Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2019.

DIUMENGE DIA 3, HOMENATGE A L'ALCALDE DE LA REPÚBLICA FERRANDIS. Un dels parcs portarà el seu nom

20190301080932-alcalde.jpg

Diumenge 3 de març, a les 12 del migdia, se celebrarà un acte d'homenatge al que fou alcalde durant la II Republica i en guerra Josep Ferrandis. S'anomenarà el parc de la marge dreta del riu Gorgos "Parc Alcalde Ferrandis". En aquest espai es descobrirà una placa commemorativa on també es nomenarà a la resta d'alcaldes que van continuar la seua tasca i van impedir, durant aquell període,que es matara a cap veí del poble per raon polítiques. A més de Ferrandis, els altres dos alcaldes van ser Francisco Bolufer i Antonio Soler. Aquest reconeixement públic i oficial de la figura d'aquest alcalde de la II República es va aprovar per unanimitat en plenari de 29 de maig de 2018.

Gata reconeix així la figura de l'alcalde Josep Ferrandis, amb una moció presentada pel grup socialista. Ferrandis fou alcalde durant el final de la II República i estallada la Guerra Civil, des de març de 1936 fins a gener de 1937. Segons es diu i aixina ho testimonien moltes persones que ho van viure, Josep Ferrandis mai va deixar entrar al poble a "La Pepa" ni a cap persona que vulguera matar als veïns. Per això, Gata fou l'únic municipi de la comarca on no assessinaren cap persona dins del poble durant la Guerra Civil. També els altres alcaldes posteriors van seguir les directrius de Ferrandis.

A les 11.45 hores està previst que la comitiva ixca de l'Ajuntament per a dirigir-se al parc de la marge dreta del riu, on està el nou vial prolongació del carrer Sant Josep. Allí s'instal·larà una placa commemorativa.

FONT: Foto arxiu Ajuntament, Alcalde Ferrandis.TRADICIONALS FESTES DELS DARRERS DIES A GATA. Dilluns, festa escolar; dimarts, festa local i escolar

20190301132949-desfilada2-copia.jpg

Hui és a Gata DARRER DIVENDRES. Els escolars de Primària faran la tradicional desfilada pels carrers pròxims a la Costera del Grup Escolar i del CEIP "Santíssim Crist". El poble està immers en les tradicionals festes dels Darrers Dies, que són la setmana prèvia a la Quaresma. Demà DARRER DISSABTE és el torn de la festa a l’Avinguda. La Comissió de Festes 2019 organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament els actes. Per als més menuts, a les 16 hores es concentraran disfressats tots els xiquets i xiquetes a la Plaça Nova per anar al carrer Sant Miquel acompanyats per la Gatukada i la Colla de Xirimiters "El Montgó" de Gata. Allí es donarà berenar. A les 20, "Tardeo" tota classe de picaetes i bocates amb la música de "SoulSplosion". A les 23.30 hores més marxa amb els Dj’s Ernest&Llácer.

Com és tradicional DARRER DIUMENGE les quadrilles d’amics ixen al camp, fan paelles i es reunixen. DARRER DILLUNS serà pont escolar i DARRER DIMARTS, últim dia de Carnestoltes, és Festa Local, que ve assignada pel Plenari sustituïnt al 29 de setembre Sant Miquel que enguany és diumenge.

FONT: Fotos Ajuntament, Pepita Grimalt i Comissió Festes 2019.HOMENATGE A L’ALCALDE REPUBLICÀ DE GATA, L’EXILIAT JOSEP FERRÁNDIZ: El parc de la marge dreta del Gorgos (nou vial) porta des d’ara el seu nom

20190304214313-20190303-125245-copia.jpg

 

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DE L’HOMENATGE, PUNXANT ACÍ)
Diumenge 3 de març de 2019, fita històrica per a Gata. L’alcalde de Gata durant la II Republica Josep Ferrándiz Ginestar va ser homenatjat posant-li el nom al parc que està junt al nou vial, a la marge dreta del riu Gorgos.
Tota la corporació municipal, per unanimitat, ho havia acordat a maig de 2018. Diumenge es feia efectiu. Al saló de sessions, replet de familiars, amics i coneguts, estaven a més de l’alcaldessa, regidores i regidors, el fill del homenatjat, que porta el mateix nom i cognom que son pare i viu a França, i el veterà polític socialista que inicià les gestions per a obrir-se una comissió de l’Alcalde Ferrándiz, Vicent Font.
L’alcaldessa donava la paraula als portaveus dels grups. Toni Signes descrivia molt emotivament què havia fet Ferrándiz i perquè se li homenatjava, amb un resum que va fer en el seu dia per a la comissió l’escriptora de mare gatera Carme Miquel. Després van parlar els portaveu Jaume Monfort (Podem Gata) i Maite Signes (PP) elogiant la figura de Ferrándiz i destacant la jornada. L’alcaldessa va donar la paraula al fill de Ferrándiz, que agraïa els detalls, i li va obsequiar amb el llibre de Gata, acabant els parlaments Vicent Font, qui havia iniciat la documentació. Magda Mengual, a més, va donar pas a que el públic parlara sobre Ferrándiz, que contara alguna anécdota. Una veïna de Calp, que el seu avi havia caigut en guerra a la Garganta va agrair que gràcies a l’alcalde les restes del assassinat reposaren al cementeri de Gata el temps que va durar la guerra civil. El veterà Miguel Soler, de 92 anys, que també va ser regidor, recordava els moments de l’entrada de "la Pepa" a Gata i l’actuació de l’alcalde i els gaters per a no morir cap gater dins del poble.

Placa d’homenatge

Al parc del nou vial prolongació del carrer Sant Josep, a la marge dreta del riu Gorgos, la comitiva acompanyada per dolçaina i tabalet, van assistir a la descoberta per part del fill de Ferrándiz de la placa homenatge. Des d’ara portarà el seu nom, complint-se així el record de l’alcalde que no va deixar mai que en Gata es matara a cap veí i per això l’església de Gata tenia la façana exenta de noms de persones caigudes al poble en guerra.
La llegenda de la placa diu aixina: "Parc Alcalde Ferrandis. En memòria de José Ferrandis Ginestar qui va ser alcalde de Gata a primeries de la Guerra Civil. En aquest període convuls de la guerra va evitar, amb valentia, que cap veí del nostre poble fóra assassinat per les seues idees polítiques a mans de les brigades creades a tal efecte, anomenades a la Marina com La Pepa, tal com estava passant a la resta de la comarca. Ferrandis es va exiliar a França on va morir. La seua tasca va ser continuada pels alcaldes que el seguiren fins que va acabar la guerra. Gata, a 3 de març de 2019".
  
José Ferrandiz i els seus succesors a l’alcaldia

José Ferrándiz sigué alcalde de Gata entre el 7 de març de 1936 i el 2 de gener de 1937, època molt turbulenta, ja que va viure el colp militar contra la República del 18 de juliol del 36 i com ja s’ha dit "Mai va deixar que al poble es matara als veïns demostrant gran valentia i arriscant la seua pròpia vida". Eixe mèrit es perllogaria als seus dos succesors en l’alcaldia, Francisco Bolufer i Antonio Soler, també referits a la placa homenatge. Després d’aquells fets, Josep Ferrandis tingué que exiliar-se a França, on va morir. Ara ja no està oblidat, quedarà en la memòria amb el nom del parc.

 LA PINTORA DE GATA PEPA CASELLES (ESCOLA ANTONI VIVES) MOSTRA EL SEU ORIGINAL QUEFER PICTÒRIC AL POBLE NOU DE BENITATXELL

20190304220359-pepa1-copia.jpg

La pintora Pepa Caselles, formada en l’Escola de Plàstica "Antoni Vives" de Gata, segueix d’enhorabona. El passat dissabte 2 de març, coincidint amb la Setmana d’Igualtat, que organitza la regidora d’igualtat del Poble Nou de Benitatxell, la regidora Mª Teresa Roldán l´ha va convidar per a que pintara amb les seues particulars “eines de treball” una obra davant de les ames de casa. Mes de quaranta persones es varen donar cita a l’espai Molí pera veure la particular forma de treballar de la nostra pintora, una forma que s’ha convertit ja amb tot un referent a la Marina al temps que tot un símbol, puix no de bades Pepa ha aconseguit transformar les eines tradicional de les mestresses de casa, les humils graneres i motxos de poal de fregar, en instrument per a expressar el seu ric mon interior amb uns resultats més que sorprenents. Als seus 81 anys, es reinventa i gaudix de la seua obra.

FONTS: Informació, foto portada i fotos facebook, Josep Pedrós.TRES XICONS GATERS COMPETIXEN I MOLT BÉ EN REM AMB EL CLUB NÀUTIC DÉNIA

20190304222507-rem7-copia.jpg

Els joves de Gata Jordi Barchino, Pau Alberola i Toni Jorro formen part de l’equip juvenil de rem en la modalitat Llaut Mediterrani, en el Club Nàutic Dénia. L’equip es composa de 8 remers i el timonell. Tres d’ells són gaters. El passat diumenge van quedar primers en la competició oficial de lliga  a Gandia, quedant també primers de la Regata Liga Suma. Estan tenint molt bones intervencions i conten les participacions per victòries. Fa un mes van ser convidats i participaren en les regates de Bilbao, la "Champion Lee del remo".
Esperem que els gaters i els seus companys continuen amb aquesta marxa de bons resultats.

FONT: Informació i fotos facilitades per Jorge Barchino Ferrer. A la fotografia, l'equip amb elsxicons gaters. El tercer per l'esquerra (el més alt) és Jordi Barchino; el que està agatxat just baix amb ulleres i gorra és Pau Alberola i el segon per la dreta és Toni Jorro.LES DONES COMERCIANTS JUBILADES DE GATA TINDRAN EL SEU HOMENATGE

20190307203300-donesfoto-copia.jpg

L’associació Comerç de Gata te previst rendir homenatge a les dones empresàries i comerciants del poble premiant totes aquelles dones que han tingut una clara trajectòria comercial durant la seua vida i ara estan ja jubilades. Una comissió dins de l’associació s’ha encarregat de buscar totes eixes trajectòries i resulta que son més de 50 les dones que encara estan vives i jubilades i han segut l’ànima dels seus negocis.

En paraules de Paqui Signes, Presidenta del Comerç de Gata, “Ací es demostra que Gata sempre ha segut un poble en gran tradició comercial, i em volgut premiar totes eixes dones, que moltes vegades a l’ombra de l’home o el fill, han segut les vertaderes ànimes del comerç.”

L’homenatge tindrà lloc dins d’una jornada que s’ha preparat pel proper 23 de març per la vesprada i en la que estan convidades totes les dones emprenedores, empresàries i comerciants. A més es contarà amb la ponència de la coneguda experta en apoderament de la dona, Silvia Adriasola i també amb una taula rodona. A la taula rodona es parlarà de la situació de la “Dona i Empresària” títol que dona nom a la jornada, des de diferents punts de vista d’algunes dones que contaran les seues experiències al mon empresarial.

FONT: Comerç de Gata (Nota de premsa)HUI ÉS EL DIA DE LA DONA...DEMÀ I TOTS ELS DIES TAMBÉ (Gata: a les 12, acte institucional)

20190308082357-donesestiroradores.jpg

Hui és el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. Hui, demà i tots els dies. No sols recordar-ho un dia, cal recordar-ho sempre. Els actes a Gata al voltant de la celebració van començar ahir dijous, amb la projecció del documental "Les estisoradores", iniciant així el Dia de la Dona a Gata. La projecció va comptar amb la presència d’estisoradores tant de Gata com de Benissa, on s’ha realitzat el documental. La regidodora d’igualtat de Benissa, Belén Ivars, va ser l’encarregada, juntament amb l’alcaldessa de Gata, Magda Mengual, de presentar el documental. També va estar present l’alcalde de Benissa Abel Cardona.

Hui, 8 de març, a les 12 hores, es realitzarà l’acte institucional a l’Ajuntament. Ja el dimarts 12 continuaran amb l’inici de la campanya de la prevenció de la violència de gènere a la Biblioteca. Divendres 15, a la biblioteca i a les 20 hores, es presentarà l’obra de Elvira Cambrils "A la platja de Camus".

Pel que toca a la celebració de hui divendres 8 de març:

Cada dona en la seua professió, lloc de treball, a casa, a la fàbrica, a la compra, al camp, al bar, on estiga...té els mateixos drets que l’home i deu fer-los valdre, malgrat els entrebancs que, moltíssimes vegades, li posen i sorgigen en aquesta societat tan i massa masclista. La igualtat deu predominar. GATA DE GORGOS no deu ser una excepció i per això hui les dones gateres reivindiquen, ixen al carrer, fan vaga.

Recolze, i deguem fer-ho tots els homes, a totes les usuàries del blog del CRONISTA DE GATA, les que són importants en els articles, les que no ho són tant, les que comenten les notícies al facebook, les del poble i les que estan fora. A TOTES LES DONES GATERES O EN ARRELS DE GATA, HUI ÉS LA VOSTRA PARAULA, EL VOSTRE DRET I LA VOSTRA ACCIÓ.

En els quasi 9 anys de blog (abril 2010 a hui), com ja posava l’any passat, cada any he publicat relatiu a la dona algun article, que podeu repassar si ho cregueu convenient.

8 Març 2011, era darrer dimarts: DIA DE LA DONA TREBALLADORA, 8 MARÇ, Gatera destacada. Primera dona regidora. (Va ser María Antonia Costa Martí). També, FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): dones passejant per la carretera, anys 40 segle XX.

8 Març 2012: DONES REGIDORES DELS SEGLES XX I XXI, fins ara, a Gata (I) En homenatge a totes les dones, en el Dia Internacional de la Dona. * No estaven relacionades les noves regidores eixides de les noves corporacions de 2011 (juny) a 2015 i de 2015 a 2019. 9 Març 2012: DONES REGIDORES DELS SEGLES XX I XXI, fins ara, a Gata ( i II ).

8 Març 2013: FOTOGRAFIES ANTIGUES(Gata en el record), especial dia de la dona. Deu fotografies de les dones d’abans.

8 Març 2014: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA: 8 de març. Breu referència a la jornada.

8 Març 2015: DONES GATERES AL CAMP NOU ESTE MATÍ. Hui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

6 Març 2016: GATA: L’AUTORA LLUM QUIÑONERO ALS ACTES DENTRALS DEL MES DE LA DONA. 8 Març 2016: HUI DIA 8...DIA DE LES DONES...COM TOTS ELS DIES.

7 Març 2017: ACTES A GATA: MARÇ, MES DE LA DONA. 8 Març 2017: 8 DE MARÇ. DIA REIVINDICATIU DE LA DONA (I) Actes a Gata. 8 Març 2017: 8 DE MARÇ...( i II ) LA CORPORACIÓ DE GATA TÉ 7 DONES, DE 13. UN TOTAL DE 25 REGIDORES HAN FORMAT PART DE LES CORPORACIONS DES DE 1964 I FINS ARA.

1 Març 2018: GATA COMMEMORA EL MES DE LA DONA AMB NOMBROSES ACTIVITATS, MARÇ 2018.

FONT: Foto acte de les estiroradores ahir dia 7. Ajuntament de Gata.ARRIBA AQUEST CAP DE SETMANA LA XV EDICIÓ DEL "RALLI FOTOGRÀFIC" DEL FOTOCLUB FORAT DE GATA

20190308140246-ralli.jpg

La festa de la fotografia a Gata es posa en marxa aquestra vesprada a les 20 hores amb la recepció dels participants al Edifici Polivalent, ubicat al carrer Costera del Grup Escolar nº 35. Allí s’informarà als participants del concurs i les bases, se’ls donarà un mapa de la zona i començarà el Ralli 2019. Hi haurà una llista d’objectius. Els participants podran posar sols 8 fotografies per cada un.

Existirà un tema lliure (que no podrà coincidir amb els objectius, i un tema obligat. La primera part del ralli es tancarà entre les 12.30 i les 14 hores de demà dissabte. Les fotografies tindran una puntuació de 0 a 5 punts. Serà el guanyador absolut el participant que més punts aconseguixca.

Es donaran a conéixer els guanyadors en l’acte de lliurament de premis que es farà diumenge dia 10 a l’Edifici Polivalent a les 12 hores. Hi ha quatre premis: Al guanyador absolut premi en metàl·lic i el "PREMI FORAT"; al segon classificat, premi en metàl·lic i diploma; a la millor fotografia del tema obligat, premi en metàl·lic i diploma, i el mateix per a la millor fotografia del ralli.

FONT: Extracte de bases del concurs 2019. // Foto anunciant el ralli.TONI SANCHIS S'EMPORTA EL PRIMER PREMI DEL XV RAL·LI DEL FOTOCLUB FORAT DE GATA

20190310194756-20190310-131459-copia.jpg

(PODEU REPASSAR L’ÀLBUM DE L’ACTE DE LLIURAMENT DE PREMIS, PUNXANT ACÍ)

Toni Sanchís Gancedo ha guanyat el XV Ral·li Fotogràfic del Fotoclub Forat de Gata. És la tercera vegada que es fa amb el premi absolut aquest fotògraf de Xàbia. Ja ho va fer en 2011 amb el VII premi i en 2015 en el XI Ral·li. Un total de 70 participants van donar compte de 560 fotografies al llarg del cap de setmana. Aquest migdia s’han donat a conéixer els premis de la que ja es diu "la festa de la fotografia" i s’han lliurat els mateixos.

Primer que res s’ha fet un resum del treball fotogràfic del guanyador de l’any passat. Després s’ha fet un passe de les fotos del concurs, en les que el tema obligat eren els Molins de Jesús Pobre vists des de lluny no de prop. La font de la Plaça de l’Església i les vies del tren s’han repetit en moltes col·leccions.

Han tingut un premi especial una xiqueta, Mar Mulet, i un xiquet, Toni Pedrós, per ser els més joves participants del ral·li. Antonio Serra Noguera s’ha fet amb el premi especial del patrocinador "Ale Hop". El premi a la millor foto del tema obligat també l’ha recollit el guanyador Toni Sanchís. Jaume Boronat ha obtingut el premi a la millor fotografia del concurs i la millor col·lecció se l’ha emportada Sanchís amb 176 punts, mentre que el segon premi l’ha obtés Andrés Segovia Díaz amb 171 punts.

L’alcaldessa de Gata, Magda Mengual, ha lliurat junt amb el secretari del Fotoclub Miguel Ángel Serra els premis. 

 Han completat les 15 millors col·leccions: Nacho Angiano, Rubén Pedro, Alfonso Béjar, Jaume Boronat, José A. Vives, José Luis Fornés, Pedro Benlloch, Jaume Torres, Pascu Mulet, José Tortosa, Miguel Castells, Tere Arabí i Jaume Vaello.EL PILOTARI GATER MIGUEL FERRER, CAMPIÓ AUTONÒMIC DE RASPALL (2ª CATEGORIA) REPRESENTANT AL CLUB DE PILOTA XÀBIA

20190311215111-miguel-ferrer-copia.jpg

El pilotari gater MIGUEL FERRER es va proclamar recentment Campió de l’Autonòmic individual de raspall de segona categoria, representant al Club de Pilota Xàbia, del qual forma part des de novembre de 2018. Ferrer va guanyar 25-15 a Jesus de Gavarda, al trinquet d’Alqueria d’Asnar. Altres gaters com Sariero, estan també militant al club veí. 

Ara ha començat l’Autonòmic de raspall de trios on també participa Ferrer, junt amb Sariero de Gata i uns quants jugadors més de Xàbia. El trinquet de Xàbia és el referent ara per a jugadors i aficionats de Gata. També esta jugant molt bé Santi de Gata, que jugarà la III Lliga comarcal en un dels dos equips que presentarà Xàbia.

FONT: Club de Pilota Xàbia.COMENÇA LA MAQUINÀRIA ELECTORAL PER AL 28-A I PER AL 26-M: A GATA, AL GRUP ESCOLAR I A L’EDIFICI POLIVALENT ESTARAN LES MESES

20190311221023-urnes1.jpg

Hui dilluns 11 de març es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) la relació de seccions, meses i locals electorals de cada municipi. També està la llista d’electores exposada a l’Ajuntament des de hui dia 11 fins el dia 18 de març i també s’ha constituït la Junta Electoral de Zona de Dénia. Comença ja la maquinària administrativa per a les eleccions, primer generals, europees i autonòmiques ací a la C.V. del 28 d’abril i després les municipals del 26 de maig.

Pel que fa a Gata de Gorgos que té 2 districtes electorals. Les tres seccions del primer votaran al col·legi públic (CEIP Santíssim Crist) i les dues del segon districte votaran a l’Edifici Polivalent.

Entre l’última setmana de març i la primera setmana d’abril es coneixeran els membres de les meses electorals, formades cada una pel president i dos vocals.  

FONT: BOP 11-3-2019.MULTITUDINÀRIA 9ª GALA DELS AMICS DE L’HOSPITAL LA PEDRERA, AL CASAL DE LA MÚSICA DE GATA

20190311225947-ajuntament-copia.jpg

(PODEU MIRAR LES IMATGES DE LA GATA (GV HOSPITAL LA PEDRERA), PUNXANT ACÍ

Unes 300 persones es van donar cita dissabte dia 9 a la 9ª GALA AMICS DE L’HOSPITAL LA PEDRERA, que es va celebrar al Casal de la Música de Gata de Gorgos.

Els assistents van gaudir de la música de la banda juvenil de Gata i del grup Coral Serrillas. Primer va actuar la banda juvenil de Gata, dirigida per Felipe Fuertes. A continuació va parlar el director de l’Hospital Jaume Morera, qui va agrair a totes les persones, associacions i organitzacions que han ajudat i contribuit desinteresadament a l’atenció de qualitat que l’hospital presta als seus pacients. 

Va intervindre després l’alcaldessa amfitriona de Gata de Gorgos, Magda Mengual, qui va expresar també l’agraïment per la celebració de la gala-homenatge a Gata i finalment va parlar el comissionat de la Conselleria de Sanitat del Dpto. de Salut de Dénia, Joan Puig, qui va reconeixier la importància de les associacions i el voluntariat que col·labora amb l’hospital. 

Es va passar després al lliurament de reconeixements als col·lectius que han col·laborat amb l’hospital en  l’últim any, als grups de teatre i musicals, i a les empreses que han realitzat donacions de material al mateix. Tots ells van rebre un diploma acreditatiu i un detall de reconeixement per la seua col·laboración altruïsta.

El punt musical final va estar a càrrec de l’actuació del Grup Coral Serrillas de Gata. Va concloure l’acte, Silvia Vilar, directora d’enfermeria de l’Hospital La Pedrera, qui també va agrair a l’organització de l’event el treball fet, així com també a tots els assistents per la seua participació activa. Acabat l’acte, tots van poder gaudir per el bon temps reinant davant de l’edifici del Casal de la Música, al mateix carrer Aromes, d’un deliciós aperitiu oferit per l’Ajuntament de Gata.

FONTS: Text i fotos àlbum GVA Hospital la Pedrera.

 HA MORT LA DONA MÉS MAJOR DE GATA ALS 100 ANYS, 9 MESOS I 1 DIA

20190311231930-magdalena100.jpg

No ha arribat als 101 anys. Hui dilluns ha mort MAGDALENA FEMENÍA SAPENA, la dona més major de Gata, quan havia superat el centenari en 9 mesos i un dia, ja que naixqué el 10 de juny de 1918 a La Xara. D’ahí li ve el sobrenom familiar de "Xarera". Magdalena estava a la residència de Sant Joaquim i Santa Anna de Benissa. Allí la va visitar tota la família el juny passat per celebrar el seu centenari. A hores d’ara, la finada es troba al Tanatori de Xàbia i el soterrament serà demà dimarts dia 12 a les 17 hores a l’església de Gata. El meu condol a la família.

Ressenyar que Magdalena Femenía es va casar amb un gater i va vindre a viure al poble. Vivien al carrer Xaló. El matrimoni va tindre dos fills i una filla. El seu arbre genealògic va continuar amb 2 nétes i 4 néts i inclús tenia dos rebesnéts. Tots ells, i recordant a un fill i un nét, van visitar a la "uela" a la residència començant l’estiu passat, li van portar el pastel centenari i van viure la festa allí.

Magdalena passa a sumar-se a les centenàries i un centenari ja difuntes dels últims anys. En vida, resten ara sols dos, Vicenta Signes Casanova, que va fer el centenari el passat 1 de febrer i Teresa Puig Costa, que va complir els 100 anys el dia 15 de febrer. Han pogut estar les tres vives del 15 de febrer a hui 11 de març.

Recordar, com sempre passa en aquests òbits centenaris, que la dona que més ha viscut a Gata va ser Vicenta Diego Tudela, que va viuree 105 anys, 6 mesos i 14 dies.

FONT: Detall de la foto familiar de la celebració del centenari el passat juny.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA ALS 2.700 SEGUIDORS AL FACEBOOK

20190315133106-perfilface-copia.jpg

Hui dia quinze del mes de març de 2019, el Cronista de Gata alcança els 2.700 seguidors o "amics" a la gran xarxa social del facebook. L’aventura de passar les notícies del blog al facebook per ampliar la cobertura de les mateixes va començar el 9 d’octubre de 2012. Han passat 6 anys, 5 mesos i 5 dies. Vull donar les gràcies a tots i totes per haver arribar a aquesta xifra significativa, rodona i nombrosa de persones interessades en conéixer les notícies, la informació, la història, les fotografies antigues i no tan velles, del poble que han nascut, viuen i estimen o que coneixen, GATA DE GORGOS. Vull ressaltar que per la finestreta del facebook es pot veure amb l’enllaç corresponent el blog del Cronista de Gata des de totes les parts de tot el món, que eixa és la finalitat que prereseguisc. Un dia en paciència es podria fer un mapa de indrets des d’on es connecten gaters o que estimen Gata. 

Si fem un repàs de quan arribà a fites importants, dir-vos que el blog va arribar als 1.000 "amics" el 16 de juny de 2014. Els 2.000 el 29 d’abril de 2016 i hui estem ja als 2.700.

Com a novetat al perfil del facebook, a més de la torre del campanar més baix de l'església de Gata (abans de 1963), afegisc des de hui una vista parcial de Gata des del Parc "Alcalde Ferrándiz".

Vos done les gràcies per vostra complicitat, perque vosaltres també feu el blog i perque anem fent poble tots junts. I com sempre dic...endavant.

FONT: Foto captura del perfil de Cronista de Gata, des de hui 15-3-2019.GORGOS C.F.: GOLEJADA DEL PRIMER EQUIP (5-0), CAUEN EL JUVENIL (2-1), CADET (2-4) I INFANTIL, CONTRA XÀBIA, PEDREGUER I FONT D’ENCARRÒS

20190315215621-futbolgorgos.jpg

Faig una ullada als resultats i com va la classificació dels equips del GORGOS C.F. i, lògicament, dels equips base, els de l’Escola Municipal de Futbol.

Després de la jornada del Darrer Dissabte, així van quedar marcadors i classificacions per als nostres equips al Futbol 11 i al Futbol 8: 

PRIMER EQUIP: Golejada, 5-0 al Mediterráneo. Està 9é a la classificació amb 29 punts. Porta 8 guanyats, 5 empats i 10 derrotes. 39 gols a favor i 45 en contra. Pròxima jornada, Polop-Gorgos.

JUVENILS: 2-1 va caure a Xàbia el juvenil. És tercer a 5 punts del líder. 50 punts amb 22 partits: 16 guanyats, 2 empats i 4 derrotes. 64 gols a favor i 17 en contra. Próxim partit, Gorgos-Alcúdia.

CADETS: 2-4 a casa contra el Pedreguer. És també tercer amb 43 punts de 20 partits jugats: 13 victòries, 4 empats i 3 derrotes. 74 gols a favor i 25 en contra. Próxim partit, La Nucía-Gorgos.

INFANTILS: Cauen a La Font d’Encarròs per 6-0. A la classificació, el 13é amb 18 punts de 20 partits jugats: 5 victòries, 3 empats i 12 derrotes. 30 gols a favor i 51 en contra. Pròxim partit: Carcaixent-Gorgos.

FUTBOL 8, ALEVINS -2n any-: Xàbia, 15; Gorgos-0. 15é lloc amb 6 punts.

BENJAMINS, 2n any: Xàbia, 9; Gorgos-0. 11é classificat.

FONTS: Classificacions, FFCV. Foto arxiu: Gorgos C.F.CLUB ATLETISME GATA: RESULTATS PROVES JA DISPUTADES A XÀBIA I CALP. DIUMENGE 24/3 ÉS LA PROVA A GATA

20190315220253-clubatletismegata-copia.jpg

Molts són els/les participants del Club Atletisme Gata que corren cada any al Circuit a Peu Marina Alta. Enguany ja s’han disputat dues proves, la XXX VOLTA A PEU A XÀBIA Memorial José Albi Xàbia el passat dia 27 de febrer i la VII CURSA POPULAR CALP - SOLYMAR el dia 3. Després del paró faller es reanudarà el Circuit al nostre poble. La XXII VOLTA POPULAR A GATA, tercera del Circuit, serà el dia 24 de març organitzada pel Club Atletisme Gata amb la col·laboració de l’Ajuntament.

Però quins i quines atletes del club són els/les capdavanters/es a les proves i al circuit?.

A la primera prova, la de Xàbia, els millors del club gater van ser: JAIRO SOLER SALVÁ (11é), FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (46é), PEP SIGNÉS FORNÉS (65é). Les millors dones van ser: ROSA MARÍA LARA FELIU, MARÍA MULET MESTRE i JENNIFER WOOD.

A la segona prova, la de Calp, els millors del C.A.Gata van ser: JAIRO SOLER SALVÁ (13é), FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (44é), RAÚL AGULLES ALEMANY (53é). Les millors dones del C.A.Gata a Calp van ser: ROSA MARÍA LARA FELIU, MARÍA MULET MESTRE i ANTO VALERO SIGNES.

FONT: Classificacions somesport. Foto: Club Atletisme Gata.

 HUI ÉS SANT JOSEP: 121 ANYS, FALLA A GATA; 41 ANYS, COR SERRILLÀS; 32 ANYS, CAIGUDA DEL BADALL,...

20190319172014-fallasj1898.jpg

La festa de Sant Josep de Gata té en la memòria de les efemèrides unes fites puntuals que podem recordar ara i ací. Principalment són tres:

La primera és que FA 121 ANYS (1898) FEIEN FALLES A GATA. Malgrat que no és poble faller ni foguerer, com les veïnes Dénia i Xàbia, però si que va tindre esporàdicament falles. Ens traslladem a Sant Josep de 1898. Es va fer una falla a Gata i ho contava el diari "El Mercantil Valenciano" el dia de la vespra. La informació la facilitava Javier Mozas Hernando, membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) de València i expert en la història fallera. Podeu conéixer la llavor d’aquestes persones que es dediquen a la investigació fallera, punxant a la seua pàgina:  www.estudisfallers.org. Recordem aquella cita. No perdau detalls de com està redactada:  "Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

* Don José García mestre va estar de rector regent a Gata de 1898 a 1902. Era natural d’Alaquàs (València). Fou primer rector i després ecònom de la parròquia de Sant Miquel de Gata. El 20 de juliol de 1898 inicià la seua estància i va permaneixer en aquesta 4 anys fins el 21 de gener de 1902. La seua regència com a ecònom finalitzà el dia 7 de maig del mateix any. 

Ara ens fixem en la informació al diari "LAS PROVINCIAS-diario de Valencia". El text i la capçalera il·lustra la portada d’aquest article. També era del mateix dia 18 de març de 1898, divendres. Sols deia: GATA i començava a detallar la festa de Sant Josep (la podeu llegir vosaltres mateix). La iniciativa diu que era de "dos Pepes", també del rector ja esmentat i del "maestro de instrucción primaria" també ja nomenat. La il·luminació la situa a la Plaça de l’Església. Torna a nomenar per a la falla "las cuestiones con los yanquees". Afegix que el predicador de la missa solemne era el "novel y ya elocuente orador Sr. García Mestre" i inclou la processó que diu "serà lucidísima". El costeig si que ho deixa igual clar, els Pepes i fusters del poble.

La segona és que FA 41 ANYS (1978) ES FUNDAVA EL DIA SANT JOSEP EL COR SERRILLÀS, que dirigiria el desaparegut Ernesto Coloma. L’última actuació del Cor, que té nova directora, la va fer el cor al Casal de la Música a l’acte de Homenatge als Amics de l’Hospital "La Pedrera" de Dénia fa uns dies.

Finalment, FA 32 ANYS (1987) VA CAURE EL BADALL D’UNA DE LES CAMPANES DE LA TORRE DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL. Era a l’eixida de la missa major del dia de Sant Josep. El badall de la tercera campana en grandària va caure a terra, per sort sense produir cap dany ni material ni humà. Dies més tard, es va acordar entre l’Ajuntament i l’empresa de les campanes Manclús posar unes reixes als forats de les campanes, per evitar altres ensurts.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas / Arxiu Parroquial (rectors regents). Foto: Retall de Las Provincias, Diario de Valencia (18-3-1898). Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. Ministerio de Cultura.PER FI JA PLOU A GATA (16 L.,9 MATÍ). AQUESTA NIT (22.58 H.) COMENÇA LA PRIMAVERA

20190320080335-plujagatajuanvi.jpg

Ja són 16 litres els que han caiugut a Gata en aquest episodi de pluja, que ha començat aquesta matinada al voltant de les 3 hores i que continua. Segons l’estació de "Inforatge" quan són quasi les 9 del matí s’han recollet ja 16 litres. El total de l’any asusta perque són sols 22, ja que sols havia plogut fins ara 6 litrets. Esperem que neteje que fa molta falta.

Pel que fa a l’observació metereològica, just hui 20 de març a les 22,58 hores es produirà oficialment en Espanya l’inici de l’equinoci de la primavera. Durarà 92 dies i 18 hores fins el 21 de juny que començarà l’estiu, segons l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN). En la primavera, els dos polos de la Terra estan a la mateixa distància del Sol. La duració del dia i la nit pràcticament coincideixen.

Amb la nova estació, també tindrem l’últim dia del mes de març el canvi d’hora per a entrar en l’horari d’estiu. Serà l’últim cap de setmana de març. A la matinada de dissabte 30 al diumenge 31 deurem avançar els rellotges per a que a les 02.00 hores siguen les 03.00 h.

FONTS: Foto portada extreta del vídeo de Juanvi Vallés. Vista de Gata des de les Alcolaies aquest matí amb pluja. // Precipitació: Inforatge Gata // Primavera: OAN.DIUMENGE 24 ARRIBA A GATA LA XXII VOLTA POPULAR (3ª del Circuit a Peu Marina Alta)

20190321141453-carrera.jpg

La gran festa de l’Atletisme comarcal i de tota la Comunitat Valenciana la tindrem diumenge 24 a Gata. Se celebrarà la XXII olta Populara, tercera del Circuit a Peu de la Marina Alta 2019. A partir de les 10 hores, des de l’esplanada del Grup Escolar, es donarà l’eixida a la prova reina. El recorregut de la cursa, de 10 km, discorrerà principalment pel centre urbà. A partir de les 12 hores, seguidament de l’entrega de trofeus de la prova reina, se celebraran les proves de les categories infantils. Començaran els més menuts , les categories de barrufet i pre-benjami, que estam fora del circuit i a continuació, benjamí, infantil, aleví i cadet.

Durant tot el matí hi haurà servei de barra càrrec de la Comissió de Festes 2019. La inscripcions es poden realitzar fins demà 22 de març a www.somesports.com. 

La XXII Volta Popular de Gata ha estat organitzada pel club d’atletisme Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

Enguany, ja s’han disputat dues proves, la XXX Volta a Peu a Xàbia "Memorial José Albi" el passat dia 27 de febrer i la VII Cursa Popular Calp-Solymar, el dia 3 de març. Ara, després del paró faller, es reanuda a Gata el Circuit.

FONT: Informació i foto, Ajuntament Gata.


UNES 40 DONES GATERES HOMENATJADES PER SER EMPRENEDORES EN EL SEU TEMPS

20190324183444-doneshomenatge.jpg

Ho va fer possible COMERÇ DE GATA que va reunir a una quarentena de dones, dones que en cada època del segle XX van anar formant el seu comerç bé des de zero o bé rebut amb herència. Dones emprenedores que va traure avant els seus comerços, de toda classe de gènere, ja fóra alimentari, tèxtil o, en general, de una tenda del poble. Ara l’associació Comerç de Gata va voler fer un homenatge reunint-les a totes i obsequiant-les amb un record. Una vesprada, la del dissabte, entranyable i plena de records.

FONT: Foto Vicent Signes "Canya".L’ÚLTIM PLENARI ORDINARI DE GATA EN LA LEGISLATURA DEMANARÀ SER BÉNS DE RELLEVÀNCIA LOCAL L’ANTIGA CASERNA DE LA GUÀRDIA CIVIL I EL JACIMENT DE LA RANA

20190326124917-2bens-copia.jpg

Hui dimarts, 26 de març, acaben els plens ordinaris de la present legislatura 2015-2019. L’altre tindria que celebrar-se el 28 de maig (últim dimarts de mes impar), però les noves eleccions locals de 2019 seran dos dies abans, el 26 de maig. A partir d’ara els que es facen seran extraordinaris.

Dos importants debats els que es presenten a l’orde del dia de hui. Per una part, el Plenari aprovarà que l’antiga caserna de la Guàrdia Civil (1886), que és propietat municipal i que està arrendada per un preu simbòlic pel Ministeri de Defensa, adquirixca la figura de Bé de Rellevància Local (BRL) per a poder ser desalquilada i restaurada. També es demanarà el mateix, ser Bé de Rellevància Local, al Jaciment Arqueològic de la Rana, que va permetre fer l’excepcional troballa de una gran "figilia"ja fóra depòsit, abocador o forn, d’ànfores romanes.  

A la sessió també es donarà compte de l’expedient de modificació de la RPT i la plantilla d’oficials de la Polícia Local a grup B.

El diari Levant-EMV publica hui dimarts la informació del plenari i el desig de fer BRL tant la caserna com el jaciment. Titula: "Gata pide la declaración de Bien de Relevancia Local del yacimiento romano de la Rana". Al subtítol: "El pleno también solicita la protección del cuartel de 1886, uno de los más antiguos de España". Per a llegir, punxeu ací.

També podeu seguir el plenari pel canal obert de youtube, Ajuntament.

FONTS: Ajuntament, orde del dia / Diari Levante 26-3-2019.

 IMATGES CURIOSES...D'ABANS DE LA VOLTA A PEU A GATA

20190326125447-20190324-083520-copia.jpg

Les imatges que acompanyen a l’article donen compte del canvi que genera la celebració de la Volta. Diumnege 24 es va celebrar a Gata la XXII Volta a Peu. Dissabte per la vesprada, l’organització (Club Atletisme Gata) s’afanava en arreglar-ho tot: valles, cartells,...era una imatge inusual la resta de l’any al final de la Costera del Grup Escolar. Tot estava preparat per al dia després.

Més tard, m’assomava a un dels balcons visuals de la carrera, el camí de les Planisses. Així veurien el poble els més de mil corredors que van participar en la carrera gran. Les vistes per allí on passaven, com aquest matí o els dos ponts urbans eren molt boniques. Diumenge a les 8 del matí, una passada per alguns dels carrers (Teulada i Lluna) on transcurriria la Volta. Sense cotxes. Carrers buits. Inusual. Són les imatges curioses que van deixar els moments previs a la Volta.

 YOUSSEFF AHATACH GUANYA LA XXII VOLTA A PEU A GATA I REPETIX VICTÒRIA. PARTICIPEN 1.095 CORREDORS A LA PROVA GENERAL

20190326130947-20190324-103845-0-copia.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM D’ALGUNS MOMENTS DE LA VOLTA, PUNXANT ACÍ)

La festa de l’atletisme va recalar a Gata diumenge dia 24, en la tercera etapa del Circuit a Peu Marina Alta 2019. El corredor del Club Dénia Corre Yousseff Ahatach, que retia victòria ja que vagunayar l’any passat, es va proclamar guanyador absolut de la XXII Volta Popular a Gata, fent un temps de 32 minuts i 10 segons als 9,2 kilòmetres de recorregut per un circuit quasi tot urbà. El corredor xabier José Manuel García Barragán i el gandier Felipe Fayos feien segon i tercer de la prova general en la que van participar un total de 1.095 a la prova general.

La primera dona en entrar a la meta de la Costera del Grup Escolar va ser la xabiera María Isabel Ferrer Castell (28 de la general). La segona i tercera dones van ser Cristina Roselló i Andrea Abad. 

Pel que fa als primers gaters, del Club Atletisme Gata, en entrar a meta, va ser el 10é de la prova Jairo Soler Salvá fent 33 minuts i 37 segons. Tres gaters més van entrar a meta als llocs 61, 62 i 63: Xavi Torres Oliver, Raúl Agulles Alemany i Pep Signes Fornés. Les millors dones del Club Atletisme Gata van ser: Rosa María Lara Feliu, María Mulet Mestre i Jennifer Wood.

Referent a les xiquetes i xiquets participants en la Volta de Gata, destacar el primer lloc de la cadet Zoe Grimalt Grimalt del C.A.Gata; el segon del també cadet Alex Botella Leyda del club gater, i els dos pre-benjamins del club de Gata, Vicent Signes Mas i Joan Mulet Bas.

Una bona organització i un bon desplegament de tots els serveis disponibles. El Club Atletisme Gata pensa ja en els pròxims events i en la que serà l’any 2020 la XXIII Volta.

FONT: Informació resultats somesport. UN TOTAL DE 68 PELEGRINS DE LA PARRÒQUIA DE GATA VIATGEN A TERRA SANTA

20190326132152-terrasanta1-copia.jpg

La parròquia de Gata ressona aquests dies per terres de la Judea, pels llocs on va viure la infància i la vida pública Jesús de Natzaré. Un total de 68 persones gateres han peregrinat des del dimarts passat fins a aquest divendres a Terra Santa. Els gaters viatjers han coneguts personalment llocs tan coneguts pels texts sagrats com Natzaré, Cafarnaum, Magdala, la muntanya Tabor, Caná, el llac Tiberiades i altres indrets. Al llarg de hui i demà visitaran Jesuralem, Getsemaní, la casa de Caifàs i el sanedrí. Per la nit es farà una hora santa al mateix Getsemaní i demà visitaran el Calvari i Sepulcre fent el Via Crucis per la Via Dolorosa.

Els pelegrins han fet el viatge que sempre organitza a Terra Santa els franciscans valencians. A més, viatgen amb ells el rector de la parròquia Don Francisco M. Murillo i el rector ja jubilat i que viu a Gata, Don Vicente Berenguer.

FONT: Algunes imatges fetes pels pelegrins a Terra Santa.  EL GORGOS C.F. CONSEGUEIX LA PERMANÈNCIA EN 1ª REGIONAL, UNA TEMPORADA MÉS, DESPRÉS DE LA VICTÒRIA PER 1-2 A POLOP

20190326144401-54519026-2114948891932091-1771362521391824896-o.jpg

A falta de cinc jornades, els gols de ferran Giner i de David Buigues i els 32 punts aconseguits en les 24 jornades disputades, la classificació i permanència del GORGOS C.F. (primer equip) està assegurada. La temporada 2019-2020 també serà equip de Primera Regional. A Polop, diumenge dia 24 va conseguir una importantíssima victòria per 1 a 2. Matemàticament ja està salvat perquè és 8é i encara amb 24 partits, té 9 victòries, 5 empats i 10 derrotes. 41 gols a favor i 46 en contra.

Les paraules del preparador Pere Noguera ho deien tot, tota una declaració d’intencions i agraïmets:

"Objectiu complit, gracies als nostres jugadors pel seu esforç, a la directiva, especialment a Jaume Caselles, el nostre president. No puc oblidar-me de Jaume "Corcat"; Ángel "Akuadros" i de José Fco, Diego pel seu suport del día a día, setmana a setmana i partit a partit. A Isaac Sánchez i els juvenils que han participat en aquesta historia meravellosa, A tots els que ens han vingut a animar i ens seguixen, la gratitut és immensa i infinita, ningú con vosaltres ens ha motivat més per a seguir i lluitar fins el final...Amunt Gorgos ClubFutbol, l’any que ve continuem essent de primera...".

FONT: Foto i informació, Gorgos i Pere Noguera.
AQUESTA VESPRADA, JORDI GINER PRESENTA EL SEU DARRER LLIBRE "HISTORIETES VALENCIANES..."

20190329131822-historietes-copia.jpg

La biblioteca de Gata continua amb les seues activitats. Aquesta vesprada li toca el torn a la presentació d'altre llibre. A les 20 hores tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Gata de Gorgos la presentació del llibre de Jordi Giner Monfort "Historietes valencianes del S.XIX: els pioners del tebeo".

En una època en què els avanços en reproducció d’imatges començaven a implantar-se en les revistes, apareixen les primeres historietes, allò que anys més tard coneixeríem com a tebeo o còmic. L’objectiu d’aquest llibre és treure a la llum l’obra que aquells primers il·lustradors van publicar en les revistes valencianes de l’últim terç del segle XIX.

Entre aquells artistes trobarem alguns noms il·lustres com ara els de Manuel González Martí, Salustiano Asenjo o Francisco Roig Bataller. Junt a ells apareixen altres autors menys coneguts, alguns anònims difícilment identificables i també autèntiques figures de l’humor d’aquella època com ara Cilla, Escaler o Fradera.
Giner Monfort és Doctor en Sociologia i professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.
FONT: Resum IECMA. // Cartell de la presentació.


Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris