Admin

Se muestran los artículos pertenecientes a Abril de 2010.

COMENÇA EL BLOG DEL CRONISTA OFICIAL DE GATA

20100410170915-poblegata.jpg

Ací i ara, dia 10 d´abril de 2010, a dos dies de la commemoració dels 600 anys de la vinguda per aquestes terres del pare sant Vicent Ferrer, comence el nou blog del Cronista Oficial de Gata, la d´Alacant. Sóc MIGUEL VIVES SIGNES i espere portar a aquestes fulles la història, costums, tradició i notícies del poble de la Marina Alta on vaix nàixer i on visc. Espere que vostés, veïns del poble, forasters residents, nouvinguts, visitants i curiosos, siguen els testimonis més directes d´allò que va ser i és el poble de Gata.

 





ANTIC COSTUM RELIGIÓS: COMBREGAR DELS MALATS, A LA VUITENA DE PASQUA ( i II )

20100411111855-combregar1.jpg

Avui diumenge 11 d´abril, Vuitena de la Pasqua es recorda a Gata un antic costum religiós: el COMBREGAR DELS MALALTS. Encara es conserva aquesta tradició al poble de CASTELL DE CASTELLS, que aquest matí a les 10 començava el recorregut pels carrers d´aquell poble de l´interior de la Marina Altai tot seguit es feia la processó de l´Eucaristia. A Gata fins la mitjania del segle passat es va conservar el costum. La prova la tenim a les dues fotografies que acompanye a l´escrit. La primera es pot veure de prop la comitiva, amb els portadors del palis i el senyor rector (Un dels germans Castelló Quilis) portant el copó amb les hosties de la Comunió per als malaltets. La segona s´aprecia més el conjunt, amb el senyor vicari, l´altre germà Castelló Quilis i els dos escolanets. Les dues fotografies estan preses a l´antiga Plaça de Canalejas, actual Plaça d´Espanya. Es pot apreciar al fons la fàbrica del Molí.

Històricament, el fet de combregar apareix a les Cròniques de Ramon Muntaner. Trobem al comentari del Diccionari català-valencià-balear que el "Combregar general" era la processó que se celebra en la segona festa de Pasqua florida, per portar el viàtic als malalts i impedits. En general, combregar era rebre el sagrament de l´Eucaristia els malats. També es deia a la comitiva que es formava a l´eixir al carrer. 

 



EXCURSIONS DEL II DIUMENGE DE PASQUA: CEMA I DIPUTACIÓ

20100411120125-dsc07017.jpg

LA FONT DE LA MATA, PARATGE IMPRESCINDIBLE DE PAS

Dos excursions s´han dut a terme aquest diumenge, el segon de Pasqua.

Per una part, una altra ruta i eixida organitzada pel CEMA (Consorci Esportiu de la Marina Alta), amb la col·laboració de la regidoria d´Esports de Gata. El regidor d´esports Jesús Àngel Palacios els ha acompanyat a l´eixida. Aquest diumenge 11 d´abril s´ha fet des de les 8.30 del matí la ruta GATA-BENISSA. Ha estat un pas imprescindible i ja típic el paratge més conegut de Gata, LA FONT DE LA MATA.

Per altra banda, dins del programa de "Senderismo con la Diputación, Primavera 2010" i amb l´empresa "Silvoturismo Mediterráneo, S.L.", amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de Gata, ha arribat aquest matí a les 10 hores al pati de les escoles un autobús amb 55 persones, procedents d´Alacant capital la majoria, per tal de fer la ruta de Gata de Gorgos. El recorregut, 11,600 Km, amb un temps aproximat de 4 h 30’ i una dificultat baixa. L´eixida ha estat des del parc del riu Gorgos (al Raval) i s´ha pres la senda "Barranc del Poets", fins arribar a l´emblemàtica i històrica FONT DE LA MATA. De la Casa de les Xaparrundes s´ha continuat pujant per la senda del "Barranc de Canela" arribant a la fita entre els termes de Gata i Benissa. Després s´ha pujat al alt del Serrillàs i d´ahí continuant fins a l´assagador de "Seldetes" i tornant al punt d´inici, des d´on espera un aperitiu i lloc tranquil per a dinar.

La foto que acompanya la notícia està feta aquest matí mateix a les 10, quan el grup bordejava el riu Gorgos, pel par del Raval, al que acompanyava la regidora de Medi Ambient Maria Jesús Salvá. Es pot veure el dia clar i el paisatge del qual han gaudit els senderistes. L´alcaldessa Ana María Soler ha estat present a l´eixida de la ruta. 



BERENAR DE PASQUA A LA PLAÇA NOVA

20100411121609-dsc07020.jpg

El Casal de Gata Jaume I de ACPV, les penyes de futbol Barcelonista i Valencianista i la Colla de Xirimiters de Gata han organitzat una gran festa popular per commemorar el segon diumenge de Pasqua. A la tercera va la vençuda i tant. Un dia preciós per tal de ser gaudit per les 550 persones que hi participen al tradicional "berenaret de Pasqua", el típic i tradicional menjaret d´aquest temps. Posteriorment actuarà Pep Gimeno ’el Botifarra’ i el grup «Pas de Quatre», que formaran el plat fort musical de la jornada. La festa s´iniciava a les 11 hores amb un passacarrer amb els xirimiters i tabaleters que recorren el poble acompanyats de les exhibicions de la «Muixeranga». Cap a les 13 hores seguirà la festa a la Plaça Nova amb el menjar preparat pel grup de joves cuiners que demostraran els seus habilitats amb els calders i el foc. Després de les postres començarà l´actuació de Pep Gimeno ’el Botifarra’, que repetirà després de l´èxit de l´any passat que, malgrat la pluja torrencial i fer-se al pavelló semicobert del Grup Escolar, es concentraren ja unes 300 persones. Aquest any es supera eixa xifra. A la festa el músic de Xàtiva presentarà el nou disc «Te’n cantaré més de mil». El grup de música popular «Pas que Quatre», de la Marina Baixa, actuarà per a fer ballar a tots.

A la fotografia presa aquest matí a les 10.30, els organitzadors i cuiners preparaven l´esmorzaret abans de preparar el berenar. Els acompanyen el regidor de festes i l´alcaldessa.

 

 

 

 



REPORTATGE FOTOGRÀFIC DE LA FESTA DE PASQUA A LA PLAÇA NOVA ( I )

20100412130210-copia-de-dsc07026.jpg

Ací us pose tres fotografies en altres tres entrades que resumixen el què va ser la festa a la zona d´esplai del centre del poble i que hi ha que reivindicar més vegades, la Plaça Nova. La festa del berenaret del segon diumenge de Pasqua. Els protagonistes van gaudir de la festa, gastronòmica, popular i musicalment.





FOTOGRAFIES: FESTA DEL BERENARET DE PASQUA A LA PLAÇA NOVA ( III )

20100412130755-copia-de-dsc07029.jpg

Finalment, aquest és el resum fotogràfic de la festa.



PRESENTACIÓ A GATA DEL LLIBRE

20100413182652-cartell.jpg

El llibre "La senda de l´èxode: els moriscs de la Marina Alta i la seua empremta després de 1609" dels autors Antoni Mas i Forners, Josep Mas i Martí i Jaume Noguera i Mengual serà presentat divendres 16 d´abril de 2010 a la BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL de Gata, a les 20 hores. Intervendran un dels autors, el xaloner JAUME NOGUERA I MENGUAL i el gerent de la MACMA, VICENT ORTUÑO. L´event està organitzat per la Regidoria de Cultura i la MACMA.

Aprofite l´event per recordar que si volen conéixer més a prop les activitats de la biblioteca del poble, poden entrar al seu blog http://bibliotecagatadegorgos.blogspot.com i també la podeu trobar al facebook.



CONFERÈNCIA DEL GRUP "DE REULL", DIJOUS 15

El dijous 15 d´abril, a les 20 hores, al Centre Social Integrat, tindrà lloc una altra conferència organitzada pel grup "De Reüll". Serà aquesta la quarta conferència dintre del XVII cicle "L´Art avui a la Marina" i el subtítol "Això és art?.". La crítica d´art i professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Múrcia Isabel Tejeda, parlarà sobre "Alternativas ante el gran relato de la historia del arte contemporáneo: el museo y las colecciones permanentes".



XERRADA A L´ESCOLA SOBRE EDUCACIÓ FAMILIAR

Hui dimecres, 14 d´abril, a les 15 hores, segons s´informa des del centre, tindrà lloc a l´escola una nova xerrada dins del marc de l´Escola de Pares. El tema de la conferència és: "Com aprendre a ser pares: Elements bàsics en l´Educació Familiar". La ponent és Magdalena Jabazin, Tècnic en prevenció de drogodependències.



QUAN MONTGÓ ES POSA EL CAPELL ...

20100414112223-copia-de-dsc07038.jpg

Dilluns, festa popular de Sant Vicent. El temps ja no va poder aguantar més amb sol i bona temperatura. Va anar canviant al llarg de tota la vesprada l´oratge. Gata no va ser una excepció. La fotografia va ser presa a migdia i ens recorda aquell refrany tan cert que els avantpassats deien al mirar la serralada més volguda que sempre tenim al front del poble, la serra del Montgó. Deien els vells: "Quan Montgó es posa el capell...pica esprat i fes cordell". Diumenge es va posar i ben clar el capell la muntanya Montgó. La foto està presa des de la Vall dels Rogets.

 



... PICA ESPART I FES CORDELL

20100414112612-copia-de-dsc07064.jpg

El temps va anar canviant i el Montgó també va anar canviant d´aspecte. Ahir dimarts va ploure i es van arreplegar entre 15 i 20 litres ací al poble. La humitat torna a estar present. Aquell núvol que feia de "capell" sí que va ser premonitori. També hui dimecres continua la inestabilitat. Torna la frescoreta i estarem pendents de l´atre refrany popular "Abril, aigües mil". Aquesta fotografia està presa des de la Vall de Capità, entre els termes de Dénia i Xàbia, però de propietats de gaters. Podem veure en primer terme, un cep que comença a voler traure els seus brots.



FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -1-

20100414222421-copia-de-image0-59.jpg

Comença ací, una nova secció, la de fotos antigues, la de Gata en el record. De tot el material recopilat per aquest Cronista, aniré posant dia a dia si es pot les fotos i intentant explicant-les el millor possible.

Foto 1: PONT DE LES ALCOLAIES EN CONSTRUCCIÓ (1933-1936).

Ara molts xiquets passen diàriament pel pont dit també de les Escoles. Abans de la guerra no existia.  Des de 1933 a 1936 està datada la seua construcció. Fou un enllaç molt import enre la partida Alcolaies i la resta del poble, per salvar el riu Gorgos i l´únic pont urbà fins a fa uns quants anys. El 26 d´octubre de 1933 fou declarat d´utilitat pública, donat que anava a ser un enllaç i accés obligat entre el casc de la població i el solar oferit i acceptat per a emplaçament del grup escolar, que seria inaugurat un quart de segle més tard. A la fotografia vegem als treballadors que van participar en la construcció, dalt del cos central del pont. Al fons es poden observar algunes cases del Raval i les penyes del riu.

La fotografia va estar publicada a un BIM de l´Ajuntament de Gata. Era propietat de María Pilar Costa Signes i deixada a la redacció del BIM per Vicente Caselles.



FOTOS ANTIGUES (Gata en el record) -2-

20100415113846-copia-de-image0-5.jpg

Segona fotografia de la sèrie de "Gata en el record":

ANTIGA GASOLINERIA ENFRONT DE LA CASERNA DE LA GUÀRDIA CIVIL

(Anys 45 a 50?)

A la fotografia de hui, observem una amiga amb dos amics recolçats sobre l´aparell de l´única gasolineria que hi havia al poble, enfron just de la plaçeta de la Caserna de la Guàrdia Civil. Observeu el poc moviment de cotxes, pràcticament cap, i el paviment de terra.

(La fotografia era propietat de la família Signes-Costa Miñana)



ACTIVITATS A LA BIBLIOTECA: CONTE I PRESENTACIÓ

Recorde les activitats que hui divendres 16 d´abril hi haurà a la BIBLIOTECA:

12 hores: L´hora del conte.

20 hores: Presentació del llibre: "La senda de l´èxode...".



MÉS DE MIG SEGLE DE XIQUETS EXPÒSITS A GATA (1853-1915)

20100416102020-campanar.jpg

De l´Arxiu Parroquial. Per Miguel Vives Signes, Cronista Oficial de Gata

Comence ací una sèrie d´articles de la nostra història local. Política, religió, societat, costums, el pas del temps al poble de Gata.

El primer article és un treball d´investigació de l´Arxiu Parroquial. Tracta sobre els xiquets expòsits batejats entre els anys 1853 i 1915.

El Diccionari català-valencià-balear de l´Institut d´Estudis Catalans defineix expòsit com “infant abandonat en lloc on pugui esser recollit”. En altre lloc llegim: expòsit-a.: “dit de l’infant exposat en un lloc públic cercant que algú el reculli, posat al torn d’una casa de beneficència”. Existia a Barcelona al segle XIX, la coneguda com Casa de Maternitat i Expòsits.

“Antigament, baix el llinage d’Exposit quedaven aquells que la caritat recollia, sense més preguntes”, diu en el seu article de LAS PROVINCIAS “L´albada de l´Expòsit” Vicent Ramón Calatayud (divendres, 31 de març de 2006). Precisament l´origen del cognom EXPÒSIT el tenim en aquestes persones.

Mitjançant els Llibres Parroquials (Llibre Índex 1852-1952); Quinque Libri i els corresponents de Batejos, Matrimonis i Defuncions que es guarden a l´Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, podem comptabilitzar els xiquets expòsits del poble, al llarg de 62 anys, des de 1853 fins a 1915.

A Gata també hi va haver EXPÒSITS. Escollim aquest període on a la parròquia es batejaren expòsits, alguns dels quals van morir sent albadets.  En total van ser 41 expòsits batejats, 24 dels quals van ser soterrats sent albadets.

Els noms que posaven als expòsits eren molt diversos i quasi tots portaven el sobrenom de “San Miguel”, donat que es batejaven a aquesta parròquia on l´arcàngel és titular. En el bateig d´alguns expòsits s´especificava “de padres no conocidos”.

Relació de bateigs de xiquetes i xiquets expòsits de Gata, extreta dels llibres parroquials. Cal fixar-se en els noms i cognoms que els posaven al batejar-se, alguns d´ells força curiosos:

1853: ANA MARÍA DE SAN MIGUEL.

1854: VICENTE DE SAN MIGUEL (mor i es soterrat com a albat).

1855: JUANA DE SAN MIGUEL.

1860: NICOLÁS DEL ARCÁNGEL SAN MIGUEL, RAFAELA DE SAN MIGUEL i  JOSÉ DE SAN MIGUEL (aquests dos últims soterrats l´any 1861, sent albadets).

1861: AMBROSIO DE SENA DE SAN MIGUEL i ANA MARÍA DE SANTA ANA (soterrada, sent albat).

1862: MIGUEL SANTO (soterrat l´any 1864, sent albat), ANTONIO MIGUEL i EUSTAQUIO DE SAN MIGUEL (soterrat sent albat).

1863: TELESFORO DE SAN MIGUEL (soterrat sent albat), TRINITARIO DE SAN MIGUEL i SEBASTIÁN DE SAN MIGUEL ARCÁNGEL.

1864: MARÍA TERESA DE SAN MIGUEL, ISABEL DE SAN MIGUEL (soterrada sent albat el mateix any) i ANTONIA DE SAN MIGUEL (soterrada l´any 1865, sent albat).

1865: RIGOBERTA DE SAN MIGUEL (soterrada el mateix any), FRUCTUOSA FAMORCA (fa referència al poble del mateix nom de la Marina Baixa, que limita amb Castell de Castells –Marina Alta-) i DOMINGA DAROCA (fa referència al poble de Daroca –Terol-).

1867: RAIMUNDO REBOLLO.

1869: LAMBERTO LORA i NICOLASA NIEVES (soterrada l´any 1870, sent albat).

1870: AMBROSIO ABLITAS (soterrat el mateix any).              

1871: JAIME PROFUNDO i NORBERTO AURORA (soterrats tots dos el mateix any, sent albats).

1872: PEDRO TELMO.

1873: MARÍA DE LAS ANGUSTIAS DE SAN MIGUEL i JOSÉ MARÍA DE RIBERA (soterrats els dos el mateix any, sent albats).

1874: GERMANA GEA (soterrada l´any 1876 sent albat).

1875: ÁNGELA BRÍGIDA DE LOS ÁNGELES, VALENTÍN SALVADOR i MARÍA DOLORES DE SAN MIGUEL (soterrats aquests dos últims el mateix any sent albats.

1878: GERTRUDIS GAETA i JOSÉ GALBERO (aquest expòsit d´Alacant, de San Nicolás, soterrat sent albat).

1880: DOMINGO DAROCA (soterrat sent albat).

1884: ANTONIO JOSÉ DE SAN MIGUEL.

1890: JUAN DE SAN MIGUEL (soterrat el mateix any sent albat).

1894: DESAMPARADOS DE SAN MIGUEL (soterrada eixe mateix any sent albat).

1908: SALVADORA VICENTA MARÍA DE SAN MIGUEL (soterrada el mateix any, sent albat).            

1915: GERMANA GEA.

 

Poques notícies tenim del casament d´aquets xiquets expòsits. Sols, a 1893 figura a la Fulla 7 v del Llibre de Matrimonis (163 v al Llibre índex), la unió matrimonial eclesiàstica de JOAQUÍN ESPOSITO, solter, amb MARÍA SOLEDAD AULIA, també soltera.

 

Excepcionalment, moren dos xiquetes expòsites l´any 1943: MARÍA PILAR GÓMEZ, Nº 3 (Fulla 115) i MERCEDES, Nº 9 (Fulla 117)                    

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -3-

20100416103816-image0-52.jpg

Seguim dia a dia amb les fotografies antigues, del record de Gata.

Avui divendres fem un homenatge a tots els DONATS DE SANG amb aquesta instantània antiga del

CARRER LA BASSA (Anys 50 del segle XX).

Aquesta bellíssima estampa és la que la Junta Local o Assemblea de Donants de Sang i l´Ajuntament de Gata van escollir per al calendario de 2010, amb el suport de la Federació de Donants de Sang de la Comunitat Valenciana.

Centrant-nos amb la fotografia està presa d´on ara està el VideoClub Gata (de Pepe Tomàs), primera casa de la dreta. Si ens fixem a l´esquerra podem distinguir el ròtul de la Caixa d´Estalvis del Surest d´Espanya (Casa Tender). A la dreta també es veu el ròtul de la Perruqueria de Pilar. Crida l´atenció el matxo eixint o bé d´una casa o bé del carrer Xaló. Allà al fons també hi ha un carro al carrer.  Les balconades engalanades com abans podïem veure´s en aquests carrers cèntrics.  



HI HA ALTRES GATES: GATA (CÁCERES) I CABO DE GATA (ALMERÍA)

20100417182506-gata.jpg

La capçalera d´aquest blog diu "CRONISTA DE GATA -ALACANT-". Explicaré breument perquè he posat Alacant. Hi ha una altra GATA i per això les distinguim. Aquella està a la regió d´Extremadura, província de Cáceres, a la Serra de Gata. Aquesta nostra d´Alacant es diu "de Gorgos", per passar el barranc que li anomenem riu Gorgos. Hi ha finalment, un Cabo de Gata a la província d´Almeria (Andalucía).

GATA (CÁCERES): L´ajuntament de la Villa de GATA disposa d´una pàgina web molt bonica. Dalt teniu un detall del poble. Pose l´enllaç per si voleu fer-li una ullada ja que és la nostra homònima espanyola (http://villadegata.org) i algun dia es podrïen arribar a agermanar els dos pobles. Sabem que va estar de turisme per ací l´alcalde d´aquella Gata ja fa uns anys però allò no va cuallar. A banda de Gata a la mateixa comarca està el poble de VILLASBUENAS DE GATA i el de ROBLEDILLO DE GATA. Parlant de la Gata extremenya dir que els seus habitants es diuen "gateños". Té una superfície de 94,18 kilòmetres quadrats i vora 2.000 habitants. La villa de Gata està ubicada al NO. de la província de Cáceres, en plena Sierra de Gata. La villa de Gata (Cáceres) té un patrimoni arquitectònic impressionant. Finalment dir que la Mancomunitat de Municipis de la Sierra de Gata també disposa d´una pàgina web interesant: http://www.sierradegata.es

CABO DE GATA: A més del conegut CABO DE GATA, des de 1987 està el PARQUE NATURAL DEL CABO DE GATA-NÍJAR, un parc marítim-terrestre primer d´aquestes característiques a Andalucia. El FARO DE CABO DE GATA data de 1863. El Cabo de Gata és una barriada que pertany al municipi d´Almeria. Es troba en l´extrem oriental del mateix a 28 kilòmetres de la ciutat. Té una població de 1.375 habitants, ampliant-se notablement a l´estiu. La barriada de SAN MIGUEL DE CABO DE GATA es troba immersa en el Parc Natural de Cabo de Gata-Níjar. Es troba sols a dos kilòmetres de les Salines de Cabo de Gata i a 7 kilòmetres del Faro de Cabo de Gata.

Veure també foto del Cabo de San Miguel de Gata (Almería): 1

FONTS: Wikipedia (http://es.wikipedia.org). Pàgina web ajuntament de Villa de Gata. FOTOGRAFIES: Ajuntament Villa de Gata i wikipedia.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -4-

20100417221622-copia-de-image0-60.jpg

Continuant amb la sèrie de fotografies antigues, hui dissabte pertoca una instantània de grup de dones. Vull fer un xicotet homenatge a ma mare Ana (Anita Canyetes), que apareix a la fotografia, perquè precisament la instantània està presa a la casa on després va ser dels meus pares i la de la meua infantesa i joventud. La fotografia és un

GRUP DE XIQUES COSINT AL CARRER CALVO SOTELO (HUI SIGNES)  (1947)

Pròpia de l´època i preparant-ho tot per a la posterioritat. No em digau que no van estar xules posant. Està presa el 7 de maig de 1947. Estant cosint, brodant, planxant, preparant patrons. La paret del fons és de pedra perquè és el corral de la casa i hi ha dos retrats, un de José Antonio i l´altre de Franco, també estava la cosa preparada segons ens explica Teresa Bernat, a la qual li agraïm i molt els comentaris. Els monyos i els vestits són de les xiques de mitjan segle XX. Plantades vegem a Maria Bernat, Rosa Gil, ma mare Anita Canyetes i Rosario. Sentades estan: Angelita (Al Quartel), Teresa Bernat al centre i Rosa Senent a la dreta. Hi ha que dir que totes les xiques eren fadrines. La casa la va llogar Teresa Bernat perquè en aquella època estava deshabitada i ensenyava a cosir, una vegada s´havia tret el títol de modista a València. Ensenyava a més d eles xiques que ixen a la fotografia a gent del poble veí de Jesús Pobre.



GATERS AL CIRCUIT A PEU MARINA ALTA 2010 ( I )

20100418194507-dsc06731.jpg

FOTOGRAFIA: Vicent Mas Leyda, en primer planol, girant des de la Costera del Grup Escolar cap al vial, a Gata. Ell guanyà la cursa del seu poble, segona prova del Circuit, que es celebrà el passat dia 14 de març.

Dissabte passat, dia 17 d´abril, es va celebrar la IV Volta a Peu del poble veí de El Verger, 3ª de les proves puntuables del Circuit a peu Marina Alta 2010. L´organització va estar a càrrec de BTT Rodes Amples, la regidoria d´Esports i l´Ajuntament. Molts gaters amants de l´atletisme i de passar-ho bé corrent van assistir a l´event esportiu. Amb una distància de 10 kilòmetres per als adults, el gater VICENT MAS LEYDA (sénior masculí), el qual milita en el C.A. Dianium va entrar quart a meta, amb un temps de 32 minuts i 39 segons. La cursa la va guanyar el denier Emilio Vizcaya. Un altre gater VICENT LLOPIS CHELI va entrar al lloc 29 de carrera, però va ser segon a la seua categoria, veterà B masculí. Llopis milita en el C.A. Franc Beneyto R. Dénia i va fer un temps de 35 minuts i 17 segons. Finalment, un altre gateret MATÍAS SALVÁ SEPÚLVEDA, de la categoria de benjamí masculí, va guanyar la carrera dels menuts. Salvá pertany al C.A. Gata. y va fer un temps de 1 minut i 23 segons.

El proper dissabte 24 d´abril és la quarta cita del Circuit comarcal. Serà a Teulada on es celebrarà la 8ena Cursa Popular. L´eixida i meta serà a la Plaça de la Constitució del poble veí. L´horari dels xiquets serà a les 16.30 hores i dels majors a les 18.30 hores. Aquests recorreran una distància de 11 kilòmetres. L´organització és del C.A. Corremundos i la Regidoria d´Esports de l´Ajuntament de Teulada.

INFORMACIÓ: www.somesport.es

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -5-

20100418195903-image0-20.jpg

Hui diumenge pose una fotografia també d´un

GRUP DE DONES AL RIU, ANYS 30 DEL SEGLE XX 

És una foto no massa ben conservada però té una valua important. Les quatre dones estan sentades sobre les penyes del riu. Es veuen a la dreta les cases del Penyó i al fons el muntatge d´andamits que es va fer pel nou pont de Alcolaies, per tant la fotografia està presa als anys 30 del segle passat.



ARRANCA DES DE GATA L´ITINERARI DE LA BANDERA DELS TRADIJOCS

20100419212204-tradijocs.jpg

La bandera dels Tradijocs comença hui dilluns 19 d´abril el seu recorregut pels pobles de la Marina Alta que hi participen en els propers Tradijocs i ho fa des de Gata, poble que acollí la cel·lebració de l´última edició de 2009. La bandera anirà per les distintes localitats, com ara Dénia, Pedreguer, Xàbia i altres, fins arribar a Benidoleig, on el proper diumenge 16 de maig es faran els VII Tradijocs de la Marina Alta. Al saló de plens de l´Ajuntament de Gata ha estat aquest matí la bandera, que a la fotografia la sosté l´alcaldessa Ana María Soler i el tècnic d´Esports Rafa. També han estat presents els membres de l´equip de pilota que representarà a Gata. Ells han llegit un manifest en el qual s´anima a tots els/les xiquets/tes de la comarca a aparcar per un dia i si pot ser per més temps els jocs informàtics i televisius i fer com abans, eixir al carrer a jugar a boletes, sambori, birles  o a la trompa, entre altres jocs tradicionals.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



NOVA XERRADA DE L´ESCOLA DE PARES, DIMECRES 21

Dimecres 21, a les 15 hores, tindrà lloc al col·legi "Santíssim Crist" una nova xerrada de l´Escola de pares. El tema, segons informa la direcció del centre,  serà "Com aprendre a ser pares: Elements bàsics en l´Educació Familiar". La ponent ser``a Magdalena Jabazin, que és Tècnica en prevenció de drogodependències.



ACTIVITATS AMB MOTIU DEL DIA DEL LLIBRE

20100419213618-diallibrecartell.jpg

Del 21 al 25 d´abril, amb motiu del Dia del Llibre que es commemora en tot el món el pròxim divendres 23, les Regidories d´Educació i Cultura i l´AMPA del Col·legi "Santísim Crist" de Gata, conjuntament amb la Biblioteca del poble, han organitzat una sèrie d´activitats que podeu seguir al cartell. Per a despusdemà 21 i l´altre dia 22, hi ha programades activitats educatives pel grup Sènia, per als alumnes de l´IES Gata. El divendres 23 hi ha una jornada interessant i el diumenge 25 es farà la Fira del Llibre.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -6-

20100419214621-image0-53.jpg

Hui portem a la sèrie de fotografies antigues una altra vista de carrer, en aquest cas:

CARRER PALMERAL ALT, ANYS 50.

Ho fem com un segon homenatge als donants de sang del nostre poble, ja que aquesta fotografia fou la que il·lustrà el calendari del donant de 2009. Observeu totes les cases de la mateixa altura i els farols d´abans. La sombra no deixa veure clarament que el carrer estava sense asfaltar, per això supose que serà els anys 50 o inicis del 60 quan està presa la fotografia. També podeu veure a una dona i uns quants xiquets a un carrer, que malgrat ser extrem del poble és molt antic i volgut per la seva història. També podem veure una cadira davant d´una de les cases.



LA CASETA DE LA LEPRA I EL RECTOR LEPRÓS (1892)

20100420152614-copia-de-rectorlepros.jpg

LA “CASETA DE LA LEPRA” DE GATA DE GORGOS (1892): un llatzeret precedent del sanatorio de Fontilles

La seua construcció fou impulsada pel “rector leprós”, En Juan Martínez Blasco

El segon article de la sèrie d´Història Local ens transporta vuit anys abans de començar el segle XX. Gata tenia gent que patia la lepra. No estava construit el sanatori de Fontilles a Vall de Laguar, mancaven 17 anys i hi havia escampats per la Marina Alta distints llatzarets, un d´ells el de Gata.

La població de Gata de Gorgos conserva en un dels seus montículs propers al vial que uneix el carrer Sant Josep amb el nou pont urbà, una construcció centenària que s´anomena popularment “la caseta de la lepra”. A la partida Planetes, fou fundada en 1892, per En Juan Martínez Blasco, rector qui portà una vida prou semblant al Pare Damià i més a prop de nosaltres al Pare Ferrís (Fontilles).

La “caseta” de Gata fou un precedent del sanatori de Fontilles, que s´obrí en 1909. La de Gata fou un de tants llatzerets que a finals del segle XIX i inicis del XX, poblaven les dos Marines i donaven acolliment als pobres leprosos dels distints pobles. Un testimoni que visità Gata i el llatzeret, descobrí l´any de la seua fundació, als vuit anys d´estar a Gata el “rector leprós”, com també se li anomenava a Martínez Blasco.

Aquell testimoni anava relatant com era el llatzeret: “levantado en la pendiente del vecino monte separado de la población por una rambla. La puerta guarnecida y chapeada de hoja de lata. El corredorcillo, el huertecito que hay detrás y aquellos aposentos, a la sazón vacíos y desmueblados”.

Altre testimoni més recent, que hui ja no és entre nosaltres, Vicente Caselles, em contava: “Cada finestreta era una habitació”.  A la “caseta” resten hui deixalles d´una xemeneia, la paret principal i una “hornacina” exterior. “Hi havia un Sant Llàtzer, de rajoletes”, deia Caselles. Amb el pas del temps i al caure el sostre, nombroses restes han quedat soterrats.

Segons varis testimonis, la “caseta” quedà destruïda en 1918, “ya que puede contribuir a las amenazas de la salud del vecindario, al haber habilitado leprosos, y así evitar que se habite la casa”, això deien en un dels plenaris, els polítics d´aquells dies.

Ara l´equip de govern actual té, entre altre dels seus projectes poder restaurar-la i condicionar-la per a poder ser un alberg natural,…a més de poder ser un record històric del poble. No hi ha que oblidar que per una quantitat simbòlica ha passat a ser patrimoni municipal aquesta parcel·la on s´ubica la Caseta de la Lepra.

 

“El rector leprós”, En Juan Martínez Blasco

 

En el mes de novembre de 1884, el rector Juan Martínez Blasco “amante de los pobres y leprosos”, prengué possessió del curat de Gata. Contava aleshores 53 anys d´edat. Martínez va nàixer a Cerdà (València) en 1831 i va morir el 21 de gener de 1900. Estigué regint la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos des del 6 de desembre de 1884 fins a juny de 1898.

A aquet poble hi hauria de “contraer la enfermedad precursora de su muerte”, “fuera herpes o verdadera lepra”. Precisament el capítol III del llibre “Caridad Heroica”, que es conserva a la biblioteca metgessa del sanatori “Sant Francesc de Borja” de Fontilles, a Vall de Laguar, dins d´aquesta comarca de la Marina Alta, està dedicat a “D. JUAN MARTÍNEZ BLASCO, CURA PÁRROCO DE GATA (1900)”. El llibre està datat en 1904.

L´Arxiu Parroquial de Sant Miguel Arcàngel de Gata també conta breument la seua vida. A Gata va estar durant 14 anys. Al llarg d´aquest temps es va fer la primera reforma important del temple parroquial (1884) i es construí la ja nomenada Casa Llatzeret per als leprosos, coneguda més tard com “Caseta de la lepra”. Adquirí una nova custodia daurada per a l´església, que encara es conserva (1885) i beneí el nou cementeri parroquial (1886), hui ja desaparegut i convertit en un parc infantil, també abandonat i inutilitzat. Al 1886 també s´amplià i es decorà, per primera vegada, l´ermita del Crist del Calvari.

El rector En Juan Martínez “nunca tuvo el menor asco en visitar a los pobres leprosos de esta localidad, consolándolos y socorriéndolos copiosamente, según sus fuerzas”. La idea fixa, fins la seua mort, d´aquest rector fou “la de su amada Gata”.

Quan vingué a prendre possessió de la feligresia de Gata “se encontró con una iglesia abandonada, pobre y completamente destartalada” i fou aleshores quan, entre altres obres, derribà altars vells i construí altres nous, d´estil modern; decorà l´altar major amb el seu titular, Sant Miguel; va fer un cor de gran capacitat; eixamplà la sagristia i l´altar-sagrari i construí una abadia magnífica, edificada de planta, que es la que hui existeix.

Aquest personatge clau a la història religiosa de la població “era de estatura alto, fornido, salud fuerte y robusta, trato distinguido, exquisita educación, sencillo y candoroso, noble y generoso, afable, bondadoso y risueño. Consagrado a su ministerio, le gustaba el esplendor y magnificiencia del culto. Tuvo renombre de orador, predicó miles de sermones y varias cuaresmas en distintos pueblos de la diócesis”.

Entre “el socorro de los pobres y en las obras del culto, no sólo consumió todos los emolumentos de su trabajo ministerial, sino también el patrimonio que heredó de sus padres”.

La malaltia li obligà a deixar la parròquia en maig de 1898 i d´ací marxà al Hospital Provincial de València i després al Asil de Sant Joan de Déu, a Barcelona. El 21 de gener de 1900 “entregó plácidamente su espíritu…”.

Una gran manifestació de dol constituí l´ofici a l´església parroquial de Gata, el 29 de gener de 1900, als vuit dies de la seua mort, a la Missa de “requiem” celebrada a les set de la vesprada. El poble de Gata tenia, per aquell temps, 3.967 ànimes.

Amb els cants del mestre organista Gaspar Rosello, presidiren el dol el rector-regent José García; l´alcalde-president de Gata, José Signes Diego; els regidors de l´Ajuntament, el jutge municipal i “demás notabilidades del pueblo”.

Diuen les cròniques que “las campanas no dejaron de doblar un momento por su alma”. 

 

DADES I DOCUMENTACIÓ:

 

Article: “Juan Martínez Blasco “El cura leproso”. Miguel Vives Signes. Programa Libro de fiestas 1995. Gata de Gorgos.

Llibre “Caridad Heroica”, Colonia-Sanatori Nacional “San Francisco de Borja” de Fontilles (1904).

Arxiu Parroquial de Gata. Quadre de rectors-regents.

Testimonis orals arreplegats.

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -7-

20100420154328-image0-14.jpg

Seguim amb la sèrie que a tanta gent li agrada del blog, la de les fotografies antigues. El lema ja el sabeu: Cada dia una fotografia antiga, fins que no n´hi haja cap més o...em canse. Tot pot passar.

Però ara seguim amb molts d´ànims. Porte hui al blog la fotografia de

LA PLAÇA NOVA QUAN ERA PLAZA 18 DE JULIO

No podem perdre detall d´aquesta magnífica postal. Ja no la tornarem a veure així d´empisada al centre de la plaça. A punt de començar les festes patronals, banderes a l´aire. El "palquet" on actuaven les orquestres al mig. Podeu observar els tamanys del ficus i de les palmeres i comparar-les amb ara. ¡¡ Què records!!. A la dreta la pared del Cinema Casablanca (hui supermercat Mas y Mas). Al fons no estava el bloc de pisos i si la casa que tancava el carrer. A l´esquerra podem apreciar encara patis, com el que estava el tramusser o el peixero. Però sobre tot, tornem a recordar-ho, mireu el paviment, com l´explanada d´Alacant i altres explanades conegudes, que ens l´han robat a tots els gaters.



CAMPANYA DE SEGURETAT INFANTIL, POLICIA LOCAL

20100421202440-controls.jpg

La regidoria de  Trànsit de l’Ajuntament de Gata i la Policia Local han iniciat un campanya de seguretat infantil. Durant tot el mes d’abril la policia prestarà especial atenció als sistemes de retenció infantil en els vehicles.

La campanya es va iniciar amb la distribució d’una circular en forma de tríptic en el Col·legi Públic Santíssim Crist per recordar als pares com han de viatjar els seus fills i els tipus de sistemes de retenció existents en funció de l’edat, pes i altura.

En els diferents controls que estan realitzant-se, els agents s’encarreguen que es respecte la normativa de trànsit existent i d’aclarir els dubtes i preguntes que puguen tenir pares i familiars.

L’Ajuntament de Gata pretén, d’esta manera, promoure la seguretat mitjançant campanyes d’educació vial i vetllar per la seguretat dels menors. Els responsables polítics i policials apunten que la clau és la prevenció.

 

TEXT I FOTO: Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.

 

 



CURS DE FOTOGRAFIA, DIES 24 I 25, A CÀRREC DE JOSÉ B. RUIZ

El fotògraf alacantí José B. Ruiz impartirà este cap de setmana un curs de fotografia a Gata.  Ruiz és actualment el fotògraf espanyol més premiat en els concursos internacionals de natura i és autor de catorze llibres sobre esta temàtica. Dissabte 24 i diumenge 25 d’abril s’impartiran les sessions formatives del taller de fotografia al saló de plenaris de l’Ajuntament i a l’aire lliure. El curs ha estat organitzat pel Fotoclub Forat de Gata amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata

TEXT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata. 

 



58.000 EUROS PER AL PARC DEL RAVAL (BOP)

20100421204239-dsc07018.jpg

A partir d´ara, també es publicaran al blog acords, anuncis i tot el que parle de Gata als diaris oficials, tant al BOE, com al BOP, com al DOCV.

El Butlletí Oficial de la Província publica hui dimecres 21-4-2010, en el seu número 73, el projecte d´adequació del Parc L´Arraval en el terme municipal de Gata de Gorgos, per un import de 58.000,00 euros. Ara s´exposa al públic per a al·legacions i reclamacions, per un termini de vint dies, a contar desde demà dijous, indicant-se que el projecte podrà ser examinat en l´Àrea de Mig Ambient de la Diputació Provincial d´Alacant.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -8-

20100421205124-image0-47.jpg

Arribe ja a la fotografia antiga nº 8. Buscant-ne d´inèdites per que no estiguen massa vistes o hagen estat molt publicades, com l´anterior de la Plaça Nova, he trobat aquesta que de segur us agradarà: 

FALLERS I FALLERES A GATA, SOLS PER UN ANY

(PER A FER-LA GRAN I MIRAR-LA AMB MÉS DETENIMENT, PUNXEU ACÍ)

Van fer una falla a la Plaça del Vicari. Com vegeu nombrosos festers i festeres vestides de falleres. Inusual per aquest poble, però ja no es va tornar a repetir. Darrere de tots els festers està el monument que tenia que cremar-se. Al fons podeu veure el "Carrer del piló" (inici del carrer Doctor Gómez Ferrer), estret, abans de que s´aixamplara. Llàstima que encara no puga ampliar-la per no haver estudiat la tècnica. Podríeu reconéixer molts dels festers. Sols per posar-vos un exemple: si mireu de cara la foto, la primera fallera sentada a l´esquerra es Donya Tonica, la mestra. Si mireu ara a la dreta, el xic plantat al costat de l´última fallera és Don Francisco Costa, que fou després director del col·legi. Al centre de la foto també podeu reconéixer a Pepito la tenda i al germà de Don Francisco, Eduardo. Els primers xics plantats a primera fila, des d´esquerra a dreta són els germans Feliu, Vicente (pare de Dora) i Vicente (mon pare). A que si que aneu vegent caretes que us són familiars...

  

 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -9-

20100422221218-carre1.jpg

A punt d´alcançar la decena de fotografies antigues, estic, de moment, complint el què m´havia proposat en principi: "Una foto cada dia". Si voleu parlar d´aquesta foto o de les anteriors sols teniu que fer el comentari clicant baix de la fotografia on posa "comentar". Gràcies.

La fotografia de hui és:

LA CARRETERA GENERAL ENTRE ELS ANYS 50 I 60 -SEGLE XX-:

L´estampa no deixa de ser curiosa.  No hi passaven molts de cotxes i sí que n´hi ha un estacionat davant del Bar Casablanca abans, hui el supermercat. Enfront caminen una mare i la filla. Observeu la fàbrica de Pepe el Banc, com tenia els objectes de vímet al carrer. Així comença el turisme a Gata. Mireu l´al·lineació de les cases. El arbre de la caserna de la Guàrdia Civil també es pot apreciar i a primera línia l´entrada a la plaça. El paviment de la carretera era encara d´adoquí.

  



DIUMENGE 25, CONFERÈNCIA SOBRE EL MÚSIC COM ACTOR

20100423144215-bandapontcarrosses.jpg

El proper diumenge 25, despusdemà, tindrà lloc a les 16 hores la conferència-taller "El músic com actor". Anirà a carrèc del Grup Instrumental de Gata de Gorgos, amb el recolzament i suport de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos. En aquest taller es tractaran aspectes com la tensió nerviosa d’un músic a l’escenari, l’expressió escènica, l’expressió corporal i lingüística,... A més, també es parlarà de la impressió que donem nosaltres com a músics a l’espectador dalt de l’escenari, així com recursos i eines per millorar aquesta impressió. El curs estarà impartit per Cesar Antonio García Marco qui estudia piano als Conservatoris de Sevilla i València. A més, ha desenvolupat cursos de perfeccionament des de direcció instrumental fins a pedagogia musical. Estudia Composició al Conservatori de València, es professor de piano en el Conservatori Professional de Llíria i forma part de la comissió encarregada de desenvolupar l’assignatura "Creativitat i Música" de la Conselleria d’Educació.

Fotografia: Els músics són autors i còmics en cadascuna de les actuacions de carrosses que ixen. Ací per dalt del pont d´Alcolaies disfressats com ja es habitual.

Font i Més informació:
http://grupinstrumentalgatadegorgos.blogspot.com/
grupinstrumentalgata@gmail.com



APROVACIÓ DEFINITIVA EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS 2/2010 (BOP)

Un nou anunci al Butlletí Oficial de la Província relacionat amg GATA. Hui divendres 23 d´abril publica el BOP nº 75 el següent edicte:

En compliment de l´article 169.1 per remissió del 177.2 del real Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s´aprova el Text Refundit de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, al no haver-se presentat al·legacions durant el termini d´exposició al públic, ha quedat automàticament elevat a definitiu l´Acord plenari de l´aprovacio inicial de l´Ajuntament de Gata de Gorgos, adoptat en data 15 de març de 2010, sobre l´expedient de modificació de crèdits número 2/2010 del Pressupost en vigor en la modalitat de crèdit extraordinari i suplement de crèdit, finançat amb càrrec a baixes de crèdits d´altres aplicacions, que es fa públic resumit per capítols:

PRESSUPOST DE DESPESES:

CAPÍTOL      DESCRIPCIÓ             CONSIGN. INICIAL  CONSIGN. DEFIN.

    II      DESPESES BÉNS CTES/SERV.  2.080.769,15 €     2.092.769,15 €

    IV    TRANSFERÈNCIES CORRENTS    457.892,57 €        445.892,57 €



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -10-

20100423215559-placa111.jpg

Arribe a la desena de fotografies antigues del poble de Gata. Seguim descobrint costums, tradicions, festes, el poble d´abans, de no faça massa anys. Hui la fotografia ens transporta molt a prop del lloc on estava presa l´anterior, la nº 9. Es tracta de la

PLAÇA DEL MERCAT, ARA PLAÇA NOVA (Anys 40 del segle XX)

Si l´altre dia la fotografia de la plaça estava tota engalanada amb banderes, ací encara no era la Plaça 18 de Julio sinó la Plaça del Mercat. Observeu els pòrxens i les taules per al peix. Observeu també el carro amb el matxo i al fons la caseta on es venia el diari de València. Els arbres com veieu eren distints a les palmeres que estan ara plantades a la plaça. La fotografia simbolitza tota una època, quan es va obrir aquesta plaça i van deixar de ser patis i sequers per convertir-se en el centre del poble. 



AQUESTA NIT, ELECCIÓ DE PARELLES DELS FESTERS

Aquesta nit és l´escollida per la Comissió de Festes 2010 per tal de fer l´elecció de les parelles de festeres i festers que lluiran i animaran la festa, quan arribe a finals de juliol i fins el sis d´agost. Les festes patronals comencen a prendre forma i la Comissió accelera la tasca de lligar tots els caps. El sopar d´elecció es farà al Restaurant Canor de Teulada, com ja es habitual. Fins allí acudiran pares i familiars dels festers, que tindran la nit de la posada de llarg, com es sol dir.

Per altra banda, la vetlada de l´1 de maig, Festa del Treball, serà per als altres protagonistes, els festerets infantils. Al Centre Social es farà un sopar amb la mateixa finalitat: formar les parelletes de quintetes i quintets menuts. 



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -11-

20100424200415-llavador.png

La fotografia antiga de hui dissabte és

L´ANTIC LLAVADOR DEL RAVAL

Si recordeu va ser enderrocat el llavador que estava al final del carrer de les Parres o carrer Parres. Allí anaven abans les mestresses de casa a llavar la bugada. L´aigua sempre estava disposta i elles portaven el sabonet i després podien emportar-se la roba a casa. Rentaven allí la roba perquè no hi havia llavadores elèctriques que feren eixe paper. Quan s´en anaven a la caseta, ho feien al safareig de baix del riu-rau, lloc pegat al pou, que servia per al mateix fi.

Actualment el lloc on estava el llavador dona entrada al Parc del Raval per aquesta part del barri.

Podeu veure la fotografia del lloc sense el llavador, a punt de començar les obres del Parc, si cliqueu ací 1



EL MISSIONER GATER FARÀ UNA ERMITA A PERÚ DEDICADA AL PATRÓ DE GATA

20100425184137-copia-de-vfontcara.jpg

El missioner gater VICENT FONT I PEDRO ha decidit edificar una ermita a un lloc de les muntanyes del Perú i dedicar-la al patró de Gata, el Santíssim Crist de Gata. Des d´aquelles terres llunyanes ha demanat, i així ho ha donat a conéixer el rector de la parròquia de Gata En Santiago Bohigues, que tots els que vulguen fer donatius per a la construcció poden col·laborar. Ja s´han posat en marxa les associacions de Càritas Parroquial, el Moviment Júnior i la confraria del Santíssim Crist per tal de contribuir a la iniciativa del sacerdot gater.

Dos notícies més tenim del rector gater. Primera, podeu veure un vídeo a youtube de la seua primera missa al departament o poble de Profan-Santa Rosa. Té 6 minuts i 35 segons de duració i aquesta serà, possiblement, la nova ermita que vulga dedicar al Santíssim Crist. Us deixe l´adreça per tal de copiar-la per si voleu veure al nostre paisà.

http://www.youtube.com/watch?v=91X25sz9LZc

Per altra banda, dijous 29 d´abril a les 22 hores hi haurem d´estar atents tots els gaters, perquè la televisió valenciana Canal 9 TVV emetrà dins del programa de "Valencians pel món" uns segonets en els quals eixirà Vicent Font.



GRAN ACOLLIDA A LA FIRA DEL LLIBRE

20100425212022-dsc07105.jpg

La Fira del Llibre s´ha fet a la Plaça Nova hui diumenge. Ha estat una jornada dedicada als llibres, al teatre, als jocs i als tallers. Hi ha organitzat el dia l´AMPA del col·legi "Santíssim Crist", amb la col·laboració de l´Ajuntament. Hi han participat dues llibreries del poble, la Colla de dolçainers i tabaleters local, una contacontes i el duet de teatre "Rodamóns", també del poble. Tallers, jocs, animació infantil, castell inflable i més cosetes.

Us deixe dues fotografies més d´aquesta jornada. Cliqueu ací: 12.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -12-

20100425225701-neu.png

Arribe ja a la dotzena de fotografies antigues. En aquests dies he anat pujat fotografies. Algunes més antigues que altres, amb més o menys comentaris, però amb la idea de mirar un poc cap a darrere. Hui diumenge la fotografia és

NEU A GATA I AL MONTGO (1983)

 És la nevada del "Darrer dissabte" que va coincidir amb el 12 de febrer de 1983. No serà l´única instantània que portaré al blog d´aquests dies tan recordats. La fotografia està presa el dia 13, Darrer diumenge, des del terrat de ma casa del Carrer Signes. Jo mateig vaig fer aquesta foto, en la qual es poden veure terrats i teulades nevades i al fons, i que bonic, el Montgó tot nevat. 



CURS DE FOTOGRAFIA, A CÀRREC DE JOSÉ B. RUÍZ

20100426151117-cursetfotogata.jpg

El fotògraf alacantí José B. Ruiz ha impartit este cap de setmana passat un curs de fotografia a Gata.  Ruiz és actualment el fotògraf espanyol més premiat en els concursos internacionals de natura i és autor de catorze llibres sobre esta temàtica.

36 alumnes procedents de la Marina Alta i de tota la geografia espanyola van poder participar en  les sessions formatives que es van impartir en la sala de plenaris de l’Ajuntament i a l’aire lliure durant dissabte i diumenge.

Tant l’organització del curs, que va estar a càrrec del Fotoclub Forat de Gata com la Regidoria de Cultura han manifestat la seua satisfacció per la bona acollida del curs i confien poder repetir l’experiència pròximament.

FOTOGRAFIA I TEXT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata 

 



DES DE L´1 DE MAIG NOVA SECCIÓ: ALLÒ QUE VA SER NOTÍCIA A GATA

Amb la finalitat d´anar renovant el blog i portant-vos diverses seccions, per a què OPINEU i comenteu les notícies, des de l´1 de maig hi haurà una nova secció. Donat que fa 23 anys que col·labore amb els diversos mitjans de comunicació escrits de la comarca (Información, Canfali i Las Provincias-La Marina), cada dia o quan es faça data exacta de la notícia eixirà la secció: "Allò que va ser notícia a Gata". Hi ho faré mirant la vista arrere 20 anys, es a dir 1990; 15 anys, es a dir 1995; 10 anys, es a dir 2000 i 5 anys, es a dir 2005. Espere que us agrade recordar...



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -13-

20100426204504-color.jpg

Cada dia una foto antiga. Així ho vaig dir i, de moment, ahí està per veure´s. Hui dilluns porte al blog la fotografia que té unes quantes dècades i ja és història.

VISTA DEL BARRANQUET, L´ESGLÉSIA I PENYÓ DES DEL RIU (Anys 80 del segle XX)

El canvi d´aquesta estampa la tenim en la part esquerra de la fotografia. Allò que eren els corrals i patis i baixaves cap al riu ara ha canviat de fisonomia. El conegut barranquet encara s´endevinava. No s´hi havia començat a construir el Centre Social Integrat. A més algunes de les cases del carrer Penyó ja no estan així i han estat transformades totalment. A la fotografia ja estava elevat el campanar, per tant correspon als anys 80.



LA BANDA FA, DISSABTE 1 DE MAIG, EL MIG ANY DE SANTA CECÍLIA, PER PRIMERA VEGADA

20100427212308-copia-de-dsc06764.jpg

La benvolguda banda de la Unió Musical de Gata, primera associació cultural del poble pel nombre de socis i activitat i moviment que té, serà protagonista aquest cap de setmana. Facilitat pel blog de la banda, ens informen que la festa del MIG ANY DE SANTA CECÍLIA serà cel·lebrat per primera vegada al poble. Serà dissabte 1 de maig i per això encara que hui és dimarts passe el programa, segons ve al blog de la banda, que aprofite per dir-vos que podeu clicar a la columna de la dreta i obrir-lo.

Diu textualment al blog:

"Ací us deixem la programació què ens ha enviat la Junta Directiva de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos per al pròxim dissabte 1 de maig":

MIG ANY DE SANTA CECÍLIA

DISSABTE 01 DE MAIG DEL 2010


- 14.00h.: Dinar de germanor dels músics i directius de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos en el Casal de la Música del municipi. Aquest dinar serà de "sobaquillo", és a dir, cada músic portarà el seu entrepà (o qualsevol altre aliment) mentre l’aperitiu i la beguda correrà a càrrec de l’associació musical.

- 19.30h.: Cercavila de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos pels carrers de Gata de Gorgos amenitzant l’esdeveniment arreu del municipi.

- 22.00h.: Sopar a la zona d’estacionament del Poliesportiu municipal de Gata de Gorgos.

- 23.30h.: Gran i espectacular discomòbil i festa HOUSE DISTORSION per totes aquelles persones què s’acosten al pàrking del Poliesportiu municipal de Gata. Hi haurà servei de barra i una festa sense precedents.

Vos esperem a tots per gaudir d’una magnífica festa de la mà de la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos, en la celebració del seu 140è aniversari.

Perquè eixa és una altra, enguany es cel·lebra el 140 aniversari de la fundació de la banda, una banda més que centenària.

Teniu a la fotografia un moment del concert de la banda a la Setmana de Passió d´enguany fet a l´església.



GATERS AL CIRCUIT COMARCAL MARINA ALTA

Si la setmana passada anunciava la bona actuació del nostre paisà VICENT MAS LEYDA ara torna a ser notícia, ja que va resultar guanyador de la prova reina de la VIII Cursa Popular "Vila de Teulada" dissabte dia 24. Recorde que Mas milita al Club Dianium amb la categoria sénior. La carrera de Teulada estava organitzada pel Club d´Atletisme "Corremundos Teulada-Moraira" i la regidoria d´Esports de l´Ajuntament. Vicent Mas va recorrer els 11 kilòmetres amb un temps de 37 minuts i 43 segons, seguit del benidormí Juan Antonio Fernández.

A més de Vicent, altra vegada el corredor benjamí masculí MATÍAS SALVÁ SEPÚLVEDA, del Club d´Atletisme de Gata va ser el primer de la prova amb un temps de 2 minuts i 45 segons.

La fotografia i la informació és del Gabinet de premsa de l´Ajuntament de Teulada.



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -14-

20100427222207-ccf26042010-00000.jpg

La fotografia de hui dimarts és especial. Per a mi és inèdita i això diu molt del què me l´ha facilitada. Vull agrair a Teresa Oliver (Teresa Bernat) i al seu fill i gran amic meu Bernat per haver-me passat la foto. Sense dubtar-ho un moment he decidit que aquesta fotografia era la de hui. Es tracta de la

BENDICIÓ DE LA BANDERA D´ACCIÓ CATÒLICA (entre 1943 i 1944)

Agraïsc als propietaris de la fotografia el detall d´enumerar una per una les xiques que a la fotografia es veuen. Tal com ho va dir Teresa Bernat ho dic jo:
Carmen de Carrano, María al Banc, Pepica Argudo, Teresa al Manyà, una xica que era mudeta del carrer Moreres, María i Vicentica nebodes del Sr. Rector N´Alejo Sendra, Consuelo de la Sra. Asunción, Pepica dona de Nofre al Pato, Tonica la que se’n va anar de monja a Oriola,  Pepica Senent que se’n va anar de missionera a Bolivia, Rosario "Perot", Rosa al Roig casada amb Francisco al Banc, Teresa Bernat -la propietària de la foto-, Carmen Senent, Pilar, germana d´Amparo la perruquera, María les Caneles, Rosa del Cor de Jesús i Pepita la Melillana.

La foto està presa al pati de casa el tio Jaume el Banc i com vegeu està la bandera que llueix recen estrenada al mig de totes elles.


FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -15-

20100428225336-font.jpg

Hui dimecres, porte a la secció de fotografies antigues una instantània a color dels anys 90. Recorden:

LA FONT DEL RIU FETA FONT

A la fotografia es pot veure la Font del Riu que va construir Kiko, tristement desaparegut. Feia de mija rotonda, allò que es diu raqueta, entre la carretera nacional i el carrer Lepanto, perquè encara no estava construit ni es sabia que anava allí el nou pont urbà.



BEQUES DE MATEMÀTIQUES PER A DOS ALUMNES DE L´IES

20100429213300-becats.jpg

La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Gata, que dirigeix Maite Signes, va lliurar les beques a dos joves estudiants de Gata, Elena Pons Salvador i Andrés Bertomeu Pedrós, què han sigut seleccionats per al seu ingrés en l’Escola de Matemàtiques de Dénia.L’Escola de Matemàtiques de Dénia és una organització dedicada al estímul de talent matemàtic d’estudiants de 12 a 14 anys. Està patrocinada per la UNED i subvencionada per la fundació Gavilá Ferrer, amb la col·laboració dels ajuntament de Gata de Gorgos, Benissa i Xàbia. En total, se seleccionen 20 alumnes de la comarca que realitzen activitats matemàtiques cada dijous per la vesprada durant dos cursos acadèmics en la seu de la Fundació Gavilà Ferrer de Dénia. La intenció és desenvolupar les aptituds d’estos joves a través de la resolució de problemes, anàlisis de jocs i desenvolupament de projectes en un ambient relaxat sense la pressió del compliment d’un currículum oficial.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa Ajuntament Gata.



EL 8 DE MAIG, COMENÇA NIT NOVA PER A JOVES DEL POBLE

Una nova experiència i una programació novedosa. Les regidories de Joventut i Educació organitzen una Nit Nova per a joves, que tindrà distints blocs. Les regidories de Joventut i Educació de l’Ajuntament de Gata, amb la coordinació del centre de psicologia Sem, han organitzat Nit Nova, una campanya d’oci nocturn per a joves. La campanya ha estat presentada hui per els regidors Luís Crespo i Maite Signes i per les coordinadores Sefa Mulet i María José Palacio.Luís Crespo ha explicat que es tracta d’un idea innovadora que s’emmarca dins la prevenció de les drogodependències. A través de tallers i activitats d’oci per a joves es pretén demostrar que és possible "divertir-se d’una altra manera".Sefa Mulet ha destacat que és una activitat pionera a la comarca de prevenció des de l’oci, "gaudint de la nit". A més ha volgut deixar clar que totes les accions tenen una intenció pedagògica.

Per la seua part, María José Palacio ha explicat el programa d’actes que es desenvoluparà en dos blocs: a les 18 hores, tallers de maquillatge, graffitis, tatuatges de henna i més, per a joves de 13 a 18 anys i a partir de les 23:30, per als majors de 18 anys. El circuit s’inaugurarà dissabte 8 de maig a les 23:30 hores amb una batucada que eixirà des de la Plaça de l’església fins a Ca Blai on s’impartirà un taller per a lligar. Dissabte 22 de maig, al Kiros, es farà un espectacle de Street Dance i Hip Hop. Dissabte 12 de juny hi haurà Teatre en viu a Ca Patrick. I finalment, dissabte 17 de juliol, es tancarà la campanya amb música i una demostració de Cocktail Free.

Maite Signes ha conclòs convidant a tots els joves de la localitat a participar en totes les activitats programades.

FONT: Text del gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.



VORA 50 RESIDENTS EUROPEUS DE GATA, D´EXCURSIÓ

20100429213121-resi.jpg

Un grup de 50 residents europeus de Gata van participar, dilluns 26 d’abril, en les rutes enològiques "Camins del Vi", organitzades per la Diputació d’Alacant. El grup va visitar la bodega de Vins del Comtat on, a més de la visita a les instal·lacions, van participar en un tast de vins. En acabar van realitzar una ruta turística per l’entorn. L’activitat està organitzada per l’Àrea de Residents Europeus de Diputació d’Alacant per a promoure la integració dels residents europeus a través de una sèrie de rutes a diverses bodegues, amb la finalitat què coneguen la cultura vinícola de la província.

FONT: Text i foto, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata

 

 



COMENÇA A PRENDRE FORMA L´ERMITA DEL PERÚ, AL CÀRREC DE VICENT FONT

20100429205848-font1.jpg

La fotografia i les que podeu clicar al peu, a cada numeret, mostra com va prenent forma l´ermita que portarà el nom de Santíssim Crist del Calvari, que ara està al càrrec el nostre paisà el rector missioner Vicent Font. És molt interessant veure la tasca que porta a terme allà al Perú Font. Recordeu que hui dijous tindrà uns segons o un minutet a Canal 9 TVV, dins del programa "Valencians pel món". Segur que Vicent parlarà d´aquest projecte i d´altres d´allà al Perú. El poble on està construint-se l´ermita, que com vegeu són tot casetes de madera amb molta sorra baix, es diu Profam. Totes les fotografies han estat remeses per Vicent Font a la gent gatera.

Però Vicent Font, des del Perú ens amplia la informació i ens parla d´aquest "pueblo joven" que s'està formant ara. Què és un "pueblo joven"?. És allò que en Brasil s'anomenen "favelas". Son grup de persones, en aquest cas unes 1.200 famílies, que s'uneixen i per sorpresa ocupen uns terrenys que són de l'Estat. Quan la polícia ve a enterar-se ja hi ha unes 5.000 persones vivint o malvivint, i com hi ha xiquets i dones ja no els poden tirar. Si aguanten uns tres o quatre anys, ja els posen llum i els donen el títol de "poblador", i amb això ja poden demanar el títol de propietat al cap d´uns anys més. PROFAN es va envair l'any passat i jo em vaig enterar en Nadal, diu Font. En febrer, pel Dimecres de Cendra vaig començar a celebrar missa en un descampat i ara ja hem conseguit tindre una "xaboleta".

Per veure més fotografies cliqueu ací: 1, 2 i 3.



L´OMA (ORQUESTRA DE LA MARINA ALTA) ACTUA DISSABTE 1 DE MAIG A L´ESGLÉSIA

20100429212203-oma.jpg

Dissabte 1 de maig, Festa del Treball, Gata podrà gaudir de l´actuació de l´OMA (Orquestra de la Marina Alta), de la qual és el seu director Francesc Estévez. El concert serà a partir de les 20.30 hores, a l´església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata i està patrocinat per la regidoria de Cultura de l´Ajuntament de Gata. L´OMA la fundà el director Estévez d´Ondara en 1998. És el director titular i amb l´OMA realitza actuacions a la Comunitat Valenciana. A la sombra de l´OMA també fundà la JOMA (Jove Orquestra de la Marina Alta).



FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -16-

20100429233214-parc.jpg

Hui dijous porte una foto feta molt a prop de la d´ahir. Malgrat a ser 28 anys els que té la instantània ja és completament història. Porte al blog

LA INAUGURACIÓ DEL PARC INFANTIL A L´ANTIC SOLAR DEL CEMENTERI PARROQUIAL (Juny, 1982)

Era la segona temporada de les festes de La Font del Riu. Novembre de 1981 hi havien fet festa a Santa Cecília, però la inauguració va ser per Sant Joan de l´any següent, quan ja apreta més la calor. A la fotografia de Pons es veu la banda de música de la Unió Musical de Gata. Està esperant als festers amb banda i tot; a les autoritats, presidides aleshores per l´alcalde Eduardo Adolfo Mulet Salvá i a la regina de les festes 1981, Amparo Coloma Orts que tallaria la cinta. Però mai més es va utilitzar el parc. Un parc que va resultar tabú, pel lloc on havia estat el cementeri parroquial, construit a finals del segle XIX i clausurat uns cent anys més tard, i perquè els xiquets no creuaven la via del tren. I així continua el solar. Abandonat, trist i perdut...

FOTO: PONS.



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris