Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2011.

SANTS I REFRANYS: Primer dia de juny, Sant Justino.

Comença el mes de juny amb pluja. Un mes de celebracions, com veureu a una entrada posterior. Hui festeja l’Església a SANT JUSTINO. Fou un màrtir israelí mort a Itàlia l’any 165. Era filòsof. Ensenyava el que afirmava bassat en la fe de Crist. La defendia amb els seus escrits. Al presentar a l’emperador Marco Aureli, a Roma, la seua Apologia en favor de la religió cristiana, fou conduit davant el prefecte Rústic i, per confessar que era cristià, fou condemnat a la mort.

També hui és NOSTRA SENYORA DE LA LLUM, malgrat a que els llumeros gaters la celebren el dia de la Candelària, 2 de febrer. És una de tantes advocacions marianes, patrona dels empleats del gas i de l’electricitat.

Pel que fa al refranyer i encetant mes, tenim tres refranys de juny i amb explicatòria i tot:

AIGUA DE JUNY PRIMERENCA, MOLT MALS ARRENCA. (Just hui que ha plogut a la matinada).

DE PROP O DE LLUNY, CORPUS PEL JUNY. (Enguany i és alt serà l’últim diumenge el 26).

EL SOL DE JUNY ESTALVIA LA LLUM. (per les hores amb claror que tenim).

FONTS: www.santopedia.com i http://bibliopoemes.blogspot.com.

 

 

 JA TÉ EL BLOG MÉS DE 41.000 ENTRADES

Sempre ho pose, però és també per fer jo mateixa estadística i anar fent el calendari. Ja són més de 41.000 entrades, concretament la xifra de 41.030, les que han volgut saber coses de Gata. Seguisc posant tot allò que fa referència a Gata, a més de la història local més imminent, antiga amb fotos antigues, la sèrie més seguida que supera també les 400 fotos, i tot això gràcies a vostés, a vosaltres, que estan/esteu sempre com a usuaris fent ús del blog. GRÀCIES A TOTS.EL CRONISTA...FA UN ANY: 1 de juny de 2010.

20110601221914-fotoantiga49.jpg

El primer dia de juny de l’any passat, que era dilluns, també es publicava al blog del Cronista. Les notícies eren aquestes:

- EL SÍNDIC DE GREUGES A GATA, DEMÀ DIMARTS.

- PRESENTEN JOVEMA (Joves Empresaris de la Marina Alta) A GATA.

- RESTEN 17 DIES.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 1 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -49-.

(A la imatge de l’esquerra podem recordar la bonica fotografia antiga que publicava l’any passat el dia 1 de juny. Era la 49 de la sèrie).

 HUI TAMBÉ HA PLOGUT: 7,6 LITRES PER METRE QUADRAT.

El pluviòmetre oficial, a l’Ajuntament, marca 7,6 litres per metre quadrat els que s’han recollit hui dimecres. Quan més ha plogut ha estat a la matinada, al voltant de les 4. Al llarg del matí també ha plogut prou seguidet, però la pluja no era forta. S’acosta als 200 litres els acumulats ja en l’any, són en total 188,8 lm2. La pluja, per la seua banda, ha fet que baixaren les altes temperatures dels dies enrerre fins al punt que en tot el dia no s’han superat els 20 graus.

 L'EMPRESA "PONS QUÍMICAS S.L." AMB EL GORGOS JUVENIL

20110601231037-gorgos-cf-juvenil.jpg

Una temporada més renova el patrocini de l’equip, que pot ascendre

L’empresa gatera "Pons Químicas S.L." ha renovat per un any més la col·laboració amb el Gorgos C.F. Juvenil, equip que ha militat al llarg de la temporada 2010-2011 en el grup onze de Tercera Regional i que tan bon paper ha fet. La directiva va rebre dissabte passat, abans de l’últim partit de la lliga regular, l’aportació corresponent de mans del director industrial de l’empresa, Antonio Pons.

L’aportació de "Pons Químicas S.L." és de 1.000 euros que contribueixen a sufragar despeses que es produeixen durant la temporada. Després de guanyar dissabte al Villalonga (5-1), el Gorgos C.F. ha finalitzat la temporada en el segon lloc de la classificació i és un dels millors nou segons, fet que el situa amb possibilitats d’ascendir a Segona Regional Juvenil.

Des de fa anys "Pons Químicas S.L." ha donat suport a diferents equips i activitats esportives no professionals perquè de sempre ha cregut en l’esport com una fórmula de creixement personal i transmissió de valors. El recolzament, com en aquest cas, va principalment dirigit a l’esport de base per incentivar i recompensar d’alguna forma, els esforços dels més joves.

(A la fotografia, Antonio Pons, la seua filla, el president del Gorgos C.F., Ripoll, i tota la plantilla amb èl talonari de l’aportació).

FONTS: Text i foto Factoria d’Idees, Gata. JUNY...MES DE CELEBRACIONS: Comunions, Sant Joan a la Font del Riu, Corpus...i a Jesús Pobre, la Fireta el 13

20110601232633-calenda.jpg

Estem al primer dia de juny i el poble de Gata es prepara per a les Primeres Comunions. Dos jornades, la del diumenge 12 i la del diumenge 19, són les escollides aquest any. Les Comunions venen tard, perquè tard va ser la Pasqua.

Entre mig de les Comunions i el Corpus, les festes de Sant Joan al barri La Font del Riu. Sant Joan és divendres 24 i sols resta dissabte 25 per fer la missa de campanya i la processó. Veure’m com està la cosa.

Al diumenge següent de les Comunions serà la festivitat del Corpus Christi. Xiquetes i xiquets, mares i pares i fidels en general participaran en la processó, que com es costum, des de temps immemorial Jesús Nostre Senyor recorre els carrers de Gata baix palis, utilitzant-se una custòdia de més de 130 anys d’existència. Però, d’aixo ja en parlare’m en el seu dia.

I la festa del Cor de Jesús caurà fora de juny, el primer diumenge de juliol, dia 3. També és la processó i pràcticament tornen a eixir els mateixos que al Corpus, a més de les mares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió de majoralesses.

A la veïna EATIM de Jesús Pobre, a tan sols dos kilòmetres, seran les festes de divendres 11 a dissabte 18. La festa major el dia gran de la Fireta serà dilluns 13.

(Publica al seu blog el Cronista de Gata, Miguel Vives Signes)DIUMENGE DIA 5 D'EXCURSIÓ. HO RECORDEU ?. A LA CASA CANELA.

20110601233407-apega3.jpg

Amb propostes a la natura. Organitza: APEGA.

Ho recordeu?. Dalt teniu el cartell de la excursió. Diumenge 5 de juny. Ja ho sabeu. Tots els que vulgau gaudir de la Natura amb tota la seua extensió de la paraula cap a la Casa de Canela. No s’ho podeu perdre. I a més, tindreu bons informadors i guies.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -413-

20110601235340-copia-de-dosponts.jpg

Una foto molt antiga i curiosa la que porte hui al blog. Es tracta dels dos ponts molt a prop un de l’altre. Des de baix del de la carretera el fotògraf trau l’altre pont el de la via. Allà al fons hi ha una caseta i la muntanya, però el què quasi no s’aprecia és a tres persones, un home i dos dones just baix del pont de la carretera, que miren cap a la càmera. SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 és Sant Marcelino i Sant Pere.

Sants MARCELINO i PERE. L’un prevere i l’altre exorcista. Deia el papa sant Dámaso que, a la persecució sota el domini de Dioclecià, van ser condemnat a mort i portats al lloc del suplici, ple d’esbarzers. Després d’ obligar-los a cavar la seua pròpia tomba foren degollats i soterrats. Una piadosa muller, Lucila, traslladà les seues restes a Roma, al cementiri dit de "ad Duas Lauros". Aixó passava cap a l’any 304.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos del recent començat juny:

AL JUNY, L’ESTIU NO ESTÀ LLUNY.

PEL JUNY, CADA GOTA COM EL PUNY. (Ahir va ploure uns 7 litrets).

FONTS: www.santopedia.com i www.masrabassa.com.

EL CRONISTA FA...UN ANY: 2 de juny de 2010.

20110602083608-greuges.jpg

Ara fa just un any, tal dia com hui 2 de juny, aquestes eren les propostes publicades al blog:

- JOVEMA (JOVES EMPRENDEDORS MARINA ALTA) ES PRESENTA A GATA.

- EL SÍNDIC DE GREUGES DE LA C.V. A GATA. (La foto que acompanya a aquesta entrada és la que ixqué l’any passat al blog).

- RESTEN 16 DIES.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 2 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -50-.MIRADES URBANES: Si no haguera tant de cable...

20110602084425-dscf1282.jpg

La mirada urbana de hui mira cap a una altra "capelleta" del poble. En aquest cas, la imatge (advocació mariana) de "María Auxiliadora Ora pro nobis", així resa a les rajoletes posades al xaflà entre el començament del carrer Teulada i el carrer Bisbe Cervera. Ací era Ca Nofre "el Pato" o "l’ordinari" i la seua muller Pepica. Ara és dels fills.

Però...la mirada no es dirigix sols a la "capelleta" sinó a tot el què l’envolta. SI NO HAGUERA TANT DE CABLE es veuria millor aquesta relíquia arquitectònica. O no?. Caldria cuidar més el nostre patrimoni. Es podria?.

 

 DESPÚS-DEMÀ PRESENTEN LLIBRE DELS ALCALDES, 1900-2011

20110602222202-cartellalcaldes.jpg

Dalt us pose, i serveix per a recordar-ho, el cartell anunciador de la presentació del llibre: "Gata de Gorgos i els seus alcaldes, 1900-2011" i l’homenatge a aquestes primeres autoritats de tot el segle XX i el que portem del XXI. Assistirà a l’acte el president en funcions de la Diputació Provincial d’Alacant, José Joaquín Ripoll, i presentaran l’alcaldessa en funcions, Ana María Soler i la regidora de Cultura en funcions, María Jesús Salvá.

Recordeu: aquest dissabte dia 4 de juny a les 19 hores, al saló de plens de l’Ajuntament de Gata.

FONT: Cartell el·laborat per l’Ajuntament de Gata.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -414-

20110602223230-copia-de-image0-19.jpg

(Per veure la foto un poc més gran, punxeu ací)

La foto de hui pareix un dibuix però no ho és. Si us fixeu podem descobrir moltes coses a la fotografia. El riu portava aigua. Observeu com estava l’aigua de clareta que fins i tot el pilar del pont es reflexava baix, dins l’aigua. El col·legi estava per acabar, per tant era abans dels anys 60 del segle XX. Al fons apareixia com si fos un altre dibuix les cases apinyades del Raval. Més a prop el Penyó i els corrals de les cases. Una imatge simple, però a la vegada bonica.SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 és Sant Carles Lwanga

SANT CARLES Lwanga i dotze companys més van ser assassinats a Uganda en 1886. Naixqué Carles a Bulimi (Uganda) en 1865. Van estar canonitzats l’any 1964. Eren joves nobles del cos de guàrdia del rei i seguidors de la fe catòlica. No cediren als dessitjos impurs del monarca moriren a la colina, degollats o cremat vius.

Pel que fa al refranyer, en pose dos, un de juny i els dos de pluja perquè, d’aquesta en tenim aquestos primers dies del mes:

AIGÜES DE JUNY, MALS SOLEN DUR.

EL DIA NUVOLÓS, ENGANYA AL PERESÓS.

FONTS: www.santopedia.com i www.astrogea.org. TAMBÉ HUI DIVENDRES HA PLOGUT: 4,6 litres per m2

Cada dia que passa i ens apropem al bon temps...¡ és un dir !, ens sorpren més que juny estiga tan rebolicat, però ja canviarà. De moment, seguix tots els dies plovent. Hui hem tingut dos arruixats forts, un pel matí i l’altre a migdia. Total, s’han recollit 4,6 litres per metre quadrat. La temperatura seguix estant fresqueta i ha baixat. La humitat està ara al voltant del 70 a 75 per cent. I encara no s’en van els núvols.EL CRONISTA...FA UN ANY: 3 de juny de 2010

20110603222311-cotxe.jpg

Quines eren les notícies publicades aquell 3 de juny de l’any passat?.

- RESTEN 15 DIES.

- AHIR GATA AL B.O.P. (sobre el Pressupost 2009).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 3 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -51-

(Al costat us pose la fotografia antiga que va ser notícia aquell dia, un camió quasi a punt de caure al riu, al pont de la carretera general).A BENISSA, IV JORNADA SOBRE EL RIURAU: el 18 de juny, dissabte.

20110603223513-riurau.jpg

Al poble veí de BENISSA ja fa quatre anys que encetaren les jornades o jornada sobre l’element arquitectonic rural més comú a la Marina Alta, com és el riurau. Allò va anar prenint forma i ja és la quarta edició la que es celebrarà dissabte 18 de juny. El muntatge fotogràfic que us faig forma part del díptic informatiu i per apuntar-se caldrà saber més a l’adreça electrònica aquesta: centrecultural@ayto-benissa.es.

Nosaltres a Gata tenim encara riuraus, coneixem aquestes construccions. Si voleu saber-ne més del tema i documentar-se més, podeu acudir, prèvia inscripció i demés, a la IV Jornada sobre el riurau. La matrícula és gratuïta. Inscripció i informació: Centre Cultural de Benissa.

Seguiré informant-vos si esteu interessats...   

 ES PUBLICA LA "DEUDA VIVA" DELS AJUNTAMENTS, a 31-12-2010. També la de Gata.

L’Ajuntament de Gata té una "deuda viva" que puja a 1.689, en mils d’euros. A data 31-12-2010, segons publica el Ministeri d’Economia i Hisenda

El Ministeri d’Economia i Hisenda ha publicat a través de la seua pàgina web la Deuda Viva de les Entitats Locals, pel que fa al 2010. Mentre que Gata té una "deuda viva" de 1.689 (en mils d’euros) a 31-12-2010, els pobles del voltant al nostre, per comparar-ho, tenen la següent "deuda viva": Benissa, 2.402 (en mils d’euros); Ondara, 826 (en mils d’euros); Pedreguer, 3.827 (en mils d’euros); Teulada, 6.241 (en mils d’euros). Xàbia, 41.400 (en mils d’euros). Tot això a data de 31 de desembre de 2010.

A la mateixa data de l’any 2009, la "deuda viva" de l’Ajuntament de Gata era de 2.032, en mils d’euros. I en 2008 era de 1.332 (en mils d’euros) per a una població a l’1-1-2008 de 6.195 habitants.

FONT: Ministeri d’Economia i Hisenda. http://www.meh.es.EL BLOC DE GATA DÓNA LES GRÀCIES ALS SEUS VOTANTS

Ja estem a una setmana del ple d’investidura dels nous regidors

La coalició BLOC-VERDS de Gata ha remés una carta als veïns, en la qual agraïx als seus votants la confiança depositada en ells.

Aquesta és la carta i diu textualment:

"Volem donar les gràcies a totes aquelles persones que han confiat en nosaltres i ens han donat el seu suport en les passades eleccions.

El poble li ha donat la confiança al PP, encara que també ha decidit que estiguem en la composició de l’ajuntament, i amb els tres regidors que ens heu donat anem a fer un treball constructiu per doder dur endavant les propostes que siguen més beneficioses per a tots i totes.

Gràcies."

Aprofite la notícia per recordar que el dia 11, quasi segur que serà a les 12 o a les 13 hores com les altres vegades, es farà el ple d’investidura. La taula d’edat l’exercirà el/la regidor/a més major i el/la regidor/a més jove. Ja us contaré més coses d’aquest plenari extraordinari, el primer de la nova legislatura 2011-2015.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -415-

20110603235052-copia-de-image0-20.jpg

La fotografia de hui és de temàtica urbana i més concretament quan es va urbanitzar l’Avenida. Des de la carretera de Xàbia cap a l’estació del tren, muntons de terra apareixen junt amb les carrillades que hi havia al costat de les vies. Allà al fons s’aprecien alguns edificis emblemàtics del lloc, l'estació. I més al fons, a la part superior esquerra, la pujada del Calvari. Algun dia caldrà escorcollar tot el què va supondre aquesta nova zona. Aquesta sèrie també va ser manà fer per l'acalde Vicente Mulet, per a testimoni dels veniders.I DEMÀ...dos articles dedicats a la presentació del "llibre dels alcaldes"

Demà diumenge, que hi ha més temps, serà quan tinguen vostés tota la informació de l’acte de presentació del "llibre dels alcaldes" que s’ha fet aquesta vesprada al saló de plens de l’Ajuntament, una sala plena de gent, principalment familiars dels més de vint alcaldes del període estudiat al llibre: 1900-2011.

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 4 de juny de 2010.

Sabeu què publicava l’any passat per ara al blog ?:

- RESTEN 14 DIES.

- AL B.O.P. DE HUI, prèstec per adquirir el local de l’antiga oficina de CAM.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -52-.SABIEU QUÈ...? La banda viatjarà a Madrid a finals d'agost

Hem conegut mitjançant la informació posada al blog de la BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA, que aquesta comença a organitzar un viatge musical (músics, familiars i acompanyants) a Madrid, actuant al parc temàtic "Warner Bros Park". Serà després de les festes patronals i a la caiguda quasi de l’estiu, dies 26, 27 i 28 d’agost.
Si l’any passat va ser el meravellós viatge a París, amb motiu d’una cercavila pels carrers del mític parc temàtic "Disneyland" de la capital francesa, després d’aquella "experiència inoblidable per part dels músics i acompanyants" ara volen tornar a repetir, però a Madrid. Durant aquests tres dies s’aprofitarà per visitar Madrid, sent el dissabte 27 el dia dedicat a la visita del parc temàtic i a l’actuació de la Banda dintre del recinte. Una nova oportunitat per gaudir amb la nostra agrupació musical.
Per tot això, la Junta Directiva ha convocat una REUNIÓ demà mateix, 5 de juny, a les 18.00h. en l’escenari del Casal de la Música amb els músics i acompanyants que desitgen realitzar aquest viatge. És prega màxima assistència dels interessants ja que es tractaran temes de molt d’interès.
Així que ja saben, si estan interessants en viatjar aquest estiu a Madrid i al màgic món de "Warner Bros" amb la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos tenen una cita aquest diumenge a les 18.00h.
Tota aquesta informació i més la podeu trobar al blog de la banda. Teniu l’enllaç a la columna dreta d’aquest blog.


SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 és Santa Ruth i Santa Noemi.

Un poc fora de l’entrada on li correspon arriba aquesta hui dissabte dia 4. Hui és SANTA RUTH que era nora de SANTA NOEMI, que també es celebra. Les dos apareixen a l’Antic Testament. Es diu que Ruth (que té un llibre dedicat a ella) és de la genealogia de Jesús.

Pel que fa al refranyer us en pose dos de juny:

PEL JUNY MOLT SOL I MOLTA SON.

SI PLOU A PRIMERS DE JUNY, EL BON TEMPS ÉS LLUNY. (Això ho podríem aplicar a aquestos dies).

FONTS: www.santopedia.com i www.masrabassa.com.


  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -417, la de hui-

20110605200222-copia-de-image0-26.jpg

La fotografia de hui és molt semblant a la sèrie de imatges que hi ha preses des de la placeta del vicari cap a les Alcolaies (costera i grup). Però aquesta no és igual. Es pot veure un bon toll de neu. Un home caminant per la part dreta. Neu sobre les teulades de les cases del carrer Penyó i al fons les muntanyes enfarinades. Estava fet ja el Grup Escolar, per tant és dels anys 60 la foto. També el col·legi "Verge del Carme". Podeu observar els dos pilars que tenien dalt un farolet i que a la Plaça Nova a festes es volia imitar sempre. Els fotògrafs sempre gaudien de mostrar aquesta part nova del poble.SANTS I REFRANYS: Hui és l'Ascensió del Senyor. També és Sant Doroteo.

Hui es celebra la FESTA DE L’ASCENSIÓ, quaranta dies després de la Resurrecció. Acaba el temps de la Pasqua. Jesús es despedix físicament dels seus deixebles i els dona les últimes instruccions. Diumenge que ve serà Pentecostés.

Abans, quan eren altres temps, valia la cançoneta: TRES JUEVES HAY EN EL AÑO QUE RELUCEN MAS QUE EL SOL: JUEVES SANTO, CORPUS CHRISTI Y EL DIA DE LA ASCENSIÓN. Ara, excepte el Dijous sant i no sempre, les altres dues festes, entre elles la de hui (el dia de l’Ascensió) han passat a diumenge. "Aneu per tot el món i anuncieu la Bona Nova a tota la creació..." va dir. Hui recorda l’Església una de les dues lectures: "Mentre miraven fixament al cel cap on anava Jesús, se’ls aparegueren dos homes vestits de blanc..."(Fets dels Apòstols, 1, 3-11).

També és hui la festa de SANT DOROTEO de Tiro. Aquest sant libanés vixqué entre els segles III i IV. Fou bisbe. Va patir molt sota el domini de Dioclecià. En temps de l’emperador Julià, quan ja tenia més de 107 anys d’edat, el van martiritzar.

Pel que fa al refranyer, com ja he posat en castellà el de "Tres jueves..." us en pose altre en valencià:

PER SANT JOAN, AGAFA LES ESPARDENYES I FOT EL CAMP, SI NO, PASSARÀS FAM.

FONTS: www.santopedia.com i www.masrabassa.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 5 de juny de 2010.

Aquestes són les notícies d’aquell 5 de juny de l’any passat, que publicava al Blog:

- RESTEN 13 DIES (es referia a la presentació del llibre del Bisbe Servera).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 5 de juny.

- DONAR LA PARAULA AL PÚBLIC ALS PLENS...JA ES FEIA A LA REPÚBLICA (Interessant informació d’història local).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -53-. HUI ACTUA EL GRUP DE TEATRE "FONT DE LA MATA" A ONDARA

20110605143113-fontmatagata.jpg

A la X Mostra de Sainets "Gabriel Vicéns", a l'Auditori Municipal

Després de l’èxit d’ahir dissabte al Casal de la Música, on el grup LA FONT DE LA MATA de teatre va actuar i va estrenar un sainet, en una actuació pro-festes de la Font del Riu (que seran del 30 de juny al 2 de juliol -dies ja confirmats-), hui diumenge 5 de juny, a les 20 hores, actuen a l’Auditori Municipal. La representació s’emmarca dins de la X Mostra de Sainets "Gabriel Vicens".

La companyia de teatre de Gata, on estan Pepe Blanquera, autor del sainet primer a representar, Rosa "el Xato", Manolo Poveda, Mari Carmen "la sabatera", Dorotea (fill), Sefa, Juan "de Paleres" entre d’altres, farà dues obres. L’estrena "La cabota la té molt gelà", obra còmica que està escrita per Pepe Diego "Blanquera" i "Un entrepesó qualsevol el pega", sainet de 1933.

La Font de la Mata porta quasi 20 anys fent teatre, interpretant obres en valencià no sols a Gata sinó per tot arreu de la comarca.

Cal recordar que l’entrada costa 5 euros. Si voleu anar hui, aquesta vesprada, ja ho sabeu.

FONTS: Text i fotografia, a la pàgina www.ondaraunajoia.org).

 LLIBRE DELS ALCALDES I HOMENATGE ( I ): Acte de presentació

20110605150414-presen1.jpg

Ahir dissabte, a les 19 hores, tingué lloc a la sala de plens del Consistori de Gata de Gorgos, l’acte de presentació del "llibre dels alcaldes" i homenatge a les primeres autoritats des de 1900 fins 2011. Nombrosos familiars dels 28 alcaldes, així com veïns del poble, omplien tot el saló de plenaris.

Primer que res, a petició de l’alcaldessa, es va pregar un minut de silenci a la memòria dels alcaldes. Després Sílvia Leyda Fornés, arxivera municipal i autora del llibre "Gata de Gorgos i els seus alcaldes 1900-2011" va plasmar com era el llibre, com s’havia fet i com era la "primera publicació de l’arxiu municipal de Gata al voltant de la història local".

Després va parlar l’alcaldessa Ana María Soler Oliver, que va recordar als seus "mestres polítics" com Adolfo Mulet Salvá ("Bonifacia"), entre d’altres. Va agrair el treball de Sílvia Leyda i de la regidora de Cultura en funcions (que ix de la Corporació al final d’aquesta legislatura, d’ací cinc dies). El seu parlament va estar ple d’emotivitat, recordant el fet que es presentava.

Finalment, el diputat de Cultura, Pedro Romero, en representació del President de la Diputació Provincial d’Alacant, que no pugué assistir a l’acte, va glosar el què era un homenatge d’aquestes característiques i va signar un llibre dedicat per a l’Arxiu Municipal.

Després es van repartir llibres a tots el assistents a l’acte.

Entre els invitats es trobaven els familiars d’alcaldes tan renomenats com "Don Julián" (Julián Monfort Calatayud), "el metge Moratal" (Francisco Moratal Giner), l’alcalde i diputat Espasa (Bautista Espasa Mulet), l’alcalde "Vicente Paresant" (Vicente Mulet Redal), entre d’altres.

A la primera fila d’invitats es trobaven els tres alcaldes vius, que junt amb l’acaldessa actual en funcions es fotografiaren, com van ser: Vicent Font Leyda, Gabriel Feliu Pedro i José Diego Mulet.

Acte emotiu, carregat d’anyorança i d’homenatge als alcaldes de 111 anys del poble de Gata. Cal dir que els alcaldes tenen el seu corresponent quadre amb la seua fotografia i el període legislatiu que governaren a la sala de plens.

(A la composició fotogràfica podeu veure: al públic -foto de dalt-, els veïns i familiars mirant els quadres dels alcaldes, la intervenció de l’alcaldessa amb el diputat i la regidora a la taula presidencial, i la intervenció de l’autora del llibre, Sílvia Leyda).LLIBRE DELS ALCALDES I HOMENATGE ( II ): Dels 36 -8 en funcions-, sols resten 4 vius.

20110605170234-presen2.jpg

Des del número 1 JOSÉ SIGNES DIEGO -1900- conegut com "el Barbut" fins a l’actual alcaldessa en funcions ANA MARÍA SOLER OLIVER -2007-, han passat un total de 36 alcaldes pel Consistori gater, 8 d’ells sols pocs dies o mesos en funcions-.

Ahir estava a la taula presidencial l’única alcaldessa i última de la sèrie (2007) ANA MARÍA SOLER OLIVER (Període legislatiu: 16-6-2007-...) , però en un lloc destacat estaven els tres alcaldes que encara estan vius: VICENT FONT I LEYDA (Períodes legislatius: 1-2-1976 a 18-4-1979; 15-6-1991 a 15-6-1995 i 17-6-1995 a 20-9-1997); GABRIEL FELIU PEDRO (Períodes legislatius: 13-10-1997 a 2-7-1999 i 3-7-1999 a 13-6-2003) i JOSÉ DIEGO MULET (Període legislatiu: 14-6-2003 a 15-6-2007).

(A la composició fotogràfica els tres alcaldes vius (Font, Feliu i Diego) i la "foto de família" de l’acte, amb els alcaldes -estaven el d’Ondara i Jesús Pobre-, regidors, alcaldessa, alcaldes homenatgeats vius i diputat). DISSABTE 11...NOVA CORPORACIÓ. S'encetarà la legislatura 2011-2015.

Ja tan sols resten sis dies. El Bloc "no pacta". La llista més votada és el PP. Quins regidors formaran l’equip de govern?.

Estem a sis dies. Dissabte migdia, encara no conec l’hora, serà el ple extraordinari d’onvestidura, en el qual es proclamarà l’alcalde o alcaldessa i en el qual es sabrà quins seran els regidors que formen part de l’equip de govern. Dos coses estan clares: 1ª.- La llista més votada amb sis regidors és el PP, per tant la majoria simple és del grup amb sis regidors. 2ª.- El Bloc "no pacta". Això ho ha manifestat en un comunicat que es publica hui al CANFALI MARINA ALTA (dissabte, 4-6-2011), en el qual el titular és "El Bloc de Gata descarta pactar i deixa l’Alcaldia en mans del PP". Podeu ampliar aquesta notícia en l’edició de paper del diari comarcal o a la seua edició digital http://www.canfalimarinaalta.es.

De moment, així estan les coses...

  

 CLOENDA DE LA EPA, dissabte 11, per la vesprada. Hi haurà exposició de treballs.

Dissabte 11, a les 20 hores, al Casal de la Música es celebrarà (amb les ja noves autoritats eixides del plenari de migdia) la cloenda dels cursets de l’EPA, del Centre de Formació de Persones Adultes de Gata. Es lliuraran els diplomes als alumnes, s’inaugurarà una exposició de treballs i es farà una demostració de danses.

Demà dilluns continue parlant-los de l’acte i coneixeran el cartell de l’exposició...COM ES FEIA LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENT ABANS ? ( I ) Història local: 1904-1919.

20110605182253-barbutalcalde.jpg

Comence ací, de hui diumenge al divendres 10, una sèrie de pinzellades per a la Història Local, de la constitució d’alguns dels Ajuntaments gaters, com es desenvolupaven abans. Estem ja a les portes de la nova legislatura, però com es feien els plenaris "especials" o extraordinaris d’altres temps a Gata?.

Comence pel dia 18 de gener de 1904. Va ser eixe dia la sessió de Presa de possesió i Constitució de l´Ajuntament especial. Hora, les 6 de la vesprada. Total: 4 regidors propietaris i 7 nomenats pel Governador Civil. S´acordà celebrar les sessions, els dilluns i dimarts, de totes les setmanes.

Però si aquell era l’Ajuntament especial, el 22 d’agost d’eixe any es la presa de possessió del nou Ajuntament, a les 7 de la vesprada. Sigué designat alcalde José Signes Diego, que apareix a la fotografia del costat i que li deien "El Barbut".

Dos anys més tard, el 18 de febrer de 1906, es nomena el nou Ajuntament, del qual ix com alcalde-president Antonio Pedro Grimalt. Cesaren del seu càrrec, per Ordre Ministerial de Governació del 2 de març anterior: Francisco Monfort Pedrós, José Signes García, Vicente Signes Signes, Antonio Fornés Ferrer i José Mengual Urrea.

Estem ja al 1 de gener de 1912. Venien del bieni anterior, els següents regidors: Vicente Mulet Signes, Francisco Monfort Mulet, Eduardo Mulet Montaner, José Salvá Fornés i Vicente Signes Signes. Es constituí el nou ajuntament, resultant ser el nou alcalde-president, que eixia i entrava com alcalde, Gerónimo Mulet Montaner.

També hi havia eleccions municipals en aquelles dates. Així el 15 d’octubre de 1917 es van celebrar eleccions municipals. Es votaven els regidors electes, que hi havien de constituir l’Ajuntament, el primer d’any entrant.

L’1 de gener de 1918 quedava constituit el nou ajuntament i era nou alcalde-president Vicente Signes Ferrer.

Ens anem a 1919. L’1 de gener, per segona vegada es plantejada la dimissió de l’alcalde Antonio Salvá Fornés, per salut i per múltiples ocupacions. Els regidors José Signes Signes i Bernardo Mulet Monfort, s’atenen a el que ja han manifestat. S’adherix el regidor José Signes Diego.

Es proposa la votació, resultant admesa la dimissió de l’alcalde per majoria, 5 vots. Queda elegit, el nou alcalde-presidente Jaime Signes Costa. El regidor José Signes Signes protesta de l’elecció, al haver recaigut la mateixa en un regidor interí. El regidor Maties Monfort Mulet manifesta que té la mateixa obligació que un regidor propietari, és just i raonable la seua elecció. El regidor Bernardo Mulet Monfort fa saber que té major nombre de vots adquirits en les eleccions de regidors, a novembre de 1917, i es reservarà el dret i s’abstendrà de prendre part en cap votació que es referixca.

(...Continuarà demà dilluns 6)

FONT: Documentació dels Llibres de plens, Arxiu Municipal, Gata.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -416, la d'ahir dissabte dia 4-

20110605183628-copia-de-paguerrasala.jpg

La fotografia corresponent a ahir dissabte dia 4 és molt significativa d’una època, la post-guerra, l’abastiment a la població de Gata, de pa, de vívers. I es feia des de la Sala, dalt a l’Ajuntament. Vegeu el muntó de panets molt ben repartits formant un triangle i els saquets d’arrós, de llegums, preparats per a distribuir entre la gent més necessitada. A la part de dalt, la imatge de "Cristo Rei". Les viandes per al poble de Gata, eixint de la guerra civil, una imatge que esperem no repetir mai més a Gata.SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 de juny és Sant Marcelino.

SANT MARCELINO és hui dia 6 de juny. Nascut a la regió francesa del Loira en 1789 i mort al poble de Saint-Chamond (també França) en 1840, fou canonitzat en 1999. Va ser fundador dels Maristes. Prevere i religiós de la Societat de María. Donà la seua vida a l’educació dels joves pobres que desconeixien a Déu, fundant els Maristes, germans religiosos que no sent sacerdots donaren la seua vida per completo a l’educació de xiquets i joves.

Pel que fa al refranyer, en tinc dos més de juny:

AL JUNY, EL FRED S’ESMUNY.

AL JUNY, SI PICA EL SOL, NI DONA NI CARAGOL.

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 6 de juny de 2010.

20110606084848-corpus11.jpg

Aquell dia fa un any, aquestes eren les propostes de la vida de Gata, publicades al meu blog:

- RESTEN SOLS 12 DIES (Cal dir que era per a la presentació del llibre sobre el Bisbe Servera, fill eminent de Gata).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 6 de juny.

- HUI ÉS LA FESTA DEL CORPUS (Enguany caurà alta la festa. Serà el dia 26 d’aquest mes). Us pose la foto que il·lustrava l’any passat l’article).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -54-.

 DISSABTE PER LA VESPRADA, CLOENDA DE LA EPA

20110606213714-epag.jpg

Dissabte dia 11 per la vesprada a les 20 hores al Casal de la Música es farà la cloenda del Curs Escolar 2010-2011 de la EPA, del centre de Formació de Persones Adultes (CFPA). Hi haurà tres parts a l’acte: primera, es lliuraran els diplomes dels cursos i tallers efectuats. Després s’inaugurarà l’Exposició dels tallers de Fotografia, Randa de Boixets i Frivolité, Randa i Brodat de Malla i Macramé, Patchwork, Restauració de Mobles i Encordat de Cadires. Finalment, també hi haurà una mostra del Curs de Danses Tradicionals i Postisses.COM ES FEIA LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS ABANS? ( II ). Història local: 1920-1924

Ahir encetava una nova sèrie, d’acord amb l’actualitat. Dissabte dia 11 és la constitució del nou ajuntament 2011-2015. Resten tan sols c¡nc dies. Fins divendres recordem com eren les constitucions dels ajuntaments abans. Hui busquem la segona part que arranca des de 1920.

Sabieu que el 18 de febrer de 1920 es van fer eleccions per als nous ajuntaments?. El 8 d’abril d’eixe any, amb la presència -a les 8 del matí- d’Enrique Routiza Seguí, delegat del governador civil de la província, es reuniren, per a que prengueren possessió els regidors interins, nomenats pel governador en data 30 de març. Eren: Pascual Arabí Diego, Vicente Mulet Monfort, José Signes García, José Signes Diego, Bautista Signes Leyda, Gabriel Mulet Pedro, Vicente Pedrós Salvá i Maties Monfort Salvá. Tots acceptaren els seus càrrecs, menys Maties Monfort Salvá. Va quedar constituit el nou ajuntament, sent l’Alcalde-president José Signes Diego.

Dos anys més tard, el 5 de febrer de 1922 hi ha, de nou, eleccions de regidors. L’1 d’abril presideix la sessió de nous càrrecs el primer tinent alcalde, Vicente Mulet Monfort, delegat de l’alcalde, per enfermetat d’aquell. S’acorda celebrar les sessions tots els diumenges a les 10 del matí. S’elegeixen els càrrecs resultant Alcalde-president Bernardo Mulet Monfort.

El 2 d’octubre de l’any següent, 1923, es fa una sessió plenària. Per Real Decret de 30 de setembre, de la presidència del directori militar s’ordenà la immediata sustitució dels senyors que en l’actualitat formaven l’ajuntament, pels senyors associats que es trobaven presents en l’acte. Sota la presidència del Senyor Alfères en cap de la línia de la Guàrdia Civil N’Antonio Marguenda Crespo, es fa l’elecció secreta, que dona com a nou Alcalde-president a Baptista Espasa Mulet.

El 26 de febrer de 1924, amb l’assistència de Julio de Rivera i Atienza, s’integra l’ajuntament per la junta municipal d’associats, segons ordre de la superioritat, ja que el mateix deu constituir-se pels Senyors que no tinguen cap color polític. El nou ajuntament el presideix Francisco Moratal Giner.

FONT: Documentació, Llibre de Plens, Arxiu Municipal, Ajuntament de Gata.

(Continuarà demà...)LLIBRE DELS ALCALDES I HOMENATGE ( i III ): El llibre.

20110606230749-img-1260.jpg

Si ahir vaig presentar en dues parts l’acte d’homenatge i presentació del "llibre" dels alcaldes hui us parlaré del llibre, us desgranaré les seues parts i com està fet. Per cert, el que no en tinga pot recollir-lo bé a l’Ajuntament bé a l’Oficina de Turisme (la carretera).

El llibre es titula "Gata de Gorgos i els seus alcaldes 1900-2011. A la portada té una fotografia de una vista de l’antiga zona de l’església, l’Ajuntament per darrere, el Penyó i el riu. Està confeccionat amb paper lliure de clor i blanquejants òptics, sent cent per cent reciclat. La redacció, el·laboració i recerca d’informació i documentació està a càrrec de Sílvia Leyda Fornés, Arxivera Municipal. La correcció és de Josep V. Signes i Alberola. Edita: Ajuntament de Gata, Diputació d’Alacant, sent la regidora de Cultura María Jesús Salvá Monfort. La impressió es va fer a la Imprempta de la Diputació d’Alacant.

Per això a la pàgina 3 veureu la salutació del President de la Diputació d’Alacant, En Joaquín Ripoll Serrano. A la pàgina 5 la salutació la fa l’Alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver i a la pàgina 7 Sílvia Leyda Fornés escriu unes paraules des de l’Arxiu Municipal. A continuació hi figura la relació dels 36 alcaldes que s’estudien de 1900 a 2011, inclús els vuit alcaldes en funcions.

Comença a la pàgina 11 a detallar-se alcalde per alcalde. El primer és José Signes Diego. Tots porten la mateixa distribució: estan relacionats els períodes legislatius en els quals va governar, quins regidors formaren part dels seus períodes i quines obres, fets, moments, més destacats, van formar part de les seues legislatures. Pel mig, algunes fotografies bé extretes de l’Arxiu Municipal, del BIM de Gata, bé, inclús, d’aquest mateix blog, com la de la pàgina 21 de l’escola dels anys 20 al Carrer La Bassa.

En definitiva, dates i dades, curiositats, documentació històrica i política, tot això ho podeu trobar al "llibre dels alcaldes".

(A la fotografia del Gabinet de premsa de l’Ajuntament, la taula presidencial, a l’acte de presentació del llibre i de l’homenatge). DEMÀ DIMARTS, HOMENATGE DEL GORGOS AL SEMPRE RECORDAT JUANJO MARÍN

20110606235251-juanjo33.jpg

Benjamins i alevin de Gata i Ondara jugaran a les 18 hores al camp municipal "Les Costeres"

El 28 de maig de 2010 va morir Juanjo Marín, un enamorat del Gorgos C.F. i la seua gent

Un any i nou dies fa que s’en va anar per a sempre del camp de la vida, a pintar les ratlles d’un altre lloc. Era Juanjo Marín Almarcha, un home que es desvivia pel futbol del seu poble adoptiu.

La cantera del Gorgos Club de Futbol ha preparat un partit homenatge, impulsat per Manolo López "el Municipal". A les 18 hores, al camp de futbol municipal de Les Costeres es farà el partit en categoria de benjamins i alevins, Gorgos -Ondara. Al mateix estaran presents la família, la directiva del Gorgos C.F., la Regidoria d’Esports, el Coordinador del Futbol Base i, per suposat tot el públic gater i del poble veí Ondara que vulga sumar-se a aquest emotiu encontre. En paraules de l’ànima del partit-homenatge, Manolo comentava: "Espere que tot ixca com es mereix. Aquesta persona que tant va donar pel futbol gater i per la seua gent...".

Ja ho saben, a les 18 hores demà dimarts. ¡¡ Acudixquen, Juanjo també mirarà des d’allà on estiga el partit...!!SANTS I REFRANYS: Hui dia 7 és Sant Isaac de Còrdoba

SANT ISAAC era de Còrdoba. Segle IX. Va morir l’any 851 . Màrtir i monjo. A Còrdoba, quan encara era província hispànica d’Andalusia, aquest sant màrtir vixqué en temps de la dominació musulmana. Portat per un impuls no humà sinò diví, va eixir del monestir de Tábanos i es presentà davant el jutge i li parlà sobre la verdadera religió. Per aquest motiu va ser decapitat.

Pel que fa al refranyer, pose dos refranys mes de juny:

ENTRE JUNY I JULIOL, SANT JOAN POSA EL SEU COLL.
JUNY ASSOLETJAT I BEN TRONAT, ANY DE MOLT VI I DE MOLT BLAT.

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 7 de juny de 2010

20110607142155-centredr.jpg

Recorde amb tots vostes/vosaltres què publicava l’any passat tal dia com hui, dia 7 de juny:

- GATA HUI DILLUNS AL B.O.P.: Col·lectiu neteja i Trànsit.

- EL DIRECTOR GENERAL DE JOVENTUT VISITA GATA, per veure on es farà el Centre Juvenil. ( A la fotografia del costat poden veure la mateixa que es publicava l’any passat).

- RESTEN SOLS 11 DIES.

- GRAN SOLEMNITAT DEL DIA DEL CORPUS.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 7 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -55-.EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LES 42.000 VISITES

Anem ja cap a les 50.000. Van passant els dies i els gaters, o siga de dins o de fora del poble, els fills de Gata, els visitants, els curiosos de la Xarxa, visiten tots els dies el blog del Cronista. Agraïsc sincerament aquesta complicitat i els anime a comentar els articles, les entrades, a proposar temes, histories, reportatges. En la mesura del que em permeta la feina i el meu temps lliure, el Blog sempre estara ahí. Com deia aquell...és que tots els dies poses alguna cosa...Bé, anem fent...que deia l’altre. Gràcies per eixes 42.000 visites amb l’any i quasi dos mesos que portem del blog.
GRÀCIES A TOTS.HUI DIMARTS 7/6, A LES 20 HORES, ÚLTIM PLE DE LA LEGISLATURA

A última hora encara hi ha coses. Hui dimarts dia 7 de juny, a quatre dies de la investidura de la nova Corporació, la que ix farà la última sessió extraordinària del Plenari de la Corporació 2007-2011. Se celebrarà a les 20 hores a la Casa Consistorial i aquest és l’orde del dia:

1.- Pronunciament del Ple sobre la urgència de la convocatòria.

2.- CENTRAL. 2.1.- Preavis a la concessionària municipal d’aigua potable de no renovació del termini concessional.

3.- HISENDA. 3.1.- Reconeixement extrajudicial de crèdit 1/2011. 3.2.- Reconeixement extrajudicial de crèdit 2/2011. 3.3.- Modificació ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LLICENCIES, EXPEDICIÓ DE DOCUMENT I PRESTACIÓ DE SERVEIS URBANISTICS.

També aprofitarà el ple per acomiadar als regidors que ja no continuaran. Dels 13 actuals, tots ells en funcions fins divendres 10, seguiran els següents regidors: del PP, l’alcaldessa Ana María Soler i Maite Signes; del PSOE cap regidor; del Bloc Maties Monfort i Magda Mengual, i de CV també s’acomiada José Signes. Per tant, sols tres de tretze continuaran. La resta, deu diran adéu i seran els següents: Del PP: Antonio Pons, Jesús Ángel Palacios, María Jesús Salvá i Luis Crespo. Del PSOE: Pepe Diego, Antonio José Signes i Linda Patricia Redford. Del Bloc, Josefa María Pedro i de CV, José Signes.

 

 COM ES FEIA LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS ABANS ? ( III ). Història Local: 1930-1937

Encete hui un nou capítol de la sèrie de les constitucions dels ajuntaments d’abans, de la primera meitat del segle XX. Hui comencem per 1930.

El 25 febrero de 1930 es va fer l’Acta de proclamació de regidors a les 10 del matí. Al dia següent, 26 de febrer, es constituïa el nou ajuntament. Va excusar la seua assistència Francisco Feliu Signes -per viatge de noces-. Per la seua part, José Pedrós Pedro renuncià de regidor, pel càrrec del fiscal d’aquest jutgat municipal. L’alcalde sortint (Francisco Moratal Giner) felicità als senyors regidors que entraven a formar part de la corporació i els donà compte sintèticament de la situació actual dels interesos del municipi i els desitjà un complet èxit en la gestió que se’ls confiava. Entrava d’alcalde Vicente Mulet Monfort.

Arriba un temps polític molt convuls. El 7 de març de 1936 es fa la sessió inaugural. Una comunicació telegràfica de Governació Civil de la província, ordenà la suspensió de tots els regidors que composaven l’Ajuntament. En la seua sustitució es nomena una Comissió Gestora interina que s’encarregue interinament de l’administració municipal. Presideix la mateixa per dotze vots, José Ferrandis Ginestar.

Arriba el 6 de febrer de 1937. A les 18 hores es fa la sessió inaugural. Per una ordre del Govern Civil: suspensió de la Gestora Municipal interina d’aquest Ajuntament. En el seu nom es nomena un Consell Municipal, amb administració municipal. És el President del Consell Municipal, amb 6 vots, Francisco Bolufer Bolufer. A aquesta sessió es va donar l’ús de la paraula al personal del públic, acabada aquesta, durant 5 minuts.

FONT: Documentació, Llibre d’Actes dels Plens, Arxiu Municipal, Ajuntament de Gata.

(Continuarà demà...)

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -418, la d'ahir dilluns, pintura:

20110607214025-copia-de-pinturallegarbreblanc.jpg

(Per a no perdre's detalls d'aquesta magnífica pintura, punxeu ací)

A petició d’alguns usuaris fidels al blog del Cronista de Gata, que inclús van posar un enllaç de la pintura trobada a la Xarxa, us porte hui no una fotografia de càmera sinó una imatge de pintura. Es antiga perquè representa el fet real o llegenda de L’ARBRE BLANC (entre 1808 i 1812, aprox.). També perquè el quadre a l’oli el pintà l’artista local Jose Costa, que el regalà a l’Ajuntament i així consta en acta en ple del any 60 del segle XX.
La realitat o llegenda de l’Arbre Blanc està molt ben plasmada en el quadre que, actualment, ja restaurat fa uns mesos, està al saló de sessions del Consistori. L’escena representa els ginets i cavalls dels francesos pujant cap a l’ermita. L’arbre blanc es situa a la dreta i o siga les seues fulles que enlluernaven als gals o siga la llum encegadora que eixia del santuari del patró el Crist del Calvari on estaven amagats els gaters, el què sabem es que de boca en boca ha existit eixa realitat o llegenda. Podeu veure el realisme que li donà l’artista en el quadre de grandes dimensions.

Anem a la història, propiament dita: "A la sessió ordinària del Ple, el 6 de juny de 1960, es dona compte que el pintor José Costa Signes, natural i veí d’aquesta població ha regalat a l’Ajuntament un magnífic quadre que fa alegoria a la tradicional llegenda local de la nostra Guerra de la Independència, quadre que ha estat col·locat al saló d’actes de la Corporació. L’Ajuntament, vist el que es manifesta per la presidència, acordà per unanimitat, fer constar l’agraïment de la Corporació i donar les més expresives gràcies a En José Costa Signes, per la seua distinguida i valiosa donació".

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 de juny és Sant Maximino

SANT MAXIMINO fou un sant francés de la Provenza. A ell se li atribueix el començament de la fe cristiana al seu poble. Vixqué al segle I d.C.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juny:

PER SANT JOAN, CREIX L’ARBRE I CREIX L’INFANT

PEL MÉS DE JUNY MENJA PRUNES EN DEJÚ.

FONTS: www.santopedia.com i altres.EL CRONISTA...FA UN ANY: 8 de juny de 2010

20110608202457-fotob.jpg

Els titulars d’aquell dia fa un any eren els següents:

- TROFEU DE GIMNASIA RÍTMICA FEMENÍ A GATA.

- RESTEN 10 DIES.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 8 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -56- (La fotografia del costat mostra en menut aquella de fa un any).LA PREMSA PARLA DE GATA HUI: Constitució del nou Ajuntament i l'atur de maig

Hui es parla de Gata als diaris LAS PROVINCIAS i LEVANTE-EMV.

El primer a la secció de La Marina de LP i tracta sobre la constitució del nou ajuntament (legislatura 2011-2015) que es produïrà dissabte 11. L’article titula: "Seis municipios siguen sin llegar a acuerdos para gobiernos estables" signat per L.R.B. Destaca que "El PP regirá en Gata en minoría..." i al text diu: "En Gata de Gorgos, el Bloc de Maties Monfort ha cerrado las puertas a los socialistas en su intento de formar coalición y evitar que Ana María Soler (PP) repita como alcaldesa. Los nacionalistas asumen que en su historia han pactado con todas las fuerzas políticas y siempre les ha salido mal, por lo que prefieren estar en la posició y apoyar al PP solo en los casos en que los proyectos les parezcan positivos para el municipio". (Podeu llegir tota la informació en paper a la pàgina 14 o en el digital).

Pel que fa al Levante-EMV, a la pàgina de La Marina Alta parla de l’atur. L’article es titula: "La comarca registra una bajada del paro de sólo 190 personas". Les dades donades són de maig i la font informativa la Secretaria de Comunicació de CC.OO. Del quadre de l’atur a la comarca destaquem a Gata a l’últim graó per baix amb 552 aturats a maig. La variació és de -7 amb respecte a l’altre mes.AQUEST DISSABTE DIA 11, DE NOU, LA GRAN CAGADA

Organitza l’Associació Cultural Bouera de Gata

L’espectacle de "la gran cagada" està fent-se famós per tot arreu de la comarca. Xaló, Pedreguer, Teulada, l’any passat també Gata, i és que l’originalitat del primer que ho va inventar s’ha repetit i s’ha reinventat per tal de passar-ho bé.
Des de les 17.30 hores hi haurà festa a l’antic camp de futbol de "Les Sorts" de Gata. "Carretons" i "bous" per als xiquets, seguits a les 19.30 hores de la posada en marxa del "passeig" del manso, fins a fer "la gran cagada". A quadrets i allí on defeque l’animal es pagarà i molt bé, als quadres del voltant tindran regals. Col·labora l’empresa Signes Grimalt. Tot apunt per a la "gran cagada".DIA 11, DISSABTE, A LES 12 INVESTIDURA. NOVA CORPORACIÓ, 2011-2015

20110608205234-regidors2011-2015.jpg

(A la composició fotogràfica -ja publicada al blog- teniu els 13 regidors)

Com es proclamarà el nou ajuntament ?

El nou ajuntament de Gata de la legislatura 2011-2015 es constituïrà dissabte 11 de juny, al ple extraordinari que a l’efecte es celebrarà al saló de sessions de la Casa Consistorial. Ja es coneix la hora. Serà a les 12 del migdia.
Segons estableix la legislació vigent passat just el vigèsim dia després de les eleccions que van ser el 22-5, toca constituir-se la Corporació Municipal de Gata. Acàs que no hi haguera resolució el segon termini seria el dia 1 de juliol.

Qui farà la convocatòria?.

A l’alcaldessa en funcions Ana María Soler Oliver li correspon segons mana la llei fer-la. Es constituirà la Mesa d’edat, que la formen els candidats elegits de major i de menor edat. De secretària actuarà la de la Corporació.

Quins regidors formaran la Mesa d’edat a Gata?

El candidat elegit de major edat és VICENT FONT LEYDA (PSOE) i el candidat elegit de menor edat que és JOAN VICENT VALLÉS ROSELLÓ (Bloc).
A ells els correspon fer tot el procediment que mana la legislació. Si estan tots (majoria absoluta) es constitueix la Mesa. Si no hi haurà que esperar dos dies més.

Com s’eligirà l’alcalde o alcaldessa, en el cas de Gata?

Els regidors cap de llista del PP, PSOE i Bloc poden ser tots alcaldables. En el cas de Gata: Ana María Soler Oliver, pel Partit Popular; Vicent Font Leyda, pel Partit Socialiste i Maties Monfort Monfort, pel Bloc. Es procedirà a la votació entre els regidors de la taula. Si algú d’ells obté la majoria absoluta dels vots serà proclamat alcalde electe. Si cap d’ells obté aquesta majoria serà nomenat/ada Alcalde/Alcaldessa el/la regidor/a que siga cap de llista amb major nombre de vots trets el dia de les eleccions (22 maig).
A Gata tot apunta a que cada formació es votarà a ella mateixa i per majoria simple (6) front a 4-PSOE i 3-Bloc, serà Ana María Soler qui renovarà el càrrec d’alcaldessa.

Qui resulte proclamat/ada Alcalde/Alcaldessa prendrà possessió davant el Ple de la Corporació bé fent el jurament o bé la promesa amb la fòrmula legalment establida.
Després de jurar o prometre el càrrec, vindrà el discurs institucional d’investidura.

Una vegada elegit o elegida l’alcalde o alcaldessa hi haurà 30 dies
següents al ple de constitució per a fer un altre ple extraordinari i dir cada quan seran les sessions del ple (ordinaries). Crear i dir qui les compondrà les comissions informatives permanents. Nomenar els representants de la Corporació en els òrgans col·legiats. Nomenar Tinents d’Alcalde, membres de la Junta de Govern i presidents de les comissions informatives respectives.

Una vegada més, recordem els regidors de Gata, per al període 2011-2015:

Partit Popular (PP), 6: Ana María Soler Oliver, María Teresa Signes Caselles,  José Guillermo Cholbi Sart, María Rosa Simó Pedrós, Juan Bernardo Pedrós Taléns i Salvador Caselles Pedro.

Partit Socialiste del País Valencià (PSPV), 4: Vicent Font Leyda, Vicente Gabriel Pineda Costa, Francisca María Andrada Mulet i Angela Jade Dickinson.

Bloc, 3: Maties Monfort Monfort, Magdalena Eugenia Mengual Morata i Joan Vicent Vallés Roselló.

 EL SEGON DE BATXILLERAT DE L'IES GATA, FIDELS TOT EL CURS AL BLOG DEL CRONISTA

S’acomiaden en una carta molt emotiva, abans de començar demà la SELECTIVITAT

EL CRONISTA els dona les gràcies a ells i al professorat i, per extensió, a tot l’alumnat del Centre

No és costum traure com a reportatge o notícia tots els comentaris que es fan de les notícies publicades al blog del CRONISTA DE GATA, però aquesta podria ser l’excepció, donat que està escrita pel col·lectiu d’alumnes de 2n de Batxillerat d’Informàtica de l’IES de Gata.

Us faig arribar a tots l’escrit, per què es sincer, emotiu i clar:

"Senyor cronista, una vegada més aprofitem per a saludar-te i donar-te l’enhorabona per l’èxit del teu blog.

Però aquesta salutació, per desgràcia, serà la última que et donarem tots junts. L’institut s’ha acabat per a nosaltres, farem selectiu i molts se’n aniran ( o ens n’anirem) fora del nostre poble. Malgrat això quedaran en el record aquelles classes d’informàtica en les quals tots entravem a veure les notícies del nostre cronista que ens informaven de l’actualitat del poble, les imatges que tant ens donaren que parlar i que tantes vegades es convertiren en fons de pantalla d’alguns i sobretot d’aquelles xicotetes coses que gracies al teu blog descobriren i que reforçaren el nostre sentiment i orgull de ser gaters.

Aprofitem el teu blog per a donar-te gràcies per la teua dedicació, gracies per acostar-nos el Gata a tants joves (no només de 2on de Bat.). Però també aprofitem per a dir-te que, malgrat a deixar l’institut romandrem fidels al teu blog que ens mantindrà units al nostre poble allà on estiguem.

Només ens resta demanar-te una última cosa: desitja’ns sort per a aquells que anem a fer el selectiu demà i per a aquells que el faran a Setembre. A més ja saps que has de venir a visitar-nos al casal dels quintos aquestes festes (t’ho hem dit mes vegades, així que no tens excusa).

ÀNIMS I AVANT CRONISTA !!! ".

La resposta meua, com a cronista, i agrait per aquesta dedicatòria, no s’ha fet esperar i també us la pose:

"A tot l’alumnat de 2n Batxillerat de l’IES de Gata i, per extensió, a tots els joves de l’Institut:

MOLTÍSSIMES GRÀCIES per l’emotiu acomiadament a nivell de classe. Abans que res desitjar-vos a tots els que es presenteu al SELECTIU que tingueu molta sort i que ho feu molt bé. Jo també he passat per ahí i se el que és.
Estic content de què el meu blog haja servit per alguna cosa més que informar i siga una eina per als estudiants d’informàtica o altra matèria relacionada amb el territori Gata.
Espere i tinc la completa seguretat, de què on estigau, primer a la Selectivitat, després de quintos majors festers i després cap a la Universitat alguns i altres cap al treball o altres llocs, recordareu el meu blog i entrareu de quan en quan.
A TOTS MOLTES GRÀCIES I SI VOLEU REMETRE’M ALGUNA FOTOGRAFIA DE LA CLASSE PER TAL DE POSAR-LA AL BLOG, em complauria molt fer-ho".AHIR VESPRADA, HOMENATGE AL SEMPRE RECORDAT JUANJO MARÍN

20110608233102-memojuanjo1.jpg

Els benjamins (equip que porta Manolo) van perdre 2-3 i els alevins (equip que porta Josemi "el maño") van guanyar 5-0, front als d’Ondara

Els familiars, el regidor d’Esports, la directiva del Gorgos, preparadors i jugadors van recordar al malograt Juanjo

(A les fotos fetes per la COMISSIÓ DE FESTES 2011 podeu veure diversos moments de l’acte)

Després d’un any i poc més va arribar ahir vesprada l’homenatge a Juanjo Marín. El trofeu dels equips canterans del Gorgos, de l’Escola Municipal. A la categoria benjamí guanyà l’Ondara (2-3) i en categoria aleví guanyà el Gorgos (5-0).

Estaven presents els familiars de Juanjo (la seua germana i nebots), el regidor d’Esports en funcions Jesús Palacios, la directiva del Gorgos amb Ripoll al front d’ells, el director de l’Escola de Futbol Base Juan Ivars, preparadors, jugadors i prou de públic.

A la seua germana Josefa se li lliurà una rosa per a depositar-la a la làpida. Ella va ser qui va fer el lliurament dels trofeus junt al regidor d’Esports Jesús Ángel Palacios i el president del Gorgos, Sr. Ripoll.

No va acabar ahí l’emoció: es van lliurar també trofeus per a Eloi, company de Manolo en les tasques de preparació dels xicons. Manolo es va encarregar de donar-li, així com per al coordinador de l’Ondara Salvador Mestre, que tan amigablement col·laborà en aquest primer Memorial "Juanjo Marín". Per últim es va donar per Manolo un altre trofeu al reconeixement de Juan Luis, que al llarg d’estos anys ha estat de coordinador de la cantera i totalment altruïsta.

Manolo agraïx a través del blog a Juan Ivars "Micheta" (actual coordinador de l’Escola base) per deixar-li fer l’homenatge. al regidor d’Esports per estar ahí, a la família del Gorgos Club de Futbol i, per supost, a la família de Juanjo. Sona a acomiadament o era l’emoció del moment?. Ja ho sabrem més endavant. COM ES FEIA ABANS LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS ( IV ): 1952-1955

Faig un bot en el temps i com que el temps està ja damunt (sols resten demà dijous i despúsdemà divendres per aquesta secció de la història local) m’en vaig directament a 1952, per meitat del segle XX:

El 3 de febrero de 1952 es va fer la constitució del nou ajuntament. Les últimes elecciones verificades van fer possible la renovació dels regidors, pels terços representatius que la Llei determinava: -Terç representatiu sindical: Vicente Caselles Signes. Terç representatiu d’entitats econòmiques, culturals i professionals: Bernardo Mulet Signes.

La fòrmula del càrrec era: "Juro servir fielmente a España, guardar lealtad al Jefe del Estado, defender y fomentar los intereses del Municipio, mantener su competencia y ajustar mi conducta a la dignidad del cargo". La de l’alcalde: "Si así lo hacen, Dios y España os lo premien y si no, os lo demanden".

El nombre legal de regidors era de 9. Va ser declarat Alcalde-President: Vicente Mulet Redal. Regidors de representació familiar: José Monfort Monfort, José Soler Monfort de Vicenta, i José Soler Monfort (de Mónica). Regidors de representació sindical: José Moncho Ivars, Bernardo Mulet Redal i Vicente Caselles Signes. Regidors de representació corporativa: José Moragues Soler, José Diego Monfort i Bernardo Mulet Signes.

S’acordà que les sessions ordinaries de l’Ajuntament foren el diumenge últim de cada trimestre. Les comissions permanents, sessió ordinària setmanal: dissabtes, a les 19 hores.

De 1952 ens anem al 6 de febrer de 1955. En sessió extraordinària a les 12 horas es va fer la constitució del nou Ajuntament. Tornà a ser alcalde-presidente Vicente Mulet Redal. Els regidors representants pel Terç Familiar: José Soler Monfort (de Mónica); Matías Salvá  Monfort i Julián Monfort Feliu. Els regidors de Representació Sindical: Vicente Caselles Signes, Francisco Borrell Monfort i Antonio Mulet Signes. Els regidors de representació cooperativa: Bernardo Mulet Signes, Antonio Pedro Leyda i Ernesto Monfort leyda. Els Tinents d’alcalde: 1er tinent: Matías Salvá  Monfort i 2n Tinent alcalde: Julián Monfort Feliu.

S’acordà que les sessions foren l’últim dilluns de cada trimestre, a les 18 hores. Dijous de cada setmana a les 17 hores foren les comissions permanents.

(Continuarà demà dijous...)

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -419, d'ahir dimarts-

20110608235628-copia-de-image0-55.jpg

Sempre vaig amb retràs, però arribant. Al voltant de la mitjanit de dimecres a dijous, encara puc posar aquesta fotografia de músics de no fa molt de temps, però ja en fa uns quants anys. Una xaranga de bons músics i damunt tots amics. Estarien a Jesús Pobre, perquè vegem cares conegudes, entre ells Gadea, del poble veí. A les carrosses o a l'entrada de la murta, és un record més...

De tots els joves músics, un d’ells ja no està entre nosaltres. Aquesta fotografia servix d’homenatge i record per a ell.

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 és Sant Efrén

SANT EFRÉN era de Síria. Naixqué a Nisibis l’any 306 i va morir a l’Iraq el 373. Va ser diàcon i doctor de l¡Esglési. Quan els perses invadiren Nísibe es traslladà a Edesa, on, amb els deixebles que l’havien seguit, inicià una escola teològica, exercint el seu ministeri amb la paraula i els escrits. Va ser cèlebre per la seua austeritat de vida i la riquea de la seua doctrina.

Hui, dia 9 de juny, també és la festa de dos comunitats autònomes: Dia de la Regió de Múrcia i Dia de la Rioja. Tant als murcians com als riojans, l’enhorabona.

Pel que fa al refranyer, ací en teniu dos més:

AMB POC O MOLT GRA, PEL JUNY HAS DE SEGAR.

BON SOL PEL PRIMER DE JUNY, ANY DE LLEGUM.

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 9 de juny de 2010

20110609152349-bousfr.jpg

Repasse allò que es publicava fa just un any i que, moltes vegades, coincidix, com la primera notícia:

- CLOENDA DEL CURS DE FPA.

- RESTEN 9 DIES...PER A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BISBE CERVERA.

- DEL PARC DEL CALVARI AL NOU PONT, QUASI 40 ANYS: Història del jove barri de la Font del Riu. La fotografia menuda del costat ens recorda la mateixa que vaig posar l’any passat tal dia com hui al blog.

- COM ES VA FER...? La canalització del Barranquet ( I ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 9 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -57-

 EL GRUP DE TEATRE "LA FONT DE LA MATA" OBTÉ UN GRAN ÈXIT A ONDARA

20110609153751-sainetfm1.jpg

Diumenge passat el grup de teatre "LA FONT DE LA MATA" de Gata ho va brodar a Ondara. Va actuar a la X Mostra de Sainets "Gabriel Vicéns" a l’Auditori Municipal del poble veí. La Mostra, organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara està tenint molt d’èxit.

La gent va gaudir molt de la doble actuació. Primer el grup va interpretar "Un entrepesó qualsevol el pega", un sainet d’embolics de 1933. Però quan de veres triomfà el grup gater va ser a la segona actuació "La cabota la té molt gelà", obra còmica escrita per Pepe Diego "Blanquera", que va resultar molt graciosa i va fer riure molt.

El proper dissabte a les 22.30 hores actuarà a la Mostra el grup "El Montgó" de Xàbia, que interpretarà "La mora valenciana".

FONTS: Text i fotografia, pàgina web de l’Ajuntament: www.ondaraunajoia.org. A la fotografia podeu veure, entre d’altres a Blanquera, Manolo Poveda i Rosa "el Xato".

(Aquesta notícia també la podeu trobar en el diari de hui de LAS PROVINCIAS, a la secció de La Marina).

 

 

 

 LA PREMSA PARLA DE GATA HUI: Pintura, Teatre i Política

Pintura: exposició a Marina Art. Teatre: èxit de La Font de la Mata" a Ondara. Política: Bloc descarta pacte d’alcaldia amb PSOE.

El diari digital CANFALI MARINA ALTA parla d’art i titula: "Comarca: alumnes de l’Escola de Plàstica de Gata exposen a Marina Art". Aquesta exposició col·lectiva es podrà veure a la sala del carrer Jesús Pobre, just al xaflà, al número 1.

El diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de LA MARINA, a la pàgina 20, en una foto-notícia dona compte de què "El grupo la Font de la Mata triunfa en el Auditorio de Ondara".

Finalment, el LEVANTE-EMV de hui dia 9, dijous, torna a insistir sobre el mateix tema polític, l’actual i a la secció de La Marina Alta (pàgina 24) titula: "El PP gobernará en Gata pese a ofrecer el PSPV al Bloc partirse la alcaldía dos años". Comenta el subtítol en l’article signat per A.P.F. des de Dénia: "Los nacionalistas dejarán que mande la lista más votada ya que sus pactos con los socialistas siempre han fracasado". La última oferta li la va fer -segons diu el diari- el PSOE al Bloc dimarts nit.COM ES FEIA ABANS LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS ( V ): 1958-1979

20110609211718-copia-de-image0-41.jpg

Penúltim capítol de la sèrie de com es constituïen abans els ajuntaments, ja que demà, vespra del dia de la investidura de la nova legislatura 2011-2015, acabaré.

Comence per l’any 1.958.

El 2 de febrer de 1958, a les 12 hores, es va fer la sessió extraordinària de la Constitució del nou Ajuntament. Era alcalde-president: Vicente Mulet Redal. Regidors de representació familiar: Matías Salvá  Monfort, Julián Monfort Feliu i Luis Pedro Andrada. Regidors de representació sindical: Francisco Borrell Monfort; Antonio Mulet Signes i Francisco Soler Signes. Regidors de representació corporativa: Antonio Pedro Leyda, Ernesto Monfort Leyda i Octavio J. Mulet Monfort. Primer tinent alcalde: Matías Salvá Monfort i Segon tinent alcalde: Julián Monfort Feliu.

S’acordà que les sessions es feren el primer dilluns de l’últim mes de cada trimestre a les 18 hores, en sessió ordinària i els dissabtes de cada setmana, a les 17 hores, les comissions permanents.

Botem tres anys en el temps.

El 5 de febrer de 1961 es va fer sessió extraordinària. Els noms i cognoms dels regidors electes per cada un dels grups representatius de les institucions familiar, sindical i corporativa, eren: -Per al Terç de representació familiar: Gregorio Oliver Monfort i Jaime García Martí. -Per al terç de representació sindical: Pedro Frasés Pedro i Julián Monfort Soler. -Per al terç representatiu d’entitats econòmiques, culturals i professionals: Julián Monfort Calatayud i Carlos Mulet Redal.

Va ser nomenat Alcalde-president: Matías Salvá Monfort. Tinents alcalde: Julián Monfort Calatayud i Luis Pedro Andrada. Regidors de representació familiar: Luis Pedro Andrada, Gregorio Oliver Grimalt i Jaime García Martí. -Regidors de representació sindical: Francisco Soler Signes, Pedro Frasés Pedro i Julián Monfort Soler. -Regidors de representació corporativa: Octavio J. Mulet Monfort, Julián Monfort Calatayud i Carlos Mulet Redal.

Es va acordar que les sessions ordinàries foren el primer dilluns de l’últim mes del trimestre i les 18 hores. Els dissabtes de cada setmana a les 18 hores, per a les comissions permanents.

Un bot gran en el temps i ens plantem a l’any 1979.

El 9 d’abril de 1979 a les 11 hores es va fer la sessió de constitució del nou ajuntament. Van ser elegits regidors les passades eleccions municipals del dia 3 d’abril. La constitució de la mesa d’edat la formaven Juan Bautista Pons Leyda i Carlos Mulet Grimalt.

Els regidors electes assistents: Juan Bautista Pons Leyda, Eduardo Adolfo Mulet Salvá, Francisco Pedro Mulet, Jerónimo Pedro Vives, Antonio García Martí, Antonio Signes Diego, Vicente Font Leyda, Salvador Mulet Soler, Vicente Juan Pedrós Puigcerver, Carlos Mulet Grimalt, José Jerónimo Pedro Salvá, Gabriel Feliu Pedro i Antonio Soler Llácer.

Presentades les candidatures: Juan Bautista Pons Leyda, Partit Coalició Democràtica. Vicente Font Leyda, Partit Candidatura Independent. Gabriel Feliu Pedro, Unió de Centre Democràtic. Carlos Mulet Grimalt, Partit Comunista d’Espanya.

El nombre de vots obtesos cada un: Juan Bautista Pons Leyda: 8 vots i Vicente Font Leyda: 5 vots.

Quedà proclamat Alcalde-President per majoria absoluta: Juan Bautista Pons Leyda, que apareix a la fotografia de l’esquerra.

FONTS: LLibres de Plens, Arxiu Municipal, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -420, d'ahir dimecres-

20110609215101-copia-de-image0-23.jpg

 

Al menys, hui dijous dia 9 ens posarem a ratlla. Ara toca veure la fotografia antiga corresponent a ahir dimecres. La qualitat no era molt bona, però el document no tenia perdua i més mirant el paisatge de darrere aquestos xics que asomen. El de més a l’esquerra és Antonio "Manotes" del carrer La Lluna. Parra pareix ser el que asoma un poc agatxat i "Capot" el que està al costat d'Antonio. Estan junt a les vies del tren i darrere pareixen els bancals de les Sorts, els ceps que ja són història.

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -421, la de hui-

20110609215929-copia-de-image0-32.jpg

El "Bar Chaparro" era tot una institució al raconet de la Plaça de Sant Antoni. El seu propietari també. Ara és un record. Servixca aquesta imatge de record per a ell i homenatge a un home molt volgut per aquell barri (Vicente Grimalt "Xaparro"), que sempre tenia l’alegria i l’acudit a la boca. Les cares que es veuen a la barra també denoten que la foto és prou antiga. La foto apareix colorejada de roig perquè al escanejar-se va mantindre aquest color.SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és Sant Amancio i Santa Margarita d'Escòcia

Hui es la festa de tres sants de noms coneguts per alguna circumstància de la vida artística, esportiva o política.

És SANT AMANCIO, nom d’un mític jugador del Reial Madrid. També és hui SANTA MARGARITA D’ESCÒCIA, una noble i també és la festa de SANTA OLIVIA, que ens recorda pel nom a la dona de Popeye, els dels espinacs.

Pel que fa al refranyer de juny, us en pose dos més:

EL JUNY ARRIBAT, LA FALÇ AGAFADA I L’ERA NETEJADA.

HEM ARRIBAT AL JUNY I EL BON TEMPS ENCARA ÉS LLUNY

FONTS: www.ciudad-real.es i http://refranyer-tematic.blogspot.com.

 

 

 

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 10 de juny de 2010

20110610225505-barranquet1.jpg

Aquestes eren les propostes de fa un any per al blog:

- EL BLOG FA HUI DOS MESOS, amb 2.280 visites.

- NOU MOBILIARI PER A UN PARC SALUDABLE.

- RESTEN JA...8 DIES PER A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 10 de juny.

- COM ES VA FER...? La canalització del Barranquet ( II ). A la fotografia, la mateixa que vaig publicar l’any passat.

- DIUMENGE DIA 13, III ENCONTRE INTERDIOCESÀ DE L’APOSTOLAT DE L’ORACIÓ.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -58-.NO VULL PUBLICITAT AL MEU BLOG

Hi haureu observat que des d’aquesta vesprada o nit, no se des de quina hora, s’ha produit un canvi a la capçalera del blog que JO DESAPROVE TOTALMENT. Ha començat a eixir publicitat, quan tenint un blog del tipus bàsic podia eliminar la publicitat i així ho vaig indicar quan vaig fer el muntatge del blog. Ja m’he posat en contacte amb la "central" de blogia i inclús amb els que vénen la publicidad de blogia, per tal de solucionar-ho.

Mentre, tingau i tindré paciència i us pregue que disculpeu la que no és la meua intenció ni ho serà mentre es puga. Ah, i si aquesta situació s’exten massa en el temps i trenca la capçalera que estaven acostumats a veure, em veure obligat a canviar-la per raons fortes.

GRÀCIES.MOLTS ACTES I COSES AQUEST CAP DE SETMANA A GATA

Cultura, societat, política...A les 12 del migdia de demà dissabte Ple d’Investidura de la nova Corporació Municipal 2011-2015. El diumenge, primer torn de Primeres Comunions.

Moltes coses s’esdevindran aquest cap de setmana a Gata. Comencem aquesta nit per un concert de grups locals per a la joventut.

Demà dissabte l’agenda gatera està plena: A migdia (12 hores) al saló de plens de l’Ajuntament, la sessió extraordinària de constitució del nou Ajuntament.  A les 19.30 hores i fins la matinada l’Associació Cultural Bouera de Gata organitza "la gran cagada" i actes al voltant. 1.000 euros de premi per a qui l’endevine. A les 20 hores, al Casal de la Música (sala d’exposicions) lliurament de diplomes del CFPA, inauguració de l’exposició de treballs i danses.

Diumenge, al llarg del matí: primer torn de les Primeres Comunions. Des de la Plaça Nova a la Plaça de l’Església aniran xiquets, pares, rectors i banda de música. Després es farà la missa solemne de la primera Eucaristia.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -422-

20110610234001-copia-de-image0-46.jpg

Ho recordeu?. La foto de Pons, que va eixir a un programa de festes, ho diu tot: al carrer Signes, abans Calvo Sotelo, era el lloc on es feia la cordà. Raons tècniques, legals, raons de seguretat i demés...com sempre, el carrer Signes va dir adéu a la cordà i es va "desbravar" aquella festa pirotècnica. M’explique: les rateres que posaven els veïns i tots els amics mirant de dins del cercat aquell de fusta i tela metàlica.

Malgrat a que no fa tant d’any, ja és una foto del record, perque així ja no es veurà més.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -423-

20110611233224-copia-de-image0-20.jpg

La fotografia de hui és espectacular perquè està presa l’any 1900 i perquè és una fotografia que va servir per a fer una il·lustració del llibre "Caridad heróica" sobre Fontilles, en el qual parlava del "Cura leproso de Gata", que era el prevere Juan Martínez Blasco. La VISTA DE GATA és una foto de Laporta i la il·lustració és de Vilaseca. Es veu ben definit el traçat del riu i com s’amuntona el poble vell al voltant de la torre del campanar. Si observem am deteniment allà al fons es veu la pujada del Calvari. També ex pot veure que al no estar fet el pont no h havia urbanització a l’altre costat de riu.

 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 de juny és Sant Bernabé

SANT BERNABÉ era apòstol de Xipre. Va morir a Salamina l’any 70 d.C. martiritzat. Home bo, ple de l’Espirit Sant i amb molta fe, va formar part dels primers creients a Jerusalen i predicà l’Evangeli a Antioquia. Va introduir entre els germans convertits a Saulo de Tarso, recent convertit. Amb ell viatjà per Àsia per anunciar la Paraula de Déu, participà després al Concili de Jerusalen i acabà els seus dies a l’illa de Xipre, la seua pàtria, sense parar mai de difondre l’Evangeli.

I anem al refranyer. Dos més en toquen hui de juny:

EL BLAT, CURT O LLARG, PEL JUNY JA HA D’ÉSSER SEGAT.

JUNY BRILLANT, ANY ABUNDANT.

FONTS: www.santopedia.com i http://polsim.blogspot.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 11 de juny de 2010

20110611174004-barhogar.jpg

Hui recorde allò que es va publicar fa un any, el dia 11 de juny:

- III ENCONTRE INTERDIOCESÀ DE L’APOSTOLAT DE L’ORACIÓ, DIUMENGE 13 A GATA.

- RESTEN SOLS...7 DIES.

- COM ES VA FER...? La canalització del Barranquet ( i III ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 11 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -59-. Aquell dia posava la foto del Bar "Hogar del Camarada" amb tota la càrrega política-social que tenia i que ara també recorde.LA PREMSA DE HUI PARLA DE GATA. PILOTA: Adrià, subcampió juvenil de raspall

s proclama subcampió del circuit juvenil de raspall, Adrià de Gata (CANFALI Marina Alta) amb l’equip de La Pobla

L’edició digital del CANFALI MARINA ALTA ens informa d’una notícia de Gata i concretament d’esports, del món de la pilota.

El jugador juvenil gater ADRIÀ junt a Joan de La Pobla de Vallbona (els dos formen l’equip valencià) es va proclamar subcampió del Circuit juvenil de raspall. L’equip guanyador va ser LLutxent (Domingo i Robert). El resultat va ser 25 a 20.PRESA DE POSSESSIÓ NOU AJUNTAMENT, 2011-2015: La sessió ( I )

20110611190447-nouaj2011-1.jpg

Vicent Font i Juanvi Vallés constitueixen la Mesa d’Edat

Els tres regidors del Bloc prometen el càrrec i, a més, prometen defensar la línia en valencià front al trilingüisme

Cadascú vota als seus: 6, 4 i 3.

Elegida Alcaldessa amb majoria relativa (6 regidors) per encapçalar la llista més votada MARÍA SOLER OLIVER (PP)

A les fotografies del muntatge podeu veure el procés de la sessió inaugural de la legislatura 2011-2015.

Anem per parts. El saló de sessions presentava un aspecte quasi ple. Moltes cares de les llistes municipals entre el públic. A les 12 hores en punt la secretària ha donat inici al Ple d’Investidura. Tots els regidors (13) han presentat les seues credencials. Després, s’ha cridat al regidor de més edat, Vicent Font Leyda (PSOE) i al de menor edat, Juanvi Vallés Roselló (Bloc). Ha presidit la Mesa Vicent Font.

Han anat jurant (en el cas dels regidors del PP) i prometent (en la resta) els càrrecs. S’ha trencat la rutina quan s’han acostat els tres regidors del Bloc (Maties Monfort, candidat a l’alcaldia; Magda Mengual i Juanvi Vallés) i a més de prometre el càrrec, també han promés defensar i exigir la línia en valencià front al trilingüisme.

A continuació, els 13 regidors han depositat a la urna el seu vot, entre els tres candidats: Ana María Soler Oliver (PP), Vicent Font Leyda (PSOE) i Maties Monfort Monfort (Bloc).

El secretari de la Mesa (Juanvi Vallés) ha extret les paperetes i el president Vicent Font les ha fetes públiques. Ell mateix ha proclamat alcaldessa de Gata a ANAEL BLOG JA TÉ MÉS DE 43.000 ENTRADES

Aquest tram no ha estat tan ràpid, però fa poc us posava que superava els quaranta-dos mil usuaris o millor dit entrades, ara hui (malgrat la publicitat que s’ha insertat dalt a la capçalera sense demanar-la ni voler-la) ja ha arribat el Blog del Cronista de Gata a 43.000 entrades i les ha superades.

GRÀCIES A TOTES I TOTS. Cal recordar que el dia de la presa de possessió de la nova Corporació Municipal, 2011-2015, eren més de quarante-tres mil les entrades. PRESA DE POSSESIÓ, NOVA CORPORACIÓ 2011-2015 ( II ): Reelegida l'Alcaldessa Ana María Soler Oliver

20110611213012-corpo2011.jpg

(Al muntatge fotogràfic podeu veure els moments de la presa de possessió i reelecció de l’alcaldessa a les fotos menudes i tota la Corporació Municipal a la foto gran. PER VEURE LA FOTO GRAN AMB DETALLS, PUNXEU ACÍ)  

Ana María Soler Oliver, reelegida alcaldessa 

Governarà amb majoria relativa (6 regidors, PP), front als quatre del PSOE i els 3 del Bloc

En el discurs d’investidura reconeix i agraïx l’alcaldessa que les altres dos formacions polítiques hagen manifestat que recolzaran els projectos beneficiosos per al poble de Gata

"HABEMUS ALCALDESSA"

Així és, quan eren les dotze i vint del migdia del dissabte onze de juny de dos mil onze, era reelegida alcaldessa de Gata ANA MARÍA SOLER OLIVER, l’ha proclamada el president de la Mesa d’edat, Vicent Font Leyda que també era, a la vegada, el candidat a l’alcaldia pel PSOE. Cadascú s’ha votat a ell. Sis vots per al PP, quatre per al PSOE i tres per al Bloc, amb la qual cosa Ana Mari que encapçalava la llista més votada ha estat elegida alcaldessa.

El discurs inaugural de la nova legislatura 2011-2015 per part de l’alcaldessa ha estat breu i concís. Ha agraït la lliçó de democràcia donada pels tretze regidors, ha recordat a les famílies dels polítics locals i ha reconegut i agraït que la resta de forces polítiques (PSOE i Bloc) vulguen recolzar-la quan els projectes siguen beneficiosos per al poble. Ana Maria no pot oblidar en tota la legislatura que són sis. L’equip de govern que porte al front deu ser conscient també d’això. Tots per a tots, tindria que ser el lema d’aquesta Corporació, sempre amb l’equip de confiança que l’alcaldessa tinga a bé triar com a referència i els demés a intentar traure el carro gater avant que prou atascat i parat el tenim.

Desitjar que la legislatura que ha començat fa tan sols nou hores estiga d’acord amb els temps que corren que són molt difícils. Que el gater de a peu acabe la legislatura dient que els tretze han treballat de valent per al poble, fora partidismes. Que es rebaixen i en molt les despeses pendents que té el Consistori...El somni s’haurà fet realitat.

(Publica al seu blog el CRONISTA DE GATA Miguel Vives)

 

 

 JA TENIM NOVA CORPORACIÓ 2011-2015 ( i III )

20110611214439-copia-de-dscf2112.jpg

La fotografia que us adjunte és la "foto de família" feta de tota la CORPORACIÓ MUNICIPAL 2011-2015 després de la sessió extraordinària de Constitució del nou Ajuntament.

A l’entrada anterior podeu veure la foto augmentada. Relacione qui són tots:

D’esquerra a dreta: Magda Mengual Morata (Bloc), Vicente Pineda Costa (PSOE), Paca Mari Andrada Mulet (PSOE), Angela Jade Dickinson (PSOE), Dora Caselles Pedro (PP), Vicent Font Leyda (PSOE), Maties Monfort Monfort (Bloc), Juan Bernardo Pedrós Taléns (PP), l’alcaldessa Ana María Soler Oliver (PP), Maite Signes Caselles (PP), José Guillermo Cholbi Sart (PP), María Rosa Simó Pedrós (PP) i Joan Vicent Vallés Roselló (Bloc).IMATGES CURIOSES: Camisetes reivindicatives del Bloc

20110611220606-reivindica.jpg

Ja heu vist la fotografia de la "foto de família". D’aquesta he extret als dos regidors del Bloc, Maties Monfort i Magda Mengual i he fet un muntatge. Portaven les camisetes reivindicatives que podeu veure i llegir. És la foto curiosa de hui i que tots els assistents al ple d’investidura han pogut veure. A més, el que portaven a les camisetes ho han expresat també a la fòrmula de promesa del càrrec com a regidors de la legislatura 2011-2015.HISTÒRIA LOCAL: Les 8 alcaldies dels últims 50 anys

20110611231314-alc50.jpg

Arrel de constituir-se hui un nou Ajuntament i elegir-se l’alcaldessa en el seu segon mandat corporatiu, vaig a repassar, basant-me en el llibre recentment publicat "Gata de Gorgos i els seus alcaldes 1900-2011", els alcaldes elegits en els últims 50 anys. Per tant 1961-2011 és el temps que abarca el resum i vuit els alcaldes i alcaldessa els que repassem.

Acabava quasi el primer periode legislatiu l’alcalde MATÍAS SALVÁ MONFORT quan començava l’any 1961. Al segon mandat d’ell va ser del 5 de febrer d’eixe any fins al dia de Sant Miquel de 1963.

Un total de cinc mandats legislatius va tindre l’alcalde següent JULIÁN MONFORT CALATAYUD, des del 30 de setembre de 1963 al 31 de gener de 1976.

Després sigué alcalde de la transició i posteriorment alcalde amb el PSOE, VICENTE FONT LEYDA. El primer mandat abarcà de l’1 de febrer de 1976 al 18 d’abril de 1979. Més tard, el 15 de juny de 1991 comença el període que dura fins el 15 de juny de 1995 i finalment el 17 de juny de 1995 comença fins la moció de censura el temps del tercer període fins el 20 de setembre de 1997.

L’altre alcalde sigué JUAN BAUTISTA PONS LEYDA, sota les sigles de AP que després seria PP, que durà del 19 d’abril de 1979 fins a la seua mort, el 19 de novembre de 1980.

Li succeí EDUARDO ADOLFO MULET SALVÁ (AP) que va manar en tres períodes, del 29 de novembre de 1980 al 14 de juny de 1991.

Del 13 d’octubre de 1997, arrel de la moció de censura feta a Vicente Font, fins 2 de juliol de 1999 gobernà GABRIEL FELIU PEDRO (PP), que va continuar un altre mandat, del 3 de juliol de 1999 al 13 de juny de 2003.

Un període legislatiu manà el següent alcalde, JOSÉ DIEGO MULET (PSOE), del 14 de juny de 2003 al 15 de juny de 2007.

Finalment, ANA MARÍA SOLER OLIVER mana el primer període, del 16 de juny de 2007 al 10 de juny de 2011 i hui dia 11 comença la segona etapa política legislativa municipal.

FONT: Llibre de l’Arxiu Municipal "Gata de Gorgos i els seus alcaldes 1900-2011" -Sílvia Leyda Fornés-, Ajuntament de Gata.  SANTS I REFRANYS: Ahir 12, Pentecostés; hui 13, festa de la Fireta a Jesús Pobre

20110613084529-santonio1.jpg

Hui és també SANT ANTONI DE PÀDUA. Abans feien novena al carrer Sol

Ahir dia 12 no vaig fer blog, eren Comunions. Hui toca efemèrides per partida doble. Cal recordar que ahir era el primer dia de Comunions a Gata. La festa de Pentecostés, la de l’Espírit Sant i els apòstols. També ahor va ser la festividad de SANT NOFRE d’Egipte, un anacoreta que al desert portà una voda religiosa molt anys, durant 60 anys.

Hui dilluns 13 és al veí poble (EATIM) de Jesús Pobre la festa major, el dia de JESÚS POBRE, dia de LA FIRETA. En una entrada posterior de hui us posaré el programa de festes com ja vaig fer l’any passat per si es voleu apropar.

Cal recordar que abans, molt abans, també ara però menys, tots els gaters anaven a la vesprada a la Fireta i esperaven la processó i el castell. Sempre dilluns, al dia següent de Pentecostés.

Enguany, el dia de la Fireta coincideix amb aquella festeta que tenia novena al carrer Nou. Si recordeu el 13 de juny, que és hui dilluns, és la festa de SANT ANTONIO DE PÀDUA. El sant portugués naixqué en 1195 i va morir a Pàdua, poble italià en 1231. Va ser canonitzat el 1232. Era doctor de l’església, prevere, teòleg, predicador, monjo portugués, patró de Lisboa, de Pàdua i altres llocs.

Cal dir que els veïns dels voltants del carrer Sol vivien amb molta simpatia la novena al sant del quadre de Ca Tereseta el Quartet, un quadre rodejat de floretes, com les que tenia tot l’altaret. Les xiquetes i els xiquetes, entre els quals em trobava, passejavem pels carrers anunciant la novena i recorde la cançoneta: "El primer/segon/tercer toc de la novena de Sant Antoni". Aquelles tradicions ja mai tornaran.

Encara, per si voleu conéixer la novena, es pot trobar a la Xarxa de les Xarxes (Internet) la novena al sant. Us pose l’adreça electrònica d’on està extreta la foto del sant: http://www.terra.es/personal/angerod/novenapadua.htm.

FONTS: www.santoral.com i http://www.terra.es.  EL CRONISTA...FA UN ANY: dies 12 i 13 de juny de 2010

20110613085750-escutbisbe.jpg

Com ahir no vaig fer blog (eren Comunions), hui toca tot doblat. Així cal recordar allò que vaig publicar els dies 12 i 13 de juny de l’any passat:

12 de juny de 2010:

- DEMÀ ÉS LA FESTA DEL COR DE JESÚS. GATA TÉ LA SEUA CONGREGACIÓ DES DE 1887, la més antiga del poble.

- RESTEN...6 DIES. Presentació del llibre del Bisbe Cervera, dijous 17.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 12 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTGUES (Gata en el record) -60-

13 de juny de 2010:

- BENEDICCIÓ DEL NOU DESPATX PARROQUIAL ALS BAIXOS DE LES CASES VICARIA.

- RESTEN...5 dies per a la presentació del llibre. A la fotografia del costat podeu veure l’escut del Bisbe a Canàries. El vaig traure l’any passat.

- AL FINAL DE LA JORNADA, PROCESSÓ DEL COR DE JESÚS.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -61-. AHIR, DIA DE PRIMERES COMUNIONS A GATA (Primer torn)

20110613203953-dscf2133.jpg

Ahir va ser un dia molt festiu a Gata. Un total de 15 menuts, entre xiquetes i xiquets, van prendre per primera vegada el sacrament de la Comunió. Com ja és habitual des de fa molt de temps es fa aquesta festa en dos torns. El primer diumenge de Comunions va ser ahir. Les dues places van tindre activitat. La banda de música del poble també hi va participar com també és costum.

La festa, al so del volteig de campanes, començava en el passacarrer de recollida dels menuts i els pares que o bé són socis o familiars dels músics. Després tots van anar a la Plaça Nova on esperave els altres comulgants. Pels carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer van aplegar a la Plaça de l’Església. Els xiquets, el rector i el diàcon van entrar després dels pares al temple parroquial. Desde la sagristia van recorrer els passillos lateral i central per a començar la priemra missa plenament viscuda per ells. Els moments més emotius van ser quan els xiquets cantaven, contestaven a les preguntes del celebrant i lògicament quan van prendre la Primera Comunió.

(A la fotografia podeu veure als pares i xiquets a punt d’entrar a l’església)HUI ÉS LA FIRETA, FESTES MAJORS A JESÚS POBRE

20110613205241-esglesiajp.jpg

El veí poble de Gata, JESÚS POBRE, celebra les festes patronals del 10 al 18 de juny

Divendres dia 10 van començar les festes de la Fireta. Dissabte va ser la
XV Volta en carro, l’exposició de boixets i olis i el pregó a càrrec de
Joan Molina, l’alcalde de "L’Alqueria Blanca". Ahir diumenge es va fer el
dia de les Primeres Comunions.

Hui és la festa major en honor a Jesús Pobre. Despertà, cercavila, missa, mascletada, ofrena i processó donaran pas al castell i l’actuació d’un grup de Mariachis. Al llarg de tota la jornada serà la Fireta.

Demà 14 comencen els bous. Sopar i ball amb els Bradmis. Dimecres 15 a les 12.30 hores, cercavil·la de totes les quintades amb la xaranga. Després discoteca mòbil, batucada i sopar. Dijous 16 solta de vaquetes a les 12.30, 19.30 i 00,30 hores. Per la nit, bou embolat. Divendres 17 solta de vaques a les 12.30 hores. A les 14 hores paelles populars al carrer i llimonà patrocinada per la Tramussera. A les 17 hores "La gran burrada" a la plaça de bous. A les 19.30 hores solta de vaques i a la mitjanit Nit de Rock amb "Bajoqueta Rock" i "Orchata Sound Sistem".

Finalment, dissabte 18, a les 12.30 hores solta de vaques. A les 18.30
hores hi haurà concert de la bandeta de Jesús Pobre a la Plaça de la
Murtera. A les 19.30 hores solta de vaques i a la mitjanit actuació de
l’orquestra Platino. Al descans es dispararà un xicotet castell fi de
festes.

(A la fotografia extreta de la página www.denia.com la façana de l’església de Jesús Pobre)CONCLOU EL CURS D'ADULTS DEL CFPA DE GATA

20110613211601-ficurscfpa.jpg

Lliurament de diplomes, exposició de treballs i balls

L’escola de Formació de Persones Adultes de Gata va celebrar, el passat dissabte dia 11 el final de curs 2010-2011 amb una acte de clausura en el qual es van lliurar els diplomes a tots els participants en els cursos i tallers realitzats durant l’any.

Les responsables del centre Mª José Monfort i Pepa Signes junt a l’alcaldessa Ana Maria Soler, recen estrenada la nova legislatura, van ser les encarregades de lliurar els diplomes a les més de 300 persones que s’han inscrit durant l’any a la variada oferta de cicles formatius i tallers d’ocupació del temps lliure

En el mateix acte es va inaugurar l’exposició dels tallers de Fotografia, Elaboració i Brodat de Malla, Macramé, Boixets i Frivolité, Patchwork, encordat de cadires i Restauració de Mobles.

A més, els alumnes del taller de balls tradicionals i la professora Paca Sivera van fer una demostració acompanyades per la Rondalla de l’Escola Municipal de Música de Gata.

La mostra de treballs estarà oberta al públic fins al proper 19 de juny a la Sala d’exposicions del Casal de la Música de 19 a 21 hores.

FONT: Text i imatges Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -424, la d'ahir diumenge 12-

20110613212952-copia-de-1-comupasqual.jpg

Com ahir van ser les Primeres Comunions afrofite per posar-vos una comunió dels inicis dels anys 50. Es tracta de la Primera Comunió de Pascual, fill de Tonica "la Sariera". No ha canviat molt la manera d efer-se aquesta celebració. Podeu observar que qui donava la Comunió era el rector fill de Gata Pepe Soler. Mireu el roquet de l’escola, l’atril junt al pilar i les clauetes de la llum antigues sobre el pilar.

La fotografia és propiedad de Tonica "la Sariera", a la qual li agraïsc haver-me-la deixada en el seu moment per a escanejar-la.

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -425, la de hui dia 13, dilluns-

20110613214001-copia-de-image0-23.jpg

I de la festa de la Primera Comunió a les festes patronals...

A la fotografia podeu veure el conjunt "Moll" a la Plaça Nova (observeu la baraneta de celosia de darrere, a ca Mateu) a les festes majors del Crist el mes d’agost. Els músics tocaven i interpretaven el "ball de la granera". Eren els inicis dels anys 50 també. Es deia "Moll" perquè el músic amb el mateix cognom "Moll" el taxista formava part del grup.SANTS I REFRANYS: Hui es recorden els sants màrtirs Anastasi, Fèlix i Digna. També és sant Eliseu

És la festa dels tres màrtirs sants ANASTASI, FÈLIX i DIGNA. Els tres sants cordobesos que van ser martiritzats el mateix dia de l’any 853. Anastasi era sacerdot; Fèlix monjo i Digna verge. Per confessar la seua fe cristiana davant els jutges musulmans va ser degollat Anastasi. Amb ell va morir també Fèlix que havia propagat la fe catòlica i la vida monàstica per Astúries. Digna, encara jove, també per haver représ al jutge per la mort d’Anastasi i Fèlix, fou degollada d’immediat.

També és hui SANT ELISEU, deixeble d’Elies i profeta a Israel. Malgrat a no deixar oracles escrits, amb els seus miracles anuncià la salvació que havia d’arribar per a tots els homes al segle IX abans de Crist.

I anem al refranyer. Seguint amb el mes de juny ací us en deixe dos més:

D’OLIVES, UNA PER SANT JOAN I CENT PER NADAL.

PEL JUNY SEGARÀS I PEL JULIOL BATRÀS, SI VOLS FER COM FAN.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i www.xtec.cat (refranys).EL CRONISTA...FA UN ANY: 14 de juny de 2010

20110614211626-vicent.jpg

Repasse ara allò que es publicava l’any passat tal dia com hui. La primera notícia, del CFPA, quasi coincidix en el temps per un dia.

- LLIUREN ELS DIPLOMES DEL CURS FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES.

- VICENT MAS LEYDA: UN GATER ALS PRIMERS LLOCS DE LES CURSES DE LA MARINA ALTA. (La foto del costat és la mateixa que publicava de la carrera de Gata fa un any).

- RESTEN...4 DIES: Dijous 17 de juny es presenta el llibre del Bisbe Cervera.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de juny.

- FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -62-.MAIG I JUNY, TEMPS DE NOVENES AL CARRER

20110614215419-isidro-antonio.jpg

A mitjan maig Sant Isidre, al carrer Teulada. A mitjan juny Sant Antoni al carrer Sol i al carrer Signes

No hi ha més tradició i costum que la que perdura i es fa necessari en el temps. El dia 13, dilluns, va ser sant Antoni de Pàdua. Jo recordava a la secció de "Sants i refranys..." aquelles voltes que els xiquets donaven als carrers...ara tot això ja és història d’un poble.

Però cal refrescar de quan en quan la memòria. Abans de Sant Antoni hi havia una altra novena, que ara encara sura intentant les mateixes veïnes recordar quan estaven totes. Les "Pepiques", Rosa i altres del carrer Teulada i els carrers dels voltants, Signes i Bisbe Cervera, quan arribava i arriba, perquè encara es fa com vaig poder comprovar enguany, el 15 de maig, li encenen la bombeta a Sant Isidre llaurador i li resen la novena.

Una Pepica i Rosa ja no estan al veïnat però sempre recordaran els fills i néts aquells tardets i nits de novena.

I ara a juny...Sant Antoni.

Jo parlava a aquella secció que us he referit al principi de la novena a Sant Antoni del carrer Sol, però em deixava una que també era bonica i refernt històric hui per hui. El comentari de l’autor "M’he tornat xiquet per un moment" que feia un usuari del blog en tornava a recordar allò que jo per veí del carrer també vaig viure. I em va donar peu, com així li ho vaig expresar a fer aquesta "historieta", aquest article de Història local.

Però escolteu les precioses paraules de l’autor:

"També feien novena al Carrer Signes, a Ca la Senyora Rosa, avuí Casa Vicente l’arquitecte. De segur que ho recordaràs com a veí que vares ser en la teua infantesa i joventut. No recorde be l’hora, però em sembla que la feien al voltant de les 3 o les 4 de la vesprada. El toc de la campaneta no ens deixaven manifestar-lo tan escandalós com a Casa Tereseta, per ser una franja horària de respecte a la gent que aprofitava per fer la migdiada o "siesta", però recorde ben bé que els xiquets anavem i seiem als primers escalons d’eixa extraordinària escala, situada a l’esquerra del voluminós habitacle on es celebrava, tot just precedint la travessa cap al gran pati que sempre ha caracteritzat aquesta casa tan plena d’història.

El record d’aquesta celebració m’ha transportat agradablement, sense adonar-me’n, a l’enyor d’uns anys de la meua infantesa on, a més, es barrejaven els nervis dels examens i els finals de curs.
Quina joia tot allò que, malgrat perdre’s un dia en l’infinit del temps, recuperem gracies al record de les vivències d’aquells xiquets que un dia varem ser.
Gracies a tu per haver-me conduït a tan bon record."

I així era: aquella escala, aquell pati, aquell fervor i resos a Sant Antoni. Si allí li resaven a Sant Antoni a migdia, a la nit ho feien al carrer Sol. Per partida dobla anaven els veïns passant de casa a l’altra casa.

Temps que ja no tornaran, temps bonics, temps de la història que parlava i es reivindicava...hui sols records.

FONTS: Imatge Sant Isidre de l’autor; imatge de Sant Antoni de Pàdua, extreta de la pàgina www.terra.es/personal/angerod/novenapadua.htm

(Publica al seu blog el CRONISTA DE GATA Miguel Vives).

 

 PRESENTACIÓ DE LA COLECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG A GATA

20110614232953-colecta.jpg

Serà despusdemà dijous 16 de juny al Centre Social 

L’alcaldessa de l’Ajuntament de Gata i el director del Centre de Transfusió d’Alacant han presentat hui la 7ª edició de la col·lecta extraordinària de sang que es farà despusdemà dijous 16 de juny al Centre Social de Gata.

En la presentació han estat l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler; el doctor José Enrique Soriano, del Centre de Transfusió d’Alacant, i José Pedro, responsable de les donacions a Gata.

Soriano ha destacat la solidaritat del poble de Gata, que any rere any va superant els donants dels anys anteriors. L’any passat van arribar als 72 donants i que en esta edició esperen arribar als 90.

Per la seua part, l’alcaldessa Ana Maria Soler, ha convidat a tot el poble a participar i ha agraït la gran labor que realitzen els responsables de les donacions en Gata per aconseguir cada vegada més donacions.

José Pedro, responsable de les donacions en Gata, ha explicat que aquest any el Centre de transfusió d’Alacant realitzarà un sorteig d’una nit a l’Hotel de 4 estrelles, Huerto del Cura d’Elx entre tots els donants.

Tant l’alcaldessa i el doctor Soriano han deixat clar que Gata “és un municipi solidari”, i cal demostrar-ho augmentat la xifra de l’any passat. Han finalitzat convidant a tots a acudir a donar sang.

FONTS: Text i foto: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -426-

20110614234218-copia-de-image0-44.jpg

Abans de la mitjanit del 14 al 15 de juny arribe a la fotografia antiga 426. Hui la imatge tracta sobre el vell pont urbà d’Alcolaies, perquè ara ja n’hi un altre més nou. Vist aquest des d’una altra part del riu, ja que sempre era des de "l’estret" i ara és al revés. Podeu veure les cases del Penyó alineades i pel mig dels pilars del pont l’escorxador ("matadero") d’abans, on actualment s’ubica l’antiga Casa de Cultura i va estar allí la biblioteca, hui seu del GEG i caserna provisional de la Guàrdia Civil.

Totes les cases sense lluir i sense enblanquinar donen l’aspecte antic a la fotografia. UNa altra fotografia urbana.SANTS I REFRANYS: Hui dia 15, dimecres, és Santa Maria Miquela

SANTA MARIA MIQUELA del Santíssim Sacrament era una santa valenciana (1809-1865) canonitzada en 1934. Verge fundadora de la Congregació de les Esclaves del Santíssim Sacrament i de la Caritat. Amb el desig de guanyar ànimes per a Déu, consagrà la seua vida en tornar al bon camí a les joves descarriades i a les prostitutes.

Pel que fa al refranyer, de juny en pose dos més:

LES HERBES DE SANT JOAN TENEN VIRTUT TOT L’ANY.

PER SANT JOAN EL PRIMER BANY.

FONTS: www.santopedia.com i www.sortirambnens.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 15 de juny de 2010

20110615084343-sang2010.jpg

Aquestes eren les propostes que publicava l’any passat tal dia com hui dia de mitjan juny:

- DESPUSDEMÀ...presente el llibre del Bisbe Cervera.

- DE 60 A 70 LITRES, FORTA PLUJA EL 15 DE JUNY.

- DIJOUS 17, COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG. Coincidint quasi en el temps la notícia. Us pose a la foto del costat la mateixa fotografia de presentació que publicava l’any passat.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 15 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -63-.RECORDEU...DEMÀ DONACIÓ DE SANG EXTRAORDINÀRIA

20110615085642-cartellsang.jpg

Donar sang és salvar vides: acudix a donar sang, faràs un bé per a una altra persona

Cal recordar que demà dijous dia 16 de juny es farà la colecta extraordinària de sang al Centre Social Municipal. Amb el lema: "Gata de Gorgos Un gesto, una vida" els cartells -com el que us pose dalt- de la fotografia de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari, patró de Gata, són un reclam per a que dones sang. A més la col·lecta extraordinària té alguna sorpresa. Ja ahir us posava la roda de premsa que es va fer a convidar a tots els gaters donants i els nous voluntaris que vulgueren apropar-se a donar-ne. Horari: 17-20.45 hores.

Ja ho sabeu...No podeu oblidar la cita.

 AQUESTA NIT ECLIPSI DE LLUNA, de 21.30 a 1 de la matinada

Des de les 21.30 i fins la 1 de la matinada es podrà veure clar. El seu màxim serà a les 22.14 hores, aproximadament

Tenim hui un fenòmen metereològic digne de contemplar i també, per supost, a Gata. Quan la lluna aparega per l’est, allà per la mar a Xàbia, podrem veure-la amb l’eclipsi damunt. La Terra la cobrirà i es veurà una lluna rojosa. Però per a contemplar l’eclipsi en el seu màxim esplendor serà al voltant de les 22.14 hores. Així estarà fins la 1 de la matinada que ja desapareixerà del tot l’eclipsi.
2011 tindrà un altre eclipsi de lluna. Serà el pròxim 10 de desembre.
L’any 2011 no hi haurà cap eclipsi total del Sol, pero sí hi hauran quatre parcials solars: dos ja s’han vist, el del 4 de gener que ja el vaig traure al blog amb fotos fetes des de la platja a Xàbia, l’1 de juny no visible des d’Espanya i els propers que tampoc es veuran d’ací , l’1 de juliol i el 25 de novembre.
El proper eclipsi total del Sol visible des d’Espanya tardarà en produir-se, serà el 12 d’agost de l’any 2026.

FONT: Diari Levante-EMV, edició de hui 15-6-2011.ESTUDIANTS DE BATXILLER D'OLIVA VISITEN LES INSTAL·LACIONS DE "PONS QUÍMICAS S.L." DE GATA

20110615205220-sam-4340.jpg

Dins de la campanya “Pons Químicas juga net”, l’empresa desenvolupa un programa de visites d’estudiants a les instal·lacions

Un grup de 1er de Batxiller del centre "Gabriel Ciscar" d’Oliva ha estat coneixent la fàbrica, el laboratori i tots els departaments encarregats de produir els productes Asevi, Cuchol i Pons Professional

Els joves han recorregut totes les instal·lacions de Pons Químicas S.L. acompanyats per la professora Rosa Mari Sendra i van rebre totes les explicacions de la mà del director de producció, Antonio Pons. A més, han presenciat algunes de les tasques que es duen a terme cada dia als laboratoris de Control de Qualitat i d’Investigació i Desenvolupament. Els tècnics els hi han mostrat algunes de les passes per comprovar la qualitat dels productes o per fer-ne de nous.  També han presenciat experiments.

 Antonio Pons els ha indicat cóm és el procés que es desenvolupa des que les matèries primes arriben a la fàbrica fins que les caixes de productes són carregats als vehicles per distribuir-los. Procés que inclou la formulació dels sabons i detergents, la producció dels envasos, l’etiquetatge, l’embalatge, etc.

L’objectiu ha estat donar a conéixer el sistema de treball i la mecànica d’una empresa que utilitza tecnologia puntera i reinverteix els beneficis en la modernització, investigació i maximització dels recursos de forma respectuosa amb el medi ambient.

Les visites d’estudiants a "Pons Químicas S.L." s’emmarca dins la campanya “Juga net” que va començar amb la donació de productes de neteja a la Fundación-Residencia Nuestra Señora del Carmen de Pedreguer i que es materialitza també en una aportació econòmica a l’equip juvenil del Gorgos C.F. A més, en els pròxims dies l’empresa tancarà una nova col·laboració amb una altra ONG de la comarca.

FONT: Text i foto facilitats per Factoria d’Idees.

 EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA TÉ JA 44.000 ENTRADES

Xifra molt bonica i elegant com vegeu. Ja hem arribat en un tres i no res a les 44.000 entrades. És molt d’agrair a tots els usuaris, als que visiten el blog i als que el recerquen fins que el troben i s’enganxen a ell. Gràcies a tots. Seguisc fidel a l’actualitat, als articles de la història local, la vida i el transcorrer del poble de Gata.

Gràcies a tots i a seguir.

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -427-

20110615230703-copia-de-image0-18.jpg

La fotografia antiga de hui no té massa claredat però és molt significativa. El tren de primeries, de l’època dels anys 20 del segle XX. Podeu veure la locomotora passant per dalt del pont de la via del qual es poden apreciar dos arcs.SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és Sant Joan Francesc Regis

SANT JOAN FRANCESC Regis era un sant francés (1597-1640) que fou canonitzat l’any 1737. Religiós jesuïta, prevere, peregrinà per muntanyes i poblets, procurant sense descans renovar la fe catòlica de les ànimes dels habitants per la predicació i la celebració del sacrament de la penitència.

Pel que fa al refranyer, seguim buscant-ne del mes de juny. Us en pose dos:

DELS VENTS DE JUNY, O DE SANT ANTONI, NI UN

EL MES DE JUNY, CADA MOSCA COM EL PUNY

FONTS: www.santopedia.com i www.angeldaban.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 16 de juny de 2010

20110616082849-bc.jpg

Fa un any just aquests articles publicava al blog:

- PERDIGUERS DE GATA: UN ESPAI PER AL DIÀLEG.

- DEMÀ, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BISBE CERVERA. A la fotografia que apareix al costat, reproducció del cartell que posava l’any passat.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 16 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -64-.RECORDEU...AQUESTA VESPRADA, DONACIÓ EXTRAORDINÀRIA DE SANG

20110616083406-cartellsang.jpg

Hui és el dia elegit i el poble de Gata es disposa a batre el rècord de donacions de l’any passat per aquestes mateixes dades.

Aquesta vesprada, des de les 17 hores, podeu fer una obra altruïsta i generosa, donar sang. La col·lecta extraordinària de sang arriba a Gata, al Centre Social.

Acosteu-se allí i fareu un gest solidari i més ara que ve l’estiu i sempre es necessita més sang per cobrir tanta necessitat.

Ja ho sabeu, hui és la col·lecta de sang.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( I ) : 1822-1840.

20110616225631-hisdipprovvr1.jpg

Encete hui dijous 16 de juny al blog del Cronista de Gata una sèrie d’articles dedicats a glosar el poble a la institució provincial, la Diputació. Em basaré amb el llibres escrits pel recentment desaparegut VICENTE RAMOS (+2-juny-2010), que fou Cronista Oficial d’Alacant, un gran escriptor i un gran home. Ell va escriure amb quatre volums la "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" i he extret aquestes dades de totes les pàgines on s’anomena per una o altra raó l’Ajuntament o el poble de Gata.

Abans de relatar la fundació de la Diputació, pròpiament dita, Ramos introdueix al lector en els primers conceptes de províncial. La primera referència en el llibre de Gata la trobem quan es relacionen els partits de la provincia d’Alacant en 1822. Gata pertanyia al partit de Dénia i
tenia un total de 239 veïns.(Pàgina 27).

Passem ja a l’Estatut Reial sancionat pel Govern de Martínez de la Rosa el 30 d’abril de 1834. Gata s’enmarca ja dins del partit judicial de Dénia. La subdivisió electoral obliga tres anys més tard, 1837, a partir el districte en dos, el de Dénia i el de Beniarbeig. Gata segueix enmarcada en el de Dénia.

Arribem així a l’any 1840. Ramos extreu la relació de la "Demografia de ciutats, viles i llocs de la província d’Alacant". Gata està considerada en eixe temps una vila que té 420 veïns i 1.610 ànimes, pertany al Partit Judicial de Dénia...

FONT: Llibre i foto portada "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" Vicente Ramos. Vol. I (1822-1870) , Diputación Provincial de Alicante. Alicante, 2000.

(Continuarà demà a la segona part).FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -428-

20110616230448-copia-de-image0-14.jpg

La foto de hui és d’una parella de novios que passejaven per la plaça. Per l’arbre que asoma a la dreta de la imatge, al costat d’ell pareix que siga la Plaça Nova. Eren molt joves. Ell li diuen Antonio. Era la vida social d’abans. Per la vestimenta pareix un dia de festa.SANTS I REFRANYS: Hui dia 17 és Sant Ismael i Santa Teresa de Portugal

Hui és la celebració del sant màrtir ISMAEL, persa decapitat l’any 362. També és SANTA TERESA DE PORTUGAL, portuguesa (1181-1250) que fou governanta, mare i Religiosa Cisterciense. Era reina de Lleó i mare de tres fills. Al perdre al seu espós abraçà la vida regular en un monestir fundat per ella mateixa, baix la disciplina cisterciense.
 
Pel que fa al refranyer i acostant-nos a sant Joan (24 de juny) us deixe dos refranys sobre el sant:
ESQUILA EL GOS PER SANT JOAN, SI VOLS QUE PASSE UN BON ANY
SI AL TEU MARIT VOLS MAL EN GRAN, DÓNA-LI COLS PER SANT JOAN
 
FONTS: www.santopedia.com i altres (santoral) i http://polsim.blogspot.com (refranys).EL CRONISTA...FA UN ANY: 17 de juny de 2010

20110617205317-fa65.jpg

Aquestos eren els temes que publicava l’any passat tal dia com hui:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 17 de juny.

- AQUESTA VESPRADA S’HA PRESENTAT EL LLIBRE DEL BISBE: èxit de públic a l’acte.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -65-. A la fotografia del costat la mateixa imatge que publicava l’any passat.SET NOUS DONANTS A LA COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG

20110617210207-sang11.jpg

Un total de 60 persones van acudir, ahir dijous dia 16, a la col·lecta extraordinària de sang convocada per l’Ajuntament de Gata i el Centre de Transfusió d’Alacant.

Tant els responsables de les donacions a Gata com la coordinadora de la Marina Alta han manifestat la seua satisfacció per la resposta obtinguda de la població, ja que dels 60 donants presentats es van obtenir 57 donacions. El més destacable és que es van incorporar 7 nous donants.

Tots els donants van rebre un detall i entraran en un sorteig d’una nit d’hotel a l’hotel de quatre estrelles “Huerto del Cura” en Elx.

A la fotografia, un moment de la donació de sang.

FONTS: Text i foto Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( II ): 1840-1848.

20110617210716-hisdipprovvr1.jpg

Continue amb aquesta sèrie de la història local, al voltant de la Diputació Provincial d’Alacant i GATA. Com ahir em guie pel llibre de Vicente Ramos, volum I.

Ens ubiquem ara a l’any 1840. El 5 de novembre d’eixe any els diputats alacantins a acorden les divisions dels partits judicials en districtes electorals. Al de Dénia té dos districtes. El primer té com a capital Dénia i abarca els pobles de Poble Nou de Benitatxell, GATA, Xàbia, Senitja i Teulada. El segon té com a capital Ondara.

Però a l’Acta del 27 de novembre del mateix any es reflexa una altra modificació. Dénia es dividix ja en quatre districtes. Al segon és Xàbia amb els pobles de Poble Nou de Benitatxell, GATA i Teulada.

Passe a l’any següent 1841. la Corporació Provincial disposà que a partir de primer d’any tots els expòsits (ja vaig fe un article de xiquets expòsits de Gata, però d’èpoques posteriors) serien recollits a les Cases de Maternitat d’Alacant, Alcoi i Oriola. A GATA li correspon a la Casa de Maternitat d’Alcoi.

Tornem a trobar el poble de Gata quan eren pròximes les eleccions a Diputats provincials (Decret 31-8-1943) de 1843. La Diputació procedeix el 29 de setembre, dia de Sant Miquel, a distribuir i rectificar els districtes. GATA seguix enmarcada al Districte electoral de Xàbia, junt a la mateixa Xàbia, Poble Nou de Benitatxell i Teulada.

Reapareix el nom de Gata l’any 1848. A la pàgina 314 fa referència Ramos a l’informe Memòria fet per José Rafael Guerra (Memoria redactada...). A l’obra, Guerra presenta un estat relatiu als establiments benèfics amb rentes pròpies. L’hospital de GATA (cal recordar l’Hospitalet, ubicat al Raval -final del carrer Tetuà-) no compta amb recursos. Diu Guerra d’aquest i altres hospitals: "no cuentan con renta alguna fija y sus atenciones se cubren de limosnas, para lo cual las Juntas de Beneficiencia excitan la caridad pública"...

A la part lateral, la portada del primer volum de la "Historia..." de Vicente Ramos. 

FONT: Llibre i foto portada "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" Vicente Ramos. Vol. I (1822-1870) , Diputación Provincial de Alicante. Alicante, 2000.

(Continue demà, a la tercera part)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -429-

20110617211515-copia-de-image0-2.jpg

La foto de hui antiga és en color perquè és més recent que la gran majoria que ixen a aquesta secció. Es tracta del mític tren turístic "Limón Express" que va ser tota una referència a Gata. Era una sort que Gata estiguera nomenada com a fi de trajecte des de Benidorm a Gata del "Limonero" com ací li deien...Però un dia allò va deixar de funcionar i ja és història del ferrocarril de la costa. Sense més. A la foto podem veure al tren "Limon Express" parat a l’estació de Gata...no fa molts anys.SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 és Sant Marc i Sant Marcelí.

Eren besons romans. Tant SANT MARC (Marcos) com SANT MARCELÍ (Marcelino) va ser màrtir perseguits per l’emperador Dioclecià. El sofriment els agermanà més. Els dos van ser martiritzats l’any 286 d.C.

Pel que fa al refranyer, seguisc amb refranys de Sant Joan, festa que serà d’ací sis dies. Els tres de hui fan referència a la climatologia en aquesta data tan assenyalada.

SANT JOAN, EL DIA MÉS GRAN
EL DIA MÉS LLARG DE L’ANY ÉS PER SANT JOAN
NIT DE SANT JOAN, LA MÉS CURTA DE L’ANY

FONTS: www.santopedia.com i http://cat.lleida.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 18 de juny de 2010

20110618093233-llibrebisbe.jpg

Recordem aquelles notícies que fa un any eren actualitat a Gata:

- HUI, FESTIVAL DEL FI DEL CURS ESCOLAR 2009-2010.

- PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BISBE CERVERA, A GATA I ORBA ( I ). La fotografia del costat mostra l’acte de presentació, en el qual vaig presentar l’autor i el llibre al saló de plens.

 

 ELS ALUMNES DE L'IES PROTESTEN DAVANT L'AJUNTAMENT PELS RETALLS EDUCATIUS

20110618141157-presentacion1.jpg

Marxen cap a l’Ajuntament i allí fan una "sentada"

L’alcaldessa els rep i es compromet a presentar les reivindicacions a les instàncies superiors

Els diaris provincials i comarcals es fan hui ressó de la notícia educativa d’ahir. Tant LAS PROVINCIAS (La Marina) com INFORMACIÓN d’Alacant recullen la informació. Ahir matí els alumnes i el professorat de l’institut d’ensenyament secundari IES GATA van recórrer el tram entre el centre a Les Sorts i l’Ajuntament. Portaven pancartes contra els retalls educatius i contra el pluringüisme, minorant el valencià, llengua pròpia i autòctona nostra. A l’arribar davant el Consistori van fer una sentada. L’alcaldessa de Gata, Ana María Soler el va rebre i els va prometre que portaria al ple les seues reivindicacions i, a més, presentaria davant Conselleria aquestes.

L’alumnat del centre de Gata ha fet més actes al llarg dels últims mesos. Així també es van vestir amb samarretes negres i lemes al·lusius a la situació actual educativa valenciana. També van participar en altres concentracions, com la de Dénia.

Si voleu ampliar més la notícia us pose els dos enllaços, primer el de LAS PROVINCIAS i després el de INFORMACIÓN:

FONTS: http://www.lasprovincias.es/v/20110618/marina/alumnos-profesores-instituto-gata-20110618.html i http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/06/18/200-alumnos-gata-protestan-recortes/1139903.html.

 

Les dues fotografies del muntatge corresponen a les mateixes que ixen hui als dos diaris. Dalt la de LAS PROVINCIAS i baix la d’INFORMACIÓN.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( III ): 1860-1862

Seguint amb la recerca d’informació sobre el poble de Gata, pel que fa a la Diputació Provincial i de la mà del finat recentment Vicente Ramos, que va fer una obra voluminosa de quatre volums sobre la història de la Diputació.

Ahir deixaven els resum a 1848 i hui els reprenc l’any 1860. La Diputació presentà el dia 1 de maig d’aquest any, sent president i Governador civil Francisco Sepúlveda, el pla general de camins veïnals. La Diputació designaria l’orde de preferència dels vials. Una comissió composta pels diputats Sala, Catalá i Llobregat, presentà la classificació dels camins veïnals de la província d’Alacant degons l’orde en què tenien que construir-se. El segon era el que anava DE GATA A JÁVEA HASTA EL EMBARCADERO.

Un any més tard, en 1861, en una R.O. de Foment del 24 de desembre, el Governador Fèlix Fanlo fa públic el pla de camins amb les observacions adjuntes. El segon deia: DE GATA A JÁVEA, CON UN RAMAL HASTA EL EMBARCADERO. Precisament aquest camí es va contractar de seguida la seua construcció i el 12 de desembre ja s’havia aprovat la subhasta en una Real Orde.

Els ajuntaments de Dénia, GATA, Benissa i Teulada sol·liciten en un escrit que es tractà a la sessió del 3 de març de de 1862, que no es construisca, per innecesaris, el camí de Gata a l’embarcader de Xàbia i el nº 32 de Dénia a Benitatxell per Xàbia, substituint-los amb un de Dénia a Benissa, passant per GATA i Teulada. La Diputació desestimà la iniciativa perquè no hi havia reclamacions en el temps convenit i ja s’estaven fent les obres des de principis de febrer...

FONT: Llibre i foto portada "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" Vicente Ramos. Vol. I (1822-1870) , Diputación Provincial de Alicante. Alicante, 2000.

(Continua demà...) DEMÀ, TORNEN LES PRIMERES COMUNIONS: Segon torn a l'església Sant Miquel de Gata

Demà tornen a Gata les Primeres Comunions. La festa arrancà diumenge passat amb un total de 15 infants que prengueren el sacrament per primera vegada. Demà dia 19 seran set més, un total de 22 els menuts entre vuit i nou anys, que faran el seu dia gran i prendran la Primera Comunió a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, la mateixa que van ser batejats, en la seua gran majoria.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -430-

20110618165138-copia-de-image0-20.jpg

La fotografia de hui dissabte dia 19 de juny ens trasllada a les festes patronals del primer any que van fer carrosses. Com vegeu dos festeres i dos festers estan dalt de la carrossa monumental. El tema és oriental. El lloc, pels pissos, sembla ser el Passeig d’Alacant. Entre les dos xicones crec distinguir a l’esquerra de la fotografia a la desapareguda Gertrudis Froilán, però...i si ells foren elles. Sembla que les disfresses estan molt ben aconseguides i podria tractar-se de dones també...

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 19, diumenge, és la Festa de la Santíssima Trinitat. També Santa Aurora i Sant Romuald

Es celebra hui al llarg de tota la jornada que ja conclou la festa de la SANTÍSSIMA TRINITAT, és a dir la Pasqua granada. Estem a quaranta dies de l’altra Pasqua de Resurrecció. Segon diumenge de Comunions i demà s’encetarà la setmana del Corpus Christi.

La Trinitat, Pare, Fill i Espírit Sant és el misteri de tres persones en una divinitat. Déu Pare, Déu Fill i Déu Espírit Sant. Al pare sempre se li representa un vell venerable entre núvols i amb una barba poblada. El fill és Jesucrist que va morir a la Creu. L’Espírit Sant se li representa en forma de paloma.

Però també hui és SANTA AURORA, verge i màrtir. I, finalment, també es SANT ROMUALD, sant italià anacoreta i monjo que vixqué entre els segles X i XI. Viatjà per Itàlia durant molt anys, fundant xicotets monestirs i promovent la vida evangèlica entre els monjos, fins que acabà els seus treballs al monestir de Valdicastro, al Piceno.

Pel que fa al refranyer, com diumenge que ve és Corpus us en pose dos que fan referència a la festa gran de la Custòdia:

DE PASQUA GRANADA AL CORPUS CRIST, UN DIJOUS PER MIG.
CORPUS AL JUNY, LA FALÇ AL PUNY

FONTS: www.santopedia.com; www.elrefranyer.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 19 de juny de 2010

20110619200640-foto67.jpg

Repassem ara quines notícies publicava l’anya passat el 19 de juny:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 18 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -66, d’ahir-.

- PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BISBE CERVERA, A ORBA ( II ).

- HUI S’HA FET EL III ENCONTRE MULTICULTURAL A GATA.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -66-. Us pose a la foto lateral la mateixa que vaig posar l’any passat com a foto antiga nº 66.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( IV ): 1864-1868

 
Un nou capítol d’aquesta sèrie de resums sobre Gata i la Diputació basats en els quatre volums de Vicente Ramos (+ 2011).
 
Comence per l’any 1864. A la pàgina 527 del primer volum ens parla de la publicació del Pla general de Carreteres, acordat per l’Excma. Diputació Provincial el 5 de març de 1864. El tercer és: "De Gata a Jávea, con un ramal hasta el embarcadero". El vint-i-set és: "De Jalón a Gata por Llíber".
 
L’acta del 13 de gener de 1864 parla de l’informe dels dos directors de camins veïnals Víctor Zarrauz i Tomás Cosin (això ho recull Ramos a la pàgina 528). El de Gata a Xàbia tenia una longitud de 7.000 metres amb deu claveguerams, tres pontons i alguns murs de contenció.
Conclou el primer volum dels llibres de Vicente Ramos, pel que respecta a Gata, amb la població segons l’últim cens que es va fer l’any 1868. S’emmarca Gata dins del districte electoral de Xàbia que suma en total
25.428 habitants. HUI DIA 19, DIUMENGE, SEGON TORN DE PRIMERES COMUNIONS A GATA

20110619214422-copia-de-cimg0052.jpg

Hui s’ha celebrat el segon diumenge de Primeres Comunions a Gata. Per cognom i grup, li ha tocat també el torn al meu fill, i per tant hem anat de festa amb ell. Començava amb el passacarrer de la banda Unió Musical, que ha recollit a tres xiquetes i quatre xiquets, entre ells el meu.

A la Plaça Nova s’han reunit tots i s’ha iniciat el recoregut cap a la Plaça de l’Església. L’Eucaristia a l’església de Sant Miquel Arcàngel ha estat molt bonica i això hi ha que agrair-ho al rector En Santiago, a les catequistes, a les mares i pares, i, sobre tot, a les xiquetes i xiquets que en nombre de 22 han comulgat per primera vegada.

Moments emotius i significatius, com el moment de donar la pau, que els xiquets han portat una flor a la mare i han besat als pares o quan prenien la Primera Comunió i quan després de la missa, com sempre s’ha fet, el repartiment dels recordatoris i els regals de les catequistes.

Al final de l’acte religiós, cada família ha marxat amb els seus als llocs dels convits.

A la fotografia de Vero Vives podeu veure el final del recorregut de comulgats i pares, quasi a punt d’entrar a l’església. SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 de juny és Sant Silverio

Hui dilluns dia 20 és SANT SILVERIO papa. Mort a Ponza (Itàlia) l’any 537 va ser martiritzat.

Pel que fa al refranyer, dos refranys més del Corpus, que serà diumenge pròxim:

DE PROP O DE LLUNY, CORPUS DE JUNY (Enguany és quasi de lluny, perquè serà el dia 26, quasi acabant el mes de juny).

 

PER CORPUS I PER NADAL ELS SASTRES MATEN LA FAM

FONTS: www.santopedia.com i altres.

 

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 20 de juny de 2010

20110620151750-grancagada10.jpg

Fa un any just aquestes eren les notícies que publicava al blog:

- AJORNEN EL FESTIVAL FI DE CURS ESCOLAR, per la pluja de divendres.

- III ECONTRE MULTICULTURAL A GATA, dissabte 19 de juny.

- LA PENYA TAURINA DE GATA ORGANITZÀ, DISSABTE 19 DE JUNY, LA GRAN CAGADA. A la fotografia del lateral es pot veure la que es va publicar l’any passat. Enguany també s’ha celebrat aquesta curiosa prova.

- ELS JÚNIORS MAJORS DE GATA CELEBREN EL 40 ANIVERSARI.

- ELS ALEVINS DEL GORGOS C.F., quarts en el torneig de futbol 7 de El Verger.

- EL GATER VICENT MAS LEYDA GUANYA LA PROVA DE BENISSA I EL 14É CIRCUIT COMARCAL A PEU DE LA MARINA ALTA.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -68-.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( V ): 1871-1876.

Continue repassant les referències de Gata als llibres de la Història de la Diputació que l’any 2000 escrigué el Cronista alacantí Vicente Ramos.

Inicie el volum II (1871-1891) i ho faig a la pàgina 54, quan referix la situació de les carreteres i camins a l’1 de gener de 1871. Nomena carretera de segon ordre la de Silla a Alacant per Sueca, Gandia i la Vila Joiosa i diu que del límit de València a VENTA DE GATA s’han construit 14 kilòmetres i de la VENTA DE GATA a Altea en construcció 33,758 kilòmetres.
De tercer ordre és la de Gata a Xàbia, en la qual tota la línia i fins al mar hi ha construits 9 kilòmetres.

Quatre anys més tard, en 1875, el 31 d’abril queda constituïda la Junta Provincial d’Instrucció Pública d’Alacant presidida per Vicente Bertomeu. Quan parla del registre d’escoles públiques diu que GATA, dins del partit de Dénia, té dos escoles, una de xiquets i una de xiquetes.

A l’any següent 1876 trobem la situació del quadre viari de la província. De la carretera de Gata a Xàbia diu que la Permanent de la Diputació acordà el 15 de febrer manifestar al Sr. Ingenyer en Cap de la província, per conducte del Sr. Governador, que havent-se acabat la carretera de Gata a Xàbia, inclosa com de tercer ordre en el mateix pla de les de l’Estat, rebudes les seues obres i pagats els contratistes, era ja arribat el cas de que el Govern s’incautés d’ella i s’encarregara de la seua conservació.

També diu a la pàgina 195 del segon volum de Ramos que està en fase d’estudi o en tràmit avançat la via de Xaló a VENTA DE GATA.HUI AL B.O.P. TAXA D'URBANISME

Hui dilluns 20 de juny publica el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant (BOP) un edicte per el qual s’exposa al públic en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament de Gata, la modificació de l’ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LLICÈNCIES, EXPEDICIÓ DE DOCUMENT I PRESTACIÓ DE SERVEIS URBANÍSTICS.

Aquesta ordenança la va aprovar, amb caràcter provisional el plenari el passat 7 de juny. Ara hi ha un termini de 30 dies hàbils, a partir de demà, a fi que els interessats puguen examinar l’expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes.DISSABTE 25, IV ENCONTRE MULTICULTURAL DE GATA

Dissabte pròxim dia 25, a l’explanada del Grup Escolar de Gata es celebrarà el IV Encontre Multicultural de Gata. Hi participaran col·lectius de diferents països, com són Marroc, Argentina, Colòmbia, Equador, Espanya i altres països europeus.

La jornada s’iniciarà a les 12 hores amb un torneig de futbet internacional que durarà fins les 16 hores.

A les 17 hores se celebrarà una missa de campanya a l’explanada del Grup Escolar.

A les 18 hores tindran lloc els discursos que s’iniciaran amb un representant de la Plataforma d’Immigrants, seguit pel Principal Iman, el Rector Catòlic, el Regidor de Residents i tancarà l’Alcaldessa de Gata.

En acabar es realitzarà l’entrega de trofeus.

Seguidament, es podran sopar els plats típics de les diferents nacionalitat per cinc euros que estarà animat per música i danses tradicionals dels participants

Durant tota la jornada els visitants podran degustar tapes típiques dels diferents països al preu d’un euro.

El IV Encontre Multicultural està organitzat per la Plataforma d’Immigrants i la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel amb la col·laboració de la Regidoria de Residents de l’Ajuntament de Gata.

Si dissabte és l’Encontre Multicultural, no hi ha que oblidar que la festa de SANT JOAN és divendres dia 24. El barri de la Font del Riu el festejarà, per raons d’agenda de la parròquia i de l’Ajuntament, la següent setmana, del 30 de juny al 2 de juliol.

Encara també dissabte dia 25 celebrarà la parròquia el DIA JÚNIOR a nivell comarcal. Al llarg de tot el matí i part de la vesprada, tot el poble s’omplirà de joves júniors.

Tot això, el dia de la vespra del Corpus Christi. Moltes coses en tant pocs dies...DEMÀ PER LA VESPRADA, ARRIBA L'ESTIU AMB MOLTA CALOR

Entrarà oficialment a les 19 hores i 16 minuts

Diuen els serveis metereològics que demà farà molt calor. És el dia de l’entrada oficial dels solstici d’estiu, a tan sols tres dies de Sant Joan i ja sabeu que la Nit de Sant Joan és màgica i la gent gaudix d’anar a banyar-se els peus amb l’aigua de la mar.

Tornant a demà, a les 19 hores i 16 minuts entrarà oficialment l’estiu. Estem als dies més llargs de l’any i les nits més curtes. Diuen els experts que farà de calor la normal, pluges inclús i humitat, prou humitat. Així que a beure molta aigua, a posar-se fresquets als racons d’ombra i a descansar a les vacances, que molts ja han començat el 15 i uns altres ho faran l’1 de juliol. Nosaltres els gaters sempre esperem cap a finals de juliol per a gaudir de les festes patronals. Com seran enguany?. Són les festes de la crisi, podran superar-la amb actes per a tots i que no es no te tant?. Ja ho sabrem...

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -431, la d'ahir diumenge dia 19-

20110620213801-copia-de-image0-14.jpg

La foto que pose ara correspon a ahir diumenge, que era dia de Primeres Comunions. Ara passat ja trot el tràfec, comença una nova etapa la de moltes celebraciones, festetes, vacances i demés.

La imatge és tota una declaració d’intencions, de com eren els balls, les diversions dels anys 70, els anys de "la chica ye-yé", de Miguel Ríos. El color a la foto li dona més modernitat, però no deixa de ser una foto autèntica del ball a la Plaça Nova de les parelles de nuvis d’aleshores. Vegem a Pepe Valero i Pepita a l’esquerra. No identifique bé la parella del centre i si que reconec a la de la dreta, que és Vicente Dorotea i senyora, aleshores la seua núvia. Com han canviat els temps, però que feliços i tranquils vivien abans, en aquelles èpoques, no massa llunyanes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -432, la de hui dia 20-

20110620222331-copia-de-image0-11.jpg

Seguint amb la mateixa temàtica, la de festes, ací tenim a un dels conjunts gaters que proliferaven als anys 40. La foto va eixir a un programa de festes i posava "Maig de 1946" per tant és una data important i pròxima en quatre anys a una altra, recordeu aquella pel·lícula de "Verano del 42"... Bé, com vegeu el conjunt es deia "Taga", les síl·labes de Gata però al revés. Sols podem distinguir bé a Miguel l’estanquer, amb ulleres, just al mig tocant el saxo, instrument que després tocaria i seria un gran músic el seu fill, arribant a dirigir la banda del seu poble, Gata.SANTS I REFRANYS: Hui dia 21, primer dia d'estiu, és Sant Lluís Gonzaga.

El santoral no té molt a veure amb la climatologia, excepte alguns sants que ja s’han fet molt populars, com Sant Joan. Despusdemà serà la Nit de Sant Joan, però d’això ja en parlarem.

Hui dia 21 és el primer dia d’estiu. Es celebra la festivitat de Sant Lluís Gonzaga. A tots els "LLuïssos" del poble moltes felicitats.

SANT LLUÍS GONZAGA era italià que vixqué el segle XVI (1568-1591). Sigué canonitzat en 1726. Fou religiós jesuïta. Nascut de nobilíssima estirp i admirable per la seua inocència, renuncià a favor del seu germà el principat que le corresponia i ingressà en la Companyia de Jesús, morint, quan era un adolescent, per haver assistit durant una greu epidèmia a malalts contagiats.

Pel que fa al refranyer i com hui entrem a l’estiu, ací us deixe tres refranys referents a l’estació i al solstici, començant per aquell tan popular que coneguem: A L’ESTIU TOT EL MÓN VIU i la seua varietat: A L’ESTIU, TOTA CUCA VIU. I aquest altre: QUI PARLA MAL DE L’ESTIU, NO SAP EL QUE DIU.

FONTS: www.santopedia.com (santoral); www.astrogea.org i www.alzinar.com (refranyer).EL CRONISTA...FA UN ANY: 21 de juny de 2010

20110621084632-entradavllopis.jpg

Ara fa un any, aquestes eren les notícies que us proposava al blog del CRONISTA DE GATA:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 21 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -69-. La foto que il·lustrava aquella notícia us la torne a posar ací al costat. Es tracta de l’entrada del rector teuladí Vicent Llopis Bertomeu a la parròquia de Gata.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( VI ): 1878-1885

Comença aquest nou capítol de la sèrie i parla de la reunió dels comissionats el 5 d’abril de 1878. Entre els punts del dictamen hi havia el seté i que deia que es continuaren els treballs de la carretera d’Alacant a Silla, aturada i que tenia escandalitzada la província per les repetides pròrrogues que se li havien concedit al contratiste. Al punt aquest es deia que es pagaren les indemnitzacions dels terrenys que travessava la carretera al terme de GATA.

Dos anys més tard, en 1880, al ple del 4 d’abril en l’apartat de Vies de
comunicació, es destinà una subvenció de 5.000 pessetes a l’Ajuntament de Dénia per atendre a la recomposició del camí que, des d’aquesta ciutat, conduïa a GATA i altres pobles.

Un bot en el temps i arriba 1885. Donada la urgent necessitat
d’economitzar que afecta serosament també al pressupost de carreteres, la Comissió Permanent acordà dirigir una respetuosa exposició al Excm. Sr. Ministre de Foment, manifestant la impossibilitat en que es trobava la província de continuar atenent les considerables despeses que a la Diputació li ocasionava la conservació de la carretera de GATA a Xàbia.AVANÇ DEL PLENARI EXTRAORDINARI, INICI DE LA LEGISLATURA 2011-2015

AVANÇ: ¡¡ Què mal comencen les coses !!. ¡¡ Un ple amb quatre recesos manats per l’alcaldessa !!. Un cas històric

No se per on començar. He assistit al ple extraordinari d’inici de legislatura, la de 2011 a 2015, i tant el què us escriu com les persones, unes quinze, que estaven entre el públic, comentaven el mateix: ¡¡ Mal comencem !!. En els anys que porte anant a plenaris i mira que em porte, no hi havia vist aquest cas mai, legal completament, això sí. Per quatre vegades a quatre punts dels onze de la sessió de l’ordre del dia, l’alcaldessa Ana María Soler ha parat la sessió i ha fet un recés. I tot perquè s’havien presentat les esmenes conjuntes de PSOE i Bloc sense poder estuidar-les l’equip de govern o més bé el PP. Baixaven, estaven quinze o deu minuts i tornaven...Però entre mitges, acusacions velades, retraure coses passades i més. Jo em pregunte: ¿ així com va a funcionar el poble de Gata ?. Flac favor s’ha fet hui a la democràcia gatera.

Com el temps es tira damunt, demà us INTENTE (si puc contar o expresar) contar el què s’ha aprovat allí i com ha estat l’estrena de la legislatura, que jo qualificaria de "RARÍSSIMA" i de molt de nerviosisme. Diran que no i tot bé, però tots?. I com no estava la tele...Ara demà segur que el poble xarra tot el que vol i més i de tots els colorets...I sense haver estat allí.  

 

 SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 de juny és Sant Tomàs Moro

SANT TOMÀS MORO era anglés. Nascut al 1477 i mort el 1535 va ser
canonitzat en 1935. Fou màrtir per no acceptar el matrimoni del rei
Enrique VIII i mantindre’s fidel al primat del Romà Pontífex. Va ser
empressonat a la Torre de Londres. Pare de família es mantingué fidel a la Església Catòlica i va morir el 6 de juliol, unint-se així al martiri del bisbe Sant Joan Fisher.

Pel que fa al refranyer i a dos dies de Sant Joan, esperant la Nit de Sant Joan per a demà per la nit, us en pose dos referents al sant:

QUI RIU PER SANT JOAN, PLORA PER NADAL
QUI ENCÉN FOC PER SANT JOAN NO ES CREMA EN TOT L’ANY

FONTS: www.santopedia.com i http://cat.lleida.com.EL BLOG TÉ JA 45.000 ENTRADES

Passen prompte les mil entrades o visites dels usuaris, senyal de que vostés/vosaltres continuen/continueu ahí darrere, a l’altra part de la xarxa de les xarxes, Internet. GRÀCIES a totes i tots per les ja més de 45.000 visites.

Continue dia a dia, mes a mes, amb la mateixa il·lusió de fer poble, fer el blog del CRONISTA DE GATA.EL CRONISTA...FA UN ANY: 22 de juny de 2010

20110622214820-sj.jpg

Us pose els titulars de les notícies que van eixir al blog el 22 de juny de l’any passat:

- MÉS DE 70 DONANTS A LA COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG.

- DEMÀ COMENCEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU: 30 anys fent festa. La foto del patró Sant Joan que eixia l’any passat és la que il·lustra aquest article.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 22 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -70-GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( VII ): 1885-1891

Seguint amb aquesta sèrie, arribe al capítol VIIé.

El 29 de juliol de 1885 es facultà al Director d’obres provincials per a què, en nom i representació de la província, lliure al Sr. Ingenyier en Cap d’Obres Públiques de la carretera provincial de GATA a Xàbia, prèvies les formalitats degudes i amb la corresponent acta de recepció. El traspàs es va fer el 25 de setembre i la seua acta rebé l’aprovació del plenari el 3 de novembre.

Interessant document el que ofereix Ramos a la pàgina 589 del segon volum. Parla dels orígens del ferrocarril a la província i del que es va parlar per la Comissió Provincial el 7 de maig de 1888 i cita Gata quan
diu:"...que el ferrocarril de Alicante a Vergel debe ser de Alicante a
Denia, pasando por Gata, pues de este modo, recorriendo el mismo número de kilómetros, pone en comunicación a Teulada y a Jávea con dicha vía..."

Acabem amb el volum II de l’obra de Ramos. La reunió del 11 de setembre de 1891 la Comissió Provincial conegué el projecte que Gabriel Moreno Campo havia presentat a la Superioritat, sol·licitant "autorización para construir un tranvía con motor de vapor desde Denia a Jávea por Ondara y Gata". El tramvia no afectava a cap carretera provincial i la Diputació resolgué el 26 de setembre que es passara "para que puedan ser oídos los Ayuntamientos de los pueblos interesados".

FONT: Llibre segon de "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" Vicente Ramos. Diputación Provincial de Alicante. Alicante, 2000.

(Continue demà, a la vuitena part)JOSÉ CÍSCAR, PRIMER CONSELLER NASCUT A LA MARINA ALTA

20110622215818-copia-de-ciscaragata2.jpg

De Moraira, va ser alcalde del municipi veí de Teulada

Ahir per la vesprada es coneixia la notícia. Al nou govern de Camps estarà a la nova legislatura un Conseller nascut a la Marina Alta, el primer i únic fins ara, de la qual cosa hi ha que congratular-se. José Císcar Bolufer, conegut també per Pepe Císcar, ha pegat un bot i ha passat de ser alcalde de Teulada a delegat del Consell a Alacant i ara Conseller.

Camps el nombrà ahir CONSELLER D’EDUCACIÓ, FORMACIÓ I OCUPACIÓ, una tasca molt difícil, donada la situació actual de les tres àrees, sobre tot la primera.

Císcar va nàixer a Moraira l’any 1961. Advocat de professió. Va ser regidor de Ciudadanos por Moraira i després alcalde de Teulada pel PP DE 1999 fins a 2009, que va deixar l’alcaldia perquè va ser nomenat delegat del Consell a Alacant, per la mort del seu antecesor José Marín. A novembre de 2009 va ser elegit vicesecretari general del Partit Popular de la C.V. Finalment, el passat 22 de maig va ser elegit a les eleccions autonòmiques diputat de les Corts Valencianes.

Una carrera fulgurant, un temple i un saber estar en els moments difícils l’han portat a la Conselleria que dirigix des de hui mateix, que s’ha fet públic el nomenament al DOCV.

A la fotografia, al costat de l’alcaldessa de Gata i els regidors, a la seua visita oficial al poble com a delegat del Consell a Alacant. SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 , dijous, abans era el Corpus; és la Nit de Sant Joan. És també Santa Agripina de Roma

Hui dia 23 tenim els gaters moltes coses a celebrar. Per ser el dijous després de la Santíssima Trinitat abans, no fa molt de temps, es celebrava la festa del Corpus Christi. Però sabeu quan es va canviar oficialment de dijous a diumenge. Va ser en 1990 ara fa 21 anys.

Sols al convent del poble veí de Benissa es celebra encara per l’atri del edifici que enguany celebra el IV centenari, la processó del Corpus. Aquestos dies són les festes, enguany amb més rebombori, del Corpus del Convent.

També aquesta nit, per coincidència amb el calendari és la Nit de San Joan, eixa que la gent va a la mar a banyar-se els peus i pensar en un desig per a complir-se. L’Arenal de Xàbia és sempre la platja preferida dels gaters.

I del santoral no ens oblidem. Hui és SANTA AGRIPINA de Roma, verge i màrtir, que vixqué al segle I d.C., en temps de l’emperador Valerià.

Pel que fa al refranyer, no tenim més remei que recordar aquell refrany castellà que ja he posat alguna vegada al blog i que ara sols val ja per a dijous sant:

TRES JUEVES HAY EN EL AÑO QUE RELUCEN MÁS QUE EL SOL: JUEVES SANTO, CORPUS CHRISTI Y EL DÍA DE LA ASCENSIÓN.

I com demà és Sant Joan, també recordem aquell tan popular del sant estiuenc: PER SANT JOAN BACORES, VERDES O MADURES SEGURES.

FONT: www.santopedia.com.  EL CRONISTA...FA UN ANY: 23 de juny de 2010

20110623205810-font.jpg

Tal dia com hui de l’any passat, aquestes eren les notícies publicades al blog:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 23 de juny.

- COMENCEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -71-. A la part esquerre podeu veure en menut la foto que il·lustrava aquella entrada de la fotografia antiga de l’any passat, la inauguració de la font de la Plaça de l’Església.MOLTS ACTES AL CAP DE SETMANA: Del Festival a la processó

20110623213822-corpus11.jpg

Festival escolar fi de curs, Dia júnior, IV Encontre Multicultural, exposició de l’alumnat de l’Escola "Antoni Vives", Aplec de Rondalles i dia del Corpus

La cronologia ens obliga a portar un ordre, però s’amuntonen els actes, com ja ha passat algun cap de setmana.

Aquesta és la Nit de Sant Joan. Demà divendres 24 és el Dia de Sant Joan. La coincidència fa que es celebre al tardet i ja quasi la nit el Festival escolar fi del curs 2010-2011. Serà, com sempre, a l’explanada del Grup Escolar.

Dissabte 25 hi ha moltes coses: des de les 10 el Dia Júnior comarcal estarà en marxa. També, al llarg del dia i sobre tot a la vesprada, es farà a l’explanada del Grup Escolar, el IV Encontre Multicultural organitzat per la parròquia i l’Ajuntament. Després, per la vesprada, també serà la inauguració de l’exposició tancament del curs de plàstica experimental de l’Escola "Antoni Vives". Serà al Casal de la Música. Finalment, a l’església a les 20 hores serà l’Aplec de Rondalles. Aquest any la rondalla invitada és la de Calp.

Per últim, diumenge 26 és la celebració del Corpus Christi. A més de la missa solemne de les 12 del migdia, a la vesprada -20 hores- serà la tradicional processó en la qual eixiran les xiquetes i xiquets que enguany han pres la Primera Comunió, en total 37. Sota palis anirà la Sagrada Forma dins l’antiga Custòdia per l’itinerari habitual de les processons.L'ALCALDESSA, NOTÍCIA HUI A LA PREMSA

20110623215613-firma.jpg

Primera conseqüència del polèmic plenari del dimarts

Tal com us informava dimarts a la nit el plenari no va ser "normal". Ja tenim la primera conseqüència. Els diaris INFORMACIÓN d’Alacant i LEVANTE-EMV de hui, dijous 23 de juny, es fan ressó del "malestar" de l’alcaldessa de Gata, que ahir matí va a anar a la delegació de l’INEM a Dénia a apuntar-se a la llista de l’atur, ja que segons diu ella -ho podeu llegir en paper o en digital- des del passat 11 de juny està sense dedicació i si ara prospera l’intenció de fer-la "mileurista" per part del Bloc i PSOE, seguirà en l’atur, diu l’alcaldessa. També EL MUNDO digital publica des d’aquesta vesprada la mateixa notícia i curiosament li posa a l’alcalde anterior el nom de "Juan Diego" i no José Diego. Sense comentar la notícia, us pose els titulars que apareixen a la premsa hui.

LA ALCALDESA DE GATA SE APUNTA AL PARO AL TRATAR LA OPOSICIÓN DE IMPONERLE UN SUELDO MILEURISTA

Diu el subtítol: La popular Ana María Soler acusa a PSPV y Bloc de "machistas" al menospreciarla como mujer que ejerce un cargo público de responsabilidad

L’article el signa el periodista Alfons Padilla.

(Podeu consultar la notícia a aquesta adreça: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/06/23/alcaldesa-gata-apunta-paro-tratar-oposicion-imponerle-sueldo-mileurista/1141535.html o també en paper al diari INFORMACIÓN d’Alacant.

Al Levante-EMV també hi trobareu la notícia. Aquesta és l’adreça: http://www.levante-emv.com/comarcas/2011/06/23/alcaldesa-gata-apunta-paro-tratar-oposicion-imponerle-sueldo-mileurista/818420.html. La mateixa informació la podeu trobar en paper al diari valencià a la fulla de Comarcas la Marina Alta.

A El Mundo-Comunidad Valenciana podeu trobar també aquesta notícia i el seu titular diu així: ALICANTE-En el municipio de Gata de Gorgos. LA ALCALDESA SE APUNTA A LAS LISTAS DEL PARO.

Als subtítuls: Socialistas y Bloc han propuesto rebajar su sueldo hasta los 1.500 € brutos. Soler denuncia que el anterior alcalde socialista se subió el sueldo 3.000 €. "No sé si lo hacen porque soy mujer, pero mi situación es precaria", asegura.

Cal dir que en el punt del dia de l’assignació de retribucions a l’alcaldessa, el PP proposava un sou, en brut, de 2.492,88 euros i l’esemana dels grups Bloc i PSOE era de rebaixar-ho a 1.500,00 euros brut. Després del debat, a proposta del portaveu del Bloc maties Monfort, es deixà el punt sobre la taula, per tal de poder arribar a un consens millor entre els tres grups polítics.

(Seguisc informant-vos del ple més endavant)GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( VIII ): 1894-1904

Encete un altre capítol i un altre llibre de Vicente Ramos. Aquest és el tercer volum.

A la pàgina 114 trobem la primera referència a Gata, corresponent a l’any 1894. Es parla de com estaven al començament d’eixe any les carreteres de la província: De tercer ordre es trobava la de GATA A XÀBIA i deia:
"Toda la linea. Construida Kms. 10,102. En esta longitud está incluida la
travesía de Jávea que se arregló por el Ayuntamiento".

D’aquest any ens anem a 1904. A la pàgina 454, quan parla dels districtes notarials d’eixe any, pel que fa al de Dénia diu: "También debe suprimirse la NOTARÍA DE GATA, puesto que ésta, como las de Jávea y Teulada, tienen escasa contratación, y, suprimiendo la primera, podrían las otras aumentar de importancia".

A la pàgina 457 posa la nòmina dels Notaris que exercien a la província en 1903. Al partit de Dénia parla de Marcos Antonio Nogueroles resident a Gata.

El 20 de juny de 1904, el Ple de la Diputació fa front a la filoxera. Diu que el Consell provincial d’Agricultura, Indústria i Comerç agraí el 9 d’agost el recolzament rebut de la Permanent en la lluita contra la filoxera. Diu que des de el seu escó del Senat, Antonio Torres Orduña parlà sobre la situació lamentable dels bancals de ceps en els termes municipals de Xàbia, Pedreguer, Beniarbeig, Denia i GATA.

FONT: Llibre Historia de la Diputación Provincial de Alicante. Vicente
Ramos. Edita: Diputación Provincial de Alicante. Tomo III (1892-1909).

(Continuarà demà...)PLENARI PRIMER DE LA LEGISLATURA ( I )

20110623225219-copia-de-dscf2112.jpg

Portaveus, assignació als grups polítics, sessions, comissions informatives, mesa de contractació,...

Al llarg d’uns quants dies aniré posant-vos el ple de dimarts, aquell que com us avançava va tindre quatre recesos i així quedarà per a la història municipal de Gata. Però anem al què de veritat interessa:

La primera sessió plenària d’aquesta legislatura es celebrà dimarts a les 20 hores. Onze punts conformaven l’orde del dia.

1) Grups polítics i portaveus. Per a coneixement del Ple.

Els tres grups polítics del municipi (PP, PSOE i Bloc) tenen ja assignats els portaveus. Del PP és MAITE SIGNES CASELLES. Del PSOE VICENT FONT LEYDA i del Bloc MATIES MONFORT MONFORT.

2) Assignació econòmica per a grups polítics.

A aquest punt es produí la primera esmena i el primer recés. Mentre la proposta de l?Alcaldia era de una assignació fixa de 35 euros i 70 per cada regidor del partit, la esmena del PSOE i Bloc deia 300 euros fixes. Va guanyar aquesta proposta per set vots a favor i sis en contra.

3) Periodicitat de les sessions de l’Ajuntament en Ple. amb proposta d’aprovació.

Hi hagué unanimitat. Com ja venia sent costum tots els úiltims dimarts de mes impar es farà ple i el últim de juliol, per les festes patronals, s’avançarà al segon.

4) Número, atribucions i composició de les comissions informatives. Amb proposta d’aprovació.

Sols s’afegix una especial que es dirà d’ordenació urbana.

5) Constitució de la Mesa de Contractació. Amb proposta d’aprovació.

Torna a fer-se l’esmena i torna el recés. Mentre la proposta de l’Alcaldia era de que la presidència l’ostentava l’alcaldessa, com és lògic, i es posava un regidor de cada partit, l’esmena deia que sols amb l’alcaldessa del PP i dos regidors de cada partit dels signants de l’esmena, PSOE i Bloc. S’aprovà aquesta per set vots a favor i sis en contra.

A la imatge del costat podeu veure a tota la Corporació el dia de la investidura.

(Continuarà demà divendres) FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -433, la de dimarts 21-

20110623230145-copia-de-image0-21.jpg

Deixe ja la hora última del dijous 23 de juny per a posar al dia les fotografies antigues. Comence per la corresponent al dimarts dia 21.

Foto en color, perquè no és molt vella de temps, però ja és un record, perquè aquesta piscina era la primera que es va fer al poble, la d’Alcolaies i que ara ja ha desaparegut. Inconfundibles el transformador que encara està i al fons el Montgó. Per això la porte a les fotografies del record, perquè sempre recordarem els primers cursos de natació a esta que tenia unes dimensions considerables. Ara sabeu que la nova piscina més menuda i menys fonda s’intal·la al complexe esportiu de Les Costeres, junt al nou camp de futbol.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -434, la d'ahir dimecres 22-

20110623230936-image0-44.jpg

Una altra foto en color, però de fa ja uns quants anys, tenint en compte que ara ja en fa alguns que estan modificades les andanes i els accesos. A la dreta podeu veure ombrelles. Eren les tauletes per a esperar al tren turístic "Limón Express" i a un dels magatzems s’habilitava un baret i feia la seua festa, el seu moviment. Ara això ja és història.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -435, la de hui-

20110623232428-copia-de-image0-37.jpg

La foto que tanca aquesta terna d’actualització és d’un grup de joves, que tenen com a tema principal el carro i aquest va carregat de meló. Els joves disfruten i miren tots a la càmera, ja estiguen dalt o baix del carro. La imatge va eixir a un prigrama de festes, facilitada per Josefa Salvá Rodríguez. Resava allí l’any 1950.SANTS I REFRANYS: Ahir 24 Sant Joan Baptista; hui 25, Sant Guillem

Ahir dia 24 potser siga un dels pocs dies que no vaig escriure al blog del Cronista de Gata. Circumstàncies socials i festives no ho van permetre. Ara comence enjorn, tant que passen tan sols vint-i-tres minuts de la mitjanit.

Ahir era SANT JOAN BAPTISTA, sant del solstici d’estiu, del barri de la Font del Riu de Gata, que enguany ajorna una setmana les festetes; de les Fogueres de Xàbia i de les de Sant Joan i Alacant. El de les bacores. El precursor de Jesús que vivia al desert esperant al Mesies.
Molts gaters porten el nom de Joan, be en solitari o compost. A tots ells, espere passaren una bona onomàstica.
Però el que es celebrava ahir era la seua Nativitat a Ain Karim (Israel). Dins del si matern, al quedar-se ple de l’Espírit Sant, exultà de goig per la pròxima arribada de la salvació del gènere humà. El seu naixement profetitzà la Nativitat de Crist.

Hui dia 25, dissabte, és SANT GUILLEM de Goleto, sant italià mort l’any 1142. Abat i monjo es va per pelegrí i pobre per amor de Crist. Fundà el monestir de Montevergine i va reunir a uns monjos als que donà una profunda doctrina espiritual. Després fundà també altres monestirs variats, masculins i femenins, a l’Itàlia meridional.

Pel que fa al refranyer, posaré tres refranys del sant d’ahir, Sant Joan:
PER SANT JOAN, LA NIT MÉS CURTA DE L’ANY
DE NADAL I DE SANT JOAN, NOMÉS N’HI HA UN CADA ANY
ELS FOCS DE SANT PERE, SE SALTEN PER DARRERE, I ELS DE SANT JOAN, SE SALTEN PEL DAVANT

FONTS: www.santopedia.com i http://polsim.blogspot.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 24 i 25 de juny de 2010

20110625003924-corpus3.jpg

Repassem ara que vaig publicar l’any passat el dia de Sant Joan 24 i al dia següent, 25.

SANT JOAN, 24 de juny:

- HUI ÉS EL DIA DE SANT JOAN, SEGON DIA DE FESTES A LA FONT DEL RIU.
- GATA VA SER NOTÍCIA...un 24 de juny.
- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -72-.

Dia 25 de juny:

- GATA HUI 25 DE JUNY AL BUTLLETÍ OFICIAL DE LA PROVÍNCIA.

- DIMECRES 30, JORNADA DE SOSTENIBILITAT A GATA.

- AQUESTA VESPRADA, CONCERT DE LA BANDA JUVENIL DE GATA.

- FESTES DE LA FONT DEL RIU: HUI PUTXERO GEGANT I ROCK.

- GATA FORMARÀ PART DE L’INTENT DEL GUINESS DEL DESDEJUNI.

- DE HUI A DIUMENGE, CIRC AL CAMP DE FUTBOL.

- GATA VA SER NOTÍCIA...UN 25 DE JUNY. La foto que allí eixia de la celebració del Corpus és la que torne a reproduir.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -73-.

 GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( IX ): 1904-1909

Sabieu que Gata va passar a dir-se Gata de Gorgos en 1907 ? Algun dia estudiarem més a fons aquest canvi de nomenclatura del poble

Seguint el tercer volum de la "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" -III Tomo- del desaparegut cronista alacantí Vicente Ramos, arribem a 1904.
 
En la Real Orde del 8 d’agost de 1904 es relacionen els ferrocarrils secundaris amb subvenció de l’Estat que deuen construir-se en la província. La llista la fa l’Ingenyer en Cap d’Obres Públiques Juan Miró Moltó i entre les línies plantejades, les seus longituds i observacions està:
"2.- De Villajoyosa a Denia por Altea y Pedreguer con ramal a Jávea por
Gata.- 80.- kilómetros.
Per Llei de 1 d’agost de 1889 s’autoritzà la construcció d’esta línia fins Dénia.
 
El 4 d’octubre de 1904, la Permanent per urgència aprovà, ja que la Diputació no es reunia fins el 11 i el sis acabava el termini per a remetre la proposta. El pla comprenia, entre d’altres la següent línia:
3ª.- "De Villajoyosa a Denia por Altea y Pedreguer con un ramal a Jávea y Gata".
S’acordà dona compte a la Excma. Diputació del fet.

A la pàgina 570 recull Vicente Ramos la reunió de la Permanent. Aquesta va veure amb satisfacció el projecte de "Reformas de la Nomenclatura geográfica de España", a iniciativa de la Real Sociedad Geográfica. Entre les variacions de la província estava GATA que passava a dir-se GATA DE GORGOS.

En 1908 Gata era un problema arruïnat per la filoxera. Recull Ramos al preàmbul de l’any i en boca de l’escriptor Ricardo Sánchez Palacio (Alacant 1846-Alacant 1931) subratlla que..."Gata es otro de los pueblos que están llamados en breve a desaparecer, habiendo perdido totalmente su riqueza aniquilada por la filoxera".
Ramos seguix parlant del tema i ara és Rafael Gasset, fill adoptiu d’Alacant, qui denuncià davant el Congrés: "En la costa levantina, en el
pueblo de Gata, que tiene 4.000 vecinos, a consecuencia de la pobreza que allí reina por la plaga de la filoxera que ha devastado aquellos campos, se han ausentado 300 familias hace muy poco tiempo y se anuncia la partida de más de 200. El médico, el cura, el cura, el alcalde, el juez, todas las personalidades del pueblo se dirigen al Gobierno en solicitud y demanda de auxilio".
Precisament aquestes sol·licituds les recull Ramos en el seu llibre "Historia parlamentaria" Ob.cit.III, p.454).

Finalment, mirem el 1909. El llibre III a la seua pàgina 640, quasi al final del volum, parla de la sessió del 8 de juliol d’eixe any. Hi havia moltes dificultats recaudatòries. Nomena alguns municipis que no hi havien ingressat res per contingent corrent i altres, entre ells GATA, que havien abonat "parte menor de la debida".L'ALCALDESSA ÉS NOTÍCIA A LA PREMSA ( II ) -Ahir divendres 24-

Seguixen els mitjans de comunicació parlant del sou de l’alcaldessa. Us pose les notícies d’ahir divendres dia 24, Sant Joan:
 
La decisió de l’alcaldessa d’apuntarse a l’atur ("paro") i la repercusió que està tenint aquesta notícia fa que es complique la feina per alguns mitjans. Fins a Tele5 al programa de María Teresa Campos ha arribat al pareixer la notícia, pel que hem sabut, i també a Canal 9 TVV.
Encara cueja el tema a la premsa amb les respostes de l’oposició incloses.

LAS PROVINCIAS (diari en el qual he col·laborat més de quinze anys, però que ara ja no ho faig) a la secció de la Marina portava ahir divendres 24 un reportatge ampli del tema, amb entrevista inclosa del periodista Carlos López. A la portada del diari es podia llegir: "GATA DE GORGOS. PSPV Y BLOC PONEN UN SUELDO DE 25 EUROS AL DÍA A LA ALCALDESA". A la fulla 16 era eixe el titular. Al subtítol deia: "La oposición está dispuesta a negociar con la munícipe del PP pero asegura que el Consistorio tiene una deuda de casi 4 millones de euros". A un "ladillo" deia: "Ana María Soler ya está apuntada en las listas del paro de Gata". La foto que il·lustrava el reportatge estava feta al despatx d’Alcaldia i al seu peu deia: "La alcaldesa de Gata, Ana Mª Soler muestra los documentos de su inscripción en el paro".
 
La resposta de l’oposició, i més concretament del PSPV, la trobavem al LEVANTE-EMV a la fulla de la Marina Alta. El títol: "ACUSAN A LA ALCALDESA DE GATA DE HACER TEATRO AL APUNTARSE AL PARO". Tot l’article eren declaracions del PSPV.

També EL PAÍS en la seua edició de COMUNIDAD VALENCIANA escrivia sobre el tema. A la pàgina 5 de la Comunidad Valenciana titulava: LA ALCALDESA DE GATA DE GORGOS SE APUNTA HOY A LA LISTA DEL PARO. Signava l’article A.Balaguer, Alicante.

 L'ALCALDESSA ÉS NOTÍCIA A LA PREMSA ( III ) -Hui 25 dissabte-

20110625201743-alcal.jpg

Els diaris CANFALI MARINA ALTA, INFORMACIÓN d’Alacant, LEVANTE-EMV i LAS PROVINCIAS (La Marina) seguixen amb la notícia de la setmana, a nivell polític de Gata: el sou de l’alcaldessa. Al Canfali també inclou la resta del primer plenari.

Us pose els titulars i el que diuen cadascun d’ells així com els enllaços:

CANFALI MARINA ALTA, edició de hui dissabte: "COMARCA: PSPV I BLOC IMPOSEN AL GOVERN DE GATA UNA REBAIXA DEL 31,5% EN LES DESPESES A REGIDORS I PARTITS". Al subtítol: "L’alcaldessa s’inscriu a l’INEM davant l’intent de l’oposició de reduir-li el sou als 1.000 euros." (Podeu adquirir el diari en paper o consultar-ho en digital).

INFORMACIÓ d’Alacant: Un article que signa A.P.F. titula: "LA ALCALDESA DE GATA DICE QUE YA ES UNA MÁS DE LOS CINCO MILLONES DE PARADOS". Al subtítol: "Ana María Soler ha perdido la dedicación exclusiva y sólo disponía de 15 días para apuntarse al desempleo". A la fotografia: "La alcaldesa, en la oficina del Inem.  Información". Aquest és l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/06/25/alcaldesa-gata-dice-cinco-millones-parados/1142307.html.

LEVANTE-EMV porta el mateix article que INFORMACIÓN.

Finalment, LAS PROVINCIAS-La Marina: L’article de Carlos López titula: "LA ALCALDESA DE GATA COBRARÁ DEL PARO A LA ESPERA DE PACTAR CON LA OPOSICIÓN". Al subtítol: "La popular Ana María Soler presidió ayer la primera junta de gobierno local, tras inscribirse en el Servef y pedir la prestación". Al peu de la fotografia de Tino Calvo, que reproduïsc al blog posa: "Ana María Soler, alcaldesa de Gata, ayer, en la puerta de la oficina del Servef en Dénia". Podeu trobar l’enllaç digital: http://www.lasprovincias.es/v/20110625/marina/alcaldesa-gata-cobrara-paro-20110625.html.

Afegisc l’enllaç al vídeo de YOUTUBE que em facilita el fidel usuari del blog JJ, al qual li ho agraïsc, sobre el mateix tema. El vídeo està publicat per l’Agencia Europapress.es ahir mateix dia 24/6/2011 i dura 1 minut i 49 segons. Porta per títol: "ALCALDESSA SUSPENDIDA DE SUELDO SE APUNTA AL PARO". Podeu veure’l punxant ací: http://www.youtube.com/watch?v=0pg_ofJIc-o.

FONTS: Els diaris i l’agència de notícies anomenats ja a l’article. Fotografia: Tino Clavo (LP).FESTIVAL FI DE CURS DELS ALUMNES DEL C.P. "SANTÍSSIM CRIST" DE GATA

20110625190132-festi.jpg

Ahir divendres, dia de Sant Joan, es va celebrar al llarg de la vesprada i la nit el Festival fi de curs, des de les 20.30 hores. L’últim dia de classe va ser dijous 23 de juny. De les 9.30 a les 11 hores es va fer l’exposició del treball realitzat en el programa ecoescola 2010/2011. L’alumnat de 6é curs va realitzar una lectura/redacció sobre el programa a les 9.45 hores.

De 10 a 11 hores es va fer l’assaig general del festival del dia següent.

De les 11 a les 11.30 hores es va fer pati i després fins les 12 lliurament d’un "polo". De 12 a 13 hores assaig general.

Ahir van actuar tots els grups i classes amb un denominador comú per al festival "Les cançons de l’estiu". Totes les xiquetes i xiquets, des de pàrvuls fins 6é van demostrar un estil propi, una gran il·lusió i sempre guiats per els/les mestres. Entre les actuaciones de segon i tercer de Primària es va fer un descans i pares i avis van sopar. Tota l’explanada estava plena de gent.

Començà la festa, organitzada per l'AMPA del col·legi, el mateix col·legi i amb la col·laboració de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Gata, a les 17.30 hores amb una partida simultània d'escacs amb el campió comarcal i subcampió provincial, el gater FRANCISCO MORATÓ. A les 18 hores es va berenar i es va jugar amb inflables des de les 19 hores. A les 20 hores actuaren els alumnes del taller de dansa i a continuació ho feren xiquetes i xiquets de pàrvuls de 3, 4 i 5 anys, i de Primària 1er i 2n. Després del sopar com ja he dit, van actuar els alumnes de 3er, 4rt, 5é i 6é de Primària. Finalment, es va fer el lliurament d'orles a l'alumnat de 6é que s'acomiadava de l'escola per a passar a l'institut.

L’acomiadament del present curs es farà del tot dimecres 29 de juny, dia de Sant Pere, dia en el qual es lliuraran les notes. 

La direcció del Centre ja ha informat del començament del curs que ve 2011/2012 que serà el dijous dia 8 de setembre. Abans, el dilluns 5 de setembre es realitzarà la confirmació de matrícula i es lliurarà el "bonollibre".

(Al muntage fotogràfic podeu veure distints moments de les actuacions i el sopar d’anit al Festival. Fotos: Vero Vives). PRIMER PLENARI DE LA LEGISLATURA: 2011-2015 ( i II ): Quantitats per assistir a sessions; dedicació exclusiva; Junta de Govern Municipal; delegacions dels regidors

Continue amb l’explicació del ple extraordinari del passat dimarts, el primer de la legislatura 2011-2015, després de tres dies plens de notícies al respecte del punt de l’assignació del sou de l’alcadessa, que han estat publicades a la premsa per tot arreu.

Vaig deixar dimecres dia 22 la part primera del plenari al punt 5é que explicava com resultava la Mesa de Contractació. Continue amb els 11 punts de l’orde del dia.

6) Nomenament de representants municipals en òrgans de representació corporativa. Amb proposta d’aprovació.

Aquest punt es deixà sobre la taula.

7) Determinació de les quantitats a percebre pels corporatius en concepte d’indemnitzacions per assistència a sessions. Amb proposta d’aprovació.

Es va determinar la quantitat que percebran els corporatius per assistència a les sessions plenàries que serà de 100 €, 35 per assistència a la comissió de govern, i de 35 € per assistència a la comissió informativa, també aprovat per esmena presentada amb 7 vots a favor del PSOE i BLOC i 6 en contra del PP que proposava continuar de la mateixa manera que fins ara.

8) Determinació de membres corporatius que exerciran els seus càrrecs amb dedicació exclusiva i determinació de les seues retribucions. Amb proposta d’aprovació.

Pel que fa a la retribució de l’Alcaldessa (dedicació exclusiva), malgrat que l’oposició presentà una esmena a la proposta de l’equip de Govern, aquest punt es decidí deixar-lo damunt la taula per arribar a un consens, el mateix que passà amb els nomenaments de representants municipals en òrgans de representació corporativa que també es quedà damunt la taula per estudiar-ho millor.

Aquest punt és el que desencadenà que l’alcaldessa anara a puntar-se a l’atur, com ja vaig dir en altre comentari.

9) Nomenament de membres de la Juna de Govern Municipal i delegacions de l’Alcaldia en el referit òrgan municipal. Per a coneixement del Ple.

10) Nomenament de tinents d’alcalde. Per a coneixement del Ple.

Respecte a les tinences d’Alcaldia: MAITE SIGNES CASELLES serà la 1ra Tinent d’Alcalde. JOSÉ GUILLERMO CHOLBI SART el 2n. MARÍA ROSA SIMÓ PEDRÓS la 3ra i JUAN BERNARDO PEDRÓS TALÉNS, el 4t Tinent d’Alcalde.

11) Delegacions genèriques de l’Alcaldia. Per a coneixement del Ple.

ALCALDESSA, ANA MARÍA SOLER OLIVER: Serveis Municipals, Personal i Parcs i Jardins.

MAITE SIGNES CASELLES: Urbanisme (Planejament, gestió, execució i obres públiques) i  Benestar Social.

JOSÉ GUILLERMO CHOLBI SART: Economia i Hisenda, Foment i Desenvolupament Local (Turisme, Agricultura, Comerç, CREAMA, Industria).

MARÍA ROSA SIMÓ PEDRÓS: Festes, Esports i Governació (Policia, Protecció Civil, Trànsit).

JUAN BERNARDO PEDRÓS TALENS: Educació, Cultura, Residents i Joventut.

SALVADORA CASELLES PEDRO: Participació Ciutadana, Sanitat i Medi Ambient (Energies Renovables, Noves tecnologies)

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -436, la d'ahir dia 24-

20110625233122-copia-de-corpusbassa.jpg

Com demà és la festa del CORPUS CHRISTI porte entre hui i demà algunes fotografies de la festa, tretes no fa massa any però ja fa algun any. Aquesta, que correspon a ahir dia 24, sant Joan, és en color però ja té anys. Les dos xicones hui són unes dones i la tia Tonica "la Sariera" (mare de Pasqual), propietària de la fotografia apareix junt amb elles. Una de les dos dones que van caminant per la vorera del carrer és la dona del sastre, veïna d’ells. És al carrer la Bassa davant de Casa de les perruqueres. Com es pot veure està el carrer molt adornat, esperant el pas de la processó del Corpus.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -437, la de hui dia 25-

20110625234506-copia-de-75adoracionocturna.jpg

Una altra foto en color, també de temàtica religiosa, de fa 32 anys. L’any 1979 es va complir les noces d’argent (25 anys) de la secció d’homes de l’Adoració Nocturna de Gata. La secció de dones començaven la seua participació eixe any. La secció d'homes de l'Adoració Nocturna Espanyola a Gata es va fundar l'any 1954, estant de rector regent En Manuel Castelló Quilis. Pel que fa a la foto que us mostre, al replà de les escales del Grup Escolar vell es va fer la missa solemne. Es poden veure les banderes a la dreta de la foto i rectors concelebrant l’eucaristia, entre ells el rector regent en eixe moment, baix al centre de la foto, En Vicente Marqués Pastor.SANTS I REFRANYS: Festa del Corpus Christi. Hui també és Sant Pelayo.

La festivitat del Corpus es va passar en 1990 de dijous a diumenge i així continua. És la festa del "Cos de Crist" la solemnitat del Cos i la Sang de Crist. Una festa de l’Església catòlica destinada a celebrar l’Eucaristia.

Quan va començar el Corpus a celebrar-se?. Al segle XIII la religiosa Juliana de Cornillos la promou i Sant Tomàs d’Aquino la difón, component himnes que, inclús, encara es canten a l’església de Gata i que s’escolta pels carrers de Gata, el "Pangue lingua". Al segle XIV, el papa Clemente Vé ja dona les normes per tal de regular la processó per dins de les esglésies. Quan el papa Nicolás Vé ix processonalment amb l’Hostia Santa pels carrers de Roma el dia del Corpus Christi en 1447 comença aquesta tradició que encara hui perdura.

Pel que respecta a Gata hui han voltejat les campanes i a les 20 hores serà la processó solemne.

Però, el santoral continua i hui dia 26 de juny és SANT PELAYO de Còrdoba. Naixqué a Galícia en 911 i va morir màrtir jovenet a Còrdoba l’any 925. Als tretze anys, per voler conservar la seua fe en Crist i la seua castitat davant els costums deshonests d’Abd al-Rahmán III, califa dels musulmans, consumà el seu martiri gloriós.

Pel que fa al refranyer està clar que hui en pose un del Corpus, festa que es commemora hui:

ALABAT SIA CORPUS

FONTS: http://es.wikipedia.org; www.santopedia.com.

 EL CRONISTA...FA UN ANY: 26 de juny de 2010

No era Corpus, ja s’havia celebrat la solemnitat i aquestes eren les dos úniques notícies gateres que eixien al blog fa just un any tal dia com hui dia 26:

- GATA FA 120 DESDEJUNIS FAMILIARS...I LA COMUNITAT 1.500.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -74-.HUI ÉS LA FESTA DEL CORPUS: Enramada pels carrers de Gata

20110626181725-corpus22.jpg

L’enramada de la murta, floretes i altres complements, ha estat sempre una constant en els carrers de Gata el dia de la solemnitat del Corpus Christi. Al muntatge fotogràfic que us he preparat podem veure distintes èpoques de la festa. Finals del segle XIX, amb una foto molt significativa i espectacular que conserva l’Arxiu Parroquial. A mitat del segle XX, a una de les taules -la de Ca la Senyora Rosa el Paresant-; als anys 90 del segle XX a la taula que es posava i es posa encara a Ca Tender al carrer la Bassa, una vista general del mateix carrer enramat de murta i la festa del Corpus l’any passat.

Perquè els barrancs de les Valls van ser visitats per desenes de persones per tal de recollir un poc de murta i escampar-la al pas del Santíssim Sacrament. Les flors caseres i altres complements acabaran d’adornar els carrers.

Enguany la processó començarà en menys de dues hores, a les vuit de la vesprada. Estaran com sempre les xiquetes i xiquets de Primera Comunió, mares i pares i tots els fidels, les banderes de l’Adoració Nocturna Espanyola, l’antic palis i la més antiga custòdia de finals del segle XIX. Anirà l’itinerari pel carrer Sol, una mica més curta. Hi haurà taules, com ja és tradicional al nostre poble, al començament del carrer Teulada, al Carrer Sol, precisament, al carrer Signes, al carrer la Bassa i al carrer Bisserot. S’escoltaran les típiques i tradicionals cançons eucarístiques.

A la nit o bé demà us posaré un reportatge de la processó.

(Publica al seu blog el CRONISTA DE GATA Miguel Vives)

  SANTS I REFRANYS: Hui dia 27 és Sant Ciril i Santa Alícia

SANT CIRIL d’Alexandria es commemora hui dia 27 de juny. Naixqué el 376 i va morir el 444. Doctor de l’Església, Bisbe i Patriarca. Va ser elegit per a ocupar la seu d’Alexandria, a Egipte. Treballà molt per tal de mantenir íntegra la fe catòlica, i al Concilio d’Éfeso defensà els dogmes de la unitat de persona en Crist i la divina maternitat de la Verge María.

També hui és SANTA ALÍCIA.

Pel que fa al refranyer, seguim amb els de juny. Us en pose dos més:

DE SANT JOAN DE JUNY AL NADAL, MIG ANY CABAL

PEL JUNY, MOLT SOL I MOLTA SON

FONTS: www.santopedia.com; www.vila-real.info i www.xtec.cat.EL CRONISTA...FA UN ANY: 27 de juny de 2010

20110627203024-circ.jpg

Refrescant la memòria podem recordar quines notícies eren les que es publicaven al blog del CRONISTA el 27-6-2010:

- UNA VISITA AL CIR, ahir dissabte. (A la fotografia del costat, podeu recordar la mateixa que publicava l’any passat).

- ACTUACIÓ AL III RECITAL POÈTIC VICENTÍ DE LA FONT SANTA A TEULADA.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 27 de juny.

- EL BLOG SUPERA LES 3.000 VISITES (I just anit arribava el blog a les 46.000).

- HUI DIUMENGE, ÚLTIM DIA DE FESTES A LA FONT DEL RIU.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -75-.CEL BLOG DEL CRONISTA SUPERA JA LES 46.000 ENTRADES

Una vegada algú va dir si tenia que posar cada mil entrades i jo li vaig dir que així em controlava jo mateix el temps que la gent tardava en entrar, els usuaris, que feu/fan vosaltres/vostés, també el BLOG, amb les visites, comentaris, apreciacions, puntualitzacions.

El blog arribà anit a 46.000 entrades i ara ja està en 46.160. Cada vegada més a prop de 50.000. Tot gràcies als usuaris. MIL GRÀCIES i endavant.  EXPOSICIÓ-CLOENDA DEL CURS DE L'ESCOLA DE PLÀSTICA

20110627205051-fi-curs.jpg

Dissabte passat, 25 de juny, es va inaugurar la mostra exposició de cloenda del curs de l’Escola d’art contemporani de Gata, que porta per nom al desaparegut pintor gater Antoni Vives. L’exposició recull una gran diversitat de conceptes, d’estils, temàtiques i tècniques d’allò més dispar com és ja habitual a aquesta escola. A la inauguració van assistir el regidora de Cultura de l’Ajuntament de Gata, Juan Pedrós Talens; el mestre Josep Ginestar, així com els autors i molta gent de tota la zona.

L’exposició, que estarà oberta fins al dia 10 de juliol és una cita inexcusable per als seguidors de la plàstica contemporània. L’horari és de dimecres a diumenges de 19 a 21h a la sala d’exposicions del Casal de la Música. 

FONT: Text i fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.L'ESGLÉSIA PARROQUIAL, MARC DEL Vé APLEC DE RONDALLES

20110627210007-rond1.jpg

Dissabte passat 25 de juny també es celebrà el Vé Aplec de Rondalles de Gata de Gorgos a l’església Sant Miquel Arcàngel de Gata organitzat per l’Escola Municipal de Música i la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata.

L’aplec va reunir dos formacions de la comarca: per una part, l’Escola Calpina de Corda, i per l’altra la Rondalla de l’escola municipal de música del nostre poble.

Tots els allí presents pogueren gaudir de la música amb un excepcional programa que ens havien preparat per part de les dos rondalles. La de Calp dirigida per Vicent Mut Abellan i la de Gata per Manuel Olivenza i Maite Jaén.

A l’acte assistiren l’alcaldessa de Gata, Ana Maria Soler, i el Regidor d’Educació, Juan Pedrós, qui feren entrega d’una placa commemorativa als directors de les dues rondalles.

FONT: Text i fotografies: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.PROCESSÓ DEL CORPUS A GATA ( I )

20110627211334-corpus1.jpg

Com una imatge val més que mil paraules, diu el refranyer, l’article és més gràfic que d’escriptura. Ahir, diumenge, poc més de les vuit de la vesprada, començava, al repic i volteig de campanes, la processó de la solemnitat del Corpus Christi. L’enramada del Corpus es feia visible a tots els carrers de l’itinerari en major o menor mesura. Flors, xiprer, baladre i per suposat murta. Alguns carrers pel mig, fins i tot, tenien una catifa ("alfombra") de plàstic.

Primer la creu alçada, després mares i pares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió, després els fidels que no eren massa, tot siga dit. Al mig els comulgants d’aquest any en nombre de 37 guiats sempre per les catequistes. Escolanets, N’Alberto. I En Santiago sota palis amb l’antiquíssima custòdia.

(Al muntatge fotogràfic podeu veure quatre imatges de la processó).PROCESSÓ DEL CORPUS A GATA ( i II )

20110627212701-corpus2.jpg

Seguint amb l’article quasi gràfic, dir-vos que ahir era un dia novedós per alguns, per exemple tots els nous regidors de la Corporació que van anar a la processó; especial per a altres, com les xiquetes i xiquets de Primera Comunió i els dos sacerdots, per molt motius que ja coneixereu més endavant al blog. A l’itinerari es van fer cinc parades, les corresponents a altres tates taules adornades com "altarets".

La taula de Ca Pepica (d’Alberto) es va traslladar al costat a Ca Moliner, donat que està la casa en obres. Aquesta era la primera al començament del carrer Teulada. La segona estava a Ca la filla de Tereseta el Quartet, enfront de Ca Toni Clara. Tocava enguany pel carrer Sol. La tercera estava a la cantonada entre el carrer Signes i el carrer Teulada, a Ca Rosario. La quarta estava a Ca Tender. La quinta i última a Ca Pepe Signes, de l’Escolà, al carrer Bisserot.

(Al muntatge fotogràfic us pose cinc fotografies més de l’itinerari i taules de la processó. Fotos: Vero Vives). SANTS I REFRANYS: Hui dia 28 és Sant Irineu

Celebrem hui la festivitat de SANT IRINEU de Lyon. Nascut a Turquia l’any 130 va morir a Lyon (França) l’any 202. Sigué bisbe. Ordenat prevere a Lyon, fou el succesor del bisbe sant Potino i, segons conta la tradició, va morir amb un gloriós martiri. Tractà de moltes maneres al voltant de la tradició apostòlica i va escriure bons llibres per a defensar la fe catòlica contra els hereges d’aquell temps.

Pel que fa al refranyer us en pose dos de Sant Joan i Sant Pere, dos festivitats pròximes en el calendari. Sant Joan sigué divendres 24 i Sant Pere es celebra demà dimecres 29:

SANT PERE BON HOME, SANT JOAN BON SANT, QUE CUREN LA RONYA I DE TOT ALTRE MAL

PER SANT JOAN I SANT PERE, ADÉU PRIMAVERA.

FONTS: www.santopedia.com (santoral); www.masrabassa.com i http://polsim.blogspot.com (refranys).EL CRONISTA...FA UN ANY: 28 de juny de 2010

Us pose sols les dues úniques notícies publicades fa un any tal dia com hui:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 28 de juny.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -76-.MIRADES URBANES: Els altarets o taules del Corpus

20110628204401-dscf2151.jpg

Retorna aquesta sèrie i al llarg de la setmana veurem imatges de diumenge produïdes per la processó del Corpus.

De ben segur que els visitants de Gata van observar diumenge els tradicionals altarets o taules que al llarg de l’itinerari de la processó estan instal·lats pels mateixos veïns. Les mirades urbanes recaïen sobre ells. Revestits de cobertors. Amb imatges de Jesús o algun santet apropiat. Estampes multicolors. Aquets llogarets van ser, per una vesprada, punt d’atracció visual per a la gent de Gata, la gent que anava a la processó, pels curiosos. A la imatge, podeu veure l’altaret que feia cantonada entre el carrer Signes i el carrer Teulada.

 EL RECTOR DE GATA, EN SANTIAGO BOHIGUES, NOMENAT DIRECTOR DEL SECRETARIAT DE LA COMISSIÓ EPISCOPAL DEL CLERO

20110628211408-copia-de-cimg0132.jpg

 
Deixarà la parròquia de Gata a setembre per a ocupar el càrrec a Madrid
 
A unes quantes entrades més avant deiem que la processó del Corpus seria, sens dubte, un record especial per als sacerdots i més en concret per al nostre rector En Santiago, perque serà la última del Corpus a Gata. 

Els passats dies 21 i 22 de juny es va reunir la Conferència Episcopal Espanyola en la seua CCXX reunió, primera després de la renovació dels seus càrrecs. La Comissió Permanent ha renovat els càrrecs de Directors dels distints Secretariats.

El nostre rector de la parròquia, EN SANTIAGO BOHIGUES FERNÁNDEZ, que regix els destins de Sant Miquel Arcàngel des d’octubre de 2007, va ser nomenat DIRECTOR DEL SECRETARIAT DE LA COMISSIÓ EPISCOPAL DEL CLERO, un càrrec important.
 
Ens consta que En Santiago ha rebut amb molta satisfacció i responsabilitat el nou càrrec important dins de la Conferència Episcopal Espanyola. Ara passarà les últimes festes patronals del Crist entre nosaltres i deixarà la parròquia de Gata a setembre per anar a ocupar el càrrec a Madrid.
La Comissió Episcopal nombra per tres anys als directors dels secretariats, segons està reglamentat i dins dels sis mesos següents, si se’ls renova el nomenament pel mateix període, és a dir, tres anys més.

Ja aniré donant-vos més informació al respecte.

(A la imatge, el rector En Santiago alçant la Sagrada Custòdia en una de les taules del recorregut. Al seu costat, com en tota la processó, N’Alberto, el nostre rector jubilat i paisà. Foto Vero Vives).

FONT: http://iglesiaactualidad.blogspot.es.EL BARRI DE LA FONT DEL RIU FESTEJA A SANT JOAN DE DIJOUS 30 DE JUNY A DISSABTE 2 DE JULIOL

20110628211750-sj.jpg

En data atrassada pels aconteixements escolars, socials i festius de la setmana passada, el barri de la Font del Riu de Gata celebrarà de dijous 30 de juny a dissabte 2 de juliol, les seues festes en honor a Sant Joan.

Els actes començaran passat demà dijous 30 de juny a les 21 hores amb un sopar popular al carrer Calvari, com ja és tradicional. L’amenitzarà el cantant local VALERO. Divendres 1 de juliol tornarà el sopar popular amenitzat pel popular i tradicional grup xabienc els BRADMIS.

Dissabte 2 de juny es tancaran els actes festius. A les 20 hores es farà la missa solemne dedicada al patró Sant Joan. Serà missa de campanya al carrer Lepanto, el carrer que va donar peu a l’origen de la festa al començar la dècada dels anys 80 del segle XX. A continuació es farà la tradicional de fa uns quants anys processo en honor al sant pels carrers Lepanto, Teulada, Cuartel, Era de Boronat i Serrillàs, per a tornar per carrer Teulada i parar al carrer Calvari. El fi de festa correrà a càrrec de l’orquestra COSTA ESTE.EL CREAMA GATA ORGANITZA UN CURS BÀSIC PER A OBTINDRE LA TARGETA PROFESSIONAL DE LA CONSTRUCCIÓ

A partir de l’1 de gener de 2012 serà necessària la TPC (Targeta Professional de la Construcció) per treballar en aquest ram. El requisit indispensable per tramitar-la serà tindre fet el curs en Prevenció de Riscos laborals. Per tal motiu "Creama Gata" ha organitzat el curs per a la primera quinzena de juliol amb una durada de 8 hores lectives.

El curs “FORMACIÓ INICIAL EN PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS” tindrà un nombre màxim de 25 alumnes que s’acceptaran per rigorós ordre d’inscripció. Serà requisit indispensable per poder fer el curs demostrar que s’ha treballat en el sector de la construcció com a mínim un mes durant els últims tres anys. El curs va dirigit tant a treballadors com a desocupats.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.SANTS I REFRANYS: Hui dia 29 és Sant Pere i Sant Pau

Un dia assenyalat. SANT PERE i SANT PAU, dos grans sants que l’església festeja junts. A Gata, Sant pere està en una iconografia a la porta esquerra de l’altar si es mira cap als fidels, que connecta amb la sacristia.

Sant Pere sigué apòstol i deixeble de Jesús. Mort a Roma l’any 67 va ser el primer papa de l’Església. Sigué martiritzat. Se li diu el "Príncep dels Apòstols"-Pedro ve de Petrus, pedra sobre la que Jesús fundà la seua església.
Sant Pau també va ser apòstol. Martiritzat també a Roma, era un dels més terribles perseguidors dels cristians. Després se li deia "l’Apòstol dels Gentils", que portà la Fe en els seus llargs viatges per tot el món conegut. Va escriure diverses cartes del Nou Testament.

Pel que respecta al refranyer, us en pose dos dels sants del dia:

PER SANT PERE, JUNY ENRRERE, I SANT PAU EL TANCA AMB CLAU.
SANT PAU MULLAT, TOT L’ANY ESBARRIAT, SANT PERE PLUJÓS, TRENTA DIES PERILLÓS.

FONT: www.santopedia.com; www.xtec.cat i www.meteomanresa.com.EL CRONISTA...FA UN ANY: 29 de juny de 2010

Fa just un any aquestes eren les dues úniques notícies que publicava al blog:

- EXPOSICIÓ I CLOENDA DEL CURS DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -77-.LA BANDA OFERIRÀ EL SEU CONCERT DEL SOCI AL PARC DEL RAVAL

Serà diumenge 10 de juliol, amb l’actuació especial del trompetista Rubén Simeó.
 
Com cada any, i ja en fa molts, la Banda Unió Musical de Gata oferirà el seu Concert del soci 2011 al mes de juliol. Serà el segon diumenge dia 10 a les 20 hores i aquest any es farà en el parc de l’Arraval (en la zona del Barranquet, baix el Centre Social). Tindrà, com a novetat, l’actuació d’un excel·lent convidat, el trompetista Rubén Simeó.
 
Un concert molt especial perquè comptarà amb la participació d’aquest jove prodigi a la trompeta, Rubén Simeó, que ja estigué a Gata i amb la banda quan l’1 de maig de 2006 es va fer el concert-homenatge al que fou director de la nostra banda l’entranyable Leopoldo Vidal Estrems.
 
Ruben Simeó és un jove de 19 anys nascut a Vigo. Ha estat considerat com un "xiquet prodigi" a la trompeta. Rubén Simeó Gijón, que eixe és el seu nom complet, ha rebut des dels vuit anys nombrosos premis en importants concursos nacionals i internacionals i ha participat en programes radiofònics i televisius. Ha actuat com a solista en l’Orquesta Simfònica de RTVE i ha participat amb orquestres de tot tipus i nacionalitat, com per exemple, l’Orquestra de València, Viana do Castelo (Portugal), Sinfónica de San Cristòbal (Veneçuela), Guarda Republicaine (París), Palma de Mallorca, Simfònica d’Alacant, E. Romagne (Itàlia)... així com Bandes municipals com la de València, Alacant, Ciudad Real, la Unió Musical de Llíria, l’Orquestra de Nantes, la Banda municipal de Madrid. Actualment és alumne i assisteix a classes periòdiques amb els mestres trompetistes Maurice André i Vicente Campos, qui orienten i guien la seua trajectòria musical. Aquesta és una petita mostra de l’extens currículum que aquest jove prodigi ja ha anat treballant-se. Si voleu més informació podeu visitar la seua pàgina web (http://www.rubensimeo.es/).

Tota aquesta informació està extreta de la pàgina de la banda, que podeu buiscar punxant a la columna lateral dreta d’aquest mateix blog.

Per tant no hi que perdre aquesta oportunitat per als amants de la música de banda i més de trompeta. Recordeu: 10 de juliol, diumenge, 20 hores. Parc del Raval.

FONT: Foto i resum del text extrets de la pàgina de la banda: http://bandagata.blogspot.com.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( X ): 1913-1916

Reprenc aquesta sèrie de nou. Coneixem ja el IV i últim volum de la magnífica obra del Cronista alacantí desaparegut fa poc Vicente Ramos.

Sabeu des de quan es diu Gata de Gorgos i no Gata únicament ?
 
 
A la fulla 168 d’aquest llibre trobem la primera referència a Gata, quan torna a fer la Demarcació notarial, però ara en 1913. Al Districte de Dénia figura Gata amb una notaria. A la pàgina 170 figura el notari que exercia i residia a Gata l’any 1912 que era Marcos Antonio Nogueroles.
 
L’any 1914 parlant de les Vies de Comunicació, davant l’ampliació del pla general de carreteres, diu que algunes carreteres s’han oblidat i encara que no són de primera categoria deuen ser incloses "como necesarias y de interés general" i entre elles estan "La de Jávea, en la carretera de Gata a Jávea", a Denia...".
 
Torna a apareixer Gata l’any 1916 quan parla del Canvi de Topònims. A proposta de la Real Sociedad Geográfica, la Presidència del Govern publicà el 27 de juny un Real decret modificant els noms de 573 municipis d’Espanya, entre ells, els de la província d’Alacant. Indica a la pàgina 275 el nom actual, el partit al que pertany i la nova denominació. GATA pertany al partit de Denia i es dirà GATA DE GORGOS.

FONT: Llibres de la "Historia de la Diputación Provincial de Alicante" Vicente Ramos. Vols. I-IV, Diputación Provincial de Alicante. Alicante, 2000.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -438, la del dia 26, diumenge-

20110629210054-copia-de-image0-47.jpg

Després d’uns dies de no aparéixer fotografies antigues, reprenc la sèrie que més agrada als usuaris i visitants del blog.

Hui us porte una bonica panoràmica que en apariència és antiga. És vista des de la Casa de les Xaparrundes, allà dalt a la Font de la Mata i l’arcada de l’aljub inconfundible. Una perspectiva panoràmica en la qual també es pot veure totes les pinades del voltant i les últimes parets i troncs que estaven encara en peu.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -439, la de dilluns 27-

20110629211117-image0-5.jpg

Us en pose dos hui i dos demà per actualitzar les fotos antigues.

Ara va de festa. Tres amics gaters a una caseta. No esbrine qui són, però festers si que ho són una estona.

Done les gràcies a "Una del poble" visitant i usuària del blog, que completa aquest article i ens diu: "d'esquerra a dreta: el desaparegut i sempre recordat Pepe "Nela"; al centre, Antonio "Palacio" i el tercer potser -no és segur- Miguel de "Remontgó".

Com sempre, gràcies per les vostres aportacions, que fan més gran el blog.SANTS I REFRANYS: Hui dia 30, últim dia del mes, és Sant Marcial

SANT MARCIAL de Limoges és coneigut així perquè va morir a aquella ciutat francesa. Vixqué al segle I i era bisbe. sempre anava acompanyat de dos prevers Alpiniano i Austricliniano. La seua vida fou molt il·lustre pels seus miracles.

I pel que fa al refranyer, us en pose dos més de Sant Pere, festa la qual es celebrà ahir:

SI PLOU PER SANT PERE, PLOURA UN MES DARRERE

DE SANT JOAN A SANT PERE, SEMBRARÀS LES FESOLERES

FONTS: www.santopedia.com (santoral); http://blocs.xtec.cat i www.elrefranyer.com (refranys).EL CRONISTA...FA UN ANY: 30 de juny de 2010

20110630202707-apega11.jpg

Aquestes eren les quatre notícies que vaig publicar l’any passat el dia 30 de juny, acabant el mes. Anem a recordar-les:

- ENCONTRE GASTRONÒMIC-CINEGÈTIC D’APEGA ALS CUADROS. A la part esquerra teniu la pantalla d’aquella notícia de l’any passat.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de juny.

- GATA HUI AL B.O.P. (Butlletí Oficial de la Província): Modificació de crèdit.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -78-.GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT: ( XI ) 1917-1926

Seguint amb el IV llibre de la "Historia..." de Vicente Ramos, escriu en la pàgina 304 i corresponent a 1917 que el poble de Gata es queixa per que sols té un metge. Aquesta és l’explicació:

"Las continuas quejas del vecindario de Gata de Gorgos por la existencia de un solo médico titular llevó al Ayuntamiento a pedir que se creara otra plaza, justificada en que "la población ha aumentado en número de habitantes de 3.378 a 4.290; el de familias pobres de 125 a 335, y el de gastos del municipio de treinta y un mil ochenta y siete pesetas a cuarenta y dos mil seiscientas noventa y ocho".

 El 16 de març la Comissió Permanent de Diputació accedix "fijando dos plazas de édico titular en 3ª categoría y con la dotación de mil quinientas pesetas anuales cada una de dichas plazas".

De 1917 fem un bot en el temps. Apareix de nou Gata l’any 1926. A la pàgina 617 parlant de Vies de Comunicació, Carreteres i parla del pla de camins veïnals de la provincia i assenyala la subvenció que l’Estat ha abonat a les entitats constructores. El numero 221 diu: "Del km. 7 de la carretera de Gata a Jávea al Pla de Teulada (38.518,64 pts.).

El 21 d’octubre d’este mateix any s’aproven els pressupostos per a la conservació, en 1927, dels camins veïnals. De Pedreguer a Gata (2.245,40 pts.). De Gata a Jalón por Llíber (5.788,60 pts.); del kilómetro 7 de la carretera de Gata a Jávea al Pla de Teulada (8.034 pts.).L'ALCALDESSA TORNA A SER NOTÍCIA A LA PREMSA, pel seu sou

Torna l’actualitat política local del nostre poble a ser notícia a la premsa. Hui publica LAS PROVINCIAS (La Marina) en la seu pàgina 12 -sols aquest diari trau la notícia- un article de Carlos López.

A voltes amb el sou de l’alcaldessa es fa com un resum però es desxifra de la notícia que encara no hi ha res concret.

A la portada del diari la foto gran l’acapara l’alcaldessa eixint de l’oficina del INEM l’altre dia. La signa Tino Calvo la foto i diu: "Ana María Signes, en la cola de la oficina del INEM". El titular de la portada: LA ALCALDESA DE GATA COBRARÁ POR OBJETIVOS. Dins, el titular: "LA OPOSICIÓN DE GATA QUIERE QUE LA ALCALDESA DEL PP COBRE POR OBJETIVOS".

Les declaracions són de Maties Monfort...encara que al subtítul diu: "Bloc i PSPV imponen -parla en present- un sueldo de 1.200 euros al mes, cantidad que aumentará o bajará según el estado de la deuda municipal". I a un ladillo diu: "Sigue la negociación". A aquesta columna podem llegir: "Según afirmó Soler, esta prouesta no se la han traladado en firme y la negociación "sigue entablas"...

I jo dic i vosaltres crec que també ho pensareu: "Com quedem...és o no és?". Per a quan les notícies oficials". 

Inclús torna a posar la notícia les declaracions de Font (PSPV) del muntatge que pareix un reality show.

Finalment dir-vos que podeu llegir la notícia pel digital en aquest enllaç:

http://www.lasprovincias.es/v/20110630/

marina/oposicion-gata-quiere-alcaldesa-20110630.html.

FONT: Diario Las Provincias (La Marina). 30 de juny de 2011.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -440, la del dimarts 28-

20110630210908-copia-de-image0-46.jpg

Poc a poc vaig recuperant el pols a les fotografies antigues. Ara toca la de dimarts 28. Encara que es conserven quasi igual, pràcticament igual, és una imatge urbana per a un futur de cases amb molt de senyoriu. El carrer la Bassa les té i les conserva i és de mereixer que així siga. Vegeu les balconades i els ornaments que presenten. Encara que la fotografia no és molt antiga les cases si que ho pareixen i així es veuen.Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris