Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Julio de 2011.

SANTS I REFRANYS: Hui, primer dia del mes de juliol, és Sant Aaró i Santa Esther

SANT AARÓ significa Il·luminat. Fou un sacerdot de la llei mosaica. Vixqué al voltant de l’any 1471 abans de Crist. Era germà de Moisés.

SANTA ESTHER també coneguda per Ester vol dir Estel. També era un personatge bíblic. Regina de Pèrsia i intercessora del poble jueu, al que salvà de l’extermini es considera la Prefiguració de la Verge Maria com auxili del Poble de Déu.

Pel que fa als refranys, encetem mes de juliol amb dos:

AL MES DE JULIOL, A L’ERA HI FA BON SOL

JULIOL, ELS MATXOS A L’ERA I ELS BOUS AL SOL

FONTS: www.santopedia.com i www.masrabassa.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 1 de juliol de 2010

20110701170107-ener.jpg

El primer dia de juliol de l’any passat vaig publicar aquestes notícies al blog:

- JORNADA D’ENERGIES RENOVABLES A GATA. Al costat pose la foto que eixia amb la notícia l’any passat.

- IV APLEC DE RONDALLES A GATA.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 1 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -79-.



HUI AL BOP ES PUBLIQUEN ELS NOMENAMENTS I DELEGACIONS DE LA NOVA CORPORACIÓ

 JUNTA DE GOVERN LOCAL:

Hui publica el Butlletí Oficial de la Província nº 124 (1-7-2011) els nomenaments i delegacions de la nova Corporació. Ja ho vaig publicar fa poc, però així refresquem la memòria i ara de manera oficial. Faig un extracte de l’edicte:

Na María Teresa Signes Caselles.

En José Guillermo Cholbi Sart.

Na María Rosa Simó Pedrós.

En Juan Bernardo Pedrós Talens.

La Junta de Govern Municipal quedarà així composta pels mencionats quatre corporatius i per esta Alcaldia, que la presidirà.

TINENTS D’ALCALDE:

Substituiran l’Alcalde per l’orde del seu nomenament en les funcions a què es referix l’article 47 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, en cas d’absència, malaltia, impediment o vacança:

Primer Tinent d’Alcalde: Na María Teresa Signes Caselles

Segon Tinent d’Alcalde: En José Guillermo Cholbi Sart

Tercer Tinent d’Alcalde: Na María Rosa Simó Pedrós.

Quart Tinent d’Alcalde: En Juan Bernardo Pedrós Talens

REGIDORIES:

NA MARÍA TERESA SIGNES CASELLES: URBANISME (PLANEJAMENT, GESTIÓ, EXECUCIÓ, I OBRES PÚBLIQUES), BENESTAR SOCIAL.

EN JOSÉ GUILLERMO CHOLBI SART: ECONOMIA I HISENDA, FOMENT I DESENVOLUPAMENT LOCAL (TURISME, AGRICULTURA, COMERÇ, CREAMA, INDÚSTRIA).

NA MARÍA ROSA SIMÓ PEDRÓS: GOVERNACIÓ (POLICIA, PROTECCIÓ CIVIL, TRÀNSIT), ESPORTS, FESTES.

EN JUAN BERNARDO PEDRÓS: TALENS EDUCACIÓ, CULTURA, RESIDENTS, JOVENTUT.

NA SALVADORA CASELLES PEDRO: PARTICIPACIÓ CIUTADANA, MEDI AMBIENT (ENERGIES RENOVABLES, NOVES TECNOLOGIES), SANITAT.

ALCALDIA (NA ANA MARÍA SOLER OLIVER): SERVEIS MUNICIPALS, PERSONAL, PARCS I JARDINS, així com les no smentades anteriorment.

FONT: BOP Alacant, 1-7-2011.



HUI ÉS EL SEGON DIA DE FESTES DE LA FONT DEL RIU

Sopar i ball al carrer Calvari

Sopar al Carrer Calvari i ball al mateix carrer. Aquest és el programa per a hui de les festes de La Font del Riu, que el barri gater dedica a Sant Joan. El ball estarà amienitzat per el conjunt xabienc BRADMIS.

Demà dissabte serà el dia amb més actes. Missa de campanya al carrer Lepanto, a les 20 hores. Processó amb la menuda imatge del sant pels carrers del barri, a continuació de la missa. Vi d’honor i fi de festa, a càrrec de l’orquestra Costa Este.



GATA I LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL D'ALACANT ( XII ): 1926.

Tanque la sèrie de dotze capítols dedicats als quatre volums de la Història de la Diputació Provincial d’Alacant que va escriure l’any 2000 el desaparegut cronista alacantí Vicente Ramos.

Al volum quart, pàgina 656 torna a parlar de Gata. El Ple del 5 de maig de 1926 aprovà, per unanimitat, la relació de l’orde de construcció dels camins que figuraven en el Pla, presentada per la Direcció General de Vies i obres, classificats: Primer grup: a) Camins veïnals cedits per l’Estat: "...Del kilómetro 7 de la carretera de Gata a Jávea por el Pla de Teulada...".

2.- Camins a construir: "...De Gata de Gorgos a Jesús Pobre...De senija al camino vecinal de Gata de Gorgos a Jalón...".

Acaba ací aquesta relació d’articles de la Diputació. Hi haurà més documentació, és clar, però sols he utilitzat els volums de Ramos, a les pàgines que sortia Gata.



MIRADES URBANES: De fora cap a dins. Els músics a la processó

20110701182308-cimg0164.jpg

Acabem la setmana de treball i abans que arriben les dues processons, una la de Sant Joan i altra la del Cor de Jesús, demà i despusdemà respectivament, recordem les mirades de tota la gent cap als músics, imprescindibles a totes les processons. Ací poden veure com els músics de percusió també miren l’altaret instal·lat al carrer La Bassa i es sorprenen. Són altres mirades urbanes. De fora cap a dins la processó.

Foto feta a la processó del Corpus per Vero Vives.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -441, la del dimecres 29-

20110701184810-image0-8.jpg

Reprenc la sèrie de fotografies antigues. Vaig desgranant totes les possibilitats. Faig una crida a tots els usuaris, per si volen passar-me alguna fotografia antiga que serà publicada al blog. Per què ja en tinc publicades 440 i en són moltes.

Però encara n’hi ha més...

Les fotos d’ara fins diumenge són dels primers temps de les festes de la Font del Riu. La que pose hui correspon al dimecres 29 i ens recorda quan al carrer Lepanto feien vaquetes. Eren els anys 90 quan està presa aquesta foto. Ara les mesures de seguretat no ho permeten fer-ne i des de fa ja quatre o cinc anys que ja no estan els bous i vaques al calendari fester de la Font del Riu.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -442, la d'ahir dijous 30-

20110701190419-image0-7.jpg

Seguint amb les fotografies de fa una vintena d’anys, que ja són història de la Font del Riu i que tornem a recordar, aquesta fotografia que correspon a la d’ahir dijous és un muntatge d’allò que li anomenaven "falla". es feia al final del carrer Lepanto els anys 80 i 90. Ja al segle XXI va desaparéixer aquesta activitat festera també. Mireu com els materials eren molt simples, els de tota la vida, i, a vegades, eixia una bona "falla".

Els xiquets que vegeu a la fotografia hui ja són tots uns homes. El temps passa.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -443, la de hui, divendres 1-

20110701191704-image0-6.jpg

Ja estic al dia en quan a fotografies antigues es referix. Ara toca la foto de hui i com estem al segon dia de festes de la Font del Riu, seguisc recordant-les, aquelles dels anys 80 i 90. Una altra vista bouera. Des dels balcons del carrer Lepanto es podia veure aquesta panoràmica al migdia, quan feien vaquetes matí, vesprada i nit, i tot ple de perilletes i barreres i, com vegeu, un sol que torra i la vaca pel mig del carrer i uns quans xicons...i festa avant. Ara tot és ja història.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 2 és la Visitació de la Verge a Isabel

Es recorda hui que la Mare de Déu va visitar a la seua cosina Isabel, que es trobava prenyada de Joan. A l’escoltar-la diu que Joan va botar d’alegria dins del si matern i va estar purificat del pecat original i Isabel omplida de l’Espirit Sant.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos de juliol, mes que acaba de començar:

PEL JULIOL, AMB POC FOC BULL EL PEROL

PEL JULIOL, BEURE, SUAR I LA FRESCA BUSCAR.

FONTS: refranyer, www.masrabassa.com.

 



EL BLOG SUPERA JA LES 47.000 ENTRADES

Cada vegada estem més a prop de les 50.000. Són tots vostés, vosaltres els que fan/feu possible que el blog del Cronista de Gata, seguisca el seu camí avant amb notícies del poble o que interessen a la gent d'ací, que tots els dies n'hi ha.

GRÀCIES A TOTS i avant...seguisc informant i vostés vosaltrel a seguir entrant. 



EL CRONISTA...FA UN ANY: 2 de juliol de 2010

20110702172327-ban.jpg

Aquestes són les notícies d’actualitat de fa un any, tal dia com hui:

- GATA AL B.O.P. d’Alacant.

- A 28 DIES DE LES FESTES PATRONALS...Selecció espanyola. Precisament aquesta entrada dona peu a començar prompte, hui o demà, de nou, aquesta sèrie, el compte enrerre cap a les festes patronals ja dins del mes de juliol.

- EL POLIFACÈTIC HUMORISTA XAVI CASTILLO A GATA.

- LA BANDA JA TÉ DIBUIX PER AL 140 ANIVERSARI. L’autor, Jesús Yáñez. A la part lateral teniu la imatge del dibuix, que vaig publicar l’any passat.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -80-.

 

 



LA BANDA JUVENIL ACTUA EL DIA 5 AL CASAL DE LA MÚSICA

20110702174430-aqualandia.jpg

Concert intercanvi amb la banda juvenil de Pego 

El pròxim dimarts 5 de juliol a les 19.30h. al Casal de la Música tindrà lloc el Concert d’Intercanvi de la nostra Banda Juvenil amb la Banda Juvenil de Pego. La joventut gatera ja va anar a terres pegolines per fer el seu Concert d’Intercanvi i ara és l’oportunitat de gaudir de la bona música en les nostres terres. Així, aprofiten l’ocasió per assistir a aquest concert emmarcat dintre de la campanya d’Intercanvis musicals organitzada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).
Com tots ben bé saben la Banda Juvenil de Gata de Gorgos és una agrupació molt important en el desenvolupament de l’aprenentatge musical dels més joves del nostre municipi. Des de fa molts anys són moltes les actuacions i concerts que han dut endavant de la mà dels seus diferents directors. Ara bé, com en la Banda de Música, els i les joves de la "Bandeta" també tenen els seus moments d’esbarjo per descansar del dur treball de tot un any.
 
Però no sols treballen tocant els joves músics sinó que també gaudixen del temps d’esbarjo. La fotografia, pressa del blog de la banda, al que podeu accedir punxant a la barra lateral d’aquest blog del Cronista, ens mostra a la bandeta a Aqualandia (Benidorm). Alguns components de la Banda Juvenil, acompanyats pel seu director, en Pedro Vte. Caselles, i membres de la Junta Directiva i acompanyants van passar un inoblidable dia en el parc el passat dilluns 27 de juny del 2011. Molts moments per riure i jugar amb l’aigua fresca, un bon element per sufocar la calor d’aquests primers dies d’estiu.

Des d’ací felicitem a tot el col·lectiu de la Banda Juvenil, al seu director i els directius de la Junta Directiva que fan possible que aquesta jove associació continue dia a dia amb les seues activitats, per incentivar i ajudar a fer música en el nostre municipi. Esperem que, tant durant aquestes vacances, com en l’obertura del nou curs tinguem nous motius per estar orgullosos dels i les joves músics del nostre poble.

FONT: Foto i Text, extracte dels comentaris fets al blog de la banda.


HUI, ÚLTIM DIA DE LES FESTES DE LA FONT DEL RIU

Hi haurà missa a les 20 hores, seguida de processó, vi d’honor i fi de festa

Hui dissabte 2 de juny conclouen les festes de la Font del Riu en honor a Sant Joan. Amb retard, aixó si, però al final s’han fet una setmana més atrassada.

Els actes de hui, el dia que més n’hi han, començaran en dues hores. A les 20 hores al carrer Lepanto (lloc on van començar les festes fa més de 30 anys) es farà la missa de campanya ja tradicional. Els veïns i els xiquets de Primera Comunió del barri hi participaran.

A continuació, es farà la processó pels carrers del barri (Teulada, carrers de l’Era de Boronat) i Calvari. Després hi haurà un vi d’honor i a continuació el fi de festa.

I demà...a nivell de parròquia la festa del Cor de Jesús. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -444-

20110702183253-font2.jpg

Bon cap-i-cua el 444. La foto és del temps, de les festes d’ara. De la Font del Riu. L’amic JJ deia que podrïem tornar a veure la "Font del Riu" aquella que hi havia a l’eixida del carrer Lepanto amb la carretera nacional. Aquella que va fer el desaparegut Kiko, si ho recordeu. JJ no ha revisat bé totes les fotos antigues perquè apareix a la 15 recordant aquella construcció que al final va desaparéixer.

Però ara us pose la font vista des d’un altre lloc. Des de la mateix carrera i quan començava a fer-se i no tenia les baranes de ferro ni res, sols el mur de la mateixa font. És ja un record.



SANTS I REFRANYS: Hui diumenge és a Gata la festa del Cor de Jesús. A més sants Lleó II, Raimundo i Tomàs apòstol.

Avançada la Pasqüa de Resurrecció al calendari i en conseqüència la festa del Corpus, toca hui diumenge celebrar la festa del Cor de Jesús a Gata, que tanca el cicle fester religiós.

Hui es celebra la festa del Corpus al nostre poble, amb missa solemne i processó. Els xiquets de Primera Comunió d’enguany tornaran a eixir per última vegada a una processó.

Pel que respecta al santoral, hui dia 3 de juliol és la festa d’alguns sants ben coneguts: SANT LLEÓ II, papa; SANT RAIMUNDO i SANT TOMÀS.

SANT LLEÓ II mor a Roma l’any 683. Va ser un papa coneixedor de les llengües grega i llatina, amic de la pobresa i dels pobres, que aprovà el Tercer Concili de Constantinopla.

SANT RAIMUNDO Gayrard mor a Toulouse (França) en 1118. Va ser mestre d’escola. Quan va quedar vidu, consagrà la seua vida a fer obres de caritat, fundant un hospital. Passat un temps, fou admés entre els canonges de la basílica de San Saturní.

SANT TOMÀS apòstol era d’Israel i va morir a l’Índia l’any 72 d.C. A la seua festa es recorda la incredulitat davant l’anunci de la Resurrecció de Jesús i quan el mateix Jesús li mostrà el seu costat traspassat per la llança ell digué: "Senyor meu i Déu meu". Diu la tradició que evangelitzà els pobles de l’Índia, transmitint-los la fe que ell havia rebut.

Del refranyer us pose dos més de juliol, que en realitat són tres:

QUI NO BAT PEL JULIOL, NO BAT QUAN VOL o una altra varietat pareguda:
QUI NO ES BANYA PEL JULIOL, NO ES BANYA QUAN VOL.

QUAN PLOU PEL JULIOL, FUSTA PLOU.

FONTS: www.santopedia.com i www.masrabassa.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 3 de juliol de 2010

20110703102617-tiapepa.jpg

Us relacione els articles o entrades que vaig posar aquell 3 de juliol de fa un any.

- A 27 DIES DE LES FESTES PATRONALS: Hui, sorteig de barraques i cadafals...i futbol.

- MOR JUAN BOLUFER, conegut per Juanito Celestino.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 3 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -81-. Recordem la foto que il·lustrava aquella notícia, perquè a inicis de juliol de 1989 la Tia Pepa complia 101 anys. Ja han passat 22 anys.



ADÉU A LES FESTES DE LA FONT DEL RIU 2011. Ahir, missa i processó.

20110703112314-dscf2186-copia.jpg

Ahir vesprada es va fer la missa de campanya al carrer Lepanto. El motiu: les festes de la Font del Riu en honor a sant Joan Baptista. A la missa hi van participar les autoritats locals "civils i militars" com digué el rector En Santiago Bohigues, la comissió encapçalada per Jesús Sánchez -l’ànima de la festa-, els xiquets de Primera Comunió d’enguany -quatre i tots xiquets- i tot el veïnat, tant del barri com del poble en general.

Els xicons del barri van llegir les lectures. Joan Sivera, el seminarista diacon que fa la Pastoral dos anys ací a Gata, va fer l’homilia d’una missa presidida per rector de la parròquia En Santiago Bohigues, que com ja us vaig dir ens deixarà el 31 d’agost i va esgotant les festetes i festes del poble. Els xiquets de Primera Comunió van llegir les plegàries i famílies joves del barri van fer les ofrenes.

Després es va fer la processó amb la menuda imatge del sant pels carrers del barri i després va aarribar el vi d’honor i el sopar amb ball a càrrec de l’orquestra "Costa Oeste".

Ara us pose una primera foto de la missa. Més avant o demà us posaré d’altres moments. Jo, com a veí del barri, també hi vaig participar portant al sant. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -445-

20110703115046-antigamissapons.jpg

Per raons d’agenda, tanque ací la jornada del blog. Us pose ara una altra imatge dels anys 80, al voltant de 1981 o 1982, referent a les festes de la Font del Riu. La foto és del fotògraf local Salvador Pons. Podeu veure la missa que es feia abans, al mateix carrer Lepanto. Presidix la missa el rector En Vicente Marqués Pastor. Les cadires eren de boga. El carrer adornat i les bigues de les barreres dels bous a un i altre costat. Al fons, si es fixeu, es pot veure el furgó de l’empresa Pedro Mulet. Al passillo la murta escampada, plantes a l’altar i més detalls.

Demà o demà passat us la posaré en gran per a observar més detalls.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 4 de juliol és Santa Isabel de Portugal

SANTA ISABEL de Portugal és celebrada hui dilluns 4 de juliol. Nascuda a Aragó en 1271 va morir al poble d’Estremoz (Portugal) en 1336. Va ser canonitzada en 1625. Era reina de Portugal, admirable pel seu desvel en conseguir que feren les paus reis enfrentats i per la seua caritat en favor dels pobres. Mort el seu espós, el rei Dionisio, abraçà la vida religiosa en el monestir de monges de la Tercera Orde de Santa Clara d’Estremoz, en Portugal, que ella mateixa havia fundat, i en aquest mateix monestir va morir, quan s’ocupaba en conseguir la reconciliació d’un fill i un net seus enfrontats.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol que fan referència a l’agricultura:

PEL JULIOL, LA FORCA AL COLL.

PEL JULIOL, SEGA QUI VOL.

FONTS: www.santoral.com i www.masrabassa.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 4 de juliol de 2010

Aquestes eren les notícies publicades aquell 4 de juliol de fa un any:

- A 26 DIES DE LES FESTES: resum d’actes pre-festes.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 4 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -82-.



PROCESSÓ DEL COR DE JESÚS, AHIR DIUMENGE

20110704183735-4fotosblog.jpg

La processó tanca el cicle fins les festes patronals

Ahir per la vesprada es va celebrar la processó del Cor de Jesús, amb una de les imatges més gran i impressionants de l’església parroquial.

Com ja és habitual, tres mares de xiquetes de Primera Comunió van ser les majoralesses. És un costum que la confraria va utilitzant per tal de no perdre’s la festa. També hi hagué una novetat. El seminarista diacon Joan Sivera va presidir la processó en ausència dels dos rectors, En Santiago, titular de la parròquia, i N’Alberto, rector jubilat.

Amb aquesta processó es tanca el cicle d’actes religiosos i processons, fins arribar el 29 de juliol el dia de la baixada del Crist del Calvari, patró de Gata.

Us deixe el muntatge de sis imatges de la processó.



DISSABTE VA COMENÇAR LA XIII VOLTA EN CARRO

20110704195624-voltacarro1-2.jpg

Organitzada per "Amics del Cavall" de Gata, recorren la Marina Alta del 2 al 9 de juliol 

La Penya Amics del Cavall de Gata han organitzat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata,  la 13ª Volta en carro per la Marina del 2 al 9 de juliol.

La eixida fou dissabte 2 de juliol a les 9:30 hores des de la Plaça Nova de Gata. Des d’allí iniciaren el recorregut per Teulada, Senitja, Lliber, Xaló, Parcent, Tàrbena, Castell de Castells, Benigembla, Parcent, Xaló, Alcalalí, La Llosa de Camatxo, Pedreguer, La Xara,  Jesús Pobre, Rte. Terrasses de la Torre i Gata.

Els participants tancaran, dissabte 9, el recorregut amb un dinar de germanor.

L’alcaldessa, Ana Maria Soler, i la Regidora d’esports, Maria Rosa Simó, acudiren a la Plaça per donar l’eixida a la XIII Volta en un esmorzar on l’alcaldessa amb molt d’humor “batejà” un burret anomenat “Antonio Molines” que feia la volta per primera vegada.

FONTS. Fotos i text Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 

 

 



MIRADES URBANES: Des de darrere la processó

20110704201135-dscf2210.jpg

Ahir era la processó del Sagrat Cor de Jesús. Els pares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió portaven la imatge amb el carro. Em vaig permetre fer aquesta fotografia que no es comú. Tots els participants a la processó, menys els que anaven darrere de nosaltres clar està (diacon, escolanets i banda de música) es veuen baixanta la costereta del carrer Bisserot. És una altra mirada, era la mirada urbana nostra d’ahir.

Inclús les majoralesses miren a la càmera o cap al sant, per no perdre’l de vista ni a la imatge ni a la banda.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -446-

20110704202424-corpusclabassa-copia.jpg

Anem bé, passant dia a dia les fotos antigues. Hui és la 446 la que publique al blog. L’octava del Corpus sigué ahir i hui tanquem les fotos del record d’aquesta festa posant una imatge de fa ja uns quants anys del carrer La Bassa quan hi havia molta murta, dibuixos que formaven les flors sobre la murta i tot ben adornat, molt de cobertor, l’altaret. Ara poc a poc va decaiguent l’ànim i la gent no adorna tant. Caldria revitalitzar aquesta festa, amb més música, danses que a Gata es fan cursets, amb altres músiques,...?



SANTS I REFRANYS: Hui dia 5 de juliol és Sant Antonio María Zaccaría

SANT ANTONI MARÍA Zaccaría era un sant italià del segle XVI. Nascut en 1502 i mort en 1539 sigué canonitzat en 1897. Prevere fundador de la Congregació dels Clergues Regulars de Sant Pau o Barnabites, per a la reforma dels costums dels fidels cristians, i de les Germanes Angèliques de Sant Pau. Va morir a Cremona, ciutat de la Lombardia.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol:

AL JULIOL, EL RAÏMET PORTA DOL I L’OLIVA TAMBÉ EN VOL.

AL JULIOL, LA ROBA AL VOL.

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 5 de juliol de 2010

Aquestes era l’única proposta informativa de fa un any al meu blog:

- L’ASSOCIACIÓ APEGA A LA REVISTA DIGITAL DE "CLUB DE CAZA".



ELS CARRETERS DE GATA IXEN A CANAL 9 RTVV

20110705180328-carro.jpg

Un usuari del blog, al qual li agraïsc la deferència, em fa arribar una pàgina on puc veure als carreters gaters per les carreteres de l’interior de la Marina Alta cap a Tàrbena, a la Marina Baixa. El grup de "Amics del Cavall" de Gata i els seus animals, sense oblidar al jove burro que els acompanya van eixir de Gata el dia 2 i tornaran el dia 9. Ell són els protagonistes de la ruta.

Aquest és l’enllaç: http://www.rtvv.es/va/alacant/Recorren-carro-pobles-linterior-dalacant_0_511748874.html. A la foto podeu veure la intervenció a les Notícies de les tres de la vesprada de hui dels protagonistes.

A la página web de rtvv posa: Tradicions. Durant set dies. Recorren amb carro setze pobles de l’interior del nord d’Alacant. I aquest és el comentari del peu del xicotet vídeo:

"Un grup d’amics de Gata, a la Marina Alta, compleix un any més la tradició que ells van començar. Durant set dies recorren setze pobles de la zona per a recordar este mitjà de transport. Ja han eixit de Tàrbena i han arribat a Castell de Castells, é s un viatge sense presses. El rellotge es queda a casa i els cavalls marquen el ritme".

La cinta té una duració de 1 minut i 15 segons.

FONT: Foto i text, pàgina de RTVV: http://www.rtvv.es



JA VÉNEN LES FESTES...estem a 24 dies

20110705182325-comi222.jpg

Una nova sèrie festera s’asoma al blog del CRONISTA DE GATA. L’any passat ja publicava els articles previs a les festes patronals. Comença, doncs, enguany una altra vegada i ho faig amb allò que vaja eixint, allò que va coneixent-se de les festes fins que la Comissió destape l’olla festivalenca.

De moment, vegem pels taulers d’anuncis les crides de cada quintà per a preparar la festa.

També ha convocat la comissió i la Regidoria de Festes l’apuntà dels cadafals dels bous i de les barraques de la Plaça Nova. Fins al 12 de juliol podran presentar-se i el 16, dissabte, hi haurà una gran festa al pati del grup escolar per a fer la tria i llocs de posició de cadafals que ací a Gata li anomenen "palcos" i barraques, que més bé vindrien a ser espais urbans ocupats per una quadrilla o amics a la Plaça Nova per a sopar i gaudir de la festa.

I les festes començaran...d’ací 24 dies: el dia 29, divendres, serà la baixada del patró de la seua ermita a l’església. Per la nit, com és habitual serà el festival d’elecció i coronació de les regines infantil i major i la seua cort d’honor 2011...

(Continuarà).

A la fotografia podeu veure al grup que forma la Comissió de Festes 2011 amb l’alcaldessa.

FONT: Foto extreta del facebook a la pàgina de la Comissió.



MIRADES URBANES: Imatge i campanar

20110705185735-cor.jpg

La composició fotogràfica pretén ser alguna cosa més que una simple foto. La imatge del Cor de Jesús a punt d’eixir en processó diumenge davant mateix de l’església està pressa des d’un altre punt de vista. És una altra mirada urbana.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -447-

20110705194017-copia-de-larebolica6.jpg

Com hui he encetat la sèrie "Ja vénen les festes..." pose al blog una foto de quintà, la Quinta 1979 "La Rebolica". Els xics de la quinta van jugar un partidet de futbol. Ja han passat 32 anys d’aquelles dates tan anyorades i estimades. Estaven al camp de futbol de "Les Sorts" i la foto és de PONS.

Us dic qui eren tots: Plantats, d’esquerra a dreta, el ja difunt Mateuet, Pantoja, Sebastià, Antonio "el Llumero", Jesús -que porta un poalet de la mar-, Miguel "d’Economia", Miguel "Masó" i Pepe, d’arbrit amb el baló. Agatxats, d’esquerra a dreta: Pepe "policero", Francisco "Curro", el també difunt "Cove", Miguel "de Carrasco", Pascual, Salvador "Cove" i tocant la guitarreta Vicente "el casat" de la quinta d’abans, del 78. 

 

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 6 és Santa María Goretti i Sant Isaïes

SANTA MARÍA GORETTI era una santa italiana morta màrtir i verge (1890-1902). Es distinguí per la seua pietat ajudant a sa mare en les tasques de casa. Quan tenia tan sols dotze anys va morir en defensa de la seua castitat a causa de les ferides que li produí amb un punxó un jove que intentava violar-la quando estava sols en sa casa.

També hui és la festa de SANT ISAÏES, que ja el vaig traure el 9 de maig al santoral.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol:
DE JULIOL SENSE CALOR, GUARDEU-NOS, SENYOR!
PEL JULIOL, ASSECA LES FIGUES AL SOL.

FONTS: www.santopedia.com i http://bibliopoemes.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 6 de juliol de 2010

Aquesta era la notícia publicada al blog del Cronista de Gata aquell 6 de juliol de l’any passat:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 5 de juliol -com ahir- i un 6 de juliol, com hui. 



LA GRAN FESTA DEL FUTBOL BASE, dissabte 9 per la vesprada

20110706181332-dscf1736.jpg

Dissabte per la vesprada, a partir de les 19.30 hores per a que el sol no parete tant, el nou camp de futbol de "les Costeres" i la zona esportiva dels voltants, es convertiran en una gran festa del futbol base. Una vegada concloses totes les lligues i torneigs, arriba el temps de l’esbarjo i les vacances fins a tornar la temporada 2011-2012.
Primer, els dos camps de futbol set acolliran partidets entre mares/pares i fills jugadors, des dels pre-benjamins fins als cadets. Després hi haurà festeta amb sopar, música i ball.

Tota aquesta moguda està organitzada per l’Escola de Futbol base que dirigix Juan Ivars "Mitgeta" i la Regidoria d’Esports. La festa té la col·laboració de la Comissió de Festes 2011, Ferreteria Pedrós, Gorgos C.F. i el Bar-Xiringuito Alberto.

A la fotografia d’arxiu podeu veure a Juan Ivars "Mitgeta", el coordinador de l’Escola de Futbol Base, a la dreta de la imatge, i a "Polaca", directiu del Gorgos C.F., al seu costat. Els dos recolzaran la festa i estaran ahí per a que tot ixca bé.   



JA VÉNEN LES FESTES...estem a 23 dies

Seguix el compte enrerre cap a les festes. L’usuari "gater" comentava que podria anar avançant programació, actes, quintaes, penyes i demés.
Aquestes festes tenen alguna cosa amagada, no es diu res del programa. Hi haurà novetats?. Al MACMA de juliol estan totes les festes i festetes de la comarca menys les de Gata. ja ens arribarà el llibre...
Bé, ara tots són cartells anunciant apunta’t i apunta’t. I amb els cartells anem descobrint les jornades festeres.
Pel que fa a les pre-festes tenim les 24 hores de futbol-sala que seran el pròxim dia 16 de juliol. La mateixa nit, com ja comentava ahir, serà el sorteig de barraques i cadafals.
Hi ha cartells als taulers de bars i llocs més concurrits del poble per a que s’apunten a la Nit de paelles que serà l’1 d’agost i per a les carrosses.
Així deduïm el següent programa, a mitges:
Divendres 29 de juliol: Baixada del Crist i Festival d’elecció i proclamació de regines i cort d’honor.
Dissabte 30 de juliol: Hi haurà Correfocs. Serà la primera jornada de bous?.
Diumenge 31 de juliol: Carrosses.
Dilluns, 1 de juliol: Nit de paelles.
No se com serà el programa del 2 al 4.
Divendres 5 de juliol: Dia de la Tercera Edat amb dinar de germanor, ofrena al Crist i Concert de revetla.
Dissabte 6 de juliol, la festa major, amb missa solemne, processó de pujada i castell.
Diumenge, 7 de juliol: serà la festa dels fadrins?.
 
(Continuaré demà...)



ELS CRONISTES DE GATA (Titular i honorífic), ACADÈMICS CORRESPONENTS DE LA REAL ACADÈMIA VALENCIANA DE CULTURA

20110706203813-antonio.jpg

El passat 13 de juny al Saló d’Actes de la REAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA, situat al carrer Avellanas 26, de València, es va celebrar l’acte d’imposició de medalles i títols als Cronistes del Regne.

A l’acte va assistir, en representació de Gata el meu company (Cronista honorífic nomenat pel Ple de l’Ajuntament) ANTONIO SALVÁ ROSELLÓ. Jo (Cronista titular també nomenat al mateix Plenari) no vaig poder estar per motius de treball, però vaig rebre d’aquella magna Institució als pocs dies la medalla amb la insignia de l’Acadèmia, un pin, un llibre amb tota la relació d’acadèmics en el qual estem nosaltres dos com a Acadèmics corresponents i el títol acreditatiu, la qual cosa ens congratula i ompli de satisfacció.

Us llig íntegrament el Títol meu: "Quod possum perficio" REAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA. TÍTUL D’ACADÈMIC CORRESPONENT a favor de SR. EN MIGUEL VIVES SIGNES Croniste Oficial de GATA DE GORGOS En virtud de lo establit en l’artícul II dels Estatuts d’esta Real Acadèmia, i per acord pres en la seua Junta General del dia 26 de maig de 2011, fou designat com a Acadèmic Corresponent en tots els drets i obligacions que el dit nomenament té associat. El present títul s’expedix en València, a tretze de juny de dosmil onze. La Secretària Firmat: Mª Desamparados Cabanes Pecourt. Visi i plau El Decà Firmat: Vicente L. Simó Santonja. 

Us pose el muntatge amb dues fotografies de l’acte del dia 13 de juny. Podeu veure a Antonio Salvá Roselló sentat a la part dreta de la foto, al costat del passillo, a la tercera fila. Després podeu veure’l imposant-se-li la medalla.

FONT: Fotos Real Acadèmia de Cultura Valenciana.



SANTS I REFRANYS: set de juliol Sant Fermín

20110707173336-sf.jpg

SANT FERMÍN va ser el bisbe de Pamplona. Naixqué a eixa ciutat del nord i va morir a Amiéns (França). El bisbe de Tolosa San Saturní l’envià a predicar l’Evangeli a Pamplona, el consagrà pel seu primer bisbe i, al tornar després d’alguns anys a les Galies, predicà l’Evangeli en el nord de França, morint a Amiéns.

Es famosíssim per tot arreu del món el càntic dirigit a Sant Fermín dels joves pamploniques esperant l’entrada de bous i bous de plaça. Hui hem pogut veure per televisió la primera entrada.

Molts anys, joves gaters han visitat el carrer de l’Estafeta a Pamplona i han participat en les correres carrer avall fins la plaça de bous.

A Gata, quan feien bous pel corro del centre del poble, alguna vegada els joves amb diaris enrotllats s’han posat davant de la imatge del carrer Doctor Gómez Ferrer simulant aquells càntics.

Pel que fa al refranyer, sabeu aquell tan famós de hui, que més bé és una cançoneta:

U de gener, dos de febrer, tres de març, quatre d’abril, cinc de maig, sis de juny, set de juliol Sant Fermín.

FONT: www.santopedia.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 7 de juliol de 2010

20110707175509-alciconseller.jpg

Fa just un any, aquestes eren les notícies publicades pel Cronista al seu blog:

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -83, de despusahir, dia 5-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -la d’ahir dia 6- 84-.

- L’AJUNTAMENT POSA TRES NOVES PLANTES FOTOVOLTAIQUES.

- L’ALCALDESSA REP EL PROJECTE DEL NOU GIMNÀS ESCOLAR DE MANS DEL CONSELLER FONT DE MORA. Ha passat just un any i tot seguix igual. El gimnàs està en punt mort. Us pose la fotografia d’aquell dia.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 6 i un 7 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -85-. 



SUPERATS ELS 48.000 USUARIS AL BLOG

El blog del CRONISTA DE GATA ha superat ja els 48.000 usuaris o entrades, de la qual cosa ens alegrem tots. Per què vosaltres/vostés aneu/van fent el blog a mesura que van entrant, van repassant notícies, van mirant fotografies antigues. I abans de festes podrien sobrepassar les 50.000 entrades.

Anem amb rapidesa, dia a dia, cara a les festes majors i hi haurà moltes coses que contar, que "cronicar" si em permitiu/permeten aquesta expressió de la paraula. Aniré seguint les notícies com puga i sapiga...perquè la calitja apreta i molts dies no hi ha gana de fer res amb més de 30 graus. Esperarem que refresque.

 

 

 



AQUELLA VIGÍLIA SOLEMNE...DE FA VUIT ANYS

20110707192203-portada50i25ad-2003.jpg

Es complien les noces d’or de la secció d’homens i de plata de dones, del 5 al 6 de juliol

Ara fa just vuit anys, tal dia com ahir es va celebrar una vigília solemne de l’Adoració Nocturna. A la matinada entre el 5 i 6 de juliol de 2003 es celebrà la solemne vígilia eucarística en la celebració del 50 aniversari de l’Adoració Nocturna Espanyola de la secció d’homens de Gata (1953-2003) i del 25 aniversari de l’Adoració Nocturna Femenina Espanyola, secció de Gata (1978-2003).

L’acte va estar presidit per l’Excm. i Rvm. Sr. En Esteban Escudero Torres, aleshores bisbe de Laja i auxiliar de València. Primer es va fer la tradicional processó de les banderes. Després l’eucaristia, missa cantada pel Grup Serrillàs. A continuació es va fer la Vigília Nocturna amb els torns de vetla corresponents, laudes, bendició i reserva i el cant de Salve Regina.

Aquest acte estarà gravat en la història religiosa de Gata i en les cròniques.

A la fotografia, la portada del llibre explicatori d’aquells actes religiosos de fa vuit anys.



GATA ALS DIARIS: Atur ("paro") i festes de la Font del Riu

El diari LAS PROVINCIAS -La Marina- publica hui dos notícies de Gata.

La primera i molt important és sobre l’atur ("paro") i l’altra sobre les passades i ben passades festes de la Font del Riu.

Anem a la primera: Titula "633 personas encontraron trabajo en junio en la comarca". Les dades recollides de CCOO de les Marines dóna un "descenso del desempleo" a nivell comarcal. Les 633 persones que diu són les que hi ha menys que el mes de maig. Després de fer un repàs dels pobles veïns diu: "por último la localidad que menos desempleados tiene es Gata, con 535 personas inscritas en las listas del Instituto Nacional de Empleo". Podeu completar tota la notícia a l’adreça: http://www.lasprovincias.es/v/20110707/marina/personas-encontraron-trabajo-junio-20110707.html.

 
Per altra banda, trau Las Provincias una foto-notícia de les passades festes de la Font del Riu que titula "La Font del Riu de Gata festeja a Sant Joan". A la foto del gabinet de premsa de l’Ajuntament de Gata podeu comprovar que isc jo portant el sant, com a veí i com a pare de xiquet de Primera Comunió i per què no n’hi havia molts. L’última frase diu: "Uno de los portadores fue nuestro compañero y cronista oficial de Gata, Miguel Vives Signes". Ja sabeu -els que en coneixen bé- que no sóc partidari de tot això, però els altres ho fan així.
Si voleu veure tota la notícia i la foto podeu buscar-la a l’adreça:
 
Aquesta última notícia de festes també la publica CANFALI MARINA ALTA en la seua edició digital i trau la mateixa foto. La podeu veure en gran. El títol: "Gata: el barri de la Font del Riu celebra les seues festes". Busque-la a Comarca dins d’aquesta adreça: http://www.canfalimarinaalta.es/.


RECORDEU: Diumenge 10, concert del soci de la banda Unió Musical

20110707195731-rubentrompetaagata.jpg

Amb l’actuació especial del trompetista Rubén Simeó.
 
Cal recordar-ho i posar-se a l’Agenda Cultural de Gata. Diumenge, 10 de juliol, 20 hores. Parc del Raval, zona del Barranquet. Actuació de la banda amb una gran novetat, l’actuació del trompetista Rubén Simeó.
 
Un concert molt especial perquè comptarà amb la participació d’aquest jove prodigi a la trompeta, Rubén Simeó, que ja estigué a Gata i amb la banda quan l’1 de maig de 2006 es va fer el concert-homenatge al que fou director de la nostra banda l’entranyable Leopoldo Vidal Estrems.
 
Com ja us posava a finals de juny a l’entrada anunciant aquest event cultural podeu trobar la informació d’este gran músic a la seua pàgina web (http://www.rubensimeo.es/).

Per tant no hi ha que perdre’s aquesta oportunitat i més per als amants de la música de banda i de trompeta. Recordeu, d’aci tres dies, diumenge 10 de juliol 20 hores. Parc del Raval.

FONT: Foto i resum del text extrets de la pàgina de la banda: http://bandagata.blogspot.com.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -448, la d'ahir dia 6-

20110707201041-fentllata.jpg

Arribant ja quasi a la 450 que serà demà, seguixen les fotos antigues. La foto és històrica de la recent indústria de la llata i el turisme incipient al nostre poble. Un record especial a aquelles fetedores de llata que mostraven al públic de la "Iª Mostra d’Artesania Popular" de juny de 1989. A vegades diguem: "eixa foto té més de vint anys". Aquesta també, en concret 22 anys.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 8 de juliol és Sant Procopio i Santa Priscila

Hui dia 8 és la festa de SANT PROCOPIO. Era de Jerusalem. Va morir l’any 303 màrtir. En temps de l’emperador Dioclecià fou conduit des de la ciutat de Scytópolis a Cesàrea, on, per manifestar obertament la seua fe, va ser immediatament decapitat pel jutge Fabiano.

SANTA PRISCILA era dona de Áquila. Va viure al segle I d.C. Els dos esposos eren col·laboradors de l’àpòstol Sant Pau. L’acollien a sa casa i per ell van exposar els seus caps.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol que fan referència com molts al camp:

RAÏMS DE SANT JAUME, RAÏMS AIGUALITS; RAÏMS DE SETEMBRE, TE’N LLEPES ELS DITS.

LA BONA COL HA D’ÉSSER FETA PEL JULIOL.

FONTS: www.santopedia.com i www.masrabassa.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 8 de juliol de 2010

20110708171228-banda222.jpg

Us pose les dues notícies que vaig publicar tal dia com hui l’any passat al blog:

- DIUMENGE 11, 19.00 HORES, CARRER "CUARTEL": CONCERT DEL SOCI, BANDA DE GATA. Precisament aquest diumenge 10 torna el Concert del soci. La fotografia que apareix a l’esquerra en menut era la que publicava l’any passat, del passacarrer de la banda per la Plaça Nova un diumenge de Rams.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -86-.



FIRMA DEL REPLANTEIG D'OBRES DE GATA RESIDENCIAL

20110708172730-firma-bertolin.jpg

Hui divendres 8 de juliol s’ha firmat, a l’Ajuntament de Gata, l’acta de replanteig de les obres de finalització de les obres de la unitat d’execució SAU 6-VIII de les normes subsidiàries de planejament de Gata de Gorgos entre l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver, i el Director facultatiu de l’empresa adjudicatària Grupo Bertolín S.A.U, Santiago Villar Notario.

FONT: Text i foto Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



SORTEIG DEL DIA DEL DONANT

Ana María Salort guanyadora d’una nit i desdejuni a l’Hotel Huerto del Cura d’Elx
Ahir a l’ajuntament de Gata i retransmitit per la ràdio "Onda Cero" es va celebrar el sorteig d’una nit d’hotel per a dues persones en règim d’estança i desdejuni a l’hotel Huerto del Cura d’Elx de quatre estelss entre els donants del mes de juny de Gata, que van ser 60 persones.
Van estar presents al sorteig el president de l’Associació de donantes de Sang Ángel Hernández, la promotora d’aquesta zona Engracia Mira, la regidora de Sanitat Dora Caselles i els delegats de Gata José Pedro i Pepa Salva. La beneficiària va ser Ana María Salort.
FONT: Pepe Pedro, delegat de Gata, Associació de Donants de Sang.


FESTES ALS POBLES DELS VOLTANTS: Pedreguer, Poble Nou, Ondara i Dénia.

Sabeu que molts dels pobles del voltant de Gata estan de festes, nosaltres ho estaren més tard.

Per si voleu anar, us pose el programa de les festes de Pedreguer, Poble Nou de Benitatxell, Ondara i la capital de la comarca Dénia. Aquesta és la programació de hui divendres i demà dissabte:

PEDREGUER, FESTES PATRONALS EN HONOR A SANT BONAVENTURA:
Aquesta nit, divendres 8: 23.30 h – Balcó de l’Ajuntament, tradicional pregó a càrrec de TERESA BALLESTER, JOSEPA GARCIA I PASQUAL COSTA autors del llibre “Pedreguer, memoria d’un poble”. Carcassa d’inici de les Festes Majors de Pedreguer. Correfoc a la plaça, a càrrec de la Associació Cultural COET I CORDA. I Entrada de bous, tot bous, de la ramadería JAUME DOMENECH-de Almenara - MONCADA AGRICOLA de Náquera, patrocinada pel Bar La Musical. Solta de vaques de la ramadería LA PALOMA de Xaló.
01.00 h – Concert Pati del col.legi L’Alfás, DE LO SANTOS i BARON ROJO.
Demà dissabte 9:
10.00 h – X Tradicional Torneig de Bitlles al Parc del Patronat, organitzat pel CLUB DE BITLLES de Pedreguer.

11.30 h – II Entrada de bous, de la ramadería GERMANS NOGUERA de Pedrerguer y solta de vaques de la ramadería CRESPO de Pedreguer.
13.00 h – Volteig general de campanes.
18.00 h – XL Volta a peu a Pedreguer, organitzat pel CLUB D’ATLETISME CAMETES
18.30 h – A la plaça de l’Amistat, exhibició de partides simultànies d’escacs a càrrec del mestre internacional LUIS MARIA CAMPOS GAMBUTI, organitzada per l’associació d’escacs TORRE DE BENIMARMUT.
20.00 h – Cercavila de la Banda de Música de Pedreguer pels carrers del nostre poble.
23.30 h – Presentació de les Festes 2011, al pati del col.legi l’Alfás. Tot seguit, actuació de MANU TENORIO
02.00 h – Macrodiscomòbil a l’avinguda de la Constitució , amb l’actuació de Dj Nacho Penadés, patrocinat per IDEA PRODUCCIONS.

POBLE NOU DE BENITATXELL, MOROS I CRISTIANS:

Aquesta nit divendres 8: 23.30 h – Inici de les festes amb una cercavila de recollida de les filaes presidida pel banderí de la Junta Central.
00.00 h – Pregó de festes i presentació de banderins. A continuació, Ambaixada Mora a la Plaça Nova, amb un fantàstic castell de focs artificials. En finalitzar eixos actes, començarà la festa a les cabiles.
Demà dissabte 9
09.00 h – Trabucada a càrrec de les filaes amb les seues bandes de música.

12.00 h – Cercavila i visita de germanor a les cabiles d’Els Cavallers i Trabuquers.
19.30 h – Ofrena de flors.
20.00 h – Missa en honor a Sant Sebastià, patró d’aquesta festa. En acabar, assistirem a la imposició de corbatins a les bandes de música a l’Ajuntament.
00.00 h – Espectacular Reconquesta Cristiana al pàrquing del Col·legi. A continuació, nit de cabiles. Us esperem.

ONDARA, FESTES A LA VERGE DE LA SOLEDAT:
Aquesta nit divendres 8: 22.00 h – Recepció en l’Ajuntament per part de la corporació municipal de reginas, cort major i infantil, acompanyants i autoritats i regines de la comarca
23.00 h – Acte de coronació en la plaça de bous. La cort major oferirà un espectacle de fi de festa. Al finalitzar, festa per a tots els públics i discomòbil
Demà dissabte 9
8.00 h – Despertada
11.30 h – Parc infantil en el recinte del Prado
12.30 h – Cercavila des de l’ajuntament de les regines major e infantil i les seues respectives corts i acompanyants junt amb la Xaranga l’Atril
14.00 h – Paella gegant en el recinte del Prado
19.00 h – Cavalcada de carrosses, comparses i cavalcadures acompanyades per la Unió Musical d’Ondara, la Xaranga L’Atril i el grup de percussió Ondarattack
22.30 h – Sopar popular en el recinte del Prado
23.30 h – Espectacular revetla en el recinte del Prado a càrrec de l’orquesta ÍKARO.

DÉNIA, FESTES MAJORS "BOUS A LA MAR", FESTES DE LA SANTÍSSIMA SANG:

Aquesta nit divendres 8: 21.30 h – Mostra de dansa de Dénia. Amb la participació de l‘Estudi de Dansa Patricia Sentí, Acadèmia Cuqui Ivars, Acadèmia Babylon Mayte Ortolà i Associació Pas de Quatre. C. de la Via.
22 h – X Trofeu d’Escala i Corda Ciutat de Dénia 2011. 2a semifinal. Al trinquet el Rovellet. Org. Club de Pilota Valenciana Dénia.

Demà dissabte 9
10 h – INICI DE LA FESTA MAJOR, amb repartiment de llibres a càrrec dels quintos i de la comissió de festes, acompanyats per la xaranga.

12 a 14 h –Obertura de l’atracció infantil de castells unflables. C. de la Via.
17.30 h – Les penyes i els quintos, acompanyats per la xaranga, amenitzaran els preparatius de l’entrada de bous.
19 h – Tir del coet anunciador del començament de l’entrada de bous, que anirà des del carrer del Marqués de Campo fins a la plaça de bous. A continuació, bous a la mar *F.I.T.N.
19.30 a 22.30 h – Parc infantil. Per a xiquetes i xiquets de totes les edats. C. de la Via.
23 h – Nit de monòlegs, amb l’actuació dels Xics de Paul Olmier. C. de la Via.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -449, la d'ahir dia 7-

20110708200658-image0-37-copia.jpg

La carretera, eixa travessa nacional que passa per dins del nostre poble, va ser també objecte ja fa molts anys de reforma. Es posava el clavegueram i es posaven voreres i altres peces necessàries, com als altres carrers del poble. Ací podeu veure les dificultats que tenien els cotxes en passar, les màquines treballant i podeu inclús observar el ròtul antic de "Banco Central".



SANTS I REFRANYS: Hui dia 9 de juliol és Santa Verònica

En alguns llocs es celebra hui i en altres demà, bé 9 ó 10 la SANTA VERÒNICA no és aquella muller que diu la tradició netejà la cara de Jesús camí del Gòlgota. És la festa de Santa Verònica Giulani, abadessa italiana que vixqué entre 1660 i 1727 i fou canonitzada en 1839.
Fou abadessa de l’orde de les Clarisses Caputxines. Estava dotada de singulars carismes i participava corporal i espiritualment de la passió de Crist. Per tal motiu, era tancada i vigilada durant cinquanta dies, donant sempre proves d’admirable paciència i obediència.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol:

AL JULIOL, POBRES DELS QUI SÓN AL SOL (Ho diu, lògicament, per la forta calor).

AL JULIOL, TOTA LA ROBA AL VOL (Poca roba ens posem en tot el mes).

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 9 de juliol de 2010

20110709103602-comerc.jpg

Aquestes propostes informatives eren les publicades el dia 9 de juliol de l’any passat a este blog:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 9 de juliol.

- EL COMERÇ DE GATA VOL IMPLICAR TOTS ELS SECTORS DE LA SOCIETAT GATERA. Al costat teniu la foto que eixia l’any passat, amb el president i vicepresident dels comerciants, Santiago i Vicent, respectivament.

- INICI DE LES OBRES DE MILLORA DE L’ENLLUMENAMENT PÚBLIC.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -87-. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -450, la d'ahir dia 8-

20110709192946-image0-52-copia.jpg

Gata sempre ha tingut artistes de teatre. De l’escola del gran mestre Paco Carrasco va eixir un grup que es deia Grup G.A.T.A. i també Grup de Teatre Paco Carrasco. Recordem les vetlades de teatre amb sainets com el que ens mostra la fotografia. Els actors encapçalats per un jovenet Antonio Monfort "Puripa", també més jovenet Pepe "Carallena", Pepe "Sereno" i la besona de Jesús Pobre. Tots ells estaven representant l’obreta que a tots feia riure sense parar.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -451, la de hui dia 9-

20110709193914-image0-36-copia.jpg

Em pose al dia de les fotos antigues. Ja passem de 450. I seguim. Torne a insistir que si alguna persona, usuari o visitant ocasional, vol col·laborar amb el blog del Cronista de Gata amb fotos antigues del record, només te que dirme-ho.

Anem a la foto de hui dissabte dia 9 de juliol. Torna a eixir la Plaça Nova amb el pis que tenia abans, quan estava tot nou: les palmeres feien goig, el dibuix del pis com l’esplanada d’Alacant, les baranetes aquelles que a festes es sentava la gent a veure com ballaven els altres, el conjunt. La Plaça Nova era una cosa, ara és una altra... 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 10 és Sant Cristòfor

20110710113134-cristobal.jpg

SANT CRISTÒFOR és el patró dels transportistes i conductors. Nascut a Canaán (Israel) va morir martiritzat a Lícia (Turquia) l'any 251. La iconografia sempre el representa, com a la imatge que us pose al costat, transportant a un xiquet pel riu, el Xiquet Jesús.

Pel que fa al refranyer, en publique dos més de juliol:

JULIOL SENSE ROSADA, DUU LA PLUJA AMENAÇADA
LA BONA COL, HA D'ÉSSER FETA PEL JULIOL

FONTS: www.santoral.com i www.sortirambnens.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 10 de juliol de 2010

20110710114521-vespa.jpg

Les notícies que publicava al blog fa just un any eren aquestes:

- HUI FA EL BLOG TRES MESOS: Començà el 10 d’abril, dissabte. Per tant, com hui és 10 de juliol podem dir que portem un any i tres mesos de blog del Cronista.

- I ELS POBLES DEL VOLTANT ESTAN DE FESTA...També vaig posar divendres la informació d’enguany.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 10 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -88-. Precisament és la foto que hi ha a la columna de l’esquerra la que us torne a posar, relacionada amb les festes d’altres temps.



IX AL CARRER EL CARTELL DE LA FPA, PER AL CURS 2011-2012

20110710120319-cartellfpa.jpg

A la fotografia, la part superior del cartell que ix ja al carrer. La imatge que il·lustra el mateix és de Jaume Boronat. És un dels molins del Tossal de Pedreguer.

D'aci a finals d'agost estarà el cartell anunciador dels cursos de Formació de Persones Adultes de Gata, que trau la Regidoria d'Educació amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació (GV). Indicaré la matrícula: 1 al 23 de setembre de 2011, amb horari de 9 a 13 de dilluns a divendres i vesprades de 17.30 a 20 de dilluns a dijous.

Ja sabeu que el Centre de FPA està al carrer Grup Escolar, 32, baix, als locals de les antigues Cases dels Mestres. Telèfon 965756592.

Per amatricular-se cal portar necessàriament fotocvòpia del DNI o NIE.

El primer curs que comence serà el dels Programes d'Alfabetització, Educació Bàsica i Graduat en Educació Secundària. Començarà aquest el dia 26 de setembre de 2011 en dues possibilitats: 15 a 17 hores i 19 a 21 hores.

Un altre dia us parle de l'oferta de la resta de cursos o tallers.



JA VÉNEN LES FESTES...estem a 19 dies

20110710123426-0079.jpg

Hui us parle de "L’arreplegà de la barxa" (1955) - Primera part -

A la fotografia, que ja va eixir a la sèrie de fotografies antigues, propietat de Ana Mengual, es pot veure eixe acte i quan la caravana estava als quatre cantons de Ca Martí.

S’acurten els dies i cada vegada estem més a prop del començament de festes. Menys encara per a començar la novena al patró, que sempre precedix les festes majors.

Al llarg de tota la setmana fins diumenge que ve aniré barrejant les notícies que vagen produint-se de les festes d’enguany i el record de les festes d’altres temps.

Hui us parlaré de l’escrit de la Comissió de Festes de l’any 1955 en el qual feia una exaltació de "L’arreplegá de la barcha" -escrit textualment-. Sabeu quin va ser el pressupost de les festes d’aquell any, de fa 56 anys?. Al voltant de trenta-nou mil pessetes.

I quin sistema de recaptacio setmanal van utilitzar, una novedosa coneguda com "l’arreplegá de la barcha".

Us pose textualment l’escrit, que no té perdua pel que va significaraquelles festes del 55:

"En el primer año en que para la celebración de sus fiestas patronales Gata de Gorgos elige el sistema popular de recaudaciones semanales, que con tanto cariño ha sido acogido por todo el vecindario, haciéndonos concebir fundadas esperanzas de conseguir en un plazo no lejano la celebración de festejos dignos de Gata y del Santísimo Cristo del Calvario, queremos también incorporar a nuestra fiesta popular para su mayor realce y esplendor, la cooperación y la ayuda de nuestro trabajo popular: LA LLATA.

La "llata", que convirtió cada una de nuestras casas en un taller de artesanía y el pueblo entero en una inmensa fábrica; la "llata" que permitió soluciones verdaderamente milagrosas en todos nuestros hogares, convirtiendo unas veces la fuerte fibra de la palma en delicadas prendas de vestir de nuestras mujeres; otras, en los blancos trajecitos de primera comunión de nuestros hijos; ayer, en macizas columnas del Altar Mayor de nuestro templo y, de contínuo, en los más variados artículos y en el cumplimiento de nuestros más ardientes anhelos, va a convertirse ahora -con vuestra ayuda generosa- en el mejor y más eficaz medio con que todos, absolutamente todos, vamos a contribuir al esplendor de nuestras magníficas  fiestas de agosto, para el mejor nombre de Gata y de sus laboriosos moradores.

El próximo día 17 de julio, a las 8.45 horas de la mañana, al so de alegres pasodobles, recorreremos todas las calles de la población en artística caravana y procederemos por primera vez a la "gran arreplegá de la barcha". Ni una sóla familia dejará de contribuir con su generosa aportación, entregando una, dos, tres o cuatro "barchas", y si fuese un fardo...mucho mejor..."

(Demà acabaré l’escrit) 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -452-

20110710180952-image0-37-copia.jpg

La foto antiga de hui es prou complicada d’explicaar, donat que és molt antiga. Es veu amb la vestimenta dels personatges, el fons de pedra. Possiblement seria a un de tants corrals de les cases de Gata. Els llauradors antics de principis del segle XX portaven camisa i xupetí, per sostindre els pantalons una faixa. Cada un dels ells està fent alguna cosa i a terra vegem com un corder mort o a punt de ser sacrificat.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 11 és Sant Benito i Sant Pius I

SANT BENITO de Núrsia fou abat italià. Fundador de l’orde dels benedictins. Religiós. Patró principal d’Europa, que havent nascut a Núrsia, fou educat a Roma i abraçà després la vida eremítica, viéndose pronto rodeado de muchos discípulos. Pasado un tiempo, se trasladó a Casi. Prompte es va veure rodejat de molt deixebles. Va fundart un célebre monestir i composà una Regla que es propagà de tal manera per totes parts, que se li digué "Patriarca dels monjos d’Occident".

SANT PIUS I fou papa.Va morir l’any 155 d.C. Germà de Hermas, l’autor de l’obra "El Pastor", nomenament que tinguñe el sant Pontífex, ja que durant quinze anys fou de veres un bon pastor que guardà l’Església.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol:

QUAN PLOU PEL JULIOL, FUSTA PLOU.

EL BON NAP, PER SANT JAUME HA D’ÉSSER NAT.

FONTS: www.santopedia.com i www.xtec.cat.

 



JA VÉNEN LES FESTES...estem a 18 dies

20110711173347-copia-de-image0-25.jpg

"L’arreplegá de la barcha" -segona part-

Seguint amb l’escrit d’ahir, quan estem a tan sols 18 dies per a començar les festes i sols a nou per a la novena del patró, us pose la segona part d’aquell significatiu testimoni de la comissió de festes de 1955:

(Continuació d’ahir diumenge 10)

"...Vosotras, mujeres abnegadas y laboriosas, que habéis consumido tantas y tantas veladas, trenza que trenza y cose que cose, confecccionando esas enormes cantidades de "barchas" que se esparcen por todo el ámbito de la Patria, dedicad unas horas a la confección de algunas "barchas" más, destinadas a dar realce y esplendor a nuestras fiestas. Y vosotras, las que no tenéis costumbre de hacer "llata", hacedla gustosas esta vez, pensando que vuestras "barchas" han de convertirse después en alegres festejos hechos -como la "llata"- por el pueblo y para el pueblo de Gata.

Rogamos se nos entreguen "barchas" del número 4, vulgarmente llamadas "michanes" y avisamos con tiempo para que, poco a poco, preparéis todas las que podáis, para entregarlas alegremente en este original pasacalle de la "aprreplegá de la barcha".

La familia que más generosamente colabore, será objeto de una distinción honorífica por parte de la Comisión de Fiestas, y la calle que, proporcionalmente a su número de familias contribuya más espléndidamente, tendrá el honor de prestar adecuado marco a la simpática "exaltación de la llata" que celebraremos D.m. durante las próximas fiestas, en el lugar más apropiado de la calle galardonada.

LA COMISIÓN DE FIESTAS."



DISSABTE PASSAT ES VA FER LA GRAN FESTA DEL FUTBOL BASE A GATA

20110711180343-festa-futbol.jpg

Va servir d’acomiadament de la temporada 2010-2011

 

L’associació de Mares i Pares del futbol base de Gata, amb la col·laboració de la Regidoria d’esports de l’Ajuntament de Gata, va celebrar aquest dissabte passat 9 de juliol, al nou camp de futbol "Les Costeres", la nomenada "Gran Festa del Futbol". Des de les 19.30 hores es va jugar un torneig de futbol 7 entre pares/mares i xiquets. En acabar el torneig va haver sopar de germanor amb ball, on la Comissió de festes va tindre servei de bar per seguir recaptant diners per les ja imminents festes 2011. A l’acte també van hi col·laborar Ferreteria Pedrós i el Bar d’Alberto.

FONT: Text i imatge Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.



EXCEPCIONAL CONCERT DE LA BANDA, AMB EL XIC PRODIGI TROMPETISTA RUBÉN SIMEÓ

20110711185924-concert1.jpg

Us pose un muntatge de cinc fotos d’altres tants moments del concert. També la següent entrada de "Mirades urbanes" tindrà que veure amb el concert.

El lloc elegit per al CONCERT DEL SOCI va ser molt acertat. Sols la calitja d’humitat posà la nota negativa

La banda Unió Musical de Gata tornà a relluir per si mateixa. I a més, va estar acompanyada per un excepcional trompetista de tan sols 19 anys, Rubén Simeó. El CONCERT DEL SOCI, que any darrere any, passeja la música de la banda gatera per carrers, racons i places del poble, es va fer a un lloc encantador, un lloc fins ara gens explotat per aquest tipus d’actes. sols l’alta temperatura, la basca, la humitat, fou la nota negativa. La resta ratllà la impressionant actuació. Banda i trompetista, trompetista i banda, donaren una lliçó musical a les més de 300 persones concentrades allí, dalt del Barranquet. Sí, heu llegit bé, al racó que forma el final del barranquet per baix de les cases i es soterra fins al riu. Els arbres i el conjunt eren immillorables.

Sota la direcció de Jaume Antoni Signes Diego, la banda interpretà vuit peces de repertori i una obligada pels aplaudiments. L’invitat, el trompetista "que feia parlar l’instrument" com deia algú per allí, intervengué en quatre temes i al final va tocar una peça a soles amb el públic ja entregat a ell.

Aquest solista de 19 anys començà la seva impressionant carrera a la temprana edat de 12 anys i ja ha gravat diversos treballs amb gent tan famosa com Siena Wind, Tokio, l’Orquestra de Cambra de València i l’Orquestra Simfònica Kanazawa de Japó, entre d’altres.

FONT: Pròpia i Ajuntament de Gata (text).



MIRADES URBANES: Música i natura

20110711191833-dscf2230-copia.jpg

Ahir diumenge els amants de la música van poder gaudir d’un concert a l’aire lliure amb consonància amb la natura. Moltes mirades cap a l’antiga zona oblidada i hui recuperada gràcies a la directiva de la banda, la zona del Barranquet.

La fotografia mostra com la natura i la música poden anar en conjunt, de la mà i formar un quadre bonic com aquest. El tronc de l’arbre i els marges de pedra envolten als músics, fan de marc i tanquen la magnífica interpretació que ens van oferir un concert més aquesta juventut de la banda de Gata. I amb un convidat especial, no hi ha que oblidar-ho, Rubén Simeó, un geni amb la trompeta.



DEMÀ DIMARTS 12, PLE ORDINARI DE JULIOL

A les 20 hores i amb temes interessants. Podrien tornar-se a televisar els plens?

Demà dimarts-per ser el segon dimarts de juliol i conforme s’acordà al ple extraordinari anterior, serà el ple ordinari del mes impar juliol. Serà a les 20 hores al saló de plens de l’Ajuntament.

Aquest és l’orde del dia on hi ha un punt que ens ha sorprés i per això ens hem fet la pregunta: ¿tornaran a televisar-se els plens?.

1.- DESPATX ORDINARI: 1.1.- Lectura i aprovació, si procedeix, d’actes de sessions anteriors. 1.2.- Dació de compte de decrets de l’Alcaldia. 1.3.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes econòmics. 1.4.- Dació de compte, si procedeix, d’assumptes judicials. 1.5.- Dació de compte d’altres assumptes.

 

2.- CENTRAL: 2.1.- TELEVISAR ELS PLENS DE L’AJUNTAMENT. 2.2.- CENS DE POBLACIÓ I HABITATGES 2011.

 

3.- EDUCACIÓ: 3.1.- SÍ A L’US DEL VALENCIÀ. MOCIÓ PER UNA EDUCACIÓ PLURILINGÜE QUE GARANTISCA A L’ALUMNAT VALENCIÀ LA CAPACITACIÓ EN LES DUES LLENGÜES OFICIALS I, COM A MÍNIM, LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA EN UNA LLENGUA ESTRANGERA. També és aquesta una moció a tindre en compte.

 

4.- HISENDA. 4.1.- RECONEIXEMENT EXTRAJUDICIAL DE CRÈDIT NÚM. 3/2011. AMB PROPOSTA D’APROVACIÓ. 4.2.- PERIODICITAT DACIÓ COMPTE PLE ART. 207 LRHL

5.- ASSUMPTES D’URGÈNCIA.

6.- PRECS I PREGUNTES.

Allí estaré per a contar-vos el que passe.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -453-

20110711201943-image0-51-copia.jpg

La foto de hui ens porta a l’entrada del poble. Allà al pou diuen...i així és. Hi ha un bar-restaurant que porta el nom de "Al Pou" molt a prop d’ell. El pou de dalt o pou de Pedreguer ha existit des de fa molts anys, segles. Ja en temps dels morisc i de la repoblació el pou feia el seu paper. Aquest pou també es mereix estar dins d’aquesta sèrie. La foto està presa quan encara no s’havia recuperat amb la vorera damunt d’ell, no massa ben fet, eixa és la veritat i que caldria tornar a recuperar-se, però fent-se les coses bé i a conciència.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 12 és Sant León I.

SANT LEÓN I fou un abat italià mort en 1079. Al monestir de Cava, a la
Campania, va proveir als pobres amb el treball de les seues mans i els
protegí davant els prínceps.

Pel que fa al refranyer en pose dos de l’estiu:

NI A L’HIVERN DEIXES LA CAPA, NI A L’ESTIU LA CARABASSA.
A L’ESTIU BON CUINAT I A L’HIVERN BON ESTOFAT.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 12 de juliol de 2010.

Aquestes eren les notícies d’aquell dia de 2010:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 11 de juliol.
- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -89, la d’ahir.
- ...I LA ROTJA GUANYÀ EL CAMPIONAT DEL MÓN.
- GATA VA SER NOTÍCIA...un 12 de juliol.



HUI ES PUBLIQUEN AL B.O.P. LES DECLARACIONS D'ACTIVITATS I BÉNS DELS REGIDORS

El Butlletí Oficial de la Província de hui dimarts 12 de juliol publica un edicte d’Alcaldia en el qual -segons disposa l’article 2 del Decret 191/2010, de 19 de novembre del Consell, pel qual es regulen les declaracions d’activitats i de béns dels membres de les Corporacions Locals de la Comunitat Valenciana- es fa públic el contingut de les declaracions d’activitats, béns i drets patrimonials que han presentat en la Secretaria els titulars dels càrrecs públics de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, triats en les passades eleccions municipals del 22 de maig de 2011, que són els 13 regidors (6-PP; 4-PSOE i 3-Bloc):
El quadre és el següent, amb les següents abreviatures i es publiquen per orde alfabètic dels primer noms:
I.- Actius: V.C.=Valor cadastral. A.B.: Altres béns. Total=T. II.- Pasius=P. Activitats=A.

ANA Mª SOLER OLIVER (Alcaldessa, PP): I.- V.C. 25.139,17 €. A.B.: 34.637,78 €. T: 59.776,95 €. II.- A: 33.531,90 €.

ANGELA JANE DICKINSON (PSOE): I.- V.C. 72.500,00 €. A.B. 97.800,00 €. T: 170.300,00 €. II.- P: 83.000,00 €.

FRANCISCA MARÍA ANDRADA MULET (PSOE): V.C.: 51.786,81 €. A.B. 12.315,19 €. T: 64.102,00 €. II.- P: 4.225,90 €. A: 19.411,10 €.

JOAN VICENT VALLÉS ROSELLÓ (Bloc): A.B. 28,67 €. T: 28,67 €.

JOSÉ GUILLERMO CHOLBI SART (PP): V.C.: 356.097,98 €. A.B.: 106.366,96 €. T: 462.464,94 €. II.- P: 272.907,36 €. A: 56.169,06 €.

JUAN BERNARDO PEDRÓS TALENS (PP): V.C.: 168.265,00 €. A.B.: 507,44 €. T: 168.772,44 €. II.- P: 150.419,00. A: 30.646,66 €.

MAGDALENA E. MENGUAL MORATA (Bloc): V.C. 3.136,14 €. A.B.: 6.388,41 €. T: 9.524,55 €. II.- P:101.365,00 €. A: 33.277,14 €.

MARÍA ROSA SIMÓ PEDRÓS (PP): V.C.: 70.000,00 €. A.B.: 32.000,00 €. T: 102.000,00 €. II.- P: 60.000,00 €.

MARÍA TERESA SIGNES CASELLES (PP): A.B.: 51.836,04 €. T: 51.836,04 €. II.- P: 19.857,00 €. A: 2.712,00 €.

MATIAS MONFORT MONFORT (Bloc): V.C.: 418.588,19 €. A.B.: 124.378,32 €. T: 542.966,51 €. II.- P: 1.166,62 €. A: 47.724,70 €.

SALVADORA CASELLES PEDRO (PP): V.C. 28.122,98 €. A.B.: 26.133,00 €. T: 54.255,98 €. II.- A: 32.885,39 €.

VICENT FONT LEYDA (PSOE): V.C.: 9.058,35 €. A.B.: 21.000,00 €. T: 30.058,35 €. II.- P: 50.000,00 €. A: 26.600,00 €.

VICENTE GABRIEL PINEDA COSTA (PSOE): V.C.: 500.226,00 € A.B.: 337.114,74 €. T: 837.340,74 €. II.- P: 97.300,00 €. A: 63.408,15 €.

FONT: B.O.P. 12-7-2011.



ELS DIARIS PARLEN HUI DE GATA: Pleno i concert.

ELS DIARIS PARLEN HUI DE GATA: Pleno i Concert

A la secció de La Marina de LAS PROVINCIAS es poden trobar dues notícies, una referent al plenari d’aquesta vesprada-nit i una altra del concert de diumenge passat, del qual ja us vaig parlar ahir.
El titular del pleno -página 12- diu: "GATA APROBARÁ UNA MODIFICACIÓN DE CRÉDITO PARA PODER PAGAR A IBERDROLA 50.000 EUROS". Dins de la informació diu que el sou de l’alcaldessa ja està fixat i són 1.200 euros mensuals, no posa ni bruts ni nets. Tot això segons manifestacions del portaveu del Bloc, Maties Monfort. Es de suposar que es farà menció al ple d’aquesta nit.

L’altra és una foto-notícia: "CONCIERTO DEL SOCIO EN GATA DE GORGOS". La foto del gabinet de premsa recull un momento de l’actuació del trompetista Rubén Simeó amb la banda. Dins del text està la primera errata que comente hui, parla del "Parque de la Arraval" quan deuria dir-se Parque del Raval.

Al Levante-EMV la notícia apareix a la fulla 22 dins de la secció Marina Alta. Una mini-foto i aquest titular on es recull al segona errata: "CULTURA. CONCIERTO DE LA BANDA DE GATA EN EL RABAL". Dins posa: "en el parque del Rabal".

FONTS: Diaris Las Provincias i Levante-EMV, 12-7-2011.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 13 de juliol és Sant Enrique

SANT ENRIQUE naixqué a Baviera (Alemanya) l'any 973 i va morir a Grona,
del mateix país en 1024. Emperador dels romans, conta la tradició que
d'acord amb la seua esposa Cunegunda posà gran empeny en reformar la vida
de l'Església i en propagar la fe en Crist per tota Europa, on mogut pel
cel missioner, va instituir nombroses seus episcopals i fundà monestirs.

Pelñ que fa al refranyer, us en pose dos de la calor, que està fent-ne i
molta durant aquesta setmana.

EL CALENDARI DE PEPET, A L'ESTIU CALOR I A L'HIVERN FRED.
AL PORC I AL MELÓ, CALOR.

FONTS: www.santopedia.com i variades.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 13 de juliol de 2010

Aquestes eren les notícies que vaig publicar al blog l’any passat tal dia
com hui, dia tretze:

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -90, la d’ahir-.

- EL BLOG ARRIBA A 4.000 ENTRADES, hui 13 de juliol. Ara, un any després
està quasi en 49.000 entrades.

- HUI PÙBLICA EL BOP, ADJUDICACIÓ DE L’EDIFICI POLIVALENT JUVENIL.



PRIMER PLE ORDINARI DE LA LEGISLATURA 2011-2015 ( I )

20110713180225-dscf2252.jpg

Podrien ser televisats els plens amb publicitat que els finançara

No s’aprova un crèdit de 142.248,17 €

Va ser el primer ple ordinari de la legislatura actual 2011-2015. Molta gent al saló de plens, algo inusual. I un ple de tres hores de duració, de vuit de la vesprada a onze de la nit. Continuen estan les coses difícils entre el govern municipal (PP) i l’oposició (PSOE i Compromís), seguix perdent EL POBLE. Quan hi ha consens dona gust.

Al punt 2 (Central) es va tractar l’intent de reprendre la retransmissió dels plens, a proposta per una moció del PSOE i Compromís. Al final, s’acordà per 12 vots a favor i 1 abstenció que es buscara finaçar-ho amb publicitat, buscar per TDT si fora possible i fer les gestions entre tots.

Pel que fa al Cens de població i Habitatge 2011 es va aprovar que el mateix funcionari que estava portant fins ara el padró continue fens aquest cens nou.

Hi hagué debat en un tema difícil i polèmic. S’aprovà la moció de "Sí a l’ús del valencià", una moció per "UNA EDUCACIÓ PLURILINGÜE QUE GARANTISCA A L’ALUMNAT VALENCIÀ LA CAPACITACIÓ EN LES DUES LLENGÜES OFICIALS I, COM A MÍNIM, LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA EN UNA LLENGUA ESTRANGERA. El regidor d’Educació Juan Pedrós (PP) de l’equip de govern defensà el trillingüisme, la regidor Magda Mengual (Compromís) de l’oposició defensà el ús del valencià per damunt d’altres llengües. La portaveu del PP Maite Signes digué que aprovarien la moció si s’anulava de la mateixa que s’elimine l’esborrany. No va passar així i es va aprovar per 7 vots a favor (PSOE i Compromis) i 6 en contra (PP).

Pel que fa al tema d’Hisenda, tan peliagut aquesta legislatura, va parlar molt bé i ho va explicar el regidor d’Hisenda José Guillermo Cholbi. Es va aprovar la proposta del reconeixement extrajudicial de crèdit número 3 de 2011. El crèdit, per a pagar factures que pertanyen a l’exercici anterior pujen a 142.248,17 €. L'aprovació: 6 vots a favor i 7 abstencions.

(Demà us parle dels assumptes d’urgència, entre ells el sou de l’alcaldessa. Us avance: Les negociacions del sou de l’alcaldessa estan com estaven...en punt mort. No tenim consens i qui perd?: EL POBLE.)

A la imatge teniu un moment del plenari d’ahir.



JA VÉNEN LES FESTES...estem a 16 dies: Aquelles festes de 1947 ( I )

20110713184623-escanear0005.jpg

Van ser extraordinàries amb motiu de la solemne bendició de les noves andes

Anem apropant-nos poc a poc a les festes. Pels taulers d’anuncis s’anuncien les quintades. Aquest dissabte dia 16 serà la sopar de germanor que organitza la Comissió de Festes 2011, per a sortejar els "palcos" (cadafals) i les barraques de la Plaça Nova. Els que en tenen, de 200 euros, estan pensant ja: On ens tocarà, prop o lluny del corral? I els de les barraques pensen igual, però prop o lluny de l’orquestra... Mentre, ahir anunciava l’alcaldessa al ple ordinari que ja estava formada la comissió de l’any que ve 2012.

Però, com ja us vaig anunciar en el primer reportatge de "l’arrepleglá de la barcha" anem buscant coses curioses de festes d’altres anys i ens trobem les de l’any 1947, ara fa 64 anys:

Deia el programeta: "PROGRAMA de las extraordinarias fiestas que, con motivo de la solemne bendición de las nuevas andas, celebra el pueblo de Gata de Gorgos en honor a su Patrono el Santísimo Cristo del Calvario, desde el 25 de julio al 6 de agosto de 1947".

Eren molt curioses les publicitats, com les que mostra la imatge.

A la contraportada deia: "Los cafés, bares, panaderías, carnicerías, fondas, comercios de tejidos, paquetería, perfumerías, ultramarinos, salazones, verdulerías y demás industrias y establecimientos de la población...Saludan a sus numerosos clientes y amigos deseándoles unas muy divertidas fiestas".

I acabava dient: "NOTA: Tanto las industrias que se anuncian en este programa, como todos los establecimientos que más arriba se mencionan, han prestado para la celebración de estas fiestas su más amplia colaboración económica". 

A més dels que apareixen a la imatge, podíem trobar els següents anuncis:

JULIÁN MONFORT y Cia. Exportadores de Frutos. Gata de Gorgos.

JOSÉ MONCHO IVARS. Fábrica de Capazos y Sombreros de Palma. Frutos del País. Gata de Gorgos.

Francisco Zaragosí. Sombreros y capazos de palma. GATA DE GORGOS.

Pons, Monfort y Compañía. FÁBRICA DE MUEBLES DE JUNCO, MÉDULA Y MIMBRE. GATA DE GORGOS

Salvador Lloret Hernández. Fábrica de Harinas. Carretera de Ondara. Teléfono núm. 2. Gata de Gorgos.

(Continuarà demà...)



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -454, la d'ahir dia 12-

20110713193928-copia-vista-gata.jpg

Tornem al poble, a una vista antiga del poble. Si observeu és tota la vorera del riu al seu pas pel Raval, pel Barranquet i per darrere del Penyó. Podeu veure comn estava encara l’edifici tapat de l’antic llavador al final del carrer Parres. Els corrals que baixaven cap al riu, la zona de l’eixida del barranquet, la zona de l'Hort de la senyoria, darrere de la Casa Consistorial i l'església. És una altra fotografia dels anys 70 del segle XX.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -455, la de hui dia 13-

20110713200428-image0-29-copia.jpg

Hui és un detall d’una fotografia, que recull la imatge d’un home que ens va fer riure, somniar, pensar, gaudir del sainet valencià. Ell va ser tot un mestre a l’hora d’interpretar els papers més complicats i inclús tenia molt bon cap per fer obretes. Ja no està entre nosaltres el polifacètic i sempre recordat FRANCISCO FONT PONS, popularment conegut en el món del teatre local i comarcal "Paco Carrasco". Ara el recordem amb aquesta fotografia.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 14 és Sant Camilo

SANT CAMILO de Lelis era italià (1550-1614). Va ser canonitzat en 1746. Prevere nascut a la regió del Abruzo. En la seua joventut va ser militar, deixant-se arrastrar pels vicis propis d’una joventut alegre i despreocupada, però convertit de la seua mala vida, es lliurà al servei dels malalts incurables hospitalitzats, als que va servir com al mateix Crist. Ordenat sacerdot, posà a Roma els fonaments de la Congregació dels Clerges Regulars Ministres dels Malalts.

Pel que fa al refranyer dos refranys més de l’estiu:

A L’ESTIU, LA FORMIGA SURT DEL NIU.

A LA VORA DEL RIU, NO FACES NIU, NI EN HIVERN NI EN ESTIU.

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 14 de juliol de 2010

20110714164534-famis.jpg

Us pose les notícies en titulars que posava aquell dia fa un any:

- REPORTATGE: SEGONA FESTA DELS SIGNES "CANYETES": ARA A GATA. A la fotografia podeu recordar la mateixa que posava l’any passat.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 13 de juliol (com ahir).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -91, d’ahir-

- SENDES I CAMINS: CINC PERSONES TREBALLANT GRÀCIES AL PAMER.

 



EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA TÉ JA 49.000 ENTRADES

Ja us vaig dir que vosaltres farieu possible que abans de les festes patronals arribarem a les 50.000 entrades al blog del Cronista de Gata. Hui tenim 49.000, la qual cosa m’encoratja a continuar buscant reportatges per a tots vosaltres, gaters nadius, residents que teniu a Gata com al vostre poble adoptiu i visitants del blog. Ara passa el millar d’entrades més poc a poc, però hi ha que veure que a l’estiu "tothom viu" com diu el refrany i es fan altres coses, que no es fan a l’hivern.

Però nosaltres ací seguim, amb notícies de Gata, històries, reportatges, fotografies antigues, que ja n’hi més de 450. Tot això i més, gràcies a tots vosaltres/vostés. GRÀCIES. I com sempre dic...a seguir.

  



PRIMER PLENARI DE LA LEGISLATURA 2011-2015 ( i II )

20110714172307-dscf2254.jpg

La premsa torna a traure el sou de l’alcaldessa

Nomenats els representants municipals en òrgans de representació corporativa, per consens i unanimitat

Ahir parlava d’alguns punts de l’orde del dia. Hui complete el plenari, primer transcrivint algunes notes de la publicació de hui a LAS PROVINCIAS (La Marina). Després posant tots els representants municipals en òrgans de representació corporativa, la qual cosa porta el consens de les tres forces polítiques i per unanimitat es va aprovar al Ple.

El titular de l’article de Carlos López no és del tot exacte: "LA ALCALDESA DE GATA SIGUE SIN SUELDO ANTE LA NEGATIVA DE LA OPOSICIÓN". Diu l’article això i efectivament, el PP va presentar com a ASSUMPTE D’URGÈNCIA la mateixa proposta anterior de cobrar 2.500 euros bruts l’alcaldessa. No va passar la urgència. Hi ha que fer consens i enteniment entre els tres partits. No hi ha majoria absoluta. Cal entendre’s tots...com deia ahir: mentre, seguix perdent EL POBLE.

Al capítol de precs i preguntes, Va fer una llarga exposició del regidor del PSOE Vicent Pineda, tota una intenció de declaracions. A l’article de hui a LAS PROVINCIAS diu que el portaveu del PSOE Vicent Font, al respecte del sou de l’alcaldessa: "rechazaron debatir esta cuestión "porque no se había negociado antes", y subrayó la disposición de su partido a "colaborar con el Partido Popular".
Així estan les coses...i el poble també seguix igual.

REPRESENTANTS MUNICIPALS EN ÒRGANS DE REPRESENTACIÓ CORPORATIVA

Però, quan hi ha consens dona gust...deia jo ahir. Efectivament, l’Ajuntament de Gata va aprovar al plenari per unanimitat, el nomenament dels representants municipals en òrgans de representació corporativa. La moció fou presentada per l’equip de govern com a assumpte d’urgència al quedar el plenari anterior damunt la taula.

Els representants queden de la següent manera:

ABASTIMENT I SANEJAMENT D’AIGÜES: Titular Vicent Font, Suplent Vicente Pineda.

INCENDIS I SALVAMENT: Titular Joan Vicent Vallés, suplent Magda Mengual.

MACMA: Titular Ana Maria Soler, suplent Maite Signes.

CONSELL ESCOLAR: Juan Pedrós titular i Salvadora Caselles suplent.

CONSELL ESCOLAR C.P SANTÍSSIM CRIST: titular Francisca Andrada, Vicente Pineda suplent.

CONSELL ESCOLAR IES GATA: Titular Magda Mengual i suplent Joan Vicent Vallés.

CONSELL ESCOLAR EPA: Francisca Andrada titular i suplent Vicente Pineda.

UNED: Titular Magda Mengual i suplent Joan Vicent Vallés.

CONSELL AGRARI LOCAL: Titular Guillermo Cholbi i suplent Salvadora Caselles.

CREAMA: Titular Guillermo Cholbi i suplent Maria Rosa Simó.

RESIDUS DE LA ZONA XV: Titular Joan Vicent Vallés i suplent Magda Mengual.

CONSORCI ESPORTIU DE LA MARINA ALTA: Titular Maria Rosa Simó i suplent Salvadora Caselles.

FUNDACIÓ PRO-PERSONES AMB DISCAPACITAT DE LA MARINA ALTA: Titular Ana Maria Soler i suplent Maite Signes.

ECOESCOLA: Titular Francisca Andrada i suplent Vicente Pineda.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata (òrgans de representació corporativa).

A la fotografia, un moment de l’últim ple.



JA VÉNEN LES FESTES...estem a 15 dies. Aquelles festes de 1947 ( i II )

20110714184600-20110605183628-copia-de-paguerrasala.jpg

Abans de contar-vos la història festera dir-vos que ja sols resten quinze dies per al començament de les festes patronals 2011. Ja quasi tot preparat. Esperem que tot acompanye. I per a la novena sols sis dies.

Continuant amb la història festera d’aquell any de 1947, la segona part es centra més amb el programa que es va fer. Abans de relatar-vos (segons posava al programa) l’acte principal, pel qual s’havien fet unes extraordinàries festes, algunes pinzellades de la resta de les festes.

Hi havia "bous" als dos sectors. a un li dien Raval i a l’altre "sector central de la población". La postguerra era visible. sols feia vuit any que havia acabat la guerra civil.

Per exemple, dilluns dia 4 d’agost llegim al programa: "A las 11.45, en el salón de sesiones del Ayuntamiento, reparto de un racionamiento extraordinario de víveres a los pobres de solemnidad de la población".

La foto, que ja he publicat en la sèrie de fotografies antigues (Gata en el record) mostra els preparatius per a l’acte. La teniu en menut a la part esquerra del reportatge.

I el dimarts 5 d’agost es podia llegir aquest acte al programa: "A las 11 horas, efectuarán los señores Mayorales una visita a los domicilios de las personas necesitadas de la población, para hacerles entrega de un donativo en metálico. Les acompañarán en esta visita, un grupo de bellas señoritas y la Banda municipal."

Però, l’acte més important de les festes era el que es va produir el dimarts 5 d’agost de 1947:

"A las 20 horas, en la plaza de la Iglesia, solemne bendición de las nuevas andas y templete que el pueblo de Gata ha construído para trono de su Santísimo Cristo del Calvario. Esta bendición será efectuada por el Ilmo. Señor Vicario General del Arzobispado de Valencia. Seguidamente, solemne procesión general que, partiendo por la calle Nueva a Sol, seguirá después el itinerario de costumbre. Terminada ésta, disparo de un castillo aéreo de fuegos artificiales en la plaza de la Iglesia."

Demà posaré una altra anècdota històrica de festes...

(Publica al seu blog el Cronista de Gata Miguel Vives Signes)



NOVA SÈRIE: IMATGES DE FESTA (Festes patronals...i altres): Hui, "entrà de la murta"

20110714190636-entramurta-copia.jpg

Comença hui, a quinze dies de les festes majors de Gata 2011, una nova sèrie al blog del Cronista de Gata. són com dius el títol "Imatges de festa", pareguda la sèrie a "Mirades urbanes" però en clau de festa. Aquelles imatges curioses de la festa estaran plasmades ací. I ja comencem hui buscant d’altres anys, d’altra època les "Imatges de festa".

Hui us pose una "ENTRÀ DE LAMURTA", acte de tots els anys que anuncia les festes majors, que fa rebombori, fa festa...I a Gata tenim penyes que ens traslladen al record: "Amics del carro" "Amics del cavall", "Penya Cavallista". Tots ells aunen la festa. La imatge està presa al final del carrer Signes passant per davant del local de l’antiga CAM. Vegau els carros, anavem d’allò més adornats. I la xaranga davant. Festa i avant...



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -456-

20110714192759-image0-58-copia.jpg

Recuperem la possibilitat de veure ampliada la imatge. Per a veure aquesta punxeu ací.

La foto de hui ens transporta als anys 50, a un dels carrers del Raval, possiblement el carrer de les Parres. La típica estampa del carrer sense asfaltar, el xiquet jugant prop de la vorera, les dones xarrucant, una d’elles amb el canter d’aigua -vindria quasi segur del Llavador-. A l’altre costat dos motocicletes i allà al fons un cotxe al qual li deien "una cabra". El ròtul de la tenda...les dos cadires de boga a la porta del carrer i les cases en pendent cap al riu. Tot un cant gràfic al poble, a la tranquil·litat, al sosegament, en contrast a les presses de hui, a les correres, anades i tornades...

Aquesta fotografia va servir d’il·lustració del calendari de les dates de la donació de sang. Hui precisament, dijous 14 de juliol, hi ha una nova donació de sang a Gata.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 15 és Sant Bonaventura

A Pedreguer Sant Bonaventura i a Moraira, la Mare de Déu dels Desemparats

SANT BONAVENTURA naixqué l'any 1221 i va morir en 1274. Fou canonitzat en 1482. Doctor de l'Església, Bisbe i Religiós de l'Orde de Frares Menors (Franciscans). Molt conegut per la seua doctrina, per la santitat de la seua vida. Sempre fidel a l'espirit de sant Francesc, en els seus nombrosos escrits va unir suma erudició i pietat ardent.

Com tots sabeu és el patró titular del veí poble de Pedreguer. Hui és la festa major en honor al sant. A la vesprada li fan processó.

També es celebra hui la festa major de Moraira, en honor a la patrona titular la VERGE DELS DESEMPARATS. Demà es celebrarà per tot arreu lafesta de la Mare de Déu del Carme.

Pel que fa al refranyer, dos més de l'estiu:

A L'HIVERN FORNER I A L'ESTIU TAVERNER.

EN TEMPS DE MELONS, NI MISSA LLARGA NI SERMONS.

FONTS: www.santopedia.com i www.vila-real.info.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 15 de juliol de 2010

Aquestes eren les notícies del dia 15 de juliol de l’any passat al blog del Cronista:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de juliol (un dia com ahir).

- FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -92, la d’ahir-.

- UNA DEMOSTRACIÓ DE "COKCTAIL FREE" PER A TANCAR LA "NIT NOVA".

- PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "CONVERSACIONES EN EL LÍMITE DE LA VIDA". DEMÀ A LES 20 HORES.

- EL PADRÓ DE L’AIGUA POTABLE, AL B.O.P. DE HUI.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 15 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -93-.

 

 



GATA HUI A LAS PROVINCIAS, PEL TRILINGÜISME.

20110715172814-dscf2253.jpg

Hui es publica a LAS PROVINCIAS (La Marina) un breu sobre una de les mocions de l’últim plenari ordinari de Gata, celebrat el passat dimarts dia 12. Sobre "Sí al valencià..." que sigué aprovada pels 7 vots a favor de l’oposició (PSOE i Compromís) i els 6 en contra del PP. El titular: "El PP respalda el modelo plurilingüe". Si voleu conéixer tota la notícia ací teniu l’enllaç:

http://www.lasprovincias.es/v/20110715/marina/respalda-modelo-plurilingue-20110715.html.

A la imatge, un moment del plenari de dimarts.



IMATGES DE FESTA: El Crist a la Plaça.

20110715173410-fotocriscamp-copia.jpg

La sèrie que encetava ahir dijous continua hui amb una foto que és típica i representa l’arribada del patró el Crist del Calvari a la Plaça de l’Església. Es combinen llums, flors, imatge i campanar. Any darrere any aquesta és una imatge de festa.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 14 dies. Programa de festes 2011 ( I )

Estem a dos setmanes justes del començament de les festes patronals 2011. A cinc dies de la novena al patró allà dalt de l’ermita.

Ja circula per ahí el Programa de Festes 2011 que comprén des de dijous 28 de juliol fins 7 d’agost, malgrat que oficialment començaran les festes 29, dia del Festival.

Al Festival actuarà LA BELLÍSSIMA. Promet estar bé.

El dia 30 de juliol s’inaugurarà el corro i hi haurà el correfoc. Són els de l’any passat que ja van donar bon joc.

Diumenge 31 de juliol, les Carrosses i a la nit, abans de les vaquetes i el bou embolat, Bradmis i Juan Roselló actuaran a la Plaça Nova.

Dilluns dia 1 d’agost és el dia de les paelles. L’orquestra MONTECARLO amenitzarà el "festot".

Dimarts, 2 d’agost, hi haurà moltes coses juntes: Dia del xiquet i del rock. Moltes activitats pels xiquets, bous, Marxa Nocturna del GEG -és la XXXV-, roc i solta de vaques després.

Dimecres, 3 d’agost és el dia de les quintades. L’orquestra Monduber a la Plaça Nova.

Dijous, 4 d’agost, és el dia del bou. Cal destacar el concurs d’estirament de corda al carrer Teulada organitzat per la Penya La Birra. A la nit el ball l’amenitzarà, de nou, LA VIVA.

Divendres 5 d’agost, és el Dia dels Majors i a les 20 hores ofrena floral. Després concert de revetla i cordà, aquesta a l’antic camp de futbol.

Dissabte 6 d’agost és la festa Major. Missa major, processó, castell i després concert organitzat per FANCLUB DE GATA.

Dissabte 7 d’agost es tancaran les festes amb una disco-mòbil a les 20 hores al Grup Escolar, patrocinada pels quintos 2011 i 2001.

(Demà seguirem parlant del programa...)



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -457-

20110715180410-correusabans.jpg

L'Arxiu Municipal guarda una sèrie de fotografies dedicades a aquells anys que engalanaven els carrers per tal de concursar al Premi Nacional Conde Guadalhorce. L'antiga seu de Correus -ara destinades a diversos serveis i associacions- es va arreglar amb flors. L'edifici encara conserva la mateixa façana que quan es va construir pels anys 60. Cal recordar que es va fer sent alcalde Maties Salvá Monfort.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 16 és la Mare de Déu del Carme

20110716120513-carme.jpg

Hui s’imposen els escapularis. Hui és la festa dels mariners, la patrona de la mar. La MARE DE DÉU DEL CARME. A Gata també es farà aquesta vesprada a una de les misses la imposició. A Pedreguer es visita el que encara anomenen "L’Asilo". A Xàbia Calp, Moraira, Dénia, tots els ports que tenim a la nostra costa es passeja a la Verge amb barca. La segona patrona de Moraira, dels homes de la mar. Li fan un castell acuàtic.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos de la Verge del Carme:

PEL JUNY FRESCA, PER LA MARE DE DÉU DEL CARME SERÈ, I PER SANT JAUME CALOR.

PER LA MARE DE DÉU CARMETA, A SEMBRAR LA MONGETA.

FONTS: Imatge: www.corazones.org. Text: variades.

 



GATA I LA VERGE DEL CARME: Història religiosa

A Gata la Mare de Déu del Carme no té dins de l'església una imatge, però la història religiosa ens parla de la devoció del poble cap a esta advocació de la Verge.

Dos documents, de 1926 un i de 1932 altre, trobem a l'ARXIU PARROQUIAL al respecte:

2-7-1926: L´erecció i institucionalització de la Confraria de la Santíssima Verge del Carme, es va produir el 2 de juliol de 1926. Un document del Propòsit General de les Germanes Descalces de l´orde de la Santíssima Verge Maria del Carme, diu: “Erigimos e instituimos la Cofradía [...]. Así mismo concedemos al Párroco de la misma Iglesia y en defecto de él a otro sacerdote [...] la facultad de bendecir e imponer pequeños escapularios juntamente con la potestad de dar la absolución general y conceder indulgencia plenaria a los cofrades moribundos. Dada en Roma en nuestra casa generalicia en el día 26 de Septiembre de 1926. Fr. Guillermo de S. Alberto, Prepósito General. Fr. Federico del Smo. Sacramento, Secretario". També hi ha un Llibre Registre de la Confraria (fulls 4 a 49) que data d´abans de 1927 fins 1950.

22-2-1932: L´erecció canònica de la Venerable Orde Tercera de la Verge del Carme en aquesta parròquia fou el 22 de febrer de 1932. El rector Alejo Sendra Tarrazó remet una instància al prelat diocesà demanant autorització. Una vegada va tenir la resposta, la va remetre al provincial carmelita de Vila-real, rebent d´ell l´autorització per a erigir-la. El diploma està datat al convent dels PP. Carmelites de Vila-real, signat i rubricat pel prior provincial, Fre Elies Maria Ortiz. Hi ha una relació de les 19 Terciàries de la Verge del Carme de Gata. Una nota diu: “Las Terciarias de la Virgen del Carmen que preceden tomaron el hábito en la Tercera Orden del Carmen el día 7 de mayo de 1932 en esta iglesia parroquial de Gata de Gorgos. De que, como Director, certifico. Gata de Gorgos, 7 de mayo de 1932. Alejo Sendra Tarrazó, Párroco".

FONT: Arxiu Parroquial, Església de Gata.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 16 de juliol de 2010

20110716122136-fa94.jpg

Les notícies del dia de la Mare de Déu del Carme de l’any passat eren aquestes:

- I TROFEU DE FESTES DE FRONTÓ A MÀ.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 16 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -94-.

Precisament la foto que il·lustrava aquesta última entrada de la foto antiga us la torne a posar a la columna lateral esquerra.



AHIR ES VA PROVAR L'AMPLIACIÓ DEL MERCAT: Comerç de Gata

Als carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer, amb els comerciants locals

Ahir divendres 15 de julio es va estrenar el que es denomina "Slowmarket". L'associació "Comerç de Gata" i l'Ajuntament, per mig de la seua Regidoria de Comerç, dins de la campanya "Slowlife a Gata, l'aposta pel plaer" van proposar el què molts van tindre oportunitat de veure:

Es va tallar al trànsit rodat els dos carrers, entre les 8 i les 13 hores. No es podien estacionar vehicles allí per a que els vianants anaren més tranquils a fer les compres dels divendres cap al mercat. A més, les botigues dels carrers podien traure, i així ho van fer, al carrer els seus productes a la venda, ampliant així la zona de mercat.

Els demés que vulgueren podien posar la seua parada al carrer Constitució de manera gratuïta. Hi havia que conservar una homogeneïtat que facilitava l'associació i si s'aconseguien prou comerços per a promocionar el "Slowmarket" es podrà continuar altres divendres, perquè es vol un mercat atractiu i que a més de la gent del poble es puga comptar amb més visitants per al poble.

Associació i ajuntament explicaven en una nota feta pública, que és la que estic resumint, que era el "slowmarket" (llàstima no puguerem trobar una expresió igual o pareguda amb valencià...l'anglés va que xuta).

Què és això doncs: Enfortir el mercat dels divendres amb comerços propis de la localitat. Tindre un element més de promoció per a portar més gent al nostre poble. Buidar de cotxes alguns carrers perquè siga un matí per als vianants, que passegen tranquils i senten plaer de comprar en la nostra localitat.

FONT: Ajuntament de Gata, Regidoria de Comerç.

 

 



HUI TANCA LES PORTES LA HISTÒRICA PEIXATERIA "NADAL"

20110716182135-publinadal.jpg

Després de servir al client gater i de la comarca al llarg de 57 anys, a la Plaça Nova

A la imatge de dalt, l’anunci del comerç quan encara es deia "Plaza 18 de Julio"

Hui, 16 de juliol de 2011 festa de la Mare de Déu del Carme patrona dels mariners, ha tancant les portes un comerç històric i popular de Gata, la "Peixateria Nadal" també coneguda com "Pescados Nadal". He estat amb la propietària del negoci quan es disposava a tancar per última vegada aquell "racó de la història gatera", aquell "tros de Gata" com li deia una persona. Se’n van 57 anys de la peixateria. Teresa ens contava que sa mare ja venia peix a la Plaça Vella. Després van passar a la part de la Plaça Nova, però darrere del "Quartet" on una altra Teresa, "Tereseta" tenia la verduleria. 

Allí en un espai menut venia el peix fresc son Pare, el Ti Nadal. De son pare passa a ella, que es posa junt amb ell als dotze anys. Al llarg de 33 anys ha estat regentat el negoci per Teresa. Una vegada va desaparéixer la verduleria es va ampliar l’espai, el que donava la casa fins a la Plaça. Ara, Pescados Nadal diu adéu per a sempre.

Es perd un comerç històric de Gata que sempre estarà en el record de tots.

Ara, ens queda als gaters una altra peixateria, la del cantó entre el carrer Roquetes i carrer Hostal. Allí Antonio amb la família i la germana d’ell Maria porten el negoci.

 

 



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 13 dies ( I ). Hui, sorteig de cadafals i barraques

Aquesta sèrie del blog..."Ja vénen les festes" es dividix hui en dues parts. Aquesta primera serà de les notícies actuals de les festes. La segona serà d'un programa de festes, el de 1957, que em va deixar Pepe Simó, al qual li agraïsc el detall.

Anem amb la primera part:

Hui dia 16 és el sorteig dels cadafals, que ací Gata també anomenem "palcos" i el sorteig de les barraques de la festa a la Plaça Nova. Per això, hi haurà una festa amb sopar inclós, allà dalt, al pati del col·legi, que dit siga de pas, a l'estiu fa el seu paper de contribució cap a la festa.

També cal dir que els programes de festes ja estan als comerços que s'anuncien. El llibre és senzill però clar. El llibre trenca un poc l'estil de tots els anys. La portada també és senzilla i en ella es reflexa l'ermita i l'església, els dos edifics clau per a les festes, en la vesant religiosa. Poques col·laboracions literaries, sols cinc...Seguiré contant-vos com és...

I la quintà "Al Forcat" 2011 ha comunicat a través d'una resposta al blog que dissabte que ve, dia 23, pel matí, eixiran a vendre els llibres-programes. Estigueu esperant...

 



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 13 dies ( i II ): Aquelles festes de 1957 -Primera part-

20110716185550-portadaprogfestes1957.jpg

Seguint amb aquesta sèrie de dades històriques de les nostres festes patronals, hui cal recordar unes festes de la dècada dels 50. Les de l’any 1957. Me’l va deixar Pepe Simó, al qual li ho agraïsc, i anem a conéixer aquella programació de fa ara 54 anys.

Mirem primer el programeta. A la portada, la qual podeu veure a la imatge que il·lustra aquesta entrada, hi figurava l’escut pre-constitucional, aquell  de "Una" i "Libre". Ben gran posava: "GATA DE GORGOS JULIO-AGOSTO, 1957. Fiestas en honor al Santisimo Cristo del Calvario. Programa Oficial". Amb tres fulletes s’explicava el "Programa de festejos", els quals eren distints a ara o al menys tenien una altra denominació. Oficialment, les festes van començar, com es feia abans, dijous 25 de juliol festa de Sant Jaume. I encara que feien festa dels fadrins el dia 7 d’agost si que constava al programeta, però es llimitava a posar: "Miércoles, 7 de agosto. "Festa dels fadrins" (Programa aparte)".

Eixe any va baixar el Crist el dia 25 de juliol i amb una nota al final del programeta posava: "Desde el día 28 de julio al 5 de agosto, en el templo parroquial, y a las 8 de la mañana (el día 4 a las 9,30), se celebrará un Solemne Novenario con Misa cantada y Gozos en honor al Santísimo Cristo del Calvario".

Després de posar la data: "Gata de Gorgos, julio de 1957" signava el Vist-i-plau l’alcalde Vicente Mulet Redal "Paresant" i el President de la Comissió de festes, que aquell any fou José Mengual Mulet "Pepito Paula".

(Demà us parlaré dels actes de les festes de 1957)



SANTS I REFRANYS: Hui dia 17 de juliol és Sant Alejo

SANT ALEJO era un home de Déu que vixqué al segle IV. Es conta que deixà sa casa que era molt gran i bonica i se'n va anar a viure com un pobre demanant.

A Gata coneguem el nom del sant pel rector que va estar a la parròquia N'Alejo Sendra Tarrazó que era de Villalonga. Li tocà viure mals temps, però ho va fer amb molt de treball. Va estar 20 anys al càrrec, de 1930 a 1950.

Pel que fa al refranyer en pose dos més de juliol:

PEL JULIOL, PESCA QUI VOL.

QUI SEMBRA ESPINACS PEL JULIOL, EN MENJA QUAN VOL.

FONTS: www.santopedia.com i http://www.xtec.es/centres/b7007300/recull/ref3.htm.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 17 de juliol de 2010,

20110717094245-fa95-festeres1971.jpg

Dues notícies en una. "La imatge festera" de hui la pose al "Cronista...fa un any". Perquè el 17 de juliol de l’any passat sols vaig publicar al blog una entrada:

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -95-.

Precisament era aquesta una notícia d’allò més festera. De 1971 era el festival de la Plaça Nova. Posava l’any passat: podeu observar l´escenari al mig de la plaça i la casa de fons.

A la fotografia de dalt teniu la mateixa imatge que publicava l’any passat i que ens servix com a "Imatge festera" de hui.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 12 dies. Aquelles festes de 1957 ( II )

20110717104059-conjuntmoll.jpg

A la fotografia, el conjunt Moll que amenitzà el festival de dilluns 29 de juliol d’aquell any 1957.

Abans de donar-vos a conéixer la segona part de la programació de les festes de 1957 -ja sabeu, aquell programeta que encetava ahir-, cal dir que el compte enrerre cada vegada està més a prop. Sols a dotze dies del dia 29, encara que el dia 28 ja serà una jornada pre-festera. I si estem a dotze de les festes, sols a quatre del començament de la novena, que començarà al Calvari dijous 21.

Però anem a la història festera. Aquelles festes de 1957.

Anem hui i demà a fixar-nos en els actes i les seues curiositats. La manera de redactar-se al programa era distint, la manera de fer-los també.

El dia de Sant Jaume, dijous 25 de juliol es va resar una missa a la Capella del Crist "como acto de despedida de los vecinos del Tosalet". Després es va baixar al Crist "al anochecer" i baix a la plaça es va disparar una "bonita traca de colores".

Interesant aportació històrica, sobre tot per a la banda de Gata. Diumenge 28 de juliol va arribar expresament de la Comissió de la falla "Colonia la Amistad" la fallera major i cort d’honor d’aquell any. Era la falla en la qual animava els passacarrers la nostra banda Unió Musical de Gata a les falles de València. La comitiva que al programeta deia "El cortejo" es va rebre a la Plaça d’Espanya i acompanyats de la banda, com no una altra vegada, van anar a l’església, allí es va fer la missa o una ofrena de flors a la Mare de Déu. Després de la missa, la fallera major imposà "un corbatín" a la banda per agraïment a les actuacions de les passades festes falleres de Sant Josep.

Eixe dia, encara es va fer un passacarrer "por una famosa pareja de dulzaineros" -serien els recordats Pepe Porró de Gata i Simeó de Pedreguer o serien de l’Horta, valencians?- a les 7 de la vesprada. Al Cinema d’Estiu en dues sessions es va projectar "El Talismán" per Rex Harrison i Virginia Mayo.

Dilluns 29 de juliol al "sector central de la población" es va fer la primera "entrá de los elementos que han de actuar en los festejos tradicionales". A la Plaça 18 de julio (actualment Plaça Nova) es va fer el primer gran festival i estava amenitzat pel conjunt Moll (veure fotografia).

Torna a cridar la curiositat el primer acte del dimecres 30 de juliol, perquè a les 8.30 començava l"arreplegá de la barcha". Encara es mantenia aquest costum per tal de recollirs fons per a la festa. I acabat el passacarrer es disparaven traques "en la calle y casa galardonada en un original pasacalle". Per la nit tornava a estar inclós el cine al programa fester. Projectaven al Cinema d’Estiu en una sessió, les 11 de la nit, la pel·lícula "Alas de fuego" en cinecolor per Robert Stack y Conen Gray.

Acabe la segona part de l’explicació de les festes de 1957, amb l’últim dia del mes de juliol. El 31 de juliol feien bous matí i vesprada. El Conjunto Levante va amenitzar la verbena a la Plaça 18 de julio amb "el típico baile del farolillo".

(Demà continuaré amb la resta de la programació de festes de 1957).



NOU BLOG GATER PERSONAL: el del regidor del Bloc-Compromís, Joanvi Vallés

20110717111840-blogjvv.jpg

Abans de parlar-vos d’aquesta simple però esperançadora notícia, dir-vos que hi ha molts blogs, pàgines, facebooks, tuentis, twiters i demés que porten el nom de GATA o d’algun gater, que algun dia escorcollaré i us donaré a conéixer.

Però he estat mirant aquest matí el blog, perquè així m’ho havia fet saber el seu administrador, d’un regidor de Gata JUANVI VALLÉS, pertanyent a la formació política local de Bloc-Compromís.

Sabeu quin és el nom del blog: "Joanvi Vallés, regidor a l’ajuntament de Gata". A la capçalera té una bonica foto panoràmica del poble, agafada des de dalt de les Coves Roges. Dins de la foto es pot llegir una màxima: "La feina de tot regidor ha de ser treballar per a ajudar a millorar el seu Poble escoltant a tots els veïns".

Com a blog personal crec que és el primer en tota la història dels regidors que es fa. Si voleu conéixer més a fons la pàgina principal i altres relacionades, així com lapresentació que el regidor del Bloc-Compromís fa, sols teniu que punxar ací o a l’enllaç de la columna de la dreta.

Des del blog del CRONISTA DE GATA anime i encoratje al regidor en les tasques d’administració del blog i d’activar al màxim aquest servei d’Internet. Al mateix temps, és una crida per a què algun altre regidor de la resta de la Corporació s’anime també a fer el seu propi blog i així saber més de Gata, delnostre POBLE DE GATA.

Finalment, felicitar al regidor donat que hui és el seu aniversari, ja que va nèixer un 17 de juliol, com bé diu al seu blog. Segur que podrà ser el blog una finestra oberta als joves i no tan joves per a parlar sobre el poble.

L’adreça és aquesta: http://joanvivalles.blogspot.com.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -458, la d'ahir dia 16-

20110717113115-deposit1967.jpg

Posant-me al dia com acostume. La fotografia que podeu veure dalt correspon a la d’ahir dia 17. Va estar publicada al programa de festes de 1967 i també ara més recent al llibre "Gata de Gorgos i els seus alcaldes 1900-2011 publicat des de l’Arxiu Municipal (pàgina 48). La imatge mostra al Governador Civil de la Provincia d’aleshores Luis Nozal López obrint la clau de pas d’aigua potable al depòsit dels Miralbons el 18 de juliol de 1967 una data històrica en la qual inaugurà també altres obres al poble aquest polític de l’època.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -459, la de hui-

20110717114606-inaugpavc1984.jpg

Una altra fotografia que es publica al llibre "dels alcaldes" (pàgina 57) que ja he nomenat a l’entrada anterior. Aquesta també va ser publicada al llibre de festes de 1984. Es tracta de la inauguració del Pavelló C del col·legi públic "Santíssim Crist". Era l’any 1984, com he dit. Aquesta part del centre anava destinada a preescolar. A la imatge es pot veure, junt amb l’autoritat acadèmica corresponent, a l’alcalde i mestre d’aquell any, Eduardo A. Mulet Salvá, junt amb "Don Francisco" Francisco Costa, tants anys director del col·legi. Podeu veure a l’escala de dalt per avall a les mestres hui ja jubilades Donya María, Donya Paquita i Donya María Rosa, junt a una jove mestra hui en actiu al mateix col·legi Pepa Monfort.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 18 de juliol és Sant Federic

SANT FEDERIC d’Utrech vixqué entre els segles VIII i IX. Era holandés i va morir l’any 838. Va ser un bisbe il·lustre pels coneixements sobre les Sagrades Escriptures. Es dedicà incansablement a l’evangelització dels frisons.

Pel que fa al refranyer us en pose dos més de juliol:

A PRIMERS DE JULIOL SEMBRA EL FESOL.

NIT DE JULIOL, PLUJA NO VOL.

FONTS: www.santopedia.com i variades.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 18 de juliol de 2010

20110718075936-fulletpere18.jpg

Donava compte l’any passat tal dia com hui de les següents notícies:

- UN MÚSIC GATER ESTRENA LA SEUA COMPOSICIÓ A SOGORB, DISSABTE 24 DE JULIOL: Pedro Vicente Caselles Mulet, premiat al 2009 al concurs de composició coral. Precisament, el fullet que ho anunciava i que publicava aleshores també el pose hui de record.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 18 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -96-.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 11 dies. Aquelles festes de 1957 ( i III )

20110718080814-gymkhanaplaca.jpg

A la fotografia, una d’aquelles populars i espectaculars "gymkhama motociclista" a la Plaça 18 de Juliol

Estem a tan sols 11 dies. S’acurta el temps i ja es preparen casals i quadrilles, quintes i festers. Sols tres dies de la novena que comença dijous.

Acabe hui els tres dies de record per a unes festes que van ser molt curioses i singulars, aquelles de 1957.

El primer dia d’agost, que era dijous, la verbena de la nit estava amenitzada per l’orquestra Mambo. Hi havia premis "al mejor mantón y al mejor peinado". Hi havia obsequis que es sortejaven "entre las señoritas que tomen parte en este concurso".

El dia 2, divendres, mentre seguien matí i vesprada, els "elementos tradicionales" la verbena la va protagonitzar la orquestra Marcori. I com sempre hi havia coses, es va repetir el "baile del farolillo".

El dia 3, dissabte, el carrer guardonat per "l’arrepleglá de la barcha" era on feien els actes: "carreras pedestres para mayores y menores de 15 años, residentes en dicha calle", traca, gynkhama motociclista, concert per la banda i festival amb el conjunt Levante acabant amb una traca.

Diumenge 4 d’agost: Pel matí es feia l’espectacular gynkhama motociclista i deia molt graciosament: "Señoritas en el soporte". (Mireu la foto). Per la vesprada es feia el concurs de tir al plat i a la nit ball.

Dilluns 5 d’agost, era l’últim dia a missa de la novena i es feia amb la missa per "todos sus hijos ausentes de esta población". A les 11 hi havia "carreras pedestres y de bicicletas con cintas" i a les 13 dispar de traques. A les 19,15 es feia passacarrer i ofrena de flors al Crist, quasi com ara. A les 23 hores, més prompte que ara, es feia el tradicional concert de la banda municipal a la Plaça de l’Església. El cinema i la cordà al carrer Calvo Sotelo (actualment Carrer Signes) tancaven la jornada.

Dimarts, 6 d’agost, festivitat del Stm. Crist era pràcticament com ara. La solemne missa era a les 10. Hi havia orquestra i veus. Ocupava "la Sagrada Cátedra un elocuente orador". El Crist es traslladava "triunfalmente" a la seua capella i després "en la montañeta del Calvario" la Pirotècnia Brunchú de Godella disparà el castell.

La festa dels fadrins del dimecres 7 amb "programa aparte" posava punt i final a les festes patronals de 1957.

FONT: Programa de festes de 1957, facilitat per Pepe Simó.



HUI ÉS 18 DE JULIOL. La Plaça Nova va rebre eixe nom des de 1954 a 1989

20110718081024-placanovaabans.jpg

Hui fa 75 anys, tres quarts de segle, que es va produir aquell trist i lamentable fet de l’Alçament Nacional. Començà així una contienda civil fraticida entre els mateixos espanyols que no portà absolutament res bo.

A Gata l’any 1954 se li posà el nom de "Plaza 18 de Julio" a l’actual Plaça Nova. Primer va rebre el nom de Plaza de Abastos, perque feien mercat allí. El mateix sentit tenia quan li van posar Plaza del Mercado. En el temps de la república (1931) se li diu com ara, Plaza Nueva. Ja en el temps de guerra (1936) se li nomena Plaza Durruti. Plaça Nova passa a nomenar-se en 1989.

La primera referència històrica que tenim del lloc com a plaça és de 1904. abans eren patis i sequers de pansa. L’any 1931 s’expropia la casa al carrer Signes per tal de donar entrada a la nova Plaça, que es diria d’Abastos. El mercat, que fins aleshores, es feia a la Plaça Vella o de l’Església, passaria a fer-se des de març de 1933 a la nova plaça.

La Plaza 18 de Julio abans i Nova hui ha estat sempre el centre neuràlgic del poble, l’epicentre. On es reunien els gaters per fer festa, sobre tot a les festes patronals. La seua imatge ha passat per moltes fases. Quan era Plaça del Mercat es van posar barraquetes o pòrxens i allí es venia peix, verdures o el que manava l’ocasió. També hi havia un quiosc on ara està el ficus gran. Es van plantar plàtans abans de les palmeres actuals. Hi van posar el primer pis de cement. Després de taulells en colors semblant l’esplanada d’Alacant. Finalment de tobons, com es pot veure ara.

A la fotografia podeu veure les banderes que onejaven aquelles dècades de la Plaza 18 de Julio i podeu fixar-vos en el sòl i el seu dibuix, així com al "palco" menut que posaven al mig. Observeu el ficus i la seua grandària.

FONT: Fotografia, Targa postal Plaça Nova.



RECORDEU EL PREMI QUE VAN REBRE AQUESTS ALUMNES...FA 20 ANYS

20110718082132-image0-55-copia.jpg

Van guanyar el premi "Tudmir" d’investigació pel treball "Terra, sol i aigua"

Recordeu aquest grup. Per què es van fotografiar junts?. Què te que veure en Gata?. Anem a fer un poc de repàs.

Era el curs 1990-1991 fa ara 20 anys quan aquests alumnes, entre ells dan decidir presentar un treball d’investigació a la Universitat d’Alacant i el van guanyar. El grup es va dir "Saqaliba", el treball "Terra, sol i aigua" i el premi guanyat Tudmir. Alguns d’ells han format famílies, tenen carreres i la seua professió i feina.

Però..aleshores eren estudiants del "I.B de Xàbia" al curs 1990-91 com he dit i feien 3er. de Batxillerat. De Gata hi havia les tres xiques que vegeu agatxades i el xic de més a l’esquerra de la foto. Al grup hi havia alumnes de Gata, Xàbia, Pedreguer i Poble Nou.
El treball d’investigació va resultar guanyador del Premi "Tudmir" d´investigació de la arees d´estudis àrabs e islàmics per la Universitat d´Alacant i per aquest premi els van publicar el llibre "Terra, Sol i Aigua", copia del qual està en l`Institut de Xàbia i en el museu Etnològic de Xàbia, a més de les copies que es van editar i repartir en el seu moment.

Agraïsc l’explicació d’un dels components del grup i les aclaracions.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 19, dimarts, és Santa Àurea

SANTA ÀUREA de Córdoba mor l'any 856 màrtir i verge. Era germana dels sants màrtirs Adolf i Joan, la qual, en una de les persecucions realitzades pels musulmans fou portada davant el jutge i, asustada, negà la fe, però després, arrepentida, es presentà de nou davant el mateix
jutge i, repetit el juí, es mantingué firme, guanyant a l'enemic al derramar la seu sang per Crist.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol:

SI PEL JUNY PLOU, POCA FRUITA PEL JULIOL

EL JUNY DIU AL JULIOL: "JA QUE JO HE PLOGUT, TU FES BON SOL..."

FONTS: www.santopedia.com i www.xtec.cat.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 10 dies ( I ): Parlem del llibre programa

20110719082523-portadallibre2011-copia.jpg

Dalt, teniu la portada del Llibre programa de festes 2011

Tres quintaes es fotografien al racó de l’exida del Barranquet i una a la Rana. La Comissió ho fa a la rotonda de "L’artesania", a la carretera de Gata a Xàbia

Ja s’acurta més el temps...sols resten deu dies. Per als més marxosets i més festers ja ha començat la festa, amb allò que es diu des de fa alguns anys la setmana pre-festes. Tan sols a dos dies de la novena que comença dijous.

I els comerços i autoritats ja tenen el llibre de festes. El programa que també es diu. Dissabte matí comissió i quintos faran un passacarrer pel poble venent-los. Cal contribuir a la festa, cal ajudar-los a fer unes festes grans, que resonen a la comarca.

Us avance un poc la composició del programa per a que aneu fent gana. La portada la teniu dalt, il·lustrant la informació. A la contraportada una vista de l’església parroquial. A la fulla 1 l’escut i a la 2 la fotografia de Ses Majestats els Reis d’Espanya. El sumari ens recorda i ressenya que la Coordinació i Publicitat ha estat al càrrec de la Comissió de Festes 2011 i el Disseny i Maquetació és de "Crea’t. Estudi de Disseny".

Després vénen les salutacions oficials pertinents: del president de la Diputació, fins la setmana passada, Joaquín Ripoll Serrano; l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler Oliver. Una fotografia del Crist del Calvari. La salutació oficial del rector de Gata, En Santiago Bohigues Fernández, que es diu "Vencer los Miedos con la fuerza del amor". I acaba amb la salutació de la nova Regidora de festes, María Rosa Simó Pedrós.

Ve després l’apartat de les fotografies de la Regina i dames infantils 2010 i també les majors de 2011. Després totes les fotografies de les parelletes de quintes i quintosinfantils 2011. Una foto en conjunt de la quintà 2011 "Al Forcat"...anar de festa estàs obligat" feta al racó que forma l’eixida del Barranquet, just al lloc on van fer l’últim concert del soci, dona pas a les fotografies de les parelles majors de quintes i quintos 2011.

Després ve el Programa d’Actes, del que ja us he parlat un poc. Després les fotos del record. Les quintades -de les quals parlaré a l’entrada següent- i associacions. Les col·laboracions literaries i totes les publictats, per acabar.



EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA ARRIBA A LES 50.000 ENTRADES

És gratificant i al mateix temps encoratjador arribar a veure el contador de visites o entrades amb 50.000, una xifra rodona i que contrasta amb aquells pocs visitants que el dia 10 d’abril de 2010 començaven a descobrir la pàgina, el blog del CRONISTA DE GATA.

No tinc més que paraules d’agraïment i de ànims per a tots, seguiu així i jo ho intentaré també, dins de les meues possibilitats. Senpre intentant combinant la història del poble amb les notícies actuals que algun dia no molt llunyà seran històries, anem fent camí. Dia a dia va construint-se en blog i vosaltres/vostés sou/són els protagonistes. Jo tan sols sóc el Cronista...

Superades ja les 50.000 entrades és de supondre que ara apropant-nos a les festes augmentarà el nombre d’entrades, perquè tots volem saber, volem conéixer que fan, quins actes són els que ens presentarà la Comissió de Festes 2011. I va superant-se dia a dia el nombre d’entrades.

A tots moltíssimes gràcies i com dic sempre...a seguir.



DIVENDRES PRESENTEN A XALÓ: "FENT CAMÍ. Rutes al voltant del riu Xaló/Gorgos"

20110719212627-fentcami.jpg

A la fotografia que comença aquesta entrada podeu veure la portada del llibre

Aquest divendres, 22 de juliol, a les 22 hores a la Plaça de l’Ajuntament de Xaló serà presentat el llibre "Fent Camí. Rutes al voltant del riu Xaló/Gorgos", del qual és el seu autor Joan-Elies Andrés Serer. El llibre editat per Edicions 96 té la col·laboració de l’Ajuntament de Xaló i li ha ajudat en les tasques de il·lustració i de botànica Toni Pont. El llibre està dividit en 19 rutes o passeigs pel riu Xaló/Gorgos, que de les dues formes es diu. Té 264 pàgines i el terme municipal de Gata, per on el riu s’anomena Gorgos, també està, lògicament, inclós. Moltes fotos i mapes a color. Rutes amb distàncies, recorreguts. I no sols abarca l’aspecte geogràfic, també l’històric, de contalles, de botànica.
Quan tinga el llibre ja parlaré més detingudament d’ell. Ara el que us anuncie és la presentació per si us ve en gana anar.
A l’acte de presentació hi participaran: Marian Avellà, regidora de turisme; Àlex Moll, regidor d’esport; Joan Miquel Garcés, alcalde; Dolors Pedrós, editora; Toni Pont, il·lustrador i botànic, i l’autor Joan-Elíes Andrés.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -444, no la teníem-

20110719222437-image0-58-copia.jpg

L’altre dia guardant i recopilant les fotografies antigues em vaig adonar que la 444 no havia estat publicada. Per això hui li toca. Aquesta fotografia que s’havia d’haver publicat fa désset dies és la que ix hui al blog.

La història religiosa del poble ens trasllada a finals del segle XIX. Aquesta il·lustració que ixqué publicada al llibre que es conserva a la biblioteca de Fontilles (Vall de Laguar) "Caridad heroica" ens mostra a D. Juan Martínez Blasco i al seu peu posa: "Murío víctima de la lepra". Com ja he publicat en este blog aquest prevere va ser el fundador de la "Caseta de la Lepra". La fotografia de Laporta i la il·lustració de Vilaseca ens donen a conéixer al bondadós rector, que fou de la parròquia de Gata des de 1884 a 1898. Era natural de Cerdá (València) i va morir l’any 1900.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -460, la d'ahir dia 18-

20110719224054-image0-44.jpg

Aquesta fotografia pertany a ahir dilluns dia 18 de juliol. Com estem prop de les festes, la imatge és evidentment festera. Una parella de la comissió de festes (ell és Antonio Soler) passen per davant de "la Verja" a la Plaça d’Espanya. Darrere va la banda de música. Es pot veure l'abanderat, aleshores Paco "Polaca".



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -461, la de hui dia 19-

20110719224925-image0-41-copia.jpg

Podeu veure la foto en gran, punxant ací.

Ja em pose al dia pel que fa a les fotos antigues. Si heu vist la foto anterior 460, és el mateix any de festes 1960. A la Plaça Nova -aleshores Plaza 18 de julio- es van fotografiar festeres i festers amb la banda. si observeu el decorat fester que es pot veure darrere, els farolets que posaven, les banderetes, l’arc d’entrada a la plaça...tot allò ja es història. Inclús podeu veure el toldo de la tenda que hi havia a Ca Capot, al costat del Bar Nou.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 de julio és Sant Elies

Abans de res, dir-vos que la suggerència que em feia un habitual usuari del blog, per a fer la ressenya dels aconteixements de cada dia, us diré que ho faré mesclat amb la climatologia (lluna, temps), però això serà quan arribe a l'any de la sèrie "Sant i refranys...", que s'acabarà el 27 d'agost. Mentrestant, continue amb aquesta...

SANT ELIES fou profeta. Vixqué en temps d’Ajab i Ococies, reiss d’Israel, que defensà els drets de l’únic Déu davant el poble infidel al seu Senyor, amb tal valor que prefigurà no sols a Joan Baptista sinó al mateix Crist. No deixà oracles escrits, però se li ha recort sempre fidel, sobre tot al Mont Carmelo. La seua figura es representa amb un carro de foc, com diuen les Escriptures.

Pel que fa al refranyer ací en teniu dos més de juliol:

PEL JULIOL, MOLT DE SOROLL I NO PLOU.

LA PEDRA DE JULIOL NO TÉ CONSOL

FONTS: www.santopedia.com i altres.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 20 de juliol de 2010

20110720084813-festivalet2010.jpg

Cal dir, primer que res, que si ahir no vaig publicar aquest apartat és perquè l’any passat el 19 de juliol no ho vaig fer tampoc, al menys en hores normals...

I ara passe a les notícies que vaig traure al blog tal dia com hui l’any passat:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 18 i un 19 de juliol -despúsahir i ahir-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -97 -la d’ahir-.

- LA BANDA JA TÉ LA PRIMERA PEÇA DEL CONCERT DE REVETLA.

- ANEM CAP A FESTES. DIVENDRES 23, UN ALTRE ACTE PRE-FESTES. A la imatge del costat podeu veure el cartell que publicava l’any passat a aquesta entrada.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 20 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -98-.



HUI ES PUBLICA A LA PREMSA: El rector de Gata, Santiago Bohigues, s'en va a la Conferencia Episcopal

20110720211610-dscf2197-copia.jpg

Com ja sabeu, us ho vaig fer saber el passat dia 28 de juny

El 2 ó 3 de setembre dirà adéu a la parròquia, per a incorporar-se com a DIRECTOR DEL SECRETARIAT DE LA COMISSIÓ EPISCOPAL DEL CLERO.

Ja es sap qui el rellevarà i la tasca que està desenvolupant amb el seu ministeri

Us parlava el passat 28 de juny que aniria donant-vos més informació. Hui ho faig perquè ja s’ha fet ressó la premsa d’aquesta notícia. Els diaris referencien la informació del semanari de l’Arzobispat PARAULA.

LAS PROVINCIAS (La Marina) publica hui "El sacerdote de Gata de Gorgos asume un cargo en la cúpula de la Iglesia española".

Ací teniu l’enllaç per seguir la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20110720/marina/sacerdote-gata-gorgos-asume-20110720.html.

Si ho voleu fer en paper busqueu les fulles de La Marina.

L’agència Europa Press ha passat als mitjans de comunicació, entre ells la cadena Telecinco que "El sacerdote valenciano Santiago Bohigues, nuevo director del Secretariado del Clero de la Conferencia Episscopal". I diu a l’entrada: "El sacerdote Santiago Bohigues, actual párroco de la localidad alicantina de Gata de Gorgos y director diocesano del Apostolado de la Oración en Valencia, ha sido nombrado director del Secretariado de la Comisión Episcopal del Clero de la Conferencia Episcopal Española (CEE)." Aquest és l’enllaç de Telecinco: http://www.telecinco.es/informativos/sociedad/noticia/1279599/

A "ReligiónDigital.com" també es publica la notícia I DIU: "Santiago Bohigues, nuevo director...". Era director del apostolado de la oración de Valencia. Podeu llegir aquesta notícia a l’enllaç: http://www.periodistadigital.com/religion/espana/2011/07/19/santiago-bohigues-nuevo-director-secretariado-clero-conferencia-episcopal-valencia-iglesia-religion.shtml. El més curiós d’aquesta notícia és que hi hauran utilitzat la fotografia del blog del CRONISTA DE GATA per il·lustrar la notícia... Així van les coses.

A la imatge, el rector de Gata, En Santiago Bohigues Fernández, a les ofrenes de la missa al carrer Lepanto, al barri "La Font del Riu" enguany.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 9 dies: Llibre de festes ( II ). Hui les quintades que fan anys

20110720222335-quinta2011-copia.jpg

A la fotografia feta per J.M. Gavilá que es publica al llibre de festes editat per la Comissió 2011 podeu veure a tota la quintà major 2011 "Al forcat" fotografiats al parc del Raval, al racó de l’eixida del Barranquet. Per veure-la més gran i amb més detall, punxeu ací.

El temps va passant a la carrera. Les festes s’esdeven cada dia més a prop. Ja estem sols a nou dies de començar la festa. Ja s’han posat les bombetes de llum artístiques a la Costera del Grup Escolar. En forma de corona i al remat, com ja és costum, "Festival 2011". Després vindrà la resta de carrers. El cap de setmana aquest serà "motero" perquè alguna cosa que altra tenim de motos. I la gent prepara casals i prompte barraques.

Com deiem ahir, el llibre del programa de festes ja està al carrer. Si ahir pegaven un repassó a tot, ara us parlaré de les quintades que s’anuncien al llibre, com a reresentants de la resta, són les que fan anys. Però els representants són la quintà d’enguany. Ells igual que dos més van voler fotografiar-se al "racó del Barranquet", baix de l’Ajuntament, un lloc fins ara oblidat i que enguany ha estat descobert per a bé de la societat gatera.

La quintà "Al Forcat" són els quintos 2011 però com sempre hi ha un final i posen: "Al Forcat...anar de festa estàs obligat".

El llibre de festes marca sempre les quintades més sonades perquè fan anys. Enguany li toca als que "Aquest any en fem 60". "La quintà del 71, més festers que ningú". A la següent entrada us posaré aquella foto que va marcar història i que es publica al blog de la quintà del 71.

Els que fa "Trenta anys de quintos...la Quintà El Jònec, quintos de 1981 estan fotografiats a la Rana. La quintà del 91 "Açò s’ascla" que van tots de lila estan fotografiats com els d’enguany al parc del racó del Barranquet. El mateix lloc han escollit els de la quintà 2001 "La xiruga" que tornen a eixir "Després de 10 anys".

No oblide la quintà infantil 2011. Ells són 57 i formen parelletes o trios. Ells seran els que comanden la festa infantil.

Hui us he parlat de quintades...Demà de les associacions i grups que ixen al llibre de festes.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -462-

20110720230213-quinta71-copia.jpg

Per a veure la fotografia amb més detall, punxeu ací.

La foto antiga de hui complementa a l’article anterior. Com havia dit, pose ara la primera de les fotos antigues que es publiquen al programa de festes 2011 que edita, com bé sabeu, la Comissió de Festes que ha treballat de valent per a què tot ixca bé.

La quintà de 1971 està fotografiada davant de ca la regina, María Teresa. Era el dia de la festa major, dia de Sant Crist. S’en anaven tots a missa major i es van fotografiar amb les autoritats. Diuen ells al programa i així ho faig constar també que Pepe Simó no es quinto d’ells, però passava per allí "i el vam convidar a retratar-se amb nosaltres".

Qui són alguns de la foto?. Darrere plantades estan les autoritats. L’alcalde Julián Monfort, Don Julián, està al mig. A l’esquerra de la foto, Gabriel Pons, i a la dreta, Paco Font "Carrasco". De quintos nomenaré alguns i algunes: Marita es veu per darrere, tanbé la perruquera del carrer Nou; també la dona de Vicente "Gargoria"; un fill de Fernando Soler, Pepe Diego i un dels fills d’Octavio mig agatxats. Vicente "Ramona" Geroni. Més agatxats Ronda, Pineda José Luis, Antonio Torres. Davant les festeres Pepita i Mari.

Fotografia publicada al Programa de Festes 2011, pàgina 59.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 21 és Sant Daniel

SANT DANIEL es commemora hui. Era un profeta de l’Antic Testament. El seu nom significa Déu és el meu jutge.
Pel que fa al refranyer us en pose tres de juliol:

AIGUA DE JULIOL ENCÉN EL SOL.

AIGUA DE JULIOL, CAP PAGÉS LA VOL. (Nosaltres diríem: "cap llaurador la vol".

DEL JULIOL FINS AL DARRER, TIN EL TEU BLAT DINS EL GRANER.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a vuit dies. Hui comença la novena, Programa de festes ( III ): associacions

20110721081244-comi2011-copia.jpg

A la foto podeu veure la comissió de festes 2011. Estan a la rotonda del monolit dedicat a "L’artesania" de Gata, a la rotonda de desviament cap al poble, carretera Gata-Xàbia. Per veure-la ampliada punxeu ací.

Ja estem a una setmana pràcticament de les festes. Hui dijous 21 comença el novenari al sant patró el Crist del Calvari. Dia a dia fin el 29 inclós es celebrarà la missa baix dels pinsque envolten l’ermita, es farà el sermó del novenari i es cantaran els Goigs al Crist.

Hui parlem d’altres coses del programa, del llibre de festes. De les associacions. Però abans cal ressenyar la fotografia de la comissió que il·lustra aquesta entrada i diverses imatges de tot un any treballant per a la festa. Són la COMISSIÓ.

Pel que fa a les associacions o grups que ixen al llibre, són les següents: Club de Bàsquet Gata; Club d’Atletisme Gata; Banda Unió Musical de Gata; Grup de Teatre Font de la Mata; Apega -Associació Perdiguers de Gata-; Associació Cultural Bouera de Gata; AMADEM (Associació d’Amics de la Marina Alta d’Ajuda al Malalts Mentals); Associació Diabètics; Grup Espeleològic Gata -amb un record molt especial i un bonic detall amb el sempre recordat Alfons Grimalt Pedrós- i, finalment, Comerç de Gata.



DEMÀ DIVENDRES 22, III DIRT-TRAK DE GATA (Antic camp de futbol)

20110721214815-motos1.jpg

Organitzat pel Moto Club Gata

L’antic camp de futbol "Les Sorts" de Gata acull demà per la nit, a les 21.30 hores, el III Dirt-Trak de Gata. `L’event esportiu moter està organitzat pel Moto Club Gata, amb la col·laboració de l’ajuntament, la Federació Valenciana de Motociclisme, l’empresa Matties i el patrocini de Wild Wold. Es tracta d’un festival en el que participaran pilots importants d’aquesta especialitat, com Xavi Forés, Dani Rivas i Kyle Smith.

Sense dubte és ambient de pre-festes i els aficcionats a les motos tenen una cita demà.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event espectacle-esportiu.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -463-

20110721223110-image0-38-copia.jpg

Abans de comentar la foto de hui cal dir que considere que són fotos antigues aquelles que són història encara que no faça molt de temps, encara que siguen uns quants anys els que diferencien la foto de hui. I no per dir-se la secció "Fotografies antigues" tenen que ser totes de "l’any de la picor" (bé, això és un dir). Vull dir que dels anys 80 i 90 del segle XX ja són fotos passades, si no voleu "antigues".

Bé, la foto de hui també és històrica perquè és dels anys 80, com deia, però és el principi de les barraques a la Plaça Nova i algunes tenien pis primer, com aquesta de la penya "La Canterella", una de les pioneres a la plaça. Podeu veure caretes de joves que hui ja són majors. De xics que hui ja són més grans. Les bombetes per la plaça i la il·luminació del ròtul li donava aquell encant de festa a la plaça.

 

 



SANTS I REFRANYS: Hui dia 22 és Santa Maria Malena

Recordeu aquella frase que es diu per Gata encara: "Pareixes Malena no té novio". Malena és Magdalena i hui és SANTA MARIA MAGDALENA o Malena. Diuen moltes coses d’aquesta dona del temps de Jesús i que la va fer deixebla seua, la va seguir fins el Calvari i diuen sigué la primera en veure a Jesús Resucitat el matí de Pasqua. Ella, diuen els evangelis, li ho comunicà als deixebles.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos més de juliol:

A DARRERS DE JULIOL, UNA HORA MENYS DE SOL

ELS POLLETS DE JULIOL, TOT L’ANY PORTEN DOL.

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 22 de juliol de 2010

20110722084919-creufa100.jpg

Aquestes eren les notícies del dia de hui de l’any passat:

- GATA EN EL B.O.P., ahir dimecres 21.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 22 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -99 -la d’ahir dimecres-.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 20 de juliol -tal dia com despúsahir-.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1 0 0-. Aquesta fotografia commemorativa de les 100 primeres és la que us pose al costat en miniatura.

 



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 7 dies: Hui, una oració al Cristo de Gata (Primera part)

20110722211105-cristoantic-copia.jpg

Ja estem més prop. Sols set dies i ja és hui el segon dia de novena al Santíssim Crist del Calvari, per això us porte la primera part d’una "ORACIÓN AL SANTÍSIMO CRISTO DE GATA" que un dia vaig trobar. A la mateixa dona uns trets identificatius de la història del patró, que l’any que ve complirà 250 anys. Intentaré explicar-vos-els.

Així diu l’oració, que no va signada per ningú i antigament aniria de boca en boca, de paper en paper:

A Dios Padre, la gracia necesito hoy, para alabar al Cristo de consolación con gusto, como cristiano gusto que espera, favorece la tierra y ayuda, y hallar a un Santo Cristo siempre en su ayuda.

*Alguns antigament li dien "el Cristo de consolación o del consuelo".

Un santo religioso de buen corazón yo encuentro en santo de consolación ¡pasmaos! y al mirar enterrada esta alhaja lo besa, lo agasaja y lo lleva á Gata para que sea el consuelo de todas las familias que hay en este suelo.

* És la història de la troballa del Crist, encara que diu que l’ha trobat soterrat. La llegenda o la història sempre ha dit que se’l va trobar a la mar.

Miguel Monfort llamaban al religioso que era nacido en Gata, era dichoso predicaba en Denia la fama corrió toda la España al instante este diamante encontraron en la plaza de Denia por nuestro amparo.

* Pareix ser que es confon l’autor i el que dien Pare Mulet que estava a Dénia, podria ser de seogn cognom Monfort.

Y una capilla hizo fabricar esta imagen divina mandó colocar al punto resucita difuntos y luego da vista á los ciegos y aparta la tempestad furiosa de esta comarca.

* La primera frase autentifica que es puga dir que l’any que ve també s’acomplixen 250 any de portar el Crist a Gata. La última parla de les pedregades que no li tocarien mai a Gata.

(Continuarà demà...l’oració).

A la fotografia del costat podeu veure la imatge i la capella que el rodejava, d’abans de la guerra.

 

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -464-

20110722213426-pujantcristanys40-copia.jpg

Ja estic al dia de les fotos antigues. La de hui va en consonància amb l’entrada anterior. Donat que ja estem prop de les festes, una antiga de la pujada del Crist cap a l’ermita a la recta final. Eren els anys 50. Les festeres anaven de falleres. Podem veure entre els homes a Pedro Frasés. Entre les festeres a Rosa Borrell, mare de Juan i Francisco. El paisatge del fons també és molt interessant. Com no ho tapen els xiprers que eren molt menuts, es pot veure la "Casa Roja" solitària sense cap més al costat. La podeu veure a la part dreta de la foto. Finalment, dir que pujaven també la bandera d’Acció Catòlica cap a l’ermita, com es pot comprovar a la foto. L'escolanet que apareix darrere les festeres i que mira a la càmera és Antonio Soler.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -465-

20110723201816-quinta1944homes.jpg

Com les entrades de baix van de quintades, de festes, d’ambient festiu, hui porte al blog la QUINTÀ DE 1944. Aquesta foto va eixir fa uns anys al programa de festes i si abans recordavem noms de quintades, de segur aquesta també tindria el seu. Reconec a Cano -plantat darrere cap al centre-, Carlets "al Pintat" -que està agatxat- i pocs més. Una altra quintà per al record.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 23 és Santa Brígida

SANTA BRÍGIDA de Suècia està considerada patrona d'Europa. Seria important que ajudara un poc al vell continent, perquè està passant-ho mal.

La santa que es commemora hui era sueca. Del segle XIV (1303-1373). Va morir a Itàlia. Es casà amb el noble Ulfo, del que tingué vuits fills, als quals educà piadosament, comptà amb els seus consells i exemple per al seu marit. Quan el marit va morir viatjà per molts santuaris i deixà varios escrits, en els qual parlava de la necesitat de reforma tant del Cap (el Papa) com dels membres de l'Església. Abans de morir, posà els fonaments de l'Orde del Santíssim salvador a Roma.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos de juliol:

PEL JULIOL, CULL EL FESOL, I PEL GENER MENJA-TE'L BÉ

PEL JULIOL, ELS TEMPORALS A POSTA DE SOL

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 23 de juliol de 2010

20110723083349-portada2010.jpg

Seguisc publicant sols els titulars d’aquelles notícies que publicava al blog fa just un any. Les del 23-7-2010 eren aquestes:

- DEMÀ, DISSABTE, ESTRENA ABSOLUTA DE L’OBRA DE PEDRO VICENTE CASELLES MULET. ¡¡I d’això ja ha passat un any!!.

- RESTA SOLS UNA SETMANA PER A FESTES. I començava el compte enrerre com ara la sèrie: "Ja vénen les festes...". I ho il·lustrava amb la portada del llibre-programa de festes. El recordeu?. Ací al costat el podeu tornar a veure.

- EDUCACIÓ VIAL A L’ESCOLA D’ESTIU INFANTIL.

 



CREAMA GATA FA EL CURS BÀSIC PER OBTINDRE LA TARGA PROFESSIONAL DE CONSTRUCCIÓ

20110723084605-finalcurscreamag.jpg

El passat dimecres 20 de juliol Creama Gata va realitzar el curs “Formació inicial en Prevenció de Riscos Laborals” de huit hores de durada. La realització del mateix serà requisit indispensable per poder sol·licitar en un futur la TPC (Targeta Professional de la Construcció) que serà obligatòria per tots els treballadors del ram de la construcció a partir de l’1 de gener de 2012. A aquest curs van assistir 23 alumnes dels 25 que podien matricular-se,  es tractava tant de gent treballadora com gent desocupada.

A la fotografia podeu veure al professor i alumnes assistents al curset.

FONTS: Foto i text Gabient de premsa, Ajuntament de Gata.



III DIRT-TRACK, TOT UN ESPECTACLE

20110723111218-festamotos.jpg

Antic camp de futbol de "Les Sorts". Nombrosos pilots de tota Espanya. Tot un espectacle moter nocturn

A la foto que us pose es pot veure l’espectacle i l’espectació que va generar el III Dirt-Track. Una competició motera impressionant que a l’estiu sempre ve bé. El lloc, immillorable per aquestos events. Sorra, bales de palla, música, motors en marxa, tot un quadre moter. A l’acte i per a donar els premis als guanyadors assistiren la regidora de festes i esports, María Rosa Simó Pedrós, i l’alcaldessa Ana María Soler Oliver. La gent té gana de que arribe ja la festa i aquest acte pre-festes "calfava motors", mai tan ben utilitzada aquesta frase.

Foto: Vero Vives.



S'INCORPOREN A GATA QUASI 13.000 METRES QUADRATS AL TERME

20110723112517-deslindecacaus3.jpg

Un total de 12.970 metres quadrats de la partida Cacaus passen de l’Estat al Municipal

Acta de firmes del marcatge de firmes amb els propietaris col·lindants

LAS PROVINCIAS i INFORMACIÓN també es fan ressó de la notícia

Despúsahir dia 21 de juliol es va firmar, a l’Ajuntament de Gata, l’acta per marcar les fites  de la finca situada a la parcel·la 45 del polígon 10 de la Partida Cacaus del terme de Gata, entre l’alcaldessa de Gata Ana Maria Soler i els propietaris de les finques confrontants que acudiren a l’acte.

La parcel·la en qüestió era de titularitat estatal i després d’iniciar el degut expedient per sol·licitar el canvi a titularitat municipal, i aquest ser concedit, ahir finalitzava el procés amb la visita in situ dels tècnics, a la parcel·la de 12970 m2, i la firma de l’acta on s’ha utilitzat l’alçament topogràfic d’octubre de 2010 i on consten detalladament les delimitacions de les finques confrontants i les conformitats dels veïns.

Els diaris també es fan ressó hui de la notícia. El  titular de LAS PROVINCIAS (La Marina) és el següent: "Gata SUMA 12.970 metros a su término municipal". Si voleu llegir tota la notícia punxeu ací: http://www.lasprovincias.es/v/20110723/marina/gata-suma-metros-termino-20110723.html. Pel que a INFORMACIÓN d'Alacant -comarca Marina Alta- aquest és l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2011/07/23/gata-incorpora-patrimonio-municipal-finca-13000-m2/1151635.html i titula: "Gata incorpora a su patrimoni municipal una finca de 13.000 m2 que era del Estado".

FONTS: Text i fotos Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 6 dies ( I ): Oració al Santíssim Crist (Segona part)

La sèrie de "Ja vénen les festes..." té hui dos parts ben diferenciades. Per una part, acabar l'oració al Santíssim Crist del Calvari que començava ahir. Per altra, buscaar algun que altre aspecte de la festa com són els curiosos noms de quintaades i penyes del poble per a festes.

Ara toca l'oració:

...Guerra con los franceses tenía España vinieron los guerreros, con ira y saña llegaron este pueblo aprisa las gentes muy humildes clamaban les libre del peligro que se encontraban.

*Estava dibuixant a la perfecció el començament de la història o llegenda coneguda com "de l'arbre blanc" o "dels francesos". A l'altra esrofa ho diu clarament.

Llegaron los franceses á la capilla pero al llegar al arbol ¡que maravilla!pues ciegos, se quedaron observando el milagro que había obraado en sus hijos, se vuelve pesaarosos y muy contrictos.

*Ara si fa al·lusió directament a "l'arbre blanc" clarament.

Disparando un barreno en cierta ocasión mató a un niño, y la madre llena de aflicción, clamaba, Santo Cristo me valga al momento y al levantar el niño contento y al punto se revolvió el milagro por todo el mundo.

* No tinc coneixement d'aquest fet, ni contat ni escrit.

Y un mancebo que estaba mirando al cielo y al ver la tormenta con desconsuelo veía que los rayos caían tan cerca llama el Cristo al punto alegre, al ver que la tormenta desaparece.

* És la crònica que diu que mai pedregaria al poble i al seu terme.

Libra á sus devotos de tempestades de terremotos, guerras, rayos y sequedades, llevando sus devotos cantando victorias, y al fin dadnos á todos la eterna gloria. Amen.

 



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 6 dies ( II ). Entre quintades i penyes, una cabassà de noms ( I )

20110723175504-quintajonec1981.jpg

Hui faig un repàs als noms de quintades de Gata

(Per a veure més gran la foto de la quintà 81, punxeu ací)

Ja estem a tan sols sis dies del començament de les festes patronals de Gata. Tercer dia de novena allà dalt l’ermita. Per totes parts del poble comená a respirar-se olor a festa. Part de culpa d’això la tenen les quintades, sobre tot les més protagonistes, i les penyes amb els seus casals, prompe el seus cadafals i les seues barraques a la Plaça Nova. Tot ho tenim quasi a punt de començar a renomenar títols més que curiosos que cada quintà, cada penya es posa i es reafirma amb eixe nom.

I aquest migdia, acompanyats de carros i carreters, la Comissió 2011 i els Quintos majors "Al Forcat" han fet el repartiment dels llibres-programes de festes. Molts veïns ja el tenen a les seues cases. Ara, els que no el tenen tindran que anar a l’Ajuntament per ells com tots els anys.

La resposta de "la del mateix poble que un" a "un del poble", al blog del Cronista de Gata, en la qual deia que les quintades venen posant al llarg dels anys la típica rima, en fa pensar perquè no relacionar, en base a totes les que posa aquesta usuària del blog, noms de quintades, penyes, grups i demés i d’ahí aquest article, del que faig hui la primera part:

Pel que fa a les quintes (i sempre seguint les indicacions d’aquesta usuària i programes d’anys anteriors) ací en teniu unes quantes, totes començant l’any 1968 que com diu un usuri del blog de la quintà va ser la primera en posar-se nom:

1968 (Nascuts el 1948): QUINTA EL MATXO. 1969: QUINTÀ DEL COET. Aquell famós coet que en fa fer de les seues. 1970: QUINTÀ 70 (al pa, pa i al vi de cap). 1971: QUINTÀ DEL 71 (més festers que ningú). 1974: QUINTÀ EL CARRO. Anirien carro amunt carro avall. 1975: QUINTA DEL 75 "MÀQUINA AVANT". 1977: L’AIGUÀ. Es va dir així perquè ells van nèixer al 1957, l’any famós per l’aiguà d’octubre. 1978: QUINTA "DE L’SKOL". Estava de moda aquella servessa. 1979: LA REBOLICA (sempre ens quedara l’aigua). 1980: LA CABOTÀ. 1981: EL JÒNEC. Portaven un jònec com a símbol. 1983: QUINTA MIAU. 1984: L’ATROPELL. 1985: ELS BENPARITS. 1986: L’ALCANTARILLAT. Dit així perquè l’any que ells van nèixer 1966 es va fer tot l’alcantarillat de Gata. 1987: L’ENFANGÀ. 1988: L’ESCLAFIT. 1989: LA GARFINYA. 1990: EL SARAGÜELL. 1991: AÇÒ S’ASCLA. 1992: QUINTA EL POBRE (rebentar antes que sobre). 1995: L’ANGANELL. 1996: EL PARRUS (tu de festa i ta mare fent-se vermuts). 1997: QUINTAFARRA. 1998: LA MARRAIXA (A vore qui l’enganxa). 1999: AL RETOVATO. 2000: EL DESGAVELL. 2001: LA XIRUGÀ. 2002: L’ENDERROC. 2005: AL SARAU (ens anem de festa i au!). 2006: L’ENSOFATÀ. 2007: AL SAFAREIG (ai mare que no m’hi veig!). 2008: LA BARXA (cubateta i a la marxa). 2009: L’ENRENOU ( esta si que pica i cou!!!). 2010: L’ATZUCAC i la d’enguany 2011: EL FORCAT (anar de festa estàs obligat).
(Si conegueu algun altre nom de quintà que per desconeixement no està referenciada a l’article la podeu afegir als comentaris. Gràcies).

A la fotografia, la Quintà "El Jònec" 1981, fotografiada a la Rana per al programa de festes d’engunay que fan 30 anys de quintos.

FONTS: Programes de festes patronals de Gata.

(Demà parlaré de penyes...)

Publica al seu blog el Cronista Oficial de Gata Miguel Vives Signes.



IMATGES DE FESTA: Estirament de corda

20110723183117-estiramentcorda.jpg

Aquesta imatge va ser la primera de Gata que es va posar a LAS PROVINCIAS digital a Internet. Sabeu molt fa de la foto: 11 anys. Corria l’any 2000. Eren els primers anys d’un esport fester que sempre ha tingut al carrer Teulada per espai. Enguany, la penya LA BIRRA organitza aquesta modalitat esportiva i festera el dia 4 d’agost a les 17 hores davant del seu casal, al carrer Teulada. És tot un espectacle i els grups deuen demostrar la seua valua davant dels altres grups. Pel mig sols una corda, grossa i llarga. És, sense dubte, una altra imatge festera.



EL BLOG DEL CRONISTA DE GATA JA TÉ 51.000 ENTRADES

Passen molt ràpid mil entrades, mil vegades que vostés/vosaltres entreu, escodrinyeu, reviseu, s’assabenteu del què passa per Gata, de les festes que estan a punt de vindre i les passades, de la història, de fotos antigues. I això sempre entre respostes, entre comentaris. Ara ja té el blog 51.000 entrades. Enhorabona a tots.



SANTS I REFRANYS: Hui és Santa Cristina

A totes les Cristines del poble, que n’hi ha algunes, feliç dia de la seua onomàtica. Hui és SANTA CRISTINA de Bolsena. El nom ve de "seguidors de Crist". Aquesta santa italiana naixqué a Roma el segle III i va morir a la Toscana just l’any 300. Va ser martiritzada prop del llac de Bolsena a la regió Toscana de Itàlia. La iconografia la representa de varies formes: amb fletxes, sostenint una pedra de molí, amb serpents.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos generals que no són de juliol:

EL MENJAR ÉS MESTRE DEL BEURE.

EL MILLOR MESTRE, EL TEMPS; LA MILLOR CIÈNCIA,LA PACIÈNCIA.

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 24 de juliol de 2010

20110724090540-fa102.jpg

Un dia més i un recordatori més. Aquestes eren les notícies publicades l’any passat tal dia com hui:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 23 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -101, la d’ahir dia 23-

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -102-. Recorde la fotografia que era una entrada de bous cap al carrer La Bassa. La teniu ací al costat, per a recordar-la.



IMATGES CURIOSES: Vista de Gata baixant del Serrillars

20110724114248-vistagataserrillars-copia.jpg

Podeu veure la foto més ampliada, punxant ací:

He capturat d’un blog de camins verds d’Alacant, del qual teniu l’enllaç per si voleu fer-li una ullada a aquest blog que sempla ser molt interessant aquesta fotografia molt bonica de la vista quasi total del poble de Gata, que van fer els caminants quan baixaven del Serrillars en una excursió a la nostra muntanya més alta de 432 metres d’altura, a la qual s’accedeix pel sender de petit recorregut PR-CV 388 412. Ben bé sabeu que la coral del poble que canta a les fites més importants de les solemnitats al cor de l’església parroquial porta el nom de la muntaya, així com el grup de teatre vigent porta l’altre nom del paratge pel qual es pot pujar a la muntanya, com van fer els amics alacantins, "La Font de la Mata".

Algun dia faré la ruta i us l’ensenyaré pas a pas.

Ara us deixe la fotografia i l’enllaç: http://caminosverdesdealicante.blogspot.com.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 5 dies. Entre quintades i penyes, una cabassà de noms ( II )

20110724121652-dscf1255.jpg
Ja consumim els dies previs a les festes. Dijous de la setmana que entrarem demà serà el dia previ i ja sabeu que diuen que "Qui no fa la vespra, no fa la festa" per tant el dia de l’assaig per a quintets i quintos és ja una nit festera prèvia al dia primer dels festejos populars i oficials, en honor al Santíssim Crist del Calvari, que enguany seran del 29 de juliol al 7 d’agost, els dos dies inclosos.
Si ahir parlava de les quintades i els seus nom, hui toca altres noms i mots, les penyes i casals escampats pel poble.
Qui siga foraster o de Gata i passetje els pròxims dies pels nostres carrers en festes, a més del component lúdic i l’apretat programa d’actes, tindrà l’oportunitat de conèixer els cents de malnoms, mots humorístics amb els que s’autodenominen les penyes, que s’instal·len als casals, als palcos dels bous o a les barraques. Els casals alquilats per un més que abarque la setmana festera, ocupen les plantes baixes de moltes de les cases del centre de la població; les barraques de la Plaça Nova també porten noms humorísticos i pioners, al qual més original i simpàtic.
Tenim, per exemple, penyes com "Als apalancats", la penya "Som axina i avant" -per allò de la fonètica que gastem ací a Gata-, les veteranes com "El Garbell", "La Seranda" o "Al Ganao"; altres com "La colera", "El germí" o la singular penya "El vergante: tu de festa i ta mare buscante". Hi ha altres com: "L’ampalmà", "El cabàs", "La makape", "Tirats de braç", "Com si fora na boda". Altres es diuen: "L’animalà, perquè som animals" (que la teniu a la fotografia que il·lustra l’article"), "La Birra" -que organitza l’event de l’estirament de corda; algunes infantils com "Als anrrampants", una altra original com "Lo milloret de cada casa", barraques com "El Palmito", "La canterella", "El Tonell". Altres penyes de casals com "Som així que passa", "La calentura", "Mosatros i avant", "La Xercolà", "El Casup", "Som de lo que no hi ha", "Els socarrats", "El ramàs", "Els despistats", "Les loques", "La garrota" (que és la meua), "L’ampolvorà". N’hi ha més noms facilitats pels usuaris i seguidors del blog, que afegisc: "El celler", "La carabassa", "El garbó", "La quadrilla", "La perxelera", "Els Wilies", "La penya", "La sofasà", "Els bugattis" i "El caramull".
 
A tots els seguidors i usuaris del blog: en cas de recordar-ne més, us pregue que aneu posant-ne i entre tots fer l’article. Gràcies.
 
Publica al seu blog el Cronista de Gata Miguel Vives Signes.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -466-

20110724222843-ofrena57.jpg

La foto que hui porte al blog va eixir a un programa de festes. Al seu peu posava que era el primer any que es va fer ofrena de flors al Crist, a les festes. Com s’acosten les festes procuraré que totes les fotos, fins el 8 d’agost siguen d’aquesta temàtica, sempre que es puga comptar amb alguna imatge festera. Posava al programa que era l’any 1957. Pot ser una data a tindre en compte. Festers i festeres anaven de passacarrer. Les festeres portaven el típics i tradicionals rams de flors. La primera parella que es veu són els germans Paco i Pepica Caselles ("Llebra"). Podeu veure que encara s’utilitzava la "teja i mantilla" i el vestit de la festera era negre, com de majoralessa.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 25 és Sant Jaume

Felicitacions des del blog a tots els Jaumes, que a Gata n’hi ha un muntó, i als Santiagos, que també n’hi ha. Abans era festa per ser el patró d’Espanya. Ara a la Comunitat Valenciana no ho és. Abans cómençaven este dia les festes del Crist, ara no. I a més...recordant al "showman"
valencià Monleón podem dir allò de "El dia de Sant Jaume és un dia assenyalat...".

Pel que fa al sant, SANTIAGO EL MAJOR era apòstol de Jesús. Naixqué a Betsaida una aldea d’Israel i va morir l’any 44 a Jerusalem màrtir. La solemnitat de l’apòstol Santiago, fill del Zebedeo i germà de Sant Joan Evangelista, ens recorda que ell amb Pere i Joan van ser testimonis de la transfiguració i de la agonia de Jesús. Decapitat poc abans de la festa de
Pasqua per Herodes Agripa, fou el primer dels apòstols que rebé el martiri.

Hi ha algun refrany del dia de Sant Jaume. Us en pose dos:
SI PLOU PER SANT JAUME, LA TARDOR ES PREPARA.
EL BON NAP, PER SANT JAUME HA D’ÉSSER NAT

FONTS: www.santopedia.com i altres.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 25 de juliol de 2010

Us pose els articles que van ser notícia tal dia com hui l’any passat:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 25 de juliol.

- DES DE DEMÀ...NOUS ARTICLES DE FESTES.

- POESIES A LA FONT DE LA BÓTA, A CASTELL DE CASTELLS.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -103-.



LA VEU "GATA" A L'ENCICLOPÈDIA CATALANA (1974, 1997)

20110725213244-gatapanoramica-copia.jpg

La Gran Enciclopèdia catalana (Barcelona 1974, 1987) conté al volum 11 (felip-gee) pàgines 504 i 505 els vocables "GATA" i Gateta. Del segon sols diu -pàgina 505- que és un barri de Gata (Marina Alta).
Del primer conté tota la descripció, un quadre sinòptic i una fotografia pressa des de la muntanya de les Alcolaies.
Us pose la transcripció de la definició de GATA i llegiu-la com si estiguereu, clar està als anys 70, ja que l’Enciclopèdia està feta al 1974 i actualitzada fins 1997. Podeu veure la diferència amb l’actualitat:

"Municipi de la Marina Alta en una vall transversal del muntanyam subbètic del Marquesat, travessat d’W a E pel riu Gorgos o de Xaló, que obre un difícil pas entre el rocam cretaci que constitueix les principals altituds (tossal Pla, penyes Blanques, Serrelles i Soldetes). Una bona part del terme (902 ha) és inculta. L’agricultura (1.132 ha) és gairebé tota de secà; la meitat o més dels conreus és dedicada a la vinya per a raïm de taula o per a panses. La indústria de la llata de margalló (cabassos, capells, estores, etc) que aprofitava la palma de Segària i del puig de Benitatxell i en la qual s’ocupaven gairebé tots els veïns a la fi del segle XVIII, ha perdurat fins fa poc temps; de l’espart hom feia cordam.

A partir del 1930 hom importà primeres matèries i introduí la bova, la ràfia i la palma tropical, alhora que passava a la indústria dels mobles de jonc, medul·la i canya d’origen tropical, en nombrosos tallers. Aquesta indústria, que ocupa el 38 % de la població activa, li ha permès de
trencar a partir del 1960, l’estncament demogràfic en què es trobava des del 1900. LLigat als municipis turístics veïns, s’hi ha desenvolupat el sector dels serveis, mentre que l’agricultura va perdent pes. El poble (4.979 h. agl i 98 h. diss [1981], gaters; 78 m. alt) és a l’esquerra del
riu de Gorgos, prop de l’estratègic coll de Gata, per on passen la carretera i el ferrocarril d’Alacant a Dénia.

L’església parroquial (Sant Miquel) és obra del s. XVII; el 1535 havia estat erigida en parròquia, que s’independitzà de Dénia. Era lloc de moriscs de la fillola d’Ondara; tenia 160 focs el 1609. Fou possessió dels ducs d’Almodóvar del Río. Té com a annex el barri de Gateta."

L’article està escrit per [VMR/JEC]. que són les inicials de Vicent Maria Rosselló i Vercher i Josep-Emili Castelló i Traver.

A la sinopsis que hi en un rectangle vertical, ens posa l’evolució de la població  des de 1860 a 1991 i és la següent: 2.520 h en 1860; 3.967 h. en 1900; 4.228 en 1930; 4.437 en 1960; 5.037 en 1961; 4.959 en 1991. Pel que fa a la població disseminada era del 4 %. L’extensió: 20,3 km2. La densitat de població: 244,3 h/km2. Les demarcacions històriques a les que pertanyia Gata eren: Governació de Xàtiva (dellà Xúquer) fins el 1707 i Governació (corregiment) de Dénia (fins el 1833).

A la fotografia: Vista parcial de Gata, presa des del carrer Alcolaies. Al fons, asoma el Montgó.

FONT: Gran Enciclopèdia Catalana. Veu Gata.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 4 dies. Festa dels Fadrins, any 1954 (Primera part)

20110725222423-programa1954.jpg

Compte enrerre. Al final d’aquesta setmana estarem ja en plenes festes. Sols resta fins dijous per la vesprada per a viure moments importants de pre-festa i fins a divendres migdia per a que oficialment comencen les festes patronals, en honor al Santíssim Crist del Calvari. Mentres bullen els casals i es preparen els palcos (ja estan instal·lats a l’Avinguda d’Alacant), mentre els operaris electricistes disposen les bombetes de la festa, allà dalt a l’ermita dia a dia va fent-se la novena...i hui és el cinqué dia.

Hui us parlaré del Programa de la Festa dels Fadrins de l’any 1954, perquè el vocabulari utilitzat, el valencià escrit tal com es parlava, i les dites que es gastaven, no tenen perdua (el pose textualment):

"FESTA D’ELS FADRINS": A tots els fadrins i fadrines de Gata

"Ja tenim damunt el dia que tots estavem esperant. El dia que mos tenim que divertir com a tortugues. Procureu pasaro lo millor que puga ser i olvidarvos del mildeu, que dies com este s’en voran pocs.

Per lo tant per a qu’es feu l’ànimo y conegueu el programa, vos el referim a continuació:

Pel matí:

A les 6.- Despertà, per a qu’es desperteu, an tambor i donsaina, petardos i atres trons.

A les 8.- Desayuno. Podeu mentxar carneta i embutit, que no es dia d’anar jugant ni estalviant, sino pendre bons aliments de moltes vitamines perque el dia se presenta molt mogut.

A les 10.- Tota la joventut del poble deurà estar en la plasa de la Iglesia, per a donar pas i acompañar a misa a la primera Autoritat, a la que deuran respetar tot el dia, si no volen tindre un disgust.

A les 11.30.- El Sr. Alcalde, des de un balcó de la plasa, ben situat a la sombra, en instalació microfónica, es dirichirá al poble en masa y, acte seguit, el nou Alguasilpublicará el bando donant la orden del día y que auran de cumplir tots a rajatabla.

A les 12.- Tot el mon a fersen cuatre. Es permitirá agarrar mix cachirulo. Si algú l’agarra sanser, qu’eu disimule o será sancionat per faltar a les normes de bona conducta...".

Us pose la portada del programa de festes de 1954, ja històric i molt simpàtic.

(Demà acabaré el programa amb els actes de la vesprada).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -467-

20110725224536-festival1970.jpg

La foto de hui correspon al dia. Abans, ja fa temps, el Festival de presentació de les festeres de l’any es feia el dia de Sant Jaume perquè era festa. Va començar a la Plaça Nova l’any 1970. Els quintos es van elegir a la seua regina. Després vindrien uns anys de festivals a eixa plaça i sols un any, el de Rosa Morena i Georgie Dann va passar a fer-se a l’Avinguda de la Pau sols un any i de seguida al lloc de hul l’esplanada del Grup Escolar.

Quan es feia el festival a la Plaça Nova era habitual veure aquest grup de musics. Però a la foto estaven en un festival benèfic, tal vegada al cine. Al centre, la cantant Mari Carmen Aguilar interpretant una cançó. Li acompanyaven a les guitarres Jaime "Cabellos" -primer per l’esquerra-, Juan Roselló i Pedro Pineda -a la dreta els dos- i un altre guitarrista.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 26 és Sant Joaquim i Santa Anna

Els pares de la Verge María, SANT JOAQUIM i SANTA ANNA. Aprofite per felicitar a tots els "Joaquins" i "Anes" del poble, que en són molts i moltes. Un record especial per a mare, a la que no oblidem mai, per haver-nos donat la vida i haver-nos criat i orientat en la saviesa de la
vida. Ara ja té continuació del seu nom amb la seua néta, de la qual cosa n’estaria molt contenta.

Tornant als sants de la onomàstica de hui, la festa dels pares exemplars de la Mare de Déu es celebra en molts llocs. Santa Anna és festa a l’antiga ermita de Benissa a la partida del mateix nom. És la patrona de Fleix a la Vall de Laguar. Els dos noms, Joaquim i Anna, es van conservar gràcies als primers cristians.

Pel que fa al refranyer, també la santa més popular dels dos, Santa Anna, té els seus. Us en pose dos que també fan referència a l’avellana:
SI PLOU PER SANTA ANNA, PLOU UN MES I UNA SETMANA I OMPLI L’AVELLANA.
PER SANTA ANNA PINTEN LES AVELLANES, I PER LA VERGE D’AGOST JA ESTAN MADURES.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 26 de juliol de 2010

20110726210053-nitbota2010.jpg

Recorde hui les publicacions de l’anya passat al blog del CRONISTA de Gata:

- PER QUÈ NO UNA NIT POÈTICA AL SANTÍSSIM CRIST ?. Si recordeu, l’any passat vaig recitar al paratge de la Font de la Bóta, a Castell de Castells. Ací al costat dret teniu la foto de l’any passat.

- SANT VICENTET DE TEULADA VISITA GATA.

- GATA AL BUTLLETÍ OFICIAL DE LA PROVINCIA, hui 26 de juliol.

- DEMÀ DIMARTS, 27 DE JULIOL, PLENARI ORDINARI.

- FESTES: IDEES PER A NOVES SECCIONS.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 26 de juliol. ( I ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 26 de juliol ( II ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -104-.

 

 



DE NOU, LA PREMSA PARLA DEL SOU DE L'ALCALDESSA

El diari LAS PROVINCIAS (La Marina) torna a publicar hui un nou capítol de l’enrevesat tema del sou de l’alcaldessa. Titula el diari: "La alcaldesa de Gata cumple un mes sin sueldo, pese a estar en el Ayuntamiento". Diu l’article, al que podeu accedir amb aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20110726/marina/alcaldesa-gata-cumple-sueldo-20110726.html  que fa un mes i dos dies que es va apuntar a l’atur.

Seguix el mateix problema: qui està perdent?. EL POBLE.



UNA ALTRA FOTO I CLASSIFICACIONS DEL III DIRT-TRACK DE GATA

20110726220208-dirt-trackaju.jpg

A la tanda americana el guanyador absolut fou Vicent "Barranqui"

M’arriba des de l’ajuntament (Gabinet de premsa) la fotografia millor que la que vaig publicar, per això us la pose. El nom del patrocinador el teniu dalt. També tot el text. Recordeu que el Motorclub Gata, amb la col·laboració de les regidories de Festes i Esports, va celebrar divendres 22 de juliol el III Dirt Track Festival House Vila de Gata amb un gran éxit. A l’acte acudí nombrós públic per gaudir de la velocitat i l’espectacle que ens oferiren els participants.

A més contarem amb la presència de pilots reconeguts internacionalment com el cas de Sergio Gadea, pilot que competeix en l’actualitat  en la categoria de 125 c.c amb l’equip de Paris Hilton, i Xavi Fores, que ha participat en el mundial de Moto2 amb el Team Aspar.

Es disputà una primera carrera entre els pilots on el podium final fou en primer lloc per Vicent “Barranquí”, el segon per Kyle Smith i el tercer lloc per Dani Rivas; a la tanda Americana el guanyador absolut fou de nou Vicent “Barranquí”.

FONTS: Text i foto Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 3 dies. Festivals de regines ( I )

20110726223223-copia-2-de-image0-24.jpg

Abans de refrescar la memòria històrica, dir-vos que estem pràcticament ja damunt de les festes patronals de Gata, l’any previ del 250 aniversari de l’arribada del Crist a Gata i de la construcció de l’ermita. Poc es diu del tema, però poc a poc anirem entrant en matèria...És el sisé dia de novena a la pinada de l’ermita. La il·luminació festera està ja quasi a punt. Com sempre...que poques al carrer Teulada i moltes al carrer Costera del Grup Escolar. Ésel costum. Clar allà fan més coses, encara que pel carrer Teulada sols siguen dos vegades que passa el Crist. I fa gràcia sempre allò de "Festival 2011" enguany i canviant sempre el final. Per això hui us parle d’una primera part de FESTIVAL DE REGINES.

L’any passat resumia totes les regines que hi havien passat per les festes de Gata. Ara en són 42 regines majors, des de 1970 a 2010 ambdós anys inclosos. Divendres dia 29 el poble traurà la que farà 43. D’això de "el poble traurà" hi hauria molt que parlar. Algun dia ho parlem si us agrada el sistema de traure a la regina de festes o no. Gata en eixe aspecte té la seua idiosincràsia única a la comarca. Uns diuen que hi ha que respectar-la, altres que estem antiquats. Vosaltres que digueu...

Bé, cal recordar que la primera quintà que va utuilitzar la fòrmula del Festival i a la Plaça 18 de julio, hui Plaça Nova va ser la quintà de 1970, que els xics es van triar a la seua regina. I jo dic: "Per què no es va seguir eixe camí?. I ja sabeu qui va ser la primera regina de festes major de Gata: SARA MAHIQUES. Els dos anys seguents, 1971 i 1972, encara es va fer a la Plaça 18 de juliol i crec recordar que s’en portaven els espectadors a casa el cartró amb les candidates, es feia presentació al cinema d’estiu i després es tornava un altre dia a votar.

L’any següent 1973 va ser una illa en els llocs del festival. Es va fer a l’Avinguda de la Pau, al mateix lloc que es fa el Palau d’Herodes a la festa dels Reis Mags. Aquell any cantaven Georgie Dann amb l’última cançó de l’estiu i Rosa Morena i el seu "pavo". I el doctor Payá i Salvá pujaren a l’escenari. Eren altres temps.

L’any 1974 torna a ser novedós. La cinquena regina es trau ja a l’esplanada del Grup Escolar. Sabeu qui va ser el mantinedor, que pocs ha tingut Gata i pocs pregoners, la qual cosa s’havia també de reivindicar per a la festa. Li donaria més realç. Puix com dic, sabeu qui era, Tomás Valcárcer, un foguerer alicantí dels millors.

L’any 1977 s’incorporen a la festa els menudets, els quintets. Com va ser la primera votació de la primera regina infantil?. Com es ara, per sort. I tots contents. Hi hauria que fer-se també amb la major així i fóra d’agafar eixes manies i eixes "campanyes" prèvies a les votacions.

Recorde que l'any 1980 vam presentar el festival Amparo Coloma (que sigué regina l'any següent i que la veureu a l'entrada de les fotografies antigues) i jo. L'artista era Manolo Escobar. No va voler que l'entrevistara i això que era la primera vegada que venia a Gata. Anècdotes. La regina de festes va ser Pepita Palonés. Ho recordeu?.

A la fotografia podeu veure el moment de pujar totes les festeres a l’escenari. Pel que es veu i darrere hi ha cases seria encara a la Plaça 18 de juliol, possiblement l’any 1971.

(Demà parle dels artistes dels festivals, abans i ara).

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -468-. Quinta del 1981

20110726224859-copia-de-quinta81.jpg

Fa 30 anys que van ser quintos i com hui anem de festivals, he recuperat aquesta fotografia en la qual es veu a la quintà de 1981 allí dalt l’escenari. Les xiques amb els seus vestits blancs, els xics posats també impecables. Aquell any va ser regina Amparo Coloma, que havia presentat l’any anterior el festival amb mi. Hi van actuar el Dúo Dinámico i Conchita Bautista. Però mireu quines caretes i contrasteu amb la foto de quintà d’enguany feta a la Rana, que ja posava l’altre dia en un altre article. I es dien quinta "El Jònec".



SANTS I REFRANYS: Hui dia 27 de juliol és Sant Celestino i Sant Simeón

SANT CELESTINO va ser papa. Conegut com Celestino I va morir a Roma l’any 432. Es preocupà de que l’Església es mantinguera en la verdadera fe iampliara els seus límits, instituí l’episcopat a Gran Bretanya i Irlanda y va promoure la celebració del Concili d’Éfeso, en el qual es condenà a Nestorio i es saludà a Maria com a Mare de Déu.

SANT SIMEÓN Estilita. va morir a Antioquía -Siria- l’any 459. Era monjo. Durant molts anys vixqué sobre una columna, per aixó rebé el sobrenom d’Estilita. La seua vida i tracte amb tots van ser admirables.

Pel que fa al refranyer us en pose dos relacionats amb juliol:
PEL NOVEMBRE ES CULL EL NAP QUE PEL JULIOL S’HA SEMBRAT.
ON TOQUEN AL FEBRER CALAMARSADES, AL JULIOL PEDREGADES.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 27 de juliol de 2010

20110727215614-sara1970.jpg

Us pose els articles que eren notícia l’any passat per ara:

- NOVA SECCIÓ FESTERA: 41 REGINES MAJORS DE FESTES I 34 REGINES INFANTILS. A la foto menuda del costat dret teniu la foto de la primera regina, Sara Mahiques que ja vaig traure l’any passat. 

- FESTES: PROGRAMA DE LA REVETLLA AL CRIST, 5 d’agost.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 27 de juliol ( I ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 27 de juliol ( II ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -105-.



JA VÉNEN LES FESTES: estem a 2 dies. Festivals de les regines ( II ): els artistes.

20110727222144-image0-55-copia.jpg

(A la foto podeu veure a alguns membres de la quinta 83 "Al Miau" ballant dalt de l’escenari amb els artistes. Pel decorat de darrere amb columnes sembla ser el festival).

Ja estem quasi en festes. Estem damunt de festes com diríem ací a Gata. Barraques i palcos preparats. Senyals posades per la Policia Local per als passacarrers, l’entrà de la murta, campionat de truc, processó de baixada del patró i festival, tot això entre dijous i divendres.

I seguim amb la història. Ara ens centrarem amb els artistes del festival. Abans era molt cotitzat l’artista o el grup, els cantants de moda que venien al Festival. Quina diferència dels primers anys de festival als grans cantants i ara als espectacles més econòmiques. Perquè també hi ha que dir-ho estem en plena crisi i això afecta a la butxaca de les comissions.

Mirem els extrems. El primer festival de 1970 va ser a base d’artistes i cantants locals i comarcals. Enguany, 41 anys més tard, el Festival 2011 tindrà l’actuació de l’Orquestra LA BELLÍSIMA. L’any 1971, primer anys de les dues dames d’honor majors, va ser el Festival popular. Igual que 1972. Arriba 1973 al nou emplaçament de l’Avinguda de la Pau i comença la desfilada d’importants cantants. Eixe any són Georgie Dann i Rosa Moreno. A l’any següent, Jairo i Dolores Vargas "La Terremoto". 1975 està en blanc en quan a artistes grans. Es repren el costum en 1976, any que vénen Luciana Wolf i Dani Daniel. L’altre any 1977 té com a novetat no bons cantants i si el començament de les regines infantils...i així podríem ressenyar gran cantants, com el Dúo Dinámico, Rocío Dúrcal, Manolo Escobar, Francisco i altres. Després es va passar a espectacles amb grups que eixien de concursos televisius, que formaven orquestres...fins arribar a hui.

 



PROGRAMACIÓ DE FESTES PATRONALS DE GATA 2011: 28 i 29 de juliol

20110727224238-portada2011.jpg

Per a no perdre detall de la programació de festes patronals 2011, en honor al Santíssim Crist del Calvari aniré sempre dos dies per davant de la festa i us posaré els actes de dos dies també. La portada del programa de festes serà el logotipus que identificarà la programació. El podeu veure en menut a l’esquerra.

Per això hui toca començar i recordar alló de "Quin no fa la vespra, no fa la festa".

De manera quasi telegràfica aniré posant hores i actes. Així ja sabeu de què va. Perquè els gaters diguent-los la primera entrà matí o el festival ja saben de què es tracta. Són molts anys.

PROGRAMA NO OFICIAL: DIJOUS 28 JULIOL. Nit de l’assaig

22.30 h. Esplanada, Palco del festival, assaig quintà infantil.

23 h. Carrer Teulada. 1ª i 2ª eliminatoria truc. Organitza: FUTBOL SALA FEMENÍ DE GATA.

23.30 h. Esplanada, Palco del festival, assaig Quintà major 2011.

PROGRAMA JA OFICIAL: DIVENDRES 29 JULIOL. Nit del festival.

10 h. Carros i cavalls al camp de futbol antic. Quintos infantils i majors.

11 h. Entrà de la murta, carrers de Gata. Dolçaina i tabalet.

12 h. Salves -vint-i-quatre- al Santíssim Crist.

13 h. Volteig de campanes. Inici de les festes 2011.

19.30 h. Calvari. Ermita. Novena, últim dia. Baixada del patró, quintos infantils i majors del 2010. Acompanya la banda i dolçaina i tabalet. A la Plaça de l’Església: espectacle de PIROFANTASIA, de Carlos Caballer.

22.30 h.: Plaça Nova. Concentració de quintets i quintos 2011, dames i regines 2010, visitants, festeres dels pobles veïns.

23.30 h.: Festival presentació i elecció quinta major infantil 2011. Sorteig dames i i Regina infantil.

Mentre es vota a les majors, actuació de l’orquestra BELLÍSSIMA.

Proclamació de Dames i Regina Major 2011. Focs artificials.

Per finalitzar, Orquestra BELLÍSSIMA.

FONT: Programa, Comissió de Festes 2011.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -469-: Escolars 1955-56

20110727232522-cursescolar55-56.jpg

Hui deixem les fotos antigues de les festes per centrar-nos en una foto antiga escolar. Era el curs 1955-1956. Els xiquets de Don Joaquín estaven a l’estació. Es van fer la foto al "moll". Podeu veure la grua que encara hui està allí. Al fons es veu perfectament la Casa Roja; el barri del Tossalet i la pujada del Calvari. Encara no estava fet el nou Grup Escolar, ja que aquest es va inaugurar el dia de la festa major -6 d’agost- de 1958.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -470-

20110728225336-barreracamarti.jpg

La de hui guarda molta relació amb els bous, que comencen demà. Ja no es poden veure aquelles rodes de carro ni les bigues de madera formant barreres. Aquestes que es veuen darrere estos cinc joves: dos xiques i tres xics, pertanyien al bar de Ca Martí. Allí abans o després del bou encara hi havia lloc i temps per fer-se un vermudet i comentar els últims actes.

Com vegeu els xiquets volien sempre estar prop del fotògraf. Darrere del grup d'amics n'hi ha uns quants i pujant biga amunt un altre.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 28 és Sant Víctor i Sant Sansón

Estem just a un mes d’acomiadar aquesta secció, ja que la vaig començar el 28 d’agost de 2010. Des del 29 d’agost farem una altra sèrie, possiblement com deia un usuari recordant que va passar al món tal dia.

Hui celebrem a SANT VÍCTOR i a SANT SANSÓN, entre altres sants.

SANT VÍCTOR I fou papa. Era africà de naixement. Va posar a totes les Esglésies la festa de Pasqua al diumenge següent immediat a la Pasqua jueva. Era cap a l’any 200 d.C.

SANT SANSÓN de Dol va morir a Dol (França) l’any 565. Fou abad i bisbe. Propagà per Domnonia l’Evangeli i la disciplina monàstica, que havia aprés a Gales de l’abad Sant Iltudo.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos de juliol:

SI NO REGUES PEL JULIOL, TOT L’ANY EL CAMP SE’N DOL.

DÉU ENS GUARDE DE MAIG POLSÓS, I DE JULIOL I AGOST PLUJÓS.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 28 de juliol de 2010

Ací teniu, sols per a recordar, l’únic article de l’any passat, tal dia com hui:

- EREN FESTES: LES REGINES DE 1973, 1974, 1975; INFANTILS DE 1970, 1980.



EL BLOG ARRIBA A LES 52.000 ENTRADES

Va ràpid i ja superen en 83 les entrades sobre 52.000. És clar que ara el visiten més els usuaris, per tal de veure notícies sobre festes, la història festera, fotos de quintades, de festers...I seguisc amb la mateixa il·lusió que al principi. Aquestes festes estaran ben informats, el més promnpte possible que es puga. GRÀCIES A TOTS PEL RECOLZAMENT.



S'ESTRENA EL NOU BLOC DE NÍNXOLS AL CEMENTERI

20110728164255-dscf2264.jpg

Data històrica: 25 de juliol de 2011, Sant Jaume, s’ocupa el primer nínxol de construcció nova

Entre tant ambient de festa, cal recordar que Gata té més coses i la notícia que pose ara és molt més seriosa que les pròpies festes. Per tant, es deuen un respecte i un record els nostres difunts.

Dilluns passat va ser una altra data històrica al cementeri municipal, perque es va ocupar (tant que van dir i xarrar de què no arribarien a hora els operaris de construir-los i han passat mesos) el primer dels nínxols de la última construcció, l’últim bloc que s’ha fet al nou cementeri, allà dins al fons. A més, la construcció és nova i adaptada a la nova reglamentació. No hi ha un "riurau" o sostre davant, sols un voladís.

Dir que aquest, si no he contat mal, seria el nínxol 2.371 de la numeració dels dos cementeris. Com ja he dit al blog i està escrita la història el primer nínxol del cementeri vell es va ocupar el dia primer d’agost de 1932. Per tota la paret del vell es conten 1.055 nínxols que arriben a 1967. Després començant per dins es van fer sis blocs entremig. Eren els anys 70 fins l’any 1980 quan es van ocupar els quatre de dins i els de fora es van ocupar de 1980 a 1983, a l’esquerra i de 1983 a 1985 a la dreta. Al cementeri nou, adjunt al vell, primer es va ocupar la part dreta des de la porta d’entrada des de 1986. Després la part esquerra des de la porta al final.

L’últim bloc que es va ocupar, junt a l’accés que comunica els dos cementeris, va ser de febrer de 2008 fins 2011. Dilluns, dia de Sant Jaume, va començar a ocupar-se el primer dels nous blocs, com es pot veure a la fotografia.



NETEJA DE PARCEL·LES A LES SORTS

20110728165307-dscf2276.jpg

De cara a les festes, a la cordà i el castell

L’orde municipal de l neteja de parcel·les de la partda Sorts està donant efecte i pràcticament estan ja quasi tots els bancals, que tenien moltíssima herba, nets i disposats per acollir als seus voltants els actes festers amb pòlvora. Recorden que a l’antic camp de futbol de "Les Sorts" es tirarà la cordà divendres 5 d’agost a la matinada i dissabte 6 d’agost després de la processó el castell de focs artificials. Per tal d’evitar un incendi amb els coets, que es propagaria molt ràpid si hi hagués parcel·les amb moltíssima herba, per això s’ha manat netejar-les.

Però, ara perquè ha estat necessari. Cal pensar si no està més bonic i net així sense ser un erm i un niu de tota classe d’animals. Cal ara cuidar-se per què no torne a repoblar-se les herbes fins que aquestes parcel·les tinguen un destí més urbanitzat.

Ara diu la gent: "Dóna goig veure les parcel·les tan netes!!". Cal seguir així.



PROGRAMACIÓ DE FESTES PATRONALS DE GATA 2011: 29 i 30 de juliol

20110728170846-portada2011.jpg

Com us vaig dir ahir, dia a dia, posaré -amb dos dies abans, el programa de festes. La portada del programa de festes serà el logotipus que identificarà la programació. Hui pose la de demà divendres, Nit del Festival, i despúsdemà, dissabte, la inauguració del "corro" i correfoc. Cada dia té un nom i de forma quasi telegràfica aniré posant hores i actes. Sempre es repetirà un dia. Hui toca els dies 29 i 30.

PROGRAMA JA OFICIAL: DIVENDRES 29 JULIOL. Nit del festival.

10 h. Carros i cavalls al camp de futbol antic. Quintos infantils i majors.

11 h. Entrà de la murta, carrers de Gata. Dolçaina i tabalet.

12 h. Salves -dotze- al Santíssim Crist.

13 h. Volteig de campanes. Inici de les festes 2011.

19.30 h. Calvari. Ermita. Novena, últim dia. Baixada del patró, quintos infantils i majors del 2010. Acompanya la banda i dolçaina i tabalet. A la Plaça de l’Església: espectacle de PIROFANTASIA, de Carlos Caballer.

22.30 h.: Plaça Nova. Concentració de quintets i quintos 2011, dames i regines 2010, visitants, festeres dels pobles veïns.

23.30 h.: Festival presentació i elecció quinta major infantil 2011. Sorteig dames i i Regina infantil.

Mentre es vota a les majors, actuació de l’orquestra BELLÍSSIMA.

Proclamació de Dames i Regina Major 2011. Focs artificials.

Per finalitzar, Orquestra BELLÍSSIMA.

DISSABTE 30 JULIOL. Inauguració del "corro" i correfoc.

7.30 h.: Desperà, quintos 2011.

8.00 h.: Entrada (Ramaderia Paiportero) i solta de vaques (Ramaderia Crespo). Esmorzar, coques i cervesa.

12.00 h.: Vaques (Ramaderia Crespo).

18.00 h.: Concentració Avinguda La Pau, participants inauguració corro.

18.30h.: Inauguració oficial del "corro": quintos 2011, comissió i els que vulguen. Acompanayarà BATUCADA.

19.00 h.: Entrada (Ramaderia J.Doménech). Solta de vaques (Ramaderia Paiportero).

22.00 h.: Inauguració barraques, sopar.

23.00 h.: Ball Plaça Nova, orquestra "IKARO".

01.30 h.: Espectacular CORREFOC: "ELS DIMONIS EMPLOMATS DE BENEIXAMA".

Al finalitzar el correfoc, vaques i bou embolat (Ramaderia Cova).

FONT: Programa, Comissió de Festes 2011.



TOT PREPARAT PER A LA FESTA: JA COMENCEM...quasi

20110728173321-prefestes28jul.jpg

"Qui no fa la vespra, no fa la festa" és hui. Hui és la vespra de festes i com vegeu a les imatges del muntatge tot està preparat i...molt silenciós, sense gent. Els palcos del corro de bous al Passeig d’Alacant, les barraques a la Plaça Nova, la baixada del Calvari que ara està deserta. Demà per la vesprada estarà plena de gent, els carrers més destacats amb il·luminació festera i alguns, com el del Bisbe Cervera, amb bandelores de roba, la qual cosa m’agrada i cal destacar-ho.

A més, "allà dalt del grupo" com diguem l’escenari ja està muntat per aquesta nit l’assaig del Festival 2011. I al carrer Teulada es prepara a hores d’ara les eliminatòries de truc, que com sabeu organitza l’equip de futbet femení.

I a la nit, primer menudes i menuts -la quintà infantil 2011-, després els majors. Tots a veure’ls com fan l’assaig.



L'EMPRESA GATERA "PONS QUÍMICAS S.L." INCORPORA NOVA MAQUINÀRIA

20110728175431-ponsq1.jpg

Redueix costos ambientals i millora la producció amb la nova màquina per a fer envasos

L’empresa gatera "Pons Químicas S.L." (que té la seu en terme de Xàbia) ha incorporat una nova màquina per a la fabricació d’envasos de PET en les seues instal·lacions. Es tracta d’una infraestructura capaç de produir uns 2.000 envasos per hora i arribar fins els 4.000.000 a l’any. Ha estat posada en funcionamient de forma molt satisfactòria.

La implantació d’esta maquinària per a la fabricació pròpia d’envasos segueix la línia de constant millora i reinversió de "Pons Químicas S.L.", i persegueix varis objetius. Per una part, la reducció dels costos medioambientals i econòmics que suposava l’adquisició i transport dels envasos des del seu lloc de fabricació fins les instal·lacions de "Pons Químicas" a Xàbia. Els càlculs realitzats indiquen que, gràcies a l’el·laboració dels recipients a la pròpia empresa, es reduïrà en unes 60 tones la quantitat d’emissions de CO2 que s’emitia amb el transport en camions per part del proveidor. 

Per altra banda, amb la fabricació en les pròpies instal·lacions s’aconsegueix una millora notable en el control de qualitat i es garantitza en tot moment la perfecta adaptació de l’envàs i de la quantitat a les necessitats de producció de "Pons Químicas S.L.".

La màquina fabrica recipients de PET de 1 litre de capacitat, uns 2.000 a la hora, empleats per a productes com la cera i els fregasols per a la llar de la línia "Asevi". La seua adquisició ha supost, a més, la consolidació de un nou lloc de treball fixe i qualificat a l’empresa.

A la fotografia, part de la nova maquinària.

FONT: Nota de premsa i foto, Factoria d’Idees.

 

 



LA PREMSA PARLA JA DE LES FESTES DE GATA

20110728193022-diari28lp.jpg

La foto que es publica a LAS PROVINCIAS es meua, de fa uns anys. És la nit de les paelles. La teniu reproduïda al costat esquerre.

La premsa ja parla de les festes patronals de Gata. Hui a LAS PROVINCIAS (La Marina) es publica: LA ELECCIÓN DE LAS REINAS INAUGURA LAS FIESTAS DEL SANTISIMO CRISTO DE GATA. A l’antetítol posa: "Los vecinos ya se preparan para las fiestas patronales en honor al Santísimo Cristo del Calvario que se celebran del 29 de julio al 7 de agosto. Us pose l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20110728/marina/eleccion-reinas-inaugura-fiestas-20110728.html.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 29 de juliol és Sant

Hui dia 29, primer dia de les festes patronals de Gata 2011, és Santa Marta.

SANTA MARTA era de Betània, una aldea d’Israel, coneguda perquè Marta rebé a sa casa, prop de Jerusalem, a Jesús. Era germana de Llàser i quan va morir digué: "Tú eres el Crist, el Fill de Déu viu, que has vingut al món".

Pel que fa al refranyer, en pose dos que nomenen juliol i agost, perquè resten sols dos dies per acabar juliol:

EL JULIOL NO SE’N VA SENSE VEROL, I L’AGOST, SENSE MOST.

AIGUA PEL JULIOL, OMPLI EL COSSIOL.

FONTS: www.santopedia.com i altres.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 29 de juliol de 2010

20110729102352-0106.jpg

Aquestes eren les propostes informatives de fa ara un any:

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 28 de juliol -tal dia com ahir-.

- FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -106, la d’ahir dia 28-. Com la panoràmica és el Calvari i l’ermita de fa molts anys (fixeu-vos en els xiprers) i hui cobra protagonisme el lloc, us pose la mateixa foto per dalt i al centre. Ixqué l’any passat a l’article.

- CURSOS FORMATIUS DEL CREAMA.

- EREN FESTES: REGINES MAJORS DE 1976, 1977 i 1978; INFANTILS, de 1981 i 1982.

- DEMÀ COMENCEN LES FESTES PATRONALS 2010 A GATA.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 29 de juliol.

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -107-.



JA ESTEM EN FESTES: Hui entrà de la murta, baixada i festival

20110729104637-dscf2260.jpg

Us pose una foto curiosa que vaig fer ahir al lloc més difícil de baixada que els quintos 2009, els homes de la Quintà "El Jònec" que fan 50 anys i els encarregats de la Confraria o grup del Santíssim Crist, tindran que passar amb la imatge del patró. La revolta de la baixada després de la recta amb les penyes al descobert són el pas més difícil, però com sempre el "Cristet" ahí vola cap avall del poble.

Ja estem en festes. Les festes patronals en honor al Santíssim Crist del Calvari 2011 són ja una realitat. En una hora començarà l’entrà de la murta, el volteig de campanes i les salves anunciaran que comencen els actes. L’últim dia de novena i la baixada seran els actes centrals del dia, junt amb el Festival 2011 de la nit, acte en el qual s’elegiran a les regines infantil (per sort) i major (per votació). L’oquestra BELLÍSSIMA amenitzarà la nit a l’esplanada del Grup Escolar. Tornarà el mateix protocol que sempre i segons es va comprovar ahir dos membres de la Comissió de Festes, dona i home, presentaran el festival.



PROGRAMACIÓ DE FESTES PATRONALS DE GATA 2011: 30 i 31 de juliol

20110729110408-portada2011.jpg

Continue amb la programació, avançant amb dos dies, la programació de festes. Hui us pose el programa de demà dissabte 30 i diumenge 31. Demà és el dia de la inauguració del "corro" i el correfoc". Diumenge és el dia de les carrosses.

DISSABTE 30 JULIOL. Inauguració del "corro" i correfoc.

7.30 h.: Desperà, quintos 2011.

8.00 h.: Entrada (Ramaderia Paiportero) i solta de vaques (Ramaderia Crespo). Esmorzar, coques i cervesa.

12.00 h.: Vaques (Ramaderia Crespo).

18.00 h.: Concentració Avinguda La Pau, participants inauguració corro.

18.30h.: Inauguració oficial del "corro": quintos 2011, comissió i els que vulguen. Acompanayarà BATUCADA.

19.00 h.: Entrada (Ramaderia J.Doménech). Solta de vaques (Ramaderia Paiportero).

22.00 h.: Inauguració barraques, sopar.

23.00 h.: Ball Plaça Nova, orquestra "IKARO".

01.30 h.: Espectacular CORREFOC: "ELS DIMONIS EMPLOMATS DE BENEIXAMA".

Al finalitzar el correfoc, vaques i bou embolat (Ramaderia Cova).

DIUMENGE 31 JULIOL. Dia de les carrosses.

8.00 h.: Despertà, quintos 2011.

12.00 h.: Solta de vaques (Ramaderia J. Doménech).

19.30 h.: Gran desfilada de carrosses i grups a peu. Eixida, esplanada Grup Escolar. Arribada, carrer Paet i Plaça Casa Roja. Colla de dolçaines i tabalets, xaranga i banda de música. Premis als més originals.

23.00 h.: Ball Plaça Nova. Actuació de "BRADMIS i JUAN ROSELLÓ".

01.30 h.: Solta de vaques i bou embolat (Ramaderia Paiportero).

FONT: Programa, Comissió de Festes 2011.



PRIMER ACTE: HUI DIA 29, ENTRÀ DE LA MURTA 2011

20110729121124-muntatge1.jpg

Al muntatge fotogràfic teniu sis fotografies de la desfilada passant per la carretera nacional, a la Font del Riu. Fotos: Vero Vives.

Va pel poble ara mateix. La desfilada de l’entrà de la murta, allò que popularment es diu a totes les festes el passeig que anuncia les festes. Van davant la Colla de dolçainers i tabaleters. Un total de divuit carros plens de gent, de la comissió, de quintetes i quintets, quintes i quintos majors. I darrere tanquent els cavalls, que com sempre li donen molta solemnitats. "Amics del Cavall" "Amics del carro", tots col·laborant amb la festa. La Policia Local davant i Protecció Civil darrere protegint la comitiva. És la festa.



IMATGES CURIOSES DE LA FESTA ( I ) -Crist, ermita i campaneta-

20110730161228-dscf2312.jpg

Comence una sèrie de imatges curioses, que podeu anar seguint. La festa té altres cares, depenent com ho mires. Quan is el Crist de l’ermita, preparat ja per a baixar tothom està pendent del "remoreig de campaneta" com escrivia l’anyorada Rosita García, també coneguda com "Rosita Don Luis". A la imatge, s’unixen el Cris i la campaneta...



IMATGES CURIOSES DE LA FESTA ( II ) -baixada difícil-

20110730162416-dificil.jpg

Si recordeu us posava abans de començar les festes el lloc més difícil de l’itinerari, però sense gent. Ara podem veure les dos imatges: desèrtic el lloc, per una part, i els portadors i la imatge, per altra.



IMATGES CURIOSES DE LA FESTA ( III ) -llums i cobertors-

20110730163757-llumscobertor.jpg

La imatge del Crist i la llum de la festa. Tot conjuntat. Carrer Teulada. La imatge passant del patró per un dels arcs de llums posats per a la festa.

I a l’altre estrem un cobertor amb la imatge del Santíssim Crist rep la imatge, la mateixa imatge.



IMATGES CURIOSES DE LA FESTA ( IV ) -la font i la quintà 2010-

20110730164459-dscf2362.jpg

Aquesta imatge no s’ha vist moltes vegades. El fet de posar-se les festeres al voltant de la font i voler fer-se una foto va ser motiu anit a l’arribada del Crist de deixar un record molt bonic i històric, tots el quintos 2010 que van baixar al Crist i es van acomiadar del seu any, envoltant la font. Com es pot veure el rellotge de la plaça marcava les deu menys vint de la nit.



SEGON DIA DE FESTES: ENTRADA DE BOUS MATINAL

20110730165658-entrabous1.jpg

Us pose la composició de les fotos de l’entrada, aquest matí

L’entrada més matinera, sempre després del festival, és la que es fa dissabte, ja fa molts anys. Enguany pel carrer Doctor Moratal fins al´s quatre cantons del Kiro’s i després pel carrer Sant Miquel cap a dins del corro del Passeig d’Alacant. L’Associació Cultural Bouera de Gata ho tenia tot a punt per començar passades les vuit del matí. A migdia, de dotze a dos, han continuat les actuacions i aquesta vesprada, com teniu al programa, serà la inauguració del corro.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -471, la d'ahir dia 29-

20110730180917-quintosfont.jpg

La foto recull a dos persones, dos joves quintos plantats dalt la font. Aquest símbol arquitectònic de la Plaça Vella o Plaça de l’Església sempre ha estat conegut i respectat per tots els gaters, des de que fou instal·lat i inaugurat als anys 40. Eren quintos i feien festa, com els d’ara.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -472, la de hui dia 30-

20110730181635-festafadrins1954.jpg

Una altra fotografia de festes i conclou per a hui dissabte 30 de juliol el blog. Perquè estem de festes i toca gaudir-les. La imatge ens situa a la Plaça Nova quan rebia el nom de Plaza 18 de julio. La de l’esquerra és Pepa Caselles. Era la Festa dels fadrins de 1954. La fotografia va eixir al programa de festes de fa tres anys. Portaven capell i un gelat a la mà. Els arbres que hi havia a la plaça -s'en veu un d'ells- no eren les palmeres que hi ha ara. Molta gent per darrere.



SANTS I REFRANYS: Hui dia 30 és la festa dels sants Abdó i Senent

Els sants protectors de les pedregades SANT ABDÓ i SANT SENENT es celebren hui. I això que hui, segon dia de festes patronals a Gata, ha pogut. Ja ho va fer ahir a l’hora del Festival...però parlarem del temps més tard.

El sants llauradors Abdó i Senent es festeja el barri del Raval de Teulada i fan festes i bous. Els dos van ser màrtirs romans del segle III.

Pel que fa al refranyer, us en pose dos referents al temps i l’aigua -com la que ha caigut hui- de finals de juliol:

AIGUA DE JULIOL ENCÉN EL SOL

AIGUA DE JULIOL, CAP PAGÈS LA VOL

FONTS: www.santopedia.com i http://refranyer-tematic.blogspot.com.



EL CRONISTA...FA UN ANY: 30 de juliol de 2010

20110730122629-baixada.jpg

En plenes festes patronals, l’any passat posava aquests articles al blog, tal dia com hui:

- DE LA BAIXADA AL FESTIVAL, I DEMÀ BOUS...I A LA NIT, PAELLES.

- EREN FESTES: REGINES MAJORS DE 1979, 1980 I 1981; INFANTILS DE 1983 I 1984.

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de juliol ( I ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de juliol ( II ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de juliol ( III ).

- GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de juliol ( i IV ).

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -108-. La baixada del Crist de fa ja molts anys cap al poble la recollia en una foto l’any passat, que ara podeu veure al costat d’aquest article.

 

 



PROGRAMACIÓ DE LES FESTES PATRONALS 2011: 31 de juliol i 1 d'agost

20110730125233-portada2011.jpg

Estem passant ja hui el segon dia de festes i la pluja, poca però destorbadora, està fent acte de presència al llarg d’aqurest matí i anit al Festival. Com ja es costum al blog en estos dies, us pose la programació de demà diumenge, en la qual destaquen les carrosses-esperem que no ploga- i dilluns 1 d’agost, en el que l’acte més multitudinari serà la Nit de les paelles.

DIUMENGE 31 JULIOL. Dia de les carrosses.

8.00 h.: Despertà, quintos 2011.

12.00 h.: Solta de vaques (Ramaderia J. Doménech).

19.30 h.: Gran desfilada de carrosses i grups a peu. Eixida, esplanada Grup Escolar. Arribada, carrer Paet i Plaça Casa Roja. Colla de dolçaines i tabalets, xaranga i banda de música. Premis als més originals.

23.00 h.: Ball Plaça Nova. Actuació de "BRADMIS i JUAN ROSELLÓ".

01.30 h.: Solta de vaques i bou embolat (Ramaderia Paiportero).

DILLUNS 1 AGOST. Nit de les paelles.

8.00 h.: Despertà, quintos 2011.

12.00 h.: Solta vaques (Ramaderia Cova).

18.00 h.: Carretons al corro. Organitza: ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

19.00 h.: Entrada (Ramaderia Cova) i solta de vaques (Ramaderia J. Doménech).

22.00 h.: Esplanada Grup Escolar. NIT DE PAELLES. Patrocini: MAS I MAS.Orquestra: MONTECARLO.

FONT: Programa, Comissió de Festes 2011.



QUIN TEMPS ENS FA PER FESTES!!

20110730131412-pluja1.jpg

Al muntatge de fotos, teniu alguns moments de la pluja, que encara que fina per moments va sorprendre i va fer anar més de pressa i alterar un poc la programació d’anit el festival, sobretot a l’orquestra. Al centre, una fotografia d’aquest matí que també ha plogut.

Pareix mentida, però en 42 edicions (1970-2011) del festival d’elecció de les regines, la infantil menys temps, no hi havia fet mai el mal temps que ahir ens sorprenia a tots a l’esplanada, al menys en el moment de l’acte, si abans i després. Aquest matí, quan tots esmorzavem després de l’entrada també ha fet una plogudeta. Menys mal que va respectar l’espectacle, dins del que cap. Esperem que el temps rebolicat no en faça més de les seues, perquè demà mateix ja tenim les carrosses i dilluns la nit de paelles. Confiem en que l’eixida del sol del migdia de hui siga un bon presagi.



FESTES, SEGON ACTE: BAIXADA DEL CRIST 2011 (1.- els portadors)

20110730141758-portadors1.jpg

Al muntatge fotogràfic podeu veure distints moments de la baixada.

 Al tardet de divendres 29 de juliol de 2011, amb presència de molts gaters -cada vegada són més- es va fer la baixada del Santíssim Crist del Calvari. Els quintos de 1981 (Quintà el Jònec) i els joves quintos de 2009, de 20 anys, ajudats en tot moment pels membres de la Confraria del Santíssim Crist, van complir, una vegada més, amb la tradició de més de 400 anys, baixar la imatge des de l’ermita a l’església. Si abans ho feien amb la vestimenta del servei militar, cadascú com hi havia fet la "mili" ara baixen la imatge des de fa uns anys els de 50 i els de 20 anys. 



SEGON ACTE: BAIXADA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI (2.- trajecte ermita-plaça de l'església)

20110730145754-baixada1.jpg

A les imatges podeu comprovar el trajecte de baixada, arribant a travessar la carretera nacional, pel carrer Teulada i entrant a la Plaça de l’Església. Un any més es va complir la tradició. 



SEGON ACTE: BAIXADA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI (3.- Plaça Església)

20110730151301-cristplaca.jpg

També sobren les paraules quan tenim imatges que ho diuen tot. Un impressionant espectacle pirotècnic es va fer quan el Santíssim Crist arribà a l’altura de la font. Els portadors, també com mana la tradició, el giraren i giraren, li donaren voltes. La regina major 2010 deposità el ram de flors als peus del Santíssim Crist, com es fa any rere any. Després cap a dins l’església, on estarà presidint l’altar major fins el dia 6 d’agost, Festa major.



FESTIVAL 2011 (1.- Elecció de la regina i dames infantils)

20110730153408-infantils.jpg

A la composició fotogràfica teniu diversos moments de la part infantil.

La pluja no va ser obstacle, malgrat a destorbar una mica l’organització que hi havia preparat la Comissió de Festes 2011.

Primer es va fer la part infantil. Els presentadors de la nit, membres de la Comissió 2011, van donar pas als presentadors menuts, Pepe Ginestar Signes i Aina Mengual Signes. Després de pujar totes les quintetes acompanyades dels seus quintets, la sort va determinar que fora la regina infantil 2011 la xiqueta AITANA FORNÉS SIGNES. La primera dama d’honor va ser una altra Aitana, AITANA BENIMELI BLASCO i la segona dama, ROSER MULET MONFORT.

La quintà infantil 2010 era nombrosa, 25 xiquetes i 32 xiquets. Els veurem pel poble i gaudiran de la festa, sobre tot del Dia del Xiquet.



FESTIVAL 2011 (2.- Elecció regina i dames majors)

20110730160351-reginamajor.jpg

Al muntatge fotogràfic, els moments més importants de l’elecció de les majors i tota la comissió de festes dalt de l’escenari.

La segona part, després d’actuar en un espectacle molt animat l’orquestra LA BELLÍSSIMA, es deixà per als majors. La quintà 2011 "AL FORCAT" va ser la protagonista. El poble i visitants, amb eixa votació amb urnes que ens caracteritza -però que deuria deixar pas ja a la sort després de 41 vegades, sent que la primera va ser elegida pels seus quintos (1970, Sara Mahiques)-, va triar de entre les 17 xiques a ESTER AUSINA MORELL com a regina de festes 2011. Els antecedents familiars també conten ací: sa mare ja va ser regina major l’any 1984 i la seua germana Patricia va doblar, per sort sigué elegida segona dama infantil l’any 2000 i per votació primera dama major l’any 2008.

La primera dama d’honor d’enguany va ser elegida SANDRA MORAGUES SIGNES i la segona dama d’honor  ANNA BLASCO MULET. També es dona la circumstància que la germana major d'aquesta segona dama, María, sigué regina major el 2008.

Pel que fa a tot el festival, dir que en nom de tota la quintà el quinto Alberto Cardona Pedro parlà en nom de tots, en un discurs com diu "la fan nº 1 del blog" molt emotiu. Després de la coronació per la regina i dames 2010 a les noves representants, van pujar a l’escenari regines i dames dels pobles veïns. També hi assistien al festival, alcaldes i regidors de molts pobles del voltant. La regidora de festes i l’alcaldessa van pujar a l’escenari a felicitar la nova regina i la primera autoritat municipal va dirigir unes paraules a tots i va convidar a tota la Comissió de Festes a eixir a l’escenari. La impressionant veu del cantant de LA BELLÍSSIMA va tancar l’acte amb la interpretació de l’himne a València.



SANTS I REFRANYS: Hui, últim dia del mes, és Sant Nasio de Loiola

L’últim dia del mes de juliol es commemora a SANT NASIO DE LOIOLA, fundador dels jesuïtes. Per això, dins la Marina Alta, és festa al sanatori de Fontilles, per estar regida espiritualment per la Companyia de Jesús.

A Gata n’hi ha algun Nasio i de la mateixa família.

 Aquest sant naixqué a Azpeitia en 1491 i va morir a Roma en 1556, sent canonitzat el 1622. Va ser rector i també militar. Un baluard de veritat i orde davant el protestantisme.

Pel que fa al refranyer, us pose dos que tanquen el mes de juliol:

AL JULIOL, NI DONA NI COL.

DEL JULIOL CAP AL DARRER, EL TEU BLAT DINS DEL GRANER.

FONTS: www.santopedia.com i altres.

 



EL CRONISTA...FA UN ANY: 31 de juliol de 2010

20110731162652-elec2010.jpg

Fa un any exactament les festes eren les protagonistes del blog, com ho són ara. Aquestes eren les notícies que publicava al blog del Cronista de Gata:

- FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -109-

- EL BLOG JA TÉ MÉS DE 5.000 ENTRADES. Ara ja superen les 52.000.

- CRÒNICA FESTERA. PRIMER DIA, BAIXADA ( I ) -30 de juliol 2010-.

- CRÒNICA FESTERA. PRIMER DIA, BAIXADA ( II ) -30 de juliol 2010-.

- CRÒNICA FESTERA. PRIMER DIA, BAIXADA ( III ) -30 de juliol 2010-.

- CRÒNICA FESTERA. PRIMER DIA, BAIXADA ( i IV ) -30 de juliol 2010-.

- CRÒNICA FESTERA. PRIMER DIA, FESTIVAL ELECCIÓ REGINES ( I ) -30 de juliol 2010-. Precisament el muntatge que il·lustrava aquesta notícia és el que reproduïsc al costat.

- CRÒNICA FESTERA. PRIMER DIA, ELECCIÓ ( i II ).

- PROGRAMA FESTER: AQUESTA NIT PAELLES, DEMÀ CARROSSES.



PROGRAMACIÓ DE LES FESTES PATRONALS 2011: 1 i 2 d'agost

20110731165206-portada2011.jpg

Continue oferint-vos tot el programa detallat dels actes de festes, sense perdre un dia. Hui us pose dilluns, demà Nit de paelles i dimarts, 2 d’agost, Dia del Xiquet i del rock, amb una programació molt completa.

DILLUNS 1 AGOST. Nit de les paelles.

8.00 h.: Despertà, quintos 2011.

12.00 h.: Solta vaques (Ramaderia Cova).

18.00 h.: Carretons al corro. Organitza: ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

19.00 h.: Entrada (Ramaderia Cova) i solta de vaques (Ramaderia J. Doménech).

22.00 h.: Esplanada Grup Escolar. NIT DE PAELLES. Patrocini: MAS I MAS.Orquestra: MONTECARLO.

DIMARTS 2 AGOST. Dia del Xiquet i del rock.

10.00 h.: Despertà pels quintets 2011, amb coses de fer soroll.

11.00 h.: Concentració de xiquets a la Plaça Nova per anar al Grup Escolar.

11.30 h.: Parc aquàtic: tobogans, pistes, diversió, traca de caramels. GRUP ESPELEOLÒGIC organitza: Tirolina i escalada pels xiquets. Gelats obsequi de DISPEVI.

17.00 h.: Eliminatòries de TRUC. Carrer Teulada. / Plaça Nova: Titelles i tallers. / Seguit de teatre al carrer i berenar. Obra: ASTRONAUTES LUNÀTICS.

19.00 h.: Entrà. III concurs de ramaderies.

22.00 h.: Sopar barraques. Ball, orquestra PLATINO./ XXXV Marxa Nocturna de Regularitat per parelles. Organitza: GEG.

01.00 h.: Concert rock, Esplanada Grup Escolar: KONSUMORESPETO, ASPENCAT, FINDESED.

01.30 h.: Solta devaques. Corro Passeig d’Alacant.

FONT: Programa, Comissió de Festes 2011.



SEGON DIA DE FESTES: AHIR 30, INAUGURACIÓ DEL CORRO ( I )

20110731175817-compo1.jpg

Donat que hi ha moltes fotografies de la festa de la inauguració del corro d’ahir de vesprada, us pose una sèrie de composicions fotogràfiques, per a veure l’ambient d’ahir vesprada. Podeu veure als protagonistes: quintos, comissió, penyes i tots els que vulgueren units i disfressats d’ambient taurí, de sevillanes, inclús algú de festeres. Així van inaugurar el corro demostrant a ritme de batucada i amb alguna que altra sevillana, que s’ho passaven d’allò més bé i tenien ganes de marxa.

FOTOS: Vero Vives.



DIA 30, INAUGURACIÓ DEL CORRO ( II )

20110731180953-compo2.jpg

Continue amb la sèrie de fotografies, perquè les imatges valen més que les paraules, per tal de conèixer l’ambient que hi havia a la inauguració del corro 2011.

Fotos: Vero Vives.



DIA 30, INAUGURACIÓ DEL CORRO ( i III )

20110731182517-compo3.jpg

Conclou la sèrie de fotos de la inauguració del corro. Una altra remesa de l’acte divertit i simpàtic. Les actuacions taurines continuen hui fins dijous.

Fotos: Vero Vives.



DIA 30, CORREFOC: Els dimonis emplomats de Beneixama

20110731183157-cimg0396.jpg

ELS DIMONIS EMPLOMATS DE BENEIXAMA. Aquest era el nom del grup que va munta el correfoc. Sols dispose d'una fotografia que us deixe. Molta gent a la qual li agrada el correfoc el mirava a l'altura del Penyó. Com sempre, la Costera del Grup Escolar i l'esplanada va ser el lloc escollit. 

Després del ball a la Plaça Nova -on també es va inaugurar els sopars a les barraques- i abans de les vaques i bou embolat (programa massa seguit i amuntonat) es va fer el correfoc.

Foto: Vero Vives.



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris