Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

MISTERI DE REIS DE GATA, 1997 i 2021 SENSE L'ESPECTACLE. IMPEDIMENTS: LA PLUJA I EL COVID19

MISTERI DE REIS DE GATA, 1997 i 2021 SENSE L'ESPECTACLE. IMPEDIMENTS: LA PLUJA I EL COVID19

Sempre que passa alguna cosa rellevant al poble sorgix la qüestió: Això ha passat més vegades?. Ara també ens ho preguntem.

Despusahir, vespra de la festa dels Reis, nit màgica per als xiquets i xiquetes de Gata i tot arreu del món no es va poder fer a Gata la representació del MISTERI DE REIS, la Festa d’Interés Turístic Provincial. El motiu de tots conegut va ser la pandèmia mundial del COVID19. Sempre el recordarem.

Però, alguna vegada més es va donar la mateixa circumstància?. Si. Aquell 5 de gener de 1997, ara fa 24 anys, la pluja -com la que fa hui- que al final sols va deixar sols 11 litres, va desbaratar la festa. No es va fer la representació i als reis els van pujar amb cotxes Mercedes, mentre que les capes i cascos dels pages eren substituïts per grans bosses de plàstic que els taparen. Si que es va fer el repartiment de joguets i regals casa per casa, un altre acte molt apreciat en aquesta festa.

Si no hem pogut viure el present, si que es pot reviure el passat. El més recent el tenim amb el vídeo complet de la representació dels dos actes (Palau d’Herodes i Cova de Betlem), que ahir difundia l’Ajuntament de Gata i que dura una hora i quart. La nostàlgia, els records més bonics, la màgia transmesa en el vídeo, ens fa envoltar a tots els gaters i gateres ahir a les 17 hores.

Si encara no l’heu vist o voleu tornar-lo a veure, ací teniu l’enllaç. VÍDEO DE LA REPRESENTACIÓ 2020 DEL MISTERI DE REIS DE GATA.

HISTÒRIA: 74 ANYS DE REPRESENTACIONS I 54 DE MISTERI DE REIS

L’any que ve, el 2022, s’acompliran tres quarts de segle de l’origen de la festa entre nosaltres, al menys en quan a alocuons i representacions es refereix. Va ser allà per l’any 1947 quan van començar les representacions dels tres reis. Una bonica història que vaig publicar a LAS PROVINCIAS als 50 anys i al blog el 3 de gener de 2011. Per a llegir l’entrada del blog PUNXEU ACÍ.  La "Penya Recreativa" ho va fer possible.

Els joves de l’època li van demanar a Antonio Salvá Roselló que els escriguera un text per a representar-lo. Això era les festes de nadal de 1967. El 5 de gener de 1968 s’estrenava el que va començar dient-se Auto de los Reyes Magos de Gata i que després passaria a ser el definitiu, fins ara, Misteri de Reis de Gata. 

FONTS: Vídeo representació completa del Misteri de Reis any 2020. // Portada de la secció de La Marina (diari Las Provincias), 7 de gener de 1997.

0 comentarios