Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Mayo de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 1 DE MAIG DE 2012: Als "Meus articles de festes" publicava la quarta i última part aquest primer dia del mes de maig. A "Sabieu...?" publicava l'anul·lació de les eleccions de 1905 a Gata. A la fotografia 748, que era de la col·lecció de Jaime "Concepció" (JSCM), mostrava una reunió familiar i de casers a la partida Cuadros.MAIG, ACTES VARIATS I MOLTES MÉS COSES: de la Fira del Llibre a les Primeres Comunions

20130501182200-trenmico.jpg

Com he fet algun mes, us detalle alguns dels events que té programat el poble de Gata, al llarg d’aquest cinqué mes de l’any. Maig, mes primaveral per excel·lencia, comença amb un dia molt clar i lluent després dels dies grisos i plujosos que ha fet al final de l’abril. Abans deien: "Maig és el mes de les flors, el mes de María". El blat tocava ja al seu punt final, tots els capolls esclataven, la gent del camp començava la desbrosta del cep, una explosió de sensacions i colors. Però, anem als actes programats per a maig de 2013 a Gata.

Hui ha començat maig amb la FIRA DEL LLIBRE a la Plaça Nova i el viatge organitzat per la parròquia a Requena i Utiel.

Fins el dia 12, exposició de pintures de Carmen Roselló (Casal de la Música).

Dia 2: Donació de sang al Centre Social, de17 a 20.30 hores.

Dia 4: "El tren no espera". Homenatge a Javier Mulet "Mico". Amb el tren s’anirà a La Xara i es pujarà al Montgó, després hi haurà sopar i música. 8,39 del matí. Estació del tren, vint minuts abans. GEG, Ajuntament i FGV.

Dia 5: DIA DE LA MARE. Jornada de Gimnàstica Rítmica al Pavelló Municipal (Les Sorts). IV Fase de la Lliga Comarcal de les Escoles Esportives Municipals, 2012-2013. De 9 a 13 hores. //  13 hores: recepció de la torxa dels Minijocs Done-La Marina, amb desfilada de participants i lliurament de diplomes.

Dia 12: Primer diumenge de Comunions. Parròquia Sant Miquel Arcàngel.

Dia 19: Segon diumenge de Comunions. Parròquia.

Dia 26: Tercer diumenge de Comunions. Parròquia.

Antigament, el mes tenia dos cites més: al principi del carrer Teulada es resava la novena a Sant Isidre Llaurador, que té la festa el dia 15. També no fa molts anys, dijous 30 era el Corpus Christi i la festa. Ara es passa al diumenge més pròxim, és a dir, el dia 2 de juny.

(Aquest calendari d’events no està tancat i a mesura que aniran produint-se airé afegint-los i refrescant la memòria als usuaris).

A nivell comarcal i de festes, recordeu que a Benissa estan en plenes festes patronals fins diumenge dia 5. Les festes de la Rosa a Poble Nou de Benitatxell i la fira multicultural i amb un fum de coses de "Xalònia" a Xaló seran aquest cap de setmana, dies 4 i 5. De l’1 al 4 de maig a l’esplanada prop del Castell de Moraira podeu visitar "Vive Teulada-Moraira" cita gastronòmica i comercial. Xàbia té les festes de la Creu fins el dia 5, que serà la tradicional pujada de Jesús Natzaré a la seua ermita.

A la veïna població de Jesús Pobre, comencen a moure fitxa festera: Divendres, 17 de Maig, 15e Aniversari de La Maquina del Tiempo (MDT), DJ Raul Platero i actuació en directe del grup mitic dels 90 KRISS, amb temes com "tonight". Divendres, 24 de Maig, Espectacular nit de rock amb: KOP, EL ULTIMO KE CIERRE, HABEAS CORPUS i SMOKING SOUL’S. El dia de la Fireta serà dilluns 27 de maig.

Pel que fa a l’esport, els Minijocs de la Marina Alta es faran del 24 al 26 de maig a Dénia, en la seua X edició.

Del Circuit a Peu Marina Alta, es faran durante el mes de maig les següents proves: dia 4, dissabte, XXXI Volta a Peu a Pego; dia 11, dissabte, Volta Popular a Jesús Pobre; dia 18, dissabte, XXII Cursa Popular Vila de Pedreguer.RUTES: UNA PASSEJADA AMB VISTES AL MONTGÓ, això no té preu

20130501191527-compomontgo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Aprofitant que hui era festa, he fet una passejada pels nostres camps, que ara tenen els ceps molt bonics, pels bancals d'oliveres i els vells ametlers que ja són morts. L'aigua brollava encara en alguns camins i rierols. Els termes de Gata, Dénia i Xàbia els he passat en un punt, per allò de la "cunya foral". Però el que s'ha mantés ahí quiet mirant-me, sense dir res, com mai ha dit res, per molt que li pujen a cavall, ha sigut el gran MONTGÓ, el pare MONTGÓ. Com posava al títol, una passejada amb vistes al Montgó, això no té preu, ni en tindrà mai: Cuadros, Sénies, Hortetes, Valls, Costeres, Rogets, totes les partides miren al Montgó i el Montgó és silenci. Hui lluïa net i preciós, després dels dies de pluja. Podeu mirar les vistes i omplir el cor respirant. Val la pena!!RECORDEU...DEMÀ DIA 2, DONACIÓ DE SANG

Ja ho posava en una entrada anterior, quan relacionava els actes del mes de maig. Demà dijous, 2 de maig, és un altre indicat per a la col·lecta de la donació de sang, que cada mes i en dijous s'organitza. Als locals del Centre Social Integrat, de 17 a 20.30 hores podeu acudir. Donant sang, salvareu vides...HUI S'HA CELEBRAT LA FIRA DEL LLIBRE, AMB UN TEMPS MERAVELLÓS

20130501194356-compofirallibre-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Fira del Llibre, encara que amb pocs llibreters. Sols la llibreria-papereria "Font" ha portat els seus llibres a "la barraca" de la Plaça Nova. La resta d’animació l’ha completada l’AMPA del col·legi, amb tallers per als xiquets; la part infantil del Grup de Danses "La Llata"; el mateix col·legi "Santíssim Crist" i la Comissió de Festes 2013, que acudixen a tots els events. També, per primera vegada, ha participat l'AMPA i l'Institut de Gata amb un taller/mural de Tintín.

El dia ha eixit meravellós, res a veure amb el diumenge que amenaça pluja. Bona elecció i bon canvi. La Plaça Nova ha viscut, un any més, aquesta festa al voltant del llibre. I com no podia ser menys...la Comissió de Festes ha aprofitat per vendre el seu llibre de gastronomia, de recetes típiques confeccionada pels mateixos grups i penyes gateres, que es diu: Gata, menjars i festa". L’Ajuntament ha posat, com ja és habitual, la logística -barraques (que diguem a Gata), música ambiental, taulers i demés-.

A la composició podeu veure la "barraca" amb llibres, les de la Comissió de Festes, les de talleres de l’AMPA i les xiquetes preparades per al ball a la Plaça.CINC ANYS SENSE PEPE "NELA", el cabo

20130501195852-pepenela.jpg
Servixca aquest escrit per recordar al cabo "Nela", aquell policia local que va treballar i lluitar primer per la seua feina, després per a traure endavant la seua família i després per poder aguantar el cor que batia sense parar dins d'ell. La Policia Local de Gata, per mig de la seua pàgina i el seu facebook, així com els seus fills, han fet memòria de la trista i emotiva efemèride. L'1 de maig de 2008 ens va deixar Pepe "Nela" als veïns, companys, amics i, sobre tot, a la seua família.
Seguim l'escrit de la Policia, que ha recordat al seu amic i company en este dia: "Queremos honrar la memoria de D. José Pedrós, ya que hoy se cumple un lustro de su fallecimiento. D. José, más conocido como "Pepe Nela", fue el primer cabo de la Policía Local de Gata de Gorgos, desempeñando la Jefatura durante muchos años y hasta que la salud se lo permitió. Recordado con cariño por los vecinos de la población, Pepe era de los policías de la vieja escuela, de los que prestaban servicio las 24 horas del día, los que no conocían eso del descanso semanal y de los que siempre sabías que podías contar con él para lo que fuese. Cuenta de ello, puede dar su familia, a quienes también queremos tener presentes en este día, quienes se sienten orgullosos de haberlo podido disfrutar doblemente, como policía cuidando de ellos en la calle, y disfrutando de él como padre, en casa. Querido Pepe, allá donde te encuentres, esta Policía Local seguirá teniéndote tan presente como si cada día vinieses a trabajar, como lo hiciste toda tu vida, ya que formaste y seguirás formando, parte de ella."
 
FONT: Policia Local de Gata.


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 40.- Carrer Xaló

20130501202130-xalo.jpg

Un carrer important, que abans era l'eixida cap al poble veí i ara ho és però en part, ja que des de la carretera general s'accedit per l'ample carrer Trossets. El carrer té com a dues parts. Primer és estret i amb una pujadeta al principi i després es fa ample fins al final, a la zona coneguda com el "Vaivé". Aquest vial que és carrer i carretera ix des del carrer La Bassa, a l'esquerra troba al carrer Roquetes i al carrer de Bisserot, i a la dreta al carrer Trossets, que deia abans.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.110, la d'ahir dia 30/4-

20130501223352-b039soldats.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Una fotografia més de soldats que baixaven al Crist, quan venien de la mili. Ací teniu a gent molt coneguda. És de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica", al que podeu veure a la part dreta de la foto portant al patró, si la mireu de cara. Però comencem per la part esquerra: Miñana, Jaime "la Casa", Domingo, per la vorera. Portant al Crist davant Fullana. Al mig portant la crossa el recordat Antonio "Beterano". A la part dreta, Jaime -que ja he dit- i Antonio "Datilero". També asoma Manolo Poveda. Al costat de Jaime està Paco Monfort.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.111, la de hui 1/5-

20130501224504-115blogjesusiamics.jpg

Ja actualitze les fotografies antigues. Hui altra fotografia de la col·lecció de Paco Moncho, dels seus àlbums, que dibuixen -com els de la resta de col·leccions que porte avant- les parcel·les de la vida gatera en un determinat temps.La foto mostra a uns jovens dels anys 60, tots rodant una moto vespa. Fixeu-se amb la matrícula. Les jaquetes i corbates eren la moda, tots mudats. Seria dia festiu. Agatxats teniu, d’esquerra a dreta, a Angel "Gabietes", a Jaime "el carnisser" i a Pepe "el del carbó". Plantats o damunt la moto: Paco Marsal "el carnisser", Eugeni-Adolf Moncho, Salvador "el fuster", Pepe Oliver i Jesús Moncho, el més alt de tots.Em comenta un usuari del blog "Anónimo" que "la façana sembla ser el Bar de Martí, pel costat del carrer Constitució. Al fons, entre els vidres de la finestra, es pot entreveure la porta principal, de fusta, que dona al carrer .Dr. Gómez Ferrer. Pot ser així? A mi em sembla això." Bona apreciació i gràcies per apuntar el lloc.FONT: Foto propietat de Jesús Moncho, extreta del seu àlbum (facebook).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 2 DE MAIG DE 2012: Publicava que la premsa parlava dels problemes dels bous al carrer, tan estimats per nosaltres sempre. Començava a la sèrie dels "Meus articles de festes" el primer de 1996 sobre els alcaldes del segle XX. 1906 i els mítings agrícoles eren coneguts a "Sabieu...?". Posava la felicitació a la Penya Madridista de Gata per la consecució del Campionat de Lliga 2011-2012. Esperem que enguany puga felicitar a l’altre rival de sempre, el F.C. Barcelona, després de la desfeta ahir a la semifinal de la "Champions League".DIUMENGE DIA 5, JORNADA DE GIMNÀSTICA RÍTMICA A GATA

20130502220945-ballet2.jpg

També serà rebuda la torxa dels Minijocs al pavelló municipal cobert de Les Sorts

Diumenge dia 5 de maig se celebrarà una Jornada de les Escoles Municipals de Gimnàstica Rítmica al pavelló municipal cobert de "Les Sorts". L’EEM de Gata serà l’amfitriona. A més, després es rebrà la torxa dels Minijocs, que serà portada pels esportistes locals. Finalment es lliuraran els diplomes corresponents. Se celebrarà la quarta i ultima fase comarcal de gimnàstica rítmica de la Marina Alta organitzada per la regidoria d’esports i amb la col·laboració del CEMA. En esta prova es decidirà la classificació de les gimnastes de la comarca. A les 13 hores es farà la recepció de la Torxa dels Minijocs de la Marina Alta i l'acte es tancarà amb la desfilada de participants i entrega de diplomes. En la fase comarcal participen les escoles esportives municipals de gimnàstica rítmica d’Ondara, Dénia, Benissa,  Poble Nou de Benitatxell i Gata.

A la imatge, l'equip gater de Gimnàstica Rítmica, participant a Benissa.MÉS DE 50 VEÏNS GATERS VAN ESTAR AHIR D'EXCURSIÓ PER REQUENA I UTIEL

20130502222049-bodegaexc.jpg

Organitzada per la Parròquia, també van visitar la Bodega Dominio de la Vega

Una excursió que va contar amb un aliat imprescindible, el bon temps. Després dels mals dies que havia fet, els més de 50 veïns que van marxar cap a Requena i Utiel van gaudir d'un dia de festa bo. A la fotografia, capturada al facebook de la Parròquia de Sant Miquel de Gata, podeu veure al grup, quan se'ls explicava el funcionament de la bodega.FOTOS AMB HISTÒRIA: A LA RECERCA DE LA FONT DEL RIU (Per Jaume Costa i Caselles)

20130502234244-fontriujc.jpg
Encete ací i hui, 2 de maig, una nova subsèrie, dins de la Història Local. Per mig d'una fotografia, es qüestionarà sobre un lloc del poble, un edifici, un paisatge, un racó,...
JAUME COSTA I CASELLES ha volgut fer una col·laboració al meu blog, igual que ho fa al seu facebook, per gaudir de la història local i per tractar d'esbrinar alguna cosa més del que ja sabem, per llibres o pels vells del lloc.
Hui Jaume va...
A LA RECERCA DE LA FONT DEL RIU

Pot ser, el document mes antic que coneixem on es cita per primera vegada el nom de la Font del Riu, siga la “Visura de tota la partida de la Vall i altres alqueries feta en lo any de 1662”, també es el títol del llibre de Miguel Almenara i Sebastià, que va publicar l’Ajuntament de Xábia l’any 2012..

Visura, vol dir inspecció, i es tracta d’un document on una comissió de les autoritats de Dénia, junt amb les de cada terme afectat recorrien els camins per tal de comprovar el seu estat i amplària després d’un dels litigis entre Dénia i Xàbia amb motiu de les fites dels ambdós termes.

En concret quant es comença la visura del Camí que va de GATA a TEULADA després de posar la data “Anno a Nativitate Domini MDCLXXII die vero intitulato vegesimo mensis Martii” i citar les autoritats que compareixen diu:

“Se conferi la dita Visura general per a fitar lo dit camí al mateix riu de Gata, en front de una font que yà dins lo mateix riu, la qual se diu la Font del Riu, y en front de aquella en lo marge del riu i ya dos penascos grans y estàn en la part del riu que a hon parteix la dita Ciutat termes ab lo dit lloc de Gata; y, essent en dit puesto,, es posaren dos fites en lo dit camí, ço és, una a mà dreta y altra a mà squerra, tot en terra xara, y la de la mà squerre esta en la falda de un tossalet, avent-hi de fita a fita vint pams de amplaria”

I així continua fins a la Garganta.

VERIUEU HO:
1.- Qui sap on poden ser eixos “penascos” que diu el text?.
2.- On pot estar la Font del Riu?.
Espere les vostres opinions, a veure si entre tots aclarim alguna cosa?
 
Fins ací la qüestió plantejada

FOTO de Jaume Costa: Panoràmica de la Font del Riu.


EL CADET GATER PAU PLA GARCÍA, CAMPIÓ AUTONÒMIC DE PILOTA A LLARGUES, amb l'equip d'Orba

El passat diumenge dia 28 d'abril es van disputar a Benidorm les finals autonòmiques de Pilota en la modalitat de llargues, als XXXI Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana, Campionat a llargues. En la categoria cadet es va proclamar campió autonòmic l'equip d'Orba, equip on juga el jove gater Pau Pla García. La final es va decantar des d'un primer moment del costat de l'Orba. la partida va finalitzar amb un indiscutible 8-1 per a Orba i l'aportació de Pau al joc d'equip va contribuir en gran manera, sense que cap dels seus jugadors brillara per damunt dels altres.
Tots i cada un van realitzar les funcions assignades pel seu entrenador a la perfecció,  donant-se una partida amb bon joc per ambdós parts però que en cap moment l'equip de Mutxamel, malgrat la qualitat de l'equip, mai va poder contrarestar el joc, ja que els pocs errors que cometia qualsevol jugador d'Orba eren corregits pel següent company que jugava la pilota. Per tant, es va poder presenciar una bona partida i sense haver de patir fins a l'ultim instant.
 
També ahir dimecres, festa de l'1 de maig, es va disputar a Sueca les semifinals autonòmiques d'Escala i Corda en la qual també participava l'equip d'Orba i amb ell Pau Pla.


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 3 DE MAIG DE 2012: Anunciava les 109.000 entrades del blog. Ara es superen les 221.000. "Hui dia 3 és el dia de la Santa Creu" publicava un reportatge. Del 250 aniversario Crist-ermita: "Compte enrere per a la ruta de les ermites: serà dissabte dia 12". Un important document: "Gaterets i gateretes al Mestalla". 1906 era l’any de "Sabieu...?" que parlava sobre la formació de la lliga de productors de pansa.IMATGE CURIOSA: La Penya ja té el seu ròtul

20130503221951-penyabarca.jpg

"Penya Barcelonista de Gata". Des d’ahir està posat aquest ròtul al final del carrer La Creu, on té la seua seu aquesta associació futbolera "culé". A la imatge, vegeu a tres històrics, que a més han ostentats alts càrrecs a la "Penya" de Gata. D’esquerra a dreta, Paco Moncho, Salvador Mulet i Domingo Grimalt. Ells van ser els "padrins" ahir de la instal·lació del cartell o ròtul que identifica el lloc on es reunirán els aficionats barcelonistes. Com sabeu, quan la Penya Barcelonista es va inaugurar per l’expresident del FC Barcelona estava al Passeig d’Alacant; després va passar a un primer pis del carrer Sant Miquel i finalment ha passat al carrer La Creu, on antigament estava la fàbrica de pinzells i graneres de la familia Moncho.DEMÀ, PUJADA AL MONTGÓ (I MEMORIAL JAVIER MULET “MICO”)

20130503224617-compomico.jpg

Organitza GEG, col·laboren Ajuntament i FGV

"EL TREN NO ESPERA" és el lema de l'excursió-homenatge

Demà dissabte dia 4 tots els aficcionats a la muntanya, senderisme i senderisme tenen una cita important al calendari gater. Es farà el I Memorial Javier Mulet “Mico” pujant al Montgó, la muntanya que tantes vegades Javier va passejar i va gaudir d’ella.

El grup Espeleològic Gatense (GEG) del que ell va ser president una temporada organitza l’event esportiu de demà. L’Ajuntament, per mig de la regidoría d’Esports col·labora. També ho fa el tren (FGV) ja que els participants aniran en tren des de Gata fins a La Xara, eixint de Gata a les 8.39 del matí. Pel Montgó s’esmorzarà i dinarà i a la vesprada tornaran al poble. Per la nit, al bar del camp municipal de futbol “Les Sorts” hi haurà sopar i ball amenitzat per “Los Astros”.

Una bona caminata per a recordar a un home de muntanya, amant de la natura. Recentment s’ha complot el primer aniversari del seu adéu per a sempre.

A la composició, amb una foto meua del Montgó, el record de Javier i el cartell anunciador de l'event.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 41.- Carrer La Creu

20130503230122-creu.jpg

No podia ser menys. Hui és la festa en molts indrets de la Santa Creu. La més próxima la tenim al poble veí de Xàbia. I per això he escollit al carrer de la Creu, encetant el recorregut per la zona de l’Avinguda, de més enllà de la carretera general, després de deixar el Raval i el carrer Xaló.

El carrer de la Creu de Gata connecta amb el començament del carrer/carretera de Xàbia i amb l’encreuament que fa en aquest punt la carretera general N-332. Se li nomenà "de la Creu" per la Creu que està a la mateixa cantonada enfront mateix de l’entrada del carrer.

Per l’altra part, el carrer ix al Passeig d’Alacant. Aquest carrer va tenir molta importancia pel moviment social de treballadors, ja que ací estava una de les parts de la fàbrica "de l’Estanquer" (Pons Leyda).

Històricament, ja als anys 30 del segle XX es parla de fer una urbanització i que des de les carreteres de Xàbia i general confluixquen tres carrers a la via del tren, un d'ells el carrer de la Creu. En 1949 ja són realitat, sent alcalde Vicente Mulet, les obres d'urbanització de l'Avinguda. En 1954 ja té el nom de La Creu el carrer.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló.HUI, 3 DE MAIG, ÉS EL DIA DE LA SANTA CREU

20130503233725-creusgata.jpg

Hui és la festa de la Santa Creu. Gata no té massa creus externes, exceptuant les lògiques de dins de l'església parroquial i l'ermita. Després de la guerra es va col·locar una creu de pedra tosca a l'encreuament entre la carretera de Xàbia i la carretera nacional. Allí acudia cada any el rector de la parròquia a beneir el terme tal dia com hui, fins que aquell costum va desaparèixer.

Una altra creu va presidir la muntanya de les Alcolaes o de l'antic Tir de Colom. Era de grans dimensions i visible des de tots els punts del poble. Amb motiu de la Santa Missió dels Pares Franciscans que arribà al poble l'any 1963 la van pujar els joves gaters muntanya amunt fins les mateixes roques. Un temporal la va tirar a terra i ja mai més es va recuperar aquell símbol.

Finalment, a la façana de l'església parroquial hi ha una creu de marbre adossada a la mateixa, on abans es llegia "Caidos por la Patria" i es va substituir per una llegenda més lògica i més neutral "Als gaters morts en guerres". Serveix de record per a tots.

A la composició, les dos creus que nomenava. Observeu con la creu de tosca està adornada en flors. Eren les fotografies antigues 17 i 20 publicades en maig de 2010.

 

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 DE MAIG DE 2012: Es publicava una subvenció per al Pou de Comes al BOP. Al capítol de "Sabieu...?" donava a conéixer que en 1906 un home feria a un xic. La fotografia antiga 751 era de la desapareguda processó de la Verge de Fàtima que es feia el 13 de maig.RECORDEU...DEMÀ MATINAL DE GIMNÀSTICA RÍTMICA AL PAVELLÓ

També serà protagonista la torxa dels Minijocs

Ja ho anunciava fa uns dies. Demà és la cita. L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Gata farà d'amfitriona. Des de les 9 del matí el pavelló de Les Sorts serà l'escenari de les actuacions de la comarca, amb les escoles de Ondara, Dénia, Benissa,  Poble Nou de Benitatxell i Gata. I després la torxa dels Minijocs agafarà el protagonisme. Es lliuraran finalment els corresponents diplomes.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 42.- Carrer Sant Miquel

20130504232805-santmiquel.jpg

El carrer també forma part del barri de l'Avinguda, a l'altra part de la carretera. Porta el nom del patró titular de l'església, però se li va posar la denominació de la cooperativa que van formar els treballadors del vímet de la fàbrica que estava al carrer als anys 50, després dita de "Pons Leyda". Per una part comença a la carretera, fa quatre cantons amb el carrer Doctor Moratal i acaba al Passeig d'Alacant.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.115, la de hui dia 5-

20130506000001-j98denia.jpg

Ja arribe a actualitzar aquesta sèrie, la de fotos antigues. Pose una imatge de la col·lecció de Jaime Signes-Costa "de Concepció". Gràcies a l’explicació posterior i correcció de Cristina Signes, neta de Francisco i filla de Tonica, a la qual li agraïsc el comentari, coneixem el lloc i el motiu. La imatge correspon a la comunió de les dos germanes majors de Jaime i Tonica, per això va amb "teja" Tonica. Fou en l’església de Carcaixent, on vivien en aquells temps. A l’esquerra teniu a Francisco Signes Soler "Canyetes", germà del meu uelo Jaume. S’entreveu a la seua dona María, a la que tots li anomenaven Amparo. Al mig, la seua nora Tonica Soler. A la dreta, Pepita Miñana i un dels seus fills al braç.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 5 DE MAIG DE 2012: Era dissabte, no com hui que es festeja el DIA DE LA MARE. Felicite des del blog a totes les mares de Gata i del món. Anunciava que al dia següent es feia la segona edició dels Autos Locos a Gata. Més compte enrere per a la ruta de les ermites, que seria dissabte dia 12. Es publicava la segona part de l'article meu de festes de 1996 que anava sobre els alcaldes. Tamb´ñe de futbol, juvenil i cadet. A "Sabieu...?" refrescava la memòria, perquè el 25 de maig de 1987, ara farà 26 anys va tocar el Gordo de la Loteria Nacional a Gata.IGNASI CARDONA TORRES, TERCER. GATERS ENTRE ELS PRIMERS 200 A LA VOLTA A PEU A PEGO

20130505184253-cartellvoltapego.jpg

No va córrer Vicent Mas i es va notar. Ahir, 4 de maig, per la vesprada, a la XXXI Vola a Peu a Pego, quarta classificatòria per al Circuit a Peu Marina Alta, trobem al primer xabier-gater en la tercera posició. IGNASI CARDONA TORRES (C.A. Llebeig) del que ja he parlat moltes vegades al blog, de pare xabier i mare gatera va quedar tercer i va fer 33 minuts i 52 segons. Al lloc 41 apareix el juvenil JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ (GEG) que va fer 38 minuts i 27 segons. El lloc 57 va ser per a BADAR LAHMAMI (C.A. Gata) amb 38 minuts i 59 segons. El 82 va ser JUAN JAIME TORRES OLIVER (C.A.Gata), amb 39 minuts i 48 segons. El 112 va ser FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (C.A. Gata) amb 40 minuts i 56 segons. El 123 va ser JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (C.A. La Faixa) amb un temps de 41 minuts i 14 segons. El 156 va ser JOSÉ CASELLES PEDRO (C.A. Gata) que va acabar la carrera amb un temps de 41 minuts i 46 segons. Al 167 va quedar JOSÉ ESPASA MULET (C.A. Gata) amb un temps de 41’ 59’’. El 180 va ser VICENT MULET DIEGO (C.A. Gata) amb un temps de 42’ 13’’.

Cal dir que van entrar a meta un total de 1.438 corredors.

Pel que fa als menuts, a la pedrera de l’atletisme gater, MAR SALVÁ SEPÚLVEDA (C.A. Gata) va ser segona i JOSEP SIMÓ MONFORT (C.A. Gata) va ser tercer benjamí masculí.

FONT: www.somesport.com.LA PARRÒQUIA OFEREIX L'ESCOLA DE PARES, UELOS I JOVES

20130505192313-campanar.jpg

Per a demà dia 6 i els dies 31 de maig i 1 de juny

La Parròquia ha organitzat unes xerrades de formació, que aniran dirigides per al PARES, els UELOS i els JOVES. La temàtica dels dos encontres amb els pares serà l’educació dels fills. Amb els avis es donaran Pautes sobre educació afectiva sexual i amb els joves un tema que sempre interessa "La sexualitat".

Com es desenvoluparan aquestes xerrades?. Seran totes als locals parroquials del Col·legi Verge del Carme. Demà a les 20 hores serà la primera per als pares amb el tema EDUCACIÓ INTEGRAL. Impartirà la xerrada Rosa López Oliván, coordinadora del Secretariat de Pares de l’Arquebisbat de València. Els pares tornaran a juntar-se dissabte dia 1 de juny de 9.30 a 13.30 hores. El tema serà EDUCACIÓ AFECTIVA-SEXUAL. Farà la xerrada Begoña Ruíz Pereda, responsable de l’àrea de Formació de Formadors de la Fundació Desarrollo y Personas, professora d’aquesta fundació benèfic-assistencial sense ànim de lucre d’àmbit nacional.

Els uelos tindra la seua parcel·la el dissabte dia 1 de juny de 16.30 a 18 hores. ELS UELOS TAMBÉ TENEN QUE EDUCAR EN ESTES COSES". "Pautes sobre educació afectiva social" serà la xerrada, que tornarà a impartir Begoña Ruíz Pereda.

Finalment, els joves tindran un encontre a la parròquia divendres 31 de maig de 20 a 23 hores. Es propondrà parlar d’un tema que segur interessarà, la sexualitat. Es portaran bocates i soparan tots.

FONT: Fullet, Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.EL GORGOS NO PASSA DE L'EMPAT A CASA (1-1)

Ha jugat aquesta vesprada el primer equip del GORGOS C.F. i el resultat no ha estat del tot bó. No ha passat de l'empat a un gol front al Maristes d'Alacant. Així i tot pot haver-se posat al sisé lloc, recuperant-lo amb 55 punts. Té 15 partits guanyats, 10 empatats i 5 perduts, dels 30 jugats. 84 gols a favor i 46 en contra,

De les categories inferiors sols conec la dels cadets, que va guanyar ahir a Xàbia, 1-2 i per tant és vuité amb 33 punts.

Al llarg del dia seguiré completant resultats.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 43.- Carrer del Doctor Moratal

20130505204557-doctormoratal.jpg

L’únic carrer a Gata que li van posar el nom d’un alcalde i metge. Francisco Moratal Giner sigué alcalde des de 1924 a 1930. Per això va renunciar a ser metge titular, ja que era el càrrec incompatible. Vivia al carrer La Bassa i el poble li dedicà aquest carrer a la nova zona d’urbanització. En 1953 el ple municipal que presidia Vicente Mulet Redal acordà donar el nom "a la calle más importante de las de nueva apertura resultantes del proyecto de urbanización parcial". El carrer és recte i creua des de la carretera nacional fins el Passeig d’Alacant. Una gran part dels seus edificis són pissos. Fa quatre cantons amb el carrer Sant Miquel. Ací està la cooperativa del camp "Santíssim Crist" i al final té l’únic hotel-restaurant del poble de dos estrelles.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel.HUI S'HA CELEBRAT L'ÚLTIMA JORNADA COMARCAL DE GIMNÀSTICA RÍTMICA A GATA

Ha resultat tot un èxit esportiu i d'organització 

La cadet María Fernanda obté el primer lloc en la seua categoria
El millor regal per a les mares. Aquest matí s'ha celebrat la jornada comarcal de les escoles esportives de la comarca a Gata, tancat el circuit. Ha resultat tot un èxit esportiu i d'organització.
Les benjamines Núria i Aida han guanyat pòdium; Laura ha estat a cinc centèsimes de posar-se i Lara no ho ha conseguit, malgrat la brillant actuació.
En infantil Lorena ha pujat al pòdium i estarà als Minijocs per a intentar conseguir el màxim. A Daisy li ha restat 0,30 per a estar entre les tres primeres.
Cal ressenyar que la cadet María Fernanda ha pujat al més alt del pòdium, resarcint-se així de l'actuació d'ahir a Almussafes. Carol i Yanina, ja majors, abandonen la pràctica perquè s'en van a estudiar.
Els conjunts no han pogut pujar al pòdium però han millorat, cosa que es nota segons passen els entrenaments.
 
 Al final, s'ha fet la recollida de la torxa dels Minijocs i s'han lliurat els diplomes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.112, la del dia 2/5-

20130505231707-b040futbolistes.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXEU ACÍ)

Seguint amb les fotos antigues, la corresponent al dia 2, dijous, és de la col·lecció de Jaime Signes "de Mónica". És un equip de futbol, però no se l'any aproximat i com es deia. Gaters coneguts, entre ells el propietari de la foto. No els conec a tots i per tant vosaltres mateix podeu completar-los remetent un correu, posant el comentari, bé al blog o bé al facebook. Plantats teniu a Juan Arabí, de paisà; el tercer és Paco Morató; el cinqué és Vicente "Mitjavida"; Maties, Ripoll -el major-, Paco Polaca i Vicente del Tossalet. L'altre que va de paisà no el conec.

Agatxats estan: Miguel Serra, el recordat Jaume "la Pita", Serra -el major-, Ángel Navalmoral, Manolo Poveda i Jaime "Mónica" com ja he dit.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.113, la del dia 3/5-

20130505232734-114bloggatersagodella.jpg

Pose ara la foto que corresponia al divendres 3. Pertany a la col·lecció fotogràfica de Paco Moncho. Estaven estudiant a Godella (València), al seminari, com era costum en aquells anys. Corria l'any 1965. D’esquerra a dreta teniu a José Vicente Boronat "el practicant", a Paco Moncho -el propietari de la foto-, al sempre recordat Pepe Diego, al meu cunyat Paco Mulet Prats "Fundero" i a Jaume Leyda. Eren xicons i feien pinya els del mateix poble al col·legi intern.

FONT: Foto propietat de Paco Moncho, de la seua col·lecció pujada al facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.114, la d'ahir dia 4-

20130505234128-b016xiquesfestes.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Ara pose una foto de la col·lecció de Antonio Soler "el rellotger". Correspon a ahir dissabte. Un grup de xicones amigues vestien amb camisa i corbata, com manava el bàndol fester. Reconec a dos del carrer la Bassa; alguna que ja no està amb nosaltres. Podeu completar-les vosaltres mateix, qui les reconega millor. Fixeu-vos també amb el lloc. Era la Plaça Nova, aleshores Plaza 18 de Julio. Es posava una arcada d’entrada, unes baranetes. Les xiques estaven on ara estaria la Caixa Rural. La tenda del "Quartet" i casa el sastre estaven a la dreta de la foto.

Em comenta Paca Andrada que la del mig és sa mare, la que vaig dir que ja no està entre nosaltres. Ella diu: "És Teresa Mulet Pedro, però la coneixien per Teresa "Gabriel". També està Tonica, la mare dels "Pintats" de la llenya Torres i l'altra Tonica -les que us deia del carrer La Bassa-. No se si una altra, diu Paca, pot ser Pepita "el Curro". Gràcies Paca per anar aportant llum a la foto.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 6 DE MAIG DE 2012: Publicava la tercera part de l’article dels alcaldes de 1996. La segona edició dels Autos Locos tenien el seu reportatge i la imatge curiosa d’espectadors privilegiats.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 44.- Carrer Reis Catòlics

20130506214345-reiscatolics.jpg

La prolongació del carrer Primo de Rivera, a l’altra part de la carretera, se li va posar el nom tan històric de REIS CATÒLICS. Carrer llarg i recte que connecta des de la carretera general amb el Passeig d’Alacant, sense cap encreuament al mig com passava amb els altres dos carrers anteriors. Pocs carrers a Gata fan referència a la història d’Espanya antigua, com este. Però aquest carrer també va tenir la seua història. Primer se li va dir "Prolongación de Galán y García Hernández. Era 1936. Després "Carrer del Comerç" i finalment "Reyes Catòlics" en 1954, perquè eixe nom era per al tros que anava des de l’Avenida del Caudillo al carrer Doctor Moratal.

Finalment, cal dir que si mirem des de la carretera cap al passeig, el paisatge que s'obrirà als nostres ulls al final del carrer serà la paret rocosa que forma el Montgó. Està encarat el carrer a la muntanya.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal.PRIMERA SESSIÓ DE L'ESCOLA DE PARES DE LA PARRÒQUIA

20130506231353-escolapares.jpg

Aquesta vesprada, a les 20 hores, s'ha celebrat al col·legi parroquial "Virgen del Carmen" amb gran èxit de assistents i participació la primera sessió de l'Escola de Pares que organitza la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Ha impartit la xerrada sobre "Educació integral" Rosa López Oliván, Coordinadora del Secretariat de Pares de l'Arquebisbat de València. Entre les frases destacades que ha deixat Rosa López, segons comenta el senyor rector Don Francisco, cal ressenyar algunes amb molta força: L'educació s'inicia quan desperte en el meu fill el desig de l'infinit. L'educació del meu fill és molt més que menjar bé o tenir bona salut. No educar en qué sinó en un qui. López ha acabat la sessió amb un poema bellíssim de José María Valverde titulat "Palabra para el hijo".

La pròxima cita de l'escola serà divendres 31 de maig per als joves que vulguen assistir, amb bocates es soparà. Serà al col·legi parroquial "Virgen del Carmen" de 20 a 23 hores.

FONT: Text i foto Parròquia de Sant Miquel Arcàngel, Gata de GorgosRECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 7 DE MAIG DE 2012: La biblioteca celebrava l’acte de benvinguda a la lectura dels més nens 2012. El blog arribava a les 110.000 entrades, ara superen les 222.600 camí de 225.000. Publicava la quarta part de l’article de 1996 del programa de festes, dedicat als alcaldes del segle XX.IMATGE CURIOSA: Quan tornem no ho reconeixerem...Casal de la Música

20130507222249-escenaricasalnou.jpg

La foto és de Pablo Bataller, músic de la directiva de la banda Unió Musical de Gata de Gorgos. Ha pujat al facebook la foto que compartisc amb tots els usuaris del blog. El primer concert de reestrena del local que es faça al Casal de la Música, quasi no el reconeixerem, perquè mireu com està prenint forma l'escenari. Per això l'he triada hui com a imatge curiosa. Cal seguir així i deixar aquest espai com a nou.NOMBROSA PARTICIPACIÓ A GIMNÀSTICA RÍTMICA EN LA JORNADA DE GATA

20130507223827-gimnasticar-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

També es va fer la recepció de la Torxa dels Minijocs 

Al voltant de 140 xiquetes van participar, el passat diumenge en la quarta i última fase comarcal de gimnàstica rítmica de la Marina Alta que es va celebrar a Gata. La competició comarcal, organitzada per la regidoria d’esports i amb la col·laboració del CEMA, va reunir a gimnastes de les escoles esportives municipals d’Ondara, Dénia, Benissa,  Poble Nou de Benitatxell i Gata.

Des de l’Escola Esportiva Municipal de Gata s’ha qualificat la jornada com d’èxit organitzatiu i esportiu i s’ha felicitat a totes les seues gimnastes per la progressió que han fet durant tota la temporada. Destacar que van pujar a pòdium Sergi Buigues, en la categoria de benjamí masculí; Núria Signes (3a) i Aida Guerrero (1a), benjamí individual; Lorena Oliver, en la categoria Infantil individual; Maria Fernanda Cardozo (1), cadet individual i Yanina Cardozo (3), juvenil individual.

Per altra part, al pavelló municipal cobert de "Les Sorts" es va simbolitzar la recepció de la Torxa dels Minijocs de la Marina Alta per part d’una representació dels participants, que van  llegir el manifest, i de l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i la regidora d’Esports, María Rosa Simó.

A la composició fotogràfica teniu dos moments dels actes de diumenge. Dalt, l’equip gater de gimnàstica rítmica, el dia que van anar a Benissa. Dalt, el moment de la recepció de la torxa pels xiquets/xiquetes esportistes de Gata amb les autoritats.

FONT: Fotos i Text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata de Gorgos.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 DE MAIG DE 2012: La premsa parlava de la reducció del dèficit per a Gata. Posava el resultat de la carrera de Autos Locos a Gata i anunciava cursos per a autònoms i desocupats. El capítol de "Sabieu...?" tractava d’educació. La mestra Doña Remedios Bermejo era traslladada en 1906 a un poble de Cuenca. La foto antiga 755 va ser molt ben acollida. Eren les dones i homes que treballaven a la desapareguda CAS.L'EMPRESA GATERA PONS QUÍMICAS I L'AJUNTAMENT DE XÀBIA PREPAREN UNA ESCOLA DE NETEJA

20130508215833-ponsescola.jpg

Per als dies 22, 24, 29 i 31 de maig

L’empresa gatera "Pons Químicas" i l’Ajuntament de Xàbia organitzen un curs de neteja. Aquest matí s’ha presentat en l’Ajuntament de Xàbia la "Escola de Neteja Pons Químicas", un curs intensiu sobre neteja dirigit a professionals del sector, en actiu i parats.

En la iniciativa, que va partir de l’empresa "Pons Químicas", s’han implicat l’ajuntament de la localitat i Creama, donant suport a una idea que pretén cubrir un buit en el terreny de la formació per a empleats que desempeyen tasques de neteja. El curs, gratuit, s’impartirà els dies 22, 24, 29 i 31 de maig, de 9.30 a 11.30 hores i per a participar tan sols es precisa una inscripció prèvia en Creama Xàbia. Estos i altres detalls els han facilitat en la presentació l’administrador de l’empresa, Antonio Pons; el regidor de Foment Econòmic, Juan Luis Cardona; i el tècnic AFIC Carles Jover. També ha estat present la responsable del Departament de I+D de Pons Químicas, Carmen Lara, qui impartirà tres de les sessions d’este taller formatiu.

El regidor ha aprofitat l’ocasió per a destacar esta i altres iniciatives de "Pons Químicas" que en els últims mesos s’ha implicat de ple en la vida social, cultural i gastronòmica de Xàbia, com la Fira de les Coques i el Festival Internacional. Cardona ha remarcat el fet de que es tracta de l’única indústria que hi ha en el terme de Xàbia i "es d’agrair que en els temps que corren, estiga recolzant a la formació gratuïta i empenyent a l’economia local". 

Per la seua part, Antonio Pons ha recordat que l’empresa també està desenvolupant el seu plan d’acció social a Xàbia a través de donacions de productes a organismes com Càrites i el Centre de Dia de malalts d’Alzheimer, entre altres. En quan a la "Escola de Neteja" ha explicat que en ella es parlarà de les zones, superfícies, utensilis i productes de neteja, de com i quan fer la feina i dels riscs que poden entranyar el desconeixement de qüestions com la interpretació dels etiquetats d’envases i altres temes.

FONT: Nota de premsa que el·labora "Factoria d’Idees" per a l’empresa "Pons Químicas".HUI S'HA FET UN SIMULACRE PER INCENDI A L'INSTITUT DE GATA

Hui, dimecres, s'ha fet un simulacre d'evacuació per incendi, segons ha donat a conèixer la Policia Local a través de la seua pàgina i el seu facebook, a l'Institut de secundària de Gata. Han participat en l'acte efectius del Parc Comarcal de bombers de Dénia, tots els professors i la Policia Local de Gata, així com l'alumnat. El temps de resposta i el requerit per a l'evacuació ha entrat dins dels temps establerts.
 
FONT: Policia Local de Gata de Gorgos.


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 45.- Passeig d’Alacant

20130508233612-passeiga.jpg

El carrer que va paral·lel a la via del tren i que tanca el barri de l’Avinguda és el Passeig d’Alacant. Sols té edificis a un costat i a l’altre té el passeig de jardins i palmeres pegat a la valla de la via del tren. Abans hi havia un parc infantil, canviat per un pas inferior cap a les Sorts, que va desfer part de tot el paisatge urbà d’aquest llarg passeig. Una llàstima!!.

Naix el Passeig d’Alacant a l’encreuament entre el carrer de l’Estació i l’Avinguda de la Pau, al costat de l’edifici mateix de l’Estació del tren. Continua paral·lel a les vies del tren, eixint-li per l’esquerra els carrers Reis Catòlics, Doctor Moratal, Sant Miquel i la Creu. El Passeig acaba a la carretera de Xàbia.

A nivell històric, en 1949 es parla d’aquesta avinguda, la qual es van començar les seus obres entre 1941 i 1942. En 1937 es va dir al passeig "Prolongación de la calle Angel Pestaña". Abans no estava obert el passeig a la carretera de Xàbia. En 1961 ja es parla d’obrir-se i en 1971 es fa notar que cal enderrocar la "Casilla" del treballador que posava la barrera, les cadenes. També es cega el "Pou de baix" que estava on ara ix a la carretera de Xàbia el passeig.

Un altre element del Passeig, però prop de l’estació va ser el "Quiosco". En 1974 es va acabar per complet. Després de servir de bar es va enderrocar.

La part que no té el que es coneix pel "forat" (pas soterrani cap a la urbanització de Les Sorts) serveix a les festes patronals per a fer les actuacions dels bous al carrer, des de l’altura del carrer Sant Miquel fins quasi a la carretera de Xàbia.

(APROFITE PER ASSENYALAR QUE SI ALGUN USUARI DEL BLOG TÉ ALGUNA FOTO DE LA CASELLA QUE HI HAVIA ON ARA ESTÀ EL PASSEIG I ME LA VOL FER ARRIBAR LA PUBLICARIA AM MOLT DE GUST)

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reix Catòlics.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 9 DE MAIG DE 2012: La premsa parlava de la banda de Poble Nou de Benitatxell i el seu director, que era gater, Pedro Vicente Caselles Mulet. També dels camins de Jesús Pobre, molts passant per davant de terrenys de gaters. Recordava, en compte enrere, la ruta de les ermites per al dia 12. A "Sabieu...?" eixien les armes i la guarderia de Gata en 1906.JA VÉNEN LES COMUNIONS...

20130509225504-j23recordatori.jpg

Ja vénen les comunions, ja estan ahí. Des del diumenge dia 12 i en tres diumenges (enguany és novetat fer-ne tantes) es celebraran a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata les Primeres Comunions...

Però...s'en recordeu?. Feu memòria col·lectiva de l'aconteixement més gran en la vida del xiquet de set a nou anys, la Primera Comunió de fa una vintena d'anys, trenta, quaranta i més anys a Gata, com a altres pobles valencians. A vegades comulgaven tots d'una, i això que arribaven a quasi un centenar en algunes quintes. Les parelles de comunió eren per a tota la vida. "Eixa o eixe veïna/veí va ser parella de Primera Comunió meua/meu" comentavem tots. Les veïnes, familiars, amistats, s'afanyaven a portar els presents als comulgants i que eren...botelles de licor, tortaes, bescuits i pastels de tres o quatre pissos. La mare encara portava un menut vel, les xiquetes i xiquets estrenaven vestits i mudaes. Els comulgants i les comulgantes anaven amb els millors trages. De la Plaça Nova a l'església com estava manat per la tradició, pel costum, feien la desfilada. I els pares a l'església estaven sentats darrere, però anaven a comulgar i els esperaven els xiquets.

Aneu fent memòria?. Una vegada acabada la cerimònia tots a casa a prendre xocolate a les mateixes cases dels comulgants o potser era abans d'anar a l'església?. Després del xocolate, els més parents de paella. I si encara hi havia temps, els xiquets amb les germanetes anaven pel veïnat a repaartir els "santets", els recordatoris d'aquella primera comunió.

I encara hi ha gent que passats desenes d'anys diuen: "Aquesta botella encara és de la meua primera comunió". I els veïns anaven després a fer-se un talló de bescuit, de tortada, els convidaven els pares. Quins temps aquells.

Llance la proposta. Si teniu algun record de la vostra Primera Comunió o en conegueu podeu fer ús d'aquest blog, d'aquest espai, de l'article...i doneu-se pressa perquè...ja vénen les comunions.

A la imatge teniu un típic recordatori dels d'abans.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 10 DE MAIG DE 2012: Publicava la cinquena i última part de l’article de 1996 del programa de festes, que era dels alcaldes del segle XX. A nivell esportiu, que diumenge dia 13 hi havia gimnàstica rítmica a Gata. Enguany s’ha avançat un poc en el calendari. A "Sabieu...? tractava d’ensenyament i Donya Josefa Cabrera l’any 1906.LA PREMSA PARLA...de les manifestacions i la vaga d'ahir

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica en la seua edició de hui "La comarca sale a las calles de Dénia, para exigir la retirada de la ley Wert y el cese de les recortes". Al subtítol: "Los manifestantes apelaron a un consenso con la comunidad educativa para hacer mejoras que realmente se necesitan".

Al respecte del seguiment de la vaga, el diari diu: "Respecto a los datos provisionales del seguimiento de la huelga en la educación pública por parte del alumnado se cifró en el 80%. Y sobre el profesorado, matizó, que en el IES Chabàs de Dénia fue del 53 %; en el María Ibars del 40% y en el Número 3, solo del 23%. En el Xèbic de Ondara el 55%, en el colegio de Gata de Gorgos, el 33%..."

Podeu llegir tota la informació al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130510/marina/comarca-sale-calles-denia-20130510.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, La Marina, 10-5-2013.EL DIARI OFICIAL DE LA C.V. PUBLICA HUI SOBRE EL PGOU DE GATA

Dins de l’apartat de ORDENACIÓ DEL TERRITORI I URBANISME el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de hui divendres dia 10 de maig de 2013 publica un anunci de l’Ajuntament de Gata sobre la 

Informació pública de la versió preliminar i informe de sostenibilitat ambiental del pla general d’ordenació urbana, més conegut pel PGOU.

El Ple de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, en sessió celebrada el dia 12 d’abril de 2013, va adoptar, entre altres, els acords següent: 

Primer. Iniciar la fase de consultes de la versió preliminar del Pla General d’Ordenació Urbana de Gata de Gorgos i informe de sostenibilitat ambiental comprensiu dels següents documents (presentats pel contractista redactor RE 1681 de data 04.04.2013 per a continuar el procediment d’avaluació ambiental estratègica):

1. Versió preliminar amb els següents documents:

A) Documents sense eficàcia normativa

1.1.Memòria informativa

1.2. Plànols d’informació

1.3. Memòria justificativa

B) Documents amb eficàcia normativa

1.4. Directrius definitòries de l’estratègia d’evolució urbana i d’ocupació

del territori

1.5. Normes urbanístiques

1.6. Fitxes de planejament i gestió

1.7. Catàleg de béns i espais protegits

1.8. Plànols d’ordenació

Primer. Iniciar la fase de consultes de la versió preliminar del Pla General d’Ordenació Urbana de Gata de Gorgos i informe de sostenibilitat ambiental comprensiu dels següents documents (presentats pel contractista redactor RE 1681 de data 04.04.2013 per a continuar el procediment d’avaluació ambiental estratègica):

1. Versió preliminar amb els següents documents:

A) Documents sense eficàcia normativa

1.1.Memòria informativa

1.2. Plànols d’informació

1.3. Memòria justificativa

B) Documents amb eficàcia normativa

1.4. Directrius definitòries de l’estratègia d’evolució urbana i d’ocupació

del territori

1.5. Normes urbanístiques

1.6. Fitxes de planejament i gestió

1.7. Catàleg de béns i espais protegits

1.8. Plànols d’ordenació

2. (ISA) informe de sostenibilitat ambiental adaptat al document de referència

3. Estudi de paisatge

4. Informe realitzat sobre els suggeriments rebuts en la participació pública

Segon. Exposar al públic i sol·licitar consultes durant el termini de 60 dies hàbils mitjançant inserció d’anuncis en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana , Butlletí Oficial de la Província d’Alacant i un periòdic de difusió local. El termini legal es comptarà a partir de la publicació en el DOCV i des d’aquesta data els documents es trobaran dipositats a l’Oficina d’Urbanisme per a consulta pública i en la pàgina web de l’Ajuntament.

FONT: DOCV, 10-5--2013.

 ÚLTIMA HORA: EL CONSELLER D'HISENDA VISITARÀ DILLUNS LES INSTAL·LACIONS DE PONS QUÍMICAS, S.L.

És una última hora acabada de rebre per mig de Factoria d'Idees. El conseller d'Hisenda i Administració Pública Juan Carlos Moragues, visitarà dilluns 13 a les 11 del matí les instal·lacions de l'empresa gatera "Pons Químicas, S.L." ubicada, com bé sabeu. al terme de Xàbia. Ja us contaré més...FOTOS AMB HISTÒRIA: PRIMERA MORT DE TRÀFIC A GATA (1871) -Per Jaume Costa i Caselles-

20130510221955-trilladorajaume.jpg

Segona notícia de la subsèrie de "Fotos amb història" que prepara JAUME COSTA I CASELLES. És una col·laboració al meu blog, igual que ho fa al seu facebook, per gaudir de la història local i per tractar d’esbrinar alguna cosa més del que ja sabem, per llibres o pels vells del lloc.
 
Hui Jaume mos parla de...

EL PRIMER MORT EN ACCIDENT DE TRÀNSIT que tenim registrat a Gata

Corria l’any 1871, va passar a les 7.30 del mati del dia 15 de Juny, Francisco Bisquert i Català va morir com a conseqüència de ser xafat per la roda d’un carro, carregat ...de blat, que li va passar per damunt del ventre, i segons consta, li va partir el fetge en dos trossos. Això va succeir, segons manifesta el pare del difunt en l’indret anomenat VENTA DE GATA.

El difunt era de Xàbia i vivia a la Plaçeta del Convent número 10, (si algú te mes interès que pregunte).

VERIUEU HO.

1.- On estaria l’indret VENTA DE GATA ?, o al menys el “xabieros” així l’anomenaven. Jo ho he preguntat a la gent vella i no ho saben.

2.- Si el carro era del difunt. On anava un carro de Xàbia carregat de blat per Gata?. Juny és i era temps de sega. Era blat amb palla o amb gra?.
A veure si algú sap algo.

De les ventes de carretera parlarem la setmana que ve si Deu vol.

A la fotografia de l’autor podeu veure, segons comenta Jaume "el lamentable estat en el que es troba la TRILLADORA, clar és que en 1871 encara batien a les eres, hi havia molins de vent i d’aigua, supose que la Fabrica de Farina encara no hi era".

Com les propostes de JAUME COSTA ixen de la xarxa social FACEBOOK, per aquells que no disposen d’aquesta o no volen tenir-ne, els posaré els comentaris pertinents:

** La primera resposta ve de la mà de DAVID COSTA BORONAT. Ell comenta: Pel que conec de ventes, supose que seria a la altura de la Venta de Parra, el carro vindria carregat de blat en palla, ja que segurament seria de un bancal de les Benitzeines on acabaven de segar-lo. I va rodar per Gata perque havia baixat el riu i no podia creuar-lo". Potser una hipòtesi.

** PACO MONFORT escriu: "M’agrada. Jo encara estic amb el verihue-ho de la setmana passada.".

** ALBERTO que signa a blogia com a "ALB" mos diu: Home,tot pot ser, pero trobeu que en l´any 1871 el riu baixava al mes de juny? A mes lo d´investigar lo de les "ventes" sembla interessant.".

** JUANDE (Joan de Déu Boronat) escriu: "Venta de Gata = La Fonda?. Terme de Xàbia la 1/2 de propietaris de Gata, i l’arrier, de Xàbia,anava cap als molins de Gata (els de Pedreguer)?, i a 1871 és el moment de màxim explendor de la pansa, quan es poden comprar terres als rics (desamortitzacións), un poc abans tot era d’uns quants. Per especular que no quede."

***Ara és l’autor de l’article JAUME COSTA el que respon: "David, trobe que en eixes dades la Venta de Parra encara no hi era, pero tot pot ser. Juande, lo dels molins del Tossal de Pedreguer, també ho havia pensat, pero la Fonda, si et refereixes a la de l’Estació, encara no debia ser, pues el ferrocarril es de 1913 mes o menys. En qualsevol cas la setmana que ve parlarem de les Ventes". També diu JAUME COSTA: "Siguirem veriuanto. Aprofite per donar les gracies a Miguel Vives per col·laborar amb la recerca d’allo que no podem veriuar.".

Seguia comentant JOAN DE DÉU BORONAT:  "Jaume, la fonda de la carretera, de enfront de Ca Don Julián té tota la pinta de ser del XIX, o no?.

I tornava a comentar ALBERTO LUIS PEDRO: "Jo desconeixia que haguera una fonda a la carretera. Segurament, no ho coneixerà molta gent avuí en día. Juande, si pogueres concretar un poc mes on estava esta fonda t´ho agraïria molt. Aquests temes els trobe molt interesants. Gracies.

Responia JOANDE a ALBERTO: Alberto, on estava el banc, abans Fidecaya i dalt una finca nova de pisos, hara, no ho se, és dels Barrera. 
RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 DE MAIG DE 2012: Publicava la disminució de l'atur en cinc persones per al mes d'abril de 2012. La premsa parlava de la ruta del dia 12. La primera part de Biografies franciscanes, article publicat en 1997, la publicava. "Sabieu...?" portava una notícia de 1906. El blog tenia 111.000 entrades i prompte hi hauria 111.111.DEMÀ COMENCEN LES COMUNIONS: Primer diumenge

20130511202015-campanar2.jpg

Comunions a Gata en tres diumenges. Demà dia 12, diumenge que ve dia 19 i l'altre que és Pentecostés, 26, seran les Primeres Comunions al poble. Des de mitjan matí s'escoltaran els compasos de la banda Unió Musical anant a pels xiquets que aixina ho sol·liciten els pares. Després es reuniran tots a la Plaça Nova i a continuació aniran cap a l'església. Enguany és una novetat. Aniran en passacarrer les parelletes de comuniants amb els pares i la banda. El retor els esperarà a l'església. Després es celebrarà la missa solemne de la primera de les Primeres Comunions. Al final, com ja és costum, es faran la foto familiar que quedarà per al record i cada un se'n anirà amb els seus (família i amics) al restaurant o bar a celebrar-ho.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 46.- Carretera de Xàbia

20130511211432-carreteraxabia.jpg

Acaba aquest barri de l’Avinguda amb el carrer que tanca aquesta urbanització, però que va ser el primer en fer-se, el carrer-carretera de Xàbia. Comença el carrer amb una baixada que naix a la carretera nacional 332. Allí podem veure la creu de terme just a l’encreuament, que al ser destruïda a la guerra civil la que allí hi havia s’en va fer una altra. La fa Vicente Bisquert, de pedra tosca llaurada de materials de Xàbia en 1944. S’inaugurava el dia tres de maig d’eixe any.

A la carretera l’ixen per la dreta baixant el carrer La Creu i el Passeig d’Alacant. Al final de la carretera de Xàbia s’ha ampliat recentment degut a la rotonda de la urbanització de les Sorts. A la carretera de Xàbia està l’antic edifici de la C.A.S. hui parcel·lat en diferents indústries i negocis. Als plenaris municipals vegem queixes del veïnat per les plogudes i l’entrada d’aigua a les cases en 1933.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d'Alacant.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.116, la del dia 6/5-

20130511212534-b017excursio-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie tan estimada i volguda pels usuaris del blog, la de fotografies antigues i del record de no fa tant anys. La que pose ara és de la col·lecció de la família de Antonio "el rellotger". Era un viatge de gent major de Gata que es va fer a Madrid. Sembla ser el Palau Real de la capital. Conec al recordat Antonio "Betot" i a la dona. També a la mare de les bessones -primera per la dreta-. Al Tio Pepe Simó per darrere més alt. Si en conegueu més, no dubteu en completar la foto.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.117, la del dia 7/5-

20130511220152-98blogcarrossescsignes.jpg

Seguint amb la sèrie de imatges antigues, torne a traure una de la col·lecció de Paco Moncho. De l’àlbum dels amics, és una fotografia amb color dels anys 70. Les carrosses de les festes patronals passaven pel carrer Signes. Ací podeu veure una carrossa passant per davant de casa Vicente Mulet i la cavalcada anava cap amunt, venia del cuartel. En quan a les xicones podeu veure dalt de tot a María Pilar Monfort. Baix Pepa Signes i Pepa. Baix de tot Begoña i Rosa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.118, la del dia 8/5-

20130511221044-b041trofeu.jpg

La següent fotografia, que corresponia al dia 8, dimecres, pertany a la col·lecció de Jaime Signes "de Mónica". Eren les festes patronals de 1978. El lliurament dels trofeus esportius a la sala, la part de dalt de l'Ajuntament. Li lliurava la copa de Tir al Plat María Vicenta Boronat, dama d'honor. L'alcalde era Vicente Font, el podeu veure al costat i de la comissió de festes serien Antonio Salvá i Antonio Costa "el de Jesús Pobre" o del Penyó. Allà al fons es veu a Justo, xic que vivia a la carretera.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.119, la del dia 9/5-

20130511222846-b042jaimeprimerac.jpg

És temps de primeres comunions i demà comencen a Gata. He rebuscat entre les col·leccions que dispose per anar fent la sèrie i ací en teniu una. La fotografia antiga del blog del CRONISTA DE GATA corresponent a dijous 9 de maig també és de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica" i sabeu qui és el xiquet que prenia la Primera Comunió. Ell mateix, Jaime, preparat amb el missal a la mà. Observeu el vestit de la dona, el trage del xiquet, la façana amb portes de cristall.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 DE MAIG DE 2012: "Actes i més actes en dues setmanes: des de rutes a carreres", aquest era un tema de l'any passat publicat. I com era el dia, quatre parts tenia el reportatge ampli de la Ruta de les Ermites, que es va fer des del Calvari Tossalet, passant per Benitzaina a les Valls. Encara hi havia temps per saber la golejada infringida al Gorgos cadet, 11-0 i recordava que al dia següent, diumenge 13, es feia l'exhibició de gimnàstica rítmica. L'ordenació sacerdotal del xabier Juan Sivera, que havia estat a Gata, i un succés ocupaven l'article de "La premsa parla...".HUI, PRIMER DIUMENGE DE COMUNIONS A GATA

20130512174142-compo1comu-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT, ACÍ)

Dia meravellós per a la primera jornada de Primeres Comunions a Gata. Un total de 20 xiquets, entre xiquetes i xiquets, han pres per primera vegada a Jesucrist, a través del sacrament de l'Eucaristia. Des de la Plaça Nova i acompanyats per la banda Unió Musical de Gata, han fet el passacarrer pels carrers de la Constitució i Doctor Gómez Ferrer fins arribar a la Plaça de l'Església. Ja dins del temple i en forma de uve els xiquets s'han disposat davant dels pares, participant molt activament amb la missa solemne, que ha estat cantada per la Coral Serrillás. Cal ressenyar que tancaven la comitiva dels comulgants tres bessons. El pròxim diumenge 19 de maig se celebrarà la segona jornada de Primeres Comunions a Gata.

A la fotografia, els moments del passacarrer i de l'entrada a l'església parroquial.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 47.- carrer Tossalet-Calvari

20130512180421-tossalet.jpg

Carrer atípic, empinat, encaramat cap al Calvari. Partida i carrer, carrer i partida. Tossalet del Calvari. Dos parts unides per dalt i per baix, que conecten amb el carrer Montgó, a l’altra part de la via, camí de l’ermita del patró de Gata. El caseriu allí existent data de molt antic, però es va urbanitzar de 1980 a 1982.

Faig ús de les dos fotografies que en el seu dia vaig publicar com a "Imatges curioses", fetes per l’amic José Salvador Ginestar Torres amb el sistema HDR looks, d'aquest curiós indret. En cinc fotografies va retratar molt bé les casetes que s'empilen cap amunt i algunes cases més modernes, formant este singular carrer.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia.EL F.C.BARCELONA, CAMPIÓ DE LLIGA 2012-2013. GATA TÉ UNA PENYA DEL CLUB

20130512181406-penyabarca.jpg

Anit avançava la notícia. El Futbol Club Barcelona es va proclamar matemàticament campió de lliga 2012-2013 a les 23.50 al empatar a un gol el Real Madrid en casa de l'Espanyol. Des del blog, com ho vaig fer l'any passat per als madridistes, vaja la meua felicitació a tots els aficionats al Barça que en Gata són molts. A més, la Penya Barcelonista de Gata, que actualment presideix Salvador Mulet, té molts socis i molta història darrere. Anit a la penya ho van festejar amb coets i en menys dúna hora seguiran fent-ho i mirant el partit a Madrid, front al Atlètic de Madrid.

A la fotografia, us pose la foto recent de la col·locació del cartell de la Penya., amb Paco Moncho, Salvador Mulet -al centre- i Domingo Grimalt.EL GATER VICENT MAS, TERCER A LA CARRERA DE JESÚS POBRE

20130512221540-tonig.jpg

Pose els gaters classificats dins dels 200 primers de la general i els primers menuts gaters

Mar Salvá sepúlveda, primera en alevins, i Josep Simó Monfort, primer en benjamí

De nou VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat) va pujar al pòdium. Va quedar tercer classificat ahir dissabte a la XVI Cursa Popular de Jesús Pobre (XXIX Volta a Peu "Ciutat de Dénia"). Mas va fer un temps de 33 minuts i 8 segons. Al lloc 23 va entrar IGNASI CARDONA TORRES (C.A. Llebeig Xàbia), de pare xabier i mare gatera. Cardona va fer un temps de 36 minuts i 2 segons. Al lloc 37 va entrar VICENTE LLOPIS CHELI, denier casat amb una gatera i que viu al poble. Va fer un temps de 36 minuts i 48 segons. Al lloc 53 va entrar BADREDDINE LAHMAMI (C.A. Gata) en un temps de 37 minuts i 46 segons. Al lloc 76 va entrar JUAN JAIME TORRES OLIVER (C.A. Gata) amb un temps de 38 minuts i 25 segons. Al lloc 100 va entrar FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (C.A. Gata) amb 39 minuts i 18 segons. Al lloc 146 va entrar JOSÉ CASELLES PEDRO (C.A. Gata) amb 40 minuts i 37 segons. Al 162 lloc va entrar JAIME MONFORT CASELLES (C.A. Cametes Spat), gater casat a Pedreguer. va fer un temps de 40 minuts i 52 segons. Al 183 va entrar JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (C.A. Gata) amb un temps de 41 minuts i 21 segons. Al 184 va entrar el juvenil JOSÉ MANUEL MONFORT PEDRO (C.A. Dianium) amb el mateix temps, 41 minuts i 21 segons. VICENT MULET DIEGO (C.A. Gata) va entrar al 197 a meta amb un temps de 41 minuts i 41 segons.

De les xiquets i xiquets, MAR SALVÁ SEPÚLVEDA (C.A. Gata) va ser primera aleví femenina. JOSEP SIMÓ MONFORT (C.A. Gata) va ser primer en benjamins masculí. Finalment, DIEGO SAlVÁ DEL AMO (C.A. Gata) va quedar tercer a pre-benjamí masculí.

A la simpática fotografia extreta del facebook, vegem un moment de la carrera, amb el gater Antonio Fornés (C.A. Cametes Spat) corrent pels caminals de Jesús Pobre, amb companyes del club.

FONT: www.somesport.com. Classificacions.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.120, la del dia 10/5-

20130512230539-b043futbolistes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La foto antiga corresponent al divendres 10 de maig és de la col·lecció de Jaime Signes ("Monica") i torna a ser de futbol i dels equips que es formaven al caliu d'algun bar, com el "Bar Argentino" o "Bar Chaparro" i altres. Els trofeus sempre estaven pel mig. Dos equips formaven al camp de futbol. Havien format part del Gorgos o eren simples aficionats que es posaven la camiseta i a jugar i córrer. Intente dir-vos qui són tots, encara que no tots els puc conèixer. Vosaltres mateix, si voleu, podeu completar-los.

Plantats, d'esquerra a dreta: Antonio Font "Corder", Sereno, l'altre no el reconec, Paco Moncho, Miguel "l'argentino", Pepe Diego (fins ací van de roig), Jaume "la Pita", Serra el major, Orellana, Miguel, Santiago Sendra, l'altre no el conec, Morató, Ángel i Vicente. Els de darrere no els conec, ni el que està mig agatxat.

Agatxats, d'esquerra a dreta: Manolo Poveda, Paco Marsal, Antoniet, Vicent Font "Corder", Jaime Vives, Miguel Serra, Juan Arabí, Jaime "Monica" i Ripoll, el major.

 EL GORGOS C.F. OBTÉ UN MERITORI EMPAT A CALLOSA 3-3

Jugaven contra el segon classificat
 
L’equip del GORGOS C.F. ha donat la talla hui a Callosa fent un bon partit i empatant a tres gols, un empat que pareix uina victòria. Les posicions no canvien, però el punt ha estat molt treballant per part dels gaters. El Gorgos seguirà al seté lloc amb 56 punts i l’equip de casa, al que hui s’han enfrontat, seguirà el segon.

*Hui dilluns dia 13 ha pujat al facebook Helena Pérez, aficionada incondicional del GORGOS C.F., una bona col·lecció de fotos del partit d’ahir a Callosa. Algunes imatges no tenen desperdici i es veu als nostres jugadors en plena tasca esportiva, en un camp difícil -el segon de la lliga- i amb un partit molt disputat. Us pose l’enllaç a les fotos: https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.555946864455842.1073741837.100001215996791&type=1.

Finalment ressenyar que Rubén Bequio, el porter del Gorgos C.F ja vetla armes, perquè diu que "dissabte 18 a les 18:00 serà l'espectacular fi de temporada del GORGOS C.F. davant el líder i campió ALICANTE RECREATIVO. "Anem a per totes, a guanyar i a deixar el nostre camp inexpugnable tota la temporada. GRANDE EQUIPO!!!!! comenta Rubén. Caldrà fer-li el passillo com a campió de la temporada 2012-2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 13 DE MAIG DE 2013: Publicava la segona part de "Biografies franciscanes, dels meus articles de festes i concretament de 1997. La fotografia antiga era la 760 i podíem conèixer una família i els seus casers.GATA TÉ DOS ESPORTISTES D'ELIT I DE PROMOCIÓ. Hui es publica la llista al Diari Oficial de la CV

20130513205108-cardonapla.jpg

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) publica hui la resolució de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, per la qual s’el·labora la Llista d’Esportistes d’Elit de la Comunitat Valenciana de l’any 2013, d’acord amb els resultats esportius obtesos l’any 2012.

A la llista d’Esportistes d’Èlit B figura IGNACIO CARDONA TORRES, xabier de mare gatera, que destaca en l’esport de muntanyisme. A la llista dels Esportistes d’Èlit Promoció està PAU PLA GARCÍA, en la modalitat de pilota valenciana.

Cal recordar, sense anar més lluny que Cardona va quedar dels primers a l’última carrera del Circuit a Peu de la Marina Alta i que Pla juga amb l’equip de pilota d’Orba i va quedar campió de pilota a llargues.

Si mreu la fotografia podeu veure a Ignasi a l'esquerra i a Pau a la dreta.

FONT: DOCV del 13-5-2013.VISITA DEL CONSELLER D'HISENDA A PONS QUÍMICAS, EMPRESA GATERA EN TERME DE XÀBIA

20130513222017-consellerponsq-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acompanyat del delegat del Consell a Alacant i l’alcalde de Xàbia

Moragues destaca l’empresa gatera (única indústria al terme de Xàbia) com "un paradigma" per la seua competitivitat i saber fer 

La labor empresarial i social de l’empresa gatera Pons Químicas desperta gran admiració des de distints sectors, entre ells l’administració pública. D’ahí la visita que ha fet  este matí a les instal·lacions el conseller d’Hisenda i Administració Pública, Juan Carlos Moragues. La família Pons, fundadors i administradors de l’empresa, ha rebut la visita amb orgull i satisfacció donat que suposa un reconeixement a 60 anys d’esforç i dedicació constant per a conseguir situar els seus productes entre els millors del mercat.

El conseller ha estat acompanyat pel delegat del Consell a Alacant, Juan de Dios Navarro i regidors i el president del Partit Popular de Xàbia. A més, ha estat present l’alcalde de Xàbia, José F. Chulvi, qui d’esta manera ha manifestat també el recolzament de la corporació a la única indústria del terme municipal de la localitat. Tots ells han conegut el funcionament de l’empresa gràcies a les indicacions del seu director general, Josep Pons; de l’administrador, Antonio Pons i de un dels socis fundadors, també Antonio Pons.

La comitiva ha recorregut les instal·laciones en las que es formula, envasa i embalen els productes de les línies de llar i professional, la majoria sabons i detergents, de les marques Asevi, Pons i Cuchol. Tal com han comprovat, en les mateixes instal·lacions es fabriquen els envassos per a gran part d’estos productes. A més, han recorregut els molls en els que es reben les materies primes i els laboratoris del departament de Investigació, Innovació i Desenvolupament, que han despertat la curiositat i les alabances del conseller, donat que “ací és on es marca la diferència en els productes".

Entre les raons que han motivat esta visita institucional, destaquen l’èxit de l’empresa dins i fora del mercat espanyol i la intensa labor social que ve desenvolupant-se a la Marina Alta en els últims anys. Per part dels càrrecs polítics s’ha recalcat la implicació de Pons Químicas amb el seu voltant i s’ha valorat les distintes accions solidàries que ha portat a terme mitjançant la donació de productes a distintes ONG de la comarca.  Navarro ha parlat a més de Pons Químicas com un "paradigma d’empresa creixent que està traent a l’exterior un producte molt bo fabricat ací, a Xàbia”. Un dels punts forts de l’empresa, opina, és que el·labora “un producte millor al menor preu possible i intenta ser la més competitiva possible de forma continuada”.  Per la seua part, Josep Pons ha manifestat l’agraïment de la firma per la visita i el reconeixement rebut i ha comentat que espera que tant el conseller com les autoritats locals "es facen ressó de les nostres demandes". Entre altres qüestions, l’empresa necessita fer una ampliació per falta d’espai per a albergar tots els seus departaments i aixina "poder continuar expandint-nos i creant nous llocs de treball qualificats". 

A les fotografies teniu els moments de la visita del conseller a l’empresa.

FONT: Fotos i Nota de premsa de Factoria d’Idees per a "Pons Químicas" S.L.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 14 DE MAIG DE 2013: Publicava el calendari d’actes de la setmana del 14 al 20 de maig i la tercera part de les Biografies franciscanes, publicades al programa de festes de 1997. A "Sabieu...?" coneixíem la mort d’un xic per un home.IMPORTANT DETENCIÓ A GATA RESIDENCIAL: Polacos que s'emportaven una màquina excavadora

20130514210145-maquina.jpg

La Policia Local de Gata informa des del seu facebook d’una important detenció, que s’ha produit a Gata Residencial, gràcies -una vegada més- a la col·laboració ciutadana. S’ha detés a l’autor d’un gran robatori, aixina com als seus còmplices. Tot començà en Llíber on es va robar una màquina giratòria excavadora sent la seua propietària una empresa del Poble Nou de Benitatxell. Gràcies a l’avís facilitat a la Policia Local de Gata, ha pogut recuperar-se dita màquina que està valorada en 125.000 euros. L’excavadora havia estat introduïda en un tràiler tipus gòndola, amb la intenció de emportar-se-la ràpidament des de Gata de Gorgos a Polònia. Policia Local per un costat i Guàrdia Civil per altre per a evitar que pugueren escapar, van pujar a Gata Residencial i van poder localitzar la màquina i als que pretenien emportarse-la, amb el treball ja quasi acabat per a començar el viatge. El resultat ha sigut la detenció de 4 polacs, la imputació d’una persona espanyola més i l’excavadora recuperada. La Guàrdia Civil s’ha fet càrriec de les diligències i dels detesos.

A la foto podeu veure l’excavadora dins del tràiler.

FONT: Foto i text, Policia Local de Gata de Gorgos, a través del seu facebook.LA PREMSA PARLA...de la visita del conseller d’Hisenda a Pons Químicas

20130514212530-pons.jpg

La notícia que avançava anit de la visita del conseller d’Hisenda i el delegat del Consell a Alacant a l’empresa gatera en terme de Xàbia Pons Químicas es publica hui a INFORMACIÓN d’Alacant i a LAS PROVINCIAS (La Marina). Els titulars són distints, però les fotos i el text són ben pocs. No se li dona la importància que té. El titular del diari INFORMACIÓN posa el que sempre dic d’empresa gatera, però deixa a banda Xàbia. El titular de LAS PROVINCIAS no nomena per a res Gata i sí Xàbia.

Aquest és el titular de INFORMACIÓN: "Economía. Moragues visita una empresa familiar de Gata con 60 años". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/05/14/moragues-visita-empresa-familiar-gata-60-anos/1373447.html. Per la seua part, el diari LAS PROVINCIAS (La Marina) titula: Xàbia. "El conseller de Hacienda, en Pons Químicas". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130514/marina/conseller-hacienda-pons-quimicas-20130514.html.

A la fotografia, un moment de la visita.

FONTS: text dels diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS 14-5-2013. Fotos: Factoria d’Idees per a Pons Químicas.EL PGOU ARA AL BOP. Cinc anuncis al butlletí de la província relacionats amb Gata

Hui dimarts 13 es publiquen al Butlletí Oficial de la Província (BOP) cinc anuncis sobre Gata. Primer, com ja es publicara la setmana passada al Diari Oficial de la C.V. sobre el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i la Informació pública del document de la versió preliminar i informe de sostenibilitat ambiental del Pla General d’Ordenació Urbana. Es publica també un informe d’un expedient sancionador sobre animals de companyia.

Es publiquen tres aprovacions definitives sobre la concessió de suplement de crèdit finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria. La primera es resumeix amb capítols aixina: Despeses de Personal, consignació inicial: 1.746.738,55 euros i consignació definitiva 1.786.729,47 euros; despeses corrents en béns i serveis: consignació inicial 1.811.146,16 euros i consignació definitiva: 2.038.041,27 euros; tranferències corrents: consignació inicial, 170.346,39 euros, consignació definitiva, 177.208,16 euros; inversions reals, consignació inicial, 35.726,71 euros, consignació definitiva, 73.386,30 euros.

La segona es resumix aixina: despeses conrrents en béns i serveis: consignació inicial, 2.038.041,27 euros i consignació definitiva: 2.291.749,12 euros. Trasnferències corrents, consignació inicial, 177.208,16 euros i consignació definitiva: 189.629,87 euros. Inversions reals: consignació inicial 73.386,30 euros i consignació definitiva 105.083,39 euros. Finalment, la tercera té el següent resumen de despeses: per compra de maquinària, instal·lacions i utillatge, 38.036,34 euros; per R.M.C. Maquinària, instal·lacions i utillatge, 1.619,85 euros i per despeses diverses de Turisme, 786,35. Tot fa un total de 40.442,54 euros.

FONT: BOP, dia 14-5-2013.ATLETISME: EL GATER PEPE SIGNES FORNÉS (PALERES) CORRE 118 KILÒMETRES A CASTELLÓ

20130514215459-pepesignes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

A la prova del Campionat d’Espanya de Carreres per Muntanya Ultratrail també participava MANOLO SIGNES CASELLES, però es va retirar per problemes musculars

Pepe es prepara ja per a la prova de Chamonix (França) el 30 d’agost

Pepe acaba el 71 de 500 corredors

Si ahir publicava l’article de dos esportistes d’èlit de la C.V., hui ho faig d’un atleta amb totes les lletres, PEP SIGNES FORNÉS, més conegut com Pep Paleres. Dissabte passat va participar, junt amb un altre gater MANOLO SIGNES CASELLES, a la prova del Campionat d’Espanya, però Manolo va tenir que deixar-ho per problemes musculars i no poder acabar la prova. Els dos portaven ben alt la samarreta i la bandera del Club Atletisme La Faixa de Jesús Pobre. Cal recordar que Pep és de pare gater i mare de Jesús Pobre.

Pep va fer els 118 kilòmetres de recorregut amb un temps de 17 hores i 23 minuts i va quedar en el lloc 71, un molt bon resultat, tenint en conte que van participar uns 500 atletes. La prova CSP-115 era una ultratrail de 118 kilòmetres de recorregut amb un desnivell acumulat de pujada de 5.439 metres i de baixada de 4.227 metres. Tenia eixida al nivell de la mar i la carrera finalitzava al Santuari de Sant Joan de Penyagolosa a 1280 metres d’altura, recorrent al seu pas els termes de Castelló, Borriol, Vilafamés, Les Useres, Llucena, Atzeneta, Benafigos, Culla, Xodos, Villahermosa i Vistabella. Amb caràcter de semiautosuficiència i un temps màxim de 30 hores, la segona edició de Penyagolosa Trails CSP 115 ha estat dins del Campionat d’Espanya de Carreres per Muntanyaa Ultratrail de la FEDME, a més de carrera puntuable per al primer circuit del país de ultratrail, SUMMUM UltraCup. La inscripció a la carrera requeria ser major d’edat i haver superat un certificat metge. 

Ara, Pep ja prepara després d’aquesta batalla atlètica una altra més potent, la prova del 30 d’agost, per a pujar al Montblanc. La prova té el nom de CCC del Mont Blanc. Començarà la proba en Itàlia, passarà per terres suïsses per acabar a Chamonix (França).

A les imatges de la composició, que he extret del facebook de Celeste Grimalt, vegeu a Pep en plena carrera de Castelló i en una de les fotografies (dalt a la dreta si mireu de cara) apareix també Manolo, l’altre gater. JA TÉ EL BLOG LA XIFRA DE 225.000 VISITES

Com ja us vaig dir anirem espaiant més els articles que mos conten els usuaris que visiten el blog o més bé totes les entrades que es fan a totes les seccions i dins d’estes als diferents articles. Ara arriba el blog a 225.000 visites. No tornaré a publicar aquesta informació fins que no faça el blog vint-i-cinc mil visites més.GATERS FORA: LAIA PEDRO, investiga contra el Parkinson a Escòcia

20130514231308-laiaaescocia-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Una música de banda, que de la flauta ha passat a les probetes 

Ja he portat al blog a tres músics que estan fora Gata, dos treballant en el camp de la música i un altre en la investigació. Hui porte a una música, LAIA PEDRO ROIG. Molts la coneixem tocant meravellosament la flauta, però ella no ha parat d’estudiar i s’ha dedicat a la ciència. Ara investiga la degeneració i la malaltia del Parkinson en el post-doctorat a un centre d’investigació de Dundee a Escocia. També he volgut que estiga al CRONISTA DE GATA i que ens conte que fa i en què treballa, quines són els seus sentiments fora del poble i quina és la seua vida allà a Escòcia. 

Laia comença lloant el favor que li fa el blog per a estar més a prop de Gata, encara que sia a través de l’ordinador: "En primer lloc m’agradaria donar-li les gracies a Miguel per haver-me convidat a apareixer en el seu blog. Es una pàgina molt completa i actualitzada i trobe que els gaters tenim molta sort de tindre algú que dedica tant de temps i esforç per tal de mantindre’ns informats. Ja voldrien molts pobles! I quan estas a l’estranger, les seues entrades que et conten el que ha passat a temps real t’ajuda a sentir-te un poc més a prop de casa".

Comença parlant de la seua vida: "Em dic Laia Pedro, sóc nascuda a Gata al 1984 i, encara que la gent que em conega em recordara de la última fila de la banda en els passacarrers, la majoria del temps no em dedique a la musica, sino a la ciència. Soc llicenciada en Química i doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat d’Alacant, encara que parts del meu doctorat les vaig fer a la Goethe Universität de Frankfurt am Main a Alemania i a la Universitat de Florida en USA. Recentment m’he incorporat com a investigadora post-doctoral en el Protein Phosphorylation and Ubiquitylation Unit del Medical Research Council de UK (MRC-PPU), en el grup d’investigació del professor Dario Alessi, en Dundee, Escocia."

Aquesta jove gatera de 29 años parla de la seua feina a l’estranger: "Es tracta d’un centre d’investigació molt punter en Biomedicina, que uneix diferents grups que treballen en entendre més a fons i trobar cures per a diferents malalties. Jo treballe en neurodegeneració, i més concretament en la malaltia de Parkinson, que actualment afecta a 1 de cada 500 persones (4 milions de persones al món), però de la qual no s’entenen massa bé les causes i per a la que no existeixen tractaments en l’actualitat. Pot ser la peculiaritat més important d’aquest centre es la seua relació estreta amb sis de les més potents farmacèutiques a nivell internacional (AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica, Merck Serono and Pfizer), de les quals reben fianciació i amb les quals existeix un treball en comú per tal d’accelerar la producció de nous medicaments. L’organització i les capacitats d’aquest centre són espectaculars, tens al teu abast tot tipus de facilitats, pero clar, després les exigències de resultats van parelles…"

I seguix dient Laia: "iPer a mi el més important d’estar ací és treballar un camp que té aplicacions molt directes a millorar la qualitat de vida de molta gent; a més a més, fer-ho sota la direcció d’un excel·lent investigador a qui admire profundament, no té preu. Despres de quasi dos mesos ací, encara hi ha matins que arribe al meu lloc de treball i em meravelle del que em rodeja. Me n’adone de lo afortunada que sóc per haver pogut aconseguir un treball en un dels centres d’investigació més punters del món, en el que cada setmana tens l’oportunitat de assistir a conferències d’investigadors de renom internacional que ens visiten des de llocs tan coneguts com CalTech, MIT o del Rockefeller Institute de Nova York, just la setmana passada".

Però que fa Laia fora del treball a aquella ciutat i aquell país ?. Ens ho conta: "Escocia es un país molt bonic (oratge a banda), de gent molt pròxima, amable i molt entretinguda (si arribes a entendre’ls quan et parlen…). Dundee es una ciutat menuda, de uns 300.000 habitants, amb dues universitats i amb una activitat investigadora realment envejable per les grans capitals. A mi em pareix preciosa, amb el seu riu Tay (que afortunadament puc vore des de la finestra del meu despatx), un dels rius salmoners més importants del món, amb la seua colonia d’unes 200 foques a poc més d’un kilòmetre del centre de la ciutat. I amb els seus edificis de pedra oscura i esglésies antigues per tot arreu. N’hi ha tantes que, com que han caigut en desús, ara algunes es converteixen en sales de concert de rock. Realment curiós. I la resta del país, no puc esperar per explorar-lo!".

A Laia li entra, de sobte, l’enyorança dels seus, des de la seua família i els amics a l’altra gran família dels divendres, dels concerts i els passacarrers, de la banda de música. Diu ella: "Pero per suposat no tot és bo. Encara que ací la gent del treball es molt simpàtica i de seguida m’han inclós en el seu cercle social (oportunitats per eixir no en falten), es troba a faltar la família, un arrosset a banda de quan en quan i el divendres per la nit, per molt que estigues al pub amb una bona cervessa, es fan les deu i penses… ara aniria a bufar un ratet. I despres al Kiro’s amb els companys de la banda i demà dissabte tenim reunió de la directiva... Es troben a faltar, molt".

Acaba Laia posant una nota d’humor positiva: "Si alguna cosa de bona li veig a que muntons i muntons de britànics ens invadisquen cada estiu es que hi ha tres companyies amb vols directes Edimburg-Alacant, aixina que tan prompte com em comence a trobar massa blanqueta, en tres horetes estic en casa".

Quan torne per ací, ja tots la coneixerem i apreciarem millor, si no ho feien fins ara o no la coneixíem. Encara resonen aquelles paraules d’acomiadament del director de la banda al concert de l’església abans de Setmana Santa, quan feia l’adéu oficial Laia. Ella té allà en Escòcia, a ben segur, un tros de la seua banda en el seu cor.

Fotografies de la composició facilitades per Laia, des de Dundee (Escòcia).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 15 DE MAIG DE 2013: Els dos primers articles parlaven del Gorgos. A "Recordem..." i a la notícia del Gorgos i la seua victòria l’última jornada de lliga. Enguany dissabte per la vesprada tancarà la temporada el Gorgos C.F. Publicava la quarta i última part de "Biografies franciscanes", el meu article del programa de festes de 1997. A "Sabieu...?" parlava de la mestra de 1906 Àngela Company.AUGMENTEN ELS PARATS A GATA. A ABRIL, ONZE PERSONES MÉS

Hem conegut, a través de la publicació del diari Teulada Moraira digital les xifres de l’atur corresponents al mes d’abril, segons dades que baralla Comissions Obreres L’Alacantí-Les Marines. GATA ha perdut 11 persones treballant. El mes de març es tancava en 579 aturats i el mes d’abril en 568.

FONT: Teulada Moraira digital // CC.OO.P.V. (L’Alacantí-Les Marines).LA IMATGE: El camió que utilizaven els lladres a Residencial Gata

20130515221654-camiolladres.jpg

Si recordeu ahir us posava la imatge de l’excavadora dins del camió, la màquina robada i recuperada per la Policia de Gata amb la col·laboració. L’Ajuntament, per mig de la seua nota de premsa, amb la notícia que avançava anit ha fet públiques dos fotografies, la que posava jo ahir i la que pose hui del camió.

FONT: Foto: Policia Local, per mig del Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.HUI ÉS 15 DE MAIG, SANT ISIDRE. A GATA LI FEIEN NOVENA AL SANT

20130515223603-dscf0180.jpg

Ho sabieu?. A Gata tenim a Sant Isidre llaurador, patró de Madrid. Al començament del carrer Teulada hi ha un plafó ceràmic que des de hui i fins nou dies tindrà el llum encés. És molt conegut pels llauradors el sant, perquè les bajoques es sembren just hui. La iconografia el representa sempre al camp, llaurant, d’ahí el seu nom.

Antigament, abans, fa com 50 anys, era típic i tradicional que les dones del carrer li feien la novena. Començaven hui i en nou dies no paraven de resar-li, de posar-li flors. Ara, moltes d’aquelles veïnes ja no estan entre nosaltres i queda el record. El plafó continua allí impertèrrit. des del blog li fem una ullada a Sant Isidre.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.121, la del 11/5-

20130515233734-labassa27.jpg

Reprenc la sèrie de fotos antigues i no tan antigues, però que ja són del record, com la que pose hui, que tocava ser la corresponent al dia 11, dissabte passat, pertany a una nova col·lecció, la de Joanvi Vallés, al que també agraïsc que em deixe publicar al blog les seues fotos que ja són història. Com anem cap a les festes, ací teniu una de l’ofrena pels anys 90 del segle XX. Els xiquets de la Penya "La Bassa 27" participant a l’ofrena floral al patró el Santíssim Crist del Calvari. El mateix Joanvi mos diu qui són aquests xiquets hui ja dones i homes: començant d’esquerra a dreta baix, està Batiste Mengual aponat. Després, de peu i d’esquerra a dreta, Nuria Briones, María Jorro, Gabriel Pérez i Àngels Vallés. De peu, d’esquerra a dreta i al fons, Tomàs Mengual, Joanvi Vallés, Poli Briones i Rosa Jorro. A què estan canviats?FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.122, la del dia 12/5-

20130515234430-tjp.jpg

Anem actualitzant la sèrie de fotos antigues de Gata o gaters. La foto correspon al diumenge dia 12 és una altra de la nova col·lecció de Joanvi Vallés i també de les festes patronals. És el moment quan tots els gaters ens fem fotos a l’ermita davant el Crist, abans o després de baixar-lo o pujar-lo. En aquest cas tres bons amics: a l’esquerra, mirant la foto, teniu a Tomás Mengual, al mig està Joanvi vestit de fester -per tant era l'any 2002- i a la dreta, vestit de músic, Poli Briones. Han canviat molt en deu anys?. No massa veritat. Si no voleu a aquestes dir "fotografies antigues" digueu la segona part del títol: "Gata en el record".RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 16 DE MAIG DE 2013: "Superades les 112.000 visites" publicava eixe dia. Hui ja són més de 226.000. Anunciava la Nit Poètica per al 19. A "Sabieu...?" parlava del mestre de 1906 Salvador Signes que va fundar un col·legi de primera ensenyança.EL DOCV PUBLICA EL NOMENAMENT DEL OFICIAL DEL COS DE LA POLICIA LOCAL DE GATA

20130516215804-cappolicia.jpg

 

El Diari Oficial de la C.V. publica hui el nomenament del oficial del cos de la Policia Local de Gata, Pascual Alandes García, que substitueix per permuta a l’anterior cap Ernesto García Navarro.

Per la Resolució de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Gata de Gorgos nº 58, de 12-3-2013, i la Resolució de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Benifairó de la Valldigna, de data 13-3-2013, s’autoritza la permuta formulada per Pascual Alandes García, oficial cap de la policia local de Benifairó de la Valldigna i Ernesto García Navarro, oficial cap de la policia local d’este Ajuntament, per la seua voluntat.

El dia 20-3-2012 es va produir el cessament del senyor García Navarro, prenent possessió amb data d’efectes el 21 de març següent el senyor Alandes García, oficial de la policia local d’este Ajuntament en la plantilla de funcionaris d’administració especial d’aquest ajuntament, cos de la policia local, escala bàsica, categoria oficial de la policia local.

A la fotografia, l’oficial a març el dia de la pressa de possessió junt amb la regidora i l’alcaldessa.

FONT: DOCV 16-5-2013.LA PREMSA parla del robatori de l’excavadora i d’una bicicleta

20130516221347-maquina.jpg

Els diaris INFORMACIÓN, LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS es fan hui ressó de la notícia que us avançava dimarts i ahir, el robatori d’una excavadora per a emportar-se-la cap a Polònia. El diari INFORMACIÓN d’Alacant titula: "Recuperan en Gata una excavadora de 125.000 euros robada para llevarla a Polonia". Al subtítol: "Los vecinos de una apartada urbanización avisaron a la Policía al ver los ladrones cargar la máquina en un tráiler". Ací teniu l’enllaç de la notícia, que també porta la mateixa fotografia que us torne a posar: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/05/16/recuperan-gata-excavadora-125000-euros-robada-llevarla-polonia/1374230.html.

El diari LEVANTE-EMV, de la mateixa editorial, també publica el succés amb el mateix titular i antetítol. Este és l’enllaç: http://www.levante-emv.com/comarcas/2013/05/16/recuperan-gata-excavadora-125000-euros-robada-llevarla-polonia/998326.html.

Finalment, el diari LAS PROVINCIAS (La Marina), en un article gran i una foto gran de l’excavadora dalt del camió, titula al respecte del mateix cas: "Roba una excavadora de 125.000 euros y la venda a ciudadanos polacos por 16.000". A l’antetítol: "La Policía Local y la Guardia Civil de Gata de Gorgos detienen a cinco personas relacionadas con el suceso". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130516/marina/roba-excavadora-euros-vende-20130516.html. El mateix diari també informa d’un altre robatori a Gata, del que dona notícia el facebook de la Policia Local de Gata. Titula: "Desaparece una bicicleta del interior de una comunidad de vecinos". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130516/marina/desaparece-bicicleta-interior-comunidad-20130516.html.

A la foto, l’excavadora dins del camió.

FONTS: diaris INFORMACIÓN, LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS, dia 16-5-2013. LA PREMSA també parla d’excavacions i troballes a la Cova del Migdia (Xàbia)

20130516221844-joande.jpg

 

L’arqueòleg gater Joan de Déu Boronat ha dirigit els treballs finançats per Amjasa per mig de la Fundació CIRNE

Una notícia de Xàbia amb un protagonista gater també íx hui a la premsa. L’arqueòleg gater Joan de Déu Boronat ha dirigit els treballs de les troballes, encarregat per la Fundación CIRNE de Xàbia i finançat per Amjasa de Xàbia. A la fotografia que reprodueix el diari INFORMACIÓN d’Alacant es veu a Joan de Déu dins de la Cova del Migdia a les excavacions. Titula el diari alacantí: "Xàbia. Hallan un segundo estrato de tumbas en la necrópolis calcolítica del Montgó". Al subtítol diu: "Los arqueólogos han descubierto hasta la fecha ocho enterramientos datados en el tercer milenio antes de Cristo". Ací teniu l’enllaç de la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/05/16/hallan-segundo-estrato-tumbas-necropolis-calcolitica-montgo/1374228.html.

La notícia també la porta el diari LAS PROVINCIAS (La Marina) amb una altra fotografia molt pareguda a la del diari Información. Titula aixina: "La Marina. "Las excavaciones en la Cova del Migdia de Xàbia localizan nuevos enterramientos". Al subtítol: "Los restos descubiertos son más antiguos que los de la decena de cuerpos del eneolítico, datados entre los años 2670 y 2250 antes de Cristo". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130516/marina/excavaciones-cova-migdia-xabia-20130516.html.

A la fotografia que publica INFORMACIÓN, vegeu a Joan de Déu Boronat a les excavacions.

FONTS: Foto Fundación CIRNE (Xàbia) publicada a Información (Alacant) // diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS (La Marina) dia 16-5-2013.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.123, la d’ahir dia 13-

20130516222358-bp.jpg

 

Seguisc recuperant dies. La fotografia que corresponia posar el dia 13, dilluns, és de 1979 quan dos gaters aficionats a la música i a la cançó valenciana actuaven no sols a la Discoteca Gato’s, sino a sales de la comarca, com ací que estan actuant dos joves a "Mi Jardín" d’Ondara. Guitarra en mà i amb lletres de les cançons composades per ells reunien a la gent jove de la comarca. Un dels propietaris de la fotografia ha comentat que si voleu conèixer qui són i d’aquella època "VERIHEU-HO". Els coneixeu?. S'obri el torn de respostes.

 RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 17 DE MAIG DE 2013: La premsa parlava de l’expropiació per al gasoducte. A "Sabieu...?" posava que Manuel Navarro dirigia la banda de música en 1906. La foto antiga 764 mostrava l'Avinguda de la Pau arribant una excursió dels Júniors.Hª LOCAL: LES VENTES DE CARRETERA (secció a càrrec de Jaume Costa)

20130517205001-compoventes.jpg

Seguim amb les interessants i documentades històries que ens porta cada setmana o quan li ve en gana Jaume Costa i Caselles. Ell ho penja al seu facebook i al mateix temps jo li ho publique al meu blog. Hui ens parla de

LES VENTES DE CARRETERA

Diu Jaume al respecte: "Gata com a poble geogràficament situat en lloc de pas, equidistant de les “gargantes” de Senija i Teulada, degué contar des de bell antuvi, amb fondes, hostals i ventes. Dels hostals hem parlat un poc en tocar el tema del Primer Accident de Trànsit, on buscaven l’indret anomenat Venta de Gata, el qual seguim sense trobar.
De les ventes que tinc referència mes antiga, esta la Venta de Mico, regentada pel pare o avi de la meva avia Josefa Signes Mulet (Pepa el Roig), segurament anterior a la Carretera N. 332. Es troba al costat del Camí Reial, possiblement per on discorria la “Via Dianium” dels romans, al costat de Sirerol, com vegeu a la foto, actualment molt deteriorada. La Venta de Moreno, pot ser, es tracta de les ruïnes que hi ha baixant del Collado cap a Gorgos que dona nom al Morro de la Venta.

La Venta de Parra i La Venta del Tio Pepe, aquestes mes recients, tot i que la Venta de Parra, sembla que tingué una versió... anterior als anys seixanta..
La Venta de Pela, segons en comentava el “tio” Tomás (pare del meu amic Tomás), situada en la cruïlla de la Carretera N. 332 amb el assegador del Camí de Benissa, esta venta feia de posta de relleu del Cotxe de la Carrera (Diligència), vol dir que hi canviaven els cavalls. El amo, aprofitava el relleu dels equins per tal d’utilitzar-los per trepitjar pedres d’algeps per fer lo en pols."

Com sempre posa les preguntes a l’aire per a tots:

VERIUEU HO.
1.- Coneixeu altres ventes o teniu dades mes certes al respecte?
2.- On estava la venta de Moreno?
3.- La venta de Gata, seguim sense noticies?

A la composició fotogràfica podeu veure: dalt, l’estat actual de la Venta de Mico; baix, runes de la Venta del Collado al costat de l’antic camí de Gata a Llíber.

FONT: Fotos i text de Jaume Costa.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 DE MAIG DE 2012: "Apretat programa demà. València, Gata, Xàbia" publicava. El capítol "Sabieu...?" publicava la primera part de la banda de Gata que en 1907 es deia "La Primitiva de Gata".DEMÀ, SEGON DIUMENGE DE COMUNIONS A GATA

Demà diumenge 19, festa de Pentecostés, serà el segon torn de les Primeres Comunions a Gata. Com ja va passar diumenge passat, xiquetes i xiquets acompanyats dels seus pares aniran acompanyats d ela banda Unió Musical des de la Plaça Nova a l'església parroquial. Allí, catequistes i el retor els rebran per a començar la missa solemne cantada per la Coral Serrillàs. A més de la festa dels comulgants, este diumenge té un valor afegit, és Pentecostés, una festa que l'Església celebra amb gran solemnitat.JESÚS POBRE ESTÀ EN FESTES. Dilluns 20, la Fireta

El poble del costat tan estimat pels gaters, Jesús Pobre, està de festes patronals a Jesús Pobre. No és repetició sinó que l'EATIM es diu el mateix nom que el patró. No dispose de tots els actes del programa, però puc avançar-vos que aquesta nit assistirà l'orquestra "Euforia" i que demà a les 19 hores es farà el concert de l?Agrupació Artística Musical de Dénia, que dirigeix Frank de Vuyst. Dilluns dia 20 serà la festa major, la festa gran dedicada al patró. Els gaters tene moltíssima tradició històrica d'anar caminant a la FIRETA de Jesús Pobre, cal recordar que a nivell parroquial Jesús Pobre va ser un temps depenennt de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Seguiré informant-vos dels actes més destacats del poble més a prop que tenim.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 48.- Avinguda de l'Ermita

20130518221507-avdaermita.jpg

Torna la sèrie, interrompuda fa uns dies, dels nostres carrers i places. Havíem deixat el nostre viatge virtual al Tossalet-Calvari. Molt prop d'allí està l'Avinguda de l'Ermita que ix des de la plaça on abans estava la Casa "Roja". l'Avinguda és llarga però no forma un carrer uniforme, té mitat cases d'urbà i altres cases que són al camp pràcticament. Conecta amb el carrer Montgó que ve des de la via del tren. És un vial ample.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.124, la del dia 14/5-

20130518230657-40blogjesuscomuirosa.jpg

Retorna la série de fotos i imatges del record gater, antigues. Amb varios col·laboradors sempre és més senzill publicar per a tots els paisans gaters les fotos. Des del blog aprofite ara per a donar-los a tots les gràcies per deixar publicar-les. Ara li toca el torn a la col·lecció familiar de Paco Moncho. Com es temps de Primeres Comunions, pose una fotografia de quan va comulgar el seu germà Jesús. A la fotografia el podem veure junt amb la seua germana Rosa, sempre recordada, pel carrer La Bassa. Era l'any 1956, vegeu com no estan fetes les voreres li el clavegueram, tampoc està asfaltat el carrer. Seria quan anaven repartint "els santets", aquells recordatoris d'època, una vegada feta la comunió.

FONT: Fotografia de Paco Moncho, per mig del seu facebook.GATERS FORA: SERGIO GINESTAR IVARS, un músic trompetista a Córdoba

20130518232856-sergicordoba.jpg

Perfecciona a la ciutat andalusa els seus coneixements musicals i de interpretació

El pròxim curs viatjarà a Austria amb una beca Erasmus

"Encara que semble mentira, aconseguisc treure temps (no em pregunteu com) per a llegir, fer esport, passar un poc de temps amb els amics i amb la meua novia, donar un passeig per el centre històric i millorar els idiomes"

Si fa uns dies ens sorprenia la jove Laia Pedro investigant a Dundee (Escòcia) hui coneixerem a un altre gater que està fora del poble. Sergio Ginestar Ivars és un jove trompetista, de 21 anys, que perfecciona estudis al Conservatori Superior de Córdoba. Ens conta com va ser anar-hi, que fa, quins plans més immediats té i quina enyorança té de Gata, per terres andaluses.

Comença Sergio parlant de l’oferiment del "Cronista de Gata" per a ser un protagonista més de la sèrie "Gaters fora".

"Primer que res volia agrair-te que em convidares a fer aquest article. A més, estant tant lluny de casa i l’any que ve més encara, dona gust veure notícies del teu poble, es com tindre un xicotet trosset de Gata ací a la pantalla. També donar-te l’enhorabona per el treball que fas, que crec que tots ens imaginem el que costarà trobar tanta informació que publiques."

Sergio conta com van ser els primers passos en la música:

"Be, doncs tot comença un gener de 1992, i dic "tot comença" perqué ja des de ben menut els meus pares em portaven als concerts de la banda Unio Musical de Gata i també a la de Teulada, el poble de ma mare, és a dir, des dels pocs mesos ja tenía la música en la meua vida. A més, en la meua familía ja hi havia músics. Amb el temps vaig arribar a l’escola, on els professors de música ja em deien que tenia bones qualitats per a aquesta matèria, una de les mes importants, tindre una bona oïda. I així, passant els anys, vaig arribar al Conservatori Professional "Tenor Cortis" de Dénia i vaig entrar a formar part de la banda Unio Musical de Gata, fins que va arribar el moment decisiu d’aquesta carrera, era l’hora de fer les proves d’accés a un Conservatori Superior de Música".

Defineix molt bé Sergio, el que costa ser bon músic:

"Al contrari del que creu molta gent, la Música tal volta siga la carrera més llarga de les existents, ja que sumant tots els anys que els músics passem als diferents conservatoris, obtenim la xifra de 14 anys! 14 anys dedicats quasi exclusivament a la música, arribant al punt de convertir-se en un estil de vida. Com diu el meu director: "Un metge necessita 5 anys de carrera per a operar a cor obert, mentre que un músic, com a mínim, necessita 14 anys".

Com es què t’en vas anar a Córdoba a perfeccionar els estudis de música ? 

"Era l’any 2010. Cursava 6é de Grau Professional al Conservatori "Tenor Cortis" de Dénia, l’ultim curs. El meu professor de trompeta era Jaume Signes Diego, també gater. Era el moment de preparar les diferents proves d’accés a un Grau Superior de Música. Molta gent pensa que entrar a un Grau Superior és com entrar a la Universitat: fent el Selectiu i amb aquests resultats pots entrar a qualsevol Universitat d’Espanya mentre tingues la nota requerida. 

En música no funciona aixina: nosaltres tenim que anar a cada conservatori en el què volem fer les proves d’accés i cada Conservatori sol demanar-te un temari diferent, per tant, li afegix cert grau de dificultat respecte al Selectiu. A més, hi ha que tindre en compte el nombre de places que oferta cada Conservatori, ja que perfectament pots trobarte, com em va passar a mi, que es presenten a les proves d’acces quasi 50 trompetes en Andalusia, per a sols 20 places, 6 d’elles a Córdoba! I en altres llocs, es presenten 20 per a sols 3 places! Com podeu imaginar, el nerviosisme que es passa per no quedar-te sense una d’aquestes desitjades places es increible... 

Jo vaig tindre la sort de ser un dels primers d’aquestes vint places. A més m’havien parlat molt bé dels professors de trompeta d’ací i tampoc coneixia Córdoba, aixina que vaig acceptar la plaça sense pensar-ho dues vegades, no volia tornar a passar per tots els tipus de proves que cal fer per guanyar-te una plaça per estudiar".

En quina orquestra o grup toques ara allà ? Fas molts concerts a l’any?

"Al tercer dia d’estar a Córdoba, coneguent als primers companys, una amiga (que ara es la violí solista de l’orquestra), em va dir que em passara pels assajos de la Jove Filarmonía Leo Brouwer, una orquestra jove, d’àmbit privat i sense ànim de lucre. Vaig acudir al local d’assaig i, per a sorpresa meua, el director també era valencià, Ciro Perello, percusionista i director de gran prestigi a nivell mundial, nascut a Bunyol, un poble amb una grandíssima tradició musical. En aquell moment hi havia vuit trompetes i jo era l’últim en entrar. Era plenament conscient de que a una Orquestra sols fan falta dos trompetes. Tenia moltissima por de que em digueren que no els feia falta. Però al contrari del que m’esperava, em van donar l’oportunitat de tocar en una orquestra, una cosa que havia somniat desde ben menut. 

Amb el temps, molts d’aquells vuit trompetes, van anar deixant-la i hui sóc l’únic d’aquells companys que encara segueix a l’orquestra, per tant puc sentir-me orgullós d’haver fet bé el treball.

Actualment sóc el trompeta solista de la Jove Filarmonia Leo Brouwer, des de fa mes o menys any i mig, un carrec de gran responsabilitat, ja que no sols has d’interpretar bé el teu paper, sino que has d’estar pendent de que els teus companys també ho fagen correctament, i has d’encarregarte de rectificar-los i corregir-los, per aixina aconseguir que la secció de Trompetes sone com ens requerix el director. Per tant, si alguna cosa no ix bé, la culpa me l’emporte jo! 

Amb aquesta orquesta fem concerts cada dos mesos, hem tocat majoritàriament repertori sinfònic. A més el director sol proposar obres per a les seccions de Vent i Percusió, donant l’oportunitat a tots els membres de l’orquesta de tocar en un teatre de la fama del Gran Teatro de Córdoba. També he participat amb la Banda Sinfónica de Córdoba, amb la Big Band del Conservatori Superior de Córdoba, i amb diferents quintets de metalls i grups de cambra. Pràcticament cada dues setmanes tinc un concert o una audició, cosa que em fa estar sempre estudiant i mantindre’m en forma, ja que no puc permitir-me fer un mal concert". 

Trobes la vida fora de casa i d’estudis complicada? Tan jove i te les apanyes bé per Córdoba? 

"Al principi va ser un poc complicat, va ser un canvi bastant gran, anava a viure a 600 kilòmetres de ma casa, però simplement cal mentalitzar-se i concentrar-se en els estudis i el treball diari. Jo sempre havia estat un poc independent, però ara no em quedava més remei que ser totalment independent, ja que sols vaig a Gata cada tres mesos, és a dir, a Nadals, a Pasqua i a l’estiu. A més, sempre tenia alguna cosa amb la que entretindre’m i no parar-me a pensar en que estava molt lluny de casa i de la meua gent. Ja després de tres anys ací estic totalment acostumat a aquest estil de vida, i moltes vegades quan vaig de vacances a Gata trobe a faltar el dia a dia de Córdoba. Ací em senc volgut, he fet grans amistats i he complit molts somnis que havia tingut des de sempre i estiga on estiga, sempre tindre dins de mi un trosset de Córdoba". 

Quina és la jornada que fas un dia de treball allà? 

"Pràcticament dedique set o vuit hores diàries al instrument, ja que a banda de les classes que tinc al conservatori, el vertader treball el fem a casa, que venen a ser unes quatre hores diàries, incluint dissabtes i diumenges, ja que els assajos amb la Jove Filarmonía Leo Brouwer son els dissabtes pel matí i a vegades fem assajos també els diumenges i normalment els assajos solen ser de quatre hores. També cal tenir en compte que a banda de les classes i les hores d’estudi, moltes vegades em d’assajar per el nostre compte amb els companys, perque hi ha algunes assignatures que funcionen amb grups menuts, d’uns quatre o cinc integrants, i si un dels integrants no arriba amb els deures fets, posa en perill la nota i els resultats del conjunt i dels companys. Com vegeu, quasi tot el día va dedicat a tocar la trompeta. A diferencia dels nostres companys universitaris, que poden començar a estudiar un poc més tard quan van apropant-se els examens, els músics no podem permetre’ns deixar l’instrument fins que arriben els examens, sino que devem treballar diariment, encara que els examens estiguen encara molt lluny. Ens vegem obligats a mantindre’ns en forma, ja que considerem cada classe com un examen, i se’ns posa a prova constantment per a mantenir el nivell que se’ns requerix en les diferents assignatures. 

Encara que semble mentira, aconseguisc treure temps (no em pregunteu com) per a llegir, fer esport, passar un poc de temps amb els amics i amb la meua novia, donar un passeig per el centre històric, i des de fa mes o menys un any i mig li dedique cert temps als idiomes, sobretot a l’alemany i a l’anglés perque ja era conscient que tard o prompte tindria que marxar a l’estranger a millorar i perfeccionar els meus estudis".

Quina és la meta més pròxima que et propons com a estudiant de música? 

"Sempre he pensat que en aquest mon de la música no pots proposar-te una meta fixa, perquè el teu futur no sols depen d’un mateix, influixen molts factors externs que no som capaços de controlar. Per exemple, tal volta un dia tens un examen molt important i l’has preparat molt bé a casa, pero pot haver un mínim canvi que et fa canviar tot el que tenies planejat. 

Si que es veritat que sempre es té més o menys una idea del que es vol aconseguir. Per la meua banda, sempre he tingut en ment arribar a ser trompetista en una orquestra professional. En certa manera ja ho he aconseguit, ja que he arribat a ser trompeta solista de la Jove Filarmonía Leo Brouwer amb sols 19 anys i a més, he sigut seleccionat per a fer unes pràctiques orquestrals amb la Orquesta Sinfonica de Córdoba, una orquestra professional referent a tota España, amb la qual actuaré els propers dies 21 i 22 de Juny i pot ser l’any que ve tinga algun concert més. 

En aquestes dues setmanes, el nostre director Ciro Perelló, m’ha proposat tocar un concert com a solista el proper any junt amb la Jove Filarmonía Leo Brouwer, una oportunitat que no puc desaprofitar, ja que sense cap dubte tindre l’oportunitat de tocar com a solista en un teatre de renom, com el Gran Teatro de Córdoba es una grandíssima experiència que tots els músics desitgem i que pot catapultar la nostra carrera, i tots som conscients que amb la gran competencia que hi ha avui en día és molt difícil que una orquestra s’oferixca a acompanyar-te en un escenari. 

A més, el proper any tinc pensat presentar-me a les proves d’accés de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), i ja quan estiga a Austria aprofitaré per presentar-me a les proves d’acces de la Jove Orquesta Gustav Mahler i a la Jove Orquesta Europea, unes de les millors orquestes joves a nivell mundial i també intentaré accedir a alguna de les orquestes professionals d’Austria".

Com vas rebre la notícia de la beca Erasmus? Com creus que milloraràs la teua formació musical allà a Austria? 

"Recorde que era un diumenge de vesprada, jo estava sol al pis, llegint un ratet al saló abans de posar-me a estudiar, i de sobte escolte la vibració del meu telefon mòbil i veig que havia rebut un nou e-mail, l’obric ple d’intriga i era la coordinadora Erasmus de Córdoba, donant-me l’enhorabona, havia sigut admés al Conservatori Joseph Haydn de Eisenstadt! 

Vaig estar un moment que no m’ho creia, ja quan vaig reaccionar vaig començar a pegar bots per tota la casa, vaig sentir una alegria immensa i també un gran descans, perque portava quasi un mes pendent d’aquest e-mail, i l’espera s’estava fent molt llarga i també molt tensa. 

Per fi compliré un altres dels grans somnis de sempre, estudiar a l’estranger, en un conservatori de gran nivell com és a Austria, la cuna de la música clássica i un dels païssos amb més tradició orquestral del món i amb un professor de luxe com Ambros Reinhold, trompeta de la Orquesta Filarmonica de Viena, de la Orquesta de la Ópera Estatal de Viena i de la Capilla Musical Imperial de Viena. 

Vaig a Austria amb la idea d’acabar allí els meus estudis i si és possible quedarme almenys un any més per a fer allí un master o el post-grau i poder perfeccionar la meua formació amb grans profesors i trompetes d’orquestra i qui sap, tal volta trobe treball i em quede per allí en alguna orquestra professional. 

És un canvi encara més gran, allí la música és molt important. Serà diferent però després de tres anys vivint lluny de casa, imagine que el canvi no serà tan dur. Millor anar per parts, seguir estudiant moltíssim i centrar-se en les coses més pròximes i els exàmens de fi de curs i algun día poder viure d’quest magnífic art com es la música, que m’ha acompanyat durant tota la vida i que ha arribat a convertir-se en un estil de vida.

Aquesta és la història del seré i responsable jove SERGIO, un músic gater que de la banda de Gata ha donat el bot cap a Córdoba i el donarà cap a Austria. Els gaters seguixen donat mostres de qualitat per tot arreu del món".

A la composició fotogràfica, podeu veure l’orquestra on toca Sergi, aixina com diversos moments de l’estància d’este gater a Córdoba, amb companys i amb la seua novia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.127, la del dia 17/5-

20130519233002-2blogamigots.jpg

Set amics a les festes. Estaven a la Plaça Nova. Era l'any 1968. La foto pertany a la col·lecció de Paco Moncho. Els reconeixeu?. Ell són d'esquerra a dreta: Javier Monfort, el recordat Baños, Jaume Soler, Jaime Monfort, Julián Pedro, Paco Moncho i Tony Farmer.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.125, la del dia 15/5-

20130519000357-23blogpenyab9798.jpg

Fa una setmana es proclamava campió de lliga el F.C.Barcelona. Gata té, com bé sabeu, Penya Barcelonista. Un dels destacats aficionats i soci de la Penya és Paco Moncho. D'ahí que trobem a la seua col·lecció imatges del record referents al Barça i Gata. Aprofite per reiterar les felicitacions al club i a la Penya i també, com no, als aficionats del Atlètic de Madrid si n`hi ha a Gata, per la consecució de la Copa de S.M. el Rei.

Esta és una foto del record, que no massa "antiga". Ací teniu a alguns membres de la Penya a la temporada 97-98. Vegeu, entre els majors, a Domingo Grimalt, a Juan Vives "Capblanc", a Paco -propietari de la foto- i a Pepe "Sariero".

FONT: Col·lecció de Paco Moncho, a través del seu facebook.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 DE MAIG DE 2012: Publicava la segona part de la banda La Primitiva de Gata a la sèrie "Sabieu...?". Un article més era : "Ordenen sacerdot a Juan Sivera de Xàbia". ara es complix un any. Dos fotografies antigues tancaven la jornada.IMATGES CURIOSES DE HUI (1): Cascos a la reixa

20130519181844-dscf2529.jpg

Hui diumenge i de comunions, tinc tres articles amb imatges curioses. La primera és la que he capturat este matí a la Plaça de l’Església. Uns motoristes estaven esmorzant a la plaça, a vegades els únics que hi havia per la plaça a mitjan matí, i havien penjat els cascos a la reixa. Ahí teniu la foto testimonial, una imatge curiosa que s’ha vist este matí a la plaça.SEGON TORN DE COMUNIONS A GATA. També bon dia i frescoreta

20130519190529-compocomu2.jpg

Hui s’ha celebrat el segon torn de les Primeres Comunions a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. 25 infants, entre xiquetes i xiquets, han pres el sacrament per primera vegada. Com el diumenge passat la banda Unió Musical ha acompanyat des de la Plaça Nova a la Plaça de l’Església als comulgants i a mares i pares. Dins de l’església, s’ha celebrat la missa solemne cantada per la Coral Serrillàs. A la composició, a més de planos generals del trajecte pel carrer Doctor Gómez Ferrer i a la Plaça Vella, us pose uns primers plans dels vestits de les xiquetes i els trages dels xiquets, per a que apreciu com es portaven hui.ESPORTS, PILOTA, PAU PLA GUANYA AMB L'ORBA (A) LA SEMIFINAL PROVINCIAL DE RASPALL

20130519191616-pauorbaa.jpg
Ahir pel matí al trinquet municipal d’Orba es va presenciar una partida que si s’ha repetit alguna vegada seria ja fa molts anys. Eren unes semifinals provincials que enfrontaven al equip Orba A(roigs ) -on milita el jove jugador gater PAU PLA GARCÍA- enfront de l’equip Orba C (blaus). Els presents aficionats en la partida van poder veure molt de esforç i moltes ganes de guanyar per part dels dos equips. La partida va ser una partida de grandísim nivell i amb quinzes molt duradors en el que els xicons es van deixar la pell, com es diu vulgarment.
La partida va estar igual d’entretenguda que qualsevol partida de professionals. El resultat final va ser un 25-10, pero aquest resultat no reflexa l’igualtat que hi va haver a la partida, perque tots els jocs van ser molts disputats amb moltes baixades "a dos’’, i una partida que va durar vora el 55 minuts.Finalment l’equip d’Orba A on milita el gater Pau Pla va obtenir la victòria i el seu pas a la final.
 
A la fotografia, els dos equips. Pau Pla és el quart per l’esquerra, vestit de roig.
 
FONT: Foto i text, Rafa Pla.


IMATGES CURIOSES (2): En estos dies, distintes cares del cel

20130519193143-carescel.jpg

Les boires i el sol que va eixint de quan en quan i pegant per tots els costats, podem veure pel cel de la comarca i també de Gata, diverses "cares del cel" com l'anomenà algú l'altre dia. Ahir mateix, pels carrers de les Sorts i este matío pel carrer Teulada captava algunes "cares del cel" curioses i totes elles diferents. Inclús el pare Montgó estava diferent amb uns colors que ressaltaven les seues formes. Ací teniu la composició de algunes "cares del cel".

Convide a tots els usuaris del blog a passar-me, si us ve en gana, algunes captures de les "cares del cel" que heu vist al llarg d'aquesta setmana, totes tan originals i curioses. Ja sabeu que teniu el meu correu a la columna de la dreta. També per facebook podeu passar-les.IMATGES CURIOSES ( i 3 ): la Plaça vella sense cotxes

20130519201959-dscf2519.jpg

És d’admirar poder trobar en dies com hui la Plaça de l’Església de Gata, també coneguda com la Plaça Vella, sense cap cotxe. Seria ideal, però fins ara utòpic, que molts festius o quasi tots o ja posats tots estiguera la plaça lliure de cotxes, quin goig!!. Mentre, ens conformarem en vore aquesta imatge, aprofitant que no hi havia cap cotxe, ja que eren comunions.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 49.- Carrer Casa Roja

20130519204234-casaroja.jpg

Seguint el recorregut per aquesta zona del poble, trobem un carrer fora d’ubicació. Ací no estava la "Casa Roja" que li dona nom. Més bé podria haver-se dit aixina a la prolongació del carrer Paet pel costat dret de la plaça de la Casa Roja, però no es va fer. Tornant al carrer, cal dir que és molt curt, per un costat té la unió entre la prolongació del carrer Paet i Avinguda de l’Ermita i per altre ix a la prolongació del carrer Montgó. El carrer no té, pràcticament, una o dos vivendes, la resta son naves i solars.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.126, la del dia 16/5-

20130519231104-b044xiqueta1-com.jpg

Hui s'ha celebrat el segon diumenge de Comunions a Gata, per això pose ara, de la col·lecció de Jaime Signes, una xiqueta de Primera Comunió de mitat del segle XX. Mireu el vel i el vestit, que no s'en va massa dels d'ara. El tipus de pentinat i el missal i demés complements que portaven potser haja canviat.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 DE MAIG DE 2012: Dos articles i una imatge curiosa formaven part del reportatge de la primera Nit Poètica al Crist, que es va celebrar el dia 19. En esports: "El Gorgos acomiada la temporada", igual enguany que la va tancar dissabte 18 front al líder en casa. Era diumenge i en atletisme publicava el reportatge de la cursa dels "Tres Tossals" guanyada per Pablo Ramírez. També feia mal temps com ara. Publicava: "Tres dies de polsim i l'Arc de Sant Martí". A "Sabieu...?" tercera i última part del reportatge de la banda "La Primitiva" de Gata.


EL GORGOS C.F. ACABA LA TEMPORADA AL LLOC 7é

Va obtenir un meritori empat front al líder (2-2) dissabte al camp municipal de Les Costeres

David Molines marca vint-i-cinc gols, a la seua segona temporada com a sénior

El Gorgos tanca la temporada 2012-2013 en un bon lloc, de la primera part de la taula de classificació. Després del partit jugat a casa dissabte front al Alicante Recreativo, líder del grup, on va empatar a dos goles, el Gorgos Club de Futbol acaba en el lloc 7é, de dèsset equips que tenia la classficiació. Els gaters han fet un total de 57 punts. Dels 32 partits disputats, 15 els ha guanyat, 12 els ha empatat i 5 els ha perdut. Han estat molt gols a favor 89 (cinqué equip més golejador) i 51 en contra.

Ara sols resta felicitar a tots els jugadors aixina com als preparadors i directiva, per la campanya regular i prou bona que han fet i esperar que el pròxim curs pujen més alt.

Ara vos deixe amb les paraules de reflexió que, per mig del facebook, pronunciava hui un dels jugadors destacats David Molines:

"No se per on començar. S'ha acabat la temporada de futbol, una temporada plena de moments increïbles, tan bons com no tant bons. Un any que no serà fácil d'oblidar. Desde el meu punt de vista ens ho hem passat de puta mare i pense que l'equip també. Jo aquesta temporada he disfrutat com un xiquet. Hi han hagut moments que ens hem enfonsat però pense que hem sigut uns grans lluitadors i hem lluitat fins al final, encara que no hagem passat de la setena posició, pero bé,no està gens malament, hi ha que ser positius i pensar en la pròxima temporada. Personalment hem quede amb els 25 gols que he marcat, una xifra prou elevada per a ser el segon any en l'equip sénior amb el Gorgos i acabe la lliga molt content. Done les gracies a tot l'equip i sobre tot als entrenadors que sense ells tot açó no haguera estat posible".
 

FONT: Facebook, pàgina de David Molines.

 

 

 HUI ÉS EL DIA DE LA FIRETA, DIA GRAN DE JESÚS POBRE

20130520213652-jp.jpg

Ara mateix, a les 21.30 hores, està vivint-se encara els moments més importants del dia gran del poble veí, de Jesús Pobre. La processó i el castell de focs artificials seran els dos últims actes de la jornada festiva de hui. Tots sabeu que la FIRETA té història i que els gaters són molt aficionats a anar-hi, inclús abansd no feien escola eixe dia a Gata, perquè tots els xavals, menudets i grans, anaven cap allà, uns caminant i altres amb els cotxes dels pares o mares. Al llarg de la setmana continuaran les festes amb bous i berbenes. Els gaters emparentats a Jesús Pobre que en sou molts i al revés, que tingueu bones festes del Jesús Pobre.DEMÀ DIMARTS, EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT VISITA GATA

Inaugurarà a les 18 hores el Centre Polivalent Juvenil de la Costera del Grup Escolar

Demà dimarts 21 de maig, a les 18 hores, serà un dia històric, políticament parlant, donat que sols el president Joan Lerma va estar a Gata quan era president de la Generalitat, però no aixina Francesc Camps. La inauguració oficial de l’Edifici Polivalent Juvenil de Gata contarà amb la presència del President de la Generalitat, el Molt Honorable Alberto Fabra.
Informen des de l’Ajuntament que durant tota la vesprada les portes estaran obertes per a que tots els que vulguen el puguen visitar. Cal recordar que el centre està al final de la Costera del Grup Escolar, a les portes del recinte escolar de Primària.EL GATER VICENT MAS LEYDA ENTRA AL LLOC 13 A LA CARRERA DE PEDREGUER

Dissabte dia 18 es va celebrar la XXII Cursa Popular “Vila de Pedreguer”, sisena prova del Circuit comarcal Marina Alta 2013. De la prova reina van entrar 1.333 corredors. A més, com cada any, van participar centenars de xiquetes i xiquets en les proves de la pedrera de l’atletisme comarcal.

Com en totes les carreres del circuit, pose al blog els 200 primers gaters a la prova reina, que són els següents:

- Lloc 13: VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat), en un temps de 34 minuts i 54 segons.

- LLoc 29: VICENT LLOPIS CHELI (C.A. Franc Beneyto R. Dénia), 36 minuts i 58 segons.

- Lloc 57: JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ (Grup Espeleològic Gatense), 38 minuts, 14 segons.

- Lloc 73: JUAN JAIME TORRES OLIVER (C.A. Gata), 38 minuts i 46 segons.

- Lloc 96: FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (C.A. Gata), 39 minuts i 29 segons.

- Lloc 120: JOSÉ CASELLES PEDRO (C.A. Gata), 40 minuts i 19 segons.

- Lloc 153: JOSÉ ESPASA MULET (C.A. Gata), 41 minuts i 4 segons.

- Lloc 158: JUAN RAMÓN PEDRÓS DIEGO (C.A.Cametes Spat), 41 minuts i 9 segons.

- Lloc 160: BADREDDINE LAHMAMI (C.A. Gata), 41 minuts i 16 segons.

- Lloc 170: RAMÓN BENEYTO IBÁÑEZ (C.A. Franc Beneyto R. Dénia), 41 minuts i 32 segons.

- Lloc 176: JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (C.A. La Faixa), 41 minuts i 36 segons. 

Dels menuts, sols tres gaterets/gateretes van quedar entre els tres primers d’alguna categoria i van ser: ROSA TORRES GRIMALT, primera en barrufet femení; ANA TORRES SIMÓ, també primera cadet femení, i JOSEP SIMÓ MONFORT, tercer benjamí masculí. 

FONT: Classificacions carrera de Pedreguer: www.somesport.es.EL TERME DE GATA DINS DE "EL CAMÍ DELS BANDOLERS", Cursa i Marxa de Senija

20130520223542-composenija.jpg

La gatera Anto Valero va ser la segona dona en arribar a meta

Ahir diumenge pel matí, el terme muntanyós de Gata va ser protagonista de la primera cursa de muntanya i també primera marxa titulada "EL CAMÍ DELS BANDOLERS", que organitzaven l’Ajuntament de Senija i el Club de Muntanya "Margalló" de Benissa. La cursa tenia 22 kilòmetres i es passava per la Cova de la Garganta cap a les Covatelles i Avenc del Mort a buscar a la Font de la Mata, ja en terme de Gata. El Barranc i casa de Canela, el Tossal del Moro, el Serrillars, el Tossal de Llisinta, foren alguns dels indrets gaters per on passava la cursa. Van ser 300 participants i cal destacar la segona dona en arribar a meta, que va ser la gatera ANTONIA VALERO SIGNES (GEG) que va arribar la 53 de la general.

Els gaters van fer bones posicions: dels 100 primers, CURRO ARABÍ ARABÍ va arribar el lloc 21 i VICENT MULET DIEGO (la Faixa) el 22, mentre que XAVI TORRES OLIVER va ser 23. ANTONIO FERRER ESCORTELL (GEG) va ser el 40. Al lloc 87 va arribar JAVIER MULERT LEYDA (GEG).

El guanyador masculí de la prova va ser Pedro Martínez de l’equip Trail Team Marina Alta. Martínez va fer un temps de una hora, 59 minuts i 30 segons. La primera dona va ser Carmen Martínez, del Club Atletisme Benidorm, amb un temps de dos hores i 28 minuts.

A les fotos, vegeu a participants baixant (al fons teniu Gata i el Montgó) i a la gatera Anto Valero al pòdium com a segona dona que entrà a meta (és la que està més a l’esquerra mirant la foto). Vegeu també a l’alcalde de Senija i a la primera i tercera classificades.

FONT: Fotos Grup "Margalló" Benissa - Ajuntament de Senija / Classificacions www.dorsal1.es.DIJOUS 23, AL CENTRE JUVENIL, CONFERÈNCIA DEL GRUP "DE REÜLL"

Dijous pròxim, dia 23 de maig, a les 20 hores al nou Centre Polivalent Juvenil de Gata tindrà lloc la penúltima conferència del cicle del grup "De Reüll". Estarà dedicada a la creació i a la enfermetat. Es parlarà de l'art i la salut a la prehistòria. La conferència es titula: "La salud en la Prehistoria". Estarà impartida per Jorge A. Soler Díaz, Conservador de Prehistòria-Cap de la Unitat Exposicions del MARQ.

La conferència ha estat preparada junt a Consuelo Roca de Togores Muñoz Antropòloga Física. Tècnica de Col·leccions del MARQ.

FONT: Informació de Isabel Soler, coordinadora del grup "De Reüll".
ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 50.- Avinguda Les Sorts

20130520231113-avsorts.jpg

Arribe al mig centenar de carrers gaters. No deixem aquesta zona on estavem ahir i ens introduïm a la polèmica urbanització de "Les Sorts". Va començar per ser una zona dotacional (a la part dreta si mirem cap al Montgó, a la mateixa avinguda es troben seguits el Centre Metge, l’Institut d’Ensenyament Secundari "Gata", el Pavelló i ara més recents, les instal·lacions de la piscina i camp del xespa artificial municipals). A l’altra part d’avinguda està l’antic camp de futbol de "Les Sorts" dels anys 70 del segle XX. L’Avinguda Les Sorts porta el nom de la partida on es troba ubicada esta urbanització. És el vial més llarg, donat que ix de l’encreuament entre la prolongació del carrer Paet i l’Avinguda de l’Ermita. Va trobant-se al pas, primer el carrer paral·lel a la via del tren, després els tres carrers travessers -el del mig és l’únic que té vivendes habitades- fins que arriba al final de la urbanització. El carrer té tan sols dos vivendes habitades, la resta o bé és un complexe de pissos encara no habitats o són solars o patis, a més de les instal·lacions ja dites. 

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 DE MAIG DE 2012: El blog superava les 113.000 entrades, ara ja supera les 228.000. Publicava els millors de la cursa per muntanya i a "Sabieu...?" coneixiem la forta tronada per Sant Miquel de 1907. La foto antiga 768 era de llauradors gaters en una visita a la Ribera.EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT ALBERTO FABRA INAUGURA EL CENTRE POLIVALENT JUVENIL ( I )

20130521222949-compofabra1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

 

Esta vesprada ha assistit el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, acompanyat d’altres alts càrrecs autonòmics, provincials i autoritats de la comarca, a la inauguració del Centre Polivalent Juvenil de Gata, ubicat al final de la Costera del Grup Escolar, davant mateix del recinte escolar. La visita oficial és la primera que fa el president a Gata i des de que Joan Lerma a finals de la dècada dels anys 80 havia estat a la CAS no havia tingut Gata cap visita presidencial.

Primer, Alberto Fabra ha signat al llibre d’honor a l’Ajuntament i després s’ha dirigit amb el cotxe a l’edifici. Allí esperaven les autoritats i la gent. Dins es preparaven els diversos col·lectius als que ha saludat. El retor, Don Francisco M. Murillo, ha beneit l’edifici. El president Fabra ha recorregut les aules, fent una parada amb els alumnes de música, de pintura (a l’exposició d’alumnes de María José Llidó) que expondran al centre els seus quadres, a l’Escola de Formació de persones Adultes i a la Rondalla. Després han descobert la placa l’alcaldessa i Alberto Fabra. Han fet els dos els corresponents discursos protocolaris i després han pujat a la terrassa des d’on l’alcaldessa ha aprofitat per a mostrar a Fabra el recinte escolar i reivindicar, una vegada més, el gimnàs cobert i tancat escolar.

Demà us passaré més informació oficial, aixina com un resum de les funcions, parts i cost de l’edifici polivalent juvenil.

Ara pose diverses fotografies, fetes per Verónica Vives, en dos parts.VISITA DEL PRESIDENT FABRA A GATA ( i II )

20130521224834-compofabra2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Ací us pose la segona part del document fotogràfic de l'acte del dia, a nivell oficial. La visita del president de la Generalitat Valenciana a Gata, per a inaugurar el Centre Polivalent Juvenil.

Les imatges de la composició, com a l'altra entrada, són de Verónica Vives.HUI ÉS EL DIA DEL XIQUET A JESÚS POBRE. Comencen els bous fins dissabte

Hui dimarts 21 de maig s’ha celebrat a Jesús Pobre el dia del Xiquet, amb mascletà de globus i inauguració del parc infantil al poliesportiu. A partir de les 12.30 hores, han començat les actuacions de bous a la plaça. Per la vesprada s’ha fer una berenada oferida per la EATIM i després teatre infantil patrocinat per la Diputació Provincial. A les 19.30 hores, de nou vaques i un bou. A les 21 hores danses a la Plaça del Poble i aquesta nit sopar al carrer amenitzat pels Bradmis.

Demà dimecres 22 és el Dia del Quintades. Hi haurà despertà, esmorzar a la plaça, cercavila amb xaranga i disco-mòbil amb batucada inclosa. Al final del dia sopar. El dijous 23 serà el dia dedicat al bou i el divendres 24 el dia del rock. Finalment, el dissabte 25 serà el dia de fi de festa.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 51.- Carrer Senija

20130521231044-senija.jpg

  La urbanització "Les Sorts", segons va acordar el plenari d’octubre de 2006 per unanimitat, té tots els seus vials noms de pobles de la Marina Alta, excepte la principal, com veíem ahir, que porta el nom de la partida.
Hui coneguem el carrer Senija, el primer que trobem a la dreta, si anem cap al Centre Metge. Fa just cantonada amb el centre sanitari. Actualment no té eixida. Seria desitjable que algun dia eixira el vial cap a l’Avinguda de l’Ermita.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 22 DE MAIG DE 2012: La premsa parlava de la urbanització Gata Residencial i de Pons Químicas. El secretari autonòmic de Cultura estaria en Gata al dia següent. 1907 era l'any de "Sabieu...?", parlava dels músics que van cantar a Santa Cecília.


LA PREMSA PARLA DE...la inauguració del gasoducte El Verger-Xàbia

Passa pel terme de Gata i va ser polèmic el seu traçat

La premsa recull hui dimecres 22 la inauguració del gasoducte al seu tram 1, que va des de El Verger fins Xàbia, passant pel terme de Gata. Si recordeu va ser un traçat polèmic pels terrenys afectats i pels propietaris, afeccions i expropiacions. Ara ja està tot acabat i soterrat. Ahir el president de la Generalitat Alberto Fabra i el president de Endesa Gas Transporte y Distribución, José Luis Marín, l’inauguraven, donant servei a uns 180.000 habitants.

El diari INFORMACIÓN d’Alacant publica a l’edició de hui: "El gas natural llega a la Marina Alta tras colocar los 23 primeros kilómetros del gasoducto. Al subtítol: "Endesa, que lleva invertidos 8,3 millones, debe ahora desarrollar las redes locales y el tramo hasta Calp". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/05/22/gas-natural-llega-marina-alta-colocar-23-primeros-kilometros-gasoducto/1376451.html.

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) també tracta el mateix assumpte: "Más de 180.000 ciudadanos de la comarca tendrán acceso al servicio de gas natural". Al subtítul: "El jefe del Consell inaugura el gasoducto entre Dénia y Xàbia que ayudará a ser más competitivos y revitalizará la economía". Este és l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130522/marina/ciudadanos-comarca-tendran-acceso-20130522.html.

FONTS: diaris INFORMACIÓN (Alacant) i LAS PROVINCIAS (La Marina), 22-5-2013.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 52.- Carrer Els Poblets

Seguim a la urbanització "Les Sorts". El vial estret que va paral·lel a la via del tren fins al carrer que ix del pas soterrani porta el nom d’un altre municipi de la Marina Alta, Els Poblets. Té el seu començament a la bifurcació que ix de l’Avinguda de l’Ermita, un vial és el principal, el dotacional (Avinguda Les Sorts) i l’altre és el carrer que ens ocupa. En un primer tram va a parar a una altra avinguda gran que està completament deshabitada i solament amb solars. Es talla a causa del pont soterrani que dona accés des del Passeig d’Alacant cap a la urbanització. Per al dia de demà, este vial no podrà ser construit mai a una part, ja que bordeja amb el límit de les vies del tren. A l’altre si, de fet sols hi ha un complexe edificat, però no habitat. 

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija.


LA INAUGURACIÓ DEL CENTRE POLIVALENT JUVENIL DE GATA, notícia a CANAL 9 TVV

Mentre encara no ha eixit publicat als diaris la visita del president del Consell, Alberto Fabra, a Gata, amb motiu de la inauguració del Centre Polivalent Juvenil, la segona edició de Notícies 9 de TVV d'anit sí que va dedicar uns segons a la mateixa. Després de posar imatges de la inauguració del gasoducte i del nou espai del Prado a Ondara, el centre va ser notícia amb paraules de Fabra incloses. Podeu veure a este enllaç la notícia, Gata eixia entre el minut 25,37 i el 26,17, és a dir tan sols 40 segons:  http://www.rtvv.es/va/informatius/Nt9-Edicio_3_923337724.html.NOTA OFICIAL DE LA VISITA DEL PRESIDENT FABRA (Ajuntament de Gata)

20130522235724-fabraaepaaj.jpg

El President de la Generalitat inaugura l’Edifici Polivalent de Juvenil 

El President de la Generalitat, Alberto Fabra, i l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler,  van inaugurar, ahir, l’Edifi Polivalent Juvenil de Gata. L’edifici ha suposat una inversió de 1.256.342 euros de la Generalitat Valenciana a través del Pla Confiança. L’acte també va comptar  amb la presència de la Consellera de Benestar Social, Asunción Sánchez Zaplana i diverses autoritats autonòmiques, provincials, comarcals i locals.

L’alcaldessa i la corporació van rebre al President a l’Ajuntament de Gata on va signar al llibre d’Or del municipi. Seguidament es traslladaren a l’Edifici Polivalent, situat al carrer Grup Escolar, on van visitar les intal·lacions. L’acte es tancava amb el descobriment d’una placa commemorativa i les intervencions.

L’alcaldessa va destacar que l’edifici pretén aglutinar tres pilars de cara a la joventut, “formació, ocupació i temps lliure”. Soler va aprofitar per a recordar-li al President les infraestructures educatives que la localitat demanda i altres projectes de futur per al municipi.

Per la seua part Fabra va destacar que les noves instal·lacions, a més d’acollir activitats infantils i juvenils, “oferirà recursos d’assessorament, informació i suports als més joves amb iniciatives empresarials”

L’Edifici Polivalent Juvenil, situat annex al Grup Escolar i a les zones esportives, pretén ser una instal·lació cultural i formativa que genere un verdader punt de trobada de les necessitats juvenils de Gata. Amb un llenguatge avantguardista però sobri, s’intenta renovar la imatge existent del conjunt, amb un nou edifici de més de 1.800 m2 compost de soterrani, planta baixa i tres plantes.

La planta baixa es destina a recepció i dos ambients clarament diferenciats. Ludoteca-aula infantil- cafeteria i noves tecnologies per a adolescents. En esta planta també es situarà l’oficina de l’Adl- Creama Gata. La resta de plantes en altura es projecten com a aules polifuncionals,  que a més de l’Escola de Formació de Persones Adultes, queden obertes per a acollir altres activitats i el seu ús  podrà ser canviant en el temps, en funció de les necessitats i programes juvenils que es puga proposar.

Així, podran destinar-se a aules, tallers, zones de joc, sales d’exposició o de reunió, sales d’estudi o de dansa, o sales de conferències i videoprojeccions, segons les activitats a desenvolupar en cada moment. No obstant el caràcter polivalent del centre li permetrà adaptar-se per a esdeveniments no permanents. Així, cada una de les aules polivalents tindran espais exteriors annexos a les mateixes de manera que, alhora que capten i tamisen la llum, puguen ser utilitzats i apropiats pels usuaris en continuïtat amb les activitats exercides en l’aula.

A la fotografia, els alumnes de Formació de Persones Adultes al nou centre, en el moment d’assistir a la classe Fabra i l’alcaldessa.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

23 DE MAIG DE 2012: Anunciava la conferència d’art del dia següent. Un reportatge esportiu donava compte del millor esportiste individual en gimnàstica rítmica, Sergi Buigues. A "Sabieu...?" coneixíem la informació sobre la detenció en 1907 de l’encarregat del molí.ADÉU A JUAN ROSELLÓ, cantant gater

20130523215640-juanrosello.jpg

Aquesta vesprada el poble ha acomiadat a Juan Roselló, que va morir ahir després d’una llarga enfermetat. El funeral i soterrament s’han celebrat aquesta vesprada. Juan era un home senzill que en els seus moments d’oci els dedicava a la cançó. La seua veu prodigiosa la passejava per allà on estiguera. Va formar algun que altre conjunt amb gent de la terra. Amb els Bradmis li va donar veu a la cançó que evocava les discoteques d’altre temps. Amb música de Pepe Monserrat va fer un CD de cançons dedicades a València, a les falles, a la Mare de Déu. Durant molts anys va estar cantant a la Venta de Posa i a més formava part del Cor Serrillàs, en els seus inicis. Se’n va una veu molt bona dins del panorama artista gater. Cal recordar-lo com ell era, senzillament, amb tranquil·litat i escoltant-lo. Podeu escoltar la seua veu acompanyat dels Bradmis, a aquest enllaç de "la Jota de Dénia" de 2010: http://www.youtube.com/watch?v=1262sZKSBXQ. També podeu escortar-lo amb el mateix conjunt al següent enllaç de "Pistes de ball": http://www.youtube.com/watch?v=XQicjc-501Y&NR=1&feature=fvwp. Se’n va Juan Roselló, però queda per a sempre la seua veu en discs, Cds i vídeos.

A la imatge capturada del vídeo que us nomenava es veu a Juan al port de Xàbia.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 53.- Carrer La Xara

20130523220445-carrerlaxara.jpg

Estem encara a la mateixa urbanització, Les Sorts. Si continuem els vials estrets paral·lels a la via del tren, passat el pas soterrani entrem a un altre vial que porta el nom de la EATIM de La Xara. El carrer comença al vial que ix del pas soterrani i va a parar a la Carretera de Xàbia. Els dos vials estrets, Els Poblets i La Xara, podrien ser tot un i recte, però a causa del pont, es separen, ambdós bordejant el límit de les vies del tren. Aquest vial no té cap solar edificat.  

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets.TRES ÚLTIMS DE FESTES DE JESÚS POBRE

Hui, la veïna Jesús Pobre ha dedicat el dia al bou. S’han fet solta de vaques a les 12.30 i també a les 19.30 hores. Encara passada la mitja nit, a les 00,30 hores del divendres, es farà una solta de vaques i bou embolat. Demà divendres és el dia del rock. Seguiran les vaques i els bous a les 12.30 i a les 19.30 hores; també hi haurà paelles populars i jocs tradicionals des de les 14.30 hores. A la mitjanit començarà la Nit de Rock amb els grups: Smoking Soul’s, Kop, Eutzh i Habeas Corpus.

Finalment, dissabte 25 és l’últim dia de festes. A les 12.30 hores hi haurà solta de vaques i bou, també a les 19.30 hores. El final de festes el farà l’orquestra Scream i al descans es dispararà la traca final.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.128, la del dia 18/5-

20130523234557-tremoliteatre10anys-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie estimada de fotos del record i antigues de les gateres i els gaters. La present foto, que corresponia al dissabte 18 de maig, més bé és del record que antiga. Té deu anys. Just ara fa 10 anys, el dissabte 17 de maig de 2003, es va estrenar durant la II Mostra de Sainets Gabriel Vicens d'Ondara l'obra "Homes i Dones". Aquesta obra fou escrita i representada pel grup revelació d'aquell any: TREMOLÍ TEATRE. Va meravellar tant al públic, que inicià un "tour" per diferents poblacions on tingué ocasió de representar de nou aquesta obra. Amés, hi hagué pobles on tingué tant d'èxit que es va representar més d'una vegada. Si bé, fou emesa per la televisió comarcal (coneguda com Canal37) durant tot l'any. Tal i com resava el cartell de presentació, "aquesta obra és una original comèdia musical que tracta les diferències entre les dones i els homes. Està pensada, escrita i dirigida pel propi Tremolí Teatre. A més, l'actuació està amenitzada amb balls en directe del propi grup. (La diversió està assegurada)."

El repartiment era el següent: Gema Mulet (Maruja ); Jordi Escortell (Ambrocio); Aina Mora (Rosa); Rebeca Diego (Pepica Simó); Adrià Mora (Jaumet); Paca Mari Signes (Amparito); Tomàs Mengual (Ramonet); Aina Monfort Salort (Casimira) i Pedro Vte. Caselles (Andrés). Precisament Pere des de Budapest (Hongria) em recordava l'efemèride que ja coneixia, ja que jo també vaig fer un reportatge a LAS PROVINCIAS d'aquell èxit. 

Després de deu anys, queden en el record diferents anècdotes durant el transcurs d'aquesta aventura, des de la creació de l'obra fins al muntatge de la mateixa. Si bé, també queden les notes de premsa dels diferents llocs on es va representar aquesta obra. Durant l'any 2003 i 2004, algunes de les poblacions on Tremolí Teatre va representar l'obra "Homes i Dones" foren: Gata de Gorgos, Ondara, Teulada, Jesús Pobre, Pedreguer, Xàbia,... Un dels assistents, tot prest acabar la representació en el Centre Social de Teulada, ens feia arribar el seu goig davant l'actuació: "Ha estat molt bé. Hem tingut de tot: ens hem rigut, hem plorat i ens hem emocionat. Enhorabona!", em deia fa unes hores Pere.

Queda la composició fotogràfica del record de tot el grup, que ells mateixa han preparat i que jo reproduïsc de manera especial a aquesta sèrie.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.129, la del dia 19/5-

20130911214911-b061reis.jpg

Ací vegeu una foto molt simpàtica que podem dir era recent, no antiga. De la col·lecció de Jaime Signes "Mónica" vegeu al seu fill menut, Manolo, dalt d'un burret. Era un dels pastorets figurants del muntatge de la Cova de Betlem, a la festa dels Reis. Al costat vegeu a una xiqueta que fa d'angelet esperant eixir a la cosa o al lloc on els digueren.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.130, la del dia 20/5-

20130911215446-b062cristperdoermita.jpg

Una fotografia que cal entendre-la per a saber que és. De la col·lecció de Jaime Signes "Mónica" pel novembre de 1991 va entrar a la parròquia l'última imatge o pas de Setmana Santa, el Crist del Perdó. Es va fer com una gran entrada i es va portar en processó a l'ermita i es va tornar. Ací teniu el moment de baixar els escalons.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

24 DE MAIG DE 2012: Pareix com si cada any es repetiren les notícies. El tema polític del dia era: "Visita del Secretari Autonòmic de Cultura", Rafael Ripoll. També publicava que la premsa parlava de les pintures de la Cova del Migdia (Xàbia). El tema de la filoxera i 1908 eren notícia a "Sabieu...?". Anunciava la victòria absoluta de tot el Circuit Marina Alta, per a l’atleta gater Vicent Mas Leyda.IMATGES CURIOSES: David Ferrer i Point

20130524212511-df4compo.jpg
Ací teniu dos imatges de la visita a les instal·lacions de Point (germans Pons García) que tenen a Xaló del tenista xabier David Ferrer, cinqué millor del món per darrere de Rafa Nadal. David va recórrer les dependències amb simpatia i paciència. Ferrer es va interessar en els mobles de Point per amoblar sa casa. Cal dir que Point és empresa de gaters i que David és descendent d'un gater, el seu avi, que era mestre.
 
A la fotografia de dalt, David amb el personal d'oficina. Baix amb Vicent Pons.
 
FONT: Fotos de Point, per mig del facebook.


EL FUM DE L’INCENDI DE BENISSA ARRIBA A GATA

Anit al voltant de les 21 hores va començar a arribar el fum negre i amb una olor a plàstic cremat, procedent de l’incendi declarat al voltant de les 20.30 hores a la nave de l’empresa "Suministros Hosteleros Benissa" al polígon industrial de Benissa. Les flames es podien veure com eixien per dalt i el dens fum va sobrepassar les muntanyes del terme de Gata, com el Serrillars i Tossal, per a passar per tota la part sud de Gata, inclús arribar fins el Montgó. Des del blog, lamentar la pèrdua de part de l’empresa veïna, en aquest succés tan dolent.GATERS FORA: Fátima Lozano Cortegoso, filla d'Esperança la perruquera, viu a Mèxic

20130524222858-fatimalc-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

De Gata s’en va anar a Girona, Barcelona i ara finalment al districte federal 

"Ja fa quasi dos anys que treballe com encarregada dels tractaments cosmètics facials i corporals en una clínica dermatològica"

"A banda de la feina, cante en un cor, anomenat “ Ensamble Coral Harmonia Mundi” que hem recorda molt els meus anys al cor Serrillás"

Primer que res vull donar-li les gràcies a Miguel Vives per haver-se interessat per mi i el què faig ací i deixar-me ser partícip del seu meravellós blog.

Sóc Fàtima Lozano Cortegoso (per a la gent més gran, la filla d´Esperança la perruquera). La meua història comença l’any 2007 quan el meu novio (ara  marit) troba feina a Esteve (molts coneixeu el After-bite i la Dormidina), amb l’objectiu final de traslladar-se a qualsevol de les plantes químiques que te l’empresa a Xina o Mèxic, després d’haver-se preparat a les instal.lacions que té l’empresa a Catalunya.

Durant un any estiguerem a Girona i més tard ens varem traslladar a Barcelona. Després de quasi dos anys per terres catalanes, va arribar el moment de decidir el nostre destí final…Mèxic. És aixina com un 18 de gener del 2009 apleguem a Mèxic D.F. En esta ciutat passem el primer any de la nostra aventura mexicana amb alguns altibaixos i molta enyorança. Viure durant tants any a Gata i canviar a una ciutat amb 23 milions de persones no és fácil al principi. En Abril de 2010 ens tornem a traslladar de forma definitiva a uns 80 kilòmetres de la capital, per arribar a Cuernavaca, també anomenada per la gent Mexicana com “La ciudad de la Eterna Primavera”.

El sobrenom ja ho diu tot, ací sempre fa bon temps. Cuernavaca és una ciutat petita comparada amb Mèxic D.F., però tots el caps de setmana es transforma i quasi duplica la seua població acollint a molta gent de la ciutat que arriba a les seues segones residències buscant el descans i bon clima. Passat un any, i  amb un ritme de vida més estable, em vaig posar a buscar feina i vaig tindre la sort de trobar-ne una que lliga molt bé amb el meu ofici d’esteticista. Ja fa quasi dos anys que treballe com encarregada dels tractaments cosmètics facials i corporals en una clínica dermatològica.

A banda de la feina, cante en un cor anomenat “ Ensamble Coral Harmonia Mundi” que em recorda molt els meus anys al cor Serrillàs. Precisament el passat dia 11 de maig vam tindre un concert de clàssics mexicans. Molts caps de setmana, aprofitem per a “pueblear”, com diuen per ací, i conèixer un poc més d´aquest fascinant país.

Després de quasi 5 anys podem dir que coneixem algun que altre racó del país…La gent mexicana és molt acollidora, aixina que encara que estiguem a 10.000 kilòmetres dels nostres, sempre hi ha algú que et fa sentir com a casa. Del poble enyore molt a la meua família, sobre tot els meus nebodets, que diuen que sóc la tia de la tele. Gràcies a Skype!. Als meus amics, els dissabtes de júniors…en general l’ambient de poble, on tots ens coneguem, on pots anar a qualsevol bar a soles que algú trobaràs hi…I eixes cosetes que quan un esta ahí, quasi ni aprecia. Inclós el menjar, cosetes de l’horteta!!!

Aquest estiu ens vengarem amb algun melonet que altre…Una altra cosa que trobe a faltar es la mar. Ací el lloc més pròxim que tenim és Acapulco i ens queda com a tres hores, aquest desig també el gaudiré a l’estiu!. Tenim previst estar per Gata en juliol i agost, aixina que després de molt de temps, poder coincidir amb les festes em fa molta il.lusió (per als meus quintos…apunteu-me al dia les quintaes!). Aixina que aquesta és la nostra vida a Mèxic…Convide de tor cor al que vulga vindre a visitar-nos, seria un plaer rebre’ls o si algú ve per ací poder ajudar-lo amb alguns consells. De veritat que val la pena conèixer aquest país!. Per acabar la meua historia, gràcies i ens vegem a l´estiu.

A les fotografies enviades per Fátima des de Mèxic podeu veure-la on treballa, amb el seu marit i a ella amb el cor.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 54.- Carrer Dénia

20130524224000-carrerdenia.jpg

Seguint amb tota la xarxa viària de Les Sorts, pose ara un carrer que en un futur pot ser més important que ara, que no té edificacions de vivendes i si alguna nau industrial o d’empreses. El vial carrer Dénia arranca des del mateix pas soterrani que baixa del Passeig d’Alacant i travessant tota la urbanització va a parar a la rotonda final, al accés de la carretera de Xàbia.

El carrer Dénia comunica amb els dos carrers que ja he publicat, Els Poblets i Dénia, aixina com els travessers que van d’aquesta avinguda a la de Les Sorts. Ara per ara, el carrer serveix per a fer alguna que altra discomòbil dels festers en el bon temps. L’antic camp de futbol, que en un futur podria ser una gran plaça, també toca per un costat aquest carrer.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara.ARTICLES DESTACATS...al pas del temps: COMBREGAR DELS MALALTS (Publicat 11-4-2010)

20130525230222-combregar.jpg

ARTICLE PUBLICAT EL DIA 11-ABRIL-2010: ANTIC COSTUM RELIGIÓS: COMBREGAR DELS MALATS, A LA VUITENA DE PASQUA.

El segon dia del blog, és a dir, el dilluns 11 d’abril de 2010, coincidint amb el dia de Sant Vicent Ferrer de fa tres anys, publicava un article de costumari religiós. Ací teniu la segona part del text que explica bé aquest costum del COMBREGAR DELS MALALTS, donat que la primera va desaparèixer, coses de la tècnica i la informàtica:

"Avui diumenge 11 d´abril, Vuitena de la Pasqua es recorda a Gata un antic costum religiós: el COMBREGAR DELS MALALTS. Encara es conserva aquesta tradició al poble de CASTELL DE CASTELLS, que aquest matí a les 10 començava el recorregut pels carrers d´aquell poble de l´interior de la Marina Altai tot seguit es feia la processó de l´Eucaristia. A Gata fins la mitjania del segle passat es va conservar el costum. La prova la tenim a les dues fotografies que acompanye a l´escrit. La primera es pot veure de prop la comitiva, amb els portadors del palis i el senyor rector (Un dels germans Castelló Quilis) portant el copó amb les hosties de la Comunió per als malaltets. La segona s´aprecia més el conjunt, amb el senyor vicari, l´altre germà Castelló Quilis i els dos escolanets. Les dues fotografies estan preses a l´antiga Plaça de Canalejas, actual Plaça d´Espanya. Es pot apreciar al fons la fàbrica del Molí.

Històricament, el fet de combregar apareix a les Cròniques de Ramon Muntaner. Trobem al comentari del Diccionari català-valencià-balear que el "Combregar general" era la processó que se celebra en la segona festa de Pasqua florida, per portar el viàtic als malalts i impedits. En general, combregar era rebre el sagrament de l´Eucaristia els malats. També es deia a la comitiva que es formava a l´eixir al carrer."

(Les dos fotografies són les mateixes que en dos articles publicava aquell dia. Les va fer mon pare Vicente Vives als anys 40 del segle XX)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.132, la del dia 22/5-

20130525232643-b045manolo.jpg

Ja anem fent camí a la sèrie. La fotografia tocava publicar-se el passat dia 22. És del record no antiga, com vegeu el color ja funcionava. De la col·lecció de Jaime Signes (Mónica). És el seu fill menut Manolo. Que trobeu!!, quins canvis. Anava amb el seu cotxe pel carrer Teulada...i amb direcció prohibida!!, era tot de mentiretes, però el xicon s'ho passava de cine.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.133, la del dia 23/5-

20130525234842-b018tresxicons.jpg

Poc a poc arribarem lluny. Ara toca posar la foto del dia 23, abans d’ahir. De la col·lecció de la família del sempre recordat Antonio Soler "el rellotger" tenim aquesta fotografia. Foto simpàtica colorejada. Quan Antonio, al que podeu reconèixer a la part esquerra -si mireu la foto- sentat, estava junt amb tres amiguets. Ben vestits i inclús el que està de peu amb gorra de plat i trompeta.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 DE MAIG DE 2012: El blog arribava a 114.000 entrades. Ara ja supera les 230.000. La notícia cultural era l'actuació a Pedreguer de la xaranga "Garanxa". La premsa parlava de la visita del secretari autonòmic de Cultura i del 250 aniversari. Era l'última jornada dels juvenils a futbol, Gorgos-Pedreguer. La segona part de la filoxera a 1908 la podíem llegir a "Sabieu...?". Finalment, la foto antiga o del record 770 era molt simpàtica, tres xiquets ara homes jugaven i feien gestos molt graciosos.EL BLOG JA TÉ MÉS DE 230.700 ENTRADES...i 450 amics a la xarxa social facebook

20130525175513-portadablog.jpg

És el moment de fer balanç, perquè el blog del CRONISTA DE GATA ha superat les 230.700 entrades. Una xifra important. També perquè a la xarxa social facebook el CRONISTA DE GATA té 450 amics, és a dir que tota la informació que genera el blog i que publique al facebook és vista per 450 amics, no sols de Gata sinó de tot arreu de la comarca i més enllà. També és l’hora, consecuentment, de tornar a donar-vos les gràcies a totes i tots. Com sempre dic: "endavant, seguim fent blog...seguim fent poble".L'INSTITUT DE GATA FA UN VÍDEO MUSICAL MOLT DIVERTIT ON IXEN TOTS

20130525190109-videoiesgata.jpg

Es diu "lipdub" IES Gata perquè el "nomet estranger" significa fer un vídeo musical tot un grup de persones que sincronitzen gestos i moviments amb una música popular, que pega, que enganxa. A l'Institut de Gata han participat tots els cursos, alumnes i professorat. Amb aquests vídeos es fa de forma col·lectiva una experiència creativa, molt divertida com podeu veure'l i sense complicacions tècniques, ja que es tracta de passar-ho bé.

Fa quatre dies que el va pujar a la xarxa de vídeos "Youtube" "lagataquesona" i posen el següent comentari:  "Aquest és el lipdub que hem gravat a l'institut de Gata. Una estona d'un matí de finals d'abril que va ser molt divertida. Gràcies a totes i tots per la vostra participació, i a Marta per tota la faena d'organitzar, explicar, motivar, coreografiar, etc., que ha fet possible aquest vídeo. Enhorabona a tothom per l'experiència. La cançó, Scream and Shout, de Will.I.Am i Britney Spears.".

Des del blog CRONISTA DE GATA felicite als pensadors de la idea, a tots els que han col·laborat amb el vídeo i, clar està, al càmera i muntatge. Tot un acert divertit per a donar a conèixer als membres de l'institut de secundària del nostre poble.

Ací teniu l'enllaç al vídeo que té una duració de 5 minuts i 17 segons, del que us pose dos moments del mateix capturats al mateix vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=8Uk3mi2Tdrk.

 DEMÀ ÚLTIM TORN DE COMUNIONS A GATA

Demà diumenge 26 de maig de 2013 serà el tercer i últim torn de les Primeres Comunions a Gata. De nou, es tornarà a repetir el mateix recorregut de les mares i pares des de la Plaça Nova a l'església acompanyant-los la banda i, com els altres diumenges, es farà la missa solemne cantada per la Coral Serrillàs, on les xiquetes i xiquets prendran per primera vegada el sacrament de la Comunió.

Al següent diumenge, dia 2 de juny, serà la festivitat del Corpus Christi, amb processó pels carrers de Gata i les tradicionals taules. El dia 9 de juny serà la festa del Cor de Jesús.HUI, PUNT I FINAL A LES FESTES DE JESÚS POBRE

La veïna localitat de Jesús Pobre tanca hui dissabte les seues festes patronals. Ara mateix ha començat l'última actuació de vaquetes i bous. El final de festes el farà l’orquestra Scream i al descans es dispararà la traca tradicional, posant el punt i final a les festes al Jesús Pobre 2013.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 55.- Carrer de El Verger

Més bé és un passeig, que no un carrer. Faroles i pis, sense asfalt. Eixe és a la urbanització Les Sorts el carrer que ens ocupa, carrer El Verger. No té les mesures d'un carrer, està just al costat del camp de futbol vell de Les Sorts. Potser en un futur, quan el lloc es transforme en plaça, siga un carrer, però de moment és un pas empissat, un passeig.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia.NOVA SÈRIE: ARTICLES DESTACATS...al pas del temps

20130525200021-primerdiablog.jpg

Hui dissabte 25 de maig de 2013 comence una nova sèrie al blog del CRONISTA DE GATA. La sèrie pretén ser retrospectiva i tornar a refrescar una mica la memòria col·lectiva gatera. Des del 10 d’abril de 2010 fins ara he anat publicat milers d’articles, alguns curtets, altres normals i altres llargs, alguns que han passat sense pena ni glòria i altres que han estat molt comentats per la gent, pels típics usuaris del blog.

El pols de les visites, dels comentaris ara es pot prendre millor amb la xarxa facebook, però abans de introduir-me en aquesta xarxa social era més difícil. Intentaré recordar els comentaris que es feien. Seran els "ARTICLES DESTACATS...al pas del temps" aixina es dirà la nova sèrie. Espere us agrade. També cal dir que molts usuaris no coneixieu el blog o no entraveu molt. La sèrie servirà per a recordar-los, per a traslladar-nos una mica enrere.

Aquesta nit mateix començaré a posar-vos aquells articles més destacats, més comentats. Tornarem a reviure'ls.

A la fotografia capturada, teniu la imatge del primer dia del blog (10-4-2010).BONES ACTUACIONS ALS MINIJOCS A GIMNÀSTICA RÍTMICA

20130525210058-eemgimrit-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Els tres dies del cap de setmana, 24 a 26 de maig, estan celebrant-se a Dénia els Minijocs Olímpics de la Marina alta en la seua desena edició, que organitza el CEMA (Consorci Esportiu de la Marina Alta). Encara no tenen les medalles definitives, però ja van coneixent-se alguns resultats, pel que fa a la participació gatera. En concret, l’Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Gata ha deixat el pavelló ben alt. A les bones fotografies de Sonia Soria, a la qual li agraïsc la deferència de poder-les publicar, podeu veure en composició a Lorena Oliver Signes, primera en individual corda (foto vertical); al conjunt de mans lliures, que han quedat segones (primera foto horitzontal) i al conjunt d’aro i pilota, que han quedat terceres. Bons resultats, per a una competició que reunix als joves esportistes de la Marina Alta. També ressenyar la tercera plaça en individual de mans lliures que ha obtés la xiqueta Lara Torres Orellana.

FONT: Informació i fotos Sonia Soria.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.131, la del dia 21/5-

20130525220511-bloglimongata2.jpg

Reprenc, de nou, la sèrie de fotos recordades o antigues. La corresponent al passat dia 21 pertany a la col·lecció que recentment he incorporat al blog. Als àlbums de "Ferrocarrils Valencians" es pot veure aquesta fotografia de quan el Limon Express, aquell tren turístic que anava de Benidorm a Gata, estava parat a l'estació de Gata, amb la màquina direcció cap a Teulada. A diferència de l'última foto que vaig posar també de "Ferrocarrils valencians" als quals li agraïsc poder publicar aquestes meravelloses imatges del record, aquesta és en color i no en blanc i negre.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 DE MAIG DE 2012: Anunciava les primeres comunions a Gata i la primera missa del nou rector Juan Sivera a Xàbia, el seu poble. A esports "Pòdium dels pòdiums, carrera dels Tres Tossals, diumenge 20" i la victòria del Gorgos juvenil al final de temporada, 3-1. Anunciava també que dilluns 28 era la Fireta a Jesús Pobre, aquest any ja han passat totes les festes. A "Sabieu...?" acaba el reportatge de la filoxera en 1908.IMATGES DE FESTA: Coral Serrillars 2013, a les Primeres Comunions

20130526181214-coralserricomu13.jpg

Ací teniu la imatge d’un grup del poble molt conegut. Ells són la CORAL SERRILLARS i es van fer la foto davant la porta de l’Ajuntament amb motiu dels tres torns de les Primeres Comunions de 2013, que s’han acabat hui. A la foto, extreta de la xarxa social facebook, estan quasi tots, menys Mariano i Pere. Ells, amb els seus cants i música, han participat a les misses solemnes dels tres diumenges de les Comunions a Gata.LA RONDALLA ASSAJA AL NOU CENTRE POLIVALENT JUVENIL

20130526182731-rondallagata.jpg

L’Escola de la Rondalla Municipal està assajant ja al nou Centre Polivalent Juvenil. El dia de la inauguració del mateix, 21 de maig, es van fer aquesta fotografia, que m’ha passat Maite Jaén. Ací teniu alguns membres del conjunt musical a les instal·lacions del centre.

FONT: Foto extreta del facebook, a través de Maite Jaén.MIGUEL ÁNGEL SERRA GUANYA EL IV RALLY FOTOGRÀFIC DE CALP

20130526190523-miguelangelserra.jpg

Els passats dies 4 i 5 de maig, es va celebrar a la vila del Penyal el IV Rally Fotogràfic del Penyal d'Ifach. El guanyador va ser el gater MIGUEL ÁNGEL SERRA I GALDÓN, que ha guanyat en tres de les quatre ocasions que s'ha fet el rally, que organitza el Fotoclub Ifach. Miguel Ángel va obtenir 181 punts. Els premis es van lliurar al Saló Blau de la Casa de Cultura de Calp. Cal recordar que Miguel Ángel és un asidu en premis. Només a Calp va ser primer a l'edició de 2010; segon l'any 2011 i va tornar a ser primer l'any passat i enguany. Miguel Ángel, com bé sabeu molts, és del Fotoclub Forat de Gata.

Dels quinze primers classificats hi ha dos gaters més: Vicente Soler Costa, amb 143 punts, i Alvaro Fagiani Camus, amb 136 punts.

A la fotografia del Fotoclub Ifach (Calp) vegeu a Miguel Ángel rebent el premi.HUI, TERCER I ÚLTIM TORN DE LES COMUNIONS A GATA

20130526215834-compocomu3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Hui s'ha celebrat el tercer i últim torn de les Primeres Comunions a Gata. Com ja és costum, xiquetes i xiquets acompanyats de mares i pares i de la banda Unió Musical han anat amb passacarrer des de la Plaça Nova a la Plaça de l'Església. Els tres rectors concelebrants han eixit a rebre'ls i després s'ha celebrat la missa solemne cantada per la Coral Serrillàs. Us deixe algunes fotografies dels minuts previs a l'acte religiós.MIRADES URBANES: a Gata, la murta i els cobertors

20130526220928-diacomu.jpg

Este matí, recorrent el poble, abans dels actes previs a les Primeres Comunions, he trobat aquestes dos imatges, dos mirades urbanes, que són tradicionals i típiques quan són dies de comunions. És costum que en la casa de cada comulgants els pares adornen davant de la portalada amb murta. Aquestes floretes formant el calce i la hòstia i les roses tancant la murta les hem trobades al carrer Teulada, era especial. També és típic a les grans solemnitats i comulgar un nét o una néta també ho és per a una casa, que de les balconades penjen els millors cobertors. Aquest l’he trobat al carrer Constitució. El conjunt de la murta i el cobertor formen hui la mirada urbana de un dia de Comunions.MIGUEL ÁNGEL SERRA, GUANYADOR ABSOLUT DEL RALLY FOTOGRÀFIC DE BAZA (Granada)

20130526225722-bazapremiserra.jpg

Serra també guanya per la millor foto de paisatge

Ha recollit el premi el seu company Vicente Soler, en ausència del guanyador

"El fotógrafo alicantino Miguel Ángel Serra gana el XVII Safari Fotográfico Parque Natural Sierra de Baza". Aixina titulava el diari digital "Baza Ideal.es" la notícia datada aquest migdia. Efectivament, segon primer premi en poc més de vint dies per al gater MIGUEL ÁNGEL SERRA I GALDÓN, del Fotoclub Forat de Gata. Serra ha estat el guanyador absolut de la XVII edició del Safari Fotogràfic "Parque Natural Sierra de Baza", que organitza la "Asociación Proyecto Sierra de Baza" i que s'ha celebrat aquest cap de setmana, dies 24, 25 i hui 26, en Baza (Granada) i el seu Parc Natural.
Miguel Ángel Serra ha conseguit 107,4 punts. El segon classificat, Francisco Rubia, ha fet 102,6 punts i el tercer premi ha estat per a Toni Sanchis, amb 94 punts, un clàssic guanyador del ralli fotogràfic gater.

Al lliurament de premis, ha recollit el seu el company de club també gater i participant, Vicente Soler, que comentava al seu facebook: "en ausencia de Miguel Ángel jo he tingurt el plaer de recollir en el seu nom els premis a la millor foto de paisatge i el de guanyador absoluto. Per a mi ha estat molt emocionant (figureu-se com deu de ser per al propi guanaydor), al igual que les continues mostres d'afecte i reconoixement cap a la seua persona. Felicitats CAMPIÓ."

Des del blog i en nom de tots els veïns de Gata també li done l'enhorabona a Serra, que s'ha fet, una vegada més, amb un premi fotogràfic i ja en van moltíssims.

A la fotografia de José Utrera, publicada en Baza Ideal.es Información Local, vegeu a Vicente Soler al mig, qui ha recollit el premi per Miguel Ángel Serra. Al seu costat té a Toni Sanchis.

FONT: Foto i text, José Utrera, Baza Ideal.es.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 27 DE MAIG DE 2012: La notícia esportiva del dia era que "El gater Vicent Mas consolida el seu liderat comarcal a Pedreguer". Era el primer diumenge de comunions a Gata. A "Mirades urbanes" posava "Quin número de casa més antic!". A "Sabieu...? descobríem que el Regimen Vizcaya amb base a Alcoi va estar a Gata de marxa de resistència el 18 de maig de 1908. Dos fotografies antigues -la 773 i la 774- de grups d’amics completaven el dia.ESPECTACULAR I INÈDITA PEDREGADA A GATA (AVANÇ)

20130527213033-compopedra1-copia.jpg

L'actualitat mana i hui és la pedregada d'esta vesprada la que dominarà tota la nit. Com avanç, ací teniu dos fotografies que mostren la espectacularitat del fenòmen metereològic. Més tard, us posarem dos àlbums, un fet per la meua filla, la meua dona i jo, i l'altre recopilatori de fotografies pujades al facebook esta vesprada.ESPECTACULAR I INÈDITA PEDREGADA A GATA (Avanç-II)

20130527214528-palapont1-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO DE TAMARA MULET MOLINA EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu un dels punts més complicats d’aquesta vesprada. Quico "Pala" s’ha empleat a fons per a poder netejar tot el pont de les Alcolaes. Un dels àlbums serà recopilatori de fotos espectaculars pujades al facebook. Aquesta és una d’elles, sens dubte, pertany a TAMARA MULET MOLINA. Mireu un dels moments de la pala treballant al pont. (Prompte us oferiré l’enllaç al primer àlbum)ARTICLES DESTACATS...al pas del temps: BERENARET DE PASQUA (Publicat 11-4-2010)

20130527222130-festaberenar2010.jpg

Esperant per a posar-vos les imatges de l'àlbum de la pedregada de hui dilluns 27 de maig, seguisc completant els articles de la jornada.

Sabeu que la nova sèrie de ARTICLES DESTACATS...al pas del temps intentarà recordar els que més van sonar, es van comentar pel poble. Hui toca recordar la festa del Berenaret de Pasqua del dia 11 d'abril de 2010. La festa que cada any s’organitza el segon diumenge de Pasqua tenia el seu racó informatiu aquell 11 d’abril, segon dia del blog. Ara recordem amb el text i les fotografies de la composició -les mateixes que vag publicar- aquell "festot" a la Plaça  Nova, per l’abril de fa tres anys.

"El Casal de Gata Jaume I de ACPV, les penyes de futbol Barcelonista i Valencianista i la Colla de Xirimiters de Gata han organitzat una gran festa popular per commemorar el segon diumenge de Pasqua. A la tercera va la vençuda i tant. Un dia preciós per tal de ser gaudit per les 550 persones que hi participen al tradicional "berenaret de Pasqua", el típic i tradicional menjaret d´aquest temps. Posteriorment actuarà Pep Gimeno ’el Botifarra’ i el grup «Pas de Quatre», que formaran el plat fort musical de la jornada. La festa s´iniciava a les 11 hores amb un passacarrer amb els xirimiters i tabaleters que recorren el poble acompanyats de les exhibicions de la «Muixeranga». Cap a les 13 hores seguirà la festa a la Plaça Nova amb el menjar preparat pel grup de joves cuiners que demostraran els seus habilitats amb els calders i el foc. Després de les postres començarà l´actuació de Pep Gimeno ’el Botifarra’, que repetirà després de l´èxit de l´any passat que, malgrat la pluja torrencial i fer-se al pavelló semicobert del Grup Escolar, es concentraren ja unes 300 persones. Aquest any es supera eixa xifra. A la festa el músic de Xàtiva presentarà el nou disc «Te’n cantaré més de mil». El grup de música popular «Pas que Quatre», de la Marina Baixa, actuarà per a fer ballar a tots.""A la fotografia presa aquest matí a les 10.30, els organitzadors i cuiners preparaven l´esmorzaret abans de preparar el berenar. Els acompanyen el regidor de festes i l´alcaldessa." "Ací us pose tres fotografies en altres tres entrades que resumixen el què va ser la festa a la zona d´esplai del centre del poble i que hi ha que reivindicar més vegades, la Plaça Nova. La festa del berenaret del segon diumenge de Pasqua. Els protagonistes van gaudir de la festa, gastronòmica, popular i musicalment."

Us pose dos imatges d'aquell dia, publicades al blog.

PUBLICAT AL BLOG L’11-4-2010.ESPECTACULAR I INÈDITA PEDREGADA A GATA (Avanç-III)

20130527223824-dscf2790-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

Encara es prompte per avaluar les pèrdues, però en alguns llocs del terme de segur que haurà fet mal a l'hortalissa i al raïm, sobre tot. A maig i el tamany que tenien "les pedretes de gel" tot fa presagiar que es noatrà al camp. A l'àlbum que veureu es pot comprovar que hi ha algunes rames trencades als ceps de les Costeres, passada la forta pedregada. Ací teniu una altra foto espectacular del pont i la pala, per anar fent "goleta". Cal dir que els servicis municipals i la Policia Local han controlat en tot moment el pas pel pont, donada la perillositat per a persones vianants i cotxes. La pala ha estat tirant litres i litres acumulats en forma sòlida de la pedregada baix al riu. Ho veureu a les fotos de l'àlbum.PRIMER ÀLBUM FOTOGRÀFIC DE LA PEDREGADA (Vesprada del 27-5-2013)

20130527231544-compopedre2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu ja l’àlbum que us havia dit. Trobareu moltes fotos espectaculars, fetes durant la pedregada i passada la tormenta. Les fotografies estan fetes per la meua filla Vero Vives, la meua dona i jo. Agraïsc a totes i tots les entrades i comentaris que estan succeint-se al blog, bé directament, bé via facebook.

L’enllaç a l’àlbum és este. A la portada de l’article teniu algunes de les fotos que el composen: https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.10200709757320004.1073741835.1043644032&type=3.

FONTS: Fotos Vero Vives, Pepa Costa i el que us escriu.PEDREGADA: LES FOTOGRAFIES DELS USUARIS DEL BLOG, 27-5-2013 ( I )

20130527235136-compopedre3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

ENCETE ACÍ UNS QUANTS ARTICLES FOTOGRÀFICS DE FOTOGRAFIES CAPTURADES DELS VOSTRES MURS DEL FACEBOOK. Aixina podem apreciar que s’han fet moltíssimes fotografies i s’han escampat per tot arreu, des de Gata, del fenòmen ocorregut aquesta vesprada, la tormenta acompanyada d’intens granís. Heu pogut comprovar, els que heu vist l’Oratge de TVV, com ha eixit Gata de Gorgos quatre vegades amb fotografies. Ara pose fotos de José Miguel Jorro Benito, de Arai Simplement, de la Policia Local i de José Ginestar Torres. Com vegeu les vistes estan preses pel Trinquet, el Tossalet i el pont de les Alcolaies.

Al respecte de la foto espectacular de la pala al pont, la Policia advertia a través del facebook: "TRÁFICO: aunque somos conscientes del caos y de la belleza (a la vez) que supone esta situación, pedimos por favor que los curiosos dejen las inmediaciones del Puente del Grupo Escolar libre de peatones, ya que la máquina "quitanieves" está trabajando para restablecer la circulación, y si hay gente rondando, ha de parar cada vez que pasa alguien. Gracias a tod@s.".

FONT: Fotos de José Miguel J., Arai S., Policia Local i José G.LES VOSTRES FOTOS: PEDREGADA DILLUNS, 27-5-2013 ( II )

20130528001725-compopedre4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguisc posant-vos les fotos dels amics usuaris del blog, de l'espectacular pedregada d'aquesta vesprada. Ha començat al voltant de les 18,15 hores fins les 19 o passades. Tormenta de granís. Pedregada impressionant. Ací teniu altres fotografies on podeu veure el riu quasi blanc, el parc, el nou vial, la zona de Alcolaes i, com no, de nou el pont de les Alcolaies, que ha estat l'atracció d'aquesta vesprada per a tots, menuts i grans. Les fotos són de José Ginestar, María Rosa Roselló Meliá, Noelia Martínez Pons i Miguel Serra Galdón.

FONTS: José G., MR R., Noelia M. i Miguel S.LES VOSTRES FOTOS DE LA PEDREGADA (27-5-2013) ( III )

20130528003717-compopedre5-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La última per a hui de les composicions vostres, dels usuaris del blog, que han anat pujant al facebook fotos de la gran pedregada que ha fet aquesta vesprada mostra el riu des del nou pont, el carrer Sant Josep i com no, el pont, l'atracció de la vesprada.

Dos comentaris. Un graciós i original que feia Alberto Cardona Pedro posant la foto del riu i la boira d'humitat que hi havia i deia: "La bruixa d'Herodes ve pel riu.". Un altre del primer comunicat de la Policia Local, sobre el pont de les Alcolaies: "TRÁFICO: la circulación por el Puente del Grupo Escolar, está cerrada de forma momentánea y cautelar, con motivo de la granizada que lo ha dejado fuera de servicio para la circulación. Se reabrirá cuando se deshaga el granizo."

Ací teniu ara les fotos de Alberto Cardona Pedro, Rosario González, José Pedro Pedrós i Mari Bolufer Diego.

FONTS: Fotos de Alberto C., Rosario G., José P. i Mari B.ARTICLES DESTACATS: QUAN MONTGÓ ES POSA EL CAPELL...PICA ESPART I FES CORDELL (Publicat 14-4-2010)

20130529002247-montgoad.jpg

El dia 14 d'abril de 2010 vaig publicar dos articles seguits que conformaven un sol refrany i dels que sempre poden ser vigents, com ahir mateix i inclús com quasi hui que s’ha emboiregat aquesta vesprada, però al final s'ha fet lluent el cel i el Montgó. Ací teniu els dos articles junts.

La primera part que escrivia era esta:

"Dilluns, festa popular de Sant Vicent. El temps ja no va poder aguantar més amb sol i bona temperatura. Va anar canviant al llarg de tota la vesprada l´oratge. Gata no va ser una excepció. La fotografia va ser presa a migdia i ens recorda aquell refrany tan cert que els avantpassats deien al mirar la serralada més volguda que sempre tenim al front del poble, la serra del Montgó. Deien els vells: "Quan Montgó es posa el capell...pica esprat i fes cordell". Diumenge es va posar i ben clar el capell la muntanya Montgó. La foto està presa des de la Vall dels Rogets."

La segona part deia:

"El temps va anar canviant i el Montgó també va anar canviant d´aspecte. Ahir dimarts va ploure i es van arreplegar entre 15 i 20 litres ací al poble. La humitat torna a estar present. Aquell núvol que feia de "capell" sí que va ser premonitori. També hui dimecres continua la inestabilitat. Torna la frescoreta i estarem pendents de l´atre refrany popular "Abril, aigües mil". Aquesta fotografia està presa des de la Vall de Capità, entre els termes de Dénia i Xàbia, però de propietats de gaters. Podem veure en primer terme, un cep que comença a voler traure els seus brots."

FONT: Fotos i text publicats al blog el dia 14-4-2010. EL DIA DESPRÉS...DE LA PEDREGADA: Quin sol fa !!

20130528085639-pontpedrapala.jpg

BON DIA. EL DIA DESPRÉS...DE LA PEDREGADA ve carregat de sol, després d’una vesprada nit molt mogudeta. Quan encara queden moltes restes de la pedregada, en racons on la pedreta -com a cigronets eren i seguidets- encara no s’ha derretit. Seguiré hui posant fotografies, algunes esectaculars, de la nevada, sobre tot d’on va estar més l’actualitat, el pont d’Alcolaies. A primera hora de hui, dimarts, els operaris municipals s’afanyaven en llevar de la vorera del pont tota la pedra acumulada. Us pose una altra foto d’un altre veí de Gata, que va agafar el treball de la pala, que alguns la van anomenar "quitanieves". Antoni Catalá Marí la va fer.

FONT: Foto Antoni Catalá Marí.AQUESTA VESPRADA, PLE ORDINARI DE MAIG

Hui dimarts 28 de maig de 2013, l’Ajuntament en Ple celebrarà sessió ordinària a les 20 hores, a la Casa Consistorial. L’orde del dia convocat per l’Alcaldia és el següent:

1.- CENTRAL: 1.1.- Declaració municipi en contra de la pràctica de la fractura hidràulica o fracking. 1.2.- Sol·licitud al Consell gestions sobre deficient finançament LOFCA. Finançament autonòmic.

2.- AGRICULTURA: 2.1.- Millora de la segurat al camp valencià.

3.- URBANISME: 3.1.- Declaració de necessitat d’ocupació de finques expropiació UE sector SAU 6-VIII.

4.- EDUCACIÓ: 4.1.- Recurs de Reposició a la Resolució de 2-4-2013, DOCV 5-4-13 núm. 6997, sobre unitats escolars.

5..- BENESTAR SOCIAL: 5.1- Resolució per la defensa, aclariment i millora de les competències municipals en l’àmbit dels serveis socials.

6.- HISENDA: 6.1.- Exp. Reconeixement Extrajudicial Crèdits 3/2013. Amb proposta d’aprovació. 6.2.- Exp. de Modificació de Crèdits 7/2013. Amb proposta d’aprovació inicial.

7.- ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

8.- PRECS I PREGUNTES.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 28 DE MAIG DE 2012: A "Recordem..." recordavem, valga la redundància, la mort de Juanjo Marín, el del futbol, que va ocòrrer hui fa tres anys. Del 19 al 22 de juliol de 1908 va actuar a Novela la banda "La Primitiva de Gata", ho publicava a "Sabieu...?". Un total de 115.000 visites tenia el blog, hui supera els 233.000, més del doble.EL DIA DESPRÉS...DE LA PEDREGADA: els xicons al pati de l’escola

20130528135244-compopedre6-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Com si fos la neu, però a maig i amb pedra gelada. Les estampes que aquest matí encara es podien veure donen idea de la magnitud de la pedregada. Aquestes fotografies mostren als xiquets a l’entrada este matí a les 9 i els muntons de granís encara arraconats per alguns llocs del col·legi. Els més menuts hi hauran gaudit de l’experiència, mai vista al poble, amb tanta intensitat com ahir.

Ací teniu les fotos capturades per moltes pares i mares, com Anto Font Pedro, la meua dona Pepa Costa i Jordi Monfort. Tot un cant a la diversió inesperada, però els xavals feliços de jugar entre el gel acumulat de la pedregada d'ahir vesprada.

FONTS: Fotos de Anto Font, Pepa Costa i Jordi Monfort.ÚLTIMA HORA!! PEDREGADA: L'AJUNTAMENT DEMANARÀ QUE SIGA ZONA CATASTRÒFICA

20130528230211-dscf2747.jpg

Una notícia interessant i important que s'ha produit fa tan sols una hora. L'Ajuntament en ple, per unanimitat de tots els grups polítics, ha acordat demanar al Govern central la declaració de ZONA CATASTRÒFICA el terme de Gata de Gorgos, per la pedregada d'ahir de vesprada. A l'apartat de Mocions d'urgència, el grup popular l'ha presentada i a més s'ha acordat demanar als ajuntaments veïns de Xàbia i Dénia, on molts veïns gaters tenen vinyes i propietats, per a que recolzen aquesta petició. L'acord s'ha pres al plenari ordinari que s'ha celebrat aquesta vesprada a les 20 hores a la Casa Consistorial.

(Nota: demà us completaré tot el ple i els seus acords)

A la fotografia, teniu una vista d'un camp de garrofers afectat per la pedregada, a la partida Comes.EL DIA DESPRÉS...DE LA PEDREGADA: un vídeo impressionant

20130528232610-compovideojesus.jpg

El vídeo va ser filmat a les 18.31 per JESÚS GARCÍA SOLER

Hi ha altres vídeos de la tasca de la pala al pont

Una passada de vídeo. https://www.facebook.com/#!/photo.php?v=10201146053844059&set=vb.1551092285&type=2&theater.

Impressionant les imatges en moviment i els comentaris. A la xarxa social de facebook va penjar Jesús García Soler este document gràfic que quedarà per a la història. La força com baixava l’aigua portant per dalt el gel de la pedra l’acompanya amb comentaris. El pont anava omplint-se, no podia desaiguar i el pes anava acumulant-se.

He pogut recollir o més bé me’ls han facilitat, altres tres vídeos de l’espectacular recollida del granís ahir, al tardet, acadaba la inèdita pedregada. Jaume Boronat em facilita dos vídeos dels moments en que la pala de Quico Pedro està en plena feina per a deixar lliure el pont de les Alcolaies, davant l’expectació de tot el veïnat:

Per a veure el primer vídeo punxeu ací.

Per a veure el segon vídeo, punxeu ací:

Per la seua part, Joanvi Vallés em passa el vídeo de 3 minuts i 25 segons que ell ha pujat al Youtube sobre el mateix treball, també amb els seus comentaris: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C2vd_eNRcHs.

A la fotografia, una captura del vídeo de Jesús.

FONTS: Vídeos de Jesús García, Jaume Boronat i Joanvi Vallés.EL DIA DESPRÉS...DE LA PEDREGADA. Imatges curioses. Pedres sobre pedres

20130528235908-pepemengualcompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ DE LES IMATGES, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu dos imatges del mestre en fotografia PEPE MENGUAL, president del Fotoclub Forat de Gata. La pedra fa mal, però el resultat pot ser curiós i espectacular. Les dos imatges són precioses. Mantenen l’equilibri visual i estan pensades per a traure unes fotos artístiques. Podeu veure-les i recrear-se amb elles, val la pena. Estan fetes des de dins del riu i des del parc de la Font del Riu. La natura mana en una; a l’altra les pedres sobre pedres...i al fons, com moltes vegades, s’alça el campanar.

Gaudiu d’aquestes precioses imatges.

FONT: Foto de Pepe Mengual, pedregada 27-5-2013.LA PREMSA I L'ORATGE (TVV) parlen de...la pedregada d'ahir a la Marina Alta i a Gata

Els diaris INFORMACIÓN (Alacant) i LEVANTE-EMV (València) parlen de la pedregada d’ahir vesprada a Gata, no aixina LAS PROVINCIAS que es llimita sols a Xàbia amb foto inclosa del poble veí. L’agència de notícies Europa Press diu que es perd el 25 per cent de les cullites

INFORMACIÓN titula també per Xàbia: "Un manto de granizo cubre la playa del Arenal de Xàbia" i al subtítol: "La tormenta fue tan intensa que dejó un pico de 24 litros por metro cuadrado en apenas media hora". El que si recull el diari és una fotografia de Gata, la de la Policia Local i posa al seu peu de foto: "El puente cerrado y lleno de hielo". Al final de l’article de A.P.F. parla de Gata i diu textualment: "En Gata, la policía local tuvo que cortar el Pont Vell. La acumulación de granizo hacía temer resbalones y accidentes. Los vehículos incluso podían quedarse bloqueados. Este puente es el que lleva al colegio del pueblo. El pedrisco dejó aquí una capa de hielo de casi diez centímetros de grosor. Una pala mecánica tuvo que romperla".

Ací teniu l’enllaç a la notícia completa: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/05/28/tromba-agua-granizo-inunda-calles-marina-alta-cubre-blanco-playa-xabia/1378697.html.

Per la seua part, a l’espai "L’Oratge" de Televisió Valenciana i gràcies a les fotografies remeses pels gaters el presentador va parlar anit després de la segona edició de Telenotícies 9 de la pedregada a Gata.

Finalment, hui mateix publicava Europa Press Alacant al seu digital que “Asaja calcula que la tormenta de granizo arrasa un 25 % de la uva de mesa en la provincia”. I deia també: “Además daña hortalizas, cerezas, uva de vino, frutales y cereales”. L’organització agrària ha fet el comunicat, després de visitar les zones afectades i amb respecte a Gata deia: “En la Marina Alta ha resultado especialmente perjudicada la uva de vino, con parcelas en municipios como Gata de Gorgos que perderán todo el fruto, y en otros de uva de mesa y cítricos, los daños han afectado a parte de los cultivos.”

FONTS: diari INFORMACIÓN (Alacant) i Europa Press Alacant, dia 28-5-2013.EXPOSICIÓ DEL GRUP DE PINTURA DE MARÍA JOSÉ LLIDÓ AL NOU CENTRE JUVENIL

20130529001107-grupmjll-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

El grup de pintura de María José Llidó exposa a l’Edifici Polivalent Juvenil una mostra de les obres que els alumnes han realitzat durant el curs. El grup, format en la seua majoria de xiquets, presenta una varietat d’obres realitzades en diferents tècnics i temàtiques. L’exposició, que va ser inaugurada el passat divendres, estarà oberta al públic fins al proper cap de setmana. Es pot visitar a la sala d’exposicions de l’edifici en horari  de 17 a 21 hores, entre setmana, i dissabte de 19 a 21 hores.

A la imatge, alumnat, professora i regidor.

FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata. RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 DE MAIG DE 2012: El BOP publicava el nomenament de la reelecció del jutge de pau de Gata Miguel Moncho Pascual. La premsa parlava de bous al carrer i de la primera missa a Xàbia, el seu poble natal, del nou retor Juna Sivera. La foto antiga 776 ens traslladava a la Cova de Betlem a la representació dels reis d'abans.


ARTICLES DESTACATS: Primera foto antiga, construcció del Pont d'Alcolaies (Publicat 14-4-2010)

20130529092635-pont.jpg

El dia 14 d’abril de fa tres anys vaig tenir l’ocurrència d’encetar la sèrie més llarga i més constant, fins ara, del blog de CRONISTA DE GATA, la de "Fotografies antigues (Gata en el record)", que ja en tinc publicades 1.133. Algunes fotografies que formen ja part del col·lectiu històric de Gata, es mereixen ser articles destacats, com aquesta.

Aixina era el text:

"Comença ací, una nova secció, la de fotos antigues, la de Gata en el record. De tot el material recopilat per aquest Cronista, aniré posant dia a dia si es pot les fotos i intentant explicant-les el millor possible.Foto 1: PONT DE LES ALCOLAIES EN CONSTRUCCIÓ (1933-1936).Ara molts xiquets passen diàriament pel pont dit també de les Escoles. Abans de la guerra no existia.  Des de 1933 a 1936 està datada la seua construcció. Fou un enllaç molt import enre la partida Alcolaies i la resta del poble, per salvar el riu Gorgos i l´únic pont urbà fins a fa uns quants anys. El 26 d´octubre de 1933 fou declarat d´utilitat pública, donat que anava a ser un enllaç i accés obligat entre el casc de la població i el solar oferit i acceptat per a emplaçament del grup escolar, que seria inaugurat un quart de segle més tard. A la fotografia vegem als treballadors que van participar en la construcció, dalt del cos central del pont. Al fons es poden observar algunes cases del Raval i les penyes del riu.La fotografia va estar publicada a un BIM de l´Ajuntament de Gata. Era propietat de María Pilar Costa Signes i deixada a la redacció del BIM per Vicente Caselles".

Podeu tornar a gaudir de la bella estampa, del pont que dilluns per la vesprada cara a la nit va suportar tones de pedra gel, per la pedregada, i que un 12 d’octubre de fa sis anys, 2007, va aguantar milions de metres cúbics passar pels seus pilars.ELS ESPORTISTES GATERS OBTENEN SET MEDALLES ALS MINI JOCS DE LA MARINA ALTA

20130529154146-compominijocs.jpg

Gimnàstica, atletisme i pilota valenciana, els esports amb més èxit

Participen 44 escolars amb sis esports

D’excel·lents resultats s’han qualificat els obtinguts per les Escoles Esportives Municipals (EEM) de Gata de Gorgos en la seua participació en els recents Minijocs de la Marina Alta. Va ser brillant l’actuació dels nostres esportistes escolars que obtingueren un total de 7 medalles:

En gimnàstica rítmica les nostres participants feren un ple absolut, totes les xiquetes tornaren amb una medalla ja per la seua actuació individual o per la de conjunts, prova de l’excel·lent treball que ve realitzant durant tota la temporada la seua entrenadora. Lara Torres Orellana s’alçaba amb el 3er lloc de individual mans lliures. Lorena Oliver pujava al més alt del pòdium a individual amb corda. El conjunt de mans lliures obtingué un meritori segon lloc. També el conjunt d’aparells combinats (aro-pilotes) conseguia el tercer lloc. De esta manera totes les competicions de gimnàstica rítmica tingueren a alguna representant gatera al pòdium.

En les proves d’atletisme els nostres representants obtingueren dues medalles. Per una part Matías Salvá Sepúlveda feia una excel·lent carrera i s’alçava amb el segon lloc fent medalla de plata al cross escolar i Gustau Vicens Villalta conseguia un quart lloc que va saber a poc, ja que un error en la segona volta al circuit li resta estar en el pòdium. Cal destacar també el tercer lloc dels nostres representants de l’equip de relleus masculí que tocaren quasi el segon lloc però en els últims metres va guanyar Dénia.

Finalment, 3er classificat i medalla de bronze a l’escola de Pilota Valenciana gatera en la modalitat de raspall, disputant la seua classificació front a Pedreguer (0-20) després de conseguir la primera plaça del seu grup sense conèixer la derrota, i caient únicament front al primer classificat Xaló.

El total de participants de Gata fou de 44, en les modalitats de Tenis, Pilota, atletisme, futbol, natació i gimnàstica rítmica. 

FONTS: Text, Rafa Pla, monitor d’esports, Ajuntament de Gata. // Fotos: Germanes Soria Soler.DOS DIES DESPRÉS...DE LA PEDREGADA: La Sexta també va fer un reportatge

20130529200718-videosexta.jpg

A Noticias, Sociedad, de LA SEXTA va ser notícia la pedregada del dilluns a Gata. Titulava: "LOS AGRICULTORES HAN PERDIDO UN 60% DE SU COSECHA". "Un temporal arrasa medio Levante con lluvia y granizo. Durante media hora que duró la tormenta, el agua se llevó por delante contenedores y coches, y el granizo dejó las calles y las playas blancas". I deia dins de la notícia: "En Gata de Gorgos, Alicante, tuvieron que recoger el granizo de las calles con una excavadora."

La televisió va estar gravant ahir matí i ací teniu els moments de glòria per al poble: http://www.lasexta.com/noticias/sociedad/temporal-arrasa-medio-levante-lluvia-granizo_2013052800213.html.

A la imatge, una captura dels moments del vídeo on apareix Gata i Sebastià, operari municipal, explicant al pont el succés.

FONT: La Sexta, Noticias, Sociedad, 28-5-2013. L'AJUNTAMENT SOL·LICITA LA DECLARACIÓ DE ZONA CATASTRÒFICA (Nota oficial)

20130529201339-dscf2730.jpg

Ahir ja avançava la notícia després del plenari. Hui s'ha fet pública la nota de premsa de l'Ajuntament i que us passe textualment: 

"L'ajuntament de Gata va aprovar, per unanimitat, sol·licitar a la Subdelegació del Govern i a la Generalitat Valenciana, la declaració de zona catastròfica per a tot el municipi amb motiu de la pedregada que van patir el passat 27 de maig.  La gran quantitat de granissol caiguda en tan poc temps, ha ocasionat que gran part dels cultius de raïm, s'ha vaja destrossat, segurament perdent la collita de tot l'any. Des de les associacions i col·lectius de llauradors s'estima que les pèrdues han afectat de diferent manera segons les diferents partides del terme, però que de manera general s'ha perdut un 80% de la collita. A més, es va acordar habilitar una Oficina per a assessorar els veïns afectats i atendre les seues reclamacions.

En la mateixa sessió plenària es va aprovar una moció per a la millora de la seguretat al camp valencià i es va anunciar que  s'ha convocat el Consell Municipal Agrari.

A la fotografia, més vistes dels camps de Gata, a les Comes, zona molt afectada.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 56.- Carrer de Calp

20130529202322-calp.jpg

Després d’uns dies en els quals manava l’actualitat de la pedregada caiguda dilluns sobre Gata, reprenc la sèrie de carrers i places de Gata. Seguim a la mateixa urbanització i queden tres carrers paral·lels que servixen d’unió entre l’Avinguda Les Sorts, la principal, i el carrer Dénia, i un que va pel mig direcció cap a Montgó. El carrer de hui és l’únic que té una construcció de cases adosades i que comença a fer carrer. A una part té eixes cases i a l’altra la paret del vell camp de futbol. Com ja he dit el carrer té per un costat l’Avinguda les Sorts, al mig li ix per la dreta –si mirem cara al poble- el carrer de Benissa. Al final del carrer s’unix amb el de Dénia.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 30 DE MAIG DE 2012: Publicava l’aprovació del plenari per a tenir un caixer del SERVEF per a poder fer els tràmits els aturats. La feria d’una dona a Gata al juliol de 1908 per un guarda era portada a la secció "Sabieu...?".DISSABTE 1 DE JUNY, AL NOU EDIFICI POLIVALENT, VII APLEC DE RONDALLES

20130530133747-dscf2644.jpg

El proper dissabte 1 de juny, a les 20 hores, al nou Edifici Polivalent, se celebrarà el VII Aplec de Rondalles de Gata de Gorgos amb la participació de les rondalles de Gata i Mislata. L’event està organitzat per l’Escola Municipal i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata. Ací teniu el cartell anunciador.FONT: Ajuntament de Gata.

A la imatge, la rondalla tocant el dia de la inauguració del centre.MÉS COSES SOBRE...LA FONT DE LA FONT DEL RIU ( IIª part) -Article de Jaume Costa-

20130530221149-compofr.jpg
Si recordeu, setmanes enrere encetava una sèrie de treballs, investigacions, documentació, com vulgau dir-li, sobre la història de Gata, a través de llocs i paratges. De la mà de Jaume Costa, coneixíem un document de 1662 que parlava de "la Font del Riu", però de la font que no el barri. Arrel d’aquell escrit, Paco Monfort, arquitecte i apreciat amic -com diu Jaume- li va fer uns comentaris i va il·lustrar el possible emplatzament de la font, per unes fotografies que teniu dalt.
Ja deixe la paraula a tots dos, Jaume comenta:
LA FONT DEL RIU ( II )

"Paco Monfort, l’arquitecte i apreciat amic, ens ha enviat unes fotos on senyala, com possible hipòtesi, la presumpta situació de la Font del Riu i les penyes de les que fa menció el text de la Visura de 1662, la veritat ...es que no li falta versemblança.

Per tal de seguir "veriuant", cal fer un esforç mental i pensar que estem parlant d’una situació física, de la orografia del terreny, de fa uns 350 anys, sols feia 50 anys que havien expulsat els morisc, les terres de cultiu eren disperses pel terme. Com diu la Visura, les dos primeres fites del Camí de Gata a Teulada, estaven en terra xara (muntanya) a la falda d’un tossalet, segurament el del Calvari, que encara no hi era.

Gata, en la seua major part, estaria concentrat al Raval i algunes cases al voltant de la Església, tota la resta ho eren bancals o terra inculta.

Hi ha que imaginar-se el terreny de la Font del Riu, sense cases, sense bancals i evidentment, sense la Carretera Nacional, sense la vía del tren i per suposat, sense cap dels ponts.

Al meu parer, les transformacions del anys posteriors, els abancalaments conseqüència del boom de la pansa i els consequent boom demogràfic, junt amb les infrastructures viàries i altres construccions, feren desaparèixer la Font del Riu i ara, nosaltres, “flipem” en colors per tal de veriuar la seua possible ubicació. En qualsevol cas, sempre podem fer una Comissió d’Experts per tal de seguir veriuant. GRACIES PACO PEL TEU INTERES.

LES FOTOS, de Paco Monfort, molt ilustratives."
 
A la xarxa facebook ja n’hi ha alguns comentaris que ací us pose:
 
"Mestre Juan" diu: Molta vegetacio vol dir que la font esta per ahi.
"David Costa Boronat" comenta: Molt interessant.
"Alberto Luis Pedro Pérez" diu: Jaume, està clar que hi-ha que imaginar i borrar de la ment les actuals ubicacions, però de segúr que sense la teua explicació iguál que la que envía Paco gràficament, a mi per lo menys en sería imposible. Moltes gracies..... continueu an esta tasca, es molt interessant.
 
A les imatges de Paco Monfort podeu veure el lloc, un camí molt semblant a aquell de la Visura i la vegetació del lloc.
 
FONT: Text Jaume Costa. Fotos: capturada de Google (dalt) i fetes per Paco Monfort (baix).


DISSABTE AL CELLER DE LA MARINA, I FORO DE CATA D'OLI

Dissabte, 1 de juny de 2013, a les 11 del matí a la rebotica de "El Celler de la Marina" es parlarà de oleocultura. Tindrà lloc el I Foro de Cata d’Oli. El ponent serà Ángel Carbonell Barrachina, del Departament de Tecnologia Alimentària, Coordinador del Grup Qualitat i Seguretat Alimentària de la Universitat Miguel Hernández. Seran col·laboradors: Amparo Más Sesé, Tecnòloga Alimentària i Consuelo Leyda Frasés, també Tecnòloga Alimentària. Es farà un foro entre tots els assistents. Les inscripcions seran al lloc dit i el preu de 5 euros. LA PREMSA PARLA HUI DE...la declaració de zona catastròfica al terme, per la pedregada

20130530221023-compocamp.jpg

Hui publiquen els diaris INFORMACIÓN, LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS la notícia oficial que us posava ahir, de l’aprovació per part del Plenari de Gata de demanar zona catastròfica al terme i demanar també als ajuntaments veïns de Xàbia i Dénia que s’adherisquen, donat que molts gaters tenen terres afectades als termes d’eixos pobles.

El diari INFORMACIÓN titula: "Gata pide la declaración de zona catastrófica al arruinar el granizo la cosecha de uva". Al subtítul de l’article de A.P.F. diu: "Los agricultores advierten que han perdido cerca del 80 % del fruto que este año preveían vendimiar". Ací teniu l’enllaç a la notícia digital: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/05/30/gata-pide-declaracion-zona-catastrofica/1379538.html.

Per la seua part LAS PROVINCIAS a la seua secció inicial de La Marina titula: "Gata pierde el 90% de la cosecha de uva por los daños causados por el granizo". Al subtítul: "El Ayuntamiento solicita a la Generalitat y a la subdelegación del Gobierno la declaración de zona catatrófica para todo el municipio". L’article de Raúl González el podeu llegir ací de forma digital: http://www.lasprovincias.es/v/20130530/marina/gata-pierde-cosecha-danos-20130530.html.

A les imatges dels dos diaris que es publiquen hui podeu veure la consecuència de la pedregada.

FONTS: text i fotos, diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS 30-5-2013.COSTUM RELIGIÓS: HUI ÉS EL CORPUS; LA FESTA ES CELEBRA DIUMENGE DIA 2 DE JUNY

20130530221719-processocorpus.jpg

"Tres jueves hay en el año que relucen más que el sol: Jueves Santo, CORPUS CHRISTI i el Dia de la Ascensión". Hui, dijous dia 30 de maig, és el dia del Corpus Christi. Està clar que els temps que corren han fet traslladar la festa al diumenge més pròxim, no sols la del Corpus sinó les altres dos que nomena el refrany antic. La festa del Corpus Christi, "el Cos de Crist" ha sigut durant segles una de les més importants de la cristiandat catòlica. En l’origen es celebrava el dijous següent a l’octava de Pentecosta, però en l’actualitat es celebra en diumenge. És una festivitat destinada a retre homenatge públic a l’Eucaristia, una expressió de reconeixement i adoració a l’hòstia consagrada que simbolitza el cos de Jesucrist.

La festa fou instituida per l’Església pels volts de l’any 1246 a Lieja i s’estengué ràpidament. Ara bé, més enllà de ser una festa religiosa, la celebració del Corpus fou en els seus orígens medievals, i encara és en molts indrets, la festa ciutadana per excel·lència, la festa del "cos social" o corpus de la comunitat. Per això, l’acte més destacat de la festa ha estat des de sempre una processó general (en la que hi participa tot el "cos social" de la comunitat celebrant) i festiva (té una dimensió lúdica i no solemne).

El poble de Gata té la primera, amb totes les xiquetes i xiquets de Primera Comunió que han pres la Primera Comunió en els tres diumenges anteriors, però no té res de la vesant festiva i lúdica.

Hui dijous encara es conserva la celebració al veí convent franciscà de Benissa, el Corpus del Convent. Els veïns del barri fan festetes amb motiu de la festa. A Gata serà la festa, com en tots els llocs, diumenge dia 2. A les 9, 12.30 i 19 hores hi haurà misses. A aquesta última assistiran els neocomulgants. A les 20 hores serà la processó solemne, de la que ja us parlaré més endavant.

FONT: Part del text: http://www.festes.org.ARTICLES DESTACATS: MÉS DE MIG SEGLE DE XIQUETS EXPÒSITS A GATA (1853-1915) (Article publicat al blog el 16-4-2010)

20130530181626-esglecampa.jpg

Continue amb la nova sèrie dels articles més destacats que tinc publicats al blog, al llarg dels tres anys i quasi dos mesos des de que començara allà pel 10 d’abril de 2010.

L’article que ens ocupa és de història local i el vaig publicar el dia 16 d’abril de 2010. Us pose tot l’article textualment:

"De l´Arxiu Parroquial. Per Miguel Vives Signes, Cronista Oficial de Gata. Comence ací una sèrie d´articles de la nostra història local. Política, religió, societat, costums, el pas del temps al poble de Gata."

El primer article és un treball d´investigació de l´Arxiu Parroquial. Tracta sobre els xiquets expòsits batejats entre els anys 1853 i 1915.

El Diccionari català-valencià-balear de l´Institut d´Estudis Catalans defineix expòsit com infant abandonat en lloc on pugui esser recollit”. En altre lloc llegim: expòsit-a.: “dit de l’infant exposat en un lloc públic cercant que algú el reculli, posat al torn d’una casa de beneficència”. Existia a Barcelona al segle XIX, la coneguda com Casa de Maternitat i Expòsits.

“Antigament, baix el llinage d’Exposit quedaven aquells que la caritat recollia, sense més preguntes”, diu en el seu article de LAS PROVINCIAS “L´albada de l´Expòsit” Vicent Ramón Calatayud (divendres, 31 de març de 2006). Precisament l´origen del cognom EXPÒSIT el tenim en aquestes persones.

 Mitjançant els Llibres Parroquials (Llibre Índex 1852-1952); Quinque Libri i els corresponents de Batejos, Matrimonis i Defuncions que es guarden a l´Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, podem comptabilitzar els xiquets expòsits del poble, al llarg de 62 anys, des de 1853 fins a 1915.

A Gata també hi va haver EXPÒSITS. Escollim aquest període on a la parròquia es batejaren expòsits, alguns dels quals van morir sent albadets.  En total van ser 41 expòsits batejats, 24 dels quals van ser soterrats sent albadets.

Els noms que posaven als expòsits eren molt diversos i quasi tots portaven el sobrenom de “San Miguel”, donat que es batejaven a aquesta parròquia on l´arcàngel és titular. En el bateig d´alguns expòsits s´especificava “de padres no conocidos”.

Relació de bateigs de xiquetes i xiquets expòsits de Gata, extreta dels llibres parroquials. Cal fixar-se en els noms i cognoms que els posaven al batejar-se, alguns d´ells força curiosos:

1853: ANA MARÍA DE SAN MIGUEL.

1854: VICENTE DE SAN MIGUEL (mor i es soterrat com a albat).

1855: JUANA DE SAN MIGUEL.

1860: NICOLÁS DEL ARCÁNGEL SAN MIGUEL, RAFAELA DE SAN MIGUEL i  JOSÉ DE SAN MIGUEL (aquests dos últims soterrats l´any 1861, sent albadets).

1861: AMBROSIO DE SENA DE SAN MIGUEL i ANA MARÍA DE SANTA ANA (soterrada, sent albat).

1862: MIGUEL SANTO (soterrat l´any 1864, sent albat), ANTONIO MIGUEL i EUSTAQUIO DE SAN MIGUEL (soterrat sent albat).

1863: TELESFORO DE SAN MIGUEL (soterrat sent albat), TRINITARIO DE SAN MIGUEL i SEBASTIÁN DE SAN MIGUEL ARCÁNGEL.

1864: MARÍA TERESA DE SAN MIGUEL, ISABEL DE SAN MIGUEL (soterrada sent albat el mateix any) i ANTONIA DE SAN MIGUEL (soterrada l´any 1865, sent albat).

1865: RIGOBERTA DE SAN MIGUEL (soterrada el mateix any), FRUCTUOSA FAMORCA (fa referència al poble del mateix nom de la Marina Baixa, que limita amb Castell de Castells –Marina Alta-) i DOMINGA DAROCA (fa referència al poble de Daroca –Terol-).

1867: RAIMUNDO REBOLLO.

1869: LAMBERTO LORA i NICOLASA NIEVES (soterrada l´any 1870, sent albat).

1870: AMBROSIO ABLITAS (soterrat el mateix any).              

1871: JAIME PROFUNDO i NORBERTO AURORA (soterrats tots dos el mateix any, sent albats).

1872: PEDRO TELMO.

1873: MARÍA DE LAS ANGUSTIAS DE SAN MIGUEL i JOSÉ MARÍA DE RIBERA (soterrats els dos el mateix any, sent albats).

1874: GERMANA GEA (soterrada l´any 1876 sent albat).

1875: ÁNGELA BRÍGIDA DE LOS ÁNGELES, VALENTÍN SALVADOR i MARÍA DOLORES DE SAN MIGUEL (soterrats aquests dos últims el mateix any sent albats.

1878: GERTRUDIS GAETA i JOSÉ GALBERO (aquest expòsit d´Alacant, de San Nicolás, soterrat sent albat).

1880: DOMINGO DAROCA (soterrat sent albat).

1884: ANTONIO JOSÉ DE SAN MIGUEL.

1890: JUAN DE SAN MIGUEL (soterrat el mateix any sent albat).

1894: DESAMPARADOS DE SAN MIGUEL (soterrada eixe mateix any sent albat).

1908: SALVADORA VICENTA MARÍA DE SAN MIGUEL (soterrada el mateix any, sent albat).

1915: GERMANA GEA.

Poques notícies tenim del casament d´aquets xiquets expòsits. Sols, a 1893 figura a la Fulla 7 v del Llibre de Matrimonis (163 v al Llibre índex), la unió matrimonial eclesiàstica de JOAQUÍN ESPOSITO, solter, amb MARÍA SOLEDAD AULIA, també soltera.

Excepcionalment, moren dos xiquetes expòsites l´any 1943: MARÍA PILAR GÓMEZ, Nº 3 (Fulla 115) i MERCEDES, Nº 9 (Fulla 117).

FONT: Arxiu Parroquial, església Sant Miquel Arcàngel, Gata. Article del blog, publicació: 16-4-2010.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.134, la del dia 24/5-

20130530222840-18blogtresamics.jpg

Reprenc, de nou, la sèrie de fotos antigues, del record, de Gata i els gaters. Aquest document o imatge corresponia al dia 24, divendres. És de la col·lecció de Paco Moncho, del seu àlbum d'amics, al que li torne a agrair que puga publicar-les al meu blog. Estan al carrer Sant Miquel, abans nomenat carrer Tombat. Observeu darrere d'ells: a la part dreta mirant la foto la fàbrica de l'Estanquer (Pons Leyda), a l'esquerra al fons com un cobertís i es tancava el carrer. Ells són -d'esquerra a dreta mirant la foto- Quique Colomés, Jaume "fill d'Octavio" i Paco Moncho, el propietari de la foto. Fixeu-se amb el cotxe de darrere de Paco, un seat 600 de l'època, amb matrícula A-58427.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 31 DE MAIG DE 2012: Publicava el "Curs per a festes i tradicions per aturats" i el tancament de la temporada 2011-2012 per al Gorgos C.F. Parlava del compte enrere de la novedosa representació del Miracle de l’Arbre Blanc, dins del marc del 250 aniversari del Crist i ermita. A "Sabieu...?" tornava a parlar de la filoxera i el ministre preocupant-se per Gata.GATA DEMANA A CONSELLERIA QUE ES MANTINGUEN LES UNITATS EDUCATIVES

20130531092649-cole.jpg

L’ajuntament de Gata va aprovar, per unanimitat en el passat plenari, presentar un recurs de reposició contra la resolució de la Conselleria d’Educació per la qual es regula el catàleg d’unitats dels centres docents que recull la reducció d’unitats i docents del CEIP Santíssim Crist. En conseqüència, es demana que es mantinguen les tres unitats en Educació Infantil de tres anys, per tal de garantir les millors condicions en els processos d’ensenyament i aprenentatge i millorar així el rendiment escolar de l’alumnat del Centre Públic de Gata.

També va ser recolzada pels tres grups polítics municipal la moció presentada pel regidor d’Educació, Juan Pedrós, donant suport a les inquietuds formulades per la comunitat educativa, demanant a la Conselleria d’Educació el manteniment de les unitats, grups i infrastructures de l’Institut d’Ensenyament de Secundària de Gata de Gorgos, tal com estan en l’actualitat, i no es suprimisca un grup de 3r d’ESO i es mantinga, al menys, una de les aules prefabricades.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA DE...les unitats escolars i del medaller dels Mini Jocs

Hui publica el diari LAS PROVINCIAS la notícia que podeu veure a l’entrada anterior, la petició a Conselleria per part de la comunitat educativa que es mantinguen les unitats escolars. Titula el diari: "Gata reclama a la conselleria que mantenga las unidades educativas del municipio". Hi ha una fotografia amb l’alcaldesa de Gata, Ana María Soler.

Una altra notícia, al mateix diari, és referent al medaller dels Mini Jocs de la Marina Alta. Titula el diari: "La Marina. Dénia encabeza el medallero de la décima edición de los Mini Jocs". Diu el subtítol: "La delegación de la capital comarcal obtuvo 39 metales, seguida de la de Calp con 17, Pedreguer con 15, El Verger con 12 y Ondara y Xàbia con 10". Dins de l’article que signa Javier Zamora diu que a continuación ve GATA amb 7 medalles. Podeu llegir tot l’article punxant a l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130531/marina/denia-encabeza-medallero-decima-20130531.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 31-5-2013.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 57.- Carrer de Moraira.

20130531221740-dscf2492.jpg

No deixem encara la urbanització Les Sorts. Paral·lel al carrer que veíem ahir, el de Calp, tenim al carrer de Moraira, que també unix l’Avinguda Les Sorts i el carrer de Dénia. No té cap casa i tot són patis parcel·lats sense edificar, excepte una casa recentment construïda, que encara que tinga l’entrada per l’Avinguda per la part lateral toca el carrer de Moraira. 

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp.ARTICLES DESTACATS: HI HA ALTRES GATES: GATA (CÁCERES) I CABO DE GATA (Almería) (Article publicat al blog el 17-4-2010)

20130531223022-gatacaceres.jpg

Seguint amb la sèrie que recopila i recorda aquells articles i reportatges que crec van ser importants a primeries del blog, trobem aquesta documentació que fa referència al topònim GATA i els llocs que el trobem a Espanya.

Ací teniu tot l’article:  

"La capçalera d´aquest blog diu "CRONISTA DE GATA -ALACANT-". Explicaré breument perquè he posat Alacant. Hi ha una altra GATA i per això les distingim. Aquella està a la regió d'Extremadura, província de Cáceres, a la Serra de Gata. Aquesta nostra d´Alacant es diu "de Gorgos", per passar el barranc que li anomenem riu Gorgos. Hi ha finalment, un Cabo de Gata a la província d'Almeria (Andalucía).

GATA (CÁCERES): L´ajuntament de la Villa de GATA disposa d´una pàgina web molt bonica. Dalt teniu un detall del poble. Pose l´enllaç per si voleu fer-li una ullada ja que és la nostra homònima espanyola (http://villadegata.org) i algun dia es podrïen arribar a agermanar els dos pobles. Sabem que va estar de turisme per ací l´alcalde d´aquella Gata ja fa uns anys però allò no va cuallar. A banda de Gata a la mateixa comarca està el poble de VILLASBUENAS DE GATA i el de ROBLEDILLO DE GATA. Parlant de la Gata extremenya dir que els seus habitants es diuen "gateños". Té una superfície de 94,18 kilòmetres quadrats i vora 2.000 habitants. La villa de Gata està ubicada al NO. de la província de Cáceres, en plena Sierra de Gata. La villa de Gata (Cáceres) té un patrimoni arquitectònic impressionant. Finalment dir que la Mancomunitat de Municipis de la Sierra de Gata també disposa d´una pàgina web interesant: http://www.sierradegata.es

CABO DE GATA: A més del conegut CABO DE GATA, des de 1987 està el PARQUE NATURAL DEL CABO DE GATA-NÍJAR, un parc marítim-terrestre primer d´aquestes característiques a Andalucia. El FARO DE CABO DE GATA data de 1863. El Cabo de Gata és una barriada que pertany al municipi d´Almeria. Es troba en l´extrem oriental del mateix a 28 kilòmetres de la ciutat. Té una població de 1.375 habitants, ampliant-se notablement a l´estiu. La barriada de SAN MIGUEL DE CABO DE GATA es troba immersa en el Parc Natural de Cabo de Gata-Níjar. Es troba sols a dos kilòmetres de les Salines de Cabo de Gata i a 7 kilòmetres del Faro de Cabo de Gata."

FONTS: Wikipedia (http://es.wikipedia.org). Pàgina web ajuntament de Villa de Gata (Cáceres). FOTOGRAFIA: Ajuntament Villa de Gata.UN ALTRE LIPDUB, ARA EL DE L'ESCOLA (MOLTES VEUS)

20130531225242-lipescola.jpg

És evident que està de moda això del "lipdub" i es fa per tot arreu. És una manera de coneixer-los a tots. Des d'ahir Juanjo Fornés Alberola va pujar a la xarxa de vídeos Youtube el de l'escola CEIP "Santíssim Crist" de Gata, que es diu "Moltes veus", el mateix títol del grup Mugroman. El vídeo té una duració de 6 minuts i 54 segons. Està realitzat a l'escola i participen els alumnes de 4rt, 5é i 6é.

Cal recordar que es diu "lipdub" perquè el "nomet estranger" significa fer un vídeo musical tot un grup de persones que sincronitzen gestos i moviments amb una música popular, que pega, que enganxa.

Podeu veure tot el vídeo punxant a aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=dJzUmoAFevQ.

A la fotografia, una captura del vídeo.

Si recordeu, ja vaig publicar la mateixa notícia, però de l'IES de Gata. Us deixe també ací l'enllaç a la mateixa per a recordar-lo: http://cronistadegata.blogia.com/2013/052503-l-institut-de-gata-fa-un-video-musical-molt-divertit-on-ixen-tots.php.

FONTS: Vídeo i foto Juanjo Fornés. CEIP "Santíssim Crist" de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.135, la del dia 25/5-

20130531230630-b019hueloidosxiquets.jpg

Aquesta fotografia, que tocava publicar-se el passat dia 25, és de la col·lecció de Antonio Soler Llácer (el Rellotger). De l'àlbum familiar una imatge molt curiosa i simpàtica. L'avi i els dos xiquets, la podríem titular. L'avi tan alt i sentat al mig dels dos xiquets que escoltarien al vell de la casa....I ELS MENUTS DE L'ESCOLA TAMBÉ TENEN EL SEU VÍDEO (VIAJE CON NOSOTROS)

20130531232223-lip2escola.jpg

L'escola té tant de xiquet que no sols es va gravar un vídeo, el que tenieu a l'altra entrada, sinó que en va fer un altre Juanjo Fornés Alberola i va agafar als menudets d'Infantil i als de 1r, 2n i 3r de l'escola, del CEIP "Santíssim Crist" de Gata. Aquest vídeo dura 7 minuts i 9 segons. Ací teniu l'enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=hEXj779Zl2M.

La música del vídeo que fa menejar a tots, xiquets i mestres, és "Viaje con nosotros" que canta Javier Gurruchaga.

A la imatge, una captura del vídeo.

FONT: Vídeo de Juanjo Fornés.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris