Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ELECCIONS 2011: Sistema electoral, Llei de Hont.

ELECCIONS 2011: Sistema electoral, Llei de Hont.

Demà quan acabe el recompte total de vots, es tindrà que conéixer el SISTEMA DE D’HONT per poder saber els regidors elegits de cada formació política.

Aquesta és una fòrmula electoral que va crear Víctor D’Hont. Permet obtenir el nombre de càrrecs electes assignats a les candidatures, en proporció als vots aconseguits. S’utilitza el sistema en política, però podria valdre per a tot tipus de distribució proporcional.

Es té que calcular una sèrie de divisors per a cada llista. La fòrmula: V/N. V representa el nombre total de vots rebuts per la llista. N representa cada un dels nombres sencers de 1 fins el nombre de càrrecs electes de Gata, és a dir 13. Una vegada fetes les divisions dels vots de cada candidatura per cada un dels divisors desde 1 fins a N, l’assignació de càrrecs electes es fa ordenant els cocients de les divisions de major a menor i assignant a cada un un escó fins que aquestos s’esgoten.

A vegades, les lleis electorals fixen un percemtatge mínim de vots. A les eleccions municipals i a la majoria de les eleccions autonòmiques eixe percemtatge és el 5%.

Però ara la Xarxa Internet fa de tot i té fins a un simulador de la llei de D’Hont. L’utilitzaré demà i de seguida sabrem els resultats.

DEMÀ TOTS ELS GATERS A VOTAR. BONA VOTACIÓ I SORT A LES QUATRE CANDIDATURES.

(Demà seguiré informant-vos al blog del CRONISTA DE GATA, dels resultats electorals).

FONT: http://es.wikipedia.org.

 

2 comentarios

CRONISTA DE GATA -

Hola, JJ:
He trobat una pàgina on es diran els resultats, però serà de votar. En cas de no traure els de Gata, ja ho diré a la nit, calcule que cap allà les 10, aproximadament, ja es sabrà.

JJ -

Demà aniras publicant resultats al llarg del dia o ens ho dirás per la nit?