Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2016.

MARÇ, MARCER, CARASSER. CALENDARI GATER DEL MES: Mes de la Dona, presentacions, Ralli fotogràfic, Volta a peu...Setmana Santa i Pasqües

20160301164346-dia-de-la-dona16.jpg

Del 4 de març al 7 d’abril, actes del MES DE LA DONA; el 13, VOLTA A PEU A GATA; del 20 al 29, Setmana Santa i Pasqua

Hui, dimarts, comencem el mes de març. Tercer mes del calendari anual. A Gata, hi haurà tot una barreja d’actes, aconteixements i a les últimes setmanes vindran les festes de Setmana Santa i Pasqües.

Aquest és cronològicament el calendari gater, sempre esperant que si hi ha algun acte, curset o aconteixement que no està ací detallat, per oblit o desconeixement, podeu recordar-ho. Gràcies.

Divendres, 4: 19,30 hores, Biblioteca: presentació del poemari de JOSEP DKAIDEK PEDRÓS "Cercant racons del teu cos", un cant a la sensualitat en la seua part més salvatge i al mateix temps més fugisera. És el goig temporal del plaer sexual i és també alguna cosa més enllà. LLegint aquest poemari podem recorrer les fantasies embogides o els somnis enfollits...T’abelleix coneixer més?. En acabar la presentació hi haurà un recital de poesia.

També Divendres 4, comencen els actes del MES DE LA DONA A GATA. 20,30 hores, a la Biblioteca, inauguració de l’exposició "Dones a l’ombra de la història", il·lustracions de María Carballo. A l’acte d’inauguració acompanyaran Noelia i Juanjo.

De divendres 4 a diumenge 6, el festival de la fotografia: XII RALLI FOTOGRÀFIC, organitzat pel Foto club Forat; patrocinat per l’Ajuntament de Gata i amb la col·laboració de AleHop: 4, divendres: lliurament dels objectius. 5, dissabte: lliurament de fotos; dinar i deliberació del jurat. 6, diumenge: presentacions, masterclass Toni Sanchís 2016 i Premis.

Dissabte, 5: Actes centrals Dia de la Dona. 17,30 hores, concentració davant de l’Ajuntament de Gata per reivindicar un pacte d’estat contra les violències masclistes. A continuació, a les 18h, es projectarà a l’Edifici Polivalent el documental Dones del 36 i en acabar es realitzarà un debat amb el títol Temps de canvi, temps de  memòria amb la presència de l’autora del documental Llum Quiñonero, periodista, activista i política valenciana, diputada de Poden en les Corts. L’acte acabarà amb un recital de poesia i música a càrrec de Natàlia Pons i amb degustació de mistela i dolços tradicionals.

També eixe dia, CICLISME, etapa de la Volta a la Marina 2016 a Gata de Gorgos. Es disputarà a partir de les 16 hores.

Dimecres 8 de març: l’Edifici Polivalent albergarà , a les 17:30h, una xerrada sobre l’Ús i abús de la imatge de les dones als mitjans de comunicació a càrrec de Ma José Martí Ivars, tècnic d’Infodona.

Dijous, 9: Vesprada: Centre Social. Nova donació de sang, la corresponent a març. Hores: 17-20,30 hores. Acudiu. La sang sempre és necessària.

Dissabte, 12: 16,30 hores. Plaça de l’Església. Andreu Valor en concert.

A nivell comarcal eixa jornada serà d'atletisme amb la PERIMETRAL de Benissa. Organitzada pel Grup de Muntanya Margalló, recorreran 42.200 metres, una modalitat, i 84 kilòmetres, una altra. Passaran per dins del terme de Gata.

Diumenge 13: Volta a Peu a Gata. Pel matí. XX Circuit a Peu Marina Alta 2016. Organitza: Club Atletisme Gata. Ajuntament.

Divendres 18, 20 hores: Cinema La Paz. Actuació en concert, en viu i directe de RAÚL EL BALILLA. El Balilla fou finalista de LA VOZ KIDS de 2014. Reserva d’entrades en taquilla el dia de la funció o anticipadament en internet: www.servientradas.com;www.cinelapaz.com.

Diumenge 20, comença la Setmana Santa. DIUMENGE RAMS.

Del 20 al 26, Setmana Santa a Gata. Cal destacar a més de la processó de Diumenge Rams, el Via Crucis matinal de divendres sant (dia 25) i la processó del sant soterrar del mateix dia.

Del 22 de març al 7 d’abril, Mes de la Dona: s’exposarà a la Sala de Cristall del Centre Social la col·lecció Dones Emblemàtiques Valencianes.

Diumenge 27, DIUMENGE DE PASQUA. Encontre i típique eixides al camp. Tradicionals berenar de Pasqua, paelles, jocs.

Dilluns 28, DILLUNS, SEGON DIA DE PASQUA. Tradicional a Gata.

Dimarts 29, DIMARTS. Els xiquets de Gata celebren el tercer dia de Pasqua.LES ATLETES DE GATA, SEGONES EN EL CIRCUIT A PEU (nova modalitat de les curses de la Marina Alta)

20160301205033-compodonescagata.jpg

El millor gater va ser Jairo Soler Salvá

El millor del Club Atletisme Gata va ser José Caselles Pedro

Per primera vegada en els XX anys de Circuit a Peu a la Marina Alta, hi ha una nova modalitat que s’estrena a les portes del mes de la dona, és la classificació femenina per clubs. El CLUB ATLETISME GATA amb una prova disputada és el segon classificat darrere del C.A. Dianium. Puntuaran les 8 millors curses i en cada carrera puntuaran les cinc millors dones de cada club. El club gater té un total ara de 6.809 punts. Anto Valero Signes i Esther Sepúlveda Búrdalo van ser les dues primeres en entrar a meta a la cursa de Xàbia.

A l’absoluta, Christina Mallwet (C.A.Dianium) és la sisena; Molly Wood (C.A. Benissa-Renault Ginestar) és la 20 i Anto Valero (C.A.Gata) és la 22.

Pel que fa als gaters de la classificació general, el millor va ser Jairo Soler Salvá (C.M. La Faixa) que va ser el 23é. Vicente Llopis Cheli (C.A. Cametes Spat) va ser el 39é. Juanan Mas Leyda (C.A. Cametes Spat) va ser el 48é. Els tres millors del C.A.Gata van ser: José Caselles Pedro, Francisco Pedro Mestre i José Francisco Pedrós Monfort.

FONT: Som esport. Composició de fotos de Caly Gat, les millors dones del club gater.APROVACIÓ DEFINITIVA DEL PRESSUPOST DE GATA 2016 (BOP, 2-3-2016)

20160303191201-plenaripressup2016.jpg

Ahir dimecres 2 de març de 2016 es publicava al Butlletí Oficial de la Província (BOP) l’edicte d’alcaldia, pel qual quedava definitivament aprovat el Presuupost General de l’Ajuntament de Gata de Gorgos per a l’exercici 2016. La sessió d’aprovació inicial es va fer el 26 de gener; passat el termini de presentació d’al·legacions es va fer el plenari el 26 de febrer, desestimant-se les presentades. Eixe mateix dia l’alcaldessa signava l’edicte.

Voleu saber com ha quedat en resum el pressupost i la plantilla de personal del nostre Ajuntament de Gata de Gorgos?

Pel que fa al capítol d’ingressos, de l’Ajuntament pujen a 4.910.523 euros; de la Societat Municipal, un total de 1.224.971 euros; les el·liminacions són 563.428,37 euros. Fan un total de 5.572.066,61 euros consolidats. Les despeses pujen per part de l’Ajuntament a 4.910.523 euros; per part de la Societat Municipal a 1.224.800,17 euros. S’el·linen 563.428,37 euros, quedant un total de consolidat de 5.571.894,80 euros, el que suposa un superàvit de 171,81 euros per part de la Societat Municipal.

Referent al personal de la plantilla de l’Ajuntament de Gata de Gorgos es resumix de la següent manera:

- Nº total de places de funcionaris de carrera: 29.

- Nº total de places de personal laboral fixe: 19.

- Nº total de places de personal de duració determinada: 1.

En total, la plantilla es composa de 49 places per a l’exercici 2016.

Per si voleu més aclariment, podeu veure el video del plenari extraordinari de divendres 26 de febrer, al següent enllaç: https://vimeo.com/156995256, sobre el pressupost 2016.

FONT: BOP dia 2-3-2016. 7 Ajuntament, pressupost oficial 2016. / Vídeo: vimeo.INFORMACIÓ D’INTERÉS PER MIG DE LA XARXA FACEBOOK

20160303192913-capcaleraface.jpg

Encete hui dia 3 de març i ací, al blog del CRONISTA DE GATA, una secció en la qual donaré compte de tota la informació, fotografies, curiositats, història, avisos i demés que els gaters pujen a la xarxa facebook. En un article al blog, compaginaré tot el resum d’aquesta informació...i demés. Si puc enllaços també els posaré i finalment en un article i eixe article pujar al facebook quedarà tot resumit.Al mateig temps, les dificultats que trobe a l’hora de publicar correctament del blog al facebook, potser que amb els enllaços espere siguen menors.

El motiu: hi ha molta informació escampada, dispersada. Cal recollir-la tota i unificar informació. GRÀCIES...aniré provant a veure com resulta l’experiment. Potser aquesta nit la primera.

FOTO: Capçalera del facebook.UN CAP DE SETMANA MOGUDET D'ACTES A GATA: Cultura, Mes de la Dona, esport, fotografia,...

20160303194139-presentaciollibrepoemes.jpg

El calendari gater acumula molts actes i activitats al llarg del cap de setmana, des de demà divendres 4 al diumenge 6. Cal ressenyar que s’enceta el Mes de la Dona a la biblioteca demà divendres 4; també hi ha presentació del llibre de poemes d’un gater que ara viu a Xàbia, Josep Dkaidek Pedrós. Cal destacar també la festa de la fotografia com han nomenat els organitzadors, Fotoclub Forat, al Ralli Fotogràfic Gata, que complix la seua dotzena edició en tot el cap de setmana.

L’esport no para, sobre tot el futbol de la pedrea dels futbolistes joves gaters. Els juvenils tindran un partit molt interessant i de rivalitat, entre el Gorgos C.F. i el Teulada-Moraira. Els dos són tercer i quart empatats a punts. Però, el plat fort de l’esport a Gata serà dissabte dia 5 per la vesprada. Es disputarà a Gata la quarta etapa ciclista de la Volta a la Marina. A les 16 hores eixirà l’etapa Gata-Gata del Passeig d’Alacant. Organitzarà: Club Ciclista Gata.

Aniré dia a dia desgranant-vos els actes.

A la fotografia, el cartell anunciador de l’event cultural, la presentació del poemari de Josep Dkaidek Pedrós.DOTZE ANYS MERAVELLANT AMB FOTOGRAFIES DEL POBLE: XII RALLI FOTOGRÀFIC GATA (4,5 i 6 de març 2016)

20160303195427-rallifoto.jpg

El proper cap de setmana, 4,5 i 6 de març, arriba la XII edició del Ral·li fotogràfic de Gata, organitzat pel Fotoclub Forat de Gata amb la col·laboració de la regidoria de Cultura. Es consolida així com la cita obligatòria dels aficionats a la fotografia de la nostra comarca i de fora d’ella.

Divendres per la vesprada, a partir de les 20 hores, es farà la recepció de participants en l’Edifici Polivalent Juvenil. Allí es lliurarà la documentació i es presentaran els objectius. A partir d’aquest moment s’inicia el ral·li fins a les 14 hores del dissabte en què s’hauran de presentar les fotos.

Diumenge 6 de març a les 12 hores, en la sala de conferències de l’Edifici Polivalent Juvenil, es lliuraran els premis del ral·li 2016. Primer es realitzarà una projecció de totes les fotos presentades i després es farà l’acte de lliurament dels premis a la millor col·lecció, a la segon millor col·lecció, a la millor foto de tema obligatori i a la millor foto presentada a concurs.

A la fotografia, el cartell anunciador del Ralli fotogràfic Gata 2016.

FONT: Ajuntament de Gata.

 GATA CULTURAL, SOCIAL: hui presentació de llibre i exposició. Comença el Mes de la Dona

20160304161613-donesombrahistoria.jpg

Com vos deia ahir, molts són els actes que s’esdevenen el cap de setmana que comença hui. Aquest matí, la gent del Tapis ha estat a la biblioteca. Ara a les 17 hores, arriba una nova edició de l’hora del conte "UNA HISTÒRIA DE PRÍNCEPS BLAUS". A les 19,30 hores serà la presentació del poemari "CERCANT RACONS DEL TEU COS" JOSEP DKAIDEK I PEDRÓS.

A les 20.30 hores començarà oficialment el Mes de la Dona. S’inaugurarà l’exposició "DONES A L’OMBRA DE LA HISTÒRIA" MARIA CARBALLO. Mentre s’inaugura actuaran en un xicotet concert Noèlia i Juanjo.

A nivell religiós, Gata continua la seua activitat. Hui li toca el torn als Júniors. A Gata serà la Vigília Quaresmal de Zona. A les 20,30 hores es farà un sopar als locals parroquials i a les 22 hores serà l'oració i vigília a l'església.

Demà dissabte dia 5 més...QUÉ TROBEM HUI AL FACEBOOK DE GATA?

Comence la sèrie que vos deia ahir. Els enllaços ens portaran a cada informació, notícia, curiositat, fotos curioses, d’interés general gater. Extret del facebook i recopilat, sense posar les meues publicacions de CRONISTA DE GATA, clar està, sempre contaré amb les últimes publicacions.

Hui podem fixar-nos i trobar els següents temes:

ATLETISME GATA, sobre la XII Volta Popular a Gata. PUNXEU ACÍ: Pel dia de la Volta Popular a Gata (Diumenge 13 de Març), alguns bars i restaurants de Gata han fet menús per tots vosaltres, per tots aquells que vulgueu quedar-se a dinar.
També alguns comerços obriran les seues portes amb descomptes per si també voleu comprar alguna coseta. Més informació a la foto...

Foto de Atletisme Gata.

 

PORTADA DE LA PÀGINA DE ATLETISME GATA

Foto de Atletisme Gata.

DE L’AJUNTAMENT, ACTES CAP DE SETMANA:

PUNXEU ACÍ

Aquest cap de setmana no es podeu quedar a casa! Segur que hi ha alguna activitat de l’agenda que vos interessa:

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIVENDRES 4 DE MARÇ
19:30 H Presentació poemari "Cercant racons del teu cos" de Josep Dkaidek Pedrós a la Biblioteca.
20:30 H Inauguració exposició Dones oblidades de la història i actuació de Noèlia i Juanjo a la Biblioteca.
DISSABTE 5 DE MARÇ
16 H Eixida Etapa Gata de la Volta Ciclista a la Marina
17:30 H Acte Dia de la Dona: projecció de documental, debat, recital de poesia, ...
DIUMENGE 6 DE MARÇ
12 H Lliurament de premis XII Ral·li fotogràfic de Gata a l’Edifici Polivalent

 

DE L’AJUNTAMENT, ETAPA VOLTA A LA MARINA, GATA-GATA:

Dissabte 5 de març Gata acull la VI Etapa de la Volta Ciclista a la Marina. A les 16h es donarà l’eixida des del Passeig d’Alacant.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

 

SOBRE OBRES A LA TRAVESSA DE LA CARRETERA DE XALÓ (Diputació Alacant). Informació: PUNXEU ACÍ.

La Diputació d’Alacant està realitzant obres d’adequació a la travessa de la carretera de Xaló al seu pas per Gata. Es tracta de millorar la seguretat dels vianants en els carrers Trossets i Xaló. S’està intentant que no afecte al trànsit però hi haurà moments puntuals en què s’haurà de desviar en els quals s’indicarà i senyalitzarà.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.


TORNA LA SECCIÓ DE FOTOGRAFIES ANTIGUES DE GATA AL BLOG

20160304190739-20150926140737-gatacanastes.jpg

Del 26 de setembre que vaig publicar l’última fotografia antiga, del record de Gata...i ja tocava. Aquella corresponia al 4 de març fa just un any. Però em deixaré de xifres que marquen dates, perque pot passar el que ha passat que vaja passant el temps (temps fugit). Després de la parada de la publicació de la secció de "Fotografies antigues (Gata en el record)" aquest cap de setmana, dies 4 al 6 de març, tornaré a reactivar amb força la secció. Molts usuaris del blog i del facebook es qüestionaven el perqué no publicava, pues ja tornarà a ser una realitat...sols amb la numeració de foto corresponent, no amb data com he dit dalt. Cal recordar que aquella última, que vaig publicar tres dies abans de Sant Miquel era la 1.782. D'ahí comence aquesta nit en la nova etapa.

A la fotografia, l’última que vaig publicar de la sèrie, dins de la recopilació de imatges antigues de Gata, com aquesta de la travessa de la N-332 al pas per la Plaça d’Espanya, la plaça de les canastes, la internacional.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.783-

20160304193708-vicentimiguelangel1986ciclisme.jpg

Reprenint la sèrie que tan ha estat estimada pels usuaris del blog del CRONISTA DE GATA, la de fotografies del record. Ací teniu la 1.783 publicada al blog, ens degem a l'actualitat i ens toca el ciclisme, perque demà és l'etapa cinquena de la Volta a la Marina 2016 i és ací a Gata. Per tal motiu, vaig veure ahir una foto pujada al facebook per Vicent Mulet on estaven ell i Miguel Ángel Boronat. Els reconegueu?. Vicent és el segon per l'esquerra de blanc. Miguel Ángel és el tercer, també de blanc. Cal recordar aquells temps. Ens porta a 1986, ja fa 30 anys. I corrien per l'equip Cartonajes La Plana, això posava davant a la camiseta dels dos.

FONT: Foto pujada al facebook per Vicente Mulet Diego.GATA, ACTES CULTURALS, SOCIALS...I L'ESPORT (Volta ciclista a la Marina, etapa Gata-Gata)

20160305091351-ciclisme.jpg

Continuant amb el calendari d’actes del mogudet cap de setmana, són molts també els actes i activitats que s’esdevenen hui dissabte dia 5 a Gata. Cal destacar els del Mes de la Dona i l’etapa Gata-Gata, a la Volta a la Marina.

Ben prompte, el futbol de la pedrera del Gorgos mana. Jugaran a les 9,30 al camp municipal de Les Costeres el partit de rivalitat a la categoria infantil GORGOS C.F.-PEDREGUER A. A les 11 ho farà el GORGOS C.F. cadet que s’enfrentarà també al PEDREGUER A cadet.

Seguint el rellotge, arribem a les 16 hores. L’etapa GATA-GATA de la Volta a la Marina 2016 de ciclisme eixirà del Passeig d’Alacant. Els aficionats a la bicicleta de carrera teniu una cita a les Sorts que serà l’arribada.

A les 17,30 torna el futbol. El GORGOS JUVENIL té un partit prou decisiu, GORGOS C.F.-TEULADA-MORAIRA A.

Però també a la mateixa hora serà l’acte central del MES DE LA DONA. A partir de les 17:30 h, amb una concentració davant de l’Ajuntament de Gata per reivindicar un pacte d’estat contra les violències masclistes. A continuació, a les 18h, es projectarà a l’Edifici Polivalent el documental Dones del 36 i en acabar es realitzarà un debat amb el títol Temps de canvi, temps de  memòria amb la presència de l’autora del documental Llum Quiñonero, periodista, activista i política valenciana, diputada de Poden en les Corts. L’acte acabarà amb un recital de poesia i música a càrrec de Natàlia Pons i amb degustació de mistela i dolços tradicionals.

Finalment, no oblidem que pel poble i el seu terme els participants del RALLI FOTOGRÀFIC faran meravelles amb les seues càmeres, fins les 14 hores en que hauran de presentar les fotografies per al concurs.

Demà més...L'ESCRIPTOR GATER JOSEP DKAIDEK PEDRÓS PRESENTA EL SEU POEMARI A LA BIBLIOTECA DE GATA

20160306180813-presentacio.jpg

L'escriptor gater, que viu ara a Xàbia, JOSEP DKAIDEK PEDRÓS, va presentar el seu llibre de poemes divendres passat. Amb el títol de "Cercant racons del teu cos", els assistents van poder gaudir de la lectura d'alguns poemes platicats per Josep o pels seus amics i amigues de Xàbia.

A la taula presidencial junt amb Josep va estar la seua amiga Encarni i la regidora de Cultura Àngels Soler.

Foto de Biblioteca de Gata de Gorgos.
  Foto de Josep Dkaidek Pedrós.
  Foto de Josep Dkaidek Pedrós.
  Foto de Josep Dkaidek Pedrós.

  Foto de Josep Dkaidek Pedrós.
  Foto de Josep Dkaidek Pedrós.
  Foto de Josep Dkaidek Pedrós.

FONT: Fotos Biblioteca i Josep Dkaidek Pedrós.GATA: L'AUTORA LLUM QUIÑONERO ALS ACTES CENTRALS DEL MES DE LA DONA

20160306184756-llumautora.jpg

PER A VEURE EL VÍDEO (Dones del 36) PUNXEU ACÍ.

Entre divendres i dissabte, dies 4 i 5 de març, s’han celebrat a Gata els actes centrals del MES DE LA DONA. Divendres a les 20,30 hores es va inaugurar l’exposició de María Carballo, a la biblioteca, amb la música de Noèlia i Juanjo.

Foto de Biblioteca de Gata de Gorgos.

Després de la concentració davant l’ajuntament per reivindicar "Un pacte d’estat ja" contra la violència masclista, la comitiva es va dirigir a l’Edifici Polivalent on es va projectar el documental "DONES DEL 36", fent-se un debat amb l’autora del llibre "Nosotras que perdimos la paz", l’alacantina Llum Quiñonero. Per acabar es va fer un recital de poesia i música a càrrec de Natàlia Pons, gatera i membre del grup "Pupil·les Dilatives" i Relo, també gater, a la guitarra.

   
  Foto de Teresa Arabí.
  Foto de Teresa Arabí.

A la imatge de portada, l’autora Llum quiñonero i la regidora Pepa Signes. / Dins: Noèlia i Juanjo; el llibre de Quiñonero i Natàlia i Relo actuant.

FONT: Vídeo, documental "Mujeres del 36" pujat al Yotube per Canal Portal Libertario OACA. / Fotos: Tere Arabí.GATA: VIGÍLIA D'ORACIÓ DE LA ZONA JÚNIOR DE LA MARINA

20160306191910-vigiliajunior.jpg

Divendres per la nit va tindre lloc una Vigília d'Oració, en la qual van participar els monitors de la zona júnior de la Marina. El punt d'encontre va ser GATA. Primer es va fer un sopar de germanor als locals parroquials i després a l'església parroquial es va fer l'oració, dins de la quaresma 2016. El Júnior Gata va preparar amb molta estima l'església, Rebeca i Noelia van posar les veus cantores, tots es van unir més que mai resant. El veterà lema del Júnior SEMPRE UNITS es va tornar a sentir i pensar a l'església de Gata.

FONT: Foto Júnior Gata.ELS VEÏNS DE GATA GAUDIXEN DE L'ESPECTACLE CICLISTA (Volta a la Marina, etapa Gata-Gata)

20160307211831-20160305-172011.jpg

Javier Benítez Pomares guanya la seua tercera etapa

PODEU MIRAR L’ÀLBUM. PUNXEU ACÍ

GATA-GATA va ser l’etapa que dissabte per la vesprada van fer els 184 cooredors que prenien part en la setena jornada de la Volta a la Marina 2016. Quatre voltes al circuit Gata-Jesús Pobre-Xàbia-Gata amb un total de 65 kilòmetres, que van donar la victòria a l’esprint a Javier Benítez del Mister Biker. La meta estava situada a l’Avinguda les Sorts davant el Pavelló cobert. Al pòdium que es trobava instal·lat al Passeig d’Alacant, on es va donar l’eixida van pujar a més de Benítez, Moisés Espinós, guanyador per ara de les metes volants, i Héctor Pons, de la muntanya, que dissabte no hi havia. Patrocinadors, organitzadors (Club Ciclista Gata al poble) i l’alcaldessa de Gata, Magda Mengual, van donar els trofeus al pòdium.

Bellreguard i Parcent -etapa gran- seran els pròxims compromisos per a aquests esforçats corredors de la Volta a la Marina.

  Foto de Miguel Vives Signes.
  Foto de Miguel Vives Signes.
  FONTS: pàgina Volta a la Marina 2016. / Algunes fotos de l’àlbum extretes de la pàgina Volta a la Marina 2016.


EL GORGOS JUVENIL CAU A CASA FRONT EL TEULADA-MORAIRA (2-3)

20160307221635-gorgosjuvenil1.jpg

No va poder ser...es jugaven el tercer i quart lloc del grup. Al camp municipal de les Costeres el GORGOS JUVENIL va perdre per 2 a 3. Després de estar nivellat el partit, dos gols del visitant i veí Teulada-Moraira van deixar mal al Gorgos, que va acurtar distàncies per mig de Sergi, va ampliar el visitant la seua renda amb l'1 a 3 i torna a acurtar distàncies a dos minuts del final el mateix Sergi.

Ara, és quart per baix del Ciudad de Benidorm B (62 punts), Gandía A (53) i Teulada (51). El Gorgos juvenil en té 48.

Altra cara va tindre el partit del GORGOS INFANTIL: 2-0 va guanyar al Pedreguer A, gols de Raúl i Mario. Amb aquest partit, el Gorgos és 10é.

Pel que fa als cadets, també mala sort. Van perdre per 0 a 1 contra el Pedreguer A. El GORGOS CADET és sisé.

Finalment, el primer equip també va perdre el seu partit a casa front el segon classificat: GORGOS, 3- Rácing de San Gabriel A, 5. Els gols del Gorgos els van marcar José, David Molines i Darío. A la classificació està el 8é amb 30 punts.

A la fotografia, un moment del partit dels juvenils, quan encara no s'havia marcat cap gol.

FONT: FFCV.EL GORGOS JUVENIL CAU A CASA FRONT EL TEULADA-MORAIRA (2-3)

20160307221715-gorgosjuvenil1.jpg

No va poder ser...es jugaven el tercer i quart lloc del grup. Al camp municipal de les Costeres el GORGOS JUVENIL va perdre per 2 a 3. Després de estar nivellat el partit, dos gols del visitant i veí Teulada-Moraira van deixar mal al Gorgos, que va acurtar distàncies per mig de Sergi, va ampliar el visitant la seua renda amb l'1 a 3 i torna a acurtar distàncies a dos minuts del final el mateix Sergi.

Ara, és quart per baix del Ciudad de Benidorm B (62 punts), Gandía A (53) i Teulada (51). El Gorgos juvenil en té 48.

Altra cara va tindre el partit del GORGOS INFANTIL: 2-0 va guanyar al Pedreguer A, gols de Raúl i Mario. Amb aquest partit, el Gorgos és 10é.

Pel que fa als cadets, també mala sort. Van perdre per 0 a 1 contra el Pedreguer A. El GORGOS CADET és sisé.

Finalment, el primer equip també va perdre el seu partit a casa front el segon classificat: GORGOS, 3- Rácing de San Gabriel A, 5. Els gols del Gorgos els van marcar José, David Molines i Darío. A la classificació està el 8é amb 30 punts.

A la fotografia, un moment del partit dels juvenils, quan encara no s'havia marcat cap gol.

FONT: FFCV.EL GATER TONI SIGNES, GUANYADOR ABSOLUT DEL XII RAL·LI FOTOGRÀFIC DE GATA

20160307223416-premiatsrallifoto16.jpg

El també gater Juanjo Escortell, premi a la millor foto de tema obligatori

La millor foto presentada a concurs, la de Iván Almazán

Toni Signes va guanyar el  premi a la millor col·lecció del XII Ral·li fotogràfic de Gata organitzat pel Fotoclub Forat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata i Alehop que es va celebrar esta cap de setmana. La segon millor col·lecció va ser la presentada per  José Tortosa Sarrió.

Així mateix, es van lliurar premis a la millor foto de tema obligatori, que en esta ocasió era l’olivera mil·lenària, que va ser per a una imatge presentada per Juanjo Escortell; i  premi a la millor foto presentada a concurs, que se’l va endur Ivan Almazan.

78 aficionats a la fotografia han participat en esta edició del ral·li que començava divendres per la vesprada,  quan es va donar l’eixida amb la presentació del objectius. A partir d’aquest moment començava la competició fins a les 14 hores de dissabte quan totes les fotografies havien de ser presentades. El jurat, format pels membres del propi fotoclub Forat, Pepe Mengual, Miguel Angel Serra i Pablo Mulet, es va reunir fins a altes hores de la matinada per decidir els guanyadors entre les vora 700 fotografies presentades

Els premis es van lliurar l’alcaldessa de Gata, Magda Mengual,  el president del Fotoclub, Pepe Mengual, i els membres del jurant, en un acte que va tindre lloc a la sala d’actes de l’Edifici Polivalent Juvenil diumenge 6 de març  i on es van projectar totes les fotografies presentades a concurs, així com un vídeo d’imatges del guanyador de la passada edició Toni Sanchis.

En el mateix acte, també es van lliurar els premis del Concurs de Fotografia de Festes convocat per l’Ajuntament de Gata amb col·laboració del Fotoclub Forat. Els premis van ser per a Sonia Soria, el primer premi, i Pablo Mulet i Pepe Mengual, segon i tercer.


  Foto de Pepe Mengual.
  Foto de Pepe Mengual.

El president de Fotoclub Forat de Gata, organitzador del Ral·li, valorava el concurs i els tres dies de treball:

  XII Ral.li "Fotoclub Forat".

  Se me hace realmente complicado expresar lo que sentimos en relación al ral.li, ver el listado de inscritos con 83 personas dispues...tas a aceptar el reto, viejos amigos, grandes fotógrafos, nuevos amigos, grandes promesas, de todas las edades, todos ellos cargados de ilusión es una responsabilidad muy grande.
  Pero una vez mas demostrasteis que sois grandes, muy grandes, todos aceptasteis el reto y las condiciones y al final todo se desarrolló según lo previsto y la jornada de domingo pudimos disfrutar de un montón de grandes imágenes.

  Empezábamos con el gran trabajo que nos ofreció Toni Sanchis como ganador del año pasado, un trabajo en el que nos ofreció un recorrido por su camino en el tiempo dentro de la foto, gran trabajo Toni, enhorabuena y muchas gracias.

  A continuación presentamos la Masterclass de este 2016, ni mas ni menos que Tino Soriano que estará con nosotros el 28 y 29 de Mayo compartiendo su especial visión del mundo y los problemas sociales.

  Para terminar, y como eje central, los trabajos presentados a concurso. Empezaban los nervios entre los asistentes. Al final los premiados fueron los siguientes.

  El premio a la "mejor foto" fue para Iván Almazán con una preciosa nocturna de uno de nuestros molinos de agua.
  Juanjo Escortell se llevó el premio a la "mejor foto tema obligado" que este año era la Olivera Milenaria.
  La segunda mejor colección fue la presentada por José Tortosa de Xàbia.
  Y la mejor colección fue la presentada por Toni Signes, una colección realizada con toda la tranquilidad y mientras compartía afición con su hija, enhorabuena Toni, tanto por el resultado como por el placer de compartir afición con tu hija.

  Poco mas podemos añadir, salvo agradecer a todos vuestra implicación y saber hacer. Pero no quisiera dejar pasar la oportunidad de agradecer a todo el equipo que trabaja para que esto sea posible, unos de manera visible, gracias Miguel y Pablo, sois grandes y así lo demostrais edición tras edición, otros en un segundo plano que es (creerme) tanto o mas importante que el primero, siempre pendientes del reloj y del teléfono, siempre dispuestos a "lo que haga falta" y además buscando el tiempo para participar, gracias Vicente y Jaume, sois imprescindibles y un gran apoyo, y tambien a quienes sin ninguna obligación nos ofrecen algo de su tiempo libre y a veces hasta abusamos de ello, gracias Silvia y Mar por echarnos una manita o mas...

  Os esperamos en la XIII edición en la que una vez mas intentaremos poner en la amistad nuestro punto de foco, gracias y enhorabuena a todos...

FONT: Fotos i informació: Premsa, Ajuntament de Gata / Pepe Mengual (facebook)HUI DIA 8...DIA DE LES DONES...COM TOTS ELS DIES

20160308165655-dones.jpg

 

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA, 8 de març de 2016

 

DES DEL BLOG, DEDIQUE AQUESTA FINESTRETA OBERTA A GATA I AL MÓN A TOTES LES DONES. Record especial a dones especials de la meua família, que han estat i que són ací, a les dones que són usuàries del blog i del facebook del CRONISTA DE GATA. A totes les cronistes oficials que també les hi ha.

 

UNA DEDICATÒRIA ESPECIAL A TOTES LES DONES QUE COMENTEN  ACÍ O AL FACEBOOK ELS ARTICLES, LES ENTRADES, LES FOTOGRAFIES, QUE FORMEN PART DE L’ENTRAMAT FEMENÍ DE GATA. Gata en té moltes. Dones que estan en tots els fronts: Polític, social, cultural, religiós, esportiu...vesants i vesants més insospitades. Un record especial a totes les mares, a totes les filles, a totes les dones del poble i de la comarca, de tot arreu del món, que seguixen el blog del CRONISTA DE GATA.

 

A la imatge, l’exposició de dones que es mostra a la biblioteca de Gata.ACTES DE LA SETMANA. Destaquem Mes de la Dona i Volta popular

20160308171701-12439452-1046220565436961-3290479409390721773-n.jpg

La setmana del Dia de la Dona i de la carrera popular es presenta a Gata també amb molts actes.

Comencem per hui:

- Hui, Dimarts 8, dia Internacional de la Dona: l’Edifici Polivalent albergarà a les 17:30h, una xerrada sobre l’Ús i abús de la imatge de les dones als mitjans de comunicació a càrrec de Ma José Martí Ivars, tècnica d’Infodona.

- Dimecres 9: Colecta donació de sang, Centre Social Gata. 17-20,30 hores.

- Dijous 10: Església, 11.30 hores. Missa en sofragi de Don Alberto Caselles Fornés, amb l’assistència de tots els sacerdots de la Marina. De 18 a 19 hores, Vía Crucis.

- Divendres, 11: Al Centre Taller dels Ivars (Benissa) lliuraran els dorsals de la Perimetral 2016.

- Dissabte, 12: Actes, mes de la dona. Dinar popular Plaça Església. 16,30 hores: actuació de Andreu Valor, mateixa plaça.
La Comissió de Festes 2016 oferirà servei de barra i dinar a preus populars.

Al poble veí de Teulada, més en concret a l’Auditori, actuarà la nostra banda UNIÓ MUSICAL DE GATA, conjuntament a la banda de Poble Nou de Benitatxell i l’amfitriona banda de Teulada. Serà a les 19 hores, entrada lliure, fins a cobrir l’aforament. Festival de bandes a Teulada.

També al poble veí de Benissa fan la PERIMETRAL de 84 i 42 kilòmetres. De 5 del matí a les 12 de la nit corrent. Molts gaters participaran.

Pel que fa al futbol de pedrera, el GORGOS INFANTIL jugarà a les 17,15 a Teulada contra el FB Teulada-Moraira i a continuació ho farà al mateix camp el GORGOS CADET. També jugaran els jovenils contra el Oranje A.

- Diumenge 13: XIX VOLTA POPULAR A GATA. Organitzen: Club Atletisme Gata i Ajuntament de Gata. 10 hores, prova gran adults. 12 hores: proves menuts. Informació de la cursa de Gata:
http://somesport.com/circuitapeu/gata.html.

El futbol aficionat tindrà una cita a Teulada, jugaran el Jove Teulada-Moraira contra el primer equip del GORGOS.GATA: BAN D'ALCALDIA PER A ELECCIÓ DE JUTGE DE PAU (Titular i substitut)

Per l’alcaldia de Gata es va dictar el passat 26 de febrer un ban amb l’assumpte de la ELECCIÓ DE JUTGE DE PAU, TITULAR I SUBSTITUT.

Al ban indica que li correspon al Plenari de l’Ajuntament elegir les persones per ser nomenades Jutge de Pau, titular i substitut d’aquest municipi...Que s’obri un termini de quinze dies hàbils. Que a les persones que estiguen interessades, i reuneixen les condicions legals ho sol·liciten per escrit dirigit a aquesta Alcaldia. Que a la Secretaria de l’Ajuntament es pot examinar l’expedient i recaptar la informació necessària respecte del requisits, duració del càrrec, remuneració, etc.

En cas de no presentar-se cap sol·licitud, el Plenari de la Corporació elegirà lliurement, comunicant l’Acord al Jutjat de Primera Instancia del Partit Judicial.

9-3-2016: Publicat en el Butlletí Oficial de la Província (BOP). Des de hui s'obri un termini de 15 dies hàbils per a presentar sol·licituds. Llegiu al BOP el ban, PUNXANT ACÍ.

FONT: Ajuntament de Gata.L’EMPRESA GATERA FACTORIA D’IDEES GUANYA EL PREMI JOVEMPA A EMPRESES INSPIRADORES 2016

20160308214501-vanessa-solerfi.jpg

Porta 14 anys d’experiència. Juan Pablo i  Vanessa són les ànimes del projecte

L’agència de "branding" i comunicació FACTORIA D’IDEES ha estat premiada per JOVEMPA (Associació de Joves Empresaris d’Alacant) amb el Premi Empreses Inspiradores 2016. Per tal motiu, el pròxim divendres 11 a les 20,30 hores, al restaurant Mauro Sensai de la platja de Sant Joan d’Alacant se celebrarà el lliurament dels Premis Empreses Inspiradores, on recollirà el premi Vanessa Soler de Factoria d’Idees.

Factoria d’Idees és una agència que porta 14 anys d’experiència en "branding" i comunicació, dedicada a fabricar clients enamorats per a grans empreses com Point, Rolser Asevi, el centre comercial Portal de la Marina, Dass...i ajudant al xicotet comerç, associacions i pobles de la Marina Alta a mantindre’s vius mitjançant campanyes de comunicació creatives que logren crear marques fortes en el mercat.

La premsa comarcal també es fa ressó de la notícia. Hui dimarts 8 de març el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de La Marina titula: "Factoria d’Idees, empresa inspiradora".

Vanessa Soler y, detrás, Juan Pablo Signes y dos de los colaboradores de Factoria d’Idees. Al subtítol: "La Asociación de Jóvenes Empresarios de la Marina Alta reconoce la labor realizada estos años por la compañía". Podeu llegir tot l’article PUNXANT ACÍ.

FONTS: Nota de premsa, Factoria d’Idees. Foto empresa. / diari LAS PROVINCIAS (la Marina) 8-3-2016.

 EL CORREDOR D'ÈLIT GATER SERGIO TORRES JORRO PARTICIPA AL PAÍS BASC EN LA XIII AIZTONDO KLASIKOA

20160308221215-sergiotorrespaisbasc.jpg

Un nou repte i una nova experiència. El corredor gater SERGIO TORRES JORRO va participar diumenge en la XIII Aiztondo Klasikoa, Memorial Patxi Alkorta. En esta edició el recorregut preparat pel Aitzondo Klasika Batzordea passava al llarg de 138,6 kilòmetres per les localitats de Tolosa, Aduna, Akiza, Billabona, Zizurkil i va acabar a Asteasu. Sergio, que corria amb l’equip Mutua Levante-Renault, corredor d’elit, a la tercera prova de la Copa d’Espanya de Ruta (Èlit i Sub23). Va quedar al lloc 80 entrant a 3h28’43" 7 minuts i 27 segons del primer classificat, Jaume Sureda, fent un total de 3 hores, 28 minuts i 43 segons. El dia va ser dur, amb pluja i fred, tan freqüent en aquelles carreteres del País Basc.
Aquesta nova carrera li va suposar deixar l'etapa del seu poble Gata-Gata, de la Volta a la Marina, per anar a correr a terres del País Basc, la clàssica que porta tretze anys fent-se. 

A l’expresiva fotografia es pot veure l’esforç del nostre corredor per terres bascas.

FONT: Classificació Aiztondo Klasikoa. Foto: Silvia Cermeño. Mtz.L'EQUIP D'INVESTIGACIÓ DOCENT QUE DIRIGEIX EL GATER VICENTE CASELLES MIRALLES TORNA A SER PREMIAT ( I )

20160310234200-vicentecasellesmiralles.jpg

Els estudiants de secundària poden aprendre matemàtiques i física usant un joc d’ordenador

L’equip d’investigació de la Universitat de València, que dirigeix el professor gater Vicente Caselles Miralles, ha conseguit un altre premi. Aquesta vegada per investigació docent.

L’entitat que els ha premiat ha sigut Scientix (The Community for Science Education in Europe), dins dels seus programes European Schoolnet y STEM (Science, Technology, Engineering and Maths).

Com comenta Vicente Caselles per mig del seu facebook: "Es tracta d’usar un joc d’ordenador conegut, el SimCity, per a que els estudiants de secundària aprenguen matemàtiques i física jugant".

El projecto s’anomena o es diu eCity. És un projecte europeu en el que han participat durant tres anys (2013-2015), a més de la Universitat de València, altres quatre centres de Portugal, Grècia, Itàlia i Turquia. El joc el podeu visitar en: http: ecity-project.eu.

Més articles sobre el professor i catedràtic:

VICENTE CASELLES MIRALLES en el blog: EL GATER VICENTE CASELLES MIRALLES, PRIMER D’EUROPA EN TELEDETECCIÓ. Publicació, 27-6-2014. PUNXEU ACÍ.

EL CATEDRÀTIC GATER VICENTE CASELLES MIRALLES NOMBRAT MEMBRE DE LA REAL ACADEMIA DE LA MEDICINA. Publicació, 13-12-2015. PUNXEU ACÍ.

FONTS: Vicente Caselles Miralles (Facebook) / Blog, Cronista de Gata.

 HUI, ACTES CULTURALS PER ALS GATERS (Andreu Valor a Gata, banda a Teulada)

20160312122314-andreuvalor.jpg

Dissabte 12 de març. L’agenda gatera ens porta a la Plaça Vella (Plaça de l’Església). Celebrant el Mes de la Dona, hui es farà un dinar popular a benefici de la Comissió de Festes 2016 i després a les 16,30 hores actuarà en concert ANDREU VALOR.

Més tard, a les 19 hores, a l’Auditori de Teulada-Moraira, festival de bandes. Allí estarà la banda UNIÓ MUSICAL DE GATA, que actuarà junt a l’Agrupació Musical Santa María Magdalena de Poble Nou de Benitatxell i l’amfitriona, l’Agrupació Musical de Teulada. L’entrada és lliure fins a completar l’afor.

Per altra part, es prepara ja l’event esportiu de demà, la Volta a Peu a Gata, tercera de les cites del Circuit a Peu Marina Alta 2016.

FONT: Cartell anunciador, ajuntament.ENSENYAR JUGANT: projecte del professor Vicente Caselles Miralles, el joc informàtic premiat ( i II )

20160312124433-jocvicent.jpg

El dijous dia 10 donava a conéixer la notícia. Molts usuaris del blog i el facebook l’heu trobada interessant. Li vaig demanar al professor Vicente Caselles Miralles que ampliara un poc la informació. 

Ací teniu les seues paraules:

"El professor gater, Vicente Caselles Miralles, Catedràtic de Física Aplicada, primer, i de Física de la Terra, després, ha segut guardonat per la Comissió Europea per un projecte que te com a objectiu "Enseñar Jugant". Els alumnes de la ESO i Bachiller tenen dificultats per a aprendre matemàtiques i física. El eCity és un joc en el que el estudiant jugant i sense donar-se compte comença a interesar-se per les matemàtiques i la física ambiental. És bassa en el conegut joc del SimCity: tu eres el batle d’una ciutat i has de decidir com vols abastir-la de fluid elèctric. Tens únicament la possibilitat de fer-ho mitjançant energies alternatives (eòlica i solar). Jugant al joc se’n adonen que la solució es combinar-les les dues i gastar un únic magatzem. Perque si fa sol no fa vent i si està nuvolat, fa vent. També tenen que donar permís per a que s’instale, al Parc Industrial de la ciutat, una empresa contaminant. Han de calcular els arbres o estancs qu’han de construir per tal de captar el CO2 que produeix la fàbrica. Però el millor es jugar i provar el joc. Aquest el trobareu a la web:  http: ecity-project.eu".

Si voleu provar, ja ho sabeu...

FONT: Informació facilitada pel professor Vicente Caselles Miralles. Foto del projecte.LA MESTRA I ESCRIPTORA CARME MIQUEL I DIEGO (de mare gatera), ANOMENADA MEMBRE DE LA ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA

20160313154655-carme-miquel.jpg

La professora i fundadora d’Escola Valenciana, CARME MIQUEL I DIEGO, ocuparà una de les cadires de la ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA (AVL), la qual cosa ens alegra ja que "la mestra" com ella també es defineix és filla d’una gatera. Sa mare era Rosario Diego Diego, tia de Pepita José i germana de la uela de María Vicenta, hui mestra jubilada. Els seus pares eren mestres i van anar a fer escola a La Nucía on va nèixer Carme en 1945. Malgrat a anar a viure a València, tots els estius els passaven a Gata. Molts dels seus llibres estan inspirats en el poble, en la Marina Alta, com és el cas de "Un estiu a la Marina" i altres.

A més, el germà de Carme, Vicent Miquel i Diego, que va ser secretari de l’Ajuntament de València -hui també jubilat- va fer donació de molts llibres a la biblioteca de Gata, posant-li el nom de la mare de Carme i Miquel, Rosario Diego Diego.

La recetment anomenada membre de la AVL ha estat sempre vinculada a Gata i en molts actes culturals, presentacions dels seus llibres, club de lectura i xerrades, la presència de Carme sempre ha sigut molt gratificant.

Carme Miquel a més de ser mestra i professora és escriptora en llengua valenciana. Sempre compromesa amb els moviments de renovació pedagògica i vinculada amb entitats cíviques com la Federació Escola Valenciana, ja que és fundadora.

A més d’escriure llibres de temàtica de narrativa infantil i juvenil, també ha escrit novel·la (va guanyar en 1998 el Ciutat d’Alzira amb l’obra "Aigua en cistella", i té la seua columna diària d’opinió al diari Levante-EMV.

El ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va cobrir sis de les set vacants per a renovar un terç de la institució, tal com preveia la Llei de Creació en complir-se els primers quinze anys de vida d’aquell. Carme Miquel i Diego va ser una de les candidates avalades pels actuals acadèmics, a més de Immaculada Cerdà, tècnica de Normalització Lingüística de la Diputació de València; Josep Martines, professor de Filologia de la Universitat d’Alacant; Joan Francesc Mira, escriptor, antropòleg i sociòleg; Brauli Montoya, professor de Filologia de la Universitat d’Alacant, i Joan Rafael Ramos, filòleg i director de l’Institut Interuniversitari de Filologia.

Sols resta elegir al seté membre, que eixirà el proper 23 de març a la sessió de la AVL, entre quatre candidats: Amàlia Garrigós, periodista; Josep Lluís Lozano, escriptor; Francesc Pérez Moragón, filòleg i director del Museu Joan Fuster, i el filòleg Abelard Saragossà.

FONTS: El Punt / María Vicenta Pedro José. Foto: diari digital Marina Plaza.ELS GATERS FRANCISCO PEDRO PEDRÓS I FERNANDO ARABÍ ARABÍ, LLOCS 12 I 13 DE LA PERIMETRAL DE BENISSA (Ultra de 84 kilòmetres)

20160313164150-curroifco-copia.jpg

Un altre gater, JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA, fa el 16 i JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES el 18, de la modalitat marató de 42 kilòmetres

Són unes màquines!, Van com a motos! es podria dir popularment. Fer 84 kilòmetres corrent o 42 kilòmetres és impressionan

Molts gaters van participar ahir dissabte a les dues modalitats de la PERIMETRAL DE BENISSA. A la modalitat Ultra (84 kilòmetres), en la que van participar 76 corredors i va repetir triomf el crevillentí Sebastián Sánchez Sáez, ho van fer FRANCISCO PEDRO PEDRÓS i FERNANDO ARABÍ ARABÍ (del Grup Espeleològic Gatense, els dos) que van quedar amb molt bon lloc, el 12 i 13, marcant un temps similar de 13 hores, 11 minuts i 35 segons. El corredor JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA (del C.M.A LA FAIXA) va quedar 16 a la prova més curta de 42 kilòmetres. Castillo va fer un temps de 4 hores, 49 minuts i 53 segons.

A la categoria més curta, la Marató de 42 kilòmetres que va guanyar Juan Carlos Sánchez Cebrián i en la que van participar 171, també van correr altres atletes gaters, a més de Castillo. JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (CM UMMA) va fer 18 i inclús sabem que ha participat hui diumenge, al dia següent, a la 19 Volta Popular a Gata de 10 kilòmetres; FRANCISCO ARGUDO PERIS (GEG), el 19; PEP SIGNES FORNÉS, el 26 iMATIES SALVÁ SIGNES (GEG), el 78.

A la fotografia, els dos gaters de la Ultra de la Perimetral al Penyagolosa Trails de setembre de 2015. A l'esquerra Fernando (Curro) Arabí Arabí. A la dreta, Francisco Pedro Pedrós.

FONTS: observon.blogspot.com. Foto: CSP Diputació de Castelló.XIX VOLTA POPULAR A GATA ( I ): Crònica de la meua volta, l'altra cara de la cursa

20160313191917-voltagata1.jpg

(PODEU VEURE L’ÀLBUM DE LA MEUA VOLTETA PER LA VOLTA REINA. PUNXEU ACÍ)

He pegat una volteta i mira que he vist gent...Hui diumenge 13 de març, a sis dies de Sant Josep, GATA s’ha vestit de gala i ha estat l’amfitriona de la tercera prova del Circuit a Peu Marina Alta 2016. Un veí octogenari em deia: "Jo m’he parat al pont i els he deixat passar, perque tanta gent em mareja. Eren una carretà".

He eixit matinet per a captar imatges d’abans. També de la carrera, clar està, però per dins del poble i del retorn dels esforçats corredors de totes les edats a casa. Més de mil persones de tota la Comunitat Valenciana, especialment de la Marina Alta, han gaudit hui de la FESTA DE L’ATLETISME DE GATA. Pose un 10 per a tots com 10 han sigut kilòmetres recorreguts a la prova reina. No oblidem la pedrera, els xicons, que en menor nombre han omplit els carrers de Gata. Organització del Club Atletisme Gata; suport de la carrera de l’Ajuntament de Gata; Policia Local; Protecció Civil, esponsors, cronometradors, tots han mostrat el millor de l’atletisme de Gata.

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.

De primeres, he vist el carrer Teulada -el més llarg de dins de poble de Gata- tot buit de cotxes (a l’àlbum el podeu veure). Els corredors han omplit de cotxes totes les vies, inclús les Sorts, Era de Boronat i Trossets. Em deia un altre home: "Però si està tota la carretera plena de cotxes". Els corredors preparaven, escalfaven, es feien el cafenet als bars gaters. La Plaça de l’Església hui l’han xafada entre corredors i acompanyats unes 1.500 persones. 

Al pujar, els esponsors, els que paguen, havien posat les seues pancartes, es tracta d’un circuit important. La Costera del Grup Escolar es perfecta per a veure les pancartes. He aprofitat per fer la visita als organitzadors i voluntaris del club que donaven els dorsals, tot ben preparat. I també al baret de la Comissió de Festes 2016, que curraven sense parar preparant les viandes per a després...

Amb gran puntualitat i a la veu del compte enrere de Pepe Pedro, s’ha sentit el tres, dos, un. La serp multicolor baixava pel vial del que diuen "pont del colesterol". He fet una foto del vial abans buida i immediatament després ja tota plena, com un riu colorit. Centenars de samarretes.

Entre el meu fill i jo els hem fotografiat a tots al pas pel costat del parc, per dalt del pont. Anaven estirats passada una volta. Després de la segona volta, no he pogut agafar al guanyador entrant a meta, m’he parat a veure el personal d’avituallament. Les botelletes d’aigua omplien el vial. Tapons i plàstic a manta. Però encara li he pogut traure una fotografia del campió a soles i m’ha dit el club que està en tot que quasi marca el rècord nacional dels 10 kilòmetres ací a Gata.

Baixant he seguit fotografiant-los a tots. La plaça plena de gent, els cantons i al Raval més sorpreses. Sonava la música popular valenciana. La Colla de Dolçainers i Tabaleters El Montgó amenitzava a la Placeta de Sant Antoni el pas dels corredors. He arribat fins al Palmerar Alt.

No he vist el pòdium, això és sempre clàssic, he preferit veure passar pels carrers de Gata a centenars de corredors i després als menuts, a la gent jove corredora.

L’enhorabona a l’organització en una matinal d’atletisme immillorable i un temps boníssim per a la pràctica d’aquest esport.

Fotos: CRONISTA DE GATA i Juan Miguel Vives Costa.XIX VOLTA POPULAR A GATA ( II ): àlbums de la carrera (facebook)

20160313203611-voltaapeugata2.jpg

El món local i comarcal de la xarxa social del facebook s’ha omplit aqwuesta vesprada de àlbums i fotografies multicolors de la XIX VOLTA POPULAR A GATA 2016, celebrada hui diumenge dia 13 de març. Els fotògrafs i les fot´`ografes de la Volta han captat totes les imatges i tots els corredors. Podeu veure’s si heu corregut i conéixer a la gent.

Ací vos deixe els enllaços d’alguns àlbums que he anta trobat al facebook i altres que aniré afegint.

El ja conegut en el món de l’atletisme comarcal, l’ondarenc MOLINA ANTONI FORNÉS SENDRA ha fet tres àlbums. Ha dividit la carrera gran i la dels xiquets/xiquetes en tres parts. PUNXEU LA PRIMERA PART; PUNXEU LA SEGONA PART i PUNXEU LA TERCERA PART.

L’àlbum de JOSÉ LUIS FORNÉS CERVERA de Gata. Estan fetes des del començament del pont, dalt de la muntanyeta. ací teniu l’enllaç: PUNXEU ACÍ.

La gatera ROSA PEDRÓS estava al camí que entra al Palmerar Alt. Fotos en blanc i negre i color i...els corredors. PUNXEU ACÍ.

MARÍA ROSA ZARAGOZA ha fet dos parts de la Volta: PUNXEU LA PRIMERA PART i PUNXEU LA SEGONA PART.

VICENT ESTEVE de Oliva ha fet també un àlbum vora el pont de les Alcolaies: PUNXEU ACÍ. A més, també podeu observar la gravació a la "BANDETA" als quatre cantons del carrer Xaló, amb els carrers Trossets i Roquetes que Vicent va gravar: PUNXEU.

14-3-2016: També podeu, demanant-li amistat i ell aceptant-la, veure els sis àlbums de ENRIQUE ARACIL BLANCO, que va fer de la XIX Volta a Peu a Gata.

Seguiré posant-ne i si en coneixeu més, podeu fer-me arribar l’enllaç i unim totes les fotos.

FONTS: Àlbums de Molina Antoni Fornés Sendra; José Luis Fornés Cervera, Rosa Pedrós i Vicent Esteve.FUTBOL GATER: El juvenil del GORGOS goleja a domicili, 0-6

20160313210902-escutgorgos.jpg

Perden el primer equip, els cadets i els infantils

El GORGOS JUVENIL va ser l’únic equip dels quatre primers en fer-se amb la victòria i contundent a domicili. Va guanyar al FC Oranje A per 0 a 6, marcant a parelles Miguel, José Simó i Mika. Dos cada un. No es mou la classificació i segueix quart el Gorgos. Lidera el CF Benidorm B amb 65 punts; amb 54 està el CF Gandía A; amb 52 el FC Teulada Moraira A i amb 51 el Gorgos. Dels 24 partits disputats té 16 guanyats, 3 empatats i 5 perduts; 78 gols a favor i 40 en contra.

EL GORGOS CADET va caure a Teulada per 3 a 1. El gol dels gaters el va marcar Hamza. És 8é amb 31 punts. Dels 19 partits jugats, 9 guanyats, 4 empats i 6 derrotes. 34 gols a favor i 21 en contra.

EL GORGOS INFANTIL també va caure a Teulada, 3-2. Els dos gols els va marcar Vicent. És 10é de la classificació.

Finalment, el primer equip del GORGOS -l’amateur o aficionats- també ha perdut hui a Teulada, al derbi comarcal, per 1 a 0. Baixa posició i és 9é. Té 30 punts. De 24 partits, 9 guanyats, 3 empats i 12 perduts. 49 gols a favor i 52 en contra.

FONT: FFCV. Resultats i classificacions.XIX VOLTA POPULAR A GATA ( i III ): classificacions tercera carrera del circuit i final...

20160313222309-20160313-103448.jpg

L’última entrada que vos pose és la classificació de la XIX VOLTA POPULAR A GATA, gràcies a la tecnologia de www.somesport.org. El guanyador absolut de la carrera: JESÚS GOMAR GARCÍA, del C.A. Safor-Delikia Sport que ha volta cap a meta en un temps de 30 minuts i 27 segons. Al respecte, el personal del club Atletisme Gata em passava una data curiosa. El rècord d’Espanya d’hòmens en 10 kilòmetres està en 27 minuts, 14 segons i 44 dècimes de segon. Molt a prop ha estat hui de batir-lo. FÈLIX PONS CHÁFER (C.A Kilómetro 42) i RICARDO DURÁ CREMADES (C.A. Castalla) han quedat segon i tercer de la carrera.

El millor gater de la prova ha entrat al lloc 17: JAIRO SOLER SALVÁ, del C.M.A. La Faixa amb 34 minuts i 56 segons. Al lloc 64 entrava el millor corredor del club local Atletisme Gata: JOAN JAUME TORRES OLIVER amb 37 minuts i 36 segons.

La primera dona de la carrera: MARÍA ISABEL FERRER CASTELL (C.A. Llebeig Xàbia), que entrava la 73 amb un temps de 37 minuts i 46 segons.

Foto de Yolanda Leyda Fornes.

Per categories, la millor juvenil i gatera: MOLLY WOODS (C.A. Benissa-Renault Ginestar), que ha arriba al lloc 500. La tercera sénior ha sigut EVA ESCORTELL CRESPO (C.A. Llebeig Xàbia) que ha entrar la 239 de la carrera. La tercera veterana A, una altra gatera: CHRISTINA MALLET (C.A. Dianium), que entrava la 148. La tercera millor veterana D: TERESA GREGORI MUÑOZ (C.A.Gata) que ha arribat la 486. El millor veterà D: VICENTE LLOPIS CHELI (C.A.Cametes Spat)

Pel que fa al CLUB ATLETISME GATA, els cinc millors de la prova: JOAN JAUME TORRES OLIVER (64); JOSÉ CASELLES PEDRO (129); FRANCISCO PEDRO MESTRE (205); FRANCESC FERRER MULET (206) i JOSÉ FRANCISCO MONCHO SOLER (238). Les tres millors dones del club: ANTO VALERO SIGNES (464); TERESA GREGORI MUÑOZ (486) i ESTHER SEPÚLVEDA BÚRDALO (504).

A la fotografia de portada, el guanyador de la prova de Gata, Jesús Gomar García. Dins, alguns corredors i corredores del club Atletisme Gata amb el seu president, Fermín.

FONT: somesport.org.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.784-

20160314173036-escoladonyaanitamaresapons-copia.jpg

(PUDE FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I IDENTIFICAR-NE MÉS DE XIQUES, PUNXANT ACÍ)

Reprenc hui, 14 de març de 2016, la série de fotografies antigues de Gata i ho faig amb una fotografia de l’Escola Unitària de Xiquetes de Donya Anita Diego. Aquestes dones tenen o tindrien vora els 80 anys, podeu calcular l’edat de la foto, si a la mateixa eren xicones. Si descobriu algunes de les vostres mares o ueles, podeu anar comentant-la.

El lloc: potser fora l’Avinguda de la Pau. Si que descobrim entre elles caretes que no van canviar al llarg del temps, com la de Rosa del carrer Teulada, sempre recordada (mare de Antonio, també enyorat, i Vicent). Rosa és la primera de la filera de dalt, començant per l’esquerra si mireu la foto. Podeu anar diguent si coneixeu alguna xica o xiqueta més.

FONT: Fotografia pujada al seu facebook per Salvador Pons. Sa mare María, que fa poc ens va deixar, estava entre les alumnes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.785-

20160314174715-futboldejaimepedros-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb la recuperada série, la que teniu va de futbol. Eren els anys 60. Joves i xiquets. Els joves els coneixeu a quasi tots. al centre de la fotografia per darrere vegeu a Vicente Pedrós (Gargoria); Al seu costat esquerre mirant la foto Pepe Pedrós (del Garaig) i a l’altre costat el recordat Pepe Pedrós (el cabo Nela). Més a l’esquerra està Pepe Diego (el mestre, que va ser alcalde). També està Felipe del carrer Teulada. Dels xicons de peu, reconec al sempre recordat quinto meu Pepe Palacio que porta el número 6. Dels agatxats, d’esquerra a dreta reconec a Jorro, que porta el número 13 i potser l’altre del mig siga Lluis "el trinqueter".

Si coneixeu als altres, ja sabeu. Podeu anar completant el quadre esportiu d’època.

18-3-2016: Ens comenta Elisa: "El que porta el baló és mon pare, Vicent Marraixa o "Marratxa", com vulgueu...". GRÀCIES, Elisa per la informació que va completant la fotografia.

FONT: Foto propietat de Jaime Pedrós.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.786-

20160314180210-jorro6.jpg

Nova fotografia de la série i mateixa temàtica que la primera de hui, l'ensenyament. Escola de xiquets al nou grup escolar. Anaven amb Don Fernando Mulet Pons. Ahí els teniu. Podeu anar indentificant-los. Jo en conec uns quants. Vosaltres igual els coneixeu a tots.

De la primera filera per dalt reconec a Pepe Tomás (del video-club), el primer per l'esquerra. El de més amunt és un xic que va morir en accident de tràfic prop de la Rana. Baix de tot, a la priemra filera, es inconfundible Julián amb els braços plegats; al costat d'ell Jorro i al costat Vicente el del garaig. L'últim -primer per la dreta- és un xic de la Sal.

De segur que en coneixeu més, poseu a prova la vostra memòria. Curs 1959-1960? Primer curs al nou grup escolar.

FONT: Foto pujada al facebook per José Miguel Jorro Benito.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) va de falla (I)!! -1.787-

20160314181902-5falleres-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Com estem a la setmana fallera per excelència, he buscat les fotografies adequades per al temps i de Gata. Al llarg de tota la setmana aniré posant-ne. Una nova col·lecció, la de fotografies familiars i del poble de Lina Mas Ruano i els seus, ho farà possible. Li ho agraïsc. 

Pensaveu que a Gata no s’han fet mai falles?. La fotografia i les que li seguiran ho demostra que si. Comence una subsèrie de l’any que els joves de Gata van decidir fer una falla, elles es van vestir de falleres. Ells anaven de gala, però no de fallers. Van plantar la falla a la Placeta del Vicari. Era a finals dels anys 40, segle XX.

Mireu en aquesta fotografia a les cinc xiques falleres. Pasqualeta de la Plaça Nova está al mig. La mare de Lina i la mare de Juana i Mari García al seu costat. Al costat una dona del carrer Teulada i altra del Raval, que ja no viu.  Podeu veure la part de baix de la falla, alguna imatge. L’artista era Miguel "Moreno", tio dels "germans Puripa". Però observeu la xiqueta que asoma el cap. Pareix que està fent el nateix gest que la que està pintada al remat de baix de la falla.

Per tant, ja sabeu. Gata va fer falla. Com no se exactament dos detalls: any exacte i motiu exacte de la plantà i mampresa de la falla, podeu aportar la vostra memòria. Gràcies.

FONT: Foto facilitada per Lina Mas Ruano.EL GATER FRANCISCO PONS FONT I FAMÍLIA, que regenten una administració a València, validen el bolet guanyador de la Bonoloto (1.494.067 euros)

20160315173939-pacofamilia.jpg
L’alegria era immensa anit dilluns i 14 a l’administració nº 46 "Rojas Clemente" de València. Havia validat i per tant repartit a un únic acertant el pot de la Bonoloto. La notícia no deixaria de ser una més de la setmana o del mes, si no fora perque eixa administració està plena de gaters. La regenten FRANCISCO PONS FONT i la seua família -Merche, la seua dona i els seus fills Aarón i María-.
Han repartit per a un sol acertant la impressionant xifra de 1.494.067 euros.
Francisco em comenta com van viure el moment i com estan passant-ho, coincidint amb la setmana fallera: 
"Fa 3 anys vinguerem cap a València per començar un nou repte, després de veure’ns obligats a tancar la tenda de Movistar. Portem ací obrint cada dia amb l’esperança de donar una alegria als nostres clients, ja que esta feina és més reconfortant per la cara que fan els clients quan veuen un premi que pel benefici propi.
Sempre picant d’ací i d’allà, però sempre esperant un premi gran que alegrara aquest barri i als seus habitants. Anit a les 22.21 despres de sopar, quan em trobava amb el meu fill mirant la tele, vaig rebre un missatge de la delegació de loteries dient-me que el bolet guanyador del "Bote de la Bonoloto", havia sigut validat en la nostra administració. 
Un unic acertant acabava de guanyar 1.494.067 euros i clar, això va ser motiu d’alegria i un poc d’incredulitat al principi. En eixe moment començaren els missatges creuats entre família, amics, facebook... A hores d’ara seguim sense conéixer qui ha sigut l’agraciat o agraciada del premi. Pero des de primera hora del matí que han vingut a portar-nos el cartell anunciant el premi, el barri celebra per partida doble: la festa de les falles i l’alegria del premi repartit ací.
Resumint, després de 3 anys aquesta és la major alegria que ens emportem, el saber que algun dels nostres clients ha sigut agraciat amb aquest premi.
Foto de Francisco Pons Font.

De nou, uns gaters són col·laboradors de la sort, com ja ho foren la banda Unió Musical de Gata al 1987, com fa dos anys va ser la penya Amics del Cavall. En aquest cas a cent kilòmetres de casa, al Cap i Casal, a València.
FONT: Foto portada, la oficial facilitada per Francisco Pons Font per al reportatge. Dins, foto pujada al facebook per Francisco.

 L'AJUNTAMENT INFORMA QUE LES OBRES DEL CARRER TROSSETS S'AJUSTEN A LA NORMATIVA VIGENT

20160315175940-obrestrossets.jpg

El projecte es pot consultar en el Departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Gata

L'Ajuntament de Gata de Gorgos, davant els comentaris rebuts pel veïnat, per les obres al carrer Trossets, ha explicat en un comunicat el següent: 

"Responsables del departament d'Urbanisme van sol·licitar als tècnics de Diputació una visita a les obres del carrer Trossets per avaluar les actuacions que Diputació, com a titular de la carretera, realitza. Els tècnics van poder comprovar que les obres, que s'executen per tal de millorar la seguretat vial i reduir la velocitat del trànsit rodat, s'ajusten a la normativa vigent.

Tota la documentació del projecte es pot consultar en el Departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Gata."

FONT: Foto carrer Trossets, Ajuntament de Gata.

 AJORNEN AL 14 DE MAIG L'ACTUACIÓ DE RAÚL "EL BALILLA" AL CINEMA LA PAZ DE GATA

20160315181326-raulbalilla.jpg

Em faig ressó al blog i al facebook del comunicat oficial del CINEMA LA PAZA, pel canvi de data de l'actuació del jove cantant Raúl "el Balilla" (Gira 2016 D´Caramelo) (ho pose en valencià i castellà):

COMUNICAT OFICIAL DEL 'CINEMA LA PAU:
Per problemes tècnics, l'organització es veu obligada a ajornar el concert que tenia previst realitzar el proper 18 de març al Cinema la Pau. La nova data d'actuació serà el 14 de Maig, a les 20 h. Cinema La Pau manté com a vàlides les entrades adquirides per al concert que s'anava a celebrar el 18 de març. L'espectador que no puga acudir a la nova data del 14 de maig es reemborsarà l'import íntegre de les entrades adquirides, tot aquell que haga efectuat la compra i mantinga les seves entrades serà obsequiat amb una consumició gratuïta al bar del Cinema la Pau el mateix dia del concert.

Lamentem les molèsties ocasionades i esperem puguen gaudir de l'espectacle.

Una cordial Salutació, de l'equip de Cinema la Pau.

COMUNICADO OFICIAL DEL CINEMA LA PAZ:
Por problemas técnicos la organización se ve obligada a aplazar el concierto que tenía previsto realizar el próximo 18 de marzo en el Cine la Paz. La nueva fecha de actuación será el 14 de Mayo, a las 20 h.

Cine La Paz mantiene como válidas las entradas adquiridas para el concierto que se iba a celebrar el 18 de marzo. El espectador que no pueda acudir a la nueva fecha del 14 de Mayo se le reembolsará el importe íntegro de las entradas a...dquiridas, todo aquel que haya efectuado la compra y mantenga sus entradas será obsequiado con una consumición gratuita en el bar del Cine la Paz el mismo día del concierto.

Lamentamos las molestias ocasionadas y esperemos puedan disfrutar del espectáculo.

Un cordial Saludo, del equipo de Cine la Paz.  

 FONT: Cartell de l'actuació i Comunicat oficial, Cinema La Paz.
 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (va de falla! II) -1.788-

20160315183051-8falleresgata.jpg

Segon dia de la setmana fallera i continue desenpolvant les fotografies que aquells joves de finals dels 40 es van fer per commemorar que van fer un any falla, que les xiques es van vestir de falleres i que es van fer passacarrers i actes a l'ús.

a la foto vuit falleres amb els seus corresponents rams. Pareix que estaven dalt d'alguna tribuna, era l'exaltació i anaven amb rams de flors. A l'anterior fotografia de falleres gateres apareixien les que hi ha ací i en aquesta s'afegixen unes quantes més. Darrere María -que vivia al carrer Duquessa d'Almodóvar-, la dona del Raval que vos deia ahir de l'altra foto, la mare de Juana i Mari García i Pepita del Poble Nou. Més davant, Angelita; la mare de Lina i Pasqualita, de la Plaça Nova. Apareix sols la careta, més jove, de Rosario Noguera, dona de Miguel Miñana.

FONT: foto de la col·lecció de Lina Mas Ruano.GATA, PARRÒQUIA: Hui és la festa de la Mare de Déu dels Dolors

20160318084030-verge.jpg

Acaba el tríduum i es fa el Via crucis nocturn del Divendres de Dolors

El calendari parroquial ens indica que arriben als dies grans de Setmana Santa i Pasqua. La parròquia de Sant Miquel Arcàngel acaba hui el tríduum dedicat a la Mare de Déu dels Dolors. La imatge que habitualment està al Sagrari de l’església, presidix ara l’altar major de l’església de Sant Miquel de Gata. La festa de la Mare de Déu dels Dolors es hui divendres. La missa serà a les 19 hores. Per la nit, a les 22 hores, serà el Via Crucis nocturn per l’itinerari habitual a l’ermita. Cal ressenyar que a la plaça davantera del santuari gater es troben les capelletes del Set Dolors de la Verge, que hui també es poden contemplar.

LA COLLA EL MONTGO (Gata) A L'OFRENA DE LA VERGE, A VALÈNCIA

20160318134158-collavalencia.jpg

Si estaveu atents i presenciant en directe per mig d’alguna televisió, ja que no tenim el Canal9 TVV, observarieu que la COLLA EL MONTGÓ, colla de dolçainers i tabaleteres de Gata, va estar present a l’Ofrena de la Verge ahir per la vesprada a València. A les imatges els teniu encaminant-se a la Plaça de la Verge; al fons, podeu veure el Palau de la Generalitat il·luminat.

  Foto de La Colla del Montgo.

FONT: Fotos Mari Moncho.LES ALUMNES GATERES ANAÏS BALLESTER PONS i ÀNGELA SOLER CHENOLL, Premis extraordinaris de Primària

20160318141023-xiconespremis.jpg

Recetment, en un acte celebrat a Alacant, les alumnes de Gata de Gorgos ANAÏS BALLESTER PONS i ÀNGELA SOLER CHENOLL van rebre el diploma acreditatiu del Premi Extraordinari de Primària que any rere any es concedix als millors i les millors dels col·legis. Anaïs i Àngela van acudir acompanyats dels seus pares, de la regidora de Cultura i Educació Àngels Soler i de l'alcaldessa Magda Mengual. Des del blog l'enhorabona a elles i als seus pares/mares.


A la fotografia de portada, les premiades amb els seus pares/mares. A la foto de dins, les alumnes amb el director general de Política Educativa, el xaloner Jaume Fullana; la regidora i l'alcaldessa.

FONT: Fotos Ajuntament de Gata.L'AJUNTAMENT DE GATA SE SUMA A LA CAMPANYA HORA DEL PLANETA, apagant l'enllumenant del pont de la via

20160318143525-ponttrenllum.jpg

Demà dissabte, de 20,30 a 21,30 hores, en tot el planeta està previst que s’apaguen milers de llums i bombetes per a concienciar-se de l’excés de llums i de despeses. Amb la campanya L’HORA DEL PLANETA, l’Ajuntament de Gata s’adhereix a la mateixa i per això en eixa hora s’apagarà l’enllumenat del pont que es coneix tradicionalment pel "pont de la via", el del tren de FGV Dénia-Alacant, que recordem està il·luminat des del 26 de juliol de 2014.

La campanya no es sols institucional i ens afecta a tots per igual, d’ahí el lema que anima l’Ajuntament a seguir-lo: "Suma’t, apaga la llum!".

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

FONT: el pont il·luminat. Foto personal, Cronista de Gata.HUI ÉS SANT JOSEP: Desde Gata, Felicitacions a totes i tots els que porteu el nom...també als pares i mares que fan de pares

20160319101132-sant-josep.jpg

Bona jornada a tots i totes. Des del blog vull felicitar a tots els PEPS, PEPES i compostos; a totes les PEPES, PEPITES i compostos, a tots els pares -perque també és hui el DIA DEL PARE- i a totes les mares, que moltes vegades feu de pares.

A TOTES I TOTS FELICITATS. L'enhorabona.

Però centrant-nos amb qui era Sant Josep. Fou l’espós de Maria, la Mare de Déu. Pare putatiu (adoptiu) de Jesús. Era un home just, bo, un home treballador, un home callat. L’església el representa amb una vara d’ametler florit i al Jesuset ja xiquet al bras. Històricament era de l’estirp de David.

A l’església de Gata tenim una imatge d’ell al segon altar lateral esquerre, des de l’entrada. La imatge del sant no es mou de la seua fornícula. Seria bonic i curiós que algun any dels que vindran, es constituïra una comissió, un grup, una confraria, per a cuidar el sant, de totes i tots els que porten el nom. El seu altar es podria pintar i decorar, ornar amb flors, el dia de la festa es podria traslladar a l’altar major la seua imatge i donar-li la importància que es mereix. Abans, recorde quan es feien els set diumenges de Sant Josep. Era una pràctica piadosa ara desapareguda.

Hui la societat consumista celebra el DIA DEL PARE. Resulta que molts som pares, altres són Pepes. I uns pels altres tots fan festa. Hui la societat valenciana crema totes les seues FALLES, en especial la ciutat de València i les grans ciutats de la seua província, a més de la veïna Dénia, Calp, Benidorm i Pego, dins de la província d’Alacant.

La coincidència en dissabte fa que es faça més festa encara i moltíssima gent gaudirà del dia mig nuvolat, sense ploure. Que el temps respete el treball dels fallers i els diners de les comissions falleres.

A Gata hi ha molts Pepes, Pepites, Joseps, Fines. Diuen que és el poble dels "Peps". A tots ells, reitere: que passeu bona onomàstica.

20130131211527-dscf1333.jpg

Un retaule ceràmic hi ha al carrer Nou dedicat a Sant Josep. Es troba a l’altura del número 20 del carrer i té les rajoletes incrustades directament a la paret. També pertany al segle XX i té a la part inferior dreta una signatura de l’autor del retaule, que es presenta amb dotze rajoletes. La imatge mostra al pare de Jesús i al Nen junts. El Nen Jesús està dalt d’una taula de fuster i el sant sosté un pal amb un lliri, donat que el lliri representa la castedat, com ho era Josep "el casto José".

I ara un poquet d'història curiosa:

Ho sabieu?. El dia 19 de març de 1812, fa hui just 204 anys, es promulgava a Espanya la Constitució a les Corts Generals, que aleshores estaven a Cádiz. Però a quin sant això de ¡¡la Pepa!!, ¡¡Viva la Pepa!!, i altres aclamacions per l’estil?. Per Sant Josep, festa de hui. I perquè l’11 de desembre de 1813 tornà a prendre el comandament el rei Fernando VII i la seua monarquia absolutista. Va derogar la Constitució el 4 de maig de 1814 i va manar perseguir i empresonar a tot aquell que la defensara.

El poble deia: ¡¡ Viva la Pepa !!, la recordava així, però sols eren crits, sense defendre res.

Ja sabem un poc més de la història de fa 204 anys.

FONTS: Blog Cronista de Gata (extractes altres anys, dia de Sant Josep) / Cuaderno de Historias, Alfred López. 18-3-2012.
LA PORTERA GATERA MARTA GAYÁ COLOMA JUGARÀ AMB L'EQUIP FUNDACIÓN CAJASOL SPORTING DE HUELVA (Primera divisió femenina de futbol)

20160319193438-marta.png

La baixa de la portera Sara Serrat per la seua lesióp al colze li ha donat l’oportunitat. La portera gatera MARTA GAYÁ COLOMA acaba d’arribar a un acord amb l’equip FUNDACIÓN CAJASOL SPORTING de Huelva de la Primera Divisió femenina de futbol. Amb 22 anys, nascuda el 18/01/1994, se sumarà a María Sampalo com a guardametes per a cobrir la porteria del primer equip del Fundación Cajasol Sporting.

Com sabeu els que seguiu la seua trajectòria i amb l’entrevista que li vaig fer ací al blog fa uns mesos, Marta ha desenvolupat la seua carrera ací a la seua terra, a la Comunitat Valenciana. Començà en Segona Regional amb el CD Dénia fins arribar a la primera divisió femenina amb el Llevant UD.

Curiosament el partit de demà a les 12 del migdia enfrontarà al Fundación Cajasol Sporting i al seu antic equip, el Llevant UD, als Campos Federativos de La Orden.

Cal dir que la lliga de Primera Divisió femenina del futbol espanyol la lidera l’Atlètic de Bilbao, seguida pel FC Barcelona, Atlético Madrid, Real Sociedad i el cinqué és el Llevant UD. El Valéncia Fémina és sisé i en setena posició està l’equip del Fundación Cajasol Sporting, que té 27 punts en els 19 partits jugats. Ha guanyat 7 partits, ha empatats 6 i ha perdut altres 6. Té 29 gols a favor i 25 en contra.

  Foto de Sporting Club de Huelva.

Des del blog, desitgem bona trajectòria a Marta en la seua etapa andalusa. S’ho mereix.

NOTA: Per altra part, la coincidència ha volgut que Marta no estarà sols allà a Huelva. Una xabiera, Sandra Castelló Oliver, de mare gatera, ja fa uns anys que juga al mateix equip, el Sporting de Huelva. allí cursa estudis de Magisteri Infantil.

De segur que hi haurà una bona representació de Gata i Xàbia per terres onubenses.

FONTS: Foto de la pàgina del Fundación Cajasol Sporting. Marta lluïx la camiseta del Llevant UD, el seu anterior equip. / Cartell del partit de demà.SANT JOSEP A GATA. Curiositats del 19 de març gater

20160319203227-composantjosep.jpg

Com ja he publicat aquest matí hui és la festa de SANT JOSEP. Anem a curiosejar un poc pel nom de la festa, per algunes curiositats gateres que tenen el dia de l'onomàstica dels Peps i Pepiques com a protagonista.

La festa de Sant Josep obri moltes qüestions curioses que caldria saber, no sols nosaltres els gaters sinó tota la gent del món. Anem posant-les 

- Primer: L’hipocorístic PEPE, perquè?. El sentit és religiós i llatí. Si Josep va ser el Pare Putatiu de Jesús de Natzaré (Pater Putatibus) amb el temps li deien P.P. i d’ahí ixqué Pepe.

- Segon: A Gata tenim les imatges de Sant Josep no sols a l’església sinó als carrers del poble. Un altar lateral (el tercer si entreu des de la porta principal cap a dins) de l’església parroquial té la talla de Sant Josep, que va fer el sempre recordat Pepe "el Sastre" als anys 40 del segle XX. 

- Tercer: També tenim al carrer Nou un plafó ceràmic del sant.

- Quart: A les capelletes del Calvari apareix Sant Josep als set dolors de la Verge, a la replaceta de l’ermita, a la Corona de la Verge que es diu.

- Cinqué: Gata té un carrer que porta el nom del pare de Jesús, Sant Josep. Es troba, com bé sabeu, al barri de les Alcolaes, a l'altra part del primer pont urbà de Gata.

- Sisé: Si contarem molts Pepes i el seu femení Pepa amb totes les variants té la població de Gata, no pararíem.

- Més curiositats: abans, l’església de Gata celebrava els set diumenges de Sant Josep, una pràctica religiosa perduda en el temps.

- També hui, la parcel·la comercial va voler dedicar el dia al PARE. A tots els que som pares recorde que hui és el nostre dia i als que som fills, recordar als nostres pares si ja no són amb nosaltres (com el meu que no fa ni un mes que ens deixà) i acompanyar-los i voler-los si encara estan amb nosaltres. 

- A nivell històric, dos qüestions més, que tal vegada desconeixeu o no recordaveu: el poble de Gata va fer falla també per Sant Josep l’any 1898, ja fa 118 anys. La vespra de Sant Josep d’eixe any publicava el diari "El mercantil valenciano" la ressenya: 

"Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

Per a vore tot l’article publicat al capítol de la sèrie "Sabieu...?" ací teniu l’enllaç:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/110803-sabieu...-que-per-sant-josep-de-1898-es-van-fer-festes-falleres-a-gata.php.

- Una altra informació històrica de Gata ens porta a 1987. Fa 29 anys va ocórrer un succés que no va tindre conseqüències greus. Just eixint de missa major del migdia, quan revoltaven les campanes, va caure el picot d'una d'elles, la tercera. Per sort, no va agafar a ningú baix.

- Finalment, l’altra informació històrica, que ja referia aquest matí. Hui fa 206 anys que es va promulgar a Espanya la Constitució a les Corts Espanyoles, que estaven a Cádiz. Per això se li va dir "la Pepa" i quan dos anys més tard se’ls perseguia als que defensaven aquella Constitució es deia: Què ve la Pepa!.

A la composició fotogràfica, la imatge de Sant Josep que està a la església i als carrers de Gata, així com el ròtul del carrer que porta el seu nom i dues capelletes de la Corona de la Verge, dels Sets Dolors de la Mare de Déu a la replaceta de l'ermita.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas / Composició fotogràfica publicada al blog el passat 19-3-2014.HEM ENTRAT A LA PRIMAVERA 2016, just hui Diumenge Rams

20160320092418-daltpoblecoves-copia.jpg

El calendari astronòmic es mescla amb el calendari cristià i dona com a resultat la coincidència. Tant hui Diumenge Rams com tota la Setmana santa i Pasqües estaran dins del nou cicle de la primavera.

L’equinoci de la primavera 2016 ja té unes horetes. Ha començat hui 20 de març a les 5 hors i 30 minuts, hora oficial peninsular, sempre segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional, Ministeri de Foment). L’estació de les flors, de l’alegria, del renàixer, durarà fins el 21 de juny. Seran 92 dies i 18 hores. Després començarà l’estiu.

Com sempre pose i tenim, hi haurà algun que altre fenòmen astronòmic. En tres dies, el dia 23 de març, es produïrà un eclipsi penumbral de Lluna no visible a Espanya. El 9 de maig es produïrà un trànsit de Mercuri per davant del Sol que serà visible en la seua totalitat a tota Espanya. El dia 6 de juny Venus serà tapat pel Sol.

Per altra part, el més significatiu vindrà la setmana que ve, del dissabte al Diumenge de Glòria. El canvi d’hora. És l’últim, diumenge de març, que coincidix amb el primer dia de la Pasqua. A les 2 de la matinada hora peninsular del diumenge 27 de març haurà que avançar el relllotge fins les 3. Eixe dia serà oficialment d’una hora menys.

Com a curiositat, l’equinoci de primavera pot donar-se, màxim, en tres dates distintes al llarg del segle XXI, podent començar en els dies 19 al 21 de març. Esta es l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament.

A la fotografia, vista general de Gata des de les Coves Roges.

Dades: Institut Geogràfic Nacional, Ministeri de Foment. http://www.ign.es.    DIUMENGE RAMS A GATA: Processó de les palmes i Dinar Popular

20160320095605-dscf6029.jpg

Diumenge Rams i començament de la primavera. A Gata, dos són els aconteixements que ens prepara la jornada. Comencen a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel els actes de Setmana Santa i Pasqües amb processó i missa solemne. A migdia es farà al camp de futbol antic el tradicional Dinar Popular del Dia de Foguerils.

DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS. Així diu el refranyer valencià del dia. Altres refranys posaré després.

Però anem als actes. A les 11,30 hores, començarà la Processó de Rams a la Plaça Nova. Pels carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer, la processó de palmes i rams es dirigirà a la Plaça de l’Església i al Temple. Allí els cors infantil i Serrillàs amenitzaran la santa missa, amb la que es donarà inici la Setmana Santa de Gata 2016.

Al migdia, la comissió de festes 2016 i l’ajuntament de Gata (regidoria de festes) han preparat com és habitual el DINAR POPULAR. Bé paella, bé macarrons, amb música en directe. Antic camp de futbol de Les Sorts.

La tradició mana eixir estrenant de casa. A Gata és el DIA DELS FOGUERILS amb eixides al camp, dinars a l’aire lliure, a les casetes de camp. Si fem cas al refranyer, hi ha altres que vos pose, com el que diu:  "DIUMENGE RAMS, LA MONA ENTRE LES MANS". És dia de goig i d’alegria, que es tornarà seguint els passos de Jesús i recordant-lo en Setmana Santa en tristor i mort.

La imatge curiosa ens porta al carrer Nou, l'any passat. Les obres de la Plaça de l'Església van forçar el canvi d'itinerari. També és un record.L'AJUNTAMENT DE GATA PROTESTA CONTRA LES POLÍTIQUES DE LA UE I SE SOLIDARITZA AMB ELS REFUGIATS DE SÍRIA

20160320195448-siria.jpg

L'Ajuntament de Gata va guardar fa tres dies un minut de silenci  davant de la façana del mateix, per tal de recordar els cinc anys de guerra en Siria , en solidaritat amb els milers de refugiats i en protesta contra les polítiques de la UE. També dos dies abans, l'equip de govern va retirar les banderes de la Unió Europea com a protesta i fins que no canvien les polítiques sobre els refugiats que atempten contra la Declaració dels Drets Humans.

Aquesta decisió va ser notícia als diaris comarcals, ja que altres ajuntaments també adoptaren semblants decisions.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.GATERES I MÚSICS A LES FALLES 2016: València, Dénia, Pego,...

20160320204308-fallesdonesxarangatacompo.jpg

Faig un repàs final, santdemà -com diuen alguns- de la Cremà de les Falles 2016. Quan el cartró pedra, els elements fallers s’han tornat cendra, quan ha entrat la primavera al caliu de la cremor. Són un exemple, però n’hi havia molta més gent. He triat a dotze gateres que van anar amb el tren a les falles de València, no es van perdre la mascletà del dia 18 i damunt van assistir a l’ofrena i van veure les falles del Cap i Casal. Per altra part, vos pose els xics de Xarangata que van estar a Dénia acompanyant a falleres i fallers de la Falla Saladar amb les seues tocates. Altres músics gaters van estar per València i Pego. En definitiva, gateres i gaters a les falles 2016.

FONT: Fotos extretes del facebook, Masri Moncho i Patricia Rubio.DIUMENGE RAMS 2016, GATA: amb la processó comencen els actes de Setmana Santa

20160320221547-20160320-113729.jpg

(PODEU VEURE L’ÀLBUM DE LA PROCESSÓ I ARRIBADA A L’ESGLÉSIA, PUNXANT ACÍ)

La processó de rams que ha començat a la Plaça Nova amb la bendició de les palmes i rams, ha significat el començament dels actes de Setmana Santa i Pasqües de Gata 2016. La comitiva estava encapçalada per la creu i el sacerdot, que representava l’entrada de Jesús en Jersualén. Després anaven tots els membres del Consell de Pastoral i Assumptes Econòmics de la parròquia i després tots els fidels: xiquetes, xiquets i grans. Pels carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer s’ha arribat al temple. A l’església parroquial s’ha celebrat la santa missa solemne, cantada pels cors infantil i Serrillàs.

Els actes més importants de Setmana Santa continuaran dimarts sant amb una celebració penitencial comunitària a les 20 hores. Dijous sant hi haurà dos misses, una a les 17,30 hores i la de 19,30, santa missa de l’Últim Sopar del Senyor. A les 23 hores serà l’Hora Santa davant el Monument i a les 24,00 hores començaran els torns de vela. De divendres a diumenge, ja vos informe més endavant.

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.
HUI FOGUERILS, DINAR POPULAR DEL DIUMENGE RAMS A GATA (antic camp de futbol)

20160320222648-img-20160320-wa0009.jpg

Com ja és costum en els últims anys, la Comissió de Festes 2016 ha organitzat el Dinar Popular del Diumenge Rams al camp de futbol vell de Les Sorts. Cal ressenyar que a Gata sempre s'ha conegut pel dia dels Foguerils. Han participat uns 400 comensals, que han degustat paella i macarrons. So ambient en directe, jocs per als xiquets, barra preparada per la comissió. Un dia amb sol i frescoreta, un bon primer dia de la primavera a Gata.

FONT: Fotos Vero Vives.GATA REGISTRA 27 LITRES A LA PLUJA D'AHIR DILLUNS SANT

20160322084051-boiresjs.jpg

Tot és començar. Més val això que res. Una ajudeta per al camp. Són frases davant la pluja caiguda ahir dilluns al llarg del dia i aquesta matinada cap a les 5. Encara no havia plogut en 150 dies. L’amic Vicent Signes Signes "Canya" ens passa els litres ploguts a Gata. Un total de 27 litres per metre quadrat donen fe de la pluja d’ahir i aquesta matinada. Però, seguint les anotacions de Vicent: sabeu quan de temps feia que no plovia seriosament, l’últim dia que va córrer l’aigua va ser fa quasi 150 dies el passat 23 de novembre que van caure 40 litres. Hem passat tot l’hivern com si de la primavera es tractara i ara que farà a la primavera astronòmica?. 

Ahir 21 de març, un dia després de començar la primavera, vam ser 27. Comenta Vicent:"Esperem que aquest siga l’inici d’un canvi de cicle". Vos pose la fotografia capturada per l'amic José Salvador Ginestar Torres des del pont urbà d'Alcolaes. La nuvolada era molt significativa.

FONTS: Pluviometria, Vicent Signes Signes. / Foto, José Salvador Ginestar Torres.MESTRES JAPONESOS AL CURS DEL CLUB OKINAWA KARATE DE GATA

20160322135646-karate-copia.jpg

Un club amb solera, amb molt d'integrant malgrat a ser un esport no massa conegut, i amb curta però llarga història ja. El Club Okinawa Karate de Gata va celebrar la setmana passada un curs intensiu a càrrec de Sensei Takeshi Uema i Naoko Uema, dos mestres de la mateixa Okinawa al Japó que a la fotografia els podeu veure al centre agenollats.

A més, els alumnes Joan Pedro i Dolma García  van superar l'examen per obtenir el cinturó negre.

FONT: Ajuntament de Gata.AJUNTAMENT GATA: MINUT DE SILENCI PER LES VÍCTIMES DE BRUSELES

20160323144526-12901105-791886117611596-1105212227525515651-o.jpg

Alcaldessa, regidores i regidors, funcionaris i personal que es trobava en eixe moment a l'Ajuntament de Gata de Gorgos, han participat en el minut de silenci a les dotze del migdia. La Federació estatal de Municipis i Provincies havia convocat la concentració en tots els municipis espanyols.

Així han comentat des del consistori gater: "Des de l'Ajuntament de Gata ens unim a les mostres de condol i solidaritat amb els afectats pels atemptats d'ahir a Bruseles."

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.LA PARRÒQUIA DE GATA CELEBRA AMB FERVOR EL TRÍDUO DE LA PASSIÓ I MORT DE JESÚS (Hui és Dijous Sant)

20160324134520-monument.jpg

La comunitat parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos celebra des de hui DIJOUS SANT fins DISSABTE SANT els tres dies més significatius de la Passió i Mort de Jesús. Els diversos actes programats són els següents:

- Hui, dia 24, DIJOUS SANT: Missa a les 17,30 hores i Santa Missa de l’Últim Sopar del Senyor a les 19,30 hores. Les col·lectes es destinaran per a la Ajuda al Refugiat que coordina Cáritas Valencia. A les 23 hores, Hora Santa davant el Monument. A les 24 hores, Torns de Vela davant el Monument que acabaran demà a les 17 hores.

- Demà, dia 25, DIVENDRES SANT: A les 7,30 hores: Rosari, Via Crucis, Laudes. Eixida des de l’Església fins l’Ermita. A les 12 hores: Oració amb els xiquets davant el Monument. A les 17 hores, Celebració de la Passió i Mort del Senyor. A les 19,30 hores, Processó del Sant Enterrament.

- Despusdemà, dia 26, DISSABTE SANT: A les 22,30 hores: SOLEMNE VIGÍLIA PASQUAL.

A la fotografia interior, el grup de voluntaris de la parròquia que van preparar ahir Dimecres Sant el Monument per a hui i part del dia de demà.

A la fotografia de portada, el Monument que s’ha instal·lat, com ja es costum, a un dels altars laterals del creuer, el del Sagrat Cor de Jesús.

Foto de Parroquia Gata De Gorgos.

FONT: Fotos Raquel de Lamo. Pujades al facebook per Parròquia de Gata.DIVENDRES SANT 2016, GATA: Unes 200 persones participen en el Via Crucis matinal, camí del calvari

20160325115258-20160325-090537-copia.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DEL VIA CRUCIS 2016, PUNXANT ACÍ)

Passat ja Dijous Sant, dia en que es va recordar el gest del llavatori dels peus del Senyor als seus deixebles, a més de la Institució de l’Eucaristia, i la reserva al Monument del Cos de Jesús, els fidels de la parròquia de Gata de Gorgos han entrat al DIVENDRES SANT amb la pràctica piadosa centenària del Via Crucis.

Unes 200 persones han participat aquest matí en el VIA CRUCIS matinal de Divendres Sant 2016, hui dia 25 de març. Des de l’església, els fidels han eixit resant el rosari pels carrers Bisbe Servera, carrers Teulada i Calvari i han començat l’exercici piadós del Sant Via Crucis a l’inici del camí del calvari, entre xiprers i les catorze estacions. Arribats a l’ermita han visitat el patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari, i han fet l’adoració a la Pietat, figures formades pel Jesús jacent i María de les Angústies.

  Foto de Miguel Vives Signes.
  Foto de Miguel Vives Signes.
  Foto de Miguel Vives Signes.

La segona jornada del tríduum de la Mort i Passió de Jesús es completarà a Gata amb la Oració dels xiquets davant del Monument a les 12 hores; la celebració del que s’anomenen els Sants Oficis, a les 17 hores, i la Processó del Sant Soterrament a les 19,30 hores.

FONT: Fotos àlbum Antonio Monfort, Verónica Vives i Cronista de Gata.DES DE GATA, CURIOSITATS D'UN DIVENDRES SANT: calendari, gastronomia, refranyer...

20160325122253-fornvivesmones.jpg

Sabeu o sabieu que hui és 25 de març i estem a nou mesos del Nadal. Sabeu o sabieu que hui és l’Encarnació de Déu a la vegada que el calendari capritxós marca que hui és quan mor i soterren a Jesús, Divendres Sant. Un Divendres Sant matiner com pocs n’hi ha. Però sabeu que Setmana Santa sempre porta una lluna plena i ara la tenim en les nits dels dies sants. Si mirem el calendari de 2016, observem que l’equinoccio de primavera ja ha començat el dia 20 de maç i la primera lluna plena l’hem tinguda el dia 23. 

Deixant a banda, les curiositats astronòmiques, cal fixar-se en que Divendres Sant per als que guarden els costums religiosos, és jornada de Dejú i Abstinència. Però com els dies segueixen sense descans, els forns de Gata comencen a preparar les Mones de Pasqua, les vénen, són per a Diumenge de Pasqua. És la premura del temps.

Finalment, ens fixem en el refranyer popular o les dites populars que ens recorda el divendres sant. DIVENDRES SANT, A COLLIR FRÍGOLA AL CAMP. Un refrany que queda en desús ja que ja és planta protegida. SI ÉS SEC DIVENDRES SANT, ÉS SEC TOT L’ANY. FAS CARA DE DIVENDRES SANT (referint-se a mala cala, disgustat).

També en les pràctiques curatòries de sanació popular, com trencar l’enfit o la recalcà, les oracions es transmetien Dijous o Divendres Sant.

FONT: Mones de Pasqua al forn, foto Forn Vives.DIVENDRES SANT 2016 A GATA: ELS GATERS TRAUEN AL CARRER ELS QUATRE PASSOS: Processó del Sant Soterrament

20160325233808-20160325-210550.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DE LA PROCESSÓ DEL SANT SOTERRAMENT DE HUI, DIVENDRES SANT, A GATA. PUNXEU ACÍ)

Quan passaven deu minuts de les set i mitja de la vesprada, eixien des de la Plaça de l’Església la creu processonal, el pas del Natzaré, el del Crist del Perdó amb els confrares amb vesta i caputxa; el de la Verge Dolorosa i les dones de l’associació de mestresses de casa, i finalment el monumental pas del Sant Sepulcre portat per setze homes.  El sacerdot i la banda Unió Musical de Gata tancaven l’orde processonal.

La processó del Sant Soterrament ha passat per l’itinerari de costum i enguany pel seu trajecte més curt, el del carrer Sol. Els fidels de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos han acompanyat les quatre imatges de la processó que marca la Passió, Mort i Soterrament de Jesús, en divendres sant.

Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.

  Foto de Miguel Vives Signes.
  Amb aquest acte piadós, l’església estarà sense fer cap acte fins demà Dissabte Sant a les 22,30 hores, quan començarà la Solemne Vigília Pasqual que donarà pas a la Pasqua, amb el Diumenge de Resurrecció. 

FONT: Fotos àlbum Verónica Vives. Fotos dins del reportatge: María Eugenia Salvador Feliu.IMATGE CURIOSA: ja broten els ceps; estem en primavera

20160326142354-compocuriosa3.jpg

La imatge reflexa el bon dia que es presenta hui, dissabte sant i els bons dies que auguren els dos dies de Pasqua, dies de primavera, de sol, de calor, de bon temps. Hui és dissabte sant i el veïnat ja es prepara, ja adquirix les viandes corresponents, perque demà i dilluns celebrarem la Pasqua, el Diumenge i dilluns de Resurrecció del Senyor.

Si pegueu una volta pel terme observareu com comença el ritual de brotar els ceps, com des de cada brocà del cep, tallada al podar, va brotant una rameta que després serà la que done el fruit, el raïm. El bon temps i la primavera estan ahí. Caldria que la pluja ens visitara algun que altre dia i fera com fa una setmaneta vint o trenta litrets més, ho necessiten les plantes, els ceps, els arbres, les persones.

A la imatge composta, vistes dels ceps brotant, als Ecles -enfront mateix del cementeri. Al fons, el poble de Gata. Fotos: Juan Miguel Vives Costa.DESPRÉS DE QUASI TRES DÈCADES, ADÉU AL VIDEO-CLUB GATA DE PEPE TOMÁS

20160326172737-videoclub2.jpg

Demà Diumenge de Pasqua tancarà les seues portes definitivament el VIDEO-CLUB GATA després de quasi 30 anys d’activitat, de servei al poble i comarca, portant pel·lícules bones, variades, de combatre la competència en la televisió i Internet. Pepe "Tomás" es jubila i el Video club de la cantonada del carrer Constitució i carrer La Bassa apaga les seues llums.

Gràcies al magnífic reportatge fotogràfic que li va fer fa uns dies Alvaro Fagiani a Pepe queda per al record aquesta tenda de vídeos, de pel·lícules que va començar aquell 4 de juny. Sempre recordarem les capçaleres de les pel·lícules, els curiosos i atractius reclams per anunciar la millor pel·lícula i cal recordar també que en un temps Pepe "Tomás" feia els vídeos de les festes patronals de Gata i després comercialitzava al seu vídeo-club els reportatges.

Una tenda més que passa a la història de tendes del record. Una tenda més que ens diu adéu i amb ella s’acomiada del negoci un gran professional i volgut veí gater Pepe "Tomàs", que seguirà ja jubilat la seua vida més tranquil, més sosegat, com diem a Gata.

Des del blog, l’homenatge al tender i la tenda, a Pepe "Tomàs" i al Video-Club Gata.

  Foto de Alvaro Fagiani.
  Foto de Alvaro Fagiani.
  Foto de Alvaro Fagiani.

Finalment, vos pose les paraules d’acomiat al negoci que Álvaro pujava al seu facebook:  "Després de quasi 30 anys el proper diumenge el videoclub Gata, més conegut com Casa Pepe Tomás tanca les portes. Ha resistit el pas del temps, la competència i l’era internet. Però tot arriba al final, Pepe es jubila i ens deixa sense videoclub. Des d’ací li desitje el millor.... a disfrutar Pepe. Vos deixe algunes fotos pel record i la propaganda que va fer quan va obrir."

 

FONT: Fotos de Álvaro Fagiani.RECORDEU...AQUESTA MATINADA TOCA CANVI D'HORA: a les 2 poseu les 3

20160326194958-rellotgecanvihora.jpg

Dormirem una hora menys. Recordeu avançar l’hora: a les 2 poseu les 3 hores. Estavi energètic, més hores de claror. Recomanacions de la UE. Però demà es Pasqua de Resurrecció, podem no matinar. Dia d’eixir al camp.

Primer, a veure els Encontres. El més grandiós el de Pego; a Ondara fan la Baixada de l’Àngel. A Gata, fa uns anys, també tenim l’Encontre amb la nova imatge del Jesús Resucitat. S’ajunten la Mare de Déu i el Resucitat a la Plaça de l’Església: paperets, música, coets, campanes al vol. Després al camp, a dinar amb els amics. A passar el dia de pasqua, el primer i dilluns l’altre.

Si fa al menjar: berenaret de Pasqua li diu demà més que mai. Mones de dolços per a les postres. Si fa als jocs: embenar la corda, jugar a la pilota, a conillets amagar. Si fa, no fa, passeu d’allò més bé.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record): primer concurs local de contes, 1982 -1.789-

20160326201142-concurscontes82portada.jpg

Un document històric. La portada del Primer Concurs Local de Contes de les Festes Patronals de 1982 de Gata de Gorgos. D'això ja fa 34 anys. Me la va facilitar, pocs exemplars quedaran a Gata, el que va ser mestre i alcalde, ara jubilat, Pepe Diego Mulet. Ell era membre d'aquella comissió de festes de 1982. Un dels objectius, diu en el pròleg, d'aquella comissió va ser la de fomentar la cultura al poble i entre altres van convocar un concurs de contes.

A la portada queden detallats els dos premiats, que van tindre com a obsequi ser publicades les seus obretes en un llibret de mà. Un conte en valencià i altre en castellà per a barrejar-ho i que no es barallaren. "Aquell dia" era el títol del conte de Pepa Leyda Arabí. "Vida y andanzas de un zapato" era el títol del conte de José Costa Signes.

Repassem quin va ser el jurat. El componien: Don Antoni Vives, Don Miguel Soler, Don Francisco Costa, Don Eduardo Adolfo Mulet y Don José Soler. Tots ells menys Don Miguel Soler són en el record. A la imatge, teniu la portada del llibret.

FONT: portada del llibret facilitat al Cronista de Gata per Pepe Diego Mulet.ACABADA LA PRIMERA PASQUA, TORNEM A LA FEINA...

20160329082456-encontre1-copia.jpg

Fem resum i recordem. La fotografia de portada de l'entrada captada del facebook de la parròquia de Gata ens transporta al començament de la Pasqua, quan es feia l’Encontre. Plaça de l’Església de Gata de Gorgos. Matí del Diumenge de Pasqua. Fotografia, que malgrat a estar en blanc i negre, té tot el moviment que precisa, que la fa viva, adequada al dia que se celebrava.

Foto de Diego Caselles Signes.
Després van vindre dos dies de eixides al camp, a la platja, a la muntanya, amics, berenaret de Pasqua (menjar tan típic d’estos dies), paelles -com es refleja a la fotografia interior pujada per Alberto Cardona al facebook-, mona, coetets, jugar a la corda, visitar paratges. Ara mateix, hui, ja tornem a la feina. Per uns dies es va trencar la rutina i ara fins la octava de la Pasqua, fins dissabte que ve que gaudirem -alguns i no tots- de la Pasqua de Sant Vicent.GATA, SETMANA PASQÜERA PLENA D'ACTES: plenari, dia del llibre infantil, festa júnior, festa del berenaret, marató del GEG,...

20160329155734-cartell-dinar-gata16a.jpg

El calendari ens torna a portar a Gata nombrosos actes dins d'aquesta setmana de Pasqües, de l'Octava que es diu.

PLENARI, DEMÀ DIMECRES 30

Demà dimecres dia 30 serà el plenari ordinari de l'últim dimarts del mes impar, que passa al dia següent. Serà a les 20 hores a la sala de sessions. Cal destacar a l'orde del dia varies mocions: 2.1.- Moció COMPROMÍS i JuGa sobre el tancament del CIES de València. 2.2.- Moció COMPROMÍS i JuGa contra la corrupció. 2.3.- Moció PP, en defensa de les diputacions, calbildos i consells insulars i en contra de la seua desaparició. 2.4.- Moció PP, creació Comissió Local d'Aigües. També es tractarà al punt 2.5. la Determinació de les quantitats a percebre pels corporatius en concepte d'indemnitzacions per assistència a sessions. Amb proposta de modificació de l’acord plenari de 07-07-2015.

El servei d'Ecoparc i les escoles municipals esportiva i musical també es tractaran, a més de dos mocions més: 4.3.- Moció COMPROMÍS i JuGa declaració municipi de Gata com a comunitat escolar lliure d’expulsió i 4.4.- Moció COMPROMÍS i JuGa per l’escola pública, no a la LOMQE, les retallades i el 3+2. Del punt 5.- MEDI AMBIENT: 5.1.- Moció PP, els ajuntaments accionistes de Reciclatge de Residus la Marina Alta SA. Del punt 6.- CULTURA: 6.1.- Moció COMPROMÍS i JuGa sobre recuperació emissions de totes les televisions i ràdios realitzades en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic. Del punt 7.- HABITATGE: 7.1.- Moció COMPROMÍS i JuGa d’adhesió proposició llei estatal 25 d’emergència social i del punt 8.-CONTRACTACIÓ: 8.1.- Contracte Bertolin SAU, amb proposta de desestimació de la seua petició de resolució de contracte. Els punts 9.- ASSUMPTES D'URGÈNCIA i 10.- PRECS I PREGUNTES tancaran el plenari.

DIJOUS, 31 DE MARÇ: FESTA ANGLESA TRADICIONAL: TROBAR ELS OUS DE PASQUA:

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

Voleu que els menuts ho passen bé i coneguen altres tradicions? L'Assocació Gata Residencial ha preparat per a dijous 31 de març a les 17h una activitat per buscar ous de pasqua. El punt de trobada serà la terrassa del Centre Social.

HORA CONTE, DIVENDRES 1 D'ABRIL (Commemoració Dia Internacional del Llibre Infantil)

L'Hora del Conte i un taller es faran divendres dia 1 d'abril a les 17 hores a la Biblioteca de Gata.

DIA DEL LLIBRE INFANTIL
DISSABTE, Festa d'imposició de panyoletes (Júniors Gata):

Dissabte dia 2, a la missa de 19 hores, serà la festa d'imposició de panyoletes als integrants del Moviment Júnior, xiquets i xiquetes a l'església parroquial.
la foto del perfil de Juniors Gata
DIUMENGE 3 D'ABRIL: MARATÓ I MITJA MARATÓ (GEG)

maratomuntanya16

.

El Grup Espeleològic Gatense organitza aquesta Marató i Mitja Marató que recorrerà els tres Tossals. Serà la Marató per Muntanya Marina Alta, amb eixida i arribada a Gata.

TAMBÉ, DIUMENGE 3 D'ABRIL: 8ena FESTA DEL BERENARET DE PASQUA

La festa, que arriba a la 8ena edició, fa honor al típic i tradicional menjar pasqüer de Gata, el BERENARET DE PASQUA. Enguany serà a l'Avinguda La Pau. Organitza l'Ajuntament i col·laboren: la Penya del Barça, la Colla de Xirimiters i Tabaleters el Montgó de Gata i el Grup de Danses la Llata de Gata. A les 11,30 hores serà la cercavila pel poble d'aquestes formacions abans mencionades, la Colla i el Grup de Danses. A les 13,30 hores serà el Dinar del berenaret de Pasqua condimentat per la Penya Willies. Actuaran en concert: Mire Vives i Borja Penalba, així com Lilit i Dionís.

FONTS: cartells anunciadors.RECORDEU...HUI A LES 20 HORES, EL PLENARI ORDINARI DE MARÇ A GATA

Cal recordar -ho resumia ahir dins de les activitats i actes de la setmana-, que hui dimecres a les 20 hores és el PLENARI ORDINARI. Ací teniu literalment l'orde del dia:

ORDE DEL DIA

1.- DESPATX ORDINARI

1.1.- Lectura i aprovació, si s'escau, d’actes de sessions anteriors.

1.2.- Dació de compte de decrets de l'alcaldia i regidors delegats.

1.3.- Dació de compte, si s'escau, d'assumptes econòmics.

1.4.- Dació de compte, si s'escau, d'assumptes judicials.

1.5.- Dació de compte d’altres assumptes.

2.- CENTRAL

2.1.- Moció COMPROMÍS i JuGa sobre el tancament del CIES de València

2.2.- Moció COMPROMÍS i JuGa contra la corrupció

2.3.- Moció PP, en defensa de les diputacions, calbildos i consells insulars i en contra de la seua desaparició

2.4.- Moció PP, creació Comissió Local d'Aigües

2.5.- Determinació de les quantitats a percebre pels corporatius en concepte d'indemnitzacions per assistència a sessions. Amb proposta de modificació de l’acord plenari de 07-07-2015.

3.- SERVEIS MUNICIPALS.

3.1.- Encomana del servei d'Ecoparc. Amb proposta de modificació.

4.- EDUCACIÓ

4.1.- Encomana del servei d’Escoles Municipals Esportives. Amb proposta de modificació

4.2.- Encomana del servei d’Escola Municipal de Música. Amb proposta de modificació

4.3.- Moció COMPROMÍS i JuGa declaració municipi de Gata com a comunitat escolar lliure d’expulsió

4.4.- Moció COMPROMÍS i JuGa per l’escola pública, no a la LOMQE, les retallades i el 3+2

5.- MEDI AMBIENT

5.1.- Moció PP, els ajuntaments accionistes de Reciclatge de Residus la Marina Alta SA

6.- CULTURA

6.1.- Moció COMPROMÍS i JuGa sobre recuperació emissions de totes les televisions i ràdios realitzades en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic

7.- HABITATGE

7.1.- Moció COMPROMÍS i JuGa d’adhesió proposició llei estatal 25 d’emergència social

8.-CONTRACTACIÓ

8.1.- Contracte Bertolin SAU, amb proposta de desestimació de la seua petició de resolució de contracte

9.- ASSUMPTES D'URGÈNCIA.

10.- PRECS I PREGUNTES.

FONT: Ajuntament de Gata.

 PLE D'AHIR A GATA: INSTEN AL CONTRACTISTA DE GATA RESIDENCIAL QUE ACABE JA LA URBANITZACIÓ

20160331134608-vistagata-copia.jpg

L’Ajuntament de Gata va aprovar ahir en plenari rebutjar les pretensions de l’empresa contractada per finalitzar les obres de d’urbanització Gata Residencial,  Bertolin SAU,  que sol·licita la resolució de contracte i una indemnització i comunicar-los que reinicien les obres, tal com ja se’ls va notificar a febrer de 2015, que es troben paralitzades per causes imputables al contractista i director d’obra.

Tots els grups municipals van estar d’acord amb la necessitat de finalitzar les obres de la urbanització i donar solució a un problema que ve de llarg.

En el plenari ordinari també es va aprovar, per unanimitat, la creació d’una Comissió Local d’Aigües formada per un representant de cada grup polític i personal tècnic per afrontar possibles problemes en època de sequera i buscar solucions conjuntes.

Un altra de les decisions que es va prendre va ser la  modificació de les encomanes de gestió dels serveis d’Ecoparc, Escoles Municipals Esportives i Escola Municipal de Música a la societat municipal SòlGata amb l’augment de la dotació pressupostària per adaptar-se al cost real del servei.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata, gabinet de premsa. Foto: Vista general.

 Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris