Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 1 DE JUNY DE 2012: Parlava d'actes socials i religiosos del cap de setmana i d'una crònica de viatges que en 1908 descrivia com era Gata. A la secció de fotografies antigues, la 779 era de futbol. Xiquets que tindrien deu anys, que eren alevins i que van guanyar la temporada 1990-1991 el campionat comarcal i provincial dels IX Jocs Escolars de futbol, amb el seu preparador Manolo.



JORNADES DE FORMACIÓ CRISTIANA: Joves, pares, uelos

20130601174101-jornadapares.jpg

A la fotografia teniu un moment de la xerrada de formació, que s'ha fet aquest matí al Centre Parroquial "Verge del Carme" organitzada per la Parròquia, amb el tema d'afectivitat i sexualitat. Ahir, els joves van participar d'unes hores de miniconvivència amb xerrada i sopar i aquest matí els pares han sigut els protagonistes. Tancaran les jornades els uelos amb el mateix tema. La ponent ha estat Begoña, germana de la Fraternitat Seglar en el Cor de Crist.

A la foto teniu la sessió dels pares, este matí.

FONT: Foto i text Parròquia de Sant Miquel Arcàngel, Gata.



LA PREMSA PARLA DE...l'acord de Xàbia, de recolzar zona catastròfica per la pedregada

20130601175637-dscf2740.jpg

Un extens reportatge és el que porta hui LAS PROVINCIAS (la Marina), que relaciona Gata i la pedregada de dilluns passat. Anuncia el diari l'acord pres també per l'Ajuntament del veí poble de Xàbia, amb respecte a demanar zona catastròfica. Titula el diari: "Xàbia se suma a Gata y pide al Consell la declaración de zona catastrófica". Al subtítol: "Los daños por el granizo del lunes afectan al 90 % de la cosecha y los cultivos más perjudicados son la uva, la naranja y las hortalizas". Una fotografia on es veu la blancor de la pedra a un bancal que hi ha oliveres i ceps completa l'article de Raúl González i Redacció Xàbia.

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130601/marina/xabia-suma-gata-pide-20130601.html.

A la fotografia, un camp de les Comes eixa mateixa vesprada, hores després de la pedregada.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 1-6-2013.



MES DE JUNY: ACTES...I FESTES (calendari gater)

20130601183837-dscf5311.jpg

Com cada cap de mes, repassem els actes i festes que es presenten per davant, al llarg de juny, el sisé mes de l'any. Comencem hui mateix.

Dia 1, dissabte: 20 hores, Aplec de Rondalles, Rondalla de Mislata i Rondalla de Gata, Centre Juvenil.

Dia 2, diumenge: festa del Corpus. misses i processó solemne amb taules i custòdia sota palis.

Dia 3, dilluns: Primera reunió sectorial sobre la versió Preliminar del Pla general (PGOU) de Gata. Veïns de les Mirandes (PRI). Edifici Polivalent del Grup Escolar, 35, a les 20 hores.

Dia 6, dijous: col·lecta extraordinària de sang, de 17 a 20.30 hores, Centre Social Integrat.

Dia 7, divendres: concert de saxofó, Audició final del curs dels alumnes de l'Escola Municipal de saxofó, 19 hores, Centre Social Integrat.

- A les 20 hores, a la Biblioteca, presentació del llibre "Un peu dins, un peu fora" -La inmigració de residents europeus al municipi de Teulada- de Carles X. Simó Noguera i Jordi Giner Monfort.

Dia 8, dissabte: La gran cagada, antic camp de futbol, des de les 20 hores. Una vaca, on cague tindrà premi l'apostant. Després hi haurà sopar i discomòbil. Organitza: Comissió de Festes 2013 i col·labora Associació Bouera de Gata i Ajuntament.

Dia 9, diumenge: Festivitat del Sagrat Cor de Jesús a Gata. Missa solemne i processó, amb els xiquets i xiquetes de Primera Comunió.

Dia 10, dilluns: Segona reunió sectorial PGOU. Edifici Polivalent Grup Escolar. Veïns de les Mirandes (SNU). 20 hores.

Dia 14, divendres: Club de Lectura, Biblioteca. Comentaran: "La marca del meridiano" de Lorenzo Silva, Premi Planeta 2012.

Dia 17, dilluns: Tercera reunió sectorial PGOU. Edifici Polivalent Grup Escolar. Veïnat de Miralbons i Cuadros (SNU). 20 hores.

Dies 21 (divendres) a 23 (diumenge), festes de la Font del Riu: sopars, berbenes, missa i processó pels carrers del barri, diumenge 23.

Dia 24, dilluns, dia de Sant Joan: Tradicional nit de "banyar-se els peus a la mar".

A mesura que vaja coneixent més actes i festes, us les posaré, afegint-les a este calendari gater.

La fotografia mostra un moment de la processó de Sant Joan, l'any passat, pel carrer Teulada.



ARTICLES DESTACATS: Fotografia antiga nº 4 (publicat dia 17-4-2010)

20130601215558-donescosintfa4.jpg

Ja vaig publicar a aquesta nova sèrie de "Articles destacats" la primera fotografia antiga i hui porte la nº 4 també al blog. Era d'un grup de xiques cosint al carrer Calvo Sotelo (hui carrer Signes). Era l'any 1947. La pose perquè per a mi té un record molt especial i va ser com un xicotet homenatge a ma mare, que ix a la fotografia. Ho vaig dir a la introducció. Ací teniu tot el text i la foto:

"Continuant amb la sèrie de fotografies antigues, hui dissabte pertoca una instantània de grup de dones. Vull fer un xicotet homenatge a ma mare Ana (Anita Canyetes), que apareix a la fotografia, perquè precisament la instantània està presa a la casa on després va ser dels meus pares i la de la meua infantesa i joventud. La fotografia és un

GRUP DE XIQUES COSINT AL CARRER CALVO SOTELO (HUI SIGNES)  (1947)

Pròpia de l´època i preparant-ho tot per a la posterioritat. No em digau que no van estar xules posant. Està presa el 7 de maig de 1947. Estant cosint, brodant, planxant, preparant patrons. La paret del fons és de pedra perquè és el corral de la casa i hi ha dos retrats, un de José Antonio i l´altre de Franco, també estava la cosa preparada segons ens explica Teresa Bernat, a la qual li agraïm i molt els comentaris. Els monyos i els vestits són de les xiques de mitjan segle XX. Plantades vegem a Maria Bernat, Rosa Gil, ma mare Anita Canyetes i Rosario. Sentades estan: Angelita (Al Quartel), Teresa Bernat al centre i Rosa Senent a la dreta. Hi ha que dir que totes les xiques eren fadrines. La casa la va llogar Teresa Bernat perquè en aquella època estava deshabitada i ensenyava a cosir, una vegada s´havia tret el títol de modista a València. Ensenyava a més de les xiques que ixen a la fotografia a gent del poble veí de Jesús Pobre."

FONT: Article publicat al blog el 17-4-2010.



S'HA CELEBRAT EL VII APLEC DE RONDALLES

20130601220412-aplecrondalles.jpg

Al nou Centre Polivalent s'ha celebrat aquesta vesprada el VIIé Aplec de Rondalles. Ha participat la Rondalla de Mislata i la Rondalla de l'Escola Municipal de Música de Gata. Ací teniu la imatge de l'actuació de la de Gata. Lloc novedós, escenari nou i la gent ha gaudit de l'espectacle, a la vegada que ha pogut visitar el nou centre. Les dues formacions han oferit un bon concert.

FONT: Foto, Ajuntament de Gata.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 2 DE JUNY DE 2012: Publicava el reportatge de la primera missa de Juan Sivera a Gata. A "Imatges curioses" posava la foto del calze de Juan Sivera, que portava el Santíssim Crist, patró de Gata. Segona part del viatge que es publicava de 1908 a "Sabieu...?". Finalment, el blog arrribava a les 116.000 visites.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 58.- Carrer de Benitatxell

20130602141746-dscf2485.jpg

Estem acabant els carrers de Les Sorts. L’últim carrer dels tres que van paral·lels porta el nom de carrer de Benitatxell. És el que unix la rotonda d’eixida cap a l’antic accés de la carretera de Xàbia a la rotonda important, amb el començament de l’Avinguda de les Sorts, però a l’extrem opost del poble. A la part dreta ix per la dreta el carrer de Benissa, vertical que creua els últims carrers nomenats.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira.



HUI ÉS LA FESTA DEL CORPUS: a la vesprada nit, la tradicional processó

20130602142606-dscf5084.jpg

Més bé a la vesprada. Es deia que el Corpus començava la processó en sol. Hui es celebra la festa del Santíssim Sacrament, el Corpus. Pels carrers de Gata, que van tradicionalment les processons, passaran tots els participants: xiquetes i xiquets de Primera Comunió, mares i pares, fidels, clero portant baix palis l'antiga i bonica custòdia, autoritats i banda del poble. Com ja és costum, les taules estaran dispostes per a que s'interpreten els resos i càntics al Corpus. Ho veurem a partir de les 20 hores pes carrers de Gata.

A la fotografia, un moment de la processó del Corpus de l'any passat.



ARTICLES DESTACATS: "LA CASETA DE LA LEPRA" DE GATA DE GORGOS (1892): un llatzeret precedent del sanatori de Fontilles (Publicat el 20-4-2010)

20130602143928-retorlepros.jpg

Tinc publicats, bé al programa de festes o bé al blog, molts articles respecte a aquesta edificació que pareix que semble ser encara a tretze anys del segle XXI tema tabú. Ací teniu aquell articvle que vaig publicar aquell 20 d'abril de 2010.

"LA “CASETA DE LA LEPRA” DE GATA DE GORGOS (1892): un llatzeret precedent del sanatorio de Fontilles. La seua construcció fou impulsada pel “rector leprós”, En Juan Martínez Blasco.

El segon article de la sèrie d´Història Local ens transporta vuit anys abans de començar el segle XX. Gata tenia gent que patia la lepra. No estava construit el sanatori de Fontilles a Vall de Laguar, mancaven 17 anys i hi havia escampats per la Marina Alta distints llatzarets, un d´ells el de Gata.

La població de Gata de Gorgos conserva en un dels seus montículs propers al vial que uneix el carrer Sant Josep amb el nou pont urbà, una construcció centenària que s´anomena popularment “la caseta de la lepra”. A la partida Planetes, fou fundada en 1892, per En Juan Martínez Blasco, rector qui portà una vida prou semblant al Pare Damià i més a prop de nosaltres al Pare Ferrís (Fontilles).

La “caseta” de Gata fou un precedent del sanatori de Fontilles, que s´obrí en 1909. La de Gata fou un de tants llatzerets que a finals del segle XIX i inicis del XX, poblaven les dos Marines i donaven acolliment als pobres leprosos dels distints pobles. Un testimoni que visità Gata i el llatzeret, descobrí l´any de la seua fundació, als vuit anys d´estar a Gata el “rector leprós”, com també se li anomenava a Martínez Blasco.

Aquell testimoni anava relatant com era el llatzeret: “levantado en la pendiente del vecino monte separado de la población por una rambla. La puerta guarnecida y chapeada de hoja de lata. El corredorcillo, el huertecito que hay detrás y aquellos aposentos, a la sazón vacíos y desmueblados”.

Altre testimoni més recent, que hui ja no és entre nosaltres, Vicente Caselles, em contava: “Cada finestreta era una habitació”.  A la “caseta” resten hui deixalles d´una xemeneia, la paret principal i una “hornacina” exterior. “Hi havia un Sant Llàtzer, de rajoletes”, deia Caselles. Amb el pas del temps i al caure el sostre, nombroses restes han quedat soterrats.

Segons varis testimonis, la “caseta” quedà destruïda en 1918, “ya que puede contribuir a las amenazas de la salud del vecindario, al haber habilitado leprosos, y así evitar que se habite la casa”, això deien en un dels plenaris, els polítics d´aquells dies.

Ara l´equip de govern actual té, entre altre dels seus projectes poder restaurar-la i condicionar-la per a poder ser un alberg natural,…a més de poder ser un record històric del poble. No hi ha que oblidar que per una quantitat simbòlica ha passat a ser patrimoni municipal aquesta parcel·la on s´ubica la Caseta de la Lepra.

“El rector leprós”, En Juan Martínez Blasco

En el mes de novembre de 1884, el rector Juan Martínez Blasco “amante de los pobres y leprosos”, prengué possessió del curat de Gata. Contava aleshores 53 anys d´edat. Martínez va nàixer a Cerdà (València) en 1831 i va morir el 21 de gener de 1900. Estigué regint la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos des del 6 de desembre de 1884 fins a juny de 1898.

A aquet poble hi hauria de “contraer la enfermedad precursora de su muerte”, “fuera herpes o verdadera lepra”. Precisament el capítol III del llibre “Caridad Heroica”, que es conserva a la biblioteca metgessa del sanatori “Sant Francesc de Borja” de Fontilles, a Vall de Laguar, dins d´aquesta comarca de la Marina Alta, està dedicat a “D. JUAN MARTÍNEZ BLASCO, CURA PÁRROCO DE GATA (1900)”. El llibre està datat en 1904.

L´Arxiu Parroquial de Sant Miguel Arcàngel de Gata també conta breument la seua vida. A Gata va estar durant 14 anys. Al llarg d´aquest temps es va fer la primera reforma important del temple parroquial (1884) i es construí la ja nomenada Casa Llatzeret per als leprosos, coneguda més tard com “Caseta de la lepra”. Adquirí una nova custodia daurada per a l´església, que encara es conserva (1885) i beneí el nou cementeri parroquial (1886), hui ja desaparegut i convertit en un parc infantil, també abandonat i inutilitzat. Al 1886 també s´amplià i es decorà, per primera vegada, l´ermita del Crist del Calvari.

El rector En Juan Martínez “nunca tuvo el menor asco en visitar a los pobres leprosos de esta localidad, consolándolos y socorriéndolos copiosamente, según sus fuerzas”. La idea fixa, fins la seua mort, d´aquest rector fou “la de su amada Gata”.

Quan vingué a prendre possessió de la feligresia de Gata “se encontró con una iglesia abandonada, pobre y completamente destartalada” i fou aleshores quan, entre altres obres, derribà altars vells i construí altres nous, d´estil modern; decorà l´altar major amb el seu titular, Sant Miguel; va fer un cor de gran capacitat; eixamplà la sagristia i l´altar-sagrari i construí una abadia magnífica, edificada de planta, que es la que hui existeix.

Aquest personatge clau a la història religiosa de la població “era de estatura alto, fornido, salud fuerte y robusta, trato distinguido, exquisita educación, sencillo y candoroso, noble y generoso, afable, bondadoso y risueño. Consagrado a su ministerio, le gustaba el esplendor y magnificiencia del culto. Tuvo renombre de orador, predicó miles de sermones y varias cuaresmas en distintos pueblos de la diócesis”.

Entre “el socorro de los pobres y en las obras del culto, no sólo consumió todos los emolumentos de su trabajo ministerial, sino también el patrimonio que heredó de sus padres”.

La malaltia li obligà a deixar la parròquia en maig de 1898 i d´ací marxà al Hospital Provincial de València i després al Asil de Sant Joan de Déu, a Barcelona. El 21 de gener de 1900 “entregó plácidamente su espíritu…”.

Una gran manifestació de dol constituí l´ofici a l´església parroquial de Gata, el 29 de gener de 1900, als vuit dies de la seua mort, a la Missa de “requiem” celebrada a les set de la vesprada. El poble de Gata tenia, per aquell temps, 3.967 ànimes.

Amb els cants del mestre organista Gaspar Rosello, presidiren el dol el rector-regent José García; l´alcalde-president de Gata, José Signes Diego; els regidors de l´Ajuntament, el jutge municipal i “demás notabilidades del pueblo”.

Diuen les cròniques que “las campanas no dejaron de doblar un momento por su alma”. 

DADES I DOCUMENTACIÓ:

Article: “Juan Martínez Blasco “El cura leproso”. Miguel Vives Signes. Programa Libro de fiestas 1995. Gata de Gorgos.

Llibre “Caridad Heroica”, Colonia-Sanatori Nacional “San Francisco de Borja” de Fontilles (1904).

Arxiu Parroquial de Gata. Quadre de rectors-regents.

Testimonis orals arreplegats

A la fotografia, fotografia del retor Juan Martínez Blasco, que trobem al llibre "Caridad Heróica" a Fontilles (1904).

FONT: Publicació al blog del dia 20-4-2010.



AVANÇ: PROCESSÓ DEL CORPUS A GATA

20130602233413-compo1-copia.jpg

Demà posaré el reportatge fotogràfic adequat. Ara publique sols un avanç de tota la processó del Corpus Christi d'aquesta vesprada, hui diumenge dia 2 de juny de 2013. Les dues fotografies fetes per Vero Vives mostren dos moments de la processó: a la taula del carrer Teulada i passant pel carrer Signes la Custòdia baix palis.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 59.- Carrer de Benissa

20130603221432-dscf2487.jpg

Últim dels carrer de la urbanització de Les Sorts. El carrer que toca els tres paral·lels que acabe de publicar (Calp, Moraira i Benitatxell) és diu Carrer de Benissa. Té el seu inici al carrer de Calp, al costat mateix de les cases adosades. Li creua el carrer Moraira i mor al carrer de Benitatxell. Cap casa, ni solar tancat, excepte al principi a la dreta, té aquest vial.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell.



DIJOUS, 6 DE JUNY, MARATÓ SOLIDÀRIA DE DONACIÓ DE SANG

20130603225232-cartellsang.jpg

El rècord està en 80 donants presentats en 2009

El pròxim dijous 6 de juny de 2013 se celebrarà el X aniversari dels maratons solidaris de les col·lectes extraordinàries de sang a Gata. Serà, com ja és habitual, al Centre Social Integrat, de 17 a 21 hores, allargant-se una mica del que és constum. El responsable a Gata, Pepe Pedro Mulet, em passa un resum de les anteriors campanyes des de 2005 a l'any passat.

La col·lecta de "Gata sol·lidària" del 16 de juny de 2005 va contar amb 57 donants presents, dels quals 10 eren nous. L'any següent 2006 van ser 60 els donants presentats i també d'ells deu eren nous. Dijous 14 de juny de 2007 es va fer la tercera marató i van acudir 55 donants, vuit d'ells nous. Tres donants més, és a dir 58 es van presentar en 2008 dels quals set eren nous. El rècord va estar el 28 d'abril de 2009 quan es van presentar 80 donants, 8 d'ells nous. Dijous 17 de juny de 2010 van ser 72 els donants presentats i eren 17 nous. Un any després al 2011 serien 60 donants presentats i cap nou. Finalment, l'any passat van ser 65 els donants, 10 d'ells nous.

En xifres totals, un total de 503 donants (70 nous) van ser en els vuit anys de marató, el que fa un promedi de 63. La previssió per al pròxim dijous és de 75 persones.

FONT: Cartell i dades, organitzadors a Gata de les col·lectes de donació de sang.



DISSABTE PASSAT: APLEC DE RONDALLES A GATA

20130603231002-rondalles.jpg

Si recordeu avançava amb una fotografia l'acte cultural de dissabte passat dia 1 de juny, l'Aplec de Rondalles, que van protagonitzar la Rondalla convidada de Mislata i la Rondalla de l'Escola Municipal de Música de Gata. Ara, per mig de la mateixa rondalla, teniu unes quantes fotografies més. L'acte va resultar molt entranyable i van assistir moltes persones. Es trobava la sala plena, al nou local del Centre Polivalent de la Costera del Grup Escolar. Després el regidor de Cultura, Joan Pedrós, i l'alcaldessa de Gata, Ana María Soler, van lliurar obsequis als directors de les dues rondalles i representats de les mateixes.

FONT: Fotos Rondalla de Gata.



ARTICLES DESTACATS. Fotografia antiga nº 7: la Plaça Nova, quan era Plaza 18 de Julio (publicat el 20-4-2010)

20130603231745-placanovaabans-copia.jpg

(PODEU FER LA IMATGE MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Aquella postal ha quedat com un document històric de com estava el pis de la plaça abans de ser estropejat, de com es veia des de dalt d’algun balcó on es va fer la foto. Titulava "La Plaça Nova quan era Plaza 18 de Julio". Pel significat que té la fotografia, el pose com article destacat. Deia textualment:   

"Seguim amb la sèrie que a tanta gent li agrada del blog, la de les fotografies antigues. El lema ja el sabeu: Cada dia una fotografia antiga, fins que no n´hi haja cap més o...em canse. Tot pot passar...Però ara seguim amb molts d´ànims. Porte hui al blog la fotografia de

LA PLAÇA NOVA QUAN ERA PLAZA 18 DE JULIO

No podem perdre detall d´aquesta magnífica postal. Ja no la tornarem a veure així d´empisada al centre de la plaça. A punt de començar les festes patronals, banderes a l´aire. El "palquet" on actuaven les orquestres al mig. Podeu observar els tamanys del ficus i de les palmeres i comparar-les amb ara. ¡¡ Què records!!. A la dreta la pared del Cinema Casablanca (hui supermercat Mas y Mas). Al fons no estava el bloc de pisos i si la casa que tancava el carrer. A l´esquerra podem apreciar encara patis, com el que estava el tramusser o el peixero. Però sobre tot, tornem a recordar-ho, mireu el paviment, com l´explanada d´Alacant i altres explanades conegudes, que ens l´han robat a tots els gaters."

FONT: Publicació al blog el dia 20-4-2010. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.136, la del dia 26/5-

20130603235804-41fparellanuvis.jpg

Reprenc la sèrie de imatges antigues gateres. La foto que corresponia al passat dia 26 de maig és de la col·lecció de Jaime Signes "Mònica". La parella de novios són avantapassats d'ell. Mireu com anaven vestits el dia de l'enllaç matrimonial.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 3 DE JUNY DE 2012: Una mirada urbana: "Gent i gent a la Plaça Vella". Imatges curioses: "El Crist de Gata, vist amb art". Era el segon diumenge de les Comunions a Gata.



IMATGES CURIOSES: Des de dalt del Montgó, GATA

20130603091034-965634-10200455305443917-1385199757-o.jpg

(PODEU OBSERVAR MILLOR LA FOTO I FER-LA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

El meu cosí germà de Pedreguer, Jaime Fornés Signes, més conegut com "Blanquet", molt aficcionat a la fotografia, que té algunes imatges excel·lents, m’envia aquesta presa des de dalt de tot del Montgó. Li agraïsc el detall, que servirà per a que tots els gaters vegen el seu poble a vista de pardal. És el poble de Gata i les seues muntanyetes i muntanyes del voltant, vist des de més de set-cents metres d’altitud sobre el nivell del mar, encara que nosaltres estiguem a vuitanta. Podeu veure al poble, menys Gata Residencial, i la forma triangular allargada que adopta.

FONT: Foto de Jaime Fornés Signes "Blanquet". 



COMENCEN HUI LES REUNIONS INFORMATIVES DE LA VERSIÓ PRELIMINAR DEL PGOU DE GATA

20130603092759-alternativa4.jpg

Hui dilluns, dia 3 de juny, comencen a Gata les reunions informatives de la versió preliminar del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Gata. Els primers veïns seran els del sector de Mirandes, però els afectats per el PRI, Projecte de Reforma Interior. A la pròxima reunió els tocarà als veïns de la mateixa partida, però que estiguen afectats per el SNU, Sòl no Urbanitzable. Serà la primera reunió d’una sèrie de sessions per partides o sectors. serà a l’Edifici Polivalent del Grup Escolar, 35, a les 20 hores.

Amb més deteniment podeu mirar com afecta a cadascú dels veïns esta versió preliminar, al següent enllaç de la pàgina de l’Ajuntament (A la imatge teniu el planol del terme municipal de Gata)

http://www.gatadegorgos.org/?p=1459.

FONT: Ajuntament de Gata.



AHIR, FESTIVITAT DEL CORPUS: Solemne missa i processó, amb els infants de Primera Comunió ( I )

20130603202835-compo2-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

La processó de la festivitat del Corpus Christi es caracteritza a Gata per l’enramada de murta, mata i flors, al pas dels participants i per les cinc taules on s’exposa el Santíssim i es mostra l’Hostia dins la Custòdia per a l’adoració de la gent. Ahir es va afegir un element més a la festa, la missa solemne prèvia a la processó, amb la participació de les xiquetes i xiquets que han pres al llarg de tres diumenges la Primera Comunió a més de les xiquetes i xiquets que es preparen de primer, segon i tercer de catequesis, com a cloenda del curs.

L’hora prèvia a la processó, els carrers per on passava (aquest any més curta, pel pas del carrer Sol i no carrer Lluna) el veïnat posava cobertors, engalanava les taules i enramava la murta. I acabant la tasca, netejant. El pas acaba i la murta diu adéu fins l'any que ve. Tots els anys és el costum.

A aquesta primera part podeu veure, en composició fotogràfica, la missa i els moments previs i posteriors a la processó.

FONT: Fotos de Verónica Vives.



AHIR, FESTIVITAT DEL CORPUS: Processó ( i II )

20130603205617-compo3-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Cal ressenyar dos altres aspectes de la processó del Corpus, com són el palis i els seus portadors i la Custòdia. La Santa Custòdia que es porta per tot´l’itinerari de la processó és molt antiga i molt recarregada, aixina com el seu peu. Pel que fa al palis, els joves familiars d’aquells que el van sografar en el seu dia el porten any rere any. Els noms dels sofragadors de la tela i els suports de ferro van gravats a eixos suports.

He parlat de la Custòdia que es porta. Ahir el relleu el tenien tres retors i anaven quatre a la processó. El degà Don Alberto Caselles acompanya tot l’itinerari al Sant Cos de Jesús. Es rellevaven el retor titular de la parròquia Don Francisco M. Murillo, que va traure i va entrar la Santa Custòdia; el retor missioner fill de Gata que ara passa una temporada ací en Gata, Vicent Font, i el retor també fill de Gata, formador del Seminari Menor a Xàtiva, Juan Pons.ç

A les imatges de la composició última, vegeu moments de la processó.

FONT: Fotos de Verónica Vives.



MIRADES URBANES: la processó del Corpus a través d'un espill

20130603211208-compo4.jpg

La imatge de Verónica Vives capta dos moments de la processó del Corpus Christi, d'ahir diumenge. Dalt podeu veure quan passa el palis i la processó a l’altura de l’espill que fa de retrovisor al carrer La Bassa per a eixir del carrer Constitució. Baix, vegeu a la banda passar a través de l'espill. És una altra forma de veure la processó. 



MÉS MIRADES URBANES: tres germans cap a la processó

20130603212154-germanspur.jpg

La fotografia que va pujar ahir a la xarxa social "facebook" Antonio Monfort ens mostra a tres germans preparats per a participar a la processó del Corpus Christi. Tres germans molt populars a Gata: d’esquerra a dreta, podeu veure a Pepe, Antonio i Miguel Monfort Mulet, de la família dels "Puripa". Estaven entrant a la plaça, al carrer de Pepito, on altre temps estava el piló i el lloc era estret. A la processó, acompanyant la Custòdia i el Sant Cos de Jesús sota palis, també anaven tots tres seguits.



LES ÚLTIMES MIRADES URBANES: els homes majors a la processó

20130603214002-dscf2959-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

He triat aquest grup com als representants de tots els homes majors que van a la processó i no perden cap itinerari processonal. És un goig veure'ls, pel respecte que es mereixen. Són habituals de totes les processons i més la del Corpus. Este grup d'homes gaters són un exemple per a futures generacions. Ells estan passant pel carrer Duquessa d'Almodóvar.

D'esquerra a dreta podeu veure a Pepe Chorro, el Tio Nasio, Pepe Caselles, Juanito "Sensio", Pepe "Catxo", Antonio "Benito" i asoma per darrere Francisco "el Curro".

FONT: Foto Vero Vives.



VICENT LLOPIS, PRIMER GATER CLASSIFICAT DE GATA A ONDARA

20130603220525-cursaondaraeixidamaf.jpg

VICENT LLOPIS CHELI, denier afincat a Gata, que corre amb l’equip C.A. Franc Beneyto, R. Dénia, va ser el primer classificat gater a la XV cursa popular d’Ondara i setena del Circuit a Peu Marina Alta, disputada el passat dissabte. Va arribar el 18é a meta i va ser primer de la seua categoria (veterans B). Va fer un temps de 36 minuts i 58 segons.

Pose els demés gaters, que van entrar a meta, dels 200 primers classificats:

Va entrar al lloc 47, JUAN JAIME TORRES OLIVER, del C.A. Gata, amb un temps de 38 minuts i 37 segons. El mateix temps, al lloc 48, va fer JORGE MARTÍNEZ SALVÁ, del Grup Espeleològic Gatense. Al lloc 55 va entrar BADREDDINE LAHMAMI, del C.A. Gata, amb un temps de 38 minuts i 52 segons. Al lloc 62 va entrar el fill de mare gatera i pare xabienc IGNACI CARDONA TORRES, del C.A. Llebeig de Xàbia, amb un temps de 39 minuts i 4 segons. El lloc 98 el va ocupar JOSÉ CASELLES PEDRO, del C.A. Gata, que va fer 40 minuts i 34 segons.

Al 101 va arribar JOSÉ MIGUEL MULET PONS, del C.A. Trail Team Marina Alta, amb un temps de 40 minuts i 37 segons. Al lloc 120 va quedar JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA, que corre amb el C.A. La Faixa. Va fer un temps de 40 minuts i 57 segons. A continuació, va entrar el 121 JUAN R. PEDRÓS DIEGO, del C.A. Cametes Spat que va fer 40 minuts i 57 segons. Al lloc 147 va entrar RAMÓN BENEYTO IBÁÑEZ, del C.A. Franc Beneyto R. Dénia, amb 41 minuts i 37 segons. Al lloc 181 va entrar JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT (C.A. Gata) amb un temps de 42 minuts i 3 minuts. Al lloc 194 va entrar JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (C.A. La Faixa) amb 42 minuts i 24 segons.

Entre els menuts de Gata, dels tres primers de les categories sols va fer tercer en benjamí masculí JOSEP SIMÓ MONFORT del C.A. Gata i segona en cadet femení ANNA TORRES SIMÓ, del C.A. Dianium.

La imatge correspon al moment de donar l’eixida a la prova reina, a la cursa d’Ondara.

FONT: classificacions: www.somesport.es / Foto: Molina Antoni Fornés Sendra.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 4 DE JUNY DE 2012: Publicava a "Sabieu...?" que Vicente Signes obtenia la llicenciatura de Farmàcia en 1908. Una curiosa fotografia antiga era la 780, era del Tio Tramusser, la dona i ajudants.  


VERIUANT ON ESTARÀ LA FONT DEL RIU DE GATA: III capítol (Una secció de Jaume Costa)

20130604212029-fontriu4.jpg

Seguint amb la ja llarga argumentació que està portant aquest tema, perquè és complexe i perquè porta camí de ser-ho, còpie de la xarxa facebook la III part de LA FONT DEL RIU, que publica JAUME COSTA I CASELLES.

Ací teniu íntegre tot el relat que ell conta i que serveix d'entrada a la última part que en un altre capítol arribarà també de la mà d'ell:

"Davant la informació que ens ha fet arribar Alberto mitjançant Miguel Vives de que la Font del Riu poguera estar a la caseta dels Sencios a vora riu, que també es possible, anem veure si som capaços de analitzar les teories al respecte.

Trobe que és important recordar el que diu la Visura de 1662: “ “Se conferi la dita Visura general per a fitar lo dit camí al mateix riu de Gata, en front de una font que yà dins lo mateix riu, la qual se diu la Font del Riu, y en front de aquella en lo marge del riu i ya dos penascos grans y estàn en la part del riu que a hon parteix la dita Ciutat termes ab lo dit lloc de Gata; y, essent en dit puesto,, es posaren dos fites en lo dit camí, ço és, una a mà dreta y altra a mà squerra, tot en terra xara, y la de la mà squerre esta en la falda de un tossalet, avent-hi de fita a fita vint pams de amplaria”
...
Y continua: “Y, seguint dit camí girant a la volta de Xabea, a 300 passes de les us dites fites se arribà prop lo riu en terra de Luis Andrada se troba una fita vella, que fa rahó a dit camí, a la part de mà dreta, y a l’altra part no es trobà fita y se’n possà una en terra del dit, dalt un marge y prop de un garrofer jove, havent-hi de fita a fita vint pams de amplària.

Y proseguint, a 30 passes se encontrà en lo riu y, arribant a d’aquell girant a volta de Xàbea a 233 passes de les desús dites fites se encontra hon emboca dit camí a la altra part del riu....”

Per tant, tot pot ser, la proposta de Paco Monfort, es versemblant, encara que trobe que en la Visura esta parlant-se d’un altre camí que travessa el riu mes avant i no tan a prop de la Font, possiblement per on el travessa ara, on esta la depuradora, més o menys, o tal vegada abans.

La proposta d’Alberto, te a favor que es informació de la seua avia, i a més a més, com diu la Visura, estan en la part on parteix la Ciutat (Dénia) termes amb lo dit lloc de Gata. Sent ben prop de la Caseta dels Sencios, on actualment parteix el terme de Dènia, i també hi ha penyes al riu. La qual cosa també fa que siga versemblant. Però allí sempre, actualment, hem dit Ecles Baixos i no Font del Riu, encara que, pot ser abans, era tot Font del Riu per la seua proximitat. Respecte als “penyascos” que senyala Alberto en la seua foto, pense, no son significatius, pues eixa part del riu es tot una penya. Deurien ser unes penyes mes reixides, pense jo. Un altra qüestió es situar la caseta del Sencios o el camí que passa pel costat a la “falda d’un tossalet”, com diu la Visura; podria ser?.

Per la seua part, Miguel Vives, ens arreplega testimonis, que situen la Font en uns garrofers propietat de la família dels propietaris de l’Estanc del carrer Andraes (Dr. Gómez Ferrer), que es trobava, més o menys on comença el Pont Nou al carrer de Lepant.

Per tal de no fer ho tant llarg, deixaré la meua teoria per un altre capítol."

Les tres fotografies de la composició mostren el lloc on podria estar la font, per baix de la caseta de Juanito "Sensio". Alberto Cardona Pedro va baixar la que senyala en una fletxa del google, les altres dos són de Jaume Costa.

FONT: Text de Jaume Costa / Fotos: mapa de Google i J. C.



DES DE DIJOUS DIA 6, NOVA RECEPTA ELECTRÒNICA

20130604214356-targeta2.jpg

Ací teniu la informació oficial que dona a conèixer la regidoria de Sanitat, al respecte de la NOVA RECEPTA ELECTRÒNICA:

"Des de la regidoria de Sanitat s’informa que a partir del 6 de juny entra en vigor la nova recepta electrònica."

FONT: Regidoria de Sanitat, Ajuntament de Gata.



AVÍS OFICIAL: ES NECESSITEN SOCORRISTES PER A LA PISCINA MUNICIPAL

20130604220717-piscinacartell13.jpg

Des de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata, s’informa que a partir del 15 de juny comença a funcionar la Piscina Municipal de Gata. "Si vols treballar de socorrista a la piscina, i tens la titulació adequada, presenta la teua sol·licitud al registre de l’Ajuntament fins al 7 de juny".

Ací teniu les bases, punxeu a l’enllaç per a llegir-les:

A la foto, el cartell de l’obertura de la piscina municipal aquesta temporada.



RECORDEU, DIJOUS DIA 6 COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG A GATA

20130604221826-donaciosang.jpg

La regidoria de Sanitat i el Centre de Transfusió d’Alacant han presentat  la 9a edició de la col·lecta extraordinària de sang que es farà dijous 6 de juny al Centre Social de Gata de 17 a 21 hores. En la presentació han estat l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler; el Dr. Luis Hernández, del Centre de Transfusió d’Alacant, i José Pedro, responsable de les donacions a Gata.

Hernández ha recordat que la província necessita 250 bosses de sang al dia i ha explicat que les col·lectes extraordinàries es fan al mes de juny per a anticipar-se a l'estiu quan les necessitats són majors i les donacions baixen.  A més ha destacat que durant 2012 es van aconseguir 370 donacions a Gata. Així, ha animat a les persones que no són donants a provar-ho sempre que es complisca els requisits mínims que són pesar més de 50 kg i tindre entre 18 i 65 anys.

José Pedro, responsable de les donacions en Gata, ha tancat animant als donants a superar la xifra dels 80 que van arribar al 2009. L'alcaldessa han volgut convidar a tots a acudir a donar sang el proper dijous 6 de juny i demostrar que Gata és un poble solidari.

A la foto, d'esquerra a dreta mirant-la teniu a Pepe Pedro, l'alcaldessa i el doctor Luis Hernández, mostrant els cartells anunciadors de la col·lecta.

FONT: Foto i text Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 60.- Carrer Jesús Pobre

20130604222636-compojp.jpg

Diguem adéu a la urbanització de les Sorts i no molt lluny d’allí per la part de la carretera de Xàbia podem connectar amb el carrer Jesús Pobre a peu. El carrer rep el nom de la veïna EATIM, perquè si no fos per la via del tren podria unir-se a la carretera local que va de Gata a Jesús Pobre ara d’una sola direcció. El carrer no té eixida per als cotxes. S’entra per la carretera d’Ondara i acaba a la via del tren. La majoria de cases són blocs de pissos i està edificat tot el costat esquerre si mirem cap a la carretera de Jesús Pobre. Per la part dreta sols està edificat a l’entrada del carrer.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa.



ARTICLES DESTACATS: Fotografia antiga nº 17 (publicació de l’1 de maig de 2010)

20130604223517-creualcolaes-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Continuant amb la sèrie d’articles destacats, comence el record de maig de 2010. El primer dia publicava una altra fotografia antiga ja coneguda, però sempre interessant, la de la creu que després es plantaria dalt de les Alcolaes. Ací teniu el text d’aquell dia:

PUJADA DE LA CREU PELS JOVES DE GATA (1963)

Des de la Plaça de l´Església fins la muntanya d´Alcolaies, molt a prop on després va ser el Camp de Tir de Colom i ara és zona de vol dels avionets teledirigits, els joves de Gata van pujar d´aquesta manera com es veu a la fotografia la creu.  Era l´any 1963 i el motiu de posar la creu era que es celebrava l´arribada de la Missió dels Pares Franciscans a Gata. Al capdavant i pel mig podem reconéixer algunes cares, com la de Don Francisco Costa o més major, Fermín allà al fons a l´esquerra de la foto. Podeu anar mirant i descobrint caretes.

La monumental creu es veu davant de l´església. Es pot veure Ca la Datilera i tot el personal expectant. Al pas dels anys, la creu resistia allà dalt, darrere les escoles, fins que un temporal d´aigua i vent va acabar tombant-la a terra.

Comenta Jaume Costa, sobre la creu:

"Tenia 8 anys i m'en recorde com un ensomi, la creu la feren amb uns pins del pinar dels Felius. Els dies d'abans, el homes es feren unes torxes amb pals, un pot i fils de cotó remullats amb petroli per acompanyar la creu. Jo i ma mare vegerem la processó des de la terrassa de ma casa, com un seguit de llumetes pujava Alcalaies amunt fins el cim del costat del camp de tir de colom, on va romandre temps, fins que es corcà la creu. Allí pujavem el xiquets i ens balancejavem amb les cordes i ens penjaven d'ella. Les cordes van servir per plantar-la."

FONT: Foto propietat de Justo Signes. // Publicat al blog l’1-5-2010.



EL PASSAT DISSABTE ES VA CELEBRAR UNA FESTA RIMEMBER RECORDANT ELS ANYS 80 DEL SEGLE XX

20130604232319-anys80.jpg

Els joves van gaudir dissabte passat d’una festa que va organitzar el Kiro’s i que va contar amb xaranga i tot. Per uns moments els carrers de l’Avinguda, Sant Miquel, Doctor Moratal i La Creu, van retornar als anys 80 del segle XX. A suggerència d’un usuari i seguidor del blog us pose el comentari que ell feia de la festa: "el dissabte, dia 1, hi hagué un altra celebració en este poble a la que va assistir moltíssima gent; era la festa dels anys vuitanta al Kiros, un event que convidava a extreure el sentit més creatiu dels joves sobre una època que la majoria d’ells no varen viure, però que n’estic segur que a data d’avuí els ha servit, i molt, per saber com la varen viure els seus pares, lo qual no deixa d’enriquir més si cal la seua cultura."

Valent-me de la xarxa social facebook, us pose algunes fotografies que donen constància de l’event lúdic i fester que van viure tots els disfressats i els que es van apropar al lloc, imbuits per la festa.

FONT: Fotos del facebook (Mestre Juan i Mari Grimalt) , festa Rimember 80.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.137, la del dia 27/5-

20130604234628-103blogplacanovaamics.jpg

Reprenint la sèrie esperada per molts usuaris, la fotografia que corresponia al passat 27 de maig, dilluns, pertany a la col·lecció de Paco Moncho. Dels seus àlbums s'extrauen pàgines de vida gatera, temps feliços que ja no tornaran. Val la pena, rememorar-los. A la imatge podeu veure a uns amics agafant la farola de la Plaça Nova. Una casa amb la façana plantada i res més tenen al darrere. Ells eren Quique Colomés (el que s'abraça a la farola), la xicona no està clar qui és, encara que Paco posa en interrogant si serà Paca "Palacio", a la part de baix està Pepe Diego Mulet i a la dreta, amb ulleres, José Luis Baños Candela.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 5 DE JUNY DE 2012: La premsa parlava dels joves empresaris de la Marina Alta reunits a Gata. A "Sabieu...?" dos qüestions: el trànsit de Venus aquella matinada i que un jove va ser detés en 1908 per robatori doble. Publicava tres fotografies antigues, una més recent de dos amiguets de carrer i les altres dues de joves gaters a mitjan segle XX.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 61.- Carretera d'Ondara

20130605205601-ondara.jpg

Forma part de la carretera Nacional 332, però el tram que va de l’encreuament amb la carretera de Xàbia-carrer Jaume I i el final del poble cap a València, se li nomena Carretera d’Ondara, per estar en direcció al poble ondarenc que està a uns set kilòmetres. Al pas l’ixen a este carrer-carretera el carrer Jesús Pobre, del que parlava ahir, i el carrer Trossets. És travessa de la General, té una corba molt pronunciada, eixides de carrers i semàfors, que fan totplegat perillós el tram.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa. 60.- Carrer Jesús Pobre.



ARTICLES DESTACATS. Fotografia antiga nº 17 (publicat el 4-5-2010)

20130605092229-camplacag.jpg

Aquella fotografia també impactava, donat que el campanar no estava alçat i la imatge era molt antiga, fent inclús mercadet a la Plaça de l’Església. Per això la pose hui com a "Article destacat". Al publicar-la el quart dia de maig de fa tres anys, deia textualment:

"Hui 4 de maig porte al blog la fotografia antiga del

CAMPANAR SENSE ALÇAR I MERCAT A LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA

La fotografia té molts detalls per a fixar-se. Els forats on estaven les campanes i que hui en dia estan buits. El campanar que no estava alçat. Es va alçar en 1963. Observeu les campanes, sobre tot la lateral i la frontal. Es fa mercadet a la Plaça de l´Església. Es va deixar de fer quan es va obrir la Plaça del Mercat, després Plaza 18 de Julio i ara Plaça Nova. Finalment, observeu que no estava la font.

FONT: Publicació al blog del 4-5-2010.



CONEIXEU A FAMILIARS O AMICS QUE VAN ANAR A NOVA YORK ?

20130605154821-978005-10152893245255529-1584013291-o-1-.jpg

L’Arxiu Municipal fa una crida per a contar les vostres experiències o el què sabeu dels vostres...que van anar a Nova York

Deixem que siga l’arxivera municipal SÍLVIA LEYDA qui us explique la col·laboració dels gaters en el projecte:

"Ara fa un segle des de que molts valencians emigraren cap als Estats Units o Canadà, molts d’ells de la Marina Alta i vora 200 concretament de Gata. Anaren buscant feina o el “somni americà”, deixaren, en molts casos, dona i fills per poder guanyar-se el pa normalment com a ma d’obra barata construint carreteres o línies de ferrocarril.

Aquestos viatjaren en vaixells des de València, Barcelona o França, estalviant molt de temps abans per poder pagar-se el bitllet; gent majoritàriament analfabeta, humil i a qui li costava molt entendre l’anglès perquè s’expressava en valencià, però amb molta il·lusió i ganes de construir-se una vida millor.

Malauradament la crisi econòmica que assolà Estats Units a l’any 1921 obligà a molts d’ells a retornar cap a casa, cap a Gata de nou amb les seves famílies sense haver pogut aconseguir el seu somni americà.

Doncs ara, 100 anys després, Juli Esteve, director de la productora InfoTV, vol homenatjar a tots estos emigrants quasi desconeguts realitzant un reportatge-documental de caràcter històric que s’anomenarà "Del Montgó a Manhattan: Valencians a Nova York" i per tal cosa a contactat amb les poblacions d’on emigraren per poder recavar informació.

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata es vol col·laborar amb el reportatge i per tal motiu des de l’Arxiu Municipal  dedicarem els esforços en localitzar a descendents d’aquestos emigrants per posar-los en contacte amb la productora.

Des d’ací faig una crida a tot aquell qui tinga un avantpassat que emigrara a Nova York o Canadà en els anys 1913-1923, tot aquell qui haja sentit en sa casa que l’avi o el besavi anaren als Estats Units o la tia que viatjà a les Amèriques... qui tinga fotografies, documents, passaports, cartes... d’aquell viatge, o qui simplement ha sentit una història relacionada que vinga i ens ho conte, qualsevol dada, qualsevol detall és interessant.

Quan ja tinga localitzats descendents concertarem una reunió amb tots ells per poder ser entrevistats per la productora i formar part del documental.

Vos convide a participar d’aquest projecte, així que podreu informar-nos del que sabeu al Arxiu Municipal: Arxiu Municipal de Gata de Gorgos  (Ajuntament de Gata).

Silvia Leyda Fornés arxiu@gatadegorgos.es 965756089. Espere la vostra col·laboració. Entre tots podem recuperar una part de la història de Gata."

Dalt teniu el cartell anunciador de la crida.

FONT: Arxiu Municipal, Regidoria de Cultura, Ajuntament de Gata.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 6 DE JUNY DE 2012: Parlava de la cloenda de l’Escola d’Adults i de l’exposició de treballs. Del dia del Corpus (dijous 7) i la festa, diumenge 10. De dos parts de "Sabieu...?". A una parlava de destinar diners a la via ampla Gandia-Dénia (encara res de res) i de 1909 i la permuta de dos mestres, entre Gata i Xest.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 62.- Carrer Trossets

20130606215030-trossets.jpg

La partida va donar el nom al carrer que travessa des de la nacional-332 al carrer Xaló. Carrer ample i molt transitat, carrer nou, que puja i baixa, no és tot pla. Molts cantons té el carrer, que no està del tot edificat, però quasi. Té això si bolcs de pissos o cases grans. Si anem des de la carretera cap al carrer Xaló trobem a la dreta tres carrers paral·lels, que seran pròxims carrers de la nostra sèrie. Per l’esquerra sols trobem al carrer Jaume I, el següent carrer que coneixerem.  

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa. 60.- Carrer Jesús Pobre. 61.- Carretera d’Ondara.



ARTICLES DESTACATS: LA VIDA PARROQUIAL FA 75 ANYS (Arxiu Parroquial-Història religiosa) (Publicades les tres parts els dies 6, 7 i 8 de maig de 2010)

20130606102816-alejo.jpg

La sèrie de ARTICLES DESTACATS del blog ressalta ara alguns dels articles publicats aquell maig de fa tres anys, segon mes de vida del blog del CRONISTA DE GATA. En tres parts, que ara publique tot junt, vaig publicar aquest article de història religiosa, de dades que es pden trobar a l’Arxiu Parroquial i que formen part, com no, també de la història local:

PRIMERA PART:

"Dins la sèrie de Història Local porte hui al blog l´article de "La vida parroquial fa 75 anys" -I-. Extret dels llibres de l´Arxiu Parroquial, aquesta és una part de la història religiosa de Gata molt interessant ja que ens transporta al temps que relata

L´ESTAT DE LA PARRÒQUIA DE GATA DE GORGOS EN 1935, conforme al que es disposava en el B.O.A.V. de 1-10-1932. N´Alejo Sendra Tarrazó -que apareix a la imatge oficiant l´eucaristia- va fer l´informe el 13 de juny de 1935. L´informe es va fer, lògicament, en castellà. Jo simplement l´he traduit ajustat al text. Per la seua llargària es posarà en tres dies: dijous, divendres i dissabte.

LA PARRÒQUIA: Titular: Sant Miguel Arcàngel. Data d´erecció: No consta, havia Rector en ella l´any 1578. De provisió ordinària. Categoria: Ascens de 1ª.

LA FELIGRESIA: 900 cases reunides i 63 diseminades. Parròquies colindants: Pedreguer, Xàbia, Teulada i Xaló. Arxiprestat de Dénia. Partit judicial de Dénia. Província d´Alacant. Administració de correus amb gir postal i paquets postals. Telègraf i telèfon. Població agrícola i industrial. Es fabriquen capells fins de palla, gèneres de punt i cadires de vímet. Hi ha 1.100 veïns, amb 4.228 ànimes.

ESGLÉSIES I ORATORIS: Església parroquial, ermita en el mont calvari i oratori públic a la partida de Benitzaina, propietat de Na Rosa Mulet Monfort. Totes aquestes esglésies estan servides per la parròquia.

RELÍQUIA: Té la parròquia la relíquia de la Santa Creu amb autèntica.

CASA RECTORAL: Situada a la Plaça Major, junt a l´Església parroquial. Fou ocupada part d´ella durant algun temps únicament per Antonio Diego Durá, fins que en virtud del juí de desmantellament (deshaucio) cel·lebrat a Dénia el dia 13-3-1879 a instàncies del Rector regent En Francisco Martínez Benito desalojà i deixà lliure la casa Abadia el referit Senyor Antonio Diego Durá.

RENTES: El "párroco" té una consignació de 2.000 pessetes amb el descompte del 10% a l´actualitat. Actualment percep 773 pessetes anualment en concepte de habers passius. Els emoluments anuals per drets d´estola i peu d´altar és d´igual quantitat amb tendència a baixar per la ruïna econòmica que ve des d´alguns anys patint aquest poble.  

RECTOR "PÁRROCO": N´Alejo Sendra Tarrazó.  

VICARIS ("COADJUTORES"): Corresponen dos. A l´actualitat sols hi ha un En Blas Llopis Mayans, natural d´Oliva, fill de Domingo Llopis Llorca i de María Mayáns Sabater, de 62 anys, cursà un any d´ampliació en Filosofia i sis de Sagrada Teologia al Seminari de València. Fou ordenat de prevere el 21-3-1896 i prengué possessió d´aquesta Coadjutoria a primers de Novembre de 1910. Habita en el carrer del Calvari -hui és Carrer Signes- número 6. Viuen amb ell la seua germana Isabel Llopis Mayáns i les seues nebodes María i Teresa García Llopis." 

SEGONA PART:

Continuant amb la sèrie de tres capítols iniciada ahir sobre L´ESTAT DE LA PARRÒQUIA EN 1935, proseguim la traducció fidel al text escrit pel rector regent N´Alejo Sendra Tarrazó, del qual torne a portar una fotografia, en aquesta ocasió predicant dalt la trona, hui ja desapareguda....

MISSES: Es diuen diàriament dues misses i tres, els diumenges i dies festius. El nombre dels qui escolten Missa diàriament és de 300 i en els dies festius al voltan de 2.500.

PENITÈNCIA I EUCARISTIA: Complixen amb el precepte pasqual anualment uns 630 homes i 1.600 dones. Comulguen diàriament 130 dones, semanalment unes 300 i en les festes principals unes 500 dones. Mensualment uns 30 xiquets.

PRIMERA COMUNIÓ: Als xiquets s´admet als set anys a la primera Comunió. Cada any comulguen per primera vegada uns setanta xiquets. Anualment es cel·lebra per això una festa especial i solemne el dia del Santíssim “Hábeas Christi” i cada mes en la Missa conventual del primer diumenge es fa una Comunió general de tots els xiquets que han rebut la primera Comunió.

MORALITAT I MALES LECTURES: No hi ha escandals greus que mereixen nomenar-se. Es llegeixen habitualment: cinc Diaris de València; quinze “Debate”; sis ABC; setanta semanaris El Buen Amigo, Hoja misionera; quaranta “Provincias”; sis “El Pueblo” i setanta “El Mercantil valenciano”.

CATECISME: Tots els diumenges de l´any es té el catecisme dels adults amb nombrosa assistència de dones principalment. Homes són contats els que assisteixen al Catecisme. El catecisme dels xiquets es té tots els dies per la nit, des del mes de Novembre fins maig o Juny en el qual té lloc la Primera Comunió, i ja des d´aleshores deixen d´acudir els xiquets des d´immemorial. Assisteixen diàriament el Catecisme uns doscents. Per a preparar als xiquets a la Primera Comunió es dedica tot el mes d´Abril cada any.

CONFRARIES, GERMANDATS I ASSOCIACIONS PIADOSES: Confraries: Virgen del Rosario, que és la més antiga, i la de la Virgen del Carmen. Germandats: Venerable Orden tercera de S. Francisco de Asís i Venerable Orden Tercera de la Virgen del Carmen, establerta en aquesta parròquia el mes de Maig de 1932. Associacions piadoses: Hijas de María i Sagrado Corazón de Jesús o Apostolado de la Oración. Està aprovada la Congregación de la Doctrina Cristiana i s´acompleix el que està disposat al Reglament de la mateixa, aprovat pel Reverendíssim Prelat. La Congregación del Santísimo Sacramento no està fundada per complir-se els seus fins pel Apostolado de la Oración. Es procura fomenter-les totes i que els joves de ambdos sexes s´inscriguen en els més apropiats al seu estat i condició.

DEVOCIONS: Es fomenten les devocions piadoses, com l´exposició, que es cel·lebra tots els dijous, fent l´Hora Santa, la visita al Santíssim Sacrament, Via Crucis, Sant Rosari, Mes de Maig, i altres semblant com Set Diumenges, Primers Divendres, Mes de Juny i d´Octubre, i l´exercici de les Maries dels Sagraris Calvaris el quart diumenge de cada mes, amb comunió general a la Missa conventual i exposició Major per la vesprada.

TERCERA PART:

Conclou en aquest article tot el resum de "La vida parroquial...de 1935": ...

FUNCIONS RELIGIOSES: Es celebren cada any: Festes de S. Antoni Abat, Septenari dels Dolors, Verge del Rosari, Inmaculada Concepció, Sagrat Cor de Jesús, Verge del Carme i Santíssim Crist. Es celebren a més les següents funcions: Hora Santa o dijous eucarístics, set diumenges de S. Josep, Quaranta Hores de Carnestoltes, la Santa Quaresma, els Primers Divendres de mes, Primers Dissabtes de mes; exercicis vespertins de la Confraria del Rosari, Filles de Maria, Apostolat de l´Oració, Maries dels Sagraris Calvaris, V.O. Terceres de la Verge del Carme i de S. Francesc d´Asís, els diumenges tots de l´any per ordre d´antigüitat. El mes de Maig, el de Juny i el d´Octubre; el novenari a la Verge del Carme el mes de Juliol i el de les ànimes el mes de Novembre. A més es celebren els Exercicis de l´Octava del Hábeas amb la funció eucarística per la vesprada, el Via Crucis els Dimecres i Divendres de Quaresma, el cant del Diví ofici el Dijous Sant i l´Hora santa solemníssima, amb orquestra, després del sermó, a les deu de la nit d´eixe mateix dijous; i una funció eucarística solemníssima el dia primer d´any per la vesprada; i la “sabatina” tots els dissabtes lliures de l´any.

OBRES SOCIALS:  No hi ha obres socials informades de l´espíritu de l´Església Catòlica i són difícils de promoure pel fracàs d´un sindicat catòlic que deixà molt per pagar. Hi ha un sindicat de llauradors que no ofereix perill algun al paréixer per a la causa catòlica, i la Unió General de Treballadors del camp que està agonitzant.

LLOCS DE GAUDIMENT: Hi ha dos cinemes en els qual no domina cap tendència. No hi ha centres de corrupció o perversió de costums.

ESCOLES: Hi ha tres escoles unitaries de xiquets i altres tantes de xiquetes i una de pàrvuls.

ARXIU PARROQUIAL: Està situat a l´església junt a la sagristia. Existeix en ell, a més de l´índex o catàleg del mateix arxiu, l´inventari dels objectes de cult, el de béns eclesiàstics, el llibre de comptes de fàbrica, el de Misses manuals, un exemplar del Codi, de l´últim Concili Provincial, els estatuts Sinodials, la col·lecció completa del Butlletí eclesiàstic i demés documents.

FUNDACIONS PIADOSES: Algunes hi ha, però de poca importància. Es conserven en l´arxiu còpies d´aquestes fundacions, aprovades pel Reverendíssim Prelat. En l´arxiu existeix el llibre de fundacions i es procura portar degudament.

A la composició, les tres fotografies que publicava a les tres parts fa tres anys.

FONTS: Arxiu Parroquial. // Publicació al blog els dies 6, 7 i 8 de maig de 2010.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.138, la del dia 28/5-

20130606154346-26854-109957625683946-8344865-n.jpgTorna la sèrie poc a poc. La imatge que tocava publicar dimarts 28 de maig és de la col·lecció, de nou, de Paco Moncho. Com ja ve el bon temps i estem prop de les festes porte hui una foto festera. La quintà 1971 va fer el festival d’elecció i proclamació de la regina, dames i cort d’honor a la Plaça Nova. Feien primer el dia de Sant Jaume un festival i després a finals de mes un altre. A la foto, en color, podeu veure a Tonica Diego (dona de Antonio "Xaparro"), Paquita Monfort, Puri Baños i Ana, que ara viu a Teulada.FONT: Fotos de l’àlbum de Paco Moncho al seu facebook.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.139, la del dia 29/5-

20130606220622-b046xiqueta1com.jpg

El dia 29 de maig tocava posar aquesta fotografia que pose ara. És de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica". Ara que s’han celebrat les primeres comunions, porte una imatge de una xicona que va prendre la Primera Comunió. Si es fixeu anava amb capa blanca. Està recolzada sobre un reclinatori i amb vel blanc també. No eren els mateixos vestits però les fotos es feien igual per a la posterioritat



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.140, la del dia 30/5-

20130606221755-b020tresamics.jpg

El dia penúltim del mes de maig tocava posar aquesta fotografia de la col·lecció de Antonio Soler "Rellotgero". La fotografia mostra a tres amics. S'estilava o els tres es van posar d'acord en posar una cama dalt l'altra?. Curiós, no?.: d’esquerra a dreta, sembla que és Domingo, el del mig és segur Vicente "de la tia Isabel" i Antonio, el propietari de la foto, del que sempre tenim en el record.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.142, la del dia 1/6-

20130607235537-j86placanova-copia.jpg

Ja dins del mes de juny, la foto corresponia al primer dia. Torna a eixir la Plaça Nova i el pis d’abans. Una foto dels anys 70 del segle XX, que és de la col·lecció de Jaime Signes-Costa "Concepció". Observeu les baranetes de ferro que tenien abans les palmeres iels cotxes que anaven pel món, Un asoma per la foto.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 7 DE JUNY DE 2012: La premsa parlava de la donació de Pons Químicas S.L. a Pedreguer. A "Sabieu...?" eren notícia els canvis de 1909 al Patronat de la Duquessa en Gata. Començava el compte enrere de la representació del Miracle de l’Arbre Blanc, a un mes just d’aquella memorable representació. La fotografia 785 era del carrer Xaló i molt antiga.



HUI ES PRESENTA A LA BIBLIOTECA: UN PEU DINS, UN PEU FORA

20130607091028-unpeu.jpg

Un dels autors, Jordi Giner Monfort, és gater

Hui divendres, a les 20 hores, es presentarà a la biblioteca de Gata el llibre "Un peu dins, un peu fora", que parla dels inmigrants residents europeus al municipi de Teulada. Els autors són: el pedreguer Carles X. Simó Noguera i el gater Jordi Giner Monfort. Són coeditors l’Institut d’Estudis Comarcals Marina Alta i l’Ajuntament de Teulada, ja que va ser premi "Vila de Teulada".



SABIEU...QUE DEMÀ DISSABTE 8 ÉS LA GRAN CAGADA...DE LA VACA

20130607092454-942392-4958450761153-2097215532-n.jpg

Organitzada per la Comissió de Festes 2013 i l’Associació Bouera de Gata, amb la col·laboració de la regidoria de Festes i els Quintos 2013

El que hi ha que fer per a guanyars diners per a les festes?. Si no que els ho diguen a cada comissió de festes del poble. Estem a menys de dos mesos per al 26 de juliol que començaran les patronals i la comissió acelera tot el que pot a la recta final. Per això, demà per la nit hi haurà altra activitat d’eixes curioses, que no és nova, però al final festa a manta: "Caca...la vaca". Es sent moltes vegades eixa expressió. Demà, doncs, es farà realitat: la gran cagada serà a carrer d’alguna vaqueta domesticada que anirà rodant pels llocs ja determinats.

Serà al camp de futbol vell de Les Sorts i començarà a les 8 de la vesprada. Però que hi ha que fer?. La parcel·la val cinc euros i pots guanyar-ne mil. Com?. Si la vaca "caga" -utilitzant la paraula sense eufemismes ni res- a la parcel·la que un ha jugat.A més, igual hi ha més premis. Hi haurà servei de bar amb entrepans i després de tot, a la nit, disco-mòbil "Wow audiovisual".

Així que ja sabeu. Tots a veure on "caga" la vaca i qui s’emprota els mil eurets, que en este temps de crisi van molt bé.

FONT: Cartell anunciador Comissió de Festes 2013.



EL BUTLLETÍ OFICIAL DE LA PROVÍNCIA (BOP) ANUNCIA DOS EXPEDIENTS DE SUPLEMENTS DE CRÈDITS DE GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui 7 de juny dos anuncis referents a dos expedients. El primer és el tercer de 2013 de concesió de suplement de crèdit finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria, que aprovà en sessió ordinària el Ple de l’Ajuntament de Gata el passat 28 de maig. Dins del pressupost de despeses i al capítol de despeses corrents, bens i serveis, hi havia un total inicial de 2.458.953,65 euros i el resultant puja a 2.541.895,44 €, quedant un suplement de crèdit de 82.941,79 euros.

El segon, aprovat a la mateixa sessió és l’expedient 7 de 2013, també de concessió de suplement de crèdit finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria. També al pressupost de despeses, pel que fa a inversions reals, hi havia un pressupost inicial de 1.206.405,88 euros i el definitiu és de 1.214.838,45 euros, per tant el suplement és de 8.432,57 euros.

FONT: BOP 7-6-2013.



ARTICLES DESTACATS: NOMS DELS CARRERS DE GATA A LA REPÚBLICA (Història Local) (Publicat al blog el 9-5-2010)

20130607210102-carrerbisbe.jpg
El dia 9 de maig de fa tres anys publicava un altre article d’història local, referents a tots els canvis de noms que el plenari va posar als carrers amb motiu de la segona república espanyola. Ací teniu l’article textual:

"Hui diumenge 9 de maig porte al blog el canvi de denominacions dels carrers de Gata, a causa de la instauració de la II República Espanyola (1931-1936), extret dels plenaris municipals de l´Ajuntament de Gata. És història de fa tres quarts de segle. Al plenari de 31 d´octubre de 1935 es va acordar en aquest període de temps rotular els carrers amb els noms següents: 

Palmeral Alto: Madrid; Palmeral Bajo: Sargento Vázquez; Plaza de la República: Plaza de la República; Estación: Ángel Pestaña; continuación de Galán y García Hernández: Calle del Comercio; Duquesa de Almodóvar: Calle del Alcalde José Ferrándiz; Padre Mulet: Sargento Fabra; Calvario -hui Signes-: La Pasionaria; Obispo Cervera: Francisco Alcaso; Teulada: Nicolás Salmerón; Doctor Gómez Ferrer: Pablo Iglesias; Plaza del Mercado -hui Plaça Nova-: Plaza Durruti; Calle Nueva: Calle de la Revolución.

Al plenari del 17 de novembre de 1936 hi ha més canvis de denominació de carrers: Peñón: 1 de Mayo; Colaes: Avda. de Largo Caballero; Sol: 17 de Julio; Luna: 14 de Abril; Estación: Pi y Margall; Padre Mulet: Ángel Pestaña; Plaza Hostal: Sargento Fabra; Moreras: Pedro Esteve; Biserot: Lenin; San Antonio: León Tolstoi; Parras: Libertad y Fraternidad.

Fotografia: Carrer del Bisbe Servera, que se li va nomenar "Francisco Alcaso"

Font: Plens municipals. Arxiu Municipal. Ajuntament de Gata."

FONT: Article publicat al blog el dia 9-5-2010. 



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 63.- Carrer Jaume I el Conqueridor

20130607211153-jaumei.jpg

El carrer que hui porte al blog és recte com un fus i lleugerament empinat. Té poques cases i alguns blocs de pissos, així com una nau industria i un solar. El carrer Jaume I el Conqueridor o simplement Jaume I té conexió entre l’encreuament que formen la Nacional 332 a la Plaça d’Espanya, la carretera de Xàbia i la carretera d’Ondara, i el carrer Trossets.  

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa. 60.- Carrer Jesús Pobre. 61.- Carretera d’Ondara. 62.- Carrer Trossets.



LA MARATÓ DE DONANTS DE SANG RECULL 52 DONACIONS

La Marató de sang celebrada ahir dijous 6 de juny, va tindre resultats normals. Es van presentar 53 donants i es van obtindre 52 donacions. Van ser 4 els donants nous i uns altres tants rebujats.
Des de l'organització es dona les gràcies als assistents, esperant que a la pròxima siga millor.


NOMBRÓS PÚBLIC A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE SIMÓ I GINER

20130607213324-unpeu.jpg

Un dels autors, Jordi Giner Monfort, és gater

Ho anunciava aquest matí pel blog i pose ara al blog i al facebook. Acaba de presentar-se el llibre que han fet carles X. Simó Noguera i Jordi Giner Monfort a la Biblioteca Pública Municipal de Gata. Ha assistit nombrós públic a la presentació del llibre que porta el títol de "Un peu dins, un peu fora", sobre la inmigració de residents europeus al municipi de Teulada, que té la coedició de l’Institut d’Estudis Comarcals Marina Alta i l’Ajuntament de Teulada, ja que va ser premi "Vila de Teulada".

A la fotografia, que he capturat del facebook de Joanvi Vallés podeu veure l’acte que ha acabat fa una estona.

FONT: Foto Joanvi Vallés.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.141, la del dia 31/5-

20130607234046-fa018blog.jpg

L’última fotografia que tocava del mes de maig la pose hui. De la col·lecció de la família Soler, per mig d’Antonia, aquesta fotografia no dona massa pistes d’on és. Està, per un costat, la barana, per tant pareix un pont. I les vies delñ tren. Tres amics xarren i parlen. Al fons, el Montgó. Si esbrineu a reconèixer on és exactament, podeu deixar el comentari.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.144, la del dia 3/6-

20130608230406-pontcaparaval.jpg

De nou un altre detall d’una foto ja pùblicada. Un altre racó de Gata que ens mostra la foto nº 122. Els travessers són els del pont de les Alcolaes, principis dels anys 50. Mirant cap al penyó vegem les cases que s’alcen sobre les roques, allí on estava l’escorxador. Cases baixetes i antigues. Al fons, també es veuen algunes cases del Raval.



RECORDEM...FA UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 DE JUNY DE 2012: La notícia de l'atur gater ens deia que Gata baixava en 24 persones els aturats de maig de 2012. 117.000 visites es contaven al blog. Ara són més de 241.000. A les 250.000 toca fer resum. A "Sabieu...?" anava de Jaime Signes, estudiant, però en 1909.



IMATGES DE FESTA: XARANGATA, L'ÚNICA XARANGA QUE TÉ GATA

20130608185620-xarangata.jpg

No desbalafiem l’ocasió de que passen, de nou, per al blog. Ho van fer quan van començar, però "XARANGATA" està ahí, sempre amb la festa. Tots ells són músics joves de Gata, de la banda Unió Musical i segueixen practicant i assajant sempre amb el seu instrument corresponents a totes les festes que manen. Per a ells, tota una festa. Per a la gent, més encara. La foto la va pujar Quico Arabí al facebook i us la pose.

FONT: Foto extreta del facebook, Quico Arabí.



RECORDEU. HUI, DES DE LES 20 HORES, LA FESTA DE LA GRAN CAGADA

20130608190557-mansa.jpg

Estem a una hora del començament de la festa curiosa de la Gran Cagada. Encasra podeu apropar-se a l’antic camp de futbol de Les Sorts, que de ben segur us faran un lloguet, per a tentar a la sort. Si poses cinc euros es poden convertir en mil, sempre que el manso, un gran manso per cert, faça les seues necessitats, és a dir "defeque" -utilitzant la paraula culta- o cague, utilitzant la normal, d’anar pel carrer, al quadret que tu o vosté ha contractat.

La Comissió de Festes i l’Associació Bouera de Gata us esperen a tots al festot de la GRAN CAGADA. A la foto, que he extret del facebook de Mari Grimalt Gil, podeu veure el manso, que anava este matí pels carrers de Gata. José Ramón, membre de l’Associació Bouera de Gata, està al seu costat. Estava per la Plaça Nova i la gent s’ho passava d’allò més bé, fotografiant-se per a la immortalitat amb el manso.

FONT: Foto del facebook, per mig de Mari Grimalt Gil.



SABIEU...? que el segon premi de la Loteria Nacional ha tocat tot a ONDARA ?

Ho avançava al meu mur del facebook i ara al blog. Tenim prop la sort però no arriba a banyar-nos de fa mig any. L'Administració de Loteries nº 1, única del poble, de la veïna ONDARA ha estat l'agraciada íntegrament amb en el segon número de la loteria de hui dissabte 8 de juny de 2013. El número 21.603 ha tocat i són 250.000 euros a la sèrie, és a dir 25.000 euros al dècim, que no està gens mal. Enhorabona als agraciats i a seguir tentant la sort per ací.



DAVID FERRER, d'ascendència gatera, DISPUTA DEMÀ LA FINAL DE ROLAND GARROS, FRONT A NADAL

20130608195243-davidferrer.jpg

David Ferrer és, hui per hui, el xabier més universal. Està a punt de poder fer més història, si cap més de la que ja ha fet. Demà a les 15 hores s’enfrontarà en la gran final del premi Roland Garros, contra el seu company i espanyol Rafa Nadal. Els gaters tenim un punt de record per a David i per animar-lo. El seu avi patern, d’ahi li ve el cognom de Ferrer, era gater. Antonio Ferrer era mestre i anava de ben jove amb Joaquina Frasés, germana de Pedro Frasés, que va morir molt jove -segons em comenta Emilio Signes. El destí va voler que la cosa no cuallara i va fer núvia a Xàbia. Allí s’en va anar a viure, a treballar de mestre i a formar una família. Ara el seu avi, en el record, estarà orgullós d'ell i de tota la família. 

Per tant, DAVID FERRER té, ja ho sabeu per si no ho sabieu, ascendència gatera.

Jo vaig tindre la sort i el privilegi, quan era col·laborador del diari Las Provincias, a la seua secció La Marina, de fer-li una entrevista a un xiquet xabier de categoria cadet que es preparava a Barcelona i que li deien DAVID FERRER. Ja despuntava i guanyava a nivell nacional torneigs. Tota la família em mostrava orgullosos el telegrama del ministre d’esports felicitant-lo per la seua victòria. Recorde que li vaig fer la foto amb la raqueta, amb una samarreta a ratlles i sentat baix de la palmera de sa casa, a Xàbia.

Fa unes setmanes, el tenista xabier va visitar les instal·lacions de Point S.L., de gent gatera, per a interessar-se i comprar uns mobles. Si recordeu, el vaig traure al blog. Hui aquelles dos fotografies amb la gent de les oficines i amb un dels germans Pons García, Vicent, cobren la més rabiosa actualitat.

Per totes aquestes raons i perquè és del poble veí de Xàbia, cal preparar-ho tot per animar a DAVID FERRER davant la seua gran oportunitat, guanyar a Rafa Nadal el premi Roland Garros 2013. Jugaran el 4rt del món, Rafa Nadal contra el 5é del món David Ferrer. I el primer l’han tirat fora.

Aixina és que TOTS ELS GATERS A ANIMAR A DAVID FERRER, "FERRU".

A la composició fotogràfica us pose a David i al seu avi Toni, a més de la visita a les instal·lacions de Point a Xaló. El detall de la foto antiga és propietat de la família Signes Mulet, facilitada per Emilio, i les fotos de Point eren de Vicent Pons // Foto de David Ferrer: www.apiedepista.es.



DEMÀ DIUMENGE ÉS LA FESTA DE SAGRAT COR DE JESÚS

20130608204145-dscf5175-copia.jpg

Té la confraria més antiga de la parròquia de Gata, amb 126 anys

Demà diumenge 9 de juny se celebra a Gata la festa del Sagrat Cor de Jesús. Com ja és habitual, el diumenge després del Corpus ix la confraria més antiga de Gata, amb la imatge que, lògicament, és més recent. És una de les imatges més grans que té l’església parroquial, junt a la Puríssima i al titular cap d’altra Sant Miquel Arcàngel. Com també és costum els últims anys, algunes mares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió seran les majoralesses i aniran pel mig de la processó. Els nous comulgants també estaran a la processó, junt amb les confrares i la feligresia en general.

Pel que fa a la història religiosa d’esta confraria dir-vos que té 136 anys, la més antiga de la parròquia. Ho sabieu?. La congregació del Sagrat Cor de Jesús té certificat del 18 d’agost de 1887. El reglament és de més enrere, 4 de desembre de 1886, però aprovat pel cardenal Monescillo el 18 d’agost de 1887. A instàncies del rector d’aleshores En Juan Martínez Blasco, es va aprovar l’erecció de la Corporació i el reglament, com a una benèfica institució, concedint cent dies d’indulgència a tots els associats i demés fidels...

Encara hui perdura la confraria a Gata del Sagrat Cor de Jesús. És per tant, la més antiga de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

 



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 64.- Carrer de les Paleres

20130608210717-dscf2462.jpg

Comence la subsèrie de quatre carrers paral·lels que tenen el seu prinicipi al carrer Trossets i no tenen eixida per l'altra part. És el més pròxim al carrer Xaló. Curt i amb blocs de pissos i algun que altre solar. Pertany a tota la urbanització de Trossets.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa. 60.- Carrer Jesús Pobre. 61.- Carretera d’Ondara. 62.- Carrer Trossets. 63.- Carrer Jaume I el Conqueridor.



ARTICLES DESTACATS: COM ERA GATA AL 1932, ANY DE LA REPÚBLICA ? (Publicat al blog l'11-5-2010)

Va ser altre article destacat, en el qual detallava la vida gatera al 1932, any republicà. El vaig publicar el dia 11 de maig de 2010. Ací teniu tot el text:

"Ens interessem hui per escorcollar com estava el poble, com es vivia l´any 1932, any de república, a Gata. Hem pogut esbrinar d´ací i d´allà i em fet un resum.

AIXI ESTAVA EL POBLE:

La Plaça de l´Església era encara Plaça de Mercat, ja que el mercat no passà a la Plaça Nova fins 1933. Precisament, el 21/3/1932 s´acorda pel Ple col·locar una vorera de "portland" a la Plaça en construcció i adquirir el "bordillo" de pedra necessari per a la prolongació del carrer del Doctor Gómez Ferrer.

En 1932 encara no hi havia pont urbà sobre el riu Gorgos. El 30/3/1932, el ple prorroga en vuit mesos la possibilitat de que els veïns interessats en la construcció d´un pont, puguen portar a terme la referida construcció. També es demana edificar a la Plaça de l´Hostal i al lloc anomenat antigament "de les Roquetes".

La gasolineria de Gata estava front a la caserna de la Guàrdia Civil, a l´Avinguda Marina Alta, aleshores Avenida de Canalejas, ubicada en el "kilómetro 89, hectómetro 1". En 1939, passada la guerra civil, la carretera de Silla a Alicante, passaria a dir-se Avenida del Caudillo. "Hay una expresión de deseo y conveniencia para los interesados de esta población de que no se quite el aparato distribuidor de gasolina...dada su situación", deia el plenari.

A la Plaça de Don José Canalejas, hui Plaça d´Espanya, sabem de l´existència de "un pino frente a una fachada", perquè en 1934 es sol·licita al Consistori poder arrancar-lo.

El 2 de gener de 1932 es realitza una instància en la qual es sol·licita l´ autorització per instal·lar una almassera o molí d´oli en un solar que posseeix al carrer prolongació de la del Doctor Gómez Ferrer. El 7 de març es dona autorització per a l´almassera, sempre que complixca amb les prescripcions higièniques. Però abans que procedixca a l´enderrocament de la que hui en dia té al mateix carrer, ajustant-se a l´al·lineació o rasant del planol de la població.

ELS REGIDORS:

La Corporació de Gata que presidia l´alcalde Julián Monfort Leyda tenia com a tinents d´alcalde a Miguel Mulet Vives i Gerónimo Monfort Signes. El regidor síndic era José Espasa Mulet i la resta d´edils: Fernando Arabí Martí, Vicente Borrell Signes, Vicente González Caselles ("Vicente la música"), José Mulet Borrell, Senén Pons Mulet, Matías Signes Monfort, Miguel Torres Monfort i Emilio Monfort Mulet. El secretari de l´Ajuntament era Martín Mengual, també advocat de la població. El jutge municipal era José Pedrós i el fiscal Vicente Mulet.

LES SESSIONS PLENÀRIES:

Els regidors en Ple es reunïen en 1932 els dissabtes a les 9 de la nit. A partir del 5 de desembre passaran a celebrar-se els plens a les 8 de la vesprada.

SINDICATS AL POBLE:

Gata comptava amb un Sindicat Agrícola Gatense. A l´any següent es formava la Societat "Trabajadores del Campo". També hi havia un Sindicat de Regs de la partida "Senies".

RELACIÓ DE COMERÇOS I ESTABLIMENTS *

"Abacerías" (4): Vicente Font, Vicente Mulet, Vicente Pedro i Francisco Torres.

Oli (Premses i molins) (5): Vídua de José Arabí, Bernardo Mulet,  José Mulet, Antonio Pedro i Sindicat Agrícola Gatense.

Espardenyeries (7): Francisco Mulet, Antonio Font,  Miguel Moncho, Onofre Mulet, Bernardo Oliver ("Bernat El Pelut"), Onofre Signes i Antonio Soler

Banquers (2): Fills de Julián Monfort i Antonio Salvá.

Barberies (8): Juan Coloma, Juan Pedro, Miguel Rodríguez, Francisco Salvá, Juan Bautista Signes, Jaime Signes, José Signes i José Torregrosa.

Carbonería (1): Miguel Soria.

Carneceries (6): Jaime Arabí, Antonio Diego, José Marsal, Vídua de Marsal,               Francisco Oliver i José Signes.

Fàbriques de canastes de vímet (2): Monfort Soler y Cia. i  Pons Monfort y Cia.

* Segons Alberto Molina ("Guía de Alicante y su provincia").

INFORMACIÓ: Plens Municipals i llibre: "Guía de Alicante y su provincia".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.143, la del dia 2/6-

20130608213656-penyoabans.jpg

A què sabeu on és?. La casa primera del carrer Penyó, el que dona a la terrassa del Centre Social i al Parc del Raval, estava aixina als anys 50 del segle XX. Hui és moderna i té planta a nivell del carrer Penyó, planta a nivell del pont i primer pis. La imatge és un detall i formava part de la foto nº 26 que ja va eixir a aquesta sèrie. Ara la vegem amb més deteniment i passejant un home del temps. La barana de desnivell, com vegeu, no era igual que ara. El pilaret amb el seu farol i les rajoletes de dalt la feien més rústica. Al llarg de les pròximes fotografies aniré detallant alguns indrets del poble, de les imatges que formen part de la sèrie de fotografies antigues i del record de Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.148, la del dia 7/6, fa dos dies-

20130609235323-patisdarrereajesg.jpg

Un detall de la foto 334 és la que pose ara al blog i que corresponia al divendres dia 7. Centrant la vista parcial de Gata, just al costat de l'església trobem el que eren els horts del palau senyorial, on hui és la Casa Consistorial. Per darrere d'aquest i pel costat del temple parroquial hi havia a distints nivells diversos bancalets, tots ells encerclats en murs de pedra, que acabaven al penyó, baixant cap al riu.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 DE JUNY DE 2012: Una notícia que va donar molt que parlar: "La Policia adverteix dels nombrosos robatoris últimament a Gata". Anaven coneixent-se més detalls de la representació del Miracle de l'arbre blanc que es faria el set de juliol. Finalment anunciava: "Demà és la festa del Corpus". Enguany anem una setmana avançada, coses del calendari.



LA VEÏNA ISABEL JORRO GUANYA ELS 1.000 EUROS DE LA GRAN CAGADA

20130609183334-isabeljorro.jpg

Passada la mitja nit arribava el premi desitjat per molts gaters i forasters que havien adquirits paperetes per a la festa de la gran cagada de l'Associació Bouera de Gata i la Comissió de Festes 2013. La veïna Isabel Jorro, de la carretera de Xàbia, va ser l'agraciada amb els 1.000 euros, gràcies a que a la seua parcel·la va cagar. L'anècdota va estar que era passada la mitjanit i li van telefonar a casa per que acudira a recollir el premi. La festa va continuar amb la discomòbil. A la imatge de Juanjo Frigols, capturada ràpidament d'Internet, teniu a la guanyadora que mostra la seua alegria, un testimoni que dona fe del premi.



NO HA POGUT GUANYAR, HO INTENTARÀ L'ANY QUE VE: David Ferrer perd la final, que guanya Nadal

Ha fet tot el que ha pogut. Dos grans del tennis espanyol a escena. Aquesta vesprada París ha parlat espanyol. Tota la gent de Rafael Nadal i tota la gent de David Ferrer han vibrat amb els dos. Ha guanyat Rafael Nadal la final del Roland Garros a David Ferrer. El xabienc, d'ascendència gatera -com deia anit- ha declarat que ho intentarà l'any que ve. Un gran partit i dos grans contrincants-amics.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 65: Carrer les Aromes

20130609184721-dscf2465.jpg

Si el carrer d'ahir era "de les Paleres" hui tenim al blog el següent carrer paral·lel, que porta el nom de Carrer de les Aromes. És un carrer molt freqüentat per molts joves per un motiu especial, allí està el Casal de la Música, seu de la banda Unió Musical de Gata, ara amb canvis d'escenari i butaques. Excepte aquest edifici social, la resta són blocs de pissos. Té el seu començament al carrer Trossets i tampoc té eixida per l'altre costat.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa. 60.- Carrer Jesús Pobre. 61.- Carretera d’Ondara. 62.- Carrer Trossets. 63.- Carrer Jaume I el Conqueridor. 64.- Carrer de les Paleres.



ARTICLE DESTACAT: INAUGUREN LES INTERVENCIONS A LES VORERES DEL RIU GORGOS, AL VIAL I AL RAVAL (Publicat el dia 14-5-2010)

20130609185511-inauguraparc.jpg

Una obra municipal important es va inaugurar fa tres anys i un mes. Els parcs del nou vial i nou pont i el raval es van obrir al públic. Recollia la informació aquell dia 14 de maig de 2010. Ara us reproduïsc el text i la foto que vaig posar aquell dia:

"L’alcaldessa de Gata Ana María Soler Oliver i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Juan José Moragues, han inaugurat hui la intervenció que s’ha dut a terme en les voreres del riu Gorgos per al condicionament i recuperació mediambiental de la zona. A més de diferents membres de la corporació municipal.

L’acte ha comptat amb la presència d’alcaldes i regidors de la comarca, representants de l’empresa constructora Cyes i d’agrupacions locals. L’acte ha començat amb la firma al llibre d’Or de l’Ajuntament de Gata per part del President de la Confederació Hidrogràfica del Xùquer. En acabar, s’han traslladat a la zona del carrer Sant Josep on s’han beneit les intervencions pel rector N´Alberto Caselles i s´ha descobert una placa. Després han visitat la nova zona d’esplai. La visita ha seguit per la zona de l’Arrabal on la pluja ha fet acte de presència, i on també s’ha descobert una placa i s’han realitzat els diferents parlaments.

Francisco Franch, de la CHJ, ha sigut l’encarregat d’explicar en què han consistit les obres de condicionament i recuperació mediambiental de les voreres del riu Gorgos. Juan José Moragues ha destacat que l’actuació s’emmarca dins la “política mediambiental del govern de l’Estat que consisteix en l’aproximació dels recursos natural als ciutadans, per al seu coneixement i disfrute”. També ha explicat que la tasca de l’Ajuntament comença ara per mantenir els nous parcs.

Per la seua part, Ana María Soler ha recordat que el resultat ha sigut la suma de l’esforç que han realitzat tant la confederació com diferents corporacions i el suport dels veïns.

Les obres, que es van iniciar a març de 2008, s’han dut a terme per l’empresa Cyes, amb un pressupost de més de 3 milions d’euros i han afectat tant a la marge dreta del riu com a l’esquerra. A la marge dreta s’ha realitzat un passeig delimitat per murs, diferenciant zones d’estància i passeig amb un superfície total de 4600 m2,i zones de plantació vegetació autòctona a més de la conservació de diferents edificacions del segle XVIII (aljub, corral, ...). A la marge esquerra el passeig i els miradors que s’han realitzat afecten un 1600 m2 de superfície. Es tracta d’un projecte del Ministeri de Medi Ambient, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer dins el Programa Agua, cofinançat al 70% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional."

FONT: Article publicat al blog el 14-5-2010.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.145, la del dia 4/6-

20130609201117-calvariavall.jpg

Seguisc posant retalls d'altres fotos que per si fan racons bonics i curiosos del poble de Gata. Pose la foto que tocava posar el passat dia 4, dimarts. El detall de la foto que ja vaig publicar amb el nº 236 mostra la baixada del calvari. Si es fixeu amb la capelleta i els xiprers podeu calcular que era pels anys 50 del segle XX. Allà al fons, les cases que envoltaven al trinquet i el carrer Paet. Un altre racó del poble.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.146, la del dia 5/6-

20130609202753-casaelsfeliupi.jpg

La fotografia corresponia posar-la el passat dia 5, dimecres. És un detall de la foto completa que vaig publicar amb el nº 274. La casa dels Feliu. Majestuosa casa que estava a la Plaça de l'Església. El senyoret García Feliu tenia aquest caseró, que estava on ara hi ha pissos i baix estan les tendes de "Negre Fum" i l'òptica. Mireu quin senyoriu li donava a la plaça el vell casot. Llàstima que no es conservara. Feia un recinte urbà amb la font molt complet.



HUI, PROCESSÓ DEL SAGRAT COR DE JESÚS

20130609232723-compoproc-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La missa solemne s’ha celebrat a migdia i ha estat cantada per la coral Serrillàs. Les majoralesses han estat presents, igual que a la processó. Sis mares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió han anat davant la imatge a la processó que s’ha fet per la vesprada. Les confrares acompanyaven a les mares i pares dels comulgants. Clero i banda de música completaven la processó. Han tornat a eixir xiquetes i xiquets de Primera Comunió tancant ja el cicle de diumenges, a falta de la festa de la Font del Riu, que serà en dos caps de setmana.

Cal recordar, com posava ahir, que aquesta confraria amb 136 anys és la més antiga de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

A la composició teniu algunes imatges de la processó, fetes per Verónica Vives.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.147, la del dia 6/6-

20130609233916-penyobaixantriu.jpg

Quasi arribant a actualitzar la sèrie, pose ara la fotografia que corresponia el dia 6, dijous. La imatge ens mostra un altre racó de Gata. Si tinguereu que fer un concurs i endevinar on és, de segur que més d’un dubtaria a l’hora de dir una resposta convincent. Penseu per un moment on és, com si fos el final d’un carrer i s’abocara eixe carrer a un lloc sense eixida, però i les cases?, què ens poden aportar?. Aneu pensat-ho. Mentre seguisc posant fotos en detalls. Aquesta corresponia a la foto nº 281.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 DE JUNY DE 2012: L’exclusiva del dia era l’emocionant passeig en moto per Gata. La festa del Corpus portava moltes fotografies i comentaris. A "Sabieu...?" el traçat viari era el protagonista en 1909, quan ja s’utilitzava el de La Vila a Dénia. Finalment, la imatge curiosa era de la festa del dia: "Després de la processó, toca arreplegar".



EL JOVE PELOTARI GATER PAU PLA GARCÍA, PRESELECCIONAT SUB 17

20130610211927-pauorbaa.jpg

Si és seleccionat anirà a jugar l’Europeu Sub-17 a Bèlgica

Notícia important per a l’esport gater i més en concret per a la pilota valenciana gatera. El jove gater PAU PLA GARCÍA, que actualment juga amb l’equip d’Orba, ha sigut preseleccionat en la categoria sub 17 per la Federacio de Pilota Valenciana.Ell i vuit jugadors més (dos de l’Orba, un de Petrer, altre d’Alzira, altre d’Alcantera, altre del Borbotó, altre d’Almussafes i altre de Godelleta) convocats són els finalistes de l’última edició dels Jocs Escolars de la Comunitat Valenciana, de l’última competició que van jugar o de l’última competició de clubs de ONE WALL 2012 i 2013.

La Federació ha tingut en compte tant la competició per parelles com la individual. També s’han convocat tots aquells jugadors que destaquen en altres modalitats i que per les condicions físiques i tècniques poden ser sel·leccionables per a jugar esta modalitat.El primer entrenament sera el proxim dijous 13 de juny, a les 18.15 hores en el poliesportiu de Massamagrell, junt al minitrinquet de la localitat. Es faran 7 entrenaments fins l’Europeu. Normalment els entrenaments seran dilluns i dijous. Del llistat inicial es quedaran dos a quatre jugadors per categoria.

L’Europeu es disputarà a Bèlgica els dies 8 al 10 de juliol. Esperem i confiem en que el gater Pau Pla estiga entre els seleccionats per a jugar a Bèlgica.

A la foto, l'equip d'Orba. Pau és el primer per la dreta, si mireu la foto de cara.

FONT: Federació de Pilota Valenciana, a través de Rafa Pla. // Foto: Rafa Pla.



ARTICLES DESTACATS: APLEC DE PENYES BLAUGRANES I 25 ANIVERSARI DE LA PENYA DE GATA (Publicat els dies 15 i 16 de maig de 2010)

20130610220121-barca.jpg
Fa tres anys, per mitat de maig, Gata va viure una festa barcelonista amb totes les de la llei. Van portar les cinc copes guanyades pel F.C. Barcelona a Gata, van vindre diredctius i exjugadors, veterans, va ser les noves d’argent de la Penya Barcelonista de Gata. En tres articles ho publicava:
 
Iª part: Els quatre presidents
 
Els socis i simpatitzants del Barça van viure ahir per la vesprada i per la nit una jornada especial. LES 6 COPES GUANYADES PEL F.C.BARCELONA van estar exposades a la seu del carrer Sant Miquel i van ser passejades pel poble de la seu a l´Ajuntament. En distints articles aniré al llarg d ela vesprada i la nit posant els moment que es van viure per l´aficció "culé" a 48 hores de saber si el Barça serà campió, si fa els deures i ben fets demà diumenge front el Valladolid al Nou Camp.

Començant pel 25 Aniversari de la Penya Barcelonista de Gata, la fotografia que els vaig fer als QUATRE PRESIDENTS QUE HAN ESTAT AL LLARG DELS 25 ANYS. Es van fotografiar davant les rèpliques de les sis copes de la temporada anterior a la seu de la Penya. Fent història el primer president va ser Juan García Borrell (1985-1993) -a la foto és el segon per l´esquerra-. El segon president va ser Domingo Grimalt Casas (1993-2001) -a la fotografia és el quart per l´esquerra-. El tercer president va ser Juan Pedro Jorro (2001-2009) -a la fotografia és el primer per l´esquerra. Finalment, encetant aquest període des de 2009 i 2010 l´actual president Josep Ginestar i Salvá, que a la fotografia apareix en traje, tercer per l´esquerra. 

IIª part: Recepció oficial 

Després de ser rebuts a la Penya, directius del Barcelona i de la Penya de Gata així com molts penyistes de penyes de la Marina Alta i valencianes van desfilar pels carrers de Gata, de la seu fins a l´Ajuntament on l´alcaldessa els esperava, junt al regidor d´Esports i altres membres de la Corporació. A la fotografia poden veure´ls posant amb les sis copes. En el centre l´alcaldessa Ana Maria Soler i el vicepresident del F.C. Barcelona i futur candidat a president, Jaume Ferrer. També està l´actual president de la Penya de Gata, Josep Ginestar i Salvá, directius del Barcelona relacionats amb les penyes, regidors de Gata i el ex-jugador Julio Alberto (el de més a la dreta de la fotografia).

Si punjen als números poden veure dos fotos més. A la primera, el passeig de les copes pel carrer La Bassa. Encapçalava el passacarrer la Copa d´Europa, que era portada per Manolo i Peixero. A la segona fotografia, Jaume Ferrer rep de l´alcaldessa una placa commemorativa de l´event esportiu i social.

IIIª part: ...I Manolo va portar la Copa Champions

Tanque ací un apartat de la festa barcelonista, que correspon a l´Aplec de Penyes Barcelonistes de la Marina Alta i província de València que es va fer a Gata, commemorant el 25 aniversari de la de Gata.

El capítol de hui està dedicat a un home que s´ha guanyat a pols l´amistat de molts gaters. D´origen cordobés, va xafar aquestes terres per feina. Benidorm i La Vila coneixen bé les seues primeres feines, fins que la tasca d´operari de servei de neteja el va portar per Gata. La seua perspicàcia d´anar coneixent carrers i gents bé li va valdre i molt per presentar-se a la plaça de policia al poble. I ara és un gater més compromés amb el seu poble, valga la redundància, la seua professió i amb la seua gent. A més d´altres que ara no venen al cas, té com a aficció en el temps lliure el futbol. No hi ha que oblidar que ell va ser un dels fundadors dels partits entre pares/mares i xiquets, que segueix entrenant a la cantera del Gorgos Club de Futbol i que de quan en quan dona sorpreses als xiquets, junt amb la directiva de l´equip local, com la més recent de portar als xicons a veure el partit Hércules-Córdoba, que per cert va guanyar i per golejada l´equip alacantí a l´equip de la seua terra i ells (directiva, Manolo i els xicons) ho van viure al camp i de quina manera.

Aquest personatge i més coses és Manuel López, al que tots coneixem popularment com Manolo el policia. Però passe a la notícia. Manolo és "culé" fins la mèdula.  I amb gran emotivitat em feia arribar divendres nit, ell personalment, aquest comunicat d´agraïment a la directiva de la Penya Barcelonista. Diu textualment:

"Hui ha estat un dia gran per als barcelonistes del poble. S´ha fet l´encontre de 45 penyes valencianes. Ha vingut el vicepresident Jaume Ferrer, l´ex-jugador Julio Alberto i l´Avi del Barça, junt a altres directius...i han portat les sis copes guanyades.  Una passada el passacarrer pel poble fins l´Ajuntament, amb música i tot. He tingut la fortuna de que la directiva de la Penya de Gata, a la qual pertany, m´haja invitat a portar la Copa de la Champions amb una altra persona -eixa altra persona era Andreu el peixero, de família culé també-, quasi res..."
 

Per això deixem que la imatge parle per si sols. Manolo no va deixar passar l´oportunitat de fotografiar-se amb les sis copes a la seu barcelonista de Gata. He posat amb Manuel López un model, representant a tots els aficcionats, socis i simpatitzants de la Penya i el Barça, que viuen i senten els colors blau i grana del seu equip.

Com deia al principi, tanque un apartat, perquè aquesta nit pot hi haure més. Ara caldrà esperar deu hores (són les 11 del matí del dia decisiu) per fer la segona part d´eixa apoteosi amb el Campionat de lliga a la butxaca o si per contra caldrà resignació i acceptar que el Madrid ha estat el just guanyador. Aleshores, caldrà buscar la notícia a l´altre barri...el del Real Madrid.

FONT: Publicació al blog, dies 15 i 16 de maig de 2010.



EL GATER VICENT MAS LEYDA, CINQUÉ A LA I CURSA DE CALP

20130610221545-penyocarrera.jpg

Penúltima prova del Circuit a Peu Marina Alta

Repàs dels gaters entre els 200 primers i els millors de la pedrera de l’atletisme gater

VICENT MÁS LEYDA (C.A. Cametes Spat) va ser el millor classificat de Gata a la I Cursa popular de Calp, que entra enguany al Circuit a Peu Marina Alta. Más va fer un temps de 34, 06’. Al lloc 27 va quedar VICENT LLOPIS CHELI (C.A. Franc Beneyto R. Dénia) amb un temps de 36, 26’. Al lloc 52 va entrar JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ (Grup Espeleològic Gatense) amb 37, 41’. Al lloc 57 va entrar BADREDDINE LAHMAMI (C.A. Gata) que va fer un temps de 38 minuts. Al 86 va entrar FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (C.A. Gata) amb un temps de 39,04’. Al lloc 114 va quedar JOSÉ MIGUEL MULET PONS (C. Trail Team Marina Alta) amb un temps de 39,37’. Al lloc 123 va quedar JOSÉ FRANCISCO PEDRÓS MONFORT(C.A.Gata) amb un temps de 39,47’. Al 136 va entrar JOSÉ CASELLES PEDRO (C.A. Gata) amb un temps de 40,03’. Al 138 també va ser gater, XAVI TORRES OLIVER (C.A. Gata) amb un temps de 40,04’. Al 149 va entrar JUAN R. PEDRÓS DIEGO (C.A. Cametes Spat) amb un temps de 40,20’. Al 175 va entrar JUAN MANUEL CASTILLO CERVERA (C.A. La Faixa) amb un temps de 40,54’.

Dels menuts, la cadet ANNA TORRES SIMÓ (C.A. Dianium) va ser primera en la seua categoria, mentre que el benjamí masculí JOSEP SIMÓ MONFORT (C.A. Gata) va quedar segon en la seua categoria.

A la foto de Molina Antonio, extreta del seu mur del facebook, vegeu els corredors i el Penayl d'Ifach al fons.

FONT: classificacions, somesport.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.151, la d’ahir dia 10/6-

20130611212922-xiconscm.gif
Seguint amb l’àlbum de velles fotografies de l’amic Carles Mulet i que ell també va publicar al seu blog Nausica el 24 d’agost de 2011, teniu ací la d’uns amiguets jugant a les afores de Gata, a un sequer, als jocs que abans estaven de moda, no com ara.
 
Es bo que escoltem el que diu Carles per a presentar aquesta foptografia i la següent i les reflexions que fa:  
"A l’estiu sempre hi ha uns dies, almenys a mi em passa, que aprofitant les vacances ens ve la dèria d’intentar ordenar calaixos i caixons replets d’un munt de material guardat un dia i pot ser oblidat. Ahir va ser un dia d’aquests, així que vaig començar a classificar tot el que tenia amuntonat al damunt la taula de la cotxera reconvertida en arxiu-magatzem i després, encara, em vaig fixar ebn una bossa on hi havia centenars de fotografies barrejades, de diferents formats i èpoques. Hi vaig trobar un sobre vell i, a dins, un grapat de fotos en blanc i negre i format petit,entelades pel pas d’uns quaranta-cinc d’anys.
Sabia que existien però feia temps que les tenia semioblidades i ja no sabia on eren. Es tractava de les primeres fotos que vaig fer, quan apenes tindria uns tretze anys: Era a mitjan dels seixanta i el meu pare acabava de comprar una càmera welisa (algun dia caldrà parlar del meu pare i del seu tarannà modern malgrat la condició tan humil de la meva família). Em sembla recordar que ben aviat em vaig apoderar de la "màquina de retratar" i em vaig dedicar a fer fotos als amics, als carrers, edificis o indrets emblemàtics del poble o del terme. Ara les tenia a les mans i m’emocionava de veure els canvis soferts, i aquella "intenció fotogràfica" que, mai no ho havia pensat fins ara, ja bategava a dins meu.
 
La veritat és que totes i cadascuna m’agraden més o menys per alguna cosa però, finalment, he elegit per il·lustrar aquest apunt una on es pot veure la colla més estreta d’amics (Costeta, Oliver "el tramusser", el meu germà Toni i el meu cosí José Vicente) jugant en un sequer a tocar del poble, en una positura tan espontània com "cinematogràfica"..."
 
Ell mateixa explica qui eren els xiquets de la fotografia.
 
FONT: Nausica, blog de Carles Mulet.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.152, la de hui dia 11/6-

20130611213555-serritossalcm-copia.jpg
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)
 
Per fi actualitze la sèrie tan estimada pels gaters, la de les fotos antigues. Carles Mulet ens porta una fotografia d’un paisatge gater que tots tindríem que estimar, les vistes des de les nostres muntanyes.
La va publicar al seu blog Nausica el mateix dia que l’anterior que us he posat. Deixem que ell explique la foto:
 
"...una altra feta des de l’enforcadura que formen els Serrillars i el Tossal Gros, on es pot veure bona part del perfil del meu poble, Gata, allà davall i la sil·lueta esfumada del Montgó cloent l’horitzó. Recorde perfectament l’empinada i agoserada excursió muntanya amunt per dins la garriga o per l’agrest torrentera del barranc, duent la preciada càmera (que, de ben segur, havia tret de casa d’amagat, o sense dir on anava) per fixar sobre el paper aquelles imatges muntanyenques que suposaven - per a aquell xiquet que accedia a l’adolescència - un dels paisatges més potents del seu poble".
 
Encara que no han canviats les formes per aquesta fotografia, aquell blanc i negre de les fotos li donava un aspecte antic i de record. A més, està feta a finals dels anys 60 del segle XX, pel que ell comenta.
 
FONT: Nausica, blog de Carles Mulet.


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 DE JUNY DE 2012: A "Recordem..." no deixava passar que fa dos any que s’encetà aquesta legislatura. Hui també recordarem eixe fet polític important per a Gata. Publicava la foto i l’acte de cloenda del curs de FPA. Enguany es farà divendres 14. "Demà es presentarà la col·lecta extraordinària de sang" publicava. Enguany ja es va fer dijous passat. A "Imatges curioses" posava que a la processó del Corpus s’havien juntat quatre rectors relacionats amb Gata. Aquest any també, canviava amb respecte de l’any passat que no estava Juan Sivera de Xàbia i si Don Alberto, rector emèrit fill de Gata. Del 250 aniversari i el compet enrere per a la representació del Miracle de l’Arbre Blanc anunciava la reunió de penyes.



HUI, EQUADOR DE LA LEGISLATURA: l'11 de juny de 2011, dissabte, va començar l'etapa política local, 2011-2015

20130611103210-corpogata.jpg

El dia de Sant Bernabé, 11 de juny de 2011, era dissabte. Es va celebrar la presa de possessió de la nova corporació per al període 2011-2015. Res ha canviat des d’aleshores, pel que fa als càrrecs i grups. Cinc articles piublicava al blog del tema del dia.

El primer era de la sessió constitutiva. Els titulars eren els següents: "Vicent Font i Juanvi Vallés constitueixen la Mesa d’Edat"; "Els tres regidors del Bloc prometen el càrrec i, a més, prometen defensar la línia en valencià front al trilingüisme"; "Cadascú vota als seus: 6, 4 i 3" i "Elegida Alcaldessa amb majoria relativa (6 regidors) per encapçalar la llista més votada MARÍA SOLER OLIVER (PP)".

Al segon article parlava de la reelecció de l’alcaldessa Ana María Soler Oliver. Els titular eren els següents: "Ana María Soler Oliver, reeliga alcaldessa"; "Governarà amb majoria relativa (6 regidors, PP), front als quatre del PSOE i els 3 del Bloc" i "En el discurs d’investidura reconeix i agraïx l’alcaldessa que les altres dos formacions polítiques hagen manifestat que recolzaran els projectes beneficiosos per al poble de Gata". I titulava fent una similitud amb l’elecció papal: "Habemus alcaldessa".

El tercer article parlava de la Corporació Municipal 2011-2013 que vaig a recordar-los hui, segons estaven a la foto de família aquell dia: "D’esquerra a dreta: Magda Mengual Morata (Bloc), Vicente Pineda Costa (PSOE), Paca Mari Andrada Mulet (PSOE), Angela Jade Dickinson (PSOE), Dora Caselles Pedro (PP), Vicent Font Leyda (PSOE), Maties Monfort Monfort (Bloc), Juan Bernardo Pedrós Taléns (PP), l’alcaldessa Ana María Soler Oliver (PP), Maite Signes Caselles (PP), José Guillermo Cholbi Sart (PP), María Rosa Simó Pedrós (PP) i Joan Vicent Vallés Roselló (Bloc)".

Com a imatge curiosa del blog teníem les samarretes reivindicatives de dos membres del Bloc, Maties Monfort i Magda Mengual.

L’article històric del tema del dia era de les 8 alcaldies dels últims 50 anys.

FONT: articles publicats al blog el dia 11-6-2011.



AJUNTAMENT I CONSELLERIA DE GOVERNACIÓ SIGNEN UN CONVENI DE FORMACIÓ PIROTÈCNICA

L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i el conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, van signar ahir pel matí un conveni de formació en matèria de pirotècnia entre la Generalitat, l’Ajuntament i l’Associació de Fabricants Pirotècnics per aconseguir l’acreditació de Consumidor Reconegut Expert (CRE).

Castellano va explicar que aquests convenis se signen en compliment de l’Ordre 1/2012 i de la ITC 18 del RD 563/2010 "que preveu l’obligatorietat de la formació, el seu contingut, manera i mitjans als efectes de determinar les persones que, amb la capacitació suficient, poden participar amb plenes garanties en celebracions com ara la despertà, correfoc, i cordà ".

D’aquesta manera, el conseller ha afirmat que l’objectiu dels convenis és col·laborar amb les entitats i ajuntaments per a la realització dels preceptius cursos de formació que hauran de realitzar els CRE "com a requisit indispensable i obligatori per poder participar en les manifestacions festives amb ús d’artificis pirotècnics ".

La Conselleria de Governació i Justícia,  ha posat a disposició de les entitats organitzadores de cursos de formació una plataforma informàtica, http://www.gov.gva.es, a la qual les entitats accediran a través d’un certificat digital i en la que hauran de realitzar la gestió dels cursos.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que en aquests cursos s’ofereixen nocions històriques i antropològiques sobre les manifestacions festives amb ús d’articles pirotècnics, sobre el funcionament dels artificis que s’hagin d’utilitzar en aquestes manifestacions i sobre els riscos derivats de la seva utilització, així com sobre les mesures de prevenció específiques.A més, s’ofereixen coneixements sobre el desenvolupament de les manifestacions festives, delimitant l’àrea d’aquestes manifestacions i la seva àrea de seguretat.

S’expliquen els requisits per a l’accés a aquestes manifestacions festives i les mesures de seguretat i emergència, així com els procediments d’actuació en cas d’accident, els procediments de recepció i devolució dels articles pirotècnics i el tractament d’articles fallits.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. 



LA PREMSA PARLA...de la sort del dissabte, que també va tocar a Gata

20130611151444-sebasadmondara.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui dimarts 11 de juny, la notícia de la sort. La loteria va tocar a Ondara, però el número també va tindre dècims premiats a Gata. Cal ressenyar que eixe mateix número 21.603 era el que portava ja fa molts anys el Bar Chaparro. Després els abonats van seguir adquirint-lo, bé directament per l’administració d’Ondara o bé pel loter autoritzat Sebasità Giner. Als gaters de la sort els ha tocat 25.000 euros per dècim. Ja ho anunciaven dissabte per la vesprada que la loteria havia deixat caure el segon premi a Ondara.

Titula el diari: "La Marina. La administració de Lotería Nº 1 de Ondara reparte más de 2,5 millones en la comarca". Al subtítol, igual que a l’interior de l’article fet per Conxa Pastor, nomena Gata: "Los agraciados con 25.000 eruos al décimo del número 21.603 son falleros del Oeste, vecinos de Gata e incluso de Madrid".

A la foto de LP, podeu veure com diu al peu de la mateixa, al personal de l’Administració d’Ondara, amb el venedor autoritzat Sebastià Giner, que aguanta el cartell indicatiu del número.

Podeu llegir tota la notícia al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130611/marina/administracion-loteria-ondara-reparte-20130611.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 11-6-2013.  



ARTICLES DESTACATS: HISTÒRIA LOCAL: ELS REIS I GATA (Publicat el dia 20 de maig de 2010)

20130611151938-alfonsoyvictoria.jpg

Si alguna vegada ens pregunten si Gata i els reis d’Espanya -abans i ara- van tindre alguna relació històrica, podrem contestar que si. Si no, mireu l’article breu però aclaridor que vaig publicar aquell dia: 

"Hui porte al blog uns retalls de la nostra història local. Sabien vostés que el Rei N´Alfons XIII i la reina Na Victòria Eugenia van ser nomenats alcalde i alcaldessa honoraris de la vila de Gata. Fou l´any 1925. La Corporació Municipal estava presidida per En Francisco Moratal Giner "el metge Moratal", al qual Gata li dedicà un carrer que encara porta el seu nom. Alcalde i regidors adoptaren en la sessió del 15 de gener de 1925 aquest nomenament.

S´acordà nomenar una comissió de regidors "lo más amplia posible" -deia textualment el ple-, per tal de desplatzar-se a Madrid el dia 23 de gener a la fi de lliurar a SS.MM. els Reis d´Espanya "los preciados nombramientos".

Una altra anècdota referent als reis ens porta més cap ací en el temps. El 27 de maig de 1982 la Casa Reial de SS.MM. el rei En Joan Carles I d´Espanya i la reina Na Sofía remet una carta d´agraïment i disculpes per ser impossible assistir el Rei a les festes patronals, davant la invitació de la Comissió de Festes d´aquell any".

Fotografia obtesa d´Internet, a la web: www.lacasadecampo.net/sigloXX.htm"

FONT: Publicació al blog, dia 20 de maig de 2010.



DIVENDRES 14, CLOENDA DEL CURS DE FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES (FPA)

20130611152256-fpa2013.jpg

Al Centre Polivalent, també s’inaugurarà una exposició dels tallersEl pròxim divendres dia 14, a les 20 hores, tindrà lloc al Centre Polivalent (Costera del Grup Escolar) l’acte de cloenda del curs 2012-2013 dels cursos de la Formació de Persones Adultes (FPA), tant d’ensenyament reglat com de tallers d’esbarjo.

La festa contarà, a més de les professores del Centre i de les autoritats locals, amb el Grup de Danses "la Llata"  que l’amenitzarà. Al mateix temps s’inaugurà l’exposició dels tallers, que es podrà visitar de 19 a 21 hores fins al diumenge 23 de juny. Els tallers, dels quals s’exposen peces i mostres són: Boixets i Frivolité, Malla i Macramé, Restauració de mobles.

A la fotografia teniu el cartell de l’event.

FONT: Ajuntament de Gata.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 66.- Carrer del Xiprer

20130611210436-dscf2467.jpg

Seguint amb els carrers paral·lels que tenen el seu principi al carrer Trossets, com a eix central, el tercer carrer que trobem és el carrer del Xiprer. Al final acaba amb un lloc preparat per l’Ajuntament per aparcament, però no té eixida. Tornen els pissos a ser els protagonistes i no està edificat del tot el vial.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa. 60.- Carrer Jesús Pobre. 61.- Carretera d’Ondara. 62.- Carrer Trossets. 63.- Carrer Jaume I el Conqueridor. 64.- Carrer de les Paleres. 65.- Carrer de les Aromes.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.149, la del dia 8/6-

20130611211348-vistagatacm-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Trobem aquesta fotografia, per a mi inèdita, a l’excel·lent blog literari del gater mestre i escriptor Carles Mulet, al qual li agraïsc la deferència de deixar-me publicar-la al meu blog. La va publicar ahir dia 10.

Ell titula: "Aquella Gata dels seixanta". I diu amb un text poètic que estem veient "Una panoràmica de Gata, a mitjans dels seixanta, des de les Acolaies". Per a Mulet és "un poble harmònicament pla" i allà al fons "l’alter dels hecles i el tossalet del Calvari; al fons de tot, el Montgó ja desdibuixat".

Si mireu bé la foto, veureu com a la part esquerra està el campanar -que a penes es dibuixa a la foto- i no està encara alçat, per tant no és l’any 63 del segle XX. A més, no pareix que estiguen les escoles fetes o pel desnivell no s’aprecien a la imatge. L’obra que es veu deuen ser els pissos del carrer Sant Josep per la part de darrere. Si trobeu més llum a la imatge, no dubteu en comentar-la.

Per cert, per si voleu pegar-li una ullada i gaudir de moments relaxats amb el blog de Carles Mulet, ací teniu l’enllaç: http://nausicanova.blogspot.com.es/.

FONT: Nausica, blog de Carles Mulet.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.150, la del dia 9/6-

20130611153725-felius.jpg

Una altra fotografia del blog "Nausica" de Carles Mulet, que és molt semblant, però no igual a la que vaig publicar l’altre dia de la casa dels senyors García Feliu. Aquesta presa des de la font mirant cap al carrer la Manegueta tampoc la coneixia i a més, amb la claretat que es veu la foto.

Seguint els comentaris de Carles al seu blog ho titula: "Enyor d’aquella plaça". La va publicar a l’agost de 2011 i el 25 de març de 2013.

Escoltem el que diu Carles: "A l’agost de 2011 explicava en aquest post les meues primeres passes fotogràfiques, als anys seixanta. D’aquelles imatges preses amb la werlisa encara en tinc un grapat per casa.  Avui m’abelleix mostrar aquesta vista parcial de la Plaça Vella de Gata, amb la font en primer pla, en la seua versió originària, i sobretot amb la visió parcial del casalici dels Feliu que fa tant de temps ja que va ser derruïda per a fer un edifici de pisos, tot i que constituïa un element patrimonial crec que essencial d’aquella plaça major del poble que hem perdut.    Precisament aquesta mateixa foto és la que va ser utilitzada per a la portada de Pregó el primer número del butlletí  ciclostilat que va editar la mítica Aula Cultural de Gata".

Molt bona fotografia per a la història, com podeu observar, i que ja no podrà tornar més mai. Dos observacions a la mateixa. El ròtul de Plaça de l'Església estava a la cantonada amb el carrer la Manegueta, dit oficialment del Obispo Cervera. Baix d'ell, a la vista de la gent, un tauler d'anuncis, on es penjaven els bàndols que foren menester.

FONT: Nausica, blog de Carles Mulet (25-3-2013).



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 DE JUNY DE 2012: S’anunciava la col·lecta extraordinària per al dia 14. També el concert conjunt entre la Coral Serrillàs i la Rondalla de Gata. Es publicava el resultat de la reunió de les penyes per a preparar la representació del Miracle de l’Arbre Blanc. A "Sabieu...?" es parlava de la petició de condonar la contribució a Gata en 1910 per la filoxera. Un acabament feliç per a una història bonica. La imatge curiosa mostrava a Manuel López, Manolo el policia, que deixava la preparació de la pedrera del futbol gater.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 67.- Carrer del Pou de Pedreguer

20130612205450-dscf2472.jpg

Possiblement el "monument" més antic de Gata, el pou de dalt o pou de Pedreguer té dedicat un carrer, l´últim carrer paral·lel que ix del carrer Trossets i es talla al final, sense eixida. També poques cases i a una part tot pisos.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog, punxant a "Els nostres carrers i places": 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- Carrer Bisbe Cervera 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Paet. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix. 39.- Carrer de la Parra. 40.- Carrer Xaló. 41.- Carrer La Creu. 42.- Carrer Sant Miquel. 43.- Carrer del Doctor Moratal. 44.- Carrer Reis Catòlics. 45.- Passeig d’Alacant. 46.- Carretera de Xàbia. 47.- Carrer Tossalet-Calvari. 48.- Avinguda de l’Ermita. 49.- Carrer Casa Roja. 50.- Avinguda Les Sorts. 51.- Carrer Senija. 52.- Carrer Els Poblets. 53.- Carrer La Xara. 54.- Carrer de Dénia. 55.- Carrer de El Verger. 56.- Carrer de Calp. 57.- Carrer de Moraira. 58.- Carrer de Benitatxell. 59.- Carrer de Benissa. 60.- Carrer Jesús Pobre. 61.- Carretera d’Ondara. 62.- Carrer Trossets. 63.- Carrer Jaume I el Conqueridor. 64.- Carrer de les Paleres. 65.- Carrer de les Aromes. 66.- Carrer del Xiprer.



LA PREMSA PARLA....del conveni de pirotècnia i del tren

Dos notícies fan referència a Gata hui a la premsa, una més directa que l’altra. Al diari LAS PROVINCIAS (la Marina) podem llegir la notícia que us avançava ahir sobre el conveni entre l’Ajuntament de Gata i la Generalitat sobre pirotècnia. "Gata y la Generalitat firman el convenio de formación en materia de pirotecnia". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130612/marina/gata-generalitat-firman-convenio-20130612.html.

Per altra part, el diari INFORMACIÓN d’Alacant publica una informació que fa referència al tran del tren a la nostra zona. Titula: "Inversión. Ferrocarrils licita por 3 millones la mejora del trenet de Dénia a Benidorm". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/06/12/ferrocarrils-licita-3-millones-mejora/1384217.html.

FONTS: diaris LAS PROVINCIAS I INFORMACIÓN dia 12-6-2013.



ARTICLES DESTACATS: FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) nº 37 (Publicada el dia 20-5-2010)

20130612154013-bous.jpg

Algunes fotografies del record publicades al blog mereixen estar entre les destacades pel que representen, el que recorden, com aquesta, que vaig titular: "UN MATÍ DE BOUS AL CARRER LA BASSA".

Les actuacions dels "elementos" pel corro antic, el del centre del poble, a les festes patronals eren memorables, dignes de record.Vegem que vaig publicar aquell dia:

"Hui ix al blog la fotografia de UN MATÍ DE BOUS AL CARRER LA BASSASempre ens diuen moltes coses les instantànies de bous i mes "bous al carrer" pròpiament dits, ja que es feien al corro gran, entre el carrer La Bassa, carrer Doctor Gómez Ferrer, carrer Calvo Sotelo abans -ara carrer Signes-, trosset del carrer Teulada, carrer Bisbe Cervera i trosset del carrer Duquessa d´Almodòvar. Aquest fotografia no té desperdici. La vaca arraconada dalt la vorera del carrer buscant la sombra, els homes esperant que comence a córrer i podem veure com es feien les barreres tancades amb rodes de carros, com la que es veu. El vestir dels homes, amb xalec i pantalons acampanats dona idea dels temps que corrien.

La fotografia està presa d’un Programa de Festes.

FONT: Publicació al blog, el dia 20-5-2010. 



COMERCIANTS DE GATA ES REUNIRAN AQUEST CAP DE SETMANA AMB ELS SEUS HOMÒLEGS DE SANTA GERTRUDI (EIVISSA)

20130612205921-eivissa.jpg

Una representació del comerç local de Gata de Gorgos, encapçalada pel president de l’associació Comerç de Gata Vicent Fornés Pérez, partirá cap a Eivissa divendres per reunir-se amb representants del comerç de Santa Gertrudi.

Dissabte estaran a Formentera on visitarán el Comerç de Sant Francesc i de nit serán rebuts per una delegació municipal a la propia Eivissa. El "Comerç de Gata" aprofitará per presentar allà la X Fira Gata al Carrer i per convidar els homòlegs a visitar-nos.

FONT: Foto i text, "Comerç de Gata" a través del seu facebook.



OBERTA LA MATRÍCULA PER ALS CURSOS DE NATACIÓ

20130612212304-cursoshorarinata.jpg

Des de hui dia 12 al 21 de juny es realitzen les matriculacions per als cursos de natació de juliol i agost 2012 a la piscina municipal de Gata. Les inscripcions es fan a les oficines de Sòlgata de 9 a 13 i de 16 a 20 hores.

Des de la regidoria d’esports que dirigeix María Rosa Simó s’ofereixen cursos per a bebés, xiquets i adults per a tots els nivells. A més, com a novetat s’incorpora l’aquagym i s’ofereix un descompte del 50% de la taxa a la 3a edat per animar-los a practicar esport. També tenen descompte les famílies nombroses i a partir del 3r curs per família.

Per altra part, la piscina municipal quedarà oberta per al bany dissabte dia 15 de juny, amb un carril per a natació i altre per a banyar-se tan sols.

Per si voleu conèixer més informació i els horaris dels cursos de natació, s'ha obert una fulla al facebook que es diu: "Cursos Natació - Piscina Municipal Gata de Gorgos".

Al quadre teniu horaris i detalls dels cursos estiu 2013 a la Piscina Municipal de Gata.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata, i pròpia.



HISTÒRIA LOCAL, VERIUANT ON ES TROBA LA FONT DEL RIU ( i IV ), una secció de Jaume Costa i Caselles

20130612212547-compofr4.jpg

Acaba ací, després de quatre capítols molt interessants les "veriuacions" d’on podria estar la coneguda com a FONT DEL RIU a Gata.

Jaume Costa i Caselles, amb col·laboració d’altres gaters, ha anat intentant "veriuar" el lloc, arrel del document de la visura.

Ara escoltem l’última part que és com un resum i és la seua teoria:

LA FONT DEL RIU IV,

La meua teoria, encara que, pot ser siga quelcom imaginativa es la següent: Les autoritats que feien la Visura, es trobaven al final de l’actual carrer de Lepant, més o menys on esta l’accés al Pont Nou, al meu parer, ...el Camí de Gata a Teulada, venia de la Plaça de l’Església, en aquell temps, pot ser, encara Plaça de la Mesquita, per carrer de Teulada, i al arribar allí, tenia que doblar a la dreta, per salvar el barranquet o depressió que hi ha a la caseta dels Carmens, que en aquell temps, deuria ser mes pronunciada que ara. Pot ser, el terme de Dénia, tallava per ha hí?

La carretera no hi era, i el camí es dirigia cap a el Tossalet del Calvari per davant o per darrere de la casa dels Borrells, que tampoc deuria ser hi, desprès, com diu la Visura, girar a volta de Xàbia i per darrere del Oasis anar a buscar el camí de la Depuradora i trobar-se de nou amb el riu a vora la caseta dels Sencios.

Seguidament, no se sí aniria per vora riu fins trobar un indret on creuar-lo, segurament prop de la depuradora. Segons en comentava Ximo Bolufer, arqueòleg i director del Museu de Xàbia, que ha intentat reconstruir algun camí de la Visura, no et pots fiar de les passes que diu, per que no quadren.

Pot ser la Font, estava en el sol de les vessants de la depressió o barranquet on esta la caseta de Carmens, que en aquell temps era muntanya, com diu la Visura, sembla que a la part d’enfront hi havia, pel que es veu al riu, un tallat, no molt alt de penyes, que serien els “peñascos” que diu la Visura. Però amb els abancalaments, la carretera, i altres intervencions, la Font del Riu ha estat soterrada i s’ha perdut, coma altres fonts del terme que no mes ixen quant plou molt.

No deixa de ser una hipòtesi de treball que esta oberta a qualsevol consideració. Tindrem que seguir VERIUANT.

FOTOS: Blanc i negre, vista aèria dels anys seixanta, en roig el possible traçat del camí. En color, possibles penyes situades enfront de la font.
 
FONT: Escrit i fotos facilitats per Jaume Costa.


RECORDEU QUE ES BUSQUEN FAMILIARS DE GATERS QUE VAN ANAR A NOVA YORK

20130612222705-noyayork.jpg

Seguint les indicacions de l’Arxiu Municipal per mig de l’arxivera Sílvia Leyda, us pose el comentari que ella mateixa ha pujat al facebook:

"A Gata hem trobat prop de 200 emigrants als registres d’entrada al port de Nova York. De la mateixa manera que estan fent a pràcticament una cinquantena de pobles, a Gata també en busquen els fills i néts dins del projecte ’Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York’. Un cartell com el que vos mostrem i la corresponent versió de targetó per a correu-e han començat a circular esta setmana per convocar els al·ludits a participar-hi, és a dir, a contar-nos la història d’aquelles persones i a facilitar-nos fotografies, documents i objectes perquè els escanegem o cataloguem. Este estiu tenim una cita a Gata amb tots ells i amb els trossets de memòria que conserven d’aquella generació de valents."

Recordeu-ho. Al cartell teniu totes les dades i sort, esteu fent més ampla i viva la història del poble.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.153-

20130612233543-csignescm.jpg

Aquesta setmana vaig utilitzant les fotos antigues que em descobrix l’amic Carles Mulet, que retraten els anys 60 del poble. Com aquesta fotografia que serveix de suport a l’últim article que ell posa al seu blog i que titula: "AQUELLS SEIXANTA: CARRERS DE TERRA ENCARA (...I AMB BONYIGUES). Torne a recordar-vos, per si voleu pegar-li una ullada i gaudir de moments relaxats amb el blog de Carles, l’enllaç: http://nausicanova.blogspot.com.es/.

Deixem que siga Carles el que explica la fotografia:

"La mostra d’aquelles meues  fotos primerenques ha estat rebuda amb un interés que no m’esperava. Per això he pensat d’anar publicant, a poc a poc, les que encara conserve. Avui us presente la darrera que tenia ja escanejada. Es tracta d’una panoràmica del carrer Signes de Gata - que podem datar, com totes les altres, a mitjans dels anys seixanta.

Hom hi pot veure com els carrers eren encara de terra (no hi havia instal·lat ni aigua potable ni clavegueram). Un detall simpàtic: el grapat de bonyigues enmig del carrer constitueix una prova fefaent de la vitalitat que tenia encara l’ús d’animals (matxos, burres...) per al treball. I al fons es pot distingir l’ermita de Sant Cristo, a dalt del Calvari."
 
FONT: Nausica, blog de Carles Mulet.// Foto, Carles M.

 



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 13 DE JUNY DE 2012: El blog arribava a superar les 118.000 visites, ara ja són quasi 244.000. La premsa parlava del CREAMA, consorci comarcal on també està Gata. La tradicions en el record ens portava a la novena de Sant Antoni de Pàdua, onomàstica de hui. També parlaré hui d’ella, però en un article més endavant del dia. Estaven a 23 dies de l’aconteixement cultural, la representació del Miracle de l’Arbre Blanc. Finalment, a "Sabieu...?" parlava de la plaça vacant del farmacèutic titular, per 1909.



LA PREMSA PARLA DE...els cursos de natació

Hui es publica al diari LAS PROVINCIAS (la Marina) un breu article sobre la notícia que deia ahir, dels cursos de natació. És molt cridaner el títol: "Descuentos en los cursos de natación", encara que sols és per a la tercera edat i families nombroses, però a partir del tercer curs.

FONT: diaria LAS PROVINCIAS 13-6-2013.



COSTUMS OBLIDATS PEL TEMPS: Hui és el dia de Sant Antoni de Pàdua. Abans feien novenes

20130613202522-dscf0659.jpg
Abans es feia la novena al sant a la casa de Tereseta "el Quartet", al carrer Sol, i també a Ca la senyora Rosa "el Paresant"
 
Com per la vesprada no feien escola en juny, ma mare em portava al tardet amb tota la xicalla al carrer Sol, eren dies calorosos del mes de juny. Es feia eixe i vuit dies més, davant o darrer, la novena a Sant Antoni de Pàdua. I totes les cries agafaven les campanetes i anaven anunciant pel barri cèntric de Gata, l’event popular: "El primer toc de la novena de Sant Antoni..." cantavem sempre amb la mateixa tonadeta.

Ben adornat el balcó i ben adornada la casa. Al mig de la casa del carrer Sol, la casa de Tereseta i Pepe, dits "del Quartet" per la tendeta que tenien a la Plaça Nova, allí muntaven l’altaret i posaven una pintura del sant. Rosetes rodant i llumetes. Eixa és la imatge del record, tradicions que no s’esborren així com així del cap. I tota la xicalla es posava rodant per allí, anavem a participar al ritual de la campaneta. Es feia la volta al barri, als carrers del voltant amb aquella cançoneta tan dolceta per a moltes hueletes i anunciadora per a tots i la campaneta sonant i els xiquets canturrejaven aquesta tonadeta. Els més menuts anunciavem que anava a resar-se pel Sant.

Però no sols era a ca Tereseta on es celebrava aquesta piadosa cerimònia, sinó també a la casa de la senyora Rosa "Paresant", al carrer Signes. Hui aquesta casa construïda en 1904 continua igual conservant l’artística façana. La novena també es feia però després de dinar, mentre que aquella era després de sopar. I què prop estaven les dues i nosaltres (perquè jo vivia entre les dos cases) els xiquets gaudien d’aquestes tradicions, que ara ja són història consumada i mai tornada. Eixe és el record que tinc d’aquell costum ja oblidat amb el temps, perquè els amos de la casa ja no hi són, perquè les presses ens han portat a altres coses, perquè ja no es fa la novena..., per moltes i moltes raons més.

Recorde que estava molt adornat el balcó i també la segona nevada de la casa, on estava l’altaret amb un quadre de tela am la pintura que representava a Sant Antoni de Pàdua, tot ell rodejat de floretes que recorde eren de plàstic i llumetes. Era la casa de Tereseta "al Quartet" i Pepe "Porra". Tenien una tendeta a la Plaça Nova, on està ara la peixateria i anaven i venien..

Són tradicions que no s’esborren així com així del cap. I tota la xicalla es posava rodant per allí, anavem a participar al ritual de la campaneta. Es feia la volta al barri, com he dit, als carrers del voltant amb aquella cançoneta tan dolceta per a moltes hueletes i anunciadora per a tots. Després del primer toc, venia el segon i el tercer i començava la novena. Ma mare m’agafava als braços i es resava, es cantava, es feien oracions.

El mateix sant, la mateixa advocació la tenia, al carrer Signes, la senyora Rosa "el Paresant". La casa es va construir, com bé diu a la majestuosa i artística façana, en 1904. La novena també es feia però després de dinar, mentre que aquella era després de sopar. I què prop estaven les dues i nosaltres (perquè jo vivia entre les dos cases) els xiquets gaudien d’aquestes tradicions, que ara ja són història consumada i mai tornada.

Finalment, a Gata conservem un plafó ceràmic del sant, al mateix carrer Sol. El sant pintat al quadre de Ca Tereseta era prou distint, encara que de la mateixa advocació.  

La "capelleta" de la que us parle és la que il·lustra este article i la vaig publicar quan feia la sèrie al blog.



PONS QUÍMICAS TORNA A FER UNA DONACIÓ A CÁRITAS XÀBIA

20130613203025-caritaspons.jpg

Hui s’ha fet una nova donació de Pons Químicas a Cáritas Xàbia, nova donació de productes, la segona ja a aquest organisme altruïsta. En total, ha lliurat 540 litres de sabó, detergent i desengrasant "Asevi" que serán distribuïts entre les famílies més necessitades de la localitat. 

Isabel Cholbi, presidenta de Cáritas Xàbia, i Antonio Pons, administrador de l’empresa, han signat este matí l’acord en el que s’estableix que l’organització rebrà 180 litres de sabón llavavaixells, 180 litres de detergent i altres 180 litres de desengrasant. Els productes seran donats en els pròxims dies i formaran part dels distints lots que Cáritas dona cada dimarts a les famílies amb menys recursos.

Este és el segon any consecutiu en que Pons Químicas realitza una donació a Cáritas Xàbia. És per això que la presidenta ha transmitit a Antonio Pons un profund agraïment. Cholbi, ha senyalat que cada vegada són menys les donacions de productes que reben i major el nombre de sol·licitants. Com a data a destacar, ha indicat que s’està notant un descens del nombre de famílies de immigrants “perque s’estan tornant als seus païssos d’origen” i un augment de les locals que acudixen als seus serveis davant la imposibilitat de cobrir las seues necessitats bàsiques. Per la seu part, Antonio Pons ha recalcat la voluntat de Pons Químicas de seguir col·laborant amb Cáritas Xàbia i altres organitzacions solidàries de la comarca, "aportant el nostre granet de sorra".

FONT: Foto i text NdP "Factoria d’Idees" per a Pons Químicas.



ARTICLES DESTACATS: LES CAMPANES DE GATA (Publicat al blog el dia 22-5-2010)

20130613203508-campanargataabans.jpg

Un altre article que destacaria de fa tres anys, al blog del CRONISTA DE GATA, és sobre les campanes de Gata. És història religiosa i son dades extretes de l’Arxiu Parroquial. Aixina era l’article textualment d’aquell 22 de maig de 2010:

"Ara són dies de revolteig de campanes. Es temps de grans solemnitats religioses. Demà mateix comencen els dos diumenges de Primeres Comunions, després vindrà el Corpus i després el Cor de Jesús...i les campanes seguiran voltejant. Però coneguem realment la història de les campanes de Gata?

Hui em centraré més amb la cronologia de la instal·lació de les campanes. Demà diumenge, festa del primer diumenge de les Primeres Comunions veure´m l´inventari que va fer amb fitxes el Gremi de Campaners Valencians.

CRONOLOGIA:

1858: Es fon i s´instal·la la campan de les hores, la més antiga de la torre parroquial, nomenada “Sebastiana”.

1897: Tant el campanar com la façana de l´església són de pedra de silleria. La torre és baixa i no té remat.

1940: Passada la guerra civil (1936-1939), quan Gata té 4.227 habitants, es fonen tres campanes per a la torre : Micaela, Pilar y Cristo Rey. El contracte de l´adquisició d´aquestes data d´aquest any. En ell “se obligan a comprar a razón de siete pesetas con cincuenta céntimos kilo por el peso convenido”.

5-8-1940: El dia de la vespra de la festa del Santíssim Crist, el rector pàrroco N´Alejo Sendra Tarrazó procedeix a la benedicció de les campanes a la Plaça de l´Església.

A l´acta parroquial es dona compte de que l´acte estigué amenitzat “por la Banda musical de la población” i que “hallándose congregadas en la Plaza de la Iglesia las Autoridades, el clero y el pueblo” es procedí a la benedicció.

Aquestes havien estat construïdes a València per En Manuel Roses Santos. La campana major se l´imposà el nom de Micaela i té un pes aproximat de 1.000 kg. La segona se li diu Cristo Rey i pesa 650 kg. i la tercera porta per nom Nuestra Señora del Pilar, amb un pes de 450 kg.

11-7-1941: Es benedix la campana més menuda de la torre. Aquesta és l´acta parroquial:

“En Gata de Gorgos a once de julio de mil novecientos cuarenta y uno, gobernando la Iglesia de Dios, el Papa Pío XII, siendo Arzobispo de Valencia el Excmo. Sr. Dr. D. Prudencio Melo Alcalde, Párroco de este Curato D. Alejo Sendra Tarrazo, Alcalde de esta localidad D. Vicente Signes Bolufer y Juez municipal de la misma D. José Pedrós Pedrós, el Excmo. y Rdmo. Padre Emilio Lissón Chávez, de la Congregación de la Misión, Arzobispo Titular de Methymna, bendijo la campana pequeña de la torre parroquial imponiéndose el nombre de "Nuestra Señora de los Dolores", construida en Valencia por D. Manuel Roses Santos, costeada por las familias Juan, María y José Salvá y apadrinada por Antonio Salvá Signes y Rosa María Salvá. En fe de lo cual y para conocimiento de los venideros firman conmigo la presente las Autoridades y padrinos. Alejo Sendra Tarrazo   Párroco, Padrino Antonio Salvá Signes, Madrina.”

L´observació que es feia a 1897 de que la torre del campanar era menuda, la recull el rector En Vicente Llopis Bertomeu ya en el siglo XX. De 1962 a 1963 es realitzen les obres d´elevació de la mateixa i amb ella també de les campanes. 

(A la fotografia que il·lustra aquest article es pot veure com el campanar no té el cos superior i les campanes estan als forats que ara hi ha sense campanes)

22-10-1962 a 16-2-1963: Donada la crudesa d´eixe hivern i la inclemència del temps es perden varies setmanas de treball. El cost total de les obres pujà a 222.349 pessetes, sense contar els jornals de prestació personal. L´obrer encarregat fou En José Soler Signes i l´obrer segon, Miguel Simó Mengual, actuant de manobres, Juan Monfort Diego i José Ferrandis Mestre.

19-3-1987: Un succés perturbà el repic i volteig de les campanes de la torre. Cau a la plaça el badall d´una de les campanes, la “Nuestra Señora del Pilar”, la tercera en tamany. No va ocasionar desgràcies personals.

Març-1988: L´Ajuntament decidí que es col·locaren dos reixes protectores a la part davantera de la torre, per tal de garantir la seguretat del campanar.

4-9-2008: Dijous. S´emporten les cinc campanes de la torre de l´església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Des de la “Micaela”, la més gran de les campanes, fins la   “Nuestra Señora de los Dolores” i la campana de les hores, la més antiga, la “Sebastiana”, les cinc necessitaven d´una reforma.

13-12-2008: Es fa la benedicció de les cinc campanes, ja renovades, a càrrec del Bisbe Auxiliar, N´Esteban Escudero."

Font: Arxiu Parroquial.

 



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 DE JUNY DE 2012: La notícia cultural del dia era que Pedro Vicente Caselles Mulet havia guanyat el premi de València "Crea 2012". Tornava a parlar la premsa de CREAMA i que la xabiera, de mare gatera, Ángela Cholbi Mulet, era proclamada reina de fogueres Sant Joan 2012. A "Sabieu...?" parlava del viatge curiós per la Marina pel maig de 1910. Tres fotografies antigues més de gent gatera tancaven la jornada.



DEMÀ, FESTA DEL FUTBOL BASE, CLOENDA DE LA TEMPORADA

20130614090742-1015205-197235090431488-940308212-o.jpg

L’Associació de Pares, mares i aficionats al Futbol Base de Gata prepara per a demà dissabte dia 15, la festa d’acomiadament, com cada any es fa acabant la temporada de futbol, en la que col·labora la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata. Des de les 17 hores, per a que no siga pesada la jornada, hi hauran partits de pares/mares contra fills.

Es jugaran quinze minuts cada temps, per no fer-ho tan llarg. Els primers en jugar serán el més xicotets i els últims serán els cadets.Haurà berenar per a tots els xicons i enguany es farà també la gran festa de l’aigua, que ha començat a fer calor. Amb aquest acte a les pistes esportives de Les Costeres quedarà inaugurada la temporada estiuenca de la Piscina Municipal 2013.



EL GATER CADET JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, SELECCIONAT PER AL CAMPIONAT D'ESPANYA DE CARRERES PER MUNTANYA

20130614094020-jorge.jpg

Disputarà la carrera el dia 30 de juny a Vilaller/Montanuy (Lleida)

L’esport gater torna a estar d’enhorabona. El gater JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ que pertany al CE Gata ha estat convocat per la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) a la Selecció de la Comunitat Valenciana, per al Campionat d’Espanya de Carreres per Muntanya FEDME, que se celebrarà el 30 de juny a la localitat catalana de Vilaller (Lleida). Jorge farà una carrera de 10 kilòmetres, sent una carrera d’Iniciació de Muntanya, amb un desnivell positiu de 2.970 metres, que ha preparat el Club Excursionista Vilaller i el Centre Exursionista Alta Ribagorça.

A la llista convocada estan els dos equips (masculí i femení) de l’equip absolut, així com els equips Junior i Cadete. JORGE pertany a aquesta última i també disputarà el mateix dia el seu propi Campionat d’Espanya sobre un recorregut més curt.

Els equips Junior i Cadet s’han fet entre els esportistes tecnificats que millors resultats han obtés en les carreres del Campionat de Lliga i Absolut, així com altres criteris propis de tecnificació, com són el rendiment acadèmic i la participació i implicació en les activitats de tecnificació. Estos són els millors corredors i corredores  valencians/es del moment en les seues  respectives categories i que millor s’adapten a les característiques d’este Campionat d’Espany.

A la foto extreta del seu mur del facebook, Jorge Rodríguez Salvá, en una de les seues carreres. 

FONT: premsa FEMECV / Vicent Peydró (Seleccionador Autonòmic de carrera per muntanya).



ARTICLES DESTACATS: COM ERA GATA A MITJAN SEGLE XX (El poble segons Madoz) (Publicat el 30-5-2010)

20130614154119-dicmadoz.jpg

Seguint amb la sèrie d’articles destacats de principis del blog, també de la Història Local, destaque el publicat el dia 30 de maig de fa tres anys. Al peu de la lletra coneixem les investigacions de Pascual Madoz Ibáñez, al visitar Gata.

Aixina publicava textualment l’article:

"A la sèrie d'Història Local, porte hui al blog les investigacions de PASCUAL MADOZ IBÁÑEZ, al respecte de la veu GATA. La que s´ha dit és "l'obra més completa i sistemàtica de documentació i d'interpretació de la realitat espanyola del segle XX" parla del nostre poble al Tomo XIV, del seu "Diccionario Geográfico Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de ultramar). Madrid, 1849.

Precisament il·lustra aquest article la portada del Diccionari, extreta d´Internet.Deixem que parle MADOZ. Diu coses molt interesants i les podem comparar amb les del segle XXI. Recorden que estem a l´any 1849: 

"GATA es troba a 18 hores a peu de la capital de la província, Alacant. Té 350 cases repartides en dos grups, GATA i GATETA. Separats ambdós per un barranquet que dona pas a un pont de cal i canto. Pis superior de l´Ajuntament, està  la panera del pòsit. Hi ha una presó en els baixos del palau del Senyor. Un hospital bastant capaç serveix d´alberg als pobres forasters transeunts. Escola de xiquets. Concurrixen 64. Està dotada amb 3.496 reals. Escola de xiquetes. Amb 30 d´assistència. Està dotada amb 2.800 reals. Les dotacions estan pagades amdues de la testamentària de la duquessa d´Almodóvar. El cementeri consisteix en un fossar unit a l´església, però col·locat a la part de fora del poble, a la qual s´entra per una porta que hi ha al costat del presbiteri. De desitjar fora que l´allunyaren un poc més del casc per a que no malaveja-se a la salut. Veïns, es surtixen de les aigües de la font nomanda de la Rana, que dista de la població 10 minuts. Té junt un llavador de roba cobert.

S´extén, a peu, poc menys de 2 hores de N. a S. i 2 cumplides de E. a O. La partida Planet es la més feraç del terme. A la part inculta creix amb abundància el margalló, planta útil que beneficien els moradors del poble. Hi ha 60 fanecades de horta que es reguen amb les aigües de la font de la Rana; 30 amb les que brollen per una excavación que van fer en altra font subterrània i alguns troços amb les de 7 nories que es troben esparcides per tot el terme. La correspondència es rep de Dénia per peató 3 vegades a la setmana. Producció: pansa de moscatell i planta, que són els més abundants, blat, ordi, avena, dacsa, oli, poc vi, garrofes, figues, seda, ametla, llegums, fruites i verdures. Ganao llanar i cabrí. Caça de conill, llebre, perdiu i codorniu. Indústria: l'agrícola, 3 molins fariners de vent i 4 d´oli. La principal i exclusiva, l´el·laboració de margalló en esportillos, esportes, esteres i altres utensilis.

Entraran a Gata anualment unes 15.000 arroves de palma seca, la qual val 60.000 reals, duplicant de valor després d´el·laborada. Comerç: Exportació d´articles de palma. Importació de farines, canyam, ferro. Mercat setmanal els divendres, es venen robes i comestibles. POBLACIÓ: 423 veïns, 1.645 ànimes. Capital: Producció: 943.800 reals. Impost: 34.659 amb 18 mrs. Contribució: 32.112. Pressupost municipal: 6.450 reals, del qual es paguen 1.500 al secretari de l´ajuntament i es cobrix amb el producte d´alguns propis i arbitris, repartint el dèficit entre els veïns.

GATA pertany al domini del marqués de Cerdeñola. El senyor cobrava una sisena part dels fruits, menys de les garrofes que es pagava a discreció dels collidors.

"FONT: (Diccionario Geográfico Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de ultramar). Madrid, 1849. GATA, FINALS DEL SEGLE XIX - 1849. PASCUAL MADOZ, Tomo XIV.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 68.- AVINGUDA DE LA MARINA ALTA

20130614203256-carretera.jpg

He deixat per al final d’aquesta visita virtual l’artèria principal del poble, la plaça més popular i turística i la plaça més gran. Són l'Avinguda de la Marina Alta, de la que hui parlaré, la Plaça d'Espanya i la Plaça Nova.

L’Avinguda de la Marina Alta, que porta el nom de la comarca on estem, vertebra de nord a sud tota la població. Abans es deia Avenida del Caudillo. Té més d’un kilòmetre de llargària i és la travessa de la carretera nacional 332 o general. A mesura que anem passant per ella, si venim des dels ponts del riu i del tren anirem trobant nombrosos semàfors que regulen el tràfic, concretament n’hi ha cinc a altres tants eixides de carrers.

Quins carrers tenen la seua entrada per la carretera nacional?. Per la dreta, eixint des dels ponts, com deia, trobem la singular pujada al calvari i tot seguit al carrer Montgó. Més endavant està el carrer Paet, després l’Avinguda de la Pau, el carrer Reis Catòlics, el carrer Sant Miquel, el carrer Doctor Moratal i finalment la Plaça d’Espanya.

Per l’esquerra també té molts carrers que ixen de la carretera: el carrer Calvari, el carrer Era de Boronat, el carrer Cuartel, el carrer Signes, el carrer Lluna, la Plaça Nova en dos eixides, el carrer Doctor Gómez Ferrer i la unió entre el carrer La Bassa i la Plaça d’Espanya.

A la composició fotogràfica teniu diverses vistes de la carretera nacional -travessa per Gata-, actuals i de fa molt de temps.  



IMATGES DE FESTA: Amenitzant la cloenda de la FPA, el grup La Llata

20130615214208-cloendafpa.jpg
Ahir per la vesprada es va fer la cloenda del curs del FPA. El regidor d'Educació, Juan Pedrós va lliurar els diplomes als alumnes tancant així el present curs. L'Ajuntament agraïa al grup de danses La Llata per haver fet gaudir amb els seus balls als assistents. El grup després va fer un sopar de cloenda de la seua temporada.


GATERS FORA: ANGÉLICA SIGNES PASTOR, una farmacèutica viatgera, que recala per fi a Madrid

20130615214735-angelica-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

"En la meua tasca de farmacèutica hospitalària, preparava, controlava i supervisava la quimioteràpia d´aquests pacients, de manera que podia passar una estona xarrant amb ells. En general, aquestes persones sempre estan contentes, malgrat les conseqüències, i em regalaren molta positivitat i ganes de viure!!..."

"M’agradaria que més joves gaters amb histories emprenedores i de superació personal també participaren...en la sèrie GATERS FORA

La sèrie de "Gaters Fora" va omplint les pàgines del blog del CRONISTA DE GATA. Hui us done a conèixer a ANGÉLICA SIGNES PASTOR, una farmacèutica que viu a Madrid, que està a punt de ser mare i que porta Gata i la seua terra dins del seu cor. Sens dubte quan arribe el feliç aconteixement ens ho farà saber, donat que ja forma part de la gran família de GATERS FORA.

Filla de Ángel "el Roget" i de Teresa, néta de María "la cadena", ella mateixa ens conta què va estudiar i en què treballa. El seu recorregut no té perdua. Al final pareix s’ha afincat a Madrid, després de passar per València, Anglaterra i Palma de Mallorca. Ací teniu les seues vivències: 

"Sóc Angèlica Signes Pastor, nascuda a Gata l’any 1977. Fa uns dies vaig ser convidada per Miguel Vives a participar en el seu Blog en l’apartat de GATERS FORA. Realment va ser per a mi una molt agradable sorpresa!! He estat mirant aquest Blog i és molt interessant. Per aquest motiu, he decidit col·laborar amb aquesta iniciativa.

Primer que res vull donar les GRÀCIES a Miguel per convidar-me a formar part del seu Blog i felicitar-lo pel seu treball, ENHORABONA!!. A continuació, vos conte un poc la meua trajectòria que comença l’any 2000, quan vaig acabar la llicenciatura de Farmàcia per la Facultat de Farmàcia a València. Els quatre primer anys posteriors d’obtindre la llicenciatura serviren per agafar experiència i a més a més vaig aprofitar per aprendre altres tipus de teràpies: teràpies alternatives, com pot ser la Fitoteràpia, la teràpia amb oligoelements i entre altres coses també vaig aconseguir el títol de Quiromasajista pel Centre d’Estudis CIM de València.

Aquests anys varen ser molt formatius, desenvolupant tasques d’oficina de farmàcia, com a farmacèutica adjunta i substituta, en diferents localitats de la nostra Comunitat. L’any2004 tots dos, el meu marit (també farmacèutic) i jo, vàrem decidir convertir-nos en Farmacèutics Europeus i ens vam anar a Anglaterra per tal d’aprendre i desenvolupar la nostra professió. Varen ser uns anys molt importants per a nosaltres.

Ens vàrem mudar al Sudoest d’Anglaterra, concretament a la regió de Devon o com anomenen els britànics, a la “Riviera Anglesa”. En un primer moment vaig treballar com a Farmacèutica Manager en una companyia farmacèutica britànica molt coneguda (Superdrug) a Torquay (Devon). Allí vaig aprendre molt en quant a “Atenció Farmacèutica” i “Anticoncepció d’emergència” amb el suport de la Universitat de Manchester.

Vam estar a Torquay uns dos anys. Aquesta experiència m’agradà molt, encara que el meu marit i jo teníem ganes d’aprendre més d’altres sectors de farmàcia. Així que decidirem canviar. Ens vam mudar de Torquay a una ciutat de Devon, concretament, a Exeter. Exeter és una ciutat molt bonica i plena de vida. Ací vaig tenir l’oportunitat de treballar en un Hospital. A l’any 2006 vaig començar a treballar com a Farmacèutica Hospitalària en un dels més prestigiosos hospitals del Regne Unit, en el “NuffieldHospital”. En aquest hospital vaig desenvolupar la capacitat de treballar en equip junt amb metges i infermeres.

Una cosa que m´ensenyà molt i que realment puc dir que formava la part del dia que més m´agradava en aquest hospital, va ser poder visitar els pacients amb càncer. En la meua tasca de farmacèutica hospitalària, preparava, controlava i supervisava la quimioteràpia d´aquests pacients, de manera que podia passar una estona xarrant amb ells. En general, aquestes persones sempre estan contentes, malgrat les conseqüències, i em regalaren molta positivitat i ganes de viure!!.

Després d’uns anys a Anglaterra, treballant, descobrint i viatjant per llocs realment molt bonics d´aquesta terra, el meu marit i jo decidirem tornar a Espanya ja que de no ser així ens quedaven allí definitivament i aquesta no era la nostra idea. Així que al principi de 2008 tornaren cap a Espanya!.

A Espanya, sobretot el meu marit, va treballar, com a consultor farmacèutic des de la nostra casa en La Sella (Pedreguer), en un programa informàtic molt novedos d’ajuda a la decisió clínica en hospitals de la Comunitat de Madrid. Jo li ajudava una mica amb aquesta feina, encara que en realitat em vaig dedicar més a la meua faceta emprenedora i a l’ensenyança. Amb l’ajuda del meu marit,vaig crear, dissenyar i composar unes targetes de felicitació inspirades en la natura i el positivisme. Aquestes tingueren una gran acollida a Anglaterra, on l’ús de targetes de felicitació està molt establida. A més les vaig comercialitzar en Bulgària y Sudàfrica.

Després d´un temps, li oferiren al meu marit una feina interessant a Mallorca relacionada amb el que estava fent en hospitals a Madrid, però ara es tractava d’una empresa americana, així que sense més pensar ens decidirem mudar l’any 2010 a Palma de Mallorca. Palma ha segut una experiència fantàstica!!. Mallorca és genial, és un lloc preciós on pots passar-ho bé a la vegada que treballes!. Pots gaudir de les millors platges que he vist mai! Millor que les del Carib!. Si t´agrada el senderisme hi ha unes rutes per la Tramuntana realment molt boniques amb vistes espectaculars! I a més, la ciutat de Palma és molt acollidora per visitar. El menjar mallorquí és molt típic i molt autèntic. A Palma he estat treballant en oficina de farmàcia, donant classes d’angles i sempre compaginant amb les meus ganes emprenedores de fer coses i les del meu marit.

Nosaltres busquem sempre oportunitats allí on estem. També durant aquest temps he pogut participar en carreres populars, he esquiat en Bansko (Bulgaria), sempre gaudint d’una de les coses que m´agrada molt, l’esport a l´aire lliure. L’estada a Mallorca ha segut uns anys de treballar i gaudir al mateix temps! També hem aprofitat per visitar totes les Illes Balears ic onèixer la gent i les tradicions de la zona. A més hem viatjat per molts llocs dins i fora d´Europa. En unes paraules, Mallorca, les Balears i el nostre temps en estes terres ha segut tota una experiència!

Després de mes o menys dos anys a Palma, decidirem mudar-nos a Madrid, doncs les oficines centrals de l’empresa on treballa el meu marit estan ubicades ací i la implantació del sistema informàtic a Mallorca ha finalitzat. A més a més, a la Península podem viatjar més fàcil cap a la nostra terra ja que hem decidit ser PARES!. Estem a Madrid des de gener d’enguany i la veritat es que m’agrada!.

Com a qualsevol altre lloc, viure a Madrid també té una part millor que l’altra. No hi ha un lloc perfecte. Madrid és una gran ciutat on pots trobar moltes oportunitats tant per la part professional com la personal. Per contra, Madrid no te mar! Encara que la part que més trobe a faltar en aquest moment tan especial de la nostra vida on anem a ser pares, i encara que tinc al meu germà a Madrid, és la família i sobretot als meus pares i futurs iaios.

Hem decidit tindre a la nostra petitona, ací a Madrid. El meu marit necessita estar a prop de les oficines i ens resulta més fàcil tindre tot el seguiment de l’embaràs ací. Siena és el nom que li anem a posar i encara que naixerà a Madrid passarem tot el temps que puguem a la nostra terra valenciana. Volem que Siena sigui dels dos llocs, del poble i de ciutat! Ens agradaria que gaudira de la nostra natura, de les nostres tradicions, de la família, de la mar...!!, tant com nosaltres de petits ho hem gaudit. També que la família ho passara bé i poguera compartir el major temps possible amb ella.

Vindre a Madrid i decidir tindre a Siena ací, no ha segut decisió fàcil ja que a més se que no podré disposar de l’ajuda física i el suport que desitjaria de la meua gent al voltant, encara que mirant la part positiva, és per a mi i el meu marit, com a pares primerencs, tot un repte ser pares fora de la nostra terra natal!. Estem molt feliços! Siena està molt prop d’arribar! Ja tots estem esperant-la!!.

Per acabar vull agrair un altra vegada a Miguel per brindar-me l’oportunitat de contar un poc la nostra experiència i m’agradaria que més joves gaters amb histories emprenedores i de superació personal també participaren! Convide a la gent a viure noves situacions i conèixer noves oportunitats!Realment l’experiència ho val i encara que trobes en falta moltes coses, les més importants estan amb tu sempre, estigues on estigues!. GRÀCIES!!"

A la composició fotogràfica teniu alguns dels llocs típics d’on Angélica ha estat vivint. Ella mateixa comenta cada foto, d’esquerra a dreta i de dalt a baix: a la primera, estic a Anglaterra, en farmàcia Torquay (Devon);  la segona és una fotografia del tipic temps angles, estic en un lloc que es molt bonic nomenat Cockington, en Anglaterra (Devon); a la tercera, estic participant en una marató en Palma de Mallorca, va ser genial!; a la quarta, esquiant a Bansko (Bulgaria), esport que m’agrada molt; a la cinquena, de viatge a New York en el famós Times Square. Era pel 14 de Febrer i feia tant de fred que el cor que es veu a la foto estava fet de blocs de gel i no es derretien ni mica! Recorde que feia molt de fred!! Estavem a uns -20 graus!!. A la sisena estem a Mallorca, en una de tantes espectaculars vistes que hi ha en aquesta terra molt prop del famós lloc de “Sa Foradada”, on es molt típic anar a veure la posta de sol. Finalment, la setena és l’acomiat que en feren els companys de l’hospital de Exeter, quan després de dos anys treballant amb ells vaig decidir acabar per tornar cap a Espanya.

 



ARRIBA A EIVISSA LA DELEGACIÓ DEL COMERÇ DE GATA

20130615215121-compoeivissa1.jpg
Ahir per la vesprada, només baixar del vaixell de "Baleària" que els portava de Dénia a Eivissa, la delegació del comerç de Gata i l'Alcaldessa, Ana M Soler, van ser rebuts a Sta Geltrudi pels regidors Antoni Riera, regidor local, i Salvador Losa, regidor de cultura i turisme de Sta Eulàlia. A la plaça de l'Esglèsia, centre de la població, han intercanviat detalls i han fet una visita a les instal.lacions públiques i al comerç local, on han comprovat com es generen alternatives comercials.
 
FONT: Fotos i text Ajuntament de Gata.


JOSÉ S. SALVÁ ESPLUGUES (SARIERO) SUBCAMPIÓ DEL Vé CAMPIONAT ROJOS I BLAUS DE PILOTA

20130615215623-sariero.jpg

Hui, al trinquet de La Llosa de Ranes, el gater Jose S Salvà Esplugues ha quedat subcampió del V Campionat Rojos i Blaus de pilota. Sariero i Vilare han rebut el premi de mans del regidor de cultura de l'Ajuntament de Gata, Juan Pedrós. Els campions són Sergio i Xoto, han rebut el premi de la mà del Genovés i de l'Alcalde de Llosa de Ranes.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.



LA PREMSA PARLA DE...l'equador del mandat de l'alcaldessa de Gata

20130615224151-alcaldessa.jpg

El diari LAS PROVINCIAS publica hui dissabte a la seua secció de la Marina un article de Raúl González amb motiu d'arribar a l'equador del seu mandat l'alcaldessa Ana María Soler i seguir igual que el primer dia amb el tema del sou assignat o siga res. Just este cap de setmana visita Eivissa i Formentera amb els comerciants del poble. Titula el diari: "La alcaldesa de Gata de Gorgos se queda sin paro y sobrevive de las «arcas familiares»". Al subtítol: "Ana María Soler, que en septiembre se le acabó la prestación, asegura que su situación económica no mengua sus ganas de trabajar por el pueblo". Ací podeu llegir tot l'article: http://www.lasprovincias.es/v/20130615/marina/alcaldesa-gata-gorgos-queda-20130615.html.

A la fotografia de Tino Calvo, al seu peu llegim: "Imagen de archivo de Ana María Soler, en junio de 2011, cuando se apuntó al paro en Dénia".

FONT: diari LAS PROVINCIAS. Foto: Tino Calvo.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 DE JUNY DE 2012: El dia començava amb la informació de "Deu nous donants de sang a Gata". Acabava la publicació de la carta al veïnat, sobre el 250 aniversari i la representació del miracle de l'arbre blanc. Anunciava, amb relació a aquesta festa, que hi hauria "paraetes a la plaça". A "Sabieu...?", de nou, el traçat ferroviari era notícia, en aquest cas Dénia-Gata. Dos fotografies antigues de gent molt entranyable.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 69.- PLAÇA NOVA

20130616184129-placanova.jpg

Havia deixat per al final de la sèrie virtual de carrers i places dos places de Gata molt populars, una per al poble i altra per a la resta del món. La Plaça Nova va ser al principi Plaça del mercat i va canviar el nom per Plaza 18 de Julio. Amb el temps, se li va tornar a canviar de nom deixant-la com a Plaça Nova. Un pulmó verd al centre del poble, és lloc de cites importants de les festes del poble, no sols les patronals amb les barraques i berbenes, sinó amb els grans dies de Diumenge Rams, Fira del Llibre o Primeres Comunions.

La Plaça Nova té quatre eixides, dos van a la carretera nacional i altres dos cap al carrer Signes i el carrer Constitució. Pel carrer Signes es va entrar per primera vegada a la plaça, ja que pel carrer de l’Imprempta abans, ara Constitució, eren sequers de pansa i terreny de camp. A un costat ficus, a l’altre palmeretes enanes i pel mig palmeres grans, el centre és un lloc de joc, de gaudi per a la gent.

Si mirem la història cap enrere, trobem als dos diaris de la capital alacantina "La Correspondencia..." i "El Graduador..." del dia 28 de juny de 1905 la notícia en els mateixos termes molt reduïda: "En Gata se proyecta por aquel Ayuntamiento construir una plaza de Mercado". Era l’origen de la Plaça Nova, abans Plaça del Mercat, després Plaza Durruti (1936), Plaza 18 de Julio (1954) i ara Plaça Nova (1989). Dos dies abans publicava el diari: "La Correspondencia..." un article breu en el qual deia que el Governador Civil li havia concedit a l’Alcaldia de Gata una providència i autorització "para proceder previo los estudios preliminares, a construir una plaza mercado en dicha localidad"Als plens de Gata hi ha referència en 1904 i es vol fer una "Plaça d’Abastos", que així es diria. Fins a 1931 que es va expropiar una casa a l’actual carrer Signes (abans dit també Calvario i Calvo Sotelo) per a donar entrada cap als patis que conformaven la plaça no s’urbanitzaria.



EL GATER VICENT MAS LEYDA, SEGON A L'ÚLTIMA PROVA DEL CIRCUIT, BENISSA

VICENT LLOPIS CHELI queda primer de Veterans B i VICENTMÁS LEYDA tercer sénior, al Circuit a Peu Marina Alta

El gater VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat) va ser segon a la XVI Cursa Popular de Benissa, novena i última prova del Circuit a Peu Marina Alta 2013. Vicent va fer un temps de 34,32'.

Com en cada prova, busquem als altres gaters i gateres que van entrar entre els primers 200 de la prova general, així com els xicons i xicones de la pedrera atlètica gatera.

Al lloc 54 trobem a Badar, BADREDDINE LAHMAMI (C.A. Gata), amb 39,31'. Al lloc 68 va entrar JUAN JAIME TORRES OLIVER (C.A. Gata) amb un temps de 40,02'. El nº 97 va ser JOSÉ CASELLES PEDRO (C.A. Gata) amb 40,54'. En nº 130 va entrar FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (C.A. Gata) amb 42,13'. Al nº 146 va entrar RAMÓN BENEYTO IBÁÑEZ (C.A. Franc Beneyto, R.Dénia) amb 42,46'.

Dels menuts, JOSEP SIMÓ MONFORT (C.A. Gata) va ser segon en benjamí masculí. ANNA TORRES SIMÓ (C.A. Dianium) va ser segona en cadet femení. MATÍAS SALVÁ SEPÚLVEDA va quedar primer dels No inscrits.

Una vegada acabades les nou proves del Circuit a Peu Marina Alta, les classificacions posen a alguns gaters entre els deu primers de la seua categoria:

VICENT LLOPIS CHELI (C.A Franc Beneyto R.Dénia) ha sigut el guanyador de la seua categoria Veterans B del Circuit amb 9.798 punts.

VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat) ha quedat tercer sénior masculí i de les proves generals amb 9.785 punts.

El juvenil masculí JOSÉ MANUEL MONFORT PEDRO (C.A. Dianium) és cinqué amb 9.768 punts.

El corredor del C.A. Gata JOSÉ CASELLES PEDRO, Veterà B, ha quedat al lloc nové del Circuit amb 9.731 punts.

La veterana C SYLVIA BERGER SCHÄRER del C.A. Gata, amb 5.585 punts, ha sigut novena de la seua categoria.

FONT: www.somesport.es.



AHIR, FESTA DEL FUTBOL BASE DE GATA

20130616220952-compofb.jpg

Partits de pares/mares i fills; berenar i festa de l’aigua

Un festot de xiquets i mares/pares. El camp de futbol "Les Costeres" i els seus voltants es van contagiar de la màgia dels xiquets gaudint amb els seus progenitors. Allò que un dia va nàixer al camp de baix, pels anys 90 del segle XX, no vol mai perdre’s de vista. Distints protagonistes, però la mateixa finalitat, fer un fi de temporada com els nens es mereixen. L’associacio de mares i pares i aficionats al futbol base ho van preparar tot.

El partit de querubins i prebenjamins B; partit de prebenjamins A i benjamins B; partit de Benjami A i Alevi B i partit de Alevi A.

Després d’aquest partit, es va fer la gran festa de l’aigua a l’aparcament de fora. I després, els equips d’Infantil i Cadets van jugar els seus partits contra els pares/mares. Des de l’associació donen les gràcies al que han fet possible aquesta festa: Germans Parra, per la cuba d’aigua; "Mas y Mas" per donar-nos el berenar dels xiquets i com no, a tots els pares i entrenadors que van assistir.

Els organitzadors van fer un vídeo de la festa de l’aigua, que van pujar a youtube. Si voleu veure’l, ací teniu l’enllaç que va pujar a Youtube María Isabel Signes Salvá:


http://youtu.be/aiVz-RYeC7c.

La composició fotogràfica mostra diversos moments de la gran festa del futbol base de Gata. Fotos: Associació de mares i pares i aficionats del futbol base de Gata.



RECORDEM UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 17 DE JUNY DE 2012: La primera publicació era d’esports. Set equips jugarien la lligueta de futbol 7 previ a les festes. També ho era la segona, de pilota: "El trio de pelotaris: Tomàs, Raül i Adrià Arabí, semifinalistes del campionat autonòmic de raspall".

Un reportatge fotogràfic donava compte de la festa del Cor de Jesús i a la sèrie "Sabieu...?" el tema era el mateix, la confraria del Sagrat Cor de Jesús feia 135 anys. La fotografia antiga 795 era d’una parella de xiquets de Primera Comunió a la processó, potser al Corpus.



SUBVENCIÓ DE 22.500 EUROS PER A INVERSIONS EN ZONES VERDES MUNICIPALS A GATA (BOP)

Hui es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) un anunci de la resolució de la Diputació Provincial, per a la concesió de subvencions a favor d’ajuntaments de la província d’Alacant per a inversions en zones verdes de titularitat municipal, a executar per la Excma. Diputació Provincial d’Alacant. De conformitat amb l’informe emés pel tècnic de l’Àrea de Medi Ambient de 14 de maig de 2013, i amb el Dictamen de la Comissió d’Infraestructures, Aigua i Medi Ambient, es concedeixen les subvencions a favor dels ajuntaments, entre els que es troba el de Gata dins dels de "entre 5.000 i 15.000 habitants, i se li concedeix una subvenció de 22.500 euros (IVA inclós).

FONT: BOP 17-6-2013.



L’ESCOLA D’ADULTS (FPA) DE GATA TANCA EL CURS 2012-2013

20130617223019-fpa.jpg

L’escola de Formació de Persones Adultes de Gata va celebrar, el passat divendres, el final de curs 2012-2013 amb una acte de clausura en el qual es van lliurar els diplomes a tots els participants en els cursos i tallers realitzats durant l’any. Les responsables del centre Mª José Monfort i Pepa Signes junt al regidor d’Educació i  Cultura, Juan Pedrós, van ser els encarregats de lliurar els diplomes als mestres de cadascun dels cursos i tallers que els van repartir entre els participants.

Més de 300 persones s’han inscrit durant l’any a la variada oferta de cicles formatius i tallers d’ocupació del temps lliure.

En el mateix acte es va inaugurar l’exposició dels tallers d’elaboració i Brodat de Malla, Macramé, Boixets i Frivolité,  Restauració de Mobles. A més, els alumnes del taller de balls tradicionals i la professora Paca Sivera van fer una demostració per tancar la vesprada. La mostra estarà oberta al públic fins al proper 23 de juny a la Sala d’exposicions de l’Edifici Polivalent de 19 a 21 hores.

A la composició fotogràfica, lliurament de diplomes, sala d’exposicions i balls tradicionals.

FONT: Fotos de la composició i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



ARTICLES DESTACATS: GATA FA 213 ANYS (el poble segons Cavanilles, 1797) (publicat el 31 de maig de 2010)

20130617223430-cavanilles.jpg

- Ara ja podríem dir: "Gata fa 216 anys...." passats tres anys d’aquell article -

Ja vaig posar l’altre dia com article destacat la visita a Gata de Madoz (1850) i ara recorde aquell article que publicava l’últim dia de maig de fa tres anys, del mestre Cavanilles, que va fer l'any 1792. Pose textualment l’article i les "Observacions" sobre Gata:

"Si ahir portava al blog les impressions escrites sobre Gata de Madoz l´any 1850, hui observarem que ens diu ANTONIO JOSEF CAVANILLES, a les seues "Observaciones sobre la historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia", anys abans. Si aquell parlava del terme però també de la seua població, de com era el poble, el pressupost del seu Ajuntament, aquest parla més de la geografia i descriu perfectament la indústria que tenia el poble, el margalló i la llata, tantes vegades reconeguda internacionalment com el "poble de l´artesania" i inclús "El Bazar de la Costa Blanca".

El llibre de Cavanilles està dividit en quatre volums i imprés a Madrid (Imprenta Real) l´any de 1792, fa ara 213 anys. El què deia de GATA ho trobem al llibre quart en el qual parla del "Sur o tierras meridionales del Reyno de Valencia". A la pàgina 216 podem llegir el capítol 122 que parla expresament de Gata i part del capítol 123 que parla del riu Gorgos.

Còpie textualment en castellà:
122.- Entre los términos de Llíber y Xàbea media el de Gata, que tiene dos horas de oriente á poniente, y algo ménos de norte á sur; es desigual y en gran parte montuoso, especialmente hácia levante, donde está el Mongó. Criase en lo inculto con abundancia el palmito, planta útil que benefician los moradores del pueblo. Secan como 2@ arrobas de ella, y las hojas reducidas á pleyta sirven para esportillos, espuertas y otros utensilios que venden por el reyno, ó extraen fuera. En esta fábrica se ocupan casi todos los vecinos, que actualmente llegan á 239, y con lo que ella rinde y la agricultura subsisten sin miseria. Los campos les producen 800 libras de seda, 300 arrobas de almendra mondada, 1200 de pasa, 600 de higos, 200 de aceyte, 8@ de algarrobas, 300 cahices de trigo, y otros granos, 60 entre maíz y legumbres, y 1500 cántaros de vino.

123. El rio de Xaló desde su origen hasta el término de Xábea va por entre montes y barrancos, que impiden se derrame aun en tiempo de lluvias; pero no bien llegado á las llanuras orientales inmediatas al Mediterráneo corre sin freno, y las inunda con sus furiosas avenidas..."

Font: LLibre de Cavanilles "Observaciones...", Gata.

Fotografia: Retrato de Antonio Josep Cavanilles, extret d´Internet:  http://infogeologia.files.wordpress.com/2010/04/cavanilles.jpg



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.154, la del dia 13/6-

20130618224215-b047jaimepasqual.jpg

Torne a la sèrie i torne a les col·leccions que portava entre mans. De la de Jaime Signes "Mònica" us ofereix aquesta fotografia de dos bons amics dalt d’una motocicleta quan eren jovenets: Jaime, el propietari de les fotos i Pascual. Eren els anys 60 del segle XX i estaven a la veïna Jesús Pobre.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.155, la del dia 14/6-

20130618230800-reocrdgorgos-copia.jpg(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA DELS JUGADORS, PUNXANT ACÍ)Pose una foto del record més recent, no tan antiga. Si dissabte va ser la festa fi de temporada del futbol base, estos xiquets de la fotografia, hui molt d’ells casats i amb fills, també la van fer en el seu dia. En color i possiblement feta per Salvador Pons. Era al camp de futbol antic "Les Sorts", anys 90. Ells eren cadets o juvenils. Agraïsc la col·laboració per a indentificar-los al màxim a l’amic Manolo.De dalt per avall i d’esquerra a dreta mirant la foto: Francesc "Pirrosa", Manolet, Toni,  Paco, Santi Signes, Pepe Espasa, Miguel Polaca i Vicente Corcat. A la filla del mig: Bati, David Pala, Palacios, Mitgeta, Juan Sensio, Manolo de Teulada, Paco i Orellana.Finalment, a la fila de baix: el porter Pere, Pepe Pedro, David Feliu, Meneses, Juanvi, Víctor, Melero de Teulada i Pepe Juan. 


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 DE JUNY DE 2012: 119.000 visites del blog eren superades, ara ja sobrepassen les 245.000, s’han doblat. "De dijous a diumenge, arriben les festes de la Font del Riu" titulava eixe dia, enguany seran de divendres 21 a diumenge 23. la fotografia antiga 796 era d’una missa de campanya al carrer Lepanto a la Font del Riu.



ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 70.- PLAÇA D’ESPANYA

20130618122153-placaespanya.jpg

Últim vial del passeig virtual per dins del casc urbà del poble de Gata. No és carrer, és plaça i de les famoses al poble. Als anys 70 fins els 90 del segle XX, quan l’esclat del turisme, aquesta Plaça va ser i continuant sent, encara que ara menys, molt famosa.

La Plaça d’Espanya (un nom molt adequat pel que representa) era i és l’aparador més conegut de l’artesania, de les tendes de canastes i vímet, de capells, de ceràmica. La plaça està al pas de la travessa de la carretera Nacional-332 però té nom propi. A més de la carretera, té altres carrers que ixen de la mateixa plaça: a un costat, el carrer La Bassa. Al mig de la plaça, el carrer Doctor Moratal, i al cap l’encreuament entre el carrer Jaume I el Conqueridor i les carreteres d’Ondara i de Xàbia.

A la plaça, edifics emblemàtics i llocs populars. Aixina tenim la famosa casa de Don Julián el metge, que ara ocupa l’entitat local del reconvertit banc Sabadell-CAM, abans sols CAM. També la famosa "Verja" i "cases de canastes" com es diu popularment que encara són vives i tant, dins del teixit comercial del poble de Gata.

En pròximes dates, coneixirem els set carrers amb nom i característiques que té la urbanització tan polèmica com sempre inacabada, acabant aixina els 77 vials, entre carrers, places, avingudes i passeigs que té Gata. 



ARTICLES DESTACATS: FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) (nº 51-Publicat el 3-6-2010)

20130618091039-cotxe.jpg

A vegades, intercale a la sèrie d'articles destacats, algunes fotografies antigues que en el seu moment m'impactaren, com aquesta, que vaig publicar el tercer dia del mes de juny de fa tres anys. Ací teniu el text complet d'aquell dia:

"Hui porte al blog, sobrepassades ja les 50 fotografies, una instantània que es molt pareguda a una altra que fa dies vaig posar també al blog.

ACCIDENT AL PONT DE LA N-332, ANY 1949

Si aquella fotografia era de l´accident d´un camió que anava cap a Gata, aquest accident és al mateig pont de la N-332, però en sentit contrari i era una camioneta. Es pot veure l´expectació creada al voltant del succés i el vehicle a punt de caure al riu. La persona que es recolza sobre la furgoneta està parlant amb el guàrdia civil i tota la gent mirant i escodrinyant."



ADÉU A ANTONI-LLUÍS CARRIÓ (PEDREGUER), que fou diputat de la Marina Alta en 1991

20130618092916-antoni.jpg

El poble veí de Pedreguer està de dol. Se’ls ha mort l’Antonio-Lluís com diuen ells. Ahir va morir a l’hospital de la Fe de València el que fou diputat provincial per la Marina Alta (UPV) en 1991, Antoni-Lluís Carrió. Vosaltres direu, quina relació tenia en Gata?.

Era fins la seua mort, als 55 anys, el secretari comarcal de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. des de 1985. L’he conegut tota la vida, erem quintos i sempre l’he considerat un home cabal, seriós i molt cult. Advocat i a més, va ser regidor de l’Ajuntament de Pedreguer entre 1987 i 1999, entre altres més càrrecs.

Un bon dia, quan el CRONISTA DE GATA va entrar al facebook, ell es va afegir com amic i inclús feia comentaris d’alguns articles. Ara recorde algun que em va sorprendre. Només vaig saber pels comentaris que feien al facebook fa tres setmanes que alguna cosa li passava, sols esperava que tornara a comentar alguna cosa del blog meu, però ja mai ho farà. 

Cal recordar-lo com era, amant del seu poble Pedreguer i de la seua llengua i la cultura. Què descanse en pau, el veí pedreguero Antoni-Lluís.



DIVENDRES, WOW AUDIOVISUAL (FESTES DE LA FONT DEL RIU)

20130618213516-wowfr.jpg

Divendres 21 per la nit, des de les 23.30 hores, una vegada acabat el festival fi de curs de l'escola "Santíssim Crist" de Gata, hi ha altra cita musical al carrer Calvari amb motiu de les festes de la Font del Riu. La comissió organitzadora de les festes del barri organitza la discomòbil Wow audiovisual. Les festes continuaran dissabte amb l'actuació del grup "Bradmis" de Xàbia i un sopar popular. Diumenge 23 serà la missa solemne de campanya al carrer Lepanto, a les 20 hores, seguida de la processó, en la qual els veïns processonaran al seu patró Sant Joan Baptista.



EL COMERÇ DE GATA VISITA EIVISSA I FORMENTERA, CONCLUSIONS

20130618214835-comerc5.jpg

Una delegació de 20 comerciants de l'associació Comerç de Gata acompanyats per l'alcaldessa, Ana María Soler, i el regidor Joanvi Vallés, van realitzar, el passat cap de setmana, una visita de treball a Eivissa i  Formentera

La intenció era intercanviar experiències, ampliar i aprofundir treball amb el teixit comercial de les illes a través de visites a entitats comercials i responsables polítics. Entre altres, la delegació del comerç de Gata, encapçalats pel president de l'associació, Vicent Fornés  i l'Alcaldessa, Ana M Soler, van ser rebuts a Sta Geltrudi pels regidors Antoni Riera, regidor local, i Salvador Losa, regidor de cultura i turisme de Sta Eulàlia. A la plaça de l'Església, centre de la població, van intercanviar detalls i van fer una visita a les instal·lacions públiques i al comerç local.

Des de la pàgina de facebook de "Comerç de Gata" han fet saber a tots unes conclusions del viatge, que tot seguit transcric:

"És el primer viatge de l'Associació de Comerciants - Comerç de Gata - per conèixer la planificació comercial d'altres destinacions. Pel que coneixem, també és el primer viatge d'aquest tipus que realitza un grup de comerciants de Gata.

El viatge, organitzat per Comerç de Gata, ha estat encapçalat pel seu president Vicent Fornes i per l'alcaldessa de Gata, Ana Maria Soler. A més d'un nodrit grup entre el qual es troba una pastisseria, càtering, botiga de regals, floristeria, transports, agència de viatges, publicitat, farmàcia, estanc, restauració, òptica, dietètica, fàbrica de bosses, immobiliària, botiga de roba, projectes educatius i la revista local.

El viatge es produeix per valorar “in situ” projectes que poden ser aplicables a la localitat de Gata. Hem visitat pobles el què ha donat resultat una determinada implantació comercial i hem revisat les dificultats que s'han superat. S'ha tractat de conciliar la visió de comerciants, Ajuntament i veïns per dur a terme un determinat projecte impulsor de l'entorn comercial.

Un altre objectiu complert ha estat generar un espai de convivència entre empresaris que contribueixen a aportar idees i augmentar la il · lusió per la feina, en un entorn en què aprendre d'altres localitats que han aconseguit un model d'èxit. Aquest viatge de benchmarking pretén, sense copiar, adaptar a l'entorn local de Gata les millors idees i iniciatives. 

De la localitat de l'interior de l'illa d'Eivissa, Santa Gertrudi, que compta amb 4.000 habitants, extraiem diverses idees de millora. Generar una zona d'oci i serveis al centre de la localitat que provoque empresaris, aparició de nous comerços atractius i es converteixca en visita obligada per al turisme que rep l'illa. Cercar un perfil de client familiar, amb poder adquisitiu mitjà alt que valora la tranquil· litat de l'interior i productes de qualitat amb personalitat. L'estètica de l'entorn contribueix a generar valor a la planificació comercial al mateix temps que augmenta la qualitat de vida del veí. És de destacar que les autoritats de Santa Gertrudi han incidit en la idea que aquesta forta base de protecció de l'entorn, urbanística i social no és exclusiva d'un govern puntual sinó que ha estat voluntat política de les diferents opcions en molt temps.

De la nostra visita a Sant Francesc de Formentera abundem en la idea que una gestió conjunta d'una part del nucli urbà facilita l'aparició d'un comerç fort basat en l'oci i passeig familiar incite a la compra. Amb un enfocament diferent al de  Santa Gertrudi, menys gastronòmic i més de compra per impuls, Santa Francesc atrau al visitant amb una arquitectura simple i botigues que fan del carrer el seu reclam.

Una vegada més la protecció i cura de l'espai, no només a la capital, sinó al total de l'illa, platges i camps inclosos, provoca una experiència al visitant difícil d'oblidar.

Sant Francesc ha fet del disseny, artesania i compra per impuls seu motor, creant línies específiques i exclusives com atractiu de l'illa. Un producte molt diferenciat que provoca el sentiment d'urgència en la compra.

D'Eivissa destaquem la cura del seu patrimoni històric al costat del qual floreix el millor comerç, amb horaris infinits per facilitar les compres al turista. Entorns molt peculiars on gaudir de l'hostaleria, encara que sempre sota el compliment d'una normativa que concilia el sentiment del comerciant i del veí. Els espais públics ben

aprofitats i regulats ajuden al comerç a aprofitar la nit per contrarestar la força de la platja. El fet que l'ocupació viària es cobre per metres fomenta la justa distribució de les càrregues impositives.

Un element amb força a destacar és que potenciar el producte local diferència i genera marges interessants. La sal d'Eivissa, venuda com a tal o en les seues versions per a la cosmètica. El pa d'Eivissa, generat amb blat conreat a l'illa i l'elaboració és artesanal.

Diferents empreses a Eivissa i Formentera han posat en marxa aquesta iniciativa per generar un producte exclusiu i amb tirada. 

En paraules del filòsof Salvador Pániker, "Retroprogressió, anar al futur mirant al passat".

La manera de triomfar competint en un món global és recuperant del passat allò que pot aportar valor al futur, el que pot diferenciar-nos, sigua el paisatgisme de cultius, sigua l'oli, el vi, o el pa artesanal ... qualsevol cosa que sigua nostra i que no se'ns puga treure. En les arrels tenim el principal valor afegit.

El viatge ha acabat, però el projecte d'evolució i millora del Comerç de Gata continua. Vindran més viatges, cursos i idees. La teua tasca és aprofitar al màxim cada oportunitat perquè junts arribem més lluny, més aviat i millor.

FONT: Fotos i textos: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata i "Comerç de Gata".



SABIEU...? que PEPE MONFORT MONSERRAT (Pepe l’Obrer) ha composat el nou l’Himne a la Santíssima Sang de Dénia

20130618220503-pepeobrer.jpg

S’estrenarà el pròxim 10 de juliol a la processó solemne

Ho sabieu...?. El músic gater jubilat PEPE MONFORT MONSERRAT va regalar dies enrere la peça musical del nou himne a la Santíssima Sang de Dénia, que serà estrenada per la banda de la ciutat capital de la comarca, el pròxim dia 10 de juliol, a la processó solemne de la patrona.

Com tots sabeu, "Pepe l’Obrer", com es coneix a aquest veí de Gata, és un gran aficionat a la música i ara en els últims anys a la composició. Ell li va posar música a l’Himne de la Copa América celebrada a València i va composar un CD amb cançons valencianes cantades pel recentment desaparegut Juan Roselló. Té himnes composats de Pedreguer, Gata i Ondara, i prepara el de Xàbia.

La peça que ha composat per a Dénia i l’ha regalada a la ciutat és una marxa per a processó que estrenarà l’Agrupació Artística Musical, que presideix Josep Vicent Bonet, a la processó del dia 10, pels carrers de Dénia. Monfort va lliurar la partitura a Bonet i un CD amb la gravació de la marxa a la regidora de Cultura, Pepa Font. També estaven allí presents, com recull la fotografia, el president de la Confraria de la Santíssima Sang, Andrés Escribá, i la cambrera de la Santíssima Sang, Bonfilia Perles.

Cal recordar que José Monfort Monserrat és mestre obrer jubilat. Va treballar 42 anys, però de sempre la seua afició´ha sigut la música. Va estudiar solfeig dels 12 als 13 anys. Va formar part de conjunts musicals, com ’Taga’ y ’Mol’. De molt jove entrà a la banda de la Unió Musical de Gata. En el servei militar fou instructor de cornetes i tambors. Al cumplir els 70 anys tornà a prendre-li el gust a la música amb un vell teclat i es dedicà a composar. La gravación de cedés, la finestra a la ràdio i la televisió i la posibilitat de lograr que els seus temes sonen com a himnes, són les seues metes. Per a Dénia, acaba de conseguir-ne una altra.

Podeu llegir la notícia al diari digital: http://www.denia.com/la-santissima-sang-procesionara-con-su-propio-himno/.

A la composició fotogràfica, Pepe Monfort està amb l’alcaldessa de Dénia (foto de la part superior esquerra) i els ja citats.

FONTS: Text i fotos www.denia.com.



L’ARBRE BLANC DEL CALVARI ESTÀ BEN ARRELAT

20130618221900-arbreblancnou.jpg

El van sembrar el dia quinze de juliol de l’any passat 

Per fi es pot dir que tenim un bon ARBRE BLANC, que rememora aquell fet prodigios i històric que varem tenir ocasió de recrear l’any passat, el dia 7 de juliol, la llegenda-miracle de l’Arbre Blanc.

Vuit dies més tarde, els membres de la comissió o junta que s’encarrega de cuidar l’ermita van sembrar un xop blanc. Al llarg dels onze mesos que han passat fins ara l’han cuidat i mimat, li han donat molta aigua, i ell ha respost en un paratge difícil, per les roques, pels pins, pel lloc. Fins ara havien intentat molts veïns i devots sembrar un arbre blanc, però cap arribava a arrelar i es secava. Una vegada ha rebrotat per la primavera, s’ha fet tot un “senyor arbre blanc” si em permeteu l’expressió.

Les fulles deixen ben clar perquè se li deia i diu un arbre blanc. Per una part les fulles estan verdes, per l’altra blanques (a les imatges de la composició les podeu veure les fulles per les dues parts). Si això unim que li pegue el sol, podríem tenir ahí una lleugera explicació del que va poder passar aquells dies de primeries del segle XIX allà a la muntanyeta del Calvari i a l’ermita, quan es refugiaren els gaters dins del santuari, per por a ser fuselats, aniquilats pels francesos.

A la composició fotogràfica podeu veure com està l’arbre actualment.

 



LA BANDA DE GATA TOCARÀ A ALBERIC DISSABTE 22

20130618223954-dscf2873.jpg

La banda Unió Musical de Gata actuarà a Alberic, com a participant en el XXIV festival de bandes d'aquella ciutat valenciana. Ho farà junt amb la Societat Unió Musical d'Alberic (SUMA) dissabte dia 22, a les 20.30 hores. El lloc serà a la Plaça de la Constitució.

Primer actuarà la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos, que interpretarà les següents obres: "El torico de la cuerda" de Luis Serrano Alarcón; "Appalachian Overture" de James Barnes i "Libertadores" de Óscar Navarro. La banda gatera estarà dirigida per Joan Valentí Giménez Ortiz, que precisament és del mateix poble, Alberic.

El programa de la Societat Unió Musical d’Alberic, a la qual pertany des de sempre el mestre Joan Valentí, serà el següent: "Agüero" de José Franco; "Phobos" de José Suñer Oriola i "Symphony nº 2" de Frank Ticheli. Tots ells sota la direcció de Daniel Ferrero Silvaje.

Cal dir que a Gata també actuaran les dues bandes, al clàssic concert del soci, previ a la revetla, que enguany es farà a la zona esportiva de les Alcolaes, on estava antigament la piscina.

A la imatge de Vero Vives, la banda de Gata a la processó del Corpus, passant pel carrer Teulada.

FONT: Joan Valentí Giménez Ortiz, per mig del seu facebook.




RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 DE JUNY DE 2012: Les publicacions de premsa, sobre la desprotecció de les pintures de les Coves Roges, del gasoducte i de l’obligació de l’alcadessa de signar les actes eren notícia. La notícia cultural i de fotos: "El gater Miguel Ángel Serra guanya el safari fotogràfic Parc Natural Serra de Baza (Granada)". Seguien els articles dedicats al 250 aniversari Crist-Ermita. Fa un any posava que estavem a 17 dies de l’event cultural més important, la representació del Miracle de l’Arbre Blanc. A "Sabieu..." tractaven un article de 1910 sobre els camps de la província on s’incloïa Gata. La foto antiga 797 era d’una actuació de vaquetes al carrer Lepanto, per les festes de la Font del Riu.



LA PREMSA PARLA DE...les opinions de l'oposició, sobre el no-sou de l'alcaldessa de Gata

20130619092145-pleg.jpg

Segona part del "problema" a l’Ajuntament. Arrel de l’article publicat fa uns dies sobre que l’alcaldessa no té un sou, ara parla l’oposició. Hui es publica a LAS PROVINCIAS (la Marina) un article al respecte. Es titula: "La oposición de Gata culpa a la alcaldesa de que no haya tenido un sueldo en dos años". Al subtítol: "Bloc y PSPV afirman que nunca le han denegado un salario a Ana María Soler ya que la propuesta quedó sobre la mesa en un pleno y la primera edil no la ha retomado". En un "ladillo" que es diu en els diaris, titulen: "Directa al paro".

Per a llegir tot l’article, ací teniu l’enllaç al mateix: http://www.lasprovincias.es/v/20130619/marina/oposicion-gata-culpa-alcaldesa-20130619.html.

Dins del mateix article, s’en publica un altre -també del mateix periodiste Raúl González- que es titula: "Ingresos por asistir a las comisiones y por el desempleo". Ací teniu l’enllaç al mateix: http://www.lasprovincias.es/v/20130619/marina/ingresos-asistir-comisiones-desempleo-20130619.html.

Cal també recordar l’altre article, publicat dies enrere i publicada la notícia ací al blog, del qual us pose el meu enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2013/061505-la-premsa-parla-de...l-equador-del-mandat-de-l-alcaldessa-de-gata.php.

A la fotografia, la mateixa que ix hui a LAS PROVINCIAS, de Tino Calvo, amb tots els regidors de Gata a un plenari.

FONTS: diari LAS PROVINCIAS 19-6-2013 / blog CRONISTA DE GATA. // Foto: Tino Calvo. 



GATA TÉ ONZE BARRIS O GRUPS AFINS DE CARRERS, que sumen 70 vials (Resum)

20130619204224-comporesum.jpgEn tot el casc urbà té un total de 70 vials, que amb els set de Gata Residencial sumen 77 en totalEls de Gata Residencial i Les Sorts són els últims en posar-los nomsLa ruta virtual de tots els carrers la vaig començar al blog des de la Plaça de l’Església i vaig acabar ahir amb la Plaça d’Espanya. En total, són 70 els vials que té el casc urbà, si també considerem la urbanització de serveis i residencial de Les Sorts. En els pròxims dies també coneixerem els carrers de Gata Residencial, ja que formen part del municipi, encara que no del casc urbà. Aquells són en total set.Ara, fent una recapitulació dels quasi setanta vials del poble, podem agrupar els 70 carrers en barris o carrers amb alguna afinitat uns amb els altres:Al voltant de la Plaça de l’Església estarien els carrers Doctor Gómez Ferrer, La Bassa, Nou, Duquessa d’Almodóvar, Bisbe Cervera, Pare Mulet, Teulada i Penyó. En total, 9.Al voltant de l’altra plaça, la Plaça Nova estarien els carrers Signes, Sol, Lluna i Constitució. En total, 5.Al barri del Raval, el més nombrós i més antic del casc urbà, estarien al voltant de la Plaça de Sant Antoni, el carrer del mateix nom, Roquetes, Moreres, Bisserot, Hostal, Tetuà, Baix, Parres, Barranquet, Palmerar Alt, Palmerar i Palmerar Baix. En total, 12 vials.Al barri de l’Avinguda, més enllà de la carretera i tenint com a eix principal el Passeig d’Alacant, fins la via estarien: carrer Montgó, Paet, Estació, Avinguda de la Pau, carrer Reis Catòlics, Sant Miquel, Doctor Moratal i la Creu. En total, 9.La Font del Riu, que molt prompte farà les festes a Sant Joan (21 divendres a 23 diumenge de juny), té el carrer Lepanto i carrer Calvari. Total, 2.L’Era de Boronat té els 3 carrers identificats clarament: carrer Serrillàs, carrer Era de Boronat i carrer Cuartel.Les Alcolaes tenen els següents carrers: Costera del Grup Escolar, carrer Sant Vicent, carrer Sant Josep i carrer Alcolaes. En total, 4.Vies d’entrada o travesses del poble són 6: Avinguda Marina Alta, Plaça d’Espanya, carretera d’Ondara, carretera de Xàbia, carrer Jesús Pobre i carrer-carretera de Xaló.Al voltant del Tossalet Calvari tenim el que porta eixe nom a més dels carrers Trinquet, Avinguda de l’Ermita i Casa Roja. Total 4.No molt lluny d’allí la urbanització de les Sorts, que gira tot al voltant de l’Avinguda Les Sorts: carrer Senija, carrer Els Poblets, carrer La Xara, carrer de Dénia, carrer de El Verger, carrer de Calp, carrer de Moraira, carrer de Benitatxell i carrer de Benissa. En total 10 vials.Finalment, els Trossets amb la via que porta eixe nom com a eix, té: Jaume I el Conqueridor, carrer Paleres, Aromes, Xiprer i Pou de Pedreguer. Total 6.          


ARTICLES DESTACATS: EL DIRECTOR GENERAL DE JUVENTUT VISITA GATA, per veure on es farà el centre juvenil (Publicat el dia 7 de juny de 2010)

20130619153712-alcal.jpg

Pose com a article destacat este de juny de fa tres anys, perquè allò que estava en planol i sense començar a edificar-se com mostra la fotografia hui ja és una realitat consolidada. Ja és històrica esta fotografia. Este era l’article:

"El director general de Joventut Adrián Ballester i l’alcaldessa de Gata de Gorgos, Ana María Soler, s’han reunit aquest matí per a impulsar la nova dotació juvenil del municipi, una obra dotada amb un pressupost de 1.256.342  Euros que s’inscriu en el marc del Pla de Suport a la Inversió Productiva en Municipis de la Comunitat Valenciana amb la denominació de “Edifici Polivalent Juvenil”.

L’obra consisteix en la construcció d’un  edifici polifuncional per a albergar activitats juvenils, en un solar de titularitat municipal, situat en carrer Grup Escolar de Gata de Gorgos. S’estructura en quatre plantes  sobre rasant i una planta en soterrani.

La planta baixa es destinarà a recepció i dos zones diferenciades per a jocs infantils i adolescents. La resta de plantes es projecten com a aules polivalents obertes l’ús de la qual podrà ser canviant en el temps en funció de les necessitats i programes juvenils que l’ajuntament considere. 

Les aules podran destinar-se a tallers, zones de joc, sales d’exposició o de reunió, dins de la finalitat sociocultural.En totes les plantes de l’edifici es fixa un nucli de comunicació vertical que albergue les escales i els banys així com dos accessos des del carrer i una comunicació directa al soterrani des del carrer.

Cada sala polivalent disposarà d’espais  a l’aire lliure per mitjà de patis i terrasses.A la fotografia: el director de Joventud, el regidor de l´àrea i l´alcaldessa, mostrant un planol davant del solar on s´ubicarà l´Edifici Polivalent Juvenil, molt a prop de la zona escolar."

Font d´informació: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

Fotografia: Premsa, Ajuntament Gata.  



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.156, la del dia 15/6-

20130619212523-0391-copia.jpgLa foto que corresponia al dia 15, dissabte, és un retall d'altre fotografia, per a extraure algun racó de Gata. La foto sencera era la nº 391 i ací podem veure la part lateral de la Plaça de l'Església, on estava la casa del senyoret García i al front Ca Vicent "de Llicinta". Eren els anys 50 del segle XX.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.157, la del dia 16/6-

20130619213333-0392-copia.jpgUna nova fotografia escollida entre un retall. De la foto següent, la nº 392, he fet un extracte i ací teniu en detall la baixadeta cap al Penyó i la baraneta que anava cap al pont. Fixeu-se en la casa baixeta que ara ja no ho és. Fixeu-se en casa Vicente "Gargoria" i estaven en obres. Era entre els anys 1956 i 1958.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.158, la del dia 17/6-

20130619220350-portadaalcaldes.jpgLa foto que tocava dilluns dia 17 també és una part de una fotografia que mostra el centre del poble i en concret l'església i les cases de darrere. És un extracte de la foto que il·lustra la portada del llibre dels alcaldes, publicat per l'Ajuntament de Gata (Arxiu Municipal). Era abans dels anys 60 del segle XX, ja que no estava alçat el campanar. Com en moltes fotografies, al fons el Montgó.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.159, la d'ahir, dia 18-

20130619221549-0426-copia.jpgLa fotografia que mostre ara, ja quasi actualitzant la sèrie, és també un detall d'altra fotografia, la nº 426. Es veuen les cases del Penyó per la part de darrere, com a encaramades per les roques buscant les altures. La foto es va fer de l'altra part o de dins del mateix llit del riu. Observeu el detall del campanar, com asoma quasi sense veure's per dalt d'una de les cases. I algú podria pensar que no pareix Gata...


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.160, la de hui, dia 19-

20130619222413-0411-copia.jpgArribe ja a la foto antiga que toca i com estic ara en la sèrie de detalls d'altres fotos, en pose una que és una part de la nº 411. Si jugarem a saber on és, ho endevinareu?. Era al costat de la carretera, aquesta imatge urbana ara ha canviat per complet. Seria a finals dels anys 60 o principis dels 70 del segle XX. Allà baix, com diu la gent. El cine de "verano", on ara és la finca blava. Vegeu que s'havia deixat lloc per als aparcament i vegeu la mitjera i part de la pantalla del cinema.


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 20 DE JUNY DE 2012: Anunciava el començament de l’estiu de l’any passat, a la una i nou minuts. Enguany també comença demà. Posava les imatges i text del concert entre rondalla i cor a l’església. Cloenda i exposició al final de l’escola de plàstica experimental. També recordava les festes de la Font del Riu. Del 250 aniversari Ermita-Crist, portava el compte enrere, estavem a setze dies de l’event. 1911 era l’any de "Sabieu...?", el tema el tren. La foto antiga 798 tornava a ser una altra imatge dels bous de la Font del Riu.



ARTICLES DESTACATS: DEL PARC DEL CALVARI AL NOU PONT, QUASI 40 ANYS: Història del jove barri de la Font del Riu (article publicat el 9 de juny de 2010)

20130620150922-bousfr.jpg

Com demà i fins diumenge seran les festetes del popular barri de la Font del Riu, pose hui com article destacat, el mateix que vaig publicar fa tres anys, aquell 9 de juny. Contava tota la curta història del barri, des de 1971 fins 2004. Pose textualment aquell article i la mateixa fotografia que vaig publicar d’una actuació taurina al carrer Lepanto:

"Comença hui uns articles referits al lloc on estiga la notícia. El dia 23 i fins el 27 comencen les festes en honor a Sant Joan que el meu barri, La Font del Riu, cel·lebra a Sant Joan  Baptiste.Aquest és un article exclusivament escrit sobre el barri.  

Set fites importants, al llarg de quasi 40 anys d´evolució, marquen el desenvolupament del jove barri de La Font del Riu nomenat com la partida on es troba ubicat.La història comença l´any 1971, quan el Ple de l´Ajuntament acorda batejar amb el nom de LEPANTO al carrer que eixint del carrer Teulada cantó amb carrer Calvari va a desembocar a l´Avenida del Caudillo, es a dir a la General, que com ja sabem, després passaria a nomenar-se Avinguda Marina Alta. El traçat del nou carrer obert va seguir l´eix de l´assagador existent, mantenint l´amplària del mateix. El nom de Lepanto se li va posar perquè des del Govern es recomana que, com a commemoració del IV centenari de la batalla de Lepanto (1571), si algun poble té algun carrer per nomenar que es faça en aquest nom.

En 1977 s´obri el carrer.

Comença la dècada dels 80 i entre 1981 i 1982 es celebren, per primera vegada a Gata, les festes d´una barriada del poble, en aquest cas de La Font del Riu. En 1982 s´asfalta el carrer. Aquest motiu és el que motiva als veïns del barri a fer bous, a fer festa i, en principi, sense cap advocació religiosa, encara que després el barri fa festes al solstici de juny, invocant al patró Sant Joan. 

En 1983 s´inaugura un parc infantil on hi havia estat el cementeri parroquial (1886-1932). Aquesta antiga construcció “donades les pèsimes condicions higièniques que es trobava i per la proximitat a la població, la seua reduïda extensió, el deplorable estat de conservació i el trobar-se ja completament replet de cadàvers, fins al punt que per fer noves inhumacions precisava la continua renovació de restes mortals”, es va transformar en un lloc d´oci, però l´entrebanc de les vies del tren i el record del que hi havia estat van fer que fins ara siga un lloc “mort“ i sense cap profit.

A la dècada dels 90 és la font de La Font del Riu la que pren protagonisme.  Es construeix una font que serveix de rotonda a l´eixida per la carretera des del carrer Lepanto. La font després va ser eliminada.

En 1994 es recuperen les voreres del riu i el govern municipal impulsa un bonic “parc”, que es coneix com a “Parc del Riu”, constituint-se en un bon pulmó verd del poble. S´inaugura aquest el 5 d´agost.

Finalment, en 2004 es fa l´obra més ambiciosa i costosa, el nou pont que uniria el vial de prolongació des del carrer Sant Josep, a les Alcolaies, fins el mateix carrer Lepanto. Una estructura excepcional que sobrevola 178 metres, gràcies a quatre arcs de 30 metres de llum cadascun.

"FONT: article del blog publicat el dia 9 de juny de 2010.



LA PREMSA PARLA DE...el torneig de futbol a Benissa. Participa el Gorgos

El diari LAS PROVINCIAS, a la seua edició de la Marina, publica hui dijous 20 una breu notícia sobre el torneig de futbol 8 que disputaran benjamins i alevins de la comarca. A més del conjunt amfitrió estaran els xicons del nostre GORGOS C.F. Serà dissabte dia 22 al camp de La Costa de Benissa. Ací teniu l’enllaç, per si voleu llegir tota la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130620/marina/torneo-futbol-benjamin-alevin-20130620.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 20-6-2013.



DIPUTACIÓ SUBVENCIONA EN MÉS DE 8.000 EUROS LA PREVENCIÓ D’INCENDIS PER A GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dijous dia 20 la distribució de la convocatòria d’ajudes als ajuntaments de la província inferiors a 20.000 habitants, per a cobrir les aportacions estatutàries del Consorci Provincial per al Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i salvament d’Alacant, anualitat 2013. De l’import total que té un máxim de 655.400, 36, a l’Ajuntament de Gata que està en el fragment de 5.000 a 10.000 habitants, al tindre 6.327 habitants, li correspon de subvenció un total de 8.185,14 €, el 35 per cent de l’aportació del municipi que són 23.386 €.

FONT: BOP Alacant 20-6-2013.



LA GENT MAJOR DE GATA CELEBRA LA SEUA SETMANA, DEL 24 AL 30 DE JUNY

Les regidories de Cultura i Serveis Socials de l’Ajuntament de Gata i l’Associació de Jubilats i pensionistes de Gata han organitzat la segona Setmana per a la Gent Major que se celebra del 24 al 30 de juny .

La intenció és, durant una setmana, omplir el calendari d’activitats, actuacions, xerrades o actes lúdics que animen als més majors a participar i eixir al carrer a compartir bons moments. Tots els actes tindran lloc al Centre Social.

Dilluns 24 de juny arranca la setmana amb la xerrada que, a les 19:30 hores, oferirà l’endocrina, María Teresa Pedro Font, sobre la “Diabetis i diagnòstic, la importància del control”. El cantautor, Vicent Savall, oferirà una actuació dimarts 25 de juny a partir de les 19:30 hores.

Dimecres 26 serà el torn de la danses populars, amb l’actuació del grup de danses “La Llata”. La vesprada de dijous la dedicaran a ballar amb ranxeres a càrrec de Valero, sevillanes a càrrec de l’escola de ball de Xàbia i rumbes flamenques. Acabaran la nit amb sopar popular i més ball.

Divendres 28 de juny, a partir de les 19:30 hores actuaran e Rondalla Cultural de Gata i la Banda Juvenil de Gata. Dissabte toca teatre amb l’actuació, a les 19:30 hores, del Grup Font de la Mata i el grup de teatre de Xàbia. Finalment, tancaran la setmana cultural , diumenge 30 de juny amb un sopar de germanor i ball a la terrassa del Centre Social.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.161-

20130620152852-17939-108028315876877-397976-n.jpg

Ja al dia a dia. La foto que porte hui al blog és de la col·lecció dels amics dels germans de Paco Moncho, com esta que mostra als amics del seu germà Joaquín. Era els anys 50, portaven una moto amb sidecar. Pepe conduïx i dins del sidecar va Pepe "el Catxo". Darrere va Vicente Signes Puig.

FONT: Foto de Paco Moncho, extreta del seu facebook. 



JA ESTEM A L'ESTIU: este matí ha començat l'estació de la calitja

Hui dia 21 és el dia més llarg de l’anyPer què en farà i de valent !. I això que alguns experts deien que enguany no hi hauria estiu. Hui, 21 de juliol de 2013, a les 7 del matí i 4 minuts, hora oficial nacional, ha començat l’estiu, l’estació de la calor, la calitja més bé.L’estació és la més llarga de l’any.

Tindrà una durada de 93 dies i 15 hores i acabarà el 22 de setembre, quan comence la tardor. Al llarg de l’estació, no es produïrà cap eclipsi de Sol o Lluna. El dia del solstici d’estiu correspon al de major duració de l’any. També es donarà el fenòmen del dia de l’afeli, és a dir, el dia en que el Sol i la Terra estan més allunats entre si al llarg de l’any. Això serà el dia 5 de juliol.

A l’estiu tindrem tres llunes plenes: dia 22 de juliol, 21 d’agost i dia 19 de setembre. Podrem veure de bon matí a Venus i Júpiter, i per la vesprada a Marte i Saturn.

FONT: Información proporcionada por el Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).



LA POLICIA LOCAL DE GATA ORGANITZA A LES SORTS UN SIMULACRE D'ACCIDENT

20130621155443-simu3.jpg

Entre un cotxe i un ciclomotor

La resposta per part de tots els col·laboradors va ser excel·lent

A través del seu facebook i de la seua pàgina web, la Policia Local de Gata va donar a conèixer ahir el SIMULACRE D’ACCIDENT que es va preparar a Les Sorts, al voltant de l’IES Gata, on va col·laborar molta gent, tots ells coordinats pels policies. la resposta per part de tots els col·lectius implicats va ser excel·lent i es van traure molt bones conclusions, per part de la ciutadania representada en aquest cas pels alumnes i el centre i la Policia local de Gata.

Pose fidelment l’explicació que fa la Policia Local de Gata del simulacre:

"SIMULACRO ACCIDENTE DE TRÁFICO: Hay tanto que decir de la actividad de hoy del grupo de Educación y Seguridad Vial de la Policía Local de Gata de Gorgos, que vamos a hacerlo en 2 tandas. Comenzaremos dando las gracias a todos los participantes porque, sin lugar a dudas, las expectativas que teníamos se han quedado pequeñas rápidamente. Los actores, magníficos. Lo han hecho más que bien.

El personal sanitario de la Cruz Roja de Jávea ha realizado un trabajo perfecto, como siempre lo hacen, y agradecemos la presencia e interés de su Presidente Local por habernos acompañado en esta tarea. Los bomberos, impresionantes, como siempre, ofreciendo todo tipo de ayuda y soluciones cuando el resto nos quedamos trabados y no podemos continuar. Son como Mcgyver.

A Protección Civil de Gata de Gorgos porque siempre están ahí colaborando en las catástrofes e infortunios que la vida nos trae de vez en cuando, haciéndonos a la Policía Local que el trabajo sea más fácil ya que gracias a su ayuda, podemos adelantar por otros sitios.

A la dirección del IES nº 1 de Gata de Gorgos, por su implicación y por hacernos que el trabajo resultase más fácil, facilitando reuniones y centro para que nos sintiésemos como en casa y para que el alumnado aprenda algo nuevo. Al AMPA del IES, facilitadores de la idea y por encargarse de su aprobación y puesta en marcha.

A una muchacha maravillosa llamada Carmen Escalera, la cual ha transformado a nuestros alumnos en verdaderos accidentados y se ha encargado de los efectos especiales. Y cómo no, al público que ha interactuado posteriormente en las clases teóricas. Gracias por último, a los policías locales intervinientes en el accidente ya que han mostrado cuál es el trabajo policial. 

Y aunque sea extensa esta nota, es porque no queremos dejarnos a nadie. Realmente nos sentimos muy agradecidos por la ayuda y colaboración de todos, porque ha estado mejor de lo que planeábamos.La actividad ha consistido en un accidente de tráfico en la partida Les Sorts. Un turismo ha colisionado contra un ciclomotor, dejando varios heridos.

Hemos visto la importancia de llamar rápidamente al 112 para comunicar el accidente, así como las distintas funciones y trabajos que realizan la Policía Local, personal sanitario de las ambulancias, Protección Civil y los bomberos. 

Una vez evacuados los heridos, excarcelados los atrapados, practicada la alcoholemia al conductor (con resultado positivo) hemos finalizado la parte práctica, pasando a una exposición de los motivos y pormenorizando las actuaciones en la sala de audiovisuales del IES, con la ayuda de los miembros de Cruz Roja. Hemos visto que en los accidentes de ciclomotor o motocicleta, no existe chasis pudiendo comprobar cómo cambia la vida en cuestión de 1 segundo mediante videos.  

Se ha insistido en la necesidad de utilizar los elementos de seguridad y hemos aprendido la conducta "Proteger, Avisar, Socorrer".

Els joves de Gata aprenen com reaccionar davant un accident

- També us pose la nota de premsa emesa per l’Ajuntament sobre este tema:

Els joves de Gata van aprendre ahir a reaccionar davant d’una situació d’emergència a través del simulacre d’accident de trànsit que va realitzar el  Departament d’Educació i Seguretat Viària de la Policia Local de Gata de Gorgos amb els alumnes de l’IES. La simulació donava  a l’alumnat la possibilitat d’analitzar què passa durant i després dels accidents, seqüeles i formes d’actuació davant accidents i aprendre a  protegir i avisar del succés, així com socórrer les víctimes i la utilitat del telèfon 112.

La idea de l’activitat era doble, per una banda treballar amb els adolescents que circulen amb ciclomotor per què siguen conscients que, encara que siguen menors d’edat,  poden cometre delictes contra la seguretat viària. Per l’altra banda, donar les pautes d’actuació quan es troben davant d’un accident.

Els agents van voler destacar dos conceptes, la seguretat com a element principal i les conseqüències.

En la fase pràctica van participar els bombers de Dénia, la Creu Roja de Xàbia i Protecció Civil junt amb la Policia Local de Gata de Gorgos. Posteriorment es van realitzar a l’IES un estudi detallat de l’accident amb la participació de l’alumnat.

Des de la regidoria de Governació , que dirigeix María Rosa Simó, s’ha volgut agrair la participació dels diferents efectius així com a l’AMPA, direcció del centre escolar i a la maquilladora Carmen Escalera. 

Per als que podeu accedir a través del facebook podeu veure totes les fotos del simulacre, que en són moltes i molt representatives, a la pàgina de la Policia Local.

FONT: Policia Local de Gata i Gabinet de Premsa, AJuntament. // Fotos: Premsa, Ajuntament de Gata. 



CLOENDA DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA

20130621092937-1002722-329668660499177-1784550585-n.jpg

Breu i concís, però amb la notícia. Ahir dijous es va fer, donat que hui és el festival Fi de Curs a l’escola, la cloenda de l’Escola Municipal de Música de Gata. Des de la regidoria de Cultura i Educació i en nom de l’Ajuntament de Gata s’ha felicitat als alumnes i als mestres, que al llarg del curs han compartit hores d’ensenyament musical en qualsevol de les seues modalitats.

Ací teniu una actuació final, al Centre Social, per a que pares, familiars i amics dels "xiquets cantors" puguen veure’ls.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.



ARTICLES DESTACATS: Com es va fer...? la canalització del Barranquet (publicat els dies 9 i 10 de juny de 2010)

20130621093741-barr.jpg

Un altre dels articles que va quedar molt bé, i pertanyent a la sèrie "Com es va fer...?" va ser el que explicava la canalitzció del Barranquet, des de la seua eixida a l’aire lliure fins el mateix llit del riu Gorgos. Us pose les sues parts en una, de l’article publicat entre els dies 9 i 10 de juny de 2010:

"Torna la sèrie de "Com es va fer...?. Hui i al llarg de dos dies podran veure com es va fer la canalització del Barranquet urbà, amb motiu de les obres del Centre Social Integrat i accesos. El Barranquet és una estructura molt curiosa dins de Gata, que caldria estudiar la seua història, traure fotografies de quan estava més a l´aire lliure a les "Roquetes" i moltes anècdotes més.

A la primera fotografia -en aquest cas no la tenim- es pot veure l´eixida d´abans del Barranquet. Les partes de les cases tenen la vegetació verge. La part posterior de les cases del carrer Duquessa d´Almodòvar es veuen, però està tapat el forat que comunicava amb l´eixida del Barranquet.Seguint amb la sèrie que ahir vam encetar, les obres de la canalització del Barranquet van ser importants.

Observeu aquesta fotografia de tot l´encofrat per a fer el cubícul per el qual es canalitzaria l´aigua que s´abocaria al riu Gorgos. Les planxes de ferro a les parets i la perspectiva que agafa la fotografia, des del mateix forat d´eixida del Barranquet. Es pot observar també que les cases no perden ni un moment el seu encant i formen junt a l´encofrat un vertader conjunt geomètric."

FONT: articles del blog, publicats els dies 9 i 10 de juny de 2010.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.162-

20130621153710-1026156-468460956568739-940815065-o.jpg

De la col·lecció de Antonio Monfort, que ell va publicant al seu facebook, us porte per a tots aquesta fotografia que ens recorda al grup de teatre "Paco Carrasco", nomenat així en homenatge a l’home que el va crear i era el seu director, mestre de Antonio i de tots els que van formar part d’aquell elenc de figures locals.

Eren els anys 80 i 90, el grup el formaven joves del poble amb molta inquietud teatral. La fotografia pot servir també per a homenatjar, a part de Paco Carrasco al que ja he dit, a Pepe "Palacio". Com diu Antonio "els dos van deixar aquest món ja fa molts anys". A la fotografia, el grup als començaments, al cinema La Paz abans d’obrir-se el teló, com diu Antonio.

Teniu, d’esquerra a dreta, plantats: Cristóbal, Rosa, Carlos, Miguel -fill de Paco-, Elena, Maite i Pepe "Palacio". Agatxats, d’esquerra a dreta: Francisco García, Paco "Carrasco" i Antonio Monfort.

FONT: Foto propietat de Antonio Monfort, extreta del seu facebook.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 22 DE JUNY DE 2012: Advertia als usuaris que havia tingut problemes tècnics amb el blog, que arribava a les 120.000 visites, ara hui ja es superen les 247.000. Dos setmanes mancaven per a la representació del Miracle de l’Arbre Blanc, dins dels actes del 250 aniversari Ermita-Crist.



ANIT, FESTIVAL FI DE CURS ESCOLAR...VA I PLOU (Hui segona part a les 19 hores)

20130622174751-plujafestival.jpg

El temps està loco!. Primer dia de l’estiu i va i plou. No es va poder acabar el festival musical escolar fi de curs al pati de l’escola "Santíssim Crist". Va ser de poca quantitat però prou per a llançar-ho a perdre. Els xiquets de les dues classes de cinqué, A i B, a dures penes van poder ballar la cançó asignada. Plovia, la gent -que havia omplit tot el recinte del pati escolar- s’en anava vist que no parava.

Arribant l’actuació de 5é C es va dir que hui es continuaria...I hui, a les 19 hores, està previst que s’acabe el festival, el que són les coses. I sols restaven pocs grups, el de cinqué i sisé i després donar les orles als de sisé que acaben l’etapa escolar al centre i passen ja a l’institut el curs que ve.A la imatge de Vero Vives, teniu una de les actuacions dels escolars, poc abans de la pluja.



ANIT TOCAVA DISCO-MÒBIL A LA FONT DEL RIU...I VA I PLOU. Hui, toquen els Bradmis

20130622175606-carrercalvarifr.jpg

Un altre acte festiu que es va tindre que suspendre pel mateix motiu que l’indicat a l’entrada anterior va ser la discomòbil "Wow audiovisual" que tenia que haver-se fet per les festes de la Font del Riu al carrer Calvari. Es va optar per no continuar, malgrat a fer el muntatge i res...pluja i suspés.

Hui, dissabte, continuaran les festes de la Font del Riu amb el sopar popular i l’actuació dels Bradmis. Demà, dia gran del barri, serà la missa solemne al carrer Lepanto i després la processó amb la imatge del sant.A la imatge de Miguel Ángel Ferrer -pujada al facebook- es veu el carrer Calvari en solitari, esperant la festa que ahir es va veure també afectada per la pluja. Hui pareix que no va camí d’això.



ARTICLES DESTACATS: GATA VA SER NOTÍCIA...UN 12 DE JUNY (Publicat al blog el 12-6-2010)

20130622180651-corpusermita.jpg

L’any 2005, fa ara vuit anys, es va produir a Gata una notícia especial i única. Jo la vaig recollir també al blog, a la sèrie "GATA VA SER NOTÍCIA..." un 12 de juny.El comentari era poc, la informació i la foto era molt clarificadora, aci la teniu:

"Sols té hui aquesta secció una notícia. Va eixir fa 5 anys al semanal PARAULA de València.12 DE JUNY DE 2005, fa 5 anys, diumenge:Es va publicar a la secció dels pobles de la diòcesis la notícia: "GATA DE GORGOS. Un Corpus muy especial".

La fotografia que és la que també ix ací era d´un moment inèdit, ja que mai s´havia donat. El palis arribant a la plaçoleta de l´ermita, el Crist fora del santuari, tot per commemorar l´Any Eucarístic."

FONT: Foto i text publicat al blog el dia 12-6-2010.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.163-

20130622183210-pont-copia.jpeg

De nou, altra fotografia recollida del blog "Nausica" de l’amic Carles Mulet. El blanc i negre dona expressivitat i antigor a la foto, de la construcció que vegem molt els gaters i moltes vegades passa la seua bellea i plasticitat desapercebuda. Carles ens mostra "La Gata dels seixanta: una perspectiva del pont de la via". Deixem que parle ell:

"Recorde vagament el dia que vaig anar a fer aquesta foto. Vam caminar pel llit del riu des de la raval, on jo vivia fins arribar al pont de la via del tren. No recorde qui m’acompanyava, però aquella passejada (més o menys un quilòmetre i mig caminant per les cinquetes del riu fins ben enllà de la línia imaginària que separava "el meu territori" de la resta del poble) constituïa una autèntica aventura. 

Estic quasi segur que vaig fer més d’una foto, en recorde fins i tot vívidament alguna altra, però aquesta és l’única de l’impressionant pont que hi ha entre el grapat que encara conserve. Me l’estime especialment perquè crec que és de les millors fotogràficament parlant. M’agrada aquest contra picat, la diagonal que  travessa la meitat dreta i l’ull de pont de la part esquerra..., la seua puresa de línies quasi geomètrica, minimalista."
 
FONT: Foto i text extrets del blog de Carles Mulet "Nausica".



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 DE JUNY DE 2012: La calor portava notícies com aquesta: "Aquest matí els carreters de Gata han començat la Volta en Carro 2012". "Anit festa fi de curs 2011-2012" era una altra notícia del dia, que coincideix com enguany pel retràs de la pluja i les dues parts. La notícia festera era: "Vespra de Sant Joan. A la Font del Riu, sopar i ball". La notícia de "Sabieu...?" era de 1911 i el "raid" fet entre València i Alacant que va passar per Gata. Les fotografies antigues (799, 800 i 801) eren totes tres de les festes de la Font del Riu: un dinar a la planta baixa dels pissos de Simó, la missa de campanya amb Don José Ignacio com a retor i les vaquetes.



EXCEL·LENT ACTUACIÓ DE LA BANDA AL FESTIVAL D'ALBERIC

20130623142631-bandagataalbericcompo.jpg

Va actuar ahir per la vesprada, a les festes de Sant Joan i Sant Pere d'Alberic

L’alcaldessa i el regidor de Cultura van acompanyar la banda de Gata

El Festival d’Intercanvi de bandes el van fer conjuntament amb la banda amfitriona, la d’Alberic

A Gata tornaran a actuar les dues bandes, dissabte 13 de juliol

Una molt bona impressió va deixar la banda Unió Musical de Gata a Alberic. Allí va participar, dins de les festes que el poble dedica a Sant Joan i Sant Pere, al Festival del X Programa d’Intercanvis Musicals de Bandes 2013. La Banda de Gata va estar al concert d’intercanvis musicals a Alberic.

Acompanyats per la Junta Directiva, per l’Alcaldessa de Gata, Ana Mª Soler, pel regidor de Cultura, Juan Pedrós, les autoritats d’Alberic, a més de nombrosos familiars i amics dels nostres musics. Primer van fer un passacarrer i després van gaudir tots junts i amb els veïns d’Alberic d’un espectacular concert de les dues bandes.La banda de Gata va interpretar tres peces: "El torico de la cuerda" de Luis Serrano; "Appalachian Overture" de James Barnes i "Libertadores" de Óscar Navarro.

En finalitzar el concert la regidora de Cultura d’Alberic, Dolors Palomares, va posar un corbatí a la bandera de la nostra banda i una plaqueta commemorativa, que va rebre el president de la banda, Vicent Signes.

Cal recordar que la banda de Gata està ara dirigida pel mestre nadiu del poble que visitava la banda, Alberic, Joan Valentí Giménez Ortiz.

La banda d’Alberic i la gatera oferiran el mateix concert a Gata el proper dissabte13 de juliol al dit Concert del Soci.

A la composició fotogràfica teniu diversos moments de l’acte a Alberic, de la banda de Gata.

FONT: Fotos i text Ajuntament de Gata.



AHIR PER LA VESPRADA VA ACABAR EL FESTIVAL ESCOLAR FI DE CURS

20130623151225-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Si la pluja ho va desbaratar divendres per la nit, ahir dissabte es va fer la segona part des de les set de la vesprada, del festival escolar fi de curs 2012-2013, del centre d’infantil i promària de Gata "Santíssim Crist". AMPA, regidoria, professorat, mares i pares, alumnat, tots ells van treballar a una per a fer un bon festival, que -malgrat a tindre dos parts per la pluja- va deixar bons moments i bons records. Van actuar els que faltaven, classes de cinqué i sisé, i es van lliurar les orles als alumnes de sisé. Es va fer també un acomiadament molt especial i emotiu i tots els alumnes de sisé es van posar als típics escalons per a fer-se la foto tradicional i típica d’acomiat del centre.

A la composició fotogràfica teniu actuaciones i tots els de sisé acomiadant-se del centre amb la foto de família.



ARTICLES DESTACATS: PRESENTACIÓ DEL LLIBRE CERVERA, A GATA I ORBA (Publicat els dies 18 i 19 - juny - 2010)

20130623170646-recordantpresllibrebisbecervera.jpg

En dues parts, publicava els dies 18 i 19 de juny de 2010 la presentació del llibre del Bisbe Cervera, publicat pel retor canari Julio Sánchez Rodríguez. La primera part era quan jo vaig tenir el plaer de presentar-lo i la segona, quan a Orba vaig estar a la presentació.

"La premsa parla del Bisbe i l´autor del llibre:

La premsa s´ha fet ressó en aquest dies de la presentació del llibre"Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado",escrit pel rector canari Julio Sánchez Rodríguez, que ha estat a les presentacions. Dimecres es va presentar al saló d´actes de la Real Acadèmia Valenciana i va comptar amb la introducció del Padre Benjamín Agulló. Ahir dijous vaig tindre el gust de presentar el volum al saló de plens de Gata, lloc del seu naixement i bateig, i aquesta vesprada a les 20 hores es presentarà a Orba, on el Bisbe va passar la seua infantesa.

Dilluns, 14 de juny, el diari LEVANTE-EL MERCANTIL VALENCIANO, a la fulla 18 parlava de "JUAN BAUTISTA CERVERA, UN OBISPO DE GATA DE GORGOS" article escrit a la secció de "Fueron portada" per Rafael Brines.

Dimecres 16 de juny, a l´Agenda VLC del matexi diari s´anunciava l´event cultural a València.

Dijous 17 de juny, a la secció LA MARINA de LAS PROVINCIAS es publicava un article meu: "PRESENTAN LA BIOGRAFÍA DEL OBISPO CERVERA".

Demà dissabte els parlaré del discurset de presentació meu i de la presentació al veí poble d´Orba."

"Continuant aquests dies amb la notícia de la visita del sacerdot investigador canari Julio Sánchez Rórdríguez, per tal de presentar el seu llibre "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado".

Si ahir parlaven de la presentació a Gata, lloc on va nàixer el Bisbe, hui toca parlar de la presentació a Orba.

A la Casa de Cultura assistiren unes 40 persones que escoltaren molt gustosament al presentador historiador Francisco Caravaca Dasí i a l´autor Julio Sánchez. Estaven a la taula també el historiador local Víctor Aranda; el rector d´Orba Don Juan Ramón, el regidor de Cultura Jaume Pons i l´alcalde d´Orba, Francisco Villar.

Després de la presentació tan magistral que va fer Caravaca, Sánchez va parlar de com havia fet el llibre i ha ensalçat la figura de l´insigne personatge.

En definitiva en aquests últims dies, Gata i Orba han estat agermanades, amb el Bisbe Cervera com a motiu de fons."

A la composició fotogràfica, les fotografies que van servir d'il·lustració als dos articles.

FONTS: Articles publicats al blog els dies 18 i 19 de juny de 2010.




HUI, FESTA GRAN AL BARRI DE LA FONT DEL RIU DE GATA (en honor a Sant Joan)

20130623172641-compo1.jpg

Estem a tan sols dos hores i mitja per a que comence l’última etapa de les festes del barri de La Font del Riu a Gata. Hui es celebra el dia gran, dedicat al patró Sant Joan Baptista. A les 20 hores serà la missa solemne de campanya, que es farà -com ja és tradicional- al carrer Lepanto.

A continuació, es farà la processó amb la imatge del santet, recorrent el carrer Lepanto, carrer Teulada, carrer Cuartel, carrer Serrillàs, carrer Era de Boronat, de nou carrer Teulada i carrer Calvari. A continuació, hi haurà actuació del grup de danses local "la Llata" i un vi d’honor per als veïns i assistents.

Anit, el carrer Calvari estava ple al sopar popular. Molta gent jove i major va poder contemplaar l’actuació del mític grup xabienc "Los Bradmis", amb les cançons tan típiques d’ells i retornant als anys 80 i 90, de quan en quan.

Cal dir que la discomòbil "Wow Audiovisual" que es va suspendre divendres per la pluja, es farà divendres que ve dia 29, a la mateixa hora que estava programada.

A la composició podeu veure imatges de Mari Grimalt Gil i Vero Vives de la vetlada d’ahir dissabte. Font: facebook.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.164-

20130623174125-dalbertoromapapa1.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Nova imatge de la història religiosa de Gata, però aquesta molt important, donades les personalitats que es concentraven a la imatge, sobre tot a la part de davant. La foto de hui i la que posaré demà són de la col·lecció de fotografies de Don Alberto Caselles, retor emèrit fill de Gata, que -com tots sabeu- va estar, entre altres llocs a Roma. Precisament allí està presa la fotografia al final dels anys 50 o principis del 60. A la de hui, està Don Alberto junt al Papa Pius XIIé i el cardena vicari de Roma i molts sacerdots més.

Si no localitzeu a Don Alberto, podeu trobar-lo just darrere dels dos cardenals -al mig- que estan al costat del Papa. Tenint en compte que el papat de Píus XIIé va estar entre 1939 i 1958 i Don Alberto va conèixer a Roma els dos papes, aquesta foto seria de 1956 a 1958, aproximadament.

FONT: Foto propietat de Don Alberto Caselles, retor jubilat fill de Gata.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 DE JUNY DE 2012: "Hui és Sant Joan, patró del barri la Font del Riu", així començava el blog l’any passat i comence hui, un any després, el dia de la onomàstica dels joans, batistes, juanbes i demés. A "Imatges curioses" continuaven els carros gaters per les carreteres de la comarca fent la seua ruta. A "Sabieu...? publicava que en 1911 començà a gestar-se la carretera de Gata a Xaló. La foto antiga 802 també anava de la zona de la Font del Riu, el riu i la partida Planet, una imatge que ha canviat, i molt, la seua fisonomia, ja que té ara el nou pont urbà.



PER SANT JOAN, BACORES...Hui és el dia de Sant Joan Baptista

20130624092737-bacores.jpg

El calendari anual arriba al 24 de juny, data en la qual es celebra el naixement de Sant Joan Baptista. Des del blog CRONISTA DE GATA felicite a tots els Joan, Baptista i compostos d’estos, que n’hi ha molts a Gata.

I fent honor al refranyer popular i referit al santoral i als fruits, ací tenim el més popular de hui: "PER SANT JOAN BACORES, VERDES O MADURES, BACORES SEGURES". He capturar del facebook de Antonio Monfort la imatge de les bacores dins de la barxa feta amb llata, una mostra del que diu el refrany.

Anit va ser la més llarga de l’any i damunt vam gaudir d’una lluna plena potent i grandiosa. En pròximes entrades la veureu també com es veia des de Gata i des d’Eivissa, que està ahí al costat o millor dit ahí davant.

Anit també es va tancar la jornada festiva al barri de la Font del Riu. Missa, processó, actuació del grup de danses local "La Llata" i vi d’honor. També en una altra entrada faré el reportatge de la festa.I a més curiositats per a este dia, carregat d’història i tradicions.

Fogueres al poble del costat, Xàbia. Felicitacions a tots els xabiers. Fogueres a la capital de província, Alacant.

A més, si mireu el calendari han passat sis mesos i de hui a la Nit de Nadal hi ha just sis mesos. Els que gaudireu ahir del bany, segur que feieu honra al refranyer: "PER SANT JOAN, EL PRIMER BANY". També a les places i a voreta mar, els Focs de Sant Joan i banyar-se els peus. Els gaters van a l’Arenal i a la Grava de Xàbia a complir amb la tradició.Pel que fa al temps i a la metereologia "LA NIT DE SANT JOAN, LA MÉS CURTA DE L’ANY".



ANIT, SUPERLLUNA PLENA I POTENT

20130624140831-lluna3.jpg

La nit passada, del 23 al 24 de juny, es va produir un fenòmen molt curiós, astronòmicament parlant. Era la superlluna plena en la seua màxima intensitat, una lluna potent i molt lluminosa, rogosa, que es va poder veure per tot arreu. Convidava a banyar-se els peus a les dotze de la nit, com mana la tradició, amb eixa lluna.

Les imatges que podeu veure a la composició són de Sebastià Roig, que les va fer des d’Eivissa, i de Verónica Vives, que la va fer des del balcó de casa, a Gata. Si en teniu més i estan xules i voleu publicar-les, ja ho sabeu...

La lluna plena és una fase que normalment dues vegades al mes apareix, però anit no era una lluna plena qualsevol. Es tractava de la super lluna plena i roja, anit arribant al seu màxim esplendor.Completava el seu cicle i arribava a la seua totalitat. A més de ser lluna plena, durant estos dies ha estat més prop que de costum de la Terra, el que feia que es digués "superlluna". I més curiositats, com tot es calcula, anit un total de 356.991 kilòmetres separaven la Lluna de la Terra.

FONT: Fotos de Sebastià Roig i Vero Vives.



AHIR, FI DE FESTA (MISSA I PROCESSÓ) A LA FONT DEL RIU ( I )

20130624145225-missacompo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

No han acabat, divendres 28 clouran les festes del barri, degut a la pluja de divendres passat que va obligar a suspendre la discomòbil. Però, ahir per la vesprada van ser els actes amb més gent, on s’ajunta molta gent del poble. A les vuit de la vesprada es va celebrar la missa solemne de campanya al mig del carrer Lepanto amb l’assistència de les autoritats, regines i dames infantils i majors, xiqueta i xiquet de Primera Comunió del barri, i gent de totes parts del poble, quasi 200 personas. La missa va ser concelebrada pel retor titular Don Francisco i els retors fills del poble Don Alberto i Don Vicente. Els cants els va posar la rondalla de Amics del Tercer Món, que seguixen fent una llavor molt bona, de solidaritat i musical per als xiquets i joves.

Després de la missa, va arribar la processó i tot seguit l’actuació de tots els components del grup de dances gater "La llata". Des de les menudetes fins als grans, van fer alguns balls que van ser molt aplaudits per la nombrosa gent que presenciava l’actuació. Després, es va servir un vi d’honor, posant punt i seguit a la festa, a l’espera de la discomòbil de divendres.

FONT: Fotos Cronista i Vero Vives.



AHIR, A LA FONT DEL RIU, FESTA I ACTUACIÓ DE LES DANSES ( i II )

20130624215953-compo2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El carrer Lepanto es va convertir anit, després de la processó a Sant Joan, patró del barri La Font del Riu, en un escenari inprovisat per a ballar les danses. El grup de danses local "La Llata" va oferir varies actuacions, començant per les menudetes, seguint per les joves i després pels majors, homes i dones. La gent que assistia a l’acte va gaudir de l’espectacle oferit pels gaters que aprenen este art popular.

A la composició fotogràfica teniu el tram final de la processó i les diverses actuacions del grup de danses "La Llata".

FONT: Fotos Vero Vives.



COMENÇA LA SETMANA DELS MAJORS, AMB UNA XERRADA SOBRE LA DIABETES

20130624220746-setmanamajors1.jpg

Esta vesprada ha començat la setmana dels majors. La primera activitat ha estat una xarrada sobre la diabetes. La ponent, la Dra Ma Teresa Pedro Font, ha explicat l'origen de la diebetes, com detectar-la, i sobre tot com tractar-la. El regidor de cultura Juan Pedrós ha agraït la seua col.laboració regalant-li uns llibres de Gata. Des de l'Ajuntament de Gata s'ha animat a tots els majors a seguir gaudint de totes les activitats.

A la fotografia teniu un moment de la xerrada.

FONT: Text i foto Ajuntament de Gata.



ARTICLES DESTACATS: FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) nº85 (Publicat el 7 de juliol de 2010)

20130624221531-frfundadors.jpg

S’han celebrat les festes de la Font del Riu i hui és Sant Joan. Divendres serà la discomòbil que s’ha quedat pendent per la pluja. Amb este ambient de festa al barri, es bó que recordem aquella fotografia que els va fer el fotògraf Pons al voltant de 1983-1985 als homes de la Font del Riu.

Us pose el text com deia aquell 7 de juliol de 2010, quan es va publicar aquesta fotografia antiga nº 85:  

"Ja anem com el temps, una fotografia cada dia. Fa sols dos setmanes que van acabar les festetes de La Font del Riu. La fotografia de PONS, mostra als primers festers que van encetar fer bous al carrer Lepanto. En color i no molt vella, enguany ha complit 30 anys la festa. La fotografia és d´inicis dels anys 80.

El veïnat del barri i Gata recorda aquestos homes com els precursors de la festa, que hui es fa al voltant de sant Joan. A la fotografia i tots recolzant-se a les barreres:

Sentat, Vicente Piera; agatxats: Miguel Serra, Manolo Roselló, Pepe Orellana, Miguel Pedrós i Miguel Andrada. Amb cadira, Pepe Simó; de peu: Sebastià Simó, Juan Bequio, Emilio Signes, Ángel Navalmoral, José Ramón Monfort, Antonio Simó, Bernardo Costa i Juan Alonso."

*Cal ressenyar que d’aquells "fundadors" de la festa, ja no estan entre nosaltres Miguel Andrada, Juan Bequio, Bernardo Costa i Juan Alonso. A ells i a la resta dels primers festers que van treballar per la Font del Riu va dedicat aquest article.*



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.165-

20130624222508-donalbertoromapapa2-copia.jpg

(PER A NO PERDRE'S DETALL, FEU MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Seguim al dia de les imatges del record i ja en són cent seixanta-cinc sobre mil. Segona fotografia del tema que ens ocupava ahir. Don Alberto, rector jubilat fill de Gata, que va estar a Roma, el vegem a aquesta imatge junt a l’altre papa, que va ocupar el papat des de 1958, el Beate Joan XXIII, del que hui seria la seua onomàstica. Pareix el mateix tipus de reunió, d’encontre dels rectors. També està Don Alberto molt prop del Papa. El podeu veure que mira cap al Papa. Està al lateral esquerre si mireu la foto de cara.

Segons contava Don Alberto, ell va assistir en Roma a les exèquies del papa Pius XII i a l’entronització com a papa de Joan XXIII.

FONT: Foto propietat de Don Alberto Caselles, retor fill de Gata.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 DE JUNY DE 2012: Coneixíem els actes de la Setmana de la Gent Major, que es va fer del 25 de juny a l’1 de juliol. Començaven els cursos de natació a la piscina. El reportatge del dia tenia relació amb el 250 aniversari Ermita-Crist, ja que l’autor del logo visitava Gata. Tres reportatges gràfics donaven compte de les festes de la Font del Riu.



RECORDEU: DIVENDRES 28, DISCOMÒBIL A LA FONT DEL RIU

20130625111300-dis.jpg

No es va fer, com tots sabeu, per la pluja. Esta setmana, el divendres 28, serà la discomòbil "Wow audiovisual" al carrer Lepanto de la Font del Riu. Serà a la mitja nit i els organitzadors animen a tots els joves i majors amb ganes de marxa que participen a la festa.

Ací teniu el reclam que fan de la discomòbil: "La MONTEM SÍ oSÍ !!! Este divendres 28 discomòbil, tots al barri de LA FONT DEL RIU! Divendres passat anulada per la pluja... anem x el 2second round".

Al respecte de les festes de LA FONT DEL RIU, dir-vos que ha nascut una pàgina a facebook, que donarà totes les notícies del barri i les festes. Ja han aparegut algunes notícies, entre elles les d’este blog. Agraïsc la deferència. Podeu consultar la pàgina: https://www.facebook.com/FestesFontDelRiu?fref=ts.

Els organitzadors començaven aixina el camí, del que els desitje el millor com a veí del barri que sóc: "Inaugurem nova pagina de facebook de "LES FESTES DE LA FONT DEL RIU". Arranquem amb un logo provisional i buscant una foto per a la portada. A poc a poc li anirem donant forma a la pàgina perquè tots estiguen informats de la festes i actes que es vagen a realitzar."

A la fotografia, el cartell anunciador de la discomòbil de divendres.



JA ES CONEIX EL CALENDARI ESCOLAR 2013-2014: escola comença el 9 de setembre

Hui dimarts 25 de juny de 2013 es publica al Diari Oficial de la C.V. (DOCV) totes les dades del pròxim curs escolar 2013-2014. Es fixa el calendari, del qual als gaters ens interessa, com a la resta de ciutadans de la C.V.

Per fer un extracte, dir-vos que en Educació Infantil i en Educació Primària (que coneguem popularment per "l’escola", s’iniciara el 9 de setembre de 2013 i finalitzarà el 20 de juny de 2014. En Educació Secundària Obligatòria (que coneguem per "l’institut") s’iniciarà el 16 de setembre de 2013 i finalitzaran el 20 de juny de 2014. En Batxillerat (també a l’institut), s’iniciarà el 16 de setembre de 2013 i finalitzarà el 20 de juny de 2014.

El primer curs dels cicles formatius de Formació Professional, s’iniciarà el 24 de setembre de 2013 i finalitzaran el 20 de juny de 2014. El segon curs dels cicles formatius de Formació Professional, s’iniciarà el 16 de setembre de 2013 i finalitzarà el 10 de juny de 2014. Les ensenyances artístiques, d’idiomes i formació de persones adultes (que coneguem ací a Gata per la EPA), començarà el 23 de setembre de 2013 i finalitzarà el 20 dejuny de 2014.

Seran festius, al llarg del curs escolar, els següent dies: 9 d’octubre, dimecres, dia de la Comunitat Valenciana; 1 de novembre, divendres, dia de Tots Sants; 6 de desembre, divendres, dia de la Constitució; 19 de març, dimecres, Sant Josep, i 1 de maig, dijous, Festa del Treball.

Com ja és tradicional i per llei, cada Comunitat Escolar i Ajuntament posaran els dies festius locals, que ja es donaran a conèixer i s’aprovaran en el ple municipal.

FONT: BOP, 25-6-2013. 

 



EL BOP PUBLICA EL LLISTAT D'EXPROPIACIONS PER ACABAR GATA RESIDENCIAL

També el projecte per a pavimentar el Camí de l’antiga carretera cap a Xaló

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui un edicte, pel que es dona a conèixer el procediment d’expropiació forçosa iniciat per l’Ajuntament de Gata de Gorgos, mitjançant acord adoptat pel Ple en data 28 de maig de 2013, per a l’expropiació dels titulars de drets i bens, per a l’execució del vial previst en el projecte d’obres per a la finalització de les d’urbanització de la Unitat d’Execució Única del Sector SAU 6-VIII, i declarat d’utilitat pública. Es fa pública la relació de propietaris i béns afectats perquè dins del termini de quinze dies, comptats a partir del següent a la inserció d’este anunci en el B.O.P.

Ací teniu l’enllaç a la informació, per a que conegueu el llista que es fa públic: http://www.dip-alicante.es/bop2/pdftotal/2013/06/25-06-13.pdf. (Trobareu l’edicte a la pàgina 22).

Per altra banda, la Diputació Provincial d’Alacant ha aprovat tècnicament el projecte de PAVIMENTACIÓ DEL CAMÍ DE L’ANTIGA CARRETERA DE XALÓ, en terme municipal de Gata de Gorgos, per un pressupost de 26.277,62 €.

FONTS: BOP 25-6-2013.



ESPORTS CELEBRA LA CLOENDA DEL CURS DE LES ESCOLES ESPORTIVES MUNICIPALS

20130625153844-medalles.jpg

La regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Gata va celebrar, dissabte 22 de juny, la cloenda de les Escoles Esportives Municipals de Gata amb la participació de més de 100 xiquets i xiquetes de la localitat que han participat en les diferents modalitats esportives. Durant el curs escolar s’ha oferit pilota valenciana, bàsquet, tenis i gimnàstica rítmica.

L’acte va començar amb una breu exhibició de les xiquetes de gimnàstica rítmica i a continuació, en el recinte de la piscina municipal, es va fer el lliurament de medalles a tots els participants que, en acabar, van poder gaudir d’una estona de bany a la piscina municipal.

FONTS: Foto i text Gabient de Premsa, Ajuntament de Gata.



ARTICLES DESTACATS: SEGONA FESTA DELS SIGNES "CANYETES": ARA A GATA (Publicat el dia 14-7-2010)

20130625164317-signes.jpg

La sèrie de "Articles destacats" recull ara un que vaig publicar el 14 de juliol de fa tres anys. La primera festa dels Signes, de la rama Canyetes, va ser a Alzira, prop del paratge de la Murta. La segona, com diu al reportatge a Gata, a la caseta de Juanito "Sensio".

Ací teniu l'article que vaig publicar:

"Gata té una rama del cognom Signes que són tots "Canyetes". A la caseta de Juanito "de Sensio", un dels descendents dels Signes de principis del segle XX, es va el passat diumenge 11 de juliol, hores abans que la selecció espanyola aconseguira el Mundial de futbol, la segona gran festa Signes.

La primera va tindre lloc l´any passat just per la mateixa data a Alzira (la Ribera) amb tots els Signes que té aquella comarca valenciana. Des de primeres hores del dia es preparava tot per a estar a punt. Cap allà al migdia un autobús amb una trentena de familiars Signes de Guadassuar, Alzira, Alcúdia, Cullera i Carlet) arribava a Gata, per tal de cel·lebrar el segon reencontre, recordant alguns als avis, altres als bisbavis i inclus als més vells de les generacions Signes.

Unes 90 persones entre els vinguts de la Ribera i els gaters Signes "Canyetes" van compartir alegries, van recordar amb fotografies antigues les seues arrels, a la vora del llit sec del barranc Gorgos. I a la vista dels dos ponts, el de la carretera Nacional i el gegantesc de la via del tren.

Coques de la mida, amb mullador, aperitius i vinet del terreny i per a dinar un suculent arròs a banda, del mestre cuiner també de la família Juan Signes, més conegut com "Juan de Paleres". Els capells amb la llegenda "Jo sóc Canyetes" i els arbres genealògics van tornar a eixir. Al final es distribuïren regals: per als homes des de la Ribera van portar uns palos per fer senderisme que es podia llegir "Jo Signes". Juan "de Paleres" va regalar a les dones un ventall amb les fotografies del Santíssim Crist, l´ermita i l´església.
I així entre cançons, acudits, recitacions de poemes i records arribaren a les postres, el meló d´Alguer fou el protagonista per suportar la calitja que feia en ple juliol.
La distància i l´hora de la final de futbol manaven. A mitjan vesprada, després dels acomiadaments i ajornant el tercer reencontre per a l´estiu del 2011, partiren els de la Ribera cap a la coamrca valenciana i els gaters poc a poc cap a casa.
Recordaran sempre el reencontre els Signes "Canyetes" per com ho van passar de bé i per ser just el dia que Espanya aconseguí el Mundial de futbol.

HISTORIA DELS SIGNES "CANYETES"

L´emigració des de Gata (la Marina Alta) a Guadassuar (la Ribera) del veí Inocencio Signes Fornés, segón de 12 germans, va fer possible els dos reencontres un segle després. Les dos reunions oficials dels succesors de Batiste, l´emigrante
Inocencio, Jaume, María, Mateu, Onofre, Pepa, Pepe, Quico, Teresa, Toni i
Vicent, foren tot un èxit.
Si al primer dinar als peus de la serra de la Murta d´Alzira estigué un representant de la segona generació, Arturo Signes, a aquesta segona també va estar Teresa, així com familiars més directes dels altres germans Signes de la Ribera. Va tornar a ser molt emotiu reencontrar-se els de la tercera i quarta generació, cosins segons i tercers entre sí, tant de la comarca de la Ribera com de Gata, participant en aquesta entranyable festa de convivència, intercanviant anècdotes familiars a la Caseta de Juanito Sensio, com ho feren fa un any al Hort de Juan Signes.

La història d´Inocencio, fill de Jaime Signes Boronat (apodat «Canyetes») i Maria Fornés Pons, naix en 1882. El xiquet ve al món el 13 de gener d´aquell any i molt jove, a les primeries del segle XX, contacta amb un amic de milícies i marxa cap a Alzira a ajudar-li a una tenda de roba. S´en va de representant a Guadassuar i allí coneix a la que seria la seu muller, Julieta.
Son pare li ajuda a muntar una tenda del comerç que ell coneix a Guadassuar.
El matrimoni tingué deu fills i s´establí definitivament a Guadassuar, localitat pròxima a Alzira. Allí arrelà la família. Anaren a ajudar-li, Toni, un dels seus germans, i Jaume, un dels nebots, fill del seu germà també dit Jaume.
Precisament a Guadassuar naix una altra gatera, Ana Signes Ivars, ma mare,
filla de Jaume.

Des d´aleshores, el «Ti Sensio o Inocencio» impulsà el agermanament entre les
poblacions de la Ribera i Gata. Els intercanvis familiars són constants, però les dos últimes concentracions va unir a quatre generacions, procedents d´aquell emigrant gater d´inicis del segle XX.

(Dedicat a ma mare, que era d´aquesta família i estimava molt el seu poble de naixença, Guadassuar )

A la fotografia podeu veure'ls a tots els participants a la festa.

FONT: Publicació al meu blog, dia 14-7-2010.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.166-

20130625150224-b048festesdjifesteres-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Acabada la mini-sèrie de fotos de Don Alberto, torne a les col·leccions que vaig utilitzant per a les fotografies. Fa 43 anys que va començar la història de les festeres a festes patronals. La primera regina major de festes de Gata va ser l’any 1970. Era Sara Mahiques Mulet. Sols es va fer una vegada a la Plaça Nova i precisament la teniu a la foto. De la col·lecció de Jaime "Mónica" podeu veure a l’alcalde Don Julián Monfort Calatayud dirigint unes paraules a les festeres i al públic. Cantaven artistes locals, com Folk-8 i de la comarca. I una cosa a tenir en compte: els mateixos quintos es van triar a la seua regina.

Com vegeu, en el centre del decorat de l’escenari ressaltava l’escut adoptat de la Casa Almodóvar. Al costat esquerre de la regina major -si mireu de cara la foto- es pot veure a la filla de Don Ramón Beltrán. Carmen, dona de Jaime, és la segona per la dreta. María Mulet Montaner la quarta. Si conegueu algunes festeres més podeu comentar-ho i anar posant el nom de totes.

Ens comenten els nostres usuaris que també està Marita "Silvestra" darrere del xiquet, igual que una xica del carrer Xaló, que està al costat. El mateix xiquet, Antonio Pons, ens diu que era ell que porta el coixí amb la corona.

Ens diu Paco Moncho: "Miquel, una puntualització. No va ser l`´unic any d'elecció d ela Regina de Festes a la Plaça Nova. L'Any seguent, 1971, la meua quintà també va celebrar aquet acte a la Plaza Nova, siguen elegida amb votació popular (sino recorde mal) regina de festes MARIA TERESA "BORLA".



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 26 DE JUNY DE 2012: Estavem a 11 dies de la representació del Miracle de l'Arbre Blanc. "Segueix la ruta de la Volta en Carro 2012" era un altre reportatge. La imatge curiosa era la família dels "Sensio" quasi al complet, amb motiu del futbol sala.



MÚSICA A LA SETMANA DEL MAJOR DE GATA

20130626155933-setmana.jpg

Continua avançant la setmana dels majors i ahir la gent major de Gata, va gaudir de les cançons de Vicent Savall, cantautor de la Safor, que va estar acompanyat de la guitarra i una violinista russa, amenitzant la vesprada. Tots dos van passejar amb les cançons per la nostra comarca i la veïna Safor.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.



LA PREMSA PARLA DE...les urgències nocturnes

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui un breu article titulat: "Frenan la reapertura de urgencias nocturnas". El grup Compromís demanava la reapertura a Gata, Pedreguer, Ondara i El Verger. Els vuit vots en contra del PP van impedir que prosperara la proposta no de llei.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 26-6-2013.



ARTICLES DESTACATS: FOTOGRAFIES ANTIGUES, nº 91 (Publicada el 14 de juliol de 2010)

20130626174224-ant.jpg

També considere aquesta fotografia posar-la a la sèrie de "Articles destacats". Forma part de la història musical del poble i digna de conservar.El peu de la fotografia era el següent:

"Seguisc posant fotos del record de Gata i estic ja a la 91, que correspon a ahir dimarts 13. La de hui ens porta a 1963, fa més de quatre dècades. El xicon gater cantauret Antonio Andrada "Antoniet" fa una actuació acompanyat a la guitarra per el ja desaparegut Jaime "Cabellos", dit així pel seu ofici de perruquer. Aquells moments de cultura i música popular, del poble, ja han desaparegut. Ara es preferible portar i escoltar a gent de fora, quan a Gata podrïem seguir tenint i tenim gent bona cantant i fent música."

FONT: article del blog, 14-7-2010.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 27 DE JUNY DE 2012: Dos articles dedicava a la Representació del Miracle de l’Arbre Blanc i més en concret a l’assaig. Es sempre bonic recordar-ho. Posava el que parlava la premsa de la recollida del fem i el cost de la replegada. Subvencions per a Gata i els usuaris del blog, 121.000, eren també notícia. A "Sabieu...?" el tema era la vacant en 1911 de metge titular.



ELS ESCOLANETS DE GATA I BENIDOLEIG VISITEN TERRA MÍTICA

20130627143601-tm.jpg

El dimarts els set escolanets de la parròquia de Gata i els dos de la parròquia de Benidoleig, van viatjar junt amb el rector de les dues, Sant Miquel i Santa Bàrbara, Don Franco M. Murillo i algunes mares dels xiquets, al parc temàtic "Terra Mítica" on van gaudir de totes les atraccions i van passar una jornada molt divertida. El viatge va ser com el punt i seguit al curs "parroquial" dels escolans, abans de començar el període estiuenc de les festes, més relaxat i sense escola.

La fotografia i la notícia que l’acompanya m’ha recordat aquells anys quan jo era escolanet, des dels set anys, i que també feiem viatges amb Don Vicent Llopis, el retor de Teulada que va estar ací. Anavem a València, pujavem al Micalet, anavem al zoo, anavem a Calp i pujavem al Penyal d’Ifach. Sempre ens acompanyava el taxista Blai i ens posava tots –a vegades fins a dotze- al seu taxi tan llarg que tenia. Què temps aquells !!.

FONT: Parròquia de Gata.



ARTICLES DESTACATS: UN MÚSIC GATER ESTRENA LA SEUA COMPOSICIÓ A SOGORB, DISSABTE 24 DE JULIOL: Pedro Vicente Caselles Mulet...(Article publicat el 18-07-2010)

20130627114838-sogorb.jpg

Aquell article del 18 de juliol de fa tres anys va ser molt important per al món cultural gater. El músic compositor Pedro Vicente Caselles Mulet, que a hores d’ara segueix a un gran nivell, estrenava a Sogorb la seua obra premiada l’any 2009.

Este és l’article que vaig publicar al blog:

"Una notícia importantíssima a nivell cultural serà la que esdevindrà el proper dissabte 24 de juliol a Sogorb, ciutat de Castelló. El músic gater i actualment director de la banda juvenil de Gata, PEDRO VICENTE CASELLES MULET, estrenarà la seua obra guanyadora al XXVI concurs de composició coral "Juan Bautista Comes" d´aquella ciutat. L´obra guanyadora 2009 fou "PUER NATUS EST NOBIS". 

L'estrena absoluta la farà Pedro Vicente a la catedral sogorbina, al concert de cloenda del XXVII Festival de Música Coral que està fent-se a Sogorb. Per als gaters que vulguen assistir l´acte començarà a les 21 hores.Cal recordar que fa un any, Pedro Vicente Caselles rebia el premi que li acreditava com a guanyador de la XXIII edició del concurs, a l´acte del XXVI Festival Coral de Sogorb.

El concurs consistia en presentar una obra per a cor mixte i «a capella», amb un text religiós amb llatí. Caselles recollia el premi de mans de l ´alcalde sogorbí, Rafael Calvo, mentre que el guanyador de l´edició de 2008, John White, se li entregava la partitura editada. Allí mateix s´estrenà l´obra de White, «Credo Trifarium». El mateix cerimonial que es farà ara amb l´estrena absoluta de l´obra de Caselles.   

L'obra premiada 2009 «Puer natus est nobis» estava basada en un text corresponent a l´«introito» (composició gregoriana pertanyent al propi de la Missa en la cel·lebració específica de cada dia litúrgic) de la tercera Missa del dia de Nadal del Cant Gregorià. La partitura de la composició del músic gater serà publicada per l'editorial de música Jaume Piles de València. L´obra està el·laborada a partir de la mateixa monòdia del cant gregorià i el que pretenia Caselles era recrear dos mons: el terrenal i el celestial amb els timbres de veu i inclús la lletra per acabar en una conformitat d´ambdues parts."

FONT: Publicació del blog (dia 18-07-2010).



L’ESCOLA DE PLÀSTICA TANCA EL CURS AMB L'EXPOSICIÓ DE CLOENDA

20130627145844-cartell-cloenda.jpg

L’Escola Experimental A. Vives, de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata, tanca el curs 2012-2013 amb l’exposició de cloenda. La mostra, que serà inaugurada demà divendres 28 de juny a les 20 hores a la sala d’Exposicions del Casal de la Música, recull una gran varietat d’obres dels alumnes de l’escola. L’exposició es podrà visitar fins al 14 de juliol de dimecres a diumenge de 19 a 21 hores.

A la imatge, el cartell anunciador.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.167, la d'ahir dia 26/6-

20130627150503-b021platja.jpg

La fotografia que tocava posar ahir és de la col·lecció de la família de Antonio Soler "el Rellotger". Ací el podeu veure -primer per l'esquerra si mireu de cara la imatge- amb joves amics i familiars de quadrilla a la mar. Els gaters era típic i tradicional -com ho és ara- anar a les caletes a Xàbia, a la Grava o a l'Arenal. Anaven amb motos, cotxes o bicicletes i tornaven a la nit. Passaven el dia allà, prenien el bany i tornaven cap a Gata.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.168, la de hui dia 27-

20130628201316-29blogcinepassetes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La família del cinema "Passetes" i del cinema feliu. Paco Moncho ens facilita la fotografia que podeu apreciar. Era la dècada dels cinquante, quan el Ti Passetes i el Ti Feliu feien societat i treballaven amb els dos cinemes: "Cine La Paz" (al que també li deien Cine Passetes) i "Cine Verano".

Moncho ens relaciona la plantilla al complet: plantats, d’esquerra a dreta mirant la foto: el pare de Ramón d’Esteve, que vivia al carrer Xaló i era el porter; el Tio Miguel "de Carrasco"; Miguel Signes "Sereno"; Quico Signes "Moliner" (portava la máquina de fer cinema); el tio Paco Feliu Signes; Paco Feliu Pedro; Francisco Campos (pare de les Campesses) i el pare de Bibiano Barrena (apossentador).

Els dos xiquets eren, d’esquerra a dreta: Gabriel Feliu Pedro i Miguel Ferrer Pedrós, del carrer Xaló.

Sentats estaven, també d’esquerra a dreta: el pare de Antoniet del Ros, també del carrer XalóJuanito Salvà, el contable; El Ti Passetes (pare de l’alcalde Julián Monfort Calatayud), Juanito Carrasco (apossentador)Pepe "Els Bous", porter i apossentador.

FOTO aportada per Paco Moncho, propietat de Paco Feliu (ubicada al facebook de "Territorio Cine" de Moncho).



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 DE JUNY DE 2012: Com passa enguany, estavem dins de la setmana dels majors. Eixia a la premsa l’amic Antonio Monfort amb relació als viatgers de Baleària i la ciutat de Dénia. Era dijous i va fer un calor sofocant, enguany es pot suportar millor.



DANSES I SEVILLANES A LA SETMANA DELS MAJORS; HUI, RONDALLA

20130628160904-dan.jpg
Dimecres, els nostres majors van disfrutar dels balls amb el grup La Llata. Alguns fins i tot van ballar amb membres del grup. Ahir
Ja estan a la segona part de la Setmana dels Majors i aquesta vesprada, divendres, a les 19 hores, toca actuar la Rondalla de l’Escola Municipal de Música.
 
A la imatge, el grup de danses La Llata i els majors ballant.
 
FONT: Ajuntament de Gata.
dijous, quarta jornada de la setmana dels majors, va ser vesprada de sevillanes. Després van fer un sopar tots junts a la terrassa del centre social i després van ballar tots junts amb les cançons de Valero.


BOP: APROVACIÓ DEFINITIVA DE DOS SUPLEMENTS DE CRÈDIT (GATA)

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dos anuncis sobre dos suplements de crèdit de l'Ajuntament de Gata. S'aproven definitivament, al no presentar-se al·egacions durant el termini d’exposició al públic i queda automàticament elevat a definitiu l’Acord plenari d’aprovació inicial de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, adoptat en data 28 de maig de 2013, de l’expedient REC 3/2013 sobre concessió de suplement de crèdit finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria. En el pressupost de despeses, capítol de despeses corrents bens i serveis, la consignació inicial és de 2.458.953,65 euros i es fa un suplement de 82.941,79 euros, resultant la consignació de 2.541.895,44 euros.

L'altre anunci és semblant, amb l'expedient 7/2013, també sobre concessió de suplement de crèdit finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria. En inversions reals la consignació és de 1.206.405,88 euros i el suplement de crèdit puja a 8.432,57, per tant el resultat definitiu és de 1.214.838,45 euros.

FONT: BOP 28-6-2013.



EL CORREDOR CADET GATER JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, PREPARAT PER A LA PROVA DE DIUMENGE A CATALUNYA

20130628184646-jorge.jpg

Com ja vaig avançar, ha arribat l’hora de la prova. El corredor gater, de categoria cadet, JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ, formarà part de la selecció valenciana a la carrera de la Sky Marathon Vallibierna, que es disputarà el pròxim diumenge dia 30 de juny a les localitats de Vilaller/Montanuy, en plena Ribagorza Románica, a Catalunya. És la prova reina del Gran Premi Buff Salomon, que constitueix el Campionat d’Espanya de Carreres per Muntanya FEDME en categoria individual i per seleccions autonòmiques, una prova de màxim esforç amb una prova d’iniciació de 10 kilòmetres per a la seua categoria, i 21 i 42 per a la resta.

 
La tercera i última prova tindrà lloc en el Parc Natural del Montseny el pròxim dia 10 de novembre i posarà el punt i final a la primera edició del Circuit Mountain Parks 2013.
.
Confiem amb el bon córrer de Jorge i amb la bona preparació. Tots els gaters amants de l’esport i dels representants nostres li desitgem tot el millor per a la prova.
 
A la fotografia, podeu veure el material preparatiu de Jorge, tant amb la samarreta de la selecció valenciana com la del GRUP ESPELEOLÒGIC GATENSE que li dona des de Gata tot el suport.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.169-

20130628200057-carrersjosep-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La fotografia antiga ens transporta a un carrer del poble de fa mig segle, quan van posar els farols. De la col·lecció de Antonio Monfort esta impressionant imatge, correspon al carrer Sant Josep. Com vegeu sols hi havia dos cases a la part esquerra mirant la foto, una era la casa de Vicent Caselles i Rosario "Sabata". Tenia una parra davant. El carrer no estava urbanitzat, ni amb voreres ni asfaltat. Hi havia molts patis i podeu veure el furgó de l’època. Diferència d’abans i ara. Molt bona fotografia, que podem gaudir d’ella a la sèrie i que Antonio Monfort també ha pujat al seu facebook.

FONT: Foto de la col·lecció de Antonio Monfort, per mig del seu facebook.



RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 DE JUNY DE 2012: Parlava la premsa de l'autor del logotip del 250 aniversari i de l'entrevista al portaveu del PSPV Vicent Font. A Cultura publicava la interpretació a Llíria d'una peça del compositor gater Pedro V. Caselles Mulet. Les mirades urbanes ens portaven al carrer Nou sense cap cotxe. El dia de la burrera seria el 30 i els carros seguien per la comarca la seua ruta.



RONDALLA I BANDA JUVENIL SONEN PER ALS MAJORS DE GATA

20130629121907-setmanamajors2.jpg

La Setmana dels Majors està tocan al final. Ahir divendres, encara van poder gaudir els majors de l’actuació de la Rondallas de l’EMM i de la banda juvenil. Els majors van poder gaudir de les peces interpretades per ells.

A la composició teniu dues fotografies corresponents a l’acte. Dalt la Rondalla, baix la Banda Juvenil.

FONT: Fotos, Ajuntament de Gata.



ACABEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU...AMB LA DISCOMÒBIL

20130629122847-isabelimc.jpg

Anit divendres 28 de juny van acabar les festes de la Font del Riu 2013. La discomóbil "Wowe Audiovisual" va actuar al carrer Calvari. Alguna veïna del barri, com Mari Carmen i Isabel, es van decidir, inclús, a ballar a l'escenari, com recull la foto pujada al facebook de Rosana Fornés. Ací teniu un moment de l'acte.

Dir que les discomòbils a Gata no acaben ací i el dia 6, dissabte, torna a Les Sorts, organitzada per la Comissió de Festes 2013, i el dia 13, dissabte, al poliesportiu de les Alcolaies, organitzada per la banda Unió Musical. Ja en parlarem d'elles.



CLOENDA DE L'ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL

20130629123432-escolaplastica.jpg

L'alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i Juan Pedrós, regidor de cultura, van inaugurar ahir divendres 28 l'exposició de cloenda del curs de l'escola de plàstica experimental "Antoni Vives" de Gata. La mostra estarà al Casal de la Música i es podrà visitar per la vesprada de dimecres a diumenge, fins el dia 14.

A la fotografia, els alumnes, professor i autoritats.

FONT: Ajuntament de Gata.



EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LES 250.000 VISITES

20130629174506-portada.jpg

Ho vaig dir, que no ho publicaria sovint, però si en fites puntuals. Aquesta és una d'elles. 250.000 visites o usuarios té ja el blog del CRONISTA DE GATA. Han passat tres anys, dos mesos i dinou dies del començament de l'aventura. Tots el feu possible i necessari a Gata. Gràcies a totes i tots. Des de que el blog també es pot veure pel facebook augmenten els usuaris. El "Cronista de Gata" té ja al facebook 470 amics, que són prou. estan escampats per tot arreu, Gata on més clar està, però també pel món. La pròxima informació de les entrades que té el blog serà quan arribe a 300.000, una altra xifra molt important.



ENCONTRE-HOMENATGE A TONI FORNÉS PÉREZ, pels 25 anys de policia a Gata i Dénia

20130629194157-toni25anys.jpg

ELS GRANS AMICS ESTAN PER A SER-HO, en tots els moments de la vida

Este migdia s’ha celebrat a la caseta de Antonio Monfort "Puripa" als Julians, un encontre de grans amics, que ha servit per a homenatjar a ANTONI FORNÉS PÉREZ, un gater que ha complit 25 anys de servici a la Policia Local, entre Gata i Dénia, on està actualment treballant. A Gata Toni "Guardagulles", com molts amics, paisans i coneguts el coneixen, va estar de 1988 a 1995. Ell viu, actualment, a Pedreguer.

Per a Toni ha estat una gran sorprera que tenien guardada Antonio Monfort i Manolo López, ja que, en principi, havien quedat d’anar a menjar sols els tres, però el moment emotiu ha arribat quan s’ha trobat als seus antics i volguts companys que van estar amb ell a Gata.

Allí estaven Vicent Aparisi, que estigué a Gata de 1990 a 1997 i ara està a Gandia de policia. Salvador Morera, que va estar al poble de 1991 al 1995 i ara està a Oliva. Joaquin del Campo que va estar a Gata de 1987 al 1991 i ara està a Quart de Poblet. Manuel López "Manolo", que seguix a la policia local de Gata des del 1987 fins a l’actualitat 2013 i que va estar amb l’homenatjat de policia 7 anys i entrenant als xavals de Gata al futbol onze anys.

També no podia faltar el seu amic de sempre, des de que feren la mili a la Guàrdia Civil el Sargent primer, comandant del puesto de Gata de la Guàrdia Civil, Emilio Asperilla. Com no, el seu amic col·laborador en l’event Antonio Monfort "Puripa"....que ha cuinat una paella que estava "de cine", com han comentat els comensals.

Allí també s’ha presentat el seu germà Vicent Fornés Perez que ha col·laborat en tot i ha portat un gran pastel de la seua pastisseria i pizzeria "La Pau", on es podia llegir "Antonio 25 anys".

Entre tots els amics li han oferit un trofeu commemoratiu de l’event, arribant a emocionar-se, la qual cosa ha demostrat que les grans amistats no es perden si són com aquestes.

A la fotografia, podeu veure a Toni al centre, acompanyat (d’esquerra a dreta) per Joaquín del Campo, Manolo López, Salvador Morera, Emilio Asperilla i Vicent Aparisi.

FONT: Foto Antonio Monfort. Documentació Manuel López.


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 30 DE JUNY DE 2012: El futbol era protagonista del reportatge: "El xiquet gater Josep Martín Torres participa en el campu del FC Barcelona-Sport". També posava el final de la Volta en Carro dels carreters gaters 2012. L'últim article de juny era de la série "Sabieu...?". Parlava d'un col·legi a Mutxamel que es diu "Arbre Blanc".



TEATRE PER ALS MAJOR A LA SEUA SETMANA; Hui, sopar i ball

20130630092233-teatremajors.jpg

Acaba el mes i acaba la Setmana dels majors 2013 de Gata. Ahir vesprada, els majors van gaudir del teatre. El grup de jubilats i pensionistes de Xàbia van oferir dos obretes: "La Manta" i "Geperut i coix". Després el nostre grup local "Font de la Mata" va interpretar "Locos por Sara", escrita per Pepe Diego "Blanquera". Tots els presents que omplien la sala, van riure i molt amb els actors aficionats.

Hui, diumenge, 30 de juny, es tanca la Setmana dels Majors de Gata 2013, amb un sopar de vora 300 persones. Després hi haurà, com sempre, ball.

A la fotografia teniu un moment de l'actuació ahir del grup "Font de la Mata".

FONT: Ajuntament de Gata.



ACTUACIÓ AL RECITAL POÈTIC VICENTÍ DE LA FONT SANTA, A TEULADA

20130630093122-fontsanta2013.jpg

Anit, el que vos escriu, va actuar amb una poesia pròpia dedicada al sant i a Teulada, al cinqué Recital Poètica de la Font Santa 2013, convidat -un any més- per l’organització l’Associació del VIé centenari-. Totes les poesies van girar al voltant del sant patró de Teulada, Sant Vicent Ferrer. Aquesta és una fita clàssica en Teulada, dies abans de començar les festes populars d’aquella volguda ermita, baixant de Teulada cap a la mar, on gota a gota fluix l’aigua, que tingué el seu origen a la visita del sant a sa germana Constança, que vivia en 1410 a Teulada.

Gata prompte tindrà -d’ací vint dies- el segon recital poètic al Crist. Esperem que siga un èxit, per què el model del que ens copiem va estar molt bé anit.

A la fotografia de Vero Vives, em podeu veure recitant. Podeu observar, a l'esquerra de la façana de l'ermita la projecció de diapositives de Vannes (França), on està soterrat sant Vicent Ferrer i on van anar membres de la comissió.



ARTICLES DESTACATS: POESIES A LA FONT DE LA BÓTA, A CASTELL DE CASTELLS i PER QUÈ NO UNA NIT POÈTICA AL SANTÍSSIM CRIST (Publicats els dies 25 i 26 - juliol - 2010)

20130630174925-fontbotapoesies.jpg

I la segona pregunta, segon article, ja és una realitat. L'any 2010, aquell dia vespra de Sant Jaume vaig anar a recitar a Castell de Castells i més en concret a la vetlada de la Font de la Bóta, invitat pel regidor de Cultura Joan Francesc Verdú. Al dia següent plantejava una qüestió que es va fer realitat dos anys després, per què no es podia fer un recital de poesia al Crist i hui és realitat. D'ací vint dies serà el segon recital poètic al Crist.

Ací teniu els dos textos:

"Anit, 24 de juliol de 2010, vaig ser el poeta i recitador invitat a la "Nit Poètica" de la Font de la Bóta, al pobla de Castell de Castells, a l´interior de la Marina Alta. Per mig del seu regidor, Joan Francesc Verdú Verdú, vaig portar un trocet de la meua veu a aquell lloc tan encisador.

Primer van recitar els invitats d´altres anys i l´amic teuladí Vicent Ramón Vallés. Després les persones que vulgueren. Per cert, dos xiquetes van tocar el cor dels presents amb dos senzilles però precioses poesies sobre la situació al Païssos Subdessarrollats i sobre la huela de la recitadora. Finalment, vaig recitar jo quatre cosetes.

Una era interpretada "Moro de la Morería..."; altra era sobre dos miracles de Sant Vicent a Teulada, que ja faig composar per a la Nit Poètica de la Font Santa de Teulada aquest mateix estiu; altra es deia: "Castell entre Castells" i l´altra era dedicada a la Font de la Bóta i als castellans (que així es diuen els habitants de Castell de Castells.

A l´acabar la meua interpretació i recitació, l´alcadessa María Rosa Pérez Gadea, en va lliurar un record de la meua estança com a poeta invitat a l´acte. Era una rajola en la qual estava dibuixada una figura de l´art rupestre del Pla de Petracos, que ells tenen l´orgull i la gran satisfacció de tindre al seu terme i ser damunt Patrimoni de la Humanitat.

A l´alcaldessa, al regidor de Cultura i a tots els castellans, gràcies...

En definitiva, va ser una nit molt deliciosa, per als amants de la cultura i per escoltar poemes."

SEGON TEXT:

"Tenim precedents per tota la comarca i és una idea que llance i he comentat ja amb alguns membres de la confraria, comissió o com vulgau dir-li del Santíssim Crist. No el ha paregut descabellada. 

S´acosta el 250 aniversari de l´edificació de l´ermita i de la devoció al patró. Serà l´any que ve l´altre, 2012. Hi ha que anar calfant motors, com es sol dir. Abans, bé a finals de l´estiu aquest, o l´any que ve a la primavera o estiu podria fer-se.

Jo he participat recentment, com a Cronista de Gata, poeta i recitador, a la Nit Poètica de la Font de la Bóta al poble de Castell de Castells. També participe a la Nit poètica vicentina a la Font Santa i a la Nit poètica de la Font de l´Hortsa, aquestes dues a Teulada, el poble on treballe. Per això, ho dic amb certa experiència.

A la replaceta de davant del Calvari, als bancs que ja estan on es diu la santa missa a l´estiu i a la novena, que ara està fent-se precisament, allí és un lloc quasi perfecte per fer-se una nit poètica i oberta a tots a recitar poesies, poemes, frases i demés, dedicades al Crist.

Hi ha que pensar-ho, estudiar-ho. La idea està ahí..."

La foto que il·lustra el present article compost, la va fer la meua filla Vero Vives a Castell de Castells, que sempre m'acompanya en els periples literaris de la meua vida, a la qual li ho agraïsc i molt.




FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.170, la d'ahir dia 29-

20130630182337-reinadamesrebolica.jpg
Com ja venen les festes, es bo que recordem alguna que altra quintà gatera. I en trobem a la xarxa social "facebook", com és el cas de la Rebolica, quintà de l’any 1979. Ací teniu a la reina i dames d’honor d’aquell any, baixant el calvari l’any 1980. La regina desena va ser Ana María Rodríguez i una altra Ana María, que podeu veure a l’esquerra si mireu la foto, en aquest cas Soler, l’actual alcaldessa sigué dama, igual que Gloria Mengual, filla de "la musiquera" del carrer Nou. Temps del record, més que de fotos antigues, però ja en anys.

FONT: Foto de la pàgina La Rebolica (facebook).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.171, la de hui dia 30-

20130630183607-carrersmiquel-copia.jpg
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Torne a posar-vos una foto de carrers del poble, de la impressionant col·lecció de principis dels anys 60 del segle XX, que té Antonio Monfort. És el carrer Sant Miquel. A l’esquerra podeu guiar-vos amb casa Alfredo "Masianet" que encara es conserva com a la foto. Patis amb ametlers més endins van fer que l’anomenaren popularment "carrer Tombat". A la dreta, la "fàbricade l’estanquer" i un cartell que pareix que diu "muebles de mimbre" al rengló de baix, encara que no es llig bé. Les voreres del carrer i al mig sense urbanitzar, sense asfaltar. Destacava la llum dels farols i al carrer tres cotxes d’època, dos d’ells de marca Seat 600.

FONT: Col·lecció de foto d’Antonio Monfort.


Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris