Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Septiembre de 2011.

EL CRONISTA...FA UN ANY: 1 de setembre de 2010

Comencem nou mes, el mes de l’inici escolar, del final de les vacances per a molts, del canvi de temps -potser més avant?-, de la renda fins sant Miquel, de tantes coses.

Recordem quins eren els articles del primer dia de setembre de l’any passat:

- SANTS I REFRANYS: Hui comença setembre.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: Abocar el raïm al canyís.

- DEMÀ DISSABTE LA CONSELLERA SUCH POSARÀ LA PRIMERA PEDRA DE L’EDIFICI POLIVALENT JUVENIL.

- ARRANCA L’ESCOLA D’ADULTS: Matrícula de l’1 al 24 de setembre.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 1 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -141-.S'ANUNCIA UN CONCURS DE COBERTORS ARTESANS

20110901154235-concurscobertorsfira.jpg

Per a la Fira "Gata al Carrer" dels dies 8 i 9 d’octubre

La fira també tindrà el segon concurs fotogràfic d’Enertec

Ja circula des d’ahir per Internet, a través del Facebook, la proposta molt suggestiva i molt interessant d’un concurs de cobertors artesans, que té el patrocini de Silvana Labors i l’Associació de Comerç, amb la col·laboració de Ca Doloretes.

Tenint en compte que Gata és la cuna d’Art al Vent, que just ara està exposant-se aquesta exposició, el nou concurs preten ensalçar més aquest costum de penjar els cobertors per les processons.

Ací teniu totes les bases, com apareixen al facebook de "Comerç de Gata"

Bases concurs de cobertors Fira Gata al Carrer 2011:

1. Poden participar en este concurs tots els veïns de Gata que estiguen disposats a deixar el cobertor durant el cap de setmana del 8 i 9 d’octubre per a ser mostrat al públic als balcons d’un dels carrers per on passa la Fira.

2. Cada participant podrà presentar a concurs 1 o més cobertors sempre que estiguen fets a ma. Poden estar pintats, brodats, fets amb boixets, punt de ganxo...

3. Cada cobertor es numerarà per a concursar d’una manera anònima, romanent l’autor/a en l’anonimat fins decidir el premi.

4. El concurs serà per votació popular. Cada espectador que contemple els cobertors podrà realitzar un vot secret en una urna habilitada per a tal fi prop de l’exposició.

5. Per a inscriure’s s’ha de facilitar el nom i cognoms, la direcció i un telèfon de contacte.

6. Les inscripcions estaran obertes fins el 15 de setembre a Ca Dolores (Pça. Església) o a Silvana Labors (C/ La Pau)

7. El cobertor s’ haurà de dur a Silvana Labors del dilluns 3 al dijous 6 d’octubre per tal d’assignar-li un número i un lloc.

8. Hi haurà un únic cobertor guanyador que s’endurà el premi consistent en un tapet de fil brodat amb calats i un kit de mocador negre de tul preparat per a brodar fent joc amb un ventall negre.

Per altra banda, també enguany es farà el concurs de fotografia "Enertec"

Concurs fotogràfic sobre "el canvi climàtic" que celebra Enertec. Les fotos s’expondran a la 8ª Fira Gata al Carrer. L’accés al concurs es lliure i la foto s’elegeix al 50% per votació popular i el 50% per jurat qualificat. El premi és de 300 euros a la millor foto.

A la fotografia podeu veure un dels cobertors al carrer Doctor Gómez Ferrer amb el mateix cartell anunciador.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LES 60.000 ENTRADES

20110901183656-cobertors2.jpg

...I tot gràcies a vosaltres/vostés, perquè dia a dia, mes a mes, aneu entrant, observant fotografies antigues, escodrinant notícies.

El CRONISTA DE GATA intenta contar tot allò que fa referència a Gata i els gaters. És com un diari plasmat a la Xarxa de les xarxes, a Internet.

Us he fet una estadística comparativa de quan el blog va anar fent de 10.000 en 10.000 entrades.

Tenint en compte que el blog començà a caminar aquell 10 d’abril de 2010 i que ara ja porta un any i quasi cinc mesos, aquests dies va complir aniversari redó:

- Dia 20 d’octubre de 2010: 10.000 visites.

- Dia 10 de febrer de 2011: 20.000 visites.

- Dia 18 d’abril de 2011: 30.000 visites.

- Dia 27 de maig de 2011: 40.000 visites.

- Dia 19 de juliol de 2011: 50.000 visites.

-Hui, dia 1 de setembre de 2011: 60.000 visites.

GRÀCIES A TOTS PER LA VOSTRA CONFIANÇA EN EL BLOG I EL CRONISTA.

 ELS RECORDS DE CADA DIA:Gata i el món (31 d'agost i 1 de setembre)

Repassem amb la nova sèrie "ELS RECORDS DE CADA DIA: Gata i el món" dos dies: l’últim del mes d’agost i el primer del mes de setembre.

I que va passar per Gata i pel món aquestes dates assenyalades. Ací teniu algunes de les notícies del 31 d’agost i de l’1 de setembre.

FA 100 ANYS (31-8 de 1911):

Una notícia curiosa del 31 d’agost de fa cent anys. Es va celebrar el sorteig de la Loteria Nacional. Els d’ecims valien tres pessetes.

FA 15 ANYS (31-8 i 1-9 de 1996):

31-8: S’anunciava a LP que Gata hi havia enregistrat 7,5 litres de l’última tormenta.

1-9: A LP publicava que les pluges incrementaven les vendes al "Bazar de la Costa Blanca". Pel desplatzament de turistes des de la costa.

FA 10 ANYS (31-8 i 1-9 de 2001):

En futbol publicava a LP que l’aficció estava satisfeta amb el Gorgos, que s’estrenava en Primera Regional. Hi havia fet bona pre-temporada.CANVI DE SÈRIE: "DIARI DE GATA: 1987-2011" SUBSTITUEIX A "RECORDS DE CADA DIA"

Des de demà he decidit canviar de sèrie, donat que la de "Records de cada dia..." no dona molta informació i a més no hi ha massa facilitat per buscar el que passava fa 100, 75, 5o i 25 anys principalment a GATA i al món.

Per tal motiu i encara que ha estat poc temps al blog "Records..." passa a ser substituida per una nova sèrie que es dirà "DIARI DE GATA: 1987-2011" que ja va tindre una primera part fa un temps però ara tindrà més seguida, més continuïtat i més informació.

Seran tot notícies de Gata i arrancarà des de l’1 de gener de 1987 (fa 24 anys). Anirà poc a poc com el diari. Per no tallar dràsticament amb el que m’havia proposat si ixen informacions a la notícia referents a temps més enrerre també les posaré com a informació.

Demà començaré i anireu comprenent el canvi. GRÀCIES, sempre és per a tots els usuaris.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -504, la d'ahir 31 d'agost-

20110901222846-escanear0003.jpg

Posant-me, una vegada més, al dia us done a conéixer la foto antiga que corresponia a ahir, últim dia d’agost. Un grup d’amics. Anaven de paella als anys 50 a la mar, a Xàbia. Entre les roques i la grava allí esfeien un pon paellot. Hi havien arribat amb carro i tornarien a la nit. Els estius s’esperaven per tots per anar a la mar. A la foto podeu veure en primer terme sentat sobre una roca a Pepito Vives. Just al centre mon tio Francisco Vives. Al costat Don Francisco Costa. Darrere més plantat el propietari d’aquesta fotografia al qual li ho agraïsc Antonio Mulet. I la mar molt propet...FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -505, la de hui-

20110901224101-escanear0035-2-.jpg

Si la foto de l’entrada anterior (504) era d’una quadrilla de joves a la mar, ara és una quadrilla de xiques. La foto va eixir al programa de festes 2007 que tant utilitze últimament. Eren les Pasqües de 1953. Més o menys per la mateixa època que la foto anterior de xics. Era propietat la fotografia de Virginia Signes Feliu.

Així resava al costat de la imatge: "D’esquerra a dreta, plantades: Consuelito Ferrer Soriano, Carmen "Boira", Mari "el Catxo", Rosita Moncho, Maruja Signes "Canyetes", Fina Orts Mulet, Pepica Caselles, Salvadora Signes i Virginia Signes Feliu. Agatxades: Paquita Vives, Rosita "de Manolo", Rosa Mari Salvá, Xaro García i Pepita Picó "la Molinera". EL CRONISTA...FA UN ANY: 2 de setembre de 2010

20110902174740-anycentrejuvenil.jpg

Important notícia la que anunciava al blog l’any passat tal dia com hui i que apareixia entre altres articles:

- VISITA DE LA CONSELLERA DE BENESTAR SOCIAL ( I ).

- VISITA DE LA CONSELLERA DE BENESTAR SOCIAL ( i II ).

(Podeu veure a la composició fotogràfica en un any el que s’ha avançat. A la part de dalt la Consellera i l’alcaldessa preparant la primera pedra. A la part de baix, com està en l’actualitat l’obra).

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 de setembre és Sant Antolí.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 2 de setembre.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: escampar el canyís.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -142-.FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -506-

20110902232140-escanear0003.jpg

La foto de hui ens porta una imatge de la part de darrere del campanar que ara no podem ja veure així. Quan no estava el Centre Social des del mateix Penyó es veien aquets horts en els quals hi havia algun que altre ametler i aquestes parets de pedra com a façana. Ara per veure el campanar es té que buscar un altre angle.EL CRONISTA...FA UN ANY: 3 de setembre de 2010

Les propostes informatives del dia 3-9-2010 eren aquestes:

- NASIO CARDONA TORRES, 4rt a SAO PAULO (Vertical Running).

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: Traure canyís.

- SANTS I REFRANYS: 3 de setembre, Sant Gregori.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 3 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -143-.VOCABULARI DE L'ESCALDÀ: De "botar foc" a "les veles"

20110903205954-escaldar1.jpg

(A la composició fotogràfica podeu veure alguns elements del procés de l’escaldà)

L’antic costum d’escaldar té un ric vocabulari que no es deuria perdre mai

El Riurau, un vell testimoni de l’escaldà.

És temps d’escaldar, de fer pansa. Us he recollit un grapat de paraules, referents totes a l’antic costum morisc de l’adzebid, per a no perdre aquest ritus agrícola tradicional, que va quedant-se testimonial i que pocs llauradors de Gata el fan servir de negoci, com passava amb els nostres besavis i avis.

Botar foc a la caldera, Bous, Bromera, Bullir la caldera, Cabàs de raïm, Caldera, Calderí, Cànters d’aigua, Canyís, Cassa, Casseta, Cossi, Empilar, Escaldà, Escaldador, Escaldó, Fer foc, Fogater, Fornet d’escaldar, Gafes per a girar la pansa, Ganxos, Girar la pansa, Herba pansera, Lleixiu, Llisseres, Pansa, Pedra de tap, Pilons, Pinatells, Raqueta, Renderos, Riurau, Sequer, Serandes, Sogalls de les veles, Tallar el raïm, Traure canyís, Ulls del riurau, Veles,...

Per continuar amb les paraules que sonen a escaldar i pansa us pose l’escrit del RIURAU, UN VELLS TESTIMONI DE L’ESCALDÀ en el qual vaig participar en el TALLER D’ESCRIPTORS de la TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ de El Verger el dia 31 de març de 2007.

EL RIURAU, UN VELL TESTIMONI DE L’ESCALDÀ

"Podríem endinsar-nos encara, abans que aquestes generacions passen a altres estànces, en paraules del vocabulari rural tradicional, que estan oblidant-se perquè no les parlem, perquè pocs s´enrecorden d´elles i formen part, malgrat que formen part de la cultura dels nostres avantpassats. Perquè les hem rebujades del nostre vocabulari, perquè els nostres joves no les diuen ni les accepten. Seria molt gratificant veure un llibret que diguera “Diccionari de la pansa”, però és preferible, als temps que corren, conéixer els signes i abreviatures que presenten tots els mòbils, siguen de la marca que siguen.

Aprofitant que fa poc s´ha creat a la Marina Alta una associació en defensa dels “Rius raus”, amb seu a Jesús Pobre, baix de l´imponent senyor Montgó, i recolzant aquesta iniciativa, perquè també jo he pogut viure en les meues carns aquells dies, que per a un xiquet semblaven una festa, vull fer ací una elegia, un cant al riu rau.
Per un moment, farem volar la imaginació, donat-li conversa a l´element arquitectònic que ara, quasi en desús, ha estat sempre el principal protagonista i testimoni de la curiosa tasca agrícola. A partir d´ara, serà el riu rau el que us parle i nosaltres simplement l´escoltarem, gaudint d´aquelles paraules que ja han passat quasi a l´oblit, que algunes són negades com ens negaren a la desfeta d´Almansa.

PARLA EL RIURAU: "Davall dels meus vells canyissos i teules centenàries, amb els meus arcs tan característics, han passat varies generacions d´aquesta família. Però us contaré el que veig per mig dels ulls i mai tan ben dit.

Es dissabte pel matí. Escolte el ronroneig de la mula mecànica arribar pel camí. Abans tenien carro i matxo. ¡ Les vegades que els he vist a tots dos passar per baix del meu sostre!. Però ara això s´ha acabat. La modernitat mana.
Ja arriben Joan, l´avi Pep, l´amo de la casa, Maria, la seua muller, i els fills Santi i Marta. La mula mecànica va carregada de gom a gom. Els cabassos plens de raïm d´alguna partida. D´allà Els Ecles, els Gorgos, els Julians o les Catarroges, dels Miralbons o els Montarrois. Venen suats i cansats. La jornada de tallar amb falçó es esgotadora.
Ara sóc jo el que els espera per recollir els cabassos. Vaig a fer bressol tota la nit amb ells. Demà tenen que estar fresquets tots els raïms. Deixe als xicons que els posen junt als pilons. Fan un bon conjunt. Uno dels meus ulls també vigila, mentrestant, la caldera. Està a unes passes dels meus pilars. Els canters d´aigua també estan preparats davall els meus vells canyissos.
Contemple l´antic fornet d´escaldar, mentre tot el món està disposant-se per al rictus. Els meus amos es retiren a descansar, demà tenen que matinar. La nit es tancada.
Han donat les sis del matí en el vell rellotge de paret de la caseta. El primer que es lleva es Pepe. Té que tindre la caldera a punt. Utilitza la llenya que hi ha prop dels meus dominis. Hi ha que pegar-li foc a la caldera. A punt estan el lleixiu i la sosa. ¡Se m´oblidava, l´herba pansera també!.
Escolte passes. És l´avi Joan. Fidel al seu costum d´alçar-se matí per a escaldar no ha pogut resistir més. Ajuda al Pep. Apropa la llenya al fornet. L´espectacle ha començat. Estic a la primera fila i no vaig a perdre´m res del que allí ocorrrega.

Veig la pila de canyissos baix dels meus ulls. Allí a prop està el sequer. Ja són les set. Es lleva Maria a preparar el desdejuni. Com a bona mare, deixa que els xicons estiguen al llit fons l´últim moment. Pepe li avisa que hi ha que aprofitar el dia, després un dia de sol bo, es un dia de pansa millor.
Els xiquets no es fan esperar. Estan il·lusionats. Creuen que açò és un joc.
Marta es posa junt als pilons i Sant, ja més majoret, tindrà que ajudar l´avi a treure canyís al sequer.
Pepe comença el treball. Ompli la cassa. Neteja la caldera amb la raqueta. Maria està junt a la pila, per escampar el raïm. Comencen a deixar-me sense cabassos, ara me´ls torna Santi buits.
Bromera. Tallar o no tallar. Pilons. Bous. Sequer. Pinatells. Quines paraules estic escoltant. Xiulen pels mig dels meus ulls.
Han fet un bon escaldó. Ara es disposen, sempre davall del meu sostre, a pegar-se un bon esmorzar. Els tinc enveja, però sóc feliç. Els faré d´acolliment si una forta tormenta asoma per la muntanya. Podran posar els canyisso de pansa al meu traspol i mirar-se com a l´espill, a les biges de madera.
Ja he complit la meua funció, però estic nostàlgic, trist…perquè se que sóc cridat a l´extinció, com a molts pobles, com a moltes ciudats, ja no vec als meus germans a Xàbia, ni a Dénia, ja no els vec pels pobles del voltant, que s´ha fet d´ells?, com els han canviat?…No em deixeu mai, sóc la vostra història".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -507-

20110903235025-escanear0038.jpg

A la foto teniu l’any que van ser clavariesses quatre amigues. Estan al voltant d’un arbre, però no conseguisc esbrinar on és. Elles són d’esquerra a dreta: Fina Orts i Pepica Prats, les dues que estan plantades i Paquita Pedro i Rosa Rafel, les que estan sentades.EL CRONISTA...FA UN ANY: 4 de setembre de 2010

Poques notícies novedoses eren les que posava al blog tal dia com hui fa un any:

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: canyissos al sequer.

- SANTS I REFRANYS: 4 de setembre, Sant Moisés.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un  2 i un 4 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -144-HUI DIU ADÉU L'EXPOSICIÓ "ART AL VENT VIII"

20110904200934-escanear0006.jpg

(A la fotografia podeu veure tres obres, extretes del catàleg. D’esquerra a dreta: "Cinc elements" d’Empar Escrivà; "La escena está servida" d’Amparo Sigalat i "Calibán" de María Helena Leal Lucas).

L’exposició de les balconades de Gata "Art al Vent VIII" s’acomiada hui diumenge dia 4 de setembre. Des del 12 d’agost que es va inaugurar han passat pels carrers La Bassa, part del carrer Duquessa d’Almodòvar i Plaça de l’Església nombrosos turistes, espectadors, curiosos, que han volgut apreciar l’art dels cobertors a l’aire.

De segur que aquestes obres podran ser exposades a un altre lloc molt prompte. Com a exemple, les de l’any passat van estar exposades a la localitat portuguesa de Tavira. Aquesta mostra que hui conclou a Gata tal vegada viatja a un altre lloc del món.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -508-

20110904205618-carreteraffadrins-copia.jpg

(Per veure amb més detalls la fotografia de hui PUNXEU ACÍ)

La foto de hui és molt bona per al record de les festes patronals. Va ser publicada, una vegada més, al programa de festes de 2007. Era propietat d’Eugenia Feliu Pedro. Us pose el que a la lectura posava: "Festa dels Fadrins-1957. aquell any van fer bando que les dones tenien que anar en molts flocs al vestit i els homens amb un mocador al coll i una faxa al pantaló.

D’esquerra a dreta: Rosa Mulet "Mico" (de policera), Pepica "Correu" (dona de Jaime "Canyetes") (regidora), Rosita Moncho (regidora), Mari Salvá Roselló (alcaldessa), Pascualita Mulet (regidora) i Vicenta La Mañana (d’alguacil).

Els xiquets podem vorer a Emilio Signes Grimalt. La dona de blusa negra és Rosario "Capblanc" i el músic que toca el tabalet és Sebastià "Blai" i el seu fill Sebastià-Francisco".

Jo afegira a la lectura d’aquesta imatge tan interessant que cal fixar-nos amb els adoquins de la carretera. La comitiva encarava carretera amunt, a l’altura de Ca l’Estanquer. Els comentaristes es van deixar a Arabí d’abanderat. Anava tota la xicalla al costat, però a la foto no s’aprecia cap home per tal de veure allò del mocador al coll...EL CRONISTA...FA UN ANY: 5 de setembre de 2010

20110905210409-volta.jpg

Alguna informació fora de la normal publicava al blog l’any passat tal dia com hui. La Volta era una d’elles.

- LA VOLTA CICLISTA A ESPANYA...PROP DE GATA ( I ): pas per Xàbia.

- LA VOLTA CICLISTA A ESPANYA PROP DE GATA ( i II ): pas per Pedreguer. A la imatge de l’esquerra podeu veure la foto i la notícia de l’any passat.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: tota la família participant.

- SANTS I REFRANYS: hui recordem a la Beata Madre Teresa de Calcuta.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 5 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -145-.ACABEN ELS CONTRACTES DEL PAMER

20110905213501-gruppamer.jpg

El passat 31 d´agost van finalitzar els cinc peons agrícoles/forestals les seues tasques, ja que van estar contractats durant l´estiu mitjançant una subvenció en salaris i seguretat social per el Servef i amb cofinanciació del Fons Social Europeu.

S’han netejat camins i sendes localitzades en la Senda del Barranc dels Poets; la Senda de les Mallaes; la Senda de l´Ombria de Climent; la Senda del Camí Vell de Gata a Llíber; la Senda del Barranc de Canela; la Senda del Tossal del Moro; el Camí del Racó dels Gorgos; la Senda del Serrillás; la Senda Travessera Poets-Mallaes; la Senda de les Celdetes i el paratge de la Font de la Mata.

A la fotografia podeu veure a l’alcaldessa Ana María Soler i la regidora de Medi Ambient Dora Caselles amb l’equip PAMER. 

FONTS: Text i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.HUI AL BOP, DOS NOTÍCIES REFERENTS A GATA

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica hui dilluns 5 de setembre de 2011 un edicte, referent a l’ORDENANÇA FISCAL DE L’IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA. També dona a conéixer la subvenció a l’Escola Municipal de Futbol.

 

Al respecte de la taxa, l’Ajuntament Ple en sessió extraordinària de data 26 d’agost de 2011, va acordar aprovar, amb caràcter provisional L’ORDENANÇA FISCAL DE L’IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA...s’exposa al públic en el tauler d’anuncis d’aquest Ajuntament durant el termini de 30 dies hàbils, a fi que els interessats puguen examinar l’expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes. La dita exposició al públic començarà a comptar a partir de demà dia 6. En el cas de no presentar-se reclamacions, l’aprovació provisional quedarà elevada automàticament a definitiva.

Pel que fa a les ajudes, s’anuncia que la Diputació Provincial d’Alacant ha aprovat la distribució del Pla d’Ajudes als Ajuntaments de la Província i Entitats Esportives Municipals depenents dels mateixos, per a promoció de Programes annuals d’activitats esportives i manteniment d’Escoles Esportives Municipals, corresponent a la Annualitat 2011.

 

En el lloc 53 està l’ESCOLA MUNICIPAL DE FUTBOL de GATA. Es subvenciona de setembre de 2010 a juny de 2011, per un pressupost de 36.800 euros, el 8,514 %, és a dir: 3.133 euros.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -509-

20110905234013-escanear0008.jpg

Com seguim amb el temps de l’escaldà i encara la gent conserva aquest art tradicional, la fotografia de hui són els veïns dels Julians, partida de la qual parlava l’altre dia amb motiu de la festa. Estan al procés de l’escaldà. Dona l’esquena l’escaldador. L’home major és el fogater. Podeu veure a xiquets i dones al costat del canyís amb raïm escaldat i la roda del carro que asoma per la dreta.EL CRONISTA DE GATA...FA UN ANY: 6 de setembre de 2010

Va passant el temps i anem recordant. Hui tornem a reviure les notícies de l’any passat tal dia com hui:

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: ventar la pansa.

- SANTS I REFRANYS: dia 6, es recorda al Beato Diego Llorca Llopis.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 6 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -146-.SARIERO DE GATA PERD LA FINAL DEL III CAMPIONAT ROJOS I BLAUS DE RASPALL

20110906163749-pilota1-copia.jpg

El passat dimecres 31 d’agost es va celebrar la final del III Campionat Rojos i Blaus de la modalitat de raspall de pilota valenciana al trinquet de Castelló de Rugat (València). La van disputar Malonda IV d’Oliva i Leandro III d’Aielo de Malferit contra SARIERO DE GATA i Trini de Xeraco. Es proclamaren campions Malonda i Leandro, guanyant per 25 a 15.

L’aficció que va omplir la pista va gaudir de l’espectacle perquè els quatre pilotaris es van buidar al màxim.
Els trofeus van ser lliurats per l’alcaldessa de Gata, l’alcalde de Castelló de Rugat i els regidors d’Esports d’Aielo de Malferit i Castelló de Rugat.
Sariero de Gata i Trini de Xeraco havien arribat a la final després de superar a Garrofa d’Aielo de Rugat i Roberto del Palomar en la primera semifinal disputada divendres passat en el Trinquet Ciscar de Piles.
Malonda IV i Leandro III van aconseguir la final després de guanyar per 25-10 a Lluïset de Beniarrés i Rafa de Castelló de Rugat en el Trinquet de Xàbia.

El III Campionat Rojos i Blaus l´organitza la Coordinadora de Raspall del mateix nom.

A la composició fotogràfica podeu veure en vertical a SARIERO DE GATA amb la copa de subcampió i l’alcaldessa. A les dos imatges horitozontals, dalt els equips i les autoritats. Baix, els dos equips (SARIERO és el primer per la dreta).

FONTS: Text i fotos: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 EL MOVIMENT "ASSEMBLEA DEL POBLE GATA" ANUNCIA UNA REUNIÓ DEMÀ DIMECRES

Al Parc de la Font del Riu "baix del garrofer" a les 19 hores
 
Recollim el comunicat que ha passat el grup "ASSEMBLEA DEL POBLE GATA"  a través del Facebook (no per altre mitjà que jo conega) sobre la reunió que farà demà dimecres a les19 hores baix del garrofer del Parc de la Font del Riu. Allí es decidirà l’hora i lloc de l’assemblea "formal". Es parla de la Plaça Nova l el Parc de la Font del Riu. També es barallava el Meta però el soroll de la música faria impossible entendre’s.
Ja sabrem més de l’Assemblea del Poble Gata".
Això si, poc a poc amb el sistema d’escriptura que s’utilitza al facebook, tuenti, twiter i altres mitjans de correu electrònic, estem perdent el llenguatge ja sia valencià o castellà. ¡¡Quina llàstima de menjar tanta paraula!!. Total per a què?.
 


DOS JUGADORS GATERS AL PEGO C.F. AQUESTA TEMPORADA

RUBÉN Serrió i RAÜL Agulles

El Pego Club de Futbol que milita en Preferent, al mateix grup que està el Xàbia, s'ha fet amb els serveis de dos jugadors gaters. Un és RUBÉN Serrió que ha militat varies temporades en el Xàbia predcisament, i l'altre és RAÜL Agulles, que procedix del Gorgos C.F.

Els dos jugaran aquesta temporada 2011-2012 a l'equip pegolí.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -510-

20110906210845-trescolom.jpg

Seguixen passant les imatges antigues de Gata. I ja en són 510. Hui torna a ser un grup de tres persones fotografiades a la dècada dels 50. Era un campionat de coloms, dels molts que es feien per aquelles èpoques. Podeu veure la copa i el colom guanyador. A l’esquerra vegeu a Antonio Boluda, al centre Teresa (la dona d’Antonio) i a la dreta Salvador Boluda.EL CRONISTA...FA UN ANY: 7 de setembre de 2010

20110907151224-pansa2.jpg

Aquestes eren les notícies del 7 de setembre de l’any passat:

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: desempilant la pansa. La foto que us pose dalt pertany a l’article de l’any passat.

- SANTS I REFRANYS: 7 de setembre, Santa Regina.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 7 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -147-.LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: Exposició i feina.

20110907211143-6081928.jpg

Exposició a Xàbia i final dels contractes de peons

Dos notícies juntes a la secció de La Marina de LAS PROVINCIAS es poden veure hui al diari en paper o consultar al digital.
A la pàgina 14 (en paper) a la dreta ix la notícia de "LA ESCOLA PLÀSTICA A. VIVES DE GATA EXPONE EN LA CASA DEL CABLE". És una mostra col·lectiva de l’alumnat d’aquest curs comarcal que s’impartix a Gata. Estarà exposada fins el 25 de setembre. Al peu de foto posa: "Los alcaldes de Xabia y Gata, José Chulvi y Ana María Soler con los alumnos de l’Escola A Vives.

* Al respecte del nom de l’Escola sempre he considerat que no se li fa justícia amb el nom de l’artista que porta el nom, perquè ell era i li deien ANTONI VIVES i sempre es posa "A. Vives". ¿ Per què no se li posa el nom complet...?

Pel que fa a l’altra notícia que jo ja us vaig posar fa dos dies, diu que: "FINALIZAN LOS CONTRATOS DE LOS PEONES". Podeu veure-la a la dreta, la mateixa foto que jo vaig posar dels contractadas del PAMER a una pinada del terme , junt amb la regidora Dora Caselles i l’alcaldessa Ana María Soler i el treballador de Serveis Municipals, Sebastià.

Us pose els enllaços de les dues notícies, per si voleu accedir a ambdues:

http://www.lasprovincias.es/v/20110907/marina/escola-plastica-vives-gata-20110907.html.

http://www.lasprovincias.es/v/20110907/marina/finalizan-contratos-peones-20110907.html

A la fotografia publicada en LAS PROVINCIAS podeu veure al grup de l’Escola Plàstica a la inauguració de Xàbia, junt amb l'alcalde i l'alcaldessa, el mestre Ginestar i el regidor de Cultura de Gata.ALGUNES DADES SOBRE GATA, DE 1766 ( I )

Arrel d’una visita del Procurador General del Duc de Medinaceli, Baltasar Venero, al Marquesat de Dénia

Amb la intenció de recollir dades sobre Gata, quantes més millor, l’altre dia vaig llegir el llibre: "BALTASAR VENERO DE VALERA: Visita senyorial a l’Estat de Sogorb (1765) i al marquesat de Dénia (1766). Edició a cura de Joan Romero i Antoni Grau, Universitat de València 2005. Fonts històriques valencianes".

Sabedor que poc podria hi haure, donat que el lloc de GATA era del domini del senyor Conde de Carlet i no del Duc de Medinaceli, per la proximitat alguna cosa podria esbrinar-se al llibre, com així va ser.

La visita la va fer del 29 d’abril al 30 de juny de 1766 En Baltasar Venero de Valera, comptador major i procurador general del Duc de Medinaceli i marqués de Dénia. Visita Dénia, Xàbia, El Verger i Poble Nou de Benitatxell.

A la pàgina 120 dóna una interessant informació. A Dénia hi havia "El convento de recoletos de San Francisco, bajo la ynvocación de San Antonio de Padua, se halla extramuros de la ciudad, a distancia de un tiro de fusil de ella, a la parte de la Marina y su puerto".

Diu que es va fundar el 30 d’abril de 1594 i en el moment de fer la visita tenia 21 moradors
Esta informació la dona a la secció de "Yglesia parroquial y clero" en la visita a Dénia.
Per la data, dos anys més tard de trobar-se el Crist de Gata el Pare Mulet, aquest podria ser el convent i prop de la mar. És una hipotesi llançada.

Seguint amb el llibre que ens ocupa a la pàgina 147 trobem que entre els pobles de la jurisdicció suprema de Dénia està, "GATA, DEL SEÑOR CONDE DE CARLET" i parlant del "derecho de residenciales" diu: "...ay algunos (són llocs) que de pocos años a esta parte intentan eximirse de este derecho..."Y TAMBIÉN EL LUGAR DE GATA, QUE DA MUESTRAS DE SEGUIR EL
INTENTO DE ÉSTAS, PUES AVIENDO OCURRIDO EN EL AÑO PRÓXIMO PASADO UNA CAUSA
CRIMINAL, ENTRÓ A CONOCER DE ELLA EL ALCALDE ORDINARIO...".

A la pàgina 155 parla sobre "Causas fenezidas y pendientes que existen en la audienzia y oficio de ella", referit tot a Dénia. A la 12 diu: "OTRA CON EL MISMO CONDE DE CARLET Y SU LUGAR DE GATA, PUEBLO COMPRENDIDO EN EL MARQUESADO, SOBRE PRETENDERSE POR ELLOS TENER INTERÉS Y TERRITORIO EN PARTE DE LOS MONTES DE SU CONTINENTE Y, POR LO MISMO, CONCURRIR CON EXPERTOS A LOS ACTOS DE APEO; SENTENCIADO A FAVOR DE SU EXCELENCIA Y
PENDIENTE POR RECURSO EN LA MISMA AUDIENCIA...".

(...Continuarà demà).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -511-

20110907232606-image0-22-copia.jpg

La imatge de hui l’he portada moltes vegades a la sèrie, però des de distints llocs i amb distintes motius. La de hui era la fotografia que va eixir publicada al programa de festes patronals de 1947. Baix posava "Ayuntamiento de Gata de Gorgos, Programa oficial". A una altra imatge del pont de la via baix posava: "Solemnísimas fiestas, 25 de julio 6 agosto 1947".

Pel que fa al conjunt arquitectònic vegeu les baixades cap al riu, el campanar sense el remat final. Encara tardarien quasi vint anys a acabar-ho. L’Ajuntament i la seua part de darrere. I al riu moltes persones -les podeu veure a la part inferior de la foto-.EL CRONISTA FA UN ANY...8 de setembre de 2010

Aquestes eren les tres notícies que publicava l’any passat al blog:

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: de raïm a pansa.

- SANTS I REFRANYS: dia 8, Mare de Déu del Loreto i Sant Sergi.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -148-.ALGUNES DADES SOBRE GATA, DE 1766 ( i II )

Arrel d’una visita del Procurador General del Duc de Medinaceli, Baltasar Venero, al Marquesat de Dénia

Segona part de les dades sobre Gata que vaig extraure del llibre: "BALTASAR VENERO DE VALERA: Visita senyorial a l’Estat de Sogorb (1765) i al marquesat de Dénia (1766). Edició a cura de Joan Romero i Antoni Grau, Universitat de València 2005. Fonts històriques
valencianes".

Com ja us vaig dir ahir, el lloc de GATA era del domini del senyor Conde de Carlet i no del Duc de Medinaceli. Per la proximitat alguna cosa podria esbrinar-se al llibre, com així va ser.

Recordeu que la visita la va fer del 29 d’abril al 30 de juny de 1766 En Baltasar Venero de Valera, comptador major i procurador general del Duc de Medinaceli i marqués de Dénia. Visita Dénia, Xàbia, El Verger i Poble Nou de Benitatxell.

A aquesta segona part us pose algunes dades més:

A les pàgines 161 i 162 parla de la "Visita de carzeles y escribanías de juzgado de Xàbea", que es va fer el 5 de juny de 1766.

Diu que l’escrivania "aunque está al cargo de Juan Bautista Herades, que actualmente la exerze, está al mismo tiempo conzedida a FRANZISCO MONFORT, ESCRIVANO RESIDENTE EN EL LUGAR DE GATA, UNA LEGUA DISTANTE DE ESTA VILLA...".

A la pàgina 172 i parlant del terme de Xàbia diu: "...LA HEREDAD QUE DIZEN LA ALQUERÍA BLANCA, HASTA EL CAMINO DE GATA, POR LA QUE CAHE AZIA LAS HEREDADES Y TIERRAS DE BENISADIVÍ (Sabeu que aquest nom es refereix a l’actual Jesús Pobre i els seus voltants), HASTA DONDE VIENE EL TÉRMINO DEL LUGAR DE GATA Y PARTIR CON LAS TRAVIESAS QUE DICEN DE JULIANS, DISCURRIENDO ADELANTE POR LA HEREDAD DICHA DE CAUBELL, SIEMPRE PARTIENDO TÉRMINO CON GATA".

Finalment a la pàgina 174 tornem a trobar Gata, quan parla de "...TIERRAS DE VIZENTE MONFORT DE GATA, HASTA EL RÍO...".

FONT: Llibre "BALTASAR VENERO DE VALERA: Visita senyorial a l’Estat de Sogorb (1765) i al marquesat de Dénia (1766). Edició a cura de Joan Romero i Antoni Grau, Universitat de València 2005.XICOTET INCENDI ALS GORGOS (Kilòmetre 3 de Gata a Llíber)

Segons informava el diari Información d’Alacant, que a la vegada els informava Europa Press de fons de la Diputació, a les 20.30 hores d’aquesta vesprada s’ha declarat un xicotet incendi a un bancal del costat de la carretera de Gata a llíber, al kilòmetre 3. Allí s’han desplatzat un vehicle autobomba i una brigada forestal i han apagat el foc. El piló del kilòmetre 3 està just a uns dos-cents metres abans d’arribar al pont de Gorgos.

Si voleu llegir tota la informació completa, està ja penjada al digital d’Información al següent enllaç:

http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/09/08/pequeno-incendio-campo-cultivo-gata-gorgos/1165881.html

FONT: Diari Información d’Alacant.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -512-

20110908235048-image0-29-copia.jpg

Dos xiquetes gateretes dels anys 60 són les protagonistes de la foto antiga de hui. Les podeu veure amb els típics calcetinets i les faldes que gastaven aleshores. A les festes sempre es fotografiaven. Poc més es pot dir de la foto de hui.EL CRONISTA DE GATA...FA UN ANY: 9 de setembre de 2010

20110909222514-centemoncho.jpg

Alguna notícia destacada anem recordant dia a dia, com la de hui fa un any i la dona més major de Gata.

- MOR LA DONA MÉS VELLETA DE GATA. A la fotografia de dalt la recordem com la vaig publicar fa just ara un any.

- SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és la Mare de Déu d’Aránzazu.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: L’escaldó preparat.EL BLOG ALCANÇA LES 61.000 VISITES

Al llarg de la jornada de hui dia 9 de setembre (9 del 9) el blog del CRONISTA DE GATA ha arribat a 61.000 visites que ja en són moltes. A tots, molt agraït i seguisc treballant per tots vostés/vosaltres i per GATA, el poble nostre, el poble dels nostres avantapassats, dels presents i del que venen.MÉS DADES SOBRE EL POBLE DE GATA: Any 1924

L’any 1920 Gata tenia 3.959 habitants. L’hospital del què parla el text era "L’Hospitalet" i estava quasi al final (mirant cap al Centre Social actual) del carrer Tetuà

Parla l’ENCICLOPEDIA del Palau del Marqués de Cedanyola

Seguint amb les dades geogràfiques, històriques i locals que fan referència al poble, publicades en llibres o enciclopedies, coneixem ara com era el nostre poble l’any 1924. Trobem la veu GATA DE GORGOS a l’ "ENCICLOPEDIA Universal Ilustrada Europeo-Americana" de Hijos de J. Espasa, editores. Pàgina 1.036 (Gata-gataker).

Diu que Gata és un Municipiio de la província d?Alacant. Contava amb 1.306 edificis i albergs i amb 3.959 habitants segons el cens de 1920. Parla de les entitats que té el municipi, relacionant els kilòmetres, edificis i habitants. Són els següents:

- Alqueria Blanca, que són casetes té 1,2 km., amb 20 edificis i 40 habitants.
- Barranc té 4,3 km., 6 edificis i 21 habitants.
- El caseriu de les Boleries amb 0,4 km. té 12 edificis i 23 habitants.
- El caseriu del Calvari, amb 0,3 km. té 32 edificis i 124 habitants.
- El caseriu dels Cuadros amb 0,19 km. té 16 edificis i 69 habitants.
- El lloc de Gata de Gorgos té 825 edificis i té 3.512 habitants.
- El caseriu de Gorgos té 4,2 km., 131 edificis i té tan sols 7 habitants.
- El caseriu de Miralbó de 0,36 km. té 25 edificis i 51 habitants.
- El que anomena "Playa de Pedreguer" de 0,6 km. té 21 edificis i 24 habitants.
- El caseriu de la Sénia amb 0,1 km. té 6 edificis i 5 habitants.
- Les casetes de Serrillars i "Comas" amb 2 km. té 5 edificis i 17 habitants.
- Les casetes del "Tosalet" amb 0,5 km. té 32 edificis i 5 habitants.
- El caseriu de "Troset" de 0,1 km. té 8 edificis amb 43 habitants.
- Finalment i a altres grups inferiors i edificis diseminats en total 167 que sumen 18 habitants.

Seguix explicant la veu GATA i diu que correspon al partit judicial de Denia, diòcesis de València, i està situada a la dreta del riu Gorgos, amb carretera a Xàbia i a la de Silla a Alacant, a 18 kilòmetres de Denia, en terreny part montuós i part pla i molt feràs en la porció coneguda com El Planet. Al seu terme es produeix, seguix dien l’Enciclopèdia, es produeixen celerals, oli i ametles; cria de ganao llanar; en terrenys incultes es dóna el "palmito". Té estació de ferrocarril, allumenat elèctric, telèfons, escoles nacionals; indústris d’aserrar maderes i de
fàbriques de conserves.
Entre els seus edificis mereixen nomenar-se l’església parroquial dedicada a Sant Miquel, la Casa de l’Ajuntament, el palau del marqués de Cerdanyola, l’hospital i l’ermita del Sant Crist del Calvari.LA PREMSA PARLA HUI DE L'ATUR DE GATA

Diu que a Gata ha baixat 23 persones

 Al diari LAS PROVINCIAS es publica hui un article titulat: "El paro baja en Gata, Calp y Xàbia y sube en el resto de localidades de la comarca".

Diu que a Gata, segons fonts de CC.OO., l’atur s’ha reduït en 23 persones, s’enten al tancar-se el mes d’agost.

Si voleu llegir la notícia completa, us deixe l’enllaç:

http://www.lasprovincias.es/v/20110909/marina/paro-baja-gata-calp-20110909.html.

FONT: LAS PROVINCIAS, 9 de setembre de 2011.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -513-

20110909232742-image0-58-copia.jpg

(Si voleu veure en gran la foto, PUNXEU ACÍ)

La casa de Senent a la Vall va ser el lloc escollit per a que totes aquestes persones, familiars i amics de les casetes del veïnat es feren la foto. Corria l’any 1957. Al fons a l’esquerra, el Montgó. Seria un dia de festa i el grup estava amb les paelles preparades com es veu en primer terme. A vegades s’usa el terme: "eren una caterba" referint-se a molta gent. A aquesta foto ben bé es podria utilitzar aquesta expresió. Menuts i grans, xiquetes, xiquets, dones i homes. Era l’estiu a la Vall.EL CRONISTA...FA UN ANY: 10 de setembre de 2010

20110910212641-pilonsllenya.jpg

Aquestes eren les notícies publicades just l’any passat tal dia com hui:

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -149, d’ahir dijous-.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: pilons i llenya. La foto de dalt és la que vaig publicar l’any passat recordant aquests dos elements tan importants per al procés.

- HUI FA EL BLOG 5 MESOS: 10 abril-10 setembre 2010. Això vol dir que hui fa 17 mesos. Per tant any i mig el dia 10 d’octubre, al dia següent de la Fira "Gata al Carrer".

- SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Nicolau i Sant Eduard.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 9 i un 10 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -150-.LA PREMSA PARLA HUI DE GATA: col·laboració Diputació i Ajuntament

20110910221834-anaijuanadipu.jpg

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) de hui dissabte i des de dimecres el CANFALI MARINA ALTA porten la notícia. Es van traslladar l’alcaldessa i el regidor de Cultura a la seu de Diputació. Allí van mantenir una reunió amb la presidenta de la Diputació per tal de col·laborar en projectes museístics.

Podeu llegir la notícia completa en aquest enllaç:

http://www.lasprovincias.es/v/20110910/marina/cooperacion-proyectos-museisticos-20110910.html.

A la foto, les tres autoritats en la reunió de treball.

FOTO: LP.EL CRONISTA...FA UN ANY: 11 de setembre de 2010

Quatre notícies publicava l’any passat tal dia com hui:

- SANTS I REFRANYS: 11 de setembre, Santa Teodora i diada catalana.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: dos escaldons al sequer.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 11 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -151-.EL VEÏNAT DE XÀBIA, JESÚS POBRE I GATA COMPARTIXEN LA FESTA DEL PÒPUL

20110911223747-compo1.jpg

Hui s’ha celebrat la tradicional i antiga festa de l’ermita del Pòpul, en honor a la Mare de Déu del Loreto, que baix Montgó li diuen la Mare de Déu del Pòpul. El veïnat de les casetes i amics d’aquesta cel·lebració tan peculiar a la sombra de l’imponent Montgó han compartit pobles. Xàbia, Jesús Pobre i Gata té, any rerre any, representants entre els majorals de la festa. Enguany a més, després de deu anys sense estar, ha presidit la missa solemne el retor missioner de Gata Vicente Font. Es trobaven presents un tinent d’alcalde de Xàbia, l’alcaldessa de Gata que sempre va a la festa del Pòpul i l’alcalde de la EATIM de Jesús Pobre.

Primer s’ha fet la ja tradicional processó-romeria als voltants de l’ermita, acompanyats tots de la colla de dolçaines i tambors de Xàbia. Autoritats, clero, majorals i poble en comú dels tres llocs. Després la missa i una traca.

A la composició fotogràfica teniu distints moments de la festa del Pòpul.HUI S'HA ACOMIADAT DE GATA EL RETOR D. SANTIAGO BOHIGUES FERNÁNDEZ

20110911232702-comporetor1.jpg

Després de quatre anys de ministeri en Gata, aquesta vesprada en la missa solemne de les set de la vesprada ha dit adéu el retor En Santiago Bohigues Fernández, que com ja us vaig anunciar s’en va a la Conferència Episcopal Espanyola, a Madrid.

Es trobaven presents concelebrant la missa amb ell el vicari episcopal i els rectors fills de Gata: Don Alberto, En Vicente Espasa i En Vicent Font. A més, també els acompanyava el diàcon que fa la pastoral a Gata, el xabienc Juan Sivera.

Tota la seua família, els membres del Consell de Pastoral de la parròquia, els joves del Moviment Júniors, grups de la parròquia en general i tots els gaters fidels que han volgut dir-li adéu al retor Don Santiago, s’han unit a la celebració, que ha estat cantada pel cor Serrillàs.

A la homilia, Don Santiago ha repassat el seu ministeri sacerdotal a Gata al llarg dels quatre anys. Al final de la missa, el diàcon Juan Sivera en nom de la parròquia gatera, li ha dedicat unes paraules molt sentides.

Ara, des de demà, Don Santiago comença un nou repte al càrrec encomanat per l’Església: director del Secretariat de la Comissión Episcopal del Clero de la Conferencia Episcopal Espanyola.

A la composició fotogràfica, us pose algunes imatges de la celebració eucarística d’acomiadament de Don Santiago.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -514, la d'ahir dissabte-

20110911233517-image0-12-copia.jpg

La foto de hui és de caça. Estem a la mitja veda i els caçadors van preparant-se. D’ací just un mes i un dia, 12 d’octubre, s’iniciarà el període de caça. Porte a un caçador famós, al que li anomenen Parra "l’ingeniero". Estava l’any 1960 en aquesta fotografia amb el seu gos Sultán.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -515, la de hui diumenge-

20110911234657-image0-22-copia.jpg

Una altra fotografia de la mateixa sèrie de caçadors. Aquest més històric i més vella la imatge. El Ti Jaume la Llebra amb la seua gossa en 1938. Ja han passat dies i jornades de caça... EL CRONISTA...FA UN ANY: 12 de setembre de 2010

Aquestes eren les notícies del 12 de setembre, dia de Santa Maria, de l’any passat:

- SANTS I REFRANYS: 12 de setembre, el Dolç Nom de María.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: bull o no bull la caldera?.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 12 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -154-.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -516-

20110912231256-image0-51.jpg

Un grup de xicons a la carretera. Anaven mudats. Anys 60. Pantalons curts i corbata. La foto no està molt clara. Poc més cal afegir a la foto. Està difícil aclarir qui eren.EL CRONISTA FA...UN ANY: 13 de setembre de 2010

Recordem els articles que vaig publicar l’any passat per ara fa un any, aleshores no era tan assenyalat el dia de DIMARTS I TRETZE:

- JA TÉ EL BLOG 7.000 ENTRADES. Contrasta amb ara que està prop de 62.000 visites.

- LA "IAIA PINTORA" DE GATA IX A CANAL 9 TVV. L’entrevista i la popularitat de l’artista va ser notable al poble.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: Omplint d’aigua la caldera. Continuava la sèrie de les imatges panseres.

- SANTS I REFRANYER: 13 de setembre, sant Joan Crisóstomo.

    DIJOUS HI HA DONACIÓ DE SANG AL CENTRE SOCIAL

El proper dijous dia 15 de setembre, és a dir despusdemà, de 17 a 20.30 hores els gaters tenen una nova oportunitat per a contribuir a una llavor social. Com ja és habitual el Centre Social Integrat serà el lloc on es faça la donació pels habituals donants del col·lectiu gater.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -517-

20110913233757-image0-19-copia.jpg

Dos amigues van ser fotografiades a les festes. La fotografia va ser publicada al programa de l’any passat 2010 i era propietat de Pepita, la dona de Barrinero. El més important del conjunt no està en les xiques sinó en el decorat de darrere. Com vegeu és un element de fira el que hi ha darrere i inclús es veu algun xicon dalt d'una espècie de barqueta. No esbrine de cap manera saber el lloc. Potser serien les festes patronals.EL CRONISTA...FA UN ANY: 14 de setembre de 2010

20110914174433-curscomerc.jpg

Moltes notícies tal dia com hui l’any passat. Les recordem:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 13 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -153, la d’ahir dilluns-.

- SANTS I REFRANYS: 14 de setembre, Sant Albert.

- NOU CURS PER ALS EMPRESARIS GATERS. La foto que il·lustra a la dreta hui aquest article és la que encapçalava la notícia de l’any passat.

- L’EMPRESA GATERA ENERTEC A LA FIRA DE VALÈNCIA.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de setembre ( I ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de setembre ( i II ).

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: La caça dins la caldera.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -154-.JA TÉ EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA MÉS DE 62.000 ENTRADES

Anit es van superar al blog del CRONISTA DE GATA les 62.000 entrades. Tot un èxit després de un any, cinc mesos i dos dies, que ja en són. No ha plogut molt des d’aleshores donat que patim una sequera important enguany, però ja han passat dies i moltes coses per Gata. El blog intenta contar-les, que les conega/conegues vosté/tu.

Gràcies per la confiança que depositen com a usuaris els que entren tots els dies, cada dos dies o cada setmana...o de quan en quan.

GRÀCIES.ALTRES TENDES I TENDETES DEL RECORD ( II )

Fa un temps, ja passades les festes patronals, vaig començar la segona part d’aquelles tendes antigues que ja no tornaran o aquelles que seguixen en actiu amb molta solera.

La segona part la vaig nomenar "ALTRES TENDES I TENDETES DEL RECORD", una continuació a aquelles ja publicades i una complementació a les que no estaven posades.

Hui us parlaré sols de dos, que m’han recordat els lectors gaters del programa de festes. La primera estava al carrer La Lluna. La mare dels germans Pons, també coneguts com "Remungons" tenia una tenda d’electrodomèstics. Em deia el conversador sobre aquesta que tenia un lletrero ben gran que posava la marca de moda: "Westinghouse".

La segona tendeta que recorde hui estava a la Plaça de Sant Antoni, era la dels Boira. Precisament Paquita Boira me la va recordar. Es venia de tot, allò es deia "Ultramarinos". El pare d’elles ja en tenia. Estava al costat de Ca Toni Porra.

Si vosaltres, els que sovint entreu al blog i coneixeu la seua dinàmica en recordeu alguna que ho haja estat publicada, ni al blog (la sèrie la vaig fer els darrers dies de la Pasqua de 2011) ni al programa de festes me la pot recordar amb un comentari baix d’aquest article...Gràcies una vegada més. ENTRE TOTS ANEM FENT POBLE.

Continuarà la sèrie amb altres tendetes quasi oblidades en el temps...FESTES DE SANT MIQUEL 2011: Dissabte 24, DISCO PIRÀMIDE MUSICAL

20110914184521-disco.jpg

Diumenge 2 d’octubre: TROBADA DEL CAVALL

Dos avanços festius del nostre poble: DISCO PIRÀMIDE MUSICAL i TROBADA DEL CAVALL. Tot organitzat per la Comissió de Festes 2012.

Ha començat amb força i bé la COMISSIÓ DE FESTES 2012. Hem pogut llegir l’event a la xarxa social de Facebook:  "La comissió de festes GATA 2012 organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata de Gorgos UNA GRAN DISCO PIRÀMIDE d’espectacles Excelsior.
Serà dissabte 24 de setembre i es poria incloure con un acte dins de les pròximes festes de Sant Miquel. Recordeu que Sant Miquel, cap d’altar i segón patró delnostre poble, serà dijous 29.
La gran DISCO PIRÀMIDE MUSICAL començarà a les 23:00 hs fins que el cos aguant i tindrà lloc a les Sorts. Es podrà beure i sopar a la barra de la Comissió a PREUS POPULARS.
 
Diu l’event: "Col·laboreu per a les festes del NOSTRE POBLE" i així ho passe a tots vosaltres. 

L’altre event és la TROBADA DEL CAVALL que tindrà lloc el proper diumenge 2 d’octubre. A les 10 del matí hi haurà passacarrer i després exhibició. Cal dir que hi haurà servei de barra, esmorzar i dinar. El dinar serà de10 euros i la venda de tickets serà als establiments següents: Ca Lola, Perruqueria Àngels, Panaderia Mulet i Perruqueria Imatge.EL CRONISTA...FA UN ANY: 15 de setembre de 2010

L’any passat tal dia com hui sis eren les notícies o articles que publicava en el blog:

-AJORNEN LA MOSTRA "ART AL VENT" fins demà dia 16.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: tot el raïm escampat al canyís.

- SANTS I REFRANYS: hui és la Mare de Déu dels Dolors.

- DEMÀ DIJOUS 16, VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN A GATA.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 15 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -155-.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -518, la d'ahir dimecres-

20110915230353-betlem-altar-copia-copia.jpg

(Per veure la fotografia més gran PUNXEU ACÍ)

La fotografia correspon a la d’ahir dimecres. Com ara prompte tornarà a ser notícia l’església parroquial, amb el canvi de retor, us pose una fotografia religiosa. Un altaret que es va fer amb les làmpares que es portaven al Corpus al costat de la Verge menuda. Don Manuel i Don Francisco "els germans Castelló Quilis", els dos germans estaven a la parròquia. El més jove parla pel micròfon. El més major està donant la comunió. El que hi ha agenollat crec que és mon pare, Vicente Vives.

Per l’esquerra asomen els escolanets al peu de la foto, un d’ells és Antonio Soler. I el rector que està de cara, amb ulleres, és el retor fill de Gata, Don José Soler. Les dos banderes d’Acció Catòlica flanquejen l’altar.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -519, la de hui-

20110915235008-image0-60-copia.jpg

Canviem de temàtica completament. Ara la fotografia és del record agrícola de Gata. Paco Grimalt i María Palacio portant el canyís. La foto, propietat de la família Grimalt, va eixir publicada a les festes de 2009. La imatge és dels anys 70. És una de les faenes del procés de l’escaldà, és una imatge, una "estampa de l’escaldà", el traure canyís, el desempilar. La caseta és al Cauvells. Encara continua actualment la família fent pansa i escaldant.EL CRONISTA...FA UN ANY: 16 de setembre de 2010

20110916162129-encarnasubd.jpg

Com just hui fa un any que va vindre a Gata la subdelegada del Govern, Encarna Llinares, de visita oficial aquesta és la notícia més destacada que recordem hui:

- VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN ( I ). Reproduïsc aquella composició fotogràfica de l’any passat i és la que podeu veure dalt d’aquest article.

- VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN ( II ).

- VISITA OFICIAL DE LA SUBDELEGADA DEL GOVERN ( i III ).

- SANTS I REFRANYS: 16 de setembre, Sant Corneli i Sant Cebrià.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 16 de setembre.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: traure canyís.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -156-.

 US AVANCE LA PROGRAMACIÓ DE LA BIBLIOTECA PER A OCTUBRE

20110916212453-puntdelectura-a.jpg

El pròxim divendres hi ha CLUB DE LECTURA a les 20 hores

La biblioteca es posa les piles. s’ha iniciat el curs escolar 2011-2012 i amb ell retorna la gent a frequentar més la biblioteca, ve la tardor i apeteix més llegir.

Des de que començà l’escola, la biblioteca de Gata ha tornat a l’horari habitual de tot l’hivern: matins de 10 a 13 hores i vesprades de 17 a 20 hores.

La primera activitat vindrà divendres 23 de setembre a les 20 hores amb el CLUB DE LECTURA. Els membres d’aquesta secció de la biblioteca comentaran PARAISO INHABITADO de Ana María Matute, escrit fa tan sols tres anys.

També us avançe la programació d’octubre que més tard podreu seguir a l’enllaç que teniu a la dreta a aquest mateix blog.

Per a començar, el 7 d’octubre vespra de la fira "Gata la carrer" i del cap de setmna del 9 d’Octubre, comencen a contar-se els contes a la biblioteca. Arribarà "L’HORA DEL CONTE". Tots el divendres al migdia, a les 12.

La gent del Tapis fa tots els divendres a les 9.30 hores L’HORA DE L’ORDINADOR.

El dia 21 d’octubre, divendres es celebrarà a Gata el DIA DE LA BIBLIOTECA.

A les 12 serà L’Hora del Conte. A les 19 hores, la "BENVINGUDA A LA LECTURA", amb els xiquets i xiquetes més menuts. A les 20 hores serà la presentació del llibre "Imagina que eres una mariposa" Anni Sabethe.

Finalment, divendres 28 d’octubre, a les 20 hores es reunirà el CLUB DE LECTURA DE GATA a la biblioteca.

FONT: Biblioteca Pública Municipal, Gata.ACABEN ELS CONTRACTES DELS MONITORS DE LA PISCINA

20110916215800-monitors.jpg

Hui dia 16 de setembre, divendres, han acabat els contractes de tres socorristes i dos monitors de natació. Aquest programa és l’anomenat "EMCORP: Promoció de l´Esport d’Estiu". Aquests contractes han estat subvencionats en la seua totalitat pel Servef i cofinanciats pel Fons Social Europeu.

L´objectiu principal d’aquesta subvenció era promoure la generació d´ocupació  d’interés general i social per mitjà de la contractació de treballadors desocupats.

A la fotografia podeu veure la regidora d’esports Maria Rosa Simó junt amb el grup de socorristes i monitors.

FONT: Foto i text: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -520-

20110916233525-pares1-copia.jpg

( PODEU VEURE LA FOTO EN GRAN PUNXANT ACÍ )

La present fotografia és més que història. Està extreta de la pàgina PARES (Portal de Archivos Españoles) -Ministeri de Cultura, Govern d’Espanya-. Es tracta de la GARGANTA, de la carretera general abans de asfaltar-se. Podeu veure com era el barranquet que estava al mig, entre la carretera i la muntanya on a mitat estava ja la via del tren. Encara es treballava algun que altre mas i podeu veure la paret de mur que tenia la carretera.

Per supost, no és terme de Gata ja que ho és de Dénia o Teulada, però sempre se li ha dit la Garganta de Gata i és un terreny prou conegut i recorregut pels gaters.

El títol o procedència de la foto és: Fondo Fotográfico. Patronato de Turismo. Archivo General de la Administración.

FONT: PARES (MCU: Archivos Españoles).EL CRONISTA...FA UN ANY: 17 de setembre de 2010

Aquestes notícies publicava l’any passat al blog, tal dia com hui

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: el menjar de l’escaldà.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 17 de setembre.

- SANTS I REFRANYS: 17 de setembre, hui és Sant Roberto.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -157-.II TROBADA MUSICAL DEL GRUP INSTRUMENTAL DE GATA, els dies 23, 24 i 25 de setembre

20110917171717-grupinstrumental.jpg

El dia 1 d’octubre hi haurà un concert a les 19.30 hores al Casal de la Música

El concert de Nadal del grup (23 de desembre) serà una exclusiva amb un concert-homenatge a Nino Bravo

El Grup Instrumental de Gata de Gorgos enceta el seu renovat projecte musical amb una eixida-trobada musical per als pròxims dies 23, 24 i 25 de setembre del 2011. Aquest projecte es constitueix com la II TROBADA MUSICAL DEL GRUP INSTRUMENTAL i té diversos objectius emmarcats dintre de la "filosofia" del Grup Instrumental.

Es pretén aconseguir l’aprenentatge de nous conceptes musicals, l’estada i presa de contacte entre companyes i companys per cohesionar el Grup i el coneixement de grans professionals de la música que aportaran els seus ensenyaments amb la finalitat de fer-nos créixer com a músics.

Aquesta II Trobada del Grup Instrumental de Gata de Gorgos tindrà lloc en el cap de setmana citat en un alberg de Benigànim i comptarà amb la presència dels tres grans professionals de la música, en José Rafael Pascual Vilaplana, en Josep Lluís Galiana i en Juan Bautista Pérez. Tres grans professionals que impartiran tres conferències-tallers sota els títols "Errors més comuns en la lectura rítmica, l’articulació i el fraseig", "Taller de la improvisació lliure. El gran joc de la deriva sonora per l’espai i el temps" i " Iniciació al jazz".

A més d’aquests tres grans esdeveniments, la Trobada compta amb un treballat programa on des del matí fins a la nit s’intenta potenciar al màxim l’aprenentatge de coneixements musicals i la dinamització del grup. Aquesta II Trobada ha trobat, a més, part de recolzament econòmic des de "La Caixa" dintre de la seua funció d’Obra Social. La resta de despeses econòmiques corren a càrrec dels membres assistents i el suport de la Junta Directiva de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos.

Sense dubtes aquesta serà un gran oportunitat per conèixer i gaudir de noves formes d’entendre la música i perfeccionar aquelles que ja posseeixen els membres del Grup. Tota la feina realitzada serà exposada al públic amb un CONCERT el diumenge 25 de setembre del 2011 en el mateix alberg i el posterior dissabte 1 D’OCTUBRE del 2011 en el Casal de la Música de Gata de Gorgos a les 19.30 hores.

Igualment el Grup Instrumental de Gata de Gorgos ja està en ple funcionament i preparant nous Concerts com el CONCERT DE NADAL que tindrà lloc el 23 de desembre del 2011 i que serà un MEMORIAL AL CANTANT VALENCIÀ NINO BRAVO. Aquest Concert-Espectacle tindrà una entrada de 10 euros que podrà adquirir-se prèviament com anirem anunciant en pròximes publicacions.

De moment, s’enceta la programació del Grup Instrumental en aquesta temporada 2011-12 amb la II Trobada del Grup per als pròxims dies 23, 24 i 25 de setembre del 2011. Teniu tota la informació en les entrades situades més avall en aquest bloc.

Per qualsevol suggeriment o informació també podeu posar-se en contacte amb el Grup a través de la seua adreça electrònica o dels seus espais en Facebook i Tuenti. També sabeu que tenen una pàgina, a la que podeu accedir des de dins d’aquest blog del CRONISTA (està a la columna de la dreta).

FONT: Text i foto Grup Instrumental de Gata.DEMÀ FA LA SEUA ENTRADA A LA PARRÒQUIA EL NOU RETOR, D. FRANCISCO MURILLO

20110917181536-rectorgata.jpg

És jove. Té 30 anys i arriba amb molta il·lusió. Ve de l’arxiprestat "Francisco Gálvez" de Requena

El seu nom complet és FRANCISCO MANUEL MURILLO ROLDÁN

Demà per la vesprada, a les 19.30 hores, tindrà lloc l’entrada del nou rector de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, En Francisco Manuel Murillo Roldán. El seu nomenament, donada la nova destinació del retor En Santiago Bohigues, es va fer el passat mes de juliol, però no es farà efectiva realment fins demà.

Des de la Plaça d’Espanya baixarà acompanyat del vicari episcopal, arxiprest, rectors fills de Gata i de pobles del voltant, familiars i amics d’altres parròquies que ha estat ell de vicari, autoritats locals i feligresia. Anirà pel carrer la Bassa, per davant l’Ajuntament fins a la Plaça de l’Església.

Allí està previst que com és preceptiu se li done a besar el "Lignum Crucis" al mateix cancell del temple i ell, amb aigua beneïda faça la primera bendició. després concelebrarà la seua primera missa a laparròquia de Gata.

D. Francisco, com ell li agrada que li diguen, és jove sols té 30 anys i encara que parla el castellà pels seus pares també sap parlar el valencià. Caldrà esperar la seua integració al poble i a la gent gatera. Ell ve amb il·lusió i amb ganes de fer molt per la parròquia.

Demà us ho contaré com ha estat l’entrada i la missa.

Us pose l’única foto que de moment tinc d’ell. Cal dir-vos que és del passat hivern, de començament d’any.PROPOSEN AL GATER VICENT FONT LEYDA PER A SENADOR (PSOE)

20110917211625-vicent.jpg

Al diari LAS PROVINCIAS (La Marina) d’ahir divendres i al semanari de hui del CANFALI MARINA ALTA ve la notícia. El polític gater Vicent Font ha estat proposat per al Senat, de cara a les pròximes eleccions del 20 de novembre. Vicent Font Leyda és ex-alcalde, ex-diputat provincial i actualment regidor i portaveu del PSOE al govern local de Gata. Font és membre de l’executiva nacional. A l’assemblea de dimecres el gater va ser proposat per al Senat junt amb Encarna Llinares i Ángel Franco.

Per al Congrés han estat proposats Leire Pajín, Herick Campos i Federico Buyolo.

Si voleu llegir la notícia completa a LAS PROVINCIAS (La Marina) ací teniu l’enllaç:

http://www.lasprovincias.es/v/20110916/marina/paqui-viciano-listas-psoe-20110916.html.

Per a veure-la al CANFALI Marina Alta teniu l’altre enllaç: http://www.canfalimarinaalta.com/.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -521-

20110917222407-image0-13-copia.jpg

Seguisc publicant de quan en quan, perquè cada vegada està més prop, a caçadors d’època amb els seus gossos o gosses, vertaders companys de l’home i l’escopeta. Aquesta és la fotografia del Ti Moliner als anys 50 amb la seua gossa Palma.EL CRONISTA...FA UN ANY: 18 de setembre de 2010

20110918100301-caca.jpg

Importants notícies, a més de les ja tradicionals, conformaven el diari del cronista de Gata del 18 de setembre de l’any passat.

- SANTS I REFRANYS: 18 de setembre, Sant Josep de Cupertino.

- TORNA UNA GRAN CONFERÈNCIA D’APEGA, el dia 25 de setembre. A la fotografia, imatge del campió mundial de Caça menor amb gos, Rubén Fernández, que va estar a la conferència de Gata l’any passat.

- II GRAN FESTA DE LA BICICLETA A GATA: diumenge, 26.

- EL GORGOS CLUB DE FUTBOL INICIA LA TEMPORADA 2010-2011.

- ESTAMPES DE L’ESCALDÀ: Preparant l’esmorzar.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -158-.

 

 HUI ENTRA EL NOU RECTOR: és el que fa 51 des de 1574

20110918114637-ultims8rectors.jpg

(A la composició fotogràfica teniu els últims rectors que han regentat la parròquia)

La parròquia de Gata ha estat regentada fins ara per 50 sacerdots des de la seua creació en 1574 a setembre de 2011

El primer va ser Mossen Antich Ferrer. El nou que entra aquesta vesprada és En Francisco Manuel Murillo Roldán (nº 51)

Els quatre últims: Don José Ignacio Llópez; Don Pablo Sopena; Don Blas Sales (sols com a administrador) i Don Santiago Bohigues

Aquesta vesprada farà la seua entrada i la nova presa de possessió el nou rector de la parròquia En Francisco Manuel Murillo Roldán. Però molts rector ha tingut la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, des de la seua creació com a tal?.

Anem a fer un poc d’història religiosa. Aquesta és la relació, d’on eren nadius alguns, i el temps que han estat al càrrec de la parròquia con a regents. Sols un, Don Blas, va estar com a ecònom.

1.- N´ ANTICH FERRER. 1574-1591. 2.-EN PEDRO GINER.  1 desembre 1591-1600. 3.-EN SEBASTIÁN SAPENA.  1 desembre 1591-1600. 4.-EN CLEMENTE PEXO. València. 26 febrer 1620-agost 1625. 5.-EN MARCH ANTONI MARTÍ. 20 agost 1625 - desembre 1635. 6.-PARE LUIS GASET. Desembre 1635 - juny 1636. 7.-PARE ONOFRE SEGARRA. Juny 1636 - abril 1637. 8.- EN JUAN SENDRA. Pego. 8 maig 1637 – 18 octubre 1662. 9.- EN FRANCISCO TUDELA. Benigànim. 19 octubre 1662 – octubre 1691. 10.- PARE JAIME ESPASA. Desembre 1691 – 13 gener 1692. 11.- EN GREGORI GISBERT. Alcoi. 13 gener 1692 – 30 novembre 1736 (+). 12.- EN TOMÀS GIL. Desembre 1736 – 20 maig 1737. 13.- EN TOMÀS BORRELL. Quart de les Valls. 21 maig 1737 – 17 juny 1787 (+). 14.- EN DOMINGO CRESPO. Juliol 1787 – febrer 1788. 15.- EN MIGUEL GAZO BLANC. 28 febrer 1788 – 11 desembre 1800. 16.- EN JOSÉ MARIO. 24 desembre 1800 – 30 desembre 1806. 17.- EN FRANCISCO CARDONA. Novembre 1806 – 1 febrer 1807. 18.- EN JOSÉ VICENTE ALONSO. 1 febrer 1807 – 20 abril 1817. 19.- PARE VICENTE BAYDAL. 30 abril - 4 octubre, 1817. 20.- EN MATIES LÓPEZ. 4 octubre 1817 – 12 abril 1819 (+). 21.- EN RAMÓN QUILIS. 4 maig – 20 desembre, 1819. 22.- EN ROQUE ARTAL PINEDA. 21 desembre 1819 – 31 gener 1826. 23.-  PARE LUIS MATA. Del 10-2 al 30-3 de 1826. 24.- PARE NICASIO ORTOLÁ. 3 abril – 8 agost, 1826. 25.- EN TOMAS MARÍN. 9 agost 1826 – 13 agost 1836. 26.- EN CRESCENCIO FONBUENA. 14 agost 1836 – 3 març 1837. 27.- EN MATIES BAIXAULI. Març – agost, 1837. 28.- EN MANUEL CLARAMUNT. 5 desembre 1837 - 13 setembre 1938. 29.- EN JOSÉ MAS. Teulada. Setembre - desembre 1838 i 16 març – 13 setembre 1857. 30.- EN  VICENTE TEROL. Montesa. 18-11-1811. Desembre 1839. 31.- EN FRANCISCO MARTÍNEZ BENEITO. Altea. 14 setembre 1857 – 1 juliol 1884. 32.- EN VICENTE PEDRÓS MARTÍNEZ. Gata. 4 juliol – 30 novembre, 1884. 33.- EN JUAN MARTÍNEZ BLASCO. Cerdá. 6 desembre 1884 - juny 1898. 34.- EN JOSÉ GARCÍA MESTRE. Alaquàs. 20 juliol 1898 – 7 maig 1902. 35.- N´ANTONIO GÓMEZ VICEDO. Dénia. 8 maig 1902 - 1910. 36.- EN JOSÉ ARTIGUES GAYÁ. Pedreguer. 12 abril 1910 – 18 març 1913. 37.- EN JOSÉ MARÍA CATALÁ LLORENTE. València.25 maig 1913 – 17 octubre 1921. 38.- EN JOAQUÍN MORA MIRALLES. Parcent. 19 febrer – 20 desembre, 1922. 39.- N´ANDRÉS ESCRIVÁ SANCHO. Gandia. 22 desembre 1922 - 25 setembre 1925. 40.- EN JOAQUÍN ALFONSO BOSCH. Puçol. 27 setembre 1925 – 10 octubre 1929. 41.- N´ALEJO SENDRA TARRAZÓ. Villalonga. 15 juny 1930 – 24 juliol 1950. 42.- N´HONORIO MANUEL CASTELLÓ QUILIS. Onil. Agost 1950 – 20 febrer 1954. 43.- EN VICENTE LLOPIS BERTOMEU. Teulada. 7 març 1954 – 1 juliol 1969. 44.- D. MANUEL FRASÉS PÉREZ. Ondara. 20 juliol 1969 – 30 agost 1974. 45.- EN VICENTE MARQUÉS PASTOR. Poble Nou de Benitatxell. 10 novembre 1974 – 1 novembre 1994. 46.- EN JOSÉ TOMÁS SALA. La Xara (Dénia). 6 novembre 1994 – 25 setembre 1997. 47.- EN JOSÉ IGNACIO LLÓPEZ GUASCH. Torrent. Octubre 1997 - setembre 2004. 48.- EN PABLO SOPENA BARONA. València. 12 octubre 2004 - 29 desembre 2006. 49.- EN BLAS SALES JUAN. Carcaixent. Administrador de la parròquia. Gener – 29 setembre 2007. 50.- EN SANTIAGO BOHIGUES FERNÁNDEZ. Gandía. 12 octubre 2007 - 18 setembre 2011. 51.- EN FRANCISCO MANUEL MURILLO ROLDÁN. 21 setembre 2011-...

FONTS: Quadre-resum de “Curas que han regentado la parroquia desde 1574”. Recopilació del sacerdot En Manuel Castelló Quilis. Sagristia de l´església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. (Arxiu Parroquial) i el·laboració pròpia. ARRIBA EL NOU RECTOR A GATA ( I ): Entrada

20110918225402-compo1.jpg

El nou rector, En Francisco Manuel Murillo Roldán, ha inaugurat aquesta vesprada el seu ministeri sacerdotal en Gata, sustituint a En Santiago Bohigues.

A les 18.30 hores, com s’havia anunciat, ha arribat a la Plaça d’Espanya. Allí ha estat rebut pels germans sacerdots, presidits pel Vicari Episcopal de la zona (Vicaria VIII) Jesús Sánchez Domínguez. L’ha saludat l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver qui li ha presentat a la Corporació Municipal.

Després s’ha dirigit cap a l’església passant pel carrer La Bassa, davant de l’Ajuintament i Plaça de l’Església. Cal destacar que el carrer La Bassa es trobava adornat amb plantes i cobertors, alguns d’ells molt preciosos. En la comitiva encapçalada pel vicari episcopal, el nou rector i Don Alberto, entre altres, anava tota la família de En Francisco i la feligresia de Gata.

A l’arribar a les portes del temple. S’ha col·locat l’estola, ha besat el "lignum crucis" (la creu), Don Alberto li ha lliurat simbòlicament la clau de l’església i ha agafat l’hisop amb aigua bendita beneïnt a tots els fidels fora i dins del temple. L’església es trobava completament plena, no sols de gaters sinó de gent que ha vingut de les parròquies on ell ha estat allà a Requena amb dos autobusos.

(Continua en l’altre article...la celebració)ARRIBA EL NOU RECTOR A GATA ( i II ): la celebració -inauguració del seu ministeri sacerdotal al poble-

20110918233219-compo2.jpg

(A la composició fotogràfica teniu alguns moments de la celebració)

Ja no es diu presa de possessió sinó inauguració del ministeri sacerdotal o pastoral del rector a una parròquia. En aquest cas del nou rector En Francisco Manuel Murillo Roldán, de 30 anys d’edat, del qual s’ha destacat la seua joventut i la seua preparació.

La celebració ha començat a les 19 hores amb una missa concelebrada per 28 rectors i presidida pel Vicari episcopal de la Vicaria VIII que ja he comentat en l’anterior article. L’arxiprest de la "Santissima Sang" de la Marina, Fernando Mañó, ha llegit el nomenament datat a València el 4 de juliol de 2011 per l’Arquebisbe Carlos Osoro. 

Com mana el protocol eclesiàstic el nou rector de Gata ha anat prenint contacte amb els llocs importants del temple: sagrari, confesonari, pila del bateig i sagristia on ha tocat les campanes. Ha promés el càrrec davant el Vicari episcopal, qui ha fet una homilia molt exemplar per a ell i per a tots els presents.

L’església parroquial Sant Miquel Arcàngel de Gata s’ha quedat menuda davant tanta gent que ha acompanyat a En Francisco. Després s’ha desenvolupat la missa solemne, que ha cantat el Cor Serrillàs. Al finalitzar aquesta s’han cantat els goigs al patró el Santíssim Crist de Gata.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -522-

20110918234852-albipepe-copia.jpg

Com hui ha estat un dia especial per a la parròquia de Gata, amb la inauguració del ministeri sacerdotal a Gata del nou rector, la foto antiga va d’història religiosa del poble. A la imatge podeu veure a dos cares conegudes a l’esquerra. Pepe el Sastre (sogre d’Antonio Soler) i Don Alberto Caselles, ben jove. Els altres dos, un rector i un seglar no he lograt indentificar-los. La foto se la van fer dalt del pont. A esquerra i dreta podeu veure les cases del Penyó i allà al fons de la foto les cases de la Plaça.EL CRONISTA...FA UN ANY: 19 de setembre de 2010

20110919105808-recordgorgos.jpg

Hui recordem la conclusió de la sèrie del’any passat al voltant de l’escaldà i la inauguració oficiosa, que no oficial, del nou camp de futbol de "Les Costeres". Era tal dia com hui de 2010.

- ÚLTIMA ESTAMPA DE L’ESCALDÀ: La última torrada.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 19 de setembre.

- HUI DATA HISTÒRICA PER AL FUTBOL GATER. Recordem amb la foto de dalt aquella victòria i inici de temporada del Gorgos C.F. front a l’Orba, per 2 a 1.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -159-. La data era del dia 20 però pertanyia al 19.

 IMATGES CURIOSES: Molts retors ahir a Gata

20110919111031-dscf3163-copia.jpg

Ahir era un dia especial per a la parròquia Sant Miquel Arcàngel de Gata. Vora 30 sacerdots es van congregar al poble, amb motiu de l’entrada i posterior inauguració del seu ministeri sacerdotal a Gata del nou retor En Francisco Murillo.

Vaig captar aquesta imatge poc abans de començar la celebració. Con hi havia tants retors alguns es van revestir a la sagristia del temple i altres al despatx parroquial, al lateral de l’església (on abans se li deia el centre). Aquests últims, un seminariste portant la creu i els escolans, en espera abans de començar l’acte religiós.

Una imatge curiosa, com altres que aniran passant pel blog al llarg de la setmana.LA PINTORA ISABEL SOLER EXPOSA A L'ESPAI D'ART DEL CORRAL DEL PATO

20110919234521-isabel.jpg

L’artista plàstica llicenciada en Belles Arts i Arterapeuta, Isabel Soler Tarradellas, exposa la seua pintura del 23 de setembre al 6 de novembre a l’Espai d’Art del restaurant Corral del Pato de Gata. Es pot visitar mentre es menja o anar a veure-la. L’horari és de 12 a 16 hores i de 20 a 23 hores, tots els dies menys dilluns que està tancat.

Les seues obres s’expresen a través de l’expresionisme abstracte. L’expressió dels sentiments fa que hi haga una obertura dels sentis cap al món interior. Expresa físicament allò tan abstracte que és l’emoció.

Dalt teniu una de les obres que s’exposen.

 EL CRONISTA TÉ 63.000 VISITES

El CRONISTA DE GATA té ja aquesta nit 63.000 visites, la qual cosa és molt gratificant i done les gràcies a tots els usuaris. A vosaltres i vostés que estan a l’altra part de l’ordinador, que s’en adonen de les coses que passen pel poble, de la història local, de les fotografies antigues -que ja en porte publicades 522-.

A tots moltíssimes gràcies i cada vegada superant graons del contador de visites. Seguisc amb les mateixes forces i ganes que el primer dia i ja hi ha quasi any i mig del blog del Cronista de Gata.EL CRONISTA...FA UN ANY: 20 de setembre de 2010

Aquestes quatre notícies eren les que publicava l’any passat tal dia com hui al blog:

- SANTS I REFRANYS: Hui, 20 de setembre, Sant Eustaqui.

- EL GORGOS C.F. ÉS CINQUÉ DEL GRUP XV DE 2ª REGIONAL.

- TORNEN LES PLUGES, ENCARA QUE POQUETA COSA.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -160-.LA BIBLIOTECA DISPOSA DE MINIORDINADORS PORTÀTILS

Centre seleccionat per a desenvolupar el programa TIC-TAC

La Biblioteca de Gata és un dels centres seleccionats pel programa TIC-TAC a la Comunitat Valenciana. Aquest consisteix en dotar als centres amb la instal.lació, l’ús i el gaudi del lot compost per dos miniportàtils per a prèstec amb lector de DNIe i un punt d’accés adaptat per a persones amb discapacitat. Aquest ordinador específic per a persones amb necessitats especials està adaptat amb diversos elements que permeten als usuaris amb discapacitats utilitzar-los  sense cap problema.

La biblioteca també posa a l’abast dels seus usuaris un servei de prèstec de miniordinadors portàtils dins la pròpia biblioteca, per al treball personal i accés a internet.FESTES DE SANT MIQUEL: Sopars, discomòbil, dia de festa, trobada de cavalls

20110920213708-santmiquel1-copia.jpg

Divendres 23: sopar de Càritas

Dissabte 24: sopar al carrer Sant Miquel i disco-mòbil

Dijous 29: festivitat de Sant Miquel, missa solemne i processó

Diumenge 2: 7ena Trobada del Cavall

Ja es coneixen tots els actes del programa fester de Sant Miquel Arcàngel, cap d’altar de l’església parroquial. Seran del divendres 23 de setembre al diumenge 2 d’octubre.

Les activitats festeres començaran divendres 23 amb el tradicional sopar de Sant Miquel que organitza Càritas Parroquial a la Plaça de l’Església. Serà a les 21 hores i valdrà 6 euros. La recaptació del sopar i el sorteig d’un quadre que representa l’ermita de Gata (obra de la pintora Asunción Torres) serà a benefici de la parròquia del missioner Vicent Font al Perú.

Com a iniciativa particular de la Colla de Veïns del carrer Sant Miquel, que porta el nom del patró, es farà un sopar al carrer dissabte 24. Ells li han nomenat: "Sant Miquel passa pel carrer Sant Miquel".

Per a dissabte 24 també, la Comissió de Festes de 2012 ha preparat, a partir de les 23 hores, una discomòbil “Disco Pirámide” a Les Sorts. Hi haurà servei de barra i sopar.

Dijous 29 de setembre és la festivitat de Sant Miquel -festa local-. A les 12 hores hi haurà missa solemne en honor a San Miquel Arcángel, a la que assistiran festers i autoritats. A les 20 hores serà la processó del sant pels carrers habituals de l’itinerari del poble. La festa finalitzarà amb un castell de focs artificials.

El diumenge 2 d´octubre es celebrarà la "7ena Trobada del Cavall" que s`iniciarà amb un passacarrer a les 10 del matí pels carrers del poble. A continuació, a l’antic camp de futbol, es farà una exhibició de cavalls. Hi haurà servei de barra i dinar popular amb una paella gegant, organitzat per la Penya Cavallista i la Comissio 2012. L’acte té la col·laboració de l’Ajuntament.

(A la fotografia d’encapçalament la imatge de Sant Miquel, el cap d’altar de Gata)

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -523, la d'ahir dilluns-

20110920223808-alcaldepineda.jpg

La fotografia, que correspon al dia d’ahir, ens recorda un personatge públic dels anys 40 del segle XX a Gata. Es tracta del que va ser alcalde Pedro Pineda Crespo. Començava el seu mandat l’any 1942 i l’acabava l’any 1951. Anys de postguerra els que li va tocar viure. Al seu mandat corporatiu es van fer de pedra tosca la creu de terme de la carretera de Xàbia encreuament amb la carretera d’Ondara i la font de la Plaça de l’Església.

FONT: La foto i la documentació estan extrets del llibre dels alcaldes (Gata de Gorgos i els seus alcaldes: 1900-2010) el·laborat i documentat fa uns mesos per l’Arxivera municipal Sílvia Leyda.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -524, la de hui-

20110920224840-sant47-48-copia.jpg

La fotografia de hui és de grup i és una fotografia de la festa de Sant Antoni en els seus inicis. L’any 1947 està datada la foto. Tres amics molt joves que participaven en la cavalcada d’animals en honor al sant. Jaime Mengual, José Monfort i Rosa Bolufer eren els tres protagonistes.EL CRONISTA...FA UN ANY: 21 de setembre de 2010

Hui és Sant Mateu, nom popular per aquestes terres. Recordem el refranyer: "A Sant Mateu, si no heu veremat, veremeu".

Què vaig publicar l’any passat tal dia com hui al blog:

- SANTS I REFRANYS: Hui 21 és Sant Mateu.

- NOVA PLANTA ENERGÈTICA ALS MIRALBONS.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 21 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -161-.IMATGES CURIOSES: Gaters a la Fira Hábitat de València

20110921210021-pacoestanquer.jpg

He pogut captar al diari LAS PROVINCIAS aquesta imatge que us pose. L’empresa "Point S.L." que com sabeu és dels germans Pons García, gaters, exposa a la Fira Hábitat de València. A la imatge Paco, un dels germans, a l’estand. Aquesta mateixa fotografia que ix a la composició que teniu dalt apareix a la portada de hui dimecres de LAS PROVINCIAS. LA foto és de DAMIÁN TORRES / EFE i està feta dimarts 20. L’estand de "Point S.L.", per als qui vulguen apropar-se a la Fira, està al Nivell 2 Pavelló 6D (Moble de vanguàrdia-contemporani) estand 105 i sector del moble.

Cal recordar que la Fira Hábitat es celebra del 20 al 24 de setembre. L’horari és de 9.30 a 19 hores. Si voleu veure la imatge completa podeu punxar al següent enllaç:

http://www.lasprovincias.es/multimedia/fotos/ultimos/84615-feria-habitat-valencia-2011-0-0.html.

A la composició de dalt teniu la portada del diari de hui i baix la fotografia de Damián Torres (EFE) on apareix Paco Pons García.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -525-

20110921225744-image0-33-copia.jpg

Per veure més clara i gran la foto PUNXEU ACÍ

La foto de hui no és tan antiga però si que és ja per al record. Per això la veureu en color. Si es fixeu es tracta del Corral de Catxapa, just per on es volia fer el primer pont nou, que al final no va resultar. La fisonomia de la zona ha canviat totalment pel vial i per al recuperació del marge del riu. Per això es pot considerar antiga, malgrat a tindre uns quants anys només. La foto està agafada de l'altra part del riu, on ara és el parc.

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 22 de setembre de 2010

Aquestes eren les notícies que l’any passat per ara publicava:

- SANTS I REFRANYS: Hui és dimecres 22, sant Tomàs de Villanueva.

- JA ESTAN ACÍ...LES FESTES DE SANT MIQUEL, el "cap d’altar".

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -162-.LA DIPUTACIÓ CONCEDEIX 14 PAPERERES PER A GATA (Hui es publica al BOP)

La Diputació Provincial d’Alacant publica hui 22-9-2011 al BOP un anunci sobre la resolució de la Convocatòria que el Plenari va aprovar el passat 3 de març de 2011, relativa a la concesió de subvencions no dineràries consistents en papereres com a equipament urbà per als municipis de la província...s’acordà concedir... a GATA DE GORGOS 14 papereres.TORNA EL FUTBOL OFICIAL AL NOU CAMP DE LES COSTERES

20110922202028-20110328145239-dscf1177.jpg

El primer equip del Gorgos C.F. s’enquadra en el grup 14 de 2ª regional

El juvenil al grup 11 de 3ª regional, al no pujar la temporada passada

PRIMER EQUIP: Derrota en el primer partit (0-4)

El primer equip del Gorgos C.F. va perdre al camp de Les Costeres al partit inaugural de la temporada 2011-2012 per 0 a 4 front el Ciudad de Benidorm. Aquest és líder de la classificació i els nostres són els colistes.

Els equips de la comarca que jugaran al grup del Gorgos són: C.E.F. El Verger, C.F. Orba, C.F. Joventut Teulada-Moraira; C.F. Sporting Benissa i C.D. Pedreguer. La resta d’equips són de la Marina Baixa i L’Alacantí: Playas de Alicante C.F. "B", Ciudad de Benidorm, C.F. Alfaz del Pi, U.D. Altea B, Sporting Benidorm, At. Mutxamel F.S., At. Callosa C.F. i Deportivo Relleu. En total hi ha 14 equips al grup.

La segona jornada la juga el Gorgos dissabte dia 24 a les 18 hores al Poliesportiu Municipal d’Alfàs del Pi, entre el titular del camp i els gaters.

El següent partit a casa el jugarà el Gorgos el dia 2 d’octubre front a l’Altea i després viatjarà en la jornada del 9 d’octubre a Mutxamel.

JUVENIL: Comença l’1 d’octubre en Tercera Regional, ja que va rebutjar pujar la temporada passada

Després de la excel·lent campanya feta pel Gorgos juvenil, que podia haver pujat a Segona Regional, ho va rebutjar i per tant militarà, una temporada més, al grup 11 de Tercera Regional.

Començarà els partits de la temporada a casa el dia primer d’octubre i ho farà front El Verger.

Junt al Gorgos C.F. juvenil de la comarca estan els següents equips: el Pedreguer, que aquesta temporada l’entrenarà el gater Jaume Serra "Corcat" -que tan bona temporada va deixar al Gorgos- i El Verger, el C.D. Jávea B. La resta d’equips són de la Marina Baixa o dels voltants d’Alacant.

FONT: Federació Valenciana de Futbol.

 

 

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 23 de setembre de 2010

20110923202616-tardor.jpg

L’entrada de la tardor l’anunciava l’any passat el mateig dia i hui també es pot posar, donat que des de les 11 del matí i pocs minuts de hui dia 23 ja és tardor.

- CONCURS DE FOTOGRAFIA SOBRE ENERGIA.

- SANTS I REFRANYS: Sant Pio de Pietrelcina i Santa Teresa.

- HA COMENÇAT LA TARDOR. La fotografia ens ho mostra com ho mostrava l’any passat amb els arbres del Parc de la Font del Riu.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 23 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -163-.ELS TRES COMERÇOS EXCEL·LENTS DE GATA 2010 REBEN ELS PREMIS

20110923204131-premis.jpg

Tres comerços de Gata s'unixen des del dia 21 de setembre als que ja  tenen el diploma i l'acreditació de "Comerç Escel·lent" al poble. Són PONS MÓVILS, ANA VESTIR MODA i EL CELLER DE LA MARINA.

Com sabeu PONS MÓVILS està ubicat al començament de la carretera de Xàbia, número 2. ANA Vestir Moda Tèxtil Casa està al carrer Signes 55 i EL CELLER DE LA MARINA (Vins de la terra i productes artesans) està a la Plaça d’Espanya, 14.

La Fundació Valenciana de Qualitat va lliurar, per mig de la Directora General Sílvia Ordiñaga, dimecres passat els distintius als 86 establiments de la província d'Alacant, entre ells els tres de Gata, que els distinguix a partir d'ara com a COMERÇ EXCEL·LENT 2010. A l'acte va estar present junt amb els guardonats l'alcaldessa de Gata, Ana María Soler. Es va fer a l'edifici PROP d'Alacant.

Els guardons reconeixen i difonen el mèrit, el prestigi i el treball ben fet de tots aquells comerços que realitzen diàriament un gran esforç per millorar la seua empresa i donar un servei de qualitat als seus compradors, aquestes eren algunes de les paraules que va dir Ordiñaga a l’acte, en el qual també van estar Juan J. Sellés, Vicepresidente de FACPYME, i Antonio Sáez, president de la Comissió de Comerç Interior de la Càmera de Comerç d’Alacant.`

Per si voleu llegir la notícia i veure totes les fotos, podeu punxar a aquest enllaç: http://www.fvq.es/index.php?Id=57&Not=74.

A la fotografia, que està capturada de la pàgina de la Fundació Valenciana de la Qualitat, podeu veure a Francisco Pons, l’alcaldessa, la directora general, Anna Signes i Santiago Signes.

FONT: Text i foto: FUNDACIÓN VALENCIANA DE LA CALIDAD.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record ) -526, la d'ahir dijous-

20110923230837-santmiquel-copia-copia.jpg

Com està començant-se una altra temporada, recordem ara el segon equip gater que es va dir San Miguel -com el patró cap d’altar-. Aquesta era l’alineació que podeu veure en aquesta fotografia: plantats, d’esquerra a dreta: Rodri, Amador, Vicente "el Forn", Miguel "de Tomàs" i Moreno "de Bel". Agatxats, també d’esquerra a dreta: Costa -amb una copa-, Antonio "Paula", Pepe "la Pita", Paco "Xona", Vicente "Corder" i Vicente Salvá.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -527, la de hui-

20110923232352-pachanca-cf.jpg

I seguint amb la mateixa sèrie de fotos, que va formar part de l’àlbum del Gorgos C.F., vegem ara aquell que se li deia "Pachanca C.F." perquè militava Jaime "Pachanca".

 Molt ben detallats els noms, deia: de peu i d’esquerra a dreta: Antonio "Relonjero" -servixca d’homenatge aquesta fotografia del record a ell que ens ha deixat fa poc i a altres de la foto que ja no estan-, Pepe Botella", Lluís "de Corna", Jaime "Canyetes", Pepe Espasa, Pepe "Catxo" i Pepe "Blai". Darrere Antonio "la Coixa". Agatxats, també d’esquerra a dreta: Pepe Signes Cervera, Vicente "Catxo", Jaime "Pachanca", Jaime Pedro Vives i Vicente "Pintat".

 

 

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 24 de setembre de 2010

La història pareix repetir-se en algunes parts, com hui que recordem que venien les pluges, encara que poques. També aquesta matinada ha plogut poquet (1,8 litrets). Recordem el que publicava l’any passat tal dia com hui:

- PRIMERES PLUGES DE LA TARDOR.

- CONCERT, INTERCANVI BANDES: diumenge 26, 12.00 hores.

- SANTS I REFRANYS: Mare de Déu de la Mercé.

- PROGRAMA FESTES DE SANT MIQUEL.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 24 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -164-.

 ÈXIT AL SOPAR DE SANT MIQUEL DE CÀRITAS PARROQUIAL

20110924181001-santarosa5.jpg

A benefici dels projectes educatius del missioner gater Vicent Font

La Plaça de l’Església estava plena de gent i van poder parlar amb mestres, xiquets i mares d’allà al Perú

(A la composició fotogràfica podeu veure les mares treballant al voltant dels mòduls educatius, per als quals també van rebre un important donatiu, i un dels mòduls recentment construits)

Un any s’ha demostrat, malgrat la crisi que patim, que el poble de Gata és solidari amb els que ho necessiten. Com ja és habitual es va celebrar anit a la Plaça de l’Església el tradicional Sopar de Sant Miquel, que organitza Càritas Parroquial. Enguany contava amb una persona especial, ja que estava ací al poble el rector missioner fill de Gata, Vicent Font Pedro.

Els beneficis del sopar, que anava a sis euros, i de la rifa del quadre de la pintora Asunción Torres, que es sortejava mitjançant butlletes que s’han anat venent al llarg de la setmana i al sopar, aniran tots destinats als projectes educatius a Lima, a la zona de "Campamento", on té la parròquia Font i més concretament al projecte de la institució educativa "SANTO TOMÁS DE VALENCIA" a Santa Rosa, del país peruà.

Per primera vegada, enguany es va poder contactar mitjançant el sistema "skype" amb els escolars d’allà. A les deu en punt (allà eren les tres de la vesprada i horario escolar) mestres, xiquets i mares van poder conèixer directament el sopar i parlar amb el "Padrecito" com ells li diuen, el rector Vicent Font, així com els participants de Gata, parròquia que ajuda a aquella gent del Perú.

I com aquella institució no para i avança amb ajuda de donatius com els de Gata, la última tasca ha sigut posar el got de llet de desdejuni per a tots els xiquets de la institució educativa, ja que s’havia comprovat que assistien al col·legi sense desdejunar i la majoria d’alumnes presentaven anèmia. Ajuden les mares i col·laboren elles mateixa també a l’aplanament del terreny i distribució diària del desdejuni.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -528-

20110924212355-image0-10-copia.jpg

La foto que us porte al blog hui és d’un bateig dels anys 60 del segle XX. Com vegeu les hueles eren les madrines i els pares o huelos els donaven un ciri. Totes les xiquetes estaven esperant que s’acabara la cerimònia per a recollir caramels. El rector, que pareix ser per l’esquena En Vicente Llopis de Teulada, porta roquet per a fer el bateig.EL CRONISTA...FA UN ANY: 25 de setembre de 2010

Sols tres eren les notícies que publicava l’any passat tal dia com hui:

- FESTES DE SANT MIQUEL.

- SANTS I REFRANYS: Hui és 25, la Mare de Déu de la Misericòrdia.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 25 de setembre.

 DIA ESPECIAL HUI A L'ERMITA: FINAL DE LES MISSES DE L'ESTIU

20110925212403-compoermita1.jpg

El nou rector, En Francisco Manuel Murillo, presideix la missa presidida per la imatge del Santíssim Crist i concelebra amb ell el missioner gater, En Vicent Font

Al final, els fidels han venerat la imatge del Crist al seu altar

Últim diumenge de missa a l’ermita.Hui s’ha tancat la temporada de l’estiu de 2011 amb una celebració eucarística especial. Per primera vegada, ha celebrat la missa el nou rector, que com sabeu va començar el seu ministeri sacerdotal a Gata diumenge passat. També s’ha acomiadat de les misses a l’ermita el missioner Vicent Font, fins que torne a estar entre nosaltres a un altre estiu.

Ambdós han concelebrat la missa i el senyor rector ha dit que estava molt content de estar a un lloc tan volgut pels gaters. La imatge del Santíssim Crist ha presidit la missa i després ha pogut ser venerada per tots els fidels, que eren molts, els quals assistien a la cloenda dela temporada estiuenca.

(A la imatge teniu un moment de la veneració de la Creu del patró de Gata)FESTES DE SANT MIQUEL: anit discomòbil; dijous la festa gran

20110925213315-discomobilsmiquel.jpg

Anit a les Sorts, davant l’antiga CAS, es va celebrar la discomòbil organitzada per la Comissió de Festes 2012, dins dels actes de les festes de Sant Miquel. Amb servei de bar i barra, la gent jove va gaudir d’un espectacle musical.

(Teniu a la imatge un moment de la discomòbil. Foto: Vero Vives)

Els pròxims actes de les festes de Sant Miquel seran dijous dia 29 festa del patró cap d’altar de l’església parroquial. Les misses seran a la vespra (dimecres a les 19 hores) i a les 9, 12 hores -que serà la solemne amb l’assistència d’autoritats i festers- i 19 hores. A les 20 hores serà la processó.

 FESTES DE SANT MIQUEL: ES CREA L'HIMNE AL PATRÓ. S'estrenarà dijous a la missa solemne de 12

20110925222309-santmiquel1-2-.jpg

La lletra i música és de José Monfort Monserrat (Pepe l’Obrer) i la veu de Juan Roselló

Té la col·laboració de la Regidora de Cultura i s’estrenarà a la missa solemne de dijous

La missa solemne del dia de Sant Miquel de 2011 serà recordat per l’estrena de l’himne escrit i musicat per José Monfort (Pepe l’Obrer). De moment, ja que no s’ha pogut preparar bé pel cor per manca de temps, es posarà el CD i es podrà escoltar per tots els que estiguen a la missa.

José Monfort el va composar l’himne a desembre de 2009 i ara ix a la llum. La iniciativa té la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata. 

Aquesta és la lletra, que me l’ha facilitada el rector En Francisco Manuel i que us pose textualment:

"HIMNE AL PATRÓ DE L’ALTAR DE L’ESGLÉSIA DE GATA DE GORGOS"

ERES SANT MIQUEL, ARCÀNGEL DE LA GUARDA, / EL PATRÓ DE L’ALTAR DE L’ESGLÉSIA DE GATA, / ALLUNYA AMB LA TEUA ESPASA / ELS DIMONIS D’AQUEST POBLE QUE TANT ET RESPECTA.

ESTÀS SEMPRE PRESENT / EN LA PORTA DE L’ESGLÉSIA, / VIGILANT TOTA LA PLAÇA / I LA GENT DE TOTA GATA / TOTS ET MIREM I, / SEMPRE AMB L’ESPASA BEN ALTA, / NEGRA LA PASSA EL DIMONI, / QUE TENS BAIX DEL TEU PEU, / SI LA VIDA LI PERDONES, DEMOSTRES SER L’ÀNGEL DE LA GUARDA.

Música: EL DIA VINT-I-NOU DE SETEMBRE / TOT VEÍ ET RECORDA, / CELEBRANT EL TEU ANIVERSARI, EN LA PROCESSÓ PELS CARRERS DEL POBLE DE GATA, / SENSE FALTAR A LA MISSA, AMB LES AUTORITATS / I EL COR QUE MOLT BÉ ET CANTA."

Autor: JOSÉ MONFORT MONSERRAT. Desembre 2009

 

 

 MAL ARRANC DEL GORGOS C.F. Ahir va perdre 3-1 a Alfàs

Segona derrota consecutiva i segona jornada de la temporada. Ahir per la vesprada el Gorgos C.F. va caure per 3 a 1 a Alfàs del Pi. Les dos derrotes i els set gols en contra el porten a la cua de la classificació. Esperem que es recupere poc a poc i ixca de les últimes posicions.TORNA GATERS DESTACATS: EL METGE JUAN SALVÁ, OFTALMÒLEG

20110925233558-metgesalva.jpg

Torna la sèrie de "Gaters destacats"i ho fa gràcies a una biografia que em passa l’amic Vicent Mas del metge Juan Salvá, eminent oftalmòleg

A la pàgina web de la SOCV (Societat Oftalmològica de la Comunitat Valenciana) apareix la "Galeria d’oftalmòlegs il·lustres". El primer és precisament un gater, el Doctor Juan Bautista Salvá Mulet.

Transcric en València el que diu del metge Salvá:

D .Juan Bautista Salvá Mulet naixqué a Gata de Gorgos (Alicante) el 15/V/1907.

Cursà els estudis de Batxillerat al col·legi de Sant Josep d’Alacant. Quan acabà es desplatzà a València on cursà la seua llicenciatura de medicina i cirugia a la Facultat de Medicina de València. I alcançà el grau de Doctor l’any 1947.

Durant els seus temps d’estudi i postgrau treballà com a metge ajudant amb el Dr. D. Juan Pallares Lluesma.

Establí la seu primera consulta privada l’any 1939 al carrer Calatrava nº 3 de València i es traslladà l’any 1943 al carrer Xàtiva nº 17 on exercí la seua especialitat fins la seua jubilació l’any 1977. La continuació professional oftalmològica la va seguir la seua filla María Josefa Salvá Ferrer -com ella mateixa em deia amb el comentari-. Fins aquest any que li continua el seu fill, és a dir el nét del nostre protagoniste. Ricardo-Juan Ferrer Salvá també és oftalmòleg.

El metge Juan Salvá va morir a València el dia 15 de desembre de 1990 i les seues despulles van ser traslladades al cementeri de Gata, on reposa junt a la seua muller.

Per si voleu conéixer la Societat i veure algunes fotografies en les quals apareix també el doctor Juan Salvá aquest és l’enllaç: www.socv.org.

FONT: Imatge i documentació de la pàgina web de la Societat Oftalmològica de la Comunitat Valenciana.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -529-

20110925235348-anticcampanar.jpg

Ara està d’actualitat la plaça i l’església perquè ve Sant Miquel. Abans era el centre de la festa aquest indret. A la foto podeu veure el campanar sense elevar i les campanes posades als forats que ara estan sense omplir. L’elevació del campanar es va fer l’any 1963 quan estava a la parròquia el rector En Vicente Llopis Bertomeu. Aquesta foto exactament no havia eixit encara. Si que havia aparegut el campanar com estava abans en altres fotos de la sèrie, com la del mercadet a la mateixa plaça.EL CRONISTA...FA UN ANY: 26 de setembre de 2010

Un dia complet en quant a notícies, la jornada del 26/9 de fa un any:

- ÈXIT DE LA CONFERÈNCIA D’APEGA: La caça un dret natural.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -165-.

- SANTS I REFRANYS: 26 de setembre, festa dels sants metges Cosme i Damià.

- EXPOSICIÓ DE PINTURA, alumnat d’Asunción Torres.

- II GRAN FESTA DE LA BICICLETA: hui, dia 26.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 26 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -166-.

 EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LES 64.000 VISITES

A totes i tots moltes gràcies. Anem fent camí gater. Són ja 64.000 visites dels usuaris més fidels i els que no ho són tant. Els que descubrixen per primera vegada el blog i els que ja el coneixen de sobra. Grácies per tot.

Seguisc donant-los a conéixer l’actualitat gatera en forma de cròniques, la història del poble, de les festes, les fotos antigues (que ja en són 529 publicades), personatges importants fills de Gata i tantes altres coses més.

EL BLOG SEGUIX FENT POBLE. El de Gata de la Marina Alta.DIPUTACIÓ CONCEDIX 10.301 EUROS PER A PRESTACIONS DE SERVEIS SOCIALS

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) de hui dilluns 26 publica la resolució de la Convocatòria del Programa provincial d’ajudes a Ajuntaments amb població de dret inferior a 50.000 habitantes, Agrupacions de Municipis i Mancomunicats de la Província per a desenvolupar programes relacionats amb els Serveis Socials d’atenció primària, anualitat 2010. S’aprovà en sessió extraordinària celebrada el dia 2 de setembre de 2011. L’import total és de 490.000 euros d’una partida i 233.000 euros d’una altra. A Gata, pel concepte de PRESTACIONS ECONÒMIQUES INDIVIDUALITZADES li corresponen 10.301 euros.

També es publica hui al BOP el Padró per Subministrament d’Aigua Potable del tercer trimestre de l’any 2011 de l’Ajuntament de Gata. S’exposa al públic durant 15 dies per a que els interessants puguen formular reclamacions, si ho estimen convenient.EL CRONISTA...FA UN ANY: 27 de setembre de 2010

Quasi es tornen a repetir les dates. L’any passat publicava tal dia com hui la presentació de la Fira, enguany serà just demà per la nit. En un dia de diferència. També perdia el segon partit el Gorgos, com ho va fer dissabte passat. També es publicava en el BOP la taxa per fem. Hui es tracta en el ple. La vida sigue igual...deia el cantant.

Aquestes eren les notícies en 2010:

- DINAR-PRESENTACIÓ DE LA FIRA.

- PERD EL GORGOS EL SEGON PARTIT DE LA TEMPORADA: 2-1.

- SANTS I REFRANYS: Hui 27, Sant Vicent de Paül.

- HUI AL BLOG: DOS REGLAMENTS, TAXA I PREU PÚBLIC.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -167-.HUI DIMARTS 27 HI HA PLENARI ORDINARI, a les 20 hores

M’he assabentat pel blog del regidor del Bloc Juanvi Vallés que té penjat l’orde del dia. Hui a les 20 hores es celebra sessió ordinària. Es farà el plenari de setembre.

A l’apart 1 del despatx ordinari es tractaran dacions de comptes d’alcaldia, judicials, econòmics, de composició de comissions i altres.

L’apartat 2 (Central) porta una moció de recolzament per a que el Corredor Mediterrani entre a formar part del nucli central de la Xarxa Transeuropea de Transports, com a projecte prioritari.

L’apartat més complet serà el 3 (Hisenda), ja que es tractaran els següents punts:

3.1.- Compte general del 2010 amb proposta d’aprovació.

3.2.- El quart expedient de modificació de crèdits de 2011. Amb proposta d’aprovació inicial.

3.3.- El punt important de l’Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa d’arreplegada, tractament i eliminació de residus sòlids urbans. Amb proposta d’aprovació inicial.

El mateix regidor Joanvi Vallés (Bloc) en el seu blog explica aquest punt:
 
"Cal destacar que el punt 3.3, l’Equip de Govern municipal presenta al plenari la modificació de la Taxa del Servei de Recollida de Fem (el preu de la basura). Resumint serà una pujada del citat impost, però cal destacar que esta "Taxa municipal" no es pot utilitzar per a recaudar, sinó per a cobrir el cost del servei, amb lo qual la pujada no augmenta els diners de l’ajuntament, sinó que va directament a pagar el citat servei."
 
Recordeu: per a participar en la vida municipal, cal assistir als plenaris. Per damunt, si cal, del Real Madrid-Ajax.

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 28 de setembre de 2010

Fa un any, tal dia com hui, aquestes eren les propostes informatives del blog, algunes de les quals coincidixen també amb hui, com la presentació de la fira "Gata al carrer":

- VII FIRA GATA AL CARRER...estem a 12 dies. Hui presentació.

- EXTRACTE DEL REGLAMENT DE PROTECCIÓ DE L’ESPAI URBÀ A GATA ( I ) i tres edictes més.

- SANTS I REFRANYS: Hui és Sant Llorenç Ruíz i Sant Venceslao.

- QUI NO FA LA VESPRA...NO FA LA FESTA: demà Sant Miquel.

- UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA ( I ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 28 de setembre.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -168-.QUI NO FA LA VESPRA...no fa la festa: demà dia del patró

La parròquia té 438 anys d’existència. Té l’advocació de l’arcàngel Sant Miquel

Demà és festa local. Actes oficials: missa i processó

Arribem al dia de la vespra. Demà és Sant Miquel i tots recordem aquell refranys, tan popular abans a Gata, per la renda: "A Sant Miquel, tot va a repèl". Sant Miquel era i és vist pels xiquets com el sant que hi ha dalt l’altar, dalt de la porta d’entrada de l’església. Hi ha el carrer Sant Miquel i allí es va formar l’any 1960 la cooperativa "Sant Miquel", el precendent de la "fàbrica de l’Estanquer", Pons Leyda.

La parròquia de Sant Miquel Arcàngel té 438 anys d’existència. Naix com a Vicari independent en 1573, quan queda desmembrada de Dénia. És curato, en temps de Felip II i el papa Gregori XIII, l’any 1574. Se li concedeix la categoria de primera. Es benedix l’esglesia en 1582 per Mossen Antich Ferrer, rector que va estar fins 1591 a l’església de Gata.

Demà és la festa local. No hi ha escola. Hi haurà actes oficials: de misses, la vespra de hui a les 19 hores; la de demà matí a les 9 i la missa solemne a les 12 hores, que serà cantada per la coral Serrillàs i assistiran autoritats i festers. A la missa serà l’estrena de l’Himne a Sant Miquel, del qual ja us vaig parlar fa uns dies. Escrit i música de José Monfort Monserrat (Pepe l’Obrer), cantat per Juan Roselló.

A les 19 hores serà l’última missa i a les 20 hores la processó. Després hi haurà un castell de focs artificials.

 

 

 AQUESTA NIT ES PRESENTA LA 8ª FIRA "GATA AL CARRER"

La vespra de Sant Miquel i a la Plaça de l’Església. Aquesta és la cita del comerç de Gata. A les 21.30 serà presentada aquesta nit la 8ª Fira "Gata al carrer" que organitza l’associació "Comerç de Gata". Tot un reclam per als visitants que podran gaudir al centre del poble dels comerços de Gata, els dies 8 i 9 d’octubre, dissabte i diumenge.

El president de l’associació Santi Signes, el regidor de Comerç Guillermo Cholbi i l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, conviden al poble i als mitjans de comunicació a l’acte de presentació de la fira. Mentrestant es servirà una picadeta i es parlarà de fira, de estands, de novetats, de comerços.ANIT VA SER EL PLENARI ORDINARI DE SETEMBRE

A primers d’any (2012) pujarà la taxa del fem, de 90 a 120 euros

Un ple moderat, sense altibaixos i una aprovació de la modificació de la Taxa d’arreplegada, tractament i eliminació de residus sòlids urbans, en definitiva del fem.

Des de gener de 2012 es farà efectiva la pujada, de 90 euros per habitatge (cases o casetes) es pujarà a 120 euros el pagament. Els costos del contratiste de la "basura", de portar el fem a la planta i demés costos pujen més i això que som els líders en reciclatge, com va anunciar el regidor d’Hisenda Guillermo Cholbi.

Es va aprovar amb el vot de qualitat de l’alcaldessa aquest punt, donat que hi ha haver un empat. Sis vots a favor de la modificació (PP) i sis vots en contra (PSOE -4- i Bloc -2-, ja que el regidor Maties Monfort estava ausent del ple.

En una pregunta feta pel regidor del Bloc, Joanvi Vallés, al respecte de l’olor que desprenen alguns contenidors soterrats -com el de la Plaça de l’Església entre altres, l’alcaldessa va contestar que busquen solucions, donat que estan mal construits, sense sifons i ventilació i per això està difícil.SANT MIQUEL ENS HA EIXIT PLUJÓS I HA ACABAT AMB SOL

20110929221049-dscf3195.jpg

Primeres pluges de la tardor el dia Sant Miquel, des de les 6 del matí a migdia

Després del sol, la processó s’ha fet amb tota normalitat

"Sempre plou quan no fan escola"

(A la foto, l’altar major del temple adornat per al dia gran de Sant Miquel 2011)

Després de molts mesos sense veure caure més d’un litre d’aigua per metre quadrat, per fi hui dia Sant Miquel ens ha eixit el dia plujós. Pareix com si el sant ens haguera portat l’aigua de la que tant necessitats estem. Des de les 6 del matí amb pluja intermitent i per moments forta fins a migdia els gaters com tota la comarca hem gaudit de la pluja i hem vist com tota la pols, al menys, se l’emportava l’aigua. Feia falta.

Cap a les cinc de la vesprada s’ha aclarit i el sol ha fet acte de presència. I si ha arribat el sol també la processó que s’ha fet amb tota normalitat, com veureu en un altre article més amunt del blog.

I s’ha complit el refranys: "Sempre prou quan no fan escola"...perquè hui, festa local, els escolars no han anat a l’escola ni a l’institut. I així s’han lliurat d’una bona xopada.

 

 PONS QUÍMICAS PATROCINA EL TORNEIG VOLEI PLATJA INFANTIL DE XÀBIA

20110929221832-pons.png

Serà diumenge dia 2 d’octubre a l’Arenal

Pons Químicas S.L., a través de la línia de productes Asevi, patrocina el Torneig Volei Platja Infantil que se celebrarà diumenge dia 2 a la platja de l’Arenal de Xàbia. Esta iniciativa s’ha inclós dins de la campanya "Pons Químicas Juega Limpio" amb l’objectiu de prestar recolzament i fomentar el deport de base.

El torneig organitzat pel Club Volei Xàbia és mixte i conta amb el recolzament de la regidoria d’Esports de Xàbia. En ell participaran un mínim de sis equips de les categories aleví, infantil, cadet i juvenil. Els encontres es desenvoluparan des de les 10 fins les 18 hores a la platga de l’Arenal, on els aficcionats podran gaudir del volei platja i animar als participants.

Cal assenyalar que Pons Químicas S.L. comparteix amb la filosofia d’aquest torneig infantil molts dels valors que es pretenen transmetre als xiquets i xiquetes a través de la pràctica del volei platja, com són el joc en equip, el companyerisme, l’esportivitat… D’ahí la seua implicació en el torneig, que es materialitzarà en les samarretes i el berenar amb el qual el club organitzador.LA 8ena FIRA GATA AL CARRER ES PRESENTA PLENA D'ACTIVITATS, PROPOSTES I IL·LUSIÓ

20110929234748-gatfira.jpg

Serà el proper cap de setmana, dies 8 i 9 d’octubre

Gastronomia, comerç, música, art, solidaritat...tot cabrà a la fira urbana gatera

L’associació "Comerç de Gata" va presentar anit la 8ª Fira "Gata al Carrer" en un acte públic que va convocar a autoritats i mitjans de comuncicació. La presentació va tindre lloc a la Plaça de l’Església, davant l’atenta mirada del gegantesc gat inflable, que es va posar allí com a "pistoletazo de salida" de la fira. Tal com anunciaren el president de l’associació Santiago Signes i l’alcaldessa Ana Maria Soler, aquesta edició es presenta plena d’activitats, propostes i molta il·lusió i esforç per part de tots els que s’han implicat en l’organització.

La gastronomia, el comerç, la música i l’art, els esports, la solidaritat…, es donaran cita en els carrers de Gata el 8 i el 9 d’octubre a través de les activitats i propostes que han organitzat comerciants, associacions, clubes i altres entitats locals. En aquests dies es cuida fins l’últim detall per a que tot ixca a la perfecció i la fira es convertixca un any més, el vuité, en un gran aparaador que mostre a turistes i visitants tot el que la població té dins. En definitiva, es tratca de fer patent que Gata és una localitat molt viva, gràcies a les inquietuds dels seus 6.300 habitants.

En aquesta cita, el caràcter hospitalari i l’espírit emprenedor dels gaters i gateres es farà patent en els tallers manualitats i d’oficis artesans, improvisacions musicals, degustacions, dances, exposició de vehicles, partides de parxís i simultània d’escacs, animació infantil, concerts, acrobàcies en bicicleta, desfiles de moda, exhibicions, projecció de curtmetratges, concursos, “volta amb carro”, etc., i totes les activitats que van a desenvolupar-se a la fira al llarg del cap de setmana.

La 8ª "Fira Gata al Carrer" reunirà més de 60 estands als carrers del centre històric de Gata, que esperen la visita d’unes 25.000 persones arribades de distints punts de la Marina Alta i la resta de la Comunitat Valenciana. Junts van a viure una gran festa de la cultura, la tradició, l’art i, per supost, el comerç. Els visitants podran gaudir de les especialitats gastronòmiques autòctones, participar en els nombrosos tallers, recorrer el poble i conèixer tots els seus racons, gaudir al compàs de la música en directe, conèixer les últimes tendencies en moda…

Un any més, "Comerç de Gata" ha decidit contar amb "Factoria d’Idees" per a organitzar la fira, tasca que porta a terme a través de l’esforç i la innovació amb l’objectiu de mantenir viu el seu espírit. Així, es coordinen totes les activitats, es gestionen els espais, s’ideen novetats i es projcta la millor campanya publicitària possible. Des de la primera edició, "Factoria d’Idees" ha imprimit un caràcter especial que conseguix gràcies a la combinació d’allò que és tradicional amb el que és modern, tal com succeix als carrers i en el dia a dia de Gata de Gorgos.

Presentación audiovisual

En el acto que tuvo lugar ayer se proyectó una presentación audiovisual de la 8ª Fira Gata al Carrer. Llegados al turno de intervenciones, Santiago Signes aprovechó la ocasión para destacar el intenso trabajo que conlleva la preparación de la feria. También afirmó que en estos momentos difíciles, además de esfuerzo, hay que agregar ilusión a la labor que implica la organización, para transmitirla a los miles de visitantes que disfrutarán de esta feria. Por otro lado, Signes se congratuló de la implicación de los comerciantes y de la unión que están demostrando a la hora de sacar adelante los proyectos de la asociación.

Por su parte, la alcaldesa, señaló la gran implicación institucional. Aseguró que "todas las concejalías estan de una u otra manera implicadas en este gran evento". También remarcó la importancia del comercio para la localidad de Gata destacando los 10 "Comercios Excelentes" conseguidos en dos años.

FONT: Nota de premsa facilitada per "Factoria d’Idees".
EL CRONISTA...FA UN ANY: 30 de setembre de 2010

Torna a repetir-se la història, perquè hui (més amunt) 
també us posaré fotos en una composició de com va 
transcorre la processó d’ahir. Fa un any també ho posava. 
Aquests eren els articles de l’últim dia del mes de setembre:

- AHIR FESTA DE SANT MIQUEL: PROCESSÓ.
- UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL
DE GATA ( i III ).
- MOR EL PARE DEL RECTOR FILL DE GATA, VICENT ESPASA.
- GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de setembre.
- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -170-.LA PROCESSÓ I CASTELL D'AHIR. FESTA DE SANT MIQUEL

20110930153051-compo1.jpg

(A la composició fotogràfica diversos moments de la processó i castell)

El dia es va apanyar encara, dien aquest matí les dones al mercat de la Plaça Nova. I efectivament. Si el dia havia començat amb pluja, amb talls curtets de llum a causa de la tormenta i amb pluja forta cap al migdia, a la vesprada va anar aclarint-se i es va poder fer la processó, sense cap entrebanc.

Pel matí, autoritats i festers assistiren a la missa solemne, en la qual es va estrenar l’Himne a Sant Miquel de José Monfort Monserrat i veu de Juan Roselló. Per la vesprada, a les 20 hores, va ser la processó. La parròquia va poder contar, una vegada més, amb tres rectors. El rector titular, En Francisco M. Murillo, que s’estrenava amb les processons del poble, i dos rectors fills del poble: el missioner En Vicent Font, que està ara ací abans de partir cap al Perú el dia 7 d’octubre, i Don Alberto. També estava a la processó el diàcon Juan.

A més dels fidels i el clero hi va assistir a la processó les autoritats i la banda Unió Musical. Una traca abans de començar i una altra després va donar pas a un extraordinari castell llançat des de la placeta que forma al baixar del carrer Alcolaes mirant cap al riu. Tota la pirotecnia havia estat sofragada per la Comissió de Festes 2011, que conclou així la seua tasca donant pas a la nova i entrant comissió 2012.

FOTOS: Verónica Vives i gabinet de premsa -Ajuntament-.LA PREMSA VA PARLAR AHIR DE LA PLUJA DE LA TAXA DEL FEM A GATA

Ahir dia de Sant Miquel els diaris portaven la notícia de la puja de la taxa del fem ("basura") que havia estat aprovada al plenari de dimarts, com recordareu.

El diari LAS PROVINCIAS a la portada anunciava la notícia: "LA MARINA Gata sube un 33% la basura para pagar el medio millón de coste". L’article que signava Carlos López el podieu llegir a la pàgina 11 en paper. La fotografia recollia a tota la Corporació el dia de la presa de possessió i al seu peu deia: "La alcaldesa de Gata de Gorgos, Ana María Soler, con los miembros de la Corporación municipal". El titular era el mateix que ja he comentat i en destacat posava: "El equipo de gobierno del PP pone en marcha un plan para reducir un 20% todos los gastos que tiene el Ayuntamiento". En un altre destacat parlava de les mesures: "Recortes" ("El Ayuntamiento de Gata está aplicando un plan para recortar un 20% todos los costes"), "Tasas" ("por el momento ha subido un 20% y un 30% las tasas de vehículos de la basura", "Coste" ("El coste de la recogida de la basura es de 500.000 euros y se recaudaban sólo 350.000 euros) i "Ingreso" ("A partir de 2012 la tasa de la basura supondrá recaudar 460.000 euros).

També INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV portaven la notícia ahir. Es llegia com a titular de S.G. "Gata incrementa de 90 a 120 euros el recibo de la basura". Parlava de tot el plenari i l’ausència del regidor Maties Monfort que va provocar que l’acaldessa utilitzara el vot de qualitat.LA PREMSA PARLA HUI DE LA PRESENTACIÓ DE LA FIRA

20110930210757-fira1.jpg

Hui torna a parlar-se de Gata a la premsa i ho tornen a fer els tres diaris ressenyats ahir (LAS PROVINCIAS, INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV) i el comarcal CANFALI MARINA ALTA.

(La foto que us pose es de TINO CALVO i s’ha publicat hui a LAS PROVINCIAS)

El que més dedica en paper hui al tema de la presentació de la Fira del pròxim cap de setmana és LAS PROVINCIAS. A la pàgina 23 podem llegir de titular: "La Fira Gata al Carrer reunirá a 60 expositores en el centro histórico". Tres fotografies del fotògraf Tino Calvo il·lustren quasi tota la pàgina. A una posa al peu: "La presentación de la Fira Gata al Carrer reunió a un centenar de vecinos de Gata". A una altra: "La Corporación Municipal y los organizadores de la fira" i a l’última: "La alcaldesa, Ana María Soler, durante el acto".

Tres frases destaquen a l’article: "La octava edición del certamen, que es un referente en la Comunitat, quiere superar los 25.000 visitantes del 2010". "Las calles se engalanan para mostrar a la comarca la excelencia de sus comercios". "Las dos jornadas están cargadas de actividades paralelas como música, talleres y gastronomía".

Podeu llegir-ho tot a l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20110930/marina/fira-gata-carrer-reunira-20110930.html.

A la secció de la Marina Alta d’INFORMACIÓN i de LEVANTE-EMV la mateixa notícia i mateix titular: PRESENTACIÓN "Más de 60 estands en la Fira "Gata al Carrer".

I finalment al Canfali Marina Alta digital apareix hui també la notícia, que es podrà llegir més àmpliament demà en el setmanari en paper. El títol: "La Fira Gata al Carrer torna amb noves activitats i la il·lusió renovada".

 DEMÀ DIA 1 D'OCTUBRE ACTUA EL GRUP INSTRUMENTAL AL CASAL

20110930214949-grupins.jpg

(A la fotografia podeu veure al Grup i el director i compositor José Rafael pascual Vulaplana a Benigànim)

Al Casal de la Música demà a les 20 hores i com a cloenda de la Trobada
Sota la direcció de Pedro Vicente Caselles Mulet
Després d’uns dies molts intensos a l’alberg de la Granja-Escola "Torreta del Marqué" de Benigànimm, el Grup Instrumental de Gata ha tornat al poble. Una experiència esplèndida per part de tots els membres del grup, como deia un dels músics. Es van realitzar nombroses activitats, amb un programa molt intens que tots els músics van saber aprofitar al màxim, deia l’altre. Es van treballar coses com la tècnica de relaxació Alexandre, lliçons sobre el "transport" en la música, tècniques de relaxació, tècniques de cohesió del Grup... i moltíssimes coses més, apuntava un tercer.
Tot això enmig del bon ambient i l’alegria que va imperar en tot moment.
Ara, el grup farà un concert. Serà la "II Trobada del Grup Instrumental de Gata de Gorgos" que tindrà lloc aquest dissabte 1 d’octubre a les 20.00 hores en el Casal de la Música i on es podrà veure una petita mostra de tot allò treballat en la Trobada.


TORNA FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -530, la del dia 26-

20110930230702-image0-35-copia.jpg

Després d’uns dies sense disposar de fotografies antigues al blog, per no poder-les pujar al mateix, intentaré en el cap de setmana recuperar-les ja que hui per hui n’hi ha cinc pendents. Entre demà dissabte i diumengre, malgrata a estar ja quasi al mes d'octubre, intentaré posar-me al dia, en quan a fotografies i imatges antigues es refereix.

Comence amb la del dia 26 de setembre, la 530. Un bot en el temps i anem al primer any que es van fer carrosses. Mireu com anaven dalt la carrossa les xiques. Es pot apreciar que una d’elles és Joaquina Frasés. La foto era propietat de Consuelo Torres Pedrós.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris