Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Julio de 2017.

LA FONT DEL RIU DE GATA ESTÀ DE FESTA: història del jove barri, 1971-2017 ( I )

20170701131153-antigafestesfrgata.jpg

El barri de la Font del Riu de Gata celebra aquest cap de setmana les seues festes patronals en honor a Sant Joan Baptista. Però, molt fa que es va urbanitzar el barri, els carrers que hui conformen aquesta zona, que porta el nom de la partida on està ubicat, quan es van obrir?. En 2008 vaig fer un article per al programa de festes titulat "Del parc del Calvari al nou pont, quasi 40 anys; història del jove barri de "La Font del Riu". Ara faig una actualització.

El barri porta el nom de LA FONT DEL RIU, perque des de temps antics així s’anomenava aquesta partida on està hui enclavat. La jove història té 47 anys. Fita a fita es marca tot el desenvolupament urbanístic i l’espenta festera del veïnat d’aquesta zona de l’entrada del poble de Gata de Gorgos per la N-332, direcció Teulada-Ondara.

Si mirem la fotografia que il·lustra la primera part del reportatge històric, ens adonarem quins van ser els hòmens pioners de la festa. El fotògraf Salvador Pons els va fotografiar entre les barreres d’aquells anys 80 del segle XX. "L’espenta" de la que parlava va ser dels valents treballadors que vegem a la imatge.

Als que, malauradament, ja no estan entre nosaltres i als que segueixen en la lluita diària, a tots ells, un record especial. A ells van dedicades aquestes lletres.

La història comença l´any 1971, quan el Ple de l´Ajuntament acorda batejar amb el nom de Lepanto al carrer que eixint del carrer Teulada cantó amb carrer Calvari va a desembocar a l’Avenida del Caudillo, es a dir a la General, que com ja sabem, després passaria a nomenar-se Avinguda Marina Alta. El traçat del nou carrer obert va seguir l’eix de l’assagador existent, mantenint l’amplària del mateix. El nom de Lepanto se li va posar perquè des del Govern es recomanava que, com a commemoració del IV centenari de la batalla de Lepanto (1571), si algun poble tenia algun carrer per nomenar que es fera en aquest nom.

En 1977 s’obria el carrer. En novembre de 1980 els veïns volien ja fer festes del barri. Les festes cecilianes de la música ja omplien eixe més i es decideix que al pròxim juny celebrarien a Sant Joan i farien foguera.

En 1981 se celebren les festes de la barriada de la Font del Riu. Eixe mateix any s’asfaltava el carrer. Aquest motiu va ser el que va motivar als veïns del barri a fer bous, a fer festa. En principi mo tenien cap advocació religiosa, encara que després el barri va començar a fer festes al solstici de juny, invocant al patró Sant Joan Baptista. 

En 1983 s’inaugurà un parc infantil on havia estat el cementeri parroquial (1886-1932). Aquesta antiga construcció “donades les pèsimes condicions higièniques que es trobava i per la proximitat a la població, la seua reduïda extensió, el deplorable estat de conservació i el trobar-se ja completament replet de cadàvers, fins al punt que per fer noves inhumacions precisava la continua renovació de restes mortals”, es va transformar en un lloc d’oci, però l’entrebanc de les vies del tren i el record de la seua funció social van fer que no servira per a la fi proposta... (continuarà)

FONT: Fotografia Salvador Pons. Els festers pioners entre les bigues de madera de les barreres. D’esquerra a dreta mirant la imatge: plantats, Sebastià Simó, Juanito Bequio (+), Emilio Signes, Ángel Navalmoral, José Ramón Monfort, Antonio Simó, Bernardo Mulet (+) i Juan Alonso (+). Agatxats i sentats: Miguel Serra, Manolo Roselló, Vicente Piera, Pepe Simó, Pepe Orellana (+), Miguel Pedrós i Miguel Andrada (+).



LES FESTES DE LA FONT DEL RIU ARRIBEN A LA SEUA RECTA FINAL

20170702122537-truc.jpg

Hui jocs, truc, missa, processó, vi d’honor, sopar popular i Bradmis

Les festes de la Font del Riu de Gata encaren l’últim dia festiu amb moltes activitats per ser diumenge i darreres hores.

Ara, els més menuts gaudixen dels jocs aquàtics, de pintar-se la cara, esmorzar i més cosetes. A les 12 hores estava prevista la final del truc, que enfronta a les dos parelles supervivents de les 28 que van començar divendres el campionat. Per un costat, Josefa i Vicenta, i per altre els nomenats amb pseudònim Brad i Pit.

A les 20 hores serà la missa solemne seguida de la processó en honor al patró Sant Joan. Després hi haurà vi d’honor seguit del sopar popular, que donarà pas a l’actuació del conjunt Bradmis.

En general, les festes han transcorregut amb molta armonia. Els veïns del barri i del poble han participat en els diferents actes, destacant l’actuació de l’orquestra La Viva, la discomòbil per als joves i anit el multitudinari sopar amb els Mariatxis i l’orquestra Fusión. Ara la xicalla gaudix d’un bon matí de sol i temperatura templada. En els pròxims actes, la comissió espera també gent per arrodonir les festes 2017.

Informava així la comissió de festes:

Programació d’avui:
- 10 h colxonetes d’aigua, jocs i diversió
- 12 h gran final del truc
- 20 h missa i a continuació processó i vi d’honor
- 22 sopar amb l’actuació dels Bradmis!

(No hi haurà dances, ni traca i castell, perdoneu les molèsties)
FONT: Comissió de Festes Font del Riu Gata.




LA FONT DEL RIU DE GATA ESTÀ DE FESTA: història del jove barri, 1971-2017 ( i II )

20170702131253-fotocarrerlepanto.jpg

(Continuació...una font i un pont)

Seguint la història del barri de la Font del Riu que ahir encetava i hui acabe, comence aquesta segona part en 1990.

En 1990 es complien 10 anys d’història de les festes de la Font del Riu. La portada del programa de festes així ho reflectia. Les actuacions taurines omplien matins i vesprada. Les entrades eren pel carrer Teulada i els bous i vaques al carrer Lepanto. Fins i tot un any es van superar els dies de festes del barri als de les festes patronals.

En 1991 es construeix una font, pel desaparegut Kiko, que servia de rotonda a l’eixida per la carretera des del carrer Lepanto. La font poc després va ser eliminada.

En 1994 es recuperen les voreres del riu i el govern municipal impulsa un bonic “parc”, que es coneix com a “Parc del Riu”, constituint-se en un bon pulmó verd del poble. S´inaugura aquest el 5 d’agost.

En 2004 es va fer l’obra més ambiciosa i costosa, el nou pont que uniria el vial de prolongació des del carrer Sant Josep a les Alcolaies, fins el mateix carrer Lepanto. Una estructura excepcional que sobrevola 178 metres, gràcies a quatre arcs de 30 metres de llum cadascun. Això permitiria que es recuperaren les voreres del riu però a l’altre costat, junt al vial, obrint-se un gran parc que abarcava fins el mateix pont.

Aquelles fogueres de Sant Joan!!

Al llarg de 8 anys es van plantar fogueres de tota la vida al final del carrer Lepanto. Cadascuna tenia un motiu especial amb allò més destacat de l’any. En 1982 era la falla del Mundial de Futbol. En 1983 era la foguera del "cambio". En el 84, la falla de la OTAN. En 1985, la falla de la patrulla marroquí. En 1986 era la falla de la política amb "el pouet de les promeses". En 1987, la falla de la "Operación Primavera" amb "El Quinto Caballo del Apocalipis". En 1988 era la falla de "La Sabrina". Finalment en 1989 era la falla dels àrabs. També va tindre La Font del Riu falles infantils sols dos anys, en 1985 i 1986. El primer era la falla del "columpio" i en 1986 la falla del parc infantil.

A la composició fotogràfica, ja publicada en la série de carrers de Gata d’aquest blog, vegeu alguns moments de passades festes de la Font del Riu.

Documentació: pròpia d’arxiu i CYPE.



GATA DIU ADÉU A LES FESTES SANTJOANERES 2017, AMB EL DIA GRAN DE LA FONT DEL RIU

20170704134207-fontriu17.jpg

Ahir diumenge es posava el punt i final a les festes del barri la Font del Riu amb molts actes, alguns ajornats del dissabte bé per la inseguritat del temps com els jocs aquàtics, bé per la llargària del campionat de truc.

A les 10 del matí començava la jornada del dia gran, dedicat a Sant Joan Baptista. Els jocs, el castell inflable, les colxonetes, les pintures i demés jocs, van fer que els menuts gaudiren, en un dia ja segur sense mirar al cel. A les 12 del matí es jugava la gran final del campionat. Es feia a l’entrada del parc de la Font del Riu. La disputaven Vicenta i Josefa, per una part, i Brad Pit i per altra. Al final es van imposar amb el primer premi les dones. El segon lloc va ser per als veterans del torneig amb el fals nom de Brad Pit i . Havíem quedat tercers i també amb premi, José i Paco.

A les 20 hores es va celebrar la missa solemne al carrer Lepanto. Van assistir les xiquetes i el xiquet de Primera Comunió del barri o relacionats amb ell. També els festerets infantils amb la seua reineta i dames, i la reina i una dama majors. La comissió de festes de la Font del Riu i tot el veïnat, així com molts veïns del poble també van participar. L’eucaristia i la processó van estar presidides pel rector fill del poble Vicente Espasa Reduán, que complix 30 anys de sacerdoci. La processó, que va recorrer els carrers del barri, va estar amenitzada amb la música dels tabals i dolçaines de la Colla el Montgó.

Després es va celebrar un vi d’honor per a tots. La vetlada va ser també molt popular, amb sopar i l’actuació del conjunt xabier dels Bradmis. Aquest acte va tancar les festes de la Font del Riu 2017.



LICITEN L'EXPLOTACIÓ DEL SERVEI DEL BAR DEL GRUP ESCOLAR ALCOLAIES

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) d’Alacant publica hui dimarts 4 de juliol un anunci sobre la licitació de l’explotació del servei de bar del Grup Escolar Alcolaies. La convocatòria és en en procedimient obert i la documentació necessària es pot obtindre a l’Ajuntament de Gata fins la data límit de presentació de proposicions. El termini d’execució és d’un any, amb un màxim de 5 incloses les pròrrogues.

El valor estimat del contracte de 5 anys és de 7.500 euros, exclós IVA i el pressupost base de licitació de 1.500 euros (tipus mínim de cànon globas anual, IVA exclós). A la definitiva, el 5 % de l’import d’adjudicació. Es podran presentar les ofertes o sol·lictuds de participació a l’Ajuntament durant els 15 dies naturals següents a la publicació de l’anunci en el BOP, és a dir des de demà dia 5 fins el 19 de juliol.

FONT: BOP Alacant dia 4-7-2017.



LA JOVE BANDA DE LA FSMCV, DIRIGIDA PEL GATER PERE VICALET, ACTUA AL ADDA D'ALACANT EL DIA 7 (Interpretarà l'obra "L'arbre blanc")

20170705091911-bandipere.jpg

Despusdemà divendres 7 de juliol és un dia important, musicalment parlant, per a la província d’Alacant i per a Gata i una efemèride també rellevant. La Jove Banda de la Federació de BSocietats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Jove Banda Sinfònica, que està dirigida pel músic compositor gater PERE VICALET, actuarà en l’Auditori de la Diputació d’Alacant a les 20 hores amb el projecte "Reestrenos sinfónicos".

La segona obra està molt relacionada amb la història i la tradició de Gata. "L’arbre blanc" que va composar Pere Vicalet i que va ser estrenada al Palau de la Música de València el 7 de gener d’aquest any serà interpretada per la banda federal. "L’arbre blanc" és una obra dedicada a Andrés Valero i José Rafael Pascual Vilaplana. Està basada en la llegenda que tingué lloc, segons es conta, durant la guerra de la Independència. L’asedi dels francesos al poble de Gata de Gorgos va fer marxar a tot el poble buscant refugi fins l’ermita. En eixe lloc tan estimat pels gaters es va produir el miracle de l’arbre blanc, que cegà als cavalls francesos. La disposició de l’agrupació en dues bandes i diversos motius musicals extrets de la data, 1812, donen lloc a combinacions de melodies, séries i armonies, que s’emboliquen en batalla i són en esència el germen de l’obra que acaba en pau després de la retirada dels francesos.

Precisament, el mateix dia 7 es compliran 5 anys d’aquella memorable representació del succés de l’Arbre Blanc, que tot el poble de Gata va interpretar i celebrar tan brillantment, aquell 7 de juliol de 2012, dins dels actes del 250 aniversari de la troballa del Crist i el II centenari de la guerra del francés.   

Projecte de "Reestrenos sinfónicos"

Amb el projecte que es presenta a Alacant divendres, la Jove Banda Federal vol recrear els coneixements dels seus integrants amb el treball compositor-interpret, fer una tancada d’ull als diferents estils musicals i posar en vàlua les diferents creacions actuals de diversos compositors valencians.

Per això, el programa començarà amb l’obra "Concierto para Banda op. 4, de José Vicente Fuentes Castilla (1986-).", obra dedicada al mestre José Rafael Pascual Vilaplana, i Premi Villa de Madrid “Maestro Villa” 2008, que fou estrenada per la Banda Municipal de Madrid el 9 de novembre de 2009.

Després vindrà l’obra ja esmentada de l’Arbre Blanc, per a continuar en la segona part amb l’obra "Leo (Pasodoble), de Víctor Vallés Fornet (1984-)", obra dedicada al segon fill d’uns grands amics de Tàrbena: David Pont i Mariló Prada. Fou estrenada per l’Agrupació Musical Santa Bárbara de Piles en el Palau de la Música el 13 de maig.

L’última obra que interpretarà la banda de la FSMCV serà: "Leonardo Dreams SGS17, de Saül Gómez Soler (1982-)", obra encarregada per la Banda de Santa Cecília de Cullera, i dedicada a la banda sinfònica Santa Cecília de Cullera i al seu director Carlos Garcés. Fou estrenada el 23 d’abril de 2017 en el marc del 70 Certamen “Ciutat de Cullera”.

FONTS: Pere Vicalet, cartell anunciador i FSMCV.



ANTONIO PONS GARCÍA, REELEGIT PRESIDENT LOCAL DEL PP DE GATA

20170706091813-antonio.jpeg

Antonio Pons García, que es va estrenar com a president local del Partit Popular a Gata el 13 de desembre de 2012, despusahir dia 4 de juliol va ser reelegit per l’assemblea local per a quatre anys més al càrrec de la presidència local del partit a Gata.

Ressenyar que Antonio Pons, germà menut de la família dels "estanquers" i gerent de l’empresa Point, va ser regidor a l’Ajuntament de Gata de Gorgos durant la legislatura 2007-2011, ocupant les regidories d’Hisenda, Urbanisme, Comerç i Turisme, a més de Foment Econòmic, Indústria, Economia, Obres Públiques i Vivenda.

FONT: informació Populars Gata i Arxiu.



DISSABTE 8, CONCERT DEL DIA DEL SOCI I SOPAR PRE-FESTES SORTEIG CADAFALS (Palcos), ANTIC CAM DE FUTBOL LES SORTS, GATA

20170706091846-bandalepanto.jpg

La música de banda i la preparació festera es donaran la mà dissabte a l’antic camp de futbol de Les Sorts, per a passar una vesprada-nit molt interessant. Com és habitual per aquestes dates, la banda Unió Musical de Gata de Gorgos oferirà el seu concert d’estiu, dedicat al soci, a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Aquest concert estiuenc es caracteritza des de fa ja anys de traure la banda al carrer i moltes places i barris del poble han escoltat la música de la banda Unió Musical de Gata.

Tot seguit del concert es farà un sopar popular organitzat per la comissió de festes patronals, on seran sortejats els cadafals, també dit popularment "palcos", que formaran el recinte taurí novedós del mateix lloc, l’antic camp de futbol. Enguany, com ja és conegut, canvia d’ubicació el recinte taurí.

FONT: Foto arxiu Cronista de Gata, la banda actuant al Concert del Soci 2015 al carrer Calvari.  



TOT L'ESPORT DE GATA EN UNA PUBLICACIÓ

20170708174119-escanear0004.jpg

L’esport gater ja no és un desconegut. La Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata de Gorgos acaba de publicar un llibret que es distribueix per tot el municipi, donant a conéixer tots els esports que hi ha i es practiquen al poble.

El regidor d’Esports Toni Arabí fa una introducció animant a la gent a practicar l’esport que cadascú vulga, també encoraja a les associacions i col·lectius a que organitzen esdeveniments i activitats relacionades amb l’esport.

Un total de 26 fulles té la publicació, que fa un repàs dels esports: Club d’Atletisme de Gata, Associació Pares i Mares Futbol Base Gata, Apega, Club Ciclista Gata, la Penya Amics del Cavall, els Escacs i el Motor Club Gata donen pas al Grup Espeleològic Gata, el Gorgos C.F., la Societat de Caçadors, el Kárate i la Natació a la Piscina Municipal.

Les Escoles Municipals Esportives també estan reflectides a la publicació: Gimnàstica Rítmica, Pilota Valenciana, Tennis, Pàdel i Escola Municipal de Futbol. La Gimnàstica per a la Tercera Edat, el Bàsquet, el Futbol Sala, el BTT i el Voleibol són també protagonistes del llibret.

Les últimes fulles donen a conéixer el calendari anual dels esports de Gata i els que ara són més notícia, per ser l’època d’ells: el Torneig d’estiu de futbet (que es desenvolupa del 4 al 22 de juliol) i els Cursos de Natació, que són de juny a setembre.

FONT: Informació llibret esports. Foto: portada del mateix.



CONCERT DEL SOCI, BANDA DE GATA: nou escenari, l'antic camp de futbol

20170710084332-19884275-1813210525658934-1124183265458542847-n.jpg

La banda Unió Musical de Gata va actuar dissabte en un nou escenari a l’aire lliure i fora del centre urbà, a l’espai ample de moda: l’antic camp de futbol "Les Sorts". Com sempre, una gran actuació de la mà del director Joan Valentí Giménez Ortiz, que esgota les seues actuacions abans de acomiadar-se de l’agrupació musical.

El CONCERT DEL SOCI enguany anava acompanyat amb el sopar-prefestes i tenia la col·laboració de la comissió de festes 2017, que sortejava palcos i barraques més tard, al mateix escenari que es faran les actuacions taurines de les festes patronals, d’ací poc.

Al llarg dels anys, els escenaris del concert de juliol de la banda a Gata, el Concert del Soci, han sigut variats. La Unió Musical ha passejat les seues notes i el bon tocar per carrers, places i llocs més amples. Fem un repàs dels mateixos en els últims anys.

2009: Costera del Grup Escolar. 2010: Carrer "Cuartel" a l’Era de Boronat. 2011: Parc del Raval, racó de l’eixida del Barranquet. Actuació del jove trompetista Rubén Simeó. 2012: Passeig d’Alacant. 2013: Pistes zona Alcolaies, amb la SUM d’Alberic. Començaven els sopars populars posteriors. 2014: repetició de l’escenari, pistes d’Alcolaies, amb la banda d’Aldaia, i després sopar. 2015: carrer Calvari, concert solidari a benefici de Càritas, amb la Societat Lírico Musical de Benissa. 2016: Placeta Sant Antoni, conjuntament amb l’Agrupació Músico Cultural Santa María Magdalena de Poble Nou de Benitatxell.

Altres llocs del poble han servit d’escenari per a la banda fer el seu concert d’estiu o concert del soci. Recordem el de l’any 2000 a la Plaça Nova, que va servir d’homenatge a Alfredo Escortell o els concerts al carrer Jesús Pobre o encreuament Roquetes-Moreres, al Raval.

FONT: Arxiu Cronista de Gata. // Foto: Banda de Gata.



EL GORGOS C.F. AFRONTA LA 1ª REG. AMB NOU COS TÈCNIC ENCAPÇALAT PER JAUME SERRA. Agrait adéu a Rogelio Cano

20170710154447-canvigorgos.jpg

El GORGOS CLUB DE FUTBOL ja mou motors preparant-se per a la complicada i a la vegada apassionant temporada 2017-2018 que li espera en una nova categoria, Primera Regional.

Fa uns dies, el club s’acomiadava del que havia sigut un gran entrenador pujant al Gorgos a Primera. Des del Gorgos C.F. li dedicaven aquestes sentides i emotives paraules: 

"Des del Gorgos c.f volem donar les gràcies al míster Rogelio Cano Gallego per la gran labor feta durant la seua 2 etapa al nostre club, que han sigut 3 temporades plenes èxits esportius tant per al juvenil com al primer equip. Volem desitjar-te el millor en l’esportiu i sobretot en el personal. Moltes gràcies per fer que el nostre Gorgos hui siga un poc més gran del que ja era fa unes temporades enrere; el futbol és d’aquesta manera i ara separem els camins... Però segur que ens tornaran a trobar ben prompte, perquè gràcies a la teua feina al costat de la plantilla hui som de Primera. Vixca el Gorgos. !!! GRACIES ROGE!!!"

Cal recordar que Cano ja va estar en una primera etapa al Gorgos. En aquesta segona, ha estat un any amb el juvenil pujant a segona regional i dos anys amb l’equip amateur, també aconseguint fer-lo pujar a Primera Regional.

NOU ENTRENADOR, JAUME SERRA, un home de la casa

Pero, el GORGOS Club de futbol no para i ja te nou cos tècnic per afrontar la nova temporada en 1ª regional. Es tracta de JAUME SERRA FERRER, home de la casa fet a les categories inferiors de l’equip, on havia passat per totes elles menys la del primer equip i que ara desprès de passar per totes ja arribat el moment de ser el primer entrenador. No estarà sols ja que Pere Noguera, també ja molt conegut en el club, estarà junt amb ell i serà la seua ma dreta tota la temporada. Es tracta d’un home amb molta experiència amb el futbol regional, entre ells ex-entrenador de porters del Xàbia "preferent" i actual coordinador de l’escola de futbol base de Gata. També va canviant la directiva i es veuen cares noves.

Prompte la seua presentació i els preparatius de pre-temporada seran una realitat.

FONT: Foto-composició Gorgos C.F. A l’esquerra Rogelio Cano, que deixa el Gorgos; a la dreta els nous entrenadors i Jaume "el Xato", nou membre de la directiva.



GATA: L'ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL A.VIVES EXPOSA LA CLOENDA DEL CURS

20170710155225-cloenda17.jpg

Un any més aplegada la calor s’exposen al Casal de la Música de Gata els treballs dels alumnes de l’Escola de plàstica experimental A. Vives de Gata amb l’exposició Cloenda. Encara que el curs continua, l’exposició indica un parèntesi expositiu.

Al Casal s’exposen treballs pictòrics, fotografies, instal·lacions, objectes, etc amb sensibilitats que van des de l’intimisme, la denúncia, el mon oníric, al colorista expansiu o contingut, obres que parlen de records, de la bellesa de la natura, de la força dels cavalls, de la bellesa de la natura etc. Aquesta varietat no de bades conjuntament amb la forta càrrega experimental son dos de les característiques que dibuixen a esta escola veritable pilar de l’art contemporani a la Marina.

Hi ha treballs dels següents autors, Fina Gilabert, Juan Escolano, Pepa Espasa, Said ben Sal.lah, Mar Fornes, Isabel Soler, Genoveva Regidor, Helen Clements, Ana Climent, Empar Ecrivà, Pepa Caselles, Osvaldo Sánchez, Fauser, Joan Roselló, Blanca Hernando, Mónica Gómez, Mª José Cholbi, Mari Marí i Mª Isabel de Piero.

La inauguració va comptar amb la regidora de cultura de Gata, Àngels Soler, l’alcaldessa, Magda Mengual, i nombrosos autors i amics de l’escola. L’exposició romandrà oberta fins el 23 de juliol de dimecres a diumenge de 19 a 21h.

FONT: Informació i foto Ajuntament de Gata.

 

 

 



ANTIC CAMP DE FUTBOL DE GATA: L'ESPAI D'ESPLAI DE MODA

20170712091951-fog.jpg

Les actuaciones taurines de les festes canvien a eixe escenari 

El nou camp de futbol municipal de "Les Costeres" a Gata va deixar un lloc ample i amb possibilitats de fer moltes activitats, bé siguen esportives, bé festeres o culturals. L’antic camp de futbol de Les Sorts s’ha convertit en l’espai d’esplai de moda. Els separen pocs metres, travessar el carrer i d’un antic camp passem al nou. Al costat de la zona dotacional: piscina municipal, pavelló cobert, pistes externes, l’institut i el centre de salut. Zona urbanitzada amb poques cases de moment.

Si altres anys, més enrere en el temps, les pistes d’Alcolaies o el recinte del Grup Escolar, havien acollit aconteixements populars, hui són canviades per l’espai de moda, l’antic camp de futbol de Les Sorts.

Repassant la història del camp de Les Sorts,cal dir que a les festes de 1975 va ser inaugurat amb un partit que va enfrentar al Gorgos amb els veterans del València CF i que va acabar empatat sense gols. Un total de 35 anys va servir a la comunitat futbolera de Gata i el diumenge 19 de setembre de 2010 s'inaugurava oficiosament l'altre camp, el de Les Costeres, per el primer equip del Gorgos Club de Fútbol, que militava en el grup XV de Segona Regional.

Al principi, quan es canviar de camp, encara es jugaven alguns partits esporàdicament. Després es va adaptar a una zona multifuncional. El "baret del camp de futbol vell" segueix en peu i segueix donant suport al lloc. La instal·lació de més llums, d’un xicotet escenari, l’asfalt d’una part, la neteja del lloc, les zones de passeig, la plantació d’algunes espècies autòctones, va donant força al lloc.

Les associacions esportives, musicals i, sobre tot, les comissions de festes de cada any, aprofiten el lloc per a programar actuacions musicals i populars, any rere any. És l’espai de moda. Dinars i sopars populars, el festival estiuenc ja consagrat de FIGA (Festivalet Independent de Gata), proves de motociclisme, tir i arrossegament, i altres, es donen cita al lloc. Les eixides de les entrades de la murta, començant les festes patronals, sempre són des del lloc.

En pocs dies, hem assistit i assistirem a diversos actes que demostren el que estem parlant. Dissabte passat, sense anar més lluny, l’escenari escollit per al Concert del Soci per la banda Unió Musical de Gata va ser el lloc del que estem parlant. El sopar popular de la comissió per a sorteig de palcos i barraques que es va fer tot seguit també va ser allí. Més cosetes: demà dijous 13 i dijous pròxim 20 es programen dos pel·lícules en valencià de "Cime a la Fresca" per la comissió de festes 2017.

I, finalment, el lloc serà l’assignat i escollit pel canvi del corro de les actuacions taurines, a finals de mes. Un nou lloc que ha motivat la preparació d’un rectangle adequat dins del recinte, amb uns 60 cadafals que a Gata els diguem "palcos" i que tindrà com a suport principal "el baret de la comissió". Expectatives i resultats, caldrà esperar a comprovar-ho. Sempre, les coses es fan per a millorar.

(Ah... i en breu faré un poc d’història dels recintes taurins, donat que enguany 2017 canviem de "corro" com diem a Gata).

FONT: Fotografia d’arxiu d’un dinar popular a l’antic camp de futbol de "Les Sorts" de Gata.



EL CANTERÀ TORNA A CASA: BATI, PRIMER GRAN FITXAGE DEL GORGOS C.F.

20170713083428-bati.jpg

Després de passar per la U.D. Benissa, que enguany també ha pujat a Primera Regional i jugarà amb el mateix grup que el Gorgos C.F., un home de la casa, canterà, torna al seu equip de tota la vida, es tracta de BATI PEDRO. És el primer fitxage fort del nou projecte de Jaume Serra i Pere Noguera.

Així posava al mur del facebook de l’equip: 

"Continuant amb el nou projecte, ja podem presentar el primer reforç de cara la pròxima temporada, es tracta de Bati, jugador polivalent capaç d’ocupar diferents demarcacions i que torna a casa després de passar per Orba i Benissa. Jugador que torna amb molta il·lusió de posar tot de la seua part per fer mes gran el Gorgos ClubFutbol , enhorabona Bati i benvingut a casa!!!"

FONT: Foto, Gorgos C.F. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - la 1801: eixample del pont de la carretera1-

20170713161850-1vellapontjv.jpg

Recuperem les fotografies antigues de Gata en el record. La fotografia la va pujar Joanvi Vallés al seu mur de la xarxa facebook. És molt significativa, encara que no estiga clara, pero s’aprecia perfectament el lloc i el motiu del cartell. El Ministeri d’Obres Públiques i la seua secció de Carreteres anunciava al cartell que anava a eliminar-se un punt negre en el punt kilomètric 166,100 (just el molló del 166 apareixia baix a l’esquerra de la foto mirant-la) de la C.N. 332 de Almería a Valencia por Cartagena y Gata (punt important era per nomenar el poble). Data d’inici de les obres, posava: 24 de juny de 1965 i data d’acabament 30 octubre de 1966. Construia l’empresa Tenber, S.L. Es tractava com vegeu del pont sobre el riu Gorgos d'entrada al poble per Teulada a la carretera general.

Si ens fixem amb la imatge, vegem la caseta del pont, sense fer més gran. No estava la caseta que actualment té antigüitats a l’altra banda. Llàstima que l’ametler tape la vista. Cinc dones s’asomen. La data de la fotografia, cap a 1964.

FONT: Foto facilitada a través del seu facebook per Joanvi Vallés.



L'INSTITUT DE GATA, MILLOR EXPEDIENT DE LA COMARCA EN SELECTIVITAT I 6é DE LA COMUNITAT

20170714090636-xics.jpg

Hem conegut per mig de la taula de classificació publicada als diaris Levante-EMV i Marina Plaza (digital) que els alumnes de Segon de Batxillerat de l’Institut d’Ensenyança Secundària "Vicent Caselles i Costa" de Gata de Gorgos han fet possible el millor expedient de les proves PAU (la selectivitat) d’enguany. Des de l’AMPA de l’institut es donava l’enhorabona a l’alumnat, per l’esforç de situar al centre en quarta posició entre tots els centres de la província i el sisé lloc de tots els de la Comunitat Valenciana. La felicitació es fa extensiva, com no, també al professorat que els/les ha preparat.

Al llistat es pot comprovar que l’IES Matemàtic Caselles de Gata de Gorgos, dels 22 alumnes presentats a les proves han superat les proves els 22, el 100%. L’expedient del centre té una mitja de 8,225 i 

Donem l’enhorabona a la comunitat educativa del centre, primer que res als alumnes que ho han fet possible, al professorat i a mares/pares. Una fita més per a la comunitat escolar de Gata.

Els diaris que donen informació de la comarca han recollit la notícia. Titulava el LEVANTE-EMV: "Estos son los colegios con mejor nota de selectividad en la Comunidad Valenciana". Ací teniu l’enllaç a la notícia i podeu veure la línia corresponent a l’institut de Gata: PUNXEU ACÍ. El diari digital MARINA PLAZA titula en una notícia de hui: "Cuatro institutos públicos de Dénia, Calp i Gata, entre los 50 mejores de lña Comunitat en el PAU". Referix l’article al subtítol: "El IES Matemàtic Caselles logra la sexta posición...". Dins de l’article diu també: "El instituto Matemàtic Vicent Caselles de Gata obtuvo el expediente más brillante de la comarca al clasificarse como sexto mejor centro de la Comunitat con una nota en el selectivo de 7,840..."Per a llegir tota la notícia PUNXEU ACÍ.

FONTS: AMPA IES "Matemàtic Vicent Caselles i Costa"Informació Levante-EMV, digital Marina Plaza, 14-7-2017. Foto arxiu, AMPA IES (l'alumnat a la festa de graduació, en juny).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la 1.802, l'altra part del pont, eixample 1964/65-

20170714091513-vella2.jpg

Si ahir coneixíem la fotografia facilitada al facebook per Joanvi Vallés de l'eixample del pont sobre el riu Gorgos a l'entrada de Gata, ara podem veure l'altra part (fotografia gatera del blog Cronista de Gata, 1802), que també va pujar J.V.. És l'eixida de Gata. Els ametlers, dels quals sols en resta un davant la casa de Pedro "el del pont", feien bancal. La casa de Pepe "el peixero" la vegeu amb un cartell que assenyala que resten 23 kilòmetres per al Parador Ifach de Calp, que estava si recordeu als peus del Penyal. També està la foto deteriorada però es veu perfectament on és.

FONT: foto pujada al facebook per Joanvi Vallés.



EL NOU CORRO DELS BOUS A GATA (antic camp de futbol) QUASI PREPARAT (Àlbum. Exclusiva, fotos aèries Javier Gilabert -Droneamos)

20170715085533-img-20170715-wa0000-copia.jpg

(PER A PEGAR-LI UNA ULLADA, ACÍ TENIU L’ÀLBUM, PUNXEU)

El corro dels bous té nova ubicació a Gata. El dia 29 de juliol de 2017 serà una data important en la cronologia dels llocs on s’han fet les actuacions taurines de les festes, ja siguen patronals o específiques com a Sant Miquel a la plaça de l’Església, Sant Antoni al Raval o Sant Joan a la Font del Riu.

L’antic camp de futbol de Les Sorts és el lloc escollit. La comissió de festes 2017 i l’Ajuntament han dissenyat el nou recinte taurí que té forma rectangular i és visible des de tots els cadafals. Des del dimarts 11 les quadrilles d’amics s’han afanyat a portar els cadafalso "palcos", com anomenem a Gata, ubicant a cada lloc els poc més de 60. La novetat i el lloc han fet que no haja que tallar cap carrer, cap avinguda, tot s’ha fet dins del recinte. Ara, a dos setmanes de començar les actuacions taurines, està ja quasi tot preparat, a l’espera d’ajustar cadafals, mesures, grada del públic, entrades, i supervisar-ho tot per l’autoritat competent. El canvi és ja una realitat.

El canvi ens recorda que cal desempolvar la història, els llocs on s’han fet bous, els corros del poble de Gata. En dos o tres parts tractaré aquest cap de setmana de resumir els espais que han vist passar el bou pels carrers i places fins arribar al nou recinte de 2017. Serà en breu, entre hui i demà.

La imagen puede contener: exterior

La imagen puede contener: cielo, montaña, nubes, exterior y naturaleza
La imagen puede contener: cielo, árbol y exterior

 

FONT: Fotos aèries de l’àlbum Javier Gilabert Artigues (DRONEAMOS). Fotos de terra: Miguel Vives.



HISTÒRIA DELS BOUS A GATA: Corro central, Raval, Passeig (1999) i ara...les Sorts (2017)

20170716183025-histobous1.jpg

Ahir recordava que calia desempolvar la història, els llocs on s’han fet bous, els corros del poble de Gata. Ara resumisc els espais que han vist passar el bou pels carrers i places.

Si busquem els orígens dels bous a Gata, potser una referència dels diaris de 1888 ens donen la clau, quan es parlava de la sol·licitud de fer bous a Gata, que finalment no es van fer. Estaríem davant dels inicis dels bous al carrer de Gata?. 

Fem un bot en el temps i ens plantem a l’any 26 del segle XX. El "Diario de València" el 15 d’agost de 1926 relata les festes de Gata, dient que es van fer quatre dies de vaquetes “con grandísima animación”. Quatre anys més tard, l’1 d’agost de 1930 el diari "Las Provincias" publicava que a Gata es feien festes populars dient: “se celebrarán corridas de vaquillas con motivo de las fiestas".

En 1935 coneguem una instància dels encarregats d’organitzar els festejos d’agost. Proposen, a la fi de recaptar diners a benefici de l’Asil-Hospital, també conegut com "l’Hospitalet" que es facen de l’1 al 4 d’agost 4 corregudes de "novillos-becerros" amb entrada lliure per a tot el públic. Seria al Raval, a la plaça de l’església o al corro gran del centre?.

Repassem ara dos anys de la dècada dels 40. En 1945 el Raval era escenari de "bous". El carrer Moreres era un dels més "bouers" del barri. En 1947 es fan "elementos tradicionales" -nom amb els que es coneixien les actuacions taurines per no dir-les encara bous al carrer- a les zones del Raval i del centre.

En 1976 i 1977, el Raval tornava a ser escenari dels "elementos". Es feien "vaques i bous" i verbenes. Aquest any es programa el "bou embolat". per tant, de 1977 a 2015 ha estat aquesta figura taurina en Gata. En 1989 hi ha també bous al Raval, amb entrades pels carrers Trossets i Palmeral Alt.

Arribem al final de la dècada dels 90. En la primavera de 1998 es fa una consulta popular per a veure com quedava el corro, si al centre del poble o es traslladava. Al final, es conserva eixa any el corro al centre, amb 40 palcos i moll estret el recinte, sobre tot en el carrer Doctor Gómez Ferrer.

Arribem a una fita històrica, 30 de juliol de 1999. S’estrena el corro del Passeig d’Alacant. Eixe any es fan entrades per quasi tots els carrers que accedixen al mateix. El pont per baix la via cap a Les Sorts fa que es retalle el corro i es queden els carrers Doctor Moratal i Sant Miquel com a entrada per als bous. Un total de 18 anys han fet possible la diversió i l’espectacle al corro de l’Avenida, al Passeig d’Alacant.

En juliol de 2007, davant la demanda de més palcos per assistir als espectacles taurins del Passeig d’Alacant, s’amplia un poc més el corro.

Aquest any 2017, el corro dels bous es trasllada del Passeig d’Alacant a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Dissabte 29 de juliol, a partir de la primera entrada a les 8 del matí i l’actuació de les vaquetes, assistirem a l’estrena oficiosa del nou "corro", el nou recinte taurí gater.

Altres llocs de bous: Plaça Nova, Font del Riu, Raval (per Sant Antoni), plaça de l’església (per Sant Miquel)...

Un altre escenari, en 1954 es fan bous i vaques a la Plaça Nova. El barri La Font del Riu també va tindre bous al carrer Lepanto en juny des dels anys 80. Les entrades es feien pel carrer Teulada. Per Sant Antoni, el Raval també va ser escenari de bous i vaquetes. Per Sant Miquel, celebrant el patró cap d’altra també es feien vesprades i nits de vaquetes a la Plaça de l’Església, inclús tancant el redcinte i pagant. En 1987 deixen de fer-se els bous i vaques a la Plaça de l’Església al setembre. Per qüestions econòmiques i per l’augment del tràfic rodat es decidix acabar amb aquesta tradició.

Malgrat això, en 1999 i 2001 tornen a fer-se bous i vaquetes a la plaça de l’Església per Sant Miquel. Les festes de Sant Miquel es ressistien a desaparéixer, en 2007, pel setempre, Gata recupera la tradició, després de sis anys, de celebrar entrades i solta de vaquetes a la plaça de l’Església amb motiu de les festes de setembre, a Sant Miquel. Es van sortejar els 12 "palcos" que tancaven junt a les tradicionals barreres el recinte de la plaça. Cada palco abonaria 150 euros pels tres dies de festes taurines.



DIJOUS 20, PLENARI ORDINARI DE JULIOL (nou regidor del PSOE, Joanvi Vallés)

Les festes patronals, com ja és costum, fan que s’avance una setmana el plenari dwe juliol, mes impar i per tant sessió ordinària. El primer punt en l’orde del dia serà la presa de possessió del nou regidor del PSOE, Joan Vicente Vallés. Si recordeu, va presentar la seua dimissió del càrrec la regidora María Elena Rodríguez Choque i al córrer la llista presentada fa dos anys en les eleccions municipals i no entrar cap candidat de la llista, s’afegix al PSOE el que serà regidor Vallés, qui torna a la corporació municipal, ja que va ser regidor pel Bloc-Compromís.

Segons la convocatòria oficial, ací teniu tots els punts de l’orde del dia, que canvia d’horari habitual i serà a les 19 hores, una hora abans.

ASSUMPTES DE LA CONVOCATÒRIA:

A) Part resolutiva.

1.Presa possessió regidor Joan Vicent Vallés Rosello.

2.Aprovació de l’acta de la sessió anterior.

3.Expedient 1126/2017. PLENO 18 07 2017 - PROPOSTA MODIFICACIÓ ENCOMANA ESCOLA MÚSICA - ESCOLA D’ESTIU - SOLGATA SAU.

4.Expedient 693/2017. Expedient Reconeiximent Extrajudicial de Crèdit REC 3/2017.

5.Expedient 1128/2017. Expedient Reconeiximent Extrajudicial de Crèdit REC 4/2017.

6.Expedient 1127/2017. Exp mod cred 18/2017 crèdits extraordinàris finançats amb Romanent de Tresoreria.

7.Expedient 388/2014. ECOEMBES - ECOEMBALAJES ESPAÑA SA.

8.Expedient 852/2016. RE0340 PR - REGLAMENT COMPLEMENT DE PRODUCTIVITAT DEL PERSONAL DE L’AJUNTAMENT - 2017.

9.Expedient 1148/2017.Proposta sobre violencia genere.

10.Expedient 1067/2017. PROPOSTA EL PLENO 2017 - moció compromís i juga PER UN FINANÇAMENT JUST.

11.Expedient 1066/2017. PLENO 18 07 2017- MOCIÓ Compromís i JUGA - Setmana Orgull LGTBi.

B) Activitat de control.

C) Precs i preguntes.

FONT: Orde del dia, Ajuntament de Gata.



NOVA DONACIÓ DE SANG PRÈVIA A FESTES, AMB ESPECIAL CRIDA PER A LES QUADRILLES

20170718184236-cartelldonacioespe.jpg

L’aproximació de les festes patronals i el ajuntar-se les quadrilles i penyes d’amics pot fer que augmente la col·lecta de donació de sang. Dijous 20 de juliol a sols una setmana de començar les festes al Crist del Calvari pot ser un altre motiu per fer pinya, fer poble, fer solidaritat. De 16.30 a 20.30 es farà la donació especial de festes al lloc habitual, el Centre Social Integrat.

Per a les quadrilles o penyes: Voleu un pernil per festes? Aviseu a tots els amics que acudisquen dijous 20 de juliol a donar sang. La regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Gata regala un PERNIL a aquella quadrilla que aporte més donants. A més el Centre de Transfusió d’Alacant regala la MOTXILA DEL DONANT. 

Una iniciativa loable que no es pot desaprofitar. Col·labora!!.

FONT: Cartell de la donació especial de festes, Gata.



TURISME SENYALITZA I INFORMA ELS PARATGES MÉS EMBLEMÀTICS DE GATA

20170719165945-senyalsturisme.jpg

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Gata de Gorgos ha dut a terme una campanya de senyalització i instal·lació de plaques informatives dels paratges més emblemàtics del municipi. L’acció s’emmarca dins del Pla d’Ajudes de l’Agència Valenciana de Turisme que ha concedit un 80% del total del pressupost.

 S’han realitzat millores en els paratges de La Rana (paratge tradicional i típic en el que sobreix un gegantesc eucaliptus), Font de la Mata (on un centenari llentiscle i una font són els elements més característics), Casa de la Lepra (restes d’un llatzaré construit en el segle XIX). A aquests llocs s’han instal·lat a més de senyals per arribar a ells panells informatius en valencià, castellà i anglés a més de la senyalització de com arribar des del nucli urbà.

Aquesta acció de Turisme facilitarà als visitants que coneguen millor el nostre patrimoni.

FONT: Ajuntament de Gata. Fotos Ajuntament i Cronista de Gata.



HUI DIA 19 COMENÇA LA NOVENA AL PATRÓ, EL CRIST DEL CALVARI (fins el 27)

20170719171912-novena4.jpg

Hui, dimecres 19 de juliol, a les 19.30 hores, començarà la novena al patró de Gata de Gorgos el Santíssim Crist del Calvari, a la seua ermita del Tossalet. Al llarg de nou dies els diversos sectors del poble ajudaran a preparar la mateixa, junt als grups parroquials corresponents. Els diversos temes de predicació giraran al voltant de la missió de l’església parròquia i de l’evangelització. Diversos predicadors aniran fent dia a dia la jornada de la novena.

Hui dimecres correspondrà el torn al sector dels Trossets i com a Grup Parroquial al Consell de Pastoral i Assumptes Econòmics. El tema de predicació serà "Una església amb una missió: "Aneu, pues i feu deixebles de totes les nacions, batejant-los en el nom del Pare i del Fill i de l’Esperit Sant, ensenyant-los a guardar tot el que us he manat" (Mateu, 28,19-20a). El predicador serà D. José Santiago Pons Doménech, professor de la Facultat de Teologia de València i director del Col·legi Major de Sant Joan de Ribera de Burjassot.

Des de hui fins al dia 27, dijous que ve i dia de la baixada, la novena serà sempre a la mateixa hora, les 19.30 hores, a l’ermita.

FONT: Foto arxiu. Primer dia de la novena 2016.



HUI DIJOUS 20: DONACIÓ DE SANG, PLENARI I CINEMA A LA FRESCA

20170720171543-cartellcinemafresca.jpg

Tres cites socio-polític-culturals, a més de la religiosa (novena) de la que parlaré en l’altra entrada, tenen els gaters hui dijous 20.

De 16,30 a 20,30 hores, ara mateix es fa una col·lecta extraordinària de sang al Centre Social Integrat, amb motiu de la proximitat de les festes i contant en que els membres de quadrilles, penyes o casals, s’apropen a donar sang. L’atractiu de un pernil per a la quadrilla que més donants aporte i una motxila del donant pot ser un al·licient.

A les 19 hores està previst el plenari ordinari de juliol, que s’avança com cada any una setmana degut a les festes patronals, que començaran el 27. Destaca el primer punt de l’orde del dia, la presa de possessió del nou regidor per al PSOE, Juanvi Vallés.

A les 22 hores serà la segona i última cita pre-festes de cinema a la fresca. Abans es podrà sopar i fer un xerradeta a l’aire lliure. Camp de futbol antic de Les Sorts. Servei a càrrec de la Comissió de Festes 2017. La pel·lícula en valencià: "Tornada a casa la mare".

FONT: Cartell del cinema a la fresca.



20 DE JULIOL, SEGON DIA DE NOVENA AL CRIST (GATA)

20170720173930-20170719-194008-copia.jpg

La cita religiosa i de devoció al patró serà hui a les 19.30 hores a l’ermita del Calvari de Gata. Segon dia de novena i hui li correspon col·laborar en la preparació de la missa al sector de l’Avinguda i els grups parroquials de catequesis de Comunió, el Cor Infantil i els Júniors. Predicarà hui 20 de juliol el rector de Sant Josep de Torrent Don Francisco Javier Francés Aparicio. El tema de predicació, dins de la temàtica general de la Nova Evangelització, serà "Una església de portes obertes. Una Parròquia en eixida que: Primerear, involucrar-se, acompanyar, fructificar i festejar (E.G.20-24)".

S’anuncia també per la Parròquia que el sopar per a la col·laboració i recaptació per a continuar les obres del Centre Parroquial "Verge del Carme" es farà demà divendres 21 a les 21 hores a l’esplanada de davant de l’ermita, al finalitzar l’eucaristia de la novena.

FONT: Foto d’ahir dimecres, primer dia de la novena.



GATA, PSOE: NOU REGIDOR, JOANVI VALLÉS. DIMITEIX PEPE JUAN MULET

20170721172516-joanvi.mulet.jpg

En el darrer plenari celebrat ahir per la vesprada, per avançar la sessió ordinària de juliol amb motiu de festes, es van registrar dos alteracions, en quan a regidors de la corporació es refereix. Un canvi ja estava previst en el primer punt de l’orde del dia. Joan Vicent Vallés Roselló va prendre possessió com a nou regidor del grup municipal del PSPV-PSOE de l’Ajuntament de Gata. Vallés assumia el càrrec després de la renúncia de l’anterior regidora Mª Elena Rodríguez Choque.

La segona alteració va vindre al final de la sessió, quan va presentar la seua dimissió per motius laborals el regidor socialista Pepe Juan Mulet. Cal recordar que Mulet va substituir a Vicent Font dins d’aquesta legislatura i ha estat tan sols uns mesos com a regidor, concretament va pendre possessió del càrrec el 27 de setembre de 2016. Els socialistes gaters tornen a quedar-se, de moment, amb sols un regidor a la corporació.

Aprovació de les inversions sostenibles per a 2017

En el plenari d’ahir també es va aprovar, d’acord a la llei, destinar part del romanent de tresoreria de 2016 a inversions sostenibles. Dels 750.000 euros de romanent del exercici anterior es dedicaran 129.000 euros a condicionament i tancament de l’entorn de la zona esportiva de les Sorts (33.000), a la substitució de l’enllumenat de la zona del cementeri per il·luminació de led (30.000), a reparació de diversos carrers (60.000) i a patrimoni (6.000) per a la millora del museu i adquisició de vitrines adequades, especialment per a la plaqueta del parpalló.

FONT: Ajuntament de Gata: informació i fotos.



GATA: HUI DIA 21, TERCER DIA DE NOVENA AL CRIST I SOPAR

20170721174412-img-20170720-wa0003.jpg

Hui dia 21 de juliol se celebra a l’ermita el tercer dia de novena al Santíssim Crist del Calvari. El sector del poble que ajudarà a preparar l’eucaristia serà el de la Font del Riu. Els grups parroquials seran els de Itinerari-Cèl·lules. Predica hui la novena Don Fernando Maño Bixquert, rector de Nostra Senyora del Loreto de Xàbia. El tema de predicació: "Renovar o morir lentament. Una Parròquia en conversió (E.G.25-33)".

Després de la missa, cap a les 21 hores, tindrà lloc a lesplanada de davant de l’ermita, el sopar a benefici de les obres parroquials, concretament dels salons del Centre "Verge del Carme".

A la fotografia, un moment del dia d’ahir dijous. Foto: JM Vives.



IMATGES DE FESTA: Muntatge de grades i barreres al nou corro gater

20170721180007-20170721-083550.jpg

La imatge mostra les tasques de posta a punt de les grades del nou corro de Gata, ubicat a l'antic camp de futbol de Les Sorts de Gata. Van posant-se els elements necessaris per al corro, com piràmides i altres figures. Van preparant-se les barreres que serviran per a tancar les llargues entrades des del carrer Doctor Moratal, Sant Miquel, el pas soterrani i accés al corro, va posant-se la barrera preparada a l'efecte per als quatre cantons de Doctor Moratal amb Sant Miquel. Estem a una setmana i un dia de l'estrena de les actuacions taurines de les festes de Gata.



DIA 22 JULIOL, DISSABTE. GATA: QUART DIA DE NOVENA

20170722165817-20170721-193609-copia.jpg

Hui dissabte 22 de juliol se celebra el quart dia de la novena al patró el Santíssim Crist del Calvari a l’ermita. El sector que li correspon col·laborar és el de la Plaça de l’Església i el grup parroquial, el de Matrimonis. El tema de predicació: "Mamá, María, Mare de l’Evangelització (E.G.284-288)". Predicarà hui Don José Emilio Ferrando Navarro, rector de Sant Martí de Porres de València, sector de Oliveral.

A la fotografia, un moment de la novena, ahir divendres.



NOVENA DE GATA AL CRIST. HUI 5é DIA

L'experiència de Roberto vega, cantant, compositor i productor catòlic servirà de fil conductor per al 5é dia de novena, hui diumenge 23 a l'ermita de Gata, en honor al patró el Santíssim Crist del Calvari. El tema de reflexió serà "Estam amb Ell. L'econtre personal amb l'amor de Déu. Adoració (E.G.264-267)". El sector de Alcolaies i el Grup Parroquial de Pastoral de la Salut ajudaran a la preparació de l'eucaristia.



JA TENIM AHÍ LES FESTES PATRONALS DE GATA: dijous 27 comencen

20170724103633-portadaprogf17.jpg

Ja venen les festes!!. Ja estan damunt les festes!!. Les festes, ja les tenim damunt!!. Són expressions que van escoltant-se tots els anys per ara. Arribat el temps de Sant Jaume, que se celebra demà dia 25, i Santa Anna, que és despusdemà dimecres, apareixen eixes frases al diccionari particular festiu gater.

Aquesta setmana i tota la pròxima, Gata de Gorgos es vestix de festa, de casals i palcos, de barraques, de música i tradició. Els actes populars i tradicionals es mesclaran amb els novedosos.

Sols una novetat important es preveu a les festes d’enguany. Després de 18 anys d’estar el corro dels bous al carrer al Passeig d’Alacant, la festa taurina es trasllada a l’antic camp de futbol. Ja perd eixa denominació de "bous...AL CARRER".

Pel que fa al programa festiu, començaran els actes aquest dijous 27 de juliol amb la baixada del patró, el Santíssim Crist del Calvari, des de la seua ermita del Tossalet fins l’església parroquial, on estarà tots els dies de festa fins el dia 6 d’agost, diumenge, data en la que tornarà al seu ermitori.

Si dijous hem dit que serà el dia de la baixada, divendres és el dia del Festival, amb alguna innovació en el transcurs de la nit, en la qual seran elegides les corts, dames i regines tant infantils (per sorteig) com les 20 majors (per votació popular).

Dissabte dia 29 a les 8 hores serà la primera entrà de bous cap al nou corro.te taurí Oficiosament començaran els actes taurins. Eixe dia s’inauguraran el nou recinte taurí, els casals i les barraques, aquestes a la Plaça Nova.

Diumenge 30 és el dia de les Carrosses. Serà la desfilada a les 19.30 hores. Ja dins la setmana que ve, dilluns 31 últim dia de juliol, serà la ja tradicional Nit de Paelles i l’orquestra Montecarlo. El primer dia d’agost es deixarà per a les tradicions i el correfoc i el dimecres 2 serà el dia del xiquet.

El no menys tradicional dia de les quintades serà el 3 d’agost, dijous, deixant-se per al divendres 4 la Nit del Rock.

El dia 5, vespra de la festa serà el Dia del Major i també l’ofrena de flors al patró. El dia 6 d’agost, diumenge, serà la Festa Major en honor al Santíssim Crist. La processó de pujada i el castell de focs artificials posaran final a les festes 2017 de Gata.

FONTS: Programa oficial de festes de Gata 2017 (extracte). // Portada del programa de festes.



IMATGES DE FESTA (GATA): el carrer Signes s'engalana de làmpares de botelles

20170724112943-csignesengalanat.jpg

Ja fa oloreta de festes!! es diu també en aquests dies. Ja ha eixit el veïnat dels carrers engalanats a posar les seues creacions pels carrers en benefici del lluïment de la festa. Hui mirem el carrer Signes. Al llarg de les últimes setmanes el veïnat d’aquest carrer cèntric i concurrit del poble, que mira cap al Calvari i l’ermita, ha estat recollint botelles buides d’aigua de plàstic i retallant-les. Anit es va començar la posta a l’aire de les làmpares de botelles, com jo li nomene, que acabarà entre hui i demà, per a donar-li un altre aire de festa al carrer que entra de l'antic cuartel cap a dins del poble, com diuen els dels pobles veïns.

Demà un altre carrer, el carrer Parra.



HUI DILLUNS 24, LA NOVENA DE GATA ARRIBA AL 6é DIA

20170724172646-ermita.jpg

Seguint amb la informació de la Novena al Santíssim Crist 2017, de la qual informa la parròquia, hui dilluns 24 arriba al sisé dia. Com cada dia serà a les 19.30 hores. Ajuda en la preparació de la missa el sector de Sant Antoni i els grups de Confirmació, Alpha jovens i adults. Hui predicarà Don Salvador Romero Abuin, rector de Cárcer, Sumacàrcer i Sellent. El tema de predicació, dins del general de la Nova Evangelització és: "El Motor. L’acció misteriosa del Ressucitat i del seu Espirit Sant. L’Espirit Sant. (E.G. 275-280)".



EL GORGOS CADET, HOMENATJAT PER LA PENYA BARCELONISTA DE GATA

20170724174956-cadetspenyab17.jpg

La Penya Barcelonista de Gata, una de les més actives social i culturalment del panorama penyístic, celebra any rere any i ja són 32 el seu Dinar de Germanor a l’estiu. Enguany es va celebrar a Los Arcos el dinar, amb la presència de ex-jugadors i directius del FC Barcelona, tota la directiva, el regidor d’Esports, Toni Arabí i l’alcaldessa Magda E. Mengual. Però, junt amb els socis hi havia una quadrilla de xicons invitats, un grup humà que van desbordar tota classe d’estadístiques i que van fer una campanya més que brillant.

La Penya Barcelonista, que presideix Salvador Mulet Soler, no ho va dubtar gens en homenatjar aquesta temporada al GORGOS C.F. CADET, que van ser campions de lliga i van ser els millors de tota la Comunitat. Junt amb els seus preparadors es van reunir, de nou, tots per a obtindre el reconeixement de la Penya Barcelonista de Gata.

El detall d’aquest guardó el deixa ben clar, per mig del facebook, el que va ser el director i coordinador de l’Escola Municipal de Futbol, Pere Noguera i que enguany acompanyarà a Jaume Serra en el primer equip del Gorgos i la seua nova categoria, Primera Regional.

Diu Noguera textualmentr al respecte del reconeixement:

"El fútbol "de verdad" el que no es negocio ni espectaculo, ese que vemos en muchísimos pueblos de España cada fin de semana, en los que niños y adolescentes nos hacen disfrutar, muy pocas veces tienen algun reconocimiento más allá del ámbito de su escuela de fútbol. Hay varias escuelas de futbol en las que es muy fácil, o habitual mejor dicho, que sus equipos sean campeones pero hay otras escuelas pequeñas y humildes que muy de tanto en tanto logran un campeonato.

Para estas escuelas es muy difícil que esto sea una realidad, pero si además lo consiguen desde el respeto, la humildad y el trabajo, el mérito es increible. Hoy ese trabajo nos lo ha reconocido la Penya Barcelonista de Gata en su 32 aniversario, haciendo una mencion especial al cadete de la Escuela de Futbol del Gorgos cf. No hay palabras de agradecimiento suficientes para expresar el trato y las atenciones que han tenido para con los chavales,  José el delegado y conmigo como entrenador. Gracias una y mil veces por este homenaje merecido a unos chavales que han hecho y seguiran haciendo historia en el fútbol y en el Gorgos Club de Fútbol."

FONT: Fotos celebració Dinar de Germanor, Penya Barcelonista de Gata.



IMATGES DE FESTA (GATA): Ja penjen els llums a la carretera

20170725122249-20170725-080655.jpg

A dos dies de l’inici de les festes patronals de Gata al Santíssim Crist del Calvari, s’ultimaven aquest matí la posta pels carrers, places i la carretera els llums d’engalanament. La travessa de la N-332 ha estat un dels últims llocs en instal·lar-se, després que començaren l’equip de llumeros pel carrer Teulada, per on baixa i puja la imatge del patró el Crist; la Costera del Grup Escolar, on divendres es farà el festival d’elecció de regines infantil i major, les seues dames i la seua cort d’honor, i on es farà la Nit de Paelles i Nit de Rock.

Es va il·luminat també el nou recinte de bous (antic camp de futbol) i voltants, així com ara s’il·luminarà la Plaça Nova, Plaça de l’Església i carrer doctor Gómez Ferrer.

A la imatge, els operaris instal·lant hui de bon matí els llums a la travessa de la N-332 al pas per Gata.



EL DIA DE SANT JAUME...ÉS UN DIA SENYALAT

Hui és Sant Jaume, Sant Yago apòstol. Molts Jaumes al poble de Gata. Aprofite per a felicitar des del blog als Jaume, Santiago i compostos. Un nom que sempre ha estat present a la meua família des de generacions anteriors com en moltes famílies del poble i com diu la cançó popular: "El dia de Sant Jaume és un dia senyalat...".

I si mirem el refranyer molts fan al·lusió al sant i a la fruita d’ara les figues o el raïm.

Festes a pobles veïns, com a Ondara les festes populars o a la partida de Benimarco, que compartixen Teulada i Benissa. A Gata, quan el dia de hui era festa nacional hi havia el costum de fer l’avanç de les festes, amb el festival de presentació de festeres i, moltes vegades, també d’elecció de regina, dames i coert d’honor. Però, això era els anys 70 del segle XX. Ara sempre, entre el 26 i 28 de juliol cau, com enguany el 27, el començament de festes.



IMATGES DE FESTA (Gata). CARRERS I PLACES ENGALANATS (II): Parres, cors de colors

20170725124626-carresparreseng.jpg

Segona entrada per als carrers i places engalanades de Gata, davant les festes patronals que comencen despusdemà dijous dia 27. Hui miren, com a imatge de festa, al carrer Parres. El colorit és el que més sobreix en els cors que penjen per tot el carrer. També a l’asfalt es pinten els motius de l’engalanament. Vistós i amb molt de color aquest carrer de la zona del Raval.

A la composició, detalls del carrer de les Parres, engalanat per a les festes 2017.



GATA SERÀ UN ESPAI MÉS CARDIOPROTEGIT

20170725125411-desfibril.jpg

El municipi de Gata serà, a partir d’ara, un espai cardioprotegit gràcies a la compra de desfibril·ladors per part de l’Ajuntament. Es tracta de tres aparells electrònics portàtils que diagnostiquen i tracten la parada cardiorrespiratòria pensats per a ser utilitzats per personal no sanitari. Els desfibril·ladors s’instal·laran al cotxe de la Policia, a l’Edifici Polivalent i a la zona esportiva de Les  Sorts. 

La intenció és col·locar-los en llocs accessibles per evitar els episodis de mort sobtada, ja que la seva efectivitat és màxima al moment inicial, disminuint ràpidament en els minuts successius. A més dels aparells, el contracte compren diferents cursos de formació per a la Policia Local que el podran utilitzar ja en les properes festes en cas de necessitat.

FONTS: Informació i fotos, Ajuntament de Gata.



EL GRUP DEL CAMÍ DE SANTIAGO I LA PLAÇA NOVA PREPAREN EL 7é DIA DE NOVENA (GATA)

20170725170754-20170724-193834.jpg

Hui dia 25 de juliol, festa de l'apòstol Santiago serà el grup del Camí de Santiago i el sector de la Plaça Nova els que preparen i ajuden en l'eucaristia del seté dia de Novena al Santíssim Crist del Calvari, ja en la seua recta final. Don Rafael Sala González, rector de Sant Nicolau de Bari del Grao de Gandía serà el que presidixca la missa i la predicació serà sobre: "El calor d'un pare i una família. El gust espiritual de ser poble (família). Fraternitat i Filiació. Base d'una parròquia evangelitzadora (E.G. 275-280).

A la fotografia, un moment de la novena, ahir dilluns.



HUI DIA 26, SANTA ANNA I SANT JOAQUIM (Dia dels uelos/ueles)

20170726102910-paresverge.jpg

Els pares de la Verge María, SANTA ANNA I SANT JOAQUIM són celebrats hui 26 de juliol. Aprofite per felicitar a totes les "Annes" del poble, que a Gata en són moltes, i "Joaquims", que en són menys. Un record especial per a mare, a la que no oblidem mai, per haver-nos donat la vida i haver-nos criat i orientat en la saviesa de la vida. Ara ja té continuació del seu nom amb la seua néta, de la qual cosa n’estaria molt contenta. 

Tornant als sants del dia, dir que són els patrons dels uelos/ueles o avis/àvies. A totes/tots els que ho sou també felicitar-vos per la vostra tasca familiar.

Tornant als sants de la onomàstica de hui, la festa dels pares exemplars de la Mare de Déu es celebra en molts llocs. Santa Anna és festa a l’antiga ermita de Benissa a la partida del mateix nom. És la patrona de Fleix a la Vall de Laguar. 

Pel que fa al refranyer, també la santa més popular dels dos, Santa Anna, té els seus. Us en pose dos que també fan referència a l’avellana:

SI PLOU PER SANTA ANNA, PLOU UN MES I UNA SETMANA I OMPLI L’AVELLANA.
PER SANTA ANNA PINTEN LES AVELLANES, I PER LA VERGE D’AGOST JA ESTAN MADURES.

Si voleu llegir curiositats sobre els dos sants del dia, al santoral de LEVANTE-EMV en teniu. PUNXEU ACÍ.

A la imatge, una plafó ceràmic dels pares de la Mare de Déu. FONT: Levante-EMV.



HUI DIA 26, PENÚLTIM DIA DEL NOVENARI DE GATA AL CRIST DEL CALVARI; DEMÀ LA BAIXADA

Hui, dia que se celebra a Sant Joaquim i Santa Anna, pares de la Verge María, es celebra a l'ermita del Crist de Gata, el penúltim dia de la novena. Demà serà ja la baixada i, per tant, el començament de les festes patronals.

Els veïns del carrer Jesús Pobre i el grup parroquial de Vida Ascendent ajudaran en la preparació. Predicarà el Pare Javier Antonio Sierra, rector de Nostra Senyora de Monteolivete de València, missioner Paül. El tema: "No estem sols. La força missionera de la intercessió (E.G. 281-283).



IMATGES DE FESTA: ENGALANAMENT DE CARRERS (3). els sombreros del carrer La Bassa

20170726184654-clabassa.jpg

Sombreros o "capells" inunden el carrer La Bassa. És la figura principal del carrer La Bassa i són del tipus de pamela. I estan de principi a final. Del costat de la Plaça d’Espanya fins l’Ajuntament. És el tercer carrer engalanat que vegem preparant-se per a les festes patronals, carrers Signes, Parres i aquest del carrer La Bassa.



IMATGES DE FESTA: ENGALANANT CARRERS DE GATA (3), els sombreros del carrer La Bassa

20170726185302-clabassa.jpg

Tercer carrer que trobem engalanat. Ja estem damunt de les festes i el veïnat s'afanya en posar bonics els carrers i places. Anit van posar guapet el carrer La Bassa amb sombreros tipus pamela. Al llarg d'un dels carrers d'entrada al poble, des de la Plaça d'Espanya fins l'Ajuntament, ja està preparat. Per ací passaran les carrosses diumenge dia 30 i la gent podrà admirar-ho.



HUI DIJOUS 27 DE JULIOL COMENCEN LES FESTES PATRONALS DE GATA: baixada del Crist i assaig del festival

20170727111112-20160728-211737-copia.jpg

Dijous 27 de juliol de 2017. Hui comencen les festes patronals en honor al seu patró el Santíssim Crist del Calvari. De hui fins el diumenge 6 d’agost estan programats nombrosos actes de tot tipus i per a tot el veïnat i visitants. A destacar, com a una gran novetat, el canvi del corro dels bous que passen del Passeig d’Alacant a la sea nova ubicació, l’antic camp de futbol Les Sorts. L’entrada del dissabte a les 8 servirà per a fer oficiós el recorregut i les actuacions taurines.

Centrant-nos en hui, primer dia de festes, cal dir que els actes religiosos i populars omplin l’agenda de l’estrena festera.

19.30 hores: última eucaristia de la novena.

A continuació Baixada del Crist des de l’ermita a l’església, acompanyat per la Colla de Dolçaines i Tabaleters El Montgó i la banda Unió Musical de Gata. Els portadors del Crist seran els que baixen al patró. Després es dispararan focs artificials.

A les 23 hores serà la primera i segona eliminatòries del Campionat de Truc al carrer Paer, que organitza enguany el Pub Canyís.

A les 23.30 hores, assaig del festival de demà. La Quintà infantil de nom curiós "Mes festes i menys restes" i la Quintà major 2017 "Al Garrot" faran els preparatius per a la gran nit.

ÚLTIMA DIA DEL NOVENARI

A les 19.30 hores serà l’última eucaristia de la novena al Crist a l’ermita. Els veïns de la partida Tossalet Calvari i el grup de Càritas prepararan la missa, que predicarà i presidirà el missacantano Don Vicent Femenia Ribes, de Sagra, que va estar fent la Pastoral a Gata sent seminarista i que el passat juny va ser ordenat sacerdot. La predicació que toca: "L’Amor fet pa i perdó. L’encontre personal amb l’amor de Déu. Els sacraments: Reconciliació i Eucaristia".



CAMPANYA D'IGUALTAT PER A UNES FESTES SENSE AGRESSIONS MASCLISTES

20170727122535-bandol-alertafeminista.jpg

Coincidint amb l’inici de les festes, la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Gata llança la campanya de sensibilització, impulsada per el moviment #AlertaFeminista, per contribuir a unes festes  lliures de violències masclistes.

A més de la campanya per xarxes socials , es  distribuirà un Bàndol que fa saber a la ciutadania els drets de les dones i convida a adoptar una actitud compromesa enfront de qualsevol tipus d'agressió contra les dones, socorrent i recolzant a les que siguen agredides i aïllant i denunciant als agressors.

La campanya porta com a lemes principals “Tinguem la festa en pau” i “El meu cos no és el teu dret” i utilitza tant missatges contundents com missatges amb clau d’humor per a traslladar 4 idees fonamentals:

L’assetjament a les dones no és una broma, és un delicte tipificat.

Les dones tenen dret a divertir-se lliurement i ningú no té dret, en cap circumstància, sobre els seus cossos. Les persones tenim dret a gaudir d’unes festes lliures de violències masclistes.

És necessari prendre partit, abandonar la posició de còmplice i actuar si veiem assetjament.

Ni haver begut en excés, ni la nocturnitat, ni la foscor, ni la vestimenta de les dones justifiquen ni disculpen cap agressió.

Els missatges dirigits a les dones tenen l’enfocament en l’apoderament, en clarificar que les dones tenen dret a gaudir de les festes, a vestir com vulguen i a que ningú no les toque sense el seu consentiment i menys encara les violente, així com animar-les a que denuncien en cas de patir o veure un assetjament.

Els missatges dirigits als homes posen el focus en la càrrega de la responsabilitat, incideixen en què qui comet una agressió és responsable, res pot justificar cap agressió contra les dones, l’assetjament és un delicte, no és un joc ni una broma, i no tenen dret sobre els cossos de les dones. Assetjar una dona tocant-la sense el seu consentiment o agredint-la verbalment és violència masclista.

FONT: Bàndol i informació, Ajuntament de Gata.

 



HISTÒRIA FESTERA: LA BAIXADA DEL CRIST, del 5 d'agost a finals de juliol

20170727134748-baixadacompo.jpg

Comence hui, igual que el programa de festes, unes mirades retrospectives de la història festera del nostre poble, GATA DE GORGOS.

Hui és el dia de la BAIXADA DEL CRIST. Però, quan es baixava abans la imatge?. Hi hagué baixades excepcionals del patró?. Qui baixava al Crist del Calvari?.

La processó de baixada se celebrava el 5 d’agost, vespra de la festa major. A partir de 1979 fa 38 anys, es canvia el dia i la baixada passa a fer-se el primer dia de festes. Per a més solemnitats dels dos actes es fa una prova en 1996 i es separen la baixada i el festival de regines, dames i cort d’honor. Ja definitivament des de 2013 estan separats els dos actes, deixant-se per a la nit de la baixada l’assaig del festival.

Tenim referències dels diaris del segle XIX, quan ens diuen les cròniques de 1883 que el dia la vespra (és a dir, 5 d’agost) a “la espaciosa Plaza de la Constitución” (hui Plaça de l’Església), presentava un aspecte agradable i que el xicotet porrat que allí s’havia instal·lat estava molt concurrit. A les set de la vesprada baixaven al Crist de “su reducida pero preciosa capilla” a l’església. Amenitzava la baixada la banda de música “con escogidas piezas magistralmente ejecutadas”. Després feien “la tradicional cuerda” (entenem que seria la cordà) i al final del dia recorria “la música” els principals carrers del poble.

En 1916, tornem a tindré informació de la baixada, quan els diaris deien que el primer dia (dels dies 5 i 6 d’agost), per la vesprada, es baixava “la sacrosanta imagen a la iglesia parroquial”. Per la nit es feia un passacarrer, concert i cordà.

Deu anys més tard, el 5 d’agost de 1926, es va inaugurar la restauració de l’ermita del Crist amb missa cantada i cor, per Don Joaquín Alfonso, el rector.

En 1947 amb motiu de la bendició de les noves andes fetes després de la contienda civil s’avança un dia la baixada i es fa el 4 d’agost.

El primer anys que es baixa al Crist el 28 de juliol, al començar les festes, és en 1979.

Excepcions de baixades

Fora de les festes patronals, rares són les vegades que el Crist ha baixat al poble, a l’església parroquial. El diari alacantí "El alicantino" referia la notícia el 28 d’octubre de 1890 que es van fer festes especials per lliurar a Gata de les epidèmies des de 1834. Deia el cronista que el 6 d’agost va ser la festa principal però del 27 al 30 d’octubre van ser les festes especials per donar gràcies. No concreta si va baixar i pujar el Crist per eixes dades.

Si que ho diu ben clar la notícia de finals de 1898, quan diu que el Santíssim Crist baixà a Gata el dia de Cap d’Any de 1899. El cronista qualificava la festa de “muy solemne y altamente religiosa”. El motiu, l’acabament dels treballs de pintura, estucat i doració de la capella i altar de l’ermita, que feren els artistes valencians germans Estruch. Les despeses havien estat costejades “por la piedad religiosa de este vecindario”. La iniciativa l’havia portada el “cura regente de esta feligresía, don José García Mestre. Els actes són interessants per les dates que es van celebrar. L’últim dia de l’any 1898 hi hagué vol de campanes, passacarrer i serenata “por la brillante banda de música de esta localidad”. El dia de Cap d’Any de 1899, de bon matí, “en la misma explanada” (quin fred faria!) es va fer una missa solemne “especia de misa de campaña”. Relata el cronista la vista, el quadre “pastoril” que es divisava: fèrtils campinyes, arboredes dels plans, muntanyes Serrillàs i Segària i el gegantesc “Mongó”. La càtedra l’ocupà el jove orador sagrat Don José María Sastre Puigcerver. Diu ben clar que per la vesprada, es va baixar la imatge al temple parroquial i va eixir en processó pels carrers “de la villa de ritual costumbre”. L’epílog el va posar  el “vistoso castillo de fuegos artificiales, acabant-se les festes amb una “colosal traca".

També tenim referències que per març de 1953, degut a la Santa Missió, el dia 15 el Crist va baixar en processó fins la via i després va ser tornat a la seua ermita.

Fem un salt en el temps i arribem a l’any 2000, Any Sant. Extraordinàriament, el Crist del Calvari baixà en solemne processó el dia 16 de juliol, per a celebrar-se la novena pels carrers i places de la població fins el dia 25.

En 2012, també excepcionalment al complir-se el 250 aniversari del Crist i el bicentenari del succés del francés, la baixada va ser el 20 de juliol. La missa a l’ermita va estar presidida per el Sr. Arquebisbe monsenyor Carlos Osoro Sierra. Després de la missa, l’Arquebisbe, acompanyat de la resta del clero, autoritats, quintets i quintos majors 2011, regines i dames 2011, fidels i banda de música, van acompanyar la imatge del Santíssim Crist, que va ser portada al muscle pels quintos 2010 i els que feien 50 anys, de baixada cap al poble. Del Calvari, passant per l’itinerari habitual va fer l’excepció, tocant carrer Sol i carrer Nou, enfilant el carrer Costera del Grup Escolar, parant al carrer Sant Vicent. 

Els baixadors i pujadors del Crist del Calvari

Des de fa moltíssims anys, els soldats que venien llicenciats eixe any o la quinta anterior, del servici militar, portaven a andes al Crist del Calvari. Es mesclaven les vestimentes dels distints cossos, terra, mar i aire, així com destins i regiments. 

Acabat el servici militar obligatori en   , a partir d’eixe any va començar una altra modalitat de baixadors i pujadors del Crist, eren els que complien 19 anys i havien fet la festa de quintos l’any anterior. Els quintos eren reforçats pels veïns que volien que complien 50 anys, que feia 30 anys que eren quintos. Finalment, fa tres anys, es forma com una confraria, un grup de voluntaris i voluntàries de Portadors del Crist del Calvari, que a més dels quintos que toca per edat, inclou quadrilles d’amics o fidels.

A la composició, diversos moments de baixades del Crist, des dels "soldats llicenciats" fins a l’any passat.

FONTS: Fotos d’Arxiu i pròpies.




BAIXADA DEL CRIST (1r dia, festes 2017): novena, processó, arribada (Àlbum fotográfic/vídeos)

20170728093803-20170727-211038-copia.jpg

PER A MIRAR L’ÀLBUM DE FOTOS-REPORTATGE DE LA BAIXADA, PUNXEU ACÍ.

(VÍDEO D’EIXIDA DEL CRIST DE L’ERMITA (JM.Vives). PUNXEU ACÍ.

(VIDEO DEL VOLTEIG DE LA IMATGE A LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA). PUNXEU ACÍ.

Ja s’ha fet la baixada del Santíssim Crist del Calvari, que es troba -com a patró del poble- presidint l’altar major de l’església parroquial fins el 6 d’agost.

Ahir per la vesprada començaven els actes, amb l’última eucaristia, que presidia el missacantano Vicent Femenia, com vaig avançar, l’acompanyaven el rector, Francisco M. Murillo, i els rectors fills de Gata Vicent Font i Juan Pons. Cantava el cor del tercer Món. al llarg de la Novena va estar fent-ho el Cor Infantil de la parròquia i diumenge i dijous aquest cor major.

Després de cantar els Gojos, se’ls va imposar la insignia del Santíssim Crist als festerets/festeretes, festers/festeres i membres de la Comissió 2017, per parts dels rectors. A continuació es va celebrar la processó de baixada.

Encapçalava la processó la Colla de Xirimiters i Tabaleters El Montgó, la creu processonal, els fidels, pel mig els festers infantils 2016, els festers majors 2016 tancant les dames i regina 2016. Els Portadors del Santíssim Crist i els quintos 2015 portaven la imatge, que era seguida del clero. La banda Unió Musical de Gata tancava la processó.

Arribant a la Plaça de l’Església, el senyor rector D. Francisco M. Murillo li va donar la benvinguda al Crist des del balcó de la casa abadia, amb paraules molt sentides. El tradicional volteig de les andes i la imatge pels portadors, el volteig de campanes, l’encesa de dins del campanar i el dispar d’un xicotet dibuix pirotècnic van completar l’entrada del patró a l’església.

FONTS: Fotos de l’àlbum JM./ V. Vives i M. Vives (Cronista de Gata). // Vídeos: JM. i M.Vives.



HUI DIA 28, SEGON DIA DE FESTES DE GATA: entrà de la murta i festival

En pocs minuts els carros i cavalls que han eixit del camp de futbol vell recorreran el poble amb els festerets i festers. Serà l'entrada de la murta -inici fester-, a la que acompanyarà la Colla El Montgó. A les 13 hores serà el volteig de campanes i es tiraran 21 salves en honor al patró, recordant que ja està el Crist a l'església.

Ja per la nit, a les 22 hores es concentraran tots els protagonistes de l'acte popular del Festival 2017. La banda Unió Musical acompanyarà a regines i dames 2016, festers visitants i autoritats, tant locals com comarcals. A les 23 hores es presentarà en el Festival la Quinta Infantil 2017, s'elegirà i coronarà -per sort- a la regina i dames infantils. Després, els assistents gaudiran de l'espectacle del Musical Special Night. Finalment, es proclamarà -encara per votació popular- a la regina, dames i cort d'honor major 2017.

Acabat el festival es farà una discomòbil fins l'hora del bou.

FONT: programació, Comissió de Festes 2017.



HISTÒRIA FESTERA DE GATA: les nits del festival des del 70 a hui (48 regines majors i 41 menudes)

20170728210119-compohisfestivals.jpg

La mirada retrospectiva de la història festera del nostre poble, GATA DE GORGOS, de hui divendres es per als FESTIVALS de les REGINES, dames i corts d’honor. També fem una ullada a les actuacions d’artistes de fama reconeguts que van passar per Gata.

Hui dia 28 de juliol de 2017 és el dia de l’entrada de la murta i del festival. En unes hores, quedarà elegida la 48ena regina major de les festes de Gata 2017 i la 41 regina infantil, amb les seues dames i corts. Al respecte del festival, ens preguntem: Des de quan es fa el festival amb elecció de regines?. Sempre s’ha fet a l’esplanada d’escola el Festival?. Quins cantants famosos han passat eixa nit?. Quines personalitats han passat pels festivals? A Gata van vindre grans artistes musicals, com Manolo Escobar, el Dúo Dinámico, Rocío Jurado i altres. Els repassem.

En claus resumides, fem un repàs dels 47 anys anteriors de regines majors (1970-2016) i dels 41 de infantils (1977-2016).

1970: Voten els quintos. Regina major Sara Mahiques. Elecció, Plaça 18 de julio (hui Plaça Nova). Presentació de candidates a regines dies abans al “Cinema Avenida de Verano” (al final de la Avda. del Caudillo -Carretera-). Es rodava un curt de mitja hora en 16 milímetres, amb música i locució, il·lustrat amb una petita historieta de cada candidata a ser regina. Actuen artistes locals i comarcals.

1971: Regina major per votació democràtica dels assistents, María Teresa Caselles. Presenta Gabriel Pons. Assistix la Bellea del Foc d’Alacant. El festival va ser el dia de Sant Jaume. Novetat, dames d’honor.

1972: Regina, María Elisa Segarra. 

1973: nou lloc Avinguda de la Pau. Regina de festes, Paquita Tomás. Pedro Zaragoza, que fou alcalde de Benidorm, mantenia l’acte. Començava la desfilada de grans artistes. Georgine Dann i Rosa Morena actuaven.  Actuaven la Tuna Gatense i el grup local-comarcal, Folk-8.

1974: nou escenari del festival, l’esplanada del Grup Escolar. Regina Tonica Soler. Mantenia Tomás Valcárcel. Actuaven Jairo i Dolores Vargas "La Terremoto". També, les Majorettes de Pedreguer i la Rondalla Gatense.

1975: regina Fina Coloma

1976: regina Mari Cirugeda. Actuaven Luciana Wolf i Danny Daniel.

1977: Elecció de la primera regina infantil a Gata i la 8ena major. La major, Marí Carmen Rosa; la menuda, Rosa María Grimalt. Tornava a ser mantenidor l’alacantí Tomás Valcárcer.

1978: regina major María Elena Salvador; menuda, Antonia García. Actuava Lorenzo Santamaría i també el grup Z-66 i el ballet de Giorgio Aresu.

1979: regina major Ana María Rodríguez; infantil Antonia Signes.

1980: Pepita Palones, la major; Elodia Torres, la infantil. Eixe any vaig presentar el festival junt amb Amparo Coloma. Actuava per primera vegada Manolo Escobar, així com el Dúo Gala i Mariachi.

1981: Amparo Coloma elegida regina (la seua germana havia sigut en 1975); la infantil era Ana María Monfort. Actuaven el Dúo Dinámico i Conchita Bautista.

1982: Regina major, María Isabel Montilla. Rosa María Torres era la infantil. Actuaven: el Gran Kiki, Alfonso Montero i Rocío Jurado.

Regines majors, 1983 a 2016.

1983: 14ª, PACA MARI MONCHO PEDRO. 1984: 15ª, TERESA MORELL SIGNES. 1985: 16ª, ANA Mª CASELLES BORRELL. 1986: 17ª, PACA MARI SIMÓ MULET. 1987: 18ª, JOSEFA SIGNES VIVES. 1988: 19ª, Mª JOSÉ SOLER ARBONA. 1989: 20ª, ROSA Mª SALVÁ BOLUFER. 1990: 21ª, GRACIELA PEDRO CASELLES. 1991: 22ª, ROSA MARÍA CASELLES AGUILAR. 1992: 23ª, MARÍA AMPARO MONFORT SIGNES. 1993: 24ª, BEGOÑA SOLER SALVÁ. 1994: 25ª (NOCES D´ARGENT), JOSEFA MULET PEDRO. 1995: 26ª, MARÍA VICENTA PASTOR COTS. 1996: 27ª, TERESA SOLER FERRER. 1997: 28ª, CARMEN ARABÍ OLIVER. 1998: 29ª, ANA Mª SIGNES SIGNES. 1999: 30ª, ANTONIA MULET OLIVER. 2000: 31ª, NOELIA LEYDA RODRÍGUEZ. 2001: 32ª, VERÓNICA OLIVER GARCÍA. 2002: 33ª, YOLANDA SORIA MELIÁ. 2003: 34ª, ALBA VEGA MULET. 2004: 35ª, ADELA MULET PEDRO. 2005: 36ª, REBECA DIEGO PEDRO. 2006: 37ª, MARÍA JOSÉ MULET RODRÍGUEZ. 2007: 38ª, ISABEL SALVADOR MONTILLA. 2008: 39ª, MARÍA BLASCO MULET. 2009: 40ª, ANA GADEA TORRES. 2010: 41.- CRISTINA PÉREZ FERRER. 2011: 42.- ESTER AUSINA MORELL. 2012: 43.- PATRICIA LARA FELIU. 2013: 44.- PAULA ESCRIVÁ MULET. 2014.- 45.- ELENA PONS SALVADOR. 2015.- 46.- ANNA TORRES SIMÓ. 2016.- 47.- SHEILA DOBLADO SIVERA.

Regines infantils de 1983 a 2016.

1983:  7ª, TERESA ESCORTELL FERRÁNDIZ. 1984:   8ª, Mª TERESA FULLANA SÁNCHEZ. 1985: 9ª, MAGDA ESTRELLA MENGUAL MULET. 1986: 10ª, JOSEFA MARÍA MONCHO PEDRO. 1987: 11ª, OLGA MARÍA LOZANO CORTEGOSO. 1988: 12ª, SARA SOLER MAHIQUES. 1989: 13ª, ISABEL ORDINES ALBIÑANA. 1990: 14ª, ELSA BERTOMEU SOLER. 1991: 15ª, MARÍA TERESA FERRER FORNÉS. 1992: 16ª, MARINA MULET CHORRO. 1993: 17ª, MARÍA JOSÉ CLIMENT SIGNES. 1994: 18ª, Mª ISABEL FERRER FORNÉS. 1995: 19ª, CYNTIA FONT ANDRADA. 1996: 20ª, VERÓNICA PONS ALBEROLA. 1997: 21ª, ROSA MARÍA SOLER SIGNES. 1998: 22ª, PILAR RODRÍGUEZ GARCÍA. 1999: 23ª, ROSANA GILABERT ARABÍ. 2000: 24ª, ROSA VALLÉS CASELLES. 2001: 25ª, (NOCES D´ARGENT ) CRISTINA TORRES ARABÍ. 2002: 26ª, VICTORIA FORNÉS FERRER. 2003: 27ª, LAURA CASELLES RIERA. 2004: 28ª, AMPARO MARÍN BOLUFER. 2005: 29ª, ROSA ISABEL SIRERA MOLINA. 2006: 30ª, CELIA PEDRÓS ORDINES. 2007: 31ª, NÚRIA MORAGUES PEDRO. 2008: 32ª, YAMILA TATIANA CASELLES MOLINA. 2009: 33ª, ANDREA MONFORT PALOMARES. 2010: 34.- ANNA BERTOMEU PEDRÓS. 2011: 35.- AITANA FORNÉS SIGNES. 2012: 36.- GISELA FUENTES GORDILLO. 2013: 37.- MÓNICA SIMÓ MIÑANA. 2014. 38.- MINERVA CUENCA COLOMA. 2015. 39.- NURIA FORNÉS BLÁZQUEZ. 2016. 40.- NORA MEIER SIMÓ.

De 1983 a hui, actuacions del festival.

Resumisc més breument algunes de les actuacions dels festivals de 1983 fins a hui mateix:

1983: Don Pío i Mocedades. 1984: Francisco Ribelles y sus Mariachis i Ángela Carrasco. 1985: Marfil i Dyango. 1986: Dúo Pimpinella. 1987: Paolo Salvatore. 1988: Vicky Larraz. 1989: Norma Duval. 1990: Dyango (2ª vegada. La 1ª fou en 1985) i el grup Locomía. 1991: Boney M. 1992: Julio Sabala. 1993: Los Panchos. 1994: Los Platters. 1995: Juan Ramón. 1996: México Lindo. 1999: Marcela Morelo. 2001: Sergio Dalma. 2002: Suspiros de España. 2003: grup Decada Dance. 2010: Abbamanía i Míticos. 2011: Orquestra Bellíssima. 2012: Espectacle còmic-musical amb Manolo Royo. 

FONTS: Arxius Cronista de Gata.

 



MARÍA PEDRO FONT I ELIA MULET JORRO, ELEGIDES REGINES DE GATA 2017

20170729120613-reginesidames.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DE L’ENTRÀ DE LA MURTA I DEL FESTIVAL 2017, PUNXANT ACÍ)

La jove MARÍA PEDRO FONT i la xiqueta ELIA MULET JORRO van ser les tocades anit per la màgia festera per a representar als festers i festeres 2017. El segon dia de festes patronals en honor al Santíssim Crist del Calvari començava amb la tradicional i típica entrà de la murta, el volteig de campanes i les 21 salves.

Per la nit, a les 23.30 hores s’iniciava el Festival 2017 en l’esplanada del Grup Escolar, en un pati molt concurrit de veïns, forasters, regines, dames i autoritats de pobles veïns, que presenciaven la presentació dels festerets i els festers, així com l’espectacle Special Night.

La primera alegria de la nit arribava al escoltar el seu nom, ELIA MULET JORRO, la xiqueta que per sort eixia proclamada Regina Infantil 2017. Eren proclamades dames d’honor MAR MONFORT LEYDA i MÍRIAM FORNÉS MARÍ.

Després de l’espectacle es va donar a conéixer la Regina major, elegida entre els assistents amb els seus vots. La Regina major 2017, la 48 regina gatera, és MARÍA PEDRO FONT. Eren elegides dames d’honor MARÍA RIBES GRIMALT i ALBA FORNÉS PÉREZ. La nit va acabar amb una discomòbil fins a l’hora del bou.

A la composició, dalt la regina i dames infantils. Baix, regine i dames majors.



HUI 29 JULIOL 2017, DATA HISTÒRICA A GATA: canvi de corro dels bous; ara a l'antic camp de futbol

20170729123724-20170729-081131.jpg

(PODEU MIRAR L'ÀLBUM DE LA PRIMERA ENTRÀ I LES PRIMERES VAQUES AL NOU CORRO DE GATA. PUNXEU ACÍ)

Eren les 8,10 del matí quan pels carrers  Doctor Moratal i Sant Miquel  enfilaven les vaques i bous de la primera entrada del corro nou, l'antic camp de futbol. Per pas soterrani eixien a les Sorts els animals de la ganaderia Ifach entrant al recinte taurí. Constituïa un moment històric que havia omplint d'expectació moments abans a molts veïns del poble, que no volien perdre's la baixada dels astats i la pujada cap a Les Sorts.

Després de 18 anys menys un dia, el canvi s'ha consumat. Aquell 30 de juliol de 1999 començava la història a l'anterior corro, el del Passeig d'Alacant.

Pel que fa a les actuacions taurines, s'han soltat algunes vaquetes i un bou de la ganaderia Crespo. L'amic Vicent Signes "Canya" donava fe d'una informació també històrica: la vaca de nom "Llorona" estrenava el nou corro al voltant de les 8.30 del matí.

Ara també s'està fent una solta de vaques i un bou a càrrec de la ramaderia Ifach. Aquesta vesprada serà inaugurat oficialment el corro nou 2017 a les 18.30 hores. D'això parle en la programació.



AHIR 29: INAUGURACIÓ CORRO, RETALLADORS I BARRAQUES (Gata en festes 2017)

20170730100855-compoinaugret.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DE LA VESPRADA I NIT D’AHIR, PUNXANT ACÍ)

El tercer dia de festes va ser ahir eminentment taurí. A mitja vesprada es va inaugurar el nou corro de l’antic camp de futbol. Nombrosos festers, jóvens disfressats -com ja és molt tradicional- de sevillanes, de santferminers, de festa, en una paraula. Des de davant l’estació on es van concentrar i amb la Batucada de Gata (una altra novetat) van recorrer el trajecte cap al recinte taurí, riuades de colors per pas soterrani i a la plaça.

Més tard es va portar a terme el I concurs de retalladors de Gata, al gran recinte taurí. Nou xics retalladors procedents de molts pobles valencians van fer bonics retalls, volteretes, i més filigranes per dalt de les vaques de la ramaderia del Cova de Pedreguer. El premi al millor retallador va ser per a "Panchito", que havia actuat amb uns moments familiars molts difícils i ho va donar tot a la plaça.

Per la nit, es va procedir a la inauguració de les barraques donant-se a conéixer el premi a la barraca millor decorada. L’orquestra de la plaça, una bona Marina Big Band. I allà al corro, vaquetes.

Hui és el dia de les carrosses, que seran a partir de les 19.30 hores. Allí estarem per a plasmar les imatges al pas de grups a peu i la cavalcada.



HISTÒRIA FESTERA DE GATA: les carrosses d'abans

20170730174921-histocarrossescompo.jpg

Aquesta vesprada a les 19.30 serà la desfilada de grups a peu i carrosses. Els itineraris no han sigut sempre el que ara coneguem i fan el recorregut. Encara es recorda quan la cavalcada eixia de la CAS, a la carretera de Xàbia. Ara ixen sempre del pati de les escoles. Quan les carrosses passaven carrer Signes amunt i pel carrer Correu anaven a la Plaça Nova i allí es feia la coneguda batalla de flors. Les autoritats les podies veure a totes dalt del palquet de madera de la plaça. Ho vegem al programa de 1965. En 1966 hi havia gegants i cabuts a les carrosses.

En 1967, la cavalcada -com deia- anava pel carrer Lluna i Calvo Sotelo (hui carrer Signes). L’any 1975 una desfilada de majorettes de Pedreguer ens sorprenia.

L’any 1979 trobem ja un altre itinerari, la cavalcada i carrosses es fa al Passeig d’Alacant. Als anys 1981 i 1982 la comparsa "Al-Hadrak" participava en la desfilada.

En 1984 es feia un nou itinerari del desfile de carrosses. Em 1985, la cavalcada era el 4 d’agost. Caia aixina el calendari. En 1986, actuava al desfile la Banda Democrática de Pedralbes.

Era l’ahir de les carrosses. Hui diumenge, únic que es podia fer aquest acte perque l’altre ja és el dia de la festa major, tornaran a desfilar grups, penyes, quadrilles...i les festeres.

A la composició, algunes fotografies antigues de les carrosses de Gata.

 



FESTES GATA 2017: MULTITUDINÀRIA I COLORIDA CAVALCADA DE GRUPS A PEU I CARROSSES ( I )

20170731120709-compocarr1.jpg

(PER A FER UN PASSEIG PER LA CAVALCADA AL FACEBOOK, MIREU L’ÀLBUM, PUNXANT ACÍ)

Ahir diumenge se va celebrar la cavalcada de les festes 2017 a Gata. Nombrosa participació de quintades, penyes i grups, sobre tot dalt dels camions. Colorit, molta gent per tot el llarg recorregut i tres premis als grups a peu i tres a les carrosses.

El primer grup a peu premiat van ser per als nascuts en 2011 i els seus pares/mares, disfressats tots de "Trolls". El segon a peu va ser per a les papallones. Els tercers van ser els elefants i els cocoters, imitant la selva, xiquets i xiquetes nascuts al 2016.

De les carrosses, el primer premi va ser per a la comissió 2015 i escenificaven una cançó "Alegría" del Circo del Sol. Celebrar les coses bones de la vida, compartir, amistat, estima, la màgia de viure. El segon va ser per a la penya "La Quadrilla" amb una escenificació xinesca. Finalment, el tercer premi va ser per al grup de belles.

Molts grups a peu, alguns amb crítiques sobre el tren, sobre l’elecció de les regines, dames i corts d’honor. Altres formant quadres com el pàdel. Colorit, música, molts camions -l’any que més- portant a les penyes, quadrilles i quintades.

Amenitzaven la desfilada: la Colla El Montgó, "Los Gavilanes" d’Alacant i la banda Unió Musical, amb disfresses de socorristes. 



FESTES GATA 2017: CAVALCADA, CARROSSES FESTERES I FESTERETS

20170731123310-compofesterescarr.jpg

Els festerets, xiquets i xiquetes, i les festeres majors van ocupar un lloc destacat en la cavalcada d'ahir diumenge per la vesprada a les festes de Gata. Tres carrosses per als menuts i dos per a les majors. Dalt de tot de la primera carrossa anava la segona dama infantil Míriam Fornés Marí. Dalt de la segona, la xiqueta Mar Monfort Leyda. En la tercera carrossa de festerets la regina infantil 2017 ELIA MULET JORRO i el seu acompanyant.

Dalt de la següent carrossa anaven les dues dames majors María Ribes Grimalt i Alba Fornés Pérez. En una carrossa, l'última de festers anava la regina major MARÍA PEDRO FONT.

A la composició fotogràfica podeu veure-les.



GATA VIU EL PRIMER CAP DE SETMANA DE FESTES PATRONALS: festival, bous, carrosses,...

20170731124346-regina17.jpg

Aquest cap de setmana, Gata ha viscut els primers dies de festa amb el festival, la inauguració del corro i les barraques i les carrosses.

Divendres, Maria Pedro Font i Elia Mulet Jorro van ser coronades com a regina major i infantil de les festes en l’acte de presentació que marcava l’inici oficial de les festes de Gata 2017.  Junt a Maria Pedro, es van proclamar les dames d’honor, Maria Ribes i Alba Fornés. A la regina infantil, l’acompanyaran  les dames Mar Monfort i Míriam Fornés.

Ahir diumenge, l’acte central del dia van ser les carrosses on La comissió 2015 va guanyar el primer premi de carrossa amb una disfressa d’alegria i Els Trolls de la quinta 2011 s’emportava el primer premi dels grups a peu .

Hui dilluns és el torn de la Nit de les Paelles, un dels actes més multitudinaris de les festes, que comptarà amb l’actuació de l’orquestra Montercarlo.

Les nostres tradicions centren la programació de dimarts amb jocs populars, danses, cervesa i sardines de matí i final del campionat de Truc, bous i correfoc a càrrec de Dimonis de Mislata.

El dia del xiquets se celebrarà dimecres 2 d’agost amb parc aquàtic a les 11 hores al grup escolar i a les 17 hores, teatre i berenar per als xiquets a la plaça Nova. A les 19 hores hi haurà carretons

Dijous 3 d’agost serà el dia de les quintades, quan , des de bon matí, les diferents quintes comencen la seua activitat amb les despertades, cercaviles, xarangues, ...

La Nit de rock es reserva per a la nit de divendres amb les actuacions de Diaspora, Skatuttipresto, Vadebó i Tremp.

També els majors tenen el seu dia, dissabte 5 d’agost, carregat d’actes com la partida de pilota al carrer la Bassa, l’ofrena de flors , la revetlla amb la Banda Unió Musical de Gata I el colofó el posarà  la tradicional Cordà a l’antic camp de futbol.

Els actes lúdics i festiu acabaran  diumenge 6 d’agost, dia del Santíssim Crist, amb la processó de pujada del Crist i un gran castell de focs d’artifici que posarà el punt i final a les festes 2017

A la imatge, la regina major amb les seues dames 2017.

FONT: Ajuntament, informació i foto.

 



ESPAÑA DIRECTO, EL PROGRAMA DE LA 1 DE TVE VA ESTAR A LA PLACETA DE GATA

20170731180255-espanadirectoplaceta.jpg

Passat divendres dia 28 de juliol el programa de reportatges que recorre el país "España directo" de La 1 de Televisió Espanyola va recalar a La Placeta de Gata. Les barxes, els cabassos de llata, les dones gateres fent llata, la feina d’encordar cadires i les tendes de canastes i artesania, en general, van ser objecte de reportatge.

Si entreu a la web oficial del programa http://www.rtve.es/television/espana-directo/ podreu veure fins el programa de hui el cabàs a la platja, que és precisament el programa del que vos parle. El programa té una hora de duració. Del minut 19,57 fins el 23,24 es va dedicar a glosar els costums gaters de la llata i els cabassos. El titular, Capazos de Gorgos". Connexió amb l’Arenal de Xàbia per a recercar dones amb cabassos i després en directe a Gata. "A la playa con capazo"; "En ellos caben bastantes cosas"; "Se los llevan a Francia"; "Fabricados con hojas de palma"; "los hacen a mano desde niñas"; "un capazo para su nieta"; "los hace desde los 7 años". "Dicen que es fácil aprender"; "se cosen con la misma palma"; "capazos para todos los gustos", van ser algunes de les frases posades al peu del programa. Del minut 23,24 al 27,09 es va fer en directe l’emissió seguint amb els cabassos i les cadires, amb les frases: "Taller en plena calle"; "fabrican sillas a mano". En total, 7 minuts i 52 minuts va ser Gata la protagonista a España Directo.

El nom de Gata de Gorgos, Alicante, va estar una estona als ulls de tota Espanya i la mateixa presentadora Ana Prada de España Directo va ser obsequiada amb un diploma de La Placeta de Gata pels tallers. 

Ací teniu l’enllaç al reportatge, al programa del divendres, PUNXEU ACÍ.

A la imatge, una captura de pantalla del programa. FONT: rtve La 1, España directo.



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris