Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2017.

CALENDARI GATER DE MARÇ: sardina, atletisme, fotografia,...

20170301154347-cartells.jpg

Hui dia 1 comença el mes de març, un mes ple d’aconteixements esportius i socials a Gata. Hui és Dimecres de Cendra, s’enceta la Quaresma. A nivell festiu, el soterrament de la sardina serà dissabte dia 4. A nivell social, cal destacar el Ral·li fotogràfic Gata. A nivell esportiu, la XX Volta a Peu a Gata i a nivell commemoratiu els actes del Dia de la Dona, dies 8 al 10.

Quins actes o events més destacats es faran a Gata aquest mes?

Divendres 3, a la biblioteca es presenta el llibre "A mi, què em passa?", de Carme Morera i Tona Català. Les autores, acompanyades de Pep Boira, presentaran el llibre sobre les seues vivències. 20 hores.

Mateix divendres 3. Acte de Quaresma, Parròquia: Via Crucis, 22 hores.

Dissabte 4 acaben les festes de Carnestoltes. Serà el Soterrament de la Sardina. A la mitjanit hi haurà discomòbil a l’antic camp de futbol.

Diumenge 5 de març, l’Edifici Polivalent acull una prova del Circuit d’Escacs del CEMA. Començarà a partir de les 9:30h i les inscripcions són gratuïtes enviant un correu a franciscomorato71@yahoo.es.

Dimarts 7 i dimecres 8, actes del DIA DE LA DONA. El 7, dimarts, Videofòrum a la Biblioteca, 19 hores. "Las mujeres de verdad tienen curvas". El 8, dimecres, Dia de la Dona, Acte institucional, Ajuntament.

Dijous, 9 de març: donació de sang. 17 a 20.45 hores, saló del Centre Social Integrat.

Dia 9, també: Inauguració de l’exposició de matemàtiques, el món de la probabilitat. Biblioteca.

Dies 10 a 12 de març. La festa de la fotografia a Gata. XIII Ral·li Fotogràfic Gata. Com sempre, el dia 12 gran acte final i lliurament de premis.

Divendres 10. 20 hores. Casal de la Música. Teatre. Taranna Teatre presenta El Palau de Parèmia, Un món de dones per a 4 actrius i un arlequí, El Musical de Lluís el Sifoner. Entrada lliure. Regidoria d’Igualtat.

Diumenge 12 de març s’esdevé la gran festa de l’atletisme a Gata. Més de 2.000 persones estaran pel poble al XX aniversari de la Cursa Popular. 10 del matí des del Grup Escolar, eixida de la prova reina. A les 12 hores, les proves dels xicons.

Divendres 17: Lectures, 20 hores. Biblioteca. El món vist per dones.

Divendres, 24: Biblioteca. Conferència de matemàtiques, 18.30 hores. Fernando Corbalán. 20 hores: Presentació de la Revista 5 de Riuraus.

Dia 26, diumenge: els Júniors celebraran el Dia Júnior de la comarca a Pego.

Dimarts 28: Correspon celebrar-se el segon plenari ordinari de l’Ajuntament. 20 hores, Sala de sessions.

A més d’aquests actes, cada cap de setmana les competicions esportives jornada a jornada.

* Com sempre dic a aquesta secció, si algú vol anunciar events, actes o demés, sols té que comunicar-ho per afegir-se.

FONTS: Biblioteca, Parròquia, Fotoclub Forat / revistat de "Comerç d'ací".EL MIRALL DE LA MARINA ENTREVISTA AL JOVE GATER JOAN CHOLBI, BECAT PER LA FUNDACIÓ AMANCIO ORTEGA, QUE CURSARÀ 1er BATXILLERAT AL CANADÁ

20170301204933-joancholbi.jpg

El blog digital de notícies, entrevistes i reportatges que edita la periodista teuladina Nuria Moncho EL MIRALL DE LA MARINA publica hui dimecres 1 de març un reportatge sobre el jove gater de 15 anys JOAN CHOLBI (*), que cursarà el 1er de Batxillerat al Canadá, gràcies a una beca de la Fundació Amancio Ortega. Titula el reportatge: "El joven Joan Cholbi consigue una de las becas de la Fundación Amancio Ortega".

Comenta EL MIRALL DE LA MARINA: "Hoy viajamos hasta Gata de Gorgos para conocer al joven Joan Cholbi que ha sido uno de los 500 seleccionados en España por la Fundación Amancio Ortega para estudiar durante el curso 2017-18 en un centro educativo de Canadá. Una gran aventura le espera a este joven. Suerte!!!!!"

Actualment està cursant 4rt d’ESO a l’Institut Vicent Caselles Costa de Gata. Si voleu conéixer tota l’entrevista i les fotografies de Joan amb vistes a Gata i a l’institut, PUNXEU ACÍ.

* Joan Cholbi Grimalt és el fill major de Guillermo Cholbi i Rosa María Grimalt. Nét de Joaquin Grimalt.

A la imatge la portada de "El Mirall de la Marina" amb Joan Cholbi de protagonista. 

FONTS: notícia i foto, Nuria Moncho. El Mirall de la Marina.LA PREMSA PARLA...DEL PREMI AL CUINER GATER CLAUDIO MENGUAL (Gala de la ARX de Xàbia)

20170302090720-galaclaudio.jpg

La premsa publica hui dijous 2 de març el premi al cuiner de Salones Carrasco de Xàbia, CLAUDIO MENGUAL -gater d’adopció, ja que està casat amb una gatera-. L’Associació de Restauradors de Xàbia (ARX) va celebrar la gala del seu 50 aniversario.

Tots els diaris ho publiquen. La revista local digital de Xàbia "xabia.com" titula: "Alberto Ferruz y Claudio Mengual, premiados por la ARX, en su gala anual". Diu sobre Mengual: "El reconocimiento a toda la vida en los fogones fue para el chef de los Salones Carrasco, Claudio Mengual." Podeu lleguir tota la notícia, PUNXANT ACÍ.

També la resta de diaris de la comarca publiquen sobre la notícia. Marina Plaza, Información i Levante-EMV i Las Provincias destaquen la notícia hui entre els seus titulars.

Marina Plaza comenta de Mengual: "Otro de los premios fue para el chef de los Salones Carrasco, Claudio Mengual, a quien la asociación alabó su profesionalidad y su buen hacer en la cocina para banquetes." Per a conéixer tota la notícia, PUNXEU ACÍ.

També el diari Información d’Alacant es fa ressó del premi a Claudio Mengual i comenta dins de l’article: "Los restauradores también premiaron al director del CDT, José Vidal, y al cocinero de Salones Carrasco, Claudio Mengual". Si voleu saber que diu tota la notícia, PUNXEU ACÍ.

Finalment, el zoom de la Marina de Las Provincias també informa de la gala i els premiats.

A la imatge de portada, Claudio Mengual rebent el premi. A la imatge de dins, foto del grup. Claudio es troba just al centre. Destaquem la frase: "En cuanto a Claudio Mengual, se alabó su profesionalidad y buen hacer en la cocina para banquetes.". Per a poder conéixer la notícia a aquest mitjà, PUNXEU ACÍ.

FONTS: diaris digitals de xabia.com, Marina Plaza, Información i Las Provincias. Fotos extretes de xabia.com.GATA PARTICIPA A MADRID EN LA II TROBADA D’ALCALDES DE LA XARXA INNPULSO I EMPRENEDORS LOCALS

20170302134929-innpulso.jpg

L’alcaldessa de Gata, Magda Mengual, i el regidor de Desenvolupament Urbà, junt amb els representants de l’empresa local ilüi van participar ahir dimecres, 1 de març, en la “II Trobada d’Alcaldes de la Xarxa Innpulso i Emprenedors Locals” celebrada a Madrid.

L’ esdeveniment, organitzat per la Xarxa de Ciutats de la Ciència i Innovació “INNPULSO”, distintiu que ha obtingut Gata en dues vegades (2011 i 2014), va reunir als alcaldes i alcaldesses de les ciutats associades, al costat de les Pimes més innovadores que hagen sigut seleccionades en cadascuna de les ciutats participants.

A la trobada cada ajuntament participant realitzava una exposició, presentant el poble i l’empresa. Així Gata va realitzar una primera part a càrrec de l’Alcaldessa i una segona on Sara Guida va explicar les innovadores idees, tècniques i recursos que utilitza ilüi en l’elaboració dels seus productes d’il·luminació. 

La Xarxa Innpulso és la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació creada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat en 2011. A ella pertanyen els municipis que han rebut la distinció “Ciutat de la Ciència i la Innovació” que des de l’any 2010 ve atorgant aqueix Ministeri i el seu objectiu fonamental és promoure la innovació tant en la pròpia administració local com el seu entorn empresarial i ciutadà.

Per a aquesta trobada, cada ciutat membre de la Xarxa ha seleccionat l’empresa més Innovadora del seu municipi que, acompanyada pe l’alcaldia, representava a la seua ciutat en aquesta jornada. Aquesta nova trobada està emmarcada en l’estratègia de la Xarxa de promocionar a les Pimes Innovadores dels municipis i dotar-les de visibilitat per a facilitar el seu accés a mercats potencials. 
La trobada reunia a més de 60 talents emprenedors de diferents punts de la geografia nacional, convertint-se així en un aparador immillorable per a mostrar el talent emprenedor a altres municipis, inversors i representants de grans empreses.

FONT: Informació i fotos de la composició, Ajuntament de Gata (premsa).

 GOLEJADA DEL JUVENIL (9-0) AL ONTINYENT. VICTÒRIA DELS MAJORS (2-1) I JA SÓN SEGONS

20170304223501-juvenil4marc.jpg

Els dos titulars són el que destaquem de la jornada futbolera de hui per als equips primers del Gorgos. Ha golejat i amb força el GORGOS JUVENIL i li ha endosat nou gols al C.D. Sport Base Ontinyent. El primer equip del GORGOS també ha guanyat a casa, 2-1 front al Gandía i recupera la segona plaça.

Comencem pels juvenils. Gols a granel des del minut 39 que marcava Lahmani. Tornava a marcar en el 47. Luis Felipe ho feia dos minuts més tard. Al 55 marcava Vicente Ferrer. Matías marcava al 74. Es feia el gol en pròpia porta Javier i arribava el hat-trick de Emilio en set minuts, al 82, al 84 i al 89. Malgrat tant de gol, seguix de golejador de l’equip José Simó que té 15 gols. Pel que fa a la situació de l’equip és seté amb 35 punts. Dels 22 partits jugats, 11 els ha guanyat, 2 empatat i 9 perduts. 62 gols a favor i 41 en contra.

Els majors també han guanyat, 2 a 1, a casa i front al Gandía. Al minut 13 marcava Jaume Devesa i David Molines marcava al 57. De la taula de golejadors del grup, Molines en té 30, lluny està el segon amb 22, Izar del Benirredrà. El Gorgos recupera la segona plaça del grup XII de Segona Regional a tan sols un punt del Benirredrà líder. Té 48 punts amb els 21 partits jugats: 16 victòries i 5 derrotes. 54 gols a favor i 30 en contra.

Torna Carim a resumir el partit per mig del facebook: "Gorgos 2-1 Gandia. Lo hemos vuelto a hacer, 3 puntitos más, partido muy complicado, a pesar de quedarnos con 10 jugadores desde el min 35 aprox, hemos sabido jugar con inferioridad y sacar el partido adelante. Gracias a la afición, una vez más increíbles, nos han dado ese toque de fuerzas y energía para sacar los 3 puntos adelante. Ahora a disfrutar del enterro de la sardina. Partido a partido, vamos #Gorgos"

El GORGOS ALEVÍ i el GORGOS BENJAMÍ no han tingut el seu dia i han estat golejats a casa. 1-10 perdia l’aleví. Marcava sols Santi per al Gorgos. Els benjamins també perdien 1-17. El gol gater de Luca.

Demà diumenge jugarà el líder el GORGOS CADET per a tancar la jornada.

A la imatge, l’equip juvenil del Gorgos, aquesta vesprada al camp de Les Costeres. 

FONTS: FFCV i Foto, Gorgos.EL LÍDER GORGOS CADET INTRATABLE A BENIDORM (0-7)

20170305212733-gorgoscadet-copia.jpg

No perd partit i supera al segon classificat en 11 punts. Està intratable guanyant per ara tots els partits. És el GORGOS CADET. Aquesta vesprada ha guanyat al CF Ciudad de Benidorm E per 0 gols a 7. Al minut 6 marcava ja Sergi. El golejador Axel Fernando marcava el seu golet al minut 27. Al 30 era Pau i al 39 Eric. Al descans arribaven amb el contundent 0-4. Encara a la segona part, tornava a marcar Pau al 48. Antonio ho feia al 55 i tancava el compte al 79 Sergi fent el seu segon de hui.

El liderat el té clar i cap equip li fa sombra. Dels 18 partits 54 punts, tots guanyats. Té 79 gols a favor i sols 9 en contra. El segon, Calp A, té 43 punts, 11 menys que el Gorgos.

A la tabla de golejadors de tot el grup, Grup 1 d’Alacant de Segona Regional cadet, el màxim és el calpí Rafa. El jugador del Gorgos Axel Fernando en té 23.

FONT: FFCV.ACTES A GATA: MARÇ, MES DE LA DONA

20170307083955-paremiacartellgata.jpg

La programació del mes de març organitzada per les regidories d’Igualtat i Cultura se centra especialment en la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Hui dimarts dia 7 de març comencen els actes a la Biblioteca de Gata amb el vídeo-fòrum sobre la pel·lícula “Las mujeres de verdad tienen curvas” a partir de les 19 hores. Demà dimecres 8 de març, l’Ajuntament de Gata realitzarà un acte institucional amb la lectura d’un manifest.

Per al dia 10 de març, la Biblioteca ha preparat l’habitual "Hora del conte" a les 17:15 hores, amb el conte Elenita. Per la vesprada, a les 20 hores, el Casal de la Música acollirà la representació del musical de Lluís el Sifoner, “El Palau de la Parèmia” a càrrec de Taranna Teatre. La entrada és gratuïta limitada a l’aforament del local.

Les activitats al voltant del Dia de la Dona es tancaran divendres 17 de març amb la lectura de textos sobre el món vist per dones que se celebrarà a la biblioteca a les 20h.

A la imatge, el cartell de la presentació musical del dia 10.

FONT: Ajuntament de Gata, premsa.GATERS DESTACATS A CALP: CLASSIFICACIONS A LA SEGONA PROVA DEL CIRCUIT A PEU MARINA ALTA

Diumenge dia 5 es va celebrar la segona prova puntuable per al Circuit a Peu Marina Alta, disputant-se la V Cursa Popular Solymar-Calp.

Com ja és habitual, molts atletes gaters van participar a la prova. El millor gater va entrar el 58 de la general, VÍCTOR FROILÁN POVEDA (C. Multiesport Benitatxell). 38 a la seua categoria sénior.  El temps, 35 minuts i 40 segons.

Més endavant han quedat SERGI SOLER GINESTAR (C.A.Ondara) el sise amb 32 minuts i 14 segons, i TONI SOLER LLIDÓ (C.A. Llebeig Xàbia) seté amb 32 minuts i 31 segons. Els dos també d’arrels gateres.

Per categories, han fet pòdiums: ANTONIO FORNÉS PEDRO, 18 general, 3er veterà A, del C.A. Llebeig de Xàbia. També ha quedat 1ª veterana D TERESA GREGORI MUÑOZ del C.A. Gata amb un temps de 42 minuts i 25 segons. Segon veterà D ha arribat VICENTE LLOPIS CHELI (45 de la general) -C.A. Cametes Spat amb un temps de 34 minuts i 55 segons. Finalment, també ha fet 3r FRANCESC FERRER MULET (139 a la general), veterà E del C.A. Gata, amb un temps de 38 minuts i 10 segons.

Vos pose també els 5 millors corredors del Club Atletisme Gata:

- JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (137). FRANCESC FERRER MULET (139). JUANVI SOLER TORRES (181). JOSÉ CASELLES PEDRO (200). RAFAEL PLAZA CASELLES (251).

FONT: www.somesport.es.VENTA LA PARRA DE GATA INAUGURA EL NOU ESPAI D’ART AMB LES PINTURES DE L’ARTISTA GENOVEVA REGIDOR

20170307141010-genoregidor.jpg

La Venta de Parra de Gata serà també un espai d’art entre les seues parets, com ja ho va ser en el seu dia el Corral del Pato. La seua gerent i propietària Ana Reus ho fa possible, gràcies a les obres d’artistes que mostren tota la seua creativitat i mostren als comensals de la Venta la seua inspiració.

Març és el mes de la dona, l’arribada del bon temps també agraïsc el color de les pintures, i que millor exposició per a donar vida a les parets de la Venta La Parra que les obres d’una artista. Exposarà fins a finals de maig GENOVEVA REGIDOR, una artista afincada en Xàbia, alumna de l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata. Regidor presenta pintures realitzades en acrílic sobre llenç que evoquen, en la seua majoria, imatges de paisatges castellans. Els tonos càlids, colors forts i brillants transporten a estius passats.

Genoveva ens comenta que constantment va fixant-se en els colors que presenta la natura i que davant un paisatge que li agrada, l’observa amb els dos ulls, després es tapa un ull i mira, a continuació mira amb l’altre. Es posa i es lleva les gafes de sol que tenen un filtre rogenc. Trau fotos. En l’ordenador juga a invertir colors, a aplicar desenfocaments, a desestructurar la imatge...Després, amb eixes impressions de colors i formes en el cervell i sempre escoltant música (barroca o jazz), comença a tacar el llenç. A vegades, el que vol expresar es projecta amb fluidesa, altres, l’obra necessita períodes de pausa cara a la paret per a tornar a reprendre-la temps després fins lograr la mescla de planols, de colors, de pinzellades i formes desitjades.

La inauguració va tindre lloc el passat diumenge 5 de març en el marc d’un dinar exquisit oferit per Ana Reus Torres, la gerent de la Venta la Parra. Assistiren el director de l’Escola Experimental de Plàstica "A.Vives", Josep Pedrós Ginestar; la regidora de cultura Angels Soler; la directora de l’Escola de Cine "Riu Rau", Anna Perles, i artistes de la Marina Alta invitats.

Com ja s’ha dit, l’exposició podrà ser visitada fins a finals de maig, tots els dies fins les 18 hores.

FONT: informació de l’autora i fotos del facebook de G.R.8 DE MARÇ. DIA REIVINDICATIU DE LA DONA ( I ) Actes a Gata

20170308200729-dona.jpg

Hui és el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA. A més dia reivindicatiu de la Dona. Al llarg de la setmana es venen celebrant actes al voltant de l'efemèride.

L'Ajuntament de Gata s'ha sumat aquest matí a l'Atur Internacional dut a terme en 40 països de tot el món , de 12.00 a 12.30, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, convocat pels moviments feministes de l'Estat que ha acabat amb la lectura d'un manifest per part de la regidora d'Igualtat, Pepa Signes. Ha predominat el negre en la vestimenta, com s'aprecia en la foto, en senyal de protesta per les dones que són mortes o maltractades a causa de la violència de gènere i que han anat en augment en els últims mesos.

FONT: Ajuntament de Gata.8 DE MARÇ... ( i II ) LA CORPORACIÓ DE GATA TÉ 7 DONES, DE 13. UN TOTAL DE 25 REGIDORES HAN FORMAT PART DE LES CORPORACIONS DES DE 1964 FINS ARA

20170308210518-regidoreshui.jpg

Com en anys anteriors, des del blog CRONISTA DE GATA vull fer una dedicatòria especial a totes les dones que són usuàries del mateix, ja siga directament o via facebook. Gata té moltes dones en tots els fronts. Polític, social, cultural, religiós, esportiu, lúdic,...

Un record especial també a totes les mares, a les que estan i les que ja no estan. A totes les filles i nétes, a totes les dones del poble i comarca, a les de tot arreu del món que seguixen dia a dia el blog del CRONISTA DE GATA. ENHORABONA PER TOTS ELS DIES I PER ESTAR AHÍ, no sols per hui. Si deixaren de reivindicar, voldria dir-se que la igualtat seria un fet. Lluitem tots per a que siga una realitat. 

Com a exemple de que les dones ocupen llocs importants a Gata, sols tenim que mirar la composició de l’actual corporació municipal. De un total de 13, 7 són dones. És la primera vegada que superen les dones en hòmens en una corporació. Al capdavant, la nostra alcaldessa Magda Mengual Morata. 

Al llarg de la història política local, des de la primera dona regidora que va començar la seua "aventura solitària" en 1964, han format part de les corporacions municipals de l’ajuntament un total de 25 regidores, tres de les quals han sigut regidores i alcaldesses.

Repassem primer les actuals dones del consistori gater: Compromís per Gata en té tres, l’alcaldessa MAGDA E. MENGUAL MORATA i dues regidores: ÀNGELS SOLER FORNÉS i TERE ARABÍ ARABÍ; Junts per Gata en té una JOSEFA SIGNES COSTA; Partit Popular en té dos: MAITE SIGNES CASELLES i ROSA ANA MÁS MULET i PSOE en té una: MARÍA ELENA RODRÍGUEZ CHOQUE. A l’anterior legislatura 2011-2015 n’hi havia 6 dones, una menys.

A Gata, hem tingut ja tres alcaldesses i seguides. Si en tot el segle XX i els sis primers anys del segle XXI els alcaldes havien sigut hòmens, des de la legislatura 2007-2011 són les dones les que ocupen l’alcaldia. Primer va ser ANA MARÍA SOLER OLIVER (2007-2014), després MARÍA TERESA SIGNES CASELLES (abril 2014-juny 2015) i a l’actual legislatura tenim d’alcaldessa a MAGDA E. MENGUAL MORATA (juny 2015-2019).

I finalment, quantes regidores ha tingut Gata des de 1964 fins a hui? Un total de 25.

Al llarg dels anys de corporacions democràtiques, les regidores han estat sempre amb minoria. No diguem ja al segle XX a les etapes de la dictadura. La primera dona regidora de Gata de Gorgos va estar al govern de 1964 a 1967.

1.- MARÍA ANTONIA COSTA MARTÍ. Havia nascut el 10 de juliol de 1916 i va morir el 25 de gener de 2008. Va ser regidora a la legislatura 28 del segle XX, cinquena corporació de terços representatius, del 2 de febrer de 1964 al 4 de febrer de 1967. Era del Terç Corporatiu, a l’igual que l’alcalde d’aleshores Julián Monfort Calatayud.

Entrant ja a la etapa democràtica, a la primera corporació 1979-1983 (la nº 33 del segle XX), no hi havia cap dona.

2.- La segona legislatura, 1983-1987 va tindre com a tinent d’alcalde a la sempre recordada ROSA MARÍA SALVÁ BOLUFER (Aliança Popular), segona regidora del segle XX.

3. A la mateixa corporació entrava ANA MARÍA SOLER OLIVER (Aliança Popular i més tard Partit Popular), que més tard seria la primera alcaldessa de la història local, al període 2007 a 2014.  

4.- A la següent legislatura, 1991-1995 apareixia la quarta dona regidora, ROSARIO NOGUERA COSTA (Partit Popular).

5.- De 1995 a 1999, s’afegix una regidora del PSOE: MARÍA JESÚS SALVÁ MONFORT, que després a la legislatura 2007-2011 repetiria, amb les sigles del PP.

6.- A la mateixa legislatura que l’anterior, va ser regidora MARÍA VICENTA PEDRO JOSÉ (PSOE).

7.- ANA SALVÁ MULET (PSOE) va ser regidora a la legislatura 1999-2003.

8.- FRANCISCA PEDRO SALVÁ (BNV) també va estar a aquesta legislatura de regidora.

9.- IRENE SIGNES MENGUAL (PSOE) va ser regidora a la legislatura 2003-2007.

10.- També ho va ser del mateix partit JOSEFA SIMÓ MULET.

11.- També va estar a la mateixa, CAROLINA CALLES GÓMEZ (PP).

12.- I també ÁNGELA MESTRE MULET (Bloc).

13.- A la següent legislatura 2007-2011 s’incorporava com a regidora MARÍA TERESA SIGNES CASELLES, que després seria la segona alcaldessa i ara regidora.

14.- LINDA PATRICIA REDFORD (PSOE) era en aquesta legislatura, la primera dona resident estrangera regidora de sols dos que ha tingut el consistori gater.

15.- Entrava també a aquesta legislatura MAGDA E. MENGUAL MORATA (Bloc), actual alcaldessa de Compromís per Gata (2015).

16.- També al mateix partit, s’incorporava de regidora JOSEFA PEDRO CASELLES.

17. A la legislatura 2011-2015, entrava de regidora MARÍA ROSA SIMÓ PEDRÓS (PP).

18.- De la mateixa legislatura era SALVADORA CASELLES PEDRO (PP).

19.- Seguint amb aquesta legislatura, va estar de regidora FRANCISCA MARÍA ANDRADA MULET (PSOE).

20.- Igual que ANGELA JADE DICKINSON, segona regidora resident estrangera.

21.- A l’actual legislatura 2015-2019, que va començar dissabte 13 de juny de 2015 i acabarà en 2019, hi ha més dones: ÀNGELS SOLER FORNÉS (Compromís per Gata).

22.- També del mateix partit: TERESA ARABÍ ARABÍ.

23.- De Junts per Gata era nova regidora: JOSEFA SIGNES COSTA.

24.- Del Partit Popular, s’incorporava ROSA ANA MÁS MULET.

25.- Finalment, del PSOE, també entrava nova MARÍA ELENA RODRÍGUEZ CHOQUE.

FONTS: Arxiu Blog. Cronista de Gata. Plens Municipals, Gata.


  MOLTES ACTIVITATS PER AL CAP DE SETMANA A GATA: fotografia, atletisme, musicals,...

20170309134838-actes11i12.jpg

El cap de setmana es presenta a GATA ple d’activitats de tot tipus. Destaquen el Ral·li Fotogràfic, que organitza el FotoClub "Forat" de Gata (dies 10, 11 i 12) i la 20 Volta Popular a Gata (3ª prova del Circuit a Peu Marina Alta 2017), que organitza el Club Atletisme Gata (dia 12, diumenge, matí).

També hi haurà activitats culturals a la Biblioteca. Al voltant de la Setmana de la Dona, encara hi ha programació i, com és habitual, l’esport d’escola i primers equips ocuparà moltes hores dels dies 11 i 12.

Comencem pel divendres dia 10. La biblioteca i el Casal de la Música són els llocs de les activitats. La Biblioteca ha preparat l’Hora del conte a les 17:15 hores amb el conte "Elenita". Per la vesprada-nit, a les 20 hores, el Casal de la Música acollirà la representació del musical de Lluís el Sifoner, “El Palau de la Parèmia” a càrrec de Taranna Teatre. La entrada és gratuïta limitada a l’aforament del local. Els dos actes estan dins de la Setmana de la Dona, que ahir dimecres 8 va commemorar el dia reivindicatiu amb l’atur, el manifest i l’acte institucional. Les activitats al voltant del Dia de la Dona es tancaran el pròxim divendres dia 17 de març amb la lectura de textos sobre el món vist per dones que se celebrarà a la biblioteca a les 20 hores.

XIII RAL·LI FOTOGRÀFIC DE GATA

De divendres 10 a diumenge 12 de març, arriba la XIII edició del Ral:li fotogràfic de Gata, organitzat pel Fotoclub Forat de Gata amb la col•laboració de la regidoria de Cultura. Es consolida així una gran cita obligatòria dels aficionats a la fotografia de la comarca i de fora d’ella. 
Divendres per la vesprada, a partir de les 20 hores, es farà la recepció de participants en l’Edifici Polivalent Juvenil. Allí es lliurarà la documentació i es presentaran els objectius. A partir d’aquest moment s’iniciarà el ral.li fins a les 14 hores del dissabte en què s’hauran de presentar les fotos.
Diumenge 12 de març a les 12 hores, en la sala de conferències de l’Edifici Polivalent Juvenil, es lliuraran els premis del ral.li 2017. Primer es realitzarà una projecció de totes les fotos presentades i després es farà l’acte de lliurament dels premis a la millor col.lecció, a la segon millor col.lecció, a la millor foto de tema obligatori i a la millor foto presentada a concurs.

XX EDICIÓ DE LA VOLTA POPULAR DE GATA

Diumenge 12 de març se celebrarà la XX Volta Popular de Gata, la tercera prova del Circuit a Peu de la Marina Alta 2017. A partir de les 10 hores, des de l’esplanada del Grup Escolar, es donarà l’eixida a la prova reina. El recorregut de la cursa, de 10 km, discorrerà principalment pel centre urbà.
A partir de les 12 hores, seguidament de l’entrega de trofeus de la prova reina, se celebraran les proves de les categories infantils. Començaran els més menuts , les categories de barrufet i pre-benjami, que estan fora del circuit, i a continuació, l’ordre serà de més majors a més menuts: primer cadet, després infantil, aleví i benjamí.
Com a novetat, el club d’Atletisme Gata ha habilitat una zona de guarda-roba i bicicletes gratuït, que estarà ubicat en l’edifici polivalent, al costat de la meta. I també hi haurà servei de barra durant tot el matí a càrrec de la Comissió de Festes 2017.
Les inscripcions es poden realitzar fins a demà 10 de març a www.somesports.com.
La XX Volta Popular de Gata està organitzada pel Club d’Atletisme Gata amb la col.laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

FESTIVAL FI DE CURS, 4rt ESO

En el capítul d’espectacles i social, dissabte 11 i diumenge 12 se celebrarà el tradicional FESTIVAL FI DE CURS dels alumnes de 4rt ESO de l’institut "Matemàtic Vicent Caselles Costa". Serà a partir de les 17.30 hores al cinema "La Paz".

FONT: Ajuntament de Gata / alumnat de 4rt ESO.LA PREMSA PARLA DE...L’EMPRESARI GATER NICOLÁS AGUDO I EL SEU "CALVARI" DE 12 ANYS I EL PACTE DELS AJUNTAMENTS PEL TREBALL A LA MARINA ALTA

20170309200654-nicajunt8i9m.jpg

La premsa comarcal recull alguns articles molt interessants que fan relació a Gata i els gaters. Hui es publica al digital Marina Plaza i al Levante-EMV la situació actual -van ja 12 anys- de l’empresari gater Nicolás Agudo, que passa per tot un "calvari" judicial.

Titula el digital MARINA PLAZA: "Un empresari arruïnat per la trama d’Aigües de Calp demana auxili al Poder Judicial perquè reactive el cas després de 12 anys d’instrucció". Als subtítols: "Nicolás Agudo porta des de 2005 reclamant 245.000 euros en impagaments de les obres de la renovació de la xarxa de Calp, cas en el qual estan imputats pels sobrecostos originats l’exregidor del PP Juan Roselló, el seu cunyat Francisco Artacho i altres implicats"; "Demana a l’organisme judicial que inspeccione les diligències que està realitzant el jutjat de Dénia que porta el cas" i "«Tot el que vaig guanyar en ma vida m’ho van llevar ells», diu este empresari que té tots els béns embargats i ha perdut quasi tota la visió per culpa de l’ansietat que pateix"L’enllaç de la notícia a MP. PUNXEU ACÍ.

Per la seua part, el diari LEVANTE-EMV també es fa ressó de la notícia amb un article que firma Alfons Padilla. Titula: "Un empresario arruinado por el fraude del agua de Calp pide amparo al Poder Judicial" i al subtítol: "Nicolás Agudo liquidó su firma y sufre depresión y ceguera por la deuda de 245.000 euros que le dejó la trama del exedil del PP Juan Roselló y su cuñado". Per a llegir la notícia, PUNXEU ACÍ.

L’altra notícia a la que faig referència la publicaven ahir tots els diaris comarcals. El pacte per al treball a la comarca. Va estar present l’alcaldessa de Gata, Magda E. Mengual Morata. LAS PROVINCIAS titulava: "La Marina Alta firma un gran pacto por el empleo para la comarca". Al subtítol: "18 ayuntamientos y 13 entidades se adhieren al Acuerdo Territorial por la Ocupación y el Desarrollo Local que gestionará Creama". Per a llegir la notícia, PUNXEU ACÍ.

Al LEVANTE-EMV es publicava també: "Dieciocho ayuntamientos de la comarca se alían por el empleo"PUNXEU ACÍ.

Finalment, a MARINA PLAZA titulaven: "La Marina Alta posa en marxa per fi el seu gran pla comarcal per l’ocupació". Al subtítol: "Un total de 18 ajuntaments i 13 entitats rubriquen a Calp la constitució de l’Acord Territorial per l’Ocupació per implementar polítiques consensuades que incentiven la contractació i l’estabilitat del mercat laboral". Per a completar la notícia, PUNXEU ACÍ.

A la composició fotogràfica, l’empresari gater Nicolás dalt; els alcaldes i regidors de la Marina Alta baix. Fotos dels diaris.

FONTS: diaris MARINA PLAZA, LAS PROVINCIAS i LEVANTE-EMV, dies 8 i 9 març 2017.ADÉU A ERNESTO COLOMA, FUSTER I MÚSIC (d.e.p.)

20170310093213-ernesto.jpg

Hui divendres dia 10 de març, a les 12 hores, se celebrarà el funeral de ERNESTO COLOMA ARABÍ a l’església parroquial de Gata de Gorgos. El recordem com a fuster, a la seua fusteria del carrer Nou; també el recordem com a component d’una penya organitzadora de festes patronals "La Xàbega", però sobre tot el recordem en la seua faceta artística. Des de ben menut va despuntar intepretant papers d’aficionats al teatre, fent teatre benèfic, també actuava en conjunts locals, tocant la guitarra. Formava part de la banda de música del poble, però dos fites importants del ara recordat Ernesto van ser les que als anys 70 i 80 el van portar a ser director. A principis de la dècada dels anys 70 va crear la Rondalla de Gata, que actuava a festivals i events socials importants del poble. En 1978 es creava la Coral Serrillàs, de la qual ell va ser el director-fundador. El condol a tota la seua família. DESCANSE EN PAU, ERNESTO.PAQUI RONDA, PREMI A LA MILLOR COL·LECCIÓ DEL XIII RALLI FOTOGRÀFIC 2017 DE GATA

20170312221723-compopremis.jpg

Vicent Lloréns, Anabel Nadal i Vicente Soler, els altres premiats

De nou, tot un èxit. la "festa de la fotografia" ha complit un any més a GATA. El XIII Ral·li fotogràfic, organitzat per l’associació FotoClub Forat de Gata, amb la col·laboració de les regidories de Joventut i Cultura i el patrocini d’Alehop, s’ha superat en qualitat de les fotografies. Uns 60 participants han donat vida al terme, que esclata ara cara a la primavera, per mig de les seues càmeres i de la seua sapiència al col·locar-se per a traure la millor imatge.

PAQUI RONDA de Benissa ha guanyat el premi absolut, millor col·lecció del ral·li. Repetix premi i sols dos persones ho fan fet en els tretze anys d’existència del ral:li gater.

Els altres premiats han sigut: VICENT LLORÉNS, d’Altea, que s’ha emportat el premi a la millor foto del tema obligat, que enguany era l’ermita. ANABEL NADAL, de Pedreguer, ha conseguit el premi a la millor fotografia, i VICENTE SOLER, de Gata de Gorgos i membre de l’associació ha aconseguit el segon premi de la col·lecció del ral·li.

Arribats des de tota la comarca i fora d’ella, inclús d’Ávila i Granada, els participants han gaudit de tres dies fent el que més els agrada i tenen alguns vertadera passió, la fotografia. A més, han pogut plasmar vistes, moments, racons, paisatges, del nostre terme, coneguent-lo a fons i amb la majestuositat que ara atresora.

A la composició pose també la millor fotografia, la de Anabel Nadal.GRAN ÈXIT DE PARTICIPANTS (1.500) I ORGANITZACIÓ: 20 VOLTA A PEU A GATA (3ra. del Circuit a Peu Marina Alta)

20170312225658-compoportada.jpg

(PER A PEGAR-LI UNA ULLADA A L'ÀLBUM DE LA CARRERA, PUNXEU ACí)

Demà vos posaré tots els pòdiums i els resultats dels gaters. Hui vos pose l'àlbum amb alguns fotografies de la prova reina i algunes dels més menuts. Festa de l'atletisme hui a GATA. La 20 Volta a Peu a Gata i tercera del Circuit a Peu Marina Alta, organitzada pel club Atletisme Gata i la Regidoria d'Esports ha resultat tot un èxit. Molts participants, al voltant de 1.500, i molt bona organització. L'experiència és un grau i es demostra amb aquests events.GOLEJADES DEL GORGOS (primer equip) -1-6- I EL LÍDER CADET (8-1)

20170312234130-gorgosgran.jpg

El cap de setmana ha deixat bons resultats per al primer equip del GORGOS i per al líder indiscutible GORGOS CADET. Els majors van guanyar 1 a 6 al Benifairó de la Valldigna i el cadet 8 a 1 al Finestrat. També va guanyar el GORGOS INFANTIL A (3-2).

Van perdre els seus partits el Gorgos juvenil (2-3), Infantils B i benjamins. Va empatar a un gol l’aleví.

El primer equip va jugar ahir dissabte. Van marcar Ivan (38 i 59), el golejador David Molines, que va fer un hat trick (53, 68 i 89) i Joan Andreu (85). Són tercers a un punt del Daimús i Benirredrà. Tenen 51 punts. Dels 22 partits jugats, 17 guanyats i 5 perduts. 60 gols a favor i 31 en contra.

Baixant de categoria, el GORGOS JUVENIL va perdre 2-3 contra el Gandia. Marcaven per al Gorgos Lahmani (15) i Emilio (81). És el 8é amb 35 punts. 23 partits jugats: 11 victòries, 2 empats i 10 derrotes. 64 gols a favor i 44 en contra.

El líder GORGOS CADET està a onze punts del segon. Va tornar a golejar 8-1, ara al Finestrat. Un hat-trick de Axel Fernando i doblet de Hamza. Rubén Eric i Pau també van marcar. De 19 partits tots els ha guanyat. 87 gols a favor i 10 en contra.

El GORGOS INFANTIL A va guanyar al Finestrat A per 3 a 2. Van marcar Héctor (2), Diego (49) i Joan (66). Són 4rts amb 41 punts. De 19 partits, 13 victòries, 2 empats i 4 derrotes. 51 gols a favor i 20 en contra.

El GORGOS INFANTIL B va tornar a perdre (5-0) contra el CD Jávea. 17 partits jugats i encara no s’ha estrenat. 17 gols a favor i 116 en contra.

El GORGOS ALEVÍ de segon any va empatar a Pedreguer, 1-1. El gol el va fer Diego. És segon amb 38 punts. De 18 partits, 12 són guanyats, 2 empats i 4 perduts. 

El GORGOS BENJAMÍ també va perdre, 6-3. Els gols del Gorgos: Luca (3), Borja (23) i Luca (43). Està al lloc 11 amb 10 punts. De 18 partits jugats, 3 guanyats, 1 empat i 14 perduts. 34 gols a favor i 114 en contra.

A la fotografia, els jugadors del primer equip del GORGOS, després de la victòria (1-6) al Benifairó de la Valldigna. Foto pujada al facebook per Carim.

FONT: FFCV.MAL TEMPS A GATA: PLOU DES D'ANIT. JA SE SUPEREN ELS 50 MM. DE PLUJA

20170313090336-temps.jpg

A mal temps, bona cara i si és dilluns de la setmana fallera encara més. Esperem, pel bé de les falles més pròximes (Dénia, Pego i Calp) i més llunyanes (València) no dure molt aquest episodi, que ja marcaven les previssions.

Ja ha mesurat l’amic Vicent Signes "Canya" 50 mm. de pluja, des d’anit cap a les 21 hores quan va començar a nuvolar-se de bona gana, amb trons i llamps. Tota la nit plovent i segueix a hores d’ara. A l’escola (estació de Meteoxàbia) s’han mesurat des de la mitjanit 38 mm.FÉLIX PONT CHÁFER, GUANYADOR ABSOLUT DE LA 20 VOLTA POPULAR A GATA (1.208 participants a la prova reina)

20170313140251-tots.jpg

Com ja avançava ahir, el diumenge amb bon temps i no com hui, es va celebrar a Gata la festa de l’atletisme. Més de 2.000 persones, entre participants i acompanyants van "inundar" Gata i els voltants de la zona escolar, on estava la meta de totes les carreres. Èxit d’organització, col·laboració i participació. Tots es van esforçar, des del Club Atletisme Gata i Ajuntament de Gata (Esports), fins als serveis de suport: Protecció Civil i Policia Local. Animació amb la bandeta i la Colla. Esmorzars i baret de la Comissió 2017. Patrocinadors. En suma, tots. La prova reina va contar amb 1.208 participants. La resta de proves, des de cadets a barrufets, va tindre molts xiquets i xiquetes fent el que ja fan els pares i mares, córrer i competir. 

L’atleta FÉLIX PONT CHÁFER, del C.A. Automoción Moll, va ser el guanyador absolut de la 20 Volta Popular a Peu a Gata, que es va celebrar ahir diumenge pel matí. Pont va fer el recorregut de 10 kilòmetres en 31 minuts i 54 segons. El xabier de pare gater, TONI SOLER LLIDÓ (C.A. Llebeig Xàbia) va entrar el quart i el també gater ANTONIO FORNÉS PEDRO del C.A. Llebeig de Xàbia va ser desé a la general. JUANAN MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat) va fer el lloc 16.

El primer gater del C.A.Gata va ser FRANCISCO PEDRO PEDRÓS que va entrar el 30 a meta amb un temps de 36 minuts i 6 segons. Encara entre els 100 primers van entrar: VÍCTOR FOILÁN POVEDA (50), JUANMA CASTILLO CERVERA (55), VICENT PEDRO SIGNES (83) i JOSÉ MANUEL SIGNES (86).

Quins gaters van fer pòdium o van ser quarts o quartes al seu poble?. Segona juvenil femenina va fer MOLLY WOODS (lloc 544 a la general). Tercera veterana A va fer CHRISTINA MALLET (204 a la general). Va quedar quarta veterana B femenina ANTONIA VALERO SIGNES, del C.A. Gata (423 a la general). Va ser segona veterana D TERESA GREGORI MUÑOZ del club gater (320 a la general). Va ser quart veterà D JAIME MONFORT CASELLES (142 a la general). Finalment, va ser el primer de la seua categoria veterà E FRANCESC FERRER MULET del C.A. Gata (138 a la general).

A la classificació femenina del Circuit per clubs, a la 20 Volta Popular a Gata, puntuant únicament les inscrites en el Circuit, van quedar les tres primeres:ROSA VICENTE SOBRES (veteranà A amb 1.389 punts), TERESA GREGORI MUÑOZ (veterana D amb 1.387 punts) i MARÍA MULET MESTRE (veterana C amb 1.375 punts.

La imagen puede contener: 4 personas, personas de pie, árbol, niño(a), calzado y exterior
Pel que fa al CLUB ATLETISME GATA, vos pose els 10 primers de la Volta a Peu del nostre poble, del poble del club organitzador:

Pel que fa als 10 primers classificats del CLUB ATLETISME GATA, ací els teniu:

FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (30), JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (86), JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (120), VICENTE LUIS FORNÉS PEDRO (125), FRANCESC FERRER MULET (138), JUANVI SOLER TORRES (146), JOSÉ ESPASA MULET (176), JOSÉ IGLESIAS AGULLES (185), KIKO ARABÍ BALLESTER (216) i JOSÉ FRANCISCO MONCHO SOLER (220).

FONTS: www.somesport.org (classificacions). Fotos, Ajuntament de Gata.SEGUIX CAIGUENT AIGUA SENSE PARAR. JA PORTEM MÉS DE 100 LITRES

20170313141946-meteoxabia.jpg

Segons ens comentava Vicent Signes "Canya" a la una del migdia ja havíem arribat a 101 mm. d’aigua. No ha parat de ploure des d’ahir a la nit. En tota la comarca està fent el mateix i a les comarques més a l’¡nterior, fins i tot, ha nevat com a Alcoi i la Carrasqueta. Es marcaven 90 litres a l’estació de Meteoxàbia de l’escola. Potser que al pas que va, l’aigua de les muntanyes al menys faça que torne a vindre una riuadeta, com li diguem els gaters a la baixada de l’aigua pel riu Gorgos. Cada vegada més dificultat per als fallers, els més pròxims els de Dénia. Mal comença la setmana per a ells, esperem que millore. A la mar, temporal. Ara aigua i vent.  I anem sumant...HA TORNAT A VINDRE EL RIU !! (més de 100 litres de pluja; del 19 al 25 de gener va ser l'última baixada)

20170313205727-riuadeta6-copia.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DE LA VINGUDA DEL RIU D’AQUESTA VESPRADA, PUNXEU ACÍ). FOTOS: Jaume Boronat, Antonia Torres i Juan Miguel Vives.

Aquesta vesprada hem contat amb un convidat de luxe que no fa molt de temps ja el van tindre a Gata: HA TORNAT A VINDRE EL RIU !!, com diguem els gaters al fet de la baixada d’aigua al llit del Riu Gorgos al pas per Gata. Els més de 100 mm. de pluges, distribuïts amb menys de 24 hores han fet que "una riuadeta" haja vingut aquesta vesprada i, sobre tot, els 168 litres per metre quadrat que s’han mesurat a Castell de Castells, d’on partix el riu a la unió dels barrancs Malafí i Castells. Cap a les sis de la vesprada s’omplia el vell llit del riu d’aigua, de nou, al pas per Gata. Les fotografies estan fetes des dels dos ponts urbans.

Tornant la vista enrere, enguany repetix ja que del 19 al 25 de gener va xorrar l’aigua pel riu a Gata. Ara torna a sorprendre’ns, una vegada més.

    La imagen puede contener: montaña, exterior, naturaleza y agua
    La imagen puede contener: cielo, exterior, naturaleza y agua
    La imagen puede contener: cielo, exterior, agua y naturaleza

FONTS: Foto portada de l’article: Jaume Boronat. Recull de fotos de l’àlbum, Jaume Boronat, Antonia Torres i Juan Miguel Vives.A GATA, L'AIGUA ENCARA S'ESGOLLA PEL RIU. LA TORMENTA VA DEIXAR 140 MM. DE PLUJA. PORTEM RECOLLITS AL 2017, 419 MM.

20170315085140-riu.jpg

La fotografia mostra com es presenta aquest matí el riu GORGOS al pas per GATA. És d'aquest matí a les 7.30. Com podeu observar poc aigua, però encara xorra -com diguem en una de les expresions referides al riu els gaters. Bassa ací, bassa allà, corrent ací, corrent allà. Encara s'esgolla l'aigua pel riu. Si fem un balanç -gràcies a les dades de l'amic Vicent Signes Signes "Canya" i les seues medicions i control de les mateixes als Trossets, la tormenta que es va desenvolupar des de diumenge pel tardet fins dilluns per la vesprada, va deixar un total de 140 mm. en poc menys de 24 hores. L'any 2017 està comportant-se molt bé a Gata i potser siga plovedor per la quantitat ja recollida. Portem en els dos mesos i mig, un total de 419 mm., sempre amb dades de Vicent Signes, com dic.

Per la seua part, l'estació meteorològica de Meteoxàbia instal·lada en les escoles de Gata, va recollir 115 mm. i el total de l'any són per ara 380 mm.

El temps va canviant. Encara hui es presenten nuvolades, però el sol va desfent-les i cara al cap de setmana faller farà bon temps, segons totes les previssions.

FONT: Dades de pluja, Vicent Signes.ES LICITEN LES REPARACIONS DELS PONTS DEL TRAM SOBRE LA CARRETERA N-332: LA VILA, TEULADA I GATA

20170317214305-20161012-094827-copia.jpg

S’invertiran dos milions d’euros per als tres

Segons es publicava al butlletí de resum de premsa al Comarcal CV, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va licitat l’execució de les obres del projecte de construcció relatiu a la reparació de danys en ponts i viaductes de les línias 1 i 9 del TRAM Metropolità d’Alacant -aprofitant també que estan ara en obres de Calp a Dénia- per un valor inicial de 2 milions d’euros, segons publicava el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOCV).

El DOCV nº 8.000 del passat dimecres 15 de març publicava la licitació. En concret, el pressupost de licitació pujava a 2.028.810,31 euros, IVA exclós i les obres tindran una duració de nou mesos.

L’actuació, seguia comentant-se en el resum del Comarcal CV, s’emmarca dins de les inversions de més de 83 milions d’euros de l’empresa pública, anunciades per la consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, per a la modernització de la línia 9 del TRAM d’Alacant, que -com bé sabeu- està en obres al terme de Gata i en el tram comprés entre l’estació de Calp i l’estació de Dénia, passant per Benissa, Teulada, Gata i La Xara.

Els treballs són de renovació de la vía, millores de material mòbil, millora de les instal·lacions de seguretat, comunicacions i energia i adequació de ponts i taluds.

Pel que respecta a Gata, l’obra de la que vos parle es farà en el pont sobre la carretera N-332, corresponent a la Línia 9 (Benidorm-Dénia). Es sustituiran els taulers del pont, es repararan diferents elements del mateix, asegurant-se la funcionalitat d’aquesta estructura metàlica. Es senyalitzarà, desmontara la via i la  instal·lació ferroviària sobre el pont. Després, es retiraran els taulers existents mitjançant grues i es faran actuacions en els laterals per a demolicions parcials dels mateixos, micropilots, montar armadures en encepat, formigonat de bigues i altres.

Està previst que l’alçament dels nous taulers es faça amb grues de gran tonatge per a ubicar-ho definitivament. Es fara el motle als tallers i s’acoblarà en l’obra, ja que està prevista una estructura mixta de perfileria metàlica i una llosa de formigó armat. En definitiva, es reposarà tota la instal·lació i es muntarà la via damunt.

A la fotografia, la part de dalt del pont de Gata que serà objecte de millora en la seua instal·lació.

FONTS: extracte del digital resum de premsa, Comarcal CV. DOCV, 15-3-2017.EL RIU DE GATA: I.- PARAULES I EXPRESSIONS DELS GATERS AL VOLTANT DEL NOSTRE RIU

20170317221719-gorgosi.jpg

Encete ací una trilogia d’articles dedicats al nostre riu. En el primer, tractaré de les paraules i expressions que diem els gaters al voltant del nostre riu. Al segon, enregistrarem algunes avingudes importants i les més recents en el temps fent una cronologia del riu. Al tercer, veurem imatges del riu, que sempre ens deixen sorpresos, perque com deia un amic "el nostre riu és bonic, el mires on el mires".

Aprofitant que "va vindre el riu" no fa massa...

Cada vegada que baixa aigua pel llit del riu GORGOS -com ho va fer a principis d’aquesta setmana- i travessa la zona rural i urbana de GATA, els gaters i gateres repetim -i d’això fa molts anys, de tota la vida- les mateixes paraules i expressions, que són part del nostre vocabulari particular. Cal conservar-les i atresorar-les en la memòria col·lectiva del nostre poble, perque les fem nostres i assumim com a pròpies.

Moltes són les frases que repetim, que fem sonar, paraules i vocables que els que no són gaters ho creuen incorrecte, graciós, però que per a nosaltres són del tot normals.

Anem a gastar-ne algunes expressions, per tal de fer-les sonar:

HA VINGUT EL RIU ?. Seria l’expressió popular primera al ploure molt i veure les muntanyes carregades de núvols amb aigua, a l’interior. Com si el riu s’en anara i després tornara. El riu sec ja fa temps, milers d’anys que està ahí.

EL RIU ENCARA PORTA AIGUA ? Si vegem algú que passa pel pont o per una zona del Raval, el Penyó o la Font del Riu que es veu el llit. Li qüestionem per a esperar una resposta, com la que diu:

EL RIU ENCARA XORRA...Resta ja molta poca aigua i comença a ser discontinua la corrent, s’amaga i sorgix a la superfície.

JA ESTÀ ACÍ EL CAP DEL RIU. Una altra frase que pronunciem i que vivim els gaters. El cap del riu al pas per Gata és espectacular. Més ho és a la partida Gorgos i a les Planisses.

MARE MEUA, QUINA RIUÀ (riuada) HA VINGUT !: Si el volum d’aigua és molt, si s’ompli molt el llit del riu, diem aquesta expressió. 

S’OMPLIN ELS AVENCS DEL RIU. El nom Gorgos se li va posar pels gorgs ("avencs") que té en abundància el riu. A la partida que porta el nom del riu, Gorgos, i també a Planisses on es va fer el pantanet, n’hi ha molts d’aquests avencs.

AL RIU...LI FALTA MOLT PER APLEGAR A LA COVETA DELS GATS ?. Ho diem si ens apropem al pont urbà de les Alcolaes i observem la coveta que queda baix dels penyals que fan de fonaments del centre parroquial. Era i és com un mesurador natural. Si l’aigua llepa o no les penyes de la coveta sempre diem aquesta frase.

L’ESTRET DEL RIU: Es feia i es fa al passar enfront del que hui és el Parc del Raval. Passant l’aigua entre les penyes blanques que allí es descobrixen.

SEMPRE QUE VE EL RIU, PUJA EL NIVELL DELS POUS: Ho saben bé els que tenen a les casetes pous, que els entra aigua de font. Diuen que si el riu ve, és a dir baixa cabdal d’aigua, ompli els pous.

A GATA EL RIU ÉS FONDO (fons), NO S’EN POT EIXIR MAI DE MARE ("inundarse"): Ho diem quan ens pregunten si al poble el riu s’en ha eixit. És la resposta de sempre. 

AL RIU, JUGAVEM AMB CULLEROTS: Els xiquets d’abans ho feiem. A les basses que havia deixat el pas de la forta corrent d’aigua, hi havia cullerots (larves dels gripaus que tenien la forma de l’utensili domèstic), s’amuntonaven molts d’aquests animalets.

ANAR A JUGAR AL RIU: Era general. Encara que no portara aigua.

Altres expressions eren més particulars, d’una època concreta, de quan els xiquets jugavem al voltant d’aquest element de la natura. I aixina trobavem: ANAR A FER ARCA AL RIU, LA BAIXADETA DEL RIUET, CAURE DINS DEL RIU (quan ja quasi no porta aigua, clar està) i altres.

Com sempre dic, si els usuaris del blog i del facebook volen afegir més expressions, enriquiran més l’article. GRÀCIES.

Escorcollem etimològicament la paraula del nostre riu. GORGUS era una definició llatina, que va derivar en GORGS (plural), en singular GORG. El nom GORG és un indret profund d’un riu on l’aigua s’encalma. Si alguna cosa van aprendre i ràpida els nostres avantpassats, tal vegada degut a les riuades del nostre llit Gorgos, seria no tindre que gastar aquell refrany tan popular "A la vora del riu no faces niu". Cap casa o caseta està a la part baixa, a la voreta del riu al terme i al poble de Gata, encara que si que s’ha construit a les dues voreres dalt dels alts penyals per on transcorre al fons el llit del nostre riu (pensem en les cases del carrers del Raval que donen al riu o les del Penyó o ja més lluny del mateix llit les de la Font del Riu).

A la fi, també direm que el municipi porta el nom del riu a la seua segona part. Per tant ens sentim més que identificats amb l’acabament "DE GORGOS", referint-se a l’accident geogràfic que travessa el poble. Sobre aquest particular, podeu llegir la meua entrada del 4 de juliol de 2016 (HISTÒRIA: UN SEGLE DEL CANVI DE NOM, GATA - GATA DE GORGOS (Ho recorda el diari Información), on s’explica des de quan es diu al poble DE GORGOS, afegint-se a GATA.

FONTS: Arxiu blog CRONISTA DE GATA. Article del 4-7-2016. 
FA UN DIA PRECIÓS DE SANT JOSEP. A Gata van fer falles en 1898 i 1899

20170319123624-santjosepcnou.jpg

Hui 19 de març de 2017 fa un sol i un temps esplèndits i això que dilluns plovia més de cent litres. És el dia de SANT JOSEP. A Gata n’hi ha molts que porteu el nom del patriarca, de Josep, home de María. Des del blog felicitacions a tots els Pepe, José i els seus compostos, Pepa i els seus compostos. Als pares per allò del Dia del Pare i als fallers de tot arreu.

Què trobem a Gata referent a Sant Josep?

A l’església parroquial, el sant té una imatge feta per Pepe "El Sastre" pels anys 40 del segle XX. Ocupa el primer altar després del creuer per la part esquerra si mirem des de l’entrada. No se li ha fet mai processó amb aquesta imatge. 

Imatges de Sant Josep també n’hi ha algunes al poble: Hi ha un retaule ceràmic al carrer Nou dedicat a Sant Josep. Es troba a l’altura del número 20 del carrer i té les rajoletes incrustades directament a la paret. Pertany al segle XX i té a la part inferior dreta una signatura de l’autor del retaule, que es presenta amb dotze rajoletes. La imatge mostra al pare de Jesús i al Nen junts. El Nen Jesús està dalt d’una taula de fuster i el sant sosté un pal amb un lliri, donat que el lliri representa la castedat, com ho era Josep "el casto José".

El poble de Gata té un carrer que porta el nom de SANT JOSEP.

A les capelletes del Calvari, a la replaceta, on es poden veure les de la Corona de la Verge, la figura de Sant Josep també està present.

FALLES PER SANT JOSEP A GATA EN 1898 i 1899

La història de Gata també té fites importants referents a SANT JOSEP i a les Falles, que molts desconeixen. 

Ens traslladem a Sant Josep de 1898. Es va fer una falla a Gata i ho contava el diari "El Mercantil Valenciano" el dia de la vespra. La informació me la facilitava Javier Mozas, un expert en la història fallera (www.estudisfallers.org). Recordem aquella cita. No perdau detalls de com està redactada: 

"Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

Podeu veure l’article referent a aquesta informació que vaig publicar a la sèrie del blog "Sabieu...?. PUNXEU ACÍ.

MÉS EFEMÈRIDES AL VOLTANT DEL DIA:

Més arrimat en el temps a l’actualitat, dos fites:

1978: El dia de Sant Josep naixqué el Cor Serrillàs.

1987: Cau el badall d’una campana. Ho publicava al diari Información d’Alacant. El dia de Sant Josep, a l’eixida de missa al volteig de campanes va caure el badall de la tercera campana pel seu tamany. No va produir danys ni materials ni personals.

A la imatge, el retaule ceràmic de Sant Josep al carrer Nou de Gata. 

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas. Diari Información d’Alacant, març 1987.COMENÇA LA PRIMAVERA. EL TERME DE GATA ES POSA BONIC.

20170320134250-vistagata-copia.jpg

L’estació de la primavera ha començat hui dilluns 20 de març a les 11 hores i 29 minuts, hora oficial peninsular, segons els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Min. Foment). Durarà 92 dies i 18 hores i acabarà el 21 de juny, dia en que entrarem a l’estiu. A la primavera, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Se li diu també equinoci de primavera. Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. Ara al prinicipi, el Sol està per damunt de l’horitzó augmentant quasi tres minuts cada dia a la latitud de la península.

Aquesta primavera no tindrem eclipses, ni fenòmens astronòmics destacables. Serà lluna nova el dia 28 de març, 26 d’abril i 25 de maig. La primera lluna plena de la primavera es donarà l’11 d’abril, sent el diumenge següent (16 d’abril) el Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera es donaran altres dos llunes plenes: 10 de maig i 9 de juny. El planeta Marte serà visible durant tota la primavera en el cel vespertí.

El diumenge 26 de març tindrem el CANVI D’HORA. Com és habitual, es produirà l’últim diumenge de març. A les 2 de la matinada, hora peninsular del diumenge hi haurà que avançar el rellotge fins les 3 (la 1 de la matinada en Canàries passarà a ser les 2). Per tant eixe dia tindrà, oficialment, una hora menys.

EL TERME DE GATA ES POSA BONIC

La primavera és l’estació en la qual esclaten els colors i els paisatges al terme de Gata. Eixir a passejar i veure com reverdeja el cep, mirar cap al Montgó i veure-li eixe tel suau a dies i altres amb un cel net, mirar flors i herbes, verdors i lluminositat, serà la tònica general d’aquesta estació que hui comencem.

REFRANYS DE LA PRIMAVERA

Recordem alguns refranys que resumixen la primavera:

La més popular i que sempre està en boca de molts: "La primavera, la sang altera". Altres són: Primavera arribada, ovella esquilada. Per la primavera, res no és com era. Oreneta primerenca, primavera calorenca. Per al Juliol la primavera està de dol. Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera. El mal hivern de la primavera fa govern. Una flor no fa estiu, ni dues primavera. Sant Joan arribat, la primavera ha passat. Sant Joan i Sant Pere: adéu, primavera.

FONTS: IGN, Ministeri de Foment. Refranys: www.socpetit.cat.DEMÀ DIVENDRES 24, A LA BIBLIOTECA DE GATA: PRESENTACIÓ DE LA REVISTA RIURALOGIA 5

Intervendran Jaume Costa i Lluís Fornés

Demà divendres dia 24, a les 20 hores, es presentarà a la Biblioteca de Gata, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, el cinqué número de la revista RIURALOGIA, revista que tracta de l’estudi dels riuraus i l’arquitectura rural.

Gata està dins del circuit de la Ruta dels Riuaus i conserva encara moltes casetes de camp amb riuraus en peu. Un llegat que cal conservar i recuperar.

El número 5 de "Riuralogia" està dedicat als grans riuraus valencians. Intervendra Jaume Costa i Caselles que parlarà del tema: "Els riuraus: es pot anar més lluny" i el "pare" de la revista i la associació "Riuraus vius", Lluís Fornés, que presentarà la revista i parlarà del tema central "Els grans riuraus valencians". Finalitzat l’acte hi haurà una degustació de mistela oferida per "El celer de la Marina".

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.

FONT: Cartell, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ DIVENDRES 24, A LA BIBLIOTECA DE GATA: PRESENTACIÓ DE LA REVISTA RIURALOGIA 5

Intervendran Jaume Costa i Lluís Fornés

Demà divendres dia 24, a les 20 hores, es presentarà a la Biblioteca de Gata, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, el cinqué número de la revista RIURALOGIA, revista que tracta de l’estudi dels riuraus i l’arquitectura rural.

Gata està dins del circuit de la Ruta dels Riuaus i conserva encara moltes casetes de camp amb riuraus en peu. Un llegat que cal conservar i recuperar.

El número 5 de "Riuralogia" està dedicat als grans riuraus valencians. Intervendra Jaume Costa i Caselles que parlarà del tema: "Els riuraus: es pot anar més lluny" i el "pare" de la revista i la associació "Riuraus vius", Lluís Fornés, que presentarà la revista i parlarà del tema central "Els grans riuraus valencians". Finalitzat l’acte hi haurà una degustació de mistela oferida per "El celer de la Marina".

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.

FONT: Cartell, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ DIVENDRES 24, A LA BIBLIOTECA DE GATA: PRESENTACIÓ DE LA REVISTA RIURALOGIA 5

Intervendran Jaume Costa i Lluís Fornés

Demà divendres dia 24, a les 20 hores, es presentarà a la Biblioteca de Gata, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, el cinqué número de la revista RIURALOGIA, revista que tracta de l’estudi dels riuraus i l’arquitectura rural.

Gata està dins del circuit de la Ruta dels Riuaus i conserva encara moltes casetes de camp amb riuraus en peu. Un llegat que cal conservar i recuperar.

El número 5 de "Riuralogia" està dedicat als grans riuraus valencians. Intervendra Jaume Costa i Caselles que parlarà del tema: "Els riuraus: es pot anar més lluny" i el "pare" de la revista i la associació "Riuraus vius", Lluís Fornés, que presentarà la revista i parlarà del tema central "Els grans riuraus valencians". Finalitzat l’acte hi haurà una degustació de mistela oferida per "El celer de la Marina".

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.

FONT: Cartell, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ DIVENDRES 24, A LA BIBLIOTECA DE GATA: PRESENTACIÓ DE LA REVISTA RIURALOGIA 5

Intervendran Jaume Costa i Lluís Fornés

Demà divendres dia 24, a les 20 hores, es presentarà a la Biblioteca de Gata, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, el cinqué número de la revista RIURALOGIA, revista que tracta de l’estudi dels riuraus i l’arquitectura rural.

Gata està dins del circuit de la Ruta dels Riuaus i conserva encara moltes casetes de camp amb riuraus en peu. Un llegat que cal conservar i recuperar.

El número 5 de "Riuralogia" està dedicat als grans riuraus valencians. Intervendra Jaume Costa i Caselles que parlarà del tema: "Els riuraus: es pot anar més lluny" i el "pare" de la revista i la associació "Riuraus vius", Lluís Fornés, que presentarà la revista i parlarà del tema central "Els grans riuraus valencians". Finalitzat l’acte hi haurà una degustació de mistela oferida per "El celer de la Marina".

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.

FONT: Cartell, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ DIVENDRES 24, A LA BIBLIOTECA DE GATA: PRESENTACIÓ DE LA REVISTA RIURALOGIA 5

Intervendran Jaume Costa i Lluís Fornés

Demà divendres dia 24, a les 20 hores, es presentarà a la Biblioteca de Gata, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, el cinqué número de la revista RIURALOGIA, revista que tracta de l’estudi dels riuraus i l’arquitectura rural.

Gata està dins del circuit de la Ruta dels Riuaus i conserva encara moltes casetes de camp amb riuraus en peu. Un llegat que cal conservar i recuperar.

El número 5 de "Riuralogia" està dedicat als grans riuraus valencians. Intervendra Jaume Costa i Caselles que parlarà del tema: "Els riuraus: es pot anar més lluny" i el "pare" de la revista i la associació "Riuraus vius", Lluís Fornés, que presentarà la revista i parlarà del tema central "Els grans riuraus valencians". Finalitzat l’acte hi haurà una degustació de mistela oferida per "El celer de la Marina".

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.

FONT: Cartell, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ DIVENDRES 24, A LA BIBLIOTECA DE GATA: PRESENTACIÓ DE LA REVISTA RIURALOGIA 5

20170323135453-cartellriuraus.jpg

Intervendran Jaume Costa i Lluís Fornés

Demà divendres dia 24, a les 20 hores, es presentarà a la Biblioteca de Gata, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, el cinqué número de la revista RIURALOGIA, revista que tracta de l’estudi dels riuraus i l’arquitectura rural.

Gata està dins del circuit de la Ruta dels Riuaus i conserva encara moltes casetes de camp amb riuraus en peu. Un llegat que cal conservar i recuperar.

El número 5 de "Riuralogia" està dedicat als grans riuraus valencians. Intervendra Jaume Costa i Caselles que parlarà del tema: "Els riuraus: es pot anar més lluny" i el "pare" de la revista i la associació "Riuraus vius", Lluís Fornés, que presentarà la revista i parlarà del tema central "Els grans riuraus valencians". Finalitzat l’acte hi haurà una degustació de mistela oferida per "El Celler de la Marina".

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.

FONT: Cartell, Ajuntament de Gata.HA MORT TERESA SIGNES DIEGO, LA DONA MÉS VELLETA DE GATA (als 104 anys i mig)

20170323153140-hueletagata.jpg

Hui dijous 23 de març ens ha deixat la persona més velleta del poble de Gata, TERESA SIGNES DIEGO (la Tia Teresa Marc), als 104 anys, 6 mesos i setze dies, ja que va nàixer el 7 de setembre de 1912.

La dona més major del poble tenia dues filles, cinc néts i set besnéts. La seua vida va ser tot un exemple de superació. Quan era jove va emigrar amb l’home a l’Alger.Per a recordar la seua història miren enrere amb nostàlgia. Teresa era filla de Miguel i de María es va casar molt jove amb Batiste Mulet Fluixá. Van emigrar a l’Alger i allí van nèixer les dues filles de Teresa i Batiste, María i Juanita. La seua història de postguerra va lligada al Santíssim Crist, amb un relat que sempre ha sigut molt emotiu per a ella i tota la seua família.

A la fotografia que il·lustra aquesta notícia del seu obit, està Teresa davant del pastel que marcava els seus anys, aquell 7 de setembre de l’any passat, 104. Per a la família, que l’estimava i molt amb carinyo era "la ueleta" o "la uela". Potser fora la persona més vella de la Marina Alta. Ara, Gata queda -per el moment- orfena de centenàries.

La tia Teresa tenia, a més de les dues filles, set besnéts, quatre xicones i tres xicons.  La seua vida ha tocat dos segles i és un exemple d’una vida completa.

El soterrament tindrà lloc demà divendres dia 24 de març, a les 17.30 hores, a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

Descanse en pau, la centenària Tia Teresa. Des del blog, el sentit condol a les filles, néts, besnéts i resta de família.

Per a conèixer tot el seu relat del Crist i la coincidència amb el seu marit, ací teniu l’enllaç al meu article del dia 8-9-2012, que cobra també ara importància amb la defunció de Teresa. PUNXEU ACÍ.

FONT: Imatge facilitada per la seua família. La centenària Teresa Signes Diego el dia del seu 104 aniversari, el passat 7-9-2016.

 EL GATER JAUME MONFORT, HOMENATJAT COM A OBSERVADOR METEREOLÒGIC

20170325195418-jaumecompo.jpg

Dijous dia 23, amb motiu del Dia Metereològic Mundial, l’Agència Estatal de Metereologia (AEMET) va homenatjar als observadors metereòlegs. Entre ells, un gater. JAUME MONFORT -al que podeu veure a la fotografia de J.M. Esteve (primer per l’esquerra mirant la foto), publicada ahir divendres al diari Levante-EMV, va obtindre l’homenatge a València de mans del Delegat del Govern Juan Carlos Moragues.

Jaume Monfort des de la fundació de la C.A.S. (Cooperatives Agrícoles Sindicals) que ha estat pendent de la metereologia a Gata de Gorgos. L’homenatge a ell i altres valencians es va publicar al diari Levante-EMV.

FONTS: diari Levante-EMV / Foto: J.M. Esteve.IMATGES CURIOSES: primavera, ceps, Montgó...(Gata)

20170325203054-compocepsimontgo.jpg

Mireu aquesta fotografia presa aquest matí, quan encara no movia el vent, però es deixava sentir la frescoreta. A nou mesos del dia de Nadal, quan la primavera alça el vol, els ceps conviden a pegar una ullada al camp, a gaudir de la natura. Des de la partida de les Costeres, una imatge de cinema. Com a fons, com sempre, el germà major, el pare muntanyenc i mariner, el Montgó.

FONT: Fotos J.M. Vives.IMATGES DE FESTA: Una despedida de fadrina...a la sevillana

20170325211236-terecompo.jpg

Si heu observat aquest matí, hui pel poble de Gata anava un grup de xicones i una xaranga. Què celebraven?. La despedida de fadrina d’una d’elles María Teresa o Tere -filla de Isabel, de Ca Bernat-. Destacava la amfitriona per anar amb un vestit de sevillana. No ha faltat una bona xaranga, ja que ella és música i pertany a la Unió Musical de Gata. La xaranga "Cabuts" de la Font d’Encarrós ha amenitzat tot el rebombori, els passacarrers, la traca i més festa...Tere i Juan Carlos es casaran el pròxim 27 de maig. Enhorabona i que seguixca la festa.HUI, DIA JÚNIOR COMARCAL A PEGO. Participen 97 persones de Gata

20170326111841-diajunior1eixida-copia.jpg

(Podeu fer més gran la fotografia, PUNXANT ACÍ)

Hui és el DIA JÚNIOR COMARCAL a Pego. Els Juniors de Gata participen junt a la resta de pobles (Dénia, Xàbia, El Verger, La Retoria, Ondara, Xaló, Benissa i la Vall de Pop). La fotografia (Paco Suárez) s’ha fet abans d’eixir amb autobús. Un total de 97 persones, entre xiquets/xiquetes, monitors/monitores i pares/mares, passaran la jornada junior a Pego, al voltant del Convent, on té la seu el júnior d’aquell poble de l’interior.

Sempre és per ara la cita júnior comarcal, per a que es coneguen d’un poble a l’altre i facen amistats. En 2016 va ser a Dénia i l’anterior a Ondara. El encontres, els jocs, les reflexions i la missa final, seran les activitats a desenvolupar. El dia acompanya, ja que fa un dia preciós.

FONT: Foto Paco Suárez.FUTBOL, GORGOS: AHIR, TOT VICTÒRIES. CADETS MÉS LÍDERS, ELS MAJORS, LÍDERS PROVISIONALS

20170326120833-gorgosjuvenil1.jpg

Tots els equips del GORGOS C.F. van guanyar els seus partits ahir. Sols resta jugar hui a les 12,15 el Gorgos INFANTIL B a casa i front el CF Independent Alacant A.

Anem de menuts a grans:

- Els BENJAMINS van guanyar per golejada 8-1 a La Nucia. Marcaven Javi als minuts 7 i 8, Luca al 20, Borja al 27, de nou, Luca al 31 i Karim al 36. Akram al 49 i Jareb Andrés al 50 tancaven la golejada. Està al lloc 10 amb 13 punts; dels 19 partits jugats, 4 victòries, 1 empat i 14 derrotes. 42 gols a favor i 115 en contra.

- Els ALEVINS van guanyar 3 a 1 a La Nucía. Marcaven Santi dos (3, 30) i Joel (58). Són segons a la classificació amb 41 punts. De 19 partits jugats, 13 són victòries, 2 empats i 4 perduts. 72 gols a favor i 47 en contra.

- Els INFANTILS A van golejar 0-6 al Atlètic Callosa. Dos gols per a cada golejador: Diego (20 i 46), Gaspar (37 i 69) i Héctor (50 i 69). Són tercers i tenen 44 punts. De 20 partits, 14 guanyats, 2 empats i 4 perduts. 57 gols a favor i 20 en contra.

- Els LÍDERS CADETS van tornar a golejar, 1-8 al At. Callosa. REPÒKER DE ÁXEL FERNANDO (marcava al 4, 12, 14, 62 i 68). Els altres gols: Eric (7), Pau (17) i Gonzalo (26). Segueixen a 11 punts del segon amb 60. 20 partits i en resten 6, a tres de guanyar el campionat ja. Els 20 partits són victòries, amb 95 gols a favor i 11 en contra. Dins de la taula de golejadors, Axel és el segonn amb 31 gols. També estan Hamza amb 19 i Pau amb 13.

- El GORGOS JUVENIL golejava a domicili, 3-4 a Altea. Marcaven Abderrahim (3) i Emilio, dos (46 i 50) i Luis Felipe (87). És 8é amb 38 punts. 24 partits: 12 guanyats, 2 empats i 10 derrotes. 68 gols a favor i 47 en contra.

- Finalment, el PRIMER EQUIP DEL GORGOS va guanyar a casa ahir, 2 a 1 al Villalonga. Lucas (13) i David Molines (63) van ser els golejadors. És líder provisional, a l’espera dels partits de hui del Daimújs i Benirredrà. Té 54 punts amb els 23 partits jugats: 18 victòries i 5 derrotes. 62 gols a favor i 32 en contra. A la taula de golejadors és líder indiscutible David Molines amb 34 dianes. El segon amb 23 és Izar.

A la imatge, un equip del Gorgos al camp municipal de Les Costeres de Gata.

FONT: FFCV.GATA, PRESENT A LES TROBADES D'ESCOLA EN VALENCIÀ A EL VERGER (dissabte 25)

20170327151752-presentacion1.jpg

Alumnat, professors i pares dels centres públics d’ensenyament de Gata (CEIP "Santíssim Crist" de Gata i IES "Matemàtic Vicent Caselles i Costa) van estar presents a la jornada de dissabte dia 25 de les TROBADES D’ESCOLA EN VALENCIÀ, que es va celebrar a El Verger (Marina Alta) i que va recollir a unes 15.000 persones. A les fotografies de la composició podeu veure el cartell a la desfilada de la nostra escola i un taller de l’escolaq de Gata.

Els diaris publicaven ahir i hui articles al respecte de l’event. El diari digital MARINA PLAZA, d’on estan extretes les fotografies, titulava: "L’escola en valencià renaix amb la Trobada del Verger y l’aposta dels centres pel nivell plurilingüe avançat". Als subtítols: "Unes 15.000 persones tornen a participar en la gran festa comarcal per l’ensenyament públic, de qualitat i en valencià celebrada ahir" i "El 97% dels col·legis de la Marina Alta ha triat el tram de màxim desenvolupament del decret recentment aprovat pel Consell". Podeu llegir tot l’article i observar les fotografies, PUNXANT ACÍ.

Per la seua part, el diari INFORMACION publicava "El Verger abre las Trobades d’Escoles en Valencià con 15.000 asistentes". Al subtítol: "La fiesta de la enseñanza en valenciano en la Marina Alta defiende el decreto de plurilingüismo de Educación". Ací teniu la informació, PUNXEU.

FONTS: diaris MARINA PLAZA i INFORMACIÓN. Fotos: Marina Plaza.PÒDIUMS I BONS RESULTATS PER ALS GATER A LA PERIMETRAL DE BENISSA (23, 42 i 72 kms.)

20170327155511-perimetralbenissa.jpg

Fernando Arabí, Xavi Torres i Jorge Rodríguez, els primers de les seues categories

Dissabte dia 25 es va celebrar a Benissa, la cursa PERIMETRAL, inclosa en el Campionat Autonòmic CXM, de la Federació (FEMECV). Tenia com a organizadors al Club de Muntanya Margalló i el Club d'Atletisme Benissa. La prova de 65 kms. era classificatòria per al Campionat. La sexta perimetral es va fer dissabte 25 de marzo de 2017 i contavá en aquesta nova edició amb tres distàncies (22, 42 y 65 km). L'Ajuntament de Benissa col·laborava amb l'event.

En la mateixa van participar molts gaters i van obtindre bons resultats i pòdiums. A la classificació per equips, els 42 kilòmetres de la Maratón Perimetral, van ser segons i tercers els dos equips de la Faixa, que estava compost de corredors gaters. Va ser segon amb un temps total de 14 hores, 2 minuts i 22 segons l’equip format pels gaters JUANMA CASTILLO CERVERA, JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES i JAIRO SOLER SALVÁ. Va ser tercer, amb un temps de 18 hores, 59 minuts i 49 segons, el grup format per RAÚL AGULLES, ANDRÉS SIGNES GRIMALT i DIEGO CASELLES SIGNES.

Per classificacions, els 23 km. Trail, a la categoria absoluta va entrar el 23 JOSÉ IGLESIAS AGULLES. Al Master-M va entrar el 39 JAIME MONFORT CASELLES. A Sub-23 va entrar 25 ADRIÀ ARABÍ GRIMALT i al 33 ALVÁN SALVÁ ESTRUGO. Primer veterà de la 23 Trail va entrar XAVI TORRES OLIVER, del Grup Espeleològic Gatense.

Els 42 km. de la Maratón Perimetral de Benissa també va tindre gaters entre els millors. Amb 4rta. posició va entrar JUANMA CASTILLO CERVERA que va fer 04:28:44.  El 7 va ser JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES que va fer un temps de 04:35:51.

A la classificació dels 72 km. Ultra trobem a FERNANDO ARABÍ ARABÍ el primer del Máster masculí, fent un temps de 11 hores, 17 minuts i 57 segons. A la general va entrar el 44.k Un altre pòdium i primer a la categoria Sub 23 va ser JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, que va fer 13 hores, 17 minuts i 20 segons, entrant a la general el 119.

Fixant-nos en totes les categories de les tres curses: 23, 42 i 72 kilòmetres, els tres millors gaters de cada una, van ser els següents:

Dels 23 kms. Trail: XAVI TORRES OLIVER (lloc 10); FRANCISCO ARGUDO PERIS (lloc 15) i JOSÉ IGLESIAS AGULLES (lloc 23), tots tres de la S.M. del GEG.

Dels 42 Kms. Maratón: JUANMA CASTILLO CERVERA (lloc 4); JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (lloc 7) i JAIRO SOLER SALVÁ (lloc 19), tots tres del C.M.A La Faixa.

Dels 72 kms. Ultra: PEP SIGNES FORNÉS (lloc 23, CM UMMA); LLUÍS IBANYEZ MIRALLES (lloc 37, CMA La Faixa) i FERNANDO ARABÍ ARABÍ (lloc 44, GEG).

FONT: www.mychip.es, Perimetral de Benissa. Classificacions. Fotos del facebook.UN CENTENAR DE GATERS PARTICIPEN A L'ENCONTRE COMARCAL JÚNIOR A PEGO

20170328154211-grupjuniordegataapego.jpg

(Si voleu mirar el vídeo del recorregut cap al convent de tots els Júniors de la Marina, ací teniu un vídeo, PUNXEU).

(PER A VEURE UN EXEMPLE DE FOTOS DEL DIA, PUNXEU ACÍ)

El moviment parroquial Júnior de Sant Miquel Arcàngel de GATA DE GORGOS va participar ahir diumenge junt amb altres 8 centres de la comarca amb el DIA COMARCAL JÚNIOR que es va celebrar a PEGO. Un centenar de persones, entre els xiquets i xiquetes; monitors/monitores i pares/mares van gaudir de la jornada recreativa festiva i van participar en jocs d’identitat cristiana. Al final, a l’església del convent i concelebrada pels consiliaris júniors de les distintes parròquies participants i presidida pel consiliari comarcal el Pare Àngel, es va celebrar la missa molt participativa.

Els jocs estaven centrants en les estacions de l’any. Hi havia un enigma a resoldre entre grups, que tenien mesclats a júniors dels distints centres amb els seus monitors i monitores. Per a dinar, primer es van concentrar tots a la Plaça on està el teatre-cinema i es va anar amb desfilada fins el parc davanter del convent. després del dinar i els jocs es va fer l’eucaristia.

Van formar part d’aquesta festa júnior de la Marina els següents centres: l’Assumpció de Dénia, Sant Antoni de Dénia, Sant Miquel Arcàngel de Dénia; la Puríssima Xiqueta de Benissa; el Júnior Vall de Pop de Xaló i pobles veïns; Santa Anna d’Ondara; Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, Júniors de la Rectoria i l’amfitrió els Júniors Ambra de Pego.

Recordar que l’any passat la festa júnior comarcal va ser a Dénia i l’anterior a Ondara.

FONT: Fotos del facebook de Juniors Gata.GATA ES QUEDA ORFENA DE CENTENÀRIES (Dos veïnes a punt de complir els 99 anys i una altra els 98)

20170329134341-velles.jpg

L’òbit de la Tia Teresa "Marc" (Teresa Signes Diego), el passat dia 16 de març, va supondre la desaparició, per el moment, de centenàries al poble de Gata. Teresa va ser la segona dona amb més edat de Gata en els últims 26 anys (1991-2017) i probablement en la història gatera.

Fent un resum, com si d’un llista de senectut gatera es tractara, trobem a deu veïnes i un veí que van superar el segle de vida:

- VICENTA DIEGO TUDELA: 105 anys, 6 mesos i 14 dies. + 5 d’agost de 2007.

- TERESA SIGNES DIEGO: 104 anys, 6 mesos i 16 dies. + 23 de març de 2017.

- FRANCISCA COSTA DIEGO: 104 anys, 1 mes i 6 dies. + 18 d’abril de 2014.

- JOSEFA DIEGO SIGNES: 102 anys i 4 dies. + 14 de juliol de 1991.

- TERESA COSTA PÉREZ: 101 anys. + 19 de gener de 1995.

- MARÍA PASCUAL PASTOR: 101 anys, 5 mesos i 15 dies. + 8 de setembre de 2010.

- ANTONIA PEDRO COSTA: 101 anys, 3 mesos i 11 dies. + 25 de març de 2014.

- MARÍA BORONAT BORONAT: 100 anys, 5 mesos i 2 dies. + 16 d’abril de 2009.

- JOSEFA PONS PEDRO: 100 anys i pocs mesos. + 1 d’abril de 2001.

- ROSA SALVÁ PEDRÓS: 100 anys. + 10 de juny de 2002.

- ANTONIO PEDRO MULET: 100 anys i una setmana. + 11 de desembre de 2003.

Ara Gata resta orfena de persones centenàries, fins que arriben les quatre nonagenàries si Déu els dona salut per a complir un segle de vida. La primera serà TONICA MULET GRIMALT, mare de Pepe Pedro Mulet, del carrer la Bassa. Per ara és la persona més vella del poble. Té actualment 98 anys i en dotze dies, és a dir el pròxim 7 d’abril, complirà 99 anys. Per tant, el 7 d’abril de 2018 podria complir cent anys. Despres va MAGDALENA FEMENÍA, del carrer Xaló, que compliria 99 el mes de juny i per tant en juny de 2018 faria els cent. Una altra veïna de Gata, TERESA PUIG COSTA, més coneguda per "Teresa la Ferrera", va complir 98 el 15 de febrer. Finalment, VICENTA SIGNES CASANOVA, mare de Marita i sogra de Juan el mestre, del carrer Xaló, farà pel febrer de l’any que ve 98 anys, per tant no compliria els cent fins 2020.

Relacionat amb aquest article, podeu llegir el meu del blog del dia 27-10-2016, sobre INTERVENCIÓ DEL CRONISTA DE GATA A L’ENCONTRE D’ESCRIPTORS LOCALS: "LES PERSONES CENTENÀRIES DE GATA EN L’ÚLTIM QUART DE SEGLE" (1989-2016).

FONT: Dades de les nonagenàries actuals facilitades per Pepe Pedro, fill de Tonica Mulet.DE SOBTE, ENS HA DEIXAT SEBASTIÁN FRANCISCO IBÁÑEZ. Va ser un dels fundadors de la Coral Serrillàs

20170330214703-sebas2.jpg

Sorpresa i incredulitat. De sobte, la vida ens ha tornat a pegar un altre colp als gaters. Hui tenim que lamentar la pèrdua d’un home bo, jove i molt senzill. Ha mort SEBASTIÁN FRANCISCO IBÁÑEZ SOLER. Tenia 63 anys d’edat. Des de ben menut era escolanet i va arribar a ser escolà major. Va ser un dels fundadors de la coral Serrillàs i recorde la celebració i la il·lusió que tenia al complir aquest grup musical 25 anys i com ho explicava. Ara, malgrat als contratemps que li havia posat la vida, ell seguia fent el que més li agradava, cantar al cor. El Santíssim Crist l’haja abraçat. El meu sentit condol des del blog del CRONISTA DE GATA a la seua dona, fill, germana i família, en aquests moments tan difícils.

El soterrament de Sebastià, com molts el coneixíem, serà demà divendres dia 31 de març a les 17.30 a l’església parroquial de Gata. Descanse en Pau, Sebastià.PÒDIUMS PER ALS GIMNASTES DE GATA (Lliga comarcal)

20170330232143-podiumgr.jpg

La 1ª Fase de la lliga comarcal va tindre lloc al Pavello Ondara el passat diumenge dia 26 de Març. Entre altres gimnastes, van tindre podium diverses gimnastes gateres i el gimnasta gater. En la categoria de Cadets Aro ALBA SORIA SOLER va quedar en tercer lloc. En Duet Infantil de Maces lliures, SARA BEKKENK i MICHELLE LORENZ van ser terceres. En Infantil 5 pilotes el grup format per: SERGI BUIGUES, JULIA FONT, NURIA SIGNES, MAR CARRILLO i AIDA GUERRERO van quedar en primer lloc. La entrenadora, Shelia Doblado.

(PODEU MIRAR LES FOTOS DE L'ÀLBUM AL FACEBOOK, PUNXANT ACÍ)

A la fotografia, el quintet infantil -primer lloc- de Gata (de negre). 

FONT: Informació i fotos, Josefa Costa Monfort.ACTES DEL CAP DE SETMANA A GATA: Neteja del riu, Concert de Música Sacra, futbol cadet i infantil, esports,...

20170331203304-compo1i2.jpg

Dos actes centrals a Gata criden l’atenció aquest cap de setmana. Per una part, la neteja del riu Gorgos, que ha organitzat l’Ajuntament de Gata, i que es portarà a terme diumenge matí 2 d’abril. Per altra, el concert de música sacra que es recupera després de dos anys sense celebrar-se. L’església parroquial serà l’inigualable marc per al concert de la banda Unió Musical de Gata, que oferirà les clàssiques peces d’aquesta temàtica religiosa, demà dissabte dia 1 d’abril, a les 20 hores.

També dissabte i diumenge estarem pendents dels esports, en els quals participen els gaters, sobre tot en el futbol cadet, que jornada rere jornada està l’equip del GORGOS CADET més pròxim a proclamar-se campió de lliga al seu grup. Diumenge matí, el Grup Espeleològic Gatense ha preparat també una eixida per a fer una ruta circular al Puig Campana. Km vertical, cim, Finestrat.
14 km, +1000 desnivell positiu. Dificultat: alta. Punt de trobada: plaça Nova, a les 8:00 hores. Desplaçament a Finestrat amb cotxes particulars...Dur esmorzar.. Eixiran des de la Plaça Nova a les 8 hores.

L’escola del futbol base i els majors d’aquest esport centraran els partits del dissabte dia 1 i diumenge 2. Repassem els partits i horaris de les categories de futbol, per si voleu anar a animar-los, des del futbol 8 fins al primer equip del Gorgos: 

Jugaran fora de casa: - Benjamins, dissabte 1, 10’15 hores. Prèviament, Alevins, a les 9,30 hores. Al mateix camp, a Pego. Infantils B, dia 2 diumenge, 10,00: Villajoyosa B-Gorgos B.

Jugaran a casa (camp Les Costeres): - Infantils A, 15.30 hores: Gorgos A - Pego A. El líder cadet GORGOS, que he nomenat, contra Pego, 17.15 hores. El juvenil del GORGOS a les 11.30 del diumenge 2: GORGOS-LA NUCÍA.

Descansa el primer equip al seu grup de Segona Regional, grup XII.

FONTS: Ajuntament, Unió Musical, GEG, Gorgos i FFCV.
Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris