Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Marzo de 2015.

MES DE MARÇ GATER: ESPORT, SANT JOSEP...RAMS

20150301164259-diumengeramscartell.jpg

Hui diumenge és el primer dia del tercer mes de l’any. MARÇ comença amb un dia assolejat, apretant i canviant la temperatura. Com cada inici de mes, faig un repàs al calendari gater del mes.

Dimarts, 3: 20 hores. Edifici Polivalent. Xerrada informativa per a comerciants: "Nueva normativa sobre alérgenos" (Creama Gata, Afic).

Dijous, 5: A la parròquia Dijous eucarístic i primera xerrada quaresmal (22-23 hores).

Divendres, 6: Vía Crucis a l’ermita, 15,30 hores. A la biblioteca: presentació a les 20 hores del llibre de Xavi Sarrià: "Totes les cançons parlen de tu". Assistirà l’autor i Natàlia Pons.

Dissabte, 7: 17,30 hores: Concert homenatge a la Duquessa d’Almodòvar. pati de les escoles. Banda de Gata i grups de dances de Xaló i Gata. Per la nit: Sopar a benefici de les festes de la Font del Riu. Bar "El Pati". 

Diumenge, 8: La Penya Barcelonista organitza un viatge per assistir al partit de migdia Barcelona-Rayo Vallecano. Comença el Circuit a Peu Marina Alta. La carrera pel matí, a Xàbia. A més, pel matí, des de les 9 hores: Caminata per les terres de la Duquessa. Xaló-Llíber-Gata.

Diumenge 15: Continua el Circuit a Peu Marina Alta per als corredors gaters. Toca a Calp.

Dijous, 19: Tradicional dia de Sant Josep. A València i Dénia, Falles.

Divendres 20 a Diumenge 22: Cap de setmana fotogràfic. XI edició del Ral·li de Fotografia del "Fotoclub Forat" de Gata.

Divendres, 20: Presentació llibre, 20 hores, sobre diversos "Escriptors a la sombra de la duquessa".

Diumenge, 22: PROVA A GATA del Circuit a Peu Marina Alta. 10 hores. Organitza: Club d’Atletisme Gata.

Diumenge, 29: DIUMENGE RAMS. Tradicional dia de "Foguerils". Processó de Rams. Al migdia, a l’antic camp de futbol, DINAR POPULAR. Organitza: Comissió de Festes 2015. 

Dilluns, 30: DILLUNS SANT.

Dimarts, 31: DIMARTS SANT.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event lúdic i festiu de Diumenge Rams (29 de març).

* Si conegueu més actes, feu saber i els inclouré al llistat. Gràcies.MOLTES GATERES A LA CURSA NO COMPETITIVA DE LA DONA, A XÀBIA

20150301173143-diadonacursaxabia.jpg

Hui s’ha celebrat la VII Cursa No Competitiva de la Dona a Xàbia, iniciativa que es fa per a lluitar contra el càncer. Cinc kilòmetres de cursa i moltes gateres que han participat col·laborant en la cursa. L’organització l’ha portada el Club d’Atletisme Llebeig de Xàbia i l’Ajuntament de Xàbia. Tot una festa per a una bona causa. 

Foto de Rosa Leyda Costa.
Foto de Rosa Leyda Costa.

A la imatge que em passa Pilar Arabí, quatre gateres participants (portada). Dins, fotos de Rosa Leyda i Yolanda Leyda.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.709 del 21/12/2014-

20150301182038-dos.jpg

Reprenc la sèrie esperada, la que més costa d’actualitzar. És ja difícil, superades les 1.700 fotografies de l’abans de Gata, trobar-ne a muntons i cal anar fent passets. Comence per l’última donació de fotografíes feta per Elisa Pedro Segura, a la que li agraïsc haver-me facilitat fotografies dels seus. Ací vegeu a dos amics. El de l’esquerra –mirant la foto- és el uelo de Elisa, el recordat patriarca Luis Segura. Era un dia de bous. Podeu observar les bigues de les barreres. Potser estigueren a la Plaça de l’Església.

FONT: Fotografia propietat de Elisa Pedro Segura.COMENÇA LA MAQUINÀRIA ELECTORAL: GATA TÉ 5.985 HABITANTS I LI CORRESPONEN 13 REGIDORS

El Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) d’Alacant publica hui segon dia de març la Relació de municipis amb el nombre d’habitants, nombre de regidors i règim electoral. Comença així la maquinària electoral que ens portarà a les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig de 2015. Gata està emmarcada dons la zona 3, a la Junta Electoral de la zona de Dénia. Amb el codi 071 Gata de Gorgos comptabilitza al 1-1-2014 un total de 5.985 habitants i per tant li corresponen 13 regidors.

Modificació 4/2015

Per altra part,el mateix BOP publica l’aprovació inicial de l’Expedient de la Modificació de Crèdits 4/2015, modalitat de crèdits extraordinaris de l’Ajuntament de Gata. El Ple acordà el passat 25 de febrer de 2015, la modificació. Al capítol 6 d’inversions reals la consignació inicial era de 72.000,00 euros i la definitiva serà de 169.978,20 euros. Al capítol 9 Pasius financers també es modifica. La consignació inicial és de 296.817,20 euros i passa a una consignació definitiva de 198.839,00 euros.

FONT: B.O.P. Alacant 2-3-2015.AHIR VA SER EL DIA MUNDIAL DE PROTECCIÓ CIVIL. A GATA TENIM UN COS DE VOLUNTARIS

20150302202220-protecciocivilgata.jpg

Fan un vídeo dels deu anys de servici al poble de Gata i comarca

Ja conta Protecció Civil de Gata amb una pàgina a facebook

Ahir diumenge va ser el Dia Mundial de Protecció Civil. Al poble de Gata hi ha una agrupació de voluntaris que integren el Cos de Voluntaris de Protecció Civil de Gata de Gorgos. Deia la Policia Local ahir: "Són un equip humà de gran valor i ajuda, als quals devem molt en situacions de grans esdeveniments, concentracions o simplement cada vegada que se’ls requereix per a alguna cosa. A tots ells, moltíssimes gràcies per estar ahí cuidant sempre del vostre poble".

Si voleu conéixer la plana del facebook que té Protecció Civil de Gata, ací teniu l’enllaç: https://www.facebook.com/pages/Protecci%C3%B3-Civil-de-Gata-de-Gorgos/955933994440587?fref=ts. I si voleu veure el vídeo-resum dels 10 anys de protecció civil a Gata ací està l’enllaç: https://www.facebook.com/pages/Protecci%C3%B3-Civil-de-Gata-de-Gorgos/955933994440587.

A la imatge, un fotograma capturat del mateix vídeo.

FONT: Protecció Civil. Policia Local, Gata.COMENÇA LA CAMPANYA PRE-ELECTORAL DE LA NOVA FORMACIÓ DE PODEM GATA

20150302212949-simbolcerclepodemgata.jpg

PODEM_GATA CONVOCA LES PRIMÀRIES PER A TRIAR LA LLISTA ELECTORAL DE LA CANDIDATURA CIUTADANA D’UNITAT POPULAR QUE ES PRESENTARÀ A LES PRÒXIMES ELECCIONS MUNICIPALS. 

Envia un comunitat de premsa el nou grup polític PODEM GATA, que vos pose textualment a continuació:

"La votació serà el diumenge 8 de març des de les onze del matí a les sis de la vesprada i tindrà lloc al saló del Cristall del Centre Social de Gata, al costat de l’Ajuntament. 
Poden votar totes les veïnes i veïns de Gata majors de 16 anys. Només cal portar un document identificatiu en vigor (DNI o Passaport), que acredite la seua residència en el poble, o un volant/certificat d'empadronament expedit en l’últim any. 
Serà, aleshores, tot el veïnat que ho desitge, el que escollirà les persones i el lloc que ocuparan en la llista electoral que impulsa PODEM_Gata. El procés de primàries respon a la intenció de fer una nova política amb veu i vot per a tothom. Les reunions del Cercle estan obertes a tot el poble, no només a les persones inscrites en PODEM_Gata. Volem democratitzar el procés d’elaboració del programa electoral i hem repartit bústies per a arreplegar les propostes del veïnat. Ara fem un pas més i celebrem primàries per a impulsar una candidatura ciutadana d’unitat popular oberta a tothom. 
Volem que tot el poble participe i que les decisions importants les prenga la gent. 
El poble de Gata decidirà en la votació del pròxim diumenge les posicions de les candidatures en la llista electoral i el 15 de març, conclòs el temps legal de reclamacions, es proclamarà la llista definitiva. 
Entre totes i tots construirem una candidatura ciutadana i entre totes i tots li posarem nom perquè PODEM no concorre com a tal a les eleccions municipals. 

Per altra banda, hem escorcollat a la seua pàgina, ja que a la nota de premsa no es relaciona, l'enllaç de les candidatures presentades per a conformar la llista electoral ciutadana que impulsen des de Podem_GATA per a les pròximes eleccions municipals. Ací el teniu, per a conéixer les cares dels candidats: http://podemgata.weebly.com/candidatures.html.

FONT: Podem_Gata.ACTUACIÓ CONJUNTA: POLICIA I GUÀRDIA CIVIL, GATA: DETENCIÓ PER MALTRACTAMENTS I REQUISAMENT DE MARIHUANA

20150303194717-poliescut.jpg

Aquest matí, la Policia Local i la Guàrdia Civil s’han presentat a la trucada d’auxili d’una dona després d’haver estat agredida per la seva parella a Gata de Gorgos. Finalment, l’home ha quedat detingut per un delicte de violència de gènere. Lamentablement, encara segueix donant-se aquest tipus de situació. (Informa la Policia Local de Gata a la seua pàgina i el seu facebook).

Per altra banda, hui mateix han estat detingudes tres persones a Gata de Gorgos per la Policia Local i la Guàrdia Civil en tenir oculta una plantació important de marihuana per a la seua comercialització, en un habitatge d’aquesta localitat. Com sempre, la col·laboració ciutadana ha estat un factor decisiu per a l’èxit de la investigació. Una vegada més, gràcies!! (Torna a informar la Policia Local de Gata).

FONT: Policia Local de Gata.SUBVENCIÓ D’EQUIPAMENT PER A L’EDIFICI POLIVALENT JUVENIL DE GATA

El Butlletí Oficial de la Província d’Alacant (BOP) publica hui dimarts dia 3 la resolució de la convocatòria d’equipaments per als municipis i rehabilitació d’esglésies 2014.

Al municipi de Gata, li subvencionen un total de 2.130,72 euros, per a Megafonia, projector i pantalla per a l’Edifici Polivalent Juvenil, el que suposa el 70 per cent del pressupost, que puja a 3.043,89 euros. La població que figura al document que té Gata és de 6.270 habitants.

FONT: BOP 3-3-2015.

 LA PREMSA PARLA DE PODEM GATA

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de La Marina publica hui dimarts un breu amb la notícia que vos avançava anit sobre política local. Titula: "Podem Gata estará en las elecciones locales". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201503/03/podem-gata-estara-elecciones-20150303001652-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 3-3-2015.

 QUATRE ALUMNES DE LA POLITÈCNICA DE VALÈNCIA FARAN PROJECTES D'URBANITZACIÓ DE GATA

20150303213455-conveniupv.jpg

Alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació de la Universitat Politècnica de València realitzaran els seus treballs de final de Grau de projectes d’urbanització de carrers del municipi. Estos treballs seran possible gràcies al conveni entre la UPV i l’Ajuntament de Gata.

Els quatre estudiants, Alejandro Martínez, Javier Alcañiz, Hector Peropadre i Mónica Fornés, s’han entrevistat, juntament amb el tutor Jaume Monfort, amb l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor d’Educació, Juan Pedrós, per conèixer l’estat actual i iniciar els treballs.

FONT: Foto i informació, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.LA BOIRA HA OMPLIT GATA DE BON MATÍ

20150304172758-boira.jpg

El canvi de temps comença a notar-se, al menys pel matí. Diuen que baixen les temperatures. Esta matinada començava el dia amb gotiues produïdes per la mateixa boira, que omplia carrers i muntanyes de Gata. Poc a poc ha anat desfent-se i ara lluïx un sol fort, que torna a fer pujar la temperatura.

A la imatge de José Salvador Ginestar es pot comprovar el que vos dic. La boira s'escampa pel Raval.

FONT: Foto José Salvador Ginestar.RESTAURADORS I COMERCIANTS DE GATA PARTICIPEN EN LA JORNADA SOBRE AL·LERGÒGENS

20150304173414-xerrada.jpg

Comerciants i restauradors de Gata van participar anit dimarts en la Jornada Informativa sobre la nova Normativa de informació al consumidor en matèria d'Al·lergògens organitzada per la Regidoria de Foment i Desenvolupament Local, a través d'Afic Creama Gata. La xerrada va tindre lloc a l'Edifici Polivalent, a la Costera del Grup Escolar.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata / Creama Gata.NOVA COL·LECTA DE DONACIÓ DE SANG A GATA: DEMÀ DIJOUS 5

20150304194845-sang.jpg

Demà dia 5, primer dijous de mes, tindrà lloc una nova col·lecta de donació de sang, que organitzen els responsables a Gata i la Federació de Donants de sang de la C.V. Serà de 17 a 20,30 hores al saló d’actes del Centre Social Integrat. Cal ressenyar que a l’última donació, la del mes de febrer, es van presentar 30 persones a donar sang, de les quales es van obtindre 28 donacions. Es va registrar un nou donant.

Recorda sempre: la teua sang pot salvar vides.ELS RIURAUS DE LA MARINA ALTA, BITLLET DE L'ONCE DEL DISSABTE DIA 7

20150304175718-ruta.jpg

Ho publica hui el diari LAS PROVINCIAS. Ahir es va presentar en societat el bitllet de l'Organització Nacional de Cecs Espanyola (O.N.C.E.) del dissabte dia 7, que està il·lustrat pel gran riurau de Jesús Pobre i que publicita la Ruta dels riuraus, en la qual entra Gata, i l'Associació Riuraus Vius. Titula el diari: "Hasta 5,5 millones de cupones de la ONCE recorren la Ruta dels Riuraus". Als subtítols: "La estampa que ilustra el sorteo del sábado es de la construcción de Jesús Pobre en representación del proyecto impulsado por doce municipios de la comarca".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201503/04/hasta-millones-cupones-once-20150304002537-v.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS dimecres 4-3-2015 / Foto: Rosa González (LP).DEL DIUMENGE 8 AL DIA 13, HOMENATGE PÒSTUM AL MÚSIC GATER JAUME MONFORT SIGNES

20150304221955-jaume-monfort-signes.jpg

Va faltar fa nou anys. Tocava el saxòfon

L’Escola de música  prepara un homenatge a Jaume Monfort

Ja ho vaig anunciar fa uns dies. Ara torne a recordar-ho, amb més dades i més informació. L’Escola Municipal de Música de Gata, amb el seu nou director Sebastià Roig Sirerol, i la regidoria de Cultura, que dirigeix Juan Pedrós, han preparat, per a la setmana del 8 al 13 de març, una setmana musical homenatge al músic gater Jaume Monfort que fou director de l’Escola de Música de Gata i que va faltar l’any 2006. Tots el coneixien per Jaume "Rita".

En la setmana, participaran professors, amics i alumnes de les escoles de Gata i Poble Nou de Benitatxell en les que Jaume era professor de Saxòfon.

Les activitats musicals estan enfocades tant per al públic aficionat a la música amb diferents concerts, com de caràcter pedagògic per als alumnes de l’escola de música.  

Obrirà la setmana la Banda Juvenil de Gata amb el seu concert diumenge 8 de març, a les 19h, baix la batuta del seu director Felipe Fuertes. Dimarts 10 a les 19’30h els alumnes de l’Escola municipal participaran en les seves audicions. Dijous 12, a les 20h, serà el dia dedicat al saxòfon. I per finalitzar divendres 13, a les 19’30h, tindrà lloc un intercanvi musical entre les escoles de Gata i Poble Nou de Benitatxell, on participaran les diferents agrupacions vocals i instrumentals.

Així mateix, els alumnes visitaran la fàbrica de guitarres ”Francisco Bros” on els explicaran el procés de fabricació d’una guitarra. A banda, també rebran una xerrada sobre “El manteniment en els instruments de vent” a càrrec d’en Jaume Soler Monfort.

Dijous 12 serà el dia dedicat al saxòfon amb un concert on participaran els alumnes de saxòfon de les escoles de Gata de Gorgos i Poble nou de Benitatxell. També  el Quartet de saxòfons “Saxo mòbile”, que es va fundar l’any 1996 amb Frank de Vuyst (qui actualment dirigeix la banda de Dénia, Torrent i és director titular de l’Orquestra simfònica de Saragossa) , Jaume Enguix (professor de saxòfon de l’escola de Dénia i director de l’Escola i banda de Benidoleig), Sebastià Roig (director de l’escola municipal de música de Gata), i Jaume Monfort. En aquesta ocasió Sergio Martínez (professor de saxòfon del Conservatori “Tenor Cortis” de Dénia) formarà part del quartet.

FONT: Foto i información, Gabinet de Premsa Ajuntament de Gata.RECORDEU: DISSABTE CONCERT / DIUMENGE CAMINATA XALÓ-LLÍBER-GATA

20150305200905-caminata.jpg

El pròxim cap de setmana es presenta amb molts actes, bé culturals bé esportius. La Duquessa d'Almodòvar acapara l'atenció, recordant el segon centenari de la seua mort (7-2-2014). Dissabte per la vesprada, a les 17,30 hores, al pati de les escoles de Gata, hi haurà un concert per la banda Unió Musical de Gata, amb obres de José Monfort Monserrat. També actuaran els grups de danses de Xaló (La Murta) i Gata (La Llata).

Diumenge, 8 de març, coincidint amb el dia de la dona, hi haurà una CAMINATA per terres de la Duquessa. A les 8 eixirà un autobús cap a Xaló. A les 9 del matí començarà des de Xaló la Caminata, passant per Llíber i arribant a Gata. A la tornada, els xaloners i lliberans disposaran del mateix autobús. Seran 12 kilòmetres i s'estima una durada aproximada de quatre hores. Cal dur calçat adient, esmorzar i protecció solar. L'event lúdic-esportiu té la col·laboració del G.E.G. i organitzen els tres ajuntament "de la Duquessa": Xaló, Llíber i Gata.GATA, A LA RESERVA PER AL PLA PROVINCIAL D’ESTALVI ENERGÈTIC 2015

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dijous dia 5 de març l’aprovació del Pla Provincial d’Estalvi Energètic 2015, del qual es beneficiara 43 municipis, per un total de 3.713.624,14 euros. Al llistat no entra Gata.

Però,als efectes de possibles baixes, anul·lacions o sustitucions que pugueren produïr-se, si que entraria amb el nº 66, el municipi de GATA DE GORGOS, amb obres de millora de les instal·lacions, per augmentar l’estalvi i l’eficiència energètica. El pressupost de l’obra seria de 150.000,00 euros i la subvenció de 142.500,00 euros, amb l’aportació municipal de 7.500,00 euros.

FONT: BOP Alacant, 5-3-2015.

 LA PREMSA PARLA...de l'homenatge musical a Jaume Monfort Signes i de Nasio Cardona

El diari LAS PROVINCIAS publica hui dijous la notícia que vos avançava ahir, l'homenatge musical a títol pòstum a Jaume Monfort Signes. Titula: "Gata organiza una semana musical para rendir homenaje a Jaume Monfort". Ací està l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201503/05/gata-organiza-semana-musical-20150305000335-v.html.

Per altra part, l'atleta xabier -de mare gatera- Nasio Cardona Torres va ser el guanyador absolut de la prova "Colitrail" de Onil. Si voleu llegir l'article ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201503/05/nasio-cardona-aine-sentous-20150305000333-v.html.

FONT: LAS PROVINCIAS 5-3-2015.L'ATUR (PARO) AUGMENTA EN FEBRER EN 9 PERSONES A GATA

Trobem la notícia, com ja és habitual, al diari digital La Marina Plaza. Cada final de mes, es fa un resum i CC.OO. de les Marines dona la seua informació sobre l'ocupació i l'atur ("paro"). El mes de febrer va tancar en 529 persones a les llistes de l'INEM com a demandants de feina. Titula el diari: "El paro tan solo baja una persona en Dénia, 14 en Xàbia y 50 en Calp". Al subtítol: "DATOS DE FEBRERO EN LA COMARCA: "En Pego, Benissa, Gata y Pedreguer se incrementa el número de desempleados"; "CC OO alerta de que la falta de trabajo sigue cebándose con las mujeres". Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2015/03/04/el-paro-tan-solo-baja-una-persona-en-denia-14-en-xabia-y-50-en-calp/.

FONT: la Marina Plaza digital, 5-3-2015.AGENDA DE TOTES LES ACTIVITATS ESPORTIVES DEL PRIMER SEMESTRE A GATA

20150305210241-cartellsemestre.jpg

Un cartell i, a simple vista, podeu pegar una ullada. L'agenda de totes les activitats esportives del primer semestre, fins a juny, que té programada la regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Gata. Cal apuntar-se per participar. Ací vos deixe el cartell.

FONT: Ajuntament de Gata.GATERS FORA: VICENT PEDRO SALVÁ, UN ENGINYER INDUSTRIAL A RIO DE JANEIRO (BRASIL)

20150305233139-compovicent2.jpg

Vicent Pedro Salvá és director d’operacions industrials de la multinacional de materials de construcció, grup Lafarge, líder en activitats de ciment, àrids i formigons

"Trobem a faltar la vida de Gata, la família i els amics" diu Vicent

Reprenc la sèrie de gaters que estan fora per motius laborals i que segueixen el blog des de qualsevol part del món. Hui coneixem la tasca que està fent el nostre protagonista VICENT PEDRO SALVÁ al Brasil. Tots coneixeu a Vicent "Sensio", fill de Juanito i María Rosa, el segon dels germans. Com ja és habitual en esta secció anem desgranant les qüestions que ens ajudaran a saber més de VICENT.

El teu camí professional com comença i per on passa?

"No és estrany que aparega en esta secció, des del moment en què, després de graduar-me en enginyeria industrial, vaig decidir fer carrera en una multinacional de materials de construcció: el grup Lafarge, líder en activitats de ciment, àrids i formigons, i que està present en 64 països. D’això fa ja 27 anys i el camí ha segut de lo més variat, passant per diverses ciutats d’Espanya i de l’estranger".

Que fas a l’empresa, quina és la teua llavor?

"La meua activitat sempre ha estat lligada a la fabricació de ciment, i he passat per cinc fàbriques, ocupant diferents llocs: Processos, Producció, Manteniment, Qualitat, enginyeria, projectes de millora, etc. El meu últim càrrec va ser de Director a la fàbrica de ciment de Montcada i Reixac, a Barcelona. Això m’ha permès al llarg d’aquests anys adquirir una experiència en les operacions del negoci i m’ha valgut per arribar a l’actual lloc de Director d’Operacions Industrials, amb responsabilitat sobre les 8 fàbriques del Brasil. Bàsicament, la meua missió consisteix en posar en marxa accions i projectes que milloren els resultats tècnics i econòmics, tant des de les mateixes fàbriques com a nivell corporatiu per a totes".

Quan arribes al Brasil?. No vas sol i t’acompanya la teua dona Josefa. Contan’s:

"Al febrer de 2014 inicie la marxa brasilera, amb base a la seu de Rio de Janeiro, on estém residint .La meua dona va deixar temporalment la seua feina, per acompanyar-me en aquesta nova aventura i els nostres fills es van quedar a Catalunya, ja que segueixen cursant els seus post-graus a la universitat".

Com porteu eixe canvi tan radical?

"Tot i que els canvis sempre són durs, els vivim amb il·lusió per la recompensa 
de les experiències viscudes en altres cultures diferents, el que és molt 
enriquidor".

Com passeu el temps lliure allà a Río?

"Rio , "Cidade Maravilhosa" i és veritat, perque és molt bonica: per la naturalesa que la conté  i la envolta i animada per la vida al carrer que té les 24 hores del dia. Nosaltres encara tenim el "síndrome del turista" i aprofitem per descobrir cada racó i cada peculiaritat d’aquesta ciutat. També les platges estan molt animades i tenim la sort de tindre la casa entre Ipanema i Copacabana, lo que es un encert a l’hora de fer les passejades per la platja a lo que també som aficionats. També ens agrada viatjar i fem viatges de cap de setmana per anar coneixent el país, que és molt gran i té una naturalesa impressionant: Iguazú, costa nord-est i Recife, Mines Gerais, Salvador de Bahia, etc . Tenim alguns amics espanyols amb els que compartim bones estones, i algun menjar amb arròs, és clar".

Trobeu a faltar la vida gatera, la vostra família, amics, la gent?

És clar que trobem a faltar la vida de Gata, la família i els amics i aquest és sempre el nostre referent. Per això, sempre que podem fem una escapadeta, i com a mínim viatgem dues vegades a l’any: per Nadal i per les festes de Sant Crist. I segueix sent la nostra intenció, en un relativament mitjà termini, fixar la residència a Gata , després de donar voltes pel món, trobar el temps per viure i gaudir allà".

S’acomiada Vicent de tota Gata, suposant que fins a les festes de l’estiu d’ací, les del seu patró. Cal dir també que el blog del CRONISTA DE GATA es una altre finestreta que sempre poden obrir i saber de Gata i dels gaters.

Al respecte diu Vicent: "Aprofite per felicitar-te per aquest blog, que ens manté units a la vida de Gata i ens fa sentir més a prop". Li done les gràcies si fem eixe servici per als gaters que estan fora i amb molt de gust".

Així es despedixen Vicente i Josefa: "Una abraçada des de Rio de Janeiro!"

FONT: Fotos de la composició propietat de Vicent Pedro Salvá.EL BLOG SUPERA JA LES 650.000 ENTRADES

Concretament a l’hora de fer l’article, té el blog del CRONISTA DE GATA 650.214 entrades. A primera hora de hui arribava a 650.000, que ja és una xifra prou considerable. Com bé sabeu, des de mitat de febrer he posat el servici d’estadístiques per aquell que vullga saber com van les visites al blog. Març complet serà un mes de referències. També des de hui mateix torne a posar-vos nous articles de història local a la secció "Sabieu...?.

Pel que fa al facebook, el CRONISTA DE GATA té ja quasi 1.500 usuaris, "amics" que es diu al facebook. concretament 1.483. Reconec que és una ferramenta important per aconseguir informació i traslladar-la als usuaris del blog. Anem fent poble i gràcies a totes i tots. Com sempre dic...endavant.S'ESTÀ PRESENTANT A LA BIBLIOTECA DE GATA EL LLIBRE DE XAVI SARRIÀ

20150306203229-xavisarria.jpg

En estos moments es presenta a la biblioteca de Gata la novel·la "Totes les cançons parlen de tu" del valencià Xavi Sarrià. Acompanyen a l’autor la regidora Dora Caselles i la filòloga gatera Natàlia Pons.

Integrants del TAPIS a la biblioteca

Per altra part, este matí han estat a la biblioteca els integrants del programa TAPIS, acompanyats com sempre per la seua tutora, la treballadora social Rosa Ivars. Han fet Club de Lectura i han parlat del llibre "Los niños que no tenían escuelas".
FONT: Fotos, biblioteca de Gata.


CAP DE SETMANA PLE D'ACTIVITATS CULTURALS I ESPORTIVES

20150306205027-cartellconcertduquessa.jpg

Alguns caps de setmana s'ens acumulen els actes. És el cas d'aquest, entre hui divendres dia 6 i diumenge dia 8. Ara mateix, a la biblioteca de Gata, està presentant-se el llibre de Xavi Sarrià "Totes les cançons parlen de tu" (mireu l'entrada anterior).

Demà dissabte dia 7, la cita és musical. al pati de les escoles i a les 17,30 hores la banda Unió Musical de Gata interpretarà obres de José Monfort Monserrat, amb motiu del II centenari de la mort de la Duquessa d'Almodòvar. També actuaran els grups de danses de Xaló (La Murta) i Gata (La Llata).

Diumenge dia 8 hi ha quatre cites: tres esportives i la quarta lúdica.

Si comencem per la més matinera, un autobús eixirà a les 6 del matí per assistir al partit de les 12 del migdia Barcelona-Rayo Vallecano a la ciutat condal. Organitza la Penya Barcelonista de Gata.

Seguint per l'horari, a les 8 del matí eixirà del carrer Sant Josep un autobús direcció a Xaló, per a començar-se allí a les 9 hores la CAMINATA per les terres de la Duquessa. Els caminants faran 12 kilòmetres amb unes 4 hores, baixant des de Xaló per Llíber a Gata. Organitzen els ayuntaments de Xaló, llíber i Gata. Col·labora: G.E.G.

A les 9,30, unes 80 persones aniran d'excursió amb el tren de FGV de Gata a Dénia. Allí esmorzaran i pujaran al Castell de Dénia. Són els integrants del Moviment Júnior i del Cor Parroquial infantil de Gata i els seus pares i mares.

Finalment, a les 10 del matík començarà la primera cursa del Circuit a Peu Marina Alta. Serà a Xàbia i assistiran molts gaters atletes aficionats. Organitza: Club d'Atletisme Llebeig i Ajuntament de Xàbia.

A la imatge (Foto: Ajuntament de Gata) el cartell del concert de demà.EL DIMECRES 11 ES PRESENTARÀ GATA AL POBLE D'AGERMANAMENT SAINT ANDRÉ DE SANGONIS (FRANÇA)

20150306210111-cartellpresentenfrancesosgata.jpg

El pròxim dimecres dia 11 de març, GATA serà notícia més enllà dels Pirineus, en concret a un poble que es diu SAINT ANDRÉ DE SANGONIS. Quina particularitat tenen els dos pobles: que van apropant-se cap a l'agermanament oficial. 

A aquell poble francés, eixe dia a les 18 hores a la Sala de Festes hi haurà una reunió pública per a presentar l'Ajuntament de Gata de Gorgos, el poble de Gata. L'organització correrà a càrrec del Comité Jumelage Saint André que és com el nostre grup o comissió de preparació per a l'agermanament. Es presentarà "la ville de Gata de Gorgos" com diuen ells i es donarà informació per si volen fer-se "socis" del comité.

A la imatge teniu el cartell anunciador de l'event. I si voleu saber més del poble i del comité a facebook teniu: "Comité Jumelage Saint André", feu-se amics d'ells i seguiu al poble que pròximament s'agermanarà amb Gata.SABIEU...? que fa 117 anys feien un festot per Sant Josep i inclús processó al sant (LP1)

20150306225103-1-18-3-1898.jpg

Torna la sèrie sobre la història local, aconteixements i curiositats, que porta per títol: "Sabieu...?. Aniré posant-vos cronològicament tota la informació que va ser publicada sobre Gata des de 1898 al diari "LAS PROVINCIAS, diari de Valencia". es pot ja consultar, perquè han estat digitalitzats tots els periòdics de l’època, amb motiu del 150 aniversario del diari. Algunes d’aquestes informacions coincidixen amb el que ja vaig publicar (com és el cas que ens ocupa). En eixe cas, vos posaré l’enllaç a la notícia ja publicada en el seu dia.

Feta aquesta introducció, anem al gra. El dia 18 de març de 1898, fa ara 117 anys, es publicava a LP una notícia sobre la festa del sant del mes, Sant Josep. Les curiositats eren moltes i més pensant en que ara ja no es fa eixa festa, ni la processó. Sols les misses de la vespra i el dia.

Fitxa de la informació: "Las Provincias: diario de Valencia Any XXXIII, Número 11527 - 18 de Març, Pàgina 2. Secció: "Fuera de Valencia". Gata".

Comentari a la notícia del cronista: Salvats els 117 anys, ens adonem de com escrivïen els corresponsals de l’època. La solemnitat de la festa la ressalta quan diu "se solemnizará", "modo solemnísimo", "la misa será muy solemne". A la notícia apareixen els "causants" de la festa, als que nomena: "dos piadosos Pepes". Són el vicari i el mestre ("el coadjutor de la parroquia, D. José García (1) ) i el maestro de instrucción primaria D. José Martí. Qui sofragava la festa també ho aclarix al final: "Todos estos festejos los costean los Pepes del pueblo y los carpinteros en honor de su santo Patrón".

Que es feia a la festa?. la vespra i el dia de festa feien un festot de por -com diríem popularment els gaters-: "habrá falla grandiosa" i diu quin seria el tema principal de la mateixa: "alusiva á las cuestiones con los yankées" (2); la vespra hi havia també focs d’artifici, gran il·luminació a la plaça de l’Església. El dia de la festa: missa solemne en la qual predicava el "ya elocuente orador Sr. García Mestre", també "mil morteretes" i una traca. Descobrix la notícia que es feia processó al sant, encara que no diu si era per l’itinerari tradicional o més curta, si era pel matí o per la vesprada. Si que diu que assistiren "todos los Pepes del pueblo", seria lluïdíssima i amb traques. Remataven el dia festiu amb serenates i un castell de focs artificials.

Vista la notícia, cal qüestionar-se: Podria tornar aquell festot?. Els que porten el nom li donarien eixe realç?. És sols una idea llançada. Esperem que, al menys, d’ací dotze dies, que serà la vesprada, lluïxca l’altar de Sant Josep a l’església i els llums l’il·luminen, ja que són molts gaters i gateres els que porten el nom de Pepe i Pepa, Fina, Josefa i demés compostos.

Si voleu llegir tota la notícia la podeu trobar ací: LAS PROVINCIAS, 18-3-1898 (pàgina 2). Teniu el retall extret de l’escaneix del diari a la dreta.

També vos pose l’enllaç a la notícia que ja vaig publicar a aquesta secció, en la qual parlava del mateix event fester, però la notícia la donava un altre diari, el mateix dia, "El Mercantil valenciano". Vegeu també: SABIEU? del 8-11-2013 (blog CRONISTA DE GATA).

(1)  Don José García Mestre va estar de rector regent a Gata de 1898 a 1902, encara que a la notícia diu "coadjutor". Era natural d’Alaquàs (València). Fou primer rector i després ecònom de la parròquia de Sant Miquel de Gata. El 20 de juliol de 1898 inicià la seua estància i va permaneixer en aquesta 4 anys fins el 21 de gener de 1902. La seua regència com a ecònom finalitzà el dia 7 de maig del mateix any.

(2) La falla es va fer "al·lusiva a las cuestiones con los yankees": per eixos dies, dia si i dia també es publicava a la premsa la preocupació per la situació de l’illa de Cuba i el problema d’Espanya amb Estats Units, amb rumors alarmistes.

A la imatge, una captura de la pàgina dos del diari d’aquell dia de fa 117 anys.

FONT: Biblioteca virtual de prensa histórica (BVPH). Las Provincias: diario de Valencia. Any XXXIII. Nº 11527-1898, Març 18.EL GRUP DE JÚNIORS GATA JA EL PODEU TROBAR AL FACEBOOK

20150307155932-juniorermita.jpg

El moviment parroquial JÚNIORS GATA, que engloba xiquets i joves de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata i que tanta història té a Gata, ja té Facebook en esta nova etapa. El podeu trobar com a "Júniors Gata" Comunidad i allí podeu consultar totes les entrades que els monitors posen. Les dos últimes entrades que podem veure a la seua pàgina fan referència a la falla que plantaran i faran dissabte que ve dia 14; diu textualment: "El dia 14 de Març el Junior i el Cor parroquial farem una falla, es montarà en el parking lateral de l’edifici polivalent (degut a les obres de la plaça vella) esteu tots convidats a vindre a veure-la i a participar de les activitats que realitzarem eixe dia, que ja anirem informant-vos!!".

L’última entrada fa referència a l’excursió que fan demà al Castell de Dénia amb el tren, que diu: "Recordar que demà l’eixida per a l’excursió al castell de Dènia serà a les 10 hores des de l’estació!Gràcies i puntualitat que el tren no espera ningú!!".

Ja sabeu, si voleu conéixer com s’ho passes els xiquets de Gata que són "júniors" mireu la pàgina. Desitgem llarga vida a la pàgina i a les activitats d’aquest grup.

A la imatge, la que està posada al mur del facebook, el Júnior en una eixida a l’ermita del patró de Gata.CAMPANYA PRE-ELECTORAL MUNICIPAL GATA 2015: demà diumenge 8, tots els que vulguen poden triar l'ordre d'una llista

20150307161330-simbolcerclepodemgata.jpg

Recordeu el que ja vaig anunciar fa uns dies. No havia passat mai en la història electoral municipal de Gata. Esta formació nova de "Podem_Gata" vol fer-ho aixina. 

Demà diumenge dia 8 de març, per primera volta en Gata, els veïns del poble que vullguen podran "triar l'ordre d'una de les llistes electorals que concorren a les eleccions municipals", com diuen els representants del partit al facebook. "Es tracta de donar suport a una altra forma de fer política, on és la ciutadania la que pren totes les decisions importants. Vine i participa d'aquest moment històric, que no t'ho conten" seguixen dient des del grup.

Des de les 11 del matí fins a les 6 de la vesprada al Saló de Cristall del Centre Social (al costat de l'Ajuntament) estaran preparats per a fer-ho efectiu. Només cal dur un document d'identitat o volant d'empadronament que certifique que la persona que vota és major de 16 anys i viu a Gata.

FONT: grup Podem_Gata.

 IMATGES DE FESTA: GataFanClub està d'aniversari

20150307175126-gatafanclub.jpg

Es composen d’aquesta traça i això que ja unes setmanes que ha passat Carnestoltes. Pareixen transfigurats en Terços de Flandes, dien ells al facebook. Gata Fan Club prepara, sens dubte, el seu FiGa2015, el festivalet Independent de l’estiu. Tindrem sorpreses?.

La imatge de festa és d'un aniversari, i de marxa hui per als membres de GATA FAN CLUB.

FONT: Foto pujada al facebook pel grup GataFanClub.EL MÚSIC GATER MARIANO LANDETE MULET OBTÉ EL TERCER PREMI DE COMPOSICIÓ A BENIMACLET

20150307193712-mariano.jpg

El músic gater MARIANO LANDETE MULET ha guanyat el tercer premi compartit del Segon concurs internacional de composició per a banda juvenil "Música Jove" de Benimaclet (València). Al conéixer la notícia, comenta Mariano a través del seu facebook: "Tot esforç té la seua recompensa, i poc a poc arriben. L'ultima de les meues composicions ha sigut guanyadora...Agraïr a ells l'oportunitat i el suport que estan donant a la música en general. Gràcies".

Per a fer un poc de història del certamen, dir-vos que va ser convocat a desembre, que s'han rebut 17 treballs de compositors de tota Espanya. El jurat estava format per reconeguts compositors i músics, com José Miguel Fayos Jordán, Francisco José Martínez Gallego y José Vicente Fuentes Castilla. El jurado va votar de manera independient cada peça de 1 a 10 punts. El coordinador del concurs va ser Enrique Barrachina i es convocava a través de l'Associació Música Jove de Benimaclet.

El nostre músic MARIANO va obtindre 16 punts, els mateixos que Carlos de la Fuente Lucas-Torres de Campo de Criptana (Ciudad Real) empatant i conseguint els dos el tercer premi. Amb 4 décimes mes, el segon premi el va conseguir José Ramón Rico Muñoz de Montoro (Córdoba) i el primer, amb 20 puntos, Juan Daniel Jover Piqueres de Fortaleny (València).

Un gran reconeixement, el tercer premi de Mariano al que des del blog i en nom de la família musical i del poble felicitem pel seu guardó. 

FONT: Foto de Mariano, extreta del seu facebook.
ESTA VESPRADA A GATA, CONCERT DE LA DUQUESSA I DANCES POPULARS

20150307195153-danses.jpg

Amb obres del músic compositor José Monfort Monserrat

Actuació dels grups de dances La Murta de Xaló i La Llata de Gata

Aquesta vesprada han començat els actes, tres en total, en estos dies i que estan implicats els ajuntaments de Xaló, llíber i Gata. L'amfitrió ha sigut Gata. Al pati del Grup Escolar ha actuat en concert la banda de la Unió Musical de Gata, interpretant totes les obres escrites i compostes per José Monfort Monserrat, que sigué músic de la banda i que és autor de nombroses partitures de himnes als patrons i patrones de pobles veïns. Entre els assistents es trobaven presents l'alcaldessa de Gata i els alcaldes de Llíber i Xaló, junt amb el diputat de Cultura i alcalde de Benissa, Juan Bautista Roselló Tent.

A més de l'actuació de la nostra banda, han actuat el grup de danses La Murta de Xaló i el grup de danses La Llata de Gata, com es veu a una de les imatges.

 

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

Demà continuarà el segon dels actes que es fan commemorant el segon centenari de la mort de la Duquessa d'Almodóvar. Serà la Caminata Xaló-Llíber-Gata recorrent "terres de la Duquessa".

FONT: Fotos, Ajuntament de Gata.SABIEU QUE...? per l'abril de 1898 Gata va fer una manifestació patriòtica per la guerra de Cuba (LP2)

20150307213125-2-29-4-1898.jpg

Segon dels capítols de la història de Gata de fa 117 anys cap ací. Trobem la informació al diari "LAS PROVINCIAS-diario de Valencia". Titulava la crònica "En Gata" i eren "Manifestaciones patrióticas". Estava signada el 25 d’abril i publicada el 29, Any 1898.

Fitxa de la notícia: "Las Provincias: diario de Valencia Any XXXIII. Número 11.569 - 29 Abril 1898. Pàgina 2, Manifestaciones patrióticas. En Gata".

Comentari a la notícia: El cronista dirigia la crònica al Sr. director de LAS PROVINCIAS. Era com una carta. Parlava de que Gata era també un poble patriòtic i havia fet una manifestació. El motiu: trencar-se les relacions amb Estats Units, a causa de la guerra de Cuba. Protagonistes: el senyor rector, que indica va estar malalt dos mesos; el senyor alcalde, que era Don Jerónimo Mulet, i el poble.

La manifestació pels carrers tenia més bé caràcter religiós-polític. Ave Maries cantades, rosaris i la jaculatòria que no tenia desperdici: "Oye, Madre mía, oye la oración de este pueblo hispano, que os pode perdón.- Ave, Ave.María".

Es descobrix també el dia de la manifestació: diumenge 24 d’abril de 1898. El rosario es resava i es contaven pel cronista 400 homes, dones i xiquets -en total- i mentre durara aquelles circumstàncies seguirien manifestant-se, resant, reunint-se. Acaba rematant el cronista que va ser una manifestació "digna y brillante".

A la imatge, el retall del diari d’aquell dia de fa 117 anys.

FONT: Las Provincias: diario de Valencia Any XXXIII. Número 11.569 - 29 Abril 1898. Biblioteca Virtual de Prensa Històrica, Ministeri de Cultura.DONES GATERES AL CAMP NOU ESTE MATÍ. Hui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona

20150308160024-donescampnou.jpg

Ací teniu la imatge de tres dones gateres: Mari, Pepa i Cristina, que han gaudit d’una migdiada de futbol amb sis gols del seu equip, el Futbol Club Barcelona. Mireu l'escenari. A més, les tres són grans seguidores del blog. Hui és el Dia Internacional de la Dona Treballadora i les pose a elles com a exemple. Han format part de l’expedició que des de Gata ha organitzat la Penya Barcelonista. El resultat 6-1 i elles contentes del tot.

Com ja vaig fer l’any passat, des del blog vull fer una dedicatòria especial a totes les dones que són usuàries del mateix, ja siga directament o via facebook. Gata té moltes dones en tots els fronts. Polític, social, cultural, religiós, esportiu, lúdic,...

Un record especial també a totes les mares, a les que estan i les que ja no estan. A totes les filles i nétes, a totes les dones del poble i comarca, a les de tot arreu del món que seguixen dia a dia el blog del CRONISTA DE GATA. ENHORABONA.

A la imatge, pujada per elles al facebook, les tres gateres abans de començar el partit Barça-Rayo Vallecano.UNA REPRESENTACIÓ DE LA COMISSIÓ DE FESTES 2015, PRESENT A LA MASCLETÀ DE VALÈNCIA

20150308160847-comivalencia.jpg

Com cada any i ja és un clàssic, una representació de la COMISSIÓ DE FESTES 2015, ha girat una visita al centre de la ciutat de València, en plenes festes falleres. Com es pot comprovar a la fotografia, poc abans de ser disparada la mascletà s'han fotografiat amb la dona pirotècnica que hui s'ha fet càrrec d'aquesta important tasca, també com mana la tradició en el Dia Internacional de la Dona, tan estimada pels milers de valencians.

FONT: Foto pujada al facebook per membres de la comissió.SABIEU...? que per Cap d'Any de 1899 van repatriar de Filipines un soldat gater (LP3)

El tercer capítol de la història gatera de finals del segle XIX i principis del XX, contat per mig de LAS PROVINCIAS, el trobem publicat el dia 2 de gener de 1899. Es tracta d’un repatriament de la guerra de Filipines a Gata. Com faig en aquesta part de la secció "Sabieu...?" vos pose fitxa de la notícia i comentari de la mateixa.

Fitxa de la notícia: "Las Provincias: diario de Valencia". Any XXXIV. Número 11.817 - 2 de gener de 1899. Página 2. "LOS REPATRIADOS. A sus casas". 

Comentari a la notícia: És una notícia més breu que les anteriors que hem vist. Parla de que tornen cap a casa, ja repatriats de la guerra de Filipines, diversos soldats, amb el tren. Amb el mixte de Madrid, amb el correu i amb el mixte de Barcelona. Precisament en este últim arriba "anoche" -diu el cronista- i sols ell, "el soldado Antonio Palacio Mulet, de Gata (Alicante) i diu d’on: "repatriado de Filipines".

FONT: diari "Las Provincias: diario de Valencia" Any XXXIV. Número 11.817, 2-1-1899 / BVPH, Ministeri de Cultura. HISTÒRIA LOCAL: PORTES GATERES EMIGREN CAP A TERRAMELAR (PATERNA)

20150308173333-portesfernando.jpg

 

La història que vos conte ara té nom i cognoms, té protagonistes. Unes portes i dos famílies. Una família, la dels germans Arabí, i l’altra la de Fernando Fuertes. Una a Gata i altra a la partida Terramelar de Paterna. Les portes que un dia donaren entrada a la casa número 7 del carrer Doctor Gómez Ferrer, la que té el plafó ceràmic del patró el Santíssim Crist, ara sustituïdes per altra més moderna, estan instal·lades ja al carrer Almenara, del Terramelar a Paterna (València), a casa de Fernando Fuertes.

He deixat que siga Fernando el que dona compte del canvi:
"Vaig nàixer en un poble de l’horta de València, i a pesar dels anys transcorreguts des que ho abandonem per a traslladar-nos al "Cap i Casal", conserve algunes imatges en la meua memòria."
No sé bé per què, una d’eixes imatges és la d’aquelles enormes portes de les cases (així m’ho pareixien, des de la meua grandària infantil) que s’obrien completament per a traure, o entrar, el carro. La resta del dia, les dos portes romanien tancades, utilitzant la porteta  per a accedir a l’interior de la casa. Els xiquets jugàvem amb total llibertat en els carrers, i aprofitàvem eixos breus instants d’obertura de les dos portes per a tirar, sense dissimulació, una ullada a l’interior de la casa."
Molts anys després he tingut l’oportunitat d’aconseguir una d’aquelles portes, ja no tan enormes com m’ho van paréixer. I la casualitat, les circumstàncies i l’amistat que m’unix a una família gatera, han volgut que precisament unes portes que durant gran part del segle XX, possiblement un període més extens, van estar en el número 7 del carrer del Dr. Gómez Ferrer, hagen viatjat fins a Paterna (esta vegada per poc no és el Cap i casal!) . I allí lluïxen des de fa pocs dies. 
Mobila vella, material noble que podria comptar part de la història recent de Gata i que, segur, em sobreviuran.

Una bonica manera de dir que s’estime allò que es recorda i es vol. Acaba dient Fernando unes paraules, que compartisc i que moltes vegades vosaltres també ho penseu:
"Amem les coses que formen part de la nostra memòria, no les deixem perdre i restituïm-li l’ús per al que van ser creades".

FONT: Foto i text Fernando Fuertes (Terramelar-Paterna).


ESTE MATÍ: CAMINATA PER TERRES DE LA DUQUESSA (Xaló, Llíber, Gata)

20150308221716-caminata2.jpg

Hui s’han tornat a utilitzar els antics camins de carro i de matxo, enllaçant les terres de la Duquessa, per dir-ho d’alguna forma. La CAMINATA proposada pels tres ajuntaments, Xaló, Llíber i Gata, ha estat tot un èxit de participació. El temps ha acompanyat, ja que no feia ni massa calor ni fred, el sol no apretava.

La caminata tenia el seu preàmbul en el viatge de Gata a Xaló passant per Llíber amb autobús. Dos autobusos i un microbús anaven cap amunt a les 8 del matí. A les 9 del matí començaven els dotze kilòmetres que tenien la seua parada a Llíber. Participaven unes 250 persones. Els dos pobles de punta, Xaló i Gata tenen un carrer dedicat a la Duquessa d’Almodóvar. No és el cas de llíber. Per això, s’ha descobert una placa en record del II centenari de la mort de la il·lustre dona, excepcional per al seu temps.

L’alcaldessa de Gata i els alcaldes de Xaló i llíber, així com alguns regidors de les tres corporacions han participat en la caminata. El servici de Protecció Civil de Gata ha estat en tot moment controlat l’encreuament per camins i carreteres transitades.

Una experiència bonica i senzilla que pot tindre la seua continuitat en anys veniders.

Agraïsc les primers fotos facilitades per Protecció Civil de Gata.


Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Recorrido Xalo- Lliber-Gata.

Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
FONT: Fotos facilitades per Protecció Civil de Gata. Fotos de María Eugenia Salvador Feliu.


IMATGES CURIOSES: un gater a l'especial de Falles de LAS PROVINCIAS

20150308192851-pacopons.jpg

El diari LAS PROVINCIAS publicava hui diumenge dia 8 el seu especial, com cada any, de les falles 2015. De l'acollida que ha tingut, en una de les fotografies apareixia un gater, Francisco Pons Font, que regenta una administració de loteries a València capital. Repassant les fulles del diari es veu clarament qui és. Es pot dir que els gaters estan per tots els llocs del món. Una foto curiosa, sense dubte. Comentava Paco: "Obrir el diari i vorem en un reportatge...Tan gran que és València!!.

FONT: Francisco Pons, foto pujada al seu facebook.SOPAR PRO-FESTES DE LA COMISSIÓ FONT DEL RIU DE GATA (àlbum)

20150308212217-sopar.jpg

(ACÍ TENIU L'ÀLBUM DE FOTOGRAFIES DE LA NIT DEL SOPAR)

Es va fer dissabte al bar "El Pati"

Van assistir unes 50 persones

Ja van acurtant-se els mesos i estem a tres per a les festes del barri La Font del Riu de Gata. La comissió va organitzar un sopar al bar "El Pati" al que van assistir unes 50 persones. Es va fer una rifa amb obsequis i es va passar d'allò més bé. Els joves del barri segueixen treballant per la festa que es farà a Sant Joan. La comissió dona les gràcies "a tots i totes per assistir i col·laborar en les festes de la Font del riu!!. Gràcies també a Papeleria Font, Tonia, Gorgona i Micó per col·laborar amb els regals de la rifa!!! I al Bar el Pati per ajudar-nos!".

FONT: Fotos de portada i de l'àlbum, Comissió de Festes La Font del Riu. Gata.ÀLBUM DE LA CAMINATA XALÓ-LLÍBER-GATA (Per terres de la Duquessa)

20150309223658-lliber.jpg

(PER A VEURE L’ÀLBUM, PUNXEU ACÍ)

Com ja vaig avançar ahir, la Caminata va ser tot un èxit. Gata, Llíber i Xaló van ser els tres punts. Al voltant de 300 persones van participar en la 1a Caminata per les terres de la Duquessa d’Almodóvar, organitzada pels ajuntaments de Gata, Lliber i Xaló amb la col·laboració del GEG.

FONT: Fotos Ajuntament de Gata.COMENÇA EL CIRCUIT A PEU DE LA MARINA ALTA, amb la Volta a Xàbia

El millor del club local, VICENT MULET DIEGO

L’atleta del Club d’Atletisme de Gata VICENT MULET DIEGO va quedar al lloc 98 de la primera cursa del Circuit a Peu Marina Alta 2015, que es va celebrar a Xàbia ahir diumenge dia 8.

El quart classificat va ser SAID DAYDAY DAYDAY, del Club Atletisme Dianium, amb un temps de 33 minuts i 56 segons. Al lloc seté va entrar SERGI SOLER GINESTAR, que milita al Club Atletisme Ondara, amb un temps de 34 minuts I 23 segons. El xabier-gater IGNACIO CARDONA TORRES (C.A. Llebeig de Xàbia) va quedar al lloc 15 de la prova amb 35 minuts i 3 segons.

JAIRO SOLER SALVÁ, del Club Atletisme La Faixa de Jesús Pobre va quedar al lloc 69 amb 38 minuts i 9 segons. Al lloc 89 va entrar VICENTE LLOPIS CHELI, del C.A. Franc Beneyto R. Denia, amb un temps de 38 minuts i 34 segons. ANTONIO FORNÉS PEDRÓS, del C.A. Llebeig Xàbia va entrar al lloc 90, amb 38 minuts i 35 segons.

Per categories, descobrim classificacions d’altres gaters:

La segon millor juvenil va ser MOLLY WOODS (452 a la general), que milita al C.A. Benissa-Renault Ginestar, amb un temps de 45 minuts I 49 segons. La tercera de la categoría va ser ANNA TORRES SIMÓ (C.A. Dianium) amb un temps de 49 minuts i 50 segons.

A la categoría de veteranes A, la tercera va ser CHRISTINA MALLETT (335 a la general), amb un temps de 44 minuts i 12 segons. El tercer de veterans A va ser IGNACIO CARDONA TORRES, del qual ja he parlat. El primer veterà D va ser VICENTE LLOPIS CHELI.

FONT: classificacions a somesport.com.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.710, del 22-12-2014)

20150309200004-antigaxapa75.jpg

Reprenc  la sèrie tan estimada i que reclamen els usuaris del blog. Antigues i més recents, fotos i documents. La col·lecció “todocoleccion.net” apareix una xapa de bicicleta o motocicleta, que es donava a l’Ajuntament de Gata i es posava al vehicle de dos rodes. L’àliga del règim presidia la documentació de ferro. Un cinc dins del requadre donava pas al nom de “bicicleta” i l’any 1975.

FONT: Foto de la sèrie de “todocoleccion.net” (www.todocoleccion.net).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.711, del 23-12-2014)

20150309202311-moto.jpg

Torne a la col·lecció que em va proporcionar Elisa Pedro Segura. A la fotografía, trobem a la mare d’Elisa, Ana Mari Segura, i a una amiga, Ana Noguera. Les dues están dalt d’una moto, d'aquelles que s’utilitzaven abans.

FONT:  Foto propietat de la família Segura.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.712, del 24-12-2014)

20150309203200-penyo.jpg

De la mateixa col·lecció vegeu a dos jòvens a la baraneta del Penyó. Una d’elles és María “Porra”. La xiqueta menudeta que està al mig d’elles és la mare d’Elisa, Ana. Observeu com han canviat les portes de les cases de darrere.

FONT:  Foto propietat de la familia Segura.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.713, del 25-12-2014)

20150309205157-carrossa.jpg

Eren les festes patronals. Els quintos pujaven dalt de les carrosses amb les xicones, anys 70 del segle XX. Davant, baix de tot, vegeu a "Pura". Dalt sentats a Pepe Segura. Per dalt asoma Pepe "Moliner" i Antonio "del garaig". Si conegueu més gent, podeu dir-ho. Seguim amb la col·lecció de Elisa Pedro Segura.

FONT: col·lecció de la família Pedro Segura.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –Nº 1.714, del 26-12-2014)

20150309210401-camp.jpg

Nova fotografia de la col·lecció de EPS. Rememorem un partit a l'antic camp de futbol "Les Sorts" de Gata. Tots els jugadors al camp. Anys 70 i l'antic edifici de la CAS, hui dividit en parts, es veu al fons.

FONT: col·lecció de la família Pedro-Segura.LA POLICIA LOCAL DE GATA PARLA DEL CRONISTA

Agraïsc la deferència amb mi i la publicació que fa hui la Policia Local de Gata, al respecte de la meua persona i la tasca com a CRONISTA DE GATA. Sempre és gratificant que parlen de un i bé. Moltes gràcies. Vos pose textualment el que diu:

"Gata de Gorgos és una població que malgrat semble menuda, està plena d'història, de vegades molt necessària per entendre els perquès d'avui. "Ahir, avui... sempre Gata", "Com era Gata fa...", Costums o Fotografies Antigues que desperten la nostàlgia de les persones majors en aflorar en el seu record experiències viscudes en vore aquelles antiquíssimes fotografies. Perquè el nostre passat segueixi viu, per descobrir cada dia un poc més d'on procedim, Miguel Vives (el Cronista Oficial de Gata de Gorgos) realitza un excel·lent treball en els seus mitjans de comunicació per donar a conèixer a gaters i visitants, la història viva de la població. "Imatges curioses" o "Història Local" són l'encuny indeleble de la nostra societat. Visita aquesta pàgina perquè veritablement mereix la pena. http://cronistadegata.blogia.com/

FONT: Policia Local de Gata.ELS JÚNIORS I EL COR INFANTIL DE GATA PASSEN UNA GRAN JORNADA AL CASTELL DE DÉNIA (àlbum)

20150309225245-totscastell.jpg

ÀLBUM DE LA JORNADA DE CONVIVÈNCIA AL CASTELL DE DÉNIA: JÚNIORS DE GATA

Entre xiquetes, xiquets, pares i monitors, 101 persones van participar de l’excursió

El senyor rector i el seminarista també van estar presents al lloc

Un convoi especial amb més vagons del que és habitual els recollia a l’estació de Gata. Eren 101 persones, entre xiquetes, xiquets, pares, mares, monitors i monitores. Arribats a Dénia van fer camí del castell, van pujar, van visitar el museu arqueològic allí ubicat i després van estar jugant i gaudint de les vistes panoràmiques que s’oferien des de dalt del castell.

Eren els membres del Júnior Parroquial i del Cor Infantil. Allí també va estar el senyor rector, Don Francisco, i el seminarista Vicent.

Per la vesprada, van tornar cap al poble, en una jornada que no oblidaran.

FONT: Fotos, Moviment Júnior, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.724, la del dia 5/1/2015-

20150310230921-reisdavantdonjulian.jpg

Corresponia posar la foto la vespra dels Reis i vos pose la fotografia "potent" pel seu significat històric que té, la que va pujar Paco Moncho al seu facebook. Seguint les investigacions que ell va fer i que es reflexen en els comentaris, cal dir que davant de Ca Don Julián estava el "palco" del Rey Herodes, esperant la visita dels Reis Mags. Això era abans de passar l'espectacle a l'Avinguda de la Pau. Ell posava al facebook: "Amics: Hui us pose una foto, propietat de Sefa Pérez Ivars. La foto es aproximadament de 1969/70".

Ell etiquetava a totes les xiquetes i el xiquet. Són els següents: el xiquet, Vicente Salvador Feliu; la xiqueta del costat Sílvia Pérez Ivars. A la segona filña de baix cap amunt: Rosa Mari Monfort Bisquet, María Teresa Leyda Diego i María Grimalt Monfort. A la següent fila cap amunt: Anita Ronda, Edi Vila Pedro i Rosa Leyda Costa. Finalment, a la fila de dalt: la propietària de la fotografia i germaneta de Silvia, Sefa Pérez Ivars, Pepita Pérez Bañuls i María Elena Salvador Feliu, germana del xiquet.

FONT: foto propietat de Sefa Pérez Ivars, recollida i pujada al seu facebook per Paco Moncho.DIVENDRES 13, XERRADA-COL·LOQUI A LA PENYA BARCELONISTA DE GATA

20150310225919-mestraursula.jpg

Sobre el llibre "La mestra Úrsula i el coronel Angulo"

Despusdemà divendres dia 13, a les 20 hores, tindrà lloc la presentació i posterior xerrada-col·loqui del llibre "La mestra Úrsula i el coronel Angulo", del que són autors Antoni Signes i Mulet i Emilio Signes i Frasés. L’acte estarà conduit per l’escriptor gater Jesús Moncho. Serà a la seu de la Penya Barcelonista de Gata.

Si recordeu, el llibre ja va estar presentat fa uns mesos a la biblioteca pública municipal de Gata. Van estar presents els autor i l’escriptora amb arrels gateres Carme Miquel. En aquella ocasió vaig participar en la presentació.

Al final de la xerrada, Antoni Signes Mulet farà un breu resum del seu últim llibre titolat "Cròniques del meu parer", en rigurosa exclusiva.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event.SABIEU...? que per Sant Josep de 1899 feien cavalcada i processó (LP4)

20150310230633-3-16-3-1899.png

Per Pasqua d’eixe any es programaven funcions de teatre

Si recordeu, el capítol primer d’aquesta nova remesa d’articles de "Sabieu...?" que són totes les notícies relacionades amb Gata publicades fa més de cent anys al diari LAS PROVINCIAS: DIARIO DE VALENCIA" parlava de la festa de Sant Josep de 1898. Hui, l’article parla del mateix tema, però un any després.

Per Sant Josep de l’últim any del segle XIX, a Gata es feia cavalcada la vespra i processó el dia del sant.

El dia 14 de març de 1899, fa 116 anys, va escriure el cornista la carta al Sr. director de LAS PROVINCIAS. Es publicava dos dies després. L’organització de la festa era dels "carpinteros y muchos vecinos de esta población".

Fitxa de la informació: "Las Provincias: diario de Valencia Any XXXIV, Número 11.890 - 16 de Març de 1899, Pàgina 2. "Desde Gata".

Comentari a la notícia del cronista:

El dia de la vespra (diu: "18 por la tarde") es feia una "lucida cabalgata, en la que tomarán parte, luciendo sus encantos personales, las más hermosas y encantadoras jóvenes de la localidad". Què trobeu!!. Com ho explicava!!. Per la nit, serenata, com l’any anterior.

El dia de la festa afegix una informació més a la de l’any anterior: "al amanecer, pasacalle por la banda municipal". També diu l’hora de la solemne missa "a las nueve", matinet. Es cantava la missa del mestre Silvestre i oficiava el vicari de Xàbia, "elocuente orador" Dr. D. Patricio Sala. Per la vesprada cucanyes i ací si que diu quan era la processó "al anochecer". Un castell i una traca era el final de la jornada festiva.

No deixa passar el cronista l’oportunitat de tornar a referenciar els causants de les "obras buenas que se llevan a la práctica en Gata" i són com l’any abans el rector que ací si que li diu "bondadoso cura regente" D. José García i el mestre al que nomena "ilustrado profesor" D. José Martí. Tots dos, diu el cronista, "no descansan por dotar a la población de cuanto bueno y civilizador reclama el progreso del día".

Finalment, dona una pròxima notícia, que qualifica de "acontecimiento teatral". Per la Pasqua es farien les sessions per "la compañía de aficionados" i nomena les tres obres del "género chico" que es representarien: "El lucero del alba", "Viva mi niña" i "El Santo de la Isidra".

Si voleu llegir tota la notícia la podeu trobar ací: LAS PROVINCIAS, 16-3-1899 (Pàgina 2).

També vos pose l’enllaç a la notícia anterior del SABIEU...? que era el primer article d’aquesta nova remesa, per a comparar-lo: SABIEU...? (6-3-2015)  (blog CRONISTA DE GATA).

FONT: Biblioteca virtual de prensa histórica (BVPH). Las Provincias: diario de Valencia. Any XXXIV. Nº 11.890-1899, Març 16.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.725, la del dia 6/1/2015-

20150310232318-b09cmp.jpg

Seguint amb les col·leccions de fotografies antigues, que vaig actualizant i apropant al dia, la fotografia que pose ara que corresponia a la festa dels Reis del present any 2015 és estiuenca, per a contraposar els mesos i les estacions. Mireu a quatre amigues passant una estona molt agradable a la platja, potser fora Xàbia. Coneguem a Pepita Pons, la del mig de les tres que estan sentades.

FONT: col·lecció de la família MP. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.726, la del dia 7/1/2015-

20150310233109-jaume.jpg

Una foto que és un record, per a una persona del poble que va faltar fa unes setmanes. No podem dir foto antigua i si recent. Li la dedicava al seu facebook la seua neboda Rosa Salvá. Es tracta de Jaume Salvá, que apareix entre els seus nebots Rosa i Jaume. La xiqueta tenia cinc anyets i el xiquet dos. Era el seu aniversari. Any 1988. Agraïsc a la seua neboda la deferència i voler compartir-la. Sempre recordarem a Jaume.

FONT: Foto propietat de Rosa Salvá Salort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.715, la del dia 27/12/2014-

20150310165916-defora.jpg

Continue amb les fotografies dels anys 70 de la família Segura. Ací teniu a un grup d'amics. Segura és el segon; mireu els pantalons acampanats. Estaven tots sentats en un piló de la carretera o camí.

FONT: fotografies proporcionades per Elisa Pedro Segura.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.716, la del dia 28/12/2014-

20150310171220-valesfestafadrins.jpg

No es una fotografia però si un document fester excepcional. El dia de la Festa dels Fadrins els quintos i quintes organitzaven una gran festa. Ací teniu dos vales d'eixe dia fester de 1972. N'hi havia de 40 i de 20 pessetes les entrades. Si és fixeu, el fons dels vales era el símbol del franquisme, de l'època. I observeu la frase que no té desperdici, sobretot com s'escrivia el valencià: "Si voleu festa i ballar, la bolxaca (no butxaca), s'hau de rascar".

FONT: document facilitat per EPS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.717, la del dia 29/12/2014-

20150310173126-b01cmp.jpg

De la nova col·lecció facilitada per Consuelo Monfort Pons. Un grup d'amigues i un amic. Sentada, baix de la foto, vegeu a Salvadora Monfort "el Banc". Sentat Julián Monfort "la senyoreta" i Pepita Pons plantada darrere d'ell. Una estampa al voltant d'un pou. Mai tant ben dit allò d'estampa. Darrere posava: "Tarjeta Postal, Casa Escuder 6023".

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.718 del 30/12/2014-

20150310174417-b02cmp.jpg

Un grup d’amigues que es van posar per a la foto. A l’extrem esquerre -mirant la foto- està Pepita Pons; al mig estan les dos germanes María i Salvadora. 

FONT: col·lecció de la família MP, facilitada per Consuelo MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.719, la del dia 31/12/2014-

20150310175917-b03cmp.jpg

La foto que corresponia a l’últim dia de l’any passat, el 2014, també pertany a la col·lecció de la família Monfort Pons, la que estic ara publicant. Foto de família, la família Pons, del coronel Pons. La caseta de la  pujà del calvari, va ser el lloc. Pepita Pons està agenollada. María José, la filla, està sentada en un extrem. Vicente està sentat darrere. La cosina d'estos Vicen, està sentada al costat de María José. També està la família de Vicente "el trinqueter" amb la dona i els tres fills.

FONT: família Monfort Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.720 del dia 1/1/2015-

20150310181950-b04cmp.jpg

La foto que corresponia al primer dia del present any. Amics i amigues gaters de festa a la Cova de Benidoleig. Per Sant Vicent sempre es feia paella, porrat, festa. Vegeu l’ambient que hi havia davant l’entrada a la cova. Al grup Ernesto Monfort el dentista al mig plantat. També plantat està Jaume "el Banc". Agatxat està Julián Monfort. Agatxades Pepita Pons i Salvadora -dona d’Ernesto- Monfort.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.721, la del dia 2/1/2015-

20150310185639-b05cmp.jpg

Les vies del tren eren un decorat excel·lent als anys 40 i 50. Les parelles, els amics, es fotografiaven allí per a deixar constància per a futures generacions. Ací teniu a Pepita i Julián i una amiga a les agulles del canvi de vies.

FONT: col·lecció de la família MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.722, la del dia 3/10/2015-

20150310190900-b06cmp.jpg

Homes de negocis, empresaris locals, personalitats del poble dels anys 50 i 60 del segle XX. A més, amics. D'esquerra a dreta es pot veure a Ernesto Monfort (dentista), Adolfo "Masianet", Julián Monfort -pare de Consuelo, María José i Vicente-, Juan Bautista Pons Leyda ("l'estanquer"). Els altres dos hòmens falta localitzar-los.

FONT: Foto propietat de Pepita Pons, de la família MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.723, la del dia 4/1/2015-

20150310192120-b07cmp.jpg

Acurtant distàncies i actualitzant fotografies. Una imatge típica d'una oficina de fàbrica gatera i important. Sentat a la dreta Julián Monfort "de la senyoreta". A l'esquerra Paco Baños. Plantat, malgrat a que la foto no té massa claretat, Pepe "el Roget". Tots tres molt recordats.

FONT: col·lecció de la família MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.735, la del dia 16/1/2015-

20150311185539-16.jpg

Seguint amb la mateixa col·lecció, ací vegeu a uns amics tots ells mudats amb les seues jaquetes, molts d'ells amb corbata. Entre ells, d'esquerra a dreta: Luis Vidal, Vicente Mulet, Julián Monfort (davant), Antonio Pedro "cap de l'estació", Masianet, Antonio Pedro, Antonio "Manya", Francisco Borrell i Felipe "el panader", l'únic que viu de tots, que els que recordem.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.736, la del dia 17/1/2015-

20150311191110-14.jpg

Grup d’amics a la Plaça Nova, en plenes festes patronals. A la taula del fons Julián i Pepita, junt amb Don José "el veterinari" i Alfredo Masianet". Vegeu a la part esquerra a Don Julián i a Ramón Beltrán "Ramonet". A la part dreta la dona de Don Julián, entre altres. Davant Paco Salvador i Eugenia Feliu. Completem més amigues i amics, amb l'ajuda de José Manuel Montilla. Al costat de Ramón Beltrán está la Sra. María Collado i a l'esquerra la senyora Matilde, dona de Ramón Beltrán. A continuació d'ella està la dona de Zaragosí.

FONT: col·lecció MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.737, la del dia 18/1/2015-

20150311192150-b15cmp.jpg

Dos xicones jovenetes a la processó del Santíssim Crist, el 6 d’agost. Consuelo Monfort i Vicenta Boronat, germana de Adela. Anaven amb vel, vestit blanc i sandalies. Per darrere, vegem a Marita "Llisinta" i una amiga.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.738 del 19/1/2015-

20150311195952-bjs1.jpg

Entra una nova col·lecció al blog. Fotografies facilitades per la família Pedro Salvá, de Juanito "Sensio" i María Rosa, als que agraïsc la deferència. Vos pose a dos festeres de 1981, Mari i Antonia, amb el vestit de gala. Junt amb elles, la cosineta de Mari. 

FONT: Fotos facilitades per la família Pedro Salvá.ELS ALUMNES DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE GATA VISITEN LA FÀBRICA DE GUITARRES BROSS

20150311224010-emmguitbross.jpg

Dins dels actes de la Setmana Musical homentage a Jaume Monfort Signes

L'escola municipal de música està celebrant la setmana musical homenatge a "Jaume Monfort Signes" amb activitats per a tots els públics.
Ahir dimarts els alumnes de l'escola i el seu director, Sebastià Roig, van estar de visita a la fàbrica de guitarres Bross, on tots van poder veure de primera mà el procés de fabricació. Els propietaris de la fàbrica van explicar i aclarir tots els dubtes dels alumnes i van mostrar els diferents tipus de guitarres que fan, així com les nombroses personalitats que són usuaris i fans de les seues guitarres.
Des de l'Ajuntament feliciten a Sebastià Roig per la tasca que està fent i donen les gràcies a la família de Guitarres Bross per l'excel.lent tracte rebut. 

FONT: Foto Ajuntament de Gata.LA POLICIA LOCAL DE GATA INFORMA SOBRE L'ENVERINAMENT D'ANIMALS

Els gossos són els més afectats i s'han donat ja set casos

La Policia Local de Gata ha llançat una notícia-avís per mig de la sua pàgina web i el seu facebook, sobre l'ENVERINAMENT D'ANIMALS. Diu textualment:

"Després de recaptar i contrastar informació amb els organismes implicats, podem oferir la següent informació per evitar l'enverinament de més animals (en aquest cas els gossos són els més afectats).

És cert que s'ha donat un increment d'intoxicacions de gossos per enverinament, acabant mort l'animal. Fins el moment tenim comptabilitzats 7 gossos.
El verí es troba incrustat a l'interior de sardines (boles) que són dipositades en llocs oberts perquè els animals solts tinguen accés a elles. Després d'ingerir-les, el verí actua en l'organisme de l'animal i acaba amb la vida del mateix.

Les zones afectades de les quals tenim constància són Les Valls, La Font de la Mata, partida Rompudetes zona cementiri de Jesús Pobre i pinades adjacents, zona Barranc de Pelaire, zona final de partida Comes lindant amb aquest barranc, partida Ecles Baixos (zona depuradora) i partida Benisaines en la part lindant amb el riu Gorgos.
Per evitar noves intoxicacions, demanem que:
a) els gossos no caminen solts sinó lligats perquè l'amo no els perda de vista i estiga controlant el que fa.
b) se'ls pose el morrió per evitar que mengen qualsevol cosa susceptible de ser menjada.
c) cal tenir en compte que conforme es vaja degradant el menjar, les propietats del verí aniran disminuint, comptant amb que altres animals salvatges també el puguen menjar (porcs senglars, gossos sense amo, guineus, etc) el que farà que els paranys també desapareguen.
Per finalitzar, aclarir que aquestes són les zones conegudes fins ara, però no es descarta que puga existir alguna altra, per la qual cosa si detecta aquesta bola de sardines en algun lloc, no dubte a cridar-nos. De la mateixa forma, estem rebent informació sobre suposicions de qui pot estar darrere d'això. Per a qualsevol informació o una altra dada de qualsevol tipus, cride'ns al telèfon 965.757.432, escriga'ns a info@policiagatadegorgos.es o utilitze el nostre Facebook i Twitter (preferiblement mitjançant privat si va a donar informació que puga comprometre a qualsevol persona). 
Moltes gràcies a tots per col·laborar."

FONT: Policia Local de Gata.COMENCEN ELS PREPARATIUS PER A LA CURSA DE GATA DEL 22 DE MARÇ

20150311224909-cartellprova.jpg

Ja està per ahí rodant el cartell anunciador de l'event esportiu

El pròxim diumenge dia 22 de març serà la cursa de Gata, tercera de les proves del Circuit a Peu de la Marina Alta. Organitza, el Club Atletisme Gata i patrocina l'Ajuntament de Gata. Vos pose el cartell anunciador que ja està al carrer a tot color, com vegeu, i amb totes les publicitats que ajuden i col·laboren.

FONT: Club Atletisme Gata.SABIEU...? que pel juliol de 1899 a Gata van fer festa de les Filles de María (LP5)

El diari "LAS PROVINCIAS: diario de Valencia" al que estem seguint amb les notícies de Gata, publicava el dia 17 de juliol de 1899 la informació de la reorganització de la Congregació de les Filles de María a Gata. Era una notícia breu pero molt aclaridora.

Fitxa de la informació: "Las Provincias: diario de Valencia Any XXXIV, Número 12.013 - 17 de juliol de 1899, Pàgina 2. Fuera de Valencia. Gata.

Comentari a la notícia del cronista: Com he dit abans era breu la notícia. El rector-regent, que era el mateix que hem conegut a les notícies d’abans, Don José García Mestre va tindre la iniciativa de reorganitzar la Congregació "de Hijas de María". Parla el cronista que estaven fent-se "grandes fiestas". En ple juliol i per a dissabte i diumenge s’anunciaven vols de campanes, passacarrers, vetlades musicals, solemnes festes religioses i processó.

FONT: Biblioteca virtual de prensa histórica (BVPH). Las Provincias: diario de Valencia. Any XXXIV. Nº 12.013-1899, Juliol 17.

 SABIEU...? que pel juliol de 1899 a Gata van fer festa de les Filles de María (LP5)

El diari "LAS PROVINCIAS: diario de Valencia" al que estem seguint amb les notícies de Gata, publicava el dia 17 de juliol de 1899 la informació de la reorganització de la Congregació de les Filles de María a Gata. Era una notícia breu pero molt aclaridora.

Fitxa de la informació: "Las Provincias: diario de Valencia Any XXXIV, Número 12.013 - 17 de juliol de 1899, Pàgina 2. Fuera de Valencia. Gata.

Comentari a la notícia del cronista:

Com he dit abans era breu la notícia. El rector-regent, que era el mateix que hem conegut a les notícies d’abans, Don José García Mestre va tindre la iniciativa de reorganitzar la Congregació "de Hijas de María". Parla el cronista que estaven fent-se "grandes fiestas". En ple juliol i per a dissabte i diumenge s’anunciaven vols de campanes, passacarrers, vetlades musicals, solemnes festes religioses i processó.

FONT: Biblioteca virtual de prensa histórica (BVPH). Las Provincias: diario de Valencia. Any XXXIV. Nº 12.013-1899, Juliol 17.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.727 del 8/1/2015-

20150311164035-b20cmp.jpg

Seguisc acurtant fotografies, documents. Ací teniu els uelos de Consuelo, María José i Vicente. Pepe i Vicenta. Van ser majorals del Cor de Jesús. Ací podeu veure a la dona amb l'escapulari al jardí de sa casa quan marxaven a missa.

FONT: col·lecció de fotografies de la família de MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.728 del 9/1/2015-

20150311165247-b19cmp.jpg

Mare i filla. Fa uns 60 anys, la mare li feia festes a la filla. Pepita Pons i la seua filla Consuelo. Mireu els bolquers, el dibuix artístic que presentava. Quins records!!

FONT: Fotografies de la col·lecció de la família MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.729, la del dia 10/1/2015-

20150311170336-b17cmp.jpg

A que conegueu a la parella?. De la mateixa col·lecció que estic publicant (agraïsc a la família i, en especial, a Consuelo) que em facilitara les fotos. Ací teniu als dos germans majors, els fills de Pepita. Són Vicente i Consuelo. Mireu les caretes tan gracioses. Ja fa anys de la foto, més de 50. Què trobeu?. 

FONT: col·lecció de la família MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –la nº 1.730 de l'11/1/2015-

20150311173014-11.jpg

Agost de 1948. Vicenta Pons i Vicente "del garaig" de passeig amb una amiga, pel carrer Doctor Gómez Ferrer de Gata. Les festes patronals. A més de la data posava darrere de la postal: "Vicente Paz, señas, 40 Teulada. Pagada. Hnos. García. Reportajes fotográficos, Miguel Soler, 10. Alacant".

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.731, la del dia 12/1/2015-

20150311180450-b10cmp.jpg

Amigues de festa, algunes disfressades. Mireu la caseta de camp o de platja potser. Els arcs del riurau i elles davant gaudint de la jornada festiva.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.732, la del dia 13/1/2015-

20150311181458-12.jpg

Continue posant a l'abast dels usuaris del blog, dels gaters, el record familiar dels Monfort Pons. Torne a agraïr a la família la deferència. De la imatge destaquen la bonhomia que feien els protagonistes, com si fora l'assaig d'un teatre, una petició de mà. Pepita Pons i Salvadora Monfort amb els seus admiradors. Teatre a l'aire lliure.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.733, la del dia 14/1/2015-

20150311183132-b13cmp.jpg

Dos germanes i dos amigues. Vicenta i Pepita Pons. A la dreta -mirant la imatge- Paquita Borrell.

FONT: col·lecció MP.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.734, la del dia 15/1/2015-

20150311183906-b08cmp.jpg

Una imatge molt graciosa la que vos pose ara. Plaça Nova, Pepita Pons, Vicenta "Masianet" i una amiga. Van pel mig de la plaça que li deien nova i aixina s'ha quedat el nom. Mireu el "garbo" que porten, Peppita amb el vental. Serien les festes per les tires de paperets. Darrere de la fotografia posava: "Reportajes fotográficos Marsal Denia". Mireu darrere els coberts de les taules que posaven per al mercat i la casa dels Salvá.

FONT: col·lecció de la família Monfort Pons.HUI FA 87 ANYS EL DEGÀ DELS RECTORS FILLS DE GATA, DON ALBERTO

20150312201625-dalberto87.jpg

Tots coneixeu a DON ALBERTO, el rector més veterà dels sacerdots fills del poble de Gata. Hui dijous dia 12 de març Don Alberto Caselles Fornés celebra el seu 87 aniversari. Pel seus anys té bona salut i sempre animós. Quan se li reclama, allí està ell a la parròquia a la que serveix, la del seu poble de natalici.

Ara dirà que té "78" anys, posant al revés les xifres i fent-se més jove. repassant un poc la seua extensa biografia i ministeri sacerdotal, vegem que Don Alberto va nèixer el 12 de març de 1928. En 1952, als 24 anys, va ser ordenat presbíter a un lloc molt especial i que li guarda molt de carinyo, al XXXV Congrés Eucarístic Internacional celebrat a Barcelona el 31 de maig d’eixe any. Fa ja 63 d’aixó. Ell dirà com passa el temps, però també diu que ha estat personalment amb dos o tres papes. El dia 8 de juny de 1952, dia en que se celebrava la Santíssima Trinitat, va cantar la seua primera missa al seu poble Gata.

Des d’alehores la seua abnegació i servici han estat patents allí on ha exercit el seu ministeri. Benilloba, Roma, València, Pedreguer, Algemesí i Gandia ha segut el seu recorregut com a rector. Estant Algemesí va ser nomenat Vicari Episcopal, també d’ací la Marina, i a Gandia, abat de la col·legiata. Fou abat emèrit de la col·legiata de Gandia i ara viu jubilat al seu poble, al que estima molt igual que als seua paisans, amics i sobre tot als xiquets, de Gata.

Seguix estant molt actiu i participant en la seua parròquia on va ser batejat, la de Sant Miquel Arcàngel. Des del blog, en nom de tot el veïnat, li desitge un feliç 87 aniversari i que el Santíssim Crist del Calvari seguixca acompanyant-li.

Des de la parròquia, el rector Don Francisco comentava: "Feliz 87 años D.Alberto. Su parroquia le desea todas las bendiciones de Dios y agradece el regalo de tenerlo.Gracias por su testimonio". El seminarista Vicent Femenía comentava: "Feliç 87 aniversari D. Alberto!. Eres un gran exemple de tota una vida entregada a Déu en el sacerdoci per a mi i per a tots!. Que Déu et beneïsca!." Un altre rector fill de Gata, l'escolapi Francesc Mulet Ruís, comentava hui mateix: "Fadrí i valent, l'abat emèrit de Gandia i fill insigne de Gata!. Una abraçada ben forta i la meu pregària per a Mossen Alberto Caselles, des de Madrid...La cosa és gran, eh!."

FONT: Foto Parròquia de Gata. Celebrant l'aniversari amb els rectors de l'arxiprestat.
GATA TÉ NOUS APARCA-BICIS A DISTINTS LLOCS DEL POBLE

20150312202938-aparcabicis.jpg

S’han instal·lat, en diferents punts del municipi, nous aparca-bicis, integrament subvencionats per la Diputació Provincial d’Alacant.
Concretament, s’han instal·lat en el recinte escolar, al camp de futbol i als parcs de la vorera del riu Gorgos i de Gata Residencial.

FONT: Foto i informació, Ajuntament de Gata.ARA ESTÀ ACTUANT EL QUARTET DE SAXOS "SAXO MÒBILE", JUNTS ELS TRES DESPRÉS DE QUINZE ANYS RECORDANT A JAUME

20150312204029-quartetsaxosjms.jpg

En homenatge al quart component, el recordat JAUME MONFORT SIGNES

15 ANYS DESPRÉS ACTUA DE NOU EL QUARTET DE SAXOS "SAXO MÓBILE"

 Hui dijous ha començat a les 20 hores al casal de la música de Gata de Gorgos, l’actuació sentida del quartet de saxos "Saxo móbile". Motiu: dins la setmana musical homenatge a "Jaume Monfort Signes", component i fundador del quartet. Sebastià Roig, director de l’ Escola Municipal de Música, junt amb la Regidoria de Cultura de Gata de Gorgos ha preparat aquesta setmana musical homenatge al músic gater que ens deixava, desgraciadament, fa quasi 9 anys.

El quartet es torna a unir per rendir homenatge al seu company. Frank de Vuyst, Jaume Enguix Torres, Sebastià Roig Sirerol i amb la col.laboració de Sergio Martínez, que sustituix al recordat Jaume.

A més actuen el grup de saxos de Gata de Gorgos amb el seu professor Juan Pablo Bataller Arias i el grup de saxos de Poble Nou de Benitatxell amb el seu professor Hector Andrés Agulles. Finalitzarà el concert amb un ensemble en el que tocaran tots els saxos junts dirigits per Sebastià Roig. Concert de Saxos "VA PER TU....".

A la imatge, una fotografia de quan vivia Jaume. El podeu veure a la dreta si la mireu de cara.

FONT: Escola Municipal de Música de Gata.DEMÀ DIVENDRES 13 XERRADA ESPORTIVA (GATA)

20150312204614-esport.jpg

Demà divendres dia 13 a les 20 hores a l'Edifici Polivalent, carrer Costera del Grup Escolar, de Gata, es farà una xerrada organitzada per "TrainingTream". Pep Signes Fornés parlarà de "Creences i conductes errònies en la pràctica de l'activitat física".

FONT: Ajuntament de Gata.GATA: S'INICIEN LES OBRES DE REMODELACIÓ DE SENYALITZACIÓ DE LA PLAÇA DE LA CASA ROJA

20150312210634-placacasaroja.jpg

Ja s’han iniciat les obres de remodelació de la senyalització de la Plaça Casa Roja. Es tracta d’un projecte subvencionat al 100% per la Diputació Provincial d’Alacant i què està executant l’empresa Vives Dalmau.

Les obres, que tenen un pressupost de 24.188 Euros, consisteixen en la renovació de la senyalització viària així com la construcció d’una redona i l’ampliació de voreres per prioritzar el pas de vianants.

Pas de vianants per la via

Enllaçant amb esta remodelació, des de l’Ajuntament es van iniciar converses amb Ferrocarrils de la Generalitat per a construir, conjuntament, un pas de vianants des del carrer Paet a la Plaça Roja per facilitar l’accés a la zona a peu i millorar la seguretat de les persones que creuen caminant. Així, des de l’Ajuntament es construirà l’accés des dels carrers i serà FGV qui instal·le la senyalització i actue sobre la via.

Per a l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, està acció era necessària, ja que la zona de les Sorts té cada vegada més trànsit de vehicles i persones què acudeixen al Centre de Salud, IES, poliesportiu, camp de futbol o piscina municipal.

FONT: Fotos i informació, Ajuntament de Gata.

 LA PREMSA PARLA DE...la primera fira alimentària DISPEVI

20150312214344-dispevi.jpg

El diari LAS PROVINCIAS publicava hui: "Éxito de participación en la primera Feria Alimentaria Dispevi", que com sabeu és l'empresa gatera que respon amb les inicials i vol dir Distribucions Pedro Vives. Al subtítol: "El certamen reunió a casi 30 marcas de productos dirigidas a los profesionales de la hostelería y la restauración". ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/marina/201503/12/exito-participacion-primera-feria-20150312001313-v.html.

A la imatge de LP, propietaris i treballadors.ENS HA DEIXAT JOAQUÍN "DE FELIU" (D.E.P.)

Joaquín García Martí, més conegut com un dels tres germans "de Feliu", ha faltat aquesta vesprada. S’en van anar Pepe, Jaime i Antonio i ara ha mort el pare de Juan i Juana i home de María Rosa. Un record per al pare i el marit, després d’una llarga enfermetat. El soterrament serà demà dissabte a les 16,30 hores a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. D.E.P. i ànims a la família.ACABA LA SETMANA MUSICAL HOMENATGE A JAUME MONFORT SIGNES

20150313224506-saxos.jpg

Esta vesprada, a les 19:30 hores s’ha tancat al Casal de la Música la Setmana Musical, homenatge a Jaume Monfort Signes. A més de l’actuació dels conjunts instrumentals i vocals de les escoles de Música de Gata i Benitatxell, s’han escoltat paraules de recordatori per a qui fora director de l’Escola Municipal de Musica de Gata, que va faltar fa 9 anys. 

 Ahir vesprada a les 20 hores (dijous 12 de Març), va haver un gran concert en memòria de Jaume Monfort Signes. Primer va tocar un septet format per alumnes de Juan Pablo Bataller, després el quartet que tocava ell, amb tres dels integrants al que es va afegir un quart -després de quinze anys- i per acabar un ensemble format per alumnes de Bataller de Gata i Benimeli, alumnes de Héctor Andrés Agulles de Poble Nou de Benitatxell i el quartet. 

 • Foto de Sebastià Roig Sirerol.


 • Foto de Sebastià Roig Sirerol.
  A la imatge de portada, el grup de saxos actuant al Casal de la Música. En menut, el quartet i tots els saxos.
ELX XIQUETS DEL JÚNIOR I DEL COR PARROQUIAL DE GATA PLANTEN I CREMEN DEMÀ UNA FALLA AL·LUSIVA A L'ARCA DE NOÉ

20150313225634-noefallajunior.jpg

Demà dissabte dia 14 tornarà a ser un dia per al record per als xiquets i xiquetes del Júniuor de Gata. Si el diumenge feien una excursió al castell de Dénia més de cent persones, entre menuts i pares/mares, demà dissabte li toca el torna a la falla, imitant a les festes valencianes. 

A les 16,30 hores, al centre parroquial "Verge del Carme" assistiran tots per a dirigir-se amb els ninots al pati de l'escola. Allí, una vegada muntada la falla que és al·lusiva a l'Arca de Noé i que té un grapat d'animals de cartró i amb molt de colorit, jugaran tots junts i podran votar el que serà el ninot indultat.

Cada xiquet ha participat fent un animalet (s'han esforçat moltíssim i tots estan molt guapets). El Júnior, per mig de la seua fulla del facebook, ha convocat a tots al Grup Escolar, a veure la falla, que es cremarà després de la missa de les 18 hores, al voltant de les 19 hores. A continuació, gaudiran d'una xocolatada.

A la imatge teniu la figura que representa al patriarca Noé.

FONT: Foto Júniors Gata.AVÍS: PROBLEMA AL BLOG, IX UNA PÀGINA DE PUBLICITAT AL CLICAR (No li feu cap cas)

ATENCIÓ: ADVERTÈNCIA PER ALS USUARIS DEL BLOG "CRONISTA DE GATA"

He notat des de distints ordinadors que al fer un clic a un enllaç del meu blog, apareix una pantalla de "TVonline", la que vos pose. Com a administrador no tinc cap relació amb eixa publicitat i potser siga problema del servidor de blogia, portal del blog. Ja m’he posat en contacte amb el tècnic, per si es pot resoldre el problema.

Mentre, siguem pacients i advertir que ho tanqueu i no ompliu ni escriviu res a la pàgina que apareix de publicitat. Done les gràcies i espere es solucione el més aviat possible. Quan estiga solucionat us ho faré saber de seguida.

A la imatge de la dreta, la captura de pantalla que apareix al blog, que no te res a veure amb el Cronista de Gata.DE NOU, AVÍS: PROBLEMA SOLUCIONAT, DE MOMENT

ATENCIÓ A TOTS ELS MEUS USUARIS DEL BLOG DEL CRONISTA DE GATA

Us poc ja comunicar que, de moment, pareix que està solucionat el problema. Posat en contacte amb el tècnic inmformàtic del servidor del blog, la resposta i solució ha estat immediata. Agraïsc la celeritat i rapidesa en donar-me la solució.

Ja dic, de moment solucionat, malgrat a eliminar el contador de visites que és on estava el problema. GRÀCIES PER LA VOSTRA PACIÈNCIA.LA PREMSA PARLA DE...l'enverinament de gossos a Gata; de bous i de riuraus

Faig hui incidència en tres vesants de les notícies relacionades directa o indirectament en Gata. Primer, l'enverinament de gossos. El diari INFORMACIÓN d'Alacant ho publica hui dissabte: "Mueren al menos siete perros en Gata al tragarse cebos de veneno". Al subtítol: "La Policía Local alerta de que en varias zonas rurales se han detectado troz de carnes envenenados". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/03/13/mueren-siete-perros-gata-tragarse/1609487.html.

També el diari INFORMACIÓN parla de bous al carrer, però contraris, ja que el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal és el protagonista: "El PACMA entrega 18.000 firmas en las Corts contra los "bous al carrer". Al subtítol: "El colectivo quiere impedir que se los reconozca como Bien de Interés Cultural el próximo día 25 en la Cámara". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/03/13/pacma-entrega-18000-firmas-corts/1609669.html.

Finalment, el diari LAS PROVINCIAS (la Marina) parla de la nova aplicació per a conéixer la ruta dels Riuraus de la Marina Alta, projecte en el que s'enquadra també a Gata, junt a altres onze municipis. "Una aplicación móvil hace más accesible la Ruta dels Riuraus de la comarca a los visitantes". Al subtítol: "La herramienta facilita a los usuarios de tablets y móviles, estas construcciones y recuersos turísticos de los 12 municipios que integran el proyecto". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201503/14/aplicacion-movil-hace-accesible-20150314001825-v.html.

FONT: diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS, dissabte 14-3-2015.

 DEMÀ RUTA PER BÈRNIA (GEG) I CURSA A CALP. DIUMENGE 22 A GATA

20150314115535-cursa-calp15.jpg

Al capítol esportiu destaquem tres events, dos que es produïran demà diumenge i un el pròxim diumenge 22. Pel que fa a demà, es farà una excursió programada pel grup Espeleològic de Gata (G.E.G.). La ruta: BÈRNIA (Font-Cingle-Cim-Fort-Cases de Bèrnia). Dificultat: Difícil; Temps estimat: 7- 8 horesEixida: A les 7.30 hores en la Plaça Nova.

Qui no vulga caminar i vulga córrer, té a Calp la segona de les proves del Circuit a Peu Marina Alta. Serà la III Cursa Popular a Calp-Solymar, amb eixida i meta a l'Avinguda Gabriel Miró, 44. A les 10 eixiran els adults i a les 12 els xiquets. Organitza: Ajuntament de Calp i C.A. Irun Calp. Serà una distància de 10 kilòmetres fets amb una única volta.

...I el diumenge que ve, dia 22 de març, li toca a GATA l'organització de la cursa. Serà ja la XVIII VOLTA POPULAR A GATA DE GORGOS, 3a Prova puntuable del Circuit a Peu Marina Alta 2015. L'eixida i meta serà al Grup Escolar. També pel matí. 10 hores, eixida adults, i 12 hores, els menuts. Organització: Ajuntament de Gata i C.A. Gata...Ja vos parle entre setmana més detalladament.

FONT: GEG i Somesport.SABIEU...? que pel setembre de 1899 es va fer una detallada crònica de com era Gata i els seus veïns al diari LAS PROVINCIAS (LP6)

20150314135439-3-9-9-1899.jpg

El sisé article que llegim de la sèrie del diari "LAS PROVINCIAS: diario de Valencia" detalla com era el poble de Gata pel setembre de 1899. La carta al director del períòdic estava datada el 6 de setembre de 1899 i tenia, inclús, com un índex o titulava els capítols de la mateixa.

Fitxa de la informació: "Las Provincias: diario de Valencia. Any XXXIV, Número 12.067 - 9 de setembre de 1899, Pàgina 2. Gata. "Lo que es el pueblo.- Su industria.- Su comercio.- Novedad de sus especulaciones.- Mejoras que reclama.- Noticias de Inglaterra.

Comentari a la notícia del cronista:

En una columna pràcticament desgranava el cronista tota la informació. Al primer capítol situava el poble geogràficament i deia "tiene teléfono...buena iglesia y un pintoresco Calvario, donde se tiene una gran devoción al Santísimo Cristo". Encara que han passat 116 anys recordem a aquell diari l’anècdota de: "El Cristo de Gata encara es deu". En quina data es diria aquella famosa frase?. Diu el diari "Sobre este santo hay una frase célebre entre estos pueblos...se entiende que aún es Dios y que aún se debe, como fácilmente comprenderá el lector valenciano".

Al respecte de la indústria deia que Gata era "industriosa sobremanera". De les dones parlava de la llavor de fer "los capazos de pleita de palmito". Descobrix el cronista que els cabassos que es feien s’utilitzaven pels homes del camp de Cartagena quan anaven a les mines (s’entendrà les de La Unión i Carboneras). Donava el preu del cabàs, 40 cèntims. Donava el total de l’any fabricat, 150.000 pessetes. Altra indústria que diu que feien els gaters era la fabricació de molins de vent, a mòdics preus. Al caràcter local, deia que era "trabajador e industrioso".

Però, l’especialitat en aquell temps al poble de Gata era "la pasa del sol (pasa confeccionada al estilo de Málaga)" i pòsava al nostre poble com a "único y mejor punto de contratación de esta mercancía". Els llauradors del poble, seguix dient, eren com a xicotets mercaders i s’expandien per tota Europa i Espanya: Lyon, Burdeos, Marsella, Barcelona, Santander, Bilbao, Madrid, Sevilla,...

Al capítol de les millores que necessitava el poble "espera con ansia verdadera la construcción de una vía férrea" (al respecte, cal recordar que fins 1915 no es va inaugurar la línia Altea-Dénia. Ara és l’any del centenari). La idea eixe any encara era fer una línia que unira El Verger amb Xàbia passant per Gata. Però comenta que "la estación de Gata sería de gran importancia, pues a ella afluirían los pasajeros y mercancías de la Marina". La proximitat al port de Xàbia el faria preferit al de Dénia.

Finalment, l’últim capítol parlava de les notícies arribades des de Anglaterra, al respecte del comerç panser. Posava el nom dels vapors que arribaven amb pansa, les tones exportades i el valor del tipus de pansa. Destacava la collita de la pansa Sultana (Turquia) que era major eixe any.

Si voleu llegir tot l’article PUNXEU ACÍ (LP, GATA, 9-9-1899).

FONT: Biblioteca virtual de prensa histórica (BVPH). Las Provincias: diario de Valencia. Any XXXIV. Nº 12.067-1899, setembre 9. / Imatge escanejada diari digital.EXPOSICIÓ ANTOLÒGICA A BENISSA DE LA RECORDADA GERTRU FROILÁN

20150314142540-expogertrubnsa.jpg

La sala d’exposicions del Centre d’Art Taller d’Ivars de Benissa acull des d’ahir dia 13 i fins el 12 d’abril (obert de dimarts a diumenge, de 18 a 20,30 hores; visites concertades pel matí; dissabtes, 19-20,30 hores, visites guiades gratuïtes) una Exposició Antològica de la gatera GERTRU FROILÁN (1956-2007). La mostra és el resultat de la selecció de la seua obra, una artista unida al poble veí de Benissa pels seus anys de docència a l’Escola d’Adults.

Les peces estan íntimament relacionades amb etapes de la seua vida, que sigué curta. La recordem sempre. Va faltar fa vuit anys. A la seua obra es veuen dibuixos, colorit, la figura humana i la taca, última etapa. A la segona etapa, la del color, és quan Froilán aconsegueix la seua màxima producció artística. Gertru Froilán era una artista mediterrània amb un fort amor per la seua terra i per les cultures orientals. Docent vocacional, treballadora i investigadora incansable.

A l’acte de inauguració d’ahir per la vesprada, hi van assistir l’alcalde de Benissa, Juan Bautista Roselló Tent, la regidora de Cultura, Pepa Martí; M. Amparo Carbonell, catedràtica d’escultura i primera dona membre de l’Acadèmia de Belles Arts San Carlos de València, així com artistes i amics de la recorda Froilán. L’acte va comptar amb l’actuació de la Dansa Clàssica Hindú, per l’Escola "Huellas" Katyayani de València.

 Vos deixe un poc de la seua biografia: 

Artista nascuda a Gata de Gorgos (1956). Es va llicenciar en la Facultat de Belles Arts Sant Carlos de la Universitat Politècnica de València (1980). Va realitzar estudis a Florència, on es va especialitzar en veladures a l’estil antic.

Durant molts anys va aprofundir en l’art vèdic de l’Índia, interessada especialment en els gestos de les mans (mudras). Va estudiar dansa clàssica índia (bharatnatyam) i va apendre a brodar segons la tècnica mil·lenària dels tallers on es confeccionen els vestits de les imatges hindús.

En 2007 va morir d’una malaltia.

A la imatge, un moment de la inauguració. Parlant Pere Escoda. 

FONT: Foto enviada per Pere Escoda.IMATGES DE FESTA: LA PENYA AL FARFAL...DE DESPEDIDA A DUBLÍN

20150314143602-alfarfal1.jpg

Què trobeu. La penya festera gatera i d’amics de quadrilla que s’anomena AL FARFAL està en estos dies d’acomiadament d’un dels amics que està a Dublín i que ja va ser protagonista a "Gaters fora" ANTONI SIGNES PASTOR. Em comentava Signes: "A l’estiu hem case i els meus amics de la quadrilla (Farfal) han vigut a Dublin a celebrar la meua despedida. Ja anirem contant-vos l’aventura irlandesa. Salutacions". És una imatge de festa. Precisament la foto de cada divendres de l’amic "Canya", que puja al facebook els va tindre de protagonistes, ja que estaven per Ca Martí, acomiadant-se de Gata per a iniciar l’aventura en terres irlandeses.

  Foto de Vicent Signes Signes.
  FONT: Fotos Canya / Al Farfal.
ELS JÚNIORS HAN CREMAT LA SEUA FALLA DE L'ARCA DE NOÉ

20150314221647-compo1.jpg

Tota la jornada s'ha viscut per part dels monitors, menuts, pares i mares, del Júnior de Gata, un ambient de falla. Primer, amb els preparatius i votant als ninots, que eren tot animalets de l'arca de Noé; després fent un incís i assistint a la missa, on allí mateix el senyor rector Don Francisco ha donat a conéixer al Ninot Indultat, el fet per la xiqueta Carmen Pedro, que era el "porquet fashion". A continuació, anant al pati del Grup Escolar, on s'ha muntat la falla i l'alcaldessa ha pres foc a la metxa a la traca que ha encés i cremat tot el monument. Al final, acompanyats de pares i mares, han pres una bona xocolatada tots els menuts.

A la composició teniu algunes imatges d'avanç. Demà el Júnior Gata ens farà un àlbum amb tot allò més interessant de la falla.

FONT: Fotos de la composició, Júnior Gata.CAMPANYA PRE-ELECTORAL: MAITE SIGNES, ACTUAL ALCALDESSA, ES PRESENTA COM A CAP DE LLISTA DEL PARTIT POPULAR DE GATA

20150315155501-maiteantoniocesar.jpg

Ho comunicava pel seu compte de facebook, MAITE SIGNES CASELLES, actual alcaldessa de Gata de Gorgos, va ser presentada anit com a candidata a l’alcaldia, pel Partit Popular. Dimarts dia 17 serà presentada oficialment.

"Anit va ser un nit molt especial per a mi. Amb companyia de militants i simpatitzants del Partit Popular, i acompanyada per Alcaldes i Regidors de la nostra comarca, vaig ser presentada com a candidata a l’Alcaldia del meu poble, Gata de Gorgos.

 Aquesta presentació és una mescla de sentiments per a mi. Per una banda representa una mostra de confiança del comité electoral local cap a la meua persona, i a tots ells els vull donar les gràcies, saben que he treballat per Gata i ...seguiré fent-ho amb il.lusió i dedicació, ells saben que la meua faena i esforç van encaminats a seguir fent del nostre poble un poble millor.

Per altre costat, ser candidata és una gran responsabilitat que jo faig meua amb intenció de donar el millor de mi en front d’aquestes eleccions municipals. Al mateix temps, entenc aquesta candidatura com una manera de seguir portant endavant el projecte que vaig començar en assumir l’Alcaldia, el qual ja està donant els seus fruits i al que li queden encara molts punts per fer, completar i millorar, i així poder complir un dels objectius primordials del partit que jo represente, el Partit Popular, fer de Gata un poble referent dins de la comarca.

També vull agraïr la presencia anit, no sols dels meus companys de partit, dels meus companys de pobles veïns sino també el suport del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, que va estar representat per César Sánchez, Vicesecretari General del Partit Popular, qui em va dirigir unes emotives paraules i a més va comunicar que la meua candidatura será anunciada oficialment el proper dimarts 17 de març.

A la imatge, Maite junt amb Antonio Pons, president local, i César Sánchez, vicesecretari general del PP. a la Comunitat.

FONT: Foto P.P. Gata.NOU CONTADOR DE VISITES AL BLOG: "CRONISTA DE GATA"

Per problemes tècnics ahir vaig tindre que fer desaparéixer -coses de la informàtica- l'altre contador de visites i afegir-ne de moment un altre que ha començat aquesta vesprada mateix, hui diumenge 15 de març de 2015. Per tant, no oblidem aquelles visites, vegades que s'havia entrat a alguna de les seccions o articles del blog del CRONISTA DE GATA. A este contador hi haurà semprfe que afegir-le aquell, que en el moment de esgotar-lo tenia 658.477 visites, quan eren les 9,34, d'ahir dissabte 14-març-2015. Caldrà sempre tindre-ho present. ENCETEM UN NOU CONTADOR.EL COR INFANTIL DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE GATA PARTICIPA A L'APLEC DE TEULADA

20150315165138-emmgata.jpg

Este matí, els alumnes de l'Escola Municipal de Música de Gata han participat en el XI Aplec de Cors Infantils a Teulada. Ha estat una gran experiència per a tots i han estat acompanyats pel seu director, Felipe Fuertes Guardiola; el director de l'escola Sebastià Roig Sirerol i el regidor Guillermo Cholbi Sart.

FONT: Foto Escola Municipal de Música, Gata.CAMPANYA PRE-ELECTORAL: JAUME MONFORT I SIGNES ENCAPÇALARÀ LA NOVA LLISTA DE PODEM_GATA

20150315170516-jaumepodem.png

Ja es coneix, després dels resultats de la votació de la llista electoral ciutada del passat diumenge dia 8 de març, la candidatura del nou grup polític de Gata "Podem_Gata". Va obtindre més votats i podrà encapçalar la llista JAUME MONFORT I SIGNES. Li seguirà en el llistat Pepa signes Costa; a continuació, Isaac Sánchez García, Paco Salvá Oliver, Rosa García Vidal, Salva Mulet Pedro i María García Signes.

Jaume Monfort i Signes naixqué el 25 de setembre del 1976 i des de llavors ha residit a Gata. És Enginyer d’Edificació i Arquitecte Tècnic. Actualment compagina la docència com a professor associat en la Universitat Politècnica de València i l’exercici lliure de la professió d’Arquitecte Tècnic en el seu despatx situat en Gata.

Ja sabrem més de la candidatura...

FONT: Foto candidatura, facebook.LA PREMSA PARLA DE...possibles insecticides a l'enverinament dels gossos (Gata)

El diari INFORMACIÓN d'Alacant publicava hui un article més sobre l'enverinamen t dels gossos a Gata, el aquest cas indicant un insecticida possible causant de la mort dels gossos. Titulava: "Hallan un insecticida muy tóxico en los cebos que mataron a 7 perros en Gata". La notícia és per a tot el que estiga subscrit, però comença dient: "Las trampas contenían Aldicarb, un veneno más fácil de conseguir que la estricnina, prohibida desde hace años. Investigan la muerte de otros dos canes en Calp y en la Serra de Bèrnia..."

FONT: diari INFORMACIÓN, diumenge 15-3-2015.GATERS A LA III CURSA POPULAR DE CALP

20150315214403-saidcalp.jpg

L’atleta gater, Said Dayday Dayday (C.A.Dianium) ha quedat segon a la cura popular de Calp, segona prova del Circuit a Peu Marina Alta. Ha fet un temps de 33 minuts i 39 segons. El xabienc de mare gatera, Ignacio Cardona Torres, ha fet 10. Vicent Mas Leyda ha fet el 34. Vicent Llopis Cheli, el 34. Jairo Soler Salvá, el 76.

El primer classificat del club local Grup Esleològic Gatense ha digut Jaume Salvá Torres (141) i el primer del Club Atletisme Gata ha sigut José Francisco Pedrós Monfort (195).

Per categories: juvenil femení, Anna Torres Simó ha estat segona i Molly Woods tercera. A sénior el segon el ja nomenat Said Dayday. A veteranes A ha fet el tercer lloc Christina Mallet. En veterans masculí, segon ha fet Ignacio Cardona. Vicente Llopis Cheli ha estat primer veterà D.

Per clubs, els cinc primers del C.A. Gata, han sigut: el ja nomenat José Francisco Pedrós Monfort (195); Francisco Pedro Mestre (256); José Espasa Mulet (260); Juan Vicente Navalmoral Pedro (289) i Francesc Ferrer Mulet (301).

Els tres primers del Grup Espeleològic Gatense (GEG) han sigut: el ja nomenat Jaume Salvá Torres (141); Lluís Fornés Pedro (253) i Joan Monfort i Bisquert (550).

 

Foto de Enrique Aracil Blanco.

Foto de Enrique Aracil Blanco.
A la imatge de portada, Said Dayday Dayday pel passeig. vora mar, al fons el simbòlic Penyal d’Ifac. A les de dins, Molly Wood al pòdium, i alguns gaters pel passeig corrent (al fons, el Penyal).

 

FONTS: dades: somesport. foto: Rosa María Zaragoza.IMATGES DE FESTA: Festa de la Primavera (quadrilla gatera)

20150315221103-grupdisfresses.jpg

Les disfresses estan a l’orde del mes per a ells. Cada vegada és d’un tema i sempre acerten amb la vestimenta, amb el colorit. La quadrilla gatera que sempre ens agrada posar-la al blog per la seua originalitat s’ho passa d’allò més bé. Hui ha tocat la FESTA DE LA PRIMAVERA i mireu les dones com anaven disfressades. I que em digueu dels hòmens. Colorit i gràcia a tope.

Foto de Maria Ortega Contreras.
FONT: Fotos pujades al facebook per María Ortega Contreras.


ELS XIQUETS DEL CENTRE LÚDIC XIULET VISITEN LA BIBLIOTECA DE GATA

20150316200200-xiquetscentreludic.jpg

Avui en dia els contes son un dels recursos més importants que s’utilitzen en l’etapa d’infantil per estimular la imaginació, creativitat y... la curiositat dels xiquets. On poden trobar solucions als seus propis problemes. Ja que a partir de eixes historietes tan divertides aconseguim de manera inconscient mostrar-los i ensenyar-los situacions de la vida quotidiana, continguts, valors i sentiments.

La setmana passada els xiquets/etes de dos anys que assistixen al Centre Lúdic Xiulet, van visitar la Biblioteca Pública Municipal de Gata. Van disfrutar moltíssim de l’excursió, dels contes i de les activitats que ens havíem preparat.

FONT: Foto i text, Biblioteca de Gata.EL CAP DE SETMANA, DIES 20-21-22 DE MARÇ: XI RAL·LI FOTOGRÀFIC DE GATA

20150316201526-cartellrallifc2015.jpg

Ja estem quasi damunt. Aquesta setmana el Fotoclub Forat de Gata el seu ja clàssic i cada vegada més aceptat Ral·li Fotogràfic Gata, que enguany aplega a la XI edició. Serà els dies 20, 21 i 22 de març i com ja és habitual està organitzat pel Fotoclub Forat; patrocinat per les regidories de Cultura i Joventut i la col·laboració de Ale-Hop. Aquest cap de setmana, coincidint amb la cursa de la Volta a Gata, el diumenge tindrem a atletes i fotògrafs pel poble.

FONT: cartell anunciador de l’event.DIVENDRES 20, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "DOS-CENTS ANYS A L'OMBRA DE LA DUQUESSA D'ALMODÒVAR"

20150316203353-llibreduquessa.jpg

Divendres dia 20 es tanquen els actes dedicats a commemorar el segon centenari de la mort de Josepa Domènica Català de Valeriola, la duquessa d'Almodóvar. Serà a Gata amb la presentació a les 20 hores, a la biblioteca pública municipal, del llibre publicat per Edicions 96 que es titula "Dos-cents anys a l'ombra de la duquessa d'Almodóvar". Presentaran l'acte el regidor de Cultura de Gata, Joan Pedrós Taléns i la coordinadora dels treballs, Irene Ballester Buigues. A més de Irene Ballester, també son autors del llibre: Pablo Cisneros Álvarez, Monica Bolufer Paruga, Josep Mas Martí, Ester Alba Pagán i Joan Carles Gomis Corell, tots ells coordinats per Irene Ballester Buigues.

FONT: Cartell anunciador de l'event cultural a la biblioteca.

 LA PARRÒQUIA TORNA A ORGANITZAR EL CAMÍ DE SANTIAGO, DEL 16 AL 23 D'AGOST

20150316214801-cartellcamisantiago.jpg

Dilluns 23, primera reunió i primer contacte

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos torna a organitzar noves etapes del Camí de Santiago. Per això, el dilluns que ve, dia 23 de març a les 20,30 hores, als locals parroquials "Verge del Carme" hi haurà una primera reunió, un primer contacte tant per als que repetiran com als nous participants. Ja es coneixen les dades i l'itinerari. Enguany serà del 16 al 23 d'agost el viatge. Les etapes eixiran del mític Roncesvallesd i acabaran a Logroño. Ja sabeu, si voleu participar, dilluns 23.

FONT: Cartell anunciador del Camí de Santiago 2015. Parròquia Gata.DIVENDRES 27, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE SOBRE FESTES DE LA COMISSIÓ 2015

20150317212437-llibrefestescomi15.jpg

Hui s'ha destapat la portada -ja queda menys per a veure'l tot. Divendres pròxim dia 27 de març, a les 19,30 hores, a la Biblioteca de Gata, serà presentat el llibre per la Comissió de Festes Patronals 2015. A l'acte assistiran el regidor de festes, Joan Pedrós, i els membres de la comissió 2015. Moltes persones que ens dediquem a atresorar les fotografies antigues em posat el nostre granet de sorra ("arena"), per això ens congratulem de que siga tot un èxit. Al menys, el títol ja em pareix d'allò més acertat. "D'ahir a hui, un passeig per les nostres festes" farà rebombori, sinó al temps.

A la imatge, la portada del llibre de festes.

FONT: Comissió de Festes 2015.DOS ESTUDIANTS GATERES, ENTRE ELS MILLORS EXPEDIENTS ACADÈMICS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

20150317225007-xiquetespremis.jpg

Aquesta vesprada s'han lliurat els Premis Extraordinaris als millors expedients acadèmics de la Comunitat Valenciana. Gata ha tingut dos premiades, Ana Giner Mulet i Lorena Vives Puig. Elles, acompanyades per les seues famílies, per l'Alcaldessa de Gata, Maite Signes, i pel regidor d' Educació, Juan Pedrós, han assistit a l'entrega de premis, de mans del secretari general d'Educació, a l'auditori Adda d'Alacant. Des de l'Ajuntament felicitaven a Ana i a Lorena, i com no, a les seues famílies, per la seua dedicació. Com a Cronista de Gata, cal sumar-se a eixa felicitació. Este premi és fruit del seu esforç i treball diaris tant a l'escola com a casa, comentaven des del consistori.

A la imatge, les premiades amb els diplomes, acompanyades del regidor i l'alcaldessa.

FONT: text i foto, Ajuntament de Gata.RECORDANT L'HOMENATGE A JAUME MONFORT SIGNES (Rita)

20150318164104-homenatge.jpg

Ací teniu l’actuació que fan fer, en un Ensemble, l’escola de Poble Nou de Benitatxell, on Jaume va fer llavor i de la bona; el grup de saxos de Gata, del qual ell estaria orgullós, i el Quartet "Saxo Móbile", al que ell pertanyia. Lloc: saló d'actes, Casal de la Música. I Setmana homenatge a Jaume Monfort Signes (Rita).

FONT: Ajuntament de Gata.ELS ALUMNES DE SEGON D'ESO VISITEN L'AJUNTAMENT DE GATA

20150318182828-alumnes1resoajunt.jpg

Esta matí s’ha produit la visita dels alumnes de Segon d’ESO de l’IES Matemàtic Vicent Caselles Costa al saló de plenaris de l’Ajuntament de Gata. L’alcaldessa, Maite Signes, i el regidor d’Educació, Juan Pedrós, han sigut els encarregats de rebre-los i contestar les seues preguntes sobre l’organització i funcionament de l’Ajuntament i els seus òrgans de govern.

A la imatge, els alumnes en el moment de la visita.

FONT: Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.739, la del dia 20/1/2015-

20150318191244-caserna.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada pels gaters, fotos i documents antics, recents. Algun dia em posaré al dia. De moment, corresponent al dia 20 de gener, posaria esta fotografia molt antiga de la Caserna de la Guàrdia Civil de finals del XIX i principis del segle XX. Vegeu una persona que va cap al camí de València a Alacant i un carruatge, més bé pareix una diligència. La foto la va pujar al seu facebook un gater que viu fora de Gata, dins la comarca, però sempre està en contacte amb la família.

FONT: foto pujada al facebook per Antonio Diego.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.740, la del dia 21/1/2015-

20150318192841-llibrefestescomi15.jpg

No podíem deixar passar el moment. La portada del llibre que la Comissió de Festes Patronals presentarà en breu i que ahir ja us vaig parlar d'ell, té una foto antiga, ja publicada per a reclam de la presentació, que serà a la biblioteca el dia 27, divendres. Per supost que dins el llibre en tindrà centenars d'elles, però quan ja estiga esgotat i passen les festes serà hora d'enllestir eixes fotos antigues. Ara mentre observem aquesta fotografia. Inicis dels anys 80 -segle XX-. Colorit, gràcia, treball, ambient fester i, sobre tot, ornamentar carrers donaren com a producte el que vegeu i que la comissió ha escollit com a foto representantiva del llibre. El carrer l'Estació adornat no sols dalt sinó també al pis. Podeu veure allà al final un camionet. Al mig, una mare i dos filles. Ah!! i recordeu el nom del llibre, el teniu posat a la fotografia.

FONT: Foto portada del nou llibre. Comissió de Festes Patronals 2015.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.741, la del dia 22/1/2015-

20150318194430-casernadins.jpg

Fotos de fa un temps, recents, seguint amb les imatges del record, vegem una altra que va pujar també Antonio Diego. De nou, la caserna de la Guàrdia Civil, però en el seu interior. Observeu la part de baix i la part de dalt, que tenia una barandilla. S'enrecordeu?. Ara està en desús, encara que al segle XX, sobre tot fins als anys 90, va ser una residència referent al poble. Hui queda ja en la història.

FONT: Foto pujada al facebook per Antonio Diego.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.742, la del dia 23/1/2015-

20150318200346-grupxicones1.jpg

Amigues en una foto "recent". Seria Pasqua?. Anaven prou arropades. Mireu el grup i festeres com elles a soles. La foto és de María Rosa Diego, a la que li agraïsc la deferència de poder-la publicar. Trobem també darrere i amb capell ("sombrero") Paca (de la Plaça Nova); Al fons, Ángeles i Lola. També està una altra Lola davant. Podeu completar-les per a identificar a totes.

FONT: foto propietat de María Rosa Diego.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.743, la del dia 24/1/2015-

20150318201528-grupxicones2.jpg

No són les mateixes protagonistes, però són aquells temps recents. La major, la xicona, és María Ángeles. Seria la instructora del grup Júnior. Al grup, que estarien d'excursió, davant al mig està María Rosa Diego, qui em va permetre publicar la fotografia i ella va pujar al seu facebook. Al costat està Sefa García. Al costat de María Ángeles, Salvadora Boronat.

FONT: Foto de María Rosa Diego, pujada al facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.744, la del dia 25/1/2015-

20150318203359-b1treballadorsamerica.jpg

Una fotografia històrica. Els treballadors de "l'Estanquer" (Juan Bautista Pons Leyda) anaven a les Amèriques a ensenyar a fer els mobles. Ací teniu a quatre d'ells davant la Casa Blanca, a la mateixa ciutat de Washington. Entre ells, Juan Pedro Signes (Juanito Sensio) i Antonio Fornés (Antonio "el Ros"). Aquell dia era el 25 de novembre de 1973, com resa darrere la fotografia.

FONT: Foto propietat de Juan Pedro Signes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.749, la del dia 30/1/2015-

20150319185325-f31tresamics.jpg

Tres amics un dia de Pasqua. Un d'ells ja ha faltat. Recordem a Francisco Arabí "Curro". Juanito "Sensio", que em facilita la fotografia està al mig. Francisco Caselles "el panader" està amb ells.

FONT: col·lecció de la família PS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.750, la del dia 31/1/2015-

20150319190454-f34processo.jpg

L'última fotografia que tocava publicar el mes de gener és de la mateixa col·lecció. Anaven de processó. Eren unes xiques. Temps d'hivern o estiu?. Les xicones amb vel. Mirant la foto, la segona per l'esquerra és Pepica "Juan Ángel", la tercera és María Rosa Salvá. Mireu que darrere està Mateu "de Pep de Nofre".

FONT: Fotografia de la col·lecció de la família Pedro Salvá.DILLUNS 23, NOVA FASE DE TALL DE CARRER PER LES OBRES DE LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

20150319200246-obresplaca.jpg

Es talla el tram afectat del carrer Duquessa d’Alnmodóvar (de Ca Corder a l’Ajuntament)

La Policia Local de Gata informa com a avanç del tall de carrer que es produirà des del dillns dia 23 de març, amb motiu de les obres de la Plaça de l’Església. Les obres de remodelació entraran en una altra fase. Es tallarà el tram que va de Ca Corder fins davant de l’Ajuntament, intersecció del carrer Duquessa d’Almodóvar i carrer La Bassa.

Diu textualment el comunicat:

"AVANÇ TALL DE CARRER: avancem que dilluns 23 de març, les obres de remodelació de la plaça de l’Església entraran ja al C/ Duquessa d’Almodóvar, tram des del bar Corder fins a l’Ajuntament. Per això, es canviarà provisionalment el sentit del trànsit perquè els veïns de la zona del Raval puguen accedir sense problema al centre del poble i no haver de donar tota la volta fins la Ctra. d’Ondara.
Per això, el C/ la Bassa des de la seva intersecció amb C/ Duquessa d’Almodóvar (Ajuntament) fins l’encreuament amb C/ Pare Mulet (farmàcia) quedarà en sentit de pujada, i els que baixen pel C/ La Bassa només podran fer-ho fins l’encreuament amb C/ Pare Mulet. D’aquesta forma, els veïns del Raval podran accedir més ràpidament a la zona del centre del poble i evitar les cues al C/ Trosets amb la carretera nacional".

A la imatge, obres de la plaça de l’Ajuntament (foto, Ajuntament).

FONT: Policia Local de Gata.

 EL RECTOR MISSIONER FILL DE GATA, VICENT FONT, TORNA A GATA PER A QUEDAR-SE DEFINITIVAMENT

Estava a la missió de Perú des de 2006

Hui s’ha fet allà l’eucaristia d’acomiat de Vicent Font

El rector missioner fill de Gata, VICENT FONT, torna a la seua diòcesis, a sa casa, al seu poble, per a quedar-se definitivament. Fa una mitja hora ho coneixíem pel vídeo que posava la pàgina de la ONG "La Mirada del Perú" de la missa d’acomiat de Font allà al Perú. És la confirmació oficial de la notícia que ja coneixíem, però no oficialment. Vicent Font estava des de l’any 2006 a la missió encomanada a Perú. Al facebook podem llegir: "En la misa de despedida del padre VICENTE, quien regresa a España para una nueva Misión que el señor le tiene preparada. Nunca nos cansaremos de dar gracias por el detallazo de enviarnos a un gran GATERO!!! te vamos a extrañar querido Retor!!!. Dios bendiga tu sacerdocio!!!.

Ampliaré aquesta notícia amb més informació més endavant.

A la imatge, una captura de pantalla del vídeo del que vos parlava, de "La Mirada del Perú".FELICITACIONS A TOTS ELS QUE CELEBREU EL VOSTRE SANT I TOTS ELS PARES DE GATA. Hui és Sant Josep, espós de María

20150319105508-santjosep.jpg

Comença el dia gris i amb unes gotetes de salutacions. Aprofite des del blog del CRONISTA DE GATA per a felicitar-vos a tots els que hui celebreu el vostre sant, que en són molts al poble. PEPE, PEPA, JOSEP, JOSEPA, JOSEFINA, FINA i compostos amb el nom de sant Josep, el pare de Jesús. Cal dir-vos que l’església de Gata té la imatge del sant i que pels carrers de Gata Sant Josep es troba a una fornícula, al carrer Nou, com vegeu a la fotografia.

A més, felicitar a tots els pares, entre els que m’incloc, perquè hui -a nivell comercial i demés- diuen és el DIA DEL PARE. Al pare se li estima, se li acompanya i vol tots els dies de l’any, no sols els assenyalats pel calendari comercial.

A la imatge, el plafó ceràmic de Sant Josep al carrer Nou.LA PENYA GATERA AL FARFAL GAUDIX PER IRLANDA DE FESTA I FENT TURISME

20150319142030-farfal.jpg

PODEU VEURE L’ÀLBUM DE LA VISITA DE "EL FARFAL" A IRLANDA

La penya festera i gatera EL FARFAL ha estat a Irlanda gaudint de paisatges, monuments, servessa i demés complements, però sobre tot de festa, d’acomiadament a l’amfitrió que en aquest cas era Antoni Signes, que a l'estiu es casarà i ara han celebrat tots el final de la seua solteria. Si mireu l’àlbum observareu com s’ho han passat allà, amb el seu amic, retrobats i satisfets tots. Com vegeu a la fotografia i en moltes de l’àlbum sempre portaven el gorro identificatiu verd i la pancarta del nom de la penya "El Farfal". 

FONT: foto El Farfal. Àlbum Vicent Ginestar.CAP DE SETMANA PLE D'ACTIVITATS A GATA: cultura, esport,...

20150319170553-cartellvolta.jpg

Els dies 20, 21 i 22 de març vénen carregats de moltes activitats culturals i esportives a Gata

Començaran demà divendres per la vesprada a les 17 hores. A la biblioteca es farà "L'Hora del Conte" amb l'obra "El sultán y los ratones".

Des de la vesprada de divendres 20 al migdia del diumenge 22, el Ral·li Fotogràfic del Foto Club Gata acapararà tota l'atenció dels aficionats i participants. XI edició, que acabarà com tots els anys amb el lliurament de premis al saló de sessions diumenge 22.

També demà divendres, a la biblioteca (20 hores) conclouen els actes al voltant del segon centenari de la mort de la Duquessa d'Almodòvar (1814-2014), en els que participen els ajuntaments de Xaló, Llíber i Gata. Es presentarà el llibre: "Dos-cents anys a l'ombra de la duquessa d'Almodóvar" amb la coordinació de Irene Ballester Buigues. Serà presentat pel regidor de Cultura de Gata, Joan Pedrós, i Irene Ballester.

A nivell esportiu, el diumenge 22 serà la XVIII Volta Popular organitzada pel Club Atletisme Gata. Els adults correran una mica més de 10 kilòmetres de recorregut degut a les obres de la Plaça de l'Església. Serà a partir de les 10 hores. Els menuts participaran a les curses des de les 12 hores. Tot el poble i molts camins del terme, sobre tot de la part cap a Llíber i Xaló, estaran afectats i milers de corredors prendran l'asfalt de Gata. Serà la tercera de les carreres del Circuit a Peu Marina Alta, després de les de Xàbia i Calp.

Finalment, a l'església tenim la Setmana de Dolors. La Verge Dolorosa presidirà l'altar i serà el cinqué i últim diumenge de Quaresma.

A la imatge, la part superior del cartell de l'event esportiu, la Volta Popular.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.745, la del dia 26/1/2015-

20150319175350-b1grup.jpg

Seguisc acurtant fotografies antigues. La que vos pose és de les que diuen "potents". Abans de la guerra, un any de neus. Els gaters caçadors quatre sentats -un d’ells de cul- i sis de peu. Localitzem alguns dels nostres personatges. De peu, d’esquerra a dreta, teniu a Francisco "Capot". El tercer és Quico Borrell. El quart era el pare de Pepita "el Manyà"; el cinqué Francisco Borrell i el sisé Francisco "Xona".

Sentats, d’esquerra a dreta, teniu a Pascual "de Ramiro", Vicent "de Catalina", el pare de Don José Soler "Pepe Llebra" (sentat cap arrere). No estan identificats el segon plantat i l’últim sentat. Tota la informació la dona la propietària de la fotografia Tere Caselles Borrell, néta d’uns dels protagonistes de la foto.

No està identificat tampoc el fons, el decorat de la fotografia.

FONT: Foto facilitada per Tere Caselles Borrell.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.746, la del dia 27/1/2015-

20150319181532-b2grup.jpg

Una altra fotografia que repetix alguns dels nostres personatges gaters. La fotografia té uns quants anys més que l’anterior. La localitzem al carrer La Bassa. Els gaters eren molt aficionats a la pilota de carrer. Mireu les mans d’alguns dels protagonistes, revestits els dits per a pegar-li millor a la pilota. Amb la típica i tradicional faixa. El primer per l’esquerra -mirant la fotografia- podria ser Juan Coloma, barber. El quart era Francisco Borrell Signes. Dels aponats, el segon per l’esquerra era Francisco Caselles García. Ahí teniu els dos uelos de Francisco i Tere, que m’han facilitat la fotografia.

FONT: Fotografia facilitada per Tere Caselles Borrell.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.747, la del dia 28/1/2015-

20150319182947-f41juanoficina.jpg

Altra col·lecció de fotografies que reprenc, la facilitada per María Rosa i Juan. Precisament ací el teniu a Juanito "Sensio" a l'oficina de Ca l'Estanquer (Juan Bautista Pons Leyda). Ell em comentava que tindria uns 50 anys. El vegeu amb el cigarret a la mà. Papers, màquina d'escriure, carpetes, calaixos,...era la seua vida d'oficinista. Seria a mitat dels anys 80 del segle XX.

FONT: col·lecció de Juan i María Rosa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.748, la del dia 29/1/2015-

20150319184118-f39ponts.jpg

Acabant les fotografies que tocava publicar a gener. De la mateixa col·lecció, la present imatge és curiosa. Una jove, un gosset i dos ponts. El decorat és molt conegut: el pont de la carretera davant, el de la via darrere. Estaven a la partida del Pont, a la caseta de Juan "Sensio".

FONT: col·lecció de fotografies de la família PS.EL MISSIONER GATER VICENT FONT TORNA PER A QUEDAR-SE

20150320000409-vicentfont.jpg

Estava a la missió de Perú des de 2006

Hui s’ha fet allà l’eucaristia d’acomiat de Vicent Font

El rector missioner fill de Gata, VICENT FONT, torna a la seua diòcesis, a sa casa, al seu poble, per a quedar-se definitivament. Fa una mitja hora ho coneixíem pel vídeo que posava la pàgina de la ONG "La Mirada del Perú" de la missa d’acomiat de Font allà al Perú. És la confirmació oficial de la notícia que ja coneixíem, però no oficialment. Vicent Font estava des de l’any 2006 a la missió encomanada a Perú. Al facebook podem llegir: "En la misa de despedida del padre VICENTE, quien regresa a España para una nueva Misión que el señor le tiene preparada. Nunca nos cansaremos de dar gracias por el detallazo de enviarnos a un gran GATERO!!! te vamos a extrañar querido Retor!!!. Dios bendiga tu sacerdocio!!!.

Ampliaré aquesta notícia amb més informació més endavant.

A la imatge, una captura de pantalla del vídeo del que vos parlava, de "La Mirada del Perú".

 ÀLBUM DEL COMIAT DEL COL·LEGI AL PERÚ, DE VICENT FONT

20150320183509-vicentfont2.jpg

ÀLBUM DE L’ACOMIAT (DESPEDIDA) DEL COL·LEGI A VICENT FONT

Seguint amb l’article d’ahir, ací podeu veure l’àlbum de la missa i comiat a VICENT FONT al col·legi, allà al Perú, en el que ell ha deixat tanta llavor sembrada. Si recordeu, anunciava que en uns dies estarà de tornada el rector fill de Gata, Vicent Font, però ara està acomiadant-se ("despidiéndose") d’aquella gent, que ha sigut la seua família allà al Perú al llarg de nou anys. Mireu les pancartes com li agraïxen que fundara el col·legi i la satisfacció que te que tindre per fer una obra bona i tan bona.

Diuen des de la Mirada del Perú: "Hoy se celebró la misa de acción de gracias en el colegio y la despedida de nuestro querido padre Vicente...esperamos que nuestros benefactores sigan brindando el apoyo que hasta ahora han brindado....".

Ho diuen pel puntal que suposava Vicent Font per a ells. Esperen que des d’ací continue el contacte amb aquelles persones necessitades.

Vos pose també les paraules sentides de VICENT FONT i dos comentaris més que podeu llegir, un de Miguel Ángel i altre de Martin:

Autor: Vicent: "Miguel, ha segut la missa de comiat del col.legi. La missa central será el diumenge 22 a les 20.00. SUpose que ja penjaran les fotos. La veritat es que están siguent dies durs, dies de llágrimes. I huí en el col.lege ha estat preciós. La gent és tant carinyosa i agraida¡¡¡¡. Ojalá tots els benefactors continuen ajudant. El dimecres estic per Gata."

 

Autor: MIGUEL ANGEL: "Segur que haurà deixat un gran treball i els que el seguisquen faran igual que ell o millor, pero el més important es la llavor que ha sembrat durant estos anys allà al Perú."

Finalment, Autor: Martín: "Sentimientos encontrados, la comunidad de Santa Rosa llora su partida pero su familia en Gata se alegra de su regreso...Bendito sea el señor por habernos regalado a un gran párroco como lo es Vicent. ¡Grates innumeras!"

FONT: Fotos de la pàgina "La Mirada del Perú".RELACIÓ DELS PREMIATS A LA CAMPANYA DEL DIA DEL PARE DE COMERÇ GATA

20150320191056-comercgata.jpg

La campanya del DIA DEL PARE, les compres de Comerç Gata ja tenen premiats. Comerç Gata fa saber: "també volem dir que tots els que no teniu premi i tots els comerciants esteu convocats per a demà a l'estació on es faran les fotos i despres mos farem una cervessa al Barbaros. Vos esperem."

Premiats:
Jose Bataller donat per "Forn Xaro"
Amparo Esteve donat per "Nova Estètica"
Maria Garcia donat per "Verso"
Miguel Angel donat per "Tien 21"
Pepa Alberola donat per "Lola al Sastre"
Rosa Alberola donat per "Rubi"
Miguel Soler Signes donat per "Forn Xaro"
Maite Diego Soler donat per "Rubí"
Teresa Font Pedro donat per "Ca Curro"
Miguel Salva Torres donat per "Bicicletes Boronat".

FONT: dades i foto Comerç Gata.LA BOIRA I PLUJA TAPEN L'ECLIPSI SOLAR: hui comença la primavera

Hui hi haurà una superlluna aquesta nit, si es pot veure

Sabeu que la pluja, poca però en alguns moments del dia seguideta, ens ha perseguit quasi tot el dia, més bé pel matí i això ha impedit veure l'eclipsi de sol que es produïa al món des de les 9 del matí. Tindrem que contentar-nos amb les imatges de televisió i per Internet.

Arriba hui a les 23,45 hores l'estació de la primavera i, si hi ha sort, encara podrem disfrutar de la superlluna, però a hores d'ara plou un poc també o siga que trobe que sense lluna ens quedarem aquesta nit també a Gata.

Ja vindrà el bon temps en uns dies. Perillen, això si les eixides per a fer fotos del XI Ral·li Fotogràfic Gata, però ja se les apanyaran per a fer-ne de xules amb les boires i la pluja. Perilla també la Volta Popular, perque dona mal temps fins diumenge i dilluns. Ja sabrem més...A TOTS ELS QUE VOS HA DONAT PROBLEMES PER A ENTRAR AL BLOG DES DEL MÒBIL...

20150321105228-error.jpg

Ja hem trobat quina podria ser la solució, l’informàtic i jo, als problemes que presenten els mòbils, que no poden obrir els articles del blog i en conseqüència el blog. Agraïsc la deferència de Miguel Àngel (PCInforcom Gata) per ajudar-me. Pareix ser que és de l’aplicació del facebook. Vos dic els passos que hem provat i ja funcionava, mireu-ho vosaltres també i ja em digueu:

1) Obriu l’aplicació de facebook al vostre mòbil.

2) Aneu a configuració (sempre dins de facebook).

3) Busqueu, cliqueu i marqueu l’opció que posa: "Abrir siempre los enlaces de un navegador externo".

I ja vos té que anar...

Si no funcionara aixina, buscaríem altra solució. Gràcies a tots per la vostra paciència.PRESENTEN A LA BIBLIOTECA DE GATA EL LLIBRE "200 anys a l'ombra de la Duquessa d'Almodóvar"

20150321154619-ireneduquessa.jpg

El regidor de Cultura, Juan Pedrós, ha presentat esta vesprada el llibre "200 anys a l’ombra de la Duquessa d’Almodòvar". Un llibre coordinat per Irene Ballester, historiadora que ha investigat molt la figura de la Duquessa, demostrant així que era una dona emprendedora i culta, avançada a la seua època. El llibre, que naix de la unió de Gata, Xaló i Lliber, té sis articles de diferents autors i servirà de reconeixement a la Duquessa en el 2n centenari de la seua mort. Hui a Gata ha estat també Josep Mas acompanyant a Irene, Josep és autor d’un dels articles del llibre, article que ha explicat i debatit amb els presents. Estem segurs que aquest nou llibre complementarà un poc més la visió que tenim d’esta dona que tant va fer per Gata, Xaló i Lliber.

A la imatge, el regidor, Ballester i Mas, en el moment de la presentació.

FONT: Informació i foto, Ajuntament de Gata.L'ALCALDESSA I REGIDORS DE GATA VISITEN EL POBLE FRANCÉS DE L'AGERMANAMENT, SAINT ANDRÉE DE SANGONIS

20150321164258-saintandre.jpg

Els gals obsequien amb un ARBRE BLANC per al Calvari als gaters

Aquesta nit tornarà la delegació gatera que ha compartit estos dies amb el comité d’agermanament del poble que en un futur breu s’agermanarà amb Gata, el poble francés de Saint Andrée de Sangonis. Encapçalada per l’alcaldessa Maite Signes, en aquesta delegació també han estat el regidor Guillermo Cholbi; el regidor delegat d’aquesta parcel·la municipal de l’agermanament, Jesús Ángel Palacios, el regidor Maties Monfort i la filla de l’alcaldessa i la dona i el fill del regidor Cholbi. 

Van sortir el dimecres vesprada, vespra de Sant Josep. A Saint André els van rebre molt bé. Amb molta alegria i estima, comentava l’alcaldessa.  "Hem visitat les instalacions municipals. Hem conegut els voltants així com ens han fet una recepció amb els associacions locals.

La delegació gatera no ve amb les mans buides, sinó que van obsequiar als gaters amb UN ARBRE BLANC PER AL CALVARI. Quan la delegació de Saint Andrée de Sangonis va estar a Gata, al cap el seu alcalde, van conéixer la nostra llegenda ¿o realitat? de l’arbre blanc i els francesos, i ja ens van dir que ells tenien xops blancs al seu terreny. Ara, s’ha fet realitat l’obsequi. 

A la imatge les dos delegacions al poble que s’agermanarà amb Gata, Saint Andrée de Sangonis (França). El tercer per la dreta -mirant la foto- és l’alcalde.DEMÀ SERÀ UN DIA AMB MOLTÍSSIMA GENT A GATA: Atletisme (Volta Popular) i Fotografia (Ral·li Fotogràfic)

20150321190730-baixadagrup.jpg

Unes 2.500 persones invadiran el poble demà: l'esport i l'art s'agafaran de la mà

XVIII Volta Popular a Gata i XI Ral·li Fotogràfic Gata

Demà, carrers buits de cotxes per la Volta Popular a Gata. la Costera del Grup Escolar serà una anada i tornada de gent, un riu de gent. 

Ja estan fets tots els preparatius, sols resta esperar a que el temps acompanye. 

Des de l'organització comentaven fa uns dies:

"Apart de la camiseta de totes les curses, també s'entregarà una motxilla de tela molt guapeta, gentilesa de "Ale-Hop". Aixina que tindreu: la motxilla, la camiseta de la cursa,una botella d'aigua i fruita.

Apart de tot açò, hi haurà un bon ambient, ja que en la eixida i arribada a meta estarà acompanyat d'un DJ, i durant 3 punts estratègics de la volta, estarà ambientat per la Banda Juvenil de Gata i per la Colla de Xirimiters de Gata.

Enguany és un poc més llarga que altres anys, perquè hem tingut que desviar un poc la cursa, ja que s'estan efectuant treballs de remodelació de la plaça nova.

Dels 10'5 km que té la cursa, uns 6 km són per dins la població. Bona cursa i bon ambient."

Hui el diari LAS PROVINCIAS publicava un article al respecte de la Volta Popular de Gata, xifrant en 1.500 participants. Tota una festa de l'atletisme.

Pel que fa al concurs fotogràfic, quan acabe la carrera prendrà el protagonisme la fotografia. Tots els concursants d'ahir i hui es reuniran al Centre Polivalent i coneixeran totes les fotos de tots els participants, per a desvetlar-se el nom dels guanyadors. Sort a tots i bones fotos.

A la imatge, com estava la baixada del Grup Escolar, amb les valles, fa una estoneta.MÉS DE 1.500 CORREDORS, ENTRE GRANS I MENUTS, ES DONEN CITA A LA VOLTA POPULAR DE GATA

20150322204801-vicentesteve-copia.jpg

MIREU L'ALBUM (DE TOT UN POC) DE LA XVIII VOLTA POPULAR A GATA (22-3-2015)

PODEU FER EN GRAN LA IMATGE DE PORTADA, PUNXANT ACÍ

La XVIII Volta Popular a Gata es veu un poc alterada per la pluja, amb dos arruixats fortets

Les obres de la Plaça de l'Església fan canviar un poc el recorregut

Vegeu als enllaços els àlbums de les fotos

El guanyador absolut dels 10,300 kilòmetres ha sigut Félix Pont Cháfer, que ja guanyà a la prova de Xàbia

Vicent Mas Leyda, el primer gater entrant a meta, i Vicent Mulet Diego, el primer gater del club

La xabiera María Isabel Ferrer, primera dona en entrar a meta

Tots eixos titulars i alguns més caldria posar al dia esportiu de hui. S'ha celebrat la tercera de les proves del circuit comarcal a peu Marina Alta i l'edició 18 de la Volta Popular a Gata. El dia estava complicat en quant a la metereologia. Pareixia que no anava a ploure i cap a les 11 ha fet dos arruixats, el segon més fort, que ha fet que es refugiaren corredors, organitzadors i espectadors per tots els llocs. Així i tot més de 1.300 corredors han arribat a meta de la cursa gran. En total, participaven uns 1.400 corredors, a més de tots el menuts, de cadets a barrufets, que han participat després del lliurament de trofeus, per part de l'alcaldessa i la regidora d'esport, així com per membres del club.

EN UN ALTRE ARTICLE VOS POSE ELS MILLORS CLASSIFICATS GATERS.

Molts corredors han agraït per les xarxes socials la bona organització del CLUB ATLETISME GATA, la jornada festera i esportiva que s'ha viscut i l'itinerari que ha contat amb animació en tot el seu recorregut: Dj a l'eixida, banda juvenil en un punt de la cursa, Xirimiters i dolçainers en altre. La gent de Gata ha eixit al carrer a veure als esforçats atletes, que diumenge rere diumenge fan els 10 kilòmetres pertinents i que hui ha tocat a Gata.

Ací teniu diversos enllaços a àlbums de persones que han fotografiat la cursa i que els he extret de la pàgina del club.

  1) VICENT ESTEVE: XVIII VOLTA POPULAR A GATA.
  Atletisme Gata

   

  2) MARÍA ROSA ZARAGOZA.

  A LA IMATGE DE PORTADA, VEGEU LA IMPRESSIONANT IMATGE DE VICENT ESTEVE (Gràcies per mostrar-nos la gran quantitat d'atletes que han participat)

   


 IMATGES CURIOSES: la taula dels dorsals (XVIII Volta Popular a Gata)

20150322215659-dorsals.jpg

Ahí els teniu a tots i totes els voluntaris que s’han encarregat de distribuir als dorsals de tots els corredors, menuts i grans. Entre números, noms i gent, els col·laboradors i col·laboradores del CLUB ATLETISME GATA han complit amb la missió encomanada.EL RAL·LI FOTOGRÀFIC GATA PUJA EL NIVELL; GUANYADOR, ANTONIO SANCHÍS

20150322234055-dscf5944.jpg

(PODEU VEURE L'ÀLBUM: XI RAL·LI FOTOGRÀFIC, lliurament de premis, PUNXEU ACÍ)

El gater PASCUAL MULET PEDRO, millor fotografia del ral·li i segona millor col·lecció

El fotògraf ANTONIO SANCHÍS GANCEDO, amb 174 punts, ha guanyat aquest migdia el XI Ral·li Fotogràfic, organitzat pel Fotoclub Forat de Gata. Al migdia s’ha fet un passe de les més de 500 fotografies dels 65 participants, ja que cada col·lecció en tenia vuit instantánies, a qual millor. Està demostrant-se any rere any que el concurs puja de nivell i els participants de la comarca deixen fotografies fabuloses.

La millor fotografia del concurs que plasmava el pas inferior del tren des del Passeig d’Alacant cap a les Sorts, ha sigut del gater PASCUAL MULET PEDRO, que a més ha tingut la segona millor col·lecció amb 166 punts. El també gater i membre de la directiva del Fotoclub Forat, VICENTE MULET SOLER ha quedat tercer amb 162 punts.

L’autor PACO COSTA CERVERA ha obtés el premi a la millor foto de tema obligat.

Del tercer al dessé classificat aquest és el llistat: 3.- Vicente Mulet Soler. 4.- Javier Di Iorio. 5.- Paco Costa Cervera. 6.- Jaume Boronat Soler. 7.- José Antonio Vives. 8.- Paqui Ronda. 9.- José Tortosa. 10.- Nacho Anguiano.

El col·laborador del concurs Vicent Grimalt, gerent de Ale-Hop; el president del club, Pepe Mengual, i el també membre del club Pablo Mulet, així com el regidor de Cultura, Joan Pedrós, han lliurat els premis.

Ací teniu les paraules de conclusió del concurs que ha portat a Gata nombrosos fotògrafs. Les posa el president del Fotoclub Forat Pepe Mengual:

 

"Y pasó lo que tenía que pasar...
Hoy ha concluido la XI Edición del Ral.li Fotoclub Forat. Hemos vuelto a coincidir un montón de buenos amigos, hemos compartido el suspense de ver que nos esperaba con la meteorología, hemos intentado cumplir con los objetivos que se nos había marcado, hemos aguantado con emoción hasta saber los resultados, y al final, pasó lo que tenía que pasar.
X ediciones sin repetir ganador dan una idea de lo complicado que resulta "redondear una colección". Este año es la primera vez que repetimos "campeón", y este a sido, ni mas ni menos, que Toni Sanchis de Xàbia.
La segunda mejor colección ha sido la presentada por Pascu Mulet con un gran trabajo y rematando con una imagen que mereció el "Premio a la mejor foto del ralli" y que queremos compartir con todos vosotros. El premio a la mejor foto de "Tema Obligado" ha sido para Paco Costa con una imagen nocturna en BN con una gran técnica de iluminación para recrear una imagen mística.
Toca pues dar la ENHORABUENA a los ganadores por sus buenos trabajos, pero no solo a ellos, todos cuantos han participado han presentado buenas imágenes, y lo mas importante, han disfrutado de estas jornadas de compañerismo.

Desde "Fotoclub Forat" queremos agradecer a todos cuantos con su trabajo hacen posible este ralli, así como el resto de actividades de la asociación. Gracias al M.I. Ayuntamiento de Gata de Gorgos por su apoyo continuado. Gracias a ALE-HOP por la colaboración incondicional que nos permite afrontar estos restos cargados de confianza. Mención especial merece el equipo humano, personas que nos ceden su tiempo y esfuerzo sin esperar nada a cambio, gracias a Rosa Signes porque siempre encuentra la manera de facilitarnos las cosas, gracias a las dos Lucias, a Francesc y a Silvia por su trabajo a la hora de la descarga de imágenes (ha sido un trabajo perfecto), y como no al "equipo de trabajo del ral.li), un equipo que es capaz de estar trabajando y compitiendo al mismo tiempo, y ademas hacerlo con una calidad increíble, gracias Vicente y Jaime, y al jurado y organización del ral.li, han sido meses de trabajo que culminaban esta madrugada a las 3 de la mañana, gracias a Pablo y Serra por ese esfuerzo extra. Ahora toca descansar un poco, coger fuerzas para el próximo ral.li de Calpe y en breve estaremos pensando en la XII Edición del Ral.li Fotoclub Forat", a la que estáis todos invitados a participar desde este mismo momento."
A la imatge, els premiats amb el regidor, president del fotoclub i col·laborador.

 

FONT: Fotoclub Forat Gata.UNA DELEGACIÓ DE GATA VISITA SAINT ANDRÉ DE SANGONIS

20150323193415-totsfranca.jpeg

ÀLBUM DE LA VISITA GATERA A SAINT ANDRÉ DE SANGONIS

Una delegació de l’Ajuntament de Gata, encapçalada per l’alcaldessa Maite Signes, ha visitat, el passat cap de setmana, la localitat francesa de Saint André de Sangonis, amb que s’han iniciat els tràmits d’agermanament. Junt a l’alcaldessa també han estat el regidor de participació ciutadana, Jesús Ángel Palacios i els regidors Guillermo Cholbi i Maties Monfort .

La delegació va arribar a la localitat francesa dijous 19 de març on els van rebre l’alcalde de la localitat, Patrick Lambolez, juntament amb representants del comité d’agermanament. Durant dos dies han visitat el municipi i les instal·lacions municipals així com han assistit a una recepció amb associacions locals.

La intenció era tornar la visita que la delegació francesa va fer a Gata el passat mes d’octubre i acostar a les dos localitats per formalitzar el procés d’agermanament.

Des de Gata es va obsequiar als representants del comité d’agermanament amb vi, mistela i taronges de la nostra terra.  Per la seua part, l’Ajuntament de Saint André ha volgut regalar  al poble de Gata un arbre blanc per al calvari, després de conèixer la llegenda local.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.

A la imatge, els gaters visitant el llac que hi ha prop de Saint André de Sangonis.

FONT: Fotos Comité de Jumelage (Saint André de Sangonis) / Ajuntament de Gata. Gabinet de premsa.

 VICENT MAS LEYDA, PRIMER GATER DE LA XVIII VOLTA POPULAR A GATA

20150323200957-dscf5865.jpg

Félix Pont s’adjudica la cursa, complicada al final per la pluja

Un total de 1.343 arriben a meta a la carrera gran

Félix Pont Chàfer, del CA Masquerunning-km42, es va adjudicar la XVII Volta Popular de Gata que es va celebrar diumenge 22 de març amb un temps de 33,33 minuts. En fèmines, la primera en entrar a meta va ser la corredora, Isabel Ferrer Castell del C.A. Llebeig de Xàbia amb un temps de 40,15 minuts,

En quant a participació, 1343 corredors van arribar a meta després de recórrer els poc més de 10 km de la volta que engany modificava el seu recorregut per obrers. A estos s’afegien els corredors de les categories infantils, curses que es van celebrar a partir de les 12 hores, una vegada finalitzada la prova reina.

La XVIII Volta Popular de Gata, tercera prova puntuable per al Circuit a Peu Marina Alta,  ha estat organitzada pel club d’atletisme Gata amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata.

Ací teniu la classificació dels gaters. El primer en creuar la meta va ser VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat), que entrà al lloc 35. El 37 va ser SERGI SOLER GINESTAR (C.A. Ondara). ANTONIO FORNÉS PEDRÓS (C.A. Llebeig) va arribar el 42.

El primer classificat del club local, Club Atletisme Gata, va ser VICENT MULET DIEGO, que va entrar al lloc 71.

Al lloc 84 entrava VICENTE LLOPIS CHELI (C.A. Franc Beneyto R. Denia), primer veterà D. JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (C.A. La Faixa) arribava el 107 i JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA (C.M. La Faixa) el 113. JUANAN MAS LEYDA arribava el 115.

Per categories, els gaters i gateres van fer distints pòdiums:

- Segona juvenil: ANNA TORRES SIMÓ (538 a la general).

- Segona veterana A: CHRISTINA MALLET (285 a la general).

- Primer veterà D: VICENTE LLOPIS CHELI (84 a la general).

Del club local i organitzador de l'event, els cinc primers van ser els següents:

- VICENT MULERT DIEGO (71)

- JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (225)

- FRANCISCO PEDRO MESTRE (264)

- JOSÉ ESPASA MULET (304)

- ANTONIO VICENTE MENGUAL ARABÍ (323)

FONT: somesport / Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.EL RAL·LI FOTOGRÀFIC DE GATA ENS HA DEIXAT FOTOGRAFIES MOLT, PERÒ QUE MOLT XULES

20150323202523-paquironda.jpg

Ací teniu un exemple, la del tema obligat del cas urbà de Gata, de Paqui Ronda

Ahir diumenge al migdia vaig assistir, com cada any i ja són onze, a la projecció de les 520 fotos dels 65 concursants del XI Ral·li del Fotoclub Forat de Gata. Hi havia fotos meravelloses, dignes dels millors fotògrafs, impressionants algunes, sorprenents altres. Vos pose una fotografia i no descobrisc on és. Vosaltres mateixa podeu fer-ho en un exercici de detallisme i recerca del lloc.

La fotografia és de la meua amiga PAQUI RONDA, que l’ha pujada al facebook, amb unes paraules de felicitacions cap a l’organització. Ella ja sap el que és guanyar el Ral·li. En esta edició de 2015 va quedar al lloc 8é, molt a prop dels llocs capdavanters. Sempre és gratificant que de fora, en aquest cas de la veïna Benissa, ens tiren flors pel treball ben fet, com el que fan estos amants de la fotografia gaters, un grup o més bé una "família" de fotògrafs aficionats a fer art, a fer sensacions trobades.

"Nocturna del casc urbà.
Con esta imagen quiero dar mi más sincera enhorabuena a la organización de la Xl edición del Rally Fotográfico Fotoclub "Forat", que con su cariño, empeño y dedicación siempre consiguen sorprendernos. Hemos disfrutado de un intenso pero gratificante fin de semana. Quiero felicitar también a todos los ganadores por esos bien merecidos premios y como no, a todos sus participantes. Felicidades a todos!! Besos."

FONT: Foto original de Paqui Ronda.IMATGES CURIOSES: GRÀCIES VICENT!! Del Perú per a un gater

20150323204105-vicentfont3.jpg

ÀLBUM DE LA MIRADA DEL PERÚ: ADÉU A VICENT, GRÀCIES VICENT.

VICENT FONT VIU AMB MOLTA EMOTIVITAT LES ÚLTIMES HORES AL PERÚ COM A MISSIONER

Un cartell lluminós a les afores de Lima, la capital del Perú. Un castell de focs artificials. Un acomiat preciós a un gater, un rector fill de Gata que ha estat nou anys allà de missioner, enviat per Déu per a fer moltes coses gratificants per aquells germans de l'altre món.

Aquestes són les paraules últimes posades al facebook de "La Mirada del Perú". Ahir mateix es va fer l'eucaristia solemne última a la seu parroquial. Vicent va estar acompanyat i arropat pels seus germans sacerdots, els que deixa com una llavor estesa a aquella Comunitat. I diu adéu. Sens dubte, l'experiència la contarà un dia amb pèls i senyals que diguem popularment. Ara les sensacions són molt fortes, el cor li anirà a mil per hora, com també diuen.

"En el día de ayer se celebró la Misa solemne de acción de gracias y despedida de nuestro querido Padre Vicente EN LA SEDE PARROQUIAL. Centenares de personas asistieron para intentar agradecer todo el bien que ha hecho nuestro párroco en nuestra patria y sobre todo en nuestro distrito. ETERNAMENTE AGRADECIDOS VICENTE!!!"

Ahí  queda eixa imatge curiosa: cartell dient "Gracias Vicent" i un castell de focs artificials.

FONT: Foto de La Mirada del Perú.

 UNA HISTÒRIA DE COMPANYERISME I AMISTAT MOLT BONICA: Àlex i Martín

20150323205240-alex.jpg

Es va produir ahir al migdia, a la cursa dels menuts, dins la XVIII Volta Popular a Gata

Les voltes populars que conformen el Circuit a Peu de la Marina Alta amagen, poble a poble, històries tan boniques i plenes de tendror com aquesta que vaig a contar-vos. Va passar a una de les carreres de la Volta Popular a Gata, però de menuts. No importa la categoria, el que importa és el fet.

Baix de la Costera del Grup Escolar, a l’altura del pont i passant-lo, anaven Àlex i Martín, dos amiguets, corrent al mateix temps. Àlex s’adonà que el seu company precisava d’un estiró, d’una ajuda suplementària que ell podia donar-li. Tot bon cor, tot amistat, tot companyerisme. Va ser innat, sens dubte, sense que ningú li ho diguera. A Àlex poc l’importava ja ser el primer, ell volia que el seu amiguet arribara a meta amb ell i ho va aconseguir...ho van aconseguir els dos. La imatge parla per si mateix i sobren lés paraules. Tot siga que casos com aquestos, que també n’hi a les curses dels majors, es repetixca, no importa l’edat, el món ho necessita.

A la fotografia, Àlex, de blanc, i Martín, de taronja. (Foto: Atletisme Pedreguer, extreta del facebook de Arantxa Pons Diego).UN DIA MOLT MOGUT: l'avió sinistrat, forts arruixats d'aigua i pedra, és dimarts 24

20150324195246-fotopedramarimoncho.jpg

A nivell local, a la migdiada s'ha produit un fortíssim arruixat, acompanyat de pedra, que ha deixat alguns carrers que semblaven aquell fenòmen de forta granissada que ja va patir Gata aquell 27 de maig de fa dos anys, 2013. Hui ha sigut de menys temps i menys quantitat, però n'ha caigut de valent. Vos posaré més endavant algunes fotos a la composició i un àlbum de fotos, recollides d'ací i d'allà per mig del facebook, que mostren la pedregada i la forta tormenta.

Per altra banda, no oblidem que hui ha caigut als Alps un avió Airbus Germanwings que feia la ruta Barcelona-Dusseldorf i han mort 150 persones, dels quals 45 tenien cognom espanyol. Una tragèdia. Des del blog, el sentit condol a totes les famílies, especialment les espanyoles.

A la fotografia de Mari Moncho, s'aprecia la quantitat d'aigua i pedra al carrer Nou de Gata.EL CRONISTA DE GATA ARRIBA AL FACEBOOK A 1.500 "AMIGOS"

20150324214832-face1500.jpg

Ja sabeu...allò de "amigos" per la xarxa social facebook. Cronista de Gata arriba ara i hui mateix a 1.500 "amigos", una xifra rodona i gran. Gràcies a tots els que accediu al blog per aquesta via, per la xarxa social que s'estén per tot arreu. A l'hora de complir-se cinc anys del blog, que serà el pròxim 10 d'abril, encetaré o més bé reprendré l'estadistica de visites al blog, interrompuda per problemes tècnics. Ja sumarem...ara vos reitere les gràcies i com sempre dic...endavant.

A la imatge, una captura de pantalla de la pàgina principal del meu facebook, com a Cronista de Gata.EL GOVERN ESPANYOL DECRETA TRES DIES DE DOL

S’ajorna la inauguració de l’exposició del I Centenari del Tren a dilluns. Estava prevista aquest divendres

Hui es publica al Butlletí Oficial de l’Estat (B.O.E.) el decret pel qual el Govern espanyol ha declarat tres dies de dol oficial per l’accident d’avió i les víctimes espanyoles del mateix. Començava el dol a les 00,00 hores de hui dimecres i duraran fins les 00,00 del dissabte.

A Gata li ha afectat de manera especial, ja que s’havia d’haver inaugurat l’Exposició Itinerant del I Centenari del Tren (1915-2015), a l’edifici de l’estació, però s’ajorna fins al dilluns. Serà eixe dia a les 13,30 hores, amb l’assistència d’autoritats ferroviàries i municipals.EL COR PARROQUIAL PARTICIPARÀ AL FESTIVAL DE LA CANÇÓ VOCACIONAL A MONCADA

20150326164837-gravantcanco.jpg

Serà el pròxim 19 d'abril, diumenge

Ahir dimecres, el cor parroquial va gravar la cançó amb la que participarà al Festival de la Cançó Vocacional el pròxim dia 19 d'Abril, diumenge, a Montcada. Tant la directora, les intèrprets de guitarres i demés instruments, com les veus de xics i xiques, van estar provant i gravant, per a tindre-ho tot preparat. Desitgem sort als participants gaters.

FONT: Foto, Parròquia de Gata.DILLUNS 30, INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ DELS CENT ANYS DEL TREN A GATA

20150326170455-tren.jpg

El pròxim dilluns dia 30, a les 13,30 hores, tindrà lloc la inauguració de l’exposició itinerant que, ací a Gata, han preparat FGV i l’Ajuntament de Gata amb motiu dels "100 anys del Trenet de la Marina 1915-2015", amb material i fotografies generals i altres més específiques del poble que visita, en aquesta ocasió el nostre, Gata.

L’exposició estarà a l’edifici de l’estació del 30 de març al 15 d’abril, de 11 a 13 hores i de 18 a 20 hores, els dies laborals, i de 11 a 13 dissabtes.

FONT: cartell anunciador de l’event cultural i social.DIMARTS 31, ÚLTIM PLE ORDINARI DE LA LEGISLATURA (Gata)

20150327173334-2013-01-05-19.06.23.jpg

Es pretén que el Misteri dels Reis siga declarat Bé d’Interés Provincial, un pas més al ja concedit

Per al 2016 es demanarà al Pla d’Obres i Serveis l’acondicionament de la xarxa d’Aigua Potable del carrer La Bassa

El pròxim dimarts dia 31 de març, a les 20 hores, el Plenari de l’Ajuntament de Gata celebrarà l’últim ple ordinari de la present legislatura, donat que el 24 de maig seran les eleccions municipals i autonòmiques.

L’orde del dia té molts punts, alguns tan interessants com la proposta de fer un passet més de cara als Reis Mags de Gata, ja que una vegada declarats Bé d’Interés Local ara seria proposar-los com a Provincial. Al capítol d’Urbanisme es destacable la proposta d’incloure en el Pla Provincial d’Obres i Serveis 2016, l’obra del Condicionament de la Xarxa d’Aigua Potable al carrer La Bassa.

Al capítol central, s’estudiarà la modificació dels Estatuts del Consorci d’Aigües de la Marina Alta, el Consorci de Bombers, el Consorci per a l’execució de les previsions del Pla Zonal de Residus 6, Àrea de Gestió A1. També sobre la UNED, amb proposta de modificació dels estatuts; l’Adhesió al Protocol entre forces de seguretat sobre violència de gènere i el Conveni per a cessió d’ús be patrimonial de la Imatge del Sagrat Cor de Jesús.

En el capítol cultural, està la ja esmentada: Proposta de Declaració d’Interés Turístic Provincial de la representació del Misteri dels Reis Mags de Gata de Gorgos; l’acceptació de donació de dos quadres d’un particular; dels convenis amb la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Montgó” i amb el Grup de Danses «La Llata».

Pel que fa al Medi Ambient, es tractarà el Catàleg d’Arbres Monumentals d’Interés Local, amb proposta d’aprovació provisional, i el Pla Provincial d’Estalvi Energètic 2016 (Calderes Edifici Stm. Crist).

Al capítol d’Urbanisme, a més de l’obra referida abans, també es tractaran dos ordenances per a la seua aprovació inicial: Ordenança Municipal de Conservació de Solars i Parcel·les i Ordenança Autorització Urbanística i d’Activitats.

Finalment, el capítol d’Hisenda estudiarà l’Expedient de Modificació de Crèdits 8/2015, amb proposta d’aprovació inicial.

A la imatge, un moment de la representació del Misteri dels Reis de Gata (Foto Arxiu).

FONT: Ajuntament de Gata.ELS ALUMNES DE QUART D'ESO DE GATA VIATGEN A ITÀLIA

20150327174108-viatgeitalia1.jpg

Hui han eixit camí d'Itàlia els alumnes i professors de 4rt d'ESO de l'Institut de Secundària "Matemàtic Vicent Caselles Costa" de Gata, en viatge fi de curs. A la fotografia els vegeu a la terminal de Manises, a l'aeroport esperant el vol que els conduirà a Itàlia. Agraïsc a Francisco Pons Font que m'haja facilitat la fotografia. Desitgem bon viatge i ja sabrem de les seues vivències per aquelles terres.

FONT: Foto de Francisco Pons Font.IMATGES CURIOSES: resplandor entre capelletes (Via Crucis, divendres de dolors)

20150327235751-estacionit.jpg

Demà publicaré un ampli reportatge del VIA CRUCIS que acaba de celebrar-se aquesta nit al Calvari de Gata, seguint les estacions de pujada a l'ermita. Com aperitiu, es quedeu amb la curiosa imatge de Antonio Monfort, que denota el resplandor entre capelletes, les catorze que conformen el Via Crucis. Hui és encara per uns minuts, divendres de dolors.PRESENTEN EL LLIBRE DE LES QUINTADES DE GATA: D'ahir a hui, Un passeig per les nostres festes

20150328201246-presenllibrecomissi1-9-.jpg

La Comissió de Festes 2015 ha recollit fotos de totes les quintades, des de 1960, amb seccions especials de bous i records de festes

El regidor de festes i membre de la comissió, Juan Pedrós, va presentar a la biblioteca el llibre

Ahir per la vesprada, a la Biblioteca Pública Municipal de Gata, es va presentar el llibre el·laborat per la Comissió de Festes 2015 i que porta per títol: "D’ahir a hui, Un passeig per les nostres festes". A la taula de presentació es trobaven el regidor de festes, Juan Pedrós, qui va portar el fil conductor de l’acte, l’alcaldessa Maite Signes, i dos membres de la comissió. Entre el públic, nombrosos membres de la comissió d’enguany. El regidor va destacar el treball de recopilació que s’ha fet per a conseguir el llibre prolífic amb moltes fotografies, algunes inèdites i que ens transporten a les festes de l’ahir.

L’alcaldessa, per la seua part, va felicitar el treball del regidor que es sent un membre més de la comissió com ja ho era l’any passat, i a tots els que han fet possible el llibre. També va agrair la subvenció que l’edició del volum ha tingut per part de la Diputació Provincial d’Alacant, amb un import de 1.400 euros.

Els llibres es troben a l’abast de tota Gata, a les tendes de costum i als membres de la comissió. El seu preu és de 20 euros. L’import servirà per a sofragar les festes, a més de totes les activitats previstes i ja fetes que té la comissió.

Ací teniu textualment la informació que donava aquesta vesprada l'Ajuntament sobre la presentació del llibre:

"L'alcaldessa de Gata, Maite Signes, el regidor de festes, Juan Pedrós, i la Comissió de festes 2015 van presentar ahir el seu llibre "D'AHIR A HUI. Un passeig per les nostres festes. El llibre, segons el regidor, és un document gràfic on s'ha donat preferència a les fotos tot i que hi ha textos explicatius. El llibre té diferents apartats, fotos del record, apartat de bous, les festes des de 1968 fins al 2014, una pàgina dedicada als festers de 2015, quadrilles, ofrena i com ...no comissions de festes. El regidor va destacar la tasca feta per la comissió en el llibre i va agrair, a més d'ells, a tots els veïns que s'han interessat i han aportat fotos i opinions per a fer aquest projecte una realitat. L'alcaldessa de Gata també va donar les gràcies a tots per la faena així com a la Diputació Provincial d'Alacant que ha subvencionat una part del llibre, i va animar a tots a seguir col.laborant amb la Comissió, que treballen per les festes de tot el poble. El llibre està a la venda al preu de 20€."

A la imatge, la taula de presentació.D'AHIR A HUI, Un passeig per les nostres festes (El llibre dels festers de Gata)

20150328202625-presenllibrecomissi1-1-.jpg

Ja teniu el llibre dels festers?. Es va presentar ahir a la biblioteca. Vint eurets i per a les festes. De seguida podreu identificar-se. Estan totes les quintades seguides des de 1970 a 2015, a més d’agules soltes començant per 1960. El llibre el podreu trobar a les tendes de costum. No se’l perdau, contribuïreu a la festa. Es titula: "D’AHIR A HUI, Un passeig per les nostres festes". Està ple de fotos. Varies seccions podreu trobar en ell. Primer una introducció que fa el regidor de festes Juan Pedrós; després fotos "Records de les festes". Després un capítol dedicat a "Els bous". Despres, els anys 1960, 1961 i 1962, així com els anys 1968 i 1969. Tot seguit, les quintades de 1970 a 2015, amb la samarreta corresponent i el programa de festes, amb els noms pels quals es coneixen. Els darrers capítols són: "L’essència de les festes" i "Comissions de festes". Tot un document gràfic amb nombroses fotografies.

A la imatge, els membres de la comissió, amb el regidor i l’alcaldessa, a la presentació del llibre.ES PREPARA UNA POSSIBLE MOSTRA ANTOLÒGICA DE L'ARTISTA GATERA GERTRU FROILÁN

20150328204709-froilan.jpg

Ahir divendres es reunien a l'Ajuntament els familiars de l'artista finada PEPA FROILÁN amb el regidor de Cultura, com podeu apreciar a la imatge. La reunió tenia la finalitat de proposar que la mostra antològica que s'exposa actualment en el Centre Taller d'Ivars de Benissa fins el 12 d'abril, vinga a Gata, el poble on va nèixer l'artista homenatjada. L'exposició antològica, com ja vos vaig contar en un anterior article, és el resultat de la selecció de la seua obra. Gertrudis Froilán va nàixer en 1957 i va morir al 2007.

 En breu, tornaran a reunir-se per a concretar millor les dates de l'exposició.

A la imatge de Víctor Froilán, vegeu a Paco Froilán, Pere Escoda, Juan Pedrós i Pepa Froilán.

 

 VIA CRUCIS, AHIR DIVENDRES DE DOLORS, A GATA

Camí del Calvari, pujant a l’ermita del patró

Anit, a les 22 hores, al voltant de 80 persones van participar en el Via Crucis del Divendres de dolors a Gata. L’exercici piadós tan tradicional en la Quaresma i Setmana Santa es va fer per les capelles del Camí del Calvari, pujant a l’ermita del patró. Representants de tots els grups de la parròquia i persones particulars es van sumar a les reflexions. Les vivències personals van aflorar estació a estació, donant tots testimonis de vida impressionants, alguns emotius. Com sempre, el Via Crucis va acabar dins de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari, amb una reflexió final per part del senyor rector i un cant.VIA CRUCIS, AHIR DIVENDRES DE DOLORS, A GATA

20150328215446-compovc.jpg

Camí del Calvari, pujant a l’ermita del patró

Anit, a les 22 hores, al voltant de 80 persones van participar en el Via Crucis del Divendres de dolors a Gata. L’exercici piadós tan tradicional en la Quaresma i Setmana Santa es va fer per les capelles del Camí del Calvari, pujant a l’ermita del patró. Representants de tots els grups de la parròquia i persones particulars es van sumar a les reflexions. Les vivències personals van aflorar estació a estació, donant tots testimonis de vida impressionants, alguns emotius. Com sempre, el Via Crucis va acabar dins de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari, amb una reflexió final per part del senyor rector i un cant per a tancar l'acte.ANIT, SORTEIG DE PARELLES DE QUINTETS DE LES FESTES PATRONALS (GATA)

20150328220524-sorteig.jpg

El regidor de festes, Juan Pedrós, i nombrosos membres de la Comissió de Festes 2015 van tenir ahir el primer acte oficial de les festes d'enguany, el sorteig de parelles dels quintets. Reunits amb tots els pares, la primera part va ser per a saber quins xiquets presentaran als seus quintets. La sort va decidir que els presentadors d'enguany siguen Nora Rivero i Ferran Giró. A continuació es va fer el sorteig de parelles. Enguany hi haurà 24 parelletes de festerets, que formaran la cort infantil festera de Gata.

FONT: Text i foto Ajuntament de Gata.DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS (Comença la Setmana Santa)

20150329101636-dscf4436.jpg

La processó canvia l’itinerari per les obres de la plaça

Hui és Diumenge Rams, fa un dia excepcional i a més amb el canvi d’hora encara no ens ha acostumat el cos. DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS, diu el refranyer popular.

GATA DE GORGOS, com tots els pobles, es prepara per a viure la Setmana Santa 2015, que ha començat ja amb la primera missa a les 9 hores i continuarà amb la processó dels Rams a les 12,30 hores. Un canvi d’itinerari per les obres de la Plaça de l’Església. Des de la Plaça Nova, on es procedirà a la bendició de rams de palmes i olivera, es passarà per un tram del carrer Signes, pel carrer Sol i carrer Nou fins la porta lateral -la que ara és l’entrada a tots els actes i misses- de l’església parroquial.

Però anem a la part tradicional i folklòrica. A Gata des de sempre el Diumenge de Rams ha sigut el dia dels FOGUERILS. La Comissió de Festes 2015 ha organitzat un Dinar Popular per a les 14 hores a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Hi haurà ració de paella, música ambiental i més coses...celebrant l’arribada de la primavera, el bon temps.

Però, tornant al refranyer de hui, coneixeu l’origen del refrany d’estrena i de les mans?. Vos el conte. El trobem a un blog que es diu: "Blog Hombre refranero" i que tradueix del comentari en castellà:

"Hui comença la Setmana Santa dels catòlics, en la qual es commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús. Esta setmana de dol (especialment a partir del dijous) i de final de la quaresma comença paradòjicament amb un dia d’alegria i d’exhibició.

Litúrgicament, direm que es commemora l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, segons narra l’evangeli de san Marc, a lloms d’un burro. Donat que la Setmana Santa sol coincidir amb la fi de l’hivern i el principi de la primavera, per tota Espanya s’ha tradicionalitzat el fer processons i celebracions d’este dia, i era fins fa unes dècades, una data d’especial celebració en la que s’aprofitava per a posar-se cada un les seues millors gales i inclús per a estrenar la roba de la nova temporada.

D’ahí el sentit del refrany, pues qui no podia permetre’s estrenar res en esta data era pobre (no tindre mans, en el sentit de no tindre treball) i a més no sabia cosir (no tindre mans en el sentit de ser incapaç de fer-se la roba)".

FONT: Résped (2009). Blog Hombre refranero. Article: Domingo de Ramos, quien no estrena no tiene manos" (5-4-2009). Internet.RECORDEU...HUI, DIA DE FOGUERILS: DINAR POPULAR A GATA

20150329102255-diumengeramscartell.jpg

Ací teniu el cartell anunciador. Estarà ple, serà tot una festa...DINAR POPULAR del Dia de Foguerils a Gata.ÀLBUM DE LA PROCESSÓ DE DIUMENGE RAMS, GATA

20150329211914-dscf6009.jpg

Ací podeu punxar (ÀLBUM PROCESSÓ RAMS GATA), per a repassar tota la processó d'este matí a Gata, que ha sigut inèdita. Per primera vegada, a causa de les obres que estan actualment tallant la Plaça de l'Església, l'itinerari ha sigut diferent. A les fotografies verticals de l'amic José Salvador Ginestar es veu perfectament com la processó passava pel carrer Nou. De la Plaça s'ha passat al carrer Signes, d'ací al carrer Sol i carrer Nou, entrant per la porta lateral, com es veuen també a les fotos, les últimes fetes per Juan Miguel Vives.

A la fotografia, la tradicional bendició de palmes i rams d'olivera, a la Plaça Nova.IMATGES CURIOSES: Rams, creu processonal, cobertors...carrer Nou de Gata

20150329212813-dscf6027.jpg

Ací teniu tot el conjunt en una foto prou inèdita. Encara que el carrer Nou acull les processons de l'Encontre els diumenges de Pasqua i va acollir la primera processó de la novena especial del 250 aniversari del Crist, quan va assistir l'arquebisbe de València, tot i això dic, els Rams no havien passat per ací, per este carrer. Conjunt format pel senyor rector amb el ram, la Creu processonal amb una rama d'olivera, els escolans, els cobertors i la torre del campanar, voltejant les campanes. Curiosa i inèdita la fotografia.

FONT: Foto de Juan Miguel Vives.MÉS DE 700 PERSONES ES REUNIXEN AL DINAR POPULAR DE DIUMENGE RAMS (antic camp de futbol de Gata)

20150329225826-dscf6045.jpg

(ÀLBUM DEL DINAR POPULAR DE DIUMENGE RAMS)

(AFEGISC MÉS FOTOS, ÀLBUM MÉS COMPLET DE LA COMISSIÓ DE FESTES 2015)

Una paella gegant per a 500 persones, macarrons, entrepans, aperitiusd a la barra, begudes, cafés, castells inflables per als menuts, música ambiental, de tot això i més han pogut gaudir les més de 700 persones que s’han reunit hui celebrant el Diumenge Rams, al Dinar Popular, que havia organitzat la Comissió de Festes 2015. L’antic camp de futbol Les Sorts de Gata ha estat l’escenari del Dia de Foguerils dels gaters allí concentrats.

Vos he posat un xicotet àlbum per a que vegau l’ambient. La gent ha tingut molt bon dia, sense massa calor ni fred. Temperatura bona.

FONT: Fotos de l’àlbum: Cronista / Comissió de Festes 2015.HUI S'INAUGURA L'EXPOSICIÓ DEL CENTENARI DEL TRENET A L'ESTACIÓ DE GATA

Estem en Setmana Santa, plena d'actes religiosos i processons

Hui dilluns, a les 13,30 hores, s'inaugura l'exposició del centenari del Trenet de la Marina

Hui comença la setmana amb un acte cultural, social i d'efemèride, ja que a les 13,30 hores serà inaugurada a l'estació del tren l'exposició del I Centenario del Trenet de la Marina, que han preparat conjuntament Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Gata.

Hui és Dilluns Sant. Ahir amb el Diumenge de Rams començaven els actes religiosos de la setmana gran per als cristians, la SETMANA SANTA. Hi haurà al llarg de la setmana a l'església nombroses celebracions. Cal destacar les misses de Dijous Sant, dia de la institució de l'eucaristia; el Via Crucis matinal al Calvari de Divendres Sant i la processó del Sant Soterrar d'eixe dia, i l'Encontre del Diumenge de Pasqua.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris