Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2017.

GATA DEMANA A DIPUTACIÓ UNA SOLUCIÓ PER A DIVERSES OBRES DE DINS DEL POBLE

20170601143239-rodaipluja.jpg

Davant de les múltiples queixes dels veïns i diversos escrits presentats, l’equip de govern de Gata demana a la Diputació Provincial la reparació de les deficiències de les últimes obres realitzades a la població.

L’alcaldessa Magda Mengual, el regidor d’Urbanisme Jaume Monfort i la 1r tinent d’Alcaldia, Àngels Soler, van comparèixer per a explicar que les  diverses deficiències que presenten tres obres realitzades durant 2016,  que són la remodelació del carrer Trossets i Xaló; la reparació de la Plaça Nova i el carrer Paet.

Pel que fa a les obres realitzades a la travessa de la carretera de Xaló, des del primer moment els veïns van advertir del perill que els entrara aigua a les vivendes, cosa que es va produir amb les primeres pluges. A més també ha provocat confusió la senyalització de l’accés des de la carretera N-332.

Respecte a la plaça Nova, es va realitzar la substitució de les canonades de l’aigua potable i clavegueram així com re pavimentació. Es va traslladar un escrit amb les deficiències d’asfaltar i alicatat del bany públic. Després d’una reunió, s’acorda signar l’acta de recepció amb el compromís que les deficiències serien resoltes, cosa que encara no s’ha realitzat.

L’últim cas són les obres del carrer Paet que amb un termini de 3 mesos que finalment van ser 8 per a la substitució de tubs i clavegueram i asfaltat, estan encara per recepcionar ja que, encara que s’han dut a terme reparacions, encara presenten deficiències en l’asfalt i els adoquins de les voreres.

En els tres casos son obres subvencionades i licitades per la Diputació Provincial, així i tot, els tècnics de l’Ajuntament han exercit la supervisió continuada i han enviat informes de totes les deficiències que anaven detectant-se així com s’han realitzat diverses reunions sobre el tema i malgrat això segueixen presentant deficiències.

FONTS: Nota premsa i fotos de la composició, Ajuntament de Gata.HOMENATGE DE L’AJUNTAMENT DE XÀBIA A L’ESPORTISTA IGNASI CARDONA TORRES (de mare gatera)

20170602143227-ignacio.jpg

L’atleta xabier IGNASI CARDONA TORRES serà homenatjat hui divendres dia 2 a l’Ajuntament de Xàbia, a les 20 hores al saló de plens, en just reconeixement per les seues fites aconseguides. Campionats autonòmics, espanyols, europeus i del món, en tots ha participats. El seu "currículum" esportiu és magnífic. És just l’homenatge al xabier, de mare gatera. Recentment acaba de conquerir el Campionat d’Europa de Carreres per Muntanya en la seua categoria, major de 40 anys. No acaba ahí la cosa: també és campió del Món amb la selecció espanyola de relleus de muntanya, “Sky Raid”. Medalla de bronze mundial en la “Vertical World Circuit” (Carreres per escales). Campió d’Europa Veterà de Carreres de Muntanya, Campión d’Espanya de carreres sobre raquetes de neu, Campió del Circuit Mundial de Carreres d’obstacles “Eternal Running” i cinc vegades campió autonòmic de Carreres Verticals. Per porta a mitges sang gatera, celebrem que seguixca aixina i que no es faça notar allà on va i si competir a tope.

La premsa ha publicat en aquests dies la notícia. Podeu llegir a Xàbia.com "Justo reconocimiento municipal para el gran atleta, Ignacio Cardona". PUNXEU ACÍ.

FONTS: Fotos i informació, Xàbia.com.DISSABTE DIA 3, A LES 9 DEL MATÍ, III TORNEIG INFANTIL 11 DE FUTBOL (Gorgos i Escola -EMF Gata-)

20170602143445-torneig.jpg

Demà dissabte dia 3, a partir de les 9 del matí, al camp municipal de Les Costeres de Gata de Gorgos tindrà lloc el III Torneig Infantil 11 de futbol, que organitza el Gorgos Club de Futbol. Patrocinen: Ale-hop, Matties, Dispevi, Asevi Cuchol, Restaurant La Barraca, M.I. Ajuntament de Gata i Autobuses A. Tomás. Col·laboren: l’Associació de Mares i Pares del Futbol Base, el MasyMas, el Gorgos C.F. i la fisioterapeuta Aida Ferrer.

Ja estan emparellats en fases els equips participan, que són: la U.D. Benissa, el Levante U.D., el Valencia C.F., el F.B. Dénia i l’amfitrió el Gorgos C.F. A la primera fase jugaran de la següent manera: 9 matí, grup A: Gorgos CF EMF B i FC Dénia C. A les 9.45 hores, al grup B: València CF-Gorgos CF EMF A. A les 10.30 hores, al grup A: Levante U.D. i FB Dénia C. A les 11.15, al grup B: U.D. Benissa-Valencia C.F. A les 12, al grup A: Gorgos CF EMF B-Levante U.D. i a les 12.45 al grup B: U.D. Benissa-Gorgos EMF A.

El dinar dels equips tindrà lloc de 13 a 15.15 hores i a la vesprada seran les semifinals i els partits classificatoris, així com la final. A les 15.30 hores serà la primera semifinal entre el primer del grup A i el segon del grup B. A les 16.30 hores, la segona semifinal entre el primer del grup B i el segon del grup A. A les 17.30 hores, el partit per a saber el 5é i 6é classificats entre el tercer del grup A i el tercer del grup B. A les 18.30 serà la primera semifinal. Finalment, a les 19.30 serà la final i el posterior lliurament de trofeus.

FONT: Gorgos CF i EMF Gata.LA PREMSA HA PARLAT DEL...PLENARI DE MAIG: pujà del sou de Monfort (Podem), abandó del ple dels regidors del PP, representacions en òrgans col·legiats,...

20170602143945-eixidapppleno.jpg

Els diaris de la comarca s’han fet ressó des de dimecres del plenari de maig (dia 30) que va ser atípic, ja que es va produir l’abandó dels cinc regidors del PP al tractar en l’orde del dia la pujada del sou del regidor soci de govern Jaume Monfort (Podem Gata), acabant la resta de sessió amb els sis membres de l’equip de govern i el regidor del PSOE, ja que l’altre encara no és membre de la corporació. Els titulars i els articles són diversos.

Anem als titulars dels diaris. Titulava La Marina Plaça publicava ja el mateix dimecres: "El tractament desigual del PP de Gata amb els sous". Als subtítols: "Els populars abandonen el ple acusant al govern Compromís-JuGa de “xafar l’esperit democràtic” per plantejar augmentar-li al regidor Jaume Monfort (JuGa) la dedicació del 50 al 90%"; "L’acord va tirar endavant, de manera que l’edil de la marca local de Podem passarà a cobrar 1.080 euros bruts al mes enfront de la seua actual nòmina de 600" i "La portaveu del PP cobra 40.000 euros a l’any per un càrrec a dit de la Diputació d’Alacant i quan governava el seu partit va percebre 1.200 euros al mes per una dedicació del 50%". A més dins l’article podeu fer l’enllaç al vídeo de Youtube de la retransmissió del plenari per l’Ajuntament. Per a tot, article i vídeo PUNXEU ACÍ.

El diari LAS PROVINCIAS també publicava ahir dijous: "Gata sube el sueldo y la dedicación al 90% a un concejal de Podemos". Al subtítol: "El PP abandona el pleno y acusa a la alcaldesa de «cacique» por «intentar colar a sus socios de gobierno y cobrar más de las arcas públicas»". Per a llegir tot l’article de Bernat Ortolà PUNXEU ACÍ.

A la fotografia, vegeu el moment d’abandonar el plenari l’equip popular (gravació).

FONTS: La Marina Plaça, Las Provincias (dies 31 de maig i 1 de juny 2017).5.000 € DE SUBVENCIÓ PER AL MISTERI DELS REIS DE GATA: Diputació d’Alacant

20170602144348-bruixa.jpg

El Butlletí Oficial de la Província d’Alacant (BOP) publicava ahir primer de juny la Resolució de subvencions especials de relleu 2017, per mig del seu departament de Cultura. Es concedix a municipios que fan activitats culturals d’especial relleu i són al càrrec d’aquesta anualitat 2017.

A la categoria B tenim al municipi de Gata de Gorgos amb una subvenció de 5.000 euros per al Misteri dels Reis Mags de Gata.

Recordar que la pròxima edició del 5 de gener de 2018 es complirà el 50 aniversari del text del Misteri de la vespra de reis a Gata, que va ser escrit pel mestre i anterior cronista de Gata, hui cronista honorífic, Antonio Salvá Roselló, amb el nom de Auto de los Reyes Magos amb castellà. Després es va modificar passant-se al valencià, que es com es preresenta actualment, sent la festa cultural més important del poble de Gata i una gran senya d’identitat.

A la imatge, l’entrada de la bruixa Anea al Palau d’Herodes (Misteri dels Reis, Gata).

FONTS: BOP Alacant 1-6-2017. Foto, Arxiu Cronista.HUI, DIA 4 DE JUNY, PRIMER TORN DE COMUNIONS A GATA

20170604185506-20170604-120317.jpg

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DEL TRAJECTE I L’ENTRADA A MISSA, AIXÍ COM AL COR INFANTIL QUE ELS HA ACOMPANYAT. PUNXEU ACÍ)

Aquest matí s’ha celebrat a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata el primer torn de Primeres Comunions. Com ja és costum, des de fa molts anys, les xiquetes i els xiquets acompanyats de mares i pares o acompanyants i la banda Unió Musical de Gata, han eixit de la Plaça Nova i pels carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer han anat a la Plaça de l’Església i al temple, on han pres per primera vegada l’Eucaristia. Després xiquets i familiars han anar als respectius restaurants i saló de celebracions a gaudir del seu dia. Diumenge que ve, dia 11 de juny, se celebrarà el segon torn de les Primers Comunions.

    La imagen puede contener: 2 personas, interior
    La imagen puede contener: 7 personas, exterior
ELS CADETS DEL GORGOS C.F. VISITEN L'ESCOLA DE FUTBOL DEL VALÈNCIA C.F.

20170604185847-cadetsvalencia-copia.jpg

(PODEU MIRAR LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Un premi més que justificat, jugar amb els xavals de la pedrera valenciana

L’equip cadet del Gorgos C.F. que tan brillantment va aconseguir la lliga de la temporada 2016-2017 va visitar divendres per la vesprada l’escola de futbol del València C.F. Un experiència que no oblidaran mai, ni jugadors ni cos tècnic i acompanyants. A més de conéixer les instal·lacions de Paterna, van jugar contra els seus homólegs en categoria. Malgrat el resultat, 5 a 1 per als valencians, els xavals gaters s’ho van passar molt bé. Per suposat, és un gran premi i més que justificat per la gran trajectòria lliguera que han portat els cadets del Gorgos.

FONT: Foto, Pere Noguera (facebook).GATA PUJA AL PÒDIUM TRES VEGADES: ACTE DE CLOENDA DE LA LLIGA COMARCAL DE GIMNÀSTICA RÍTMICA (Pedreguer)

20170604201801-balletfi4-copia.jpg

(PODEU MIRAR LES FOTOS DE L’ÀLBUM, PUNXANT ACÍ)

Hui diumenge 4 de juny s’ha celebrat a Pedreguer l’acte de cloenda i entrega de medalles de la classificació general de la lliga comarcal de Gimnàstica Rítmica. Gata ha tingut, com en cada jornada anterior, un paper destacat. Per una part, ha realitzat dos exhibicions, que podeu veure’ls en les fotos. Per altra, han tornat a copar els pòdiums totals.

Junt a la seua entrenadora Sheila Doblado, el i les gimnastes de l’Escola de Gata han obtingut a la classificació general un primer lloc i dos segons. Primer lloc per al conjunt infantil de cinc pilotes format per Nuria Signes, Aida Guerrero, Sergi Buigues, Julia Pedro i Mar Carrillo. Un segon lloc per al duet infantil de mans lliures format per Sara Bekkenk i Michelle Lorenz, i un altre segon lloc per a la categoria individual cadet aro per a Alba Soria. A tots ells l’enhorabona pels avanços i les medalles aconseguides.

FONTS: Informació i fotos, Sonia Soria Soler.LA CURTA TORMENTA AMB LLAMPS I TRONS DEIXA A GATA 10 LITRES

20170604224858-tormenta.jpg

S’avisava pels serveis de Protecció Civil, estavem en alerta taronja i seguim. Fa una horeta que s’ha posat a tronar i llampar de valent. Ha descarregat prou en pocs minuts. A l’estació metereològica del CEIP Santíssim Crist de Gata (meteoxàbia) s’han mesurat 10.8 mm. en un curt espai de temps. També s’en ha anat la corrent elèctrica per uns minuts.

A la fotografia, vegeu el moment que s’il·luminava el carrer Lepanto cap al pont de la via a causa d’un llamp, només s’havia restablert el fluid elèctric. GATA CELEBRA HUI DIA 6 UNA XERRADA I DIVENDRES 9 LA XIII DONACIÓ DE SANG EXTRAORDINÀRIA

20170606160104-donacio-de-sang.jpg

Divendres 9 de juny se celebra la XIII  Donació Extraordinària de Sang  a Gata que anualment, coincidint amb l’inici de l’estiu, organitza l’associació de Donats de Gata juntament amb el Centre de Transfusió d’Alacant (CTA) i la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Gata.

També, amb la intenció de sensibilitzar a la població, s’han preparat algunes activitats complementàries com la xerrada de hui dimarts 6 de juny, a les 20:00 hores al Centre Social, sobre la importància de ser donant de sang i medul·la impartida per tècnics del Centre de Transfusió on poder resoldre totes els dubtes del que significa ser donant tant de sang com de mèdul·la i com fer ho possible.

Així mateix, per arribar a les famílies, s’ha convocat un concurs de dibuix sobre la donació de sang amb el lema Dóna sang. Salva vides.Entre els treballs presentats es triarà un guanyador que il·lustrarà el pròxim cartell. Hi haurà premis per als finalistes  i els guanyadors que es lliuraran el dia de la donació a més d’activitats infantils durant la jornada de donació.

La donació tindrà lloc al Centre Social divendres 9 de juny en horari de 17 a 20:45 i els requisits mínims són ser major d’edat i menor de 65 anys i pesar més de 50 kg.  A més a més,  tots els assistents tindran un obsequi patrocinat per l’empresa local Signes Grimalt i una altre del CTA. També, com a novetat, els donants participaran en el sorteig d’un menú per a dos a La Venta de Parra, una bossa de Tonia i un servei de perruqueria en Las Tijeras de Eni.

Dels del Centre de Transfusions d’Alacant animen a la població a participar ja que la província d’Alacant necessita 250 bolses de sang diàries i que l’objectiu de centre és poder se autosuficients. És per això que ha recordat la necessitat de buscar donants nous i ha animat als donants habituals a convidar a participar a coneguts que no ho hagen donat mai.

La regidora de Sanitat, Pepa Signes, ha volgut agrair la tasca desinteressada que fan els voluntaris Pepe Pedro i Pepa Salvà coordinant cada mes les donacions de sang i convidar a tots els veïns a participar en aquest acte solidari.

FONT: Informació i cartell: Regidoria de Sanitat, Ajuntament de Gata.LA FIRETA DONA PAS ALS BOUS: FESTES A LA VEïNA JESÚS POBRE

20170607091849-18199472-1293090357476301-4000064280739389887-n.jpg

La veïna localitat de Jesús Pobre, a tan sols dos kilòmetres de Gata, està de festes patronals. Dilluns es va celebrar el dia conegut com LA FIRETA, a la Pasqua granada. Des de fa molts anys, des d’antic les paradetes s’amuntonaven al voltant del convent, de l’església. Hui, a mesura que ha anat creixent l’EATIM de Jesús Pobre, s’han escampat pels carrers les paradetes. Per la seua proximitat a Gata i per la tradicional visita que els gaters rendixen als jesuspobrers, que ací al poble diguem popularment "juspobreros", vos detalle el programa de festes que reguix aquest any 2017, de hui dimarts 6 fins dissabte 10. 

Ahir dimarts va ser el Dia de les Quintades a Jesús Pobre. Hui dimecres dia 7 és el dia del Xiquet. Hi haurà parc infantil i començarà el temps de vaquetes a les 12:30 hores amb la ganaderia La Cova. A les 14:00 hores, Cervesa a go-gó i a les 16:00 horas tornada per al Parc Infantil. A les 18:30 hores, serà inaugurada la plaça de bous amb Batukada Sambalades des de la plaça del poble. Es premiarà la millor disfresa patrocinat per Hotel Dénia La Sella Golf Resort & Spa. A les 19:30 hores, es farà una solta de vaques i bous de la Ganaderia Crespo i a les 22:00 hores sopar al carrer amb el grup incombustible de Xàbia, els Bradmis.

Demà dijous, 8 de juny, seguiran les actuacions taurines. A les 12:00 hores, solta de vaques i bous de la Ganaderia Crespo. A les 14:00 hores cervesa a go-gó patrocinat per Coqueria Jordi Al Nin (en homenatge a Pepe el de la ONCE). A les 18:30 hores, berenar per als xiquets patrocinada per la EATIM. A continuació, activitats infantils patrocinades per la Diputació d’Alacant. A les 19:00 hores, solta de vaques i bous de la Ganaderia Cova i a les 22:00 hores, II Marxa Nocturna amb premi a la parella guanyadora patrocinat per Baleària, seguida de l’actuació de Gate Crash.

Divendres, 9 de juny és el dia del rock, però durant la jornada continuaran les actuaciones taurines. A les 12:30 hores, solta de vaques i bous de la Ganaderia La Paloma. A les 14:00 hores, paelles populars. A continuació, es repartirà aiguallimó gentilesa de Gelateria Cal Tramuser. A les 17:00 hores, jocs tradicionals. A les 19:00 hores, solta de vaques i bous de la ganaderia La Paloma. A la mitjanit: Nit de Rock al Poliesportiu amb Tremp, Smoking Souls i Brams.

Finalment, dissabte dia 10 serà l’últim dia de festes a Jesús Pobre. A les 12:30 hores serà la solta de vaques i bous de la Ganaderia Crespo. A les 14:00 hores, Cervesa a go-gó. A les 19:00 hores, de nou, solta de vaques i bous de la Ganaderia Cova. A la fi, a les 00:00 hores, actuarà la Orquesta Titánic a la plaça del poble. Es dispararà una traca de fi de festes donant per concloses les festes 2017.ATLETISME: PÒDIUMS GATERS A LA CURSA DE BENISSA. TAMBÉ ELS MILLORS GATERS A LA GENERAL DEL CIRCUIT

20170607154102-rafaijuanvi.jpg

La 20ena Cursa Popular de Benissa tancava dissabte passat, dia 3 de juny, el 21é Circuit a Peu Marian Alta 2017. Molts van ser els gaters i gateres protagonistes tant en Benissa com en la classificació final.

Comencem per Benissa. El primer gater en arribar a meta de la general va ser JUANAN MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat), que va fer un temps de 35 minuts i 11 segons, onzé a la general. A 5 segons arribà un altre gater ANTONIO FORNÉS PEDRO (C.A. Llebeig Xàbia). Per categories van fer pòdiums els següents gaters: MOLLY WOODS, primera juvenil (C. Ginestar Atletisme Benissa), 320 de la general.La veterana B ANTO VALEROS SIGNES (C.A. Gata) va ser tercera de la seua categoria, 226 a la general. La veterana C del C.A. Gata MARÍA MULET MESTRE va ser primera a la seua categoria; va entrar la 156 de la general. La primera veterana D va entrar TERESA GREGORI MUÑOZ (C.A. Gata), lloc de la general 239. VICENTE LLOPIS CHELI (C.A. Cametes Spat) va ser el segon millor veterà D. Va fer 45 de la general. També va fer segon veterà E FRANCESC FERRER MULET (C.A. Gata), a la general 163.

Els gaters al circuit: classificacions

La gatera CHRISTINA MALLETT (C.A. Dianium) amb 11.168 punts és la cinquena dona del circuit. La millor gatera del C.A. Gata és vuitena a la classificació MARÍA MULET MESTRE amb 11.147 punts. A la classificació masculina trobem com a millor gatera ANTONIO FORNÉS PEDRO, del C.A. Llebeig de Xàbia, 10é a la general amb 11.137. L’11é és JUANAN MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat).

Si vegem per categories al Circuit trobem la segon millor juvenil a MOLLY WOOD (C.A. Ginestar Atletisme Benissa). ANTONIO FORNÉS PEDRO (C.A. Llebeig Xàbia) ha quedat tercer veterà A amb 11.188 punts. Tercera millor veterana B del Circuit ha sigut ANTO VALERO SIGNES (C.A. Gata) que ha recollit 11.182 punts. La millor veterana C de totes les carreres de la Marina Alta 2017ha sigut MARÍA MULET MESTRE (C.A. Gata) amb 11.197 punts. TERESA GREGORI MUÑOZ del C.A. Gata ha quedat primera veterana D amb 11.198 punts. A la classificació masculina de veterans D el segon ha quedat VICENT LLOPIS CHELI (C.A. Cametes Spat) amb 11.192 punts. Finalment, el segon millor veterà E del Circuit és FRANCESC FERRER MULET amb 11.193 punts.

Les dones del C.A. GATA han quedat terceres del circuit, darrere del G.A. Publidom i del C.A. Dianium. Han aconseguit 61.529 punts. Per clubs, el C.A. GATA és desé (10) amb 110.509 punts. Dels menuts, la cadet MAR SALVÁ SEPÚLVEDA (C.A. Gata) és primera.

Encara resta la traca final. Recordar per a tots els atletes que el sopar de gala final del 21è Circuit a peu Marina Alta se celebrarà divendres dia 9 de juny al restaurant Denia la Sella Golf Resort & Spa. A les 20:30 hores s’obriran les portes. L’entrega dels trofeus per a categories infantils serà a les 21:15 hores. El sopar a les 21:30 hores i l’entrega de trofeus dels adults a les 23:15 hores.

FONTS: Informació de classificacions www.somesport.org. Foto, caligat.blogsport.com. (Rafa i Juanvi, dos corredoros gaters entrant a meta).HUI DIA 9 DE JUNY, MARATÓ DE DONACIÓ DE SANG A GATA

20170609135005-sangextracartell.jpg

Hui divendres 9 de juny, des de les 17:00 hores i fins les 20:45 tindrà lloc la XIII Marató de sang a Gata. Anualment, coincidint amb l’inici de l’estiu, se celebra aquesta jornada extraordinària organitzada per l’associació de Donats de Gata juntament amb el Centre de Transfusió d’Alacant (CTA) i la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Gata.

La donació tindrà lloc al Centre Social Integrat i es recorda que els requisits mínims són ser major d’edat i menor de 65 anys i pesar més de 50 kg.  A més a més,  tots els assistents tindran un obsequi patrocinat per l’empresa local Signes Grimalt i una altre del CTA. També, com a novetat, els donants participaran en el sorteig d’un menú per a dos a La Venta de Parra, una bossa de Tonia i un servei de perruqueria en Las Tijeras de Eni.

Dels del Centre de Transfusions d’Alacant i per suposat des del col·lectiu local i l’Ajuntament, animen a la població a participar ja que la província d’Alacant necessita 250 bolses de sang diàries i que l’objectiu de centre és poder se autosuficients. És per això que ha recordat la necessitat de buscar donants nous i ha animat als donants habituals a convidar a participar a coneguts que no ho hagen donat mai.

La setmana ha estat carregada d’actes al voltant d’aquest final tan important. Es va fer dimarts dia 6 una xerrada sobre la donació de sang i la donació de medul·la, tan important ara també en l’actual societat. També els xiquets i xiquetes van participar en un concurs de dibuix, en els que els temes eren la donació de sang i mèdul·la.   

Com ja s’indicava dies enrere, la regidora de Sanitat, Pepa Signes, ha volgut agrair la tasca desinteressada que fan els voluntaris Pepe Pedro i Pepa Salvà coordinant cada mes les donacions de sang i convidar a tots els veïns a participar en aquest acte solidari.

Comenten des de l’associació: "Esta vesprada XIII DONACIÓ EXTRAORDINÀRIA DE SANG, podreu fer-se donants de medul.la també. Desde la Regidoria de Sanitat, amb coordinació amb el Centre de Transfusió d’Alacant i la Delegació de Gata de Gorgos, s’ha preparat un taller infantil de conscienciació, sorteig i regals".

FONT: Informació i cartell: col·lectiu de l’associació de Donants de Sang i Regidoria de Sanitat, Ajuntament de Gata.
IMATGES CURIOSES: Els treballs al tren (FGV) a la pujada del Calvari de Gata

20170609140036-maquinavia.jpg

Aquesta setmana s’han pogut capturar imatges com la que vos presente, que resulta curiosa pel lloc on està la màquina faenant. Com bé sabeu i heu comprovat segueixen a bon ritme els treballs dels operaris que tenen que acondicionar el tram del TRAM entre Calp i Dénia, de FGV. Hem pogut comprovar hui mateix les tasques a l’estació final de Dénia; també ho vegem dia a dia a l’estació i costats a Gata i a l’estació de la veïna població de Teulada. La imatge de la màquina just a la pujada del Calvari no es veu moltes vegades. Aniré posant-vos més fotografies al voltant de l'estació. Va fent-se història.EL CICLISTA GATER SERGIO TORRES JORRO S'ESTRENA COM A PROFESSIONAL EN UNA CLÀSSICA BELGA

20170610200516-sergiobelgica.jpg

Únic espanyol a la carrera que ha guanyat l’australià Cameron Meyer

El ciclista gater SERGIO TORRES JORRO ha participat hui dissabte per primera vegada en una gran clàssica, la Erpe-Mere / Zaterdag en terres belgues i en categoria professional. Torres ha format part de la selecció que ha preparat l’equip on està enrolat, el Asfra Racing Team Oudenaarde belga. Dels 189 corredors que han pres l’eixida d’una dura carrera de 200 kilòmetres, 17 murs i amb carreteres d’adoquins algunes, Sergio era l’únic espanyol. A la classificació general figura el seu nom, per tant ha participat, ha aguantat i ha acabat. Felicitar a Sergio per la gran clàssica que ha començat a les 12:30 entrant el primer corredor escapat a meta a les 17:35 hores.

Sergio comentava al seu mur del facebook hores abans de correr: "En horas correré la 1era gran clásica de mi vida en categoría Profesional, en la tele me encanta verlas, pero ahora me tocará sufrir una de verdad. Dicen que es mucho más dura que el tour de Flandes, y es que básicamente es igual pero con MAS muros, 200km., 17 muros con y sin adoquines. A ver si conseguimos sobrevivir a ello y nos acompaña la suerte y las piernas hoy, por ganas no será."

L’última carrera important per etapes en les quals va participar Sergio amb el seu equip va ser el TOUR D’ALBÀNIA, acabant a la classificació al lloc 34.

A la fotografia vegem a Sergio Torres Jorro al capdavant del pelotó en una carrera recent.

FONTS: Informació en mitjans belgues i ciclistes. Fotografia de Sophie Richez.EL POBLE VEÍ DE SENIJA COLPEJAT PER LA MORT DEL CICLISTA ALEJANDRO (sa mare és de Gata)

20170611193623-alejandrosenija.jpg

Prompte ha arribat la notícia a Gata. Les primeres notícies parlaven de que el ciclista que presuntament ha patit l’atropell i ha mort pràcticament a l’acte a la N-332 a la recta d’Oliva era del poble veí de Senija. S’ha sabut que estava casat i amb un fill de quatre anys. Però després hem conegut que sa mare i la seua família materna és tota de Gata. La veritat és que esgarrifa i fa una llàstima de impotència i dolor contingut conéixer aquestes tragedies a la carretera i tan seguides.

El ciclista Alejandro Jaén Ginestar ha mort. Els seus familiars deuen estar passant hores tremendes. L’ajuntament en ple extraordinari de Senija ha decretat tres dies de condol. Hui era dia de Primeres Comunions allí, igual que a Gata. S’ha suspés el recorregut previ a entrar a l’església. El dia de festa s’ha tornat en dia molt gris.

Des del blog del Cronista de Gata, el meu condol i ànims a la dona, fill, pares, uela materna i resta de família. DESCANSE EN PAU, Alejandro.

Si mirem al passat mes de maig, tenim que recordar que un dels tres ciclistes morts de Xàbia era Eduardo Monfort, també d’ascendència gatera, ja que el seu uelo era de Gata. Coincidències que esperem no es tornen a repetir.

A la fotografia, extreta de les xarxes socials, Alejandro, el ciclista atropellat i mort a la carretera.CONCLOU LA PRIMERA FASE DEL PROCÉS PARTICIPATIU MOU-TE PER GATA

20170615215641-moute1.jpeg

La regidoria de Govern Obert de l’Ajuntament de Gata , que dirigeix Jaume Monfort, va concloure ahir  la primera fase de Mou-te per Gata, un projecte que portarà una mobilitat més sostenible al poble, amb un taller participatiu de propostes. Aquesta primera part té com a principal objectiu fer una reflexió col·lectiva al voltant dels desplaçaments quotidians i la qualitat de l’espai públic a Gata.

En aquest, a més del veïnat que ja havia participat en els anteriors esdeveniments del procés participatiu, van estar presents representants polítics i tècnics relacionats amb el projecte.

Durant els darrers mesos, l’equip encarregat de coordinar el projecte, ha estat dinamitzant la participació del veïnat del poble amb un objectiu múltiple, recollir les diverses experiències sobre mobilitat que hi ha al poble, donar visibilitat a les diferents problemàtiques existents al voltant d’aquesta qüestió i obtenir criteris fonamentals per desenvolupar un pla d’intervencions posteriors.

Inicialment, es va fer una pressa de contacte amb els principals agents associatius del municipi, amb qui l’equip es va entrevistar per detectar els problemes i demandes sobre mobilitat més rellevants. Amb alguns col·lectius, per la seua singularitat, aquest primer contacte es va efectuar amb tallers específics per poder recollir millor la seua visió i les seues demandes.

Després de la presentació pública del projecte del 12 de Maig a la terrassa de l’Ajuntament, van començar els tallers participatius oberts a tota la ciutadania. Aquests han tingut com a objectius; l’anàlisi de la situació quant a la mobilitat al poble, identificant realitats i problemàtiques; la visibilització d’aquesta realitat entre la població; i la proposta col·lectiva de solucions per millorar-les.

La N332 com a barrera que divideix el poble, la presència dels cotxes als carrers i els aparcaments, el disseny dels espais públics, els problemes d’accessibilitat, les voreres estretes o la falta d’infraestructura de bicis són algunes de les principals problemàtiques detectades conjuntament pels participants al primer taller anomenat “Pensem Gata”.

Per aquesta raó, i després d’una passejada “Redescobrim Gata” on es van analitzar in situ algunes de les realitats detectades prèviament, va tindre lloc el taller “Decidim Gata” on el veïnat del municipi va poder proposar algunes estratègies per millorar aquestes condicions sociourbanes de mobilitat. Millorar la connectivitat al poble, donar prioritat a altres modes de desplaçaments més enllà del cotxe, transformar els carrers per permetre uns recorreguts més confortables per a tot el món, millorar les infraestructures per a les bicicletes o augmentar la conscienciació sobre mobilitat entre la gent del poble van ser algunes de les propostes recollides.

Totes aquestes propostes han sigut debatudes en un taller multidisciplinari amb la ciutadania, els polítics i els tècnics implicats del poble, amb la finalitat de fer una valoració més ajustada de les possibilitats i la viabilitat de desenvolupament.

Els següents passos del projecte aniran encaminats a definir les línies estratègiques del Pla d’acció municipal sobre mobilitat sostenible, on es definiran les principals accions a desenvolupar els anys vinents, en funció de l’anàlisi col·lectiu realitzat, donant a la ciutadania una ferramenta fonamental per a la millora del seu poble.

FONTS: Fotos i nota, premsa Ajuntament Gata.BOP: SUBVENCIÓ PER A L'ESPORT GATER I ADJUDICACIÓ D'OBRES

El BOP d’ahir dimecres dia 14 va publicar l’ajuda que Diputació donarà al municipi de Gata de Gorgos, corresponent al Pla d’Ajudes a Municipis per a la promoció de l’esport, anualitat 2017. Per a l’Escola Municipal de Gata, per al temps de setembre 2016 a juny 2017, amb un cost de 18.000 euros, la subvenció és del 30 per cent, per tant s’ha concedit un total de 5.415,31 euros per a Gata de Gorgos.

Pel que fa a les OBRES DE NOVA ADUCCIÓ AL DEPÒSIT MIRALBONS A GATA DE GORGOS, el BOP publica hui dijous dia 15, l’anunci de formalització de les obres, que tenen un valor estimat en contracte de 227.272,73 euros, amb un pressupost base de licitació, import total de 275.000 euros. El passat 16 de maig es va adjudicar al contratista INTAGUA OBRAS PÚBLICAS, S.L.U., amb un import total de 189.543,26 euros.

FONT: BOP, ahir dia 14 i hui dia 15, juny 2017.GATA: ELS SOMBREROS PER A L’ESTIU, PROTAGONISTES EN ESPAÑA DIRECTO (La 1)

20170615224453-somedla1.jpg

Just fa un any ja van emetre un reportatge sobre el vimet ("mimbre")

Si sou seguidors del programa de "España Directo" que ara presenta Míriam Moreno i que emet de dilluns a divendres La 1 de TVE, a les 19.20 hores, observarieu que ahir els sombreros per a l’estiu, per a suportar les altes temperatures, els de Gata de Gorgos van ser els protagonistes. El reportatge de Fernando Ballesteros va tocar dos punts en concret, la fàbrica Costa y Soler del carrer Montgó, oberta des de finals del segle XIX (1890), i el Museu del Sombrero, antiga fàbrica de principis del segle XX de la firma Zaragosí i Salvá.

PODEU MIRAR EL REPORTATGE, PUNXANT ACÍ.

El reportatge el podeu veure des del minut 26 al minut 29,18 del programa d’ahir dimecres 14 de juny. Es titulava: "Sombreros para el verano". La part de la fàbrica de Costa y Soler tenia els següents subtítols en castellà: "Sombrereros desde 1890"; "Comenzaron con los cascos"; "Los materiales han evolucionado"; "Cómo se hace un sombrero"; "Primero se pasa por el vapor"; "Dora lleva 30 años en la fábrica"; "Toca recortar el sombrero" i "Rematamos el sombrero".

Pel que fa a la part del Museu del Sombrero tenia els següents peus: "Hace sombreros de palma a mano"; "Se hace una trenza con la palma" i "Sombreros de paja de trigo".

No és la primera vegada que aquest programa recala EN Gata. Feia just un any el 14 de juny de 2016, va ser protagonista el vímet ("mimbre") amb el reportatge Gata de Gorgos, el pueblo del mimbre. Per a recordar-lo PUNXEU ACÍ.

FONT: Composició de fotos, captures de pantalla del programa emés ahir dia 14 de juny.TREN, TRAM CALP-DÉNIA: COMPLINT ETAPES. ARA, LICITACIÓ DELS PROJECTES DE RENOVACIÓ (DOGV)

20170616103035-20170615-210208.jpg

Ho publicava el Diari de la Generalitat Valenciana. De seguida, el diari digital comarcal La Marina Plaça publicava despusahir: "Nuevo paso para el regreso del tren". Als subtítols: "GV licita la redacción de los proyectos de renovación de vía y acondicionamiento de infraestructura del tramo entre Dénia y Teulada del TRAM" i "El presupuesto inicial es de 423.500 euros e incluye los proyectos constructivos Teulada-Gata y Gata-Dénia".

Per tant, això vol dir que ja comença la licitació de la redacció dels projectes de redacció de renovació de vies i acondicionament de la infraestructura que ens afecta als gaters i als veïns benissers, teuladins i deniers. Els trams de Teulada-Gata i Gata-Dénia es liciten per un import de 423.500 euros i per un termini d’execució de 10 mesos. Comença ja a parlar-se d’acurtar plaços, bona senyal. Podria estar -diu el mitjà digital- el tran Calp-Teulada acabat ja en 2018.

El DOGV del dimecres 14 de juny publicava l’anunci de licitació per part de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. La licitació número 17/069 és la Redacció de projectes de renovació de via i condicionament d’infraestructura del tram Teulada-Dénia de la línia 9 de la xarxa TRAM d’Alacant d’FGV. [2017/4470] . Resolució de l’Entitat Pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per la qual s’anuncia la licitació del contracte següent per procediment obert: 1. Expedient: 17/069. 2. Objecte: redacció de projectes de renovació de via i condicionament d’infraestructura del tram Teulada-Dénia de la línia 9 de la xarxa TRAM d’Alacant d’FGV. 3. Tramitació, procediment i criteris d’adjudicació a) Tramitació: ordinària. b) Procediment: obert. c) Forma: oferta econòmicament més avantatjosa. 4. Lots No. 5. Pressupost de licitació Tres-cents cinquanta mil euros (350.000,00 €), IVA exclòs. 6. Tipus Serveis. 7. CPV 71310000-4. 8. Duració Deu mesos.

A la fotografia, una imatge de com està ara el traçat del tren per davant del Passeig d’Alacant de Gata.

FONT: DOGV i Marina Plaza digital (14-6-2017).MEDI AMBIENT DE GATA PARTICIPA EN LA CAMPANYA ESTATAL: 1M2 PER LA NATURA

20170616141718-1m2-1-.jpg

Dema dissabte dia 17, segona part de la neteja del riu Gorgos

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata de Gorgos es  suma a la Iniciativa ’1m2 per la Natura’ per contribuir a la conservació i cura del nostre entorn. E pretén contribuir a mantindre un mitjà natural lliure de residus i per açò es realitza una neteja del riu, aquest dissabte 17 de juny a partir de les 10h .

’1m2 per la Natura’ és la primera trobada ciutadana d’àmbit estatal que promou Libera. El 17 de juny es pretén eixir totes i tots al camp, a la muntanya, a la platja, al nostre bosc o riu més propers o a qualsevol zona verda que vulguenconservar, i les alliberarem recollint les escombraries que un dia es va tirar i es va abandonar en aquests llocs.

FONT: Cartell i notícia, Ajuntament de Gata.HUI ÉS LA FESTA DEL CORPUS CHRISTI

20170618105341-dscf5067-copia.jpg

Hui dia 18 de juny és la festa del Corpus Christi. En totes les parts, en tots els pobles, però cada un de la seua manera singular, es fa hui la processó solemne, en la qual el Senyor processona pels carrers. Els quasi 40 xiquets/xiquetes que han pres la Primera Comunió, els seus pares/mares, els fidels, en general, acompanyen al Santíssim, que va sota palis i amb la Santa Custòdia. Enguany la processó passarà pel carrer Sol, s’acurta una mica. Cada any toca per un carrer, o Sol o Lluna. 

Cinc taules al llarg del recorregut processonal: al principi del carrer Teulada, la primera; al carrer Sol, la segona; al carrer Signes cantó carrer Teulada, la tercera; al carrer la Bassa, la quarta, i al carrer Bisserot, la cinquena i última. Els malalts i impedits es concentraran al voltant de les taules. Cobertors de domàs, punt de ganxo i altres modalitats artístiques penjaran de les balconades. Enramada pels carrers al pas del Santíssim Cos de Jesús. Campanes al vol. És la festa del Corpus a Gata.

A la fotografia, una fotografia d’arxiu de fa cinc anys, feta al carrer Teulada amb la primera taula.GATA, FUTBOL: EL DAVANTER GOLEJADOR DEL GORGOS DAVID MOLINES FITXA PER LA U.E. GANDIA (Preferent)

20170618180652-molines.jpg

Per mig del diari digital de la Safor Diari Serpis coneixíem fa dos dies el fitxaje del davanter del Gorgos DAVID MOLINES SALVÁ, que hui és ja jugador de la U.E. Gandia de Preferent. El bot considerable de Segona Regional a Preferent té la seua explicació. No sols aquesta temporada, sino també a les anteriors Molines ha despuntat sempre com a un bon golejador.

Aquesta temporada 2016-2017 Molines ha fet 37 gols i en moltes jornadas "hat-tricks" o doblets, que ara es veuen compensats. Als seus 24 anys, el davanter del Gorgos i "pichichi" de la lliga al grup XII de Segona Regional, ha fitxat per l’equip de la Safor. Mentre, el Gorgos C.F. el seu equip de tota la vida tindrà que buscar un bon davanter entre la seua plantilla que suplixca a Molines.

Un altre esportista, en aquest cas futboliste, gater, que escala llocs. Donem l’enhorabona i animem a Molines en la seua nova etapa futbolística a Gandia. L’esport gater no descansa i això és bó.

Podeu llegir tota la notícia al diari saforenc PUNXANT ACÍ.

FONT: Foto i informació, diari digital "Diari Serpis".BENDICIÓ DEL NOU LOCAL DE CÀRITAS PARROQUIAL A GATA

20170619154937-bendicio.jpg

Ahir a migdia, diumenge de Corpus i dia de Caritat, va quedar beneit el nou local de Càritas Parroquial al Centre Parroquial "Verge del Carme". El senyor rector Don Francisco M. Murillo va procedir a la bendició amb la presència dels membres d’aquesta secció parroquial, que tant necessària es fa hui en dia a la societat i al poble. Al acte d’inauguració del nou local va assistir la delegada de zona de Càritas.DIA DEL CORPUS A GATA

20170619160306-20170618-210259.jpg

La festivitat del Corpus Christi d’ahir diumenge 18 de juny es va viure a Gata amb tradició, silenci i recolliment, al pas de la Sagrada Custòdia sota palis pels carrers de l’itinerari habitual. La comitiva processonal eixia poc després de les 8 de la vesprada. La creu, els fidels, mares i pares de xiquets i xiquetes de Primera Comunió, els comulgants que anaven pel mig, i el palis, amb el sacerdot amb la Custòdia que portava el Cos de Jesús fet Hòstia Consagrada.

Pels carrers cobertors, alguns molt bonics i antics; la típica enramada i les cinc taules per tot el recorregut. Al costat d’elles i per a rebre personalment al Senyor, els malalts, vellets i impedits, sobre tot a les taules del carrer Teulada, carrer La Bassa i carrer Bisserot.

La imagen puede contener: planta, flor, exterior y naturaleza
La imagen puede contener: 2 personas, personas de pie y boda

Aquesta setmana, la parròquia celebrarà el tríduum, a partir de demà, i la festa del Sagrat Cor de Jesús, diumenge dia 25. GATA TAMBÉ RECLAMA...CAMPANYA 19J ALERTA FEMINISTA

20170619213958-dia19jfem.png

Gata s’ha sumat hui dilluns a la campanya #19JAlertaFeminista per reclamar un pacte d’estat amb l’objectiu de lluitar contra la violència masclista i l’assignació de 120 milions d’euros en la partida destinada a aquesta. Els actes han començat a les 12h davant de l’Ajuntament de Gata amb la lectura d’un manifest per part de la regidora d’Igualtat, Pepa Signes, on han estat presents representants i treballadors municipals, col·lectius i associacions del poble així com alumnat i mestres de l’Escola de Gata.

També s’han representant en un acte simbòlic a totes i cadascuna de les dones assassinades durant l’any 2017 amb un parell de sabates per què totes les persones que vulguen puguen fer el seu particular homenatge dipositant flors, missatges, .. al llarg del dia. A les 19 hores, es llegiran textos de cançons reivindicatives en valencià de la mà del Club de Lectura. A partir de les 21 hores s’ha organitzat un sopar de cabasset que s’allargarà fins les 00 hores que es tancarà la jornada.

La regidora d’Igualtat ha explicat, a través del manifest els motius de les concentracions i actes reivindicatius organitzats per més de 150 ajuntaments. “Davant l’aprovació dels propers Pressupostos Generals de l’Estat per 2017, les organitzacions de dones han convocat una #AlertaFeminista per denunciar que aquests pressupostos reflecteixen un model econòmic basat en activitats productives depredadores del medi ambient, que no atenen les necessitats socials i que agreugen els problemes de desigualtat entre homes i dones amb conseqüències desastroses per al medi ambient, l’economia, la societat i sobretot, per a la vida de les dones.”

“I davant d’aquesta realitat, els pressupostos generals de l’Estat per al 2017 de pròxima aprovació, assignen una partida per a finançar la lluita contra la violència masclista de poc més de 31 milions d’euros, el que suposa un 0,00011% del total de Pressupost i un 10% menys que fa 7 anys.”“Per tot això, convençudes que ha passat el temps de les paraules i és l’hora dels fets, ens fem presents en aquest Ajuntament per:  exigir al Govern de l’Estat la consignació de 120 milions d’euros en la partida destinada a la lluita contra la violència masclista.”

FONT: Nota premsa, Ajuntament de Gata.DAVID MUT MONFORT, UN JOVE PELOTARI GATER QUE TRIOMFA AMB L'EQUIP DE BENISSA

20170619232952-davidpp1.jpg

El trinquet de Benissa té entre les seues joves promeses a un xicon gateret que destaca ja pels seus triomfs, per la seua constància, pel seu bon jugar. Ell és DAVID MUT MONFORT. Al món de la pilota el coneixen com DAVID i juga amb l’equip benisser. L’any passat estava a l’equip de Pedreguer. Té tretze anys i és infantil de segon any. L’any que ve passarà a la categoria cadet.

Totes aquestes dades venen també acompanyades per les seues bones classificacions. Enguany va quedar tercer provincial i el divendres passat dia 16 va quedar tercer classificat a la lliga comarcal CEMA. Però el bon joc, la bona traça com a pilotari, la porta ja damunt. L’any passat va quedar subcampió autonòmic de llargues amb l’equip de Pedreguer.

Si mireu les fotos de la composició, a la fotografia de dalt David és el primer per la dreta mirant-la. Es troba l’equip recollint el trofeu de tercer classificats de la regularitat de la lliga CEMA a Pego. El trofeu es va donar aquest divendres a Pego. A la fotografia de baix, està a El Verger, al campionat provincial. Contra Sella el seu equip va quedar tercer. També el podem veure el primer per la dreta.

Descobrim aquesta promesa de la pilota gatera, que caldrà seguir-li els passos, perque apunta alt.

FONT: Fotos facilitades per Juan Francisco Mut Soliveres, son pare.
 


ALUMNES DE L'ESCOLA DE PLÀSTICA DE GATA EXPOSEN AL MOSTRACARRER DE DÉNIA

20170620155400--mg-1198.jpg

Des del dia 15 i fins el 30 de juny s’exponen obres a la zona de comerços de Dénia sota el títol de "Mostracarrer". Pràcticament quasi totes les obres pertanyen a l’alumnat de l¡Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata. La mostra està organitzada per l’Afic de Creama Dénia, amb la col·laboració de l’Escola, que depén de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata de Gorgos.

Els comerços exponen les obres d’art als seua aparadors i inclús es faran rutes guiades els dies 22 i 29 de juny, dijous ambdós, a les 19 hores tenint com a punt d’encontre el comerç Irepair del carrer Sagunt, 9.

On es troben les obres i quins són els artistes?.

A "Espai Visual" del Passeig del Saladar 13 podem veure l’obra de María Casado "Recuerdos II". Al "Dulce Bebé" del carrer Sagunt 7 exposa Mari Marí amb "Dos libèl·lules en perill d’extinció". La tercera obra de Dna Ink de Patricio Ferrándiz 2 és del gater Osvaldo Sánchez amb l’obra "Camí d’Europa II". La quarta obra es troba al Irepair carrer Sagunt 9 i és obra de María Muñoz. Es diu: "Atrapasueños". Al Fabricatorio del Passeig del Saladar, 62, apareix la cinquena obra. Pertany a Mariví Puigcerver: "La Màgia del Passat".

La sisena obra es pot veure a Lilian Segre de la Plaça Jaume I, 1; és de JOan Roselló: "Veien-te pasar". La setena obra està a "Ébano" del Passeig Saladar 27. Susana García (aquesta és l’única que no és de l’Escola) exposa "No es verdad que te pese el alma". Viste 10 (Passeig del Saladar 10) és el vuité lloc on s’exposa. María José Cholbi posa l’obra "Ohana". "Complements" a Patricio Ferrándiz 33 tanca el circuit de Mostracarrer amb l’obra de María ISabel de Piero "Soledades".

FONT: A la fotografia l’obra del gater Osvaldo Sánchez, tercera obra del Mostracarrer.A L'ESTIU TOT EL MÓN VIU: Primer dia de l'estació del calor i de les festes de Gata

Hui 21 de juny a les 6.24 hores ha començat el solstici de l’estiu. És el dia amb més hores de llum de l’any. Durarà 93 dies i 15 hores fins el 22 de setembre. Solem dir que és el dia de Sant Joan, que serà el dissabte 24, però està entre els dies 20 i 23 de juny el canvi de solstici, paraula que ve del llatí i seria igual que "sol quiet", moments de l’any en els que el Sol alcança el seu major o menor altura aparent en el cel, i la duració del dia o de la nit són les màximes de l’any.

En el solstici que ens ocupa, l’estiu, el Sol alcança la seua altura màxima al migdia i per això es correspon amb el dia més llarg de l’any. A partir de hui, els dies començaran a decréixer. Però farà molta calor, com ja prediuen els entesos. Ja està fent-ne els dies previs a l'estació i s'espera molta més, diuen.

Algunes curiositats astronòmiques: el 3 de juliol, dilluns, la Terra se situarà en el moment de l’any en que es trobarà més llunyana del Sol, serà el dia del afel·li. Tindrem dos eclipsis a l’estació: El dilluns de la festa del Crist, 7 d’agost, hi haurà un eclipsi parcial de Lluna visible a Austràlia, Àsia, África i Europa. Des de España es podrà veure en les seues últimes fases, encara que ací a l’extrem oriental de la península no serà visible. El 21 d’agosto, es produirà un eclipsi total de Sol, que a Espanya sóls es podrà observar a última hora de la vesprada. La pluja de meteorits serà un altre fenòmen astronòmic. El màxim ritme es donarà cap al 30 de juliol i la més famosa de l’estiu, la de les Perseides, tindrà la màxima activitat al voltant del 12 d’agost. Finalment,la primera Lluna plena de l’estiu serà el 9 de juliol. També seran el 7 d’agost i 6 de setembre.

Festes de Gata:
També és l’estació de dos festes importants de Gata. Les festes del barri de la Font del Riu en honor a Sant Joan seran els dies 29 i 30 de juny i 1 i 2 de juliol. L’última setmana de juliol i primera d’agost fins el dia 6 seran les festes patronals en honor al Crist del Calvari.

Sant Lluís Gonzaga

El santoral no té molt a veure amb la climatologia, excepte alguns sants que ja s’han fet molt populars, com Sant Joan. Despusdemà serà la Nit de Sant Joan. Hui dia 21 és el primer dia d’estiu. Se celebra la festivitat de Sant Lluís Gonzaga, sant italià que vixqué al segle XVI. A tots els "LLuïssos" del poble moltes felicitats.

El refranyer

Pel que fa al refranyer i com hui entrem a l’estiu, ací us deixe tres refranys referents a l’estació i al solstici, començant per aquell tan popular que coneguem: A L’ESTIU TOT EL MÓN VIU i la seua varietat: A L’ESTIU, TOTA CUCA VIU. I aquest altre: QUI PARLA MAL DE L’ESTIU, NO SAP EL QUE DIU.

FONTS: dades astronomia, santoral i refranyer, Internet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.800-: l’artesania de Gata, any 1981

20170621201102-1981cvb.jpg

Continuant la sèrie, que no apareixia des de febrer, arribem a la fotografia 1.800 i ho fem amb una fotografia que va aparéixer al semanari Canfali Vega Baja el 29 de juliol de 1981, fa ja 36 anys. En un extra de l’estiu del 81 apareixien emparellades les poblacions de Pedreguer i Gata. De Gata de Gorgos deia: Gata: El trabajo como elemento turístico. Referia el comentari la mescla de l’activitat laboral per a l’activitat turística i parlava de "un concurrido rastro especializado". Però centrant-nos amb la imatge, direm que era la carretera prop del semàfor, a la Font del Riu. Just eixe any era el segon de les festes del barri. Casa Andrada i Casa Parra, barxes, objectes de vímet (mimbre), sillonets...Encara està hui igual la casa de planta baixa de la família dels "Polop". Potser fora la persona que asoma a la porta.

FONT: el semanari Canfali Vega Baja està digitalitzat com a fons a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica.ELS MAJORS DE GATA CELEBRARAN LA SEUA SETMANA CULTURAL (del 26 de juny al 2 de juliol)

20170622154015-bandajuvenil.jpg

L’Associació de Jubilats i pensionistes de Gata, amb la col·laboració de les regidories de Serveis Socials i Cultura, han organitzat la VI Setmana per a la Gent Major que se celebra del 26  de juny al 2 de juliol i que compta amb el suport de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

La intenció és, durant una setmana, omplir el calendari d’activitats, actuacions, xerrades o actes lúdics que animen als més majors a participar i eixir al carrer a compartir bons moments. Tots els actes tindran lloc al Centre Social.

Dilluns 26 de juny arranca la setmana amb la xerrada “Treballem la memòria” a càrrec de la psicòloga del departament de Serveis Socials, Carme Puig. A les 19:30h, continuaran amb el recital “Poesia i Música” a càrrec del Club de Lectura i la col·laboració de BUM Gata a les 19:30h.

Dimarts 27 de juny, a les 19:30h, és el torn de la Banda Juvenil de Gata que oferirà un concert. Per a dimecres 28 de juny han preparat una excursió a València i El Palmar. El concert d’Habaneres de la mà del Cor Serrillàs omplirà la vesprada de dijous. En acabar, compartiran un sopar de cabasset i acabaran la nit amb ball a càrrec de Valero.

El grup de Danses La Llata i la Rondalla Cultural de Gata tornaran a oferir una actuació conjunta divendres 30 de juny a les 19:30 hores. Dissabte toca teatre amb l’actuació, a les 19:30 hores, del Grup Font de la Mata i l’Escola Comarcal de Teatre de Benimeli. El punt i final a la vetllada el posarà l’actuació del grup musical “Jávea Five”.

Finalment, tancaran la setmana cultural , diumenge 2 de juliol, amb un dinar de germanor de socis i col·laboradors al restaurant Canor.

La banda juvenil gatera actuarà dimarts dia 27 de juny.

FONT: Informació i foto, Ajuntament de Gata.ORDENAT SACERDOT VICENT FEMENÍA DE SAGRA (va estar fent la pastoral de seminarista a Gata)

20170624194541-vicentfrancisco.jpg

Hui dissabte dia 24 de juny, festivitat de Sant Joan Baptista, s’ha celebrat a la catedral de València, l’ordenació sacerdotal de cinc nous rectors, de mans de l’arquesbibe cardenal Antonio Cañizares. Un d’ells, el més jove, ha sigut Vicent Femenía Ribes, del poble de Sagra, a la Rectoria, dins la Marina Alta. Vicent va estar fent la pastoral a la parròquia de Gata fa uns anys. Per això, vegem al rector actual de la parròquia gatera, Francisco M. Murillo, imposant-li les mans. Però també li les van imposar altres sacerdots relacionats amb Gata  com Juan Pons, fill de Gata, Juan Sivera, José ( Pepe) Diego, també fill de Gata, José Barrios del Verger, Don Santiago, anterior rector de Gata, i Don Juan José Llorens que va ser vicari episcopal.

Vicent Femenía Ribes va estar a la parròquia de Gata els cursos 2013-2014 i 2014-2015. Durant eixe temps va ser seminarista lector, un altre pas, en l’escala cap al sacerdoci. El 19 de setembre de 2015 deixava la parròquia i marxava a Bétera, on estaria continuant la seua pastoral i prop del sacerdot gater Vicent Font Pedro. En aquell comiat de fa quasi dos anys deia Vicent "sempre portaré un trosset de Gata al meu cor" i l’anècdota la va protagonitzar quan va dir que malgrat els dos anys, no se li havia pegat la manera que tenim els gaters de dir "aixó" i "axina".

El 24 de setembre de 2016 va ser nomenat diaca i una delegació de la parròquia de Gata va assistir al seminari de Montcada a la celebració. Hui s’han tornat a fer presents membres de la parròquia a la catedral metropolitana, per a recolzar el nou camí sacerdotal de Femenía, que va deixar bona petjada en la parròquia, sobre tot en molta gent jove, com ja ho feren altres seminaristes que han passat pel poble.

A la fotografia vegeu en el centre a Don Francisco imposant-li les mans al neosacerdot de la Marina Alta, Vicent Femenía. Són els segons per l’esquerra mirant la foto.

FONT: Foto parròquia de Gata.HUI CELEBRA LA PARRÒQUIA LA FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS: 130 anys té la confraria més antiga de Gata

20170625162936-corjesusg.jpg

Hui dia 25 és la festa del Cor de Jesús. A la festa li resta la missa de les 19 hores i la processó, que recorrerà amb la imatge l’itinerari habitual. La congregació o confraria del Sagrat Cor de Jesús de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata és la més antiga de totes les existents actualment. Data de 1887 per tant és complix el seu 130 aniversari.

A l´Arxiu Parroquial trobem els papers que atestigüen la seua antigüitat. La congregació té certificat del 18 d’agost de 1887. L’acompanya el seu reglament, del 4 de desembre de 1886. Es funda sent rector En Joan Martínez Blasco. El reglament va ser aprovat pel cardenal Monescillo en 18 d’agost de 1887.

Faig un extracte dels documents de l´Arxiu Parroquial:

"En el Palacio Arzobispal de Valencia día diez de Agosto de mil ochocientos ochenta y siete...Vista la instancia de D. Juan Martínez Blasco de la Iglesia de S. Miguel de Gata, solicitando se establezca en su Iglesia una Congregación bajo el título de Sagrado Corazón de Jesús, visto así mismo el Reglamento por que intenta regirse dicha Corporación...aprobamos cuantoa Nos corresponde y ha lugar en derecho la erección de la expresada Corporación y Reglamento...Así mismo S. Emma. Rvma. El Cardenal Arzobispo bendice tan benéfica institución y concede cien días de Indulgencia a todos los asociados y demás fieles que bien sea con sus limosnas o de cualquier otro modo contribuyan a los fines piadosos que se propone".

I signava: "Gobernador Eclesiástico, Sede Plena, Dr. Aureo Carrasco. Secretario Interino de Cámara y Gobierno, Don Juan Bautista Oliver. Cardenal. Arzobispo de Valencia, Emmo. Y Rvmo. Sr. Sr. D. Antolín Monescillo".

Pel que fa a l’altar lateral de l’església on està ubicada la imatge, a l’igual que el d’enfront del creuer del temple, el de la Immaculada, van ser consagrats el 10 de juny de 1964.

FONT: Dades de l’arxiu parroquial de Gata.FESTES DE LA FONT DEL RIU, EL PRÒXIM CAP DE SETMANA: del 29 de juny al 2 de juliol

20170625170448-img-20160625-wa0003.jpg

El barri de la Font del Riu de Gata celebrarà les seues festes en honor a Sant Joan Baptista el pròxim cap de setmana. Els actes, que organitza la Comissió de Festes amb la col·laboració de la Regidoria de festes de l’Ajuntament de Gata, es concentraran enguany al carrer Lepanto i començaran dijous 29 de juny i acabaran diumenge 2 de juliol.

Dijous dia 29 hi haurà cinc actes. Per la vesprada, tres de dicats als més menuts de Gata: a les 18 hores carretons, seguit de berenar i gran globotà. Per la nit, dos actes per a tots: a les 21 hores sopar popular i després actuació de l’orquestra La Viva.

Divendres dia 30, a les 19 hores serà la festa de la Tapa. A les 19.30 hores començaran les eliminatories primera i segona del Campionat de Truc. A les 21 hores serà el sopar popular i després, a les 23.30 hores discomòbil Wow Audiovisual.

Dissabte 1 de juliol a les 10 hores tornaran les activitats per als xiquets i xiquetes: castells inflables, jocs, animació i esmorzar. A les 13 hores, Baticada i cervessa. A les 18 hores seran les semifinals i final del truc. A les 21 hores, sopar popular amb venda de coques per part de la Comissió. Actuaran els Mariatxis i l’Orquestra Fusión. Hi haurà cóctels de Exclusive&Drinks.

Diumenge 2 de juliol els actes començaran a les 20 hores amb la missa solemne en honor a Sant Joan. Presidirà la mateixa en rector fill de Gata,  Vicente Espasa Reduán celebrant els seus 30 any d’ordenació sacerdotal. Col·laborarà el Cor de "Amics del Tercer Món". A continuació serà la processó pels carrers habituals del barri, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters. Tot seguit actuarà el grup de danses "La Llata" i després se servirà un vi d’honor, disparant-se una traca i un castellet. Acaran les festes del barri amb el sopar popular a les 22 hores i l’actuació del reconegut conjunt Los Bradmis.

Fotografia, Arxiu Cronista de Gata: danses de l'any passat.

FONT: Programa de festes, Comissió de Festes de la Font del Riu.HUI DIMECRES, XERRADA INFORMATIVA SOBRE ELS GATS DE CARRER (organitza, Gatarrapa i Ajuntament)

20170628091127-cartell-final-xerrada-elsgatsdegata.jpg

Hui dimecres dia 28 de juny a les 21 hores, al Centre Social Integrat (CSI) tindrà lloc una xerrada informativa sobre els gats que van pel carrer i no estan controlats dins les cases, no són del tot domèstics. La xerrada està organitzada per l’associació "Gatarrapa Gata, per la dignitat animal" i la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata. Servirà per a formar a les persones que vulguen participar en l’alimentació dels gats que hi ha al carrer, però sempre que es seguixquen les directrius que marca la norma i evitant molèsties a la resta del veïnat.

 

En l’acte, es dirà com aconseguir un carnet acreditatiu per a poder alimentar gats de carrer o de colònia. Sense aquest carnet signat per l’associació i l’Ajuntament (regidoria de Medi Ambient) en un futur no molt llunyà es podran aplicar sancions a les persones no autoritzades que realitzen aquesta acció o la efectuen de manera incorrecta.

A la xerrada estarà present el regidor de l’àrea Jaume Monfort, qui presentarà l’acte i als ponents. A continuació, intervendrà la veterinària Rosa Chorro, la qual farà una breu explicació, recolzant-se amb mitjans audiovisuals, de les malalties més comunes i el seu tractament. Després, la veterinària Raquel Del Amo farà una dissertació sobre el mètode CES (Captura, Esterilització i Solta) aplicable a felins sense llar. Finalment, un Policia Local, parlarà i il·lustrarà sobre la normativa actual respecte a l’alimentació i tractament dels animals en llibertat, especialment, felins.

Acabada la xerrada, es farà lliurament de les acreditacions a les persones que ho hagen sol·licitat amb anterioritat i es donaran els nous carnets als que ho sol·liciten en el moment. Hi haurà per acabar un xicotet aperitiu als presents, cortesia de l’Ajuntament.
FONT: Informació facilitada per "Gatarrapa Gata".

 Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris