Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Febrero de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 1 DE FEBRER DE 2011: El dia de Santa Brígida de fa dos anys, el primer dia del segon mes, publicava el blog la notícia de que el dia 8 el cupó de la ONCE estaria dedicat a Gata. Ho recordeu?.

AQUELL 1 DE FEBRER DE 2012: El primer dia de febrer de l’any pàssat publicava la notícia de les retallades del servei públic i s’anunciava una protesta davant l’Ajuntament de Gata. La notícia municipal era del plenari de gener: "De moment, s’ajorna l’alteració del terme municipal" era una informació i l’altra que s’aprobava el nou reglament de la Mesa de Negociació del personal de l’Ajuntament. A "Sabieu...?" parlava que "fins el diaris de Córdoba van publicar el tema de la lepra a Gata en 1892".ARRIBA EL BLOG A LES 188.000 VISITES

Cada vegada s’apropa més a les dues-centes mil. Serà en febrer? Serà en març?. Depén de tots vostés/vosaltres. Anem entrant, anem mirant, anem escodrinyant i coneguent. Hui ja són 188.000 visites les que té el blog. Venen celebracions diverses i festeres, això farà que coneguem més tradicions i costums, més festa, en definitiva. GRÀCIES a totes i tots...i endavant.LA PREMSA PARLA...DEL TRENET...i l’alcaldessa de Gata

Hui publica el diari LAS PROVINCIAS una notícia sobre el "trenet" i titula: "FGV mantendrá la línea ferroviaria del "trenet". Curiosament parla a l’últim paràgraf dins de l’article de la nostra alcaldessa i diu textualment: "La alcaldesa de Gata, Ana María Soler, mostró su apoyo al acudir a la protesta desde su municipio en el trenet y regresar también en este medio de transporte". Podeu llegir la notícia completa al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130201/marina/mantendra-linea-ferroviaria-trenet-20130201.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 1-2-2013.FEBRER, MES DE COSTUMS POPULARS I CELEBRACIONS

20130201214504-cartellfebrerblog.jpg

Recordarem el dia 12 la gran nevada de fa 30 anys

Entra hui el calendari astronòmic i gregorià al mes de febrer de l’any 2013, el mes més curt però intens de tot l’any, i és l’hora de repassar els dies que el costum s’esdevé festa o la festa es fa costum al poble de Gata i voltants. Escolteu aquell refrany del mes que diu: "Pel febrer, al matí al sol i a la nit al braser".

- Demà dissabte dia 2 és la festa de la Candelària, festa dels llumeros. A l’església de Gata, a les 9 del matí, es farà la missa de la Candelera. L’oratge anuncia vent, però si està el dia assolejat i clar podrem dir allò del refranyer popular: "Si la Candelària plora, l’hivern fora; si es riu, ja estem a l’estiu; tant si plora com si es riu, ja estem a l’estiu".

- Diumenge dia 3 és la festa de Sant Blai, patró dels mals de la gola. A dos pobles veïns festejen al sant d’una altra manera. A Pedreguer, pujen a la capelleta de Sant Blai. A Teulada, porten el típic i ancestral dolç de la "Dama" a beneir. Ací a Gata, rotllos, bambes, pa socarrats, de les tahones del poble. A totes les misses el rector beneïrà els dolços. Un altra celebració més solidària i senzilla serà la de la Setmana de Mans Unides. A les 13.30 hores, al Centre Parroquial "Verge del Carme" es farà paella, previ pagament de cinc euros, que es destinaran a Càrites Parroquial.  

- Dijous dia 7, comencen "els darrers dies". Serà darrer dijous. Significa això que són els últims dies abans de que arribe la Santa Quaresma. La gent de Gata encara acostuma, algunes quadrilles, a fer sopars.

- Divendres dia 8, comencen les xerrades de formació per a la comunitat cristiana. El primer bloc serà "Dios Padre".

- Dissabte dia 9, arribarà el torn de les Carnestoltes. Disfresses infantils per la vesprada, amb la quintà infantil del 2013; passacarrer i disfresses per la nit, per la Comissió i els quintos majors. - A nivell de parròquia eixe dia són les Confirmacions.

- Diumenge dia 10 és el Darrer diumenge. Gata manté la tradició, el costum d’anar de paelles, de dinars, eixir al camp i si el temps acompanya de passar la jornada per casetes de camp, llocs tradicionals i típics, camins o sendes.

- Dimarts dia 12 conclouen els darrers dies. És darrer dimarts. Encara algú tindrà gana de deixar la bona vida abans d’entrar a la quarentena de dies abans de la setmana gran del cristianisme. Eixe dia recordarem aquella gran nevada de 1983, ja fa 30 anys, que fou darrer dissabte i que enguany caurà en darrer dimarts.

*Al respecte, obric la possibilitat de que m’envieu fotografies d’aquella nevada, per si voleu que les publique. Com sempre, teniu el meu correu a la portada del blog, a la part dreta de dalt. Des de demà dia 2 i fins el dia 12 farem un xicotet especial, recordant aquells dies de neu, peripècies i paisatges blancs.*

- Dimecres dia 13. Serà el Dimecres de Cendra. Cal anar a l’església a que et marquen els rectors amb la senyal de la creu, per a passar amb sacrificis els quaranta dies següents. Eixe dia escoltarem: "Pols eres i en pols et convertiràs".

- Divendres dia 15. Dins de les xerrades de Formació de la Comunitat Cristiana, el segon bloc serà "Jesús de Nazaret, I".

- Dissabte dia 16. Soterrament de la Sardina. Com és ja habitual es fa la festa que s’hauria de fer darrer dimarts, l’acomiadament a la festa per a dedicar-se de ple a la Quaresma o, al menys, eixe és el significat.

- Diumenge dia 17 serà el primer diumenge de Quaresma.

- Diumenge 24 serà el segon diumenge de Quaresma.

Al muntatge fotogràfic teniu un detall dels rotllos de publicitat de la panaderia de Ca Xaro (carrer Sol), el cartell de Carnestoltes 2013 de la Comissió de Festes d’enguany, una imatge de la nevada de 1983 al dotze de febrer, una imatge dels ametlers en flor a les Valls (pàgina de MeteoXàbia) i una imatge de la imposició de la cendra.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.022 -la del dia 31/1-

20130202233053-127tresvestitspistolers.jpg

La fotografia que corresponia a l’últim dia de gener és també de la mateixa col·lecció. Tres xics a festes. El del mig és Jaime "Mónica" propietari de la foto. Els tres disfressats de psitolers i no els falta detall. Ara que ve Carnestoltes seria una bona disfressa, però sempre es fotografiaven a les festes, al fotògraf que es posava a la plaça i els feia les fotos. Si no, quan anaven de festa.

Ens diu Paco Moncho, sobre la fotografia: El primer és Diego MOnfort Cervantes i el tercer jo diria que és Adolf Moncho.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 2 DE FEBRER DE 2011: Publicava una notícia d'esports: "Demà homenatge a Toni i Rafa -futbol cantera- i XI trofeu contra la droga". Feia "Avanç per als pròxims dies: Tradicions i Comissió de Festes 2011". Era la Candelera i anunciava que "La Comissió de Festes 2011 actuarà a "Gormandia" (Canal 9 TVV)". Finalment "El benjamí del Gorgos es fa amb el trofeu "Drogas No".

AQUELL 2 DE FEBRER DE 2012: "Fa un fred que pela...Ara tenim 5 graus i baixant" era la notícia del temps de l'any passat. Hui la notícia és el vent i que també ha plogut. "Si la Candelera plora...hui és el dia de la canaleta". "Professors, pares i alumnes, contrra les retallades" era la informació educativa. Gata era notícia a la premsa pel plenari. El "mildeu" i la seua plaga es contava a "Sabieu...?".¡ QUINA VENTERA FA ! Aigua este matí i vent tot el dia

Allò de "Si la Candelera plora..." es hui. No podem dir que s'ha rist molt. Quina ventera va fer anit que de matinada va portar un arruixat a Gata. Durant el dia ha continuat el vent i ara també en fa i va en augment. La posta de sol era molt enrarida. I el fa fresc el dia, baixant les temperaturas. Ara recordem aquell titular de l'any passat tal dia com hui: "Fa un fred que pela...". Temps enrarit i vorem el que dona demà que diuen és el dia de baixar més les temperatures i seguir el vent.JA TENIM CARTELL I ACTES PER A CARNESTOLTES 2013

20130202193850-actescarnestoltes.jpg

Els dies 9 i 16 de febrer són els dies. Els darrers dies a Gata tenen el darrer dissabte una cita important per a la Comissió de Festes de cada any. Enguany la capçalera del cartell la teniu dalt. Podeu vore la silueta d'una dona amb una careta, com era típic abans i ara disfressar-se bé a Carnestoltes. Organitza la Comissió de Festes 2013 i la Regidoria de Festes de l'Ajuntament de Gata.

Dissabte pròxim, dia 9 de febrer, a les 16.30 hores, hi haurà concentració a la Plaça de l'Església i cercavila fins l'Avinguda, per la nova formació "Xarangata" i xirimiters. Allí es repartirà berenar gentilesa de Juan Fornés (Mas y Mas). Després hi haurà disco-mòbil per als xiquets i sorpreses. A la mitjanit hi haurà "Gran discomóvil interactiva" a l'Avinguda (si plou es farà al Grup Escolar).

Dissabte següent, 16 de febrer, es farà el soterrament de la sardina. A les 23.30 hores, els participants es concentraran a la Plaça Nova i hi haurà cercavila amb "Xarangata" patrocinada pels Quintos majors 2013. Es farà la Cremà de la sardina i després discomóbil amb "Maxi Pirámide disco".

FONT: Cartell Comissió de Festes 2013.HUI, DIA DE LA CANDELARIA, ÉS LA FESTA DELS LLUMEROS

20130202194826-candelaria2.jpg

Hui dia 2 de febrer, com mana la tradició i el costum popular, els veïns han anat a l’església de la Candelària. Presidia l’altar la Mare de Déu amb una canaleta. Després de la missa, s’ha procedit a la benedicció pel rector de les canaletes, que cada feligrés tenia en mans. A més d’aquest costum des de fa ja més d’un quart de segle a Gata es celebra la festa dels llumeros. El gremi dels electricistes han acudit a la missa, han participat activament en ella i han recordat a la seua patrona, la Mare de Déu de la Candelària.

A la imatge teniu a la Verge, que presidia hui l’altar major.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 10ª MARIA AUXILIADORA (carrer Teulada-carrer Bisbe Cervera)

20130202200030-dscf0177.jpg

Hui toca dos retaules, ja que el primer correspon a ahir dia 1 de febrer.  Fent cantonada entre el carrer Teulada i el carrer Bisbe Cervera apareix un altre retaule ceràmic del segle XX. Està dedicat a l'advocació de María Auxiliadora. Baix es pot llegir "María Auxiliadora. Ora pro nobis". Té les rajoletes desiguals, alguna d'elles partides. Es rodeja com d'una fornícula però tot el retaule a cara vista.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou).

A la imatge, el retaule ceràmic de la Mare de Déu del Carme, fent cantonada entre el carrer Teulada i el carrer Bisbe Cervera.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 11.- L'ÀNGEL DE LA GUARDA (carrer Teulada)

20130202210030-dscf0174.jpg

Acabe el sector del carrer Teulada amb el retaule ceràmic que està enfront pràcticament del de María Auxiliadora al principi del carrer Teulada.  També es troben prou deteriorades les rajoletes del retaule, però encara conservades. El dibuix està rodejat d’una cenefa, la mateixa que ha aparegut ja en alguns retaules anteriors.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (1-2).

A la imatge, el retaule de l’Àngel de la Guarda, al carrer Teulada.AQUELLA NEVADA DE FA 30 ANYS (12-2-1983)

20130202214522-nevada1983-1.jpg

Si recordeu divendres dia 1 de febrer vaig refrescar la memòria, ja que enguany fa 30 anys d’aquella gran nevada que va patir Gata i la Marina Alta. Jo aniré posant fotografies, de hui al mateix dia 12, que si aquell any era darrer dissabte este any caurà darrer dimarts. Si teniu fotografies d’aquells dies, en els quals van gaudir del mantell blanc, de les mil i una relliscades, podeu remetre-les o publicar-les inclús vosaltres mateixa per mig del facebook. El que es tracta és de recordar aquella gran nevada de la vesprada del dotze de febrer de mil nous-cents vuitanta-tres.

A la fotografia, l'estació del tren nevada. Aquesta imatge ja va ser publicada a "Fotografies antigues" (30)".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.020, la del dia 29/1-

20130202230022-141bvicenta.jpg

Reprenc la sèrie de imatges antigues de Gata. De la col·lecció de J.S.S. publique la fotografia de Vicenta Signes de jove. Era la germana del pare de Jaime, Nofre. Va posar mudà com vegeu i recolzada sobre un posador de plantes amb un ram de flors, que serien de plàstic quasi segur, en la mà.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.021, la del dia 30/1-

20130202231723-136bermitacristvicenta.jpg

Seguisc amb l'actualització de imatges antiguers de Gata i seguisc amb la mateixa col·lecció que tinc, de moment, la de Jaime Signes S. al que li agraïsc una vegada més la cesió de les fotos per a la sèrie i per al blog. La mateixa protagonista de la fotografia anterior, Vicenta Signes, a l'ermita, amb les andes, el templete i la imatge del Santíssim Crist. Si aquella foto era de jove, ací la podeu vore més major, el dia de baixada del Crist.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.025, la de hui dia 3-

20130203234827-126festersxiquesxics-copia.jpg

(PER A NO PERDRE DETALL DE LES CARETES DELS FESTERS I FESTERES I FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXEU ACÍ)

Ja em pose al dia. La foto antiga corresponent a hui diumenge dia 3 de febrer ompli tots els racons de la mateixa de festa. Les festeres i festers es van fer la foto per a la posterioritat el dia 5 d'agost de 1964 i ho van fer a la sala de l'antiga Casa Consistorial (podeu observar les portes de les finestres i la paret).  Sentades reconec per la segona fila a Adela, Joaquina, Pepita, també Pepita i Antonia. A l’altra fila, Margarita, les germanes Aurelia i Conxa, Vivian i Paquita.

De xics, reconec darrere les xiques a Pepe Fuertes, a Pedro Pineda, a Jaime "la Casa", a Jaime José, Vicente, a Pepe "el garaig" i a Jaime. A l’última fila, apareix Pepe, Vicente, Eugenio, Ripoll, Francisco, Jaime "Mónica" propietari de la foto, al costat Paco "Patrocinio", Pepe i Jaime.

A ben segur que molts de vosaltres en reconegueu més. Podeu completar el comentari i afegir-ne si m'en deixe algun, perquè no oblideu que entre tots fem aquestes seccions, aquest blog.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 3 DE FEBRER DE 2011: Recordant la festa de Sant Blai, patró a Pedreguer, arribava el blog a les 18.000 visites. "Gata serà la imatge del cupó de l'ONCE el dimarts 8 de febrer" era la notícia del dia. La notícia del BOP, la taxa del servei del cementeri. "Comerç de Gata celebra el dia dels enamorats" era una altra notícia.

AQUELL 3 DE FEBRER DE 2012: "Costums populars: Sant Blai, a beneir rotllos" era un article. La premsa parlava de Gata sobre l'alteració del terme municipal i del vot a favor del regidor del PP. En esports, el Gorgos juvenil jugava a El Verger. En el temps la gelor "instal·lada a les nostres terres". Al capítol de "Sabieu...?" descobria el neixement de l'Aula de la Tercera Edat a Gata, 1980.DIA DE SANT BLAI: ROTLLOS I XIQUETS a Gata

20130203182121-compoblai.jpg

"Sant Blai gloriós, lliura-nos de la tos". Advocat de les goles i el mal de gola, hui ha celebrat el poble de Gata, igual que tots els pobles de la Marina Alta, la festa de Sant Blai. A Pedreguer pujen a la capelleta, a Teulada beneïxen les dames. A Gata porten rotllos, dolços i pa socarrats a beneir. Les misses del dia han estat plenes. Les dones i xiquets portaven canastes i barxes com és típic i tradicional. Els rector, Don Alberto pel matí i Don Francisco al migdia, han beneit els dolços. A més, a la missa major de les 12.30 s'han beneit els xiquets i xiquetes nascudes entre 2012 i 2013. Ha sigut la presentació dels infants davant la Comunitat Parroquial.

A la composició teniu dos imatges dels dos moments citats. Fotos M.Vives i V.Vives.ÈXIT AL DINAR SOLIDARI PRO-MANS UNIDES DE GATA: 250 persones a la paella

20130203184604-paellescompo.jpg

Unes 250 persones han participat en el dinar solidari pro-Mans Unides. S'han condimentat onze paelles al local de Antonio Font "Corder" de la carretera d'Ondara. Allí s'ha degustat pels comensals la paella, a cinc euros la ració. Solidaritat, camaraderia, passar-ho bé i fer una col·laboració per als més necessitats. També les col·lectes de les misses d'ahir a la vespra i hui pel matí estan destinades a la 54 campanya de Mans Unides 2013, que enguany té el lema "No hi ha justícia sense igualdat". La ONG Mans Unides vol sensibilitzar i actuar sobre el que és el tercer objectiu del mil·leni: promoció de la igualdat entre els sexes i l'autonomia de la dona.

A la composició teniu els preparatius de les paelles, gràcies a les fotografies pujades al facebook per Antonio Monfort, al que li agraïsc aquesta tasca de difusió.

 EL GORGOS EMPATA (2-2) CONTRA LA S.D. OBRERA

El primer equip del Gorgos ha tret un valuós empat a domicili a Alacant. A migdia jugava contra el S.D. Obrera i ha quedat 2 a 2, manteniment un vuité lloc amb 30 punts a la taula de classificació. A la pròxima jornada (10 de febrer) torna a casa el Gorgos i ho farà davant el Relleu. El partit és perillós pels les festes dels darrers dies, que esperem no passen factura al conjunt gater que millora el joc en els últims partits.S'EN RECORDEU !, AQUELLA NEVADA DE FA 30 ANYS (12-2-2013)

20130203212534-nevada1983-2.png

Espere les vostres fotografies, perquè ja s’apropa el 30 aniversari de la gran nevada. Va ser aquell "darrer dissabte" el 12 de febrer de 1983. Pels carrers, places, muntanyes, casetes, camins, la neu era abundant. Mentre no envieu les fotos, seguiré posant-ne de la meua col·lecció.

A la fotografia, podeu veure els pissos de la carretera, ja que està presa des del terrat de ma casa del carrer Signes. Al fons, el Montgó.IMATGES CURIOSES: la centenària estació de Gata

20130203221438-estaciojs.jpg

Serà al 2015 quan faça cent anys, però la imatge identifica clarament on està. Tots els gaters la coneguem, és l'estació del trenet de Gata. A l'ull fotogràfic de l'amic José Salvador G.T. i per mig del programa HDR looks es convertix en un paisatge ferroviari únic.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA: 12.- SAGRAT COR DE JESÚS (Carrer Constitució)

20130203224920-dscf0182.jpg

És el retaule més gran pels carrers de Gata. Es troba al carrer Constitució. La imatge del Sagrat Cor de Jesús. La composició és preciosa i té la llegendabaix de "Corazón de Jesús". Com a anèccota, la propietària adoptà el malnom de "Pepica Cor de Jesús" precisament per tindre aquesta imatge a la seua façana. Les rajoletes del retaule estan més endins de la cara de vista. Les cenefes que té akl voltant de la imatge com dalt són molt cridaneres.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.023, la del dia 1/2-

20130203230506-137bmarejaime.jpg

Intente actualitzar la sèrie. La foto corresponent al primer dia de febrer, divendres, també de la mateixa col·lecció que tinc ara per una temporada. La mare del propietari de les fotos Jaime S.S., quan era jove.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.024, la d'ahir dia 2-

20130203232654-129carmeamiguesexcur.jpg

Ja quasi al dia en quan a imatges antigues de Gata. Paisatges, festes, fotos familiars, tot té cabuda a la sèrie. Xicones gateres al camp. Eixien a Pasqua, als darrers dies. La primera per l'esquerra és Maite Ronda. La segona per l’esquerra mirant la foto és Carmen Caselles "de Moliner", propietària de la foto. La tercera és María Isabel "de Vives". La quarta és Mari Frasés. La més a la dreta és María Pilar. Anaven amb les seues bosses, amb les motxiles i de berenar o de dinar.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 4 DE FEBRER DE 2011: La rivalitat comarcal (Gorgos-El Verger) manava al futbol. Es recordava fa 23 anys, del 14 al 21 de febrer de 1988.

AQUELL 4 DE FEBRER DE 2012: El blog arribava a les 89.000 entrades, ara n'hi ha cent-mil més. El temps era notícia pel "Fred...i més fred". El Gorgos juvenil caia 9-0 a El Verger. A "Sabieu...?" parlava de la inauguració del cinema Ideal 18 de febrer de 1933.JA SUPERA EL BLOG LS 189.100 VISITES

Com passa el temps !!. Quan es tracta de sumar visites al blog del "Cronbista de Gata" va això com un cohet. ara ja està per damunt dels 189.100, la xifra d'entrades, de visites. El facebook fa molt, els que entren directament a la pàgina també. GRÀCIES A TOTES I TOTS...i a seguir endavant.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 13.- SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI (carrer Doctor Gómez Ferrer)

20130204222222-dscf0213.jpg

Dos retaules tenen les façanes del carrer Doctor Gómez Ferrer, també conegut popularment com el carrer de Correus o ja més antic carrer de la morca, per les almasseres que allí hi havia. Un dels retaules ceràmics, rehabilitats recentment al tornar-se a obrar la casa era la del "Santíssim Crist del Calvari". Com a curiositat, per un error tipogràfic, al posar-se en castellà, es va posar "Santísimo Cristo del Calbario" a les rajoletes. Té una explicació que estiguera des de fa molt de temps aquest retaule allí. La casa enfronta amb el carrer Signes i està encarada directament a l’ermita del patró del poble. Si mirem el retaule en si vorem que és menut. La capella del Crist és l’antiga. Rodeja a les rajoletes dos pilarets de tosca rematats per una base i un arc de mitja punta.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2).FARÀ 30 ANYS, AQUELLA NEVADA TAN GRAN (12-2-1983)

20130204231747-nevada1983-3.jpg

Pose una altra fotografia de la gran nevada d’aquell dia. Jo amb la maquineta que tenia anava fent fotos, que hui han quedat per a la història. En teniu alguna vosaltres?. Voleu que la publiquem?. Sols teniu que dir-ho, passar-me-la i au...! és fàcil. La gent de Gata va viure d’una manera especial aquell "darrer dissabte" entre compres per al dioa següent i neu a muntonades. Mireu al passeig d’Alacant el paisatge que es veia cap al Montgó, que també estava molt nevat.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.026-

20130204233415-121processojoves.jpg

Ja al dia, la foto antiga de hui dilluns la porte des de la col·lecció de J.S.S. com tindré en una temporada llarga, perquè a les que tenia n’afegisc aquesta setmana moltes més, cosa que agraïsc en gran mesura a Jaime, Carme, així com a la resta de la família.

La imatge que vegeu dalt correspon a una processó. Com es veu murta pel carrer es tractaria de la del Corpus. Els xics dels anys 60 ahí els teniu. Us en dic uns quants, d’esquerra a dreta mirant la foto: Sebastià "el fontaner", Miguel, Vicente Salvá, l’altre no esbrine qui és, Pepe, que ja no està entre nosaltres; Felipe "el carnisser", Juanito, Vicente "Sabata", que també es recordat sempre, i Jaime "Mónica", propietari de la foto. ¡¡ Una imatge amb bons records per a tots !!.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 5 DE FEBRER DE 2011: El dia de Santa Àgueda publicava al resum de feia 23 anys les notícies dels dies 23 al 28 de febrer de 1988. La informació municipal era que "Quatre comerços més de Gata obtenen el certificat de qualitat". La nota esportiva: "Bon resultat per al Gorgos juvenil 0-2".

AQUELL 5 DE FEBRER DE 2012: La notícia esportiva del dia era que el líder Altea "tombava" al Gorgos 2-0. Al capítol de "Sabieu" es publicava que la loto del 27-10-1988 havia deixat a Gata més d’un milió de pessetes.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer)

20130205140356-dscf0186.jpg

El segon retaule del carrer de l’antic Correus, és a dir del Doctor Gómez Ferrer és el que té la imatge de Santa María Magdalena, a l’altura del número 22, enfront del carrer Pare Mulet. La "capelleta" com li dic jo és com moltes del poble de finals del segle XIX o principis del XX. També les rajoletes d’este retaule presenten una mica de deteriorament, bé pel temps, bé perquè es baden amb facilitat. L’escena presenta a María Magdalena al desert.

 En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer).IMATGES CURIOSES: la casa dels Catxo, altre temps bar Hogar del Camarada

20130205140937-casacatxo.jpg

La imatge curiosa de hui és singular. Una casa que toca tres carrers del poble, dins del centre urbà, vista baix l’òptica del sistema HDR loock, per l’amic José Salvador Ginestar Torres. La casa dels Catxo que va ser en altre temps bar Hogar del Camarada, allí on servien unes papes molt bones i feies avionets amb les clotxines i el sòl era de madera. Les sombres que es projecten de les cases d’enfront i com està presa la imatge li donen un component distint, com si no fora el poble de Gata. La casa amb balcons i finestres molt característiques és hui protagonista a la sèrie.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.027-

20130205222940-trilladora-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I VORE TOTS ELS DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Comence a barrejar les col.leccions, gràcies a que van passant-me fotografies i vaig publicant-les. La present fotografia pertany a Emilio Signes, que té una molt valuosa col·lecció de fotografies d'època, que poc a poc anirem desgranant. La imatge està presa a la trilladora fa moltíssims anys. Vegeu als treballadors, per dalt i pel costat de tota la maquinaria. Les garbes de blat per terra, el pes, els homes amb ferramentes. Una foto d'època i vella.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 6 DE FEBRER DE 2011:El dia de Sant Pau Miki publicava l’informe de Cáritas Parroquial en relació al 2010 i es recordava que el dia 8 la imatge de Gata eixira a tots els cupons de la ONCE. De l’1 al 6 de març de 1988 recordava les notícies a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".
AQUELL 6 DE FEBRER DE 2012: Noves regidories i convocatòria per a Jutge de Pau, es publicaven al BOP d’eixe dia. La secció "Sabieu...?" es referia a un intent de robatori en 1860, de camí de Xàbia a Gata.


Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa)

20130206210606-dscf0188-copia.jpg
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)
 
Dos retaules hi ha al carrer la Bassa, un de finals del segle XIX i l’altre de fa sols dos anys, del segle XXI. Pel que fa a l més antic, està a la façana de la casa número 42. Representen els taulells del plafó ceràmic a dos sants que es repetien molt als carrers dels pobles valencians, de fet Gata té al sant de la fletxa a un altre carrer. Al dibuix es veu perfectament com si l’autor separara en dues parts el retaule, una per a cada sant. Baix d’ells la llegenda. A Sant Roc li afegix les lletres C.F. i a Sant Sebastià M.T., que supose serà de màrtir.
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer).
 
A la fotografia, el retaule més antic del carrer La Bassa.


LA SALA DE VETLA DEL CEMENTERI MUNICIPAL JA TÉ UNA CÀMERA DE FRED

20130206212843-salavelacemen.jpg
A través d’una subvenció de la Diputació d’Alacant s’ha instal·lat una càmera de fred a la sala de vetla del cementeri municipal de Gata. A més d’aparells d’aire condicionat a les sales contigües. D’esta manera, es completa l’adequació de les noves instal·lacions que es va iniciar en l’última reforma de Cementeri en què es va construir un oratori i una sala de vetla per al servei públic.
Així, l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler ha anunciat que l’Ajuntament posa a disposició de tots els veïns les instal·lacions per a què puguen fer ús d’elles.
 
A la fotografia el tècnic, el funcionari soterrador, el regidor i l’alcaldessa.
 
FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.


JA ESTEM A LES FESTES POPULARS DELS DARRERS DIES

20130206221039-actescarnestoltes.jpg
A GATA CAL DIR DARRERS DIES, NO CARNESTOLTES
 
Demà és Darrer Dijous i allò que li diuen Carnestoltes, organitzat per la
Comissió 2013, serà aquest dissabte i dissabte que ve
 
Els xiquets enceten les celebracions de "Carnestoltes"
 
Abans era un costum popular que cap quadrilla deixava passar. El darrer dijous era dia d’anar de dinar o de sopar. Ara les presses, la feina -la poca que encara queda-, la vida, fa que sols es reduïsquen les festetes dels darrers dies a dos dies principals i un més secundari. Em referisc a Darrer Dissabte que serà el dia 9; Darrer Diumenge, a l’endemà, i Darrer Dimarts el dia 12, que algunes quadrilles i fàbriques encara fan festa a migdia i a la vesprada. A aquestes festes dels darrers dies s’afegix -per a no perdre res- la festa del soterrament de la Sardina, no dimarts que tindria que ser abans del Dimecres de Cendra, sinó dissabte que ve dia 16, per allò de la feina que deia abans.
 
Faig una crida des del blog del CRONISTA DE GATA per a que s’utilizen les dues paraules nostres, de la nostra idiosincràsia com a gaters, DARRERS DIES, abans que la gent s’oblide d’elles i que a l’escola, al cercles culturals s’explique el seu significat i no CARNESTOLTES, que és una paraula més comuna i internacional.
 
Xiquets i grans
 
Els xiquets de Gata pràcticament ja han començat a l’escola a fer part de les seues disfresses. Hui mateix han acudir al centre amb una cinta al cap, demà potser porten un xalequet i així amb més complements. Però, oficialment, els xicons començaran dissabte 9 de febrer per la vesprada les celebracions dels Darrers Dies ("Carnesoltes"). Ho faran amb la desfilada infantil. A les 16:30 hores es concentraran tots disfressats a la plaça de l’Església per realitzar una cercavila acompanyats per la música de Xarangata i xirimiters. La volta pel poble acabarà al passeig d’Alacant on la Comissió de festes 2013 repartirà berenar i els xiquets i xiquetes podran ballar amb la discomòbil infantil amb sorpreses. Per la nit, a partir de les 24 hores, començarà la desfilada de disfresses que comptarà amb la participació de la quintà 2013 i que estarà animada per una gran discomòbil interactiva.
 
Les celebracions acabaran dissabte 16 de febrer amb el soterrament de la Sardina. La concentració serà a les 23:30 hores a la Plaça Nova des d’on iniciarà la cercavila acompanyats per Xarangata patrocinada pels Quintos 2013. Seguidament es farà la crema de la sardina i la nit acabarà amb la Maxi Piramide Disco.
 
A la imatge, el cartell confeccionat per la Comissió de Festes 2013 per a "Carnestoltes", encara que jo preferisc dir i reivindique allò de "Darrer dissabte".
 
FONTS: Cronista de Gata i Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata
 


IMATGES CURIOSES: ¡¡ QUINES CASES TÉ EL CARRER LA BASSA !!

20130206221458-bassacases.jpg
La imatge curiosa de hui s’en va a un carrer prop del d’ahir, que a alguna usuària li feia recordar moments d’infància, quan els homes jugaven a l’Hogar del Camarada. Es tracta del carrer la Bassa. Les cases més pròximes a l’Ajuntament, des de meitat de carrer i sols a una part mantenen unes façanes molt boniques que contrasten amb les altres normals i corrents com la majoria de la resta del poble. La foto es va fer el dia previ als Reis Mags i les sombres tornen a jugar amb l'asfalt i les cases. L'amic José Salvador G.T. torna a posar l'ull fotogràfic i el sistema HDR looks.


DIVENDRES, INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ: HOUSE+DIÓGENES

20130206222013-expoquico.jpg
Estarà la mostra del 8 al 24 de febrer de 2013 al Casal de la Música
 
Us pose la informació que per mig del facebook ha difós Quico Buigues
"¡ Per fi, els Diogeneers arriben a Gata !. El 8 de febrer, inauguració a les 20:00 a la sala d’exposicions Casal de la Música de Gata de Gorgos. En esta ocasió deixarem caure algunes de les obres que tenim que fa un temps que van rodant. Entre els membres de la House podrem trobar fotògrafs, il·lustradors gràfics, arquitectes, skimboard film-makers, dibuixants, tatuadors... i tots mostren els seu peculiar punt de vista sobre l’art. En la House es troba el fotògraf Quico Buigues, de Gata de Gorgos, i també presentarà algunes obres a Gata, així que no s’ho podeu perdre!".
L'exposició es podra veure de dimecres a diumenge de 19 a 21 hores eixos dies. La mostra té la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Gata.

Segueix dient la presentació: "Si voleu escodrinyar un poc sobre el que aneu a vore i posar "Me gusta", passeu-se per el caralibro: https://www.facebook.com/ pages/House-of-Diogenes/ 315747445167035


SABIEU...? QUE HA NASCUT XARANGATA

20130206224501-xarangata.jpg
Torna la sèrie "Sabieu...? amb una curiositat recent i moderna. Des de la banda de música de Gata de Gorgos, la Unió Musical, naix una nova agrupació que es diu "XARANGATA". El nom unix "Xaranga" i "Gata". Està formada íntegrament per músics de la banda de Gata i portaran la camiseta morada o color violeta amb la tradicional frase una mica canviada: "Xarangata Qui no mossega arrapa". I sabeu quin dibuix s'afegix a la llegenda?. Tres gates (animals) per allò de "Gata" tocant els instruments. Graciós.
Les samarretes les ha confeccionades "Públicdisseny" patrocinador de la XARANGATA i ha fet camisetes per a tots els components, com no. Des del blog del CRONISTA DE GATA desitgem sort a la nova agrupació, que es donarà a conèixer al seu poble a les festes de Darrer Dissabte.
A la foto teniu la camiseta que lluïrà la nova "Xarangata".


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.028-

20130206225525-b019donacosint.jpg

La present fotografia no es veu molt clara, però és molt significativa per l'escenari on està. Prop del "vaivé" que es diu vegeu al fons la finca última que es va edificar del carrer Xaló, per tant la dona estava a un sequer o un bancal del carrer Barranquet i les cases d'esta part del carrer Xaló no estaven. Era Vicenta Signes, tia del propietari de la foto Jaime Signes "Mónica". Pareix que estava cosint. Bon escenari.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 7 DE FEBRER DE 2011:El Gorgos C.F. obtenia un bon resultat a Relleu (1-2). Casualment aquest dissabte dia 9, a les 18.15 hores juga el Gorgos també front al Relleu. Es repetix la història. Es publicaven els actes del IV aniversari de "Riuraus vius" de Gata i Jesús Pobre. La informació ho portava: "Demà pel matí conseller i per la vesprada atletisme". La foto 300 antiga era històrica, l’estrena de l’Himne a Gata (5-8-1984).
 
AQUELL 7 DE FEBRER DE 2012: La premsa informava del premi al Centre de Salut de Gata. La secció "Sabieu...?" es referia a un altre robatori, en aquest cas d’animals de Gata a Xàbia.


EL BLOG ARRIBA A LES 190.000 VISITES

Ja té el blog hui 190.000 visites. Abans de tancar-se el mes de febrer potser sobrepasse les dues-centes mil entrades. Tot gràcies a vostés/vosaltres. Les notícies, els aconteixements festers i populars que han passat i que passaran, tota la informació, les fotografies antigues, fan que anem sumant. Gràcies a totes i tots...i a seguir endavant.


LA PREMSA PARLA DEL...CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA

20130207202130-salavelacemen.jpg
El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui dijous dia 7 una foto-notícia sobre la informació que us avançava ahir i que es publicava des del Gabinet de Premsa. Titula el diari: "Gata pone una cámara de frío en el cementerio". Què us pareix el titular?.
 
La fotografia del costat és la mateixa que publicava ahir i que pùblica el diari.
 
FONT: diari LAS PROVINCIAS, 7-2-2013.


LA PREMSA PARLA DE...LA RUTA DE RIURAUS

20130207202534-poblesriurau.jpg
També s’inclou Gata
 
El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica una informació referent a la reunió de les autoritats dels pobles que tenen riuraus, així com de l’associació "Riuraus Vius". Titula el diari: "Los municipios se vuelcan en la creación de la Ruta de Riuraus". Al subtítol diu: "Una iniciativa que trata de conectar los pueblos de la comarca que tienen esta construcción relacionada con la producción de la pasa". L’article és de Conxa Pastor i Redacció Benissa. La fotografia oficial, la mateixa que pose al blog, té al peu: "Los asistentes a la reunión celebrada hace unos días en el municipio de Benissa". Ací teniu l’enllaç a la notícia digital: http://www.lasprovincias.es/v/20130207/marina/municipios-vuelcan-creacion-ruta-20130207.html.
La mateixa informació també la publica el diari INFORMACIÓN d’Alacant a la seua pàgina dedicada a Marina Alta. Titula el diari: "Doce pueblos participan en la ruta de los riuraus". Podeu llegir la informació breu al següent enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/02/07/doce-pueblos-participan-ruta-riuraus/1341347.html.
 
A la fotografia podeu veure al regidor de Cultura, Joan Pedrós, a l’esquerra. Al fons, l’alcalde de Jesús Pobre i la regidora de Cultura de Benissa, amfitriona d’eixa reunió. A la dreta, el tècnic de Cultura de Teulada, Jaume Buigues, entre altres.
 
FONTS: diari LAS PROVINCIAS (La Marina) i diari INFORMACIÓN (Marina Alta) 7-2-2013.


LA PREMSA PARLA DE...el misteri del secuestrador de xiquets

També la premsa de hui es fa ressó del comentari que va rodant fa uns dies per Gata, a l’igual que per altres pobles de la Safor i la Comunitat, i que està fent sospitar a més d’una mare o pare. Al facebook de la Policia Local de Gata s'explica molt detingudament aquest tema. 
 
L’article de LAS PROVINCIAS es titula: "El misterio del secuestrador de niños". En paper el podeu trobar a la pàgina 8, és molt extens i el signa Arturo Checha des d’Alacant. Al subtítol dos frases: "Dos denuncias sobre un supuesto acosador desatan los rumores y la alerta policial" i la segona que fa referència a Gata: "Las Policías Locales de Altea y Gata de Gorgos difunden sendos avisos pero en otros municipios afirman que se trata de un bulo de redes sociales".
 
FONT: diari LAS PROVINCIAS, 7-2-2013.


ENS DEIXA PACO SALVADOR, EMPRESARI JUBILAT

El veïnat de Gata ha acomiadat aquesta vesprada al conegut empresari gater Francisco José Salvador Pons, que va morir ahir. Paco era el delegat de zona dels productes "Danone" fins a la seua jubilació i era molt conegut en l’àmbit empresarial, a més de ser el pare de María Elena (farmacèutica), Vicent (que porta ara l’empresa) i María Eugenia. El finat també era el huelo matern del rector fill de Gata Juan Pons Salvador, qui ha presidit la missa funeral per la seua ànima, en la qual han estat concel·lebrant-la alguns companys de Juan.
Des del "CRONISTA DE GATA" també acompanye en estos moments tan difícils, per la pèrdua del huelo, pare i marit, a tota la família, en especial a la seua dona Eugenia i als fills ja citats.


Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 16.- la Puríssima Xiqueta (carrer La Bassa)

20130207220535-dscf0193-copia.jpg
(PODEU PUNXAR ACÍ PER A VORE TOTS ELS DETALLS DEL RETAULE)
 
Seguint la ruta dels retaules i plafons ceràmics, trobem prop del d’ahir el més nou de tota la ruta gatera d’aquestes manifestacions artístiques al carrer. Es tracta de la imatge de la Puríssima Xiqueta. Un retaule compost l’any 2010, com la reconstrucció de la casa. Pertany a la família Ivars Cardona, al farmacèutic Cèsar Ivars. La imatge és molt semblant a la que es venera a Benissa i té moltes al·legories al voltant de la Verge. Un marc de tosca rodeja el retaule. Degut a la seua gran devoció a la patrona de Benissa, César va voler que es posara eixe retaule a la seua nova casa, que quasi enfronta amb la pujadeta que fa el carrer Xaló.
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa).
 
A la fotografia, el retaule més modern de Gata, al carrer La Bassa.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.029-

20130207232703-antiga1880.jpg

La nova foto antiga és hui proporcionada per Emilio Signes (fill de Jaime i Mari). Una autèntica foto d'època i vella. Comenta Emilio que serà de 1880, aproximadament. Deixem que parle ell: "Estan els pares Gabriel i Rosa. De major a més menuts estan els fills: Vicenta, casada amb Pedro Frasés, pares del meu avi Pedro Frasés; Adela, que va estar fadrina; Gabriel; Roseta, casa amb Masià, i d'ahí venen "els Masianet". Finalment Amparo, casada amb l'organiste el Tio Vicent. Van tindre estos dos filles Paquita, casada amb Pedro Pineda, i Mari, casada amb Pepito el de la tenda. Les germanes eren conegudes com "Les Gabrieles" per tindre al pare de nom Gabriel."

Pel que fa al conjunt fotogràfic observeu la vestimenta antiga de la dona, la xica i les xiquetes, i de l'home i el xiquet. Els acompanya un gosset com a mascota.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 8 DE FEBRER DE 2011:La notícia municipal del dia era la "Visita del conseller Cotino a les obres del Centre Polivalent Juvenil". La notícia de la sort era: "La ONCE ha difós hui per tota Espanya la imatge de Gata". A la fotografia antiga 301 eixien alguns veïns de Gata a la porta de la recordada discoteca "Gato’s".
 
AQUELL 8 DE FEBRER DE 2012: La premsa parlava de Gata i Pedreguer i l’espectacle a benefici de les obres de la capella del rector missioner Vicent Font allà al Perú. 90.000 visites tenia ja el blog, hui n’hi ha cent-mil més. A "Sabieu...?" coneixíem els votos que va traure el diputat Romualdo a Gata a les eleccions de 1886.


HUI, DARRER DIVENDRES, ELS ESCOLARS S’HAN DISFRESAT AL CENTRE. DEMÀ ÉS DARRER DISSABTE, la gent de Gata fa Carnestoltes

20130208205753-actescarnestoltes.jpg
Aquesta vesprada els escolars del col·legi públic de Primària "Santíssim Crist" de Gata s’han disfressat. Han celebrat el darrer divendres amb música de xaranga i passacarrers interns. Demà és darrer dissabte. Darrer diumenge és el dia de paelles i eixides al camp; darrer dilluns i darrer dimarts són festes escolars. Però jo seguisc reivindicant les dues paraules "Darrers dies" o "darrer" i el seu corresponent dia fins dimarts que ve.
Demà per la vesprada, a les 16.30 hores, els xiquets i xiquetes (sobre tot els quintets i quintetes) es tornaran a disfressar, faran passacarrer amb la nova formació musical "Xarangata" i aniran al Passeig d’Alacant, on berenaran, preparat per la Comissió de Festes 2013 i amb el patrocini de Juan Fornés "Mas y Mas". Per la nit seran els joves i quintos majors els que prendran el relleu i es farà disco-mòbil.
 
Enguany dos de les tres festes escolars són per als darrers dies, darrer dilluns i darrer dimarts. Els xiquets no van a l’escola. ¡¡ Vegeu com si que són importants aquestes festes populars prèvies a la Quaresma, però a Gata no sabem reivindicar-les !!. Cal explicar-ho als centres d’ensenyament, cal fer un monogràfic per a recordar-ho, per a no perdre la nostra idiosincrasia.
 
Finalment, dir que dissabte que ve dia 16 serà el soterrament de la sardina i, de nou, on hi haurà passacarrer dels quintos i després, de nou, disco-mòbil.
 
A la dreta, el cartell publicitari d'aquestes festes a Gata.
 


ELS DOS PRIMERS EQUIPS DEL GORGOS JUGUEN DEMÀ DISSABTE

Per allò del darrer diumenge...i del Carnestoltes. Demà juga fora el juvenil del Gorgos C.F. a casa del líder Daimús. Mentre que l’equip de la Safor té 42 punts el Gorgos en té 17 i està al lloc onzé. El primer equip també jugarà demà dissabte a les 18.15 a casa, al camp municipal de Les Costeres. Ho farà front al Relleu. El Gorgos és nové amb 30 punts i al lloc 14é està el Relleu amb 9 punts.


Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 17.- Verge dels Desemparats (Plaça Espanya)

20130208210600-dscf0195.jpg
Del carrer la Bassa passem a la Plaça d’Espanya. Allí trobem el retaule més enfora d’aquesta part del poble. La Verge dels Desemparats té una advocació al número 2 d’aquesta plaça que està junt a la carretera nacional. A més d’estar afora del cercle dels retaules del casc urbà és també un dels més alts. La imatge de la patrona valenciana pertany a primeries del segle XX i és molt senzilla amb colors molt clars.
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2).
 
A la fotografia, el plafó ceràmic de la Plaça d’Espanya.


LA PARRÒQUIA RECULL PER A MANS UNIDES 3.223 EUROS

20130208222738-paellamu6.jpg

El rector D. Francisco M. Murillo, per mig del compte facebook de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel ha comunicat el recompte total de la Campanya contra la Fam destinada a la ONG Mans Unides, que s’ha celebrat aquest cap de setmana passat.

A les col·lectes de missa de dissabte vesprada i diumenge matí es van recollir un total de 1.713 euros i al menjar solidari, que si recordeu era paella a un local de la carretera d’Ondara, un total de 1.510 euros. Les dues coses sumen un total de 3.223 euros. El rector agraeix, com sempre, la solidaritat dels veïns gaters.
 
A la fotografia podeu veure un moment del menjar solidari de diumenge passat.
 
FONT: Foto i text, Parròquia de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.030-

20130208230147-128ballantifac.jpg

Seguisc amb la mateixa col·lecció d'estos dies enrere. Com són dies de disfresses us pose una foto d'això, de caretes, d'antifàs. Per darrere està Jaime i Antonio Eugenio. Serien les festes, seria alguna festa especial, però servix igual i ens recorda que en totes les èpoques les disfresses ben portades són bones.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 9 DE FEBRER DE 2011: Repassava la notícia, de l'11 al 18 de març de 1988. Es presentava a Gata el circuit a peu Marina Alta 2011.

AQUELL 9 DE FEBRER DE 2012: Donava compte de l'atur a Gata que hi havia augmentat a gener en dotze persones. A nivell de curiositat publicava el cas insòlit: "soterrament d'un matrimoni al mateix temps". Dissabte a les 18 hores jugava el Gorgos gran a casa, igual que hui. El BOP publicava la llicència de la peixateria de la Plaça Nova o més bé canvi de titularitat. a "Sabieu...? paralava de la via ampla i la concesió signada per la Reina María Cristina en 1890. De res va servir.LA PARRÒQUIA DONA A CONÈIXER ELS MOVIMENTS SACRAMENTALS DE 2012

Hui dia 9 hi ha CONFIRMACIONS

El resum de 2012 en quan a Moviments Sacramentals denota que van disminuint els batejos i van augmentant les defuncions. A més, degut als nombrosos matrimonis pel civil sols, baixen les unions matrimonials per l'església.

Aquestes són les xifres: Batejos, 30. Primeres Comunions, 49. Confirmacions, 17. Bodes, 7 i Defuncions, 55.

Precisament hui dissabte dia 9, a les 20.30 hores, tindrà lloc un dels torns de Confirmacions, en el qual es confirmen deu joves de la parròquia, entre xiques i xics.

FONT: Parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos.DARRER DISSABTE DE CARNESTOLTES: Desfilada infantil pel poble

20130209192923-compoinfantil1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

S’estrena a la cercavila la "Xarangata" composta per músics de la Unió Musical de Gata; també anava la Colla de Xirimiters i Tabaleters de Gata

Nombrosa la desfilada, moltes xiquetes i xiquets del poble, capitanejats pels quintets infantils 2013, s’han disfressat de tota classe de personatges. El passacarrer ha començat a la Plaça de l’Església. Abans de començar han fet la presentació oficial la "Xarangata" (a l’entrada següent teniu les fotos d’estrena). Allí la quintà infantil s’ha fet la foto de família com cada any, després la cercavila ha passat pel carrer Nou, carrer Sol, carrer Signes, cap al carrer Doctor Gómez Ferrer, carrer Xaló, carrer Bisserot, carrer i placeta Sant Antoni, Duquessa d’Almodóvar i des d’allí cap al carrer Sant Miquel. Enfront, al Passeig d’Alacant, estava muntat el karaoke infantil. S’ha donat berenar a tota la colla de xiquetes i xiquets i han cantat i han gaudit de la festa del DARRER DISSABTE DE CARNESTOLTES.

A la composició fotogràfica teniu alguns dels moments de la desfilada. Fotos de Verónica Vives.S'ESTRENA XARANGATA a la cercavila infantil del darrer dissabte

20130209194050-dscf0231-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

XARANGATA és el nom escollit (Xaranga de Gata). Tots ells músics de la Unió Musical de Gata i tots homes els que han actuat, curiosament. Hui DARRER DISSABTE 9 de febrer de 2013 ha fet la seua estrena a la Plaça de l'Església. Abans de començar la cercavila infantil han fet una tocata especial, commemorant el començament d'aquesta nova caminata musical, que esperem siga fructífera.

A la fotografia de Vero Vives teniu la XARANGATA començant el seu periple musical.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 18.- SANT SEBASTIÀ (carrer Bisserot)

20130209210222-dscf0206.jpg
Havien visitat aquesta part del poble sols per a dos imatges, Sant Antoni a la placeta i Sant Joan Baptista al carrer Hostal, ara en quatre dies coneixerem la resta de retaules ceràmics del Raval. El plafó ceràmic de hui dissabte està al carrer Bisserot, just a l’antiga casa del Ti pepe Lluís i hui de Francisco "l’escolà" i la dona. És Sant Sebastià, imatge que solia estar per les entrades dels poble. Esta podria ser una d’elles, a pocs metres del pontet que separava Gata i Gateta. Com va repetint-se en molts plafons de Gata té el quadre una senefa rodant. Alguns taulellets estan badats.
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2).
 
A la fotografia, un dels dos retaules ceràmics que hi ha al carrer Bisserot.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.031-

20130209230022-b001-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Hui encete una nova col·lecció que aniré alternant i canviant amb les altres que tinc també en marxa. A tots moltes gràcies.s Agraïsc que em faciliten les fotos antigues la família del sempre recordat Antonio Soler Llácer "Rellotger" i més en concret la seua filla Vicen Soler Mulet. Gràcies.

La primera foto d’esta col·lecció és de soldats i el Crist. Al llarg de la sèrie he anat posant-ne moltes i de quintes. Esta encara no havia tocat. Era el 6 d’agost de 1962. El fotògraf E. Utrilla de València els feia la foto als soldats d’eixe reemplaç que tenien que pujar al patró, el Santíssim Crist. Estaven a la part esquerra de l’altar major, si es mirava cap als fidels.

Molts soldats els coneixereu vosalgtres millor que jo. Us anime a que feu comentaris i aneu completant el grup. Jo reconec, entre altres, dels agatxats a Pepe "la Cotxa" -al mig- i Corcat. De la primera fila de plantats, d’esquerra a dreta, a Vicentet "de Catxapa", Joaquín de Grimalt, Jaiem "Sorí", Sebastià i Antonio "el rellotger" -propietari de la fotografia-. Darrere tots reconec a Jaime Gil. Com dic, si en conegueu més, ja sabeu. Sols teniu que completar la llista o pel facebook posar els noms. Ho fa la veïna Mari Moncho Mulet que comenta: "el segon de la primera fila per l’esquerra es Joaquín Moncho". Un soldat més identificat.

A l’àngul inferior dret de la fotografia podeu observar a una dona amb vel cara als soldats. Al fons, l’altar que encara estava pegat al retaule decorat i la missa es deia amb el rector cul als feligresos.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 10 DE FEBRER DE 2011: El dia de Santa Escolàstica el blog arribava als 20.000 visitants. Hui arribarà als 191.000. Del 19 al 23 de març de 1988 era recordat a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". El reportatge era: "Al voltant de 400 persones visiten el museu etnològic, d'octubre a gener.

AQUELL 10 DE FEBRER DE 2012: "Hui complix un any i deu mesos el blog" era la informació curiosa. La notícia de la parròquia: "II Assemblea General de Júniors M.D. a Gata". La informació de "Sabieu...?" ens portava a 1894 i al Patronat de la Duquessa. Vicente Mulet Soler era mestre aleshores del mateix.BLOG DEL CRONISTA DE GATA: Hui, dos anys i deu mesos

El blog del CRONISTA DE GATA va començar aquell 10 d'abril de 2010, quan era segon diumenge de Pasqua, un dia abans de la festa de Sant Vicent. Hui és 10 de febrer de 2013, per tant el blog té dos anys i deu mesos de vida, a sols dos dels tres anys. La diferència de visites al mateix és important, la maduresa en els articles també, la varietat i les fotografies també. Gràcies als que heu acompanyat i seguiu fent-ho al blog en estos mesos.CÀRITES GATA ATÉN EN 2012 A 65 PERSONES

Us porte hui la Memòria d’activitats de CÀRITES PARROQUIAL GATA 2012, que està publicada al cancell de l’església parroquial des del gener de 2013. Aquesta associació parroquial benèfica va atendre a 21 famílies i si es suma els membres familiars de les mateixes als que ha repercutit l’ajuda fan un total de 65 persones. Les necessitats més demanades o sol·licitades han estat: alimentació, feina (orientació, intermediació laboral), roba i calçat.

S’ha participat en projectes del Sud: Projecte Vicent Font (Perú) i Projecte Mans Unides.

A més de les tasques d’acollida i atenció primària, Càrites Parroquial de Gata realitza altres accions en el seu acompanyament amb els serveis socials.

El resum en dades econòmiques es quantifica de la següent manera:

Ingressos: Donatius: 1.750 euros; de la col·lecta de la Campanya del Dia de la Caritat, 1.090 euros; del sopar de Sant Miquel, 1.450 euros. De la Fira Gata al carrer, 1.853 euros. Total ingressos: 6.113 euros.

Despeses: Ajudes pagament alquiler, rebuts de vivenda, 100 euros. Transeünts, 360 euros. Aportació a Càrites Diocesana, pel Dia de la Caritat, 1.090 euros. Aportacions directes a projectes del sud, 1.450 euros. Ajuda al treball, 600 euros. Total despeses: 3.600 euros.EL GORGOS GOLEJA (8-0) AL RELLEU; ELS JUVENILS PERDEN

El Gorgos C.F, els majors, es van berenar ahir dissabte al Relleu, amb una golejada d’escàndal, 8-0. Un bon resultat dins de casa i a seguir sumant. Es va disputar el partit ahir dissabte per la vesprada pel tema festiu del Darrer Diumenge. A la pròxima jornada (17-2) no va molt lluny el primer equip gater. A Teulada jugaran el CF Moraira i el Gorgos. Complete la informació hui dilluns amb l'enllaç que he pogut conèixer gràcies a Carim, el jugador del Gorgos major, a través del seu facebook. Ací podeu llegir una crònica sobre el partit, el del 8 a 0. És a la pàgina web de "deporteregional" i titulava: "El Gorgos destroza a un Relleu sin identidad en Les Costeres": http://www.deporteregional.com/noticia,68,352,12922,,el-gorgos-destroza-a-un-relleu-sin-identidad-en-les-costeres.html.Per la seua part, el Gorgos juvenil no va poder fer res contra el líder a Daimús i va perdre.DARRER DISSABTE, NIT DE DISFRESSES A GATA

20130210214417-componit1-copia.jpg

Les festes dels Darrers Dies de Carnestoltes van fer que ahir molta gent jove es disfressara i pels voltants de l’Avinguda: Passeig d’Alacant, carrer Sant Miquel, Avinguda la Pau i més carrers, anaren apareguent fins arribar a la zona de la Disco-mòbil, organitzada per la Comissió 2013 i els Quintos 2013 que van tindre un protagonisme especial.

El reportatge fotogràfic és de Verónica Vives. A la composició fotogràfica vegeu diverses disfresses d’anit, Darrer Dissabte de Carnestoltes.EL BLOG TÉ 191.000 VISITES JA

No para el compte i ja està el blog en 191.000 visites, cara a les dues-centes mil, que encara serà, potser, aquest mes de febrer. Gràcies a totes i tots per arriba a esta xifra. Les fotografies, com les d'ahir i de hui de les disfresses, les notícies, la història local, les seccions habituals i sèries fan que vostés visiten contínuament el blog del Cronista de Gata. GRÀCIES...i endavant.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 19.- Àngel de la Guarda (carrer Bisserot)

20130210225052-dscf0209.jpg
El segon retaule ceràmic del carrer Bisserot, una mica més endavant de Sant Sebastià, està dedicat a l'Àgel de la Guarda. És un plafó amb colors als taulellets molts vius, un retaule gran, comparat amb altres del poble. L'orla que rodeja al dibuix en sí mateixa és molt bonica. La imatge pertany al segle XX. L'Àngel de la Guarda està guiant a un xiquet a passar el riu.
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.032-

20130210234018-amonf2any67-copia.jpg
(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)
 
Esta vesprada ens refrescava la memòria històrica de Gata Antonio Monfort amb tres o quatre fotografies publicades l’any 1967 al programa de festes, que pujava ell al seu facebook. No volem deixar escapar l’oportunitat per a que els usuaris del blog també les puguen compartir. Deixem que ell parle: "Ací tenim fotos del record de la inauguracio de la plaça nova. La xiqueta és Rosa Monfort, la Masiana. En companyia de Don Julian, el governador i Pedro zaragoza, qui fora alcalde que va alçar Benidorm. El que s’agatxa cap a ella per darrere és son pare Alfredo. L’escena és abans de tallar la cinta. Rosa portava les tisores en una bandeja. Podeu vore al pare Vicent, a Miquel Moncho, a Ramón de Alacant i al costat a Octavio Mulet que estava al Banc Central. A l’esquerre de la foto Paco Mengual (Marti)."
 
Jo afegiré un poc més, dient que al 67 del segle XX el que es va inaugurar és el paviment que recordeu estava com el passeig de l’Explanada d’Alacant, la col·locació de palmeres, faroles i demés. La plaça, com a tal, ja estava oberta abans i es feia mercat, hi havia llocs de venda de peix i demés, fins i tot un quiosc.
De la fotografia dir que també apareix el veterinari Don José Montilla.
Moment històric de Gata. Agraïsc que Antonio Monfort ens haja mostrat aquesta peça del trencaclosques de la nostra memòria gràfica com a poble.
 
FONT: Foto del programa de festes de 1967.


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 11 DE FEBRER DE 2011:La jornada del dia que s’advoca a la Mare de Déu de Lourdes, fa dos anys, es recordava del 24 al 31 de març de 1988. La notícia esportiva era: "Demà juguen els dos Gorgos: majors i juvenils".
 
AQUELL 11 DE FEBRER DE 2012: La notícia del temps era que estavem en la nit més freda. A "Sabieu...?" coneixíem que en 1894 un gran temporal afonà 20 cases.


EL D.O.C.V. PUBLICA HUI ELS FESTIUS I DIUMENGES QUE PODEN ESTAR OBERTS ELS COMERÇOS

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (D.O.C.V.) publica hui dilluns dia 11 de febrer una Resolució de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació,  
per la qual es determinen els diumenges i dies festius hàbils per a la pràctica comercial en 2013.
La llei, establix que, amb caràcter general, els diumenges i festius es consideren no laborals, però no obstant això, s’habilitaran per a cada any 10 diumenges i festius en els quals els establiments podran romandre oberts al públic per a desenrotllar la seua activitat comercial. Així mateix, disposa que el calendari de diumenges o festius que s’habiliten per a un període de 12 mesos, que coincidirà amb l’any natural, es determinarà mitjançant una resolució de la conselleria competent en matèria de comerç, amb un informe previ de l’Observatori del Comerç Valencià.
En conseqüència,...es resol: Primer: 1. Amb caràcter general, i per a tot l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, durant el període que hi ha entre esta resolució i el 31 de desembre de 2013, els establiments comercials ubicats en la Comunitat Valenciana podran obrir al públic els diumenges i festius següents:
– 18 de març de 2013, dilluns festiu a la Comunitat Valenciana.
– 31 de març de 2013, Diumenge de Pasqua.
– 7 de juliol de 2013, diumenge.
– 12 d’octubre de 2013, dissabte, festiu nacional.
– 1 de novembre de 2013, divendres, festiu nacional.
– 1 de desembre de 2013, diumenge. Nadal/Reis.
– 6 de desembre de 2013, divendres, festiu nacional.
– 15 de desembre de 2013, diumenge. Nadal/Reis.
– 22 de desembre de 2013, diumenge. Nadal/Reis.
– 29 de desembre de 2013, diumenge. Nadal/Reis.Tercer: Els establiments comercials hauran d’informar adequadament el públic sobre la seua decisió de fer ús d’estes habilitacions comercials i, si és el cas, de les hores en què romandran oberts.

2. D’acord amb el que es preveu, els ajuntaments podran substituir fins a dos diumenges o festius dels habilitats per dos dies festius en el seu àmbit local. La decisió que s’adopte serà de compliment obligatori per a tots els establiments que no puguen acollir-se al règim de llibertat horària. Tal determinació haurà de ser adoptada per l’òrgan municipal competent, oït el consell local de comerç o, si no n’hi ha, les associacions locals de comerciants, i ser comunicada al servici territorial de comerç i consum de la província corresponent.

3. Esta habilitació comercial s’entén sense perjuí de règims especials o excepcionals d’horaris comercials, legalment establits.

Segon: L’horari corresponent a cada diumenge o festiu habilitat comercialment serà lliurement fixat pel titular de l’establiment comercial.

 

FONT: DOCV 11-2-2013.EXPOSICIÓ COL·LECTIVA AL CASAL: HOUSE OF DIOGENES

20130211211727-hod1.jpg

El grup "House of Diogenes" presenta la seu exposició col·lectiva fins el 24 de febrer a la sala d’exposicions del Casal de la Música. La mostra recull una varietat d’obres diverses dels fotògrafs, artistes gràfics, restauradors, estilistes, models i tatuadors que conformen el col·lectiu.

Els artistes que participen són Enguix, Mullor, B. Fernandez, Soler, , M. Mullor, Raga, Nácher , J.Fernández i Buigues.

L’exposició, que fou inaugurada el passat divendres 8 de febrer, es podrà visitar fins el 24 de febrer en horari de dimecres a diumenge de 19 a 21 hores.

A la fotografia teniu entre els regidors Dora Caselles i Juan Pedrós a un dels artistes, Quico, de Gata.

FONT: Foto i text, fulla web de l’Ajuntament de Gata.LA PREMSA parla de...ELS RIURAUS I LA PANSA

De nou, el diari LAS PROVINCIAS publica hui dilluns a la secció de un article-reportatge sobre els riuraus i la pansa, en el qual es nomena Gata, inclosa en els pobles que tenen aquestes construccions arquitectòniques rurals, de molt de profit en altres temps. Es pot llegir al diari en paper a la pàgina 8, Valencia, Nuestras tradiciones. Es titula: "El riurau nace al calor de la "pansa". Per fi es posa el nom com cal "pansa" i no pasa que sempre es posava. Als subtítols de l’article de Carlos López diuen: "Doce pueblos de la Marina Alta se unen para impulsar esta construcción tradicional con una ruta que los conecte". També: "Los riuraus acogían "l’escaldà de la pansa", que convirtió a la comarca en una potencia internacional en la producción de la usa pasa".

L’article té una bonica imatge de Tino Calvo sobre "Escaldà de la pansa". El Riurau del Senyoret de Jesús Pobre acoge en agosto "l’escaldà de la pansa".

FONT: diari LAS PROVINCIAS 12-2-2013.IMATGE CURIOSA: El Montgó iluminat i cobert d'una densa boira. Quin temps més rarot ens fa !!

20130211214518-montgo-copia.jpg

(( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I CONTEMPLAR LA BONICA IMATGE DEL MONTGÓ AQUESTA VESPRADA, PUNXANT ACÍ ))

DEMÀ FA 30 ANYS QUE VA SER LA GRAN NEVADA. Voleu contar com la vau viure. Us convide a contar-la al blog

L'amic Joanvi Vallés ha fet hui una fotografia que ens mostra com s'ha comportat l'oratge aquesta vesprada. Està fent un febrer molt anormal i això ens podria recordar, encara que no nevarà, aquell 12 de febrer de 1983, demà farà trenta anys, que va nevar.

JO US CONVIDE A QUE SI VOLEU CONTAR LES VOSTRES EXPERIÈNCIES, BÉ PER MIG DEL CORREU DEL CRONISTA (que el teniu a la portada) BÉ AL FACEBOOK "CRONISTA DE GATA" ho feu per a publicar un especial demà i despusdemà.

Tornat a la fotografia en si, es veu el poble baix del Montgó. Els raigs de sol il·luminant al Montgó, però dalt una densa capa de núvol que s'ha format de seguida. Quins temps més rarot ens fa !!

Ah, i ara fa una estona que s'ha afegit l'altre element, el vent. Quina ventera fa alguns moments !!. El temps està com està...

FONT: Foto Juanvi Vallés.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres)

20130211215419-dscf0204.jpg
Seguint a la part del Raval, el carrer del costat de Bisserot, és a dir el carrer Moreres té un altre retaule a afegir al conjunt de plafons ceràmics de Gata. Es tracta de l’advocació de Sant Cristòfor. Com podeu comprovar està dalt d’un balcó i per això es veuen els ferros del mateix, tal com el vegem nosaltres des de baix, sense cap tipus de modificació de la imatge, perquè es veuen clarament els taulellets. A la imatge, es pot veure la clàssica representació del sant passant al Nen Jesús un riu, per això és el patró dels conductors.
 
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.033-

20130211231348-amonf1any67-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Una altra fotografia molt pareguda a la d'ahir, de la mateixa sèrie, del programa de festes de 1967, que va pujar Antonio Monfort al facebook. Si ahir recollia el moment que es tallava la cinta a la inauguració de la Plaça Nova, hui podem contemplar al Pare Vicent (rector Vicente Llopis Bertomeu, de Teulada) fent les oracions pertinents de bendició del recinte. Es pot veure al seu costat a Alfredo "Masianet", al governador alacantí, a Don Julián -aleshores alcalde- i per darrere a regidors i personalitats del poble. Estan els germans Bernardo i Vicente Mulet, de l'imprempta -este últim seria també alcalde-, Octavio Mulet també asoma per darrere i García, entre altres.

FONT: Programa de festes de 1967.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

 
AQUELL 12 DE FEBRER DE 2011: El dia de Santa Eulàlia de fa dos anys la notícia del dia al blog era el record de feia 28 anys, com hui ho serà de fa 30 anys: "12 de febrer de 1983: la gran nevada". Per contra a "Imatges curioses" ens interessaven per "la bonica flor de l’ametler" i a l’esport, futbol, per la golejada del Gorgos juvenil front al Ciutat de Gandia B (4-0). Per suposat que la foto antiga (305) estava dedicada a la neu del 83 al Passeig d’Alacant.
 
 
AQUELL 12 DE FEBRER DE 2012: El temps era notícia fa un any: "Una altra nit gèlida...". Publicava de la campanya de "Manos Unidas" l’anunci del Sopar de la Fam. A l’esport la derrota del Gorgos gran (0-3). La notícia del dia: "Uns 150 joves a la II Assemblea General del Júnior diocesà a Gata". A "Sabieu..." recordaven la decoració de l’antic altar major, acabat a 1900.


BOP: S’EXPOSA AL PÚBLIC EL PRESSUPOST MUNICIPAL DE GATA PER A 2013

Hui dia 12 es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) un edicte d’alcaldia que diu textualment: "Aprovat inicialment pel Ple de la Corporació, en sessió de 29 de gener de 2013, el Pressupost General per a l’exercici de l’any 2013, així com la Plantilla de Personal y les Bases d’Execució del pressupost, s’exposen al públic durant el termini de quinze dies els expedients complets, a efectes que els interessats...puguen examinar-los i presentar reclamacions davant del Ple de la Corporació. En el cas que en el termini d’exposició al públic no es presentaren reclamacions, s’entendran definitivament aprovats".
FONT: BOP 12-2-2013.
 


LA PREMSA parla de...POBLES DE LA MARINA ALTA QUE S’ADHERIXEN AL PLA DE MODERNITZACIÓ DE LA DIPUTACIÓ

20130212203756-firmadipu.jpg
El diari LAS PROVINCIAS publica hui a la secció de la Marina un article sobre els pobles que van signar ahir l’adhesió al Plan Modernitza de Diputació, entre ells Gata. Titula el diari: "Veintiún municipios de la comarca firman la adhesión al Plan Moderniza de la Diputación". Diu l’antetítol: "El convenio pretende impulsar dentro de los consistorios la gestión de los procedimientos administrativos a través de las nuevas tecnologías". Ací teniu l’enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130212/marina/veintiun-municipios-comarca-firman-20130212.html.
 
A la fotografia, la mateixa que pose ací al blog, podeu vore a l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, a primera fila, al costat del diputat de Modernització Adrià Ballester.
 
FONT: Foto Diputació d’Alacant. Text: diari LAS PROVINCIAS 12-2-2013.


DE QUÈ PARLEN HUI ELS GATERS ? (Nova secció al blog del Cronista)

Encete una nova sèrie hui, Darrer Dimarts. El títol dona les pistes: De què parlen hui els gaters ?. Per què a un poble menut com el nostre cada dia es parla d’una cosa, algunes novetats a nivell local, altres a nivell mundial, inclús.  Serà com anar darrere la notícia local o anar més enllà.
Hui es parla de la notícia mundial que es coneixia ahir pel matí i per sorpresa: la renúncia del Papa Benet XVI. Els gaters que van estar amb ell a Madrid el recorden i anyoren amb dedicació, admiració i respecte. Benedicte XVI plegarà el 28 de febrer i a les vuit de la vesprada d’eixe dia adoptarà, de nou, el cognom de Ratzinger.
A nivell comarcal, també parlen els gaters hui del 30 aniversari de la gran nevada, aquell 12 de febrer de 1983, que casualment era Darrer Dissabte. Qui no té bons records d’aquell dia !!.
A nivell local, no oblidem que es parla de l’últim dia dels Darrers Dies. Hui si que és el darrer dels darrers dies, perquè demà és Cendra. Encara alguns operaris de fàbriques, amics de sempre, quadrilles, han anat de paella i al racó del foc, perque la temperatura era prou fresqueta. I la Venta de Parra, com cada any, ple, perquè el DARRER DIMARTS s'ho mereix.
 
Demà els gaters parlarem d’una altra cosa...


IMATGES CURIOSES: el carrer Tetuán, balcó cap al centre social

20130212204942-tetuan.jpg

Un dels carrers més típics i tradicionals del Raval de Gata és el carrer Tetuán. El lloc des d’on està capturada la fotografia era l’Hospitalet, resguard de molts pelegrins i transeünts que passaven pel poble i que ací podien fer nit. Però si mirem bé la fotografia ens adonarem que a l’altra part del buit està un edifici més modern, es tracta del Centre Social Integrat. Per tant, aquest camí urbà es talla, es trenca i es convertix en un balcó, el que abans mirava l’eixida del Barranquet hui cobert. La imatge, com sempre, ens la proporciona l’amic José Salvador amb el programa HDR looks, que contrasta els colors, les sombres i deixa parets i asfalts quasi desconeguts.HUI FA 30 ANYS DE LA GRAN NEVADA: 12 de febrer de 1983

20130212211236-neu83-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Era Darrers Dissabte i hui és Darrer Dimarts

La gent preparava les paelles i es va sorprendre per la quantitat de neu caiguda

Si teniu alguna vivència i voleu contar-la al blog del Cronista de Gata…

La composició fotogràfica ho diu tot. He escorcollat al baúl de les fotografies antigues per tal de trobar aquestes postals gateres de neu. Aquell dia de fa 30 anys, el 12 de febrer, era DARRER DISSABTE i com a tal la gent no va minvar massa les seues decisions d’anar-se’n de compres a les tendes per al dia següent fer les paelles de DARRER DIUMENGE. S’havia mesclat sense adonar-se un costum gater amb un fet insòlit, la neu caiguda amb gran quantitat. Jo recorde com si fos ara que estava estudiant a la saleta de ma casa i ma mare em va fer notar que començaven a caure boles de neu. Eren cap a les quatre de la vesprada. Després ja va ser tot seguit i nosaltres els amics havíem quedat. No anaven a suspendre les compres podent eixir pel poble, gaudir de l’espectacle blanc. Recorde que calia fer les compres al supermercat Baidal o a qualsevol tenda del poble eixe dia. Al Passeig d’Alacant era com si estigueres al cinema amb una visió idílica del Pare Montgó, que relluïa brillant de neu. Valia la pena veure’l, admirar-lo amb tota la seua majestuositat.

I després per les carriladas i amb cotxe cap a casa. Tot una aventura. Al dia següent vam acudir a una caseta de les Boleries. La neu s’escampava per tot arreu. Molt a prop, vam poder fer inclús un ninot de neu baix del pont de l’autopista, total no passaven cotxes, estaven les carreteres mig tallades. Era l’espectacle del blanc element, de les postals nadalenques però al febrer.

I vosaltres ?. Recordeu l’experiència?. El mateix podeu fer amb les fotografies. Podeu contar-ho ací, bé al meu correu, bé per mig del facebook. La publicaré en dies succesius al blog.

Us deixe amb algunes imatges d’aquella nevada de fa 30 anys que vaig capturar amb la meua supercàmera de fa tres dècades.DISSABTE 16, GATA SOTERRA LA SARDINA

20130212220333-compodarrdim.jpg

Hui és el Darrer Dimarts

El proper cap de setmana -per allò de la feina i els estudis- s’acaben les celebracions al voltant de Carnestoltes i els tradicionals darrers dies amb el soterrament de la sardina. Dissabte 16 de febrer, a partir de les 23:30 hores, els quintos 2013 realitzaran una desfilada animats per la música de "Xarangata" que acabarà amb la cremà de la sardina a les Sorts. En acabar, hi haurà una gran discomòbil a càrrec de Maxi Piramide Disco.

 El passat cap de setmana (Darrer Dissabte) el passeig d’Alacant ja va acollir la celebració de Carnestoltes. Per la vesprada els xiquets van ser els protagonistes de la desfilada, i van gaudir del berenar i la festa infantil amb karaoke i per la nit, va ser el torn dels més majorets amb la discomòbil.

Els actes han estat organitzats per la comissió de festes 2013 amb la col·laboració de la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata.

Pr altra banda, recordar que hui s’acaben les festes tradicionals i costumistes dels darrers dies a Gata. Demà comença un nou període, el temps de Quaresma, amb el Dimecres de Cendra.

A la imatge una quadrilla d'amigues disfressades i la piràmide musical anunciada per a dissabte

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament; Comissió i Quintos 2013, i Facebook.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 21.- Santíssim Crist del Calvari (carrer Duquessa d’Almodòvar)

20130212221244-dscf0199.jpg
Una de les capelletes més antigues de Gata la trobem a la façana de la casa 22 del carrer Duquessa d’Almodòvar. Està datada de finals del segle XIX i representa al patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari. Per què és antiga?. La resposta la podem trobar en el dibuix mateix del pintor que la fa (el comentari al blog fet per Josep Lluís Cebrian el passat dia 23 de gener, dia que vaig introduir la sèrie de "Capelletes a Gata" deia el següent: "Aquest plafó del Crist del Calvari de Gata és d’un pintor el nom del qual encara no s’ha identificat. Podeu veure obres seues en l’article de Beatriu Navarro: http://www.retabloceramico.net/articulo0478.htm).
 
La seua antigor ve validada per la història familiar que es conta de la casa, el plafó i la propietat del mateix. També perquè la capella processonal del Crist és l’antiga, la d’abans de la guerra, així com el dibuix de la part de baix que representa el Calvari. Baix de tot la llegenda: "Smo. Cristo del Calvario". Digne d’apreciar també és la fornícula que rodeja el mateix retaule, com està adornada.
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2).  17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.034-

20130212222536-amonf4any67-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

No n'hi ha dos sense tres i potser sense quatre. Dic això perquè la fotografia que ara pose pertany al cicle que estic publicant de les imatges de la inauguració de la Plaça Nova (aleshores dita Plaza 18 de Julio) aquells anys 60 i que Antonio Monfort va tindre la deferència de pujar-les al facebook. El programa de 1967 mostrava també la plaça buida amb banderes, acabada o a punt d'inaugurar. Fixeu-se amb les palmeres, recent plantades; banderes d'Espanya i de la Falange, el palquet que actuaven els conjunt al mig i rodejant les cases. No està encara asfaltat, perquè si recordeu es va posar tot el clavegueram l'any 1968. Estan posades les voreres. A la plaça banquets i el paviment acabats d'estrenar, llàstima que no es veja a la imatge aquell dibuix com l'Esplanada d'Alacant.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 13 DE FEBRER DE 2011: El dia de Sant Benigne de fa dos anys la notícia municipal ("Com es va fer") era referent al cementeri "acabats els nous nínxols, avancen les obres". Recordaven a la sèrie "Com era Gata..." de l’1 al 8 d’abril de 1988. Publicava la primera part d’una Rondalla de Gata "El rabosot i la caulladeta". Informava de l’ajornament del partit del Gorgos. A la foto antiga tornava la neu de fa 30 anys a ser protagonista i més en concret la Plaça de l’Església.

AQUELL 13 DE FEBRER DE 2012: El curs de formació d’electricitat del Creama Gata era notícia. La informació del Gorgos juvenil ens deia que havia guanyat 4 a 1 i que es posava quart. El temps era notícia per la "nit gèlida" i els 2,2 graus dins del poble que feia.DE QUÈ PARLEN HUI ELS GATERS ? (Nova secció al blog del Cronista)

Sols té un dia, la nova sèrie. Deia ahir que el títol donava les pistes: De què parlen hui els gaters ?. Hui es parla del calendari, perquè és DIMECRES DE CENDRA. De bon matí, a les 8.30, i per la vesprada, el rector ha impost la cendra al cap als fidels que han assistit a missa, el primer dia de Quaresma. A les tendes, sens dubte, s’ha parlat d’això de que hui és cendra i el menjar és especial, ja que és dia de dijú i abstinència per als més creients.

Continuen parlant els gaters de la renúncia del Papa. Al facebook dels gaters i del món es veuen acudits de la màxima autoritat de l’Església catòlica. Alguns graciosos i curiosos, altres malsonants i irreverents. De tot hi ha, com en totes parts.

També parlen els més futbolers de la derrota anit del València (1-2) front al París Saint-Germain i lògicament parlen del partit difícil de hui del Reial Madrid. A la Penya Madridista del carrer Trossets es seguix amb passió el partit de la Champions Ligue.EL BLOG SUPERA LES 192.000 VISITES

Més de 192.000 visites té ja el blog, a tan sols vuit-mil de les dues-centes mil. Les fotografies de festes actuals, antigues, les notícies, les cròniques, tot fa que vostés/vosaltres feu blog, feu visitants. Gràcies a totes i tots...i despusdemà dia 16 una nova efemèride, ja us conte a partir de demà.GATA AUGMENTA EN 30 EL NOMBRE D’ATURATS EN GENER DE 2013

El sindicat CC.OO. a la seua zona "L’Alacantí-Les Marines", ha donat a conèixer les xifres de l’atur que mes rere mes va patint la comarca de la Marina Alta. Un total de 294 altes hi ha a les llistes del SERVEF al primer mes de 2013 i en total sumen ja 16.958 persones.

Pel que fa al poble de Gata desembre de 2012 tenia 569 aturats registrats i gener de 2013 eren 30 més, és a dir 599. A la comarca, ha minorat sols Pego en 7 persones i Pedreguer en 3, la resta de pobles importants ha augmentat.

FONT: CC.OO.(L’Alacantí-Les Marines) extret de "Teulada Moraira digital".EL BOP PUBLICA LA MODIFICACIÓ DE LA RPT DE L'AJUNTAMENT DE GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dimecres 13 de febrer de 2013 un edicte, per mitjà del qual es fa públic que el Ple de la Corporació, en sessió de 29 de gener de 2013, va adoptar l’acord consistent en la modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament de Gata vigent en el següent sentit:

"Canvi del complement de destí de nivell 21 a nivell 22 de la plaza PM015 Oficial policia local."

Per tant, se sotmet l’edicte a exposició pública per un termini de 30 dies hàbils a comptar del següent a la publicació del present anunci en el B.O.P. a l’efecte de que qualsevol interessat en l’expedient puga presentar suggeriments, reclamacions i al·legacions en relació a les modificacions de la RPT abans mencionades, durant referit termini.

FONT: BOP dia 13-2-2013.IMATGES CURIOSES: un ajuntament en una casa senyorial i sense plaça

20130213211215-ajuntament.jpg
Pareix diferent, l’angle que mira des del carrer la Bassa cap a l’edifici que acull la Casa Consistori de Gata i el programa HDR looks fan que semble ser un altre edifici i un altre poble. L’amic José Salvador fotografia llocs i racons del poble i este és un més, la casa que deu ser de tots i per a tots, la casa del poble. Al costat de la mateixa podeu veure el cotxe policial, un dels elements comuns a la zona, donat la proximitat del retén de la Policia Local. Com sempre, els colors i les sombres fan que parega una casa i un lloc diferents. La foto es va fer com posa el datador la vespra de la festa de Reis d'enguany 2013. El balcó de la part que dona al carrer Duquessa d'Almodòvar estava adornat. Eren temps nadalencs.


Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 22.- Mare de Déu del Carme (carrer Nou)

20130213213342-dscf1336.jpg
Ja vaig esgotant la visita a totes les "capelletes" del casc urbà de Gata. Després passaré a detallar, una a una, les catorze de les estacions del Via Crucis del camí del Calvari i després les set de la replaceta del Calvari, de la Corona de Dolors de la Mare de Déu.
 
Encara dins del poble, quan havia passat pel carrer Nou, en deixava un retaule que pareixia amagat dalt del balcó. És la imatge de la Mare de Déu del Carme. La vaig fotografiar tal com es veu des de baix i d'ahí que es vegen els barrots negres del balcó. La senefa que té al voltant li dona al quadre molt de relleu.
 
En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2). 21.- Santíssim Crist del Calvari (carrer Duquessa d’Almodóvar) /12-2).


IMATGES DE FESTA: les quintes 2013 de disfressa

20130213214228-quintes2013.jpg

Quasi, quasi ens oblidem ja de les festes dels darrers dies passats, però encara hi ha imatges per ahí, de diversió, d'acomiadament a les "Carnes Tolendes" per a passar després a la Quaresma. Cal recordar que hui és Dimecres de Cendra. Al facebook he capturat aquesta fotografia d'algunes Quintes 2013 que anaven de disfressa dissabte la nit per la Plaça Nova. Era Darrer Dissabte de Carnestoltes. Ahí les teniu de marxa.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.035-

20130213225758-antoniom1970velles7-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguisc amb la sèrie de fotografies pujades per l’amic Antonio Monfort al facebook, perquè són antigues. He aparcat per uns dies les de les col·leccions que tinc entre mans. La imatge de hui té més de 50 anys i val la pena recrear-se amb ella. Tot el poble o quasi tot es veu a la foto. Per què més de 50 anys? perquè encara no estava elevat el campanar, que d’això parlaré demà i despusdemà...ja sabreu més dades al respecte. Devia ser la foto dels anys 50 del segle XX.

Darrere del poble, de teló de fons, com sempre el Montgó. A la foto es poden vore llocs que ja no estan així. La composició que formen totes les cases del Raval també és molt boniqueta, sense cases amb dos altures. La part de baix de l’Ajuntament encara estava intacta sense obres, ni del Centre Social, ni de cobrir el Barranquet. La foto va ser publicada l’any 1970 al programa de festes patronals, però era molt anterior.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.036-

20130214234846-b020lliurapremfest-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Reprenc les sèries deixades per altres fotos que intercale de quan en quan. Ho faig amb la sèrie de fotos de Jaime Signes "de Mònica". El tema, lliurament dels premis a les festes patronals. Motiu, se li donava un trofeu al propietari de la foto Jaime "Mónica" pel campionat de tir. Li'l donava la regina de festes d'eixe any 1979, Ana María Rodríguez. Al seu costat estava l'alcalde recentment elegit Juan Bautista Pons Leyda "l'Estanquer" (Va ser nomenat alcalde el 19 d'abril. Va morir sent alcalde el 19 de novembre de 1980). Era la sala de sessions del Consistori, l'Ajuntament.

A la part dreta de la foto vegeu els regidors d'aquell temps. Estan Francisco Pedro Mulet ("Paco Gabietes"); Antonio García Martí ("Feliu"); Gerónimo Pedro Vives ("de la Pala") i Antonio Soler LLácer ("Rellotger"). També està més a prop del balcó una de les ànimes d'aquelles festes Gabriel Pons.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 14 DE FEBRER DE 2011: El dia de Sant Valentí de fa dos anys, la notícia a la sèrie "Com era Gata..." es recordava del 9 al 20 d’abril de 1988. La informació de futbol era que el Gorgos havia guanyat 1-0. Publicava la segona i última part de la Rondalla de Gata "El rabosot i la caulladeta".

AQUELL 14 DE FEBRER DE 2012: La informació del dia era el sopar dels enamorats que sortejava la Comissió de Festes 2012 i l’arribada de Carnestoltes 2012 -enguany a diferència ja han passat i resta sols el Soterrament de la Sardina dissabte que ve-. A "Sabieu...?" ens assabentavem de la construcció del tram de carretera del Molinell a Gata, 1863.LA PREMSA parla hui de la gala dels premis CEDMA (Cercle d’Empresaris Marina Alta)

Van assistir de Gata l’alcaldessa i el regidor de Comerç
El diari LAS PROVINCIAS publica hui 14 un especial extra dedicat als Sisé premis del Cercle d’Empresaris de la Marina Alta i la concesió dels mateixos a Natura Garden, Centre Metge i el Grup Raset Restauració. A la última pàgina titula: "Empresarios y políticos se citan en Denia". En la mateixa apareixen en una fotografia l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i el regidor de Comerç Guillermo Cholbi. Al text també nomena que "La clase política comarcal también respaldó el evento...Ana María Soler de Gata de Gorgos...".
FONT: diari LAS PROVINCIAS, extra CEDMA, 14-2-2013.


DE QUÈ PARLEN HUI ELS GATERS ?

Sens dubte el comentari de hui per tendes i carrers és la commemoració del sant patró dels enamorats, Sant Valentí. A qui li tocaran els sis sopars que sorteja l’associació "Comerç de Gata"?. Quines parelles seran les afortunades?.

També tornen a parlar els aficcionats al futbol al gran partit que es va presenciar ahir al Santiago Bernabeu, però el resultat d’empat a un gol deixa molts dubtes a l’hora d’anar a Old Trafford a jugar la tornada. Esperarem quinze dies.
Encara també parlen els gaters de que ahir va començar la Quaresma amb la imposició de Cendra. "Abans de Pasqua tindrem ja Papa nou?" es comenta...i a l'Església s'estrenen aquesta vesprada els Via Crucis de la Quaresma 2013. Hui que està exposat el Santíssim es fa aquest costum piadós.EL BOP ANUNCIA MILLORES EN EL PRIMER KILÒMETRE DE LA CARRETERA A LLÍBER-XALÓ

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dijous 14 de febrer un anunci del departament de Infraestructures, en el qual figura el Projecte de "MEJORA DE LA SEGURIDAD VIAL EN LA CV-748, DESDE LOS P.K. 0+600 AL P.K. 0+950, TRAVESÍA DE GATA DE GORGOS (ALICANTE)" o el que és el mateix el començament (350 metres) de la carretera de Gata a Llíber-Xaló.
L’anunci diu que té un pressupost total de 130.497,62 Euros, dels quals 22.648,35 euros corresponen a l’IVA (21%). S’ha exposat al públic el projecte per a fer al·legacions i reclamacions durant el termini de vint dies hàbils a contar desde hui, que es publica al B.O.P. a l’Àrea d’Infraestructures, Departament de Carreteres, al carrer Tucumán, nº 8, 3ª Planta, d’Alacant, tal com estableix la legalitat vigent.
FONT: BOP dia 14-2-2013.


IMATGES DE FESTA: una xaranga de Gata, XARANGATA

20130214205817-xarangatadisfresses-copia.jpg

(PER A VORE'LS MILLOR ALS INTEGRANTS DE "ARANGATA" FEU LA FOTO MÉS GRAN, PUNXEU ACÍ)

La pedrera de músics gaters és molt ampla i la prova està en la gran quantitat de formacions musicals nascudes al paraigües de la UNIÓ MUSICAL DE GATA. Això és bó, van afinant els instruments i quan ve el concert bo, la cercavila important o la processó corresponent gaudixes de veure’ls. L’última de les formacions nascudes i tots de Gata i de la seua banda són XARANGATA. Es van presentar en societat Darrer Dissabte, però festers com cap altres de seguida es van posar la disfressa de feina i ací els teniu, tots juntets amb el seu bombo inseparable que els identifica...i preparats per a la festa. Al soterrament de la sardina, despusdemà, repetiran...SABIEU...? que ART AL VENT HA SUPERAT EL SEU RÈCORD D’INSCRIPCIONS PER A LA DESENA EDICIÓ DE L’ESTIU DE 2013

20130214212120-dscf7762.jpg
La desena edició de "Art al Vent" ha creat grans expectatives des del seu inici. Una vegada tancat el termini d’inscripcions, s’han contabilitzat un total de 249 sol·licituds de participació, el màxim registrat durant els deu anys de trajectòria de la mostra. Segons les bases de la convocatòria, entre eixes obres inscrites un jurat, que integrara artistes de renom, elegirà al voltant de 125 per a la seua exposició a partir del 9 d’agost en els balcons del circuit "Art al Vent X" a Gata de Gorgos.
 
Una vegada més, “la més potent mostra d’art tèxtil contemporani de tota Espanya” té un remarcat caràcter internacional. Les 249 obres inscrites pertanyen a autors procedents de 26 païssos de distints punts del planeta. La resposta en esta desena edició ha estat a l’altura d’una convocatòria tan assenyalada i que suposa la definitiva consagració d’Art al Vent.
 Les obres que configuren el circuit de "Art al Vent X", a inaugurar el 9 d’agost a l’Ajuntament de Gata, seran escollides pel jurat i, a més de ser exposades als balcons del mateix recorregut dissenyat per al 2012, les 125 peces onejaran al vent després a la Sala de Reials Ataraçanes de València.
 
A nivell informatiu i per curiositat, podeu consultar el catàleg d’Art al Vent, IX edició (any passat) a aquest enllaç: http://issuu.com/artalvent/docs/art_al_vent9def. Finalment, podeu repassar el dossier de premsa de la novena edició (2012) a aquest enllaç: http://issuu.com/revistadaci/docs/art_al_vent_ix.
 
A la imatge de la dreta, un dels balcons del carrer La Bassa amb una obra de "Art al Vent IX", el passat agost.
FONT: Nota de premsa de Factoria d’Idees per a "Art al Vent X".


IMPLANTACIÓ DE LA SIGNATURA DIGITAL A L’AJUNTAMENT DE GATA

20130214221133-signatura-digital.jpg

L’Ajuntament de Gata ha implantat la signatura digital en els documents administratius, donant així un pas endavant amb el projecte de modernització de l’administració pública local.

Esta acció s’emmarca dins de l’adhesió al Pla Modernitza 6.0 que l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, juntament amb altres alcaldes de la comarca, va signar esta setmana amb el diputat de l’àrea, Adrián Ballester i del qual us informava ahir mateix, al ser motiu d’un article a LAS PROVINCIAS.

La iniciativa pretén impulsar entre els ajuntaments la gestió de tots els procediments administratius a través de les noves tecnologies.

El pla provincial engloba un conjunt d’accions dirigides als ajuntaments per a configurar una administració pública més eficient i pròxima al ciutadà a través d’unes línies d’actuació: l’ajuntament a la “Nube”, software municipal, acords de llicències, administració electrònica, portals webs municipals i signatura digital.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.

 

A la fotografia, l'alcaldessa al seu despatx, comprovant la signatura digital.IMATGES CURIOSES: a la Quaresma cobrien els sants

20130214222258-j16esglesiaboda-copia-2-.jpg

S'en recordeu els més majors?. Les esglésies tenien alguna cosa especial a la Quaresma, per no dir moltes. Una d'elles era que tapaven les imatges dels sants amb teles morades. Estaven cobertes el temps de la Quaresma. Era una tradició que es feia costum. Al detall d'una imatge completa podeu observar el que dic. La creu que presidia l'altar major penjant es tapava i també la imatge del patró titular, Sant Miquel, a l'altar major. Com vegeu, era una imatge que ara trobem curiosa...Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 23.- Sant Vicent Ferrer (carrer de Sant Vicent)

20130214225931-dscf0415.jpg

Encara dins del poble, més modern, és el retaule dedicat al sant que dona nom al carrer. A les Alcolaes es troba el carrer Sant Vicent. El plafó ceràmic de hui es dedica a Sant Vicent Ferrer, sant patró de la veïna vila de Teulada. Si es fixeu com a corona del sant figura aquesta cita que deia molt el sant taumaturg: "Timete Deum et date illi honorem". Està en llatí i vol dir: "Temed a Dios y dadle todo honor". És una cita de l’Apocalipsi 14,7.

Fa notar un usuari ("gater") i en molt bon ull que la manisa del mig a la segona filera començant per baix està al revés, fixeu-se amb l'hàbit del frare sant dominic i seguiu les línies i s'adonareu de l'errada al posar-les al mur.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2). 21.- Santíssim Crist del Calvari (carrer Duquessa d’Almodóvar) (12-2). 22.- Mare de Déu del Carme (carrer Nou) (13-2).

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.037-

20130215232647-b002processoxiques.jpg

Correspon hui la foto a la col·lecció de Antonio Soler "Rellotger" amb les fotos facilitades per la seua filla Vicent. Gràcies, una vegada més. El tema de la imatge és religiós. Una processó de xiques, de dones. Deuria ser la processó de les "Hijas de María". Observeu com als anys 60 anaven en vel al cap, amb vestits molts decorosos i amb un escapulari de la Confraria de les Filles de María.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 15 DE FEBRER DE 2011: La segona de les dos rondalles de Gata la publicava eixe dia: "Les dos rates". Del 22 al 30 d’abril de 1988 es recordava a "Com era Gata...fa 23 anys". El temps era notícia: "Ha tornat hui la pluja: 4 litrets més". S’havia celebrat el sorteig dels sopars de la campanya de "Comerç de Gata".

 

AQUELL 15 DE FEBRER DE 2012:  Un succés era notícia: "Atropell mortal enfront de "Marina Mobles". Una notícia oficial del BOP feia referència a la Mesa General de Negociació del Personal Municipal. La informació cultura era l’exposició de la mostra "Art al Vent" al barri de Russafa a València. A "Sabieu...?" es parlava del camí veïnal de Gata a Xàbia, fet entre 1862 i 1864.LA PREMSA parla hui de la signatura digital a l’Ajuntament

El diari LAS PROVINCIAS publica hui dia 15, a la secció de La Marian (pàgina 14) una informació "En breve" sobre "Gata de Gorgos: "Implantan la firma digital en el consistorio". És la notícia que us avançava anit i es publica la mateixa fotografia de l’alcaldessa davant l’ordinador.
 
FONT: diari LAS PROVINCIAS, 15-2-2013.


DE QUÈ PARLEN HUI ELS GATERS ?

Hui divendres, dia de mercat a la Plaça Nova, la gent s’ha llevat amb la notícia de que ha mort "Pepe Pintat", al que popularment li deien "Tito" i que havia regentat el bar del Hogar del Camarada i també havia estat la família al bar "Noguer". El soterrament és per la vesprada.

A l’església es parla de la xerrada segona que es farà hui al Centre Parroquial, ja dins de la Quaresma. També del primer Via Crucis quaresmal que s'ha fet per la vesprada, quina bona temperatura feia!!, pujant pel Calvari cap a l'ermita.
 Per contra, els joves ja preparen hui les disfresses del Soterrament de la Sardina de demà.

La gent més futbolera no para de parlar del partit tant bo que va fer anit el Llevant, que guanya per 3 a 0 al Olimpiakos de Michel, partit europeu. Els sopars de Sant Valentí de "Comerç de Gata" es fan de rogar. La gent està impacient. Es sortejen hui...I "Canya" ens ha tornat a posar la foto del divendres als quatre cantons que tindrem que institucionalitzar-li la idea.DEMÀ ÉS EL SOTERRAMENT DE LA SARDINA A GATA

20130215203757-compodarrdim.jpg

Estem ja a la Quaresma, però demà s’acaben a Gata les festes carnestolendes

El passat dimecres es va celebrar la imposició de Cendra, data que marca el començament oficial de la Quaresma, un període de quaranta dies que arriba sempre abans de Pasqua. La Quaresma va d’ahir dijous, dia següent a Cendra, fins Diumenge de Rams. A nivell de l’orbe cristià i catòlic, l’objectiu de la Quaresma és establir un període de reflexió i penitència en el qual els cristians es preparen per a la celebració de la Pasqua.

A Gata li resta una festa per a celebrar, per allò de la feina i les jornades laborals. Demà dissabte és el SOTERRAMENT DE LA SARDINA. 

Gata celebra des de fa uns anys, per mig dels quintos i la comissió de l’any, un Soterrament de la Sardina que va en desacord amb el calendari, però va d’acord amb les conveniències laborals i festives del moment que vivim.

No és un costum d’origen valencià, ni català, sinó més bé castellà. Si s’entrava a la Cuaresma amb eixe soterrar de la sardina, a Gata quan es fa sempre és al quart dia quaresmal i no DARRER DIMARTS quan tocaria fer-se.

Si aprofundim amb el títol del Soterrament de la Sardina tothom pensa que anem a soterrar (hem vist a vegades caixes fetes de fusta o cartró) una sardina. I no ès així. La “sardina” se li deia popularment a l’espinàs del porc, que tenia la carn que es menjava. Soterrar-la significava i toca significar entrar en el temps de privacions i abstinències.

En un sol dia, es passava del regnat del porc amb totes les seues variades, al regnat de l’abadejo i les seues penoses misèries, i que es convertia en el rei indiscutible de la cuaresma.

Actes per a demà dissabte, 16 de febrer, es farà el soterrament de la sardina. A les 23.30 hores, els participants es concentraran a la Plaça Nova i hi haurà cercavila amb "Xarangata" patrocinada pels Quintos majors 2013. Es farà la Cremà de la sardina i després discomòbil amb "Maxi Pirámide disco", organitzada per la Comissió de Festes 2013.DEMÀ FARÀ 50 ANYS: ELEVACIÓ DE LA TORRE DEL CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA DE GATA (1962-1963) ( I )

20130215214123-compoelevacampanar1-copia.jpg
(PER A FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)
 
Casualment també va ser dissabte aquell any
Quan començava l’any us parlava de les poques efemèrides que tenien per a celebrar enguany, a diferència de l’any passat que s’ens acumulaven les dates importants. Doncs, ja arriba demà una d’elles. Demà es complixen 50 anys, mig segle, cinc dècades. El dia 16 de febrer de 1963, que casualment també va ser dissabte, es va acabar l’elevació del campanar de la torre de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. Havia començat el 22 d’octubre de 1962, divendres, i va durar fins el 16 de febrer. Un hivern plujós, amb mal temps. Una massa polar havia arribat també a Gata, a finals de gener i principis de febrer. El rector aleshores Don Vicente Llopis Bertomeu així ho relata al "Libro de Actas" que es conserva a l’Arxiu Parroquial.
Detalla que les obres d’elevació de la torre del campanar van durar del 22 d’octubre de 1962 al 16 de febrer de 1963 i diu que donada la crudesa d’eixe hivern i la inclemència del temps es van perdre varies setmanas de treball.
El cost total de les obres pujà a 222.349 pessetes, sense contar els jornals de prestació personal. L’obrer encarregat fou En José Soler Signes i l’obrer segon, Miguel Simó Mengual, actuant de manobres, Juan Monfort Diego i José Ferrandis Mestre.
De tots quatre, sols un, Juan Monfort Diego "Juanito del carrer la Lluna" home de Rosa Cecília, viu per a contar-nos més detalls, els altres tres ja no estan entre nosaltres. Em contava un dia al bar Corder que "vam patir molt, donat que no teníem quinals. Teníem que pujar les campanes dels forats de baix als de dalt, amb cordes". Ell era jovenet, però ho recorda perfectament. "Jo vaig marcar una tosca, com a record, que encara tindrà la marca posada", deia Juanito.
Servixca també esta efemèride per a recordar aquells obrers, aquell rector, que amb l’impuls dels donatius dels gaters, van elevar la torre, passant de uns quinze a uns vint i tants metres.
 
Demà seguisc parlant de l'aconteixement...


Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 24.- La Verge dels Desemparats (Avinguda de la Marina Alta)

20130215215122-dscf0411.jpg

Al barri de la Font del Riu, a la carretera (Avinguda de la Marina Alta) es va col·locar al mateix edifici que està la papereria "La Font del Riu" un retaule ceràmic. És el penúltim que s’ha posat a Gata. Allí vivia un valencià seguidor de la Verge, dàhí aquesta devoció i interés. Es va posar el plafó de la Verge dels Desemparats fara uns quinze anys, encara dins del segle XX, però ja a les postrimeries del mateix. Recorde que tota la família es va fotografiar junt amb el retaule, modern, de la Mare de Déu advocació valenciana. Baix al peu es pot llegir: "Nuestra Señora de los Desamparados".

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2). 21.- Santíssim Crist del Calvari (carrer Duquessa d’Almodóvar) (12-2). 22.- Mare de Déu del Carme (carrer Nou) (13-2). 23.- Sant Vicent Ferrer (carrer Sant Vicent) (14-2).FUTBOL: CADETS I INFANTILS A PEGO; ALEVINS DINS DE CASA

Des de hui, tots els caps de setmana, per mig de l'Associació Futbol Base Gata difondré partits i resultats de la pedrera del Gorgos C.F. Agraïsc que aquesta associació vaja posant l'actualitat dels joves futbolistes.

Per de prompte, aquest és el calendari d'alguns equips menuts:

Aleví A, juguen a casa front al Villajoyosa C.F., a les 9.30 hores, al camp "Les Costeres".

Infantils van a Pego i juguen a les 10 hores.

Cadets, també van a Pego, i juguen a continuació a les 11.30 hores.

Pel que fa als majors també juguen demà per la vesprada, abans de la festa del Soterrament de la Sardina. Els juveniles juguen a casa front al Teulada-Moraira, a les 16 hores. El primer equip juga al Ricardo Benavent de Teulada front al Moraira C.F., a les 16.30 hores.JA TÉ EL BLOG 193.000 VISITES

"Corre que se les pela". Un altre refrany per a definir el que li passa al contador del blog del Cronista de Gata. Ens adonem que ja ha soprepassat les 193.000 visites i en set-mil més es planta en la primera meta a conseguir, que serà dues-centes mil. Gràcies a tots per què esteu implicats, per què feu comentaris, aporteu idees, com la que m’ha aportat un usuari d’Alacant de poder fer una ruta turística de "les capelletes" a Gata, perquè n’hi ha unes quantes, arrel de la sèrie que estic publicant, i així més informació, més fotografies antigues, més història. Gràcies...i endavant.SORTEJATS ELS SIS SOPARS DE SANT VALENTÍ

20130215231244-cupido.jpg

"Comerç de Gata" acaba de fer públic, per mig del seu facebook, els sis nombres premiats que han guanyat un sopar per a dos persones a cadascú dels bars o restaurants implicats. La llista és la següent:

- 1.244: Comprat a Vistalia, sopar a Ca Oliver.

- 2.239: Comprat a Tien21, sopar a Terrasses de la Torre.

- 0724: Comprat a Casa Leyda, sopar a Ca Corder.

- 1.556: Comprat Julián perruquers, sopar de La Pau.

- 2.113: Comprat a Dulcipan, sopar a Ca Martí.

- 2.858: Comprat a Peixet, sopar a Ca Parra.

Us ha tocat algun dels sis ?. Si la resposta és si l'enhorabona. Si la resposta és no, a l'altra vegada serà.

FONT: Comerç de Gata, per mig del seu facebook.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 16 DE FEBRER DE 2011: El blog arribava a les 21.000 visites. Hui supera les 193.000. L'animació a la lectura i la donació de llibres de la campanya "María Moliner" eren els temes de la biblioteca. De l'1 al 7 de maig de 1988 el recordava a la secció "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 16 DE FEBRER DE 2012: Feia la crònica del "Darrer Dijous". Un succés d'un gater camí d'Alcoi a Bocairent en 1866 era la notícia de "Sabieu...?".HUI FA 50 ANYS: ELEVACIÓ DE LA TORRE DEL CAMPANAR DE L'ESGLÉSIA DE GATA (1962-1963) ( i II )

20130216184032-compocamp2.jpg
Ahir començava els dos articles especials referents a l’aniversari de l’elevació de la torre del campanar de l’església de Gata, de la qual s’acomplixen hui 16 de febrer 50 anys (1962-1963).
Quin va ser el motiu per alçar la torre?. Estava massa baixa amb relació a altres edificis?. 
Una de les explicacions les donà aquella publicació que els excursionistes de Lo Rat Penat de València fan a LAS PROVINCIAS, de la visita a Gata l’any 1897. Quan parla del campanar diu que és de silleria i afegixen: "La torre es algo baja y no tiene remate". 
Al resum de l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata trobem a la Wikipedia digital, que el rector Don Vicente Llopis Bertomeu va sol·licitar a l’Arquebisbat de València construir un remat per al campanar. Segons es llig a la Wikipedia, escrit que no consta a l’Arxiu Parroquial, hi ha una justificació que es guarda a l’Arxiu Metropolità de l’Arquebisbat de València, referent a la Parròquia de Gata (exp. 23, secció VIII, nº 948).
Diu el següent: "El campanario está emplazado en la parte más baja de la feligresía y al encontrarse las campanas a doce metros de altura, sus repiques no se oyen en más de la mitad del pueblo, por lo que el que suscribe ha encargado al arquitecto diocesano Vicente Traver* que eleve el campanario y las campanas para que puedan oirse desde toda la feligresía".
Cal dir que l’arquitecte Traver va morir en 1966 tres anys de l’elevació del campanar.
Podeu, per curiositat, repassar tota la informació a Wikipedia per mig d’aquest enllaç: http://es.wikipedia.org/wiki/Iglesia_de_San_Miguel_Arc%C3%A1ngel_(Gata_de_Gorgos).
 
FONTS: http://es.wikipedia.org. (Iglesia de San Miguel Arcángel. Gata de Gorgos).


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 17 DE FEBRER DE 2011: El dia de Sant Alejo recordava aquell rector que havia a Gata de 1930 a 1950. La donació de sang també era notícia. Maig de 1988 al diari El Poble de la Marina el recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 17 DE FEBRER DE 2012: Era Darrer Divendres, últim abans de Quaresma. El blog arribava a 92.000 visites. Es parlava a "Sabieu...?" del temporal de 1869. El succés del dia era l'incendi a una fabriqueta del carrer Sant Josep.RESULTATS DE LA PEDRERA DEL FUTBOL GATER

Grácies a l'Associació del Futbol Base de Gata coneixem tots els resultats de la pedrera del futbol gater, del Gorgos C.F. Aquestos van ser els partits jugats ahir a la jornada 17:

Cadetes -- Pego C.F. 2 - 0 Gorgos C.F.
Infantiles -- Pego C.F. 2 - 1 Gorgos C.F.
Alevín A -- Gorgos C.F. 2 - 1 Villajoyosa C.F.
Benjamin A -- Calpe C.F. B 1 - 2 Gorgos C.F.
Alevin B -- Calpe C.F. B 1 - 4 Gorgos C.F.
Benjamin B -- C.F. Alfaz del Pi B 11 - 0 Gorgos C.F.
Prebenjamin A -- Descansa esta semana
Prebenjamin B -- EMF Gata "B" 1 - 7 C.D. Jávea "B".

FONT: Associació del Futbol Base de Gata.GATERS DESTACATS: MARTA GAYÁ COLOMA, una portera de futbol a l'Elx CF femení

20130217201955-compomarta.jpg
La gatera acaba de fitxar per l’Elx CF femení de 2ª Divisió. Marta és portera de futbol
 
Torna la secció del blog "GATERS DESTACATS", que en aquest cas direm "Gatera destacada...i jove". Fins ara havia portat a la secció a un literat, a religiosos importants, a científics, a un músic...però mai a una esportista que promet molt als seus 19 anys.
La nostra protagonista és MARTA GAYÁ COLOMA, la filla menuda de Fina Coloma. Té 19 anys acabats de complir i és notícia aquesta setmana. Acaba de fitxar per l’Elx CF femení de segona divisió i comença demà la seua feina de portera de futbol a la ciutat de les palmeres.
Li vaig demanar a Fina, sa mare, que em fera una semblança de Marta, tan esportiva com personal.
A nivell esportiu, començaré per la base:
Quan Marta era menuda, jugava amb els benjamins del Gorgos, però per allò de que les xicones no poden ja jugar quan pujen de categories, pareixa que ahí acabava tot. Ella li agradava ser portera.
A la temporada 2008-2009, quan Marta tenia catorze anys, li va eixir l’oportunitat i no la va desaprofitar: va ser la seua primera experiencia en un equip de futbol femení. S’havia acabat d’estrenar el CD Dénia Femení, comença des de baix, a segona regional, però acabava segon a la taula de classificació i pujava a Primera Regional. Les temporades 2009-2010 i la 2010-11 va jugar al CD Dénia en Primera Divisió Regional.
El bot qualitatiu per a la seua carrera esportiva el va pegar a la temporada 2011-2012, quan fitxà per l’Hércules Femení B, militant a la Tercera Divisió Autonòmica. Als pocs mesos la pujaven a entrenar amb el primer equip que milita a la 2ª Divisió a nivell nacional. Debutà front al Vilareal. Sempre recordarà Marta eixe debut, als 45 primers minuts va jugar i va deixar la porteria a zero.
Aquesta temporada s’havia quedat sense equip i preparava als xiquets de l’Escola Base de futbol del seu poble Gata i més en concret als pre-benjamins B, que un dia seran jugadors del Gorgos CF.
 
A la pàgina de facebook de l’Elx CF femení hem trobat la següent notícia:
"Elche CF Femenino ficha a Marta Gayá.
Marta Gayá se ha vinculado al Elche CF Femenino para reforzar la posición de portera del conjunto de Segunda División con el dorsal 23. La guardameta que perteneció al Denia CD se encontraba sin equipo,... tiene experiencia en la Segunda División Española de fútbol femenino, fué jugadora del Hércules CF Femenino en esta categoria, ahora pasa a formar parte de la familia franjiverde lo que resta de temporada y una campaña más. Se incorporará al equipo mañana lunes 18 de Febrero. ¡Bienvenida @MartaGaya26!"
 
Amb aquesta trajectoria i la que ve, ja la podem considerar una ambaixadora gatera, de l’esport i més en concret del futbol femení, al lloc de portera.
Sa mare, Fina, també donava alguns trets de la seua vida personal, que s’acompasa, com no, amb l’esportiva:
"Marta té com a aficciones la música i el cinema. Escolta música a totes hores, li encanta. També li encanta vore pel·lícules a casa, anar al cinema cada cap de semana... Però també gaudix i molt amb les companyes futbolistes, amb els diversos clubes de futbol femení que també militen a les altes categories.
Seguix dient sa mare, que és sent molt orgullosa de Marta com a esportiva i gatera, "la festa no és una de les seues grans aficcions, per què està en temporada, vol portar una vida sana i es troba en competició"

Ja sabrem més de la seua trajectòria, des de la seua presentació oficial aquesta setmana fins als partits que setmana rere setmana tindrà que afrontar amb l’Elx CF femení. MARTA, sens dubte, és tot un exemple a seguir per moltes xiquetes del seu poble...i xiquets, per això l’hem considerada gatera destacada.
 
FONT: Fotos Fina Coloma / Elx CF femení.


DIVENDRES 22, VIA CRUCIS PELS CARRER DE GATA

20130217205444-viacruciscarrers.jpg

La Quaresma de Gata 2013 té ja una novetat. Divendres 22 a les 22 hores es farà el VIA CRUCIS pels carrer de Gata. Fins ara els Via Crucis eren a l'església o cap al Calvari. Per primera vegada la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata ha preparat un itinerari de carrers del nucli urbà, sobre tot per la part més antiga i tradicional del poble, el Raval.

Començarà aquesta pràctica cristiana quaresmal a la Plaça de l'església, continuarà pel carrer Nou, carrer Teulada i carrer Bisbe Cervera. Tocant la Plaça de l'Església passarà pel carrer Doctor Gómez Ferrer i el curt carrer Pare Mulet, després baixarà pel carrer la Bassa i entrarà a la zona del raval pel carrer Duquessa d'Almodóvar. Pel carrer Hostal i carrer Moreres anirà al carrer Bisserot, d'ahí al carrer Parres on pujaran a la Placeta de Sant Antoni per a baixar pel carrer de Baix cap al carrer Tetuà. Pel carrer Duquessa d'Almodóvar, de nou, es tornarà a l'església.AHIR ELS JOVES VAN SOTERRAR LA SARDINA

20130217214810-soterrarcompo.jpg

El Passeig d'Alacant va ser l'escenari del soterrar i la cremà de la sardina

Els Quintos 2013 van fer la parodia tan popular i la Comissió 2013 va preparar la Piràmide Musical a les Sorts

Les quadrilles de joves ahir dissabte van soterrar la sardina posant així punt i final a les festes carnestolendes i començant el temps de Quaresma. Els Quintos 2013, de lut rigorós, com mana la tradició, van fer la paròdia de soterrar la sardina i fer la cremà. Inclús la coneguda penya L'Espardenya va portar una corona i un "cotxe funerari" com deien ells. A la fi, la Comissió de Festes 2013 va preparar a les Sorts una Piràmide Musical per a tots. Els sopars es van prodigar pels bars de Gata, com ara El Noguer on hi havia fins i tot actuació musical dels músics gaters Porró i Vicent.

A la composició fotogràfica teniu uns moments de la festa, amb imatges de Verónica Vives i baixades del facebook.

 RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 18 DE FEBRER DE 2011: El dia de Sant Simeó i Sant Eladio de fa dos anys es recordava del 7 al 15 de maig de 1988 a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". Repassaven el futbol del Gorgos. La notícia municipal important era la visita institucional del president de la Diputació, José Joaquín Ripoll a Gata per a inaugurar les instal·lacions esportives de les Costeres i el carril-bici de la carretera de Jesús Pobre. En dos articles es comentava la notícia. El blog també parlava de "Activa’t a Gata" un programa de turisme actiu. El BOP donava compte d’una llicència ambiental a Gata.

AQUELL 18 DE FEBRER DE 2012: A la crònica publicava les desfilades de Darrer Dissabte. Les curiositats de "Sabieu...?" ens portaven a 1900 i el temporal de pedra que va fer a Gata mal per 80.000 pessetes. Les derrotes del juvenil i cadets del Gorgos també eren notícia.EL BLOG ARRIBA A LES 194.000 VISITES

Ja quasi estan les dues-centes mil. Potser que a primers de març arribe a la data tan esperada i després seguirem. Van caient, a vegades amb molta rapidesa, a vegades més lentament, les visites van produint-se d’acord amb les informacions més properes, les fotos més curioses. Ja estem en 194.000 visites al blog...i a seguir.EL GORGOS EMPATA A TEULADA FRONT EL CF MORAIRA (2-2)

20130218212057-gorgosateulada.jpg

Els juvenils guanyen per golejada (4-1) a casa front al Teulada-Moraira

El primer equip del Gorgos va obtindre un valuós empat dissabte per la vesprada al camp "Ricardo Benavent" de Teulada. Jugava contra el CF Moraira. Es van avançar a la primera part els de Moraira fins a 2 a 0 i va remuntar i empatar el Gorgos, primer amb un gol en propia porta del rival i després amb un gol de Molines, que havia substituit a Bolufer. Malgrat l’empat seguix el Gorgos vuité amb 34 punts. De 20 partits jugats 9 guanyats, 7 empatats i 4 perduts. 61 gols a favor i 35 en contra.

Si voleu llegir tota la crònica ho podeu fer al diari "Teulada Moraira digital" que va seguir al minut el partit. Ací teniu l’enllaç: http://teuladamorairadigital.com/not/3043/empate_entre_el_c_f__moraira_y_el_c_f__gorgos/.

Pel que fa als juvenils, jugaven al camp municipal de Les Costeres dissabte també i van guanyar i golejar, 4 a 1, al Teulada-Moraira, també curiosament del mateix municipi que els rivals del primer equip.

A la fotografia de "Teulada Moraira Digital" teniu l’alineació inicial del Gorgos CF. del partit de dissabte.

FONT: Teulada Moraira digital: http://teuladamorairadigital.com/.IMATGE CURIOSA: Des de dalt les Coves Roges: passeig avall, cap al poble

20130218212928-passadorcr-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Una nova imatge transformada per l’amic José Salvador G.T. mitjançant l’efecte que deixa el programa HDR looks, ens porta dalt de les Coves Roges. I l’ull fotogràfic ens porta cap avall, cap al poble. És tot tan natural que quasi no es nota l’efecte que li dona. Era el dia de la vespra de Reis, tot lluminositat en ple hivern.

Un passeig distint digne de que tots els gaters l’experimenten alguna vegada i gaudixquen del paisatge que allí es contempla. Ara, la imatge curiosa es trasllada al començament d’aquest passeig. I de pas podeu parar-se als miradors instal·lats a l’efecte, per a contemplar les prehistòriques Coves Roges o les bancalades d’enfront del riu.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 25.- SANT ANTONI DE PÀDUA (carrer Sol)

20130218214607-dscf0659.jpg

 

És el penúltim retaule de carrer que trobem per l’itinerari urbà abans de pujar cap al Calvari. La imatge de Sant Antoni de Pàdua, que se li fa festa el tretze de juny, la trobem a una casa del carrer Sol, al nº 23. És del segle XIX i quan la casa sigué restaurada es va ubicar molt bé aquest plafó ceràmic. Al carrer se li feia la novena al sant a casa "Tereseta el Quartet", que tenia un quadre pintat dins de casa, tot rodejat de floretes.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2). 21.- Santíssim Crist del Calvari (carrer Duquessa d’Almodóvar) (12-2). 22.- Mare de Déu del Carme (carrer Nou) (13-2). 23.- Sant Vicent Ferrer (carrer Sant Vicent) (14-2). 24.- Verge dels Desemparats (Avinguda Marina Alta) (15-2).Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. 26.- EXALTACIÓ DE L’EUCARISTIA (Plaça de l’Església)

20130218215238-plafomanuelquileseucpesg.jpg

He deixat per al final de l’itinerari urbà de places i carrers de Gata, el retaule més antic i podem dir més cèntric. L’exaltació de l’Eucaristia és el plafó ceràmic que es troba a la Plaça de l’Església a Casa Miguel "de Miñana". Data del segle XIX i la fotografia que teniu dalt ha estat possible gràcies a l’amic Manuel Quiles Pastor d’Alacant, qui m’ha donat el consegüent permís per a publicar-la a la sèrie del blog. Quiles és col·laborador junt a altres companys de la web www.retabloceramico.net, una pàgina web dedicada a l’estudi i divulgació de la ceràmica artística i que va estar creada en 2007 pel seu administrador Antonio Entrena i en la qual tenim l’honor de que estiga aquesta "capelleta" o retaule nostre. Tornant a la imatge, a la fitxa de la web llegim que té unes mesures aproximades de 0,60 x 1 metre. Agraïsc al fotògraf de la mateixa, Manuel Quiles, que podam veure tant bé aquesta imatge, malgrat les dificultats de la seua reproducció produïdes per la balconada.

En resum, ja publicades al blog i podeu anar punxant sobre cada una: 1ª.- Sant Antoni (Placeta) (23-1). 2ª.- Sant Antoni (inici carrer Teulada) (24-1). 3ª.- Sant Antoni (prop de l’Era de Boronat) (25-1). 4ª.- Sant Joan Baptista xiquet (carrer Hostal) (26-1). 5ª.- Sant Isidre llaurador (carrer Teulada) (27-1). 6ª.- Santa Llúcia (carrer Teulada) (28-1). 7ª.- Nostra Senyora dels Desemparats (carrer Teulada) (29-1). 8ª.- Sant Antoni (carrer Nou) (30-1). 9ª.- Sant Josep (carrer Nou) (31-1). 10ª.- María Auxiliadora (carrers Teulada-Bisbe Cervera) (2-2). 11ª.- L’Àngel de la Guarda (carrer Teulada) (2-2). 12.- Sagrat Cor de Jesús (carrer Constitució) (3-2). 13.- Santíssim Crist del Calvari (carrer doctor Gómez Ferrer) (4-2). 14.- Santa María Magdalena (carrer Doctor Gómez Ferrer) (5-2). 15.- Sant Roc i Sant Sebastià (carrer La Bassa) (6-2). 16.- Puríssima Xiqueta (carrer la Bassa) (7-2). 17.- Verge dels Desemparats (Plaça d’Espanya) (8-2). 18.- Sant Sebastià (carrer Bisserot) (9-2). 19.- L’Àngel de la Guarda (carrer Bisserot) (10-2). 20.- Sant Cristòfor (carrer Moreres) (11-2). 21.- Santíssim Crist del Calvari (carrer Duquessa d’Almodóvar) (12-2). 22.- Mare de Déu del Carme (carrer Nou) (13-2). 23.- Sant Vicent Ferrer (carrer Sant Vicent) (14-2). 24.- Verge dels Desemparats (Avinguda Marina Alta) (15-2). 25.- Sant Antoni de Pàdua (carrer Sol) (correspon al 16, publicada el 18/2).

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.038, la del dissabte 16/2-

20130218224725-b003trescarretera.jpg

Reprenc la sèrie de imatges antigues de Gata que tant agrada a la gent gatera. Ho faig amb una altra fotografia de la col·lecció de Antonio Soler Llácer ("el Rellotger"), que ara tenen els fills.

Ací teniu a tres homes en el record, que ja no estan entre nosaltres. Els tres anaven mudats, amb xaqueta i corbata. El del mig és Antonio "el rellotger", al seu costat estan Pepe "Pela" i Vicente. Estan a la trevessera de la carretera, però podeu comprovar que no passaven cotxes. Sols ells es van fotografiar davant un camió de l’època i una motocicleta de les d’abans. Les cases totes de igual altura. No estava asfaltada encara la carretera.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.039, la d'ahir dia 17/2-

20130218230434-b021xiquescine.jpg

La fotografia que ara pose pertany a la col·lecció de Jaime "Mónica" i Carme "de Moliner". Les xiques i el cinema, es podria titular aquesta imatge. Anunciava la pissarra la pel·lícula "Patrulla de rescate" de Yul Brynner, rodada l’any 1964. El grup d’amigues es van voler fotografiar. Podeu reconèixer per darrere a Marita Caselles; al mig, a Carmen a un costat, a Rosa al mig (dona de Miguel el Sereno) i a Gloria, que ja no està entre nosaltres, a l’altre. Agatxada està Mari Frasés i sembla ser Anita, dona de Antonio "Corder". La última de darrere podria ser María Pilar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.040, la de hui-

20130218234959-nevada56-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN PER A NO PERDRE DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Ja estem quaranta fotos per dalt de mil i esta és històrica. De la col·lecció que em facilita Emilio Signes (fill de Jaime i Mari) n’hi ha una molt bona. Seria la nevada de 1956 i pel febrer, per aquestes dates o més enrere la de 1954. Pedro Frasés, avi d’Emilio, és el més major de la foto, a la dreta mirant-la. Portava un abric. Anaven els dos ben arropats i portaven un cabasset cada un. Junt a Pedro estava Miquel "de Porra" (tio de Juan el mestre o del cine). Els dos tenien animals i havien eixit a donar-los mejar. On abans eren casetes i corrals ara hi ha finques de pissos.  Però gaudiu del paisatge semiurbà de la Costera del Grup Escolar, sense escoles, tota la muntanya pelada que tanca la foto. Algunes cases a mig construir, començant a formar carrer i es nota que és l’Alcolaia per la baraneta de zelosia de casa Pepe "el practicant" que encara es conserva igual. Mireu el toll de neu que hi havia.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 19 DE FEBRER DE 2011: La notícia històrica: "Dilluns, a Cádiz, l’autor del llibre del bisbe Servera". Les culturals eren: "Aquesta nit teatre a Gata" i "El curtmetratge "No és una broma" de l’I.E.S. Gata, premiat a la FEPAD". Es recordava del 19 al 28 de maig de 1988 a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". La notícia esportiva era: "El Gorgos juvenil guanya al Portuarios, 4-5, en un gran partit". Primera part de l’article: "Paraules que fan història".

AQUELL 19 DE FEBRER DE 2012:  "Hui hem fet paelles" era la crònica del Darrer Diumenge. Dos articles s’ocupaven del Darrer dissabte i les disfresses de Carnestoltes.LES NOVES RUTES DEL CEDMA COMENÇARAN PER GATA EL 3 DE MARÇ

20130219203506-cedmacaminar.jpg

El Consorci Esportiu Marina Alta (CEMA) és, de nou, notícia. L’entitat prepara ja la Vena edició de "Camina per la Marina Alta". Precisament, la primera ruta serà pel terme de Gata i serà el 3 de març, a la Font de la Mata i Serrillars; la segona serà el 10 de març per La Llacuna a Castell de Castells. El 17 de març serà per l’Alt de l’Ample, Planisses i cim del Cau a Xaló. Finalment, 24 de març -Diumenge Rams- es farà la ruta  al Barranc de l’infern de Fleix (la Vall de Laguar). Cada ruta tindrà un import de 3 euros i es pot inscriure’s a la web www.aestas.com. Per a obtindre informació al 966405458 ó 667523604. També podeu escriure a // info@cema-marinaalta.com.

A l’esquerra de la fotografia vegeu a la regidora d’Esports de Gata María Rosa Simó, junt als altres regidors. Al centre, el president de CEDMA Antoni Reig.

FONT: Foto i informació, Gabinet de Premsa, Ajuntament de TeuladaPLOU, PERÒ MOLT POQUET

El temps torna a ser notícia, no pel vent sinó per un poquet de pluja que deixa uns quants litrets a Gata, res important. Si no plou fort, com tenen que anar amunt els favars, els pesolars?, com té que remullar-se la terra?. Mira que plou poc aqauest hivern, això si neva lluny de nosaltres i molt. Aquesta vesprada sols ha banyat el carrer. esperem que aquesta nit sia més generosa la pluja. Falt n'hi ha!!.SABIEU...? que en 1953 ja es va denegar la segregació de part del terme de Dénia per a Gata

Torna aquesta sèrie que tanta informació històrica ens ha donat als gaters, per mig de la premsa virtual. Ara trobem informació relativa a Gata a diaris de fora de la província d’Alacant. Així el diari "Imperio : Diario de Zamora de Falange Española de las J.O.N.S." publicava el dia 29 de novembre de 1953 el tractat al Consell de Ministres del dia d’abans sota la presidència de "Su Excelencia el Jefe del Estado". Al capítol de "Gobernación" es pot llegir: "Decreto por el que se deniega la segregación de parte del término municipal de Denia, para su agregación al de Gata de Gorgos (Alicante)."

FONTS: diari "Imperio : Diario de Zamora de Falange Española de las J.O.N.S.", nº 5.435 del 29-11-1953 // http://prensahistorica.mcu.es.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. CALVARI: Iª estació: Jesús, condemnat a mort

20130219212153-dscf0578.jpg

Temps apropiat per a repassar-les. Estem en temps de Quaresma i des de hui pujem pel Calvari de Gata fins l’ermita, per a descobrir les catorze capelletes que conformen el Via Crucis tan paregut al real com el de Gata, per acabar amb les set capelletes de la Corona de Dolors de la Verge, a la replaceta del Calvari. Si veuen/vegeu les cares picades té una explicació. Els desaprensius, un dia, es van ensanyar amb el patrimoni artístic de les capelletes del Calvari. Què llàstima de persones!!. Aquesta capelleta és la més "destrossada" de totes les del Via Crucis del Calvari, sobre tot les cares dels protagonistes de l’escena. Si recorden al programa de festes de 2010 vaig publicar un article referent a aquest tema. Esperem que algun dia es puguen restaurar i que tornen a ser les d’abans.

Centrant-nos ja a la capelleta en si, direm que la primera estació està prop de les vies del tren, començant el camí del Calvari, a la part esquerra de pujada. Mostra a Jesús davant el Sanedrí. Es titula la primera: Jesús, condemnat a mort. En cada capelleta es poden resar uns versos que hi ha pintats sobre la rajoleta. Ací estan en castellà i són els següents: "Considera, alma perdida, que en aqueste paso fuerte se dio sentencia de muerte al redentor de la vida".

Cada capelleta de Gata va ser pagada, finançada i cuidada per una família, per uns devots, quan després de la guerra es van fer les capelletes noves. A la primera llegim: "En memoria de Gabriel Leyda y Florentina Apaño. Sus hijos".

(Recordar-los que els 26 retaules dels carrers del poble els podeu veure a la secció de "Història Local" que teniu a la columna de la dreta de la portada del blog).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.041-

20130219215154-b022carrosses-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

La foto de hui és de la col·lecció de Jaime S.S. Una carrossa més. Ací la teniu dedicada al tren i dalt d'ella va pujar ni més ni menys que l'alcalde Don Julián Monfort Calatayud. També estava Pepe "Datilero". De xics, per darrere apareix Jaime. De xiques podem vore a Carme "Moliner" disfressada de "majorette". Per davant està María Margarita i la dona de Vicente "Gargoria", de Cabrera. Al costat de Don Julián està Mari Frases. Darrere d'ell Paca, germana de Juan "el del cine". Com sempre dic i faig, si coneixeu a més gent de la foto, podeu vosaltres completar el comentari.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 20 DE FEBRER DE 2011: Segona part de l’article: "Paraules que fan història". Del 28 al 31 de maig de 1988 es recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". "El Gorgos juga sols una part (2-1)" i "Les imatges de la no-segona part del Gorgos-Atlétic Ifach" eren la notícia esportiva del dia.
AQUELL 20 DE FEBRER DE 2012: "Crònica del Darrer Dilluns" i la imatge curiosa dels noms dels Quintos 2012 a l’asfalt eren les notícies de la festa. Anunciava el blog la missa a l’ermita del dia 26 de febrer, acte pertanyent al 250 aniversari de l’Ermita-Crist. A l’esport, la victòria (0-3) del Gorgos a domicili. A "Sabieu..." posava la notícia del Senat de 1871 que eixia Gata a relluir.


LA PREMSA PARLA de...rutes i marató

20130220201403-nasio.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) publica hui dimecres dia 20 una foto-notícia sobre les rutes que us anunciava ahir, organitzades pel CEMA (Consorci Esportiu Marina Alta). A la pàgina 16 en paper llegim: "Cema inicia las rutas "Camina per la Marina Alta".

Per altra banda, el mateix diari informa de la victòria d’Ignasi Cardona Torres, xabier de mare gatera, que va guanyar la marató de Xàbia "Granadella Trail". Titula el diari: "Ignacio Cardona se adjudica la maratón "Granadella Trail". Podeu consultar l’article de J.Z. a la fulla 14 en paper i a aquest enllaç en digital: http://www.lasprovincias.es/v/20130220/marina/ignacio-cardona-adjudica-maraton-20130220.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS (la Marina) 20-2-2013.VÉNEN BONS CONCERTS DELS MÚSICS GATERS

20130220201043-dscf9363.jpg
Dissabte 23 actua el Grup Instrumental a Xàbia; dissabte 2 de març, la banda al Casal

Els músics de la banda Unió Musical ja s’han posat en marxa, de nou, i venen prometedors i innovadors concerts. Com aperitiu, al saló d’actes del Conservatori Professional de Xàbia actuaran dissabte 23 a les 19 hores l’Orquestra d’aquell centre i el Grup Instrumental de Gata. El programa serà el següent: Selecció de la suite de l’òpera dels tres penics (Kurt Weill), Palladio (I Mov.) (K. Jenkins), Andantino del Concert per a Arpa i Flauta en Do M (W.A.Mozart), Suite n.1 de Carmen (G.Bizet) i El Señor de los Anillos (H. Shore).

Concert del músic

Fins ara coneixíem el concert del soci, el concert de revetlla, concert de nadal i alguns més extraordinaris amb motiu de setmanes de la música i demés, però arriba a Gata un concert innovador que es diu...CONCERT DEL MÚSIC. I no se’l poden perdre, segons anuncien ja tots els músics i la directiva de la banda. Tindrà distintes finalitats: passar-ho d’allò més bé amb la música, coneguent nous continguts musicals i ajudant a l’associació a reformar el local.

Serà dissabte 2 de març a les 19 hores.

Us pose a continuació l’anunci que fan des de la banda per al concert:

"Eres dels que creu que els concerts de la banda són avorrits? Penses que sols servixen per a pegar una becadeta? Estàs molt enganyat i ho demostrarem el 2 de Març!. Els músics i Joan Valentí presenten... el CONCERT DEL MÚSIC.

Aquest serà un concert completament diferent, on tots podran gaudir de cançons d’ara, d’abans i sempre. Per això vos oferim un cartell d’escàndol!...

Començarem l’espectacle amb ROCK ESPANYOL on serà inevitable alçar-se de les butaques a ballar Bienvenidos, Salta, Chiquilla...Seguidament per a que agafeu aire després de tant de bot interpretarem La Vida es Bella, la banda sonora d’aquesta pel·lícula tan emotiva. I per a acabar amb la primera part tenim James Bond 007 on esperem treure-vos un somriure.

La segona part començarà amb algunes cançons dels Beatles, (The Beatles in Concert) on molts de vosaltres viatjareu al passat recordant vells temps. Seguidament vos oferirem "Queen in Concert" un xicotet repertori d’aquest grup anglés que de segur tots coneixeu. I per a acabar "Santana a Portrait" on ballareu tots al ritme d’aquest guitarrista i la seva música.

Serà un concert ple de sorpreses, vos esperem a tots.

Continuen anunciant des de la banda:
"
A més, informar que serà l’últim concert de la Banda on podreu disfrutar de les butaques del saló d’actes. Com molts de vosaltres ja sabeu, anem a continuar amb la reforma que vam començar l’any passat, per això necessitem un poc de la vostra part, i vos demanarem una donació de 2€ en l’entrada.
Moltes Gràcies d’antelació, no s’arrepentireu!
"

Per tant, ja ho sabeu no podeu faltar...venen concerts molt importants de la nostra banda.

A la fotografia de Vero Vives l'últim concert de la banda, al Nadal de 2012.

FONT: Banda Unió Musical de Gata.Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. CALVARI: IIª estació: Jesús carrega amb la creu

20130220202642-dscf0583.jpg
El Calvari està molt concurrit els dies de la Quaresma i pràcticamente pujar cap al Calvari dia a dia es trobar-se sempre algú que fa la pràctica piadosa del Via Crucis. La capella es troba a la mateixa part que la primera estació. Aquesta segona té el següent títol: "Jesús carrega amb la creu" . El text de la mateixa el reproduïsc: "Pecador mira a Jesús con la cruz que le has cargado pues te dice lastimado tus pecados son mi cruz".
Encara té aquesta capella les cares picades, producte de la senseraó, dels atropells artístics.
Finalment, dir que la capelleta es va construir "A expensas de D. Antonio Martí Signes y hermanas".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ.


DILLUNS 25 COMENCEN ELS CONTROLS DE VELOCITAT PER DINS DEL POBLE I ELS ACCESOS

20130220214411-policia.png
Del 25 de febrer, dilluns, fins 10 de març, diumenge, la Policia Local de Gata farà una campanya de controls de velocitat al casc urbà del municipi i accesos al mateix. Us deixe el comunicat de la Regidoria de Governació confeccionat conjuntament amb la Jefatura de la Policia Local:
"COMUNICADO PARA LOS VECINOS DE GATA DE GORGOS, CONFECCIONADO POR LA CONCEJALÍA DE GOBERNACIÓN Y DE LA JEFATURA DE LA POLICÍA LOCAL DEL AYUNTAMIENTO DE GATA DE GORGOS:
 
"La Policía Local de Gata de Gorgos mantendrá durante los dias 25 de febrero al 10 de marzo la campaña de controles de velocidad en el casco urbano del municipio y los accesos al mismo . Durante las jornadas en las que el dispositivo permanecerá activado, un vehículo equipado con un cinemómetro vigilará el cumplimiento por parte de los conductores de los límites de velocidad establecidos.

La finalidad de la campaña, y así lo ha recordado la concejala delegada de Policía Local, Maria Rosa Simó, es concienciar a los conductores sobre el peligro que, para ellos mismos y para el resto de usuarios de la vía, entraña circular a velocidades excesivas, ya que el exceso de velocidad es una de las principales causas de accidentes en España.

Si la velocidad se atenúa, las posibilidades de siniestro se reducen y los accidentes que tienen lugar son menos graves. "La voluntad es concienciar y no hay mejor muestra de ello que esto que estamos haciendo: avisar para que la gente sepa que va a haber controles y actúe en consecuencia, pero el respeto a las normas de circulación debe existir independientemente de si los cuerpos de seguridad actúan o no. Lo que nos jugamos es nuestra vida y la de otros, no hay que olvidarlo nunca", ha subrayado la edil.

El oficial jefe de la Policía Local, Ernesto García, ha detallado las características del dispositivo. "Tenemos a nuestra disposición estos días un vehículo cinemómetro, que la Dirección General de Tráfico nos ha cedido y con el que "controlaremos las velocidades en los accesos a la ciudad en horarios diurnos y nocturnos".

Ernesto García ha indicado que en el casco urbano las velocidades que se alcanzan "no son desorbitadas, pero sí que resultan en algunos casos inadecuadas para las características de determinados puntos de la trama urbana".

"Si a una velocidad inadecuada le sumas otros factores como, por ejemplo, una tasa de alcoholemia elevada en el conductor, las posibilidades de accidente crecen. Se trata de que la gente no se ponga en peligro a sí misma y al resto de usuarios de la vía".
 
FONT: Policia Local de Gata.


JA TÉ EL BLOG 195.000 VISITES

En un tres i no res hem passat mil visites al blog. Entren, es paren a observar fotos, notícies, història. Gràcies a totes i tots, perquè a sols vuit dies d’acabar el mes i ja sols resten cinc-mil visites per a dues-centes mil. Ja vorem. De moment, hem arribat a les 195.000 i tot per vosaltres/vostés. GRÀCIES...i a seguir.SABIEU...? que en 1962 l’ametla marcona es va vendre a 22 pessetes el kilogram a Gata

Ho publicava el diari "Imperio : Diario de Zamora de Falange Española de las J.O.N.S." en la seua edició del dia 21 d’octubre de 1962. Al capítol d’agricultura i més en concret de la conca del riu Duero, parlava de València, aigua caiguda i collites. Referia al pobles valencians de Ayora i Jarafuel que tenien el preu de l’ametla marcona a 23,50 pessetes el kilogram i deia textualment: "mientras que en Gata de Gorgos está a 22 pesetas".
 
FONTS: diari "Imperio : Diario de Zamora de Falange Española de las J.O.N.S.", nº 8.205 del 21-10-1962 // http://prensahistorica.mcu.es.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.042-

20130220235711-b004equipxicons-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO UN POC MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

La present fotografia, la que toca hui dia 20 és de la col·lecció de la família de Antonio Soler "el Rellotger". Com vegeu vaig alternant-ne amb totes les col·leccions obertes, fins ara quatre.

Els xavals formaven un bon equip de futbol. Jugaven al camp de les Alcolaes als anys 60 del segle XX. Puc reconèixer a alguns. Així, el porter era Antonio "el rellotger" propietari de la fotografia. El xicon que va en tirants més alt és Pepe "Botella". L'últim a la dreta pareix Vicente "el de la botiga" vestit amb xaqueta. Dels agatxats al mig es trobava Ernesto Coloma i el de més a la dreta Jaime Pedro Vives.

Com sempre faig, un exercici de completar els joves futbolistes que a la foto apareixen. Si els coneixeu podeu esceriure un comentari al blog o al facebook. Gràcies, com sempre, per la vostra col·laboració.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 21 DE FEBRER DE 2011: Es recordaven els inicis del diari El Poble -sobre Gata- i el 3 de juny de 1988 a "Com era Gata...fa 23 anys". A esports publicava que "El Gorgos es finalment seté del grup XV de 2ª Regional".

AQUELL 21 DE FEBRER DE 2012: Feia la crònica del Darrer Dimarts "últim dia de les festes de Carnestoltes". A "Sabieu..?" coneixíem la ploguda forta del 28 de juny de 1877. El temps amb fred i Canal 9 amb l'emissió sobre el 250 aniversari del crist-ermita donaven pas a la fotografia antiga, sobre la inauguració de la font.VÉNEN BONS CONCERTS DELS MÚSICS GATERS ( IIª part )

20130221212415-dscf4417.jpg
 
Diumenge 24, el Grup Instrument de Gata actua al Casal; la Banda juvenil diumenge 3 de març
 
 
Felipe Fuertes Guardiola s’estrena com a director de la banda juvenil
 
 
El concert a l’església serà dissabte de Passió, 23 de març
 
 
Si ahir avançava la programació dels concerts del Grup Instrumental a Xàbia i la banda a Gata els dies 23 de febrer i 2 de març respectivament, hui cal completar la informació amb altres tres concerts.
Després d’actuar a Xàbia, al dia següent diumenge 24 de febrer a les 19 hores al Casal de la Música actuaran en concert: el Grup Instrumental de Gata junt amb l’Orquestra del Conservatori de Xàbia i l’Orquestra Sinfònica de la Societat Musical del barri de Malilla de València. El programa és el mateix que us avançava ahir i col·labora amb el concert la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata.
 
 
Al dia següent del novedós concert que prepara la banda per al dissabte 2, és a dir, el diumenge dia 3 de març, els aficcionats a la música podran gaudir de la música dels més joves del poble en un encontre amb la Banda Juvenil d’Ondara. A més, aquest serà el primer concert amb el nou director Felipe Fuertes Guardiola.
El repertori que ens oferiran és el següent: PRIMERA PART (Banda Juvenil d’Ondara): -"Azcarraga" (Pas-doble) de Richard-Scott Cotien; -"The Mision" de Enrio Morricone; -"Canto a Unicef" de Ferrer Ferran i "Carnaval per a Trompetes" de John Kinyon, acompanyats a la batuta per Sergi Martí Torres. SEGONA PART (Banda Juvenil de Gata): -"Els Poblets" (Pas-doble) de Miguel Torrens Escrivà; -"Cuentos de amor" de Eugenio Gómez García; -"Mood Romantic" de Johan Nijs i "Medley Boleros" Arranjaments de J. Molina, acompanyats a la batuta per Felipe Fuertes Guardiola.

Finalment, cal dir que el ja clàssic concert de música sacra, de processons, de setmana santa es farà el dissabte de Passió, dia 23 de març a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, a les 20.30 hores, després de la segona missa.

A la imatge, un moment del concert de la banda a l'església a març de l'any passat.

FONT: Banda Unió Musical de Gata.SABIEU...? que en 1973 a Benicàssim dos gaters van tindre un accident eixint-se de la carretera

Ho publicava el diari "Mediterráneo : Prensa y Radio del Movimiento". Al capítol de succesos llegíem: "SE SALIÓ DE LA CALZADA". Detallava la informació que era al kilòmetre 74 de la carretera de València a Barcelona a l’altura de Benicàssim (Castelló). Anaven amb una furgoneta. Un gater tenia 33 anys; l’altre 59. Ells van eixir bé. La furgoneta va patir molts desperfectes.
 
FONTS: diari "Mediterráneo : Prensa y Radio del Movimiento". Any XXXVI, nº 10.808 del 19 d’agost de 1973. // http://prensahistorica.mcu.es.


Hª LOCAL: CAPELLETES DE GATA. CALVARI: IIIª estació: Jesús cau, per primera vegada, amb la creu

20130221215653-dscf0589.jpg
La tercera estació del Via Crucis del Calvari de Gata es troba encarada a la primera pujada, donat l’espatlla a la zona on abans hi havia el cementeri parroquial. Està a l’altra banda d’on estaven fins ara les dos primeres capelles: El títol de la tercera estació és: "Jesús cau, per primera vegada, amb la creu" . Ací teniu el text que es pot llegir al plafó ceràmic: "Si eres causa pecador que Cristo en tierra ha caído llora y gime arrepentido con lágrimas de dolor".
Pel que fa a l’estat general de les rajoletes, cal dir que té més picada la cara del que castiga a Crist que la del mateix Jesús. Encara està llastimada aquesta capelleta.
Baix del dibuix, com en cada una de les estacions, la dedicatòria a qui la va sofragar: "A expensas de Dª Mariana Boronat Signes-D. Vicente Fornés Caselles y familia".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2) i l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.043-

20130221221940-bodazaragosi59-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La foto que hui porte la va pujar l’amic Jesús Moncho fa uns dies al seu facebook. Retrata tot un aconteixement social de 1959. El casament de Francisco Zaragosí, que ja no està entre nosaltres. La carretera: vegeu els cotxes de la comitiva parats al voltant de sa casa. La gent tota pel mig...Ai si ens posarem ara!!. El cotxe dels "novios" és el que teniu més avall a la fotografia amb matrícula de Bilbao 15.493. Cal observar els models dels vehicles. La gent asomant-se pels balcons, per les finestres. On ara estan els pissos i el bassar dels xinessos era la fàbrica de "Monfort Soler y Cª" (del Banc). Totes les cases de la travessera de la carretera tenien planta baixa i un pis dalt. Podeu mirar-les. Si vegeu el sòl de la carretera encara era d’adoquins i no estava asfaltada amb pol.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 22 DE FEBRER DE 2011: Es recordava "Com era Gata.." del 4 al 12 de juny de 1988. Es publicava el lliurament del premi del curtmetratge als alumnes de l’IES de Gata. La fotografia antiga 315 era el passeig d’Alacant abans d’urbanitzar-se.
 
AQUELL 22 DE FEBRER DE 2012: 93.000 visitants tenia el blog. Feia la Crònica del Dimecres de Cendra. Del 250 aniversari Crist-ermita: publicava AVAN la notícia. A "Sabieu...?" publicava la mort i penjà d’un veí a Gata pel 1872.


ACTES DE QUARESMA I MUSICALS PER AL CAP DE SETMANA A GATA

Hui, Via Crucis nocturn pels carrers del poble
 
Demà i diumenge, actuacions musicals
 
Si voleu saber els actes programats per al cap de setmana, de distint caire: un religiós i els altres culturals-musicals ací els teniu:
- Hui divendres 22, a les 22 hores: Acte de la Quaresma 2013. Novedós. Via Crucis pels carrers del nostre poble.
- Demà dissabte 23, a les 19 hores, a Xàbia: Actuació del Grup Instrumental de Gata i les orquestres del Conservatori Professional de Xàbia i la Simfònica de la Societat Musical del barri de Malilla (València).
- Diumenge 24, a les 19 hores, al Casal de la Música de Gata, el mateix concert citat abans.


LA PREMSA parla de...la campanya de velocitat per Gata

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) a l’edició de hui divendres dia 22 publica a la pàgina 16 un breu sobre la "Campaña de control de la velocidad en el casco". Aquesta notícia ja la vaig publicar, amb el comunicat de la Policia Local de Gata. Començarà dilluns 25 de febrer i acabarà 10 de març. Coneixement i conciència.
 
FONT: diari LAS PROVINCIAS 22-2-2013.


SABIEU...? que en 1766 l’escrivà del jutgat de Xàbia era gater

Ho sabem per la visita senyorial al Marquesat de Dénia que fa Baltasar venero de Valera en 1766 i de la qual es va escriure un llibre, edició a cura de Joan Romero i Antoni Grau en 2005. Parlant de la Visita a les pressons i escrivanies de jutgat de Xàbia, el dia 5 de juny de 1766, a les pàgines 161 i 162 diu textualment: "la qual escrivania, aunque está al cargo de Juan Bautista Herades, que actualmente la exerze, está al mismo tiempo conzedida a Franzisco Monfort, escrivano residente en el lugar de Gata, una legua distante de esta villa..."

FONT: Baltasar Venero de Valera: Visita senyorial a l’Estat de Sogorb (1765) i al marquesat de Dénia (1766). Edició a cura de Joan Romero i Antonio Grau, Universitat de València 2005. Fonts històriques valencianes.


IMATGES CURIOSES: riu amb aigua i pont cap a les escoles, Gata

20130222141031-riuipont-copia.jpg

(PODEU FER EN GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Tornen a ser els colors vius, que dona el sistema HDR looks i que aplica l'amic José Salvador, els que defineixen la fotografia. Per què és una imatge curiosa. Podeu observar l'aigua del riu, acaba de baixar. La marca de la data ens situa al 14 de novembre de l'any passat el fet. Això vol dir que des d'eixes dates no tenim aigua per aquests indrets. El verd de les mates, el groc de la casa pintada, el pont cap a les escoles...i l'aigua tèrbola, marró, no clara, ni verda. És una imatge que convida també a la tranquil·litat, l'aigua pareix que vaja a encaixar-se i no és així, tornarà a obrir-se.DEMÀ DIA 23 TORNA A RODAR EL BALÓ PER A LA PEDRERA DEL FUTBOL GATER

Tots juguen dins, excepte l’aleví A i els dos grups de prebenjamins
 
També juguen demà juvenils i majors
 
La Associació de Futbol Base Gata ha facilitat els horaris de tots els equips de la pedrera de la jornada 18, de demà dia 23 de febrer.
PREBENJAMIN A -- Calpe C.F. "A1" - EMF Gata "A" a les 12:00 h.
PREBENJAMIN B -- Calpe C.F. "B1" - EMF Gata "B" a les 12:00 h.
ALEVÍ A -- U.D. Altea "A" - Gorgos C.F. "A" a les 11:00 h.
ALEVÍ B -- Gorgos C.F. "B" - Calpe C.F. "C" a les 09:30 h.
INFANTIL -- Gorgos C.F. - C.D. Pedreguer EMF a les 15:30 h.
CADETES -- Gorgos C.F. - C.D. Pedreguer EMF a les 17:45 h.
 
Els juveniles a Portuarios i els grans a casa front

Per la seua part, els dos primers equips del Gorgos C.F. també juguen demà dissabte. A les 16.30 hores a Gandia juguen a la categoria juvenil U.D.Portuarios contra el Gorgos C.F.

El primer equip del Gorgos jugarà demà dissabte dia 23 a les 18.30 hores al camp municipal de Les Costeres contra Playas Alicante.

BENJAMÍ A --Gorgos C. F. "A" - Calpe C.F. "C" a les 09:30 h.
BENJAMÍ B -- Gorgos C.F. "B" - C.D. Jávea "C" a les 11:00 h.


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 23 DE FEBRER DE 2011: Per commerar aquell fatídic dia per als espanyols, vaig publicar: "Aquell 23F de fa 30 anys on estava vosté...a Gata?". Publicava el plenari extraordinari del dia següent que tractava dels Plans, hui encara res de res...El dia memorable de fa dos anys arribavca el blog a les 22.100 visites. Del 15 al 28 de juny de 1988 es recordava "Com era Gata..."

AQUELL 23 DE FEBRER DE 2012: La premsa parlava de Gata amb motiu del 250 aniversari Crist-Ermita. S'obria la nova peixateria a la Plaça Nova. S'anunciava que dissabte 26 era el soterrament de la sardina. Iniciaven l'expedient per declarar Bé d'Interés Cultural Immaterial als "Bous al carrer". A "Sabieu...?" descobríem a Colau de la Tona i el segrest que va fer amb una xica rica d'Ondara i l'alcalde de Gata que va intervindre. Tot això a 1874.UNES 250 PERSONES PARTICIPEN EN EL NOVEDÓS VIA CRUCIS NOCTURN PELS CARRER DE GATA

20130223185532-compo1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Anit es va celebrar per primera vegada en la història un Via Crucis nocturn pels carrers de Gata. Unes 250 persones de totes les edats i grups van participar-hi. Va ser un èxit a nivell participatiu i d’organització parroquial. L’itinerari marcat es va complir a la perfecció i la nit convidava amb una temperatura molt bona. Les catorze estacions s’ubicaven al llarg del recorregut amb unes teles que plasmaven uns dibuixos al·lusius a l’estació corresponent. Els tradicionals cants d’estació a estació li van donar a aquesta pràctica de devoció religiosa que es freqüenta a la Quaresma molt bon ambient.

L’itinerari cal recordar-lo: Plaça de l’Església (ací estaven posades les estacions primera i catorzena), carrer Nou, trosset del carrer Sol (ací estava la segona estació), carrer Teulada (estava la tercera estació), carrer Bisbe Servera, carrer Doctor Gómez (quarta estació), carrer Pare Mulet, carrer La Bassa (cinquena estació), carrer Duquessa d’Almodóvar fins carrer Hostal (ací s’ubicava la sisena estació), carrer Roquetes, carrer Moreres (al cantó estava la setena estació), carrer Bisserot (vuitena estació), carrer Parres (a la cantonada entre el parc i el carrer estava la nona estació), carrer Sant Antoni (desena estació), carrer de Baix (onzena estació), carrer Tetuà (dotzena estació), de nou a carrer Duquessa d’Almodóvar (tretzena) i Plaça de l’Església, de nou (catorzena estació).

Tots els participants van entrar a l’església on el senyor rector D.Francisco M. Murillo va llegir la consideració final i es van entonar els goigs al Santíssim Crist del Calvari, que a la fi no deixa de ser una imatge de Setmana Santa, a més de ser el nostre patró.

A la composició, diversos moments del Via Crucis d'anit. Fotos: Vero Vives.SABIEU...? que al segle XVIII uns dels Pavordes de Xàbia era José Signes de Gata

Ho descobrim a la Revista Literaria Semanal "El Archivo" que dirigia l’eminent  Prevere Dr. D. Roque Chabás i que va publicar de 1886 a 1893. Quan parla dels "Los Pavordes de Jábea" el cinqué pavorde era Dr. José Signes, de 45 anys, que pel cognom sembla que era gater. Va estar del 6 de setembre de 1713 fins la seua mort al 6 de gener de 1736.

FONT: Revista "El Archivo" Roque Chabas, prevere.Hª LOCAL: CAPELLETES A GATA. IVª estació: Jesús troba a la Verge

20130223200729-dscf0594.jpg
La quarta estació, que tocava haver posat ahir, està a la zona planera de l’itinerari del Via Crucis del Calvari de Gata. Hem canviat de costat i ara es troba al mateix costat que la tercera. El seu títol: "Jesús troba a la Verge" . El text que porten les rajoletes és el següent: "En este sitio sagrado, la madre más excelente, con dolor muy vehemente, abraza a su hijo amado".
Aquesta capelleta conserva prou bé les rajoletes i no va ser atacada amb tanta intensitat, encara que encara hi ha alguna careta dels protagonistes de la mateixa que està picada.
Baix del dibuix, la dedicatòria als sofragadors de la capella: "A expensas de D. Matías Monfort Mulet y familia".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2), l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2) i a la TERCERA ESTACIÓ (21-2).


CAU EL GORGOS INFANTIL A CASA (0-4) CONTRA EL PEDREGUER

20130223205054-gorgosinfiped-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

A l’altra serà...com diuen. No ha pogut ser. Golejada innapel·lable del Pedreguer al Gorgos, de la categoria infantil, que jugaven a casa, al camp municipal de "Les Costeres". Jaume Fornés Signes "Blanquet", cosí germà meu, de mare gatera, té al fill jugant al Pedreguer C.F. Ell ha fet un bon reportatge del partit. D’ahí que haja tingut ocasió de tindre les fotografies dels dos equips per a tots els usuaris del blog. Faig la composició de les dues formacions com a record dels futbolistes veïns.

Ressenyar que com a tots els partits de regional i de pedrera, a este partit també s’ha parat mig minut com a homenatge al jove àrbitre al que se li va extirpar la melsa ("bazo") a causa de l’agressió d’un jugador que damunt era policia. Fets així deuen ERRADICASR-SE TOTALMENT dels terrenys de joc, siga de l’esport que siga.

La resta de resultats de la Jornada 18, com sempre facilitada per l'Associació Futbol Base Gata són:

CADETS -- Gorgos C.F. 1 - 4 C.D. Pedreguer EMF
INFANTIL -- Gorgos C.F. 0 - 4 C.D. Pedreguer EMF
ALEVÍ A -- U.D. Altea "A" 1 - 4 Gorgos C.F. "A"
ALEVÍ B -- Gorgos C.F. "B" 3 - 2 Calpe C.F. "C"
BENJAMÍ A -- Gorgos C.F. "A" 2 - 2 Calpe C.F. "C"
BENJAMÍ B -- Gorgos C.F. "B" 2 - 5 C.D. Jávea "C"
PREBENJAMÍ A -- Calp C.F. "A1" - EMF Gata "A" SUSPÉS
PREBENJAMÍ B -- Calp C.F. "B1" - EMF Gata "B" SUSPÉS

Fotos: Jaume Fornés Signes "Blanquet".Hª LOCAL: CAPELLETES A GATA. CALVARI. Vª estació: El Cirineu ajuda al Senyor a portar la creu

20130223210547-dscf0598.jpg
Estem hui ja a la cinquena estació. També està al mateix costat i molt prop de la quarta, encara en zona plana. Es titula: "El Cirineo ajuda al Senyor a portar la creu". Diu el seu text: "Por cumplir su mal deseo, aquella perversa gente dan al cordero inocente por su ayuda un cirineo". Torna a estar la cara de Jesús picada i la resta no.
Baix del dibuix, la dedicatòria: "A expensas de Dª. Amparo Moncho Ivars".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2), l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2); a la TERCERA ESTACIÓ (21-2) i a la QUARTA ESTACIÓ (23-2,1ª).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) ** (958) ** (era del 28/11)

20130223212815-dosdonespont-copia.jpg

(( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I PARAR-SE AMB TOTS ELS DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Repassant totes les fotos antigues publicades, he vist que m'havia passat la 958, que pertanyia al 28 de novembre de 2012. Per això, la recupere ara i estarà completa tota la sèrie.

La imatge és de la col·lecció de la família de Emilio Signes. Molt curiosa, per què són dos mares amb els seus respectius nadons, una xiqueta i un xiquet de bolquerets. Estaven a l'altra part del pont. A l'esquerra de la foto està Rosa, dona de Pedro Frasés. A la dreta està Paquita, dona de Pedro Pineda. Qui són els xiquets?. Els seus fills acabadets de nàixer. Any 1949. Eren Joaquina, filla de Rosa, i Pedro, fill de Paquita.

La foto té, a més de la curiositat familiar, altres punts d'atenció. El col·legi parroquial que estava amb les parets plantades -podeu mirar-lo a l'esquerra de la imatge-. El pont amb les primeres baranes i el carrer, la casa baixeta que es veu a la dreta de la foto, la casa dels García -ara convertida en pissos-, però sobre tot el campanar, que com observareu té encara la seua torre baixa. Si recordeu, el 16 de febrer rememoraven els 50 anys de la seua elevació.EL GORGOS GRAN GOLEJA AL PLAYAS ALICANTE (6-1) I EL JUVENIL PERD FORA

El primer equip del GORGOS C.F. ha golejat a plaer aquesta vesprada al Playas Alicante per 6 a 1. Un bon partit i puja un lloc l’equip de Miguel "Polaca". Té el Gorgos 37 punts i és seté de la taula de classificació.

L'altra cara de la moneda l'ha tinguda el Gorgos juvenil. A Gandia ha jugatr contra el Portuarios. Els de la Safor li han endosat una severa derrota als de Gata: 10-0. Ocupen els juvenils el lloc onzé.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 24 DE FEBRER DE 2011: El dia Sant Modest i Sant Sergi de fa dos anys aquestos eren els temes informatius del blog: a la sèrie de "Com era Gata..." recordavem juliol i el dia 1 d'eixe mes de 1988. Els dos temes municipals eren: "S'exposarà com resultarà el Polígon Plans" i "Gata es queixa del traçat del gasoducte".

AQUELL 24 DE FEBRER DE 2012: La notícia social: "Informació sobre el canvi de comptadors elèctrics". Curiosament, enguany també, serà dimecres 27 una xerrada molt semblant. BOE i BOP portaven anuncis relacionats amb Gata. Un cas curiós a "Sabieu...?" sobre un carreter de Pedreguer, camí de Gata des de Xàbia. Era 1877. A l'esport parlava dels partits del cadet i el juvenil. A fotografies antigues (681) una imatge històrica de la primera junta del Crist; era finals dels anys 80 del segle XX.EL BLOG SOBREPASSA LES 196.000 VISITES

És de justícia seguir agraint a tots els usuaris del blog que la xifra continua imparable. Ja són hui superades les 196.000 visites i a primers de març complirà el "CRONISTA DE GATA" les dues-centes mil visites, que són prou. Uns  dígits considerables. Gràcies a totes i tots...i a seguir.LA POLICIA LOCAL DONA INSTRUCCIONS DAVANT LA CAMPANYA DE CONTROL DE VELOCITAT QUE COMENÇA DEMÀ

20130224200950-policia.png

La Policia Local de Gata, a través de la xarxa social facebook ha donat unes consideracions i instruccions de com va a desenvolupar-se la capmanya de control de velocitat que comença demà dilluns 25 de febrer i acabrà diumenge 10 de març. Al llarg de les dues setmanes aquestes són les explicacions que dona la Policia al respecte. Us ho pose textualment tal com apareix al facebook:

"¿CÓMO VA A DESARROLLARSE EL CONTROL DE VELOCIDAD QUE COMIENZA MAÑANA LUNES Y SE PROLONGARÁ HASTA EL DOMINGO DÍA 10 DE MARZO?: 1º: desmitificar algunos comentarios que circulan por el pueblo, de que parece ser que el radar ya ha denunciado a... muchas personas en Gata. Pues bien, el dispositivo todavía no está montado por lo que difícilmente ha podido hacer fotografías a los vehículos, y si nosotros decimos que comienza el lunes, es porque comienza el lunes, no antes.
2º: la campaña tendrá una duración de 14 días: los 7 primeros días, todas las infracciones que se registren, serán transformadas en avisos mediante carta que llegará a su domicilio, donde se explicará la velocidad a la que iba, la fotografía del vehículo, y en caso de que hubiese sido una denuncia real y no un aviso por una campaña local de tráfico, el coste real que hubiese tenido que pagar por la denuncia, así como los puntos que se le hubiesen retirado (si el exceso es poco, no lleva puntos aparejados). A partir del día 4 de marzo y hasta el día 10 (segunda semana) todas las infracciones serán recogidas y traducidas en denuncias de tráfico, que sí serán cursadas como el resto de denuncias.
3º: evidentemente, la voluntad política, no es recaudatoria ya que si no, ni hubiésemos avisado ni tampoco se pondría la primera semana de "aviso" para que la gente se dé cuenta y reflexione de la infracción cometida. La voluntad política es hacer caso a las reiteradas quejas sobre el exceso de velocidad dentro de la población, y la única forma de controlar la velocidad hoy por hoy, es el radar.
4º: el radar estará en funcionamiento, las 24 horas del día, independientemente de si es domingo o no, o si es por la mañana, tarde o noche.
5º: ya dijimos que el margen va a ser amplio, y que no saltará la foto a los 51 km/h. Saltará a una velocidad ya considerable. Pero tengan en cuenta, las velocidades máximas porque por ejemplo, la cuesta del Grupo Escolar, está limitada a 20 km/h por lo que circular a 40 km/h ya es el doble de lo permitido, y el último tramo de La Font del Riu hacia la gasolinera, está limitado a 40 km/h porque viene una curva y después, el puente, por lo que circular a 60 km/h en una curva, en este caso, ya sería excesivo.
6º: lógicamente, no vamos a decir los lugares donde va a ponerse el radar, ya que si no, no sería efectivo. La finalidad es que no sobrepasemos las velocidades máximas indicadas por las correspondientes señales, en cualquier parte de la población.
Muchas gracias a todos."

Per tant, ja sabeu des de demà anar COM ES DEU, COM TOCA, I ALERTA EN PASSAR-SE DE VELOCITAT. Prudència i coneixement.

FONT: Policia Local de Gata, a través del seu facebook.LA PARRÒQUIA DE GATA TÉ DEU MINISTRES EXTRAORDINARIS DE LA COMUNIÓ

20130224204650-ministrescomu2.jpg

Hui s'han incorporat tres més als set ja existents, que mantindran aquesta missió tres anys

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata ha incorporat hui a tres ministres extraordinaris de la comunió més. En total són deu els membres de la parròquia que faran aquesta tasca d'ajuda al ministre ordinari, que en el cas del poble és el rector. Aquestes persones, a més de donar la comunió a les misses, porten la comunió als malalts del poble, a les persones impedides per malaltia o per altra circumstància. El senyor rector, Don Francisco M. Murillo, els ha felicitat i animat amb la seua tasca, que ha considerat molt important. A cadascú dels deu, els set que ja ho eren i els tres nous, se'ls ha atorgat el certificat corresponent procedent de l'Arquebisbat, així com la teca (una caixeta on porten les sagrades formes de l'Eucaristia). El període de vigència, fins a l'altra renovació, és de tres anys. Als que ja coneguem, per haver-los vists en aquesta tasca parroquial tan important (Adela, Susi, Antonio, María Elena, Pepe Juan, Anita i Juan) s'afegixen des de hui Joaquín Grimalt, Josefa Reig i Ana Masutier.

A la fotografia (feta per Vero Vives) vegeu a tots els ministres extraordinaris i al rector D. Francisco a l'altra major de l'església, aquest matí.IMATGES CURIOSES: carrer Tetuà, el passat morisc de Gata

20130224211058-carrertetua.jpg

De nou, a la recerca de noves imatges de racons i llocs del poble originals, curiosos. L'amic José Salvador G.T. amb el sistema HDR looks ens apropa a la part més antiga de Gata, a la part que revivim el passat morisc del poble, al carrer Tetuà. Si dies enrere, veíem el mateix carrer però un poc més avant, al seu final mirant el centre social integrat, ara el vegem en un altre tram. La zona més històrica del poble i les cases i carrer de marcat traçat morisc. Predomina el blanc de les façanes, l'estret del carrer, les cases baixes, en clar contrast amb el cel claríssim de la vespra del dia Reis.Hª LOCAL: CAPELLES A GATA. VIª estació: La Verònica esbandeix el rostre de Jesús

20130224222030-dscf0603.jpg
Sisena estació del Via Crucis de la pujada a l’ermita de Gata. Seguix al mateix costat -dreta al pujar-. A punt de començar la corba. Es titula: "La Verònica esbandeix ("enjuaga") el rostre de Jesús". L’escrit que trobem poemat i que les dones devotes sempre canten pujant de capella a capella és el següent: "Imita la compasión de Verónica y su manto si de Cristo el rostro santo quieres en tu corazón". Com en moltes capelletes la cara de Jesús també ha estat picada en esta. "A expensas de varias devotas" posa a esta capelleta sisena.
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2), l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2); a la TERCERA ESTACIÓ (21-2); a la QUARTA ESTACIÓ (23-2,1ª) i a la CINQUENA ESTACIÓ (23-3,2ª).


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.044, la del dia 22/2-

20130224224115-b005bateigman.jpg

De la col·lecció de la família de Antonio Soler ("Rellotger"), la foto corresponent al dijous 22, donat que la d’ahir divendres ja la vaig posar i era una pendent, tracta sobre bateigs a Gata. Vegem un dels bateigs de la família. Antonio i la seua muller sostenen al nadó. El ciri està al costat de l'altar. Don Manuel Frasés, rector aleshores a Gata, està a punt de batejar-lo. L’escolanet li aguanta el micròfon. Era entre 1969 i 1974 que va estar aquest rector natural d’Ondara entre nosaltres. Però, fixeu-se també en la part del costat de l’altar major. La llum anava encara amb clauetes d’abans (podeu observar-ho a l’esquerra de la foto). Al principi, la primera estació estava situada al pilar d’entrada a l’altar major, després es va posar dalt de l’arc de la Puríssima.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.045, la de hui dia 24-

20130224225745-quadrilles-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN I NO PERDRE DETALLS DE TOTS ELS JOVES QUE ACÍ IXEN. PUNXEU ACÍ)

La fotografia és de la col·lecció de Antonio Monfort. La va fer ell al carrer Sant Miquel, a l’altura de la fàbrica de l’Estanquer, mireu la paret i la reconeixereu. Diversos joves van formar un conjunt molt curiós i simpàtic. El dia de Sant Blai d’enguany la va pujar al facebook Antonio. Molts són els joves gaters fotografiats en eixe moment. Reconec en la foto a Francisco García, agatxat davant de tot. Sagrario, els bessons, Paco "Matilde", Manyà, Lluís,...Plantats estan Pasqual, Briones -al mig-, Amparo, Antonio. Per darrere a Ana María, i altres.

Podem mirar l’entorn de la foto. A banda de la parte de la fàbrica que comentava, es pot veure el cartell de "Novedades, Supermercado" que hi havia a Ca Masianet, part esquerra. Mireu el cotxe quina matrícula tenia. Era al final de la dècada dels anys 70 del segle XX. Mireu el camió que hi havia davant el cotxe, que sembla ser un 4L.

Done les gràcies a Paco Briones, que es veu a la foto. Ell comenta: "esta foto pertany a les festes de Gata de l’any 1977, quan estavem ja preparant la QUINTÀ del 1981 que més tard seria la coneguda per "EL JONEC".

Un altre quinto del 1981 (BTO) explica detingudament alguns dels seus companys quintos. Ell diu:
"És la meua quintà. Molts grats records que guarde d'ella i de les festes del 81.
El més espatarrat de tots es Miguel de Terol, desgraciadament ja desaparegut, però amb la convicció de que tots el portem a la memòria.
Agaixats d'esquerra a dreta, la germana de l'alcaldessa, Sagrario, Pepe el Bessó, Joan de Deu (guardagulles), José Vicente (Bar de baix),Antonio Noguera, Miguel de Terol, que ja l'hem anomenat, el nebot de Don Fernando el Mestre i Lluís el de la Plaça. Els que estàn plantats conec a la majoria, però li cedisc el torn a un altre quinto per a que s'aventure.
Per cert, jo no aparec a la foto i crec que d'amics de quadrilla només un que ja he anomenat. Es clar que no recorde aquesta foto."

 

 

Vosaltres podeu completar tots els participants a la foto. Feu-ho. Espere informació. Entre tots fem el blog. A mesura que vaja rebent informació aniré completant a l’article els que ixen a la foto.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 25 DE FEBRER DE 2011: Anunciava la travessa i pernocta Calp-Gata dels dies 26 i 27. També el partit Gorgos-Pedreguer de juvenils del dia següent i també el VII Rally Fotogràfic dels dies 11, 12 i 13 de març. Començava la sèrie de tres parts: "Apunts d’un riu: el Gorgos".
 
AQUELL 25 DE FEBRER DE 2012: Comentava les derrotes del cadet i el juvenil del Gorgos. A "Sabieu..." comentava la intenció de posar semàfors, que després seria rotonda, a l’encreuament de La Rana, en 1988.


DIUMENGE 3 DE MARÇ COMENÇA A GATA LA V edició de CAMINA PER LA MARINA ALTA

20130225215938-caminama-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN EL CARTELL ANUNCIADOR, PUNXANT ACÍ)

La ruta és per la Font de la Mata i El Serrillas. El punt d'encontre al pont de les Alcolaes a les 9 hores

Diumenge 3 de març comença la Vª edició de "Camina per la Marina Alta", que organitza el CEMA (Consorci Esportiu de la Marina Alta), de la qual ja us vaig parlar de la seua presentació.

Pel que fa a la primera ruta s'ha escollit el terme de Gata i s'anirà a la Font de la Mata i al Serrillàs.

Considerada una ruta circular, aquesta té una dificultat moderada. El punt d'encontre i eixida serà al pont, carrer Grup Escolar a les 9 hores. La ruta tindrà un desnivell de 492.25 metres i es recorrerà una distància de 12,18 kilòmetres en un temps aproximat de 4 a 5 hores.

La ruta té alguns punts importants d'interés, com la mil·lenària Font de la Mata i el seu paratge, les runes d'una masia, aljub, pou i demés.

De Gata es prendrà la direcció a La Font de la Mata. Passant esta font segueix pujant el recorregut cap al Serrillàs, on s'arriba al punt més elevat de la ruta. En dies clars es poden tindre excel·lents vistes panoràmiques. Es coneixeran així pels participants partides, conreus, paisatges i alguns recursos naturals de molt interés.

Aquesta activitat, subvencionada a través del CEMA té el preu simbòlic de 3 euros, cm a pagament del segur d'accidents de la mateixa. És obligatòria la inscripció anticipada.

Per als que aneu, no oblideu portar calçat esportiu, aigua, un entrepà, roba còmoda i d'abric i el DNI. Els xiquets menors d'edat tindran que anar acompanyats per pares o tutors. Més informació de l'activitat podeu trobar-la en horari d'oficina al telèfon 667523604 i en www.aestas.es.

Dalt teniu el cartell anunciador de les quatre rutes programades.

FONT: CEMA / Ajuntament de Gata i www.aestas.es.DIMECRES 27, XERRADA SOBRE EL REBUT DE LA LLUM

20130225220557-cartellrebutllum.jpg

Tens dubtes sobre el rebut de la llum?. Vine i informat, es necessari. Així fa el reclam del cartell publictari que anuncia la reunió-xerrada que es farà dimecres 27 de febrer a les 19.30 hores al Centre Social Integrat. La xerrada està organitzada per Tien21 Jaime Signes i per la Regidoria de Participació Ciutada de l’Ajuntament de Gata.

Dalt teniu el cartell anunciador d’aquest event del dimecres.DIUMENGE 3 DE MARÇ, TAMBÉ DIA DE L'ARBRE A GATA

20130225223302-arbregata.jpg

Els participants aniran a l'antic camp de tir, ara camp de vol, a plantar arbres

A vegades no hi ha cap activitat els caps de setmana i els joves se les inventen i altres vegades s'amuntona la feina. Serà el que passarà diumenge 3 de març. Hi haurà senderisme a nivell de la Marina Alta pel terme de Gata, com he dit dos entrades més amunt i es farà aquesta activitat. Es de suposar que hi haurà per a tots els gusts.

Diumenge 3 de març, com dic, es programa per la Regidoria de Medi Ambient, l'activitat familiar de plantació d'arbres a Gata. Es commemorarà així el Dia de l'arbre, amb el lema: "Sembrar un arbre es sembrar vida". L'eixida serà a les 9.30 hores des de la Plaça Nova i es partirà cap a l'antic camp de tir, ara camp de vol d'avionets. Cal dur esmorzar, aigua i aixà.

Dalt teniu el cartell anunciador de l'activitat.IMATGES CURIOSES: la placeta del "Cuartel"

20130225224833-caserna.jpg

Sempre serà el "Cuartel" aquesta Caserna antiga de la Guàrdia Civil, amb més de 125 anys d'antigüitat. L'ull fotogràfic de l'amic José Salvador també la va fotografiar i amb el sistema HDR looks. La bifurcació cap al carrer Signes i cap a la carretera fa d'aquesta placeta coneguda com del Cuartel un lloc molt conegut per la gent de Gata i transeünts, donat que està molt cèntrica, que té molta vida i activitat. Els arbres, els cotxes, l'asfalt i les cases, fan que els colors es tornen molt variats i es convertixca en una imatge curiosa, de la que ara gaudim tots.Hª LOCAL: CAPELLES A GATA. VIIª estació: Jesús cau per segona vegada amb la creu

20130225231634-dscf0606.jpg
És la setena edició, Via Crucis cap al santuari gater. Hem canviat de mà. Ara comencen les capelletes de lña part esquerra. Ja estem a la corba. El seu títol: "Jesús cau per segona vegada amb la creu". Pel que fa a la conservació de les rajoletes, es mantén prou bé aquesta capelleta. Diu el text: "La gravedad de tu ofensa segunda vez con exceso rindió a tierra con el peso a la majestad inmensa". La dedicatòria: "A expensas de D. Juan Bta. Signes Fornés y Sª esposa".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2), l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2); a la TERCERA ESTACIÓ (21-2); a la QUARTA ESTACIÓ (23-2,1ª); a la CINQUENA ESTACIÓ (23-2,2ª) i a la SISENA ESTACIÓ (24-2).


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 26 DE FEBRER DE 2011: A l'esport publicava "Golejada del Gorgos, 10-0, al Pedreguer i líder provisional". Segona part de "Apunts d'un riu: el Gorgos". Del 6 al 13 de juliol de 1988 es recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys". També d'esport: "Un jove pelotari gater, Alvan Salvá Estrugo, juga la VIII lliga Caixa Popular amb l'equip de Benidorm".
AQUELL 26 DE FEBRER DE 2012: Arribava el blog a les 96.000 visites (ara supera les 196.000, cent-mil més). Del 250 aniversari Crist-ermita: "250 aniversari: emotiva celebració eucarística a l'ermita". La cloenda de les festes carmestolendes amb el soterrament de la sardina i Don Elies, recordant la seua mort a octubre de 1988.


RECORDEU...DEMÀ XERRADA INFORMATIVA SOBRE EL CONSUM ELÈCTRIC

Al Centre Social, a les 19.30 h.

Recordeu el que avançava ahir. La regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Gata, a través de l'empresa local Jaime Signes, ha organitzat una xerrada informativa sobre el consum elèctric per al proper dimecres 27 de febrer a les 19:30 hores al Centre Social.

Amb el col·loqui es pretén resoldre dubtes que han sorgit últimament entre alguns sectors de la població sobre el mercat elèctric, la tarifa d'últim recurs, Bono Social, el mercat lliure, la doble tarifa i el canvi de comptadors. A més a més, es donaran alguns senzills consells de com estalviar un 20 o un 30% en el total de la factura elèctrica.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.LA POLICIA INFORMA COM VA LA CAMPANYA DE CONTROL DE VELOCITAT AL POBLE

20130226203652-policia.png

Després de dos dies d’actuació amb els radars a distints punts del poble

ESTADÍSTICA CURIOSA DEL RADAR (Dies 25 i 26):

Han passat per davant del radar, 1.415 turismes i 407 camions (l’aparell és capaç de distinguir-los). En total: 1.822 vehicles. S’han enregistrat 202 infraccions, que seran traduïdes a avisos i no a denuncies.

La Policia Local ha publicat el resultat dels dos primers dies de la campanya de velocitat per dions del poble, que està realitzant amb radar. Us pose textualment el que diu:

"INFORMACIÓN SOBRE EL CONTROL DE VELOCIDAD: aunque es muy pronto, porque sólo llevamos 2 días, queremos compartir con todos nuestros amigos, cómo va desarrollándose la cosa. La primera misión del radar, es controlar la velocidad de los vehículos que circulan por la zona escolar (a las 9 horas). No es preocupante la velocidad que alcanzan los vehículos en la Cuesta del Grupo Escolar que, recordamos está limitada a 20 km/h, debido a que sólo hay 1 carril de circulación tanto para subir como para bajar (el puente), lo que autorregula mucho la fluidez aunque pocos son los que van a 20 km/h pero tampoco se sobrepasan los 35 km/h. El dato curioso lo pone la otra entrada al colegio, por la C/ San José.

El tramo más próximo al colegio del Puente Nuevo, está limitado a 40 km/h y eso sí que lo respeta muy poca gente. Carriles anchos, uno para cada sentido, tramo recto y sin pendiente... La velocidad media, está en 60 km/h pasados (20 km/h más de l (20 km/h más de lo permitido y 10 km/h más que la máxima por dentro de poblado). Hay conductores que están equivocados y creen que la lectura de la velocidad, se realiza en el sentido donde está estacionado el vehículo, y ello es falso. Se puede tener la parte delantera del vehículo mirando hacia el colegio, y estar realizando las lectura de la velocidad en sentido contrario; es decir, hacia los que salen. Lo digo porque mumchos para ir al cole, van despacio, pero en cambio para salir, van muy rápidos.

En tono de humor, decir que sonrían para la foto, porque las lecturas de la velocidad, son independientes. Los controles de velocidad por la mañana, se realizan principalmente en la zona de la travesía. ¿Por qué? porque la gente está trabajando, los niños en el colegio e instituto y el resto de calles, no presenta mucho tráfico, excepto la Carretera de Ondara, la Avenida de la Marina Alta y la Carretera de Jávea, que es donde se concentra la acción del radar. Por la tarde, la cosa cambia después de la salida de los escolares, ya que toma más importancia la zona del pabellón deportivo, c/ Trossets, Paseo de Alicante, c/ Jalón, la zona de Les Sorts y aunque parezca extraño, la C/ Constitución. Sigue habiendo tráfico en la travesía, pero la gente ya está mucho más repartida por la población.

La nota curiosa, la ha puesto un conductor esta mañana, que se ha puesto a grabar el vehículo que hace de radar, no sé con qué finalidad, la verdad. Y como vosotros sabéis, nosotros somos un servicio de policía cercano, transparente (o es lo que estamos intentando) por lo que, si alguna persona tiene curiosidad en saber cómo es y cómo funciona el radar, que se lo pregunte sin ningún miedo al policía que está con el radar, que se lo mostrará sin ningún problema, pero por favor, no os escondáis detrás de los coches o medio acostados dentro para grabar o sacar fotos, porque os vais a perder lo más interesante, que desde dentro de vuestro coche, no se ve, cuando de la otra forma, obtendréis las mejores fotos :-)

Entre ayer lunes y hoy, han pasado por delante del radar, 1415 turismos y 407 camiones (el aparato es capaz de distinguirlos). TOTAL: 1822 vehículos. Se han registrado 202 infracciones, que serán traducidas a avisos y no a denuncias. Claro, 202 de 1822, no arroja una estadística preocupante, pero si lo analizamos sólo en cuestión de infracciones, 202 son muchas infracciones, por no decir muchísimas.
Seguiremos informando."

FONT: Policia Local, Gata de Gorgos.Hª LOCAL: CAPELLETES A GATA. VIIIª estació: Jesús consola a les filles de Jerusalem

20130226204741-dscf0610.jpg
Vuitena estació. Ja estem a la recta final del Via Crucis, anem pujant, ja es veu la capella dalt de tot. Estem a la part esquerra. Està la capella dedicada a les dones: "Jesús consola a les filles de Jersualem". Es conserva en prou bon estat tota l’escena. Diu el text: "Abrasado en caridad, aquí dijo el sumo bien: hijas de Jerusalén, sobre vosotras llorad". La capella està dedicada:  "A expensas de Dª Josefa Redal Borja e hijos".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2), l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2); a la TERCERA ESTACIÓ (21-2); a la QUARTA ESTACIÓ (23-2,1ª); a la CINQUENA ESTACIÓ (23-2,2ª);  la SISENA ESTACIÓ (24-2) i la SETENA ESTACIÓ (25-2).


IMATGES CURIOSES: per dalt de terrats i teulades domina el Montgó

20130226215815-montgopoble-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ )

Mireu i gaudiu del resultat. L’amic JSGT aplica el HDR looks per a fer-nos descobrir tots els llocs curiosos de Gata. Un d’ells és este paisatge mig urbà, mig rural. Per dalt de terrats i teulades, com sempre, domina el Montgó, el pare Montgó. El sol, en mig de tot un cúmul de núvols, ajuda a aclarir més la cara que vegem de Gata d’aquest penyot, d’aquesta serralada. El colorit no és ni blanc ni blau, el gris i el roig s’apoderen de la vista. Cal dir, finalment, que la foto està captada el dia onze d’aquest mateix mes, febrer.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.046, la d'ahir 25/2-

20130226220926-b023xicones-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Toca hui una fotografia de la col·lecció de Jaime "de Mónica" i els seus fills. Precisament, la foto recull un dels moments més graciosos de Maite, la seua filla, amb les seues amigues a una caseta de les Planisses. Mireu la vista del poble i el campanar al fons. Era la dècada dels 80. La imatge està en color i pareix que fora l’altre dia, però ja ha passat el temps. Les dos amigues portaven el garbó de llenya entre rises i diversió...i el fornet a punt. Seria per Pasqua?. Què temps aquells i quines vivències!!.

M'indica "una del poble" en els comentaris que la caseta podria ser la de María "Carrasco" i Vicente "Porra"??. Ahí queda anotat. Ella diu: "Quins records, que coques més bones fa eixe fornet...".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.047, la de hui dia 26-

20130226233625-b006escolars.jpg

Ara la fotografia és de la col·lecció de A.S.LL. i família, a la qual li agraïsc -com a tots els que hem cedixen fotograsfies- poder anant publicant les fotos de la Gata d'ahir, Gata en el record.

Canviem radicalment i de la festa a una caseta de la foto anterior ens anem a l'escola d'abans, de no fa massa anys. Mireu que parelleta de germanetes. Fotografiades per al record de la seua família. A escola anaven els fotògrafs i sempre feien les fotos davant del mapa d'Espanya. Amb llibres per damunt la taula i fent com si prengueren moltíssima atenció, l'atenció la posaven les xiquetes a la càmera. Aquells abrics, aquells records,...SUPERADES LES 197.000 VISITES

A dos dies d'acabar el mes, hui i demà, encara aquest matí s'han superat les 197.000 visites al blog del CRONISTA DE GATA. Enhorabona a tots els que ho feu possible. A més, cada vegada estem més a prop de les dues-centes mil. Gràcies a totes i tots...i a seguir endavant.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 27 DE FEBRER DE 2011: Arribava el blog a les 23.000 visites. Comparant, hui mateix (27-2-2013) hem superat les 197.000. Un reportatge donava compte dels 93 anys complits pel ja recordat "Toni Porra". Tercera i última part de "Apunts d’un riu: el Gorgos". 2-0 era el resultat del Gorgos front al Mediterráneo Xàbia.
 
AQUELL 27 DE FEBRER DE 2012: Comentava que "La benjamina gatera Lorena Vives guanya en la seua categoria en la I jornada comarcal de tennis". Un altre articulet era: "Tasca de vins i llibres a la rebotica del Celler de la Marina". A "Sabieu...?" es parlava del correu fet de Xàbia a Gata a cavall. El Gorgos caia a casa front al líder per golejada (2-6).


QUIN FRED FA !! NEVARA PROP D'ACÍ ?

Ens fem eixes exclamacions i eixes preguntes hui i seguim el refranyer valencià: "Al febrer, al cap o a la cua l'ha de fer". Estem a hores de la cua del tot i per això està fent-la. Hui ens hem llevat amb temperatures gèlides, d'alguns graus baix zero i dalt zero. Ara escandalós ha estat Onil amb 7 graus sota zero hui, però...Quin fred fa!!. I per l'arruixat que ha fet fa poques hores, ens fem ara la pregunta: Nevarà prop d'ací?. Podrem tocar-la, encara que estiguera lluny, però dins de les nostres comarques centrals. Demà ho sabrem...ara a descansar.DOS JOVES GATERS, A L'AVENTURA DEL MAROC CHALLENGE: JACOBO PEDRÓS Y JUAN MIGUEL GAVILÁ

20130227230217-marocchallenge.jpg

Demà es farà la presentació oficial al Portal de la Marina del Raid Maroc Challenge 2013, on participaran dos joves gaters Jacobo Pedrós i Juan Miguel Gavilà,
que compten amb el suport de l’Ajuntament. Serà al centre comercial per part del patrocinador principal Portal de la Marina.

Però hem de conèixer un poc més aquesta "Maaroc Challenge Spring Edicion" 2013, en la qual participaran més de cent vehicles, entre ells els de Gata.

Serà del 23 al 29 de març, amb pilots de nou nacionalitats distintes, que recorreran més de 2.000 kilòmetres per pistes, deserts i carreteres marroquines.

L’eixida es donarà a Xàbia (Alacant), des d’on la caravana creuarà fins el continent africà per Almería.

Este peculiar "raid low cost" amb caràcter solidari sols està obert a turismes i totterrenys matriculats abans de 1997.

Els participants, a més de gaudir d’una experiència única de 2.000 kilòmetres repartits en sis etapes, aportaran el seu granet de sorra al projecte solidari que l’organització impulsa per a millorar la qualitat de vida dels xiquets i xiquetes marroquins de la població Hassi El Begaa.

Sabrem més coses des de demà i al llarg del mes fins començar l’aventura dels dos gaters.

FONT: Text i fotos, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.Hª LOCAL: CAPELLETES A GATA. CALVARI: IXª estació: Jesús cau per tercera vegada

20130227232829-dscf0613.jpg
La novena estació del Via Crucis, sempre a la mateixa mà que portem camí de la replaceta de l’ermita, és la següent: "Jesús cau per tercera vegada". Ara són les cares dels que envolten a Jesús les llastimades, encara es veu ací clarament la malifeta d’alguns. El text de l’estació diu: "Pecador, anda advertido, pues llevando tu pecado mira como me has cargado, que tres veces he caído". La dedicatòria: "A expensas de Don Miguel Ferrer Morales y Sra. esposa por sus difuntos".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2), l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2); a la TERCERA ESTACIÓ (21-2); a la QUARTA ESTACIÓ (23-2,1ª); a la CINQUENA ESTACIÓ (23-2,2ª);  la SISENA ESTACIÓ (24-2); a la SETENA ESTACIÓ (25-2) i a la VUITENA ESTACIÓ (26-2).


ÚLTIM DIA DEL MES AMB PLUJA, LLAMPS, TRONS I PEDRETA

20130228092804-montgogata.jpg

Ha fet honor al refranyer, per a que diguem allò de "Al febrer, al cap o a la cua l'ha de fer. Anit ja us deia que podria hui ploure i ja va començar a fer ruixades menudes. Aquesta matinada a les cinc ja plovia i despréscap a les 8.40 ha fet fins a pedra, que per un moment ha deixat els carrers blanquinosos. Llamps, trons, molta boira i ja plou. Abric, paraigües i bona cara...que, per fi, plou.

La foto cara al Montgó és de Vero Vives pujada al facebook.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 28 DE FEBRER DE 2011: Publicava l'article "Corredors gaters per les carreres de la Comunitat". Del 15 al 22 de juliol de 1988 es recordava a la sèrie "Com era Gata...fa 23 anys".

AQUELL 28 DE FEBRER DE 2012: "La biblioteca prepara animació lectora infantil" era el tema cultural del dia. A "Sabieu...?" parlava de l'àvia de Gata de 1989, a la que li fan falta 26 dies per a un segle de vida.

AQUELL 29 DE FEBRER DE 2012: Com enguany no és any bisest i si que ho va ser l'any passat, aquestos eren els temes: "Recordatori: demà, reunió sobre el canvi de comptadors elèctrics", "L'escola de plàstica experimental" i una data informativa escolar històrica: a "Sabieu...?" recordavem l'escola de pàrvuls de 1878. "La manifestació educativa front a les retallades" i el començament del projecte llibre exposició-audiovisual eren dos temes culturals més.PLUJA, PEDRA, LLAMPS I TRONS...però potser insuficient

20130228205254-dscf0723-copia.jpg

Hem tingut de tot al llarg del dia de hui, però encara insuficient, donat que des de novembre que no plou. Val més això que res...diran alguns. Altres diran que tenim la neu prop. Efectivament. Al caseriu de Massarof a la veïna Xaló estava nevant i prou aquest matí. Dissabte podrem anar encara a la neu? preguntava un xiquet a son pare. Tot dependrà de com evoluciona la tormenta en les pròximes hores. A les 8.40 i a les 13.40, aproximadament, ha pedregat a Gata, a altres indrets ho ha fet al llarg del matí. Aigua, llamps i trons, mànegues als núvols, temporal de mar, tots els fenòmens s’han donat i estan donant-se...però i l’aigua forta i els litres en gran quantitat?.

A la fotografia, presa cap al pont de la via, vegeu com passa el tren en el moment d'un episodi de pedregada a migdia de hui.DE QUÈ PARLEN ELS GATERS? del temps i del Papa

Dos comentaris són els preferits dels gaters per damunt de tots hui: el temps amb les dos pedregades caigudes, que per fi ha plogut i l'acomiadament del Papa Benet XVI, des de les 20 hores, hora oficial.

En l'entrada anterior parlava del temps, ara parle del Papa, que ja és Pontífex emèrit.

S’ha amagat del món. Als 85 anys, quasi 86 d’edat (els complirà el pròxim 16 d'abril) s’ha jubilat, ha abdicat. Però, sabeu en la història de la càtedra de Pere quants papes han abdicat?. Benet XVI és sols el seté papa en abdicar. Són els següents:

-Segle I: Any 97, Clement I. / -Segle III, Any 235: Poncià. / -Segle VI, Any 537: Silverio. / -Segle XI, Any 1045: Benet IX. / -Segle XIII, Any 1294: Celestino V. /-Segle XV, Any 1415: Gregori XII / -Segle XXI, Any 2013: Benet XVI.

Sabeu que es fa ara fins a traure el nou Papa?. Comença un procés de varies etapes per a elegir al pròxim cap de l'església catòlica:

-Seu vacant- A les 20.00 hores de hui.

- El camarlengo és el líder temporal de l'Església: és l'administrador de la propietat i les rendes del Vaticà. El papa Benet XVI nombrà en 2007 per a este càrrec al segon del Vaticà, el cardenal italià Tarcisio Bertone.

- Carta per a convocar als cardenals: demà divendres Angelo Sodano, degà del Col·legi Cardenalici enviarà cartes a tots els cardenals.

- L'anell a troços: Serà destruit a martellades pel cardenal Bertone quan comence la primera reunió de cardenals.

- El cònclave: en un termini de 15 a 20 dies, encara que Benet XVI publicà un decret que permet avançar la data.

- Duració del cònclave: reunió a portes tancades de 115 cardenals 'electors'.

- Sistema d'elecció: es fa a la Capella Sixtina. Es necesita una majoria de dos terços per a nombrar al nou papa. La votació es fa amb paperetes que es posen dins d'un calce.

- Fumata: Durant el cònclave es vota dos vegades pel matí i dos per la vesprada. Les paperetes es cremen en una estufa especial que trau el canó a l'exterior. si no arriben a un acord fan que el fum siga negre. Si ja ho tenen clar, el fum serà blanc. Si és així, la gran campana de la Basílica de San Pere comença a redoblar.

- Les preguntes al nou Papa: Elegit ja el nou Papa se li fan dos preguntes: si vol ser Soberà Pontífex i quin nom vol posar-se.

Així que ja anirem coneguent més detalls.

FONT: Internet.

 Hª LOCAL: CAPELLES A GATA. CALVARI: X estació: Jesús és despullat de les seues vestidures

20130228220722-dscf0615.jpg
Ja estem a la desena estació, quasi dalt de tot. Via Crucis del Calvari de Gata. Capelles al costat esquerre segons pujem. Títol de la Xª estació: "Jesús és despullat de les seues vestidures" . Text que es pot llegir a les rajoletes: "Aquí desnudo y sangriento Cristo la mirra gustó; y el beberla rehusó, por no aliviaar su tormento".
Com estan les cares i els dibuixos a aquestes capelles?. Igual, desfetes. Quina destrossa van fer i pareix que no es veu...
Finalment, dedicatòria per la seua aportació: "A expensas de D. José Mengual Diego y Dª Antonia Mulet Arabí".
 
Ací teniu l’enllaç a la PRIMERA ESTACIÓ (19-2), l’enllaç a la SEGONA ESTACIÓ (20-2); a la TERCERA ESTACIÓ (21-2); a la QUARTA ESTACIÓ (23-2,1ª); a la CINQUENA ESTACIÓ (23-2,2ª);  la SISENA ESTACIÓ (24-2); a la SETENA ESTACIÓ (25-2); a la VUITENA ESTACIÓ (26-2) i a la NOVENA ESTACIÓ.


AHÍ TENIU EL COTXE OFICIAL DELS DOS GATERS PER A LA MAROC CHALLENGE 2013

20130228221648-maroccompo1.jpg

Participaran al Maroc Challenge 2013 del 23 al 29 de març

S’ha presentat hui al Portal de la Marina, un dels primers patrocinadors. Podeu veure el cotxe en el que faran les mil i una peripècies els dos gaters, Jacobo Pedrós i Juan Miguel Gavilá a l’aventura del Maroc Challenge 2013. Ja seguiré informant-vos. Ah, i els protagonistes estaven escodrinyant el cotxe, per a tindre-ho tot preparat. El compte enrere comença aquesta nit´, d’ací hora i mitja entrem a març, els restaran 22 dies.AHIR, XERRADA SOBRE EL CONSUM ELÈCTRIC

20130228222901-xerrada.jpg

Emilio Signes, enginyer de Jaime Signes SL, va oferir una xerrada ahir per la vesprada al saló d’actes del Centre Social Integrat. Estava organitzada per la Regidoria de Participació Ciutada i tractava sobre el consum elèctric i el nou panorama del mercat elèctric.

A més de parlar de temes com la tarifa d’últim recurs, Bono Social, el mercat lliure, la doble tarifa i el canvi de comptadors, va alertar a la població sobre alguns fraus que estan produïnt-se. Un bon consell que va donar per a la població en general, i especialment per a les persones majors, va ser no deixar entrar a casa a ningú que no siga de la nostra confiança i no pagar res en diners, ja que les grans empreses ho cobren tot a través del compte bancari.

FONTS: Foto i text, Ajuntament de Gata de Gorgos.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.048, d'ahir dia 27-

20130228230936-b024festers.jpg

De la col·lecció de Jaime "de Mónica" tenim dos parelles de festers. Amb quina pose, amb quin poderio fester. Vestides elles com si foren falleres, més bé alacantines santjoaneres. Ells també mudats. Jaime i Aurelia són els del mig. Eren les festes de 1964.

Completeu vosaltres el quadre fester...FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.049, la de hui dia 28-

20130228234038-pilo3.jpg

Ara la fotografia pertany a la col·lecció d’Emilio Signes. Moltes vegades demanava que si algú tenia fotos amb el PILÓ del carrer Doctor Gómez Ferrer, que als seus inicis se li deia així carrer del Piló, que m’ho comunicaren o me la facilitaren. Ara ja la tenim ací la primera de les fotos on quasi es veu clar el piló. Joaquina Frasés està al mig; la de la dreta mirant la foto és Pepita, filla de Magdalena.

Com sempre faig, cal reivindicar eixe "monument" pel que va suposar per al desenvolupament dels vials del poble, el piló que a la fotografia es veu prou, ja que Joaquina està recolzada sobre ell.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris