Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2022.

GRAN NOTÍCIA CULTURAL, FESTERA I TURÍSTICA: COMUNIQUEN A L'AJUNTAMENT LA DECLARACIÓ DE FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC AUTONÒMIC PER AL MISTERI DE REIS DE GATA

20220602135250-noulloc.jpg

Aquest matí arribava a l’Ajuntament de Gata el comunicat, que ompli hui de goig a tots els responsables i participants en el MISTERI DE REIS DE GATA. El Secretari Autonòmic Francesc Colomer anunciava la declaració en aquests termes:

"Estimat Alcalde,
M’és molt grat comunicar-te que acabe de signar la resolució per la qual s’atorga la Declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana al "Misteri de Reis" de Gata de Gorgos.
Hui mateix s’envia la resolució a Presidència per a la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana que es produirà en els pròxims dies.
La meua més sincera enhorabona per aquest reconeixement.
Una abraçada"
Francesc Colomer Sánchez, Secretari Autonòmic de Turisme."

Des de l’ajuntament es valorava aquest matí com "una gran notícia per a la nostra festa"
Per la seua part, el regidor de festes Joanvi Vallés manifestava per mig del seu facebook:
"Content no, lo següent! hui per a mi és un dia gran com a regidor de Festes, m’han comunicat la Declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana del "Misteri de Reis" de Gata. Molt de treball des dels tècnics de l’Ajuntament, molt de treball de la Comissió de Misteri Reis de Gata, i sobretot, molt de recolzament i estima de tot el poble. Els propers Reis ja els celebrarem baix el reconeixement de Festa Autonòmica.
GRÀCIES I MIL GRÀCIES A TOT EL POBLE PER ESTIMAR TANT ELS REIS I ENHORABONA A TOTS!"

Recordar que malgrat la pandèmia que va frenar les aspiracions ja al 2020 es volia conseguir-ho. Per fi, al 2022 -passat quasi tot el malsoni del COVID- i donats tots els passos adients i perfectes, la festa del Misteri de Reis ja té aquest declaració. Fa set anys, en 2015, ja va ser declarada Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana i a l’any següent 2016, Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. Ara, sis anys després, obté el grau autonòmic, un nomenament molt important.
Aprofite des del blog per FELICITAR a totes i tots els que han fet possible aquesta nova i gran declaració, sobre tot als més implicats en totes les seccions i parts de l’actuació, que el Misteri de Reis de Gata, estiga reconegut a nivell autonòmic. 
En breus dies, coneixerem més declaracions i estarem pendents del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana on es publicarà ja oficialment.

FONT: Fotos moments del Misteri de Reis de Gata, Arxiu LP i MP.

DOS DIUMENGES DE PRIMERES COMUNIONS A GATA

20220608113119-fotospc1.jpg

Diumenge passat i el pròxim diumenge, és a dir els dies 5 i 12 de juny, els veïns de Gata viuen els aconteixements importants per a la parròquia i la joventut, les Primeres Comunions. El dia 5 van comulgar dotze comulgants, 9 xics i 3 xiques; el pròxim diumenge ho faran uns altres tants.

Com ja és costum des de fa molts anys, la concentració va ser a la Plaça Nova. La banda Unió Musical de Gata va acompanyar als comulgants i els seus pares al recorregut pels carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer fins la Plaça de l’Església. Al temple esperaven el rector i les catequistes. Els xiquets/xiquetes protagonistes van ocupar els primers bancs disposats a l’efecte, darrere els seus pares/mares. L’església es trobava engalada per al moment. El Cor Parroquial va posar les cançons i la música. Com a curiositat, quatre sacerdots van estar a l’altar major.

Després de les Primeres Comunions del diumenge 12, Gata continuarà amb les festes del Corpus Christi (dia 19) i festa de la confraria més antiga de la parròquia el Sagrat Cor de Jesús (dia 26). Entre mig, la festa de la Font del Riu dedicada a Sant Joan, amb missa de campanya al carrer Lepanto divendres dia 24. 

FONT: Fotos Parròquia i Cronista.    


ES PUBLICA AL DOGV LA DECLARACIÓ DE FESTA AUTONÒMICA PER AL MISTERI DE REIS DE GATA

20220608113717-reis2022.jpg

Hui dimecres 8 de juny es publica al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el que anunciavem la setmana passada. Des de Presidència de la Generalitat es publica la RESOLUCIÓ de 2 de juny de 2022, per la qual s’atorga la declaració de festa d’interés turístic autonòmic de la Comunitat Valenciana a «Misteri de Reis de Gata», de Gata de Gorgos.

Faig un extracte del que diu la publicación:

Vista la sol·licitud presentada en la Direcció General de Turisme per l’Ajuntament de Gata de Gorgos, de data 13 d’abril de 2022, en què s’insta la declaració de festa d’interés turístic autonòmic de la Comunitat Valenciana, per a "Misteri de Reis de Gata", Gata de Gorgos (Alacant). Després de l’estudi de la documentació que consta en l’expedient i vista la proposta del director general de Turisme, mitjançant la qual es proposa resoldre favorablement la concessió de l’esmentada distinció, de conformitat amb el que es disposa en els articles 3.1 c, 7.1 i 9.1 del Decret 119/2006, de 28 de juliol, del Consell, regulador de les declaracions de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d’interés turístic de la Comunitat Valenciana, resolc:

Primer: Atorgar el títol honorífic de festa d’interés turístic autonòmic de la Comunitat Valenciana a «Misteri de Reis de Gata», Gata de Gorgos (Alacant).

Segon: Ordenar, amb data de la present resolució, la inscripció d’ofici de la declaració concedida en el Registre especial de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d’interés turístic de la Comunitat Valenciana, secció primera: festes d’interés turístic en els termes que assenyala l’article 9 del Decret 119/2006, de 28 de juliol..."

Per tant ja adquirix a tots els efectes, a partir de la publicació de hui, la festa de Gata del 5 de gener de cada any, caràcter turístic autonòmic de la Comunitat Valenciana. Darrere d’aquesta consecució un treball colosal per part d’alguns veïns, que han dirigit a centenars de joves i no tant joves en algun moment de la història, per a que el "Misteri" anara creixent any rere i en els últims anys a passos agegantats i que té en el text de l’autor Antonio Salvá Roselló 55 anys d’existència, però amb arrels de més d’un segle. 

D’esta manera s’avança en un procés iniciat , amb la declaració de festa d’interés turístic local  primer i en 2015, Festa d’Interés turístic provincial,  per posar en valor una tradició arrelada en el municipi que té ja una trajectòria història de més de 50 anys, i donar, així,un pas endavant fent una aposta de qualitat, valorant l’esforç realitzat per un nombrós conjunt de persones, més de 300 participants, des de l’Ajuntament fins l’últim col·laborador d’esta Festa, per tal d’aconseguir que els Reis Mags de Gata siguen el patrimoni de tot un poble i una de les senyes d’identitat.

FONTS: Part del text i fotos, premsa Ajuntament de Gata i DOGV 8-6-2022.

    


IMATGES CURIOSES: ESTARÀ PRÒXIMA LA TORNADA DEL TRENET A GATA? SÓN JA QUASI 6 ANYS SENSE ELL

20220609124709-tren1.jpg

Com es veu a la imatge de captura de pantalla i al vídeo penjat al facebook, una vegada acabats els treballs més complicats i dificultosos del tram Teulada-Gata per a posar en marxa la prolongació de la línia del tren Alacant-Dénia, per ara fins a Teulada, alguns dies es veuen els trens fent proves, ultimant-les. Estem pròxims a la tornada del servei regular del tren?.

La imatge i el vídeo són d’ahir vesprada, al tardet. El trajecte Teulada-Gata i a l’inrevés el podem veure. I ara ens fem aquella pregunta: Molt de temps fa que no passa el tren de Teulada cap a Gata i menys cap a Dénia?.

Ens tenim que transportar -mai tan ben dit- a aquell 28 de juliol de 2016, que pillava a tots per sorpresa i deixava de funcionar, després d’un segle i un lustre, el servei de tren d’Alacant a Dénia (que va ser inaugurat l’11 de juliol de 1911), i en consequència el pas per Gata. Per aquells dies es va dir que sols seria un any, ara ja estem a punt de complir-ne sis. La inversió a la Garganta i a aquest trajecte ha estat molt forta.

 Curiosament, aquell 28 de juliol de fa quasi anys coincidia a Gata amb la Baixada del patró, el Santíssim Crist del Calvari, des de l’ermita a l’església. Com cada vegada el calvari públic va a parar just a la via del tren. Eixa nit ja no va fer falta saber si venia o no el tren. Simplement, havia deixat de passar. Cinc anys, onze mesos i dotze dies després, ja vegem algun moviment.

Però, el calendari segueix contant, els períodes dits inicialment ja s’han sobrepassat i molt. La certesa ens diu que, a hores d’ara, Gata segueix sense servei de tren. ESPERAREM...

FONT: Foto captura de pantalla del vídeo. Vídeo de Verónica Vives d’ahir 8-6-2022.
Archivos