Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2012.

RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

El primer dia del mes de juny de fa dos anys i de fa un any es presentaven així, pel que fa a la informació local, reportatges, fotografies i altres curiositats del blog del Cronista de Gata:

AQUELL 1 DE JUNY DE 2010: Anunciava la visita del dia següent del Síndic de Greuges, el xabienc Pepe Cholbi. També, la presentació a Gata de Jovema (Joves Empresaris de la Marina Alta)

AQUELL 1 DE JUNY DE 2011: El blog arribava a les 41.000 visites. Ara està pròxim a les 116.000. La pluja va ser notícia. Havien caigut 7,6 litres. A nivell esportiu, el Gorgos C.F. renovava el patrocini de Pons Químicas, S.L. Tornava a recordar l’excursió d’APEGA a la Casa de Canela que es faria el dia 5.

 ACTES RELIGIOSOS I SOCIALS, EL CAP DE SETMANA

Dos actes destaquen aquest primer cap de setmana del mes de juny.

Demà a les 19.30 hores, al temple de Gata, es celebrarà la primera missa solemne del nou sacerdot Juan Sivera Henarejos, rector xabienc, que com sabeu i ja vaig anunciar va ser odenat sacerdot a la catedral de València fa dos dissabtes. Juan va fer la Pastoral al llarg de tres anys a la parròquia de Gata i ara és el moment de compartir amb ell les primeres vivències ja ordenat. Després de la missa hi haurà un xicotet àgap a la Plaça de l’Església.

Diumenge dia 3 a les 12.30 hores serà el segon torn de les Primeres Comunions a Gata. Com es va fer ja diumenge passat, la Plaça Nova serà el lloc de concentració de xiquetes, xiquets, mares i pares. Allí els recollirà el clero i la banda de música i aniran en passacarrer fins l’església. Ja dins del temple i cantada pel Cor Serrillàs, s’oficiarà la missa.¿SABIEU...? que al setembre de 1908 una Crònica de Viatge descrivia Gata ( I )

Un dels diaris que vaig seguint i publicant per a tots vosaltres, gràcies a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica del Ministeri de Cultura, en versió digital, publicava el dia 30 de setembre de 1908 una "Crónica de viaje" en la que GATA era un dels pobles per on el viatger escriptor comença en un dels paràgrafs: "Estábamos a la vista de Gata...". Després dubta molt del nom del poble, inclús diu que no tindrà res a veure el nom amb el caràcter dels seus habitants. Deia una frase que, encara hui ailladament existeix aquest costum: "Curiosillos, asomaban los bien parecidos y risueños rostros por todos los huecos". I deia l’autor de la crònica un tant socarronament: "¿Será una de sus distracciones inocentes fiscalizar la llegada de los viajeros?.

A l’entrar al poble deixa entendre que els carrers estaven empedrats. Exageradament compara "la trencà de l’ametla" (cal dir que estavem a final de setembre de 1908) amb una "arca", una "pedrea" o un concurs de traca. Deia el cronista que des d’Alacant a Dénia sols hi havia dos cultius: pansa i ametla.

A Gata van fer parada carruatge i passatjers. Descriu un "mostrador abierto en el amplísimo vestíbulo con gigantes pilares de un caserón enorme que sirve de posada, y donde está la administración de los coches". Seria en aquella època l’Hostal de San Miguel, que estava a l’entrada del carrer La Bassa.

(Continua demà...)

FONT: "La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa" Any XXV Nº 8.367 del 30 de setembre de 1908.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -779-

20120602000027-alevins9091-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Trenque un poc la dinàmica que portava ja fa unes quantes setmanes. No pose cap de les dues col·leccions. La foto de hui és completament distinta. Té vint-i-un anys i com ara ha acabat la temporada del futbol o està acabant, bo és que recordem aquells xavalets que tindrien deu anys, que eren alevins i que van guanyar la temporada 1990-1991 el campionat comarcal i provincial dels IX Jocs Escolars de futbol.

La foto és de Pons. se la van fer amb la copa guanyada i al camp "Les Sorts" -el Montgó i els arbrers situen el lloc. Me l’ha remesa l’amic Manolo que va ser el seu entrenador i que el podeu veure al centre plantat junt amb els xicons. D’esquerra a dreta, plantats teniu a: Sergio Grimalt, Francisco Manuel Castillo, Carmelo García, Juanjo "Barrinero", Manolo Iglesias, Vicente "Barrinero", Ramiro i Mahiques.

Agatxats estan: Mohamed Said Daiday, Paco Font, Javi Polaca, Miguel Polaca, Jordi Pedro, "Pairi", Javi "Policero" i Dani Morató.

Sols els germans Polaca i Dani Morató van continuar jugant fins a majors. Dani va jugar fins a Preferent amb el Xàbia. Mohamed Said Daiday es va dedicar a l’atletisme obtenint molts bons resultats. Altres juguen al futbol de veterans o fan esport. Alguns ja són pares...¡¡ com passa el temps !!.

FOTO: Pons.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 2 DE JUNY DE 2010: Publicava la presentació a Gata de Jovema (Joves Empresaris de la Marina Alta). També de la visita del Síndic de Greuges, Pepe Cholbi, a Gata.

AQUELL 2 DE JUNY DE 2011: Les "Mirades Urbanes" es fixaven en un "santet de carrer" rodejat de cables. Es publicava l'anunci per a dos dies després de la presentació del llibre dels alcaldes, 1900-2011.PRIMERA MISSA DE JUAN SIVERA A GATA

20120602233030-compojuan-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

El nou sacerdot fill de Xàbia, Juan Sivera Henarejos, que ha fet al llarg de tres anys la Pastoral a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel, ha presidit aquesta vesprada la missa solemne cantada pel cor Serrillàs, a la qual han assistit la família d’ell, les autoritats i moltíssima gent del poble.

La missa, concelebrada per Juan Sivera; el rector de la parròquia, D. Francisco, i els rectors fills de Gata, Don Alberto i D. Vicent Font -que ara es troba a Gata descansant de la seua missió al Perú-, va resultar molt emotiva.

La col·lecta, per exprés desig del nou rector anirà destinada a l’escola creada al Perú, a la parròquia de Vicent Font.

Molta gent de la parròquia ha participat per a que tot eixira bé, Les paraules finals de Juan han resultat molt emotives, tocant la fibra als gaters presents. Ha tingut un especial record als Júniors -educadors i xiquets-; al grup de joves formats i a la parròquia en general.

El rector, Don Francisco, ha destacat del nou rector la sinceritat, la sencillesa i el bon predicar que té.

El Santíssim Crist ha estat molt present en tota la cerimònia. Juan Sivera ha dit que el calze porta incrustades quatre imatges: la Mare de Déu del Loreto -la seua patrona de Xàbia-; Sant Tomàs de Villanueva, sant valencià; Sant Joan, el seu sant, i el Santíssim Crist del Calvari. Després de la missa s’han cantat els goigs al Crist i s’ha procedit al besamans i la família ha repartit un record de l’efemèride. Abans, en nom de la parròquia, Don Francisco li ha obsequiat amb un quadre d’una fotografia del Santíssim Crist, pertanyent a la col·lecció feta pels membres del Foto-Club Forat, amb motiu del 250 aniversari. Una picaeta a la Plaça de l’Església ha tancat l’emotiva vesprada.

A la composició fotogràfica teniu alguns moments de la missa solemne de hui.IMATGES CURIOSES: EL SANTÍSSIM CRIST AL CALZE DEL NOU RECTOR JUAN SIVERA

20120602234456-compojuan2.jpg

El nou sacerdot de Xàbia, Juan Sivera Henarejos, portarà incrustat al seu calze la imatge del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari, en record als tres anys de Pastoral que ha estat a Gata. Junt al Crist estan les imatges de la Mare de Déu del Loreto, la seua patrona a Xàbia; Sant Tomás de Villanueva i Sant Joan.

A la imatge teniu un detall del calze amb el Crist del Calvari.¿SABIEU...? que al setembre de 1908 una Crònica de Viatge descrivia Gata ( i II )

(Continuació d’ahir)

Torna el cronista a destapar el caràcter afable dels gaters i la conversa no té perdua. Quan està descansant i donat que hi ha un bar allí, li diuen: "¿Vosté no beu?.", "No acostume". "Tinga, home". Les begudes eren absenta i "resoli" (café licor).

Tornava a deixar clar que pensava del poble el viatger i era categòric en la seua afirmació: "Gata es pobre. Si la pasa no se vale y la almendra no presta "a patir". Descrivia les feines del poble: "Terminada la tallá, despesoná y encaixá de la pasa y la "trencá" de la almendra todo el mundo a "fer llata", trenzar palma para sombreros y capazos". Això si, per fi alabava als gaters: "¡Cómo mueven las manos! ¡Ni á máquinas!".

Tornava el viatger a "clavar-se" en els gaters qualificant-los com a "raquítics" alguns i posava el cas de la lepra "que parece haya tomado carta de naturaleza por estos andurriales. Precisa que sea pronto un hecho el Sanatorio de Fontilles".

El viatger deia també que "Hubo un tiempo en que Gata era rica" i ho explica dient que primer van entrar els malaguenys i ens van ensenyar a fer pansa de sol, després entrà la filoxera..."

Inclús s’atrevia a dir que el jornal de les dones en l’època de "trencá", "tallá" i "despesoná" -referint-se a almetles i raïm per a fer pansa- era de 50 a 70 cèntims. I els homes guanyaven el que podien. La resta de l’any fent llata i venent cabassos i capells, inclús a València "frente a la Lonja" i a 10, 20 i 30 cèntims diaris.

Com a plats típics nomenava el "budellet", "bull" i "sanegacho".

Finalment diu: "A la salida de Gata hay un puente muy bonito".

Font: "La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa’ - Any XXV Nº 8.367  del 30 de setembre de 1908.EL BLOG SUPERA LES 116.000 ENTRADES

Un millar més i ja són 116.000 visites o entrades al blog. Tot un èxit aconseguit per tots vostés. Gràcies. Les cròniques d'actualitat, les imatges més recents, les fotografies antigues, tot i més. I endavant, a seguir.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 3 DE JUNY DE 2010: El BOP informava del Pressupost 2009 de Gata. A la fotografia antiga (la 51) posava un accident al pont de la N-332, l’any 1949.

AQUELL 3 DE JUNY DE 2011: Plovia fa un any tal dia com hui, igual que hui. Quines casualitats. Era divendres i va ploure 4,6 litres. Hui ha fet dos arruixats molt ràpids. Anunciava la jornada sobre el riu-rau de Benissa del dia 18 de juny. Donava a conèixer la informació del Ministeri d’Economia i Hisenda sobre la "deuda viva" dels ajuntament, també el de Gata, al 31-12-2010. En clau política, donava les gràcies el grup Bloc-Nacionalistes de Gata als seus votants a través d’un comunicat.MIRADES URBANES: Gent i gent a la Plaça Vella

20120603195200-cimg3018.jpg

Els veïns que passaven pel centre neuràlgic del poble, la Plaça Vella, i no sabien el motiu podien sorprendre’s, ja que la Plaça de l’Església es trobava ahir dissabte plena de gent al voltant de les nou de la nit. El motiu: la picaeta que es va preparar amb motiu de la primera missa a Gata del nou rector xabienc Juan Sivera Henarejos, que ha estta fent la Pastoral a Gata al llarg de tres anys. La fotografia és de Verónica Vives i recull el moment que dic. Era una altra mirada urbana.

FOTO: Verónica Vives.IMATGES CURIOSES: El Crist de Gata, vist amb art

20120603201820-cimg2988.jpg

La fotografia que us mostre és una de les que pertanyen a la col·lecció "Mirades al Crist" de Foto-Club Forat de Gata i també és des d’ahir dissabte l’obsequi que la parròquia li va fer al nou rector xabienc Juan Sivera, del qual ja vaig parlar ahir i he parlat a l’anterior entrada. La vista al Santíssim Crist però des d’una altra òptica, el Crist vist amb art.HUI, SEGON DIUMENGE DE LES PRIMERES COMUNIONS A GATA

20120603203809-dscf5059.jpg

S’ha celebrat hui i s’ha repetit tot el protocol social i la missa solemne, en el segon diumenge de les Primeres Comunions, coincidint amb la festa de la Santíssima Trinitat. Diumenge que ve dia 10 es celebrarà la festa del Corpus amb la processó solemne i l’altre dia 17 serà el Cor de Jesús. L’altra setmana seran les festes de la Font del Riu, amb la ja tradicional missa de campanya al carrer Lepanto.

A la foto, el passacarrer des de la Plaça Nova a l’església.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 4 DE JUNY DE 2010: Contava enrere cap a la presentació del llibre del Bisbe Servera. Restaven 14 dies. Al BOP es publicava el prèstec per adquirir el local de l’antiga seu de CAM del carrer Signes.

AQUELL 4 DE JUNY DE 2011: Anunciava que al dia següent publicaria dos articles sobre el llibre d’alcaldes. També a l’apartat de "Sabieu...? posava que la banda viatjava a finals d’agost a Madrid.¿SABIEU...? que Vicente Signes obtenia la llicenciatura de Farmàcia en 1908

El gater Vicente Signes, que al diari li van posar "Lignes" era notícia el dia 4 de novembre de 1908. El "Diario de Alicante" publicava eixe dia que "En el Negociado de Fomento del Gobierno civil -s’entenia d’Alacant- se ha recibido el título de licenciado en Farmacia á favor de D. Vicente Lignes (per error, ja que és Signes), natural de Gata".

FONT: ’’Diario de Alicante"-Any II Nº 526 del 4 de novembre de 1908.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -780, la de dissabte dia 2-

20120604234231-titramusser1-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Correspon la fotografia al dissabte dia 2. Seguisc trencant un poc la dinàmica que portava fins ara de les dues col·leccions. Us pose una fotografia de la família dels "Tramusser". El negoci familiar del deliciós i únic aigua-llimó i gelats en general, té els seus arrels en el Tio Pepe el Tramusser.

A la fotografia el podeu veure al centre posant aigua-llimó de dins d'un tonellet. Li acompanya la Tia Vicenta "la Tramussera", mare de Bernardo i Antonio Mulet -el que asoma el cap-, que apareixen més joves al costat del Tio Pepe. A les safes que vegeu davant rentaven els gotets que omplien després amb el líquid tan apreciat pels gaters i els veïns de la comarca. Estaven a la paradeta de davant de la Casa Abadia a la Plaça de l’Església. La imatge està un poc de costat, perquè està presa just de la paret de Ca la Tramussera, ja que adorna el negoci i fa més història per al negoci.

Agraïsc a la néta del Ti Tramusser la deferència de deixar-me fotografiar la imatge i l'explicació de la foto.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120605213527-alcaldesllibre.jpg

AQUELL 5 DE JUNY DE 2010: Posava una curiosa notícia històrica local: "DONAR LA PARAULA AL PÚBLIC ALS PLENS...JA ES FEIA A LA REPÚBLICA". Us pose l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2010/060503-donar-la-paraula-al-public-als-plens...ja-es-feia-a-la-republica.php. La fotografia antiga (53) era una de les imatges religioses més antigues de Gata que es conserven i era del Corpus. L’any passat era la vesprada del Corpus tal dia com hui. Enguany manquen quatre dies.

AQUELL 5 DE JUNY DE 2011: Posava l’actuació del Grup de Teatre "Font de la Mata" a Ondara. la notícia més important del dia i del mes era l’acte de presentació del llibre dels alcaldes i un homenatge als que estan en vida. Pose els dos enllaços a la informació: http://cronistadegata.blogia.com/2011/060504-llibre-dels-alcaldes-i-homenatge-i-acte-de-presentacio.php i http://cronistadegata.blogia.com/2011/060505-llibre-dels-alcaldes-i-homenatge-ii-dels-36-8-en-funcions-sols-resten-4-vius..php.

A la composició fotogràfica que us torne a posar recordem aquell acte de l’any passat, tal dia com hui.

També avançava que dissabte 11 es formava la legislatura 2011-2015. La cloenda de l’EPA, que enguany es farà dissabte 9 per la vesprada, es faria dissabte 11. De la història local publicava la primera part de "COM ES FEIA LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS ABANS? (1904-1919". Us pose l’enllaç per a que rememoritzeu: http://cronistadegata.blogia.com/2011/060508-com-es-feia-la-constitucio-dels-ajuntament-abans-i-historia-local-1904-1919..php.LA PREMSA PARLA DE...joves empresaris reunits a Gata

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui dimarts dia 5 una notícia que es va produir a Gata: "Los finalistas del premio de Jovema explican a los jóvenes empresarios sus experiencias". Al subtítol diu: "Los emprendedores comparten en un desayuno en Gata los beneficios que les ha reportado participar en el certamen de 2011". La notícia és de Raül González i al peu de la fotografia, la mateixa que reproduïsc ací diu: "Francisco Vives y varios asistentes al desayuno en Gata".

A l’inici de la notícia diu: "El Celler de la Marina, en Gata de Gorgos, ha sido escenario de un encuentro....".

FONT: diari LAS PROVINCIAS 5-6-2012.SABEU allò del trànsit de Venus...aquesta matinada que ve

Ho sabeu?. Aquesta matinda pròxima, la del dia 6, dimecres, es produïrà un fenòmen astronòmic únic i insolit. El planeta Venus s'interpondrà entre el Sol i la Terra a la nostra zona horària. Malgrat a ser visible mentre creua el disc solar al llarg d'unes set hores, ací a Xàbia i Gata, principalment, es veurà a l'eixida del sol, de 6.26 a 6.56 quan estiga eixint Venus del Sol.

Aquest aconteixement ja no tornarà a veure's fins l'any 2117. Així que aprofiteu, prepareu bones ulleres especials de veure eclipsis i demés fenòmens pareguts, matineu demà i espereu l'eixida del sol per Xàbia...¿SABIEU...? que un jove de Gata va ser detés en 1908 per robar dues vegades

La notícia la va publicar el "Diario de Alicante" el dia 2 de desembre de 1908. El titular ho deia tot: "Joven aprovechado". Contava que un jove, Jaime P.O, "habitante del pueblo de Gata, de 16 años de edad, en cierta excursión que hizo á Jávea, le sustrajo a José C.C. un magnífico reloj de bolsillo que vendió á un carretero desconocido". No content amb això diu el relat que "repitió la suerte con otro vecino de Gata...más al revender este último reloj fue descubierto, detenido y puesto a disposición del Juzgado que le instruirá sumaria por los dos delitos".

FONT: ’’Diario de Alicante"-Any II Nº 550 del 2 de desembre de 1908.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -781, la del diumenge dia 3-

20120605223721-127blogpatirosavta.jpg

Retornem a les col·leccions que venia portant. Aquesta fotografia pertany a la de Jaime Caselles i Pepica "Josefina". És la imatge de dos veïnets, Rosa Vicenta -la filla de Jaime i Pepica- i Benjamín. EStaven al patí jugant quan es van fer la foto.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -782, la d'ahir dilluns dia 4-

20120605230914-j69teatre.jpg

Anem recuperant el lloc, en quant a fotografies antigues, imatges del record. Ara li toca el torn a la col·lecció de JSCM. La foto és un record per a Paco Pons Font "Carrasco". Ell era l'ànima del teatre. Ací el podem veure a l'esquerra junt amb Teresa Salva "Catxo". A l'altre costat de xic feia Antonio Soler. No esbrine qui és la xica del mig. Estan en una funció de teatre de tantes que es feien a les vesprades i nits de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -783, la de hui dia 5-

20120605233908-61bloghomei4xiques.jpg

Torne a la col·lecció de JC i PJ. Actualitze les imatges antigues gateres. Quatre amigues i un amic, recolzats sobre la paret del cine. Era Paco Feliu el xic. Entre les xicones Pepica "Josefina", primera per l’esquerra, i Joaquina -dona de Vicente Soler- al costat dret de Paco. La serietat i rectitud presideix aquesta fotografia.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 6 DE JUNY DE 2010: Publicava el blog el compte enrere (sols dotze dies) per a la presentació del llibre sobre la biografia del bisbe nascut a Gata Cervera. S’anunciava que era la festa del Corpus Christi; enguany 2012 resten cinc dies.

AQUELL 6 DE JUNY DE 2011: Es donava l’anunci que dissabte per la vesprada, igual que enguany, era la cloenda dels cursos de FPA i la inauguració dels treballs fets. La sèrie, en la seua segona part, de "Com es feia la constitució dels ajuntaments abans", abastava de 1920 a 1924. Encara posava una tercera part del llibre dels alcaldes, presentat el dia anterior. A nivell esportiu, el record de Juanjo Marín amb un homenatge que li feia el Gorgos C.F., al que va morir el 28 de maig de 2010.L’ESCOLA D’ADULTS TANCA EL CURS 2011-2012 AMB EL LLIURAMENT DE DIPLOMES I LA INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE TREBALLS

L’ Escola de Formació de Persones Adultes de Gata celebra dissabte 9 de juny, a les 20 hores, al Casal de la Música, el final de curs 2011-2012 amb una acte de clausura en què es lliuraran els diplomes a tots els participants en els cursos i tallers realitzats durant l’any.

En el mateix acte s’inaugurarà l’exposició dels tallers de Fotografia, Elaboració i Brodat de Malla, Macramé, Boixets i Frivolité, Patchwork, tall i confecció i Restauració de Mobles . La inauguració comptarà amb la participació del curs de danses de Gata.

La mostra estarà oberta al públic fins al proper 17 de juny a la Sala d’Exposicions del Casal de la Música de 19 a 21 hores.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ ÉS EL DIA DEL CORPUS, ENCARA QUE ES CELEBRA DIUMENGE DIA 10

20120606224502-corpusclabassa.jpg

Abans eren festa Dijous Sant, Corpus i l’Ascensió, també dijous

S’en recordeu els majors d’aquell refrany en castellà que deia i diu: "Tres jueves hay en el año que relucen más que el Sol: Jueves Santo, Corpus Christi y el día de la Ascensión". La societat de finals del segle XX i del segle XXI ha deixat sense efecte aquest refrany, perquè ja no són festes oficials, malgrat a celebrar-se esporàdicament alguna, com Dijous Sant a Toledo o més a prop el Corpus del Convent a Benissa.

Per tant, demà dijous dia 7 de juny és el dia del Corpus, encara que per tot arreu es farà la festa diumenge. La processó de les parades, dels altarets, de les xiquetes i xiquets de Primera Comunió acompanyant al Santíssim pels carrers, de la murta, de la custòdia sota palis. Però això serà diumenge. Demà sols recordem que podríem haver estat de festa, tempe enrere.  SABEU...què l’Estat ha destinat per primera vegada diners per al tren de via ampla Dénia-Gandia?

Ens afecta a nosaltres també i si va de bó, com diríem en termes pilotaris, podríem estar conectats amb Madrid, Barcelona, València...dins d’uns anys. S’en recordeu els majors quan anaveu a Dénia i d’ací a Carcaixent i Gandia. Jo anava a l’Institut de Dénia "Historiador Chabás" els primers anys amb tren i feia parada camí de Gandia a l’altura de la gasolinera d'entrada a la ciutat. Ara es va desmantelar tot allò i...que farem...?.

El diari LAS PROVINCIAS porta la notícia a la secció de La Marina (fulla 12) i en gran el titular: "El estado plantea por primera vez en 38 años una partida económica para el tren a Dénia". I diu que "El PP enmienda los Presupuestos Generales para que se destinen 100.000 euros a la linea que unirá la Safor y la Marina Alta". També diu: "Los socialistas instan al Gobierno a cumplir el protocolo para impulsar el proyecto ferroviario". Què trobeu?. Què opineu?. Tindrem eixe goig algun dia?.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 6-6-2012.¿SABIEU...? que al 1909 es va fer una permuta entre el mestre Gata i el de Xest

Mercedes Bertolín era nomenada mestra de pàrvuls l’any anterior

Ho publicava el diari "La voz de Alicante" el 27 de març. Hi havia un informe favorable en el districte universitari alacantí pel qual s’autoritzava la permuta de D. José Martillo Llaveras i D. Fernando Santos, mestres de Gata i Xest, respectivament. Martillo passava a Xest i Santos a Gata.

Per altra part, era nomenada mestra de l’escola de pàrvuls de Gata, Dª. Mercedes Bertolín Peña.

FONTS: diaris ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"-Any XXV, Nº 8.419 del 30 de novembre de 1908, i ’’La voz de Alicante"-Any VI, Nº 1.848 del 27 de març de 1909.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -784-

20120606234911-j70donignacio.jpg

La fotografia és de JSCM. Recordeu al vicari Don Ignacio, que estava junt amb Don Manuel. Ací el podeu vore sentat junt amb Miguel Miñana. Per darrere s'aprecia al sempre recordat, que va faltar recentment, Don Francisco, i també està Justo Signes. Entre el sol i la sombra plantat està Miguel Sirerol. Eren reunions de matrimonis entre els anys 69 i 72, que va estar el vicari ací al poble.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 7 DE JUNY DE 2010: El BOP publicava el conveni del col·lectiu de neteja de Gata i uns temes de trànsit. La notícia política del dia era la visita del director general de Joventut a Gata per a vore on s’ubicaria el Centre Juvenil. Pose la foto perquè ara el fons ha canviat i ja està construit l’edifici. "Gran solemnitat del Dia del Corpus" així titulava la informació que donava compte de la festa del dia d’abans.

AQUELL 7 DE JUNY DE 2011: El blog arribava a les 42.000 visites. Ara està prop de 117.000. A nivell polític local es feia l’últim plenari de la legislatura anterior. Es publicava la tercera part de "Com es feia la Constitució dels ajuntaments abans" amb el període 1930 a 1937. La footografia antiga cal destacar-la (nº 48). Era una pintura, no una fotografia: el quadre de l’arbre blanc, que dins de poc prendrà a Gata una gran importància.LA PREMSA PARLA DE...PONS QUÍMICAS S.L. I LA SEUA DONACIÓ

20120607230238-ponsialcped.jpg

Ahir us comunicava la informació. Hui dijous es publica a LAS PROVINCIAS la notícia amb el titular: "Pons Químicas cede 345 litros de productos a Pedreguer". Com recordareu es donaven amb productes de neteja a la Residència Nostra Senyora dels Desemparats de Pedreguer. A la fotografia, la mateixa que us pose al blog i que em va passar Factoria d’Idees, diu al seu peu: "Un representante de Pons Químicas y el alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús".

FOTO: Factoria d’Idees. FONT: diari LAS PROVINCIAS 7-6-2012.¿SABIEU...? que en 1909 es van fer canvis al Patronat de la Duquessa de Gata

Una notícia del diari alacantí "La Correspondencia..." publicada el dia primer de maig de 1909 ho dona a entendre així. La Superioritat competent accepta la permuta del que després va ser un gran mestre a Gata Fernando Santa Lucía Doñate, que estava a Xest, per José Martí. Santa Lucía vindria al Patronat de la Duquessa d’Almodòvar, que aleshores funcionava a Gata, ja que era una deixa de la noble aristòcrata valenciana per als infants del poble i l’escolarització.

FONT: ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"- Any XXVI, Nº 8.532 de l’1 de maig de 1909.250 ANIVERSARI: LA REPRESENTACIÓ DEL MIRACLE DE L'ARBRE BLANC comença el compte enrere

20120607233801-cartellarbrefoto-copia.jpg

(PODEU FER EL CARTELL MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Estem a un mes. Falten 30 dies. Ací teniu el CARTELL OFICIAL.

Us done a conèixer el cartell oficial que es repartirà pel poble anunciant la representació del Miracle de l’Arbre Blanc que tindrà lloc just d’ací un mes, el 7 de juliol des de les 19 hores fins a la poqueta nit. Per primera vegada s’escenificarà l’obreta en vers escrita per Antonio Monfort, que posa als personatges en disposició per a reviure aquell succés dels nostres avantpassats fa dos segles.

Mireu el cartell impactant que l’organització ha preparat per a anunciar l’acte. Si es conecte a la xarxa social "facebook" no deixeu de mirar a aquest enllaç. Pertany a l’event de la Representació artística del miracle de l’arbre blanc.

Dia a dia aniré posant-vos alguna coseta sobre l’aconteixement.

Per a l’event punxeu: http://www.facebook.com/events/306166916139402/

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -785-

20120607235221-35blobdonaxiquetcasantiga.jpg

La foto és de la col·lecció de JC i Pepica J. Una imatge històrica. Estan al mig del carrer Xaló una dona major i una bebé. Sabeu qui era la dona: María Malena "L’Esquerrer" (huela de Marita, la dona de Juan el mestre). Sabeu qui era la bebé: Pepica Josefina. Una foto que té al voltant de vuitanta anys. Al fons podeu veure la casa travessera del carrer la Bassa. Observeu la casa de pedra que està junt a les protagonistes.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 8 DE JUNY DE 2010: Començava la jornada amb el "Trofeu de gimnàstica femenina a Gata"; restaven sols 10 dies per a lapresentació del llibre del Bisbe Servera i a la fotografia antiga (56) posava al plantell de mestres dels primers anys del Grup Escolar.

AQUELL 8 DE JUNY DE 2011: La premsa parlava, i així ho posava al blog, de la constitució del nou ajuntament i també de l’atur de maig, com ho faré hui del maig del 2012. Recordava la gran cagada de la Comissió, enguany és la gran burrada i serà 30 de juny. Recordava, per al dissabte 11 el plenari d’inverstidura de la nova corporació. Esta a punt ara de complir-se un any de govern municipal. Un reportatge curiós era el titulat: "El segon de Batxillerat de l’IES Gata, fidels tot el curs al blog del Cronista". Us pose l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/060806-el-segon-de-batxillerat-de-l-ies-gata-fidels-tot-el-curs-al-blog-del-cronista.php. Una altra crònica, aquesta més emotiva, era l’homenatge al sempre recordat Juanjo Marín. A nivell d’història local publicava la quarta part de "Com es feia abans la constitució dels ajuntaments". Abarcava de 1952 a 1955.GATA BAIXA EN 24 PERSONES ELS ATURATS EL MES DE MAIG

Ahir es va fer pública per CC.OO.P.V. la xifra d’aturats de la comarca. Hui ja es publica als mitjans de comunicació. Hem triat dos, LAS PROVINCIAS i Teulada-Moraira digital. Al primer, un reportatge de Carlos López informa que "el número total de desempleados en la comarca se queda en 16.228". A un dels paràgrafs de la notícia diu: "registran descensos moderados del número de parados desde los 24 de Gata de Gorgos...".

Per tant, i ara mirant el quadre que publica el diari en xarxa "Teulada Moraira digital", Gata tenia a finals d’abril un total de 616 aturats. Ara, a finals de maig, la xifra d’aturats és de 592. La baixa com he dit és de 24.

FONT: CC.OO.PV.; LAS PROVINCIAS 8-6-2012, i diari digital Teulada Moraira digital 8-6-2012.JA TÉ EL BLOG 117.000 VISITES

Segueix el temps, passa desapercebut, però constant. Dia a dia anem fent poble i ja té el blog del Cronista de Gata 117.000 visites o entrades no sols a la pàgina principal, sinó a totes les seccions interiors que els usuaris precisen. Així es com el contador va sumant. GRÀCIES A TOTES I TOTS i com sempre dic, per la vostra complicitat i endavant. D’ací tres dies començarà una enquesta, estigueu atents...GRÀCIES.¿SABIEU...? que deia de Jaime Signes de Gata la premsa en 1909

Titulava el "Diario de Alicante" del dia 18 de juny de 1909 que "El distinguido joven Jaime Signes, hijo del acaudalado comerciante de Gata del mismo nombre" havia obtés a la Facultat de Medicina de València un senyaladíssim triomf, ja que havia aprovat les cinc asignatures que cursava "obteniendo la calificación de sobresaliente en todas". Acabava la informació dient: "Felicitamosle cariñosamente".

FONT: ’’Diario de Alicante"-Any III Nº 708 del 18 de juny de 1909.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 9 DE JUNY DE 2010: Publicava la Cloenda del Curs de la FPA i que restaven sols nou dies per a la presentació del llibre del bisbe Servera. Un reportatge d’història local es titulava: "Del Parc del Calvari al Nou Pont, quasi 40 anys: Història del jove barri de la Font del Riu". Pel seu interés us pose l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2010/060903-del-parc-del-calvari-al-nou-pont-quasi-40-anys-historia-del-jove-barri-de-la-fon.php. També publicava eixe dia la primera part de "Com es va fer...la canalització del Barranquet".

AQUELL 9 DE JUNY DE 2011: Anava de cultura: "El grup de teatre "la Font de la Mata" obté un gran èxit a Ondara". La premsa parlava aquell dia de pintura, teatre i política. Publicava la cinquena part de "Com es feia la constitució dels ajuntament" al període 1958-1979. Ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/060905-com-es-feia-abans-la-constitucio-dels-ajuntaments-v-1958-1979.php.LA POLICIA ADVERTEIX DELS NOMBROSOS ROBATORIS ÚLTIMAMENT A GATA

Us pose la nota que ha publicat la Policia Local de Gata, davant els nombrosos robatoris que està tenint la població últimament:

"Queremos pedir la ayuda de los vecinos para poder resolver esta situación. Excepto el robo de material de caballería y el del cableado eléctrico, todo el resto tiene "pinta" de estar relacionado: los diversos robos a personas mayores, las ruedas pinchadas y los robos en viviendas. La intención de la policía es atajar cuanto antes mejor, este tipo de actividades delictivas y restaurar la tranquilidad en Gata. Es por ello que pedimos a los vecinos, que nos llamen nada más adviertan cualquier cosa inusual, sin pararse a pensar en si será una tontería o no. Ese es nuestro trabajo, el comprobar si es una tontería o no. Ruidos extraños, personas que frecuentan determinados lugares, vehículos que no son de la zona, personas que viven solas y reciben visitas un tanto extrañas, etc. Gracias a la colaboración vecinal, hemos podido detectar falsos revisores del gas, personas que querían colar billetes falsos, ladrones de cableado eléctrico, personas con dudosas intenciones pero que tenían una orden de busca y detención, vehículos robados y unas cuantas más. La seguridad depende de todos. Gracias."

Més detalls sobre els robatoris els podeu trobar a la pàgina de la Policia Local de Gata (l'enllaç el teniu a la columna de la dreta d'aquest blog del Cronista) i al facebook de la PL.250 aniversari: JA ES CONEIXEN MÉS DETALLS DE LA REPRESENTACIÓ DEL MIRACLE DE L'ARBRE BLANC

20120609233421-cartellarbre-copia.jpg

Compte enrere. Estem a tan sols 28 dies -quatre setmanes- de l’event socio-cultural, religiós i festiu més important de tots els que han composat el 250 aniversari de la construcció de l’ermita i de l’arribada del Crist.

Entre hui i els pròxims dies aniré donant-vos a conèixer els detalls de la representació del dia 7 de juliol, la nota de premsa on explica els pormenors d’aquest important aconteixement.

Fent un esquema, aquesta seria la informació de la representació:

DADES:

DATA: 7 de juliol 19 hores.

AUTOR I DIRECTOR: Antonio Monfort és l’autor del text escrit en vers i en valencià. Ell mateixa dirigirà a tots els actors.

PARTICIPANTS: Més de cent persones de les distintes associacions culturals i socials de la població participen en esta impressionant representació.

ACTORS: El poble de Gata es convertirà en l’actor principal.

SUCCÉS: S’escenificarà l’arribada dels franceseos a Gata i la impossibilitat d’aquests d’arribar a l’ermita del patró, on s’allotjaven els veïns.

MÚSICA: Destaca la música en viu de les obres escollides per aquesta representació, que interpretarà la banda Unió Musical de Gata, sota la direcció de Jaume Antoni Signes. S’interpretaran fragments de les obres: “Jerusalem” de Vélez; “Xenia Sarda” de Mertens; “1812” de Tchaikovsky; “La Marsellesa”, els Goigs al Santíssim Crist i l’Himne a Gata (lletra d’Antonio Roselló i música de Leopoldo Vidal).

ESCENES: Plaça de l’Església, Calvari, Ermita.

Demà us conte més coses...DEMÀ ÉS LA FESTA DEL CORPUS CHRISTI

Demà celebra l’església i en conseqüència també la parròquia de Gata, la festivitat del Corpus Christi. Les eucaristies estaran especialment dedicades a l’efemèride i al tardet, a les 20 hores, es celebrarà la processó, que enguany té tot el recorregut complet ja que va pel carrer Lluna. Els xiquets i xiquetes de Primera Comunió acompanyaran al clero. El sacerdot portarà el Santíssim Sacrament amb la magnífica i espectacular Custòdia que té la parròquia. Anirà baix pali, que serà portat pels descendents dels que en el seu dia el van portar per primera vegada. Al llarg del recorregut hi haurà les conegudes taules, on es pararà i es cantaran càntics adequats a la processó i a la festa. L’enramada de murta, mata, flors i demés vegetació, completarà l’itinerari.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 10 DE JUNY DE 2010: Començava la jornada amb la informació dels dos mesos de blog. Per tant, hui fa dos anys i dos mesos, des del 10 d'abril de 2010. A nivell local "Nou mobiliari per a un parc saludable". Publicava la segona part de "Com es va fer...la canalització del Barranquet" i acabava amb l'anunci que el dia 13 es faria el III Encontre Inter-diocesà de l'apostolat de l'oració.

AQUELL 10 DE JUNY DE 2011: Repassava els actes nombrosos del cap de setmana a Gata, com eren el ple d'investidura el dia 11, i les Primeres Comunions, el dia 12.¡¡ EXCLUSIVA !! PASSEIG EN MOTO PER GATA

20120610224742-passeigmoto.jpg

Per l’interior de la població fet per al blog del CRONISTA DE GATA DE GORGOS

El vídeo de 12 minuts està també penjat a youtube

Aquesta vesprada ha fet un comentari a l’article del passat 12 d’agost de 2011, en el qual publicava "UN VIATGE EN MOTO PER LES GARGANTES: Teulada-Gata". L’autor havia vist la meua crònica i en exclusiva ahir a migdia, al voltant de les 12.30 hores, va gravar el vídeo pels carrers del poble. La carretera, carrer Teulada, Costera del Grup Escolar, carrer Doctor Gómez Ferrer, Trossets, Sant Antoni, Bisserot i carrer Xaló són els principals carrers per els que transita la moto i va gravant al seu pas.

Agraïment per la sorpresa i per haver dedicat el vídeo al CRONISTA DE GATA DE GORGOS.

Comentava el motorista, que signa com a "Bernisunshinebiker", que va veure que les seues pel·lícules apareixien al blog. Ells les fa per a mostrar als seus amics el maravillós espectacle que suposa muntar amb moto per la Costa Blanca. "Per tant, en general, acaben en els límits de la ciutat. Però, sobretot per que una vegada vaig tenir un viatge amb una càmera a través de la seva bella ciutat" -referint-se a Gata-ho vaig gravar ahir.

Al començament diu: "Bienvenido a Gata de Gorgos un pellícula per cronista de Gata de Gorgos". Precisament hui ha estat publicat al "youtube". Al final del vídeo diu: "Moto passeig per Gata de Gorgos" 9-6-2012. A més posa: "Aquila GV 650i".

Aquest és l’enllaç:
http//www.youtube.com/watch?v=DGIW6xRI2rA&feature=youtu

Gaudiu del passeig al llarg de dotze minuts. Ací us pose dos imatges capturades del mateix vídeo. Dalt, baixant de la Costera del Grup Escolar. Baix, el carrer Sant Antoni, al Raval.HUI S'HA CELEBRAT LA SOLEMNE PROCESSÓ DEL CORPUS

20120610235213-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Pels carrers de Gata, amb enramada i xiquetes/xiquets de Primera Comunió

El Santíssim Sacrament, baix pali, s’ha detés a cinc taules

A les 20.10 sortia la processó de la Plaça de l’Església. Xiquetes i xiquets de Primera Comunió amb les seues catequistes, mares i pares, feligresos en general, per l’itinerari processonal de costum i enguany pel carrer La Lluna. Al llarg del recorregut cinc taules: Carrer Teulada, carrer Lluna, carrer Signes, carrer La Bassa i carrer Bisserot. Totes elles ben engalanades per a l’ocasió, altarets per a rebre al Santíssim. Pel mig de la processó també la bandera de la secció de dones de l’Adoració Nocturna Espanyola. Com cada any, sota palis, han anat canviant els tres rectors més joves la Custòdia Sagrada, l’antiquíssima Custòdia.

Ací teniu una composició d’alguns moments de la processó.

 ¿SABIEU...? que al novembre de 1909 ja s’ultimava el traçat del ferrocarril de la Vila Joiosa a Dénia

A la primera pàgina del diari alacantí "La Correspondencia..." del dia 6 de novembre de 1909 es publicava un reportatge titulat: "Ferrocarril de Villajoyosa a Alicante". Donava informació aquest sobre la revista "Exportació de pasa valenciana" en la qual es publicava un article detallant que l’expedient del ferrocarril de la Vila Joiosa a Dénia marxava "con gran rapidez". L’aprovació del traçat que seguia la línia el feia el Ministeri de Guerra. El MInisteri de Foment trobava conforme tota la documentació i planols i es parlava de que la pròxima primavera -la de 1910- estiguera ja inaugurades les obres. Es publicava que "antes de finalizar el año actual se sacará a subasta el ferrocarril..."

Es feia una "sucinta descripción del trazado" per a coneixement de tots els lectors. Parlava que hi havia una estació comuna per a Benissa i Teulada. Nomenava els túnels de l’eixida de l’Abiar i baix del Tossal Gros a la serra del Castellar. Deia: "descendiendo por Benitzaina, viene a atravesar el río Gorgos con otro buen viaducto. En el kilómetro 54 se sitúa la estación de Jávea-Gata para el servicio de ambos pueblos. A la salida de Gata i enfilando los collados de los Tres Molinos, dejando a la izquierda dos de ellos...". Fins ací el traçat que ens pertocaria a Gata. 

FONT: ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"- Any XXVI, Nº 8.686 del 6 de novembre de 1909.IMATGE CURIOSA: després de la processó, toca arreplegar

20120610235724-dscf5146.jpg

Aquesta és la imatge de després de la processó. Podeu observar al carrer Doctor Gómez Ferrer o com diríem d’antic el carrer Correus o carrer Andrades. La gent arreplegant la murta o la mata, les floretes que han posat al pas del Santíssim, de la Custòdia, a la processó del Corpus. Són els moments posteriors a la processó i com podeu veure tots participen, menuts i grans. La imatge és de Verónica Vives.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

20120611213133-novalegislatura.jpg

AQUELL 11 DE JUNY DE 2010: Tornava a anunciar el III Encontre Interdiocesà per a l’Apostolat de l’Oració, que era el dia 13. Posava la tercera part de "Com es va fer...la canalització del Barranquet"

AQUELL 11 DE JUNY DE 2011: La premsa parlava de pilota i en concret d’Adrià, subcampió juvenil de raspall. La notícia més important, sens dubte, era la pressa de possessió de la nova corporació, ara fa un any redó. Publicava composicions fotogràfiques de la sessió, de la reelecció de l’alcaldessa i que ja teníem nova corporació. Precisament, aquesta és la fotografia que us torne a posar. Ja fa un any!!. Entre les imatges curioses estaven les camisetes reivindicatives del Bloc-Compromís. Finalment, posava per a la història local, les vuit alcaldies dels últims 50 anys.CLOENDA DEL CURS DE LA FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES (FPA)

20120611220420-fpacloenda.jpg

L'exposició de treballs estarà fins el 17 a la sala d'exposicions del Casal de la Música

Més de 300 persones han participat aquest anys a la FPA

L’escola de Formació de Persones Adultes de Gata va celebrar, el passat dissabte, el final de curs 2011-2012 amb una acte de clausura en el qual es van lliurar els diplomes a tots els participants en els cursos i tallers realitzats durant l’any.

Les responsables del centre Mª José Monfort i Pepa Signes junt a l’alcaldessa Ana Maria Soler, i el regidor de cultura, Juan Pedrós, van ser els encarregats de lliurar els diplomes als mestres de cadascun dels cursos i tallers que els van repartir entre els participants.

Més de 300 persones s’han inscrit durant l’any a la variada oferta de cicles formatius i tallers d’ocupació del temps lliure

En el mateix acte es va inaugurar l’exposició dels tallers de Fotografia, Elaboració i Brodat de Malla, Macramé, Boixets i Frivolité, Patchwork, tall i confecció  i Restauració de Mobles. A més, els alumnes del taller de balls tradicionals i la professora Paca Sivera van fer una demostració per tancar la vesprada.

La mostra estarà oberta al públic fins al proper 17 de juny a la Sala d’exposicions del Casal de la Música de 19 a 21 hores.

A la fotografia, les autoritats, les responsables del Centre i el professorat que ha impartit els cursets.

FONT: Foto i text Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ ES PRESENTARÀ LA COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG

Demà dimarts 12  de juny, a les 12 hores, a l’Ajuntament, la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Gata i el Centre de Transfusió d’Alacant presentaran la col·lecta extraordinària de sang que es farà dijous 14 de juny al Centre Social.

En la presentació estaran presents, a més de l’alcaldessa Ana María Soler, i la regidora de Sanitat, Dora Caselles; el Dr. José Enrique Soriano, del Centre de Transfusió d’Alacant; Engracia Mira, Promotora del CTA, i José Pedro, responsable de les donacions a Gata.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.IMATGES CURIOSES: ahir a la processó del Corpus, quatre rectors

20120611224401-dscf5103.jpg

Ahir a la processó del Corpus es va poder veure una imatge curiosa, en quant a molts sacerdots junts. Anaven rellevant-se, donat que la volta és llarga. A la imatge podeu vore'ls els quatre. D'esquena més cap a l'esquerra de la foto i amb capa, Don Francisco M. Murillo, el rector de la parròquia; a continuació observareu que hi havia dos escolanets. Esta amb el cap agatxat, adorant el Santíssim, Don Alberto Caselles; al seu costat, Don Vicent Font, els dos fills de Gata, i alça la Custòdia amb el Santíssim Sacrament de Jesús Don Juan Sivera, recentment ordenat sacerdot.250 aniversari: COMPTE ENRERE PER A LA REPRESENTACIÓ DEL MIRACLE DE L'ARBRE BLANC

20120611230846-cartellarbre-copia.jpg

Demà, dimarts, reunió de penyes a les 20 hores, a la sala de plens de l’Ajuntament, per a tractar del tema

(Continue informant-vos el que diu la nota de premsa per als mitjans de comunicació)

(...) Els veïns de Gata de Gorgos preparen ja amb gran entusiasme la representació, per primera vegada en la història, del succés de “l’arbre blanc” ocorregut a l’ermita del Calvari fa ara dos segles.

L’escena pintada per l’artista local José Costa, la tradició oral i el testimoni de les distintes generacions, han donat peu a representar, dins dels actes del 250 aniversari de la construcció de l’ermita i arribada del Crist, este aconteixemento singular.

Les coetaes de la Guerra de la Independència a Espanya (1808-1812) són el motiu històrico del succé ocorregut. La tradició, fe i devoció del poble de Gata cap al seu patró el Santíssim Crist del Calvari són el motiu religiós que completa l’acte del “Miracle de l’Arbre Blanc”.

Escenes i recorregut

L’escenificació s’iniciarà a la Plaça de Sant Antoni a les 19 hores. La comitiva es traslladarà a la Plaça de l’Església, on tindran lloc els primers diàlegs, quan el poble està de festa i rep per sorpresa la notícia de la vinguda dels francesos. A continuació, tots els participants recorreran a peu i en carros el trajecte fins la pujada del Calvari, buscant el refugi més apropiat.

La següent escena serà a la pujada pel Calvari. Entraran després en escena els soldats francesos amb les seues cavalleries i es reproducirà aquel succés que sorprengué a la tropa i va impressionar als refugiats a l’ermita.

Conta la llegenda, la tradició, que el raig lluminós d’un “arbre blanc” (arbre blanc –om o "sauce"-) va poder cegar als soldats gals. Tots els veïns van quedar baix l’empar del patró, el Santíssim Crist del Calvari, del qual s’esta commemorant aquest any el 250 aniversari de la construcció de l’ermita i de l’arribada de la imatge...

(Continuarà...)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -786, la de divendres dia 8-

20120611232807-j80carrossa.jpg

Intente anar recuperant la sèrie que ha estat tres dies sense eixir. De la col·lecció de Jaime SCM és la fotografia que podeu contemplar dalt. Com va acurtant-se el temps per a les festes, ací teniu una altra fotografia de la cavalcada, de les carrosses. Les xiquetes amb el seu caraputxo -com diem a Gata- i amb el clàssic tractor. Estan a la Plaça Nova perquè podeu entreveure les banderes i els arbres.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -787, la del dissabte dia 9-

20120611233337-115blogviatge3.jpg

La foto corresponent al passat dissabte pertany a la col·lecció de JC i PJ. Ells dos, Jaume Caselles més a l'esquerra i Pepica al seu costat estan a la foto del viatge a Barcelona. També està Pepica i Vicent, de la carretera de Xàbia. Al mig, una amiga de la ciutat condal.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -788, la d'ahir diumenge, dia 10-

20120611234801-j81carrossa.jpg

Torna a correspondre la foto que tocava posar ahir a la col·lecció de Jaime Signes-Costa Mulet. Una altra foto de carrosses. Ara són xicones ja prou majoretes dalt del remolque. Sembla que es representa una farola tombada. Estan, de nou, a la Plaça Nova amb molta gent expectant. Mireu un dels pilarets que posaven.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -789, la de hui dilluns, dia 11-

20120611235929-97donesidoshomes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I IDENTIFICAR-NE MÉS DE PERSONES, PUNXANT ACÍ)

Finalment, ja al dia, amb la sèrie de fotografies antigues, de la col·lecció de Jaime i Pepica, teniu ací una foto de gent jove de l’època. Alberto i Eduardo estaven amb totes les xicones, entre les quals està Pepica, la propietària de la foto, al costat dret d'Eduardo, si es mira la foto de cara.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 12 DE JUNY DE 2010: Posava la festa del Cor de Jesús, que era a l’endemà. Enguan serà el pròxim diumenge dia 17. Publicava que "Gata té la seua congregació des de 1887, la més antiga del poble". Ací pose l’enllaç d’aquesta interesant informació religiosa local: http://cronistadegata.blogia.com/2010/061201-dema-es-la-festa-del-cor-de-jesus.-gata-te-la-seua-congregacio-des-de-1887-la-me.php. Finalment, restaven sis dies per a la presentació del llibre dle Bisbe Servera.

AQUELL 12 DE JUNY DE 2011: NO VAIG POSAR CAP ARTICLE eixe dia.PRESENTEN LA COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG QUE ES FARÀ EL DIA 14

20120612230613-extraordsang2012.jpg

RECORDEU, DIJOUS 14, EXTRAORDINÀRIA: MARATÓ SOLIDÀRIA DE DONACIÓ DE SANG...

La regidoria de Sanitat i el Centre de Transfusió d’Alacant han presentat hui la 8a edició de la col·lecta extraordinària de sang que es farà dijous 14 de juny al Centre Social de Gata.

En la presentació han estat l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler; la regidora de Sanitat, Dora Caselles; el Dr. José Enrique Soriano, del Centre de Transfusió d’Alacant; Àngel Hernández, president de l’associació de donants d’Alacant, i José Pedro, responsable de les donacions a Gata.

Soriano ha explicat que des del centre de transfusions es viu una situació delicada per què el nombre de donants, en general, ha baixat però la demanda no, ja que la Alacant és la 4t província en el consum de sang. A més, ha volgut donar les gràcies a la població ja que Gata a pesar de ser un poble menut en quant a població té un percentatge alt de donants. Soriano també  ha destacat que el dia de la donació coincideix amb el partit de la selecció i ha llançat un rèpte “ dona la roja abans de veure a la roja”.

Per la seua part, Ángel Hernández que la 8a marató de donacions coincideix amb el dia mundial del donants. Ha animat a que cada persona porte un amic que complisca els requisits mínims que són pesar més de 50 kg i tindre entre 18 i 65 anys.

José Pedro, responsable de les donacions en Gata, ha tancat animant als donants a superar la xifra dels 80 que van arribar al 2009.

Tant l’alcaldessa com la regidora han volgut convidar a tots a acudir a donar sang i demostrar que Gata és un poble solidari.

A la fotografia, organitzadors i autoritats amb els cartells anunciadors.

FONT: Foto i text Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.DISSABTE, CONCERT CONJUNT ENTRE EL COR SERRILLÀS I LA RONDALLA DE LA E.M.M. DE GATA

A l’església parroquial, a les 20.30 hores

Dissabte 16 de juny a les 20 hores tenim tots els gaters i forasters una cita musical a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. Actuació conjunta el concert entre el Cor Serrillàs i la Rondalla de l’Escola Municipal de Música de Gata. Serà a les 20.30 hores, després de la missa vespertina. Una bona ocasió per a escoltar les últimes peces preparades per a l’ocasió i del repertori de les dues formacions musicals locals.EL PILOTARI GATER PAU PLA GARCÍA, NOMENAT ESPORTISTA D’ELIT EN PROMOCIÓ

Ho publica hui dia 12, el Diari Oficial de la C.V.

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) de hui dimarts 12 de juny de 2012, publica una Resolució del 5-6-2012, del Consell Valencià de l’Esport, per la qual s’el·labora la llista parcial d’Esportistes d’Èlit de la Comunitat Valenciana per a 2012. Al llistat de Promoció apareix el gater Pau Pla García, a la modalitat esportiva de Pilota Valenciana. Pau és fill de Rafa Pla, monitor esportiu de l’Ajuntament.

FONT: D.O.C.V. 12-6-2012.HUI S'HA CELEBRAT UNA REUNIÓ DE PENYES PREPARATÒRIA PER A LA RECREACIÓ

20120612233734-comporeuniopenyes.jpg

Compte enrere, resten 26 dies

Succés o Miracle de l’Arbre Blanc, que s’escenificarà dissabte 7 de juliol

Membres de diversos col·lectius i penyes d’amics i festeres han estat presents a la reunió d’aquesta vesprada a les 20 hores al saló de plens de l’Ajuntament. El projecte va prenint cos cada vegada més. L’ànima del mateix, el director i coordinador Antonio Monfort ha explicat a tots els presents en què anava a consistir la vesprada-nit festiva, que acabarà a més de la representació amb un sopar als voltants de l’ermita per festejar l’efemèride que vol recrear-se, la victòria del poble gater emparat amb el seu patró dins l’ermita front els soldats francesos.

En la reunió estaven presents quatre regidors així com representants de la comissió especial de l’organització de l’event. S’ha acordat transmetre a tota la resta de penyes que es poden vestir d’època (inicis del segle XIX) i formar pasrt de l’actuació, ser ells mateixa actors i espectadors, a la vegada. En breu, una carta dirigida a tots els gaters donarà compte de la festa que es viurà el dia 7 de juliol.

A la fotografia, un moment de la reunió d’aquesta vesprada, junt al conegut quadre de José Costa, regalat a l'Ajuntament als anys 60.¿SABIEU...? que es va demanar condonar la contribució a les terres filoxerades, a març de 1910

Una "comisión del pueblo de Gata" va estar acompanyada per Celestino Pons, vicepresident de la Comissió provincial, a Alacant. Allí van visitar el dia 31 de març de 1910, segons publicava el diari "La Correspondencia..." eixie mateix dia, al "señor delegado de Hacienda". El motiu era demanar antecedents "para incoar expediente de condona de contribuciones en terrenos filoxerados". El cronista feia notar que la comissió li havia posat de manifest "la gran sequía que reina en aquel término -referint-se clar està a Gata-, creyendo muy en razón lo que piden". Deia també la notícia que Celestino Pons donaria un mitin al dia següen, 1 d’abril, a Dénia. Al final, acabava dient: "Nos parece muy acertada la notable idea del señor vicepresidente de esta comisión provincial".

FONT: ’’La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"- Any XXVII Nº 8.800 del 31 de març de 1910. / /  http://prensahistorica.mcu.es.IMATGE CURIOSA: Final bonic per a una història bonica...

20120613001308-manolocompo-copia.jpg

(PODEU FER EL MUNTATGE MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Composició feta per a Manuel López Fernández (Manolo) des d’Asturies

Esta és la història de la foto: Manuel López Fernández, que tots conegem per Manolo, ha viscut els últims anys bolcat en preparar, entrenar, "cuidar" als xicons al camp de futbol. Ell li va remetre la fotografia a un cosí que té a Astúries que li diuen Florencio i aquesta és la composició que el seu cosí va traure.

Dins de la gespa del camp del Molinón (on juga els partits l’Sporting de Gijón) apareix la cara sonrient de Manolo, vestit de gala, i apareix l’últim equip que ha entrenat, junt al seu ajudant, Eloy Rodríguez. Eren benjamins de segon any, a la temporada 2010/2011.

Qui són els protagonistes, a més de Manolo i Eloy ?. Plantats: David, Pupy, Eric Mengual, Marc, Adrià i Joan. Agatxats: Toni, Eric Doblado, Jordi, Pau, Axel i Josep. A eixa formació li faltava Román, també membre de l’equip.

Serà un orgull per a ell i pels xicons aquest muntatge fotogràfic, UN FINAL BONIC PER A UNA HISTÒRIA BONICA.

FONT: Composició feta per Florencio.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 13 DE JUNY DE 2010: La notícia religiosa i social era la "Benedicció del nou despatx parroquial als baixos de les cases vicaria". Restaven tan sols cinc dies per a presentar el llibre dle bisbe Servera i "Al final de la jornada, processó del Cor de Jesús". Enguany serà diumenge, d’ací quatre dies.

AQUELL 13 DE JUNY DE 2011: Era dilluns i a la sèrie de Sants i Refranys publicava: "Ahir 12, Pentecostés; hui 13, festa de la Fireta de Jesús Pobre". A nivell social i religiós la notícia era "Ahir, dia de primeres comunions a Gata (primer torn)". Continuant amb el poble veí publicava: "Hui és la fireta, festes majors a Jesús Pobre". A nivell cultural posava que "Conclou el curs d’adults del CFPA de Gata".EL BLOG TÉ JA MÉS DE 118.000 VISITES

Usuaris, visitants, curiosos que entren, tots caben, gaters i no gaters, el blog del CRONISTA DE GATA DE GORGOS va fent poble i ja supera les 118.000 visites. GRÀCIES A TOTES I TOTS. Sens dubte, els aconteixements de festa que s’apropen fan que puje més les visites. De la manera que sia, gràcies. I a seguir, anem cap avant sense descans.LA PREMSA PARLA de..Creama, consorci comarcal on també està Gata

També de la selectivitat i els estudiants de la Marina Alta

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) en la seu edició de hui dimecres dia 13 parla de que "Creama busca soluciones para bajar 600.000 euros el gasto en personal". És un article de Carlos López. Una fotografia d’arxiu de Tino Calvo mostra la constitució de la nova junta, en la qual es pot veure a l’alcaldessa de Gata Ana María Soler (de roig) i el regidor d’Economia, Guillermo Cholbi (davant, primer per la dreta). Ací teniu l’enllaç, per si voleu llegir la notícia completa: http://www.lasprovincias.es/v/20120613/marina/creama-busca-soluciones-para-20120613.html.

L’altra notícia de la que també es fa ressó LAS PROVINCIAS (la Marina) és de que "Más de 420 estudiantes de la Marina Alta deciden su futuro en la selectivitad". Apareix en la fotografia de Tino Calvo algun estudiant gater. Demà per la vesprada acabaran i el resultat el sabran el dijous 21 de juny. L’enllaç de la notícia és el següent: http://www.lasprovincias.es/v/20120613/marina/estudiantes-marina-alta-deciden-20120613.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS dimecres 13-6-2012.TRADICIONS EN EL RECORD: hui és Sant Antoni de Pàdua

Abans es feia la novena al sant a la casa de Tereseta "el Quartet", al carrer Sol

Ben adornat el balcó i ben adornada la casa. Al mig de la casa del carrer Sol, la casa de Tereseta i Pepe, dits "del Quartet" per la tendeta que tenien a la Plaça Nova, allí muntaven l’altaret i posaven una pintura del sant. Rosetes rodant i llumetes. Eixa és la imatge del record, tradicions que no s’esborren així com així del cap. I tota la xicalla es posava rodant per allí, anavem a participar al ritual de la campaneta. Es feia la volta al barri, als carrers del voltant amb aquella cançoneta tan dolceta per a moltes hueletes i anunciadora per a tots: "El primer...segon...tercer...toc de la novena de Sant Antoni" i la campaneta sonant i els xiquets canturrejaven aquesta tonadeta. Els més menuts anunciavem que anava a resar-se pel Sant.

Però no sols era a ca Tereseta on es celebrava aquesta piadosa cerimònia, sinó també a la casa de la senyora Rosa "Paresant", al carrer Signes. Hui aquesta casa construïda en 1904 continua igual conservant l’artística façana. La novena també es feia però després de dinar, mentre que aquella era després de sopar. I què prop estaven les dues i nosaltres (perquè jo vivia entre les dos cases) els xiquets gaudien d’aquestes tradicions, que ara ja són història consumada i mai tornada.250 aniversari: S’APROPA EL GRAN ACONTEIXEMENT CULTURAL, LA RECREACIÓ DEL SUCCÉS DE L’ARBRE BLANC

20120613225559-cartellarbre-copia.jpg

Estem a 23 dies de l’event. Complete la nota als mitjans de comunicació

Si recordeu, en dos dies vaig anar posant el començament de la nota de premsa, que des de demà serà publicada al mitjans de comunicació.

Així acaba la nota:

Participants

Nombrosos col·lectius de la població s’han sumat a aquesta representació, que dirigirà l’autor del text Antonio Monfort. A més dels actors aficcionats, participaran diverses associacions culturals, lúdiques i socials: Amics del Cavall (carreters), Associació Tercera Edat, Colla Xirimiters i Tabaleters Gata, Comissió Festes 2012, Cor Serrillàs, Grup de Danses, Penya Cavallista Gata, Quintos Gata 2012, Rondalla E.M i la Unió Musical de Gata, que tindrà un paper important en el colofó de la representació.

Este event cultural tan important que estrena la població té la col·laboració de la Parròquia Sant Miquel Arcàngel, l’Ajuntament, la Comissió 250 Aniversari Ermita-Crist, la Junta del Santíssim Crist, Protecció Civil, Policia Local i voluntaris.

Música en viu

Destacar en aquesta representació la interpretació per part de la banda Unió Musical de Gata de varies peces clau i que li donaran a l’acte la seua importància històrica. Les peces, elegides pel director Jaume Antoni Signes, es tocaran en viu a la plaça de l’Ermita. Ressonaran especialment les peces de “1812” de Tchaikovsky i la coneguda obra de “La Marsellesa”.¿SABIEU...? que a novembre de 1909 estava vacant la plaça de farmacèutic titular

Ho publicava el dia 9 de novembre de 1909 el diari "La voz de Alicante". Una nota breu donava compte de la notícia: "Se halla vacante la plaza de farmacéutico titular de Gata".

FONT: ’’La voz de Alicante"-Any VI, Nº 2.027 del 9 de novembre de 1909.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG:

AQUELL 14 DE JUNY DE 2010: Publicava "Lliuren els diplomes del Curs Formació de Persones Adultes". El reportatge esportiu tractava d’atletisme: "Vicent Mas Leyda: un gater als primers llocs de les curses de la Marina Alta". Vicent ha anat progressant i enguany ha guanyat el Circuit a Peu Marina Alta.

AQUELL 14 DE JUNY DE 2011: El reportatge costumista era: "Maig i juny, temps de novenes al carrer". És interessant, podeu llegir-lo altra vegada al següent enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/061403-maig-i-juny-temps-de-novenes-al-carrer.php. A nivell social i altruïste publicava: "Presentació de la colecta extraordinària de sang a Gata". Just hui dijous 14-6-2012, Dia del Donant de Sang, Gata ha fet el seu IV Marató de Col·lecta de sang.PEDRO VICENTE CASELLES MULET GUANYA EL PREMI DE VALENCIA CREA 2012

20120614225925-pedro.jpg
Ho posava el mateix músic, director i compositor al seu mur de facebook. Ell deia: "Poc a poc, tota feina té la seua recompensa: aquest matí he rebut un correu del Servei de Juventud de Valencia comunicant-me que he guanyat el Premi de Valencia Crea 2012. Enhorabona també al company i amic Jose Luís Escrivà Córdoba, qui ha estat guanyador en la modalitat nacional de dit premi".
 
Efectivament, aquest és el XII Certamen. Dir que sis profesors de la CEU-UCH, Sara Barquero, Ricardo Meri, Ignacio Juan, Borja García, Manolo Bañó y Luis Calabuig han valorat les propostes dels joves valencians presentades a este certamen de creativitat i diseny de l’Ajuntament de València. Des del blog l’enhorabona a Pedro i endavant.


LA PREMSA PARLA DE...Creama, per segon dia consecutiu

Un altre article hui es publica del Creama (Consorci per a la Recuperació Econòmica de la Marina Alta) a LAS PROVINCIAS (La Marina). És de Carlos López i titula: "El Creama apuesta por la colaboración público-privada". A la fotografia, que torna a ser d’arxiu, apareix el regidor de Gata d’Economia, Guillermo Cholbi. Ací teniu l’enllaç de la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20120614/marina/creama-apuesta-colaboracion-publico-20120614.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS dijous 14-6-2012. LA XABIERA ÁNGELA CHOLBI MULET, DE MARE GATERA, ELEGIDA REINA DE FOGUERES SANT JOAN 2012

La xabiera, de pare xabienc i mare gatera, Ángela Cholbi Mulet (filla de Angelines Mulet i néta del que fora mestre i alcalde, el sempre recordat Don Adolfo) va ser proclamada dissabte passatRegina de les Fogueres de Sant Joan 2012. La presentació va tindre com a marc el IV centenari del títol com a vila de la ciutat de Xàbia. De la mà de l’alcalde José Chulvi podíem vore a una fotografia publicada al diari LAS PROVINCIAS (la Marina) dimarts 12, a Ángela Cholbi Mulet. 

Des del blog, l’enhorabona perquè Ángela també porta sang gatera.

L’article del que feien ressó titulava: "Xàbia proclama a las reinas de Fogueres". Ángela Cholbi y María Buigues protagonizarán el pregón. Just hui dijous s’ha fet el pregó des del balcó de l’Ajuntament de Xàbia. La ciutat veïna entra en plenes festes santjoaneres, que les gaudisquen.

FONT: diari LAS PROVINCIAS 12-6-2012.    ¿SABIEU...? que a maig de 1910 es va publicar un viatge curiós en automòbil per la Marina

El diari "El Pueblo de Alicante" ho publicava dissabte 28 de maig de 1910. El reportatge força curiós es titulava "Automóviles en la Marina" i el signava "Ordep Samot" que si es fixeu un poc és Tomás Pedro al revés.

El reportatge abarcava tres columnes, una en la pàgina primera i dos en la segona. Era extens i començava tirant floretes a "esa hermosa región de la Marina" que deia era "deliciosa, fértil y vegetativa comarca...la región predilecta del inmortal Castelar...el país de los entusiasmos de Joaquín Sorolla". Considerava l’escriptor que La Vila era el primer poble de la Marina i ja portava setanta-cinc minuts en cotxe. Més endavant ja parlava de Gata: "...veíamos en cambio extensos viñedos que constituyen la riqueza de Benisa, Teulada, Gata, Pedreguer y Ondara".

Pero no va fer parada en Gata, encara que relatava: "Ocho kilómetros de recorrido hicimos desde Gata a Jávea, y asombrado, mudo, silencioso contemplaba aquella magnificiencia de la Naturaleza...". Acaba l’article dient: "Y al abandonar a Jávea, al dejar los extensos viñedos para penetrar de nuevo en los campos de almendros, pensaba en las vías de comunicación, en los medios de locomoción con que cuenta tan espléndida y floreciente región, y de los cuales me ocuparé en otros trabajos sucesivos".

FONT: diari ’’El pueblo de Alicante"-Any I, Nº 45 del 28 de maig de 1910.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -790, la del dimarts 12-

20120614232546-j82xiquets.jpg

Torne a posar tres fotografies antigues pendents per actualitzar aquesta sèrie. La primera és de la col·lecció de JSCM i PM. Quan Don Vicent Marqués estava de rector a la parròquia van comulgar els xiquets que es veuen a la fotografia. José María, fill de Jaime i Pepita, està besant una imatge dins de l'església. Darrere està Carlos "Parra" i allà al fons es veuen dos xiquets més de la seua quinta. Encara estaven les estacions als pilars distint a ara com podreu observar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -791, la d'ahir dia 13-

20120614233805-47blogdonescarrermanegueta.jpg

I anem ja cap a la fotografia 800, resten tan sols nou. La presente fotografia torna a ser de la col·lecció de JC i PJ. Són algunes de les dones del carrer la Manegueta o carrer del Bisbe Servera. Es festejava l’enllaç matrimonial de la filla de Jaime i Pepica, és a dir Rosa Vicenta. La podeu vore al centre de blau. Les dones del carrer ho festejaven a sa casa. D’esquerra a dreta, la primera és sa mare Pepica.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -792, la de hui dia 14-

20120615000630-escanear0056.jpg

Seguint amb la mateixa sèrie de fotografies dels xiquets que prenien la Primera Comunió aquell any 1976, i que enguany fan 45 anys, trobem una altra fotografia de quasi els mateixos protagonistes, però amb més gent dins de l’església. Als primers bancs els xiquets, sols xiquets. Reconeguem a José María i Carlos, que hem vist a l’anterior fotografia, però també a Carlos, José Miguel Soler, al malograt Antonio Sastre, a Arabí, en definitiva a tota la quinta -xiquets-. Darrere estaven els feligresos majors, sols es distinguix bé a Bernardo Mulet "el del Gel" al pilar primer de la dreta mirant la foto. Podeu vore les estacions als pilars i les barrers de llum verticals.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG:

AQUELL 15 DE JUNY DE 2010: La presentació del llibre que faria en dos dies era la primera notícia. El temps també ho era: "De 60 a 70 litres, forta pluja el 15 de juny". Continuava anunciant que el dia 17 seria la col·lecta extraordinària de sang. Una bona fotografia mostrava el pont de les Alcolaies, però el fons era el més interessant.

AQUELL 15 DE JUNY DE 2011: També era la col·lecta extraordinària de sang la protagonista, ja que es celebrava al dia següent. Una notícia metereològica, un fenomen: "Aquesta nit eclipsi de lluna, de 21.30 a 1 de la matinada". També publicava que "Estudiants de batxiller d’Oliva visiten les instal·lacions de "Pons Químicas, S.L." de Gata. Arribava el blog a 44.000 entrades. Ara ja són més de 118.000.RECORDEU: DEMÀ CONCERT PER LA CORAL SERRILLÀS I LA RONDALLA; DIUMENGE, DIA DE LA FESTA DEL COR DE JESÚS

Dos aconteixements, un cultural i l’altre religiós, esdevindrà aquest cap de setmana. Demà dissabte, a les 20.30 hores serà a l’Església Parroquial el concert de la Coral Serrillàs i la Rondalla de l’Escola Municipal de Música de Gata. Està organitzat pels dos grups i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Educació.

Diumenge al llarg del dia es celebrarà a la parròquia la festa del Sagrat Cor de Jesús. Com és tradicional a les 12.30 hores serà la missa solemne i a les 20 hores la processó amb la imatge. Tornaran a eixir els xiquets i xiquetes de Primera Comunió d’enguany.250 aniversari: REPRESENTACIÓ MIRACLE ARBRE BLANC.

20120615233225-cartellarbre-copia.jpg

S’ha distribuit hui una carta al veïnat. Estem a 21 dies de l’event cultural 

La Junta del Santíssim Crist del Calvari, davant l’imminent representació del Miracle de l’Arbre blanc, que tindrà lloc el pròxim dia 7 de juliol, dissabte, remet una carta a tot el veïnat. Pose ara la primera part i demà dissabte la segona:

Un gran esdeveniment està prop

La Junta del 250 aniversari del Santíssim Crist del Calvari vol fer-te partícip, com a gater que eres, de l’esdeveniment que tindrà lloc el pròxim dissabte dia 7 de juliol, des de les 19 hores al poble i a l’ermita. Com ja bé sabràs pels mitjans de comunicació, es recrearà el Succés o Miracle de l’Arbre Blanc per primera vegada en la nostra història. Uns actors parlaran, altres ambientaran i ahí pots estar tu.

La Guerra de la Independència és el moment històric que es reviurà. La tradició i la devoció del poble de Gata cap al seu patró, el Santíssim Crist del Calvari, serà el motiu religiós.

Però…tu també pots ser actor protagonista.

Com participar ?: busca roba antiga que tindràs per casa.

Es preguntareu, i com ?.. Molt senzill. Per a crear ambient, per a fer poble de principis del segle XIX, per a participar de la festa i la representació, només tens que ajuntar-te amb la teula colla, quinta, penya festera, veïns, grup d’amics o famílies, i per això podeu fer del dia 7 de juliol un gran dia. Podeu ajuntar-se, dinar o berenar, i després vestir-se amb vestimentes antigues, com vestien els nostres avis i besavis, amb aquelles faixes, bruses, camals, espardenyes de mitja careta, els homes; amb aquells mocadors al cap, davantals i faldes llargues, les dones.

(Continua demà)¿ SABIEU...? que la família dels Sensios ha format un equip de futbol-7 a la lligueta local

Acaba de començar la lligueta local de futbol-7, són jugadors séniors i juveniles. Sabieu que un dels equips es diu: "Els Sensios" i que sols juguen familiars de Juan Pedro "Sensio". Els dos Tomàs (pare i fill), Bati fill de Juanito i Bati fill de Tomàs, Pere el pintor , Moncho, fill de María; Toni, fill de José Juan; Alberto, casat amb la filla de María, i altres jugadors de la família.
Hui, a l’estrena, han estat presents per a veure’ls jugars Juanito "Sensio", la dona, les filles, nores, nets i demés.
Com posava un dels nets al facebook es complix, i amb ells és realitat, que són més de família que podrien formar un equip de futbol.


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 16 DE JUNY DE 2010: Publicava un article sobre els perdiguers amb el nom "Un espai per al diàleg". Era el dia previ a la presentació del llibre sobre el Bisbe Servera. Una fotografia de 1942 (la 64) tancava la jornada.

AQUELL 16 DE JUNY DE 2011: Era el dia de la donació de sang extraordinària i encetava la sèrie "Gata i la Diputació Provincial d'Alacant: 1822-1840".DEU NOUS DONANTS DE SANG A GATA

La col·lecta extraordinària de sang del dijous dia 14 va tindre bon resultat i el més important es van presentar deu nous donants. Segons m'informa el responsable de les donacions a Gata, Pepe Pedro hi va haver 65 donants i van ser acceptades 62 bosses, sols tres donants van ser rebujats. Un any més, es va fer la col·lecta extraordinària de sang al poble.250 aniversari: SEGONA PART DE LA CARTA AL VEÏNAT sobre la Representació de l'Arbre Blanc

20120616225721-cartellarbre-copia.jpg

Pose la continuació de la carta que la Junta del Santíssim Crist del Calvari està repartint per tot el poble, per tal d’animar als veïns a vestir-se d’època i a adquirir els tíquets per al sopar fi de festa que es farà als voltants de l’ermita i a la placeta.

Escenaris i recorregut:

A les 19.00 a la placeta de S. Antoni, on comença la festa. Després acudirem a la Plaça de l’Església, on serà a les 19.30 hores el moment de començar l’actuació. A continuació, anirem amb la música (dances, xirimiters i carreters fins l’ Ermita) Calvari amunt. A l’ermita recrearem la pujada dels francessos am la presència del nostre patró.

Què us sembla ?. Us agrada la idea ?. S’animeu ?.

Passar-ho bé, fent història, fent cultura !

Tenim que recrear com era Gata i què els va passar als gaters amb la vinguda dels francesos, tenim que ajuntar-nos i fer poble.

I no estarem sols. Al muntatge participen les danses, els carreters, els cavallistes, la Colla de dolçaines i tabalets, la Tercera Edat, la comissió de festes, els quintos 2012, la Rondalla, el Cor Serrillàs i la BANDA. La nostra banda té un paper musical molt destacat a la recreació.

Veus com no estarem sols. Anima’t i acudeix.

Sopar de germanor i fi de festa:

Acabat el moment més impressionant del succés i acabada la representació, tindrem una vetlada de festa a la placeta de l’ermita i els voltants. Per això, es prepararan entrepans i beguda fresca. Per les tendes del poble que s’asignen podreu comprar els vales o tíquets per a sopar i participar-hi al fi de festa que es muntarà allí, perquè hi haurà música amb la banda, el cor, la rondalla, la colla, estarem tots al sopar de germanor…i tu no pots faltar.

Per tant, aparquem els moments difícils que vivim, anem a reviure la nostra particular història i fem poble…fem festa.

Per a participar i saber l’organització amb les penyes o quadrilles en què contem…APUNTEU-SE a l’Ajuntament i digueu moltes persones es vestireu d’època.

PERQUÈ VOLEM FER FESTA ! / VOLEM FER HISTÒRIA ! / VOLEM FER IDENTITAT DE POBLE ! / VOLEM FER CULTURA ! / VOLEM FER GERMANOR ENTRE TOTS ELS GATERS ! / VOLEM QUE EL NOSTRE POBLE SIGA CONEGUT ! / VOLEM RECONÈIXER AL NOSTRE PATRÓ, EL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI !

¡¡ ATENCIÓ !! Pel que fa als tíquets del sopar de germanor, que farem després de la recreació, podreu adquirir-los a 5 euros als establiments col·laboradors següents: FARMÀCIA Mª ELENA (Carretera), PANADERÍA TONICA “Chaparro” (Plaça Sant Antoni), MOBLES JESÚS SÁNCHEZ (la Font del Riu), FOTO PONS (Carrer La Creu) i ESTANC DORA I ANTONIA (Carrer Doctor Gómez Ferrer).

Junta del 250 Aniversari del Santíssim Crist del Calvari250 aniversari: REPRESENTACIÓ ARBRE BLANC: paradetes a la Plaça

20120616231923-paradetes.jpg

Ja van coneixent-se més detalls de la que serà la gran festa de la Plaça de l'Església el dissabte dia 7 de juliol, des de les 19 hores. De la Plaça de Sant Antoni la gent anirà a la Plaça de l'Església. Allí es muntaran paradetes, com abans, com les que he posat a la composició que estaven abans.

L'Associació "Comerç de Gata" s'ha oferit a col·laborar i farà un muntatge. Ca la Tramussera també, inclús traurà el carro del Ti Pepe el Tramusser. Finalment, el personal de la Cooperativa "Santíssim Crist" també posarà la paradeta de falçons, de material de llanda, com aquell llandero -oh recordeu els més majors- que venia sempre el dia de Sant Cristo.

A les dues fotografies que acompanyen aquesta crònica es veuen aquelles paradetes que comentem.¿SABIEU...? que en gener de 1911 es va verificar el traçat ferroviari Dénia-Gata

El diari alacantí "La Correspondencia..." publicava una breu nota en la qual donava compte que "Se ha verificado la confrontación", és a dir la comprovació i medició, dels set kilòmetres del ferrocarril de La Vila a Dénia "en el trayecto de esta ciudad -vol dir-se Dénia- a Gata". La verificació la va fer l’ingenyer de l’Estat Don José de Buenaga.

FONT: ’’La Correspondencia de Alicant: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"- Any XXVIII Nº 9.085 del 20 de gener de 1911.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -793, la d'ahir dia 15-

20120616233827-21blogcasetaporra.jpg

La fotografia pertany a la col·lecció de Jaime i Pepica. I ja és història. Està Jaime un dia de festa junt a l'amfitrió de la caseta, Toni Porra. El Ti Toni Porra, tota una institució a Gata, compartia jornada festiva amb Vicente Torres, que ja no està entre nosaltres. L'altre xic no l'identifique. Pel que es veu estan cantant i passant-ho bé.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -794, la de hui dia16-

20120617000812-j83taula.jpg

La foto que actualitza la sèrie és de la col·lecció de Jaime SCM i Pepita M. Estan de festa, a una núvia, a una celebració. A l’esquerra Juan Bautista Pons Leyda, que fora empresari i alcalde. De peu, Vicente Soler. Sentat, a continuació el recientment desaparegut Don Francisco. Al seu costat la seua muller dona Donya Teresa. En peu, Pepita Miñana. Al costat de Donya Teresa, Tonica García -dona de Juan Bautista-. Al seu costat el matrimoni format per Eugenia Feliu i Paco Salvador. Com sempre, el fotògraf era Jaime, el propietari de les fotos i marit de Pepita.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

Poques notícies al blog, fa un any i fa dos anys:

AQUELL 17 DE JUNY DE 2010: Publicava que eixa vesprada s'havia presentat el llibre del Bisbe Servera amb gran èxit de públic.

AQUELL 17 DE JUNY DE 2011: Eixe dia publicava que hi havia set nous donants de sang a la col·lecta extraordinària de sang. Ara, al 2012, han estat deu nous donants. El segon capítol de "Gata i la Diputació Provincial d'Alacant" abarcava de 1840 a 1848.SET EQUIPS JUGUEN LA LLIGUETA DE FUTBOL 7 ABANS DE FESTES

Com tots els anys i en fa molts, els mesos previs a les festes servixen per a posar-ho tot a punt. Una de les activitats esportives que quasi mai falta a la cita és el futbol set. Enguany són set equips els que conformen la lligueta, que va començar divendres passat. Si recorde ja vaig parlar de l'equip de "Els Sensios" que formava part. Hui complete el quadre. Són els següents equips: "L'Aspardenyà", "Hersig", "Diego", "Tirats de Braç", "U.D.L. White", "L'Animalà" i "els Sensios", com he dit.

La segona jornada, que corresponia ser demà dilluns dia 18 es trasllada a dimarts 19 donat que està el partit de la selecció espanyola, Espanya-Croacia. Les hores, per si voleu aplegar-se a les pistes de futbet del poliesportiu de l'escola és a les 19.30 i a les 20.30 hores, amb tres partits.

Ja aniré donant-vos més informació.EL TRIO DE PELOTARIS TOMÀS, RAÜL I ADRIÀ ARABÍ, SEMIFINALISTES DEL CAMPIONAT AUTONÒMIC DE RASPALL

Del trofeu CRM de segona categoria, juguen contra Bicorp

Informa el mateix trio de joves pelotaris de Gata, que els jugadors Tomàs, Raül i Adrià Arabí són ja semifinalistes del Trofeu Caixes Rurals del Mediterrani (CRM), al XXIX Campionat Autonòmic de Raspall 2012, a la segona categoria.

La partida de semifinals es disputarà al Trinquet "Xiquet de Gata" a les 17.30 hores dissabte 23 de juny, a les 17.30 hores. Jugaran contra l'equip B de Bicorp la partida d'anada. El dia 30, també dissabte serà a Bicorp. L'altra semifinal la jugaran els equips de Castelló de Rugat i el CPV Oliva A.

La final serà dissabte 14 de juliol a les 17 hores als carrers de Bicorp.

Des del blog, sort als tres joves gaters, que poden fer història.HUI S'HA CELEBRAT LA FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

20120617230150-compocj1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La festa que té la confraria més antiga de la parròquia s'ha celebrat hui diumenge dia 17. La solemnitat del Sagrat Cor de Jesús, amb la gran imatge que té un dels altars laterals i que la setmana i el cap de setmana ha presidit l'altar major. Es va fer prèviament el tríduum al Cor de Jesús; ahir la missa de vespra i hui la missa de matí a les 9, la solemne missa de la festivitat, amb assistència de les mares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió de majoralesses, la directiva, les sòcies i cantada pel Cor Serrillàs.

Per la vesprada, després de la missa, s'ha fet la processó solemne amb les xiquetes i xiquets que han pres la Primera Comunió enguany.

A la composició teniu les fotografies fetes per Verónica Vives, de la processó i la meua de l'altar major amb la imatge.¿SABIEU...? que la festa del Cor de Jesús té 135 anys

És la confraria més antiga de la parròquia

Ho sabieu?. La congregació del Sagrat Cor de Jesús té certificat del 18 d'agost de 1887. El reglament és de més enrere, 4 de desembre de 1886, però aprovat pel cardenal Monescillo el 18 d'agost de 1887.

A instàncies del rector d'aleshores En Juan Martínez Blasco, es va aprovar l'erecció de la Corporació i el reglament, com a una benèfica institució, concedint cent dies d'indulgència a tots els associats i demés fidels...

Encara hui perdura la confraria a Gata del Sagrat Cor de Jesús. És per tant, la més antiga de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -795-

20120617233039-129blogcorpusfcoixorro.jpg

La foto és de la col·lecció de Jaime Caselles. Van ser parella de Primera Comunió, Francisco Caselles i Vicent Chorro. Ací els teniu en primer terme, a la processó del Corpus de ja fa més de trenta anys. Havien girat del carrer la Lluna al carrer Signes, aleshores Calvo Sotelo. La murta per terra denota que estaven a eixa festa. Els dos xiquets anaven de blanc, ciri en mà.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 18 DE JUNY DE 2010: Era el dia del festival fi de curs escolar 2009-2010. Enguany serà divendres 22. Es dividia en dues parts la "Presentació del llibre Cervera, a Gata i a Orba". Aquell dia publicava la primera, la de Gata.

AQUELL 18 DE JUNY DE 2011: La noticia de la jornada era que "Els alumnes de l'IES protesten davant l'Ajuntament pels retalls educatius". La tercera part de "Gata i la Diputació Provincial d'Alacant" anava de 1860 a 1862. Anunciava que al dia següent serien el segon torn de les Primeres Comunions.EL BLOG SUPERA JA LES 119.000 VISITES

Una altra meta i és la de 119.000. S'ha superat i ja va el blog camí de les 125.000 visites. Com sempre, moltíssimes gràcies a tots per la seua complicitat, per la seua visita dia a dia, pel seu compromís amb el Cronista de Gata. GRÀCIES A TOTS.DE DIJOUS A DIUMENGE, ARRIBEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU

20120619000142-santjoan.jpg

En honor a Sant Joan, el barri farà sopars, balls i la tradicional missa i processó

No es perd la tradició i quan arriba el solstici d'estiu, el barri gater de la Font del Riu està de festa. Començaran enguany dijous 21 i acabaran diumenge, que coincideix amb la festivitat de Sant Joan Baptista.

Dijous 21 a les 21 hores serà el sopar popular al carrer Calvari. La Comissió donarà salmorra i meló i vendrà entrepans i beguda. Actuarà l'orquestra Costa Este.

Divendres 22 serà el mateix programa de sopar. A les 23.30 hores hi haurà "Wow audiovisual discomòbil i les wow sessions".

Dissabte 23 tornarà el sopar i després l'actuació de "Diego Mar".

Finalment, diumenge 24, festa de Sant Joan, a les 20 hores serà la missa en honor de Sant Joan al carrer Lepanto i després la processó del sant pels carrers del barri acompanyat per veïns i autoritats. Acabarà la festa amb un vi d'honor.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -796-

20120620203325-blogmissafrgent.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Com també n’hi ha fotos antigues de la Font del Riu, de les festes que es faran aquesta setmana, de hui dilluns fins diumenge es publicaran algunes d’aquelles fotografies que han passat a la història del barri, com la de hui. La missa de campanya sempre s’ha fet al carrer Lepanto, nucli central de la festa des que començaren allà per l’any 80 del segle XX. A la imatge podeu observar que es feien bous, estan les barreres muntades.

A la dreta els festers majors als que se’ls deia fallers. Aquell any eren Juan Bataller, Pepica -dona de Sebastià Simó-, Juana -dona de Pepe Correu- i Antonio Simó, a més d’Antonia la dona de Bataller i Pepe Orellana. Darrere les autoritats. Era alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá. Regidor vegem a Vicente "Porró". La comissió infantil la formaven Auxi i Juanvi, Miguel, entre altres.

Si aneu mirant caretes voreu que moltíssims veïns han fet ja el traspàs. El record i admiració per a tots aquells que formen part de la memòria col·lectiva del barri.

La fotografia és de Salvador Pons, dels anys 80 del segle XX.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 19 DE JUNY DE 2010: La presentació del llibre del Bisbe Cervera era a Orba i ho publicava al blog. També el III Encontre Multicultural de Gata.

AQUELL 19 DE JUNY DE 2011: El dia que es celebrava la Santíssima Trinitat es publicava la quarta part de "Gata i la Diputació Provincial d’Alacant" entre els anys 1864 i 1868. Es donava compte del segon torn de les Primeres Comunions.LA PREMSA PARLA DE...la desprotecció de les pintures rupestres de les Coves Roges

Els diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV de hui dimarts dia 19 de juny publiquen l’article de A.P.F. "Realizan pintadas en un abrigo de Gata declarado Patrimonio de la Humanidad". Al subtítol: "El conjunto de arte rupestre de les Coves Roges está amenazado al no contar con medidas de protección".

Us pose l’enllaç a la breu però preocupant notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/06/19/realizan-pintadas-abrigo-gata-declarado-patrimonio-humanidad/1266127.html.

FONT: diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV, 19-6-2012.LA PREMSA PARLA del...gasoducte i l’obligació a l’alcaldessa de firmar les actes

Una altra notícia es publica hui a la premsa sobre Gata, aquesta molt més extensa i també important com l’anterior. El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui dimarts 19-6, un article de Carlos López sobre que "Gata autoriza las obras del gasoducto ante la presión del Gobierno". Al subtítol: "La alcaldesa, Ana María Soler, firma las actas de la expropiación tras un requerimiento de la Delegación del Gobierno". Al peu de la fotografia, també de Carlos López, es pot llegir: "La alcaldesa de Gata, Ana María Soler, junto al jefe del servicio de Energía, Rafael Muñoz, ayer".

Per la seua importancia i perquè s’en adoneu, us pose l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120619/marina/gata-gorgos-autoriza-obras-20120619.html.

FONT: diari LAS PROVINCIAS (La Marina) 19-6-2012.EL GATER MIGUEL ÁNGEL SERRA GUANYA EL SAFARI FOTOGRÀFIC PARC NATURAL SERRA DE BAZA (GRANADA)

20120619222658-dscf4403-copia.jpg

El segon i tercer premis va ser també per als gaters José Miguel Mengual i Pablo Mulet

Gata va acaparar els premis del prestigiós concurs el passat cap de setmana. Hem conegut la informació a través del facebook (La Pau) i el diari Ideal de Baza (Granada). Ahir dilluns 18 era notícia destacada amb el següent títol: "El fotógrafo Miguel Ángel Serra Galbo (és un error, ja que tenia que dir Galdón) gana la XVI edición del Safari Fotográfico Sierra de Baza".

Serra va obtindre 114 puntos a la XVI edició del Safari Fotogràfico Parc Natural "Sierra de Baza", que organitza l’Associació "Proyecto Sierra de Baza" en col·laboració amb la Fundación Caja Rural, els ajuntaments de Baza i Caniles i la Consejería de Medio Ambiente de la Junta de Andalucía.

A més de Serra, el segon i tercer classificats van ser també gaters: José Miguel Mengual Costa va obtindre 111,890 punts i Pablo Mulet, 103,6 punts.

Des del blog del Cronista de Gata felicite tots tres, membres del "Fotoclub Forat" de Gata pel prestigi que dona aquest premi i per portar el nom de Gata ben alt.

Ací teniu l’enllaç al diari Ideal de Baza d’ahir, per si voleu llegir completa tota la notícia: http://baza.ideal.es/actualidad/772-el-fotografo-miguel-angel-serra-galbo-gana-la-xvi-edicion-del-safari-fotografico-sierra-de-baza.html.

FONT: diari Ideal de Baza, 18-6-2012.250 aniversari: A 17 DIES DE LA REPRESENTACIÓ DEL MIRACLE DE L’ARBRE BLANC

20120619225216-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Els assaigs van complint-se, s’apropa el dia de l’estrena

Ahir pel tardet, els cavallistes que formaran part de tota l’escenificació del Miracle de l’Arbre Blanc el pròxim dia 7 de juliol, van estar presents a la replaceta del Calvari, per tal de començar els assaigs de la representació. Comença a prendre forma i el compte enrere ens situa ja a 17 dies de l’event cultural important per a Gata, donat que és una estrena. Cal recordar a totes les penyes, quadrilles, grups d’amics, coneguts que s’ajunten, que poden vestir-se d’època, de principis de segle XIX, i participar a la representació. També cal recordar que als punts assenyalats es poden adquirir tíquets per al sopar fi de festa que es farà després.

A la composició fotogràfica de Verónica Vives teniu els cinc cavallistes davant de l’ermita, moments abans de començar el treball d’assaig i a la placeta, mirant el plantejament de l’escenari de tot el muntatge.¿SABIEU...? que al setembre de 1910 es va publicar un article sobre els camps de la província i s’incloia Gata

Era el 13 de setembre de 1910. El diari "El pueblo de Alicante" pubilicava l’article: "Los campos de la provincia" fent un repàs de totes les terres de sud a nord i parlant de "el embarque de las primeras uvas moscatel y valensí negre por el puerto de Denia". També parlava de la recol·lecció de l’ametla, que estava a 30 á 40 pessetes l’hectòlitre d’ametla en corfa i de la pansa-lleixiu. Quan tocava a les plages eixia Gata arrel de la filoxera i deia: "importada al N. en Gata hace nueve años".

FONT: diari "El pueblo de Alicante". Any I, Nº 131, del 13 de setembre de 1910.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -797-

20120619232636-blogvaquetafr.jpg

A sols tres fotos de la nº 800, com ja vaig dir ahir tota aquesta setmana pose les fotos de fa una trentena d'anys de les festes de la Font del Riu, perquè ja són història, ja són el record de quan aquelles festes estaven vives. Ara es pot dir que es mantenen, a dures penes, però no avancen ni cauen per complet.

La imatge mostra quan feien vaquetes al carrer Lepanto. Les barreres de ferros i muntades tapant els bars i els llocs més importants per on pugueren escapar-se els animals i prou...Ara seria impossible amb tots els requisits que necessiten complir.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG:

AQUELL 20 DE JUNY DE 2010: Era notícia la pluja, ja que es va tindre que ajornar el festival fi de curs. Una altra notícia era: "III Encontre Multicultural a Gata, dissabte 19 de juny". El tema fester era que "La Penya Taurina de Gata organitzà, dissabte 19 de juny, la gran cagada". Enguany serà 30 de juny la gran burrada, organitzada per la Comissió de Festes 2012. El tema religiós era: "Els Júniors majors de Gata celebren el 40 aniversari". Per altra banda, les dues informacions esportives eren: "Els alevins del Gorgos C.F., quarts al torneig de futbol 7 de El Verger" i "El gater Vicent Mas Leyda guanya la prova de Benissa i el 14é Circuit Comarcal a Peu de la Marina Alta". Dir que enguany, 2012, també ha conseguit eixe triomf.

AQUELL 20 DE JUNY DE 2011: Es publicava la cinquena part de "Gata i la Diputació Provincial d’Alacant" que abarcava dels anys 1871 a 1876. Al BOP es publicava la taxa d’urbanisme. Al blog anunciava que el dia 25 seria el IV Encontre Multicultural de Gata. S’anunciava que "Demà per la vesprada arriba l’estiu amb molta calor". Enguany també es tanca la primavera i es dona pas a l’estiu. D’això també posaré un articulet més endavant.A LA UNA I NOU MINUTS DE DEMÀ DIA 21 COMENÇA L’ESTIU

L’Observatori Astronòmic Nacional (depenent de l’Institut Geogràfic Nacional i aquest del Ministeri de Foment) ha fet els càlculs i dona com a començament de l’estació de l’estiu 2012 a la 1 hora i 9 minuts la matinada que ve, és a dir la del dijous 21 de juny. L’estació durarà 93 dies i 15 hores i acabarà el 22 de setembre, dia en que començarà la tardor.

Cal ressenyar algunes curiositats astronòmiques de l’estiu. Per exemple, la tradicional pluja d’estels de les Perseides serà cap al 12 d’agost i es veurà enguany millor que l’any passat. pel que fa als eclipsis no n’hi ha a l’estació cap.

El dia del solstici d’estiu, el de major durada de l’any, és demà. A Madrid esta durada serà de 15 hores i 3 minuts. Però el sol enganya, sobre tot a l’eixida i a la posta: el dia en que el Sol ix més prompte és el 14 de juny que acaba de passar, mentre que el dia en que el Sol es possarà més tard serà el 27 de juny.

Pel que fa a la Lluna, la primera lluna plena de l’estiu es donarà el 3 de juliol, les altres seran 29 o 30 dies després. A l’estiu 2012 es donaran altres dos llunes plenes: 2 d’agost i 31 d’agost. Es veuran com a estels matiners Venus i Júpiter i com a estels vespertins Marte i Saturn.

FONT: Información proporcionada per l’Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Fomento).


IMATGES DEL CONCERT RONDALLA-COR (dissabte dia 16-6)

20120620215438-corrondalla-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ EN GRAN, PUNXANT ACÍ)

He aconseguit, gràcies a la pàgina facebook de l’Ajuntament de Gata, al qual li agraïsc que penje la informació, les dues fotografies que us passe del concert que es va celebrar a l’església parroquial el passat dissabte. Van actuar la Rondalla de l’escola Municipal de Música i el Cor Serrillàs. Com sempre, el públic va respondre molt bé. La sonoritat del temple de Gata fa que agraden els concerts que es fan a l’església.

FONT: Fotos facebook de l’Ajuntament de Gata.L’ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL TANCA EL CURS 2011-2012 AMB L’EXPOSICIÓ DE CLOENDA

L’Escola Experimental de Plàstica "Antoni Vives" de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata tanca el curs 2011-2012 amb l’exposició de cloenda. La mostra, que serà inaugurada divendres 22 de juny a les 20 hores a la sala d’Exposicions del Casal de la Música, recull una gran varietat d’obres dels alumnes de l’escola. L’exposició es podrà visitar fins al 8 de juliol, de dimecres a diumenge de 19 a 21 hores.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.DEMÀ COMENCEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU

Més bé diríem festetes, ja que els actes no són molts, però mantenen viva la il·lusió del veïnat, dels festers, de la Comissió. El barri estarà de festa des de demà dijous fins diumenge 24, festivitat del patró Sant Joan Baptista. Els actes començaran demà amb el sopar popular del carrer Calvari amenitzat per l’orquestra Costa Este. Dia a dia aniré posant la programació festera del dia.

 250 aniversari: REPRESENTACIÓ MIRACLE ARBRE BLANC

20120620230811-cartellarbre-copia.jpg

Estem a 16 dies de l’event. Serà 7 de juliol, des de les 19 hores.

Els assaigs continuen sense parar; serà una estrena important, El poble es bolca amb la vestimenta, el sopar, les actuacions,...

Anit tornava a fer-se un altre assaig. Els actors que tenen que actuar a la Plaça de l’Església i al Calvari es van posar ja a la disposició del director-coordinador Antonio Monfort, qui declarava estar molt satisfet de la preparació que està fent-se i a més donava públicament les gràcies a tots els que estan col·laborant directa o indirectament d’aquesta novedosa representació del Miracle de l’Arbre Blanc.

S’ha marcat un calendari d’assaigs, tant a la plaça com al calvari. Per ara estan portant-se endavant amb molta participació i molta il·lusió.

 Per cert, a la xarxa social de facebook podeu entrar a la pàgina de "Representació del Miracle de l'Arbre Blanc" i veure allí, a l'igual que ací, tota l'actualitat.¿SABIEU...? que es treballava a gener de 1911 amb el ferrocarril, prop de Gata

Eren els treballs de replanteig del ferrocarril secundari de la Marina, al tros de La Vila a Dénia. Els treballs es feien "cerca de Gata". Ho publicava el diari "La defensa: diario de avisos y noticias" el dia 20 de gener de 1911.

FONT: diari alacantí "La defensa: diario de avisos y noticias". Any VIII. Nº 2.057 del 20 de gener de 1911.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -798-

20120620232301-blogvaquetamati.jpg

Si recordeu, deia ahir que al llarg de la setmana aniria posant fotografies de fa una trentena d'anys, quan va començar la festa de la Font del Riu. Què poca gent hi havia a les vaques quan es va fer esta fotografia. De segur que seria de matí. Podeu veure tot el carrer Lepanto tancat per a ser corro al llarg d'una setmana, sempre la setmana de Sant Joan.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG:

Per problemes tècnics al·liens a l’Administració del blog del CRONISTA, ahir dijous dia 21 no vaig poder publicar cap article. Comence hui recordant el què vaig publicar va un any i fa dos anys dels dies 21 -o sia d’ahir- i 22 -o sia de hui. 

AQUELL 21 DE JUNY DE 2010: Sols publicava dos reportatges: la sèrie "Gata va ser notícia...un 21 de juny" i la de fotografies antigues, que ja anava per la 69, amb l’entrada del rector en Vicent Llopis Bertomeu (7 de març de 1954).

AQUELL 22 DE JUNY DE 2010: Al capítol fester publicava: "Demà comencen les festes de la Font del Riu: 30 anys fent festa". Al capítol solidari publicava: "Més de 70 donants a la col·lecta extraordinària de sang".

AQUELL 21 DE JUNY DE 2011: Publicava la sisena part de "Gata i la Diputació Provincial d’Alacant" dels anys 1878 a 1885. Ací teniu l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/062103-gata-i-la-diputacio-provincial-d-alacant-vi-1878-1885.php. Posava un "Avanç del plenari extraordinari, inici de la legislatura 2011-2015". I fa un any just posava: AVANÇ: ¡¡ Què mal comencen les coses !!. ¡¡ Un ple amb quatre recesos manats per l’alcaldessa !!. Un cas històric. Ha passat un any, què trobeu?.

AQUELL 22 DE JUNY DE 2011: La notícia política del dia era comarcal: "José Císcar, primer conseller nascut a la Marina Alta". Hui ja és Vicepresident i portaveu del Consell. La setena part de "Gata i la Diputació Provincial d’Alacant" abarcava des de 1885 a 1891. Finalment dir que el blog arribava a 45.000 entrades. Hui sobrepassarà les 120.000. PROBLEMES TÈCNICS AL BLOG DEL CRONISTA

Problemes al·liens a l’Administració del blog del CRONISTA DE GATA DE GORGOS van impedir que ahir es publicara cap article. La cosa està ja normalitzada. Per tant hui uniré els dos dies, però sempre tenint en compte que no eixirà cap article signat el dia 21 de juny de 2012 pel que he comentat. Pregue disculpes i a seguir endavant.EL BLOG ARRIBA A LES 120.000 VISITES

Un total de 120.000 visites al blog del CRONISTA DE GATA DE GORGOS és una bonica xifra. Han passat ja dos anys, dos mesos i dotze dies, que no està gens mal, des que començara l’aventura i s’han publicat moltíssims articles. Estic totalitzant i recopilant-los i quan ja els tinga tots us ho faré saber. Sols com avanç i exemple, dir que en els huit primers mesos i deu dies (2010, des del 10 d’abril al 31 de desembre) el blog va publicar un total de 1.220 articles. Gràcies per tot, a seguir entrant i coneguent el que passa per Gata, a tots els nivells. Conèixer història local i fotos antigues. Gràcies per la seua complicitat i a seguir endavant.   250 aniversario Ermita-Crist: RECREACIÓ MIRACLE ARBRE BLANC

Augmenta l’interés per l’estrena de l’event cultural i lúdic, per al pròxim 7 de juliol, dissabte

Estem a dos setmanes i s’ultimen assaigs, reunions i actuacions per a que tot ixca el millor possible

Ja sabeu. El temps passa i vola. Dissabte que ve l’altre serà l’event. Dia 7 de juliol, un dia assenyalat, pel tardet. A les 19 hores començarà a recrear-se per primera vegada en la història, allò que sempre hi havíem escoltat dels nostres besavis, avis i pares i que ara els nostres fills podran conèixer més de prop. Tota una lliçó històrica, de creència en el patró, de fe i tradició. El miracle de l’arbre blanc intentarà recrear-se baix la coordinació i direcció d’Antonio Monfort.

Molts col·laboradors, molta participació, molt d’interés, molta il·lusió. Ja estan triats tots els actors, alguns sorprenentment novedosos, que faran més participativa la festa. Perquè abans que res vol que sia una festa impressionant. I al final, sopar i fi de festa. Però d’això ja en parlem i concretem.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 23 DE JUNY DE 2010: Es publicava al blog que començaven les festes de la Font del Riu. A la fotografia 71 antiga tres xiques davant la font (anys 40).

AQUELL 23 DE JUNY DE 2011: Parlava del Corpus -dijous-. Era la vespra de Sant Joan. Els actes del cap de setmana eren molts anaven "Del festival a la processó". La notícia política del dia era la primera conseqüència del plenari primer de la legislatura. L'alcaldessa s'apuntava a l'atur (paro). Encara hui, un any després, continua inscrita a l'INEM. És interessant tornar a llegir la notícia. Ací teniu l'enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/062304-l-alcaldessa-noticia-hui-a-la-premsa.php.

La vuitena part de "Gata i la Diputació Provincial d'Alacant" abarcava de 1894 a 1904. Publicava el "Primer plenari de la legislatura".AQUEST MATÍ ELS CARRETERS DE GATA HAN COMENÇAT LA VOLTA EN CARRO 2012

20120623171706-carro3.jpg

Sempre quan arriba la calitja dels primers dies de l’estiu, els carreters de Gata es posen en marxa i fan una setmaneta de viatges per les carreteres de l’interior de la Marina Alta. Aquest matí s’han posat en marxa, des de la Plaça Nova, joves i majors, xiquets i grans, tots els carreters que té Gata.

He pogut extraure de la xarxa "facebook" la fotografia. Agraïsc la seua publicació. A la mateixa teniu als carreters abans d’eixir a l’aventura silenciosa i bonica, tranquil·la i constant, la Volta en Carro, per a no perdre aquells origens de la gent que anava cap a les casetes, cap a la mar, en el carro.

L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, ha acompanyat als carreters al primer esmorzar de la Volta, a la Plaça Nova, i els ha desitjat un bon viatge fins la tornada.ANIT, FESTA FI DE CURS 2011-2012

20120625145752-actuaxiqui1.jpg

La associació AMPA (Mares i Pares) del col·legi Santíssim Crist de Gata, amb la col·laboració de la regidoria d’Educació i Ajuntament de Gata així com el CEIP del poble, va organitzar ahir divendres 22 de juny, des de les 18 hores fins passada la mitja nit el festival, la festa fi de curs 2011-2012.

Començava a les 18 hores amb una simultània d’escacs amb el campió comarcal i subcampió provincial, veí del poble, Francisco Morató. Al mateix temps, els xiquets i xiquetes podien gaudir de inflables i jocs des de les 19 hores. A les 20 hores actuaves els alumnes del taller de dansa. A continuació van actuar els alumnes de infantil de tres, quatre i cinc anys, així com els de primer i segon de primària.

El sopar al recinte del grup escolar, que es trobava ple de gom a gom, va servir de descans i per a donar pas a la segona part de les actuaciones, amb l’alumnat de tercer, quart, cinqué i sisé. Finalment, es van lliurar els diplomes als xiquets i xiquetes de sisé, que deixaran el centre per a passar a l’institut.

A la composició teniu l'actuació dels xiquets i xiquetes de quart curs de Primària.VESPRA DE SANT JOAN. A LA FONT DEL RIU, SOPAR I BALL

Demà serà la missa, processó i vi d'honor en honor a Sant Joan

Hui és la vespra de Sant Joan. Els dies més llargs de l'any estan passant. Les festes del poble veí de Xàbia toquen a la fi. A Gata hi haurà també encara festes al barri de la Font del Riu hui i demà. Aquesta nit serà sopar i ball al carrer Calvari. Actuara el duet DiegoMar, format per Pepe Diego (Porró) i Vicente Martínez (Vicent), veïns del poble i entesos en la música.

Demà serà la missa de campanya al mig del carrer Lepanto, com ja és tradicional fa més de 30 anys. Serà a les 20 hores i a continuació serà la processó amb la imatge del patró Sant Joan, pels carrers del barri: Lepanto, Teulada, Serrillàs, Cuartel, Era de Boronat i Calvari. Acabada la processó es servirà un vi d'honor.¿SABIEU...? que a juliol de 1911 es va fer un raid (vol) València-Alacant-València, passant per Gata

El diari titulada "Las fiestas de agosto". Parlava d’un raid -un vol- amb l’itinerari València-Alacant-València. Els aviadors tocarien la Malvarrosa, Cullera i anirien fins a Setla. "Seguirán por Ondara carretera de Jávea hasta Gata" deia el diari alacantí "La Correspondencia..." del dia 7 de juliol de 1911. Sobre el mateix raid -vol- el diari "El Pueblo..." publicava tres dies després que un veí de Gata, Mateo P. Fornés "se ha ofrecido á acompañar en el viajero aéreo al aviador que quiera admitirle en su aparato". Així ho manifestà Fornés a la comissió organitzadora del raid.

FONTS: diaris: "La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa". Any XXVIII, Nº 9.214 del 7 de juliol de 1911 i "El pueblo", Any IX, Nº 4.166 del 10 de juliol de 1911. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -799, la del dijous 21-

20120623174022-dinar.jpg

Com vaig dir al principi de setmana, totes les fotografies són records de fa una trentena d'anys, de les festes de la Font del Riu, ja que jo tenia el privilegi de gaudir d'elles, al ser veí del barri.

Podeu veure un dinar dels primers anys de festes al barri. Plantats estan Miguel Serra i Julián Blázquez. Sentades per la part esquerra de la foto: Juani, la sempre recordada Anita, la també recordada Juanita, María, Mari Fina i Pepa. Per l'altra part vegeu a Vicenta que asoma per darrere de Pepe Simó, Puri i el seu fill plantat, la dona de Batle i Leonardo.

Estaven dinant als baixos de les finques dels pissos edificats pels germans Simó al carrer Lepanto, carrer on va nèixer la festa.

La fotografia és de Salvador Pons.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -8 0 0-, la d'ahir dia 22-

20120623174853-missafr.jpg

Actualitzant fotografies arribe a la emblemàtica xifra de 800. Vuit centenars de fotografies antigues, amb aquesta, han estat publicades al blog del Cronista de Gata de Gorgos, la qual cosa ens ompli de satisfació i d'aguantar el repte de camí cap a les 900 i a les 1.000. GRÀCIES a totes i tots els que han col·laborat en cedir-me aquestes imatges que han fet ja una bona col·lecció i segueix.

La de hui també forma part de les festes de la Font del Riu. Eren els anys 90. Estava Don José Ignacio Llópez de rector de la parròquia i era la missa de campanya al carrer Lepanto. A la imatge el vegeu predicant i si es fixeu a la dreta està la imatge menuda de Sant Joan. Dir que l'alcalde, que el podeu veure el primer a la primera fila era Gabriel Feliu Pedro. El tercer és Antonio Soler i l'altre Diego Masutier.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -801, la de hui dia 23-

20120623175558-blogbousfr3.jpg

Ens posem a tall, que dein els vells d'abans, en quan a les fotos antigues es tracta. La penúltima fotografia de les festes de la Font del Riu torna a ser dels bous, quan en feien per Sant Joan, anys 80. Mireu com no estava edificat ni molt menys el pont urbà del vial. Feien dissabte pel matí vaquetes per als xiquets. A la fotografia n'hi ha molts rodejant l'animalet. El camió dels bous el podeu observar fora les barreres. Ací quasi baix de la imatge teniu a Jaime "Sensio" que li agraden molt els bous. Es pot comparar la simplicitat de les barreres d'abans fa 30 anys i la complicació de la seguretat d'ara.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 24 DE JUNY DE 2010: La publicació anunciava l'efemèride del dia: "Hui és Sant Joan, segon dia de festes a la Font del Riu". La fotografia antiga (72) ens mostrava la paret del cine d'estiu que hi havia abans precisament a la Font del Riu.

AQUELL 24 DE JUNY DE 2011: No es van publicar notícies.HUI ÉS SANT JOAN, PATRÓ DEL BARRI DE LA FONT DEL RIU

20120624185727-santjoan.jpg

D'ací una hora, missa al carrer Lepanto i processó

Els veïns del barri de La Font del Riu (entrada al poble per la general des de Teulada) celebren hui al seu sant patró, Sant Joan Baptista. En una hora es farà la missa solemne, cantada per la rondalla d'Amics del Tercer Món, al carrer Lepanto. Després serà la processó pels carrers del barri. Seran els últims actes de les festetes del barri gater.

Demà posaré un reportatge fotogràfic de la festa.IMATGES CURIOSES: CONTINUEN ELS CARROS GATERS PER LES CARRETERES DE LA COMARCA

20120624190138-carros4.jpg

La Volta en Carro a la Marina que fan els carreters gaters "Amics del carro" continua la seua marxa per les carreteres de la comarca. Tot un luxe i un descans per a l’ànima, per als cos i per als sentits.

Ací us pose una altra fotografia extreta de la xarxa facebook, quan els carros estaven a la Plaça Nova a punt d’eixir ahir matí.¿SABIEU...? que a l’agost de 1911 va començar a gestar-se la carretera de Gata a Llíber-Xaló

El veí de Gata Jerónimo Mulet, remitia al Govern civil d'Alacant una còpia certificada de l’acord pres per l’Ajuntament de Gata "referente a la declaración de utilidad pública de un camino vecinal que partiendo de Gata y pasando por Llíber, termine en Jalón". Estava gestant-se en eixe moment la carretera que coneguem actualment, de Gata a Llíber i Xaló. Això ho publicava el 29 d’agost de 1911 el diari alacantí "La Correspondencia...".

FONT: "La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa". Any XXVIII, Nº 9.256 del 29 d’agost de 1911.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -802-

20120624192750-blogllocpontnou1.jpg

Hui dia de Sant Joan, coincidint que és diumenge i que es fa la missa de campanya de les festes del barri la Font del Riu, acabe la sèrie de fotografies que he publicat tota la setmana referent a aquests festeigs. I ho faig amb una imatge que representa el record de no fa molts anys, quan no hi havia cap pont ni es pensava en fer-lo, quan la partida Planets, enfront del carrer Lepanto estava més solitària que la una. On està ara el pont urbà nou, que comunica carretera-Lepanto amb el carrer Sant Josep, ahí es va captar la fotografia, que hui seria d’altra manera clar està. Pareixa com si el fotògraf coneguera on anava a ubicar-se la construcció del pont nou i sempre es podrà comparar amb les noves mirades cap al riu i pont des del barri La Font del Riu.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG:

AQUELL 25 DE JUNY DE 2010: Anunciava aquell dia la Jornada de Sostenibilitat del dia 30 a Gata i el concert de la banda juvenil d’eixa mateixa vesprada. El programa de festes de la Font del Riu oferia putxero gegant i rock. Una informació curiosa: "Gata formarà part de l’intent del Guiness del desdejuni". El circ, d’eixe dia al diumenge, arribava al camp de futbol vell.

AQUELL 25 DE JUNY DE 2011: El santoral i la sèrie "Gata va ser notícia..." es doblava ja que el dia 24 no es va publicar al blog. Es publicava, això sí, la novena part de "Gata i la Diputació Provincial d’Alacant" ja al segle XX de 1904 a 1909. Les notícies a la premsa parlaven de l’alcaldessa, tant el dia 24 com el dia 25 de juny. El sou i el primer plenari el podeu repassar a aquest enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/062505-l-alcaldessa-es-noticia-a-la-premsa-iii-hui-25-dissabte-.php. A més, a nivell popular, era notícia el "Festival fi de curs dels alumnes del C.P "Santíssim Crist" de Gata". Encara en clau política posava del primer plenari de la corporació, la mateixa que ara: "Quantitats per assistir a sessions; dedicació exclusiva; Junta de Govern Municipal; delegacions dels regidors". Fem memòria i per això ací teniu l’enllaç:http://cronistadegata.blogia.com/2011/062507-primer-plenari-de-la-legislatura-2011-2015-i-ii-quantitats-per-assistir-a-sessio.php.  DEL 25 DE JUNY A L’1 DE JULIOL: SETMANA PER A LA GENT MAJOR

La regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Gata, que dirigeix Maite Signes, i l’Associació de Jubilats i pensionistes de Gata han organitzat la primera Setmana per a la Gent Major que se celebra del 25 de juny a l’1 de juliol.

La intenció és, durant una setmana, omplir el calendari d’activitats, concursos, xerrades o actes lúdics que animen als més majors a participar i eixir al carrer a compartir bons moments. Tots els actes tindran lloc al Centre Social.

Dilluns 25 de juny arranca la setmana amb el concurs de Coca Maria i amb la xerrada que , a les 19:30 hores, oferirà la Direcció General de la Guardia Civil sobre “Mesures de seguretat i prevenció de fets delictius i situacions de risc”.Dimarts pel matí comença el campionat de truc.

Dimecres 27 de juny, a les 19:30 hores, el Dr. Vicent Guillem oferirà una xerrada sobre “Las Leyes Espirituales”.

La vesprada de dijous la dedicaran a ballar amb ranxeres a càrrec de Valero, sevillanes a càrrec de l’escola de ball de Xàbia i rumbes flamenques. Acabaran la nit amb sopar polar i més ball.

Divendres 29 de juny, a partir de les 20 hores actuaran el Grup de danses La Llata, Rondalla Cultural de Benissa, Rondalla Cultural de Gata i la Banda Juvenil de Gata.

Dissabte serà el torn del teatre amb l’actuació, a les 20:30 hores, del Grup Font de la Mata.

Finalment, tancaran la setmana cultural amb la visita als socis de major edat que realitzaran, diumenge 1 de juliol a les 11 hores, la directiva i autoritats, abans d’assistir a la Missa. Com a cloenda, per la nit es reuniran en un sopar de germanor i ball.

FONT: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.COMENCEN LES MATRÍCULES DELS CURSOS DE NATACIÓ

Els dies 25, 26 i 27 de juny es realitzen les matriculacions per als cursos de natació de juliol i agost 2012 a la piscina municipal de Gata. Les inscripcions es realitzen al pavelló  municipal en horari de 9:30 a 13 i de 18 a 20 hores.

Des de la regidoria d’esports que dirigeix María Rosa Simó s’ofereixen cursos per a bebès, xiquets i adults per a tots els nivells. A més, com a novetat s’incorpora l’aquagym i s’ofereix un descompte del 50% de la taxa a la 3a edat per animar-los a practicar esport. També tenen descompte les famílies nombroses i a partir del 3r curs per família. Els cursos de juliol comencen el dia 28 de juny.

 

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.250 aniversari: L’AUTOR DEL LOGO DELS 250 ANYS ERMITA-CRISTO VISITA GATA

20120625180214-autorlogo.jpg

Vicent Antoni Esteve Esteve visita el poble i parla del logotip

Hui es reuneix la comissió especial de la Recreació del Miracle de l’Arbre Blanc amb el Comerç de Gata

Demà comencen els assaigs forts, a poc menys de dues setmanes

Més notícies sobre el 250 aniversari de la construcció de l’ermita i de l’arribada del Crist a Gata.

L’autor del logotip del 250 aniversari, Vicent Antoni Esteve Esteve, va visitar el poble de Gata i va compartir amb el regidor de Cultura unes hores. També va parlar de com va crear el dibuix.

Vicent Antoni va nèixer a Algemesí el 12 de setembre de 1975. És arquitecte tècnic  i Enginyer de l’edificació. Treballa de professor d’Educació Secundària al col·legi diocesà Santa Mª Auxiliadora d’ Algemesí i és un membre actiu de la Basílica Sant Jaume Apòstol  com a responsable del Projecte d’Infància de Càritas en la mateixa localitat de la Ribera.

Deia l’autor: "Amb el logotip he volgut correspondre a l’amabilitat d’un grup d’amics de Gata amb els que tinc una molt bona relació. Any rere any em conviden a les seues festes compartint la devoció al Santíssim Crist i vivint costums i tradicions que em fan sentir sempre com a casa. Però sobretot  és un orgull per a mi, com a cristià, poder plasmar la fe d’un poble  amb este logotip que els identificarà en aquesta commemoració. Per això mateix la figura principal és  la imatge del Santíssim Crist i de fons  apareix la seua ermita, lloc que el resguarda, i on el poble sempre dirigeix la seua mirada quan el busca."

Les paraules de Vicent Antoni Esteve acaben així: "Finalment vos desitge que el Santíssim Crist del Calvari vos concedisca tot allò que necessiteu. BONES FESTES i VISCA EL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI."

A banda d’aquesta notícia, l’altra més imminent vindrà en menys de dues setmanes. Ja està l’ambient al carrer, ja es parla del tema sovint: és la recreació del Miracle de l’Arbre Blanc. Per això, hui mateix, a les 20.30 hores, la comissió especial de l’acte, es reunirà amb l’associació "Comerç de Gata" per tal de concretar la seua col·laboració dins de tot el muntatge.

Així mateix, demà per la nit es farà un altre assaig, quan ja és el compte enrere, en menys de dues setmanes. Els tíquets ja poden adquirir-se als llocs destinats per a adquirir-los per al sopar de germanor.

FONT: Ajuntament de Gata.

 FESTES FONT DEL RIU ( I ): Missa al carrer Lepanto

20120625181014-missa1-copia.jpg

Amb gran solemnitat i amb la festivitat del patró, Sant Joan Baptista, el rector de la parròquia D. Francisco M. Murillo va celebrar la missa solemne, cantada per la rondalla d’Amics del Tercer Món". Va estar molt ben cuidat l’altar, preparació per a lectures, col·lectes, ofrenes amb xiquets del barri, pregàries per xiquetes i xiquets de Primera Comunió del barri, i molta gent que va assistir.

Les autoritats del poble, encapçalades per l’alcaldessa Ana María Soler també van assistir-hi, com ja és tradicional.

A la composició fotogràfica podeu observar els distints moments de la celebració.

 FESTES FONT DEL RIU ( II ): Processó amb la imatge del sant

20120625181404-processo1.jpg

Els carrers Lepanto, Teulada, Cuartel, Era de Boronat, Serrillàs i Calvari, van ser l’itinerari de la processó, en la qual va participar molta gent, amb la imatge del sant patró. Una part de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Gata va amenitzar el recorregut. Va ser una de les més nombroses processons dels últims anys i van participar els veïns no sols del barri sinó del poble, que li tenen un voler molt especial a les festes de la Font del Riu. El santet va presidir la missa, la processó i els actes culturals que després es van fer, així com el vi d’honor final.

A la composició fotogràfica, les fotografies de Verónica Vives, de la processó pels carrers del barri.FESTES FONT DEL RIU ( i III ): ...I la gent va gaudir de les danses

20120625181511-danses-copia.jpg

El Grup de Danses de Gata va fer una completa exhibició d’escola, una escola musical i de danses que dia a dia va afortalint-se al poble. De menudets a grans, de dones a homes, de jotes a cançons populars, el públic va poder . Malgrat a que no estava anunciat al programa de festes, va resultar tot una grata sorpresa i els assistents a la festa, després de la missa i processó va poder observar els passos i les evolucions d’aquest grup neixent que va per amunt.

La composició fotogràfica de Verónica Vives mostra l’actuació dels dansaires i dansadores de Gata.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 26 DE JUNY DE 2010: Recordeu aquell rècord: "Gata fa 120 desdejunis familiars...i la Comunitat 1.500".

AQUELL 26 DE JUNY DE 2011: Conicidia en la festa del Corpus Christi: "Hui és la festa del Corpus: Enramada pels carrers de Gata". Podeu recorda-ho entrant a l’enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/062603-hui-es-la-festa-del-corpus-enramada-pels-carrers-de-gata.php.250 aniversario: RECREACIÓ ARBRE BLANC, estem a 11 dies de l’escenificació

20120626201535-reuncomercarbblanc.jpg

Anit, reunió de la comissió especial i el "Comerç de Gata" per a concretar la seua col·laboració

Aquesta nit, assaig a l’ermita

Comencen a vendre’s els tíquets del sopar de germanor

A passes agigantades està acurtant-se el temps i sols resten 11 dies per a la gran representació, per a la novedosa posta en escena. Anit mateix, la Comissió especial encapçalada pel director artístic i creador del text, Antonio Monfort, es va reunir a la seu de "Comerç de Gata" amb els comerciants, per tal de concretar les paradetes, l’ambientació de porrat, de fireta, de tendeta que vendria llibrells, cànters, cabassos de llata, falçons i altres materials, a més de menjar (pa, algun producte de carnesseria) i del típic gelat -aigua-llimó-.

Aquesta nit, un pas més. Hi haurà assaig a l’ermita, la gent està esperant...la gent és conscient de que la novetat arriba. Fent-nos tots partícpes d’aquesta escenificació pel poble.

A la fotografia, un moment de la reunió anit amb els comerciants.SEGUEIX LA RUTA DE LA VOLTA EN CARRO 2012

20120626201837-carros5.jpg

Els carreters i carros gaters continuen la Volta en carro a la Marina. Anem seguint-los pel seu itinerari, gràcies a les fotografies que estan penjant a la xarxa "facebook" continuament i fent-nos coneixedors del seu viatge.

A la fotografia que podeu observar passaven aquest matí per davant la bodega-cooperativa "Verge Pobra" de Xaló.

Segueixen viatjant i gaudint de la natura.IMATGE CURIOSA: Família dels Sensios "quasi" al complet

20120626202605-sensios.jpg

No estan tots, però quasi. N’hi més, però la feina i els estudis els impedixen estar de moment. Amb motiu del partit de futbet-7 que van fer "Els Sensios" (que són prou per a formar un equip de futbol, com deien en altra entrada, es van fer la fotografia. Què us sembla i això que no estan tots, com deia al principi.

La foto l’ha pujada al facebook un dels membres de la família, Alberto Cardona Pedro, i d’ahí l’hem capturada. Gràcies i és un record que queda per a la resta de família, amics i coneguts. I són ja una quadrilla gran...FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -803, la d'ahir dilluns dia 25-

20120626203649-nelamenut.jpg

Una vegada passada la festa de Sant Joan, les festes de la Font del Riu, deixe aquelles fotografies del barri i pose una, que correspon a ahir dilluns, que m’ha facilitat la família Pedrós-Taléns, als quals els agraïsc la deferència.

Enrique Mulet "de la Opel" està a l’esquerra. Pepe Pedrós "Nela" a la dreta. Seria un dia de festa. Posaven cavallets a la Plaça Nova. Ací, els dos xiquets amiguets tenien un parell d’anyets. Podem estar parlant de 1951, ja que Pepe va nèixer a desembre de 1949. La foto és molt menuda però es conserva bé. Té també la seua història, ja que la mare de Pepe la va poder salvar, segons em conta la família, quan la riuadade 1957, que com sabeu va fer malbé gran part del carrer Moreres.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 27 DE JUNY DE 2010: Publicava "Una visita al circ..." que sempre és gratificant. També, una actuació meua: "Actuació al III recital Poètic Vicentí de la Font Santa a Teulada", que enguany es farà el dia 7 de julio, per tant no hi assistiré. El blog arribava a les 3.000 visites; hui és possible que arribe a les 121.000. Finalment, al capítol de festes publicava: "Hui diumenge, últim dia de festes a la Font del Riu".

AQUELL 27 DE JUNY DE 2011: Curiosament, publicava que el blog arribava a les 46.000 entrades. Per tant, es pot comparar la progressió: Juny 2010: 3.000; Juny 2011: 46.000; Juny 2012: quasi 121.000. Publicava també: "Exposició-cloenda del curs de l’escola de plàstica". Una altra notícia cultura apareixia al blog: "L’església parroquial, marc del Vé Aplec de Rondalles". Un extens reportatge de dues parts de "La Processó del Corpus a Gata" tancava la jornada.250 aniversari: RECREACIÓ MIRACLE ARBRE BLANC, assaig ( I )

20120627144924-compo1.jpg

Els reportatges gràfics són moltes vegades els que diuen molt en fotografies. Anit, aprofitant la nit calorosa de finals de juny, tot l’equip d’actors que recrearan el Miracle de l’Arbre Blanc dissabte 7 de juliol, va assistir al primer assaig seriós que es va fer a la placeta del Calvari. Alguns integrants van fer un soparet i després es van posar al treball. Des del missatger a cavall, passant per l’alcalde i rector del poble, veïns destacats que parlen, fins a soldats a peu i a cavall, tots van assajar el seu paper, a la llum de la lluna. Comença a prendre forma i de quina manera aquest acte, que és una estrena i servirà per a mesurar l’èxit de l’obreta i de l’assistència dels gaters.

A les fotografies de Verónica Vives podeu observar distints moments d’anit a l’assaig, allà dalt, a la placeta del Calvari, que per uns moments es va desdoblar i va ser Plaça de l’Església i placeta de l’ermita.250 aniversari: RECREACIÓ MIRACLE ARBRE BLANC: assaig ( i II )

20120627145920-compo2.jpg

Continua la venda de tíquets del sopar de germanor

És important dir que, mentre els actors milloren els assaigs, modulen les veus, perfilen els personatges, altra gent del poble prepara la música (diguem Banda, Cor, Colla), les danses (Grup de Danses La Llata), els llocs de les paradetes i fireta (Comerç de Gata). Altres, preparen tota la logística (voluntaris, Ajuntament). Altres, finalment, comencen la venda de tíquets (llocs indicats a la carta oberta al poble) per a que eixa vesprada, eixa nit, tot sia un complet èxit de actuació, públic, participació i germanor, tot baix un comú denominador, el patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari.

A la composició fotogràfica teniu altres moments de l’assaig de les actuacions que es faran a la plaça de l’església i a la placeta de l’ermita.LA PREMSA PARLA DE...la recollida del fem i el què costa a la comarca

El diari INFORMACIÓN d’Alacant de hui dimecres dia 27 publica una informació relacionada amb tots els pobles de la Marina Alta. Titula: "La Marina Alta mantiene el precio de 60 euros por tonelada de basura". Ací teniu l’enllaç de la notícia: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/06/27/marina-alta-mantiene-precio-60-euros-tonelada-basura/1268981.html.

FONT: diari INFORMACIÓN d’Alacant, 27-6-2012.SUBVENCIONS CONCEDIDES A GATA (BOP)

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) d’Alacant publica hui dimecres 27 de juny, un anunci amb la relació de la subvenció per als municipis corresponent al "Pla d’Ajudes a Ajuntaments i els seus Organismes Autònoms depenents, per a l’impuls de la gestió i la realització d’inversions a Agències de Desenvolupament Local de la Província d’Alacant, anualitat 2012". A Gata li correspon per al projecte nomenat: "Estudi/Diagnòstic del punt de venda com a mesura de consolidació de les Pymes comercials" un total de 4.995 euros.

Un altre anunci del BOP del mateix dia dona compte de les subvencions a Ajuntaments de la província d’Alacant i els seus Organismes Autònoms depenents, per a la realització d’actuacions de desenvolupament de sectors productius: despesa corrent i inversió, anualitat 2012". Gata rebra per l’organització i alquiler d’iluminació de la IX Fira "Gata al Carrer" un total de 5.000 euros.

FONT: BOP Alacant, 27-6-2012.EL BLOG SUPERA JA LES 121.000 VISITES

Sens dubte els aconteixements que es presenten prompte, com és la recreació del miracle de l'arbre blanc i les notícies referents al tema, fan que la gent entre sovint, comente informacions que van apareixent i facen que dia a dia va pujant el còmpu total d'entrades, que ja supera les 121.000 visites.

GRÀCIES A TOTES I TOTS. Amb poc temps, no cap dubte, seran més. Vostés fan el blog. Endavant.¿SABIEU...? que per l'octubre de 1911 hi havia la vacant de metge titular a Gata

Ho publicava el diari alacantí "La Correspondencia..." el dia 11 d'octubre de 1911. Era un breu que deia: "En Gata se halla vacante la plaza médico titular con el haber anual de 500 pesetas". Què trobeu, eren o no eren diners de l'època les 500 pessetes a l'any?.

FONT: ''La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa"-Any XXVIII, Nº 9.291 de l'11 d'octubre de 1911.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 28 DE JUNY DE 2010: Sols es publicava les dues sèries de sempre: "Gata va ser notícia..." i "Fotografies antigues".

AQUELL 28 DE JUNY DE 2011: Publicava aquelles "Mirades Urbanes" que en aquest cas eren "altarets o taules del Corpus". La notícia important era de la parròquia: "El rector de Gata, En Santiago Bohigues, nomenat director del secretariat de la Comissió Episcopal del Clero". Us pose l'enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/062804-el-rector-de-gata-en-santiago-bohigues-nomenat-director-del-secretariat-de-la-co.php.

L'altra informació era festera: "El barri de la Font del Riu festeja a Sant Joan de dijous 30 de juny a dissabte 2 de juliol". A nivell laboral: "El Creama Gata organitza un curs bàsic per a obtindre a targeta professional de la construcció".ESTEM DINS DE LA SETMANA DE LA GENT MAJOR

20120628182411-vguillem.jpg

Hui, ball i sopar. Demà actuaran el Grup de Sanses La Llata, les rondalles de Gata i Benissa i la Banda juvenil

La setmana per a la Gent major, organitzada per la regidoria de Serveis Socials, i l’associació de Jubilats i pensionistes de Gata enfila la recta final.

Al llarg de la setmana s’han realitzat activitat lúdiques xerrades sobre seguretat, que va oferir la Guàrdia Civil; nutrició, a càrrec de la nutricionista Consuelo Leyda; o la xerrada que el Dr. Vicent Guillem va oferir ahir sobre “Las Leyes Espirituales”.

Hui dijous dedicaran la vesprada a ballar amb ranxeres a càrrec de Valero, sevillanes a càrrec de l’escola de ball de Xàbia i rumbes flamenques. Acabaran la nit amb sopar i més ball.

Divendres 29 de juny, a partir de les 20 hores actuaran el Grup de danses La Llata, Rondalla Cultural de Benissa, Rondalla Cultural de Gata i la Banda Juvenil de Gata.

Dissabte serà el torn del teatre amb l’actuació, a les 20:30 hores, del Grup Font de la Mata.

Finalment, tancaran la setmana cultural amb la visita als socis de major edat que realitzaran, diumenge 1 de juliol a les 11 hores, la directiva i autoritats, després d’assistir a la Missa. Com a cloenda, per la nit es reuniran en un sopar de germanor i ball.

A la fotografia, el Dr. Vicent Guillem, presentat ahir pel regidor de Cultura, Joan Pedrós.

FONT: Text i foto. Gabinet de premsa. Ajuntament de Gata.LA PREMSA PARLA dels viatgers de Baleària i la ciutat de Dénia

20120628183844-antoniobalearia.jpg

I diran vostés: quina relació té amb Gata?.

Hui publica la premsa (Información d'Alacant i Las Provincias -La Marina-) la notícia referida als 250.000 turistes que viatgen amb la companyia naviera Baleària i que poden conèixer la ciutat de Dénia. La roda de premsa d'ahir matí la van fer la regidora de Turisme de la capital comarcal Pepa Font i el delegat comercial de Baleària per a la zona de Llevant, ANTONIO MONFORT MULET, un gater que tots coneguem.

Per això, si voleu veure'l a la roda de premsa, amb foto inclosa, punxeu a http://www.lasprovincias.es/v/20120628/marina/denia-promociona-entre-turistas-20120628.html. Ja ho sabeu: tenim un gater a la companyia Baleària.

FONT: LAS PROVINCIAS -La Marina-: 28-6-2012.

Foto capturada del digital de Las Provincias de hui, dijous.HUI DIJOUS 28, CALOR SOFOCANT

I demà diuen els metereòlegs que pujaran més les temperatures

Un calor sofocant, en alguns moments asfixiant. Calor pegalós és el que estem vivint a Gata i la comarca al llarg de tot el dia de hui. Ara, a les 18,38 hores, el termòmetre a l'estació de l'Ajuntament marca 39,4 graus centígrads. La sensació de calor supera els 40. Al sol, a les tres de la vesprada, es ratllaven els 50 graus.

Esperem que eixa calitja que ve del nord africà puja trencar-se i que els vents ens porten un millor temps. I diuen els metereòlegs que demà farà més calor...RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 29 DE JUNY DE 2010: Publicava eixe dia: "Exposició i cloenda del curs de plàstica experimental". Ara també coindieix aquest curs en el temps. La fotografia antiga (77) era l'antiga Volta en Carro. ara els carreters no abandonen el costum i segueixen, encara que amb moltíssima calor, per les carreteres de la comarca.

AQUELL 29 DE JUNY DE 2011: Al Santoral recordava les festivitats del dia, Sant Pere i Sant Pau. A tots els que s'anomeneu així felicitats en el dia de la vostra onomàstica. La desena part de "Gata i la Diputació Provincial d'Alacant" era de 1913 a 1916.LA PREMSA PARLA de l'autor del logotip del 250 aniversari

El diari setmanal "Canfali Marina Alta" publica ja al digital i demà dissabte ho farà al paper, l'article referent a Gata i el 250 aniversari. Com a titular: "Cultura agraeix a l'autor del logo del 250 aniversari de l'ermita de Gata". Com a fotografia aquella que ja us posava dimecres per la nit amb l'autor.LA PREMSA PARLA de l'entrevista al portaveu local del PSPV, Vicent Font

També al setmanal "Canfali Marina Alta" publicava dissabte passat una entrevista a l'any de formar-se la corporació municipal, amb el portaveu socialiste, el regidor Vicent Font (PSPV). El titular: "Vicent Font (PSPV) exigeix la constitució d'un govern estable que aparque el color polític i treballe pel poble de Gata". Si entreu a l'enllaç: http://www.marina-alta.net/ i a Marina Alta podreu llegir un extracte de l'entrevista. També ho podeu fer amb el Canfali de dissabte passat.HUI ES TOCARÀ A LLÍRIA UNA PEÇA MUSICAL DEL GATER PEDRO V. CASELLES MULET

20120629173523-perevcas.jpg

Ahir es va tocar a Cullera amb el grup de creació artístico-musical "Somelgrup" del qual forma part el músic gater

El grup format per Vicent Adsuara Mora, Pedro Vicente Caselles Mulet, Jose Luis Escrivà Córdoba i Gerardo Pérez Checa actuaren ahir i ho tornen a fer hui dins del "Cicle de Concerts somelgrup 2012". Ahir era al Conservatori professional de Música de Cullera, i hui al Teatre de la Unió Musical de Llíria. Amb l’objectiu de fomentar les composicions i les interpretacions de músics valencians, presenten un concert replet d’estrenes, tant d’obres de joves compositors com també de compositors consolidats, els quals ens representen al panorama internacional de música contemporània. L’Ensemble Col legno, sota la direcció de Robert Ferrer, serà l’encarregat de la interpretació de les diferents obres.

Una de les obres és del gater Pedro Vicente Caselles Mulet. És la tercera obra de la segona part titulada: "Why not?" creada per Pere en 2011 per a guitarra i electrònica en viu.

A la fotografia podeu veure als músics. Pedro Vicente Caselles Mulet està a la dreta de la foto.MIRADES URBANES...Carrer Nou sense cotxes

20120629174021-carrernoujsalv.jpg

Escorcollant per la xarxa social "facebook" trobes coses molt variades, algunes importants, altres interessants, altres simplement...gateres. A la pàgina de l'Ajuntament hem trobat la fotografia de l'amic José Salvador Ginestar Torres que ens interessant, ja que retrata el carrer Nou, però sense cotxes, ni tan sols aparcats al final com sempre solen estar. Al fons, la figura erta del campanar i el vial recte com un ciri. Ací teniu la fotografia, que és una mirada urbana d'un gater a través de la seua càmera.DEMÀ DISSABTE ÉS EL DIA DE LA BURRERA

20120629174940-burrera.jpg

Organitza la Comissió de Festes 2012 a l'antic Camp de Futbol "Les Sorts"

Tot començà amb "la gran cagada". Es tractava d'un manso. Ara és la Gran Burrada, si es pot dir així. eEs tracta d'un equí, un burro o una burra. El Dia de la Burrera començarà a les 18 hores i acabarà a la matinada. A la parcel·la que "cague" l'animal, el posseïdor de la butlleta guanyarà un premi valorat en 10.000 euros. La Comissió de Festes 2012 i la Regidora de Festes són els organitzadors. Col·laboren: Maties Salvá i JFM Organització d'Espectacles. Si encara no teniu butlletes i voleu participar de la festa, col·laborant per a les festes que ja estan prop, acudiu demà dissabte al camp de futbol vell. Allí la Comissió us està esperant.ELS CARROS SEGUEIXEN LA RUTA PER LA COMARCA

20120629175349-carros6.jpg

Malgrat la calitja, segueix l’aventura els carreters gaters

A la fotografias teniu als carreters descansant a la vora de la carretera, una de tantes de la Marina Alta. Ja tornen prompte cap a casa, després d’una setmana d’aventura. Ahir van tindre l’obstacle de la calitja, del sufocant calor, però el viatge de bon matí i al tardet feia millor la ruta. Com les altres fotografies, hem capturat del facebook aquesta imatge, que mostra en temps reial, l’aventura de la Volta en Carro 2012.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 30 DE JUNY DE 2010: Tancava el mes de juny de fa dos anys amb les següents notícies: "Encontre gastronòmic-cinegètic d'APEGA als Cuadros". Una modificació de crèdits al BOP i la foto 78 antiga d'una vista curiosa i anormal del pont de la via.

AQUELL 30 DE JUNY DE 2011: El dia Sant Marcial que es celebra hui, de fa un any, aquesta era la proposta informativa del blog: la onzena part de "Gata i la Diputació Provincial d'Alacant" abarcava de 1917 a 1926. La notícia política era que "La alcaldessa torna a ser notícia, pel seu sou".EL XIQUET GATER JOSEP MARTÍN TORRES PARTICIPA EN EL CAMPUS DEL FC BARCELONA-SPORT

20120630170033-josepcompo-copia.jpg

(PODEU FER LA FOTO MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Formant part de l’equip ALVES a la seu d’Ametlla de Mar (Tarragona)

El xiquet gater JOSEP MARTÍN TORRES és noticia per als veïns a nivel esportiu. Aquesta setmana ha format part dels jugadors del primer torn del Campus Futbol Club Barcelona i diari Sport en INEFC i ha estat a la seu de L’Ametlla de Mar (Tarragona). Josep ha format part de l’equip Alves, portant el nom del famós lateral dret de l’equip blaugrana. Després de fer-se la inscripció, Josep ha pogut viure entre companys que tenen la mateixa il·lusió, arribar a ser un dia un gran jugador de futbol. A més, Josep també va visitar, junt amb els seus companys de Campus, la redacció del diari SPORT. Precisament, la fotografía en la qual es veu a Josep el primer per l’esquerra mirant la foto, dels agatxats, és del diari SPORT d’ahir divendres dia 29 de juny. A les altres fotografíes es pot veure a Josep treballant al campus.

Si voleu veure les evolucions de Josep i els seus companys podeu punxar ací: http://www.campusfcbarcelona.com/campus/galerias/galeria.php?id=43.

FONT: Fotos i text, diari SPORT 29-6-2012 i Campus FC Barcelona-SPORT.ACABA LA VOLTA EN CARRO DELS CARRETERS GATERS 2012

20120630171840-carros7.jpg

Una setmana i hui han dit adéu a la Volta. Ha sigut una aventura calorosa, perque ha fet moltíssima calor, però han revivit vivències antigues, costums passats. Tots els participants, inclús de Xàbia també algun carreter, han fet del carro la seua casa per set dies. Ara seguiran als seus treballs respectius, sense deixar mai el carro, eixe instrument que és de plaer ara i que abans era de treball.

A la fotografia, obtesa del facebook en temps reial, un dels últims descans del grup de carreters.¿SABIEU...? que hi ha un col·legi a Mutxamel que es diu ARBRE BLANC

Ara és notícia l'ARBRE BLANC a Gata. I tots sabeu perquè. Dissabte que ve, en una setmana, serà molt important l'event del Miracle de l'Arbre Blanc. Com a Internet està tot...o quasi tot he trobat dins la província un col·legi de Primària que es diu "ARBRE BLANC" com el nostre arbre, com el nostre miracle. Està a Mutxamel, prop d'Alacant. Actualment està dirigit per José María Matos Sanz i el seu cap d'estudis és Nicolás Mengual Ferrando.

Què us sembla, quines coincidències...encara que ens falta saber perquè es diu Arbre Blanc...Averigüaré el perquè i ja ho sabreu.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris