Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Septiembre de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 1 DE SETEMBRE DE 2012:

Aquell primer dia del mes de setembre, de començar escola, d'entrar quasi a la tardor, de normalitzar-nos després de l'estiu, aquell dia de l'any passat -com dic- tenia el blog 138.000 visites, hui ja es superen les 282.000. Segueix doblant-se i més la quantitat. Vicent Font agraïa en una carta des del Perú el premi "9 d'Octubre" atorgat per l'Ajuntament de Xàbia. Les "Mirades urbanes" seguien mirant l'exposició, però en compte enrere, estavem a vuit dies, igual que enguany que resten sols set dies, sense comptar hui.

Una imatge curiosa era l'efecte especial del Pou de la Rana que li donava José Salvador Ginestar. Tercera i última part de l'article del programa de festes de la Verge del Loreto de Xàbia dedicat a Vicent Font. Als "Meus articles" posava el primer de "El Natzaré de Gata: 45 anys (1954-1999)". Acabava amb els actes del primer dia de setembre de 2012: el festivalet de rock (Figa 2012) i l'actuació de la Rondalla.



ANIT VA QUEDAR INAUGURADA LA NOVA SEU DEL BLOC O COMPROMÍS PER GATA

20130901115906-compoinaugseu.jpg

Està a la Placeta de Sant Antoni. Hi va assistir Enric Morera, el Secretari General

Es va fer un sopar de germanor

Ja té nova seu inaugurada, el Bloc o Compromís per Gata. Ahir de vesprada arribava a Gata, per tal de recolzar aquesta posta en marxa de la nova seu, el Secretari General del Bloc i portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera, que en tot moment va estar acompanyat pel secretari local Joanvi Vallés, regidors dels pobles veïns, com Senija, Xaló o Pedreguer, i els membres del col·lectiu local.

A les 20.30 hores, Morera i acompanyants van visitar l’exposició tèxtil Art al Vent. Cap a les 22 hores, van pronunciar els seus parlaments d’inauguració de la nova seu tant Vallés com Morera. Després es va fer a la Placeta de Sant Antoni un sopar de germanor.

A la Placeta, la nova seu del Bloc o Compromís per Gata de Gorgos ’ubica a l’antiga casa del Ti Boira, que tenia una tendeta. Encara es conserven les prestatgeries de fons. El col·lectiu gater ha posat a les parets les candidatures primeres, de quan UPV i després del Bloc.

Podeu veure un ampli reportatge fotogràfic de la vesprada-nit a aquest enllaç: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201313312328269&set=a.10201313291487748.1073741831.1036654140&type=1&theater.

A les dues fotos de la composició, podeu veure moments previs a la inauguració de la nova seu. Dalt, un regidor de Senija, al mig; Morera a la dreta i Vallés a l’esquerra.



CALENDARI GATER. JA ESTEM A SETEMBRE: escola, tardor, Sant Miquel,...

20130901125357-cole.jpg

Hui és el primer dia d’un mes que ve carregat de moltes cites importants per a Gata.

El dia 8 de setembre tanca les portes l’exposició tèxtil de ART AL VENT 2013.

L’endemà, dia 9 dilluns, comencen els xiquets i les xiquetes de Primària gaters a l’escola, al Grup Escolar.

El dilluns 16 de setembre començarà el curs 2013-2014 a l’IES Gata.

El dia 20 es tancarà la matriculació per als cursos de la FPA.

El dia 23 comença la FPA a Gata.

A nivell parroquial, els dissabtes 21 i 28 hi haurà dues xerrades al voltant de la pròxima beatificació del caputxí fill de Gata i rector JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, que tindrà lloc diumenge 13 d’octubre.

A nivell astronòmic, el diumenge 22 de setembre, a les 22 hores i 44 minuts, entrarem oficialment a l’estació de la tardor 2013.

Per fi, el cap de setmana últim de setembre seran les festetes de SANT MIQUEL. Diumenge 29 és la festa del titular de la parròquia. Hi haurà, com cada any, missa solemne pel matí i processó i castell de focs artificials per la nit.

FONT: Foto col·legi de Primària "Santíssim Crist" de Gata.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( II )

20130901182532-capcalerabulleti.jpg

 

El primer document que analitze, per a saber com eren les indústries d’aquells anys de post-guerra, ens situa al dijous 30 d’octubre de 1941. El Butlletí Oficial de la Província d’Alacant va publicar un edicte eixe dia sobre Gata i sobre l’empresa "Viuda de Vicente Salvá". Estava d’alcalde-president VICENTE SIGNES BOLUFER. Va signar el document el dia 26, cinc dies abans.
JOSEFA SIGNES MULET demanava autorització per a poder instal·lar un motor de 1 1/2 HP per accionar catorze màquines de cosir marca Singer, per a la fabricació de cabassos i bosses de pleita. Indicava la seua adreça, Avenida del Caudillo, 107-109. Es donava un termini de deu dies per a les reclamacions de veïns que es sentiren perjudicats.

A la imatge teniu la capçalera del Butlletí Oficial de la Província, d’aquell 1941.

FONT: Documentació extreta de l’arxiu de María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").

 



EL DIA 13 D'OCTUBRE SERÀ BEATIFICAT A TARRAGONA JUAN CRISÓSTOMO DE GATA

20130901185503-forojuancrisostomo.jpg

Era caputxí, religiós i rector fill del poble

El seu nom de bateig va ser Ignacio Caselles García

Serà el primer beato que tindrà la parròquia de Gata

A les fulles de ALELUYA de l'església parroquial de Gata es publica este cap de setmana, amb dades de l'Arxiu Parroquial i altres facilitades pels seus familiars, la primera de sis parts de la informació que teniu dalt. El frare caputxí i sacerdot Pare JUAN CRISÓSTOMO DE GATA (eixe era el nom que rebia al convent d'Oriola) serà beatificat a Tarragona el pròxim dia 13 d'octubre.

El Serf de Déu JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, nascut a GATA va ser batejat a esta parroquial amb el nom de IGNACIO CASELLES GARCÍA.

La parròquia de Sant Miguel Arcàngel comença així els prolegòmens per a la festa de la beatificació del màrtir de Gata. A la publicació i també ací al blog -que transcriuré la informació- aniran detallant-se alguns trets de la vida del frare rector caputxí, que naixqué en 1874 i va morir màrtir de guerra a desembre de 1936.

Al llarg d'este mes de setembre, la Comunitat Parroquial de Gata es prepararà per al gran aconteixement. Després de ser beatificat, es realitzarà una missa solemne d'acció de gràcies. Este serà el primer beato que tindrà Gata al llarg dels temps.

PRIMER CAPÍTOL

ORÍGENS HUMILS

IGNACIO naixqué al si d'una família humil. Son pare fou Vicente Caselles Boronat; sa mare, Antonia García Durá. Tingueren set fills, morint un d'ells de primerenca edat. Este portava el nom de Ignacio.

El matrimoni Caselles García tingué els fills entre 1869 i 1876. En 1869 (9 d'octubre) naixqué Bernardo, que també fou caputxí. En 1871 naixqué Ignacio, que va morir el mateix any. En 1874 naixqué IGNACIO. En 1876 ho faria José. En 1879 naixqué Juan Bautista. En 1880 Francisco i en 1883 naixeria Antonio.

El Llibre Índex de l'Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, que comença l'any 1852 i acaba l'any 1952, detalla el bateig de IGNACIO a la pàgina 32 volta d'esta manera:

IGNACIO CASELLES DE VICENTE Y ANTONIA GARCÍA

Al marge s'anotà el terme “capuchino”.

IGNACIO naixqué el dia 18 de novembre de 1974. Fou el tercer de set germans. Dies després fou batejat en esta parròquia pel rector pàrroco Don Francisco Martínez Beneito, que havia arribat a la parròquia en 1857 i romandria en ella fins 1884.

Conten les cròniques sobre la infància del PARE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA que “ya desde muy pequeño, se dedicó al servicio del altar, primero en calidad de monaguillo y luego como Sacristán de la parroquia de su pueblo”.

A la fotografia, el Pare Juan Crisóstomo de Gata.

FONT: Arxiu Parroquial i dades facilitades per la família.

 

 



IMATGES DE FESTA: EL GRUP DE DANSES LA LLATA ACTUA A L'APLEC DEL POBLE NOU DE BENITATXELL

20130901190219-llataapnb.jpg

Demà dilluns, dia 2, ho farà a les 20 hores al circuit de ART AL VENT

Este matí, el Grup de Danses "La Llata" de Gata ha participat a l'Aplec de Danses que ha tingut lloc al Poble Nou de Benitatxell. Una representació gatera ha estat present als balls i la música que allí han gaudit tots els que han acudit.

El grup segueix mostrant tot el seu art i demà dilluns a les 20 hores tornarà a actuar al circuit de Art al Vent, al carrer La Bassa.

A la fotografia teniu un moment de l'actuació del grup gater.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 2 DE SETEMBRE DE 2012:

La imatge curiosa era l'olivera mil·lenària de les Valls. Tocava la banda juvenil amb motiu de l'exposició Art al Vent. A les Mirades Urbanes es recordava que milers de persones visitaven l'exposició. Segona part de l'article meu de festes sobre el Natzaré de Gata.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( III )

Seguint amb la minisèrie històrica dedicada a l'empresa "Viuda de Vicente Salvá" hui a la tercera part vegem els noms dels carrers de Gata dels anys 40. Hi havia una relació nominal dels treballadors i treballadores de la fàbrica i allí posava el seu nom, el carrer on vivïen, la data de neixement i els anys que tenien.

Trobem els noms dels carrers següents: Baja, Palmeral Bajo, Nueva, Teulada, Estación, Moreras, Avenida del Caudillo, Primo de Rivera, Biserot, Calvario, Tetuán, Carretera de Jávea,...

FONT: Documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").



MIRADES URBANES: reprenc Art al Vent. Ara 12 obres cada dia: 49-60

20130902190913-compoartalvent13.jpg

Després de molts dies sense fer "Mirades urbanes" dirigides a l’exposició d’Art al Vent i per tal de fer més ràpida l’actualització de la mateixa, pose ara més obres fins l'últim dia de mostra que serà diumenge dia 8. Les que pose ara seran dotze cada dia:

49.- Obra brasilenya. Autora: María Celia Ferrandes. Títol:"Veredas". Fils de llana teixida i cosida.

50.- Obra portoriquenya-mexicana. Autora: Jeanette Betancourt. Títol: "Monocultivo". Pigment sobre organza.

51.- Obra veneçolana. Autor: Winston Michel. Títol: "Ocas". Acrílic.

52.- Obra espanyola. Autor: Cristian Gil. Títol: "Brots de vida". Llana cosida sobre tela.

53.- Obra espanyola. Autora: Laura Berna. Títol: "El árbol de la vida". Brodats a mà amb cotó.

54.- Obra espanyola. Autor: Ruíz de Lobera. Títol: "Patrones de libertad". Feltre, fil i tinta.

55.- Obra mexicana. Autora: Martha Daniel. Títol: "Nuestro origen". Acetat de poli-vinil, caolí col·loidal, acrílic, grafit, estams, pigments.

56.- Obra mexicana. Autor: Saulo Díaz Juárez. Títol: "Andrés Manuel". Retolador permanent.

57.- Obra espanyola. Autora: Susana García. Títol: "No es verdad que te pese el alma". Grafit, retocador, linogravat i brodat de llana i fil daurat.

58.- Obra espanyola. Autora: Josepa Gilabert. Títol: "A les faldes del Montgó. Interpretació cartogràfica". Pintura acrílica, teles, fils de cotó i de cànem.

59.- Obra alemanya. Autora: Renate Müller-Drehsen. S/T. Teles cosides.

60.- Obra espanyola. Autora: Carmen Ciorraga. Títol: "Cuerpo oculto, lo encubierto". Tranferències, cera moldeable, acrílic i teles.

FONT: Catàleg Art al Vent X.

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.228, la del dia 26/8-

20130902191905-texas.jpg

Reprenc, de nou, la sèrie de fotografies antigues i també la col·lecció de fotos del record del Programa de festes 2013. Ací teniu una imatge del Bar Texas, aquell bar que estava passada la "curva de la paella" de la Garganta, anant cap a Teulada. Encara està allí l’edificació. Paraven els primers turistes dels anys 60 del segle XX i podeu llegir que també es feien cortines i es bevia tot allò que era típic i tradicional al poble.Comenta Pepe Blanco: "el que està sentat bevent en eixa parella  era el meu uelo "Blanco", cofundador del Texas,amb dos homes més, i estava ubicat a la part de denfront del actual Texas". Gràcies per l’aclaració.

FONT: Fotos del record, Llibre programa de festes 2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.229, la del dia 27/8-

20130902192516-hogardelcamarad.jpg

Continuant amb la col·lecció de fotos publicades al llibre del programa de festes, pose la corresponent al passat dia 27 d'agost, la nº 1.229, Tres cambrers d'època. Estaven al bar Hogar del Camarada. Regentava l'establiment Pepe Costa del Penyó, que podeu veure'l a la dreta mirant la foto. Al mig, un jovenet Miguel Serra i a l'esquerra Juan Reig.

FONT: Col·lecció de fotos del record del Llibre programa de festes 2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.230, la del dia 28/8-

20130902193213-familiapedrovives.jpg

Cada vegada més prop d’actualitzar totes les fotografies antigues de la sèrie. Ara utilitzant les fotos del record del llibre programa de festes. La corresponent al dia 28 del mes passat (1.230) ens mostra a la família Pedro Vives. Els pares i els fills. Reconeguem a Paquita "Vives" i a Jaime, tercera i segon per l’esquerra si mirem la foto de cara. Estarien a la caseta i van decidir fer-se una foto tots junts. Comenta "Pala" qui eren, perquè ell els coneix bé: "són el meu uelo Pepe Pedro, la meua uela Pepica Vives, mon pare Jeroni "la pala", ma tia Paquita "la del forn", mon tio Jaime "Chamburci" i ma tia Isabel "la de las olas".

FONT: Fotos de la col·lecció del record del Llibre Programa de festes 2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.231, la del dia 29/8-

20130902193739-nofrepons.jpg

Nova foto antiga de la col·lecció del programa de festes 2013. Correspon a la 1.231 del dia 29 d'agost. A Nofre Pons Mulet el podeu veure amb un amic conduïnt una motosidecar. Observeu la matrícula, com anaven els dos personatges i el xicotet casc que portava el nostre protagonista. Com han canviat els mitjans de locomoció de dues rodes d'abans a ara!.

FONT: fotos del record del Llibre programa de festes 2013.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 3 DE SETEMBRE DE 2012:

Poc a poc, anaven esgotants les "Mirades urbanes" a l'exposició, com este any. Un article deia: "La música present a Art al Vent". La imatge curiosa ens portava cap als ceps de les Valls i el vell Montgó. Recordava, en els "Meus articles de festes" el de 1999, quan li vaig donar inici a la part del programa de festes que s'ha conservat, posar les regines majors i infantils. Eixe any faig fer un resum, ja els altres serien les fotografies de les de l'any passat. Quatre fotografies amb personatges gaters tancaven la jornada.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( IV )

20130903153137-firmesempreses.jpg

Seguint amb la minisèrie de la història local industrial dels anys 40 als 60 del segle XX i la societat local vista per mig de l'empresa "Viuda de Vicente Salvá", trobem un document signat per les empreses gateres "del ramo de la palma", entre elles l'empresa que estudie. Totes elles, per l'estiu de 1942, van nombrar una delegació per a personar-se al veí Poble Nou de Benitatxell i reunir-se amb els compradors de "sombreros y pleitas de aquella población". El motiu era que regularitzaren i posaren al dia el Subsidi de Vellea i Seguretat de Maternitat, corresponent als passats anys de 1940 i 1941, a l'Institut Nacional de Previsió, delegació de Dénia.

Amb eixa notificació venien els segells dels comerciants gaters d'aleshores. A més de la Viuda de Vicente Salvá, que ja coneguem, estaven: "Costa y Soler, Sucesores e Hijos de José Costa" (empresa que encara hui continua en marxa); "Pedrós y Salvá"; "Francisco Zaragosí"; "José Mengual Diego"; "Viuda de Francisco Soler" i "Francisco Costa Más".

A la fotografia teniu les signatures dels comerciants gaters del ram de la palma dels anys 40 del segle XX.

FONT: Documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").



AJUDES PER A LA CONTRACTACIÓ DE DESOCUPATS DE GATA

20130903161519-poster-1-.jpg

L'Agència AFI Creama de Gata i el mateix Ajuntament informen que s'ha acceptat la participació de l'Ajuntament de Gata en la convocatòria provincial del “Pla Conjunt d'Ocupació. Anualitat 2013”, i s'han publicat les bases en el BOP núm. 164 del 29 d'agost.

Este Pla es du a terme entre la Generalitat Valenciana, la Diputació d'Alacant i l'Ajuntament de Gata, i té com a objectiu afavorir la contractació de persones desocupades de Gata, inscrites de forma ininterrompuda almenys des de l'1 de març del 2013.
La subvenció per cada contracte, realitzat per un període mínim de 3 mesos amb una jornada de almenys 25 hores setmanals, ascendirà a 1.125€. Els contractes hauran de realitzar-se abans de l'1 d'octubre en centres de treball radicats en la província d'Alacant.
L'Ajuntament de Gata atorgarà un màxim de 3 subvencions, per un total de 3 contractes de treball de persones desocupades de Gata.

Les empreses interessades hauran de presentar la sol•licitud a l'Ajuntament de Gata, en el departament d'Afic-Creama, abans del 30 d'octubre del 2013.

Es poden consultar les bases de la convocatòria i descarregar els impresos per a la sol·licitud en el següent enllaç:

 http:// www.portaldelcomerciante.com/miafic/index.php?Id=8&cen=142&lang=

FONT: AFI Creama Gata, Ajuntament de Gata. Cartell general.

 



IMATGES DE FESTA: Les últimes dansaes al caliu d'Art al Vent 2013

20130903162454-jpablodanses.jpg

Ahir per la vesprada, al tardet, va actuar el Grup de Danses de Gata "La Llata". Va ser l'última actuació al carrer la Bassa d'enguany, amb motiu de l'exposició de ART AL VENT, tancant així les seues actuacions dins del programa "Quiero Pueblo" ("M'agrada el poble", podríem traduir).

A la fotografia de Juan Pablo Signes, teniu al grup dansant a la Plaça d'Espanya.

FONT: Foto de Juan Pablo Signes.



GATA EN 1853, segons les memòries dels capitans Lloret i Cortés

20130903170020-1853llibreicjuangilalbert.jpg

El nostre poble apareix en el llibre: "1853: Itinerario de Catarroja a Alicante, por Alcoy y de Alicante al mismo punto de partida por el litoral"

Són les memòries de ruta dels capitans de l'exercit Nicolás Lloret Reyner i Manuel Cortés Morales, que edita, introdueix i fa les oportunes anotacions Gerardo Muñoz Lorente

El volum està editat des de 2011 per l'Institut Alicantí de Cultura "Juan Gil albert" (Diputació d'Alacant)

He trobat hui un llibre a la Biblioteca de Dénia on es parla de Gata. És l'any 1853. Dos capitans de l'exercit, de l'Estat Major destinats a la Capitania General de València, els dos de 26 anys d'edat, fan un recorregut des de Catarroja a Alacant, primer per l'interior i després pel litoral. Encara que Gata no està com a poble destacat sí que està de pas i ens diu com era fa 160 anys.

El llibre, com he dit a l'entrada, porta per títol: "1853: Itinerario de Catarroja a Alicante, por Alcoy y de Alicante al mismo punto de partida por el litoral". Nicolás Lloret Reyner. Manuel Cortés Morales". Edición, introducción y anotaciones de Gerardo Muñoz Lorente". Està editat per l'Institut Alacantí Juan Gil Albert (Diputació d'Alacant) l'any 2011.

Resulta molt interessant com detalla el riu Gorgos i el poble de Gata.

A la pàgina 30 diu que "El río Gorgos o Jalón debía ser vadeado por no haber puentes por donde atravesarlo". Cal dir, a este respecte, que el primer pont que es va fer va ser el de la carretera Alacant a València, després el del tren i després l'urbà de les Alcolaes, tots tres al terme de Gata. Finalment, al segle XXI es fa fer un nou pont urbà. A la pàgina 38 ens diu que Gata tenia 43 veïns i 250 cases i a la pàgina 54 que a Gata hi havia dues ventes amb els noms de Montgó i Nueva.

Ja a la pàgina 94 llegim, en paraules dels dos capitans: "El rumbo de este (camí de València) de Benisa a Denia es de S. a N., encontrandose en este espacio al río Gorgos ó Jalon, que carece de puente. Todo el terreno que se atraviesa es erial y pedregoso en las alturas y con viñedos y arbolados con cercados de piedras".

A la pàgina 196 del llibre ens mostra la descripció que fan del poble de Gata. A l'itinerari diuen que a l'entrada: "corral a iz./2' otro igual/3'casa del Rector de Gata á izquierda/".

Torna a parlar del riu Gorgos o Xaló i el descriu a l'entrada de Gata. Pàgines 198 i 199: "El rio Gorgos o Jalon, conocido como tal en el pais, es mas bien una barrancada que unicamente lleva aguas en las epocas lluviosas, tomando entonces rapida corriente...Carece de puentes y los márgenes a la inmediacion del camino son cortados en general y dejan un cauce bastante ancho. El vado, por donde lo cruza el camino, es de piso muy pedregoso y de facil entrada y salida. En el ascenso por las laderas que marcan las vertientes del rio por el otro lado, el terreno de la izquierda domina considerablemente y es de dificil paso a infanteria asi como a la caballeria lo sera a la derecha en el espacio que queda a la segunda subida, donde se aproxima el rio, en razon a los lindes de piedras sueltas de las viñas, tierras y arbolado que lo cubre".

EL POBLE DE GATA (1853)

Finalment, a la pàgina 199 apareix GATA. "Gata, pueblo de 436 vecinos, situado en terreno llano inmediato al río Gorgos y consta de 250 casas de medianas comodidades para alojamiento no carece de aguas y el principal producto de su termino es la pasa, produciendo ademas algun trigo, cebada, avena, maíz, aceite, vino, algarrobas, legumbres y frutas todo en corta cantidad, sosteniendo con sus pastos ganado lanar y cabrio. Dista de Benisa 2 leguas y de Denia 2 horas."

Acaba, quan ix de Gata: "Prolongando nuestra marcha desde la Venta Nueva se atraviesa en suave descenso entre viñedos y arbolado con cercas bajas de piedras secas, dejando a derecha varias casas de campo y el barrio pequeño de Jesús=pobre dependiente de Denia a 20' colocado al pie del Mongó."

A la fotografia, la portada del llibre del que us he fet alguns extractes relacionats amb Gata.

FONT: Llibre: "1853: Itinerario de Catarroja a Alicante, por Alcoy y de Alicante al mismo punto de partida por el litoral". Nicolás Lloret Reyner i Manuel Cortés Morales. Edició, introducció i anotacions Gerardo Muñoz Lorente. Institut Alicantí de Cultura "Juan Gil albert" (Diputació d'Alacant), 2011.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 DE SETEMBRE DE 2012:

Sols vaig posar eixe dia el "Recordem...". Aquell dia recordavem, entre altres notícies, estampes de l'escaldà, que enguany no he posat cap dia, pel poc raïm que s'ha recollit al terme, per culpa de la pedregada.



DIVENDRES 6 JUGA ALVÁN A PETRER

Una nota esportiva breu de pilota valenciana. Despús demà divendres dia 6 jugaran al trinquet de Petrer al voltant de les 7 de la vesprada: de color roig, Juan (Maravilla) de Pedreguer i Paulino de Petrer contra Angel (Peye) de Petrer i el nostre veí Alván de Gata de Gorgos.



HISTÒRIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( I )

20130904191252-fotoordenances.jpg

La còpia me l’ha facilitada les Germanes Zaragosí (Museo del "sombrero")

En distints dies, us relacionaré tots els 97 articles, dividits en 2 títols (un títol té 13 capítols i l’altre sis), de les ORDENANCES MUNICIPALS DEL POBLE DE GATA de 1861

Les tradueix al valencià respectant al màxim les paraules i alguna vegada posant les paraules en castellà entre cometes.

INTRODUCCIÓ:

Quan he anat a tornar els documents que ja estan escanejats sobre l’empresa "Viuda de Vicente Salvá" (que com sabeu vaig fent extractes dels mateixos), les germanes Zaragosí m’han facilitat un curiós opuscle, que algun dia caldria tornar a reeditar, fent una introducció, una explicació i unes anotacions al mateix. Es tracta de les ORDENANCES MUNICIPALS DEL POBLE DE GATA, datades en 1961. El llibret conté els 97 articles dividits en 6 capítols i 2 títols. La data que signava l’alcalde i els regidors era el 14 de juliol de 1861.

Dos títols: Policia Urbana (es posava "Hurbana" amb h) i Policia Rural.

Tretze capítols al primer títol, Policia Urbana: De les autoritats, De les diversions, Enderrocs ("Demoliciones") i construccions, Carruatges, Cavalleries, Gossos, Baralles i jocs de xicons, Pous i Fonts Públiques, Forns i Tavernes, Carns i escorxadors ("Mataderos"), Del mercat, Neteja i Sanitat i Precaucions contra incendis.

Sis capítols per al segon títol, Policia Rural: Camins, Terres, Arbres, Barrancs, Nories i Penalitat.

Acabava l’opuscle signant l’alcalde i els regidors, a saber: Gabriel Pedro, Jaime Bolufer, Francisco Mulet, José Diego, Antonio Pedro, Gerónimo Mulet i "Por los demás señores que no saber firmar" Antonio Ferrer.

Van ser aprovades a Alacant "las ordenanzas municipales de esta Villa" tres mesos més tard, el 15 d’octubre de 1861. Es van produir lleugeres modificacions que estan també anotades. Signava l’aprovació un tal Francisco Sepúlveda.

Per l’època que era (començaven la segona meitat del segle XIX) i pels articles que conté podem observar moltes curiositats i ens podem fer una idea de com era el poble de Gata en aquell temps.

Per a què us feu una idea d’aquelles ordenances, sols us posaré hui el primer capítol:

TÍTOL PRIMER. Policia Urbana. Capítol I. De les autoritats. Art. 1:

"El poble de Gata i el seu Terme es dividix per a la seua administració en dos districtes. Comprén el primer tota la part del poble, excepte el carrer del Forn i Arraval que constituïxen el segon. Correspon al primer la part del terme que cau a l’Est i el partix el camí de Jesús Pobre i Mallada Verda seguint ambdós fins la seua línia divisoria; i al segon tota la resta del terme cap a la part de l’Oest."

A la fotografia, una vista antiga de Gata (Fotos antigues (Gata en el record)).

FONT: Ordenances Municipals del poble de Gata, 1861. Arxiu Germanes Zaragosí. Museu del "Sombrero".



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( V )

20130904193113-etiquetamoncho.jpg
Coneguem hui, a la cinquena part, de la minisèrie sobre l'empresa dels anys 40 a 60 del segle XX (Viuda de Vicente Salvá) una altra empresa del ram. Era la de José Moncho Ivars, de manufactura de palma llaurada. Una treballadora, que responia a les inicials R.G., causava baixa a l'empresa, a "Casa Moncho" com deien ells, el 14 d'octubre de 1943.
Com una xicoteta targa de recomanació expresaven des de Ca Moncho: "donde observó siempre una conducta intachable y buena bajo todos conceptos".
A la imatge, l'etiqueta de remeses de José Moncho.
FONT: Documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").


MIRADES URBANES: últims dies, ART AL VENT 2013 (61-78)

20130904214203-compoartalvent14.jpg

Contra rellotge, temps enrere, cal dir. Estem a sols cinc dies, contan hui també, d’acomiadar-nos de l’exposició fins l’any que ve. ART AL VENT segueix tenint més obres que veure, mirades urbanes que tractar, pe això en pose hui 18 obres (61-78).

De la 61 a la 78 us pose a la composició fotogràfica:

61.- Obra espanyola. Autora: Anna Peris. Títol: "A cavall del vent". Filferro, acrílic i adhesius.

62.- Obra portuguesa. Autor: Ernesto Marqués. Títol: "Sinfonía". Acrílic.

63.- Obra espanyola. Autora: Ana Martínez Morlanes. Títol: "Emboirat". Acrílic i retolador.

64.- Obra anglesa. Autora: Helen Clements. Títol: "Lágrimas de caballos". Acrílic.

65.- Obra espanyola. Autor: Rafael Romero. Títol: "Siempre soñé con ser un gran pez". Acrílic.

66.- Obra lituana. Autora: Ina Mindiuz. Títol: "Dama de las flores". Trossos de teles cosides.

67.- Obra mexicana. Autora: Reyna Herrera. Títol: "Huracán". Teles de feltre cosides.

68.- Obra nordamericana. Autora: Susan Taber. Títol: "Sweet dreams". Shibori tela tenyida i fil.

69.- Obra estònia. Autora: Katrin Pere. S/T. Cotó, teixit sintètic, viscosa, seda.

70.- Obra japonesa. Autora: Mami Kawai. Títol: "Que tengas un sueño". Tela d’organça i acrílic.

71.- Obra espanyola. Autora: Isabel Soler. Títol: "El pescador de estrellas". Xarxa de pescador, feltre, acrílic, estrelles retallades.

72.- Obra mexicana. Autor: Mahiha Biblos. Títol: Misterios del quiebre". Poliester de nilons transformats per l’autor.

73.- Obra nordamericana. Autora: Anna Godfrey. Títol: "Luminance 12". Fibra amb colorants reactius Porcions Dyes.

74.- Obra espanyola. Autor: Javier Gómez de Segura. Títol: "Consumo luego existo". Tela tenyida, tinta i pintura sobre tela.

75.- Obra mexicana. Autora: Norma Isabel Millán. Títol: "Volátil serie arte-mantas". Acrílic, tela i acrílic.

76.- Obra espanyola. Autor: Evarist Navarro. Títol: Arquitectura. Acrílic.

77.- Obra espanyola. Autor: Juan Pedro Escolano. Títol: "L’esperit de la Plaça". Acrílic i pintura daurada.

78.- Obra mexicana. Autor: Alejandro Quijano. Títol: "Totem y tabú". Acrílic i impressions digitals.

FONT: Catàleg, Art al Vent 2013, Gata.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 5 DE SETEMBRE DE 2012:

Com passarà enguany, diumenge s'acabava l'exposició d'Art al vent 2012. El temps s'en anava i també posava el compte enrere per a la cloenda i l'acte. Com a imatge curiosa posava el nou pont del nou vial, sota la mirada de l'amic José Salvador Ginestar i el sistema HDR. Als meus articles de festes, el de 1999, es dedicava a les festeres majors regines. "Compromís" demanava accions legals contra el tancament de les urgències nocturnes. Una composició de fotos ens recordava l'èxit del Festivalet Independent 2012 (FIGA).



ESTA VESPRADA, DIA 5, DONACIÓ DE SANG

Ja toca. Com passa el temps!. Esta vesprada, de 17 a 20.30 hores, hi haurà una nova donació de sang a Gata. Serà, com ja és habitual, al saló d'actes del Centre Social Integrat. Animeu-vos!...i endavant. Donar pot significar salvar una o més vides!.



LA PREMSA PARLA DE...la visita de Císcar a l'exposició d'Art al Vent

20130905170811-dscf5253.jpg

Amb una mica de retràs, perquè va ser dijous passat i estem ja a una setmana, la premsa publica hui la visita del vicepresident de la Generalitat Valenciana, Pepe Císcar, a Gata i l'exposició d'Art al Vent. El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) titula: "La Marina. Císcar muestra su apoyo a la muestra Art al Vent de Gata de Gorgos con su visita al municipio". Ací teniu l'enllaç per su voleu llegir tota la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130905/marina/ciscar-muestra-apoyo-muestra-20130905.html.

A la fotografia, un moment del passeig pel carrer la Bassa de Císcar i les autoritats gateres.

FONT: diari LAS PROVINCIAS de hui 5-9-2013.



L'ATUR (PARO) PUJA A AGOST A GATA EN 4 PERSONES

La notícia la facilita el diari digital independent "La Marina Plaza" que té notícies de les dues Marines, Alta i Baixa. L'article: "El paro baja en agosto en 413 personas entre las dos Marinas". Però, si ens fixem amb les dades d'agost de GATA ens adonarem que ha pujat l'atur. Al final de juliol hi havia 530 aturats i ara al final n'hi han 534, 4 persones més.

Podeu llegir tota la notícia al següent enllaç: http://lamarinaplaza.com/2013/09/04/el-paro-baja-en-agosto-en-413-personas-entre-las-dos-marinas/.

FONT: diari digital La Marina Plaza. 5-9-2013.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( VI )

20130905173734-capcalerasindicats.jpg
Seguim coneixent documents curiosos sobre la vida dels anys 40 a 60 per mig de l’empresa "Viuda de Vicente Salvá". Els detalls de l’empresa els coneixem en un qüestionari que se li requereix des del Sindicat Provincial de Nacional Tèxtil i del Vestit, de la Vicesecretaria Provincial d’Ordenació Econòmica de la Delegació Provincial de Sindicats de "Falange Española Tradicionalista y de las JONS" d’Alacant, per l’abril de 1943.
El nom comercial de l’empresa era: Viuda de Vicente Salvá Monfort i tenia les oficines i la fàbrica a Avda. del Caudillo, 107 i 109. La data de constitució de l’empresa era 1918 i la de la posada en marxa del negoci o empresa, la de 1937. Pagava de contribució especial anual 2.262 pessetes. Quan nomena la producció, diu que l’empresa tenia set màquines Singer 16 K 33, Aerografia 2 H.P.
Els productes que fabricava eren: cabassos, barrets ("sombreros") i bosses de palma. La producció anual era de 4.000 dotzenes. En total, hi havia onze treballadors. D’eventuals tenia set obrers. Les matèries que usava: fil, coto-en-pel, pintures, laques, cogolls, rematxes, arandeles, tela, llana, "sisal" i espart. La procedència de molts dels materials era de Barcelona.
Finalment, la quota sindical trimestral de l’empresa era de 56,95 pessetes i el subsidi trimestral de 227,85 pessetes.
FONT: Documents arxivats per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").


HISTÒRIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( II )

20130905215446-fotoordenances.jpg

Si recordeu, encetava ahir uns curiosos reportatges per a donar a conèixer aquelles ordenances que fa 142 anys van regir al poble de Gata i que conserven les germanes Zaragosí del seu uelo i tenen custodiat al Museu del "sombrero".

Començava per l'article 1 del Capítol I que corresponia a les autoritats, dins del Títol primer, Policia Urbana. Ara us donaré a conèixer la resta d'articles d'este capítol I i el segon capítol que tracta de les diversions i que resulta força curiós.

Títol 1er. Policia Urbana. Capítol I, de les autoritats...

Art. 2: Cada districte estarà a càrrec d'un Tinent Alcalde que exercirà en ell les funcions judicials i administratives. L'Alcalde coneix a prevenció amb els tinents en els negocis corresponents a cada districte.

Art. 3: Els veïns estan obligats a donar part de tot foraster que reben en les seues cases i haja de romandre a la població més de vint-i-quatre hores.

Art. 4: El veí que desitge traslladar el seu domicili a altre poble deu avisar precisament a l'Alcalde. Este no admetrà a domicili a cap persona que no ho faça constar haver alçat en la forma deguda el que en altre poble tenia i contar amb mitjan legítims amb que viure.

Art. 5: L'Alcalde president de l'Ajuntament, quan cite als majors contribuïents deurà fer-ho mitjançant papereta individual, en la qual s'exprese l'objecte per a que'l convoca, la qual signat pel citat, o altra persona en el seu nom per que si esta no sabera signar, es depositarà a la Secretaria com a prova d'haver-se omplit esta formalitat.

Capítol II, De les diversions:

Art. 6: No pot celebrar-se espectacle ni diversió alguna pública sense permís de l'autoritat.

Art. 7: Es prohibixen les esquellotades per causa de segones noces o pel qualsevol pretexte, mudar la veu i cantar per la nit, així com donar crits pels carrers i xiular.

Art. 8: Quan es permeten les màscares no podran usar trages religiosos ni militars propis dels funcionaris de l'Estat.

Art. 9: En les danses públiques s'observarà la més regurosa decència, sense poder transitar per mig d'elles, ni posar-se ningú daavant dels seients, ni dirigir als que ballen paraules que els puga ofendre.

Art. 10: No es pot jugar a pilota pels carrers quan s'opose algun veí que habite en algun d'ells.

Art. 11: Des del toc d'oracions al de l'alba no es podran juntar quadrilles per a rondar o donar músiques pels carrers, sense permís de l'autoritat, ni romandre ningú parat en els cantons, ni arrimat en les portes amb gest d'escoltar.

Art. 12.- Els balls, jocs i demés diversions domèstiques lícites podran suspendre's per l'Alcalde quan ocórreguen desordres o tinga presunció fundada de que puguen ocórrer.

Art- 13.- Com impropi de la civilització, es prohibix ballar davant dels pàrvuls difunts, vulgo albats, així com cantar i moure gatzara.

(Continuarà demà)

FONT: Llibret opuscle Ordenances Municipals del poble de Gata, 1861. Arxiu de les germanes Zaragosí (Museu del "sombrero").



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.233, la del dia 31/8-

20130906194216-quinta83-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Seguint a la recerca de l’actualització de les fotos antigues, esta de dalt podria dir-se que és més recent que antiga. Hui fa un mes rodó que va ser el dia de la festa gran de Gata. Per això, recordem la quintà que va fer els 50 anys, la de 1983. Es van fer la foto fa 30 anys davant del bar Corder.

Estaven fent bou, com podreu apreciar, però les barreres eren ja de ferro, no de bigues de fusta com abans.Identificava a les xiques i xics de la quintà 83, una part blanca i altra verda a la seua samarreta. A la butxaca posava "Quintà 83 Gata".

Tractant d’identificar-los a tots, vegem sentats -d’esquerra a dreta mirant la foto- a Pilar, a la sempre recordada María Soler, a Tere "el Curro", Pepa, Tere, dos quintes que no identifique, Inés, Vicenta i Pepa. Aponats i agatxats estan Marivi, Paco, Pepe "Botella" i Pepe "el Roig".

Al fons, plantades podeu veure a la reina Paca Mari Moncho, junt amb la meua dona Pepa i a Paca Mari Simó. Per darrere estan Pepita Cardona, Pepa, Rosa i Rosa Mari. Darrere tot: Vicente "l’estanquer", Pepe Parra, Antonio Pons, Antonio, Javier Salvá, dos més que no identifique, i el també recordat Pepe.

Si algú vol completar-ho o rectificar-ho, ja ho sabeu, només teniu que posar-ho al blog o al facebook.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 6 DE SETEMBRE DE 2012:

El blog superava les 139.000 visites, ara quasi són 284.000. Seguix doblant-se i més. A les "Mirades urbanes" deia "Que poc queda per a gaudir de les teles!". A les "Imatges curioses" ens paraven a "les cases de camp abandonades".



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( VII )

20130906110949-capcalerabaixa.jpg

Seguint amb la documentació aportada pel Museu del "sombrero", a través de María Jesús Salvá, néta de la "Viuda de Vicente Salvá", m'interesse ara per una cèdula de BAIXA de certes màquines a la fàbrica. Estem a l'any 1943.

El 30 de decembre de 1943 la Viuda de Vicente Salvá MONFORT (ací apareix el segon cognom) donava una BAIXA de CONTRUBIÓ INDUSTRIAL i donava part al Sr. Alcalde d'haver cesat en l'exercici de la indústria de QUATRE MÀQUINES DE COSIR TRENA DE PLEITA PER A LA FABRICACIÓ DE "SOMBREROS" FLEXIBLES, MARCA "SINGER" -16 k 33., cesant amb data de l'últim dia de 1943.

Dalt, teniu la capçalera d'una baixa de contribució industrial.

FONT: Documentació recuperada i arxivada per María Jesús Salvá, Museu del "sombrero".



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( III )

20130906131600-fotoordenances.jpg

Seguint amb l’opuscle facilitat per les germanes Zaragosí, vegem hui el Capítol III de les Ordenances Municipals de Gata de l’any 1861. Es tracta de regular els enderrocs (demoliciones) i les construccions.

Títol I (Policia Urbana), Capítol III: Enderrocs (demoliciones) i construccions:

Art. 14: L’Alcalde manarà l’enderroc dels edificis que amenacen ruïna segons el parèixer dels facultatius, assenyalant un terme per a verificar-ho.

Art. 15: No es permetrà que els solars i edificis en ruïna romadren en tal estat per més de tres mesos, estant obligats els propietaris a emprendre l’obra dins del dit terme, transcorregut el qual sense execurar-la, podrà l’Alcalde vendre en pública subhasta per a que el comprador verifique l’obra. Mitjançant circumstàncies especials pot prolongar-se el terme per dos mesos més.

Art. 16: Cap persona pot construïr casa ni parets al poble ni en els camins sense coneixement de l’Alcalde, a fi de que la construcció es subjecte a la línia i l’obra tinga les condicions que es requerixen.

Art. 17: No es permeten obres exteriors a la línia dels carrers o camins encara que siguen per a donar major solidesa o comoditat a les mateixes. Les reixes que no estiguen a l’altura de nou pams sols poden eixir quatre dits de la paret.

Art. 18: No pot deixar-se en el carrer cap material o escombraire que es tiren als carrers, aniran traent-se sense perdre temps descarregant-ho en el lloc que els marque l’Alcalde. Tampoc pot fer-se magatzem de materials per a una obra en el lloc públic abans de deu dies de principiar-se l’obra. La part exterior dels edificis deu lluïr-se i quedar blanca o pintada dins de dos mesos d’haver-se cobert.

FONT: Llibre opuscle, Ordenances Municipals del poble de Gata, 1961. Arxiu germanes Zaragosí, Museo del "sombrero".



LA PREMSA TORNA A PARLAR...del no-sou de l'alcaldessa

20130906165023-ple.jpg

Si em permeteu dir-ho aixina. El no-sou de l'alcaldessa torna a omplir un lloc destacat a la secció de La Marina, al diari LAS PROVINCIAS. L'article de Conxa Pastor dona a entendre que parla amb les tres forces polítiques del poble de Gata, cadascuna opina del tema i tot pareix ser que es podria decidir el 24 de setembre al ple ordinari, si arriba a tractar-se o no el ja tan manit tema, que no s'apura mai res...i aixina portem dos anys i dos mesos i anem cap al final de la legislatura, més que cap al principi.

El diari titula hui divendres: "La alcaldesa de Gata sigue sin cobrar un sueldo a la espera de la decisión del pleno". Al subtítol: "Tras la polémica suscitada este verano, se espera que el próximo día 24 se incluya en el orden del día del pleno".

Podeu llegir tot l'article al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130906/alicante/alcaldesa-gata-sigue-cobrar-20130906.html.

A la fotografia de LP, vegeu els moments previs de l'anterior ple quan ja es va tractar el tema.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 6-9-2013.



UN BON ARTICLE A "OBITUARIO" DEL DIARI "EL PAIS" RECORDA LA FIGURA DEL MATEMÀTIC GATER VICENT CASELLES

20130906171455-vicentcaselles.gif

Joan Soler, catedràtic de Matemàtica Aplicada a la Universitat de Granada, recorda a l’enyorat Vicent Caselles

L’Ajuntament vol fer-li un reconeixement pòstum al proper plenari del 24 de setembre

El diari "EL PAÍS" publica hui divendres a la secció de "OBITUARIO" un bon article escrit per Joan Soler, catedràtic de Matemàtica Aplicada a la Universitat de Granada, en el qual recorda al matemàtic gater VICENT CASELLES. Titula l’article: "OBITUARIO. Vicent Caselles, matemático. Es el científico español más citado en la literatura internacional de su especialidad".

Comença Soler el seu article recordant a Caselles, que -com bé sabeu i ja vaig publicar al blog- ens va deixar aquell 14 d’agost (fa quasi un mes). No té perdua tot el seu article: "Es muy fácil hacer un rápido resumen de los logros científicos de Vicent Caselles, fallecido el pasado 14 de agosto a los 53 años: es el matemático español más citado internacionalmente. Algunos de sus artículos han sido hasta la fecha referenciados 4.189, 2.035 y 1.534 veces y varios de ellos poseen cientos de citas".

L’últim paràgraf també és molt emotiu: "Durante los últimos 25 años tuve la suerte de contar con su amistad y de compartir largas conversaciones, algunos sueños y varios proyectos de investigación. Con su barba, su abrigo, su bufanda y su gorra lucía habitualmente un porte decimonónico que le otorgaba un aire sabio, de buena gente, una impronta entrañable y afable, reflejo de su calidad humana".

L’Ajuntament de Gata s’ha fet resó de l’article i ha anunciat el següent comunicat: 

 "Hui EL PAIS parla d’una eminència en el món matemàtic, Vicent Caselles. Com tots sabeu, natural de Gata, i tal vegada l’espanyol més citat en la seua especialitat, les matemàtiques. Vicent ens ha deixat fa poc i des de l’Ajuntament es té previst retre un reconeixement en el proper plenari, el 24 de setembre".

Si voleu llegir tot el article i descobrir la figura eminent de l’enyorat Vicent Caselles, ací teniu l’enllaç:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/09/06/actualidad/1378421989_761712.html.

FONT: diari EL PAIS, secció Obituario dia 6-9-2013.




L'AJUNTAMENT CONVOCA A TOTA LA QUINTÀ 2014, INFANTIL I MAJOR

Per al dia 11 de setembre, a fi d'actualitzar el llistat

La Regidoria de Festes, que té nova persona al càrrec (Joan Pedrós Taléns), ha convocat a tots els quintos majors i quintets infantils de l'any que ve 2014 per al pròxim dimecres dia 11 de setembre. A les 20 hores es reuniran al saló de plenaris de l'Ajuntament els majors i els pares i mares dels quintets. Des de l'Ajuntament es diu que l'assistència de tots és important, ja que es comprovarà si les dades son totes correctes.

FONT: Regidoria de Festes, Ajuntament de Gata.



GATA SERÀ LA SEU DE LA PRIMERA JORNADA DE NATUROPATIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA

20130906182753-cartellnaturopatia.jpg

El dia 21 de setembre al Centre Polivalent es parlarà d'Hipnosis, de l'estructura energètica, del reiki i altres temes d'aquesta matèria

La "Organización Colegial Naturopática FENACO" de la Comunitat Valenciana, dins de la campanya identitària "Profesional Naturópata, encantado de conocerte", ha organitzat per al pròxim dia 21 de setembre, dissabte, una Jornada de Naturopatia i Salut a Gata, amb l'objectiu general de seguir fent visible la Professió Naturopàtica en tots els seus aspectes professionals. Serà la primera d'esta índole que es farà a la Comunitat Valenciana.

Representants de la "Organización Colegial Naturopática" van estar a Gata mantenint una reunió amb l'alcaldessa Ana María Soler i amb Juan Pedros, regidor d'Educació, exponent els pormenors i situació actual de la Professió Naturopàtica, a la vegada que solicitar-los el recolzament per a la celebració de la Jornada de Naturopatia i Salut, que si que serà una realitat.

L'event, que començarà a les 10 del matí, es farà al Centre Polivalent, i tindrà dos parts: una primera, on s'expondrà que és la Naturopatia, com a professió i ciència de salut, i quines són les ferramentes que utilitza en la seu pràctica professional. I una segona part, de caràcter més pràctic, on exposaran algunes ferramentes més destacables, com són alimentació, plantes, tècniques manuals, tècniquestd concrets, segons interés de les persones participants i assistents, els quals tindran una participació activa en el desenvolupament de l'event.

La taula rodona a les 18.30 hores serà la que pose el punt i final a esta primera jornada de Naturopatia de la Comunitat Valenciana, que es farà a Gata.

Dalt teniu el cartell de la Jornada.

FONT: Cartell i text, Ajuntament de Gata.



L'EXPOSICIÓ TÈXTIL ART AL VENT 2013 S'ACOMIADA DIUMENGE DIA 8

20130906185110-cartell.jpg

Al blog, ja no posaré les fotografies de més obres. Hi ha altres informacions més actuals a Gata

He deixat bastant obres per a posar al blog, però a mesura que passaven els dies anava acurtant-se el temps i ja estem a dos dies de la cloenda de l'exposició d'Art al Vent 2013. Com vaig dir un dia i ho torne a recalcar ara, des del blog pose allò que puc, allò que conec, però sense cap imposició. Per tant, ja no posaré més fotografies d'obres, esperant que l'any que ve hi haja més novetats.

A més, crec que hi ha altres informacions més actuals que reclamen l'atenció del blog, com la de demà, que ja us contaré...



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.232, la del dia 30/8-

20130906191216-entragatafontriu.jpg

Reprenc la sèrie que havia deixat per massa informacions que contar-vos. La fotografia que corresponia al dia 30 d’agost (1.232) me la van facilitar distints usuaris del blog. Va estar publicada dies enrere a les pàgines de "Valencianisme en fotos" del facebook. Es tracta d’una vista de l’entrada de Gata per la Font del Riu, on ara està el primer semàfor.

Era una postal dels anys 60 posava a la pàgina. Més en concret, he pogut averiguar que era de 1963. Vegeu que encara no estaven asfaltats els aparcaments per a cotxes dels dos costats. Podeu observar els poquets cotxes que passaven pel carrer, inclús com està aparcat el cotxe roig, la qual cosa seria ara quasi impensable. Una tenda de canastes de "Cestería Sendra" (Santiago Sendra) i més enllà de la pujada al calvari dos més del Trinqueter i de Parra. També vegeu el cartell de cervesa "El Neblí", era un depòsit de begudes del Ti Joaquín. Un record en un "Recuerdo de Gata de Gorgos" com posava la targeta.

FONT: Valencianisme en fotos (facebook).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.235, la del dia 2/9-

20130907204139-xicspenyalcalp.jpg

Nova fotografia de la sèrie de fotos del record del Llibre Programa de Festes 2013, que la Comissió de Festes 2013 va editar. Corresponia al nº 1.235 del segon dia de setembre. La llegenda era la següent: "Vicente Catxo i Pepe Botella dalt del Penyal d'Ifach a Calp, anys 1954 ó 1955". Van anar un dia d'excursió, van pujar al Penyal dalt del molló que indica els metres d'altura del itsme tan conegut i famós.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 7 DE SETEMBRE DE 2012:

La premsa parlava de l'adéu a Art al Vent IX i tornava a parlar de les urgències nocturnes. Les "Mirades urbanes" donaven compte que estavem a tres dies de l'adéu a l'exposició. Hui resten sols dos dies, hui i demà.



INSCRIPCIÓ PER A LES ESCOLES MUNICIPALS ESPORTIVES

Les Escoles Esportives Municipals de Gata que organitza la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Gata comencen les inscripcions, amb el programa "Esport i diversió 2013-2014".
L'esport escolar serà el següent: baloncesto, gimnàstica rítmica, tennis, raspall i kàrate. Les novetats, voleibol i escacs. Les inscripcions podran fer-se al Centre Polivalent o al Pavelló d'Esports, dimarts a divendres de 17 a 20 hores. Els dilluns a divendres pel matí de 9.30 a 12,30 hores.
FONT: Ajuntament de Gata.


LA PREMSA PARLA DE...la pèrdua del matemàtic Vicent Caselles

20130907121428-vicentcaselles.gif

El diari INFORMACIÓN d’Alacant a la seua secció de la Marina recull la notícia que ahir donava EL PAíS a "Obituario" i de la que ja us vaig comentar i titula: "Consternación en las matemáticas españolas por la pérdida de Caselles". Al subtítol: "El catedrático de Matemática Aplicada de la Universidad Pompeu Fabra de Barcelona fue enterrado en su localidad natal". Diu el refrany que "Més val tard, que mai". Arriba amb retràs la informació a la comarca a nivell periodístic, a quasi un mes del seu òbit.

Ací teniu l’enllaç a la informació: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/09/07/consternacion-matematicas-espanolas-perdida/1412818.html.

El diari Levante-EMV també porta la notícia però no es gens apropiat ni el titular, ni la informació, ja que pareix com si fos ahir i ha passat quasi un mes.

FONT: diari INFORMACIÓN, dia 7-9-2013.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL (VIII)

20130907174040-capcalerafalange.jpg

M’interesse hui per dos documents relacionats entre si. La fàbrica de la "Viuda de Vicente Salvá" rebia informació local, documentació procedent de l’Ajuntament, al ser un centre d’operaris del poble. Els dos documents tenen data d’abril de 1942, un del primer dia i l’altre del dia 17.

El document del dia 1 d’abril de 1942 fa notar "la indiferencia" que han tingut a la fàbrica "con la falta de asistencia a los actos celebrados en esta fecha para conmemorar el Año de la Victoria". Diu l’escrit que això significava el poc afecte al "Glorioso Movimiento Nacional". El malestar es feia notar recordant-li a l’empresa que Dijous i Divendres Sant "queda prohibido trabajar". Si ho feien, ho comunicaria a la Inspecció Provincial de Treball. 

En eixe comunicat feia l’excepció de les tendes de comestibles i les perruqueries, que podrien obrir sols el matí del Divendres Sant.

Signa "Mulet" com a Jefe Local de la "Falange Española Tradicionalista y de las JONS" (Secretaría Local, Gata de Gorgos). Al final del comunicat posava: "Por la Patria, el Pan y la Justicia". A la part superior de la capçalera, a més del "yugo y las flechas" posava: "Saludo a Franco. ¡¡Arriba España!!".

El segon document estava datat el dia 17 d’abril de 1942, des de la Delegació Local de la Central Nacional Sindicalista de Gata i de la Falange. Signaven el comunicat el Jefe Local de la Falange i el Delegat Local de la C.N.S. De què anava el comunicat?. Feia referència al cinqué aniversari de la promulgació del Decret de Unificació (1937). Anunciava que el dia 19 d’abril "tendrá lugar una concentración al pie de la Cruz de los Caídos, en la que después de haber asistido a la misa que se celebrará a las 11 de la mañana, se dará lectura del citado Decreto y al discurso del camarada Serrano Suñer".

Es feia la invitació a l’empresa, de part dels caps i que "en compañía del personal obrero se asocie en dichos actos". Això seria una "verdadera prueba de disciplina i adhesión al Caudillo".

Al final de l’escrit posava: "Por Dios, España y su Revolución Nacional Sindicalista". La capçalera tenia els signes de la Falange i de la C.N.S. A les signatures, els segells locals.

A la imatge, la capçalera de un dels comunicats.

FONT: Documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").



IMATGES CURIOSES: encara es fa pansa a Gata

20130907183150-pansaelceller.jpg

No ha estat un bon any, sens dubte, per al raïm, per culpa de la pedregada del 27 de maig passat, però aquelles zones on no ha tocat la pedra el raïm ha seguit el seu camí i ara es veuen els fruits. La pansa va ser un segell identificatiu del poble, de temps enrere fins als anys 70. Va minvar i ara són contats els sequers que es veuen com el de dalt. Santi Signes, propietari de El Celler, ens ofereix aquesta bonica imatge de tots els canyissos de pansa esperant secar-se del tot. El raïm convertit en pansa, una estampa llauradora que és tota una història i que no es deu perdre. Cal seguir, perquè...encara es fa pansa a Gata.

FONT: Foto de Santi Signes (El Celler) -facebook-.



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( IV )

20130907184551-fotoordenances.jpg

Dos capítols més, el de Carruatges i Cavalleries, ens ocupa hui sobre les ordenances municipals de 1861. Ja sabeu que estem al Títol I (Policia Urbana) i que l'opuscle o llibret me'l va facilitar les germanes Zaragosí del Museu del "sombrero". Dit això, vegem els articles curiosos de hui:

Títol I (Policia Urbana), Capítol IV: Carruatges.

Art. 19: Els conductors de carruatges portaran per la població les cavalleries del destre, caminant a pas regular.

Art. 20: Quan es troben en un carrer dos o més carruatges prendrà cada un per la seua dreta: si el carrer fos angost retrocedirà el que vaja de buit, si ambdós estigueren carregats o buits retrocedirà el que estigués més prop del cantó i si el carrer fera pujada ho farà el que puje.

Art. 21: No pot deixar-se de nit els carruatges fora de les cases.

Capítol V, Cavalleries:

Art. 22: No es pot portar cavalleries corrent pels carrers ni relligades més de dues i els conductors deuen guiar-les del ronsal.

Art. 23: Tampoc poden estar parades be siga soltes o lligades, sinò el temps de la seua càrrega o descàrrega, o mentre les ferren, i en estos casos deuran estar totes a un costat.

Art. 24: No es pot sangrar ni esquilar cavalleries em mig dels carrers públics.

FONT: Llibret opuscle de les Ordenances Municipals de Gata. Museu del "sombrero".



HUI FA 101 ANYS A GATA TERESA SIGNES DIEGO

20130907191404-teresa2.jpg

El seu arbre genealògic es composa de dues filles (María i Juanita), cinc néts i set besnéts

Ella i el seu home de ben jóvens emigraren a l’Alger

És una de les tres centenàries del poble, junt amb la Tia Francisca i la Tia Antonia

Hui complix 101 anys d’edat la veïna de Gata, TERESA SIGNES DIEGO. Naixqué un dissabte del mes de setembre, quan la pansa estava al sequer. Era el 7 de setembre de 1912. Filla de Miguel i de María es va casar molt jove amb Batiste Mulet Fluixá. Van emigrar a l’Alger i allí van nèixer les dues filles de Teresa i Batiste, María i Juanita.

La seua història de postguerra va lligada al Santíssim Crist. L’any passat em relatava que el seu marit tornava llicenciat de l’exercit, el mateix que entrava restaurada la imatge del Santíssim Crist del Calvari, el 4 d’agost de 1939, i que la portava l’escultor Jaime Signes -fill del poble- des de València. Senitr narrar a Teresa eixa bonica història no té preu, aixina com molts més relats.El seu arbre genealògic es completa amb cinc néts, tres xiques i dos xics.

La tia Teresa té també set besnéts, quatre xicones i tres xicons.Llevat de la vista que ha perdut, la salut de Teresa és bona amb un any més que el segle. Això sí, seguix tenint una memòria prodigiosa.

Em comentava ahir la seua besnéta Cristina, a la qual li agraïsc la informació: "La bisàvia està igual que l’any passat. Continua en el mateix coneixement, encara camina...Ha perdut un poc la gana, però la resta està igual. Animada com sempre, ella sempre diu que vol que Deu se l’emporte ja, però està molt be..."

Cal recordar que Gata manté les tres centenàries en vida. Cronològicament, primer aniria FRANCISCA COSTA DIEGO que va camí dels 104 anys (va fer els 103 el passat 12 de març); després estaria Teresa, que hui fa 101 anys, i la tercera és ANTONIA PEDRO COSTA, que va camí dels 101 (va fer el segle el passat 13 de desembre de 2012).

Per a conèixer tot el seu relat del Crist i la coincidència amb el seu marit, ací teniu l’enllaç al meu article del dia 9-9-2012:

http://cronistadegata.blogia.com/2012/090803-la-centenaria-teresa-signes-diego-historia-viva-de-gata-i-ii-.php.

A la imatge, la Tia Teresa amb els seus set besnéts el dia del seu centenari, l’any passat tal dia com hui.



RECTA FINAL PER A LA REFORMA DEL SALÓ D'ACTES DEL CASAL DE LA MÚSICA DE GATA

20130907195834-casalreformatcompo.jpg

Les fotografies que teniu dalt ens donen compte de com està, ara per ara, la reforma del saló d'actes del Casal de la Música de Gata. A jutgar per les imatges, es quedarà molt fi i molt aseat. S'ho estan currant a base de feina sense parar, hores de desvetla els membres de la directiva de la banda Unió Musical i els socis, amics i companys que els ajuden.

Va prenint forma i ja podeu veure l'escenari com resulta. Baix, teniu en un moment de descans i de recés merescut a alguns dels artífexs d'esta reforma. El president, Vicent Signes "Canya" darrere les butaques -les primeres que posen-; girats Miguel i Miguel Ángel; sentats Paco Feliu i les dos dones, Míriam i Rosa Mari. Els fa la foto Quico.

Ja estan en temps de contrarellotge i volen quan abans rematar la feina. Ja pensen en un concert de reinauguració, de reforma. S'ho mereixen.

FONT: Fotos de Kiko Arabí (facebook).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.234, la del dia 1/9-

20130907201533-tiapepa100.jpg

Com hui és l'aniversari d'una centenària i un any més, la Tia Teresa, he volgut recuperar per a la memòria gatera una altra centenària de final dels anys 80 i principis dels 90. La foto (1.234) correspon al primer dia de setembre i retalle dies a fi d'actualitzar-les.

La tia Pepa, Josefa Diego Signes, va fer cent anys el 9 de juliol de 1989. L'alcalde aleshores Adolfo Mulet, li va lliurar un ram de flors a la caseta dels Ecles Baixos, on estiuejava Pepa junt a la seua neboda Paquita que podeu veure per darrere, junt amb una veïna. La foto de Salvador Pons, que pose en blanc i negre, com la vaig publicar a juliol de 1991 quan va fer 102 anys al diari LAS PROVINCIAS, ens recorda aquell moment de fa 24 anys.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 DE SETEMBRE DE 2012:

El dia de les "Mare de Déu trobades", de la festa major de Duanes de la Mar de Xàbia, de l'any passat publicava la informació de la centenària Teresa Signes Diego amb dos parts. A les "Mirades Urbanes" anunciava que "demà acaba l'exposició Art al Vent", enguany és diferent en un dia, acaba hui diumenge dia 8 de setembre. A les "Imatges curioses" recordavem que tan sols feia un mes i dos dies de la festa del Crist. Posava, encara en clau de l'exposició d'art, de la visita de la Presidenta de la Diputació Provincial, Luisa Pastor Lillo.



PUNT I FINAL A L'EXPOSICIÓ ART AL VENT X, 2013

20130908185258-dscf5022.jpg

Va començar aquell 9 d'agost, quan encara ens recuperaven de les festes patronals. Acaba hui diumenge, un més després. Centenars de persones, no sols forasters i turistes, sinò també de la comarca i del poble, s'ha acostat a visitar l'exposició tèxtil més important del món -com diuen- ART AL VENT 2013 en la seua edició X.

Han vingut personalitats, com el vicepresident de la Generalitat, Pepe Císcar; també el conseller de Economia, Indústria i Comerç Màximo Buch i el diputat de Cultura, Juan Bautista Roselló, el qual va inaugurar la mostra junt a l'alcaldessa de Gata. Nombrosos diaris i revistes d'art s'han fet resó de l'exposició. Per tot el món ha sonat el nom d'Art al Vent lligat al de Gata. En poques horesm, la mostra dirà adéu al 2013 i ja estaran pensant els organitzadors en l'edició XI del 2014. Ja ho contarem...

A la imatge, un moment del dia de la inauguració de Art al Vent 2013 que hui s'acomiada.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL (IX)

20130908191752-relaciofabricants.jpg

Un altre capitulet de la minisèrie que porte ara endavant sobre els anys 40 al 60 del segle XX, per mig d’una indústria local, concretament la de "Viuda de Vicente Salvá". Dos documents més ens porten a 1944 i tracten sobre el Gremi dels artesans del margalló ("palmito").

Un dels documents està datat l’1 d’octubre de 1944. Es comunicava a l’empresa que assistiren a la constitució del SINDICATO DE LA PALMA, que es faria a les 19 hores del dia 2 en el local de la C.N.S. La comunicació la ferien "cumpliendo órdenes del Exmo. Sr. Gobernador y Jefe del Movimento i portava la capçalera de la Delegació Provincial de Sindicats de Falange Española Tradicionalista y de las JONS d’Alacant.

L’altre document és una cèdula d’inscripció a la Delegació Nacional de Sindicats, que també portava el "yugo y las flechas". La Entitat Sindical creada era el GREMIO DE ARTESANOS DEL PALMITO. La data era 14 d’octubre de 1944. Josefa Signes, Viuda de Vicente Salvá, escrivia del seu puny i lletra: "Hago constar que la empresa Vda. de Vicente Salvá Monfort pertenece al Sindicato Nacional Textil". Posava el segell de l’empresa i signava.

A la imatge teniu el llistat de fabricants del gremi que hi havia en eixos anys 40 del segle XX a Gata i a Pedreguer.

FONT: documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, GATA 1861 ( V )

20130908215327-fotoordenances.jpg

Seguint amb l'altra minisèrie d'estos dies i gràcies a la deferència de les germanes Zaragosí, coneguem les curiositats que desprenien les Ordenances Municipals del poble de Gata de 1861. Hui coneguerem els capítols sisé al vuité dedicats als gossos, a les baralles i jocs de xicons i als pous i fonts públiques.

Capítol VI. Gossos:

Art. 25.- Els gossos de presa i mastins portaran sempre boç de manera que no puguen mossegar. Els propietaris que els tinguen sen este requisit incurriran a més de la multa, en la responsabilitat dels danys que ocasionen.

Art. 26.- El propietari d'heretat o casa que trobe algun gos causant-li algun dany, té dret a matar-lo dins de la seua heredat o casa.

Capítol VII. Baralles i jocs de xicons:

Art. 27.- Ni dins de la població ni fora d'elles es permetran les baralles de xicons, ni disparar petards, ni coets, tirar pedres a mà amb fona, causar dany als animals o plantes, ratllar o embrutar les parets o portes dels edificis. Els pares i tutors respondran per ells.

Art. 28.- En les baralles o jocs de xicons, també serà responsables els que els hagueren incitat o presenciant-ho no ho haguesen evitat podent-ho fer.

Art. 29.- Es prohibix l'ús de les maces que en Quaresma solen fer els xicons.

Art. 30.- Així mateix que els xiquets tiren pedres a les teulades. El xiquet que trenque algun cristall, farol, etc, a més del seu valor, pagarà dos reals de multa, així com els dels dos articles anteriors.

Capítol VIII. Pous i fonts públiques:

Art. 31.- Els que vagen a traure l'aigua dels pous i fonts públiques ho verificaran conforme vagen arribant, per rigurós torn amb cànters o poals nets.

Art. 32.- No es tiraran pedres ni cap classe d'immundícies en els referits pous, ni en els seus pilons ni es netejaran sobre els seus brocals robes ni altres utensilis.

Art. 33.- Els propietaris de les basses i llavadors particulars, així com els encarregats dels esbeuradors públics mantindran l'aigua neta, sense que faça mal olor. Els encarregats dels esbeuradors no permetran beure a cap bestiar llanar ni cabrum.

FONT: llibret opuscle, Ordenances Municipals del poble de Gata, 1861. Museu del "sombrero".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.241, la del dia 8/9-

20130910002115-diafadrins1960.jpg

La foto que corresponia posar ahir, i ja quasi tinc al dia la sèrie, és també de la col·lecció del programa de festes 2013. Com posava baix de la foto eren María Bolufer i Vicente Ferrer dalt d'una Vespa el Dia dels Fadrins de 1960.

FONT: Llibre programa de festes 2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.242, la de hui dia 9/9-

20130910004414-nitvella1956-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Ja estic al dia, amb esta fotografia. També de la col·lecció del programa de festes 2013, era un grup d’amics que es van reunir a celebrar l’última nit de l’any de 1956. Es van reunir amb el rector Don Vicente Llopis i el seu vicari, aixina com el rector Mateo Simó, que va morir tres anys més tard, i que el podeu veure al centre de la foto agatxat.

De entre els que hem conegut estan: baix agatxats: a les puntes Carlos i Francisco "Cabellos" (amb capell "sombrero"), també està Jorro. Mig agatxats estan, entre altres, Vicente "el barber", també Pepe "Mico", Martí i Juanito "Sensio". Per darrere està Antonio Pons -el més alt de tots-, els rectors ja dits, Jaime "el Curro" i Pepe.Si en conegueu més, podeu anar completant-los, bé indicant-ho al facebook o bé al meu correu que teniu a la columna de la dreta del blog.

Ja tenim les primeres averigüacions dels usuaris del blog: Mari Moncho comenta que el primer per la dreta -mirant la foto- és son pare Miguel Moncho i creu que el primer per l’esquerra és Paco (germà de Maruja Sabata).

Comenta Virtudes Ferrer: "el que està bevent és mon pare". O siga Vicente Ferrer era el que estava agatxat, entre Jorro i Carlos.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 DE SETEMBRE DE 2012:

"Última ullada a l'exposició" era dels últims articles d'Art al Vent IX l'any passat. A "Imatges curioses" recordaven la "Banda, Cristo i fum" a un mes i dies de les festes patronals. Encara sobre l'exposició: "El poble diu adéu a Art al Vent IX". "Torna APEGa a oferir una bona conferència per als caçadors" era un altre article. Quatre fotografies antigues acabaven la jornada.



ÚLTIM ADÉU A L'EXPOSICIÓ ART AL VENT X 2013

20130909170658-adeu8setembre.jpg

L'escriptor xabienc JUAN CODINA parla de Gata al Canfali Marina Alta i de l'exposició

Ahir per la vesprada es va fer la clausura d'Art al Vent. A l'acte van assistir l'alcaldessa Ana María Soler; Juan Pedrós, regidor de cultura i Guillermo Cholbi, regidor de turisme. Van estar acompanyats per Josep Ginestar i diversos artistes participants, entre ells Susan Taber, prestigiosa especialista en art textil i docent a la universitat Davis de Califòrnia. Taber va destacar la qualitat de la mostra i es va i interessar per dur-ne una mostra a una exposició als Estats Units. Després dels parlaments es va clausurar oficialment Art al Vent X amb una traca al llarg del carrer La Bassa, recordant a tots que comencen ja a treballar en Art al Vent XI.

Per altra banda, l'escriptor xabienc i amic Juan Codina Bas publica aquesta setmana al setmanari CANFALI MARINA ALTA un nou capítol i ja va pel XVII de "Excursionando por la comarca" que ara li ha tocat el torn de GATA DE GORGOS. Entre les moltes coses que dona a conèixer del poble del costat està l'exposició d'Art al Vent X que ell va visitar. Podeu llegir tot l'article complet, que no té perdua al següent enllaç:

http://www.noticiasmarinaalta.es/component/k2/item/5731-excursionando-por-la-comarca-xvii-gata-de-gorgos.html.

A la fotografia, els asisstents a l'acomiadament de l'exposició d'enguany.

FONT: Fotos i text, Ajuntament de Gata i "Quiero Pueblo", així com CANFALI MARINA ALTA.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( X )

20130909174614-capcalera1945.jpg

Seguisc descobrint tot allò que resulta interessant hui en dia, al respecte de l’activitat comercial dels anys 40 al 60 del segle XX, gràcies a tot el treball d’arxiu i documentació de María Jesús Salvá, sobre l’empresa de la seua àvia paterna "Viuda de Vicente Salvá".

Hui el tema és intern de la fàbrica. El document presenta una llista de tots els obrers "de ambos sexos" que treballen a la "empresa Vda. de V. Salvá Monfort, dedicados a la fabricación de capazos, sombreros y bolsos". El motiu: tots els que van percebre la paga de vacances corresponent a l’any 1945. La data: 29 de desembre de 1945. Tots ells signaven al peu de la relació, on es posava el nombre d’operari, nom i cognoms i els diners percebuts, que eren 42 pessetes cadascú fent un total de 861 pessetes dels 19 operaris, quinze dones.

Dalt teniu la capçalera d’eixe document que us cite, quan ja posava que també era l’empresa "exportador de pasas".

FONT: Documentació arxivada per María Jesús Salvá (Museo del "sombrero").



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS, POBLE DE GATA, 1861 (VI)

20130909183150-fotoordenances.jpg

Seguint amb els articles que presentaven aquelles Ordenances Municipals del poble de Gata en 1861, ens interessem hui per al capítol IX, relatiu als forns i a les tavernes:

Capítol IX. Forns i tavernes:

Art. 34.- El pa que es destine a la venda del públic ha d’estar ben amassat i cuit sense mescla que adultere l’espècies de farina de que es forma, la qual ha de ser també de bona qualitat.

Art. 35.- El pa s’ha de vendre a pes i el que vulga evitar la seua divisió, hi haurà de vendre’l a pans sencers de lliures de deu i vuit onzes valencianes; de mitja lliura i de quarta. El pa de luxe s’exceptua d’esta disposició.

Art. 36.- El que es creguera perjudicat en el pes i qualitat del pa, acudirà al Regidor com autoritat en la matèria.

Art. 37.- Tant els taverners com els collidors vendran el vi sense mescla d’ingredients nocius per a donar-li fortalesa, ni tampoc aiguar-lo. El mateix es prevé respecte als demés licors.

Art. 38.- Els taverners o tendes de licors estaran obertes el temps que designe l’autoritat.

Art. 39.- Es prohibix en dits establiments tota classe de jocs, menjars i begudes i ningú romandrà més temps que el necessari per a prendre l’espècie que haga demanat, excepte els forasters.

Art. 40.- Els forns de coure pa estaran a disposició de verificar-ho a les vuit del matí.

FONT: Llibre opuscle de les Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.236, la del dia 3/9-

20130909231633-garbell-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Torne a la sèrie de records gaters gràfics. Ja són 1.236 i la corresponent al passat dia 3 és també de la col·lecció del programa de festes d’enguany, que va recollir la comissió de festes 2013. Precisament la foto és de festes. Ens transporta als anys 80, quan la Penya el Garbell estava a la Plaça Nova i va ser una de les pioneres de la festa de les barraques. A la foto, moltes persones que ens han dit ja adéu i són recordats. Homenatge a ells, com Vicente "Porró" al centre de la foto girant-se o Geroni "Pala" -al costat-; a la part de dins, el metge Payá; el metge García, Paco Monfort i Pepe Salvá.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.237, la del dia 4/9-

20130909233149-colegiojunior.jpg

De les festes al Júnior. Encara que de finals dels 80, la foto és molt testimonial, ja que les obres recents del Centre Parroquial "Verge del Carme" han fet que esta instantània passe a la història més recent. La foto és de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica" que torne a usar. Vegeu el saló d'acte amb una festa Júnior. Per les parets molt de quadre, sobre tot el Crist que hi havia al fons. En uns dies veureu la diferència amb les fotos que posaré de les obres, pujades per la Parròquia al facebook.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.238, la del dia 5/9-

20130909234713-germanesblasco.jpg

Nova fotografia de la col·lecció del programa de festes d'enguany. Es tracta de les germanes Blasco (Rosa, María i Teresa) que acompanyaven a Jaume "Pintat" que tenia una bicicleta de joguet com podeu comprovar. Era -aixina ho posa baix de la foto- l'any 1954.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.239, la del dia 6/9-

20130910000417-b059xabega-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Ja quasi estic al dia, en quan a fotos antigues es referix. La nº 1.239 que corresponia publicar al blog el dia 6 té relació amb la que he publicat anteriorment amb la nº 1.236, la de la Penya "El Garbell". Les dues fotos poden considerar-se del grup de "recents" abans que "antigues" i són de festes. Si aquella foto era de la col·lecció del programa de festes, esta és de la col·lecció de Jaime Signes. Era l’altra penya dels patis de la plaça, quan no estaven els pissos, la que ocupava encara la part de darrere de l'antiga fàbrica. Mireu com era adornada la façana, l’entrada i el cartell característic. Era la Penya "La Xàbega", que ara conserva el seu casal al començament del carrer  Constitució, a Ca Francisco "Moreno de Bel". Ells van organitzar un any les festes patronals del Crist. Ací els teniu i, com sempre faig, un record per al que ja no esta, Jaime "Tanto". La foto era de Pons dels anys 80.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.240, la del dia 7/8-

20130910001335-b60manolo.jpg

La foto que corresponia al dissabte dia 7 també és de les nomenades "recents", però que ja tenen la seua història. Manolo, fill de Jaime "Mónica" i de Carmen, era menut com vegeu. Era al carrer Teulada, el dia de Corpus ja que estava la murta enramada i els cobertors posats. Per darrere d’ell podeu veure al sempre recordat Pedro Pineda, que treballava a l’Ajuntament de Gata per molts anys.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 DE SETEMBRE DE 2012:

Un article humorístic era: "Els adorns del carrer esperen Sant Miquel". No van arribar. "Passen uns 2.500 visitants per la mostra" era l'últim article de balanç de l'exposició art al Vent 2012.



NOU ARTICLE PÒSTUM, DEDICAT AL MATEMÀTIC GATER VICENT CASELLES

20130910102317-casellesinf.jpg

El diari INFORMACIÓN d'Alacant a la secció de la Marina Alta parla d'ell

Un repàs per la seua vida al poble, la seua vàlua com a matemàtic i el pròxim reconeixement que vol fer-li l'Ajuntament.

"El matemático que recogía almendras" es titula l'article de Vicente Bolufer

Hui es publica al diari INFORMACIÓN d'Alacant i també al diari LEVANTE-EMV el mateix article dedicat al que va ser amic i contemporani en els estudis meu i una persona de reconegut prestigi com a matemàtic, VICENT CASELLES. Un altre article més a títol pòstum, després de quasi un mes de morir a Barcelona als 53 anys de vida, el gater més internacional, a nivell matemàtic.

L'article el signa V. Bolufer i es titula: "El matemático que recogía almendras". Al subtítol: "El Ayuntamiento gatero prepara un acto de reconocimiento póstumo a Vicent Caselles, reputado catedrático a nivel nacional e internacional".

Ací teniu la introducció a l'article que és molt interessant: "Vecino ilustre. La muerte del catedrático Vicent Caselles ha permitido explorar la auténtica dimensión científica y humana de este profesor ligado a la universidad Pompeu Fabra de Barcelona. Consciente de su trascendencia profesional nacional e internacional, el Ayuntamiento prepara un homenaje al hombre que trabajó en la cooperativa para pagarse sus estudios".

L'article té declaracions de Juan, el seu germà, i de l'alcaldessa Ana Mari. Podeu llegir-lo tot sencer al següent enllaç: 

http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/09/10/matematico-recogia-almendras/1413658.html.

La fotografia és la mateixa que il·lustra l'article de Información i Levante-EMV i que al seu peu posa: Vicente Caselles Información.

FONT: foto i dades de l'article, diari INFORMACIÓN 10-9-2013.

 



LA PREMSA PARLA DE...l'acomiat a Art al Vent i el seu balanç

20130910175259-adeu8setembre.jpg

Segons l’organització, es registren unes 4.500 visites

La mostra ART AL VENT X participarà a la bienal d’art tèxtil que se celebrarà a Colombia en 2014

El diari LAS PROVINCIAS publica hui a la seua secció de la Marina: "La muestra Art al Vent de Gata de Gorgos se adhiere a la World Textil Art Organization". Al subtítol: "La profesora de diseño de la Universidad de California clausura la exposición que ha registrado un total de 4.500 visitas".

És el final de la mostra i s’ha fet balanç. Al respecte, a l’ultim paràgraf s’indica que ha doblat quasi l’any passat, encara que ha estat una setmana més, sempre tenint en compte que l’última setmana d’agost va ploure. Podeu llegir l’article a este enllaç:

http://www.lasprovincias.es/v/20130910/marina/muestra-vent-gata-gorgos-20130910.html.

FONT: Foto Ajuntament. Dades, diari LAS PROVINCIAS 10-9-2013.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL (XI)

Avancen els anys i seguim en el món industrial gater dels anys 40 al 60 del segle XX. Coneguem com es desenvolupaven les fàbriques a través de l’empresa "Viuda de Vicente Salva". Hui coneixem dos documents de 1946: un d’ajuda a damnificats i altre del cens electoral de productors.

Pel que fa als damnificats, l’empresa va pagar -aixina consta en un rebut- cent pessetes. El concepte: donatiu pro damnificats per les inundacions de Vega del Segura. La data era maig de 1946.

Efectivament, el 21 d’abril de 1946 es va produir un gran temporal de pluges al voltant del riu Segura amb grans inundacions causant algunes víctimes i centenars de cases destruïdes.

Un altre document donava la relació del cens electoral de productors, la llista definitiva d’electors que tenia la fàbrica. Venia el document de la Vicesecretaria Provincial d’Ordenació Social. Eren les Eleccions Sindicals de primer grau de 1946. Es contava al grup com una entitat sindical. Les vint persones de la llista tenien edats entre 18 anys el més menut i 52 el més major. Posava l’adreça i la professió, que era "Operario/a", un "empeado administrativo" i un "apoderado". El document es signava el 8 de juliol de 1946.

FONT: Arxiu ordenat per MªJ.Salvá (Museu del "sombrero").



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 DE SETEMBRE DE 2012:

El blog arribava a les 140.000 visites. Ara sobrepassa les 268.000, quasi el doble. Començava una nova secció del blog que no va tindre l'èxit esperat. Era el "Racó literari", però poquets usuaris van fer ús d'ells, de tota manera encara segueix obert. L'apartat de "Sabieu...?" ens donava a conèixer les dos agustines gateres que al segle XIX residien al convent d'agustines de Dénia. El reportatge notícia era la "Recollida de firmes per a que no es tanque la línia del tren Benidorm-Dénia".



IMATGES CURIOSES: Vista del pont del tren sobre el riu Gorgos a Gata

20130911193442-pontgatapanoramic.jpg

Vos acoste ara una fotografia molt interessant, que apareix a la pàgina de "Forotrenes" a Internet i més en concret l’apartat de "Ferrocarril de la Marina. Linea ALICANTE-DENIA" (http://www.forotrenes.com). Signa com a "Galper54" l’autor de la foto panoràmica on es veu tot el pont de la via del tren sobre el riu Gorgos. Ell comenta a la pàgina: "El puente es el de Gata y para ser una línea secundaria es de una estructura de fábrica de bella factura". És veritat: mirant la foto panoràmica ens adonem de la majestuositat del "nostre pont", com diguem els gaters, el pont que servix per a salvar el riu Gorgos i fa d’entrada al poble.

Dalt teniu la imatge en menut, però la podeu veure de manera panoràmica impressionant al següent enllaç: 

http://www.forotrenes.com/foro/download/file.php?id=47111&sid=c256803ddb30a32a2e47c8e53572fd9a&mode=view.

FONT: www.forotrenes.com. Foto de "Galper54".



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( XII )

APORTACIÓ A LES FESTES PATRONALS

Seguint amb aquesta minisèrie i vivint com vivien aquells operaris de la fàbrica i aquells industrials dels anys 40 a 60 del segle XX gater, descobrim ara la vesant d’ajuda a les festes patronals que tenia cada fàbrica, cada negoci. Era el 10 de juliol de 1946. L’Alcalde President de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, que aleshores era Pedro Pineda Crespo, saludava remetent-li un ofici a la "Sra. Viuda de Vicente Salvá".

L’ofici deia que la Comissió Municipal de Festejos havia acordat, per a recaptar fondos amb destí a la celebració dels mateixos, que tinguera a bé en col·laborar amb la quantitat de 75 pessetes. Es de suposar que totes les fàbriques, negocis, tendes i demés contribuirïen d’igual manera amb eixes 75 pessetes per a les festes patronals.

FONT: Arxiu documentació fàbrica "Viuda de Vicente Salvá", María Jesús Salvá (Museu del "sombrero").



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( VII )

Continuant amb les curioses Ordenances Municipals del poble de Gata de 1861, hui tracte del Capítol X, Carns i Escorxadors ("Mataderos"):

Capítol X, Carns i Escorxadors ("Mataderos"):

Art. 41.- Haurà d’avisar-se al públic de l’espècie de carn que s’expenda, sense donar una per altra.

Art. 42.- La matança de caps excepte la de porca es verificarà precisament en l’escorxador públic en el qual han d’entrar pels seus peus, a no ser que ho impedisca la fractura d’un rem degudament provada.

Art. 43.- El reconeixement dels caps ("reses") es farà pel Regidor major, procurant es gele la carn per espai de sis hores.

Art. 44.- No es permetrà l’entrada a l’escorxador ("matadero") de cap cap ("res") morta, ni ferida per gossos, llops o altres animals carnívors.

Art. 45.- No es permetrà la matança de bestiar de porca per a la venda pública, sinó des de primer de setembre fins a trenta-un de maig.

Art. 46.- Tampoc es permetrà la venda de dita carn sense que haga estat avisat el Regidor major qui podrà quan ho jutge convenient, cerciorar-se de si els embotits es fan sense cap mescla danyosa o adúltera.

FONT: Llibret opuscle, Ordenances Municipals de 1861, facilitat per les germanes Zaragosí (Museu del "sombrero").



JA S'ANUNCIA LA X FIRA GATA AL CARRER 2013

20130911212515-anuncifiragac.jpg

Serà els dies 12 i 13 d'octubre

No deixen respir els organitzadors d'events del poble de Gata. Encara la brisa recorda quan fa uns dies menejava els cobertors tèxtils de Art al Vent i ja està anunciant-se la fira de GATA AL CARRER. No paren. Encara que restarà demà un mes, la informació ja està al carrer. La X edició es celebrarà el cap de setmana del 12 i 13 d'octubre.

Esperem que pel mig, tots els gaters recordem que al nostre patró, titular de l'església parroquial, també hi ha que fer-li festa i més enguany que coincidix entre dissabte 28 la vespra i diumenge 29 la festa.

Ací teniu el cartell anunciador de la X Fira Gata al carrer 2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.209, la d'ahir dia 10/9-

20130911220316-massians.jpg

Si observeu l’última foto antiga que vaig posar portava el nº 1.242 i la que pose ara corresponent a ahir dia 10 porta el nº 1209. No és un engany, però en el seu dia la vaig ometre passant de la 1.208 a la 1.210 i per això toca completar-la. La pròxima foto ja serà la 1.243.

Feta l’aclaració pertinent, cal dir que torna a ser la fotografia de la col·lecció de fotos del record del Llibre programa de festes 2013. Vegem a dos germanets passejant-se a festes dalt del cotxet de torn. Eren Rosa Mari "Massiana" i Massià. Què temps aquells els de la infància!!. I si observeu, ja sabien els xiquets mirar bé al fotògraf.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.243, la de hui dia 11/9-

20130911222638-inicislimon2juny71-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Recuperant la sèrie, la foto nº 1.243, ja hui mateix, trobem una foto que apareix a la fulla de Internet www.forotrenes.com.  La posa "Pacheco" moderador i coordinador de la pàgina, però la foto la va fer el prestigiós fotògraf alacantí Perfecto Arjones. Com a capçalera es pot llegir: "Inicios del mitico LIMON EXPRES. Estación GATA DE GORGOS. 2 de Junio de 1971".

L'estació de Gata estava plena de gent per a veure aquell tren tan turístic i tan singular. Podeu observar al sempre recordat Antonio Pedro, que era el cap de l'estació, que s'acosta amb un altre factor cap al tren. Prop d'ell està Jaime Gil, entre altres gaters. Dalt del Limon Express, com a promoció turística, estava la Bellea del Foc d'Alacant i diverses festeres. Es una foto molt interessant i ja històrica.

FONT: Pàgina www.forotrenes.com. Foto de Perfecto Arjones.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 DE SETEMBRE DE 2012:

Hui, 12 dies de setembre és la festa del Dolç Nom de Maria. FELICITATS A TOTES LES MARIES i els seus compostos. L'any passat posava, tal dia com hui, el ja típic "Recordem.." i una imatge curiosa del Montgó al fons "imponent". Res més.



INSCRIPCIÓ A LES ESCOLES ESPORTIVES MUNICIPALS FINS EL DIA 30/9

Les escoles esportives municipals de Gata ja estan en marxa, al menys la inscripció.

L'Ajuntament torna a fer una crida, per tal de que s'apunten a les mateixes. Transcric el que diu:

"Els més joves ja es poden inscriure's a les Escoles Esportives Municipals. Enguany, com a novetat, s'ha incorporat Volei i Escacs amb la finalitat d'ampliar l'oferta per als xiquets de la localitat i com no, podran continuar practicant Tennis, Bàsquet, Gimnàstica Rítmica, Raspall, Karate i Futbol.

El període d'inscripcions per a la temporada 2013-2014 estarà obert fins al 30 de setembre. En algunes disciplines les places són limitades. A més a més, els adults es poden inscriure's ja a les activitats d' Aeròbic i Pilates, i la gimnàstica de manteniment per al més majors.

Per a més informació i inscripcions es poden dirigir a l'Edifici Polivalent Juvenil o al Pavelló d'Esports en horari de 9:30 a 12:30 i de 17 a 20 hores.

Animeu-se a practicar esport!"

FONT: Ajuntament de Gata.



S'ANUNCIA JA LA MOSTRA DE COBERTORS ARTESANS PER A LA FIRA GATA AL CARRER

20130912184709-mostracobertorsfira.jpg

Què trobeu?. Ahir us contava que deixaven enrere una exposició i ja teníem xafant-nos els talons la Fira Gata al Carrer. Hui, apareix anunciada la MOSTRA DE COBERTORS ARTESANS. A què vos sona això?. No serà este motiu l’arrel d’aquella exposició?. Crec que sí, però a Gata no van saber explotar-ho en el seu dia i la vesant es va convertir en tèxtil, artística, contemporània i internacional. Hem eixit guanyant.

Bé, siga com siga:

"Amb motiu de la X Fira Gata al Carrer, que com deia ahir serà els dies 12 (dissabte i festa) i 13 (diumenge), la tenda "Silvana Labors" junt amb l’organització de la fira, presenta la Mostra de Cobertors Artesans a les balconades dels carrers de la fira.

Ens diu l’anunci: "Si vols lluïr o presumir de cobertor vine a Silvana Labors i apunta’t, al carrer La Pau!!"

FONT: Fira Gata al Carrer. Cartell.



ANUNCIEN JA EL SOPAR DE LA VESPRA DE SANT MIQUEL

20130912205525-cartellsantmiquel.jpg

Les comissions 2013 i 2014 s'unixen la vespra de la festa

Ja s'acosta Sant Miquel. Aixina comença la crida de l'Ajuntament per als dies 28 i 29 de setembre, per a festes en honor al patró titular de la parròquia, Sant Miquel Arcàngel

Ací teniu el comunicat municipal:

"Ja s'acosta Sant Miquel! La comissió de festes de 2013 s'acomiada ja, però abans, i amb la col.laboració de la comissió de festes de 2014 i l'Ajuntament estan preparant un cap de setmana festiu per a Sant Miquel.
S'està preparant un fullet informatiu amb totes les activitats preparades que es repartirà per tot el poble però, com sempre, necessiten de la vostra presència i col.laboració per tal de que la festa siga realment això, una festa per a tots. 
De moment us podem avançar que el dissabte 28 de setembre per la nit hi haurà sopar a preu popular (5€ bocata i pot) al pati de l'escola i estarà amenitzat per l'orquetra DMX. La comissió ha possat a la venda tiquets a diferents comerços de Gata així com cartells anunciadors. Des d'ací us animem a tots a participar de les festes de Sant Miquel. 
Diumenge 29, festivitat de Sant Miquel, com sempre, hi haurà missa, processó i castell de focs artificials."

A la foto, el cartell del sopar.

FONT: Ajuntament de Gata.




RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 13 DE SETEMBRE DE 2012:

Era dijous i es feia una nova donació de sang a Gata. "Ja tenim nou concurs de cobertors a la vista" era la notícia cultural del dia. Recordava l'entranyable festa del Pòpul que havia sigut el dia 9. Enguany serà aquest diumenge dia 14 i té com a novetat que una de les festeres 2013 és l'alcaldessa de Gata, Ana María Soler. Anunciava les Jornades per al desenvolupament socio-econòmic a Gata. Sempre el Montgó com a referència era la "imatge curiosa".



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( XIII )

DONACIÓ PER ALS POBRES DE SOLEMNITAT

Després d’una jornada passada per alt, reprenc la minisèrie dels documents, informació i vivències de la indústria local dels anys 40 a 60, a través de l’empresa "Viuda de Vicente Salvá". Un altre document de 1946 és el que observem ara.

La postguerra era difícil a Gata i a totes parts d’Espanya. El 23 de desembre de 1946, de cara als nadals, l’empresa va donar una quantitat com a donatiu, que va rebre Emilio Signes. Era un donatiu de 15 pessetes, per als fills dels pobres de solemnitat i persones d’esta població. Les compres nadalenques i els Reis podien ser els destinataris d’eixos donatius.

FONT: Arxius documentació empresa Viuda de Vicente Monfort.



PONS QUÍMICAS RENOVA L'ACORD AMB CÀRITAS GATA

20130913150349-ponscaritasgata.jpg

L'empresa Pons Químicas continua col·laborant amb les organitzacions solidàries de la comarca de la Marina Alta, donant alguns dels seus productes de neteja. Esta vegada ha renovat l'acord de donació que ja signà en 2012 amb Cáritas de Gata de Gorgos, a la farà lliurament la setmana que ve d'un total de 150 unitats de la línia Asevi. Els productes seran inclosos en els lots que es distribuïxen entre les famílies més necessitades de la localitat.

L'acord l'han signat Antonio Pons, administrador de l'empresa i Edit Vega i Aurelia Leyda, per part de Cáritas Gata. Segons s'indica en ell, Pons Químicas lliurarà 150 unitats de suatvizant, detergent i desengrassant Asevi, en total, productes d'ús domèstic i quotidià que arribaran a les llars de 25 famílies de la població, a les que Cáritas assisteix actualment.

Tant la presidenta, Edit Vega, com Aurelia Leyda han agraït el gest solidari de l'empresa. Per la seua part, Antonio Pons ha mostrat la seua satisfacció per poder realitzar una xicoteta aportació a Cáritas Gata i ha ratificat la voluntat de l'empresa de seguir col·laborant amb aquesta i altres organitzacions humanitàries i solidàries de la comarca.

A la fotografia, a la seu de Cáritas Gata (Centre Parroquial "Verge del Carme" de Gata), Edit Vega, Antonio Pons i Aurelia Leyda.

FONT: Foto i text, Informació de Pons Químicas.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 DE SETEMBRE DE 2012:

Publicava que l'alcaldessa de Gata era nomenada festera del Pòpul per a 2013, també Antonio Monfort i Ignacio Signes. Hui ho recordarem, perquè la festa és demà diumenge 15 de setembre. L'accident en carro en 1914 d'un veí gater que li causà la mort era el motiu de l'article de "Sabieu...?". No plou ni una gota era el titular de les imatges curioses, que presentava el riu ple d'aigua.



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( XIV )

20130914162305-segellgremioficispalmito.jpg

La catorzé part d'este historial, d'esta documentació d'una indústria local de "sombreros" de palla i a més exportadora de pansa, arriba hui. Estem ja a l'any 1950. Es va formar un Gremi d'Oficis del "palmito" a Gata. Em Mestre Major i Cap del Gremi era José Moncho. L'empresa que ens ocupa, Viuda de Vicente Salvá, va rebre el comunicat de la Secció Directiva del citat gremi.

Es tractava d'una carta datada el 9 d'agost de 1950 en la qual es pagaria el jornal-salari als "productors" de cada plantilla, d'acord amb la següent distribució:

- Aprenentatge: de 1 a 4 anys, una puja de 1 pesseta diària.

- Subalterns: aplicable a "pinches", peons i ajudants, a raó de 2 pessetes diàries més.

- Oficialitat: els oficials de 1ª, 2ª i 3ª categoria, a raó de 3 pessetes diàries més.

- Administratius: auxiliars de despatxos-oficines a raó de 2 pessetes més cada dia i per a oficials, 3 pessetes més diàries.

Tot això es feia: "en pro del bienestar general como así mismo sobre el mejor desenvolvimiento del gremio".

Com sempre, acaba el comunicat amb la frase: "Por Dios, España y su Revolución Nacionalsindicalista".

A la fotografia, podeu veure el segell que utilitzava el Gremi d'Oficis del "Palmito" de Gata, que com vegeu tenia també el "yugo y las flechas".

FONT: Arxiu, documentació de l'empresa Viuda de Vicente Salvá. Museu del "sombrero".



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( VIII )

Vuitena part de les curioses Ordenances Municipals per al poble de Gata de fa 152 anys, és a dir de 1861. Toca hui el capítol XI relatiu al Mercat.

Capítol XI, Del Mercat:

Art. 47: Els venedors han d'ocupar el lloc que l'Alcalde, tinent o regidor delegat els senyale. Es prohibix el trànsit als carruatges i cavalleries per el mercat, durant este, a no ser dels propietaris que habiten en ell o no puguen anar per un altre carrer.

Art. 48: S'observaran per els venedors les regles següents:

- 1.- Tindre els pesos fins i cabals les pesses i comprovades prèviament pel Regidor Major.

- 2.- No expendre article algun adulterat, ni perjudicial a la salut, els que seran recollits per l'autoritat.

- 3.- Tractar a tots amb la major moderació i urbanitat possible, sense dispensar preferències en l'orde del despatx i qualitat dels gèneres, que es consenvaran amb la neteja adequada.

- 4.- Guardar entre si la major compostura abstenint-se de proferir paraules indecents i de promoure rebomboris.

- 5.- Obeir puntualment les ordes d'autoritat, prestant-se al reconeixement dels gèneres i resultat que oferisca.

FONT: Llibret opuscle, Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861, facilitat per les germanes Zaragosí. Museu del "sombrero".



DEMÀ DIA 15, FESTA DE LA VERGE DEL PÒPUL A LES VALLS

20130914174528-dscf3081.jpg

L'ermita de la Verge del Pòpul a les Valls del baix Montgó de Xàbia acull demà la seua festa, que any rere any i com mana la tradició es fa després de la festa de la Verge del Loreto, patrona de Duanes de la Mar, del poble veí.

Veïns de Xàbia -terme municipal on es troba l'antiquíssima ermita-, Jesús Pobre i Gata es reunixen cada setembre un diumenge per festejar a la Mare de Déu del Pòpul. Gata estarà present, perquè té al vocal Antonio Signes Soler, una majora l'alcaldessa Ana María Soler, i tres majorals Ignacio Caselles Signes, Ignacio Signes Caselles i Antonio Monfort.

A més, la missa solemne que se celebrarà a les 11 del matí a l'ermita contarà amb la presència del rector missioner Vicent Font Pedro, que hui mateix arriba des del Perú per assumptes familiars i aprofitarà per a estar a la seua volguda ermiteta de baix del Montgó. Abans de la missa, es farà una xicoteta romeria amb la Verge pels voltants de l'ermita. Es dispararan traques i com sempre es farà un vi d'honor.

Ací teniu tot el quadre de persones que enguany han estat responsables de l'ermita i la festa. Presidenta: Teresa Pastor Cardona. Secretari: Luis Bas Segarra. Tresorer: José Buigues Pastor.

Vocals: Rosita Cholbi Bas, Manuel Cardona Bas, María Teresa Cholbi Cardona, Ana María Cruañes Ortolá, Antonio Signes Soler, Pedro Cholbi Carrals, Teresa Gavilá Bisquert, Antonio Denia Bolufer i Pepita Cholbi Costa.

Majorals i majoralesses 2013: Juanito Cardona Catalá, Jaime Puchol Peiró, Antonio Monfort, Ignacio Signes Caselles, Juan Erades Segarra, Antonio Polvoreda Bou, Ignacio Caselles Signes, Josefa Espasa Cardona, Rosario Molina Lizán, Ana Mengual Marí, Teresa Buigues Gaarcía, Francisca Bolufer Masó, Josefa Gavilá Bisquert i Ana María Soler Oliver.

A la fotografia, un moment de la romeria prèvia a la missa de 2011.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 15 DE SETEMBRE DE 2012:

El blog superava les 141.000 visites. Ara en té quasi 288.000, el doble. Recordava que aquell dia es feia la conferència d'APEGA. Començava el Gorgos C.F. la lliga descansant, segons el calendari. A "Sabieu...?" coneixíem el jornal d'una mestra de 1914, eren 875 pessetes anuals. Dos fotografies antigues mostraven Gata nevada i la Plaça Nova quan feien festes abans.



HUI S'HA CELEBRAT LA FESTA DEL PÒPUL A LES VALLS DE XÀBIA

20130915163318-compopopul-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Tres gaters i una gatera han sigut festers

La popular festa de la Mare de Déu del Pòpul ha congregat este matí ha unes 200 persones dels pobles veïns de Xàbia -on està enclavada la bonica i menuda ermita al baix Montgó-, Jesús Pobre i Gata. Quatre veïns gaters eren festers enguany, a més de ser vocal un altre gater.

Primer s’ha fet una xicoteta romeria pels voltants de l’ermita. La Colla de Dolçainers de Xàbia anaven obrint la comitiva, seguien els portadors amb la menuda imatge; els rectors Don Vicent Gilabert -rector de la parròquia de Sant Bertomeu de Xàbia- i Don Vicent Font -missioner fill de Gata i veí de la Vall, que està estos dies al poble-; tots els festers, entre els que recordem eren de Gata: Ignacio Caselles Signes, Ignacio Signes Caselles, Antonio Monfort Mulet i Ana María Soler, l’alcaldessa de Gata;l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, regidors de Xàbia i el regidor gater Vicent Font, a més de tots els fidels de Xàbia i Gata tancaven la comitiva. Com cada any, no ha deixat de fer sonar la campaneta, el vocal Antonio Soler Signes.

Han concelebrat la missa solemne, cantada per la Coral de Xàbia, Don Vicent Font -qui ha fet una homilia molt emotiva- i Don Vicent Gilabert. Després s’ha elegit els càrrecs per a 2014 i s’ha fert un vi d’honor.

A la composició teniu diverses imatges de la festa del Pòpul de hui.



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( IX )

Nous articles de les curioses Ordenances Municipals per al poble de Gata de 1861. Hui us done a conèixer el capítol XII, Neteja i sanitat, que té coses molt interessants. Es deduïx d’aquestes que els carrers de Gata estaven empedrats i en alguns casos empissats. També que en altres temps, i d’ahí, l’advertència havien anat els porcs pel carrer. El cas del mort contagiós és molt curiós i el de les vacunes també. La neteja de les nòries ens indica que a Gata n’hi havia, encara que no massa.

Capítol XII, Neteja i sanitat:

Art. 49: És obligació de cada veí mantindre net el carrer que enfronte amb la casa que habita i cuidar que ningú arranque l’empedrat i que per cap concepte deteriore el pis del carrer, en el qual cas farà la seua reposició.

Art. 50: Es prohibix que es crien porcs divagant pels carrers públics, traure’ls a elles per a prendre el fresc o el sol i que es venguen per aquestes ni a les places cap bestiar de porca, llanar o mular. Aquests es vendran fora de la població.

Art. 51.- Es prohibix així mateix fer necessitats majors o menors als carrers o en altres punts públics, tirar objectes fètids i insalubres, ni tirar fem per dins de la població.

Art. 52.- L’habitació o quarto on muiga un malalt de mal reputat per contagiós, es picarà i es blanquejarà per compte de l’inquilino, a més de les fumigacions que prescriuen els facultatius.

Art. 53.- Tots els veïns mantindran blanques i netes les seues cases en l’interior i l’exterior i ningú podrà tirar aigua al carrer pels obrers més aigua que la sobrant  de les pluges. Els propietaris de les nòries netejaran tots els dissabtes les seues basses.

Art. 54.- La vacuna és obligatòria. L’Alcalde cuidarà de que s’administre pels facultatius en les èpoques convenients, fent-ho els titulars gratuïtament als xiquets pobres.

Art. 55.- No poden tirar-se en cap lloc públic les cavalleres, gossos i altres animals morts, sinó que s’han de soterrar en un clot tres vegades més fondo del que ocupe el cadàver.

FONT: Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.244, la del dia 12/9-

20130915193457-xiquesijaimegil.jpg

Reprenc, una vegada més, la sèrie de fotografies antigues. Ja estem a la 1.244. Això vol dir que eixos mateixos dies són els que porte posant fotos, documents, gràfics, de Gata, antics o no tan antics i si recents.

Continuant amb les fotos del record que presentava la Comissió de Festes 2013 al Llibre programa de juliol-agost, us pose ara una de xiques dels anys 60. Baix de la foto posava "Paquita Carrano". Paquita és la segona d'esquerra cap a dreta -vestit florejat- si mireu la foto. Al seu costat, l'únic xic de la imatge, Jaime Gil. Podeu anar identificant a la resta de xiques i fer-ho saber, bé al blog, bé al facebook.



CALENDARI FESTER I RELIGIÓS A GATA: segona quinzena de setembre

20130915200356-programasantmiquel.jpg

Actes preparatius per a la beatificació de Fra Juan Crisóstomo de Gata

Missa celebració 50 anys de sacerdoci de Don Vicente Marqués Pastor

Festes en honor al cap d'altar SAN MIQUEL

La segona quinzena de setembre ve carregada a Gata de molts actes festius, religiosos, socials, culturals,...el calendari està ple i vaig a resumir-lo per a tots vosaltres, per aquell que vullga anar a qualsevol acte.

El pròxim cap de setmana, dies 21 i 22, hi haurà dos actes importants:

- Dissabte 21, amb motiu de la pròxima beatificació el 13 d'octubre del frare gater Serv de Déu Juan Crisóstomo de Gata (Ignacio Caselles García), hi haurà una conferència a les 18 hores a l'església a càrrec del Pare Caputxí Don José Vicente Esteve, amb el títol: "Proceso de beatificación y vida del Padre Juan Crisóstomo de Gata".

- Diumenge 22, es farà a l'església parroquial, a les 19 hores, una missa d'acció de gràcies per les bodes d'or sacerdotals del que fou vint anys rector de Gata, Don Vicente Marqués Pastor.

- Entre setmana, dimarts dia 24 a les 20 hores al saló de plens, hi haurà un altre acte, aquest de caire polític: ple ordinari de setembre.

Les festes en honor a Sant Miquel abarcaran tres dies, del 27 divendres fins el 29, dia gran. Els actes porten l'organització de la Comissió de Festes que s'acomiada la 2013 i de l'Ajuntament de Gata, amb la col·laboració dels Quintos 2013 i la pròxima Comissió de Festes 2014.

- Divendres dia 27 de setembre. Hi haurà el tradicional Sopar de Sant Miquel 2013, sopar de germanor pro-Cáritas Parroquial de Gata. Serà a la terrassa del Centre Social Integrat (CIS).

- Dissabte 28, la jornada està carregada d'actes igual que diumenge 29. Enguany Sant Miquel és diumenge.

- A les 11.30 hores serà la concentració a la Plaça Vella per a fer la I Caminata Popular pel terme de Gata, que tindrà un nivell de dificultat fàcil.

- A les 13 hores s'arribarà a la "Plaça del Vicari" per a gaudir de cervessa i sardina a go-gó per a tot el poble.

- També, a les 13 hores, hi haurà Parc Infantil a la Plaça Vella per als més menuts, mentre els pares estaran fent-se la cervesseta.

- A les 20 hores serà el teatre amb el grup "Tot Rist". Serà al pati del Grup Escolar i representaran "Per la fam d'heretar".

- A les 21 hores serà el Sopar Popular al pati de les escoles, que organitzarà la Comissió de Festes 2014. Hi ha una venda anticipada de tiquets per al sopar de 5 euros.

A la mitjanit actuarà l'afamada orquestra DMX.

- Diumenge 29, dia de SANT MIQUEL, seran els actes festius del dia major:

- A les 9 hores es farà la primera missa del dia.

- A les 11.30 hores es farà el passacarrer per la banda Unió Musical de Gata, per tal de recollir als quintets, quintos, Comissió i autoritats.

- A les 12.30 hores serà la solemne missa en honor a Sant Miquel. La missa estarà cantada pel Cor Infantil.

- A les 19 hores serà la missa de la vesprada.

- Acabada la missa, al voltant de les 20 hores, serà la solemne processó.

- Al final de la processó, es dispararà un castell de focs artificials a càrrec de la Pirotecnia Germans Borredà, Este serà l'últim acte i l'acomiadament de la Comissió de festes 2013.

A la imatge, teniu la programació de festes de Sant Miquel 2013.

FONT: Programa parroquial i Programa de festes de Sant Miquel.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 DE SETEMBRE DE 2012:

Animava i feia participar al "Racó literari" als usuaris. No havia èxit, però continua obert. La premsa parlava de l'escaldà, la tècnica agrícola de dos-mil anys. Al "Racó literari" publicava el premi del Primer concurs de poesia, que tampoc va continuar endavant a Gata.



TALLER DE RECERCA D'OCUPACIÓ PER INTERNET

20130916151105-curs-servef.jpg

Per mig de l’oficina de Creama Gata, tècnics del Servef van impartir, a les noves instal·lacions del Edifici Polivalent del carrer Grup Escolar, un taller de recerca d’ocupació per Internet dirigit a desempleats.

Amb el taller es pretén donar ferramentes per què els desempleats puguen accedir a les diferents ofertes de treball que apareixen per Internet, sobre tot, a través de la pàgina web oficial del Servef.

FONT: Foto i informació Ajuntament de Gata, Afi Creama Gata.



ANUNCIEN EL 10 DEL 10 LA PRESENTACIÓ DEL Nº 10. ÉS LA FIRA QUE JA VE

20130916211552-10de10.jpg

S'acurten els temps i ja comencen a passar els dies ràpids. Tot això ho dic perquè ahir va eixir el cartell de la presentació de la Fira Gata al Carrer X. Original com ell a soles, s'ha fet coincidir i el dia 10 del 10 es presentarà la 10 fira. El títol: "El 10 del 10 presentem la nº 10". Serà també a les 10 de la nit?. No, ahí no s'ha pensat en fer-ho a eixa hora per a fer quatre coincidències i serà a les 9 de la nit, una hora abans.

Hi haurà algunes activitats a la Placeta de Sant Antoni on serà l'event enguany. Es farà el novedós I concurs de gin-tonic a les 18 hores. A les 20 hores serà el I Concurs de pastisseria, altra novetat. A les 21 hores serà la que ja hem referita, presentació de la X Fira gata al carrer. A les 21.30 hores hi haurà un sopar del "Comerç Gata". A les 22 hores, per a no faltar res, es farà una sessió musical de Fan Club Gata i barra de Gon dels concursants.

L'organització corre a càrrec de "Comerç Gata" i l'Ajuntament de Gata.

FONT: Cartell anunciador de l'event del 10-10-2013.



SABIEU...? QUE 2014 SOLS TINDRÀ UNA FESTA DIUMENGE, EL PILAR; LA RESTA ENTRE SETMANA

20130916220859-calendari.jpg

CALENDARI FESTER PER AL 2014: dotze festes entre setmana i dos dissabte

Hui s’ha conegut la notícia. L’any 2014 continua mantenint les festes entre setmana, malgrat el que es va dir de passar a diumenge. Sols serà festa diumenge la Verge del Pilar, 12 d’octubre. Dels 14 festius restants dotze seran entre setmana, dilluns a divendres, i sols dos dissabte. Hi ha tres festes de caràcter autonòmic, que a la nostra Comunitat són Sant Josep, Dilluns de Pasqua i el 9 d’Octubre. Nou festes són nacionals i dues festes de caràcter local, que a Gata seran, com sempre, la festa del Crist (6 d’agost) i la festa de Sant Miquel (29 de setembre) seran diumenge.

Ja s’ha donat llum verda al calendari per l’òrgan competent, abans que ho aprove definitivament el Ple del Consell de la Generalitat.

Ací teniu totes les festes presentades, abans de promulgar-se el Decret corresponent. En blau teniu les nacionals; en roig les locals i en verd les autonòmiques:

GENER: dia 1, dimecres (Any Nou); dia 6, dilluns (Reis).

MARÇ: dia 19, dimecres (Sant Josep).

ABRIL: dia 18, Divendres Sant; dia 21, Dilluns de Pasqua.

MAIG: dia 1, dijous (Festa del Treball).

AGOST: dia 6, dimecres (Festa del Crist a Gata); dia 15, divendres (Assumpció de la Verge).

SETEMBRE: dia 29, dilluns (Festa de Sant Miquel).

OCTUBRE: dia 9, dijous (Festa de la Comunitat Valenciana); dia 12, diumenge és la Verge del Pilar.

NOVEMBRE: dia 1, dissabte (Tots Sants).

DESEMBRE: dia 6, dissabte (Dia de la Constitució); dia 8, dilluns (Festa de la Immaculada); dia 25, dijous (Nadal).

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 16-9-2013.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 17 DE SETEMBRE DE 2012:

a les "Imatges curioses" publicava que "el campanar" era el "guia del poble". Un reportatge ens mostrava el temps de verema a les terres de Gata. Una informació des de Teulada, relativa a les declaracions de Císcar, sobre la línia del TRAM Benidorm-Dénia, assegurava que no es tancaria. L'apartat de "Sabieu..."? ens portava a 1914, quan es va citar a un soldat gater per deserció. Les fotos antigues, de la 884 a la 886 eren dels programes de festes, una de 1960, altra de 1964 i altra de 1980.



LA BIBLIOTECA ACULLIRÀ UNA EXPOSICIÓ D'ALFRED MIRALLES

20130917215658-expobib.jpg

Les seues pintures reflexen "la cultura que perdem poc a poc"

Dijous dia 19 s'inaugurarà a la biblioteca de Gata l'exposició de pintures de Alfred Miralles Serrano. El títol general de la mistra és "La cultura que perdem poc a poc". Estarà exposada des del dia 19 de setembre al 18 d'octubre, en horario de biblioteca. En l'exposició col·labora la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Gata.

A la imatge teniu el cartell anunciador de l'exposició.



LA PREMSA PARLA DE...una unitat especial de la Guàrdia Civil per als robatoris al camp

20130917221420-reuniogcpegorobatoris.jpg

El diari digital "La Marina Plaza" que publica notícies de les dues Marines, ha publicat hui dimarts dia 17 la informació de la reunió en Pego d’alcaldes, regidors, llauradors i els comandaments de la Guàrdia Civil, per abordar el problema dels robatoris al camp.

Es titula l’article: "Una unidad especializada de la Guardia Civil luchará contra los robos en el campo en la Marina Alta". Al subtítol: "Fuerzas de seguridad, alcaldes, concejales y agricultores de la comarca abordan en Pego la creciente problemática de los hurtos en las zonas de cultivo".

Podeu llegir tota la información al següent enllaç:

http://lamarinaplaza.com/2013/09/17/una-unidad-especializada-de-la-guardia-civil-luchara-contra-los-robos-en-el-campo-en-la-marina-alta/.

A la fotografia de La Marina Plaza vegeu a l’alcaldessa de Gata, l’alcalde de Beniarbeig i el tinent coronel, fent les corresponents salutacions. Al fons, l’alcalde de El Verger.

FONT: Foto i text, diari digital La Marina Plaza, 17-9-2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.245, la del dia 13/9-

20130917222524-xiquetsficurs.jpg

Reprenc la sèrie de fotos antigues i la col·lecció de fotos del record del programa de festes 2013. Agraïment, com no, a la Comissió de Festes 2013 per la seua tasca. Foto molt simpàtica la que vegeu. Aquells festivals dels anys 70 no eren com ara, tan sofisticats. Mireu com les xiquetes poseu la veu cantant i els xiquets quedaven una mica apart, esperant el seu torn. El festivalet fi de curs es feia a les escales de l’escola vella, la de 1958.

Podeu afegir pel facebook o pel blog qui són les i els artistes.

Ja tenim el resultat. Pepe Blanco ens comenta que "la primera xiqueta amb cola és Rosa Monserrat i la del costat Isabel "la de nieves", que tenen una tenda a la Plaça d’Espanya. Els xics són Pepe Juan "Sensio", Juan "Pintat" i Paco "el de l’Alcolaia". Acaba dient Pepe Blanco: La més menuda és Rosa Chorro, la veterinària".

Agraït pels comentaris que aclarixen qui eren.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Comissió de Festes.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 DE SETEMBRE DE 2012:

La premsa parlava de la visita de Císcar i les declaracions sobre el tren. A "Sabieu...? ens adonavem que la premsa de 1914 deia que es va produir una forta pedregada. No estava molt lluns d'enguany que va ser l'última setmana de maig. A "Imatges curioses" recordaven un "Dia de Corpus a l'església".



SABIEU...que totes les copaltes ("chisteras") estaven fabricades a Gata

20130918234815-bodafran.jpg
La informació ens la dona una usuària del blog, que ha sabut la notícia perquè el fabricant gater, en aquest cas Paco Sirera, l’ha comentada. Totes les copaltes, que nosaltres diem "xisteres" que van desfilar a la boda de Fran Rivera i Lourdes Montes, del passat dia 14, dissabte, estaven fetes a Gata. El protocol, manat pel novio, deia que anaren els convidats en copalta ("chistera". Pareixia allò "el club de la chistera" com es va dir.
Si és aixina, Gata ha tornat a ser notícia indirecta d’un aconteixement social important, de la faràndula madrilenya.
Malgrat aquesta explicació, si coneixeu més informació, més ampliada i directa, podeu explicar-la ací, bé al blog o bé al facebook. No deixa de ser curiós i interessant, donant-li renom, de nou, a una fàbrica de capells de Gata.
 
* Al publicar la notícia, comenta FRANCISCO PONS OLIVER, gerent i propietari de "Artesanía Pons Oliver": "Hola sóc Francisco Pons i m’agradaria matisar que una gran part de les copaltes i d’alguns famosos molt coneguts estan fabricades en la nostra fabrica la qual es cura en la fabricació dels dits barrets de copa per a l’esdeveniment així com una de les copaltes d’estiu d’una de les dones assistents.". Li agraïsc la informació que confirma clarament la procedència de les copaltes.
 
A la fotografia, Fran Rivera en xistera a la portada de la revista de societat "Hola".


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 DE SETEMBRE DE 2012:

La premsa parlava del Camí de l’Alba, de Xàbia cap a Santiago. També estava Gata. El circ feia acte de presència a Gata, de divendres a disssabte a l’antic camp de futbol. Les "Imatges curioses" ens mostraven el riu sec i el riu ple. El blog superava les 142.000 visites. Ara són més del blog, més de 288.800 visites.



AVISOS DE TALL D'AIGUA HUI I DEMÀ (SÒLGATA)

Al llarg del dia de hui dijous 19 de setembre, segons ha informat l’empresa municipal SÒLGATA, a partir de les 8 hores, es realitzaran treballs en la xarxa que poden afectar al suministre d´aigua potable a la zona entre la nombres impars de l’Avinguda Marina Alta i l´Avinguda d’Alacant, així com als carrers La Creu, Doctor Moratal, Sant Miquel, Reis Catòlics, Avinguda la Pau, Estació, Plaça Espanya i Paet.

També s’informa per part de SÒLGATA que demà divendres 20 de setembre, degut a treballs per part d’Iberdrola, de 9 a 13 hores, els veïns de les zones de Cauvells i Comes patiran un tall en el suministre d’aigua, ja que el remuntador que opera en eixa part del poble deixarà de funcionar per no haver-hi electricitat.

FONT: empresa municipal SÒLGATA.  



SEGUIXEN ELS PREPARATIUS PER A LA FIRA GATA AL CARRER X

20130919134809-anuncifiragac.jpg

Serà els dies 12 i 13 d’octubre

Hi haurà un espai per a nous emprenedors

Tot començarà amb el I concurs de gin tonic, a la presentació de la Fira

Ja s’està acostant el mes d’octubre, poc a poc. Ja calfen motors per a la X Fira, Gata al Carrer, que tindrà lloc els dies 12 i 13 d’octubre.
 
Per als emprenedors o nous creadors, s’anuncia el seu espai: "Si eres emprenedor o una empresa de nova creació i vols gaudir d’un dels espais expositius gratuïts que cedirà la regidoria de Foment, inscriu-te a l’oficina Afic-Creama Gata, fins al 4 d’octubre. Per a poder participar, l’empresa ha tenir menys d’un any, tenir el domicili social a Gata i no haver participat mai a la Fira.
Aprofita-ho! No ho deixes correr!".
 
Per altra banda, ja sabeu que la Fira Gata al Carrer complix deuanys i va notant-se. El canvi de dígits (d’una xifra a dues) ha portat aires renovadors que han impregnat inclús a la presentació de la fira. El dia 10 d’octubre es la data escollida per a donar a conèixer els detalls d’esta desena edició. El programa d’actes de la jornada s’obrirà amb un novedós concurs de gin tonics obert a bàrmans de tot el territori nacional que inclou quatre premis.

El 1er Concurs de Gin Tonics Fira Gata al Carrer està acreditat per la Federació de Bàrmans d’Espanya(FABE) i serà puntuable per als campionats de la Comunitat Valenciana i de Múrcia. El patrocinen, entre altres, Schweppes, Gin Botanic i Gin Ever, d’Alcoi. El jurat el formaran representants de la FABE, de l’Ajuntament de Gata, de l’Associació Comerç de Gata i d’empreses patrocinadores.

Els premis del 1er Concurs de Gin Tonics Fira Gata al Carrer seran quatre: el millor gin tonic, el millor gintonic comarcal, al participant més jove i a la major destresa en execució. Les inscripcions estan obertes a bàrmans de qualsevol punt de la geografia espanyola i es poden realitzar mitjançant correu electrònic a: exclusiveydrinks@gmail.com. Per el moment, ja han confirmat la seua participació coctelers de l’hotel Marriott, del Verdolaga de Pedreguer i del CdT Marina Alta. Tots ells tindran que estar preparats per a demostrar les seues habilitats el dijous 10 d’octubre a la Plaça de Sant Antoni de Gata, a partir de les 18 hores.

FONT: Fira Gata al Carrer X.

 



UN MATRIMONI GATER VISITA EL CENTRE ESCOLAR DEL PERÚ, on està el missioner Vicent Font

20130919144339-emiliocompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Reportatge fotogràfic de la visita

El missioner gater Vicent Font, quan està allà al Perú, té moltes visites de Gata, de la comarca, de la Comunitat i d'Espanya. Tot aquell que visita la regió, les muntanyes peruanes, no s'oblida de passar a visitar-lo. Ací al blog hem portat alguns visitants a la comunitat escolar que porta a terme la Institució Parroquial diocesana de Santo Tomás de València i que té al càrrec Vicent. Van estar el metge pediatra Dr. Luis Santos i senyora; van estar de vacances els rectors fills de Gata, Juan Pons i Don Alberto Caselles, i ara va estar, abans que Vicent tornara a Gata per assumptes familiars, un matrimoni gater, també de vacances.

Carolina Calles i Emilio J. Asperilla van visitar distintes regions del Perú, inclús el famós Machupicchu i la regió muntanyosa del Perú. Emilio em va remetre aquestes quatre fotografies que pose a la composició. En una d'elles, podeu veure a Vicent explicant-li a Carolina tot l'esforç que allí s'ha fet per fer cada dia més digne aquell poblat, aquell lloc. Comentava Emilio que va ser una experiència preciosa, i no van deixar de visitar una de les capelles dedicades al Santíssim Crist del Calvari, com es pot apreciar al quadre.

FONT: Composició de fotos facilitades per Emilio i Carolina.



S'ACOSTA EL SOPAR DE SANT MIQUEL PRO-CÁRITAS PARROQUIAL

20130919215946-soparcaritascartell.jpg

Serà divendres dia 27 a la terrassa del CSI

L'Ajuntament informa d'un altre event, que s'esdevindrà divendres pròxim dia 27 de de setembre i serà el primer dels actes del programeta de festetes a Sant Miquel, cap d'altra gater.

Diu aixina: "Com tots els anys per Sant Miquel, Caritas Parroquial amb la col.laboració de l'Ajuntament ha organitzat in sopar on tot el recaudat anirà destinat a ajudar als nostres veïns més necessitats. El sopar serà el divendres 27 a la terrassa del CSI. Ja podeu comprar els vostres tiquets."

FONT: Cartell i informació Ajuntament de Gata.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 DE SETEMBRE DE 2012:

La "Imatge curiosa" ens portava a fer el següent: "Un dia com hui, mirant el cel de Gata". Una campanya de la Policia Local de Gata recordava la necessitat de passar la ITV els ciclomotors i motocicletes. El retorn del Club de Lectura de la Biblioteca i l’èxit de la conferència de APEGA eren dues notícies més. El sopar a benefici de les escoles de la parròquia de Vicent Font al Perú s’anunciava per al 28. La tenda (fàbrica) de barrets "Signes" era protagonista a Canal 9 TVV al programa "En connexió".



LA PREMSA parla de...la donació de Pons Químicas a la residència de Pedreguer

20130920090702-pons.jpg

Nova acció solidària per part de l’empresa Pons Químicas, S.L. i en van no se quantes...Ho publica hui divendres dia 20 el diari Las Provincias a la seua secció de La Marina. Titula: "Una empresa dona un lote de 345 litros de productos de limpieza a la residencia de Pedreguer". Al subtítol: "La iniciativa se enmarca dentro de la campaña "Implicados" que desde el año 2011 Pons Químicas lleva a cabo en la comarca".Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130920/marina/empresa-dona-lote-litros-20130920.html.

La fotografia és la mateixa que il·lustra el reportatge a LP.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 20-9-2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.246, la del dia 14/9-

20130920092348-font-i-llumetes.jpeg

Reprenc la sèrie amb noves i fresquetes fotos. Torna la sèrie d’imatges de l’amic Carles Mulet de Gata als anys 60. La foto 1.246 que corresponia al passat dia 13, és la plaça vella, dita popularment aixina per diferenciar-la de la Plaça Nova. La Plaça de l’Església de la foto de Carles té un caràcter especial. No té cap cotxe per començar. La font es troba nua i desèrtica. Com diu ell, les llumetes rodejen la fornícula de Sant Miquel dalt de la porta de l’església, senyal que seria per este temps, i la bicicleta -vehicle més d’aquells anys- es recolza sobre les velles tosques del campanar. I si es fixeu amb l’hora, era la una menys cinc, al migdia.

Però deixem que siga ell (Carles Mulet) el que explique la fotografia, com ho publicà ahir dijous al seu blog Nausica: "Aquella Gata dels seixanta: Ieee la font! Ieee el piló! Ieee les llumetes de Sant Miquel!

"Tot i que aquesta foto de la Plaça de l’Església té un enquadrament molt més convencional i repetit entre els gaters que la que ja vaig penjar (on es veu la desapareguda casa "dels Felius"), he volgut penjar-la també perquè -a més de mostrar com estava la façana de l’església i el campanar, on  es recolza una bicicleta ben interessant, abans de les neteges i restauracions que després s’hi han fet,- té la gràcia de mostrar-nos la font en el seu estat primitiu i l’entramat de llumetes que ornava la imatge de Sant Miquel al capdamunt de la portalada. Es tracta de dues "realitzacions" que,  juntament amb el piló -que barrava el pas de vehicles en mig de l’estreta boca del carrer Dr Gómez Ferrer- sembla que van ser  executades pel primer ajuntament franquista i que, segons he sentit contar, van provocar la triple exclamació (càrregada d’ironia) de "Ieee la font! Ieee el piló! Ieee les llumetes de Sant Miquel",  uns crits que ja vaig sentir tantes vegades pels carrers del poble i que no sé si encara segueix viu."

FONT: Foto i text, blog de Carles Mulet.Nausica (http://nausicanova.blogspot.com.es).



DIPUTACIÓ ADJUDICA L'OBRA D'INSTAL·LACIÓ ELECTROMECÀNICA DEL POU DE COMES

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) d’Alacant publicava ahir l’edicte de l’adjudicació de les obres d’instal·lació electromecànica del pou "Les Comes" a Gata de Gorgos. El valor estimat del contracte era de 102.387,60 euros, amb un pressupost total de 123.889,00 euros. El passat 17 de juliol es va adjudicar a la contratista AFOROS Y MANTENIMIENTOS HIDRAHULICOS, S.A., per un import total de 89.200,07 euros. Les característiques i ventajes que determinen la propostad’adjudicació del contracte a favor de l’adjudicatària es concreten en l’oferta tècnica, ja que la electrobomba ofertada s’ajusta perfectament a les necessitats del pou a equipar.

FONT: BOP d’ahir dia 19-9-2013.



INAUGUREN L'EXPOSICIÓ D'ALFRED MIRALLES A LA BIBLIOTECA

20130920182859-alfred.jpg
El regidor de Cultura, Juan Pedrós, inaugurà despúsahir l’exposició d’Alfred Miralles, "La cultura que perdem poc a poc", exposició que fa referència a una tradició nostra, la cordà. Alfred és mestre de Tecnologia i va estar a Gata, a l’IES, el curs 2006-07 i el curs 2007-08. Ací i, orientat per un altre docent del centre, Modest Sanfelix, va començar a desenvolupar aquesta passió per la pintura. L’exposició es pot visitar a la Biblioteca Municipal fins el dia 18 d’octubre.
 
A la fotografia vegeu antics companys de l’artista, Miralles i el regidor.


LA ONG VISIÓ SENSE FRONTERES, TAMBÉ AJUDARÀ A VICENT FONT AL PERÚ

20130920184815-alfred.jpg

Fa uns dies es reunïen a la casa de camp de Antonio Monfort un grup de gent per tal de començar un nou projecte solidari. Com no, el missioner gater Vicent Font estava entre ells, que no perd l’oportunitat, quan es troba a la seua terra, de demanar el recolzament de tots els organismes, institucions, persones particulars, empreses i demés, per als seus xiquets de la parròquia de Perú.

En aquest cas la ONG "Visió sense fronteres", que té com a presidenta a una altra gatera Isabel Signes, comença a fer realitat el projecte de combatre la ceguera dels xiquets de la parròquia que porta Vicent Font al Perú.

En nom de tots els que han encetat el projecte, Monfort comentava: "esperem trobar el mitjans per a tirar endavant. Anim !!, si algú vol col·laborar ací ens trobarà".

Junt a Isabel, Vicent i Antonio, que ja he esmentat estaven a la reunió el vicepresident de la ONG Manolo Cervera; el marit d’Isabel, Bernardo i el pediatra Luis Santos, que ja coneix de primera mà a aquells xiquets peruans, donat que va estar amb la seua muller per aquelles terres fent revisions i solidaritzant-se amb els més necessitats.

A la fotografia vegeu a Antonio, Vicent, Bernardo, Isabel, Manolo i Luis.



NOVA SÈRIE: LES MESTRES I ELS MESTRES D'ABANS...AQUELLS RECORDS

20130920222804-donyaanita2.jpg

Setembre és el mes que comença el curs escolar. Els xiquets ja pujen pel pont i l’Alcolaia tots els dies de dilluns a divendres, és temps d’escola...Per això, he escollit este mes -recolzat i animat per l’amic Antonio Monfort- per a començar una nova secció dedicada a les mestres i els mestres que van forjar les nostres infàncies, que van deixar petja ("huella") entre nosaltres. La sèrie de "Les mestres i els mestres d’abans...aquells records" pretén servir d’homenatge a tantes dones i homes que han lluitat per a millorar als xiquets gaters. Al blog s’allotjarà cada mestra o mestre que descobrirem a l’apartat de HISTÒRIA LOCAL.

Recordarem les figures dels enyorats mestres, anirem coneixent-los per mig de fotografies, vosaltres -bé per la xarxa facebook, bé pels comentaris al blog- podreu anar contant vivències, anècdotes de Don...o Donya..., aquella mestra o aquell mestre que ens va marcar en la vida. Primer per les distintes escoles del poble unitàries, després al Grup Escolar "Santíssim Crist" des del curs 1958-1959.

Com anècdota curiosa, la que em referix Anita Diego, sobre sa tia donya Anita: "Les inspectores de l'escola que venien abans d'Alacant, donya Salvadora i donya Guadalupe, es quedaven a casa la tia Anita a menjar el arrós al forn que feien a Gata".

Servixca aquesta fotografia, que m’han facilitat Míriam Baños i sa mare Anita Diego, de les mestres d’abans, dels anys 60 en avant, per a encetar aquesta sèrie que sense dubte podrà portar molts records i enyorances a les xiquetes i xiquets d’abans, hui ja dones i hòmens, amb unes persones de protagonistes principals, el meu mestre o la meua mestra...

A la imatge teniu les mestres dels anys 60 al Grup Escolar: D’esquerra a dreta, mirant la foto, plantades estan: donya María Rosa; sa mare donya Rosa; donya Anita; donya Mercedes i donya Pepita; sentades, donya Paquita i donya María.

FONT: Fotografia facilitada per Anita Diego i Míriam Baños.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.247, la del dia 15/9-

20130920224348-processo.jpg

Seguint amb la recuperació de les fotos antigues, fins arribar al dia de hui, us pose la 1.247, que corresponia a la del dia 15 de setembre. De nou, done les gràcies a la Comissió de festes 2013 per donar a conèixer al poble més fotos antigues, dels centenars que hi haurà per tot el poble.

Teniu a la vista una processó, la que abans es feia el dia de les Filles de María, per maig. Les majoralesses són les fotografiades, entre elles com posava al seu peu "Pepita Marzal", que apareix a l'esquerra de la foto si la mireu de cara. La processó estava passant pel carrer Signes, per davant de Ca Consuelo. Els marits, amics i parents de les majoralesses era costum de portar la imatge. Esta és una de les més pesades de tota la iconografia de l'església parroquial de Gata.

FONT: Llibre programa de festes 2013.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.248, la del dia 16/9-

20130920231056-banosimanolo.jpg

Pose ara una foto que us deixarà bon record. És la 1.248, que corresponia al dia 16. Dos persones entranyables del poble, als anys 80. Una la recordem, ja no està entre nosaltres; l’altra, la vegem quasi tots els dies. Una portava el seu tradicional i típic bigot, tenia molta campetxania; l’altre tenia monyo i prou, ara ja no en té. Paco Baños i Manolo Roselló, el cambrer de Ca Corder. Segons ha comentat Manolo, la foto està feta al restaurant Avenida, per això vegeu el cartell dels peixos darrere.

Dos amics, dos generacions distintes unides per l’amistat. Agraïsc a Anita i Míriam que m’hagen facilitat la foto, que és realment curiosa i d’un temps recent cap ací.

FONT: Foto facilitada per Anita Diego i Míriam Baños.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 DE SETEMBRE DE 2012:

Posava una endevinalla del "Meu Poble" al Racó Literari gater. Va ser del quart concurs literari, de l'any 2005. A "Sabieu...? parlava de la via del trenet pel 1914. El diumenge 30 era cultural, a benefici de les escoles de Perú del pare Vicent Font.



HUI, CONFERÈNCIA SOBRE EL PROCÉS DE BEATIFICACIÓ Y VIDA DE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA

20130921172504-dscf5171-copia.jpg

A les 18 hores, hui dissabte 21 de setembre, a l'església parroquial tindrà lloc una conferència sobre el procés de beatificació i vida del Pare Juan Crisóstomo de Gata, que com ja vaig avançar al blog i molts sabeu serà beatificat a Tarragona el diumenge 13 d'octubre.

La conferència correrà a càrrec del pare Caputxí Don José Vicente Esteve, qui ha portat el procés i és el vicepostulador de la causa dels tres caputxins que seran beatificats.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 22 DE SETEMBRE DE 2012:

Tres fotografies antigues donaven pas al "Recordem..." d'aquell dia. La "imatge curiosa" ens mostrava l'altra banda del pont. La conferència d'APEGA era tot un èxit a les revistes especialitzades. La premsa parlava de la sanitat comarcal. Començava al dia següent la competició oficial per al Gorgos C.F. (enguany ja juga hui el segon partit, a les 16.30 hores). "Esta vesprada comença la tardor" era un altre article. Enguany també entrarà esta nit. El cir Jamaica feia gaudir als més menuts.



A LES 22.44 HORES DE HUI DIUMENGE COMENÇA OFICIALMENT LA TARDOR

Ja la tenim damunt, malgrat que no es nota per a res. Fa calor i pràcticament el que diuen l’estiuet de Sant Miquel anirà tot seguit, sense notar-se els canvis. LA TARDOR COMENÇA AQUESTA NIT. Segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional -Ministeri de Foment), la tardor de 2013 començarà hui diumenge 22 de setembre a les 22 hores i 44 minuts, hora oficial peninsular, una hora menys a Canàries. La tardor durarà 89 dies i 20 hores, acabant el 21 de desembre que començarà l'hivern.

Sabeu quins fenòmens hi haurà al cel aquesta tardor?. Es produïran dos eclipsis, un penumbral de Lluna, entre el 18 i 19 d’octubre i un altre mixte de Sol, el 3 de novembre (durant part del temps és anular i una altra part del temps és total). Tots dos seran visibles des d’Espanya. Pel que fa al canvi d’hora. El diumenge 27 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant-se l’horari d’hivern (a les 3 de la matinada hora peninsular hi haurà que retrassar el relotge fins les 2, per tant eixe dia, oficialment, tindrà una hora més.

La primera lluna plena de la tardor es donarà el 19 d’octubre; les següents 29 o 30 dies després. Hi haurà el 17 de novembre i el 17 de desembre. Marte i Júpiter seran visibles a la matinada i a ells s’unirá Saturn al final de la tardor. Al tardet seran visibles un brillant Venus i, fins a mitjans de la tardor, Saturn. Pel que fa a la pluja de meteors, la primer es produirà com a màxim el 8 d’octubre. Seran les Dracónides. Les Leónides ho faran el 17 de novembre, però la pluja més intensa serà la de les Gemínides, que tindran el màxim ritme al voltant del 13 de desembre.

FONT: Informació proporcionada per l’Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Foment). 



EL CAPUTXÍ JOSÉ VICENTE ESTEVE GLOSA EL PROCÉS I LES ÚLTIMES HORES EN VIDA DEL PARE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA

20130922180605-compoconfer21.jpg

El "frare Caselles" era gater i va ser martiritzat el 24 de desembre de 1936; ell es va posar el nom al convent de Juan Crisóstomo de Gata

La seua beatificació serà el dia 13 d'octubre a Tarragona

Ahir per la vesprada, va tindre lloc a l'església parroquial de Gata, una xerrada-conferència, amb motiu dels actes previs a la beatificació pròxima del gater, el "frare de la família Caselles", el caputxí Juan Crisóstomo de Gata. El pare caputxí, José Vicente Esteve (natiu de Guadassuar), que va portar la causa de Juan Crisóstomo (de bateig Ignacio Caselles García) des de 1998 a 2011 va parlar de com s'ha fet el procés de beatificació, el llarg procés tècnic que té moltes parts i moltes persones implicades. També va relatar els últims moments de la vida del Pare Juan Crisóstomo de Gata, emocionant a tots els presents, especialment als familiars més directes.

El pare Esteve va recalcar les tres missions més importants de Juan Crisóstomo de Gata, "Juanito" com se li deia carinyosament al convent per ser baixet: confessions, Adoració Nocturna -ell era del consell local d'Orihuela d'este moviment catòlic- i devoció a la Mare de Déu de les Tres Avemaries.

Al final de la xerrada, el caputxí sacerdot va concelebrar la missa, junt amb el rector de la parròquia Don Francisco i el rector fill de Gata jubilat Don Alberto.

A la composició fotogràfica, un moment de la conferència del pare caputxí José Vicente Esteve i el públic assistent.

 



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D’UNA INDÚSTRIA LOCAL ( XV )

20130922224732-capcalera1955.jpg

Reprenc la minisèrie, ja en els seus últims capítols, sobre la vida gatera dels anys 40 a 60 del segle XX, vista per mig d’una indústria local. Estem a l’any 1955. El dia 31 de març l’Alcalde i cap del Movimiento a Gata, en aquest cas Vicente Mulet Redal, conegut també com "Vicente Paresant" remet un saluda a l’empresa Viuda de Vicente Salvá convidant "a sus familiares y productores" a la missa que es feia a les 8.30 hores en el temple parroquial el Dia de la Victòria. Si recordeu era l’1 d’abril de cada any, des de 1939. Eixe dia Franco va pronunciar aquelles legendàries paraules "la guerra ha terminado", acabant-se oficialment els tres anys de la Guerra Civil espanyola.

Com estava prop la Setmana Santa, en llapis i escrit a mà, no a màquina hi havia una anotació a la salutació que deia que després de missa anirien al hogar (s’entenia l’Hogar del Camarada, el bar del carrer Doctor Moratal. També posava "y el domingo a ramos", com convidant a anar a la processó de Diumenge de Rams.

Dalt teniu la capçalera del saluda remés a l’empresa, que portava l’escut de l’àguila com aixina ho portava el segell de l’alcaldia de Gata.

FONT: Documentació arxivada per María Jesús Salvá i conservada al Museu del "sombrero".



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 DE SETEMBRE DE 2012:

Sols dos articles composaven la jornada del blog l'any passat tal dia com hui: el clàssic "Recordem..." i una imatge curiosa, que mostrava als estrangers visitant l'artesania, i la foto estava presa des d'un carro de passeig.



GATA: DEMÀ ES TRACTARÀ AL PLE LA RETRIBUCIÓ DE L'ALCALDESSA, EN RÈGIM DE DEDICACIÓ EXCLUSIVA

Demà dimarts, 24 de setembre, per ser l'últim dimarts de mes impar, celebra la Corporació Municipal de Gata plenari a les 20 hores al saló de sessions del Consistori.

Com a despatx ordinari destaquen: la lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. La dació de compte de decrets de l'Alcaldia. La dació de compte, si procedeix, d'assumptes econòmics. La dació de compte, si procedeix, d'assumptes judicials i la dació de compte d’altres assumptes.

Al capítol central es tractarà la moció presentada per BLOC-COMPROMÍS sobre la declaració institucional per a continuar treballant per l'eradicació de la violència de gènere, tan se val física, verbal o psicològica. També la moció del mateix partit, la proposta per demanar la dimissió del President Mariano Rajoy i demanar eleccions anticipades.

A més es tractarà l'encomanda de la gestió del servei d'ECOPARC a la mercantil municipal SOLGATA SAU. Al punt 2.4. serà un tema important: la retribució de l'Alcaldessa en règim de dedicació exclusiva.

Al capítol de Serveis Públic, es tractarà una altra moció presentada per Bloc-Compromís: Rebuig del Decret 49/2013 del Consell de la Generalitat Valenciana pel que s'aprova el catàleg del sistema viari de la Comunitat Valenciana. 

A Medi Ambient es designarà Compromissari a la Junta d'Explotació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Al capítol d'HISENDA, es tractarà el Compte General 2012 amb proposta d'aprovació, així com la proposta de modificació de dues ordenances: Ordenança Fiscal reguladora de la Taxa per la Prestació del Servei d'Aigua Potable i Ordenança Fiscal reguladora de l'Impost sobre Béns Immobles.

A CULTURA es tractarà el Conveni amb l'Associació Unió Musical amb proposta d'aprovació.

Tancaran com sempre els ASSUMPTES D'URGÈNCIA i els PRECS I PREGUNTES.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.



DEMÀ A LES 19 HORES, XERRADA DE LA GUÀRDIA CIVIL I LA POLICIA SOBRE ROBATORIS A CASES

Demà dimarts dia 24, a les 19 hores al Centre Social, hi haurà una xarrada a càrrec de la Guàrdia Civil i de la Policia Local. En aquesta xarrada es tractarà la temàtica dels robatoris a les cases i quines actuacions i pautes hem de seguir front a aquestes desagradables situacions.

FONT: Ajuntament de Gata.



JORNADA DE NATUROPATIA I SALUT A GATA

20130923213926-naturopatia.jpg

Dissabte passat, dia 21 de setembre, es va fer a Gata una jornada de Naturopatia i Salut. A l'acte inaugural van estar presents la presidenta de Fenaco a la Comunitat Valenciana i la secretària general de l'organització. L'alcaldessa de Gata, Ana María Soler va donar la benvinguda a tots els assistents i ponents destacant la importància de donar a conéixer les teràpies naturals.

FONT: Ajuntament de Gata.



EL GORGOS CF MAJOR JA HA COMENÇAT LA LLIGA 2013-2014

20130923215620-gorgos.jpg

Dos partits porta i encara no ha pogut guanyar, però es veu bon equip, sols resta tindre més fons físic i més confiança. Per poc se li han escapat els dos partits. Ahir a casa, 1 a 2, va perdre. Ací teniu l'equip d'esta temporada, que prepara, un any més, Miguel "Polaca". Li desitgem tota la sort del joc al GORGOS C.F., referent de molts xiquets que juguen a les categories inferiors.

A la fotografia de Sara García Molina (facebook) l'equip ahir al camp municipal de "Les Costeres".



HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( IX )

Si ahir reprenia la minisèrie històrica de la indústria gatera als anys 40 al 60 del segle XX, hui faig el mateix amb l’altra minisèrie, la de les Ordenances Municipals per al poble de Gata de 1861, que no deixen ser força curioses i interessants, si les comparem amb l’actualitat de tretze anys del segle XXI, que ja portem esgotats.

Hui vegem el capítol XIII encara dins de l’apartat primer de la Policia i acabant aquest. El títol del capítol: "Precaucions contra incendis", que té sis articles curts.

Art. 56.- Les ximeneres i llars de cuina, estaran arrimats a parets mestres, i es no tocarà cap mitjanera per a construcció de canons de ximenera, dic de cuina, a no ser amb el consentiment del veí.

Art. 57.- Tot canó de ximenera deu pujar per l’interior de l’edifici i pujar recte cap a la teulada, i quan arribe a paret mitjanera, dominarà en la seua altura a la casa antiga.

Art. 58.- Totes les ximeneres deuen escurar-se ("deshollinarse") al menys una vegada cada any; i dues les dels forns, posades i tendes de comestibles.

Art. 59.- En els estancs on s’expedisca la pólvora no es permetrà la venda de fòsfors ni cap altra matèria inflamable.

Art. 60.- Els depòsits de llenya i palla se situaran en paratges allunyats en quan siga possible.

Art. 61.- Les ximeneres de forns de pa i de les fàbriques seran més elevades que els edificis pròxims a la fi de que el fum no perjudique al veïnat.

FONT: Ordenances municipals per al poble de Gata, 1861. Facilitades per les germanes Zaragosí. Museu del "sombrero".



EUCARISTIA D’ACCIÓ DE GRÀCIES DE DON VICENTE MARQUÉS, PELS 50 ANYS DE SACERDOCI

20130923223543-compomissa-copia.jpg

(PODEU FER EN GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

La parròquia de Gata li obsequià amb un quadre del Santíssim Crist i l’Ajuntament amb un llibre sobre Gata

Les noces d’or sacerdotals de Don Vicente Marqués Pastor, rector que va estar al càrrec de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata al llarg de 20 anys (des de 1974 a 1994) es van viure amb molta emoció i records a l’església parroquial. Els membres de la parròquia, guiats pel rector Don Francisco, van cuidar tots els detalls i Don Vicente es va trobar "com un gater més" com va dir ell moltes vegades al llarg de la missa d’acció de gràcies pels 50 anys de vida sacerdotal.

L’esperaven a la porta de l’església els rectors fills de Gata (Don Alberto, Don Vicente Espasa, Don Vicent Font i Don Juan Pons), el rector actual de la parròquia Don Francisco M. Murillo, el seminarista Eloy i les autoritats locals, encapçalades per l’alcaldessa Ana María Soler. Don Vicente va arribar amb els seus familiars i es va ajudar d’una cadira de rodes per a entrar pel passillo, sent rebut amb un aplaudiment, dels molts que van continuar al llarg de la vesprada-nit.

La missa va ser cantada per la Coral Serrillàs i pel Cor de Amics del Tercer Món; tot estava preparat amb detall, com li va recordar Don Vicente a Don Francisco. Tant la presentació com el sermó d’homilia va ser molt emotiu, repassant els seus vint anys de rector a Gata.

Al final, tres moments més emotius: les paraules de acció de gràcies dites per Antonio Monfort, el regal de la parròquia -que era el quadre de la fotografia artística del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari, obra de Miguel Serra del Foto Club Forat- i el regal de l’Ajuntament, que en mans de l’alcaldessa Ana María Soler li va lliurar el llibre sobre Gata.

A la composició fotogràfica podeu veure diversos moments de la missa d’acció de gràcies, pels 50 anys de sacerdoci de Don Vicente Marqués Pastor, vint d’ells passats a la parròquia de Gata.



NOVA SÈRIE: LES MESTRES I ELS MESTRES D’ABANS...AQUELLS RECORDS

20130923224601-escanear0028.jpg

La segona introducció de la sèrie, abans de començar individualment per cada mestre o mestra, la porte al blog per a posar la foto que teniu dalt.  Si la primera introducció ens mostrava a les mestres d’aquells anys 60 i 70 del segle XX, esta fotografia que pose ara agrupa a tots, les mestres i els mestres quan es va inaugurar, quan va començar el Grup Escolar.

S’ha pogut apreciar pel facebook l’enyorança dels gaters per aquells records dels mestres d’abans. De segur que teniu moltes anècdotes amb este mestre o aquella mestra. Amb Don Joaquín, Don Antonio Vives, Don Fernando, Don Adolfo o Don Francisco -el director que més anys va estar al càrrec-, entre altres. Amb Donya Anita, Donya Rosa, Donya Mercedes, Donya Teresa, Donya Pepita, Donya María Rosa o Donya María, entre altres. O inclús algunes persones més majors han pogut tindre altres mestres.

Totes les anècdotes, les curiositats i potser, perquè no, alguna fotografia, podeu contar-la bé al blog, bé al facebook de "Cronista de Gata" o bé al correu que teniu a la columna de la dreta de la portada del blog (mivisig@gmail.com).De segur, que anirem entre tots conformant eixa història-homenatge dels mestres del nostre poble, que es mereixen tot el respecte i tota la consideració de tots els seus alumnes, els centenars de xiquets que han passat per les escoles del poble i finalment pel Grup Escolar.

A la fotografia teniu: darrere, d'esquerra a dreta mirant la foto: els mestres, Don Nicolás, Don Antonio Soler, Don Fernando, Don Francisco, Don Joaquín, Don Antonio i Don Adolfo. Davant, les mestres: Donya Mercedes, Donya María Rosa, Donya Anita, Donya Tonica, Donya Paquita, Donya Rosa, Donya Teresa, Donya María i Donya Maruja.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.249, la del dia 17/9-

20130923225144-donyaanita2.jpg

Aprofitant que estic publicant la sèrie històrica sobre els mestres, la primera foto que vaig posar acompanyant l'escrit va ser esta que ara forma part també de la sèrie de fotografies antigues. La foto que corresponia al passat dia 17 de setembre (nº 1.249) mostra la imatge de les mestres dels anys 60 al Grup Escolar: d’esquerra a dreta, mirant la foto, plantades estan: donya María Rosa; sa mare donya Rosa; donya Anita; donya Mercedes i donya Pepita; sentades, donya Paquita i donya María.

La foto és propietat de Anita Diego i Míriam Baños.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 DE SETEMBRE DE 2012:

Començava la jornada anunciant al blog el plenari del dia següent. L'ordinari de setembre enguany es fa hui dimarts, precisament. També anunciava que la Policial Local celebraria la festa dels sants Àngels Custodis. "El circ regala un dia més als xiquets" era una altra notícia. La notícia del comerç era que "Comerciants gaters" visitarien Eivissa i Formentera. Al final es va ajornar per mal temps la visita i van anar una altra temporada de l'any. El Gorgos guanyava el seu primer partit (1-3). A la fotografia 892 recordaven reis antics i a la 893 un bateig d'abans.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.250, la del dia 18/9-

20130924090521-banos1.jpg

La fotografia que marca una xifra interessant (1.250), que corresponia al dia 18 de setembre, és també de la col·lecció de la família Baños-Diego. Ací podeu veure la regina de festes de 1977, Mari Carmen Rosa, junt a Paco Baños amb el seu puro característic. Estaven a algun lloc invitats. A l'altra part de Mari Carmen es trobava la sempre recordada María Margarita, que seria dama.

Com sempre us dic, si coneixeu més d'aquesta foto, podeu posar-ho i enriquir més el text i aclarir més la fotografia.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.251, la del dia 19/9-

20130924091739-banos2.jpg

Seguint amb la col·lecció Baños-Diego i al mateix any que la fotografia anterior, el grup de persones que vegem, entre ells Paco Baños, s'encarregava de les festes. Un grup molt popular al poble i que podeu veure qui són: les dones Fina Coloma, Ana Mari Soler (l'actual alcadessa), Charo (del carrer Paet) i la regina de festes que hem vist a l'anterior fotografia Mari Carmen. Els homes eren Felipe i Sebastián Francisco -que està un poc agatxat-, Paco -que ja he referit-, Jaime Gil i Antonio "Carabassa".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.252, la del dia 20/9-

20130924153902-grupfestesgata.jpg

Seguisc actualitzant les fotos antigues i les nomenades recents, però que ja tenen els seus anyets. La col·lecció que porte ara entre mans és de la família Baños-Diego. La present foto torna a ser de festes. Any 1975, festes patronals. Va eixir reina, com bé podeu comprovar, Fina Coloma. Ahí la teniu ben acompanyada pels habituals col·laboradors de festes. Dirigien els operatius Gabriel Pons -que està agatxat- i Paco Baños -que a la foto apareix sense bigot-. La resta són Vicente "Gargoria" amb ulleres i pereta-, Jaime "el llumero", Rondeta -està davant prop de Gabriel i al costat de Fina-, Gonzalo Monfort -per darrere de Rondeta-; Benito i Jaime Gil. El lloc, al costat del gimnàs, a les escales que conectaven el pati amb les escoles noves.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 25 DE SETEMBRE DE 2012:

Obria la informació del dia una fotografia del molí i del Montgó obra de Miguel Serra Galdón. Dos parts tenia el reportatge de la "Visita etnogràfica i cultural a "La Seranda". Serien festes escolars -així ho decidia el plenari- el 2 de novembre de 2012 i els dies 11 i 12 de febrer de 2013.

 



PLE DE SETEMBRE A GATA ( I ): L’ALCALDESSA COBRARÀ 1.800 € BRUTS MENSUALS PER LA SEUA DEDICACIÓ EXCLUSIVA A L’ALCALDIA

20130925134617-plegata.jpg

Es consensua pels tres portaveus i es desatasca aquesta controvertida decisió, que s’atrassava dos anys i tres mesos

El ple també va aprovar l’ajust del conveni amb l’associació UNIÓ MUSICAL de Gata

La gestió de l’ECOPARC s’encomana a Sòlgata

Es pagarà 1 € al mes pel manteniment dels contadors d’aigua i el seu progressiu canvi de tots els defectuosos

La sessió plenària d’anit dimarts 24 passarà a la història per haver arribat a un acord consensuat pels tres portaveus dels tres grups polítics de la Corporació Municipal de Gata, sobre el sou de l’alcaldessa per la seua dedicació exclusiva, que es fixa en 1.800 euros bruts mensuals, a més de la Seguretat Social corresponent i les pagues extres que corresponguen. Per fi, es va desatascar aquesta decisió que arrancava a l’estiu de 2011, quan s’assignaven els cobraments dels regidors per assistència a sessions i comissions, i acabava ahir amb la votació a favor unànimement de tots els regidors.

La decissió estava presa d’abans, tant és així que el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció La Marina, sense esperar a com quedaria la votació va fer el muntatge de l’article que hui es publica al diari i que en paper titula: "La alcaldesa de Gata tendrá sueldo tras dos años viviendo del paro y ayudas familiares". Al subtítol: "Ana María Soler cobrará 1.800 euros brutos al mes, que no son los 2.400 que proponía el PP ni los 1.200 que quería la oposición". A l’altre subtítol: "Soler asegura que se ha "reconducido una situación". Quasi una fulla i això sense haver-se celebrat encara el plenari...

Ací teniu l'article de LAS PROVINCIAS en digital: 

http://www.lasprovincias.es/v/20130925/alicante/alcaldesa-gata-tendra-sueldo-20130925.html.

UNIÓ MUSICAL, ECOPARC I CONTADORS D’AIGUA POTABLE

El ple ordinari del mes de setembre va ser llarg i va comptar amb molts apartats a l’orde del dia. Per unanimitat es va aprovar el reajust del conveni amb l’associació UNIÓ MUSICAL. Per altra part, amb 9 vots a favor (6 PP i 3 Bloc-Compromís) i 4 abstencions (PSOE) es va aprovar l’encomanda de la gestió del servei de l’ECOPARC a la mercantil municipal SÒLGATA SAU. Un altre punt va ser l’aprovació, amb 9 vots a favor (6 PP i 3 Bloc-Compromís) i 4 en contra (PSOE), la aprovació inicial de modificació de l’Ordenança Fiscal reguladora de la Taxa per la Prestació del Servei d’Aigua Potable. La puja consistix en que es pagarà un euro al mes pel manteniment dels contadors d’aigua i el seu progressiu canvi de tots els defectuosos. Resulta més efectiu i menys gravós per a l’usuari, segons van explicar els dos grups favorables, anar mantenint i canviant els contadors que van malavetjant-se que fer la inversió conjunta i canviar tots els contadors de colp.

Al matexi ple també es va aprovar per unanimitat la moció de Bloc-Compromís, que es fera una declaració institucional sobre la continuació del treball per a l’erradicació de la violència de gènere, tant física, verbal como psicològica. 

Per altra part, es va designar al regidor portaveu del Bloc-Compromís Juanvi Vallés com a Compromissari a la Junta d’Explotació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. També es va aprovar la proposta inicial de modificació de l’Ordenança Fiscal reguladora de l’IBI, que diu que les associacions que tenen un bé social, cultural i generalitzat per a tots -com és el cas de la Unió Musical- pagaran als seus edificis el 5% del IBI i la resta 95 % es farà càrrec l’Ajuntament.

Finalment, ressenyar el curiós resultat donat per la majoria simple del govern municipal (PP, 6 regidors). Es va aprovar, pels 7 vots a favor (4-PSOE i 3-Bloc-Compromís) i els 6 en contra del PP, la moció presentada per Bloc-Compromís de demanar la dimissió del President del Govern espanyol Mariano Rajoy i demanar eleccions anticipades.   

A la fotografia de Conxa Pastor (LP), un moment d'un ple anterior.

Al següent article del blog us parle dels assumptes d’urgència...

 



PLE DE SETEMBRE A GATA ( i II ): PROPOSTA DE FER FILL IL·LUSTRE I POSAR-LI EL NOM DE L’INSTITUT AL RECORDAT MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA

20130925135421-caselles.jpg

S’elevarà al Consell escolar del Institut d’Ensenyament de Secundària (IES) de Gata que porte el nom de "Matemàtic Vicent Caselles Costa"

Condol a la família del que va ser regidor i alcalde Gabriel Feliu Pedro

Dins de l’apartat dels assumptes d’urgència, al ple de setembre que es fa celebrar ahir dimarts dia 25 es va incloure l’aprovació de l’inici de l’expedient per a nomenar fill il·lustre de Gata a Vicent Caselles Costa, el gran matemàtic que ens va deixar el passat 13 de d’agost. Els tres grups, per unanimitat, van aprovar conjuntament elevar al Consell escolar per a la seua aprovació definitiva que l’IES Gata passe a nomenar-se IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa" en record al "científic espanyol més citat a la literatura internacional de la seua especialitat", és a dir la matemàtica aplicada.

També es va aprofitar aquest plenari de setembre per fer constar el condol de tota la corporació municipal a la família de Gabriel Feliu Pedro, que va ser primer regidor i després alcalde del poble de Gata i que va faltar també al mes d’agost.



IMATGES CURIOSES: Tota Gata i de teló de fons...el Montgó

20130925233808-gataquico-copia.jpg

(AMPLIEU LA FOTO PER A VEURE TOTA GATA, PUNXANT ACÍ)

La imatge és espectacular, molt bonica. Es veu tot el poble des de la zona de dalt de les Comes i es pot agafar tota Gata. Com si fos un espectacle als nostres ulls i de fons...el pare Montgó. Quico Buigues, també conegut artísticament com Buigues Bros, del que molts conegueu la seua experiència artística, és qui ha propiciat aquesta fotografia, que va publicar al seu facebook i que ara, en el seu permís, reproduïsc jo al meu blog. A simple vista pareix menudet el poble i la foto, més ampliada i amb la seua dimensió podeu veure'l per complet.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 DE SETEMBRE DE 2012:

La premsa parlava de Sanitat i del trenet. A les "imatges curioses" veïem "Quanta falta fa que ploga". S'anunciava el programa de festes de Sant Miquel 2012. A les "Imatges de festa" començava el compte enrere per a la Fira Gata al carrer 2012.



DEMÀ DIVENDRES REUNIÓ PER ALS AFICIONATS ALS COETS

20130926142936-coetscartell.jpg

Demà divendres 27 a les 20 hores al saló de plens de l'Ajuntament es farà una reunió destinada als aficionats als cohets. L'Ajuntament ha anunciat que "a proposta d'un grup de veïns del nostre poble, s'ha organitzat aquesta reunió a fi d'estudiar la possibilitat de muntar una associó destinada a mantindre viva una tradició del nostre poble com és la del cohet".

Acaba dient el comunicat: "Si esteu interessats i/o us agrada el món del cohet us esperem a tots".

Dalt teniu el cartell anunciador.



Hª LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( X )

Encete hui la segona part de les Ordenances Municipals per al poble de Gata de 1861. El títol segon està dedicat a la Policia Rural i el capítol primer comença pels camins:

Títol segon. Policia Rural. Capítol I. Camins (1ª part), articles 62 a 66.

Art. 62.- Les parets d’obra o en sec que es facen a la fita dels camins, deuen distar nou pams del centre d’aquests, de tal manera que si es construeixen parets a dreta i esquerra d’un camí, deuran mediar d’una a l’altra divuit pams, encara que el camí siga més estret.

Art. 63.- Les parets que s’edifiquen a la fita de les sendes, siguen estes públiques o privades que s’anomenen entrades d’hereters deuen distar del centre de dites sendes quatre pams i mig, a fi de que si es construïx altra paret enfront resten al menys nou pams francs.

Art. 64.- Les séquies que s’obren prop dels camins o de les fites de la terra veïna, deuen de quedar-se a la distància de dites fites segons siga la seua profunditat.

Art. 65.- No poden donar-se les aigües o d’avinguda als camps ni als camins veïns per conducte estret o séquia, sinó estés al menys seixanta pams.

Art. 66.- No es poden tirar als camins pedres ni terres sense coneixement de l’Alcalde; quedant l’infractor a més de la multa obligat a la reposició.

Continuarà a la segona part.

FONT: Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861. Facilitat per les germanes Zaragosí, Museu del "Sombrero".

 



GATA, ANYS 40-60 (Segle XX), VISTA A TRAVÉS D'UNA INDÚSTRIA LOCAL ( XV )

20130926161917-escanear0036.jpg

Ja estic als postrers articles de la sèrie que retratava una xicoteta part de l’ambient industrial dels anys 40 als 60 del segle XX. L’any en concret en que faig la cloenda de documents és 1962. Era el 30 de març. El document en qüestió era un rebut de la Jefatura Provincial de Sanitat d’Alacant, per les Taxes de Serveis Sanitaris. Dit d’una altra manera era la revisió periòdica que es feia als operaris de la fàbrica, en aquest cas de l’empresa de la Viuda de Vicente Salvá. El rebut anava en nom de Josefa Signes Salvá i pertanyia al Ministeri de la Governació, Junta Central de Taxes i Exaccions Parafiscals. L’import total era de 320 pessetes i liquidava el funcionari recaptador.

A la imatge, vegeu els dos segells del rebut i els tres timbres mòbils -aixina es deien- de 5, 5 i 20 cèntims, que completaven el rebut.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 27 DE SETEMBRE DE 2012:

La premsa parlava de la intervenció dels regidors al plenari i del ple. El debat sobre el futur de Gata es feia a les jornades de participació ciutadana. Seguien eixint "Imatges de festa", de la fira "Gata al carrer 2012". Ara tocava l'artesania. Le stres fotografies antigues que posava ens mostraven tres llocs del poble.



L'AJUNTAMENT, PRESENT AL I ENCONTRE DE CIUTATS INNOVADORES, A CASTELLÓ

20130927131727-alcal.jpg

L'Ajuntament de Gata, junt ambs el de València, Alcoi l'amfitrió Vila-real ha participat

L'alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i la regidora de Medi Ambient i Noves Tecnologies, Dora Caselles, van assistir dimecres al I encontre de ciutats innovadores de la zona de Llevant guardonades amb el premi de la Ciutat de la Ciènci a i la Innovació. La jornada celebrada a la ciutat castellonenca de Vila-real, va servir per a un intercanvi d'experiències on cada membre va explicar el seu pla de treball i les accions desenvolupades al seu municipi a fi de seguir funcionant en les mateixes línies innovadores.
La notícia la publica hui divendres el diari CSI Información, el diari digital de Castelló. Ací teniu l'enllaç:
http://www.castelloninformacion.com/villareal-foro-ciudades-ciencia.
FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata i CSI Castelló. 



DON FRANCISCO M. MURILLO, DOS ANYS DE RETOR A GATA

20130927133756-1085221-325971744214251-159938086-o.jpg

El passat dia 18 de setembre va fer dos anys que Don Francisco Manuel Murillo Roldán, Don Francisco per als gaters, va arribar a Gata i va fer la seua primera missa. Va notant-se i molt la seua acció pastoral a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, que porta junt amb la de Benidoleig, esta des de fa un any.

Si recordeu, Don Francisco sustituia en el càrrec a Don Santiago Bohigues que marxava a Madrid, a la seua de la Conferència Episcopal.

Menuts i grans coneixen ja perfectament a este valencià d'origen cordobés, que quan parla en valencià ho fa molt bé. En estos dos anys, s'ha format ja un cor infantil, s'han renovat els salons del Centre Parroquial -obra quasi acabada- i s'han fet grups nous a la parròquia, com els de joves i altres.

Ací us deixe els dos enllaços d'aquell primer dia oficial a la parròquia, ara fa dos anys:

http://cronistadegata.blogia.com/2011/091804-arriba-el-nou-rector-a-gata-i-entrada.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2011/091805-arriba-el-nou-rector-a-gata-i-ii-la-celebracio-inauguracio-del-seu-ministeri-sac.php.

A la fotografia, l'arribada a la plaça i l'entrada a l'església del nou rector, aquell 18 de setembre de 2011.

FONT: Cronista de Gata, 18-9-2011.



EL NOU SOU DE L'ALCALDESSA, TEMA IMPORTANT A LA PREMSA

20130927135804-ple-gata-1.jpg

Parlen del sou de l’alcaldessa els diaris Información, Las Provincias i El Mundo (CV)

Com bé sabeu, perquè aixina ho vaig publicar dimecres, el passat dimarts dia 24 de setembre es va produir un fet històric, després de dos anys i tres mesos els tres partits per unanimitat van recolzar asignar-li a l’alcaldessa el sou de 1.800 euros bruts, el que supondrà uns 1.350 nets, aproximadament.

Aquesta decisió consensuada pels tres portaveus (PP, PSOE i BLOC-C) ha estat hui tema important per als diaris, que no han deixat passar l’oportunitat dient inclús un d’ells que "era l’únic municipi al món que una alcaldessa s’apuntava a l’atur" (paro). Ací teniu els titulars:

INFORMACIÓN: Gata de Gorgos. "La corporación acuerda que la alcaldesa recupere su sueldo municipal tras agotar el paro". "Cobra desde 2011 el subsidio, cuando los políticos de la oposición decidieron rebajarse el sueldo". La notícia és de Europa Press. Ací us deixe l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/09/26/comunidad-valenciana-alicante--la/1419460.html.

LAS PROVINCIAS: A la secció "Gente": "La alcaldesa que se apuntó al paro". "Ana María Soler, regidora del PP de Gata de Gorgos, se apuntó al paro por «dignidad» para evitar ser mileurista, y tuvo que tirar de la pensión de su madre hasta recuperar el sueldo de alcaldesa". L’article de Daniel Vidal no té pèrdua. Podeu lleguir-lo a l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130927/gente/nomina-dinamitera-20130927.html.

EL MUNDO: Política:  "Había agotado ya el subsidio". "La alcaldesa de Gata recupera el ’sueldo de mileurista’ al que renunció para apuntarse al paro". "En 2011 la oposición le rebajó el sueldo de de 2.200 euros a 1.200 brutos". "La alcaldesa decidió renunciar a la remuneración y darse de alta en el INEM". "En estos momentos había agotado ya las prestaciones que le correspondían". "A pesar de no cobrar asegura que estos años ha tenido dedicación exclusiva". També és la informació de Europa Pressa. Ací teniu l’enllaç: http://www.elmundo.es/elmundo/2013/09/26/alicante/1380215294.html.

A la fotografia de Sergi García, l’alcaldessa de Gata.

FONTS: Europa Press (notícia) i diaris Información, Las Provincias i El Mundo (CV) dia 27-9-2013. Foto: Sergi García.



D’ACÍ DÈSSET DIES, BEATIFICACIÓ DEL FRARE CAPUTXÍ NASCUT AL POBLE, JUAN CRISÓSTOMO DE GATA

20130927223758-conventoriola.jpg

Ja us vaig facilitar en valencià la primera part de les dades històriques del frare sacerdot, natural del nostre poble i de la família "dels Caselles", Juan Crisóstomo de Gata. A les fulles de la publicació setmanal ALELUYA de l’església parroquial de Gata es publicarà el proper cap de setmana la part cinquena.

Al blog, per a coneixement de tots els seus paisans i a sols dèsset dies de la seua beatificació el dia 13 d’octubre a Tarragona, us traduïsc tota la informació publicada a l’ALELUYA el cap de setmana del 7 i 8 de setembre.

BEATIFICACIÓ DEL PARE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA

( IGNASI CASELLES GARCÍA ) ( II )

El mes de setembre de 2013 servirà per a recordar a tota la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, que el pròxim diumenge dia 13 d’octubre de 2013 serà beatificat a Tarragona el Pare Caputxí Serv de Déu JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, nascut i batejat a GATA DE GORGOS (Alacant).

Haurà diferents actes, que ja s’anunciaran en el seu dia.

Coneguem un poc més de la vida del Serv de Déu PADRE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA. 

SEGON CAPÍTOL

EL SEU GERMÀ BERNARDO, TAMBÉ CAPUTXÍ

A la fotografia superior, vegem a l’esquerra al Pare Juan Crisóstomo i a la dreta al seu germà, Fra BERNARDO CASELLES. S’anomenaven a Gata “els germans Caselles, frares caputxins”. Fra Bernardo havia nascut en 1868. Fou religiós, també de l’orde dels Caputxins, però el seu destí pareix ser que estigué en Barcelona. Fou màrtir de guerra en 1936, quan contava amb 67 anys d’edat. No es trobà el seu cos.

PROFESSIÓ DE FE I ORDENACIÓ SACERDOTAL D’IGNASI

IGNASI CASELLES GARCÍA passà la seu joventut a Gata, buscant dia a dia, consagrar-se a Déu en cos i ànima. Professà la Regla del Serafí d’Asís el dia 23 d’agost de 1892, fa ara 121 anys. Després de set anys de preparació eclesiàstica fou ordenat sacerdot el 12 de febrer de 1899 i passà a dir-se el PARE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, portant sempre en el nom el seu poble natal. Tota la seua vida religiosa i sacerdotal (37 anys) la passà en el convent caputxí d’Oriola. A la vella ciutat i els caserius i pobles dels voltants el Serv de Déu Pare Juan Crisóstomo exercia la seua predicació i vida sacerdotal.

CONVENT CAPUTXÍ D’ORIOLA

El convent on passà quasi quatre dècades el pare Juan Crisóstomo fou fundat en 1611 a les afores de la població d’Oriola. En 1880 fou restaurat i ocupat per caputxins francesos, però poc a poc van tornar els caputxins espanyols, que prompte reprengueren la seu estreta relació amb el raval i amb els oriolans, en general, entre ells estava el gater Juan Crisóstomo. Encara es recorda caminar entre les hortes als frares semidescalços i amb el seu hàbit peculiar, disposats a celebrar missa en alguna ermita.

Encara estava el Pare Juan Crisóstomo a Orihuela i en 1927 tornà a sofrir obres el convent, a causa del projecte d’eixample del carrer Capuchinos. Exclaustrats, de nou, durant la Guerra civil, l’edifici s’utilitzà com hospital militar i gran part del seu legat iconogràfic fou destruit.

RETALLS DE DIARIS DE L’ÈPOCA:

Com a mostra de l’activitat religiosa i catequètica del Pare Juan Crisóstomo de Gata a Oriola, trobem en tres diaris de l’època referència al mateix.

Al primer retall de premsa, que pertany a “El diario de Orihuela: periódico de noticias e intereses materiales”, publicat el 23 de maig de 1887 (Nº 251, Any 1) es fa referència als actes del solemne triduum en honor a Sant Antoni. En el transcurs de la processó, es va fer “una breve plática” des d’un dels balcons, a càrrec del pare Juan Crisóstomo “para alentar a los fieles en la perseverancia de las virtudes”.

El segon retall –que pertany a “El alicantino: diario católico” del dia 14 de març de 1889 (Nº 357, Any II)- es referix també al Pare Juan Crisóstomo. Parla de l’erecció canònica de la Terciària Orde de Penitència de Sant Francesc a Novelda. “Vino de Orihuela el Rdo. P. Juan Crisóstomo del convento de Capuchinos”. Seguix dient que “El Rdo. P. Juan Crisóstomo predicó en la Iglesia parroquial exponiendo con claridad y elocuente sencillez las excelencias de la Tercera Orden”.

Finalment, el tercer retall pertany al diari “El Eco de Orihuela: diario de la tarde” de l’Òrgan del Partit Conservador en este districte, del dia 27 de gener de 1912 (Nº 654, Any IV). El Pare Juan Crisóstomo apareix com a capellà de torn de la Vigília a l’Església de Caputxins.

A la fotografia, el convent d’Oriola a l’època que vivia el Pare Juan Crisóstomo de Gata. Foto Esteban Sanmartín Alonso.

DADES BIBLIOGRÀFIQUES:

Extracte de l’article: “El convento de Capuchinos y la Virgen de la Fe”. Antonio J. Mazón Albarracín (con la imprescindible colaboración de Jorge Belmonte). Publicat a la revista d’Oriola

 Foto del convent d’Oriola: Esteban SanMartín Alonso. Biblioteca Virtual de Prensa Histórica (Ministerio de Educación, Culturas y Deporte). Diaris: “El diario de Orihuela” (23-5-1887, Nº 251, Año 1); “El alicantino” (14-3-1889, Nº 357, Año II). “El Eco de Orihuela: diario de la tarde” (27-1-1912, Nº 654, Año IV).

 

Més endavant, us posaré la tercera part, que es va publicar a l’ALELUYA per a la parròquia els dies 14 i 15 de setembre passats.



LES MESTRES I ELS MESTRES D'ABANS...A GATA: AQUELLS RECORDS; 1) DONYA ANITA

20130927235134-compodanita-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

1) DONYA ANITA DIEGO MONFORT, una mestra com una mare

La inspectora digué als seus companys "en Gata hay una maestra que vale un mundo"

La primera mestra que porte a la sèrie de les mestres i els mestres d’abans és Donya Anita. Quan ho vaig proposar a la seua neboda Anita Diego i a la filla d’esta Míriam, de seguida em van referir tot l’historial no sols d’ensenyament sinó també "humà" perquè d’això en sabia de llarg Donya Anita. Era per a moltres xiquetes de l’època, "una mare com una mare".

Però qui era Donya Anita i que va suposar per a l’escola de Gata?

Ana Diego Monfort va nèixer el 23 de setembre de 1900. Anava com el segle. Va estudiar a València i precisament el 6 d’agost de 1923 (coincidint amb el dia major de Gata, el dia del Santíssim Crist) li otorgaren el títol de mestra, quan tenia de 22 a 23 anys. Com a dada curiosa, constava en la capçalera del mateix el nom de Sa Majestat el Rei don Alfonso XIII.

Primerament, va desenvolupar la seua lllavor pedagògica a Guardamar del Segura durant alguns anys. Posteriorment, va estar a Alacant capital també uns anys més, passant ja definitivament a Gata. Va passar primer per l’escola unitària de l’Avinguda de la Pau als anys 50 i des del curs 1958-1959 ja va donar escola al Grup Escolar "Santíssim Crist", fins que es va jubilar a la màxima edat permesa aleshores, és a dir als 70 anys.

Però, la part artística la dominava perfectament Donya Anita i per això era molt coneguda i volguda al poble. A banda de l’ensenyança, composava música, escrivia poemes i diversos textos. Era molt cantaora i cantava al cor de l’església. També era una artista del teatre: va protagonitzar moltes sarsueles com "Los Gavilanes", "La Bejarana", "La casita blanca", "La verbena de la paloma", entre altres...

El seu caràcter bondadós i afable se’l guanyà per a tots. En una conferència de la inspectora Donya Guadalupe amb altres inspectors a Alacant, aquesta va destacar públicament que "en Gata había una maestra que valía un mundo, doña Anita Diego."

De entre altres personalitats destacades, cal senyalar la gran amistat que tenia amb amb el propietari de CIFESA i, sobre tot, amb la segona dona del mateix (ja que va quedar viudo de la primera).

Qui no recorda a Donya Anita, que a l’escola nova dels anys 60 del segle XX tenia la classe al pis de dalt. Les xiquetes d’eixos anys encara la recorden amb molta nostàlgia i enyorança.

Donya Anita va morir el dia 10 de novembre de 1986, als 86 anys d’edat, i està soterrada a la part del fons del primer cementeri municipal del seu poble que tant estimava, Gata.

A la composició fotogràfica vegeu (a la foto gran de dalt) una de les seues classes unitàries (1955-1956). Baix diverses fotografies de Donya Anita i una amb la seua família.

FONTS: Fotos i informació facilitades per Anita Diego i Míriam Baños.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 DE SETEMBRE DE 2012:

El temps era protagonista, estava nuvolat però no plovia massa, massa. A la nit era el sopar pro-escoles de Perú a benefici, per mig de Cáritas Gata. El temps enrere ens portava a quinze dies de la fira "Gata al carrer". Enguany també igual, estem a tretze dies. Una foto ens mostrava els preparatius per al sopar benéfic pro-escoles del Perú. Començava la història de l'origen d'una parròquia, la de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Com a imatge curiosa vegetació al parc del Raval. Els refranys de Sant Miquel també els posava, com "l'estiuet de Sant Miquel" o "Per Sant Miquel, tot va a repèl".



ESTEM JA DINS DEL PROGRAMA DE LES FESTES DE SANT MIQUEL 2013, A GATA

20130928165232-sopar3.jpg

Anit, èxit al sopar de germanor organitzat per CÁRITAS PARROQUIAL GATA

Són les festetes de Sant Miquel 2013. Ahir, s'iniciaven els actes de Sant Miquel 2013. Hui és la vespra i demà la festa

Ahir divendres, 27 de setembre de 2013, es va fer amb una bona temperatura i èxit de participació com podeu veure a les fotografies pujades per Salvador Pons (àlbum de Cáritas Parroquial de Gata) al facebook. De nou, resposta solidària dels gaters a la crida de CÁRITAS PARROQUIAL GATA per mig de l'església.

Aquest matí, s'ha fet a les 11.30 hores la I Caminata Popular pel terme de Gata. Els participants han arribat fins a la Font de la Mata. Bon trajecte i "basca". Entre sol i nuvolat. A les 13 hores, gran afluència de gent, sobre tot jove, a la sardinada i servessa a la Plaça del Vicari i mentre els xiquets i xiquetes gaudint de les atraccions infantils inflables. Tots estos actes han estat organitzats per la Comissió de Festes 2013.

Aquesta vesprada, els actes continuen a les 20 hores amb teatre a les escoles a càrrec del grup "Tot Rist" que interpretarà "Per la fam d'heretar". Serà al pati de les escoles. A les 21.30 hores serà el sopar popular organitzat per la Comissió de Festes 2014, que comença a prendre el relleu. Actuarà l'orquestra DMX fins la matinada.

A les dues fotografies, l'acte d'anit -sopar benèfic de CÁRITAS PARROQUIAL-. FONT: Fotos de Salvador Pons, album Cáritas Parroquial.

Demà, festa de Sant Miquel, ja us contaré la jornada...



FESTES DE SANT MIQUEL A GATA: ATRACCIONS, CAMINATA, SARDINADA, TEATRE,...

20130928214735-compodia28-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Esta nit, Sopar popular i orquestra; demà festa gran

La composició fotogràfica ens mostra les diverses activitats que s’han fet aquest matí i inclús aquesta vesprada-nit, incloses totes elles dins del programa de festes 2013 en honor a Sant Miquel. Podeu veure les atraccions per als més menuts que s’han muntat a la Plaça de l’Església. Centenars de xiquets han gaudit d’elles. També podeu veure imatges de la I Caminata Popular pel terme que s’ha fet, cap al paratge de la Font de la Mata. Podeu veure la sardinada que s’ha preparat amb servessa a go-gó a la nomenada Plaça del Vicari i, finalment, podeu veure una de les escenes de teatre del grup "Tot rist" que han actuat aquesta vesprada. Tot això, organitzat per la Comissió de Festes 2013 i al regidoria de Festes.

Com ja he posat en una entrada anterior, la jornada es completa amb un sopar popular que organitza la pròxima Comissió de Festes 2014. Hi haurà orquestra.

Demà és la festa de Sant Miquel Arcàngel, patró titular de l’església parroquial. Des de fa 440 anys el poble de Gata honra a l’arcàngel com a cap d’altar de la seua parròquia.

FONT: Fotos facebook Comissió de Festes i Pablo Mulet; fotos personals.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.253, la del dia 21/9-

20130928222717-festes77-1.jpg

Reprenc hui dia 28, vespra de Sant Miquel, la sèrie de fotos, documents, imatges antigues o recents, ja passades en el temps. La foto 1.253 que corresponia publicar el dia 21 de setembre, la pose hui. És de la mateixa col·lecció que algunes publicades recentment, de la família Baños-Diego. Es pot veure a Paco Baños fent un ballet amb la sempre recordada María Gertrudis Froilán. Era l’any 1976. La reina de festes era Mari Cirugeda que està d’esquena amb la banda de la bandera d’Espanya, i estaven al carrer Paet on ella vivia.

Informa un usuari sobre la foto: "En la part dreta de la fotografia es veu a un músic en gorra tocant el trombó, esta persona és Bernardo Escortell músic de sempre, ja que esta actuació estava jo. Era després de missa del Crist a la hora de la picaeta que pagava la reina de festes".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.254, la del dia 22/9-

20130928224831-festes77-2.jpg

Nova foto de la col·lecció del sempre recordat Paco Baños, també de festes. Corresponia al dia 22/9. Era l'any 1977, primer en la que s'elegia per sort regina infantil. Va eixir elegida Rosa María Grimalt Caselles -per cert, la seua parella va ser el quintet Santiago Vives, el meu germà, i van ser els primers en pujar a l'escenari-. Feia ja set anys que elegien per votació popular a Gata regina major.
A la fotografia podeu veure amb la corona a la reineta i a dos festeretes seues, una d'elles filla de Rosita i Ignasio. De nou, els col·laboradors de la festa que es feien la foto. El fotògraf ja era Salvador Pons. Agatxats estaven Paco Baños -amb ulleres-, Charo i Rondeta. Darrere, d'esquerra a dreta mirant la foto: Pascual "el cartero", Felipe, Ana Mari -l'actual alcaldessa-, Sebastián Francisco, Fina Coloma, Antonio Grimalt "Carabassa" i Vicente Signes "Vicentet".

Observeu també que per darrere apareix un matrimoni del carrer la Lluna i el pare de Pepe Cervera, el ti Vicent que era porter del cinema La Paz. També vegeu a Ca Teresa "els Plats" sense xaflà perquè s'haureu donat compte que estaven al carrer Calvo Sotelo abans, ara Signes.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.255, la del dia 23/9-

20130928225936-donyaanita4.jpg

La fotografia que corresponia al dia 23, la nº 1.255, és propietat de Anita Diego. La família a la caseta de les Alcolaies. Podeu veure a Anita, Pepe i la seua dona Isabel, els pares de Anita i Pepe, i Donya Anita la mestra, germana del pare de Anita i Pepe.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.256, la del dia 24/9-

20130928231818-cineavenida.jpg

Continue esgotant els dies previs a hui, en quan a fotografies antigues es referixen. Comence ara una minisèrie de fotografies i documents relacionats amb el cinema local. Ja fa temps vaig publicar algunes fotografies de la col·lecció de Paco Moncho, de la seua pàgina www.prospectosdecine.com. Ara proseguisc eixa tasca de difondre la informació gràfica i documental dels cines d'abans del nostre poble.

La primera foto que us pose, a més de correspondre al cinema Avenida d'estiu, el de la carretera és històrica, ja que ha canviat totalment ara. Allí on estava el cinema, ara són blocs de pissos (la finca blava, que deien). A la foto, i aixina ho indica Paco Moncho, assenyalant on estava la pantalla i l'entrada al cinema al costat d'un garrofer, la taquilla. Però si mirem un poc més avant es poden veure algunes cases, hui algunes desaparegudes i convertides també amb finca de pissos, sobre tot a la cantonada. Si mirem a l'altra part de la carretera, al lloc on era una almassera, abans de la finca de "Garrut", ahí començava el poble. Podeu veure els cartells publicitari dels anys 60 del segle XX i el ròtul anunciador de l'entrada al poble de Gata.

FONT: Fotografia pujada per Paco Moncho, publicada a la seua pàgina www.prospectosdecine.com. Foto propietat de Antonio Monfort Mulet "Puripa".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.257, la del dia 25/9-

20130928233151-bandaplaca.jpg

Nova fotografia que correspon a la col·lecció de Paco Moncho i a la seua pàgina www.prospectosdecine.com. Es veu a una banda, quasi segur còmica, desfilant per la Plaza 18 de Julio abans, ara Plaça Nova, un dia de festes patronals. La gent està mirant i la fletxa assenyala on estava la cartelera del Ideal Cinema. Perquè si es fixeu la plaça no estava no empissada. Mireu també els plataners que hi havia a la plaça i no palmeres com ara.

FONT: Foto de la col·lecció de Paco Moncho, pujada a la pàgina www.prospectosdecine.com.



HUI ÉS LA FESTA DE SANT MIQUEL A GATA, PATRÓ TITULAR DE LA PARRÒQUIA

20130929103033-dscf8306-copia.jpg

Passacarrers, missa solemne, processó i castell

Hui s’acomiada la Comissió de Festes 2013

Any 440 de la parròquia des de la seua desmembració amb la de Dénia. Cada 29 de setembre, Gata lluix la festa i honra a sant Miquel Arcàngel, patró titular de l’església local. És el cap d’altar, al que sempre se li fa festa pel veïnat. Hui és la festa major i per això farà passacarrer la banda Unió Musical, recollirà les regines i festers i passaran a recollir a les autoritats. A les 12.30 hores serà la missa solemne, que cantarà el Cor Infantil.

Per la vesprada, després de la missa vespertina, al voltant de les 20 hores, es farà la processó amb la menuda imatge, rèplica de la gegant que presideix l’altar major. Després de la processó, es dispararà un castell de focs artificials a càrrec de la Pirotecnia Germans Borredá. Este serà el punt i final de les tasques festeres de la Comissió 2013, que han portat a terme l’encomanda del poble, amb molt de treball, sacrificis, algun disgustet que altre, però amb seny i serietat, d’organitzar les festes patronals de juliol-agost en honor al Santíssim Crist del Calvari i aquestes festetes de Sant Miquel.

Aprofite des del blog per a felicitar a tots els MIQUELS i els seus compostos, que són els meus homònims, que hui celebrem el seu/meu sant. 



FESTES DE SANT MIQUEL: ANIT SOPAR I ORQUESTRA

20130929172849-componitdissabte.jpg

Anit es va viure a Gata la "vespra de la festa" amb sopar i orquestra. El pati escolar va l’escenari i fins la matinada de l’event festiu. El sopar popular al pati de les escoles estava organitzat per la Comissió de Festes 2014, que pren el relleu en estos dies a la del 2013. Després, l’afamada orquestra DMX va actuar amb cançons per a tots.

A les fotografies vegeu una panoràmica dels preparatius del sopar i l’actuació musical d’anit, amb l’ambient dels joves de Gata al pati escolar. Fotos Comissió i Vero Vives.



FESTES DE SANT MIQUEL: MATÍ DEL DIA GRAN, DIUMENGE 29

20130929174947-compomatidiasm-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Hui és la festa del titular de la parròquia, del Cap d’Altar Sant Miquel Arcàngel, segon dia gran per a Gata, després de la festa del sis d’agost. Passacarrer de recollida de festers i autoritats, missa solemne cantada pel Cor Infantil i festa, festa solemne. Ací teniu algunes fotografies que mostren els moments del matí del diumenge, del dia gran, del dia 29, festa de sant Miquel.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.258, la del dia 26/9-

20130929181251-xiquetcreubibval.jpg

La present fotografia la vaig descobrir a la pàgina digital de la Biblioteca Valenciana (http://bv.gva.es/screens/biblioteca_val.html). Es tracta d'una fotografia que es guarda al fons general de la mateixa com a material gràfic del fotògraf Mario Guillamón Vidal (1924-1990) i que té imatges fetes des de 1967 fins a 1973. Per eixes dades pot estar feta la foto que vegeu. Un xiquet es recolza sobre el ròtul de carretera, per la vestimenta seria els anys 60 del segle XX. Vegeu la Creu de terme de la carretera de Xàbia, de pedra tosca, que està a la mateixa cantonada. Mireu el ròtul de la direcció cap a València i si observeu als graons de baix de la creu es veu un quatre que seria una marca del kilometratge a la carretera.

FONT: foto Mario Guillamón. Fons de material gràfic de la Biblioteca Valenciana.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELLS 29 I 30 DE SETEMBRE DE 2012:

L'any passat el dia de Sant Miquel vaig publicar els següents articles destacats:

- "Hui és Sant Miquel, festa al poble". - "La premsa parla...de la manifestació contra el tancament d'urgències nocturnes". -"Sopar i connexió directe amb Vicent Font". -"Festa de Sant Miquel (I): Missa solemne a migdia". -Festa de Sant Miquel (i II): Processó amb perill de pluja". -"Imatges curioses: hui, dia de la Parròquia".

Tal dia com hui, dia 30 -últim dia del mes de setembre-, vaig publicar:

- "Supera el blog les 144.000 visites". -"Temps nuvolat, imatge canviant". -"Torna el Gorgos C.F. a l'escenari esportiu de Les Costeres". -"Remuntada i golejada: Gorgos, 6; S.D. Obrera, 3".



AHIR, FESTA MAJOR A SANT MIQUEL: Processó pels carrers de Gata i castell

20130930203751-compoprocesso-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

De totes les festes a SanT Miquel de l’any 2013, encara no havia posat la processó i el castell de focs d’artifici que van tancar el cicle fester de l’estiu i el treball de la Comissió de Festes de l’any en curs.

La processó va congregar a quasi tres-centes persones, que van acompanyar la imatge del patró titular de la parròquia pels carrers de Gata. Com es sabut, des de que els operaris de la fàbrica "Pons Leyda" van fer donació de la xicoteta imatge, aquesta és la que ix pels carrers en sustitució a la gran, que presideix l’altar major.

Al llarg d’una hora, fidels, escolanets que s’estrenaven en el seu menester, festeretes i festerets, festers majors, regines infantil i major i dames, comissió de festes, els portadors que porten el nom del patró, els tres rectors (Don Francisco, Don Alberto i Don Vicent), les autoritats i la banda Unió Musical, van processonar pels carrers de Gata, fent l’itinerari habitual, però el més curt.

La banda Unió Musical va interpretar l’Himne a Sant Miquel, que té arranjaments de José Monfort (Pepe l’Obrer) a l’eixida i entra de la imatge al temple. A més, l’agrupació musical va acomiadar la bandera en un acte oficial, ja que per Santa Cecília dispodrà d’una nova.

A la composició, diversos moments de la processó. Fotos: Verónica Vives.



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris