot una aventura. Al dia següent vam acudir a una caseta de les Boleries. La neu s’escampava per tot arreu. Molt a prop, vam poder fer inclús un ninot de neu baix del pont de l’autopista, total no passaven cotxes, estaven les carreteres completament tallades a la zona de Llíber i Xaló. Era l’espectacle del blanc element, de les postals nadalenques però al febrer.

I vosaltres ?. Recordeu l’experiència?. El mateix podeu fer amb les fotografies. Podeu contar-ho ací, bé al meu correu (mivisig@gmail.com, bé per mig del facebook (Miguel Vives Signes, Cronista de Gata). Es poden anar publicant hui i en dies succesius al blog.

Us deixe amb algunes imatges d’aquella nevada de fa 40 anys que vaig capturar amb la meua supercàmera de fa quatre dècades. Ara els mòbils buillirïen per tal de recollir l’última instantània.GATA CELEBRA ELS TRADICIONALS DARRERS DIES. D'ahir, Darrer Dijous, fins al Darrer Dimarts, els sis dies previs a Cendra. Els escolars han fet la desfilada de disfresses aquest matí i demà tornaran a fer passacarrers

20230217205343-donesdarrerdijous.jpg

Si alguna idiosincràsia té el poble de Gata en aquests dies és celebrar tots els dies, amb quadrilles, amb grups, amb gent, els sis previs al dimecres de Cendra. Ahir dijous 16 de febrer començaven els tradicionals darrers dies amb el Darrer Dijous. Ja es podien veure pels bars i restaurants del poble quadrilles de amigues i amics celebrant-ho.

Hui Darrer Divendres han sigut els escolars del CEIP "Santíssim Crist", els que han fet una desfilada pels carrers del poble disfressats. El testimoni l’agafarà la Comissió de Festes 2023 que prepararà per als quintos i quintes infantils i a tota la xiquillada per a continuar amb passacarrers i berenar. Per la nit tocarà el torn als majors. Com és costum, molts grups i quadrilles eixiran a celebrar-ho despusdemà Darrer Diumenge i finalment el Darrer Dimarts, el dia 21, tancant aquests dies populars i tradicionals.

Si teniu fotografies d’eixos moments i voleu que les puje al blog o al facebook sols teniu que remetre-les, són moments bonics i costums que no es deuen perdre.

FONT: Fotos extretes del facebook i Ajuntament de Gata. EL DARRER DIMARTS TANCA LES FESTES CARNESTOLENQUES DE GATA. Abans era tradició anar de paella, cassola. Els treballadors/es de fàbriques ho celebraven

20230221124705-darrerdimarts.jpeg

Mana la tradició i aquesta diu que hui és DARRER DIMARTS o per als no entesos últim dimarts abans d’entrar a la Quaresma. Abans, quan el teixit industrial i artesà gater era més prolífic hui era el dima d’anar-se’n de paella, de cassola, de dinar. De totes les fàbriques els operaris i operàries eixien al camp, a les casetes, a celebrar l’última jornada carnestolenta. Demà ja serà Dimecres de Cendra i entrarem als quaranta dies. 

I com podem veure a la foto el DARRER DIMARTS es resisteix a perdre’s, a desparéixer i sempre hi ha veïns i veïnes, com les de la foto, que aprofiten per celebrar-ho amb un bon esmorzar. El distintiu del floc al cap ens convida a la festa, a la disfressa.

A Gata, sols restarà dissabte dia 25 el Soterrament de la Sardina. La Comissió de Festes 2023 també té preparats actes i una orquestra a l’Avinguda de la Pau. Serà el colofó final d’aquest dies de festetes.

FONT: Foto facilitada per les mateixes veïnes festeres.   Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris