Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Octubre de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 1 D'OCTUBRE DE 2012:

El Bloc de Gata participava al Congrés Nacional de València. S'anunciava per al 6 la festa de la Policia Local i els seus patrons. El Consell aprobava el calendari laboral de la Comunitat Valenciana per al 2013 i el publicava per als usuaris del blog. El Gorgos gran era sisé a la tercera jornada, amb un partit menys.COMENCEM EL MES D'OCTUBRE, mes de la fira

20131001155903-gata.jpg

El dia 13 serà beatificat a Tarragona el religiós sacerdot gater JUAN CRISÓSTOMO DE GATA (Ignasi Caselles García)

La Fira Gata al Carrer 2013 serà els dies 12 i 13

Tombem una altra fulleta del calendari i estem al desé mes de l’any. Octubre ha començat calorós, inclús amb un incendi aquesta vesprada a la Granadella (Xàbia), molta calor i temps atípic.

Vegem quin serà el calendari que presenta octubre a Gata:

- Dissabte 5, conferència sobre "JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, UN MÁRTIR DEL PUEBLO", per D. Arturo Pablo Ros Murgadas, Vicari Episcopal de la Vicaria V (Requena,…) i nét del beato Arturo Ros Montalt, de Vinalesa (València). Serà a les 18 hores a l’església parroquial.

- Dimecres 9, festa de la Comunitat Valenciana. 9 d’Octubre.

- Dijous 10, Placeta de Sant Antoni. Presentació de la X Fira Gata al Carrer 2013. El dia 10 del 10 presenten la 10. Molts actes.

- Dissabte 12, festa dels membres de la Guàrdia Civil de Gata. Missa solemne a la Verge del Pilar, església parroquial 12.30 hores.

- Dissabte 12 i diumenge 13, FIRA GATA AL CARRER 2013. Organitza: Comerç de Gata i Regidoria de Comerç. Col·labora: Ajuntament de Gata.

- Diumenge 13: Peregrinació, autobús a Tarragona. Beatificació del fill de Gata, el religiós sacerdot JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, caputxí.

- Diumenge 13: matinal motera, passeig. Eixida des de Gata.

A mesura que vaja completant-se la segona quinzena del mes aniré posant-ho al calendari mensual.JA SÓN 600 AMICS ELS QUE TÉ EL CRONISTA DE GATA AL FACEBOOK

20131002090524-captura-de-pantalla-de-2013-10-02-08-55-05.png

Abans dir un 600 era dir un xicotet utilitari que donava molt de si. Precisament ahir vaig tindre ocasió de veure’n un per la carretera i encara pitava, que records!!. Però no, els 600 són els amics que té el CRONISTA DE GATA a la xarxa social facebook i que han arribat aquesta matinada, el segon dia d’octubre de 2013. Moltíssimes gràcies a totes i tots els que s’afegiu dia a dia i coneixeu totes les notícies, reportatges, històries, vida i obres a Gata. I prompte seran cap a les 300.000 visites les que tindrà el blog. Reitere l'agraïment.

Si recordeu aquell comentari: "amb el nom de "Cronista de Gata" des de hui, dia de la Comunitat Valenciana i a un dia de dos anys i mig de fer el blog, he decidit finalment començar aquesta aventura a l’espai digital". El passat 9 d’octubre de 2012 començava el facebook per al CRONISTA DE GATA. Ara a falta d'una setmana per a un any i per a tres anys i mig de blog, ja són 600 amics.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 2 D’OCTUBRE DE 2012:

Anunciava que estavem a onze dies de la fira Gata al carrer i es programaven activitats per a tots. La fotografia antiga -901- ens mostrava als benjamins futbolistes de la temporada 2001-2002.

 PEPE MONFORT COMPOSA UN HIMNE A LA MARE DE DÉU POBRA DE XALÓ

S'estrenarà el dia 21, festa de la patrona

Demà dijous, l'Ajuntament de Xaló rebrà de mans del gater músic compositor jubilat Pepe Monfort, conegut a Gata com "Pepe l'Obrer", la partitura de la marxa dedicada a la patrona del poble, la Mare de Déu Pobra. La peça s'estrenarà el proper dia 21, tercer dilluns d'octubre, dia en que serà honrada la Verge. Aquesta informació la donava Radio Dénia Cadena Ser hui mateix.

Cal recordar que Pepe Monfort és autor d'arranjaments, de partitures dedicades a temes de València, com les falles i himnes com el que va fer per a Dénia i la Preciossíma Sang, o per a Gata dedicat a Sant Miquel, que precisamente es va tocar per la banda Unió Musical a l'eixida de la imatge del patró el passat dia 29 de setembre i a l'entrada. Ara, seran els xaloners els que el dia 21 coneixeran l'himne.

FONT: Radio Denia Ser, per mig del seu facebook.MOR A VALÈNCIA DON ENRIQUE FARFÁN, VICARI DE GATA ELS ANYS 1960 I 1961

20131002232635-farfan.jpg

Actualment era canònig magistral de la Catedral de Valencia
Va estar de vicari a la nostra parròquia dos anys, 1960 i 1961
La missa exequial serà divendres a les 12 a la catedral, presidida per l'Arquebisbe
Este matí ha mort a sa casa Don Enrique Farfán Navarro, que va ser vicari a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, junt al rector Don Vicente Llopis Bertomeu. Don Enrique Farfán tenia 76 anys d'edat. Era el canònig en actiu de més antigüitat a la Catedral. L'arquebisbe de València, monsenyor Carlos Osoro -segons ha informaty l'agència de notícies de l'arquebisbat AVAN- presidirà la missa exequial divendres a les 12 hores a la Catedral de València.
Va ser ordenat en 1959. Era gadità. La seu primera parròquia de vicari va ser Gata, als anys 1960 i 1961. Després passà a la de Jesús Maestro de València (1961-1963); amplià estudis a Roma (1963-1969) i sigué capellà del col·legi Pureza de María de València.
Era director de l'Acadèmia de Llengües Bíbliques i Orientals de la Facultat de Teologia de València “San Vicente Ferrer”, on ahir mateig encara va impartir una classe de Hebreu, i professor emèrit de l'Institut Pontifici Joan Pau II de València i del Seminari Major de València.
FONT: Informació i foto, agència AVAN (Arquebisbat de València).                  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.259, la del dia 27/9-

20131002233643-inaug46cineestiugata.jpg

Més que una fotografia antiga és un document excepcional i històric, que Paco Moncho en el seu dia es va preocupar per recollir i ara es pot veure a la seua pàgina web de www.prospectosdecine.com. Es tracta del programa de la Inauguració del cinema d’estiu de Gata. Al prospecte, com podeu comprovar, posava ¡INAUGURACIÓN! (era la primera de dues inauguracions, ja que l’altra va ser en 1961, com comenta Moncho) i posava la data que ja quedava per a la història: diumenge 16 de juny de 1946. La "superproducción americana" era, ni més ni menys, que la pel·lícula "¡Qué verde era mi valle!". Resulta força curiosa la frase final: "SESIÓN CONTINUA. La última vuelta del programa dará comienzo a las 12 de la noche". A quina hora acabaria...?.

FONT: prospecte de la pàgina de Paco Moncho www.prospectosdecine.com.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 3 D’OCTUBRE DE 2012:

Aquell dia la premsa parla de sanitat i pressupostos de la comarca. També comentava la part solidària de la pròxima fira dels dies 13 i 14 d’octubre. Una imatge curiosa la trobavem mirant des del parc del vial cap al poble i una mirada urbana era cap al cartell de la fira. Interessant fotografia antiga (902) que mostrava una pesseta de Gata antiga de 1937.LA PREMSA PARLA DE...la Fira dels dies 12 i 13: Gata al carrer

20131003153746-gata.jpg

Ja calenta motors la informació de la pròxima fira "Gata al carrer" 2013. El dia 10 del 10 es presentarà la 10ena edició. Hui dijous dia 3 es publica a LAS PROVINCIAS (La Marina) un article sobre l’event comercial: La Marina: "Más de 60 stands participarán en la Fira Gata al Carrer que cumple su décimo aniversario". Al subtítol: "El certamen será el reflejo de la sociedad local y desde el día 12 se combinará lo tradicional con las propuestas innovadoras".

Ací teniu l’enllaç per si voleu llegir la notícia completa: http://www.lasprovincias.es/v/20131003/marina/stands-participaran-fira-gata-20131003.html.

També el periòdic digital de la Comunitat Valenciana "elperiodic.com" publica hui dijous l'article: "La Fira Gata al Carrer celebra su décimo aniversario con más novedades". Al subtítol: "Los días 12 y 13 de octubre en Gata de Gorgos". Ací està l'enllaç de la notícia: http://www.elperiodic.com/palicante/noticias/261976_fira-gata-carrer-celebra-decimo-aniversario-atractivos-novedades.html.

La imatge és la que es publica a LP hui. Al fons em podeu veure als moments de la inauguració de l'any passat.

FONTS: diaris LP (la Marina) i elperiodic.com (3-10-2013).TRES PONTS GATERS FIGUREN A LA "GUÍA DE PUENTES DE LA PROVINCIA DE ALICANTE"

20131003210035-dscf8901-copia.jpg

Estan fetes les fitxes del pont de Gorgos, el pont del tren sobre el riu i el nou pont "del colesterol"

Per l’octubre de 2012, ara fa un any, va veure la llum un llibre-document molt interessant titulat: "Guía de puentes de la provincia de Alicante", que porta la coordinació de Inmaculada Aguilar Civera i Miguel Aguiló Alonso. Les fotografies són de Miguel Aguiló, Manuel Carreres i Sergi Doménech.

A l’Índex de la Guia apareix ja referència als nostres ponts gaters i dins del capítol dels ponts de la Marina Alta apareixen el pont de la CV748 a Gata de Gorgos sobre el riu Gorgos, que és el pontet de la carretera de Gata a Llíber-Xaló, el pont ferroviari de Gata sobre el riu, que és el monumental i llarg pont molt a prop de la carretera Nacional 332, i el pont urbà recent de 2004 sobre el riu Gorgos, pròxim al pont del tren.

L’article "Los puentes en las carreteras de Alicante" és de l’Ingenyer de Camins, Canals i Ports Antonio Sarabia. L’article: "Los puentes de la red de ferrocarriles alicantina" són autors la directora de Història de l’Art Inmaculada Aguilar i en llicenciat en Geografia i Història Rafael Salvador. Quan parlen de: "El ferrocarril de vía estrecha. El trenet de la Marina" ho fan del viaducte de mamposteria de Gata.

Un total de 84 fitxes expliquen els ponts de la guia. El "singular puente de Gata de 177 m de longitud que salva el río Gorgos a 23 m de altura, compuesto por ocho bóvedas de cañón y un vano suplementario con vigas metálicas de alma llena" té la seua fitxa.

Comença les fitxes de Gata pel pontet dels Gorgos. Per a la Guía és el pont de la CV748; diu la fitxa que la seua construcción és de 1905. És molt interessant llegir-la tota completa. Té cinc fotografies precioses. Ho podeu fer llegint la pàgina 60 a aquesta adreça digital: http://www.cit.gva.es/fileadmin/conselleria/images/Documentos/areaEstDocumentacion/catDigital/Guia-Puentes-ALC-web_Ene-2013_PROT.pdf.

La fitxa 3 (pàgina 62) correspon al pont ferroviari sobre el Gorgos, de 1915. També té tres fotos molt aclaridores.

Finalment, pel que fa a Gata, la fitxa 8 correspon al pont urbà recent de 2004 pròxim al pont del ferrocarril. El podeu trobar a la pàgina 72 i té tres fotografies.

A la foto, el pont del tren de la via, en l'avinguda del riu Gorgos a novembre de l'any passat.

FONT: "Guía de puentes de la provincia de Alicante". PDF a Internet:  http://www.cit.gva.es/fileadmin/conselleria/images/Documentos/areaEstDocumentacion/catDigital/Guia-Puentes-ALC-web_Ene-2013_PROT.pdf. Edita: Generalitat Valenciana, Càtedra Demetrio Ribes, Universitat de València.LA PLAÇA NOVA ESTARÀ TANCADA AL TRÀFIC PER LA VESPRADA, PER A JUGAR ELS XIQUETS

La Plaça Nova es tancarà al tràfic, com en anys anteriors, per a que els xiquets puguen jugar més tranquils per tota la zona. Comentava la Policia Local al seu facebook, que "en condicions normals, és a dir, que no ploga o qualsevol altra inclemència, es tallarà des de les 17:30 hores fins les 20:00 hores. Els dies que estiguen sotmesos a pluja, vent molt fort o altres, anirà en funció de si hi ha xiquets i xiquetes jugant". Aixina es reforça un poc més la seguretat, que mai ve mal. És una bona mesura presa conjuntament per la Regidoria de Governació i per la Policia Local, que redundarà en benefici dels vianants, en aquest cas al pulmó verd del poble i per als més menuts.

FONT: Policia Local de Gata.IMATGES CURIOSES: ELS GATS DE LA FIRA PER LA COMARCA (a nou dies)

20131003225847-gatsfira.jpg

Aquesta nit s'està presentant als comerciants la Fira Gata al Carrer 2013, la desena. Dijous pròxim es presentarà d'una altra manera, serà el dia 10 del 10 i es presentarà la X edició. Però, per la comarca van apareguent tota classe de informacions, que donen a conéixer que la fira està al girant la cantonada, a tan sols nou dies. Hui ve a "Imatges curioses" la dels "gats de la fira" perquè estaven pel centre comercial "El Portal de la Marina" anunciant l'event gater comercial.

FONT: pàgina de la pàgina a facebook de la Fira Gata al carrer 2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 D’OCTUBRE DE 2012:

"La fira també serà estalviadora" era l’article a nou dies de la mateixa. El blog arribava a les 145.000 visites. A "Sabieu...? descobríem a el Roig, un jugador de pilota gater de 1914.es del parc del vial cap al poble i una mirada urbana era cap al cartell de la fira. Interessant fotografia antiga (902) que mostrava una pesseta de Gata antiga de 1937. Una imatge curiosa era el llavador de la Rana, ara parc. La fotografia antiga 903 més bé era un document, la capçalera de la fonda San Miguel, any 1922.PUBLICA HUI EL BOP: MODIFICACIÓ DE CRÈDIT I TAXA AIGUA POTABLE

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui divendres 4 d’octubre dos aprovacions fetes al passat ple del 27 de setembre. Per una part, l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de crèdits 14/2013, que va acordar l’Ajuntament en Ple el passat 24 de setembre, en la modalitat de suplement de crèdit i crèdit extraordinari, finançat mitjançant anul·lacions o baixes de crèdits d’altres aplicacions del Pressupost vigent no compromesos, sense pertorbació del respectiu servei.

També es publica un edicte, pel qual es va acordar el passat dia 24/9, amb caràcter provisional, modifical l’Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa per prestació del servei d’aigua potable. Si recordeu, ja vaig publicar que era pel tema dels comptadors i el succesiu canvi que anirà fent-se per tota la xarxa municipal.

FONT: BOP dia 4-10-2013.DEMÀ, CONFERÈNCIA SOBRE JUAN CRISÓSTOMO, "UN MÀRTIR DEL POBLE"

Recorde que demà dissabte serà la segona conferència en la programació especial que està fent la parròquia, respecte a la pròxima beatificació del màrtir de guerra gater JUAN CRISÓSTOMO DE GATA. Serà a les 18 hores a l’església de Sant Miquel. La conferència es titula: "JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, UN MÁRTIR DEL PUEBLO" i serà impartida per Don Arturo Pablo Ros Murgadas, Vicari Episcopal de la Vicaria V (Requena,…) i nét del beato Arturo Ros Montalt, de Vinalesa (València). Cal ressenyar que Arturo Ros Montalt va ser un màrtir laic, pare de família i amb dos fills.PER FI HA PLOGUT, ENCARA QUE MOLT POC

Pitjor ha sigut a Xàbia, a alguns llocs ha caigut pedra i de la grossa

No té que portar res bó, després dels calors tan sofocants que tenim al principi de l'estiu, ara pareix que vol provar a ploure, però res. A Gata ha banyat el carrer i poc més, veurem demà com es presenta el dia. A Xàbia, cap a les set de la vesprada, ha fet una pedregada, quasi com a mig ou eren les pedres caigudes. A la Cala Blanca, a Ambolo i aquells indrets del terme xabienc, ha pedregat. Gata ja en va tindre prou aquell 27 de maig d'enguany.A LA BIBLIOTECA HAN FET TITELLES, HAS ANAT?

20131004233152-titeller.jpg

Seria la pregunta que es faria un xiquet o una xiqueta menut/da del poble a l'altre/a. La biblioteca ha tingut hui l'actuació d'un titeller que ha fet passar d'allò més bé als més menuts i menudes. 

El titellaire Edu Borja ha fet una gran demostració de titelles esta vesprada a la Biblioteca de Gata. Amb un elevat número de xiquets de totes les edats i els seus pares, Edu ha posat veu i moviment a tot tipus de titelles, explicant amb elles les diferents etapes per les que ha passat el món d'aquest espectacle. Convé a més dir que Edu, qui ha estat ja a Gata fent alguna animació, a més dels seus espectacles, també fa les titelles. El regidor de Cultura, Joan Pedrós, ha felicitat a l'artista en nom de tots els assistents així com a Vicen i a Silvia per la seua tasca.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.EL 9 D'OCTUBRE, JORNADA AMB EL VOLUNTARIAT A GATA

L’Ajuntament de Gata de Gorgos també festejarà el 9 d’octubre d’una manera important. Des de la regidoria de Governació i Protecció Civil s’han organitzat unes jornades de portes obertes amb el Voluntariat. Aprofitant la festa de la Comunitat Valenciana, el dimecres 9 d’octubre, de 10 a 13 hores es realitzarà la jornada amb el voluntariat.

Serà al Centre Social on s’han preparat activitats per als xiquets, exposició de vehicles, exhibicions de voluntariat i organismes oficials. Estaran presents Protecció Civil, Policia Local i Creu Roja. Us esperem a tots i a més, els majors de 16 anys que ho desitgen i tinguen inquietuds al respecte podran demanar informació i, si és el cas, apuntar-se com a voluntaris.

FONT: Ajuntament de Gata.COL·LABORACIÓ AMB LA REVISTA "D'ACÍ TENDÈNCIES" sobre Vicent Caselles

20131004234843-casellesinf.jpg

Aquest mes d’octubre he col·laborat de bon gust, perquè aixina m’ho va demanar el seu director de continguts Juan Pablo Signes, en la revisteta "D’ací tendències", que està carregada d’informació sobre el tema estrella, la Fira Gata al Carrer 2013. Però entre informació i anunci, podeu trobar a les pàgines 34 i 36 el meu article sobre el recordat matemàtic Vicent Caselles Costa.

El títol: "L’Ajuntament de Gata inicia l’expedient per a nomenar fill il·lustre a títol pòstum al matemàtic Vicent Caselles i proposarà al consell escolar de l’IES donar-li el nom a l’institut". On line podeu llegir-ho els que encara no heu pogut fer-se amb un exemplar tot colorit i molt agradable de llegir d’este mes d’octubre.

Ací us deixe l’enllaç, perquè de ben segur que us interessarà:

http://issuu.com/revistadaci/docs/revista-daci-octubre-web?e=1263911/5096588.

FONT: revista "D’ací tendències" on line.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 5 D'OCTUBRE DE 2012:

Era divendres i es va fer un ple extraordinari, pel inagotable tema de Gata Residencial. La imatge curiosa la veïem des del Tossal de Llisinta. La premsa parlava de la Fira Gata al Carrer i el trenet. Anunciava que dilluns 8 es presentava la fira. Enguany serà el 10, dijous, del 10. El reportatge era per al Pare Vicent Berenguer Llopis, que se li concedia la Alta Distinció de la Generalitat. A "Sabieu...?" una anècdota, un gater que pretenia anar en vagoneta de Benissa a Altea. Era l'any 1915.EL COR INFANTIL PARROQUIAL COMPLIX EL SEU PRIMER ANY

20131006000552-corinfantil6-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Tal dia com demà, fa ara un any, va nàixer dins la parròquia de Gata, el Cor Infantil, que està donant molt bons fruits i que va en augment. Va ser el 6 d’octubre de 2012, dissabte i va començar amb poquets xiquets i xiquetes. Ara ja en són una trentena. I tots de la mà i de les guitarres de Noelia i Elena. Li donen molta vivència a l’eucaristia de la vesprada de dissabte. L’últim gran event parroquial en el qual van cantar va ser a la missa solemne del dia de Sant Miquel. Amb les fulles i els power points van llegint, entonant i cantant les cançons que proposen Noelia Martínez Pons i Elena Pons Salvador, fent un grup molt bo i simpàtic. La parròquia guanya una altra parcel·la, la de les xiquetes i xiquets cantors.

A la composició, fotos de la trajectòria del cor en este any, facilitades per Noelia Martínez.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.263, la del dia 1/10-

20131006222923-tambefantjc.jpg

Seguint acurtant distàncies per a les fotos antigues, la que corresponia al primer dia d'octubre (nº1.263) també pertany a la secció del Pare Juan Crisóstomo màrtir. El grup de caputxins estava al convent d'Oriola. Era els anys 20 del segle XX o principis del 30. Ignasi Caselles García, com a gater, o Pare Juan Crisóstomo de Gata, com a rector religiós caputxí, és el més baixet de la part de darrere, cap al centre. De fet, li dien "Juanito" perquè era menut de talla física.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 6 D'OCTUBRE DE 2012:

La notícia esportiva era que "el futbol gater s'en va fora hui dissabte". Es posaven en marxa els reclams de la Fira Gata al carrer 2012. La celebració de la festa dels Sants Àngels Custodis, patrons de la Policia Local, ocupava dos parts. La premsa parlava de l'escaldà a la Marina Alta. A "Sabieu...?" posava la data exacta de la inauguració del tram del trenet, 11 de juliol de 1915. La foto antiga (915) era el cap de la Policia Local sempre recordat, Pepe Pedrós "Nela".ENGUANY S'INCORPOREN 8 MÚSICS MÉS A LA BANDA DE GATA

20131006161932-nousbanda2013.jpg

Ja calfa motors la banda de Gata, ja s'han fet les proves pertinents per a entrar a la benvolguda banda UNIÓ MUSICAL DE GATA. Hem conegut, perquè aixina s'ha fet públic pel facebook, que per a la pròxima festa de Santa Cecília, que ve carregada de moltes coses, hi haurà 8 nous integrants a parts iguals, quatre xiques i quatre xics, i tots ells ben joves. Seran quatre al saxo, tres a la percussió i un a la trompeta. Ací teniu els noms i l'instrument que interpretaran: Luis (trompeta), Vicent (percussió), Sara (saxo), Núria (saxo), Joan (saxo), Angels (percussió), Adrià (percussió) i Ana (saxo). Enhorabona i a formar part de la Gran Família de la Banda de Gata!!!

A la imatge estan els nous integrants, posats com he dit abans.

FONT: Banda de Gata de Gorgos.AHIR, SEGONA CONFERÈNCIA: DON ARTURO ROS, vicari episcopal de Requena

20131006170017-dscf5564.jpg

Amb motiu de la pròxima beatificació del gater caputxí Pare Juan Crisóstomo de Gata (Ignacio Caselles García)

Ahir per la vesprada, a les 18 hores, va tindre lloc la xerrada-conferència del vicari episcopal de la zona de Requena, Arturo Pablo Ros Murgadas. Segona de les xerrades amb motiu de la pròxima beatificació del gater caputxí Pare Juan Crisóstomo de Gata (dit en bateig i a Gata en infància Ignasi Caselles García).

Don Arturo, que va ser professor al seminari del rector fill de Gata Juan Pons Salvador i del nostre rector actual Francisco M. Murillo i a la vegada rector a Requena -que encara està- quan Don Francisco era vicari allí, venia a parlar d’un testimoni familiar. I ho va comunicar molt bé. Don Francisco ho va dir clarament: "un bon comunicador i un bon sacerdot". En tota la xerrada va plantejar el testimoni martirial del seu avi patern, Arturo Ros Montaslt, que va ser beatificat l’11 de març de 2001.

Va posar el seu exemple familiar per a traslladar-lo a la família de Juan Crisóstomo i a la Comunitat Parroquial de Gata. Va deixar clar quines eren les pautes a seguir davant la pròxima beatificació del caputxí gater, mort el 24 de desembre de 1936 a Oriola.

Després de la xerrada, la qual va agradar molt al públic assistent, va concelebrar la missa, junt a Don Juan i Don Francisco.

Cal recordar que resten sols set dies per al gran aconteixement, que serà d.m. el pròxim diumenge dia 13 d’octubre a Tarragona.

A la fotografia, Don Arturo en el moment de la xerrada.A UNA SETMANA DE LA BEATIFICACIÓ DEL GATER JUAN CRISÓSTOMO

20131006174510-0043.jpg

Quan estem a una setmana de l’event més important per a l’església de Gata, la Comunitat Parroquial de Sant Miquel Arcàngel, la beatificació del gater màrtir de guerra Pare Juan Crisóstomo de Gata, us pose la tercera part de les dades històriques del frare sacerdot, natural del nostre poble i de la família "dels Caselles". A les fulles de la publicació setmanal ALELUYA de l’església parroquial de Gata es publicarà el proper cap de setmana la part setena.

Al blog, per a coneixement de tots els seus paisans i a sols set dies de la seua beatificació el dia 13 d’octubre a Tarragona, us traduïsc tota la informació publicada a l’ALELUYA el cap de setmana del 14 i 15 de setembre, que va ser la tercera part:

BEATIFICACIÓ DEL PARE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA

( IGNACIO CASELLES GARCÍA ) ( III )

Estem al tercer cap de setmana de setembre de 2013. Dins d’un mes menys dos dies arribará l’esperat dia per als familiars del Pare Juan Crisóstomo de Gata i per a tota la feligressia en general de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.

No sempre es pot veure beatificar a un fill del poble. La parròquia de Sant Miquel Arcàngel podrà tindre eixe honor.

El dia 13 d’octubre de 2013 es la cita per a tots, serà el dia de la beatificació del Pare Caputxí Serv de Déu JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, nascut i batejat en GATA DE GORGOS (Alacant). La ciutat que acollirà esta massiva beatificació serà Tarragona.

Mentres la parròquia va preparant-se per a tal data, en esta publicació continuem coneixent curiositats i vivències al voltant de Ignasi Caselles García en el segle i Pare Juan Crisóstomo de Gata, nom adoptat en el convent.

TERCER CAPÍTULO

UN TESTAMENT ADEQUAT A LA SENCILLESA I SIMPLEA DELS DOS GERMANS FRARES

Hui coneixerem la part del testament del pare de Juan Crisóstomo, que es tot un exempe de sencillesa, simplea i a la vegada d’amor paternal.

Son pare, Vicente Caselles Boronat, testà el dia 21 d’octubre de 1921. Dos dels seus sis fills eren ja religiosos, Ignasi i Bernat.

En la segona de les diligències fa constar que –cite textualment- “al profesar sus dos hijos Bernardo e Ignacio en la orden de  Capuchinos le entregó a cada uno de ellos la cantidad de ciento cincuenta pesetas, la cual les servirá en pago de sus derechos de legítima restringida”.

En la cinquena diligència tornen a aparéixer els germans religiosos en el testament. El pare “impone” “a su hijo Francisco la condición de que no podrá vender la dicha casa cuando vengan a pasar algunos días a su pueblo, estando obligado dicho hijo Francisco a mantener a sus dos nombrados hermanos religiosos los días que permanezcan en esta población y a pagarles el viaje de ida y vuelta desde el Convento en que residan en España a esta población”.

La casa a la qual es referix el testador estava ubicada en el “carrer Andrades”  nº 25 (hui carrer Doctor Gómez Ferrer) i és on vivia el seu fill Francisco.

Seguint amb les parts del testament, la sisena indicava: “Lega a sus dos hijos religiosos Bernardo e Ignacio Caselles García una cama, un colchón, dos sillas, dos sábanas a cada uno de ellos y la mesa de comer”.

En estes frases es conté la humiltat que volien els frares caputxins per a son pare i la seua família. Encara que s’aproparen poc per Gata quan estaven en els seus respectius convents d’Oriola (Ignasi) i possiblement Barcelona (Bernat), aquí sempre tendrien casa i habitació, perquè així ho havia manat en el seu testament son pare Vicente.

ELS SEUS DOS GRANS AMORS SENT SACERDOT:

El R.P. Juan Crisóstomo de Gata tingué durant tota la seua vida sacerdotal dos grans amors: per una part, la devoció a la Santíssima Verge Maria, sent un vertader propagador a la devoció de la Verge de les Tres Avemaries, venerada en el convent. Per altra part, fou un esforçat propagador de l’Adoració Nocturna a Oriola, amb un gran amor ardent a Jesús Sacramentat.

ALTRE RETALL DE PREMSA (23-7-1928):

El Dr. Nemesio de Heredia, apodat en el diari com “El españoleto” fa una visita per el Llevant a abril de 1917. Es titula l’article: “Impresiones de viaje, Una visita a Orihuela”. En un dels paràgrafs es llig sobre la seua visita al Convent: “El R.P. Juan Crisóstomo de Gata, cordial y galantemente, en unión del afectuoso Fray Carmelo de Cartagena, que tienen para mi toda clase de atenciones y bondades –que no merezco- me llevan a la huerta, al claustro y al coro, a la Iglesia, preciosísima por cierto, y en la que se venera a la Virgen de las Tres Ave-Marías…” Al final comenta: “…expresar mi más profundo agradecimiento a los P.P. Capuchinos que tan grata, por sus delicadas atenciones, me hicieron la estancia en Orihuela”.

LA GUERRA CIVIL TRUNCÀ MOLTES VIDES RELIGIOSES:

A Gata de Gorgos tenim alguns exemples del que els passaria als religiosos, be foren sacerdots o germans, a la contienda fraticida de 1936 a 1939, per defendre el seu ideal cristià. Del martiri del pròxim beato Pare Juan Crisóstomo de Gata ens ocuparem a pròxim capítol.

A més de Juan Crisóstomo de Gata, foren màrtirs a la guerra civil espanyola: el seu germà Bernat Caselles García (caputxí), del que ja hem parlat en estos capítols, i el també fill d’este poble, el franciscà Fra David Mulet Monfort, que tenia 55 anys quan fou martiritzat aquell 22 de desembre de 1937 a Teruel. També hi ha que ressenyar que a l’altura dels termes entre Gata i Pedreguer fou martiritzat l’insigne Pare Andrés Ivars Cardona, franciscà martiritzado el 8 de setembre de 1936, quan tenia 51 anys d’edat. Este era natural de Benissa i residia al col·legi Cisneros de Madrid.

A la imatge, a la part esquerra mirant la foto, la casa on viurïen els dos germans frares si venien a Gata, en un acte oficial de visita d'una autoritat provincial.

DOCUMENTACIÓ: “El pueblo de Orihuela” (Any I, Nº 23), 23 de juliol de 1928.HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( XI )

Reprenc la minisèrie històrica de les Ordenances Municipals per al poble de Gata de 1861. Donava a conèixer, de la Policia Rural, els camins. Seguint, comence per l'article 67:

POLICIA RURAL, Capítol I, Camins:

Art. 67: Cap persona pot recollir fem o terra dels camins com a instrument, devent-ho fer sols amb les mans, si per això es valen de cavalleries deuen portar-les amb bossal, des de l'1 d'abril fins l'1 d'octubre.

Art. 68: Per a construir parets lindants amb camins es necessita la llicència de l'alcalde.

Art. 69: Els propietaris de terres que linden amb camins són responsables de la conservació de l'eixample que tinguen i deuran avisar a l'alcalde del dany que en els respectius llocs ocòrrega.

Art. 70: Quan a una propietat se li tinguera que marcar entrada per que no aarriba camí o senda, ho verificaran els pèrits amb anuència de l'Alcalde per el puint més immediat al camí i que menys perjudique i en cas de dificultat prestarà l'entradsa el propietari de la propietat més pròxima al camí, abonant-li tots els danys i perjuicis.

Art. 71: Quan per divisió per conveí es done entrada per dins d'un camp, deuen deixar-se tres pams francs del linde del veí...

(Seguirà a la pròxima part)

FONT: Opuscle de les Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861, facilitat per les germanes Zaragosí. LES MESTRES I ELS MESTRES D'ABANS...A GATA: AQUELLS RECORDS; 2) DONYA ROSA

20131006200345-donyarosamestra-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

1) DONYA ROSA FERRER DIEGO, una mestra que es va presentar a oposicions dues vegades i les dues les va aprovar

Va exercir en temps de República i postguerra. Es va jubilar als 70 anys

Jesús Pobre, Beniarbeig, Campell, Xàbia i Gata van ser els seus destins

La segona mestra que porte a la sèrie de les mestres i els mestres d’abans és Donya Rosa. La seua filla, Donya María Rosa, de seguida que li ho vaig proposar va recordar la trajectòria de sa mare amb emotivitat i amb sencillesa, com senzilla va ser sa mare i molt treballadora.

Torna a ser, com el reportatge primer de Donya Anita, un homenatge a estes dones i estos homes que van fer dels gaters un homes i dones de profit, de bo, de saviesa alguns, de coneixement.

DONYA ROSA FERRER DIEGO va nàixer a Gata el 22 de gener de 1913, a una casa del carrer Tetuán, nº 2. Va morir el 7 de febrer de 1991, quan tenia 78 anys d’edat. Tots la recordem als "recreos" passejant amb Donya Anita, Donya Josefa, Donya Mercedes i les mestres més joves, amb Don Antonio i Don Joaquín.

Però, quina va ser la seua trajectòria professional i humana?. La conta la seua filla Donya María Rosa a la que li agraïsc la narració. Als 14 anys anava a deixar l’escola de Donya Teresa Ramón, que estava ací a Gata a una unitària. Li demana la mestra que l’ajude a fer una revisteta que publicaven i als 16 anys li diu que vol parlar amb els seus pares. "La xiqueta deu estudiar", digué. Els pares eren llauradors i son pare respongué: "Si la collita va mal no tenim ingressos". La mestra va dir: "Això volia sentir. Jo em trallade a Alacant i la xicona vindrà amb mi, les despeses corren del meu càrrec". Així que en 1929 ingressà a l’Escola Normal de Magisteri.

El 16 d’agost de 1933 el President de la República i en el seu nom el Ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, li concedien el títol de MESTRA NACIONAL DE PRIMER ENSENYAMENT. Un mes abans de l’Alçament Nacional convoquen oposicions i Donya Rosa es presenta i les aprova, però com les llistes van tindre que eixir els primers dies de guerra, després Franco no les va reconéixer.

De tota manera, "per imposició de l’autoritat local" exercix la professió als alts de la Casa Abadia, junt amb la seua companya, amiga i per a ella "com una mare" Donya Remedios Bermejo a la que sempre estigué molt agraïda.

Va estar fent de mestressa de casa, al casar-se amb un home llaurador, aixina fins 1942. Volia seguir donat escola i buscava una interinitat a Gata o pobles del voltant. Li van donar Jesús Pobre.

Als 28 anys quedà viuda i va tindre que deixar ams els avis als dos xiquets, Pepe i María Rosa, que després seguirien el mateix camí d’ella, els de mestres. Tornà a repetir les oposicions, per a què foren vàlides, i va aprovar per segona vegada. La primera possessió provisional va ser Beniarbeig i la definitiva el primer poble de Laguar, Campell.

Per concurs de trasllats passà a l’Escola Graduada de Xàbia i finalment al seu poble, al Grup Escolar "Santíssim Crist" de Gata, on acaba la seua vida professional quan tenia 70 anys.

Un altre exemple de professionalitat, honestitat, bondat i dedicada sempre a les seues alumnes. Donya Rosa, com Donya Anita, són gran exemples de mestres bones de Gata...que deguem recordar-les i admirar-les.

A la composició fotogràfica vegeu a Donya Rosa entre altres mestres a l'escola de Gata i amb un curs d'alumnes dels anys 60.

FONTS: Informació facilitades per la seua filla, Donya María Rosa Monserrat Ferrer.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.260, la del dia 28/9-

20131006203511-bros-5.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada pels gaters, perquè molt veuen als seus familiars, amics, coneguts, reflexats ací, llocs antics, llocs gaters en l'oblit. La foto que corresponia posar la vespra de Sant Miquel, 28/9, era la nº 1.260.

La foto és de la família Broseta, que com sabeu tenen una fàbrica de guitarres reconeguda per tot arreu i més enllà de les fronteres. A la fotografia teniu al fundador, Francisco Broseta Roglá, que va començar als anys 50 del segle XX a construir guitarres. L'any 1974 vingueren a instal·lar-se ell i la dona a Gata i l'any 1989 ja comença formalment l'empresa amb el nom que ara encara es coneix igual de Guitarras Bros.

FONT: fotografia facilitada per la família Broseta.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.261, la del dia 29/9-

20131006205055-bros-4.jpg

Si en l'entrada anterior posava al "patriarca" de la família Broseta, pose a esta fotografia que corresponia posar el dia de Sant Miquel (29/9), la nº 1.261 a la seua muller Herminia Monroy, que va conéixer al seu marit precisament a una fàbrica de construcció de guitarres i des dels 14 anys treballava l'art de la tècnica del barnís i acabat de les guitarres. Com ja he dit abans, els dos van formar l'empresa ací a Gata, que ara continuen fills i néts.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.262, la del dia 30/9-

20131006220155-tambefantiguesjc.jpg

La foto antiga que corresponia a l'últim dia de setembre, la 1.262 igual que les dues que seguixen, la publique amb motiu de la pròxima beatificació del gater frare caputxí, Juan Crisóstomo de Gata (Ignasi Caselles García per als familiars i els gaters). Ací teniu la típica imatge d'ell, que es caracteritzava per una barba poblada i sentat tenia un gran port, com podeu observar. L'hàbit de caputxí i el cíngul (cordó) completen la figura que tenia al cap la tradicional torsura. Màrtir de guerra, el Serv de Déu Juan Crisóstomo de Gata serà beatificat el dia 13 d'octubre a Tarragona.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 7 D’OCTUBRE DE 2012:

"El Gorgos gran obté una valuosa victòria a Relleu" era la informació esportiva. "Des d’on visites el blog del Cronista de Gata?" començava l’aventura d’anar a la recerca de la gent que s’afegix al blog o el visiona. A "Imatges curioses" veíem al riu, un pulmó natural de Gata.

 GATA AL BOP DE HUI, Modificació de l’Ordenança del IBI

Es publica hui dilluns 7 d’octubre de 2013, un edicte al Butlletí Oficial de la Província (BOP), sobre l’acord -ara de forma provisional- del acord de la sessió ordinària del Ple del passat 24 de setembre.

S’acordà modificar l’ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L’IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI), per a que associacions i entitats culturals tingueren una rebaixa del IBI. De conformitat amb el que disposen els citats preceptes, l’acord provisional, així com el text de la ordenança fiscal annexa al mateix, s’exposa al públic en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament de Gata durant el termini de 30 dies hàbils, a fi que els interessats puguen examinar l’expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes. La dita exposició al públic començarà a comptar a partir de demà dimarts.

FONT: BOP dia 7-10-2013.

 SETMANA DE MOLTES ACTIVITATS I ACONTEIXEMENTS: 7 al 13 d’octubre

20131007201049-anuncifiragac.jpg

9 d’Octubre, Fira Gata al Carrer i beatificació

Aquesta setmana ve carregada al poble de Gata de moltes, moltíssimes activitats.

Per de prompte, dimecres dia 9, Festa de la Comunitat Valenciana, la regidoria de Governació i l’agrupació local de Protecció Civil de Gata han organitzat una jornada del Voluntariat. La intenció és donar a conéixer la tasca que realitzen els grups de voluntaris i altres col·lectius involucrats amb emergències, així com animar als més joves a participar en el món del voluntariat. De 10 a 13 hores, en l’esplanada del Centre Social i Ajuntament, hi haurà exhibició de vehicles, demostracions i activitats variades per a tota la família. A les 11 hores se celebrarà l’acte institucional del 9 d’octubre a l’Ajuntament. L’activitat ha estat organitzada per la regidoria de Governació, que dirigeix María Rosa Simó, i Protecció Civil Gata i compta amb la col·laboració de la Policia Local i Creu Roja.

Dijous dia 10 del mes 10, per la vesprada i nit, presentarà el "Comerç de Gata" la Fira Gata al carrer 2013 a la placeta de Sant Antoni.

Dissabte 12 és la festa de la Pilarica, patrona de la Guàrdia Civil. Eixe mateix dia s’inaugurarà al migdia la fira. Més de 60 llocs de comerciants de Gata exposaran pels carrers del circuit habitual en una gran fira a l’aire lliure, la que fa deu, la X edició.

També dissabte 12 la Comissió de festes de la Font del Riu ha organitzat una discomòbil que punjarà "Betriu" amb la "Wow. Serà als carrers de Les Sorts passada la mitjanit. La Regidoria de Festes i la comissió d'este barri de Gata col·laboren.

Diumenge 13 continuarà la fira Gata al carrer 2013.

Eixe mateix dia, al migdia, a Tarragona, en un aconteixement religiós impressionant, serà beatificat el màrtir gater PARE JUAN CRISÓSTOMO DE GATA.

Ens espera una setmaneta carregada de nombroses activitats. Podrem acudir a totes?.GATERS AL CROSS BAIX MONTGÓ 2013

20131007210346-gatersbaixmontgocompo.jpg

El millor gater va ser el juvenil JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, que va quedar onzé

La gatera Cristina Mallett va ser la primera veterana A (lloc 76 de la general)

Ahir diumenge 6 d’octubre es va celebrar el Cross Baix Montgó 2013, que com és costum sempre es fa per aquesta època. L’edició 21 del Cross Popular baix Montgó l’organitzen el Club Llebeig de Xàbia i el Club La Faixa de Jesús Pobre, amb un recorregut de 13,9 kilòmetres. El cross anava de Xàbia a Jesús Pobre, bordejant la falda del Montgó, una carrera molt bonica i molt prop de Gata.

Molts gaters van participar en la mateixa. El millor classificat dels gaters va ser el juvenil JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, del G.E.G., que va ser onzé a la general amb 56 minuts i 12 segons i primer de la seua categoria. Al lloc 17 va entrar JOAN JAUME TORRES OLIVER (del C.A. Gata). Al lloc 22 va entrar BADREDDINE LAHMANI (C.A.Gata). Al lloc 35, JOSÉ CASELLES PEDRO (també del C.A.Gata). Al lloc 38 JOSÉ ESPASA MULET, també del club gater. Al lloc 73 va entrar el gater RAMÓN BENEYTO IBÁÑEZ, que corre al C.A. Fran Beneyto R.Dénia.

La millor fèmina del cross Baix Montgó 2013 va ser una gatera, CHRISTINA MALLETT, que va quedar al lloc 76 que va fer una hora, sis minuts i 52 segons. La segona millor fèmina (lloc 119 a la general) va ser la juvenil del C.A. Gata MOLLY WOODS.

Per altra banda el gater benjamí masculí del C.A. Gata JOSEP SIMÓ MONFORT va ser primer a la seua categoria i va obtindre vuit punts.

A la composició fotogràfica els pòdiums dels gaters i gaters corrent el cross Baix Montgó.

FONT: Somesport. Fotos: Charlita.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 D’OCTUBRE DE 2012:

"Des d’on visites el blog?" continuava l’aventura. Amics del Tercer Món lliurava 1.300 euros al centre d’acoliida dels Germans Franciscans. El blog superava les 146.000 visites. Les monedes i bitllets emesos a Gata en 1937 eren notícia a "Sabieu...?". S’incorporaven deu nous músics a la banda, el blog ho anunciava també. Dos òbits sentits al poble: morien Francisco Zaragosí Signes i el "Ti Toni Porra" Antonio Diego Llopis. La foto antiga seguia amb el tema dels municipals d’abans.LA PREMSA PARLA...dels robatoris de Gata Residencial

La Policia Local ho va posar al facebook. Tres robatoris en els últims dies. El diari INFORMACIÓN d’Alacant ho publica hui, recollida la notícia per A.P.F.: "Nueva oleada de robos en la urbanización de Gata".

FONT: diari INFORMACIÓN Alacant 8-10-2013; Policia Local de Gata.LA FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES DE GATA TINDRÀ UNA AJUDA DE 23.150 € DE LA CONSELLERIA

20131008230716-centrepolivalentmaitesirerol.jpg

Es publica hui al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOCV) la resolució de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es resol la convocatòria d’ajudes econòmiques per a les corporacions locals i entitats sense ànim de luvre que desenrotllen l’educació de persones adultes en la Comunitat Valenciana, durant l’exercici 2013. El Programa de Formació de Persones Adultes Municipal de Gata rebrà una ajuda de 23.150 euros.

El pagament de les ajudes quedarà condicionat al compliment de les obligacions i la justificació, per part dels beneficiaris. Els beneficiaris podran presentar la justificació de la subvenció fins al 18 d’octubre.

A la foto, el nou centre polivalent opn s'impartixen ara les classes de FPA.

FONT: DOCV dia 8-10-2013.MAJORS I DONANTS DE SANG, DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT 2013

Hui es publica al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana dos decrets que, indirectament, estan relacionats amb algun col·lectiu de Gata. Per una part el decret de Presidència de la Generalitat, pel qual es concedix la Distinció de la Generalitat a la Federació d’Associacions Democràtiques de Jubilats i pensionistes, a la Federació d’Associacions de Ciutadans Majors de la C.V. i a la Federació d’Organitzacions de Majors de la C.V. L’associació dels nostres majors de Gata estan emmarcats en este gran col·lectiu.

Per altra part, el decret de Presidència de la Generalitat, pel qual es concedix la Distinció de la Generalitat als donants de sang de la Comunitat Valenciana. En este sentit, Gata té un nombrós col·lectiu, que cada un dijous de mes es solidaritza amb moltíssima gent donant la seua sang. La Generalitat reconeix la llavor d’aquelles persones físiques i jurídiques que han destacat pels seus valors de convivència, humanisme, compromís amb la solidaritat i ajuda als altres.

FONT: DOCV dia 8-10-2013.

 EL JOVE GATER MÚSIC COMPOSITOR PEDRO VICENTE CASELLES MULET, CANDIDAT AL PREMI TALENT JOVE DE LA C.V.

20131008234520-peretalentcv.jpg

La Editorial Prensa Valenciana i BANKIA han organitzat un concurs de JOVES TALENTS DE LA COMUNITAT VALENCIANA. Entre els presentats a les cinc opcions o seccions possibles tenim un gater, el músic compositor que tots conegueu PEDRO VICENTE CASELLES MULET.

El diari Levante-EMV publicava hui mateix: "Los lectores ya pueden votar en internet a sus candidatos a los Premios Talento Joven". Al subtítol: "Levante-EMV y Bankia abren las votaciones en la web del concurso, desde el martes 8 al martes 13 de octubre - El voto del público tendrá un gran valor a la hora de designar los cinco ganadores".

L’amic i conciutadà Pere posava el reclam al facebook, per a que tots el que el conegueu i sabeu de la seua trajectòria el voteu:

"Hola amigas y amigos: Estoy inscrito en el concurso de Premios Joven Talento de la CV en la sección de Cultura. Si tenéis un momento, os agradecería vuestro apoyo para seguir creciendo y seguir creando. Basta con registrarse en el siguiente link y ya podéis votar una vez cada 24h. hasta el domingo 13!"

i este és l’enllaç per a votar-lo a ell, a Pedro Vicente Caselles Mulet:

http://www.talentojovencv.com/participa/pedro-vicente-caselles-mulet.

Qui es podia presentar al I "Premio Talento Joven CV",. organitzats per Editorial Prensa Valenciana i Bankia Talento Joven CV?.

S’establien cinc categories de premiats: Talent jove de l’esport; Talent jove de la cultura (a este apartat s’ha presentat PEDRO VICENTE CASELLES MULET); talent jove de la ciènciaM; talent jove de l’empresa i talent jove de l’acción social.

Tots els candidats devien ser valencians de naixement o residència i tindre entre 18 i 35 anys d’edat per a las categories de Ciència, Empresa, Cultura i Acción social. En el cas de l’esport, l’edat era inferior o igual a 20 anys.

Els premis per cada categorias són 6.000 euros per a que el guanyador puga continuar la seua formació i esatueta commemorativa disenyada per l’agència de comunicació Sr. Pato.

PRESENTACIÓ DE PEDRO VICENTE:

A la Presentación personal, podreu llegir:

"Pedro Vte. Caselles Mulet – Pere Vicalet – es compositor, director y artista digital formado en Valencia y Budapest. Estudió inicialmente Trombón y Piano en el Conservatorio de Denia. Posteriormente, tras empezar Ingeniería Industrial, estudió Magisterio Musical en la Universidad de Valencia y Composición (obteniendo Premio Final de Carrera), Dirección de Orquesta y Dirección Coro en el Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo de Valencia. Además, también estudió Dirección de Banda.

Recientemente ha tenido el privilegio de haber sido uno de los alumnos admitidos en la Academia de Música Franz Liszt de Budapest (Hungría) para ampliar sus estudios de Dirección Orquestal, Dirección Coral y Composición.

Ha creado All in one: Kivimulij, un software pionero y específico en la sincronización de audio, luces y vídeo mediante sensores. Ha sido premiado en concursos de composición como “Juan Bautista Comes” y Valencia Crea.También ha sido director titular de la Banda Juvenil y del Grup Instrumental de Gata de Gorgos, así como de la A-M Sta. Mª Magdalena del Poble Nou de Benitatxell.

Actualmente amplía su formación académica en la Universidad Politécnica de Valencia cursando el Master de Música, compaginando dichos estudios con su labor de compositor, director y artista digital."

A la secció de CULTURA és on més candidats hi ha (91), per contra a l’esport sols aspiren 7 joves. De la nostra comarca, sols un dels candidats en Cultura és d’Ondara, l’escriptor JOVI LOZANO-SESER.

JA HO SABEU: ES REGISTREU PER A VOTAR I DES DE HUI JA PODEU VOTAR A PERE...ENDAVANT, feu-ho per un jove talent gater!!RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 D'OCTUBRE DE 2012:

A més de festejar la data històrica del 9 d'octubre de 1238, també festeja el "Cronista de Gata" que el blog es va mostrar per primera vegada fa ara un any a la xarxa social FACEBOOK. Des d'aleshores més de sis-cents amics coneixen el que s'escriu al blog gater.

Fa un any publicavem: "Des d'on visites el blog del Cronista de Gata?". El reportatge era el premi a la solidaridat concedit per l'Ajuntament de Xàbia al missioner gater Vicent Font. "Comerç, veïns i associacions, preparats per a la IX Fira Gata al carrer" era l'altre article important. I com no, la premsa parlava de la fira a quatre dies de l'event. A "Imatges curioses" miraven "el treball que té la banda". A "Sabieu" la data del 26 d'abril de  1916 i un incendi a Gata. Una pesseta en paper emesa en temps de república era la fotografia antiga 908.EL BLOG DEL "CRONISTA DE GATA", UN ANY AL FACEBOOK

20131009171547-face1any.jpg

Hui 9 d'octubre de 2013, festa de la Comunitat Valenciana i dia de tots els valencians, el blog del CRONISTA DE GATA té un any de vida al facebook, dit d'una altra manera, hui just fa un any que ens asomavem a eixa finestra de la xarxa social tan potent i ampla.

Començavem amb aquelles paraules: "Amb el nom de "Cronista de Gata" des de hui, dia de la Comunitat Valenciana i a un dia de dos anys i mig de fer el blog (-hui diria, a un dia de tres anys i mig de blog), he decidit finalment començar aquesta aventura a l'espai digital com en donaven la benviguda alguns amics. Poc a poc aniré entrant en matèria i anireu coneguent els articles directament pel facebook, encara que molts ja ho penjaveu si us cridava molt l'atenció. A totes i tots gràcies. A la primera foto del perfil observareu que el riu Gorgos porta aigua i al fons es veu el campanar i part del poble. Des de hui estic a la vostra disposició com a Cronista i com a blogero i com a cronista usuari del facebook. Espere estar a la vostra altura."

Ara a un any vista puc dir que els amics ja són 609 actualment -es torna a repetir la xifra 9-. A TOTES I TOTS GRÀCIES.

A la composició teniu el mur del facebook del primer dia dalt i l'actual baix.TORNA A PUJAR L'ATUR (PARO) GATER AL PASSAT SETEMBRE

Coneixem ja per mig del quadrant que publica el diari digital "lamarinaplaza.com" que Gata ha tornat a sofrir la puja, en quan a l'atur (paro) es refereix.

Per l'agost de 2013, Gata va contabilitzar un total de 534 aturats. La xifra del setembre va pujar en 13 persones i ara ja són 547. A la comarca, en general, -segons indica l'article del diari digital-: "els tres principals nuclis turístics de la comarca tanquen setembre de 2013 amb 176 desempleats més que en el mateix mes de 2012. L'estacionalitat, el monocultiu dels serveis i els contractes precaris, grans entrebancs per a que la Marina Alta alcance en 2014 la recuperació econòmica que pronosticà el ministre Montoro per a tot l'Estat. Finalment, a setembre es va enderrocar quasi tot lel treball lograt durant l'estiu d'este any.

Podeu llegir tot l'alrticle al següent enllaç: 

http://lamarinaplaza.com/2013/10/08/denia-calp-y-xabia-tienen-mas-parados-ahora-que-hace-un-ano-y-se-preparan-para-otro-invierno-negro-en-el-empleo/.

FONT: diari digital "lamarinaplaza.com"JORNADA DE VOLUNTARIAT A GATA (COMMEMORACIÓ DEL 9 D'OCTUBRE)

20131009200135-compojornada-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Un dia per a recordar per als xicons que s’han apropat a la terrassa del Centre Social i han gaudit de les explicacions que els donava la Policia Local i els membres de Protecció Local de Gata. El dia 9 d’octubre s’ha commemorat aixina a Gata, passant després a fer un xicotet acte institucional. Els més menuts han pogut observar el parc mòbil de Protecció Civil, de la Policia, en una jornada preparada per la regidoria de Governació i l’agrupació local de Protecció Civil de Gata.

Han organitzat una jornada del Voluntariat. La intenció era donar a conéixer la tasca que realitzen els grups de voluntaris i altres col·lectius involucrats amb emergències, així com animar als més joves a participar en el món del voluntariat.

De 10 a 13 hores, en l’esplanada del Centre Social i Ajuntament, s’han fet exhibició de vehicles, demostracions i activitats variades per a tota la família. A les 11 hores s’ha celebrat l’acte institucional del 9 d’octubre a l’Ajuntament. La Creu Roja ha tingut que eixir a una emergència, malgrat que també tenia que fomrar part de la jornada.

A la composició de fotos, fetes per Vero Vives, vegeu alguns moments de l’acte.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.264, la del dia 2/10-

20131009213709-bros-3.jpg

Reprenc la sèrie de fotos antigues. Ara pose la fotografia corresponent al passat dia 2 d'octubre, la nº 1.264. Acabe amb les imatges recents, de ja fa uns anys, de la família Broseta i el seu arranc a la fàbrica de guitarres, que hui s'ha fet internacional i de gran importància. A la imatge, podeu veure a un dels fills Francisco, treballant en la construcció -com diuen ells- d'una guitarra, ja quasi a la part final.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.265, la del dia 3/10-

20131009214353-dscf5163.jpg

La fotografia que corresponia al dia 3 d'octubre fa referència als dos germans Caselles García, dels quals esta setmana és notícia important un d'ells, Ignasi -que el podeu veure a la part esquerra de la foto, donat que serà beatificat el próxim diumenge dia 13 a Tarragona. L'altre, Bernardo -el de la dreta si mireu la foto- també va ser màrtir a la passada contienda civil, però al paréixer va ser a Barcelona i no es coneix on puga haver estat soterrat. La llegenda de la fotografia diu: "Religiosos capuchinos P. Juan Crisóstomo y Fray Bernardo Caselles, hijos de Gata de Gorgos, mártires de Cristo en el año 1936".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.266, la del dia 4/10-

20131009221037-b061escoleta.jpgCada vegada més prop del dia de hui, la sèrie de fotografies antigues continua. Ara una fotografia de la col·lecció que feia temps no posava, la de Jaime Signes "de Mónica". Una imatge molt simpàtica. S’en recordeu de "L’Escoleta" quan estava al carrer Teulada, just la casa que està enfront del carrer La Lluna. Ahí anaven estos xiquets de tan sols dos anyets. Un d’ells és Manolo, fill de Carmen i Jaime. Mirant la foto el podeu veure sentat, quart per la dreta. A la segona fila teniu al quart per l’esquerra a Quico. Si en coneixeu més, podeu anar diguent-ho i aixina completar millor la foto. De segur que alguns us reconeixeu....I efectivament, s'han conegut o bé elles/ells o bé algun cosí o germà. Em comenta al facebook Fátima Lozano que "Jo sóc la tercera començant pr baix i per la dreta!!! Aquesta també la tinc jo al meu facebook!!!!Per la seua part Pepa Serra Galdón diu: "Jo soc la segon, començant per l'esquerra dalt de tot".Francis Font Andrada ens diu: "El meu germà Paco Font, baix a la dreta el segon. I el meu cosí José Font dalt el primer a l'esquerra.Finalment, pel blog respon "Vicent": "El primer per l'esquerra de la fila de dalt es José Font Pedro (Corder, el fill d'Antonio). I el segon per la dreta, de la fila de baix, crec que és el seu cosí Paco, fill de Vicent"Ja tenim més informació. GRÀCIES A TOTES I TOTS i seguiu identificant-ne.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.267, la del dia 5/10-

20131009225325-116prospecte1962gorgos.jpg

Ara canviem de col·lecció. Un document gràfic, no una fotografia, és la que pose. Tenia que ser la del dia 5/10, la nº. 1.267. Dels prospectes de cine recollits any rere any per Paco Moncho (podeu visionar la seua pàgina www.prospectosdecine.com), alguns són ja històrics i tenen molta informació sobre els cinemes de Gata, com el que us pose. Al Cine Casablanca es va fer l’estrena de "Adiós, Mimi Pompón!" el 7 d’abril de 1962, però no era una estrena qualsevol. Posava al cartell: "Gran función pro Gorgos C.F." A més, en un requadre indicava: "Estreno del documental deportivo con las actuaciones del GORGOS C.de F. y la final del CIO JUNIORS".

FONT: col·lecció de prospectes de Paco Moncho, www.prospectosdecine.com.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 D’OCTUBRE DE 2012:

El blog arribava a les 147.000 visites i anunciava que complien dos anys i mig, hui per tant tres anys i mig, com després narrarem a l’entrada següent. Un article important era que "El Pare Vicent Berenguer Llopis "Vicentín" va recollir de mans del President de la Generalitat l’Alta distinció". La premsa parlava dels premiats Vicent Font, a Xàbia, i Vicent Berenguer, a València. A més també de la Policia Local. Continuava: "Des d’on visites el blog del Cronista de Gata?".10 del 10 PRESENTEN LA 10: LA FIRA JA ESTÀ ACÍ

20131010204048-concursgins.jpg

Dissabte a les 11 inauguren la FIRA GATA AL CARRER 2013

Hui dia 10 del mes desé (10) -octubre- està presentant-se a la placeta del carrer Sant Antoni, al Raval, la desena -també 10- FIRA GATA AL CARRER 2013, que obrirà les seues portes o més bé els seus carrers potser a les 10 del dissabte 12, festa de la Verge del Pilar i estarà al carrer fins a la nit del diumenge 13. En tota una pantalla i més no acabarien de relacionar les activitats, els llocs de comerços, d’associacions, de grups, d’entitats del poble. Per això, anirem per parts matí, vesprada i nit de dissabte i diumenge, serà més fàcil d’assimilar per tots.

Per de prompte, centrem les activitats de hui dijous: a les 18 hores estava previst el primer concurs de gin-tònics, a més de la presentació, un sopar de comerciants i més coses...

A la imatge, el concurs de gin-tònics. (facebook de Fira Gata al Carrer).PODRIEN OBRIR-SE LES URGÈNCIES DE NIT DELS CENTRES DE SALUT, ABANS DE FINAL DE MES

20131010205620-centresalut.jpg

La notícia la llegim a "Marinaplaza.com", el diari digital de les dues Marines. Titula la mateixa: "La presión social fuerza a la Conselleria a reabrir las urgencias nocturnas de Pedreguer, Gata, Ondara y El Verger". És una notícia molt bona, però com es diu a l'article "no ha que alçar les campanes al vol, fins que no siga una realitat". L'agafem amb pinzes la informació i esperem...

Diu també la notícia: "El director general de Asistencia Sanitaria asegura a la Plataforma que ordenará a Marina Salud restablecer el servicio en los cuatro municipios antes de que finalice el mes". "Los centros de salud afectados no cuentan con atención médica por las noches desde julio de 2012, lo que ha provocado movilizaciones y un hondo malestar vecinal".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: 

http://lamarinaplaza.com/2013/10/10/la-presion-social-fuerza-a-la-conselleria-a-reabrir-las-urgencias-nocturnas-de-pedreguer-gata-ondara-y-el-verger/.

Caldrà estar atents al seguiment de la notícia, perquè en una part de la notícia diu: "Sorprendente cambio de postura".

FONTS: lamarinaplaza.com, hui 10-10-2013 (notícia) / www.plazatio.com (foto).TRES ANYS I MIG DE BLOG: CRONISTA DE GATA

Si ahir commemoraven l’any del blog al facebook, hui toca més celebració. Fa tres anys i mig va començar l’aventura del blog i encara continua. Vosaltres, els usuaris ho feu possible.

GRÀCIES A TOTES I TOTS. Entrades, comentaris, fotos antigues, històries, gràcies a tots que em faciliten més la llavor de fer les cròniques. Del 10-4-2010 al 10-10-2013 i seguim...IMATGE CURIOSA: des d’allà dalt a la lloma del Notari

20131010211552-tossal-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE I GAUDIR D’ELLA, PUNXANT ACÍ)

La foto l’he trobada al facebook de l’amic Joanvi Vallés. Les panoràmiques des de dalt de les nostres muntanyes moltes vegades obrin el cos, l’espirit i fa descansar l’ànima, que prou remoguts estan en els temps que corren. Quan un està dalt, voltant aquell poet, no té ulls només que per a mirar el panorama...i allà al fons com sempre la nostra barrera natural, que ens tanca i ens arrecera.

Deixem que vole l’imaginació i que estiguem més prop del cel i més lluny de les dificultats, al menys per uns moments, quan ampliem la fotografia.Canvie el titular i en part el text, perquè els caçadors i més posats a anar per la muntanya, que coneixen pas a pas el terreny.

Comenten que "segurament s’haurà enganyat Joanvi. Eixe pouet està dalt dels Barrancons a la lloma del Notari i això s’anomena els cocons de granot."Rectificat queda i gràcies per l’apunt.

FONT: Foto pujada al facebook de Joanvi Vallés.IMATGE DE FESTA: el protocol mana: festa del 9 d’octubre a Gata amb el voluntariat

20131010212351-jornvoluntariat.jpg

Com avançava ja ahir, Gata va celebrar el 9 d’octubre amb la Jornada del Voluntariat. La imatge mostra a tots els implicats en la mateixa, que es van fer la foto protocolaria perquè manava la festa de tots els valencians. D’esquerra a dreta mirant la foto, els membres de la Creu Roja, el comandant del lloc de la Guàrdia Civil de Gata, els membres de Protecció Civil de Gata, Pedreguer i Xàbia, i la Policia Local de Gata. L’alcaldessa dirigia unes paraules. Estava present la regidora de Governació, María Rosa Simó.

FONT: Foto Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.LES MESTRES I ELS MESTRES D’ABANS...A GATA: AQUELLS RECORDS; 3) DON FERNANDO

20131010220120-dfdo.jpg

3) DON FERNANDO MULET TORRES, home senzill i gran amant de les matemàtiques

Vaja per davant que poca informació dispose del primer mestre que porte a la sèrie. Després de Donya Anita (1) i Donya Rosa (2), li toca el torn a Don Fernando. Don FERNANDO MULET TORRES era un home senzill i gran amant de les matemàtiques. Va estar molts anys de mestre a Llíber i després va passar a l’escola de Gata.

Al col·legi "Santíssim Crist" tenia la classe just al final del passillo de la part de baix, dels xics que es deia. Per allí es podia accedir a la zona més infantil on estaven Donya María Rosa i Donya María. Era tot un especialista en matemàtiques i ciències.Don Fernando naixia a Gata el 17 de juny de 1910. En 1962, quan ja estava instal·lat a l’escola de Gata perdia al primer dels dos fills, Antonio, quan aquest tenia sols 23 anys. Tres anys més tard moria el segon fill Vicente amb 17 anys. Més tard perdia a la seua dona Pepica. A títol personal la vida li va girar l’esquena. El 19 de maig de l’any 2000 moria Don Fernando als 90 anys. Vivia a la casa cantonera entre el carrer Calvo Sotelo (ara carrer Signes) i carrer Doctor Gómez Ferrer.

A l’escola, el recordem amb aspecte sempre seriós, amb ulleres i sempre molt cuidadós. Don Fernando va ser per a molts el principi dels problemes de lògica i de matemàtiques.

Us pose un comentari que fa Antonio Monfort al facebook i que resumix el sentiment de moltes persones de la nostra generació: "Aprofite este espai per a dir que Don Fernando va ser per a mi el millor mestre que vaig tindre. Sempre he sentit molt de respete pels meus mestres, ja que gràcies a ells em vaig ensenyar el poquet que se. Pero tinc que dir que Don Fernando va ser el mestre que vaig tindre el gust de tractar-lo personalment. Pense que va saber apropar-se al xiquet amb una gran capacitat de comunicar els coneixements. Personalment li guarde un bon record amb moments de molt bon humor. Una de les coses que el caracteritzava era que era molt aficionat a fer quinieles i que les aprofitava  per a fer números a la part posterior del paperet de la quiniela. Vaja el meu record i el meu homenatge per aquest mestre que vaig estirmar de bo".

Per la seua part, José Manuel Montilla (des de Córdoba on treballa i viu) comentava: "Gran persona y gran maestro de quien guardo un muy buen recuerdo. Gracias a él empecé a entender y respetar a las matemáticas,porque realmente sabía explicarlas. Desde su sencillez y respeto a los alumnos sabía hacerse querer. ¡Gracias Don Fernando!"RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 D'OCTUBRE DE 2012:

Continuava el "Seguiment: des d'on visites el blog?". Els treballadors de la FGV portaven les signatures a l'alcaldessa en pro de la línia del TRAM i la seua continuació. La fira tornava a ser la notícia: "Ja arriba, ja està ací: dissabte i diumenge, fira". El mateix podem dir enguany, amb la X edició que es celebra demà i despusdemà. A "Sabieu...?" coneixïem la mort de dos joves a cauda d'un raig en 1919. I del camp anaven les fotos antigues publicades eixe dia i amb dones (909 i 910).DEMÀ, DISCOMÒBIL PRO-FESTES DE LA FONT DEL RIU

20131011092026-cartell.jpg

Serà a les Sorts i es recaptaran diners per a millorar les festes de la Font del Riu, a Sant Joan del 2014

Un grup de joves del barri La Font del Riu de Gata s'ha sumat a les persones que ja formaven comissió, per a millorar-les, ampliar-les i fer-les més fortes. Ja porten unes quantes vetlades de reunió i la primera acció està ja al carrer. Demà dissabte mateix, a la mitjanit, després de que la gent visite la Fira Gata al Carrer 2013 en el seu primer dia, es farà una discomòbil a la zona de Les Sorts, per a recaptar fons i donar l'eixida a aquestes festes que tenen signe de poder-se canviar amb saba nova i jove. L'organització de la regidoria de Festes i la col·laboració de tota la nova comissió formada esperen que done els fruits desitjats.

Un jove amb les arrels del barri, Betriu, punjarà junt amb Milda, a la discomòbil "Wow audiovisual". Ja sabeu joves, i no tan joves, apropeu-se a la festa, després de l'altra festa...a la discomòbil en temps de Fira.

A la imatge, el cartell anunciador de demà la nit.GATA ACULLIRÀ TRES CURSOS DE LA UNED SÉNIOR

20131011215825-presentauned.jpg

Sobre cultura popular, empatia i obres d’art

Gràcies a la col·laboració entre el Centre Associat de la Uned de Dénia i l’Ajuntament de Gata, es realitzaran tres cursos Uned Sénior a l’Edifici Polivalent. Les tres propostes que s’impartiran a Gata són: “Cultura Popular y Patrimonio en la Marina Alta”, “yo y el otro, empatizamos” i  “Mitología y simbología, Cómo comprender las obras de arte”.Les classes començaran dilluns 28 d’octubre a l’Edifici Polivalent. La matrícula es pot realitzar fins al 30 d’octubre i les tasses són de 50 euros.

L’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler, el regidor d’Educació, Juan Pedrós; la directora del Centre Uned Dénia, Raquel Martí, i la responsable Uned Sénior, Jessica Aguller, van donar a conéixer la proposta formativa. Tots varen coincidir a animar als majors a seguir aprenent i gaudir de la formació.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. 

 PRESENTEN LA FIRA GATA AL CARRER, EDICIÓ X 2013

20131011221005-presentafira2013.jpg

Anit dijous (10 del mes 10) es va presentar davant dels comerciants i expositors, al voltant d’un centenar, la X edició de la Fira Gata al Carrer 2013. Va ser a la placeta de Sant Antoni i va servir per a homenatjar als anteriors presidents de l’associació "Comerç de Gata" Pepe Simó i Santi Signes. Hui, divendres, han estat tota la jornada preparant-se els comerciants que exposaran al carrer i demà pel matí començarà la maratoriana fira de dos dies GATA AL CARRER 2013.

Bona sort i bon temps, que els fa falta a tots.

A la imatge, l’acte d’homenatge. D’esquerra a dreta: Santi Signes, l'alcaldessa, Pepe Simó, l’actual president Vicent Fornés, el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi i Juan Pablo Signes.

 LA PREMSA PARLA DE...la reapertura de les urgències nocturnes als Centres de Salut

També parla la Policia Local i Vicent Font Leyda, del Partit Socialista de Gata

Ja us avançava ahir la notícia, Hui es fan ressó tots els mitjans de paper i digitals de la comarca. El diari IONFORMACIÓN i LEVANTE-EMV titulen: "Sanidad obliga a Marina Salud a abrir las urgencias por la noche en cuatro municipios". Al subtítol de l’article de A.P.F. diu: "La empresa suprimió hace 15 meses las guardias nocturnas que se prestaban en los centros de salud de Gata, Ondara, El Verger y Pedreguer". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/10/11/sanidad-obliga-a-marina-salud/1424515.html.

També el diari LAS PROVINCIAS publica: "Las urgencias nocturnas de los centros de salud reabrirán este mes". El subtítol de l’article de Conxa Pastor diu: "Representantes de la conselleria aseguran a la Plataforma en Defensa de la Sanidad que se busca una solución para que Marina Salud derive pacientes a La Pedrera". Ací teniu l’enllaç de LP: http://www.lasprovincias.es/v/20131011/marina/urgencias-nocturnas-centros-salud-20131011.html.

També us pose la informació que dona al seu facebook la Policia Local, al respecte de les urgències nocturnes, que va en la línia del que us deia ahir, quan vegem que siga una realitat estarem tranquils, abans no -ho deixe en castellà tal com està expresat-: "URGENCIAS NOCTURNAS: suenan campanas de que la Conselleria de Sanitat ha obligado a Marina Salud a la reapertura de las urgencias nocturnas de los centros de salud de Gata de Gorgos, Pedreguer, Ondara y Vergel. Por su parte, Marina Salud habla de una reestructuración del servicio de urgencias. Veremos cómo queda la cosa finalmente. Seguiremos informando una vez esté claro el comunicado oficial final".

Finalment, Vicent Font Leyda (portaveu dels regidors socialistes a Gata) comenta al seu facebook: "El PARTIT SOCIALISTA agraeix a la plataforma en defensa de la sanitat pública i tots els altres que han treballat per la reobertura de les urgencies nocturnes als pobles de Gata, Pedreguer, Ondara i el Verger. Aquesta vegada la lluita s’ha vist recompensada pel resultat. Una vegada més el PP s’ha vist en evidència al voler retallar drets bàsics que tant ens ha constat aconseguir. Ells sistemàticament s’han posicionat en contra quan hem presentat mocions als ajuntaments demanant la reobertura del servei d’urgències."

FONTS: diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS 11-10-2013; Policia Local i Vicent Font Leyda (facebook).

 ¡¡ QUANTES COSES ENS ESPEREN A LA FIRA GATA AL CARRER 2013 !!

20131011223105-compoactivitats-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Vine i gaudix de totes elles

La veritat és que els gatets apretats i acalorats s’han passejat per tota la comarca i comarques del voltant. Els diaris regionals i estrangers de la costa han fet la seua publicitat, la revista "D’ací" també. Tot està preparat. Demà dissabte i despusdemà diumenge un xorro d’activitats es preveuen. A la composició fotogràfica us pose algunes de les coses preparades per l’organització.

¡¡A TOTS ELS FORASTERS I ALS GATERS MATEIX, VENIU I GAUDIU DE LA FIRA, US AGRADARÀ!!.UN CAP DE SETMANA CARREGAT DE PROPOSTES: fira, religió, festa, esport,...

Moltes són les propostes dels dos dies próxims, dissabte i diumenge

Domina la fira al carrer, però també hi ha més coses i variades

Començarà oficial el cap de setmana demà dissabte a les 11 hores, quan es faça la inauguració oficial de la Fira Gata al Carrer 2013, per part de la directora general de Comerç, Silvia Ordiñaga, l’alcaldessa, el regidor de Comerç, el diputat del Congrés Joan Baldoví, el president de "Comerç de Gata" Vicent Fornés, i les autoritats locals i comarcals. Al llarg de tota la jornada de dissabte i tot el diumenge hi haura múltiples activitats.

Dissabte també, a les 12 hores, serà la missa solemne en honor a la Verge del Pilar. Els membres del Cos de la Guàrdia Civil destacats al "Cuartel" de Gata celebraran la seua patrona.

Bon matí del diumenge 13. A les 5 de la matinada eixirà de la prolongació del carrer Sant Josep l’autobús que portarà als familiars i feligresos de la parròquia a l’acte de beatificació del Padre Juan Crisóstomo de Gata, que serà en Tarragona.

Diumenge 13, la jornada continuarà amb una ruta motera, la que proposarà el Motoclub Gata de Gata a Benassau i tornada a Gata.

Proseguirà la Fira al seu segon i últim dia. Fira Gata al carrer espera la visita de milers de persones i esperem que el temps bo aguante i es mantinga com estos dies.

 FIRA GATA AL CARRER 2013, IMATGES CURIOSES: flocs de Analorios a la fira

20131012232755-dscf5623.jpg

El que hi ha que fer per a estar tots contents. Els flocs de ANALORIOS han estat aquest matí posats dalt dels caps de les autoritats (la directora de Comerç i l'alcaldessa) i del president de "Comerç de Gata". La foto ha quedat com a "curiosa" per a la posterioritat. Sempre hi ha alguna foto que s'en ix de la normalitat. Ací la teniu, com a foto curiosa.FIRA GATA AL CARRER 2013: TAMBÉ HA EIXIT L'HISTÒRIC CARRET DEL TRAMUSSER

20131013000120-caltramusser.jpg

La tradició mana i el bon temps acompanya. Una altra empresa familiar centenària o quasi...CAL TRAMUSSER.

El Ti Pepe el Tramusser que feia l’aigua-llimó d’una manera especial i després continuà la seua filla Pepica i ara la seua néta. A la FIRA GATA AL CARRER 2013, aprofitant que fa bon temps, en alguns moments caloreta i per a tancar la temporada han tornat a traure el carret del Ti Tramusser, aquell que si recordeu es va restaurar per a la commemoració el 7 de juliol de l’any passat de l’aconteixement de l’arbre blanc.

A la composició fotogràfica podeu veure els vells elements del que es servia el Ti Tramusser per a fer els xambits, per a posar les mesures dels gelats. Les autoritats a la inauguració han pogut tastar l’aigua-llimó especial de Cal Tramusser.

Una altra empresa centenària o quasi...a la fira.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 D’OCTUBRE DE 2012, FESTA DE LA VERGE DEL PILAR:

* Abans de començar la jornada informativa des del "CRONISTA DE GATA" dir que ara mateix fa sis anys, un lustre i un any més ( ¡¡com passa el temps!! ) que va ocórrer aquell fort temporal que va omplir el Gorgos fins el parc i va caure el pont de Beniarbeig. Ho recordeu ?. Si tinc temps, bé hui o bé demà recordarem aquella data amb alguna fotografia espectacular.

Pel que fa a la informació que posava al blog l’any passat, el dia de la festa, recordava que havia fet un arruixat i al dia següent era la fira, miraven els comerciants al cel. Un bon article per les fotos espectaculars era la del record de feia cinc anys de la gran riuada de 2007. A "Mirades urbanes" veiem l’antiga caserna de la Guàrdia Civil en blanc i negre. Seguia l’enquesta: "Des d’on visites el blog, a més de Gata?". La premsa parlava del tren i de pilota. El blog arribava a 148.000 visites. És a dir que si contem que hui arribarà a 300.000, en un any s’han fet 152.000 visites. Una "Imatge curiosa" era l’aljub prop de la Font de la Mata. A "Sabieu...? coneixíem que un jove va anar a Argèlia i quan tornà en 1920 estafà a tots.IMATGE DE FESTA: ES PREPARA JA LA DISCOMÒBIL DE LA NIT, PRO-FESTES FONT DEL RIU

20131012190455-comifestesfrdiscomobil.jpg

La imatge ho diu tot. Ahí silenciosa espera la barra de la renovada Comissió de Festes la Font del Riu, que farà aquesta nit la seua posta de llarg, amb la discomòbil "Wow audiovisual" de Betriu i Milda. Ja sabeu!!, a la mitjanit, quan acabeu la fira, podeu passar-se per les Sorts, allí us esperen les festeres i festers de la Font del Riu. I com sempre...el Montgó vigilant allà al darrere.LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( I ) - INAUGURACIÓ

20131012193041-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La directora general de Comerç, Silvia Ordiñaga, l’alcaldessa i el president de "Comerç de Gata" han fet els parlaments

Assistixen el diputat de Compromís Joan Baldoví, alcaldes i regidors de pobles del voltant, corporació municipal i directiva dels comerciants

Més de 60 expositors, entre comerços, associacions i entitats altruïstes

Nombrós públic assistent al event festiu

Molts canvis en els itineraris tradicionals de la fira i ubicació dels estands

Al llarg de quatre articles, us donaré compte -més fotogràficament que parlat- de l’event. Aquest matí ha quedat inaugurada la X Fira GATA AL CARRER 2013.Tot un repte superat, nous itineraris de la fira, noves ubicacions, més diversitat, i més potenciats els costums i tradicions agrícoles i industrials del poble.

El president de "Comerç de Gata" Vicent Fornés i Pérez; l’alcaldessa Ana María Soler Oliver, i la directora general de Comerç de la Conselleria, han fet els parlaments i tots tres han estat en la mateixa línia, han felicitat als comerciants, al poble, al comerç gater, pels deu anys d’existència de la fira. Els temps difícils no s’han amagat i Fornés ha comentat el viatge dels comerciants gaters a les Illes Balears. La directora ha animat a continuar en la tasca emprenedora dels comerciants locals.

A l’acte han assistit el diputat del Congrés per Compromís Joan Baldoví, que curiosament va estar de mestre un temps a Gata. També alcaldes de pobles veïns, com Calp, Jesús Pobre, Xaló, Beniarbeig, regidors d’altres pobles, els membres de la Corporació Municipal i membres de la directiva de "Comerç de Gata".

S’ha fet un recorregut pels estands, més de seixanta, i han conversat amb molts dels comerciants expositors. S’han detés en quasi tots els llocs, departint i interessant-se pel que allí s’exposava i es mostrava.

A la composició que teniu dalt i a les següents -fins a quatre- teniu diversos moments de l’acte d’inauguració d’aquest matí, hui dia de festa, dia de la Verge del Pilar.LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( II ) - MÉS SOBRE DE LA INAUGURACIÓ

20131012202128-compofira2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Estands, llocs, racons bonics, el millor de cada comerç: Fira GATA AL CARRER 2013

Deu edicions de somnis i realitats

Continue amb el repàs gràfic de la Fira GATA AL CARRER 2013. Podeu veure que la comitiva inauguradora seguia passant pels estands, primer la Plaça Nova on estava l’alimentació (panaderies i carnisseries) i altres productes, després pel carrer Constitució (on estava la Mostra de cobertors) cap al carrer La Bassa -on (al final del mateix) estaven les demostracions de tradicionas tasques de llauradors, fetedores de llata, de canyissos; Plaça de l’Església -on estaven els estands d’entitats benèfiques i associacions- i després cap a la Plaça Nova, pels carrers Obispo Cervera, Teulada i Signes.LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( III ) - MÉS LLOCS I ESTANDS

20131012204530-compofira3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Continue posant-vos imatges de la FIRA GATA AL CARRER 2013, d’este matí. La inauguració, el començament, de tot un poc. Cal ressenyar una Hnota preocupant:  he vist molt agobiats els carreters per a girar animal i carro dalt del pont de l’Alcolaia o molt prop d’ell. La veritat és que podria haver-se escollit un altre circuit no tan agobiant (a la composició vegeu dos imatges del que us dic).

Ací teniu la tercera part.LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( I IV ) - MÉS COSES DE LA FIRA...

20131012211443-compofira4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acabe els quatre articles principals dedicats a la FIRA GATA AL CARRER 2013. Aquest últim podeu veure una de les nombroses actuacions que hi haurà al llarg dels dos dies, la Charangata (nascuda al caliu de la Banda de Gata) ha actuat aquesta vesprada. També altres fotos d’aquest matí i més coses...No deixem els veterans comerços centenaris, ni les tradicions centenàries gateres, que mereixeran una atenció apart més tard.ARA, JA NO ES REOBRIRAN LES URGÈNCIES NOCTURNES

20131012214341-centresalut.jpg

Ho diu la Conselleria

Sabeu allò de "Pasqual va, Pasqual no va". És un refrany que ve al pèl per esta qüestió greu...Després dels quatre articles de la festa de la fira, em permeteu que pose aquesta "mala" notícia que publica des de les 18.47 de hui mateix el diari LAS PROVINCIAS. Ja no es reobriran les urgències nocturnes. Ací teniu el titular de la notícia digital: "Resolución. Sanidad dice que no se reabrirán las urgencias nocturnas de los ambulatorios de Ondara, Pedreguer, Gata y El Verger". Ara resulta que som ambulatoris. I diu el subtítol: "La Conselleria insiste en que no ha habido un aumento de población para proceder a la reapertura en los centros de salud".

Ací teniu l'enllaç a la notícia:

http://www.lasprovincias.es/20131012/comunitatvalenciana/marina/conselleria-sanidad-urgencias-horarios-201310121847.html.

FONT: LAS PROVINCIAS digital, 12-10-2013.

 ELS MEMBRES DEL COS DE LA GUÀRDIA CIVIL A GATA CELEBREN LA SEUA PATRONA

20131012221152-gcpilar-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Els membres del cos de la Guàrdia Civil amb destacament al "cuartel" de Gata han celebrat aquest matí la missa solemne en honor a la seua patrona, la Verge del Pilar. La missa ha estat cantada pel Cor Serrillàs i a ella han assistit, a més dels guardies i els seus familiars, el cap de la Policia Local de Gata, i les autoritats locals encapçalades per la regidora de Governació, donat que l'alcaldessa i la resta de corporació es trobaven a l'acte d'inauguració de la fira Gata al Carrer 2013 que ha coincidint en l'horari.

Cal ressenyar que la presència de la Guàrdia Civil és més que centenària, de finals dels anys 80 del segle XIX. L'antiga Caserna de la Guàrdia Civil, ara ja sense estar operativa, estava ubicada a la carretera, a la nomenada Placeta del Cuartel. Ara, les oficines del Cuartel a Gata estan ubicades al carrer Penyó, a l'antiga casa de Cultura.

A la composició, vegeu la xicoteta imatge de la Pilarica, el tricorni i una bandera, que presidixen l'altar, així com els membres guardies, encapçalats pel Comandant de lloc, junt al cap de la Policia Local.FIRA GATA AL CARRER 2013: CA CURRO, UN SEGLE D'HISTÒRIA

20131012225237-compocacurro.jpg

La carnisseria CA CURRO, que té el segell de Comerç excel·lent, va ser fundada en 1913. Han passat quatre generacions fins arribar a hui. A la Plaça Nova podeu trobar-los a la Fira GATA AL CARRER 2013, com és ja habitual cada fira. La família Arabí -carnisseria Curro- han estat al servei del poble estos cent anys, a la carnesseria enclavada al carrer Signes, molt a prop de la cantonada amb el carrer Teulada. Quan fa cent anys d’història està construint la seua pròpia pàgina web. Ja podeu trobar-los a www.cacurro.com. Tornaré a parlar amb més detalls d’esta família "Curro".

A la composició vegeu a Toni i Mari a la fira, i a les dues fotos de baix preses al mateix lloc a Jaime i Toni, pare i fill, tercera i quarta generació.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.270, la del dia 8/10-

20131013231517-dscf5792.jpg

Si abans posava la fotografia dels artilugis vells que utilitzava el Ti Tramusser, ara pose una foto antiga que hem descobert a la paradeta de Aigua-llimó "El Tramusser" que ara té la seua néta Tere. Ací teniu al ti Pepe "el Tramusser", amb una altra dona, la Ti Vicenta, i Bernardo "Peixet" un dels joves, i un altre xic, tots davant del famós carret del Tramusser, el mateix que ara l’han restaurat, posant el reconegut i famós aigua-llimó. La foto 1.270 corresponia al dia 8 d’octubre.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.271, la del dia 9/10-

20131013232454-dscf5671tisariero.jpg

El dia de la festa, la de tots els valencians, el 9 d'octubre corresponia posar aquesta foto antiga (nº 1.271). També l'he trobada a la Fira. El Ti Sariero, pare dels Sarieros actuals Teresa i Pepe, que portava dos cognoms nous a Gata, Esplugues i Nácher. El primer va continuar, el segon ja no. El Ti Sariero feia saries, feia cabassos, feia artesania de la bona. La seua filla Teresa ha estat davant de l'Ajuntament estos dos dies de fira, recordant i homenatjant a son pare.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.272, la del dia 10/10-

20131013233531-dscf5821bisaviacacurro.jpg

Era el dia deu del mes deu i es presentava la fira. Tocava pubicar la fotografia 1.272, però ja vaig recuperant-les poc a poc i estic quasi a punt, us reserve les dues últimes de hui, per a unes fotografies bones antigues. La d’ara pertany a la dona del primer "Curro" que va tindre carnisseria, que era Jaime Arabí Salvá. Corria l’any 1913, ara fa cent anys. Esta era una de les fotografies antigues, que formava part de la decoració de la "barraca" de Ca Curro, a la Fira Gata al Carrer. Com podeu veure tota una senyora i sempre la cadira de suport a les velles fotografies.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.273, la del dia 11/10-

20131013234749-cacurro3.jpg

Continue amb les fotografies del centenari de la carnisseria Ca Curro (1913-2013), encara que un dia faré un article especial. Ara us pose el matrimoni de la segona generació. Ell li deien Fernando Arabí Martí, era tractant del bestiar. A més, li agradava jugar molt a pilota, com us posaré a la següent fotografia. Era ali i espigat. Continuava la carnisseria al carrer Calvari (dit abans aixina el que hui és carrer Signes).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.274, la d'ahir dia 12/120-

20131013235719-cacurro4.jpg

Repassant totes les fotos de la fira, hem arribat quasi al dia. La foto corresponent a ahir, dia de la festa del Pilar, també és del centenari de Ca Curro. si abans us posava el matrimoni de la segona generació, ara us pose una partida de pilota, potser fora al carrer la Bassa, en la qual jugava Fernando Arabí Martí, que el podeu veure venint de cara, amb actitud de pilotari. Molts homes a les dos voreres, que si es fixeu a la part de baix de la foto, a l'esquerra, eren de pedres encara. Una foto històrica de com jugaven al carrer a pilota a Gata, abans i després de la guerra, dels anys 30 als 45 del segle XX.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.275, la de hui, dia 13-

20131014002505-cristisoldatsdfs11-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I OBSERVAR ELS DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Arribe a actualitzar la sèrie i us pose la millor fotografia del dia, per la valua històrica, religiosa, festera, que té. La foto me la facilita David Feliu Salvá, al qual li agraïsc este detall. És una foto de portada del llibre de festes, perquè representa tot un record històric per al poble. No estem ja a les festes patronals, però sempre es bo recordar-les.

Anem a parar-nos davant la foto i observar-la. Seria a finals dels anys 50 del segle XX, ja que presidix el clero darrere la imatge del Santíssim Crist, el capellà Vicente Llopis, que va estar a Gata de 1954 a 1969. Mireu per on entrava a la Plaça de l’Església el Crist, al contrari d’ara. Mireu també com s’amuntonaven els xiquets a la font. Observeu la coneguda casa del senyoret Feliu, hui convertida amb bloc de pissos. Mireu els cobertors que adornen la façana. El fil que corre per dalt la plaça també fa pensar més en els anys 50 que els 60 del segle XX. A la dreta de la imatge podeu observar el carret del Tramusser darrere tota la gent.

Anem acotant el temps, a mesura que anem reconeguent personatges. Sembla que l'alcalde era Matías Salvá, que ho va ser de 1958 a 1963, per tant entre eixes dues dates està feta la foto.

El que més impressiona és la gran quantitat de gaters vestits de soldats i la serenitat i silenci com pareix que es porte al patró. Podeu veure el ròtul, hui inexistent, de la Plaça de l’Església. David, que ha cedit la foto, és el nét de Matías i per tant tot encaixa.

Com la foto és molt bonica històricament, pregue als usuaris del blog, que comenten si veuen algun altre detall o coneixen a algú més, que jo haja omés. Gràcies.

FONT: Foto propietat de David Feliu Salvá.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

*Abans de començar dir que hui és el SEGON DIA DE FIRA GATA AL CARRER 2013 i el dia de la beatificació d'un gater a Tarragona, Juan Crisóstomo de Gata. Seran dos cites informatives importants. Ara recordem el que vaig publicar fa un any al blog:

AQUELL 13 D’OCTUBRE DE 2012:

Començava la jornada informativa amb la secció de "Sabieu?" i la informació històrica de les màquines que tenien majúscules i minúscules. Era el seté dia de l’enquesta d’on es visitava el blog. Dos fotografies antigues d’indústria local i de comerç donaven pas al temps, amb pluja i mig nuvolat. Havia un lloguet per al Gorgos, de menuts a gran, perquè tornava el futbol a Gata. La premsa parlava de la fira i posava quatre articles de la FIRA: inauguració i anem de visita. Obrïen les portes els museus privats del barret i de la randa a Gata.SEGON DIA DE FIRA "GATA AL CARRER 2013": "Quanta gent de fora!"

20131013182506-compo13firamati-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Eixa era l’expressió que es podia escoltar hui pels carrers de Gata. A la vista dels aparcaments, de la carretera, dels passeigs pel poble, hi havia "molta gent forastera". Quanta gent de fora!! i com dia un amic meu "tot són diners que es queden dins de Gata". Hui diumenge 13 d’octubre ha sigut el segon dia de fira GATA AL CARRER 2013 i amb moltes activitats, molta gent també i continuarà fins que tanque l’última de les barraques, paradetes, bars muntats al cirucit de la fira. I molta gent ha passat tot el dia en família a Gata.

S'ha fet el concurs d'escacs, ha actuat la Rondalla de Gata, s'ha fet la Trobada o Encontre de Boixets, els saxos de la banda han estat actuant, totes aquestes propostes les podeu veure en fotos.

A la composició teniu algunes imatges d’aquest matí passejant per la fira i agafant fotos d’ací i d’allà.FIRA GATA AL CARRER 2013: TRADICIÓ, ARTESANIA I COSTUMS LOCALS

20131013185556-compotradicions-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La Fira Gata al Carrer 2013 també ha tret de les cases i casetes la seua tradició, artesania i costums populars. Al voltant de la casa de tots, la Casa Consistorial, s’han posat els artesans que Gata conserva. Fer materials amb espart, la llata, fer el seient de les cadires amb cordell, fer canastetes, fer sillons amb vímet, tot el procés de la pansa, fer canyissos, tot això es va poder veure ahir en tot el dia i hui encara ara al circuit de la Fira. Ha quedat un lloguet molt de Gata, molt ben preparat, ideal. No perdem els costums i no perderem mai l’identitat i senyera del poble.

A la composició teniu algunes de les tasques artesanals que us deia.ANIT, ÈXIT A LA DISCOMÒBIL PRO-FESTES FONT DEL RIU (GATA)

20131013200627-compodiscofr-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Anit passà, els carrers de la partida Les Sorts van tornar a recollir una nova discomòbil. I de nou èxit. "Wow Audiovisual" de Betriu i Milda, pro-festes de la Font del Riu i molta gent jove. De la fira a la discomòbil i marxa...sense eixir del poble.

A les fotografies de la composició teniu l’ambient que es va crear amb l’estrena dels nous festers de la Font del Riu. FOTOS: Vero Vives.GATA JA TÉ EL SEU PRIMER BEATO EN LA HISTÒRIA DEL POBLE

20131013205141-compobeato1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Una delegació gatera ha assistit a l’acte de beatificació, que s’ha fet a Tarragona

Els rectors Don Francisco i Don Alberto; l’alcaldessa i la regidora Dora Caselles; els familiars i fidels de la parròquia, han presenciat la beatificació de JUAN CRISÓSTOMO i 521 màrtirs més del segle XX

El poble de Gata té ja el seu primer Beato en la història del poble

A la composició vegeu la delegació gatera, els rectors Don Francisco i Don Alberto i a l’alcaldessa. Aquest matí ha tingut lloc el moment tan esperat pels seus onze renebots i els seus familiars. Gata ja té un BEATO, el frare caputxí JUAN CRISÓSTOMO DE GATA, conegut en Gata també pel seu nom de bateig i infància: IGNACIO CASELLES GARCÍA.

El Papa des del Vaticà a dirigit unes paraules amb motiu de la Beatificació feta a Tarragona, on s’han beatificat a 522 màrtirs de la fe del segle XX, entre ells el gater JUAN CRISÓSTOMO.

Diumenge que ve, dia 20 d’octubre, la missa de les 12.30 hores, serà d’ACCIÓ DE GRÀCIES per la beatificació de JUAN CRISÓSTOMO de Gata.

Ja aniré donant-vos més detalls, anècdotes i demés dels pelegrins gaters, sobre tot els familiars més directes. Ara, com un avanç, ací teniu la composició. Fotos: Ajuntament de Gata.EL BLOG ARRIBA A LA BONICA XIFRA DE 300.000 VISITES

20131013211027-compo300000.jpg

Els aconteixements festius i la fira disparen el compte

El blog arriba hui, tretze d’octubre de 2013 -un dia després de la festa de la Verge del Pilar i el dia de la beatificació d’un gater a Tarragona-, a la bonica xifra de 300.000 visites. Després de tres anys i mig i tres dies, després d’arribar els 614 amics al facebook, ara tenim una altra celebració. Qué bonic!!.

El 25 de març de 2012, abans de fer dos anys del començament aquell 10 d’abril de 2010, es van complir 100.000 visites. El 5 de març de 2013 eren 200.000 visites les que tenia el blog, una altra fita assenyalada.

És tot un goig, donada la gran aceptació que té el blog. Com deia en una darrera celebració, només vull que felicitar a tots, usuaris i usuàries del blog, visitants de dins i de fora. A totes i tots MOLTÍSSIMES GRÀCIES, hui amb més raó.

GRÀCIES A TOTES I TOTS. 300.000 és una xifra rodona,és una xifra molt bonica i com sempre dic...a seguir.LA BANDA JUVENIL TANCA LA FIRA 2013, GATA AL CARRER

20131013220034-dscf5827.jpg

Ací teniu l'última actuació de la Fira Gata al Carrer 2013. A les 20 hores ha actuat la banda juvenil (la bandeta que li diguem al poble) a la Plaça de l'Església. Nombrós públic entre familiars, amics, músics i aficionats a la bona música i èxit, una vegada més. Felipe Fuertes Guardiola ha dirigit als xicons i xicones de manera magistral. La pedrera de la música gatera estava ahí...

FOTO: Verónica Vives.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.268, la del dia 6/10-

20131013223450-cacurro1.jpg

Una vegada passada l'actualitat més propera, la de la Fira Gata al Carrer 2013, reprenc la sèrie més estimada pels visitants i usuaris del blog. Tinc alguna que altra sorpresa, que els agradarà, però això serà més endavant. Ara comence per algunes fotografies antigues que són actualitat també. La foto 1.268 corresponia al dia 6 d'octubre. Es tracta de Jaime "el Curro" (Jaime Arabí Signes), que va regentar la centenària carnisseria del carrer Signes a la tercera generació, des de 1955 al 2000. Ací el teniu darrere el mostrador. La foto ja la vaig publicar ahir dins d'una composició al respecte d'este comerç familiar, que enguany fa un segle.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.269, la del dia 7/10-

20131013224734-dscf5609.jpg

Aquesta és una altra fotografia treta de la fira. La nº 1.269 tocava publicar-la el dia 7 d'octubre. Són elements antics, són utensilis que el Ti Pepe el Tramusser utilitzava per a la seua gelateria. Ha format part de la "barraca" d'exposició els dos dies de Gata al Carrert 2013. Ahí podeu veure el motle per a posar els famosos "cortes", les mesures, tots els elements per a fer gelats.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 D'OCTUBRE DE 2012:

Els dos articles de la fira ho deien tot: "Bon temps...bona fira...". Era el segon dia de Gata al Carrer 2012. Enguany anava un dia per davant. A esports el Gorgos i la golejada al Moraira (4-0) era notícia. Segona part de l'obertura dels museus de la randa i del barret. La fotografia antiga (913) era de la propietària de la casa del museu de la randa, María, vestida de majoralessa.LA PREMSA PARLA DE...el beato Juan Crisóstomo de Gata

20131014085531-beatos.jpg

Es publica hui a LAS PROVINCIAS un article on s'anomena al ja beato gater JUAN CRISÓSTOMO, que com us vaig anunciar ja va ser beatificat ahir a Tarragona. L'article es centra amb els màrtirs valencians i titula: "Valencia. Un altar para 35 beatos. Los fusilados en la Comunitat por su fe, fueron beatificados ayer en Tarragona". L'article és de Laura Garcés. A l'apartat dels religiosos caputxins parla del beato gater JUAN CRISÓSTOMO i diu: "El hermano Juan Crisóstomo de Gata de Gorgos había dicho: «Si vienen por mi, me presento». La noche de Navidad del 36 le apresaron y lo fusilaron en Arneva (Alicante).".

Podeu llegir tot l'article al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20131014/valencia/altar-para-beatos-20131014.html.

A la fotografia, vegeu a JUAN CRISÓSTOMO DE GATA a la filera segona, al mig amb la clàssica barba.ELS GATERS TRIOMFEN A LA CARRERA VERTICAL DE SIMAT DE VALLDIGNA D'AHIR DIUMENGE

20131014212013-simatcompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Un xabier, de mare gatera, IGNASI CARDONA TORRES, va obtindre el primer premi de la carrera d’ahir diumenge: III Sprint vertical Massís del Toro de Simat de la Valldigna, d’una distància de 1.460 metres amb eixida i arribada a la Plaça de l’Ajuntament. Organitzava la Societat Esportiva La Llebre. Ignasi del Mountain Llebeig-Xàbia va fer un temps de 17 minuts i 6 segons.

Però el primer atleta gater va ser JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, juvenil del Grup Espeleològic, que va quedar el 12é amb 18 minuts i 56 segons. Al lloc 21 va quedar un altre gater, el veterà FERNANDO ARABÍ ARABÍ. Al lloc 29 va quedar VICENT MULET DIEGO (veterà del C.A. Gata).

La primera dona en arribar a meta també era gatera ANTO VALERO SIGNES (SM Grup Espeleològic Gatense, que al lloc 38 va fer 24 minuts i un segon. Al lloc 40 va arribar un  altre gater, JOSÉ FRANCISCO SALVÁ RODRÍGUEZ (SM GEG).

A la composició teniu les fotos dels participants gaters i el guanyador -mig gater-. FOTOS: Celeste Grimalt.

FONT: http://www.mychip.es.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 15 D'OCTUBRE DE 2012:

El primer balanç de la fira era "molta gent i satisfacció general". El blog ja superava les 149.000 visites. Una imatge curiosa era la "del nou vial cap al poble".EL GRUP ESPELEOLÒGIC PREPARA LES RUTES DE "ELS TOSSALS DE GATA"

20131015205733-tossals.jpg

La Tardor gatera 2013 serà especial per als aficionats al senderisme, a les rutes, a l'esport. Tot gràcies als preparatius que està fent el Grup Espeleològic Gatense, que programa les següents excursions:

La primera serà a la coneguda cima de EL SERRILLÀS el dissabte 9 de novembre. Servirà de Memorial Alfonso Grimalt "Carabassa". El dia 1 de desembre es pujarà al Tossal del Moro i el 22 de desembre al Tossal de Llisinta.

No hi farà falta realitzar inscripcions, sols has de presentar-te els dies assenyalats en el cartell, a les 9 hores del matí en la seu del Club al carrer Penyó. Caldrà dur esmorzar, aigua i calçat adequat. Organitza: GEG, col·labora: regidoria d'Esports.

A la imatge, teniu el cartell anunciador.

FONT: G.E.G.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 16 D’OCTUBRE DE 2012:

La premsa parlava del balanç de la fira 2012. Enguany ja s’ha fet també. S’aprovava inicialment el reglament orgànic municipal i el de festes de Gata. El gater Antonio Monfort assistia al Congrés de Pastoral de Turisme. Una imatge curiosa és la que ens donava Francisco "el panader": la realitat i la fotografia. A "Sabieu...?" es parlava de la tormenta de febrer de 1924. Les fotografies antigues eren de la Rondalla del Tercer Món i d’un partit xistós i anecdòtic. Alguns personatges del poble estaven retratats a la segona imatge.

 EN BREU COMENÇARAN LES PROTESTES, DAVANT LA NEGATIVA DE CONSELLERIA PER A OBRIR LES URGÈNCIES NOCTURNES

La Plataforma en Defensa de la Sanitat ha anunciat que es farà una campanya de movilitzacions

El diari digital "La Marina Plaza" publica hui que "davant la negativa de la Conselleria a reobrir les urgències nocturnes, l'entitat ha convocat una protesta durant la visita del conseller Llombart a Dénia el pròxim dia 26 d'octubre".

El diari diu que "l'entitat mostra la seua indignació per la decisió del seu departament de donar marxa enrere i deixar tancats per les nits els centres de salut de Pedreguer, Gata, Ondara i El Verger". Es barallen a més marxes, manifestacions i la “ocupación” dels ambulatoris afectats. La frase és decidida: "S'han acabat els comunicats i les negociacions: és hora de parlar al carrer".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://lamarinaplaza.com/2013/10/15/la-plataforma-anuncia-una-campana-de-movilizaciones-ante-la-negativa-de-la-conselleria-a-reabrir-las-urgencias-nocturnas/.

FONT: La Marina Plaza digital.LA POLICIA LOCAL DONA NORMES BÀSIQUES PER A ENTRAR I EIXIR DEL COL·LEGI DE PRIMÀRIA

20131016224145-polialcolaes.jpg

La Policia Local de Gata ha donat, per mig del seu facebook i la seua pàgina, les NORMES BÀSIQUES PER A QUE EL TRÀFIC FLUÏXCA CORRECTAMENT A LES ENTRADES I EIXIDES DEL COL·LEGI.

Aixina s'expresa la Policia en castellà (per raó de temps no ho traduïsc): "Un año más, vamos a repasar cómo hacerlo y que así la cosa vaya fluida. Vamos por puntos: 

 a) las aceras son para los peatones, tanto en un tramo d...e la C/ San José como en el otro. Para bajar a l@s niñ@s no hay que subirse arriba de la acera, puesto que no hay necesidad. Recordemos que lo ideal es que la bajada se efectúe por el lado donde se encuentra la acera.

b) las esquinas tienen el bordillo pintado de amarillo por una concreta razón, y es que el autobús escolar ha de realizar el giro en las mismas esquinas para poder entrar marcha atrás en el último tramo del Grupo Escolar. Es por ello que si estacionamos en la esquina, el autobús no puede acabar de realizar la maniobra, se queda cruzado en medio de la intersección y ya no pasa nadie.

c) ¿cuándo se puede bajar cuándo no por el Grupo Escolar? Es algo que lo hemos dicho en muchas ocasiones, que nuestro criterio para dejar bajar a los coches por el Grupo Escolar, no se basa en si nos cae bien el conductor o no, sino que SE PUEDE BAJAR en las entradas (a las 9 y a las 15 horas) y NO SE PUEDE BAJAR en las salidas (12 y 17 horas) ya que es cuando todos los escolares salen de golpe. SIEMPRE que se suba por el Grupo Escolar, se ha de girar a la derecha por la C/ San Vicente (foto 3).

d) ya hemos hablado de la obligatoriedad de los sistemas de retención infantil. No se extrañe si algún día paran a alguien que incumple la normativa y le denuncian. Hoy a uno, mañana a otro.

FONT: Text i foto, Policia Local de Gata.

 

 

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 17 D’OCTUBRE DE 2012:

El BOP publicava l’ajuda a AMADEM amb seu a Gata. Publicava al blog el curs de formació per a l’ocupació dels joves. La col·laboració del GEG a la 14ena edició de la Volta Senderista a la Vall de Laguar també era notícia. Tornava a recordar que el blog del Cronista de Gata també eixia al facebook. L’atropell d’un carro a Gata pel tren en 1924 era notícia. La foto antiga (916) era del Ti Jaume "Concepció" i un dels néts.EL PROFESSOR GATER VICENT CASELLES REP LA MEDALLA PÒSTUMA DE LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA DE BARCELONA

20131017204714-vicentcasellesupv.jpg

La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona li concedix hui la medalla pòstuma, per

mig de la seua vídua Coloma Ballester

Va portar a terme una destacada tasca acadèmica en el camp de la imatge, enfocada a l’aplicació pràctica

Un orgull per a la família, en primer lloc, per als seus companys de la Universitat, en segon, i pels gaters, finalment. VICENT CASELLES COSTA, el professor gater que va deixar este món el passat 13 d’agost, ha rebut aquesta vesprada la MEDALLA DE LA UPF a títol pòstum, tal com va acordar el Consell de Govern de la Universitat. És la màxima distinció de la institució acadèmica.

L’acte ha tingut lloc a les 19.00 hores a l’auditori del campus de Poblenou, presidit per Jaume Casals, rector de la UPF. Han intervingut Simon Masnou, professor de l’Institut Camille Jordan (CNRS) i de la Universitat Lió 1 (França), que ha glossat la figura de l’homenatjat, i  Enric Meinhard, doctor en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions per la UPF, tesi que li va dirigir Vicent Caselles i que parlarà en representació de tots els estudiants del professor Caselles.

La vídua del gater Vicent Caselles Costa, Coloma Ballester, també professora del DTIC-UPF, rebrà la Medalla i el Diploma acreditatiu de mans de Jaume Casals. La darrera part de l’acte inclourà unes paraules d’agraïment de Coloma Ballester i un parlament de cloenda a càrrec del rector.

Cal dir, que el professor Caselles era un destacat expert internacional en mètodes analítics i geomètrics en el tractament i processament d’imatges. Els seus mètodes de detecció i control de contorns (geodesic snakes) es fan servir en el tractament d’imatges mèdiques en els hospitals d’arreu del món; així mateix, va col·laborar amb diferens empreses per millorar la visualització en la retransmissió d’esdeveniments esportius. Caselles va ser un dels inventors de l’ Inpainting, un mètode de correcció d’imatges i de visualització de zones ocultes en imatges i vídeos, que s’utilitza quan es retoquen fotos amb el programa Photoshop. Finalment tornar a dir que Vicent Caselles és el matemàtic d’Espanya més citat internacionalment.

Al seu poble, Gata, l’Ajuntament en ple va decidir iniciar l’expedient per a nomenarlo fill il·lustre de Gata i a més, es va aprovar donar-li el nom de l'institut de Gata i fer la proposta al Consell de l’IES, que és qui pot decidir al respecte.

FONT: Tetx resumit i foto, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.TALLER DE LINKEDIN IMPARTIT PEL CREAMA DE GATA

20131017205847-curslikedin.jpg

Des de Creama Gata es va impartir, ahir dimecres, un curs de Linkedin dirigit a desocupats, amb un nivell formatiu mitjà, que volgueren conéixer esta xarxa social i les possibilitats que ofereix com a ferramenta per a trobar treball. El curs, que va tenir molt bona acceptació, es va realitzar a l’aula d’informàtica de l’Edifici Polivalent Juvenil.

Seguint amb esta línia, des l’Agència de Desenvolupament Local(ADL) de Gata s’està preparant un curs de Control de l’ansietat en les entrevistes de treball per al proper mes de novembre.

FONT: Text i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 IMATGES CURIOSES: TOM HANKS OBSEQUIAT A "EL HORMIGUERO" AMB UNA GUITARRA BROS

20131017213634-tomhanksguitarra.jpg

La imatge ho diu tot. Si observeu, Pablo Motos conversa amb l’actor internacional guanyador de dos Òscars de l’Academia, TOM HANKS. Però l’actor té a les mans una guitarra. Sabeu d’on procedix?. De la fàbrica GUITARRAS BROSETA, ubicada a Gata. Aquesta nit podreu veure l’entrevista a Antena3 TV, en mitja hora. Fixeu-se la internacionalitat que està tenint aquesta empresa, que molts cantants i actors adquirixen les guitarres a la seua fàbrica. Si recordeu, la vaig donar a conéixer ja fa un temps amb motiu de que la malmesa cantant Amy Winehouse havia comprat la guitarra especial per a ella a Broseta.

A la fotografia, un moment de la gravació. Tom Hanks amb la guitarra Bros.NOVA SECCIÓ HISTÒRICA: AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS ¡¡ ( I ) Introducció.

20131017232603-cinelapaz.jpg

( I ) INTRODUCCIÓ

Tots recordem, els que sou de la meua generació i anteriors, els cinemes que hi havia a Gata. Comença ara i hui una nova secció històrica local, referida als cinemes d’abans del poble. I contem amb un expert que anirà guiant-nos pels camins cinematogràfics de la història de Gata.

El gater Paco Moncho Pascual té a la seua pàgina web www.prospectosdecine.com moltíssima història recollida del Cine Avenida, Casablanca, La Paz, encara que nosaltres ja dels anys 60 fins a tancar les seues portes del segle XX, els coneixíem com el cinema "Feliu" o el cinema "Passetes" i els corresponents cinemes d’estiu. És bó que conegam la història de tots els cinemes del nostres poble.

A més de la història dels cinemes i paral·lelament coneixerem també els origens locals del cinema, els personatges que van fer popular el cinema. Ens aproparem a ells i a les seues fotografies de la mà de Moncho, al que agraïsc la seua col·laboració i permís per al Cronista de Gata. 

Un poble menut com Gata, que no superava els cinc-mil habitants va tindre l’honor de tindre dos cinemes en funcionament, a l’hivern, i el mateix a l’estiu, i aguantar-los. Sols tenies que passar la carretera general, estaven a un i altre costat de la mateixa. Curiosament, els dos tenien accés interior a dos bars. També us parlaré d’això. Hui estan tots parats, quasi desapareguts i modificats, dic quasi perque encara un local -La Paz- es conserva com estava quan es va tancar.

A la fotografia, el cine La Paz el dia de la projección de la pel·lícula "Franco ese hombre".

FONTS: Documentació, Paco Moncho (www.prospectosdecine.com).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 D'OCTUBRE DE 2012:

Era dijous i havia donació de sang a Gata i el blog arribava a les 150.000 visites. El capítol de "Sabieu?" parlava de dos forts succesos de 1924 al poble. La foto antiga 917 era un estampa rural, de poble, molt bona.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.276, la del dia 14/10-

20131018232103-blogventallcine.jpg

Comence esta nova remesa de fotografies antigues o documents, recalant -de nou- amb el tema cinematogràfic local, ja que he encetat per a la història local la sèrie de "Aquells cinemes...". Gràcies a la informació, detalls, prospectes, fotografies i documents que aporta Paco Moncho en la seua pàgina web podem conéixer aconteixements tan importants com el que marca este ventall, il·lustrat per davant i per darrere. La foto corresponia al passat dia 14 d'octubre (1.276). Per davant i per darrere el "Salón Cine "La Paz" feia "Obsequio a su distinguido público" avisant que próximament estrenaria "la grandiosa película" "Noche trágica" per María Jacobini. Amb este film quedà inaugurat el cinema saló "La Paz" en 1925. El va inaugurar Francisco Signes Signes, conegut al poble com el Ti "Quico Cella". 

FONT: Col·lecció de prospectes de cine de Paco Moncho, Gata (www.prospectosdecine.com).

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 D'OCTUBRE DE 2012:

"La associació "La Mirada del Perú", enllaç entre els gaters i aquelles terres" era el primer article. Les "Imatges curioses" ens portaven, de nou, a Perú. Vicent Font, el missioner gater, portava el Senyor dels Miracles. A "Sabieu...? el tema era el tren i la circulació des de 1925 del tren Alacant-Dénia, anada i tornada.DEMÀ, A LES 12.30 HORES, MISSA D'ACCIÓ DE GRÀCIES PEL NOU BEATO GATER

20131019192237-dsc00023.jpg

Juan Crisóstomo de Gata va ser beatificat diumenge passat, dia 13

Demà diumenge, a les 12.30 hores, la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata ha organitzat una missa d'acció de gràcies, amb motiu de la proclamació com a beato del Pare Juan Crisóstomo de Gata, natural d'este poble. Estaran presents els familiars, aixina com els fidels que recordaran la figura del màrtir gater i demanaran la intercessió d'ell pels gaters.AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( II ) Cronologia dels cinemes

La història dels cinemes de Gata té una cronologia que abarca des de 1925 fins a 2003.

- 1.- Cine La Paz (Avinguda de la Pau): 1925-1940, 1940-1977; 1978-2003.

- 2. Ideal Cinema (després Casablanca): ubicat a la Plaça, 1931-1965.

- 3.- Cine de verano (carrer Teulada): 1946-1951; 1961-1982.

- 4.- Cine verano i cine del Hogar Parroquial (Centre Parroquial "Virgen del Carmen"): 1960. Costera del Grup Escolar.

- 5.- Cinema Avenida (carretera nacional): 1961-finals anys 70.

- 6.- Cine Casablanca (primer es va dir Cine Ideal): 1965, 1975, 1976-1991.

Setanta-vuit anys de història cinematogràfica local, que en pròxims capítols la contarem de la mà de Paco Moncho, que és gran coneixedor dels detalls de cada cinema. Poc més de tres quarts de segle que han donat per a molt.

FONT: documentació de Paco Moncho, pàgina www.prospectosdecine.com. RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 D'OCTUBRE DE 2012:

Per fi, anunciava que va ploure, però poc, uns quants litrets. El Gorgos juvenil jugava a Teulada, era dissabte, a Alacant diumenge jugava el primer equip. La premsa parlava de tos temes que ens afectaven: manifestació per al tren a Dénia i la visita a la Cova de la Catxupa, que al final no es va fer per pluja. L'olivera mil·lenària era objecte de "Imatges curioses". La mort del metge Luís Vidal a finals de febrer de 1926 la coneixíem a "Sabieu...?".EL GRUP ESPELEOLÒGIC TORNA A ORGANITZAR LA VOLTA SENDERISTA A VALL DE LAGUAR

20131020203113-voltavalllaguar.jpg

Junt a l’Ajuntament de Vall de Laguar, ja és la quinzena volta i serà el pròxim diumenge dia 27

El Grup Espeleològic Gatense organitzarà la 15ena Volta Senderista a Vall de Laguar. Una ruta que porta als participants per la "catdral del senderisme", els escalons del Barranc de l’Infern, una volta impressionant i ben preparada. Serà diumenge que ve, dia 27 d’octubre. El GEG i l’Ajuntament de Vall de Laguar organitzen la volta i col·laboren BEGAPE, Diputació d’Alacant, la Guàrdia Civil de Muntanya i la Federació d’Esports de Muntanya.

Ja ho sabeu, si voleu aplegar-se a l’interior de la comarca, allí els coneguts gaters del GEG us ajudaran a fer una Volta meravellosa, amb força dificultat, això sí, però molt preciosa.

A la imatge teniu el cartell anunciador. Podeu veure baix, a l’esquerra, l’escut del GEG.EMOTIVA EUCARISTIA D'ACCIÓ DE GRÀCIES PEL BEATO JUAN CRISÓSTOMO DE GATA

20131020215553-compojcgata-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Hui diumenge 20 d’octubre s’ha celebrat a les 12.30 del migdia, a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, una solemne missa d’acció de gràcies per la beatificació diumenge passat a Tarragona del màrtir gater Fra Juan Crisóstomo de Gata (des del seu naixement Ignacio Caselles García) (1874-1936). La missa ha estat cantada pel Cor Serrillàs i els familiars del Beato han presidit la eucaristia. També es trobaven presents l’alcaldessa i alguns regidors representant l’Ajuntament.

Tant la monició d’entrada, com l’homilia i les pregàries han girat al voltant de la fe, el martiri i la vida de Juan Crisóstomo de Gata, el primer beato que té el poble de Gata en la seua història. Per moments, l’emoció ha estat a flor de pell, recordant aquell familiar, aquell gater. A l’altra major es podia contemplar un cartell amb la figura del Beato i roses roges, símbol del martiri que va patir.

A la composició vegeu alguns dels familiars, rectors i autoritats, i l’altar adornat.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 D'OCTUBRE DE 2012:

Informava que el Cronista d'Oriola, Antonio Luis Galiano Pérez, havia estat nomenat president dels cronistes espanyols. Dia del Domund i publicava que Gata té un missioner al Perú, Vicent Font Pedro. Les "Imatges curioses" ens portaven cap al Montgó, perquè "entre nuvols i solet...el Montgó". El blog arribava a 151.000 visites, ara ja passa de 303.000. En el planol esportiu, el Gorgos empatava a un gol amb el Alacant. Una notícia de 1926 eixia a "Sabieu...?". El tema un robatori i van pillar al "ratero en su ratonera".FEM UNA ULLADA AL PRIMER EQUIP DEL GORGOS C.F.

20131021225437-gorgoscfkabass-copia.jpg

Hui ens interessa conéixer com va el GORGOS C.F., el primer equip. Saber els números que porta, quan són sis les jornades jugades. A la temporada 2013-2014, el Gorgos C.F. està enquadrat al grup 13 de Segona Regional de la C.V.Actualment és dotzé amb set punts.

Dels sis partits jugats, n’ha guanyat dos, n’ha empatat un i n’ha perdut tres. Des del 15 de setembre de 2013 que va començar, ací teniu els resultats: 15/9: Inmaculada, 3-Gorgos C.F. 3; 22/9: Gorgos C.F., 1-AA.VV. La Voz, 2; 29/9: Relleu, 4-Gorgos, 2; 6/10: Gorgos C.F., 0-Sporting Benidorm, 2; 13/10: San Blas, 0-Gorgos C.F., 1; 20/10: Gorgos C.F., 1-Alfàs del Pi, 0.

A les dues pròximes jornades, el 27/10 visitarà el Gorgos al Moraira, i el 3/11 rebrà al Finestrat. Anirem donant compte de tots els resultats, diumenge a diumenge.

A la fotografia de Sara García Molina (facebook) vegeu l’equip amb el patrocinador de l’equip "Kabas" (Salvador).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 22 D'OCTUBRE DE 2012:

S'anunciava cursos de foment de l'ocupació per als més joves i un projecte per augmentar la rendabilitat dels comerços. Es parlava dels I Congrés nacional del Riurau a Benissa on estarien cinc ponents gaters. A "Sabieu...?" era protagonista l'enllaç matrimonial Vila-Monfort del dia 27 de setembre de 1926.LA PREMSA PARLA DE...un succés a Gata, curiós, però preocupant

La baralla entre dos homes amb armes insòlites al mig de la carretera nacional sigué el motiu. La xarxa social "facebook" el transmissor. La Policia Local de Gata informava d'aquest succés fa uns dies i també de robatoris. Hui publica LAS PROVINCIAS un breu, en el qual referix el succés amb un titular molt cridaner, però a la vegada preocupant: "Pelea con lanza y cuchillo en la N-332". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20131022/marina/pelea-lanza-cuchillo-20131022.html.

Per la seua part, el diari digital "La Marina Plaza" també abordava ahir el tema amb més profunditat. Titulava: "Dos hombres se pelean con una lanza y un cuchillo en los carriles de la N-332 y provocan el estupor entre los conductores". Ací teniu l'enllaç a la notícia digital: http://lamarinaplaza.com/2013/10/21/dos-hombres-se-pelean-con-una-lanza-y-un-cuchillo-en-los-carriles-de-la-n-332-y-provocan-el-estupor-entre-los-conductores/.

FONTS: diaris La Marina Plaza (21-10) i Las Provincias -La Marina- (22-10).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.277, la del dia 15/10-

20131022235324-ap83.jpg

Reprenc la sèrie de fotos d’abans, més recents, del record. És una foto d’una formació política local de l’any 1983, per a les eleccions municipals d’eixe any. Era el partit d’Alianza Popular en coalició amb el PDP-UL-UV. Pose la foto corresponent al passat dia 15/10, la nº 1.277. Em cedix la foto David Feliu Salvá, que tenia a sa mare -sempre recordada (Rosa Mari) a la formació. La imatge feta per S. Pons està presa a la replaceta del Calvari.

Servixca d’homenatge i record als que ja no estan entre nosaltres. Sentat vegeu a Pepe Simó Mulet; agatxats a Ernesto Coloma Arabí, Miguel Serra Grimalt, Francisco Pedro Mulet i Jaime Grimalt Pons, al que recordem. Plantats davant, d’esquerra a dreta si mireu la foto: Ana María Soler Oliver -actual alcaldessa-; Rosa Mari Salvá Bolufer -que ja no està entre nosaltres, com he dit-; Calixto Buigues Bas; Jerónimo Pedro Vives, també recordat. Plantats darrere: Antonio Signes Diego "Benito"; Antonio Signes Soler; Antonio García Martí "Feliu"; E. Adolfo Mulet Salvá -el també recordat alcalde-; Vicente Ferrer Vives i Bernardo Mulet Pedrós. Estos tres últims tampoc estan ja entre nosaltres.

FONT: Foto propietat de David Feliu Salvá.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 D’OCTUBRE DE 2012:

El recordatori de "Recordem..." en dos anys enrere ens portava al 2010 amb la segona part dels habitants de Gata en 1852 i al 2011 amb la notícia de que el senyor rector D. Francisco Murillo compartiria les parròquies de Benidoleig i Gata. La nova forma de caçar de 1927 era objecte de notícia a "Sabieu...?".

 SABIEU...? que en 1953 es denegà la segregació de part del terme de Dénia per afegir-se al de Gata

Torna aquesta sèrie curiosa i històrica. I ho fa amb un decret oficial que es publicava al B.O.E. número 350 del 16 de desembre de 1953, a la pàgina 7.415. Es tractava del Decret del Ministeri de la Governació del 27-11-1953 pel qual es denegava la segregació de part del terme municipal de Dénia per a la seua agregació al de Gata.

Explicava que no concurrien els notoris motius de necessitat o conveniència econòmica o administrativa necessària per a iniciar d’ofici l’expedient, per tant es disponia la denegació i ho disposava el, aleshores, ministre de la Governació Blas Pérez González, baix la supervisió de Francisco Franco.

FONT: BOE 16-12-1953.

 AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( III ) Cine La Paz

20131023142145-cinelapaz.jpg

Comencem el repàs dels cinemes que hi havia a Gata al segle XX, de la mà del cinèfil Paco Moncho (recordeu que té una pàgina web molt interessant al respecte -www.prospectosdecine.com-). Ho fem amb el cinema La Paz.

El Cine La Paz es trobava ubicat a l’Avinguda de la Paz. L’edifici encara es mantén en peu i està com es va deixar a les postrimeries de l’any 2003. Fou inaugurat en 1925 per Francisco Signes Signes, conegut al poble com " Quico Cella". Estava casat amb Francisca "La Venta" i tingueren tres fills: Pepe (pare dels texanos), Felipe (el d’Alacant) i Paquita (la del Bar La Paz). Com vegeu concorden els tres noms, el del carrer, el del cinema i el del bar. Moria als 73 anys el dia 14 de juliol de 1963.

Tot començà arrel d’un incendi i la conversió del local en un cine, el cinema "La Paz". Al cinema "La Paz" tenien cabuda activitats i events de tot tipus, inclús es representava moltes sessions de teatre. Desde 1925, l’any en que fou inaugurat, es van fer projeccions de cinema mut, representacions teatrals, inclús espectacles de boxa, balls de carnaval, etc.

Cal ressenyar que a més de les funcions de les millors estrenes de cinema, les companyies de aficionats eren del poble de Gata i solien representar per a finançar la reconstrucció de l’ermita del Santíssim Crist obres tan resonants com "Los Cadetes de la Reina", "La Labrador", "La Alsaciana", "Molinos de Viento", "La Bejerana", "La Dolorosa", "Los Gavilanes", "La Señora del Lugar" , etc. Els actors aficionats: com a tenor, baríton i tiple actuavenn Paco Coloma, Natalia, Pepe el Sastre, Donya Anita, Vicente "Capblanc" i Fina Campos, Teresa "Monprincés", Paquita “L’Organista". Entre els còmics destacaven Don Luis i Roseta "del tío Jerónimo". En quan als sainets valencians, van destacar Don Luis i Tonet del Ros. Destacaren amb gran èxit els sainets: "Nelo Bacora", "Déjame la Mujer, Pepito", "Cambio Moto por Suegra", "Dos pájaros, una Aguileta", etc.

Onze años després de la inauguració del cinema "La Paz" (1936) "Quico" intentà obrir un cinema d’estiu en un solar del mateix carrer, on ara s’ubicava el bar "Jardín". No va arribar a funcionar mai.

Tornant al cinema "La Paz", aquest passà a mans del senyor Maties Monfort "El Ti Passetes", qui començà una nova etapa el 27-01-1940. En la dècada dels cinquanta del segle XX, “El Ti Passetes” va fer societat amb Paco Feliu, alternant pel·lícules en el Cine La Paz i en el Ideal Cinema. Es barallaren a mitat dels anys cinquanta, l’Ideal Cinema tancà i el Cinema La Paz continuà obert. Quan el Ti Passetes va morir el 20-11-1975, el seu fill i alcalde Julián Monfort Calatayud arreplegà el testic i al no agradar-li el cinema, delegà tota la responsabilitat en el seu encarregat principal, Paco Carrasco. Este aguantà fins el 2-04-1977.

Però, els familiars hereus del Ti Quico, Felipe i els fills de Pepe, decidixen obrir el cinema, però amb una gran reforma i molt ben equipat, tant en màquines, butaques i decoració. Inclús es posa un  xicotet bar. Es reinuagura el 10-04-1978 amb el conegut film  de “La guerra de papa”. Assistix a la inauguració com a invitat d’honor, l’artista valencià ja desaparegut Antonio Ferrándiz. Torna a aparéixer en escena Paco Carrasco. Passa un any i no estan totalment convençuts, fins que li donen l’explotació del cinema, en arrendament, al jove empresari Juan Bta. Salvá Mulet, qui regentà amb gran encert tant el Cinema La Paz conjuntament amb el Casablanca fins que acabà la història del cinema a Gata, 2003.

A la fotografia, la façana del cinema La Paz antiga, hui ja remodelada.

 FONT: extracte informatiu de Paco Moncho, de la seua pàgina www.prospectosdecine.com.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.278, la del dia 16/10-

20131023231302-cristisoldats2-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR MÉS LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Altra fotografia impactant de les festes del Santíssim Crist del Calvari i més en concret del dia cinc d’agost, quan baixaven al Crist per al sandemà pujar-lo de nou. Pràcticament és continuació de la de l’altre dia, la processó de baixada, a l’entrada al temple. Ja vaig dir, finalment, que es dataven aquestes fotografies entre 1958 i 1963, per tant era eixa època, en la qual era alcalde Matías Salvá. Torne a agrair-li a David Feliu la cesió de les fotos.

Podeu fixar-vos en l’escena: a l’esquerra (si mireu la foto) podeu veure a Don Francisco Boronat. També es pot veure la paradeta que hi havia de objectes de llanda. Un poc més cap al centre, l’home que mira cap a la càmera potser el pare de Gabriel "el fontaner". Dins de l’església, obserbeu el ròtul de "Mujeres" a la porta per on entraven les dones, encara hui es conserva eixe costum. Don Vicente Llopis és el rector que presideix el clero de darrere el Crist. Davant d’ell està el Ti Vicent "l’organista".

Com ja us vaig demanar a l’anterior fotografia, si conegueu algú més o sabeu més de la foto, no dubteu en explicar-ho, bé pel facebook, bé pel blog. Així enriquirem i il·lustrarem més la imatge. Gràcies.

FONT: Foto propietat de David Feliu Salvá.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 D’OCTUBRE DE 2012:

En el record dues exposicions a la biblioteca, una de cal·ligrames i altra de fotomuntatges avantguardistes i també que hui era el dia de la biblioteca per tot arreu del món. L’empresa Pons Químicas donava productes al Centre de dia Betània de Xàbia. "Sabieu...?" s’interessava per un veí de Gata que en 1927 va ser condemnat a dos mesos i un dia per quatre robatoris. La foto antiga estava presa al Mascarat, eren gaters que passaven ja fa uns quants anyets.AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( IV ) Ideal Cinema

20131024214949-bolinche.jpg

Seguim recorrent la història dels cinemes del nostre poble, Gata, de la mà del cinèfil Paco Moncho. Fem un extracte de les seues publicacions a la seua pàginawww.prospectosdecine.com. Hui toca el que va ser el "pare" del cinema Casablanca, al mateix lloc. A un dels laterals de la Plaça del Mercat eixint cap a la carretera, l’Ideal Cinema fou fundat per Francisco Feliu Salvá (pare de Paco, Gabriel i Eugenia Feliu). A principis dels anys 30, l’empresari Paco Feliu tenia a aquesta plaça un magatzem de pansa i que servia també per a depòsit de farina y segó. El tio Paco Felíu, com se li anomenava familiarment, com a bon empresari, enseguida va veure les possibilitats que oferia el seté art i, segurament contagiat per l’èxit que començava a tindre el veí Cine La Paz, començà amb la idea de construir un nou cine a Gata, que se li va dir: IDEAL CINEMA . En 1931 ja començà a projectar pellícules mudes, en 1933 va acabar les obres i va fer la inauguració oficial. Una de les primeres pel·lícules i que impactaren a tot el poble fou la de "King Kong". Després, el cinema passaria canviaria de nom i es diria Casablanca.

A la imatge -prospecte extret de la pàgina de Paco Moncho- teniu un prospecte de la pel·lícula que es va projectar el dia de Sant Josep de 1936, poc abans de proclamar-se la guerra civil. Es va fer un programa doble molt interessant. Els films eren "El lago de las damas" i "Bolinche". Observeu quins eren els preus del cine: La butaca costava 0,75 pessetes i la general 0,40 pessetes.

FONT: Extracte del resum informatiu de Paco Moncho, a la seua pàginawww.prospectosdecine.com.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.279, la del dia 17/10-

20131024223134-prospectepalma.jpg

Donat que estic publicant ara la sèrie dels cinemes d'abans de Gata (dalt teniu una mostra) pose un altre document, que no fotografia de la sèrie de fotos i documents. És el nº 1.279 que corresponia al passat dia 17 d'octubre. Un prospecte curiós recollit, com no, per Paco Moncho i que publica a la seua pàgina web www.prospectosdecine.com. No sols posava la pel·lícula del dia, sino que portava una dedicatòria per a "La palma y Gata", d’ahí la curiositat del paperet. Era del Cine de Verano de Gata, del dijous 26 de juliol, anys 50 del segle XX -no s’especifica l’any-.

El film "Te querré siempre" amb Ingrid Bergman i George Sanders. Després venia en una columna, com una poesia eixa dedicatòria gatera, que transcric a continuació:

"¡La palma es una canción / en la que Gata confía! / ¡Trabajo, pan, armonía, / serenidad e ilusión! / ¡La palma es un corazón / que late con alegría, / y en su latir, noche y día, / vive una santa ilusión! / Y esta ilusión es la llata / que enaltece a Gata / que le debe mil favores / ¡Hoy uno más atesora: / hacer las fiestas ahora / más alegres y mejores!". I al final, en un requadre posava: "Próximo domingo: "La arrepleglà de la barcha". Llàstima que no es disposga d’aquest prospecte, perquè també seria molt interessant i força curiós.

FONT: prospecte de cine, propietat de Paco Moncho (www.prospectosdecine.com).

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.280, la del dia 18/10-

20131024224054-fesehombre.jpg

No sols publique fotos, també documents i altres curiositats, a la sèrie de "Fotografies antigues", com els prospectes que trobem a la web www.prospectosdecine.com de Paco Moncho. Ara pose una fotografia de quan al cine La Paz (o cine Passetes que també se li deia) va projectar la pel·lícula "Franco ese hombre". En plena dictadura i temps del franquisme, podeu observar com es va adornar l’escenari, les parets amb les banderes, a la fi tot el cinema.

FONT: foto propietat de Anita Grimalt, publicada per Paco Moncho a la seua pàgina www.prospectosdecine.com.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.281, la del dia 19/10-

20131024231117-escanear0005-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Poc a poc vaig arribant a posar-me al dia, en quan a fotos antigues. Dispose, una vegada més gràcies a la col·laboració i aportació dels amics gaters, d'una nova col·lecció, que ja heu vist dues fotos d'ella, és de la família Feliu Salvá, facilitada per David. Moltíssimes gràcies. Al llarg de molts dies, aniré posant-ne fotos dels anys 40 al 60, principalment, del segle XX.

La que pose torna a ser de la processó del Crist, però ara és a l'ermita. Estaven a punt de baixar cap avall, anys -com vaig dir del 58 al 63 del segle XX. Es reconeixen alguns joves, com Paco "Maricarlos", a Felipe "el panader" -baix de la fotografia-. Més endins està el clero, amb Don Vicente Llopis. Vegeu que no hi ha cap xiprer al costat de l'ermita. Mireu també l'arcada.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 D’OCTUBRE DE 2012:

La premsa parlava del congrés del riurau i de la donació de Pons Químicas. Del comerç era el següent article: "Foment i desenvolupament local comença un diagnòstic de punt de venda". Un article costumista: "Els riuraus sempre perduraran en la memòria". El blog tenia 152.000 visitantes, ara són 305.000. 1927 era l’any de "Sabieu...?", el tema l’apedrejament d’un cotxe per part d’uns xicons.

 AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS ( V ): Cinema d’estiu, carrer Teulada

20131025141823-cinemaestiu.jpg

Seguim recorrent la història dels cinemes del nostre poble, Gata, de la mà del cinèfil Paco Moncho. Fem un extracte de les seues publicacions a la seua pàginawww.prospectosdecine.com. Ens anem hui cap al cinema d’estiu de dins del poble, perquè l’altre estava a les afores, pràcticament. Al carrer Teulada s’ubicava el cinema d’estiu. Va ser inaugurat, la primera vegada, el dia 16 de juny de 1946, diumenge. La pel·lícula que es va projectar, la coneguda ¡Qué verde era mi valle!. Va estar en actiu fins 1951. Després va tornar a reobrir les portes l’any 1961. La família Feliu Pedro eren els seus propietaris, els mateixos que el cinema Casablanca. El 16 d’agost de 1982, va tancar projectant una sessió doble: "Cosecha salvaje" i "El bolero de Raquel", de Cantiflas.

A la composició fotogràfica podeu veure dalt el prospecte del dia de la inauguració de 1946 i baix el moment de la reinauguració l’any 1961, beneïnt les instal·lacions el rector Don Vicente Llopis.

FONT: Extracte del resum informatiu de Paco Moncho, a la seua pàginawww.prospectosdecine.com.CREAMA GATA ORGANITZA UN TALLER D'ENTREVISTA

20131025155253-tallerentrevista13.jpg

Tretze persones desocupades van participar esta setmana en el taller d’entrevista organitzat de de Creama Gata i impartit per personal de l’entitat. Amb el curs es pretenia donar unes nocions teòriques de com afrontar una entrevista de treball.

Seguint amb esta línia, des l’Agència de Desenvolupament Local(ADL) de Gata de Gorgos s’està preparant un curs de Control de l’ansietat en les entrevistes de treball per al proper mes de novembre, així com una segona part del Taller d’entrevista amb aspectes pràctics i situacions reals.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata de Gorgos.BIBLIOTECA DE GATA: NOUS BENVINGUTS A LA LECTURA 2013

20131025201347-benvingutslectura.jpg
El regidor de Cultura, Juan Pedrós, ha lliurat esta vesprada els carnets de lectura als més menuts. Dins de la campanya "Benvinguts a la lectura", s'ha orientat als pares un poc en el món de la lectura per als nadons i se'ls ha regalat un llibre a cadascú. Les bibliotecàries Vicen i Sílvia, a més, han representat per a tots ells un teatret de titelles. El conte de la Caputxeta ha resultat un èxit. Des de la biblioteca animem a tots els pares a gaudir de la lectura compartida amb els seus fills.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.EL CLUB DE LECTURA REPRÉN LA SEUA ACTIVITAT DESPRÉS DEL'ESTIU

20131025222753-clublectura.jpg

Segon notícia de la biblioteca hui. El Club de Lectura de la biblioteca de Gata ha représ la seua activitat després de l'estiu. El regidor de cultura, Juan Pedrós, ha estat este tardet amb ells animant-los a seguir disfrutant amb els llibres. A més, el regidor ha aprofitat per a donar gràcies a tots per l'esforç fet a l'estiu organitzant el recital poètic d'Art al Vent dedicat a Estellés.

A la fotografia, el regidor, la bibliotecària i alguns dels membres del club.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 D'OCTUBRE DE 2012:

Es publicaven al BOP, perquè era divendres, quatre llicències mediambientals de Gata. Un article ens qüestionava: "Halloween o carabassada?" Importem fins els costums...". L'article polític era: "La  taxa del fem pot tornar a pujar i gravar més les butxaques dels gaters". A "Imatges curioses" mostraven "Alcolaies que no ho pareixen". Al capítol de "Sabieu...? parlava del jugador de pilota dit Batistet en 1927.OBITUARI: MANOLO ESCOBAR VA ACTUAR A GATA DOS VOLTES, en 1980 i 1986

20131026203942-manoloescobar.jpg

Als festivals de les festes patronals

Els quintos li van pujar un carro a l’escenari

Formant part dels servicis funeraris de la companyia S.A.V. (La Siempreviva) un gater, Miguel Pedrós Taléns

Sabeu ja tots que el cantant artista MANOLO ESCOBAR (1931-2013) va morir dijous passat a sa casa de Benidorm als 82 anys d’edat, on residia en els últims més de trenta anys junt a la seua dona. Perquè el porte a l’obituari gater?, podrieu preguntar-se. El motiu és per a fer un poc d’història festera.

Manolo Escobar va actuar al festival d’elecció de les regines major i infantil de 1980. Ho se ben cert, perquè vaig tindre l’honor de presentar-lo junt amb Amparo Coloma. Per cert, es canviava al gimnàs, hui totalment enderrocat i desaparegut. Recorde que li volia fer-li una entrevista a l’escenari, donat  que moltes persones majors omplien el pati per a veure’l i veure tot el festival. Les paraules de Manolo Escobar van ser directes: "Usted mes presenta i ya está, déjese de entrevistas". I aixina ho vaig fer. Aquella niot va ser elegida regina major Pepita Palones i regina menuda Elodia Torres.

El cantant de la copla va tornar a vindre a Gata a les festes de 1986. En esta ocasió dins d’eixa setmana, al que nomenaven Festival Popular. Els quintos d’aquell any ("L'Alcantarillat") van protagonitzar l’anècdota amb ell, li van pujar un carro (per allò de "Mi carro me lo robaron...") a l’escenari. Manolo Escobar es va empipar prou. Inclús a una entrevista que li van fer al respecte va dir que "en un pueblo me sacaron un carro...". Seria sens dubte Gata.

Però, els gaters vam poder tindre l’honor d’acomiadar-lo directament ahir vesprada, no sols perquè les càmeres de televisió estaven allí seguint-ho tot, sinó perquè entre els treballadors de la companyia funerària ASV (La Siempreviva) estava un gater, que alguns sí que vau poder reconéixer per televisió. Era Miguel Pedrós Taléns "Nela, el menut". Miguel em comentava que la família de Manolo Escobar va ser molt atenta i respetuosa amb ells, la premsa també, que va poder veure alguns famosos com Francisco, Arévalo, Nieves Herrero i altres. De l’Ajuntament de Benidorm el van passejar per davant per tota la platja fins arribar al tanatori, on tenia que ser incinerat. Gata també va acomiadar d’alguna manera al cantant que va repetir a Gata per dos voltes.

Que descanse en pau l’artista que ho va ser MANOLO ESCOBAR i ens unim al condol dels seus familiars i amics.

FONT: Foto obtesa de la pàgina www.coveralia.com.¿SABIEU...que a Pedreguer ha tocat hui part de la grossa de la Loteria Nacional

Ho sabieu?. El poble veí de Pedreguer s’ha vist hui agraciat amb una part del primer premi del sorteig de la Loteria Nacional de hui dissabte 26 d’octubre de 2013. Quan els pedreguers preparaven la I Fira del Comerç local per a demà, ha arribat la notícía. El nº 36.075 s’ha venut a Pedreguer, Barcelona, Medina Sidonia (Cádiz) i Beasain (Guipúzcoa).

Al ser 600.000 euros de premi a la sèrie, aquell que tinga un dècim haurà estat agraciat amb 60.000 euros que no està gens mal. Felicitem als veïns pedreguers i a l’Administració de Loteries l’Àngel de la Sort, la nº 1, de Pedreguer, que ha venut un grapadet del premi.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.282, la del dia 20/10-

20131026220116-4blogplacanova1.jpg

Intentaré hui arribar a actualitzar la sèrie. Fotografies n’hi han, ara gràcies a la col·lecció última, facilitada per David Feliu Salvá, de la família, i que té moltes variants. Pose ara la que corresponia al passat dia 20, la 1.282.

Una imatge molt interessant de com adornaven la Plaça Nova als anys 50 i 60 del segle XX a festes. Ací podeu veure molt bé les baranetes que posaven per a separar el lloc de ball i d’actes de dins la plaça amb el lloc que ocupava la gent. Vegeu que encara està amb els arbres que hi havia, no amb les palmeres d’ara. La foto està feta mirant cap a la part contrària a l’actual ficus, cap on ara hi ha pissos. Vegeu també els pilarets que feien i el palco adornat, el palco on actuaven les orquestres a festes. Tot un goig en la història veure aquesta foto.

FONT: Fotografia de la família Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.283, la del dia 21/10-

20131027000455-5blogsalvaidjuliandones.jpg

Seguim amb la col·lecció de la família Feliu Salvá. Ara apareix la fotografia que tocava posar el passat dia 21, la nº 1.283. Ben bé es podria dir: dos parents, dos amics, dos alcaldes. Ací teniu en un convit als anys 50 a Maties Salvá Monfort, que va ser alcalde entre els anys 1959 i 1963, amb la seua dona, i al metge Don Julián Monfort Calatayud, que li va succeir a l'alcaldia i va estar entre 1963 i 1976. Don Julián també està amb la dona.

FONT: Foto propietat de David Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.284, la del dia 22/10-

20131027002653-6blogcxaloadornat.jpg

Nova fotografia de la mateixa col·lecció que les anteriors. Correspon a la nº 1.284, del passat dia 22.

La fotografia era més que dubtosa de quin carrer es tractava, fins que Pepe Chorro, home de Donya María Rosa (la mestra) ha aclarit amb una fotografia molt semblant de quin carrer es tractava. Era el carrer Teulada. Seria un gran aconteixement per a posar  com palmeres, per festes o per alguna festa important. Cal ressenyar que és el pas del patró cap al Calvari i sempre pot lluir un carrer llarg com el carrer Teulada.

En breu, posré també la foto que ha donat llum a l'explicació del carrer.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.285, la del dia 23/10-

20131027003415-10ciclista.jpg

Més fotografies de la col·lecció que em facilitava fa uns dies David Feliu Salvá. Ara toca la fotografia nº 1.295, la del dia 23.

Eren els esports de les festes. Tots estan espectants. El jove corredor de la bicicleta era el sempre recordat Pepe Salvá. Un dels que estan mirant que sobreix per dalt és Paco Torres. Si conegueu el lloc i el motiu de la carrera, podeu completar la foto.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

* RECORDEU QUE AQUESTA MATINADA PASSADA HEM RETRASSAT UNA HORA ELS RELLOTGES I QUE A LES TRES POSAVEN LES DUES * Ara quan matinem ja fa claror, prompte es fa de nit al tardet.

AQUELL 27 D'OCTUBRE DE 2012:

La premsa parlava de la taxa del fem i de Jovempa. El Gorgos jugava al dia següent a Orba, hui diumenge juga a Teulada front al Moraira. La campanya de tràfic nova de la Policia Local de Gata era notícia. L'article reportatge era la visita del metge pediatra Luis Santos i la seua dona que visitaven Perú, la missió de Vicent Font. Les mirades urbanes es fixaven en les disfresses infantils de Halloween. Com a Història local es tractaven "Algunes dades sobre tots sants i els fidels difunts a la parròquia els anys 1925 i 1926. El retràs d'una hora -com va ser anit- era tema a "Sabieu...?" perquè parlava de 1981, quan es va decidir el retràs i l'avanç horari a Espanya.EL XABIER DE MARE GATERA, IGNACIO CARDONA TORRES, GUANYA LA VERTICAL DE SERRA (València)

20131027193924-meuaignacio.jpg

Ahir dissabte a Serra (València) es va celebrar la prova oficial de l’autonòmic de carrera vertical de la FEMECV. El xabier IGNACIO CARDONA TORRES, de mare gatera -Asunción Torres-, va ser el guanyador de la categoria absoluta amb un temps de 22 minuts i 10 segons. També van participar el cadet gater federat, JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ (de l’equip S.M. Grupo espeleológico Gatense), amb el dorsal 82, que va ser tercedr a la seua categoria amb un temps de 26 minuts i 38 segons, i l’altre gater JOSÉ FRANCISCO SALVÁ RODRÍGUEZ (tio d’aquell) que va entrar el 70 amb un temps de 32 minuts i 58 segons.

Es tractava d’una carrera vertical de vesprada, de 17 a 18 hores. Es feia com hem dit al poble de Serra (València) i es pujava des de la Plaça de les escoletes al poble a dalt del puig dels Rebalsadors on estava la meta. La distància era de tres kilòmetres i mig amb gran desnivell. Orgtanitzaven el CXM de València i la FEMECV.

A la foto, Ignacio Cardona Torres, de nou guanyador. Extreta de LP.
AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( VI ) Cinema Hogar Parroquial

20131027200457-hogarparroquialcine.jpg

Seguint amb la sèrie dels cinemes del nostre poble i cronològicament, li toca ara el torn al que es va nomenar el cine de l'Hogar Parroquial. Al voltant de l'any 1960, els joves feien cinema a la planta baixa del que deien "Colegio Virgen del Carmen" ubicat al costat del pont a la mateixa Costera del Grup Escolar o Alcolaes. Després es va fer cine també a l'estiu a l'exterior, al pati o terrassa del centre. Hi havia un projecte de Hogar Parroquial i cine de 1960. El pressupost d'execució material de les obres pujaven a 1.094.220,10 pessetes, en les que s'incloia el cine.

A la fotografia, un prospecte de la col·lecció de Paco Moncho (www.prospectosdecine.com) del Hogar Parroquial.HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( XII )

Reprenc aquesta sèrie que la tenia un poc deixada, però esperava acabar-se al calaix. Ara continue les Ordenances municipals gateres de 1861, amb l'article 72 endavant. El primer és molt curiós per com ho explica. Pertanyen a la Policia Rural.

Art. 72.- Quan es troben en un camí dos o més carruatges o cavalleries, prendrà cadascúi per la seua dreta; si el camí fos estret, retrocedirà el que vaja de buit, si els dos estigueren carregats o buits retrocedirà el que estigués més a prop de l'apartador: si el camí fera pujada ho farà el que puja i si es troben en un camí pla a igual distància de l'apartador, retrocirà el que es dirigisca a la població.

Art. 73.- Els bestiars llanars, vacuns i cabrums ("cabríos") aniran sempre amb esquellots ("cencerros").

Art. 74.- Es prohibix lligar cavalleries als camins i a les seues voreres, com també a la fita del camp veí.

Art. 75.- Les entrades de terres a camps d'este terme són en direcció al poble als mateixos, sense que puguen allargar-se prescripció al contrari.

Art. 76.- Si a la fita del camí el terreny estiguera més elevat es permet alçar marge o paret fins tres pams d'altura. 

(Seguirà a la pròxima part, amb el capítol II de la Policia Rural, dedicat a les "Terres")

FONT: Opuscle de les Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861, facilitat per les germanes Zaragosí. FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1.286, la del dia 24/10-

20131027223331-8blogplacanovafestes1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I OBSERVAR TOTES LES CARETES DE LA GENT, PUNXANT ACÍ)

Reprenint les fotos antigues, a fi d'actualitzar la sèrie, torne a posar una altra de la col·lecció última, la facilitada per David Feliu. La nº 1.286 correspon al dia 24. Nova imatge de festes, anys 50, s'ho passaven molt bé i molt gent mirant com podeu observar. La Plaça Nova, aleshores 18 de Julio, la prova del motorista amb la xica i aquesta intentant acertar per a traure la cinta del sobre. La gent expectant. Podem anar mirant les cares. Vegem que sobreix per dalt a la part de darrere el Ti Quico "Telefunken". Vegem als germans García, un sentat i l'altre per darrere amb la dona. Vegem a Miguel "el Moreno". El que va amb la moto era un dels germans Salvá, Pepe.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 D'OCTUBRE DE 2012:

A les "Imatges curioses" posava "la Penya", que anava en augment, es fotografiaven al voltant de la font de la Plaça de l'Església. Les derrotes del Gorgos gran (2-0) front a l'Orba i els juveniles (1-6) eren la notícia esportiva. "Ja ve tots sants i comença a fer fred" publicava. A veure si és aixina enguany que fins ahir feia molta calor, sobre tot al migdia.AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS!! ( VII ): Cinema Avenida, d'estiu

20131028092032-cineavenida.jpg

Resten tan sols dos cinemes a conéixer la seua història particular, encara que continuaré amb el món del cinema local, mostrant-vos altres curiositats. Hui descobrim el que va ser i no queda res d’ell el CINEMA AVENIDA. Era el cinema d’estiu de la carretera Nacional, on ara està la que es deia "finca blava -pel color de les rajoletes- o dels texanos".

Com sempre, de la mà del cinèfil Paco Moncho, i seguint les seues publicacions a www.prospectosdecine.com, resumisc la història del Cinema Avenida. 

Fou inaugurat el 25 de juny de 1961. A l’acte assistiren el vicari Don Enrique Farfán, mort recentment, qui va fer la benedicció del cinema; el propietari Don Felipe Signes Ferrer, l’empresari del cinema Don Matías Monfort (el Ti Passetes, com se li anomenava), les autoritats locals, l’alcalde Maties Salvá Monfort; el jutge de pau Don Bernardo Mulet Redal; el mestre d’escola i regidor Don José Borrell i altra gent del poble.

Després de fer-se un aperitiu a la pista de ball sols per a les autoritats, es fa projectar un programa doble: "La rubia y el sheriff" i "La mujer obsesionada". Este cine d’estiu tenia també pista de ball i dalt d’un traster pujaven els grups musicals a tocar música moderna d’aleshores. Sonaven per 1961 el twist i el rock and rol. Les persones majors figureu-se com ho veïen, es posaven les mans al cap.

Els propietaris del cine eren els fills de "Quico el del Cine" o Quico "l’Esquerrer", els quals l’alquilaren al Ti Passetes (Matías Monfort), que també explotava alquilat l’altre cinema, el de dins, el Cinema "La Paz". Feia tan sols un any que el Ti Passetes havia trencat la seua societat amb Paco Feliu, tots dos van obrir també -a més d’un cinema d’hivern- un d’estiu. El Ti Paco Feliu el del carrer Teulada, del qual ja he parlat- i el Ti Passetes aquest del que tractem.

A principis dels anys 70 del segle XX -cal dir que els passes dels primers reportatges de les candidates a regines de festes es van fer ací abans dels festivals- es va tancar al públic i el solar va passar a construir-se una finca de pissos.

A la fotografia vegeu, le scadires disposades per a les funcions i la pantalla. Les cases que vegeu a la part esquerre formaven part de la carretera.

FONT: Documentació i imatge aportats per Paco Moncho, extreta i resumida de www.prospectosdecine.com.TERCERA VICTÒRIA CONSECUTIVA DEL GORGOS C.F.

Guanya al Moraira per 0 a 1

Moraira, 0; Gorgos, 1. Aquest va ser el resultat que es va donar al camp de Teulada, on els gaters van recollir la tercera victòria encadenada amb un golet sols, que cada un val per tres punts. Amb les tres victòries consecutives i un empat sumen 10 punts i estan al lloc 12é. El pròxim diumenge, dia 3 de novembre, els de Miguel "Polaca" rebran al camp de "Les Costeres" al Finestrat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.287, la del dia 25/10-

20131028223650-cteuladachorro.jpg

La present fotografia (1.287, que tocava publicar el 25/10) la descobríem per mig de l’amic Pepe Chorro, degut a la publicació de la foto 1.284, que al principi pareixia que era un altre carrer, però que ell ha aclarit del tot amb aquesta imatge. A més, aquesta té més vida, donat que apareix al mig una jove, que és la seua dona Donya María Rosa, la mestra. Esta estava presa de prop de sa casa i la de l’altre dia de prop del que era el cine d’estiu, de la família Feliu Salvá, però el carrer està clar que és el carrer Teulada.

FONT: Foto propietat de la família Chorro/Monserrat.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.288, la del dia 26/10-

20131028225233-9blogbousplacanova-copia.jpg

(PODEU FER LA IMATGE MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Una nova fotografia de l’última col·lecció, la de la família Feliu Salvá. Correspon a la nº 1.288, que tenia que ser publicada el dissabte dia 26/10. Altra vegada espectacular i molt ben feta. Sabeu on és i que estan fent?. És la Plaça Nova -abans Plaza 18 de Julio- i feien bous, més bé vaquetes. Quin seria el motiu?. Potser fora l'any 1966, que van fer tota la xarxa del clavegeram ("alcantarillat"). Vegeu els arbres, que ja han aparegut a altres fotos recents. La vaqueta està on ara ocupa el ficus i una caseta blanqueta és el quiosc on es venien diaris i alguna llepolia. Les barreres es feien als costats de la plaça. Curiosa imatge, de les que s'en veuen poques.

FONT: Foto propietat de la família Feliu-Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.289, la d'ahir 27/10-

20131028231332-117bloggorgoscampalcolaes.jpg

Actualitze quasi les fotos del record amb aquesta que va publicar al seu facebook fa uns dies l’amic Paco Moncho, que va recuperant també la memòria col·lectiva gràfica del poble a passes agigantades. La foto és com diu ell "una joia"del Gorgos juvenil de 1967, quan es jugava al camp de les Alcolaes, davant del Grup Escolar "Santíssim Crist". Potser fora un partit -ens diu Paco- contra el Dénia o Diana. Ell diu que va ser el millor del partit.

Plantats vegeu a Santiago Signes Garcia, Vicente Mulet Signes(Vicente "Pura")), Jaime Monfort, Javier Monfort, Macià Monfort Monfort i Vicente Ginestar. Agatxats: El sempre recordat Juanjo Marín, Jaime Mulet Signes (Jaime l’Octavio), Paco Moncho i José Francisco Buigues.

Per darrere podeu veure el campanar allà al fons, les cases dels mestres i les últimes cases de la Costera del Grup Escolar.

FONT: Foto propietat de Paco Moncho.
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 D'OCTUBRE DE 2012:

Les xifres ens donaven 153.000 visitants al blog. La notícia cultural estava en els nous lectors de "Benvinguts a la lectura". S'anunciava que dijous era Tots Sants i començava un resum dels cementeris, per la necropòlis musulmana. El capítol de "Sabieu...?" es dedicava a l'atropell de dos xiquets en 1928, la xiqueta va morir.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 30 D’OCTUBRE DE 2012:

Anunciava la Setmana del Poble Sostenible, que es faria del 5 a l’11 de novembre. El temps el teníem com hui: "Plou poc, però per lo poc que plou, plou prou". El tema esportiu era de la comarca: "El pedreguero José Luis Gayá, canterà debutant del València en Copa hui". La notícia de "Sabieu...? ens portava a 1928 i la creació d’una escola provisional de xiquets. La "Imatge curiosa" ens mostrava a Pere Vicalet amb tota la seua intensitat.AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( VIII ) Cine Casablanca

20131030213850-cinecasablanca.jpg

Últim capítol dels referits a la ubicació i característiques dels cinemes de Gata. Hui coneguem, sempre de la mà de Paco Moncho i la seua pàginawww.prospectosdecine.com, el CINEMA CASABLANCA. Li posarien eixe nom per ser el d’una famosa pel·lícula?.

Com en les pel·lícules, l’edificació tingué dos parts. Primer es deia Cinema Ideal, del qual ja vaig parlar fa uns dies. La segona part comença en 1961. Desfeta la societat que feien, a nivell de cinema, l’empresari Matías Monfort (el Ti Passetes) i Paco Feliu, aquest i els seus fills remodelaren els cinemes, canviant el nom. En 1975, la família Feliu decideix alquilar els cinemes (el d’hivern de la plaça i el d’estiu del carrer Teulada) a Juan B. Mulet Salvá. Este no arribà a durar ni un any i al febrer de 1976 s’alquilà novament el cinema a Juan Bta. Salva Mulet (Juan "de Porra"), el qual li dona molt de vigor al cinema, iniciant un esplendorós període que durà fins 1991, any en que Juan abandona el Cine Casablanca per a dedicar-se exlusivament al Cine La Paz.

FONT: Foto propietat de Paco Feliu, com diu al ròtul, i documentació extreta de la pàgina de Paco Moncho: www.prospectosdecine.com.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 31 D’OCTUBRE DE 2012:

"Els cementeris gaters" publicava la segona part, referent al "Fossar de l’església". La imatge curiosa era de la Comissió de festes 2013 "vestida" de Halloween. El capítol de "Sabieu...?" parlava d’unaposada fonda, que es va incendiar dins un camió en 1928. Eixe era l’últim article del dia i del mes d’octubre.AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( IX ) Anecdotari dels prospectes gaters (A)

20131031170357-prospectespm.jpg

La majoria dels que vegem hui anunciaven sesssions a benefici del Gorgos C.F.

Seguim observant els prospectes dels cinemes de Gata. Ho fem, com sempre, de la mà de Paco Moncho i la seua pàgina www.prospectosdecine.com. Com ja us vaig dir, una vegada repassada la història dels sis cinemes que el poble va tindre al llarg del segle XX, ara ens ocupem -en una primera part- d’algunes anècdotes de les sessions cinematogràfiques o dels prospectes de les mateixes.

Les dues primeres curiositats de hui les trobem en un mateix prospecte, el del dissabte 30 d’agost de 1953 del Cine de Verano de Gata. Es projectava la tercera part de "El misterio de la isla perdida" i la pel·lícula "Luna llena". En una nota advertia: "Serán valederas las invitaciones de señora". Després anunciava que el diumenge 31 d’agost, a les set de la vesprada, hi hauria "Gran Baile" "amenizado por la orquesta de la localidad, en su primera actuación en este local".

Ara vegem el prospecte del dissabte, dia 29 de juliol de 1961 del Cinema AVENIDA. Es programava per al dia següent la pel·lícula "famosa y escalofriante producción terrorífica" "Drácula" i en un requadre baix de tot s’avisava: "Recomendamos a los enfermos de corazón o de fácil excitación nerviosa, se abstengan de ver esta película".

El Cine Casablanca anunciava en prospecte que el dissabte 7 d’abril de 1962 feia una "Gran función pro Gorgos C.F.". Era "¡Adiós Mimí Pompón!. En un requadre deia: "Estreno del documental deportivo con las actuaciones del GORGOS C. de F. y la final del CIO JUNIORS".  

Vegem el prospecte del dijous 25 d’abril de 1962 del Cinema LA PAZ. Es va dedicar la sessió íntegrament als beneficis per al GORGOS C.F. Es projectava la gran pel·lícula "Al otro lado de la ciudad". Tan important es considerava l’event i la recaptació que es va deixar ben clar en una nota: "La empresa del Cine "Casablanca" no abrirá sus puertas dicho día". L’empresa del cinema "La Paz" es posava a disposició del club, els cinemes de Gata col·laboraven amb l’esport gater.

Prospecte del dissabte 5 d’agost de 1961, vespra de la festa del Santíssim Crist de Gata. El Cinema Avenida feia en "Homenaje al Gorgos C.F." la projecció de la pel·lícula "la quiniela". Deixava ben clar que l’empresa deixava el local i la pel·lícula per a l’entitat. Les dues últimes frases eren molt curioses: "La recaudación íntegra será ingresada en la tesorería del Gorgos" i anunciant la festa: "el disparo de la cordà se efectuará a la una y media de la madrugada".

FONT: Foto del prospecte i documentació extreta de la pàgina de Paco Moncho:www.prospectosdecine.com.SETMANA DE RECORD ALS NOSTRES DIFUNTS...I FESTA DE HALLOWEEN

20131031181644-totsants.jpg

La setmana que tanca el calorós mes d’octubre d’enguany, excepte els dos últims dies, i comença el mes dels difunts, té moltes connotacions, costums que estan arrelats i altres importacions que no sabem ni perquè estan ací. Ja des de dissabte passat es notava major afluència cap al cementeri que alguns anomenen també "camposanto". Al llarg d’estos dies, fins hui dijous, totes les famílies, sobre tot els més majors, s’ha afanat en netejar les làpides dels seus difunts, per a que "la casa dels difunts" estiga el més agradable possible. Demà divendres, dia 1 de novembre, és la festa de TOTS SANTS, dia que la gent aprofita per visitar els cementeris, també els dos nostres. Es farà a les 12.30 hores una missa al cementeri. Dissabte dia 2 és la Commemoració dels FIDELS DIFUNTS, moment per a recordar-los. Sols es farà la missa de 19.30 hores. 

Però és clar que arribem sempre a confondre les dos festes, encara que són distintes. La festiva és divendres i el "Dia de difunts" és el dissabte, en el cas d’enguany.

Cal saber que l’església celebrarà demà divendres la festivitat de tots aquells, populars o anònims, que ja són sants. A Gata, sense anar més lluny, ja tenim un beato recentment declarat des del passat dia 13 d’octubre, el Pare Juan Crisóstomo de Gata.  Al principi, l’església tenia un dia per a recordar als màrtirs. El Papa Bonifaci IV (608-615) transformà un temple grec en un cristià per a dedicar-lo al cult de “Tots els Sants”. Va ser l´any 840 quan la festivitat començà a celebrar-se l’1 de novembre.

I atenció...la vespra de tots els santificats en anglés seria precisament "All Hallow’s eve". Amb el temps la seua pronunciació ha anat canviant fins a la que coneguem ara per "HALLOWEEN". A que us sona?. Però, a que ningú si li pregunten sap respondre adequadament perquè es fa la festa i que es celebra a Halloween i perquè eixe nom?. És el que té la importació anglosaxona...I resulta que el significat vol dir "la vespra de tots els santificats" mira per on.

"Halloween" i la comparança en els nostres costums de joves

Entre els actes que es faran aquest cap de setmana estan les disfresses dels xiquets, encapçalats pels quintets majors a l’Avinguda d’Alacant des de les 18 hores. A la nit hi haurà discomòbil i disfresses dels majors, tot això preparat per la Comissió de Festes 2014. La vesprada i la nit dedicada a Halloween, un any més.

Sabeu què en pense de tot això?. No de la discomòbil, que això sempre és bo per a traure beneficis i tindre a la gent jove dins del poble, cal no malinterpretar-me, sinó de l’escusa de "Halloween". Malauradament crec personalment que és producte d’una "pobresa cultural", de parèixer que reneguem del poble, de les nostres arrels.

Què us sembla aquesta modalitat moderna i importada d’ultramar?. Caldria que el poble gater i els de la Marina Alta recuperaren les nostres tradicions, costums i llegendes populars al voltant de Tots Sants i els dia dels Fidels Difunts. Clarament "Ens hem americanitzat", no diguem ja "europeitzat".

Molt abans de que xafassen les terres de la Marina Alta les influencies anglosaxones del Halloween, en algunes comarques catalanes i valencianes, com la nostra, ja era tradició buidar carabasses i penjar-les dels balcons la nit de Tots Sants amb espelmes enceses dintre per tal de fer por a la gent. Era el nostre "Halloween" valencià?. Li podríem dir la carabassada i res d’eixe nom tan estrany?. La discomòbil de cada any s’haguera pogut dir "La carabassada", per exemple.

Altres costums

A Gata sempre Tots Sants era i és sinònim de visita al cementeri. Els inicis de la festa de tots sants data del segle IX, l’església destina aquesta festivitat a la memòria de tots els sants que van esmerçar les seves vides en la propagació i la defensa de la fe cristiana. En ella s’integren tota una sèrie de ritus cèltics, dedicats al avantpassats.

La festa de Tots els Sants o com diguem a Gata "Totsants" és doncs, una festa dedicada als familiars difunts. Era costum fer cerimònies i oracions, oferir llums, resar tres parts del rosari, dir tres misses i tocar les campanes tota la nit, a fi de que els difunts que encara no haguessin assolit la pau, trobessin el camí. Dels costums propis de tots sants, la que més s’ha conservat al pas del temps inexorable és la de VISITAR ALS NOSTRES DIFUNTS AL CEMENTERI.

FINALMENT, JO US PROPOSE QUE DEIXEU LA VOSTRA OPINIÓ SOBRE EL QUE DIC. FARIEU ALGUNA ALTERNATIVA PER A RECUPERAR ELS NOSTRES COSTUMS O DEIXARIEU CORRER LA COSA?... i seguir pensant estos dies amb clau Halloween modern importat, sense saber ben bé ni tan sols que vol dir?.

 HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( XII )

Reprenc la sèrie amb un nou capítol, el de "Terres", i dins d'aquest els nous apartats.

Capítol II, Terres.

Art. 77.- Pot treballar-se la terra de la manera que el propietari vullga, cavant fins la fita del veí a la profunditat que li convinga encara que taller arrels d'arbres del camp veí, que sols deixe la fita o tall cobert; tenint a més dret a tallar les rames dels arbres del veí que caiguen a la seua heretat que no tinguen l'altura de setze pams.

Art. 78.- A la fita del veí no pot alçar-se més que un pam, els margens, parets o fileres de lloses.

Art. 79.- Quan haga que fer-se algun marge a la fita de la terra veïna, i no es composen els interessats s'assenyalarà el lloc per pèrits llauradors nomenats un per cada part, i en cas de discòrdia el tercer per l'Alcalde sent aquest jurament, devent-se sempre avisar sempre al veí.

Art. 80.- Els margens de terra (terrers) que es facen de pedra solta o obra i estiguen pròxims a alguna senda o entrada deuran apartar-se d'aquesta tres pams; a no ser que la paret o marge no s'alce a la major altura de tres pams.

(Continuarà a la pròxima part)

FONT: Opuscle menut, Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861, facilitat per les germanes Zaragosí.LA POLICIA LOCAL INFORMA SOBRE LA CIRCULACIÓ ALS ECLES CAP AL CEMENTERI

20131031184058-cemen2.jpg

La Policia Local de Gata ha informat sobre la CIRCULACIÓ PER AL DIA DE TOTSANTS (Sols a la partida Eecles) i diu que a la zona del cementeri, com ve sent costum, els vehicles podran accedir al cementeri des de l’Avinguda de l’Ermita, no des de la Carretera de Xàbia (bassa de La Rana).

Una vegada allí, s’estacionarà en els llocs habilitats. Per a baixar al poble altra vegada, hi ha que seguir recte a buscar la Carretera de Xàbia i per la Bassa de la Rana, prendre la direcció que millor li convinga a cada un. Aixina evitarem dos vehicles en camí estret i tot anirà més fluïd. En resum, conclou la informació de la Policia: es puja per l’Avinguda de l’Ermita, no es baixa. Es baixa pel camí de Costeres direcció la Bassa de la Rana, no es puja, com tots els anys.

FONT: Informació de la Policia Local, a través de la seua pàgina i facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.290, la del dia 28/10-

20131031220801-118cristosoldats.jpg

La foto que corresponia al dia 28, la nº 1.290, és de la col·lecció de Paco Moncho. La va posar l'altre dia al seu facebook. És d'una de les processons, amb soldats, del Santíssim Crist del Calvari, quan baixa de l'ermita i entra al carrer Teulada. per davant podeu veure a un dels fills d'Octavio i a Miguel Pedrós (l'Argentino). Al costat de Miguel, pareix Vicente "Pura" -del Bar Espanya-.

FONT: Foto propietat de Paco Moncho (publicada al seu facebook).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.291, la del dia 29/10-

20131031224545-10blogbouscbassa.jpg

La foto que corresponia al dia 29 (1.291) és de la nova col·lecció de la família Feliu Salvá, facilitada per David. No deixem les festes patronals, que donen molt de joc per a les fotos antigues. Ací teniu una vesprada de bous a l’antic corro, en concret una entrada pel carrer La Bassa. Ací estan a mitat carrer, com vegeu hi ha molta gent pujada a la barrera, que seria de la Caixa d’Estalvis (Ca Tender).

FONT: Foto propietat de la família Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.292, la d’ahir dia 30/10-

20131031234350-11blogbousbassa2.jpg

Ja quasi actualitzades les fotos antigues. També de la mateixa col·lecció i potser del mateix dia que l’anterior, vegem una altra fotografia de bous a l’antic corro del centre del poble. Els bous ja arribaven. Era l’entrada. Molta gent darrere, a les reixes, dos homes davant. El cantó cap al carrer Primo de Rivera, aleshores, hui Constitució, era cap on tenien intenció de girar bous i vaques.

FONT: Foto propietat de la família Feliu Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.293, la de hui dia 31/10-

20131031235445-12blogamics.jpg

Acabe el mes actualitzant totes les fotografies antigues. De la nova col·lecció de la família Feliu Salvá, un grup d’amics i parents a la caseta de Matías Salvá, el uelo dels germans Feliu Salvá. D'esquerra a dreta -mirant la foto- vegeu a Paco "Silvestra", Francisqueta (que encara viu i és la més vella de tota Gata amb els seus 103 anys), Isabel Bolufer -la uela-, Juana (la mare de Charo, casada amb Miguel Miñana), Rosa, la dona de Don Julián; Ana Serra (una amiga d'ells que vivia a València), Don Julián -metge i després alcalde-, Tonica "el Polit" (germana de Juana) i Matías Salvá, el uelo.

FONT: Foto propietat de la família Feliu Salvá.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris