Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

RUTES

ESTE MATÍ: CAMINATA PER TERRES DE LA DUQUESSA (Xaló, Llíber, Gata)

ESTE MATÍ: CAMINATA PER TERRES DE LA DUQUESSA (Xaló, Llíber, Gata)

Hui s’han tornat a utilitzar els antics camins de carro i de matxo, enllaçant les terres de la Duquessa, per dir-ho d’alguna forma. La CAMINATA proposada pels tres ajuntaments, Xaló, Llíber i Gata, ha estat tot un èxit de participació. El temps ha acompanyat, ja que no feia ni massa calor ni fred, el sol no apretava.

La caminata tenia el seu preàmbul en el viatge de Gata a Xaló passant per Llíber amb autobús. Dos autobusos i un microbús anaven cap amunt a les 8 del matí. A les 9 del matí començaven els dotze kilòmetres que tenien la seua parada a Llíber. Participaven unes 250 persones. Els dos pobles de punta, Xaló i Gata tenen un carrer dedicat a la Duquessa d’Almodóvar. No és el cas de llíber. Per això, s’ha descobert una placa en record del II centenari de la mort de la il·lustre dona, excepcional per al seu temps.

L’alcaldessa de Gata i els alcaldes de Xaló i llíber, així com alguns regidors de les tres corporacions han participat en la caminata. El servici de Protecció Civil de Gata ha estat en tot moment controlat l’encreuament per camins i carreteres transitades.

Una experiència bonica i senzilla que pot tindre la seua continuitat en anys veniders.

Agraïsc les primers fotos facilitades per Protecció Civil de Gata.


Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Foto de Protecció Civil de Gata de Gorgos.
Recorrido Xalo- Lliber-Gata.

Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
Foto de Maria Eugenia Salvador Feliu.
FONT: Fotos facilitades per Protecció Civil de Gata. Fotos de María Eugenia Salvador Feliu.

DIUMENGE 1 DE FEBRER, GATA CELEBRA EL DIA DE L'ARBRE

DIUMENGE 1 DE FEBRER, GATA CELEBRA EL DIA DE L'ARBRE

Es farà una excursió al paratge de la Font de la Mata

Del 26 al 30, dibuixos escolars sobre el medi ambient

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gata ha preparat diverses activitats per celebrar el Dia de l’Arbre. Diumenge 1 de febrer a les 9:30 hores es farà una excursió a la Font de la Mata. La concentració serà a la Plaça de l’Església. Es recomana als assistents portar esmorzar, aigua i calçat còmode. Tots els assistents rebran un obsequi.

A més, s’ha convocat un concurs de dibuix i relats al voltant dels arbres dirigit als escolars del municipi. Tots els que vulguen participar han de presentar el seu dibuix o relat a la biblioteca de Gata fins al divendres 30 de gener. Els relats participants es llegiran a l’Hora del Conte de la Biblioteca de divendres 6 de febrer a les 17h.

També s’iniciarà una campanya escolar, que es farà als mesos de febrer i març, de plantació d’arbres i de seguiment posterior que durà terme el tècnic forestal.

A la imatge, la popular mata (llentisque) que dona nom al paratge, a la muntanya del terme de Gata. 

FONT: Imatge i text, gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

DEMÀ, EXCURSIÓ DEL GRUP DE "TEMPS DE PANSA" A LA BENITZAINA

DEMÀ, EXCURSIÓ DEL GRUP DE "TEMPS DE PANSA" A LA BENITZAINA

Ho publica hui el diari La Marina Plaza digital. Titula: "Concluye el Dénia el ciclo Temps de Pansa 2014 con una excursión a Benitzaina". Com bé sabeu, l'heredat de la Benitzaina -malgrat a estar entre Dénia i Xàbia- és propietat de veïns gaters, de la família dels Paresants.

Al final de l'article, diu: "La excursión ‘El riurau y el paisaje de la Benitzaina’ dará comienzo a las 10.30 horas del domingo, en la Venta de Parra, en Gata de Gorgos, y contará con las explicaciones del arqueólogo municipal de Dénia, Josep Antoni Gisbert".

Si voleu llegir tot l'article, ací teniu l'enllaç: http://lamarinaplaza.com/2014/10/17/concluye-en-denia-el-ciclo-temps-de-pansa-2014-con-una-excursion-a-benitzaina/.

Ja ho sabeu, si algú voleu anar encara teniu temps d'afegir-se. Serà demà a les 10.30 hores.

A la fotografia, una vista de la finca de la Benitzaina. Foto pròpia de 2012.

FONT: Marina Plaza digital.

LA PARRÒQUIA PREPARA EL CAMÍ DE SANTIAGO (5 etapes)

LA PARRÒQUIA PREPARA EL CAMÍ DE SANTIAGO (5 etapes)

Serà del 17 al 24 d'agost. Es faran cinc etapes

La parròquia de Gata de Gorgos ha llançat la proposta de fer cinc etapes del Camí de Santiago, del 17 al 24 d'agost. El lema és "T'atreveixes a vindre?". Els participants gaudiran de espiritualitat, naturalesa i bona companyia. Per això, dissabte dia 12 a les 12.30 hores als locals parroquials "Verge del Carme" es farà una reunió, que serà una primera presa de contacte amb els possibles excursionistes, caminants o com vullgau dir-li.

FONT: Cartell publicat per la parròquia.

DE RUTA: Cocons avall cap a les Comes

DE RUTA: Cocons avall cap a les Comes

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Una altra vista preciosa de Gata, la que es divisa baixant del paratge nomenat Cocons de Granot. Les lloses calcàries i la poca vegetació contrasten amb la impressionant vista que des d’allí es contempla. Des de l’altipla mirant ja els primers bancals de la partida Comes, on dominen les oliveres, pinades i coscolls. El segon diumenge de Pasqua tots els participants de l'edició de la Marató de Muntanya que homenatjea a Javier Mulet "Mico" passaran per aquestes roques, aquests paisatges. Tot un goig mirar cap avall i vore el poble allà baix.

DE RUTA: els Cocons de Granot i la seua cisterneta

DE RUTA: els Cocons de Granot i la seua cisterneta

Seguim per les muntanyes del terme de Gata. Baixant cap a la partida Comes des de dalt de les Cases del Sobirà i a l’altura de la lloma del Notari, trobem alguns paratges càrstics molt singulars al terme de Gata. Són els denominats COCONS DE GRANOT. Perquè cocons?. Què són?. Són típics del relleu càrstic. Són cavitats que afloren a la superfície, que s’han format per la dissolució de la calcita. Sempre han estat molt considerats pels pastors que passaven amb els seus ramats per la zona, ja que de l’aigua que es preservava beurïent els animals. Perquè granot: Un granot és de la família dels anfibis, allí s’acurrucaria algun d’aquests.

Però, i que fa ahí un muntó de pedres?. Formen al voltant d’un cocó gran i profund la coneguda cisterneta dels Cocons de Granot. Sens dubte, un paisatge per a gaudir i per a sorprendre.

DE RUTA: Les Cases del Sobirà, prop del cim del Serrillàs

DE RUTA: Les Cases del Sobirà, prop del cim del Serrillàs

Seguisc mostrant-vos la ruta de la pujada i baixada al Serrillars. Vegeu ara una construcció de pedra. Hui sols queden runes de les que van ser unes bones cases de resguard per als pastors, caçadors, caminants. Les Cases del Sobirà estan a la baixada del Serrillàs prop de l’encreuament de sendes que va una cap a Benissa i altra cap a Gata. Els veïns de Gata i de Teulada, Senija i Benissa -que les coneixen- diuen "les cases de soberano". Ara estan quasi enderrocades, però es nota que les vivendes van tindre departaments, quartets, unes casetes que aguanten el pas del temps.

DE RUTA: deixant el Serrillàs, quina vista de Gata!!

DE RUTA: deixant el Serrillàs, quina vista de Gata!!

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO I GAUDIR DE LA VISTA DEL POBLE, PUNXANT ACÍ)

Seguim de ruta. Algun que altre dia vos pose vistes, llocs, indrets, paratges, de la muntanya més alta del nostre terme, el Serrrillàrs, que alguns preferixen dir-li Serrillars. Una vegada passat el cim de la muntanya, alçats els 432 metres sobre el nivell de la mar, comencem a baixar per la senda marcada. Prop d’on es va al barranc de la finestreta ja divisem el poble i quina vista de Gata!!. Gaudiu d’ella. Val la pena.

DE RUTA: a mitja pujada cap al Serrillàs vistes a Gata i al Montgó

DE RUTA: a mitja pujada cap al Serrillàs vistes a Gata i al Montgó

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Nova fotografia feta de pujada cap al Serrillàs, diumenge passat. Mireu-la en gran i gaudiu d’ella. És tot una passada. A mitat de camí de pujada ex contemplen aquestes vistes. El poble, que no es veu tot, perquè s’amaga baix de les muntanyes, i el senyor Montgó. A les 11 del matí està feta la fotografia. El sol pegava de ple, radiant. Al mig del panorama vegeu el replà que va l’antic camp de tir, hui camp de vol de aeromodelisme.

DE RUTA: un cobertís de pedra per a cabre una persona

DE RUTA: un cobertís de pedra per a cabre una persona

Seguisc amb aquesta sèrie "de ruta", mostrant-vos paisatges, llocs, racons naturals. Pujant cap a la Font de la Mata, des del mateix riu, hi ha senda que deixa a un costat algun que altre casup, alguna que altra caseta, però el "monument" que més crida l'atenció és un cobertís fet totalment de pedra, com vegeu a la imatge, que sols cap una persona. Aparenta ser un racó del marge, passa prou desapercebut, però si un s'apropa cap a ell, s'en adona del que realment és un cobert en el qual tan sols cap una persona, una verdadera obra mestra feta de pedra viva.

DE RUTA: Paisatge des de dalt de les Coves Roges

DE RUTA: Paisatge des de dalt de les Coves Roges

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

A la secció "Rutes" del blog, aniré posant-vos algunes imatges -que punxant al lloc indicat les podeu fer més gran i vore-les en més detalls-. Ahir ho anunciava, són les fotografies de la ruta de pujada i baixada al Serrillàs. Per de prompte, ara vos pose la vista del poble de Gata que es divisa des de dalt del paratge de les Coves Roges, a la partida de Mirandes. Només pujem un poc, s'obri en tota la seua majestuositat, amb la passarel·la i la caiguda al riu tancant el quadre.

CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes...baixant cap al poble ( i III )

CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes...baixant cap al poble ( i III )

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La baixada des de dalt del cim ha sigut també molt productiva. Primer, s’ha obert el ventall paisajístic de Gata en tot el seu esplendor. Segon, hem estat testimonis -una vegada més i quantes vegades hi hauran passat per allí caçadors i muntanyers?- de llocs tan emblemàtics per als coneixedors del terreny, com "les cases de Soberano" o la cisterneta i "els cocons dels granots". La baixada ha estat més ràpida, lògicament, però també perillosa en el seu tram intermedi. Al final, hem arribat al barri, on ens esperaven els altres participants en la festa, la festa de la paella gegant....però això ho conte en un altre article.

A la composició fotogràfica, les imatges de la baixada del Serrillàs.

CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( II )

CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( II )

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb el relat de la caminata, dir-vos que hem esmorzat just al voltant del vèrtix geodèsic que l'Institut Geogràfic Nacional té instal·lat dalt del cim del Serrillàs. Havíem culminat els 432 metres d'altura que marca oficialment el terreny de la nostra muntanya més alta. Tots els participants es feien fotografies al lloc tan emblemàtic. Havíem pujat en unes dos hores i poc més de quatre kilòmetres. s'havia fet molt dura la pujada, sobre tot per als "novels" com el CRONISTA DE GATA, que també el voreu a alguna fotografia. Però el paisatge en un dia tan bonic i al cel ras, sense airet, era espectacular. Teulada, Benissa, Senija i al fons asomant la cresta el Penyal d'Ifac.

A la composició més imatges de la pujada i l'esmorzar dalt al cim.

(Continuarà al següent article)

CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( I )

CAMINATA AL SERRILLÀS, una passada de vistes ( I )

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Per fi, el CRONISTA DE GATA ha pujat al Serrillàs. Per a tots aquells que comentaven sempre que posaven que mai pujava. Hui ha arribat el dia i s’ha fet de la mà de l’organització de la Comissió de festes La Font del Riu. Un total de 10 kilòmetres i 800 metres i al voltant de 4 hores caminant, de passejada, de caminata. Ha valgut la pena i tant. El grup d’uns 50 participants de edats molts variades eixia de la Plaça de l’Església de Gata poc més de les 9 del matí. Pel parc del Raval i la passarel·la de les Coves Roges hem anat fins el riu, l’hem creuat i hem pujat sense endinsar-nos cap al barranc i la casa de Canela, que anavem deixant a la dreta...

A la composició fotogràfica, diversos moments dels participants pujant cap a la muntanya.

(Continue al següent article).

RUTES: UNA PASSEJADA AMB VISTES AL MONTGÓ, això no té preu

RUTES: UNA PASSEJADA AMB VISTES AL MONTGÓ, això no té preu

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Aprofitant que hui era festa, he fet una passejada pels nostres camps, que ara tenen els ceps molt bonics, pels bancals d'oliveres i els vells ametlers que ja són morts. L'aigua brollava encara en alguns camins i rierols. Els termes de Gata, Dénia i Xàbia els he passat en un punt, per allò de la "cunya foral". Però el que s'ha mantés ahí quiet mirant-me, sense dir res, com mai ha dit res, per molt que li pujen a cavall, ha sigut el gran MONTGÓ, el pare MONTGÓ. Com posava al títol, una passejada amb vistes al Montgó, això no té preu, ni en tindrà mai: Cuadros, Sénies, Hortetes, Valls, Costeres, Rogets, totes les partides miren al Montgó i el Montgó és silenci. Hui lluïa net i preciós, després dels dies de pluja. Podeu mirar les vistes i omplir el cor respirant. Val la pena!!

EL PARATGE DE LA FONT DE LA MATA, HUI A LAS PROVINCIAS

EL PARATGE DE LA FONT DE LA MATA, HUI A LAS PROVINCIAS

Al suplement GPS (Guía para salir) del diari LAS PROVINCIAS de hui divendres 21 d’octubre, apareix un article signat pel benissenc Raül Martínez que es titula "Naturaleza, arroz y tradición": "Un paseo desde Benissa que recuerda la ruta del "riberer". Diu que la ruta recorre "un pequeño tramo del itinerario -està parlant del sender PR-CV 388 412- que seguían antiguamente los ribereros...y que recorre los términos de Benissa, Senija y Gata de Gorgos (en la Marina Alta).

Parla l’articulista del "Paraje de la Font de la Mata, en el término municipal de Gata de Gorgos" i diu d’ell: "Es un lugar idóneo para repostar agua fresca del pozo. Tras la parada para reponer fuerzas, se pueden visitar las ruinas de la Casa de Xaparrundos, una antigua masía del siglo XIX en la que existe un aljibe de 11 por 2,8 metros con dos arcos en cada extremo que confieren una importancia arquitectónica".

Seguix dient Martínez: "El nombre de esta fuente, Mata, es la denominación común en valenciano del lentisco, un pequeño arbusto que crece a tres metros de altura. Típico de la región mediterránea, se convierte en el protagonista de esta zona como árbol monumental al encontrar dos de estos ejemplares de grandes dimensiones de edades diferentes".

Acaba aquest fragment del paratge de la Font de la Mata dient: "Bajo los lentiscos se localiza el pozo, de origen islámico, que junto a la mata dan nombre al enclave. Las pilas talladas en piedra que allí se encuentran sirven de abrevadero, mesas y sillas. Una bella imagen para captar con la cámara antes de emprender de nuevo la marcha...".

A la pàgina hi ha tres fotografies de la zona. Una de les runes de la Casa de "Xaparrundes", altre de la "Bassa de la Font de la Mata" i l’altra de la boca d’entrada de la mateixa font.

(Si voleu llegir tot l’article, ho podeu fer en paper o en aquest enllaç: http://www.lasprovincias.es/v/20111021/ocio/gps/paseo-desde-benissa-recuerda-20111021.html.

A la fotografia podeu veure la baixada a la font amb els graons de pedra i el poalet.

FONT: Diari Las Provincias, 21-20-2011. 

"ACTIVA'T A GATA": Nova campanya de turisme actiu.

"ACTIVA'T A GATA": Nova campanya de turisme actiu.

Diumenge que ve, dia 27, es posa en marxa la campanya.

"Activa’t a Gata" és la campanya de turisme actiu que ha preparat la regidoria de Turisme per als propers mesos.
La primera jornada serà diumenge 27 de febrer. Tindrà lloc la primera activitat que serà una RUTA EN BICICLETA A L’OLIVERA MIL·LENÀRIA. La eixida serà a les 9:30 hores des de l’antic edifici de la CAS. La duració aproximada serà de 2,5 hores i discorrerà per camí asfaltat i senda. Cal portar: bicicleta, calçat esportiu, esmorzar i aigua.

Diumenge 3 d’abril es realitzarà la RUTA A PEU A LA FONT DE LA MATA, que començarà a les 9:30 i el punt d’eixida serà l’ajuntament de Gata. La caminata es realitzarà per senda de muntanya i tindrà una duració de 3,5 hores.

Per a dimarts 26 d’abril, tercer dia de pasqua, s’ha preparat una activitat familiar pensada per als més menuts. Es farà una RUTA A PEU FINS EL PARATGE DE LA RANA per menjar-se la mona de pasqua.

Finalment, diumenge 8 de maig es tancarà la campanya de Turisme Actiu, amb una activitat que compta amb la col·laboració de Grup Espeològic de Gata.
Es realitzarà una ESCALADA A LES COVES ROGES, que començarà a les 10.00 hores i el punt d’eixida serà l’ajuntament de Gata. La Duració serà de 3 hores. I el mínim d’edat per poder fer l’activitat serà de 10 anys. Cal portar: roba elàstica, calçat esportiu, esmorzar i aigua.

Les inscripcions es faran en la TOURIST INFO GATA i s’hauran de realitzar abans del divendres anterior a cada ruta. El preu de cada ruta és de 3€ per persona. (segons el art. 5 del preu públic per activitats realitzades des de diverses regidories. BOP núm. 185 de 27 de setembre 2010). Hi haurà d’haver un mínim de 10 participants per a que es realitze la ruta.
Més informació al 96 575 7317 o gata@touristinfo.net.

FONT: Text i cartell anunciador, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

EXCURSIONS DEL II DIUMENGE DE PASQUA: CEMA I DIPUTACIÓ

EXCURSIONS DEL II DIUMENGE DE PASQUA: CEMA I DIPUTACIÓ

LA FONT DE LA MATA, PARATGE IMPRESCINDIBLE DE PAS

Dos excursions s´han dut a terme aquest diumenge, el segon de Pasqua.

Per una part, una altra ruta i eixida organitzada pel CEMA (Consorci Esportiu de la Marina Alta), amb la col·laboració de la regidoria d´Esports de Gata. El regidor d´esports Jesús Àngel Palacios els ha acompanyat a l´eixida. Aquest diumenge 11 d´abril s´ha fet des de les 8.30 del matí la ruta GATA-BENISSA. Ha estat un pas imprescindible i ja típic el paratge més conegut de Gata, LA FONT DE LA MATA.

Per altra banda, dins del programa de "Senderismo con la Diputación, Primavera 2010" i amb l´empresa "Silvoturismo Mediterráneo, S.L.", amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de Gata, ha arribat aquest matí a les 10 hores al pati de les escoles un autobús amb 55 persones, procedents d´Alacant capital la majoria, per tal de fer la ruta de Gata de Gorgos. El recorregut, 11,600 Km, amb un temps aproximat de 4 h 30’ i una dificultat baixa. L´eixida ha estat des del parc del riu Gorgos (al Raval) i s´ha pres la senda "Barranc del Poets", fins arribar a l´emblemàtica i històrica FONT DE LA MATA. De la Casa de les Xaparrundes s´ha continuat pujant per la senda del "Barranc de Canela" arribant a la fita entre els termes de Gata i Benissa. Després s´ha pujat al alt del Serrillàs i d´ahí continuant fins a l´assagador de "Seldetes" i tornant al punt d´inici, des d´on espera un aperitiu i lloc tranquil per a dinar.

La foto que acompanya la notícia està feta aquest matí mateix a les 10, quan el grup bordejava el riu Gorgos, pel par del Raval, al que acompanyava la regidora de Medi Ambient Maria Jesús Salvá. Es pot veure el dia clar i el paisatge del qual han gaudit els senderistes. L´alcaldessa Ana María Soler ha estat present a l´eixida de la ruta.