Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema RUTES.

RUTA ESTIUENCA ALS MOLINS DE GATA O DEL TOSSAL: una visita d'altura

20230813094807-rutamolinscompo.jpg

Aprofitant el dissabte d’estiu i quan el sol ja volia amagar-se per les muntanyes que envolten el terme, hem pujat fent ruta als MOLINS DE GATA o també dit MOLINS DEL TOSSAL. Dos molins que s’alcen dalt del tossal i que contemplen des de dalt els pobles de Gata cap a un costat i Pedreguer cap a l’altre. 

L’eixida és del mateix assagador de la urbanització del Tossal. Una senda molt ben marcada i amb terra roja ens porta fins la mateixa entrada dels molins. No ha estat díficil pujar, tan sols algun tram és necessari estar a l’aguait de l’accés. 

La visita va agafant altura. Ja el sol comença a acomiadar el dia. No fa calor. Corre airet. La meua filla i jo hem decidit fer la ruta. Jo havia estat quan era instructor del Junior, era jovenet. Ella no hi havia pujat mai i va quedar gratament sorpresa. Ara torne amb el pensament posat amb aquells homes que pujaven al molí fariner, amb aquestes construccions que es repeteixen al llarg de la comarca (Jesús Pobre, Xàbia, Pedreguer). 

En terme de Gata, els molins de Gata són un Bé de Rellevància Local. Ens sorpren la conservació rodona del molí per fora amb els seus set o vuit metres d’alçària i això que són del segle XIX. La clau de l’antigüitat d’aquestes dos construccions ens la dona la inscripció en una de les doveles de la porta d’un d’ells, el que mira més a Gata. 1839 resa. Un total de 184 anys. Són un testimoni de la tasca agrícola dels nostres avantpassats.

Impressiona entrar dins d’aquestes dos estructures de pedra cilíndriques que són els molins, molt pocs coberts actualment. Servien per a moldre cereals i com a magatzem de gra. Ja no conserven les aspes i la coberta. A la planta baixa una porta, dalt una o dos finestres, restes d’una escala que volta dona a entendre que dalt hi havia una cambreta. Allí dormiria el moliner. Allí emmagatzemarien el blat, els cereals. Els dos tenen un forat sobre la pedra, potser fora per a fer foc i escalfar-se.

La visita és recomanable al cent per cent. Un panell informatiu instal·lat per l’ajuntament i la senda que continua cap avall per l’altre costat sense deixar de vista l’autopista, ens apropa més als dos monuments. 

Anant a la marxeta ho podeu fer en mitja hora de pujar i altra mitja de baixar. Al tardet és una bona hora. És "una visita d’altura" com he titulat perque a mesura que vas pujant s’obri el panorama cap a totes les parts. Gata no es perd mai de vista. Paga la pena intentar-ho, sobre tot per a fer un homenatge a aquella gent, aquells llauradors del segle XIX.

FONT: Fotos Vero Vives i Cronista de Gata.

 

 

 RUTA PEL RAVAL I COVES ROGES DE GATA AMB EL TAPIS

20221205201147-tapis1.jpg

Una ruta més que he pogut mostrar al grup TAPIS. Carrers, cases, lloguets, el Raval tot un món per descobrir. I les Coves Roges, la natura feta història. El grup ha gaudit i els he pogut explicar. Hem recorregut al voltant del barranquet de les Moreres, hem vist el riurau i antigues eres de Sirera i la garrofera centenària. Ens hem assomat al Gorgos per les Coves Roges. El TAPIS ha fet un altre recorregut per la història i la vida gatera.

FONTS: Fotos TAPIS.    RUTA GUIADA A L'ERMITA AMB EL COL·LECTIU TAPIS I VOLUNTARIS DE GATA, UN MATÍ ALTRUISTA MOLT GRATIFICANT

20221030194618-rutatapis7.jpg

Aquest divendres vaig fer la ruta a l’ermita amb unes persones especials i sempre benvolgudes, el col·lectiu del TAPIS. Ells, els voluntaris i acompanyants van gaudir i van conéixer un poc més de la història del poble i sobre tot de l’ermita del nostre patró, el Santíssim Crist del Calvari. Per unes hores ells es van sentir curiosos i turistes del seu estimat poble de Gata i el que us escriu de contar-ho. Altruïsme cent per cent i molt gratificant. El grup va conéixer de primera mà totes les explicacions, anecdotari al voltant de l’ermita, del Crist, de l’arbre blanc.

La proposta pot repetir-se i està oberta cap a altres indrets del nostre terme, no sols per al Tapis sinó també a qualsevol grup, quadrilla, col·lectiu gater o de la comarca que vulga conéixer el nostre terme, el nostre poble, la nostra gent.

FONTS: Fotos Rosa Ivars i Miguel David....I RECORDEU: DEMÀ SEGONA RUTA, PLAFONS CERÀMICS TRADICIONALS DEVOCIONALS. 11:00 hores eixida Ajuntament. Us espere...

20221008184833-rutaplafons.jpg

Demà diumenge serà la segona ruta cultural i de coneixement del poble que faré perquè "A la Fira també anem de rutes". Tot això, dins de la programació de la XVII Fira Gata al Carrer 2022, que està siguent tot un èxit i recollint moltíssima gent. La ruta la faré seguint el fil conductor dels PLAFONS CERÀMICS TRADICIONALS DEVOCIONALS. En castellà "fornículas" que en tenim prou a Gata. Demà passarem per quasi totes elles. Pel camí, curiositats del centre urbà i el raval.

Serà a les 11 del matí, recordeu. A les 11, eixida des de l’Ajuntament. Allí us espere. De segur que s’assabentareu de moltes coses curioses.

FONT: Cartell ruta de demà. ...I RECORDAR-VOS, DEMÀ FARÉ LA RUTA GUIADA A L'ERMITA DEL CALVARI (11 del matí, eixida des de l'Ajuntament): Gata està de Fira

20221007195426-rutaermita.jpg

Demà dissabte dia 8 a les 11 del matí serà l’eixida de la ruta guiada a l’ermita del Calvari. Faré el recorregut acompanyat dels que vulgues sumar-se a aquesta "aventura històrica" amb moltes curiositats. Pels carrers de Gata, per on baixa i puja el patró el Santíssim Crist, arribarem al començament del Calvari i les 14 estacions. Quan arribem a l’ermita coneixerem tota la història religiosa del nostre patró. 

Les vistes des de l’ermita són molt boniques. No s’ho podeu perdre. Us espere.

I després baixarem cap a la Fira, a la zona de l’Avinguda: Passeig d’Alacant, carrers Reis Catòlics, Sant Miquel i Doctor Gómez Ferrer, per a que cadascú pegue una volteta i gaudisca de totes les ofertes gastronòmiques, comercials i d’activitats.

I diumenge...la ruta dels plafons ceràmics devocionals per l'interior del centre del poble.

FONT: cartell de la ruta de demà, preparat pels organitzadors.   A LA FIRA TAMBÉ ANEM DE RUTES: ERMITA, DISSABTE 8; PLAFONS CERÀMICS DEVOCIONALS, DIUMENGE 9

20221005204253-rutaermita.jpg

Si voleu vindre ja ho sabeu sols teniu que comunicar-ho bé a mi o algú que puga dir-me-ho o presentar-se a l'hora davant l'ajuntament. A la fira també anem de rutes, sempre que el temps ho permeta, que esperem i confiem que si.

La XVII Fira Gata al Carrer és "l'alegria de tornar" i també tornen les rutes.

Em podeu acompanyar pel camí del calvari a l'ermita amb unes boniques vistes i amb una història bonica per acabar visitant el nostre patró el Crist del Calvari. Serà dissabte 8 a les 11 del matí amb eixida des de l'ajuntament.

Diumenge 9, a les 11 del matí, passejaré amb els que em vulguen acompanyar pels carrers del centre del poble i coneixerem els plafons ceràmics devocionals que hi ha per algunes façanes, les "capelletes de carrer" que també es diuen.

Us cite textualment el comentari de l'Ajuntament. Agraïsc la deferència: 

"Durant els dos dies de Fira Gata al Carrer tenim varietat d’activitats, entre elles una sèrie de rutes guiades a càrrec de Miguel Vives per donar a conéixer un poc més del poble. Us animeu a participar?"
FONT: Cartells de les rutes.PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI ANEM A LES RESTES DE LA CASETA DE LA LEPRA. Història entre muntanya i parets

20220414105507-compoclepra.jpg

Sis dies de Dijous Sant a Dimarts de Pasqua, jornades per a gaudir de paisatges i llocs. La série de Passejades pel meu poble, Gata, cobra importància. Descobrim hui un paratge no tan clàssic per anar a berenar, però que té una història impressionant darrere i que tot gater o gatera deuria conéixer. La partida "Planetes" i molt a prop del nou vial prolongació del carrer Sant Josep és el nostre destí de hui, Dijous Sant. Anem a endinsar-nos per una senda que va ser el camí per anar a un llatzeret construit fa 130 anys, en 1892, una construcció que fou impulsada pel rector Juan Martínez Blasco i que conserva les restes de LA CASETA DE LA LEPRA, també nomenada Casa de la Lepra.

L’ajuntament va fer neteja de la senda i va acondicionar el lloc. Tornen a eixir herbes, és lògic, però podem fer una passejada en sols deu minuts des del mateix vial. La curta ruta està senyalitzada. Trobarem al final de la senda una construcció centenària que s’anomena popularment “la caseta de la lepra”, tot un precedent del sanatori de Fontilles obert en 1909. Una explicació ens diu que va ser aquella construcció i per què es va fer.

Ens crida l’atenció l’entrada, els carreus que rodejen l’accés, l’estància amb les finestretes perfectament marcades i definides, la marca de la ximeneia, una basseta al costat. Tot això ens fa recordar un testimoni que narrava com era el llatzeret: “La puerta guarnecida y chapeada de hoja de lata. El corredorcillo, el huertecito que hay detrás y aquellos aposentos, a la sazón vacíos y desmueblados”.

Després d’evocar aquell lloc que volia millorar la sanitat de les persones afectades pel mal que ara ja es sap que no es contagia, sols es tracta, passem al corralet que té darrere la casa, casa que van enderrocar per ordre de l’ajuntament en 1918, “ya que puede contribuir a las amenazas de la salud del vecindario, al haber habilitado leprosos, y así evitar que se habite la casa”, això deien en un dels plenaris, els polítics d’aquells dies.

De tornada, no deixem d’avistar el poble des de l’alter, el mirem de part a part, entre coscolls, argelages i altres mates de muntanya. Hem escabussat el cap dins la història dels nostres avantpassats de fa 130 anys.

DADES I DOCUMENTACIÓ:  Article: “Juan Martínez Blasco “El cura leproso”. Miguel Vives Signes. Programa Libro de fiestas 1995. Gata de Gorgos. // Llibre “Caridad Heroica”, Colonia-Sanatori Nacional “San Francisco de Borja” de Fontilles (1904).PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI, PEL LLIT DEL RIU GORGOS, el que dissabte passat portava tanta aigua

20220402135118-comporiudin.jpg

Hui faig una passejada no massa habitual però si espectacular, pensant en que dissabte passat la gran riuada ocupava tot el llit del riu Gorgos. Passar entre cantals blancs, cudols de tot tipus i alguns clots d’aigua estancada, on van passar mils i mils de litres d’aigua i a gran velocitat, dona una sensació estranya.

Des de l’eixida de la canalització del Barranquet mirem cap a les roques blanques de l’estret. Sorprén com li pega el sol sobre les penyes on fa una setmana ocupava tot el llit del riu. I anem cap a baix del pont d’Alcolaies. Les restes de canyes marquen el lloc on va arribar l’aigua. Els clots ens demostren que fins ahir matí encara flluïa l’aigua del riu. Després de disset dies ha deixat petjada el riu.

Per dalt de la conducció del clavegueram sortejem aigua i pedres. Arribem fins el parc de la Font del Riu. L’aigua estancada encara i un poc de corrent ens marquen que estem a les acaballes de la riuada que va començar el 17 de març i va estar fins l’1 d’abril, ahir, baixant aigua, excepte el dia 21 que va descans unes hores al pas per Gata, no així cap a les Planisses i els Gorgos.

A més, pose algunes fotos comparatives a la composició per a observar el canvi, el gran canvi de la transformació. PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI VOREGEM EL RIU GORGOS AMB AIGUA. UN GOIG, ESPECTACLE A LA NATURA

20220319210150-vorariu.jpg

La passejada que presentem hui ve lligada al temps i a l’aconteixement natural de Gata, que està amb nosaltres travessant tot el poble des del divendres al tardet. es tracta d’anar bordejant vora riu des de les mateixes Coves Roges fins més enllà del pont de la Nacional 332. Podem anar seguint el riu, el seu cabdal, com baixa l’aigua, tot un goig per a la vista i els oïds. Però això acabarà prompte, una vegada no supere el pantanet, la presa de Planisses, potser demà o dilluns a més tardar. Si no es pot demà, pues l’altra vegada que vinga el riu.

Des de l’abaixador que va de dalt les coves fins la unió dels carrers Bisserot i Parres, a la zona del raval, seguim el curs del riu. Pel parc del Raval també. La corrent ens convida a fer-li algun que altre vídeo per a la posterioritat i des de dalt del pont de Alcolaes el fotografiem a una i altra part.

Els dos parcs, el de la Font del Riu, però ací prop del Penyó, i el del nou vial (Alcalde Ferrandis) ens apropen més a la vista del riu amb aigua. El nou pont també creuem als dos costats. Per l’assagador creuem per baix la via i ens situem ja dalt del pont de la carretera nacional 332. Si mirem cap al poble vegem com l’aigua passa per baix de l’imponent viaducte del tren, ara reforçat i mudat. Si mirem cap avall, els Amples diuen adéu al terme de Gata.PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI PUJEM AL MIRADOR NATURAL DE LES PLANETES

20220312192202-planetescompo.jpg

Les vistes de tot el centre urbà de Gata són immillorables des de dalt de Les Planetes. Allà on als anys 60 es va plantar una creu i que hui encara es pot veure el forat on la van posar, allà hem pujat. El dia està preciós, cap boira, cel claríssim.

Des del carrer Sant Josep ens encaminem a l’antic camp de tir de colom on ara és el el camp de vol de l’associació Aero Gata. Passem per darrere de la zona escolar i ens criden l’atenció una construcció morisca i l’Olivera que diuen del Moro. Els anys que fa que estan ahí...Pujant més amunt passem pel costat de l’Ecoparc municipal i seguim endavant. Arribem a un encreuament de camins asfaltats tots. Un baixa cap avall, l’altre cap amunt les Comes. Agafem el que baixa i a uns 75 metres ens trobem un camí de pedra i gravilla. 

Allí volien instal·lar antenes de telefonia mòbil. Al final, no ho van fer. I es va deixar el camí d’entrada. Per això ens podem endinsar fins a divisar als nostres peus tot el poble de Gata. Una vista preciosa a primeres hores del dia assolejat. És l’alt de Les Planetes, és un balcó natural.

Entre roques puntiagudes, coscolls i algun margalló descobrim el forat que va servir per a col·locar la creu que anys enrere van pujar a mans tots els joves de la parròquia, commemorant una de les missions. La creu dominava tot el paisatge per dalt i darrere les escoles. Una tormenta la va trencar i desfer. Ahí estava el clot on la van posar.

De tornada, una baixada pronunciada ens porta a l’encreuament de l’altre camí de les Comes. Per un camí de terra i una senda accedim al nou pont del vial. El passeig de hui ha pagat la pena sols per la vista que em contemplat.PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: TERCER PARC, EL DEL RAVAL. També té escultures a l'aire lliure

20220305220252-compoparcraval.jpg

Seguim coneguent llocs, indrets, del poble. TRESORS NATURALS, URBANS I PASSEJADES PEL POBLE, GATA. Sempre, respectant. Respecteu.

El cap de setmana anterior visitaven el segon parc, el del vial. Este ens anem a l’altra part del pont de les Alcolaies i del Penyó i ens endinsem al PARC DEL RAVAL. Bordeja el riu i serveix d’encauzament del mateix. Té el parc molts accesos. Es pot baixar per davant l’entrada de l’ajuntament, també pel final del carrer Tetuà amb escalons de pedra, pel carrer Penyó, pel carrer de Baix, pel carrer Parres i pel carrer Bisserot. 

Al fons, formant una bonica raconada està l’eixida del barranquet. La canalització està soterrada, però podrem escodrinyar encara mitjançant un enreixat la part on baixa al soterrani. I per dalt, margallons bonics i cuidats. I també escultures a l’aire lliure. Figures de pedra que semblen anous i ametles partits. 

I cap avant, per baix de la part de darrere del carrer Tetuà, zona antiga recuperada, els colors que li donen vida a un lloc que estava deixat. La margenada que separa la barana del riu i per baix vegem les blanques i dormides pedres del llit del riu.

Al final, eixim per on abans estava el Llavador del Raval. Ho sabem per fotografies, per testimonis orals, però caldria reconeixer aquell monument ja totalment enderrocat amb una placa, un recordatori. Això no costa res deixar escdrita la història.PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI PEL PARC JOSEP FERRANDIS, el del vial

20220227173614-compoparcvial.jpg
Com tots els caps de setmana, el passeig de dissabte o diumenge ens porta a un paratge diferent, distint, però tots al voltant del casc urbà o el terme de  Gata. Anem coneguent més llocs, paratges. Per als forasters per a vindre a visitar-ho, per als de casa per apreciar millor el que tenim. I sempre amb una gran responsabilitat: CUIDAR ELS NOSTRES PARATGES. No deixem el riu Gorgos i hui ens anem a l’altra part de riu, al PARC JOSEP FERRANDIS, el que està entre el llit del riu i el nou vial.

El parc porta el nom del que va ser alcalde a la república, Josep Ferrandis, i no va deixar que "la Pepa" s’emportara cap gaterAccedirem a ell bé pel carrer Sant Vicent a les Alcolaies, bé pel mig del nou vial o bé només passat el nou pont. L’esbarjo és per a menuts i grans. Aparells de gimnàstica i parc infantil completen l’estància. Recuperant també espècies pròies de la zona i amb dos corrals antics de ramaderia incrustats i mimetitzats dins del mateix parc, també podem veure les restes del marge de un sequer de pansa de sol.  
Llargs passillos entre natura, com si d’un laberint es tractara, ens fan respir vida. Vistes al riu i a les cases del Penyó que donen al mateix. Baix de la muntanya que està dalt del vial. Un lloc per a passar un matí o una vesprada en un lloc tranquil i ple de natura.
  


PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI PEL PARC DEL RIU, amb escultures a l'aire lliure

20220220194326-parcriu.jpg

Com cada cap de setmana, el passeig ens porta a un paratge diferent, distint, però tots per dins dels carrers i places o pel terme del poble de Gata de Gorgos. Anem coneguent més i millor llocs, paratges. Per als forasters per a vindre a visitar-ho, per als de casa per apreciar millor el que tenim. I sempre amb una gran responsabilitat: CUIDAR ELS NOSTRES PARATGES. *El lloc que hui visitem necessita de més estima i respecte, en tots els racons, en les escultures. S'han netejat i recuperat alguns, s'ha sembrat, poc a poc...Hui baixem al PARC DEL RIU.

Ja quasi al final de la travessa del riu Gorgos, a la seua marge esquerra, una gran zona de vegetació, de camins, d’arbres, d’espècies autòctones, conviuen en el PARC DEL RIU, el primer de tres que es va fer al poble. El parc va ser inaugurat la vespra del Crist, el dia 5 d’agost de 1994. Un camí bordeja el riu i unix dos dels tres accesos. A més, un parc infantil recentment acondicionat i escultures a l’aire lliure completen el lloc d’esbarjo.

Podem accedir al parc pel carrer Lepanto, on trobem el ròtul que ens recorda on estem i des de quan està. També ho podem fer, a meitat de parc, pel carrer Teulada i finalment també podem baixar des del carrer Penyó. Entre oliveres, plantes i margallons, s’amagen algunes escultures, que en el seu dia formaven part de l’entramat del museu a l’aire lliure d’aquest parc i del parc del Raval.

Un altre lloc on passar unes hores i gaudir de la natura, sempre al costat del sec llit del riu Gorgos, que quan porta aigua guanya en bellesa i admiració.PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI GAUDIM DE LA NATURA I ANEM AL MIRADOR DE LES COVES ROGES

20220212193043-covesroges.jpg

Com cada cap de setmana, el passeig ens porta a un paratge diferent, distint, però tots per dins dels carrers i places o pel terme del poble de Gata de Gorgos. Hui eixim des de baix de l’ajuntament i pel passeig a vora riu del Raval anem cap a la passarel·la que ens conduïrà dalt de les Coves Roges. Bordejant el riu Gorgos i deixant-nos encisar per la natura en tot el seu esplendor, anem fent parada ací i allà, als bancs i miradors que són l’antesala del gran mirador de dalt de les Coves.

Parlar de les Coves és parlar de l’origen de l’ésser humà al nostre poble. Mirem la textura de la roca que presenta el color rogenc i entenem perquè des de sempre porta eixe nom. I allí enfront es presenta davant nosaltres unes rocalles que tenen dos abrics amb pintures prehistòriques, considerades dins del conjunt d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1997. No s’accedeix a elles, però sabem que ahí estan.

I continuem pujant primer amb el sòl de madera, després de formigó i ja estem dalt de tot, a la partida Planisses. Hem arribat al mirador de les Coves Roges. Allí on es perd la vista divisant tot el poble, el riu i al fons l’imperial Montgó. El passeig de tornada el podem fer per dos camins, bé pel camí de les Mirandes i la carretera i després carrer Xaló o bé, endinsant-nos en el Raval, el barri més antic i històric del poble, que un altre dia tindrà el seu passeig per si sols.

FONT: Fotos wikiloc i Cronista. PASSEJADES PEL MEU POBLE, GATA: HUI, A L'ERMITA DEL PATRÓ, EL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI

20220206190501-ermitaportada.jpg

Anem coneguent més i millor llocs, paratges, indrets de dins del poble i del terme municipal de Gata. Per als forasters per a vindre a visitar-ho, per als de casa per apreciar millor el que tenim. I sempre amb una gran responsabilitat: CUIDAR ELS NOSTRES PARATGES.

Hui pujarem a l’ermita del patró del poble, el Santíssim Crist del Calvari. Un camí ple de xiprers i que fent esses ens portarà dalt del Tossalet on s’erigeix l’ermita construïda en 1762 i on està posat el Crist.  

Eixirem del primer semàfor entrant des de Teulada a la Nacional-332. Una pujadeta ens farà travessar les vies del tren. La tranvialització farà possible que quan es pose, de nou, en marxa el servei, es puga passar. I començarem el camí de pedres, com si fos aquell calvari del Gòlgota, flanquejats per xiprers, que es van sembrar després de la contienda civil. A la dreta, deixarem l’entrada a uns cinquanta metres, de les restes de l’antic cementeri parroquial de finals del segle XIX, hui solar municipal al que li resten les quatre parets en peu.

A un costat i altre dels xiprers, les catorze capelletes o estacions del Via Crucis. Malauradament no es conserven bé -a causa d’haver-se ensanyat alguna gent picant cares i rostres-. Després de passar les catorze estacions per un camí tortuós de pedres arribem a la replaceta on també es veuen set capelletes més, que són les dels Doros de la Verge. Aquestes imatges es conserven bé.

Davant nosaltres, imponent, s’alça l’ermita del Crist, un lloc tranquil i molt estimat pels gaters. Milers de veïns i veïnes han pujat pel difícil Calvari, com se li diu popularment a la pujada, i han gaudit d’aquest paratge. Si ens apleguem a les dues finestretes i deixem un donatiu, s’encendrà un llum que il·luminarà tota la imatge del patró i podrem veure com és per dins. L’ermita està molt ben conservada i l’última gran reforma va ser als anys 70 del segle XX.

Al costat esquerre mirant el santuari de cara vegem uns bancs de pedra, fets expresament per a assistir a la missa els diumenges de l’estiu. A la part dreta restes d’una pinada, que les últimes tormentes van fer molt de mal.

Només que mirem cap al poble i entre els xiprers de la replaceta podrem veure el paisatge que des d’allí es contempla. Unes vistes panoràmiques dignes d’escodrinyar

Si volem tornar a baixar pel mateix lloc enfilarem cap avall flanquejats per xiprers a un i altre costat, si volem anar més planets podem anar per darrere, per un camí al que també tenen accés els cotxes i que per la partida Gayá ens porta a l’Avinguda de l’Ermita, la plaça de la Casa Roja i travessant les vies, de nou, entrem al carrer Paet.  
PASSEJADES PEL MEU POBLE: HUI VISITEM EL RECUPERAT PARATGE DE LA RANA

20220129181154-ranaportada.jpg

Encete nova sèrie per a conéixer més i millor alguns indrets del terme municipal de Gata. Per a que els que sou forasters vingau a visitar-ho, per als que som de casa apreciem més els paratges. I sempre amb la gran responsabilitat de CUIDAR ELS NOSTRES PARATGES.

El primer lloc al que anem de passejada és l’històric i emblemàtic PARATGE DE LA RANA, hui remodelat per l’Ajuntament arrel d’aquell incendi patit a mitjan agost de 2020. Es recupera el monumental i centenari eucaliptus i s’acondiciona l’entorn. Qui ho diria fa any i mig amb la cremada que va patir l’arbre i el canyar. La regidoria de Medi Ambient amb col·laboració amb Verd Consultoria Ambiental li posen més vàlua i amb més riquesa mediambiental el lloc.

Al travessar les vies del tren a la carretera de Xàbia a uns 30 metres entrem al camí de les Senies I que tornarà a travessar la circunvalació cap a Xàbia, passarà per la sempre reconeguda "Casa Blava" o doblarem cap a la dreta per arribar al paratge.

Ja la plantació d’arbres a la dreta i al fons de l’aparcament ens mostra que alguna cosa ha canviat. Tot s’ha renovat i hui podem gaudir més i millor del lloc. Les baranes de fusta renovades, els cartells indicadors també. Tot li dona un gran encant i pel mig, l’aigua que brolla i brolla sense parar. Part s’en van al sequiol que bordeja el gran arbre, part entra a la canalització que porta a les restes de l’antic llavador. Els cinc arcs en peu, no així el sostre, que ja van ser restaurats en el seu dia.

* EUCALIPTUS, ARBRE MONUMENTAL (1915)

L’eucaliptus de La Rana és més que centenari. Té 107 anys de vida i supera els 30 metres d’altura. Les seues arrels beuen de tot el sistema de rec que baixa dels pous de més amunt. La seua soca abraça a quatre persones juntes. Quan el Doctor Moratal, metge i després batle de Gata, el va sembrar ho va fer junt amb un altre, que una tormenta de vent va destrossar.

Segons llegim al CATÀLEG D’ARBRES MONUMENTALS I SINGULARS DE LA COMUNITAT VALENCIANA, l’EUCALIPTUS CAMALDULENSIS DEHNH (Arbre de la Rana) de 106 anys té una altura de 37,25 metres, un perímetre de 6,12 metres i és de propietat pública amb un entorn protegit de 27,60 metres quadrats.

* EL LLAVADOR DE LA RANA, SEGONS MADOZ (1845-1850)

Del llavador, que ara sols li resten les arcades i tot el sistema d’aigua, ja parlaven els historiadors antics al seu pas per Gata. Un d’ells, Pascual Madoz parla d’ell en el seu "Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar" (1845-1850) en el volum 8é. I diu: "Los vecinos se surten de la fuente llamada de la Rana, que dista de la población unos 10 minutos y tiene contiguo un lavadero de ropa cubierto".

Al costat de l’eucaliptus es troba les restes d’un llavador, que no té el sostre i que també han estat reacondicionades les cinc arcades que el conformaven i on s’ompli d’aigua degut a l’eixida brollant de la séquia soterrània.

Un barranquet comunica des de l’altra part on es pot veure un pou tapat per la seguretat del passejant, vianant i amant de les rutes i de les visites de les paratges. És el lloc adequat per a menjar-se el berenar de Pasqua, prendre la mona, per a jugar als jocs de Pasqua i més ara a l’aire lliure en temps de pandèmia.

Junt al pou hi ha un molí, que no té les pales que servien per a l’extracció d’aigua. Estava integrat en el sistema de rec del paratge de la Rana.

L’aigua ompli el llavador, ens imaginem els nostres avantpassats amb la bugada per llavar i de camí cap a Gata a tan sols un kilòmetre escàs. I sempre a la sombra del monumental eucalipto, que ja té 107 anys de vida i que el doctor Moratal i alcalde va manar sembrar. Més enllà del gran arbre, s’ha fet un menut passeig envoltat de noves espècies que quan comencen a créixer li donaran més vida i més ambient natural.

Abans d’anar-nos’en li peguem una ullada a l’altre costat. L’antic molí d’aigua i el pou estan muts mirant qui passa cap a les Valls. Paga la pena, recrear-se mirant i també imaginant el que seria abans i el comboi que portarien els llauradors per l’encreuament de camins que ací es donen. Les canalitzacions de l’aigua testimonien que els vells moriscs ja estaven per aquestes hortetes.

A la tornada, puc travessar la carretera i pujar pels camins de les Costeres, el primer més suau, el segon més empinat. Les vistes cap al Montgó, que vigila a tothora són espectaculars.

Tornem al poble després d’aquesta primera passejada. 

FONTS: Catàleg d’arbres monumentals i singulars de la Comunitat Valenciana // "Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar" (1845-1850), Pascual Madoz.          RUTES PER A LA PASQUA GATERA ( III ), SENSE EIXIR DEL POBLE, A LA VORA DEL RIU (Parcs del Raval, el Vial i Font del Riu, Passeig de les Coves Roges)

20210405123023-compoparcs-copia.jpg

La tercera ruta que vos presente hui, encara celebrant el segon dia de Pasqua no té massa complicacions ni distàncies. Sense eixir del poble a una i altra vorera del riu Gorgos, podem fer un passeig pels tres parcs i a més pujar fins a dalt de les Coves Roges. Entre mig, bancs i màrgens per a fer una parada. Entre la natura, els parcs sostenen el terreny i donen vida a aquestes zones.

Si ens parem al carrer Penyó i mirem cap amunt, a l’esquerra comencem el Parc del Raval. Primer entrarem al raconet que fa la canalització del Barranquet de les Moreres, el que ve de Boleries avall, travessa cases i s’aboca al riu. L’orígen morisc de la zona es pot veure a simple vista. I descobrim la primera de les escultres a l’aire lliure. Ametles i anous de pedra penjats sobre la roca.

Anem avant per baix de les cases del Raval, en concret del carrer Tetuà i arribem a la confluència dels carrer de Bisserot i Parres. Allí abans un llavador, però en silenci el van fer desaparéixer. Seria interessant que una placa ho recordara per a tots els visitants.

PASSEIG DE LES COVES ROGES

Iniciem en eixe punt el Passeig de les Coves Roges, una passarel·la que bordeja margallons i altres plantes a la vora del riu i va pujant tenint sempre a la vista les Coves Roges, on s’amagen pintures prehistòriques i s’anomenen així pel colorit rogenc que agafen.

I després tornem cap al centre de la nostra ruta, podem passar pels carrers del Raval o retornar pel mateix lloc. I entrem a la part dreta del carrer Penyó. A meitat tenim la baixada al Parc de la Font del Ri8u, que s’esten paral·lel al carrer Teulada i bordeja el riu. Un parc infantil reacondicionat fa tres anys, garrofers, tota classe de vegetació i tornem a veure les escultures a l’aire lliure: pedra, marbre i simbologia.

Per dins del riu mateix, aprofitant el pas de formigó, passarem al tercer parc, el del nou vial, el que des del 3 de març de 2018 porta el nom de "Alcalde Ferrandis", encara que pocs l’anomenen així. Ací trobarem restes d’un corral, el de Catxapa, incrustat entre tot el parc. També restes de màrgens de sequers de pansa de sol, s’entreveuen. La vegetació autòctona està sempre present.RUTES PER A LA PASQUA GATERA ( II ), PARATGE DE LA FONT DE LA MATA: camí entre pinades, casa i aljub, llestiscle, pou i font, restes àrabs...

20210404152004-compofontmata.jpg

Seguisc presentant-vos alguns dels paratges més típics del terme de Gata, per a l’esbarjo d’aquestes Pasqües, sempre amb coneixement, distàncies, mascareta i tot el que siga necesari, per a poder frenar la pandèmia del COVID19.

Hui ens dirigim al paratge de LA FONT DE LA MATA. Per arribar-hi eixirem dels quatre cantons que formen els carrers Costera del Grup Escolar i Sant Josep, passarem pel costat de l’olivera centenària i les escoles d’infantil i seguirem camí asfaltat endins. Entre pinades i sinuosa carretereta viatjarem uns tres kilòmetres.

Podem deixar el cotxe, si anem amb ell, a la raconada que fa el dit "Poet del Tio Mariano". Al respecte cal dir que una senyal de prohibició de més de quaranta per hora ens recorda que és carretera estreta i amb moviments de persones.

Després, a peu, recorrerem uns quatre-cents metres per a trobar-nos de repent a un mon passat, a una estància ja caiguda pel temps i l’oblit, la "Casa dels Xaparrundos".

Un vell aljub ben conservat i amb característiques especials, ens presenta la casa, amb sols les parets en peu. Del segle XIX daten aquestes construccions. Pel costat accedirem a la baixada de formigó que ens portarà al racó que conformen la MATA, el pou de la font, i els esberaudors d’altra època dels animals, amb una canalització àrab que porta l’aigua d’excés a una basseta més avall.

Anem a saber més d’aquests elements que miren cap al Pla dels Gorgos, que escolten el soroll dels vehicles que passen per l’autopista. 

* LA MATA: 

Dins del catàleg d’arbres monumentals de la Comunitat Valenciana que consultem trobem a la Mata ("Pistacia lentiscus"), un llestiscle que té la soca incrustada entre roques i que li dona un aspecte molt característic. Té uns 360 anys aproximadament, segons el catàleg, però podrien ser uns 600, de quatre metres d’altura i un perímetre de 2,75 metres, sent 11 metres la copa. La propietat és pública.

* LA FONT:

Entre la gran quantitat de fauna i flora, trobem una font que està dins d’un pou. Es pot baixar sis graons fins al pou d’aigua soterrani, que està protegit per una porta de ferro. Es nota que va ser construit pels àrabs per a l’aprofitament de l’aigua. Al lloc hi ha també algunes pedres tallades de gran tamany en les quals podien beure els animals que anaven de pas o pasturaven per allí, fent d’esbeurador. Les pedres poden inclús servir de taula. El llogaret és sempre molt visitat. A l’última visita, i no era Pasqua, vaig contar en tot el trajecte i allí al paratge mateixi fins a trenta persones caminant, de ruta, amb bicicleta de muntanya, fent ruteta.RUTES PER A LA PASQUA GATERA (I), PARATGE DE LA RANA: aigua, antic llavador, eucaliptus monumental, molí de vent,...

20210403132255-comporana-copia.jpg

Una de les rutes més visitades i estimades per la gent gatera, sobre tot en el temps de Pasqua és el paratge pròxim a Gata (1 km, aprox.) conegut com LA RANA. L’Ajuntament de Gata de Gorgos acaba de preparar i acondicionar l’aparcament per a poder passar un temps d’esbarjo al voltant d’aquest paratge, que ens descobreix un sistema de rec originari dels musulmans i monuments tant naturals com de la mà de l’home.

El conegut paratge de la Rana es pot trobar, per als que no el coneixen a la vore de la carretera que porta de Gata a Xàbia, just al costat de la rotonda d’entrada cap al poble gater. Si vens de Xàbia entraràs a la dreta i al contrari, si vens de la nacional a l’esquerra, baixant el camí que forma part de l’antiga carretera i part del camí cap a les Valls, que passa just pel mig del paratge.

A la dreta es veu el monumental eucaliptus, ara rodejat de valles i abonat per a poder recuperar-se poc a poc de l’incendi que va patir l’estiu passat. Les valles protegeixen de qualsevol caiguda d’una rama que puguera portar alguna desgràcia. L’eucaliptus, conegut popularment com "L’ARBRE DE LA RANA" és ja centenari i ha conegut no sols incendis, també nevades i temporals de vent i aigua.

* EUCALIPTUS, ARBRE MONUMENTAL (1915)

L’eucaliptus de La Rana és més que centenari. Té 106 anys de vida i supera els 30 metres d’altura. Les seues arrels beuen de tot el sistema de rec que baixa dels pous de més amunt. La seua soca abraça a quatre persones juntes. Quan el Doctor Moratal, metge i després batle de Gata, el va sembrar ho va fer junt amb un altre, que una tormenta de vent va destrossar.

Segons llegim al CATÀLEG D’ARBRES MONUMENTALS I SINGULARS DE LA COMUNITAT VALENCIANA, l’EUCALIPTUS CAMALDULENSIS DEHNH (Arbre de la Rana) de 106 anys té una altura de 37,25 metres, un perímetre de 6,12 metres i és de propietat pública amb un entorn protegit de 27,60 metres quadrats.

* EL LLAVADOR DE LA RANA, SEGONS MADOZ (1845-1850)

Del llavador, que ara sols li resten les arcades i tot el sistema d’aigua, ja parlaven els historiadors antics al seu pas per Gata. Un d’ells, Pascual Madoz parla d’ell en el seu "Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar" (1845-1850) en el volum 8é. I diu: "Los vecinos se surten de la fuente llamada de la Rana, que dista de la población unos 10 minutos y tiene contiguo un lavadero de ropa cubierto".

Al costat de l’eucaliptus es troba les restes d’un llavador, que no té el sostre i que també han estat reacondicionades les cinc arcades que el conformaven i on s’ompli d’aigua degut a l’eixida brollant de la séquia soterrània.

Un barranquet comunica des de l’altra part on es pot veure un pou tapat per la seguretat del passejant, vianant i amant de les rutes i de les visites de les paratges. És el lloc adequat per a menjar-se el berenar de Pasqua, prendre la mona, per a jugar als jocs de Pasqua i més ara a l’aire lliure en temps de pandèmia.

Junt al pou hi ha un molí, que no té les pales que servien per a l’extracció d’aigua. Estava integrat en el sistema de rec del paratge de la Rana.RUTA PELS VOLTANTS DE GATA: CAMÍ DELS AMPLES

20210402115432-amples1-copia.jpg

Hui, Divendres Sant, fa un dia preciós!!, podríem dir popularment. No hi ha boira ni terrera ni al cel i fa bon sol. A la ruta hem conegut alguns camins, muntanyes i inclús el llit del riu Gorgos voltejant sempre per Gata. Hui ha tocat ELS AMPLES, mig terme de Gata mig de Dénia, per allò de la cunya foral. Llogarets bonics i molta vegetació, sendes, bancals erms i algun que altre treballat. Caminant, caminant, hem descobert... A GATA, DOS RUTES A L’AIRE LLIURE: CAPELLETES DE CARRER I RAVAL-COVES ROGES. PER A CONÉIXER HISTÒRIA I PAISATGE GATERS. DIES 10 i 11. DINS DEL PROGRAMA BOTIGA OBERTA

20201007132208-cartellemeurutes-copia.jpg

És pont, però estem en temps de COVID-19. Per això, l’associació Comerç Gata i la regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Gata de Gorgos han preparat un cap de setmana, amb col·laboració amb altres regidories, d’acord amb la situació que vivim. Se li ha nomenat Botiga Oberta, amb TENDES AL CARRER, promocions, sortejos, actuacions i RUTES. S’ha buscat una alternativa viable, per a sustituir a la que coneixem com a Fira Gata al Carrer.

Dins del programa que comença pràcticament divendres 9 d’octubre, la festa dels valencians, el que vos escriu faré de guia als participants per les rutes programades els dies 10 i 11 per la vesprada, a partir de les 17:30 hores. Això si, per participar i per tal de controlar l’aforament i seguint els protocols anticovid, caldrà INCRIURE’S al telèfon de TURISME GATA que és el 965757317

Us explique un poc en que consistiran les rutes:

1ª, DISSABTE, 10-OCTUBRE: RUTA DE LES CAPELLETES DE CARRERS O PLAFONS CERÀMICS

Per dins del centre urbà, anirem de passeig pels carrers on més capelletes hi ha. De passada, coneixerem lloguets, anècdotes, cases senyorials, l’església, la font,...però sobre tot els plafons ceràmics o capelletes de carrer. Al mateix, podreu veure algunes de les botigues obertes al carrer de la zona. 

2ª, DIUMENGE, 11-OCTUBRE: RUTA DEL RAVAL I PASSEIG DE LES COVES ROGES

La ruta serà per a conéixer més el Raval, algunes capelletes de carrer, el passeig del riu i el passeig de les Coves Roges, fins arribar dalt de tot, on contemplarem el tardet de la tardor. 

Recordeu, que es vol destacar la imatge de Gata com a comerç segur on es seguixen tots els protocols per donar als clients la seguretat de comprar amb tranquilitat.HUI DIA 12, RUTA GUIADA A L'ERMITA (17.30 h., Activitat cultural Fira Gata al Carrer, Ajuntament-Cronista de Gata)

20191012072705-rutameuafira-copia.jpg

PER A TOTS ELS QUE VULGAU FER EL PASSEIG-RUTA. A LES 17.30 HORES

Vos participe hui mateix, el dia de l'activitat, la ruta que faré dins de la XVI Fira Gata al Carrer 2019. Hui, festa del Pilar, a les 17.30 hores eixirem des de l'estand de l'Ajuntament ubicat al carrer Doctor Moratal.

De allí ens dirigirem al començament real de la ruta, el carrer Signes cantó al carrer Teulada. Ens endisarem en la història del poble. Coneixerem 8 dels 28 plafons ceràmics tradicionals, els carrers Signes, Teulada i Calvari, la pujada a l'ermita. Coneixerem on estava l'antic cementeri parroquial i a l'ermita, sabrem de la seua història i de la imatge del patró de Gata. Baixarem per l'asfalt cap al poble.

Vos deixe el cartell anunciador que ha preparat l'Ajuntament per a la ruta.ELS VEÏNS DE GATA RESIDENCIAL CONEIXEN L'OLIVERETA DEL MORO I LA CASETA DE LA LEPRA

20181012230850-totelgrupsally17-copia.jpg

Hui dia festiu, he acompanyat als veïns de Gata Residencial fent una ruta senderista i coneguent un retall més de la nostra història local. A les deu del matí amb puntualitat britànica eixia en grup format per 19 persones, el grup anglés, una gatera i un gater, cap a les Alcolaies, explicant la importància de "utilitat pública" que va tindre el pont des de la seua construcció (1931-1936); la ceràmica devocional del carrer Sant Vicent dedicat al sant dominic; el balcó del carrer Alcolaes i la olivereta del moro amb el depòsit de darrer, els dos d’antigüitat islàmica.

Després, el grup ens hem dirigit a l’antic camp de tir, hui camp de vol, on hem vist treballar els amics del aeromodelisme. A continuació, els visitants s’han aplegat al mirador on estava la creu de la missió i més tard l’antena.

Finalment, hem pujat a la Caseta de la Lepra, on els he detallat "in situ" tota la història del "asilo de Gata" (1887-1918) com li deia la premsa de l’època. 

En tot moment, l’organitzadora del event i de totes les rutes pels voltants i pel terme de Gata que fan els residents britànics de Gata Residencial, Sally Merret ha fet de perfecta traductora i de bona fotògrafa, fent el reportatge que acompanya aquesta informació.

FONT: Foto portada i fotos del facebook Sally Merret.ART AL VENT 2018, RUTA URBANA GATA: 25 persones participen en la visita

20180906125934-rutaav1-copia.jpg

Un total de 25 persones van participar en la Ruta urbana guiada pels carrers i places del Raval i centre del poble de Gata. L'activitat cultural es va celebrar el passat dimarts 4 de setembre i era una de les propostes de la Regidoria de Cultura paral·lela a l'exposició d'art tèxtil Art al vent 2018, que conclou diumenge dia 9.

El que vos escriu, Miguel Vives Signes, com a Cronista de Gata, va guiar als visitants, no sols de Gata sinó també d'altres pobles de la comarca i de fora d'ella, així com visitants estrangers. Un total de 90 detalls, dos hores de visita, i una visita a llocs tan populars com la Placeta de Sant Antoni, el barranquet o el riurau i la garrofera monumental dels Sirera. A més, els participants van poder conéixer 21 de les 31 imatges que hi ha pels carrers del poble, 27 de les quals són plafons ceràmics devocionals.

A les imatges de portada al blog i del facebook, diversos moments de la ruta. Fotos: JM Vives.DEMÀ DIMARTS 4, 19 h.: RUTA GUIADA GATA URBANA TRADICIONAL (Art al Vent)

20180903164349-dscf1919-copia.jpg

Un recordatori per aquells que ens vulguen acompanyar demà dimarts a la RUTA URBANA TRADICIONAL pel Raval i centre del poble de GATA. Serà a les 19 hores, des de davant l’Ajuntament. Dins de les activitats de ART AL VENT, demà la guiaré. Coneixerem l’anecdotari dels carrers i placetes, del Raval, de les gents, els plafons ceràmics devocionals. Detalls i curiositats. Si voleu acompanyar-me, vos convide personalment i en nom de l’Ajuntament. Acaba Art al Vent, és hora de fer el que no em fet: pegar una ullada a les teles i fer una visita guiada al cor del poble.GATA HOMOLOGA I SENYALITZA DOS NOUS SENDERS: Tossal del Moro i Serrillàs

20180816161832-senyals-tossaldelmoro.jpg

L’Ajuntament de Gata, a través de l’oficina de Turisme, ha realitzat l’homologació i senyalització de dos nous trams del sender PR 412 en el terme municipal. Es tracta del tram de pujada al Tossal del Moro i la ruta des del cim del Serrillàs fins al Corral de Borrell. S’han realitzat treballs de neteja dels dos trams i s’ha posat en valor un antic forn de calç situat en el barranc de Canela.

El projecte ha comptat amb la col·laboració del GEG i és una de les activitats més demandades en les consultes de la Tourist Info. La intenció de la regidoria de Turisme és que el nombre de km de senders senyalitzats augmenten cada any per què augmente la seguretat dels senderistes que ja recorren les nostres sendes.

A més a més, aquestes noves rutes s’han integrat en el nou fullet turístic recentment editat i que ha estat subvencionat al 60% pel Patronat de Turisme de la Costa Blanca.

El nou material promocional ha inclòs altres nous continguts com la festa del Berenaret de Pasqua que ja és una festa popular, gastronòmica i musical, consolidada.

Aquestes accions se sumen enguany a les que ja es van emprendre abans de l’estiu amb la intenció de desestacionalitzar les visites turístiques. Un exemple és la creació d’una nova marca per als continguts turístics així com una nova web www.turismegata.com i l’actualització de les xarxes socials @visita_gata on es mostra en imatges els recursos turístic i totes les coses que ocorren al municipi durant tot l’any.

FONTS: Informació i fotos, Ajuntament de Gata.ELS 33 INTEGRANTS DEL "CAMÍ" DE LA PARRÒQUIA ACABEN HUI LES ETAPES DE LA RUTA I RETORNEN A GATA

20180816160711-39001835-952733738264092-3617438683252129792-n.jpg

Els integrants del "Camí de Santiago" que pertanyen a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos donen hui per concloses les sis etapes de la ruta Lleó-O Cebreiro que tocava fer en aquesta edició. Només acabada la ruta i reposades les forces eixiran cap a Gata on està previst arriben demà divendres 17, després de fer en autobús els 778 kilòmetres que disten de Astorga (Lleó) fins a Gata. Ressenyar que els pelegrins gaters anaven acompanyats del rector de la parròquia, Don Francisco M. Murillo i del rector fill de Gata, Juan Pons Salvador. Monuments, paratges, esglésies, reflexions, eucaristies, tots ells han compartit, de nou, l’experiència del "Camí".

L’aventura del "Camí" va començar el passat divendres dia 10 d’agost amb el viatge amb autobús des de Gata a Lleó amb un total de 684 kilòmetres. Les etapes 19 a 24 han anat de Lleó a Astorga passant per Ponferrada, entre altres llocs.

FONT: Fotos parròquia de Gata.UNS 40 VEÏNS DE GATA RESIDENCIAL CONEIXEN ASPECTES HISTÒRICS DEL POBLE I VISITEN L’ERMITA

20171212141415-ermitagr.jpg

(PODEU VEURE L’ÀLBUM DE FOTOS FET PER SALLY MERRETT, "ÀNIMA" D’AQUESTES RUTES TAN PROFITOSES PER AL CONEIXEMENT DE L’ENTORN I DEL SEU MUNICIPI: Aquí hay un enlace al álbum de fotos de la caminata guiada de hoy en gata de gorgos de nuestro propio cronista-. https://photos.app.goo.gl/jJPtFgFMbOdBie6B3

Uns 40 veïns de Gata Residencial, principalment anglesos, van estar acompanyats el passat dia 6, dia de la Constitució, pel Cronista de Gata, el que vos escriu, per una ruta urbana històrica i una pujada a l’ermita. Amb la finalitat de conéixer de primera mà aspectes històrics, com algunes ceràmics tradicionals de les façanes de les cases de la Plaça Església, carrer Doctor Gómez Ferrer i carrer Teulada, així com la font ornamental de la plaça i l’església parroquial, els participants en la ruta, que va estar molt ben dirigida per la veïna Sally Merrett, qui traduïa les explicacions del castellà a l’anglés, van poder gaudir d’un matí molt interessant, i van pujar pel Calvari a l’ermita del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari. Allí van reposar forces amb un xicotet pic-nic i van entrar dins de l’ermitori, coneixent la llegenda de l’arbre blanc, la història de l’arribada de la imatge fa 255 anys i altres detalls.

A la baixada, els participants van admirar els quatre ponts que es divisen: el de la carretera general, el viaducte del tren, el nou pont del vial i el primer pont urbà. Al parc de recuperació de les voreres del riu es van assabentar del sequer de pansa allí incrustat i del corral de Catxapa. Des d’allí van conéixer la caseta de la lepra i la seua bonica història tornant pel pont al lloc de partida, la Plaça de l’Església.

FONT: Fotos Sally Merrett (Gata Residencial).UNA RUTA HISTÒRICA I ANECDÒTICA DE GATA: descobrint curiositats del poble

20170819171641-img-20170818-wa0002-copia.jpg

(PODEU REPASSAR EL MENUT ÀLBUM DE LA RUTA D’AHIR PER LA VESPRADA-NIT, PUNXANT ACÍ)

Ahir per la vesprada em van acompanyar unes treinta persones a la Ruta guiada que vaig dirigir pel Raval i el centre del poble. Agraïment per l’interés, no sols als gaters sinó als turistes nacionals que ens acompanyaven. La gent assistent va acollir amb gran curiositat tot l’anecdotari històric que anava desgranant-se al pas pels carrers i places del nostre poble. Des de l’Ajuntament, cap a la Placeta de l’Hostal i Placeta de Sant Antoni, pel carrer Baix i Tetuà a l’eixida del barranquet; pel carrer Penyó a divisar la Caseta de la Lepra. Del pont a la Plaça de l’Església, del temple al carrer Signes i carrer Teulada, dels quatre cantons cap al carrer Nou i tornar cap al punt de partida.

Al llarg del recorregut vam descobrir un total de 13 plafons ceràmics i devocionals de la trentena existent pels carrers de Gata. Un bé protegit, uns elements a conservar.

La ruta guiada estava emmarcada dins del programa cultural paral·lel que es fa amb motiu de l’Exposició Internacional d’Art Tèxtil (Art al vent) 2017, que ha organitzat la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata.

FOTOS àlbum: Ajuntament, J.Pedrós, JM Vives.DOS EIXIDES AL CAMP PEL TERME DE GATA MOSTRARAN HERBES SILVESTRES PER A MENJAR I CURAR

20170520191844-herbessilvestresgata.jpg

Demà diumenge 21 de maig, a les 9 del matí, s’eixirà de la CAS. Es tracta d’un nou event que dirigirà el botànic gater Jaume X. Soler pels camins del terme de Gata. Serà conéixer i trobar herbes silvestres per a menjar. L’eixida de camp també servirà per a fer una caminata i un bon esmorzar. El pròxim diumenge 28 de maig, a la mateixa hora i amb eixida des de la Plaça de l’Església, es coneixeran herbes silvestres per a curar.

Els assistents podran saber millor sobre el "raimet de pastor", alls, arboços i llicsons, entre altres herbes silvestres.

FONT: Cartell anunciador. Ajuntament de Gata.ELS JÚNIORS DE GATA VAN D'EXCURSIÓ A LA BENITZAINA

20170219121408-juniorsexcursiobenitzaina-copia.jpg

Continuen les activitats dels xiquets i xiquetes junt als seus monitors del Moviment Júnior de la parròquia de Gata, tant dins del centre parroquial com a l'exterior. Si el passat cap de setmana part del conjunt (els que ells anomenen de Pacte) anaven de convivència a Teulada, hui els altres marxen d'excursió a la Benitzaina. Primer, han anat a la missa de 9 i després han pujat a l'ermita del Santíssim Crist. A la placeta han esmorzat i han escoltant del que vos escriu la història del nostre patró i de l'edifici religiós del Tossalet, incidint en que just el diumenge dia 25 es compliran 247 anys de la primera missa celebrada a l'ermita.

Després han marxat cap a la Benitzaina on visitaran les cases dels Paresants i tot l'entorn, allí dinaran, visitaran l'ermita que té l'heretat dedicada a Sant Antoni i tornaran cap a Gata.

A la fotografia, els participants en l'excursió a la Plaça de l'Església, junt al senyor rector Don Francisco i el seminarista Eloy Costa, que també els acompanya.

FONT: Foto Parròquia Gata.UN PASSEIG PELS VOLTANTS DE GATA: aigua, camins, llavador, paratges,...(hui, dissabte 28-1-2017)

20170128210112-passeig5-copia.jpg

(SI VOLEU FER UN PASSEIG FOTOGRÀFIC, REPASSEU L’ÀLBUM PUNXANT ACÍ)

L’últim episodi de neu i pluges ha deixat el camp tot mulladet. Pels camins s’esgollen els fils d’aigua. Les bassetes i pous estan plens, el paratge de la Rana fa goig veure’l. De la secor hem passat a estar l’aigua raseta al llavador del paratge. Sota terra les caves fan la seua feina. 

En tres horetes he viatjat caminant per tres termes. Són coses del passat, dels furs medievals. Del terme de Gata al de Dénia i del denier al de Xàbia. I Aigua fent sorollet...descarnant camins i pedres, barrancs fent catarates de clara aigua. Font d’Andó, Valls, pontets, barranquets, La Rana, les Costeres.

En aquesta caminata, la barrera del faralló gran, el pare Montgó saludant els meus passos, ací i allà, pedra, grava o asfalt. La Vall està ara bonica, caminant entre ceps podats, ametlers que volen traure la seua flor. I l’imponent pedrot Montgó ahí vigilant-me.

Mentre, he deixat constància amb l’ull fotogràfic. El monumental eucaliptus i els arcs del llavador han donat fe que per allí he passat. El barranc i els ceps també i el caminant camí portava...

A la fotografia de portada, un dels arcs del llavador de la Rana i com a marc el monumental i centenari eucaliptus. Baix, dins l’article el barranquet de les Valls i ceps de les Costeres amb el Montgó de fons.

La imagen puede contener: planta, exterior, naturaleza y agua
La imagen puede contener: planta, exterior, naturaleza y agua
La imagen puede contener: montaña, cielo, árbol, exterior y naturaleza


LA PREMSA PARLA...DE L’EXCURSIÓ BENISSA-GATA PER LA VIA DEL TREN

20161123224324-excursio-tren-benissa-1.jpg

El diari digital MARINA PLAZA publica hui una interessant notícia-reportatge sobre l’excursió de veïns benissers, que van fer el diumenge passat de Benissa a Gata. Aprofitant que des de juliol passat el tren no circula des de Dénia a Calp, molts veïns dels pobles per on passa la via fan recorreguts pels paratges i paisatges al voltant del tren, sobre tot la Garganta i els seus túnels. Titula el digital: "Los ciudadanos toman las vías sin tren en una excursión a pie de Benissa a Gata". Al subtítol: "El cierre de la línea entre Dénia y Calp permite al Ayuntamiento de Benissa y el Grup de Muntanya Margalló incorporar a su oferta de rutas un itinerario a pie que permite disfrutar de los paisajes que circundan el trazado".

Corresponia al cicle d’excursions a peu "Descobreix la nostra comarca", que organitzen l’Ajuntament de Benissa i el Grup de Muntanya Margalló. Si voleu llegir tot l’article, PUNXEU ACÍ.

FONT: Foto i informació, diari digital Marina Plaza, 23-11-2016.

 RECORDEU, DEMÀ (JA HUI) DIUMENGE 9 GUIARÉ LA RUTA DEL CALVARI-ERMITA

20161009014924-dscf4499-copia.jpg

Pel matí a les 11 serà la ruta de les fàbriques

Demà (pràcticament ja hui) a les 4 de la vesprada em toca. Guiaré a tots els que vulguen acompanyar-nos a la ruta del calvari i ermita. L’eixida serà des del Punt d’Encontre de davant l’Ajuntament. Coneixerem l’itinerari, la pujada cap a l’ermita que ací a Gata es diu Calvari, i l’edifici històric del segle XVIII, l’ermita del Santíssim Crist del Calvari, el patró de Gata. Si voleu escoltar la història de l’arbre blanc, de la imatge del Crist, ja ho sabeu...us espere a la RUTA DEL CALVARI. Serà l’última de les visites guiades organitzades per l’Ajuntament en el marc de la XIII FIRA GATA AL CARRER. 

Pel matí, a les 11 hores, es farà la Ruta de les Fàbriques. També molt interessant per a conéixer el procés de fabricació que encara es seguix a Gata. Es visitarà el Museu de randa, Guitarres Cashimira, Frank Lilienthal i Sombreros Signes.
GATA, 13 FIRA: NAIXEN QUATRE RUTES URBANES GUIADES: Urbana, de vegetació mediterránea, de les fàbriques i del Calvari-Ermita

20161004204053-rutescartell.jpg

Una nova entrada de la Fira GATA AL CARRER 2016. Aquesta per a parlar-vos de la nova proposta que naix des de l’Ajuntament, la de les RUTES URBANES GUIADES. Al llarg dels dos dies de fira, dissabte 8 i diumenge 9, podreu apuntar-se i participar en les quatre propostes.

Les rutes són: RUTA URBANA, RUTA VEGETACIÓ MEDITERRÁNEA, RUTA DE LES FÀBRIQUES i RUTA DEL CALVARI-ERMITA

Podreu fer-les totes. Com?. El PUNT D’ENCONTRE serà davant la porta de l’Ajuntament. Vos detalle el calendari.

- Dissabte 8, a les 11 hores, la RUTA URBANA: l’historiador Josep Mut ens guiarà pels indrets del nostre poble oferint-nos una mirada diferent. Es passejarà pel Raval, es veuran riuraus i el passeig vora riu, fins les Coves Roges.

- Dissabte, 8, a les 18 hores, la RUTA VEGETACIÓ MEDITERRÀNEA. El tècnic forestal Pepe Juan Mulet mostrarà la vegetació autòctona pels marges del riu Gorgos, als dos parcs Raval i nou del costat del vial.

- Diumenge 9, a les 11 hores, la RUTA DE LES FÀBRIQUES. Es coneixeran alguns dels processos que continuen fent-se al poble, per mig del Museu de Randa, Guitarras Cashimira, Frank Lilienthal i Sombreros Signes. Ací és necessària la inscripció abans.

- Diumenge 9, a les 16 hores, la RUTA DEL CALVARI-ERMITA. El que els escriu, Miguel Vives, com a Cronista Oficial, guiaré la ruta per l’itinerari dels xiprers i capelletes del Calvari fins arribar a l’ermita (edifici del segle XVIII), on explicaré la història d’aquesta i el conegut pel "Miracle de l’Arbre Blanc". Des d’allí es baixarà per l’històric barri del Tossalet.

Ja podeu apuntar-vos a l’Oficina de Turisme. També a l’event creat de cada una de les rutes al facebook de Fira Gata al carrer, posant que assistiran al mateix.

FONT: Cartell i informació, Ajuntament de Gata.

 LA "RUTA MORISCA 2016" VISITA LA ZONA ANTIGA DE GATA I ELS PARATGES DEL TERME

20160501202512-20160430-101951.jpg

(PODEU VEURE L’ÀLBUM DE LA VISITA ALS PARATGES, PUNXANT ACÍ)

Per segona vegada, els participants de la coneguda "Ruta Morisca" que organitza Manuel Pinto de l’Associació Cultural de Tàrbena i que reunix cada dissabte a gent de la Marina Baixa i els que es volen sumar de la Marina Alta, van visitar Gata de Gorgos, per la zona antiga del poble i pels paratges típics del terme. 

A la ruta, vaig tindre el plaer d’acompanyar-los i poder mostrar-los el poble i el terme. Primer que res, van visitar l’església, després l’eixida del barranquet de reminiscències morisques i el Parc del Raval. Per la passarel·la de les Coves Roges varem arribar dalt del camí i conectarem amb els carrers del Palmerar. Pels carrers Bisserot i Sant Antoni, ens introduïrem als més antics del poble, Carrer de les Parres i Carrer de Tetuà. Després pel carrer Duquessa d’Almodóvar van poder saborejar l’aigua-llimó de Ca el Tramusser i comprar al forn de Vives. 

Després d’esmorzar, prenguerem camí a la Font de la Mata, per a veure el casot dels Xaparrundos i la Mata amb el pou, que acusen greument la sequera. Era el primer dels tres arbres monumentals del poble que visitavem. A la tornada, passarem pel cam d’aeromodelisme i ens vam aplegar dalt de la partida Planets, on estava l’antiga creu pujada per la visita de la Missió. Des d’allí, els participants van aconsellar que es podria fer un mirador per a poder divisar tot el poble i voltants.

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.

A continuació van visitar el paratge de la Rana, admirant el segon arbre monumental, l’eucaliptus que enguany fa 101 anys i que no va gaudir del seu centenari corresponent. Després vam visitar el tercer i últim arbre monumental del terme, la garrofera de la família Sirera, a l’eixida del poble, així com el riurau allí existent. Una bona cassola al forn i picadetes típiques al bar Al Pou tancavem la jornada, deixant bones amistats i una visita més.DISSABTE 30, LA JORNADA 12 DE RUTA MORISCA (VI) FARAN UN RECORREGUT PER GATA I PARATGES DEL TERME: Font de la Mata i La Rana

20160428210944-ranaarbre.jpg

Els amics de la Marina Baixa, principalment, que conformen el grup de Ruta Morisca, visitaran dissabte dia 30, per segona vegada, el poble de Gata. Amb l’organització de Manuel Pinto i servint-los de guia el que els escriu, els participants i tots els que es vulguen sumar al itinerari, recorreran la part antiga del poble. La concentració serà al bar Corder (enfront l’església) de 8,30 a 9, per a després visitar l’església parroquial. A continuació anirem per la zona d’eixida del Barranquet, per davant l’Ajuntament i Parc del Raval. Continuaran els participants per la passarel·la que conduix dalt les Coves Roges.

D’allí pel Palmerar Alt ens tornarem a introduir als carrers tradicionals i antics del poble, passant pels carrers Baix i Tetuán. Anirem a l’Oficina de Turisme en la seua nova instal·lació dels baixos de la Casas Consistorial. Després, agafarem els cotxes i anirem al primer paratge, la Font de la Mata. Al tornar ens aproparem al balcó que forma el lloc on estava l’antiga creu de dalt les escoles per a contemplar el poble de Gata i la centenària i històrica Caseta de la Lepra.

D’allí anirem per dalt les Costeres al segon paratge, La Rana. Després de visitar l’indret anirem a dinar un menjar típic i tradicional gater a Al Pou. A continuació, visitaran els parcs de la Font del Riu i del vial, observant les escultures a l’aire lliure, acabant ahí amb la jornada.

A la imatge d'arxiu, el paratge de La Rana de Gata.

FONT: Foto, Senderos en bici. Ruta.

 ÀLBUM DE LA CAMINATA XALÓ-LLÍBER-GATA (Per terres de la Duquessa)

20150309223658-lliber.jpg

(PER A VEURE L’ÀLBUM, PUNXEU ACÍ)

Com ja vaig avançar ahir, la Caminata va ser tot un èxit. Gata, Llíber i Xaló van ser els tres punts. Al voltant de 300 persones van participar en la 1a Caminata per les terres de la Duquessa d’Almodóvar, organitzada pels ajuntaments de Gata, Lliber i Xaló amb la col·laboració del GEG.

FONT: Fotos Ajuntament de Gata.ESTE MATÍ: CAMINATA PER TERRES DE LA DUQUESSA (Xaló, Llíber, Gata)

20150308221716-caminata2.jpg

Hui s’han tornat a utilitzar els antics camins de carro i de matxo, enllaçant les terres de la Duquessa, per dir-ho d’alguna forma. La CAMINATA proposada pels tres ajuntaments, Xaló, Llíber i Gata, ha estat tot un èxit de participació. El temps ha acompanyat, ja que no feia ni massa calor ni fred, el sol no apretava.

La caminata tenia el seu preàmbul en el viatge de Gata a Xaló passant per Llíber amb autobús. Dos autobusos i un microbús anaven cap amunt a les 8 del matí. A les 9 del matí començaven els dotze kilòmetres que tenien la seua parada a Llíber. Participaven unes 250 persones. Els dos pobles de punta, Xaló i Gata tenen un carrer dedicat a la Duquessa d’Almodóvar. No és el cas de llíber. Per això, s’ha descobert una placa en record del II centenari de la mort de la il·lustre dona, excepcional per al seu temps.

L’alcaldessa de Gata i els alcaldes de Xaló i llíber, així com alguns regidors de les tres corporacions han participat en la caminata. El servici de Protecció Civil de Gata ha estat en tot moment controlat l’encreuament per camins i carreteres transitades.

Una experiència bonica i senzilla que pot tindre la seua continuitat en anys veniders.

Agraïsc les primers fotos facilitades per Protecció Civil de Gata.


Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Recorrido Xalo- Lliber-Gata.

Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
FONT: Fotos facilitades per Protecció Civil de Gata. Fotos de María Eugenia Salvador Feliu.


DIUMENGE 1 DE FEBRER, GATA CELEBRA EL DIA DE L'ARBRE

20150128204307-fontmata.jpg

Es farà una excursió al paratge de la Font de la Mata

Del 26 al 30, dibuixos escolars sobre el medi ambient

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata ha preparat diverses activitats per celebrar el Dia de l’Arbre. Diumenge 1 de febrer a les 9:30 hores es farà una excursió a la Font de la Mata. La concentració serà a la Plaça de l’Església. Es recomana als assistents portar esmorzar, aigua i calçat còmode. Tots els assistents rebran un obsequi.

A més, s’ha convocat un concurs de dibuix i relats al voltant dels arbres dirigit als escolars del municipi. Tots els que vulguen participar han de presentar el seu dibuix o relat a la biblioteca de Gata fins al divendres 30 de gener. Els relats participants es llegiran a l’Hora del Conte de la Biblioteca de divendres 6 de febrer a les 17h.

També s’iniciarà una campanya escolar, que es farà als mesos de febrer i març, de plantació d’arbres i de seguiment posterior que durà terme el tècnic forestal.

A la imatge, la popular mata (llentisque) que dona nom al paratge, a la muntanya del terme de Gata. 

FONT: Imatge i text, gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.DEMÀ, EXCURSIÓ DEL GRUP DE "TEMPS DE PANSA" A LA BENITZAINA

20141018230534-dscf4863.jpg

Ho publica hui el diari La Marina Plaza digital. Titula: "Concluye el Dénia el ciclo Temps de Pansa 2014 con una excursión a Benitzaina". Com bé sabeu, l'heredat de la Benitzaina -malgrat a estar entre Dénia i Xàbia- és propietat de veïns gaters, de la família dels Paresants.

Al final de l'article, diu: "La excursión ‘El riurau y el paisaje de la Benitzaina’ dará comienzo a las 10.30 horas del domingo, en la Venta de Parra, en Gata de Gorgos, y contará con las explicaciones del arqueólogo municipal de Dénia, Josep Antoni Gisbert".

Si voleu llegir tot l'article, ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/10/17/concluye-en-denia-el-ciclo-temps-de-pansa-2014-con-una-excursion-a-benitzaina/.

Ja ho sabeu, si algú voleu anar encara teniu temps d'afegir-se. Serà demà a les 10.30 hores.

A la fotografia, una vista de la finca de la Benitzaina. Foto pròpia de 2012.

FONT: Marina Plaza digital.LA PARRÒQUIA PREPARA EL CAMÍ DE SANTIAGO (5 etapes)

20140406174056-cartellsantiago.jpg

Serà del 17 al 24 d'agost. Es faran cinc etapes

La parròquia de Gata de Gorgos ha llançat la proposta de fer cinc etapes del Camí de Santiago, del 17 al 24 d'agost. El lema és "T'atreveixes a vindre?". Els participants gaudiran de espiritualitat, naturalesa i bona companyia. Per això, dissabte dia 12 a les 12.30 hores als locals parroquials "Verge del Carme" es farà una reunió, que serà una primera presa de contacte amb els possibles excursionistes, caminants o com vullgau dir-li.

FONT: Cartell publicat per la parròquia.DE RUTA: Cocons avall cap a les Comes

20140402222347-coconsacomes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Una altra vista preciosa de Gata, la que es divisa baixant del paratge nomenat Cocons de Granot. Les lloses calcàries i la poca vegetació contrasten amb la impressionant vista que des d’allí es contempla. Des de l’altipla mirant ja els primers bancals de la partida Comes, on dominen les oliveres, pinades i coscolls. El segon diumenge de Pasqua tots els participants de l'edició de la Marató de Muntanya que homenatjea a Javier Mulet "Mico" passaran per aquestes roques, aquests paisatges. Tot un goig mirar cap avall i vore el poble allà baix.DE RUTA: els Cocons de Granot i la seua cisterneta

20140326224035-cocons.jpg

Seguim per les muntanyes del terme de Gata. Baixant cap a la partida Comes des de dalt de les Cases del Sobirà i a l’altura de la lloma del Notari, trobem alguns paratges càrstics molt singulars al terme de Gata. Són els denominats COCONS DE GRANOT. Perquè cocons?. Què són?. Són típics del relleu càrstic. Són cavitats que afloren a la superfície, que s’han format per la dissolució de la calcita. Sempre han estat molt considerats pels pastors que passaven amb els seus ramats per la zona, ja que de l’aigua que es preservava beurïent els animals. Perquè granot: Un granot és de la família dels anfibis, allí s’acurrucaria algun d’aquests.

Però, i que fa ahí un muntó de pedres?. Formen al voltant d’un cocó gran i profund la coneguda cisterneta dels Cocons de Granot. Sens dubte, un paisatge per a gaudir i per a sorprendre.DE RUTA: Les Cases del Sobirà, prop del cim del Serrillàs

20140324232720-casesdelsobira.jpg

Seguisc mostrant-vos la ruta de la pujada i baixada al Serrillars. Vegeu ara una construcció de pedra. Hui sols queden runes de les que van ser unes bones cases de resguard per als pastors, caçadors, caminants. Les Cases del Sobirà estan a la baixada del Serrillàs prop de l’encreuament de sendes que va una cap a Benissa i altra cap a Gata. Els veïns de Gata i de Teulada, Senija i Benissa -que les coneixen- diuen "les cases de soberano". Ara estan quasi enderrocades, però es nota que les vivendes van tindre departaments, quartets, unes casetes que aguanten el pas del temps.DE RUTA: deixant el Serrillàs, quina vista de Gata!!

20140321233833-dscf7755-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I GAUDIR DE LA VISTA DEL POBLE, PUNXANT ACÍ)

Seguim de ruta. Algun que altre dia vos pose vistes, llocs, indrets, paratges, de la muntanya més alta del nostre terme, el Serrrillàrs, que alguns preferixen dir-li Serrillars. Una vegada passat el cim de la muntanya, alçats els 432 metres sobre el nivell de la mar, comencem a baixar per la senda marcada. Prop d’on es va al barranc de la finestreta ja divisem el poble i quina vista de Gata!!. Gaudiu d’ella. Val la pena.DE RUTA: a mitja pujada cap al Serrillàs vistes a Gata i al Montgó

20140319172718-gataimontgo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Nova fotografia feta de pujada cap al Serrillàs, diumenge passat. Mireu-la en gran i gaudiu d’ella. És tot una passada. A mitat de camí de pujada ex contemplen aquestes vistes. El poble, que no es veu tot, perquè s’amaga baix de les muntanyes, i el senyor Montgó. A les 11 del matí està feta la fotografia. El sol pegava de ple, radiant. Al mig del panorama vegeu el replà que va l’antic camp de tir, hui camp de vol de aeromodelisme.DE RUTA: un cobertís de pedra per a cabre una persona

20140318210240-cobertispedra.jpg

Seguisc amb aquesta sèrie "de ruta", mostrant-vos paisatges, llocs, racons naturals. Pujant cap a la Font de la Mata, des del mateix riu, hi ha senda que deixa a un costat algun que altre casup, alguna que altra caseta, però el "monument" que més crida l'atenció és un cobertís fet totalment de pedra, com vegeu a la imatge, que sols cap una persona. Aparenta ser un racó del marge, passa prou desapercebut, però si un s'apropa cap a ell, s'en adona del que realment és un cobert en el qual tan sols cap una persona, una verdadera obra mestra feta de pedra viva.DE RUTA: Paisatge des de dalt de les Coves Roges

20140317232604-dscf7653-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

A la secció "Rutes" del blog, aniré posant-vos algunes imatges -que punxant al lloc indicat les podeu fer més gran i vore-les en més detalls-. Ahir ho anunciava, són les fotografies de la ruta de pujada i baixada al Serrillàs. Per de prompte, ara vos pose la vista del poble de Gata que es divisa des de dalt del paratge de les Coves Roges, a la partida de Mirandes. Només pujem un poc, s'obri en tota la seua majestuositat, amb la passarel·la i la caiguda al riu tancant el quadre.CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes...baixant cap al poble ( i III )

20140316213115-composerri3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La baixada des de dalt del cim ha sigut també molt productiva. Primer, s’ha obert el ventall paisajístic de Gata en tot el seu esplendor. Segon, hem estat testimonis -una vegada més i quantes vegades hi hauran passat per allí caçadors i muntanyers?- de llocs tan emblemàtics per als coneixedors del terreny, com "les cases de Soberano" o la cisterneta i "els cocons dels granots". La baixada ha estat més ràpida, lògicament, però també perillosa en el seu tram intermedi. Al final, hem arribat al barri, on ens esperaven els altres participants en la festa, la festa de la paella gegant....però això ho conte en un altre article.

A la composició fotogràfica, les imatges de la baixada del Serrillàs.CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( II )

20140316210000-composerri2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb el relat de la caminata, dir-vos que hem esmorzat just al voltant del vèrtix geodèsic que l'Institut Geogràfic Nacional té instal·lat dalt del cim del Serrillàs. Havíem culminat els 432 metres d'altura que marca oficialment el terreny de la nostra muntanya més alta. Tots els participants es feien fotografies al lloc tan emblemàtic. Havíem pujat en unes dos hores i poc més de quatre kilòmetres. s'havia fet molt dura la pujada, sobre tot per als "novels" com el CRONISTA DE GATA, que també el voreu a alguna fotografia. Però el paisatge en un dia tan bonic i al cel ras, sense airet, era espectacular. Teulada, Benissa, Senija i al fons asomant la cresta el Penyal d'Ifac.

A la composició més imatges de la pujada i l'esmorzar dalt al cim.

(Continuarà al següent article)CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( I )

20140316203158-composerri1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Per fi, el CRONISTA DE GATA ha pujat al Serrillàs. Per a tots aquells que comentaven sempre que posaven que mai pujava. Hui ha arribat el dia i s’ha fet de la mà de l’organització de la Comissió de festes La Font del Riu. Un total de 10 kilòmetres i 800 metres i al voltant de 4 hores caminant, de passejada, de caminata. Ha valgut la pena i tant. El grup d’uns 50 participants de edats molts variades eixia de la Plaça de l’Església de Gata poc més de les 9 del matí. Pel parc del Raval i la passarel·la de les Coves Roges hem anat fins el riu, l’hem creuat i hem pujat sense endinsar-nos cap al barranc i la casa de Canela, que anavem deixant a la dreta...

A la composició fotogràfica, diversos moments dels participants pujant cap a la muntanya.

(Continue al següent article).RUTES: UNA PASSEJADA AMB VISTES AL MONTGÓ, això no té preu

20130501191527-compomontgo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Aprofitant que hui era festa, he fet una passejada pels nostres camps, que ara tenen els ceps molt bonics, pels bancals d'oliveres i els vells ametlers que ja són morts. L'aigua brollava encara en alguns camins i rierols. Els termes de Gata, Dénia i Xàbia els he passat en un punt, per allò de la "cunya foral". Però el que s'ha mantés ahí quiet mirant-me, sense dir res, com mai ha dit res, per molt que li pujen a cavall, ha sigut el gran MONTGÓ, el pare MONTGÓ. Com posava al títol, una passejada amb vistes al Montgó, això no té preu, ni en tindrà mai: Cuadros, Sénies, Hortetes, Valls, Costeres, Rogets, totes les partides miren al Montgó i el Montgó és silenci. Hui lluïa net i preciós, després dels dies de pluja. Podeu mirar les vistes i omplir el cor respirant. Val la pena!!EL PARATGE DE LA FONT DE LA MATA, HUI A LAS PROVINCIAS

20111021215045-fontmata.jpg

Al suplement GPS (Guía para salir) del diari LAS PROVINCIAS de hui divendres 21 d’octubre, apareix un article signat pel benissenc Raül Martínez que es titula "Naturaleza, arroz y tradición": "Un paseo desde Benissa que recuerda la ruta del "riberer". Diu que la ruta recorre "un pequeño tramo del itinerario -està parlant del sender PR-CV 388 412- que seguían antiguamente los ribereros...y que recorre los términos de Benissa, Senija y Gata de Gorgos (en la Marina Alta).

Parla l’articulista del "Paraje de la Font de la Mata, en el término municipal de Gata de Gorgos" i diu d’ell: "Es un lugar idóneo para repostar agua fresca del pozo. Tras la parada para reponer fuerzas, se pueden visitar las ruinas de la Casa de Xaparrundos, una antigua masía del siglo XIX en la que existe un aljibe de 11 por 2,8 metros con dos arcos en cada extremo que confieren una importancia arquitectónica".

Seguix dient Martínez: "El nombre de esta fuente, Mata, es la denominación común en valenciano del lentisco, un pequeño arbusto que crece a tres metros de altura. Típico de la región mediterránea, se convierte en el protagonista de esta zona como árbol monumental al encontrar dos de estos ejemplares de grandes dimensiones de edades diferentes".

Acaba aquest fragment del paratge de la Font de la Mata dient: "Bajo los lentiscos se localiza el pozo, de origen islámico, que junto a la mata dan nombre al enclave. Las pilas talladas en piedra que allí se encuentran sirven de abrevadero, mesas y sillas. Una bella imagen para captar con la cámara antes de emprender de nuevo la marcha...".

A la pàgina hi ha tres fotografies de la zona. Una de les runes de la Casa de "Xaparrundes", altre de la "Bassa de la Font de la Mata" i l’altra de la boca d’entrada de la mateixa font.

(Si voleu llegir tot l’article, ho podeu fer en paper o en aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20111021/ocio/gps/paseo-desde-benissa-recuerda-20111021.html.

A la fotografia podeu veure la baixada a la font amb els graons de pedra i el poalet.

FONT: Diari Las Provincias, 21-20-2011. "ACTIVA'T A GATA": Nova campanya de turisme actiu.

20110218225417-carg-cartell-20turisme-20actiu.jpg

Diumenge que ve, dia 27, es posa en marxa la campanya.

"Activa’t a Gata" és la campanya de turisme actiu que ha preparat la regidoria de Turisme per als propers mesos.
La primera jornada serà diumenge 27 de febrer. Tindrà lloc la primera activitat que serà una RUTA EN BICICLETA A L’OLIVERA MIL·LENÀRIA. La eixida serà a les 9:30 hores des de l’antic edifici de la CAS. La duració aproximada serà de 2,5 hores i discorrerà per camí asfaltat i senda. Cal portar: bicicleta, calçat esportiu, esmorzar i aigua.

Diumenge 3 d’abril es realitzarà la RUTA A PEU A LA FONT DE LA MATA, que començarà a les 9:30 i el punt d’eixida serà l’ajuntament de Gata. La caminata es realitzarà per senda de muntanya i tindrà una duració de 3,5 hores.

Per a dimarts 26 d’abril, tercer dia de pasqua, s’ha preparat una activitat familiar pensada per als més menuts. Es farà una RUTA A PEU FINS EL PARATGE DE LA RANA per menjar-se la mona de pasqua.

Finalment, diumenge 8 de maig es tancarà la campanya de Turisme Actiu, amb una activitat que compta amb la col·laboració de Grup Espeològic de Gata.
Es realitzarà una ESCALADA A LES COVES ROGES, que començarà a les 10.00 hores i el punt d’eixida serà l’ajuntament de Gata. La Duració serà de 3 hores. I el mínim d’edat per poder fer l’activitat serà de 10 anys. Cal portar: roba elàstica, calçat esportiu, esmorzar i aigua.

Les inscripcions es faran en la TOURIST INFO GATA i s’hauran de realitzar abans del divendres anterior a cada ruta. El preu de cada ruta és de 3€ per persona. (segons el art. 5 del preu públic per activitats realitzades des de diverses regidories. BOP núm. 185 de 27 de setembre 2010). Hi haurà d’haver un mínim de 10 participants per a que es realitze la ruta.
Més informació al 96 575 7317 o gata@touristinfo.net.

FONT: Text i cartell anunciador, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.EXCURSIONS DEL II DIUMENGE DE PASQUA: CEMA I DIPUTACIÓ

20100411120125-dsc07017.jpg

LA FONT DE LA MATA, PARATGE IMPRESCINDIBLE DE PAS

Dos excursions s´han dut a terme aquest diumenge, el segon de Pasqua.

Per una part, una altra ruta i eixida organitzada pel CEMA (Consorci Esportiu de la Marina Alta), amb la col·laboració de la regidoria d´Esports de Gata. El regidor d´esports Jesús Àngel Palacios els ha acompanyat a l´eixida. Aquest diumenge 11 d´abril s´ha fet des de les 8.30 del matí la ruta GATA-BENISSA. Ha estat un pas imprescindible i ja típic el paratge més conegut de Gata, LA FONT DE LA MATA.

Per altra banda, dins del programa de "Senderismo con la Diputación, Primavera 2010" i amb l´empresa "Silvoturismo Mediterráneo, S.L.", amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de Gata, ha arribat aquest matí a les 10 hores al pati de les escoles un autobús amb 55 persones, procedents d´Alacant capital la majoria, per tal de fer la ruta de Gata de Gorgos. El recorregut, 11,600 Km, amb un temps aproximat de 4 h 30’ i una dificultat baixa. L´eixida ha estat des del parc del riu Gorgos (al Raval) i s´ha pres la senda "Barranc del Poets", fins arribar a l´emblemàtica i històrica FONT DE LA MATA. De la Casa de les Xaparrundes s´ha continuat pujant per la senda del "Barranc de Canela" arribant a la fita entre els termes de Gata i Benissa. Després s´ha pujat al alt del Serrillàs i d´ahí continuant fins a l´assagador de "Seldetes" i tornant al punt d´inici, des d´on espera un aperitiu i lloc tranquil per a dinar.

La foto que acompanya la notícia està feta aquest matí mateix a les 10, quan el grup bordejava el riu Gorgos, pel par del Raval, al que acompanyava la regidora de Medi Ambient Maria Jesús Salvá. Es pot veure el dia clar i el paisatge del qual han gaudit els senderistes. L´alcaldessa Ana María Soler ha estat present a l´eixida de la ruta. Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris