Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Noviembre de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

* Abans que res, cal recordar que hui és el primer dia del mes de novembre, tardor per excel·lència, encara que a migdia feia calor encara, i és el dia de TOTS SANTS. Tots o quasi tots hem visitat el cementeri, allí descansen els nostres éssers volguts, familiars i amics. Demà dissabte dia 2 serà el dia de la Commemoració dels Fidels Difunts. UN GRAN RECORD PER A TOTS ELS GATERS QUE JA NO ESTAN ENTRE NOSALTRES *

AQUELL 1 DE NOVEMBRE DE 2012:

Començava la jornada amb l'estadística: 154.000 visites tenia el blog. La visita al cementeri el dia de Tots Sants omplia la fulla. Tercera part dels cementeris al llarg de la història de Gata, parlava del parroquial. A "Sabieu...?" era protagonista un carrer: els republicans li havien posat en 1930 al carrer Primo de Rivera carrer Blaco Ibáñez.IMATGES DE TOTS SANTS: cementeri, flors, creus,...gent ( I )

20131101192616-compots1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

He pujat aquest matí al cementeri. La veritat és que fins al migdia es podia estar per dins tranquil·lament, no hi havia massa gent. Després, amb la missa dedicada a tots els difunts, a les 12.30, ha anant augmentant la gent. He intentat fotografiar lloguets diferents als clàssics i tradicionals, imatges de Tots Sants, que teniu ací dalt: el cementeri antic parroquial -com un record del passat-, flors, gent mirant als seus, la creu del cementeri més nou, més i més instantànies, que posaré entre els tres dies, de hui al diumenge.HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( XIII )

Continuant amb les normes, ordenances que regien en 1861 al poble de Gata i seguint amb el capítol II de les Terres, entrem als últims articles:

Art. 81.- No es pot cavar clot, pou o séquia més de dues vares de profunditat sense que es faça coll o coberta que evite que caiguen persones o cavalleries.

Art. 82.- Les parets per a horts o altres usos que s'edifiquen prop de la fita de les seues terres, podran edificar-se a la fita dels seus veïns, excepte en la part Nord que deuran apartar-se de la fita del veí la mitat de l'altura que tinga si no arriba a catorze pams i excedint d'açò la de catorze.

Art. 83.- Ningú pot entrar en terra d'altre bé siga per a travessar-la o per a traure herbes, llenya, buscar caragols, collir flors o fruits o espigolar sense permís del propietari visat per l'Alcalde.

Art. 84.- No es permet fumar a les eres ni apropar-se a elles amb foc o llum a no ser amb farol.

Art. 85.- El propietari d'una heretat pot matar sense responsabilitat, l'au o animal de pluma que trobe dins d'ella i disposar d'ell.

Art. 86.- Es prohibix entrar en terra dels monts i de paratges públics.

(Continuarà amb el capítol dedicat als arbres)

FONT: Llibret de les Ordenances Municipals per al poble de Gata, 1861, facilitat per les germanes Zaragosí.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

* Abans que res, recordeu que hui és el dia dedicat a la memòria dels Fidels Difunts, això vol dir que hui 2 de novembre es commemora el record dels nostres avantpassats, familiars i amics.

AQUELL 2 DE NOVEMBRE DE 2012:

Quatre fotografies antigues donaven pas a la quarta part dels nostres cementeris, amb la història del primer cementeri municipal. La Comissió de Festes 2013 anunciava la desfilada de roba infantil i juvenil per al diumenge. La premsa parlava dels Jocs Esportius de la C.V. on Gata estava representada. També parlaven els diaris de l’Ecoparc i els problemes per al seu manteniment. Les penyes barcelonista i madridista de Gata viatjaven als partits dels seus equips. Un incendi i un accident d’auto en 1930 era la notícia de "Sabieu...?".LA PREMSA PARLA...D'UNA SENTÈNCIA DESFAVORABLE SOBRE LES SORTS

20131102205820-sorts.jpg

La jutgessa condemna a Gata a pagar 841.871 euros

Ajuntament i propietaris de Les Sorts deuen indemnitzar a Mirador del Sol, S.L.

L’Ajuntament ja ha recurrit

El diari LEVANTE-EMV publica hui dissabte dia 2 de novembre la notícia important i negativa per als interesos de Gata, tant per a l’Ajuntament com per als propietaris. El motiu, la urbanització Les Sorts. Diu el titular: " Condenan a Gata a pagar 841.000 € a la promotora de un PAI que acabó en fiasco". Al subtítol: "La juez advierte de que el consistorio, al no contestar en plazo, reconoció por silencio administrativo el exceso de obra que exigía la urbanizadora - Cuarenta propietarios deben también indemnizar a la empresa".

A Gata ens ixen fallits i "rana" -com diríem vulgarment- les urbanitzacions. Si és allà a les Boleries, ja sabeu com està la cosa; si és a Les Sorts. Convendrà no fer-ne més per si de cas...

Podeu llegir tota la informació, que no té pèrdua al següent enllaç: http://www.levante-emv.com/comarcas/2013/11/02/condenan-gata-pagar-841000-/1047241.html.

A la fotografia, una vista parcial de la urbanització "Les sorts" de Gata, objecte de la sentència.

FONT: diari Levante-EMV, dia 2-11-2013.IMATGES DE FESTA: S'ha fet disco-mòbil infantil i ara pels majors

20131102221237-discomobilhalloween.jpg

Aixina és, hui dissabte -coincidint amb el dia de la Commemoració dels Fidels Difunts- i per estar més pròxim a la nit de Totsants, quan el món celebra eixa festa americanitzada que ni sabem el seu significat, Gata s'ha sumat també a la festa. La Comissió de Festes 2014, amb la col·laboració de la regidoria de Festes i Quintos 2014, han organitzat un passacarrer, desfilada i discomòbil per als més menuts a partir de les 18 hores. Aquesta nit, des de la mitjanit, seguirá "Disco.com" amenitzant la vetlada a les Sorts.

A la imatge de Vero Vives teniu un moment de la discomòbil d'aquesta vesprada.MIRADES URBANES: pintades al Centre de salut

20131102234706-pintada.jpg
Per mig de la Policia Local i de les fotografies de Joanvi Vallés hui la "mirada urbana" es gira per tercera vegada cap a les Sorts*. El Centre de Salut de Gata (també el d’Ondara han aparegut eixes pintades), ha aparescut "decorat" -com diu el comentari de la Policia Local, amb uns lletreros contra l’empresa adjudicatària de la gestió de la sanitat a la nostra comarca, Marina Salud. "Marina Salud mata" i "Merda Salud, S.A." són les pintades que s’han vist hui per les parets del Centre de Salut. La cosa és molt seriosa i la gent (els dirigents, els polítics, els que manen) van deixant-ho córrer i jugant amb la salut i la vida de la resta dels veïns de la comarca. Fins a quant...?.

* Em referia per tercera vegada, sobre Les Sorts perquè hui és notícia la sentència sobre Les Sorts (1), a Les Sorts està fent-se la discomòbil de Halloween (2) i a Les Sorts -àrea dotacional- està el Centre de Salut (3).

FONT: Policia Local, text; Joanvi Vallés, foto.IMATGES DE TOTS SANTS: cementeri, flors, creus,...gent ( i II )

20131103001340-compots2.jpg

Pose ara la segona part del reportatge fotogràfic que deia ahir, on les imatges són diferents a les clàssics, on el cementeri té gent, però no massa, on les flors que dins d'uns dies ja no serviran, lluïen i lluïxen posades a les làpides. És el cementeri municipal amb flors, amb creus, amb gent...que contrasta amb aquell espai oblidat del cementeri parroquial d'abans.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

* Abans de començar la jornada, cal ressenyar que hui dia 3 és SANT MARTÍ DE PORRES, aquell sant de color -com es diu- que es representa sempre amb la granera. A l’església de Gata està la seua imatge al costat de la fornícula de Sant Antoní Abat.

AQUELL 3 DE NOVEMBRE DE 2012:

El Gorgos jugava al dia següent contra el Pla Carolinas. La imatge curiosa era del carrer Signes i l'ermita de Gata. La cinquena part dels cementeris era sobre el segon municipal. L'article de "Sabieu...?" tractava sobre 1930 i el casino on es reunïen els republicans gaters.IMATGES DE FESTA: EL GRUP DE DANSES "LA LLATA" DE GATA PARTICIPA A L'APLEC DE PEDREGUER

20131103202735-aplecllata.jpg

Els membres del grup de danses "La Llata" de Gata han participat aquest matí als Pòrxens de Pedreguer al XVII Aplec de Danses, que ahir va tindre com a invitats especials al grup Aires de Arona de Galícia. Els gaters, ataviats amb les samarretes commemoratives de l'event musical han estat tot el matí units a altres grups de la comarca i d'altres punts.

A la imatge de Vicent Signes Signes, pujada al Facebook, vegeu als gaters ballant.IMATGES DE FESTA: LA NIT DEDICADA A LES DISFRESSES, allò que diuen Halloween

20131103214501-compodisfh1.jpg

He anat a la recerca de fotografies espectaculars, per a conéixer com era l’ambient que es vivia anit commemorant festivament allò que diuen Halloween. Bé sabeu que no sóc gens ni mica partidari del tema, però és una realitat que està ahí. No la podem canviar per les tradicions, entre altres coses perquè estem perdent els arrels culturals i del nostre poble...jo diria que a la carrera, utilitzant un símil esportiu.

Ací teniu imatges dels joves, de la Comissió de Festes 2014, d’altres col·lectius, de la discomòbil nocturna, un poc de tot. Cal destacar les disfresses, que més bé pareixen del dia del Soterrament de la Sardina que d’ara. Serà que ja no recordavem que teníem que celebrar el mig any de Carnestoltes, fa uns dos mesos?.

Bé, sense més mireu les imatges.

FONT: Fotografies obteses del facebook. Halloween a Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.294, la del dia 1/11-

20131103231033-inaugfarols1-copia.jpg(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA DE A.M., PUNXANT ACÍ)La fotografia antiga que tocava obrir el mes, la del primer dia de novembre (1.294) la trobem al facebook. És propietat de Antonio Monfort. Ell mateixa comenta que era la inauguració de la llum elèctrica pels carrers, és a dir els farols. Al mig, el Governador Civil flanquejat per un jove Don Julián Monfort -alcalde i metge- i un també jove Ramón Beltrán Limiñana, al que coneixíem per "Ramonet". Darrere, Bernardo "paresant" de l’imprempta, més enrere anava Pedro Frasés. Aquests dos últims eren regidors. També estava el sargent, comandant de lloc de la Guàrdia Civil.Com a curiositat, mireu les sabates de les autoritats, que contrasten amb les botetes que portaven les xiquetes i el xiquet, que potser siga Pepe Pedro "Betot".FONT: Foto propietat de Antonio Monfort (facebook).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.295, la d'ahir dia 2/11-

20131103232648-inaugfarols2.jpg

Quasi actualitzada la sèrie. Ací teniu la foto correspon a ahir. És una continuació a la que he posat dalt, els mateixos protagonistes i el mateix acte, amb la diferència de que a la de dalt anaven pel carrer inaugurant i a esta foto estaven dalt del palco inaugurant. Podreu veure a Don Vicent Llopis el rector. Podeu veure al sargent Ronda. Altra autoritat que ix a aquesta foto i no eixia a l'altra és Pepet "el practicant". Torna a estar el Governador al costat de l'alcalde Don Julián que està pronunciant el seu discurs. Mireu com eren els micròfons abans. La foto torna a ser de Antonio Monfort, molt bones tant l'anterior com aquesta, de les que fan història o més bé són història recent del poble.

FONT: Foto propietat de Antonio Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.296, la de hui dia 3/11-

20131103235247-11blogjocsplaca-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I NO PERDRE'S DETALL, PUNXANT ACÍ)

Acabe la jornada deixant-vos una foto que també us agradarà. És de la col·lecció més nova, la de la família Feliu Salvá. Aprofite per agrair-los, especialment a David, que donen a conéixer aquests testimonis gràfics gaters. Eren les festes patronals i la Plaça Nova era el centre de les activitats programades, sobre tot els jocs on participaven amb motocicletes els joves. Ahí teniu al sempre recordat Pepe Salvá, que es prepara per a concursar. De peu, controlant, Antonio Pedro "de les aigües". Sentat amb ulleres de sol, el que seria alcalde aleshores Vicente Mulet Redal "Paresant". Molta gent mirant, com apareix sempre a les fotos aquestes. Vegeu el cartell de "Barberia" que seria del pare de Salvador Mulet, que donava a la plaça i a la carretera. Mireu també els farolets amb els que adornaven la plaça. N'hi ha un per darrere la gent.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 DE NOVEMBRE DE 2012:

Començava la jornada parlant dels deu nous integrants de la banda i del nou director que entrava al mes de la música. En l’aspecte esportiu, parlava del Gorgos C.F. que obtenia un valuós empat (1-1) front al Pla. La mort d’un veí de Gata en 1930 al Montgó es tractava a "Sabieu...?". El juvenil del Gorgos C.F. de 1997-1998 el podíem veure a la fotografia antiga, més bé recent.

 MES DE NOVEMBRE: Esport de muntanya i música

La banda estrenarà bandera a les festes de Santa Cecília

Encara que ja han passat quatre dies del penúltim mes de l’any, anem a posar les fites més importants del mes, on destaca l’esport de muntanya amb les rutes dels Tossals i les celebracions de la banda, bandeta, rondalla, cors i coral en honor a la seua patrona Santa Cecília.

Dijous, 7: Hi haurà donació de sang. Com és habitual serà al Centre Social Integrat, de 17 a 20.30 hores.

Divendres 8: L'hora del conte (Biblioteca).

Dissabte, 9: Serà la primera ruta dels Tossals, que organitza el GEG. Es pujarà des de les 9 hores al Tossal del Serrillàs, celebrant-se el II Memorial Alfonso Grimalt "Carabassa".

Divendres 15 a diumenge 17: Convivència, organitzada per la parròquia. "Verbum Dei" (Sieteaguas -València).

Divendres 15: L'hora del conte (Biblioteca).

Divendres, 15: S'inaugurarà l'exposició bidimensional de l'Escola de Plàstica experimental "Antoni Vives" de Gata, a la sala d'exposicions del Casal de la Música.

Dissabte 16: S’inaugurarà -en un gran concert de la banda Unió Musical- el remodelat escenari i "aforo" del Casal de la Música.

Divendres 22: L'hora del conte (Biblioteca).

Divendres, 22: Club de Lectura de la Biblioteca. Comentaran l'obra "El ball" de Irène Némirovsky.

Divendres 22 a diumenge 24: Celebracions de la banda i la Coral Serrillàs, en honor a Santa Cecília. Passacarrers, replegada dels nous músics, inauguració de la nova bandera i missa solemne.

Diumenge 24: Dia de la bicicleta. A les 9.30 hores, circuit urbà, del Grup Escolar fins la Rana.

Divendres 29: L'hora del conte (Biblioteca).

FONT: Informació de l'Ajuntament i D'ací Tendències.

 MOR TONICA GARCÍA, dona de "Juanito l'Estanquer"

20131104221912-dsc07601.jpg

Aquesta vesprada, els gaters han acomiadat a Tonica García Mulet, també coneguda com "la dona de Juanito l’Estanquer". Molts veïns de Teulada, on tenia família materna, de la comarca -que coneixïen a "Juanito l’Estanquer" i als fills- i de Gata, han acompanyat a la família en estos difícils moments. La missa del sepeli ha estat concelebrada per alguns rectors, companys del seu nét Juan Pons, qui l’ha presidida i ha fet l’homilia dedicant-li unes sentides paraules. 

Als 87 anys, la que fora una dona forta, devota i valenta, viuda de l’empresari i alcalde Juan Bautista Pons Leyda, ha descansat després d’una llarga espera. Una dona molt forta que fa trenta-tres anys va perdre al seu marit. Els quatre fills, Pepe Juan, Paco, Vicente i Antonio, l’han cuidada fins el final dels seus dies. M’unisc en el sentiment des d’estes línies i els done el condol a ells, nores, néts i nétes de Tonica, així com a la resta dels familiars.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.297-

20131104232958-13blogescalda-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Per fi tinc actualitzada la sèrie de imatges antigues. Esta i tres més i arribaré a les 1.300 fotografies antigues. Potser, ja ho sabreu, doble les fotos i siguen dos cada dia, perquè la gent, els veïns seguixen volent aquestes fotografies de l'ahir gater.

Podeu opinar al respecte en estos quatre dies:

US AGRADARIA QUE ES DOBLAREN LES FOTOS ANTIGUES CADA DIA, al menys del 1.301 endavant sols per fer una prova...?

Bé, anem a la foto de hui que no té pérdua, com sempre dic. És de la família Feliu Salvá. Moltíssims elements del procés de l'escaldà i els posteriors dies. A la fotografia vegem a Isabel Bolufer, per tant igual podria ser la foto de Xàbia com de Gata. Pareix com si la càmera els haguera fet parar un moment a tots els protagonistes.

Al fons, prop dels canyissos en veles, els dos homes portant canyís. Perfectament es veuen les veles i els pinatells de baix, a algtres llocs li diuen els bous. Ací davant les dones que giren pansa o arrepleguen la seca. Dos homes canvien els canyissos. I si es fixeu a terra un canyís té tomaques escaldades, poden ser, o altres elements gastronòmics. Més coses: les veles totes embolicades al cap dels pinatells i un molinet de madera i canya al mateix extrem. Sens dubte, una bonica estampa de la pansa dels anys 50.

FONT: Foto propietat de la família Feliu Salvá.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 5 DE NOVEMBRE DE 2012:

La desfilada de moda dels quintos i la Comissió eren notícia. Les farmàcies de Gata es posaven en vaga, hi havia serveis mínims. Publicava la primera part del calendari de Gata, amb dates i prioritat per al curs. Començava la setmana sostenible a Gata.LA PREMSA PARLA de...les pintades als Centres de Salut i de la biblioteca de Gata

Dos informacions porten hui els diaris on s’anomenava Gata. Per una part l’article de LAS PROVINCIAS sobre les pintades als Centres de Salut, entre ells el d’Ondara i el nostre de Gata. Per altra, també el mateix diari, informava dels nous lectors de la biblioteca.

El titular de la primera informació, que és de Raúl González, diu: La Marina. "Investigan las pintadas en los centros de salud con las urgencias nocturnas cerradas". Al subtítol: "Los alcaldes de Ondara, Gata, Pedreguer y El Verger condenan los hechos y recalcan que hay otros medios para expresar el malestar con la empresa concesionaria". Ací teniu l’enllaç per a llegir-lo, amb declaracions de l’acaldessa de Gata: http://www.lasprovincias.es/v/20131105/marina/investigan-pintadas-centros-salud-20131105.html.

Pel que fa a la segona informació, titula LP: "La biblioteca da la bienvenida a los nuevos lectores de Gata". És la mateixa informació i foto que avançava fa uns dies. Ací està l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20131105/marina/biblioteca-bienvenida-nuevos-lectores-20131105.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, La Marina: 5-11-2013.

 AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( X ): Anecdotari dels prospectes gaters (B)

20131105153150-prospcurritocruz.jpg

Reprenc la sèrie sobre els cinemes que hi havia abans a Gata i els prospectes que anunciaven les sessions. Alguns d’aquests tenien una gràcia especial i eren atípics. Seguim de la mà del cinèfil Paco Moncho, qui ens porta a conéixer tot aquest món del cinema local.

Si a l’anterior capítol d’esta sèrie posava alguns prospectes que anunciaven alguna curiositat de Gata, seguint amb la mateixa línia, anem a veure’ns uns quants més.

- El 9 de febrer de 1936 es projectava a l’Ideal Cinema de Gata un programa "todo en español" i anunciava els preus: Butaca, 0,60. General, 0,40. Les pel·lícules eren "Abisina" i Noches de Buenos Aires".

- El 19 de març de 1936 ja havia pujat el preu de butaca. Ho vegem al prospecte de la sessió doble de "Boliche" i "El lago de las damas". Valia la butaca 0,75 pessetes. La general igual, 0,40.

- El 28 de juny de 1936, diumenge, es va projectar al Salón (algunes vegades s’anomenava aixina al cine) La Paz "El signo de la cruz i al prospecte estava dibuixada una creu i dins el títol. Advertia que la pel·lícula era "Hablada en español" i anunciava: "Se despachan localidades numeradas".

- El 13 de juny de 1937, el Ideal Cinema projectava "Currito de la Cruz" pel·lícula que estava "autorizada por el COMITÉ DE ESPECTÁCULOS PÚBLICOS DE LEVANTE".

- El 25 de juny de 1961 s’inaugurava el CINEMA AVENIDA. Moncho conserva una entrada de les que es donaven a les personalitats que l’empresari considerava mereixedores. La que ell posa a la seua pàgina, va ser lliurada a Vicente Soler, propietari del supermercat de la carretera, que també donava a la Plaza 18 de Julio (hui, Plaça Nova). A l’aparador ("escaparate") de la tenda s’exhibien les cèlebres targetes de censura eclesiàstica. A l’entrada apaisada es podia llegir: "Reconocidos por su deferencia al honrarnos con su presencia en la inauguración del Cinema Avenida, reciba nuestras más expresivas gracias, La empresa".

- Els dies 1, 2, 3 i 4 de febrer de 1962 es projectava al Cine La Paz la grandiosa pel·lícula "Ben Hur".

A la imatge, el prospecte de la pel·lícula "Currito de la Cruz (13-6-1937).

(Continuarà amb més detalls i curiositats al món del cinema local)

FONT: Informació i prospectes Paco Moncho (www.prospectosdecine.com).EL CONSELL ANUNCIA EL TANCAMENT DE RTVV

20131105233314-rtvv.jpg

Què llàstima de 24 anys de treball periodístic !!

A hores d’ara tots conegueu la notícia. Què llàstima de 24 anys de treball periodístic. Encara estaríem a temps de que aunaren forces per al consens i entre tots reconduir la situació, per a evitar el desastre valencià d’un mitjà de comunicació.

Faig un recull d'algunes declaracions que toquen la fibra, via facebook de amics d'esta xarxa social, al respecte de la impactant notícia per a la societat valenciana:

Diu l'amic VICENT FEMENIA: "Acabe el dia de hui amb la sorpresa del tancament de Canal 9 - RTVV, l'unic canal de televisió important de la nostra regió, l'unic que ens identificava com a poble, amb la nostra llengua, amb les nostres tradicions, amb la nostra cultura, amb les nostres festes ... i un llarg etcétera. Un canal de televisió davant del qual hem crescut gran part dels joves valencians de la má de Babalá, que entretenia als nostres majors amb el "Cine de l'Oest" o a tots els públics amb series tan nostres com l'Alqueria Blanca, Señor Retor o Unió Musical da Capo. Una televisió que al marge de la politització que en algún momento poguera tenir, informava als valencians de les coses que passaven dins del nostre territori i podriem estar tota la nit escrivint aquest epitafi.
Amb açó perdem part de les nostres arrels. Que serà el següent senyors governants? Vergoñós, no hi han altres paraules. Bona nit."

Ens diu Toni Bolufer, per tots coneguts per la seua pàgina de METEOXÀBIA i les seues fotografies a totes les televisions, no sols Canal9 TVV sino les de l'Estat espanyol: "Segurament RTVV no sería el millor canal de radio i televisió que teniem, pero si que era la millor per a informar de les coses que més de prop ens toquen, i abanda de més a prop també més important en casos com per exemple en dies de pluges, saber com venen les previsions, saber lo que te que plourer o ha plogut, saber si estem en situacions de risc, de alertes, de gotes fredes.
Sense este servici public estarem segos, quedarà un buit informatiu que ja no tindrem, per que en les televisions nacionals, sols som o serem uns pocs segons en un final de informatiu, i sols en casos de desgracies podem arribar a ser titulars de noticies.
Podien ser millors o pitjors, pero en el cas que a esta pàgina pertoca que es la meteorologia, parle del programa del ORATGE, ens teniem debidament informats de totes les previsions, que podrien estar acertades o menys acertades, pero sempre estaven ahí, ara ja no ho tindrem, ara tindrem que esperar a vorer TVE, Antena 3 o la Sexta per a vorer una previsió molt general que no te res a vorer amb lo que a la nostra terra li te.
Hui es un dia negre i trist per a tots els valencians, i algú ho pagarà molt car de ací poc, per no fer les coses ben fetes, per mirar sols per omplirse les seues butxaques, per no mirar per al seus conciutadans.
Des de ací done tot el meu suport als bons amics que he fet a RTVV, i més en concret als meteorolegs del ORATGE.
Espere que la desició que hui han pres se la pensen ben pensada i a qui li pertoque que rectifique, que rectificar es de savis."

I ara mirent a Gata per mig de Canal9 TVV:

Recordeu el dia que tota Gata es movilitzà representant l’escenificació del MIRACLE DE L’ARBRE BLANC, aquell 7 de juliol de 2012. S’en recordeu de la grossa de Nadal, aquell 22 de desembre de 2012. La Televisió Valenciana va cobrir la informació a GATA. Ací teniu les dues imatges capturades de Canal9 Televisió Valenciana, dalt es veu el moment que "els francesos" pujaven a l’ermita i baix es veu al president de la Penya "Amics del Cavall", Antonio Leyda, atenent als mitjans i a la càmera.

Ara hui què ha passat?: EL CONSELL VALENCIÀ HA ANUNCIAT EL TANCAMENT DE RTVV.

Com quedarà tot?.L’EMPRESA GATERA PONS QUÍMICAS DONA 600 LITRES DE PRODUCTES AL PREVENTORI INFANTIL DE REAL DE GANDIA

20131106201952-pons.jpg

Al centre resideixen 60 xiquetes i xiquets d’entre tres i tretze anys

L’empresa Pons Químicas extén les seues donacions mé enllà de la nostra comarca, no sols és a Gata, Xàbia i Pedreguer, entre altres, sinó que ara ha donat a Real de Gandia.

El Preventori Infantil de Nostra Senyora de l’Empar de Real de Gandia ha sigut altre dels centres i institucions receptores de l’ajuda solidària de Pons Químicas. Després de conéixer la precària situació del centre, en el que resideixen 60 infants, d’entre tres i tretze anys, i les seues necessitats, l’empresa ha realitzat una donació de 600 litres de suavitzant per a la roba Asevi.

En l’actualitat, el Preventori és la llar per als xiquets de la zona de Gandia que per diversos motius no poden viure a casa. Els menors resideixen en ell i assistixen al col·legi de dilluns a divendres. El col·legi està subvencionat per l’Estat, però la residència no rep ajudes ni subvencions regulars.

Xiquetes i xiquets són cuidats per un xicotet grup de monjes que ha exposat a Pons Químicas les dificultats que el centre travessa en estos moments i ha agrait profundament la seua aportació. Per part de la firma, s’espera poder realitzar noves donacions de productes al Preventori en dates pròximes. Per el moment, ja ha fet entrega de les 400 unitats de suavitzant Asevi de 1’5 litres.

FONT: Nota de premsa de Factoria d’Idees per a l’empresa Pons Químicas.

 AQUELLS CINEMES DELS NOSTRES MAJORS !! ( XI ) Anecdotari dels prospectes gaters ( C )

20131106202854-noblezabaturra.jpg

Si ahir coneixíem alguns prospectes curiosos referents a projeccions cinematogràfiques a Gata, quan estaven de ple els cinemes locals, hui continuem en la mateixa línia, sempre de la mà del cinèfil PACO MONCHO i la seua pàginawww.prospectosdecine.com.

Ara en vegem uns quants més:

- El diumenge 27 d’octubre de 1935 s’inaugurava la temporada amb nova empresa del Ideal Cinema Gata i deixava ben clar l’adreça "Plaza del Mercado". Era la pel·lícula "La Hermana San Sulpicio" i per si havia dubtes deixava clar: "Autorizado por la Sociedad Española del Derecho de Reproducción".

- El diumenge 24 de maig de 1936 "a petición de varios señores de esta localidad" es "reprisava" -voldria dir que es repetia- la projecció "Nobleza baturra". La butaca era de 0,60 pessetes i la general de 0,40 pessetes. El prospecte portava per darrere la lletra d’algunes cançons de la pel·lícula (jotes aragoneses).

 - El diumenge 4 de febrer de 1940, el prospecte anava encapçalat per aquestes dues exclamacions: "Saludo a Franco" i "¡¡Arriba España!!. Era el temps, postguerra pura i dura. L’estrena en esta província de la pel·lícula "Miguel Strogoff o el correo del zar" venia del Cine Capitol de Valencia al Idela Cinema de Gata de Gorgos. Qué us pareix ?.

- El reclam estava clar aquell diumenge 6 d’octubre de 1946 i anunciava: "Atención a los grandes programas del Cine La Paz. Inauguración de la temporada de invierno en el Cine La Paz. Una altra data per a la història.

A la imatge, el prospecte de Nobleza Baturra (24-5-1936).

FONT: Paco Moncho, per mig de la seua web www.prospectosdecine.com.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 7 DE NOVEMBRE DE 2012:

Fa un any, a dia d’ahir sols vaig publicar el "Recordem". Al dia següent, tal dia com hui de fa un any, ja van ser més cosetes les publicades: Com a "Imatge curiosa" posava el campanar i la bandeta, perquè estavem al mes més musical. La notícia era una "Xerrada sobre estalvi d’energia a les cases". Continuava el tancament de les farmàcies de guàrdia. La premsa parlava de la troballa de Pedreguer i que hi havia un arqueòleg gater. A "Sabieu...?" coneixíem que en setembre de 1930 va morir un obrer a la Gargant a l’explosionar uns barrens.DISSABTE, DOS CITES: una esportiva i altra festera

20131107133738-tossals.jpg

III Memorial "Alfonso Grimalt -Carabassa- i repartiment dels llibrets de la música

Aquest dissabte, 9 de desembre, Gata tindrà dos cites importants, una a nivell esportiu i l’altra a nivell músico-fester.

El Grup Espeleològic Gatense comença la programació de la Ruta dels Tossals i ho farà des de les 9 del matí amb la ruta al Tossal del Serrillàs. L’event servirà per homenatjar per tercer any consecutiu al que fou un important membre del grup i que sempre es recorda Alfonso Grimalt conegut com "Alfonso Carabassa". Els que vulguen participar només tenen que aplegar-se a la Plaça de l’Església amb calçat i ropa adequats i començar la ruta, guiats pels experts caminants del GEG.

L’altra cita del dissabte serà el repartiment de llibrets de la festa de la música, en honor a Santa Cecília, per part de la banda Unió Musical de Gata, que este any -a més d’incorporar a nou membres més a la ja nombrosa formació- té un event molt important, l’estrena de la nova bandera. Sobre les banderes de la banda, precisament, publique un article al llibret com a Cronista de Gata, del que ja us parlaré, una vegada el llibre al carrer.

Els actes de la música comencen dissabte 9 i acabaran dissabte 21. Aniré publicant-los.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.298, la del dia 5/11-

20131107225847-orquestra.jpg

Vaig arribant a la xifra de 1.300 fotografies, altres tants dies de posar-ne una a una. Però ara, al llarg d'una temporada he decidit doblar la quantitat -cada dia en seran dues fotografies- perquè crec que a la gent li agrada i mentre n'hi haja aniré posant-ne d'ací i d'allà, gràcies als bons amics que faciliten les imatges en col·leccions o que les penjen a la xarxa social del facebook.

Mentre acabe aquestes tres de hui que donaran ja pas a demà les fotografies doblades, us presente aquesta fotografia. És de la col·lecció de Paco Moncho i ve a conte de la sèrie del cinema local que tenia entre mans aquests dies. Perquè?. El conjunt que Paco posa al facebook i al seu àlbum de fotografies antigues es deia LOS WALTERS. Moncho la considera una foto molt potent dels anys 60 del segle XX. Es un conjunt de música de l'època. La particularitat, que eren de Gata. L'escenari era el Cinema Avenida, dalt d'un quartet que havia de guardar trastos. Aquest cinema estava a la Carretera, on ara son els edificis del Bar Argentino" -diu Paco. En realitat, precisament ahí acabava el espai del cinema, al Bar Argentino. Eren els pissos d'abans.

I qui eren els personatges que tocaven a l'orquestra?. D'esquerra a dreta mirant la foto teniu a Ernesto Coloma (a la guitarra); Diego, al que apodaven "el Moro" a la veu cantant; Pepe Juan a la bateria; davant Pedro Pineda, a l'altra guitarra i Juan "el Franceset" a l'acordió.

FONT: Fotografia de l'àlbum de fotos antigues de Paco Moncho, pujada al facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.299, la d'ahir dia 6/11

20131107231039-xicons5.jpg

De nou, altra fotografia de les que fan cultura de poble, de les "potents" com diu l'amic Paco Moncho. Ací teniu una foto propietat d'un dels xiquets de finals de la dècada dels cinquanta del segle XX, podria ser cap a 1958. D'esquerra a dreta, mirant la foto teniua a Salvador Mulet Palacio (fuster), Jaime Mulet Soler i Salvador Mulet Soler (dos germans), Felipe Monfort Mulet (el carnisser) i José Pedrós "del Garaig".

Què us sembla?. Els havieu conegut per les caretes?. Paco Moncho ho posava fa uns dies al seu facebook.

FONT: Àlbum de Paco Moncho (facebook). Fotografia propietat de Felipe Monfort Mulet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.300, la de hui, 7/11-

20131107234324-14blogcarrera-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Mil tres-cents dies de fotografies antigues, bé amb imatges, bé amb documents, pròpies al principi, cedides en col·leccions després. A totes les persones que han anat deixant-me-les dia a dia, GRÀCIES I MÉS GRÀCIES. Hem descobert a través d'elles una part de la Gata antiga.

Des de demà intentaré -ara que es prodiguen les fotografies antigues- doblar-ne cada dia, és a dir que demà seran la 1.301-A i la 1.301-B. No perdre la numeració dels dies i sabrem que des de la 1.301 cal contar doble fins que torne a ser una.

Donades ja les explicatives pertinents, pose la fotografia 1.300 -la de hui dia 7 de novembre- de la col·lecció facilitada per David Feliu Salvá, de la família. Era una carrera important, tal vegada la Volta Ciclista a Espanya?, a Levante, que es deia abans?. Passaven esprintant els corredors per la carretera, mireu que no estava asfaltada. Estaven a l'altura del bar Feliu. Observeu el cartell a la paret del cantó d'entrada a l'Avinguda de la Pau. Els arbres de la plaça del cuartel asomen al fons a la dreta. Mireu com eren les motocicletes de la Volta.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 DE NOVEMBRE DE 2012:

La premsa parlava de la troballa de restes romanes per les obres del gasoducte. També sobre la serrada d’energia i del CREAMA. La informació municipal era la decisió de deixar la Plaça d’Església neta sense cotxes, allò va durar molt poc. Joventut lliurava els diplomes del curs de foment de l’ocupació a Gata. Les dades de l’INEM ens deien que seguia augmentant l’atur ("paro") a Gata, eren del mes d’octubre.CREMEN UN CONTENIDOR DE CARTRÓ I PAPER A LA PLAÇA NOVA

20131108202038-contenidorences.jpg

La matinada de dimecres a dijous passat va semblar, per uns moments, que estaven a una gran ciutat, pel fet ocorregut. Alguns desaprensius i incivilitzats li van pegar foc a un contenidor de cartró i paper a la Plaça Nova, baix del ficus. La Policia Local va fer front en un primer moment amb extintors i no puguent fer-se amb el control per l’excés de les flames van ser els bombers els que van sofocar l’incendi. A la imatge teniu el moment de cremar-se el mobiliari del fem urbà, que és de tots i el paguem tots, per tant els que cremen no tenen en absolut respecte pels seus conciutadans.

FONT: Foto i informació Policia Local de Gata.

 SABIEU...? que per Sant Josep de 1898 es van fer festes falleres a Gata

Torna la sèrie curiosa i a la vegada de documentació històrica. Per què aquesta notícia si no estem al mes de març?. Té una explicació: es va posar en contacte amb mi -via correu electrònic- el Sr. Javier Mozas Hernando, membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) de València, per a saber si a Gata -a més dels anys 1898 i 1899 que es van fer Falles, segons constava en els diaris de l’època- si hi havia més anys de falles. Li vaig referir que a principis dels anys 50 uns joves van fer una falla per Sant Vicent, eren els joves d’Acció Catòlica. Encara no li he enviat la documentació tant gràfica com escrita.

L’associació està preparant una exposició sobre la història de la festa fallera, i en un dels apartats volen reflexar l’expansió de la festa a altres localitats. En concret, per a la població de Gata, com he dit abans, tenien constància per la premsa que se celebraren les falles en els anys 1898 i 1899.

Podeu conéixer la llavor d’aquestes persones que es dediquen a la investigació fallera, punxant a la seua pàgina: www.estudisfallers.org  

Molt amablement, Javier Mozas em va copiar la notícia apareguda al diari "El Mercantil Valenciano", del dia 18 de març de 1898, pàgina 2, que fa referència a eixes falles que us deia fetes al nostre poble dos anys abans d’acabar el segle XIX:

"Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle.
Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento.
Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees.
Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

* Don José García mestre va estar de rector regent a Gata de 1898 a 1902. Era natural d'Alaquàs (València). Fou primer rector i després ecònom de la parròquia de Sant Miquel de Gata. El 20 de juliol de 1898 inicià la seua estància i va permaneixer en aquesta 4 anys fins el 21 de gener de 1902. La seua regència com a ecònom finalitzà el dia 7 de maig del mateix any.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas i Arxiu Parroquial (rectors regents).

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 DE NOVEMBRE DE 2012:

A "Imatges curioses" trobavem "Una penya per a un menjar". El robatori de bitllets de loteria i de gallines a Gata ocupava la secció de "Sabieu...?". Anunciava per al dia següent la marxa al Serrillàs. Enguany s'ha fet hui dissabte -a l'entrada següent veureu alguna fotografia al respecte-.HUI S'HA PUJAT AL SERRILLÀS: Memorial Alfonso Grimalt "Carabassa" (GEG)

20131109184356-serrillas3.jpg

Molts joves i no tan joves han pujat aquest matí al Tossal del Serrillàs, complint la primera de les fites organitzades pel Grup Espeleològic Gatense (GEG), al seu programa "Ruta dels Tossals". Hui es commemorava el Memorial del que fora president del GEG, el recordat Alfonso Grimalt "Carabassa". Desenes de persones han pujat en un matí assolejat i amb ventet que s'graïa perquè el sol encara pegava de valent.

A la imatge, vegeu a tres joves (Josefa, Alejandro i Tere) davant el molló que marca el punt més alt del Serrillàs. Imatge bonica que Tere MF ha penjat al facebook. Observeu allà al fons el Montgó.LA BANDA DE GATA COMENÇA LES FESTES DE SANTA CECÍLIA 2013

20131109193033-repartintllibret-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Hui s’han repartit pel poble els llibrets del programa

També s’ha dinat coques i s’ha fet el campionat de truc per parelles

Des de hui i fins diumenge 24 de novembre, la banda UNIÓ MUSICAL, l’associació més important del poble en quan a nombre d’integrants i socis, comença els actes en honor a la seua patrona Santa Cecília.

A la veu de "POT COMENÇAR SANTA CECÍLIA 2013..." els músics s’han concentrat a les 11 al Casal per a passejar per tot el poble acompanyats de "Xarangata", els mateixos músics. Han repartit els llibrets del programa i la publicitat. En eixe temps els músics han aprofitat per fer-se una foto de família al lloc tan tradicional i simbòlic com es la font de la Plaça de l’Església.

Després, a les 14 hores, han tornat al Casal per a dinar coques i després "per no trencar les bones costums" han inaugurat l’esperat campionat de truc per parelles.

La programació continuarà divendres que ve dia 15 amb la reinauguració del Casal de la Música o més bé del saló d’actes i escenari.

(Continuaré informant-vos)

A la fotografia, els músics que han repartit el llibret amb la ja clàssica samarreta que recorda "Jo sóc de la banda".UNA BONICA HISTÒRIA: RETROBAMENT DE L'ORQUESTRA DORADA 27 ANYS DESPRÉS ( I )

20131109210319-compoorqdorada.jpg

El cantant era el gater ANTONIO MONFORT; la resta del grup, xabiersContar-se les vides de tres dècades ha estat emotiu i molt satisfactoriLes fotos ho expresen tot. Els trages de principis dels 80 del segle XX han estat canviats per la roba informal, festiva, de hui. Després de 27 anys, els components de l’orquestra DORADA s’han tornat a retrobar. Per què?.

Sabeu qui estava darrere d’aquest emotiu reencontre?. El cantant d’aquell famós grup que recorria pobles de la Marina alta i comarques del voltant, el gater ANTONIO MONFORT "Puripa".

Antonio comentava: "Ha faltat un dels vuit. Ha sigut molt emocionant, alguns quan han arribat a la meua caseta no els reconeixia. Són 27 anys sense trovar-nos. Ens hem sentit com si forem una família. Hem fet una paella, hem gaudit recordant les nostres aventures musicals pels pobles de la C.V. i en especial de la Marina".

Monfort continuava dient: "Ens hem rist molt, hem avem parlant de com es van les vides, en especial els que estan casats, parlavem i ens hem interessat per les famílies. També per els pares d’ells que coneixia i recorde que també m’estimaven molt alguns, inclós em convidaven a les seues cases".

Del reencontre, deia Antonio: "Jo destacaria l’ambient d’estima, ja que mai van tindre cap problema. Per altra banda, jo sóc quatre o cinc anys més major que ells i sempre m’han tingut un respecte que inclós avui l’he trovat de nou, però no de distància, més bé d’estima". Diu Monfort: "Hem coincidit tots que era una sort ser tots encara joves i estar tots bé".No s’acaben ací els sentiments dels reencontrats. Seguix dient Antonio: "Tambe hem quedat de veure’ns com a mínim una vegada a l’any per trovar-nos. Sembla que esta proposta meua, malgrat que tots són de Xàbia,  ha sigut una bona excusa per tal de que ells també es retrobaren, encara que alguns coincidixen a la banda".

Acaba dient Monfort: "Inclós, al final, m’han dit que volen muntar en ocasió d’algun event pròxim de l’any que ve, que tingam oprtunitat de fer alguna cosa junts, encara que siguen algunes peces i que jo puga cantar amb ells. Ha valgut la pena, perque aquests moments de la vida, al final, són els que més valen la pena".

Finalment, cal identificar-los, d’esquerre a dreta: Jaume "chispa", clarinet i saxo. Jose "cabut", la trompeta. Joan, trompeta. Miguelet, el baix. Manolo Berenguer, teclats. Vicent Codina, el saxo tenor. Faltava l’altre Miguel que no ha pogut estar al reencontre, que tocava la bateria. Antonio, que els feia la foto, era el cantant.

SABIEU AQUESTA FACETA DEL POLIFACÈTIC ANTONIO MONFORT...?

A la composició vegeu dalt els actuals components, menys Antonio que els feia la foto-; baix el cartell que els identificava com a orquestra "Dorada" (Antonio està al centre, amb bigotet).

FONT: Informació facilitada per Antonio Monfort, q ue va ser el cantant de l’orquestra "Dorada".

 L'ATLETA GATERA CHRISTINA MALLETT, PÒDIUM A DAIMÚS I DÉNIA

20131109224741-cristina3.jpg

L’atleta gatera Christina Mallett va superant-se poc a poc a ella mateixa, conseguint molts bons registres. Les dues últimes curses han resultat tot un èxit. A la II Cursa Popular de Daimús (València) celebrada el passat 20 d’octubre va quedar primera a la seua categoria, veterana A femení. Va ser 97 a la general i va marcar un temps de 53 minuts i 56 segons, a una mitja de 4,16 el kilòmetre. De dones, va ser tercera, per darrere de Maxime Mckinnon i Carmen Torregrosa.

Més cap ací en el temps, fa dos setmanes, el 27 d’octubre va tornar a fer pòdium a la cursa 10 k, Premi Ciutat de Dénia. Va quedar primera sénior femení amb un temps de 43 minuts i 25 segons, sent el 27 el lloc de la general.

Christina (per als que no la conegueu us diré que és la dona de Porró) continua la seua preparació i continua acudint a les distintes curses que marca el calendari.

A la composició teniu a Christina a Daimús (dalt) i a Dénia (baix) dalt del pòdium.UNA BONICA HISTÒRIA: RETROBAMENT DE L'ORQUESTRA DORADA, 27 ANYS DESPRÉS ( i II )

20131109225809-antonioitots.jpg

Sols us pose la foto, perquè ells tenen en mans el cartell. De fons, com sempre, fidel guardià de tots els reencontres de la vida que passa, el senyor Montgó, aunant Xàbia i Gata. Dos articles més amunt us contava la bona història d'aquests vuit valents, que sent més jovenets van formar l'orquestra "Dorada" i que hui s'han tornar a reencontrar, 27 anys més tard. Bona foto i bon record.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 DE NOVEMBRE DE 2012:

Seguias la vaga de les farmàcies. El blog tenia dos anys i set mesos, això vol dir que hui fa tres anys i set mesos. Més de 156.000 visites hi havia. La imatge curiosa ens portava, un dia més, a la Plaça de l'Església. A "Imatges de festa" començava Santa Cecília 2012. Enguany va començar ahir dia 9. A "Sabieu...?" coneixíem que la Corporació de Gata tenia en 1931 deu regidors republicans de dotze que tocava. Segona part del Calendario de Pastoral de la parròquia 2012-2013. Precisament, hui posaré el d'aquest any que s'ha donat a conéixer aquest cap de setmana. Recordava el dia de la bicicleta.IMATGES CURIOSES: Una gatera i les fruites del Mercat del riurau, a Jesús Pobre

20131110172259-evafruites.jpg

El poble veí de Jesús Pobre no para de fer activitats culturals, lúdiques i socials, al voltant del seu gran Riurau i el Mercat que ha estat present tots els diumenges de l'estiu i que continua. Ara es fan Tallers de novembre al mercat, baix del garrofer. Aquest matí s'ha fet el primer i una gatera, Eva Mulet Vives, ha estat preparant decoració amb fruites i verdures. A la fotografia, extreta del facebook, la podeu veure en plena faena.

Els tallers continuaran diumenge que ve dia 17 amb "Mandales per tothom" que ensenyarà a fer Raquel Giménez i el dia 24 es farà un taller de cuina, pel restaurant "El Sequer".CA SILVESTRA, UN ESTABLIMENT AMB 97 ANYS D'EXISTÈNCIA

20131110182542-compocasilvestra.jpg

La carnisseria ha obtés enguany el segell de Comerç Excel·lent

Quatre generacions porten des de Batiste, el fundador, a Fani, a l'actualitat

He deixat que Juanfe Monfort parlara:

"La nostra carnisseria té molts anys, data de 1916. Els  primers carnissers varen ser els meus besavis: Batiste Ferrer Mulet i María Signes Signes. Després els meus avis Juan Ferrer Signes i Paquita Arabí Arabí. Seguint la tradició arribà als meus pares Felipe Monfort Mulet i Marita Ferrer Arabí, dels quals fou mon pare Felipe qui va continuar seguint carnisser. A dia d´avuí 2013 la meua germana Fani és l'actual carnissera, Fany Monfort Ferrer".

Segueix dient Juan Felipe: "Despres de quasi un segle, l'establiment gaudix d'una gran tradició artesanal en l'el·laboració dels seus embotits, seguint sempre la mateixa recepta dels meus besavis".

Ens descobrix Juanfe el perquè del nom de la carnisseria SILVESTRA:

"En quan el nom de la carnisseria, va sorgir degut a que la mare de la meua besavia Maria li deien Silvestra i la gent del poble sempre deia:  "Anem a la carnisseria de Maria la de Silvestra…". Després quan el meu avi Juan (fill de Maria)  es posà a la carnisseria la gent continuà diguent: "a la carnisseria de Juanito el de Silvestra…"

També ens indica a tots el lloc on està: "Respecte a la situació de la carnisseria dir que ha sigut pràcticament la mateixa durant tot aquest temps, davant de l'antic cuartel, encara que al principi estava més al cantó amb el carrer Paet. Actualment tenim un establiment totalment acondicionat i reformat, que a l'ultim any ha sigut mereixedor de la distinció de comerç excelent".

Finalment, Juanfe parla en nom de la família: "Ens sentim afortunats de poder oferir el nostre servei al poble de Gata, un poble al que volem i que volem que gaudisca de les tradicions que ens fan fer qui som".

Font històrica d'informació: Transmissió oral dels besavis, avis, a ma mare, i de mare a mi i als meus germans (Juanfe Monfort Ferrer).

A la composició vegeu totes les generacions. Dalt, esquerra, Pepe i SILVESTRA (d'on ve el nom de l'establiment). A la dreta, Batiste -el fundador- i María, filla de Silvestra. Baix Juanito i Felipe l'any 1979, a la inauguració del nou establiment. Baix, Felipe i la filla Fani, qui porta ara el negoci.

(AQUESTES FOTOGRAFIES (menys l'última) FORMARAN PART TAMBÉ, DES DE HUI, DE LA SÈRIE "FOTOGRAFIES ANTIGUES"

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.301-A, 1ª del dia 8/11-

20131110185637-antiga-1895-.jpg

Com us deia a la fotografia 1.300 del passat dia 7, dijous, comença una nova etapa a la sèrie. Es dobla la quantitat i cada dia apareixerà el nombre de la foto -hui la 1.301- però amb la lletra A que serà la primera del dia i després la lletra B la segona del dia. Espere no causar-vos molt d’embolic.

Començaré per la primera que tocava posar divendres dia 8, per allò que té més actualitat al blog. Al reportatge d’història local sobre la carnisseria de CA SILVESTRA (Avinguda Marina Alta) informava que aniria posant les tres fotografies antigues que apareixen a la composició.

Comence pel matrimoni que donà origen al nom de la carnisseria. Plantada vegeu a SILVESTRA Signes Andrada i sentat a José Signes Borrell. Era a finals del segle XIX, quan es fa la fotografia. Mireu la vestimenta de tots dos. Una imatge que reflexa tota una època.

FONT: Foto propietat de la família Monfort-Ferrer, facilitada per Juan Felipe.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.301-B, 2ª del dia 8/11-

20131110191358-batistefundador.jpg

La segona fotografia del dia 8 és continuació de la primera. Seguint amb les generacions que han arribat fins a hui de la carnisseria Silvestra, pose ara la fotografia de 1920, aproximadament, del fundador de la carnisseria, Batiste Ferrer Mulet, que apareix junt a la seua dona María Signes Signes (filla de SILVESTRA i Pepe) i les dues filles majors, Rosa i María, les futures germanetes de Juanito, Juan Ferrer Signes.

FONT: Foto propietat de la família Monfort-Ferrer, facilitada per Juan Felipe.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.302-A, 1ª d'ahir dia 9/11-

20131110193603-nouestabliment.jpg

Passem de dia i dos imatges més. La primera encara de la carnisseria Silvestra, de la qual he fet hui el reportatge. En 1979 es va inaugurar la carnisseria al lloc on es coneix actualment. La regentava Juan Ferrer Signes, també conegut com Juanito Silvestra, adoptant el nom de la seua uela. Estava treballant amb ell, el seu gendre -casat amb la seua filla Marita- Felipe, que abans era panader i després carnisser, Felipe Monfort Mulet. Ací els teniu els dos darrere el "mostrador".

FONT: Fotografia propietat de la família Monfort-Ferrer.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.302-B, 2ª d'ahir dia 9/11-

20131110194643-m-ampipaquirosello.jpg

La segona foto corresponent a ahir, el dia 1.302, 9/11/2013, canvia totalment de temàtica i ens anem a l'escola. Però no la d'ara sinó la d'ahir, la de fa uns quants anyets. Paqui Roselló i María Amparo Signes compartien primer dia d'escola. Amb l'uniforme, agafades de la mà i les bosses de plàstic. Una foto molt simpàtica, agradable i emotiva, que recorda els escolars d'abans, de finals dels 60 del segle XX. Si mireu la foto, María Amparo està a l'esquerre i Paqui a la dreta.

FONT: Foto propietat de Paqui Roselló.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.303-A, 1ª de hui 10/11-

20131110195449-orqdorada2.jpg

Arribem al dia de hui, tercer dia de fotos dobles. La primera va de músics. Si recordeu ahir publicava el reportatge del reencontre de l'orquestra Dorada. Ara pose la foto de la postal que es repartia d'aquests xics músics de la dècada dels 80 del segle XX. El cantant era de Gata. Era Antonio Monfort. El vegeu el quart per l'esquerre, si mireu de cara la foto. La resta eren de Xàbia.

FONT: Foto propietat de Antonio Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.303-B, 2ª de hui dia 10/11-

20131110204225-escaldasanti.jpg

Actualitze ja tota la sèrie de fotografies, recordant-vos que les dels tres últims dies (8, 9 i 10 de novembre) es doblen. Per això la segona de hui dia 10 us la pose ara per acabar. Estant a Gata, terra dels raïms i l'escaldà, sempre apareix alguna que altra foto interessant com aquesta que va posar al facebook l'amic Santi Signes. Ell titulava "la meua família". Efectivament, era el seu uelo Jaume "Polita", son pare, les germanes, alguns veïns de la caseta i un amic de la mili.

Tots estaven mirant la càmera que els retratava. Allà al fonbs està el seu uelo i la tia Antonia Vives. Davant son pare. L'amic de la mili no voldria perdre detall i seria l'únic que no mirava a la càmera. A punt quasi de bocar el raïm escaldat a la pila de canyissos.

FONT: Foto propietat de Santi Signes, pujada al seu facebook.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 DE NOVEMBRE DE 2012:

Començava l’article de "Sabieu...?" i la informació de que un home va morir de fred a Gata, pel febrer de 1932. El blog arribava a les 157.000 visites, hui supera les 312.000, quasi el doble. L’article curiós era: "Hui és 11 del mes 11 i més curiositats". La pluja feia acte de presència, amb arruixats forts. Enguany si que no en té gens de gana. La última hora era que el riu pareixia que portara aigua, però podia ser sols dels carrers. La imatge curiosa l’oferia la vista de Eivissa des de les Comes. Les festes de Santa Cecília 2012 de la banda parlava de que ja estaven ahí els llibrets, igual que ho faré hui. A Sant Joan d’Alacant perdia el Gorgos, 2-0. Finalment, es parlava del Dia de la Bicicleta, que s’havia salvat l’aigua per la vesprada.IMATGES DE FESTA: portada del llibret de Santa Cecília 2013

20131111220425-portadallibret.jpg

Al llarg de la setmana anirem coneixent alguns comentaris, articles, informacions, que ens dona el llibret de les festes musicals a Santa Cecília 2013, per a gaudir divendres a diumenge del segon cap de setmana dels actes dels músics de la banda, esperant l’últim cap de setmana. Ara, comencem per la portada del llibret, en el qual també tinc publicat un escrit -aprofite el moment per agrair a la directiva deixar-me escriure i publicar alguna cosa de la banda, en aquest cas (perquè aixina m’ho van demanar) sobre les banderes de la banda, ja que canvien enguany l’encara existent.

A la portada veureu uns dibuixos que qui no conega el tema li sorprendran molt, són els treballs de la directiva, dels músics, fent el canvi de l’escenari i del saló d’actes. El cap de setmana ho podrem comprovar "in situ". Ara conformeu-se amb aquestes fotografies distorsionades, convertides en dibuixos.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 DE NOVEMBRE DE 2012:

Començava la jornada per uan Exposició de pintura a la sala del Casal de la Música. El reportatge d’actualitat era que havia vingut el riu, com diguem els gaters, s’havien acumulat 92 litres. Les imatges curioses les dedicava. La protagonista era la penya La Seranda que cuinava menjars exquisits per al llibre de la Comissió que tant èxit va tindre després.PUBLIQUEN LES BASES PER A LA PRÒXIMA EDICIÓ D’ART AL VENT 2014

20131112223535-obrames5.jpg

Ja s’ha posat en marxa la XIena edició de la mostra al carrer més important del món, ART AL VENT 2014. Ja es pot fer l’inscripció per a participar en l’exposició que tindrà lloc l’any que ve del 14 d’agost al 7 de setembre. Per a consultar les bases podeu entrar a la pàgina web de l’exposició d’art tèxtil contemporani en l’exterior més important d’Espanya: www.artalvent.com.

Este any, com a novetat, la sol·licitud de participació serà via Internet, des de la nova pàgina web, on també es poden descarregar les bases: 

 INSCRIU-TE ACÍ

FONT: L’equip de coordinació de ART AL VENT XI.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.304-A, 1ª d'ahir dia 11/11-

20131112225336-carrossa.jpg

Seguisc doblant per tercer dia consecutiu les fotografies antigues i van arribant-me algunes, algunes són de les col·leccions ja encetades, a tots els que cediu i faciliteu les imatges, gràcies. La primera que corresponia a ahir dilluns, 11 de novembre, ens ve de la mà de Celia Grimalt Caselles, a qui li agraïsc remetre’m esta foto i la següent. Mireu que posades per a la foto, que la faria quasi segur Pons. Les carrosses, com vegeu al fons, eixien des de l’antic edifici de la CAS. Podeu veure, d’esquerra a dreta: a Elodia Segarra, Mari Carmen Blasco, Vicenta Caselles -mare de Celia-, Inés, Ana Mari, Mari Angeles de "Porro" i María Pons.

Com sempre, s’obri el dubte. Qui és la xiqueta que està sentada dalt la carrossa?. La coneixeu, podeu dir-ho, bé al facebook, bé al blog.

FONT: Foto propietat de Celia Grimalt Caselles.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.304 - B, 2ª d'ahir dia 11/11-

20131112231159-corpus.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb el parell de fotos que m’ha facilitat Celia Grimalt Caselles, aquesta de finals dels anys 60 o principis dels 70 del segle XX, correspon a la segona d’ahir. Era la processó del Corpus, seria el Carrer Signes (abans Calle Calvo Sotelo). Comenta Celia, per explicació de sa mare, que són, d’esquerra a dreta, María Rosa i la comulganta Teresa Vega. L’altra que va de Primera Comunió fent parella és Vicenta Caselles i més major acompanyant-la Pepita Caselles, la seua germana.

Per darrere vegem d’acompanyant a Pepita, a la part esquerre. Observeu com anaven amb vel totes les xiques. Per darrere de les xiquetes de Primera Comunió, dos dones portant la bandera de la secció femenina de l’Adoració Nocturna. Com sempre, la murta enramada pels carrers.

Si heu conegut a algú més, ja siguen del mig de la processó ja dels homes que van per la vorera, podeu dir-ho bé ací al blog o bé pel facebook.

FONT: Foto propietat de Celia Grimalt Caselles.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.305 - A, 1ª de hui 12/11-

20131112232841-paredepaqui.jpg

Paqui Roselló va pujar aquesta fotografia al facebook en record de son pare, que ahir era l’aniversari del seu naixement, fa 86 anys. Tots recordem ben bé a Francisco Roselló Rodríguez, també conegut com Francisco "el corretger". A la foto tenia 16 anys. Siga el millor homenatge de tots els que el vam conéixer. Jo el tenia prop a la caseta, altres a la carretera de Xàbia, un home molt senzill i amb una gran bonhomia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.305 - B, 2ª de hui dia 12/11-

20131112235007-grupxicons5.jpg

De la col·lecció de l'amic Paco Moncho, trobem al seu facebook una fotografia de sis amics, pujada recentment. Ells els ha etiquetat a tots a mesura que els participants en la identificació dels protagonistes anaven fent. Estaven a la Plaça Nova. Corria l'any 1964, aproximadament, com ens diu Paco. Darrere dels xicons podeu veure com asoma el que nosaltres nomenavem com a "palco" on tocaven tots els conjunts musicals que venien per festes.

D'esquerra a dreta mirant la foto teniu a Salvador, germà de les Bessones; Luís Segura San Lorenzo (viu a Madrid des de fa molts anys), Felipe Monfort Mulet "El Carnisser", Pepe Salvá Signes "Catxo", Pedro Pineda Costa -el més alt- i Antonio Eugenio.

FONT: Foto propietat de Felipe Monfort Mulet, pujada al seu facebook per Paco Moncho.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 13 DE NOVEMBRE DE 2012:

Ja superava el blog les 158.200 visites, ara són més de 313.000. Era tot un èxit per a Gata la Setmana de poble sostenible. Seguia la forta pluja i tornava a vindre el riu. Comparem amb enguany i res de res, de moment. La Policia Local de Gata es feia ressó del blog del Cronista, arrel de les imatges del riu amb aigua.LA PREMSA parla de...l’espectacular accident d’un trailer, ahir a primera hora a la Curva del Ti Gregori

20131113221914-camio.png

Els diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV publiquen l’espectacular accident que va ocórrer ahir a primera hora del dia. Un camió trailer, carregat de caixes de plàstic plegables, es va accidentar a la mateixa curva tan perillosa del Ti Gregori, bolcant a l’altre costat. Pel matí, fins les onze, una grua va traure el camió i es va restablir amb normalitat la circulació. El camioner va resultar sols ferit lleu, malgrat l’aparositat de l’accident.

Ací teniu l’enllaç a la notícia d’INFORMACIÓN http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/11/13/trailer-vuelca-n-332-gata/1437066.html.

A la fotografia de A.P.F., que es publica hui al diari, es veu el moment de traure del bancal el camió.

FONT: diari INFORMACIÓN 13-11-2013.GATERS A LES CURSES DE BENIARJÓ I ONDARA (Gegants de Pedra)

20131120154028-molly.jpg

L’esport popular de l’atletisme el practiquen moltíssims gaters i a més concurrixen molts d’aquests a les curses que es fan per la comarca o comarques veïnes. Diumenge passat dia 10, sense anar més lluny, els gaters van estar a dos cites atlètiques.

Començaré per la més llunyana en l’espai, la 3ª Cursa Popular de Beniarjó (València) a la comarca de la Safor. La cursa era de 7,9 kilòmetres i estava organitzada per l’Ajuntament del poble. Entre els cent primers classificats, dos gaters i una gatera. Al lloc 51 va quedar PEPE ESPASA MULET del Club Atletisme Gata, que va ser nové a la seua categoria amb un temps de 32 minuts. Al lloc 74 va entrar FRANCESC FERRER MULET del mateix club, quart de la seua categoria, que va fer 33 minuts i 49 segons i al lloc 82, però primera de les dones participants, va quedar la gatera CHRISTINA MALLETT i tercera de dones, al lloc 114 de la general, la també jove gatera cadet amb tan sols 14 anys MOLLY WOODS.

Més corredors van quedar entre els cent primers de la cita dels Gegants de Pedra (Segària) d’Ondara. Es corrien 16.300 metres o es caminaven 13.500. Dels corredors destaque als següents gaters: al lloc 20, VICENT MULET DIEGO, del C.A. La Faixa, que va ser primer a la seua categoria, amb un temps de 1 hora, 42 minuts i 1 segon. Al lloc 30 va entrar FERNANDO ARABÍ ARABÍ del GEG, cinqué a la seua categoria, que va fer 1 hora i 47 minuts. Un minut més tard va entrar al lloc 31 JOAN JAUME TORRES OLIVER, del C.A. Gata. Al lloc 46 va entrar JAIRO SOLER SALVÁ del C.A. La Faixa, 38 de la seua categoria, amb 1 hora, 52 minuts i 6 segons. Al lloc 89 va entrar DAVID FELIU SALVÁ, del C.A. La Faixa, que va ser 67 de la seua categoria, i va fer 2 hores, 2 minuts i 39 segons i al lloc 91 va entrar JOSÉ VICENTE SALVÁ SIGNES, també del C.A. La Faixa, 22 de la seua categoria, amb 2 hores, 2 minuts i 52 segons.

Dels caminants, sis van ser gaters: MATEU GINESTAR MESTRE, del GEG, que va fer 2 hores, 6 minuts i 7 segons, quedant el 9. Al lloc 36 va quedar LUIS CRESPO FONT, amb 2 hores, 24 minuts i 11 segons. Al lloc 60 va quedar FEDERICO PINEDO GÓMEZ que va fer 2 hores, 42 minuts i 16 segons. Al lloc 68 va entrar SERGIO ARGUDO MULET amb un temps de 2 hores, 46 minuts i 11 segons. Al lloc 77 va quedar PEPE JUAN PEDRO MENGUAL, del GEG, que va fer 2 hores, 51 minuts i 30 segons. Finalment, al lloc 95 va entrar CONSUELO MULET DIEGO, tercera de dones, del C.A. GATA, que va fer 3 hores i 13 segons.

A la imatge, Christina Maller i Molly Woods, al pòdium de Beniarjó. Foto: Porró.

FONT: Classificacions a somesport (Beniarjó) i runedia (Gegants de Pedra).L’EMPRESA GATERA PONS QUÍMICAS, S.L. RENOVA LA DONACIÓ AMB EL CENTRE DE DIA SANTA MARÍA DE BETÀNIA DE XÀBIA

20131113223237-xabiacdia.jpg

Li lliurarà  300 litres de productes professionals Pons

La comunitat de religioses que dirigeix el Centre de Dia Santa María de Betània de Xàbia i Pons Químicas han segellat aquest matí un acord que supondrà la donació per part de l’empresa de 300 litres de productes de neteja. El conveni servix per a renovar la col·laboració iniciada l’any passat amb aquest centre que atén a una trentena de vellets, la majoria de més de 80 anys d’edat. Les religioses i varios professionals i voluntaris són els encarregats de cobrir les necessitats dels usuaris, molts d’ells malalts d’Alzheimer, des de les 8 del matí fins les 20 hores.

Antonio Pons, administrador de Pons Químicas, ha acudit a les instal·lacions a Xàbia per a ratificar la renovació del conveni. En els pròxims dies l’empresa farà arribar al Centre de Dia 100 litres de fregasols Poslim poma, altres tant de sabó GelPons Dermo per a l’higiene personal i 100 més de netejador de banys Sanifresh.

Les religioses han confirmat a l’empresa que la donació feta en 2012 dins de la campanya "Implicados" ha servit per a cobrir les necessitats del centre durant l’any, per lo qual han manifestat un profund agraïment a Pons Químicas. Per la seua part, l’administrador els ha transmés la voluntat de seguir col·laborant en pròxims anys i de poder aportar nous productes si fora possible.

A la imatge, el Centre de Dia Santa María de Betània de Xàbia.

FONT: Foto i text, Factoria d’Idees per a Pons Químicas.

 PURI HERNÁNDEZ PRESENTARÁ EL SEU LLIBRE A LA BIBLIOTECA

20131113224110-cuentosbib.jpg

Es titula "Mis cuentos II"

Destinarà les vendes a ajudar als païssos en vies de desenvolupament

La Biblioteca Municipal de Gata de Gorgos no para. Despusdemà divendres tindrà, de nou, un acte especial per als xiquets. A les 19 hores assistirà la escriptora Puri Hernández Vicent per a presentar el seu llibre "Mis cuentos II". L'escriptora destinarà tots els guanys dels llibres a ajudar als païssos en vies de desenvolupament, la qual cosa és molt loable per la seua part.

A la imatge, el cartell anunciador de l'event cultural a la biblioteca.JA VE SANTA CECÍLIA. "HISTÒRIA DE LES BANDERES DE LA BANDA DE MÚSICA DE GATA" ( I ª part )

20131113224930-bandera1-1.jpg

Cap a l’any 1952 es va apadrinar per Justo Signes i amadrinar per Tonica Soler, la primera bandera

Ja tenim molt a prop els dies grans de les festes de Santa Cecília 2013 per a la banda i conseqüentment per a totes les formacions musicals del poble. La directiva em va demanar fer un article sobre les banderes de la banda, donat que canvien enguany de bandera. Us pose ací la primera part de la HISTÒRIA DE LES BANDERES DE LA BANDA DE MÚSICA DE GATA, tal com ve publicat l’article al llibret de les festes 2013.

"Fa tres anys, la banda de la Unió Musical de Gata de Gorgos celebrava el seu 140 aniversari. Des dels seus inicis, aquesta banda de poble ha estat encapçalada per un “banderer” portant la bandera, insignia de la formació musical. Al llarg d’estos 143 anys d’existència de la banda, son varies les banderes que han existit i més els banderers.

La banda de Gata sempre ha volgut, al llarg de catorze dècades i tres anys més d’existència, que la bandera ocupara un lloc visible, que presidira les grans celebracions i els passacarrers, els certàmens, la vida de la banda.I vostés diran: Perquè tota aquesta introducció?. És clar, enguany a la FESTA DE SANTA CECÍLIA 2013, la banda estrenarà bandera.

L’actual ja està velleta, més que usada i ja ha rendit tot el que se li demanava quan començava a servir allà pels anys 80 del segle XX. En altres temps, estrenar una bandera era cosa important, com ho deu ser ara, si s’estima el motiu. Tenia les seues madrines i padrins, tenia uns actes al voltant de la benedicció de la nova bandera, com tocaria ara, encara que no se li done tanta importància a una bandera de la banda hui en dia.

Però, celebrant aquestes efemèrides la banda també farà més història, sentarà una altra pedra a la seua ja dilatada vida musical.Junt amb la bandera sempre l’acompanyen els banderers. Ara recordem com portaven la bandera Pepe Arabí, Paco “Polaca”, Francisco Caselles, Pepe Bolufer, Miguel Ángel Escortell, Antonio Signes i altres, fins arribar a dia de hui, que la porta Paco.

LA PRIMERA BANDERA…

Encara que abans també n’hi havien de banderes, diem “la primera bandera”, aquella dels anys 50 del segle XX, per a diferenciar-la de l’última que es fa servir la banda, la de 1987. Recordem ara, d’una manera especial, els dos canvis últims de bandera de la nostra Unió Musical. Una, dels anys 50, altra de finals dels anys 80, totes dues al segle XX. La nova bandera, la de novembre de 2013, serà la del segle XXI, la que portarà sort i bones vibracions a la gran família que té el nostre poble, la UNIÓ MUSICAL DE GATA.

Les imatges de l’estrena i bendició de “la primera bandera” ens transporten en el temps a aquell aconteixement. Tota la banda i el padrí Justo Signes acompanyat de la seua germana Virginia, anaren per la madrina Tonica Soler. Era cap a l’any 1952, ens diu la que va ser madrina d’honor.A l’església parroquial, la nova bandera va estar beneïda pel recent vingut rector, el teuladí Don Vicente Llopis. Després, la madrina portava en passacarrer la nova bandera, del braç del padrí Justo Signes. Era alcalde Vicente Mulet Redal i actuava com a director de la banda Vicente González Caselles.

A la fotografia, padrí i madrina encapçalant pel "carrer de Pepito" la comitiva, amb la bandera dels anys 50 del segle XX. RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 DE NOVEMBRE DE 2012:

Seguisc parlant de pluges de l’any passat. Hui pareix que ha fet un intent, però encara està lluny de semblar aquell dia: va fer bona riuada, era la segona avinguda en tres dies, es mesuraven a Gata 271 litres. Veíem el riu en tres capítols, no sols a Gata nucli sinó a la presa de Planisses i a Gorgos. El tema administratiu era: "Pla de participació ciutadana per al PGOU de Gata". "Sabieu...?" ens portava a 1932, al primer dia de març i al incendi declarat al camp.

 ALTRE ACCIDENT PROP DEL DEL CAMIÓ, A LA N-332

20131114204008-accidcasetajaume.jpg

Uns 300 metres més cap a Gata, de l’accident de despusahir del camió tràiler. Anit a la N-332 -enfront de la Venta de Parra- es va produir un nou accident al kilòmetre 186. Segons dades de la Policia Local de Gata, un conductor va perdre el control del seu vehicle degut -segons va relatar el conductor- al rebentó d’una roda. Això li va produir passar-se’n al altre carril i d’ahí a la vorera. Però no fou suficient per a detindre’s seguint la marxa per la inèrcia, el que provocà que xocara i arrancara els arbrets d’una vivenda i es parara ja dins del pati d’una propietat privada. Fins al lloc es van desplaçar la Policia de Gata, dues ambulàncies, dues unitats de bombers i la Guàrdia Civil de Tràfic. La Policia dona les gràcies al jove gater testimoni de l’accident, que avisà ràpidament. Per sort, el conductor accidentat sols va sofrir untall a una mà.

FONT: Foto i text, Policia Local de Gata."COMENÇAMENT", EXPOSICIÓ DE L’ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL DE GATA

L’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata presenta, a partir de demà divendres dia 15 de novembre, a les 20 h al Casal de la Música, l’exposició "Començament", mostra amb la qual arrancarà el curs 2013-2014. La mostra,  que recull obra bidimensional dels alumnes de l’Escola, es podrà visitar fins l’1 de desembre a la sala d’Exposicions del Casal, de dimecres a diumenge de 19 a 21 hores.JA VE SANTA CECÍLIA. "HISTÒRIA DE LES BANDERES DE LA BANDA DE MÚSICA DE GATA" ( II ª part )

20131114223701-bandera2-3.jpg

Posava ahir la primera part d’aquest interessant article publicat al llibret del programa de festes de Santa Cecília 2013, en honor a la patrona de la música Santa Cecília, per part dels músics inbtegrants de la banda Unió Musical de Gata. Complete hui el reportatge amb...

LA SEGONA I ACTUAL BANDERA…

Trenta-cinc anys més tard d’aquella “primera bandera” es va canviar de tela, tal vegada per una quesito d’orgull i de satisfacció. A la banda li havia tocat la Grossa de la loteria un 25 de maig de 1987 i just dos mesos més tard, el 27 de juliol de 1987, s’estrenava una nova bandera. Ja no eren els mateixos protagonistes. Distinta directiva i eren altres temps.

La madrina de la banda era Ana María Soler, l’actual alcaldessa, que alesmores era la secretaria de la banda. El padrí era Alberto Fornés “Barrera”, alesmores president de la banda Unió Musical. La bandera va ser beneïda pel rector Don Vicente Marqués. Era alcalde del poble E. Adolfo Mulet Salvá i director de la banda Juan Salvador Oliver Castellanos. “Dalt de Ca Feliu”, com s’anomenava abans a aquesta sala de convits i de ball, es va fer el refrigeri per a festejar-ho, a la Plaça Nova es fotografiava tota la directiva amb la nova bandera. El banderer era Antonio Signes.       

Epílog...      

Servixquen aquestes lletres per a tindre un homenatge i record a tots els banderers que han portat les banderes de la UNIÓ MUSICAL DE GATA. A les dones i homes que van tindre la iniciativa de canviar les banderes, sobre tot les dues últimes, i –en definitiva- a tots els músics, que al caliu de la bandera i el banderer, formen i toquen…toquen i formen, donant-nos sempre les seues millors melodies.

A la fotografia, la directiva de 1987, entre ells l'actual alcaldessa -madrina de la bandera- i el sempre recordat Alberto Fornés -padrí-.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.306-A, 1ª d'ahir dia 13/11-

20131114225654-bancllumera-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, RECONEGUENT A MOLTA GENT DELS QUE MIREN, PUNXANT ACÍ)

M'envia aquesta fotografia l'amic Jaume Monfort, al qual li ho agraïsc perquè és molt bona. Es tracta d'altra imatge festera. Ell mateixa diu: "són els dos cunyats, Francisco Monfort (conegut també com Francisco "al Banc") -és el que porta la motocicleta- i Paca Caselles (coneguda també com Paquita "al llumero"). La motocicleta és una Sunbeam 750cc, matrícula M-68679, estaven concursant a la Plaça Nova (aleshores Plaza 18 de Julio) a finals dels 50 del segle XX".

Si mirem un poquet al voltant d'ells, veurem que estan al mateix escenari de les fotografies anteriors de les mateixes proves, amb l'entrada a la "Barberia" com posa allí i la baraneta de Ca Mateu de rajoletes o celosies. Agatxat vegem a Pedro Frasés, amb una xiqueta que seria Joaquina o Mari. Miguel "de Cap Blanc" està plantat darrere d'ell; més enllà reconec a Paco Torres. Els farolets i les baranetes de madera, amb molta gent del poble mirant completen la fotografia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.306-B, 2ª d'ahir dia 13/11-

20131114232222-antiguesgorgosmenuts.jpg

Aquesta fotografia feta per Pons és de la secció de recents, que no molt antigues. Corresponia a ahir dia 13, era la segona del dia. Els xicons i la xicona tenien de 5 a 7 anys, jugaven a la pedrera del Gorgos C.F. la xicona, molt valenta entre un esport d’homes, però ahí seguia, i era molt volguda per tots. D’esquerra a dreta: Fran Salvador Montilla, la xicona Pati Lara Feliu, Vicent Signes Mulet i Miguel Ángel Boronat Signes. Al canvi de segle estaven els xiquets i la xiqueta al camp de futbol "Les Sorts" i es van fotografiar els quatre, d’això fa de dotze a catorze anys, per això és recent. Van pujar als seus facebooks la foto i ahí queda...per a la posterioritat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.307-A, 1ª de hui dia 14/11-

20131114234448-15blogplacajugant.jpg

Arribe a actualizar les fotos, amb la primera de hui. recordeu que des del dia 1.301 van dobles les imatges antigues de Gata. És a dir que ara són amb aquestes dues de hui set dies, però catorze fotografies. Dit això anem a posar una altra foto de la col·lecció de la família Feliu-Salvá, que em va facilitar David.

És una imatge molt curiosa. Està presa a la Plaza 18 de Julio d'abans, Plaça Nova ara. Es reunien matrimonis o parelles, a què podien estar jugant o què feien si no jugaven?. La taula que està més prop de la càmera si que es distinguix a Don Julián, aleshores alcalde o regidor. Més enrere es veu a Pedro Pineda. Encara no estaven asfaltats els carrers.

FONT: Foto propietat de la família Feliu-Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.307-B, 2ª de hui dia 14/11-

20131114235820-16blogfestes.jpg

L'última fotografia de hui, de les quatre que he posat també és de la col·lecció Feliu-Salvá. Torna a ser de festes. Ja vegeu que era molt freqüent fer aquestes proves, jove home i jove dona amb motocicleta. Potser el carrer Sol on es feia aquesta prova, els participants i el públic, que era molt, estaven sempre espectants. Mireu el carrer adornat i tots els detalls de la festa, pel mig uns pilons per a marcar les proves.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 15 DE NOVEMBRE DE 2012:

La imatge curiosa la donava el riu al que tots havíem mirat perquè al ploure havia baixat l’aigua pel seu llit. Al capítol de "Sabieu...?" coneixíem que Alacant va defendre Gata per mig de la banda, en 1932.DIRECCIÓ DEL PARC NATURAL I AJUNTAMENTS QUE L'ENVOLTEN PREPAREN LA I FIRA DEL MONTGÓ A GATA

20131115141837-1reunioparcmontgo.jpg

La direcció del Parc Natural del Montgó, junt als ajuntaments de Dénia, Gata, Jesús Pobre, La Xara, Pedreguer i Xàbia estan preparant la I Fira del Montgó per al diumenge 15 de desembre a Gata.

La mostra pretén aglutinar les tradicions, productes i artesania dels municipis de l’àrea d’influència del Montgó i recollir  tota la riquesa i varietat dels pobles que l’envolten, així com un concurs gastronòmic de productes autòctons. L’esdeveniment comarcal comença a tenir forma amb les primeres reunions de treball que el director del Parc, Carlos Linares, ha realitzat al saló de plens, com es veu a la fotografia, amb els alcaldes de les EATIM de Jesús Pobre i La Xara, les alcaldesses de Pedreguer i Gata i els regidors de Xàbia , Dénia i Gata.

La Fira del Montgó, tradicions, productes i artesania de la comarca, formarà part d’un programa més ampli que s’està organitzant, per tal de celebrar el mes del Parc de la Generalitat, durant el mes de desembre.

FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.JA VE LA FESTA DE SANTA CECÍLIA: a la nit cantaran l'Aurora; demà nova bandera, nous músics i nou saló d'actes

20131115144238-nousbanda2013.jpg

Els actes en honor a la patrona Santa Cecília s'amuntonen per als músics de la banda de Gata. Aquesta vesprada, a les 20 hores, comencen ja de bó. Al CASAL DE LA FESTA, com ells li han nomenat al baix de l'Avinguda d'Alacant, es concentraran a eixa hora. A les 22 hores faran sopar de bestreta. A la 1 de la nit començarà la desfilada de disfresses, un acte molt simpàtic i que ells estimen molts. A les 4,30 de la matinada seran elegits el Muso i la Musa 2013 i a les 5.30 hores arribarà un dels actes més clàssics des de fa molts anys, la tradicional i típica Aurora.

Demà dissabte, la jornada musical bandística ve carregada de molts actes sense parar. A les 17 hores començaran des del Casal de la Música el passacarrer, per anar primer a l'Ajuntament per la NOVA BANDERA; després pel poble recollint als NOUS/NOVES MÚSICS/MÚSIQUES. Acabat aquest acte, a les 20 hores, se celebrarà l'estrena del NOU SALÓ D'ACTES del Casal de la Música. Actuaran totes les formacions que té la banda en marxa: Banda juvenil i infantil, Xarangata i la banda Unió Musical.

Dels altres actes, ja en parlem...

A la imatge, els NOUS MÚSICS que entraran demà a la banda. Recordeu-los encara que us tornaré a parlar d'ells: Sentats teniu a Àngels Ginestar Fornés, Adrià i Anna Moreno. Drets: Luis Blasco Blasco, Vicent Ferrer Ferrer, Sara Ferrer, Núria Cardona Mulet i Joan Cholbi Grimalt.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 DE NOVEMBRE DE 2013:

Comence la mini-jornada de hui per raons de feina, recordant quines notícies vaig publicar l'any passat al blog. El blog arribava a les 159.000 visites. Era el primer cap de setmana de festa ceciliana per a la banda. Continuava la vaga de les farmàcies. A la imatge curiosa veíem l'aigua del riu, que es resistia a desaparéixer. A "Sabieu...?" es parlava dels lladres de 1932 que total van robar 113,25 pessetes.PLUJA PER LA NIT I MOLT DE FRED DURANT TOT EL DIA

Per fi ha vingut el fred. Aquest matí eren 4,5 graus els que hi havia a les set i mitja. El termòmetre no ha pujat de 12 graus. Per altra part, anit va començar la pluja, inclús va fer pedreta menuda al principi. Tota la nit la ploure i s'en va anar la llum, com passa sempre i això que plovia moderat.

Les muntanyes de l'interior de la comarca amaneixien espolvorejades. Més endins hi havia més neu. Els pobles més a prop d'ací que han vist neu a les seues muntanyes: Parcent, Benigembla i Castell de Castells.PURI HERNÁNDEZ PRESENTA EL SEU LLIBRE: MIS CUENTOS II

20131116233605-miscuentos.jpg

La biblioteca va ser l'escenari ahir per la vesprada de la presentació de MIS CUENTOS II, el llibre de Puri Hernández, que té la seua família a Gata. L'alcaldessa de Gata i el regidor de cultura, Juan Pedrós, van acompanyar a l'autora i la seua família. Puri va explicar la seua experiència, com va començar a escriure i a més va aprofitar que hi havia molts xiquets presents i va contar un dels seus contes. Els llibres estan a la venda a les llibreries de Gata i els diners van destinats a ajudar als xiquets necessitats en les diferents activitats que fa el pare Alfaro a Índia.

FONT: Foto i text Ajuntament de Gata.EXPOSICIÓ DELS ALUMNES DE L'ESCOLA EXPERIMENTAL DE GATA

20131116234006-expocomenca.jpg

L'alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i el regidor de cultura, Juan Pedrós, van inaugurar ahir per la vesprada la primera exposició del curs 2013-14 de l'Escola de Plàstica "Antoni Vives". "Començant", que aixina es diu la mostra, es podrà visitar al Casal de la Música fins a final de mes, de dimecres a diumenge per les vesprades.DIA GRAN PER A LA BANDA: MOLTES ESTRENES ( I ) Introducció.

20131116235213-corbatinsnovabandera.jpg

El dia 16 de novembre de 2013 ha quedat ja gravat en lletres d’or per a la banda UNIÓ MUSICAL de Gata. Per moltes coses: l’estrena de la nova bandera, els nopus músics, el remodelat i "nou" Casal de la Música, l’acte de presentació al públic de la nova bandera i l’estrena de l’obra "El ocho" del jove músic gater de la banda Mariano Landete Mulet.

Tot això aniré posant-ho entre demà i inclús dilluns, per a que no perden detall. Ara els deixe amb la fotografia del dia: el moment de l’apadrinament de la nova bandera al remodelat Casal. La madrina ha sigut Ana María Soler Oliver, l’alcaldessa, com ja ho fora en 1987. El padrí ha sigut el regidor de Cultura, Joan Pedrós Taléns.

A la fotografia els vegeu posant els corbatins junt amb el president de la banda Vicent Signes i el director Joan Valentí Giménez Ortiz, i la presentadora i membre de la directiva Rosa Monfort.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 17 DE NOVEMBRE DE 2012:

La festa de Santa Cecília acaparava la informació. L'Aurora era protagonista del primer reportatge; l'arreplegà dels músics del segon. Els barrancs i l'aigua ploguda tenien la seua notícia al Pontet del Ros. El Gorgos C.F. jugava al dia següent a les Costeres contra el Ciudad de Asís. La Comissió 2012 feia discomòbil Woe Audiovisual. El lloc del nou pont, la Caseta de la Lepra i el Limón Express eren les tres fotografies antigues publicades.AHIR, DIA GRAN PER A LA MÚSICA GATERA: II, nova bandera

20131117190646-ajuntamentbandera-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Primera bandera de la banda del segle XXI; les anteriors van ser de 1952? i 1987

Ahir per la vesprada, al voltant de les 5, mentre el fred començava a apretar, la banda Unió Musical de Gata es va dirigir des del Casal de la Música fins l'Ajuntament. Allí esperaven l'alcaldessa i els regidors de l'Ajuntament per a procedir a l'acte protocolari de lliurament de la nova bandera, tercera insígnia de la banda dels últims 65 anys, peró primera del segle XXI.

L'alcaldessa Ana María Soler va signar l'acta junt amb el president de la banda Vicent Signes Signes. Alcaldessa, regidor de Cultura, banderer i president van preparar la bandera que porta el símbol de la música i la banda (la lira), la data de creació de la banda 1870 i l'escut de Gata i que ha estat donada per l'Ajuntament a la banda, sent els seus padrins l'Alcaldessa (que ja ho va ser de l'anterior en 1987) i el regidor de Cultura Joan Pedrós.

Una vegada la bandera baixada al carrer, davant la Casa Consistorial es va interpretar l'Himne a Gata, que té música de Leopoldo Vidal i lletra d'Antonio Salvá. Un acte important, solemne i protocolari que es va fer ahir dissabte dia 16 de novembre de l'any tretze sobre els dos mil.

A la composició fotogràfica, vegeu alguns dels moments de l'acte que us he referit.AHIR, DIA GRAN PER A LA MÚSICA GATERA: III, concert i estrena del renovat local

20131117195007-concertscnousalo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El concert de Santa Cecília 2013, que es va celebrar ahir dissabte 16 de novembre, també passarà a la història per molts detalls, el més important el renovat i conseguit saló d’actes del Casal de la Música. A este respecte dir que es mostrava molt lluït i molt ben acabat.

També al mateix acte es va presentar al públic assistent que omplia la sala la nova bandera, que hores abans havia estat lliurada per l’Ajuntament a la banda. La madrina Ana María Soler -alcaldessa- i el padrí Joan Pedrós -regidor de Cultura- imposaren els corbatins a la bandera. El públic va poder veure un gran programa musical.

Va començar la banda juvenil dirigida per Felipe Fuertes Guardiola. Els més menuts de la casa junt amb els joves van interpretar "Contrabandistes de Xàbia" i "Ben-abiar" del poblero J.A. Catalá, així com "Adagio Veneciano" de Flavio Viar.

A continuació, va actuar "Xarangata", la divertida composició de músics gaters de la banda. Van interpretar peces molt conegudes, com "The final ountdown"; "Mi gran noche"; "Viva el lujo"; "Laura no está" i la superconeguda "Abba Gold". Al final de la jornada, us posaré un vídeo d’aquest divertit grup que ha nascut al si de la banda.

Finalment, la Banda Unió Musical que dirigix Joan Valentí Giménez Ortix va interpretar quatre peces prou complicades, però que ho van brodar: "Rojosa" del mestre Taléns: "Agua, azucarillos y aguardiente" sarsuela de Chueca; "Oregon (Fantasy for band) de J. de Hean i la sorpresa de la nit "El Ocho". D’aquesta peça us parlé: està composta pel jove músic gater Mariano Landete Mulet. Està basada en el llibre del mateix nom de Khaterine Neville i té quatre parts. La banda, entre ells el mateix jove compositor, va tindre l’honor ahir de fer la seua estrena. Al final de l’obra, el director va fer eixir al jove Mariano, que es mostrava molt emocionat i agrait.

A la composició fotogràfica teniu alguns moments del concert de santa Cecília 2013, així com els prolegòmens d’una vesprada especial. Les fotos són de Vero Vives.IMATGES CURIOSES: Treballen per als seus xiquets (La Mirada del Perú)

20131117202101-peru1.jpg

Canviant totalment de terç, si utilitzarem el símil taurí, us pose ara la foto dels pares dels xiquets a la parròquia del Perú on treballa i serveix el rector gater VICENT FONT. No ens oblidem mai d'ells, dels més necessitats i amb més carències. La sèrie de fotos i el seu títol "Trabajando para nuestros niños" ho diu tot. A setembre lluitaven contra l'element més comú d'allí, la sorra ("arena". Mireu als pares, voluntariosos i sempre contents i tot per a poder fer un cercat, un rodat, és sens dubte i des de Gata LA MIRADA DEL PERÚ.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.308 -A-, la del dia 15/11-

20131117205818-placanovaarrancant.jpg

Recupere fotografies i dies. Pose la primera que corresponia al divendres 15. La publica al seu facebook Antonio Monfort i no és massa "vella" perquè total té onze anys, però si que es nota el gran canvi. Ell comenta que "es tracta de la nostra plaça quan fa uns anys la van alçar per (no vull dir arreglar-la) canviar-la. Particularment pense que era molt més bonica i asseada abans. La imatge es curiosa. no recorde quin any va ser".

Casualment, just fa un any vaig publicar una foto quasi idèntica, però en blanc i negre. Era la nº 945 que corresponia al mateix dia 15 de novembre, però la publicava el dia 17. Allí donava les dades, que ara no recordava Antonio i opinava igual que ell, com moltíssims gaters. Torne a posar el comentari que ja vaig fer en el seu dia: "Era setembre de 2002, concretament el dia 10. La màquina excavadora arrancava el pis de la Plaça Nova, aquell que, com moltes vegades he dit ací al blog del "Cronista de Gata" no s'havia d'haver canviat mai. La màquina el va destroçar tot, vegeu com estava la plaça. Un testimoni més històric del canvi de pavimentació. Sabeu molt va costar?. Entre esta i l'altra plaça, la de l'Església, un total de 198.095,07 euros, uns trenta-dos milions de les antigues pessetes. Què llàstima!!."

FONT: Fotografia propietat de Antonio Monfort.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.308 -B-, 2ª del dia 15/11-

20131117212641-17bloggorgos-infantil-ano86-copia.jpg

(PODEU FER LA IMATGE MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Si fa uns dies posava una foto de tres xiquets i una xiqueta del Gorgos, hui –de la mà de David Feliu Salvá-, que està també a la fotografia de Pons, en pose una altra de futbol de la pedrera gatera. Eren els infantils del GORGOS C.F. de l’any 1986. Valdria aquella cançó en castellà de…¡¡Cómo hemos cambiado…!!. La gran majoria d’aquells xiquets estan ja casats i amb fills, alguns han seguit jugant al futbol i altres també juguen ara als veterans del Gorgos. Total fa 27 anys de la imatge. La publicitat la posava “Serigrafia Ángel” com veieu a les samarretes. Jugaven al vell camp de Les Sorts i com sempre el Montgó de guardià darrere.

David detalla tots qui són, la queal cosa simplifica més el seu coneixement:

D’esquerra a dreta mirant la foto, de peu: el preparador Manolo Poveda, el porter José Signes “Botella”, Sebastián Cruañes, Quico, Miguel Miñana, Francisco , José Amador “Canya”, David Morató, José “Xota” i Alberto.

També d’esquerra a dreta, però sentats: Xavi Torres, Jaume Licerán, Juanvi Navalmoral, Meneses, Fill de Manolo, Franc “Chamburci”, Rafa “Llebra”, Sebastián Monserrat, David Feliu –propietari de la foto- i Pepe “Chamburci” portant el botiquí de les cures.

FONT: Foto propietat de David Feliu.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.309-A, 1ª d'ahir dia 16/11-

20131117224712-1blogpartit-copia.jpg

(PODEU FER UN POC MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

De uns futbolistes gaters a altres. Esta fotografia és més antiga. De la nova col·lecció facilitada per José Luis Masutier, al qual li agraïsc la cesió de les fotografies familiars i dels amics de Gata, pose aquesta imatge. Era el dia 7 d'agost de 1964, per tant era el Dia dels Fadrins, es va fer un partit entre xics i xiques. El camp de Les Alcolaies era l'escenari. Podeu veure els ametlers que asomen per dalt i al fons el Calvari i l'ermita. D'esquerra a dreta reconec a Jaime Gil (segon), a Ripoll (que sempre era porter), no estava vestit el sempre recordat Pepe "el Roig". De les dones reconec, la segona precisament a la que després va ser la dona de Pepe, Antonia "Carrano". Aponat estava Antonio Salvá.

Si en conegueu a més, podeu anar donant els noms i identificant-los o de dones, identificant-les.

FONT: Foto propietat de Matilde Beltrán i José Luis Masutier.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.309 -B-, 2ª d'ahir dia 16/11-

20131117225544-teatre2.jpg

Nova col·lecció que també comence. Fotografies totalment distintes. Són propietat de Salvadora Boronat, a la qual li agraïsc que em facilite publicar esta i les que vindran. La segona corresponent encara a ahir va de teatre aficionat de Gata i del bo. La va pujar l’altre dia al seu facebook. Actuaven a la Plaça Nova. Eren els anys 80 del segle XX. El grup de teatre "Paco Carrasco" va representar moltes obres no sols al poble sinó a la comarca. A esta fotografia podeu veure al sempre recordat i admirat Paco Font Pons "Carrasco" actuant junt amb Salvadora, precisament. Comenta ella que el xiquet rubiet que hi ha sentat a l’escenari és el fill de Bequio i María Elisa Segarra. La foto la faria Salvador Pons.

FONT: Foto propietat de Salvadora Boronat.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 DE NOVEMBRE DE 2012:

Començava la jornada informativa amb un article i foto de la penya "Al Garbó" que anaven de festa culinària, com altres, per al llibre de la comissió. Les disfresses venecianes de la banda Unió Musical per les festes de Santa Cecília 2012 eren el següent article. A nivell esportiu, tornava a caure el Gorgos dins de casa, 1-4. Dos succesos molt curiosos ocupaven l’article de "Sabieu...?". El blog alcançava 160.000 visites, ara en té quasi 316.000, quasi el doble.LA DIVERSIÓ GARANTITZADA: XARANGATA (Alguns músics de la banda de Gata)

20131118201752-xarangata.jpg

Un total de catorze músics de la banda de Gata, en faltarien alguns com sempre passa-, van donar la nota (mai tan ben dit) i de quina manera. Van ser la part animada -perquè aixina ho precisa la formació musical que composen alguns músics de la Unió Musical- del concert de Santa Cecília 2013, que obria una nova etapa per a l’associació musical, la més gran en gent i socis del poble.

Per a que gaudiu una estona amb ells ací us deixe el vídeo que va fer i va pujar a youtube Verónica Vives, de l’última part de l’actuació. Deia algú: "...I qui els dirigix?, com tots tenen directors!!. Jo li vaig dir: "No ho necessiten, fan festa només fent sonar els seus instruments!!". Ací teniu l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=R4vbKP9RBHc. El podeu trobar a youtube com a "Santa Cecília 2013, 16-11, Xarangata".

FONT: Vídeo de Vero Vives (facebook). Imatge capturada del mateix.DIMECRES DIA 20, ES PREVEU L’OCUPACIÓ DEL CENTRE METGE DE GATA per el tancament de les urgències nocturnes

La Plataforma per a la defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta ha organitzat per al dimecres dia 20 de novembre una concentració i ocupació del Centre Metge de Gata a les 21 hores, per a fer força i demanar, una vegada més i ja en van moltíssimes, que es tornen a obrir les urgències nocturnes. Fa unes setmanes va ser el Centre metge de Pedreguer "l’ocupat", ara li toca el torn a Gata.LES ÚLTIMES PLUJES DEIXEN 60 LITRES A GATA, FENT BONA SAÓ

En un poc de retràs pels aconteixements festers i el treball, us pose ara l’acumulació de les últimes plujes de dijous al llarg del dia i de la matinada de divendres a dissabte. Dijous van ser 17 litres i divendres 43, les dues xifres sumen 60 litres, que han fet una bona saó a la necessitada terra, ja que des de la pluja d’agost no havia caigut ni una gota, com es diu. Done les gràcies a Vicent Signes "Canya" per la informació.IMATGE CURIOSA: Fent història davant l’Ajuntament

20131118205755-dscf6135.jpg

Des dels papers a l’aire passant pels instruments. Dissabte per la vesprada, 16 de novembre de 2013, autoritats, directiva i músics van expresar la seua alegria i el seu goig per tindre nova bandera per a la banda Unió Musical de Gata.

L’acte institucional es va tancar amb la interpretació del "Himne a Gata", una peça oficial que sempre està present en les grans celebracions, com el concert de revetla o l’elecció i proclamació de la regina de festes. Valga aquesta imatge curiosa, que mira des dels papers de les partitures, per a arribar a tots.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.310, -A-, d’ahir dia 17/11

20131118225058-nevada.jpg

De la nova col·lecció de fotos de Salvadora Boronat, una foto que ve al pèl pel fred que ens ha vingut de repent i per la neu que estava prop fa dos dies. El fotògraf Salvador Pons els va fer aquesta foto a Salvadora -està al mig-, a la seua germana María Francisca i a Vicente, un bon amic. Ahí els teniu als tres rodejats de molta neu, era aquell 12 de febrer de 1983 quan va nevar tant. La foto es dega fer al dia següent, que era "darrer diumenge". Sabeu on estaven?. A un lloc que ara ja ha desaparegut pel pas soterrani de les Sorts. Era el parc infantil al Passeig d'Alacant. S'en recordeu com estavem tots admirats per tanta neu!!.

FONT: Foto propietat de Salvadora Boronat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.310, -B-, d’ahir dia 17/11

20131118231347-2blogamicsvaquetes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La foto és ara d’una altra col·lecció nova, la que em facilita José Luis Masutier i que ja vaig començar ahir. Amigues i amics de la quadrilla de José Luis i de la seua dona Mati (Matilde) Beltrán, que la podeu veure amb ulleres al centre de la foto. Era el dia dels casats de l’any 1964, aquell 8 d’agost, a la correguda d’una vaqueta. Estaven les dos germanes, Conxa -sempre recordada- i Aurelia. També Pepe "la Cotxa", Pascual Arabí ("Sariera"). Podeu anar completant tota la imatge. Davant de tots vegeu a Fuertes. Per darrere asoma Pepe Mulet ("Paresant"). Estaven tots dalt d’un carro al corro dels bous, per la nit, a les vaquetes.

Comenta la foto, des del blog l'amic Paco Moncho i diu: "El que està sentat a la barana del carro, a l'esquerra i amb ulleres es Diego Monfort Cervantes. Al costa de Fuertes està Juan Mateo Signes, l'home de Magdalena que està plantada darrere Aurelia. El cabet que asoma, darrere Aurelia, diria que es Jaume Mónica. La que està entre Mati i Aurelia no estic segur però crec que és Isabel Mompó. L'única que no reconec ara es la que està entre Magdalena i Conxa. Igual es que és forastera."

FONT: Foto propietat de Mati i José Luis.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.311, -A-, de hui 18/11

20131118234715-fotofestes84.jpg

Fotografia graciosa i interesant de la col·lecció de Salvadora Boronat. Quasi inèdita, ací teniu a alguns amics i amigues a les festes de 1984. Ja han passat sols 29 anys. La mateixa Salvadora, que està a la foto, l'explica: "esta foto està presa al camp de tir (hui camp de vol d'Aero Gata) després de donar-se els trofeus que feien de tir al plat o a pitxó". D'esquerra a dreta: el sempre recordat Francisco, Ana Mari l'actual alcaldesa, que aleshores era regidora, Miguel Miñana, Tere Ginestar primera Dama de les festes, Tere Morell, Reina eixe any 1984, Luis Granadino, Salvadora Boronat segona Dama y al seu costat el actual sargent del Cuartel de Gata Emilio Asperilla, que en eixe any estava fent la mili a la Caserna de la Guàrdia Civil d'este poble i que després es va quedar entre nosaltres.

FONT: Foto propietat de Salvadora Boronat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.311 -B-, 2ª de hui 18/11-

20131119001254-grupamiguetsfr.jpg

Al límit del temps, acabae actualitzant les fotografies. D’una nova usuària i amiga del blog, Àngels Torres Torrijos, ens facilita esta foto que ella pujava al seu facebook dies enrere. En té més i de les bones, sens dubte. Ara pose una del record de fa ja alguns anys, quan eren menudes les hui dones i home jóvens de la Font del Riu. Estaven a casa d’Àngeles i Pepa. Després del berenar, ala a disfressar-se i s’ho passaven d’allò més bé. Per davant estava Marcia, Juan Mas i Pepa Torres Torrijos. A la segona fila Araceli, Veronica i Izaskun. Per darrere Carmen i Àngels.

Què bé s’ho passaven!!.

FONT: Foto propietat de Ángeles Torres.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 DE NOVEMBRE DE 2012:

Començava la jornada amb una informació musical, Pere Vicalet participava en la composició d’un CD per a un festival. Quaranta-cinc feligresos participaven a Setaigües als exercicis espirituals organitzats per la parròquia. Enguany també i d’això us posaré la informació i foto més endavant.IMATGES CURIOSES: Fa 15 i fa 10 que entraren a la banda

20131119210058-15i10anys.jpg

Ací els teniu, no fa molt, però tocant tocant ja han passat quinze i deu anys. L’any 1998, per ara, van entrar a formar part de la banda Tere, Noelia, Poli i Joan. Ara ja són tots uns veterans. El mateix diríem de Anna, Rosa i Mariano. Ells van encetar el pastel que els portava a ser tots uns entesos en la música i com a mostra ahí està Mariano. La banda va estrenar la primera composició d’ell "El ocho", el passat dissabte al concert de Santa Cecília 2013. Per molts anys i que seguixca eixe art, professionalitat, afició i ofici.

FONT: Fotos de la composició preses del facebook de la banda Unió Musical de Gata. Dalt els quatre músics de 15 anys, baix els tres de 10 anys.ACTES ESPORTIUS, LÚDICS I CULTURALS AL CAP DE SETMANA

20131119213416-bici.jpg

El pròxim cap de setmana, del 22 al 24 de novembre ve carregat a Gata de molts actes, alguns esportius, altres lúdics i altres tants culturals. A banda de l’acte que ja referia ahir, del dimecres 20, que serà social i reivindicatiu, els altres actes es concentren més cap al cap de setmana. Divendres 22, a les 19.30 hores, al Centre Polivalent del carrer Costera del Grup Escolar es farà una xerrada-col·loqui titolada "Una mirada retrospectiva al 2013", que dirigirà Pep Signes Fornés (Pep Paleres), monitor esportiu i preparador físic.

Dissabte 23 es farà, una vegada més la Fira de la Coca, organitzat per la parròquia. Serà a la Plaça de l’Església i Plaça d’Espanya. Això serà pel matí.

Per la vesprada-nit, el protagonisme l’agafaran les societats musicals del poble. Es celebrarà la festa en honor a Santa Cecília. Des del Casal de la Música processionarà la imatge de la patrona, amb la banda en passacarrer. A l’església a les 19.30 hores es celebrarà la missa solemne cantada per la Coral Serrillàs, que també festeja a la santa. En el transcurs de la missa, es produirà el tercer acte de la bandera, la bendició solemne de la mateixa.

Diumenge 24, a les 8.30 hores eixiran els participants de la Marxa i a les 9.30 hores els corredors. Eixiran i arribaran al carrer Diagonal de Jesús Pobre. L’organització és de Parc Natural del Montgó i el C.A. La Faixa de Jesús Pobre. Col·laborarà la Policia Local, Creu Roja i Protecció Civil

Finalment, també diumenge 24 serà la jornada del poble sostenible per a Gata, amb el Dia de la Bicicleta. S’eixirà des de l’Alcolaia (escoles) a les 9.30 hores i s’anirà fins la Rana pel casc urbà i part del terme, esmorzaran al paratge i es farà un sorteig de regals obsequis de Bicicletas Boronat. La inscripció podrà fer-se fins divendres 22 a la Tourist Info de Gata.

A la imatge, l’excursió en bicicleta de l’any passat i el Montgó al fons.UN GRUP DE FELIGRESOS DE LA PARRÒQUIA DE GATA, PARTICIPANTS D'EXERCICIS ESPIRITUALS A SETAIGÜES

20131119220836-verbumdeiparroquia-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Com ja passara l'any passat, un grup de feligresos de totes les edats, ha participat al llarg del cap de setmana en els exercicis espirituals que s'han fet al poblat missioner del "Verbum Dei" de Setaigües. Per als participants gaters, ha sigut preciós, amb fred,neu, però molt de calor humà i diví, comenta el senyor rector Don Francisco.

Han compartit "moments d'oració, eucaristia "sense rellotge" i... unes reflexions estupendes a càrrec de Magdalena, missionera del "Verbum" junt amb els nostres amics Juan Torres i Maite Signes", seguix dient Don Francisco. El tema "La Paraula de Déu" ha estat el centre de tot. S'ho han passat molt bé, que és el que conta i ja estan pensat en la pròxima edició de 2014.

A la fotografia, alguns -no tots- dels gaters participants al retir, als exercicis espirituals.

FONT: Fotografia i text Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.313, -B-, de hui dia 20/11.

20131120235608-blogpacoipilarin.jpg

Fa uns dies posava Paco Moncho aquesta fotografia al seu facebook, és una curiosa i simpàtica imatge de quan ell i Pilar "la monyera" eren menuts. Ni més ni menys, l’any 1954. Podeu veure’ls als dos abrigats i sobre la paret, eren molt amiguets i jugaven junts. El xiquet vivia al carrer del Piló i la xiqueta al carrer Pare Mulet. Ell tenia tres anyets i ella quatre. 

FONT: Foto propietat de Paco Moncho.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 DE NOVEMBRE DE 2012:

La notícia era el quasi robatori de les porteries del vell camp de futbol "Les Sorts". Posava el nou horari de l’Ajuntament per als ciutadans. El record del riu encara amb aigua el donava les Imatges curioses. La conferèncial radical socialista d’agost de 1932 es coneixia per mig de "Sabieu...?.

* També recordem en el dia de hui que fa 77 (1936) anys va morir fusilat José Antonio Primo de Rivera a la pressó d’Alacant. També, que fa 38 anys (1975) tal dia com hui va morir el dictador Francisco Franco Bahamonde.

* Finalment, a nivell local, recordem que just hui fa 33 anys va ser soterrat l’industrial i alcalde de Gata (del 19 d’abril de 1979 al 19 de novembre de 1980), Juan Bautista Pons Leyda, conegut més per "Juanito l’Estanquer". LA PREMSA PARLA...de l’ocupació del Centre de Salut de Gata hui i dels municipis al voltant del Montgó que patixen els jabalís

20131120154749-centre.png

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui dimecres 20 de novembre dos articles relacionats amb Gata, un directa i l’altre indirectament. Titula, al respecte de l’ocupació que es pretén fer aquesta nit a les 21.30 hores del Centre de Salut de Gata: "La Marina. La Plataforma promueve la ocupación hoy del centro de salud de Gata de Gorgos". La firma és de "REDACCIÓN/R. G.|GATA.". Aquest és l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20131120/marina/plataforma-promueve-ocupacion-centro-20131120.html

Pel que fa a la notícia del Parc del Montgó i els animals danyins publica el mateix diari: "La Marina. Los municipios piden medidas para acabar con la superpoblación de jabalíes". Al subtítol: "La Junta Rectora del Montgó revela que 370 animales mueren al año atropellados en una de las carreteras del área de influencia del parque". La firma és de C.P. Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20131120/marina/municipios-piden-medidas-para-20131120.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS de hui, 20-11-2013.EL B.O.E. PUBLICA TOTES LES FESTES LABORALS PER A 2014

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica hui dimecres dia 20-11-2013, la Resolució de 8 de novembre de 2013, de la Direcció General d’Empleo, per la qual es publica la relació de festes laborals per a l’any 2014 en tot l’Estat espanyol. Inclou les festes autonòmiques i les generals.

GATA, a més de les dues locals, té les de la Comunitat Autònoma, i les generals:

El mes de gener tindrà 2 festes: 1, dia d’Any Nou (dimecres) i 6, Dia dels Reis Mags (dilluns).

El mes de març tindrà la festa de Sant Josep, dia 19 (dimecres) -Festa de la Comunitat Valenciana.

El mes d’abril tindrà: Divendres Sant, dia 18; Dilluns de Pasqua (dilluns) -Festa de la Comunitat Valenciana-. Ací hi haurà un "aqüeducte laboral".

El mes de maig serà festa el dia 1 (dijous), Festa del Treball.

El mes d’agost serà festa local a Gata el dia 6 (dimecres), Santíssim Crist del Calvari, i a nivell nacional el dia 15 (divendres), l’Assumpció de la Verge.

El mes de setembre, a Gata, serà festa local, el dia de Sant Miquel (29), dilluns.

El mes d’octubre serà festa el 9 (dijous), Dia de la Comunitat Valenciana. El 12 (Pilar) és diumenge.

El mes de novembre serà festa el dia 1 (dissabte), Tots Sants.

El mes de desembre seran festa: el dia 6 (Dia de la Constitució Espanyola) -dissabte-; el dia 8 (Immaculada Concepció) -dilluns- i el dia 25, Nadal (dimecres).

FONT: BOE, 20-11-2013.

 EL BOP PUBLICA LA MODIFICACIÓ DE LES ORDENANCES PER PRESTACIÓ DEL SERVEI D’AIGUA I DEL IBI

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) ha publicat l’anunci de que queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari provisional de l’Ajuntament de Gata de Gorgos de 24 de setembre de 2013, sobre la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la Taxa per PRESTACIÓ DEL SERVEI D’AIGUA. El canvi està a la lletra «g) Quota fixa de manteniment i conservació de comptadors: 3 €,al trimestre.»

Ja vaig explicar en el seu dia (a l’endemà del plenari) que la quota ve donada per que hi ha que anar canviant els comptadors obsolets i inservibles per uns nous i amb aquesta quota entre tots amortitzarem tot.

També es publica l’altre anunci, per el que queda automàticament elevat a definitiu l’acord plenari provisional de l’Ajuntament de Gata de Gorgos de 24 de setembre de 2013, sobre la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de l’ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L’IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI)...amb les modificacions que es recullen a continuació: Primer.- En quant a l’article 4t. «Bonificacions», on diu «Bonificacions Obligatòries .../...», dirà: «A) Bonificacions Obligatòries .../...». En quant a l’article 4t. «Bonificacions», on diu «Bonificacions Potestatives .../...», dirà: «B) Bonificacions Potestatives .../...». Segon.- Afegir dins de l’apartat «B) Bonificacions potestatives, impostes per ordenança fiscal», el subapartat tercer que literalment s’expressa: «3.- Tindran dret a una bonificació del 95 per cent de la quota íntegra de l’impost a favor d’immobles en els quals es desenvolupen activitats econòmiques que siguen declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històric artístiques o de foment de l’ocupació que justifiquen tal declaració.

Correspondrà aquesta declaració al Ple de la Corporació i s’acordarà, prèvia sol·licitud del subjecte passiu, pel vot favorable de la majoria simple dels seus membres. L’Ajuntament de Gata de Gorgos, quan acorde bonificar aquest impost tindrà en compte la vinculació social, cultural, històric artística o de foment del treball de l’activitat econòmica de l’immoble a bonificar i es demanarà un vincle important i social amb el municipi.

Aquesta declaració d’especial interès que marca la llei haurà de quedar degudament acreditada mitjançant informe de la regidoria corresponent, amb posterior dictamen favorable de la Comissió Informativa d’Hisenda.»

Tercer.- Modificar el darrer paràgraf de l’article quart «Bonificacions», on diu:«Criteris per a l’acumulació de bonificacions: …/...) dirà: «C) Criteris per a l’acumulació de bonificacions: …/...).

FONT: BOP dia 20-11-2013.

 EL GORGOS GOLEJA EN CASA, PERÒ SEGUEIX EL DOTZÉ

20131120204010-gorgoscfkabass-copia.jpg

El primer equip del Gorgos C.F., que milita al grup 13 de Segona Regional, va golejar a l'últim partit que va jugar al camp municipal de Les Costeres. Va guanyar per 4 a 1 al Pla Carolines d'Alacant. Amb aquest resultat segueix al lloc dotzé. De deu partits jugats, té quatre guanyats, un empatat i cinc perduts. Al pròxim partit els homes de Miguel "Polaca" es desplatzaran a Mutxamel. 

A la imatge, el Gorgos C.F. d'aquesta temporada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.312, -A-, d’ahir dia 19/11:

20131120204547-teatre3.jpg

La present fotografia, que correspon a ahir dimarts, és de la recent col·lecció de Salvadora Boronat. Torna a ser de la mateixa sèrie del teatre aficionat gater. A l’escenari, quasi tots els que formaven part de l’elenc de figures. A una de les obretes interpretades, podeu veure d’esquerra a dreta mirant la foto: la sempre recordada María Vicenta ("filla de Pepe el Sastre"), la mateixa Salvadora Boronat, Pepe "Sereno", Antonio Monfort "Puripa", Pepe "Carallena", Antonio Fornés "Guardagulles", José María Boronat -germà de Salvadora-, María Teresa Ibáñez "Borla" i el que era director i actor -també molt recordat pel seu testimoni artístic, Paco Font Pons "Carrasco".

FONT: Foto propietat de Salvadora Boronat.OCUPACIÓ PACÍFICA DEL CENTRE DE SALUT pel veïnat de Gata, per a que no es tanque per la nit

20131120224643-ocupaciocs.jpg

Fa una hora ha començat l'ocupació pacífica del Centre de Salut de Gata. Tal com estava previst, i per culpa del tancament del centre per la nit per a les urgències, s'han concentrat desenes de veïns gaters per a protestar pel fet que ja fa mesos estem patint alguns centres de la comarca, com el de Gata, Pedreguer, Ondara i El Verger. Promogut per la Plataforma per a la defensa de la sanitat pública de la Marina Alta, aquesta "ocupació" continuarà en pròximes setmanes a Ondara i a El Verger.

A la imatge de Joanvi Vallés, vegeu el centre de salut amb la gent "ocupant-lo".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.312, -B-, d’ahir dia 19/11.

20131120230001-3blogvespa.jpg

La segona fotografia d’ahir corresponia a la també recent col·lecció de José Luis Masutier. La Plaça Nova (abans dita de 18 de Julio) sempre era l’escenari de les proves, de jocs, de participació dels joves. Ací vegeu a Jaime Signes (Mónica) conduint una Vespa, darrere de concursant anava Mati Beltrán intentant enxampar els sobres amb premis. La gent expectant, com sempre, i podem veure allà al fons a Pepe "el Polisero" posant ordre. Era els anys 60 del segle XX, a festes patronals.

FONT: Foto propietat de Mati Beltrán i José Luis Masutier.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.313, -A-, de hui dia 20/11

20131120232654-18cinemafeliu1.jpg

La primera fotografia antiga de hui és de la col·lecció de la família Feliu-Salvá. S’en recordeu que fa unes setmanes encara publicava la història dels cinemes de Gata?. S’en recordeu del Cine Casablanca?. Ara s’ha reconvertit en un supermercat, però abans d’això la família va manar fer al fotògraf Salvador Pons i per a la història local algunes fotografies de l’exterior i l’interior del cinema. Algunes les té publicades Paco Moncho a la seua pàgina cinèfila (www.prospectosdecine.com), altres també les he publicades ja a esta mateixa secció, però la que pose ara encara no està publicada. Es tracta de con va quedar el cinema dins, quan es va tancar. És el record d’una època. La foto està presa, com podreu observar, des de dalt i es veia la part superior del cinema a més de la pantalla.

FONT: Foto propietat de la família Feliu-Salvá.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 DE NOVEMBRE DE 2012:

Al DOCV es publicaven els períodes de cremes al camp i la concesió d’una emissora per a Protecció Civil de Gata. Les farmàcies seguien en vaga i en guàrdia. La premsa parlava de l’intent de robar les porteries del vell camp de futbol. Pons Químicas recolzava la donació de sang a Gata.LA PREMSA parla de la "ocupació" del Centre de Salut de Gata, per a que no es tanque per la nit

20131121224809-ocupaciocs2.jpg

A la pàgina del Zoom (nº 9) de LAS PROVINCIAS (La Marina), a l’edició en paper que no al digital, apareix hui dijous una foto-notícia de C.P. referent a l’ocupació d’anit. Titula: "Protesta en Gata por los cierres nocturnos de los centros de salud". A la fotografia es poden veure gaters i gent de la comarca portant una pancarta en contra del tancament.

Per la seua part, el diari digital MARINA PLAZA titula: "El Consell insiste en defender la gestión de Marina Salud mientras los vecinos protestan ocupando el ambulatorio de Gata". Dos retalls: "Los asistentes a la segunda de las acciones convocadas por la Plataforma logran evitar que el ambulatorio cierre sus puertas a las diez de la noche" i "El PP rechaza en les Corts la Proposición No de Ley presentada por Compromís y que, con el respaldo del PSPV y EU pedía la rescisión del contrato con Marina Salud". Podeu llegir tota la informació digital al següent enllaç: http://lamarinaplaza.com/2013/11/21/el-consell-insiste-en-defender-la-gestion-de-marina-salud-mientras-los-vecinos-protestan-ocupando-el-ambulatorio-de-gata/.

A la fotografia de Marina Plaza digital, anit al Centre de Salut de Gata.

FONTS: diaris LAS PROVINCIAS i Marina Plaza digital, dia 21-11-2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 22 DE NOVEMBRE DE 2012:

El blog del "Cronista de Gata" superava les 161.000 visites. Ara està per les 318.500, quasi el doble. Santa Cecília era la protagonista, com hui, del reportatge, donat que el dia 22 es festeja a la Santa patrona dels músics. El reportatge comercial era de l’empresa Vigar i el seu augment de les exportacions. Un reportatge a Canal9TVV, dels que en queden pocs, ho deia. De nou, a "Sabieu...? tornavem a saber d’un succés molt dolent ocorregut el 2 d’octubre de 1932 a Gata.

 BOP: Aprovat el Padró de la Taxa per la Prestació dels Serveis del Cementeri, 20.000 €

20131122210546-dscf6048.jpg

El Butlletí Oficial de la Provincia (BOP) de hui divendres 22 de novembre publica un edicte de l’Alcaldia de Gata, pel qual s’aprova el Padró de la Taxa per la Prestació dels Serveis del Cementeri per l’exercici 2013, per un import total de 20.000 €.

Com bé sabeu, la taxa va entrar en funcionament a inicis de 2011. Va estar aprovat en la sessió plenària que encetava l’any, regulant així les concesions de nitxols, panteons i columbaris, amb un període per a posar-se tot en regla. Podeu recordar-ho accedint al meu article publicat a LAS PROVINCIAS del 27 de gener de 2011:http://www.lasprovincias.es/v/20110127/marina/gata-regula-concesiones-nichos-20110127.html-.

FONT: BOP 22-11-2013 i diari LAS PROVINCIAS 27-1-2011.

 ...I DEMÀ ÉS EL DIA DE LA COCA, organitzat per la Parròquia

20131122212341-diacocaprevia.jpg

Demà dissabte, fins a esgotar existències com es diria en termes industrials, se celebrarà un any més el Dia de la Coca, organitzat pels grups de la Parròquia, a fi de col·laborar i recaptar fons per a les obres enllestides, com són les reformes del Centre Parroquial "Verge del Carme". Al llarg del matí, la Plaça de l'Església i la Plaça d'Espanya es convertiran en una tenda dolça improvisada on hi haurà de tota classe de coques, dolces i salades, i altres condiments de pastisseria, de bones viandes.

Tots els gaters i visitants podem anar passant i comprant, més si cap quan s'acosta el temps nadalenc -estem a un mes del dia de la loteria-. Esperem que, seguint la tradició imposada ja fa molts anys, quan s'arribe a la xifra del mig milió de pessetes d'abans, 3.000 euros de hui en dia, sonen les campanes en un volteig d'alegria. Donat que es farà un soterrament a les 11 hores, es pararà durant eixe temps, lògicament, respectant el condol dels familiars de la finada.

FONT: Foto feta per la Parròquia fa unes hores amb els dolços preparats per a demà.HUI DIA 22 ÉS SANTA CECÍLIA, PATRONA DE LA MÚSICA...i a Gata n'hi ha uns quants

20131122224919-santacecilia.jpg

Les formacions musicals del poble ho celebren demà dissabte

És la patrona advocada dels músics, poetes i cecs

Demà es beneïrà la nova bandera de la banda Unió Musical ,estrenada dissabte passat 

Les formacions musicals del poble celebren demà dissabte dia 23 a la seua patrona, Santa Cecília. Per això, la missa solemne de les 19.30 hores a l’església parroquial estarà dedicada a la santa i a recordar també als músics que ho foren del poble i que ja no estan entre nosaltres. Cantarà la Coral Serrillàs -que també festeja a la patrona-. En el transcurs de l’eucaristia serà beneïda la nova bandera que ja lluïx des de dissabte passat la banda Unió Musical de Gata.

A la missa anterior, el Cor Infantil de la Parròquia també tindrà la seua parcel·la d’actuació a la missa. Cal ressenyar també que Gata té Banda juvenil, banda infantil, una xarangada recentment creada (Xarangata) a més de moltes altres formacions modernes de joves músics, que actuen en bars, pubs, festivals i concerts. De tots ells, santa Cecília, que es commemora hui divendres 22, és la seua patrona.  

 Cal dir que SANTA CECÍLIA va ser màrtir, verge i cega. Vixqué a Roma i va morir l’any 180 d.C. Fou una noble romana, convertida al cristianisme, martiritzada per la seua fe. Es patrona de la música, dels poetes i dels cecs.

FONT: Imatge de Santa Cecília obtesa a la pàgina d'Internet: http://sinalefa2.wordpress.com.


XERRADA DE PEP SIGNES FORNÉS "PALERES" sobre les curses de muntanya

20131122230106-peppaleres.jpg

Els amants de les curses i l'esport en general, han pogut gaudir fa unes hores de la xerrada que ha impartit Pep Signes Fornés "Paleres" al Centre Polivalent del carrer Costera del Grup Escolar. Per uns moments, han conegut amb diapositives les seues curses per muntanya i la passió, sacrifici, esport, naturalesa i en definitiva, estima i respecte cap a les muntanyes, que té Pep i tots els que com ell practiquen aquesta modalitat. Molts joves i majors han sentit la curiositat i han omplit la sala per a escoltar a Pep.

FONT: Foto presa per Celeste Grimalt, en un moment de la xerrada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.315-B, 2ª d'ahir dia 22/11-

20131123235232-teatre1.jpg

* Com he dit a l'anterior fotografia, ací acabe de doblar les imatges antigues o del record més recent. La pròxima fotografia -que correspon a hui dia 23 i la nº 1.316 torna a ser simple- *

La fotografia que corresponia a ahir divendres -segona del dia- és de la col·lecció de Salvadora Boronat. Torna a ser de teatre i els protagonistes són el "mestre" Paco Font Pons "Carrasco", la propietària de la foto Salvadora i Pepe "Sereno". Tres artistes locals dels anys 80.

FONT: Foto propietat de Salvadora Boronat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.316, la de hui dia 23/11-

20131124002031-blogdisfresses-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTOGRAFIA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

* Amb aquesta fotografia retorne a la normalitat de les fotografies antigues, una a una, després d'haver fet la prova i veure que era massa feina, i val més poc a poc. *

Ara sí, la foto de hui és, segons el recopilador "una foto potent". La posava al seu facebook Paco Moncho, és propietat de Felipe "El Carnicer", abans Panader" com diu Moncho. Explicant la foto diu: "deu ser al voltant de 1967/68. Ball de disfresses a la Plaça Nova. D'esquerra a dreta -mirant la foto-: Pedro Pineda Costa, Pepe Salvá Signes (Pepe Catxo "el mestre"), dubtós, Felipe "El Panader o Carnisser", Emilio Signes Mulet, Pepe "Capblanc", Gonzalo Monfort Cervantes, Pepe "Benito" i Jaime Signes Mulet (el que estava a la gasolinera i viu a Xàbia).

FONT: Foto pujada per Paco Moncho, propietat de Felipe "carnisser".RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 DE NOVEMBRE DE 2012:

La informació municipal era que tornava a poder-se aparcar dissabtes i diumenges a la Plaça de l'Església. La publicació al DOCV incloïa tres arbres monumentals de Gata catalogats. Començava la primera part del meu article del llibret de les festes de Santa Cecília 2012: "La banda de Gata i la premsa".HUI, FESTA DE SANTA CECÍLIA. ( I ) Foto oficial de la banda.

20131123204501-fotooficial2013jpbataller-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Com cada any i ja són molts, la banda Unió Musical ha format hui en passacarrer per a fotografiar-se i posar per a la foto oficial 2013. Si en els últims anys s'havia abandonat l'escenari de les escales del col·legi ·Santíssim Crist", s'ha tornat aquesta vesprada a elles i la banda s'ha fet la foto.

A la imatge de Juan Pablo Bataller, teniu tota la nombrosa banda amb el director i el president al centre.IMATGE CURIOSA: el regidor gater Joanvi Vallés (Bloc-Compromís) a les Corts Valencianes

20131123205536-joanvicortsvale.jpg

Imatge curiosa la que he trobat al facebook del regidor gater Joanvi Vallés, del Bloc-Compromís. El dia que fa assistir a València a la Comissió de Sanitat, al final de la mateixa sessió els regidors de Bloc-Compromís van visitar els escons de les Corts Valencianes. Joanvi es va posar com si fos un diputat i com si anara a fer un discurs. Un lloc que, sens dubte, farà posar la pell de gallina a més d'un, perquè independentment dels colors polítics de cadascú, és un lloc on es deuen debatre per a l'interés de tots els valencians tots els temes que ens afecten.IMATGE DE FESTA: SEGUIXEN ELS MÚSICS DE LA BANDA FENT-NE DE LES SEUES...

20131123210639-1-gimkhanabmusica-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La primera ghymkana de la banda de Gata es va fer, per a gaudir de bons moments. Són tants que s’ho van passar d’allò més bé. La programació de les festes de Santa Cecília 2013 no té respir per a la banda i aquesta nit s’en van cap al sopar i demà diumenge encara dinar d’acomiadament.

Comentava Javi Espasa Font que van guanyar els blaus. 

Ací teniu, com a imatge de festa, a una gran majoria de músics, fent-ne de les seues.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.314-A, 1ª del dia 21/11-

20131123213653-jaimeialfredo.jpg

La fotografia que pose ara i que corresponia al dijous, la primera, és de dos músics emblemàtics dins de la banda, que ja no estan entre nosaltres. Servixca d'homenatge carinyós a dos persones molt entranyables que van ser directius i inclús un d'ells president de la banda. Com hui es celebra Santa Cecília ells també estan ací. La foto correspon a una vesprada de festes patronals, vegeu les barreres de ferro per darrere. Era el corro del centre del poble. Jaime Boronat, al que tots li deien "Galulo" i Alfredo Escortell. Record i respecte per a ells.

FONT: Foto extreta de la secció de "Fotos del record" del llibret de festes de Santa Cecília 2013.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.314-B, 2ª del dia 21/11-

20131123214915-tresmusicsxiquet.jpg

Seguint amb la mateixa temàtica, la música de banda i els músics gaters, us pose una altra foto històrica que també ha eixit publicada al llibret de festes de Santa Cecília 2013. Tres músics i un xiquet. Els dos de l’esquerre -mirant la foto- són els mateixos protagonistes de la foto anterior, però més joves. Ni l’altre ni el xiquet que està sentat baix d’ells els conec.

* De seguida, per mig del facebook, Rafaela Climent ens diu que l'altre músic és son pare Antonio Climent. Agraïsc la seua aclaració i ara sols ens falta saber qui seria el xiquet.HUI, FESTA DE SANTA CECÍLIA. ( II ) Bendició de la nova bandera

20131123225710-bendicio13bataller-copia.jpg

L'església de Sant Miquel Arcàngel ha tornat a ser un testimoni valuós de la història musical del poble. A la missa solemne de la vesprada de hui dissabte 23 de novembre de 2013, s'ha fet la bendició de la nova bandera. Han assistit al fet històric la madrina, alcaldessa Ana María Soler, que anava amb "teja" i "mantilla" per a complir amb la tradició de les grans solemnitats; el padrí Juan Pedrós Taléns, regidor de Cultura, el president de la banda, Vicent Signes Signes, i el banderer Paco Puig, a més de Rosa María Monfort vicepresidenta de la banda. El senyor rector Don Francisco Murillo ha beneit la nova insignia de la formació musical més nombrosa del poble, la Unió Musical de Gata.

Us pose una primera foto de Juan Pablo Bataller Arias feta des de dalt del cor. Quan n'hi haja més us les posaré.HUI TAMBÉ S'HA CELEBRAT EL DIA DE LA COCA A GATA

20131123231552-cocacompo.jpg

Superats els tres-mil euros i volteig de campanes

L’ "invent" té ja 18 anys

Hui, a més de la celebració de Santa Cecília també s’ha celebrat el DIA DE LA COCA, un "invent" que va començar el rector Don José Tomás i que ja porta 18 anys fent-se. Les dones de la parròquia han fet nombroses coques, dolços, pastissos, bunyols, tota classe de viandes pròpies de l’època, del moment. A la Plaça de l’Església i a la Plaça d’Espanya, des de primeres hores del dia s’han anat esgotant els productes. El poble ha comprat els menjars i ha col·laborat així amb la recaptació de fons.

Com bé deiem ahir, el volteig de campanes passat el migdia, ha fet entendre a tots que s’havia arribat a una xifra considerable, eren cap a 2.500 euros. Al final, s'han superat en poc els tres-mil euros. Un exemple de constància i solidaritat que es fa des de 1995.

A la composició, amb fotos de Verónica Vives, diversos moments del Dia de la Coca.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.315-A, 1ª d'ahir dia 22/11-

20131123234306-riuraucuadros-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

* Abans de seguir amb la sèrie, dir-vos que torne a les passes fetes després de quinze dies de prova. Des de la foto 1.316, que correspondrà a hui dissabte 23/11, tornaré a posar-ne una i no dues. El motiu, no cal anar tant de presa, cal guardar la roba, com el diu el refrany. Per tant, sempre tindrem que sumar-li per a saber les fotos quinze més, eixes dobles que he posat al llarg de dues setmanes.*

Dit això, la primera foto que tocava posar ahir, 22 de novembre, és una preciositat de la història rural del nostre poble. Fa ja un mes es va publicar. LLàstima que no barallem ben bé encara on estava exactament.

Deixem que ho explique Jaume Costa Caselles, com ho feia al seu facebook:

"UN “RISAU” PERDUT ? (a Gata ho diem “axina”)"

 Aquesta fotografia fou publicada fa uns dies al faceebok de Riuraus Amb Panses, allí uns quants comentaren la possible situació del riurau i la seua existència o inexistència. 

Desprès d’un anàlisi de la perspectiva de la fotografia, en base a la vista del Montgó, el riurau de la foto no pot ser d’altre lloc no mes que de Gata, concretament degué estar situat entre el nucli urbà i les partides dels Quadros, Senies o la part baixa del Miralbons, això es, entre l’antiga carretera de Xàbia, i la carretera de Jesús Pobre, jo diria que pot ser sense traspassar l’actual “baypas” de la carretera de Xàbia, i poc més.

He descartat l’Alqueria Blanca, les Valls, el mateix Jesús Pobre i les cases antigues al voltant de l’Alqueria del Colomer, també podria ser, que la seua ubicació haguera estat a la zona entre la carretera Nacional i l’actual Passeig d’Alacant, abans de creuar la via del tren, actualment casc urbà.

Segons ens ha manifestat Vicente (Milda), podria tractar-se d’un “escaldaor” propietat de Juan Salvà (important terratinent, comerciant de pansa i altres productes), situat al costat del camí de les Senies, on tenia un tros gran de terra actualment dividit entre varis propietaris, on esta la caseta de Miguel Soler (de la Rosa). Ho intentarem confirmar, així com algun altra hipòtesi que ens ha suggerit l’informador.

Jo també em permitia col·laborar i deia al respecte de la fotografia: "Una altra apreciació a la fotografia, Jaume. La caseta que apareix un poc la teulada (mirant la foto a part dreta) podria coincidir amb la de les ties de María (dona de Jesús Sánchez). El camí que entrava fins la caseta del metge aniria per darrere del riurau. Però no em quadra la paret blanca que apareix a la part esquerre."

En qualsevol cas, seguirem investigant i esperem, en breu aclarir alguna cosa.

Lluís Fornés Pérez-Costa també parlava del mateix: 

"Vam fer el viatge, a la recerca del risau perdut, i Paco Puig, tresorer de Riuraus Vius, i home de gran perspicààcia va situar el lloc. Estudiada la silueta del Montgó, es tracta de la partida Quadros, sense dubte, pero encara no hem arribat a la solución final. Avant, sabuts!".

Totes aquestes apreciacions i comentaris donen més llum a aquesta imatge tan bonica del nostre gran riurau.

Pel que fa a la fotografia, podeu observar que té vuit ulls. L’escaldà era forta, vegeu els pinatells, les veles arreplegades i els canyissos amb panses de diferents dies, pel colorit.

El remat informatiu i d'investigació el posa Antonio Monfort, que ve a aclarir-ho tot i a confirmar el que ja teníem quasi clar. Ell diu al facebook, al respecte de la fotografia, una vegada publicada al blog del Cronista de Gata:

"Perdoneu, però reconec perfectament el riurau. Efectivament, és el de Juan Salvá. Jo he jugat molt a eixe lloc. Aleshores estaven vivint ahí la familia Gascó. Només vore la foto ja m'ha donat un sobresalt perque ahí tinc els millors records de la infància. De aquelles vesprades de jugar, la mare dels Gascó escoltava la novela de la radio i Elena Francis. Allí anava jo a vore la tv. i després feien "Bonanza", "Mi marciano favorito" i, sobretot, recorde que es feia de nit jugant sense adonar-me. Recorde jugar de nit i veure la lluna gran per dalt dels xiprers del cementeri. Recorde que es feia hora de sopar i em cridaven de la meua caseta. A eixe "risau" guardava el tractor Toni "juanet", pare de Juan Antonio Jorro. Aquell home ens pujava dalt al remolque i ens portava fins al camí de les Senies o fins al camí del Roig de Puripa. Darrere estava el camí que anava a la caseta del metge Salvá i a la de "Canyetes" el que estava a Dénia. I tantes coses que m'ha fet recordar esta foto."

Agraïsc el testimoni de Antonio, que posa punt i final a aquestes declaracions de intencions d'aquesta magnífica fotografia.

FONT: Fotografia de "Riurau amb panses" (facebook).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 DE NOVEMBRE DE 2012:

Publicava la segona part de "La banda de Gata i la premsa" que vaig fer per al llibret de les festes cecilianes. Seguia la vaga de les farmàcies. La banda es feia la foto oficial 2012 de santa Cecília a l'ermita, aprofitant que era el 250 aniversari de la mateixa. Tot un detall. A nivell esportiu, el Gorgos juvenil guanyava a casa, 3-2. la banda feia la vespra...i la festa. La imatge curiosa també era de la banda, amb música, partitura i llum. Un reportatge musical ens adonava de que la guitarrista gatera Rosario Caselles i la soprano catalana Marta Arbonés tenien una pàgina web. La foto antiga era de 1993 i apareixia allí la quintà del Bocoi i també el Cronista de Gata, ja fent la seua tasca informativa i gràfica.IMATGES DE FESTA: BANDA: TROMBONS, guanyadors de les disfresses 2013

20131124201701-premidisfressestrombons.jpg

Agafe aquesta fotografia del facebook, en la que ens diuen els protagonistes que el grup dels trombons van guanyar el concurs de disfresses 2013. Enhorabona a ells i a tota la banda per fer concursos originals i simpàtics, per moure molta gent, per entusiasmar a molta més. La fotografia està presa al restaurant Canor, on anit van fer el sopar de gala de les festes de Santa Cecília 2013. A les acaballes de la festa, ja estan pensant en quines faran a la Santa Cecília 2014.

FONT: Foto dels membres de la banda de Gata.EL SEMINARISTA QUE AJUDA EN LA PARRÒQUIA DE GATA, VICENT FEMENIA, JA ÉS LECTOR

20131124203137-vicentseminarista.jpg

La parròquia de Gata torna a tindre un altre seminarista en este curs 2013-2014. El nou seminarista VICENT FEMENIA va ser protagonista ahir a Moncada, ja que va ser instituit LECTOR junt a altres companys. Femenia és del poble de Sagra, a la Rectoria. Ahir de matí, al Seminari Major de Moncada (València), junt a nou companys més, durant una Eucaristia presidida pel Senyor Arquebisbe de València, Carlos Osoro, va rebre el ministeri de Lector. Altres set companys del curs superior van ser nomenats Acòlits.

Vicent Femenia, que està fent quart, estarà en Gata servint a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel. Li desitjem tota classe de sort i que Déu l'acompanye en la seua nova tasca, al costat del senyor rector titular Don Francisco Murillo.

Cal dir, per als que no ho saben ni coneixen que ser Lector un seminarista és un ministeri pel qual els joves ajuden a la comunitat cristiana a escoltar en les millors condicionms la Paraula de Déu i després a acollir-la al seu cor com a Paraula de vida".

A la fotografia, el seminarista Vicent Femenia. Darrere, la seua família.

FONT: Foto presa del seu facebook.DIA DE LA BICICLETA A GATA: Més de 150 persones participen a la marxa

20131124212007-compobicis-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Trajecte: del Grup Escolar al paratge de la Rana

Més de 150 persones, la majoria xiquets i mares/pares, participen a la marxa

Gata, poble sostenible

Més de 150 persones, entre els que es trobava l’alcaldessa Ana María Soler i la regidora de Medi Ambient Dora Caselles, han participat en la marxa en bicicleta que s’ha fet aquest matí a Gata, en el Dia de la Bicicleta com a poble sostenible.

La comitiva de dos rodes ha eixit des de les mateixes portes del Grup escolar passant pels carrers del poble i arribant fins al camí de les Senies, allí han creuat la carretera prop de la casa blava i han anat a parar al paratge de la Rana. Nombrosos xiquets amb mares i pares, ben uniformats amb el casc i guants, combatint el fred que es deixava sentir aquest matí, però amb un sol espléndid, han recorregut uns dos kilòmetres d’anada i dos de tornada. Al paratge la Rana han esmorzat i han participat en concursos preparats per Bicicletes Boronat. Cal dir que un ciclista professional que residix a "Gata Residencial" també ha volgut participar en la marxa.

A la composició teniu diversos moments de la marxa ciclista. Baix podeu veure a l’alcaldessa creuant la carretera.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.317-

20131124234533-familia-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I VEURE'LS A TOTS AMB MÉS DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Ja actualitzades les fotografies d'abans, antigues o recents, una a una, la de hui és una foto familiar molt simpàtica. Qui no coneix als protagonistes de la mateixa?

Una de les xiquetes de la foto em facilita la fotografia, que ha posat al seu facebook. La família nombrosa de Pepet "el practicant" o Pepet "el de la farmàcia". Li deien José Boronat. A casa tenia el dispensari i posava inyeccions, que manava el metge Don Julián. La dona, una senyora dona, María Soler, també coneguda com "María les Caneles" pel malnom familiar. Ahí tenim per orde d'edat als set fills, hui també molt coneguts i populars.

D'esquerre a dreta -mirant la foto-: José Vicente, que ha seguit l'ofici de son pare; Jaume, María Francisca; Joan de Déu, Miguel Ángel; Salvadora -qui facilita la foto- i José María, que és el menudet, el nadó que aguanta la mare.

Com vegeu, encara està igual la baraneta i el jardinet de casa, la primera després del pont, a la part esquerra pujant el carrer Costera del Grup Escolar.

Servixca la fotografia com a un homenatge al pare i mare, que ja no estan entre nosaltres, i a la vida familiar d'abans, de finals dels seixanta i anys setanta del segle XX.

FONT: Foto propietat de Salvadora Boronat (del seu facebook).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 DE NOVEMBRE DE 2012:

El blog del "Cronista de Gata" superava les 162.000 visites. Ara està per les 320.000, quasi el doble. Començava al poble i al blog el compte enrere per a la campanya de Reis 2013 i s’anunciava que el 29 de desembre seria la recollida de cartes. Tres articles donaven compte de la festa de Santa Cecília 2012. A nivell esportiu, el Gorgos empatava a l’Alfàs (2-2). Com enguany, també el Cor Serrillàs havia festejat a Santa Cecília. ESPORTS: El ciclista professional Alexander Kolobnev i vora 200 persones commemoren el Dia de la Bicicleta a Gata

20131125204432-diabici1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Ja vaig posar un ampli reportatge fotogràfic ahir i el comentari, hui el continue, afegint la informació que arriba des del gabinet de premsa de l’Ajuntament (notícia i foto).

Com deia ahir de 150 a 200 persones van participar en el Dia de la Bicicleta, organitzat per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata. L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i la regidora, Dora Caselles , van acompanyar als ciclistes grans i menuts en la volta. A més, enguany, vam comptar amb un participant d’excepció, ja que el ciclista professional rus Alexander Kolobnev, resident a Gata, també  va acudir acompanyat per la seua família. Cal ressenyar que Kolobnev t´ñe 32 anys i milita actualment a l'equip Team Katusha.

La ruta es va iniciar des del grup Escolar per realitzar un circuit urbà que va acabar al paratge de la Rana on van esmorzar. Allí es va realitzar el sorteig de regals de Bicicletes Boronat entre els participants i finalitzat, van reprendre el camí de tornada.

Caselles va mostrar la seua satisfacció per la bona acollida de l’activitat que relaciona l’oci familiar amb l’esport i el medi ambient. Així mateix, va agrair la col·laboració de Miguel Angel Boronat i de la Policia Local de Gata i Protecció Civil que van col·laborar per què la marxa ciclista transcorreguera sense incidències.

A la fotografia, podeu veure a Kolobnev junt a Manolo, a la sortida de la marxa ciclista.

FONT: Text i fotografia, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 EL XABIENC, DE MARE GATERA, IGNACIO CARDONA TORRES, GUANYA LA 2ª CURSA PEL MONTGÓ

20131125223820-montgo-banner13.jpg

La gatera Anto Valero Signes va ser la tercera dona en creuar la meta

Relacione també els gaters que van entrar entre els 100 primers de la general

En total van arribar 261 corredors a meta i 111 caminants

El corredor del C.A. Llebeig de Xàbia IGNACIO CARDONA TORRES, de pare xabienc i mare gatera, va ser el guanyador de la 2ª Cursa pel Parc Natural del Montgó d’ahir diumenge pel matí. Ignasi va fer un temps de 1 hora, 48 minuts i 18 segons. En el lloc 20é va entrar el jove gater JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, del Grup Espeleològic Gatense, amb un temps de 2 hores, 5 minuts i 57 segons. Al lloc 25 va arribar VICENT MULET DIEGO (C.A. La Faixa) amb un temps de 2 hores, 9 minuts i 51 segons. Al lloc 85 va arribar JOSÉ A. PEDRÓS FERRER, com a Independent, amb un temps de 2 hores, 36 minuts i 50 segons.  

La gatera ANTO VALERO SIGNES (GEG) va ser la tercera dona en creuar la meta, arribant al lloc 87é de la general, amb un temps de 2 hores, 36 minuts i 55 segons. Encara al lloc 95 va entrar JOSÉ ESPASA MULET (C.A. Gata) va entrar amb un temps de 2 hores, 38 minuts i 58 segons.

La jornada matinal també constava d’una marxa a peu de caminants, que també van tindre el seu temps en arribar. Dels 111 caminants arribats a meta, us pose els gaters dels primers 50:

A la imatge,el logotip anunciador de la Cura i marxa pel Montgó.

FONT: Foto Internet. Classificacions: www.somesport,org.

 DEMÀ PLE ORDINARI DE NOVEMBRE A GATA (20 hores)

20131125225903-casellesinf.jpg

Es proposarà nomenament de Fill Il·lustre (a títol pòstum) al matemàtic gater Vicent Caselles Costa

S'iniciarà l'expedient per a la concessió de Menció Honorífica a l'alcalde de la Segona República Josep Ferrandis Ginestar, dit popularment "l'Alcalde Ferrandis"

Per si no ho recordeu, cada dimarts de mes impar i demà ho és, es fa el plenari de l'Ajuntament de Gata a les 20 hores al saló de sessions.

Demà dimarts 26 de novembre serà l'últim ordinari de l'any i porta, a més de les dacions de compte corresponents (decrets d'Alcaldia, assumptes econòmics, judicial i altres), l'orde del dia porta una proposta de nomenament del matemàtic gater, a títol pòstum, D. Vicent Caselles Costa com a Fill Il·lustre de Gata de Gorgos. Cal recordar que Caselles va morir el passat 13 d'agost a Barcelona.

També es tractarà el Dictamen d'inici de l'expedient per a la concessió de la distinció honorífica a l'Alcalde de la Segona República Sr. Josep Ferrandis Ginestar, més conegut com "l'Alcalde Ferrandis".

Al plenari de demà, també es ratificarà l'acord de la Junta de Govern Local del 18-10-2013, sobre les festes locals 2014.

 

A l'apartat de Cultura, es tractarà la Moció de rebuig al tancament de RTVV anunciat pel Govern de la Generalitat i de suport als seus/es treballadors/es i l'aprovació d'un conveni amb la CAPPEV 2014 per a que la XXIX Trobada d'Escoles en Valencià siga a Gata de Gorgos.

 

Al capítol d'urbanisme, es parlarà d'una proposta d'acord de finalització de la fitació de l'extrem sud de "Gata Residencial". Al de Medi ambient, hi haurà una Moció de la junta de portaveus de la FVMP,  sobre la prevenció d'inundacions ens els municipis de la Comunitat Valenciana.

Els assumptes d'urgència i els precs i preguntes tancaran el plenari.

A la imatge, el recordat Vicent Caselles.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.


 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 DE NOVEMBRE DE 2012:

Anunciava per al 27, dimarts, l’últim plenari de l’any. Enguany és hui mateix. El reportatge polític: Joanvi Vallés era nomenat el nou secretari del Bloc de Gata. Una imatge curiosa era la del dia després de la festa de Santa Cecília, ben mudats els músics pel sopar de gala. A "Sabieu...? es parlava de l’acte radical socialista important de Gata, el 18 d’octubre de 1932.HU AL PLENARI: NOMENAMENT DE FILL IL·LUSTRE DE GATA AL CATEDRÀTIC VICENT CASELLES (a títol pòstum)

20131126140730-caselles-acte-3.jpg

La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona li va concedir, a títol pòstum, la Medalla de la institució

La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on treballava quan va traspassar el passat 13 d’agost, va concedir la Medalla de la UPF a títol pòstum, al professor gater matemàtic VICENT CASELLES COSTA, que era catedràtic de Matemàtica Aplicada del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC).

Hui, dimarts 26 de novembre, el Ple en majoria del seu poble natal GATA DE GORGOS està previst que el nomene FILL IL·LUSTRE, també a títol pòstum. Un dia important per a tota la seua família i per a tot el món universitari i docent del poble, de València, Illes Baleares i Catalunya, els tres llocs on ell va treballar. He cregut interessant posar-vos l’enllaç a la notícia de la universitat catalana del passat 17 d’octubre, i una fotografia que apareix la vídua Coloma Ballester, també professora, i el seu fill Vicent, rebent la medalla.

L’article es titula: "Vicent Caselles ha rebut la Medalla de la UPF a títol pòstum" i aquest és l’enllaç: http://www.upf.edu/enoticies/1314/1024.html. També us pose un altre article que apareix al blog "Matemáticas y sus fronteras" redactat per Manuel de León (CSIC, Real Academia de Ciencias y Academia Canaria de Ciencias), director del Instituto de Ciencias Matemáticas, titulat: "Vicent Caselles, un matemático de excelencia". Ací teniu l’enllaç: 

http://www.madrimasd.org/blogs/matematicas/2013/08/18/136716.

A la fotografia de la UPF, la vídua de Vicent Caselles, Coloma Ballester, i el seu fill Vicent.

FONT: Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.http://www.upf.edu/enoticies. Notícies.
GATA: VÍDEOS DEL CONCERT DE SANTA CECÍLIA 2013, banda Unió Musical

20131126144457-banda.jpg

Ja podeu escoltar i veure les peces, una a una, del concert de Santa Cecília 2013, que es va fer -com ja us vaig anunciar- el dissabte 16 de novembre. Van actuar la banda juvenil-infantil, la xaranga (Xarangata) i la banda Unió Musical. Tots ells al renovat escenari del saló d’actes del Casal de la Música. Ara teniu l’oportunitat d’escoltar-los i veure’ls, per si no vau assistir, gràcies a l’amic José Salvador Ginestar Torres que far la gravació completa. El director de la banda juvenil és Felipe Fuertes Guardiola i el director de la banda Unió Musical Joan Valentí Giménez Ortiz.

Els teniu tots els vídeos a la xarxa Youtube, publicats el 24/11/2013, amb el pseudònim de "jose boro". GAUDIU DE LA BONA MÚSICA DE LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA.

Ací vos pose els enllaços a les peces interpretades:

De la banda juvenil:

Adagio veneciano (Flavio Viar): http://www.youtube.com/watch?v=X8UZdtCKQDo#t=17.

Ben-Abiar (J.A. Catalá): http://www.youtube.com/watch?v=KIpLP-gWr3k.

Contrabandistes de Xàbia: http://www.youtube.com/watch?v=PqPToFAU-Lw

De la banda Unió Musical:

El ocho (Mariano Landete Mulet): http://www.youtube.com/watch?v=8-E0H9QmzI4.

Oregon (Fantasy for band) (J. de Haan): http://www.youtube.com/watch?v=-PpB-ufawNs#t=22.

Agua, azucarillos y aguardiente (F. Chueca): http://www.youtube.com/watch?v=NDvkf2ELFh4

Rojosa (R. Taléns): https://www.youtube.com/watch?v=q_kkQ8zpBtM

FONT: Imatge capturada del vídeo / Vídeos realitzats per José Salvador Ginestar Torres, pujats a Youtube.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 27 DE NOVEMBRE DE 2012:

Es feia el ple ordinari. Enguany, s’ha avançat un dia. Es va fer ahir. El temps ens donava en poc temps aigua, granissada i Arc de Sant Martí. Dia de Sant Vicent i dia del Crist eren les festes locals 2013. El blog arribava a més de 163.000 visites, ara més de 321.000, quasi, quasi el doble.

 IMATGES DE FESTA: cartell de la discomòbil de dissabte 30

20131127204936-cartellfr.jpg

Ací teniu el cartell que està publicat per tot el poble. La Comissió de Festes La Font del Riu seguix apostant per les discomòbils per a recaptar fons de cara a les festes estiuenques de Sant Joan al barri de La Font del Riu. Cal dir que l’escenari és el que canvia aquest dissabte dia 30 de novembre, ja que serà a un recinte prop del trinquet i a la plaça de la Casa Roja.

Recordeu que està organitzada per l’Ajuntament (Regidoria de Festes) i col·labora la comissió de festes La Font del Riu. Punjen Betriu i Milda com a discjokeys i presentaran la "Wow audiovisual".DEMÀ DIJOUS 28 ES FARAN LES ELECCIONS A CONSELLS ESCOLARS DELS CENTRES

A Gata, al centre de Primària, a l’Institut de Secundària i al centre de F.P.A. 

Per Resolució de 20-9-2013, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va convocar eleccions a consells escolars de determinats centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana. Demà, dia 28, se celebraran les eleccions dels membres dels consells escolars que es constituïsquen per primera vegada, així com les eleccions corresponents a les renovacions parcials dels consells escolars i les eleccions en aquells en els consells escolars tinguen vacants. Els consells escolars es composaran de la següent manera:

1.2. La renovació de la primera mitat dels consells escolars dels centres públics docents no universitaris es realitzarà en els termes previstos en l’annex II.

1.3. La renovació de la segona mitat dels consells escolars dels centres públics docents no universitaris es realitzarà en els termes que preveu l’annex III.

1.4. En els col·legis d’Educació Primària -com és el cas de Gata-, l’alumnat del tercer cicle d’Educació Primària estarà representat en el consell escolar en els termes que establix l’article 31 del Reglament orgànic i funcional dels col·legis d’Educació Infantil i Primària.

1.5. En els centres específics d’Educació Especial i en aquells que tinguen aules especialitzades, formarà part també del consell escolar un representant del personal d’atenció educativa complementària.

FONT: DOCV.

 ES CREARÀ UNA COMISSIÓ PER A ESTUDIAR L'EXPEDIENT DE L'ALCALDE DE LA II REPÚBLICA A GATA, JOSEP FERRANDIS GINESTAR

En un acte públic, serà homenatjat i declarat Fill Il·lustre de Gata (a títol pòstum) Vicent Caselles Costa, catedràtic de matemàtiques aplicades

El Santíssim Crist (6 d’agost) i Sant Miquel seran les festes locals no laborals de 2014

Ahir per la vesprada es va celebrar l’últim plenari ordinari de l’any 2013. Tots els partits (PP, PSOE i Bloc-Compromís), per unanimitat, van aprovar dos propostes referents a persones destacades del poble, de distint caire.

A proposta del grup municipal socialista, es va aprovar iniciar l’expedient per a la concessió de la distinció honorífica o el nom que li asignen a la modificació del ROM, si és necessari, a l’Alcalde de la Segona República Sr. Josep Ferrandis Ginestar, més conegut com "l’Alcalde Ferrandis". El portaveu del grup que presentava la proposta, Vicent Font, va justificar el perquè d’aquesta proposta manifestant que l’alcalde Ferrandis va defensar en tot moment, en eixos temps tan difícils, a tots els veïns del poble, sense distinció d’ideologies.

Per altra part, tota la Corporació va aprovar definitivament la proposta de nomenar al matemàtic gater, a títol pòstum, D. Vicent Caselles Costa com a Fill Il·lustre de Gata de Gorgos. Cal recordar que Caselles va morir el passat 14 d’agost a Barcelona. Al plenari es va aprovar que es farà un acte públic on es glosarà la figura de l’homenatjat i la família rebrà a títol pòstum el nomenament.

 Al plenari també es va ratificar l’acord de la Junta de Govern Local del 18-10-2013, sobre les festes locals 2014. Per unanimitat es va aprovar que seran el dia del Santíssim Crist del Calvari, dimecres, i el dia de Sant Miquel, dilluns.

A l’apartat de Cultura, es va tractar la Moció de rebuig al tancament de RTVV anunciat pel Govern de la Generalitat i de suport als seus/es treballadors/es i l’aprovació d’un conveni amb la CAPPEV 2014 per a que la XXIX Trobada d’Escoles en Valencià siga a Gata de Gorgos. A la primera, el portaveu del Bloc-Compromís, Joanvi Vallés, va fer un manifest en la seua intervenció contra el tancament acusant al govern valencià i dient que la seua gestió havia estat "nefasta". Es va aprovar la moció amb els vots a favor del Bloc-Compromís -que presentava la moció- i PSOE, i l'abstenció del PP.

Al respecte de la CAPPEV i la Trobada d'Escoles en Valencià que es farà a Gata a l'abril de 2014 es va votar a favor, tots menys la regidora del PP, Maite Signes, qui va justificar el trencament a la disciplina del partit, dient que els 9.000 euros de despeses i més que es podrien produir farien hui per hui més falta a col·ectius i polítiques socials, als més necessitats.L'EMPRESA PONS QUÍMICAS SERÀ COPATROCINADORA DE LA UNIÓ MUSICAL DE GATA

20131127221839-totsbanda.jpg

Junt a altres catorze empreses o entitats

L’empresa gatera, amb instal·lacions en terme municipal de Xàbia, Pons Químicas s’ha compromés a reatlizar una aportació econòmica a la Unió Musical de Gata de Gorgos. Mitjançant un acord que tindrà vigor durant tres anys, s’ha formalitzat un conveni amb el qual es patrocina part de les activitats de l’entitat.

A canvi de l’aportació econòmica, la Unió Musical de Gata de Gorgos lluïrà el logotip de l’empresa en un cartell visible en el Casal de la Música i ho imprimirà en els programes y resta de carteleria dels concerts de la Banda i de la Banda Juvenil, excepte en el concert del 5 d’agost a la Revetla, entre altres coses.

Amb aquesta iniciativa Pons Químicas demostra una vegada més una gran preocupació pel seu entorn social i cultural, tal com ve sent patent en les distintes donacions que fa a ONG’s, associacions sense ànim de lucre i clubs esportius a través de les campanyes solidàries "Pons Químicas juega limpio i "Implicados".

El mateix per a la resta d’empreses copatrocinadores, de les quals la banda les anunciarà en els seus respectius fullets.

FONT: Notícia extreta del facebook, des de Asevi.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 DE NOVEMBRE DE 2012:

El capítol de "Sabieu...?" estava dedicat a un succés curiós de 1932: l'arandela d'un neumàtic va ferir tres persones. Els benjamins de bàsquet eren cinqués a la lliga comarcal. La fotografia antiga 957 era escolar, amb els xiquets i el mestre Borrell.IMATGE CURIOSA: David Ferrer recolza la Mirada del Perú

20131128204248-davidferrer.jpg

Com sabeu, aquesta ONG nascuda a Gata, que té socis i fa una "Mirada del Perú" cap on està el missioner gater Vicent Font Pedro, no para. La imatge curiosa de hui la trobem amb un nom propi, un conegut tenista, el número 3 del món, que és xabier DAVID FERRER, que recolza la "Mirada del Perú". Ho diu a les samarretes que va signar. Ell va posar: "Para "la mirada del Perú" con todo mi cariño y afecto" de David Ferrer.

A la Fira "Gata al carrer 2013" es va fer un sorteig per a recaptar fons i per a col·laborar amb una bona causa. El primer premi va ser una moto; el segon una camiseta signada per David Ferrer, ganivets i taula, i un tall i planxa de pel. El tercer premi va ser un póster de David Ferrer -el que pose a la fotografia- i una liquadora.

A la imatge, el cartell signat de la final de la Cova Davis 2009 celebrada a Barcelona, entre Espanya i República Xeca. La foto és de Gabriel Rossi.DIUMENGE, 1 DE DESEMBRE, FESTIVAL DE RONDALLES

20131128210327-rondalles13.jpg

Actuaran la de Sella i l'amfitriona, la de Gata

Diumenge 1 de desembre, a les 18 hores, al Casal de la Música se celebrarà el Festival de Rondalles amb la col·laboració de la Diputació d'Alacant. Actuaran la Rondalla de Sella, poble alacantí de la Marina Baixa, i la Rondalla Municipal de Gata. El festival està organitzat per la Rondalla de l'Escola Municipal de Música i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Gata.

A la imatge, el cartell anunciador.LA CORPORACIÓ MUNICIPAL APROVA PROPOSAR LA CONDECORACIÓ AL MÈRIT POLICIAL ALS AGENTS PACO BORONAT I MANOLO LÓPEZ

20131128225629-manoloipaco98.jpg

Pels 25 anys de servei els correspon la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc

La Corporació Municipal de Gata de Gorgos va acordar, per unanimitat de l’assumpte d’urgència portat al plenari de dimarts pel grup popular, proposar als dos policies locals més veterans del poble, PACO BORONAT i MANUEL LÓPEZ, per a que la Conselleria els condecore pels 25 anys de servei amb la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc.

Paco Boronat va nàixer a Benirrama (Vall de Gallinera) i es va casar amb una gatera, passant a viure al poble. Està a punt de complir 33 anys de servei a la Policia Local de Gata. Manolo López va nàixer a Espiel (Córdoba), vivia a La Vila Joiosa, es va casar amb una manxega i els dos van vindre a residir a Gata quan aprovà ell la plaça. Farà 27 anys de servei a la Policia Local de Gata.

Em faig ressó d’un dels actes de condecoracions a policies locals de les tres províncies que es va fer a setembre de l’any passat. El conseller de Governació Serafín Castellano va indicar que aquestes condecoracions suposen un “clar exemple” de professionalitat que els policies veuen “recompensada” pel seu “meritori servei realitzat, notori compliment del deure i per una trajectòria professional excepcional". També va dir Castellano en aquell acte “Cap persona pot suplir la funció de la Policia Local, ni substituir el compromís contragut pels agents per vetllar per la protecció del lliure exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques”, paraules que també servirien per als agents de la Policia Local de Gata, ara proposats per aquesta menció.

Cal felicitar als dos policies Paco i Manolo, als companys per a que sempre es vegen reflexats amb ells i a la Corporació per l’acord pres.

A la imatge, Manolo a l’esquerra i Paco a la dreta, a l’ofrena floral al patró de Gata, el dia cinc d’agost de 1998. Facilitada per Manuel López. Foto Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.318, la del dia 25/11-

20131128232550-betriu1.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada pels usuaris del blog i pels gaters, en general. Posa la foto corresponent al dilluns dia 25. Dora Diego em dona permís per a posar la foto que ella va pujar al facebook ahir mateix. Els tres xicons que apareixen a la foto són de la família dels Betriu. Apareixen, d’esquerra a dreta mirant la imatge, Jaime Diego (Betriu), Paca Grimalt (dona de Juan Batle) i Miguel Pedrós (fill de Miguel de Betriu i Casimira Sabata). La foto està feta al Calvari. Seria pels anys 60 del segle XX.

FONT: Foto propietat de Dora Diego.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.319, la del dia 26/11-

20131128234107-19blogamics.jpg

Vaig apropant-me al dia de hui, pel que fa a les fotos antigues. De la col·lecció de la família Feliu-Salvá que tenia un poc dormida, facilitades les fotos per David, pose la que corresponia al dimarts 26. Ací teniu un grup d'amics i amigues. Reconec a les sempre recordades Rosa Moncho i Rosa Mari Salvá, primeres xiques per l'esquerra, una agatxada i l'altra dreta. També està al costat de Rosa, Maruja Signes "Canyetes". Aneu completant qui són els altres, podeu vosaltres mateixa. Gràcies.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.320, d'ahir dia 27/11-

20131128235824-4blogdjixiques-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La foto que tocava posar ahir és de la col·lecció de Mati Beltrán i José Luis Masutier. Eren festeres, vestides de alacantines, de les Fogueres, de gateres. Al mig, l’alcalde Don Julián. Als extrems del grup estan les dues germanes: la sempre recordada Conxa -a l’esquerra- i Aurelia -a la dreta-. Mati Beltrán està al costat de Don Julián, part dreta. Si conegueu a la resta, podeu completar el text de la foto.

Agraïsc a José Luis, propietari de la foto, qui explica qui són les altres xiques: la segona per l'esquerra és Inmaculada Beltrán i a continuació està la seua cosina Pili Garcia (les dues d'Alacant).

FONT: Foto propietat de Mati i José Luis.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 DE NOVEMBRE DE 2012:
Sols una notícia acompanyava al ja clàssic de "Recordem..." eixe dia penúltim del mes de novembre l'any passat. Es tractava de que la premsa parlava d’una de riuraus.L'HOME DEL DIA I DELS DIARIS: EL GATER PACO SIGNES CASELLES (TELEFUNKEN), NO HA VOLGUT TANCAR LA TELEVISIÓ VALENCIANA

20131129203559-pacotelefunken.jpg

CANAL 9 JA NO EMET DES DE MIGDIA; EL NOSTRE PAISÀ AL VOLTANT DE LES 9 DEL MATÍ NO HA VOLGUT TANCAR L’EMISSIÓ

Els vells del poble dien i diuen "A totes parts veus gaters". Podria valdre i molt bé per aquesta història surrealista, protagonitzada pel que diuen ja "l’heroi de Canal9 TVV" del dia de hui, l’home que no ha volgut "apagar" la televisió valenciana i que inclús li han creat una pàgina a facebook, dita Paco Telefunken -persona pública-. Els gaters sentim per una part orgull de representar-nos, per altra moltra tristor i ràbia -com moltíssims valencians- perquè s’en va el mitjà visual i radiofònic de la terra, de les nostres gents, i havien elegit a un gater, precisament, amb tant de tècnics que hi haurà per ahí a València.

Tots el coneixeu, ell és el nostre veí PACO SIGNES CASELLES, Paco "Telefunken". Ell i el seu nebot Pepe, que també molts l’anomenen igual "Telefunken", han protagonitzat l’entrevista de Canal9 TVV, una de les últimes poc abans de les 9 del matí. Es notaven molts nervis, tensió, ho han passat molt mal, ha estat per a tots dos un tràngol molt fort. És molt bonic pel facebook lloar-los, però...qui haguera pogut estar en la pell d’ells?. Paco, home tranquil, sosegat, calmat i responsable, ha sabut deixar ben alt el pavelló gater, no ha perdut mai els nervis i s’ha comportat molt bé. 

Nombrosos articles de altres tants mitjans de comunicació escrits, parlats, visuals i digitals, han fet "famós" a Paco, inclús a l’estranger. Les xarxes socials, especialment el facebook, han emés mils de vegades el vídeo de la seua entrevista, on deixava clar que ell no tancava la senyal de TVV. Però, llàstima que fora per una cosa tan important, tan vital per a molts treballadors. Paco, malgrat això, ha aguantat estòicament.

Tots els diaris parlant de Paco

Demà ho faran al paper escrit, hui ja ha sigut Paco el centre de les mirades de tots els diaris digitals. Ací en teniu uns quants, que he recopilat, com a exemple:

- Al diari EL PAíS (C.V.): “Yo no corto Canal 9”. El técnico enviado para suspender las emisiones se marcha de las instalaciones de Burjassot" L’enllaç:http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/11/29/valencia/1385712920_656607.html.

- Al diari EL MUNDO: "COMUNICACIÓN. El ’verdugo’ enviado por la Generalitat. Paco ’el Telefunken’ se niega a cortar las emisiones de Canal 9. Desiste al filo de las 9.00 después de tratar de cortar sin éxito las emisiones. Los trabajadores presionan al técnico en la sala de control e impiden el ’apagón’. Paco Signes asegura que sólo iba a ver las instalaciones para decir lo que debían hacer". Ací està l’enllaç: http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2013/11/29/52984b8c684341054a8b459c.html.

- LAS PROVINCIAS publicava sobre el tancament de RTVV la notícia de EFE VALENCIA: "El técnico desiste y se niega a cortar la señal de televisión". Se trata de un vecino de Gata (Alicante) que se dedica a reparar televisiones, conocido por el apodo de ’Paco Telefunken’". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/20131129/mas-actualidad/politica/tecnico-telefunken-niega-cortar-201311291052.html. 

- Per la seua par, LEVANTE-EMV emitia un vídeo sobre la notícia: http://multimedia.levante-emv.com/videos/comunitat-valenciana/20131129/voy-casa-cierra-por-529942.shtml.

Titulava el mateix diari: "Apagón RTVV. Paco ´Telefunken´, el héroe de Canal 9. El técnico designado para cortar las emisiones renuncia en el último minuto: "Me voy a casa, no se cierra por mí". Ací teniu l’enllaç: http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/11/29/paco-telefunken-heroe-canal-9/1055792.html.

El diari INFORMACIÓN d’Alacant publicava: "Paco Telefunken´ se niega a apagar la televisión autonómica. Se trata de un vecino de Gata de Gorgos que se dedica a reparar televisiones, conocido como ese apodo". Aquest és l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/politica/2013/11/29/tecnico-reclamado-informar-corte-emision/1443577.html.LA PREMSA TAMBÉ HA PARLAT HUI del plenari i el nomenament de fill il·lustre a Vicent Caselles

Abans de produir-se a primera hora del dia la gran notícia de Gata i del veí Paco Signes Caselles "Telefunken", el diari LAS PROVINCIAS (la Marina) havia publicat un article sobre Gata: Titulava:
Pleno. "Gata de Gorgos nombra Hijo Ilustre al matemático Vicent Caselles Costa". Ací teniu l’enllaç:
FONT: diari LAS PROVINCIAS, 29-11-2013.QUINZE EMPRESES I ENTITATS COMERCIALS COPATROCINARAN LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA

20131129214021-dscf6107.jpg

Si ahir posava com a exemple de nou copatrocinador de la banda a l’empresa gatera -en terme de Xàbia- PONS QUÍMICAS ó ASEVI, hui complete l’article donant-vos a conéixer la resta de les altres catorze empreses o entitats que copatrocinaran la banda Unió Musical de Gata, amb les mateixes condicions que referia ja ahir.
  
Les empreses són les següents:
CANOR (saló de celebracions a Teulada); TIEN21 JAIME SIGNES (tenda d’electrodomèstics i regals del carrer Reis Catòlics); PASTISSERIA LA PAU (dolços, pizzes, menjars a l’Avinguda la Pau); DIRIGENT (material d’oficina a la Avinguda Marina Alta); SIGNES GRIMALT (articles d’importació al polígon Plans); LA BARRACA (articles d’artesania i regals a la N-332, abans d’entrar a la Garganta), ROSA MONFORT (assessoria al carrer Sant Miquel); FAMÍLIA BARRERA (articles, empresa a Gata i Dénia); ALE-HOP (A Ondara, amb delegacions a Dénia i altres punts); MOBLES ROSSI (mobles, Avinguda Trossets); MATTIES BAGS (bossos, a l’Avinguda d’Ondara); COSTA Y SOLER (des de 1929, "sombreros", al carrer Montgó); GERMANS SIGNES I CASELLES (tenda Telefunken, al carrer La Bassa), LA CAIXA (a l’Avinguda Marina Alta, carretera i la ja referida PONS QUÍMICAS (ASEVI).
Les condiciones, cal recordar-les: serà una aportació econòmica a la Unió Musical de Gata de Gorgos, mitjançant un acord que tindrà vigor durant tres anys. Es formalitza un conveni amb el qual es patrocina part de les activitats de l’entitat. A canvi de l’aportació econòmica, lluïrà el logotip d’aquestes quinze empreses en un cartell visible en el Casal de la Música i s’imprimiran en els programes i resta de cartelleria dels concerts de la Banda i de la Banda Juvenil, excepte en el concert del 5 d’agost a la Revetla, entre altres coses.

A la imatge, la banda davant l'Ajuntament el dia de la recollida de la nova bandera.
FONT: banda Unió Musical de Gata.BOE: S’ESTABLEIX EL CALENDARI DE DIES INHÀBILS EN L’ESTAT ESPANYOL PER A L’ANY 2014

Per ser interessant a efectes de treball, dir-vos que hui divendres 29 de novembre, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica una resolució de la Secretaria d’Estat d’Administracions Públiques, per la qual s’estableix el calendari de dies inhabils en l’àmbit de l’Administració General de l’Estat per a l’any 2014, a efectes de còmputs de terminis.
Són dies inhàbils: a) en tot el territori nacional diumenges i dies declarats festes d’àmbit nacional no substituïbles o sobre les que la totalitat de les Comunitats Autònomes no ha exercit la facultat de substitució. b) En l’àmbit territorial de les C.A., aquells dies determinats per cada C.A. com a festius. c) en els àmbits territorials de les Entitats que integren l’Administració Local: els dies que estableixen les respectives C.A. en els seus corresponents calendaris de dies inhàbils.

Al següent enllaç teniu la disposició i el calendari, amb el quadre de festes de les Comunitats Autònomes: http://www.boe.es/boe/dias/2013/11/29/pdfs/BOE-A-2013-12490.pdf.
FONT: BOE dia 29-11-2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 30 DE NOVEMBRE DE 2012:

L’últim dia del mes de novembre de l’any passat començava amb una xerrada sobre la vida dels egipcis. La premsa parlava de l’alcaldessa, de porcs senglars, d’empresaris i d’atletisme. La biblioteca i l’AMPA preparaven els dies especials dels nadals. A "Sabiue...?" descobria el dia de la inauguració del Ideal Cinema de Gata, el 18 de febrer de 1933. L’última fotografia antiga del penúltim mes de l’any era la ja tan coneguda de l’arribada del tren a Gata (11 de juliol de 1915). De la sèrie era la nº 958.SE SUSPÉN LA DISCOMÒBIL PEL MAL TEMPS I S'AJORNA A DIVENDRES 6/12

20131130162452-cartelldiscom.jpg

ATENCIÓ A TOTS ELS/LES JOVES I GENT MARXOSA EN GENERAL.

DEGUT A LES PREVISIONS METEREOLÒGIQUES QUE INFORMEN DEL MAL TEMPS PER AQUESTA NIT I DEMÀ, M’HAN INFORMAT DES DE LA COMISSIÓ DE FESTES DE LA FONT DEL RIU, QUE QUEDA SUSPESA LA DISCOMÒBIL "WOW AUDIOVISUAL" I S’AJORNA FINS DIVENDRES DIA 6, FESTA DE LA CONSTITUCIÓ.TEMPS DE BETLEMS. JA COMENCEM, DEMÀ ÉS DESEMBRE: Un menut fet amb molt de carinyo

20131130194324-betlemceci.jpg

Torna la sèrie "TEMPS DE BETLEMS" perquè hui ha començat l'Advent a efectes eclesiàstics. El temps el tenim rebolicat i ens podria ploure a la matinada. A Gata s'ha suspés la discomòbil pro-festes Font del Riu i fa fred, més bé sensació de gelor. Es veuen les primeres llumetes de Nadal, ja les han posades a la Plaça de l'Església, la plaça vella. En posaran més a la carretera, però de led, per a no consumir tant. Mentre, vegem el primer betlemet que està fet amb molt de carinyo. Pertany a Cecília Monfort Mulet. Amb deu minuts el va fer amb manualitats i la seua filla Ceci més contenta que unes Pasqües...en aquest cas diríem que unes Nadales.

FONT: Betlem i foto, Cecília Monfort Mulet.ACÍ TENIU LA FOTO OFICIAL, OFICIAL: BANDA UNIÓ MUSICAL 2013

20131130200341-bandafotoficial2013-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Per als que creïen que no hi havia serietat fent-se la foto dels músics de la banda, a les escales del Grup Escolar, ací teniu la foto oficial, oficial de 2013. La puja al facebook el director Joan Valentí Giménez i posa també, per a que estiguen tots representats els que faltaven, per estar fora, treballant o per qualsevol altra causa. Mireu i vegeu, aquesta és la que val. Faltaven: Juanjo Montaño, Juan Pons, Adrià Catalá Pedro, Sergio Ginestar Ivars, José Andrés Ferrer Vaquer, Charo Caselles, Lidia Seley, Núria Briones Pérez, Laia Pedro, Rosa Soler, Gemma Simó, Toni Rey i Marina Ballester.

FONT: Foto pujada al facebook per Joan Valentí Giménez (director).HUI LA PREMSA ESCRITA TORNA A PARLAR DE PACO SIGNES CASELLES (TELEFUNKEN)

20131130203448-pacotelefunken2.jpg

El veí gater que no va tallar la senyal de Televisió Valenciana

El dia després del fet, per a la premsa escrita, és el que es deu plasmar la notícia i aixina ho han fet tots els mitjans de comunicació que sovint us pose enllaços i informacions. Es tracta de Paco Signes Caselles (Telefunken), que ha sigut l'home més famós en els dos dies, a causa del no-tancament -per ell- de la televisió valenciana.

Els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV porten l'article d'un altre gater que fa un extens article, que es recrea en la persona i figura de Paco Signes i que detalla la vida diària de Paco. El periodista és Francesc Arabí Arabí. Titula: "Se equivocaron de verdugo. Paco Signes, conocido como Paco "Telefunken", se negó a cortar la emisión de Nou"Ací teniu l'enllaç al reportatge, pel diari Información d'Alacant -el mateix que el Levante-EMV-: http://www.diarioinformacion.com/alicante/2013/11/30/equivocaron-verdugo/1443996.html.

No sols els dos diaris dits, sinó també LAS PROVINCIAS, per mig del reportatge de Conxa Pastor, delegada a Dénia del diari valencià, parla de Paco: "Perfil. El verdugo arrepentido". Als subtítols: "Francisco Signes acude desde Gata de Gorgos a Burjassot para fundir a negro la tele y acaba con página en Wikipedia y como un ídolo social tras dar marcha atrás «por conciencia». Paco 'Telefunken' Técnico que se negó a cortar la señal de Canal 9". Ací està l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20131130/valencia/verdugo-arrepentido-20131130.html.

Després de tot això...esperem que deixen ja en pau a Paco Signes i puga seguir fent la seua vida normal i tranquil al seu poble Gata. L'esperpent i la massiva atracció de les xarxes socials per ell caldria acabar ja.

A la imatge, captura d'un moment del famós vídeo de l'entrevista a Paco.

FONTS: diaris LEVANTE-EMV i INFORMACIÓN, i LAS PROVINCIAS, dia 30-11-2013.
L'ALCALDESSA TAMBÉ ÉS NOTÍCIA A LA PREMSA, PEL TALL DE LA TELEVISIÓ VALENCIANA

En un article és protagonista indirecte, al ser del poble de l'home del dia d'ahir

No acaba amb Paco "Telefunken" la cosa. Al LEVANTE-EMV l'alcaldessa és notícia: "El PPCV teme la rebelión de alcaldes en contra del apagón". Diu al subtítol: "La alcaldesa de Gata de Gorgos rechaza el cierre en el pleno y otros cargos locales disetan de la consigna oficial".

L'article de J.R. es fa un xicotet embolic. A l'article es diu: "La alcaldesa de Gata de Gorgos, el municipio que ayer cobró protagonismo gracias a Paco Telefunken, ya ha dicho no al cierre, contraviniendo así las directrices de cierre de filas. La popular Ana Soler proclamó el martes, antes de abstenerse en la moción contra la disolución de RTVV, que estaba «en contra de cerrar una televisión pública y de los valencianos».

El PP de Gata rompió la consigna de rechazar la moción y, al abstenerse, propició que el pleno rechazara el cierre." A l'abstindre's va guanyar el mateix que si havera votat en contra, perquè el que no sabrà el periodista és que la majoria són més a Gata que la minoria relativa.

Podeu llegir tot l'article a l'enllaç: http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/11/30/ppcv-teme-rebelion-alcaldes-apagon/1056110.html.

El que dic. Tot un surrealisme i un esperpent...

FONT: diari LEVANTE dia 30-11-2013.IMATGES DE FESTA: Sopar de Reis, per a començar campanya

20131130211312-soparreis13.jpg

Sempre per aquestes dates o un poc més endavant, el grup que s'encarrega de tot el muntatge de l'escenificació del Misteri dels Reis i del repartiment de paquets, fan un sopar, amb tots els que van ser protagonistes de la festa l'any passat. Ací teniu un dels moments del sopar, que dona l'inici oficial a la nova campanya que ja comença, perquè demà és decembre i cal ressenyar que hi haurà actes dins del mes, com a preàmbul de la gran festa dels xiquets, del cinc de gener de 2014.

A la foto podeu veure a Paco, Pepa, Ana, Vicent i Cati mirant a la càmera. El sopar es va fer al comedor escolar.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris