Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Agosto de 2012.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -838, la del dia 30/7-

20120801190556-escanear0019.jpg

Torna la sèrie actualitzant-la poc a poc. L’anterior imatge, si recordeu, mostrava l’aparador de la primera joieria que va tindre Antonio Soler "Rellotgero" al carrer la Bassa. A la fotografia que teniu hui, que corresponia al dia 30, podeu observar la bendició de la mateixa, que la va fer el vicari Don Emilio Meseguer. Tenint en compte que Don Emilio va estar a Gata de vicari de 1961 a 1965, en esta etapa de temps va ser quan es va produit la benedicció de la joieria.

Seguint amb la foto, al costat del vicari veguem a dos guàrdies civils. Asoma amb ulleres Antonio Signes "Melillano" i al fons apareix precisament el propietari de la tenda Antonio Soler "Rellotgero".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -839, la d'ahir dia 31-

20120801193728-fontfutbolanys60.jpg

Passe ara a una altra sèrie. La cedida per Vicente Font. Ací el teniu agatxat al camp de futbol de les Alcolaies (davant de les escoles), junt amb Amador (plantat a l'esquerra) i Jaime "Tanto", a la dreta. Que la foto servixca d'homenatge a aquells joves futbolistes que als anys 60 donaven bones vesprades de futbol. Podeu observar que darrere d'ells es veuen els ametlers i s'entreveuen les cases del poble.DOS PARELLES GUANYEN LA MARXA NOCTURNA DEL GEG

Per mig del facebook de TOURISTINFO GATA s'han donat a conèixer els resultats de la Marxa del GEG que es va celebrar anit dimarts. El comunicat diu així:
"La Directiva del Grup Espeleològic de Gata comunica que enguany han estat dos parelles guanyadores en la XXXVI Marxa Nocturna. Els guanyadors són: 1ª parella: Andreu Cervera i Agueda Roselló // 2ª parella: Joaquim Ronda i Lucía García. Enhorabona als guanyadors!!! Salut i bona marxa"


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -840, la de hui dia 1-

20120801200728-antoniorellotgero4.jpg

Torne a la col·lecció de fotos d'Antonio Soler. I seguisc amb el comerç que ell tenia. Després de la tenda al carrer la Bassa, va passar a la carretera, al costat de l'estanc que també apareix a la imatge. Mireu a Antonio plantat a la part dreta de la foto. Els cartells són molt bons. Així era la "1ª sucursal relojería Rubi tel. 111". Més amunt es podia llegir: "Joyería Rubi Relojería". A esta tenda hi havia ja porta i aparador ("escaparate").RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 1 D'AGOST DE 2010: Començava mes i dia amb la "Crònica festera..." del segon dia i parlava de bous i paelles. Tenia l'article dues parts. Al "Programa fester..." posava: "Hui carrosses, demà dilluns quintades". La sèrie: "Eren festes..." recordava les regines majors de 1985, 1986 i 1987, i les infantils de 1987 i 1988.

AQUELL 1 D'AGOST DE 2011: Encara publicava tres parts i eren en total vuit de l'article de les carrosses. La foto antiga (474) del primer dia d'agost de 2011 era la portada del programeta de festes de 1954.FESTES DE GATA: 5é dia, tradicions

Hui innova la Comissió de Festes el programa, s'altera un poc, i apareix la denominació de "Dia de les tradicions". Cal destacar la gymkana amb les proves tradicionals d'abans, com la biga ensabonada i altres.

Ací teniu tota la programació de hui dimecres:

DIMECRES DIA 1 D'AGOST "DIA DE LES TRADICIONS":

- 08:00: Despertada a càrrec dels Quintos 2012.

- 10:00: Gymkhana amb dolçaina i tambor. A la Plaça Nova.

* Aquests dos actes ja s'estan fent. La despertada està feta i l'altre en marxa a l'hora de redactar l'article.

- 13:00: Sardinada i servessa amenitzada pel Grupde Dances “LA LLATA”.

- 17:00: Partida de pilota al carrer. Al carrer Reis Catòlics, perquè encara que estava previst fer-la al carrer La Bassa al final s'ha passat a l'altre carrer.

- 19:00: Bou "encaixonat" arrastrat per cavalls de la Penya "Amics del cavall de Gata" i solta de vaquetes de la ramaderia de "PERIS DEL PUIG".

- 22:00: Sopar a les barraques.

- 23:00: Concert de Rock Valencià a la Plaça Nova amb l'actuació de "CATXIMBA" i "BAJOQUETA ROCK".ANIT, BALL DE DISFRESSES A LA PLAÇA NOVA

20120801114632-disfressescompo-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Anit el ball va comptar amb un gran al·licient que va reanimar l’espai de la Plaça Nova per al ball. Es tractava del ball de disfresses. A més, la regina infantil va parlar, els de la comissió de festes van atorgar els premis i els veïns, la gran majoria o pràcticament quasi tots joves, es van disfressar. "La núvia cadàver" seria el primer premi; el pastel i les pasteleres el segon, i Canya o Quinto el tercer. Amenitzava la vetlada el grup "TERO ROCK GATERO".

A la composició de fotografies de Vero Vives i del facebook teniu algunes de les disfresses.MIRADES URBANES...de festa: la plaça plena de gent (disfresses)

20120801121219-cimg4082.jpg

Si fa dos dies, la "Mirada urbana" es dirigia a una plaça pràcticament buida al ball, hui porte una altra "mirada" del ball d'anit. El motiu, les disfresses i que no hi havia bous "encara". La plaça plena i el conjunt atractiu.

Com canvien les coses i donen que pensar!!. No es poden solapar actes ni actuacions.LA PREMSA PARLA DE...les festes de Gata: Carrosses i Paelles

20120801171710-tinopaelles1.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publicava ahir en la seua edició de dimarts 31 de juliol una notícia festera de Gata: "Patricia Lara y Gisela Fuentes, reinas de Gata". A l'antetítol: "La localidad de la Marina Alta celebra hasta el 6 de agosto una serie de actos festivos presididos por sus dos máximas representantes"; "Las fiestas dedican la jornada de hoy a los más pequeños". En una galería de 37 fotos de Tino Calvo podeu també repassar l'espectacle multicolor de la cavalcada del diumenge. Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120731/marina/patricia-lara-gisela-fuentes-20120731.html.

Pel que fa a hui, es publica el primer dia d'agost una altra notícia al mateix diari: "Gata de Gorgos celebra el día de las tradiciones". A l'antetítol: "Las fiestas de la localidad de la Marina llegan a la celebración de las tradiciones tras el éxito de participación con las paellas"; "Más de mil personas se dan cita en la noche de las paellas". També podeu fer un repàs a la galeria de 17 fotos de Tino Calvo de la nit de paelles de dilluns. Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120801/marina/gata-gorgos-celebra-tradiciones-20120801.html.

Finalment, el diari Levante-EMV publica l'actuació del veterà grup de rock valencià aquesta nit a la plaça. "Bajoqueta Rock" tindrà com a acompanyants al grup local "Catximba".

FONTS: Textos LAS PROVINCIAS 31/7 i 1/8. Levante-EMV; Foto  de la Nit de Paelles de Tino Calvo.JA TÉ EL BLOG 131.000 ENTRADES

En tres dies s'han fet mil entrades al blog. Les festes, els aconteixements dels dies previs: novena i preparatius festers, han fet que correga i molt el contador del blog. Estem ja en 131.000 entrades. A totes i tots moltíssimes gràcies. Seguim endavant. Ara en els pròxims dies, els màxims de la festa, molts usuaris del blog faran ús d'ell, la qual cosa es nota a les entrades. GRÀCIES.EL BOP publica la pavimentació del Camí del Pou del Cementeri

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) de hui dimecres 1 d'agost de 2012 publica un anunci de l'Excma. Diputació d'Alacant pel qual queda aprovat tècnicament el projecte de la "Pavimentació del Camí del Pou del Cementeri" en terme municipal de Gata de Gorgos. L'obra té un pressupost de 24.511,53 euros. Ara en 20 dies s'exposa al públic per a possibles reclamacions.HISTÒRIA LOCAL...de festes: Festes patronals de 1955 (3ª part, Alborada)

20120801181357-alborada1955.jpg

Si recordeu, els dos anteriors capítols de la sèrie de les festes patronals de fa 57 anys parlava d’una introducció i de l’arreplegà de la barxa d’eixe any. Hui porte el document de la Comissió de l’any que explicava com anava a desenvolupar-se l’ALBORADA, un fum de focs artificials llançats de dalt dels terrats la nit del 5 d’agost.

Ací teniu el document íntegre tal com es va publicar en castellà:

ALBORADA de fuego artificial

"La noche del 5 de agosto y por primera vez en nuestro programa de fiestas, tendrá lugar la alborada de fuego artificial. Durante media hora exacta e ininterrumpida, desde todas las terrazas, plazas y calles de la población se elevarán al espacio multitud de variados y vistosos cohetes voladores que, con su dorado fuego y su luz multicolor, constituirán un bello y sugestivo espectáculo.

Se cuenta ya con que “els festers” que han recogido semanalmente las aportaciones del vecindario para las fiestas, dispararán –distribuidos en sus calles respectivas- más de 55 docenas de cohetes. La familia que obtenga la distinción honorífica y las 5 casas que mejor contribuyan de la calle galardonada con el premio de la “arreplegá de la barcha”, serán obsequiados con un valioso lote de cohetes voladores para ser disparados en esta esplendorosa alborada. Varios aficionados de la localidad nos tienen encargadas más de 30 docenas y, por tanto, están ya aseguradas casi cien docenas de cohetes para ser disparados en nuestra fantástica alborada.

Ahora nos dirigimos a los aficionados al fuego artificial y a las personas que deseen cooperar al mayor esplendor de este nuevo acto de nuestras fiestas, rogándoles adquieran directamente o nos encarguen a nosotros una o varias docenas de cohetes voladores (el precio oscila entre 12 y 14 ptas. docena) y los disparen la noche del 5 de agosto, en sus calles o terrazas, bajo las siguientes instrucciones:

Se dispararán tres potentes truenos de aviso a las 10,27, 10,28 y 10,29 minutos. A las diez y media en punto, una bonita carcasa indicará el comienzo de la alborada. Todos deben proceder a disparar los cohetes de que dispongan, procurando espaciarlos debidamente para dejar cubierta la media hora de fuegos.

A las 10,57, 58 y 59 minutos, tres potentes detonaciones servirán de aviso para disparar rápidamente los cohetes de que en dicho momento se disponga. A las 11, una formidable carcasa pondrá punto final a la alborada.

Los cohetes deben dispararse desde las terrazas o de los lugares más espaciosos de las calles, con el fin de evitar averías en las conducciones eléctricas y posibles lesiones a las personas que ocupen las calles. Deberán dispararse en sentido vertical y quienes desobedezcan estas instrucciones serán severamente sancionados.

Se recomienda a quienes adquieran directamente sus cohetes, los encarguen a base de 3 de trueno y 9 de luces y colores por cada docena.

LA COMISIÓN

Por Gata y sus fiestas, colabora con entusiasmo en la alborada de fuego artificial, disparando bonitos cohetes voladores."

A la part esquerra teniu el document d'aquella època, facilitat per Antonio Eugenio, veí del carrer la Bassa, al qual li ho agraïsc.HUI S'INAUGURA UNA MOSTRA RETROSPECTIVA D'ART AL VENT

20120801195131-artventretro.jpg

Comença hui la campanya cultural de Gata més important de l’any. L’Ajuntament (Cultura i Festes) i Comerç Gata aniran de la mà, per a oferir al visitant i al gater un programa complet d’activitats.

Hui és la primera. A les 20 hores, al Casal de la Música, s’inaugura una mostra retrospectiva de balconades, és a dir d’Art al Vent. Es pot aprofitar, ara que estem en festes, i aplegar-se al Casal. La mostra estarà oberta fins 9 de setembre, en horari de dimecres a dilluns de 19 a 21 hores.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 2 D'AGOST DE 2010: Les parts 7 a 9 de la crònica festera estaven dedicades a les carrosses. Donava a conèixer per mig del blog l'actuació de la jove gatera cantant a l'orquestra "La Viva". Enguany ha repetit. També posava "L'espectacle del bou embolat". Al programa fester posava que eixe dia era el de les quintades i el dia 3 el correfocs. Hui, dos anys més tard, és a dir el 2-8-2012 és el correfoc. A la secció de "Eren festes..." parlava de les regines majors de 1988, 1989 i 1990, i les infantils de 1989 i 1990. La foto antiga 110 estava dedicada a una quintà, la famosa quintà de "El Coet". Sis parts més de la "Crònica festera..." sobre les carrosses publicava.

AQUELL 2 D'AGOST DE 2011: A la "Programació oficial de les festes" donava a conèixer els dies 3 i 4. En tres parts parlava de la "Nit de paelles". A la foto antiga 475 eixien els quintos de 1973.GATA EN FESTES: Ahir, pel matí gymkana; per la nit, rock a la plaça

20120802113418-compo3-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

La Plaça Nova va tornar a ser el centre de les mirades ahir. Pel matí, les penyes i quadrilles van participar en una gymkana com les d'abans que va preparar la Comissió 2012, amb moltes i variades proves. A la composició en vegeu una d'elles i les peripècies dels participants...

I per la nit, amb la plaça plena pel cartell musical que s'anunciava i per l'absència d'espectacle taurí, van actuar dos grups de la terra. Primer, el grup de rock local "Catximba". A les fotos teniu la seua actuació. Després va actuar el veterà "Bajoqueta rock", cantant rock en valencià.

Fotos de la composició: M.V. i V.V.PROGRAMA DE FESTES 2012: Hui dia 2, bous i correfoc

Ja estem a la segona part de les festes patronals, sols resten cinc dies. N'han passat sis. I vénen dies forts encara. Hui els bous seran els protagonistes pel matí, la vesprada -amb la primera part del concurs- i la nit. Però oficialment és el dia del correfoc i, segons es comenta, començarà al carrer La Bassa, passarà per la Plaça de l'Església i anirà per la Costera del Grup Escolar.

Ací teniu tota la programació de hui dijous dia 2 d'agost:

DIJOUS  DIA 2 D'AGOST "DIA DEL CORREFOC"

- 08:00: Despertada a càrrec dels Quintos 2012.

* Aquest acte ja s'ha fet i els quintos descansen ara per agafar energies.

- 12:00: Solta de vaquetes de la ramaderia "SEGÀRIA".

- 19:00: 1ª Vesprada de concurs de ramaderies amb 2 vaquetes i un bou de les ramaderies "LA PALOMA" i "CRESPO".

- 22:00: Sopar a les barraques.

- 23:00: Ball a la Plaça Nova. Disco-Karaoke 70’s i 80’s.

- 00:30: Correfoc de "ELS DIMONIS DE L’AVERM".

- 01:30: Solta de vaquetes de la ramaderia "LA PALOMA".HISTÒRIA LOCAL...de festes: Aquelles de 1955 (4ª part), la festa dels fadrins

Sabieu que la primera festa dels fadrins va ser l'any 1955. Eixe any en el qual van coincidir coses molt bones a festes i es va fer "un festot" com diríem. El primer dia feia una introducció, el segon parlava de l'arreplegà de la barxa, el tercer de l'alborada i hui de la festa dels fadrins.

Mireu el programa complet que es presentava a tots els gaters aquella comissió de 1955. Observer el valencià del poble que s'escrivia. Cal recordar que allò es deia "Fiesta de la Juventud" (festa dels fadrins). Era el dia 7 d'agost:

A les 8.- Gran despertá per donsaina y tamboril, disparanse un gran número de petardos y atres trons.

A les 9,30.- Almorzar una bona llesca de pá en un raimet penchant.

A les 11,30.- Después de asistir a Misa, tot lo mon fadrí deurá consentrarse davant del Hogar Rural del Front de Chuventuds pera presensiar la entrega de vares als nous Alcaldes. Este acte será retransmitit per un locutor botichós, a través de un magnífic equipo microfónic. (Qué re bé que parlem!!).

A les 13,30.- A est´hora, s´hauran acabat, segurament, tots els actes de toma de posesió, discursos y bandos. Per lo tant, lo qu´es recomana es fersen unes cuantes y anarsen a dinar, pero cada ú a sa casa, sense armar bullits.Recomanen paella en carn de pollastre o de conill, perque tratanse de un día com éste, pareix que no pare bé qu´es fasa en una gaña de baecho y floricol. Aixó es la veritat!

A les 18,30, después de una bona siesta, ben llavats y pentinats, deurán reunirse tots els fadríns en la Plasa de la Iglesia pera escomensar la manifestasió y els actes qu´esta Comisió té preparats.

A les 19,30.- A ballar s´ha dit. Cada chic en una chica. Si ballaren dos chics chuntets, que no s´extrañen de oir murmulls; la chent se fija en tot.

A les 22,30.- A sopar toquen. Degut a les preses sería molt lamentable que algú es mosegara la llengua o alguna orella.

A les 23,30.- Gran verbena en premits al millor peinat de chic y al millor faldó de camisa.

Desichantvos un día molt divertit y molta felisitat, es despedís de vosatros, hasta l´any que ve, si Deu vol,

La Comisió

Gata y agost de 1955

 LA PREMSA PARLA...de l'exposició retrospectiva d'Art al Vent

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui la notícia de l'exposició retrospectiva de "Art al Vent". Titula: "Exposició de fotos de Art al Vent". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120802/marina/exposicion-fotos-vent-20120802.html.

FONT: LAS PROVINCIAS 2-8-2012.L'ESCOLA D'ESTIU AMPA 2012 CELEBRA LA SEUA FESTA

20120802120327-escolaestiuestersepulveda-copia.jpg

( PER A FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXEU ACÍ )

El passat dia 29 de juliol l'Escola d'Estiu 2012 de xiquetes i xiquets, organitzada per l'associació de mares i pares del col·legi Santíssim Crist (AMPA) van acomiadar el curs amb una festa. He recollit del facebook la fotografia d'Esther Sepúlveda, a la qual li ho agraïsc, la imatge de família de tots. És una foto molt graciosa i per al record.¿SABIEU...? que els alevins de pilota van guanyar a Vall de Laguar

Ho sabieu?. La partida que van disputar els alevins de Vall de Laguar i els de Gata es va saldar positivament per a l'escola gatera, guanyant per sis jocs a favor. La notícia està obtesa del facebook, a través de Ana Lillo. El seu fill era un dels jugadors.FESTES DE GATA: Bous...i bous

20120802141440-fotopablo-copia.jpg

( PER LA SEUA BELLESA PODEU FER EN GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ )

La foto es mereix un article. Fins ara havíem parat atenció a les carrosses, al ball, a la nit de paelles, al bou embolat inclús. Hui tenim que fixar-nos amb la plasticitat de la foto d'una entrada de bous de Gata, la d'ahir. En blanc i negre li dona un altre toc d'atenció. El fotògraf és PABLO MULET IVARS i ha captat un dels moments més emocionants de les actuacions taurines. Pablo és membre de Foto Club Forat de Gata i les seues fotografies són, moltes vegades, molt bones, com esta que hem pogut capturar del facebook. Li agraïm la seua amabilitat de compartir eixa foto tan fenomenal.INAUGURACIÓ DE LA MOSTRA RETROSPECTIVA D'ART AL VENT

20120802164823-compoinauguramostraav.jpg

La retrospectiva d’Art al Vent anuncia una intensa novena edició

Tres obres d’anys anteriors adornen l’Ajuntament i l’Oficina de Turisme de Gata

Ahir per la vesprada, primer dia d’agost, va començar en el Casal de la Música, la primera exposició retrospectiva d’Art al Vent, anunciant així la proximitat de la novena edició d’aquesta mostra significativa d’art modern a l’aire lliure, que es presenta intensa i amb moltes novetats.

La retrospectiva recull 18 peces exposades en les últimes edicions de Art al Vent com anunci del que vindrà el pròxim dia 17. Son obres d’autors de molt distintes procedencies: Cuba, Haití, Méjico, Brasil, Portugal i España, que podran ser vistes i disfrutades fins el 9 de setembre en el Casal de la Música. Una mostra que ajudarà a turistes i visitants a conèixer i aproximar-se a Art al Vent.

Art al Vent està ja present en distints racons de Gata. A més de l’exposició retrospectiva, s’han seleccionat diferents peces d’anys anteriors per a decorar varis espais. Una, el·laborada per un artista xaponés, està a l’ajuntament. Altra, de la portuguesa Isabel Macieira, està en l’interior de l’Oficina Municipal de Turismo. I dos més als balcons d’este mateix espaci, obres de Pat Lemos i José Antonio Crisóstomo.

Totes estes iniciatives pretenen consequir que s’identifique Gata amb la mostra d’art contemporani en l’exterior més important d’España. Per completar les accions, es porta a terme una intensa campanya publicitària que promociona Gata com a seu de Art al Vent i poble tradicional amb gran encant.

FONTS: Fotos de la composició i text: Factoria d’Idees.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 3 D'AGOST DE 2010: Una informació del BOP referent a infraccions i sancions de tràfic obria la jornada. De la Cronica festera parlava dels quatre dies amb festes al diari. El capítol de "Eren festes..." es dedicava a les regines majors de 1991, 1992 i 1993, així com les menudes de 1991 i 1992. A la programació de festes anunciava el correfoc i el dia del xiquet. La fotografia 112 era dels quintos 1963 amb el Crist.

AQUELL 3 D'AGOST DE 2011: La programació oficial de festes dels dies 4 i 5 s'anunciava. Publicava que "la premsa parla de les festes de Gata". Publicava un article curiós, perquè enguany he fet el mateix, senyal de què no té, de moment, solució. El títul: "Açò té solució?. La Plaça Nova atrau poc ara a festes?. Què fem?". Un altre article fester era: "Estem en festes: bous al corro del passeig".GATA EN FESTES: Programa de hui, dia del rock

Arribem a tres dies de la festa major. Arriben els dies intensos de les festes. Per a molts els dies majors. Hui, dia 3 d'agost de 2012, Gata celebra el dia del rock. ací teniu el programa complet:

DIVENDRES  DIA 3 D'AGOST "DIA DEL ROCK"

- 08:00: Despertada a càrrec dels Quintos 2012.

* Este acte ja s'ha fet.

- 12:00: Solta de vaquetes de la ramaderia "LA PALOMA".

- 17:00: Semifinal i Final de Truc.

- 19:00: 2ª Vesprada de concurs de ramaderies amb 2 vaquetes i un bou de les ramaderies "IFACH" i "COVA".

- 22:00: Sopar a les barraques.

- 23:00: Ball a la Plaça Nova.

- 01:00: Gran Nit de Rock amb els grups "NIAPALOS" i "DIKERS", en el Grup Escolar.GATA EN FESTES: Vesprades de concursos taurins

20120803113308-bouscompo-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LES IMATGES DE LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

El corro del Passeig d'Alacant està ple quan arriba la vesprada, diferent totalment al matí, excepte la primera entrada del primer matí. El motiu: sempre hi ha algun motiu: entrades, bou encaixonat, inauguració del corro o concurs de ramaderies. Ahir vesprada i aquesta vesprada es dona el cas eixe. Quatre ganaderies lluiten per endur-se el premi. Totes trauen dos vaquetes i un bou. Ja es sabrà el guanyador. Si ahir per la vesprada els animals que corrien eren de les ramaderies "La Paloma" i "Crespo", hui divendres li toca el torn a "Ifach" i "Cova".

El "Cronista de Gata" va estar ahir per la vesprada al corro de l'Avenida.

La composició fotogràfica mostra alguns dels moments de la vesprada taurina.GATA EN FESTES: anit, correfoc ( I )

20120803114534-compocorrefoc-copia.jpg

L’espectacle del correfoc atrau a la gent. Coets, polvora i música. Tot una mescla de rebombori que es va fer ahir per la nit. Totes les mesures d’alerta pel foc ja qestaven en alerta 3, Bombers, Protecció Civil, Policia Local, Guàrdia Civil, tots pendents. Tot va estar en ordre. Una actuació pel carrer la Bassa, Plaça Església, Costera del Grup Escolar i Pati de les Escoles, amb el colofó final. Eren "Els dimonis de l’Averm" el grup actuant. Us pose dos composicions

A la composició d'ara teniu algunes imatges dels preparatius i del correfoc amb fotos meues.LA PREMSA PARLA DE...la nova ejecutiva del Bloc

20120803115103-blocjovelp.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica un article sobre el grup nacionaliste Bloc-Compromis. Els joves de la comarca han composat la nova ejecutiva, entre els quals està Juanvi Valles, el regidor de Gata. El títul: "El Bloc jove elige su nueva ejecutiva". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120803/marina/bloc-jove-elige-nueva-20120803.html.

A la fotografia de LP podeu veure a Vallés, darrere primer per la dreta.

FONTS: Foto i text, LAS PROVINCIAS 3-8-2012.LA PREMSA PARLA...dels Centres de Salut i les guàrdies nocturnes

El diari EL PAÍS (Comunidad Valenciana) es fa ressó de la notícia que dies enrere es va produir: el tancament de les guàrdies nocturnes per a urgències als Centres de Salut de Pedreguer, El Verger i Gata de Gorgos, entre altres pobles de la Marina Alta de l'interior. El titular: "Polémica en la Marina Alta por el cierre de guardias de urgencias sanitarias". Als antetítols: "Alcaldes y usuarios acusan a Marina Salud de imponer la medida para ahorrar" i "La desatención de una mujer en el centro de El Verger ha provocado una denuncia". ací teniu l'enllaç de la notícia: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/08/02/valencia/1343934175_987235.html.

FONT: EL PAIS (CV) 3-8-2012.LA PREMSA PARLA...de la mostra retrospectiva d'Art al Vent

La notícia que us posava ahir la publica hui el diari INFORMACIÓN d'Alacant a la seua secció de La Marina Alta. El titular: "Muestra retrospectiva de Art al Vent". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/08/03/muestra-retrospectiva-art-vent/1281468.html.

FONT: Información, 3-8-2012.HISTÒRIA LOCAL...de festes: Programació festera de 1955 (5ena part)

Sabeu que la sèrie del programa de 1955 té ja quatre parts publicades (introducció, arreplegada de la barxa, l'alborada i festa dels fadrins). Hui la 5ena part es dedica a recordar la programació d'aquell any 1955, fins el dia 31 de juliol. Fixeu-se amb el titular de la programació, amb l'avanç que es feia de les festes i amb molts actes distints a ara, com els bous al Raval, la cordà al carrer Moreres, l'Exaltació de la llata i altres.

TRADICIONALES FIESTAS, Cívico-religiosas que se celebrarán en honor del Stmo. Cristo del Calvario, desde el día 24 de Julio al 7 de Agosto de 1955 GATA DE GORGOS 1955

Domingo, 24

 A las 10 horas, Misa rezada al Stmo. Cristo en su Capilla del Calvario, como acto de despedida de los vecinos del Tosalet.

A las 20, traslado procesional del Stmo. Cristo desde su Ermita del Calvario hasta el templo parroquial. Seguidamente, disparo de una bonita traca en colores.

Martes, 26

A las 19, pasacalle por la dulzaina y tamboril en la plaza de San Antonio y adyacentes. Seguidamente y en este sector, “entrá” de elementos para actuar en los festejos tradicionales.

A las 23, bailes populares en distintas calles de este sector.

Miércoles, 27

A las 18 y 23,15, festejos tradicionales.

Jueves, 28

A las 8 horas y en el templo parroquial, comienzo del solemne novenario con Misa y Gozos en honor del Stmo. Cristo del Calvario.

A las 18, festejos tradicionales.

A las 23, primer festival en la plaza 18 de Julio, con intervención del Conjunto Levante.

Viernes, 29

A las 18 y 23,15, última actuación de elementos en este sector.

A la hora de costumbre y en la calle Moreras, disparo de una potente “cordá” a cargo del famoso pirotécnico Sr. Ivars.

Sábado, 30

A las 12,40, y en la calle galardonada en la “Arreplegá de la barcha”, entrega de premios. Carreras pedestres para mayores y menores de 15 años, con domicilio en dicha calle.

A las 13, y en el mismo lugar, disparo de una traca infantil, con sorpresas.

A las 23,15, en la misma calle, gran fiesta de la “Exaltación de la llata” que finalizará con el disparo de una bonita traca en colores.

Domingo, 31

A las 12 horas, primera gran gynkhama motociclista, con pruebas de habilidad y cintas. Señoritas en el soporte.

A las 19, pasacalle por la dulzaina y tamboril en el sector central de la población. Seguidamente y en este sector, clásica “entrá” de loes elementos que, procedentes del Puig, han de actuar en los festejos tradicionales.

A las 23, en la plaza 18 de Julio, gran festival amenizado por la orquesta Mambo.

(Continuará...)GATA EN FESTES: anit, correfoc ( i II )

20120803194626-compocorrefocs3.jpg

Seguisc amb imatges recollides al correfoc d'anit. També una imatge de la disco-karaoke d'anit a la Plaça Nova. Ara us passe la composició de les fotografies de Vero Vives. Podeu anar mirant-les sobre tot quan el correfoc va arribar al pati de les escoles.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 4 D'AGOST DE 2010: Publicava "Passades les festes, dilluns tornen els cursos de natació". La "Crònica festera..." es dedicava al Correfoc el cinqué dia i al Dia del Xiquet amb dos parts: pel matí jocs i per la vesprada animació. la programació festera del dia també la publicava al blog.

AQUELL 4 D'AGOST DE 2011: Donava a conèixer la programació de festes del dia 5, ofrena, i del dia 6, festa major. A la història local primera part de: "Algunes dades del record: Ermita i Santíssim Crist". GATA EN FESTES: Programació 4 d'agost, dia de les quintades

20120804114204-entralucia.jpg

Tres últims dies de festes patronals 2012. Hui, dissabte, és el dia de les quintades. Es reunixen els nascuts en un any concret i gaudixen dels records, de les bones viandes. Totes les quintades que desitjen dinen com es tradicional a quasi tots els bars i restaurants del poble.

Ací teniu la programació completa de hui dia 4:

DISSABTE DIA 4 D’AGOST "DIA DE LES QUINTAES" 

- 08:00: Despertada.

*Aquest acte ja s’ha celebrat.

- 12:00: Solta de vaquetes de la ramaderia "COVA" i concentració de totes les Quintes.

- 19:00: Disco-mòbil ACTIVA FM i Festa de l’Aigua.

- 22:00: Sopar a les barraques.

- 23:00: Ball a la Plaça Nova amb l’orquestra "TRIO PRISMA".

- 01:00: Entrada de bous de la ramaderia "IFACH", solta de vaquetes i bou embolat de la ramaderia "LA PALOMA". Bou embolat patrocinat pels Quintos 2012.

(A la fotografia de Lucía Rodríguez capturada del facebook, podeu vore l'entrà de bous del dia 30 de juliol)LA PREMSA PARLA...del temps del "Moli Blanc" (Xàbia)

Recordeu els anys 60 als 80 del segle XX com molts joves gaters anavem al "Molí Blanc", discoteca de moda de Xàbia junt al "Caragol". El diari LAS PROVINCIAS publica hui aquells records, aquella època. El títul: La movida de los ochenta: "Molí Blanc, los mejores veranos de nuestra vida". Interessant reportatge que podeu llegir punxant ací l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120804/valencia/moli-blanc-mejores-veranos-20120804.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 4-8-2012.HISTÒRIA LOCAL...de festes: Programa de 1955 ( 6ena i última part)

Acaba ací la série d’articles dedicats a les festes de 1955 que van marcar una fita important. Us pose ara la segona part de la programació festera, del dia 1 al 7 d’agost, perquè estava inclós el Dia de la Joventut (Festa dels Fadrins) que es feia per primera vegada. Cal ressenyar les carreres de cintes, el ball del farolet, mantons i disfresses i l’alborada del dia 5, de la qual ja vaig parlar en el tercer capítol.

(Continuació del programa de festes de 1955)

Lunes, 1

A las 10, carrera de bicicletas con cintas para menores de quince años.

A las horas de costumbre, por la mañana, tarde y noche, festejos tradicionales.

A las 23, festival en la plaza 18 de Julio, con la actuación de la orquestina Bolero.

Martes, 2

A las 10 y 10,15, carrera pedestre y de bicicletas, para menores de quince años.

Festejos tradicionales.

A las 23, gran festival amenizado por el Conjunto Moll, con el clásico baile del farolillo.

Miércoles, 3

A las 10, gran carrera ciclo-pedestre.

Mañana, tarde y noche, festejos tradicionales.

A las 23, y amenizada por el Conjunto Levante, gran verbena con premios al mejor mantón y al mejor peinado. Valiosos obsequios serán sorteados entre las señoritas que tomen parte en este concurso.

Jueves, 4

A las 10, carrera de bicicletas con cintas.

Festejos tradicionales.

A las 23, extraordinario festival en la plaza 18 de Julio, con la actuación del aplaudido Conjunto Moll, alternando con la famosa orquesta Macori. Intermedio, con disparo de cohetes voladores.

Viernes, 5

Al amanecer, extraordinaria “despertá” en todos los sectores de la población.

A las 8 horas y en el templo parroquial, último día del solemne novenario, con misa, sermón y gozos al Stmo. Cristo del Calvario, como recuerdo y homenaje de Gata de Gorgos a todos sus hijos ausentes de esta población.

A las 9,30, pasacalle por la dulzaina y tamboril.

A las 10, espectacular y emocionante gynkhama motociclista.

A las 11, carreras varias.

A las 13, volteo de campanas y disparo de tracas y morteretes.

A las 19,15, pasacalle por la Banda Municipal, con disparo de numerosas tracas durante su recorrido, y desfile de la comitiva que, seguidamente, tomará parte en la ofrenda de flores a nuestro Santísimo Cristo, hermoso acto que finalizará con el disparo de una lujosa traca en colores.

A las 22,30 (en punto), alborada de fuego articial.

A las 23,15, concierto por la Banda Municipal en la plaza de la Iglesia y volteo general de campanas.

A la hora de costumbre y en la calle Calvo Sotelo, disparo de una gran “cordá”, a cargo del famoso pirotécnico de Teulada.

Sábado, 6

A las 8, pasacalle por la Banda Municipal.

A las 10, solemne Misa a gran orquesta y voces, ocupando la Sagrada Cátedra un elocuente orador.

A las 18,45, gran concierto en la plaza de la Iglesia.

A las 20, solemnísima procesión en la que el Stmo. Cristo será triunfalmente trasladado a su Capilla. Finalmente y en la montañeta del Calvario, disparo de un extraordinario castillo aéreo de fuego artificial, a cargo de la galardonada firma “Pirotecnia Brunchú”, de Godella (Valencia).

Domingo, 7

Fiesta de la Juventud (Festa dels fadrins). Programa aparte.

Desde el día 28 de julio al 5 de agosto, en el templo parroquial y a las 8 de la mañana (el domingo, 31 de julio, a las 9,30), se celebrará un solemne novenario con Misa cantada y Gozos en honor del Stmo. Cristo del Calvario.

Con motivo de estas solemnidades, se efectuará un reparto extraordinario de víveres entre las familias más necesitadas de la población.

Gata de Gorgos, julio de 1955 // Vº Bº El Presidente de la Comisión de Fiestas, Julián Monfort Feliu // EL ALCALDE,  Vicente Mulet Redal.  RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 5 D'AGOST DE 2010: Sols publicava el dia de la vespra de la festa major les seccions de "Gata va ser notícia..." i la de les fotos antigues.

AQUELL 5 D'AGOST DE 2011: El dia de la Mare de Déu de les Neus que és hui publicava la programació festera dels dies 6, festa major, i 7, festa dels fadrins. Obria una enquesta de "El Cronista...per als pròxims dies" sobre festes, que repetiré enguany. Un altre article fester era: "La Plaça plena...amb l'orquestra "La Viva".GATA EN FESTES: Programació del dia de la vespra: majors, ofrena, revetla i cordà

Tres fites importants per al dia de la vespra de la festa major. Dia 5 d’agost, diumenge. Es celebra la festa dedicada als majors. Per la vesprada serà l’frena de flors al Crist. Per la nit, el concert de revetla per la banda Unió Musical de Gata i la "cordà"

Ací teniu el programa complet:

DIUMENGE DIA 5 D’AGOST  "DIA DELS MAJORS I DE L’OFRENDA”

- 08:00: Despertada.

- 12:30: Solemne Missa.

* Aquests dos actes ja s’estan fent a l’hora de fer l’article.

- 13:30: Vi d’Honor. Ball amb l’actuació de "VALERO".

- 19:00: Final del Torneig de Festes de Pilota en el Trinquet "Xiquet de Gata" al carrer Paet.

- 20:00: Concentració a la Plaça Nova per a participar a l’Ofrena floral al Santíssim Crist del Calvari, acompanyats per la Banda Unió Musical de Gata.

- 00:00: Tradicional concert de música oferit per la Banda Unió Musical de Gata a la Plaça de l’Església.

Al finalitzar, tindrà lloc la CORDÀ disparada per la Pirotecnia VICENTE CABALLER.

 HISTÒRIA LOCAL: AQUELLES OFRENES, CONCERTS I CORDAES ( de 1945 a hui)

Hui 5 d'agost és l'ofrena, el concert de revetla i la cordà a les festes de Gata. Però com es feien abans aquests tres actes?

L'ofrena de flors la trobem l'any 1970 a la missa solemne del dia 6. En 1976 encara es feia igual. Als anys 90 comença a fer-se l'ofrena el dia de la vespra, separant-se de la missa major del dia 6. Dins i fora de l'església han estat els llocs de les ofrenes.

Els concerts de la banda han tingut tres lloc en fer-se. L'any 1945 trobem un concert a la Plaça Cuartel i un altre a la Plaza Canalejas (hui Plaça d'Espanya). El cinc d'agost de 1947 fan dos concerts. L'any 1964 i l'any 1966 el concert es fa el dia 6 per la vesprada. En 1969 i 1972 ja és el concert el dia 5. La Plaça de l'Església és el lloc per excelència dels concerts de la revetla.

Finalment, les cordaes. L'any 1947 trobem una cordà al carrer Moreres i dos al carrer Calvo Sotelo (hui carrer signes); en 1974 trobem una cordà el 29 de juliol i altra el 5 d'agost. L'any 1975 seran els dies 4 i 5 d'agost.

FONT: Meu article del programa de festes de 1990: "Las fiestas patronales y sus programas desde 1945 hasta hoy".RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG: hui festa major

AQUELL 6 D'AGOST DE 2010, FESTA MAJOR A GATA: Publicava de la "Crònica festera..." el concert de revetla. La fotografia antiga (115) mostrava quan hi havia majolaresses del patró. Finalment, posava la programació del dia gran, del patró.

AQUELL 6 D'AGOST DE 2011, DIA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI: A la secció "Sants i refranys" recordava que era el dia "del Santíssim Crist. festa major a Gata". Casualment arribava el blog el dia de la vespra a 54.000 entrades i hui hem superat ja les 132.000. A les "Mirades urbanes" posava aparadors (escaparates) de festa. Una notícia de festa era que "les xiques de "La Birra" i els xics de "El Ganao", guanyadors de l'estirament de corda" i van tindre les càmeres de RTVV en directe al programa "En connexió".JA SUPERA EL BLOG LES 132.000 VISITES

Totes les fotos, notícies, documents, dades, referents a les festes i a la història, a les fotos antigues, fa que vaja més ràpid el pas de mil en mil d'entrades. La nit del dia de la vespra es superaven les 132.000 visites al blog. Hui, dia de la Festa Major, ho puc dir clarament. GRÀCIES A TOTES I TOTS. Aprofite el moment per a desitjar als gaters un bon dia del Sant Crist.GATA EN FESTES: Programació del dia gran, festa major

20120806102440-dscf7195.jpg

Hui és el dia 6 d’agost de 2012, últim dia de les festes patronals. A Gata de Gorgos és una data especial. Festa major. Festa del Santíssim Crist del Calvari. Moltes celebracions oficials, religioses i de dia gran. Ací teniu la programació:

DILLUNS DIA 6 D’AGOST "DIA DEL SANTÍSSIM CRIST"

 - 08:00: Despertada a càrrec de la Comissió de Festes.

* Aquest acte s’està produint a l’hora de publicar-se l’article.

- 10:30: Cercavila pels carrers de Gata a càrrec de la Banda Unió Musical.

- 11:00: Recollida dels Quintos Infantils i Majors.

- 12:00: Solemne Missa en honor al Santíssim Crist del Calvari.

- 13:30: Mascletà disparada per la Pirotècnia VICENTE CABALLER. Al final, Vi d’honor i lliurament de trofeus dels concursos de festes.

- 20:00: Solemne processó des de la Plaça de l’Església fins l’Ermita del Calvari. Al finalitzar, la Pirotècnia VICENTE CABALLER, dispararà un fabulós Castell de Focs Artificials.IMATGES CURIOSES: Ahir dia 5, preparant el Crist per a l'ofrena

20120806174827-compoprepara1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

El conjunt fotogràfic que podeu apreciar en este reportatge és com a menys curiós, ja que és la preparació del patró Santíssim Crist per a l'ofrena floral de la vesprada nit del dia 5 d'agost a Gata.

Les persones que pertanyen a la Junta del Santíssim Crist, la confraria que custodia al patró, tenen sempre la feina després de dinar del dia 5. El desmuntatge de tot el conjunt processonal de la imatge i la mateixa imatge del Crist. El carro de ferro que fa que després el patró ixca i entre per les portes de l'església. Tornar-lo a posar al lloc per a les misses de la festa major, sobre tot la solemne de migdia, fa que resulten imatges molt curioses.

En aquest cas són fotografies fetes per Verónica Vives.GATA EN FESTES: Ahir ofrena al Stm. Crist, famílies ( I )

20120806182619-compoofrena1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Comence la sèrie de composicions fotogràfiques de l’ofrena de flors d’ahir de vesprada, que com cada 5 d’agost es va celebrar al tardet a la Plaça de l’Església, davant del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari. A més de les tradicionals canastes, rams de flors, "monuments florals" va predominar ahir els cabassos, sàries, canastes d’aliments, mostrant així la solidaritat gatera amb els més necessitats. Vaig tindre l’honor de presentar l’acte junt amb la companya Pilar Arabí Gómez i la veritat és que va resultar complet i amb moltíssima gent a la plaça, sobre tot pares i avis que no volen pedre’s l’ofrena dels seus fills i néts.

Les fotos de les composicions són de Verónica Vives. A la primera composició vegeu els moments inicials i algunes famílies que oferien flors al patró.GATA EN FESTES: Ahir, ofrena: penyes i quadrilles ( II )

20120806190126-compoofrena2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

L'ofrena de flors i aliments per a la solidaritat 2012 va continuar ahir pel tardet amb el pas de quadrilles i penyes, com "La Quadrilla" que encetà la llista, o "La Colla de l'Aixarop", "Igual que Na Boda" i altres.

A la composició teniu algunes d'elles, amb les seues flors, canastes, aliments.

(DEMÀ DIA 7, CONTINUARÉ AMB FOTOGRAFIES DE MÉS PENYES, QUINTETS, QUINTOS I DEMÉS COL·LECTIUS PARTICIPANTS A L'OFRENA) Ara toca anar cap a la Plaça de l'Església per a pujar a l'ermita a acompanyar al patró.GATA EN FESTES: Un castell d'acomiadament de les festes 2012

20120807192001-dscf7623.jpg

Castell de focs artificials després de la processó. La Pirotècnia Vicente Caballer el va disparar, com és costum en els últims anys, des de l'antic camp de futbol. Era la conclusió, el colofó a les festes de Gata 2012.CLOENDA DEL 250 ANIVERSARI ERMITA-CRIST (1762-2012)

20120807192528-dscf7534.jpg

Ahir, després de la missa major solemne, el rector de la parròquia Don Francisco M. Murillo va fer la cloenda oficial del 250 aniversari de la construcció de l'ermita i de l'arribada del Crist a Gata. 1762 a 2012, 250 anys de fe i devoció d'un poble, Gata, al seu patró, al seu Santíssim Crist del Calvari.

Al llarg d'aquesta setmana faré un resum del 250 aniversari, així com algunes imatges curioses i per al record que ens ha deixat la novena i les festes del Crist 2012.

La imatge mostra la conjunció entre la imatge real i el cartell que al llarg de tots els actes, des de febrer a agost, ha estat a la torre del campanar.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 7 D'AGOST DE 2010: La Crónica Festera parlava del dia de la festa major, la processó romeria. Altre article es titulaven: "S'acaben les festes...". Encara posava la programació festera de la Festa dels fadrins del 7 d'agost. I un article curiós de "Festes: buscant una foto distinta".

AQUELL 7 D'AGOST DE 2011: Posava la crònica de la Vespra i la festa, a la sisena part. El concert de revetla. El campanar, el Crist i l'ofrena. La missa solemne del dia 6. Com a "Imatges curioses" la devoció i respecte al patró. Com a "Imatges de festa" "els quintos i quintes músics amb la banda". De la processó posava dues parts. Del castell, una. Encara hi havia un lloguet per a l'Associació Cultural Bouera" o les "Imatges curioses" del bou embolat, un ritus. Distintes parts (5) conformaven a la crònica festera l'ofrena de flors, com es farà hui dia 7 d'agost del 2012.GATA EN FESTES: L'ofrena diumenge. Penyes i quadrilles ( III )

20120807100839-compoofrena3.jpg

( ES POT FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Ahir dia de la festa Major publicava dos primers articles de l'ofrena de flors i aliments al Santíssim Crist del Calvari diumenge dia 5 al poble de Gata. Hui, que ja s'han acabat les festes seguix sent motiu de record. Per aixó continue amb les composicions. Les fotografies són de Verónica Vives.GATA EN FESTES: Ofrena, diumenge. Quintaes, grups... ( IV )

20120807102549-compoofrena4-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

La present combinació, també amb fotos de V. V. està formada per distints col·lectius, que seguien oferint al Crist en la data commemorativa del 250 Aniversari, que es va clausurar ahir. A l'esquerra de dalt a baix: 1.- les dos quintaes que celebraven anys, la de la "Mildiuà" (50 anys ara), 2.- la quintà 2002 "L'enderroc". 3.- Associació Ames de Casa. 4.- Grup de Danses "La Llata". A la dreta, de dalt a baix: 1.- Moviment Júnior. 2.- Cuidadores del Crist a l'ermita. 3.- Protecció Civil. 4.- Jesús Sánchez.GATA EN FESTES: Ofrena, diumenge. Grups, festers, autoritats,.. ( i V )

20120807104807-compoofrena5-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ PUNXANT ACÍ )

Cinquena i última part dels grups, penyes, quadrilles, associacions, quintos, comissió, ajuntament...que van voler ofrenar al Crist, bé amb flors, rams, canastes, bé amb aliments per als més necessitats, diumenge dia 5. Un col·lectiu molt nombrós i solidari de per si va ser l'Hospitalitat de Nostra senyora de Lourdes" que té gent d'Oliva i de Gata. Altre col·lectiu solidari va ser "Amics del Tercer Món". També va fer la seua ofrena la quintà menuda -a la foto la regina i el seu acompanyant entrant a la plaça- i la quintà major -a la foto regina i dames amb els seus quintos-. La Comissió de Festes 2012 i l'Ajuntament també van presentar la seua ofrena. Fotos V.V.GATA EN FESTES: Concert de revetla

20120807111243-compoconcert-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Com ja és tradicional des de fa moltíssims anys, la vetlada del 5 al 6 d'agost va tornar a fer-se la revetla a càrrec de la banda Unió Musical de Gata de Gorgos en honor al Santíssim Crist. A l'acte assistiren les autoritats locals, acompanyades del diputat de les Corts Valencianes del Bloc-Compromís Enric Morera. També van estar presents les festeres majors, la comissió de festes i la directiva de la banda. Nombrós públic es va concentrar a la Plaça de l'Església per gaudir d'un excepcional concert interpretat per una colosal banda, per la seua joventut i les peces que interpreten.

El colofó final de les obres abans de tocar els himnes a Gata i regional, va ser l'obertura "1812", que va constituir un homenatge de la banda a la història de Gata i l'arbre blanc d'eixe mateix any. La combinació de les campanes, els coets i la banda va ser una explosió de música, color i trons. Tota la banda jove va estar dirigida pel mestre Jaume Antoni Signes Diego, que s'acomiadava com a director després de quatre anys (podeu veure l'article següent).

Aquest va ser el programa: a la primera part es va interpretar "Marisa Fornés" de Ricardo Gassent; "En un mercado persa" de Albert W. Ketelbey; "Xenia Xarda" de Hardy Mertens i "Bee Cee Bee Gee" de Terry Kenny. A la segona part: "Higlights from chess" de Ulvaeus/Anderson amb arranjaments de Johan de Meij; la ja mencionada obertura "1812" de Peter I. Tchaikovsky amb arranjaments de Yoshihiro Kimura, i els dos himnes: el de Gata amb música de Leopoldo Vidal Estrems i lletra de Antonio Salvá Roselló, i el regional de José Serrano amb lletra de Maximiliano Thous.

A la combinació podeu observar alguns moments del concert.

 EL MESTRE DE LA BANDA, JAUME A. SIGNES DIEGO, DIU ADÉU

20120807112255-dscf7418.jpg

Després de quatre anys, al concert de revetla es va acomiadar de tots

Els músics ja s’havien acomiadat del mestre d’una manera molt familiar i particular, en públic va ser la nit del concert de revetla. La presentadora Rosa Monfort va tindre paraules molt emotives després de quatre anys i va recordar l’origen del mestre, d’avi, pare i ell mateix músics. Jaume Antoni va agrair a la banda i al públic els quatre anys de servici a la banda de música Unió Musical. Per part de tota la família musical de la banda, el president Vicent Signes li va lliurar un obsequi de record de la "seua" banda. Encara ahir, dia del Santíssim Crist del Calvari, va dirigir a la processó la banda camí de l’ermita.GATA EN FESTES: Ahir dia 6 Festa Major: passacarrers, missa solemne, mascletà

20120807114256-compo1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El matí del dia 6, Festa Major del Santíssim Crist del Calvari, va ser radiant igual que tota la jornada. Els quintets menuts i els quintos majors es van concentrar a casa les dos regines per anar en cercavila fins a l’Ajuntament. Autoritats i festers es van dirigir a l’església parroquial, on es va celebrar la missa solemne, concelebrada per 18 rectors, bé fills del poble, bé de pobles veïns, com Xàbia, Xaló i Pedreguer, bé per haver estat a la parròquia abans de rectors.

Després de la missa tots es van dirigir al pati del Grup Escolar on es va disparar una grandiosa mascletà de la Pirotècnia Vicente Caballer. A continuació, tots es van dirigir al vi d’honor preparat al Centre Social, on es van lliurar els premis esportius, de carrosses, de disfresses i de carrers. Cal dir que els millors carrers elegits van ser la unió de Sant Miquel i Doctor Moratal.

A la composició teniu distints moments del matí d’ahir, dia de la Festa gran.GATA EN FESTES: Quintets i quintos 2012

20120807182418-compo2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Ahir, dia de la Festa Major, era el dia dels records per a tota la quintà 2012, menuts i grans. Quants de nosaltres gaters tenim plasmades en la retina fotogràfica eixes imatges!! I sempre és emotiu fer-se la fotografia amb el patró. A la composició teniu imatges dels quintets amb la regina i dames; les quintetes amb les mateixes; dels quintos grans amb les seues regina i dames, i les quintes amb elles. Finalment, regines i dames majors i infantils en una altra imatge boniqueta per al record.GATA EN FESTES: Festa Major, Processó de pujada

20120807191636-compo1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Centenars de veïns, potser quasi dos milers de persones, van acompanyar al patró de Gata ahir dilluns des de la Plaça de l’Església a l’ermita del Tossalet-Calvari. La creu, la Colla de Xirimiters i Tabaleters de Gata, la Banda de Cornetes i Tambors de Benissa i la banda Unió Musical de Gata amenitzaren la pujada.

Un any més i com mana la tradició, la imatge del Crist va tardar en acomiadar-se de la placeta quasi una hora. Moltes persones, sobre tot dones, descalces fent alguna promesa. A la placeta de l’ermita i després de cantar-se els Goigs la quintà que fan 50 anys i els que en fan 20 li van pegar voltes també com mana la tradició.

Es van acabar les festes del 250 aniversari amb harmonia, pau i tranquil·litat, les festes de 2012.

A la composició fotogràfica teniu diversos moments de la processó.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 8 D'AGOST DE 2010: Publicava "El dia després...balanç i adéu a les festes 2010". Encara posava "Eren festes..." i les regines majors de 1994, 1995 i 1996, i les menudes de 1993 i 1994.

AQUELL 8 D'AGOST DE 2011: Publicava informació de la "Festa dels fadrins: disco-mòbil amb escuma i aigua". Com a història local festera publicava el "Record de la festa dels fadrins de 1954". Anunciava "Tres noves sèries: "Enquesta de Festes, tendetes i 250 anys del Crist".El blog arribava a les 55.000 entradesRECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 9 D'AGOST DE 2010: Sols publicava la sèrie de "Gata va ser notícia..." i "Fotografies antigues". Era temps de descans després de les festes, igual que ara ho és.

AQUELL 9 D'AGOST DE 2011: Anunciava la inauguració divendres de la VIII edició d'art al Vent. Enguany serà la setmana que ve, divendres 17. Iniciava l'enquesta de "el millor acte i l'acte que milloraries, de les passades festes patronals". Les festes havien estat notícia a "Cor de festa" de TVV. I anunciava el "Compte enrere (cap al 250 aniversari ermita-crist)" que just dilluns dia 6 d'enguany 2012 es va acabar. Hui fa un any que ens va deixar Antonio "El Rellotger". Començava la sèrie de "Altres tendes i tendetes del record".EL BLOG TÉ JA MÉS DE 133.000 VISITES

S'escapen els comptes cap avant. amb més de cent entrades supera ja el blog les 133.000 visites. Les últimes composicions de les festes patronals, les notícies al voltant d'aquestes han fet que en pocs dies tinguem mil entrades més. GRÀCIES A TOTES I TOTS. I és un repte que va aconseguint-se. Anem cap als cent-cinquanta mil, que no estaria gens malament.TAMBÉ ENGUANY, ENQUESTA: El millor i el no tan millor de les festes patronals 2012

20120809092330-enquesta.jpg

Inicie ací una enquesta de la que podeu participar tots els usuaris del blog, els usuals i els que accidentalment es trobeu amb el blog i sou gaters o heu assistit a les festes patronals 2012. L'any passat va ser pareguda l'enquesta. Amb tot el respecte per als col·lectius organitzadors de cada acte, us demane l'opinió -sempre constructiva- de quin ha estat el millor acte o els millors actes per a vosaltres/vostes de les passades festes patronals i a la vegada quin no ha estat tan bé com voldrieu, per a millorar-se l'any que ve, si la pròxima comissió 2013 té a bé millorar-ho.

Podeu respondre i fer el comentari baix d'aquesta entrada o baix d'alguna entrada, sempre posant el millor i el no tan millor de les festes. GRÀCIES ANTICIPADES A TOTS.GATA AL BOP: dilluns 6 (transferència de crèdits) i dimarts 7 (expropiació forçosa)

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) del dilluns 6 d’agost publicava dos edictes de l’Ajuntament de Gata, per el qual quedaven automàticament elevats a definitius els acords plenaris d’aprovació inicial de data 29-5-2012, sobre transferència de crèdits entre aplicacions de despeses de diferent grup de funció que no afecten a baixes i altes de crèdits de personal. Cadascuna de les transferències pujen a 29.127,12 euros i 45.780,44 euros, respectivament.

Per altra part, el BOP del dia 7, dimarts, publica un altre edicte. L’Ajuntament en Ple, en la seua sessió ordinària del dia 10 de juliol de 2012 va adoptar, entre altres, els següents acords: «Expropiació terreny circumdant urbanització de l’UE SAU 6-VIII.

Vistes les actuacions realitzades en l’expedient instruït per a l’expropiació forçosa dels bens i drets necessaris per a l’execució del PROJECTE DE FINALITZACIÓ DE LES OBRES D’URBANITZACIÓ DE LA UNITAT D’EXECUCIÓ ÚNICA DEL SECTOR SAU 6-VIII. Vist que els béns i drets dels quals és estrictament indispensable per a l’execució de les obres de finalització de les d’urbanització de la Unitat d’Execució Única del Sector SAU 6-VIII, són els inclosos en una relació, de la qual es nombra parcel·la, polígon, titular i extensió en metres quadrats.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -841, la del dia 2 d’agost, dijous-

20120809145838-antoniorellotgero5.jpg

Torna la sèrie que estava un poc dormida ara en festes, la de fotografies antigues.

Una fotografia de la sèrie pertanyent a la història de la tenda de la rellotgeria "Rubi" pose ara, que correspon al dijous 2. Abans d’estar al lloc d’ara, la tenda estava més amunt prop del carrer La Bassa. Ací tenim la imatge. Precisament, hui dia 9 recordem el primer aniversari de la mort d’Antonio "el Rellotger". Si recordeu tenia la marca "Zodiac" posada al cristall i una porta menuda al costat de l'aparador.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -842, la del dia 3 d’agost, divendres-

20120809152118-vtecorfutbol70.jpg

Una altra fotografia del futbol dels anys 60 i 70 del segle XX, facilitada per Vicente Font Leyda. Correspon aquesta al dia 3, divendres. L’equip que formaven els joves d’aleshores està al camp de futbol de les Alcolaes. Vicente està agatxat, plantats estan, d'esquerra a dreta, Jaimes Signes "Mònica"; Vicente i Salvador, este últim sense vestimenta esportiva. Per darrere, podeu veure els ametllers que hi havia rodant el camp.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 10 D'AGOST DE 2010: El blog del cronista arribava als quatre mesos, per tant hui fa dos anys i quatre mesos d'aquesta aventura bloguera. A la fotografia antiga (119) podiem recordar el carret del Ti Tramusser, que enguany va tornar a eixir reformat a la representació del Miracle de l'Arbre Blanc.

AQUELL 10 D'AGOST DE 2011: El dia de Sant Llorenç començava la sèrie de 250 anys...amb l'article: "A Lima-Perú està construint-se la segona capella dedicada al Santíssim Crist del Calvari". seguia recordant l'enquesta, com també ho faig ara d'enguany: "el millor i què milloraries, de les passades festes patronals". A la fotografia antiga (483) una bonica estampa de l'entrada a Gata per Teulada.SEGUINT L'ENQUESTA: EL MILLOR I QUÈ MILLORARIES (Festes patronals)

20120810083745-cimg3850.jpg

¡¡ Animeu-se i participeu-se !!. La porta està oberta. Sols teniu que posar un comentari sobre festes. Què acte o actes us van agradar més i quins actes tenen necessitat de millorar, de canviar. Ja comencen a animar-se a respondre, sigues tu part de l'enquesta. GRÀCIES. La participació estarà oberta fins la setmana que ve, divendres 17 d'agost. No ho deixeu de la mà. La vostra opinió li pot valdre a la pròxima comissió 2013 si llig el "Cronista de Gata".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -843, la del dia 4 d’agost, dissabte-

20120810084502-49blogparellaixiquetsabans.jpg

Reprenc la sèrie d'imatges antigues i dia a dia ens aproparem a l'actualitat. Retornen les sèries dels dos Jaumes, Jaime Caselles i Jaime Signes-Costa. Aquesta primera, que correspon al dia 4 d’agost dissabte, és de Caselles. És un retrato d’un matrimoni, Rosa Monfort i Francisco Caselles, amb els dos fills al braç. Per una part, Juan -que viu a Xàbia, sentat més a prop de sa mare- i per altra Jaime, el propietari de les fotografies, als genolls de son pare. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -844, la del dia 5 d’agost, diumenge-

20120810085153-j84lluisijaime.jpg

També torna l'altra sèrie de fotografies de Jaime Signes-Costa i Pepita. Aquesta correspon al dia 5 d’agost. A les festes d'abans, les tòmboles i les atraccions tenien ninots d'animals. A Lluís -esquerra- i Jaime -dreta- els va tocar un "bambi" i ells es van fotografiar tan contents. Joves d'abans. I darrere, de testimoni, el cotxe de l'època, el seat 600.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -845, la del dia 6 d’agost, dilluns-

20120810090332-64blogcincdones.jpg

Seguim amb retrats d'època. La imatge, corresponent a la sèrie de Jaime Caselles, tenia que haver-la publicada el dia de la Festa Major, 6 d’agost. Una fotografia molt antiga de Josefina, mare de Pepica (que per això ella li diuen Pepica "Josefina". Ella és també propietària de les fotografies. Com dic, a la fotografia està sa mare amb algunes de les seues amigues. Josefina és la que està sentada més a la dreta, si mireu la foto, la que té el vestit més clar. Observeu els vestits i l'elegància que tenen totes i com posaven per al fotògraf. Eren els anys 20 a 30 del segle XX. Darrere un mur de pedra, perque les fotos solien fer-se als corrals, als patis de les cases.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -846, la del dia 7 d’agost, dimarts-

20120810091144-j85pansapepita.jpg

La fotografia d’ara, de la sèrie de Jaime Signes-Costa, pertanyent al 7 d’agost dimarts, ve quasi al temps. Observeu la quantitat de pansa que es feia, com s'estenia al sequer. La propietària de les fotografies Pepita Miñana es va fotografiar davant dels canyissos després d'una bona escaldà. A més, el Montgó al fons indica on estava, a Gata. És un record que ja no el podem trobar i molt esporàdicament es veurà un sequer tan ple. El quadret és molt bonic i ja és història.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -847, la del dia 8, dimecres-

20120810203149-59blogapojada.jpg

Ara us pose la fotografia corresponent a ahir dia 8, diemcres. De la sèrie de Jaime Caselles, un altre retrat. Una fotografia d'una senyora que li dien Rosario de la família. Es recolza, com podeu veure, sobre un posador d’una planta. El fotògraf la va immortalitzar així.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -848, la d’ahir dia 9, hui dijous-

20120810203800-j86jaipepitaplaca.jpg

Posant-me al dia en quan a fotografies antigues es referix. La foto d’ahir, dia 9 dijous, és de la sèrie de Jaime Signes-Costa i Pepita Miñana. Precisament, a la imatge els podeu veure als dos a l'eixida del carrer Constitució, abans Primo de Rivera. De fons teniu la plaça. No s'aprecia molt bé, però el pis encara ´4es el ratllat que hi havia abans, semblant a l'esplanada d'Alacant. Era a inicis dels anys 70 del segle XX.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -849, la de hui dia 10, divendres-

20120810204243-5huelacadira.jpg

Finalment, arribe al dia de hui dia 10, posant-me ja al dia en fotografies antigues. La fotografia de la sèrie de Jaime Caselles i Pepica "Josefina" és un altre retrat d'època, en aquest cas d'una dona de la família de Pepica. Està sentada i podeu observar com porta un medalló i mira atentament a la càmera del fotògraf per a l'ocasió.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 11 D'AGOST DE 2010: Sols les sèries "Gata va ser notícia..." i "Fotografies antigues". La 120 era la creu de la carretera de Xàbia.

AQUELL 11 D'AGOST DE 2011: El dia de Santa Clara d'Asís, dins de l'espai de "250 aniversari..." començava per a la història local la "Construcció de l'ermita del Tossalet ( I )". La fotografia antiga era la 484. Eixia Pepica la Tramussera en 1953 i quatre amics.MEUS ARTICLES...de festes, 1997: Pinzellades de la Història de Gata (1939-1942) -V- 2n

20120811120513-1997-pinv2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

Torna aquesta sèrie que vaig deixar el passat 16 de maig. Ara que han fet les festes 2012 i que ja tinc dos articles més publicats al programa de festes, seguisc on m’havia quedat, en 1997. Si recordeu aquell dia deixava la primera fulla de "Pinceladas de la Historia de Gata" en el temps de 1939-1942. Era el cinqué capítol d’aquesta sèrie.

Hui pose la segona fulla. A la mateixa podem llegir encara en castellà el que escrivia dels alcaldes d’eixe temps, l’ajuntament i la religió. Us la pose de portada i ampliada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -850-

20120811184705-j87carrosses4.jpg

De la sèrie de Jaime SC, una fotografia de carrosses. Anys 70. Els xiquets eixien com ara a la cavalcada. La imatge recull el moment en el qual Miguel, el fill mitjà de Jaime i Pepita, junt amb altres amiguetes, vestits tots ells de sevillans, passa amb la carrosa.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 12 D'AGOST DE 2010: Anunciava la inauguració el dia 21 -enguany és divendres 17 a les 19 hores- d'una nova edició d'Art al Vent. Una notícia oficial, Gata al BOP, amb el reglament de Protecció de l'Espai Urbà per a Gata.

AQUELL 12 D'AGOST DE 2011: "Les festes de Gata a Internet: amb vídeos penjats a Youtube" era un dels articles del dia. Continuava l'enquesta de "el millor i el no tan millor de les festes patronals 2011". I es feia un recordatori: "Recorden: hui a les 19.30 hores, inauguració d'Art al Vent". El blog superava les 56.000 -hui ja està quasi per les 134.000-. Un article curiós: "Viatge en moto per les Gargantes: Teulada-Gata". Finalment, en dos parts posava la inauguració d'Art al Vent.ENQUESTA: EL MILLOR I EL NO TAN MILLOR DE LES FESTES 2012

20120812093158-cimg3663.jpg

Recorden que encara està vigent, fins divendres dia 17, l'enquesta sobre les festes patronals 2012. Quins actes o quin acte solament ha estat el millor per a vostés. Quin o quins no han estat tan acertats. Ja n'hi ha respostes a l'enquesta, la qual cosa agraïsc. Els visitants: "Un amb ganes de pegar garrotades", "Gater" i "Gater 3" han parlat de les millores que farien a les festes pròximes. Podeu vosaltres participar també amb la vosta opinió. Gràcies a tots per la vostra col·laboració, entre tots fem el blog del "Cronista de Gata".MIRADES URBANES...de la Festa Major: El Crist de Gata

20120812093807-dscf7543.jpg

Quan el Crist ix de l'església el dia de la Festa Major, el dia 6 d'agost de cada any, la "Mirada Urbana" que vegem és la imatge tan evocadora als peus de la torre del campanar, de l'església parroquial, que l'allotjat al llarg de dotze dies.

Si a més, la composició està decorada amb flors, resulta molt més vistosa. La "mirada urbana" resulta força curiosa, és un acomiadament d'un any, fins l'any que ve a juliol de 2013. Ací teniu la fotografia que combina imatge processonal i campanar.ELS MEUS ARTICLES...de festes: 1997, Pinzellades de la Història de Gata (1939-1942) (V) -3r-

20120812094808-1997-pinv3-copia.jpg

( PER A FER MÉS GRAN LA FULLA, PODEU PUNXAR ACÍ )

De la sèrie que anava publicant als programas de festes, si recordeu ahir reprenia aquest apartat dels "Meus articles..." i posava la segona fulla del cinqué capítol, el dedicat al període de 1939 a 1942. Ara us pose la tercera fulla. Continuava amb la religió i encetava la Societat i la Situació Social. La foto que il·lustrava la fulla era quan hi havia majoralesses del Crist, el moment de pujar la imatge per la recta final cap a l'ermita.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -851-

20120812095751-7blogxiquetspatinet.jpg

Una nova fotografia de la sèrie cedida per Jaime Caselles i Pepica "Josefina". I un nou retratet d’època com els que estic publicant últimament. El patinet i els xiquets es podria titular la foto. Finals dels anys 20 del segle XX. Vicenta i Antonio, els dos germans de Pepica "Josefina" es retraten juntets. Van morir els dos molt joves. Vicenta havia nascut en 1925. Va morir als 18 anys. Aquest retratet estava dalt del patinet i portava vestit i un sombreret al cap. El seu germanet Antonio el típic conjunt marineret.EL BLOG SOBREPASSA LES 134.000 VISITES

Encara hui, diumenge 12 d'agost, quan la calitja no para de fer pujar el mercuri, quan el foc torna a ser notícia per les nostres terres, encara hui deia hem superat les 134.000 visites del blog. A tots moltíssimes gràcies i a seguir endavant.AHIR, UN ALTRE INCENDI PER LA ZONA DE LA FONT D'AIXA

20120812193101-focaixa.jpg

Ja està extinguit. Cremava des de ahir per la vesprada, cap a les cinc

Tornem a patir un altre incendi. Des d’ahir per la vesprada a les cinc, tal vegada produit per un llam, després de la tormenta seca de calor que es va produir cap a eixa hora, tal vegada per la secor, es va declarar un incendi pel camí de la Font d’Aixa. Primer eren matolls, després tots els participants en l’extinció tractaven de parar el foc abans que arribara als pins que allí hi ha. Dir que, aquest matí encara les avionetes sobrevolaven la zona i els bombers ahir passaven pel carrer Xaló amunt amb sirena i llums incloses. Brigades forestals, bombers, protecció civil, policia local, tots ajudant per a que el foc no cremara més.

El membre de Protecció Civil i regidor del Bloc Joanvi Vallés va prendre unes imatges que parlen per si sols. Són captades al facebook. Agraïm la seua deferència per tal de posar-nos al dia de la informació més pròxima, encara que algunes vegades siga dolenta i no la voldríem donar.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 13 D'AGOST DE 2010: La jornada va resultar ser la de la "Primera ploguda forta de l'any climatològic". Es van recollir 40 litres a Gata. Ara, a dos anys vista, estem patint una forta onada de calor subsaharià, de la que diuen baixaran una mica aquesta setmana les temperatures.

AQUELL 13 D'AGOST DE 2011: Publicava les "Mirades urbanes: Art al vent, dia primer" i el mateix per al dia segon. Un interessant reportatge anunciava que el dia 15 era la festa de "la Mare de Déu gitada". Pose l'enllaç per a que el recordeu: http://cronistadegata.blogia.com/2011/081305-dilluns-15-festa-de-la-mare-de-deu-gitada.php.MEUS ARTICLES...de festes: 1997, Pinzellades de la Història de Gata (1939-1942) (V) -i 4ª pàgina-

20120813082326-1997-pinv4-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

Acaba ací l'article meu de les festes de Gata 1997 referents a la cinquena part de "Pinceladas de la Historia de Gata (1939-1942)". Pose al blog la quarta fulla, que té un poc de tot: acabava la part de societat i posava l'economia, l'agricultura, els carrers i els pressupostos, a més de la bibliografia i documentació. Tancava així l'article.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 14 D'AGOST DE 2010: Seguia la pluaj per segon dia consecutiu i titulava: "Més aiguats a l'agost". Publicava un reportatge de la història local religiosa: "Costum religiós-musical: el Cant de la Paloma, peça musical originaria de Gata". Per la seua completa informació us pose ací l'enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2010/081404-costum-religios-musical-el-cant-de-la-paloma-pe-a-musical-originaria-de-gata.php

AQUELL 14 D'AGOST DE 2011: Publicava que "Demà dilluns 15: festa de la Mare de Déu de les Alfabegues". A la secció de "250 anys..." publicava "El pare Mulet portà la imatge". La fotografia antigua 487 era una bonica estampa d'una entrada de bous pel carrer La Bassa.LA PREMSA PARLA DE...el dolent tema de les urgències nocturnes a la comarca

Els diaris LEVANTE-EMV, LAS PROVINCIAS i EL PAÍS (CV) tracten el tema hui als seus diaris. Les reunions dels alcaldes amb la Plataforma per a la Salut Pública i sempre al voltant del mateix tema: les urgències nocturnes a la comarca, que han deixat de fer-se als centres de Pedreguer, Ondara i Gata de Gorgos, entre d'altres.

Al Levante-EMV titula: "Los alcaldes del PP rompen el frente común contra el cierre de urgencias por las noches". Al subtítol: "Los populares plantan a la plataforma en una reunión a la que sí acudieron Pedreguer, la Llosa, Jesús Pobre y Benidoleig". si voleu llegir tot l'article al digital, ací teniu l'enllaç: http://www.levante-emv.com/comarcas/2012/08/14/alcaldes-pp-rompen-frente-comun-cierre-urgencias-noches/928189.html.

A LAS PROVINCIAS el titular és el següent: "La comarca exige a Sanidad que garantice un servicio de calidad".  Al subtítol: "La Plataforma estudia el pliego de condiciones del contrato "para denunciarlo si hubiera incumplimientos por parte de la empresa". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120814/marina/comarca-exige-sanidad-garantice-20120814.html.

Finalment, al diari EL PAIS (CV) es publica "Arrecia la protesta social por el cierre de urgencias sanitarias en la Marina Alta". Al subtítol: "Los alcaldes acuerdan solicitar una reunión urgente al consejero de Sanidad". Ací teniu l'enllaç: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/08/13/valencia/1344884133_158330.html.

FONTS: Levante-EMV, LAS PROVINCIAS (La Marina) i EL PAÍS (CV): 14-8-2012.IMATGES CURIOSES: Panoràmica nocturna de nit

20120814091301-gatasebroig.jpg

Fotografia feta per Sebastià Roig Sirerol

A la xarxa social "facebook" he pogut capturar aquesta preciosa fotografia feta per un excel·lent fotògraf Sebastià Roig Sirerol. Una imatge curiosa que plasma la nit a Gata, una vista, una panoràmica nocturna digna de contemplar.

FONT: Facebook, Sebastià Roig.MIRADES URBANES: Carrer Nou

20120814091739-cnouhdr.jpg

Nova imatge realitzada per l'amic José Salvador Ginestar Torres, aquesta del carrer Nou. Es va fer el 20 de juliol d’aquest any, dia que va passar el patró del poble pel carrer, degut al segon dia de Novena, a la baixada des de l’ermita i camí de la Costera del Grup Escolar. Vegau els colors i els arranjaments del carrer. Vegau una nova mirada urbana d’aquell dia.

FONT: foto de José Salvador Gimestar Torres.DIVENDRES 17, A LES 21.30 HORES, CONCENTRACIÓ DAVANT EL CENTRE DE SALUT

Aquesta és la convocatòria que hem trobat a la xarxa social "facebook". Us la pose textualment:

Enfront de l´agressió que contra la nostra salut representa el tancament del servei d´urgències al centre mèdic de Gata, entre d´altres pobles veïns, hem de plantar cara a Marina Salut i a la Conselleria de Salut i Privatitzacions Sanitaries.Per això ens vorem els divendres a les 21,30 enfront del centre mèdic fins que torne a obrir allò que és nostre: El servei d´urgències nocturnes. Que ningú tinga vergonya de vindre o pense que no serveix per a res. L´ÚNICA LLUITA QUE ES PERD ÉS LA QUE S´ABANDONA.Aquest divendres 17 d´agost comencem.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 15 D'AGOST DE 2010: Parlava, com també parlaré hui, de la "Nit Poètica a la Font de l'Hosta, de Teulada" ja que en ella vaig participar recitant. Com no, el "Costum religiós: la Mare de Déuj les Alfàbegues" era notícia. Publicava que "La banda de Gata s'en va a París. Actuarà a Eurodisney". Enguany marxa cap a Àustria dissabte 18 a la matinada, també actuant allí.

AQUELL 15 D'AGOST DE 2011: El primer article donava compte de la festa de hui, la Mare de Déu de l'Assumpció i la particular advocació a Gata de la Mare de Déu de les Alfàbegues. Ja parlava d'Art al Vent al capítol de "Mirades Urbanes". La mostra va estar fins 4 de setembre.HUI ÉS LA FESTA DE LA MARE DÉU DE LES ALFÀBEGUES

20120815123601-dscf7651.jpg

L'església parroquial s'ompli d'aquestes plantes amb l'olor tan característic

La Mare de Déu dormida abans tenia processó i majoralesses, ara sols té cuidadores i vestidores per a la festa

A Gata es cantava "El cant de la Paloma", originari de Gata

L'altar major de l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel s'ompli la vespra i el dia de la festa d'alfàbegues. Al mig la imatge de la Mare de Déu gitada, la verge de l'Assumpció, a la que alguns en altre temps li deien de la Paloma, degut al cant de la Paloma, un cant originari de Gata, que es cantava la vesprada de hui.

Com podeu observar a la fotografia, les "albahacas" (ocinum basilicus"en castellà i llatí, són grans i menudes, hi ha de tot. Tot l'altar presenta un aspecte digne de la major basílica.

No podem perdre aquell cant que els nostres bisavis i avis cantaven, sobre tot hi havia un cantadors especials.

Ací teniu textualment el cant de la Paloma, que cal recordar, preservar i si és necessari adequar i guardar al patrimoni musical local:

"Hoy, la paloma divina, la que nunca tuvo falta, para subir a su nido, el dulce vuelo levanta. Es la paloma, la Virgen María llena de gracia, que hoy sube a reinar el Cielo, de virtudes rodeada. Lleva en sus divinos pies la luna graciosa y clara; aquí van dos lunas juntas, una hermosa y la otra Santa".

"Preguntan unos a otros ¿Quién es esa hermosa Dama que tan reluciente sube y la luna lleva a sus plantas?. Responden: Esta es aquélla, en que a la Persona Sacra, la Segunda de las tres, nueve meses dió morada."

"Todos los coros divinos alzan al cielo las palmas cantando dulces motetes, diciendo con voces altas: Subid, cristalino espejo. Subid, fuente dulce y clara, subid, lucero del día, subid, preciosa esmeralda."

"Todos los Santos y Santas dicen con voz levantada: ¡Viva la Reina del Cielo! ¡Hoy sube a ser coronada!. Por vuestra asunción gloriosa, os suplico Virgen Santa que nos deis allá la gloria, y aquí, para amaros, Gracia.".

A la fotografia podeu observar com es presentava ahir i com està hui l'altar major.ANIT, POEMES EN UNA NIT D'ESTIU A LA FONT DE L'HORTA (TEULADA)

20120815171206-dscf7642.jpg

Any rere any, el "Cronista de Gata" acudix invitat a la vetlada que organitza, i d’això ja fa nou anys, l’Associació Culturals Amics de Teulada (ACAT). Enguany també vaig recitar i van ser dos poesies. La primera, com un record i un agraïment als teuladins. Record de la "Nit Poètica al Crist" del mes de març a Gata i agraïment per haver-me animat des d’ACAT a copiar el model. Cal ressenyar que l’escriptor gater, afincat a Teulada, Eduard Adolf Moncho, també va recitar algunes de les seues poesies, entre elles "La xiqueta cascavell" que ha publicat enguany al programa de festes de Gata.

Pel que fa a les meues, la primera poesia es deia "Remoreig de campaneta" de la qual era autora Rosa García Mulet (Rosita Don Luis) i que la va escriure en 1983 al programa de festes. La segona era meua, feta de fa uns dies. Es deia "Homenatge al ritual de l’escaldà". Aquesta és la que us pose per si teniu a bé llegir-la.

POESIES “FONT DE L’HORTA” 2012

HOMENATGE AL RITUAL DE L’ESCALDÀ

 Brollen les paraules en desús, que sols queden en la memòria.

Són fruit d’un altre temps, que evoca la tradició, la vella història.

Adéu als cànters, al cabàs i a l’escaldà, adéu als pilons, al canyís I a la girà.

Arribada la Mare de Déu d’Agost començava el quefer quotidià,

Aquell matxo i carro et portaven al riurau.

Recorde al meu avi, gran i greixut, fent foc a la caldera,

La meua àvia buscant pilons, preparant l’albergina i la pebrera.

L’escaldador donava l’orde, el temps corria al moment,

Els renders surtien cap al sequer, preparant veles i pinatells.

Del cabàs a la caça I d’ací bullint al canyís…el raïm de moscatell.

Però paren atenció, ara joves i grans diuen que com era allò i què fer,

Alguna cosa hi haurà que dir-los per a poder-los convencer,

Era tot un ritual, del riurau al sequer. Era per a tots fer del raïm pansa,

Treball, ganes i després ... a una altra romança.

A la fotografia de Vero Vives teniu un moment de la meua actuació a la Font de l’Horta, anit a Teulada.DIVENDRES 17, INAUGURACIÓ DE "ART AL VENT" IX

20120815180009-artvent1.jpg

La manifestació d'art tèxtil contemporani a l’exterior més important d’Espanya

Divendres 17 s’inaugura la mostra artística que fusiona la plasticitat amb la música, dansa i literatura

Extensa programació d'activitats al voltant del circuït d'Art al Vent

Ja està tot dispost. Divendres per la vesprada començarà la novena edició d’Art al Vent", amb un acte inaugural que tindrà lloc a les 19 hores i estarà amenitzat musicalment. En aquesta novena edició participen artistes de 24 païssos, que expondran 120 obres. Aquest any, per primera vegada, un jurat ha realitzat una selecció prèvia d’obres participants degut al gran nombre d’inscripcions. A més d’han escollit 25 per a que siguen exposades al mes de febrer al claustre gòtic de l’Espai Contemporani del Centre del Carme. A més, les 120 que configuren aquesta edició d’Art al Vent IX viajaran en el 2013 a Kerkradem, una xicoteta localitat holandesa on estaran del 15 de juny al 15 d’agost.

Teixits de diferents formes, tamanys i colors, obres creades per artistes de distintes nacionalitats per a culminar el cel d’un dels carrers de Gata de Gorgos. Això és, a "grosso modo", Art al Vent. Una mostra d’art tèxtil contemporani que ix de la tradició de penjar les millors frassades i cobertors de la casa als balcons al llarg dels dies de la festa maior. Un costum centenari que ha anat passant de generació en generació i ha servit com a propulsora de “la més potent mostra d’art tèxtil contemporani de tota Espanya”, en paraules de Joan Pedrós, regidor de Cultura de Gata i Josep Ginestar, artista plàstic director de "Art al Vent".

Gata de Gorgos ha apostat per aquesta manifestació artística com a símbol de cara a l’exterior, donada la trajectòria i la quantitat de païssos pels que ha viatjat. Portugal, Mèxic, Alemanya, Marroc i en aquesta ocasió Holanda, han estat alguns dels païssos que han exposat aquesta mostra i que han contribuit a que augmente l’interés dels artistes en participar i dels aficcionats a l’art a acudir a Gata.

Com a complement per aquesta peculiar mostra d’art tèxtil contemporani que es pot visitar al carrer La Bassa de Gata, el consistori ha preparat diverses activitats como una exposición retrospectiva que ja està oberta al públic en el Casal de la Música del carrer Aromes. Recopila 18 obres de les anteriors 8 edicions i està oberta de dimecres a diumenge, de 17 a 21 hores.

A més, la programació inclou els dies 23 i 30 actuacions de danses tradicionales; el 24 i 31 nit de tendes obertes i dj’s al carrer; el 28 una nit literària amb tres escriptores de la comarca de
la Marina Alta, Carme Miquel, Pepa Guardiola i Xaro cabrera; l'1 de setembre concert de rondalla local; i el dia 2 concert de bandeta.
Totes les activitats començaran a les 20 hores i es realitzaran en el circuït "Art al Vent".

PROGRAMACIÓ

Divendres, 17 d'agost, 19 hores, inauguració exposició "Art al Vent". Recorregut musicalitzat de l'exposició.

Del 17 d'agost al 9 de setembre, cada vesprada una guia estarà en el circuït "Art al Vent" distribuint catàlegs de l'exposició i fullets guia per a fer turisme a la localitat.

Del 17 d'agost al 9 de setembre, bars i restaurants de la localitat sorpreneran als visitants amb el menú "Art al Vent".

Dijous 23 d'agost, Danses tradicionals al circuït "Art al Vent", a les 20 hores.

Divendres, 24 d'agost, a partir de les 20 hores i fins la 1, mercadet nocturn al carrer i nit de tendaes obertes amb Dj’s en viu al carrer. Gata Fan Club.

Dimarts 28 d'agost a les 20 hores, nit literària "Un passeig per la Marina" amb Carme Miquel, Pepa Guardiola i Xaro Cabrera.

Dijous 30 d'agost, Danses tradicionals al circuït "Art al Vent", a les 20 hores.

Divendres 31 d'agost, a partir de les 20 hores i fins la 1, mercadet nocturn al carrer i nit de tendaes obertes amb Dj’s en viu al carrer. Gata Fan Club.

Dissabte 1 de setembre, 20 hores, concert de la Rondalla al circuï de "Art al Vent".

Diumenge 2 de setembre, 20 hores, concert de la Bandeta al circuït d'Art al Vent.

A les fotografies de l'Ajuntament i meua, podeu observar els preparatius de muntatge dels "cobertors" d'Art al Vent IX, així com els cartells de l'event artístic gater.

FONT: Text "Factoria d'Idees" per a "Art al Vent IX"; fotos Ajuntament de Gata.MIRADES URBANES: CADA DIA...ART AL VENT IX

20120815180506-dscf7658.jpg

Encete ací una sèrie de "MIRADES URBANES" que faré cada dia, mirant els carrers La Bassa, Duquessa d’Almodóvar i Plaça església. "Cada dia...At al Vent IX" ens transportarà a l’exposició tèxtil de "At al Vent" que estarà exposada del 17 d’agost al 9 de setembre. Hui pose dos obres que es troben pujant a mà dreta, encara que com sabeu no està inaugurada oficialment la mostra. A l'esquerra l'obra "Homenatge a les dones maltractades: anisat" de Josepa Gilabert-Espanya, fet de punt de ganxo, tèxtils i acrílic; a la dreta l'bra d'Adriana Serlink "Mi voz"-Espanya, feta de pintura acrílica i cintes de cotó.LA PREMSA PARLA JA...D'ART AL VENT

20120815182838-lasprovav.jpg

La premsa recull ja hui la informació que es donava ahir per part de l'Ajuntament, sobre l'exposició "Art al Vent (IX)". Els diaris Levante-EMV i Las Provincias ho publiquen.

Levante-EMV publica: "Gata acoge la muestra de arte textil más importante de España". Al subtítol: "Art al Vent" exhibe 120 obras de artistas de 24 países y recalará el próximo año en la ciudad holandesa de Kerkrade". Ací teniu l'enllaç de la notícia de A.P.F., que també publica una fotografia al peu: "las telas ya cuelgan de los balcones": http://www.levante-emv.com/comarcas/2012/08/15/gata-acoge-muestra-arte-textil-importante-espana/928436.html.

Per la seua part, LAS PROVINCIAS (la Marina) també es fa ressó de la notícia: "Gata de Gorgos y "Art al Vent" quieren conquistar de la mano el mundo". Al subtítol: "La novena edición de la muestra empieza a tomar forma con 120 balcones decorados con el arte procedente de 24 naciones". L'article escrit per Carlos López també té una foto que mostra als regidors de Cultura i Turisme junt amb l'alcaldessa "ayer en Gata". Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20120815/marina/gata-gorgos-vent-quieren-20120815.html.

FONTS: LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS, 15-8-2012. La fotografia de Carlos López és la publicada a LAS PROVINCIAS.LA PREMSA TAMBÉ PARLA DE....Sanitat i els problemes amb les urgències nocturnes

El diari EL PAÍS (CV) traca també hui el tema que ja tots conegem: el tancament de les urgències nocturnes al nostre Centre de Salut, igual que alguns altres de la comarca. Publica el diari: "Alcaldes de la Marina Alta exigen a Rosado que reabra las Urgencias". Al subtítol: "Los municipios consideran que Marina Salud no cumple las condiciones de la adjudicación". Podeu llegir tot l'article, punxant ací: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/08/14/valencia/1344967920_252309.html.

FONT: EL PAÍS (CV) 15-8-2012.DIVENDRES, 4rt DIRT TRACK a l'antic camp de futbol

20120815195927-4rtdtmotorclub.jpg

Amb els millors pilots de moto de l'especialitat

Organitza Motorclub Gata

Com tots els anys, i ja en van tres, el Motorclub junt amb l'Ajuntament de Gata (Regidoria d'Esports) organitzen un event que, cada any ha superat l'anterior. Este any el 4rt Dirt Track serà passat demà divendres 17 d'agost de 2012, degut a que els pilots que participaran tenien compromisos. Serà per la nit a l'antic camp de futbol de "Les Sorts".
Aquest any el cartell de pilots és impressionante, com: XAVI FORÉS, KENNY NOYES, SERGIO GADEA, BERTO LOPEZ i DANI RIVAS.

L'organització vol donar les gràcies a "WILD WOLF" patrocinador oficial, ja que sense el seu recolzament no es podria fer eixe espectacle.

A la fotografia, el cartell de l'espectacle.DEMÀ TOCA DONACIÓ DE SANG

Demà dijous 16 d'agost correspon la col·lecta de donació de sang, que com és habitual és cada mes un dijous. Com ja és habitual vindrà personal del Centre de Transfusions de la G.V., que comptarà amb els voluntaris habituals de Gata. Serà per la vesprada, de 17 a 20.30 hores al Centre Social Integrat. Acudiu, no deixeu passar l'oportunitat. La teua sang pot salvar una vida.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 16 D'AGOST DE 2010: "El Blog ja ha passat les 6.000 visites" publicava. Hui al llarg de la jornada sobrepassarà les 135.000. Recordava que l'altra major s'omplia d'alfàbegues el dia 15.

AQUELL 16 D'AGOST DE 2011: La festa de Sant Roc portava algunes informacions destacades en 2011. "Mirades urbanes: seguim miran "al vent" era una. D'història local religiosa tornava el 250 aniversari: "Pujà al camarí, benedicció i primera missa". La fotografia antiga (489) ens mostrava un dels actes festers de 1957.MIRADES URBANES...CADA DIA, ART AL VENT IX

20120816082054-dscf7660.jpg

Demà serà el gran dia, l’esperat per moltes persones que fan possible la mostra, l’exhibició tèxtil al carrer més important d’Espanya, com es diu és aquesta "Art al Vent". Dia a dia, observem amb les "Mirades urbanes" algunes de les obres exposades. A l’altra part de les obres d’ahir es troben aquestes que mostre hui, dins del carrer La Bassa. La que millor es veu, a l'esquerra, és obra de María Araceli Carrión-Espanya. Es diu: "De puntillas" i està feta de acrílic, cobertor antic, flors de paper i altres materials. La de la seua dreta és de Lolita Ballester-França, titulada "Ouvre ton esprit". Són cremalleres cosides.MEUS ARTICLES...de festes: 1998, el Bisbe Servera ( I )

20120816091442-1998-bisbeii1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb la sèrie dels "Meus articles" publicats als programes de festes, comence hui tres dies del reportatge que vaig publicar l'any 1998. Era una segona part, amb més informació de "El Obispo de Canarias y Cádiz, Juan Bautista Servera (II)". Encara en castellà, a la primera fulla que us reproduïsc hui parlava dels "Pontificiados de los obispos gaditanos del siglo XVIII" i entre ells estava el nostre personatge. Començava després la "Biografía y semblanza humana del Obispo Fray Juan Bautista Servera". Una il·lustració donava a conèixer l'escut pontificial de Servera.EL BLOG SUPERA LES 135.000 VISITES

Ja té el blog més de 135.000 visites. A totes i tots moltes gràcies, anem tots els dies fent. GRÀCIES. Les fotografies actuals, la història local, fotos antigues i altres documents són posats al blog, dia a dia. I tots vostés són també els protagonistes. Recorden que fins demà encara es pot comentar de l'enquesta: el millor de les les festes i allò que no ha estat tant bé. GRÀCIES i a seguir...RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 17 D'AGOST DE 2010: Sols publicava la fotografia antiga, que era la 126. Tractava de la festa de Sant Antoni de ja fa temps.

AQUELL 17 D'AGOST DE 2011: Arribava el blog a les 57.000 visites. Ara, ahir sense anar més lluny, ja es superen les 135.000 visites. La donació de sang, com la d'ahir, i els nous cursos de natació eren notícia. Seguiem amb el tema de la quinzena: "La premsa parla hui d'Art al Vent" i a "Mirades Urbanes" posava "més imatges d'Art al Vent". Finalment, extraia el comentari del director de la mostra d'Art al Vent, Josep Ginestar, amb motiu de la VIII edició.MIRADES URBANES: HUI S'INAUGURA

20120817090948-dscf7664.jpg

Els gaters ja fa uns quants dies que fixem les "Mirades Urbanes" cap al carrer La Bassa i des d’ahir cap al trossets del carrer Duquessa d’Almodóvar i tota la Plaça de l’Església. Hui és el dia escollit. Divendres 17 d’agost, a les 19 hores, es farà la presentació-inauguració de l’event artístic.

Com vaig dir fa uns dies enrere, dia a dia fem una ullada a alguna de les obres que ja ventejen al carrer La Bassa. A l'esquerra l'obra d'Alessandra Lamfredi-Itàlia "Tibetan wind horse". És un acrílic. A la dreta, l'obra d'Érica Landfors-Suècia: "Buscando calor", feta de cordell de pita i acrílic.

Demà dissabte tindreu complida informació de la inauguració de "Art al Vent" IX.MEUS ARTICLES...de festes: 1998, el Bisbe Servera ( II )

20120817091722-1998-bisbeii2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

Segona part de tres que conformen el meu article de 1998 del programa de festes de Gata, sobre el Bisbe Servera. La fulla té un retrat de Ricardo Escribano de Juan Bautista Servera, que es conserva al seminari de Cádiz. A la página de hui, podem llegir: "Labor episcopal de Juan Bautista Servera en Canarias (1769-1777)" i "El obispado de Juan Bautista Servera en Cádiz (1777-1782).

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -853, la del dia 14/8-

20120818192045-9blogxiquetcomunioreclina.jpg

Toca ara la sèrie de Jaime Caselles. Fotografies molt antigues les que he estat posant cedides per Jaime i Pepica. Com també és la que ara pose. Un retratet de Primera Comunió. Era de Vicentet de "Capblanc", Vicente Boronat Fornés. Observeu l'orla que té la fotografia com era típic i el reclinatori sobre el que descansa la mà del xicon i el missal. Dos llaços completaven el trage del comuniant.¿SABIEU...? que a les festes de 1912 es va produir un incendi a Gata

20120818192908-incenci1912.jpg

Era del dia 4 al 6 d’agost de 1912. A la Plaça de Tetuán es va declarar un “violento incendio”. Això publicava el “Diario de Alicante” el dia 7 d’agost. Va ser, segueix dient el diari, a la “casa número 18 propiedad de Salvador Ginestar”. El diari conta que l’incendi va començar al pallar que estava junt a les cuadres “propagándose rápidament a todo el edificio”. Allí es van personar autoritats i Guàrdia Civil. Tres hores va tardar en sofocar-se el foc i es van poder salvar les cases contigües que també tenien palla i serments. Acabava dient la notícia: “El hecho fue casual. Las pérdidas son considerables”.

Podeu observar el diari digitalitzat al que faig referència i la notícia. Tot això gràcies al Ministeri de Cultura i la seua biblioteca virtual de premsa històrica.

FONT: Diario de Alicante, Any VI, Nº 1.623, del 7 d’agost de 1912. // Ministeri de Cultura (http://prensahistorica.mcu.es).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -854, la del dia 15, festa de la Mare de Déu-

20120818193552-d4.jpg

Pose ara una fotografia que tindria que correspondre a l'època que estem. És propietat de Dora Caselles Pedro. La família i amics escaldant als Ecles. No es veuen clares les persones que participen en el procés de l'escaldà, però és un testimoni important i precisament ara és quan començava la gent a fer aquest treball agrícola quasi en desús. Observeu el fum de la caldera bullint. Raïm escampat al canyís i els "renders" fan un descans per a fer-se la foto.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -855, la del dia 16/8-

20120818195141-j89carretera-copia.jpg

( PER APRECIAR TOTS ELS DETALLS, PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA PUNXANT ACÍ )

Ja arribant al dia, una fotografia antiga més. De la col·lecció de Jaime i Pepita mostre ara com estava a punt d'asfaltar-se la travessa de la carretera general. Era per l'any 1966, aproximadament. L'home està a l'aguait per si ve algun cotxe. El xiquet és Jaime, el fill major de Pepita i Jaime. Podeu observar la vida del poble als anys 60. Una vespa, una furgoneta i poc més. Dones que pujen per la carretera i les cases totes a la mateixa altura. A la part dreta pujant podeu observar el cartell i l'entrada del Banc Central.LA BANDA DE GATA VIATJA A ÀUSTRIA

20120818200139-bandagata.jpg

La banda Unió Musical de Gata està de viatge. Com cada any per ara els integrants de la banda fan una ruta per Europa. Aniran a Berna, Feldkirch, Innsbruck, Salzburgo, Venecia, Cannes...la Banda de Gata va per Europa!!!. Per tant, els excel·lents ritmes de la banda, amb una vintena de participants, estaran presents a l'Europa Central.  A Innsbruck, la Banda tindrà una actuació baix del famós "Tejadillo de Oro". D'això i més ja aniré parlant-vos si arriben notícies des d'allà o a la tornada de la banda viatgera.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 18 D'AGOST DE 2010: Sols publicava l'antic carrer de les Aromes, transformat hui amb el carrer Trossets i els seus adjacents: Aromes, Xiprer,...

AQUELL 18 D'AGOST DE 2011: El dia de Santa Elena de l'any passat publicava: "La premsa torna a parlar hui d'Art al Vent" com també ho fa hui el setmanari Canfali Marina Alta d'aquesta edició 2012. La foto antiga 491 donava una pista per a fer atractives proves per a pròximes comissions, com ho ha fet la d'enguany amb la gimkana. Era la prova de passar cintes a la Plaça Nova...i amb vespa.¿SABIEU…? que el servei de Correus Xàbia-Gata en abril de 1912 se li va adjudicar a Ramón Bosch

Torna la sèrie de “¿Sabieu…?, aquella que ens transporta temps enrere a través de la biblioteca de premsa virtual històrica, amb tot el que fa referència a Gata publicat a la premsa a inicis del segle passat. Tindrem dins d’uns dies un monogràfic dedicat a la inauguració del tram Altea-Dénia del ferrocarril de la Marina, que va ser l’11 de juliol de 1915.

Ara tornem a 1912.  El dia 27 d’abril de 1912 el “Diario de Alicante” va publicar en “Noticias” la següent, que com és breu, la pose textualment: “La (per le) ha sido adjudicada a Don Ramón Bosch Siró, la contrata de la conducción del correo de Jávea a Gata.”

FONT: “Diario de Alicante, Any VI, Nº 1.541, del 27 d’abril de 1912. // Ministeri de Cultura, Premsa històrica.MIRADES URBANES: Un altre cop d'ull a "Art al Vent" IX

20120818112544-dscf7666.jpg

Ahir per la vesprada va quedar inagurada oficialment la mostra tèxtil a l’aire lliure més important d’Espanya, a Gata. La IX edició d’Art al Vent estarà exposada fins 9 de setembre. Ens deixa unes mirades al vent urbanes, unes mirades que cada dia portaré ací al blog. S’aprecien a la imatge quatre obres. La primera, més a l’esquerra és de Santiago Mollà-Espanya. es diu "Collage" i està feta de foto i papers. La segona és de Míriam Vleugels-Holanda. És diu: "Queenof the wind". És un acrílic. La tercera és de Grete Marstein- Noruega. Es diu "Good relations". És un acrílic. La quarta, més a la dreta, és d’Albertina Tafolla-Mèxic. Es diu "Caracol roto" i són teles cosides a mà i a màquina.MEUS ARTICLES...de festes: 1998, el Bisbe Servera ( i III )

20120818115517-1998-bisbeii3-copia.jpg

(PER A FER MÉS GRAN LA PÀGINA, PUNXEU ACÍ)

Tercera pàgina i última de l'article que vaig publicar l'any 1998 al programa de festes, sobre el Bisbe Joan Baptista Servera i Signes. A la fulla destaca l'òbit del prelat "Fallece el prelado de Cádiz" i la bibliografia. Com a document reprografiat està l'Oració Fúnebre que ell va dir en 1781 per un altre rector.INAUGUREN LA MOSTRA "ART AL VENT" 2012 ( I )

20120818165740-inaug1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

Ahir per la vesprada, a les 19 hores, va quedar inaugurada la mostra "Art al Vent" IX edició corresponent al 2012. El saló de plens estava ple d’artistes i de públic. Es trobaven també presents alcaldes i regidors de pobles veïns, com Beniarbeig i altres. També hi havia el cònsul de Suècia a Espanya Enrique Lorca Gambín, que ja fa dos anys que assistix a l’event. Dir que la mostra també té obres d’artistes de Suècia. També es trobava present la regidora de l’Ajuntament de València, Mairén Beneyto.

Van presidir la presentació i inauguració, el coordinador i professor de la mostra, director de l’Escola experimental "Antoni Vives" Josep Ginestar; el regidor de Cultura, Joan Pedrós Taléns; l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, i el diputat de Cultura i alcalde de Benissa, Juan Bautista Roselló Tent.

Després dels tradicionals parlaments, tots els presents es van dirigir per tot el carrer la Bassa, van pujar a la Plaça d’Espanya i van baixar de nou per a passar per davant de l’Ajuntament i acabar a la Plaça de l’Església. Un grup de Batukada xabier donava música i ambient al circuït.

Després de l’itinerari, artistes i convidats van fer un sopar preparat i pagat per ells mateixa, en el qual van poder canviar impressions i parlar de l’èxit, un any més, de la mostra, que estarà fins el 9 de setembre, amb moltes activitats al voltant de "Art al Vent" i amb la col·laboració de "Comerç de Gata".

Cal remarcar la participació de 120 obres de 24 països, augmentant i tenint que fer necessària una selecció.

A la composició fotogràfica (les fotos són de Verónica Vives) d’esta entrada i la següent podeu observar el que va ser l’acte d’inauguració.INAUGURACIÓ D'ART AL VENT IX ( i II )

20120818174516-inaugav2-copia.jpg

( PER A FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ )

El reportatge fotogràfic completa l’itinerari que autoritats, artistes i públic va fer ahir, dia de la inauguració de "Art al Vent" IX edició 2012. Carrer La Bassa, Duquessa d’almodóvar i Plaça de l’Església són els carrers elegits per a l’exposició, la millor d’Espanya en quant a art tèxtil a l’aire lliure es refereix.

Fotografies: Vero Vives.LA PREMSA TORNA A PARLAR DE...les urgències nocturnes

20120818175354-centresalutjuanvi.jpg

Tant els diaris "Información" d'Alacant com "Las Provincias" (La Marina) publiquen hui dos notícies del mateix tema: el tancament de les urgències nocturnes.

"Información" en un breu titula: "Servicios nocturnos. Nueve alcaldes exigen la reapertura de urgencias". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/08/18/nueve-alcaldes-exigen-reapertura-urgencias/1285798.html.

Per la seua part "Las Provincias" titula: "Carta de 9 alcaldes para pedir cita con Sanidad". Ací està l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120818/marina/carta-alcaldes-para-pedir-20120818.html.

Cal dir, al respecte, que ahir per la nit, a les 21.15 hores, es van presentar desenes de veïns al Centre de Salud de Gata per reinvidicar que l'obertura, de nou, de les urgències nocturnes. Al facebook he capturat la fotografia de Joanvi Vallés -li agraïsc la informació-. Fins que es solucione, tots els divendres es concentraran els gaters al Centre de salut de "Les Sorts".LA PREMSA TAMBÉ PARLA...de "Art al Vent"

El setmanari "Canfali Marina Alta" publica aquesta setmana un reportatge sobre "Art al Vent". Titula: "Gata: Art al vent consolida el municipi com un referent de l'art tèxtil contemporani".

Cal recordar que "Art al Vent" IX edició es va inaugurar ahir divendres per la vesprada.

FONT: Canfali Marina Alta.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -852, la del dia 13 d'agost-

20120818191327-j88disfressesmatri.jpg

Reprenc la sèrie tan estimada per tots, que no sempre es pot actualitzar dia a dia. Hi ha usuaris que "reivindiquen" una foto cada dia, però a vegades es fa impossible. Dit això, ens fixem amb la fotografia que tocava posar el dia 13 d'agost, la 852. Del grup de fotografies cedides per Jaime Signes-Costa Mulet i Pepita Miñana, pose un grup de matrimonis i familiars, ja fa molt anys, que després de sopar feien disfresses.

D'esquerra a dreta, la dona de Vicente Soler; el matrimoni propietari de les fotografies Pepita i Jaime; al costat de Pepita i dret el seu germà Miguel; agatxat Lluís i sentades Pasqualita i Charo, dones de Lluís i Miguel respectivament.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 19 D'AGOST DE 2010: Les dos seccions clàssiques publicava: "Gata va ser notícia..." i "Fotografies antigues". La 128 mostrava una quadrilla de xics dalt d'un carro. Anirien al camp o a la mar. Potser més bé al segon lloc.

AQUELL 19 D'AGOST DE 2011: La premsa parlava de Gata Residencial i l'acabament de les obres...El conte de mai acabar perquè encara estem igual. a "Mirades urbanes...més Art al vent". La foto 492 ens transportava a 1954 amb una iamtge de caçadors.MIRADES URBANES: Seguim...mirant al vent

20120819111534-dscf7668.jpg

L'exposició a l'aire lliure "Art al Vent" complix hui el seu tercer dia. Fins 9 de setembre estarà als carrers La Bassa, Duquessa d'almodóvar -una part- i Plaça de l'Església. Al blog del "Cronista de Gata" cada dia es publicarà una imatge.

La de hui centra la mirada sols amb una tela. L'obra és de María Muñoz-Espanya i es titula: "Ausencia" feta de cotó i tela cosida. La resta de teles no s'aprecien bé. Està al carrer la Bassa.IMATGES CURIOSES: Del carrer nou al campanar

20120819112042-fjsnouicamp.jpg

La imatge que ens ofereix la "curiosa estampa" feta per José Salvador Ginestar Torres i que he trobat al facebook la porte al blog, per a que aprecieu la combinació de colorit i el resultat final. Des del carrer Nou cap al campanar i amb un fons nuvolat es consegueix aquesta fotografia que ompli i traspassa les barreres que pareix vulguen posar els ferros que apareixen a la mateixa.MEUS ARTICLES...de festes: 1998: Pinzellades de la història, 1943-1950 ( I )

20120819112846-1998-pinvi1-copia.jpg

(PER A LLEGIR MILLOR I FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXEU ACÍ)

Seguint amb els articles publicats als programes de festes, l'any 1998 publicava "Pinceladas de la Historia de Gata (VI) 1943-1950". Ací us porte hui la primera part d'aquest article que començava fixant-se amb les festes patronals, la població, la política, els alcaldes i l'ajuntament, de fa més de mig segle.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -856, la del dia 17, divendres-

20120819165856-11bloghomesombrero.jpg

A punt d'actualitzar la sèrie de fotografies antigues, per a després (si es pot) posar-ne una cada dia, donant així gust a molts usuaris de veure's la foto antiga cada dia que entra al blog.

Toca ara, de la sèrie de Jaume Caselles i Pepica "Josefina". El retrat, perquè m'en va deixar molts de retratets, és d'un home amb gavardina. Era Mateu "de Pela". Observeu com s'ajuda d'una banqueta d'abans per a posar fent-se una foto d'estudi.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -857, la d'ahir, dia 18/8-

20120819170657-j90tiojaumenets.jpg

Correspon ara la fotografia a la sèrie de la col·lecció de JSC. El Ti Jaume "de Concepció" mira a la càmera. Està sentat junt amb altre home. Els dos néts miren també atentament i trauen el millor sonriure, inclús estan molt aplicats. Fixeu-se amb l'entorn, el mur de pedra de darrere i els típics capells ("sombreros") que menys el menut porten tots.¿SABIEU...? que pel setembre de 1912 va entrar molta moneda falsa a Gata

Es titulava “Monederos falsos” la notícia publicada el 16 de setembre de 1912 al "Diario de Alicante". A Gata havien entrat uns individus i havien escampat molta moneda falsa per les tendes i pels comerços. Se’ls buscava i s’havia donat orde pel Jutgat de Dénia.

FONT: Diario de Alicante,  Any VI, Nº 1.656, del 16 de setembre de 1912. // http://prensahistorica.mcu.es.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -858, la de hui diumenge 19/8-

20120819171716-41blogquatrexiquetesabans.jpg

Arribe a actualitzar la sèrie de fotografies antigues, que porta ja 858 dies, 858 fotografies, que es diu prompte, totes elles de Gata, de persones, llocs, actes, vistes, la Gata antiga a través dels ulls de la càmera, la Gata del record com ens diu el títol.

De la col·lecció de Jaime Caselles tenim ara un altre retratet de quatre xiquetes d'abans. Podeu observar que serioses estan entre el marc que deixen les dos cadires. La més menuda aprofita la cadira de l'esquerra per pujar i sentar-se sobre ella. El fotògraf les va posar en escala segons la seua altura. Mireu també els vestidets, són ja antics com antiga és la imatge. I la cortina que tanca el quadre.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 20 D'AGOST DE 2010: Un extens reportatge: "Comença la setena edició d'Art al Vent: cobertors al carrer". Anunciava per al dia següent, dissabte, la "Nit d'exhibició de cavalls..." a l'antic camp de futbol "Les Sorts" i el concert del diumenge a l'església de la guitarra gatera Rosario Caselles Canet i la soprano catalana Maarta Arbonés.

AQUELL 20 D'AGOST DE 2011: El dia de Sant Bernat, que es hui, publicava fa un any que Gata estava present a la Jornada Mundial per la Pau (JMP) i anunciava una important notícia socio-religiosa: "Dia 11 de setembre s'acomiada el Sr. rector, En Santiago Bohigues; el dia 18, arribarà el nou". Sobre l'exposició posava "Art al Vent. Curiositat", que tot va quedar en una anècdota graciosa. Un bon reportatge històric sobre "Aquells temps de la bona "escaldà" (fa 40 anys, agost de 1971)". Una altra notícia de la JMP amb el Papa: "El nostre rector En Santiago Bohigues també està a Madrid (JMP)".MIRADES URBANES: de visita per "Art al Vent"

20120820085033-dscf7670.jpg

Hui és el quart dia d'exposició d'Art al Vent (IX edició). Trobem altres imatges si fem més "Mirades Urbanes". Us agrada la que diuen és la més gran exposició a l'aire lliure d'art tèxtil d'Espanya?. Passem per la cantonada entre el carrer La Bassa i el carrer Constitució i ens fixem en aquesta peça artística llamativa. Pertany a l'artista Imad Mansour-França i es diu: "Ishara". Està feta de acrílic i tela cosida.ELS MEUS ARTICLES...de festes: 1998, Pinzellades de la Història de Gata (V) -1943-1950 ( II )

20120820090028-1998-pinvi2-copia.jpg

Segona de les pàgines del meu article publicat l'any 1998 al programa de festes titulat: "Pinceladas de la Historia de Gata (V) 1943-1950". M'ocupava de la Sanitat, la Religió, la Societat i els Monuments.MÉS IMATGES CURIOSES: Riu i pont, pont i riu

20120820090941-fotoriupont.jpg

Nova imatge que ens deixa la càmera de l'amic José Salvador G.T., ara del riu sec Gorgos i del pont de la via, una imatge paisajística curiosa que crida molt l'atenció a tots els que la contemplen. Ara es pot fer des del nou pont de la Font del Riu. Abans era més difícil. Observeu el riu sec entre la vegetació dels costats, de les voreres, compareu-lo per un moment, tancant els ulls, amb aquelles riuades d'octubre, que sol patit aquest riu. ¡¡Quina diferència!!.¿SABIEU...? que en 1913 la Junta Municipal de Gata va decidir posar arbitres per a cobrir el déficit pressupostari

Problemes al pressupost municipal també n’hi havia en 1913. El “Diario de Alicante” publicava el 30 de gener de 1913, que la Junta Municipal de Gata havia acordat establir arbitres sobre productes no tarifats per a cobrir el déficit que resultava del pressupost de l’any en curs.

FONT: “Diario de Alicante”, Any VII, Nº 1.769 del 30 de gener de 1913.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 21 D'AGOST DE 2010: Publicava que "Encaixa't: l'Escola Experimental de Plàstica "Antoni Vives" de Gata..."exposava a Xàbia. La foto antiga 129 ens mostrava el carrer la Manegueta amb festes i un ròtul que posava "Viva el Stmo. Cristo". Encara hui no he pogut datar aquesta fotografia.

AQUELL 21 D'AGOST DE 2011: El dia de Sant Pius X, papa, publicava les clàssiques seccions de "El Cronista...fa un any" i "Fotografies antigues".MIRADES URBANES: Tots baixen carrer la Bassa avall

20120821091601-dscf7672.jpg

Nombrosos turistes es veuen sorpresos per les teles que penjen dels balcons i baixen carrer La Bassa avall. Estan immersos en la major exposició a l’aire lliure d’art tèxtil. Al blog del "Cronista" cada dia, fins el 9 de setembre, fem eixa mirada urbana cap alguna de les obres allí exposades.

Hui la imatge recull tres obres en una mateixa casa i balconada. A l’esquerra l’obra de Teresa Rosa Aguayo-Espanya que es diu "Rumors" i està feta amb fotografia, feltre i sonalls cosits. Al mig, l’obra de Rubén M. Riera-Espanya (S.T.) que és un acrílic. A la dreta, l’obra de Jean Bernard Dejean-Haití, que porta per títol: "Paseando por el patio" feta d’algeps, tinta xinesa i roses.CANAL 9 TVV VA GRAVAR EN DIRECTE L'EXPOSICIÓ "ART AL VENT" ( I )

20120821092726-tvv1.jpg

A la segona edició de Notícies 9, des de la Plaça de l'Església

La gent que va passar per la Plaça de l'Església ahir pel tardet es va quedar sorpresa davant un camió i un cotxe de Canal 9 Televisió Valenciana. El motiu va ser la gravació en directe de l'exposició "Art al Vent". La locutora Diana Grau va presentar a la segona edició de Notícies 9 la mostra.

A una següent entrada del blog, podreu mirar com es va preparar i fer la gravació en directe.

 Ara us pose l'enllaç de la notícia, que teniu que fixar-vos del minut 14,46 al 15,03, moments en que es fa una introducció i del 23,40 al 24,48 en que es resumix la mateixa: http://www.rtvv.es/va/informatius/Nt9-edicio_3_758954177.html.

FONT: TVV, Notícies 9 2ª edició, 20-8-2012.

 MUNTATGE DE LA GRAVACIÓ DE CANAL 9 TVV ( i II ) sobre "Art al Vent"

20120821151140-tvv2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

"Art al vent" ( IX edició ) va ser notícia a l’informatiu Notícies 9 -2ª edició-

El "Cronista de Gata" va estar allí. Gràcies a una telefonada feta pel regidor de Cultura, Joan Pedrós, em va posar al corrent del fet, bastant inusual per al poble. Un camió d’enllaços amb el simbol de Canal 9. Un operador dins del camió, un càmera, una realitzadora i una locutora, van donar forma a la notícia.

Primer van preparar la ubicació de la càmera i la locutora. Baix del campanar no era el lloc més propici, donada la poca llum que es produïa. Finalment, van optar per anar al costat de la farola, encarats cap a ca Miñana i Ca Corder. El resultat ja el coneixeu. En directe es va fer una introducció per la locutora i després el resum. Prèviament, havien estat gravades imatges pel carrer La Bassa, on es troba la gran quantitat de teles de la mostra "Art al Vent" (IX edició).

A les fotografies de la composició podeu observar tot el muntatge i preparatius per a eixir en directe des de Gata cap al món, per mig de la Televisió Valenciana, a l’informatiu de la nit, la segona edició de Notícies 9.IMATGES CURIOSES: cap al CSI i l'ajuntament

20120821151918-dealcolaiesacsi.jpg

Seguisc oferint-los imatges curioses, el·laborades i preparades per l’amic José Salvador Ginestar Torres, que les posa al facebook de l’Ajuntament i són molt seguides per l'impacte que fan les mateixes.

La present fotografia està presa des del balcó que fa el carrer Alcolaies al final. La vista mira cap a l’edifici del Centre Social Integrat i l’Ajuntament, no sense abans parar l’ull cap al parc del Raval, que ara es troba ple de colors per la seua vegetació, com el morat que domina al mig de la fotografia. Les pedres del riu també donen al quadre una altra dimensió.PUJADA DE LA TAXA DE L’AIGUA POTABLE (BOP)

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dimarts 21 d’agost de 2012, un edicte sobre l’actualització i increment de les tarifes de l’aigua potable.

"La mercantil pública local SOLDEGATA SAU, presta el servei de subministrament d’aigua potable en el terme municipal de Gata de Gorgos, per encomanda del Ple de l’Ajuntament de data 8 de març de 2012. D’acord amb la clàusula tercera del conveni regulador de l’encomanda de gestió, les tarifes s’actualitzen d’acord a l’ïndex de l’increment de Preus al Consum.

D’acord amb este índex, les tarifes resultants seran:

AGUA POTABLE 2012:

Suministro B.I) 0-60 m3/trim 0,7117 /m3.

B.II) 61-100m3/trim 0,8895 /m3.

 B.III) >100M3/trim 1,4949 /m3.

Servicio (según calibre) 7,1198 /ab/trim.

Estes tarifes tindran efectes des del dia 1 de juliol de 2012. El que es fa públic per a general coneixement.

FONT: BOP, dimarts 21-8-2012. 

 

 

 

 

 

 LA PREMSA PARLA de Art al Vent

El diari "Información" d'Alacant publica hui dimarts 21 un altre article referent a la mostra internacional d'Art al Vent exposada en Gata. El títol: "Muestra internacional. Arranca en Gata con 120 obras "Art al Vent". ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/08/21/arranca-gata-con120-obras-art-vent/1286459.html.

FONT: diari INFORMACIÓN. 21-8-2012.MEUS ARTICLES...de festes: 1998, Pinzellades de la Història de Gata: 1943-1950 (VI) - i III -

20120821153039-1998-pinvi3-copia.jpg

( Cal llegir-ho fent més gran la imatge del frontis de la notícia donat que un problema tècnic no deixa ampliar la fotografia )

Acabe hui les tres pàgines del meu article publicat a les festes patronals de 1998 sobre "Pinceladas de la Historia de Gata (VI) (1943-1950). La fulla té una fotografia de l’encreuament entre la carretera nacional i la de Xàbia, al lloc on es diu "la Creu". El text parlava de la situació social, economia, pressupostos i carrers. La bibliografia i documentació tancava l’article.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 22 D'AGOST DE 2010: Encara publicava una setena part de la mostra d'Art al Vent 2010.

AQUELL 22 D'AGOST DE 2011: El dia de Santa Maria, publicava un "Incendi al terme veí de Llíber, molt a prop del de Gata". Què poc s'ha diferenciat d'enguany!!. Es publicaven dos edictes al BOP: les assignacions als regidors i la taxa d'urbanisme.MIRADES URBANES: Més obres "al vent"

20120822083538-dscf7674.jpg

Com cada dia, s'asoma a la finestra del blog l'obra o obres captada per la nostra càmera de l'exposició al carrer "Art al vent" IX, 2012. Hui li toca el torn a dos obres més que s'ubiquen al carrer La Bassa. A l'esquerra teniu una de María José Cholbi-Espanya- que s'anomena "Almas" feta de botons cosits i tinta. A la dreta, una obra de María Isabel de Piero-Argentina-Itàlia, dita "Makuñ (Poncho Mapuche). És tarlatana cosida.EL BLOG TOCA EL 136.000 VISITANTS

El blog "Cronista de Gata de Gorgos" té just ara 136.000 visitants. Passa de pressa i, sobre tot, ara que les "mirades urbanes" estan posades en la mostra d'Art al Vent, que sempre hi ha notícies i que els quefers de l'estiu fan que agrupe més les fotografies antigues. GRÀCIES A TOTES I TOTS, com sempre dic. Anem cap avant a la recerca de les 150 mil visites.LA PREMSA parla de Art al Vent

Ara és el diari LAS PROVINCIAS que publica hui dimecres 22 a la seua secció de La Marina un article de la mostra Art al Vent. La signatura és de R.G.G. i C.L. Les inicials pareixen dir Redacción Gata de Gorgos i Carlos López. La foto és de premsa de l'ajuntament. Titula: "Los balcones de Gata lucen 120 obras textiles de arte contemporáneo en Art al Vent". Al subtítol: "La novena edición del certamen, inaugurada el fin de semana, mostrará hasta el 9 de septiembre propuestas de artistas de 24 países".

Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120822/marina/balcones-gata-lucen-obras-20120822.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, dimecres 22-8-2012.IMATGES CURIOSES: Plaça de l'Església

20120822084903-entradaesglesia.jpg

Continue descobrint les imatges que l'amic JS G.T. proposa als internautes i que l'ajuntament i ell mateixa donen a conèixer. Ara és la façana de l'església, a la mateixa placeta que forma el conjunt. Com sempre els colors tan especials del portal o el lloc "HDR looks" són els que desperten l'atenció. En aquest cas, mireu com hi ha persones conversant prop de la porta del temple. Penja de la torre del campanar el cartell del 250 aniversari Ermita-Crist. La imatge en vertical li dona una profundidat curiosa.¿SABIEU...? que a l’abril de 1913 es va nomenar rector de Gata a José Catalá

El “Diari de Alicante” del 23 d’abril de 1913 ho publicava a la primera pàgina amb el títol de “Provisión de Curatos”. Com a “Curatos de ascenso” estava el de San Miguel Arcángel de Gata, que li corresponia a Don José Catalá Lorente. Efectivament, a l'Arxiu Parroquial, al quadre de regents de la parròquia apareix el nombre 37, En José María Catalá Llorente, nascut a València, que va estar a Gata des del 25 de maig d'eixe any 1913 fins el 17 d'octubre de 1921. Després passà a ser arxiprest a la Vila Joiosa.

FONTS: Diario de Alicante, Any VII, Nº 1.835, 23-4-1913 / Arxiu Parroquial, Església Gata, quadre de regents de la parròquia.L'AJUNTAMENT SIGNA LA RECEPCIÓ DE L'EDIFICI POLIVALENT JUVENIL

20120822143738-reccpjuv.jpg

L’Ajuntament de Gata, representat per l’alcaldessa Ana María Soler, ha signat aquest matí la recepció de l’obra de l’Edifici Polivalent Juvenil de mans de l’empresa adjudicatària de les obres COINGER.

La signatura s’ha dut a terme després de la visita a l’obra que han realitzat l’alcaldessa; la regidora d’Urbanisme, Maite Signes;  els tècnics de la direcció d’obra, Juan José Camps i Jaime Soler, i el representant de l’empresa constructora, Miguel Ángel Salagre.

L’obra, que es va iniciar a setembre de 2010, tenia un pressupost de 1.001.875,24 euros finançats al 100% per la conselleria de Benestar Social a través del Pla Confiança.

A la fotografia podeu observar el moment de la signatura, així com la visita a l'edifici.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.SUBVENCIÓ DE BANCS PER AL MUNICIPI

Hui es publica al Butlletí Oficial de la Província (BOP) la concesió en subvenció de 9 bancs per a l'ajuntament de Gata. No s'han subvencionat papereres per manca de pressupost.

FONT: BOP, dimecres 22-8-2012.MEUS ARTICLES...de festes: 1999, Fray David Mulet Monfort

20120822144915-1999-fradavid.jpg

( PER A FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXEU ACÍ )

Passe d’any en els meus articles publicats. En 1999 vaig publicar l’article "Fray David Mulet Monfort BREVE SEMBLANZA DE UN MÁRTIR FRANCISCANO GATERO" amb una fotografia propietat d’Antonio Monfort i dades extretes del llibre "Rutas de sangre, dolor y amargura" del franciscà valencià Francisco Lloréns Moltó.

Ara podeu llegir tot l’article. Cal recordar que a desembre d’enguany farà els 75 anys de la seua mort i que el seu martiri està en procés de beatificació.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 23 D'AGOST DE 2010: Publicava sobre Art al Vent que era el "gran atractiu cultural i turístic de l'estiu de 2010". Una altra informació cultural: "Excepcional concert de guitarra i soprano: la gatera Rosario Caselles i la catalana Marta Arbonés". Pose l'enllaç per a recordar la notícia: http://cronistadegata.blogia.com/2010/082302-excepcional-concert-de-guitarra-i-soprano-la-gatera-rosario-caselles-i-la-catala.php.

AQUELL 23 D'AGOST DE 2011: El dia de Santa Rosa de Lima de l'any passat el blog superava les 58.000 entrades, ara ja supera les 136.000. Publicava que divendres seria el ple extraordinari de les encomandes a SòlGata que ja té i productivitat del personal. Publicava un "testimoni d'un gater que ha estat a la JMJ (Jornada Mundial de la Joventut)" que era Antonio Monfort. Recordem les seues paraules de la vivència de fa un any amb l'enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/082305-testimoni-d-un-gater-que-ha-estat-a-la-jmj-jornada-mundial-de-la-joventut-.php. La foto antiga era de l'escaldà, del temps d'ara.MIRADES URBANES: més obres i més gent, Art al Vent

20120823084349-dscf7676.jpg

A mesura que passen els dies, Art al Vent és més coneguda pels turistes que visiten el poble i pels gaters mateixa que al passar pels tres carrers que tenen la mostra, alcen el cap i miren els detalls de les obres, són "Mirades urbanes".

Hui vegem. Hui toca dos obres més. La de la part esquerra de la foto, que es veu menys nítida pertany a Afnan Alskhekhly-Irak. Es diu: "Hourof" i està feta de teles cosides i acrílic. Però, una de les teles més cridaneres pel tema i els moments que viu Espanya és la de Javier Gómez de Segura-Espanya que té un títol molt sugestiu: "Yo no estoy en crisis". Està feta de acrílic i rotulador.LA PREMSA parla d'Art al Vent i del Centre Polivalent Juvenil

El setmanari Canfali Marina Alta digital torna a fer un article sobre la mostra "Art al Vent". Publica aquesta setmana: "Gata: Art al vent ompli d'art contemporani les balconades del nucli urbà".

Per altra part, el diari LAS PROVINCIAS en la seua edició de hui dijous 23, publica la notícia que us posava ja ahir. Titula: "Firman la recepción del edificio polivalente". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120823/marina/firman-recepcion-edificio-polivalente-20120823.html.

FONTS: Canfali Marina Alta digital, 21-8-2012 i LAS PROVINCIAS 23-8-2012.HUI DIJOUS 23, DANSES AL CIRCUÏT D'ART AL VENT

20120823085712-menusav.jpg

Els restaurants del poble fan menús Art al Vent

Hui dijous dia 23, des de les 20 hores, està prevista l'actuació del Grup de Danses local "la Llata" per tot el circuït especial de la mostra "Art al Vent". És una de les activitats complementàries programades al voltant de l'exposició del carrer La Bassa-Duquessa d'Almodóvar-Plaça de l'Església. Per a demà està prevista la "Nit de comerços" de la qual ja parlarem. Tot això, units amb "Comerç de Gata", una associació que vol enquadrar-se també dins del món turístic que pot deixar la mostra.

Per altra part, els restaurants del poble fan menús especials durant estos dies, dedicats o que giren al voltant de l'exposició tèxtil a l'aire lliure.

A la imatge teniu alguns dels plats dels menús especials i els restaurants participants.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 24 D'AGOST DE 2010: Publicava: "Un fill de gatera, cap al Brasil a competir: Ignasi Cardona Torres pujarà l'Edifici Nestlé Brasil de Sao Paulo".

AQUELL 24 D'AGOST DE 2011: El dia de Sant Bertomeu també parlava de Art al Vent ja que l'obra "controvertida" "torna al seu origen". Una folto molt antiga d'escampar canyís de pansa era la 497, a tres de la 500.MIRADES URBANES: més peces al vent (mostra AV IX edició)

20120824082032-dscf7678.jpg

Continuava la subsèrie encetada dies abans de començar oficialment la mostra d'Art al Vent en aquesta edició 2012. Cada dia una "mirada". I hui toca sols una tela, perquè així ho porta la fotografia. L´'obra és de Andreas Herrmann-Alemanya i es dia "Dance in the mirror". Està feta de fotografia.NIT DE COMERÇOS OBERTS, HUI DIVENDRES 24, A GATA

20120824083409-dansesav.jpg

Ahir va actuar el grup de Danses tradicionals "La Llata"

Van succeïnt-se, com marca la programació, els actes programats conjuntament entre Ajuntament i Comerç de Gata al voltant de la mostra Art al Vent (IX edició) 2012.

Per aquesta nit divendres 24, l'associació "Comerç de Gata" ha organitzat una nit de comerços oberts, amb la col·laboració del Gata Fan Club. La iniciativa dels comerciants serveix per a completar el cartell d'actividades, que va tindre ahir una altra activitat: una mostra de danses tradicionals per tot el circuït, pel grup local "La Llata", davant la mirada de molts turistes i gent forània.

Pel que fa a aquesta nit, un bon grapat d'establiments romandrà oberts, de 20 a 01 hores al llarg del circuït de "Art al Vent".  Al carrer La Bassa hi haurà, a més, un mercadet en el qual comerciants de la localitat oferiran productes d'alimentació com embutits tradicionals, dolços, pans, etc., a més d'articles de perfumeria, regals, complements, salut natural…i altres. Per a rematar, la vetlada estarà amenitzada per les sessions dels  DJ’s del Gata Fan Club.

Aquestes activitats convertiran així aquesta nit en un moment idoni per a visitar Art al Vent i gaudir d'una verdadera experiència de poble a Gata.

A la fotografia podeu observar un moment de l'actuació de les Danses tradicionals del grup local "La Llata" pel carrer La Bassa.

FONTS: Text, Factoria d'Idees per a Comerç de Gata. Foto: del facebook pujada per Anto Font Pedro.IMATGES CURIOSES: ...I al fons el Montgó

20120825183123-blogdaltcasesjs.jpg

La referència del poble on vivim ens la dona el Montgó. Diuen que és baixet, però és el nostre guia geogràfic. Per dalt de les cases de Gata, teulades i blocs de pissos, allà al fons s'alça el Montgó. La imatge és de José Salvador Ginestar Torres. Sabeu que vaig publicant de la seua sèrie d'imatges curioses, pel colorit que trau, com aquesta on el cel nuvolat té molta importància a la fotografia.ELS MEUS ARTICLES...de festes: 1999, Història Parroquial de Gata (1898-1964) ( I )

20120825185003-1999-histopa1-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA PÀGINA, PUNXANT ACÍ )

L'any 1999 al programa de festes de Gata publicava amb cinc pàgines un extens reportatge-article sobre la: "Historia Parroquial de Gata "San Miguel Arcángel" (1868-1964). La primera fulla tenia una introducció i dades concretes fins 1910. Una fotografia del rector D. Vicente Llopis i catequistes a l'ermita completava la pàgina.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -859, correspon al dia 20/8-

20120825191629-j91bodarositaantjip.jpg

Torna la sèrie que més estimen els usuaris del blog, els asidus gaters i no gaters. Entre dissabte i diumenge, que hi ha més temps, actualitze les imatges antigues. Seguisc amb les dos sèries dels dos Jaumes, Jaume Caselles i Jaime Signes-Costa.

La que pertocava el dia 20, correspon a la sèrie de Jaime Signes-Costa i Mulet i Pepita Miñana. Era una boda. Estaven convidats Rosita Signes "de Don Luís" i Antonio el seu marit. Els dos miren de front. També ho estava la família de Jaime i Pepita. Els vegem ací amb dos dels fills, a la part dreta de la foto.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -860, la del dia 21/8-

20120825192701-81bloggrupviatge.jpg

Seguint amb les sèries de fotografies antigues, la que corresponia el dia 21 és de la de Jaime Caselles. Eren els anys 60 i els viatges dels joves casats es feien a Barcelona o a Madrid. Ací teniu a Pepica i Jaime més a l'esquerra junt amb Pepica i Vicente (carretera de Xàbia). Els quatre es van fotografiaar amb una amiga de Barcelona que tenia la criatura quan van fer el viatge junts. Mireu el reclam de l'avió dalt de l'edifici.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -861, la del dia 22/8-

20120825193745-j92mareidosfills.jpg

Ara és una imatge de la sèrie de Jaime SC i PM. La propietària de les fotos Pepita acompanya de la mà als dos fills, Jaime i Miguel. Ells van disfressats, per tant serien festes a mitat dels anys 60 del segle XX. Mireu la carretera general i el poc tràfic que passava. Els ròtuls de Ca Soler que era un autoservici també es distingueix. La foto està feta davant de sa casa, per la carretera.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 25 D'AGOST DE 2010: Anunciava que el 27 seria la inauguració dels museus etnogràfic i arqueològic.

AQUELL 25 D'AGOST DE 2011: Parlava del viatge de la banda a Madrid. Precisament aquesta matinada han tornat del viatge de 2012 a Àustria. La fotografia 498 era dels mestres del 59 del segle XX.MIRADES URBANES: Danses al carrer en un tardet calorós

20120825115451-mesdansesav.jpg

Trenque hui la tònica dels últims dies i pose la mirada de dijous per la nit. Els vianants i passejants de la Plaça d'Espanya es van trobar amb la sorpresa de les danses tradicionals actuant i fent poble. L'activitat s'emmarcava dins de les complementàries d'Art al Vent IX edició.

La foto està presa de la xarxa social facebook (event D'ací).NIT DE COMERÇOS, DIVENDRES 24, al voltant d'Art al Vent ( I )

20120825120352-nitcomercosav.jpg

Va ser una Nit de Comerços oberts, de les vuit de la vesprada a la una de la nit. Nombroses persones es van apropar per veure la novetat. El carrer la Bassa sonava amb la música dels Dj’s de Fan Club Gata. Era la festa. Tot això passava anit. Hi havia productes al carrer, tallers de maquillatge i altres coses. "Comerç de Gata" aposta per les activitats i el comerciant de poble.

A les fotografies del facebook, pujades per Anto Font Pedro podeu observar les activitats de la Nit del Comerç Local, dins de les activitats paral·leles a Art al Vent (IX edició, 2012).PRESENTEN LA 6ª EDICIÓ DE "FIGA" (Festivalet Independent de Gata)

20120825122706-figa2012pp.jpg

Comptarà amb dos escenaris per la quantitat de grups

L’associació Gata Fan Club calfa motors amb la presentació del 6é Festivalet Independent de Gata, FIGA 2012, que se celebrarà el proper dissabte 1 de setembre a l’esplanada del Grup Escolar. La Regidoria de Cultura i l’associació van presentar ahir el festival.

Juan Pedrós, el regidor de Cultura, va destacar que la d’enguany és la sisena edició, "cosa que demostra que és una feina ben feta i s’ha consolidat". A més, ha recordat que per primera vegada hi hauran dos escenaris.

El president de l’associació Joan Soler va explicar que la raó de tenir dos escenaris és el nombre de grups, ja que enguany actuen sis grups; dos de la comarca Tremp i Delossantos , i quatre de fora, Litoral, Cut Your Hair, Chinese Christmas Cards i Ornamento i Delito, grups ja consolidats. Una altra novetat és que comença més prompte per donar cabuda a tots els grups i també per a arribar a més públic.

L’organització ha volgut agrair a patrocinadors, socis i a l’Ajuntament de Gata la col·laboració per fer possible este festival i que l’entrada siga gratuïta.

Finalment ha convidat a tots a acudir el proper dissabte 1 de setembre a partir de les 20 hores a gaudir de la música, de la zona de descans, la barra i la tenda de discs i merchandising.

Presentem el 6é Festivalet Independent de Gata FIGA 2012

La premsa ja parla del Festivalet FIGA 2012

de les 20.30h, és celebrarà el 6é Festival de música independent al Grup Escolar de la localitat de Gata de Gorgos. El festival FIGA 2012 està organitzat per l’associació musical GataFanClub i enguany arriba amb força per tal de presentar-nos alguns dels millors grups del panorama musical independent, per a que ballem fins a ben entrada la matinada. Enguany, per primera vegada, tindrem dos escenaris, que seran testimoni del festival més ambiciós que ha fet l’associació fins ara.  

GataFanClub es va crear a l’any 2006, un any després varen començar amb el seu festival FIGA I no han deixat de fer-ho tot i la crisi. Tots els concerts son gratuits I estan financiats per socis i patrocinadors. Top Models (Brighton 64) varen ser els encarregats de donar el tret de sortida al primer FIGA i, des de llavors, no han deixat ni un any sense celebrar els seus concerts, sempre en dates diferents, pero amb la mateixa il·lusió del primer día. Altres grups que han passat per els seus escenaris han segut: Grises, Mox Nox, Mujeres, Jonston o The Last 3 Lines.

LAS PROVINCIAS publica hui l'event musical de dissabte 1/9

LAS PROVINCIAS publica hui dissabte l'event musical: "El Festivalet Independent de Gata tendrá dos escenarios". Al subtítol: "La presencia este año de seis grupos obliga a la organización a ampliar el espacio y a empezar más temprano las actuaciones". Ací teniu l'enllaç per llegir-ho: http://www.lasprovincias.es/v/20120825/marina/festivalet-independent-gata-tendra-20120825.html.

Per a més informació: gatafanclub@gmail.com // www.facebook.com/pages/GataFanClub/44431917826

FONTS: Text i fotos: Gabinet de premsa Ajuntament Gata. Informació: Gata Fan Club. // LAS PROVINCIAS, 25-8-2012.

 

 

 FORMACIÓ D'ADULTS: Comença el curs, oferta formativa 2012-2013

20120825123926-cartellepa2012-copia.jpg

( PER A TINDRE MILLOR INFORMACIÓ, PODEU FER MÉS GRAN EL CARTELL PUNXANT ACÍ )

La matrícula comença dilluns 27 d'agost fins 21 de setembre

L’Escola de Formació de Persones Adultes de Gata ha publicat ja la seua oferta de cursos i tallers per al 2012-2013.  Dins la programació s’impartiran els programes d’alfabetització i educació bàsica fins a l’obtenció del Graduat en educació secundària així com la preparació per a Cicles Formatius de Grau Mitjà d’FP,  i Ofimàtica bàsica , i a més a més, inclou una variada oferta de cursos alternatius. En quant a llengües, s’impartiran classes de Valencià, Anglès, Francés i Castellà per a Estrangers.

Dins els programes per a viure el temps d’esbarjo de forma creativa es presenten nous cursos com Teatre, Herbes de menjar i cuinar o viticultura bàsica, tall i confecció. I es mantenen altres amb gran tradició com el Curs Comarcal de Plàstica Experimental A Vives, Brodat de Malla i Macramé, Boixets i Balls de Saló; a més a més de  Fotografia, Restauració de Mobles, Encordat de Cadires,  tast de vi,danses tradicionals

El període de matrícula es del 27 d’agost al 21 de setembre i es pot realitzar al Centre Municipal de Formació de Persones Adultes Gata, C/ Grup Escolar, 32 o al telèfon 96 575 65 92 en horari de 9:30 a 13;30 hores de dilluns a Divendres i de 17.30 a 20 hores de dilluns a dijous.

FONTS: Cartell CFPA Gata // Text: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.CONTINUEN LES PROTESTES PEL TANCAMENT DE LES URGÈNCIES NOCTURNES

20120825125317-csprotesta.jpg

Al Centre de Salut de Gata, tots els divendres a les 21.30 hores

El document gràfic extret de les fotografies pujades a la xarxa social per Joanvi Vallés, al que li agraïsc la informació gràfica, ho diu tot. Un centenar de persones es va concentrar, de nou, anit divendres a la recepció del Centre de Salut de Gata, com ja és habitual per tal de colapsar el tancament de les urgències sanitàries. Segueixen les concentracions i protestes cada divendres al voltant de les 21.20 hores.

A més ací teniu l'enllaç del vídeo de youtube fet anit també dins del Centre de Salut de Gata: http://www.youtube.com/watch?v=oq2yTaIpvIQ&feature=youtu.be.

FOTOS i VÍDEO: de Joanvi Vallés, pujades al facebook i a Youtube.NIT DE COMERÇ al voltant de Art al Vent ( i II )

20120825165528-comerc2.jpg

Segona de les composicions que faig, ja que van apareixent al facebook fotografies de la Nit de Comerç, organitzada per "Comerç de Gata". En aquest cas, podem observar dalt a Ca Tonia i baix els productes de Ca Curro. I tot...al voltant de la mostra "Art al Vent".LA BANDA TORNA DEL VIATGE A ÀUSTRIA

20120825173325-bandaaustria-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ )

La banda Unió Musical ha tornat aquesta matinada del viatge especial a Àustria, Venécia i altres indrets, un viatge que per a molts ha suposat un encant, donat el maravillós paisatge. A les fotografies que hem pogut capturar al facebook (agraïsc la pujada de les mateixes ls integrants de la banda) podeu veure com s’ho van passar de bé els aventurers i també com van formar per a tocar. Eren pocs...però molt suficient per a que els acords gaters sonaren a la terra de Mozart. Em deia un pare de una música: "Al escoltar-los tocar em van eixir les llàgrimes, com a París". Està clar que la banda gatera no deixa indiferent a ningú.

La banda ha estat per Berna, Feldkirch, Innsbruck, Salzburgo, Venecia, Cannes...la Banda de Gata ha estat per Europa!!!. Per tant, els excel·lents ritmes de la banda, amb una vintena de participants, han estat presents a l’Europa Central.  A Innsbruck, la Banda a tindre una actuació especial baix del famós "Tejadillo de Oro".

Pel que fa al viatge, l’anada va ser un poc accidentada, tal com ens han contat, però es va solventar molt bé. La tornada, tal com estava previst, ha portat al poble als músics, familiars i amics. A partir de Sant Miquel els integrants de la banda de Gata tenen per davant un nou curs, amb una novetat, el nou director que tindrà que dirigir en els pròxims anys aquesta jove banda.

FOTOS de la composició: integrants de la banda Unió Musical de Gata, pujadas al facebook.

 DIMARTS 28, PASSEIG LITERARI A GATA...al voltant d'Art al Vent

20120825182007-literaridimarts28.jpg

Intervendran les escriptores Xaro Cabrera, Carme Miquel i Pepa Guardiola

Dénia (per Xaro Cabrera), Gata (pels arrels de Carme Miquel) i Xàbia (per Pepa Guardiola), tres llocs molts importants a la Marina Alta, d'on totes tres escriptores ja consagrades posaran un "Passeig literari per la Marina". Serà dimarts 28, a les 20 hores, a l'esplanada davant l'Ajuntament. Recitaran, llegiran, al so de dos flautes. Serà una activitat cultural més emmarcada dins de la programació conjunta Comerç de Gata-Cultura-Art al Vent.

A la imatge, el cartell anunciador de l'event cultural.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -865, la de hui diumenge 26-

20120826173757-pf12dosparelles.jpg

Arribe ja a hui diumenge. Actualitzant totalment les fotografies antigues. Seguint amb la sèrie de imatges del record publicades al programa de festes 2012, us pose a dos parelles de "novios". Era pels mateixos anys, finals dels 50 del segle XX. D'esquerra a dreta teniu a Vicente "el Noi" i Rosa "Calderer", per una part, i als mateixos protagonistes de la fotografia 862, María "Urbà" i Vicent "el Sereno". Mireu com ells anaven amb xaqueta i era estiu. Elles amb vestit nou.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 26 D'AGOST DE 2010: Publicava el "Conveni per a fer activitats de prevenció del consum de drogues". La "vaca d'Ale-hop" era un altre al·licient d'Art al Vent VII. La fotografia antiga 135 era de la mare de Déu de Fàtima i la processó que feien abans.

AQUELL 26 D'AGOST DE 2011: Anunciava que la 8ª edició de "Gata al carrer" seria els dies 8 i 9 d'octubre.LA PREMSA PARLA....de Art al Vent (EL PAÍS)

La premsa i en aquest cas el diari EL PAÍS (Comunitat Valenciana) parla en la secció "En la ciudad" de que "El arte pende de los balcones". Als subtítuls: "120 artistas de 24 países participan en una muestra de arte textil contemporáneo en Gata" i "Art al Vent propone una reivindicación de las colchas y de los "cobertors" de toda la vida.

L'article és de Eva Terol des de Dénia. Baix de la fotografia que il·lustra el reportatge es pot llegir: "Una calle de Gata engalanada con obras de arte que imitan los antiguos ‘cobertors’". Aquest és l'enllaç per a llegir tota la notícia: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/08/25/valencia/1345916360_799563.html.

FONT: diari EL PAÍS (CV), 26-8-2012.

 MIRADES URBANES: Més "cobertors" contemporanis

20120826111309-dscf7682.jpg

"Art al vent" estarà fins 9 de setembre. Mentre, la gent, els mateixos gaters de a peu i també en cotxe o bicicleta que passen pel carrer la Bassa o la Plaça de l'Església o per davant l'Ajuntament segueixen contemplant les obres, els "cobertors" contemporanis.

Hui porte a la secció de "Mirades Urbanes" una altra obra curiosa i actual. El títol ho diu tot: "Ens han xuclat tot el suc". Es mescla "amiguisme, corrupció, injustícia social i malbaratament" com diu a l'obra de Núria Prades-Espanya. Són acrílics.IMATGES CURIOSES: Aquella novena del 250 aniversari...

20120826112257-cristcarrernou.jpg

El Crist passant pel carrer Nou

Va ser històrica la passada de la processó pel carrer Nou aquell 20 de juliol de fa unes setmanes i pareix que estiga tan lluny. Tal vegada no es torne a repetir. A més la presidia l'arquebisbe de València, Monsenyor Carlos Osoro. La imatge la va recollir amb eixe gràcia especial l'amic José Salvador G.T. Hui la trobem al facebook de l'Ajuntament i la porte ací per a que tots vostés la puguen contemplar. S'entremescla la imatge processonal del Crist, amb els adornos del carrer i els assistents a la processó, entre ells també el que us escriu. Tot això, amb eixos colors tan especials que li donen aquest tipus de fotografies.MEUS ARTICLES...de festes: 1999, Història de la Parròquia de Gata (1898-1964) ( II )

20120826113149-1999-histopa2-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PER A LLEGIR MILLOR, PUNXANT ACÍ )

Si recordeu, començava ahir les cinc parts de la "Historia de la Parroquia de Gata (1898-1964)" que vaig publicar al programa de festes de 1999. Ara continue explicant que la segona pàgina parlava de 1911 i passava a "Actos religiosos (1925-1934)" que era el títol, dedicant aquesta pàgina als anys 1925 a 1931. També hi havia una fotografia. Catequistes al costat de l'ermita, on hui creix una pinada i abans era sols muntanya.¿SABIEU...? que en 1913 es va ampliar la subvenció de quasi 73.000 pessetes per al camí de Gata a Llíber-Xaló

La "Gaceta" ho va editar i el "Diario de Alicante" ho va publicar el dia 24 d’abril de 1913. La disposició oficial ampliava una subvenció de 72.903 pessetes per a les obres del camí veïnal  de Gata, per Llíber, a Xaló, a la província d’Alacant.

FONT: "Diario de Alicante" Any VII, Nº 1.836 del 24 d’abril de 1913.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -862, la del 23/8-

20120826171927-pf12quadrillaamics52.jpg

Faig un incís en les sèries de JC i JSC i m'ocupe de les fotografies antigues que han estat publicades al programa de festes d'enguany, les novedoses clar està, donat que ja n'hi ha que he publicat ací al meu blog.

Comence per les festes dels darrers dies a Gata l'any 1952. Una quadrilla d'amigues i amics es reunien a una caseta a ballar, cantar i gaudir de la festa. Una de les xicones porta una guitarra.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -863, la del dia 24/8-

20120826172631-pf12payapurivteimaria.jpg

Seguint amb les fotografies antigues que apareixen al programa fester d'enguany trobem a dos parelles de "novios" que es van fotografiar a una Festa dels Fadrins de finals dels anys 50 del segle. D'esquerra a dreta està Puri Signes i Pepe Payá. Al seu costat María i Vicente "el Sereno". Observeu els "sombreros" i els cigarrets, les disfresses que portaven.

¡¡ Quins temps, aquells temps ja no tornaran ni tornen !!.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -864, la d'ahir dia 25-

20120826173224-pf12trespistolers.jpg

Ja quasi actualitzades, de nou, les fotografies antigues. Cada dia una foto de l'ahir, del record. Una altra imatge dels anys 50, aquesta concretament de 1958. Tres amics es disfressen de "pistoleros" com a les pel·lícules i passen a la fotografia. Solia fer-se molt això a festes i a la Plaça Nova. Portaven els típics i tradicionals "sombreros", cartutxeres i pistoles i tota la vestimenta de persones de pel·lícules de "l'oeste".RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 27 D'AGOST DE 2010: Anunciava la nova sèrie extiuenca de "Estampes de l'escaldà".

AQUELL 27 D'AGOST DE 2011: El dia de Santa Mònica anunciava una nova sèrie també, que no va tindre massa continuïtat: "Els records de cada dia: Gata i el món". Es tractava de recordar el poble i el món fa cent anys, setanta-cin, cinquanta, vint-i-cinc. No vaig seguir.MIRADES URBANES: Més teles com a cobertors

20120827090649-dscf7762.jpg

Seguint amb les "Mirades urbanes" que produïx l'exposició d'Art al Vent, trobem hui una altra tela que comparem com els cobertors d'abans. El cobertor de hui és un tant especial, perquè no sols mirem al cobertor sinó al conjunt arquitectònic que l'envolta. Podeu apreciar que estic parlant de la cantonada que forma el carrer la Bassa amb el carrer Duquessa d'Almodòvar, on la tosca predomina i on a "Ca Tonia" cobra valor la tenda de poble.

Pel que fa a l'obra en si mateixa, cal dir que és de Nicole Hardy-Holanda i es titula: "Ecce Homo: cross-roads in the wind". Està feta d'acrílics i teles.IMATGES CURIOSES: ¡¡ ja no fan bous !!

20120827091434-bousdia28.jpg

Altra fotografia especial del poble, dels seus costums, de la seua vida festera. El dia 28 de juliol d'aquest mateix any, l’amic José Salvador G.T. va capturar aquesta imatge al corro de l’Avinguda. Ara apareix a la pàgina facebook de l'Ajuntament. Bo es refrescar la memòria com a inici de l’última setmana del mes d’agost. Seguim parant-nos a contemplar la combinació de colors que fan de la imatge com si fos una pintura.

FONT: Foto J.S.G.T.AHIR, JESÚS POBRE VA SER LA SEU DE "L'ESCALDÀ"

20120827093127-escaldajp.jpg

A la festa de "l'escaldà" al voltant del Riurau gran assisteix la presidenta de la Diputació Provincial, Luisa Pastor

L'EATIM de Jesús Pobre vol conseguir que siga Bé Cultural Immaterial

La presidenta de la Diputació Provincial va estar a la festa de "l'escaldà" de Jesús Pobre. Des de fa uns anys els últims dies d'agost i primers de setembre servixen per a revitalitzar i conservar en la memòria l'antic costum "adzebib" o fer pansa. al voltant del també recuperat Riurau gran del senyoret.

Junt amb la presidenta i l'alcalde de Jesús Pobre, hi va assistir l'alcaldessa de Gata, Ana María Soler, com podeu apreciar a la fotografia publicada hui a INFORMACIÓN d'Alacant (Soler està a l'esquerra, junt amb l'alcalde de Jesús Pobre Javier Guy Escotto, i la presidenta de la Diputació, Pastor). Cal recordar que Jesús Pobre i Gata "han sigut des de sempre una mateixa cosa" diuen els vells dels dos llocs, referint-se a la proximitat dels dos nuclis urbans, dels serveis que es presten per als dos i dels nombrosos matrimonis que s'han format dels dos pobles.

Tornant al diari que ho publica, el títol és el següent: "La Diputación apoya declarar "L'Escaldà de la pansa" como Bien Cultural Inmaterial". Al subtítol: "Pastor asistió ayer a la tradicional fiesta agrícola en Jesús Pobre". Podeu llegir tota la notícia que es publica hui a INFORMACIÓN punxant ací: http://www.diarioinformacion.com/benidorm/2012/08/27/diputacion-apoya-declarar-lescalda-pansa-cultural-inmaterial/1288189.html.

FONT: Foto i text INFORMACIÓN, dilluns 27-8-2012.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 28 D'AGOST DE 2010: Donava la notícia: "Pintures rupestres de les Coves Roges: per fi, ja són Bé d'Interés Cultural". Començava la série de "Estampes de l'escaldà: canyissos i cabassos" i també era el primer dia de "Sants i Refranys" amb la festivitat de Sant Agustí, que deien els vells "rega amb el carabassí".

AQUELL 28 D'AGOST DE 2011: A les "Mirades urbanes" anunciava: "Ja han posat les reixes del clavegeram del nou vial". Publicava que "Continuen les obres del Centre Polivalent Juvenil". La nova sèrie de "Gata i el món" recordava els 100, 75, 50, 25, 15, 10 i 5 anys. La fotografia 500 recordava els transports de 1953. Una altra fotografia -la 501- ens transportava a l'escola de feia més de 50 anys i detallava tots els xiquets que es fotogravien amb Don Joaquín. Per a recordar aquella imatge ací teniu l'enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/082807-fotografies-antigues-gata-en-el-record-501-la-de-hui-.php.JA TÉ EL BLOG MÉS DE 137.000 VISITES

Corre com la pòlvora. Les visites al blog es conten per desenes, no es para. Ja són més de 137.000 visites. Ara a l'estiu i després a la tardor. Les imatges, les notícies, la història i les fotografies antigues, donen cos al blog del "Cronista de Gata". A tots, moltíssimes gràcies i endavant...IMATGES CURIOSES: Gata des de dalt de les Coves Roges

20120828090506-vistacoves-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE, PUNXANT ACÍ )

No em digueu que el paisatge gater no és preciós. Des de dalt de les Coves Roges augmenta, si de cas, eixa preciositat i més amb el sistema HDR que té aquesta imatge que va capturar en el seu dia l'amic José Salvador. Els colors es mostren ací amb tota la seua intensitat i asomant-se, com no volent-se perdre cap instantània el "nostre" Montgó, que com deia un altre amic, lagrat a ser dels termes de Xàbia i Dénia, nosaltres que el tenim enfront el sentim com a propi.

Faig en gran la fotografia, per a apreciar millor els detalls, el passeig que s'esdevé entre el final del carrer Bisserot i el camí de les Coves Roges. El riu i les cases s'acoplen al paisatge.LA PREMSA parla de...l'escaldà (Jesús Pobre)

20120828091510-pansajptinolp.jpg

Continua sent notícia la festa de l’Escaldà de Jesús Pobre. Al facebook de l’Ajuntament de Dénia podeu visionar una sèrie de fotografies de la festa del diumenge, que va presenciar la presidenta de la Diputació i en la que va estar present també l’alcaldessa de Gata.

La premsa també ho publica hui. Encara el diari INFORMACIÓN a la pàgina de la Marina Alta publica hui dimarts: "Apoyo a la protección de "l’Escaldà de la Pansa". El breu article és de A.P.R. i torna a ser la mateixa fotografia d’ahir. Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2012/08/28/apoyo-proteccion-lescalda-pansa/1288494.html.

Per altra banda, la secció de la Marina de LAS PROVINCIAS de hui no deixa passar l’ocasió i publica: "Respaldo de la Diputación a "l’Escaldà" de Jesús Pobre". Al subtítol: "Luisa Pastor participa en este evento para demostyrar su apoyo a la iniciativa de convertir esta fiesta en Bien Cultural Inmaterial". L’article és de R. González i la redacció. La fotografia de Tino Calvo. Per a llegir l’article ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120828/marina/respaldo-diputacion-escalda-jesus-20120828.html.

A la fotografia, un moment de bocar de la caça al canyís el raïm, en presència de les autoritats.

FONT: Textos INFORMACIÓN i LAS PROVINCIAS, 28-8-2012. Foto: Tino Calvo.MEUS ARTICLES: 1999, Història de la Parròquia de Gata 1898-1964 ( III )

20120828092443-1999-histopa3-copia.jpg

( PODEU FER EN GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

Si recordeu en els dies anteriors us parlava del meu article de festes de 1999 referent a la "Historia de la Parroquia de Gata", perquè encara era en castellà. El període era de 1868 fins 1964. Actes com l’estrena de les andes del Cor de Jesús o la inauguració del nou cementeri municipal al 1932, eren notícia. Dos fotografies es publicaven a la tercera pàgina, que abarcava els anys 1931 i 1932. El peu de la fotografia de dalt estava errat, ja que es tractava del combregar de malalts i no del Corpus. Abans s’eixia sota palis. La processó de la Puríssima dels anys 50 tenia un recorregut distint a ara. A la fotografia entrava cap al carrer Duquessa d’Almodóvar des del carrer la Bassa.CONTINUEN LES ACTIVITATS CULTURALS AL VOLTANT D’ART AL VENT

Aquesta vesprada-nit "Passeig Literari per la Marina"

Gata viurà cinc dies intensos de cultura

A setmana i mitja de concloure "Art al Vent", Gata prepara cinc intensos dies culturals. Comença hui dimarts 28 amb un "Passeig literàri per la Marina" que ens oferiran les escriptores Carme Miquel, Xaro Cabrera i Pepa Guardiola, acompanyades del so de la flauta i d’una projecció. Aquestes tres reconegudes escriptores estaran front a l’Ajuntament, en el circuït Art al Vent a partir de les 20 hores.

Dijous 30, actuaran, de nou, les danses tradicionals; els Dj’s al carrer i el mercadet nocturn tornaran divendres 31. Dissabte 1 de setembre serà el concert de la rondalla de l’Escola Municipal de Gata i diumenge dia 2 el concert de la Banda Juvenil.

A més, cada dia a partir de las 20 hores en el circuït "Art al Vent" es podrà gaudir d’activitats i les tendes del circuït mantindran un horari especial, tancant un poc més tard.

Finalment, també es pot aprofitar la visita per a gaudir de l’exposició retrospectiva que es pot veure al Casal de la Música de dimecres a diumenge de 19 a 21 hores. En aquesta exposició es pot apreciar una selecció d’obres d’Art al Vent d’anys anteriors des de la seu més estricta dimensió plàstica. Grans, imponents davant el visitant.

FONT: Factoria d’Idees.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -866, la d'ahir dia 27-

20120828133915-presentacion1.jpg
( PER A PODER OBSERVAR TOTS ELS DETALLS, PODEU FER LA FOTO EN GRAN, PUNXANT ACÍ )
 
Un usuari del blog em remet aquesta fotografia que té ja 45 anys. Recordeu el Bar Texas, després de la curva "de la paella" en plena garganta, al costat de la carretera Nacional 332, anant cap a Teulada. El propietari del bar Texas, pare dels "Texanos" està junt a Pilar Gómez, del carrer Teulada, sa mare i el sempre recordat Jaime "Cabellos". També estan els quatre fills de Pilar, dos xiquets i dos xiquetes. El remitent ens diu i així ho certifiquem: "Bonica imatge on es pot apreciar la curiositat de les taules  i cadires, el carro i el disseny dels models de camió que anaven circulant per eixes carreteres, fa ja quaranta cinc anys i sembla que va ser ahir". Observeu els ròtuls de la famosa marca "Codorniu" i de "Ifach, S.A." que seria de Calp.


RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 29 D'AGOST DE 2010: Hui es commemora el martiri de Sant Joan Baptista. Recordava en un article: "Reivindicant la recuperació dels cobertors de les processons". A "Estampes de l'escaldà" m'ocupava del fogater o llenyater. La fotografia 138 era de l'any 1964, quan estava en construcció "el Colegio".

AQUELL 29 D'AGOST DE 2011: Publicava que el blog del Cronista de Gata tenia més de 59.000 entrades. Hui, a 29 d'agost de 2012, supera les 137.000. Un article article era: "Poemes a la Font de l'Horta" de Teulada, en la qual vaig recitar alguns poemes. La finalització dels cursos de natació i la gestió per SòlGata de les escoles d'esport i música eren altres temes. La sèrie "Gata i el món" donava pas a la fotografia antiga 502, que mostrava a amigues i amics gaters a la platja a Xàbia.MIRADES URBANES: Tornem a passejar per "Art al Vent"

20120829090437-dscf7763.jpg

Un dia més i ja són molt i resten sols dotze, tornem a fixar-nos en l'exposició a l'aire lliure del carrer La Bassa, Duquessa d'Almodóvar i Plaça de l'Església de Gata. La tela de hui es troba a la Plaça de l'Església i pertany a Anna Peris-Espanya. No té títol i està feta d'acrílic i elements tèxtils.LA PREMSA PARLA...del comunicat del Bloc, al respecte del tancament de les urgències nocturnes

20120829091446-csjoanvi3.jpg

Arrel del Comunitat de Premsa del Bloc-Compromís de Gata

El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) de hui dimecres 29-8-2012 publica un article sobre el conegut tema per tots i que ens afecta a tots del tancament de les urgències nocturnes del Centre de Salut de Gata. "El Bloc de Gata critica los recortes que cierran las urgencias por la noche". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120829/marina/bloc-gata-critica-recortes-20120829.html.

Joanvi Vallés, regidor del Bloc-Compromís a l’Ajuntament de Gata, m’ha passat aquest comunitat del què fa referència el diari i que textualment diu:

COMUNICAT DE PREMSA: EL BLOC DE GATA DENUNCIA UNA VEGADA MÉS LA FALTA DEL SERVEI D’URGÈNCIES AL CENTRE DE SALUT DE GATA 

EL BLOC VOL AGRAIR ALS VEINS EL QUE VINGUEN CADA DIVENDRES A LES CONCENTRACIONS AL CENTRE DE SALUT

Gata de Gorgos, 28 de setembre de 2012

Els veïns de Gata venen concentrant-se cada divendres a les 21.30h al Centre Salut a l’avinguda de les Sorts, omplint fulls de reclamacions per tal d’exigir el restabliment del servei d’urgències i l’assistència mèdica les 24 hores del dia.

El Grup Municipal del Bloc-Compromís de Gata, vol agrair a tots els veïns de Gata que venen assistint a les concentracions al Centre de Salut tots els divendres i agrair la seua assistència i animar-los a prosseguir amb la lluita pacífica cada divendres, conscients  que quan més siguem més possibilitats tindrem d’aconseguir que al vegada se’ns reconega el dret a la salut que tothom té. En declaracions del nostre regidor, Joanvi Vallés “estan liquidant un sistema de salut i benestar que va costar anys d’aconseguir” i que la “privatització de la sanitat ha sigut un negoci per a alguns, ja que si la sanitat és tant deficitària com diuen els del PP, perquè tant d’interès tenen les empreses privades en assumir el servei?”.

Des de Bloc-Compromís volem denunciar, una vegada més la irresponsabilitat de les retallades preses per Marina Salut i el Govern valencià del Partit Popular. Al igual que tornar a insistir que volem una Sanitat Pública, Gratuïta i de Qualitat.

A la fotografia, feta per Joanvi Vallés, vegueu uns moments de les manifestacions de cada divendres a les 21.30

FONTS: COMUNITAT DE PREMSA, BLOC-COMPROMÍS GATA i LAS PROVINCIAS, 29-8-2012.IMATGES CURIOSES: Quan pujem al Sant Crist...quina emoció

20120829092229-pujantcristcalvariamunt.jpg

La càmera de José Salvador G.T. ens torna a captivar en un dels moments més emotius dels gaters, de tots sense condicions. Quan el patró, cada dia 6 d'agost, està pujant pels difícils llocs del Calvari, quan està a punt d'alcançar el cènit, la placeta. I sols fa 23 dies i com si haguera passat més. Però ahí està el record de la imatge curiosa, pel colorit, pel moment, per transformar quasi una foto en un quadre de paletes de pinzells. Podeu observar que la imatge és d'enguany, els quintos joves de 18 i els de 50 anys, s'esforcen l'últim tram. És la culminació de les festes, abans del castell de focs articifials, acte final. I fixeu-se amb Jaime "Sensio" que apareix amb el ciri gord, "l'aixa", al costat esquerra de la fotografia. Les aixes també tenen la seua història que algun dia escorcollarem.UN EXITÓS PASSEIG LITERARI PER LA MARINA

20120829154018-literari1.jpg

Tota la gent que va estar present ahir al "Passeig Literari per la Marina" concideix en l’èxit obtés i la compenetració de les tres "Mestres" Carme, Xaro i Pepa, per transportar als presents en un vertader Passeig Literari. Un centenar de persones va gaudir, a la frescoreta del tardet, a la caiguda del sol, de les savies paraules de Carme Miquel, Xaro Cabrera i Pepa Guardiola.

De facebook, he extret aquesta imatge que mostra l’acte. Al fons, al costat de la pantalla de l’audiovisual, podeu veure a les tres "ponents" del "passeig".

Cal recordar que l’acte s’emmarcava dins de les activitats culturals paral·leles de la mostra "Art al Vent". Demà dijous, com es va fer dijous passat, li tocarà el torn a les danses tradicionals.

FONT: Foto, facebook.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -867, la foto del dia 28/8-

20120830181814-1981pepejdib.jpg

La fotografia que correspon al dia 28, dimarts, és de tres joves. Any 1981. Estaven a la perfumeria de Pilar, al carrer La Bassa, cantó amb el carrer Primo de Rivera, també dit popularment "carrer Corbella". D'esquerra a dreta són Pepe, Joan de Déu i Bernat. Estudiaven o compraven piles?. Comproveu les caçadores de tots tres i el pèl. Era la moguda dels 80.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -868, la d'ahir dia 29-

20120830183039-agost1964.jpg

La foto corresponent a ahir dia 29 és prou similar a algunes que han eixit recentment. Agost de 1964, festes del patró. El remitent de la foto de fa 48 anys ens dedica unes paraules: "Era típic de l'època fotografiar-se amb pistoles, cavallets i demés tipus d'abillaments. Per a donar-los un toc discretament diferent, qui sap si per a poder parlar d'elles en el futur, com ho estem fent ara mateix.  Aquells temps tenien això, fer-se una foto era una cosa fora lloc o que se sortia de sèrie. Avuí, molt lluny de resultar paradoxal, el temps ha fet que tornem a reviure-les, si cal, amb més estima que abans".

Són paraules molt sentides i emotives. El protagonista de la foto, el mateix que em remet la foto el van fotografiar dalt del burret, que sempre estava a la Plaça Nova, esperant algun xiquet...FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -869, la de hui dia 30-

20120830185106-quintos56.jpg

Actualizant a dia de hui les fotografies antigues. La font, sempre la font, des de la seua inauguració als anys 40, clar està. La fotografia ha estat publicada a les fotos del record del programa de festes d'enguany. Es van fotografiar alguns quintos de 1956. Baix de tot, amb bigot, està Vicente "Constantina" que ara viu a Xàbia. Dalt de tot de la font, sentat, està Miguel "de Pedro". Portat un poal Pepe "la Flor" germà de Juanito. L'agafa pel coll Vicente "Sereno".

Al costat de la font i dels protagonistes, un recipient gran i un xiquet formen part de l'escena.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 30 D'AGOST DE 2010: A la sèrie "Estampes de l'escaldà" posava "la sosa, raqueta i bromera". També recordava que abans es celebrava tal dia com hui Santa Rosa, ara també és el dia 23. D'Art al Vent VII parlava que "cal passejar observant". El conjunt "Mas" dels anys 60 a Gata era el protagonista de la fotografia antiga, la 139. 

AQUELL 30 D'AGOST DE 2011: La "Crònica gatera: a fer renda toquen" era molt interessant. Us pose l'enllaç: http://cronistadegata.blogia.com/2011/083002-cronica-gatera-a-fer-renda-toquen-.php. Tornava a publicar que "Un poema meu: recitat a la Nit Poètica de la Font de l'Horta de Teulada". Els records de Gata i el món i la foto antiga tancaven la jornada.FOC A L'OCAIVE: Muntanya Gran de Pedreguer

Anit, cap a les 21 hores, es va produir un incendi a la zona del castellet de l'Ocaive a la Muntanya Gran de Pedreguer, a una zona molt escarpada, despoblada i alta. La nit i la dificultat va fer que les flames es vegeren des de Gata com si fora una llumenària en alt. Finalment, pareix que va ser sofocat sense passar a majors. Cal recordar que el terme de Pedreguer ja va ser castigat pel foc, pel mateix incendi que va eixir de la Cova del Ti Benito i per darrer de la Font d'Aixa va arribar fins a Monte Pedreguer-Gata.MIRADES URBANES: passejant pel circuït "Art al Vent" de Gata

20120830094709-dscf7765.jpg

Seguint amb les "Mirades urbanes" que ens deixen les teles artístiques de "Art al Vent", que s'exposen actualment a Gata, podem gaudir de moltes imatges, moltes mirades. Les obres que es veuen a la fotografia estan ubicades a la Plaça de l'Església, pegades quasi a la torre del campanar. La de l'esquerra és d'Eugenie Bongs-Beer i es titula "Contramatada". Feta d'acrílic i empremptes de gassa. La del centre és d'Ernesto Marqués-Portugal i no té títol. Està feta d'acrílic. La que millor es ve, a la dreta de la fotografia, és d'Eva Escamilla-Espanya i es diu "Els estius a La xara". Feta de seda tenyida a mà i acrílic.LA PREMSA parla de...actes culturals al voltant de la mostra

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui dijous 30 l'article sobre els actes culturals que hi haurà fins diumenge al voltant de la mostra "Art al vent". Titula: "Danza, mercadillo nocturno y música llenan Gata de cultura durante los próximos días". Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20120830/marina/danza-mercadillo-nocturno-musica-20120830.html.

Cal recordar que hui dijous és el temps per a les danses tradicionals. A partir de les 20 hores actuarà el grup local "La Llata" i anirà fent danses des de la Plaça d'Espanya pel carrer la Bassa, per davant l'Ajuntament fins a la Plaça de l'Església, en tot el circuït d'Art al Vent. Demà serà el mercadet nocturn de "Comerç de Gata" i música de Dj's, col·laborant Fan Club Gata, dissabte la rondalla i diumenge la Banda Juvenil.

FONT: LAS PROVINCIAS, 30-8-2012.IMATGES CURIOSES: els ponts de Gata a la vista de Google Earth

20120830095818-pont3d.jpg

L’amic Emilio Signes publica al mur del seu facebook la fotografia capturada del programa Google Earth, on s’aprecien perfectament els dos ponts de l’entrada de Gata per Teulada, el de la carretera on fa una esse la carretera i el viaducte del tren, tot un monument arquitectònic, que junt amb el de ferro que passa per dalt de la carretera tenen una longitud de 200 metres. Ací teniu la imatge.

FONT: Foto Facebook, extreta de Google Earth.VICENT FONT I PEDRO: De la Marina al Pacífic ( I )

20120830111959-vicentfont1-copia.jpg

Article publicat al programa de festes de la Mare de Déu de Loreto de Xàbia 2012 (primera part)

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA PRIMERA, PUNXANT ACÍ )

Agraïsc la deferència de passar-me aquest article un bon amic gater que treballa a Xàbia. Des del blog del "Cronista de Gata" sempre he publicat tot allò de solidari feia un gater VICENT FONT I PEDRO allà al Perú, on va anar fa sis anys i allí continua, com diu a l'article.

Vicent Font i Pedro va escriure un article per al programa de festes del Port de Xàbia, en honor a la Mare de Déu de Loreto 2012, que no té perdua, senzill però molt emotiu, acollidor però real. Ara són les festes a aquell lloc de la Marina i ara rebroten els sentiments més solidaris. Si em permitiu, en tres dies perquè són tres pàgines, us reproduïsc l'article "DE LA MARINA AL PACÍFIC" escrit per Vicent Font i Pedro (Rector de les parròquies de Santa Rosa del Mar, Lima -Perú). En l'article podreu reconèixer la veu d'un gater compromés amb els seus germans, encara que estiguen llunys, i a la vegada un gater que estima Xàbia i la Marina Alta.

FONT: Article publicat al programa de festes de Mare de Déu de Loreto de Xàbia 2012.MEUS ARTICLES...de festes: 1999, HISTÒRIA DE LA PARRÒQUIA DE GATA (1898-1964) ( IV )

20120830115007-1999-histopa4-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

Quarta part de l'article que vaig publicar l'any 1999 al programa de festes, amb el títol: "Historia de la Parroquia de Gata (1898-1964)". Algunes parts de la fulla són il·legibles, com podreu comprovar. Després de repassar 1934 hi ha un apartat d'extractes d'altres efemèrides i aconteixements, que va de 1939 a 1964. Al centre de la fulla l'ocupa una fotografia de dos festers de l'època amb el Crist del Calvari.EL PROGRAMA "EN CONNEXIO estiu" DE TVV A GATA

20120830155400-enconnexio29.jpg

"Art al vent" és notícia en directe. Parlen l’alcaldessa, el director de la mostra i dos artistes

L’altre dia parlava de l’emissió en directe de la notícia d’Art al vent a Notícies 9 de TVV. Hui ho torne a fer parlant d’un altre programa de la televisió autonòmica en directe. Es tracta del programa de la vesprada "En connexio estiu". Es va fer ahir per la vesprada i van parlar l’alcaldessa Ana María Soler; el director de la mostra, Josep Ginestar, i dos artistes de "Art al Vent". Primer 42 segons d’introducció i després tres minuts i vint-i-cinc segons són els que va donar la tele valenciana a Gata. Ací teniu l’enllaç, per si voleu repassar el programa i recordeu que Gata i art al Vent ix a la segona part del vídeo, ja que tota la primera està dedicada al fenòmen de la tomatina de Bunyol. Trobareu a Gata del 0,18 al minut 1, com a introducció, i del 15,30 al 18,55 com a reportatge.

http://www.rtvv.es/va/enconnexio/connexio-Cap_13_764453551.html.

A la composició podeu observar tres moments del programa, capturats de la televisió.

FONT:RTVV, En connexió estiu, 29-8-2012.¿SABIEU...? que fa just 99 anys va passar un luctuós succés a Gata

Un xiquet de nou anys va morir ofegat a un pou

L’article es titulava "Ayer en Gata". Pertanyia al "Diario de Alicante" del dia primer de setembre de 1913, és a dir que demà farà just 99 anys que va ocórrer un luctuós succés. El xiquet Matías Signes Diego va morir ofegat dins d’un pou. El lloc no és llig bé, ja que està tallat el nom. Detalla el diari que la gent s’acostava a la boca del pou i traia aigua.El xiquet també va fer el mateix "...y tuvo la desgracia de resbalar, perdiendo el equilibrio y cayendo al fondo". Diu que al lloc dels fets es va presentar el Jutge municipal de Gata "y ordenó el levantamiento del cadáver". I diu més: "...fue reconocido por el médico Don Francisco Moratal que certificó la muerte del desgraciado muchacho".

FONT: Diario de Alicante, Any VII, Nº 1.941, de l’1 de setembre de 1913.RECORDEM...UN ANY...DOS ANYS...DE BLOG

AQUELL 31 D'AGOST DE 2010: El dia de Sant Ramón Nonato, últim del mes d'agost, ens deixava en 2010, les següents notícies: a "Estampes de l'escaldà" donava a conéixer "escaldar el raïm amb la caça". Després les séries de "Gata va ser notícia..." i "Fotografies antigues" que era la 140, de tres xiques passejant pel pont de les Alcolaes.

AQUELL 31 D'AGOST DE 2011: La premsa parlava de productivitat i aigua. Al mateix temps: "Descobreixen trenta coordenades del terme" i donava a conèixer la "Programació del curs 2011-2012 del Centre d'Adults". Finalment, tancant el dia i el mes, publicava una notícia curiosa: "Recuperen la figura de l'alcalde de la partida Julians".IMATGES CURIOSES: Aquelles vesprades de bous !!

20120831101206-bous3.jpg

Tornem a recordar "Aquelles vesprades de bous!!" de la mà, millor dit de l'ull fotogràfic que ens proporcionen les imatges especials de l'amic José Salvador G.T.-El corro de l'Avinguda en tot el seu esplendor. Els colors variats del programa resalten ací també, donada la gran amalgama de estampes dins d'una mateixa. I sols fa menys d'un mes que feien bous, però ja els hem dit adéu fins l'any que ve.PRIMERA PLOGUDA DEL CICLE DE TARDOR

20120831105044-tormenta30-4.jpg

Encara que estem a l’estiu, ahir per la vesprada va començar a fer gotetes al poble de Gata, ja havia plogut i més a Xàbia, Dénia i tota la costa. Nosaltres estem a un lloc molt característic i els vents no bufen bé al "rotgle" on vivim. Cap a la poqueta nit va començar a ploure prou, encara que poquet per a la sequera que portem i hem patit. Uns quants litrets i au. L’alerta taronga, el front de tormentes i demés pareix que no servix per a Gata que, de moment, està amb el cel tapat però tranquil·la.

Les temperatures, arrel de la tormenta amb molt de llamp i tro però també llunyans, han baixat una mica i ja no pareix que faça eixa sensació de calitja forta que feia dies enrere.

A la composició de fotos de V.V. teniu dos moments de la tormenta i com sempre el Montgó impasiu allà al fons, però determinant.AQUESTA NIT, SEGON MERCADET NOCTURN i Dij's en viu

Al circuït del carrer la Bassa

Demà la rondalla i diumenge la banda juvenil

Seguint amb la programació cultural i lúdica de l'Ajuntament, de "Comerç de Gata" i d'Art al Vent, aquesta nit serà el segon mercadet nocturn amb productes al carrer, gaudint de l'exposició a l'aire lliure. També la música serà protagonista. Esperem que la pluja no estorbe com ahir els actes programats. Demà, si el temps ho permet, hi haurà actuació de la Rondalla a les 20 hores i diumenge, a la mateixa hora, actuarà la banda juvenil.

 MEUS ARTICLES...de festes: 1999, Història de la Parròquia de Gata (1898-1964) ( i V )

20120831102939-1999-histopa5-copia.jpg

( PODEU FER MÉS GRAN LA FULLA, PUNXANT ACÍ )

Última pàgina de la sèrie que en els últims dies us he posat del meu article publicat al programa de festes de 1999: "Historia de la Parroquia de Gata (1898-1964). Alguns actes importants des de 1962 a 1964 que van modificar la parròquia i dos fotografies conclouen l'article. A les fotos, joves anant en processó i un grup d'Acció Catòlica, el dia de la bendició de la bandera, sis d'agost de 1947.VICENT FONT I PEDRO: De la Marina al Pacífic ( II )

20120831104316-vicentfont2-copia.jpg

( PODEU FER LA PÀGINA MÉS GRAN PUNXANT ACÍ )

Segona de les pàgines de l'article que Vicent Font i Pedro, rector de les parròquies de Santa Rosa de Lima al Perú, publica per al programa de festes de la Mare de Déu de Loreto 2012, que en aquests dies es troba en plenes festes al Port de Xàbia. Segueix radiografiant-nos Vicent la vida d'aquella gent i la tasca que allí desenvolupen a nivell social i educatiu tant ell com els seus col·laboradors.

La fotografia d'ahir mostrava el lloc, amb les casetes aïllades i com es viu allà. Hui la imatge ens mostra als xiquets i a la mestra a l'escola, escola que s'ha fet gràcies a totes les aportacions solidàries de Gata, Xàbia, València, Espanya,...i gent que entén, viu i comparteix el programa i projecte en el qual Vicent està immers.EL RECTOR GATER VICENT FONT I PEDRO, premi "9 d'Octubre" de Xàbia

20120831174657-dscf6028.jpg

El reconeixement és als valors solidaris; també està premiada la Xarxa de Dones

El rector gater VICENT FONT I PEDRO serà premiat el pròxim 9 d’Octubre amb els tradicionals guardons que atorga l’Ajuntament de Xàbia. Com tots sabeu -podeu seguir la informació ací al blog i just baix d’aquesta entrada es recull la segona pàgina de tres d’un article seu publicat al programa de festes de la Mare de Déu de Loreto de Xàbia 2012- Vicent Font està de rector a les parròquies de Santa Rosa de Lima al Perú. El poble és complicadíssim de pronunciar, però la zona és a l’extraràdio de la capital del Perú, Lima. El premi es va fer públic despúsahir, al ple de l’Ajuntament xabienc.

El diari LAS PROVINCIAS de hui divendres ho publica amb el titular: la Marina. "Vicent Font y la xarxa de Dones, premios 9 d’Octubre. Vicent Font està premiat als valors solidaris. Ací teniu l’enllaç de la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20120831/marina/vicent-font-xarxa-dones-20120831.html.

A la fotografia teniu a Vicent Font, el dia de la baixada aquest any (20 d’agost) que era el segon dia de la novena especial, amb motiu de la celebració del 250 aniversari Ermita-Crist.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris