Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2013.

RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 1 D’ABRIL DE 2011: Sols publicava el primer dia d’abril de fa dos anys que el dia 3 es faria teatre infantil.

AQUELL 1 D’ABRIL DE 2012: Estaven a nou dies del segon aniversari del blog. Hui també del tercer. A nivell esportiu, també hi havia futbol Diumenge Rams. Al capítol de "Sabieu...?" parlava del jutge municipal de 1897-1899. La processó de Diumenge Rams i la imatge curiosa completaven la jornada informativa.

*COMENTAR QUE ESTA SECCIÓ ACABARÀ PARCIALMENT DINS DE NOU DIES, JA QUE PASSAREM AL TERCER ANY DE BLOG I JA ESTARAN REPASSADES TOTES LES NOTÍCIES DE FARIA UN ANY I DOS ANYS, LA SÈRIE RECORDARÀ EL DIA 10 D'ABRIL SOLS DES DE FA UN ANY, ÉS A DIR EL 10 D'ABRIL DE 2012.ABRIL: PASQUA I...MÉS ACTES

20130401101737-cartellfestaiidiumpasqua.jpg

El mes d’abril que hui comença arranca amb força i amb molts actes per davant. Els primers són els relatius a la Pasqua, al Dilluns de Pasqua, hui dia 1. Hui encara famílies i quadrilles eixiran al camp, gaudiran del berenaret de Pasqua, de les mones, de les excursions. Malgrat a que el temps no acompanya del tot, però tampoc plou molt.

Demà dimarts, dia 2, alguna quadrilla de joves i xiquets, encara celebraran el tradicional tercer dia de Pasqua, per a no perdre del tot la tradició. De Pasqua a Sant Vicent sols hi haurà un acte, la Donació de Sang al Centre Social, dijous dia 4.

Diumenge dia 7, per seguir la tradició, es farà el Dinar Popular del Berenaret de Pasqua, al pati cobert del col·legi. A les 11 hi haurà cercavila pels xirimiters i tabaleters, els cabuts i el grup de danses gater "La Llata". A les 13.30 hores està previst el dinar, seguint amb l’actuació de Pas de Quatre, de Terato Teatre i El Diluvi.

Dilluns dia 8 és la popular festa de Sant Vicent, també es fan eixides al camp, es festeja els molts Vicents i Vicentes que hi ha pel poble i a més enguany és festa local. Els xiquets i joves acaben les seues vacances escolars.

Dimarts 9 s’inaugurarà una exposició sobre el Sahara a la sala de cristall del Centre Social. Els dies 12, 13 i 14 serà el IX Ral·li Fotogràfic de Gata. A més, eixe divendres dia el Club de Lectura de la biblioteca celebrarà el seu vuité aniversari i comentarà "El fantasma de la ópera".

Divendres 12 es farà l’Hora del Conte a la biblioteca a les 12 hores.

Dissabte dia 13 serà la gala de les eleccions de parelles, per a les festes. Menuts i majors. Dimarts 16 està prevista una "Jornada per a la teua salut" amb taules d’exercicis pel matí al pavelló del poliesportiu cobert i per la vesprada xerrades, sobre nutrició i alimentació saudable. Aquestes xerrades seran al nou Edifici Polivalent Juvenil.

Divendres 19 serà l’Hora del Conte a la biblioteca, a les 12 hores.

El dia 23 d’abril, dimarts, la biblioteca celebrarà el Dia del llibre, festa que tindrà la seua prolongació a nivell del poble diumenge 28 a la Plaça Nova amb la Fira del Llibre.

Dimecres 24 es farà un taller sobre reciclatge i residus domèstics. Serà a les 15.30 hores a l’Edifici Polivalent Juvenil.

Divendres 26, finalment, serà l’Hora del Conte a la biblioteca.

FONT: Ajuntament i revista "D'Ací".

 

 JA SUPERA EL BLOG LES 209.000 VISITES

Molt ràpid va el contador. Ja són 209.000 les entrades o visites al blog del "Cronista de Gata". Si dimecres que ve farà tres anys, es superaran les dues-centes deu mil. Gràcies a totes i tots per fer possible aquesta aventura, vosaltres/vostés i el que us escriu. Ara la meta són els tres anys i més entrades...Com sempre dic, endavant.IMATGES CURIOSES: des de dalt del Tossal

20130401123420-montgotren.jpg

La panoràmica que es veia des de dalt del Tossal, ahir dia de Pasqua, era impressionant. El Montgó tanca el quadre. Totes les casetes dels Quadros, les Sénies, els Plans, les Rompudetes i alguna partida més i com si estirarem el quadre cap a Xàbia, buscant el cap, la muntanyeta de Santa Llúcia. I si mireu bé, quasi eixint de la foto, a la party de baix, el tren en eixe moment passava. Una imatge curiosa feta per Verónica Vives, que capture del facebook.RECORDEM…UN ANY…DOS ANYS…DE BLOG

AQUELL 2 D’ABRIL DE 2011: El dia Sant Francesc de Paula de fa dos anys recordava que estavem a 8 dies de l’any del blog. El Gorgos juvenil feia un gran partit, 3-0, front a l’Oliva B.
 
AQUELL 2 D’ABRIL DE 2012: Anunciava la celebració penitencial, estavem a Setmana Santa. La derroat del Gorgos, 2 a 3, també era notícia. La biblioteca celebrava el Dia del Llibre Infantil, dia 2. Tornava a recordar, a 8 dies del II aniversari. A "Sabieu...?" descobríem que el Comité liberal de Sagasta tenia dos vocals a Gata.


A 8 DIES DEL TERCER ANIVERSARI DEL BLOG

Ja entrem a la recta final. Vuit dies o el que és el mateix una setmana i un dia per a fer tres anys del blog i concidira quasi pels mateixos dies. Aquell dia era diumenge segon de Pasqua quan començava l’aventura el 10 d’abril de 2010. Enguany serà a dos dies de Sant Vicent i a tres d’eixe segon diumenge de pasqua. Els recorde que tindrem més estadístiques, farem memòria de reportatges que van ser interessants per als usuaris, repassarem les més de mil fotografies antigues.


TERCER DIA DE PASQUA. Abans es celebrava més, ara els xiquets van als llocs típics

Tres dies té Pasqua, cantaven abans. Però com tot es perd, pel pas inexorable del temps i de les condiciones del treball. El tercer dia de Pasqua ja no es festa per a res, excepte per als xicons. Els més menuts de les cases van a llocs típics (parcs, Rana, Font de la Mata) per a menjar-se la mona, el berenaret de Pasqua,...i ho fan amb les mares, ells són hui protagonistes. Els majors treballen i si volen anar de pasqua té que ser al tardet, a la nit, sinó res.
Ara cal esperar a diumenge que ve que farem la vuità i celebrarem com cal el segon diumenge de pasqua unit a la festa de Sant Vicent, que a Gata serà enguany festa local, per coincidir Sant Miquel (29 de setembre) en diumenge.


IMATGES CURIOSES: Gata des de dalt de tot del Montgó

20130402200759-gataperspectiva-copia.jpg
(PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE I GAUDIR D’ELLA, PUNXANT ACÍ)
 
Que us sembla el paisatge?. L’amic Lluís "de Corna" posava aquesta fotografia al facebook, per a gaudir d’ella. Des de dalt de tot del Montgó així es veia Gata, el nostre poble. L’amic Juan Miguel Gavilà, ja recuperat de la gran aventura pel Maroc Challenge 2013, un entés en la matèria trobava que la suavitat de les muntanyes amb el poble estava molt ben aconseguida. Per això i per haver-se fet des de dalt del Montgó, ja és curiosa la imatge.
Comenta l'usuari "Jaume" que la data importa, perquè el camp de futbol i la piscina no hi són. No conec la data i mirem el paisatge, i s'ha posat la imatge ara a la xarxa facebook.
 


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 13.- Carrer Cuartel

20130402230445-compocuartel.jpg
Estem encara per la zona sud del poble. Encetem hui els tres carrers que conformen la última de les urbanitzacions amb vials feta dins del poble. Correspon al carrer que tenia que publicar el dia 31 de març. El nom del carrer el té castellanitzat, ja que un dels carrers de la urbanització "Era de Boronat" es diu Carrer Cuartel i per anar bé seria Caserna de la Guàrdia Civil. I per què eixe nom?. Està clar, perquè la Caserna antiga de la Guàrdia Civil i la seua placeta estan on ix el carrer des de la carretera i des d’on es va expropiar part d’una casa per a donar-li eixida. A l’altra aprt, el carrer Cuartel s’asoma al carrer Teulada, antes ix a l’esquerra el carrer Serrillàs.
El carrer sols té una tenda i és de làmpares.
A nivell històric, comença a parlar-se d’aquesta urbanització en 1972. Al plenari es parla del carrer en projecte, que ix de la carretera i acaba al carrer Teulada, i que tindrà deu metres d’amplària. L’any 1980 es torna a parlar de la urbanització, que l’any següent se li pose el nom oficial "Era de Boronat" fins aleshores popular. Entre els anys 1987 i 1988 es quan es fa l’enderrocament de la casa i l’eixida a la carretera. En 1987 es pavimenten les voreres i en 1992 l’Ajuntament posa arbres als tres carrers.
 
Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes i 12.- Carrer Calvari.


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 14.- Carrer Serrillàs

20130402232645-serrillas.jpg

No eixint de l’Era de Boronat, i pensant que la urbanització forma una H, el carrer que fa unió, que unix tant el carrer Cuartel com el carrer Era de Boronat, porta el nom de l’altura més important orogràficament del poble, que és la muntanya del Serrillàs. Gata té també un cor musical anomenat "Serrillàs". El nom és Cuartel i per anar bé seria Caserna de la Guàrdia Civil. I per què eixe nom?. Està clar, perquè la Caserna antiga de la Guàrdia Civil i la seua placeta estan on ix el carrer des de la carretera i des d’on es va expropiar part d’una casa per a donar-li eixida. A l’altra aprt, el carrer Cuartel s’asoma al carrer Teulada, antes ix a l’esquerra el carrer Serrillàs. Dels tres és el carrer més edificat.

 
Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel.
 ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 15.- Carrer L'Era

20130402233131-dscf1108.jpg

Tercer dels carrer de la urbanització. Dona nom a la mateixa. És més vell el topònim que el carrer. Comunica la carretera general amb el carrer Teulada i per un costat té al carrer Serrillàs. Dels tres, és el que menys edificació té, sols a les puntes del carrer. Tocant la carretera general té la part lateral de l’Oficina de Correus.

 

Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.077, la del dia 28/3-

20130402235725-b011festersar.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada pels usuaris del blog i per a posar-me al dia vaig passant fulles del calendari. La imatge d’ara correspon al passat dia 28 de març. De la col·lecció de Antonio "el rellotger" -ara la té la seua família- recuperem una imatge festera. Quan eren festers de les patronals Antonio Soler i Rosa Mulet, la dona d’Antonio. Ahí els teniu fotografiats a la Plaza 18 de Julio, com es deia abans, hui Plaça Nova, que tenia encara els plataners i no palmeres. Tornen a eixir les baranetes per darrere i tota la decoració de les festes patronals. I els músics també són protagonistes de la festa, de la foto. L’abanderat i dos músics més es van fer la foto amb la parella. Un dels músics era Francisco "Peixet" del carrer Teulada, que estava amb l’instrument. Em diu Miguel Ángel i així ho anote que "el director de la banda era Antonio Pedrós, pare dels bessos". És el que està al costat de Rosa. Segueix dient Miguel Ángel que la foto potser estiga feta als anys 55 a 60 del segle XX i que l'abanderat li deien Vicent, un xic que vivia al carrer Moreres i després va deixar Gata.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 3 D’ABRIL DE 2011: "A una setmana de l’aniversari del blog" estavem. Començava una sèrie molt interessant: "Història de les eleccions municipals democràtiques a Gata" des de 1979. L’esport estava representat per la pilota: "El pilotari gater Alvan Salvá Estrugo, esportista d’èlit".
AQUELL 3 D’ABRIL DE 2012: "Demà Dimecres Sant; despusdemà Dijous Sant..." era un dels reportatges del dia. "A una setmana dels dos anys de blog" estavem, com hui estem el mateix per a tres anys. "Els joves empresaris de la Marina Alta..." es reunïen a Pedreguer. Al capítol de "Sabieu...?" es tractava el salari de 1.100 pessetes anuals al mestre o mestre de Gata en 1897.


ESTEM A UNA SETMANA DEL TERCER ANIVERSARI DEL BLOG

Quan un xiquet fa els tres anys, se li fa una festa d’aniversari. Quan el nostre blog -dic nostre perquè és meu però tots vosaltres/vostés també participeu/participen- farà en una setmana el seu tercer any, també es notarà en alguna coseta. La data, 10 d’abril de 2013. La celebració la farem del 6 dissabte al 12 dijous. Ja us aniré contant.


LA PREMSA PARLA...de la tortuga perduda i la Policia Local

20130403230238-tortugapoli.jpg
El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) en el seu diari de hui dimecres 3 d’abril de 2013 publica un ampli reportatge a un cas curiós difós per la Policia Local de Gata, per mig de la seua pàgina oficial i del seu facebook. Una tortuga perduda, que es trobava al carrer Doctor Moratal. Titula el diari: "La policia de Gata busca al dueño de una tortuga a través de las redes sociales". Com a subtítol: "El reptil quelonio fue encontrado el lunes por la tarde por un vecino en una calle de esta localidad de la comarca de la Marina Alta". Dos notes destacades: "Si alguien quiere adoptarla puede hacerlo en caso de que no aparezca el propietario" i "El caso de la tortuga ha suscitado un gran y polémico debate en redes sociales".
Fa unes hores, la Policia local de Gata ha penjat al seu facebook que una senyora ha adoptat la tortuga i aquesta història tan curiosa s'ha acabat.
Si voleu llegir tota la notícia, que no té perdua, per la seua curiositat, no per altra cosa, ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130403/marina/policia-gata-busca-dueno-20130402.html.
FONT: diari LAS PROVINCIAS (La Marina), 3-4-2013.


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 16.- Carrer Lepanto

20130403232506-lepanto-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Estem encara a la barriada que forma la Font del Riu. El carrer on va nèixer la festa perquè s’urbanitzava i asfaltava el camí, és el carrer que hui tractem, Lepanto. Pareu-se a pensar...Perquè a molts pobles (recorde ara mateix Pedreguer, Teulada i Dénia) tenen aquest nom per alguns dels seus carrers?. Té una explicació històrica. L'any 1971 s'acorda per ple batejar Lepanto al carrer que partint del cantó Teulada-Calvari va a desembocar a la carretera. L'any 1972 per mig d'una suggerència del PGOU s'indica que es modifique el seu entronc i que el carrer seguixca l'assagador i que tinga d'amplària el que està establert. L'obertura del carrer té lloc l'any 1977. Es celebren festes a la Font del Riu i en conseqüència al carrer Lepanto en 1981. Inclús després es fa una foguera artesanal i bous a aquest carrer per Sant Joan des de 1982.

El carrer és on feien bous al carrer per les festes de Sant Joan al barri la Font del Riu, podeu observar-ho en alguna de les fotografies de la composició. Ara encara fan la missa de campanya d’eixes festes. Connecta el carrer Teulada amb el vial i el pont nous i dona eixida a la carretera general.

 
Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.078, la del dia 29/3-

20130403233421-cartilla1.jpg

La fotografia, que correspon al dia 29/3, pertany a la col·lecció de imatges de Antonio Monfort. Podria ser de qualsevol xiquet gater. Eren els anys 40 al 70 del segle XX. Depenent del Ministeri d'Educació Nacional, de la Direcció General d'Ensenyament Primari, podeu mirar com era la portada de una Cartilla d'Escolaritat on posaven les notes a tots. Baix de l'escut sempre es posava el nom de l'alumne en bolígraf. Dins tenia un extracte de la Llei d'Educació del 17 de juliol de 1945 (Article 55), en el qual es donava compte dels fins de l'educació primària i els deures familiars, tot un repte.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.079, la del dia 30/3-

20130403234228-b02carret.jpg

La fotografia, que correspon al dia 30/3, pertany a la nova col·lecció de Jaime Monfort Monfort. Els carrets d’abans, la carretera com estava abans i el lloc on deien "la Verja". La Plaça de Canalejas hui Plaça de Espanya, quan els carrers encara no estaven asfaltats. El xiquet amb el carret i de fons les cases que hui serien les tendes de canastes i el Bar Espanya. Mireu la porta i la façana de la casa. Els dos portalets. Quin canvi !!FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.080, la del dia 31/3-

20130403235741-b031parella.jpg

La present fotografia és l’última del mes de març. Li toca a la col·lecció de Jaime Signes (de Mónica). Una parella fent-se la clàssica fotografia, tot un model d’antigüitat. Mireu el modus de vestir dels anys vint del segle XX. Mireu les poses. Ella i ell. La foto és velleta, però conserva eixe color sèpia que la fa molt característica. Eren de la família de Jaime, de temps enrere, simplement uns gaters fotografiant-se.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.082, la del dia 2-

20130404232423-b032homebici.jpg

Anem recuperant totes les fotografies de la sèrie i quasi arribant al dia. Esta correspon al dia 2, fa dos dies. De la col·lecció ara de Jaime Signes ("de Mónica"). Anys 50, un jove dalt d’una bicicleta com les d’abans. Mireu l’empredrat de la vorera. Mireu el manillar de la bicicleta. I ell mirant a la càmera. Retrato d’època. Com anècdota mireu la casa com té la porta oberta, com moltes que hi havia abans així, tan diferent als nostres temps.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 4 D’ABRIL DE 2011: Publicava el BOP les Meses Electorals. La notícia municipal era la recepció per part de l’Ajuntament del Document de Referència del PGOU de Gata. de 1979.
 
AQUELL 4 D’ABRIL DE 2012: El blog feia les 102.000 visites, hui farà les 210.000...i sempre abans del 10 d’abril, dia d’aniversari. Publicava "Sis dies per al II aniversari del blog dels gaters". La donació de sang per al dia 5 i la jornada de la Guàrdia Civil al col·legi sobre seguretat eren també temes publicats. Un reportage de costums: "Els escolars del poble ballen la Dansà de Pasqua". Àmplia informació a "Sabieu...?" sobre els soldats gaters que van estar a la guerra de Cuba i Filipines (1897-1898).


EL BLOG SUPERA LES 210.000 ENTRADES, A SIS DIES DELS TRES ANYS DE BLOG

Voreu i no voreu. Una xifra quantiosa les 210.000 entrades, quan quasi estem als tres anys de blog. Van sumant-se amics del Cronista de Gata al facebook i ja en són a dia de hui i ara 378, van entrant pel conducte normal d’Internet -per la pàgina que recorde ara: http://cronistadegata.blogia.com, pels mòbils que tene aplicacions en Internet i el nombre d’entrades va pujant. Història, actualitat, fotos noves i fotos antigues, reportatges. Gràcies a totes i tots...i a seguir.

  ESTEM A SIS DIES DELS TRES ANYS DEL BLOG "CRONISTA DE GATA"

Resten tan sols sis dies, però en dos dies ja notareu alguna cosa. Començaré els articles i reportatges especials cada dia, del 6 al 14, per a celebrar-ho. Ja us avance que tindrem la dada exacta dels articles publicats en tota la trajectòria del blog. També una classificació dels temes de les fotos antigues, i algunes coses més...però això serà a partir de dissabte 6.


LA BIBLIOTECA DE GATA CELEBRA EL DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

20130404212951-dia-libro-infantil-2013.jpg

La Biblioteca de Gata celebra demà divendres 5 d'abril, el Dia internacional del Llibre Infantil, que es commemora el dia 2 d’abril a tot el món, per recordar l’aniversari del naixement de Hans Christian Andersen. Per celebrar-ho la Biblioteca contarà, a "L’hora del conte" de divendres, a les 12 hores, “La princesa i el pésol” d’Andersen. En acabar, tots els xiquets faran el seu propi punt de llibre.

Però no acaben ahí les activitats al voltant d'abril, mes del llibre.

El dia 12, a les 20 Hores, el Club de Lectura Gata celebrarà el vuité aniversari i parlaran del llibre "El fantasma de la ópera" de Gaston Leroux.

El dia 22, hi haurà animació a la lectura amb els alumnes d'ESO de l'IES Gata patrocinat per l'AMPA der l'IES.

El dia 23 és el dia del llibre.

Finalment, el dia 26, a les 19 hores, serà el tradicional "Benvinguts a la lectura". Es farà una xerrada per apropar els bebés als llibres, sota el títol de "Com contar contes als bebés".

A la imatge de la part lateral, teniu el cartell anunciador del dia internacional del llibre infantil d'enguany.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata // Biblioteca, per mig de la seua pàgina web.LA PREMSA PARLA...dels conters de l’alcaldessa i alguns regidors...i de la tortuga

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) torna a publicar alguna informació de Gata, sempre fent referència a alguna publicació, com és el cas dels diners i béns declarats per l’alcaldessa i alguns regidors de Gata, dades que van ser publicades al Butlletí Oficial de la Província d’ahir dia 3. En un altre article breu anuncia el que ja deia ahir, l’adopció de la tortuga.
Al respecte dels diners i béns declarats, titula el diari: "La alcaldesa de Gata declara que percibió 16.326 euros durante el año pasado". La informació que és de Carlos López està recollida com deia abans del BOP d’ahir. Allí també es declaren les rendes de dos regidors del Bloc-Compromís: Joanvi Vallés i Magda Estrella Mengual, i una regidora del PSOE Angela Jane Dickinson. Us pose l’enllaç a la notícia del diari: http://www.lasprovincias.es/v/20130404/marina/alcaldesa-gata-declara-percibio-20130403.html. També us pose l’enllaç al BOP d’ahir, on es detallen aquests conceptes (obrint el pdf, mireu a la pàgina 20): http://www.dip-alicante.es/bop2/pdftotal/2013/04/03-04-13.pdf.
Pel que fa a la informació de la tortuga diu el diari: "Una mujer adopta a la tortuga perdida". Ací teniu l’enllaç a la notícia breu: http://www.lasprovincias.es/v/20130404/marina/mujer-adopta-tortuga-perdida-20130404.html.
 
FONTS: diari LAS PROVINCIAS (La Marina) 4-4-2013 // BOP 3-4-2013.


DISSABTE 6, EL MUSEU "DEL SOMBRERO" CELEBRA EL DIA DEL CAPELL

20130404221451-capelldia.jpg

Del 6 d’abril al 6 de maig, exposició d’obres sobre "Lecturas de un sombrero"

Dissabte dia 6 d’abril, aprofitant la segona setmana festera de les Pasqües, el Museu "del sombrero" farà una jornada de portes obertes i, a més a les 20 hores s’inaugurarà l’exposició "Lecturas de un sombrero", una exposició dels capells de l’Escola Plàstica Experimental "Antoni Vives" de Gata que es farà dalt, a la cambra del restaurant la Tosca, al lloc que actualmente estan fent-se els tallers de les escoles per als xiquets.

Cal recordar que el "Museo del Sombrero" com així posa el cartell exterior té la seua entrada pel carrer Estació nº 3. Es podrà visitar a partir de les 11 hores. Com a reclam, des de l’organització s’anuncia: "Si véns  amb un capell, pots visitar el Museu, i cervesa amb tapa 0,80 cts al Restaurant la Tosca (Avd. Marina Alta, 97), que és l’altra entrada que té la casa-museu.

Pel que fa a "Lecturas de un sombrero" són les obres realitzades pels alumnes a partir d’un mateix "sombrero". Es podrà veure del 6 d’abril al 6 de maig, de 11 a 13: hores i de 19 a 21 hores, tots els dies excepte dilluns. El dia 1 de maig, festa, es lliurarà un sombrero Panamá a l’obra guanyadora.

Dalt teniu el cartell anunciador del dia o jornada del capell, de dissabte dia 6.DISSABTE 6, DISCOMÒBIL AL PATI COBERT DE LES ESCOLES

En principi estava previst a les Sorts, però donat que el temps es presenta insegur, s’ha decidit canviar-ho al pati cobert de les escoles. Els djs Betriu i Milda presentaran el "Wow audiovisual" amb les wow sessions i amb el nou equip de so de la macrodiscomòbil. Serà dissabte dia 6, a partir de la mitjanit. La discomòbil està organitzada, una vegada més, per la Comissió de Festes 2013, amb la col·laboració dels quintos 2013 i l’Ajuntament de Gata.


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 17.- Carrer Penyó

20130404230030-penyo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El relleu mana, algunes vegades, amb el nom dels carrers. És el cas del carrer nº 17 de la sèrie de "Els nostres carrers i places", el carrer Penyó, que dona l’espatlla a les roques que ixen del riu i s’alcen cap amunt. Curiosament està separat per l’accés nivellat abans del pont cap a les Alcolaes. A una part, la més curta, el carrer va des de la "Placeta del Vicari" fins la part posterior del Centre Social Integrat, també amb la baixada al Parc del Raval i el riu. Ara, el carrer té unes dependències noves des de que la Guàrdia Civil deixà l’antiga Caserna de la carretera. On està l’antiga Casa de Cultura està el "Cuartel" de la Guàrdia Civil i també està la seu del Grup Espeleològic de Gata.

A l’altra part el carrer Penyó camina sinuós cap a una zona urbanitzable relativament nova. On era la Baixadeta, el Riuet que se li deia, és ja carrer que connecta amb les escales del carrer Sol i amb el carrer Teulada on ix definitivament. Aquesta part té una de les baixades al parc. Les altres estan al carrer Teulada, enfront del carrer Cuartel, i al carrer Lepanto.

A la composició, diverses parts del carrer Penyó, que està partit. Observeu baix de tot la diferència entre les imatges d'abans i d'ara al lloc que li deien la Baixadeta. Quin canvi !!, no?.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.081, la del dia 1-

20130404230912-jm11.jpg

La foto correspon al dia primer del present mes d'abril. Torna a ser un carrer, abans d'asfaltar-se, dels anys 40 a 60 del segle XX. S'anomenava carrer de la Morca perquè hi havia una almassera (just quan el carrer girava un poc, podeu veure-la al fons- al carrer que feia prolongació del Doctor Gómez Ferrer i eixia a la carretera. A la fotografia de la col·lecció de Jaime Monfort, on també es veu una xiqueta menuda amb un gosset, podeu veure a la part esquerra la porta de la tenda del meu avi Jaume "Canyetes" i els dos aparadors que tenia amb portes de ferro.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 5 D’ABRIL DE 2011: Dia de Sant Vicent Ferrer, quan tocava. El blog arribava a 28.000 entrades i estavem a cinc dies del primer aniversari. Ara, ahir mateix, arribavem a 210.000 i estavem a sis del tercer any. Quin canvi!!. Publicava la segona part de la història de les eleccions democràtiques, que van des de 1979 a 2011.
AQUELL 5 D’ABRIL DE 2012: Era Dijous Sant, publicava els actes del dia i del
Divendres Sant. La premsa publicava un article sobre un gater. Era a "El País" i era Xavier Mulet i el seu hort ecològic. El BOP publicava ajudes per a reparar el Pou de Comes. A "Sabieu...?" parlavaem de Na María Remedios Bermejo, mestra de pàrvuls en 1897.


A CINC DIES DEL III ANIVERSARI DEL BLOG

El compte enrere ja està en marxa. A hores d’ara ja els puc dir que tinc els articles o entrades exactes publicades en els tres anys. Resta revisar les fotografies antigues i els millors articles, bé perquè han estat comentats, bé perquè han agradat a la gent. Recorden, des de demà dia 6 fins el 14 d’abril tindrem tots els dies algun article/entrada especial. GRÀCIES.


VESPRADA DE PLUJA COMENÇANT ELS DIES DE SANT VICENT

20130405204404-pluja5abrilvesprajv.jpg

A hores d’ara segueix plovent sense parar, però no massa fort

Cinc dies del mes d’abril portem i ja comencem a fer sonar el refranyer del mes: "Abril, aigües mil" o aquest altre "A l’abril, cada gota val per mil". La tormenta que s’esperava i que l’Institut de Metereologia havia previst, posant en alerta la província ha arribat aquesta vesprada. Un arruixat continuat i tot banyat. Encara plou però molt suau. Ja està tot xopat, però sense saó important. Els gaters ens hem enrecordat de les festes de Teulada i l’explicació de perquè plou. Sempre que estan a punt o en marxa les festes del poble veí plou. Començant el cap de setmana del II Diumenge de Pasqua i Sant Vicent plou. Vent de llevant, però no està plovent fortíssim. Ara a esperar.

L’amic Joanvi Vallés ha capturat aquesta imatge que ens servix al pèl per a la notícia. A més, ell mateixa ha pujat al youtube un vídeo ràpid on es veu la pluja d’aquesta vesprada. Ací teniu l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9UJ27hKK0Ao.

FONT: Foto i vídeo de Joanvi Vallés, per mig de Youtube.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 18.- Costera del Grup Escolar

20130405220209-costerage-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACI)

Dels pocs carrers o vials que s’anomenen genèricament "Costera" i dels pocs amb desnivell que té Gata, que és un poble molt pla, excepte la part que bolca al riu, a la zona del Raval, el carrer Xaló, Roquetes, Trossets i el barri que encete hui, les Alcolaes.

Alguns li diuen Alcolaies, altres Alcolaes, el que és cert és que als anys 20 del segle XX no estava ni urbanitzat. Una vegada es va fer el pont d’enllaç, pel qual hem passat camí de l’escola cents i cents de xiquets, va començar a formar-se la urbanització, els carrers que tenen el seu tronc principal a la Costera del Grup Escolar.
El nom ho diu tot. Vertebra des del mig del carrer Penyó fins el pati de les escoles. Li creuen els carrers Sant Vicent, primer, i Sant Josep després.
Cada dia escolar, de setembre a juny, els xiquets i ara molts cotxes portant als infants i no tan infants, de nou a dotze del matí i de tres a cinc de la vesprada, el carrer bull de joventut. També se li podria dir carrer dels joves, de l’escola, però es va optar per Costera del Grup Escolar, grup que es va inaugurar l’any 1958.
 
El pont començava a ser una necessitat vital per al poble al 1927. Es deia aleshores "les Colaes". En 1931 passa a dir-se "Largo Caballero" i després "Cuesta del Grupo Escolar". L'any 1928 s'aprova el projecte i els mateixos veïns s'ofereixen a construir el pont. Estem a l'any 1931. A l'any següent es delcara ja d'utilitat pública i és necessària la construcció del pont i la urbanització. L'avinguda central conecta el poble amb el solar on s'ubicarà el col·legi. Al 1936, any de la guerra, s'acorda per ple que es tape amb canyissos les entrades, ja que el pont està en construcció i els xiquets corren perill. Precisament, l'1 de maig d'eixe any un xiquet cau pel pont i el salva l'alcalde concedint-le la Creu de Beneficència.  Ja en 1958, any de la inauguració del Grup Escolar, el pont canvia d'aspecte. A les barandilles se li posen 60 panells metàlics, els mateixos que té encara actualment.
 
 Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó.

 REPORTATGE GRÀFIC DELS AVENTURERS GATERS DEL MAROC CHALLENGE 2013, JACOBO I JOAN MIQUEL

20130405221817-maroc7.jpg

Prompte tindrem l’experiència contada per ells en primera persona

Al reportatge gràfic, hi ha fotografies que valen més que mil paraules

Ells han posat al facebook moltes fotografies, plasmant així l’aventura que van fer. Jacobo Pedrós i Juan Miguel Gavilà, dos joves gaters que del 23 al 29 de març es van llançar al recorregut de 2.000 kilòmetres  per pistes, deserts i carreteres marroquines. I va ser tot una aventura i si no ho creuen miren el reportatge gràfic.

 

L’eixida es donava a Xàbia (Alacant), des d’on la caravana va creuar cap a Motril i després cap al continent africà. Este peculiar "raid low cost" tenia un caràcter solidari i sols estava obert a turismes i totterrenys matriculats abans de 1997. El cotxe que ells portaven també. Els participants, a més de gaudir d’una experiència única de 2.000 kilòmetres repartits en sis etapes, van aportar el seu granet de sorra al projecte solidari que l’organització impulsa per a millorar la qualitat de vida dels xiquets i xiquetes marroquins de la població Hassi El Begaa.

Molta gent de Gata i comarca, van "carregar" en el bon sentit de la paraula a Jacobo i Juan Miguel, per a que ho repartiren entre els més desvalguts del Maroc. La Maroc Challenge 2013 ha contat amb dos paisans gaters als que devem felicitar perquè han tornat a casa i estan bé. Per a ells ha estat una gran experiència.

També podeu consultar el vídeo de l’organització. Ací està l’enllaç: http://marocchallenge.es/video/video/show?id=6349939%3AVideo%3A72271. Eixos són ells. Un altre vídeo més complet i més llarg el teniu a Youtube. Ix tot i alguna vegada es veuen ells. Ací està l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AiabSGoOxHA.

 A la composició fotogràfica, diversos moments del periple marroquí dels gaters.

FONTS: Jacobo Pedrós i Juan Miguel Gavilà / Team Portal de la Marina / Maroc Challenge 2013

 GATA CELEBRA EL II DIUMENGE DE PASQUA AMB EL DINAR POPULAR DEL BERENARET DE PASQUA

20130405225355-cartellfestaiidiumpasqua.jpg

"Un dia de Pasqua el xiquet plorava perquè el catxirulo no se li empinava, la tarara si, la tarara no, la tarara mare la que balle jo". Eixa podria ser una de les danses populars que podrien tocar, ballar i cantar diumenge dia 7. Al pati cobert de les escoles es celebrarà el tradicional II Diumenge de Pasqua, amb el Dinar Popular del Berenaret de Pasqua, un menjar exquisit típic del poble.

Recordem la jornada festiva. Començarà a les 11 del matí. Hi haurà cercavila pels xirimiters i tabaleters de Gata, els cabuts i el grup de danses gater "La Llata". A les 13.30 hores està previst el dinar, seguit de l’actuació de "Pas de Quatre", de "Terato Teatre" i de "El Diluvi". A gaudir de la festa i de la gastronomia gatera tan típica.

La festa popular està organitzada per les penyes de futbol, Penya Valencianista i Penya Barcelonista, a més de per la Colla de Xirimiters i Tabaleters i el Grup de danses "La Llata", amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gata.

Ja ho sabeu, no oblideu la cita: diumenge dia 7, passat demà.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.083, la del dia 3-

20130405231600-b012amics-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Seguint actualitzant la sèrie, porte a la mateixa una fotografia de la col·lecció de Antonio Soler "el Rellotger" i la seua família. Una reunió d'amics, una festa. Antonio està en primer terme. Servix Anita, la filla de Mateu el sifoner. També servix Rosa, del Pou de Baix. Reconec a la taula del fons a Lluïset "del Rentat". No esbrine a conèixer més persones. Vosaltres podeu completar la foto. Si conegueu algú de la foto o el lloc o la festa, podeu fer-ho arribar al blog, bé als comentaris, bé al meu correu.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.084, la d'ahir dia 4-

20130405233312-carreteranevada1987-1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La fotografia que us pose corresponent a ahir i la següent que és la de hui formen part del mateix moment. Es podrien, fins i tot, superposar. És de la col·lecció de Jaume Monfort Monfort al que li ho agraïsc, donat que és una foto molt espectacular i bonica. Ja que ha nevat per l’interior de Castelló i de València, també portem a la sèrie de fotografies antigues de Gata la neu. La carretera nacional, la travessa per Gata, a la gran nevada dels últims anys, dissabte 12 de febrer de 1982. La foto està pressa possiblement des de la casa de Jaume. A esta fotografia mirant cap avall. Està encara i es pot apreciar el cartell el bar Casablanca, al que molts cridavem popularment "bar Feliu". Ja està la farmàcia de María Elena, de ahí la data de 1982. Vegau els cotxes si acumulaven neu. Una vista impressionant. El "pobre" Seat 600 li’n caia prou damunt i la furgoneta de davant...i no passava cap cotxe ni persona per la carretera.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.085, la de hui dia 5-

20130405234542-carreteranevada1987-2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Ja feia dies que no arribava al mateix dia en tota la col·lecció, però és difícil, una a una, dia a dia, buscant ací i allà. recordant que hui ha nevat per l'interior de Castelló i València, nosalgtres recordem la nostra. Ja ho deia a l'altra entrada. La gran nevada del 12 de febrer de 1982 té ara l'altra part de la doble foto. El fotògraf mirava cap amunt, cap a la Plaça d'Espanya. Torne a dir que pertanyen les dos a la col·lecció de Jaume Monfort. Esta té més detalls per a comentar. Ja apareix un cotxe per la carretera amb els llums encesos baix del semàfor i dos persones baix del paraigües per l'altra vorera. Encara estava la tenda d'electrodomèstics i podeu observar el ròtul de "Aspes". Els indicadors de Correus i Telègrafs aquells grocs que hi havia a la paret, els que hi havia indicant el centre del poble baix, la panaderia-pasteleria de "Pàmpol" i a l'altra part es veu el ròtul del Banc Exterior d'Espanya. També, espectacular i impressionant el moment i la imatge.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 6 D'ABRIL DE 2011: "Abril, mes del llibre per a la biblioteca" obria la jornada, que continuava amb l'anunci de la donació de sang i una foto antiga del recordat Toni "Porra".

AQUELL 6 D'ABRIL DE 2012: Era Divendres Sant, es feia el multitudinari Via Crucis. Com a imatge curiosa el Monument al Santíssim. Per la nit la processó del Sant Soterrar i dos imatges més curioses. A "Sabieu...?" es parlava del Natzaré, que es va pagar la imatge fent llata i palma.

* Cal recordar que a la sèrie li resten sols tres jornades, ja que des del dia 10 sols recordarem dia a dia de 2012.MÉS PROP DEL TERCER ANIVERSARI DEL BLOG: Comencen els especials

20130406200022-3anys1.jpg

Del 6 al 14 d’abril cada dia parlarem d’alguna part important del blog, dels tres anys, de xifres, de dades. Hui comencem i per això sols parlarem de la composició que teniu dalt i que ens acompanyarà al llarg dels nou dies d’especials.

Dalt de tot de la composició teniu la imatge capturada del blog del primer article, quan començà l’aventura, aquell 10 d’abril de 2010. El títol era, com podeu apreciar: "Comença el blog del Cronista Oficial de Gata" i complementava amb una vista del poble des de les Coves Roges i el riu amb aigua.

Al mig, teniu l’última fotografia antiga, d’ahir dia 5, la 1.085, amb una imatge de la carretera tota nevada, recordant aquell memorable darrer dissabte, 12 de febrer de 1982.

Baix de tot de la composició teniu la capçalera del mur del facebook del Cronista de Gata. Estan insertades dos imatges: la més gran és una vista parcial del poble i el Montgó al fons. La més menuda és una foto antiga de la torre abans de ser alçada l’any 1966. El nom del facebook és "Cronista de Gata".

Per hui és tot...demà més.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 19.- carrer Sant Josep

20130406204832-santjosep.jpg

Seguint amb la sèrie dels nostres carrers i places, toca hui un altre carrer del barri Alcolaes de Gata. Es diu carrer Sant Josep i travessa la Costera del Grup Escolar per la part de dalt. Comunica per la part superior amb el camí de la partida Alcolaes, també urbanitzada, que porta cap al camp de vol, ecoparc i camí de la Font de la Mata. Quan naix aquest camí també s'asoma el carrer Alcolaes, que és la pujadeta que enllaça entre els carrers Sant Josep i Sant Vicent.

Per la part de baix, el carrer Sant Josep enllaça amb el nou vial del parc de la marge dreta del riu i que a la vegada aquest enllaça amb el nou pont.
 
El nom del sant se li va posar l'any 1958, any que es va inaugurar el Grup Escolar "Santíssim Crist". El plenari va acordar posar-li'l a la nova segona travessa.
Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.086-

20130406212629-fablog031.jpg

Ja al dia, la sèrie de fotografies antigues ens porta una imatge d'una col·lecció recuperada, la de Antonia Soler "de l'Estanc". Una fotografia d'estudi de sa tia María Soler, dona de Pepe Boronat "el practicant". A la fotografia era l'any 1937, com posa a la dedicatòria. Recordeu que Maria i Pepe vivien a la casa que hi ha només passes el pont a la Costera del Grup Escolar. Maria era una dona molt bona i servixca la foto d'homenatge i record.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 7 D'ABRIL DE 2011: Anunciava les Trobades a Senija per al dia 10. Enguany seran a Pedreguer més endavant. Ja comentava que el primer aniversari del blog seria diumenge 10. A esports feia el resum del juvenil i major del Gorgos

AQUELL 7 D'ABRIL DE 2012: "A tres dies del segon aniversari del blog" era la primera informació. A "Mirades urbanes" eixia una vista del campanar. "Esta nit Vigília Pasqual; demà és el Diumenge de Pasqua" publicava.

* Recorde que el dia 10 mateix, aquesta sèrie tindrà una xicoteta variació amb el titular, encara que seguirà dins el mateix apartat, ja no serà "Recordem...un any...dos anys...de blog" sinó sols "Recordem...un any...de blog" i el primer dia recordat serà el 10 d'abril de 2012.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 20.- Carrer Alcolaes

20130407112311-alcolaes.jpg

Carreret curtet, amb poques cases i que serveix d’enllaç entre el carrer Sant Josep per dalt i el carrer Sant Vicent per baix. És una costereta empinada que porta el nom de la partida, del barri, inclús del pont. Acaba en una replaceta que és un bonic mirador cap al centre mateix del poble i el Raval.

Malgrat que no té massa cases, com deia, últimament és un dels més transitats del poble, pel sentit del tràfic i perquè en dies escolars puja molt de cotxe per eixe carrer.

...I ja podeu imaginar-se demà quin carrer toca, casualment és el de Sant Vicent. Demà és la festa del sant valencià.

Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep.


IMATGES CURIOSES: fent pinya dalt de tot del Montgó

20130407113539-grupjoves.jpg

La imatge ens mostra als Grup de Joves de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, que ahir van anar d'excursió al Montgó. Tots rodejant el vèrtix geodèsic de l'altura màxima del Montgó (752 metres) i allà al fons la vall que forma el nostre poble i les muntanyes més menudes. Pel matí van aprofitar el bon dia que va eixir, perquè després a la vesprada ja es va estropejar. Els joves anaven acompanyats per José Ignacio Caselles i pel senyor rector Don Francisco. Tots ells van gaudir d'una ruta excel·lent i van fer parròquia, van fer vida, van fer camí...ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 21.- carrer sant Vicent Ferrer

20130408230554-sanvicent.jpg

Ja us avançava ahir que la coincidència ha fet que hui dia de SANT VICENT FERRER porte al blog el carrer del mateix nom, dedicat al sant patró valencià. Està a la partida Alcolaes o Alcolaies que de les dues maneres es diu. Travessa la Costera del Grup Escolar i acaba per una part a la barana del riu sense eixida i a l'algtra amb el carrer Alcolaes, que parlavem ahir.

El carrer, com ja vaig publicar a la sèrie de les capelletes i plafons ceràmics de Gata, té un plafó dedicat al sant.

I demà ens anirem cap a un altre barri gater...

Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.087, la d'ahir dia 7-

20130408233055-placanovaabans-copia.jpg

La de hui és una foto especial i que molts guarden en la seua retina, sols això en el seu pensament. La Plaça Nova era i estava així de bonica. He rescatat d'una foto general el pis d'allò que pareixia l'esplanada d'Alacant i que hui ha canviat tant, el pis de la plaça dels aconteiximents. Com es va canviar?. Per què?...Ens fem tantes preguntes al voltant d'això. Però ací a la part lateral del text teniu la resposta. Això si que era una plaça -sempre referint-me al pis.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.088, la de hui dia 8-

20130408235946-b033tircolom-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

De la col·lecció de Jaime Signes Soler (de Mónica). La foto representa un dia de Pasqua, com els que hem passat estos dies. Dalt del tir de colom, alguns amics i les dones, amb els fills menuts, van de berenar. A l’esquerra podeu vore a Jaime "Tanto", que ja no està entre nosaltres. La seua dona, María Vicenta, era la primera per l’altre costat. Al costat estava Paco Monfort i la seua dona, que tenia al braç a la seua filla. A continuació Carmen, la dona de Jaime, que és el que fa la foto. Al braç té a la xicona o a un dels fills. Plantat està Francisco "Morenodebel" i la seua dona Joaquina amb el fill. Mireu la matrícula del cotxe de la dreta amb sols una lletra encara. Els tipus de cotxe. I com sempre, vigilant ahí darrere el vell Montgó.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 8 D'ABRIL DE 2011: Una informació al BOP tractava sobre les taxes de música i l'administració electrònica. Una notícia esportiva donava compte del Club d'atletisme de Frank Beneyto. Anunciava el concert de música sacra de la banda a l'església. I posava que estavem a tres dies del primer any de blog, però clar està contat el 8 i el 10.

AQUELL 8 D'ABRIL DE 2012: "A dos dies, despusdemà, II aniversari del blog" era el primer article. "Encontre Pasqual 2012 a Gata" en dues parts, era els altres.FELICITATS A TOTS ELS VICENTS I VICENTES

Des de bon matí, he posat al facebook i ara sols al blog:
 
A TOTS ELS VICENTS I VICENTES, als que tenen el nom simple i compost, a tots els pobles que festejen al sant taumaturg valencià, en especial al poble veí de TEULADA, que celebra hui la FESTA MAJOR...a tots que passeu molt bon dia i recordeu que Sant Vicent predicava en valencià...en aquell temps, a principis del segle XV.


ABANS DEL TERCER ANY...HUI MÉS DE 211.000 VISITES AL BLOG

Quan sols resten dos dies, encara hui hem vist superar-se les 211.000 visites al blog. Les festes, les fotografies antigues, alguns reportatges, algunes notícies, fan que, poc a poc, sumen i sumen entrades per al blog. GRÀCIES A TOTES I TOTS...i com sempre dic i ara més que mai...endavant.DOS DIES PER A TRES ANYS: algunes dades més del blog

20130408174505-3anys1.jpg

El compte enrere ja ha començat. Estem a menys de quaranta-vuit hores del tercer aniversari. Us avance algunes dades curioses del blog

A les 16.55 hores del dia 10 d'abril de 2013 s'acomplirà el tercer aniversari

Més de 6.000 articles porte publicats al blog

He contat bé tots els articles, alguns menuts, altres grans, dels tres anys i superen els 6.000. Dimecres o dijous dedicaré un article a totes aquestes xifres.

De "Fotografies antigues (Gata en el record)" estem per la 1.086 i hui actaulitzaré dues més. Són els mateixos dies els que porte posant fotografies de tot tipus, però en molts o no tants, depén, en la història de Gata. Les fotografies antigues no van començar el dia 10 d'aquell 2010, sinó quatre dies després, el dia 14. Cal dir-vos que ara mateix podeu anar a la columna de la dreta i punxar en el tema "Fotos antigues" i veureu de la 887 (18-setembre-2012) a la 1.086. Però i les altres. Es poden anar buscant mes a mes, per dins de cada dia. Així ho dona el programa del blog.

Pel que fa a temes, dir-vos que en total s'han obert trenta temes. Alguns estan definitivament tancats com "250 anys: ermita-Crist" ja passada la fita; altres es reactivaran quan hi haga, de nou, més informació al respecte. Dels temes cal destacar el més recent "Els nostres carrers i places"; per suposat el de "Fotos antigues"; "Història local" i dins d'ella la subsèrie de les capelletes de Gata, "Mirades urbanes" i "Sabieu...?".

Des del 9 d'octubre de 2012 té el blog una nova finestra que fa augmentar el nombre d'entrades. Es tracta de la xarxa social "facebook". El mur o presentació del "Cronista de Gata" (que així es diu) té dos fotografies embutides una dins l'altra. Una vista parcial de Gata i al fons el Montgó s'encarta amb una imatge de la torre del campanar abans de ser alçada, és a dir abans de 1966. Actualment, 386 amics compartixen els articles del "Cronista de Gata".

Finalment, parle de les visites o entrades al blog. Són ja més de 211.000 visites, com heu vist a l'entrada anterior. Cada vegada que superava i supera un millar done fe del pas i tot això es posa al tema "Cronista". Podeu pegar-li una ullada.

Bé, demà us conte més coses...ÈXIT A LA GRAN FESTA DEL BERENAR DE PASQUA

20130408182104-festaberenar2.jpg

Unes 500 persones gaudixen de la festa i degusten el tradicional menjar gater típicament pasqüer el BERENARET DE PASQUA. La festa començava ahir pel matí a la Plaça Nova i amb el passacarrer pel poble de dolçaines, tambors, dansadores i dansadors. Les tres fotos pujades al facebook per la Policia Local il·lustren aquestes activitats.

Després, es fa fer el menjar al pati cobert del col·legi "Santíssim Crist". Any rere any va superant-se en gent, en participació. Unes 500 persones van participar-hi de la festa gastronòmica. I música valenciana amb "El diluvi", grup del qual també teniu una fotografia, i teatre amb "Teratro teatre" i més coses...

Cal recordar que la festa estava organitzada per les penyes futboleres Valencianista i Barcelonista, a més de la Colla de dolçainers i tabaleters i el Grup de danses "La Llata", contant amb la col·laboració de l'Ajuntament.

Hui, dia de sant Vicent Ferrer, és un altre dia típic i tradicional de recuperar costums. Dona la coincidència també que enguany és festa local oficial, donat que Sant Miquel és diumenge.GATA, HUI PROTAGONISTA A LA SÈRIE DE ANTENA3 TV

20130408192220-secretopuenteviejo.jpg

Al començar la tercera part, es quan es parla de Gata

Hui dilluns 8 d’abril, Gata de Gorgos s’ha nomenat al capítol 539 de la primera temporada de la sèrie d’època de ANTENA 3 TV "EL SECRETO DE PUENTE VIEJO". I perquè, es preguntaran?. Un dels guionistes de la sèrie és gran amic de Rafa Pla, el monitor d’esports gater. Va estar a Gata amb motiu de la passada fira "Gata al carrer", va dinar al restaurant "La Tosca" i va visitar el "Museo del sombrero" i va pensar en un guió per a la sèrie. Al guió es parla de dos fabricants de capells o barrets, els gaters Francisco Zaragosí i Vicente Salvá que formen una societat "Zaragosí-Salvá". Tot ve per la venda d’una màquina de planxar la palla. També al llarg del capítol es veuen molts capells ("sombreros") als caps dels protagonistes.

Mireu el guió com ha estat escrit:

(( SEC. 539. 5. COLMADO. INT. TARDE. PEDRO, DOLORES, QUINTINA, HIPÓLITO

A Hipólito le han hecho una oferta por la máquina pero él se niega a vender, para disgusto de Dolores. DOLORES ORDENA LAS ESTANTERÍAS, MIENTRAS PEDRO LEE EL PERIÓDICO Y QUINTINA TRENZA PAJA. ENTRA HIPÓLITO, TODOS VAN A SU ENCUENTRO, INTERESADOS. LE PREGUNTAN PRÁCTICAMENTE A LA VEZ. 

PEDRO: Hipólito, hijo, ¿te reuniste con los empresarios? 

QUINTINA: ¿Cómo ha ido? ¿Están interesados en nuestros sombreros? 

DOLORES: ¿Has llegado a acuerdo alguno? ¿Traes el parné?

HIPÓLITO NO CONTESTA, ATURULLADO.

DOLORES: Reacciona, pasmado, que nos tienes en ascuas. 

HIPÓLITO: Es que no sé a qué pregunta del interrogatorio responder en primer lugar.

PEDRO: Elige cualquiera, que más o menos son la misma.

HIPÓLITO COGE AIRE Y RESPONDE TRISTE.

HIPÓLITO: Sí, me he reunido con dos industriales de Gata de Gorgos, un pueblo de Alicante. Don Vicente y Don Francisco, dueños de la razón social Zaragosí y Salvá… Y no, no me ha ido nada bien.

DOLORES: Será posible, tanta razón social para nada. ¿Pero no se dedican a los sombreros? 

HIPÓLITO: Sí, madre. Y además a los capazos, artículos de palma y frutos del país. En concreto, pasas de uva moscatel. Pero de mis sombreros no quieren saber nada.

PEDRO: Entonces, ¿por qué te han hecho ir? ¿Para venderte unas pasas?

HIPÓLITO: No. Se habían enterado de que poseo una máquina para planchar la paja y pretendían comprármela. 

DOLORES: A un precio miserable, entiendo. Qué ruines...

HIPÓLITO: En absoluto, su oferta sólo se puede definir como extremadamente generosa. Ya que al comprármela se ahorraban el gasto de traerla desde Italia.

PEDRO: Entonces, ¿a qué viene esa cara de escupidera? El negocio es redondo. Sobretodo en considerando que a ti la susodicha maquinita te salió gratis.

HIPÓLITO: Mas si la vendiera no podríamos seguir haciendo sombreros.

DOLORES: Y eso qué importa, alma de cántaro. Ese dinero nos vendrá de perlas para dar más enjundia a la boda. Incluso, podría comprarme un vestido nuevo o…

HIPÓLITO: (Cortándola) No haga más cuentas. Esa máquina no se vende, representa el futuro de mi familia. )).

Finalment, us deixe l’enllaç al capítol per a que li pegueu una ullada al mateix. Recordeu que teniu que mirar la part tercera i es parla de Gata i dels industrials gaters des del minut 00,58 al minut 1,58. : http://www.antena3.com/videos/el-secreto-de-puente-viejo/temporada-1/capitulo-539.html.

A la composició fotogràfica, una imatge capturada del capítol de hui de Antena3 TV, just en el moment que es parla de Gata.

FONTS: Rafa Pla / María Jesús Salvá / ANTENA3 TV sèries.IMATGES DE FESTA: nova discomòbil de la Comissió i quintos 2013

20130408200152-discomobil.jpg

Dissabte dia 6, al pati cobert de les escoles, es va tornar a viure una nit de discomòbil amb nou equip dels protagonistes de "Wow audiovisual" els djs Milda i Betriu. La Comissió de Festes i els Quintos 2013 segueixen apostant per estes festes, que reunixen a molts joves i més ara en Pasqua. A la imatge de Verónica Vives teniu un moment de l'actuació.HUI PUBLICA EL BOP UN EDICTE SOBRE EL PROJECTE D'UNA ANTENA PER AL GAS NATURAL

El Butlletí oficial de la Província d'Alacant (BOP) publica hui dia 8, dilluns, un edicte de l’Ajuntament de Gata de Gorgos sobre informació pública del Plan de Participació Pública i del Estudi de integració Paisatgística pel PROJECTE D’ANTENA D’ALTA PRESSIÓ «A» PER SUMINISTRE DE GAS NATURAL (T.M. de Gata de Gorgos). S'adverteix la possibilitat de formular al·legacions en el termini de 20 dies hàbils, comptats des de la publicació del present edicte en el Butlletí Oficial; per la qual cosa, podrà consultar-se la documentació, de dilluns a divendres en horari de 9 a 14 hores, en el departament d’urbanisme de l'Ajuntament de Gata.

FONT: BOP Alacant 8-4-2013.LA BANDA DE GATA SONA AIXÍ...recordant el concert de música sacra 2013

20130408223137-banda.jpg

Si recordeu fa unes setmanes es celebrava a l’església de Gata el concert de música sacra interpretat per la banda Unió Musical de Gata de Gorgos, sota la direcció de Joan V. Giménez. Ell mateixa ha pujat a la xarxa youtube alguns vídeos sobre l’actuació de la banda. Els vídeos els va fer des de dalt del cor l’amic José Salvador Ginestar. El resultat el teniu ací i podeu anar punxant peça a peça.

1ª peça: JERICHO de Bert Appermont: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WzZUN8icsKI#!.

2ª peça: LA SAETA, de Joan Manuel Serrat, que va tindre com a narrador de la poesia a Jordi Escortell. També el sentireu: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HhNXb9YDoPM.

3ª peça: Ave Verum, de J.S. Bach: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oA2Rd7IdCgs.

4ª peça: La Madrugà de A. Moreno.: https://www.youtube.com/watch?v=F-9liLwD8uc.

5ª peça: Coro de Peregrinos Opera Tannhauser-R.Wagner: https://www.youtube.com/watch?v=F-9liLwD8uc.

6ª peça: Panis Angelicus de C. Franck.: https://www.youtube.com/watch?v=iAmudUaWNU0.

7ª peça: Adagio de Albioni: https://www.youtube.com/watch?v=iJannmnUmRk.

A la fotografia, una captura d’una de les tocaes de la banda.

FONTS: Vídeo de José Salvador G.T / Muntatge dels vídeos Joan V. Giménez, pujats a Youtube.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 9 D'ABRIL DE 2011: "...I demà farà un any el blog del "Cronista de Gata" era el primer article. Publicava la tercera part de la història de les eleccions democràtiques a Gata. El Gorgos juvenil també tenia la seua informació eixe dia.

AQUELL 9 D'ABRIL DE 2012: "Demà fa el blog dos anys" publicava...igual que hui puc dir ja que demà farà tres anys. Publicava la primera part de "Costums tradicionals i típics gaters: el berenaret de Pasqua". A "Sabieu...?" parlava de la data màxima de Pasqua, que té que ser el 25 d'abril. A la imatge-denúncia: "Les voreres es tenen que cuidar".

I fins ací arriba aquest format de la sèrie "Recordem...un any...dos anys...de blog. Des de demà, al coincidir en el tercer aniversari sols publicaré: "Recordem...l'any passat al blog". Canvia de denominació i sols recordarem des de 10 d'abril de 2012 en avant.EL DIA D'ABANS DEL III ANIVERSARI, EL BLOG SUPERA LES 212.000 VISITES

El dia de la vespra s'han superat les 212.000 visites al blog, que demà dia 10 d'abril fa els tres anys de vida. GRÀCIES A TOTES I TOTS. Hi ha molts articles que interessen, que miren, que compartixen al facebook els usuaris i va augmentant el nombre de visites.

Com sempre dic...endavant.PROJECCIÓ, COL·LOQUI I EXPOSICIÓ SOBRE EL SAHARA, hui dimarts 9 s'inaugura

20130409193456-sahara.jpg
Hui dimarts 9 d'abril, en mitja hora, a les 20 hores, a la Sala de Cristall del Centre Social s'inaugurarà l'exposició "SAHARA, DESERT D'ESPERANÇA" amb una projecció i col·loqui a càrrec de representants de l'associació Dar Al Karama. Aquesta associació d'Alacant ajuda i acull a xiquets malalts del Sahara. L'event té l'organització i patrocini de la Diputació d'Alacant i l'associació, col·laborant l'Ajuntament de Gata. L'exposició es podrà veure fins el 23 d'abril.
 
Dalt teniu el cartell anunciador de l'event.


LA PREMSA PARLA DE...actes vandàlics la nit de dissabte a Gata

El diari "Información" d'Alacant publica hui una notícia, extreta del comentari de la Policia Local de Gata sobre els actes vandàlics del dissabte dia 6. "Una discomóvil acaba en Gata con actos vandálicos, una pelea y carreras de coches" és el títol. Al subtítol: "Los gamberros rompieron los espejos retrovisores de los vehículos aparcados en las calles Xàbia y Sant Vicent". L'article és de Arturo P.F. Us pose l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/04/09/discomovil-acaba-gata-actos-vandalicos-peleay-carreras-coches/1361495.html.

FONT: diari INFORMACIÓN, 9-4-2013.DEMÀ, TRES ANYS DEL BLOG "CRONISTA DE GATA"

Així és. Arriba la vesprada i com es diu, encara que siga de festes, qui no fa la vespra no fa la festa. Ara estem fent ja la vespra. Demà és 10 d'abril de 2013 i un 10 d'abril però de 2010, per la vesprada, va començar l'aventura.

Per a demà els conte moltes coses a l'especial. Per a demà també està preparada una fotografia que els impactarà per ser molt curiosa. No he pogut seleccionar per temes les fotografies antigues però les relacionades a festes, ja siguen patronals o de l'any, s'emporten el major nombre, de ben segur.

Demà, tot tindrà caràcter d'aniversari. Un amic em deia perquè no poses un pastel amb tres ciriets. No em va a mi això, és preferible contar, parlar, descobrir...FINS DEMÀ QUE FAREM EL TERCER ANIVERSARI DEL BLOG.HUI HAN TORNAT A SER NOMENATS ZARAGOSÍ I SALVÁ A LA SERIE

20130409230026-serie2.jpg

I demà també...

Encara va la trama dels "sombreros" o capells o barrets, com vulgau dir-li, a la sèrie de les 17 hores de Antena 3 TV "El secreto de Puente Viejo". El xic Horacio i sa germana entren banyats per pluja i diu als seus pares que té dos notícies que donar-los: una bona i l’altra no tan bona. La bona, que vendrà la màquina de planxar palla a ZARAGOSÍ I SALVÁ, l’altra que s’han cancelat la boda.

És el capítol 540 de hui dimarts 9 d’abril. Us pose l’enllaç i busqueu la sisena part dels millors moments del capítol, entre el minut 2,08 i el minut 2,14: http://www.antena3.com/series/el-secreto-de-puente-viejo/momentos/francisca-recibe-visita-salvado-castro_2013040900209.html.

I recordeu demà també tornaran a eixir els industrials gaters a la sèrie.

A la imatge, el moment que nomena el protagonista als dos empresaris gaters.

FONT: Fotograma i informació: Antena3 TV.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 22.- carrer Montgó

20130409231515-montgo.jpg

Tantes vegades hem comentat i vist del Montgó, que ja resulta quasi familiar parlar d'ell. I com no, tenia que tenir un carrer dedicat a ell. Està a aquesta part de la via del tren i a l'altra. Conecta amb la carretera general per un costat i amb l'Avinguda del Trinquet per l'altre. Mentre, l'ix al pas el carrer Trinquet a l'esquerra, ja passada la via, i el Tossalet-Calvari a la dreta. El carrer té una fàbrica molt antiga de fer capells o "sombreros", que data de 1935.

Porta el nom de Montgó perquè el curtet carrer abans d'arribar a la via del tren que el creua està cara al Montgó. Quan es va urbanitzar l'altra part es va continuar amb el vial.

Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent.¡¡¡ HUI ÉS EL TERCER ANIVERSARI DEL BLOG "CRONISTA DE GATA" !!

20130410152851-3anys1.jpg

Dia 10 d'abril de 2010 naixqué un somni que es va fer realitat. Fer cròniques del nostre poble GATA, donar a conèixer la història i la vida antigues a través de les dades que ens han deixat els avantpassats i les fotografies antigues. Al primer any eras tot un repte. Al segon any un blog ja consolidat i per fi arriba hui 10 d'abril de 2013 i ens congratulem totes i tots de que el blog del CRONISTA DE GATA arribe al seu tercer aniversari i...lògicament jo el primer.

Com a Cronista oficial de Gata de Gorgos sols tinc paraules d'agraïment a tots. Per als que no esteu a la xarxa facebook comentar-vos que ja he rebut felicitacions de la POLICIA LOCAL, a la qual li ho agraïsc de tot cor, de l'amic Antonio Monfort, de Rosa Pedrós des d'Eivissa, del meu cosí amb arrels gateres des de Pedreguer i de 21 persones més que s'han afegit al comentari de la Policia Local que ha encetat les felicitacions.

Ací teniu textualment l'escrit de la Policia: "Estimat Miguel Vives: volem donar-te la més sinzera enhorabona i felicitats, per aquestos 3 anys de servei al poble i visitants. Eres l'encarregat de fer-nos saber el que passa i molt especialment, del que va ocórrer en un passat. Ningú millor que tu per rebuscar i dir-nos les tradicions i orígens del nostre poble. Amb "la premsa parla de..." "com era Gata fa..." o "història local" has aconseguit que diàriament, el teu espai siga una parada obligatòria per deleitar-nos diàriament. Moltes felicitats pels 3 primers anys i molt especialment, per tots els que queden. Enhorabona."

Ací teniu també l'escrit d'Antonio Monfort: "Miguel, jo tambe vull ajuntarme a esta felicitació per la gran tasca que fas que tant ens fa disfrutar del saber de l'historia del nostre poble. i sobre tot de lo que disfrutem de veurer les fotos antigues que ens fan retrovarnos en nosaltres mateix. seguix endevant per mols anys."

Rosa Pedrós des d'Eivissa:

Ací teniu la meua resposta a aquests múltiples parabéns que no m'agraden molt però que admet perquè ho porta el calendari: "GRÀCIES A TOTES I TOTS. US TINC EN COMPTE EN EL TERCER ANIVERSARI DEL BLOG, PERQUÈ VOSALTRES I LA RESTA DE PAISANS DE GATA, PRESENTS I AUSENTS, TAMBÉ AVANTPASSATS, SOU ELS QUE FEU EL BLOG."

No oblide tampoc als 8 amics que s'han afegit a la meua entrada del blog "Demà, tres anys del blog "Cronista de Gata" encapçalats per "Lluís de Korna".

Al llarg de la jornada tindrem algun que altre reportatge del tercer aniversari. Gràcies per tenir eixa complicitat amb mi i amb el blog.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG

20130410155508-aniversari1blog.jpg

Nova etapa per a la sèrie perquè des de hui dia 10 sols recordem un any de blog. I hui ho fem recordant precisament el dia que va fer dos anys el blog:

AQUELL 10 D'ABRIL DE 2012: Començaven els articles recordant el segon aniversari. Naixia la secció que hui té una continuació diferent. Era el record per a dos i un any de blog. El dia del segon aniversari arribava el blog a 103.000 visites, hui superem les 212.300. Recordavem un fet molt curiós, la premsa parlava d'un anunci a la carretera de Xàbia que anunciava sexe virtual. A nivell gastronòmic, segona part de "Costums i tradicions populars gateres a Pasqua". Tractava sobre el putxero. A "Sabieu...?" coneixíem que havien visitat als dos anys una mitja de 141 persones diària.

A la imatge, la capçalera del dia 10 de fa un any, 10 d'abril de 2012.EL BLOG TÉ 6.198 ARTICLES PUBLICATS EN ELS TRES ANYS

20130410194422-3anys1.jpg

Hui dia 10 és jornada de dades, de xifres, de commemoracions, perquè complix el blog del "Cronista de Gata" tres anys. Però saben/sabeu vostés/vosaltres quants articles, ja siguen menuts o llargs, he publicat al blog en aquests tres anys. Vaig tenir la santa paciència de contar-los, que no és gens fàcil, i el resultat és el següent: del 10 d'abril de 2010 al 9 d'abril de 2013 he publicat un total de 6.198 articles, distribuïts de la següent manera, si contem anys naturals: 1.220 (2010, no complet); 2.052 (2011); 2.268 (2012) i 658 (el que portem de 2013).

Si contem per anys de blog, les xifres són molt paregudes: primer any (10/4/2010 a 9/4/2011): 1.755; segon any (10/4/2011 a 9/4/2012): 2.097, i tercer any (10/4/2012 a ahir dia 9/4/2013): 2.526.

La mitja d'articles ha estat entre 5 i 6 al dia, els 1.096 dies. La mitja dels 36 mesos ha estat un poc més de 170 articles.LA PREMSA PARLA...dels robatoris a Gata Residencial

20130410195913-gataresidencial.jpg

En base a les notes publicades al facebook i a la seua pàgina de la Policia Local de Gata, aquesta vegada és el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció La Marina, la que publica un article referint-se als últims episodis dels robatoris a Gata Residencial. Titula: "La Policia aumenta la vigilancia en la zona de Gata Residencial". Ací teniu l'enllaç a l'article de Carlos López: http://www.lasprovincias.es/v/20130410/marina/policia-aumenta-vigilancia-zona-20130410.html.

Al respecte afegisc una nota que ha publicat al seu mur la Policia, referida a aquesta partida i aquests robatoris o intents (el pose en castellà tal com ha estat publicat): "ROBO FALLIDO: damos cuenta, del intento de robo en Gata Residencial. Pero en esta ocasión, a los ladrones les ha salido algo mal y no han podido terminar el trabajo. ¿Sería la ronda de la Policía o de la Guardia Civil? ¿Sería que los vecinos están sabedores y al mínimo ruido, miran por la ventana? ¿Tendría algo que ver el dejar las luces de fuera encendidas, para poderlos ver mejor? Sea lo que fuere, los ladrones siguen teniéndola tomada con esta zona residencial, por lo que no hay que bajar la guardia."

FONT: Foto de Carlos López. Text C.L. (diari LAS PROVINCIAS, 10-4-2013).DE DIVENDRES 12 A DIUMENGE 14, IX RAL·LI FOTOGRÀFIC DE GATA

20130410200406-rallifotogata.jpg

Organitzat pel Foto Club Forat, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura i Joventut

El fotoclub Forat ha organitzat el IX Ral·li fotogràfic de Gata, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura i Joventut, que se celebrarà el proper cap de setmana.

Divendres per la vesprada, a partir de les 20 hores, es farà la recepció de participants a la sala de plenaris de l’Ajuntament de Gata. Allí es lliurarà la documentació i es presentaran els objectius. A partir d’este moment s’inicia el ral·li fins a les 14 hores del dissabte en què s’hauran de presentar les fotos.

Diumenge 14 d'abril a les 13 hores, a la sala de plenaris, es lliuraran els premis del ral·li 2013. Primer es realitzarà una projecció de totes les fotos presentades i després es farà l’acte de lliurament dels premis a la millor col·lecció, a la segon millor col·lecció, a la millor foto de tema obligatori i a la millor foto presentada a concurs.

FONTS: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. / Cartell: Fotoclub Forat Gata.UNA GATERA I UN ONDARENC, A EIVISSA. Sebastià Roig Sirerol és director de la banda de Sant Josep de sa Talaia

20130410230613-sebastia.jpg

Fa set anys que viuen a l’illa balear, concretament a la capital Eivissa, la "Vila" com diuen per allà. S’en van anar "amb la música a una altra part". Per mig de la xarxa facebook vaig contactar amb Rosa Pedrós Pedrós, que viu a Eivissa fa set anys. Aquesta gatera es va casar un dia de 2005 amb un músic d’Ondara Sebastià Roig Sirerol.

Com diria el dit popular "s’en van anar amb la música a una altra part". Van creuar el clot i de Gata i Ondara van passar a Eivissa. Allí fan la seua vida relacionada, clar està amb la música –d’ahí el dit popular- i des de "la Vila" segueixen al “Cronista de Gata”. És un exemple que hui, al tercer any del blog porte. Altra gent gatera també està pel món, però hui els toca a ells.

Comentava Sebastià: "la meua dona en la vida s’hagués pensat que viuria a un poble que no fos Gata, es gatera  al cent per cent. Tenim dos xiquetes Laura de 6 anys i Júlia de 2". Continua dient Sebastià: "Ara viatgem menys, ja que amb fills fer un viatge de cap de setmana és una locura. Però quan anem ho gaudim amb molta intensitat. En Nadal amb família i amics, a Pasqua amb els amics i amb les tradicions i a l’estiu de festa en festa. Rosa ens ha trasmés a tota la família el voler el poble de Gata i les seves costums".

Aquesta és la seua història vivida contada per ell mateix en primera persona:

“Sóc Sebastià Roig Sirerol. Us detalle un poc de la meua vida. Vaix nèixerf a Ondara però des del 2005 que estic casat amb una gatera (Rosa Pedrós) i gràcies a ella, a la seua família i als amics de Gata han fet que hem senta un gater més. Vaig realitzar els meus estudis musicals en el Conservatori Superior d’Alacant. Vaig ser membre fundador del Quartet de saxos “Saxo móbile” i vaig treballar com a professor de saxofó a les escoles de música d’Ondara, Xaló i la Vall d’Ebo.

Vaig arribar a Eivissa l’any 2003 per a treballar com a professor de la Conselleria d’Educació de les Illes Balears. L’any 2006 vaig presentar un projecte, junt amb Santiago Roig i Marola Pina, per tal de crear una escola de música en el municipi de Sant Josep de sa Talaia. Després de molta feina l’escola de música obrí les seues portes en febrer de 2006, amb el nom d’Escola de Música de Can Blau.. En juny de 2009 forme la Banda Municipal de Sant Josep de sa Talaia de la que sóc el seu director.

La banda està formada per un total de 43 músics tots ells membres de l’escola  de música de Can Blau. L’any 2010 vaig estrenar amb la banda l’Obra “Es Vedrà” del compositor José Alberto Pina, composada expresament per la meua banda.. Durant l’any realitzem diferents concerts pels municipis de l’Illa. L’any 2012 viatjarem a Ondara, el meu poble, on realitzarem un intercanvi de bandes i el proper any 2014 viatjarem a la ciutat de Munich per realitzar un intercanvi cultural. Estic molt content a nivell professional de la meua feina i malgrat a estar lluny de la nostra terra la gent de Sant Josep ens fan sentir com en casa".

Cal dir que Sebastià també a l’estiu ha preparat i ha tocat en saxofó amb la banda de Gata, al concert de revetla, a les festes del Crist de Gata.

A la composició fotogràfica vegeu a tota la família, a Sebastià amb la banda quan van actuar a Ondara (ell és el primer a l’esquerra mirant la foto) i a ell quan va actuar al concert de la revetla de Gata del cinc d’agost de 2011.

En pròxims dies aniré a la recerca de més gent gatera que està fora del poble, per a conéixer les seues impressions.

FONTS: Sebastià Roig i Rosa Pedrós / foto del blog: http://partituraspina.wordpress.com.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 23.- carrer Trinquet

20130410233105-trinquet.jpg

No té massa història el carrer, però és un enllaç bó, des de la zona esportiva cap al carrer Montgó. S’unix a l’Avinguda de l’Ermita per un costat i al carrer Montgó, per l’altre. Porta el nom de Trinquet, perquè salvant la via que va paral·lel al vial, també està en paral·lel després d’un bancal el trinquet de Gata, que data de 1920.

Es va obrir l’any 1982 i el plenari la va posar a la calle "paralela al ferrocarril". Sols està edificat a la part esquerra si es mira cap a l’entrada del Calvari. A l’altra part està la via del tren.

Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó....I EL BLOG ARRIBA A LES 213.000 VISITES

Ja passat el tercer any. Un dia més. Comencem a contar més visites al blog. 213.000 visites per a conèixer tot això que es publica. Fotos antigues, història, carrers i places del poble. Més i més. Gràcies a totes i tots per ser també protagonistes. I com sempre dic...endavant.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG

AQUELL 11 D’ABRIL DE 2012, l’any passat: Era notícia l’escola del Perú, on està el missioner gater Vicent Font, ja que el govern peruà resolvia i ja era legal el col·legi. "Passejar i botar la corda" era el tercer costum típic de Pasqua que posava al blog. Començava una nova secció: "Articles de festes" amb l’article "El ayer y el hoy de nuestro templo" publicat en 1983. A "Sabieu..." parlava d’una pilota a llargues de 1902, a Gata.EL DIA DESPRÉS...TRES ANYS...I UN DIA: GRÀCIES A TOTS

20130411141100-3anys1.jpg

Un reconeixement i agraïment a totes i tots els que m’heu felicitat pel tercer aniversari del blog del "Cronista de Gata". Hui és el dia després i és hora de fer balanç. Anit no vaig poder acabar tot el que tenia previst, el partit del Barça ho va impedir, però va valdre la pena...al menys va passar a semifinals, com també ho va fer el Real Madrid el dia d’abans. Llàstima el Málaga, van sobrar dos minuts de partit i tindríem tres representants espanyols a la Champions.Tornant als parabéns que heu deixat, alguns han comentaris, done les gràcies conjuntament a tots, sobre tot als usuaris de la xarxa facebook, que heu manifestat el vostre estat d’ànim cap a la meua persona i la meua tasca. Comentant al blog han estat quatre persones, ho agraïsc de tot cor. Al facebook, iinstitucions, entitats, regidors, veïns i amics han felicitat al Cronista de Gata. En total, 46 persones.

A TOTES I TOTS GRÀCIES...VAIG CAP AL QUART ANIVERSARI..i endavant.LA PREMSA PARLA DE...Advocats mediadors de família, entre ells una gatera

20130411195707-advocada.jpg

Hui dia 11 d’abril de 2013 el diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica en les pàgines de la comarca l’article titulat: "Los jueces de Dénia podrán remitir los asuntos de familia a Mediación". Al subtítol: "El servicio se prestará los jueves por la tarde en las dependencias que el Colegio de Abogados tiene en la capital de la Marina Alta". Entre els advocats que prestaran el servei estarà, com es pot veure a la fotografia del mateix article, l’advocada gatera Anna Mengual.

Podeu llegir tot l’article al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130411/marina/jueces-denia-podran-remitir-20130411.html.

FONT: Foto i text, LAS PROVINCIAS (La Marina) 11-4-2013.CRÒNIQUES DE L’EQUIP "TEAM PORTAL DE LA MARINA": DOS GATERS A LA MAROC CHALLENGE SPRING, edició 2013 ( Iª part )

20130411201757-maroca-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Com us vaig avançar, ja puc oferir-vos les cròniques de l’aventura –com li dic jo- dels dos gaters JOAN MIQUEL GAVILÀ i JACOBO PEDRÓS a la Maroc Challenge Spring, edició 2013. Ho faré en varies parts, perquè és una crònica extensa però molt interessant i novedosa per a uns gaters.

Agrair-los personalment als dos, que formaven l’equip "Team Portal de la Marina" perquè ells són els autors de les fotografies i el que és més important són els autors del diari, de les cròniques del periple que van passar del 22 al 29 de març, fa tan sols dos semanetes.

Abans d’anar al relat dels fets, no volen deixar passar l’oportunitat d’agrair la col·laboració de les empreses i el suport de l’Ajuntament. En lo relatiu a les empreses colaboradores son les seguents:
C.C. Portal de la Marina, D´açi tendencies, Matties Bags, Signes Grimalt, Pevitec estudi d’ingenyeria, Autobuses Antonio Tomás, Antelec, Penya "al marge", Ca Nely, Boronat bicicletas, Riera Rotulistes, Transportes RGS, Ca Blai, Juan Ramón inmobiliaria, Segurs Grimalt, Public Disseny i Tien 21. 

CRONIQUES DEL “TEAM PORTAL DE LA MARINA” A LA MAROC CHALLENGE SPRING edició 2013 (contades pels dos aventurers Jacobo i Joan Miquel per al "Cronista de Gata" i redactat per Jacobo) -1ª part, dies 22 al 24 de març-

Dia 22 de març de 2013: El Team Portal de la Marina arranca la seu aventura a la primera etapa d’enllaç entre Xàbia y Motril. Sobre les 9.30 del matí partim cap a Motril carregats d’entusiasme, per viure la impressionant experiència de la Maroc Challenge. Durant el trajecte fem varies parades per a repostar gasolina i menjar, arribant al Camping de Motril sobre les 18 hores de la vesprada, on ja començaven els participants a arribar. Acte seguit ens instal·lem al camping i passem totes les verificacions administratives amb èxit, per la qual cosa ja estem preparat oficialment per a començar l’aventura.

Dia 23 de març de 2013: A les 8 del matí ens dirigim cap al port de Motril per a embarcar. Una vegada embarcats i en direcció a Melilla tenim el 1er Breafing informatiu, en el qual ens expliquen a grands trets les diferents etapes, el funcionamient de l’Spot de seguretat i els tràmits administratius a realitzar a la frontera de Marroc. Sobre les 15.30 hores desembarquem a Melilla i ens dirigim a la frontera de Marroc, on passem més de 5 hores per a poder creuar-la. Des del meu punt de vista -diu Jacobo- fou una de les experiències més difícils i més perillosa de tot el Raid, ja que havia tal inseguretat a aquella zona que era complicat no estar un poc nerviós. Una vegada passada la frontera i més calmats, ens aproparem a un dels tallers on decidirem tallar-li les aletes de la R4 F6 per a conseguir un major àngul d’atac i evitar qualsevol tipus de roçament amb les rodes. Acabats els treballs, emprenim la segona etapa d’enllaç cap a Gercif. Arribem al camping de Gercif amb una pluja intensa, vent fort i una temperatura ambiental de 8ºC, per la qual cosa decidim buscar un hotel on passar la nit a cubert i poder descansar.

Dia 24 de Marzo de 2013: Comencem la Maroc Challenge amb el 2do Breafing informatiu, en el qual ens expliquen més àmpliament el transcurs de l’etapa 1ª, zones de perill, etc. A les 9.30 del matí prenim l’eixida des de Gercif a Midelt amb tot l’entusiasme de fer una bona etapa sense rebre cap penalització, complint tots els límits de velocitat i waypoints. Una vegada ficats ja de ple per les pistes al poc temps apareixen els primers problemes, tenim que creuar un riu, en el qual en el seu accés hi ha un desnivell important on un 4x2 pot quedar embussat, efectivament només accedim al mateix ens quedems "empanxats", per la qual cosa precisem l’ajuda d’un 4x4, per a que ens traguera d’aquella zona. Continuem l’etapa passant tot tipus de calamitats i zones complicades. Ningú digué que aquest periple anava a ser fàcil…Posteriorment ens agafà una tormenta de sorra, la qual ens obliga a reduir la nostra marxa, vegent-nos obligats a detindre’ns per l’escasa visibilitat i el sobrecalentament del motor degut als diferents bancs de sorra que anavem passant.

Comencem a repartir material solidari per totes les zones desfavorescudes per on anavem passant. Una vegada arribats a Midelt i a falta de 70 kilòmetres de l’arribada a meta tenim un control de pas, en el que ens obliguen a tornar al campament, ja que estem fora del temps establert per a fer aquest últim tram (les mines de Midelt). Després de 8 hores d’etapa sense descans decidim buscar alotjament per a poder descansar, menjar i reprendre forces, ja que encara no havíem ni menjat. Ens trobem amb que tots els hotels tenen una ocupació del cent per cent, caïa la nit i seguíem sense tenir alotjament. Després de varies hores de recerca conseguims que ens deixen dormir en uns sofàs d’un riad d’un hotel, en el qual ens servixen un espectacular sopar al costat d’una ximeneia.

(...Continuarà)

FONT: Relat dels dos joves aventurers, Jacobo i Joan Miquel.IMATGES CURIOSES: des de baix del parc cap a un carrer del Raval

20130411203822-escalesparres.jpg

Reprenc la sèrie d’imatges curioses i de fotografies de l’amic José Salvador G.T. Aquesta la va fer la vespra de reis per la vesprada. Des de baix del parc, l’objectiu que després transformarà el sistema HDR looks mira cap al carrer Parres. Escales per a salvar el desnivell, cases pintades de colors, fets que ressalten la imatge. És curiosa la imatge i no pareix Gata, si ho mires bé.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 24.- Carrer Paet

20130411205902-paet.jpg

Molt prop al carrer Trinquet que veíem ahir està el carrer Paet, una denominació per a un carrer un tant curiosa. El vial connecta amb la via del tren i l’Avinguda de l’Ermita per un costat i amb la carretera nacional per l’altre. Arribant a la carretera, té el principi d’un altre carrer, el de l’Estació.

A tenir en compte, la casa cantonera dels Cirugeda (Primitivo) per ser una mica diferent a la resta del carrer. Cal dir que hi ha un bar al carrer. A nivell històric: en 1918 es parla del camí Paet que porta al moll de l’estació. El carrer es data en 1923. En 1936 es va nomenar carrer "Pi y Margall".

 Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet.EL CENTRE SOCIAL ACULL L’EXPOSICIÓ "SÁHARA, DESIERTO DE ESPERANZA"

20130411211839-ing-sahara.jpg

La Sala de Cristall del Centre Social Integrat de Gata acull fins el pròxim 23 d’abril, l’exposició “Sáhara, desierto de esperanza” que pertany al Circuït Solidari de Diputació d’Alacant amb col·laboració amb l’associació "Dar al Karama".

Des de l’àrea de Benestar Social de la Diputació d’Alacant, i dins de les activitats de sensibilització amb els païssos del sud del Programa Circuït Solidari, es gestionà durant 2013 junt a Dar Al Karama, aquesta exposició que té com a objectiu mostrar la situació del poble saharaui, amb milers de refugiats als campaments de Tinduf (Argèlia), en una de les regions més inhòspites del planeta, pendents de l’ajuda internacional.

L’exposició fou inaugurada el passat 9 d’abril amb la projecció del documental “Saharauis; un pueblo al limite” i amb un col·loqui que contà amb la presència de representants de Dar al Karama; de Patricia Vallés, tècnica de Benestar Social de Diputació d’Alacant; l’alcaldessa de Gata i la regidora de Benestar Social, Ana María Soler i Maite Signes, i membres de les associacions de recolzament al poble saharaui de Gata i de la Marina Alta.

FONT: Foto, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata (pàgina web).DEL 15 AL 21 D’ABRIL, JORNADES DE SALUT A GATA

20130411215227-cartellsalut.jpg

La Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, amb col·laboració del Centre de Salut Pública de Dénia (GV) ha organitzat unes Jornades de Salut, del 15 al 21 d’abril amb el lema: "Per la teua salut". Dilluns 15 i dijous 18 d’abril, de 10.30 a 11.30 hores, al pavelló poliesportiu cobert hi haurà un taller d’exercicis per a l’osteoporosis. Dimarts 16 a l’Edifici Polivalent Juvenil, a les 17,15 hores hi haurà una xerrada a càrrec de tècnics de Salut Pública de Dénia, sobre "L’alimentació osteosaludable" per a tots. Mentre els pares estan a la xerrada hi haurà un Taller d’alimentació per a xiquets. Finalment, diumenge 21 d’abril es farà una excursió a l’Oliveria Mil·lenària". L’eixida serà a les 9.30 hores des de la Plaça Nova de Gata.

FONT: Ajuntament de Gata (pàgina web).DEMÀ, L’AJUNTAMENT CELEBRA PLE EXTRAORDINARI I URGENT, en el qual tractarà el PGOU

Per a demà divendres 12 d’abril, s’ha convocat sessió extraordinària i urgent del Plenari de la Corporació a les 13:30 hores, a la Casa Consistorial, d’acord amb l’orde del Dia que a continuació s’expressa:

1.- URBANISME.- 1.1.- PLA GENERAL D’ORDENACIÓ URBANA DE GATA DE GORGOS. Exposició pública versió preliminar Pla i Informe Sostenibilitat Ambiental.

2.- CULTURA: 2.1.- Conveni de col·laboració Generalitat, organització Cursos de Formació de Consumidors Reconeguts com a Experts (CRE). Amb proposta d’aprovació.

3.- HISENDA: 3.1.- Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).- Amb proposta de modificació. 3.2.- Expedient de modificació de crèdit 3/2013, amb proposta d’aprovació inicial. 3.3.- Reconeixement extrajudicial de crèdits 1/2013, amb la seua modificació de crèdit per suplement. Amb proposta d’aprovació inicial. 3.4.- Reconeixement extrajudicial de crèdits 2/2013, amb la seua modificació de crèdit per suplement. Amb proposta d’aprovació inicial.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 12 D’ABRIL DE 2012: Va ploure i sols 5 litrets. Tornava el futbol a Gata amb els cadets. "Curs de xarxes socials per autònoms" era un altre article. A la sèrie acabada d’encetar de "Els meus articles de festes" tocava la primera part de 1988. A "Sabieu...?" parlava de l’embargament a dos veïns del poble per contraban de tabac en 1898.Recorde que aquesta sèrie des d’ahir sols recull el que vaig publicar fa un any, perquè els articles de fa tres i fa dos anys ja els vaig repassar en el seu dia.LA PREMSA PARLA DE...els Mini Jocs i els Tradijocs, a la comarca

20130412210438-minijocs.jpg

Hui dia 12 d’abril de 2013 el diari LAS PROVINCIAS (La Marina) torna a nomenar Gata, quan parla dels Mini Jocs de la Marina Alta. A la fotografia està la regiudora d’esports de Gata. El títol de l’article: "Más de 1.200 niños de la comarca participan en los Mini Jocs Olímpics de la Marina Alta". A l’antetítol: "La antorcha olímpica partirá de la villa de Calp el próximo día 18 de abril y recorrerá las 20 poblaciones participantes hasta llegar a Dénia". A l’article diu que la torxa "marchará posteriormente por las localidades de Benissa, Teulada-Morarira, Benitatxell, Xàbia, Xaló, Orba, Murla, Gata de Gorgos,..."

Podeu llegir tot l’article al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130412/marina/ninos-comarca-participan-mini-20130412.html.

Per altra banda, el mateix diari parla de la presentació de les Trobades, que aquest any es celebraran a Pedreguer. Ací teniu l’enllaç al breu article: http://www.lasprovincias.es/v/20130412/marina/presentan-trobada-marina-alta-20130412.html.

A la imatge tenen alcaldes i regidors a la presentació dels Mini Jocs Olímpics. La regidora d'Esports de Gata, Rosa Mari Simó, és la quarta per la dreta.

FONTS: Foto de l’article dels Mini Jocs i texts, LAS PROVINCIAS (La Marina) 12-4-2013.CRÒNIQUES DE L’EQUIP "TEAM PORTAL DE LA MARINA": DOS GATERS A LA MAROC CHALLENGE SPRING, edició 2013 ( 2ª part )

20130412214547-marocb.jpg

Continuant amb el relat dels dos aventurers gaters, JOAN MIQUEL GAVILÀ i JACOBO PEDRÓS, hui ens parlen del dia 25 de març de 2013, una sola etapa, i les seues peripècies.

CRONIQUES DEL “TEAM PORTAL DE LA MARINA” A LA MAROC CHALLENGE SPRING edició 2013 (contades pels dos aventurers Jacobo i Joan Miquel per al "Cronista de Gata" i redactat per Jacobo) - 2ª part -

Dia 25 de Març de 2013: Comença a amaneixer i ens posem en marxa cap al punt d’eixida de la segona etapa, que unirà Midelt amb Erfourd. Després del breafing informatiu prenim l’eixida i ens dirigim cap una cordillera que tenim que travessar per tot el seu interior pujant fins a 2000 metres d’altitud. Passats els 100 primers kilòmetres i ja ficats de ple a l’ascens comencem a sofrir els primers problemes de potència. Degut a la càrrega i a les excesives pendents, el cotxe comença a sofrir en gran mesura arribant fins i tot a parar-se per la gran falta de potència.

Comencem a pensar de quina manera podríem pujar dalt i l’única idea que se’ns ocorrix fou lliberar càrrega del cotxe. Com? No hi havia altra opció, el material solidari no el podíem baixar, era el nostre objectiu, el menjar tampoc, era la nostra supervivència. No quedava altra, els 80 kilograms del copiloto era la nostra solució. Passem per uns poblats en els que els xiquets ens ajuden a espitjar el vehicle fins el final de la pujada. Els vam recompensar amb unes delicioses pomes verdes. Els xiquets es quedaren asombrats al veure el nostre donatiu, ja que segurament mai havien provat una poma, ho intuíem en els seus ulls. Després d’alguns kilòmetres sense copilot conseguim la cima, la falta d’oxigen es feia notar, el calor, l’ambient terrós, però no podíem tirar la toalla, havíem arribat dalt de tot, sols ens faltava baixar i acabar l’etapa, estavem disn del temps, ho podíem conseguir.

Van començar a baixar per uns congosts molt perillosos i amb una quantitat de pedres enorme, sense cap protecció, teníem que tindre molt de compte. La potència ja no era un problema, però degut al terreny pedregós començà a aparèixer un soroll en el sistema d’amortiguació. No sabíem el que era, però cada vegada que agafavem un sot es notava un cruixit.

Al llarg d’este trajecte passarem per poblats amb escassos recursos. El nostre material era un autèntic regal per a ells, un ximple llapis per al seu fill era com un tresor. Una vegada avall i fora d’aquesta zona, empreníem direcció cap al final de l’etapa Erfoud, on conseguirem arribar sense cap problema. Teníem un dubte, hi hauria algun lloc per a dormir?. Si conseguíem negociar una de les Jaimes de que disposava el camping...Una vegada instal·lats començarem a revisar el cotxe i rebuscar el soroll d’on venia. No sabíem d’on venia, al parèixer extava tot bé.

Caiguda ja la nit vingué a visitar-nos l’organitzador de l’event i ens explica la quantitat de sorra amb la que anavem a trobar-nos a la pròxima etapa, per la qual cosa decidirem instal·lar un segon ventilador per evitar calfaments del vehicle. Passada la mitjanit acabarem la instal·lació del ventilador i començarem a sopar. Jo ho teníem més que merescut, des del desdejuni que hi havíem menjat res sòlid. Portavem més de dotze hores de barretes energètiques i gel energètic.

(...Continuarà)

FONT: Jacobo Pedrós i Joan Miquel Gavilá. Equip "Team Portal de la Marina", Maroc Challenge 2013.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 25.- Carrer de l'Estació

20130412221306-estacio.jpg

El nom ho diu tot. L’estació del tren està on comença el carrer. Un carrer que naix a l’Avinguda de la Pau, va paral·lel a les vies del tren per darrere i desemboca al carrer Paet. Allí es troba una tenda de motos, una fàbrica de guitarres i ara, més nou, el Museu del "sombrero".

A nivell històric, cal dir que en 1923 es parla del carrer en construcció que dona accés a l’estació. En 1936 va rebre el nom de "Ángel Pestaña".

 Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.089, la del dia 9/4-

20130412224912-b034futbolistes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Reprenc la sèrie que més es segueix pels usuaris del blog. Sempre reconeguem alguna persona o algun lloc de les fotografies antigues. Va de futbolistes del Gorgos. Enyorem aquelles formacions, aquells jugadors. Vegem dels plantats a Serra, el major; Juan, de l’Alcolaia; Miguel; Morató; Vicente i Ripoll, el major. Els agatxats són Jaime -el propietari de la fotografia-, l’altre germà Serra; Jaime Vives, no reconec al següent i Ángel. Si conegueu la data aproximada i al jugador que em falta identificar, podeu completar-la vosaltres. Em diu Quico Pedro (Pala) que el que falta és Jaume "la Pita" que ja ha faltat. Gràcies per la participació i per completar l'equip.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 13 D'ABRIL DE 2012: "Renoven la directiva de Comerç de Gata" era un article que publicava. La premsa parlava de Gata, sobre el curs a autònoms. Els meus articles, així es deia la sèrie, s'ocupava de 1988, segona part. Anunciava la festa del berenar de Pasqua de diumenge, al pati cobert d'escola. Finalment, a "Sabieu...?" ens situa en 1903 quan es va tallar la llum a Gata per la sequera.LA PREMSA PARLA...del plenari d'ahir, sobre el PGOU de Gata

20130413182535-ple.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui un interessant article, al respecte del plenari d'ahir divendres, extraordinari i urgent, que va tractar sobre el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Gata. L'article redactat per Carlos López es titula així: La Marina. Gata fija un plazo de 60 días para el futuro urbanístico de las partidas Calvari y Miralbons". Al subtítol: "PP i Compromís sacan adelante dar el primer paso para la elaboración del Pla General de Ordenación Urbana de la localidad".

Ací teniu l'enllaç a la notícia, en digital: http://www.lasprovincias.es/v/20130413/marina/gata-fija-plazo-dias-20130413.html.

La fotografia és de Carlos López del pleno d'ahir divendres.

FONT: Fotografia i text LAS PROVINCIAS (La Marina), 13-4-2013.CRONIQUES DEL “TEAM PORTAL DE LA MARINA” A LA MAROC CHALLENGE SPRING edició 2013 (contades pels dos aventurers Jacobo i Joan Miquel per al "Cronista de Gata" i redactat per Jacobo) - 3ª part -

20130413192105-marocc-copia.jpg
Continue hui amb la narració dels dos gaters, Jacobo i Joan Miquel, a la Maroc Challenge Spring 2013. Tercera etapa, tercera part:
Dia 26 de Març de 2013: Arranca l’etapa nº 3, amaneix en Erfourd i ja comencem a tenir les primeres sensacions de calor africà, després del breafing prenim l’eixida a l’etapa. Només començar l’etapa, sobre el kilòmetre 40, comecen els trams de srroa i els problemes. Arribem a un riu de sorra on tots els cotxes es queden atascats igual que nosaltres. Després d’ajudar a que aquells eixiren, ens quedem sols amb el nosgtre cotxe clavat a la sorra, teníem que desatascar-lo pels nostres mitjans. Una vegada conseguit decidim agafar una ruta alternativa al track proposat per l’organització per a que d’aquesta forma conseguir evitar la major quantitat de bancs de sorra. Comencem a treballar amb el cap i va començar a anar-nos perfecte, estavem escalant posicions. Els demés companys estaven atascats a la sorra.
Una vegada passat els bancs de sorra devíem creuar un riu que tenia més de 300 metres d’amplària, era imposible creuar per on estava l’organització, ja que era un embús segur de varies horas. Decidim a l’igual que abans, bsucar un pas alternatiu. Al llarg de la trobada aparegueren uns xiquets de no se sap on demanant-nos menjar, roba, el que fora. Els gratifiquem amb un parell de bosses de material solidari. Es van posar molt contents i s’oferiren a ajudar-nos a creuar el riu indicant-nos el millor pas. Ens unirem alguns vehicles. Després de varies hores per trialeres i zones de difícil accés conseguirem passar amb ells a l’altra part del riu, això significava que seguíem en carrera.
Passat un xicotet tram d’enllaç ens vam clavar en una gran zona de sorra amb xicotetes dunes. Anavem tres vehicles, començavem a quedar-nos embussats en les dunes, avançavem molt poc a poc, metre a metre, fins a conseguir eixir d’aquella zona i clavar-nos en una zona dura.
Una vegada fora de la sorra devíem tornar a creuar el riu i si abans era complicat ara ho era encara més. El calor era insoportable, eren les 14 hores, ens faltaven 180 kilòmetres per acabar l’etapa, estavem a punt d’abandonar l’etapa junt a altres companys d’un Seat Panda. Cridarem a l’organització per ràdio per a que ens informara des de la nostra ubicació GPS fins el final de l’etapa que ens teníem que trobar i a partir d’ahí decidir si continuar o no.
Es posicionaren en el nostre punt en poc més de 20 minuts i ens animaren a continuar, era l’últim pas complicat. A partir d’ahí agafavem una pista que ens portava a les muntanyes on es rodà la pel·lícula de la Momia, insistiren en que no abandonaren i així ho vam fer, vam traure forces d’on no les havia i creuarem el riu fins a arribar a la pista que ens portava a la localitat de Mergouza, on ens esperava l’últim tram d’etapa de 70 kilòmetres ple de fes fes.
Arrancarem amb molta força el tercer tram d’etapa, però als pocs kilòmetres començà a aparèixer el soroll que arrastravem des del dia anterior. Ens van veure obligats a abandonasr per no agravar el problema. Els sinemblocks de la barra estabilitzadora s’havien trencat i el cotxe era molt inestable i difícil de conduir.
Ens dirigirem al campament que teníem instal·lat en Merzouga, per a quedar-nos i valorar més tranquil·lament el problema. Allí vam conseguir obtindre una Jaime, encara que compartida, però teníem un sostre on dormir. Ens anarem prompte a descansar per a poder llevar-nos al dia següent i tornar a Erfourd a que ens repararen el cotxe.
(...Continuarà)
FONT: Relat dels dos gaters, membres de l’equip "Team Portal de la Marina", a la Maroc Challenge 2013.


UN JOVE MÚSIC GATER, PERE VICENT CASELLES MULET, PER TERRES D'HONGRIA

20130413203453-perecompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Estudia a l’Acadèmia de Música Ferenc Liszt de Budapest les especialitats de Direcció d’Orquestra i Direcció de Cor

Si l’altre dia descobríem a un gater d’adopció, també músic, a Eivissa, hui ens anem cap a terres hongareses. Allí residix de fa un temps el jove músic gater Pere Vicent Caselles Mulet, també conegut en el món musical com Pere Vicalet.

Li pregunte i aquesta és l’entrevista que transcric al blog:

Actualment, què és el que estàs fent a Hongria? Ara fa gairebé quasi un any vaig rebre la notícia que vaig ser admés per estudiar a l’Acadèmia de Música Ferenc Liszt de Budapest les especialitats de Direcció d’Orquestra i Direcció de Cor. Una notícia que em va causar molt de respecte ja que per aquesta acadèmia han passat grans mestres com el propi fundador, del qual ha agafat el nom, F. Liszt i també altres grans músics com B. Bártók i Z. Kódaly.

Després de l’acadèmia, com transcorre un dia normal a Budapest? Un dia normal ací a Budapest pot esdevindre un tant monòton, sobre tot a l’hivern ja que a les 3 i mitja ja és de nit i fa algo de frescoreta, la qual cosa no et permet estar molt de temps en el carrer... Normalment després d’assistir a les classes, sempre hi ha algun concert on assistir, un monument que visitar o en cas contrari, cap a casa a avançar feina!.

Dius que fa frescoreta, enyores el calor i la temperatura de Gata? I tant que s’enyora Gata... Eixe amor per Gata, (com deia Sebastià Roig l’altre dia) i del que tant et costa desapegar-te, no es lleva amb dos dies... Afortunadament les noves tecnologies, i com no, el blog, ajuden a sentir-te "com a casa" al veure què ocorre pel teu poble. (No obstant, tampoc és tan gran la distància, només són tres horetes...). A més, he de dir que entre unes coses i altres, he tingut ocasió de tornar-hi unes quantes vegades al poble. I malgrat tot i que ha estat per feina, he aprofitat també per refrescar i agafar bona dosi "gatera": la casualitat que el Congrés de Música Electrònica de València coincidira amb Sta. Cecília; el Premi Final de Carrera de Composició per Nadal; o les proves de director assistent a la Jove Orquestra de València, on vaig resultar finalista i que coincidiren en Pasqua, m’han permés retrobar-me amb la familia i les amistats.

Què és el que has fet per Budapest? Principalment allò que més he pogut fer ha sigut anar a veure moltíssims concerts i molts assajos d’orquestres. He aprés noves formes de treballar la música però sobretot d’estimar-la. He aprés moltíssim tant personalment com culturalment. En algunes coses, encara estem a anys llum... açò és una altra divisió cultural. En quan al que fa a la direcció, he tingut l’ocasió de dirigir l’Orquestra de l’Acadèmia Liszt Ferenc i l’Orquestra de Càmara de la mateixa acadèmia, a més de l’orquestra de músics professionals anomenada "Concerto Budapest Symphony Orchestra". A més, el proper dimarts 11 de juny vaig a fer un concert amb una altra orquestra de professionals anomenada "Donau Symphony Orchestra" (Orquestra del Danubio). Tant a nivell personal com musical han sigut i són uns grans reptes. En el següent enllaç hi ha un extracte del primer assaig on assajàrem el primer moviment de la 5ª Simfonia de Tchaikovsky. Va ser tota una gran experiència com he dit i com no, també un gran luxe: http://www.youtube.com/watch?v=76xMGC1gGZk.

Parlan’s dels propers aconteixements, què és el que vas a fer en les pròximes dates? El proper dimarts 16 d’abril ix al mercat el meu primer single de música House Electrónic titulat "Sometimes I miss you, babe!". Estarà disponible en els principals portals de compra de música com itunes, spotify, amazon,...  (Podeu escoltar una demo retallada en http://soundcloud.com/perevicalet/sometimes-i-miss-you-babe) a l’igual que ja està també en aquests portals musicals el meu primer àlbum de música acusmàtica titulat "Time persecution sounds". Aquest àlbum va ser publicat el passat mes de Gener i en certa manera, esdevé una sinopsi de la trajectòria com a estudiant del gènere acusmàtic.  (Per a més informació sobre aquest últim àlbum podeu visitar: http://perevicalet.blogspot.hu/2013/01/time-persecution-sounds.html).

El divendres 19 d’abril estaré cantant amb el cor de l’Acadèmia F. Liszt en un concert de música coral. Durant la següent setmana i a partir del dia 24 he sigut seleccionat en un Taller de composició de música de cambra d’ òpera amb el mestre Pete Eötvos. Estem seleccionats un total de 50 músics de tot el món, entre els quals sóc un dels 5 espanyols elegits.

Durant el mes de maig també actuaré en tres concerts corals (en un dels quals tindré el plaer de dirigir una part - el 25 de maig) i un Concert de Música Electrònica a València. Tot i que encara no està confirmat, tot apunta a que aquest concert neoelectrònic serà el dijous 30 de maig a les 23h. en el Centre del barri del Carme de València. Presentarem una nova formació i un nou espectacle on estic encarregat de l’electrònica, el vídeo i les llums d’escena. Es tracta d’un projecte únic ja que tot serà creat en temps real, per tant es tracta d’un projecte més que innovador que de segur que donarà de parlar...

Per acabar amb la feina més immediata, el 28 de juny a les 22h. l’associació de compositors valencians "somelgrup" a la qual pertany, estrenarem en la casa Lluís Guarner a Faura una composició audiovisual creada amb els seus poemes. Aquest concert compta amb la col·laboració de l’ensemble Col Legno i la de la Universitat Politècnica de València. A més, cal dir que hi haurà també una instal·lació sonora en el mateix jardí del poeta. Per últim, he de dir que aquest projecte ha sigut becat recentment per l’espai de creació contemporànea de València anomenat Les Naus.

Quins projectes tens en ment per a futures dates? Per a futures dates hi ha molt de projecte en ment... Estic col·laborant amb un DJ preparant uns sets de música Deep & Jazz House per a aquest estiu. Els concerts els realitzarem els diumenges no molt lluny de Gata i actuarem barrejant els estils de música electrònica i música clàssica. A més posarem en pràctica el projecte All in one! : Kivimulij el que vaig acabar de desenvolupar els nadals passats. Es tracta d’un programa per controlar música, vídeo i llums tot sincronitzat al mateix temps. Estic prou satisfet ja que està en el cinqué lloc del ránking mundial de projectes més populars realitzats amb aquest programa (http://cycling74.com/project/?sort=popular).  Si encara no l’heu vist, podeu veure una demostració en el següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=54DdrANWMtA

Seguint amb el mes de juliol, en aquest mes impartiré unes xerrades sobre l’Anàlisi musical melòdic aplicat a la interpretació i a principis d’agost s’estrenarà al Festival de Música Electrònica de Flix (Catalunya) el vídeo de Just Close it!. Aquesta obra, que forma part de l’àlbum Time Persecution Sounds, la podeu sentir en el minut 9 de l’enllaç de ràdio Clàssica del programa Ars Sonora. Va ser emitida el dia 19 de Gener de 2013 baix el títol "Ritmos Electrónicos I". (http://www.rtve.es/alacarta/audios/ars-sonora/ars-sonora-ritmos-electronicos-errores-bucles-19-01-13/1670302/ ó http://media5.rtve.es/resources/TE_SARSSO/mp3/2/9/1358559368092.mp3)

Per acabar amb projectes a més llarg plaç, he de dir que estic treballant en una companyia de dansa d’ací Budapest anomenada Góbi Dance Company on estic creant la música i desenvolupant la programació dels sensors que hi haurà en l’escena. Si tot va bé i aconseguim els sponsors i els patrocinics necessaris, probablement l’obra s’estrenarà a Budapest, allà al mes de novembre o desembre d’aquest any i més tard, també a València. Amés, hi ha un altre projecte de fer una instal·lació sonora amb dos arquitectes, però no puc descobrir molta més informació... Evidentment, hi ha més objectius a llarg plaç com acabar la programació de la pàgina web, ja que l’he abandonada en estat de "construcció" des dels seus inicis (http://perevicalet.com); també el llançament d’un nou àlbum de música electrònica que gravarem aquest estiu; o el llançament d’una nova aplicació per facilitar l’estudi rítmic de diferents partitures tant per a directors com per a instrumentistes,...

Per acabar, com veus el moment actual de la cultura i sobre tot la musical? Molt de projecte, però que com bé sabem, estem en temps de revolta i en una societat en què "hi ha molt d’artista" i més en la música, on no hi ha quasi cap encàrrec als intèrprets, per no parlar-ne d’encàrrec als compositors, cal seleccionar els projectes escalonadament i treballar en altres eines per "poder menjar, com aquell que diu" i més endavant en els moments "lliures", fer allò que debó sents que deus expressar-li a la societat que t’envolta i que tanta falta li fa. En els paísos nòrdics, no dubten d’aquesta realitat.

Dit açò, m’agradaria per últim fer la següent reflexió en el temps que corre (de pressa): si la cultura no ens serveix, aleshores què és el que va a buscar la gran quantitat de públic que acudeix a tots els concerts de la nostra Banda Unió Musical de Gata de Gorgos, que en tant d’esforç preparen setmana rere setmana?. Sense adonar-nos-en, en el fons, tots necessitem de la cultura i a la vista està que fent cultura, fem societat. Una vegada extinguida la riquesa econòmica, la riquesa essencial és l’art i els costums d’un poble, els quals sempre prevaleixen. I així ha de ser.

Ja vegeu, nombrosos projectes i fites a conseguir per aquest jove músic compositor gater, al que li desitgem moltíssima sort en els seus projectes.

A les imatges de la composició fotogràfica, vegeu una portada del seu àlbum, dos de les Jornades d’Electroacústica a València, una fent la conferència i l’altra on estan tots els creadors, una dirigint la Concerto Budapest Symphony Orchestra, una altra amb el mestre Bernard Haitink amb qui Pere va fer un curs de direcció el mes passat a Suïssa i una altra amb el compositor Johan de Meij a Xàbia l’any passat en un curs de composició.DEMÀ DIUMENGE, EL GRUP INSTRUMENTAL DE GATA ACTUA A VALÈNCIA

A les 18 hores, actuarà demà diumenge dia 14 el Grup Instrumental de Gata de Gorgos a València, més en concret a l’església de Santa Cecília. El concert l’interpretaran l’Orquestra de la Societat Musical Barri de Malilla de València, el grup gater i l’Orquestra del Conservatori de Xàbia.

Aquest és el programa que tocaran:

Suite de la Música de Tres Cèntims Kurt WellI. I. Obertura. II. Balada de Mackie “El Navalla”. V. Cançó de Polly. VII. Final

Palladio Karl Jenkins: I. Allegretto, K.299

Concert en Do M per a Flauta I Arpa W.A. Mozart: II. Andantino
Solistes: Rosa María Soler Signes (Flauta) i Stefany Ramón Jurenka (Arpa)

Carmen (Suite nº 1) Georges Bizet: I. Preludi. II. Aragonaise. III. Intermezzo.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 26.- Avinguda de la Pau

20130413210954-lapau.jpg

Un nom molt original hui, que en el temps que van posar significava una altra cosa. És un carrer ample, connecta la unió entre el carrer Estació i Passeig d’Alacant amb la carretera, la nacional. Antigament, tampoc fa massa, hi havia un cinema que ja és història. Es deia "la Paz" per estar a l’Avinguda de la Pau, encara que popularment li deiem "Cine Passetes". La casa de l’Estació tanca el carrer i serveix cada cinc de gener d’escenari per al Palau d’Herodes, en una magnífica representació del Misteri dels Reis Mags. Al carrer té una pizzeria, una fàbrica de capells i una tenda de fils. Al raconet, on era la Fonda abans ara és un bar.

Pel que fa a la història en 1916 i en 1918 ja es parla de donar-li una entrada a l’estació i que siga un vial públic. S’expropien terrenys a tal fi. En 1935 tenim una queixa de veïns del carrer pels arbres plantats al mateix, ja que les arrels fan saltar el pis i es claven per les cisternes i aljubs, s’acorda que s’arranquen.

Carrer ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.090, la del dia 10/4, la del tercer any-

20130413220421-soterrar-copia.jpg

(ES POT FER LA FOTO MÉS GRAN I NO PERDRE’S DETALL, PUNXANT ACÍ)

Ja us vaig dir que seria una foto impressionant la que corresponia al dia 10 d’abril, data en que s’acomplien tres anys del blog. Ahí la teniu i fent-la més gran podreu parar-se a observar tots els detalls. Llàstima que no estiga tota completa, però ja té un segle. Quant menys la foto és enigmàtica. De la col·lecció d’Emilio Signes, la tenia la seua àvia entre les altres, però aquesta és especial. Hem anant esbrinant tant Emilio com el que us escriu, per tal d’aclarir un poc la foto. Podria ser un acomiadament fúnebre al carrer la Bassa i a principis del segle XX, abans de la guerra. Apareixen tres rectors amb bonet al cap. Homes importants, tal vegada autoritats amb ciris grans i el difunt a terra, amb la caixa de fusta destapada. Molts homes majors i joves van amb una medalla. Porten una corona, que si es puguera llegir la llegenda, ens donaria alguna clau per anar acertant. Mireu els xiquets a les reixes, per a mirar millor tot allò que passava, mireu la gran quantitat de gent, de totes les edats i sexes. Per què creu Emilio que potser el carrer La Bassa. Fa una mica de baixada a la fotografia com ho fa el carrer. L’altura de les cases algunes coincidixen.

I qui podria ser el difunt?. Una autoritat?. Un rector?. Per què la caixa està oberta?. Són molt interrogants, que si tinguessem persones de cent anys que ho recordarem, encara que a Gata en tenim tres centenàries podrien donar alguna llum sobre la foto.

Es podria relacionar la foto amb la mort del rector Don Antonio Gómez Vicedo. Era de Dénia. Va estar a Gata de 1902 a 1910. I va morir ací, a la parròquia. Conta l’Arxiu Parroquial que el seu cadàver fou traslladat al seu poble natal, Dénia, per exprés desig dels seus familiars. Ahí podria estar la clau d’aquesta fotografia. Malgrat això, si alguna persona usuària o visitant del blog aportara alguna llum a la imatge, seria molt més aclaridora la fotografia. Deixe oberta la possibilitat de qüestionar-nos sobre l’enigmàtica fotografia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.091, la del dia 11/4-

20130413225505-equipinf.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Vaig actualitzant imatges fins arribar a la de hui. Ara pose la correspon a despusahir dia 11. La fotografia l’he capturada de la xarxa social facebook i pertany a un dels jugadors Antoni Fornés Pérez "Guardagulles". Segons comentava un dels preparadors, Paco Moncho, era el primer equip d’infantils que va tenir el Gorgos C.F. Al camp de "Les Sorts" i amb el Montgó de testimoni, aquells xiquets hui ja són homes, molts pares de família. Als dos extrems teniu a Paco Moncho i el recordat Pepe "Pela". Qui eren els xiquets jugadors?. Plantats, d’esquerra a dreta, mirant la foto: Paco Monfort, Toni Fornés, Pepe Giner, Pepe Parra, Mateu, Domingo Grimalt Casas i Pepe Simó, de porter. Agatxats, també d’esquerra a dreta: Antonio Soler, Paco "Gabietes", Antoni Sivera, Josep Mulet, Vega, Antonio "Sabater" i el també recordat Antonio Pedro.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.092, la d'ahir dia 12/4-

20130413231236-campanar.jpg

Varies amigues i un amic. Estaven a la zona del riu i el barranquet. Una germana de Pedro Frasés és la que està més recolzada, primera per l'esquerra. A la zona del centre, les dos germanes de Campos, Encarna i Margarita. Les altres no les conec. Però parem atenció en l'escenari del fons. Mireu que bé es veu el campanar abans de ser alçat i la casa senyorial que era el Palau de la Duquessa i després convertit en Casa Consistorial, la part de l'esquerra, i particular, la de la dreta amb cristalleres.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 14 D'ABRIL DE 2012: A la sèrie de "Els meus articles de festes" posava la primera part de 1989. El blog arribava a 104.000 entrades, hui s'ha superat ja les 214.000. A "Sabieu...? parlava del primer rector fill de Gata que es coneix del segle XVII. En esports "El líder golea al Gorgos juvenil (7-2)".JA TÉ EL BLOG MÉS DE 214.000 VISITES

"Corre que se les pela", seria un altre dit popular per nomenar el que li passa al contador del blog. Impressionant. Ja està en 214.100 i aquest matí sols sobrepassava d'eixe millar set visites. Gràcies, de nou, a totes i tots...i endavant.HUI 14 D'ABRIL, FA 82 ANYS ES VA PROCLAMAR LA II REPÚBLICA ESPANYOLA

20130414182729-repuproclama.jpg

Era el dia 14 d’abril de 1931. Es proclamava la Segona República, que abocaria a l’Estat espanyol a la Guerra Civil. El poble de Gata tenia, aleshores, 4.273 habitants. S’havia pogut arribar amb eixa xifra a dotze regidors a l’Ajuntament (alcalde, dos tinents alcalde i nou regidors). A l’actual alcalde de Gata li quedaven dos dies de mandat. Era Vicent Mulet Monfort, que va governar sols un any i dos mesos. Després d’ell va governar un Directori Militar en temps de la república. Per cert, el plenari de l’Ajuntament també aprovà adquirir una bandera republicana tricolor per a la Casa Consistorial.

Durant eixe temps a Gata, veïns voluntaris portaven terra per aplanar el solar on anava a construir-se a l’any següent el primer cementeri municipal. Al poble s’estudiava la donació de solars per part dels veïns per a fer la Plaça del Mercat. Tant el solar per al nou Grup escolar com el pont d’Alcolaes estaven a punt de ser realitat. La II República va fer que a Gata es canviaren alguns noms dels carrers. La parròquia la regentava el rector Don Alejo Sendra Tarrazó. Tan sols feia deu mesos que estava. Havia arribat el 15 de juny de 1930.

A la fotografia, propietat de Vicente Signes Monfort, teniu el moment històric d’aquell 14 d’abril de 1931. Tots els veïns s’arremolinaven baix del Consistori gater, mentre ja onejava la bandera tricolor republicana.

Demà recordarem tots els carrers de Gata que es van canviar de nom, arrel de proclamar-se la II República Espanyola.CRONIQUES DEL TEAM PORTAL DE LA MARINA A LA MAROC CHALLENGE SPRING edició 2013 (contades pels dos aventurers Jacobo i Joan Miquel) -4ª part-

20130414184941-gopr1232.jpg

Proseguint amb la narració de la crònica viatjera i aventurera de Jacobo Pedrós i Joan Miquel Gavilà, pel Maroc Challege 2013, arribem al dia de descans, 27 de març.

Dia 27 de Març de 2013:  Dia de descans i donació del material solidari, però sols per aquells que no havien tingut cap problema, no per a nosaltres. Ens dirigirem tranquil·lament cap a Erfourd al taller Royal, possiblement un dels millors tallers de la zona. Una vegada allí, ens veuen el problema i ens informen que sense cap problema el poden reparar. Després de nou hores d’espera conseguim eixir amb el cotxe a mitges condicions per afrontar la que seria etapa reina. A la volta a Merzouga provarem el cotxe i al parèixer anava de meravella, però encara ens quedaven unes hores de reparació, la baca s’ens havia despenjat, teníem que instal·lar els limitadors d’extensió als amortiguadors, preparar tota la càrrega per a la pròxima etapa, sopar,...

Al arribar al campament els nostres companys de jaime havien trencar en seu Nissan Patrol, estaven afonats, no podien continuar en carrera. Vam decidir reparar-los el cotxe per a que pugueren arribar a l’igual que nosaltres a Erfourd i que’l revisaren. Al mateix temps que nosaltres estavem treballant amb el seu cotxe, l’equip de X`+abia s’oferí a reparar el nostre. Passada la mitjanit acabavem les reparacions, sols ens restava sopar i descansar per a recuperar forces per al dia següent. Estavem tristos per no haver pogut donar el nostre material solidari amb els nostres companys.

(...Continuarà)

 LA BENISSERA PAQUI RONDA, GUANYADORA ABSOLUTA DEL IX RAL·LI FOTOGRÀFIC DE GATA

20130414223718-dscf2021.jpg

Organitzat pel Fotoclub "Forat", han participat 69 persones, fent el rècord de totes les edicions

La guanyadora ha sumat 160 punts

Els altres premiats són Toni Sanchís, Nacho Ivars i Rosa Mengual

Aquest migdia s'ha celebrat l'acte de cloenda del IX Ral·li fotogràfic, organitzat pel Fotoclub "Forat" de Gata, amb la col·laboració de l'Ajuntament i el patrocinador Ale-Hop. Han participat un total de 69 persones, fent el rècord de totes les edicions fins ara. La gunyadora absoluta, amb 160 punts, ha estat la benissa Paqui Ronda. També han guanyat en alguna de les parts a puntuar Toni Sanchís, segon classificat, Nacho Ivars i Rosa Mengual.

A la sala de plenaris, en presència de l'alcaldessa Ana María Soler i el regidor de Cultura Joan Pedrós, qui han atorgat els premis, junt amb el president del fotoclub Pepe Mengual i el vicepresident Miguel Serra, s'han lliurat els premis del ral·li 2013. Primer s'ha realitzat una projecció de totes les fotos presentades i després s'ha fet l’acte de lliurament dels premis a la millor col·lecció, a la segon millor col·lecció, a la millor foto de tema obligatori i a la millor foto presentada a concurs.

Cal ressenyar que el nivell ha estat molt alt i els objectius marcats per l'organització multiplicaven uns per tres punts i altres per dos. Els de tres: fotografia nocturna del casc urbà, amanèixer des de la Benitzaina (zona ral·li), paisatge agrícola, cova de la Catxupa, brots o pampols de la vinya i papallones. Els de dos: fotografia social en el casc urbà, portes del carrer Signes (porta o detall), casa de les Beates, pontet del Barranc de la Catxupa, pous i cisternes i borratja. El tema obligatori va ser el de l'ermita "dels Paresants" i hi havia un tema lliure a elecció del participant.

A la fotografia, autoritats, organitzadors i premiats.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 27.- carrer de la Duquessa Almodóvar

20130414231742-duquessa.jpg

Canviem hui, diumenge completament de lloc del poble, de l’Avinguda de la Pau que veíem ahir ens anem cap al barri del Raval, on s’asenta la Gata antiga. El primer carrer és la porta d’entrada, porta el nom de la senyora del lloc de Gata que vixqué a cavall entre el segle XVIII i XIX i deixà el llegat d’escoles del seu patronat a Gata, com a Xaló i Llíber. A la zona de les cases de la Plaça de l’església i la Casa Consistorial era el palau d’estiu de la Casa Almodóvar.

El carrer comença just a la Plaça de l’Església i acaba a la unió dels carrers Sant Antoni, Moreres i Roquetes. Al seu pas ixen per la dreta el carrer La Bassa i el carrer de l’Hostal. A la seua esquerra, el carrer de Tetuà. Per baix del carrer creua el barranquet camí del riu. El carrer té un traçat irregular, com molts carrers del barri.

Cal dir que ací està Ca el Tramusser, hi ha també una papereria, dos perruqueries, una carnesseria i dues panaderies. L’edifici més important del carrer és la Casa Consistori. Té un dels plafons ceràmics més antics del poble, del segle XIX, que representa al patró, el Santíssim Crist del Calvari.

Al principi se li anomenà "Carrer del Forn" a una part del mateix. Començava el carrer amb uns porxes, hui desapareguts. En 1916 ja porta el nom de la duquessa. A la guerra se li canvia pel nom de "Alcalde José Ferrandis (1936) i carrer "Gravina" (1937). En 1931, el ple de l’Ajuntament comenta que els veïns del carrer Hostal i del Duquessa d’Almodóvar estan interessats en reparar la séquia que desaigua al riu, es tractava del barranquet.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 15 D'ABRIL DE 2012: Recordava la festa del berenar, ja que era el segon diumenge de Pasqua. Al capítol dels meus articles tocava la primera part de 1990. L'esport anava de futbol i del Gorgos cadet, que golejava al Pego 4-1. A "Sabieu...? es parlava dels últims canvis de noms de carrers.EL COR PARROQUIAL, D'EXCURSIÓ A MONCADA

20130415210820-xiquets3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Ahir diumenge, el Cor Parroquial de Gata de Gorgos va fer una excursió a Moncada (València) i tant pares com xiquets van assistir al Festival de la Cançó Vocacional que es va fer a aquell poble. A les fotografies podeu veure’ls a tots, acompanyats pel senyor rector Don Francisco M. Murillo.

FONT: Fotos Noelia Martínez Pons / Parròquia.L'AJUNTAMENT APROVA L'EXPOSICIÓ AL PÚBLIC DEL PGOU

20130415213038-pobledesdecoves1.jpg

En una sessió extraordinària i urgent, la corporació municipal de l'Ajuntament de Gata va aprovar iniciar el procés d'exposició al públic de la versió preliminar del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) i l'informe de Sostenibilitat Ambiental. La proposta es va aprovar amb el vot favorable dels grups municipals del PP i Compromís i l'abstenció del PSPV.

A partir de la publicació de l'anunci al BOP, els ciutadans tindran 60 dies per consultar els documents i presentar les al·legacions que creguen oportunes.

La regidora d'Urbanisme,  Maite Signes, va aclarir que es tracta de les directrius de com volen que siga el creixement de Gata durant els propers 20 anys, “un model per ordenar el que hi ha”. A més, va expressar la seua satisfacció per què considera que l'aprovació “és un pas endavant per a que Gata tinga un PGOU”.

Joanvi Vallés, de Compromís, va voler explicar el vot a favor argumentat que ho feien per “responsabilitat política, per a que no es perdera la subvenció per a la redacció del pla”. També va recordar que el punt que aprovaven eren línies d'actuació i no el pla en si.

Per la seua part, Vicent Pineda, del grup socialista, va explicar que l'abstenció era testimonial, ja que no recolzaven la urgència “en una cosa tan important com és el futur del poble per als pròxims 25 anys”. Pineda va demanar a l'equip de govern que, durant eixa exposició al públic del projecte del pla general, escolte i parle amb els veïns del municipio.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.DIJOUS 18, REUNIÓ INFORMATIVA SOBRE LA CORDÀ

A les festes no deu faltar una cordà, malgrat a no estar ja al lloc on es feia, al carrer Signes. Hi ha una nova normativa i per això la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata de Gorgos convoca una reunió informativa, per a tots els que els agraden els coets i eixa festa en concret, a les 20.30 hores, el dijous dia 18, a l’Ajuntament.EL GRUP INSTRUMENTAL DE GATA PARTICIPA EN L'ENCONTRE MUSICAL A VALÈNCIA

20130415221840-grupinstrumentalcompo.jpg

Ho vaig anunciar ja ahir al blog. Ahir diumenge per la vesprada, els membres del Grup Instrumental de Gata van participar a l'església de Santa Caterina màrtir de València a l'encontre musical que va tindre lloc, entre l'Orquestra del Conservatori de Xàbia, l'Orquesta del barri de Malilla i el grup gater. Allí van estar membres i el director de la banda de Gata, Joan Giménez. El grup va aprofitar la visita per fer un poc de turisme per València.

A la composició fotogràfica, alguns moments de l'encontre i la visita. Fotos de la banda de Gata, a través del facebook.JA SÓN 215.000 LES VISITES AL BLOG

Cal dir que en dos dies s'han fet mil visites al blog. Les últimes notícies, els reportatges i les sèries, les fotos antigues, tot ha ajudat. Ara ja són 215.000 les entrades o visites. Gràcies a totes i tots perquè anem alcançant metes i no parem i segueix la informació, les novetats, tot...I com sempre dic, endavant.CRÒNIQUES DE L’EQUIP TEAM PORTAL DE LA MARINA: DOS GATERS A LA MAROC CHALLENGE SPRING, edició 2013 ( 5ª part )

20130415232602-maroce.jpg

Pel camí de tornada cap al campament seguim fent la nostra tasca solidària, seguíem lliurant material solidari en zones que realment ho necessitaven

Mentre es feia el repartiment veïes com els xiquets anaven canviant la seu cara, les sonrises apareixien i la nostra satisfacció es feia notar

Nova etapa al Maroc Challenge 2013. Els dos joves gaters segueixen en ruta. És l’etapa reina. Dia 28, penúltim dia.

Dia 28 de Marzo de 2013: Amaneix a Merzouga, el calor sofocant ja de bon matí, les vistes del desert Erg Chebbi impressionants, els gamells pastant pel costat dels nostres vehicles, totes eixes imàgens eren les que ens donaven forces per a seguir. Després de l’habitual breafing i de les advertències de la durea de l’etapa, d’ahí el nom de l’etapa reina “etapa del Dakar” decidim eixir obrint pista, d’eixa manera conseguíem passar per la sorra verge sense tants problemes. Després de 100 kilòmetres d’estar amb el grup de capçalera comença l’autèntica odisea, sorra, sorra i més sorra. Comencen els embussos i com en etapes anteriors decidim buscar una ruta alternativa per zones més pedregoses, per la qual cosa som remolcats per un 4x4 fins a eixa zona.

Una vegada allí comencem la nostra aventura en solitari. Després de 4 hores buscant una eixida en direcció al track i veient la impossibilitat de seguir amb possibilitats d’èxit decidim retrocedir i abandonar l’etapa. Per a un 4x2 era impossible continuar, veíem als 4x4 atascats sense poder eixir, era una locura intentar-ho, eren les 14.00 hores amb més de mitja etapa per davant, per tant decidirem tornar a campament, descansar i prendre decisions sobre l’ultima etapa.

Pel camí de tornada cap al campament seguim fent la nostratasca solidària, seguíem lliurant material solidari en zones que realment ho necessitaven. Una vegada en el campament, abrassats pel sofocant calor, i a la vista de les nostres expectativas d’èxit en l’etapa següent que consistia en donar la volta al desert del Erg Chebbi decidim abandonar el Raid i tornar a casa, per a nosaltres acabar el raid era impossible. A més altre dels punts a tenir en compte era la mecànica del vehicle, ja que si per alguna raó el vehicle es trencava teníem un gran hàndicap per a la tornada.

Descansarem una hora i ens posarem en marxa, desmontarem tot el campament i ens dirigirem a l’escola de Merzouga per a donar part del material que no havíem lliurat pel camí. Vam arribar a l’escola i vam parlar com podíem amb la professora, li explicarem el nostre objectiu, el material que anavem a depositar allí, etc. Ella accedí a parar la seu classe per a que nosaltres repartirem a tots els alumnes el vostre material solidari. Mentre es feia el repartiment veïes com els xiquets anaven canviant la seu cara, les sonrises apareixien i la nostra satisfacció es feia notar. Una vegada repartit tot el material ens ferem una foto de família amb tots ells.

Una vegada acabada la nostra tasca solidària començarem el camí de tornada cap a Melilla fent nit en el mateix riad de Midelt.

A la fotografia, els nostres protagonistes amb els xiquets de l’escola i el material lliurat, a Merzouga.

FONT: Jacobo i Joan Miquel, participants de l’equip Team Portal de la Marina 2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 16 D'ABRIL DE 2012: "El Gorgos torna a perdre per enèsima volta 7-3" era la única informació del dia, junt a la sèrie "Recordem...", aquesta però en l'antic format.CRONIQUES DEL “TEAM PORTAL DE LA MARINA” A LA MAROC CHALLENGE SPRING edició 2013 (contades pels dos aventurers Jacobo i Joan Miquel per al "Cronista de Gata" i redactat per Jacobo) - 6ª i última part -

Arribem, amb la sisena part de les cròniques de Jacobo i Joan Miquel, els dos participants, al final d'aquesta bonica aventura. Ells acaben, com no podia ser d'altra manera, donant les gràcies a tots els col·laboradors i patrocinadors.

29 de Marzo de 2013: Ens llevem i encara eren les cinc del matí. Ens esperaven quasi mil kilòmetres de viatge de tornada a casa, amb el dubte de saber si podríem creuar la frontera de Marroc amb relativa facilitat, ja que l'entrada havia estat una autèntica odisea. Arribarem a la frontera sobre les 11.30 del matí, embarcarem a les 13.45 hores. Teníem que canviar els bitllets de tornada, el pas per las frontera era molt lent i començavem a desesperar-nos, ja que de no poder arribar a temps, teníem que esperar-nos per agafar un vaixell el diumenge.

Al final conseguirem creuar la frontera a temps i embarcar, per la qual cosa ja ens dirigirem cap a Motril. Arribarem a la ciutat, eren les 20.30 hores, cansats de tot el viatge eixirem per carretera en direcció a Gata. Al poc temps vam començar a veure que el cotxe es calfava, alguna cosa li estava passant, decidirem parar a una gasolinera per a veure que li passava i ens adonarem que la bateria s'havia anat cap al radiador i havíem trencar els dos elements.

Conseguirem solucionar el problema i seguint en carretera fins les 4.00 hores del matí, hora en que vam arribar a les nostres cases, acabant així la nostra peculiar  MAROC CHALLENGE.

Ara sols ens queden els records i les anècdotes vivides. Ja estem pensant en la nostra pròxima Maroc Challenge, però aquesta no serà amb 4x2, sinó amb un 4x4.

GRÀCIES A TOTS PER CONFIAR EN ESTE PROJECTE !!!. GRÀCIES !!!!ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 28.- carrer de Sant Antoni

20130416221440-santantoni.jpg

Carrer que canvia d’estret a placeta i, de nou, a estret. Carrer i plaça eminents festius. Nucli festers de les festes del barri a gener, en honor al sant de la placeta, Sant Antoni del Porquet. Comença a l’encreuament entre els carrers Moreres, Roquetes i Duquessa d’Almodòvar, l’ix al pas els carrers de Baix i Parres i acaba connectant amb el carrer Bisserot.

A la plaça de Sant Antoni s’han fet molts aconteixements festius i lúdics, ara continuen fent-se els dies al voltant del désset de gener.

Conta la història que alguna vegada se li anomenà a la plaça, Placeta del Xop. Hi havia una font pública dels anys 40 del segle XX, com tambél’havia una mica més endavant al carrer Duquessa d’Almodóvar a una replaceta que fa el mateix vial. Al carrer Sant Antoni en 1936 se li va canviar de nom, dient-se carrer "Libertad".

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.093, del dia 13/4-

20130416225130-donjulianbe1.jpg

La present fotografia, que correspon al dia 13, dissabte, és de la col·lecció de Paco Moncho. Ell l’ha pujada precisament hui al facebook. Un menjar on el que més es reconeix és Don Julián Monfort Calatayud, que sigué alcalde de Gata. Deurien ser pels anys 70 del segle XX. A més de Don Julián està la seua dona i al costat Ramón Beltrán Limiñana, al que es coneixia a Gata per "Ramonet" que va ser fill adoptiu de Gata. Al costat de Ramón, amb ulleres i bigot, Paco "Tender" (Francisco Pedrós), que també va arribar a ser alcalde.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 17 D’ABRIL DE 2012: Publicava el segon article de 1990, als "Meus articles de festes". A "Sabieu...?" descobríem que la primera vegada del Dia de la Coca va ser l’any 1996. Com sempre les fotografies antigues, anava per la 734.LA BOIRA HA DOMINAT DE BON MATÍ EL PAISATGE GATER

20130417211013-boira.jpg

Dos fotografies que ho diuen tot formen la composició de com s’ha viscut aquest matí per Gata i la Marina alta. Comentava l’autor de la primera fotografia (Antonio Monfort) que ja no estava el Montgó, que "s’havia borrat", pareixia que haguera desaparegut. Des de la Vall no es veia la muntanya màgica per a res. La imatge de baix de Lluís "de Korna" també era igual, boira i més boira.

FONT: Fotos de A.Monfort i Lluís "de Korna".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.094, del dia 14/4-

20130418212833-joaquina1.jpg

Reprenc la sèrie més estimada i seguida pels gaters, la de fotos antigues de diverses temàtiques. De la col·lecció d’Emilio Signes, pertanyent a la seua àvia Rosa, trobem una foto de la seua cunyada Joaquina, germana de Pedro Frasés. Un retrat tan característic d’aquesta època i en color sèpia. A més coneixem la seua data, perquè la va escriure ella "Hoy 22-4-38, Joaquina". Per tant, la foto complirà d’ací quatre dies 75 anys, tres quarts de segle. Tampoc té perdua la dedicatòria: "A mi simpática y mejor amiga en prueba de estimación".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.095, del dia 15/4-

20130418214000-b035nofre.jpg

Vaig arribant més a prop de hui. La foto corresponent al dia 15 és de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica". Un altre retrat, en aquesta ocasió del Ti Nofre, Nofre Signes, el pare de Jaime, quan va tenir que anar al servei militar. sempre eren fotografiats recolzats o tocant un posador de plantes. Mireu tota la indumentària militar que els tocava portar a aquells joves que tenien que servir a la Pàtria. Això si, per a la foto amb la gorra plana retirada i no posada al cap. Les botes i els pantalons eren altres peces d'aquesta indumentària.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.096, la del dia 16/4-

20130418215800-b013amics2.jpg

Ara pose una fotografia de la col·lecció de Antonio Soler "el Rellotger". La família, a la qual li torne a agrair la deferència, em va facilitar les fotografies que vaig publicant poc a poc, com les altres famílies. Gràcies a totes i tots. Podeu veure a la dona d'Antonio, Rosa, junt a una amiga i un amic. Eren tres joves. L'amic és Vicente Signes "Canyetes".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.097, la d'ahir dia 17/4-

20130418220842-djulian2be.jpg

Ja actualitzant les fotografies. La que corresponia a ahir dia 17, que ja estem en 1.097, és de la col·lecció de Paco Moncho. Molt pareguda a la que vaig publicar l’altre dia, està Don Julián i senyora. Està al costat Don Ramón Limiñana "Ramonet" i senyora, que és la que està al costat de Don Julián. Ni les xicones de la part inferior de la foto, ni les altres persones, conec. Si algú vol completar la foto, pot fer-ho. Tampoc se el lloc on estaven de festa, de menjar.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 18 D’ABRIL DE 2012: Publicava el blog que el BOP parlava del PGOU de Gata. A que pareix tot un cúmul de sigles, puix està tot bé. La sèrie "Sabieu...?" s’ubicava en 1904 i tractava de la inhabilitació de la Corporació municipal per part de la Comissió Provincial. Anunciava, com a acte extraordinari del 250 aniversari Crist-ermita, el concert a l’ermita per al dia 28 d’abril.SANITAT FOMENTA L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE: Jornades de la Salut a Gata

20130418140744-salut1.jpg

A través del Centre de Salut Pública de Dénia, l’edifici polivalent juvenil va acollir una activitat per a fomentar l’alimentació saludable entre els adults i xiquets. Per una banda, el tècnic de promoció de la salut, Cristobal Llorens va parlar sobre alimentació i com preparar menús saludables depenent de l’edat. Per l’altre costat, a la mateixa hora, en una altra sala, els xiquets van participar en un taller d’alimentació i van aprendre a través de jocs a menjar saludable.

Esta activitat es troba dina les jornades “Per la teua salut” que La regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Gata, que dirigeix Dora Caselles, ha organitzat per a esta setmana. A més, dijous 18 d’abril, de 10:30 a 11:30 hores es realitzarà, al pavelló poliesportiu cobert, una tabla d’exercicis recomanables per a l’osteoporosi i també es parlarà de l’exercici que no es deu fer.

Finalment, per a diumenge 21 d’abril s’ha organitzat un excursió lleugera a l’Olivera Mil·lenària de les Valls per a tot tipus de públic.  L’eixida serà a les 9:30 hores des de la plaça Nova.

FONT: Fotos i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.EL BENISSER BERNAT CAPÓ, MEDALLA AL MÈRIT CULTURAL

20130418144741-bernat2.jpg

Hui us porte al blog a un gran amic, que té també molts amics a Gata, i que ha estat premiat en vida, cosa no molt comú. És la figura de BERNAT CAPÓ, un benisser il·lusionat per a escriure de la seua terra, dels costums, dels llocs i paratges d’aquestes terres. Com a veí i com a benisser de gran projecció valenciana i comarcal, també pertany al comú literari de Gata. 

Ahir mateix, al Centre d’Art Taller d’Ivars de Benissa, es va viure un acte molt emotiu per a Bernat, la família i els benissers, l’acte d’imposició a Bernat Capó de la medalla al mèrit cultural valencià concedida pel Consell Valencià de Cultura. Sens dubte un guardó ben merescut per tota la tasca cultural desenvolupada al llarg dels seus 85 anys com a periodista, la seua gran passió, i com a escriptor.

FONT: Foto IECMA, per mig del seu facebook. // Part del text, Antoni-Lluís Carrió.

Ahí ha deixat moltíssims llibres sembre de temàtica valenciana, com "Terra de cireres", l’encatador "On ets Gigi?", "Estampes pobletanes", "La criminala", "Costumari Valencià", per citar-ne alguns.
Com sempre, Bernat va estar rodejat per tots els amics, que en són moltíssims, que l’aprecien com a persona i escriptor.
 
DES DEL BLOG EM SUME PERSONALMENT I EN NOM DELS USUARIS DEL MATEIX ALS PARABENS AL PROLÍFIC AUTOR VALENCIÀ I VEÍ NOSTRE, BERNAT CAPÓ.

A la fotografia teniu a Bernat Capó al centre, junt amb l’alcalde Benissa Juan Bautista Roselló, i a Jesús Huguet, del Consell Valencià de Cultura.HUI ELS INTERESSANTS AMB LA CORDÀ, REUNIÓ A L'AJUNTAMENT

RECORDATORI: Aquesta vesprada a les 20.30 hores, la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata ha convocat a totes els interessats en els coets, la festa del foc, de la CORDÀ, a una reunió informativa. Coneix la normativa bé, opina, escolta i parla, sempre serà beneficiós per a unes festes més preparades.EL BOP PUBLICA L’APROVACIÓ DE MILLORES, AHIR, I LA RPT I MODIFICACIONS DE CRÈDITS, HUI, PEL QUE FA A GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) va publicar ahir dimecres dia 17, l’expedient sobre l’aprovació del Pla Provincial a les Obres i Serveis de Competència Municipal i Millora de la Xarxa Viària Provincial, Anualitat 2013. Entre les obres n’hi ha una referent a GATA.

L’obra és: "Actuacions hidràuliques en la xarxa municipal d’aigua potable", que té un cost de 450.000 euros, dels qual aportarà la Diputació Provincial 360.000 euros i la resta, és a dir, 90.000 ho farà l’Ajuntament de Gata.

Per altra banda hui dia 18 també publica el BOP l’acord definitiu, després de no presentar-se al·legacions, de l’acord provisional del Plenari del 29 de gener de 2013, sobre la modificació de la Relació de Llocs de Treball, que es coneix per la R.P.T. referents a l’Ajuntament de Gata de Gorgos. També anuncia el BOP l’acord inicial del ple del dia 12 d’abril de 2013, que va acordar l’aprovació inicial de l’expedient de concessió de suplement de crèdit finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria, amb el resum per capítols següents, pressupost de despeses: consignació inicial, 1.746.738,55 euros; consignació definitiva, 1.786.729,47 euros. Gastos corrents en bens i serveis: consignació inicial, 1.811.146,16 euros; consignació definitiva, 2.038.041,27 euros. Transferències corrents: consignació inicial, 170.346,39 euros; consignació definitiva, 177.208,16 euros.Finalment, inversions reials: consignació inicial, 35.726,71 euros; consignació definitiva, 73.386,30 euros.

En un altre anunci al mateix BOP de hui, hi ha una altra modificació i altres imports: despeses corrents en bens i serveis: consignació inicial, 2.038.041,27 euros; consignació definitiva, 2.291.749,12 euros. Transferències corrents: consignació inicial, 177.208,16 euros; consignació definitiva, 189.629,87 euros, i inversions reials: consignació inicial, 73.386,30 euros; consignació definitiva, 105.083,39 euros.

FONT: BOP, dies 17 i 18-abril-2013.CAS CURIÓS: LA POLICIA TROBA UN IPHONE PER GPS. Què trobeu?

A la pàgina web i al facebook, la Policia Local de Gata relata un cas curiós, que no és massa habitual, gens habitual. Aquesta és la narració que conserve en castellà:

"Hoy hemos tenido una actuación, bastante atípica y diferente a las que solemos estar acostumbrados. Una mujer, había perdido su teléfono Iphone en Gata de Gorgos. Gracias a un familiar, ha rastreado la señal GPS del teléfono y ha conseguido dar con la dirección donde se encontraba, por lo que la mujer nos ha solicitado ayuda, junto con su pareja. Llegados al lugar donde marcaba la señal, resultó ser un edificio, por lo que no quedó más remedio que llamar puerta por puerta a toda la finca. Y apareció el teléfono en cuestión. Lo encontró una escolar a la salida del colegio en la calle, dándoselo a su madre, la cuál pensando que se trataba de un cacharro, ni le prestó atención y lo guardó en el bolso, con la consiguiente sorpresa cuando abrió la funda y vio de qué se trataba. Ese gesto de honradez, es el que caracteriza a la población de Gata de Gorgos, ya que la mujer ha podido recuperar no sólo el dispositivo móvil, sino toda la información que contenía el teléfono, que era lo que más le importaba."

A què resulta del tot curiós?.

FONT: Policia Local, Gata de Gorgos.LA PREMSA parlava dimarts del premi fotogràfic a Gata i dimecres del gater guanyador de la cursa de Xàbia

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) de dimarts dia 16 publicava la foto-notícia titulada "Paqui Ronda, premio rally fotogràfico Gata" amb una fotografia dels premiats, autoritats i organitzadors, la mateixa que us avançava eixe mateix diumenge.

Per altra part, el mateix diari feia un extens article -tota una fulla del diari- sobre la primera cursa del circuït a peu de la Marina Alta, de la qual ja us parlaré en altre article que es referirà als gaters més destacats de la cursa. L’article és de Javier Zamora i es titulava "Vicent Mas y Maxine McKinnon, vencedores de la XXIV Volta a Peu". En un requadre: "La prueba disputada en Xàbia contó con un total de 2.300 participantes". En un altre: "La mejor juvenil de la prueba de Xàbia fue Ana Bisquert, que también se alzó con el trofeo a la mejor atleta local". Ahí teniu l’enllaç a l’article: http://www.lasprovincias.es/v/20130417/marina/vicent-maxine-mckinnon-vencedores-20130417.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS (la Marina), ahir dimecres 17-4-2013.

 COMENÇA EL XVII CIRCUÏT A PEU PER ALS GATERS. GATA NO ESTÀ ENGUANY. EL PRIMER GUANYADOR, A XÀBIA, ÉS EL GATER VICENT MAS.

Ha començat el Circuït a Peu Marina Alta 2013 per tots els pobles inscrits. El primer era Xàbia diumenge passat dia 14. Cada setmana aniré destacant als gaters que entren a meta fins el 200. Cal ressenyar que enguany Gata no està al circuït. Faran o no faran la carrera a Gata després de tot el circuït ?. La pregunta queda en el aire...

El gater VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat) va ser el guanyador absolut de la XXIV Volta a Peu a Xàbia i primera del circuït a peu de la Marina Alta. Va fer un temps de 32 minuts i 56 segons amb 1.400 puntos. El segon gater classificat tenim que buscar-lo ja al nº 100, JUAN JAIME TORRES OLIVER (C.A. Gata) veterà A masculí que va tardar 38 minuts. El nº 104 va entrar FRANCISCO PEDRO PEDRÓS (C.A. Gata) amb 38 minuts i 58 segons. El 109 va ser JOSÉ MANUEL SIGNES CASELLES (C.A. La Faixa) amb 39 minuts i 14 segons. En el lloc 188 va entrar JOSÉ ESPASA MULET (C.A.Gata) amb 40 minuts i 54 segons. Al lloc 196 ALEXIS FERNÁNDEZ VILA (C.A.Gata) amb 41 minuts i 7 segons.

FONT: Som Esport. Circuït a Peu Marina Alta. Classificació Volta a Xàbia.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 29.- Carrer de Baix

20130418211133-baix.jpg

Des de la placeta de Sant Antoni ix un dels carrers amb més pendent del poble. Acabarà unint-se al carrer de Tetuà baix de tot i a les escales que accedixen al parc del Raval, enfront just de la pèrgola. Trobarem un bar clàssic del barri i un carrer tradicional i típic origen del poble, típicament de traçat morisc. De la plaça al riu, el nom del carrer diu que és el de baix i així és.

La denominació del carrer li ve de fa molt de temps. Al llarg del segle XX no s’ha modificat la paraula principal del carrer. En 1916 trobem "la calle de Abajo" o més endavant "la calle Baja".

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni.EL BLOG SUPERA LES 216.000 VISITES

Sols un breu comentari per a començar aquest dia tan primaveral, amb brumes matineres, boirines, baixada de temperatura de bon matí i diuen que calor al midia i canvi de temps a la vesprada. veurem com es presenta el dia. Ja té el blog 216.000 visites.

L’enhorabona a totes i tots que aneu conseguint-ho. GRÀCIES.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 19 D’ABRIL DE 2012:Publicava que el blog arribava a les 105.000 visites, hui he fet el mateix però amb 216.000. La notícia del dia era dolenta, ens deixava Javier Mulet "Mico". Molt prompte es farà el Memorial d’ell, que serà anar amb tren fins la Xara i pujar després al Montgó. Tots recordem la figura de Javier. Als "Meus articles de festes" publicava el de 1992, primera part, que tractava sobre els carrers de Gata. Un tema cultural era l’exposició de Ferran Ferrús. A "Sabieu...?" l’any era 1904, el tema la pilota i Nofre Signes com a bon pelotari.IMATGES CURIOSES: Des del mirador del Montgó

20130419144136-montgohui.jpg

Ens deia de bon matí Antonio Monfort que hui seria un dia de calor. La boirina incrustada pels baixos i fins a meitat del vell Montgó feia preveure que així seria. Malgrat això, el dia està en el seu punt i fa una temperatura estable. El mirador del Montgó és un bon punt per a conèixer com serà la jornada.FOTOS AMB HISTÒRIA: nova sèrie

20130419203655-alqueria.jpg

Comence hui una sèrie, que tractarà com diu el títol de "Fotos amb història" i s'enmarcarà dins del tema de "Història local". De la mà o més bé de l'ull fotogràfic i els escrits de història local que ens presenta al seu facebook l'amic Jaume Costa i Caselles, anirem desgranant la història del poble o del món gater. Agraïment a Jaume per haver-me deixat incloure aquesta nova finestra en el blog. La de hui, la primera fotografia, presenta les restes de l’Alqueria islàmica de Gorgos, des de l’oest. Tot uns vestigis que mostren l'antigor del nostre poble, de les nostres terres.EL BOP PUBLICA HUI MÉS RECONEIXEMENT DE CRÈDIT A GATA

Hui es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) nous anuncis sobre Gata, un d’ells sobre l’expedient de incorporació de romanent de crèdit finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria per a Despeses Generals, que aprovà el plenari de Gata el passat 12 d’abril. El pressupost de despeses és el següent: Compra de maquinària, instal·lacions i utillatge, 38.036,34 euros; el mateix concepte en una altra partida, 1.619,85 euros; gastos diversos per a turisme, 786,35 euros. Total despeses: 40.442,54 euros.

També es publica al BOP de hui dia 19 un requeriment de neteja d’un solar al carrer Benissa (urbanització Les Sorts) i un expedient sancionador sobre una infracció de la Llei 4/1994 de Protecció d’Animals de Companyia, de la G.V. i del Reglament Regulador de Tenència i Protecció d’animals del municipi.

FONT: BOP dia 19-4-2013.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 30.- Carrer de Tetuà

20130419222740-tetua.jpg

Un nom que diu molt. Anaven a Tetuà, era una plaça espanyola abans. Forma part del Raval i en alguns dels trossets de carrer es fa el més estret del poble. Si deia ahir que el carrer de Baix era de traçat morisc, més podem dir d’aquest carrer d’un traçat tan irregular com bonic. Té dos replacetes i una bifurcació que li dona al carrer un encant especial.

El carrer de Tetuà connecta per un costat amb el carrer de Baix i per l’altre amb el carrer Duquessa d’Almodóvar, ja que tanca per la part de dalt del parc del Raval la zona urbana. A més té un ramal que ix a un balcó natural que mira cap al Centre Social Integrat i la part de dalt del Barranquet, hui coberta, on hi ha escultures a l’aire lliure, encara que poques. Allí és on estava l’antic "Hospitalet", on donaven allotjament als transeünts que passaven per Gata, si no podien pagar-se una fonda.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix.DEMÀ DISSABTE 20, LES TROBADES D’ESCOLES EN VALENCIÀ A PEDREGUER

20130419225040-trobadesbobo.jpg

Demà dissabte dia 20 tenen una cita milers de xiquetes i xiquets, pares i mestres, de tota la comarca de la Marina Alta, i per suposat de Gata, al veí poble de Pedreguer, població on enguany se celebraran les Trobades d’Escoles en Valencià, que organitza la CAPPEV i el poble on acull aquesta festa escolar valenciana, en la seua

Paral·lelament a tota la moguda del muntatge, hi haurà moltes activitats, com són les exposicions. Aquestes començaran a les 10 del matí i acabaran a les 20 hores. Les escoles de la Marina faran una exposició del poeta valencià Vicent Andrés Estellés, en commemoració de "l’any Estellés". La CAPPEV muntarà dos exposicions més: "Artistes de la Marina" i "XXVIII anys de trobades".

També a les 10 començarà l’Espai del Llibre i materials didàctics en valencià. Serà a la Plaça Major i acabarà a les 19 hores. A les 11 hores, a la Glorieta de la Creu, es faran contacontes. A les 12 hores al mateix lloc es farà el concert de la banda de l’Escola de Música. També es faran els ja tradicionals tallers organitzats per les escoles i les associacions de mares i pares dels col·legis corresponents. Els bars i restaurants, com La Cova, Llaurador, la Musical i Los Arcos presentaran a les 14 hores el dit menú "especial Trobada.

Per la vesprada, a les 16.30 hores, es concentraran tots els participants a la Glorieta i començarà una cercavila amb el lema "La veu del teu poble". Participaran: els Dimonis de Hiachat, la Batucada de Petra, els Dolçainers de Teulada i Pedreguer, "Acorrecuita Teatre", Dolçainers i Nanos de Xàbia i Batucada de xiquets de Pedreguer.

Ja ho sabeu, si voleu gaudir i passar un dia meravellós, a Pedreguer...amb la Trobada !!.

A la fotografia, el cartell anunciador fet per Mariscal.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 20 D'ABRIL DE 2012: La primera informació era esportiva: "Els majors i els juvenils del Gorgos juguen dins". Segona part de l'article de "Carrers de Gata" publicat a festes de 1992. A "Sabieu...?" parlava de dos conservadors gaters que van assistir a un sopar a Alacant en 1904.LA PREMSA parla dels deutes dels ajuntaments, entre ells Gata, i del tren

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) de hui dissabte 20 d'abril de 2013 tracta dos temes que interessen als gaters. Un article és del deute municipal, segons el Ministeri d'Hisenda. L'altre és la inversió que es farà a la línia del nostre tren.

Del primer, l'article de Carlos López titula: "Calp, Dénia, Xàbia y Pego suman el 80% de la deuda municipal comarcal". Al subtítol: "Según el Ministerio de Hacienda, la comarca debe un total de 156,23 millones de euros, y siete de los 33 pueblos no tienen endeudamiento". La xifra de deute per a l'Ajuntament de Gata de Gorgos, tancats els comptes de 2012, és de 3,06 millons d'euros. Ací teniu l'enllaç per si voleu llegir la notícia completa: http://www.lasprovincias.es/v/20130420/marina/calp-denia-xabia-pego-20130420.html.

Pel que fa a la notícia del tren, publica el mateix diari: "FGV invertirá cerca de 3 millones de euros en dos años en la L9 que une Benidorm y Dénia". Bona senyal, tenint en compte, el perill que va córrer mesos enrere quan es van recollir firmes. Ací teniu l'enllaç a aquesta notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130420/marina/invertira-cerca-millones-euros-20130420.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS, 20-4-2013.IMATGES DE FESTA: El grup de danses "La Llata" fa festa per a ells

20130420172552-llatafesta.jpg

De quan en quan ve bé una festa per als músics, ja siguen de grup com aquest, de banda, de duets o d'algun altre format. Els artistes que fan gaudir al públic es bo que unixquen forces, amistats i companyia. I això és el que han fet hui el Grup de danses "La Llata". A la caseta d'Antonio Monfort, el mirador del Montgó, i amb el vell testimoni de padrí -com deia el comentari Antonio. Una bona fideuà i balls i danses al voltant de la gastronomia típica d'aquestes terres. Les fotografies porten la composició que es mereixen: la paella de la fideuà, els balls de "La Llata" i el vell Montgó de fons, com sempre.

FONT: Fotos de Antonio Monfort, a través del seu facebook.FOTOS AMB HISTÒRIA: Pontet de la Benitzaina (terme de Dénia)

20130420174622-pontetbenitzaina.jpg
Segona foto amb història que ens porta Jaume Costa i Caselles. És EL PONTET DE LA BENITZAINA, que encara que es troba a terme de Dénia ha estat sempre pas per als bancals de gaters, ací ençà del Montgó. Deixem que fluïsguen les paraules i que Jaume ens explique el motiu d’escollir aquesta fotografia amb història.

"Una vegada em va dir un enginyer de camins que uns dels trets estètics dels ponts eren, ser el mes perpendicular possibles al llit del riu o barranc i tenir un número imparell d’arc o ulls.
Cròniques del país diu...en que el Pont fou costejat per la majoria de propietaris de la partida, a més de pagar als obrers, feien tandes (aportaven la seva ma d’obra).
Per exemple, els carros del tio Bernat del "Paresant", portaven les tosques de Xàbia,el tio "Nasio" (Ignacio Caselles Arabí), bisauelo meu, tenia el seu fill major Pedro, fent pedra a la Garganta.
El constructor fou el tio Fuertes, uelo o bisauelo de Fuertes el del carrer la Bassa que tot hi, suposse, no tindre estudis d’enginyeria, pot estar orgullós, donat que el varen fer per passar el carros i ara passen camions de gran tonatge sense cap mirament, deurien limitar el pes.
La seua construcció deu datar de finals del segle XIX o principis del XX, pel que deu tindre uns 100 anys. El primer que el va travessar, tot i no estar acabat, fou el tio Toni Garbiel amb la seua burra del ramal (era el propietari de la Casa de la Catxupa, en aquell temps."
 
A les fotografies de Jaume Costa teniu el pontet, visible des de la carretera Nacional a l’altura de la tenda d’artesanies i regals "la Barraca".


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 31.- Carrer de l'Hostal

20130420182130-hostal.jpg

Molt prop del carrer de Tetuà es troba el carrer de l'Hostal, nomenat així per l'Hostal que hi havia al mateix raconet que forma el carrer, ja quasi al final per la part de baix. El carrer es va formar a la marge esquerra del Barranquet. Per dalt connecta amb el carrer Roquetes i per baix amb el carrer Duquessa d'Almodóvar. També té plafó ceràmic el carrer, es tracta de Sant Joan Baptista xiquet, una bonica imatge. Actualment, la casa que l'acull es troba en obres i les peces del plafó guardades fins a que es torne a posar a la façana.

En algun curt període de temps se li va nomenar Plaça Hostal a la volta que fa el carrer i de baixadeta. En 1931 el trobem com a "Plaza Hostal" i en 1936 com a "calle Pedro Esteve". Després junt amb la part de les Roquetes es va començar a edificar a un ostat i altre del barranquet, hui cobert.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà.BRILLANT ACTUACIÓ A IBI DE LES XIQUES DE L'ESCOLA DE GIMNÀSTICA RÍTMICA

20130420233208-xiquesgim.jpg

Hui ha resultat un dia molt especial per a l’Escola Municipal de Gimnàstica rítmica de Gata. A la final provincial, nivel B, disputada a la localitat d’Ibi han participat tres gimnastes gateres. S’han fet amb una medalla de segona classificada, una, i les altres dues, de les gimnastes de l’Escola passen a la final autonòmica que se celebrarà el pròxim dia 4 de maig, dissabte, a Almussafes. Segons ha comentat el monitor esportiu de l’Ajuntament, Rafa Pla, això ens demostra que estem en el bon camí i que amb treball i il·lusió i entrega es poden conseguir els somnis. Elles tres són: Mª Fernanda Cardozo- segona classificada provincial cadete, Lorena Oliver 4ª classificada provincial infantil i Daisy Woods, que malgrat a fallar-li la música s’ha sabut superar a ella mateixa i als nervis, conseguint una setena posició que també li dona accés a la final autonòmica.

FONT: Foto i text, Rafa Pla, monitor esportiu. Gata. EEM Gimnàstica Rítmica.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 21 D'ABRIL DE 2012: A "Els meus articles" posava els carrers de Gata, tercera part. "Calendari ple d'events" era un altre article menut. Una altra vegada era notícia el cartell publicitari que anunciava sexe a "La premsa parla de Gata". El Gorgos juvenil cau a casa, 2-3, era la notícia esportiva.LA PARRÒQUIA ORGANITZA PER A L'1 DE MAIG UN VIATGE A REQUENA I UTIEL

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos organitza un viatge cultural a les zones de Requena i Utiel el pròxim dia 1 de maig, Festa del Treball. a Utiel es visitarà l'ermita del Remei. Bons vins es podran veure i degustar en la bodega "Dominio de la Vega" i en Requena es visitarà el casc antic. Un lloc bonic i diferent, al que els gaters no estan acostumats a veure. L'import és de 30 euros per persona i es poden apuntar al despatx parroquial fins el 26 d'abril. L'eixida eixe dia serà a les 9 del mati des del carrer Sant Josep, a l'altura del nou vial.MÉS DE 15.000 PERSONES A LA TROBADA A PEDREGUER

20130421194739-trobadajaime.jpg

Del poble veí. Els gaters van estar presents entre eixes 15.000 persones que van passar al llarg de tot el dia per tot arreu de la vila. La premsa, en concret el LEVANTE-EMV, publica hui diumenge dia 21 l'article: "Las Trobades d'Escoles arrancan con 15.000 personas en Pedreguer". Al subtítol: "Profesores, alumnos y padres reivindican el valenciano y critican los recortes educativos". L'article és de A.P.F. i podeu llegir-lo tot a aquest enllaç: http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2013/04/21/trobades-descoles-arrancan-15000-personas-pedreguer/991506.html.

A la fotografia de Jaime Fornés Signes, teniu un moment de la festa de la Trobada a Pedreguer.EL GORGOS GOLEJA AL JUVENTUT TEULADA-MORAIRA (4-1)

El primer equip del Gorgos C.F. ha golejat aquesta vesprada al CF Juventut Teulada-Moraira per 4 gols a 1. Es jugava la jornada 30 i ha estat un partit fàcil i còmode pels locals que han dominat el temps i el resultat. Continuen amb aquest resultat amb molt bona posició i son cinqués a la classificació del grup 14 de la Segona Regional Valenciana. Per ara, el Gorgos CF té 53 punts i dels 28 partits jugats, 15 ha guanyat, 8 ha empatat i 5 ha perdut. La pròxima jornada, la 31, el Gorgos visitarà al Sporting Benidorm que és seté a la classificació.

Pel que fa als juvenils ahir disputaven el seu partit a cassa contra el Rafelcofer.DE IBI A BENISSA PASSANT PER GATA: Nou èxit de les xicones de Gimnàstica Rítmica

20130421223908-ballet2.jpg

Si ahir anunciava els bons resultats obtesos a Ibi per les xicones de la Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica, hui cal repetir eixa notícia, de la qual gaudim tots els amats de l’esport i dels gaters. A la categoría benjamí, GATA ha quedat primera individual, amb NURIA SIGNES MULET, i tercera individual amb LAURA SIGNES TORRES. Ha estat primer individual masculí el xiquet SERGI BUHIGUES VIVES. En categoria aleví, Gata ha sigut segona individual en la persona de LARA TORRES ORELLANA. En categoria juvenil, tercera individual ha quedat CAROLINA BIANCHI FIRGARIA. Les més menudes d’exhibició han quedat fenomenals.

Comentava el monitor d’esports Rafa Pla al repecte de l’actuació de hui en conjunt: "El de hui és un èxit del treball de tots, des de la xiqueta més menuda fins a l’excel·lent entrenadora amb la que contem, ja que el treball de Proletina Kalcheva Stanimirova, gimnasta búlgara que participà en les olimpiades de Sídney, en varios mundials representant al seu país i que és una de les millors gimnastes búlgares és una gran base per a la millora de les alumnes de la nostra escola". Continua diguent Pla: "les millores es noten dia a dia, malgrat que no sempre els jutges són capaços de reconeixer-ho però ahí està el nostre treball i el de totes i tots els components de l’EEM GATA de Gimnàstica Rítmica. Per supost, amb la col·laboracio de Sheila Doblado, Yanina Cardozo i Mireia Gadea com a monitores ajudants.

FONT: Foto i text, Rafa Pla (monitor d’esports de Gata).

 ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 32.- Carrer Roquetes

20130421210029-roquetes.jpg

Porta el nom del lloc on passava el Barranquet. Es deia als anys 60 i 70 del segle XX les Roquetes, allí jugavem els xiquets quan encara no estava ni cobert el barranc ni urbanitzada la zona. El carrer té una part de cases i altra de blocs de pissos. Per un costat comença al carrer Xaló i per l'altre acaba a l'encreuament del carrer Moreres, carrer de Sant Antoni i carrer Duquessa d'Almodóvar. Pel costat té al carrer de l'Hostal.

Trobem el nom en 1977, quan es recomana fer el carrer ample a la zona dels pissos de set metres d'amplària. En 1936 ja es deia que seria molt interessant per als veïns del Raval que s'enderrocara la casa del carrer José Ferrandiz i es fera un pontet per dalt del barranquet.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l'Hostal.FOTOS AMB HISTÒRIA.- Aljub morisc a l'Alcolaia

20130421212427-aljubalcolaies.jpg

Tercer indret gater que vegem al blog de la mà de l’amic Jaume Costa. Ells ens porta a un lloc molt conegut per tots els escolars de Gata i els seus pares, és l’aljub morisc que està darrere de la coneguda com l’olivereta dels moros, a la partida Alcolaies. Deixem que ell ens explique el lloc, amb lema inclós:

COM ESTA TANT PROP NO EL VALOREM.

"L’aljub es l’únic vestigi que queda del que, possiblement, fou una torre de defensa o una Alqueria fortificada que, donà nom a la partida i barri. Alcolaia, es una paraula àrab que significa, torre fortif...icada o xicotet castell.
Si hom fa un esforç d’abstracció i pensa amb el paisatge de l’època islàmica, vora com no resulta gens estrany que en eixe indret hi haguera una torre de defensa, que a més de servir de guaita, també serviria per acollir els habitants de la Gata àrab, que en cas de perill es refugiarien en aquest recinte murallat, protegit per les
escarpades vessants del riu.
Cròniques del país, diuen, que amb motiu de les obres del grup escolar nou, on molts hem conegut un bancal d’oliveres, es trobaren un enterrament musulmà i alguna cosa més".
FONT: Foto i text Jaume Costa. A la fotografia, l’aljub de l’Alcolaia.


RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 22 D’ABRIL DE 2012: El blog superava les 106.000 visites, hui quasi està en 217.000. El capítol esportiu l’ocupava el futbol, on el Gorgos caia front al Verger per la mínima, 0-1. La quarta part dels "Meus articles de festes" publicat en 1992. A la fotografia 739 antiga es veien a Don Manuel Frasés i Don Ignacio González, rector i vicari, junts en una fotografia.EL GATER VICENT MAS, SEGON A LA CARRERA DE EL VERGER, segona del Circuït a Peu Marina Alta

20130422221742-vicentmas.jpg

Busquem als millors gaters entre els primers 200 corredors arribats a meta.

 

El gater VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Sport), que va ser el guanyador a Xàbia, va entrar segon a meta, onze segons més tard que el guanyador de la 7ª Volta a Peu El Verger, Juan Ramón Pous Pérez (C.A. Fran Beneyto R. Dénia). Mas va fer un total de 33 minuts i 40 segons, sumant 1.399 punts més per al final. El segon gater, en aquest cas denier casat a Gata, VICENT LLOPIS CHELI (C.A. Fran Beneyto R. Dénia) va arribar al lloc 47, fent un temps de 36,57’.

 Al lloc 91 arribà JORGE RODRÍGUEZ SALVÁ (Grup Espeleòlogic Gatense) amb un temps de 38,18’. Al lloc 104 arribà BADREDDINE LAHMAMI (C.A. Gata) amb un temps de 38 minuts i 48 segons. Al 106 va entrar JUAN JAIME TORRES OLIVER (C.A. Gata) amb 38, 50’. Al lloc 157 va arribar JOSÉ CASELLES PEDRO (C.A. Gata) que va fer 40 minuts i un segon.

En total van entrar a meta 1.521 corredors a la prova reina.

Dels menuts, cal destacar el segon lloc de JOSEP SIMÓ MONFORT, en la carrera de benjamí masculí.

A la fotografia Vicent Mas corrent. Foto presa del seu perfil de facebook.

FONTS: www.somesport.es, classificacions / facebook de Vicent Mas.

 ARRIBEM A LES 217.000 VISITES DEL BLOG

Passa molt de pressa, cada mil a mil entrades o més bé punxades a qualsevol tema o article del blog. Ja són 217.000 visites, que no visitants. Anem contant així...i endavant. GRÀCIES A TOTES I TOTS.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 33.- Carrer de les Moreres

20130422223114-moreres.jpg

Ja en el segle XVII està documentat paral·lel a aquestes cases el "barranquet de les moreres". El nom el porta perquè hi hauria aquests arbres en alguna part del barranquet. El carrer toca, per un costat, la unió de tres carrers (Roquetes, Duquessa d’Almodóvar i Sant Antoni) i per l’altre el carrer de Bisserot. Al carrer trobem un plafó ceràmic dedicat a Sant Cristòfol. Carrer recte i curt que unix dos carrers importants de la zona.

A nivell històric, al carrer se li va posar "Lenin" en 1936.

 Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 23 D’ABRIL DE 2012: L'article de les festes, publicat en 1993, primera part, de "Pinceladas de la historia de Gata (1904-1925)" el publicava fa un any. A "Sabieu...?" parlava de la Plaça Nova, abans Plaça del Mercat i de 1905. La fotografia antiga 740 era d’un convit dels anys 60 del segle XX.HUI ÉS SANT JORDI, DIA DEL LLIBRE

20130423200943-diallibrecartell.jpg

La Biblioteca i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata celebren el dia del llibre amb diferents actes

Diumenge 28 serà la Fira del Llibre a la Plaça Nova

Heu llegit o comprat un llibre hui ?. Heu anat a la biblioteca ?. Heu regalat un llibre i una rosa als vostres èssers volguts?. Tots eixos interrogants venen a conte perquè hui és el dia 23 d’abril, festa de Sant Jordi, dia internacional del llibre. Sabeu que Sant Jordi és el patró d’Alcoi, que estan fent-se les festes de Moros i Cristians allà i que és una festa molt popular a Catalunya. També és festa a alguna comunitat autònoma, com Aragó.

La Biblioteca i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata celebren el dia del llibre amb diferents actes. El actes van començar amb l’animació a la lectura que va realitzar ahir la Biblioteca de Gata, patrocinat per l’ampa, dirigida als alumnes de l’IES Gata. A més, el proper divendres 26 d’abril,  les 19 hores, la biblioteca donarà el carnets de socis als més menuts nascuts a finals de 2012 i  principis de 2013 dins la campanya Benvinguts a la lectura i seguidament s’impartirà una xerrada sobre Cóm contar contes als bebès a càrrec de Caputxeta Creativa

També  l’Ampa del Col·legi Públic Santíssim Crist participa amb la celebració amb l’organització de la Fira del Llibre que se celebrarà el proper diumenge 28 d’abril a la Plaça Nova. La Fira serà inaugurada a les 11 hores amb l’inici dels tallers. A les 12 hores hi haurà actuació del taller de danses de l’ampa i per la vesprada contacontes, animació i berenar per a tots els xiquets. Durant tot el dia hi haurà tallers, venda de llibres i servei de barra a càrrec de la Comissió de Festes 2013. L’organització compta amb la col·laboració del CEIP Santíssim Crist, l’Ampa de l’IES Gata i la regidoria de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Gata.

A la imatge teniu el cartell anunciador dels events culturals al voltant del llibre al poble de Gata.

FONT: Biblioteca / Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: Montgó, Valls i paisatges de ceps

20130423201509-dscf2088.jpg
Aquest matí totes les classes de cinqué del col·legi "Santíssim Crist" de Gata, acompanyats dels seus professors han visitat els paisatges de ceps de les Valls, han estat molt a prop del Montgó i han anat a l’Olivera Mil·lenària, sense deixar de visitar el paratge tan nostre de La Rana. El meu fill Juan Miguel ha estat a l’excursió i ha captat imatges curioses, com les que us pose a la composició, són els paisatges de ceps i sempre com a teló de fons el vell Montgó.


DEMÀ, JORNADA DEL BON RECICLADOR

20130423201804-cartellreciclatge.jpg
Demà dimecres, 24 d’abril, a partir de les 15 hores l’Edifici Polivalent Juvenil obrirà les portes per a poder compartir un cafenet i participar, a les 15:30 hores, en la Jornada del Bon Reciclador. Tots els assistents rebran un obsequi relacionat amb el reciclatge.
 
A la imatge, el cartell anunciador de l’acte.
 
FONT: Regidoria de Medi Ambient, Ajuntament de Gata.


FOTOS AMB HISTÒRIA: l’Olivera Mil·lenària (terme de Xàbia)

20130423202349-dscf2106.jpg
Hui no tenim una foto de Jaume Costa, sinó del meu fill Juan Miguel. Ha visitat hui l’olivera mil·lenària i per això parle d’ella, encara que ha eixit al blog moltes vegades.
L’olivera mil·lenària està en terme de Xàbia, però és de propietari gater. Per tant, la considerem també en part nostra. Molts són els gaters que l’han visitada. Just el diumenge dia 21 tancant les Jornades de Salut, l’Ajuntament organitzava una visita a l’olivera mil·lenària. També els alumnes de cinqué de primària, les tres classes, com he dit a l’entrada anterior han fet una visita aquest matí a aquest arbre monumental oleícola. 
Cal dir que l’olivera mil·lenària està a la partida de les Valls de Sant Bertomeu, a terme de Xàbia. El seu perímetre normal és de 9.30 metres i té una altura de 7 metres, amb un diàmetre de copa de 8 metres. S’estima que tindrà entre vuit-cents i mil anys i lògicament és un arbre protegit. És singular per les seues dimensions enormes i es troba al costat del camí vell de Xàbia a Pedreguer. El Montgó el té a quatre passes, com el que diu. Es diu i es comenta que fou plantat en 1023, quan Xàbia era una alqueria musulmana.
Té un espectacular tronc, formes retorçudes, com podeu admirar a la fotografia que li ha fet el meu fill Juan Miguel, i dins el tronc està buit, amb molts arrels i empeltat amb tres varietats d’olives.
Des de Gata podrem arribar passant pel paratge de la Rana, des d’aquí anirem pel camí asfaltat fins el pontet del Ros i a uns 600 metres per un camí de terra estarem a l’olivera.
 
FONT: pàgina web "Olearun, cultura y patrimonio del aceite": http://www.olearum.es/det_olivos_monumentales.php?id=47&primero=63.


L’EMPRESA PONS QUÍMICAS DONA 250 LITRES AMB PRODUCTES PER A LA RESIDÈNCIA DE BENISSA

20130423203025-ponsq.jpg

De nou, un altre gest de solidaritat d’una empresa gatera, Pons Químicas, S.L. Aquest matí ha fet donació de productes de neteja a la Residència Nuestra Señora de los Dolores, San Joaquín y Santa Ana de Benissa. En total, el centre rebrà 250 litres de productes professionals gràcies a un acord signat aquest matí a les instal·lacions benisseres.

El gater Antonio Pons, administrador de l’empresa, i Cristina Esteve, directora de la residència, han estat els encarregats de rubricar el conveni en el qual s’estableixen els termes de la donació. Els 250 litres de netejadors contribuixen aportant un xicotet gra de sorra a les necessitats d’un centre que actualment conta amb 80 residents. La directora ha explicat el funcionament de la residència i el projecte que porta a terme la fundació que la gestiona des de fa un any, llavor que ha supost la modernització de les instal·lacions, serveis i tasques administratives. L’eix principal del pla és la millora de la qualitat de vida dels residents i la implicació màxima dels seus familiars.

Per la seua part, Antonio Pons ha indicat que la firma realitza des de fa poc més de dos anys distintes donacions de productes a organitzacions de la comarca que presten atenció als col·lectius socials més desfavorescuts. Centres de dia, asils, Càrites i residències han sigut els principals destinataris d’estes accions que pretenen contribuir a aliviar en certa mesura les despeses que les entitats realitzen en productes de neteja. Cristina Esteve ha lloat aquesta iniciativa i ha manifestat un profund agraïment pel gest solidari de Pons Químicas cap a la residència que dirigeix.

FONT: Fotos i nota de premsa de Factoria d’Idees, el·laborades per a Pons Químicas.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 34.- Carrer de Bisserot

20130423225148-bisserot.jpg

Abans de parlar del carrer, cal dir que si vegem els noms en castellà apareixen sense la preposició, o bé "de" o bé "del". Quan es tornen a rotular en valencià apareix aquesta preposició. Com a exemple tenim el carrer que hui visitem. En una placa apareix "Calle Bisserot" i en altra "Carrer de Bisserot". Al poble sovint es produeix aquest canvi de denominacions.

Dit aixo, cal dir que el carrer de Bisserot porta el nom d’una partida però que està molt lluny d’ací. També noms familiars i malnoms que portaven aquest nom. Carrer llarg i estret. Va des de el carrer Xaló fins el parc del riu, ja baix de tot. A mitat de carrer agafa molta pendent. L’ixen al pas distints carrers. Per l’esquerra el carrer de les Moreres i el carrer de Sant Antoni. Per la dreta, el carrer Barranquet, el Palmerar Alt i el Palmerar Baix. Al final, baix de tot s’unix al carrer Parres (o amb la nova denominació "de la Parra") en un parc infantil.

Al carrer, just encarat al carrer Moreres, hi ha un sant Sebastià màrtir, com solia hi haure a les entrades dels pobles. L’Àngel de la Guarda també un plafó ceràmic al carrer. El carrer té una particularitat, les voreres més estretes del poble estan ací.

Si entrem en la història no massa llunyana recordarem que ací es va ubicar el primer i únic parc local de bombers contra incendis. Després va ser la seu del Grup Espeleològic i inclús del Paleontològic.

Cal ressenyar que en 1916 el Ple recomana que es facen gestions per a fer un pontet que enllace la carretera de Xaló amb el carrer Bisserot. En 1936 rebé el carrer el nom de León Tolstoy.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

 AQUELL 24 D’ABRIL DE 2012:  El blog tenia 107.000 visites. La premsa parlava de gaters, bé de futbol, bé de propietaris de garrofers centenaris. La fotografia ntiga 741 era de bous i la família Miñana a la Plaça de l’Església.


ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 35.- Carrer Barranquet

20130424211930-barranquet.jpg

Tornant al paràgraf primer que parlava ahir, les denominacions que es van posar en valencià no sempre coincidien amb com deia la gent, el veïnat, el nom del carrer. Al carrer de hui estava clara la denominació ja que sols apareix en valencià, ja que és de recent nom.

Carrer curt i que té poques vivendes, la majoria són accesòries del carrer Xaló. S’anomena carrer Barranquet perque va paral·lel al barranquet cobert baix d’eixes cases que deia. Per un costat ix al camí, a l’entrada del barranquet, a la carretera de Xaló, al lloc nomenat "Vaivé". Per altra part ix al carrer Bisserot.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.098, la del dia 18/4-

20130424213148-joaquina2.jpg

Reprenc la sèrie que tant agrada a l’usuari del blog. Es retrata la vida d’abans gatera, els carrers i places, les persones, els oficis, els llocs.

Aquesta fotografia tocava ser del passat dia 18, dijous. Pertany a la col·lecció de Emilio Signes. La seua tia àvia Joaquina, germana del seu avi Pedro Frasés apareix en molts retrats. Va morir jove l’any 1941, a l’edat de 26 anys. En pròximes fotografies la veurem rodejada d'amics i família.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.099, la del dia 19/4-

20130424220326-b036jaimecabellos.jpg

La fotografia és la que pertocava dissabte dia 20 d’abril.  

Aquesta és de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica". Un altre retratet. El recordeu? un xic que era perruquer, solter, sabia tocar la guitarra i acudia a tots els festivals.

Ell era Jaime "Cabellos". Vivia, com recordareu, al carrer Sol i la seua perruqueria feia xaflà entre els carrers Sol i Teulada. Ací el vegeu vestit de militar, complint el servei militar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.100, la del dia 20/4-

20130424223423-b037platja.jpg

La fotografia és la que pertocava dissabte dia 20 d’abril. Ja tenim 1.100 imatges de Gata publicades, de totes les temàtiques. Aquesta és també de la col·lecció de Jaime Signes "Mónica". Les parelles de novios o casats anaven a la grava de Xàbia, al Muntanyar, a sopar a l’estiu. Ací tenim alguns d’ells. A la dreta es veuen a Antonio Font "Corder" i Anita Pedro "Galleta". Al costat està Jaime, el propietari de la foto -que té un xiquet amb ell, conegut o veïnet- i Carme. A l’altre costat de la taula Marita Caselles "Llisinta" i Mari Frasés. Al fons es pot veure el cap de Sant Antoni.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 25 D’ABRIL DE 2012:  El dia de la desfeta, el d’Almansa, aquella dita de "Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança", l’any passat anunciava al blog el concert extraordinari a l’ermita del dia 28, que al final es va fer a l’església. "Curs sobre les xarxes socials per als comerciants, la majoria de Gata" era un altre article publicat. Segona part sobre "Pinceladas de la historia de Gata" que vaig publicar al programa de festes l’any 1993. A "Sabieu...?" parlava dels mossos pròfugs de 1905.LA PREMSA parla de la plaga de conills, que es mengen els brots dels ceps del terme

20130425204514-campscepsplagaconills.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui una extensa informació sobre Gata, els conills i el camp. Titula l’article de Carlos López: "Una plaga de conejos de montaña arrasa los campos de vides de Gata de Gorgos". Al subtítol: "El ayuntamiento logra un permiso del Consell hasta el 15 de junio para controlar la invasión con el uso prioritario de hurones".

Interessant l’article i les mesures, sobre tot per als amants de la caça i del camp. Podeu llegir tot l’article punxant al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130425/marina/plaga-conejos-montana-arrasa-20130425.html.

A la fotografia de LP: "Uno de los campos arrasados por la plaga de conejos, en primer término cepas de vid muertas tras el paso de la plaga.

FONT: diari La Marina 25-4-2013.¡¡ HA VINGUT EL RIU (127 LITRES A GATA) !! ( I ) Plou molt a la capçalera del Gorgos

20130425211502-comporiu1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

A GATA ES MESUREN 127 LITRES

El riu baixa amb aigua des de les cinc de la vesprada

Vent i molta pluja tota la nit passada i al llarg de tot el dia de hui

El poble de Gata ha mesurat 127 litres en aquest episodi plujós, quantitat recollida -com sempre per l’amic Vicent Signes "Canya", però per dalt les muntanyes a la capçalera del riu Gorgos ha plogut molt més. I això s’ha certificat a les cinc de la vesprada, quan els xiquets eixien de l’escola passant els dos ponts el d’Alcolaes i el del nou vial. L’aigua ha superat la presa de les Planisses i ha baixat una riuadeta, sense ser exagerada. Les quantitats mesurades a l’interior de la comarca, sobre tot Parcent, Xaló, Alcanalí, pobles que estan al curs del riu Xaló, allí dalt, o Gorgos, ací baix, han fet que anara carregant-se el riu.

El refranyer diu: "Per l’Abril, aigües mil". Fent honor als dits populars i a la manca d’aigua que patíem, els metereòlegs ja advertien de les alertes que teníem damunt, fins a confirmar-se tot. Vent i pluja, molta pluja. Va començar la nit passada i ha estat plovent molt, amb vent sense parar també.

Barranquets, séquies, camps mullats, aigua molt bona per als ceps, oliveres, hortalisses. "Per l’abril, aigües mil". Encara cau a bon temps i tenim que agrair l’aigua.

Com hi ha moltes fotografies i algunes molt boniques de la riuada de hui, pose per ara dues parts, per a que gaudiu d’elles. La composició del primer article la formen fotos fetes per Verónica Vives.¡¡ HA VINGUT EL RIU !! ( i II ) les fotos dels gaters

20130425213243-comporiu2-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

A la xarxa social facebook han deixat fotos boniques els gaters que s'han arrimat al riu a no perdre's el pas de l'aigua per Gata. Així trobem la d'Alberto Cardona Pedro, en la qual es veu el pas de l'aigua per baix del pont nou. Les fotos de Miguel Serra Galdón també són significatives de com anava el riu i les de Juan Caselles recollides des de la mateixa terrassa del Centre Social també. Totes les podeu veure a la composició que us he preparat.

FONT: Fotos de Alberto Cardona, Miguel Serra i Juan Caselles, penjades al facebook.DEMÀ, INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE PINTURA DE CARMEN ROSELLÓ

Demà, divendres 26, a les 20.30 hores, s’inaugurarà l’exposició de pintures de Carmen Roselló Salas, a la sala de exposicions del Casal de la Música. La mostra es podrà veure des de demà dia 26 d’abril fins al 12 de maig. Col·labora la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata.GATA ACULL DEMÀ EL IX ENCONTRE COMARCAL DE SEGURETAT

L’Ajuntamentde Gata serà, demà divendres 26 d’abril, l’escenari del IV Encontre de responsables de seguretat de la Marina Alta. A partir de les 9:30 hores es reuniran responsables polítics i caps deles policies locals dels municipis de la Marina Alta per abordar conjuntament problemes i nous reptes que es presenten en el dia dia de la seua tasca.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.SABIEU...? que esta nit hi ha un eclipsi de lluna

Reprenc aquesta sèrie que tantes dades va fer descobrir a tots els gaters i seguirà descobrint. Hui ens interessem per l’actualitat. Serà quasi impossible veure’l des de Gata, ni cap lloc de la comarca, donat el temporal que tenim damunt i l’espesor de la boira que tenim, però cal saber-ho. Aquesta nit toca presenciar el segon eclipsi de lluna més breu del segle XXI, però visible a simple vista des d’Espanya. L’eclipsi serà parcial i la màxima obscuritat ocorrerà a les 22.07 hores. Llàstima, perquè serà visible a simple vista!. Si no estiguera el temps així...Ara mateix s’està produint l’eclipsi.

A les 20:01:26 ha començat el primer contacte amb la penumbra. Això no ha estat perceptible, la Lluna estava sota l’horitzó. Ja començarà a ser visible el primer contacte amb la sombra a les 21:50:23. El màxim de l’eclipsi serà a les 22:07:21, visible. L’últim contacte amb la sombra serà a les 22:24:19 també visible i l’últim contacte amb la penumbra, a les 00:13:16 del dia següent, 26 de abril, que també serà visible. Per tant, sols durarà 34 minuts.

Serà parcial, una part de la Lluna travessarà la obscura sombra que projecta la Terra. La zona N de la Lluna serà coberta per la sombra de la Terra durant eixos 34 minuts, la resta de la superfície lunar lluirà com si no existira un eclipsi.

Ho sabieu?. LLàstima del temporal, hui precisament.

FONT:  ABC, ciència. Pàgina a internet: http://www.abc.es/ciencia/20130425/abci-consejos-para-eclipse-luna-201304241843.html.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 36.- Carrer Palmerar Alt

20130425231312-palmeraralt.jpg

Les palmeres sempre han estat i estan presents en molts patis interiors de Gata. Tres dels nostres carrers porten eixe nom i un d’ells el travesser té una plamera, per identificar el lloc. El Palmerar estava a la zona i per això el carrer que tractem hui és el carrer Palmerar Alt.Connecta amb el carrer Bisserot a l’entrada i en el carrer Palmerar al final i s’unix amb el camí de les Mirandes. És un carrer recte que no té pissos ni cases altes. Forma part, com els que estem coneixent en els últims dies del barri del Raval, també dit Arraval i també per deformació "Tarraval". A nivell històric, dir que el carrer Palmerar Alt va rebre el nom de carrer Madrid en 1936.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.103, la del dia 23/4-

20130426231046-90blogpaellaporro.jpg

Dimarts dia 23 tocava la fotografia antiga de la col·lecció de Pepica "Josefina" i del sempre recordat Jaime Caselles. Precisament, a la imatge el podem veure amb un altre veí en el record, "Porró". Els dos bons paelleros, bons caçadors. Ací els teniu en plena operació gastronòmica i molt graciós el moment, amb la pala per a remenejar la paella?. Un recordatori dels dos.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.104, la del dia 24/4-

20130426233109-bossetes.jpg

Pertocava la fotografia antiga del dia 24, aquesta imatge de la col·lecció de Paco Moncho. La foto és propietat de Anita Mulet Marcos, que la tenia el seu marit i alcalde de la postguerra Vicente Mulet Redal. Comenta Paco sobre la foto, que com vegeu està feta a la que nomenaven "sala", a la part de dalt de l'Ajuntament: "A la postguerra repartien menjar entre les famílies més necessitades. A Gata, també. Ficaven les bosses de menjars i mantes, les posaven a l'Ajuntament, per a després fer el repartiment". Si mireu detingudament voreu unes inscripcions. Són de la Jefatura Provincial del Movimento, de Falange Española y de las JONS. Es van repartir per Nadal, a la dècada dels anys 50 del segle XX.

FONT: Foto de la col·lecció de Pasco Moncho (propietat de Anita Mulet Marcos).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.105, la d’ahir dia 25/4-

20130426234234-pacorositajesus.jpg

La fotografia que corresponia a ahir divendres la pose ara. També és de la col·lecció de Paco Moncho, al qual li agraïsc deixar-me publicar-les al blog. Deixe'm que ell ens situe i ens diga qui són els dos xiquets i la xicona: "Era l'any 1952 ó 1953. A casa ma huela al carrer Constitució, dit popularment carrer Corbella. Jo estic sentat al pou i els altres són els meus germans Jesús i Rosa." En el record queda la germana Rosa.

FONT: Paco Moncho, de la seua col·lecció de fotos.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.106, la de hui dia 26/4-

20130427000121-curs6263-copia.jpg

(AMB MÉS DETALL, PODEU OBSERVAR-LOS A TOTS, PUNXANT ACÍ)

Finalment, actualitze les fotografies antigues. I acabe, per a hui, algunes fotografies que he posat de la col·lecció de Paco Moncho Pascual. Aquesta és escolar, una més entre totes les publicades. Apareix Paco i els del seu curs, 1962-1963 i el mestre és Don Fernando Pons, que sabia molta matemàtica i vivia a la cantonada entre el carrer Doctor Gómez Ferrer i carrer Signes.

Paco ha etiquetat al facebook als seus companys d’escola i ha detallat qui són tots: Aniré posant-vos, d’esquerra a dreta per files, qui eren: primera fila de baix: Julián Pedro Noguera, Paco, com ja he dit, Antonio Pedrós "el del garaix" i Ángel Barrabés. A la segona filera: Pepe "el Petxero", per darrere Paco Grimalt "el dels segurs", Antonio Ferrer "l’esquerrer", Salvador Vives que ja no està entre nosaltres, Vicente Frigols "Paragüero", Pepe Jorro Blasco, Miguel Signes Salvá i Vicente "el benissero". Per la fila de darrere: Pepe "Tomás" del vídeo; José Luis Mulet Prats "de l’agència"; Vicente Grimalt "el de Clave", Don Fernando el mestre, com ja he dit; Paco Polaca "el carnisser", José Luis Navalmoral i el recordat Pepe Cholbi.

Com era habitual, la fotografia es va fer als escalons del Grup Escolar "Santíssim Crist", que feia tan sols quatre o cinc anys que funcionava.

FONT: Foto de la col·lecció de Paco Moncho.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 26 D’ABRIL DE 2012:  Diem adéu a Don Francisco Costa, aquell director de l’escola de molts anys. L’article solidari era la donació a Càrites de Xàbia de 720 litres de productes de neteja a càrrec de Pons Químicas. La premsa parlava dels gaters a la Volta a la Marina Alta. "La biblioteca i Cultura celebren el Dia del Llibre" era el tema cultural. A "Sabieu...?" coneixiem que el guarda rural de Gata trobava una xiqueta a la reixa de l’ermita de Teulada. La fotografia antiga també feia un homenatge a Don Francisco, el mestre i director.EL BLOG SUPERA LES 218.400 VISITES

Passa com el vent. Quan menys ens adonem resulta que s’han superat les 218.400 visites. Va tan ràpid que des d’ara sols posaré la informació de 25.000 en 25.000. Per tant ara fins a 225.000...GRÀCIES A TOTES I TOTS per la vostra complicitat amb el blog i el cronista del vostre poble que és el meu, Gata.SEGON DIA DE PLUJA, HUI AMB MENYS VENT. El riu segueix portant aigua; s'han recollit 19 litres més

20130426211141-riual26.jpg

S’ajorna a dimecres 1 de maig la FIRA DEL LLIBRE

És el segon dia d’aigua, però sols pel matí, a l’hora del mercat, com aquell que diu. Molt bona pels camps, encara que no per a les festes del poble veí de Benissa, que comença hui les festes. Hui han caigut 19 litres més, segons m'informa Vicent Signes "Canya", per tant ja sumen 146 litres en total. La parada de dos dies ara els vindrà bé. Esperem que diumenge, dia de la festa major, millore un poc, encara que diuen els entesos que ve altra vegada molta aigua. Havia donat un respir el temps i en tota la nit ha plogut poc, però, de nou, aquest matí ha tornat a ploure. El riu segueix portant aigua i continua, lògicament, amb un poc de menys cabdal.

A la fotografia teniu una imatge presa aquest matí per Verónica Vives, cap a les 9 del matí, quan començava a fer l’última ploguda fins ara. Gotetes i molta boira encara, després s’ha aclarit i ha trencat el sol als núvols.IMATGES CURIOSES: Canvi de lloc del mercat, per a hui només

20130426212341-mercatpau.jpg

La instal·lació de les "barraques", com diem a Gata, per a la Fira del Llibre de diumenge havia provocat, un any més, que el mercadet de divendres haga passat a l’Avinguda de la Pau. A la fotografia de Verónica Vives teniu una mostra del que dic, però cal dir que la pluja poc haurà deixat fer el muntatge als operaris municipals i a més a mitjan matí s’ha decidit per part de les autoritats i organitzadors ajornar la FIRA DEL LLIBRE fins a dimecres 1 de maig, que és festiu.GATA ACULL EL IV ENCONTRE DE SEGURETAT DE LA MARINA ALTA

20130426212905-encseguretat1-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

L’Ajuntament de Gata ha acollit, aquest matí, el IV Encontre de responsables de seguretat de la Marina Alta. L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler; la regidora de Governació, María Rosa Simó, i el cap de la policia local de Gata, Pascual Alandes, han fet d’amfitrions en la quarta reunió d’este col·lectiu que es realitza a la comarca. A la reunió han assistit l’alcalde de Beniarbeig i els regidors de Xàbia, Calp, Dénia i Teulada, així com els caps de la policia local de Xaló, Pego, Calp, Xàbia, Dénia, Teulada, Ondara,  Pedreguer i els Poblets.

A més, han volgut estar presents representants de la Policia Nacional i de la Guardia Civil. Durant tot el matí s’han reunit per abordar conjuntament problemes i nous reptes que es presenten en el dia a dia de la seua tasca. Els assistents, que es reunixen en diferents comissions de treball, estudien la possibilitat de crear plans conjunts de seguretat, formació, equipament, de prevenció,... així com el·laborar convenis de col·laboració entre diferents municipis. Especialment, en la reunió de hui s’ha centrat, entre altres, amb els problemes dels vehicles de residents matriculats en altres païssos i en el tractament de la mendicitat . A més, s’ha plantejat la proposta de la creació d’una oficina d’informació al turista estranger.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, AJuntament de Gata.LA PREMSA parla de la pròxima obra del nou gimnàs escolar

20130426213405-reuniogimnas.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina), per mig de l’article de Carlos López, publica hui divendres dia 26 un article referent al gimnàs escolar i el possible començament que estaria més pròxim. L’article titula: "Gata arranca el compromiso de Educación para la construcción del gimnasio del colegio". Al subtítol: "El ayuntamiento buscará la colaboración de la Diputación para ponder financiar en dos fases la totalidad de los 800.000 euros de coste". Ací teniu l’enllaç a la notícia digital: http://www.lasprovincias.es/v/20130426/marina/gata-arranca-compromiso-educacion-20130426.html.

A l’enllaç teniu la informació de l’enderrocament publicada a este blog el 31-12-2011: http://cronistadegata.blogia.com/2011/123105-el-vell-gimnas-escolar-es-ja-historia.php.

Podeu tornar a veure el vídeo que va fer l’escola i que vaig publicar el passat 12 de gener de 2012 al següent enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2012/011203-adeu-al-vell-gimnas-escolar.php.

Cal recordar que l’enderrocament del gimnàs es va produir al desembre de 2011, després es va adecentar la zona i, malgrat a presentar anteriorment l’anterior conseller d’Educació Font de Mora a Benissa a l’alcaldessa els plànols, es va tornar a paralitzar l’obra. Ara es torna a menejar i esperem que siga ja realitat prompte pel bé de la comunitat escolar d’infantil i primària de Gata.

A la fotografia, la reunió a l’Ajuntament de Gata entre els responsables d’Educació, l’alcaldessa i els regidors Pedrós i Signes.

FONT: Foto i text, diari LAS PROVINCIAS 26-4-2013.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 37.- Carrer Palmerar

20130426220744-palmerar.jpg

Hi ha una palmera al carrer. Carrer curt i atípic, que serveix de travessera entre dos carrers, el Palmerar Alt i el Palmerar Baix. Creua d’un a l’altre aquest carrer, dit Palmerar sols. Fa una raconada, una plaçoleta. No té massa cases, però és un lloc típic i tradicional del barri i del poble.

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.101, la del dia 21/4-

20130426222539-15blogrosaps-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Ja arribe quasi a actualitzar les fotografies antigues. La corresponent al diumenge 21, és de la col·lecció de Rosa Pedrós, que he capturat i que encara estava pendent. Un grup de joves es van fotografiar amb el vicari Don Antoni Biot. Entre dos reixes, devia ser a la Plaça de l'Església. Per a molts seran caràcters familiars. Podeu anar dient qui eren, bé pel facebook o com a comentari al mateix blog. El pare de la propietària està darrere de tots més a l'esquerra i sobreix per dalt. Està plantat més a la dreta Pedro Frasés.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.102, la del dia 22/4-

20130426223311-b014recordatori.jpg

Quasi al dia en fotografies antigues. Dilluns dia 22 tocava la fotografia antiga de la col·lecció de la família d'Antonio "el Rellotger". Com anem cara a les comunions que es faran en tres diumenges de maig, us porte ací el recordatori de la Primera Comunió d'Antonio, Antonio Soler Llácer, que la va rebre a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, el dia 16 de juny de 1949. S'en recordeu d'aquells recordatoris, que donava el rector a cada xiquet. Ara també es dona un present, però més modern, tal vegada una estampa o altre detall.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 27 D'ABRIL DE 2012: La segona part de "Pinceladas de la historia de Gata" la vaig publicar en 1994, posava al blog la primera fulla. La premsa parlava sobre Pons Químicas. A nivell esportiu: "El jugador gater de pilota Alván Salvá Estrugo torna a ser nomenat esportista d'èlit" i anunciava que diumenge 29 seria el IX Trial a Gata. Recordava el concert a l'ermita del dia següent. A "Sabieu...?" informava que en 1905 es va traure jutge i fiscals municipals.VISTES DEL RIU ( I ), hui dissabte, tercer dia, encara xorra

20130427175024-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Hui, sense dubte, és una altra mirada urbana de Gata. El riu Gorgos al seu pas pel poble

Al ser dissabte, el temps m'ha permés apropar-me a la bellea natural del riu Gorgos, al seu pas pel poble, quan l'aigua es deixava acaronar per les pedres i codols blanquinosos. Riu amunt, des del parc de la Font del Riu fins a les Coves Roges. Aturant-me als bots naturals que feia el riu, he aconseguit unes vistes que vosaltres podeu comprovar porten força, blancor, verdor, composicions que donen vida. És el tercer dia de riu i encara xorra. Encara va el riu? comentaven pel carrer els homes aquest matí...Ay, si tot l'any xorrara així !!.

A la primera composició, veureu el riu a una part de pont, a l'altra les vistes són de més amunt. Riu amunt i sols per la seua travessa al costat de les cases, dels parcs, al terme...ja és una altra història.

M'he permés posar-vos un vídeo curtet, per mig del conter de youtube de la meua filla Verónica, per a que escolteu el soroll màgic, encantador d'aquesta meravella de riu que tenim. Identificareu de seguida el lloc, a l'estret que li deiem nosaltres quan eren menuts, i mirant cap al col·legi "Verge del Carme" i el pont de les Alcolaes. Ací teniu l'enllaç per a que el gaudiu: http://www.youtube.com/watch?v=iywd2Rjgyr8&feature=youtu.be.VISTES DEL RIU ( i II ): encara xorra i, de moment, no plou

20130427221040-compo2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ DE FOTOS, PUNXANT ACÍ)

No plou encara, la borrasca i la bossa freda que diuen arriba aquesta nit a la zona de la Marina Alta i s’estendrà fins dilluns no arriba. Mentre acabem gaudint de les vistes que ens ha deixat hui dissabte el riu, travessant el poble i bordejant-lo. Podeu veure, com a l’altra entrada algunes imatges del riu i els seus bots, com a l’estret o a les Coves Roges.GATA, PREMIADA EN LA XVII MARXA NOCTURNA DEL TREN, DÈNIA-ALACANT

20130427221636-trenajuntament.jpg
El regidor de turisme Guillermo Cholbi i el de Cultura Juan Pedrós van rebre ahir divendres dia 26 un premi per a l'Ajuntament de Gata de Gorgos per la seua col.laboració en la 17a marxa nocturna FGV Dénia - Alacant. A més els organitzadors van tindre també un detall recordant a Javier Mulet " Mico ", qui tots els anys ajudava en la marxa. El detall el va rebre la seua dona Pepa qui va donar les gràcies a tots.
 
A la fotografia, capturada del facebook de "Populares Gata" es veu a participants, els regidors i Pepa, la dona de Javier Mulet "Mico", a la Plaça d'Espanya, anit.
 


LA PREMSA parla de retalls als mestres, també al col·legi de Gata

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica la denúncia que fa la Intersindical Marina Alta sobre el retall de mestres a la comarca. Titula: "Intersindical Marina Alta denuncia el recorte de más de 50 matesros en la comarca". Al subtítol: "El colectivo organiza una manifestación el 1 de mayo en Dénia y anima a trabajadores y parados a alzar su voz contra el recorte de derechos".

Dins de l'article es pot llegir: "...el portavoz insistió en que la conselleria se ha «cebado» en los colegios de Gata; Ondara; el Llebeig de Dénia; Azorín de Calp; y Trenc d'Alba de Xàbia..."

Podeu llegir tot l'article al següent enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20130427/marina/intersindical-marina-alta-denuncia-20130427.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 27-4-2013.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 28 D'ABRIL DE 2013: El blog arribava a les 108.000 entrades, ara supera les 219.000. La notícia del dia era cultural: "El concert extraordinari del 250 aniversari s'ha fet a l'església". Com són les coses. Havia plovisnat un poc i feia mal temps, hui també plou després d'un any exacte.VALUÓS EMPAT DEL GORGOS C.F. A BENIDORM (1-1)

Segueix el primer equip del GORGOS C.F. recollint bons resultats. Un empat a domicili contra el Sporting Benidorm C.F. va ser l'últim, el d'ahir. Van quedar 1-1 i es manté a la cinquena posició de la taula de classificació amb 54 punts. Té 83 gols fets i 45 en contra.

Els juvenils jugaven ahir a Gandia, contra el segon equip, al Guillermo Olagüe. Els cadets del Gorgos van empatar a casa 4-4 front al FC Teulada-Moraira. Són vuités amb 30 punts. Els infantils van perdre a casa, 1-2 contra el Teulada-Moraira i són onzés amb sols 15 punts.PLUJA TOT EL DIA, però el riu ja no xorra (28 litres més)

20130428183800-plujavicent.jpg

Les previssions metereològiques no han fallat i encara que amb poca pluja, al llarg de tot el dia ha estat plovent i amb un cel cobert i gris. Així i tot s'han recollit 28 litres més, segons em diu Vicent Signes "Canya". Bé va fer l’Ajuntament i els organitzadors d’ajornar la Fira del Llibre, perquè hui és un dia que no apetia eixir. Pluja per a hui i encara farà alguna cosa demà, diuen. Gota freda, perquè han baixat les temperatures uns cinc graus io hi ha molta humetat, de 90 al 100 per cent. Però un company ja no el tenim, el riu. Ja no xorra el riu. Hui ens hem llevat sense el soroll de l’aigua del riu, eixa aigua que fotografiava ahir de matí i que podíem encara quedar-nos amb les imatges.

En total, en els tres capítols de pluja s'han recollit: 127+19+28. Total fins ara: 174 litres a Gata.

A la fotografia teniu una fotografia de Vicent Fornés Pérez, feta aquest matí des de la caseta i mirant cap al poble: Calvari, Font del Riu, el pont de la via i el cel gris i plovent.

FONT: Foto Vicent Fornés Pérez, extreta del facebook.TORNA A SER SEGON VICENT MAS LEYDA, A LA CURSA DE TEULADA

20130428195410-badarcarrera.jpg

Sis corredors gaters entre els primers 200

Segon, però amb els punts a la butxaca, ja que el primer no va puntuar. Així va quedar el gater VICENT MAS LEYDA (C.A. Cametes Spat) a la XI Cursa de Teulada, tercera del Circuit a Peu Marina Alta, disputada ahir dissabte, amb molt de núvol però poca aigua. Mas va entrar amb 33 minuts i 35 segons a meta, mentre que el guanyador de la cursa, Manel Tornero, va fer 33 minuts i 3 segons.

Com sempre faig, us done a conèixer els gaters classificats entre els 200 primers de la prova, en aquesta cas la de Teulada. VICENT LLOPIS CHELI (C.A. Frank Beneyto de Dénia), que sabeu és denier casat amb una gatera i resident ací, va quedar al lloc 48 i va fer un temps de 38,35’. Al lloc 56 va entrar BADREDDINE LAHMAMI (C.A. Gata) amb un temps de 38,46’. El lloc 82 fou per a JUAN JAIME TORRES OLIVER (C.A. Gata) amb un temps de 39,35’ i al 122 el seu germà XAVI TORRES OLIVER (C.A. Gata), amb un temps de 41,04’. El 151 va ser JAIME MONFORT CASELLES (C.A. Cametes Spat) amb un temps de 41,53’.

Dels xiquets, DIEGO SALVÁ DEL AMO (pre-benjamí masculí) va quedar segon. Jordi Boronat Simó del CA.GATA va quedar tercer en la categoria de Benjamins Masculins i Ana Torrés Simó segona en la categoria cadet femeni. Agraïsc el detall de la informació d'aquests dos últims, que havia passat per alt, gràcies a Quico "Pala".

A la fotografia, un moment de la prova. Foto de Badar Lahmami, que el podeu veure al mig.

FONTS: Foto Badar Lahmami / Classificacions: somesport (www.somesport.com).ELS NOSTRES CARRERS I PLACES: 38.- Carrer Palmerar Baix

20130428204351-palmerarbaix.jpg

Torna a aparèixer el nom "Palmerar". Si ja veíem el de dalt i el travesser, ara toca el de Baix, com se li va posar en valencià, encara que sempre s’havia dit "Palmeral Bajo". Per un costat s’entra des del carrer Bisserot, per l’altre pel Carrer Palmerar. També va ser canviat el nom en 1936 posant-li "Sargento Vázquez".

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.107, la d'ahir dia 27-

20130428224754-b038carrossescarme-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Va de carrosses. La present fotografia és de la col·lecció de Jaime Signes "de Mónica" i Carme Caselles "de Moliner". Precisament Carme i les seus amigues festeres són les protagonistes de la foto. Observeu com el recorregut no era igual que ara, estavem als anys 70 del segle XX. Carrer Signes amunt. Les banderes omplien el carrer. L’arbre és el de davant de la caserna de la Guàrdia Civil. A la carrossa podeu veure a Carme, a la part esquerra si mireu la foto. Darrere està María Montaner, més amunt a la filla de Ramón Limiñana "Ramonet". La reina dalt de tot. A l’altra part està la sempre recordada Rosa, baix d’ella Paquita.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.108, la de hui dia 28-

20130428224635-104blogfolk8-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Canviem de col·lecció. Ara la fotografia és de la col·lecció de Paco Moncho. No canviem de festes, les patronals. Hi havia un grup musical gater molt estimat i seguit, no sols al poble sinó a la comarca. se li nomenava "Folk-8". Ací sembla que per l’escult estan a Teulada. D’esquerra a dreta vegeu a Vicente Pineda -a la guitarra-; a Pepe "Porró" -sentat a la bateria-, a Vicente Monfort i Pepe Grimalt -amb guitarres-, la desapareguda Gertrudis Froilán i Maite, germana de Quico. Jaime Monfort -a la guitarra- i María Jesús Monfort, la seua germana, completaven els vuit integrants del grup. Les cançons eren folk, a principis dels anys 70.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L'ANY PASSAT

AQUELL 29 D'ABRIL DE 2012: Bon temps i espectacle per al IX Campionat de Trial de Gata. A nivell cultural publicava que s'havia celebrat la Fira del Llibre a la Plaça Nova. Enguany per la pluja, s'ha ajornat per a dimecres 1 de maig. La premsa parlava dels Tradijocs i la imatge curiosa era de l'església i la làmpara central. Segona part de l'article meu publicat en 1994.RECORDANT...EL VELL LIMÓN EXPRESS (1971-2005). La premsa parla del tren turístic, ara inutilitzat

20130429225205-limonero.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui dilluns 29-4-2013 un extens reportatge de "RELATOS FERROVIARIOS" amb la firma de Mikel Iturralde. "El "Limón Express" languidece en vía muerta" titula. Al subtítul: "Pionero del turismo ferroviario, salió por primera vez a la vía en 1971 y permaneció activo hasta 2005, mientras hoy espera en los talleres de El Campello de Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana un gestor que lo vuelva a encarrilar".

Podeu llegir tot l’article, que és molt interessant a aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/rc/20130429/mas-actualidad/sociedad/limon-express-languidece-muerta-201304291136.html.

Us pose una fotografia que apareix a l’article i que retrata al Limón Express just davant l’estació de Gata. Es pot llegir al peu: "Los tractores del tren, aunque vetustos, conferían un aspecto singular al convoy". S’en recordeu aquells anys que feien fileres i fileres de turistes travessant el carrer l’Estació, anant a la Fábrica de Guitarres, després pel Passeig d’Alacant cap al Molí i allí els mostraven com feien l’artesania, tornant per la Plaça d’Espanya. Aquells temps ja no tornaran...

FONT: Foto i Text LP (Mikel Iturralde), diari de hui dia 29-4-2013.BENVINGUTS A LA LECTURA (La biblioteca obri les portes als nens)

20130429230009-nensbenvingutsbiblio-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Dimecres, 1 de maig, FIRA DEL LLIBRE a la Plaça Nova

Dins de les celebracions del Dia del Llibre, la Biblioteca Pública de Gata, seguint amb el seu Pla de Foment Lector, va obrir les portes el passat divendres als més menuts per donar-los la benvinguda al món de la lectura als bebés nascuts durant 2012 i 2013.

Dins la campanya de “Benvinguts a la Lectura” que realitza la Biblioteca de Gata des de l’any 2006, el regidor de Cultura, Juan Pedrós, i la bibliotecària, Vicen Mulet, van lliurar el carnet de lector de la Biblioteca a tots els bebès de la localitat i els van regalar un llibre. A més, es va realitzar una xerrada sobre Cóm contar contes als bebès a càrrec de Caputxeta Creativa

Seguint amb les celebracions del Dia del Llibre,  l’Ampa del Col·legi Públic Santíssim Crist  ha organitzat  la Fira del Llibre per al proper dimecres 1 de maig a la plaça Nova. La Fira, que es va suspendre el passat diumenge per la pluja, serà inaugurada a les 11 hores amb l'inici dels tallers. A les 12 hores hi haurà actuació del taller de danses de l’ampa i per la vesprada contacontes, animació i berenar per a tots els xiquets.

Durant tot el dia hi haurà tallers, venda de llibres i servei de barra a càrrec de la Comissió de Festes 2013.

L'organització compta amb la col·laboració del CEIP Santíssim Crist, l'Ampa de l'IES Gata i la regidoria de Cultura i Educació de l'ajuntament de Gata.

FONT: Foto i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: llum a les aules del Perú

20130429230947-vicentperu.jpg

Ací teniu una imatge curiosa de fa uns quants dies. Vicent Font, el missioner gater que es troba a les afores de Lima, al Perú, i una dona (la senyora Esperança, com indica al facebook, de "Mano a Mano") junt a un poste de la llum. Gràcies a la inciativa i ajuda de persones com estes ha arribat la llum a les aules de Campamento, al col·legi de Santo Tomás de Valencia, d'allà al Perú. És una imatge curiosa, però plena de solidaritat, caritat, amor i desprendiment. És "la Mirada del Perú".

FONT: La Mirada del Perú, a través de la seua pàgina a Facebook.ELS NOSTRES CARRERS I PLACES.- 39.- Carrer de la Parra

20130429234252-parres.jpg

Així ho diu el ròtul, el plafó ceràmic. abans es deia Calle Parras o La Parra. D’una manera o altra, cal dir que també és un carrer amb molta pendent, un dels que més al poble de Gata. Ix del carrer Sant Antoni per a caure, valga l’expressió, a l’enllaç per baix en els carrers Bisserot cap a un costat i de Baix cap a l’altre. Si recordeu, entre aquest carrer i el de baix estava el conegut Llavador. Ara el carrer té dos bars, un d’ells fa cantonada. En 1936 al carrer se li va posar el nom de "Fraternidad".

Em comenta Rosa Pedrós des d'Eivissa que a una foto antiga del carrer La Parra es podia veure una parra, al número dos, on abans era un bar. De fet a sa huela li deien Rosa "la Parra", dona de Lluís "el calciner".

Carrers ja publicats i que podeu consultar-los a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada. 11.- Carrer Signes. 12.- Carrer Calvari. 13.- Carrer Cuartel. 14.- Carrer Serrillàs. 15.- Carrer L’Era. 16.- Carrer Lepanto. 17.- Carrer Penyó. 18.- Costera del Grup Escolar. 19.- Carrer Sant Josep. 20.- Carrer Alcolaes. 21.- Carrer Sant Vicent. 22.- Carrer Montgó. 23.- Carrer Trinquet. 24.-Carrer Montgó. 25.- Carrer de l’Estació. 26.- Avinguda la Pau. 27.- Carrer Duquessa d’Almodóvar. 28.- Carrer de Sant Antoni. 29.- Carrer de Baix. 30.- Carrer de Tetuà. 31.- Carrer de l’Hostal. 32.- Carrer Roquetes. 33.- Carrer Moreres. 34.- Carrer Bisserot. 35.- Carrer Barranquet. 36.- Carrer Palmerar Alt. 37.- Carrer Palmerar. 38.- Carrer del Palmeral Baix.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.109-

20130429235358-b015bateig.jpg

La fotografia és de tipus religiós i més en concret del tema del bateig. De la col·lecció de Antonio "el Rellotger" i la seua família, trobem aquesta fotografia que és el bateig d'una de les seues filles. Era entre 1969 i 1974, perquè el rector que batejava era Don Manuel Frasés Pérez que va estar eixe temps a Gata. L'escolanet que està ajudant-li no desdcarte que fora jo, al menys em sembla. Estan Antonio i Rosa, i un altre bateig és del guàrdia civil que havia ací i que ara viuen a Xàbia, sogre de Carlos "el del Hogar". Es podeu fixar amb les estacions del Via Crucis, com estava la primera al pilar. Ara està canviada de lloc.RECORDEM...UN ANY...DE BLOG, L’ANY PASSAT

AQUELL 30 D’ABRIL DE 2012: L’últim dia d’abril de l’any passat publicava, dels Meus articles de festes, la tercera part de l’article de 1994. Del Gorgos parlava del gran i el cadet. Un altre article esportiu: "El gater Pau Pla García es proclama campió autonòmic cadet de pilota". També: "Esportistes escolars gaters per la comarca". A "Sabieu...?" ens traslladavem a 1906, quan dos germans es van ferir un a l’altre.EL MISSIONER GATER VICENT FONT SEGUEIX TREBALLANT AL PERÚ, INCANSABLE EN LA TASCA PROPOSTA

20130430213524-vicentperu2.jpg

Si recordeu, ahir posava una imatge curiosa: la de un lluitador incansable en terres del Perú. El missioner gater VICENT FONT i PEDRO segueix en la seua tasca proposta. Quan ja ha començat el curs pastoral, té en marxa la catequesi de Primera Comunió, de Confirmació, Grup Jove i altres grups. Set pobles formen la parròquia que porta endavant Font, ajudat per seminaristes, a les afores de Lima.

El col·legi té ja 18 mestres, i per fi -ens comenta Font des del Perú- "les he pogut assegurar i que cobren el jornal que correspon, però això suposa arreplegar 5.100 euros cada mes".

Tot això es supera vegent la meravella que suposa que 380 xiquets i jovens puguen tindre escola. Són gent amb molts problemes i necessitats de quasi tot. Torna a comentar Vicent: "Hui mateix m’he enterat de que un jove de segon de Secundària i un de Primer havien deixat l’escola perque havien de treballar. He anat a parlar amb les mares i he aconseguit que facen faenetes a mitja jornada en l’escola per a que puguen continuar. Però clar, això suposa al voltant d’uns 100 euros més de despesa. M’asuste quan pense en els diners, però de moment m’alegra veure que dos xavals podran acabar la Secundària".

Continua el nostre missioner, el rector gater allà al Perú, contant les coses a les que està arribant, el que estan fent: "estem fent, amb l’ajuda de benefactors, la valla de l’escola. Com es un terreny tan gran i irregular, costa 30.000 euros. Hem fet més de la mitat, però ara hem tingut que parar. Ens falten 6.000 euros...ja veurem". Diu Vicent, al respecte de les hostesses que van visitar el col·legi, que junt amb les coses donades "també han donat diners, amb els que hem pogut posar la llum a totes les aules. La veritat és que és impresionant com Déu va fent que tant bona gent, creient  o no, ajude a esta bona gent que viuen a aquestos arenals".
Una rèplica de l’ermita xabiera del Pòpul
Vicent Font descobrix més tasques que es porten a terme a la seua demarcació parroquial: "Per altra banda, amb ajudes d’Italia estem construint dos esglésies, una d’elles dedicada a la Mare de Déu del Pòpul. Estem fent una imatge rèplica de la del Pòpul del Montgó, que han pagat devots de Xàbia i Gata. La façana és rèplica també de l’ermita del pòpul".
Comenta el missioner gater que "la Parròquia dedicada al Santíssim Crist ja estem utilitzant-la, pero falta acabar la façana i el "templet". També hem fet una imatge rèplica de la nostra".
Un altre dia ens contarà més coses aquest gater que no perd mai la i·lusió i es desviu per ajudar als germans peruans amb la tasca encomanada.

A la fotografia vegem a les hostesses ("azafatas") d’Iberia que van anar al col·legi a donar coses i diners, aportant els seus donatius, per mig de la ONG "Mano a mano".IMATGES DE FESTA: EL GRUP GATER DE BOIXETS I L’ACALDESSA, EN LA TROBADA DE TEULADA

20130430214441-boixetsteulada.jpg

A la pàgina oficial de l’Ajuntament de Teulada hem capturat aquesta fotografia del Gabinet de Premsa, feta per Núria Moncho, on es pot veure al grup gater de boixets i randa, baix de la carpa a la Plaça del VIé Centenari de Teulada, amb motiu de la Trobada de Boixets i Fetedores de Fil i Randa. De peu, al costat d’elles, es pot veure a l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, amb capell, i els amfitrions l’alcalde de Teulada, Antonio Joan Bertomeu, i la regidora de Cultura, Ana Puig.EL BOP PUBLICA LES TARIFES DE L’AIGUA POTABLE PER A GATA

Publica hui, dimarts 30 d’abril, el Butlletí Oficial de la Província (BOP) l’actualització de les tarifes de l’aigua potable per a Gata. La mercantil pública local SOLDEGATA SAU, presta el servei de subministrament d’aigua potable en el terme municipal de Gata de Gorgos, per encomanda del Ple de l’Ajuntament de data 8 de març de 2012. D’acord amb la clàusula tercera del conveni regulador de l’encomanda de gestió, les tarifes s’actualitzen d’acord a l’ïndex de l’increment de Preus al Consum. D’acord amb este índex, les tarifes resultants seran:

AGUA POTABLE 2012: Subministre B.I) 0-60 m3/trimestre: 0,7252 euros/m3. Subministre B.II: 61-100 m3/trimestre: 0,9064 euros/m3. Subministre B.III: >100 m3/trimestre: 1,5233 euros/m3. Servei (segons calibre): 7,2551 euros/AB/Trimestre

El mateix butilletí publica un anunci sobre la sol·licitud d’una llicència ambiental a favor de la Comunitat de Propietaris del carrer Paleres 16, per una activitat de garaig. D’acord amb l’article 50.3 de la Llei 2/2006, de 5 de maig, de Prevenció de la Contaminació i Qualitat Ambiental, s’obre el període d’informació pública per termini de VINT DIES des de la inserció d’aquest Anunci en el Butlletí Oficial, per tal que les persones físiques o jurídiques, associacions veïnals i tots aquells que ho considerin oportú, formulin les al·legacions convenients.

Tercer.- Estes tarifes tindran efectes per a l’exercici 2013. El que es fa públic per a general coneixement.

FONT: BOP 30-4-2013.

 

 

 RECORDEU...DEMÀ ÉS LA FIRA DEL LLIBRE, ajornada per la pluja el passat diumenge

AMPA del Col·legi Públic "Santíssim Crist" de Gata, llibreries i papereries del poble, Ajuntament, CEIP Santíssim Crist, Regidoria de Cultura i Educació, Ajuntament, Comissió de Festes 2013...Tots estaran demà organitzant i col·laborant a la FIRA DEL LLIBRE. Se celebrarà demà dia 1 Festa del Treball.

Estava prevista per a diuemnge dia 28, però la pluja i el mal temps va fer que s’ajornara. La Fira serà inaugurada a les 11 hores amb l’inici dels tallers. A les 12 hores hi haurà actuació del taller de danses de l’ampa i per la vesprada contacontes, animació i berenar per a tots els xiquets. Durant tot el dia hi haurà tallers, venda de llibres i servei de barra a càrrec de la Comissió de Festes 2013.CARMEN ROSELLÓ PRESENTA LES SEUES OBRES AL CASAL DE LA MÚSICA

20130430225034-expocarmen.jpg

Carmen Roselló Sala, pintora autodidacta,  presenta per primera vegada les seues obres en una exposició a la Sala d'Exposicions del Casal de la Música. La mostra, que va ser inaugurada el passat cap de setmana pel regidor de Cultura, Juan Pedrós i l'Alcaldessa, Ana María Soler, recull un bon nombre d'obres diverses de la pintora.

En paraules de la pròpia autora "en aquests quadres es conjuga la pintura amb les textures més diverses afegint-hi materials quotidians amb habilitat especial per a descobrir i incorporar-los amb naturalitat. És així com la visualització de cadascuna de les obres ens convida a la curiositat".

La exposició es podrà visitar fins al proper 12 de maig de dimarts a diumenge de 18 a 21 hores.

FONTS: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament Gata de Gorgos.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris