Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Agosto de 2021.

SEGON DIA DE FESTES: RECEPCIÓ OFICIAL AL CRIST (Plaça de l'Església)

20210801102856-meuarecep2-copia.jpg

Els portadors del Santíssim Crist, fent la seua funció, van traure a la Plaça de l’Església al patró. Les autoritats, representants del 2019, comissió de festes 2020/21 i tots els veïns que van voler el van rebre oficialment. L’eixida va estar acompanyada pels acords de la Marcha Real a càrrec de la banda Unió Musical. El senyor rector Don Juan Antonio Navarro Tarín li va fer un pregó molt sentit de benvinguda a l’església, al poble. Els goigs van ser interpretats per la banda i tot seguit es va disparar un alard piròtecnic a la "Placeta del Vicari". Els aplaudiments van posar punt i final al acte oficial de recepció que va voler fer l’Ajuntament al Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Foto portada Cronista. Fotos facebook Ajuntament, Vero Vives i Cronista.SEGON DIA, IMATGES DE FESTA: GISELA I MEMBRES DE LA COMISSIÓ

20210801105157-comiigisela-copia.jpg

Són records, imatges pel demà, imatges de festa. La cantant Gisela (Operación Triunfo 1) anava a assajar i alguns dels membres de la comissió de festes 2020-2021, que es trobaven ultimant els preparatius per a la nit, es va fotografiar amb ells. Un detall, una bona sensació que presagiava la gran vetlada que van passar xiquets/xiquetes i majors amb les cançons de Disney, tan conegudes de Gisela. Mirant la foto, Gisela és la segona per la dreta; l’organitzador l’últim o primer per l’esquerra.

Al llarg del dia, tota la comissió de festes 2020/21 va estar preparant l’event. A la imatge del facebook, quatre membres més al pati i l'escenari.

FONTS: Fotos comissió 2020/21. SEGON DIA DE FESTES: RUTH I HUGO; ELSA I JOSEP, I JOEL I ALBA, REPRESENTANTS INFANTILS 2021. Actuació de la cantant Gisela

20210801120212-muntatge-copia.jpg
Anit dissabte, amb una gran puntualitat per la limitació del toc de queda, amb les mesures sanitàries i higièniques corresponents i amb una gran organització de la comissió de festes 2020/21 i un gran comportament de menuts i majors, es va celebrar per fi, després de dos anys, el FESTIVAL 2021, presentant sols a la quintà infantil 2021 "Més festes que ningú", ja que la quintà major "L’esvaró" no ha eixit aquestes festes, pel tema COVID19 i que esperem hi faça a les festes de Sant Miquel a setembre i l’any que ve amb els quintos/es 2022. 
Després de ser presentada tota la quintà, va actuar la cantant GISELA (Operación Triunfo 1) la veu de Disney que va transportar a tots, menuts i grans, al món de fantasi i a tots els personatges que ella li dona veu, i per moments va encisar ella i el seu equip amb les veus màgiques de contes i narracions infantils.
Una vegada finalitzada la seua actuació i sent els quintets i quintetes els protagonistes, els vertaders protagonistes de la vetlada, els i les representants de 2019 van traure a sort els que agafen el relleu. Els representants infantils de les festes de 2021 són: Els bessonets Ruth i Hugo; Elsa Fos i Josep Salort, i Alba Pedrós i Joel Serra.

Al final, el president de la comissió 2020/21 Antonio Pons García; el regidor de festes Joanvi Vallés Monfort i l’alcalde Josep Francesc Signes Costa, van fer els seus respectius parlaments i salutacions al poble, incidint en els difícils anys que han passat i s’està passant a causa de la COVID19, però posant una esperança i unes perspectives positives per a tirar endavant.  
 
FONT: Portada i facebook fotos de Ajuntament, Pere González i Cronista.


1/8, GATA, TERCER DIA DE FESTES: HOMENATGE VICENTE BERENGUER LLOPIS, FILL ADOPTIU // MARXA NOCTURNA G.E.G. // ACTUACIÓ DE X-FANECADES. Hui destaquem al Fill Adoptiu de Gata, Berenguer

20210801151707-vicentin.jpg

Hui diumenge dia primer d’agost és el tercer de les festes patronals del Santíssim Crist del Calvari que, fins ara, estan transcorrint dins de la normalitat, amb les mesures corresponents, les quasi festes adaptades al COVID19.

Mirem el programa de festes i apareixen sols tres actes, dos que es faran a la Plaça Nova. A les 20 hores serà l’homenatge i lliurament d’una placa al FILL ADOPTIU DE GATA EN VICENTE BERENGUER LLOPIS. Participarà la ONG Amics del Tercer Món. (Aforament limitat).

Hui destaquem:

FILL ADOPTIU DE GATA, EL MISSIONER VICENTE BERENGUER

L’Ajuntament de Gata en sessió plenaria celebrada el dia 24 de novembre de 2020 va aprovar, per unanimitat, nomenar fill adoptiu de Gata al missioner teuladí VICENTE BERENGUER LLOPIS per la seua trajectòria personal, les seues actuacions humanitàries i la seua vàlua personal.

Fins ara i també per la temàtica COVI-19, l’Ajuntament no li havia fet l’homenatge. Ara, aprofitant les festes patronals, es farà aquesta vesprada.  

D. Vicente Berenguer va nàixer a Teulada l’any 1937. Missioner que sempre ha defensat l’educació de menuts i joves com un dels pilars bàsics per erradicar la pobresa. A Moçambic, on ell ha desenvolupat la seua missió, ha treballat quasi mig segle. Primer al Ministeri d’Educació d’eixe país i després, a partir de 1990, posant en marxa escoles de Primària i Secundària als barris de Maputo, la capital moçambiquesa.

La tasca personal de Vicente Berenguer a Moçambic va acompanyada per l’ajuda que des de Gata li presta l’associació primer, i ara ONG AMICS DEL TERCER MÓN. Amb l’ajuda dels ajuntaments de Gata de Gorgos, Teulada, Xàbia, Pedreguer i aquesta associació construeix un Centre Infantil en el barri del Ferroviário a Maputo, on s’atenen a 125 menors de 6 anys. En tot el seu treball parroquial i educatiu ha tingut el recolzament de grups com Amics del Tercer Món, Amics del “Padre Vicente de Teulada”, ajuntaments i organismes no governamentals, d’Espanya i Alemanya.

A més a més, al llarg de la seua vida ha rebut premis i nomenaments diversos que ha reconegut la seua vàlua personal entre ells, en 2013, va rebre la ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT VALENCIANA. També és Fill Adoptiu de València.

Des de fa uns anys, Vicente Berenguer viu a Gata amb la seua germana Paquitina considerant-se un gater més que ha sabut adaptar-se i comprometre’s també al nostre poble amb la gent, amb els més necessitats, com el grup TAPIS, guanyant-se l’estima i respecte de tota la gent del poble. Malgrat totes aquestes importants gestes, Vicente Berenguer fa gala de la seua gran humilitat. Ell s’ha bolcat en l’ensenyament, la cultura, la solidaritat i l’ajuda humanitària. En uns moments com els actual, més que mai necessitem llum, alçar la mirada i que la societat gatera puga tindre un referent com és el de la persona de Vicente Berenguer.

ALTRE FILL ADOPTIU DE GATA

Gata té un altre Fill Adoptiu ja difunt. Ramón Beltrán Limiñana (Alacant).

A les 22:00 hores (s’ha avançat una hora l’horari que marcava el Programa de Festes degut al toc de queda) es farà la marxa nocturna de regularitat per parelles organitzat, com ja és costum, pel GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE (G.E.G.). Eixida des de la seua seu en les instal·lacions esportives del Grup Escolar.

Finalment, a les 23:00 hores, actuació musical de X-FANEKAES a la Plaça Nova. (Aforament limitat).

FONT: Text Vicent Berenguer Ajuntament Gata. / Foto En Vicente Berenguer El Mirall de la Marina / cartell grup X-Fanekaes.GATA, FESTES 2021: SENTIT I EMOTIU HOMENATGE AL FILL ADOPTIU DE GATA, VICENTE BERENGUER LLOPIS

20210802085606-filla1-copia.jpg

L’acte més important d’ahir diumenge per la vesprada a les "festes" que està celebrant Gata en honor al Santíssim crist del Calvari va ser l’homenatge preparat per l’Ajuntament que es va fer al sacerdot VICENTE BERENGUER LLOPIS, un missioner teuladí que viu ara a Gata amb la seua germana i que el plenari del 24 de novembre de 2019 va declarar FILL ADOPTIU DE GATA, per la seua tasca i vàlua en pro de l’educació i els més necessitats a Moçambic. La situació COVID19 no va permetre fins ara retre-li l’homenatge merescut.

La Plaça Nova es trobava plena de familiars, autoritats locals, el rector de Gata i rectors fills del poble -companys d’ell en el sacerdoci-, amics que ha anat fent al llarg de la seua copiosa vida, coneguts de Gata i comarca del "Pare Vicent" com li diuen alguns. Vinguts de València, Teulada -el seu poble natal- i Gata, tots van voler arropar en aquest acte que va resultar molt sentit i emotiu a Berenguer. 

A l’acte l’alcalde Francesc J. Signes va glosar la figura de l’homenatjat destacant la seua trajectòria, els mèrits i premis que Berenguer atresora ja. Després va pujar a l’escenari Vicente Berenguer i fent gala de la seua senzillesa i bonhomia, entre anècdotes i vivències sobre tot a Gata, va agrair el nomenament. La primera autoritat municipal li va obsequiar amb el diploma acreditatiu de Fill Adoptiu del poble de Gata i a més li va fer obsequi d’un quadre de l’artista gater Josep Ginestar, qui va interpretar la composició dirigida especialment per al teuladí homenatjat a Gata. un maurà al centre i frases de l’antic text del Llibre d’Amic i Amat" (Blanquerna, 1283).

Berenguer va correspondre a aquestes mostres d'afecte regalant a l'Ajuntament de Gata una vara de comandament d'arrels africanes. 
Després van pujar a l’escenari algunes integrants de l’associació T.A.P.I.S. per les que ell tant està lluitant d’una manera callada i desinteresada, sempre al costat dels més desfavorits. També li van regalar un quadre fet per ells mateixa, que simbolitzava un arbre.

A continuació, l’escenari i baix es va convertir en "els Amics del Tercer Món", la ONG que ajuda i treballa des de Gata i comarca i ja ha recaptat quasi dos milions d’euros per a construir escoles, institutos, locals, a la seua volguda segona casa, Moçambic. Tres cançons va interpretar la rondalla i li van lliurar un ram de flors a l’ànima mater d’aquesta ONG la germana de Vicente Paquitina Berenguer, que fins i tot va cantar amb elles. Finalment, unes diapositives van donar compte de la tasca de recolzament d’Amics del Tercer Món per al missioner Vicente Berenguer Llopis (Teulada, 1937).2/8, GATA: DILLUNS, QUART DIA FESTER: TEATRE INFANTIL / TRUC / MARCO POMPERO. Hui destaquem el truc

20210802090340-truc-copia.jpg

Afronta Gata el quart dia de festes patronals. La jornada tindrà teatre infantil a la vesprada, la tercera i quarta eliminatoria del truc i l’actuació musical del grup Marco Pompero.

A les 19 hores, el teatre infantil oferirà “Las aventuras del pequeño príncipe” dins la Campanya de Música i Teatre 2021 de la Diputació Provincial d’Alacant. Serà a la Plaça Nova (Aforament limitat).

A les 20 hores tindrà lloc a l’antic camp de futbol i organitzades per la Comissió de festes 2022 la tercera i quarta eliminatoria del TRUC.

Hui destaquem:

CAMPIONAT DE TRUC A LES FESTES:

El TRUC és un dels jocs populars de cartes a tot arreu del nostre territori. Té un posible origen àrab. Gata porta molts anys organitzant aquest joc a les festes patronals, no sols del poble sinó també a altres festes de barri com Sant Antoni i La Font del Riu. El joc del truc, que els gaters fan a alguns bars del poble, es trasllada de manera pública al carrer i a l’aire lliure.  “Trucar”, “envide la falta” i altres donen vida a aquest joc tan antic.  

Finalment, a les 21 hores actuarà el grup MARCO POMPERO a la Plaça Nova (Aforament limitat).

FONT: Truc, Comissió 2022.ANIT, MARXA NOCTURNA (GEG), GUANYADA PER PEPE "CAPITÀ", I X-FANECAES

20210802120538-xfanecaes1-copia.jpg

Les festes de Gata segueixen el seu ritme amb lentitud i coneixement, sense excesos a causa de la crisi sanitària per la COVID-19. Anit, el president de la comissió de festes 2020/21, Antonio Pons, li obsequiava amb un jamón al guanyador de la Marxa Nocturna organitzada pel Grup Espeleològic Gatense (G.E.G.) Pepe "Capità".

Per la nit, i tot abans del toc de queda, actuava el grup de música valenciana "X-Fanecaes". Ells mateixa han posat al seu facebook: "No tenim més que paraules d’agraïment pel dia que passàrem ahir. Per fi hem pogut anar a Gata de Gorgos, una cita que teniem pendent i no ens ha decepcionat. Feia any i mig que no tocàvem en directe i eixa energia estava present. Gràcies a les persones implicades que ho han fet possible, al públic i al nostre Toni Cove que definitivament és el guanyador indiscutible de la cassalla. Fins prompte Gata".

(Una manifestació més de que la pandèmia està alterant moltes actuacions). 

FONT: Fotos Comissió i X-Fanecaes. FESTES, GATA: DE MANERA EXTRAORDINÀRIA PER LA PANDÈMIA, ELS VELLETS I MÉS MALALTETS DEL POBLE PODRAN REBRE AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI A LES SEUES CASES. Haurà de demanar-se a la parròquia

20210802152728-composallyimeua-copia.jpg

Des de la parròquia, el senyor rector de Gata Don Juan Antonio Navarro Tarín, ens ha fet arribar aquesta informació, que compartim, anunciem i donem a conéixer amb tots els veïns i veïnes del poble. Per la seua importància i exclusivitat en molts temps ho pose en valencià i en castellà. També està publicat al facebook de la parròquia. 

Diu l’escrit:

"Portem dos anys de Pandèmia. Dos anys en els quals s’han hagut de suspendre o viure d’una manera diferent moltes coses.  Això és especialment dolorós per als qui ja es troben en el últim tram de la seua vida.  Alguns vellets i malalts tenen família i encara la salut suficient per a ser acompanyats a la Parròquia per a visitar al SANTÍSSIM CRIST, això és el més bonic. 

Però també tenim malalts i vells que ja no poden eixir de casa.  En el últim tram de la seua vida no han pogut gaudir d’eixes tradicions tan volgudes per a gaters i gateres. No han pogut visitar ni acomiadar-se del Santíssim Crist perque les seus forces i la situació no ho feien possible.  Per això des de la Parròquia, i de manera extraordinària, es vol que el Santíssim Crist en aquest any i mentre aquest estiga al Poble, visite de manera privada a aquells gaters i gateres que ja s’els fa impossible eixir de casa. 

Han viscut una vida de treball i sacrifi, i porten aquests dos anys de Pandèmia amb tot el que era habitual i tradicional suspés. Podems entendre tots, que en aquestes festes, i de manera extraordinària, siga el Santíssim Crist el que els visite.  

Per això, qui tinga en casa o conega a algún vell o malalt que no puga i ja es preveja que no va a poder tornar a eixir més de casa, POT DEMANAR LA VISITA A LA PARRÒQUIA."

TEXT EN CASTELLÀ:

"Llevamos dos años de Pandemia. Dos años en los que se han tenido que suspender o vivir de una manera diferente muchas cosas.  Esto es especialmente doloroso para quienes ya se encuentran en el último tramo de la vida.  Algunos ancianos y enfermos tienen familia y todavía la salud suficiente para ser acompañados a la Parroquia para visitar al SANTÍSIMO CRISTO, eso es lo más bonito. 

Pero también tenemos enfermos y ancianos que ya no pueden salir de casa.  En el último tramo de su vida no han podido disfrutar de esas tradiciones tan queridas para gateros y gateras.  No han podido visitar ni despedirse del Santísimo Cristo porque sus fuerzas y la situación no lo hacían posible.  Por eso desde la Parroquia, y de manera extraordinaria, se quiere que el Santísimo Cristo en este año y  mientras esté en el Pueblo, visite de manera privada a aquellos gateros y gateras que ya se les hace imposible salir de casa. 

Han vivido una vida de trabajo y entrega, y llevan estos dos años de Pandemia con todo lo que era habitual y tradicional suspendido, podemos entender todos, que en estas fiestas, y de manera extraordinaria, sea el Santísimo Cristo el que los visite.  

Para ello quien tenga en casa o conozca a algún anciano o enfermo que no pueda y ya se prevea que no va a poder volver a salir más de casa, PUEDE PEDIR LA VISITA EN LA PARROQUIA."

FONT: Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.EL CONSELLER RAFA CLIMENT VISITA GATA I EL SEU COMERÇ DE PROXIMITAT I CENTENARI

20210802160707-rafacliment2-copia.jpg
El Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball Rafa Climent ha visitat aquest matí alguns dels comerços de proximitat i centenaris de Gata de Gorgos de la mà de l’alcalde Francesc Josep Signes Costa.
La Panaderia Xaro (des de 1912) o la Carnisseria Curro (des de 1913) han estat algunes de les tendes visitades. 
Segons publicava al seu facebook el conseller sobre la visita a Gata deia: "Hem pogut veure de primera mà com el comerç de tota la vida pot preservar se en el temps i adaptar-se al sí dels nostres pobles amb valor afegit en els seus productes."
Després de Gata ha marxat a la veïna Jesús Pobre a conéixer un molí fariner.

FONT: facebook de Rafael Climent González.


FESTES GATA 2021, PARRÒQUIA: EXTRAORDINARI I EXCEPCIONAL: EL SANTÍSSIM CRIST JA VISITA LES CASES DELS MÉS VELLETS I MALALTS. Ha començat amb la dona més major de 102 anys

20210802170136-cristvells3-copia.jpg

Les imatges parlen per si soles. Acompanyat pels ministres extraordinaris de la Pastoral de la Salut de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel, el rector Don Juan Antonio Navarro Tarín ha començat ja aquesta vesprada la visita a les cases de vellets i malalts. Un cas extraordinari i excepcional que no es coneix en temps anteriors i que està ja sent una realitat.

Al carrer Xaló, com es pot veure en les imatges, el Santíssim Crist del calvari ha visita la casa de la centenària de Gata de 1021 anys Vicenta Signes Casanova. També per Alcolaes. Cada casa es desinfecta complint les mesures. Poc a poc, aniran recorrent carrers, places i el poble en una visita inèdita, a causa de la pandèmia i els temps d’incertesa sanitària que estem vivint.

FONT: Imatges del facebook de la parròquia Gata.     COVID19, GATA: VA BAIXANT MOLT LENTAMENT. 9 INFECTATS MÉS I 11 ALTES. ACTIUS AL POBLE: 38. INCIDÈNCIA ENCARA MASSA ALTA: 608,68

20210803075226-covid3agost.jpg

Les altes segueixen superant les infeccions, però molt lentament. Aixina comencem el mes d’agost. Si divendres passat ho deiem, val també per aquesta dimarts. S’han produit en estos quatre dies i aixina ho dona la Conselleria de Sanitat, un total de 9 infectats més, però s’han fet 11 altes. Els positius actuals que té Gata són 38. Són, en total des de l’inici de la pandèmia, 417. 41, 40 i hui 38, anem avall però molt lentament. La incidència és encara molt alta però també baixant: 608,68.

Alerta, molt alerta. Estem en festes, però tenim que fer-les amb conciència, cuidar-nos i cuidar. Anar als actes seguint totes les mesures sanitàries i protocolàries adients a la situació COVID.  

Fins 16 d’agost continuen les mesures ja establertes l’última vegada i, sobre tot, amb el toc de queda de 1 a les 6 del matí. Confiem amb les vacunacions que estan ara amb els joves de 20 a 29 anys.

FONT: Captura de pantalla, situació de monitorització del COVID19 C.V., 3-8-2021.GATA EN FESTES, 5é DIA. DIA DEL XIQUET / FUTBOLÍ / DANSES I RONDALLA / OXÍGEN / CORDÀ. Hui destaquem dies del xiquet d'altres temps

20210803095551-xiquet3-copia.jpg

S’arriba hui al DIA DEL XIQUET. Molts actes del dia van dirigits a ells. A partir de les 11 del matí PARC AQUÀTIC al Passeig d’Alacant (Espectacles L’Afició). La Comissió 2021 repartirà polos per combatre la calor. Diu el programa que cal dur flotador.

A les 14 hores, per a la quintà infantil DINAR AL PAVELLÓ COBERT DE L’ESCOLA. Patrocina la Comissió 2021 i tindran detallets a càrrec de Ca Doloretes i Tot dolcet.

A les 18 hores, també per a la xicalla, a la Plaça Nova carretons. Ca el Tramusser repartirà Aigua-llimó.

HUI DESTAQUEM ELS DIA DEL XIQUET D’ALTRES TEMPS, 1980

Les festes d’abans sols tenien reservat per als xiquets el matí del dia 5. Sempre eren els mateixos actes: Gegants i Nanos i després Cucanyes infantils. Va ser l’1 d’agost de 1980, divendres, quan apareixia diferenciat per primera vegada en els programes el DIA DEL NIÑO.  L’acte: "Por la mañana, carreras, cucañas y pruebas deportivas acompañadas por dulzaina y tamboril (programa aparte)."

Seguint amb la programació de hui dimarts 3 d’agost: 

Per a tots els públics i majors, a les 19:30 hores actuarà el GRUP DE DANSES LA LLATA i la RONDALLA DE GATA. Plaça Nova. (Aforament limitat).

A les 20:00 hores està previst el I Campionat de futbolí. Esplanada de l’escola. Premis als dos primers classificats.

21:00 hores: Actuació de OXÍGEN a la Plaça Nova. (Aforament limitat)

Finalment, i amb canvi de dia pel toc de queda, es realitzarà la CORDÀ a les 22 hores (antic camp de futbol), que estava programada per al 5 d'agost. 

FONT: Fotos Comissió de festes 2021.GATA EN FESTES. PARRÒQUIA. EXTRAORDINARI I EXCEPCIONAL A CAUSA DE LA COVID19: SEGON DIA DE VISITA DEL SANTÍSSIM CRIST ALS MALATS I VELLETS

20210803230336-crist11-copia.jpg

Hui dimarts 3 d’agost ha proseguit la visita, per segon dia consecutiu, el rector de la parròquia junt amb els encarregats de la Pastoral de la Salut, amb la imatge del Santíssim Crist del Calvari, el patró de Gata, a les cases de vellets i malalts. Les visites estan fent molt de bé, amb gran càrrega d’emotivitat. 

En plenes festes patronals, els veïns més majors i malalts estan vivint un fet extraordinari i excepcional, podent estar uns moments junt al Crist, entrant a les seues cases. Plaça Nova, Alcolaes (carrer Sant Vicent), defora. Per tots els raconets del poble que es demana allí es trasllada el rector amb el Santíssim Crist. Està previst que demà acabe els tres dies de visites.

FONT: Fotos parròquia Gata.       GATA, FESTES, D'AHIR 5é DIA: FUTBOLÍ, OXÍGEN I BONA CORDÀ, ATRACTIUS PER ALS JOVES...I MAJORS

20210804072407-futboli2-copia.jpg

El Campionat de FUTBOLÍ, al pati de les escoles; la bona actuació del duet gater OXÍGEN (Aina i Canya) i una molt bona cordà, segons els entesos, van concretar ahir per la vesprada i nit a molts joves i no tant joves, que van buscar una alternativa a les clàssiques atraccions d’abans, bous, barraques, casals i balls. En temps de COVID19 el·liminatòries tranquil·les, com serà hui la del truc al camp de futbol vell, pel que respecta al futbolí. Cançons melòdiques i conegudes, a la Plaça Nova, del duet Oxígen, amb tota la gent asseiada. Una cordà que molts tenien gana ja de reviure després de la parada obligada pel COVID19 del 2020.

FONT: Fotos Vicent Signes (Oxígen), Santi Vives (cordà) i Cronista.4/8, FESTES GATA: HUI SISÉ DIA: ESPECTACLES: MENUTS, MAJORS / MARCEL EL MARCIÀ / FINAL DEL TRUC / CORDÀ INFANTIL. Destaquem la cordà, ahir pels majors, hui infantil

20210804150220-cordaxiquets2-copia.jpg

Encarem els tres últims dies de festes patronals al Crist. I hui dimecres comencaran a les 18 hores. A la Plaça Nova hi haurà ESPECTACLE PER A XIQUETS I XIQUETES "UN DIA EN EL CIRC" (Aforament limitat).

A les 19:30: música per als menuts. Plaça Nova. Actuació de MARCEL EL MARCIÀ. (aforament limitat).

A les 20:00 hores, a l’antic camp de futbol i organitzat per la Comissió de festes 2022, semifinal i final del TRUC. A l’acabar, lliurament de trofeus als dos primers classificats.

A les 23:00 hores: TEARE PER A ADULTS. Plaça Nova. MUJER COMO NINGUNA. (Campanya Música i teatre 2021, Diputació Provincial d’Alacant). (Reserva prèvia d’entrades).

A les 23:00 hores, CORDÀ INFANTIL. Placeta de Sant Antoni. Per a xiquets i xiquetes de 8 a 14 anys que tinguen el carnet CRE. Amb vestimenta adequada per a l’ocasió, ulleres que protegisquen els ulls i barret que no siga inflamable (a ser possible de cotó) i guants.

Precisament, hui destaquem LA CORDÀ.

Ahir es va fer per a majors i va resultar espectacular. RICASA es va lluïr. Des de 2019 que els aficionats als coets no gaudien tant.

Al llarg de les festes, s’han fet cordaes a altres dos llocs abans de extraure-la al camp de futbol antic, com els bous. El carrer Signes encarat a l’ermita era el carrer assignat. La corda i el carro de coets eixien des de la casa del carrer Doctor Gómez Ferrer que enfronta al carrer Signes. També al carrer Moreres del Raval algun any s’ha fet cordà. Eren altres temps...

FONT: Fotos cordà infantil anys passats.    FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.879): FESTES D'ABANS. El Crist a la Plaça

20210804161847-fotocrist-copia.jpg

Tornem a la série estimada i volguda pels gaters, mirar amb retrospectiva aquells moments de meitat del segle XX. Desconec l’any però era més de 1944, ja que estava la font. Una veïna em va facilitar aquesta fotografia en forma de retratet menut. Em deia: "Mira esta t’interessarà perque és de Sant Cristo". Aquesta setmana cobra gran importància, ja que estem en plenes festes patronals.

Mireu les dones agenollades al pas de la imatge dins del carrer de l’Ajuntament, abans dit del Forn o Duquessa d’Almodóvar.

FONT: Una persona anònima.
FESTES GATA 2021. PARRÒQUIA. TEMPS DE PANDÈMIA. TERCER DIA VISITA EXTRAORDINÀRIA I EXCEPCIONAL DEL CRIST A LES CASES D'ANCIANS I MALATS DEL POBLE

20210805080238-crist12-copia.jpg

(( PODEU LLEGIR L'ARTICLE DE AVAN (Notícies de l'arquebisbat de València) al respecte. PUNXEU ACÍ.

Ahir dimecres va concloure la "peregrinació" excepcional i singular de les festes 2021 del Santíssim Crist del Calvari per les cases dels més majors, impedits i malalts del poble. El senyor rector ha recorregut carrers, places, barris i inclús algunes partides del terme portant al patró a les persones que no han pogut a causa de la pandèmia del COVID19 ni veure’l passar en processó de baixada ni ho faran de pujada.

A les cases dels majors s’han viscut moments d’immensa alegria, d’emocions i encontres continguts. De pau i vivències úniques. El Santíssim Crist del Calvari ha vingut a ma casa!! deia una dona molt velleta. Una experiència que no oblidaran mai.

FONT: Fotos parròquia.        GATA EN FESTES, RESUM DEL DIA D'AHIR. TRUC, CORDÀ INFANTIL, CIRC MENUTS I TEATRE MAJORS

20210805092449-circ1-copia.jpg

Faig un resum gràfic, sobre tot al facebook, del dia d’ahir i la festa. Cal ressenyar les semifinals i final del Campionat de Truc amb lliurament de trofeus per la Comissió de Festes 2022. Dia també per als xiquets i xiquetes: circ i cordà infantil a la Placeta Sant Antoni. Teatre per als majors.

FONTS: Fotos comissions 2020/21 i 2022.5/8, GATA EN FESTES. DIA DE LA VESPRA: HUI PER ALS MAJORS, LA PILOTA, L'OFRENA I LA REVETLA

20210805115613-dscf4727-copia.jpg

Hui, 5 d’agost, és el seté dia fester. Després de la missa d’acció de gràcies d ela gent major del poble, els actes seguiran a la vesprada amb la REAPERTURA DEL TRINQUET "XIQUET DE GATA". Organitzat per la regidoria d’Esports, es farà l’acte i una bona partida. ( Aforament limitat ). Serà a les 17:30 hores. Primer serà el torn de l'alumnat de l'Escola Municipal de Pilota i a les 19 h. una partida professional de Molto i Sanchis contra Salelles II i Seve. (Entrada lliure amb aforament limitat).

A partir de les 20:00 hores i després de concentrar-se la quintà infantil a la Plaça Nova s’aproparan a la Plaça de l’Església i li oferiran al Santíssim Crist ramells de flors i canastes. A ells es sumaran famílies, associacions, la comissió del Crist, la comissió de festes 20/21 i l’Ajuntament. Amenitzarà amb la seua música la Colla de Dolçainers "Montgó". *Serà un màxim de sis grups. La plaça tindrà l’aforament limitat i amb totes les mesures adients.

Finalment, a les 22:30 hores, tindrà lloc al pati de les escoles la tradicional REVETLA al Santíssim Crist del Calvari. La banda Unió Musical de Gata actuarà, per segon any consecutiu, fora de la Plaça de l’Església, com era costum.

FONTS: cartell pilota i fotos trinquet Ajuntament. Fotos ofrena i revetla arxiu.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 HUI ÉS EL 6 D'AGOST. DIA DE LA FESTA MAJOR. DIA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, PATRÓ DE GATA

20210806054200-altarcrist-copia.jpg

Primer divendres calorós d’agost. GATA DE GORGOS està de festa major. Hui acaben les festes patronals 2021. És el dia de la FESTA MAJOR EN HONOR AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI. Les campanes voltejaran al llarg del dia. També ho farà al tardet, a boqueta de nit, aquella campaneta de l’ermita del Calvari. Actes religiosos i oficials dins de les limitacions de l’any, dels temps insegurs que vivim per la crisi sanitària, són els que hui celebra el poble.

Ara a les 9 del matí serà la primera missa. A les 12 serà la missa solemne. Assistiran la quintà infantil 2021, la comissió de festes 2020/2021, la comissió del Crist, les autoritats municipals. Estaran presents a l’eucaristia rectors fills de Gata, rectors que han passat per la parròquia i rectors de la Vicaria. Predicarà el fill del poble Francesc Mulet. Després de la missa es llançarà un alard pirotècnic. 

Per la vesprada, a les 19:30 hores, la missa. A continuació serà l’ACOMIADAMENT a la Plaça de l’Esglesia, on estarà la banda, les autoritats, els representants infantils 2021, la junta del Crist i la Comissió de festes.

Seguidament el Santíssim Crist, baix palis, emprendrà el seu camí cap a l’Ermita ÚNICAMENT acompanyat per les ATXES i pel nostre RECTOR i els sacerdots FILLS DEL POBLE.

L’arribada del Santíssim Crist en l’Ermita, serà gravada en directe pel FACEBOOK DE LA PARRÒQUIA.
Recordeu que cal evitar les aglomeracions i mantindre la distància de seguretat en tot moment. Esperem l’any que ve poder celebrar-ho amb normalitat!
Acabada aquesta "rara" però obligada arribada a l’ermita del patró, es dispararà un EXCEPCIONAL CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS per la pirotècnia RICASA.
A TOTES I TOTS, GATERES I GATERS, ELS QUE ESTAN FORA I ELS QUE ACÍ ESTEM, VISCA GATA I VISCA EL NOSTRE PATRÓ EL SANTÍSSIM DEL CALVARI !!
* També des de la finestra del blog del Cronista de Gata felicitar el dia del seu sant als que es digueu Salvador o Salvadora, Dora i compostos.*
FONT: Foto Francisco Pons.


GATA EN FESTES, AHIR 5/8: REINAUGURACIÓ TRINQUET / OFRENA / CONCERT BANDA REVETLA

20210806064606-bandarevetla1-copia.jpg

Ahir dia 5 d’agost, dia de la vespra de la festa major, els veïns de Gata van poder gaudir de l’esport amb la pilota, de la sentida ofrena al Crist i de la música amb la revetla.

A les 17:30 hores es reinaugurava, ja rehabilitat, el trinquet "Xiquet de Gata". L’acte va contar amb la presència del Director General de l’Esport (Conselleria d’Educació, Cultura i Esport), Josep Miquel Moya Torres. Amb molt d’aficionat, després es va celebrar la clàssica partida de festes, com molts anys enrere.

A partir de les 20 hores es va celebrar l’ofrena floral al Crist a la Plaça de l’Església. Malgrat la brevetat de la mateixa, perquè tenien que ser sis integrants i a falta de penyes i quadrilles nombroses, no va estar exenta d’emoció amb tots els festerets d ela quintà infantil 2021, a més de les ofrenes de la Comissió del Crist i de Festes, d’algunes famílies, les Mestresses de Casa, els Juniors, el Partit Popular i l’Ajuntament.

A les 22:30 i al pati de les escoles, per l’aforament i amb els seients numerats, es va celebrar le tradicional CONCERT DE REVETLA ja típic. Una vegada més la banda de 151 anys de vida, va oferir als presents un gran concert.

Comentava del concert el president de la banda, Vicent Signes Signes: 

"Moltes gràcies a tots els músics de la Banda i a Salvador Tur, el nostre director pel espectacular concert que ens heu regalat aquesta nit. Gràcies per l’esforç i la faena que feu (malgrat les circumstàncies) per poder oferir-nos eixos ratets de bona música. Gràcies al nostre Ajuntament per posar tots els mitjos per poder-ho fer i a eixa junta directiva que fa que tot açò siga més fàcil.
Gràcies a tots els que heu vingut a compartir esta nit amb mosatros i feliç dia de San Cristo a tot el poble de Gata!!!!"

 

Ja sols resta la jornada festera del dia gran, hui dia 6 d’agost, el dia del Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Fotos de Comissió 2020/21 (trinquet), Vicent Signes Signes (concert) i Joanvi Vallés i JM Vives (ofrena).COVID19, GATA. SEGUIM IGUAL. 14 NOUS INFECTATS, 14 ALTES. ENCARA 38 ACTIUS. LA INCIDÈNCIA IGUAL, 608,68

20210806153735-coviddia6.jpg

Nova actualització de dades i encara en festes, hui dia de la festa major. Les altes segueixen pujant, 14. Però no baixen els contagis i de dimarts a divendres sumem catorze contagis més. Els positius actuals que té Gata són els mateixos 38. Són, en total des de l’inici de la pandèmia, 431. La incidència és encara molt alta però idèntica a l'anterior recompte: 608,68.

Alerta, molt alerta. Estem en festes, hui celebrem l'últim dia i esperem no ens passe factura. Cal cuidar-nos i cuidar.  

Fins 16 d’agost continuen les mesures ja establertes l’última vegada i, sobre tot, amb el toc de queda de 1 a les 6 del matí. Confiem amb les vacunacions que diuen vacunaran de 12 a 18 anys i segueixen amb els joves de 20 a 29 anys.

FONT: Captura de pantalla, situació de monitorització del COVID19 C.V., 6-8-2021.FESTES GATA 2021: EL DIA DESPRÉS. RECORDEM EL DIA DE LA FESTA MAJOR. 1.- MISSA SOLEMNE

20210807144454-francescmuletmissa-copia.jpg

(( PODEU VEURE TOTA LA MISSA GRAVA AL FACEBOOK DE LA PARRÒQUIA, PUNXEU ACÍ ))

La missa solemne de les 12 hores a l’església parroquial ahir divendres 6 d’agost, festa major, amb la presència d’autoritats, quintets i quintetes 2021, comissió del Crist i comissió de Festes 2020/21, va resultar molt emotiva. Presidia la missa el rector fill de Gata Francesc Mulet, escolapi que es troba a Roma i que en cada festa del Crist visita la seua Gata natal. Mulet va fer una sentida homilia recordant als rectors fills de Gata ja difunts i comparant el Tabor de l’Evangeli amb la muntanyeta del Calvari gatera. Junt a Mulet estaven també a l’altar els fills de Gata sacerdots Juan José Monfort i Juan Pons i diaca Antonio Monfort, així com l’arxiprest i anterior rector de Gata, Francisco Murillo.

Després de la missa i l’explicació del senyor rector del dia de la festa i de com seria el trasllat del Crist, es van cantar els goigs. Acaba la missa i els goigs els festerets, famílies i comissió de festes van aprofita com ja és costum de fotografiar-se davant el Crist al mateix altar.  

FONT: Foto comissió del facebook JM Vives.FESTES GATA 2021: EL DIA DESPRÉS. RECORDEM EL DIA DE LA FESTA MAJOR. 2.- COMIAT AL CRIST A LA PLAÇA I TRASLLAT PARTICULAR A L'ERMITA

20210807160222-compopujada-copia.jpg

(( PER A SEGUIR TOT L’ACTE GRAVAT PER LA PARRÒQUIA, PUNXEU ACÍ 1, PUNXEU ACÍ 2 I PUNXEU ACÍ 3 ))

Les festes en temps de pandèmia van propiciar l’estranya i a la vegada bonica situació viscuda ahir per la vesprada. després de l’última missa del dia de la festa major, el patró de Gata Santíssim Crist del Calvari va eixir a la plaça on l’esperaven les autoritats, quintets i quintetes 2021, comissió de festes, comissió del Crist, banda Unió Musical, cor Serrillàs i el veïnat que volien sumar-se al comiat.

El senyor rector de la parròquia Don Juan Antonio Navarro li va dedicar unes paraules molt sentides, emotives i comprenedores que la gent va respondre amb aplaudiments. La banda li va posar música i el Cor Serrillàs i veïns i veïnes van cantar els goigs. El poble s’acomiadava del Crist abans d’emprendre un trasllat únic en la història, sense processó, ni ciris.

Sota palis portaven la imatge del Crist, sense el conjunt processonal, sols la imatge del patró, el rector i els sacerdots i diaca fills del poble. Els portadors del palis i els de les atxes acompanyaven al Crist.

Quan van arribar a la placeta de davant l’ermita, el senyor rector va beneir tot el terme i poble fent la senyal de la creu amb la mateixa creu que és la imatge del patró. La poca gent que allí hi havia i els rector i diaca van cantar els goigs mentre la campaneta seguia revoltant.

FONTS: Vídeos pujats al facebook: parròquia. Fotos JM., V. Vives, Paco Coloma i Cronista.     FESTES GATA 2021: EL DIA DESPRÉS. RECORDEM EL DIA DE LA FESTA MAJOR. i 3.ESPECTACULAR I IMPRESSIONANT CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS, PUNT I FINAL. Foto portada, José Luis Fornés

20210807165231-castelljl-copia.jpg

(( PER A VEURE EL CASTELL COMPLET, PUNXEU ACÍ. ))

Tot el poble parlava anit a les 22:10 de la nit del mateix. Opinions totes més que positives davant l’impressionant muntatge pirotècnic. Per tot el terme i pobles del voltant van retronar les carcasses de l’espectacular castell MAI VIST -com deia una veïna-, que va llançar l’empresa de pirotecnia RICASA (Ricardo Caballer, S.A.), que era felicitat després dels 8 intensos i atronadors minuts que van posar el punt i final a les esforçades "quasifestes" 2021, en honor al patró de Gata el Santíssim Crist del Calvari i que passaran a la història a més de ser les festes de la pandèmia, de l’espectacular castell de focs artificials.

FONTS: Fotos portada blog i facebook José Luis Fornés. / Fotos Cronista de Gata. Vídeo: YOUTUBE ThePyromoviesEurope. Castillo Gata de Gorgos 6-8-2021 RICASA.COVID19, GATA: BONA NOTÍCIA, SOLS 3 INFECTATS MÉS. SEGUIM A LA BAIXA. ACTIUS HUI DIMARTS 10 AGOST: 30. TOTAL, 434. INCIDÈNCIA TAMBÉ BAIXANT: 480,54

20210810140218-covid10.jpg

La situació del COVID19 a Gata va millorant. Sols hi ha tres infectats més des del divendres a dimarts, que llevant les 11 altes que s’han produit donen un total de 30 actius. El total de la pandèmia puja a 434, quan es acostem a l’any d’actius a Gata. La incidència també ha baixat i se situa en 480,54 casos per cent mil habitants.

Ara, cal seguir cuidant-se, cuidant, cuidant-nos. Aquesta setmana, hui en concret, comença la vacunació als jovens entre 16 i 20 anys. Els gaters van vacunant-se al vacunòdrom habilitat al pavelló esportiu a bon ritme. Ara els toca als joves.

Seguim fins el 16 amb les mesures ja conegudes, sobre tot el toc de queda de la 1 a les 6 del matí.

FONT: Captura pantalla de la situació de monitoratge de la CIVID19, G.V., hui dimarts 10-8-2021.      GATA: DIVENDRES TORNA ART AL VENT A OMPLIR LES BALCONADES DEL CARRER LA BASSA I DUQUESSA D’ALMODÓVAR (Del 13/8 al 5/9), XVIII edició, amb un homenatge a l'artista Pepa Caselles

20210810141136-presenta.jpeg

La segona quinzena d’agost a Gata pots trobar any rere any, enguany serà la XVIII edició, una exposició única internacional d’art tèxtil internacional. Divendres 13 tindrà lloc la inauguració i la mostra d’artistes de 14 païssos lluirà per les balconades del carrer La Bassa i el carrer Duquessa d’Almodóvar amb un total de 59 obras.

La tradició local de posar els cobertors a les processons al pas de la mateixa adquirix cada estiu una altra vessant no menys bonica i artística, penjar les obres de colors, de teixits, de tela, als balcons.

* COM CADA ANY, TOTS ELS DIES DE L’EXPOSICIÓ, AL BLOG DEL CRONISTA DE GATA SEGUIRÉ MOSTRANT OBRA A OBRA A TOTS ELS USUARIS DEL MATEIX * 

ACTIVITATS CULTURALS JUNT A L’OBRA

Encara el COVID19 no permet una inauguració com les d’abans, però si que es podrà inaugurar amb danses i música. Divendres 13 a les 20 hores al carrer La Bassa actuaran el grup de Danses La Llata i la Colla de Dolçaines El Montgó, tots dos de Gata. Dissabte 20, a la Plaça Nova i a les 20 hores, actuarà el grup de percusió Connecta.

"Vine 1 dia a Gata" és el slogan de Comerç de Gata que dona pas a menús expresament per a eixos dies, descomptes en tendes i demés. I les activitats continuaran dimarts 17 d’agost amb la presentació a les 21 hores al Carrer La Bassa del llibre de Just I. Sellés "Diània terra nostra".

Dissabte 21 a la Plaça Nova i a les 20 hores actuarà la Rondalla de Gata en concert. Al següent divendres 27 a les 21;30 també a la Plaça Nova Riu Rau Film Festival. Dissabte 28 a les 22 hores a la Plaça Nova es projectarà el documental conjunt entre Gata i Pedreguer "L’art de la llata". El 4 de setembre actuarà el Cor Serrillàs a les 20 hores al mateix lloc, Plaça Nova, i per a concloure actes i com a cloenda de l’exposició tèxtil Art al Vent la banda juvenil de Gata actuarà el dia 5, diumenge a les 20 hores a la Plaça Nova.

PRESENTACIÓ DE LA MOSTRA

Precisament, hui dimarts, s’ha presentat als mitjans de comunicació estant presents la regidora de Cultura de Gata, Àngels Soler; la presidenta de Comerç Gata Paqui Signes i el director de l’exposició, Ginestar.

Es tracta de la manifestació d’art tèxtil a l’exterior més important de l’estat espanyol i que s’ha convertit en una de les senyes d’identitat del nostre poble.  Tal com ha recordat hui, Josep Ginestar, director de la mostra, en la presentació d’Art al Vent XVIII. Les obres han arribat de llocs com Espanya, Italia, Argentina, Brasil, Polònia, Mèxic, Regne Unit, USA, Xile, Alemanya, Egipte, Polònia, Suècia, Holanda

L’edició 2021 serà especial ja que contindrà una exposició monogràfica a l’artista local i membre de l’Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives, Pepa Caselles. A més de la seua peça d’enguany, 6 de les seues obres que han participat en aquests 18 anys tornaran a penjar-se dels balcons del carrer de la Duquessa d’Almodóvar. Àngels Soler ha destacat que han volgut enguany fer aquest homenatge a Pepa com un reconeixement a les seua figura i també , en aquesta situació de pandèmia, a tots els majors que han patit especialment la crisi sanitària.

Com en anys anteriors, es realitzarà l’edició del catàleg amb les obres exposades i també amb l’exposició homenatge a Pepa Caselles.

La programació complementària, de la que ja he parlat, s’ha adaptat a les circumstàncies,  aplicant les mesures de seguretat

A aquesta programació se suma enguany la campanya Vine 1 dia a Gata, preparada per Comerç de Gata per al dia 20 d’agost. Paqui Signes, presidenta de l’associació de comerciants, ha explicat que han preparat una sèrie d’activitats: rutes i visites guiades, tasts a tendes artesanes, menús especials, descomptes i promocions,... per donar un al·licient més als visitants, que al mateix temps podran gaudir d’exhibició ampliada amb 29 peces seleccionades d’anteriors edicions d’Art al vent, que penjaran dels balcons dels comerços participants de la campanya.

Tota la informació de la convocatòria així com el catàleg, programació i notícies i novetats es poden trobar a la web www.artalvent.com

FONTS: fotos presentació i cartells de Art al Vent i activitats culturals, Ajuntament Gata.HUI DIVENDRES 13 COMENÇA LA XVIII EDICIÓ DE ART AL VENT A GATA. ESTARÀ FINS EL 5 DE SETEMBRE

20210813060907-20210813-071136-1-.jpg

Els visitants forasters podrien pensar que s’han acumulat cobertors de totes les processons anul·lades per la COVID19. I que tots en concentren entre el carrer La Bassa i Duquessa d’Almodòvar. 

Malgrat a ser el motiu originari de l’exposició, no és així. Estaran davant de l’exposició d’art tèxtil més internacional, on concorrixen autors de 14 païssos i s’admiraran 59 obres.

Aquesta vesprada, a les 20 hores, començarà a poder veure's oficialment. Posarà la música al llarg del recorregut, com en anys anteriors però en llocs fixes la Colla de Dolçaines i Tabalets "El Montgó", posarà les danses el grup La Llata.

Des de l'Ajuntament comunicave:
A partir de hui ja es pot visitar, al carrer La Bassa i Duquessa d'Almodóvar, Art al Vent XVIII.
Com en edicions anteriors el carrer estarà lliure de cotxes i es tallarà al trànsit en horari de 19 a 24 hores mentre dure la mostra.
Vos recordem que no hi haurà acte d'inauguració. Esta vesprada, a partir de les 20 hores, tindrem actuació La Colla El Montgó , al carrer La Bassa, i del grup de Danses La Llata, a la plaça de l'Església donant per oberta l'exposició.
I per a dissabte, podrem gaudir de l'actuació de CONNECTA PERCUSSIÓ a les 20 h. a la plaça Nova.

La segona quinzena d’agost a Gata pots trobar any rere any, enguany serà la XVIII edició, una exposició única. Les balconades dels dos carrers lluïxen ja amb ART AL VENT.

La tradició local de posar els cobertors a les processons al pas de la mateixa adquirix cada estiu una altra vessant no menys bonica i artística, penjar les obres de colors, de teixits, de tela, als balcons.

Enguany, a més a més, es fa un homenatge a una artista local que ha exposat des dels inicis i és una pionera en obres i en col·laborar en aquest event, es tracta de PEPA CASELLES.

* COM DEIA EN L’ARTICLE ANTERIOR, COM CADA ANY, A PARTIR DE DEMÀ DISSABTE ELS DIES QUE PERDURE L’EXPOSICIÓ, AL BLOG DEL CRONISTA DE GATA SEGUIRÉ MOSTRANT OBRA A OBRA A TOTS ELS USUARIS DEL MATEIX, COM HE FET EN EDICIONS ANTERIORS *COVID19, GATA: EL 16 EIXIREM DEL TOC DE QUEDA. MILLORANT, SOLS DOS CASOS MÉS. TENIM ACTIVES HUI 20 PERSONES. INCIDÈNCIA BAIXANT, 320,36

20210813141834-c19g.jpg

Seguim tenint bones notícies al respecte del COVID19 i els afectats a Gata. Hui sols 2 més que sumen en total 436, a dos setmanes de l’any de infectats al poble. Els actius que tenim hui divendres són 20. Havíem deixat dimarts amb 30, per tant s’han produit en quatre dies dotze altes. La incidència segueix baixant i se situa en 320,36 casos per cent mil habitants.

* També hem conegut aquest matí que GATA eixirà del toc de queda a partir del 16. Dins de la comarca de la Marina Alta restaran Calp, Dénia, Pego, Teulada i s’afegixen ara Pedreguer i Xàbia. Ixen per tant Gata i Ondara.

Com sempre, no baixem la guàrdia. Ara, cal seguir cuidant-se, cuidant, cuidant-nos. Aquesta setmana s’han vacunat els jovens entre 16 i 20 anys. Els gaters van vacunant-se al vacunòdrom habilitat al pavelló esportiu a bon ritme. 

Seguim fins el 16 amb les mesures ja conegudes, sobre tot el toc de queda de la 1 a les 6 del matí. Serà Gata un dels municipis que eixirà del toc de queda?. Nou dels 77 que hi havia eixiran, demà ja es donaran pistes de quins seran. Les restriccions restants continuen.

FONT: Captura pantalla de la situació de monitoratge de la COVID19, G.V., hui divendres 13-8-2021.      GATA: COMENÇA LA MOSTRA ART AL VENT AMB UN EMOTIU HOMENATGE A L'ARTISTA PEPA CASELLES

20210814090547-autoripepa-copia.jpg

No era una inauguració a l’ús. El COVID19 sempre ho destorba tot ara. Però la gent es va concentrar als carrers Bassa i Duquessa d’Almodóvar i a la Plaça de l’Església per a conéixer, junt a les autoritats municipals i artistes les obres d’aquests últims. La mostra d’art tèxtil internacional coneguda ja per tot arreu començava ahir per la vesprada, amb la música de la Colla Montgó que es podia trobar per les cantonades i a la plaça, i el ball del grup de danses "La Llata", que va fer una dmeostració a la plaça.

Però, la XVIII edició de ART AL VENT, quan arriba a la seua majoria d’edat l’exposició, tenia un altre motiu més ahir per la vesprada. Emotiu homenatge el que se li va retre a l’artista veterana PEPA CASELLES, que té entre tota l’exposició cinc obres concentrades al carrer Duquessa d’Almodóvar i que ahir va estar acompanyada de la seua família, d’amics artistes, alcalde, regidora de cultura, resta d’autoritats i veïns, en general.

Des de l’Ajuntament també es destacava l’homenatge a Caselles:

"Amb l’homenatge a Pepa Caselles i les actuacions de la Colla el Montgó de Gata i el grup de danses La llata hem donat inici a Art al Vent XVIII, l’exposició d’art tèxtil que acull cada agost Gata i que podeu visitar fins al 5 de setembre.

Al carrer de La Bassa onegen les 59 obres de l’edició d’enguany i al carrer Duquessa d’Almodóvar, l’exposició monogràfica dedicada a l’artista gatera Pepa Caselles."
 Després de l’acte d’obertura de la mostra, dins del programa d’activitats programades al voltant d’Art al Vent 2021, hui dissabte 14, es podrà gaudir de l’actuació de CONNECTA PERCUSSIÓ a les 20 hores a la Plaça Nova amb l’aforament limitat i guardant sempre les mesures sanitàries.

FONT: Fotos Ajuntament i Pere González.    


HUI, VESPRA DE LA MARE DE DÉU D'AGOST, GATA RECUPERARÀ L'ANTIQUÍSSIMA PEÇA MUSIC0-RELIGIOSA DEL CANT DE LA PALOMA. Alumnes de CODA interpretaran el cant melodiós després de la missa vespertina

20210814105914-cartellcp-copia.jpg

Hui dia 14 d’agost, VESPRA DE LA MARE DE DÉU D’AGOST, tornarà a ressonar a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, el CANT DE LA PALOMA, aquella peça musical originària del nostre poble que pels anys 70 va recollir el musicòleg salvador Seguí i va plasmar en el seu llibre "Cancionero musical alicantino", que editava la Diputació Provincial d’Alacant en 1973. Amb informants ja majors, Seguí va poder muntar la música, més antiga que la lletra.

Alumnes de l’escola de música CODA interpretaran dalt del cor de l’església de Sant Miquel i després de la missa de les 20 hores, les estrofes de la festa de la Verge, la de les alfàbegues que ací a Gata també hi ha costum, l’Assumpat al Cel. Flauta travessera i guitarres ens transportaran a temps antics, per a reviure aquells sons i aquelles cantates.

Sols tenim un antecedent en 2009, quan sent regidora de Cultura María Vicenta Pedro José vaig poder unir a xiquets i xiquetes de l’escola municipal de música amb la música de la Rondalla Municipal, i va ser interpretat el Cant de la Paloma. Malgrat que cada any al blog del Cronista de Gata done a conéixer la necessitat de conservar el nostre patrimoni musico-religiós local, fins ara no s’ha pogut materialitzar en una aposta de conservació seriosa.    

Hui, dotze anys després, l’església tornarà a sentir aquelles cançonetes que el cor que formaven Pepe el Sastre, Vicente Caselles i altres components, tots ells amb la música del Tio Vicent l’Organiste, cantava el dia de la vespra i el dia de la festa, abans de la ja també desapareguda processó de la mare de Déu dormida.

FONT: Cartell anunciador i fotos antigues del cor i processó, arxiu parroquial.HUI ÉS LA FESTA DE L'ASSUMPCIÓ. L'ALTAR MAJOR S'OMPLI D'ALFABÈGUES AL VOLTANT DE LA MARE DE DÉU DORMIDA

20210815072440-altarmeua-copia.jpg

Hui, dia 15 d’agost, malgrat la calor que en fa i molta i l’estiu, és la FESTA DE L’ASSUMPCIÓ DE MARÍA, la mare de Déu. A l’altar major de Gata i per a tota la setmana està exposada la preciosa imatge de la Verge gitada, dormida. Felicitar a totes les que porteu el nom o compost de la Mare de Déu en aquest dia tan assenyalat. 

 Les alfàbegues i la recuperació del Cant de la Paloma anit marquen el dia. Al llarg de la jornada i demà aniré posant-vos els articles. Sabrem de costums i coneixerem la lletra i música del Cant originari de Gata, que es cantava des de fa dos-cents anys. 

Gata té també les alfàbegues que omplin l’altar rodejant la Mare de Déu. Menudes i grans, totes caben en un marc espectacular, amb una imatge molt bonica de l’Assumpció.

Finalment, i com estem en els dies més calorosos de l'any i potser de la història diuen, vos copie el refrany que porta el dia i que posava en el seu facebook el cronista oficial de Xaló, l'amic Jaume Noguera Mengual: 

"Per la Mare de Déu del llit, tan llarg és el dia com la nit." 

FONT: Fotos altar major: Parròquia i Cronista.


 LA RECUPERACIÓ DEL CANT DE LA PALOMA, ORIGINARI DE GATA, TOT UN ÈXIT. Vídeo parròquia: https://www.facebook.com/329219913948814/videos/1043187486425441

20210815094013-cantant1-copia.jpg

(ACÍ TENIU L’ENLLAÇ DE TOT EL VÍDEO FET PER LA PARRÒQUIA: 

https://www.facebook.com/329219913948814/videos/1043187486425441

Tot un èxit. Ahir per la vesprada, després de la missa, cinc veus de xicones i quatre instruments, van tornar a donar vida al CANT DE LA PALOMA DIVINA, tonada originària de Gata, segons recollia en 1973 al seu llibre "Cancionero alicantino" el musicòleg Salvador Seguí, que era informat per persones majors de Gata.

Els alumnes de l’escola de música CODA van cantar i interpretar aquesta cançó melòdica amb estrofes referents a la festivitat de hui, la Verge de l’Assumpció. La música, més antiga que la lletra -segons apuntava Seguí- i les veus van agradar molt als fidels assistents a la missa vespertina.

Ara, passada l’experiència i recuperada per segona vegada en dotze anys, és hora de no guardar-la en un calaix dotze anys o més, sinó fer-la pròpia del folklore local, dins de les cançons músico-religioses i que els músics del poble, que en són molts i bons es decidixquen a potenciar-la i millorar-la si cap.

Pel que a mi respecta com a Cronista de Gata, agraïment a tots els que ho van fer possible ahir vesprada. Ara us comunique el mateix que vaig llegir com a presentació ahir i també la lletra per a poder anar seguint-la amb la tonada i veus de les xicones.

PRESENTACIÓ DEL CANT

El meu escrit:

"EL CANT DE LA PALOMA, Gata de Gorgos. Festa de la Mare de Déu de les Alfàbegues

Miguel Vives Signes, Arxiu Parroquial / Cronista de Gata, 14-8-2021

Hui és la vespra de la Mare de Déu de l’Assumpció, que ací a Gata també coneguem com la de les Alfàbegues.

A més de la imatge que presideix l’altar major i de la processó que es feia abans, el poble de GATA tenia dins del seu repertori musico-religiós el CANT DE LA PALOMA DIVINA, que es cantava per la vesprada la vespra i el dia de la festa abans de la processó. És una peça musical centenària hui desapareguda i que cal preservar per al patrimoni local.

Sols tenim el precedent en 2009 quan la vam escoltar amb les veus dels alumnes de l’Escola Municipal i els instruments de la Rondalla Municipal.

Hui, dotze any després, tornarem a escoltar aquest cant autònom, més que centenari, que antigament cantava el cor amb veus tan enyorades com les de Pepe el Sastre, Vicente Caselles, Sebastià Soler, Mateo Simó i moltes dones que han passat ja a la Casa del Pare, amb la dirección del Tio Vicent l’organista.

El cant el va recollir el musicòleg SALVADOR SEGUÍ i el va publicar al seu llibre Cancionero Musical de la provincia de Alicante, que la Diputació editava en 1973 amb tot el folklore musical alacantí.

Diumenge passat en vaig posar en contacte amb Sebastià Roig, director de l’Escola de música CODA plantejant-li la possibilitat de tornar a tocar i cantar el Cant de la Paloma. Amb molta disponibilitat va tirar endavant, malgrat l’estiu i el calor. Des de la parroquia li ho agraïm i molt.

Alumnes de l’escola van a interpretar aquesta cantata melodiosa i singular del poble de Gata. La música és d’una gran antigüitat, més que la lletra.

Escoltarem les veus i els instruments revivint el CANT DE LA PALOMA DIVINA dels nostres avantpassats, rodejats de la Mare de Déu i la fragància de les alfàbegues."

LLETRA DEL CANT DE LA PALOMA DIVINA

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."
"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."
"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia."

FONTS: Fotos Vero Vives i Cronista. // Vídeo facebook parròquia. 


  

    ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Homenatge Pepa Caselles (I) -4 obres-

20210816134529-avpc14.jpg

Com cada any anem a fer un passeig virtual per totes les obres que conformen l’exposició d’art tèxtil de Gata, coneguda per tot arreu com ART AL VENT, que enguany 2021 alcança la majoria d’edat i ja està a la XVIII edició.

De hui dilluns 16 d’agost fins 5 setembre que serà la cloenda, mirarem per les balconades les peces de la mostra. Però, hui i demà ens fixem en set obres que constitueixen l’homenatge a la veterana artista PEPA CASELLES.

Al catàleg 2021, el director de l’exposició i mestre de l’Escola Experimental Josep Ginestar comenta: 

"La gran novetat d’enguany aportada per la Regidora de cultura, és el merescut homenatge que si li fa a la coneguda pintora de Gata PepaCaselles. No fa massa temps una selecció d’obres seues varen poder veure’s al prestigiós espai expositiu a la ciutat de València, Centre del Carme de Cultura Contemporània.

Àngels Soler, (la regidora de cultura de Gata) va manifestar, molt encertadament, la seua voluntat que l’actual convocatòria li retrà un homenatge. Aquest consisteix a exhibir algunes teles, que conserva l’autora d’altres participacions en la mostra d’Art al Vent. Aquestes obres estan al catàleg amb una separata, i al circuit expositiu amb unes cartel·les diferents de la resta del certamen."

Podeu veure hui quatre obres i demà tres que estan totes penjades en l’espai del carrer Duquessa d’Almodóvar des de l’Ajuntament fins la Plaça de l’Església.

PEÇA 1.- HOMENATGE PEPA CASELLES: ULLS. Tela tallada i llanes cosides ESPANYA 2014-ART AL VENT XI.

PEÇA 2.- HOMENATGE PEPA CASELLES: DITADES. Tela retallada, calat i empremtes dactilars amb acrílic. ESPANYA 2016-ART AL VENT XIII.

PEÇA 3.- HOMENATGE PEPA CASELLES: IMPRESSIONS. Rectangles de tela amb pintura acrílica cosits a la tela. ESPANYA 2019-ART AL VENT XVI.

PEÇA 4.- HOMENATGE PEPA CASELLES: S.T. Llana cosida sobre tela d’arpillera ESPANYA 2020-ART AL VENT XVII.

Demà continuació homenatge P.C., peces 5, 6 i 7.

FONTS: Catàleg i Cronista.COVID19, GATA: SEGUIM A LA BAIXA. RESTEN 14 ACTIUS. SOLS 4 NOUS CASOS, PERÒ 10 ALTES. LA INCIDÈNCIA BAIXA A 224,25

20210817130453-cg17ag.jpg

Anem bé i estem a onze dies del final de les "quasifestes" de juliol-agost de Gata. Seguim tenint bones notícies al respecte del COVID19 i els afectats a Gata. Si divendres eren sols 2 més hui pujen a 4 més que sumen en total 440, a tan sols una setmana de ocmplir un any d’infectats al poble. Els actius que tenim hui divendres són 14. Anem a la baixa. Havíem deixat divendres amb 20 i s’han produit 10 altes. El més important, la incidència està per baix dels 250 casos, concretament 224,25 casos per cent mil habitants.

Pel que fa a les noves restriccions, ja sabeu que GATA queda fora del toc de queda des de hui dia 17. Dins de la comarca de la Marina Alta restaran Calp, Dénia, Pego, Teulada i s’afegixen ara Pedreguer i Xàbia. Han eixit Gata i Ondara.

Com sempre, no baixem la guàrdia. Ara, cal seguir cuidant-se, cuidant, cuidant-nos. Estem tornant a doblegar el virus. Aquesta setmana es posen la segona dosis els joves de 20 a 30 anys i ja vacunen als més jovenets de 12 a 16. Al pavelló esportiu van a bon ritme. 

FONT: Captura pantalla de la situació de monitoratge de la COVID19, G.V., hui dimarts 17-8-2021.     ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Homenatge Pepa Caselles ( i II ) -3 obres-

20210817130830-avpepac57.jpg

Hui toca mostrar-vos la segona part de les set obres que conformen l’Homenatge a Pepa Caselles que recordem és "la gran novetat d’enguany aportada per la Regidora de cultura, és el merescut homenatge que si li fa a la coneguda pintora de Gata Pepa Caselles. No fa massa temps una selecció d’obres seues varen poder veure’s al prestigiós espai expositiu a la ciutat de València, Centre del Carme de Cultura Contemporània. 

Àngels Soler, (la regidora de cultura de Gata) va manifestar, molt encertadament, la seua voluntat que l’actual convocatòria li retrà un homenatge. Aquest consisteix a exhibir algunes teles, que conserva l’autora d’altres participacions en la mostra d’Art al Vent. Aquestes obres estan al catàleg amb una separata, i al circuit expositiu amb unes cartel·les diferents de la resta del certamen."

Podeu veure hui les altres tres obres penjades en el carrer Duquessa d’Almodóvar, una d’elles al balcó de l’Ajuntament.

PEÇA 5.- HOMENATGE PEPA CASELLES: COMPOSICIÓ. Llana cosida sobre tela d’arpillera. ESPANYA2021-ART AL VENT XVIII.

PEÇA 6.- HOMENATGE PEPA CASELLES: BOCA. Pintura acrílica sobre tela. ESPANYA2012-ART AL VENT IX.

PEÇA 7.- HOMENATGE PEPA CASELLES: QUADRETS. Pintura acrílica i llana cosida a la tela. ESPANYA2013-ART AL VENT X.

FONTS: Catàleg i Cronista.HUI ES PRESENTA EL LLIBRE DIÀNIA, PAISATGES COSTANERS, DE JUST I. SELLÉS (activitat complementària a Art al Vent 2021)

20210817131338-llibrediania.jpg

(EL VÍDEO PROMOCIONAL PODEU VEURE’L. PUNXEU ACÍ)

Dins de la programació complementària a l’exposició de ART AL VENT (XVIII edició), hui dimarts 17 d’agost, visitants i foranis podran gaudir de la presentació del fabulós i espectacular llibre "DIÀNIA, PAISATGES COSTANERS" de Just I. Sellés, que mostra la zona costanera d’una manera especial. L’autor posarà i explicarà un vídeo amb espectaculars imatges i serà a partir de les 21 hores a la terrassa del Centre Social Integrat, baix l’Ajuntament. Té la col·laboració de la regidoria de Cultura (Ajuntament de Gata de Gorgos), el G.E.G. i el Fotoclub Forat.

Cal recordar també que en aquesta programació s’afegirà este any la campanya "Ven 1 día a Gata (Vine 1 dia a Gata)", preparada per l’associació Comerç de Gata per al divendres dia 20 d’agost. Demà parlarem més extensament d’aquesta iniciativa. Per de prompte ens quedem el que diu Paqui Signes, presidenta de l’associació de comerciants. Han preparadt una série d’activitats: rutes i visites guiades, cates a tendes artesanes, menús especials, descomptes i promocions per a donar-li un alicient més als visitants, que al mateix temps podran gaudir d’exhibició ampliada amb 29 peces seleccionades d’anteriors edicions de Art al Vent, que penjaran dels balcons dels comerços participants de la campanya.

FONT: Cartell anunciador de la presentació aquesta vesprada-nit del llibre de Sellés.ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Obres 1 a 3, baixant pel carrer La Bassa-

20210818140356-av13.jpg

Encetem hui dimecres 18 d’agost la visita virtual per cada una de les teles que composen l’exposició de ART AL VENT 2021. Iniciem el recorregut pel costat de la Plaça d’Espanya, carrer La Bassa avall. Ens trobem, de sobte, l’explicació dels païssos que participen en l’obra i el cartell que dona entrada a la mostra que s’exposa en tot el carrer La Bassa i el carrer Duquessa d’Almodòvar.

Hui escodrinyem i gaudim de les tres primeres obres:

TELA 1.- MARIA JOSÉ CHOLBI. FOSCOR, SERIE 2020. Tela negra cosida. Mjosecholbi@gmail.com. ESPANYA.

TELA 2.- LLIDONERS XIV/XXI. Pintura acrílica sobre loneta. ESPANYA

TELA 3.- XISCA SOLER. ELLES. Tela de cotó i fils brodats a mà. paqui_pellicer@hotmail.com. ESPANYA

FONTS: Fotos catàleg.ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Obres 4 a 6, seguim baixant el carrer La Bassa-

20210819141019-av46.jpg

Hui dijous 19 segon dia de visita virtual. Exposició ART AL VENT 2021. XVIII edició. Seguim recorrent el carrer La Bassa. 

Hui gaudim de les obres 4, 5 i 6:

TELA 4.- ANNEKE KLEIN. THE OTHER XXLCotó, lli i seda. annekeklein@cs.com HOLANDA.

TELA 5.- SAID BEN SALAH. TEMPS DE PANDÈMIA. Retolador permanent saidbensalah4@gmail.com MARROC-ESPANYA.

TELA 6.- YOSI ANAYA. CONSTELACIONES. Manta de cotó i pigments tallerdevientos@hotmail.com MÈXIC.

FONTS: Fotos catàleg.DEMÀ ÉS EL 20 D'AGOST, VINE A PASSAR EL DIA A GATA

20210819142351-20-3-copia.jpg

T’esperen menús especials, tast de productes artesans, descomptes especials a més de 30 comerços, visites guiades a fàbrica, rutamonumental, ruta per Art al Vent....

L’associació Comerç de Gata ha preparat una sèrie d’activitats pel 20 d’agost perfer que la visita a la localitat siga encara més interessant que de costum. La presidenta de l’associació Comerç de Gata, Paqui Signes, ha impulsat esta campanya d’estiu per moure el comerç local i s’ha recolzat en la regidoria de Comerç, a càrrec de Toni Signes, que ha col·laborat en les despeses de la campanya. La regidora de Cultura, Angels Soler, també ha volgut donar suport als comerciants cedint una trentena de obres d’altres edicions d’Art al Vent pertal de generar una ruta pel poble i descobrir esta selecció de peces d’art.

ACTIVITATS PER AL 20 D’AGOST

En primer lloc cal parlar de dos rutes, d’una banda la ruta per la Gatamonumental i els seus per què, a càrrec de Erika, Tu Anfitriona Turistika que comença a les 19 hores a l’aparcament del carrer Xaló. Una ruta gratuïta de dos hores de duració. Tu Anfitriona t’acompanyarà pels llocs més emblemàtics del poble amb les seues llegendes, històries i et contarà els per què de “Gata” en una de les seues rutes preferides. L’altra ruta es la conformada per una selecció d’obres de Art al Vent d’edicions anteriors que penjaran dels balcons dels comerços que han participat a lacampanya. Una ruta de la que podem demanar el plànol en aplegar al poble el mateix dia 20 d’agost. 

Descarrega el fullet complet de les activitats preparades per al 20 d’agost. Art al Vent, rutes guiades, menús especials, tot un poble per gaudir...

https://lotipic.wordpress.com/.../el-20-dagost-passa-el.../

També podem conèixer per dins Sombreros Mengual i Monica Hats, on a més ens ensenyaran com s’elabora un barret en dos visites puntuals, a les 12 y a les19h.També serà d’interès el taller organitzat per Mónica de Penoukos Staging sobrela decoració amb ciris a les 11.30 i a les 18.30 hores. Els tasts també seran protagonistes, al menys a Carnisseria Silvestra on podràs fer un tast de botifarres, al Forn de Xaro on el tast serà de pa d’espelta i a laGelateria Ca el Tramusser on gaudirem de mini cucurutxos de llet merengada iaigua-llimó, les dos elaboracions de recepta tradicional centenària.

Seguint amb els sabor es podrà visitar la fàbrica artesana de cervesa, CervecerosGateros, en dos horaris i bais inscripció prèvia. A les 19h visita, explicació delprocés d’elaboració i tast de cerveses per 10€, i a les 21h el mateix però afegint maridatge amb coques de La Cosa Nostra per 20 €. A més podrem gaudir d’un passe de vídeos a Droneamos, d’una platja de poble a Ana Moda i de la tornada a l’escola a Papereria Font.

UNA CITA AMB LA GASTRONOMIA HOSTALERA LOCAL

No cal dir que vindre a Gata i no tindre taula a cap restaurant és desprofitar lavisita. Per poder evitar-ho us deixem ací algunes propostes que ens fan elsrestaurants associats pel dia 20, al migdia i a la nit, pero... espavileu-se per trobar taula.

El restaurant Racó Gastronómic Arrels ha preparat un Menú de la Terra queconta amb uns entrants ben apetitosos i de proximitat com ara un aperitiu de lacasa, una amanida de l’horta, un arros melós de pata i bolets, i una coca escaldàde caribenya. Com a primers plats es poden triar entre cocques, carns a la brasa oal forn, peix o pasta.

El restaurant Casa Parra compta en un menú especial pel migdia i un altre per ala nit compostos de amanida, pa i allioli, entrants per a compartir, i un gran sortitde principals amb arrossos tradicionals, carn o peix per un preu de 16€.Ca Corder, el bar de la plaça de tota la vida, es un especialista en peix fresc cadadia, i a més allí pots gaudir de les tapes típiques del poble com el bull, la sang enceba, i moltres altres elaboracions pròpies.

El restaurant La Cosa Nostra ens ha elaborat un menú “Passa 1 dia a Gata”compost per un aperitiu de benvinguda, 2 entrades, amanida, coques pastadesamb blat de la Marina (Fartó), postre i café per 16 euros.I per últim, si el que vols es menjar per emportar, la Pastisseria La Pau hapreparat les tradicionals coques de mullaor, ceba, pesols i anxova, a 1.50€cadascuna, i un cruet de peix a 5 euros la ració. Tot per arreplegar entre les 12.30i les 15h. Encomana que s’acaba.

DESCOMPTES I PROMOCIONS

Tenim molt que contar, com per exemple que l’Òptica Signes fa un 2*1 enulleres de sol de les principals marques, o que Joieria Sarita fa un 20% en tota la joieria de Plata, o que Persitold ens fa un 10% de descompte si encomanem eixedia el toldo o un 15% si es una mosquitera. Tenim el 10% de descompte sicomprem productes de neteja a DETYCEL, o si comprem en perfums i cosmèticaa Dona’m, o també si comprem decoració a Muebles Signes.

També ens fa elmateix descompte Ca Curro amb els vins si li comprem carn o embotit. El fornDulcipal en fa 3*2 en brioixeria casolana, i Miphones ens ofereix un SmartphoneRedmi 9 4gb + 64 gb rom, amb triple càmera per 149€.Un 20% de descompte el podem trobar si anem a comprar barrets a El Celler dela Marina, o si encomanem una cuina a Fusteria Coloma, també a BicicletesBoronat si comprem equipació ciclista (cascos, roba, sabates, guants...), també sicomprem qualsevol cosa de l’amplia exposició de Artesania Tucan, o alsproductes de PC Inforcom, menys els consumibles que tenen un 10%.

Decoració Monserrat ens fa un 15% de descompte si li comprem mobles, Novaestètica ens el fa en tots els productes, igual que Tien 21 en el xicotet electrodomèstic, ara que si comprem electrodomèstics o televisors ens fangratuïtament una ampliació de garantia de 3 anys a més dels 2 que ofereix desèrie. Jaime Signes Fotovoltaica ens regala una placa solar de 445w per cada1.000€ d’inversió que fem en la instal·lació.A Tonia podem trobar preus de fàbrica amb tots els bolsos, a Ana Modadescomptes fins el 50%, i a Ca Bernat si comprem pijames o roba de xiquettambé tenim el 50% d’estalvi. A més Monica Hats i Sombreros Mengual tambétenen un 30% de descompte en els barrets.

L’EXPOSICIÓ ART AL VENT ÉS LA PROTAGONISTA DEL DIA

A banda dels comerços i restaurants, la protagonista del dia és l’exposició retrospectiva d’Art al Vent que ens acompanyarà en la ruta pels comerços.A banda de visitar la 18 edició d’Art al Vent (a la que pots vindre del 14 d’agostal 5 de setembre al carrer La Bassa) si vens el 20, podràs gaudir de 29 peces extraextretes de les edicions del 2015 fins al 2020, obres que penjaran pels comerços participants de la campanya.

Una ruta pel poble que complementarà l’edición d’Art al Vent XVIII, lamanifestació d’art tèxtil a l’exterior més important de l’estat espanyol.Esta edició d’Art al Vent està composta per 60 obres de 14 països ques’exposaran al carrer La Bassa de Gata a partir del 14 d’agost. Les obres hanarribat de llocs com Espanya, Italia, Argentina, Brasil, Polònia, Mèxic, RegneUnit, USA, Xile, Alemanya, Egipte, Polònia, Suècia, Holanda. L’edició 2021 es especial ja que conté una exposició monogràfica a l’artista locali membre de l’Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives, Pepa Caselles. A més de la seua peça d’enguany, set de les seues obres que han participat en aquests 18 anys tornaran a penjar-se dels balcons del carrer.

FONT: Informació i fullets preparats per Factoria d’Idees per a Comerç de Gata.COVID19, GATA: SEGUEIX BAIXANT. ARA SOLS 8 ACTIUS. NOMÉS 2 CASOS MÉS QUE EL DIMARTS. INCIDÈNCIA 128,14. ENS ALLUNEM DE LES FESTES SENSE CONSEQÜÈNCIES

20210820140934-covid20.jpg

Hui divendres 20, a cinc dies de l’any de la primera persona infectada, pel COVID19, seguim tenint bones xifres. Sols hi ha dos més, que sumen en total 442. Els actius que tenim hui divendres són 8. Anem baixant. S’han produit 8 altes. El més important, la incidència segueix baixant i tenim 128,14 casos per cent mil habitants.

Restriccions: les que hi havia de la hostaleria, però no tenim toc de queda. Si en tenen els pobles del costat excepte Ondara: Xàbia i Pedreguer -posats en aquesta segona etapa- i Teulada. 

 Ara, cal seguir cuidant-se, cuidant, cuidant-nos. Estem tornant a doblegar el virus. La vacunació dels joves és ja tota una realitat. S’ha fet possible.

Per altra part, cal incidir en que les festes han tingut una programació amb  responsabilitat, unes "quasifestes" que no s’han deixat notar sobre el COVID19. Just hui fa 14 dies que les vam deixar. Ara per sant Miquel caldrà també ser tan responsables.  

Des de l'Ajuntament comentava Joanvi Vallés, Regidor de Festes i Sanitat: 

"Bones notícies!! continuem baixant casos i incidència respecte a l'última actualizació de dades!. Com a regidor de Governació, Festes i Sanitat estic content per que ara estem veient la "imatge" (en termes d'incidència) de les festes i hem pogut portar a terme totes les activitats previstes i la incidència i el número de casos no ha fet més que baixar, tot gràcies al bon fer dels gaters i gateres i la preparació i control a tots els actes que ha realitzat l'ajuntament amb el seu personal, protecció civil i la gent de la comissió de festes. A més, la franja d'edat de la vacunació cada setmana baixa més. Cada setmana s'està vacunant més gent i tot això beneficia al nostre poble.

Gràcies gaters i gateres per respectar les normes, seguir les indicacions i acudir a la vacunació. Caminem amb peu ferm i decidit cap a la normalitat!"

FONT: Captura pantalla de la situació de monitoratge de la COVID19, G.V., hui divendres 20-8-2021.     ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Obres 7 a 9, carrer La Bassa-

20210820140708-av78.jpg

Hui és el divendres 20. Les mirades urbanes es dirigiran primer a l’exposició 2021 i després a totes les obres que s’exposen sols hui dia 20 als comerços que participen en la campanya "Passa un dia a Gata". Visites virtuals. Exposició ART AL VENT 2021. XVIII edició. Recorrem carrer La Bassa avall. 

Hui mirem les obres 7, 8 i 9:

TELA 7.- PIOTR PANDYRA. IF TRUTH IS WHAT YOU ARE. Tela de cotó, imprimació, paper i màquina de cosir. pandyra.piotr@gmail.com POLÒNIA.

TELA 8.- GERD SEDELIES. LINES IN THE WIND. Tinta en paper. info@studiosedelies.com ALEMANYA.

TELA 9.- SUSANA GARCIA UNGO. HABLAR ENTRE LAS MUDAS SOLEDADES. Tela de cotó i cremats amb ciris. www.susanagarciaungo.info ESPANYA.

FONTS: Fotos catàleg.TORNA EL VELL COSTUM AGRÍCOLA D'ESCALDAR I FER PANSA. A Gata es resisteix a desaparéixer

20210821103132-sequeripansa1-2-copia.jpg

ESCALDAR podria ser la paraula que encapçale el vocabulari del temps d’agost. Després de la festa de la Mare de Déu, els sequers s’invadien de canyssos amb raïm escaldat. Ara són molt pocs els que conserven el vell costum que van heretar dels àrabs, allò de l’adzebib. Però encara seguim veient algun sequer que té escaldons, com els de la família Grimalt, que ací contemplem i als que agraïm la deferència. No deixem perdre aquests vells costums agrícoles familiars.

A partir de demà, anirem descobrim els elements que són necessaris per al procés de l’Escaldà. Serà una altra manera de recordar i conservar.

 EL COR DE L'ESCOLA CODA DE GATA CANTA ESTA NIT AL SONAFILM D'ONDARA

20210821104515-codasona2-copia.jpg

Els xiquets i xiquetes del COR de l’Escola de Música CODA de Gata actuaran hui a la Plaça de Bous d’Ondara, formant part de l’espectacle musical del SONAFILM. 

Des de l’escola comentaven: 

 

"Avuí és un dia molt especial per els xiquets i xiquetes del COR de l’Escola de Música CODA.
Avuí per segona volta podran gaudir d’un gran concert, però al mateix temps seran part d’ell perquè també participaran. Avuí en Ondara a les 23h tindrà lloc la 3a edició del SONAFILM. I actuarà l’Orchestra Universal Symphony Orchestra interpretant un concert de "Música del cine èpic". Entre d’altres obres interpretaran la trilogia del Senyor dels Anells i és en aquesta on actuarà el cor CODA.
Després de mesos de treball amb el seu director Sebastià Roig i amb el director titular de l’orquestra José Martínez Colomina arriba el moment de gaudir del treball fet.
Desde l’Associació musical CODA volem agraïr a tos els components el treball realitzat i que aquesta nit la gaudeixin com una nit màgica de la seva vida.
Agraïr al gerent de l’Orquestra Javier Gil Pérez tota la seva confiança i dedicació."
Una nit especial la de SONAFILM a Ondara on estaran presents veus infantils gateres.
FONT: Fotos CODA.

 ART AL VENT XVIII, GATA: EXPOSICIÓ INTERNACIONAL TÈXTIL. OBRES: 10, 11 i 12. Quasi al cantó del carrer Xaló

20210821161652-av1012-copia.jpg

Dissabte 21. Seguint fent mirades urbanes pel carrer La Bassa on es concentren la majoria de les teles de l’exposició ART AL VENT 2021. XVIII edició. Recorrent carrer La Bassa avall estem pròxims a la cantonada amb el carrer Xaló. Fem ja fotografies de les peces al mateix lloc (dos obres) i també ens ajudem del catàleg (una obra).

Hui mirarem les obres 10, 11 i 12:

TELA 10.- VICENTA FERRER TORRENT. SENSACIONS. Loneta amb llana de colors brodada a mà. vifertor@gmail.com ESPANYA.

TELA 11.- NADIA MAZZEI. SONO SOLO IL SEME. Acrílics, fil de brodar, cordes i llana. nadiartesardegna@gmail.com ITÀLIA.

 TELA 12.- FINA GILABERT CARRIÓ SALVANT VIDES Fil cosit fgilabertcarrio@gmail.com ESPANYA.

FONTS: Foto catàleg i Cronista.ART AL VENT XVIII, GATA: EXPOSICIÓ ART TÈXTIL. OBRES: 13, 14 i 15. Ja estem al cantó del carrer Xaló

20210822155140-av1315-copia.jpg

Hui és diumenge 22 d’agost i també fem un volteu per les mirades urbanes del carrer La Bassa. Ja estem rodant al cantó del carrer Xaló. Teles de l’exposició ART AL VENT 2021. XVIII edició. Les tres són fotografies de les peces al mateix lloc.

Hui mirem les obres 13, 14 i 15:

TELA 13.- BLANCA ZORRILLA SCHLATTER i ROSARIO SCHLATTER NAVARRO. DEVOLVÁMOSLES LAS ALAS. Piqué de canonet. Sinamai de color violeta i fil de brodar violeta. rosarioschlatter@gmail.com · laprofeblanca@gmail.com
ESPANYA.

TELA 14.- MIQUELOS. TEATRIPIQUES. Cartró i pintura d’esprai. pendelalba@hotmail.com ESPANYA.

TELA 15.- STEFANIA SPANULA. FINZIONE DELLA REALTA. Llana de Sardenya tenyida a mà amb fusta,fulles de murta i fulles de noguera. spanustefaniamaria@gmail.com ITÀLIA.EL VELL COSTUM AGRÍCOLA DE L'ESCALDÀ: 1.- EMPILAR I POSAR VELES

20210822164527-pansa1-copia.jpg

Hem començat la temporada de l’escaldà i mantenim viva la imatge d’aquells instants que per alguns és història, per a altres agrada recordar, per a altres és encara realitat. En esta quinzena aniré posant detalls que pertanyen al procés de l’escaldà. Hui toca, perquè no plou, EMPILAR i POSAR VELES. Dos treballs dins d’aquest vell costum agrícola de l’escaldà.

Empilar: posar uns canyissos dalt dels altres, sense tocar-se gràcies als pilons. Fem piles baixetes.

Posar veles: lones de tela que amb uns cordons lligats i tenim com a centre els pinatells fan barraca i tapen la pansa de qualsevol alteració metereològica, ja siga rosada o tormenta, ja ploga o faça mal temps.

      FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (1.880) ESCALDONS A GATA PER MEITAT DEL SEGLE XX

20210822172616-antigaescaldant-copia.jpg

Recuperem aquesta fotografia hui que estem parlant de l’escaldà. Una persona anònima en fa arribar aquesta bucòlica escena. El xiquet mira a càmera, els majors escampen els raïms damunt la pila de canyissos. Les veles, com vegeu, estan enrotllades damunt dels travessers. És temps d’escaldons. A totes les casetes es feia pansa, poc o molt, però escaldaven.

FONT: Donació d’una persona anònima.  ENS HA DEIXAT JOANVI BERRUTI BISQUERT. Pertanyia a la coral Serrillàs i era molt cantador

20210823101040-img-20210823-wa0003.jpg

El revés de la vida i la malaltia ràpida ens colpeja, ja siga a l’hivern o l’estiu. JOAN VICENTE BERRUTI BISQUERT ens ha deixat als 63 anys. Xabier de naixença i gater d’adopció, prompte es va unir a la Coral Serrillàs. Tots el recordarem com un gran cantador, tocant la guitarra a les festes i sempre vivint en molta alegria. Des del blog com a Cronista de Gata i quinto d’ell i de la seua dona que és gatera, m’afegisc al condol i done ànims a María Francisca i les seues filles, així com a tota la família de Xàbia i de Gata. 

Estarà en el tanatori de Xàbia des de les 12:30 i a les 18:30 hores serà el sepeli funeral a l’església de Sant Bertomeu de Xàbia. L’acompanyarà en el seu últim viatge de la cançó la Coral Serrillàs. DESCANSE EN PAU Joanvi. ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Obres 16 a 18, seguim baixant el carrer La Bassa

20210823140539-av1618.jpg

Dilluns 23 d’agost. Hem passat el cantó del carrer Xaló i baixem carrer La Bassa avall. Teles de l’exposició ART AL VENT 2021. XVIII edició. 

Hui mirem les obres 16, 17 i 18, estem a la part dreta baixant:

TELA 16.- FRANCESCA SIMULA BOUGANVILLE, PENSIERI SOSPESI E DESIDERI RAMPICANTI. Cintes de cotó. francesimu@hotmail.it ITÀLIA.

TELA 17.- LAS TRICOTORRAS. JARDÍN ENCANTADO. Teles i llanes cosides. lastricotorras@gmail.com ESPANYA.

TELA 18.- MARISA CALDUCH JUVÉS ME SENTÍ COMO UN ANIMAL ENJAULADO. Teles acríliques, cotó i llana 100%. Aplics brodats fets a mà.
marisa@calduchrivas.com ESPANYA.EL VELL COSTUM AGRÍCOLA DE L'ESCALDÀ. 2.- EL RAÏM ES FA PANSA

20210823141705-pansa.jpg

Anem portant al blog estampes del costum agrícola tradicional a Gata d'aquest temps, l’escaldà. És temps d’escaldar. La foto mostra la pansa damunt del canyís, a una pila de canyissos. Els ramells perfectament reposant damunt del canyís, estesos com toca, omplint tot el canyís. I els pilons que serviran de separació amb altres canyissos. Observeu el color que agafa la pansa...

Passem del raïm, que té el color verdós, a la pansa, que agafa el color rogenc oscur. S'ha fet el procés de secar en uns dies la pansa.
ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Obres 19 a 21, carrer La Bassa avall

20210824140818-av1921.jpg

Ja és dimarts 24 d’agost. Mirant les teles vegem els carrers Constitució i pare Mulet molt prop. Però seguim per la dreta avall, carrer La Bassa avall. Les teles de l’exposició ART AL VENT 2021, XVIII edició, que hui mirem són la 19, 20 i 21:

TELA 19.- CARMEN RAMÓN MESADO. SOMIANT AMB SOCARRATS. Tela de cotó i retoladors. carmenramonmesado@gmail.com ESPANYA.

TELA 20.- MARGHERITA FERGNACHINO. ENSÔ. Cotó blanc i de colors i fil de brodar. nonsolotarli@hotmail.it ITÀLIA.

TELA 21.- ALTERNATIVAS EN EL ARTE. Yosi Anaya, Xavier Cózar i Sergio Domínguez. PARCELAS. Pigments sobre tela i costures. tallerdevientos@hotmail.com MÈXIC.COVID19 GATA: SEGUIM IGUAL. 2 NOUS CASOS, 2 ALTES, 8 ACTIUS. 128,14 DE INCIDÈNCIA

20210824141832-cv26.jpg

La mateixa xifra que donava Conselleria de Sanitat divendres passat. Hui dimarts 24 torna a donar-se els 8 casos actius. Si ens fixem en els casos acumulats veurem que hi ha dos nous infectats i les dos altes. Per tant, queda igual que divendres. El més important, la incidència és baixa, 128,14 casos per cent mil habitants.

Fins 6 de setembre segueixen les restriccions: les que hi havia de la hostaleria, però no tenim toc de queda. Si en tenen els pobles del costat excepte Ondara: Xàbia i Pedreguer -posats en aquesta segona etapa- i Teulada. 

 Ara, cal seguir cuidant-se, cuidant, cuidant-nos. Estem tornant a doblegar el virus. La vacunació dels joves és ja tota una realitat. S’ha fet possible.

 Definitivament, ja passen 18 dies del final de festes i estem amb els 8 casos actius. Bona senyal.

Just demà. 25 d'agost, es complix un any del primer infectat "oficialment" pel coronavirus a Gata. Demà, farem un articulet al respecte.  

FONT: Captura pantalla de la situació de monitoratge de la COVID19, G.V., hui divendres 24-8-2021.    EL VELL COSTUM AGRÍCOLA DE L'ESCALDÀ. 2.- EL RIURAU, UN VELL TESTIMONI DE L'ESCALDÀ

20210824144749-riuraucuadros-copia.jpg

Seguint amb la série d’elements que necessitem per a fer un bon escaldó, reproduïsc hui l’escrit del RIURAU, UN VELLS TESTIMONI DE L’ESCALDÀ en el qual vaig participar en el TALLER D’ESCRIPTORS de la TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ de El Verger el dia 31 de març de 2007.

La fotografia, vella fotografia del riurau de la caseta de Juan Salvá, la vaig publicar en 2013 a la série de Fotografies antigues.

EL RIURAU, UN VELL TESTIMONI DE L’ESCALDÀ

"Podríem endinsar-nos encara, abans que aquestes generacions passen a altres estànces, en paraules del vocabulari rural tradicional, que estan oblidant-se perquè no les parlem, perquè pocs s´enrecorden d´elles i formen part, malgrat que formen part de la cultura dels nostres avantpassats. Perquè les hem rebujades del nostre vocabulari, perquè els nostres joves no les diuen ni les accepten. Seria molt gratificant veure un llibret que diguera “Diccionari de la pansa”, però és preferible, als temps que corren, conéixer els signes i abreviatures que presenten tots els mòbils, siguen de la marca que siguen.

Aprofitant que fa poc s´ha creat a la Marina Alta una associació en defensa dels “Rius raus”, amb seu a Jesús Pobre, baix de l´imponent senyor Montgó, i recolzant aquesta iniciativa, perquè també jo he pogut viure en les meues carns aquells dies, que per a un xiquet semblaven una festa, vull fer ací una elegia, un cant al riu rau.
Per un moment, farem volar la imaginació, donat-li conversa a l´element arquitectònic que ara, quasi en desús, ha estat sempre el principal protagonista i testimoni de la curiosa tasca agrícola. A partir d´ara, serà el riu rau el que us parle i nosaltres simplement l´escoltarem, gaudint d´aquelles paraules que ja han passat quasi a l´oblit, que algunes són negades com ens negaren a la desfeta d´Almansa.

PARLA EL RIURAU: "Davall dels meus vells canyissos i teules centenàries, amb els meus arcs tan característics, han passat varies generacions d´aquesta família. Però us contaré el que veig per mig dels ulls i mai tan ben dit.

Es dissabte pel matí. Escolte el ronroneig de la mula mecànica arribar pel camí. Abans tenien carro i matxo. ¡ Les vegades que els he vist a tots dos passar per baix del meu sostre!. Però ara això s´ha acabat. La modernitat mana.
Ja arriben Joan, l´avi Pep, l´amo de la casa, Maria, la seua muller, i els fills Santi i Marta. La mula mecànica va carregada de gom a gom. Els cabassos plens de raïm d´alguna partida. D´allà Els Ecles, els Gorgos, els Julians o les Catarroges, dels Miralbons o els Montarrois. Venen suats i cansats. La jornada de tallar amb falçó es esgotadora.
Ara sóc jo el que els espera per recollir els cabassos. Vaig a fer bressol tota la nit amb ells. Demà tenen que estar fresquets tots els raïms. Deixe als xicons que els posen junt als pilons. Fan un bon conjunt. Uno dels meus ulls també vigila, mentrestant, la caldera. Està a unes passes dels meus pilars. Els canters d´aigua també estan preparats davall els meus vells canyissos.
Contemple l´antic fornet d´escaldar, mentre tot el món està disposant-se per al rictus. Els meus amos es retiren a descansar, demà tenen que matinar. La nit es tancada.
Han donat les sis del matí en el vell rellotge de paret de la caseta. El primer que es lleva es Pepe. Té que tindre la caldera a punt. Utilitza la llenya que hi ha prop dels meus dominis. Hi ha que pegar-li foc a la caldera. A punt estan el lleixiu i la sosa. ¡Se m´oblidava, l´herba pansera també!.
Escolte passes. És l´avi Joan. Fidel al seu costum d´alçar-se matí per a escaldar no ha pogut resistir més. Ajuda al Pep. Apropa la llenya al fornet. L´espectacle ha començat. Estic a la primera fila i no vaig a perdre´m res del que allí ocorrrega.

Veig la pila de canyissos baix dels meus ulls. Allí a prop està el sequer. Ja són les set. Es lleva Maria a preparar el desdejuni. Com a bona mare, deixa que els xicons estiguen al llit fons l´últim moment. Pepe li avisa que hi ha que aprofitar el dia, després un dia de sol bo, es un dia de pansa millor.
Els xiquets no es fan esperar. Estan il·lusionats. Creuen que açò és un joc.
Marta es posa junt als pilons i Sant, ja més majoret, tindrà que ajudar l´avi a treure canyís al sequer.
Pepe comença el treball. Ompli la cassa. Neteja la caldera amb la raqueta. Maria està junt a la pila, per escampar el raïm. Comencen a deixar-me sense cabassos, ara me´ls torna Santi buits.
Bromera. Tallar o no tallar. Pilons. Bous. Sequer. Pinatells. Quines paraules estic escoltant. Xiulen pels mig dels meus ulls.
Han fet un bon escaldó. Ara es disposen, sempre davall del meu sostre, a pegar-se un bon esmorzar. Els tinc enveja, però sóc feliç. Els faré d´acolliment si una forta tormenta asoma per la muntanya. Podran posar els canyisso de pansa al meu traspol i mirar-se com a l´espill, a les biges de madera.
Ja he complit la meua funció, però estic nostàlgic, trist…perquè se que sóc cridat a l´extinció, com a molts pobles, com a moltes ciudats, ja no vec als meus germans a Xàbia, ni a Dénia, ja no els vec pels pobles del voltant, que s´ha fet d´ells?, com els han canviat?…No em deixeu mai, sóc la vostra història".

FONT: Fotografia de "Riurau amb panses" (facebook), identificat com el riurau de Juan Salvá.ART AL VENT GATA 2021, XVIII EDICIÓ. Obres 22 a 24, baixant el carrer La Bassa

20210825141545-av2224.jpg

Huio dimecres 25 d’agost seguim mirant teles. ART AL VENT 2021, XVIII edició. Peces 22, 23 i 24:

TELA 22.- ROSA ALCAÑIZ. COMPLICADO. Tela, tints i granadures. rosa-18-2@hotmail.es ESPANYA.

TELA 23.- MARIA TERESA TEGI CANFARI. COLOMBE DEL DESERTO -INFIBULAZIONE. Teixit en seda, cotó, material sintètic
i costures de punt de corall. tegicanfari2@yahoo.it ITÀLIA.

TELA 24.- PEPA TAGI. MARGE. Teles reciclades. pepa.tagi@gmail.com ESPANYA.COVID19, GATA: HUI, 25 D’AGOST, FA UN ANY D’INFECTATS. TOTAL OFICIAL 444 PERSONES (7,11% del total de població de Gata, 6.243 hbts). EL MÀXIM VA SER 68 CASOS ACTIUS (29/1)

20210825145426-covid.jpg

El màxim es xifra en 68 casos actius el dia 29 de gener de 2021, seguit del 23 de juliol amb 67 casos 

 Hui 25 d’agost toca fer balanç. Es complix un any des del primer infectat a Gata del virus COVID19. Des d’aleshores un total de 444 persones del poble s’han infectat, el que representa del total de población actual (6.243 persones) el 7,11%. Actualment hi ha (xifres d’ahir dia 24/8) 8 actius. El màxim que hem tingut a Gata va ser de 68 persones infectades i va ocorre el dia 29 de gener de 2021. També moltes etapes en aquest any d’existència d’aquesta enfermetat vírica a Gata hem estat a 0.

Recordem el que posava al blog aquell dia, 25-1-2020: 

"Les estadístiques oficials de la Generalitat Valenciana (Conselleria de Sanitat) registren ja UN CAS A GATA DE GORGOS de una persona afectada pel COVID-19. Fins ara no s’havia donat cap cas i de les 14 poblacions que no en tenien cap a la Marina Alta, Gata era amb poc més de sis mil habitants el poble de major població." (Cronista de Gata, 25-1-2020).

La comarca de la Marina Alta està registrant un augment preocupant de positius en Covid-19.  Ja són ara 66 nous positius. 

Aquestes van ser les dades a final de cada mes a Gata, segons dades oficials de la Conselleria de Sanitat:

25-8-2020. Total casos a Gata: 1. Casos: 1. Incidència: 16,56. Defuncions: 0.

29-9-2020. Total casos: 16. Casos: 6. Incidència: 264,51. Defuncions: 0.  

27-10-2020. Total casos: 23. Casos: 2. Incidència: 33,06. Defuncions: 0.

27-11-2020. Total casos: 39. Casos: 4. Incidència: 66,13. Defuncions: 0.

29-12-2020. Total casos: 80. Casos: 17. Incidència: 281,04. Defuncions: 0.

29-01-2021. Total casos: 229. Casos: 68. Incidència: 1.124,15. Defunc.: 2.

26-02-2021. Total casos a Gata: 289. Casos: 5. Incidència: 82,66. Defunc.: 2.

30-3-2021. Total casos a Gata: 291. Casos: 0. Incidéncia: 0. Defuncions: 2.

23-4-2021. Total casos a Gata: 293. Casos: 0. Incidència: 0. Defuncions: 3.

28-5-2021. Total casos a Gata: 298. Casos: 1. Incidència: 16,56. Defuncions: 3.

29-6-2021. Total casos a Gata: 303. Casos: 4. Incidència: 64,07. Defuncions: 3.

30-7-2021. Total casos a Gata: 408. Casos: 40. Incidència: 640,72. Defuncions: 3.

24-8-2021. Total casos a Gata: 444. Casos: 8. Incidència 128,14. defuncions: 3. 

FONT: Dades obteses arrel de les facilitades per Conselleria de Sanitat de la GV cada dimarts i divendres.ART AL VENT XVIII, GATA: EXPOSICIÓ ART TÈXTIL. OBRES: 25, 26 i 27. Cap avall, carrer La Bassa

20210826155018-av2527-copia.jpg

Hui és dijous 26 d’agost i seguim mirant teles. Són mirades urbanes cap avall del Carrer La Bassa. ART AL VENT 2021, XVIII edició. Peces 25, 26 i 27:

TELA 25.- PEP AGUILAR MALLOL. COLORS. Collage de teles pintades, tintades i estampades amb acrílic. josep.aguilar.mallol@gmail.com ESPANYA.

TELA 26.- SALVA MASCARELL. SIN HORIZONTE. Teixit de polièster i l’energia del sol. mascarellsalva@gmail.com ESPANYA. 

TELA 27.- TINKU TEXTIL ARGENTINA. Vivian Mayo, Paula Gaetán, Gabriela Ferrandez,Sandra Onetti i Patricia Saporiti. HILOS CONECTORES. Tela tenyida amb aplicació de tela estampada amb serigrafia,cordó de cotó, aplicació de tela de organdí. IG: @tinkutextilargentina ARGENTINA.COVID19, GATA: 1 CAS MÉS, PERÒ BAIXEM A 7 ACTIUS PER LES 2 ALTES. INCIDÈNCIA A 112,13

20210827094949-covid27.jpg

Anem baixant els infectats pel COVID19 a Gata, però va poc a poc. Hui divendres 27 tenim 1 cas nou, en total sumen 445. Però es queden en 7 casos actius per les 2 altes. La incidència, de nou, a la baixa: 112,13 casos per cent mil habitants.

Recordar-vos que fins el 6 de setembre segueixen les restriccions, que venen de ja fa setmanes. Les que hi havia de la hostaleria, però no tenim toc de queda. Si en tenen els pobles del costat excepte Ondara: Xàbia i Pedreguer -posats en aquesta segona etapa- i Teulada.  Ara, cal seguir cuidant-se, cuidant, cuidant-nos. Estem tornant a doblegar el virus. La vacunació dels joves és ja tota una realitat. S’ha fet possible.

FONT: Captura pantalla de la situació de monitoratge de la COVID19, G.V., hui divendres 27-8-2021.    ART AL VENT XVIII, GATA: EXPOSICIÓ ART TÈXTIL. OBRES: 28, 29 i 30. Carrer La Bassa

20210830072649-av2830-copia.jpg

Després de dos dies sense fer les mirades urbanes a l’exposició de ART AL VENT 2021, reprenem hui dilluns la tasca de mirar teles i ens adonem que cadascuna té el sue encant. Són mirades urbanes cap avall del Carrer La Bassa. ART AL VENT 2021, XVIII edició. Peces 28, 29 i 30:

TELA 28.- COLECTIVO PEDERNAL. Leticia Arroyo, Elia Morales i Eideres Aparicio. A LA DISTANCIA. Collage de teles sintètiques, cotó i fibres de llana. eideresaparicio@gmail.com MÈXIC.

TELA 29.- TANIA ANSIO i MAYTE NAVARRO (Equipo TAYMA). A DOS MANOS. Retalls de tela i tinta serigràfica. taniaansio@gmail.com ESPANYA. 

TELA 30.- ASOCIACIÓN DE CREADORES TEXTILES DE MADRID. Estela Sánchez, Amalia Gallego, Pepa Carrillo,Berit Hals, Julia Rodríguez i Blanca Fernández. STRATUM. Fibres i tints textils. actm@creadorestextiles.org ESPANYA.EL VELL COSTUM AGRÍCOLA DE L'ESCALDÀ: 3.- CABASSOS DE PANSA

20210830073829-cabassos2pansa.jpg

Encara el temps de calitja acompanya, malgrat que diuen que canvia l’oratge. Seguim coneguent les velles estampes de l’escaldà. Ara amb tres o quatre dies la pansa quasi fora. Hui vos pose dos cabassos plens de pansa, acabadeta de plegar. Del canyís van triant-se els millors ramells de pansa i van depositant-se als cabassos. Ja plens seran guardats esperant nous destinataris. Un altre element del vell costum agrícola de l’escaldà ja en el seu punt final, els cabassos del raïm fet pansa.COVID19 GATA: NO MILLOREM. TRES CASOS MÉS, TRES ALTES. SEGUIM AMB 8 ACTIUS

20210831084005-covid31-copia.jpg

Del divendres a hui dimarts, últim dia del mes d’agost, no ha millorat la situació del COVID19 a Gata i es manté igual. Tenim 3 nous casos. Sumen 8 actius, els mateixos que hi havia a l’última actualització per les 3 altes donades. En total, ja són 448 casos des del 25 d’agost de 2020 a hui, un any i sis dies. La incidència puja lleugerament i se situa en 128,14 casos per cent mil habitants.

Les vacunes continuen i hui acaben les dues dosis les quintades de entre 16 a 20 anys. Unes xifres que publica hui mateix el diari digital Marina Plaza indica que de 7.130 persones que corresponen als habitants de Gata i Jesús Pobre, pertanyents al mateix sector sanitari dins de l'àrea de Marina salut, s'han posat ja 8.971 vacunes i la població vacunada és de 5.309 persones el que representa el 74,46 % del total. La primera dosis se l'han posada 4.819 persones (67,50%) i la segona menys, 4.152. 

Recordar que fins dilluns pròxim 6 de setembre segueixen les restriccions, que venen de ja fa setmanes. Les que hi havia de la hostaleria, però no tenim toc de queda. Si en tenen els pobles del costat excepte Ondara: Xàbia i Pedreguer -posats en aquesta segona etapa- i Teulada.  Ara, cal seguir cuidant-se, cuidant, cuidant-nos. Estem tornant a doblegar el virus. La vacunació dels joves és ja tota una realitat. S’ha fet possible.

FONT: Captura pantalla de la situació de monitoratge de la COVID19, G.V., hui divendres 31-8-2021.  ART AL VENT XVIII, GATA: EXPOSICIÓ ART TÈXTIL. OBRES: 31, 32 i 33. Acabant la part dreta, carrer La Bassa

20210831092818-av3133-copia.jpg

Seguim fent mirades urbanes pel carrer la Bassa, exposició de ART AL VENT 2021, acabem de baixar tota la part dreta del carrer. ART AL VENT 2021, XVIII edició. Peces 31, 32 i 33:

TELA 31.- MARI MARÍ. ENCREUAMENTS. Fils de cotó. mmari57@hotmail.com ESPANYA.

TELA 32.- JEANNINE LIMA E LUCIA GUASPARI. VIVA MATA ATLÂNTICA. Creació d’art digital tèxtil amb aplicacions brodades. artevestivel@gmail.com BRASIL. 

TELA 33.- VICENT APARICIO GUADAS. ARA QUE TOT RETORNA. Acrílics, transferències, esprai i carbonet. vaparicioguadas@hotmail.com ESPANYA.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris