Blogia

CRONISTA DE GATA DE GORGOS

Chollo del día - Gorra Adidas 9,99 € 15 € -33%

ACABEN HUI LES FESTES DE GATA DEDICADES A SANT MIQUEL, CAP D'ALTAR. La Comissió 2023 dona pas a la del 2024

ACABEN HUI LES FESTES DE GATA DEDICADES A SANT MIQUEL, CAP D'ALTAR. La Comissió 2023 dona pas a la del 2024

Amb la despertà aquest matí i la mascletà nocturna pendent d’aquesta nit a les 23:30 hores van acabant-se les últimes jornades de la Comissió 2023, que ha portat al llarg d’un any el pes de l’organització d’events i sobre tot les festes patronals de juliol-agost.

Aquestes festes de Sant Miquel Arcángel començaven dijous i acaben hui dissabte amb un temps espectacular, d’estiu, de vertader "estiuet de Snt Miquel" i més.

Alguns dels actes més destacats. Dijous el sopar benèfic de Càritas Gata pro-daminificats del terratremol del Marroc. Nombroses persones van omplir la Plaça de l’Església. Actuacions musicals del Cor Gospel de CODA i altres. Ahir, festa local, destacar la missa solemne i processó amb l’assistència de festers i festeres, tant infantils com majors. Per la nit, l’orquestra Mondragón va fer cantar les seues conegudes cançons a tots els assistents a l’espectacle. 

Aquest matí, la Comissió 2023 ha fet la despertà. S’han jugat les últimes eliminatòries del truc i aquesta vesprada han fet teatre pels menuts. A les 18:30 una altra espectacular actuació, la Muixeranga de la Marina Alta ha fet un taller i exhibició, patrocinat pe l’associació de veïns i veïnes Gata de Gorgos. Encara aquesta nit, com deia al principi, gran mascletada nocturna a les 23:30 hores i a la mitja nit l’orquestra Tokyo-Band. 

FONT: Comissió 2023, Emilio Signes, Cronista.

HUI ÉS LA FESTIVITAT DE SANT MIQUEL, PATRÓ CAP D'ALTAR DE L'ESGLÉSIA DE GATA (es compleixen 450 anys)

HUI ÉS LA FESTIVITAT DE SANT MIQUEL, PATRÓ CAP D'ALTAR DE L'ESGLÉSIA DE GATA (es compleixen 450 anys)

La festa local de Gata de Gorgos ve marcada perquè hui és la festivitat de Sant Miquel Arcàngel, patró cap d’altar de l’església parroquial. La nostra església té 450 anys.

Tres dades marquen l´inici de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. En 1573, Gata es desmembra de Dénia i és Vicaria independent. En 1574, per mitjà del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, a la Vicaria de Gata se li dóna  la categoria de “Curato” i és d’ascens de primera. En 1582, es beneïda l’església parroquial, pel primer rector “párroco” Mossen Antich Ferrer. S’ignora la data de possessió d’aquest rector. És el primer que es feia menció en el Llibre de les Visites Pastorals girades a aquesta parròquia. Es desconeix s´hi hi va haver rectors anteriors a ell. El que si hi va haver foren vicaris al front d´aquesta, des de 1573. Mossen Antich Ferrer estava al front de la parròquia en 1578, però residia a Xàbia. Fou rector d´esta parròquia amb llicència del arquebisbe de la diòcesis, En Joan de Ribera, hui ja declarat sant. En juliol de 1582 va beneir l´església parroquial. Va regir els destins parroquials de Gata fins 1591.

Tenim constància que fa 443 anys en la segona visita pastoral al lloc de Gata, l’11 de febrer de 1580, el Visitador General del Patriarca Sant Joan de Ribera, Miguel de Spinoza, i sent aquestes terres del noble senyor Don Gaspar d’Ixer i de vuitanta casas de cristians nous "...visitó la iglesia de dicho lugar (que es una capilla que està en la casa del Señor, que tiene la invocación de San Miguel, el cual fue hallado muy pobre de vestimentas. Hallo por rector de dicha iglesia el Rvdo. mossen Antich Ferrer presbítero Residente en la villa de Xabea el qual posee dicha Rectoria"

Per la història, pels nostres avatpassats i per la devoció que li professem dignifiquem com cal al nostre patró i fem-li lloança, sense perdre els nostres arrels com a parròquia. 

DE LA GRAN A LA MENUDA, IMATGE DE SANT MIQUEL

Des de fa més de quatre segles la parròquia de Gata està dedicada a aquest arcàngel, a Sant Miquel i tots tenen eixa figura del "Qui com Déu" xafant la figura del dimoni amb l’espada con a referent. Sant Miquel i Sant Antoni són els dos únics sants que tenen imatges menudes a la parròquia. El titular té la gran figura que presideix l’altar major, el sant de gener la d’un altar i la de la placeta, del veïnat.

Ara es podrien recordar els primers anys que van fer el sant major i quan van intentar fer la processó resultant un mal de cap perquè tocava tots els fils dels carrers. També es podria recordar el gest tan solidari i humà que van fer els treballadors de la Cooperativa de Sant Miquel que van oferir la imatge de Sant Miquel, "el santmiquelet" que diuen a la parròquia. La imatge del Sant Miquel al "carrer tombat" que se li deia a l’actual carrer Sant Miquel és ja història.

ACTES OFICIALS DEL DIA DE LA FESTA

Hui és la festa local. No hi ha escola. Hi haurà actes oficials. A les 18:30 hi ha concentració de festers i festeres, comissió i autoritats. A més de la missa de la vespra, ahir, hui a les 9 s’ha celebrat una missa i la missa solemne, cantada per la Rondalla d’Amics del Tercer Món, serà a les 19 hores. A continuació, serà la processó. Després es dispararà un castell de focs artificials.

ACTES LÚDICS, PILOTA I MÚSICA (ORQUESTRA MONDRAGÓN)

Per altra banda, la comissió 2024 prepararà a partir de les 13:00 hores "bous a banda" amb "Rumbados", es dinarà paella i haurà barra. A les 19:30 hores, actuació del grup "Oxígen" i el DJGari.

A nivell esportiu, hi haurà dos partides al Trinquet de Gata, una de raspall i l’altra d’escala i corda. A la mitjanit actuarà la coneguda i afamada orquestra "Mondragón". Serà a l’antic camp de futbol, parc Enric Valor.

FELICITACIONS:

 Que totes les veïnes i veïns passeu un bon dia festiu de Sant Miquel i aprofitar des del blog la meua felicitació a tots els que ens diguem i es diuen MIGUEL o millor amb valencià MIQUEL, així com RAFAEL i GABRIEL. Que Sant Miquel ens protegixca a tot el veïnat de Gata.

UN VÍDEO D'IMATGES RECORDA LA MISSA FUNERAL DEL METGE I EX-REGIDOR MATIES MONFORT MONFORT (DEP)

(ENLLAÇ AL VÍDEO: MATIES MONFORT I MONFORT: 30/08/1950 a 24/09/2023): https://www.youtube.com/watch?v=FD8tYdL7LdM)

Vull compartir el vídeo ple de ternura, de records, del comiat de Maties Monfort Monfort, fa dos dies. La missa funeral a l’església  parroquial de Gata de Gorgos i al so de la muixeranga que va acabar amb aplaudiments i amb el Cor Serrillàs cantant a la missa, ja que ell formava part. Paco Moncho va saber plasmar el sentir de la família, amics, veïnat. El seu bon amic, el sacerdot Vicente Berenguer Llopis oferint-li unes paraules a l’homilia, paraules sentindes de la bibliotecària Vicen Mulet recordant al Club de Lectura del que també formava part. De l’amic i company, alcalde de Gata, Josep Francesc Signes Costa.

Ara caldrà perpetuar la seua memòria i no oblidar que Maties estava amb tots i en tot. Adéu trist a un home bó. Descansa en pau, Maties.

El vídeo pujat a youtube per paco Moncho diu: "Un malaït 24 de setembre de 2023, el cor li va fallar al nostre benvolgut amic Maties Monfort i Monfort. Va morir fent el que més li agradava: senderisme. Eixe traicioner matí, Maties, com tots els diumenges, va eixir amb el Grup Espeleològic Gatense, esta vegada, a pujar el Montgó. I allí, el nostre pare el Montgó ens el va reclamar i se’l va quedar per sempre. No ens va quedar més remei que acomiadar-nos d’ell el dimarts 26 de setempre, a les 18h. a l’Esglèsia de Gata. Familars, amics i coneguts estem plens de tristesa i congoixa. Sols ens queden els seus record i el seu somriure etern."

FONT: Captura de pantalla del vídeo pujat a youtube per Paco Moncho.

GATA CELEBRA LES FESTES A SANT MIQUEL, PATRÓ CAP D'ALTAR, DEL 28 AL 30: Sopars, baret, muixeranga, orquestra Mondragón, missa i processó

GATA CELEBRA LES FESTES A SANT MIQUEL, PATRÓ CAP D'ALTAR, DEL 28 AL 30: Sopars, baret, muixeranga, orquestra Mondragón, missa i processó

El poble de Gata fa festes per Sant Miquel. Una variada programació, en la que la Comissió de Festes 2023 prepara alguns actes paral·lels, per a tots els gusts. Igual que la Comissió de Festes 2024 que ja arranca motors per a recaptar fons per al juliol-agost de 2024. També Càritas, la parròquia al festejar al cap d’altar sant Miquel. En definitiva, tres dies per a gaudir de les festes de Sant Miquel a Gata 2023.

Pel que fa a la comissió 2024 amb barra i baret hui ja hi ha tardeo amb servei de barra i sopar.

També hui, vespra de Sant Miquel, Càritas Gata organitza com cada dia el "Sopar solidari" el que diuen "de la fam". En aquest cas serà pro-Marroc, després del terratremol patit allà. Cantarà el cor Gospel de CODA.

Demà, dia de Sant Miquel, la parròquia prepara la missa de les 9 dle matí i la major de les 19:30 hores, seguida de processó i castell de focs artificials. Per altra banda, la comissió 24 prepararà a partir de les 13:00 hores "bous a banda" amb "Rumbados", dinar de paella i barra. A les 19:30 hores, actuació del grup "Oxígen" i el DJGari.

També demà dia de Sant Miquel, festa local a Gata, hi haurà dos partides al Trinquet de Gata, una de raspall i l’altra d’escala i corda. A la mitjanti de demà actuarà la coneguda i afamada orquestra "Mondragón". Serà a l’antic camp de futbol, parc Enric Valor.

Dissabte 30, la Comissió 2023 farà despertà. Les últimes eliminatòries del truc seran a partir de les 12:30 i a les 18:30 una altra espectacular actuació, la Muixeranga de la Marina Alta farà un taller i exhibició. Patrocina l’associació de veïns i veïnes Gata de Gorgos. Encara per la nit, gran mascletada nocturna a les 23:30 hores i a la mitja nit l’orquestra Tokyo-Band. 

   

ENS HA DEIXAT MATIES MONFORT MONFORT, GINECÒLEG I EXREGIDOR DE GATA. Ha mort d'infart, pujant el Montgó. Ultimava un llibre sobre el mestre Mulet, del que va adquirir la casa on va viure. Descanse en pau l'amic Maties

ENS HA DEIXAT MATIES MONFORT MONFORT, GINECÒLEG I EXREGIDOR DE GATA. Ha mort d'infart, pujant el Montgó. Ultimava un llibre sobre el mestre Mulet, del que va adquirir la casa on va viure. Descanse en pau l'amic Maties

La vida d’un poble segueix forjant-se de grans colps que marquen el devenir de la seua història. Gata no escapa a eixa característica. Aquest matí, pujant el Montgó en una de les tantes rutes naturals que a ell li agradava fer, el ginecòleg jubilat i exregidor de l’Ajuntament de Gata, MATIES MONFORT MONFORT, ha patit un infart i res s’ha pogut fer per la seua vida. Ens ha deixat Maties i amb ell s’en van molts projectes que tenia, com el llibre biogràfic que ultimava sobre el mestre Don José Mulet Borrell, del qual havia adquirit la que va ser casa del "Mestre Borrell" a la carretera.

A més, li agradava eixir i fer caminates pel terme amb el grup d’amics. Dijous mateix el vaig saludar a primeres hores del matí que anava a fer "el passeig matutí com em va comentar. Sempre al costat de la cultura, formava part de la Coral Serrillàs. A nivell personal i anecdòtic, era un gran tertulià. 

A nivell polític va començar molt prompte la seua trajectòria de regidor a l’Ajuntament de Gata de Gorgos, primer amb el Bloc Nacionalista Valencià, ara Compromís. Va formar part, inclús, d’anteriors equips del govern municipal. Entrava en la corporació municipal en el període 2003-2007 estant d’alcalde José Diego Mulet. Va continuar a la següent legislatura 2007-2011. També del 2011 al 2015, ja amb Compromís, acabant la seua trajectòria a la corporació municipal, però continuant a les llistes electorals de Compromís.

Conegut per molta gent, a nivell sanitari, treballava fins la seua jubilació de ginecòleg a la Clínica San Carlos de Dénia.

Des del blog el meu condol al germà i germana, filles i resta de família.

CAPELLA ARDENT I MISSA FUNERAL:

La capella ardent es trobarà instal·lada al Vetlatori del costat de l’església de Gata a partir de hui dilluns 25 a les 19:30 hores. La missa funeral serà demà dimarts 26, per la vesprada, a les 18 hores a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. DESCANSE EN PAU, MATIES.

RESSÓ ALS DIARIS DIGITALS, EL DILLUNS 25:

Els diaris digitals ja porten hui dilluns la informació de la sobtada mort de Matías Monfort. Podeu llegir-ho a Marina Plaza digital (que titula: Fallece el ginecólogo y exconcejal en Gata Maties Monfort". Enllaç: punxeu ací. Diari Levante-EMV (que titula: "Fallece a los 73 años Maties Monfort, histórico de Compromís en Gata y la Marina Alta". Fue concejal durante doce años y, actualmente, ejercía de consejero en la empresa municipal SolGata". Enllaç: punxeu ací) i Gatadigital ("Fallece Maties Monfort a los 73 años, histórico de Compromís en Gata y en la Marina Alta". Sufrió un infarto mientras hacía senderismo en el Montgó". Enllaç, punxeu ací).

NOMBROSES DEDICATÒRIES I RECORDS:

Amics, coneguts, companys de partit, entitats esportives, culturals, tots tenen el record per a Maties.

Us pose unes lletres del seu amic Paco Moncho, que publica ell al seu facebook:

“Al nostre amic Maties, un 24 de setembre”:
El teu somriure sempre ens captivava.
Diria que el teu somriure era el teu símbol,
La teua senya d’identitat més apreciada.
Sempre tenies un somriure per a tots i totes.
I sempre rebies un somriure de totes i tots.
Gran amic, estimat amic, amic de veritat;
erem familia, eren més que germans.
Maties!, ens has abandonat i no saps
el mal que ens has fet anante’n,
Ens has deixat amargats i desconsolats.
Però vull que sàpiga tot el món
Que els teus amics mai t’oblidarem
que sempre et recordarem.
Fins sempre, Maties, al menys,
en el nostre cor sempre viurà,
el teu somriure.
(Paco Moncho)

FONT: Fotos extretes del seu facebook. 

HISTÒRIA LOCAL, GATA: ELS INICIS FORMALS DE LES TRES ESCOLES NACIONALS D'ENSENYANÇA PRIMÀRIA DEL GRUP ESCOLAR

HISTÒRIA LOCAL, GATA: ELS INICIS FORMALS DE LES TRES ESCOLES NACIONALS D'ENSENYANÇA PRIMÀRIA DEL GRUP ESCOLAR

La història de l’ensenyament local ens transporta hui al Grup Escolar "Santíssim Crist" de Gata de Gorgos. Sabeu que va ser inaugurat el 6 d’agost de 1958, fa 65 anys, però abans es va formalitzar la creació de les tres escoles unitàries.

L’Ordre del 14 de febrer de 1958 deia que es creaven provisionalment Escoles Nacionals d’Ensenyança Primària. Es creaven, de nou, places de Mestres nacionals. En concret, per a l’Ajuntament de Gata de Gorgos es creava una unitària de xiquets, una de xiquetes i dos de pàrvuls. Així ho recollia el BOE nº 59 del 10 de març de  1958, pàgina 2.197.

Posteriorment, l’Orde del Ministerio de Educación Nacional del 13 d’octubre de 1958 s’informava del trasllat a nous locals de les Escoles Nacionals d’Ensenyança Primària. Al respecte de Gata deia el BOE nº 257 del 27 d’octubre de 1958, "Que las tres unitarias de niños y niñas del casco del Ayuntamiento de Gata de Gorgos (Alicante) se traslade al nuevo edificio escolar construido al efecto, donde funcionarán como Escuela graduada de niños y de niñas, con tres secciones cada una".

Curiosament, a la mateixa relació apareixia la partida benissera de Pedramala i deia el mateix: "Que la Escuela mixta de Pedramala, del Ayuntamiento de Benisa (Alicante), se traslade al nuevo edificio escolar construido al efecto".

FONTS: BOE, Nº 59, 10-3-1958 i nº 257, 27-10-1958. // Foto del grup escolar, on es pot veure la creu: blog Nausica de Carles Mulet.

 

MÚSICS INTEGRANTS DE CODA DE GATA S'UNEIXEN A BENIDOLEIG I XALÓ. LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA ASSISTEIX ALS ACTES (Festival de bandes de Castell de Castells. L'amfitriona tancava tota la desfilada)

MÚSICS INTEGRANTS DE CODA DE GATA S'UNEIXEN A BENIDOLEIG I XALÓ. LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA ASSISTEIX ALS ACTES (Festival de bandes de Castell de Castells. L'amfitriona tancava tota la desfilada)

Músics integrants de l'Agrupació Musical CODA de Gata també van participar als passacarrers del Festival de bandes de Castell de Castells. A l'orde d'intervenció van passar pels carrers i plaça de Castells els segons, unint-se a la banda Seguili de Benidoleig, amb els cartells de Gata de Gorgos, Xaló i Benidoleig.

Ja quasi de les últimes bandes integrants també va desfilar, com ja he nomenat al post anterior, la banda Unió Musical de Gata de Gorgos. Si recorden, a setembre de l'any passat es va viure un acte semblant a Gata, per commemorar el 140 aniversari. Les dues bandes van tindre que ajornar les dates a causa del COVID.

Les autoritats i els músics de la centenària banda "La primitiva" de Castell de Castells van tancar la desfilada, que va tindre els seus parlaments corresponents i un gran fi de festa.

 

LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA DE GORGOS PARTICIPA EN EL FESTIVAL DEL CENTENARI DE LA PRIMITIVA DE CASTELL DE CASTELLS (fotos banda Gata)

LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA DE GORGOS PARTICIPA EN EL FESTIVAL DEL CENTENARI DE LA PRIMITIVA DE CASTELL DE CASTELLS (fotos banda Gata)

Els músics de la banda Unió Musical de Gata de Gorgos van participar ahir per la vesprada i nit als actes que va organitzar la banda "La Primitiva" de Castell de Castells, que va complir cent anys el 2021, però que celebrava el festival Intercomarcal de bandes, assistint pràcticament totes les bandes de la Marina Alta.

Desde la zona del cementeri recorrien totes les bandes els peculiars carrers de Castells per arribar a la plaça de l'església on estava concentrat molt de públic, tant veïns del poble, com acompanyants dels músics. Al final del recorregut de totes les bandes i amb les autoritats locals i representants de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, la banda local va interpretar una peça als peus de l'escenari. Una gran organització. A les camises es podia llegir: "Un segle de música a Castells".

Totes les bandes i agrupacions van ser molt aplaudides, però l'amfitriona va ser ovacionada demostrant el poble el carinyo que li té a la seua banda composta d'uns 70 membres.

La nit va acabar amb sopar i xaranga al poliesportiu municipal, mostrant una vegada més la germanor i amistat de tots els músics de la Marina Alta, que participenb en aquests tipus d'events.

FONT: Fotos banda Unió Musical de Gata de Gorgos.

 

 

EL POBLE D'OLIVA I ELS SEUS GERMANS SACERDOTS S'ACOMIADEN DEL RECTOR DON JUAN LUIS ORQUÍN. Va estar a Gata de vicari de 1954 a 1969, amb Don Vicente Llopis

EL POBLE D'OLIVA I ELS SEUS GERMANS SACERDOTS S'ACOMIADEN DEL RECTOR DON JUAN LUIS ORQUÍN. Va estar a Gata de vicari de 1954 a 1969, amb Don Vicente Llopis

Divendres passat es va celebrar la missa exequial per l’ànima del rector fill d’Oliva Don Juan Luis Orquín. Familiars, veïns, el poble d’Oliva, així com els seus germans sacerdots el van acomiadar a l’església de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Oliva, amb la presidència del l’arquebisbe de València monsenyor Don Enrique Benavent. 

El rector Juan Luis Orquín naixqué a Oliva (La Safor) el 9 de decembre de l’any 1931. Fou ordenat sacerdot en 1955 i el seu primer destí com a vicari va ser la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. estava de rector Don Vicente Llopis Bertomeu. Després va partir a les missiones, concretament a Xile, on va estar ditze anys, per a tornar i estar a Benimaclet on va estar 38 anys fins la seua jubilació en 2010.

A la missa exequial va estar present el rector fill de Gata, Juan José Monfort Vallés, qui va comentar que una de les seues nebodes va parlar del ministeri de orquín i va nomenar Gata, d’on el rector i la família guardaven molt bons records. Precisament, Monfort em va facilitar les fotos tant de la portada com del facebook i del recordatorio que es va repartir a la missa.

FONTS: Fotos i informació facilitada pel rector fill de Gata, Don Juan José Monfort Vallés.

LA TORMENTA DEIXA FINS ARA QUASI 40 LITRES AQUEST MATÍ. De mitjanit a ara han caigut 38,4 l/m2 (Foto Vicent Signes)

LA TORMENTA DEIXA FINS ARA QUASI 40 LITRES AQUEST MATÍ. De mitjanit a ara han caigut 38,4 l/m2 (Foto Vicent Signes)

La tormenta que va rodant pels voltants de Gata ha deixat de la mitjanit a les primeres hores de la vesprada de hui divendres un total de 38,4 litres. Cap a les 11 ha sigut quan més ha plogut i amb més intensitat. La ploguda l’ha recollida en la finestra fotogràfica habitual de cada divendres Vicent Signes "Canya" des de la seua perruqueria, hui amb un motiu especial, el de la pluja. 

L'ajuntament de Gata de Gorgos ha informat fa una hora que a causa de l'acumulació d'aigua per les pluges d'aquest matí, s'han tancat al trànsit el pas inferior del passeig d'Alacant, el carrer Paet i s'ha tancat al públic el cementeri.  

Sols aquest mes es porten recullits 70 litres. En total a l’any, segons l’observatori de inforatge.com, un total de 310,6 litres.

FONTS: Foto Vicent Signes "Canya" / Dades metereològiques a inforatge.com.

L'AJUNTAMENT CONTRACTA DOS TREBALLADORS PER MIG DELS PROGRAMES DE FOMENT DE L'OCUPACIÓ. Són dos peons i el contracte és d'un any

L'AJUNTAMENT CONTRACTA DOS TREBALLADORS PER MIG DELS PROGRAMES DE FOMENT DE L'OCUPACIÓ. Són dos peons i el contracte és d'un any

L’Ajuntament de Gata ha contractat dos peons a través de les subvencions del programa d'incentius a la contractació de persones desocupades EXPLUS i EMPUJU 2023 de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball a través de LABORA Servei Valencià d’Ocupació. Ambós actuacions resulten susceptibles de ser finançades en un 100% per la Unió europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu Plus 2021-2027 o per qualsevol altre fons de la Unió Europea.

A través del programa EXPLUS,  s’ha contractat un peó per  a la brigada de serveis municipals durant 1 any. Aquesta subvenció , que té un import de 15.192 euros, per a la contractació temporal a jornada completa de persones desocupades d'almenys 30 anys d'edat per entitats locals de la Comunitat Valenciana ("Avalem experiència plus"), susceptible de ser finançada pel Fons Social Europeu amb càrrec al Programa Operatiu FSE 2021-2027 de la Comunitat Valenciana.

Dins el programa EMPUJU, s’ha contractat un altre peó , durant 1 any, a través d’una subvenció per un import de 15.192 euros, per a la contractació temporal a jornada completa de persones desocupades menors de 30 anys que figuren inscrites com a demandants d'ocupació en els Espais Labora de la Generalitat i com a beneficiàries en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, condicions que hauran de complir-se en el moment de la contractació, en el marc del Programa Operatiu d’ocupació juvenil del Fons Social Europeu 2021-2027 de la Comunitat Valenciana.

FONTS: Informació i foto Ajuntament de Gata.

MOR EL RECTOR FILL D'OLIVA JUAN LUÍS ORQUÍN ROIG, QUE VA ESTAR DE VICARI A GATA DE 1956 A 1960. Va ser el seu primer destí pastoral. (Foto i informació AVAN)

MOR EL RECTOR FILL D'OLIVA JUAN LUÍS ORQUÍN ROIG, QUE VA ESTAR DE VICARI A GATA DE 1956 A 1960. Va ser el seu primer destí pastoral. (Foto i informació AVAN)

El rector JUAN LUÍS ORQUÍN ROIG, que va estar de vicari a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, ha mort als 91 anys d’edat, segons s’anunciava per l’agència de notícies de l’arquesbisbat de València AVAN. El rector, natural d’Oliva, ha passat a la casa del Pare després de patir una llarga enfermetat. Estava residint a la Casa Sacerdotal Betània.

Don Juan Luis Orquín va nàixer a Oliva (La Safor) el 9 de decembre de l’any 1931. Fou ordenat sacerdot a València en 1955 i el seu primer destí pastoral va ser de vicari parroquial, desde 1956 a 1960. Estava de rector regent Don Vicente Llopis Bertomeu, que va estar de 1954 a 1969. Don Juan Luis, de Gata va marxar a les missions, concretament a Xile on va estar dotze anys, de 1960 a 1972, passant després a ser rector de la parròquia l’Assumpció de Benimaclet. Alli va ser el promotor de l’acabament de la Capella del Santíssim Crist de la Providència, remodelant-se també el Presbiteri semicircular i la mesa de l’altar.


Leer más: https://asuncionbenimaclet.webnode.es/historia/
Hace unos 20 años, aproximadamente, se termina la Capilla del Santisimo Cristo de la Providencia, remodelándose también el Presbiterio que se hace de forma semicircular, lo mismo que la mesa del altar, todo esto para orientarlo hacia las dos alas del Templo. El promotor de estas dos obras sería el párroco D. Juan Luís Orquín Roig.

Leer más: https://asuncionbenimaclet.webnode.es/historia/

Allí va estar 38 anys fins a 2010. Entre els càrrecs, va ser arxiprest de 1972 a 1982 i de 1979 a 1982 a Benimaclet i director diocesà de la Unión Apostólica del Clero de 2002 fins a 2010, anys en que es va jubilar.

Demà divendres dia 15, a les 17 hores, l’arquebisbe valencià monsenyor Don Enrique Benavent, presidirà la missa exequial a l’església de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Oliva, ciutat natal del finat. La capella ardent es troba instal·lada hui dijous de 6 a 20 hores, i demà divendres, de 10 a 13, al tanatori d’Oliva.

Descanse en Pau el rector Juan Luis Roig, que va ser vicari de Gata.

FONTS: Fotos i informació AVAN (arquebisbat de València) i blog pobledebenimaclet. 

NAIX UN PROJECTE PER CONTINUAR L'OBRA DE VICENT BERENGUER A MOÇAMBIC I ALTRES PARTS DEL MÓN NECESSITADES: El premi a l'educació es presentarà amb un sopar gala el pròxim 20 d'octubre. Podeu trobar informació al facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551104036503

NAIX UN PROJECTE PER CONTINUAR L'OBRA DE VICENT BERENGUER A MOÇAMBIC I ALTRES PARTS DEL MÓN NECESSITADES: El premi a l'educació es presentarà amb un sopar gala el pròxim 20 d'octubre. Podeu trobar informació al facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551104036503

Un grup d’amics de Teulada i de Gata de Gorgos van enllestir fa any i mig un projecte que ha abocat en una associació sense ànim de lucre i amb molt bones espectatives. El projecte de continuació de l’espectacular missió del rector Vicente Berenguer (Fill Predilecte de Teulada i Fill Adoptiu de Gata de Gorgos, entre molts dels títols) està a punt de materialitzar-se en el tret d’eixida, un sopar de gala per a presentar el PREMI VICENTE BERENGUER A L’EDUCACIÓ. Serà un event important dins la societat civil, humanitària i solidària no sols dels dos pobles, Teulada i Gata sino també de València i altres, que estimen i consideren amb gran valua la figura de Vicent Berenguer.

El sopar de gala de presentació es farà el pròxim divendres 20 d’octubre als salons de Canor (Teulada), Allí es coneixeran més detalls del premi, bases, jurat i demés. S’ha posat a la venda uns tiquets en distints comerços i establiments de Teulada i Gata de Gorgos, per assistir al sopar. Així mateix s’ha habilitat una fila 0 per a contribuir els que no puguen assistir. Segons ha comunicat l’associació es pot fer l’aportació de la fila 0 al compte bancari ES96 2100 7970 2202 0012 5722 (Caixabank) indicant en el concepte "Fila 0, Premi Vicent Berenguer a l’educació".

El PREMI també un compte de facebook que el podeu trobar a la xarxa a aquesta adreça: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551104036503. Allí veureu detalls no sols del premi, sino de l’obra de Berenguer.

QUI ÉS VICENTE BERENGUER I QUE VA FER A MOÇAMBIC I CONTINUA IMPULSANT DES D’ACÍ LA MARINA?

El rector Pare Vicent Berenguer va nàixer a Teulada l’any 1937. Un missioner que sempre ha abanderat l’educació de menuts i joves com un dels pilars bàsics per erradicar la pobresa i de fet s’ha pogut conseguir. A Moçambic, on ell ha desenvolupat la seua missió, ha treballat mig segle. Primer al Ministeri d’Educació d’eixe país i després, a partir de 1990, posant en marxa escoles de Primària i Secundària als barris de Maputo, la capital moçambiquenya.

La tasca personal de Vicente Berenguer a Moçambic va acompanyada per l’ajuda que des de Gata li presta l’associació primer, i ara ONG AMICS DEL TERCER MÓN. Amb l’ajuda dels ajuntaments de Gata de Gorgos, Teulada, Xàbia, Pedreguer i aquesta associació es va construir un Centre Infantil en el barri del Ferroviário a Maputo, on s’atenen a 125 menors de 6 anys. En tot el seu treball parroquial i educatiu ha tingut el recolzament de grups com Amics del Tercer Món, Amics del “Padre Vicente de Teulada”, ajuntaments i organismes no governamentals, d’Espanya i Alemanya.

A més a més, al llarg de la seua vida ha rebut premis i nomenaments diversos que ha reconegut la seua vàlua personal entre ells, en 2013, va rebre la ALTA DISTINCIÓ DE LA GENERALITAT VALENCIANA. Posteriorment va ser nomenat FILL ADOPTIU DE VALÈNCIA, FILL PREDILECTE DE TEULADA (el seu poble natal) i FILL ADOPTIU DE GATA.

Des de fa uns anys, Vicente Berenguer viu a Gata considerant-se un gater més que ha sabut adaptar-se i comprometre’s també al poble amb la gent, amb els més necessitats, guanyant-se l’estima i respecte de tota la gent. Malgrat totes aquestes importants gestes, Vicente Berenguer fa gala de la seua gran humilitat. Ell s’ha bolcat en l’ensenyament, la cultura, la solidaritat i l’ajuda humanitària. En uns moments com els actual, més que mai necessitem llum, alçar la mirada i que la societat teuladana, gatera, valenciana, general, puga tindre un referent com és el de la persona de Vicente Berenguer.

FONT: Cartell del sopar i una de les obres impulsada per Berenguer.

LA FESTA DE L'ERMITA DEL PÒPUL CONCENTRA NOMBROSOS VEÏNS DE XÀBIA I GATA

LA FESTA DE L'ERMITA DEL PÒPUL CONCENTRA NOMBROSOS VEÏNS DE XÀBIA I GATA

Veïns i veïnes de les cases de camp de les Valls del Montgó "de tota la vida" van participar amb gran número en la festa de la històrica ermita del Pòpul, ubicada als peus del Montgó al costat de la carretera entre Xàbia i Jesús Pobre o La Xara. El veïnat de Xàbia i Gata es va concentrar als actes programats per la Junta de Festes, com van ser la processó pels voltants de l’ermita, la missa solemne cantada i el posterior àgap que es va servir.

A la processó van assistir el rector de la parròquia de Sant Bertomeu, Juan Antonio Navarro; els majorals de l’any, tant de Xàbia com de Gata, autoritats, presidits per l’alcaldessa de Xàbia Rosa Cardona, i membres de la junta directiva. Al final de la missa, i després de tindre unes paraules dedicades del veí de la Vall i rector Francesc Mulet, i el rector del missioner gater al Perú i també veí de la Vall, Vicent Font, així com els agraïments a tots els que van fer possible la festa i acondicionament de la històrica ermita, es va procedir a llegir la relació dels majorals de 2024, entre els quals es troba la família gatera de Juan Mulet Salvador, la dona i el seu fill.

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS, DE NO FA MASSA TEMPS (Gata en el record, foto nº 1891). Joves davant l'ermita, anys 20 o 30

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS, DE NO FA MASSA TEMPS (Gata en el record, foto nº 1891). Joves davant l'ermita, anys 20 o 30

El grup de xiques i xics que es van fer la fotografia, ho van fer davant l'ermita del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari, bé als anys 20 o bé als anys 30 abans de la contienda civil. I ho podem saber per la capelleta que es pot veure a la part dreta de la fotografia si la miren de cara. L'arc de l'ermita i l'únic xiprer que hi havia ens dona també ide a de l'antigüitat de la foto.

FONT: Foto de la col·lecció de la família Campos García, facilitada per Mati Beltrán. 

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS, DE NO FA MASSA TEMPS (Gata en el record, foto nº 1890). Treballadors davant del cinema La Paz

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS, DE NO FA MASSA TEMPS (Gata en el record, foto nº 1890). Treballadors davant del cinema La Paz

La fotografia és de la col·lecció de la família Campos García. Treballadors i empresari sostenen els cartells anunciadors d’una de les pel·lícules als inicis del cinema La Paz. Observeu les cases del costat i compareu amb ara. Si la primera etapa del cinema La Paz, per estar ubicat a l’Avinguda de la Pau, era de 1925 a 1940, la imatge potser d’aquella època.

FONT: Foto arxiu col·lecció família Campos, facilitada per Mati Beltrán. 

DISSABTE 9, FESTA ESTELLÉS A LA PLAÇA VELLA DE GATA

DISSABTE 9, FESTA ESTELLÉS A LA PLAÇA VELLA DE GATA

Voleu tornar a escolter els encisadors poemes de Vicent Andrés Estellés. Teniu una oportunitat dissabte dia 9, a partir de les 20 hores a la Plaça de l’Església, la Plaça Vella. La "Festa Estellés" està organitzada per l’Ajuntament i col·labora amb ella posant el sopar la Comissió de Festes 2024. Es llegiran poemes de Estellés. Seran poetes convidats, l’escriptora i professora Gràcia Jiménez i Eduard Marco. Hi haurà micròfon obert i actuarà Xiorama Abelló.

Si no conegueu la poesia de Estellés ara és el moment. Serà un sopar popular oferit per la Comissió 2024 amb menú de la terra. Els tíquets a 12 euros es poden encara conseguir a la Papereria Font i a la Papereria Maite.

FONT: Cartell anunciador de l’event.

ELS DOS CONCERTS FINALS DE COMIAT DE ART AL VENT 2023 OMPLIN L'ESGLÉSIA. Cor Serrillàs i Orquestra de Corda CODA amb cor infantil ofereixen unes grans actuacions

ELS DOS CONCERTS FINALS DE COMIAT DE ART AL VENT 2023 OMPLIN L'ESGLÉSIA. Cor Serrillàs i Orquestra de Corda CODA amb cor infantil ofereixen unes grans actuacions

L’església es va omplir ahir i hui, ahir amb la Coral Serrillàs i la seua actuació, hui amb l’orquestra de corda de CODA i el cor infantil d’aquesta associació. Ahir amb cançons tan conegudes com la popular valenciana "El Tío Pep" o la bonica melodia de "El cant dels ocells" interpretades per la Coral Serrillàs. Hui amb tocates de violins, violoncellos i altres instruments, junt amb més instruments i el cor infantil de CODA. Dos directors, Juan Pablo Bataller Arias per a la coral i Sebastià Roig Sirerol per a CODA. Nombrosos veïns de Gata i comarca van voler presenciar els dos concerts.

Dos dignes colofons per a la mostra ART AL VENT 2023, que tanca aquesta nit les portes i que ja comença el compte enrere per a la mostra XXI de Art al Vent 2024.

FONT: Fotos Cor Serrillàs i CODA, Ajuntament de Gata i Art al Vent.    

DOS CONCERTS A L'ESGLÉSIA POSEN EL PUNT I FINAL A LA MOSTRA TÈXTIL INTERNACIONAL ART AL VENT 2023. Ahir va actuar el COR SERRILLÀS i hui ho fa l'orquestra de corda jove de CODA

DOS CONCERTS A L'ESGLÉSIA POSEN EL PUNT I FINAL A LA MOSTRA TÈXTIL INTERNACIONAL ART AL VENT 2023. Ahir va actuar el COR SERRILLÀS i hui ho fa l'orquestra de corda jove de CODA

Els actes culturals i complementaris que s’han desenvolupat de l’11 d’agost a hui diumenge 3 de setembre han engalanat la mostra d’art tèxtil més internacional de per si ja destacada per ella mateixa. Música, presentació de llibre, tallers, danses, rutes i cinema han fet de la XX mostra de Art al Vent 2023 una gran exposició, visitada per milers de turistes i gent de tota arreu.

Els dos últims actes culturals s’han fet entre ahir i hui. El mal temps està respectant els actes i la pluja està resguardant-se per a la nit. Els dos darrers actes són a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, edifici amb una gran sonoritat. Ahir, a les 20:30 hores, actuava la Coral Serrillàs amb un repertori de cançons molt conegudes, sota la direcció de Juan Pablo Bataller Arias. En hora i mitja, hui diumenge a les 19 hores, ho farà l’orquestra jove de corda de CODA, posant el punt i final a Art al Vent 2023.

FONT: Cartells general i de la Coral Serrillàs.   

EL FINAL...HUI ACABEN LES MIRADES URBANES. CLOENDA DE ART AL VENT 2023. ENCARA PODEU TOT EL DIA VISITAR-HO, NO FA SOL...Obres: 61, 62 i 63.

EL FINAL...HUI ACABEN LES MIRADES URBANES. CLOENDA DE ART AL VENT 2023. ENCARA PODEU TOT EL DIA VISITAR-HO, NO FA SOL...Obres: 61, 62 i 63.

ARA SI. Malauradament acaba la mostra de ART AL VENT 2023. Vint any de mostres i la pròxima serà la majoria d’edat d’abans, els 21. Encara podeu pegar una ullada a les obres. Els vint litrets de la DANA, de moment, no els fan res a les obres. És art al vent, teles especials. Hui és diumenge, nosaltres baixem fins al final del carrer la Bassa interessecionant ab el carrer Duquessa d’Almodòvar. És la cloenda Teles 61, 62 i 63.

OBRA 61: Autora: MARIA JESÚS SOLER. Títol: DE TODO CORAZÓN. Materials: Loneta crua intervinguda amb acrílic rosa,258 m. de ganxet amb llanes combinades. Nacionalitat: ESPANYA. Correu: mariajesussoler@gmail.com

OBRA 62: Autors: ALTERNATIVAS EN EL ARTE (Sergio Domímguez, Xavier Cózar, Darío Meléndez i Yosi Anaya). Títol: EL RASTRO NÓMADA. Materials: Tela de cotó, pigments diversos, plomissol, iode i fixador. Nacionalitat: MÈXIC. Correu: tallerdevientos@hotmail.com

 OBRA 63 i última: Autora: CRISTINA PÉREZ ABRIL. Títol: ESPACIOS INFITITOS. Materials: Oli sobre tela blanca. Nacionalitat: ESPANYA. Correu: crisperezabril@gmail.com

FONT: Dades sobre les obres, catàleg 2023.