Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Agosto de 2013.

HUI, 1 D'AGOST, ÉS EL DIA DEL XIQUET A LES FESTES DE GATA: seté dia de festes. Comença la segona part de les festes

20130801142401-diegoialberto3.jpg

DESPRÉS DELS PROBLEMES TÈCNICS D'ESTE MATÍ, AL·LIENS AL CRONISTA DE GATA, QUE ALGÚ HI HAUREU NOTAT, TORNEN ELS ARTICLES I REPORTATGES AL BLOG:

Us pose ara tota la programació de hui, que és molt completa i llarga:

10 hores: Concentració a la Plaça Nova dels quintos infantils 2013 per a començar la despertada.

11 hores: Espectacular Parc Aquàtic MACRO-AQUAJOCS per als xiquets de qualsevol edat que estaran vigilats per monitors. Es repartiran gelats a càrrec de DISPEVI. El GRUP ESPELEOLÒGIC GATA, a la seu del Club en el carrer Penyó, 10 organitza al mateix temps la tirolina i l'escalada.

14 hores: Menjar patrocinat per la Comissió als quintos infantils 2013 en el Centre Social.

17 hores: Concentració a la Plaça Nova des d'on començarà l'actuació del Teatre de carrer Itinerant “PUFF, EL DRAGÓN MÁGICO”, a càrrec de Espectáculos David, patrocinat per la Diputació Provincial d'Alacant. Acte seguit, berenar a càrrec de MAS y MAS.

(Estava porgramat a les 19 hores, Carretilles per als xiquets, organitzat per l'associació Cultural Bouera de Gata, peró s'ajorna a un altre dia per la durada del teatre, que farà impossible l'altra activitat)

19.30 hores: Sisena entrada de bous i vaques de la Ganaderia Coves. -19.45 hores: Cinquena vesprada de concurs de bous i vaques a càrrec de la Ganaderia Hnos. Benavent.

22 hores: Sopar a les barraques.

22 hores: Marxa nocturna de regularitat per parelles organitzada pel GRUP ESPELEOLÒGIC DE GATA amb eixida des de la seu del club al carrer Penyó 10.

23 hores: Concert a la Plaça Nova a càrrec de l'Orquestra SOULOMONICS.

00.30 hores: Sustitució de la vesprada de dimarts, que es va suspendre el concurs.

1 hores: Solta de bous i vaques i bou embolat a càrrec de la Ganaderia Fernando Machancoses.

A la fotografia, capturada del facebook, teniu a Diego Caselles i Alberto Cardona, anit al ball de disfresses, que van obtindre el tercer premi. LA PREMSA PARLA DE...el ferit als bous dimarts

El diari INFORMACIÓN d’Alacant publica hui un breu article que titula: "El herido en los toros de Gata continúa grave y permanece ingresado en la UCI".  Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/08/01/herido-toros-gata-continua-grave/1401610.html.

Per la seua part, el diari LAS PROVINCIAS publica: "Un herido grave en los toros durante las fiestas de Gata de Gorgos". Al subtítol: "Los festejos taurinos que se celebran en los festejos del Santíssim Crist fueron suspendidos tras el suceso y se reanudaron ayer". Ací teniu l'enllaç a la notícia de Irene Alonso: http://www.lasprovincias.es/v/20130801/marina/herido-grave-toros-durante-20130801.html. 

Ja sabem tots per les notícies que ens arriben de la família de Vicent que continua estable. FEM TOTS FORÇA PER A QUE ES RECUPERE. Per ell, la família, amics i la festa.

FONTS: diaris INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS dia 1-8-2013.ANIT, BALL DE DISFRESSES: ELS GLOBUS, PRIMER PREMI

20130801165547-compodisfresses-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La Plaça Nova es va omplir anit dimecres, al so dels Mariachis, de joves i majors disfressats. Era la nit del ball de disfresses. Hi havia alguns molt originals. Al final, les mares i fills dels globus (Penya La Carabassa) va guanyar el primer premi. "Les Calaveres" amb disfresses de paperets el segon premi, i el tercer va ser per al duet Diego-Alberto que anaven de farol.

A la composició fotogràfica, feta per Pepa Costa i algunes fotografies extretes del facebook teniu alguns dels moments de la nit.IMATGES DE FESTA: vesprades de bous, tots al vol!

20130801170644-bous-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Tots al vol! és el títol que li dedica l’autor de la foto Vicent Signes Signes "Canya" a esta magnífica fotografia, feta ahir per la vesprada. Els bous i les vaques són els protagonistes de les vesprades amb els concursos de ganaderies, els bous embolats acaparen l’atenció de la nit. Ací teniu una bella estampa del corro del Passeig d’Alacant, que estos dies es vestix de gala.

FONT: Foto Vicent Signes.FESTES GATA, DIA DEL XIQUET: la xicalla gaudix dels jocs aquàtics

20130801174347-compoxiquet1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

A la vesprada, teatre de carrer animat

Este matí, el pati del recinte escolar ha tornat a ser l’escenari d’un acte fester...i ja en van no se quants. Els xiquets i xiquetes del poble han gaudit, hui Dia del Xiquet, dels jocs aquàtics, de tot allò que tenien a l’abast. Esta vesprada, com mana el programa tindrà lloc el teatre d’animació de carrer.

A la composició teniu les fotos de Vero Vives i de l’Ajuntament, este matí.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.194, la del dia 23/7-

20130801180156-b054carrosses.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies. La imatge corresponent al dia 23 del passat mes de juliol correspon a la col·lecció de Jaime Signes "Mónica". Com estem prop del dia de les carrosses, ací teniu una carrossa dels anys 70. A Carmen la podeu veure a la part esquerra. A Marga al mig. A Paca "la del cine" a la dreta. Més amunt, a la dreta, a Mari Frasés.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.195, la del dia 24/7-

20130801184533-b055carmepepefestes.jpg

Nova fotografia d’abans, que corresponia al passat 24 de juliol. També de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica" i també festera. Els coneixeu?, eren parella festera l’any 1970. Carmen "de Moliner" i el seu cosí Pepe. estaven davant l’Ajuntament. Al fons es veu perfectament la casa cantonera de Roseta "la perruquera" i Fabián, hui de Anto i Gabriel. També es veuen alguns components de la banda i Polaca de banderer. I sabeu que feia el xiquet que es veu davant la casa, bevia un aigua-llimó de ca el Tramusser. Seria el dia de la festa major?.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.196, la del dia 25/7-

20130801190953-b056jaimeballant.jpg

La present fotografia correspon al dia 25/7. També és de la col·lecció de J.S. També és de tema fester com moltes de les que estic posant en estos dies. Abans es balllava més a la Plaça Nova que ara. A festes teniu a Jaime i a la parella ballant i les cançons i músiques dels anys 60-70 del segle XX feia que tots es quedaren mirant. Vegeu al fons les baranetes que posaven a festes a la plaça.HUI, 8é DIA DE FESTES A GATA: DIA DE LES TRADICIONS

20130802093242-bou1.jpg

Pel matí gimkana; per la nit Tres fan ball

Hui manen les tradicions des de les 10 del matí. És el vuité dia de festes patronals de Gata. S’acosten els dies grans de carrosses, ofrena i concert de retela i el dia de la festa major.

Ací teniu el programa de hui:

10 hores: Concentració a la Plaça Nova per començar la divertidíssima GYMKANA que estarà amenitzada per dolçaina i tabalet i tindrà suculents premis per als guanyadors.

13 hores: Sardina i cervesa a go-gó per a tot el poble a la mateixa Plaça amenitzada pel Grup de Danses "LA LLATA".

17 hores: Final del campionat de Truc al bar BOLO.

19 hores: Setena entrada de bous i vaques de la Ramaderia Crespo.

19.20 hores: Sexta vesprada de concurs de bous i vaques i bou EMBOLAT a càrrec de la Ramaderia Gregorio de Jesús.

22 hores: Sopar a les barraques i casals

23 hores: Ball a la Plaça Nova amb l’actuació de TRES FAN BALL i amb el concert posterior de CATXIMBA fins la matinada.

A la fotografia, un dels bous d’ahir. La foto és de Ramón Beneyto (facebook)MOR L'EX-ALCALDE DE GATA, GABRIEL FELIU PEDRO

20130802161051-gfeliu.jpg

Va ser màxima autoritat municipal de Gata en dos etapes, la primera de 1997 a 1999, i la segona de 1999 a 2003

Industrial, amb una filla i dos fills, serà soterrat demà dissabte a les 11 a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata

Aquesta matinada passada va morir d’una llarga malaltia, el que va ser alcalde de Gata GABRIEL FELIU PEDRO, que era coneguts per tots els gaters i comarca com "Gabriel de Feliu". Tenia 75 anys d’edat. Va ser alcalde del Partit Popular en dos etapes. Primer arrel de la moció de censura feta al seu antecessor Vicent Font Leyda, del 13 d’octubre de 1997 al 2 de juliol de 1999. Després tota la legislatura completa, del 3 de juliol de 1999 al 13 de juny de 2003. Era empresari del ram tèxtil, de professió. Molt conegut per tots, es feia de voler, era molt amable i servicial amb tots. Tenia la fàbrica a la carretera de Xàbia.

Durant el seu període d’alcalde, s’urbanitzà el sector de Les Sorts, fent-se un pont soterrani per baix de les vies del tren. També es va fer un pont urbà sobre el riu Gorgos a la zona de La Font del Riu i es va obrir un nou vial que connecta amb el carrer Sant Josep de la zona Alcolaies.

Demà dissabte, a les 11 del matí, es celebrarà la missa funeral per la seua ànima a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. Des del blog, acompanye en estos moments de tristor als seus, en especial a la seua dona, la filla i als seus fills, així com a germans i demés família.

FONT: Foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FESTES: ESTA NIT, ACTUACIÓ DE CATXIMBA, gent del poble

20130802162025-catximba.jpg

Ja va actuar XARANGATA l'altre dia, esta nit pren el relleu CATXIMBA. Gent del poble músics, que fan música. Al voltant de la una de la matinada actuarà el grup, després d'un altre no menys important i animador com ells sols TRES FAN BALL. Serà una nit a la Plaça Nova interessant.

A la imatge, el cartell anunciador del concert de Catximba.EL BOP PUBLICA ALGUNS CANVIS DE DELEGACIONS A L'EQUIP DE GOVERN DE GATA

Hui divendres 2 d'agost publica el Butlletí Oficial de la Província un edicte de l'alcaldessa de Gata, pel qual es canvien algunes delegacions a l'equip de govern municipal. La resolució assigna les delegacions genèriques,amb facultats de direcció i gestió dels serveis corresponents, revocant qualsevol delegació d’aquestes àrees efectuada amb anterioritat, i amb efectes de la data del plenari passat, 16 de juliol de 2013, en que es va fer públic i acceptat pels interessats:

Regidora Dª MARÍA ROSA SIMÓ PEDRÓS: SANITAT (Direcció i Gestió)

Regidor D. JUAN B. PEDRÓS TALENS: FESTES (Direcció i Gestió)

Regidora Dª SALVADORA CASELLES PEDRO: ESPORTS (Direcció i Gestió).

Òbviament, estos regidors mantenen les regidories assignades anteriorment, a les que s'afegixen aquestes.

Pou a Gata Residencial

Per altra part, el mateix BOP publica una resolució de l'alcaldessa, que diu: "El Ple de l’Ajuntament, en sessió ordinària celebrada el 29 de gener de 2008, acordà acceptar la cessió realitzada per l’Agent Urbanitzador, de la Unitat d’Execució SAU 6-VIIIde les Normes Subsidiàries de Planejament de Gata deGorgos, de la realització, entre altres, de les prestacions de determinació de les obres pendents d’execució i la seua execució.

Vist que: Primer.- El 9 de juliol de 2008, mitjançant acta atorgada,entre altres, per l’Ajuntament i l’Agent Urbanitzador queda autoritzada la Administració actuant per accedir al sòl qualificat pel planejament como de domini públic.

Segon.- Per a la comprovació de l’estat de la xarxa desubministrament d’aigua per a reg, és necessari accedir a la construcció ubicada sobre el sòl corresponent a la finca 58 del projecte de reparcel·lació, per què dins de la mateixa es troba el pou.

Tercer.- Per a accedir a l’edificació és necessari disposar de mecanisme d’obertura del qual l’Ajuntament no disposa. Atès que allò que disposa la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment AdministratiuComú, en lo referent a la execució subsidiària...es requerix a la mercantil JUBESA 2000, S.L.per que facilite l’accés al pou esmentat o entregue elmecanisme d’obertura, personant-se en les oficines municipals en horari d’atenció al públic, dins dels cinc dies feiners següent a la notificació d’aquesta Resolució.

SEGON.- Apercebre a la interessada que de no atendre aquest requeriment, es procedirà a l’execució subsidiària.

L’execució d’esta Resolució no por ajornar-se més, per què les obres de finalització de les d’urbanització estant ultimant-se.

FONT: BOP dia 2-8-2013.FESTES: EL BOU EMBOLAT, L'ATRACCIÓ NOCTURNA AL CORRO

20130802165721-compobou1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

De nou us pose un reportatge gràfic de Verónica Vives, en el qual s’aprecia la quantitat de gent que li agrada la festa del bou embolat. El d’anit no es va quedar enrere i va tornar a ser tot un espectacle. A més, la segona dama d’honor major Cintia va ser l’encarregada d’embolar-lo o més bé de pegar-li foc als ferros que porta el bou. Sens dubte, l’atracció nocturna al corro està en el bou embolat. Malgrat que es fan concursos de vaquetes i bous, de ganaderies, és este espectacle el que concentra més gent. A la composició teniu un seguiment del mateix.

FONT: Fotos de la composició Vero Vives.GATA EN FESTES: ANIT, MARXA NOCTURNA DEL GEG

20130802184233-logogeg.jpg

Ja es coneixen les dues parelles guanyadores de la MARXA NOCTURNA DE REGULARITAT PER PARELLES que es va celebrar anit, de les 10 a les 12 de la nit, organitzada pel Grup Espeleològic Gatense (GEG). La XXXII marxa va anar cap a la Font de la Mata i va tornar. L’eixida era desde la seu del GEG al Carrer penyó. Les parelles guanyadores són: Juanvi Pedro Gilabert i Andreu Cervera, per una part, i Joan Giner i Anna Jorro, per altra. L’enhorabona a tots quatre.

Els trofeus es lliuraràn durant el Vi d'Honor del día 6 d'agost al Edifici Polivalent.

FONT: Info Tourism Gata.FESTES: ESTE MATÍ S'HA FET LA GIMKANA POPULAR

20130802193312-1375464198698.jpg

DIA DE LES TRADICIONS

S'ha fet la gimkana amb proves populars com aquelles de fa anys, que mai s'obliden, que estan ahí. Tota classe de proves, per a posar en marxa la imaginació i com no la gent jove ha complit. El tabalet i la dolçaina han acompanyat les proves. Sols tenim el segon premi, podeu veure al grup "L'Espardenya Rules". Dos membres d'aquesta penya, Alberto i Diego, ja van obtindre el tercer premi a les disfresses.

A la foto teniu el grup. Ahí estan entre altres Canya, Josua i Quico.9é DIA DE FESTES A GATA: MANEN LES QUINTADES...i a la nit fan rock

20130803091013-bocoi.jpg

El nové dia de festes patronals al Santíssim Crist del Calvari té com a protagonistes a les quintades. Quintades majors i més menudes, totes en general. Ací teniu el programa que ha començat fa uns moments amb la despertà:

8 hores: Despertà a càrrec de les quintades, com la del Bocoi (1993).

12 hores: Solta de bous i vaques de la Ramaderia Els Coves.

13.30 hores: Concentració de les quintades al corro dels bous.

19.00 hores: Festa de l'aigua al carrer Sant Miquel patrocinada per la quinteta Maria Martín Torres.

En acabar tindrem la DISCOMÒBIL patrocinada pel PUB METAMORFOSI amb els DJ'S Jose Coll i Xaro Campillos.

22.00 hores: Sopar a les barraques i casals.

23.00 hores: Ball a la plaça amb el grup SOTOS.

1:30 hores: NIT DE ROCK amb FLYING PIG MATANZA, BACK STORM i per acabar el grup de rock valencià ORXATA SOUND SYSTEM.

A la fotografia, un moment de la despertà per la quintà El Bocoi (1993). Foto Vicen Ferrer, facebook.FESTES: VAS DE QUINTÀ?. Les quintades, protagonistes

20130803095421-jp.jpg

Totes les quintades desenpolven hui les seues camisetes identificatives, algunes més velles altres noves. Molts faran esmorzades i dinars. Es dia de retrobament amb els que van nèixer el teu any o van fer festa amb tu. També pel matí, la missa està dedicada als que ens deixaren de les quintades que hui són més protagonistes.

Al crit de "Vas de quintà? van eixint al carrer i es pregunta un veí a l'altre, sobre tot els més joves. La festa de l'aigua de la vesprada tancarà la jornada festera i d'amistat. Però, coneixem les quintes més protagonistes d'enguany?.

Comencem pels més veterans:

- QUINTÀ DEL 73 (Nascuts l'any 1953). I diuen al programa de festes: "Els que més 60 i els que menys 59 i mesos".

- QUINTÀ DEL 83: El Miau. Fan 50 anys, nascuts l'any 1963.

- QUINTÀ DEL 93: El Bocoi. Nascuts al 1975 -perquè ja eren quintos amb 18 anys- fa vint anys que van ser quintos.

- QUINTÀ DEL 2003: Al Xivarri.

- QUINTÀ MENUDA DE 2013: Ens agraden als bous i no els deures. Hui també són els protagonistes de la festa.

- QUINTÀ MAJOR DE 2013: Al Moscatell. Ells totes les festes mostren les seues senyes d'identitat i quan toca gala, puix gala.

A la fotografia de Juan Pablo Signes (facebook) vegeu a una de les quintades que celebren anys, la quintà de 1993 "El Bocoi", este matí pels carrers del Raval.MULTITUDINARI ACOMIADAMENT AL EX-ALCALDE DE GATA, GABRIEL FELIU PEDRO

20130803133423-dscf4259.jpg

La premsa també s'ha fet ressó de l'òbit

Aquest matí s’ha celebrat el multitudinari funeral pel que fou alcalde de Gata, GABRIEL FELIU PEDRO. Nombroses corones de flors i rams acompanyaven el cotxe fúnebre que ha passat per davant l’Ajuntament, lloc que ell va presidir de 1997 a 1999, primer, i de 1999 a 2003, després.

Tota la família ha estat acompanyada per la corporació municipal, molts alcaldes de la comarca i autoritats, entre ells Pepe Cholbi, el Síndic de Greuges, i moltíssima gent del poble. La missa funeral ha estat concelebrada per tres rectors fills de Gata i el rector de la parròquia. A la homilia, el rector Juan Pons Salvador, familiar del finat, ha destacat el caràcter de bonhomia de Gabriel Feliu i la presència del patró, el Crist del Calvari, la qual cosa era per al ex-alcalde un don de Déu.

El pèsame ha sigut una gran manifestació de condol i acompanyament per als ser volguts del difunt, que passen dies de pena i tristor.

Cal recordar que Gabriel Feliu tenia moltíssims amics, no sols a Gata sinò en tota la comarca. Es feia de voler, era molt amable i servicial amb tots. Hui s’ha demostrat. Tenia 75 anys d’edat. Va ser alcalde del Partit Popular en dos etapes. Primer del 13 d’octubre de 1997 al 2 de juliol de 1999. Després del 3 de juliol de 1999 al 13 de juny de 2003.

Per altra part dir que la premsa també s'ha fet ressó de l'òbit del ex-alcalde Gabriel Feliu. Hui dissabte publicava LAS PROVINCIAS: "Fallece a los 75 años el exalcalde popular de Gata de Gorgos, Gabriel Feliu Pedro". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130803/marina/fallece-anos-exalcalde-popular-20130803.html.

Com a CRONISTA DE GATA, que moltes vegades havia escoltat a Gabriel en el seu lloc polític i pel poble, amb amistat d’un gater, reiterar el condol a tota la família.

A la fotografia, un moment del sepeli del ex-alcalde de Gata, Gabriel Feliu.FESTES: LES QUINTAES PRENEN ELS CARRERS I BARS ( I )

20130803200649-compoquintes1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Les quintaes de Gata han pres hui els carrers i els bars. Pel matí amb esmorzars i passacarrers, a migdia amb menjars per tots els bars de Gata i de fora. Per la vesprada amb la festa de l’aigua. Per mig del facebook anem capturant d’ací i d’allà. Ara passe una primera composició de fotografies. Estan dalt de tot la quintà de "Màquina i avant" (1975); al mig, la quinta de 1987; en menut la quinta El Bocoi (1993) i alguns quintos d’enguany, majors i menuts; baix de tot la quintà La Rebolica (1979). 

FONT: foto extretes del facebook, aniré posant-ne més...hui o demà.10é DIA DE FESTES A GATA: DESFILADA DE GRUPS A PEU I CARROSSES

20130804081903-cimg3865.jpg

Hui és el dia de la cavalcada, la desfilada de grups a peu i carrosses. Diumenge segon de festes. A dos dies de la festa gran. Ací teniu tota la programació.

8 hores: Despertà a càrrec dels quintos 2013.

11.30 hores: Carretons al corro per a que toregen els més menuts organitzat per l'Associació Cultural Bouera de Gata i després solta de bous i vaques a càrrec de la Ramaderia F. Machancoses.

19 hores: Concentració en l'explanada del Grup Escolar de carrosses i grups a peu per a la desfilada que serà amenitzada per la Colla de dolçaina i tabalet el Montgó, Banda de Música de Meersburg (Alemania) i per la Banda de Música de Gata.

22 hores: Sopar a les barraques i casals.

23 hores: Ball a la Plaça Nova amb el grup LA CLAVE

1 hores: Entra de vaques pel carrer Dr. Moratal de la Ramaderia Els Coves.

Posteriorment solta de vaques i bou embolat PATROCINAT PER LA QUINTA 2013 AL MOSCATELL a càrrec de la Ramaderia Hnos. Benavent i cloenda de la festa taurina.

A la fotografia, un dels grups de les carrosses de l'any passat.FESTES GATA: A LA PLAÇA VA ACTUAR CATXIMBA, un grup gater

20130804092452-compocatximba-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Per mig de les fotografies de Rosana Fornés (facebook) pose ara l’actuació que divendres va fer el grup CATXIMBA. Va ser a la Plaça Nova amb gravació en directe. La gent va gaudir eixa nit de TRES FAN BALL i del grup gater. Ací teniu una mostra de la seua actuació.FESTES GATA: DIA DE LES QUINTAES ( II )

20130804105208-compoquintes2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ahir va ser el dia de les quintaes. Van apareixent més fotografies dels festers del poble. Quintes de totes les edats, inclús la meua. Menuts, joves i grans, tots van participar de la festa per tot el poble. Dalt teniu la Quinta de la Cavalla. al costat dos balladors a un dels bars de Gata, on dinaven quatre quintaes. Les dues fotos més menudes són de la quintà 2008 i baix la quintà de 1978.FESTES GATA: HUI, DILLUNS, OFRENA-REVETLA-CORDÀ

20130805091256-dscf7198.jpg

Entrem al penúltim dia de festes. Dia de la vespra. Demà la Festa Major. Dos dies en els quals el màxim protagonisme l'agafa el patró, el Santíssim Crist del Calvari. Hui tres importants actes dins les festes: l'ofrena de flors, el concert de revetla de la banda de Gata i la típica cordà.

Ací teniu el programa complet de hui, des d'ara, passada la despertà:

12 hores: Solemne missa per els nostres majors.

13.30 hores: La Comissió oferirà Vi d'honor als més majors al Centre Social.

18.00 hores: Interessantíssima partida de pilota al Trinquet de Gata. FERRER I COETER contra SARIERO, VILARE I LEANDRO.

20.00 hores: Concentració a la Plaça Nova de quintos majors e infantils 2013, penyes, quintaes i tot el que desitge participar en L'OFRENA AL SANTISSIM CRIST DEL CALVARI, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters el Montgó.

00:00 hores: Tradicional concert ofert per la nostra BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA a la plaça de l'Església.

En finalitzar CORDÀ disparada en el antic camp de fútbol, on sols podràn entrar totes aquelles persones que tinguen el carnet CRE. Disparada per la Pirotècnia HNOS. BORREDÀ.

A la fotografia, imatges de l'ofrena de l'any passat.FESTES GATA: AHIR, LES CARROSSES ( I ): PREMIS GRUPS A PEU

20130805104803-compogrupspeupremis-copia.jpg(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)Ahir per la vesprada, nombroses persones -tant veïns com molts forasters- van estar presents en tot el recorregut de la cavalcada dels grups a peu i les carrosses. Era el dia assenyalat per la comissió de gaudir del colorit, la imaginació i les ganes de demostrar que estavem en festes.Els últims grups de tots els que anaven a peu van correspondre al tercer, segon i primer premi de grups a peu. Originals les banyeres amb tots els nadons i les seues mares. El tercer premi va ser per a les xicones disfressades de cubs; el segon per als xiquets menuts dins la banyera amb aixeta inclosa i les mares amb toalles i gorro, i el primer premi de grups a peu va recaure en els xiquets amb carros engalanats com si foren papallones de color.A la composició, de dalt a baix, teniu els tres premis de grups a peu.


FESTES GATA: VESPRADA DE CAVALCADA ( II ): Premis de carrosses

20130805110805-compopremiscarrosses-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ara pose els tres premis de les carrosses. La primera de dimonis i tots de roig, amb un dragó presidint la carrossa, estava molt treballada i conseguida. La gent va coincidir amb el jurat, estava de categoria. El segon premi era per als extraterrestres verds amb platillo volant. El tercer premi per a la penya Bugattys per la carrosa titulada: "L’univers de la imaginació".

De dalt a baix, teniu les fotografies dels premis de carrosses.FESTES GATA, CARROSSES ( III ): els altres grups a peu

20130805112950-compogrupspeu1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

No sols són importants els premis a l’hora de fer la composició de l’acte de la cavalcada 2013 de festes, sinó que el més important és participar. Us pose una sèrie de fotografies dels altres grups a peu, que també s’ho van currar, com les dos xiquets disfressades de paons reals, que obrien la desfilada, la Penya amb els coets de la Pirotecnia, les pastilles "Juanola", les cuineres, la quintà 2014 de banda o la resta, com veureu a les imatges.

A la composició, més grups a peu.FESTES GATA, CAVALCADA ( IV ): més grups a peu, les altres carrosses i camions

20130805114852-compocarrosses2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Però no sols hi hagué grups a peu a la desfilada de Gata, també més carrosses i camions. Molt de xiquets i pares/mares a les carrosses, molts joves. Les famílies i amics mirant per tot el recorregut, que és llarg però va ser ràpid. Costera del Grup Escolar, Plaça de l’Església, Duquessa d’Almodóvar, La Bassa, Doctor Moratal, Passeig d’Alacant, Avinguda la Pau, Estació i Paet, eren tots els carrers.

A la composició, les altres carrosses i camions que no van ser premiades.FESTES, CARROSSES ( V ): festeretes, festerets i festeres

20130805154951-compofesteres-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Al final del trajecte de la cavalcada de festes, com cada any, tancant la desfilada, les carrosses dels festerets i festeretes, dalt de tot les dues dames i la reina infantil. A continuació, dues carrosses per a les festeres majors. En una dalt de tot anaven les dames d'honor, a l'altra anava la reina.

A la composició, teniu les fotografies.FESTES GATA: ESTA NIT, CONCERT DE REVETLA PER LA BANDA UNIÓ MUSICAL

20130805160547-dscf7377.jpg

Esta nit, després de l'ofrena de flors i el sopar, se celebrarà un dels actes més típics i tradicionals de les festes de Gata, el concert de revetla en honor al Santíssim Crist del Calvari a la Plaça de l'Església, que farà la banda Unió Musical de Gata, sota la direcció de Joan Valentí Giménez Ortiz. Serà a la mitjanit i el concert tindrà moltes sorpreses. Per de prompte, es preveu que hi haurà molts músics per dalt de l'escenari.

Ací teniu el programa complet, facilitat per la Unió Musical:

PROGRAMA REVETLA

1ª PART

LOS CLAVELES   Romanza de Rosa (Soprano) de J. Serrano

NESSUN DORMA  Aria de la Opera Turandot (Tenor) de G. Puccini

LUISA FERNANDA Dúo de Carolina y Javier, de F. Moreno Torroba

EL BARBERILLO DE LAVAPIES  Canción de Paloma (Soprano) de F.A. Barbieri

GRANADA Pasodoble (Tenor) de Agustín Lara

LA REVOLTOSA Dúo de Felipe y Mari Pepa de R. Chapí. Soprano: Adela de la Vega Ruiz.Tenor: Rafael Sanz Roselló.

2ª PART

ARALK Marxa Cristiana, de Fco. Valor Llorens

LIDIA Marxa Mora de Ramón Garcia i Soler

LIBERTADORES Obra obligada del Certamen d’Altea, de Óscar Navarro

HIMNE A GATA, de Leopoldo Vidal Estrems; Lletra: Antonio Salvà Rosello

HIMNE REGIONAL DE VALENCIA, de José Serrano; Lletra: Maximiliano Thous

Director: Joan Valentí Giménez Ortiz.

A la fotografia, un moment del concvert de revetla de l'any passat.FESTES GATA: ...I ELS BOUS S'HAN ACABAT (últim bou embolat)

20130805162540-compoboufinal-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Nit del diumenge al dilluns, entre el 4 i 5 d'agost. El bou embolat torna a ser tot un espectacle. Embola la reina de les festes Paula. Talla la corda el quinto Alván. S'esgoten ja les festes boueres 2013. En el record, la desgraciada agarrada a Vicent Gavilá, membre de l'Associació bouera de Gata, que evoluciona favorablement dins de la gravetat. El balanç com tots els anys, sols la prova de un bou embolat al final de les actuacions taurines de la vesprada...i va resultar. Serà una solució?.

Ací teniu una composició fotogràfica amb fotos de Verónica Vives i Jesús García Soler.IMATGES DE FESTA I CURIOSES: Festeres...i campanar

20130805165150-festeres.jpg

L'amic José Ángel Ojaos Franco em remet esta fotografia que té una mescla de festa i de curiositat. La carrossa de la reina, com diuen, està passant per la Plaça de l'Església. El rellotge marca les nou menys vint. El solet de ponent pega sobre el frontis de l'església. El campanar s'alça majestuós. És una imatge curiosa.HUI A GATA, DIA DE FESTA MAJOR: actes solemnes

20130806093205-picointeriorisme-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA PRECIOSA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Arribem a l’últim dia de festes patronals 2013 i...com mana la tradició a Gata, de generació en generació, hui és el dia del patró el Santíssim Crist del Calvari. Honors, volteigs de campanes, festers engalanats, música, actes solemnes, tota la jornada dedicada a ell. Anit, emocions a flor de pell a l’ofrena i vibracions ambel majestuós concert de revetla, hui toca missa solemne, mascletà, missa solemne, processó i castell.

Ací teniu la programació final del DIA DE LA FESTA MAJOR:

DIMARTS DIA 6 D’AGOST - DIA DEL SANTISSIM CRIST

8 hores: Despertà a càrrec de la comissió 2013 (S’està fent ara mateix)

10.30 hores: Cercavila per la localitat a càrrec de la Unió Musical de Gata de Gorgos.

11.00 hores: Recollida de quintos infantils i majors 2013 i autoritats per la Banda Musical de Gata.

12.00 hores: Solemne Missa Major en honor al SANTISSIM CRIST DEL CALVARI., amb la participació del Cor Serrillàs de Gata.

13.30 hores: MASCLETÀ disparada per PIROTECNIA HNOS. BORREDÀ al Grup Escolar. En finalitzar se celebrarà un vi d’honor en el Centre Polivalent, on és farà lliurament dels diferents trofeus i premis.

20.00 hores: Solemne processó des de la Plaça de l’Església fins l’Ermita del Calvari, acompanyats per la Colla de dolçaina i tabalet El Montgó  i la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos.

En acabar, la pirotècnia HNOS BORREDÀ, dispararà un fabulós castell de focs artificials per posar fi a les Festes de Gata 2013.

A LA PRECIOSA IMATGE, LA FOTO DE JUANJO PICÓ (Pico Interiorismeevents) pujada al facebook, ens mostra com està l’altar major amb el Crist, hui dia de la festa gran.

FONT: Foto Pico Interiorismeevents.AHIR, OFRENA DE FLORS ( I ): famílies...

20130806105139-compoofrena1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ahir va tindre lloc a la Plaça de l’Església, com és tradicional el dia de la vespra de la festa major, la típica ofrena de flors al patró el Santíssim Crist del Calvari. La presentació va córrer a càrrec de María José Mulet, membre de la Comissió de Festes 2013 i mare de la primera dama d’honor major Sonia Cardona Mulet, i el que us escriu, Miguel Vives, cronista de Gata.

Després dels prolegòmens d’eixida del Crist per la porta de l’església, l’arribada dels joves que van ajudar a posar les nombroses flors i canastes d’aliments que van portar les famílies, quadrilles, quintaes, festerets i festers, va començar la desfilada cap als peus del patró. Centenars de persones omplien la plaça. Hi assistiren les autoritats locals i els rectors, així com nombrosos veïns del poble.

A la composició fotogràfica primera teniu el primer grup, el de les famílies.

FONT: Fotos Vero Vives.FESTES GATA OFRENA DE FLORS ( II ): les primeres quadrilles...

20130806171701-compoquadrilles1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Després de les famílies van passar les quadrilles, a l’ofrena de flors al Santíssim Crist del Calvari. Totes van voler ofer-li al patró flors i aliments. Noms originals i curiosos: "Kiu avera dit", "Els coconuts", "Igual que na boda", "La Calentura", "La Birra", La "Riata", "El Barral", "La Sofasà" -que cumplien 25 anys de quadrilla-, "Moatros", "Al Ganao", "La Quadrilla", "La Saranda" -recordant-se de Vicent Gavilá, que es recupera poc a poc-, "La Perchelera", "La Peña" i "La Colla de l’Aixarop" que va fer un homenatge als antics oficis i tradicions d’aquesta terra.

A esta composició fotogràfica i a la següent entrada teniu totes estes quadrilles.

FONT: Fotos Vero Vives.FESTES GATA: OFRENA DE FLORS ( III ), més quadrilles...

20130806173415-compoquadrilles2-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

A la composició, les últimes quadrilles que van oferir flors i menjar que distribuirà Càritas Parroquial, ahir a l’ofrena dedicada al Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Fotos Vero Vives.FESTES GATA: OFRENA DE FLORS ( IV ): quintaes i associacions

20130806183917-compoofrena3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L’ofrena va comptar també amb les quintaes que celebraven aniversari. Van anar passant de més joves a més majors. Primer, la de 2003, "Al Chivarri"; la quinta de 1993 "El Bocoi"; després la quintà de 1983 "al Miau"; després la de 1973. També associacions, com les Ames de Casa, Amics del Tercer Món i una representació del grup de Danses. També Jesús Sánchez. La Colla de Doçainers i Tabaleters "el Montgó" va estar a l’ofrena.

A la composició fotogràfica teniu a tots ells.

FONT: Fotos Vero Vives.FESTES GATA: OFRENA DE FLORS ( i V ): festers, comissió, ajuntament,...

20130806191728-compoofrena4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El capítol final de les cinc composicions de l’ofrena és el que ens mostra a les dames i reines tant menudes com majors. D’una manera especial a Fernando Soler, que guardà i custodià al Crist a la guerra, que va donar un quadre de l’efigie del Pare Mulet a la parròquia. Un moment molt emotiu.

La Comissió de Festes 2013 i l’Ajuntament de Gata, amb regidors dels tres partits de la Corporació, també van fer ofrena com vegeu. Els presentadors, María José Mulet i el que escriu Miguel Vives i les menudes (dames i reina) completen les fotografies. Agraïsc a Vero Vives, la meua filla, que estiguera allí per a fotografiar a tots i fer un bon record de l’ofrena de les festes 2013.

El temps se’ns tira damunt, com diuen. Cal anar tots a la processó de pujada acompanyant al Crist des de l’església a la seua ermita. 

Demà dia 7, acabades ja les festes, li tocarà al concert de revetla i al dia de la festa major: passacarrers, missa solemne, processó i castell.

FONT: Fotos Vero Vives.IMATGE CURIOSA: 285 ANYS DE VIDA GATERA

20130807155538-tresvells.jpg

S'ajunten l'home més vell i el matrimoni més major de Gata

Són Vicent, Antonia i Vicenta

El CRONISTA DE GATA va capturar una imatge curiosa a la vesprada de les carrosses de Gata. Tres personetes majors estaven sentades esperant la cavalcada. Entre l'home i les dos dones sumaven 285 anys. A més de la muntonà d'anys també es donaven dues situacions curioses. L'home més major de Gata és Vicente Pedro (ja sabeu que de dones tenim a Gata tres centenàries) i el matrimoni més major el formen Vicente i Antonia Mulet.

La fotografia curiosa és un missatge i un homenatge als majors gaters. Vicente Pedro Pérez té 96 anys. Antonia Mulet Grimalt té 95 anys. Els dos són matrimoni. Al seu costat estava Vicenta Signes Casanova que en té 94 anys. Tots tres tenen molt de coneixement i una experiència de vida molt interessant.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.197, la del dia 26/7-

20130807171035-constfarmaelias.jpg

Retorna la sèrie de fotos i imatges antigues, una vegada passades les festes patronals 2013 de Gata i amb més calma, fins que tornem a tindre més events, més festa, més actes. Les fotografies que vindran ara, una rere l’altra fins actualitzar-les al dia, són les publicades al llibre programa de festes editat per la Comissió de Festes, que siguen inèdites, que no estiguen repetides. Vaig tretze fotos atrassat i cal anar arribant al punt. La present fotografia pertanyia al dia 26 de juliol.

De la sèrie del programa de festes d’enguany, la primera és la que fa referència a la construcció de la farmàcia de Don Elías Ivars, al carrer Pare Mulet, que hui regenta el seu fill César Ivars. A la fotografia es veu als cinc obrers que s’asomen mirant al fotògraf per a quedar immortalitzats.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.198, la del dia 27/7-

20130807171906-escanear0001-copia-3-.jpg

Seguint acurtant distàncies, a la sèrie de fotos antigues, la minisèrie de "Fotos del record" del Llibre programa de festes. Aquesta deuria haver-la publicat el passat 27 de juliol. Va ser el primer any de quintades, als anys 50 del segle XX. L’escenari és el palquet que posaven a la Plaça Nova. Al mig està Paco Feliu. A la dreta, mirant la imatge podeu veure a Francisco Zaragosí (davant) i a Soler (un poc més enrere). Baix també hi ha més festers disfressats tots amb gorra de plat. Entre ells "Antoñito" i Francisquet "el Panader".

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.199, la del dia 28/7-

20130807173341-teatrecomedia53.jpg

Seguisc actualitzant. De la sèrie del programa de festes d’enguany. La present fotografia tocava publicar-se el dia 28 de juliol, el tercer dia de festes. És la 1.199 i va de teatre. Sempre a Gata s’ha fet bon teatre i han eixit bons artistes aficionats. La foto correspon, com posava al seu peu, a una comèdia estrenada el 23 de març de 1953 titulada "En mi casa mando yo". Tal vegada estarien al cine "Passetes" o "la Paz". Si conegueu alguns dels actors podeu completar-ho.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.200, la del dia 29/7-

20130807173958-germanscrespo.jpg

Una xifra important, 1.200 fotos. La corresponent al dia 29/7. També de la sèrie del porgrama de festes. Sabeu que abans a la Plaça Nova podíem gaudir d'un home que et feia una foto si et disfressaves d'alguna cosa. al ball de disfresses també ho podies fer. A la fotografia, els germans Crespo, María i Francisco.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.201, la del dia 30/7-

20130807174907-caponsmotoscsignes.jpg

Una nova fotografia, esta històrica en el món industrial de Gata dels anys 60. Al carrer Signes hi havia un taller de motos. Es podeu fixar amb les marques que hi ha i els models de motos que es posaven al carrer, bé perquè estaven per a reparar o bé per a reclam. El taller era de Antonio Pons Gil. El podeu veure a ell a la fotografia. Ara la façana ha canviat. Té planta baixa i dos pissos. És un bon record del món industrial del segle passat.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.202, la del dia 31/7-

20130807175736-xicspassplaca.jpg

Ja arribant al dia, actualitzant fotos. La corresponent al dia 31, últim dia del mes de juliol, també és de la sèrie del programa de festes. Dos xics i dos xiques passejant en festes. Ells amb camisa blanca, elles igual vestides i amb capell. Mireu l'etiqueta que portaven. Deuria ser el dia de la festa dels fadrins cap als anys 60.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.203, la del dia 1/8-

20130807180753-germansponsmarzal.jpg

La sèrie de fotografies antigues gateres continua de la mà del llibre programa de festes d'enguany, amb les que no haja ja publicat. La que corresponia al primer dia d'este mes d'agost, la 1.203, la pose ara. Es tracta de dos germanets Paco i Pepita Pons Marzal. Finals dels anys 40 del segle XX.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.204, la del dia 2/8-

20130807182634-juanitotanto.jpg

La foto que ara pose corresponia al segon dia d'agost, també dins de festes. De la sèrie de fotos del llibre programa de festes pose esta de ciclisme. La gestació del Club Ciclista Gata i la afició del poble vingué, en part, per este home gater amant de la bicicleta Juanito "Tanto" (Juan Monfort Diego). Tenia qualitats i era bon esportiste.

FONT: Llibre programa de festes 2013.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.205, la del dia 3/8-

20130807184132-tresamiguetes.jpg

Nova fotografia. Vaig actualitzant. Ara la que corresponia al 3 d'agost. També de la mateixa sèrie, el programa de festes 2013 i la seua secció de "Fotos del record". Tres amiguetes hui ja dones. Eren Pepita Grimalt, Vicenta Leyda i Pepita Signes.

FONT: Llibre programa de festes 2013, Gata.RESUM FESTES GATA: EXCEPCIONAL CONCERT DE REVETLA (5 d'agost, nit) ( I )

20130807101314-compoconcert1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Tots els gaters i visitants es van quedar bocabadats al presenciar el concert de revetla d’enguany. No era per a menys. La banda Unió Musical de Gata, dirigida pel mestre Joan Valentí Giménez Ortiz, va presentar un excepcional programa al seu concert. La soprano Adela de la Vega Ruíz i el tenor Rafael Sanz Roselló li van posar el complement ideal per a una nit on molts van gaudir de les millors sarsueles escoltant la música a la banda i les veus de Adela i Rafael. Los Claveles, Nessun Dorma, Luisa Fernanda, El Barberillo de Lavapiés, Granada i La Revoltosa, van fer que amb l’alternància dels cantants es puguera presenciar una primera part impressionant.

I això de que "segones parts mai foren bones" que diu el refrany, no va valdre per al concert de revetla. Els músics van alçar el nivell, després de relaxar pe3r uns moments al públic, amb les marxes cristiana i mora "Aralk" i "Lidia".

Va ser amb l’obra "Libertadores" (Óscar Navarro) -la peça obligada del Certamen Internacional d’Altea, quan la banda de Gata ens va sorprendre amb gust. La percusió va donar una lliçó i vas impressionar a tots amb la tocata dels set tambors.

Els dos himnes, el de Gata i el de la Comunitat, van agradar més al públic, perquè van estar cantats a duet per Adela i Rafael.

Una nit musical de banda rodona i una gratíssima impressió deixada per a tots els gaters presents al tradicional i centenari concert de revetla, als peus del patró, el Santíssim Crist del Calvari.

Com a nota anecdòtica i molt bona, la reina Paula i les dos dames d'honor Sonia i Cintia, van tocar amb el vestit de gala el concert, ja que les tres són músiques. Tres músics també van ser festers i van fer el mateix. El moment emotiu va estar al principi: els tres quintos van ajudar a pujar a les tres festeres a l'escenari.

Cal felicitar a la banda i a la directiva per haver aconseguit esta implicació banda-poble. Hi ha que seguir aixina, és el millor camí.

Podeu vore un fragment del concert, amb l’actuació dels set tambors, amb un vídeo de Verónica Vives. Ací teniu l’enllaç: 

https://www.facebook.com/photo.php?v=10201152554589659

A esta i a la següent composició fotogràfica teniu diversos moments del concert.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.206, la del dia 4/8-

20130807185913-escanear0001-copia-3-.jpg

Més fotografies antigues, ja quasi al dia. De la sèrie del programa de festes, molt semblant a l'anterior i amb dos de les tres protagonistes les mateixes. Es van fer la fotografia al pont de les Alcolaes. Per darrere es veuen les cases del carrer Penyó.

FONT: Llibre programa de festes 2013.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.207, la del dia 5/8-

20130807191517-escanear0001-copia-4-.jpg

Ja arribe quasi a posar-me al dia en quan a fotos antigues. La foto del 5 d'agost és la 1.207. També de la sèrie de fotos del record del programa de festes 2013. Es tracta de alguns amics que servien a la pàtria el mateix any, potser fora el dia del Crist. El de l'esquerra mirant la foto és Vicente Reig (Vicentet de Catxapa). A més dels quatre protagonistes, el decorat del fons és molt interessant. Estan davant l'ajuntament i al fons es veuen moltes dones enfilant cap al raval, al carrer Duquessa d'Almodóvar. Algunes portes encara eren amb arcada. S'aprecia la cantonada de ca la Tia Roseta.

FONT: Llibre programa de festes 2013.RESUM FESTES GATA: REVETLA (5 d'agost, nit) ( i II )

20130807103259-compoconcert2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Aquesta segona part fotogràfica està dedicada a la percusió. L'obra "Libertadores" va fer que tots es posaren en peu per aclamar la banda Unió Musical la nit de dilluns 5 d'agost, a la popular i tradicional "Revetla". a la part central, els set tambors que van donar a l'obra una distinció i un gran resultat.RESUM FESTES: també el dia 5, dia dels majors i cordà

20130807104523-vellscorda.jpg

En dos imatges, recorde dos parcel·les de la festa més, que van tindre lloc dilluns 5 d'agost. Dalt, el vi d'honor que els majors van gaudir després de la missa celebrada dins de les festes.

Baix, podeu veure als equips de Prevenció d'Incendis i els de Protecció Civil de l'Ajuntament de Gata, després del treball realitzat al servei de la Cordà. es va treballar colze a colze amb la Policia Local de Gata, com és habitual i va resultar un èxit de servei, sense cap incident a destacar.

FONT: Fotos Juanvi Vallés, extretes del seu facebook.RESUM FESTES: AHIR, DIA GRAN. Pel matí passacarrers, missa solemne,...

20130807111834-compomatidia6-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguisc resumint les festes patronals 2013 i totes les imatges que han donat de si. Ahir va ser el dia gran, el tradicional dia de la festa del patró el Santíssim Crist del Calvari. Pel matí feia la despertà la Comissió 2013, com mana la tradicional. La banda, que la nit anterior havia fet un excepcional concert, posava els seus acords entre els carrers de Gata, anava a ca la reina major per tots els festers, menuts i grans, i després a l'Ajuntament per les autoritats.

La missa solemne fou presidida pel jove rector xabienc Don Juan Sivera, molt volgut entre els gaters. La concelebraren l'arxiprest, el rector titular, rectors fills de Gata, rectors que han estat a la parròquia i rectors de la comarca. Els festers van participar activament a la missa, que va estar cantada per la Coral Serrillás.

A continuació, al recinte del Grup Escolar es va disparar una mascletà i va acabar el matí al Centre Social amb un vi d'honor. Allí es van lliurar els premis dels concursos de festes.

A la composició, teniu diversos momentos del matí d'ahir.RESUM FESTES: AHIR DIA GRAN ( II ): els festers amb el Crist

20130807113415-festers-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Les imatges ho diuen tot. Festeretes i festerets, festeres i festers, es van fer les típiques fotos per al record a l’altar major de l’església parroquial, amb el patró el Santíssim Crist com a fons i decorat.RESUM FESTER. AHIR DIA GRAN ( III ): la processó

20130807135537-compoprocesso-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguim esgotant els últims articles de les festes patronals 2013. Us pose ara un resum de la multitudinària processó, en la qual gaters i casats a Gata, com diuen, van participar, acompanyant la imatge del patró des de l’església fins la seua ermita. A les 20.15 eixia a la porta de l’església la imatge, que seria portada pels que fan 50 anys (quintà del 83) i els que fan 20 (quintà de 2011). A les 21.45 hores arribava a la plaçoleta de l’ermita. Allí es van cantar els goigs i com ja és tradicional es van pegar quatre o cinc voltes a les andes i al Crist abans d’entrar a l’ermita el patró.

A la composició, diversos moments de la processó.RESUM FESTER. AHIR DIA GRAN ( i IV ): el final...i el castell

20130807151942-compofinal-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Amb aquesta composició pose punt i final als reportatges de les festes patronals. Potser demà o l'altre fem un balanç de les mateixes. Ara vegem els últims minuts de la festa gran, amb la gent fent-se fotos amb el patró, inclús tots els rectors que van participar en la processó...i després el castell.

El castell de focs artificials va ser molt bó, va impactar a tots i això hi ha que agrair-ho a la Comissió de festes 2013. Al llarg d'onze minuts van anar dibuixant-se en el cel figures i més figures. Llàstima que l'ausència de vent convertira en un núvol quiet els voltants d'on es va llançar el castell.

A la composició, entrada del Crist a l'ermita; els portadors fent-se la foto; també els rectors i algunes imatges del castell.DIVENDRES DIA 9 INAUGURACIÓ DE ART AL VENT X

20130807153016-cartell.jpg

Hui s'ha fet el desdejuni amb la premsa per a presentar la X edició de ART AL VENT. Enguany, sols dos dies de respir, de festes a l'exposició tèxtil a l'aire lliure més important del món. Des de demà als diaris, des de hui mateix ja pels carrers La Bassa, Duquessa d'Almodóvar i Plaça de l'Església, ja tindrem la informació i les obres penjant dels balcons.

Divendres dia 9 serà la inauguració a les 19 hores. L'exposició estarà fins el 8 de setembre de 2013.

Dalt tenen el cartell anunciador.ELS RETORS FILLS DE GATA MÉS JOVE I MÉS MAJOR VISITEN PERÚ

20130807154126-doseixintestacio.jpg

Don Alberto Fornés i Don Juan Pons es reuniran amb el seu company Vicent Font a la missió

Estaran quinze dies amb aquella parròquia, aquella gent

En estos moments estan viatjant al Perú dos retors fills de Gata, el més major Don Alberto Fornés Caselles, el degà dels sacerdots fills del poble, i el més jove, Don Juan Pons Salvador. Van de vacances i de visita. Visitaran la parròquia que porta a la missió peruana el seu company el missioner Don Vicent Font Pedro.

Als seus 85 anys, la il·lusió és la que mou a Don Alberto de conèixer aquelles terres, després d'estar en Gata el bisbe d'aquella diòcesi i convidar-los. Al blog aniré posant-vos les notícies d'este original i curiós viatge.

A la fotografia que ens envia Juan Pons, els dos retors viatgers, a l'estació.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.210, la de hui dia 8-

20130808203123-escanear0001-copia-2-.jpg

Ja estic al dia de les fotografies antigues de Gata. La que toca hui és també de la col·lecció del programa de festes 2013. Torne a agrair a la comissió de festes d’enguany que hagen publicat aquestes imatges, que omplin més si cap l’àlbum fotogràfic de la història gatera. Eren xiquets i hui ja són pares. L’any 1974 anaven estos xiquets al Júnior. Han passat 39 anys.

Com ja és habitual, i li ho agraïsc, ens ajuda "Pala" a identificar-los. Els xicons són: Pepe Juan "Campaneta"; Juan Torres, al mig Pepe Parra, Pala, Canya, Pepe Blanco i darrere tots Antoni "al casat".

FONT: Llibre programa de festes 2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 8 D'AGOST DE 2012

Retorna esta secció, passades ja les festes patronals i el dia després. Sols vaig posar un article, el de record del dia 8 dels anys 2010 i 2011.LA GUÀRDIA CIVIL RECUPERA UN COTXE ROBAT A VALÈNCIA

Un bon servei el que va fer la Guàrdia Civil de Gata i que dona compte a la seua pàgina i al seu facebook la Policia Local del poble, el de la recuperació d'un cotxe robat. Ací teniu el seu informe:

"COCHE ROBADO: la Guardia Civil ha recuperado en Gata de Gorgos, un coche que había sido robado en Valencia y abandonado en nuestra población. El dueño del vehículo seguro que habrá tenido una gran alegría al saber que su coche ha sido localizado."

Aprofite per felicitar als dos cossos de seguretat per les passades festes patronals 2013. La Policia Local ha estat controlant en tot moment el poble, amb l'entrebanc que suposa i les dificultats dels casals, sobre tot en horaris nocturns. Mentre, la Guàrdia Civil cobria la seguretat dels voltants, casetes i xalés. Gràcies a tots.

FONT: Policia Local de Gata.ESTA VESPRADA, NOVA DONACIÓ DE SANG

Sols dos dies després de les festes patronals i en plena temporada estiuenca, hui dijous 8 d'agost, torna a fer-se una recol·lecta, una donació de sang a Gata. Cal ser generosos, altruïstes i solidaris, sobre tot en estos dies que pot ser la sang necessària per a tots. Serà aquesta vesprada, des de les 17.30 a les 21 hores a la sala d'actes del Centre Social Integrat. SIGUEM SOLIDARIS !! ACUDIU A DONAR SANG, encara que siga l'estiu.L'ATUR (PARO) BAIXA A JULIOL A GATA EN 13 PERSONES

Ja es coneixen i estan publicades les dades de l'atur (paro) en tota la comarca, també a Gata. Segons publica el diari digital "Marina Plaza" les dades de juliol revelen que en un any el sector serveis de la comarca ha registrat 409 parats més i que l'atur ha pujat en nuclis turístics com Dénia, Xàbia o Teulada.

Segons les dades de CC.OO. de les Marines, Gata va registrar al mes de juliol un total de 530 aturats. Si el mes de juny es va tancar amb la xifra de 543 parats, vol dir que hi ha en juliol 13 parats menys. I si es compara amb juliol de 2012 la xifra encara és més esperançadora per al poble de Gata, en particular, ja que van ser 584 parats, 54 parats més.

FONT: diari digital de la Marina Alta i Baixa "La Marina Plaza".LA PREMSA PARLA DE LA Xª EDICIÓ D'ART AL VENT

20130808103853-desdejuni.jpg

S'inaugura demà divendres dia 9 a les 19 hores

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de la Marina publica hui un extens reportatge de Irene Alonso, amb fotografia inclosa -la mateixa que reproduïsc a l'article- dedicat a ART AL VENT, que s'inaugura demà divendres dia 9 a les 19 hores. Titula: "Gata engalana sus calles con 130 telas en la décima edición de Art al Vent". Al subtítol: "La consolidada exposición incluye este año creaciones textiles procedentes de 25 países y permanecerá hasta el 8 de septiembre"

Ací teniu l'enllaç per a llegir tota la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130808/marina/gata-engalana-calles-telas-20130808.html.

A la fotografia, com posa el peu de foto, membres del govern local, junt al ideòleg Josep Ginestar i Evarist Navarro, artista participant.

FONT: Foto i text de Irena Alonso (Las Provincias).JA ESTÀ AL CARRER, ART AL VENT (Xª edició)

20130808113506-cartell.jpg

A partir de demà divendres 9 d'agost s'enceta Art al Vent X amb l'acte inaugural que se celebrarà a les 19 hores a l'Ajuntament de Gata.

Durant un més, fins al 8 de setembre, el carrer la Bassa de Gata acollirà la mostra d'art tèxtil a l'aire lliure “més important de l'estat espanyol”, tal i com l'ha definida Josep Ginestar, organitzador. En esta edició es presenten 130 obres d'artistes procedents de 25 països, i com va ocórrer ja la passada edició, s'ha realitzat una selecció d'obres entre les presentades.

Per a Juan Pedrós, regidor de Cultura, Art al Vent ha pres un nova dimensió, ja que amb la implicació de diferents col·lectius i associacions del municipi, s'ha organitzat una programació d'activitats prenent com a eix vertebrador la mostra. Així, a més de l'exposició retrospectiva que acollirà el Casal de la Música, a l'Edifici Polivalent es presenta Estiu Art i el Fotoclub de Gata presentarà dos exposicions dins el circuit. Durant tots els dies hi haurà concerts, xerrades, danses, recitals, ...

Per la seua part, el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi, ha destacat la participació del teixit comercial de la població a través de l'associació Comerç de Gata i que, dins la campanya conjunta Quiero Pueblo, han organitzat mercats nocturnes per als divendres i ampliació d'horari comercial durant el mes d'agost.

El professor de Belles Arts de la Universitat de València Evarist Navarro, representant als artistes participants,  destaca “l'entusiasme i compromís” que desprèn un projecte d'este tipus que, amb un pressupost reduït, aconsegueix ubicar a la població a nivell internacional gràcies a la generositat de tots els implicats.

Este compromís és el que vol agrair l'alcaldessa de Gata, Ana María Soler, ja que per a ella, “el més important és la implicació de l'Escola de Plàstica Experimental  A. Vives de Gata, d'artistes, veïns del circuits, comerciants, associacions culturals, Diputació Provincial, i de tota la població de Gata” que fan possible que Art al Vent celebre el dècim aniversari.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.BALANÇ FINAL: ENQUESTA DE LES FESTES DE GATA 2013: el millor i el no tan millor

20130808165738-enquestafestes13-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Del 8 al 31 d’agost, pots opinar: què has trobat millor i que fa falta millorar

Any rere any faig un sondeig. Com l’any passat ho vaig fer. Comença hui una enquesta al blog del CRONISTA DE GATA. És per a tots els veïns. Podeu respondre per les dues vies: bé per la pàgina del blo (http://cronistadegata.blogia.com) o bé per la pàgina del facebook "Cronista de Gata". L’any passat hi hagué sols per la pàgina dotze respostes, cal superar-se per a tindre més coneixement de causa per a les festes pròximes.

Amb tot el respecte per als col·lectius organitzadors -sobre tot per a la Comissió de Festes 2013- de cada acte, us demane l’opinió -sempre constructiva i participativa-:

1.- Quin ha estat el millor acte o els millors actes per a vosaltres/vostes de les passades festes patronals.

2.- Quin o quins no ha estat tan bé com voldrieu, per a millorar-se l’any que ve, si la pròxima comissió 2014 té a bé millorar-ho.

Podeu respondre i fer el comentari baix d’aquesta entrada o baix d’alguna entrada o al facebook, sempre posant el millor i el no tan millor de les festes. Inclús podeu donar puntuació, de l’1 al 10. GRÀCIES ANTICIPADES A TOTS.

Cada dia aniré donant compte de les respostes i espere, com he dit abans, el màxim respete. Les respostes les podreu veure anar en augment i les publicaré al principi i al final de cada dia.

A la composició, alguns actes del programa de festes 2013. Este serà l’identificatiu cada dia de l’enquesta.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.208, la del dia 6/8-

20130808171742-xicsprocesso.jpg

Reprenc la sèrie de fotos antigues del poble de Gata. El dia de la festa major de Gata, 6 d'agost, tocava també posar esta fotografia, la 1.208, que pertany encara a la sèrie de "Fotos del record" del programa de festes 2013. Alguns xics de Gata de processó, que ben bé podria ser la del Crist del Calvari. El fotògraf també els va immortalitzar amb els ciris.

FONT: Llibre programa de festes 2013.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.209, la d'ahir dia 7-

20130808172444-dosamiguesbous.jpg

Per fi arribant ja al dia, en quan a fotos antigues es referix. La foto que corresponia a ahir dia 7 (la 1.209) també és de la col·lecció del llibre-programa de festes 2013. Al peu de la foto posava: "Pepita Mestre i una amiga". estaven, com es pot comprovar als bous, recolzades sobre les bigues de madera que abans es posaven al corro.

FONT: Llibre programa de festes 2013. RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 9 D'AGOST DE 2012:

El blog tenia 133.000 visites, hui està a punt de fer-ne 270.000, més del doble. L'enquesta -que ara està en marxa enguany i amb molt d'èxit- també la posava, amb el millor i el no tan millor. Una transferència de crèdits i una expropiació forçosa es comunicava al BOP sobre Gata. Dos fotografies antigues, una de la rellotgeria Rubí quan estava al principi del carrer La Bassa i una altra de futbol, completaven la jornada.ELS RETORS FILLS DE GATA ARRIBEN A PERÚ

20130809094320-compodia8.jpg

Nou capítol del viatge dels dos rectors de Gata, el més major i el més jove, que visiten estos dies la missió de Perú, on es troba un altre rector gater Vicent Font. Ja tenim notícies d'ells i el viatge d'anada va anar molt bé, per com es veuen a les fotografies.

Comenta Juan Pons Salvador: "Ja estem instal.lats. Hem vist totes les capelles amb un grup de retors i seminaristes que estan a la parròquia Santa Maria de la Providència. El retor d'eixa parròquia es Vicente Folgado, fill de Riba-roja. A la foto estem amb ell i amb un seminarista de Sagra, Vicent Femenia".

A una altra foto està Don Alberto Caselles Fornés al costat d'una de les capelles.

De bon matí, hui mateix a les 6.24 hora espanyola, allà a Perú set hores menys, és a dir les 11.24 de la nit, escrivia Juan Pons: "He celebrat hui la missa a la comunitat de l'Arboleda, al distrit de Santa Rosa. Quina comunitat tan viva!. Gràcies, oh Déu, per estar al Perú".

FONT: Fotos Juan Pons Salvador.L'ENQUESTA DE LES FESTES DE GATA 2013: està animada. Seguiu opinant

20130809102449-enquestafestes13-copia.jpg

Recordeu: el millor i el no tan millor. Màxim respecte en els comentaris

Fins ara les dues premisses estan complint-se i molt bé. GRÀCIES A TOTS

Este és el resultat del segon dia pel matí, de l'enquesta

A quatre persones, al facebook, els agrada el tema i no deixen comentaris. Cinc persones comenten al facebook i diuen el següent:

Joan Soler: Jo destacaria en positiu la innovació en les actuacions a la Plaça Nova. El que intentaria evitar es que els bous de la vesprada acaben més enllà de les 21 hores, i algun dia varen acabar passades les 22 hores. 

Vero Costa: Jo faria com a tots els pobles, 3 ó 4 nits de bou i la resta de ball (o al reves) aixina fariem que la gent anara tot a un lloc i la Plaça Nova no es quedaria buida eixos dies de bou. 

Bernat Torres Oliver: Solapar actuacions és un erro de comptes. Ball i bous tot a la volta implica el repartiment de la gent a varis llocs i, conseqüentment, poca assistència. El ball a la plaça va en decadència. Possiblement Vero Costa tinga molta raó, o col o bleda, però no les dues juntes. També, des de anys enrrere han anat agafant protagonisme els casals (la seua música, la seua festa i les seues coses), motiu pel què els joves no es senten en la necessitat d'acudir a la majoria d'actuacions. Desprès tenim a les molt bones actuacions, com la Montecarlo, que sí congrega a moltíssima gent, peró com a contraposició està el preu. És difícil, però no impossible. Tal volta siga qüestió d'estudiar-ho una mica més.

Miguel Ángel Mulet: "Yo ya lo he dicho muchas veces todo a la vez negativo y por eso le doy la razon a Vero, cosa que según he podido saber se esta estudiando, y como no dividir como se ha hecho este año la bajada y festival pues de merecer un 9 de puntuación,haciendo cambios se mejoran las cosas.

Laura Martínez: Jo trobe que fan massa coses a la volta i es gasten massa diners, per a després repercutir ...pujar-nos els impostos.

A la pàgina del blog també s'han fet quatre comentaris:

ASDF: Los toros,después de cada entrada tardaban mucho tiempo en soltar la primera vaca, cosas a mejorar. Una noche hicieron toros a la 1:00 de la noche y discomóvil a continuación,mejor hacer una cosa un día y la otra otro día, por que luego hay días que no había nada por la noche.

ASDF també: Del 1 al 10 un 8.

MIGUEL ÁNGEL: Habria que estudiar la forma de hacer unos días todo toros y otros baile a la plaza y de esta forma,la gente disfrutaría más de la fiesta y no pasaria lo que ha pasado este año, que muchas noches la gente iba de un sitio a otro sin poder disfrutar de la fiesta al 100%. Otro año más en el retraso del castillo, hay que acortar los plazos en los tiempos de toda clase de actuaciones.

MIGUEL ÁNGEL també: Como no todo tiene que ser negativo,quiero felicitar a la comision por haber realizado el inicio de las fiestas en dos días, cosa que hacia tiempo que no ocurría y parece ser que ha sido todo un éxito, al igual que el almuerzo de cocas, por la cantidad de gente.

En total han comentat l'enquesta, fins ara, i han deixat la seua opinió amb 5 comentaris al facebook i 4 a la pàgina del blog. Total 12. A la vesprada -al voltant de les sis-, seguiré posant més opinions.

Animeu-se i seguiu comentant. GRÀCIES.HUI S'INAUGURA A GATA ART AL VENT 2013 (edició X)

20130809115437-cartell.jpg

Hui divendres 9 d’agost, a les 19 hores, a la sala de plenaris de l’Ajuntament de Gata, tindrà lloc la inauguració oficial de l’exposició internacional d’art tèxtil "Art al Vent" X. L’acte comptarà amb la presència del diputat de Cultura, Juan Bautista Roselló Tent, a més de l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler i del regidor de Cultura, Juan Pedrós. Així com d’alcaldes i regidors de municipis de la Marina Alta, representants del països participants i artistes expositors.

Després dels parlaments corresponents es recorreran els carrers per on està exposat ART AL VENT, per a contemplar les 130 obres exposades.BOP: S'APROVA EL PROJECTE DE ACTUACIONS A LA XARXA D'AIGUA POTABLE DE GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui divendres 9 d'agost un anunci, pel qual s'aprova per decret de la Presidenta de la Diputació Luïsa Pastor, el projecte corresponent al Pla Provincial de Cooperació a les Obres i Serveis de Competència Municipal, Anualitat 2013.

En aquest cas a GATA DE GORGOS, amb el nº 13 li aproven "Actuacions hidràuliques a la xarxa municipal d'aigua potable de Gata de Gorgos" amb un import total de 449.999,99 euros. Té un pressupost global de licitació de 371.900,82 euros; un impost sobre el valor afegit de 78.099,17 euros.

S'exposa al públic per a al·legacions i reclamacions, en vint dies següents a hui, dia de la publicació. En cas de no presentar-se ni al·legacions ni reclamacions, es considerarà aprovat definitivament.

FONT: BOP Alacant, 9-8-2013.MERCADET NOCTURN A GATA, ELS DIVENDRES D'ART AL VENT

20130809121321-mercadetcomerciants.jpg

Els comerciants de Gata no deixen de la mà al turista, al visitant de l'exposició d'Art al Vent X i per això també s'estrenen hui igual que l'event artístic. Tots els divendres d'agost (9, 16, 23 i 30) de les 20 hores a la 1 de la matinada estaran els comerciants que han volgut formar part del projecte "Nit de tendes obertes, Mercadet nocturn i Dj's en viu". Hi haurà tendes obertes i música en viu per tot el circuït d'Art al Vent. L'event té la col·laboració de Gata Fan Club i l'Ajuntament de Gata. Forma part del projecte global "En verano QUIERO PUEBLO".

Al cartell de dalt teniu la relació de tots els comerços participants.SEGUIX L'ENQUESTA DE LES FESTES DE GATA 2013: el millor i el no tan millor

20130809181044-enquestafestes13-copia.jpg

Com he dit pel matí, al voltant de les sis de hui, degut a la pròxima inauguració de ART AL VENT (X edició) que serà en una hora, posava un nou capítol de l'enquesta de festes.

D'aquest matí a ara sols han vist la pàgina i no han comentat dos persones més i sí que s'han fet tres comentaris, dos de Alberto Luis Pedro Pérez:

"Quins impostos? quina part dels impostos que pagues tu van repercutits a les festes?."

"Pregunta a la comissió de festes quin ha segut el presupost de l'ajuntament i ells t'ho explicaran...."

Laura Martínez: "Ara resulta que les festes les paga la comissió".

En total han comentat l'enquesta, fins ara, i han deixat la seua opinió amb 8 comentaris al facebook i 4 a la pàgina del blog. Total 15. Demà matí seguiré posant més opinions.

Animeu-se i seguiu comentant. GRÀCIES.

Us deixe també l'enllaç de l'article d'este matí, per a veure totes les opinions.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080903-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-esta-animada.-seguiu-opinant.php.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.211-

20130809181916-dosxiquetes.jpg

Ja estic al dia en quan a fotos antigues es referix. La de hui dia 9 també es de col·lecció que vinc posant en els últims dies, la de "Fotos del record" del programa de festes 2013. És el retratet de dos cosinetes. No s'havien canviat les voreres encara. Les xiquetes eren -com posa al peu de la foto- Paquita Molina Bequio i Paquita Grimalt Molina.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 10 D’AGOST DE 2012:

Seguia l’enquesta de les festes 2012, com ho seguix hui de la de 2013. Actualitzava totes les fotografies antigues pendents.INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ ART AL VENT (X) - Iª PART -

20130810120904-compoinaug1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ahir per la vesprada, a les 19.20 hores al saló de sesssions del consistori municipal de Gata de Gorgos va tindre lloc els parlaments d’inauguració de l’exposició a l’aire lliure tèxtil més important del món, com es diu, ART AL VENT, que arriba enguany a la X edició.

Primer va intervindre el regidor de Cultura, Joan Pedrós, que va presentar al públic l’obra i les possibilitats culturals, de comerç i turístiques que hi haurà paral·leles a la mostra. El director de l’escola de plàstica Josep Pedrós i màxim organitzador de l’exposició va deixar ben clar la generositat que tenen els artistes, la Diputació provincial que ha confeccionat el catàleg de les obres, l’Ajuntament, la gent que ajuda al muntatge, inclús els propietaris de les cases on es penjen els balcons. Va fer constar que Gata havia tingut deu anys d’experiència i havia crescut, estan en 25 païssos participants i 130 obres seleccionades.

Per la seua part, l’acaldessa Ana María Soler va donar les gràcies a tots per l’assistència a la inauguració, per portar les obres a l’exposició i per conèixer Gata, un poble que obri les portes a l’art contemporani a través de Art al Vent.

Finalment, el diputat de Cultura Joan Baptista Roselló, va tonar a insistir que com a diputat estava orgullós de la mostra, del poble i de l’organització. S’havia apostat per cuidar l’exposició i va felicitar a Gata i a tots artistes i ajuntament pels deu anys i per la mostra.

Després, acompanyades les autoritats de pobles veïnes, com els alcaldes de Llíber i Beniarbeig, la corporació municipal, les regines major i infantil i les seus dames d'honor, veïnat i artistes, per la Colla de Dolçaines i Tabaleters "Montgó" de Gata, es va recorrer el carrer La Bassa fins la Plaça d’Espanya contemplant les obres exposades, es va baixar i es van veure les obres del carrer Duquessa d’Almodóvar i la Plaça de l’Església.

A la composició d’esta entrada i a la següent, moments de la inauguració.INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ ART AL VENT (X) - IIª PART -

20130810165326-compoinaug2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Pose una altra composició fotogràfica en la que es veu a les autoritats, artistes i persones assistents a la inauguració d’ART AL VENT (X) que va tindre lloc ahir per la vesprada.

Cal dir que l’exposició l’organitza l’Escola de Plàstica Experimental "Antoni Vives"; patrocina l’Ajuntament de Gata (Regidora de Cultura) i Diputació d’Alacant, i coordinen Isabel Soler i Ginestar.

Participen artistes de 25 païssos: Alemània, Argentina, Bèlgica, Brasil, Bulgària, Costa Rica, Cuba, Egipte, Espanya, Estònia, França, Gran Bretanya, Haití, Itàlia, Xapó, Lituània, Marroc, Mèxic, Noruega, Portugal, Puerto Rico, Suècia, Estats Units, Veneçuela i Xina.

A la composició, més imatges de la inauguració.COM VA L'ENQUESTA DE FESTES?. El millor i el no tan millor.

20130810170357-enquestafestes13-copia.jpg

Pocs usuaris han fet hui comentaris de com han trobat les festes, que han trobat millor i que no tan millor de les festes. De tota manera, ja s’han superat els comentaris de l’any passat i fins a finals de mes estarà oberta l’enquesta.

Pose els comentaris nous:

M: "Yo estoy de acuerdo con vero una cosa otra lo que no llego a entender es si hacen discomvil en las sorts o otras actuaciones tienen que estar los quintos con la musica a todo meter asta la hora i ala hora que quieren ...cuando controleis de verdad los casales abra unas fiestas de verdad mientras tanto nada de nada mucho ruido i poca fiesta".

Paco Pedro: "Pense que les festes han estat molt be. Fantasticament organitzades. Per a mi el problema que tenim a Gata es voler acoplar les festes al calendari provocant que siguen massa llargues. Si foren de divendres a diumenge serien mes curtes i de millor qualitat".

Gater: "el problema es que les festes han de acabarse el dia de Sancristo, i cada any depen del dia entre setmana, pero podrien ser mes curtes igualment, pero el problema esta en que volen que el festival siga divendres o dissabte."

En total han comentat l’enquesta, fins ara, i han deixat la seua opinió un total de 15 usuaris, bé pel facebook, bé pel blog.

Animeu-se i seguiu comentant. GRÀCIES.

Us deixe també el dos enllaços als articles ja precedents, per a veure totes les opinions:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080903-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-esta-animada.-seguiu-opinant.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080907-seguix-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-el-millor-i-el-no-tan-millor.php.


 IMATGES CURIOSES: el carret del Tramusser al Mercadet nocturn

20130810171240-mercadetnittramusser.jpg

Ací teniu aquell mateix carret que es va fer famós pels anys 60 i 70 del segle XX, quan el Tio Pepe el Tramusser el portava cap a la Plaça d'Espanya i la Plaça Nova, venent xambits, aigua-llimó i orxata, amb les sues receptes tan particulars. Anit, al primer mercadet nocturn dels comerciants de Gata va tornar a eixir, com ja ho fera el set de juliol de l'any passat, amb motiu de la fireta organitzada per a la representació del Miracle de l'Arbre Blanc.

Fina Coloma, que va ser veïna de Ca'l Tramusser no va voler perdre's anit l'oportunitat de fer-se una foto amb el carret amb permís dels propietaris. Això és fer poble i fer història.MIRADES URBANES: Cada dia quatre obres de ART AL VENT-X-, hui 1 a 4

20130810173611-compoartvent1.jpg

Sabeu que està al carrer des d’ahir l’exposició d’art tèxtil ART AL VENT, a la seua desena edició. Torna la secció de "Mirades Urbanes" per a portar-nos cada dia, de hui al dia de la cloenda, 8 de setembre, quatre obres i aixina mostrar-vos les 130 obres, per si no podeu aplegar-vos, per si no les coneixeu. No estaran com al catàleg, perquè estan fotografiades al carrer, inclús algunes amb el vent, al vol, per això és "ART AL VENT".

Les quatre obres de hui són:

1.- Obra xinesa. Disseny realitzat pels següents membres: Christina Ma, Elaine Wang, Denise Yeung i KevinHui. Equip: Kinor Jiang, Gouxiang Yuan. Representa als déus de la porta de Xina. Està feta amb tela de poliéster amb colors impresos en làsser, teles retallades i cosides.

2.- Obra espanyola, de Carmen Signes (Cullera). "Família feliç a festes de Gata". Acrílic.

3.- A l’esquerra mirant la foto on hi ha dos: Obra mexicana. Autora: Margarita Chacón. Es diu "Kaau Kuu". És acrílic i cintes cosides.

4.- A la dreta mirant la imatge on hi ha dos: Obra francesa. Autora: Nade Favreau. Títol: La Pluie, la nuit...Són botons de nacre, metalls, cristall, etc, sobre tela tenyida.

FONT: Dades del catàleg "Art al vent X".RECORDANT L'ACTE MÉS ESPECTACULAR DE LES FESTES: EL CONCERT DE LA REVETLA

20130811183921-bandarevetla.jpg

També del CONCERT DEL SOCI 2013

Els vídeos han estat realitzats per JOSÉ SALVADOR GINESTAR TORRES

Ha preparat els vídeos i pujat a Youtube el director de la banda JOAN VALENTÍ GIMÉNEZ ORTIZ

Gaudiu de la bona música que ens ofereix la nostra BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA

Molt amablement m’ha passat el director de la banda Unió Musical de Gata, l’amic JOAN VALENTÍ GIMÉNEZ ORTIZ, tots els enllaços a les obres oferides per la nostrra BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA, tan del dia del CONCERT DEL SOCI com de l’espectacular CONCERT DE REVETLA, la vespra del dia del Crist. Es troben a Youtube.

Tota la gravació va córrer a càrrec de JOSÉ SALVADOR GINESTAR TORRES, que pacientment va arxivar per a la posterioritat este magnífic espectacle que va ser el Concert de Revetla.

Per a gaudir de totes les peces podeu anant punxant als enllaços i escoltareu les peces. Un regal que ens ofereixen els amics de la banda de Gata.

Ací teniu tots els enllaços:

CONCERT DEL SOCI:

Mª Carmen Balaguer: http://youtu.be/_RVgvqMPTw4

El Torico de la Cuerda: http://youtu.be/TyfmTaKIecU

Appalachian Overture: http://youtu.be/PwQfarSooIc

CONCERT DE LA REVETLA:

Los Claveles: http://youtu.be/B3Y1qogB45k

Nessun Dorma: http://youtu.be/qJZV0PxS7B8

Luisa Fernanda: http://youtu.be/OwmgiiOx6DA

El Barberillo de Lavapies: http://youtu.be/3V71s8xUNP0

Granada: http://youtu.be/GrfcygLZkuQ

La Revoltosa: http://youtu.be/I77butsg6qs

Aralk: http://youtu.be/w8hPSf976h0

Lidia: http://youtu.be/SijvHQcuN4I

Libertadores: http://youtu.be/HgUDmpC2bPw

Himne a Gata: http://youtu.be/vR5n89Ov5PM

Himne Regional de Valencia: http://youtu.be/JaWYRBgD5Bg

La fotografia capturada de un dels vídeos mostra l’actuació del tenor Rafa Sanz i la soprano Adela de la Cruz, que tant van agradar al públic.

FONT: Vídeos, gravació José Salvador Ginestar; preparació Joan Valentí Giménez (Youtube).SEGUIX ENDAVANT L'ENQUESTA DE FESTES 2013: més opinions...

Com hi ha dos opinions més a les ja conegudes, pose ara a la vesprada també l'enquesta de festes 2013.

A la llarga i detallada opinió última respon la primera d'esta sèrie:

Un anònim diu: "Estic totalment d´acord amd el comentari del anònim."

María José Soler diu: "A mi el que en va agradar molt de estes festes ha segut l'espectacle del dia de la presentacio i coronació. jejeje, saludos".

Ja ho sabeu, podeu anar opinant. Pose l'enllaç a l'últim article, ja que allí estan els dels anteriors. En total hi ha ara 17 opinions.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/081102-enquesta-de-festes-de-gata-2013-mes-opinions....php.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.212, la d'ahir dia 10/8-

20130811193723-bous1.jpg

Torna la sèrie o millor dit reprenc en un dia pel mig, la sèrie de fotografies antigues, de cada dia una foto antiga. Faig un incís a les fotos del record del programa de festes i pose varies fotografies de quan els bous els feien al corro del centre del poble i més en concret del carrer La Bassa. Les fotos són propietat de Pilarín "la perruquera" que me les ha cedides molt amablement. són tot un testimoni dels anys 60 als 80 del segle XX.

A la fotografia de dalt, una vaqueta molt prop del cantó del carrer la Bassa amb el carrer Xaló. Vegeu com posaven les bigues de madera a les cases i com les tapaven amb rodes de carro. Vegeu també com feien les barreres travesseres de final del corro i posaven canyissos darrere per a que les vaquetes o els bous no vegeren tanta claredat.

FONT: Foto propietat de Pilar "la perruquera".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.213, la de hui dia 11-

20130811195547-bous2.jpg

Seguint amb la minisèrie de fotos de Pilar "la perruquera" del carrer La Bassa, vegem ara una altra fotografia dels bous al corro del centre del poble i al mateix carrer. Observeu que és molt pareguda a l’anterior, però no és igual. La vaqueta està embestint més i a una bandera que té un estel al mig. Està agafada d’un altre lloc, encara que és el mateix espai.

FONT: Foto propietat de Pilar (perruqueria del carrer La Bassa).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 11 D'AGOST DE 2012:

Tornava a posar la sèrie dels meus articles de festes. Era el d'eixe dia "Pinzellades de la Història de Gata (1939-1942) -V, 2n-. les carrosses tornaven a ocupar la fotografia antiga, que just era la 850.ENQUESTA DE FESTES DE GATA 2013: més opinions...

20130811091557-enquestafestes13-copia.jpg

La pose hui diumenge dia 11 pel matí, a l'espera de que s'hi ha més repetiré a la nit. Al blog arriba una opinió "anònima" que per la seua llargària la pose hui i aprofite per recordar-vos que podeu seguir opinant, bé pel blog bé pel facebook.

Esta és l'última opinió de "Anónimo":

1.- Llevar els bous pel matí: massa calor, poca gent, la majoria dormint i invertir eixos diners en millors conjunts de música.

 2.- Reduir les vesprades i nits de bous i a més d'invertir-ho en bons conjunts, sortejar cada descans del ball algun producte pel que mereixca la pena visitar la plaça nova (viatges, sopars, materal dels comerços del poble, etc.) 

3.- No solapar programacions, cosa que ja s'ha anomenat en esta enqüesta. 

4.- Llevar ja d'una volta per totes el sistema d'eleció de la reina, que ni és democràtic ni és res. Tothom sabem les barbaritats que es fan des de que s'arrepleguen els vots fins que arriben a mans del jurat. A més, totes les quintes deue tindre el mateix dret de poder sortir reines del seu poble. El sistema més just deu ser per sort, fora d'afavorir la bellesa o la popularitat de ningú, fins al punt de que ja es pot intuir quina serà la reina del 2014. Igualtat d'oportunitats per a totes, fora votacions estúpides i que ningú es creu. 

5.- Fora la cordà. El lloc on es fa no té sentit ni emoció, a més de les hores intempestives el dia abans de la festa major.

6.- Recuperar el dia de la "festa dels fadrins". Fa falta que els quintos s'ho curren només una miqueta durant tot l'any i ens proposen una festa fels fadrins com cal i com solia fer-se no fa massa anys. Menys pagar bous embolats i menys anar de senyorets a cars restaurants i nits loques a Benidorm amb la suor del treball dels pares.

Vos deixe l'enllaç als tres anteriors articles de les enquestes, que en total ja té 16 opinions:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080903-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-esta-animada.-seguiu-opinant.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080907-seguix-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-el-millor-i-el-no-tan-millor.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/081004-com-va-l-enquesta-de-festes-.-el-millor-i-el-no-tan-millor..php.

SEGUIU OPINANT. GRÀCIES.DIES DE BOUS DE GATA 2013, ESTA VESPRADA, A MEDITERRÁNEO TV

20130811111053-dscf3874.jpg

Hui diumenge 11 d'agost, acabades les festes patronals 2013, encara podrem recordar les vesprades de bous gràcies al vídeo preparat per MEDITERRÁNEO TV. Eixirà hui per esta cadena la festa dels bous de Gata. Serà a partir de les 19 hores. RECORDEU-HO. Hui a Mediterráneo TV.

FONT: Ajuntament de Gata.SABIEU...QUE LA REINA DE FESTES 2013, PAULA, VA ACTUAR AHIR AL COR DE CAMBRA DE L'AMUP A TEULADA ?

20130811112447-paulaiamup.jpg

Ho sabieu?. A que alguns de vosaltres no?. A la fotografia la podem veure junt als músics teuladins, perquè ella Paula Escrivá Mulet, la nostra regina de festes 2013, a més de ser música -toca el clarinet- també canta a la Coral Serrillàs i ahir dia 10, dissabte, dins dels actes del Mercat Medieval de Teulada, va actuar junt als músics de Teulada, formant tots el Cor de Cambra de l’AMUP. Els components del cor van interpretar distintes peces a capela d’estils diferents englobats des de l’Edat Mitjana fins l’avantguarda del segle XXI.

L’actuació va tindre lloc a l’església parroquial de Teulada "Santa Caterina Màrtir". Podeu veure a Paula en el centre -tercera per la dreta si mireu la magnífica fotografia de Pere Sala, extreta del facebook.

FONT: Foto de Pere Sala (facebook).GATA ACULLIRÀ A SETEMBRE EL CONGRÉS NACIONAL DE NATUROPATIA

20130811113308-naturopatasalcaldessa.jpg

A final del mes de setembre, Gata sera la seu del congrés d'àmbit nacional sobre naturopatia. Ho va confirmar divendres al CRONISTA el regidor de Cultura, Joan Pedrós. Diversos membres de l'Organització Col.legial Naturopàtica es van reunir esta setmana passada amb l'alcaldessa de Gata, Ana Maria Soler, i amb el regidor de Cultura, Educació i Festes, Juan Pedrós, a fi de cel.lebrar a Gata de Gorgos un congrés d'àmbit nacional al voltant de la Naturopàtia.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata de Gorgos.ESTIU ART, UNA EXPOSICIÓ PARAL·LELA A ART AL VENT

20130811113836-estiuart.jpg

Una de les exposicions paral·leles a ART AL VENT 2013 és ESTIU ART, que es pot veure a l'Edifici Polivalent del carrer Costera del Grup Escolar. L'alcaldessa de Gata, Ana Maria Soler, i el regidor de cultura Juan Pedrós, van inaugurar ahir Estiu Art, una exposició d'intervencions plàstiques que acompanya l'aposta cultural de l'estiu junt a Art al Vent. Es pot visitar de dimecres a diumenge de 19 a 21 h, a la sala d'exposicions de l'Edifici Polivalent Juvenil.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata de Gorgos.LA BIBLIOTECA DE GATA també està amb ART AL VENT X

20130811114916-biblioestiu.jpg

Dins de totes les activitats paralel·les a ART AL VENT i al projecte "Quiero Pueblo" estan les de la BIBLIOTECA DE GATA. Aquesta també col·labora amb la X edició d'Art al Vent que estos dies ompli els carrers de Gata. La biblioteca organitzarà les següents activitats al llarg d'aquest mes d'agost:

Dia 20, a les 20 hores, a la porta de l'Ajuntament, hi haurà una xerrada titulada "LA MARINA AMB VEU DE DONA" a càrrec de Pepa Guardiola, Charo Cabrera i Carme Miquel, tres grans escriptores de la comarca.

Dia 28 d'agost a les 20 hores, al mateix lloc, recital de Poesia HOMENATGE A VICENT ANDRES ESTELLÉS. La presentació correrà a càrrec de CARLES MULET i el recital el realitzaran els membres del Club de Lectura Gata i col·laboradors habituals, entre els quals estarà el que us escriu.

FONT: Foto portada del facebook de la Biblioteca de Gata.MIRADES URBANES: les quatre obres de ART AL VENT de hui

20130811121032-compoartvent2.jpg

Com ja vaig explicar ahir, dia a dia aniré posant quatre obres de l'exposició que mirem pels carrers la Bassa i Duquessa d'Almodóvar i per la Plaça de l'Església. Són mirades urbanes cap als balcons, on es troben exposades les obres de ART AL VENT X.

Les obres de hui diumenge 11 són les següents:

5.- Obra espanyola. Autora: María Dolores Mula. Títol: Semillas marinas. Acrílic.

6.- Obra mexicana. Autora: Aida Emart. Títol: Trinos en mi camino. Grafit, acrílic, estambre, cinta de teler i palialke.

7.- Obra lituana. Autor: Saulè Urbanaviciuté. Títol: Amor, meilé, love. Acrílic.

8.- Obra francesa. Autor: François Seguin. Títol: Juntos podemos. Serigrafies cosides.

FONT: Catàleg de les obres d'Art Al Vent.ELS DOS RETORS GATERS VISITEN LA CAPITAL DEL PERÚ, LIMA

20130811181426-compolima.jpg

La catedral, la tomba de l’arquebisbe Emilio Lisson Chávez que va estar a Gata als anys 50, i altres llocs

Continua el periple de Don Alberto i Don Juan, els dos retors fills de Gata, per Perú. Malgrat a estar Vicent Font una mica costipat. amb grip i al llit, això no ha estat obstacle per a visitar la capital, Lima. Pràcticament, ara comença allà el diumenge, mentre ací ja portem més de migdia.

Em comunica Don Juan Pons Salvador, que divendres Don Alberto i ell van anar a Lima. Els va acompanyar Ronald, l’administrador del col.legi. Van veure la tomba del arquebisbe Lissón*, que va viure a València pels anys 50. Van visitar les restes de San Martín de Porres i de Santa Rosa de LIma, a la basílica del Rosari.

Ahir dissabte va ser un dia prou tranquil, vam celebrar missa en diferents capelles.

* Cal dir que l’arquebisbe Lisson va estar a Gata, perquè en l’exili va estar a València. A l’Arxiu Parroquial es recull l’acta de la Santa Visita Pastoral de la Parròquia de sant Miquel Arcàngel de Gata, de l’Arxiprestat de Dénia, els dies 20 i 21 de novembre de 1950. A la vesprada del dia 20 arribà a Gata S.E. Rvdma. Dr. D. Emilio Lissón Chávez, Arquebisbe Titular de Methymma, al objecte de practicar la Santa Visita Pastoral, en nom i per delegació de l’Excm. i Rvdm.  Sr. Arquebisbe de València, Dr. D. Marcelino Olaechea Loizaga.

Pose també l'actualitat d'ahir mateix, del diumenge a Perú. Diu Juan Pons: 

"Acabem el diumenge  i anem a sopar. Vicent ja està millor. Ha celebrat la missa esta vesprada a les 8 en la seu parroquial. Don Alberto ha celebrat este matí també en la seu parroquial i esta vesprada en Villamar a les 16.30 hores, i ha estat confessant durant la missa que el Pare Danilo ha celebrat en Villas de Ancón. 
Un servidor ha celebrat en Profam a les 10.30 hores i he estat confessant en Adesesep mentre el Pare Alfonso celebrava la missa a les 12h. Esta vesprada he celebrat la missa a les 18 hores en Arboleda. Alfonso i Danilo són els vicaris parroquials.
Estem molts contents."

A les fotos, Don Alberto Caselles i Don Juan Pons, de visita per Lima (Perú).

FONTS: Fotos de Juan Pons; document de l’Arxiu Parroquial.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 12 D'AGOST DE 2012:

Seguia l'enquesta de les festes 2012, com seguix este any. Encara hi havia Mirades urbaners dedicades al Crist. Un nou capítol dels meus articles de festes era la cinquena part de "Pinzellades de la Història de Gata (1939-1942). El blog sobrepassava les 134.000 visites, hui són quasi 272.000. Donava conte d'un incendi a la zona de la Font d'Aixa, enguany, afortunadament, no n'hi ha per ara; bona senyal.LA POLICIA LOCAL DE GATA TROBA A UNA PERSONA DESAPAREGUDA DE NOVELDA

La Policia Local de Gata, junt amb la col·laboració d'alguns veïns, ha fet un bon servei, s'ha trobat a una persona desapareguda de casa, que sempre és d'agrair per a la família i el seu veïnat, que en este cas és del sud de la província.

Ells mateixa ho expliquen al facebook:

"PERSONA HALLADA: una vez más, hemos de agradecer la ayuda de los vecinos de la población en el esclarecimiento de un hecho. Siempre enseñamos a los niños a que cuando se pierdan, acudan a un policía. Pero debe darse la misma actitud cuando es una persona mayor desorientada la que es encontrada; acudir a la policía. Varios avisos de vecinos alertaron de la presencia de un hombre desconocido que parecía "no saber dónde estaba" por lo que lo condujeron hasta dependencias policiales, porque es un lugar seguro para una persona que no sabe quién es ni dónde está.

Y precisamente gracias a ese hecho, hemos podido averiguar quién era ese señor de 72 años vecino de Novelda, con un trastorno senil que caminaba por nuestras partidas rurales, ya que se había puesto una denuncia de desaparición hacía pocos minutos. La Guardia Civil recogió al anciano para llevarlo hasta su actual domicilio."

FONT: Policia Local de Gata.BOP: AJUDA DE DIPUTACIÓ A AMADEM, amb seu a Gata

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) d'Alacant publica hui dilluns dia 12 d'agost, La Diputació Provincial d'Alacant un anunci pel qual s'aprova la concesió d'una subvenció a cada una de les entidades que es relacionen, per l'import i per a les despeses de desplatzament de les activitats que per a cadascuna d'elles s'indica, dins de la Convocatòria destinada a Associacions i demés Entitats privades sense fi de lucre, per a la promoció de la convivència a través de l'oci i el tems lliure, anualitat 2013.

Entre les associacions es troba l'Associació d'Alics de la Marina Alta d'Ajuda als Malalts Mentals" (AMADEM), amb una subvenció per al Programa d'oci i temps lliure Amadem 2013 de 1.508 euros.

FONT: BOP Alacant, dia 12-8-2013.MILLORA POC A POC EL NOSTRE VEÍ I AMIC VICENT GAVILÁ

20130812092500-vicentgavila.jpg

Està encara greu a la UCI, però seguix responent positivament

És una bona noticia i confirmada. La mateixa família, que dona gràcies i agraïx tot el suport que està tenint de la gent de Gata, de Xàbia i coneguts, comença a tindre bons pàlpits. El nostre veí i amic Vicent Gavilà, que com tots sabeu va ser agafat als bous a les festes, dimarts 30 de juliol, comença a respondre bé i és un bon senyal. Va millorant, encara que poc a poc i és una satisfacció gran per a tots els que estimem a la familia i a ell. Ara cal que seguixca aferrant-se a la vida.

FONT: Foto Associació Bouera de Gata (perfil actual del facebook de l’associació, a la qual pertany Gavilá).MIRADES URBANES: MÉS OBRES DE ART AL VENT X (9-12)

20130812113243-compoartalvent3.jpg

Seguisc posant dia a dia quatre obres de l’exposició tèxtil a l’aire lliure ART AL VENT (Xª edició) 2013. Les obres ja sabeu que podeu visitar-les fins el 8 de setembre als carrers La Bassa i Duquessa d’Almodóvar i Plaça de l’Església.

Hui són aquestes les que porte al blog:

9.- Dalt, esquerra. Obra espanyola. Autora: Isabela Andrés. Títol: Poble. Retolador i aerosol.

10.- Dalt, dreta. Obra espanyola. Autora: Elena Aguilera. Títol: Debajo de ningún cielo. Pintura plàstica.

11.- Baix, a l’esquerra mirant la foto. Obra egípcia. Autor: Mohamed Abdel Moneim. Títol: Sólo un mundo humano. Tiny i pigments.

12.- Baix, a la dreta. Obra mexicana. Autora: Roxana Yáñez. Títol: Bailando en el Mictlan. Teles cosides.

FONT: Catàleg de Art al Vent X, editat per Diputació d’Alacant.LA POLITÈCNICA IMPARTEIX UN CURS DE CERTIFICACIÓ ENERGÈTICA A GATA

20130812123054-curspolitecnica.jpgA  través de la Universitat Politècnica de València s’imparteix a  l’Edifici Polivalent de Gata, del 12 al 14 d’agost, un curs de Certificació Energètica d’Edificacions Existents amb CE3X.El curs, que compta amb 40 alumnes, està impartit per professors de la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació de la Universitat Politècnica de València i va dirigit a estudiants i titulats en Arquitectura Tècnica, Enginyeria d’Edificació i Arquitectura. L’objectiu del curs és formar als professionals en la utilització de la ferramenta informàtica per a la qualificació energètica d’edificis.L’organització de la jornada formativa compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata.L'alcaldessa de Gata, Ana Maria Soler, i el regidor d'educació, Joan Pedrós, han inaugurat el curs "Certificació Energètica d'edificacions" organitzat per la Universitat Politècnica i que es celebra a Gata esta setmana. Ells han explicat el pla d'acció d'energia sostenible que té Gata així com les actuacions fetes per tal de complir amb el pacte d'alcaldes signat a Brusel.les el 2010. Els 40 participants i els docents estaran tres dies a les aules de l'edifici polivalent on practicaran amb la ferramenta informàtica CE3X per a la qualificació energètica d'edificis existents.FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.214-

20130812124432-bous3.jpg

La de hui, al dia. Cada dia una fotografia antigua. Esta és de color, de la mtaeixa col·lecció de Pilar la perruquera, sobre bous. Al final del carrer Primo de Rivera (ara Constitució, el tram que va del carrer la Bassa als quatre cantons, també era corro. Ací teniu alguns xicons a la barrera intentant fer menejar al bou. Li havien tirat moltes coses, amb una vara i tot (ara està prohibit) i a la barrera de Ca Martí esperaven també més joves. Mireu que la rellotgeria de Antonio "el rellotgero" estava just entre on està el bou i els xicons. Al toldo posava "Orient".

¡¡ Quins temps, que ja no tornaran !!.

FONT: Foto propietat de Pilar (perruquera carrer La Bassa).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 13 D'AGOST DE 2012:

La secció de "Recordem..." feia memòria d'aquells 13s d'agost de 2010 i 2011. Al capítol dels meus articles de festes posava la quarta pàgina de les Pinzellades de la Història de Gata (1939-1942). Res més donava de sí la jornada.MIRADES URBANES: 4 obres més (ART AL VENT X): 13-16

20130813085914-compoartalvent4.jpg

De nou, quatre obres més de l'exposició tèxtil que s'exposa als carrers la Bassa, Duquessa d'Almodóvar -sols un xicotet tram- i Plaça de l'Església. Podeu visitar-la, si no heu estat ja mirant-la, fins el 8 de setembre. Quatre noves mirades urbanes per a altres tantes obres:

13.- Dalt, esquerra. Obra espanyola. Autora: Bibiana Sánchez. Títol: Re-mi-fa-sol/4. Pintura acrílic, tela, fusta, espills, campanetes de llautó i cordó de cotó.

14.- Dalt, dreta. Obra mexicana. Autor: Víctor Peralta. Títol: Viaje silencioso. Acrílic.

15.- Baix, esquerra. Obra alemanya. Autora: Kiki Bragard. Títol: XXXL Kacki in Gata de Gorgos. Aerosol i pintura acrílica.

16.- Baix, dreta. Obra veneçolana. Autora: Loaiza Jhomar. Títol: "Para amanecer sólo falta tu mirada". Acrílic.

FONT: Catàleg de l'exposició.HUI, XERRADA SOBRE LA TROBALLA DEL BARRANC DE MIGDIA

20130813150611-artmontgo.jpg

La farà l’arqueòleg gater Joan de Déu Boronat, dins de les activitats de "Quiero Pueblo"

Hui dimarts a les 20 hores, al Centre Polivalent -Costera Grup Escolar-, l’arqueòleg gater Joan de Déu Boronat impartirà una xerrada sobre la troballa de les pintures rupestres del barranc de Migdia al Montgó i es projectarà el vídeo que ha donat a conèixer aquest jaciment per tot arreu del món. Boronat recomanava que si teniu ulleres de 3D, que s’utilitzen perr veure pel·lícules o documentals així, que s’aplegareu amb elles, per descobrir aquesta meravella.

Com també s’han trobat jaciments funeraris, el documental es diu: "Art i mort al Montgó". Es va fer per la Fundació CIRNE, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàbia. No se’l perdeu.

L’activitat cultural forma part del programa de Cultura, Comerç i Turisme de Gata "Quiero Pueblo", al voltant de l’exposició d’art tèxtil "Art al Vent X".RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 D'AGOST DE 2012:

La premsa parlava del "dolent tema" de les urgències nocturnes i el seu tancament. Encara seguim igual. Una panoràmica nocturna de Gata de Sebastià Roig Sirerol era la imatge curiosa. A les mirades urbanes veíem el carrer Nou. Anunciava la concentració a les 21.30 hores divendres davant el centre de salut pel tema que he posat al principi.CONTINUA EL CURS DE CERTIFICACIONS D'ENERGÈTICA

20130814090059-cursee.jpg

Seguix el curs de Certificacions d'Energètica i continuen els 40 alumnes avançant en la seua tasca. El regidor d'Educació, Juan Pedrós, comentava que aplicarïen els coneixements que van adquirint en l'estudi d'una vivenda per tal de veure la seua certificació energètica. Els alumnes anaven a una de les antigues vivendes dels mestres.

A la fotografia, un moment del curs en el qual col·labora l'Ajuntament de Gata.

FONT: Foto i text Ajuntament de Gata.ELS VIATGERS A PERÚ VISITEN L'ESCOLA DE LA PARRÒQUIA

20130814092716-compodi13.jpg

Continua la estància dels retors fills de Gata al Perú. Don Alberto i Don Juan van visitar ahir l'escola i van conèixer als xiquets que allí hi acudeixen. Comentava Don Juan: "Ahir va ser un dels dies més bonicos des de que estem al Perú. Vam visitar la gran obra evangelitzadora parroquial que és el col.legi Santo Tomás de Valencia", on està el missioner gater Vicent Font Pedro.

Els dos retors gaters, el més major i el més jove, van conversar amb els professors, professores, xiquetes i xiquets. Tots coneguem que a Don Alberto li agraden molt els xiquets i una vegada més es va demostrar.

FONT: Fotos, Juan Pons Salvador.MIRADES URBANES: ART AL VENT X (17 a 20)

20130814150937-compoartalvent5.jpg

Un dia més, quatre obres exposades als carrers La Bassa, Duquessa d’Almodóvar i Plaça de l’Església. Del 17 al 20, aquestes són les obres de hui:

17.- Dalt, esquerra. Obra argentino-italiana. Autora: María Isabel de Piero. Títol: Tinta roja. Tela tenyida amb la tècnica japonesa shibori, brodat de llana sobre tela tenyida.

18.-  Dalt, dreta. Obra espanyola. Autor: Joan A. Pedro. Títol: Homenatge a les dones berebers. Aerosol i llanes cosides.

19.- Baix, esquerra: Obra esapnyola. Autora: María Eugenia Belenguer. Títol: Herida. Tela i tul.

20.- Baix, dreta: Obra espanyola. Autora: Pepa Cardona. S/T. Tela retallada i apegada.

FONT: Catàleg de ART AL VENT X. 2013.

 HUI ACTUA LA RONDALLA DAVANT L'AJUNTAMENT

Hui dimecres, vespra de festa, a les 20 hores, continua la programació cultural i lúdica de "Quiero Pueblo" i ho fa amb l’actuació de la RONDALLA DE GATA, davant l’Ajuntament. Ja ho sabeu. Recordeu-ho.POLICIA I GUÀRDIA CIVIL DETENEN A UNA PERSONA BUSCADA

La Policia local de Gata ha informat que va rebre la comunicació de que una persona es trobava en "búsqueda y detención" per part del Jutgat de Dénia. Deia la Policia: "Aunque esa persona no es de Gata de Gorgos, sí suele frecuentarla, por lo que Policía Local y Guardia Civil se pusieron manos a la obra en su búsqueda. Y dicho trabajo ofreció su resultado, localizándolo en nuestro pueblo y procediendo a su detención. Pasó a disposición judicial."Un altre servei de les forces de seguretat del nostre poble, que dona fruits positius.

FONT: POLICIA LOCAL de Gata.AHIR, XERRADA SOBRE LES TROBALLES ARQUEOLÒGIQUES DEL MONTGÓ

20130814180014-joan.jpg

L'arqueòleg gater Joan de Déu Boronat Soler va impartir una xerrada ahir vesprada davant l'Ajuntament i va projectar el documental "Art i mort al Montgó". Va donar a conèixer les troballes que en el seu dia van fer, primer que res, membres del grup Espeleològic Gatense (GEG) -entre ells el recordat Javier "Mico"- i que després es van sumar arqueòlegs i tècnics per fer més troballes.

L'acte pertanyia a la campanya cultural, lúdica i de gaudi que està fent-se al voltant de l'exposició "Art al Vent X".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.217, la de hui dia 15-

20130815200229-fotoalbert1.jpg

Finalment, actualitze al dia la sèrie de les fotos antigues del blog. Una nova fotografia de Albert S. García, que vingué a fer el reportatge de la processó -hui desapareguda- de la Mare de Déu, de la festa que es commemora hui. A aquesta foto en vertical podeu veure les xiquetes a un costat i els xiquets a l’altre, de Primera Comunió, amb les cintes. Amics i familiars de les majoralesses o els seus marits portaven a la Mare de Déu gitada dalt de les barres. Don Vicente Marqués darrere amb els dos escolanets i la banda de música. Com ja he dit a les dues entrades anteriors era l'any 1986.

FONT: Foto propietat de Albert S. García (Pedreguer).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 15 D'AGOST DE 2012, FESTA DE LA MARE DÉU:

Començava la jornada recordant la festa de la Mare de Déu de les Alfàbegues, com ho faré hui més tard. També de la Nit de Poemes a la Font de l'Horta de Teulada, com també publicaré hui amb tres gaters poemant. Anunciava la inauguració, divendres 17, de l'exposició Art al Vent IX. Enguany va una setmana avançada. Les Mirades Urbanes, com enguany, es dedicaven cada dia a posar obres al blog de les exposades a Art al Vent IX.

La premsa parlava d'Art al Vent i de sanitat, amb els problemes de les urgències nocturnes. Un event que enguany no se celebra: a l'antic camp de futbol es feia el 4rt Dirt Track. Finalment, donava a conèixer la donació de sang del dia 16.AHIR VESPRADA, ACTUACIÓ DE LA RONDALLA DE GATA

20130815102602-rondalla.jpg

A la campanya "Quiero Pueblo", davant l’Ajuntament. Dia 20, dones escriptores de la comarca. Dia 28 recital poètic homenatge Vicent Andrés Estellés

Va quedar molt bé el concert de la Rondalla de Gata amb la seua actuació davant de l’Ajuntament. Dins del circuït ART AL VENT esta era una altra actuació. El regidor de cultura, Juan Pedrós, va fer la presentació del concert i va aprofitar per a animar a tots a seguir gaudint de les activitats programades este mes, recordant a més que totes són al llarg del circuït (Ajuntament, carrer La Bassa o Plaça de l’Esglèsia). Despús demà, divendres, sense anar més lluny serà el segon mercadet nocturn, que organitza l’associació "Comerç de Gata".

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.FOTOART, activitat cultural paral·lela a Art al Vent X

20130815114012-fotoart1.jpg

El Fotoclub Forat de Gata de Gorgos acompanya la desena edició de "Art al Vent" amb una exposició col·lectiva en dos sales dins del circuït. Els socis han aportat algunes de les seues millors obres per a ser exposades en espais cedits per veïns de la localitat a fi d'acollir les mostres que han rebut el nom de FotoArt.

Al voltant de 20 fotografies de temàtiques variades configuren les dos exposicions de FotoArt, en cases dels carrers La Bassa i Doctor Gómez Ferrer. Les dues romandran obertes al públic en el mateix període que la mostra d'art tèxtil contemporani, fins el 8 de setembre. La iniciativa pretén aportar un major atractiu, si cap, a Art al Vent X i s'ha portat a terme mitjançant la col·laboració entre el Fotoclub Forat i l'Ajuntament de Gata. 

Tal com ha indicat Jaume Boronat, vicepresident del fotoclub, les fotografies procedixen dels concursos que cada mes realitza Forat, de modus intern. En estes convocatòries són els mateixos socis els que plantejen la temàtica a treballar, de manera que en FotoArt es poden contemplar imàgens sobre bodegons "impossibles", la música, l'erotisme, la alarma social, la por, la natura… Així, les exposicions es converteixen en un reflexe nítid de l'activitat constant del Fotoclub Forat.

A la fotografia, tres dels panells amb fotos exposats al carrer Doctor Gómez Ferrer.

FONT: Nota de Factoria d'Idees, per a "Quiero Pueblo".GATERS A POEMES EN UNA NIT D'ESTIU (FONT DE L'HORTA - TEULADA)

20130815180214-compofont.jpg

Com ja és tradicional, any rere any, vaig ser convidat a recitar poemes bé propis o bé d'altres persones, per l'Associació Cultural "Amics de Teulada". Va ser anit. "Poemes d'una nit d'estiu" al paratge idílic de la Font de l'Horta de Teulada.

Va donar la circumstància que tres gaters vam participar. El poeta invitat, que va ocupar la segona part de la vetlada, va ser l'amic gater CARLES MULET, que va anar desgranant els seus versos, remuntant-se de quan a Gata es publicava una revisteta per l'associació cultural l'any 75 del segle XX. El seus llibres i el seu blog, del qual us he parlat ací moltes vegades, també van ser objecte de record per a ell.

A la primera part va actuar l'amic ANTONIO MONFORT, que va fer un poema molt curiós sobre la lluna, que ben bé podria valdre per a ser un conte contat als més menuts. Algun dia, podria inclús servir per als més petitons que van a la biblioteca del poble.

Finalment, el que us escriu, el CRONISTA DE GATA, vaig recitar una poesia meua titulada "Un poble...una mar" dedicada al poble que ens acollia i una poesia de l'amic Bernat Torres, que ja vaig llegir i amb molt de gust a la "Nit Poètica al Crist", que es titulava "Buscant al Pare".

A les fotografies de Vero Vives teniu a tots els poetes i recitadors, així com les tres intervencions dels gaters a la Font de l'Horta de Teulada.MIRADES URBANES: més obres d'ART AL VENT X (21-24)

20130815183619-compoartalvent6.jpg

Seguint amb les obres que lluïxen els carrers La Bassa, Duquessa d'Almodóvar i Plaça de l'Església, en pose al blog ara quatre que són d'aquestes últimes parts, en concret de la Casa Ajuntament i de la plaça.

21.- Dalt esquerra. Obra espanyola, del director de l'exposició Ginestar. Títol: "Cartes al temps". Lleixiu sobre tela.

22.- Dalt dreta. Obra búlgara. Autora: Mariya Alipieva. Títol: "La moneda que desaparece". Serigrafia.

23.- Baix esquerra. Obra mexicana. Autora: Yadith Rio. S/T. Acrílic.

24.- Baix dreta. Obra espanyola. Autora: Montse Vendrell. Títol: Matpëwka, "a la mare". Lona, puntilles, pedreria, blondes, guipur, botons, cordons, passamaneries, platallons, vernís i cola.

FONT: Catàleg d'Art al Vent X, 2013.HUI, 15 D'AGOST, ÉS LA MARE DE DÉU DE LES ALFÀBEGUES

20130815191135-dscf5108.jpg

Gata té un cant originari que es cantava la vespra de la festa i aquesta vesprada

El Cant de la Paloma caldria conservar-lo i guardar-lo com a relíquia gatera

La Mare de Déu gitada i les alfàbegues presideixen l'altar major

Hui dia 15 d'agost, dijous, s'està celebrant a Gata com a moltes parts del món la festa de la Mare de Déu gitada o dormida. Hi ha costum de portar les alfàbegues, les més grans que es cuiden i conserven. La sequera és forta, el calor, les cuidadores d'alfàbegues s'acaben, però encara es vestix l'altar major amb estes plantes aromàtiques que deixen un bon olor a l'església.

Però, Gata té a més de les alfàbegues un altre motiu de la festa de hui. És molt interessant recordar per a la història i els costums locals una peça, hui desapareguda del cançoner gater, perquè els últims cantors locals que la cantaven ja no són vius. Es tracta del cant de la Paloma Divina, una cançó originària de Gata, i que és més que centenària.

L´estudiós musicòleg Salvador Seguí Pérez (1939-2004) va arreplegar al seu “Cancionero musical de la provincia de Alicante”, llibre publicat per la Excma. Diputació Provincial d´Alacant a 1973, tot el folklore musical alacantí, basat en el treball per a l´Institut d´Estudis Alacantins.

De gener a abril de 1969, Seguí va fer el treball de camp a la Marina Alta i entre els pobles estudiats va ser Gata. Els comunicants del mestre Seguí van ser per aquelles dates Luis Costa Pedrós, Luis Pedrós Costa i María Costa Pedrós. Una de les cantates més melodioses i originals trobades a Gata per Seguí va ser el cant a la Paloma Divina, que les veus primoroses del cor parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, cantaven la vespra de la festa de la Verge d´Agost i la mateixa vesprada, abans de la processó, hui també desapareguda.

Deia Seguí que la peça singular era de gran antigüitat. Encara que el text, com es comprovarà estava en castellà, la música era anterior a la lletra. Ens interessem per rememorar aquells moments, que caldria recuperar pels actuals músics del poble, que bons i estudiosos n´hi ha.

Ens va servir d´interlocutora fa cinc anys, en 2008, la senyora Tonica la Sariera, que als seus 92 anys -ara en té 97 i continua igual- era un exemple de memòria viva i sencera del poble, a la qual sempre li hem d'agraïr la deferència.

Tractem de reviure aquella vesprada de la festa de l´Assumpció, la Mare de Déu Dormida, la Verge d´Agost, que de totes les formes s´anomena. Es reunien cantors i feligresos al caliu del temple. La vesprada era força calorosa. Mentre la gent olorava les aromàtiques alfàbegues (ocinum basilicum), que hui encara perduren a l´altar de Gata, el monumental orgue donava els primers compasos del cant de la Paloma. Hi ha que recordar que l´església parroquial de Gata no tenia orgue, fins que el 12 de maig de 1912 el rector Vicente Artigues, gràcies a una donació d´una persona devota, inaugurà l´orgue, que valgué aleshores 7.750 pessetes i era monumental, segons ens conta la senyora Tonica.

Tornant a la vespra de la Festa que ens ocupa, perquè com diu el refranyer “Qui no fa la vespra, no fa la festa”, el Tio Vicent l´organiste, preparava a una quinzena de cantors, ja foren dones, ja foren homes, i es disposaven a fer ressonar dins del temple el magnífic cant de la Paloma. Dalt del cor, anaven desgranant-se les estrofes, mentre els xiquets, xiquetes, xics i xiques, dones i homes, veïnat en general, escoltava bocabadat aquell cant que pareixia no tindre fi.

Al llibre dalt esmentat podem trobar a la fulla 96 la partitura d´una de les més conegudes estrofes del Canto a la Paloma Divina. El trobarem interpretat a la pàgina electrònica del cançoner, dins la Seccio I (Folklore musical religiós), amb el tipus d´arxiu de Secuencia Midi. Per la seua treballada lletra i donada la seua extensió, passe a transcriure algunes de les estrofes del Canto a la Paloma Divina, original de Gata:

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."

"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."

"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia."

Finalment, cal remarcar la necessitat de no deixar perdre del tot aquest cant, del que conservem, la partitura, la lletra completa i la música. Músics i autoritats locals, entesos en la matèria, deurien posar-se a la tasca de recuperar i enregistrar tot el cant de la Paloma i deixar-lo com a patrimoni musicològic local de Gata, en el lloc on es mereix.

He publicat ací, quasi en la seua totalitat, l´escrit que com a CRONISTA DE GATA vaig fer el dia 13 d'agost de 2008.

A la fotografia, com lluïx hui l'altar major de l'església de Gata.PRESENTAT A ALTEA EL PLA DE PREVENCIÓ D'INCENDIS

20130815193131-plaincendis.jpg

Assisteixen l'alcaldessa i dos regidores

L'alcaldessa de Gata, Ana Maria Soler, la regidora de Governació María Rosa Simó i la regidora de Medi Ambient, Dora Caselles van assistir el dimarts a la presentació del pla de prevenció d'incendis realitzada a Altea. Va ser presentat pel conseller de Governació i Justícia Serafín Castellano. Esperem tots que aquest any amb el pla que ja està en marxa i el sentit comú de tots, faça que no hi hagen incendis i així poder gaudir tots dels nostres paratges de manera responsable.

FONT: Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.215, la del dia 13/8-

20130815194331-fotoalbert10.jpg

Gràcies al facebook i a la publicació fa uns dies de l’amic Albert Sebastià García al qual li agraïsc eixa dedicació també a Gata, puc mostrar-vos com era la processó ja desapareguda que es feia aquesta vesprada mateix, la de la Mare de Déu gitada. A la foto que tocava publicar dimarts 13, vegeu al final del carrer Signes a les dues majoreleses davant (Rosario i la dona de Paco Carrasco), xiquetes de Primera Comunió amb cintes que s’entreveuen. Els dos marits d’elles al costat. Vegeu a Vicente a l’esquerra si mireu la foto i a Paco a la dreta. Podeu observar també els cobertors. Estava de rector Don Vicente Marqués, que va estar a Gata de 1974 a 1994. Ens comenta Rosario González que ella portava una de les cintes, de xiqueta de Primera Comunió. Era l'any 1986.

FONT: Foto propietat de Albert S. García (Pedreguer).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.216, la d'ahir dia 14-

20130815195330-fotoalbert6.jpg

La foto que corresponia al dia d’ahir també és de la mateixa sèrie de Albert S. García de Pedreguer, que va fer la processó de la Mare de Déu gitada, com deia a l’entrada anterior l'any 1986. També està presa la imatge al carrer Signes. Es veu la creu i totes les dones i xiquetes que anaven a la processó. Al fons, es divisa el calvari.

FONT: Foto propietat de Albert S. García.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 D'AGOST DE 2012:

A Mirades Urbanes, com enguany, "cada dia Art al Vent IX". Començava, a la serie dels meus articles de festes, el del Bisbe Servera de 1998. El blog superava les 135.000. Hui quasi 274.000, sempre més del doble.MIRADES URBANES: Les obres de ART AL VENT X (25-28)

20130816085317-compoartalvent7.jpg

Hui divendres, quatre obres més que pose al blog de l'exposició als carrers, de ART AL VENT a la seua desena edició. Cal recordar que hui també hi ha Mercadet nocturn al carrer La Bassa.

Les obres de hui són:

25.- Dalt, esquerra. Obra espanyola. Autor: Manolo Oyonarte. Títol: Crisis. Impressió digital.

26.- Dalt, centre. Obra espanyola. Autora: María Casado. Títol: "Cortados con el mismo patrón". Escriptura, llanes i teles retallades i cosides.

27.- Dalt, dreta. Obra espanyola. Autora: Alicia Ripoll. Títol: "Fugint de mi". Cordells nugats.

28.- Baix. Obra espanyola. Autora: Ana Calvo. Títol: "El patio de mi casa". Anilina, retolador, acrílic, tempere, medium per a tèxtil, teles i plàstics.

FONT: Catàleg d'obres de ART AL VENT X.MOR A BARCELONA, ALS 53 ANYS, EL PROFESSOR D’UNIVERSITAT VICENT CASELLES COSTA

20130816151131-vicentcaselles.gif

El sepeli a Gata, el seu poble natal, es fa a les 19 hores de hui divendres

Era catedràtic de Matemàtica Aplicada a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona

Ahir va córrer la notícia pel poble. La mort sobtada de Vicent Caselles Costa, fill d’Olguita Costa i germà de Juan, a Barcelona, va sorprendre a tots. Vivia i tenia el seu treball universitari a Barcelona. Als 53 anys ens va deixar este gater, professor excel·lent de matemàtiques aplicades, que havia estat a les universitats de València, a França, a Palma de Mallorca i actualment treballava en el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona. Era catedràtic de Matemàtica Aplicada.

El sepeli s’ha fet aquest matí a les 12 hores al Tanatori Sancho d’Avila de la ciutat condal i a Gata, el seu poble natal, serà soterrat després del funeral que es farà a les 19 hores de hui divendres dia 16.

La seua trajectòria universitària era amplíssima. Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de València (1983) les seues líneas actuals d’investigació estaven centrades en el processament d’imatges, les equacions en derivades parcials i les seues aplicacions, la Geometria Diferencial i les seues aplicacions i la visió per ordinador.

Tal com publica hui la mateixa Universitat Pompeu Fabra amb un article ("Mor el professor Vicent Caselles"), Caselles "va ser un dels investigadors que figurà en el rànquing de científics de l’ISI Web of Knowledge i que en els darrers deu anys havia publicat articles considerats "highly-cited, la qual cosa el situà entre els autors més citats en la seva àrea de coneixement.

Investigador del Grup de recerca en Processament d’Imatge del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, en el treball publicat el 1997 presentava un model de segmentació d’imatges que identificava les siluetes dels objectes com a geodèsiques del pla equipat amb una mètrica de Riemann que depèn de la imatge. Una geodèsica és una generalització de la noció de línia recta a espais curvilinis i es defineixen com el camí més curt entre dos punts a l’espai.

Els experiments realitzats amb diferents tipus d’imatges van demostrar l’eficàcia d’aquest plantejament teòric per detectar diversos objectes, identificar els contorns interns i externs de l’objecte en relació al seu entorn. Al mateix temps, es va demostrar l’eficàcia dels algoritmes desenvolupats i la seva capacitat de realitzar acurades mesures de l’objecte considerat."

Si ens quedem en la faceta de joventut, els que vam estudiar amb ell a l’institut "Historiador Chabàs" a Dénia, el recordem com un avançat als coneixements, sobre tot de matemàtiques i física, que els professors ens donaven.

El seu currículum vitae és llarguíssim, amb més de 126 articles publicats a revistes científiques, amb cinc premis, amb treballs d’investigació i co-autor de tres llibres.

Des del blog, com a CRONISTA DE GATA, veí gater i amic que vaig ser en l’època d’estudiant, done el condol a tota la seua família.

S’en va un gran professor matemàtic, en els llibres, papers, internet, documents i estudis queden les seues investigacions.

Podeu llegir la notícia de la seua mort a l’enllaç: http://www.upf.edu/enoticies/home_upf/0801.html#.Ug4dS5mbvIV.

FONT: Foto i part del text, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 17 D'AGOST DE 2012:

A "Mirades urbanes" recordava que tal dia com hui, l'any passat, s'inaugurava la mostra d'Art al Vent X. Segona part dels meus articles de 1998 dedicat al Bisbe Servera (o Cervera).IMATGES CURIOSES: dalt del Montgó...vol matinet a la calor

20130817103502-cimmontgojaimesoler.jpg

La imatge l'ha publicada el gater Jaime Soler Costa, el vegeu a la dreta de la imatge plantat, fa molt poc temps. Estan ell i el seu cunyat (sentat) just al molló que indica que estan al lloc més alt del Montgó. L'he triada com a foto curiosa, perquè per a pujar al Montgó ara a l'estiu vol matinet, perque després apreta el calor o la calor. Una gran panoràmica allà baix s'obri a la foto. Podeu veure inclús a Gata, al cantó dret de la imatge. Al cim del Montgó posa que té els 752 metres, que des de sempre ens han ensenyat els llibres. La direcció indica la ruta cap a Xàbia a l'esquerra i cap a Jesús Pobre i Dénia a la dreta.

FONT: Foto de Jaime Soler (facebook).MIRADES URBANES: seguisc posant obres (Art al Vent X) -29 a 32-

20130817112750-compoartalvent8.jpg

Més obres que van passant pel blog del CRONISTA DE GATA. Pertanyen totes, com sabeu, a l'exposició tèxtil ART AL VENT X. Les de hui dissabte són de la 29 a la 32.

29.- Dalt esquerra. Obra espanyola. Autora: Marina Torres. Títol: "Remolino de hojas". Acrílic.

30.- Dalt dreta. Obra espanyola. Autora: Visitación Ortega. Títol: "Introspección". Cinta de cotó cosida, goma elàstica i lluentors.

31.- Baix esquerra. Obra alemanya. Autor: Alfriede Elling-Von-Seefeld. Títol: "Composición". Teles cosides.

32.- Baix dreta. Obra mexicana. Autor: Salomon Cohen. Títol: "Todo es question de tiempo". Acrílic.

FONT: Catàleg de les obres d'Art al Vent X, 2013.IMATGES CURIOSES: TRES RETORS GATERS AL PERÚ

20130817173337-tresalla.jpg

Una nova imatge curiosa de hui. Ja sabeu que els retors fills de Gata, Don Alberto Caselles i Don Juan Pons, estan de visita a Perú, on està un altre retor fill de Gata, Vicent Font. Ací els tenen tots tres. Vicent porta un típic ponxo peruà. Van amb eixa espècie d'autobús per les capelles a dir missa, perquè els 4x4 a Don Alberto li venen alts per a pujar. Fa nou dies que estos visitants gaters estan allà i estan molt feliços i amb gana de conèixer més coses d'allà.

FONT: Foto Juan Pons.LA PREMSA PARLA HUI de Isabel Signes, presidenta de la ONG Visió Sense Fronteres

20130817175943-isabel2.jpg

El dimarts 20 s'en va a Kenia a revisar els ulls dels operats de catarates

Un reportatge de Alfons Padilla, des de Calp, ens mostra a la gatera solidària MARÍA ISABEL SIGNES, presidenta de la ONG Visió Sense Fronteres. Ho fa al diari LEVANTE-EMV. Titula: "Ojos que sí sienten". Al subtítol: "Isabel Signes, que es la presidenta de la ONG con sede en Calp Visió Sense Fronteres, regresa ahora a Kenia para revisar a 200 pacientes operados hace tres meses de cataratas".

També diu l'article: "Visió Sense Fronteres es una ONG con sede en Calp que tiene al frente a María Isabel Signes, una optometrista que nació hace 45 años en Gata de Gorgos. Esta ONG ya ha desarrollado 45 proyectos internacionales. Logra que las personas más pobres vean el mundo con otros ojos."

Podeu llegir tot l'article, que no té desperdici, a aquest enllaç: 

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/08/17/ojos-sienten/1024855.html.

A la foto, extreta de la pàgina www.denia.es a Internet (Ajuntament de Dénia), es veu a Isabel en una de les seues visites.

FONT: Text, Levante-EMV dia 17-8-2013. Foto: www.denia.es. SABIEU...QUE PEPE PALERES CORRERÀ AL MONTBLANC 100 KM. A FINAL DE MES

20130817184026-peppaleres.jpg

La carrera és la COURMAYEUR CHAMPEX CHAMONIX

Ho sabieu?. Pepe Paleres (Pepe Signes Fornés) participará en vuit dies a la carrera del Courmayeur Champex Chamonix. Carrera de plena natura que compartix en gran part la senda internacional de la Gran Caminata de la Volta del Mont Blanc (GR TMB). És una prova de montanya, que conté nombrosos trams en altitud (>2500m), en condicions climàtiques difícils i que requerix un perfecte entrenament, així com un material adaptat i una vertadera capacitat d'autonomia personal. 

Esta carrera està oberta a 1.900 corredors com a màxim. La eixida serà en el centre de Courmayeur, a la Plaça Brocherel, divendres 30 d'agost a les 9 del matí. Es correran 100 kilòmetres i estarà un máxim de 26 hores oberta

El començament real serà al centre de Chamonix, divendres 30 d’agost a les 16.30 hores. El màxim de temps que es podrà correr serà de 46 hores. El temps estimat per als que primer arriben a meta serà de 21 hores

Li desitgem a Pep un bon viatge i una bona carrera, a esta impressionant prova de resistència. El CRONISTA DE GATA seguirà les seues evolucions per a contar-ho als seus paisans, els gaters.

FONT: Foto facebook de Pep Paleres. Documentació: http://www.ultratrailmb.com/page/21/CCC%C2%AE.html.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.218, la d'ahir dia 16-

20130817190825-bous4.jpg

Torna la sèrie de fotografies antigues i torna la sèrie de Pilar (la perruquera del carrer La Bassa). Tenia una temàtica, els bous al corro del centre del poble. A esta fotografia vegem una casa que va ser emblemàtica. Al cartell de dalt podeu llegir-ho: "Caja de Ahorros del Sureste de España". Era Ca Tender. Podeu observar com es feia una barrera davant un establiment públic, com era aquesta primera entitat financera del poble al carrer La Bassa. Les xiques més valentes pujaven a les rodes, que tapaven els dos costats de la barrera feta amb bigues de madera altes.

FONT: Foto Pilar (perruquera).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.219, la de hui dia 17-

20130817192416-bous5.jpg

Acabe la sèrie de fotos de bous al corro gran de dins del poble, de quan es feria. Les fotos que em va cedir Pilar la perruquera i que ja he publicat. Esta és l'última. És una entrada de bous pel carrer la Bassa. Entraven sempre des de la Plaça d'Espanya, alguna vegada des del carrer Xaló avall. Els homes més porigosos o cuidadosos s'amuntonaven dalt la reixa, els altres amb un bastó baix o sense res.

FONT: Foto propietat de Pilar.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 18 D'AGOST DE 2012:

La sèrie "Sabieu...?" recordava que es va produir un incendi a Gata a les festes de 1912, reproduïa el diari on portava la notícia. Recuperava de la seria de fotos antigues tres imatges. Informasva del viatge de la banda de Gata a Àustria. Un altre trosset de "Sabieu...?" parlava del servei de correus Gata-Xàbia en 1912. Les "Mirades urbanes" tornaven a estar posades a l'exposició d'Art al Vent IX. tercer i últim capítol d'un article meu de festes, de 1998, sobre el Bisbe Servera. Dos parts tenia l'article de la inauguració d'Art al Vent IX -2012. La premsa tornava a parlar de les urgències nocturnes i també de Art al Vent.EL BLOG TE JA 275.000 VISITES

Superades ja les 275.000 visites. GRÀCIES A TOTES I TOTS. La xarxa social facebook ha contribuit a augmentar-ho més. Algunes notícies socials actuals, així com culturals, han fet que dia a dia pujara més el nombre de visites.

Com us vaig dir temps enrere, vaig fent aquests articles cada 25.000 visites. La pròxima serà quan arribe el blog a 300.000 visites, una xifra gens despreciable. GRÀCIES, de nou, i com sempre dic...a seguir endavant.MIRADES URBANES: obres de l'exposició ART AL VENT X: 33-36

20130818111447-compoartalvent9.jpg

Més obres i ja són nou dies els que els ofereix l'oportunitat de contemplar a través del blog les obres de ART AL VENT X, una a una. Hui diumenge pose de la 33 a la 36.

33.- Dalt esquerra. Obra espanyola. Autor: Díaz Puche. Títol: "Fasteanm22, desollando el pantalón". Tela sopreposada i tintes.

34.- Dalt dreta. Obra sueca. Autora: Erica Landfors. Títol: "Horizontales". Pintura i teles cosides.

35.- Baix esquerra. Obra alemanya. Autora: Christel Bennink. Títol: "Salmos 23 de David". Acrílic i pa d'or.

36.- Baix dreta. Obra mexicana. Autora: Guadalupe Urrutia. Títol: "Fuga el vent". Acrílic i clantipla sobre tela.

FONT: Catàleg de les obres d'Art al Vent X, 2013.DIMARTS 20, POTS ESCOLTAR A LA MARINA EN VEU DE DONA

20130818120541-cartelldona.jpg

Xerrada de Carme Miquel, Pepa Guardiola i Roser Cabrera

El dimarts dia 20 d'agost, a les 20 hores, dins de totes les activitats culturals que hi ha al voltant de l'exposició Art al Vent, es farà una xerrada a l'esplanada de l'Ajuntament. La Biblioteca de Gata ha organitzat la que ha titulat: "LA MARINA EN VEU DE DONA". Estaran presents i posaran la veu a altres escriptores María Ibars i Carmelina Sánchez Cutillas i a l'escriptor del qual es complix el 25 aniversari de la seua mort, Vicent Andrés Estelles. Les dones seran: CARME MIQUEL, PEPA GUARDIOLA i ROSER CABRERA. Posaran música: Ana Pons i Elena Pons.

A la fotografia, el cartell anunciador de l'event.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 19 D'AGOST DE 2012:

A les "Mirades urbanes" seguíem mirant al vent. A les "Imatges curioses" miraven el campanar des del carrer Nou. Començava a "Pinzellades de la història, el període de 1943 a 1950. Era de la sèrie dels meus articles de festes. Tres fotografies antigues portaven retratets molt interessants. La moneda falsa de 1912 que va entrar a Gata la tractava a "Sabieu...?".AQUESTA VESPRADA, DANSES AL CARRER LA BASSA

Actua el Grup de Danses "La Llata"

Dins de totes les activitats culturals, musicals, lúdiques i de gaudi preparades paralel·lament a l'exposició Art al Vent 2013, li toca el torn aquesta vesprada a les danses. El grup local "La Llata" actuarà per tot el carrer La Bassa, precisament on es troben la majoria d'obres tèxtils. Serà a partir de les 20 hores.MIRADES URBANES: Cada dia quatre obres més, ART AL VENT-X- (37-40)

20130819151030-compoartalvent10.jpg

Ja arribe hui a la 40 obra d’Art al Vent 2013. Cal ressenyar que si les publique barrejades és perquè ho faig completament lliure, per pròpia voluntat, sol, seguint les mirades als carrers on s’exposen, sense cap orde, ni seguint metòdicament una numeració ja imposada. Ací teniu de la 37 a la 40. 

37.- Dalt, esquerra. Obra mexicana. Autora: Susana L. Rodríguez. Títol: "Coatl". Batik i pintura tèxtil.

38.- Dalt, dreta. Obra veneçolana. Autora: Mariangel Rodríguez. Títol: "Renacer menstrual". Acrílic i resina.

39.- Baix esquerra. Obra espanyola. Autora: Olga Rodríguez. Títol: "La rueda de la fortuna". Tela, fil i pegament.

40.- Baix dreta. Obra espanyola. Autora: Vanessa Tena. Títol: "Gradación". Acrílic i tul sobreposat.

FONT: Catàleg de les obres d’Art al Vent X, 2013.IMATGES DE FESTA: les danses del poble a Art al Vent

20130819230701-dscf5158.jpg

L'exposició de ART AL VENT ha estat hui ben acompanyada. Al llarg de tot el carrer La bassa i amb la presència de nombroses persones visitants i del poble, el grup de danses local LA LLATA ha estat ballant i desplegant tota la seua saviesa musical, popular i dansaire. A la imatge de Vero Vives podeu veure a les balladores per meitat del carrer actuant.RECORDEM...UN ANY DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 D’AGOST DE 2013:

Les mirades urbanes anaven de visita per Art al Vent. Segona part de les Pinzellades de la història de Gata (1943-1950). "Mes imatges curioses: riu i pont, pont i riu". La Junta Municipal i els arbitres en 1913 eren notícia a "Sabieu...?".MÉS OBRES DE ART AL VENT -X- ( 41 - 44 )

20130820152725-compoartalvent11.jpg

Continuant amb les obres, que reitere les pose per la meua pròpia voluntat com tot el blog, anem mirant "Art al Vent X":

41.- Dalt esquerra. Obra mexicana. Autora: Leticia Arroyo. Títol: "Cuidemos los ríos". Teles cosides i apegades.

42.- Dalt dreta. Obra mexicana. Autora: Norma Isabel Millán. Títol: "Volátil serie arte-mantas". Acrílic, tela i acrílic. 

43.- Baix esquerra. Obra mexicana. Autora: Mónica Soriano. S/T. Acrílic i teles cosides.

44.- Baix dreta. Obra espanyola. Autora: Pepa Caselles. Títol: "Quadrets". Pintura acrílica i llanes cosides.

FONT: Catàleg de ART AL VENT 2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 D'AGOST DE 2012:

Les "Mirades urbanes" es fixaven en que "tots baixen carrer La Bassa avall". La gravació i muntatge de Canal 9 TVV per a la retransmissió en directe de Art al Vent era una altra notícia. A "Imatges curioses" miraven cap al CSI i l'Ajuntament. La informació oficial la donava el BOP i la pujada de la taxa de l'aigua potable. La premsa parlava, com no, de Art al Vent. Als meus articles de festes, recordavem les Pinzellades de la història de Gata, de 1943 a 1950, tercera part.AHIR...VAN PARLAR ALTRES DONES: Pepa Guardiola, Carme Miquel i Roser Cabrera

20130821085226-compotresdones.jpg

La vesprada d’ahir va tornar a ser tot un èxit de públic, per a escoltar a tres dones grans de l’actualitat cultural comarcal. "La Marina en veu de dona" va ser la proposta i es va aconseguir i molt bé. Pepa Guardiola, Carme Miquel i Roser Cabrera van donar veu a altres dos dones escriptores d’altres temps, María Ibars i Carmelina Sánchez Cutillas, i al poeta escriptor Vicent Andrés Estellés, que també va escriure a la dona.

Dos flautes, Ana Pons i Elena Pons, van ajudar a crear un bon ambient. Un passe de diapositives i el tardet calorós van completar l’escenari a l’aire lliure davant de l’Ajuntament.

Les activitats culturals continuen al voltant de l’exposició "Art al Vent".

FONT: Fotos de Ajuntament de Gata i de "Quiero Pueblo".SEGUEIXEN AL PERÚ ELS DOS RECTORS GATERS, el més major i el més jove

20130821163730-rectors.jpg

La imatge ho diu tot. Contiuen a la comunitat parroquial on està de missioner Vicent Font, els dos rectors visitants i turistes, Don Alberto Caselles i Don Juan Pons. Diumenge per la nit, al acabar les celebracions, van anar tots a una pizzeria que regenten uns italians, a celebrar el 43 aniversari del Pare Danilo, un dels vicaris parroquials. A més van celebrar el seu tercer aniversari d’ordenació sacerdotal. La fotografia mostra la germanor que es respira en aquella comunitat parroquial. Ixen tots: Vicent Font (rector), Alfonso i Danilo (vicaris), Heinz i Junior (diaques), Robert i José (seminaristes). A més també ix Ronald, que és l’administrador del col.legi parroquial.

FONT: Foto, Juan Pons.EN DOS SETMANES I MITJA, A ESCOLA...COMENCEN EL DIA 9 DE SETEMBRE

A l’institut començaran dilluns 16

Ja està en marxa el calendari escolar per al curs 2013-2014, que ha confeccionat Conselleria d’Educació

Els alumnes de Infantil i Primària, que a Gata aniran al col·legi públic "Santíssim Crist" començaran dilluns dia 9 de setembre.Una setmana més tard començaran a l’institut "IES Gata", és a dir el dia 16.El dia 20 de juny de 2014 acabarà el curs per a tots.Per als que aniran a fer FP a alguns instituts dels voltants començaran el 24 de setembre. L’Escola Oficial d’Idiomas començarà el dia 16 de setembre i acabrà el curs el 10 de juny. Per a la Formació de Persones Adultes, que a Gata també en tenim i que tot el curs estaran al Centre Juvenil Polivalent, començaran el 23 de setembre i acabaran també el 20 de juny de 2014.

Vacances de Nadal i Pasqües

Les vacances de Nadal començaran el 23 de desembre de 2013 i acabaran el 6 de gener de 2014. Per la seua part, les de Pasqües seran del 17 al 28 d’abril. Seran festius i no lectius (és a dir, no aniran a escola): els dies 9 d’octubre, dimecres, dia de la Comunitat Valenciana; l’1 de novembre, divendres, festa de Tots Sants; 6 de desembre, també divendres, Dia de la Constitució; 19 de març, dimecres, festa de Sant Josep, i 1 de maig, dijous, festa del Treball.

Cal dir que Sant Miquel, festa local, enguany cau en diumenge, per tant no afecta als dies festius escolars locals.QUIN METALL ACTUA AQUESTA VESPRADA

20130821184014-metall.jpg

Esta vesprada, a les 20 hores, davant de l’Ajuntament, al carrer La Bassa, hi haurà un concert de "Quin Metall". Interpretaran obres com West Side Story, Guantanamera, Three rags for five, The Pink Panther, American i American Patrol entre altres. És un altre acte paral·lel a l’exposició Art al Vent.

FONT: Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

"Mes obres al vent" eren les "Mirades Urbanes" del dia. El blog tenia ja 136.000 visitants. La premsa parlava d'Art al Vent i una de les imatges curioses estava dedicada a la Plaça de l'Església. El rector José Catalá era el progratonista de "Sabieu...?". Era 1913. Dos temes municipals: la signatura de la recepció del Centre Polivalent Juvenil i la subvenció per a bancs del municipi. Als "Meus articles de festes" ens anavem a 1999, quan publicava la biografia del màrtir franciscà Frai David Mulet Monfort.AHIR...QUIN METALL VA AMENITZAR EL TARDET CULTURAL GATER

20130822085218-metalls.jpg

Tots els dies tenim alguna actuació, algun acte cultural, al voltant de l'exposició "Art al Vent". Ahir li va tocar el torn a "Quin metall". Músics de Gata van estar acompanyats amb músics de El Verger. La gent melòmana va gaudir d'ells. L'actuació, com cada dia, davant de la porta de l'Ajuntament. Dos parts ben diferenciades, en quant a instruments, però a la postre de bona música. Instruments de metall, a la primera, i de percusió a la segona. Gata té bons músics i també els pobles veïns. 
MIRADES URBANES...d'ahir: quatre obres més (ART AL VENT-X) (45-48)

20130822092845-compoartalvent12.jpg

Em pose al dia. Ahir no posava quatre obres al blog de ART AL VENT i són estes d’ara. Sóm "Mirades urbanes"...d’ahir. De l’obra 45 a la 48.

45.- Obra noruega. Autora: Grete Marstein. Títol: "Celebrating Life". Teixits cosits.

46.- Obra belga. Autora: Hélène Meyer. S/T. Acrílic.

47.- Obra mexicana. Autora: Luisa Noriega. Títol: "Pasatiempo". Acrílic.

48.- Obra argentino espanyola. Autora: Adriana Serlik. Título: "Creación". Vetes de cotó, tires de tela, plantilles de sabates, reblons de metall i pintura.

FONT: Catàleg de ART AL VENT X, 2013.GATERS FORA: EL MATRIMONI PONS-SALA...obri una administració de loteries a València

20130822165652-compo.jpg

Al quedar-se sense feina a la tenda Movistar van arriscar i han canviat la seua vida de poble a la de capital

Tots conegueu la tenda que hi havia al cantó entre la Plaça d’Espanya i Carretera de Xàbia, la de Pons Mòvils, la del matrimoni format per Paco Pons i Merche Sala. Els revesos que dona la vida van fer que tingueren que tancar i buscar-se la vida, arriscar-se en una altra feina i treball. Va eixir aquesta i des de despús ahir, dia 15 d’agost, regenten l’administració de loteries nº 46 a València.Però deixem que explique Paco com van passar d’una tasca a l’altra, com han deixat Gata i s’han instal·lat a València i el que això pot comportar per a les seues vides.

"El nostre canvi de vida començà a març d’este any. Després de 19 anys de tindre tenda "Pons Movils", Movistar decideix reduïr la seua xarxa de distribució afectant a la nostra tenda. Ens quedem al carrer a Gata. Després d’alguns mesos buscant una eixida en altres línies de negoci ens tanquen moltes portes, per estar en una població menor de 7.000 habitants".

Seguixen dient Paco i Merche: "Un amic ens comentà la idea d’adquirir una administració de Loteria. Vam veure que era una bona opció. Ja immersos en el tema, ens va eixir l’ocasió d’adquirir una a València i ací estem..."

Nova etapa laboral 

Seguix parlant Paco: "Amb el suport dels nostres fills Aarón i Maria i de les nostres famílies prenim aquesta decisió. I així el 15 d’agost comencem una nova etapa laboral, al front de l’Administración de Lotería Nº 46 de València. Està al carrer Don Juan de Mena, 12 junt al mercat Rojas Clemente, d’ahí el nom de la mateixa "Rojas Clemente". 

Paco i Merche han començat amb bon peu i amb molta il·lusió aquesta nova tasca i aquesta nova oportunitat que els dona la vida, malgrat els temps de crisi que patim. Ells mateixa diuen: "Estem rebent moltres mostres d’afecte i recolzament de coneguts, amics i familiars. Aprofitem l’oportunitat que ens brinda l’amic Miguel Vives, a través del seu conegut i reconegut blog del "Cronista de Gata" per a donar les gràcies a tots. Esperem poder repartir prompte algun premi, diuen tots dos Francisco Pons i Merche Sala.

FONT: Fotos de Paco Pons. Al muntatge podeu veure l’administració a València i ells amb David Torres, un altre gater que els va visitar.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 23 D'AGOST DE 2012:

"Més obres i més gent, Art al Vent" seguien veient-se a les "Mirades urbanes". La premsa parlava de l'exposició i del Centre Polivalent Juvenil. Es feien danses per tot el circuit d'Art al Vent.MIL EUROS DE SUBVENCIÓ PER A LA BIBLIOTECA DE GATA

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) publica hui divendres una resolución de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport 

per la qual s’adjudiquen les ajudes per a l’increment bibliogràfic i l’adquisició de col·leccions bibliogràfiques publicades per editorials valencianes en les biblioteques i agències de lectura públiques de

les entitats locals de la Comunitat Valenciana.

S’ha concedit a la Biblioteca de GATA DE GORGOS la quantitat de 1.097,80 euros, amb els quals només podran finançar-se les despeses per a l’increment bibliogràfic i l’adquisició de col·leccions bibliogràfiques publicades per editorials valencianes a la biblioteca de Gata. 

FONT: DOCV dia 23-8-2013.LA POLICIA INFORMA...d'un incendi cap a les Valls i d'un intent de suicidi

La Policia Local de Gata ha tingut a bé informar de dos succesos, que al final han acabat prou bé. La col·laboració ciutadana ha estat una ajuda important als dos casos. Per una part,  este matí l'avís d'un veí ha evitat un gran incendio en Les Valls. Al parèixer, el foc ha sigut intencionat. Per a poder apagar-lo, s'han personat els bombers de Dénia i una motobomba de Protecció Civil de Xàbia. No ha sigut necessari el tall de cap carretera ni deixar les cases ningú, gràcies al ràpid avís.

Per altra part, esta matinada, la policia de Gata ha rebut una telefonada del 112 informant que una persona es trobava a l'entrada de la població i que anava a suïcidar-se. La patrulla que ràpidament s'ha posat a la recerca, ha lograt localitzar a la persona en questió i ha procedit a inmovilitzar-a per a evitar que es fera més mal, donat que ja s'havia fet alguns talls al braç amb la finalitat de desangrar-se, encara que per sort no ha alcançat cap vas sanguíneo important i la seua vida no corria perill. A l'arribada de l'ambulància, li taponaren les ferides i fou traslladada fins l'hospital de Dénia, on finalment se li ha fet l'ingrés a l'àrea de psiquiatria.

FONT: Policia Local de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 24 D'AGOST DE 2012:

"Més peces al vent" era una nova proposta fotogràfica de Art al Vent 2012, IX edició. "Nit de comerços oberts" eren per al divendres 24.ANIT, MERCADET DEL COMERÇ DE GATA: per animar els visitants de Art al Vent

20130824183036-nitmercadetcompo.jpg

Com cada divendres d'agost i complint el que s'ha proposat l'associació de "Comerç Gata" han eixit al carrer La Bassa, han muntat les seues paradetes i han fet poble, fent comerç. No ha faltat la música amenitzada per l'associació "Fan Club Gata" que en tot moment està disposta a col·laborar i a oferir un bon ambient amb bona música. Han animat les llumetes i paradetes, tota la vetlada fins la una de la matinada el circuit de Art al Vent, exposició que segueix visitada per centenars de persones de tot arreu.

Ací teniu dalt, algunes imatges fetes pels mateixos comerciants, de l'ambient i l'oferta d'anit divendres.EL VEÍ DE GATA I AMIC, VICENT GAVILÀ, SEGUIX LA SEUA RECUPERACIÓ SATISFACTÒRIAMENT

20130824190135-gavila.jpg

L’amic Vicent Gavilá, que com tots conegueu va ser agafat per un bou el passat dia 30 de juliol a les festes, va recuperant-se satisfactòriament i ja ha eixit de la UCI i l’han passat a la planta. La família està molt contenta donat que "va tot beníssim com digem els gateros" ha puntualitzat la seua dona Antonia. Ella mateixa ha comentat que "ens hem sentit molt arropats per tots, això ajuda molt,no direm mai prou GRACIES a tots, pero primer que tot al SANTÍSSIM CRIST!!.

Finalment, diu Antonia: "els mateixos metges no paren de dir-ho, que ha segut com un miracle".

Esperem que la recuperació continue igual de bé que el primer i decisiu tram.

FONT: Extracte d'una foto de l'Associació Bouera de Gata, que a bon segur estan esperant que es recupere més i millor.

 CANVI DE CORREU ELECTRÒNIC -CRONISTA DE GATA-

ATENCIÓ AMICS USUARIS DEL BLOG !!

Tinc un nou correu electrònic. És el següent: mivisig@gmail.com. Per problemes tècnics he perdut els vostres correus. Estaré molt agraït de poder tindre’ls de nou. Si m’envieu un missatge com a que heu vist la informació, em serà molt útil, GRÀCIES A TOTES I TOTS. Miguel Vives, Cronista de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.225, la del dia 23/8-

20130825172308-grupmar-copia.jpg(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)Nova fotografia del grup del programa de festes 2013. Estem en ple estiu i que millor que aquesta refrescant fotografia, quan molts joves gaters s’apropaven a la mar, a Xàbia, a passar el dia. Baix de la foto posava "Paquita Carrano". És la jove que apareix sentada cap a darrere a l’esquerra mirant la foto. Però està un dels besons García Feliu i la seua dona. Està Tonica "Moreno de bel" darrere. Està el matrimoni de Charo i Miguel Miñana. Està la mare de Francisco (de Borrell).FONT: Foto publicada al Programa de Festes 2013. Gata.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.226, la d'ahir dia 24-

20130825182922-pepitamiamiga.jpg

Ja arribe quasi a actualitzar la sèrie de "Fotografies antigues (Gata en el record)". Seguint amb les fotos del record del Programa de Festes 2013, us pose dos dones de Gata, quan eren joves i anaven als bous. Baix de la foto posava: "Pepita Mestre i una amiga". Era típic i tradicional que les dones i hòmens, es recolzaren sobre les altes bigues de fusta que formaven les barreres del corro. Vegeu també la típica vestimenta d'abans.

FONT: Foto del Programa de Festes 2013, Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 25 D’AGOST DE 2012:Començava la jornada amb una imatge curiosa on es veia al fons el Montgó. També hi havia molts núvols com hui, que tapen el sol, de moment. Els meus articles de festes tractava sobre la Història Parroquial de Gata, primera part (1898-1964). Tres fotografies antigues propietat de Jaime Signes-Costa venien a continuació. Les mirades urbanes eren per a les danses al tardet calorós. La nit de comerços al voltant de Art al Vent també ho publicava en dues parts. Presentaven la sisena edició del Festivalet de rock "Figa 2012". Dimarts 27 es presentarà enguany 2013. El començament del curs 2012-2013 de la FPA també era notícia. Continuaven les protestes del tancament de les urgències nocturnes. La banda tornava del viatge a Àustria. L'anunci d'un Passeig literari tancava el dia.


AQUEST MATÍ, CITA A JESÚS POBRE: L'ESCALDÀ...

20130825115227-escaldajp.jpg

Hui la veïna població de JESÚS POBRE rememora el vell costum agrícola de la comarca, del poble, com és l'escaldà. Malgrat la pedregada del 25 de maig al nostre terme i els termes veïns amb propietats de gaters, encara algunes finques es van salvar, però tampoc la temporada ha estat bona. Poquíssimes casetes escaldaran a Gata, per això si encara podeu aplegueu-se al voltant del Riurau del Senyoret i refresqueu la memòria col·lectiva de l'ESCALDÀ.

La informació de l'event la podeu tindre a aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130824/marina/jesus-pobre-compra-kilos-20130824.html.

FONT: Foto extreta de LAS PROVINCIAS. Autor: Tino Calvo.LA PREMSA PARLA...: PEDREGUER, CITA DE VALENCIANISTES

20130825120648-valencianistes.jpg

Entre ells estava el soci Vicent Font de Gata

"Valencianistes de base", aficionats del Valencia Club de Futbol van estar a Pedreguer amb el nou president i diferents directius. Pedreguers i gaters socis van estar entre ells, a un sopar d’estiu, on es va parlar del València i el seu arranc de temporada.

Ací teniu l’enllaç a la notícia que va publicar el diari LAS PROVINCIAS. A la fotografia, que ix també al diari, vegeu a Vicent Font el de més a la dreta si mireu la foto de cara: http://www.lasprovincias.es/v/20130824/marina/valencianisme-base-celebra-cena-20130824.html.

FONT: text i foto, diari LAS PROVINCIAS.RECORDEU-VOS DEL MEU NOU CORREU. GRÀCIES

TORNE A INSISTIR. Segon dia. El meu nou correu és mivisig@gmail.com. Gràcies.

Per a qualsevol tema, per a remetre alguna fotografia antiga, alguna notícia bona per al blog del CRONISTA DE GATA, no ho dubteu...Ja sabeu el nou correu electrònic. GRÀCIES A TOTES I TOTS.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.220, la del dia 18/8-

20130825122255-ambjuanrosello.jpg

Reprenc la sèrie de fotos, documents antics i més recents, però que ja són història. Ja feia un temps que no actualitzava. La de hui correspondria al passat dia 18 d'agost i és la nº 1.220. Formaria part del grup de fotos del record més recent. La va publicar l'amic Joanvi Vallés al seu facebook i estan ell i son tio. Ell era molt menut i son tio JUAN ROSELLÓ l'acompanya. Ara servix la foto de record a un gran cantant i una molt bona persona que ens va deixar fa uns mesos. La foto té 21 anys i estava presa al pati de l'àvia Rosita. Comenta Juanvi amb sentides paraules: "a la foto feia poc que havia faltat el meu uelo Jaume, i ara, 21 anys després, mon tio Juan tampoc està entre nosaltres, però sempre estarà al cor i als meus records, igual que el meu uelo".

FONT: Foto propietat de Joanvi Vallés.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.221, la del dia 19/8-

20130825123641-zaragosicarnet.jpg

La present fotografia, que correspon al passat dia 19 d'agost (1.221) és el pròleg d'una sèrie de informació i notícies sobre història local, que encetaré la setmana que ve. El retratet que teniu dalt era de l'industrial de capells de palma FRANCISCO ZARAGOSÍ MONFORT, uelo de les hereues de Zaragosí, que hui regenten La Tosca i que han muntat junt amb María Jesús Salvá, néta d'uns altres comerciants del ram, dels quals ja us parlaré, el "Museo del sombrero". Data la foto de l'any 1926 i es quan ell es va fer el carné de conduir, que aleshores n'hi havien pocs a Espanya. A la pròxima fotografia parlaré d'eixe carné...

FONT: Foto propietat de les germanes ZARAGOSÍ.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.222, la del dia 20/8-

20130825125142-carneuelozaragosi.jpg

Més que una foto antiga, és un document antic. Una vertadera relíquia. La corresponent al passat dia 20 (ja vaig arrimant-me al dia de hui), que és una xifra bonica 1.222, és un carnet de conduir de l’any 1926. Quins anys!!. Si a l’entrada anterior coneixíem al seu propietari, Francisco Zaragosí Monfort, ara vegem el carnet. Francisco havia nascut el dia 9 de gener de 1894. Per tant, quan es va traure el carnet tenia 32 anys. La Jefatura d’Obres Públiques de la Província d’Alacant li va emetre el document que encara conserven les seues nétes. Era de segona classe i el nº de permís, per a tota Espanya, corresponia al nº 3.914. Es regia pel reglament per a la circulació de vehicles de motor mecànic per les vies públiques d’Espanya, de data del 16 de juny de 1926. Es va examinar amb un "auto de turismo", deia el document. La data del mateix: 2 d’agost de 1926. Tot una relíquia, com deia.

FONT: document propietat de les germanes Zaragosí.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.223, la del dia 21/8-

20130825164337-terecarrasco2.jpg(PER A OBSERVAR MILLOR ELS DETALLS, PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)La fotografia que us presente, que tenia que ser publicada el dia 21 (1.223) presideix el Bar Bolo amb la seua nova gerència. La foto, que va fer un fotògraf valencià contractat expresament per a l’acte, recull el moment de la promoció de la nova cervesa "Oro Norte" a València. L’acte va ser el 17 de març de 1967. A ell van acudir, convidats pel uelo dels Morrosco de Dénia, diferents bareros de Gata. Quasi tots estan ubicats a l’esquerra de la foto, si la mireu de cara. Més alt i per darrere apareix Juanito "Carrasco" (Juan Font Molines) el pare de les germanes "Carrasco" que hui tenen el bar que he comentat que fa cantó entre el carrer Parra i el carrer Sant Antoni. Ell, Juanito, tenia per eixos anys el bar al costat de la carnesseria Polaca, prop de Ca el Tramusser.Seguint amb els bareros de Gata davant d’ell (amb ulleres negres) està Miguel de Martí. Son pare Pepe Martí apareix més enrere de Juanito. Asoma i es veu mitja cara Lluís "de Cándida" (Luis Bisquert). Per davant de Juanito -més a prop del tauler que estava ple de botelles de la marca "oro" com podeu comprovar estava Jaume "Pela" que tenia el bar de la Fonda (a l’Avinguda de la Pau). Un poc més enllà podeu veure a Eugenia Pedro i darrere girant-se al seu marit Paco Feliu. Al costat una altra dona gatera que vivia a la Plaça d’Espanya i li deien Maria.Comenta Paco Moncho: "I al costat de Jaume "Pela" està el seu amic Marxaor, pare de Francisco "Marxaoret", que jugava a pilota al trinquet de Gata i és viudo de una de Mahiques".FONT: Foto propietat de Teresa Font Costa (Tere "Carrasco").


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.224, la del dia 22/8-

20130825170031-grupdvicent.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Seguisc acostant-me al dia de hui en quan a fotos antigues es refereix. Torne a repassar i recordar les "fotos del record" publicades en el Programa de festes 2013 i recollides per la Comissió de Festes 2013. El grup que us pose (corresponia a la foto del dia 22, la nº 1.224) serien una quintà. Davant la façana de l'església es van fer la foto amb el rector el Pare Vicent (Vicente Llopis Bertomeu). Reconec alguns, com a Vicente "la mel" el de més a l'esquerra si mireu la foto. Vosaltres en reconeixeu més?. Podeu comentar la foto. Seria a finals dels anys 50 del segle XX. Podeu veure la inscripció de la creu com posa encara baix "¡Presente!".

FONT: Programa de festes 2013, Fotos del record. Gata.HE CANVIAT DE CORREU; ALERTA!!, NO FEU CAS A L'ÚLTIM MISSATGE DE L'ANTERIOR CORREU (és un virus)

Per tercer dia consecutiu us recorde el meu nou correu: mivisig@gmail.com i...

US RECOMANE SINCERAMENT QUE NO OBRIU I DESTRUÏU L’ÚLTIM MISSATGE QUE VOS ARRIBE AMB L’ANTIC CORREU MEU. És una suplantació del correu i un virus. És totalment fals.

Confie en que prompte ho destruirem tot del correu antic. GRÀCIES.NO CONTESTEU AL MEU ANTIC CORREU DE HOTMAIL, en nom meu (és una estafa)

Torne a repetir, i perdoneu que siga tan pesat, per quart dia us remet primer el meu nou correu, obligat per les circumstàncies de persones ingrates i...(no seguiré per no passar-me'n). Aquest és el meu nou: mivisig@gmail.com.

També torne a repetir i no em cansaré: PER FAVOR, NO OBRIU NI FEU RESPOSTA A CAP CORREU QUE VAJA AMB EL MEU ANTIC CORREU. DIRECTE A LA PAPERERA. Algú ha suplantat aquell correu que jo tenia i damunt no puc canviar-li res. Siga virus, troyà o el que siga és totalment fals.

Confie, de nou, en que ES CORREGA LA VEU A TOTS/TOTES ELS/LES USUARIS/ES DEL BLOG i als meus contactes del ja vell per a mi correu

GRÀCIES i us demane disculpes. Quan abans acabem amb esta farsa, mentira, estafa o diguem-li el que li diguem millor.

 RECORDEM...UN ANY, L'ANY PASSAT

Ahir no vaig publicar aquesta secció i per això ara en pose dos en un:

AQUELL 26 D’AGOST DE 2012: La premsa parlava d’Art al Vent IX. Les mirades urbanes tractaven de més "cobertors" contemporanis. Les imatges curioses d’aquella novena del 250 aniversari. Publicava la segona part de l’article de festes de la Història de la Parròquia (1898-1964). L’any 1913 i 73.000 pessetes eren protagonistes per a la carretera de Gata a Llíber-Xaló. Tres fotografies antigues actualitzaven la jornada.

AQUELL 27 D’AGOST DE 2012: "Més teles com a cobertors" era el títol de Mirades urbanes. Imatges curioses ens transportava als bous recents. Quasi com enguany, posava "Ahir, Jesús Pobre va ser la seu de l’escaldà".AQUESTA VESPRADA, RECITAL POÈTIC HOMENATGE A VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

20130827150649-vicenta.jpg

Pel mal temps que està rodant i rodant, però que amenatza pluja i poden caure més de quatre gotes, si no millora igual es trasllada a cobert. A les 20 hores es farà el recital poètic que organitza la Biblioteca i els membres del Club de Lectura de Gata. Serà un homenatge al poeta VICENT ANDRÉS ESTELLÉS al complir-se el seu vigèsim aniversari de la seua mort. Introduïrà i conduïrà la vespradeta literària el poeta i mestre Carles Mulet. També estaran acompanyant amb música Ana Pons i Elena Pons. L’acte s’emmarca dins del circuit d’Art al Vent.

FONT: Cartell, Biblioteca Pública Municipal de Gata.DISSABTE 31, ARRIBA LA SETENA EDICIÓ DE "FIGA 2013"

20130827153326-festivalet1.jpg

El regidor de juventut, Juan Pedrós, amb representants de l'associació "Gata Fan Club" ha presentat este matí el 7é festivalet independent de Gata, FIGA 2013. Serà el dissabte 31 d'agost a partir de les 20 h, i estaran grups com Senior i el Cor Brutal, The Parrots, The Hoaxx, los Sonidos o Arrapa Rock. Al festivalet també podreu trobar un lloc "chill out" i una barreta on menjar i beure a preus populars.

FONT: Foto i text Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 D'AGOST DE 2012:

Bon dia. Abans que res, dir-vos que hui és "Sant Agustí, que rega amb lo carabassí". Això vol dir que enguany comença a complir-se, perquè ahir va ploure una mica i hui el temps segueix amb butlletes per a seguir fent algun arruixat.

I anem ara al record de fa un any del blog. El blog tenia 137.000 visites, ara arriba quasi a les 280.000. A les "Imatges curioses" veiem a Gata des de dalt les Coves Roges, de la mà de José Salvador Ginestar i la seua càmera i el seu efecte especial. La premsa parlava de l'escaldà...a Jesús Pobre. Tercer capítol de la història parroquial (1898-1964). Continuaven les activitats culturals al voltant de Art al Vent IX. Una fotografia antiga ens transportava a l'antic bar del Texas, a la Garganta.EL CONSELLER D'ECONOMIA VISITA AQUEST MATÍ GATA

Per a posar en marxa el nou punt de AUTOSERVEF

Gata de Gorgos compta ja amb un nou punt d’Autoservef a l’ajuntament de la localitat després del conveni signat entre el consistori i el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (SERVEF). Amb este acord es fa una prestació conjunta de serveis d’intermediació laboral mitjançant este aciser a les oficines municipals.

Per a la posada en funcionament d’este dispositiu es comptarà aquest matí amb la presencia del Honorable Sr. Conseller d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Máximo Buch Torralva, que estarà a l’Ajuntament de Gata a les 11 hores.

Esta nova terminal facilitarà als veïns de Gata de Gorgos: renovar la demanda d’ocupació; consultar les ofertes d’ocupació en difusió; obtenir cartes de presentación i de citació; inscriure’t com a posible candidat en les ofertes; consultar les dades del teu currículum; indicar el tipus de cursos que t’agradaria realizar; iImprimir certificats: inscripció, ocupacions sol.licitades…

Tot això sense haver de desplaçar-se a l’oficina SERVEF de Dénia, fent-li la vida una mica més senzilla als nostres veïns.

FONT: Comunicat de l'Ajuntament de Gata, a través del Gabinet de Premsa.EL POBLE VEÍ DE LLÍBER PATIX UN NOU INCENDI

20130828085709-foclliber.jpg

L'alcalde de Llíber creu que pot ser intencionat. Sempre ocorreix per estes dates

Van participar membres de Protecció Civil de Gata, entre altres forces per a extinguir-lo

La Muntanyeta de Llíber es va veure afectada dilluns pel tardet

Cap a les 19.30 del dilluns es va produir l'incendi a la Muntanyeta de Llíber. L'alcalde declara hui a INFORMACIÓN (ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/08/28/alcalde-lliber-cree-piromano-prendio/1409577.html) que té tota la pinta de ser intencionat donat que sempre per aquestes dates els toca...i al terme de Llíber o inclús al de Gata, com l'any passat.

Membres de Protecció Civil de Gata van participar hi, junt amb altres pobles, Brigades d'Emergència, Bombers, Guardia Civil, Policia Local i Policia de la Generalitat. Afortunadament, va poder controlar-se i es van cremar unes 5 hectàrees, segons el Centre d'Emergències de la Generalitat. El vent va afavorir i cap a les 2 de la matinada d'ahir dimarts quedava totalment apagat.

FONT: Foto Joanvi Vallés. Part del text recullit del diari Información de hui dimecres 28-8-2013.ÈXIT AL RECITAL POÈTIC DEDICAT A VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

20130828091820-compohomevae-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Pel mal temps es va canviar de lloc

La vesprada literària es va fer al saló de plens i va quedar molt bé, amb diapositives sobre el poeta

Com ja preveïa en l'anunci del recital, es va creure convenient canviar de lloc el recital poètic dedicat al poeta VICENT ANDRÉS ESTELLÉS, amb motiu del 20 aniversari de la seua mort. La Regidoria de Cultura, per mig de la Biblioteca de Gata, va organitzar l'acte, amb la col·laboració dels membres del Club de Lectura local que van posar la veu als poemes del poeta valencià. Va ser un èxit de públic i una vesprada molt emotiva. Els recitadors van estar acompanyats per la música d'Elena Pons i Ana Pons. Va presentar i introduir l'acte el poeta i mestre gater Carles Mulet, qui va rebre de mans del regidor Joan Pedrós el llibre de Gata com a obsequi.

Cal recordar que este era un dels actes de la campanya "Quiero Pueblo", que està fent-se paral·lela a l'exposició d'art tèxtil de Art al Vent X 2013.

A la composició fotogràfica teniu diversos moments de l'acte, així com tots els recitadors i organitzadors.

FONT: fotos de Ajuntament de Gata, Joan Pedrós, Quiero Pueblo.JA LI HAN DONAT L'ALTA A VICENT GAVILÁ

20130828144709-gavila.jpg

Ja el tenim entre nosaltres, a Gata, després de 29 dies, des de l'agafada del bou

La notícia era esperada per tots i s’ha produit este matí. Vicent Gavilá, l’home d’Antonia Soler "la de l’estanc del carrer Doctor Gómez Ferrer" i el pare dels Gavilá, Joan Miquel i Vicent, ja està a casa, a Gata. Per fi hui dia 28, després de 29 dies que l’agafara el bou d’aquella manera tan "violenta", per fi s’ha recuperat i ara comença la convalecència al seu poble, entre els seus.

Des del blog del CRONISTA DE GATA que he seguit pas a pas la seua evolució, perquè aixina m’ho ha permés la família, no tinc només que afegir, que ha estat un plaer contar una "pel·lícula" -si em permeteu l’expressió- amb un final feliç. GAVILÁ JA ESTÀ A CASA portaria per títol.EL CONSELLER D'ECONOMIA VISITA GATA

20130828152530-compovisita1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO-COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ha posat en marxa el nou punt de AUTOSERVEF

Tal com estava previst, el conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Comerç, Máximo Buch Torralva, ha visitat Gata este matí, per tal de posar en marxa el nou punt d'AUTOSERVEF per a Gata. A l'acte, a més de les autoritats municipals, han assistit representants de la indústria i el comerç gater.

El conseller ha signat al llibre d'honor de l'Ajuntament de Gata i ha explicat el que suposava la posada en marxa del punt AUTOSERVEF. L'alcaldessa, Ana María Soler, ha aprofitat per a convidar-lo a la pròxima fira de "Gata al carrer" d'octubre. Després de posar-lo en marxa, provisionalment ara al costat del retén municipal, la comitiva s'ha dirigit al Centre Polivalent Juvenil, on l'alcaldessa i els regidors li han mostrat a Màximo Buch les noves intal·lacions, ja que allí anirà posat el punt AUTOSERVEF.

El passeig per davant l'Ajuntament i la Plaça de l'Església ha servit per a poder mostrar-li al conseller l'exposició de "ART AL VENT X".

Cal recordar que Gata compta ja amb un nou punt d’Autoservef, després del conveni signat entre el consistori i el Servei Valencià d’Ocupació i Formació (SERVEF). Amb este acord es fa una prestació conjunta de serveis d’intermediació laboral mitjançant este aciser a les oficines municipals.

Esta nova terminal facilitarà als veïns de Gata de Gorgos: renovar la demanda d’ocupació; consultar les ofertes d’ocupació en difusió; obtenir cartes de presentación i de citació; inscriure’t com a posible candidat en les ofertes; consultar les dades del teu currículum; indicar el tipus de cursos que t’agradaria realizar; iImprimir certificats: inscripció, ocupacions sol.licitades…

Tot això sense haver de desplaçar-se a l’oficina SERVEF de Dénia, fent-li la vida una mica més senzilla als nostres veïns.

FONT: Comunicat de l'Ajuntament de Gata, a través del Gabinet de Premsa. Fotos de la composició: Verónica Vives.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 D'AGOST DE 2012:

"Tornem a passejar per Art al Vent" es deia l'articulet de "Mirades urbanes". Ara podríem dir el mateix. La premsa parlava del comunicat del Bloc, al respecte del tancament de les urgències nocturnes. Encara recordaven les festes: "Quan pujem al Crist...quina emoció!". La part cultural la posava "Un exitós passeig literari per la Marina".PRIMERA FORTA PLUJA DESPRÉS DE L'ESTIU. ES RECULLEN A GATA 75 LITRES

20130829105827-tormentadavmol.jpg

Dos ruixats molt forts, sobre tot el d’anit van deixar a Gata un total de 75 litres per metre quadrat, segons ens facilitava l’amic Vicent Signes "Canya", que comentava que l’aigua era bona pels esclatasangs o bolets. Però, per al camp hi haurà de tot. La forta tromba d’aigua ha deixat per uns dies descans al llaurador que ara conrea el raïm, la poca pansa que està fent-se també va fer un paró ahir. A la veïna Teulada, que començaven la campanya el cap de setmana passat esperem no li haja passat factura aquesta forta tempesta. La llampaïssa era clamorosa i, a molts, el senyal de televisió se’n va anar. Total, el partit de la Supercopa d’Espanya no va tindre ni gols, ni emoció, ni qualitat.

A la foto, recollida del facebook de David Molines, es pot veure la nuvolada prèvia a la tormenta de migdia d’ahir.EMOTIVA NOTA DE LA FAMÍLIA: Vicent Gavilá, ja està entre nosaltres

20130829112148-gavila-copia.jpg

La família de Vicent Gavilá, al que -com ja sabeu tots- el va agafar el bou aquell dimarts de vesprada de les festes que no oblidarem, ha tingut a bé escriure una emotiva nota o comunicat, que ha posat també a la seua pàgina de "Gavilà Fotografia" el seu fill Joan Miquel. Des d’ahir, com ja vaig publicar, està a casa, després de 29 dies.

Sobren les paraules i us transcric el sentiment familiar. Este matí mateix he estat amb Antonia, la dona de Vicent, i estava contenta, feliç, perquè...

Vicent Gavilà, ja està entre nosaltres

"Tot i que no soc d’escriurer sobre temes personals, em sent en l’obligació d’agrair en nom de tota la família de Vicent Gavilà, a tots quants heu fet possible, a pesar de la dificultat, la recuperaci...ó del meu benvolgut pare; metges, especialistes, infermers, auxiliars, zeladors, cuiners... No tenim paraules per agriar-vos tot el que heu fet per nosaltres, estarem eternament agraïts i en deute amb cada un de tots vosaltres.

Així mateix, no podem deixar d’agrair la proximitat, el consol, la sensibilitat, el suport i tantes mostres d’afecte per part de familiars, amics, companys, veïns de Gata i la resta de poblacions veïnes en moments tan durs, heu fet que esta mala experiència, fóra mes suportable i menys amarga.

Estes setmanes han sigut -amb diferència- les pitjors de les nostres vides i volem demanar disculpes per si en algún moment puntual no hem estat tot lo agradables que haguérem degut. No ha sigut fàcil.

Ara i després de 29 llarcs dies, només queda oblidar aquest mal glop i començar novament una altra etapa de les nostres vides. Estic segur que d’ara en avant, valorarem molt mes les xicotetes coses que ens oferix la vida...

I per a acabar aquest missatge, res millor que la frase que el doctor Braulio ens acaba de citar: "Bien está lo que bien acaba"."

FONT: Text escrit per Joan Miquel Gavilá soler, fill de Vicent Gavilá. Foto extreta de la pàgina de l’Associació Bouera de Gata, de la qual Vicent és membre.LA PREMSA PARLA de...un llaurador gater, EspaiArt i el Festivalet FIGA 2013

20130829125438-figarodapremsa.jpg

La premsa ha parlat esta setmana d'alguns aspectes gaters. Jaume X. Soler "nacido en Gata de Gorgos" és el "agricultor ilustrado", segons un reportatge que li fa el diari El País el dia 25. El diari LAS PROVINCIAS té dos articles de Gata: EspaiArt i el Festivalet Independent "Figa 2013".

Ací us pose l'enllaç a l'article de EL PAÍS (CV) "El agricultor ilustrado", que va eixir el dia 25 en "Los rostros de la gastronomía". Al subtítol: "Jaume X. Soler protagoniza una incesante actividad en busca del moscatel perfecto". El reportatge era de Alfredo Argilés, Valencia.

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/08/25/valencia/1377449981_356334.html.
Per la seua part, el diari LAS PROVINCIAS publicava despús ahir dia 27: "La muestra EstiuArt Gata se expone en el Edifici Polivalent hasta el día 1". Ací està l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130827/marina/muestra-estiuart-gata-expone-20130827.html.
Finalment, ahir dia 28 la secció La Marina de LP publicava: "Gata de Gorgos celebra el séptimo Festivalet con ocho bandas en cartel". Al subtítol: "Grupos de diferentes estilos pasarán el sábado por los dos escenarios del festival dirigido a un público heterogéneo".

FONT: Foto Premsa, Ajuntament (La mateixa que publicava ahir LP). Text: diaris EL PAÍS (25/8) i LAS PROVINCIAS (27 i 28/8).


LA BANDETA VA ACTUAR AHIR AL CSI (Actes culturals agost)

20130829160544-bandeta.jpg

La pluja no va ser un obstacle. La cultura es viu tant fora com dins dels llocs. Tot i la pluja la bandeta va complir ahir vesprada i va demostrar que tenen madera de bons músics. El concert va ser al Centre Social Integrat posant la nota musical a ART AL VENT esta setmana. El regidor Juan Pedrós va donar les gràcies al director, als músics i a la gent que, paraigües en mà, va anar a recolzar aquesta activitat.

FONT: Text i foto, Ajuntament de Gata.PEPE PALERES COMENÇA LA GRAN AVENTURA DEL MONTBLANC

20130829162509-peppaleres1.jpg

Ja és una realitat, ja està ací. La gran carrera CCC per a PEPE PALERES. Ell i Celeste estan a Chamonix. Gata i el club "La Faixa" de Jesús Pobre estaran representats al Montblanc gràcies a la cursa que farà de 100 kilòmetres José Signes Fornés (Pepe Paleres). La prova començarà a les 9 del matí de demà divendres. Si voleu seguir-lo eixe dia, entreu al següent link (vos porta directe al seu dorsal (5533): http://utmb....livetrail.net/coureur.php?rech=5533.

L'eixida de tots els corredors es podrà veure a l'enllaç: http://www.ultratrail.tv/ a les 9 del matí.

Des de Gata, a través del CRONISTA DE GATA i el blog, li desitgem a Pep molta sort i avant eixa "màquina".

FONT: Foto Celeste Grimalt.MÉS PLUJA A MIGDIA (PLOU SOBRE BANYAT): 14 LITRES

20130829175317-plujafinalagostcompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ahir es va complir el refranyer: "Sant Agustí rega amb el carabassí"

Este migdia al voltant de la una, s'ha produit un altre ruixat fort a Gata. En uns vint minuts han caigut 14 litres (segons ha informat Vicent Signes "Canya"), que sumats als 75 d'ahir són ja 89. Plou sobre banyat i ahir per tota la pluja caiguda a Gata i a la Marina Alta es va complir el refranyer del santoral, ja era la festivitat de Sant Agustí i diu: "Sant Agustí rega amb el carabassí" i vaja que va regar...

Les previssions: segueix el temps molt inestable i pega ullades de sol, com fa uns moments, quan escrivia este articulet. Diuen que s'acaba demà per la vesprada o dissabte. Ja veurem...

A la composició teniu quatre fotografies de migdia. La nuvolada sobre Gata (fotos de Joanvi Vallés i Vero Vives), bancals d'ametlers als Plans quasi inundats (foto de Vero Vives) i el barranquet de la Rana (foto de Toni Signes).RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 30 D'AGOST DE 2012:

Publicava una nota comarcal, hi havia foc a l'Ocaive, terme de Pedreguer. Què diferent d'enguany!. seguia passejant pel circuit de Art al Vent 2012. La premsa parlava de les activitats culturals al voltant de l'exposició. Una imatge curiosa era la dels ponts de l'entrada a Gata, per la zona sud, vista amb el programa de Google Earth. Un programa de festes, el de la Verge del Loreto de Xàbia, publicava un article sobre Vicent Pedro, de la Marina al Pacífic. Al blog ho recollia. Publicava també la quarta part de la Història de la Parròquia, 1898-1964. Al programa "En connexió estiu" (TVV) eixia Gata i Art al Vent. A "Sabieu...?" recordavem el luctuós succés de fa 99 anys a Gata.JA CORRE LA CURSA DEL MONTBLANC PEPE PALERES (Cursa de 100 km.)

20130830113026-peppalerescompo1.jpg

Al primer pas de carrera era el nº 170, el 70 de la seua categoria

A les 9 en punt s’ha donat l’eixida a la gran cursa Ultra-Trail del Montblanc, en la qual participa el gater PEPE PALERES (José Signes Fornés). Una televisió per facebook ha donat l’eixida en directe i he capturat la imatge per a tots vosaltres. Mitja hora abans, els corredors rondaven la meta. Pepe -que porta el nom de La Faixa (Jesús Pobre) -poble de sa mare- i Gata -poble on viu i va néixer-, té el repte de fer 100 kilòmetres. 

Dir-vos que Pepe corre a la categoria séniors home (23 a 29 anys) pel clu La Faixa (Jesús Pobre). La organització ha posat el seu palmarés més recent: Va fer 31é a l perimetral de Benissa 2012 (65 km.); va fer 26é a la carrera Botamarges 2011 (63 km.); va fer 80é a la Marató i mitja de Sant Joan de Penyagolosa (Castelló) 2011 (61 km.).

Finalment dir que Pepe ja va correr esta mateixa carrera que fa hui l’any 2010 i va quedar el 256é amb un temps de 18 hores, 59 minuts i 16 segons). Ara toca millorar la marca i la classificació.

Al primer pas de carrera anava classificat el 107 de cursa i 70 de la seua categoria. El pròxim temps serà a les 12,04 h. al pas per Tete de la Tronche.

*EN UNA ÚLTIMA INFORMACIÓ QUE FACILITA CELESTE GRIMALT, comenta que Pepe Paleres acaba de passar per Refuge Bertone i ara mateix està en la posició 124 després de correr 2 hores, 20 minuts i 19 segons i haver fet 14.72 km.

*UNA ALTRA INFORMACIÓ D’ÚLTIMA HORA. AL PAS PER COURMAYER ha fet un vídeo Celeste i ací teniu l’enllaç: https://www.facebook.com/photo.php?v=10151693998733171&set=vb.753068170&type=2&theater.

* Ja tenim més informació: Pepe ha passat pel Refuge Bonatti a les 12,15 hores al lloc 133, el 81 de la seua categoria, amb un temps de 2 hores, 20 minuts i 19 segons, amb una mitja de 9,42 km/h.

* Fa una hora (15,30, aprox.) comentava Celeste que Pepe acabava de passar per La Fouly i estava a la posició 116 després de córrer 6 hores, 13 minuts i 55 segons. Punt kilomètric: 41,86.

A la composició, foto de Celeste Grimalt i moment de l’eixida capturada de la televisió.

Al llarg del dia aniré informant-vos.LA PENYA BARCELONISTA DE GATA CELEBRA LA SUPERCOPA D'ESPANYA

20130830114230-fcbarcasupercopa.jpg

Els socis de la Penya Barcelonista de Gata van gaudir dimecres per la nit (ja dijous a la matinada) de la conquesta de la onzena Supercopa d'Espanya al Casal del carrer La Creu. El F.C. Barcelona, com bé sabeu els futbolers, va empatasr a 0 gols i li va valdre el gol de Neymar del partit d'anada. Els penyistes brindaren amb cava tal esdeveniment. A la seua pàgina de facebook comentaven que era un esdeveniment "que enforteix al nostre Club com al millor Club del Segle XXI, gairebé quasi doblem en títols al segons Club que va darrera nosaltres".

A la fotografia del facebook de la Penya, vegeu el moment de començar a brindar pel triomf.SEGUEIX LA PLUJA SENSE PARAR; PLOU SOBRE MULLAT; SUSPÉS EL MERCADET NOCTURN DE HUI

20130830114819-bancalremullat.jpg

ES SUSPÉN EL MERCADET NOCTURN DEL DIVENDRES, per la pluja

No para de ploure i ja portem quatre dies embolicats al temporal, a la petita gota freda que diuen els metereòlegs. Al llarg de tota la nit ha estat plovent i en alguns moments amb força. Des de les set del matí plou amb coneixement i no té vistes de parar a migdia, com comentaven algunes televisions i aclarir-se.

Cal recordar que portaven ahir 89 litres i a eixos s’acumularan tots els de la nit passada i tot el matí de hui que no para, la qual cosa farà sobrepassar i en molt els cent litres.

Acabaré mirant una mica al camp: bó per a les olives que es facen grosses, mal per al raïm que encara penjava al bancal.

Quan dispose de més dades de pluviometria us les faig arribar.

ATENCIÓ: PER MIG DE "QUIERO PUEBLO" S'HA INFORMAT QUE ES SUSPÉN EL MERCADET NOCTURN PER LES PLUJES.

FONT: Foto Vero Vives.DEMÀ COMENCE AL BLOG UNA NOVA SECCIÓ, SOBRE INDÚSTRIA (ANYS 30 ALS 60-segle XX)

20130830120424-escanear0010-copia.jpg

El poble dels anys 30 als 60 del segle XX, vist des d'una indústria

Per mig de l'empresa de "Víuda de Vicente Salvá"

Gràcies a la recopilació i classificació de documents fets per la seua néta María Jesús Salvá

Demà dissabte començaré una xicoteta sèrie dins de la Història local de Gata. Veurem el poble de Gata, per mig de la indústria "Viuda de Vicente Salvá" dedicada a fàbrica de capells ("sombreros"), cabassos i bossos de palma, així com d'exportació de pansa. Alguns aconteixements, treballs, com estava la indústria, el ram del seu negoci, tot això ho podrem deduir de la documentació escanejada dels documents que guarda la néta de Vicente Salvá i Josefa o Pepa Signes, María Jesús Salvá i que ara mateix es custodia al Museu "del Sombrero".

Serà una manera de tornar a aquells anys i reviure'ls amb aquella documentació que giraven les indústries de l'època i sobre tot del ram.

A la fotografia, la capçalera de la indústria de la "Viuda de Vicente Salvá", objecte del nostre estudi d'història local.

FONT: Documentació de la família Salvá-Signes.PEPE PALERES SUPERA LA MITAT DE LA CARRERA DEL MONTBLANC

20130830192548-peppaleres6.jpg

Està al lloc 110 i porta 53 kilòmetres

Pepe Paleres (José Signes Fornés) que com he dit de bon matí està corrent la CCC del Montblanc (100 kilòmetres) fa uns moments que acaba de passar per Montée av. Champex. Estava a la posició 110, després de córrer 7 hores, 54 minuts i 3 segons, consumits ja 53,17 kilòmetres, és a dir més de la meitat de la prova.

* Comenta Celeste Grimalt que Pepe acaba de passar fa una hora per Champex-Lac i estava a la posició 134 després de córrer 8 hores, 32 minuts i 32 segons, fets ja un total de 55,93 kilòmetres.

FONT: Foto Celeste Grimalt.EL VICEPRESIDENT DEL CONSELL, JOSÉ CÍSCAR, VISITA GATA I L'EXPOSICIÓ ART AL VENT

20130830194650-compovisita-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El vicepresident del Consell i conseller de Agricultura, Pesca i Alimentació, José Císcar, ha visitat fa una hora el poble de Gata. L’han rebut a l’Ajuntament, l’alcaldessa Ana María Soler; el regidor de Cultura Joan Pedrós, i diverses autoritats de la Corporació, així com diversos veïns del poble.

Císcar ha signat al llibre d’honor i ha manifestat que volia vore l’exposició per què li havien parlat molt bé d’ella. La mostra -ha dit Pepe Císcar- enllaça amb la tradició de Gata i pobles de la Marina Alta de penjar els cobertors el dia de festa a les processons. El vicepresident de la Generalitat Valenciana ha signat al llibre d’or de l’Ajuntament i després ha recorregut amb la comitiva els carrers la Bassa, Duquessa d’Almodóvar i Plaça de l’Església, contemplant les manifestacions artístiques de Art al Vent X 2013. Josep Ginestar, organitzador d’Art al Vent, li ha anat explicant a Císcar com s’ha arribat als deu anys d’exposició.

A la composició teniu alguns moments de la visita de Císcar a Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 31 D'AGOST DE 2012:

Recordava per a tancar el mes aquelles vesprades de bous. Arribava la primera ploguda del cicle de tardor. Enguany s'ha avançat dos dies i amb una mini gota freda. Per a la nit, anunciava el segon mercadet nocturn i Dj's en viu. La història de parròquia arribava al cinqué i últim capítol. Posava la segona part de l'article de les festes del Loreto de Xàbia sobre Vicent Font. L'últim article era que, precisament Vicent Font, era nomenat Premi 9 d'Octubre de Xàbia, reconeguent-li els seus valors solidaris.HUI S'INAUGURA UNA NOVA SEU DEL BLOC COMPROMÍS A GATA

20130831111646-enricnovaseu.jpg

Assistirà Enric Morera i serà al carrer Sant Antoni

L’acte començarà a les 21,30 hores i comptarà amb la presència del Secretari General del Bloc i portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera. Primer, el col·lectiu local amb Joanvi Vallés -secretari local- al front rebrà a Morera a les 21.00 hores, a la Plaça d’Espanya per a visitar la mostra d’Art al Vent.

Com ja he dit, a les 21.30 hores, serà la inauguració formal de la nova seu i faran els seus parlaments corresponents: Joanvi Vallés, Secretari Local de Compromís i Enric Morera, Secretari General del Bloc.

Finalment, a les 22.00 hores, hi haurà un sopar de germanor a la Placeta de Sant Antoni.ARRIBA EL FESTIVALET INDEPENDENT, FIGA 2013

20130831112540-cartellfiga.jpg

Al recinte del Grup Escolar, serà aquesta nit a partir de les 20 hores

Hui, últim dia del mes, cal recordar que els aficionats a la música rock tenen una cita al recinte del Grup Escolar des de les 20 hores. Actuaran varios grups al Festivalet Independent de Gata (FIGA) 2013. L'organització corre a càrrec del Fan Club Gata i l'Ajuntament. Començarà el grup local Arrapa Rock. Seguirà a les 22 hores The Hoaxx. A les 23 hores actuarà Lost Fills. A la mitja nit, ho farà Senior i el Cor Brutal. A la 1,30 hores actuarà The Parrots. A més, també actuaran Tumba Swing i One Man Band. Hi haurà menjars i cubates a preus generals.PEPE PALERES ACABA LA GRAN CURSA CCC DEL MONT BLANC

20130831122905-peppaleres7.jpg

Arriba a meta el nº 243, després de 19 hores, 17 minuts i 32 segons de carrera

Ha valgut la pena i esta matinada, al voltant de les quatre, ha acabat la cursa CCC del Mont Blanc el gater Pepe Paleres. Sofriment als últims kilòmetres, donats els kilòmetres que portava ja a les cames. Però, el més important es creuar la meta i aixina ho ha fet. Des del blog felicitem a este gran atleta gater i per suposat a Celeste Grimalt, la "seua mànager" i el seu suport en tota la carrera.

Al final Pepe entrava al lloc 243, el 135 de la seua categoria (sénior homes). Eren les 4 i 17 minuts de la matinada. Havia corregut 19 hores, 17 minuts i 32 segons, a una velocitat mitjana de 5,24 kilòmetres per hora, amb un total de 101 kilòmetres de recorregut.

Acabe amb una frase que resumix els seus compromisos amb les grans curses:

"PEPE PALERES, UN GRAN ATLETA GATER, GEGANT DE LES GRANS CARRERES"

FONT: Informació de la mateixa organització de la carrera. Foto: Celeste Grimalt.LA TEMPESTA DEIXA EN TRES DIES 157 LITRES A GATA

20130831123936-tonisigneslarana.jpg

Ja us deixa que sobrepassaria i en molt els cent litres. L’últim episodi de la "mini gota freda" o de la primera tempesta de l’última setmana d’agost va ser des de la matinada d’ahir fins la vesprada, sumant 68 que acumulats als ja existentes des de que començà la tempesta han fet un total de 157 litres, recullits a Gata, segons les dades pluviomètriques facilitades per l’amic Vicent Signes Signes "Canya".

Hui tenim sol i pareix que comença a secar-se el terreny. Els llauradors que encara recol·lecten el raïm els vindrà bé. Els altres fruits més tardans els ha beneficiat aquesta pluja.

A la fotografia de Toni Signes podeu veure l’aspecte del barranquet que dona a la Rana, a les últimes pluges.COMENÇA LA MATRICULACIÓ PER A L'ESCOLA D'ADULTS (FPA) A GATA

20130831182727-fpa.jpg

Són cursos nous: teatre, creixement personal i dansa del ventre

Des del dia 26 està en marxa. Fins el dia 20 de setembre es podrà formalitzar la matrícula per a l'escola de la Formació de Persones Adultes (FPA), en horari de 9 a 14 hores, de dilluns a divendres. Es podrà fer al Centre Municipal de FPA, que ara està a l'Edifici Polivalent, Grup Escolar 35, 1r pis; també telefonant al 965756592 i també per email: fpagata12hotmail.com. La documentació: fotocòpia del DNI o NIF.

Quins són els cursos que s'ofereixen?:

Per supost, els programes d'alfabetització i educació bàsica fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, que començarà el 23 de setembre i acabarà el 20 de juny de 2014.

Els programes de formació ocupacional que possibiliten l'accés al món del treball, com els cicles formatius de grau mitjà de FP: preparació per a les proves d'accés; informàtica bàsica; internet bàsic i posicionament web.

Programes per promoure la llengua i cultura valenciana, com els tres nivells de valencià elemental, mitjà i superior JQCV.

Programes socials d'integració d'immigrants, com el valencià per a estrangers, nivell oral, i el castellà per a estrangers.

Programes d'iniciació al coneixement i ús de les llengües estrangeres, com ara el francés (nivell I, nivell 2 i conversació): l'anglés (nivell I, nivell 2 i conversació).

Programes per a viure el temps d'esbarjo de forma creativa: teatre (NOU); danses tradicionals i postisses: iniciació i seguiment; iniciació al tast del vi; tècniques d'elaboració del vi; coaching: creixement personal (NOU); malla i macramé, brodat sobre tela i tul, calat; herbes de menjar i cuinar; viticultura bàsica, les feines de la vinya; boixets, agulla veneciana, frivolité, brodat sobre tela i tul, calat, punt de ganxo; restauració de mobles i dansa del ventre (NOU).

FONT: Fullet del centre de FPA. Gata. // A la fotografia, el cartell dels cursos on podeu veure els dies i les hores que es fan.GATA DEL 38 AL 60 DEL SEGLE XX, VISTA PER MIG D'UNA INDÚSTRIA LOCAL ( I )

20130831185109-capcalera1.jpg

Com ja us avançava ahir, comença ací una minisèrie (dins de la sèrie gran d'Història Local del blog), en la qual coneixerem com es vivia en una indústria a Gata, des de l'any 1938 fins els anys 60 del mateix segle XX.

INTRODUCCIÓ:

El perquè d'esta miniserie té un agraïment a María Jesús Salvá, néta de la Viuda de Vicente Salvá, la qual és la propietària de la indústria que comente. També a les germanes Zaragosí, perquè entre totes elles han impulsat el record dels seus avis, Zaragosí i Salvá, que en un altre temps van fer societat. La mateixa capçalera de la indústria detallava en 1943: "De la disuelta Sociedad de Zaragocí y Salvá".

Cal ressenyar que el primer industrial de la família va ser VICENTE SALVÁ SIGNES. Després, amb el nom de VIUDA DE VICENTE SALVÁ apareix aquesta indústria, de la que parlaré en els pròxims dies. La regentava Na JOSEFA SIGNES MULET i estava emplaçada a Caudillo, 107 i 109, encara que abans es deia el carrer carretera Canalejas.

Josefa Signes Mulet havia nascut dins del segle XIX, concretament en 1894. Era filla de Batiste Signes i María Mulet. Quan Josefa (Viuda de Vicente Salvá) tenia 44 anys la coneguem, a través dels documents portant aquesta empresa que ens ocupa.

A la capçalera es podia llegir: "Fábrica de sombreros, capazos y cestería de palma y mimbre". La primera curiositat de l'època la trobem al telèfon. La indústria tenia el nùmero 40 de Gata.

El primer document que arxiva la seua néta María Jesús Salvá data de l'1 de juliol de 1938. Es tracta de la Contribució Industrial i allí detalla a que es dedica l'empresa: "Fábrica de sombreros de palma ordinaria". L'últim serà de 1965. Al mig, acotarem alguns documents i informació d'aquell temps.

Amb totes aquestes dates com a introducció, demà començarem a analitzar cada document que trobe interessant i a relacionar-lo amb la vida del poble de Gata. Un poble de la província d'Alacant vist a través d'una indústria local.

FONT: Documentació ordenada per la seua néta María Jesús Salvá, que forma part ja del Museu del Sombrero, de Casa de les Germanes Zaragosí.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.227, la del dia 25/8-

20130831191700-estaciovideocalp.jpg

De quan en quan toca actualitzar les sèries que encete i esta és la que més dura i la que més enganxa. Ja feia uns dies que no posava cap foto antiga, per això acurte en el temps. La foto 1.227 tocava posar-la el passat dia 25 d'agost. La vaig trobar a un vídeo sobre Calp, pujat al gener de 2013 pel seu autor Román González Riuvadets al Youtube. Mostra el vídeo com era Calp l'any 1968, però el viatger partix des de Dénia i per això passa per l'estació de Gata.

El fotograma que podeu veure dalt correspon a eixe moment, quan passa el tren per l'estació del tren aquell any de 1968. Podeu veure que, en general, no ha canviat el paisatge ferroviari, però si que hi ha estacionat un vagó i caminen prop de la via un home, que a peneses veu, una dona i una xiqueta.

FONT: Vídeo de Román González (Youtube).Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris