Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Junio de 2010.

EL SÍNDIC DE GREUGES A GATA, DEMÀ DIMARTS

20100601215513-cholbi.jpg

L´Ajuntament informa que demà dimecres, 2 de juny, a les 12.30 hores, el SÍNDIC DE GREUGES de la Comunitat Valenciana, el xabienc José Cholbi, està prevista la seua assistència a la Sala de Plens de l´Ajuntament de Gata, per tal de signar amb l´alcaldessa Ana María Soler, un conveni per a millorar la protecció dels drets i llibertats de les persones.

Font: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

Fotografia: José Cholbi, Síndic de Greuges, extreta d´Internet.

 PRESENTEN JOVEMA (Joves Empresaris de la Marina Alta) A GATA

L’associació de Joves Empresaris de la Marina Alta (JOVEMA) ha celebrat hui dimarts, 1 de juny, a les 2o hores, un acte de presentació a Gata de Gorgos. La presentació, dirigida a empresaris i altres persones relacionades amb el teixit econòmic i empresarial, ha tingut lloc al Saló de Cristall de l’Ajuntament de Gata, i ha comptat amb la presència del president de l’associació, Antonio Cidoncha, i del coordinador en Gata, Emilio Signes.

JOVEMA du a terme un cicle de presentacions de l’associació per diferents localitats de la Marina Alta per tal de donar-se a conèixer i remarcar el seu caràcter comarcal.

Font de la informació: Factoria d´Idees.

 RESTEN 17 DIES...

El compte enrere ja està en marxa. Hui resten 17 dies per que el dia 17 de juny de 2010..., 17 per al 17, es presente una extensa biografia del personatge nascut a Gata més important dels últims 300 anys. El personatge del qual es parle és el BISBE CERVERA. El sacerdot canari Julio Sánchez Rodríguez ha biografiat al Prelat en tota classe de detalls en un llibre molt complet, que porta per títol: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Demà continue ampliant-los més detalls de l´acte.GATA VA SER NOTÍCIA...un 1 de juny

20100602210106-image0-29.jpg

Hui comencem mes, un mes calurós, el del canvi de la primavera a l´estiu. Els porte hui notícies importants que vaig publicar el primer dia de juny de fa 20 anys, fa 15 i fa 10 anys. 

1 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys:

El diari EL POBLE, fet a Benissa (hui desaparegut) i dirigit per l´entranyable amic Bernat Capó, tenia un apartat que es deia: "CRÒNICA DE GATA, Una secció a càrrec de MIGUEL VIVES". Parlava a Juny de: "Festes de la Font del Riu", deu anys d´història" i del "Cor de Jesús i Corpus, tot junt".

La notícia que publicava just fa 15 anys parlava d´un home volgut al món del futbol local, Juanjo Marín, que ens va deixar (poden veure a la secció OBITUARI d´aquest mateix blog) tan sols fa ara cinc dies. Casualitats de la vida i del destí. Precisament, a la foto en color que il·lustra la notícia està ell a l´esquerra.

1 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Al diari LA MARINA de LP: "Los equipos de fútbol base organizan el sábado el primer trofeo contra la droga". Deia l´antetítol: "En Les Sorts se enfrentarán el Gorgos C.F. y la U.D. Ondarense". Posava al peu de foto, la mateixa d´aquest article: "Lara Rúas, del Rayo Levante Benidorm, pasó por Gata con su equipo".

Extraordinàriament, perquè el finat s´ho mereixia, publique el mateix que vaig publicar a l´últim paràgraf de la notícia: "El utillero del Gorgos, Juanjo Marín, le hizo entrega a Lara y a su padre, preparador del equipo, de una camiseta del Gorgos de recuerdo".

Si important per la seua significació era la notícia de dalt, més ho era la notícia de fa 10 anys:

1 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Eixia a la portada de LA MARINA de LP: "DOS CONCEJALAS DEL PSOE DE GATA DIMITEN EN UN CONFLICTIVO PLENO". Dins era portada de la secció: "DOS CONCEJALAS DEL POSE DE GATA DE GORGOS PRESENTAN SU DIMISIÓN EN UN POLÉMICO PLENO". Al subtítol es podia llegir: "Dos socialistas abandonaron la sala al impedir el alcalde que una de ellas explicase su decisión". A la fotografia es podia veure a María Vicenta Pedro, Vicent Font, el malograt Pepe Diego i a María Jesús Salvá. Deia el peu de la fotografia: "La edil María Vicenta Pedro, junto a los concejales del PSOE de Gata en un pleno anterior".

També indirectament estaven representats els xiquets gaters a la notícia de: "Los escolares de la Marina Alta se reunieron en Benissa para participar en los II Tradijocs".  Al subtítol: "Jugaron al sambori, la trompa, "boletes", "pilota", "canut" y al "cementeri"". Deien els dos peus de fotos: "Más de 500 niños de toda la comarca participaron en los juegos del II Tradijocs celebrado en Benissa" i "Uno de los equipos que recibió trofeo"FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 49 -

20100601231924-penyo22.jpg

Demà seran 50 fotografies ja. Hui, primer dia del mes de juny, la fotografia pertany a la temàtica de les vistes generals del poble. És aquesta una vista antiga (abans de 1963) des de les Alcolaies cap al riu, l´església i tota la zona. Observeu el campanar encanar sense alçar. L´hort, la Casa Ajuntament, el Penyó, en definitiva una bucòlica estampa de la part de darrere de l´església.

 JOVEMA (JOVES EMPRENEDORS MARINA ALTA) ES PRESENTA A GATA

20100602181021-tn2.jpg

L’associació de Joves Empresaris de la Marina Alta, JOVEMA, va dur a terme ahir la seua presentació a Gata de Gorgos. És el segon dels actes prevists en diferents localitats de la comarca per tal de difondre els seus objectius i aconseguir la implicació dels joves emprenedors de la Marina Alta. I ha estat propiciat per l’esforç realitzat per dos empreses de Gata que formen part de l’associació, Enertec i Factoria d’Idees.

El saló de Cristall de l’Ajuntament de Gata ha estat l’escenari d’una presentació que va congregar un bon nombre de joves empresaris de la localitat, i que va estar encapçalat per l’alcaldessa, Ana Maria Signes, i pel president de JOVEMA, Antonio Cidoncha. Tampoc hi va faltar el coordinador de l’entitat a Gata, Emilio Signes i alguns representants d’altres associacions de distintes poblacions de la comarca.

Entre altres, hi van estar el president de Comerç de Gata, Santiago Signes, i el de Xàbia Idea, David Cruañes i gràcies a la seua intervenció, i la d’altres membres de diferents col·lectius empresarials, es va obrir un debat que va fer patent la necessitat de coordinació entre les distintes associacions. Des de JOVEMA es va recalcar la intenció de treballar de valent per fer comarca i unir esforços perquè tot el treball vaja pel mateix camí. L’objectiu principal, tal com va explicar-hi el president, és contribuir al desenvolupament econòmic de les empreses de la Marina Alta ajudant, formant i fomentant els joves emprenedors i crear una gran xarxa en la comarca, que siga un referent a la Comunitat Valenciana.

Informació facilitada per Factoria d´IdeesEL SÍNDIC DE GREUGES DE LA C.V. A GATA

20100602182938-sindic.jpg

L’Alcaldessa, Ana María Soler, en representació de l’Ajuntament de Gata, i José Cholbi, Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana han signat hui un conveni de col·laboració per a millorar la protecció dels drets i llibertats de les persones.

La signatura d’este conveni va ser aprovada en sessió plenària de 30 de març per unanimitat de tots els grups polítics de la corporació municipal. Amb este conveni, l’Ajuntament es compromet a remetre al síndic la informació requerida sobre les queixes que es tramiten, així com habilitar una bústia de recollida de consultes i queixes al síndic.

Per la seua part, el Síndic es compromet a destacar la col·laboració amb l’Ajuntament i a tramitar el més prompte possible l’expedient de queixa, i a mantenir un constant intercanvi d’informació amb l’Ajuntament.

Informació i fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.RESTEN 16 DIES...

Ho diem ahir. Cada dia resta menys. El proper dia 17 de juny de 2010...a les 20 hores tindré l´honor de presentar una extensa biografia del personatge nascut a Gata més important dels últims 300 anys, el qual no és altre que JUAN BAUTISTA SERVERA I SIGNES, més conegut com el BISBE CERVERA. El sacerdot canari Julio Sánchez Rodríguez ha biografiat al Prelat en tota classe de detalls en un llibre molt complet, que porta per títol: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Ell estarà ací entre nosaltres per tal de presentar el llibre i al sandemà divendres 18 el presentarà a Orba, poble on passà la seua infància el Bisbe i d´on era son pare, ja que sa mare era nascuda a Gata. Seguiré demà contant coses del Bisbe, que té un carrer amb el seu nom a Gata.GATA VA SER NOTÍCIA...un 2 de juny

20100602235426-image0-31.jpg

Fa 20 anys publicava dues notícies, una cultural i altra d´un reportatge de llocs de Gata. Per un error no vaig relacionar un articulet de teatre que vaig publicar fa 15 anys, però tal dia com ahir. Fa 10 anys es completava la informació política del plenari que comentava ahir.

2 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys:

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant publicava: "Nace la revista "Impacto", rincón para la cultura en Gata de Gorgos".

Eixe mateix dia eixia un altre semanari de CANFALI MARINA ALTA i a la sèrie de "Llocs i racons de Gata" publicava el Vé "La font de la Mata, vestigio de historia", amb tres fotografies, dues de les quals pose ací al blog de forma conjunta.

1 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Ahir no us vaig dir que a LA MARINA de LP publicava l´1 de juny: "GATA DE GORGOS. Mañana, velada teatral a cargo del grupo Font de la Mata".

2 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Es completava la informació d´eixe plenari tan important pels seus aconteixements. A la columna es podia llegir: "EL PSOE DE GATA ACUSA AL PP-UV-BNV DE "PRACTICAR LA PREPOTENCIA". Completava la informació un "ladillo": "Antena de telefonia móvil".

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 50 -

20100603000525-image0-28.jpg

Arriba aquesta sèrie de fotografies antigues del dia a dia a mig centenar. Hui la fotografia 50 tracta de

UN DIA DE PAELLES FETES PELS CAÇADORS A L´HORT DE LUIS VIDAL. ANYS 50

La fotografia era recollida per a un programa de festes i és propietat de Tonica Caselles. Es veuen fins a sis paelles coent-se tots els condiments. Alguns caràcters es poden distinguir qui és o era. El conjunt és molt bonic. A la sombra dels arbres i la paret mitjera i un xicon asomant que no vol perdre´s cap imatge.  RESTEN 15 DIES...

Cada dia que passa resta menys per a l´evento cultural i social. El proper dia 17 de juny de 2010...a les 20 hores tindré l´honor de presentar una extensa biografia d´un personatge nascut a Gata, el qual no és altre que JUAN BAUTISTA SERVERA I SIGNES, més conegut com el BISBE CERVERA. El sacerdot canari Julio Sánchez Rodríguez ha biografiat al Prelat en tota classe de detalls en un llibre molt complet, que porta per títol: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Ell estarà ací entre nosaltres per tal de presentar el llibre i al sandemà divendres 18 el presentarà a Orba, poble on passà la seua infància el Bisbe i d´on era son pare, ja que sa mare era nascuda a Gata.

SERVERA I SIGNES, era de naixement gater, d´infància orbenc, i podria dir-se que del món, en l´àmbit eclesiàstic, il·lustrat i culte. Va nàixer a GATA el 12 de juliol de 1707, per tant resta un mes i pocs dies per complir-se 103 anys del seu naixement. Tots recordem aquell 12 de juliol de 2007, la placa commemorativa al seu carrer i els actes que es van fer...Ara tornem a repassar i revaloritzar la figura del Bisbe Il·lustrat. 

 AHIR, GATA AL B.O.P. (Sobre el Pressupost 2009)

Ahir dimecres 2 de juny de 2010, Gata va eixir al Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.) d´Alacant.

Es tractava d´un EDICTE d´Alcaldia, en el qual deia textualment:

"Presentat que ha sigut el Compte General del Pressupost de 2009 d’este municipi, queda exposat al públic juntament amb el seu expedient, justificants i dictamen de la Comissió Especial de Comptes, en la Secretaria Municipal, per terme de 15 dies; la qual cosa s’anuncia als efectes dels articles 460 del RDL 781/86, de 18 d’abril, i 212 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i a fi que, durant el dit termini i 8 dies més, els interessats puguen formular per escrit, els inconvenients i observacions a què haja lloc".

 

 

 

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 3 de juny.

Precisament fa 20 anys tenia que escriure sobre el fatal desenllaç del meu "quinto" José Diego, conegut com "Pepe Palacio". Fa 15 anys era una notícia esportiva i altra festera la que ocupava les fulles del diari. Fa 10 anys era publicat un breu sobre art. Cap fotografia il·lustrava aquestes notícies.

3 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys:

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant publicava: "Muere un joven en Jávea cuando se disponía a bajar a las "pesqueras".

3 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Publicava a LA MARINA de LP: "Mañana finaliza el curso de Karate en Gata de Gorgos".

També afectava a Gata, però del poble més veí, publicava: "JESÚS POBRE. Todo listo para celebrar el lunes la popular "Fireta de Jesús Pobre"". A l´antetítol: "La plaza de la Iglesia congregará a cuentos de vecinos".

3 DE JUNY DE 1990, fa 10 anys:

Un breu a LP: "Exposición del Curso de Plástica "Antoni Vives"".FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 51 -

20100603230351-copia-de-image0.jpg

Hui porte al blog, sobrepassades ja les 50 fotografies, una instantània que es molt pareguda a una altra que fa dies vaig posar també al blog.

ACCIDENT AL PONT DE LA N-332, ANY 1949

Si aquella fotografia era de l´accident d´un camió que anava cap a Gata, aquest accident és al mateig pont de la N-332, però en sentit contrari i era una camioneta. Es pot veure l´expectació creada al voltant del succés i el vehicle a punt de caure al riu. La persona que es recolza sobre la furgoneta està parlant amb el guàrdia civil i tota la gent mirant i escodrinyant.

 RESTEN 14 DIES...

Ja estem a dues setmanes de l´evento cultural i social. El proper dia 17 de juny de 2010...a les 20 hores tindré l´honor de presentar una extensa biografia d´un personatge nascut a GataJUAN BAUTISTA SERVERA I SIGNES, el BISBE CERVERA.

El sacerdot canari Julio Sánchez Rodríguez ha biografiat al Prelat en tota classe de detalls en un llibre molt complet, que porta per títol: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Ell estarà ací entre nosaltres per tal de presentar el llibre i al sandemà divendres 18 el presentarà a Orba, poble on passà la seua infància el Bisbe i d´on era son pare, ja que sa mare era nascuda a Gata.

SERVERA I SIGNES, era de naixement gater, d´infància orbenc, i podria dir-se que ciutadà del món, en l´àmbit eclesiàstic, il·lustrat i culte. Va nàixer a GATA el 12 de juliol de 1707, per tant resta un mes i huit dies per complir-se 103 anys del seu naixement. Tots recordem aquell 12 de juliol de 2007, la placa commemorativa al seu carrer i els actes que es van fer...Ara tornem a repassar i revaloritzar la figura del Bisbe Il·lustrat, que fou primer franciscà, després Bisbe de Canàries i després Bisbe de Cádiz on va morir i està soterrat.

 AL B.O.P. DE HUI, prèstec per adquirir el local de l´antiga oficina de CAM

20100604142506-image0-35.jpg

Dos publicacions té l´Ajuntament de Gata, hui divendres 4 de juny de 2010, al Butlletí Oficial de la Província (B.O.P.).

Per una banda l´edicte sobre la sol·licitud  de llicència ambiental a favor de la mercantil «Publimagen Marquesat, S.L.», per una activitat de bar-cerveceria a la Plaça d’Espanya, 6. L´edicte diu que: "D’acord amb l’article 50.3 de la Llei 2/2006, de 5 de maig, de Prevenció de la Contaminació i Qualitat Ambiental, la Llei 4/2003, de 26 de febrer de la Generalitat i el Decret 52/2010, de 26 de març, del Consell, que desenvolupa l’anterior. S’obre el període d’informació pública per termini de vint dies des de la inserció d’aquest anunci en el Butlletí Oficial, per tal que les persones físiques o jurídiques, associacions veïnals i tots aquells que ho considerin oportú, formulin les al·legacions convenients. L’expedient objecte d’aquesta informació es troba dipositat en les dependències d’aquest Ajuntament, i es pot consultar en horari d’oficina.

L´altra publicació i més important és que: el Ple de l´Ajuntament de Gata de Gorgos, en sessió ordinària cel·lebrada el dia 25 de maig de 2010, acordà l´aprovació inicial de l´expedient de modificació de crèdits número 7/2010 per a la financiació de despeses d´inversió, en la modalitat de crèdit extraordinari, amb el següent detall:

PRESSUPOST DE DESPESES: CAPÍTOL DESCRIPCIÓ 682.00.230: CONSIGNACIÓ INICIAL, 0 €. CONSIGNACIÓ DEFINITIVA: 212.760 EUROS., PER A COMPRA DE LA PLANTA BAIXA DEL CARRER SIGNES (Antiga oficina de la CAM) -la qual es pot veure a la fotografia-. CAPÍTOL 913.00, Prèstecs LP fora sector públic: id.

I en compliment del que es disposa en l´article 169.1 per remissió del 177.2 del Real Decret 2/2004, de 5 de març, pel que s´aprova el Text Refundit de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es somet l´expedient a exposició pública pel termini de quince dies a contar des del dia següent de la inserció d´aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província d´Alacant, per a què els interessats puguen examinar l´expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes. Si transcurrit dit termini no s´hagueren presentat al·legacions, es considerarà aprovat definitivament dit Acord. Gata de Gorgos, 26 de maig de 2010. L´Alcaldessa, Ana Mª Soler Oliver.

D´aquesta informació ja vaig parlar en el seu dia, en l´apartat de Notícies. 

Informació: B.O.P, 4-6-2010.

Fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata, publicada en el BIM de juny.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 52 -

20100604143843-copia-de-image0-22.jpg

La fotografia que porte hui al blog és un acte de festa i públic al 

BALCÓ DE L´AJUNTAMENT DE GATA

Podem veure als homes en xaqueta. Distinguim, entre altres, a Pepe Soler "el Sastre", Pepe Caselles "el de Telègrafs". Les dones amb "teja i mantilla", entre les quals distinguim a Donya Anita Diego, "la mestra".

La fotografia és propietat de Salvadora i Edelmira Monfort.

 

 

 RESTEN...13 DIES

Els recorde que el dia 17 de juny, dijous de la setmana que ve l´altra, presentaré al Saló de Plens de l´Ajuntament de Gata, el complet i impressionant llibre de la biografia del BISBE CERVERA. El llibre porta per títol "JUAN BAUTISTA CERVERA, DE FRANCISCANO DESCALZO A OBISPO ILUSTRADO" i està escrit per l´escriptor sacerdot canari JULIO SÁNCHEZ RODRÍGUEZ, el qual estarà present a la presentació del llibre, que organitzarà la Regidoria de Cultura, amb la col·laboració de la parròquia.

Demà diumenge els donaré a conéixer la portada del llibre.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 5 de juny

Hi ha hui notícies de fa 20 anys, quan s´acomiadava Gata del veí mort a les pesqueres i donava una notícia política important, l´aprovació dels pressuposts per a eixe any 1990. També hi ha notícies de fa 5 anys, quan publicava la fulla 0 (5 de juny de 2005) que portava per títol: "L´Arxiu"

5 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys:

Dos notícies al diari INFORMACIÓN d´Alacant: "La población de Gata despidió al joven que perdió la vida en Jávea" i "GATA DE GORGOS: Aprobados los presupuestos para 1990 en casi 189 millones". La mateixa columna també parlava del "Censo electoral" i dels "Bienes inmuebles".

5 DE JUNY DE 1990, fa 5 anys:

A la "Fulla de l´Arxiu Parroquial de San Miguel Arcángel de Gata" publicava: " FESTA DEL COR DE JESÚS  des de 1886". També dels "50 años de la consagración del altar mayor del templo (1995-2005, 5 de junio" i de la "Fiesta del Sagrado Corazón, Junio de 2005".

 DONAR LA PARAULA AL PÚBLIC ALS PLENS...JA ES FEIA A LA REPÚBLICA

20100605233433-copia-de-dsc07227.jpg

Vostés creuen que donar la paraula al públic després d´intervindre els regidors de la Corporació Municipal es cosa nova. Pues no, ja es va fer abans de la guerra, en temps de República.

Precisament, el ple de l´Ajuntament del 11 de juny de 1931 acordà que durant 10 ó 15 minuts, abans de començar les sessions ordinàries, per a exposar lliurement les seues iniciatives, opinions sobre qüestions municipals, podia parlar el veïnat i després poder tenir-los en compte en la sessió els senyors regidors, si així ho estimaven pocedent.

A la fotografia: Un moment de l´última sessió ordinària del ple de l´últim dimarts de maig, tal com es veia a les pantalles de la televisió, en circuit tancat local.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 53 -

20100605234633-corpusantigua.jpg

Hui és la vespra del Corpus Christi, una solemnitat que es festeja a tota Espanya i resta del món. València és famosa per la processó que es fa tant pel matí com per la vesprada, per les Roques, pels personatges bíblics que ixen. Altres pobles del nostre voltant, com Ondara, que ho fa pel matí, Teulada i Xàbia, trauen els ballarins a fer danses davant dels xiquets i xiquetes de Primera Comunió que també van a la processó acompanyant al rector que porta la Sagrada Custòdia baix palis.

I com diuen que "Qui no fa la vesprada, no fa la festa", la fotografia antiga de hui que potser datada a finals del segle XIX o principis del segle XX és l´EIXIDA DE LA PROCESSÓ DEL CORPUS DE LA PLAÇA DE L´ESGLÉSIA.

Es poden veure els homes com es lleven els capells, les dones van amb mocador al cap, tots ells, agenollats. Els xiquets amb blusó s´empinen a la reixa de la Casa Abadia que està ornada amb cobertors i la música i autoritats esperant l´eixida, com es fa ara també. La Sagrada Custòdia e sportava pel rector baix palis.RESTEN SOLS 12 DIES...

20100606162915-copia-de-image1.jpg

Ja resta poc. Dijous de la setmana que ve, 17 de juny serà la presentació del llibre "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo descalzo" de Julio Sánchez Rodríguez. Es farà a les 20 hores a la sala de plens de l´Ajuntament de Gata.

Com els deia ahir, la portada del llibre a presentar en Gata és la que il·lustra aquest article. L´autor del llibre estarà entre nosaltres per tal de comentar com ha fet el llibre i les vivències al llarg del temps que li ha portat escriure´l.

Per a què coneguen millor a l´autor, els remet a la pàgina www.juliosanchezrodriguez.com. Precisament, d´aquesta pàgina i d´un dels seus articles, sobre el III centenari del naixement del biografiat Bisbe Cervera fem un extracte del què ell diu a la revista "Iglesia al Día" en el número de juliol-agost de 2007:

TERCER CENTENARIO DEL NACIMIENTO DEL OBISPO CERVERA (nº 206)

" "Ningún canario olvidará jamás cuanto hizo..." (Viera y Clavijo). El pasado 12 de enero se cumplieron 225 años de la muerte en Cádiz del obispo fray Juan Bautista Cervera. El 17 de junio, 230 de la fundación del Seminario Conciliar de Canarias. El día 12 de este mes de julio, se cumplirán 300 años de su nacimiento. Efémerides todas que invitan a recordar a una de las figuras más importantes del episcopado de nuestra diócesis.

Gata de Gorgos y Orba

Estos dos pueblos del norte de Alicante se honran de haber alumbrado y criado, respectivamente, a Juan Bautista. Gata de Gorgos, de donde procedía su madre, fue cuna y pila del niño, mientras que en el pueblo paterno de Orba, pasó la infancia y aprendió las primeras letras y el catecismo. Sus padres, Juan Servera Caselles y Ana María Signes Mulet, eran acomodados agricultores. Tuvieron diez hijos, de los que dos, Juan Bautista y José Vicente, profesaron en la Orden de franciscanos descalzos o alcantarinos. Influyeron en su vocación los religiosos del convento de Pego, de la misma Orden, cercano a Orba, con quienes Juan Servera y su esposa tenían vínculos espirituales y de amistad".

(PUBLICA AL SEU BLOG CRONISTA DE GATA, Miguel Vives Signes)

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 6 de juny

Dos notícies indirectament relacionades amb Gata, publicava fa 10 anys. Per una part, les festes de Jesús Pobre, per altra una carrera a Xàbia que guanyava Mohamed Said, atleta veí gater.

6 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Al diari LA MARINA de LP: "Jesús Pobre celebra sus fiestas patronales" era un dels titulars. L´altre: "El atleta Mohamed Said, del Denia-Sport Pavasal, brillante vencedor de la XI Volta a Peu de Xàbia". Al subtítol: "Francisco Amorós y Purificación Mora lideran la general del Circuit de la Marina Alta".  HUI ÉS LA FESTA DEL CORPUS

20100606170421-corpusplaca2.jpg

Allò de "Tres Jueves hay en el año que relucen más que el sol: Jueves Santo, Corpus Christi y el día de la Ascensión" ja no podem dir-ho, al menys segons el calendari que portem actualment. Sols resta Dijous Sant dels tres i les altres dos commemoracions s´han passat al diumenge següent al dijous que tindria que ser la festa. Per tant, hui és la festivitat del Corpus.

Té aquesta unes singularitats a Gata, com té altres en la resta de llocs que es cel·lebra. Tractaré de contar com es viu la festa al poble. La nit d´abans de la festa es prepara i amb moltíssima cura tota la roba i els suports de ferro que formen el palis. Porten els palis els hereus d´aquells bonhomes que tenen segellat el seu nom a cadascun dels pals. La tela del palis té bordada la figura d´una paloma, que representa l´espirit Sant. La custòdia és antiquíssima i procedix de finals del segle XIX. Al seu peu ho posa.

Antigament, acompanyaven al palis i rector uns farols o llanternes que pel pas del temps estan ja en desús.

Eixia la processó i es tocava l´himne nacional, igual que a totes les paradetes que es feien als altarets preparats a l´efecte, al llarg de l´itinerari. Ara, la banda del poble toca a l´eixidia i a l´entrada del temple, al menys així ho va fer fins l´any passat, però a cadascun dels altars té preparades altres marxes de solemnitat. La banda de la Unió Musical prepara molt bé les partitures d´aquesta processó i interpreta la música de marxa molt bé, sense entrar amb més polèmiques. "La música i tota agrada a Déu", deia aquella personalitat famosa.

Comença la processó a la Plaça de l´Església. L´enramada de murta, mata i flors està per tot l´itinerari. Primer va la creu processonal, seguida de les parelletes de xiquets i xiquetes que han fet els dos diumengues anteriors la seua Primera Comunió. Després el rector portant la Sagrada Custòdia baix palis, després les autoritats i la banda de música. 

La primera parada és a la raconada que fa només començar el carrer Teulada, a la banda dreta. Segueix la processó i uns anys va pel carrer Sol i l´atre pel carrer la Lluna. Enguany correspon al carrer La Lluna i també hi ha una parada. Quan és a carrer Sol també és on vivia "Tereseta el Quartet" i ara ho fa la seua filla. I passa al carrer Signes. A la cantonada entre aquest i l´inici del carrer Teulada hi ha altre altaret. Pel carrer Doctor Gómez Ferrer i carrer Pare Mulet es passa al carrer La Bassa. Ací es prepara a casa "Tender" un altre altar. I seguint pel carrer Xaló s´entra al carrer Bisserot, on està l´últim altar i, per tant, l´última parada. Pel carrer i plaça de Sant Antoni i el carrer Duquessa d´Almodòvar, la processó torna a la Plaça i a l´església.

A Gata no hi ha danses, no hi ha gegants i nanos, no hi ha figures bíbliques, però tenim la música de la banda que hi ha que estimar sempre i que enguany fa 140 anys que ja són molts.

(PUBLICA AL SEU BLOG, CRONISTA DE GATA Miguel Vives Signes)FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 54 -

20100606171219-antigaescolvte.jpg

Seguim amb la sèrie de fotografies antigues de Gata. Hui diumenge festa del Corpus, porte una processó,

LA CREU PROCESSONAL ENTRANT A LA PLAÇA DE L´ESGLÉSIA

L´escolà que porta la creu és mon pare, Vicente Vives. Dos escolanets més menuts porten els cirials. Esperen el pas de tota la processó molt joves i majors. Aquesta podria ser la processó del Corpus o una altra de totes les que es fan a l´any.GATA HUI DILLUNS AL B.O.P.: Col·lectiu neteja i Trànsit.

Hui, 7 de juny de 2010, es publiquen al Butlletí Oficial de la Província
dos informacions oficials:
Per una part l´anunci de la Direcció Territorial de Treball, sobre la
Resolució del Conveni Col·lectiu de l´empresa "Técnicas y Tratamientos
Medioambientales, S.A.", centre de treball de Gata de Gorgos
.
Per la seua extensió, no el publique al blog i els remet al mateix BOP, ja
que allí el trobaran tot detallat.

Per altra part, es publica un Edicte d´Alcaldia, pel qual el Ple Municipal
en sessió celebrada el dia 25 de maig de 2010 va aprovar el «Nou quadre
d’infraccions i sancions de trànsit»
, modificant l’Ordenança Municipal
Reguladora del Trànsit de Gata de Gorgos aprovada per l’Ajuntament Plenari
de 28 de setembre de 2004.
L’expedient provisionalment aprovat se sotmet a informació pública per
terme de trenta dies hàbils a comptar a partir del següent a la publicació
del present anunci en el Butlletí Oficial de la Província, durant el qual
estarà a disposició de les persones interessades que podran examinar-lo i obtindre còpies en la Secretaria de l’Ajuntament, així com formular els suggeriments o al·legacions que estimen convenients, d’acord amb el que estableix l’article 49 de la Llei 7/85, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del
Règim Local.

 EL DIRECTOR GENERAL DE JOVENTUT VISITA GATA, per veure on es farà el Centre Juvenil

20100607211908-ivaj.jpg

El director general de Joventut Adrián Ballester i l’alcaldessa de Gata de Gorgos, Ana María Soler, s’han reunit aquest matí per a impulsar la nova dotació juvenil del municipi, una obra dotada amb un pressupost de 1.256.342  Euros que s’inscriu en el marc del Pla de Suport a la Inversió Productiva en Municipis de la Comunitat Valenciana amb la denominació de “Edifici Polivalent Juvenil”.

L’obra consisteix en la construcció d’un  edifici polifuncional per a albergar activitats juvenils, en un solar de titularitat municipal, situat en carrer Grup Escolar de Gata de Gorgos.

S’estructura en quatre plantes  sobre rasant i una planta en soterrani.

La planta baixa es destinarà a recepció i dos zones diferenciades per a jocs infantils i adolescents.

La resta de plantes es projecten com a aules polivalents obertes l’ús de la qual podrà ser canviant en el temps en funció de les necessitats i programes juvenils que l’ajuntament considere.  Les aules podran destinar-se a tallers, zones de joc, sales d’exposició o de reunió, dins de la finalitat sociocultural.

En totes les plantes de l’edifici es fixa un nucli de comunicació vertical que albergue les escales i els banys així com dos accessos des del carrer i una comunicació directa al soterrani des del carrer.

Cada sala polivalent disposarà d’espais  a l’aire lliure per mitjà de patis i terrasses.

A la fotografia: el director de Joventud, el regidor de l´àrea i l´alcaldessa, mostrant un planol davant del solar on s´ubicarà l´Edifici Polivalent Juvenil, molt a prop de la zona escolar.

Font d´informació: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

Fotografia: Premsa, Ajuntament Gata. RESTEN SOLS 11 DIES...

20100607213101-copia-de-carrerbisbeservera.jpg

La presentació del llibre de la biografia del BISBE CERVERA es farà dijous de la setmana que ve, dia 17 de juny.

Em pertoca presentar el llibre i a l´autor. Serà al saló de plenaris de l´Ajuntament de Gata, a les 20 hores. El llibre: "Fray Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". L´autor: Julio Sánchez Rodríguez, sacerdot canari, que ve expresament a presentar el volum a València, Gata i Orba.

A la fotografia, el carrer que porta per nom el prelat "Carrer del Bisbe Cervera" i que els nostres avantpassats tan acertadament van posar.GRAN SOLEMNITAT DEL DIA DEL CORPUS

20100607214750-copia-de-dsc07255.jpg

Ahir diumenge, 6 de juny, es va commemorar la festivitat del Corpus. A la processó assistí molta gent i pels carrers de l´itinerari habitual va anar acompanyat al rector i la Sagrada Forma, baix del palis. Els cinc altars (Carrer Teulada, Carrer La LLuna, Cantó Carrer Signes-Carrer Teulada, Carrer La Bassa i Carrer Bisserot) van estar profusament adornats.

Les xiquetes comulgants llançaven pètals de flors cada vegada que la Custòdia s´apropava a l´altar i s´alçava la mateixa, cantant himnes eucarístics. Els vora cinquanta xiquetes i xiquets que han pres la Primera Comunió anaven pel centre de la processó. Acompanyaven també mares i pares.

Finalment, la decoració de la murta, mata, flors, baladre i demés vegetació, va ser un al·licient més per a lluir la processó.

Fotografia feta per Verónica Vives. El rector baix palis arriba al primer altar, al carrer Teulada.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 7 de juny

20100607222954-image0-36.jpg

Fa 15 anys publicava un succés, un acte cultural i un acte festiu, aquest del veí Jesús Pobre. Fa 10 anys era un tema polític local. Finalment, fa 5 anys la notícia era esportiva.

La triple fotografia que il·lustra aquest article, malgrat a estar fetes a Xàbia les tres instantànies, tenen la seua importància i la seua connexió amb Gata. A la més gran, el gran tenista xabier DAVID FERRER (el seu avi patern era gater) quan ja començava a ser més que famós amb el regidor d´Esports de Xàbia Juan Ortolá i els menuts que corrien a la cursa. A la xicoteta de pódium alguns gaters que van estar entre les primeres posicions. A la menuda, el guanyador del circuit Said Dai Day.

7 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP publicava: "El fuego calcina los alrededores del paraje de la "Olivereta dels moros".

A un altre article: "Éxito de público en la velada teatral de Gata".

Finalment a un tercer breu: "Hoy, carrozas en las fiestas de Jesús Pobre".

7 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Seguint a LA MARINA de LP es podia llegir: "Josep M. Torres y Miguel Soler, nuevos concejales del PSOE de Gata".

7 DE JUNY DE 2005, fa 5 anys:

Publicava eixe dia l´article que dona peu a la triple fotografia: "Said Dai Day se adjudica el Circuit a Peu de la Marina Alta tras vencer en Xàbia". Al subtítol: "El tenista local David Ferrer dio la salida a la prueba tras disputar Rolanda Garros". En un resum deia: "La sexta carrera del Circuit a Peu de la Marina Alta se la adjudicó en Xàbia el atleta de Gata Said Dai Day, la quinta victoria que le otorga virtualmente el título de campeón. El tenista David Ferrer dio la salida a la prueba reina en la que participaron 781 corredores." FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 55 -

20100607230558-copia-de-futbolantic.jpg

Una vegada conclós el tema religiós, de moment, torne al tema esportiu. Aquesta fotografia que va eixir a un programa de festes patronals és d´un equip de la cantera del Gorgos Club de Futbol ja fa molts anys.

De ben jove, era entrenador Ernesto Coloma, que és l´únic que es reconeix bé. Els altres jovenets estan formant al camp de futbol de les Alcolaies. Es poden veure darrere, com a marc que tanca la fotografia, els marges i bancals dels voltants del camp. TROFEU DE GIMNÀSTICA RÍTMICA FEMENÍ A GATA

20100608140958-gimnasia.jpg

Gata va acollir, el passat cap de setmana, el Trofeu de Gimnàstica Rítmica, segons informa el gabinet de premsa de l´Ajuntament.

Van participar les escoles municipals de Dénia, Benissa, Xàbia, Ondara i els clubs Les Marines i de Xàbia. Esta competició tancava la temporada de proves comarcals.

Pel què fa a l’Escola Esportiva Municipal de Gata, cal destacar l’actuació de les tres gimnastes que competien en la categoria cadets individual, Carolina Bianchi, Yanina Cardoso i Mireia Gadea, què van quedar en primera, segona i tercera posició respectivament, empatades a punts amb Alba Ferrando de Benissa, en primer lloc, i Noemi Collado de Xàbia, en segona posició.

Text i fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.RESTEN 10 DIES...

Sí, efectivament. El 17 de juny, dijous que ve, serà presentat el llibre del Prelat més eminent i únic que ha tingut i té Gata. Em referisc a JUAN BAUTISTA CERVERA i SIGNES, Bisbe de Canàries i Cadiz. Vindrà a la presentació que serà a les 20 hores al saló de plenaris de l´Ajuntament de Gata, l´autor del llibre JULIO SÁNCHEZ RODRÍGUEZ. El llibre, ja sabem que es diu: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Els assistents a l´acte podran adquirir per un preu mòdic aquesta joia, aquesta biografia tan completa, aquesta "peça de museu", com li dic jo, allí mateix, en el lloc de la presentació.GATA VA SER NOTÍCIA...un 8 de juny

20100608145041-image0-37.jpg

La notícia de fa 15 anys es esportiva i inclou la fotografia que també il·lustra aquest article. Fa 10 anys es publicava una notícia cultural, de l´Escola de Plàstica local.

8 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Es publicava a LP: "Gata de Gorgos acogerá la clausura de los Juegos Deportivos de la Marina Alta". A l´antetítol: "El sábado se entregarán los trofeos de baloncesto, fútbol sala y voleibol". També es publicava en el mateix article: "Clasificaciones de baloncesto". Al peu de la fotografia: "Estos son los integrantes de uno de los equipos masculinos de baloncesto que se darán cita el sábado en Gata".

8 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Publicava: "Alumnos del curso de plástica Antoni Vives exponen sus obras en Gata". Al subtítol: "Josep Ginestar dirige esta iniciativa artística experimental". Al peu de la fotografia que il·lustrava el text: "Los alumnos del curso comarcal de Gata, en la inauguración de su exposición".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 56 -

20100608230335-copia-de-image0-60.jpg

Ja estic a la fotografia antiga 56. Hui es tracta de una foto escolar, donat que ja estem quasi a final de curs. Poc després de la inauguració de l´escola, a inicis dels anys 60 del segle XX es va fer la foto, en la qual estaven els mestres que formaven la plantilla del Grup Escolar "Santíssim Crist".

Davant es van col·locar les mestres: D´esquerra a dreta trobem: Dª Mercedes, Dª María Rosa, Dª Anita, Dª Tonica, Dª Paquita, Dª Rosa, mare de Dª María Rosa, Dª Teresa, Dª María i Dª Maruja.

Darrere els homes: d´esquerra a dreta: D. Nicolás (aquest era de Pedreguer), D. Antonio Soler, D. Fernando, D. Francisco, marit de Dª Teresa i després director del centre, Don Joaquín, marit de Dª Mercedes; D. Antonio Vives i D. Adolfo, marit de Dª Maruja, que després va ser alcalde.

La fotografia és propietat de Isabel Pedro Signes i Pepe Diego Mulet. 

    

 CLOENDA DEL CURS DE FPA

20100609213039-ficurs.jpg

L´Escola de Formació de Persones Adultes de Gata celebrarà despusdemà divendres 11 de juny, a les 20 hores, al Casal de la Música, el final de curs 2009-2010 amb una acte de clausura en què es  lliuraran els diplomes a tots els participants en els cursos i tallers realitzats durant l’any.

En el mateix acte s’inaugurarà l’exposició dels tallers de Fotografia, Elaboració i Brodat de Malla, Macramé, Boixets, Patchwork, encordat de cadires i Restauració de Mobles.

La mostra estarà oberta al públic fins al proper 20 de juny a la Sala d’Exposicions del Casal de la Música de 19 a 21 hores.

A la fotografia: el cartell de l´acte. Gabinet de Comunicació i Premsa, Ajuntament de Gata. Text: Premsa, Ajuntament de Gata.

 

 RESTEN 9 DIES...PER A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BISBE CERVERA

20100609214408-fotojulio.jpg

Comença a acurtar-se el temps per a la presentació de la biografia del il·lustre prelat nascut a Gata, JUAN BAUTISTA CERVERA I SIGNES. Serà el dia 17 de juny, proper dijous, al saló de plens. "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado" és el títol i el seu autor Julio Sánchez Rodríguez. Ell i un acompanyant arribaran des de Canàries a Valéncia dilluns 13. El llibre el presentaran a València dijous 16, a Gata dijous 17 i a Orba divendres 18.

La fotografia és d´Alejandro Reino. El fotografiat, D. Julio Sánchez Rodríguez, autor del llibre. Extreta de la seua pàgina web, a la qual podem vostés accedir tot el què vulguen: www.juliosanchezrodriguez.com , per tal de conéixer a aquest escriptor sacerdot canari.

 DEL PARC DEL CALVARI AL NOU PONT, QUASI 40 ANYS: Història del jove barri de La Font del Riu

20100609220142-copia-de-bousfr2.jpg
Comença hui uns articles referits al lloc on estiga la notícia. El dia 23 i fins el 27 comencen les festes en honor a Sant Joan que el meu barri, La Font del Riu, cel·lebra a Sant Joan  Baptiste.
Aquest és un article exclusivament escrit sobre el barri. 
 
Set fites importants, al llarg de quasi 40 anys d´evolució, marquen el desenvolupamentdesenvolupament del jove barri de La Font del Riu nomenat com la partida on es troba ubicat.

La història comença l´any 1971, quan el Ple de l´Ajuntament acorda batejar amb el nom de LEPANTO al carrer que eixint del carrer Teulada cantó amb carrer Calvari va a desembocar a l´Avenida del Caudillo, es a dir a la General, que com ja sabem, després passaria a nomenar-se Avinguda Marina Alta. El traçat del nou carrer obert va seguir l´eix de l´assagador existent, mantenint l´amplària del mateix. El nom de Lepanto se li va posar perquè des del Govern es recomana que, com a commemoració del IV centenari de la batalla de Lepanto (1571), si algun poble té algun carrer per nomenar que es faça en aquest nom.

En 1977 s´obri el carrer.

Comença la dècada dels 80 i entre 1981 i 1982 es celebren, per primera vegada a Gata, les festes d´una barriada del poble, en aquest cas de La Font del Riu. En 1982 s´asfalta el carrer. Aquest motiu és el que motiva als veïns del barri a fer bous, a fer festa i, en principi, sense cap advocació religiosa, encara que després el barri fa festes al solstici de juny, invocant al patró Sant Joan. 

En 1983 s´inaugura un parc infantil on hi havia estat el cementeri parroquial (1886-1932). Aquesta antiga construcció “donades les pèsimes condicions higièniques que es trobava i per la proximitat a la població, la seua reduïda extensió, el deplorable estat de conservació i el trobar-se ja completament replet de cadàvers, fins al punt que per fer noves inhumacions precisava la continua renovació de restes mortals”, es va transformar en un lloc d´oci, però l´entrebanc de les vies del tren i el record del que hi havia estat van fer que fins ara siga un lloc “mort“ i sense cap profit.

A la dècada dels 90 és la font de La Font del Riu la que pren protagonisme.  Es construeix una font que serveix de rotonda a l´eixida per la carretera des del carrer Lepanto. La font després va ser eliminada.

En 1994 es recuperen les voreres del riu i el govern municipal impulsa un bonic “parc”, que es coneix com a “Parc del Riu”, constituint-se en un bon pulmó verd del poble. S´inaugura aquest el 5 d´agost.

Finalment, en 2004 es fa l´obra més ambiciosa i costosa, el nou pont que uniria el vial de prolongació des del carrer Sant Josep, a les Alcolaies, fins el mateix carrer Lepanto. Una estructura excepcional que sobrevola 178 metres, gràcies a quatre arcs de 30 metres de llum cadascun.

 

 

 

 

 

 COM ES VA FER...? La canalització del Barranquet ( I )

20100609225258-image0-39.jpg

Torna la sèrie de "Com es va fer...?. Hui i al llarg de dos dies podran veure com es va fer la canalització del Barranquet urbà, amb motiu de les obres del Centre Social Integrat i accesos.

El Barranquet és una estructura molt curiosa dins de Gata, que caldria estudiar la seua història, traure fotografies de quan estava més a l´aire lliure a les "Roquetes" i moltes anècdotes més.

A la primera fotografia es pot veure l´eixida d´abans del Barranquet. Les partes de les cases tenen la vegetació verge. La part posterior de les cases del carrer Duquessa d´Almodòvar es veuen, però està tapat el forat que comunicava amb l´eixida del Barranquet.

  GATA VA SER NOTÍCIA...un 9 de juny

20100609231708-image0-41.jpg

9 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Publicava a LA MARINA de LP i amb fotografia a color, l´article sobre "Hotel-restaurante Avenida de Gata de Gorgos, los más selectos productos del mar". Al subtítol: "Este año cumple su treinta aniversario". Això vol dir que aquest any 2010 fa 40 anys. A les columnes: "Pescado de Denia" i "Ubicado en el centro de Gata". En un requadre posava l´adreça, telèfon, dia de tancament, vacances, horari de cuina, aparcament, especialitat, preu aproximat per persona i el propietari. Al peu de la fotografia, la mateixa que il·lustra aquest article posava: "Jaime, el propietario, a la derecha, con uno de los camareros, Vicente".

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 57 -

20100609233215-cana.jpg

Hui porte al blob una de les fotografies antigues més boniques que té Gata, com a casc urbà. Es tracta de la que vulgarment diguem la Carretera. Primer es va dir Camí de València a Alacant, després Avinguda de Canalejas, més tard Avenida del Caudillo i finalment Avenida Marina Alta.

A la fotografia podem veure la placeta que fa davant la caserna de la Guàrdia Civil i també es veu el que era Carrer Calvari abans, després Calle Calvo Sotelo i hui Carrer Signes.

Crida molt l´atenció l´absència de vehicles a motor. Allà lluny es veu un carro. A la dreta de la imatge es pot veure el sortidor de gasolina, que ja vam veure en altra fotografia antiga. Davant la porta de la Caserna, està fent guàrdia un agent.EL BLOG FA HUI DOS MESOS, amb 2.280 visites

El blog del "Cronista de Gata" que tots vostés han seguit amb tant d´interés, el qual agraïsc enormement arriba hui als dos mesos de vida. Les 2.280 visites avalen el seguiment que li han fet. L´aventura va començar el 10 d´abril de 2010, dos dies abans de Sant Vicent. El dia 14 del mateix mes començava a publicar la sèrie més seguida, sens dubte, la de les fotografies antigues i així fins a 57 fotografies, al llarg de 57 dies. Alguns reportatges o articles han estat ben rebuts, com el del mes d´abril de "Mes de mig segle de xiquets expòsits a Gata (1853-1915) i tot baix la signatura de "Publica al seu blog, Cronista de Gata Miguel Vives Signes".

Una altra sèrie volguda pels visitants ha estat la de "Com es va fer...?" que s´iniciava el 12 de maig i que s´han pogut mostrar el seguiment d´algunes obres de Gata, com el d´ara de la canalització del Barranquet.

L´1 de maig encetava el blog la sèrie que s´ha mantés també pràcticament tots els dies. Allò que publicava als diaris fa 20, 15, 10 i 5 anys. 

El blog també s´ha fet ressó en els dos mesos d´existència de les notícies més actuals de tot el poble, destacant entre elles la concentració de penyes barcelonistes o la trista notícia que encetava la secció d´Obituaris, de la mort de Juanjo Marín.

A tots més de dos mil gràcies...i seguiré amb el mateix ànim que el primer dia fent blog i fent poble.NOU MOBILIARI PER A UN PARC SALUDABLE

20100610220032-parc.jpg

L’ Ajuntament  de Gata informa que ha instal·lat un parc saludable i  un parc infantil a la nova zona de passeig de la vorera dreta del riu Gorgos. A la part alta, es troba el parc saludable que compta amb vuit peces per a la realització d’exercicis que reforcen l’activitat cardíaca, respiratòria i muscular. Els aparells, en què es pot treballar una part diferent del cos, són Pony, volant, timó, columpio, surf, cintura, barres i pedals.

Per als més menuts, en la part baixa s’ha ubicat el parc infantil amb un complex “baby-tubo” i un tobogan.

La millora de les voreres del riu Gorgos no incloïen mobiliari urbà i ara l’ajuntament ha buscat finançament alternatiu per a la instal·lació dels parcs, il·luminació, ...

 

Text i fotografia: Gabinet de premsa de l´Ajuntament de Gata

A la fotografia es veu el parc infantil i el regidor Pepe Signes. Al fons el campanar i el poble.

 

 RESTEN JA...8 DIES PER A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

El llibre del Bisbe Cervera serà presentat dijous que ve, dia 17 de juny. He rebut ja comunicació tant de Canàries com d´Orba. De Canàries a través de l´autor, l´apreciat sacerdot escriptor canari Don Julio Sánchez. Allí ja li estan fent entrevistes i ja molts coneixen gràcies a ell els pobles de Gata i Orba a la Marina Alta. D´Orba ja he rebut la invitació a través de l´amic estudiós Francisco Caravaca. Des de demà ja podrem veure els cartells anunciadors de l´event cultural pel poble.

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 10 de juny

Fa 20 anys ja publicava de les festes patronals tal dia com hui. Fa 15 anys una notícia que parlava de la comarca però tenia a alguns gaters també com a protagonites, la Volta en carro. Fa 10 anys seguien els problemes polítics locals.

10 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys:

Publicava al diari INFORMACION d´Alacant. "En Gata de Gorgos. Quince mil pesetas costará una barraca de fiestas en la Plaça Nova". Tambe es parlava del "Sorteo"

10 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

A LA MARINA de LP es podia llegir: "Hoy se inicia la novena edición de la "Volta en Carro". Hi havia gaters a la Volta. A l´antetítol: "Durante quince días recorrerá los municipios ubicados entre Vinaroz y Orihuela".

10 DE JUNY DE 1990, fa 10 anys:

En una columna es publicava una notícia política local important: "PP, UV y BNV dicen que la dimisión de dos ediles del PSOE de Gata "huele a crisis"".COM ES VA FER...?. La canalització del Barranquet ( II )

20100610223435-image0-38.jpg

Seguint amb la sèrie que ahir vam encetar, les obres de la canalització del Barranquet van ser importants. Observeu aquesta fotografia de tot l´encofrat per a fer el cubícul per el qual es canalitzaria l´aigua que s´abocaria al riu Gorgos. Les planxes de ferro a les parets i la perspectiva que agafa la fotografia, des del mateix forat d´eixida del Barranquet. Es pot observar també que les cases no perden ni un moment el seu encant i formen junt a l´encofrat un vertader conjunt geomètric.DIUMENGE DIA 13, III ENCONTRE INTER-DIOCESÀ DE L´APOSTOLAT DE L´ORACIÓ

20100610225318-altarmajor.jpg

El proper diumenge dia 13 tindrà lloc un aconteixement important a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. Es celebrarà el III ENCONTRE INTER-DIOCESÀ DE L´APOSTOLAT DE L´ORACIÓ. Serà al llarg del matí i part de la vesprada.

Començarà l´acollida a la parròquia a les 10.30 del matí. A les 11 serà la salutació i l´Hora Intermitja. A les 11.15 es farà una xarrada titulada: "Si confías verás el poder de mi corazón", a càrrec d´Inmaculada Hernán Sanz. A les 12 serà el descans.

A les 12.30 hores l´exposició del Santíssim i a les 13, l´Eucaristia, que estarà presidida pel Vicari General En Vicente Fontestad. Després de la missa es procedirà a beneir el despatx parroquial. A les 14 hores, hi haurà un menjar al Col·legi Públic "Santíssim Crist". Finalment, al voltant de les 16 hores seran els Testimonis.

També està prevista l´assistència del Padre Javier García Ruíz de Medina, S.J., Director Nacional de l´Apostolat de l´Oració.

Demà sabrem més d´aquest moviment, l´Apostolat de l´Oració, que està al voltant del Sagrat Cor de Jesús.

Informació: Parròquia, Sr. Rector, En Santiago Bohigues.

Fotografia: Altar major de l´església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 58 -

20100610230212-pontet.jpg

La fotografia de hui té un valor històric incalculable, malgrat a no ser de tan bona qualitat.

Es tracta de dos xiques joves sentades a la barana d´un pont. Aquest pontet era el que separava els dos nuclis, Gata i Gateta.

A més, el pontet, hui ja desaparegut, el nomenaven els visitants més il·lustres del poble.

Per el carrer Bisserot, molt a prop del carrer Xaló és on estava el pontet.

 III ENCONTRE INTERDIOCESÀ DE L´APOSTOLAT DE L´ORACIÓ, DIUMENGE 13 A GATA

20100611212821-logoapor.jpg

Diumenge 13 hi haurà actes religiosos, com vaig publicar ahir al blog. Serà el III Encontre interdiocesà de l´Apostolat de l´Oració. La seu valenciana és Gata i l´encarregat de la mateixa el rector En Santiago Bohigues. Què és exactament l´Apostolat de l´Oració:

El APOR -sigles de l´associació- és una associació de fidels que té el seu origen en 1844. Naix del convenciment de què la vida del cristià, el seu treball i el seu descans, amb les seues alegries i sofriments, és un cabdal extraordinari que pot i deu oferir a Deu per la salvació del món. 

Extracte de la pàgina: www.apor.es/somos.htm.

Fotografia: Símbol de l´associació.RESTEN SOLS...7 DIES

Recorde que dijous que ve, dia 17 de juny, serà l´event cultural. La presentació del llibre: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Serà al saló de plens de l´Ajuntament a les 20 hores.

L´autor del llibre, En Julio Sánchez Rodríguez, estarà present a l´acte, vingut expresament de Canàries. Presidirà l´alcaldessa i junt a ella estaran la regidora de Cultura, el rector de la parròquia i el mateix que es parla Cronista de Gata -que presentaré el llibre-. COM ES VA FER...?. La canalització del Barranquet ( i III )

20100611215708-image0-40.jpg

Acaba ací la sèrie d´aquesta obra. La tercera fotografia mostra la canalització, però a la part de més avall. Tanca el lloc per la part dreta la baixada rocos i per la part esquerra l´obra del Centre Social.

El paisatge urbà va canviar sustancialment, arrel de tapar-se el barranquet, però l´encant de les cases i el racó que´l formen no ha canviat tant.GATA VA SER NOTÍCIA...un 11 de juny

Les pluges van ser notícia fa just 15 anys. Com a any jubilar l´any 2000, fa 10 anys ja es parlava d´aquesta setmana.

11 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Donava dades de pluges, que a Gata igual que als pobles del voltant havien estat de 5 litres per metre quadrat, aproximadament. L´articulet: "Tormenta, ayer sábado".

11 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Al diari de LA MARINA de LP publicava: "Tapices con la imagen del Cristo para la semana jubilar de Gata". Una altra part de l´article: "Novena por calles y barrios".

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 59 -

20100611222422-hogar.jpg

A punt ja d´arribar a la fotografia 60. Hui coneguem per dins el bar que es deia "Hogar del Camarada" al carrer Doctor Gómez Ferrer, que feia cantó amb el carrer Pare Mulet. El pis era de madera. Es pot veure la barra tan característica. El nom del bar denotava els temps que van conéixer eixes quatre parets. Presidia una d´elles el retrat de Franco i al seu costat estava el "yugo y las flechas", dos símbols desapareguts hui en dia, però que eren molt habituals veure´ls a llocs de reunió i oci com aquest. DEMÀ ÉS LA FESTA DEL COR DE JESÚS. GATA TÉ LA SEUA CONGREGACIÓ DES DE 1887, la més antiga del poble.

20100612204915-corjesus.jpg

Demà diumenge és la festa del Cor de Jesús. Dos celebracions hi haurà demà que van unides, perquè és basen en la figura i la imatge. Serà des de les 10 del matí el III Encontre Interdiocesà de l´Apostolat de l´Oració, que té la seu de la diòcesis valenciana a Gata, ja que és el seu secretari el Sr. Rector En Santiago Bohigues.

Però el blog del "Cronista de Gata" va més enllà i buscant a l´Arxiu Parroquial més història religiosa local hem trobat que la congregació del Sagrat Cor de Jesús de Gata és la més antiga i data del segle XIX.

A l´Arxiu Parroquial trobem els papers que atestigüen la seua antigüitat. La congregació té certificat del 18 d´agost de 1887. L´acompanya el seu reglament, del 4 de desembre de 1886. Es funda sent rector En Joan Martínez Blasco. El reglament va ser aprovat pel cardenal Monescillo en 18 d´agost de 1887.

Faig un extracte dels documents de l´Arxiu Parroquial:

"En el Palacio Arzobispal de Valencia día diez de Agosto de mil ochocientos ochenta y siete...Vista la instancia de D. Juan Martínez Blasco de la Iglesia de S. Miguel de Gata, solicitando se establezca en su Iglesia una Congregación bajo el título de Sagrado Corazón de Jesús, visto así mismo el Reglamento por que intenta regirse dicha Corporación...aprobamos cuantoa Nos corresponde y ha lugar en derecho la erección de la expresada Corporación y Reglamento...Así mismo S. Emma. Rvma. El Cardenal Arzobispo bendice tan benéfica institución y concede cien días de Indulgencia a todos los asociados y demás fieles que bien sea con sus limosnas o de cualquier otro modo contribuyan a los fines piadosos que se propone".

I signava: "Gobernador Eclesiástico, Sede Plena, Dr. Aureo Carrasco. Secretario Interino de Cámara y Gobierno, Don Juan Bautista Oliver. Cardenal. Arzobispo de Valencia, Emmo. Y Rvmo. Sr. Sr. D. Antolín Monescillo".

Encara hui perdura la confraria a Gata del Sagrat Cor de Jesús. Per això s´ha elegit aquesta data per a la celebració de l´Encontre.

Finalment, trobe altres dades sobre l´altar de la festa. L´actual altar lateral del Cor de Jesús, a l´igual que el d´enfront a l´església, el de la Inmaculada, van ser consagrats el 10 de juny de 1964, fa precisament ara 36 anys i dos dies.

Fotografia: Processó del Cor de Jesús, juny de 2008. 

 RESTEN...6 DIES: Presentació del llibre del Bisbe Cervera, dijous 17.

Dijous pròxim tenen una cita per la vesprada al saló de plens de l´Ajuntament per assistir a la presentació del llibre sobre el Bisbe Cervera. La biografia del Prelat nascut a Gata. Estarà present el seu autor Julio Sánchez Rodríguez, sacerdot canari. Recorden: 20 hores, dia 17, presentació del llibre: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado".

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 12 de juny

20100612220401-image0-46.jpg

Sols té hui aquesta secció una notícia. Va eixir fa 5 anys al semanal PARAULA de València.

12 DE JUNY DE 2005, fa 5 anys, diumenge:

Es va publicar a la secció dels pobles de la diòcesis la notícia: "GATA DE GORGOS. Un Corpus muy especial".

La fotografia que és la que també ix ací era d´un moment inèdit, ja que mai s´havia donat. El palis arribant a la plaçoleta de l´ermita, el Crist fora del santuari, tot per commemorar l´Any Eucarístic.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 60 -

20100612224104-copia-de-image0-29.jpg

Es pot dir que amb hui són dos mesos de fotografies antigues, perquè arribem a la 60. Com estem quasi oficialment a l´estiu, hui tracta el blog una fotografia d´estiu i de la gent a la casa de camp. Com un quadre posant davant les palmeres: l´home sentat, les sis dones dretes, els tres xiquets agatxats i el gos formen una estampa bucòlica agrícola de una família camperola dels temps quaranta del segle passat. Al costat del riurau algunes dones porten elements tan característics de la terra com el cabasset i capells ben grans per al sol.BENEDICCIÓ DEL NOU DESPATX PARROQUIAL ALS BAIXOS DE LES CASES VICARIA

20100613175910-copia-de-dsc07320.jpg

Des de hui diumenge, coincidint amb la festa del Cor de Jesús i amb el III Encontre Interdiocesà de l´Apostolat de l´Oració, la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata té un nou despatx parroquial i canvia d´ubicació. Si abans estava a la mateixa Casa Abadia ara passa a les anomenades Cases Vicaria i més concretament a la seua planta baixa.

Després de la misa solemne concel·lebrada, la qual ha estat presidida pel Vicari General En Vicente Fontestad, s´han beneit les instalacions. Als actes de l´Encontre ha assistit també el Pare Javier García Ruíz de Medina, sacerdot jesuïta, Director nacional de l´Apostolat de l´Oració.

Fotografia: Moment de la benedicció.

 RESTEN...5 dies per a la presentació del llibre

20100613182113-copia-de-1998-bisbeii1.jpg

Tan sols resta de hui a dijous per a la presentació del llibre: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Els cartells anunciadors ja es veuen pel poble, els oficiants de cada missa de dissabte i diumenge ho anuncien. Estem arribant al dia 17. Serà la presentació a les 20 hores al saló de plens. La presentació la faré com a Cronista de Gata i estudiós ací a Gata del biografiat Obispo Cervera i estarà present a la taula, junt amb l´alcaldessa, la regidora de Cultura i el Sr. rector, l´autor del llibre, el també sacerdot canari Julio Sánchez Rodríguez.  

Fotografia: Escut episcopal del Bisbe Servera.AL FINAL DE LA JORNADA, PROCESSÓ DEL COR DE JESÚS

20100613231947-copia-de-dsc07329.jpg

Per a concloure la jornada dedicada al Sagrat Cor de Jesús, s´ha fet la processó que tots els anys el diumenge després del Corpus Christi té lloc a la parròquia de Gata.

A la fotografia es pot veure la imatge eixint del carrer Sol i encarant el carrer Signes. Davant de la mateixa, algunes mares de xiquets i xiquetes de Primera Comunió, que han volgut voluntàriament com des de fa alguns anys, vestir-se amb la "teja i mantilla".

Fotografia: Verónica Vives.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 61 -

20100613232851-copia-de-image0-7.jpg

Dia a dia van eixint les fotografies antigues que atestigüen la vida del poble, fa més de vint, cinquanta o setanta anys. Hui la fotografia ens porta a un racó del poble que ja no existeix així. Era el Cinema Avenida, la terrassa d´estiu. Ací s´han viscut moltes vesprades i nits de bones pel·lícules, inclús ací es va passar un documental de les candidates a regina de festes l´any 1970.

Podem veure a la imatge que estaven fets a l´esquerra ja uns blocs de pisos, però no on estava la paret i la pantalla i el recinte que ara són també blocs de pisos. Al barri de La Font del Riu, podem veure el cine i observar el tipus de cotxes que hi havia a l´època.LLIUREN ELS DIPLOMES DEL CURS FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES

20100614214957-danses.jpg

L’Escola de Formació de Persones Adultes de Gata va celebrar, divendres passat, el final de curs 2009-2010 amb una acte de clausura en el qual es van lliurar els diplomes a tots els participants en els cursos i tallers realitzats durant l’any.

Les responsables del centre Mª José Monfort i Pepa Signes junt a l’alcaldessa Ana Maria Soler i la Regidora d’educació Maite Signes, van ser les encarregades de lliurar els diplomes als més de 300 persones que s’han inscrit durant l’any a la variada oferta de cicles formatius i tallers d’ocupació del temps lliure

En el mateix acte es va inaugurar l’exposició dels tallers de Fotografia, Elaboració i Brodat de Malla, Macramé, Boixets, Patchwork, encordat de cadires i Restauració de Mobles.

A més, com a novetat, les alumnes del taller de balls tradicionals -com mostra la fotografia que il·lustra l´article- i la professora Paca Sivera van fer una demostració acompanyades per la Rondalla de l’Escola Municipal de Música de Gata.

La mostra estarà oberta al públic fins al proper 20 de juny a la Sala d’exposicions del Casal de la Música de 19 a 21 hores.

Text i fotografia: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.

 

 VICENT MAS LEYDA: UN GATER ALS PRIMERS LLOCS DE LES CURSES DE LA MARINA ALTA

20100614222128-copia-de-dsc06731.jpg

Seguix manant en moltes de les carreres del Circuit comarcal el atleta gater VICENT MAS LEYDA, que milita en el C.A. Dianium. De les últimes proves, va ser el dia 5, dissabte, el primer classificat a la Cursa de Jesús Pobre, fent un temps molt bó, de 32 minutos i 4 segons. Dissabte 15 de maig a Pedreguer va ser tercer. Per contra, aquest dissabte passat a la Cursa d´Ondara va prendre el relleu el seu germà JUAN ANTONIO MAS LEYDA, que entrà cinqué. La prova la va guanyar el que més competix amb Vicent, el benidormí Juan Antonio Fernández Cantos. A l´última carrera, el també veí gater VICENT LLOPIS CHELI va fer un meritori 16 lloc.

A la fotografia: Vicent Mas Leyda perseguit per la seua "sombra" Juan Antonio Fernández Cantos, a la carrera de Gata, que va ser a març.RESTEN...4 DIES: Dijous 17 de juny es presenta el llibre del Bisbe Cervera.

Recorde una vegada més que dijous 17 és la presentació. Ja em resta poc, per a fer la presentació. El llibre...una sorpresa...un gran volum. Ja el veuran.

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 14 de juny

20100614230112-image0-47.jpg

Just fa 15 anys publicava tal dia com hui una notícia religiosa i històrica, relacionada amb el Corpus que aleshores encara no s´havia celebrat.

14 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Publicava al diari LA MARINA de LP: "La custodia sagrada de la iglesia de San Miguel Arcángel de Gata cumple 110 años" -just ara acaba de complir 125 anys-. A l´antetítol es podia llegir: "Recién restaurada, saldrá en la procesión del Corpus Christi". Al peu de la fotografia, la mateixa que il·lustra aquest article: "Esta escena religiosa volverá a producirse el próximo domingo, durante el transcurso de la procesión del Corpus Christi".   FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) - 62 -

20100614230724-copia-de-image0-55.jpg

La fotografia antiga de hui és molt aclaridora. Anys 40 del segle XX. Varies amigues pujen a la part de darrere de l´últim vagó del tren. A un costat es pot veure el guarda-agulles i les vies del tren. A l´altre comença a aparéixer el paisatge que envolta l´estació de Gata.

 DESPUSDEMÀ...presente el llibre del Bisbe Cervera

Ja arriba el dia. La presentació del llibre serà dijous 17 de juny de 2010, a les 20 hores, al saló de plens de l´Ajuntament de Gata. Al dia següent ho serà a Orba, a la Casa de Cultura a la mateixa hora. El llibre es titula: "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Estarà a la presentació l´autor del llibre, el sacerdot canari Julio Sánchez Rodríguez.De 60 a 70 LITRES, FORTA PLUJA EL 15 DE JUNY

Diu el refranyer: "Hasta el cuarenta de mayo no te quites el sayo". però diu també: "Hasta San Juan no te quites el gabán". Tindrem que agafar aquest últim refrany, donat que hui 15 de juny, dimarts, la Marina Alta s´alçat en pluges generalitzades que van començar a la matinada i encara continuaven a migdia. Dénia ha patit una tromba d´aigua. Xàbia i Gata també. Per la Safor també ha caigut l´aigua en forta tromba. Les temperatures han estat molt fresquetes per a l´època de l´any i han tornat els jerseis de mànega llarga.

Un total de 60,7 litres per metre quadrat es mesurava a l´estació metereològica de l´Ajuntament, però a les Valls havien caigut vora 70 litres. Saó sí que n´haurà fet i ara esperem que les ullades de sol i la calentor no facen malbé el cep i entre el mildeu. La ventaja, les suaus temperatures.DIJOUS 17, COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG

20100615221655-colecta.jpg

Despusdemà dijous 17, al Centre Social de Gata, tindrà lloc la sisena edició de la col·lecta extraordinària de sang. La regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Gata i el Centre de Transfusió d’Alacant han presentat aquest matí aquest acte.

A la presentació han assistit l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler; la regidora de Sanitat, Maite Signes; el Dr. Carlos Clavijo, del Centre de Transfusió d’Alacant i Angel Hernández, President de l’Associació de Donants de Sang d’Alacant.

Henández ha destacat que l’any passat van arribar als 80 donants i que en esta edició esperen arribar als 90.

Per la seua part, el Dr Clavijo ha recordat els requisits bàsics per a poder donar sang que són pesar més de 50 kg, tenir entre 18 i 65 anys i gaudir de bona salud. També ha aportat les dades de la província d’Alacant que té un consum de 300 bolses de sang diàries, sent important l’augment del consum a l’estiu.

Tant l’alcaldessa com la regidora de Sanitat han deixat clar que Gata “és un municipi solidari”, i cal demostrar-ho augmentat la xifra de l’any passat. Han finalitzat convidant a tots a acudir a donar sang.

Text i fotografia: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.GATA VA SER NOTÍCIA...un 15 de juny

20100615224031-image0-48.jpg

Fa 15 anys tres notícies eren publicades al voltant de Gata. Una social, una altra festera i una de la singular Volta en carro. Fa 10 anys altra notícia esportiva d´interés per a tota la comarca. 

15 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys, dijous:

En una columna, a LA MARINA de LP es podia llegir: "GATA DE GORGOS. Mañana finaliza la Semana dedicada a la Tercera Edad".

Altra notícia, aquesta festera, es publicava el mateig dia al mateig diari: "El barrio "La Font del Riu" ultima los actos de las fiestas de San Juan". A l´antetítol: "Se celebrarán los días 22, 23, 24 y 25 de junio". Al peu de la fotografia, que per cert fou una errada i era el poble de Callosa d´Ensarrià i no de Gata, deia: "Todos los gateros se vuelcan en los festejos de este singular barrio".

Finalmente, altra notícia que tenia que veure amb la comarca i Gata, ja que del nostre poble anava el carreter José Reduán més conegut com "Gantxo": "La novena edición de la "Volta en carro" discurre hoy por la provincia de Valencia". A l´antetítol: "Once carreteros de la Marina participan en esta singular prueba". Finalment, al peu de fotografia en la qual es veu Miquel Crespo "El catxapí", un personatge molt singular a aquesta Volta, deia: "Más de 50 carreteros recorren las tres provincias de la Comunidad Valenciana". Aquesta també la publique hui al blog.

 15 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

Interesava a tota la comarca la notícia: "Benissa acogerá el sábado la última prueba del Circuit a Peu de la Marina Alta", exactament igual que aquest any i que els anys anteriors. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 63 -

20100615225824-copia-de-image0-12.jpg

Hui porte al blog una fotografia de persones a llocs del poble.

En aquest cas, dos xiques acompanyades d´una xiqueta, estan fotografiades dalt del pont de Alcolaies. Darrere la vista que hui taparia les cases de la Costera del Grup Escolar.

Es pot veure el riurau de Llisinta i una caseta.

Al fons la muntanya quasi verge. Ara es veuria el nou vial.

La fotografia era propietat de CONSUELO PEDRÓS TORRES. 

 PERDIGUERS DE GATA: UN ESPAI PER AL DIÀLEG

20100616220604-logo-apega.jpg

L´associació de Perdiguers de Gata (APEGA) em passa una nota per anunciar que el pròxim dissabte 26 de juny, a la Caseta de Manyà (partida Cuadros) es farà un foro cinegètic-gastronòmic. No és el primer ni serà l´últim, ja que l´associació i l´organització va amunt.

La jornada lúdic-festiva no estarà exenta de certa metodologia de treball. Apega prepara amb temps la conferència-debat del pròxim setembre.

Vindran tècnics en Gestió Cinegètica, responsables de societats de caçadors i caçadors que per la seua trajectoria són tot un referent per a la conservació dels ecosistemes. Tots es donaran cita a Gata.

Ismael Tragacete, Vicente Silvestre, Antonio Cloquell, Antonio Díaz, Alejandro Chinchilla y entre altres Antonio Mata (periodista i amic), els acompanyaran.

Apega segueix així, amb paciència i tenacitat les seues campanyes de divulgació sobre les bones pràctiques cinegètiques. Afrotiran aquest encontre per a lliurar als socis la targeta identificativa i personalitzada, prova tangible que l´espirit de l´associació ha impregnat el món de la caça.

Per a més informació podeu dirigir-vos a apegaperdiusdegomano@hotmail.com.

A la fotografia el logo de APEGA (Perdigers de Gata)

 DEMÀ, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DEL BISBE CERVERA

20100616221343-cartellbisbe.jpg

Demà a les 20 hores serà la presentació. Amb el cartell que apareix ací dalt donem per conclosa tota la informació que hem anat donant dia a dia, amb el compte enrerre dels dies que restaven per a l´event cultural.GATA VA SER NOTÍCIA...un 16 de juny

20100616222942-image0-49.jpg

Fa 20 anys es parlava de les festes de La Font del Riu. Fa 15 anys d´Educació i més en concret de l´Escola d´Adults.

16 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys, dissabte:

Al diari setmanal CANFALI MARINA ALTA publicava: "GATA: "La Font del Riu" celebra sus fiestas de X Aniversario" i portava el programa. La fotografia que il·lustrava aquell article és la mateixa que apareix ací al blog, una de les "falles" com es deia abans que es muntava al carrer Lepanto.

16 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Publicava a LA MARINA de LP: "Jornada de Educación de la Escuelad de Adultos". A l´antetítol: "En su tercera edición, se celebrarán del día 18 de junio al 7 de julio". Al peu de la fotografia: "Los talleres de bolillos, cerámica,...permanecerán a exposición pública".

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 64 -

20100616224523-copia-de-image0-29.jpg

Arriba el blog a 64 fotografies, totes elles de gent, paisatges urbans, festes, religiositat, del poble de Gata. Hui li pertoca precisament a un paisatge que ha canviat i molt en el temps. Es tracta d´una vista cap al pont d´Alcolaies, cap al Penyó i el campanar. La fotografia és de 1942 i la va fer i era propietat d´ell Vicente Caselles Signes, conegut com "Vicent de Llisinta". Cap al riu, sobre tot el costat esquerre mirant la fotografia ens adonem que no hi havia res a l´altra banda del pont, ni el Centre Parroquial, ni les primeres cases de la Costera del Grup Escolar.GATA VA SER NOTÍCIA...un 17 de juny

20100617232751-image0-50.jpg

Fa 10 anys era la festa final del Gorgos C.F. el que mereixia la publicació de LP:

17 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys, dissabte:

Publicava a LA MARINA de LP: "Los prebenjamines del Gorgos CF se enfrentan a sus madres en un amistoso como cierre de campaña".

Al subtítol: "Los chavales demostraron estar más en forma que sus progenitoras (5-2)".

El conjunt de dos fotografies, el mateix que publique al blog, tenia com a peu: "Los prebenjamines del Gorgos, con Manolo y su ayudante Javi Espasa. Las madres se lo pasaron en grande con sus hijos".

 

 AQUESTA VESPRADA, S´HA PRESENTAT EL LLIBRE DEL BISBE: èxit de públic a l´acte

Aquesta vesprada unes 60 persones han assistit a la presentació del llibre de Julio Sánchez Rodríguez "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado". Vull donar públicament les gràcies a tots els que han estat en la sala de plenaris de l´Ajuntament de Gata i han adquirit el llibre. Sense ells l´autor no s´haguera vist arropat. Gràcies a tots.

Demà divendres, a les 20 hores, serà presentat el mateix llibre al poble on passà la infància el Bisbe Cervera, Orba. Serà en la Casa de Cultura. Allí estarem i demà 18 o dissabte 19 els contaré amb fotos i un gran reportatge com han estat les dues presentacions.

 

  FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 65 -

20100617235102-copia-de-image0-25.jpg

Hui la fotografia antiga tracta sobre un grup humà,m tot homes, on es barrejen totes les edats. És molt antiga i estan fotografiats davant d´una paret de pedra, uns genollats i altres plantats.HUI, FESTIVAL DEL FI DEL CURS ESCOLAR 2009-2010

La festa del fi de curs escolar tindrà lloc hui divendres 18 de juny, a partir de les 19 hores. Organitza, l´AMPA del col·legi "Santíssim Crist" i el mateix col·legi. Col·labora la Regidoria d´Educació de l´Ajuntament de Gata.

El programa començarà a les 19 hores amb una simultània d´escacs, amb la qual formarà part el campió comarcal i campió provincial de 2007 Francisco Morató, de Gata. També a la mateixa hora hi haurà castells infables per a tots.

A les 20.30 hores actuaran el alumnes del taller de dansa i a continuació actuaran els xiquets dels tres cursos de preescolar i el 1er i 2n de primària. Després es soparà i seguiran les actucions, ara amb els alumnes de 3r, 4rt, 5é i 6é de primària. Per finalitzar, es lliuraran les orles als xiquets de 6é, al dexiar el centre.

 

 PRESENTACIÓ DEL LLIBRE CERVERA, A GATA I ORBA ( I )

20100618150042-copia-de-dsc07342.jpg

La premsa parla del Bisbe i l´autor del llibre:

La premsa s´ha fet ressó en aquest dies de la presentació del llibre "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado", escrit pel rector canari Julio Sánchez Rodríguez, que ha estat a les presentacions. Dimecres es va presentar al saló d´actes de la Real Acadèmia Valenciana i va comptar amb la introducció del Padre Benjamín Agulló. Ahir dijous vaig tindre el gust de presentar el volum al saló de plens de Gata, lloc del seu naixement i bateig, i aquesta vesprada a les 20 hores es presentarà a Orba, on el Bisbe va passar la seua infantesa.

Dilluns, 14 de juny, el diari LEVANTE-EL MERCANTIL VALENCIANO, a la fulla 18 parlava de "JUAN BAUTISTA CERVERA, UN OBISPO DE GATA DE GORGOS" article escrit a la secció de "Fueron portada" per Rafael Brines.

Dimecres 16 de juny, a l´Agenda VLC del matexi diari s´anunciava l´event cultural a València.

Dijous 17 de juny, a la secció LA MARINA de LAS PROVINCIAS es publicava un article meu: "PRESENTAN LA BIOGRAFÍA DEL OBISPO CERVERA".

Demà dissabte els parlaré del discurset de presentació meu i de la presentació al veí poble d´Orba.

Fotografia: Moment de la presentació del llibre al saló de plenaris de Gata. Verónica Vives.

  

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 18 de juny

20100619183410-image0-51.jpg

Ja que ahir no vaig poder posar cap article a aquesta secció, li toca el torn hui dissabte a repassar les notícies que es van produir un 18 de juny.

18 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys:

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant publicava: "GATA: Abierta la inscripción para la próxima campaña "Aprende a nadar".

18 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Publicava a LA MARINA de LP: "Gata celebra el segundo Campus de Baloncesto". A l´antetítol: "Tendrá lugar los próximos días 20 de junio, uno y dos de julio". A la fotografia: "Monitores, especialistas y alumnos del primer Campus de 1994".

18 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys, diumenge:

Dos notícies d´esports, una de cantera del futbol i altra de penyes. A LA MARINA de LP: "El equipo alevín A del Gorgos C.F. marca 300 goles y bate el récord provincial de la temporada". Al subtítul: "Es subcampeón del grupo I de fútbol 7, tras el conjunto del Denia A". A la fotografia del Gorgos, la mateixa que il·lustra aquest article, deia: "El equipo alevín, el "de los 300 goles", el día que alcanzó el récord".

Altra notícia parlava de què "La peña Madridista de Gata de Gorgos celebra la octava Copa de Europa". Al peu de les dues fotos que il·lustraven la notícia: "Directiva e invitados, en la comida, y el socio más joven, con la peña".

18 DE JUNY DE 2005, fa 5 anys:

Un breu destacava de la COMARCA en LA MARINA de LP: "Comienza la Volta en Carro a la Rodalia".

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -66, d´ahir-

20100619231752-copia-de-image0-14.jpg

Com ha passat a la sèrie de "Gata va ser notícia..."ahir divendres 18, per diverses raons  no vaig poder acabar el blog i estar al dia. Per això, la fotografia que ara pose correspon a ahir divendres 18. Aclarit això, dir que la fotografia de hui és d´un grup d´amics joves dels anys 40. Estan a una caseta de camp. Es pot comprovar pel riurau amb canyissos que hi ha darrere d´ells. Dos xicones i dos xics. Un d´ells, el que aparenta que toque o rasque la guitarra és mon pare.PRESENTACIÓ LLIBRE DEL BISBE CERVERA, A ORBA ( II )

20100619233625-copia-de-dsc07356.jpg

Continuant aquests dies amb la notícia de la visita del sacerdot investigador canari Julio Sánchez Rórdríguez, per tal de presentar el seu llibre "Juan Bautista Cervera, de franciscano descalzo a obispo ilustrado".

Si ahir parlaven de la presentació a Gata, lloc on va nàixer el Bisbe, hui toca parlar de la presentació a Orba.

A la Casa de Cultura assistiren unes 40 persones que escoltaren molt gustosament al presentador historiador Francisco Caravaca Dasí i a l´autor Julio Sánchez. Estaven a la taula també el historiador local Víctor Aranda; el rector d´Orba Don Juan Ramón, el regidor de Cultura Jaume Pons i l´alcalde d´Orba, Francisco Villar.

Després de la presentació tan magistral que va fer Caravaca, Sánchez va parlar de com havia fet el llibre i ha ensalçat la figura de l´insigne personatge.

En definitiva en aquests últims dies, Gata i Orba han estat agermanades, amb el Bisbe Cervera com a motiu de fons.

Fotografia: Un moment de la presentació del llibre a Orba.HUI S´HA FET EL III ENCONTRE MULTICULTURAL A GATA

20100619234155-carg-iiijornada.jpg

Hui s´ha celebrat el III Encontre Multicutural de Gata al pati de les escoles. Demà els posaré alguna fotografia de l´event. Ara els deixe sols amb el cartell anunciador de la jornada.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 67 -

20100619235532-image1.jpg

Les fotografies antigues van afegint-se i ja en són 67. Hui porte al blog un altre grup humà, aquest tot de xics. Reconeguem a la fotografia a Jaime "Galulo", agatxat, i Francisco Grimalt, el de més.

És un dia de festes perquè van mudats. Es pot veure la barraqueta amb canyissos que es muntava i allí es venien coses.

Al fons es pot veure el carrer del piló, malgrat a no veure´s aquesta peça de pedra tan important.

 AJORNEN EL FESTIVAL FI DE CURS ESCOLAR, per la pluja de divendres

20100620175601-copia-de-100-6051.jpg

Diu el refrany: "Sempre plou...quan no fan escola". Divendres passat estaven tots a punt de començar el festival fi de curs al recinte escolar, event que ja anunciava, quan la pluja va sorprendre a tothom, amb un arruixat plou fortet.

Pel perill que suposava del so, de les instal·lacions elèctriques i demés, es va suspendre l´actuació dels alumnes i el sopar a l´aire lliure.

L´acte s´ajorna per al dimarts 22, la vespra de l´última jornada escolar. Serà a les 19 hores, segons van informar des de la Regidoria d´Educació.

A la fotografia de Verónica Vives es veu la gent refugiar-se baix del "palco" per tal de no banyar-se divendres passat.III ENCONTRE MULTICULTURAL A GATA, dissabte 19 de juny

20100620182429-copia-de-100-6059.jpg

Ja vaig anunciar ahir que portaria algunes fotos al blog del III Encontre Multicultural, que va tindre lloc al recinte del Grup Escolar. Allí van participar immigrants de les nacionalitats més nombroses de Gata.

Als actes estaven presents el regidor de Residents, Lluís Crespo, i l´alcaldessa Ana María Soler. Tots dos, així com el rector de la parròquia Santiago Bohigues i els altres representats internacionals, van dirigir unes paraules als assistents.

A la fotografia de Verónica Vives es veuen els representants de les distintes nacionalitats o religions.  

Si voleu veure tres fotografies més també de Verónica Vives  (el partit que es va fer, dues representants britàniques, el parlament del regidor i el parlament de la regidora) punxeu ací: 1, 2, 3, 4.LA PENYA TAURINA DE GATA ORGANITZÀ, DISSABTE 19 DE JUNY, LA GRAN CAGADA

20100620183807-100-6071.jpg

Amb un nom més que intrigant, els components de la Penya Taurina de Gata, organitzadors dels bous al carrer a les festes patronals, van organitzar també la moguda de "La gran cagada". Per als que no saben de què va això els diré que un manso anva per dins del camp de futbol de "Les Sorts". Prèviament s´havia dividit en quadrícules el camp, per tal de poder subhastar els quadrets i recaptar diners per a la festa, ajudant a les festes i a la comissió. Va guanyar una xica immigrant els 1.000 euros al parar-se el manso allí i fer "la gran cagada". Una manera molt original de fer festa. El camp i el baret del camp estaven plens. La vesprada i nit era bona i la gent va gaudir del temps.

A la fotografia curiosa de Verónica Vives es pot veure al fons el manso rondant per dins del camp, abans de fer "la gran cagada". ELS JÚNIORS MAJORS DE GATA CELEBREN EL 40 ANIVERSARI

20100620185213-jun.gif

Els majors del moviment diocesà Júniors de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata han celebrat la jornada de record per tots els que van ser i han estat al moviment com a instructors, nom que tenien abans, o educadors que es diuen ara. Entre ells em compte i per això he assistit també aquest matí a la missa que ha estat cantada pel grup d´educadors actuals, amb la presència d´antics i actuals educadors. El rector i el seminariste que fa la Pastoral també portaven la panyoleta verda-blanca-groga. Aquesta ha estat una de les ofrenes fetes a la missa.

El Moviment Junior de Gata va començar abans de ser un moviment diocesà i tot. Van ser el rector Manuel Frasés Pérez, ja mort, i el vicari Ignaci González, els que el van promoure. El "boom" d´aquell moviment el van viure les persones que ara tenen entre 40 i 55 anys, com a educadors o xiquets/xiquetes júniors. Els succesius rectors han continuat la llavor d´aquells dos sacerdots.

Dalt, el logo del Júnior de la parròquia de Gata, pres d´Internet.ELS ALEVINS DEL GORGOS C.F., quarts al torneig de futbol 7 de El Verger

Ahir dissabte al camp municipal "El Verger" i organitzat pel Club Futbol-Base El Verger i patrocinat per la Regidoria d´Esports de l´Ajuntament de El Verger, amb la col·laboració de l´Associació Valenciana per a la pràctica i desenvolupament del Futbol-sala, es va celebrar el II Torneig de futbol-7, categories Benjamí i Aleví.

Els benjamins i alevins del GORGOS C.F. van participar junt amb els equips de les mateixes categories del València C.F., el Llevant U.D., el C.D. Pedreguer, la U.E. "Als groguets" Ondarense, el Vilarreal C.F. i els amfitrions, el Futbol Base A i B de El Verger.

L´equip dels alevins, que preparar el conegut Manolo "el policia" (Manuel López), van conseguir un més que meritori quart lloc, per davant d´equips com el Llevant o el València.  

De 9.30 del matí a 16.30 de la vesprada, amb la conseqüent parada per a dinar, es va fer la primera. A aquesta fase els alevins del Gorgos van jugar contra el València i van guanyar 3 a 1. Contra el Verger van guanyar 1 a 0 i contra l´Ondarense van perdre 0 a 1. A la semifinal van perdre front el Vilarreal, per 0 a 4 i al partit per al tercer i quart lloc van tornar a perdre contra el pedreguer, per 1 a 4.

La classificació final dels alevins va ser aquesta: Vilarreal, Ondarense, Pedreguer, Gorgos, Llevant, València, Verger A i Verger B.

Els benjamins del Gorgos C.F. no van córrer la mateixa sort i van quedar en última posició. Els primers van ser Vilarreal, seguits d´Ondarense i Pedreguer. En el lloc vuité es va classificar el Gorgos C.F.

 EL GATER VICENT MAS LEYDA GUANYA LA PROVA DE BENISSA I EL 14é CIRCUIT COMARCAL A PEU DE LA MARINA ALTA

Ahir dissabte va concloure a Benissa el 14é Circuit a Peu Marina Alta d´Atletisme. La XIII Cursa Popular de Benissa va ser guanyada en la seua prova reina pel gater VICENT MAS LEYDA, que ha dominat en molts dels pobles del Circuit. A Benissa va fer un temps de 32 minuts exactes a un recorregut de 9,2 kilòmetres. El seu germà Juan Antonio Mas Leyda va ser tercer a la prova per darrere de Juan Antonio Fernández Cantos.

Després de les nou proves disputades (Xàbia, Gata, El Verger, Teulada, Pego, Pedreguer, Jesús Pobre, Ondara i Benissa) i de manera provisional abans que s´apliquen les sancions corresponents, les dades facilitades per l´empresa "somesport" que hem recollit de la seua fulla web www.somesport.com  es pot ja dir que VICENT MAS també és el guanyador del circuit:

Les classificacions són les següents:

CLASSIFICACIÓ PER CLUBS:

1.- C.A. Cametes Spat (Pedreguer), 91.146 punts...

7.- C.A. Gata, 84.709 punts.

GATERS A LES CLASSIFICACIONS PER CATEGORIES:

1er SÉNIOR MASCULÍ: EL GATER VICENT MAS LEYDA (C.A. Dianium), 8.398 punts.

4rt SÉNIOR MASCULÍ: El germà de Vicent, Juan Antonio Mas Leyda.

2n VETERÀ B MASCULÍ: el veí gater VICENT LLOPIS CHELI.

2na JUVENIL FEMENINA: NEUS BORONAT TORRES.

3ra. JUVENIL FEMENINA: ALBA MONFORT RIBES.

 

 

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 68 -

20100620201948-copia-de-image0-34.jpg

Arribe ja a la fotografia 68. Poc a poc vaig camí del centenar de instantànies de la vida, paisatges urbans i rurals, gent de Gata. Hui torne a posar un grup humà, però cultural. La banda, la nostra banda de la Unió Musical de Gata, que precisament està complint el 140 aniversari.

A la fotografia tot el conjunt de músics un dia de festes, quan era director de la banda el mestre González. Molts d´ells ja han mort, però els que estan vius i alguns pocs en actiu, poden donar compte d´aquest moment, com molts de la banda i la seua formació. GATA VA SER NOTÍCIA...un 21 de juny

20100621233934-image0-52.jpg

Ahir diumenge 20 de juny coincidia en què no vaig publicar cap notícia fa 20, 15, 10 ó 5 anys, però hui si. Fa 15 anys tal dia com hui es parlava del temps perquè encara plovia. Fa 5 anys la notícia era esportiva.

21 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys:

Al capítol de "Región" de LP es publicava: "Lluvias débiles y de corta duración ayer en la provincia de Alicante". Dins, al text deia: "...en Gata de Gorgos sólo se midió un litro por metro cuadrado".

21 DE JUNY DE 2005, fa 5 anys, dimarts:

A LA MARINA de LP: "Said Dai Day, vencedor absoluto IX Circuit a peu Marina Alta". Al subtítul: "El atleta ganó siete de las ocho carreras disputadas". Al resum: "El corredor de Gata Mohamed Said Dai Day volvió a imponerse en la VIII cursa urbana de Benissa, última de las carreras del IX Circuit a peu Marina Alta, de la que el atleta del CD Denia Marina Alta ha sido el rey absoluto. De las ocho pruebas disputadas, sólo fue desbancado en Pedreguer". Als quatre peus de fotos d´altres tantes: "El atleta Said Dai Day llega a meta y es aplaudido por la gente que seguía la carrera de Benissa". "Los tres primeros clasificados en la carrera de Benissa". "Las tres mejores atletas femeninas del Circuito de la Marina Alta" i "Las ganadoras de la carrera de los premios de los pequeños".

Precisament, la segona de les quatre fotografies d´aquesta notícia és la que publique al blog. Al centre, el guanyador el veí gater Said Dai Day. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 69 -

20100621234940-copia-de-image0-10.jpg

La fotografia de hui ens trasllada a un acte social-religiós, com va ser

L´ENTRADA DEL RECTOR EN VICENT LLOPIS BERTOMEU.

Era el 7 de març de 1954. A més de les autoritats eclesiàstiques, de les civils destaquem l´alcalde En Vicente Mulet Redal. Darrere dels capellans es pot veure a En Vicent "l´Organiste", al germà de l´alcalde Bernardo Mulet, a Pepe el Sastre que sobreix per dalt, i a molts veïns gaters que el van rebre a la Plaça de l´Església. Al fons es veu l´estret del carrer del piló. Podem veure el quadre que forma clero i gent civil. La gent del clero amb les capes i capells. La gent civil mudats amb xaqueta.

La fotografia era propietat de la vídua del que fou alcalde aquella època, Ana Mulet Marcos.MÉS DE 70 DONANTS A LA COL·LECTA EXTRAORDINÀRIA DE SANG

20100622215634-sang.jpg

D´exitosa es pot considerar l´última col·lecta extraordinària de sang, que va ser dijous passat dia 17 de juny. Més de 70 persones van acudir, la passada setmana,  a la col·lecta extraordinària de sang convocada per l’Ajuntament de Gata i el Centre de Transfusió d’Alacant.

Tant els responsables de les donacions a Gata com a la coordinadora de la Marina Alta han manifestat la seua satisfacció per la resposta obtinguda de la població, ja que dels 72 donants presentats es van obtenir 66 donacions.

Però van ser moltes més les persones que es van acostar al centre social amb la intenció de donar sang i per problemes de infraestructures no van poder ser atesos. El més destacable és que es van incorporar 17 nous donants.

Tots els donants van rebre un clauer commemorativa i un detall.

Text i fotografia facilitat pel Gabinet de Premsa i Comunicació, Ajuntament de Gata.

 DEMÀ COMENCEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU: 30 anys fent festa

20100622224406-santjoan.jpg

Demà dimecres 23 de juny comencen les festes de LA FONT DEL RIU. Arribat el solstici d´estiu, la festa del foc i la foguera es cel·lebra també a Gata. Al barri de la Font del Riu de Gata ja fa 30 anys que fan festa. I tot va començar per asfaltar un carrer, el carrer Lepanto, van fer vaquetes per comemorar-ho i van fer foguera, que al barri li deien falla. Sopars, balls, missa de campanya i ara, des de fa uns anys, processó amb la imatge del patró, Sant Joan Baptiste.

El programa de festes comença demà dimecres. Al carrer Calvari hi haurà sopar i després ball amb els mítics i clàssics "Els Bradmis". També dijous, dia del patró, hi haurà sopar i ball al mateix lloc. Divendres serà festa musical local. Hi haurà Nit de rock amb tres conjunts gaters i també hi haurà putxero nocturn gegant. I dissabte altra vegada sopar i ball. I diumenge serà la missa al carrer Lepanto a les 20 hores. Després serà la processó.

De tota la programació aniré informant-los dia a dia.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 22 de juny

20100622230246-image0-53.jpg

Tres notícies es publicaven respecte a Gata fa 10 anys i les tres esportive. Una era de futbol sala, altra de Tradijocs i l´altra important, de motociclisme.

22 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

A LA MARINA de LP es publicava en un breu: "Gata: Ocho equipos participan en la VI liguilla de fútbol sala".

També al diari valencià: "Los escolares de Gata participarán en los "Tradijocs" durante julio".

Al mateix diari i amb la fotografia que també il·lustra aquest article del blog, es publicava: "Víctor Lozano, de Gata, mantiene el coliderato de la Copa Aprilia de 250 cc". Al subtítul: "En la prueba del Jarama quedó cuarto por problemas técnicos". Al peu de la fotografia del fotògraf Miguel Herranz: "El piloto Víctor Lozano, en el podio de la carrera de Cartagena".

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 70 -

20100622232003-pla-anova1967.jpg

I arribem a la fotografia 70. Hui és una fotografia de la

PLAÇA NOVA (QUAN ERA PLAZA 18 DE JULIO) L´ANY 1967.

Me l´ha facilitada un visitant del blog, per la qual cosa li ho agraïsc molt sincerament, ja que la fotografia no té perdua i és important donat que simbolitza molt com a espai urbà i té una valua incalculable, per ser de les primeres en color i amb aquells carrets que s´utilizaven de dotze o vint-i-quatre fotos.

Dos xiquets, xiqueta i xiquet, es fan la fotografia, però no destorben per a contemplar el marc de la plaça. Aquella tenia aquells colors i dibuixos com es pot apreciar un poc que la van fer famosa, que era com l´Esplanada d´Alacant i que, per desgràcia i malauradament, ja no tornarà a ser així.

Eren festes, podem observar les banderes espanyoles i es pot veure en primer terme i al voltant de la plaça la baraneta que separava la plaça del ball del lloc on es posarien les dones amb catrets, cadires i demés, per tal de veure les parelletes ballant. El ficus que hui no deixaria veure la imatge és molt menut. Al fons, a la dreta, es pot veure el "palco" on actuaven les orquestres. Ara seria impossible, donat tot el material de so que porten darrere.

Finalment, observem l´espai urbà propiament dit, sobre tot al fons. La casa amb planta baixa i primera, ha deixat pas a un bloc de pisos. Ací al costat dret asoma una de les cantonades del Cine Casablanca. Les palmeres estaven acabades de posar.

Com he dit al principi, la fotografia és impressionant com a testimoni.

Fotografia facilitada per un visitant del blog, inèdita per a mi i per a molts gaters.GATA VA SER NOTÍCIA...un 23 de juny

20100623160643-image0-54.jpg

Fa 15 anys publicava una notícia del futbol de la cantera del Gorgos. Com em va passar per alt, fa 10 anys un dia com ahir 22 de juny també hi havia una notícia política.

23 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys, divendres:

Publicava a LA MARINA de LP: "Éxito de público en la fiesta del Gorgos C.F." i a l´antetítol: "LAS PROVINCIAS, galardonado por su labor informativa del fútbol base". Al peu de la doble fotografia, que és la mateixa que també ocupa el blog "Estos son los padres y chavales de los equipos benjamín y alevín del Gorgos".

22 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys (tal dia com ahir):

Un peu de foto amb la fotografia del mateixos, es publicava la "Toma de posesión de los dos nuevos ediles de Gata". Es tractava del malograt Josep Miquel Torres Oliver i Miguel Soler Torres, ambdos regidors locals del PSOE.

 

 

 COMENCEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU

Hui dimecres, 23 de juny és el primer dia de festes de LA FONT DEL RIU. A partir de les 21 hores està programat el sopar popular al carrer Calvari. La Comissió donarà salmorra i meló i vendrà bocates i beguda. La vetlada estarà amenitzada pel famós conjunt i clàssic ELS BRADMIS.

Demà festivitat del patró Sant Joan està previst també sopar i l´actuació de l´orquestra COSTA ESTE.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 71 -

20100623204412-copia-de-image0-5.jpg

Hui porte una altra fotografia antiga al blog. Cal dir que anem posant-les sense portar un ordre fixe. El tema de hui és fester, ja que són

TRES XIQUETS VESTIDES DE FESTA DAVANT LA FONT DE LA PLAÇA DE L´ESGLÉSIA

Anys 40. Les tres xiques amb mantó i ramells de flors. Elles van ber adornades. Estan davant la font de la Plaça de l´Església. Darrere d´elles, a Cal Boticari es pot veure encara el ròtul de la farmàcia o botica, d´ahí el nom. La xicalla està per davant de Ca Corder, com es pot veure, van també mudats.

 HUI ÉS EL DIA DE SANT JOAN, SEGON DIA DE FESTES A LA FONT DEL RIU

Hui, festivitat de Sant Joan. És festa al veí poble de Xàbia. Ací a Gata, el barri de La Font del Riu celebra el segon dia de programa fester. A les 21 hores està prevint el segon sopar popular al carrer Calvari. La Comissió, com ahir, donarà salmorra i meló i vendrà bocates i beguda. A la part musical, actuarà la orquestra "Costa Este".

I per a demà 25 de juny s´anuncia a les 21.30 hores sopar popular al carrer Calvari, però un sopar especial ja que serà Putxero gegant, amb un preu de 9 euros. Llàstima que el partit de la selecció espanyola "La Roja" front Xile al Campionat Muundial de Sudàfrica sia a les 20.30 hores i es perlllongarà fins a les 22.15 ó 22.30, per la qual cosa hi haurà molta gent pendent d´aquell event esportiu on Espanya se la juga i ben jugada.

A les 23.30 hores, una vegada passat el partit, es farà el concert de rock que organitzarà la Penya Valencianista Gata, que com sabeu té la seua seu al carrer de la festa, al carrer Calvari. Actuaran els grups locals "Carcoma", "A Kuadros" i "Undercover".

 

 

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 24 de juny

20100624212336-image0-55.jpg

Fa 10 anys hi havia una notícia breu de festes i altra política de caire important. La fotografia que es publicava és la mateixa que ix ací al blog.

24 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys, dissabte:

La notícia festera feia relació, lògicament, a les festes de La Font del Riu. A LA MARINA de LP es podia llegir: "La Font del Riu de Gata festeja hoy a San Juan con una misa de campaña".

La notícia política local: "El PSOE de Gata de Gorgos califica la actitud del alcalde de "antidemocrática". Al subtítul: "Afirma que "no hay crisis" en la agrupación socialista". Al peu de la fotografia: "El grupo municipal socialista, con los nuevos concejales"FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 72 -

20100624213249-copia-de-image0-8.jpg

I Seguixen passant els dies i passant les fotografies antigues. Ja arribem a la 72. Com estan en festes a La Font del Riu, porte una menuda fotografia molt significativa d´aquell barri, quan encara tenia el "Cinema d´Estiu", el cine on ara és la finca de pissos "blaus".

Es pot veure la porta del cinema i pels cotxes que passen per davant, per la carrereta Nacional, observem que eren dels anys 60 ó 70 del passat segle XX. Un racó urbà antic que ja no tornarà. La fotografia la vaig conseguir gràcies a María Rosa Cervera Ginestar. Inclús es poda fer un muntatge amb aquesta i una altra, que ja ha eixit al blog. Podeu buscar-la, imprimir-les i fer el joc...

 GATA HUI 25 DE JUNY AL BUTLLETÍ OFICIAL DE LA PROVÍNCIA

Hui divendres 25 de juny, el Butlletí Oficial de la Província d´Alacant (B.O.P.) publica tres edictes relatius a Gata, des de les seues pàgines 36 a 39. Es tracta d´una notificació de la modificació puntual número 3 de les Normes Subsidiàries (Planisses) 36, d´una notificació d´infracció urbanística; d´una notificació de l´encomenda de finalització de les obres d´urbanització "Planisses" a la Societat Anònima 37 i una sol·licitud de llicència per a caseta d´eines a la partida de les Planisses parcel·la 222, polígon 8 39.

Per més informació consulteu al BOP de hui (25-6-2010).DIMECRES 30, JORNADA DE SOSTENIBILITAT A GATA

Segons informa l´Ajuntament, a través del seu gabinet de Premsa i Comunicació, aquest acollirà el proper dimecres 30 de juny la jornada “La red hacia la sostenibilidad energética. El modelo de Gata de Gorgos” organitzada per la xarxa provincial d’agenda 21, Alicante Natura, i la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata. La jornada serà inaugurada a les 11 hores pel diputat de Medi Ambient, Juan Molina, l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler, i el gerent provincial de medi ambient, Alejandro de la Vega.

Les ponències les iniciarà el gerent que presentarà la xarxa provincial de Agenda 21 Alicante Natura, l’agència Provincial de Energia i el Pacte d’alcaldes. Seguidament, l’Alcaldessa i la regidora de Medi Ambient exposaran el cas de Gata. A les 12:15 hores es tractarà el tema de Agenda 21 i energia amb les experiències municipals de Biar, La Romana, Onil, Aspe, i Sant Joan d’Alacant. La jornada es tancarà a les 13 hores amb el debat i les conclusions.

Text facilitat pel Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.AQUESTA VESPRADA, CONCERT DE LA BANDA JUVENIL DE GATA

En el plano cultural, hui tenen els megalòmans una cita al Casal de la Música. Es tracta del Concert de la Banda Juvenil de Gata. Serà a les 19.30h. L’associació musical amb més joves del nostre municipi, sota la batuta del seu director, en Pedro Vicente Caselles Mulet, ens oferirà un esplendorós concert per donar la benvinguda a les vacances i l’estiu.
El Ccncert tindrà un repertori ben variat i, per aquest motiu, de ben segur que no deixarà a ningú indiferent. Ací els deixe el programa, que també poden veure al blog de la banda de Gata, i del qual hem pres aquesta informació:
Primera Part: Hello! de Roland Cardon. Loving Music (S.N.). Cinema Paradiso d´Ennio Morricone. Petit Ouverture Solennelle de Patrizia Bossoni i Iron Hornets (S.N.).
Segona Part: Aladdin de Alan Menken (arr. Michael). My heart will go on de James Horner i Over the Rainbow de Harlod Arlen (amb arranjaments de Pedro Vicente Caselles).FESTES DE LA FONT DEL RIU: HUI PUTXERO GEGANT I ROCK

Hui és el tercer dia de festes de La Font del Riu. Les festes en honor a Sant Joan tenen hui color futboler, gastronòmic i rocker.

A les 20.30 hores estaran tots pendents a la Penya Valencianiste del important i imperiós partit d´Espanya front Xile. A les 21.30 hores, seguint el partit, està previst el sopar popular al carrer Calvari que hui és a base de Putxero gegant. A les 23.30 hores, finalment, hi haurà concert de rock organitzat per la Penya Valencianista. Actuaran els grups locals: "Carcoma", "A Kuadros" i "Undercover".

Demà dissabte 26 hi haurà, altra vegada, sopar al carrer Calvari a les 21 hores. La vetlada estarà amenitzada per Valero.GATA FORMARÀ PART DE L´INTENT DEL GUINESS DEL DESDEJUNI

Gata ha estat elegida una de les 13 poblacions per obtindre el Rècord Guiness del "Major desdejuni continental simultani". 

Informen des de la Generalitat Valenciana que:

"La Fundació per a l´Estudi, Prevenció i Assistència a les Drogodependències (FEPAD), entitat depenent de la conselleria de Sanitat ha organitzat per a demà dissabte 26 de juny, Dia Internacional contra les Drogues, l´event "Desayunos en Familia: Salud y Prevención", que es desenvoluparà de forma simultània en 13 municipis de la Comunitat Valenciana.

objetiu és oferir una alternativa d´oci saludable a les famílies valencianes. La iniciativa servirà a més per a intentar batir el Rècord Guiness: “El mayor desayuno continental simultáneo”.

Entre les 10 i les 11.30 hores, les famílies de Gata de Gorgos estan convocades per l´Ajuntament y per FEPAD, per a assistir al desdejuni que tindrà lloc en el Centre Social Integrat. L´objetiu, a més de lograr el rècord, es crear un espai d´encontre lúdic com a factor de protecció front al consum de drogues. 

S´estima que entre el total dels 13 municipis convocats s´alcancen les 1.500 persones desdejunant simultàniament a la Comunitat Valenciana. Els que no poden assistir físicament al desdejuni en família podran sumar-se a la iniciativa des de qualsevol part d´Espanya, través d´aquesta pàgina de Facebook  ¿Batimos el record de fans desayunando juntos en Facebook?. Els participants tindran que fer-se seguidors de la pàgina i demà matí tindran que preparar-se un desdejuni i compartir-lo amb altres seguidors a través de fotos i vídeos. 

Text: Informació de la G.V. passada a l´Ajuntament de Gata.

 DE HUI A DIUMENGE, CIRC AL CAMP DE FUTBOL

Recorden aquella cançoneta dels pallassosde la tele: "Había una vez un circo...". Pues ara és de veres i a Gata. Des de hui i fins diumenge, el cam de futbol de "les Sorts" de Gata acull l´espectacle més gran del món, és a dir, el circ. El circ Jamaica que sorprendrà a menuts i grans de Gata té un cangur boxeador, té avestruces gegants africanes, té 100 minuts, com diu la seua publicitat, per a gaudi dels menuts...i grans.

Allí al camp de fubol hi ha muntat un gran dispositiu i una gran infraestructura. Gaudiu del circ i torneu-se per unes hores xiquets.

 GATA VA SER NOTÍCIA...un 25 de juny

20100625232850-image0-56.jpg

Dos notícies festives omplin hui aquesta sèrie del blog. La primera és una festa religiosa, el Corpus de fa 10 anys. La segona és de fa 5 anys i tracta sobre el barri de La Font del Riu i les seues festes.

25 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys, diumenge:

Com era la festa del Corpus parlava de la festa a tota la Marina Alta: "La Marina Alta celebra la festividad del Corpus Christi con actos religiosos y bailes profanos". Al subtítol: "La procesión de Xàbia recupera las antiguas danzas populares". Al peu de foto de dalt de l´article: "La danza de "Pastoretes", en la plaza de la Iglesia de Xàbia". Al peu de foto de baix, que és la mateix que il·lustra aquest article: "Los actos religiosos destacan en la celebración del Corpus". Es posava una fotografia d´arxiu.

25 DE JUNY DE 2005, fa 5 anys, dissabte:

En una columna es podia llegir: "GATA DE GORGOS. Las fiestas de la Font del Riu cumplen sus bodas de plata". És per això que aquest any 2010, cinc anys després és el 30 aniversari de les festes.FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 73 -

20100625233752-copia-de-image0-15.jpg

Anem passant els dies i les fotografies. Hui li pertoca una fotografia de caça i té una explicació, ja que demà serà un bon dia per als perdiguers caçadors de Gata, amb l´aconteixement cultural-gastronòmic-cinegètic que s´ha preparat. A la foto que va eixir a un programa de festes recient es pot veure a dos joves caçadors al mig de Les Sorts, on ara està el passeig d´Alacant, un d´ells portant dos conills com a trofeu.

Podeu observar que entre els dos homes amb escopetes apareix la silueta de l´estació del tren. Les palmeres que ja hi havia eren el començament d´aquesta avinguda, que després vertebraria pel costat de la via i aniria parale·la a aquesta.GATA FA 120 DESDEJUNIS FAMILIARS...I LA COMUNITAT 1.500

20100626201558-copia-de-desdejuni.jpg

...I s´ha batit el rècord. Ahir ho anunciaven. Simultàniament volia fer-se el "Major desdejuni continental simultani". Gata també ha col·laborat al Guiness, donat que va ser elegida junt amb altres 12 poblacions de la Comunitat Valenciana. S´ha desdejunat aquest matí al balco-mirador de fora de la planta baixa del Centre Social. Allí estava el jutge de pau, En Miquel Moncho i Pascual per certificar què s´han preparat uns 120 desdejunis, segons ha informat el regidor de Joventut, Lluís Crespo. També estava l´alcaldessa, diversos regidors i regidores i famílies.

A la Comunitat Valenciana s´han fet 1.500 desdejunis, fent el rècord Guiness. 

Tot comença amb la inicativa de "La Fundació per a l´Estudi, Prevenció i Assistència a les Drogodependències" (FEPAD), entitat depenent de la conselleria de Sanitat. Aquesta entitat ha organitzat per aquest matí, 26 de juny, coincidint amb el Dia Internacional contra les Drogues, l´event "Desayunos en Familia: Salud y Prevención", de forma simultània en 13 municipis de la Comunitat Valenciana, un d´ells Gata, el desdejuni.

objetiu era oferir una alternativa d´oci saludable a les famílies valencianes. La iniciativa ha servit a més per a intentar batir el Rècord Guiness: “El mayor desayuno continental simultáneo”.

Entre les 10 i les 11.30 hores, les famílies de Gata de Gorgos han estat convocades per l´Ajuntament y per FEPAD, per a assistir al desdejuni. L´objetiu, a més de lograr el rècord, ha estat crear un espai d´encontre lúdic com a factor de protecció front al consum de drogues. 

Aportem la foto facilitada pel regidor Crespo com a testimoni de l´acte d´aquest matí.   

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 74 -

20100626214722-copia-de-image0-11.jpg

La foto de hui ens mostra a un menjar. Coneguem de seguida a quatre dels comensals, que han estat tota una institució dins del món escolar i cultural. Tres d´ells ja no estan a aquest món. Un sí. De dreta a esquerra podem veure a Don Benjamín, Don Antonio i Don Francisco, tres mestres. Al seu costat i asomant amb el seu clàssic bigotet Paco Carrasco, un home de teatre.UNA VISITA AL CIRC...ahir dissabte

20100627102644-copia-de-dsc07411.jpg

Ahir dissabte va ser el segon i penúltim dia que el circ Jamaica estava a Gata. Molta gent jove es va acostar al recinte del camp de futbol "Les Sorts" on estava instal·lat l´espectacle. La gent, sobre tot els menuts, van gaudir de les peripècies de domadors, pallassos, animals i la música.

Es van poder veure molt animals exòtics, que sols podem contemplar als parcs o zoològics. Així, avestruços de Kenia, el cangur boxeador que va ser una gran atracció, monets, gamells i més espècies. Tots ells, combinats entre el personal del circ que va fer passar als espectadors més d´hora i mitja de espectacle.

La foto de Verónica Vives, mostra una de les atraccions del circ, que hui diumenge diu adéu a la població de Gata.

Publica al seu blog, el Cronista de Gata Miguel VivesACTUACIÓ AL III RECITAL POÈTIC VICENTÍ DE LA FONT SANTA A TEULADA

20100627103619-copia-de-dsc07442.jpg

Anit dissabte, a la llum de la lluna i la frescoreta, es va cel·lebrar al santuari teuladí de la Font Santa, el III recital poètic vicentí, organitzat per la Comissió del VI Centenari de la vinguda a Teulada de Sant Vicent Ferrer. Vaig ser convidat, com ja és tradicional tant a aquests esdeveniments com a la Font de l´Horta, i vaig intervindre, fent una possible história de la escenificació de l´estança del sant valencià a Teulada i recreant quatre dels cinc miracles atribuïts al sant a Teulada. Agraïment a l´organització per la invitació i la gent va gaudir de la meua inventiva per donar a conéixer els miracles de la Creu de la Peña, dels péssols, de la creueta de l´Ave Maria i per supost de la Font Santa, el més conegut per tot arreu.

Us deixe un fragment del final de la meua intervenció, el del miracle de la Font Santa. La narració està en color blau. Les paraules de Sant Vicent en roig i la de la seua germana, en color verd:

FETA LA MIGDIADA I QUAN JA VICENT VOLIA MARXAR, DIGUÉ:

GERMANA, ON EM PORTARÀS DEMÀ, PER SER L´ÚLTIM DIA QUE ESTIC AMB VOSALTRES?.

MIRA VICENT, BAIXAREM CAP A LA MAR...I VEURÀS QUIN PAISATGE TENIM...BANCALADES, CAMINALS, ES UNA JOIA DE LA NATURA.

PERÒ FA MOLTA CALITJA, NO PENDRÀS MOLT DE SOL

NO PATISQUES VICENT, JA ENS APANYAREM...

 

AL DIA SEGÜENT I DE BON MATÍ, PERQUÈ APRETAVA MOLT LA SOLANA DE L´AGOST, ELS DOS GERMANS I UNES VEÏNES EIXIREN CAP A LA MAR. DE TORNADA, CONSTANÇA LI AGAFA MÉS CALOR.

PARA, PARA, VICENT...TU ESTARÀS ACOSTUMAT A CAMINAR PEL SOL, PER TOTS EIXOS POBLES QUE VISITES I PREDIQUES, PERÒ JO ESTIC MORTA DE SET...AI SI TINGUERA UNA BONA BOTIJA...I NO TENIM AIGUA...

NO PATISQUES, CONSTANÇA...AIXÒ ESTÀ FET...

I TOCANT LA PEDRA I FENT LA SENYAL DE LA CREU BROLLÀ GOTETA A GOTETA UNA FONTETA...

MIRA QUE ET DIC, GERMANA: GUARDEU TOT EL VEÏNAT AQUEST LLOC, ÉS UN LLOC SANT, ÉS DE DÉU. JO SOLS HE POSAT LA MÀ, LA RESTA HO HA FET ELL.

 I ACÍ ACABA AQUESTA HISTÓRIA, LA POSSIBLE HISTÒRIA...DEL PARE SANT VICENT FERRER A TEULADA.

La foto de V.V. recull la meua actuació anit a la Font Santa, la d´un gater col·laborant al veí poble de Teulada.

Publica al seu blog el cronista oficial de Gata, Miguel Vives.GATA VA SER NOTÍCIA...un 27 de juny

Una carrera en la qual van participar gaters era la de Teulada. Fa 10 anys es publicava tal dia com hui.

27 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys, dimarts:

A LA MARINA de LP es podia llegir: "El calpino Francisco Amorós vence eb la prueba reina de la I Carrera a Pie "Vila de Teulada". A la notícia, que portava set fotografies, es parlava dels resultats. Entre ells, de la gatera sénior Consuelo Mulet.EL BLOG SUPERA LES 3.000 VISITES

20100627183156-portada.jpg

Des del 10 d´abril fins al 27 de juny, amb menys de tres mesos, el blog del "Cronista de Gata" ha superat les 3.000 visites, la qual cosa m´anima a continuar oferint a tots els gaters i visitants de fora tot el què done l´actualitat gatera, ja sia notícies, reportatges, recordant publicacions de fa 20, 15, 10 o 5 anys, publicacions oficials, actes i sobre tot, la secció més estimada, segons em comenta la gent, la de les fotografies antigues que hui diumenge serà la número 75.

A tots els que visiten el blog, gràcies. I si saben que n´hi ha veïns gaters o coneguts que encara no han fet mai ús del blog, us anime a dir-los que el blog està al servei de tots.

Gràcies, una vegada més i enhorabona a tots vostés...i a per les 4.000 visites.

A la fotografia, la capçalera del blog, on s´anuncia una de les seccions fixa de cada dia, la de la publicació als diaris de fa 20, 15, 10 i 5 anys.

 HUI DIUMENGE, ÚLTIM DIA DE FESTES A LA FONT DEL RIU

Hui diumenge es celebra l´últim dia de festes al barri de la Font del Riu de Gata. La pluja, que ha deixat ja uns 2 litrets d´aigua per metre quadrat, ha trastocat els plans del veïnat i s´ha preparat la taula i cadires, per a la missa que tenia que haver-se fet al carrer Lepanto, per a poder fer-se la celebració al local de Miguel Pedrós (antic Bar Argentino). Així, el veïnat acaba en mal oratge les festes. Perilla, per si la tormenta d´estiu continua fent de les seues, la processó amb la imatge del sant pels carrer Teulada, Cuartel, Era de Boronat, Serrillas i Lepanto-Calvari. A hores d´ara, quan resta una hora per a la missa, es dubte la procesó depenent de l´estat del temps, encara que pareix que s´aclarix. FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 75 -

20100627192303-escolanets.jpg

Des de hui diumenge 27, donat que estem en temps de vacances ja, adelantaré la publicació d´aquesta secció, així com la del recordatori de publicació als diaris fa 20, 15, 10 ó 5 anys. cada dia, abans de les 22 hores, sempre estaran fetes aquestes dues seccions.

La fotografia que hui publique al blog es de temàtica religiosa. Va estar publicada a un programa de festes. El rector En Vicent Llopis Bertomeu estava regentat la parròquia. Era l´any 1968. També apareix el rector fill de Gata, hui eixit del sacerdoci actiu, N´Antoni Signes, tres anys després de ser ordenat sacerdot. 

Els més importants de la fotografia són tots els escolanets de l´època. Així reconegem en primer terme al desaparegut Jaime Antonio i a Paco Prats. A la segona línia: Geroni, Sebastián Francisco, Pepe i Paco Froilán. Per darrere està el també desaparegut Crespo i Vicente. Sols dos no tinc identificats. Un podria ser Emilio Signes, germà del rector. L´altre no el conec.   

Les sotanes, els roquets, alguns vestits d´estiu. Una fotografia per al record.GATA VA SER NOTÍCIA...un 28 de juny

20100628154911-image0-57.jpg

Tres notícies recorde hui de fa 15 i 10 anys. Dues són de les festes de la Font del Riu i una altra política.

28 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys, dimecres:

Fa 15 anys es publicava a LA MARINA de LP: "Dos heridos en las entradas de vaquillas de "la Font del Riu". Encara feien bous al carrer Lepanto. Al peu de la foto: "La solemne misa en honor a San Juan reunió a toda la población".

Altra notícia d´eixe dia: "El pleno no aprobó el convenio de construcción de la segunda fase del Centro Social Integrado". A l´antetítol: "Por segunda vez, los concejales no consideraron urgente la convocatoria". Al peu de la foto: "Vista parcial de las obras del Centro Social Integrado de Gata de Gorgos".

28 DE JUNY DE 2005, fa 5 anys, dimarts:

Amb un titular en gran la notícia de la que pose ací la principal fotos de les tres que portava aquell article: "Las fiestas de La Font del Riu de Gata cumplen su 25 aniversario". Al subtítul: "Los vecinos recuperan, después de cuatro años, los bous al carrer". Al peu de les tres fotos: "El presidente de las fiestas, Jesús Sánchez, con las cuatro mayoralesas, y la imagen del santo", "La reina y damas de las fiestas de Gata de 2004" i "Los niños en las ofrendas de la misa de campaña".

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 76 -

20110212183243-copia-de-image0-12.jpg

La fotografia de hui és d’un grup de persones, veïns. Tots ells estan sentants a una barana. Es pot distingir a Segura, més a l’esquerra; a Antonio Costa "de Jesús Pobre" darrere al centre; a Paco Carrasco i a la filla, cap a la dreta.  També vegem als germans Benito, tots ells mirant la càmera. La fotografia va ser publicada a un programa de festes.EXPOSICIÓ I CLOENDA DEL CURS DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL

20100629155823-curs.jpg

Informa el Gabinet de Premsa i comunicació:

Dissabte 26 de juny es va inaugurar la mostra que tanca el curs de l’Escola d’art contemporani de Gata. L’exposició recull una gran diversitat de conceptes, d’estils, temàtiques i tècniques d’allò més dispar com és ja habitual a aquesta escola. A la inauguració van assistir la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Gata, Maria Jesús Salvà, l’alcaldessa Ana Maria Soler, el mestre Josep Ginestar, així com els autors i molta gent de tota la zona. L’exposició, que estarà oberta fins a l´11 de juliol és una cita inexcusable per als seguidors de la plàstica contemporània. L’horari és de dimecres a diumenges de 19 a 21h.

Pel que fa a les obres exposades, trobem pintures de Yona Castro, que porta una obra figurativa i irònica de la vida moderna, un oli sobre tela; Mariví Puigcerver reflexiona sobre la immigració i Espanya a l´obra feta amb trànsferts i pintura acrílica; Maria José Cholbi exhibeix dos obres properes a la neo figuració realitzades amb acrílic sobre cartó; Mercé Payà presenta un paisatge amb els tocs de saviesa pictòrica habituals a l’autora.

Pepa Caselles presenta un treball abstracte a l’acrílic sobre cartó on l’autora llueix els seus valors més palesos, saber pictòric i intuïció; Ruben Fornés també ha treballat amb acrílic sobre cartó, porta una obra en blanc i negre, uns trets com cal·ligràfics però misteriosos; Amàlia Dalmau sorpren amb una madura obra abstracta feta amb tècnica mixta; José Antonio Crisóstomo exhibeix un oníric paisatge, ple de suggeriments, un paisatge fet amb ceres sobre cartó força interessant i madur, intimista i al temps evocador és l’univers suggerit per Empar Escrivà tres paisatges menuts fets amb acrílic blanc i negre sobre cartó; Isabel Soler porta un treball representatiu de les actuals preocupacions plàstiques de l’autora, en clau informalista és un tríptic ben resolt amb pinzellades vigoroses. Un treball que va despertar l´ interès ha estat el “retaule” de Juan Escolano veritable prodigi imaginatiu de formes i continguts.

Fora ja d`allò estrictament pictòric és el treball de Blanca Hernando realitzat amb esterina de coco i acrílic, un bosc que de prop ens suggereix tot un feix de saboroses sensacions tàctils. Mª Isabel de Piero porta sis obres de menut format, aquarel·les i lleixius, obres tendres i misteriosos d’una sensibilitat exquisida. Continuant amb el mon del dibuix parlarem dels dos retrats de Hellen Clements, ben dibuixats amb clau expressionista, vigorosos i plens de fermesa.

No estrictament pictòric és el treball de Manuela Paszkowsky, unes tècniques mixtes fetes amb fotos sobre paper vegetal i brodat d’una sensibilitat esgarrifadora. Entrem a continuació al terreny de l’escultura representada per dos obres una de Mari Marí, una rabassa d’olivera amb una bola de cànem, fema simbiosi doblement evocadora per la mescla dels materials molt ben harmonitzats.

En l’altra, Rebecca Guyot exhibeix una enigmàtica forma, que ens captiva pels secrets importants que oculta, més que pel que diu l’obra deixa entreveure tot un grapat de impressions fortament viscudes. El mon dels objectes ve representat per l’obra d´ Anna Perles, una obra feta amb plàstics rojos amb un forma com d’úter força interessant. Intimista és també l’obra de Susana Garcia, papers vegetals i vernissos cosits a una tela de tarlatana, un bot important amb la coherent línia de l’autora cada cop més segura del que està fent

Per acabar ens queden les tres instal·lacions de la mostra, la primera que ens topem és de Pepa Espasa, l’autora presenta una cuidada obra feta amb tres cilindres de tela de galliner, recoberts de fil de plata amb palets de fusta que empresonen cadascú una rosa, l’autora ens parla de la situació d’agressió que sofreix la dona.

Joan Rosello ens diu al seu treball que no tots estem "aborregats", afortunadament hi ha veus diferents, la instal·lació consta de tot un grapat de parell de sabates totes  cap a la mateixa direcció menys un parell. Maria Casado no ens defrauda amb la interessant obra d’una gran subtilesa i sensibilitat, uns fils blancs i negres que acaben al terra formant la paraula  “ell” o “ella”.

Fotografia: alumnes, professor i autoritats, a l´exposició. Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 77 -

20100629161147-copia-de-image0-41.jpg

Arribe ja a la fotografia antiga número 77. La de hui tracta sobre una activitat esportiva-lúdica-social que ara ja no es fa del tot. M´explique: encara alguns carreters de Gata no perden l´ocasió per anar de volta. Aquesta fotografia dels anys 90 del segle XX mostra

UNA DE LES EDICIONS DE LA VOLTA EN CARRO Anys 90

Quan parava a l´Avinguda, al Passeig d´Alacant. En color, ens demostra que no es tan vella la foto, però l´activitat com a tal ja ha desaparegut. Ara té altres noms i altra gent.ENCONTRE GASTRONÒMIC-CINEGÈTIC D´APEGA ALS CUADROS

20100630155450-perdiguers.jpg

El passat dissabte 27 de juny, l´Associació de Perdiguers de Gata (APEGA), celebrà, al paratje de la partida Cuadros un encoentre gastronòmic-cinegètic, al voltant de la caldereta i xarrant, tenint impressions que giraren amb la caça.

Unes 60 persones, entre invitats, socis d´APEGA, professionals del sector i gestors de societats de caçadors, dialogaren sobre el sempre apassionant tema i convuls món de la caça.

Sota el títol suggerent de “Hàbitat, gestió, caça i caldereta" començà la jornada. 

A la seua intervenció, Jaume Boronat, propietari de la caseta i portaveu d´APEGA, aprofitant la bona disposició dels assistents, apuntà els reptes que es proposen de cara a la pròxima conferència del 25 de setembre.

Un títol que dona que pensar: "Introducció al sistema educatiu d´elements que ajuden a conéixer, valorar i respectar el món de la caça des de posicionaments naturals".

Segons el portaveu d´APEGA "hi ha que canviar la imatge d´alguns caçadors. És fonamental per a que les nostres opinions siguen valorades en la seua justa mesura i no menyspreades com fins ara".

"Hi ha que preservar el nostre hàbitat, costums i tradicions". En definiva, "cal aunar esforços entre totes les parts implicades en polítiques conservacionistes".

Intervencions com les de Ismael Tragacete, Víctor Mascarell, Alejandro Chinchilla, reberen l´aplaudiment unànim dels assistents, entre els que es trobaven Antonio Cloquell, Antonio Díaz, Vicente Silvestre y Mikel Torne, excel·lents caçadors.

La jornada transcorregué entre debats al voltant de l´actualitat més immediata. Tertulians com Antonio Mata, redactor en cap de la revista "Caza y Safari" y Miguel Ángel Arnau, animaren la sobretaula.

Al finalitzar la jornada acomiadaren als assistents amb un fins prompte, convocant-los a la ja dita conferència bianual de setembre.

Actes com aquest per la seua singularitat, deuen fer que any darrere any, es sobrevaloren els seua patrocinadors.GATA VA SER NOTÍCIA...un 30 de juny

20100630161420-image0-58.jpg

Abans de donar pas als comentaris, cal dir que si un dia, com ahir, aquesta secció no s´asoma al blog és perquè eixe dia no hi havia notícies publicades, ni fa 20, 15, 10 ó 5 anys. Així mateix, si fa...com hui 5 anys no coincideix que es publicara, tampoc hi haurà informació.

Dos notícies esportives es publicaven fa 20 anys. Fa 15 anys una notícia cultural de la banda. Fa 10 anys una notícia festera.

30 DE JUNY DE 1990, fa 20 anys:

Al diari INFORMACIÓN d´Alacant es publicava un breu sobre "Cazadores" de Gata de Gorgos i a esports una nota sobre el nou entrenador del Xàbia a Tercera Divisió, el gater Vicent Font.

30 DE JUNY DE 1995, fa 15 anys, divendres:

Al diari LA MARINA de LP: La Unión Musical de Gata celebra el próximo 9 de julio el "Día del socio". A l´antetítol: "Este año cumple su 125 aniversario". Al peu de foto, el mateix que publique ací al blog: "la banda prepara un homenaje a sus socios para el próximo día 9 de julio".

30 DE JUNY DE 2000, fa 10 anys:

La notícia de LA MARINA de LP: "La comisión de fiestas de Gata organiza un festival de rock para recaudar fondos". Al subtítol: "Mañana se celebrará una tirada de codornices". Al peu de foto, en la qual estava la comissió: "Algunos miembros de la comisión 2000 de Gata, en el rastro pro-fiestas".

 GATA HUI AL B.O.P (Butlletí Oficial de la Província): Modificació de crèdit

L´anunci que hui publica el BOP fa referència a l´aprovació definitiva, passat el termini de al·legacions, de l´expedient de modificació de crèdits número 7/2010, aprovat en sesió plenària de data 25 de maig de 2010. La modalitat de crèdit extraordinari, finançat a càrrec d´una operació de crèdit, és per a la compra d´una planta baixa al Carrer Signes, 3, per un valor de 212.760 €.

 

 FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 78 -

20100630162656-copia-de-image0-16.jpg

La fotografia de hui que porte al blog és un paisatge que no estem acostumat a veure´l. Sí que ho fem amb l´element més important del quadre que és

EL PONT DE LA VIA SOBRE EL RIU GORGOS,

però no des d´eixe àngul que està presa la fotografia. A més no hi ha cap caseta, ni cap element que destorbe la composició, amb la qual cosa la fa més neta i curiosa la instantània. Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris