Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema FESTES.

HO RECORDEU?: Hui acaba el termini per als voluntaris-portadors del Crist a les processó de baixada i pujada

20150630094518-sant-cristo.jpg

Cal recordar que hui acaba el termini assenyalat per la Comissió del Santíssim Crist del Calvari de Gata, per a ser voluntari portador de la imatge del patró. Per això, cal apuntar-se encara que siga a última hora als llocs indicats, que la comissió va fixar: Ca Canya, Ca Tonia i despatx parroquial. No t’ho perdes, és una ocasió única.

Acompanyar la baixada el dia 27 de juliol, dilluns, i la pujada, el 6 d’agost al Crist, i tindre l’oportunitat que abans sols estava "reservada" -així ho recollia la història- als "soldats llicenciats del servei militar" i uns anys després (eliminat el servei militar obligatori) seguida pels quintos que correspondria l’any, és a dir els que complien 20 anys i recolzats pels que complien 50 anys. Ara s’obri el ventall de possibilitats. No sols eixos "quintos" que també i cal apuntar-se, sinó els que vulguen, tant dones com homes.

FONT: Foto Alberto Cardona, publicada en "Quiero Pueblo" (extreta del facebook).

30/06/2015 09:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT TOT PLE I ÈXIT PER A LA COMISSIÓ DE FESTES DE GATA (Tallarina On Tour, al pati de les escoles)

20150628213541-tallarinasb.jpg

Èxit, tot ple i molta marxa. Comissió de Festes 2015 i Tallarina on Tour al pati de les Escoles de Gata. Podeu veure els àlbums per a fer-se una idea.

Àlbum de la COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS 2015. Punxeu ací.

Àlbum de SANTI BERTOMEU. Punxeu ací.

FONT: Foto portada: santi Bertomeu. Fotos Comissió i Santi Bertomeu.

28/06/2015 21:35 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ESTEU APUNTATS I APUNTADES PER A PORTAR AL CRIST? (Carta del patró a un gater)

20150627185658-dscf3589.jpg

La Comissió Santíssim Crist del Calvari ha el·laborat una "CARTA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI A UN GATER", en la qual s’encoraja a tots i totes els/les gaters/es per a baixar i pujar al patró

Ja estàs apuntat o apuntada, que tant se val dona o home, per a baixar o pujar al Crist, des de la seua ermita a l’església el dia 27 de juliol i des de l’església a l’ermita el dia 6 d’agost?.

Dimarts dia 30 s’acaba el termini fixat per la recent creada comissió, la qual anima a la gent gatera a col·laborar, apuntant-se. Recordeu: Perruqueria Canya, Ca Tonia i despatx parroquial, eixos són els tres llocs que podeu anar a apuntar-se.

En una carta, que no té desperdici, molt ben confeccionada, per a tocar la fibra dels veïns, es diu textualment:

"CARTA DEL SANTISSIM CRIST DEL CALVARI A UN GATER:

Quantes voltes he sentit com ta mare alçava la seua mirada i el seu pensament cap a el més alt del meu Tossalet, veient la meua ermita, posant la seua mirada en la meua xicoteta imatge!

Des de fa 253 anys, quants peus gaters han xafat les pedres de la pujada del calvari, portant el seu calvari personal, les seues penes, patiments, pors i deixant-los als meus peus!

Quan se n’anaven els soldats a les guerres o a la mili, quan venien els problemes de salut o no podien ni menjar! Quants patiments he vist i s’han ajuntat al que jo vaig passar pujant al calvari!
Molts d’eixos patiments no han tingut la solució que s’esperava, però almenys, tenien un poc de consol i confort.

I quanta alegria se sent quan vénen a donar gràcies! Se’ls veu contents, i comparteixen eixa alegria!
Quanta gent que gaudeix d’aquest poble, que és una gran família! I com a tal, es barallen, es disgusten, discuteixen, però com fan des de fa 253 anys, es tornen ajuntar, i celebren junts, riuen junts, pateixen junts, ploren i riuen junts.

M’agradaria que tu, fill d’eixa tradició i devoció, em deixares una estona el teu muscle perquè la meua baixada i pujada anant fins al centre del poble, a l’església, per estar físicament enmig de la meua família els dies que fan més festa, fora un motiu més del teu orgull de ser Gater i la teua afirmació a les arrels més forts d’eixa gran família que és Gata, la família de “Sant Cristo gloriós del Calvari, la meua família."

La comissió del Santíssim Crist animava amb aquestes paraules: "Ara podeu participar de la processó del Santíssim Crist del Calvari com a portadors o portadores del nostre patró, animeu-vos que és una experiencia que tot fill o filla de Gata deuria de viurer alguna volta en la seva vida, ara esteu a tall, inscriu-te!"

Animeu-se i endavant!!


27/06/2015 18:55 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LES FESTES DE LA FONT DEL RIU DE GATA DIUEN ADÉU...FINS 2016

20150625232505-sjdanses.jpg

ÀLBUM DEL DIA DE SANT JOAN, FESTES FONT DEL RIU, GATA

Anit dimecres, dia de Sant Joan, es van tancar les festes 2015 al barri la Font del Riu de Gata. Vos pose l’àlbum del dia gran, amb els actes més importants: missa de campanya al carrer Lepanto, processó, danses populars pel grup "La Llata", que van rematar l’actuació amb "la dansa del vetlatori" dedicada a Jesús Sánchez, com a homenatge a ell; vi d’honor, traca i castell.

Ací teniu els agraïments de la Comissió de Festes de la Font del Riu, que han publicat a la seua pàgina oficial del facebook:

"Una vegada acabades les festes d’aquest 2015, tan sols hem de donar GRÀCIES! Moltes gràcies a totes i tots els que us heu apropat a sopar, a jugar al truc, a fer-se la cervesa, a ballar (esperem que l’any que ve també siga a torejar), a cantar, a xarrar i sobretot a FER FESTA!!

Com ja vàrem dir, enguany ha sigut un any especial, 35 anys celebrant les festes de Sant Joan a la Font del Riu, 35 anys que no hagueren sigut possible sense la col·laboració de tots vosaltres i la fe...ina dels veïns del barri que des de fa tant d’any han anat formant part de la Comissió de Festes. En especial volem agrair una vegada més a una persona tan especial, a Jesús Sánchez, que durant aquests últims anys va anar presidint la comissió i va treballar tant perquè les Festes de la Font del Riu no desapareixeren del panorama festiu del nostre poble. Gràcies Jesús, perquè des d’allà on estigues pots sentir-te orgullós i podem sentir-nos orgullosos de la teua tasca!!

També, agrair la col·laboració de tots els comerços i associacions que han fet possible aquestes festes. A tots i cadascun dels anunciants al llibre de festes, als bars que van fer picadetes, a l’Ajuntament de Gata de Gorgos i com no, a Alba Pons, que ha sigut la creadora de la imatge d’aquesta 35è edició de les festes!!

MOLTES GRÀCIES GATERES I GATERS, MOLTES GRÀCIES VEÏNS I VISITANTS, MOLTES GRÀCIES A TOTS!! PER MOLTS ANYS DE FESTES DE LA FONT DEL RIU!! "

FONT: Fotos de l’àlbum Cronista / Comissió / Àngels Torres.

25/06/2015 14:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS SANT JOAN, patró de les festes de la Font del Riu de Gata

20150624091550-santjoan.jpg

Felicitats als que celebreu la vostra onomàstica

Hui és el dia 24 de juny de 2015, la festa gran a Alacant, Xàbia i a molts altres indrets; és la festa del patró de les festes del barri de la Font del Riu de Gata. Acaben les festes amb els actes de la vesprada. A les 20 hores serà la missa de campanya al carrer Lepanto. Participarà el veïnat i els xiquetes i xiquets vestits de Primera Comunió, els del barri o relacionats amb ell. A continuació serà la processó pels carrers del barri. Després actuarà el grup "La Llata" amb danses populars. Finalment, el vi d’honor, una traca i un castellet de focs artificials posarà el final d’unes festes molt participatives i amb un bon resultat.

Per altra part, des del blog felicitar a tots els Joan, Joana, Juani, i els seus compostos, especialment al meu Juan Miguel, el meu fill. Que passeu un gran dia, el del vostre sant.

24/06/2015 09:15 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MÉS FESTES A LA FONT DEL RIU DE GATA: Hui dimarts, Festa de la Tapa; demà, el dia gran

20150623144301-11216516-810736355714025-1396959980758910017-o.jpg

ENLLAÇ A L’ÀLBUM: VESPRADA DE CARRETONS (Comissió de Festes la Font del Riu de Gata)

ENLLAÇ A LA NIT DE ROCK d'ahir dilluns

Hui és el penúltim dia de les festes del barri La Font del Riu de Gata. La Festa de la Tapa comença a les 19 hores. Una tapa i una servessa al mòdic preu de 0,80 €. Al carrer Calvari, amb la col·laboració del BAR EL 10, BAR EL PATI, BAR’BAROS i BAR L’ESTACIÓ. Ja ho sabeu, Festa de la Tapa. No s’ho perdau.

A continuació sopar de "sobaquillo" amenitzat per el DUET IBIZA. La comissió repartirà salmorra, cacauets i meló.

Demà, dimecres, serà el dia gran, el dedicat al sant patró del barri Sant Joan Baptista. Hi haurà missa de campanya al carrer Lepanto a les 20 hores. Després processó pels carrers del barri, danses populars pel grup local "La Llata", vi d’honor, traca i castell, posant punt i final a les festes 2015.

Ahir vesprada, els xiquets i xiquetes van gaudir dels carretons al carrer Lepanto. A l’àlbum podeu veure l’ambient que hi havia. Es va donar berenar a tots els que volien.


23/06/2015 14:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI DILLUNS, CARRETONS I ROCK a les festes de la Font del Riu de Gata

20150622171711-bradmis.jpg

ÀLBUM D'AHIR: TRUC I ACTUACIÓ DELS BRADMIS

Quart dia de festes al barri La Font del Riu. Hui dilluns està previst a les 19 hores l'actuació de carretons al carrer Lepanto, on es repartirà berenar. A les 21,30 hores començarà el sopar de "sobaquillo" al carrer Calvari. A continuació, nit de rock amb els grupos locals Back Storm, Lizard Depresion i Tremp. Hi haurà servei de barra i la comissió repartirà salmorra, cacahuets i meló.

Pel que fa a la jornada festera d'ahir, la parella formada pel matrimoni Miguel Blasco y María Vicenta Mulet van guanyar el primer premi del Campionat de Truc. Els segons van ser Vicent i Porra (la senyora X) i la tercera parella guanyadora van ser Paco Coloma i José Pons. Recordem: El 1er premi: Trofeu+Habitació per a dos persones a l'hotel Marriot amb desdejuni i spa!; 2º premi: Trofeu+Sopar al bar el Pati+2 consumicions a la barra de la comissió i 3er premi: Trofeu+Sopar al bar el 10+1 consumició a la barra de la comissió.

Per la nit, després del sopar, l'actuació de Els Bradmis celebrant el seu 50 aniversari va animar als veïns a pegar-se un bailoteo recordant aquelles cançons que els van fer famosos i que eren de la seua època. El fundador i l'actual grup van rebre de la comissió un pastel d'aniversari i uns regalets.

Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.
Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.

FONT: fotos de l'àlbum Comissió de Festes Font del Riu, Gata.

 

22/06/2015 17:17 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MATINAL D'AUTOS LOCOS A GATA. Ha col·laborat la Comissió de Festes Patronals

20150621184948-cotxe.jpg

ENLLAÇ A L’ÀLBUM DE LA COMISSIÓ DE FESTES 2015

ENLLAÇ AL MEU ÀLBUM

El camí del tir, els carrers Alcolaes i Sant Josep, i la Costera del Grup Escolar, han sigut la ruta triada per a l’etapa de hui diumenge 21 a Gata, al Campionat d’Autos Locos de la Marina Alta. Onze participants, un d’ells gater, i una pèrdua per accident més aparatós que altra cosa. Dos infantils i nou majors. Cotxes de tota classe de disseny, les corbes més exigents entrant al carrer Sant Josep i entre este i la baixada del Grup Escolar. La Comissió de Festes patronals de Gata ha col·laborat amb l’event, igual que Protecció Civil, la Policia Local i Creu Roja.

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
FONT: Comissió de Festes, àlbum de fotos.
21/06/2015 18:49 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI DIUMENGE 21, GATA: tercer dia de les festes de la Font del Riu. Actuen els BRADMIS

20150621174601-dscf7195.jpg

Ahir, sentit homenatge de l’Ajuntament i comissió al recordat Jesús Sánchez

Èxit del públic infantil a les atraccions de l’aigua

El carrer, anit al sopar, ple de taules i comensals

Hui actuen els Bradmis, celebrant el seu 50 aniversari

ENLLAÇ A L’ÀLBUM DE LES ATRACCIONS PER ALS XIQUETS (Matí)

ENLLAÇ A L’ÀLBUM DE MIGDIA (SERVESSA I XARANGATA) I TRUC

ENLLAÇ A L’ÀLBUM NIT: Sopar, homenatge a Jesús Sánchez, Mariachis, Fussion

Hui diumenge 21 de juny al barri la Font del Riu de Gata contiuen les festetes en honor a Sant Joan. Hi ha truc aquesta vesprada, segona eliminatòria i final, al carrer Calvari. A partir de les 21,30 hores sopar de "sobaquillo" al carrer Calvari amenitzat per l’osquestra tan coneguda com ELS BRADMIS, que celebren el seu 50 aniversari dalt dels escenaris. Hi haurà servei de barra i la comissió repartirà salmorra, cacahuets i meló.

Ahir dissabte, la jornada va ser molt "mogudeta". Cal destacar la gran afluència de xiquets i xiquetes a les atraccions preparades al carrer Lepanto. La servessa a gogó per a tots i totes amb la Xarangata. També les primeres eliminatòries del truc. El sopar que va omplir de taules i menjadors el carrer Calvari. La sorpresa, al descans, quan l’alcaldessa Magda Mengual, el regidor que s’encarrega ara de les festes Noel Gadea, i part de l’equip nou de govern, junt a dos membres de la comissió, van pujar a l’escenari, a fer-li un sentit homenatge al desaparegut Jesús Sánchez. Un dels seus fills va pujar a recollir l’olivereta que es plantarà en el seu record al Parc de la Font del Riu i baix es posarà una placa. Els Mariachis i l’orquestra Fussion van amenitzar la vetlada.

Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.

Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.
Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.

Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.

Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.

FOTOS VARIADES: Comissió de Festes La Font del Riu / María Ángeles Torres / Cronista de Gata.

21/06/2015 17:36 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI DISSABTE: SEGON DIA DE FESTES A LA FONT DEL RIU DE GATA

20150620124814-atraccioinf1.jpg

Els xiquets són a hores d’ara els gran protagonistes de les festes del barri la Font del Riu de Gata. Atraccions infantils d’aigua, pintures per a xiquetes i xiquets, bots i remullons. Hui dissabte és el segon dia de programació. El dia està carregat d’actes. A les 12,30 hores està previst repartir servessa a gogó i l’actuació de Xarangata.

La pròxima cita és la festa de l’aigua que patrocina el bar el 10, a les 16 hores. A les 17 hores començarà la primera eliminatòria del truc al carrer Calvari. Un total de 27 parelles estan apuntades al joc del truc. Per la nit, a les 21,30 hores, serà el sopar popular al carrer Calvari amb l’actuació dels mariachis Veracruz i després el grup Fussion. Es vendran per la Comissió coques per a sopar i es repartirà salmorra, cacauets i de postre meló. Hi haurà servei de barra per la comissió i es faran coktels de margarita i tequila a càrrec Exclusive and Drinks.

 
 
Foto de Festes FONT DEL RIU - pagina oficial.

Encara la jornada de hui tindrà unes quantes sorpreses.

A la imatge, una de les atraccions instal·lades per al món infantil gater al carrer Lepanto, este matí.

FONT: Comissió de festes Font del Riu.

20/06/2015 12:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

CAP DE SETMANA PLE D'ACTES FESTERS A GATA. Comencen les festes de la Font del Riu

20150619115736-portadafestesfr35.jpg

El cap de setmana ve carregat a Gata d’actes. Comença aquesta nit, a les 23,30 hores, les festes del barri la Font del Riu. Al carrer Lepanto actuarà el discjoquei Raúl Escortell. Demà dissabte, molts actes al llarg del dia a aquella barriada. Les festes aniré posant-les dia a dia fins dimecres 24, festa de Sant Joan.

Pel que fa a altres activitats, aquesta vesprada-nit s’acomiaden del curs escolar a Primària. Faran el festival fi de curs. AMPA, professorat i alumnes els espera una jornada llarga.

Diumenge, dos activitats més: la Comissió de Festes 2015 col·labora amb la posta en marxa d’una nova edició, serà la segona a Gata, dels coneguts "Autos locos". La Penya Barcelonista també farà la seua festa, el dinar de germanor del 30 aniversari. Ja anirem detallant aquestes i altres activitats.

19/06/2015 11:55 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIVENDRES COMENCEN LES FESTES DEL BARRI LA FONT DEL RIU DE GATA

20150616104534-11406836-805500619570932-5431718411363378489-n.jpg

La festa del patró, dimecres 24 amb missa de campanya, processó, dances, vi d'honor, traca i castell

Resum de la programació de les Festes de la Font del Riu 2015

Ja estan al carrer tant el cartell com el programa de les festes del barri de La Font del Riu de Gata. Si voleu tindre'l en mà i col·laborar, podeu adquirir el llibre de festes als següents llocs: BAR EL PATI, MUEBLES SANCHEZ, LA BOTIGA, PC INFORCOM, BAR EL 10, TOURIST INFO i AJUNTAMENT DE GATA. El preu del llibre es la voluntat de cadascú!!


Cal dir que les festes començaran divendres dia 19 i acabaran el mateix dia de Sant Joan dia 24, patró del barri. Destacar que divendres 19 hi haurà discomòbil; el dissabte 20 serà el dia del xiquet. També hi haurà servessa a gogó, truc, sopar popular i actuacions musicals. Diumenge 21 seguirà el truc, hi haurà sopar popular i actuarà el mític conjunt Bradmis de Xàbia, celebrant el seu 50 aniversari. Dilluns 22 hi haurà carretons, sopar popular i nit de rock amb grups locals. Dimarts 23 serà la Festa de la Tapa des de les 19 hores i després sopar de "sobaquillo". Finalment, el dia 24 dia de Sant Joan hi haurà missa al carrer Lepanto, processó, dances, traca, vi d'honor i castell.

Ja aniré detallant-vos millor el programa dia a dia.

A la imatge, el cartell anunciador de les festes, obra de Alba Pons.

FONT: Comissió de Festes Font del Riu, Gata.

16/06/2015 10:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PROCESSÓ DEL COR DE JESÚS A GATA (Àlbum)

20150614225248-dscf7048.jpg

Podeu veure l’àlbum de la processó (PUNXEU ACÍ)

Aquesta vesprada s’ha celebrat l’últim acte dels que al llarg de la setmana s’han fet en commemoració de la festa de la confraria del Sagrat Cor de Jesús a Gata. A la processó han assistit les confrares, els 34 comulgats d’enguany, pares i mares d’aquests, quatre majoralesses mares de comulgants, Don Francisco i Don Vicent Font -rectors-, fidels i la banda de música.

FONT: Fotos àlbum, Vero Vives.

14/06/2015 22:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS A LA PARRÒQUIA DE GATA LA FESTA DEL COR DE JESÚS

20150614181119-corjesusaltarhui.jpg

La seua Congregació té 127 anys de història

La confraria del Sagrat Cor de Jesús de la parròquia de Gata de Gorgos celebra hui diumenge la seua festa. A migdia s’ha fet la missa solemne cantada per la coral Serrillàs i a la que han assistit xiquets i xiquetes de Primera Comunió i les seues mares, vestides de majoraleses, com ja és tradicional en els últims anys. Al tardet, després de la missa de les 19 hores, se celebrarà la tradicional processó amb la imatge del Cor de Jesús, els comulgants i les majoralesses.

Si repassem l’Arxiu Parroquial, descobrim que  la congregació del Sagrat Cor de Jesús de Gata de Gorgos té certificat del 18 d’agost de 1887, fa 127 anys quasi 128. Li acompanyava el seu reglament, del 4 de desembre de 1886, un any més antic. Es va fundar sent rector del poble Don Juan Martínez Blasco. El reglament de l’associació del Sagrat Cor de Jesús fou aprovat pel cardenal Monescillo el 18 d’agost de 1887, datant-se el dia 10 de desembre de 1918. A l’arxiu està el reglament i la llista. Ja més actual és la consagració dels altars laterals del Sagrat Cor de Jesús i la Immaculada, el 10 de juny de 1964.

Altra manifestació religiosa té el Cor de Jesús al poble de Gata. Es tracta del retaule ceràmic del carrer Constitució. És el més gran que hi ha pels carrers. La composició és molt colorida i té la llegenda baix: "Corazón de Jesús". Com a anèccota, la propietària adopta el malnom de "Pepica Cor de Jesús" precisament per tindre aquesta imatge a la seua façana. La ceràmica del retaule està més a l’interior que la cara de vista. Les senefes que té, tant al voltant de la imatge como dalt són molt cridaneres.

FONT: dades històriques Arxiu Parroquial, església Sant Miquel, Gata.

14/06/2015 18:11 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

S'ACOSTEN LES FESTES DEL BARRI DE LA FONT DEL RIU DE GATA. Seran del 19 al 24 de juny

20150613214459-portadafestesfr35.jpg

Enguany se celebra el 35 aniversari de les festes

S'acosten les festes del barri gater de LA FONT DEL RIU. Ací teniu el cartell fester, portada del llibre de festes, que és obra de Alba Pons. 

Aquest any 2015, seran unes festes molt especials, no sols perqué la gent del barri fa 35 anys que cel.lebren aquestes festes en honor a Sant Joan, sinó perque de segur que es recordarà una persona molt important, Jesús Sánchez, president i fester de la Comissió de Festes de la Font del Riu des de fa molts anys.

Els membres de la comissió comentaven: "Enguany, més que mai, anem a cel.lebrar les Festes de Sant Joan, per tu i per tot el que has fet per a que aquestes festes no es pugueren perdre!!. Veïns i veïnes, gaters i gateres, us esperem del 19 al 24 de Juny al barri de la Font del Riu!!.

Demà vos detallaré el programa.

A la imatge, el cartell anunciador de la festa, del qual és autora Alba Pons.

13/06/2015 21:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR, SOLEMNE PROCESSÓ DEL CORPUS CHRISTI, GATA (Àlbum)

20150608222231-dscf6875.jpg

PER A REPASSAR TOT L’ITINERARI DE LA PROCESSÓ, PUNXEU ACÍ: Àlbum de la processó (Fotos Vero Vives / Miguel Vives)

Ahir per la vesprada es va celebrar la solemne processó del Corpus Christi. Abans, a la missa solemne van participar els xiquets i xiquetes de Primera Comunió que van acompanyar junt amb les seus catequistes, pares/mares, clero, autoritats, banda de música i feligresos, la Sagrada Forma del Cos de Jesús (Corpus Christi) pels carrers de costum a Gata. A la missa es va tindre un record especial per Don Alberto Caselles, l’emèrit dels rectos fills de Gata, que es troba a l’hospital, ja que era un asidu d’aquesta processó en els últims anys a Gata.

A la processó es van fer les cinc tradicionals parades i tots els carrers i places de l’itinerari estaven adornats en murta, mata, flors de baladre i demés ornamentació vegetal. Sota palis va processonar tornant-se quatre rectors, dos fills del poble, un vingut de Catamarca (Argentina) i el senyor rector, la Custodia. Cal dir que les taules adornades estaven al carrer Teulada, carrer Sol -enguany s’acurtava la processó-, carrer Signes, carrer La Bassa i carrer Bisserot.

Foto de Cronista de Gata.

FONT: Fotos de Verónica Vives (àlbum)

08/06/2015 22:22 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DEMÀ DIA 7, SOLEMNITAT DEL CORPUS CHRISTI

20150606104357-dscf5082.jpg

Processó amb els xiquets i xiquetes de Primera Comunió

El Santíssim sota palis i les taules pels carrers, originalitat d'aquest acte religiós

Demà diumenge se celebra a Gata, com a moltíssims pobles que no ho van celebrar dijous, la solemnitat del Corpus Christi. Tornarem a veure a la processó les estampes típiques de l'enramada de la murta, la preparació de les taules de parada del Santíssim, la Sagrada Forma sota palis en processó pels carrers de Gata, els 34 xiquets i xiquetes de Primera Comunió d'enguany, clero, autoritats, fidels i banda de música. La processó serà a les 20 hores. Com ja és habitual, s'instal·laran les taules al pas de la processó: al carrer Teulada, carrer Sol, carrer Signes, carrer La Bassa i carrer Bisserot. Enguany serà una mica més curta, ja que l'itinerari transcorre pel carrer Sol i no pel carrer la Lluna.

A la fotografia d'arxiu, un moment de la processó del Corpus de 2012.

 

06/06/2015 10:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ES POT APUNTAR-SE AL CAMPIONAT DE TRUC DE LES FESTES DE LA FONT DEL RIU

20150604214715-truc.jpg

Serà els dies 20 i 21 de juny, al carrer Calvari

La Comissió de Festes de la Font del Riu ja ha fet públic el cartell que anuncia l'apuntà per al campionat de truc, joc tan popular i típic al nostre poble. Al cartell vegeu els llocs on podeu inscriure's. Les eliminatòries i fase final seran els dies 20 i 21 de juny, a partir de les 17 hores al carrer Calvari.

Recordeu que podeu apuntar-se al truc de les festes del barri, fins el dia 19 de juny!!! ANIMEU-SE!!

1er premi: Trofeu+Habitació per a dos persones a l'hotel Marriot amb desdejuni i spa!.
2º premi: Trofeu+Sopar al bar el Pati+2 consumicions a la barra de la comissió.
3er premi: Trofeu+Sopar al bar el 10+1 consumició a la barra de la comissió.

FONT: cartell i informació comissió de festes La Font del Riu.

04/06/2015 21:47 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI DIA 31, SEGON TORN DE PRIMERES COMUNIONS A GATA (Àlbum)

20150531174440-2015-05-31-12.24.23.jpg

(PODEU VEURE L'ÀLBUM PUNXANT ACÍ)

Hui diumenge dia 31 de maig s'ha celebrat a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos el segon torn de les Primeres Comunions. Un total de 14 comulgants, acompanyats dels seus pares/mares han participat en la seua primera eucaristia, coincidint en la festa de la Santíssima Trinitat. Especial i emotiu moment ha sigut quan els dos nebodets bessons del rector fill de Gata Vicent Font han rebut de la seua mà la Primera Comunió. En total, aquest any han pres la Primera Comunió a Gata 34 xiquets/xiquetes.

Per altra part, demà dilluns i primer dia del mes de juny comença l'horari d'estiu a la parròquia. La missa serà a les 20 hores els dilluns, dimarts, dijous, divendres i dissabte. Dimecres serà a les 8,30 hores. Els dissabtes es suprimeix la missa de les 18 hores i sols es farà la de les 20 hores. Per a la setmana que ve es preveu l'Adoració Eucarística de dijous, celebració del Corpus Christi, amb Hora santa a les 22 hores. La solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Crist (Corpus Christi) se celebrarà diumenge que ve dia 7 de juny. A les 20 hores serà la processó amb la tradicional enramada i taules per a rebre el Santíssim.

Foto de Cronista de Gata.
FONT: Fotos Parròquia de Gata / Pròpies, Cronista de Gata.

 

31/05/2015 17:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIUMENGE 24...A GATA: A MÉS DE VOTACIONS, PRIMERES COMUNIONS

20150526093734-dscf6727.jpg

(PODEU VEURE L'ÀLBUM FOTOGRÀFIC, PUNXANT ACÍ)

Un total de 20 xiquets/xiquetes van comulgar al primer torn

No és la primera vegada que ocorreix. Ahir diumenge 24 de maig, els gaters anaven a votar però també anaven alguns de comunió. Un total de 20 xiquets/xiquetes van prendre la seua Primera Comunió a l’eucaristia solemne que es va celebrar a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Des de la Plaça Nova a la remodelada Plaça de l’Església, xiquets i xiquetes acompanyats pels seus pares i mares van anar cap al temple acompanyats també per la banda Unió Musical.

Els 20 comulgants van viure intensament el moment tan especial per a ells i elles. Al final, el senyor rector Don Francisco M. Murillo els va obsequiar amb un record, de part de les catequistes i la parròquia.

El pròxim diumenge dia 31, festa de la Santíssima Trinitat, serà el segon torn de les Primeres Comunions a Gata. Hi haurà 14 comulgants més.

 

26/05/2015 09:37 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JESÚS POBRE ENTRA EN LA SEUA SETMANA GRAN DE FESTES PATRONALS 2015

20150525222841-festesjp.jpg

Hui s'ha celebrat el dia gran, la Fireta, demà dia dels xiquets i el dimecres de les quintades

L’actuació de "Els Musicants" tancarà la jornada de festa major de hui a la veïna població de Jesús Pobre. Demà dimarts 26 és el dia dels xiquets. Per la nit actuaran Els Bradmis, que celebren el seu 50 aniversari. Dimecres 27 és el dia de les quintades. Dijous 28 dia de la paella gegant per Galbis que té el rècord Guiness. L’aiguallimó estarà patrocinada per la gelateria Ca’l Tramusser de Gata. Començarà la programació de bous i vaques, que es repetirà divendres i dissabte, amb actuacions de migdia (12,30), vesprada (19.30) i mitjanit dijous i divendres. Dissabte 30 a les 00,30 l’orquestra La Pirata amenitzarà l’últim acte fester del 2015.

A la imatge, la processó a punt d'eixir de la plaça, aquesta vesprada.

FONT: Foto Vero Vives.

25/05/2015 22:28 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS LA FIRETA A JESÚS POBRE; EL DIA DESPRÉS, CANVI POLÍTIC AL POBLE DE GATA

20150525134319-festers2015jp.jpg

Hui dilluns, l'endemà de PENTECOSTÉS o la PASCUA GRANADA, se celebra a la veïna localitat de JESÚS POBRE el tradicional i popular DIA DE LA FIRETA. És el dia gran per als nostres veïns. Molts dels gaters i gateres assistiran als principals actes. Ja s'ha celebrat la gran mascletà que ha sigut molt llarga. Després la missa solemne en honor al patró Jesús Pobre i aquesta vesprada tindrà lloc la processó, amb la participació dels xiquets i xiquetes de Primera Comunió.

A nivell de GATA, estem -com a tots els llocs- de resaca de votacions. Canvi polític i s'aveïnen nous temps. Ara començaran a parlar els grups polítics a la recerca de pactes, per a tindre-ho clar abans del 13 de juny. Eixe dia, dissabte, quasi amb tota seguretat, serà el plenari d'elecció de nou alcalde o alcaldessa. Ara els toca als polítics locals...

Recordem: 5 concejals, PP (llista més votada); 4 concejals, COMPROMÍS PER GATA (puja 1 concejal); 2 concejals, PSOE (baixa dos concejals) i 2 concejals JUNTS PER GATA (emergeix de zero i recull dos concejals a la primera).

A la imatge, els festers de Jesús Pobre 2015.

25/05/2015 13:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

S’OBRI UNA LLISTA LLIURE DE PORTADORS/ES PER A LES PROCESSONS DE BAIXADA I PUJADA DEL SANTÍSSIM CRIST A LES FESTES PATRONALS

20150520004157-dscf6038.jpg

La nova comissió constituïda el 18 de febrer es planteja millorar aquest aspecte de la festa obrint el ventall a tots els que ho vulguen fer

Des de la parròquia el senyor rector ha escrit una carta per a tot el poble

Es podran apuntar fins el 30 de juny als llocs indicats

Enguany les processons de baixada i pujada del Santíssim Crist del Calvari, patró de Gata de Gorgos, a finals de juliols la baixada i el 6 d’agost la pujada, tindran un altre al·licient. Es pretén obrir una llista de portadors. Podran apuntar-se tots els que ho vulguen al despatx parroquial, a la botiga "Tonia" i a la perruqueria "Canya". El termini serà el dia 30 de juny.

La nova Comissió eixida de l’antiga junta i altres noves persones, es planteja millorar aquest aspecte de la festa obrint el ventall de possibilitats a tots aquells que mai ho han fet, o que els toca per complir 20 anys o per fer 50 anys, com els últims anys.

Vos pose textualment la carta que remet a tota la feligresia i en definitiva a tot el poble, el senyor rector Don Francisco Manuel Murillo Roldán, datada el dia 15 de maig de 2015 i que resa així:

"Benvolguts veïns de Gata,

En aquest temps que porte com a rector de Gata, he observat, i així m’ho heu dit, el desig de revisar les processons de baixada i pujada del Santíssim Crist a les festes patronals. Estic d’acord amb tots vosaltres. Per aquest motu i per altres més hem format una Comissió del Santíssim Crist. El 18 de febrer 2015 va ser constituïda. Està formada per vint membres, entre ells alguns de la Junta anterior i també noves incorporacions. Aprofite aquestes línies per agrair la tasca realitzada per l’anterior Junta del Crist.

A la primera reunió de la Comissió es va proposar fer una llista oberta de portadors del Santíssim Crist en les dues processons. Fins ara, com bé és sabut, la possibilitat de portar al Crist estava lligada a la processó de baixada i pujada, a aquells que tenien 20 anys, segons el costum en la qual després del servei militar en acció de gràcies pujaven al Santíssim Crist. Posteriorment per falta de portadors es va demanar ajuda a la quintà d’aquells que complien 50 anys perquè ajudaren en les dues processons.

Volem per tant fer una llista oberta de portadors perquè els qui vulguen i siguen majors d’edat puguin fer-ho, tant homes com dones, sense excloure els que tradicionalment l’han portat que també hauran d’apuntar-se. Per això hem pensat obrir un període d’inscripció que finalitzaria el 30 de juny, es podrà fer en: ewl despatx parroquial, la botiga Tonia i la perruqueria Canya. Aquells que estigueu inscrits vos convocarem per a una reunió informativa i assajar el pas de la processó.

Animeu-vos, és una bona oportunitat per expressar l’afecte al Santíssim Crist.

Acabe agraint les mostres d’afecte que brindeu al Santíssim Crist i demanant, ja des d’ara, la seva protecció i benedicció per atots vosaltres.

Que Déu vos beneixca.

Francisco Manuel Murillo Roldan"

A la imatge d’arxiu, portadors del Santíssim Crist baixant per l’itinerari del calvari.

FONT: Parròquia de Gata / Comissió Santíssim Crist Gata.

20/05/2015 00:40 cronistadegata #. FESTES Hay 3 comentarios.

X TROBADA DEL CAVALL: cavalls, calor i exhibició

20150512121430-cavall1.jpg

(PODEU MIRAR L'ÀLBUM, PUNXANT ACÍ)

La X Trobada del Cavall es va celebrar diumenge passat amb molta calitja a l'espai de l'antic camp de futbol "les Sorts". Va organitzar la matinal i el dinar la Penya Cavallista de Gata i va col·laborar la Comissió de Festes 2015.

El món del cavall no sols de Gata sinó de tota la comarca es va donar cita a l'exhibició de doma, als passacarrers, a les desfilades, carreters, carretes i cavalls, en un dia marcat pel calor, com els que estem patint.

A les imatges de l'àlbum podeu veure alguns moments de la jornada i a la Comissió de Festes 2014 així com a la penya.

Aprofitant la jornada cavallista, la Comissió va eixir pels carrers de Gata, acompanyats d'un carro i al so de la dolçaina i tamborets, per a vendre el seu llibre "Imatges de Festa: D'ahir a Hui".

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

FONT: Àlbum Comissió de Festes 2015.

12/05/2015 12:14 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

TERMINI PER A PARTICIPAR EN EL LLIBRE DE FESTES DE GATA 2015: 25 DE MAIG

L’Ajuntament i la Comissió de Festes 2015 de Gata han fet un comunicat, per a totes aquelles associacions locals i quintades que vulguen participar al llibre de festes 2015. Podem remetre els textos i fotos fins el 25 de maig al correu: premsa@gatadegorgos.es, o directament a la Comissió de Festes 2015. Em comunica la comissió, que també podeu enviar-ho al mail de la Comissió: comissiofestesgata2015@gmail.com.

FONT: Ajuntament de Gata.

07/05/2015 12:16 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

ANIT, SORTEIG DE PARELLES DELS QUINTOS MAJORS PER A LES FESTES 2015 DE GATA

20150503181145-xicsixiquesparellesfestes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Anit davant dels salons Canor de Teulada, la Comissió de Festes 2015 va organitzar una gran posada en escena per a compondre les parelles que formaran els festers de 2015, quintos i quintes majors de 18 anys. Després de l’acte, que va resultar la posta de llarg per a molts dels jóvens, va arribar el sopar de parelles.

Ací els teniu a tots i totes ben mudats. Ja estan sortejats i triats. Sols una terna formada per dos cosines i un cosí. La resta a parelles.

FONT: Foto àlbum de la Comissió de Festes 2015.

03/05/2015 18:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI DIA 3 ÉS EL DIA DE LA MARE I DE LA SANTA CREU

20150503114252-maredeumaig.jpg

A totes les mares del món, moltes felicitats, però no per hui sinó per tots els dies

Antigament, hui es beneïen els termes: és la festa de la Santa Creu

A Xàbia, hui és la pujada del Natzaré

Hui es celebra el DIA DE LA MARE. Encara que és una fita comercial i interessada, també és una senyal de respecte i admiració. A totes les mares de GATA i del món MOLTES FELICITATS, especialment a mare Anita que la recorde tots els dies, encara que en do setmanes farà sis anys que ens deixà, i a la mare dels meus fills Pepa. Però no per hui eixes felicitacions sinó per tots els dies.

Precisament, encetant el mes de maig, la parròquia de sant Miquel Arcàngel celebra amb el Cor Parroquial que porta per nom "Dama Azul" per la Mare de Déu, celebra una missa especial, amb júniors i de catequesis. La Immaculada Concepció presideix l’altar major.

Hui, dia 3 de maig, també és la festa de la Santa Creu. Gata no té massa creus externes, exceptuant les lògiques de dins de l’església parroquial i l’ermita. Després de la guerra es va col·locar una creu de pedra tosca a l’encreuament entre la carretera de Xàbia i la carretera nacional. Allí acudia cada any el rector de la parròquia a beneir el terme tal dia com hui, fins que aquell costum va desaparèixer.

Una altra creu va presidir la muntanya de les Alcolaes o de l’antic Tir de Colom. Era de grans dimensions i visible des de tots els punts del poble. Amb motiu de la Santa Missió dels Pares Franciscans que arribà al poble l’any 1963 la van pujar els joves gaters muntanya amunt fins les mateixes roques. Un temporal la va tirar a terra i ja mai més es va recuperar aquell símbol.

A la façana de l’església parroquial hi ha una creu de marbre adossada a la mateixa, on abans es llegia "Caidos por la Patria" i es va substituir per una llegenda més lògica i més neutral "Als gaters morts en guerres". Serveix de record per a tots.

Finalment, recordem que hui és festa major a la veïna població de Xàbia, les festes de les Creus arriben al dia clau, la pujada del Natzaré a la seua ermita. Es visiten al llarg de la setmana i hui les creus que s’han el·laborat per davant de façanes pels carrers de Xàbia.

ACTES PER A HUI, DIUMENGE 3 DE MAIG

Al Casal de la Música, a les 11,30 hores, ha començat l'Audició de saxos, dins de la programació de l'Escola Municipal de Música.

Hui, a les 12,30 hores, missa especial del Dia de la Mare. El Cor parroquial interpretarà la cançó "Síguemé, siguemé", amb la que va participar en el Festival Vocacional a Moncada fa catorze dies.

03/05/2015 11:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR A ONDARA: DIA JÚNIORS DE LA MARINA ALTA (Àlbum)

20150427215503-dscf6612.jpg

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DE LA JORNADA, pujada pels Júniors Gata al facebook, PUNXANT ACÍ)

Uns 40 participants dels 200 eren júniors gaters

Jocs, convivència, amistat, missa final

Participen els centres d’Ondara, El Verger, Pego, Vall de Pop (Xaló, principalment), Gata de Gorgos, Xàbia i Dénia

Ahir diumenge dia 26 d’abril es va celebrar a Ondara el Dia Júniors de la zona de la Marina. Uns 200 xiquets i els seus monitors es van donar cita pels carrers del centre urbà del poble, el local cobert del Prado i l’església parroquial de Santa Ana. Assistiren xavals de les parròquies de Dénia, la Vall de Pop (Xaló, principalment), Pego, El Verger, Xàbia i GATA DE GORGOS.

De la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata acudiren uns 40 entre xiquetes i xiquets, que van donar molt de colorit, amb les seues samarretes de color taronja i al ser la delegació més nombrosa. Durant tot el matí, els júniors s’ho van passar d’allò més bé amb proves preparades, girant tot sobre el mar i el Atlantis. Els carrers d’Ondara es van omplir de crialla amb samarretes de distints colors. En l’espai cobert del Prado es va fer el dinar. Molts júniors van estar acompanyats pels seus pares.

Després de dinar es va fer un desfile en el que hi havia una gran pancarta amb tots els colors de les parròquies participants. Amb càntics i diversió arribaren a lésglésia parroquial de Santa Ana. La patrona d’Ondara els va rebre amb una panyoleta gegant que abraçava la imatge d’ella i la Verge xiqueta.

La missa fou presidida per el consiliari diocesà Virgilio González i concelebrada pels distints sacerdots de les parròquias participants. Abans de l’eucaristia, el consiliari diocesà l’imposà al de zona i rector de Xaló, José Cuadros, la panyoleta corresponent. Els sacerdots també les portaven així com nombrosos xiquets i monitors.

Guitarres, càntics, participació en les lectures, pregàries i ofrenes, tots els júniors estigueren molt actius en l’eucaristia. Una jornada júnior que, sens dubte, auna les parròquies i la seu gent més jove.

Foto de Juniors Gata.

Foto de Juniors Gata.


Foto de Juniors Gata.

A la foto de portada, els Júniors arribant a l’església. De taronja els júniors de Gata. 

FONT: Fotos, Júniors Gata.

27/04/2015 21:55 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI DILLUNS 13 ÉS SANT VICENT FERRER: FELICITATS ALS QUE PORTEU EL NOM DEL PATRÓ VALENCIÀ (5é aniversari del blog)

20150413091232-santmiquel-copia.jpg

El sant valencià tan europeu en el seu temps i que predicava en la llengua materna, és a dir la valenciana. Hui és la festa del taumaturg (pels miracles que se li atribuïxen), el patró del veí poble de Teulada, que estan de festa major. 

Aprofite per felicitar a tots els veïns i veïnes de Gata i a tots els que seguixen el blog que porten el nom de VICENT o VICENTA i els seus compostos. També al veïnat del carrer Sant Vicent, a les Alcolaies.

A Gata, els més majors recorden que, per Sant Vicent precisament, els joves van plantar una falla a la plaça del Vicari, i les xiques es van engalanar amb trajes de falleres. Era pels anys 40 del passat segle XX. I Sant Vicent és l’últim dia d’eixir els xiquets i majorets a berenar, a menjar la mona...Encara que en molts llocs es treballa, ja que sols és festiu a la ciutat de València i alguns pobles que el celebren com a patró, com a Teulada, com he dit, Llíria i altres.

LA IMATGE DE SANT VICENT FERRER A GATA

Faig un extracte de l’escrit que publicava ahir diumenge l’Aleluya, que vaig escriure amb motiu de la festa de hui: "A Gata de Gorgos tenim la imatge del patró valencià i del que molts veïns i veïnes porten el seu nom. La primera, a l’altar major (part lateral dreta del retaule, si el mirem de front), imatge que podria correspondre a un pintor de Ondara, segons averiguacions recents.

La segona, el retaule ceràmic dedicat al sant que dona nom al carrer Sant Vicent, a la barriada de les Alcolaies. El plafó ceràmic té com a remat del sant la ja coneguda cita que repetia molt el sant taumaturg: "Timete Deum et date illi honorem" (Temed a Dios y dadle honores). És una cita del llibre del Apocalipsis, 14,7.

Si mirem bé la imatge en este carrer observarem que la rajoleta del mig de la segona filera, començant per baix, està al revés. Sols tenim que fixar-nos en l’hàbit del frare sant dominic i seguir les rajoletes. En estos diess, el llum de la imatge està encesa. És la seua festa.

Pero, qui va ser este sant tan volgut i estimat pels valencians? La seua festa és en realitat el 5 d’abril. Este any està a vuit dies en el calendari. Vicente Ferrer naixqué en 1350 a València i va morir a Vannes en 1419. Fou canonitzat el 3 de juny de 1455 pel papa Calixte III. Presbíter de l’Orde de Predicadors, recorregué incansablement ciutats i camins d’Occident, sol·lícit per la pau i la unitat de l’Església, predicant a pobles innumerables l’Evangeli de la penitència i la vinguda del Senyor, fins que a Vannes, de la Bretanya Menor, a França, lliurà el seu espírit a Déu.

Tenim molt prop, a la comarca, al poble veí de TEULADA, on hui és la festa major. Sant Vicente Ferrer és el patró del poble. En 2010 se celebrà el VI centenari de la vinguda del sant dominic a terres teuladines, que arribà per a visitar a la seua germana Constança, que vivia a Teulada. Allí deixà alguns miracles i el testimoni de la Font Santa.

Amb l’octava i la festa de sant Vicente Ferrer es tanca el cicle dels dies grans de Pasqua, entrant al temps propi de Pasqua, que culminarà als 40 dies amb la Pasqua de Pentecostés.

Al respecte de Sant Vicent Ferrer, vos adjunte uns comentaris molt interessants del sant, que fa el sacerdot fill de Gata, FRANCESC MULET RUÍS, i que ha pujat al seu facebook:

"Sant Vicent Ferrer és el patró del País Valencià. A València i a molts pobles del País Valencià se celebren els famosos Miracles de Sant Vicent, representacions teatrals, generalment representades per xiquets, que s'organitzen per a la festivitat de Sant Vicent (segon dilluns de mona, és a dir, l'endemà del diumenge següent al diumenge de resurrecció).
“TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM, QUIA VENIT HORA IUDICI EIUS” ("Temeu a Déu i doneu-li glòria, perquè arriba l'hora del seu judici")
Influència religiosa i moral
Sant Vicent Ferrer es considera un dels majors predicadors del cristianisme. Va recórrer mitja Europa i predicava amb els seus famosos sermons. La seua obra religiosa es caracteritza per la intenció de reformar els costums morals de la societat i perquè els textos estaven concebuts per a predicar (ser transmesos oralment).
Se'n conserven 280 sermons. En realitat en són resums, car Sant Vicent predicava durant diverses hores i improvisava el contingut dels sermons, els quals eren copiats per membres de la companyia. Aquests membres eren clergues, juristes i centenars de penitents. Tots ells ajudaven a propiciar el clima de suggestió que es creava als seus sermons. El caire moral de les seues predicacions, l'ambient que es creava i un públic analfabet provocaven exaltades i frenètiques reaccions (es creaven aldarulls entre membres de diferents religions de la mateixa ciutat). Jueus i musulmans eren obligats a assistir a l'espectacle religiós de Ferrer, on eren humiliats públicament i sovint patien ferotges atacs.
La llengua de Sant Vicent Ferrer
Sant Vicent Ferrer sempre va predicar en català/valencià i, encara que el públic fóra d'una altra llengua, l'entenia i s'exaltava. Això era interpretat com un miracle del sant. Avui dia s'interpreta més aïna com un exemple que el valencià marca clarament totes les vocals i les consonants, pot considerar-se com una llengua que es troba al centre de les llengües romàniques, i que a l'època (perquè les llengües romàniques i, en especial els termes religiosos, eren més similars) es feia intel•ligible per a parlants de castellà, portuguès, occità, francès, italià, etc. No obstant això, no explicaria tan clarament per què l'entenien directament els anglesos o els alemanys.
La llengua emprada als seus sermons s'ha estudiat a nombroses obres de lingüística i es considera una base important per a la llengua moderna, especialment el vocabulari litúrgic i religiós.
Veneració
Calixte III va canonitzar Vicent Ferrer el 3 de juny de 1455, a Santa Maria sopra Minerva de Roma. El culte va ésser confirma per Pius II amb butlla del 1458, que va fixar la festivitat el 5 d'abril. Sebollit a Gwened, on havia mort, el seu braç esquerre es conserva a l'església de l'Assunta de Castel Umberto (Itàlia) i el dret a Nova York."

A la imatge, un detall de l’altar major d el’església de Gata, on es veu la imatge de Sant Vicent

13/04/2015 09:12 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ÈXIT AL DINAR POPULAR: BERENARET DE PASQUA I MÚSICA (5é aniversari del blog)

20150412205655-berenarpasqua1.jpg

El pavelló cobert de l’escola infantil ha sigut l’escenari al migdia i vesprada de hui del VIIé Dinar Popular que han organitzat les penyes valencianista i barcelonista, a més del grup de danses "La Llata" i el grup de dolçainers i tabaleters "El Montgó". S’ho han passat bé tots els assistents i ha acompanyat la bona temperatura. El grup "Pellicana" i Miquel Gil han amenitzat el Dinar. Abans, les danses i els dolçainers han fet passacarrer i dansaes pels carrers del poble.

   

  Foto de un usuario.
  Foto de un usuario.
  Foto de Pepa Marti Pedros.
  Foto de Pepa Marti Pedros.

  Algunes fotos del berenar popular fetes per una artista de la fotografia, membre del Fotoclub Forat de Gata, Teresa Arabí.

  Foto de Teresa Arabí.
  Foto de Teresa Arabí.
  Foto de Teresa Arabí.
  A les imatges de dalt (fotos de Pepa Martí i Antonio Monfort al facebook) vegeu als músics, tocadors i comensals.
12/04/2015 20:56 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA FESTA DEL DINAR POPULAR ES TRASLLADA A LA PISTA COBERTA DE L'ESCOLA, PER SI PLOU (5é aniversari del blog)

20150410135943-berenarpasqua.jpg

INFORMACIÓ D’ÚLTIMA HORA: comuniquen des de l’Ajuntament que

"El dinar-berenaret previst per a diumenge se celebrarà a la pista coberta de l’Escola. Així ho han decidit l’organització i l’Ajuntament de Gata, tenint en compte les prediccions de l’oratge per al cap de setmana."

Comentava Toni Cove, un dels organitzadors, hui mateix: "Per motius de la possibilitat que plogui, hem decidit canviar la ubicació de la celebració del berenar. Es relizara al pati cobert de l'escola. Perdoneu les molèsties, esperem que gaudiu del dia. Una abraçada i gràcies per la vostra participació, ja que això no seria possible sense la vostra col·laboració. Gràcies."

FONT: Ajuntament de Gata.

10/04/2015 13:59 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR VESPRADA I ANIT: INSPIRATION PARTY 2015

20150405130601-party1.jpg

(ÀLBUM: INSPIRATION PARTY AMB LA COMISSIÓ DE FESTES 2015)

La Comissió de Festes 2015, djs i els organitzadors van oferir més de deu hores de música ahir per la vesprada des de les 18 hores fins a altes hores de la matina de diumenge de Pasqua. Distints djs., un muntatge espectacular, molta gent al recinte escolar de les Alcolaies i festa. A les fotografies de l'àlbum podeu veure l'ambient que es va viure ahir i anit.

FONT: Àlbum JFM i Comissió.

05/04/2015 13:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIUMENGE DE PASQUA A GATA...Encontre...i ara a berenar

20150405125643-2015-04-05-09.34.06.jpg

(ÀLBUM DE L'ENCONTRE PASQUAL A GATA, matí diumenge 5-4-2015)

A les 9 del matí amb les campanes al vol, començaven l'itinerari processonal les dues imatges protagonistes del SANT ENCONTRE PASQUAL a Gata. Per una part, el Crist Resucitat, que era portat pels carrers Nou, Sol, Teulada, Bisbe Cervera a la Plaça de l'Església. Per altra, la Verge María, amb mantell blanc, que era portat, també per les dones de la confraria, pels carrers Doctor Gómez Ferrer, Pare Mulet, la Bassa, Duquessa d'Almodóvar fins a la Plaça de l'Església. Allí es produïa el gojós ENCONTRE, llançant-se des del balcó globus, paperets de colorets i a terra tirant-se una traca. La banda de música interpretava el típic himne de Glòria d'aquest dia. A continuació de l'Encontre, s'ha celebrat la missa de Pasqua. A les 12,30 hores, també s'ha fet una segonma missa pasqual.

Aquesta vesprada, les famílies, els xiquets, els majorets, aniran de paella, a berenar, a menjar la mona de Pasqua, als paratges típics del poble.

FONT: Fotos de l'àlbum J.M. Vives / M. Vives.

05/04/2015 12:56 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MÉS DE 700 PERSONES ES REUNIXEN AL DINAR POPULAR DE DIUMENGE RAMS (antic camp de futbol de Gata)

20150329225826-dscf6045.jpg

(ÀLBUM DEL DINAR POPULAR DE DIUMENGE RAMS)

(AFEGISC MÉS FOTOS, ÀLBUM MÉS COMPLET DE LA COMISSIÓ DE FESTES 2015)

Una paella gegant per a 500 persones, macarrons, entrepans, aperitiusd a la barra, begudes, cafés, castells inflables per als menuts, música ambiental, de tot això i més han pogut gaudir les més de 700 persones que s’han reunit hui celebrant el Diumenge Rams, al Dinar Popular, que havia organitzat la Comissió de Festes 2015. L’antic camp de futbol Les Sorts de Gata ha estat l’escenari del Dia de Foguerils dels gaters allí concentrats.

Vos he posat un xicotet àlbum per a que vegau l’ambient. La gent ha tingut molt bon dia, sense massa calor ni fred. Temperatura bona.

FONT: Fotos de l’àlbum: Cronista / Comissió de Festes 2015.

29/03/2015 22:58 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ÀLBUM DE LA PROCESSÓ DE DIUMENGE RAMS, GATA

20150329211914-dscf6009.jpg

Ací podeu punxar (ÀLBUM PROCESSÓ RAMS GATA), per a repassar tota la processó d'este matí a Gata, que ha sigut inèdita. Per primera vegada, a causa de les obres que estan actualment tallant la Plaça de l'Església, l'itinerari ha sigut diferent. A les fotografies verticals de l'amic José Salvador Ginestar es veu perfectament com la processó passava pel carrer Nou. De la Plaça s'ha passat al carrer Signes, d'ací al carrer Sol i carrer Nou, entrant per la porta lateral, com es veuen també a les fotos, les últimes fetes per Juan Miguel Vives.

A la fotografia, la tradicional bendició de palmes i rams d'olivera, a la Plaça Nova.

29/03/2015 21:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RECORDEU...HUI, DIA DE FOGUERILS: DINAR POPULAR A GATA

20150329102255-diumengeramscartell.jpg

Ací teniu el cartell anunciador. Estarà ple, serà tot una festa...DINAR POPULAR del Dia de Foguerils a Gata.

29/03/2015 10:22 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS (Comença la Setmana Santa)

20150329101636-dscf4436.jpg

La processó canvia l’itinerari per les obres de la plaça

Hui és Diumenge Rams, fa un dia excepcional i a més amb el canvi d’hora encara no ens ha acostumat el cos. DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS, diu el refranyer popular.

GATA DE GORGOS, com tots els pobles, es prepara per a viure la Setmana Santa 2015, que ha començat ja amb la primera missa a les 9 hores i continuarà amb la processó dels Rams a les 12,30 hores. Un canvi d’itinerari per les obres de la Plaça de l’Església. Des de la Plaça Nova, on es procedirà a la bendició de rams de palmes i olivera, es passarà per un tram del carrer Signes, pel carrer Sol i carrer Nou fins la porta lateral -la que ara és l’entrada a tots els actes i misses- de l’església parroquial.

Però anem a la part tradicional i folklòrica. A Gata des de sempre el Diumenge de Rams ha sigut el dia dels FOGUERILS. La Comissió de Festes 2015 ha organitzat un Dinar Popular per a les 14 hores a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Hi haurà ració de paella, música ambiental i més coses...celebrant l’arribada de la primavera, el bon temps.

Però, tornant al refranyer de hui, coneixeu l’origen del refrany d’estrena i de les mans?. Vos el conte. El trobem a un blog que es diu: "Blog Hombre refranero" i que tradueix del comentari en castellà:

"Hui comença la Setmana Santa dels catòlics, en la qual es commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús. Esta setmana de dol (especialment a partir del dijous) i de final de la quaresma comença paradòjicament amb un dia d’alegria i d’exhibició.

Litúrgicament, direm que es commemora l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, segons narra l’evangeli de san Marc, a lloms d’un burro. Donat que la Setmana Santa sol coincidir amb la fi de l’hivern i el principi de la primavera, per tota Espanya s’ha tradicionalitzat el fer processons i celebracions d’este dia, i era fins fa unes dècades, una data d’especial celebració en la que s’aprofitava per a posar-se cada un les seues millors gales i inclús per a estrenar la roba de la nova temporada.

D’ahí el sentit del refrany, pues qui no podia permetre’s estrenar res en esta data era pobre (no tindre mans, en el sentit de no tindre treball) i a més no sabia cosir (no tindre mans en el sentit de ser incapaç de fer-se la roba)".

FONT: Résped (2009). Blog Hombre refranero. Article: Domingo de Ramos, quien no estrena no tiene manos" (5-4-2009). Internet.

29/03/2015 10:16 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, SORTEIG DE PARELLES DE QUINTETS DE LES FESTES PATRONALS (GATA)

20150328220524-sorteig.jpg

El regidor de festes, Juan Pedrós, i nombrosos membres de la Comissió de Festes 2015 van tenir ahir el primer acte oficial de les festes d'enguany, el sorteig de parelles dels quintets. Reunits amb tots els pares, la primera part va ser per a saber quins xiquets presentaran als seus quintets. La sort va decidir que els presentadors d'enguany siguen Nora Rivero i Ferran Giró. A continuació es va fer el sorteig de parelles. Enguany hi haurà 24 parelletes de festerets, que formaran la cort infantil festera de Gata.

FONT: Text i foto Ajuntament de Gata.

28/03/2015 22:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

D'AHIR A HUI, Un passeig per les nostres festes (El llibre dels festers de Gata)

20150328202625-presenllibrecomissi1-1-.jpg

Ja teniu el llibre dels festers?. Es va presentar ahir a la biblioteca. Vint eurets i per a les festes. De seguida podreu identificar-se. Estan totes les quintades seguides des de 1970 a 2015, a més d’agules soltes començant per 1960. El llibre el podreu trobar a les tendes de costum. No se’l perdau, contribuïreu a la festa. Es titula: "D’AHIR A HUI, Un passeig per les nostres festes". Està ple de fotos. Varies seccions podreu trobar en ell. Primer una introducció que fa el regidor de festes Juan Pedrós; després fotos "Records de les festes". Després un capítol dedicat a "Els bous". Despres, els anys 1960, 1961 i 1962, així com els anys 1968 i 1969. Tot seguit, les quintades de 1970 a 2015, amb la samarreta corresponent i el programa de festes, amb els noms pels quals es coneixen. Els darrers capítols són: "L’essència de les festes" i "Comissions de festes". Tot un document gràfic amb nombroses fotografies.

A la imatge, els membres de la comissió, amb el regidor i l’alcaldessa, a la presentació del llibre.

28/03/2015 20:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIVENDRES 27, PRESENTACIÓ DEL LLIBRE SOBRE FESTES DE LA COMISSIÓ 2015

20150317212437-llibrefestescomi15.jpg

Hui s'ha destapat la portada -ja queda menys per a veure'l tot. Divendres pròxim dia 27 de març, a les 19,30 hores, a la Biblioteca de Gata, serà presentat el llibre per la Comissió de Festes Patronals 2015. A l'acte assistiran el regidor de festes, Joan Pedrós, i els membres de la comissió 2015. Moltes persones que ens dediquem a atresorar les fotografies antigues em posat el nostre granet de sorra ("arena"), per això ens congratulem de que siga tot un èxit. Al menys, el títol ja em pareix d'allò més acertat. "D'ahir a hui, un passeig per les nostres festes" farà rebombori, sinó al temps.

A la imatge, la portada del llibre de festes.

FONT: Comissió de Festes 2015.

17/03/2015 21:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS JÚNIORS HAN CREMAT LA SEUA FALLA DE L'ARCA DE NOÉ

20150314221647-compo1.jpg

Tota la jornada s'ha viscut per part dels monitors, menuts, pares i mares, del Júnior de Gata, un ambient de falla. Primer, amb els preparatius i votant als ninots, que eren tot animalets de l'arca de Noé; després fent un incís i assistint a la missa, on allí mateix el senyor rector Don Francisco ha donat a conéixer al Ninot Indultat, el fet per la xiqueta Carmen Pedro, que era el "porquet fashion". A continuació, anant al pati del Grup Escolar, on s'ha muntat la falla i l'alcaldessa ha pres foc a la metxa a la traca que ha encés i cremat tot el monument. Al final, acompanyats de pares i mares, han pres una bona xocolatada tots els menuts.

A la composició teniu algunes imatges d'avanç. Demà el Júnior Gata ens farà un àlbum amb tot allò més interessant de la falla.

FONT: Fotos de la composició, Júnior Gata.

14/03/2015 22:16 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ÀLBUMS DEL SOTERRAMENT DE LA SARDINA, GATA (selecció i Quintos)

20150222223711-quintos7.jpg

(VEGEU L’ÀLBUM DE LA SELECCIÓ, PUNXANT ACÍ)

VEGEU L'ÀLBUM DELS QUINTOS 2015.

Anit dissabte dia 22 van acabar les festes de Carnestoltes a Gata i ho van fer amb el conegut Soterrament de la Sardina, que sempre fan -com és un ritual i un costum- la quintà d’eixe any. Des de la Plaça Nova i per tot el poble van passejar vestits de dol el taüt que portava la sardina, que tancava un cicle, per a endinsar-nos ja hui bé a la Quaresma, amb el parèntesi conegut de les falles d’ací vint-i-sis dies. Però no sols els quintos i la comissió 2015, organitzadors de la discomòbil anaven de dol, sinó nombroses quintes joves, quadrilles, penyes i amics. L’ambient a la zona del Passeig d’Alacant i de l’antic camp de futbol era impressionant.

Als àlbums podeu observar una selecció d'algunes fotografies recollides a la xarxa facebook, per una part, i també un complet reportatge dels quintos 2015, protagonistes de la festa (també a la fotografia de portada). Ací podeu veure a alguns comensals anit, ja preparats per al dol del soterrament. 

22/02/2015 22:37 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AQUESTA NIT CONCLOUEN LES FESTES CARNESTOLENQUES A GATA: Soterrament de la sardina

20150221111504-20150218105828-sardina.jpg

La vida laboral i el descans del cap de setmana fan que no es tanquen els darrers dies el Darrer Dimarts sinó que s’allarguen fins el primer dissabte següent, malgrat a estar ja dins la Quaresma. Per això, aquesta nit en Gata i molts pobles del voltant se celebrarà el Soterrament de la Sardina, que correspon als Quintos 2015 i una discomòbil a l’antic camp de futbol les Sorts des de les 23,30 hores. La Comissió de Festes 2015 i els quintos portaran l’organització de la mateixa, amb el patrocini de l’ajuntament i les empreses col·laboradores. Els djs que tindrà la festa faran el Wow Audiovisual (Álex Femenía, Betriu i Dj Milda).

Per tant, com és habitual, darrere del primer divendres de Quaresma, ve la festa del Soterrament de la Sardina. És la mescla entre tradició, cultura, religió i festa pagana.

21/02/2015 08:41 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DISSABTE 21, SOTERRAMENT DE LA SARDINA (discomòbil organitzada per la comissió)

20150218105828-sardina.jpg

Des de fa uns anys, no és el darrer dimarts l'últim dia de Carnestoltes, pel que fa a la festa. El primer dissabte després del dimecres de cendra, es rematen les festes amb el Soterrament de la Sardina. Serà dissabte a les 23,30 hores a l'antic camp de futbol. Discomòbil i disfresses de dol, negrors, els quintos li pegaran foc al taüt, serà el final de les festes. Organitzat per l'Ajuntament (Regidoria de Festes) amb la col·laboració de la Comissió de Festes i els quintos 2015. Actuaran els DJs Álex Femenía; la parella Betriu & Milda Djs, i altra parella, Dam & Drope.

FONT: Cartell de l'event fester.

18/02/2015 10:58 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA FOTO QUE FALTAVA...TOTA LA QUINTÀ 2015, A CARNESTOLTES (Darrer Dissabte)

20150216223417-quinta2015-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

La foto que va fer Salvador Pons a tota la quintà 2015 donava pas oficial a les activitats festeres del col·lectiu fester jove dle poble de Gata. Darrer Dissabte, abans de procedir a la pintà del carrer amb tots els noms de quintes i quintos, com ja és costum al Passeig d’Alacant. Els ciclistes que van eixir de la Volta a la Marina Alta per un moment podrien pensar que estaven a algun port de muntanya, on es solen pintar a l’asfalt de la carretera els noms dels ciclistes, però no...eren els noms dels festers 2015.

FONT: Foto Salvador Pons, pujada al seu facebook.

 

16/02/2015 22:34 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ÀLBUM: LA COMISSIÓ DE FESTES 2015 RETRATA LES DISFRESSES DEL DARRER DISSABTE

20150216114646-lloccomissio.jpg

ACÍ TENIU L'ENLLAÇ A L'ÀLBUM. Gaudiu d'ell

Hui és el DARRER DILLUNS, festa escolar local. Resta demà per acabar els darrers dies. Encara vos porte hui un altre àlbum de disfresses. La Comissió de Festes 2015 va posar un "photocall" que es diu en terme anglés, com si estiguerem a ca'l retratista i els que vulgueren passaven a fer-se la foto oficial de carnestoltes amb les disfresses corresponents. Diversió, gràcia, "salero" i originalitat. No sols l'àlbum amb més de dues-centes fotografies, sinó també de gent de la comissió, de la quintà 2015, de quadrilles. Ací podreu trobar-se i trobar grups, quadrilles, gent jove i no tan jove.

  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

FONT: Fotos, Comissió de Festes 2015.

16/02/2015 11:46 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LES FESTES DELS DARRERS DIES A GATA: DIVENDRES I DISSABTE, CARNESTOLTES

20150214230023-comi3.jpg

PRIMER ÀLBUM, recopilació: Els usuaris pujen al facebook les seues disfresses (PUNXA ACÍ)

SEGON ÀLBUM: La Comissió de Festes 2015 fa un reportatge fotogràfic de la desfilada d’aquesta vesprada, Gata 14 de febrer de 2015 (PUNXA ACÍ).

El poble de Gata està immers a hores d’ara en la nit de Carnestoltes per excelència, el DARRER DISSABTE. La Comissió de Festes 2015 ha preparat una Piràmide musical instal·lada al Passeig d’Alacant per a que la joventut i els no tan joves acudixquen allí disfressats. Podeu veure les diverses disfresses d’esta nit al primer àlbum. També, inclús, algunes imatges del passacarrer escolar de disfresses que es va fer ahir Darrer Divendres.

Finalment, podeu veure al segon àlbum el reportatge fotogràfic que ha fet la Comissió de Festes de la desfilada infantil, amb els quintets 2015 i resta de menuts, que han anat des de la Plaça de l’Església fins el Passeig d’Alacant, on han gaudit de xocolate i discomòbil infantil.

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.14/02/2015 23:00 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

CAP DE SETMANA DELS DARRERS DIES. Activitats de festa i esportives

20150214090725-10991453-995959373830256-2296713987735078417-n.jpg

Hui 14 també és la jornada de Sant Valentí, patró dels enamorats

Hui dissabte 14, el poble de Gata s’ompli d’activitats festeres, lúdiques i esportives. Estem al DARRER DISSABTE. A primeres hores de la vesprada, els més menuts faran el passacarrer des de la Plaça de l’Església fins el Passeig d’Alacant i carrers del voltant. Aniran disfressats i acompanyats de música. La Comissió de Festes 2015 prepara xocolate i discomòbil infantil per al final.

Quasi mesclat amb la festa carnestolenda, a les 16 hores, davant la cafeteria de l’Hotel Avenida es donarà l’eixida de la sisena etapa de la XXIX Volta a la Marina, Gata-Gata. Seran quatre voltes anant a Jesús Pobre i Xàbia. A les 17,50 hores està previst l’acabament de la carrera i serà als carrers de les Sorts, concretament al carrer Dénia (darrer de l’edifici de l’antiga CAS).

Per la nit, pels majors, continuarà la festa de disfresses. Hi haurà una Piramide musical instal·lada a l’antic camp de futbol de Les Sorts. La Comissió 2015, els quintos i la regidoria de festes preparen l’event.

Cal recordar també que hui també és SANT VALENTÍ, el patró dels enamorats. Enamorats i volguts no són sols per a un dia de l’any, però els reclams comercials i publicitaris s’empenyen en recordar que hui és el dia dels enamorats...i demà no o el dilluns, no?. En els temps que corren, els enamorats es demostren amb el dia a dia, colze amb colze, encara que de quan en quan -no precisament hui- es poden i deuen fer regals al ésser volgut.

Demà dia 15 és el típic i tradicional DARRER DIUMENGE. Les quadrilles d’amics, les penyes es reunixen, ixen al camp, fant esmorzars i dinars.

Pel que es veu, el bon temps acompanyarà totes aquestes activitats, després d’unes setmanes de fred i mal temps.

A la fotografia, xiquets gaters començant la desfilada infantil escolar ahir divendres.

FONT: Foto de Diana Paola Ramírez (pujada al facebook).

14/02/2015 09:07 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DEMÀ COMENCEN ELS ACTES DELS DARRERS DIES O CARNESTOLTES A GATA

20150212223949-desfilada.jpg

Els xiquets enceten les celebracions de Carnestoltes

Demà divendres 13 de febrer començaran els actes preparats per als darrers dies, els dies de Carnestoltes. Els xiquets de Gata encetaran a les 15h, les celebracions amb la desfilada escolar

Dissabte 14 de febrer per la vesprada començaran els actes organitzats per la Comissió de Festes 2015 i la regidoria de Festes amb la desfilada infantil que comptarà amb la participació de la Quintà infantil 2015. A les 16:30 hores es concentraran tots disfressats a la plaça de l’Església per realitzar una cercavila acompanyats per la música popular. La volta pel poble acabarà al passeig d’Alacant on la comissió repartirà berenar i els xiquets i xiquetes podran ballar amb la discomòbil infantil

Per la nit, a partir de les 24 hores, començarà la desfilada de disfresses que comptarà amb la participació de la quintà 2015 . La nit estarà animada per una gran Piràmide musical.

Les celebracions acabaran dissabte 21 de febrer amb el soterrament de la Sardina que tindrà lloc a l’antic Camp de futbol de les Sorts amb la participació de Wow Audiovisual i Alex Femenia.

FONT: Foto i Text, Ajuntament de Gata.


12/02/2015 22:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS MILLORS VINS DEL VIII POSA VI, CATA VI (FESTES SANT ANTONI GATA 2015)

20150124200845-vins1.jpg

Vos pose la classificació del VIII Concurs de Vi del terreny de la Marina Alta "Posa Vi, Cata Vi", que va tindre lloc dissabte passat a la placeta de Sant Antoni, dins del programa de festes al sant patró del Raval de Gata.

El guanyador del vi giró va ser Toni Torregrosa amb 39 punts; segon va ser Vicente Salvá Bolufer amb 29,80 punts i tercer Miguel Monfort, amb 28,40 punts. Els tres primers premis del vi negre jove van ser per a Pepe Monfort i Bisquert (32,40 punts); Pere Andrés Vengut (32 punts) i David Fornés Artigues (29,80 punts).

Pel que fa al vi blanc jove va guanyar el caldo de Juan de Dios Boronat amb 30,40 punts, seguit de Juan Roselló Ballester amb 29 punts. Van empatar amb el tercer lloc Miguel Leyda Torres (28 punts) i Toni Torregrosa (28 punts, també). Finalment, el millor vi de criança va ser el de Xelo Garcés Font (30,60 punts). Segon, Jaime Durá Cabrera (28 punts) i Pau Ruíz (28,20 punts).

FONT: organització del concurs.

24/01/2015 20:08 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS SANT SEBASTIÀ, patró de Xàbia i Murla

20150120233128-santsebastia.jpg

Sant Sebastià màrtir. Té un carrer i altar dedicat a Xàbia, és el patró antic de la vila veïna al nostre poble. A més, Sant Sebastià té festes a Murla i la seua ermita a mitat de la muntanya del Cavall Verd. Xàbia li fa festes des de hui fins el diumenge 25, Murla serà el dissabte. Com cada any el veïnat pujarà a l'ermita.

Aprofite per festejar a tots els que porten el nom de Sebastià, encara en l'última mitja hora del dia.

A la imatge, el patró de Xàbia. Foto, Kika Zaragoci Soliveres.

20/01/2015 23:31 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

FESTES SANT ANTONI GATA 2015: un altre àlbum de la bendició d'animals

20150118235203-miguelcopia.jpg

(ÀLBUM, BENDICIÓ D’ANIMALS, FESTES DE SANT ANTONI, GATA, 18-1-2015).

Em passa l’amic Miguel B. Mas un seguit de fotografies, que tenen totes una gran plasticitat i naturalitat. Pertanyen a la bendició dels animals d’este migdia, a Gata. Gaudiu d’elles per a fer la cloenda de les festes de la placeta, del Raval, de Sant Antoni 2015.

FONT: Fotos Miguel B. Mas.

DILLUNS, 19-1-2015: Com a resum, ací teniu l'enllaç a l'àlbum de SANT ANTONI 2015, preparat per l'Ajuntament de Gata.

18/01/2015 23:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES 2015 GATA: SANT ANTONI I LES FESTES DEL RAVAL (Placeta i barri) -Àlbum-

20150118221310-santantonialtar.jpg

(ÀLBUM DE LES FESTES DE SANT ANTONI 2015 DE GATA -16 al 18 de gener)

Des del divendres fins a hui diumenge, el barri del Raval, la Placeta de Sant Antoni, els Tonis que celebraven la seua onomàstica, comissió i veïnat en general, han gaudit dels diferents actes del programa. Cal descatar la multitudinària bendició d’animals de hui i també el vuité concurs de vins Posa Vi, Tasta Vi.

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Punxant dalt de tot, obrireu l’àlbum i podeu repassar les primeres festes de l’any, després de nadals i reis, a Gata.
18/01/2015 22:13 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES 2015, SANT ANTONI GATA: la Comissió de festes patronals, col·laborant a la Placeta

20150118213302-comisa.jpg

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DE LA COMISSIÓ PUNXANT ACÍ)

La COMISSIÓ DE FESTES 2015 ha col·laborat en les festes en honor a Sant Antoni del Porquet que s’han celebrat a la placeta de Sant Antoni aquest cap de setmana. Van estar al sopar i concert de rock de divendres 16 i també el dissabte 17 des de primera hora del matí repartint els esmorzars dels participants del VIII concurs de tasts de vins, dinars per als que es van voler quedar, sopars després de l’ofrena a Sant Antoni i begudes per acompanyar la divertida actuació de "Els Bradmis".

  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
  Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

Si punxeu dalt veureu l’àlbum complet que la comissió ha preparat. FONT: Fotos Comissió de Festes 2015.

18/01/2015 21:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI FESTEJA EL RAVAL I GATA A SANT ANTONI: Missa solemne i bendició d'animals

20150118110548-bradmis.jpg

Les festes de la Placeta, del Raval i de Gata, al mes de gener, arriben a l'últim dia. Hui se celebra la missa al sant patró dels animals i la multitudinària bendició de totes les bèsties domèstiques. Cavalls, genets, cavalleries, carros i carreters, s'han reunit este matí a l'aparcament del poliesportiu municipal, a les Sorts. Després faran un passacarrer i marxaran cap a les Alcolaes. Per la seu part, a les 12 hores els festers portaran al santet de la placeta a l'església, acompanyats de festers infantils i majors, autoritats, veïns del barri i poble en general. A les 12,30 serà la missa solemne en honor a Sant Antoni del Porquet. A continuació, al voltant de les 13,30 hores, serà la bendició d'animals i desfilada de carros i cavalls.

* A la vesprada o la nit, vos posaré un xicotet àlbum de tots els actes més importants, desde divendres amb els carretons fins a hui.

A la fotografia, un moment de l'actuació de ELS BRADMIS, anit a la Placeta. Foto: Vero Vives.

18/01/2015 11:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES SANT ANTONI 2015: Hui, ofrena, processó-romeria, sopar i ball

20150117185334-vins3.jpg

Hui és l’onomàstica del patró de la Placeta, Sant Antoni del Porquet. Malgrat a celebrar-se demà la festa a Gata, hui també hi ha actes al barri. Després del VIII concurs de "Posa vi, tasta vi" d’este matí, que ha resultat -com en anys anteriors- tot un èxit, aquesta vesprada és l’ofrena de flors al santet de la placeta. Després es farà una processó-romeria pels carrers del barri. Aquesta nit, hi haurà sopar popular i després ball, amb l’actuació dels Bradmis.

A la fotografia de Vero Vives, un moment del Posa Vi, Tasta Vi, d’este matí.

17/01/2015 18:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA HAN COMENÇAT LES FESTES DE SANT ANTONI 2015, A LA PLACETA I RAVAL DE GATA

20150116220236-carretonssa.jpg

Hui s’han fet carretons amb gran èxit

Demà dissabte dia 17 és l’onomàstica del patró dels animals. Però hui, la Placeta de Sant Antoni de Gata s’ha vestit ja de festa. Per la vesprada, estaven previstos dos actes per als més menuts: xocolatada i carretons, estos organitzats per l’Associació Bouera de Gata. Els sopars populars es repetiran tots els dies. Demà dissabte, destaca la VIII edició de Posa Vi, Tasta Vi, amb els millors caldos de la Marina Alta. Per la nit, també cal destacar l’actuació dels mítics Bradmis. Diumenge se celebrarà a Gata la festa de la bendició dels animals. A les 12 del migdia, processoneta per a portar el santet de la Placeta a l’església. A les 12,30 hores, la missa solemne. Després, cap a les 13,15 la bendició dels animals amb repartiment del pa beneït.

Pel que respecta a aquesta vesprada, èxit absolut en els carretons que han tingut lloc en el barri del raval. Els xiquets i no tan xiquets han gaudit molt, i els membres de l’Associació Bouera de Gata també. L’associació agraïx a tot el món l’assistència a l’acte.

Foto de Associació Bouera Gata.

FONT: Fotos Associació Bouera de Gata.

16/01/2015 14:15 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL RAVAL DE GATA ES PREPARA PER A LES PRIMERES FESTES DE L’ANY, DESPRÉS DELS NADALS-REIS: Sant Antoni, del 16 al 18 de gener

20150114103758-sant-antoni15.jpg

La xocolatada i els carretons de despusdemà divendres dia 16 de gener de 2015 serà el primer acte dels tres dies de festes que els veïns dels carrers del voltant de la Placeta de Sant Antoni i del Raval, en general, així com per extensió de tot el poble de Gata, viuran en honor a Sant Antoni del Porquet. Un sopar popular i el concert de "The Kings Bee" completaran la jornada festera. El matí del dissabte, festivitat del patró, serà per a la VIII edició de POSA VI, TASTA VI. Hi haurà concurs de tasta de vins del terreny i esmorzar. A les 13 hores, el grup local LA LLATA actuarà fent les seues clàssiques dansaes. A les 14 hores hi haurà dinar. A les 20,15 serà l’OFRENA DE FLORS al Sant a la Placeta, seguida d’una xicoteta romeria pels carrers del barri, acompanyats de dolçaina i tamboret.

A les 22 hores serà el sopar popular i l’actuació del conjunt LOS BRADMIS. El diumenge dia 18, el barri i el poble faran la festa gran. A les 10 es concentraran a l’aparcament del Poliesportiu municipal els carros, cavalls i cavalleries per a la desfilada que serà a les 11 hores, camí de les Alcolaies. A les 12 partirà la comitiva de festers, autoritats i veïnat des de la Placeta fins l’església amb el santet. A les 12,30 hores serà la missa solemne en honor a Sant Antoni i a les 13,15 hores, l’espectacular bendició d’animals amb la desfilada de carros, cavalls i portadors.

Com cada any, degust al testament fet pel Tio Pepe Lluís (José Costa Vives) sofragen la festa i són majorals d’honor Francisca Monserrat Torres i Francisco Mulet Signes, nebot de la dona del llauradors que començà aquesta tradició des de finals dels 40 del segle XX. 

FONT: Cartell anunciador de les festes, Ajuntament de Gata.

14/01/2015 08:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA PREMSA PARLA DE...la representació del MISTERI DELS REIS A GATA (FITLCV)

20150106180858-dscf4885.jpg

S’ho mereixia ja, que li dedicaren més d’un curt paràgraf el dia després de l’event màgic dels més menuts. Ho publica, per fi, extensament el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció La Marina de hui dimarts dia 6, festa de la Epifanía. La fotografia de portada i tres fotografies a l’interior, a més d’una pàgina i part de la segona. El títol de FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA per al MISTERI DELS REIS MAGS, ha portat als diaris a publicar hui més del que era habitual. Titula el diari LP: "El "Misteri dels Reis Mags" de Gata se estrena como Fiesta de Interés Turístico Local". Al subtítol es referix també als reis de la comarca. Ací teniu l'enllaç: http://www.lasprovincias.es/marina/201501/06/misteri-dels-reis-mags-20150106000307-v.html.

.Una de las intervenciones de Herodes, durante la representación del 'Misteri', en el escenario que representa su palacio de invierno. :: Tino Calvo

Per la seua part, els diaris INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV publiquen hui dia 6: "El Misteri dels Reis de Gata se corona como fiesta de interés turístico local". Al subtítol: "Cientos de vecinos siguen la representación de un auto sacramental interpretado por 400 actores y figurantes". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/01/06/misteri-dels-reis-gata-corona/1585056.html.

Foto de J Pedros Talens.

Foto de J Pedros Talens.
Foto de J Pedros Talens.

FONT: Fotos J. Pedrós / personals. Diaris Información/Levante-EMV/Las Provincias, dia 6-1-2015.

06/01/2015 18:08 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015: REPARTIMENT DE REGALS I JOGUETS, 3r acte del MISTERI DELS REIS A GATA

20150106010044-dscf5006.jpg

(ÀLBUM DEL REPARTIMENT DE REGALS I JOGUETS A GATA, 5-1-2015)

Finalment, el repartiment per tots els carrers del poble. Any rere any és un ritual, un costum que es fa tradició. Dins de cada furgó estan les il·lusions, els volers, els regals de grans per als menuts, d'uns per als altres. Els pages treballen de valent per a portar casa per casa el paquet, el regal, el joguet més estimat. És l'última part de la gran festa de Gata.

A les imatges, alguns moments del repartiment a la carretera general i al carrer Signes.

06/01/2015 01:00 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015: DE NOU, LA BAIXADA DE L'ÀNGEL HA ADMIRAT A TOTS A LA COVA DE BETLEM: II, MISTERI DELS REIS DE GATA (Plaça de l'Església)

20150106004836-dscf4931.jpg

(ÀLBUM DE LA COVA DE BETLEM, 2n acte del MISTERI DELS REIS A GATA)

La Plaça de l’Església estava plena, no volien perdre’s l’Adoració dels pastorets i els Reis Mags, al Nen Jesús, acompanyat de la Verge, Sant Josep i els angelets. De nou, la baixada de l’àngel ha admirat a tots als que s’han aplegat a la plaça. 

Dalt teniu l’enllaç a l’àlbum amb algunes fotografies de la Cova de Betlem.

06/01/2015 00:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015: ESPECTACULAR I EXCEPCIONAL POSADA EN ESCENA DEL MISTERI DELS REIS MAGS DE GATA: I, Palau d'Herodes

20150106002301-dscf4870.jpg

(ÀLBUM DEL PALAU D’HERODES, primer acte del Misteri dels Reis de Gata (FITLCV)

De 19 a 20,35, tot un espectacle i un teatre a l’aire lliure i itinerant

Primer any de declaració com a Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana, al MISTERI DELS REIS de Gata

De espectacular i excepcional es pot qualificar la posada en escena

Primer any de Festa d’Interés Turístic Local de la C.V., 5-1-2015

Tot un espectacle d’actors aficionats del poble de Gata. S’ha posat en escena el text escrit per Antonio Salvá Roselló l’any 1968. S’ha consolidat amb més de 400 persones bolcades en la interpretació dels papers encomanats. El so, l’ambient, els vestuaris, el colorit, tot un gran muntatge.
Hi havia una gran novetat, que ha passat desapercebuda per a molts, perquè ha resultat tot un encert. Una nova actriu aficionada ha interpretat a la sibil·la Anea. Ho ha fet molt bé, com la seua antecesora, i no s’ha notat pràcticament.

A les imatges de l’àlbum podeu veure una part del primer acte.

06/01/2015 00:23 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

REIS 2015 (FITLCV): LA PREMSA PARLA...del Misteris dels Reis hui a Gata

20150105161700-reisajunt2.jpg

Si que es fan ressó, encara que siga el mateix dia, molts de diaris i mitjan de comunicació. M’han comunicat que a les 7,58 del matí a Radio Nacional d’Espanya, a les notícies de la Comunitat Valenciana, l’última notícia d’este matí ha sigut la festa del Misteri dels Reis.

Ahir de vesprada, l’agència de notícies de l’Arquebisbat de València AVAN publicava la notícia i titulava: "domingo 04 de enero de 2015. Gata de Gorgos representa este lunes el auto sacramental de los Reyes Magos tras su declaración como fiesta de interés turístico local de la Comunidad Valenciana. Cuatrocientos vecinos participan en la escenificación a las 18.30 horas". ací teniu l’enllaç: http://archivalencia.org/contenido.php?a=6&pad=6&modulo=37&id=11298.

De la mateixa notícia, publicava el diari INFORMACIÓN: "El Misteri dels Reis", mañana en Gata de Gorgos. Unos 400 vecinos de Gata de Gorgos representan este lunes el auto sacramental de los Reyes Magos". Estava signada la notícia per información.es/efe i extreta de la notícia d’AVAN. Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2015/01/04/misteri-dels-reis-manana-gata/1584597.html.

També el diari digital "MARINA PLAZA" titulava: "Cerca de 400 vecinos representan el primer Misteri dels Reis tras su declaración como Fiesta de Interés Turístico Local". En els subtítols: "El “Misteri dels Reis” de Gata de Gorgos, un auto sacramental que escenifica la llegada de los Reyes Magos, será representado este lunes por primera vez tras su reciente declaración como Fiesta de Interés Turístico Local de la Comunitat Valenciana por la Conselleria de Economía, Industria, Empleo y Turismo, a solicitud del pleno del Ayuntamiento". Ací teniu l’enllaç: http://lamarinaplaza.com/2015/01/04/cerca-de-400-vecinos-representan-el-primer-misteri-dels-reis-tras-su-declaracion-como-fiesta-de-interes-turistico-local/.

FONT: AVAN noticias / Información (Alacant) / La Marina Plaza (digital).

05/01/2015 16:14 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015 (FITLCV): HUI ÉS EL GRAN DIA. JA VÉNEN ELS REIS

20150105125747-2014-01-05-19.32.44.jpg

Ja estan molt a prop. En unes hores, assistiran a l'àgap preparat al centre d'acollida de les Alcolaies. Són els REIS MAGS D'ORIENT Melcior, Gaspar i Baltassar i tot els seus sèquits. A les 18.30 hores, començarà la representació del MISTERI DELS REIS a Gata: Avinguda de la Pau i Plaça de l'Església. Moments més espectaculars: Arribada del Rei Herodes i dels Reis Mags a l'avinguda. Conversa entre la sibil·la Annea (enguany novetat) i Herodes. Arribada dels pastorets i reis al Portal de Betlem. Baixada de l'àngel des de la torre del campanar. Repartiment de joguets i regals pels carrers de Gata. Enguany, caldrà estar més atents, és el primer any de la declaració de FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA. Sort i endavant.

Al respecte dels carrers, anuncia l'Ajuntament:

"Recordem a tots que a partir de les dos de la vesprada no es podrà estacionar a molts carrers del poble. Tenen a la seua disposició els pàrkings públics i a més el pati de les escoles estarà també obert per tal de poder aparcar allí. Recordem als pares que les comitives reials estaran alli dalt preparant-se, recomanem no pujar amb xiquets. Gràcies per la seua col.laboració".

La Policia Local de Gata també dona unes recomanacions per a seguir la vesprada-nit de Reis 2015:

CONSELLS PER A la REPRESENTACIÓ DELS REIS MAGS:
* mantinga una distància segura respecte dels cavalls que participen. No es pose davant d'ells.
* no es puge als fanals, baranes, tanques i altres elements.
* a l'hora de recollir els caramels que es llancen, tinga molt present el no fer-ho prop dels cavalls mentre passen (cal esperar uns segons a que passen) així com tampoc dels vehicles que puguen trobar-se a la zona mentre es troben en marxa.
* si els seus fills són menuts, a...brigue'ls i posen-los un tros d'esparadrap en la màniga o part del pit de la jaqueta, on puga llegir-se el nom del xiquet i un número de telèfon.
* atenga a les indicacions de la Policia Local així com del personal de Protecció Civil, ja que són els encarregats que tot transcòrrega amb normalitat. Ells estan en contacte amb el personal de l'organització per solucionar els problemes que puguen donar-se.
* tinga present que per la nostra població transcorre la travessia de la Carretera Nacional 332, per la qual cosa per creuar-la és millor fer-ho pels llocs regulats per la Policia, o en defecte d'això pels passos de vianants i respectant els semàfors.
* si van en grup, preestableixin un lloc de trobada on poder trobar-se en cas de pèrdua, no amb molta gent per així poder trobar-se ràpidament. Si són visitants, els recomanem: C/ Duquessa d'Almodóvar nº 3 (Ajuntament), C/ Pare Mulet nº 8 (Farmàcia) o Av. de la Marina Alta nº 14 (Oficina de Turisme).
* si tenen qualsevol dubte, emergència o necessitaren comunicar-se amb nosaltres, cride'ns al telèfon 965.757.432.

Ja ho sabeu, en unes hores arriba la màgia a GATA.

FONT: Ajuntament de Gata / Policia Local de Gata.

05/01/2015 12:57 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015 (FITLCV) ( i III ): TOT PREPARAT AL PALAU D'HERODES. La lluna és testimoni

20150104202848-img-20150104-wa0007.jpg

Diuen les escriptures: "...I un estel els guià cap a Betlem". Què curiós que dalt del decorat que representa el Palau d’hivern d’Herodes, estiga ja eixe estel esperant als Reis Mags de l’Orient. La lluna està sent aquesta vesprada-nit testimoni de que tot està preparat. Demà a les 18.30 hores tornarà a sentir-se la música habitual, la música que donarà pau a la gent i obrirà el cor als més menuts.

FONT: Foto de Verónica Vives.

04/01/2015 20:28 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015 (FITLCV) ( II ): ELS PAGES FAN EL BANDOL ANUNCIADOR DE LA VISITA DE SES MAJESTATS ELS REIS D'ORIENT

20150104192418-img-20150104-wa0003.jpg

A hores d’ara, els pages de Ses Majestats, Melcior, Gaspar i Baltasar, recorren els carrers i places de Gata, anunciant amb un bàndol (signat a la Vall d’Arán (Lleida) -com es deia abans-) l’arribada demà dels Reis d’Orient. Un sèquit de cavalls i genets vestits de pages van passant pels carrers, encara que no tots. En els llocs que més es concentra la gent, com en el cas de la fotografia a la Plaça de l’Església, els pages procedixen a emetre el bàndol. L’últim lloc on aniran els pages serà a la Plaça de Nadal. Ells faran la cloenda de la carpa i es procedirà a degustar el roscó de Reis fet per les panaderies del poble. DEMÀ ÉS EL GRAN DIA DE LA IL·LUSIÓ INFANTIL...I DELS MAJORS. DEMÀ VÉNEN ELS REIS.

FONT: Foto de Verónica Vives.

04/01/2015 19:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015 (FITLCV): ( I ) PREPARANT LA BAIXADA DE L'ÀNGEL AL PORTAL

20150104191429-2015-01-04-11.41.00.jpg

Van lligant-se caps per a que demà tot siga un èxit. Reis 2015 de Gata, primer any que serà festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana. MISTERI DELS REIS. Demà a les 18.30 hores. Hui s’ha preparat molt bé la tirolina que donarà pas a la caiguda de l’àngel des de la torres del campanar cap al Portal de Betlem a la Plaça de l’Església. He capturat la instantània que podeu veure. El GRUP ESPELEO GATENSE fa una gran tasca en aquesta parcel·la. A la imatge, encara estaven llevant els rastres de bombetes de llum, per a fer lloc i poder posar la tirolina.

04/01/2015 19:13 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015 (FITLCV): EL PALAU D'HIVERN DEL REI HERODES ESPERA IMPACIENT...

20150103214317-palcobuitherodes.jpg

És una imatge que transmet tranquil·litat, paciència. És l'andamiatge que en dos dies es transformarà en el Palau d'hivern d'Herodes a l'Avinguda la Pau. La fotografia de Adrián Femenía ho diu tot. Espera amb impaciència el contagi de l'alegria, el goig de rebre els tres Reis d'Orient. A la Plaça de l'Església també espera el Portal de Betlem, l'altre element "arquitectònic" del MISTERI DELS REIS MAGS.

FONT: Foto de Adrián Femenía Mulet.

03/01/2015 21:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA PLAÇA DE NADAL SEGUEIX AMB PLENA ACTIVITAT

20141229184602-1013630-581354771998066-4644118200997989714-n.jpg

La Plaça de Nadal de Gata a la carpa de la Plaça Nova continua amb les seues activitats fins el 4 de gener, diumenge. Hui dia 29 de desembre i el 2 de gener, per la vesprada, es fan tallers,  jocs i animació per a xiquets. A més, fins el 2 de gener de matí hi haurà ludoteca de l’Ampa del Santíssim Crist. Amb la col·laboració de la Comissió de Festes 2015, el dissabte 3 de gener hi haurà dos sessions de teatre. A les 17 hores per als menuts amb el musical "Pulgarcito" i a les 20,30 hores per a adults amb l’obra “Paulina, Paco y su bigote”. Les dues obres representades pels actors de la companyia "Siete Comediantes".

Finalment, diumenge 4 de gener, de 10 a 14 hores, els col·lectius i agrupacions locals participaran en la Fira d’Associacions. El punt i final de la Plaça de Nadal el posarà la recepció dels missatgers reials que anuncien la representació del Misteri de Reis del dia 5 de gener. La recepció serà a partir de les 20 hores i repartirà “Roscó de Reis” i dolços del panaders i pastissers locals. Serà aquest dia la porta per a la gran festa del MISTERI I CAVALCADA DELS REIS MAGS 2015 (declarada ja Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana).

FONT: Foto arxiu Ajuntament Gata.

29/12/2014 15:47 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS GATA 2015 (FITLCV): HUI TOTS HAN ANAT A TIRAR LES CARTES ALS REIS

20141229000211-juanpabloalcjuan.jpg

La foto és ben curiosa. Per això la pose com a portada d'aquesta entrada.

 L’Ajuntament de Gata de Gorgos, ha escrit a la seua página del facebook i transcric literalment: "Esta vesprada els visirs reials han estat a Gata en un acte molt bonic per a tots. Hui tots han anat a tirar les cartes als reis. És el primer acte de reis que es fa ja com a Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana i això ha fet que la gent tinguera, si es pot, més il.lusió. Des de l’Ajuntament volem donar les gràcies a tots aquells que han vingut i han donat suport ,un any més al reis, han esperat llargues cues en un tardet ventós i molt fresquet. Així mate...ix també volem agrair a tots els que han fet possible esta màgica vesprada a Gata, gràcies a tots (les caretes visibles a tots i tots aquells a qui no vegem, vestuari, muntadors, maquilladors, tots). I com no podia ser d’altra manera, l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, i el regidor de cultura, Juan Pedrós han entregat les seues cartes en nom de totes aquelles persones que per un motiu o altre no han pogut estar allí, representant així a tot el poble."

Moltes persones darrere...que no es veuen:

També a elles va dedicada aquesta entrada. Els xicons que han fet el muntatge del palco per als visirs junt amb el sempre ahí José Ramón. Les dones cosidores de tela, de les vestimentes, les encarregades de recollir caramels, de preparar més coses.

Foto de Rosana Fornés.
Foto de Rosana Fornés.
Foto de Rosana Fornés.
Foto de Rosana Fornés.
Foto de Rosana Fornés.
FONTS: Foto i text Ajuntament de Gata. / Fotos: Rosana Fornés.
28/12/2014 23:58 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015 (FITLCV): HUI, FRESQUETA VESPRADA DE LES CARTES A GATA

20141228215814-dscf4465.jpg

ÀLBUM DEL PRIMER ACTE DE LA FITLCV (CARTES), GATA: Plaça de l'Església

Passava un quart de les sis i mitja, quan es sentien tambors i soroll. Els xiquets feien cua fins al carrer Teulada. La comitiva baixava per la Costera del Grup Escolar per a perdre's uns minuts. Anaven pels carrers circundants fins a entrar a la Plaça de l'Església. Era un dels moments màgics de la nit. Els xiquets i xiquetes portaven les cartes. Passaven un a un i es sentaven als genolls dels Visirs Reials, el de Melcior, el de Gaspar i el de Baltasar. Ells i els pages omplien les caputxes de les caçadores dels infants de caramels. Un any més, s'acomplia la tradició de "tirar la carta", com els coneix a Gata al primer acte dels cinc que es desenvolupen en tota la festa.

Fresqueta vesprada-nit i tant pares/mares com xiquets/xiquetes ben abrigats, abrics, bufandes, tot per combatre la geloreta que feia. La nit dels Sants Inocents ha sigut una nit boniqueta a Gata. Nadales, fotografies immortalitzant als més menuts, ha sigut la vesprada de les cartes.

Molt a prop de la plaça, i per entrar en calor, la gent podia fer-se un gotet de xocolata. Ho preparava la gent de la Comissió de Festes de la Font del Riu. Al final, també aquesta ha col·laborat amb la comitiva oferint dolçols i xocolata a visirs, pages i demés acompanyants. El camí de tornada serà llarg i s'en van amb les saques plenes de totes les cartes dels xiquets i xiquetes de Gata. S'han vist també nombroses famílies de xiquets que no viuen a Gata, però que els pares o mares són del poble. No han volgut perdre's l'ocasió.

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

A l'àlbum i dalt d'aquestes línies, teniu alguns moments de la vesprada de cartes, que s'ha viscut hui a la Plaça de l'Església.

28/12/2014 21:58 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS 2015 (FITLCV): HUI ÉS EL DIA DE LES CARTES PER ALS XIQUETS DE GATA

Coincidix amb els Sants Inocents, 28 de desembre

Ja sabeu, com bé díem ahir, a les 18.30 hores començaran a sentir-se els tambors que vindran amb els visirs reials, per les Alcolaies. Pel carrer Nou, carrer Teulada i Bisbe Cervera, faran la seua entrada a la Plaça de l’Església. Allí recolliran, en un trono preparat a l’efecte, les cartes de tots i totes xiquets i xiquetes de Gata. Mentre, els pares poden anar escalfant-se amb una bona xocolata, bescuit, tortada, dolços, bunyols, i el que es presente, ja que la Comissió de Festes La Font del Riu col·labora amb l’organització.

I atenció, el vent pareix que no és tan fort com aquest matí. La data coincidix amb la festivitat dels Sants Inocents, dia que cal estar alerta per a que no vos gasten una inocentada.

A la nit, més informació sobre la visita dels visirs reials i les cartes.


28/12/2014 17:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

REIS GATA 2015 (FITLCV): DEMÀ DIUMENGE 28, XIQUETS I XIQUETES DE GATA I COMARCA PORTEN LES CARTES DELS REIS ALS SEUS VISIRS

20141227182707-dscf6430.jpg

Primer que res, donar-vos compte de les inicials que vos pose al titular: FITLCV, a partir d’ara serà l’abreviatura de FESTA D’INTERES TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA.

Aclarit això, dir-vos que demà arriba el primer acte dels REIS 2015 a Gata. Demà diumenge, 28 de desembre, a les 18.30 hores, a la Plaça de l’Església, al so de les nadales i sota la llumenària de l’estel gegant que va cam a la torre del campanar, es presentaran els visirs reials, per tal de fer la recollida de les cartes. Mentre es fa l’espera habitual, la Comissió de festes de la Font del Riu col·laborarà amb l’organització preparant xocolata i dolços.

És molt interessant i curiós, el que hem trobat a la página del facebook del "Misteri dels Reis de Gata": ELS REIS EN NÚMEROS (1a. part).

I diu: "Per exemple, este proper dia de cartes, EL QUE VEUREU: 3 visirs, 21 pajes, 2 o 4 tambors. ALLÒ QUE NO VEUREU, però que ha estat i existit: les 8 dones que han estat preparant roba des de fa temps i eixe dia estaran a les 16:00 esperant que arriben els visirs i que es puguen posar mudà nova i estaran a les 22 per despedir-los. Els 8 o 10 xicons i xicones que han estat revisant el decorat i el muntaran. A Transports Moliner i Caste, i el "equip A", a les 7 del mati de un diumenge baixant el decorat. Pere, muntant el so i la llum. La quadrilla de dones darrere de l’escenari, reposant durant tres hores sense parar eixes bandejes de caramelos, que pareix que no s’acaben mai. A Maria i Vicenta que ens porten les xuxeries. A Pepa que ens consegueix els caramels. Al TAPIS, que ha fet els detallets que es regalaran als xiquets. 

Al voltant de 70 persones directament relacionades amb la comissió de reis, a més de l’Ajuntament i municipals i la col·laboració de la comissio de la Font del Riu. Estem treballant desde fa dies per organitzar el dia de la recollida de cartes. No es sols el que es veu".

Així que ja ho sabeu: XIQUETES I XIQUETS DE GATA I COMARCA, apropeu-se a la Plaça, allí ens visitaran els VISIRS REIALS DE SS.MM. ELS REIS D’ORIENT.

A la fotografia d’arxiu, un moment de l’acte de rebre les cartes els visirs.

27/12/2014 18:23 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

A LA PLAÇA DE NADAL ES FAN HUI TALLERS

20141227164242-tallers2.jpg

A partir de les 17 hores, la Plaça de Nadal de la Plaça Nova torna a estar en actiu. Es faran tallers, organitzats per alguna de les tendes o empreses col·laboradores. Primer començara el Forn de pa Xaro que farà un taller de rebosteria. Exclusive & Drink farà a les 17,45 hores un taller de coctel free. Sem prepararà a les 18,30 hores un taller de Art Exprés en família. A les 19,15 hores tocarà Ioga per a xiquets, per Optica Signes. També Òptica Signes farà el taller de Ioga per adults a les 19,45 hores. El preu serà de 2 euros per a tots els tallers. Són els TALLERS DE NADAL de hui.

27/12/2014 16:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA PREMSA PARLA DE...la declaració com a Festa d'Interés Turístic Local de la CV per als Reis de Gata

20141227161415-fotoportal.jpg

Ja es publica hui la notícia que vos donava ahir en exclusiva. El diari LAS PROVINCIAS (la Marina) i la revista setmanal Javea.com, anuncien la declaració de FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA per al MISTERI DELS REIS MAGS A GATA. Titula LP: "El Misteri dels Reis de Gata, fiesta de Interés Turístico de la Comunitat". ací teniu l'enllaç, per si voleu llegir la notícia en digital, tota: 

http://www.lasprovincias.es/marina/201412/27/misteri-dels-reis-gata-20141226234137-v.html.

Per la seua banda, el portal interactiu "JAVEA.COM" publica la mateixa fotografia, la del perfil del facebook "MISTERI DELS REIS" i el següent text que reproduïsc: 

"El Misteri dels Reis de la vecina Gata de Gorgos ha sido nombrado Fiesta de Interés Turístico Local de la C.Valenciana. ¡Enhorabuena a todo el colectivo humano que durante décadas y de forma altruista ha sabido mantener un acto tan mágico y único en nuestra provincia!
La fiesta de los Reyes Magos en Gata vive su punto álgido el 5 de enero con la representación del Auto de los Reyes Magos en un im...presionante despliegue de cuerpo actoral, vestuario, atrezzo, decorado y logística. Está dividida en dos actos principales, aunque se han recreado hasta cuatro diferentes narrando la peripecia de los tres sabios hasta encontrar al Niño Jesús.
Después de la escenificación, Melchor, Gaspar y Baltasar recorren el municipio entero repartiendo, junto a su séquito de pajes, los regalos de todos los niños, niñas y familias. Un reparto organizado milimétricamente y de gran precisión con tal de acercar a todos los vecinos sus sueños y deseos."
També el diari INFORMACIÓN de hui dissabte publica un article referent als Reis, abans de coneixer-se la declaració. Titula l'article de A.P.F.: "Trescientos vecinos participan en el "Misteri dels Reis" de Gata". El subtítol diu: "La representación, que aspira al reconocimiento de fiesta de interés turístico, termina repartiendo 4.000 regalos". Ací teniu l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/12/27/trescientos-vecinos-participan-misteri-dels/1582601.html.
FONTS: Foto "Misteri dels Reis Gata" (facebook). Diaris LP i Informació, 27-12-2014. Portal "Javea.com".

27/12/2014 16:14 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

NOTÍCIA IMPORTANT: ES DECLARA FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA EL MISTERI DELS REIS DE GATA

20141226173326-mesreis.jpg

(Podeu fer més gran la imatge, PUNXANT ACÍ)

NOTÍCIA D’ÚLTIMA HORA, importantíssima per als gaters

Hui, 26 de desembre -segon dia de Nadal- ha tingut entrada a l’Ajuntament l’escrit del Director General de Turisme, Sebastián Fernández Miralles, de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, dirigida a la senyora alcaldessa Na María Teresa Signes Caselles, pel qual es comunica que es DECLARA FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA la celebració del MISTERI DELS REIS a GATA DE GORGOS.

En els pròxims dies es publicarà la Resolució del Conseller al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, donant-se per fi el pas desitjat per tots els gaters. L’Ajuntament espera tota la documentació per donar a conèixer oficialment al poble la gran notícia i més a les portes dels REIS 2015 que estem en estos dies. 

Les autoritats locals han rebut amb gran satisfacció la notícia. El regidor de Cultura i Festes Juan Pedrós Taléns, em traslladava la notícia: "Des de l’Ajuntament, que en plenari del dia 25 de novembre ho va demanar, per unanimitat, estem molt satisfets amb esta resolució i des de la regidoria de cultura i festes que represente seguirem treballant per a aconseguir que la nostra festa de Reis tinga tot el reconeixement que mereix i així puga optar a ajudes per mantenir i millorar tota la festa i infraestructura".

La resolució que declara Festa d’Interés Turístic Local a la Comunitat Valenciana el MISTERI DELS REIS de Gata, ha comentat Pedrós, "emmarca tota la Festa de Reis. Teatre, vestuari, decoració, paqueteria, repartiment de paquets, bàndol, cartes i per suposat el voluntariat que uneix a tot un poble que sent la festa de Reis com a seua i que és un example de solidaritat".

 

Vos transcric l’escrit que ha entrat a l’Ajuntament hui mateix:
"Distinguido amigo:
Me es grato comunicarle que el Conseller de Economía, Industria, Turismo y Empleo ha firmado, con fecha 16 de diciembre de 2014, la Resolución por la que se declara Fiesta de Interés Turístico Local de la Comunitat Valenciana a la celebración del Misteri dels Reis Mags de Gata de Gorgos, solicitada por ese Ayuntamiento, en atención a que en dicho festejo concurren características y peculiaridades de singular importancia y que son además de indudable atractivo turístico.
En el día de hoy se han iniciado los trámites para su publicación en el Diario Oficial de la Comunitat Valenciana y su inscripción en el Registro Especial de Fiestas, Itinerarios, Publicaciones y Obras Audiovisuales de Interés Turístico de la Comunitat Valenciana.
Esperando que la mencionada Resolución satisfaga las expectativas del municipio de Gata de Gorgos y de su corporación municipal, le saluda atentamente
Sebastián Fernández Miralles, DIRECTOR GENERAL DE TURISMO"
En una altra entrada vos amplie la història del Misteri.
A la imatge d’arxiu teniu un moment de la representació del Misteri dels Reis de Gata (FOTO PONS).

 

26/12/2014 17:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES NADALENQUES: HUI, SEGON DIA DE NADAL (seguim les tradicions)

20141226155415-missanadalmigdia.jpg

Passat el dia de Nadal, hui segon dia de Nadal, és SANT ESTEVE (en castellà Esteban). Va ser un protomàrtir, ple de fe i de l’Espirit Sant, el primer dels set diàcons que els deixebles elegiren com a cooperadors del seu ministeri. També fou un dels primer màrtirs, que donà testimoni de Crist Jesús i per això va ser lapidat mentre resava pels perseguidors. Vixqué al segle I després de Crist.

I el refranyer té per aquest dia de Sant Esteve prou refranys. Us en pose tres:

PER SANT ESTEVE, UN PAS DE LLEBRE (referint-se a que comença a allargar-se el dia mínimament).

DURAR DE NADAL A SANT ESTEVE. Fixeu-se, sols un dia.

PER NADAL I SANT ESTEVE, CADASCÚ A CASA SEUA.

Abans el segon dia de nadal es celebrava més. Enguany pareix que es festeja prou més que l’any passat al caure en divendres al calendari. Sant Esteve era el dia en el qual anaven a dinar a casa de la família de l’altra parella, si el dia de Nadal havien anat a casa seua. També les estrenes hi havia el costum d’allargar-se i si hom no s’havia pogut anar el dia Nadal encara hui es podia.

Astronòmicament, el segon dia de Nadal per ser Sant Esteve es nomenat com a una fita del dia: Si Santa Llúcia és un pas de pardal, ja em dit a l’article anterior que hui és un pas de llebre. El dia comença poquiu a poquiu a allargar-se.

A la imatge, podeu veure l’homilia de la missa solemne d’ahir DIA DE NADAL a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata (Foto: Antonio Puerto).

FONTS:www.santopedia.com / Antonio Puerto (foto) i diverses.

26/12/2014 15:53 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN LES FESTES DE NADAL...la parròquia de Gata

20141224230451-altarparro.jpg

L'altar major de l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos es vestix amb les seues millors gales, és NADAL. Ha nascut el Jesuset. Ell presidix l'estància. Ell il·lumina a tots els gaters, mirant cap al Raval, cap al centre urbà, cap a la Font del Riu, cap a les Alcolaies i l'Avenida, cap als Trossets, cap a totes parts de Gata. La parròquia felicita els Nadals, estem a una hora del dia gran.

  Foto de Parroquia Gata De Gorgos.

FONT: Fotos parròquia Gata.

24/12/2014 23:04 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

CRISTINA SORIA SOLER GUANYA L'ESPECTACULAR CANASTA DE NADAL DE LA COMISSIÓ DE FESTES 2015 DE GATA

20141223225320-cristina.jpg

El regidor de festes, Juan Pedrós, en nom de tota la comissió de festes 2015 ha fet entrega esta vesprada de l'espectacular cistella que rifaven. L'afortunada és CRISTINA SORIA SOLER qui ha anat amb la seua família a recollir-la. Des de la comissió de festes feliciten a Cristina per el premi i volen donar gràcies a tots els que han participat en la rifa. Així mateix volen agrair també la col.laboraciò dels comerços de Gata que han patrocinat tots els productes de la cistella i, com no a Negre Fum per tal de tenir-la exposada.

La Comissió de Festes 2015 desitja Bon Nadal a tots i dona les gràcies per ajudar-los en la seua tasca.

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
FONT: Fotos Comissió de Festes 2015.
23/12/2014 22:53 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ES PRESENTA LA PROGRAMACIÓ DELS REIS 2015 DE GATA

20141223193416-presentacio-reis.jpg

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, junt al regidor de Cultura i Festes, Juan Pedrós, i la coordinadora de la Comissió de Reis, Rosana Fornés, han presentat este matí la campanya de Reis de 2015.

L’alcaldessa ha parlat del que és l’acte més emotiu per als xiquets i xiquets de Gata durant tot l’any, els Reis. Ha destacat el treball fet per totes les persones, que recordem són voluntàries, i que any darrere any fan possible aquestos actes, des de les persones encarregades del vestuari i del maquillatge, com als voluntaris en el muntatge, a la gent que s’encarrega de la paqueteria, a tots els col.laboradors del poble, a les empreses que cedeixen els seus camions per tal de poder repartir tots els regals als nostres veïns i com no de tots aquells que fan possible la representació, actors i actrius no professionals que donen el millor de si mateixos i fan que la nostra representació siga un èxit.

Juan Pedrós ha parlat dels actes d’aquest any. El diumenge 28 serà la recollida de les cartes, a partir de les 18’30h a la plaça de l’Església. Eixe dia a més, l’espera es farà més lleugera gràcies a la col.laboració de la Comissió de Festes de la Font del Riu que estarà present oferint xocolate als presents.

El diumenge 4 de gener serà el bàndol anunciador que portarà a Gata la notícia de que a l’endemà a poqueta nit aplegarà la comitiva reial i els tres reis a Gata. El bàndol recorrerà tots els carrers del poble i farà una última parada a la Plaça de Nadal, on el xiquets podran fer-se fotos amb els emisaris i a més hi haurà degustació de roscó de Reis.

La nit del 5 de gener serà la que omplirà de il.lusió a tots, grans i menuts. A partir de les 18’30h els Reis visitaran a Herodes i després aniran a fer l’Adoració a la Plaça de l’Esglèsia.

Rosana Fornés, coordinadora de la Comissió de Reis, ha explicat la història dels Reis de Gata. Una festa amb gran tradició i on participen vora 300 veïns directament i que és un exemple de germanor en un poble, tots a Gata senten els Reis com a seus. Ha destacat l’esforç per part de tots en preparar decorats, vestuaris... i com no en paqueteria. Convé recordar que cada any, i en unes dos hores, es reparteixen a Gata al voltant de 4000 regals.

La tradició d’aquesta festa, el procés de promoció cultural, històrica i tradicional així com el seu caràcter voluntari i nexe d’unió de tot un poble ha fet que en plenari es demane la declaració de Festa d’Interés Turístic a l’Agència Valenciana de Turisme.

Des de l’Ajuntament s'ha donat les gràcies a tots aquells que participen o han participat en la Festa del Reis de Gata pel seu esforç, ja que ells són els que mantenen les il.lusions de grans i menuts.

FONT: Foto i text, Ajuntament de Gata.

23/12/2014 19:34 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIA DESPRÉS DE LA LOTERIA...A LES PORTES DEL NADAL

De nou amb vosaltres més regularment, després de dos dies d’alteració al blog. a les portes del Nadal i a les portes d’una data significativa per al blog, amb moltes coses pendents, amb ganes de reprendre les fotografies antigues,...i tantes coses més.

És el dia després de la loteria...els que no els ha tocat res, tenim el consol de la salut, que hui en dia és molt important i més a les portes del Nadal.

Tornant a la loteria: per Gata sols va tocar la pedrea al número de la Confraria del Sagrat Cor de Jesús i tornen els diners per l’acabament de la grossa a la Societat de Caçadors el Tossalaspre i a la Cooperativa del Camp "Santíssim Crist".

Enhorabona també als guanyadors anònims solts per ahí, que n’hi ha, poc o molt, però si han recuperat el que han jugat, molt bé.

23/12/2014 07:59 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS ESCOLARS DE GATA CANTEN LES SEUES NADALES A LA PLAÇA DE NADAL

20141220115048-compoplacanadal1.jpg

Targetes, cançons nadalenques, mares i pares, actuació de xiquets...tot a la carpa de la Plaça de Nadal

La Plaça de Nadal ha estat molt acertada, comentaven molts pares i mares, que van poder veure ahir als seus nens cantar nadales a l’escenari de la mateixa carpa. Una actuació que els escolars van fer amb molt de carinyo i simpatia. Tot el matí, el tràfec de xiquetes i xiquets amb els seus mestres es feia notar. Baixant la Costera del Grup Escolar, anaven cap a la Plaça Nova i es preparaven per a cantar. Esperant, les mares i pares.

La vesprada d’abans s’havien posat les targetes que lluïen a l’entrada de la carpa, targetes que feliciten els nadals dels escolars de Gata.

Comencen les activitats a la Plaça de Nadal amb la recollida de targetes i el Festival de Nadales escolar.

Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
A les imatges, alguns moments de les actuacions, les tagetes exposades i els xiquets passant per la Plaça de l’Església camí de la Plaça de Nadal.

FONT: Foto interior, Ajuntament de Gata.

20/12/2014 11:50 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN LES FESTES DE NADAL...la Comissió de Festes 2015

20141220113531-comi2015.jpg

Amb una felicitació molt típica i colorida, com toca ser, la COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS 2015 ha felicitat a tots els gaters i amics els nadals i el pròxim any 2015. És l'any del seu treball per a que els fruits es vegen a finals de juliol i primers d'agost. I en això estan. 

FONT: Foto, targeta nadal Comissió 2015.

20/12/2014 11:35 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN LES FESTES DE NADAL...des del Perú, el col·legi Santo Tomás de Valencia

20141219131026-nadalaperu.jpg
  NAVIDAD, NAVIDAD, EN LA TIERRA Y EL MAR...
  Aixina diu la nadala que vos presente
  Els xiquets, pares i col·laboradors del col·legi Santo Tomás de València, a la parròquia de Santa Rosa del Mar de Lima (Perú), on està de missioner el rector gater Vicent Font, han fet un vídeo de felicitació per a tots els seus amics i benefactors, molt graciós, molt emotiu, molt solidari. Desitgen moltes benediccions per a l’any 2015.
  El vídeo el va pujar ahir a Youtube la firma "santarosadelmar". Ací teniu l’enllaç al vídeo, escolteu-lo. A més, veure cares conegudes, sobre tot al missioner Vicent Font. En una de les fotografies apareixen els gaters voluntaris, a més de Vicent Pons i Vicent Font. El vídeo dura 3 minuts i 39 segons.


  FONT: Vídeo pujat a Youtube. Santa Rosa del Mar. Fotograma del mateix vídeo.
19/12/2014 13:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN LES FESTES DE NADAL...Francisco Pons amb una vista de l'ermita de Gata

20141217134902-fcoponsfont.jpg

He escollit aquesta felicitació per a hui, dimecres, perquè ja toca dia a dia. S’amuntonen, com no, al facebook les felicitacions i això pot servir per a donar-les a conéixer. Aquesta és molt original i també la introducció que fa Francisco Pons Font, un gater que treballa a València donant sort i més ara i que va fent escapades cap a la seua estimada Gata. Sobre la felicitació diu Francisco: "No és un portal de Belén, no té al Jesús acabat de nàixer, no aniran a adorar-lo els Reis Mags, però té al " SANTISSIM CRIST DEL CALVARI". BON NADAL I FELIÇ ANY NOU A TOTS." Això ho resumix tot. Celebre eixa idea. Des del blog també BON NADAL.

FONT: Felicitació de Francisco Pons Font.

17/12/2014 13:49 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL CALENDARI MARCA HUI LA FESTA DE SANTA LLÚCIA. Els xabiers l'han festejada

20141213190210-santalluciaberruti.jpg

Dia 13 de desembre, festa de SANTA LLÚCIA. Al poble del costat, Xàbia, han estat de festa i han pujat, com és tradicional, a l’ermita que es divisa des de l’entrada per Gata. La patrona dels cecs, de la protecció de la vista, ha tingut la seua festeta allà dalt del cim. La tradicional romeria ha estat coberta per molts xabiers.

La santa comença aquesta cançoneta del refranyer: 

Per Santa Llúcia, un pas de puça,
Per Nadal un pas de pardal,
Per Sant Esteve, un pas de llebre
Per Any Nou, un pas de bou,
Per Reis, ase és qui no ho coneix
Per Sant Anton, una passa de porc
Una variant d’aquests seria: "Per Santa Llúcia, creix el dia un pas de puça; no creix ni disminueix fins que el Nen Jesús no neix".

Un altre refrany diu: "De Santa Llúcia a Nadal, dotze dies de cabal".

Finalment, desitjar a totes les que es diuen Llúcia, que en Xàbia són moltes, una bona onomàstica.

A la fotografia de Juanvi Berruti, la imatge de Santa Llúcia a la seua ermita de Xàbia.
FONT: Foto de Juanvi Berruti.

 

 


13/12/2014 19:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN ELS NADALS...Rosa, amb un arbre molt adornat

20141212220912-arbrerosa.jpg

Comence ací una nova sèrie del temps, que l'any passat ja portava endavant junt amb la de Temps de betlems. I comence les felicitacions amb un arbre ben carregat d'adornaments, al que no li falta res. Està fet amb molt de carinyo i paciència i ha quedat molt elegant. Les boles i l'espumilló dominen. Presidix ara la casa de Rosa Leyda i família. Ella ens felicita a tots els gaters i usuaris del blog amb un BON NADAL. 

FONT: Foto Rosa Leyda Costa.

12/12/2014 22:09 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTA, CULTURA I COMERÇ OMPLIRAN LA PLAÇA DE NADAL DE GATA, DEL 18-12 AL 4-1 ( i II )

20141211205608-presentaplacanadal.jpg

La festa, la cultura i el comerç, tres grans puntals de la vida social d’un poble, ompliran estos dies, del 18 de desembre al 4 de gener, la Plaça de Nadal de Gata que s’ubicarà a la Plaça Nova.

L’alcaldessa de Gata, Maite Signes, juntament amb els regidors de Cultura i Comerç, Juan Pedrós i Guillermo Cholbi, han presentat aquest matí la campanya integral que aglutina diferents d’activitats culturals, festives i comercials.

Maite Signes ha explicat que es tracta d’una iniciativa conjunta per donar suport al comerç local, establiments hostalers, així com per agrupar una programació cultural i donar una alternativa als pares que treballen durant les vacances de Nadal. "Es pretén crear un lloc d’encontre per als veïns i potenciar el sentiment de poble". Signes ha explicat que s’instal·larà un recinte tancat amb calefacció que albergarà totes les activitats.

Guillermo Cholbi ha explicat les activitats comercials que s’han organitzat a la Plaça de Nadal.  Els dies 20 i 21 se celebrarà una Fira de Nadal on poder realitzar les compres nadalenques que reunirà comerços i empreses local amb demostracions, degustacions, animació, etc.

Per als dies 28 de desembre, dia de la recollida de Cartes als Reis,  i 31 de desembre s’ha organitzat sopar a la plaça amb la possibilitat d’encomanar menús a preus econòmics als establiments adherits i on hi haurà serveis de barra.  A més, diferents empreses i professionals del poble participaran en els tallers i activitats que s’ofereix durant tots el dies.

Juan Pedrós ha sigut l’encarregat de presentar les activitats lúdiques, culturals i festives tant per a majors com per a menuts. La Plaça de Nadal arrancarà dijous 18 de desembre a les 18 hores amb l’aportació del targetes i decoració de tots els xiquets per ambientar la plaça. Tots els participants tindran un obsequi.

Divendres 19 de desembre, a partir de les 9h, els alumnes del CEIP Santíssim Crist oferiran un festival de Nadales, i per la vesprada, a les 19h, seran els alumnes de l’Escola Municipal de Música els que faran el seu Concert de Nadal. Per al dia 22 de desembre, amb la col·laboració de Càritas, han preparat un Xocolate Solidari on es realitzarà una campanya de recollida de joguets i aliments.

Els dies 23, 27 i 29 de desembre i 2 de desembre, per la vesprada, hi haurà tallers,  jocs i animació per a xiquets,. A més del 23 de desembre al 2 de gener de matí hi haurà ludoteca de l’Ampa del Santíssim Crist. Amb la col·laboració de la Comissió de Festes 2015, Dissabte 3 de gener hi haurà dos sessions de teatre, a les 17 h per als menuts amb el musical Pulgarcito i a les 20:30h per a adults amb l’obra “Paulina, Paco y su bigote”

Finalment, diumenge 4 de gener, de 10 a 14 hores, els col·lectius i agrupacions locals participaran en la Fira d’Associacions. El punt i final de la Plaça de Nadal el posarà la recepció dels missatgers reials que anuncien la representació del Misteri de Reis del dia 5 de gener. La recepció serà a partir de les 20 hores i repartirà “Roscó de Reis” i dolços del panaders i pastissers locals.

Serà aquest dia la porta per a la gran festa de la CAVALCADA DELS REIS MAGS 2015 de la que ja vos parlaré un altre dia.

FONT: Foto i text, Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

11/12/2014 20:56 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AVANÇ / LA PLAÇA DE NADAL: ACTIVITATS LÚDIQUES PER A PASSAR AQUESTS DIES TAN ESPECIALS ( I )

20141211133255-placadelnadal.jpg

Del 18 de desembre de 2014 al 4 de gener de 2015 hi haurà festa pels xiquets, fira d’associacions i tallers nadalencs

Aquest migdia s’ha presentat al saló de plens de l’Ajuntament la multitudinària PLAÇA DE NADAL, ja que tindrà moltes activitats i "cosetes" per a passar el temps dels nadals fent festa, tallers i activitats. A la presentació han estat presents l’alcaldessa de Gata, Maite Signes; el regidor de Comerç i Turisme, Guillermo Cholbi, i el regidor de Cultura i Festes, Juan Pedrós. Tots tres han parlat d’aquest NOU GRAN PROJECTE per al temps que va entre el 18 de desembre, dijous, i el 4 de gener, diumenge, vespra del dia gran per a Gata, la Cavalcada dels Reis Mags.

En una altra entrada, vos parle de totes les activitats que es faran.

A les imatges, un moment de la presentació i la portada del tríptic anunciador de les activitats.

FONT: Informació i foto Vero Vives.

11/12/2014 13:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIA DE LA PURÍSSIMA: sant de les Immaculades, Conxes, Conxites,...

20141208162856-purissimagata-2-.jpg

Hui dia 8 de desembre per a molts és un dia especial. És el dia de la Puríssima i això vol dir que està prop el Nadal. DIA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ. La imatge, que en altre temps, havia eixit en processó tal dia com hui, primer, i a maig a la festa de les Filles de María, després, ha presidit l’altar major. Els rectors han vestit de blau, en record de la festa de hui, la de la Verge María.

Cal aprofitar per felicitar a totes les dones que porten el nom de Immaculada, Conxa, Conxita, Concepció i demés compostos.

Si descobrim algun que altre refrany, al respecte de la Immaculada o Puríssima Concepció, trobem aquest: "La festa de la Puríssima dura fins a Santa Llúcia". Calo recordar també que la festa de la patrona dels cecs serà el dia 13, d’ací cinc dies.

Una variant del refrany que descobríem ahir és aquest: "De la Puríssima a Nadal, dèsset dies ben cabals".

Finalment, cal recordar que la Puríssima ha estat sempre objecte d’una gran devoció popular i tradicional. La fòrmula que s’usava quan s’entrava a una casa i que encara perdura en alguns llocs era: "Ave María Puríssima!" i es responia: "Sense pecat fou concebuda".

A la fotografia, la imatge de la Puríssima de Gata, que aquests dies ha presidit l’altar major.

08/12/2014 16:25 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

L'AJUNTAMENT DEMANARÀ QUE SIGA FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC LOCAL ELS REIS DE GATA

20141125122555-reisgata.jpg
Hui es porta a plenari la proposta de declaració
 
La festa més important de Gata es celebra any rere any el dia 5 de gener. És el MISTERI DELS REIS A GATA. Ara que va apropant-se el dia, es hora de refrescar millor el tema, a nivell oficial. No té comparació amb cap cavalcada de la comarca, ja que és una representació teatral espectacular amb dos actes itinerants (com els antics teatres), que transcorren al Palau d’hivern d’Herodes i al portal de Betlem, a més dels prolegòmens de la visita dels pages reials dues vegades, una per a recollir les cartes dels xiquets i xiquetes de Gata i altra per anunciar que al dia següent arribaran al poble els tres reis mags, i d’un epílog, el repartiment casa per casa dels regals i obsequis a tot el veïnat.
Aquesta vesprada, al capítol corresponent, tot el consistori tractarà de donar-li un recolzament oficial per a que els reis Mags de Gata siguen declarats FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL A LA COMUNITAT VALENCIANA.
 
Interessat pel tema i donada la importància que pot tindre culturalment, he volgut que fora el regidor de Cultura Joan Pedrós Taléns, qui explicara el significat d’aquesta declaració per a l’ajuntament:
"És el primer pas per a fer dels nostres Reis una festa protegida i reconeguda. Aquest primer pas ja va ser demanat a un plenari el 2002, però al parlar amb l’Agència Valenciana per tal de seguir endavant el procés (ara ja es suposava que havien passat un mínim de deu anys) ens vam trobar que finalment no havia estat declarada la nostra festa, d’ahi que anem a presentar-la de nou"
Seguix comentant el regidor: "Ara si amb un expedient complet, documentat per escrit i amb imatges de diferents anys de l’arxiu com ara fotos de 1954, i orientats pels tècnics de turisme de la Generalitat que s’encarreguen del tema de les declaracions".
Diu Pedrós: "El següent pas serà aplegar a ser festa d’interés turístic primer autonòmica i després nacional, projecte de futur que per les característiques de la nostra representació, els anys i relevància que té, la implicació del poble i els aspectes culturals i històrics que comporten els nostres reis, veig accesible".
 
A les fotografies, vegeu una fotografia antiga, combinada amb dues modernes.
25/11/2014 09:04 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA RECOLLIDA DE CARTES PER ALS REIS SERÀ EL 28 DE DESEMBRE

20141123190720-dscf6414.jpg

Així ho confirmava l'organització amb un event penjat al facebook de "Misteri dels reis a Gata". El DIA DE LES CARTES, com popularment coneguem a Gata el lliurament d'aquestes pels xiquets del poble als visirs reials, ja té data, sent el primer dels actes de la programació de REIS 2015. Serà el dia 28 de desembre, coincidint amb el dia dels sants Inocents, a partir de les 18,30 hores, a la Plaça de l'Església, com és tradicional. Eixe dia serà diumenge.

Els altres actes seran com sempre: els dies 2, 3 i 4 s'obriran les oficines de Ses Majestats; el 4 de gener de 2015, que serà diumenge, serà el dia dels pages i el 5, dilluns-pont, serà el dia dels Joguets, prèvia la representació del MISTERI DELS REIS DE GATA.

FONT: organització Misteri dels Reis, Gata.

23/11/2014 19:07 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MILERS DE PERSONES VISITEN LA XI FIRA GATA AL CARRER, QUE JA ÉS UN REFERENT A LA COMARCA

20141016112244-fira.jpg

Els comerciants, protagonistes principals de la fira, fan un balanç molt positiu, donat que el nivell de ventes ha estat molt elevat aquest any

Milers de persones van assistir a la XI Fira Gata al Carrer, que va omplir els carrers del centre de Gata el passat cap de setmana. Entre dissabte i diumenge, els visitants van gaudir dels stands, tallers, degustacions i exhibicions que es succeïren sense descans, a ritme trepidant. Els comerciants, protagonistes principals de la fira, fan un balanç molt positiu, donat que el nivell de ventes ha estat molt elevat aquest any. Molts visitants s’han mostrat igual de satisfets, la programació ha sobrepassat les expectatives.

Fent un resum, dissabte matí a les 11 es va fer la inauguració oficial, en la que participaren el president de Comerç de Gata, Vicent Fornés; l’alcaldessa de Gata, Mayte Signes; els concejals de Comerç i de Cultura, Guillermo Cholbi i Juan Pedrós, respectivament; la directora general de Empreses Agroalimentàries, Marta Valsangiacomo, i el diputat provincial de Cultura, Juan Bautista Roselló, entre altres. La comitiva visità els estands de la fira comercial, del motor, de la solidaritat, zona infantil i va fer tot el recorregut d’activitats precedida pels pasacarrers de la colla amb dolçaines i tabalets. Eixe mateix matí cridava molt l’atenció el gran nombre de participants a la partida simultània d’escacs, entre altres coses, que es podia veure al carrer Constitució.

D’aquesta edició ressalta la capacitat que ha tingut la Fira d’atraure a visitants estrangers. Anglesos, alemanys, francesos, belgues, holandesos…residents i turistes, de totes les edats, s’acostaren a Gata en massa. Molts manifestaren l’agradable sorpresa que supusava conéixer Gata i la seua fira. Si a això, s’afegix que el cap de setmana fou un continuo traseg de visitants, malgrat el moment econòmic actual i de la gran quantitat d’activitats propostes per altres localitats de la comarca, es pot dir que la Fira Gata al Carrer s’ha consolidat en el 2014 como un referent de les fires.

En quant a les activitats, cal assenyalar l’èxit de la I Matinal Motera, que el diumenge pel matí va reunir a desenes de pilots i motocicletes al carrer La Pau. També ha destacat el novedós taller de Lindy Hop (ball actualment en boga), la xicoteta granja d’animals de raça, centre d’atenció de totes les mirades, l’encontre de labors, Art al Carrer, els tallers de restauració de mobles, el desfile de moda, les master class de cocteleria…En definitiva, totes les activitats han contat una resposta molt positiva.

L'únic mitjà de notícies que he vist publicar els resultats de la fira, a excepció del Canfali Marina Alta, que es podrà seguir dissabte en paper, és xabia al dia. Ací teniu l'enllaç: http://www.xabiaaldia.es/comarca/la_fira_gata_al_carrer_se_consolida_como_un_referente-10237.html.

FONT: Resum fet per Factoria d’Idees per a "Comerç de Gata". Foto publicada a xabiaaldia.com.

16/10/2014 08:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

UN ALTRE ÀLBUM: centenars de persones presents a la desfilada de moda infantil (Fira Gata al carrer 2014)

20141013230846-desfilada2.jpg

ÀLBUM DEL DESFILE DE MODA INFANTIL, organitzat per Ana Moda, al carrer Signes (Fotos: Vero Vives)

QUIN DESFILE MÉS GUAPET !!, això dien unes dones al carrer Signes. Centenars de persones, entre mares, ueles, pares, uelos, parents i veïns, assistiren a la desfilada de moda infantil. Guapet, curiós i simpàtic. Es va fer ahir diumenge, a quatre hores de tancar-se la fira. Organitzava la tenda "Ana Modes". Com a novetat, es va poder veure un vídeo dels desfiles de 2010 a 2013 perque es feia la cinquena edició del desfile. Xiquetes i xiquets de Gata van desfilar amb gran soltura i simpatia. Un altre èxit per a la Fira i si no mireui la gent que hi havia.

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

FONT: Fotos de l'àlbum Vero Vives.

13/10/2014 23:08 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

UN ALTRE ÀLBUM DE LA FIRA (Ajuntament): Fira Gata al Carrer 2014

20141013223445-desfilada.jpg

ÀLBUM DE LA FIRA GATA AL CARRER 2014 (Ajuntament de Gata)

Un porrat de fotos i molta gent en totes. Tot un èxit i de segur que demà el balanç hi dirà clarament. L'Ajuntament de Gata ha penjat al facebook un total de 136 fotos, per a que feu boca, perquè si no vau estar, ja ho sabeu per a l'any que ve o més bé, per a qualsevol dia d'aquestos, ja que tots els comerços que exposaven vos poden servir demà mateix. Aixina era aquesta fira, que va tancar les portes fa 25 hores.

Ací vos deixem algunes de les fotos i moments que ha donat de si la XI Fira Gata al Carrer durant el dos dies, 11 i 12 d'octubre de 2014 — en Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Foto de Ajuntament Gata de Gorgos.
Inauguració Fira 2014
Inauguració Fira 2014

A la imatge de portada, un moment de l'exitós desfile de moda infantil, preparat per "Ana Modes" al carrer Signes. Dins, fotos de la inauguració i recorregut de les autoritats per la fira.

FONT: Fotos, Ajuntament de Gata.

13/10/2014 22:34 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MIREIA MARÍN, GUANYADORA DE LA GUITARRA BROSS QUE RIFAVA LA COMISSIÓ DE FESTES A LA FIRA

20141013165116-guitarra.jpg

Estava signada pel presentador de "El Hormiguero", Pablo Motos

A la fotografia la teniu, rodejada de tota la "família" de la Comissió de Festes 2015. Sabeu que a la barra de la Fira Gata al Carrer, els festers 2015 rifaven una guitarra de la firma Bross (empresa Broseta que té la fàbrica a la partida Rompudetes de Gata), però no una guitarra qualsevol, sinó una personificada amb la signatura del presentador del programa de Antena 3 "El Hormiguero", Pablo Motos. La guanyadora de la rifa va ser la jove MIREIA MARÍN, una jove música que sabrà aprofitar-la i posar-se de seguida a la tasca. Enhorabona a ella i a la Comissió pel detall.

FONT: Foto de la Comissió de Festes 2015.

13/10/2014 15:20 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

...I LA FIRA S'HA ACABAT (Àlbum de Fira Gata al carrer, diumenge 12/10)

20141013140616-cloendabandeta.jpg

ÀLBUM FIRA GATA AL CARRER 2014 (diumenge 12 d'octubre)

Al present àlbum podeu veure el que ens va deixar el dia d'ahir diumenge la fira, tot un èxit. Diguem adéu a la fira...i ja es pensa en la dotzena edició de 2015, que podrà tindre 4 dies inclús de festes, ja que el 9 i 12 que són festius coincidiran en divendres i dilluns.

A les fotografies podeu veure alguns moments de l'acte de cloenda, amb el concert de la Banda juvenil de Gata; el president de Comerç Gata, Vicent Fornés; el regidor de Comerç, Guillermo Cholbi, i l'alcaldessa de Gata, Maite Signes (foto portada de l'article).

Encara al llarg de hui i la setmana aniré posant-vos fotos, reportatges, que resten per ahí, al calaix, del que va ser la fira GATA AL CARRER 2014.

Foto de Fira Gata al Carrer.
 

Foto de Fira Gata al Carrer.
Foto de Fira Gata al Carrer.
Foto de Fira Gata al Carrer.

FONT: fotos àlbum FIRA GATA AL CARRER (Factoria d'Idees).

13/10/2014 14:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SEGON DIA DE LA FIRA GATA AL CARRER 2014: s'esgota el temps, vine a gaudir-la...

20141012172248-dscf3575.jpg

ÀLBUM DEL SEGON DIA DE FIRA, GATA AL CARRER 2014

(Podeu punxar i veure les fotografies de l'àlbum. Coneixereu més la fira)

Hui diumenge continua la X FIRA GATA AL CARRER 2014 que està siguent tot un èxit de públic, de participació, de gent forastera, que s’aplega al poble a gaudir d’aquesta fira que hi ha de tot. Vegeu vosaltres mateixa per mig de l’àlbum, no sols aquest sinó el d’ahir. El bon temps està acompanyant i eixa rebolica que deien de mal temps no s’està produint i respectarà a la fira fins el final.

Ara, a les 18 hores, hi haurà desfile de moda infantil al carrer Signes, amb roba de la tenda de ANA Signes (stand Ana Moda). També a les 18 hores, degustació del cóctel presentat al concurs "Bacardi Legency 2014/2015" (stand Exclusive&Drinks). Finalment, a les 20 hores, l’acte de cloenda serà musical. A la Plaça de l’Església, com ja és tradicional, la banda juvenil de Gata de Gorgos oferirà un concert.

Gata de Gorgos, XI Fira del comerç 2014

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

No perdau el temps i aplegueu-se, encara resten unes quantes horetes per al final.

12/10/2014 17:22 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

TAMBÉ HI HA LA NOSTRA TRADICIÓ I COSTUMS A LA FIRA: Gata al carrer ( VI )

20141011231214-dscf3372.jpg

ÀLBUM DELS NOSTRES COSTUMS I TRADICIONS, FIRA GATA AL CARRER

El primer dia de fira ens ha deixat imatges com les que podeu observar a l’àlbum. Les nostres tradicions agrícoles, rurals, del poble, com fer pansa, fer canyís, encordar cadires, fer llata, s’han vist reflexades hui als espais indicats a la FIRA GATA AL CARRER. és un tornar enrere amb dignitat, amb seny, amb identitat.

   

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.


11/10/2014 23:12 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

A L'ESGLÉSIA HA ACTUAT LA JOVE ORQUESTRA DE LA MARINA ALTA (Fira Gata al carrer) ( V )

20141011224235-actuacio.jpg

Aquesta vesprada després de la missa, a l’església de Santr Miquel Arcàngel de Gata, ha tingut lloc l’actuació de la JOSE ORQUESTRA DE LA MARINA ALTA, on han predominat els instruments de corda (violins, guitarres, violoncel·ls i violes), amb una gran particularitat, tot eren dones dirigides pel mestre Francesc Estévez.

Foto de Parroquia Gata Gorgos.
Foto de Parroquia Gata Gorgos.

FONT: Fotos: parròquia de Gata.

11/10/2014 22:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

L'AVICULTURA, una altra gran atracció de la Fira (àlbum) ( IV )

20141011221916-dscf3485.jpg

ÀLBUM DE L’ESPAI AMB GALLINES, AUS, CONILLS...animals especials

Una planta baixa al carrer la Bassa i tot un girigall de sons. Gallines, aus, pollastres, conills gegants, pavos, inclús ovelles. La gent entrava sense parar. Gàbies, sons característiques. Els criadors d’aquests animals s’han reunit i han preparat aquest atractiu de la Fira GATA AL CARRER 2014. Podeu visitar-ho i gaudireu del curiós i espectacular món de l’avicultura. I si voleu saber més d’aquesta aficció, podeu veure aquesta pàgina: www.avival.com. És la pàgina de l’Associació de criadors de races de gallines i coloms autòctons valencians. Ja ho sabeu, una gran atracció a la fira.

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

A l’àlbum podeu observar algunes races boniques d’aus i gallines, inclús d’ovelles.

11/10/2014 22:12 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA CULTURA TAMBÉ ESTÀ A LA FIRA: s'exposa l'excepcional peça de la Plaqueta del Parpalló ( III )

20141011214447-dscf3387.jpg

La Plaça de l'Església de Gata és el lloc. Si voleu vore-la, sols teniu que acostar-se a la Fira GATA AL CARRER 2014. Podreu gaudir de la PLAQUETA DEL PARPALLÓ, la cova de Gandia. La plaqueta va ser trobada per Jaume Soler Signes i José Vicente Soler Mulet a la cova del Parpallo (Gandia) al 1957. Representa una egua en estat de gestació. Es calcula que té més de 12.000 anys d'antigüitat (Edat Solutrense).

va ser catalgoda per l'extint Servei d'Investigacions Arqueològiques de la Diputació de València. Forma part de la Col·lecció Museogràfica Local des de la seua creació a la dècada dels 90 i restaurada per l'Institut Valencià de conservació i restauració (2012-2013).

La Cova del Parpalló ha proporcionat una col·lecció de plaquetes de pedra gravades o pintades. Esta peça és considerada una de les millors peces pintades del jaciment.

A l'acte d'inauguració ha estat el diputat de Cultura de la Diputació d'Alacant, que ha donat suport a l'exposició de la peça. L'alcaldessa ha donat les gràcies en el seu parlament al director del MARQ d'Alacant per l'ajuda obtesa.

Foto: Passeu per la plaça de l'esglesia a veure la Plaqueta del Parpalló

A la foto de portada, les autoritats observant la plaqueta.

FONT: Informació, Ajuntament de Gata / Foto interior de l'article "Fira Gata al carrer".

11/10/2014 21:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA COMISSIÓ DE FESTES 2015 PRESENT A LA FIRA: Gata al carrer ( II )

20141011192602-comifira.jpg

Demà rifen una guitarra de la casa BROSS, signada per PABLO MOTOS

Ací els teniu i no han parat aquest matí. Per a ells era un nou repte i està siguent un èxit i no paren...i ara preparant picaetes, sopars...i demà més. La COMISSIÓ DE FESTES 2015 està també a la FIRA GATA AL CARRER 2014. A la Plaça Nova els podeu trobar. I demà rifaran a les 20 hores una guitarra BROSS signada pel presentador de "El Hormiguero" Pablo Motos. Mentres, podeu adquirir les butlletes a algun membre de la comissió.

Ja fora de la fira, a l’antic camp de futbol, aquesta nit, la comissió prepara una discomòbil, amb Alex Femenina, Petit Alberto i Dj Conca, com a discjockeys. La qüestió és no parar.

Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.
Foto de Comissio De Festes Dosmilquinze Gata.

FONT: Fotos Comissió de festes 2015.
11/10/2014 19:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

INAUGURADA AQUEST MATÍ LA FIRA GATA AL CARRER 2014 ( I )

20141011180227-dscf3383.jpg

ÀLBUM DE LA INAUGURACIÓ I LA FIRA "GATA AL CARRER 2014" ( I )

Aquest matí, a les 11,30 hores, s’ha fet la inauguració oficial de la FIRA GATA AL CARRER 2014. Com estava previst, han estat convidats, la directora general d’Empreses Agroalimentàries, Marta Valsangiacomo i el diputal provincial de Cultura i alcalde de Benissa, Juan Bautista Roselló Tent. A més, estaven presents en la inauguració, la corporació municipal, alcaldes de pobles veïns, com Beniarbeig, Jesús Pobre, Xaló i Llíber, així com els diputats de Compromís Joan Baldoví i Enric Morera.

Els parlaments, que sols han fet el president de Comerç Gata, Vicent Fornés, i l’alcaldessa de Gata, Maite Signes, han coincidit en ressenyar el màxim esforç realitzat per part dels comerciants per a muntar la fira, l’onzena edició, en temps de crisi. També han comentat l’edició d’una guia de comerç, feta des de l’àrea i l’alcaldessa ha fet notar la presència de la plaqueta del Parpalló com a estrella invitada de la Fira.

La comitiva oficial ha recorregut tots els estands, barraques, llocs, comerços immersos dins del recorregut de la Fira, saludant a tots els expositors. L’itinerari ha sigut distint a altres anys, ja que s’ha inaugurat des de la Plaça de l’Església i després s’han dirigit pel carrer Signes a la Plaça Nova, carrer Constitució, Doctor Gómez Ferrer, carrer La Bassa i Duquessa d’Almodóvar.

  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

Al llarg de la vesprada i demà tot el dia, aniré posant-vos alguna fotografia curiosa, algun àlbum més i més informació sobre la FIRA GATA AL CARRER 2014. Altres fotos, facebook. Foto Kbas: Pablo Mulet.

11/10/2014 17:37 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ÀLBUM DE FOTOS: FINAL DE FESTES, SANT MIQUEL 2014: MISSA, PROCESSÓ I CASTELL

20140929225501-sant-miquel.jpg

(ÀLBUM DE FOTOS DE LA MISSA, PROCESSÓ I CASTELL)

Ací vos deixe l'àlbum de fotografies dels últims actes de les festes de Sant Miquel 2014. A les 19 hores s'ha fet la missa solemne, que han concelebrat el fill de Gata, missioner a Perú, Vicent Font, i el rector de la parròquia Francisco M. Murillo.

A les 20 hores s'ha celebrat la processó pels carrers de Gata amb la imatge del patró. als actes han assistit les autoritats municipals, els festerets i una festera dama amb el seu acompanyant, ja que la resta estaven fora estudiant, i el poble en general, tots acompanyats per la banda Unió Musical. A continuació, des de la replaceta del carrer Sant Vicent s'ha disparat un castellet de focs artificials.

Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.
Foto de Cronista de Gata.

FONT: Fotos de l'àlbum, Vero Vives.

29/09/2014 22:55 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL: més fotos dels carretons...

20140929174129-carretons1.jpg

El mateix dic dels carretons, una activitat que va ser també tot un èxit, gràcies a la complicitat entre els membres de l'Associació bouera de Gata, els festers i els més menuts, que fins i tot van pegar foc a les banyes, com si d'un bou embolat de veres es tractara. La Plaça de l'Església i a les nou de la nit, a la vespra de Sant Miquel, pareixia reviure temps passats. Ací teniu algunes fotografies més de la festa d'anit.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

FONT: Fotos, Comissió de Festes 2015.

29/09/2014 15:11 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL: més fotos de la globotà...

20140929173139-globota2.jpg

Va ser una activitat a tindre en compte per a pròximes cites festeres. Una diversió de la que van gaudir molt els xiquets i xiquetes ahir vesprada-nit, dins de la programació de les festes de Sant Miquel Arcàngel 2014. Ací teniu unes quantes fotografies més, aquestes de la Comissió de Festes 2015, que arranca amb molta força.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

Foto de Comissio De Festes Gata.

FONT: Fotos Comissió de Festes 2015. 

29/09/2014 15:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS LA FESTA DE SANT MIQUEL, PATRÓ DE LA PARRÒQUIA

20140929150949-santmiquel.jpg

També la festa dels sants arcàngels Gabriel i Rafel

El poble de GATA DE GORGOS i més en concret la seua parròquia festeja hui dia 29 de setembre al seu patró, el Cap d’Altar, l’arcàngel SANT MIQUEL. És festa local, tant laboral com escolar. També és l’onomàstica dels Gabriel i Rafel. Des del blog felicitar-vos a tots els que porteu el nom del nostre patró i als seus compostos.

Des de fa 441, Gata és parròquia. Fa 440 anys es va constituir en Curato. Aquest migdia se celebrava la missa solemne de la parròquia. A la vesprada, serà la missa cantada pel Cor Infantil a les 19 hores. A continuació, si el temps no en fa de les seues, serà la processó i després es dispararà un castell de focs artificials, acabant aixina els actes 2014 de les festetes de Sant Miquel.

A la imatge, l'altar major. Sant Miquel el presideix.

29/09/2014 12:59 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES SANT MIQUEL 2014, GATA: ÀLBUM DELS ACTES D'AQUESTA VESPRADA: música, carretons i globotà

20140928225614-dscf3196.jpg

(ACÍ TENIU L’ENLLAÇ: PUNXEU: ÀLBUM DE MÚSICA, CARRETONS I GLOBOTÀ (Fotos Vero Vives Costa)

Com vos deia abans, ací teniu un xicotet àlbum de les activitats festeres que s’han fet aquesta vesprada a la Plaça de l’Església de Gata, amb motiu de les festes de Sant Miquel 2014. Primer, ha actuat QUIN METALL, per a posar el toc musical. Després, xiquetes i xiquets han gaudit dels CARRETONS, preparats per l’Associació Bouera de Gata. No ha faltat ni el bou embolat a escala i diverses actuacions de "vaquetes". La plaça estava plena de crialla i majorets.

Després, la Comissió de Festes 2015 ha preparat una GLOBOTÀ. Els menuts han tornat a ser els protagonistes i han començat a explotar-los tots.

També podeu veure el vídeo de SEFA SOLER, de la globotà que ha estat molt xula. Punxeu a aquest enllaç.

Foto de Anne EC.
  Foto de Cronista de Gata.
  Foto de Cronista de Gata.

A la imatge de portada, un moment molt bonic de la novedosa globotà (Foto: Vero Vives). Foto QUIN METALL, Anne EC -facebook-.

28/09/2014 22:53 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL: la vespra, carretons i globotà -avanç- ( I )

20140928214132-ppcarretonsiglobota.jpg

Vos pose ara un avanç del xicotet àlbum que faré més tard, recollint les instantànies de Vero Vives sobre les activitats que s'estan ara fent a la Plaça de l'Església: carretons i globotà.

Són, junt amb l'actuació de Quin Metall, les tres activitats festeres que hi havia hui, vespra de la FESTA DE SANT MIQUEL, que se celebra demà a Gata, festa local, tant per al treball com escolar.

Recordar-vos que l'Associació Bouera ha organitzat aquesta vesprada l'actuació dels carretons, recordant aquells temps no tan llunyans, que nosaltres hem conegut, de les vaquetes a la placeta per Sant Miquel. Després hi ha globotà. La Comissió 2015 ha estat toa la vesprada a la barraca, muntant el baret i donant servici a la gent que s'acostava.

FONT: Fotos Vero Vives.

28/09/2014 21:41 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL: ANIT, SOPAR...I ORQUESTRA

20140928194821-soparsm.jpg

La possibilitat de pluja va fer que el sopar organitzat per les comissions, la que ix 2014 i la que entra 2015, de festes patronals i la regidoria de festes, es fera al pati cobert dalt de les aules d’Infantil del col·legi. Dins dels actes programats de les festes de Sant Miquel, tocava teatre (que es va fer al Centre Social) amb el grup Los Siete Comediantes i l’obra "Lola, Lolita". Després el sopar comentat i l’orquestra Zepeling, que va actuar al mateix lloc que es va fer el sopar. La comissió 2015 va començar així, oficialment, les activitats de cara al juliol-agost de l’any que ve.

  Foto de Comissio De Festes Gata.
  Foto de Comissio De Festes Gata.

  Foto de Comissio De Festes Gata.
  Foto de Comissio De Festes Gata.
  Foto de Comissio De Festes Gata.
  A les fotografies de la Comissió de Festes 2015, vegeu l’ambient i la festa. A les últimes, com preparaven els entrepans del sopar.
28/09/2014 19:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES S.MIQUEL, GATA: CANVIS HUI ALS ACTES

ATENCIÓ!!

 Nou canvi i ja és el segon en dos dies. La segona jornada festiva de les Festes de Sant Miquel de Gata, porten canvi.

Han informat:

La regidoria de festes i les comissions de festes 2014 i 2015 de Gata comuniquen que degut a la pluja hi ha un canvi en la programació de les festes d'esta nit:

El teatre "Lolita, Lolita" serà a les 20'30h al saló d'actes del Centre Social.

El sopar i el ball es farà a les 22h a la pista coberta del pavelló d'Infantil (dalt de tot de les escoles).

Us esperem a tots!!

27/09/2014 18:53 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL, GATA: SOPAR DE CÀRITAS DE FRATERNITAT AMB UN FI SOLIDARI

20140927171751-soparcaritas.jpg

  Anit es va celebrar davant del Centre Social, a la mateixa terrassa, donat que no plovia, el SOPAR DE SANT MIQUEL organitzat pel grup de Càritas, un sopar de fraternitat amb un fi solidari. Esta va ser la primera activitat del curso pastoral de la parròquia. Tot allò que es va recaudar anirà destinat al col·legi Santo Tomás de Villanueva a Perú, en el que actualment està el missioner fill de Gata Vicent Font Pedro. L’organització agraïx la presència dels que van participar, així com als voluntaris.

  Foto de Parroquia Gata Gorgos.
  A la imatge de la portada de l’article, els participants al sopar a la terrassa. A la foto interior, el grup de Càritas dins del saló.
  FONT: Fotos i text, Parròquia Sant Miquel Arcàngel, Gata.
27/09/2014 17:15 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

¡ATENCIÓ! CANVI DE LLOC DEL SOPAR SOLIDARI DE HUI: Centre Social Integrat, a les 21 hores

AVÍS D’ÚLTIMA HORA!!.

Els organitzadors del SOPAR SOLIDARI (la ONG Cáritas Gata) comuniquen que, en previsió d’algun arruixat i tal com està el temps, es trasllada el sopar a la planta baixa del Centre Social Integrat. Serà a les 21 hores. Cal recordar que el sopar té com a finalitat recaptar fons per a contribuir al muntatge de dues aules de Primària del col·legi de Santo Tomás de València, a l’extraradio de Lima (Perú), on està de missió el rector gater Vicent Font i Pedro. 

Amb aquest acte, es donarà per començat el programeta de les festes de Sant Miquel, que estaran afectades, sens dubte, per la possibilitat de pluges, al llarg del cap de setmana i dilluns. Cal recordar també que, demà dissabte, estan prevists a partir de les 20 hores els altres actes, teatre, sopar i ball, al pati de les escoles. Esperem que el temps no malbarate la programació. El mateix desitgem per als actes de diumenge i dilluns. Aniré informant-los. 

 

26/09/2014 15:28 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SANT MIQUEL TINDRÀ FESTES, DEL 26 AL 29 DE SETEMBRE, A GATA

20140922170144-santmiquel14.jpg

Ja estan completes les festes de SANT MIQUEL 2014, que se celebraran del 26 al 29 de setembre a Gata. El programa d’actes és el següent:

DIVENDRES 26 DE SETEMBRE: 21:00 h, SOPAR DE GERMANOR a la Plaça de l’Església (Organitzat per Cáritas Parroquial Gata).

DISSABTE 27 DE SETEMBRE: 20:30 h., TEATRE a les escoles a càrrec del Grup 7 COMEDIANTES: “Lolita, Lolita”. 22:00 h.: SOPAR Popular al pati de les escoles organitzat per Comissió Festes 2015 (venda anticipada de tickets). Gran actuació de la ORQUESTRA ZEPPELIN.

DIUMENGE 28 DE SETEMBRE: 19:30 h.: CONCERT: QUIN METALL a la Plaça de l’Església. 20:30 h.: CARRETONS per a tots els xiquets, amb la col·laboració de l’Associació Bouera de Gata. Durant tota la vesprada hi haurà servei de barra a càrrec de la Comissió 2015 a la placeta del Vicari. A continuació, gran GLOBOTÀ.

DILLUNS 29 DE SETEMBRE: 19:00 h.: Solemne MISSA en Honor a Sant Miquel cantada pel Cor parroquial de xiquets. Després de la missa , tindrà lloc la PROCESSÓ acompanyats de la Banda de música. En acabar es dispararà desde el Pont un CASTELL de Focs artificals a càrrec de Pirotècnia Aitana com a acomiadament de les Festes i de la Comissió 2014.

FONT: Regidoria de Festes, Comissions 2014 i 2015, Ajuntament de Gata.

22/09/2014 15:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

S'ANUNCIEN MÉS ACTES PER AL CAP DE SETMANA DE SANT MIQUEL. Sopar solidari, el divendres 26

20140921183447-col-legiperu.jpg

Els beneficis seran per ajudar a la construcció de dos aules de Primària al col·legi Santo Tomás de València, al Perú

Aquest cap de setmana ha anunciat la parròquia que divendres 26 hi haurà un sopar solidari, el tradicional per Sant Miquel. El sopar tindrà un cost de 6 euros i es podran adquirir els tickets als llocs de costum. En aquest cas, amb col·laboració de "la Mirada del Perú", la parròquia recaptarà diners per ajudar a la construcció de dues aules de Primària al col·legi Santo Tomás de València, missió evangelitzadora i educativa que dirigeix el rector gater Vicent Font i Pedro.

Amb aquest acte, que es farà a partir de les 21 hores a la Plaça de l’Església, va completant-se un programeta prou complet per les festes de Sant Miquel, que s’iniciaran divendres 26 i acabaran dilluns 29.

Com ja he dit, divendres serà el sopar solidari i dissabte, al pati de les escoles, serà un altre sopar, el de Sant Miquel. Abans hi haurà teatre i després ball. Aquest l’organitzen les comissions 2014 i la pròxima comissió 2015. Diumenge 28 també hi haurà dos actes a la Plaça de l’Església, des de les 19 hores: carretons (a càrrec de l’Associació Bouera de Gata) i globotà (a càrrec de la comissió 2015). Finalment, dilluns 29 és la festa del titular de la parròquia, festa local. Hi haurà missa a les 9; la de 12.30 hores que serà la solemne, i a les 19 hores. A continuació, processó amb la imatge de Sant Miquel i acabarà amb un castell de focs artificials, com ja és costum.

A la imatge una de les aules del col·legi al Perú, quan va ser visitada pels rectors valencians, entre ells el nostre paisà, Juanjo Monfort Vallés, i estava allí Toni Pedro. 

21/09/2014 18:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL DIA DE LA VESPRA DE SANT MIQUEL, CARRETONS I GLOBOTÀ

20140917172156-cartellvespra.jpg

Ja anem coneguent més actes de les festetes de Sant Miquel...i com el que no fa la vespra, no fa la festa, dic jo moltes vegades, també ocorrerà això el diumenge 28 de setembre. Als actes que ja sabem del dissabte 27 s'afegixen ara aquestos. A la Plaça de l'Església a les 19 hores actuarà el Quintet Metall, un quintet de metalls de la banda de Gata. Després hi haurà actuació de carretons, en les quals col·labora l'Associació Bouera de Gata. Després dels carretons hi haurà una globotà. Tots aquests actes estan organitzats per la Comissió de Festes 2015 i la regidoria de festes.

A la imatge teniu el cartell anunciador de l'event. 

17/09/2014 15:38 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI S'HA CELEBRAT LA TRADICIONAL FESTA DEL PÒPUL A L'ERMITA DE LA VALL (Xàbia-Gata i Jesús Pobre)

20140914134800-10394570-682538265161006-3730337046906466348-n.jpg

Els veïns de les Valls, de Xàbia, Gata de Gorgos i Jesús Pobre, han viscut aquest matí, un any més i com és costum el diumenge després de la Mare de Déu del Loreto, la festa de la Mare de Déu del Pòpul, advocació que rep la maredeueta que és venerada a l’ermita del baix Montgó, al terme de Xàbia.

Ha presidit l’eucaristia el rector de la parròquia de Sant Bertomeu de Xàbia, Don Vicent Gilabert i ajudat pel seminarita de Xabia, Eloy. Com ja és costum, les autoritats de Xàbia han estat presents, així com els majorals 2014, la junta i la resta de veïns de les casetes i simpatitzants de la festa.

La part musical, com sempre, ha estat a càrrec del cor que ha amenitzat la missa solemne i de la colla de Xàbia, que han tocat a la processoneta pels voltants de l’ermita.

Acabada la missa han sigut elegits els majorals que cuidaran la festa per a 2015.

 

Foto de Antonio Monfort.
Foto de Antonio Monfort.
Foto de Antonio Monfort.

Les fotografies, tant de dins l’article, com de la portada, són de Antonio Monfort.


14/09/2014 13:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DISSABTE 27, AL PATI DE LES ESCOLES, SOPAR DE SANT MIQUEL

20140911153812-10696339-268656733343367-1905647020417552695-n.jpg

Organitzen les comissiones de festes 2014 i 2015 i la Regidoria de Festes

Hi haurà teatre amb "Los Siete Comediantes" i orquestra Zepeling

S’anuncia per al pròxim dissabte 27 de setembre, al pati de les escoles de Gata, una vetlada SOPAR DE SANT MIQUEL. Serà un dels actes de les tradicionals i típiques festetes en honor al "cap d’altar", al titular parroquial Sant Miquel Arcàngel. Els tickets del sopar (5 euros, bocata i pot) ja estan a la venda. Hi haurà teatre amb la companyia "Los siete comediantes" que presentarà l'obra "Lolita, LOlita". Això serà a les 20.30 hores, i a les 22 hores serà el sopar i orquestra amb el grup "Zepeling".

L’acte estarà organitzat per les comissions 2014, la que acaba, i 2015, la que comença, amb la Regidoria de Festes.

A la imatge, el cartell anunciador de l’event fester.

11/09/2014 15:38 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ÈXIT, UN ANY MÉS, AL FIGA 2014: Festival Independent de Gata

20140831160207-figa1.jpg

Nou escenari -l’antic camp de futbol les Sorts-, noves sensacions, però segueix l’èxit de l’organització que ho va preparar tot molt bé, per a que tots estigueren a gust. A seguir aixina i ara a pensar amb més events , com la pròxima fira "Gata al carrer" d’octubre en la que Gata Fan Club també serà protagonista.

Volem donar les gràcies esta vegada a tots els socis, que han fet d’aquesta edició, una cosa màgica que amb molt esforç va creixent cada any una miqueta més. Gràcies faeners! Foto via @rockalamarina

Tornem a realitat. Ara sense ressaca i més descansats després de un cap de setmana intens. Volem donar les gràcies esta vegada a tots els socis, que han fet d’aquesta edició, una cosa màgica que amb molt esforç va creixent cada any una miqueta més. Gràcies faeners! Foto via @rockalamarina
FONT: Fotos de Vero Vives i via@rockalamarina.
31/08/2014 16:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RECORDEU: PODEU SEGUIR OPINANT DE LES PASSADES FESTES PATRONALS 2014

20140819095808-dscf1871.jpg

El milloret i el no tan millor

Vos recorde que fins el 31 d’agost estarà oberta la possibilitat d’opinar de les passades festes patronals. Seguiu opinant encara que no tant. Algú ha dit que més bé en lloc d’una enquesta pareix un foro de debat i discusió. Si no voleu dir-li enquesta, li podeu dir el que vullgau. Podeu dir el milloret de les festes 2014 i el no tan millor.

Algú també diu que la comissió pròxima no farà cas, jo crec que no es deu parlar per parlar. Ja ens va dir una membre de la comissió pròxima que estan prenint nota i valoraran els comentaris.

Vos pose els enllaços dels passats articles, des de que vaig començar "l’enquesta" o com vullgau dir-li:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081503-seguiment-de-l-enquesta-2014-la-vostra-opinio-sobre-les-festes-passades.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081604-seguix-l-enquesta-de-festes-no-es-perdau-les-opinions-son-de-la-festa-i-fan-fest.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081702-seguiu-opinant-sobre-les-festes-patronals-2014-fins-el-dia-31.php.

SEGUIU OPINANT. Què vos va pareixer bé de les festes i no tant bé?.

A la imatge, un moment de l’actuació teatral al carrer el Dia del Xiquet. Foto: Verónica Vives.

19/08/2014 08:40 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SEGUIU OPINANT SOBRE LES FESTES PATRONALS 2014, FINS EL DIA 31

20140817121840-2014-08-03-19.28.35.jpg

La vostra opinió interessa a la pròxima comissió 2015

El subtítol l’he posat perquè l’últim comentari és de Pepa Rivero, que forma "Pepa". Ella ens diu: 

"Per favor,seguiu deixant els vostres comentaris o sugerències per les festes, vos puc asegurar que la comissió pren nota de tot el que es publica. No cal que entreu en debats".
Per tant, ja ho sabeu. Podeu seguir deixant els vostres comentaris, bé pel blog, bé pel facebook. La comissió, com ens deia Pepa, va prenint nota...
Vos deixe, com sempre faig, els enllaços sobre l’enquesta, des del primer a l’últim. Aneu llegint, pensant i opinant. Gràcies.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081503-seguiment-de-l-enquesta-2014-la-vostra-opinio-sobre-les-festes-passades.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081604-seguix-l-enquesta-de-festes-no-es-perdau-les-opinions-son-de-la-festa-i-fan-fest.php.

A la imatge, un moment de les carrosses del dia 3 d’agost.

17/08/2014 12:18 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

SEGUIX L'ENQUESTA DE FESTES: no es perdau les opinions, són de la festa i fan festa...

20140816170036-2014-07-31-01.36.45.jpg

El millor i el no tan llor de les festes patronals 2014

Seguisc recordant-vos que podeu anar opinant i deixant el vostre comentari, el millor i el no tan millor de les passades festes patronals. Al final, el 31 d'agost, vos posaré un resum i els aspectes més comentats. Per a no perdre el fil, baix de cada article d'aquesta temàtica, que es troba ubicada a festes, teniu els comentaris que la gent gatera va afegint.

Ara vos pose els enllaços de tots els articles de l'enquesta. Podeu seguir-los.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081503-seguiment-de-l-enquesta-2014-la-vostra-opinio-sobre-les-festes-passades.php.

A la imatge, un moment del correfoc 2014, canviat d'ubicació, per raons de seguretat, davant les mesures oficials superiors.

 

16/08/2014 17:00 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

SEGUIMENT DE L'ENQUESTA 2014: la vostra opinió sobre les festes passades

20140815125644-dscf1471.jpg

Són molts els comentaris. Anem endavant. Estarà oberta l'enquesta fins el 31 d'agost, encara que altres fronts de la informació reclamen la informació, com la pròxima xerrada meua dilluns 18, al voltant de la tradició dels cobertors, com l'exposició Art al Vent XI.

A l'hora de fer els comentaris, vos demane prudència al parlar entre vosaltres, vos demane que no falteu als demés, que expreseu tot el que vulgau, però sense ferir als demés. Respecte. Gràcies.

Com ja és habitual vos pose els enllaços als anteriors articles del mateix tema, l'enquesta o, si no voleu enquesta, opinió, del millor i el pitjor de festes 2014.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081404-mes-comentaris-a-l-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-festes-2014.php.

Ara vos pose tots els comentaris, no publicats fins ara, que sempre podeu tornar a veure als comentaris de baix de l'anterior entrada del tema o al facebook.

A partir de hui, no reproduïré els comentaris a cada entrada, donat que podeu pujar baix de l'entrada on posa "comentarios" i llegir-los tots. Estalviarem repetir-ho i lloc al blog. També recordeu passar pel facebook i fer el mateix, mirar els comentaris baix de l'entrada corresponent. Gràcies.

A la imatge, les dones de la comissió de festes 2014, la Nit de paelles.

15/08/2014 12:56 cronistadegata #. FESTES Hay 6 comentarios.

MÉS COMENTARIS A L'ENQUESTA: el millor i el no tan millor de festes 2014

20140814104924-dscf2177.jpg

Poseu els vostres noms, no tan d’anònims, com diu un dels comentaris

Gràcies a tots els que esteu participant. Sempre trauran coses positives les pròximes comissions festeres

Hi ha nous comentaris, però abans recorde amb els enllaços la resta de comentaris, que podeu anar llegint. Ja en són molts:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081302-seguix-animant-se-l-enquesta-opineu-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2.php.

Ara vos pose els últims comentaris, però ¡¡ atenció !! considere el primer molt important i el recolze al cent per cent. Poseu els vostres noms, no tan d’anònims, no passa res...tots podem opinar i no amagar-nos tant:

Diu Pepe Blanco

"Açó d´opinar pera millorar les festes ho trobe molt acertat, pero jo hem pregunte Teniu vergonya de possar el nom? hi ha que ser valents pera opinar i possar-li nom a les opinions, el contrari ho trobe de covards i crec que no deurien de publicarse".

El primer "Anónimo" de hui diu:

"Jo estic d’acord en què deu canviar-se el sistema d’elecció de la Regina de Festes Major, està totalment obsolet. Per a mi és una vergonya distingir i MENYSPREAR a les xicones per classes socials o simplement per qüestions físiques. 
Per altra banda, entenc que hi han massa dies de festa, estem locos o que????? podem començar les festes qualsevol dia entre setmana a fi d’acurtar-les fins a huit o nou dies".

El segon "Anónimo" del dia, diu:

"Feia temps que volia fer la següent reflexió i crec que ara és el moment idoni.
Tots sabem que les comissions de festes treballen dur per poder portar endavant el miracle de les festes de Gata. Només per això els seus membres són mereixedors del màxim respecte, es lleven moltes hores de dedicació a les seues families i als seus assumptes quotidians.
No obstant, arran d’algun que altre comentari escrit que he pogut veure en les xarxes socials durant les festes d’enguany, es denota com si ser membre de la comissió de festes donara inmunitat total i carta blanca a fer i desfer sense comptar en cap moment amb les possibles suggerències de la gent del poble, fins el punt de que si reben alguna critica per alguna suposada fallada, responen dient que es facen de la comissió i que intenten subsanar-ho ells.
Anem a veure, voler arribar a ser membre de la comissió de festes per a sentir-se protagonista i manar sobre els demés amb total impunitat no porta res bo, no ha de ser eixa l’essència que vista l’ànima d’uns liders que volen sacrificar-se durant tot un any per a portar el benestar festiu al seu poble.
Les critiques s’han d’acceptar per poder millorar en el futur, els errors, contrariament al que quasi tots pensem, són necesaris, gràcies a ells i a les nostres posibilitats de poder rectificar ens fem més forts, perfectes i responsables, inclòs diria que qualsevol mampresa absenta d’errors ja té defecte de forma.
Així doncs, encoratge a la comissió de festes de 2015 a que seguisca treballant, per suposat, però que en el seu camí escolte la veu i la crítica de la voluntat popular durant tot un any, també. Recordeu sempre que l’esforç que esteu fent l’heu triat vosaltres, sense cap coacció, però que eixe esforç no representa cap passaport per situar-se al capdavant del poble, sino per a seguir al seu servei i a la seua voluntat, critiques incloses, encara que pesen.
Penseu de quan en quan que les festes de Gata no són sols pels vostres fills -que s’ho mereixen tot i més, es clar-, sino també per a tots els veins, que tanmateix han esperat durant l’any per gaudir amb il·lusió d’uns dies que segurament serant irrepetibles.
Gràcies per llegir-me i molts ànims".

El tercer "Anónimo" del dia diu:

"Festival. No ha de ser dissabte perquè no ve ningu de fora a vore l’espectacle. Respecte a la eleccio, jo pense q la reina de Festes ha de ser festera, ha de ser simpática, propera i perquè no... Guapa! No es sap fins eixa nit qui es la reina!! Encara a es comenta abans perque és inevitable!! I si s’ha de canviar que la voten els quintos!! Que són els que les coneixen bé!! Les tres serien mes o menys les mateixes que votaria el poble!! Fa molts anys si que eixien per families, perque també eren més conegudes, pero avui en dia ja no. Este any ha coincidit que ha eixit Elena. Però no oblideu que la hem votada nosaltres... Ningú més. I ha demostrat de sobra que ha estat en tots els lloc i ha fet festa com el que més. Això es una reina. No importa la família".

Escriu un alies: "Dimoni Emplomat":

"A l’anonim anterior...
No se com haura estat el cas d’aquest any, pero un any vaig tenir el dubtos plaer de participar en el recompte de vots...i vaig poder observar tremendes irregularitats amb els meus propis ulls. A mes de ser de bona familia hi ha altres coses que tambe computen con les desgracies familiars...
Que la reina i les dames siguen "Guapes" es inevitable encara que es faça l’elecció a sort, als 18 anys tothom es guapo...
El que passa és que hi ha molta por...perqué en Gata la película de "7 apellidos vascos" ens porta aigua...i si una forastera acabara lluint la corona gatera?".

Quart dels "Anónimo". Ell o ella? diu:

"Doncs si hi han factors que computen, a qué collons estan fent el "paripé d’anar arreplegant els vots amb les urnes?. Ens estan enganyant vilmemt a tot el poble. Jo també he sigut testic en veure cóm una mateixa persona introduïa un bon grapat de paperetes per a la mateixa candidata i en un altre cas els mateixos quintos varen trencar totes les paperetes que varen voler per a que no sortira certa candidata. És de risa el que estem fent a Gata. L’elecció... a sort."

Cinqué "Anónimo" del dia:

"Amb tots els respectes a la comisió de festes, aquestes són les meves critiques que, com a veí del poble, estic amb el meu dret de fer-les; espere que siguen constructives.
Punt 1: massa dies. 8 o 9 dies, com fan a la majoria de pobles, seria perfecte. Puc entendre que a molta gent li agrade que les festes s’acaben el dia 6, en eixe cas el que hi ha que fer és començar un dia entre setmana, que no passa res, perquè el festival deuria de ser més curt i acabar-se a una hora raonable, per a que, inclús la gent que treballa, puga quedar-se fins que s’acabe tot.
Punt 2: massa actes al mateix temps. Anem a veure: si Gata fora una gran ciutat podria entendre que feren diversos actes al mateix temps, seriem tants els ciutadans que hi hauria gent a tots els llocs, però res més lluny de la realitat. Al nostre poble en sóm 5000 o 6000 habitants, així que si es fan 2, o inclús 3 actes al mateix temps, el que s’aconssegueix és que a cap lloc estiga com deuria estar de gent, a demés de tirar diners d’una forma absurda. Enguany el dia del rock, per exemple, feien també orquestra i bous, tot a la volta, trobeu això normal?
Punt 3: el dia del Rock abans era un dels dies més importants de festes, sobretot per a la gent jove, però ara s’ha convertit en un dels més fluixos, i és una llàstima. Entenc que l’economia no és la d’abans, però els bous no són barats tampoc i enguany se’n han fet més que mai, això demostra que amb ganes i (molt important) amb coneiximents del tema, es pot fer una nit de rock digna sense gastar-se molts diners, i més tinguent al poble moltes bandes locals que poden fer de dignes teloners sense problemes. Ah, i molt important, no és pot fer el dia d’abans de les quintades, fins i tot valdria més fer-ho entre setmana, si és precis.
Punt 4: els bous de matí és un altra forma de tirar diners. Al meu parer, els únics dies que val la pena fer-ne són: el dia de després del festival, i el dia de les quintades al mig dia. Cal dir també, que el dia de les quintades per la nit és de bojos fer-ne, és un miracle que no haja passat una desgracia.
Jo crec que si es tingueren en compte totes eixes coses, es veurien unes festes amb més color. Es farien menys actes, però de més qualitat, i amb més gent amb les piles carregades.
Per a acabar, el tema de la Regina de festes és mooolt ridicul. Jo crec que, si és que es té que elegir una regina precis, en eixe cas que siga per sorteig, i que al sorteig entren les xiques que vulguen.
Res més. Salut a tothom!!"
A la fotografia de Vero Vives, un moment de la discomòbil dins del corro, el dia de les quintades d’enguany.

Ja vegeu, cinc anònims, un àlies i sols una persona que posa el seu nom. D’ara en avant podeu posar-lo, no els cognoms o sobrenom si voleu, però potser Pepe, María o Joan...gràcies.

*Encara pose la resposta a "Pepe Blanco" i inclús a "la meua opinió". Crec que jo com a CRONISTA DE GATA no he fet cap comentari. A més, el meu blog és personal i lliure, res de l’ajuntament. Crec que les coses deuen seguir com estaven...:

"Anònim, collons!!! ha escrito:

"A Pepe Blanco:

No és una qüestió de por el no posar el nom. Igual tú com el cronista em podeu dir quina diferència hi ha de posar "anónimo" a posar "Toni"...?; per posar "Toni" heu identificat a l’autor"...?. Doncs tan anònim és el que no en posa cap, com el que puga posar Pere, Toni, Maria, Pepica, Joan, etc., etc., a la fi no es sap mai qui són els que escriuen. A més, no sé per qué li doneu tanta importància a la qüestió identificativa. Ho trobe una xorrada per demés, o és que voleu que es pose també l’adreça i el nº de NIF?.

Crec que cadascú és lliure d’opinar i d’intificar-se si vol o no fer-ho. La vena cotillera rabiosa que innatament vos surt guardeu-se-la per a altres qüestions, perquè ací l’important és el que està opinant la gent i no qui és la gent que opina, almenys a mi no m’importa en absolut qui ho fa, sino les les qüestions que plantejen els interesats. I si no, tal volta seria millor no perdre el nostre temps entrant en aquesta pàgina a donar les nostres opinions, si despré
 s se’ns critica per no posar el nom.
Per finalitzar, dir que un cronista mai deu ser tan partidista divulgan les seues opinions, és un càrrec atorgat pel ple de l’ajuntament i deu limitar-se a emetre cròniques, no opinions."

Encara afegisc un altre comentari d'ara mateix:

"Anónima" escriu:

"Jo no sé perqué de tanta pol.lemica per l´assunt de la Regina de festes. A mi m´agrada com es fa a Gata, som diferents dels altres pobles, i llevat d´alguns casos esporàdics sempre ha sigut la que el poble en general ha triat, no hi ha cosa més bonica que siguem nosaltres qui triem a la nostra representant, o volem que hi haga democracia en tot pero no en açò? Jo he sigut quinta a Gata, i no vaig eixir res, i no tinc cap trauma per aixó, a ninguna mos obliguen a ixir de festeres. Si vos pareix també, que es posen una corona a totes com les xiquetes per que estiguen tots contents".
 

El que vos dic A TOTES I TOTS, podeu seguir opinant. Entre tots fem el blog.

14/08/2014 10:45 cronistadegata #. FESTES Hay 24 comentarios.

SEGUIX ANIMANT-SE L'ENQUESTA: opineu, el millor i el no tan millor de les festes 2014

20140813122659-bouscarmenrp.jpg

L’enquesta sobre festes promoguda des del blog del CRONISTA DE GATA, seguix amb més comentaris i això està molt bé, senyal que la gent té ganes d’opinar, dexpresar el que ha dit amb la colla d’amics, les penyes, les quadrilles i que ara ho vol dir per a coneixement general de tots els gaters.

A tots els que posaven ahir, es sumen ja sis més, que seguixen opinant, centrant-se molt amb el festival, i la manera d’elecció de les festeres majors.

La fotografia l’he copiada del facebook, està feta i molt bé, per cert, per Carmen Ronda Pedro. No és del festival. És una de les entrades de bous, amb el palco encarat cap al carrer Sant Miquel. Agraïsc a Carmen el detall.

Per a repassar els altres comentaris, ací teniu tots els enllaços:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081207-torna-a-moure-s-l-enquesta-sobre-festes-2014-de-gata-mes-comentaris-i-molt-inter.php.

Per a llegir les noves opinions arribades al blog i al facebook, ací les teniu:

Comenta Laura Martínez, per mig del facebook: 

"Tot comença massa tard i els dels cassals que tinguen respecte per les demés persones, que ells no viuen asoles."

"Anonimo" diu, ja al blog: "Jo ja se qui és la regina del any que ve".

Un altre "Anònim" diu:

"Pues jo no estic d´acord amb l’últim comentari diguent que a Gata la Reina te que ser de familia amb poderio, perque està demostrat que des de que es vota han eixit més vegades xiques de families normals, que de poderio com diu el de dalt,perque lo que si que està passat de rosca es culparliu tot al franquisme ....ara al 2014 ! per favor!. Normalment no es tria sempre a la més guapa, sino a vegades també influix molt el caracter de la xicona, que ací en el poble ens coneixem tots. De tota manera si es canviara m’agradaria més que la votaren els quintos, que no en paperets com el xiquets, ho trobaria ridícul..."

Per fi un amb nom: "Jose Luis" diu:

"Jo tambe pense que el més just es que totes les quintes tinguen les mateixes opcions a ser reina, per sorteig. Això crearia il·lusió, emoció, nervis, intriga, etc. a totes les quintes i a la resta del poble..
Per una altra banda, el dia dels xiquets crec que va estar molt bé, estava ple de xiquets desenvanits en les atraccions aquàtiques, no es podrien fer dos dies com aquestos? en 12 o 13 dies de festa crec que els més menuts es mereixen 2 dies de diversió..
En la resta de festes, com no soc molt participatiu en elles no puc opinar, Salutacions."

Un altre "anònim" incidix en el festival d’elecció:

"Jo estic d’acord amb les crítiques que s’han fet mes amunt al festival. Pense que es massa llarg i s’ompli sense ningun motiu portant un grup o actuació que a ningú li interessa. Seria més guapet posar alguna presentació feta per el poble o recordant als que son quintos. Hi han moltes coses que es poden fer i l’imaginació Déu ens l’ha donada per a que la gastem.
Tantes voltes els gaters tenim massa por en cambiar les coses i recurrim massa fácilment al "aixina s’ha fet sempre" o "eixa es la tradició". Al mateix temps estic d’acord amb fer un sistema d’elecció de reina diferent i d’omplir de serietat els actes que son representatius per el poble (aquells on donem una imatge al exterior). Serietat a l’hora de presentarse les reines de l’any anterior, serietat a les carroses (que no vol dir que no hi haja diversió i alegria pero sentir com els forasters que venen a vore-les es queixen perque els han embrutat es prou trist) i també serietat a l’hora de les processons. Podem creure mes o menys pero es un acte protocolari vullguem o no, tancat per l’ajuntament.
Comportament de quintos tant majors com menuts i la mateixa vestimenta dels portadors del Cristo (pense que la camisa de quintà, gastada per a fer burrera o altres coses no es la més adequada). Sols tenim que pegar una ullada a altres pobles com manifesten la seua devoció en els dies majors de festa. Les comisions deurien creixer en este sentit de "millorar i dignificar" i no limitarse únicament a repetir amb éxit el que ja s’ha fet altres anys, sabent que no plou mai a gust de tots. De tota manera, felicitar a tot el poble de Gata en la seua resposta a les festes".

Seguint ams els anònims, un altre "Anónimo" diu:

"El sistema d’elecció a sort no necessàriament té que ser com els quintets menuts. Hi han sistemes d’elecció a sort que tenen molta intriga i molta emoció. Per exemple, un molt bonic seria el d’anar treguent una a una les paperetes previament dipositades per cada quinta en un urna conforme pugen a l’escenari. En el moment que es crega més oportú es procedeix a treure una a una cada papereta, alhora que es pronuncia el següent enunciat: "fulana de tal (nom i cognoms de la quinta) passa a formar part de la cort d’honor 2015", i així, nom rere nom, va formant-se i completant-se la que serà la cort d’honor i, lògicament cada vegada es posa més interessant per allò de que van quedant menys candidates fins arribar a les tres últimes. Vos puc asegurar que este sistema a sort té molta emoció i a la gent en completa intriga fins l’últim moment.
No m’agrada el sistema de votació, ni tan sols que siguen el quintos els que ho facen. L’experiència d’altres pobles demostra que acaben havent molts mals rotllos entre els mateixos quintos, inclòs també entre les seues respectives families. A més a més pense que la reina electa no ha de ser la reina sols dels quintos, sino de tot un poble, per tan crec que el millor sistema és el de la sort".

Aquesta si que té nom: "Pepa" parla de les carrosses:

"No m’agrada que el dia de les carrosses les xiques tan guapes i elegants i ells tan desastres dalt d’un camió ple d’aigua i alcohol".

FONT: Fotografia de Carmen Ronda Pedro.

13/08/2014 12:24 cronistadegata #. FESTES Hay 7 comentarios.

TORNA A MOURE'S L'ENQUESTA SOBRE FESTES 2014 DE GATA: més comentaris i molt interessants

20140812183606-dscf1202.jpg

Sols feia falta un recordatori. Ja tornem a tindre més opinions al respecte de les festes patronals recentment passades 2014. Són cinc les que vos pose i, al mateix temps pose l’enllaç a la resta de comentaris. Seguisc insistint que aquestes opinions poden ser una guia, una orientació per a la pròxima comissió 2015, que comença el seu llarg caminar de 359 dies i pel mig unes eleccions municipals. A aquest article el tema estrel és l’elecció de la reina de festes.

Ací teniu, primer, els enllaços a les opinions anteriors:

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/081001-encete-el-quart-dia-d-enquesta-de-les-festes-2014.php.

Ara vos pose les opinions que s’han fet hui i que semblen molt interessants:

Diu "Anonimo":

"Una cosa que no m’agrada del dia del festival-presentació (i per conversacions amb altres persones se que hi ha molta gent que pensa igual) és que la reina i dames de l’any anterior quan pujen a l’escenari es posen la seua camisa de quintes, pense que lleva serietat i categoria a l’acte i deslluïx la coronació i proclamació de la nova reina, sent un acte protocol·lari.
Entenc que s’ha creat una espècie de tradició que les dames i reines ixents despedisquen el seu any posant-se la seua camisa com homenatjant als seus quintos però pense que algú deuria dir-los que fins que l’acte de traspàs de corones i bandes no finalitze no queda massa bé que vagen lluint camisa.
Una altra cosa deplorable és el comportament dels quintos infantils en la processó de pujada de Santíssim Crist, cada any és pitjor, he arribat a veure quintetes assentades en terra, files mal organitzades, quintos llevant-se el trage a mitja pujada. Deuria d’haver-hi algú de la comissió encarregat de protocol que faça una reunió, abans de festes, amb tots els quintos tant majors com infantils i intente donar una sèrie de normes per als actes importants. Pareixeríem mes seriosos i donaríem una millor imatge."
Diu "Gater" al respecte: 
"Pense que eixa es la tradició "anónimo" per que ací no és ni Xàbia ni Dénia, es el que s’ha fet sempre".
"Anónimo" s’expresa i molt sobre el festival:
"Amb el tema tabú del sistema d’elecció de la reina, que sembla siga intocable -no sé per qué-, vull recordar el següent:
* els bous es van canviar de lloc, després de moltíssims anys al centre del poble, i no va passar res.
* la cordà es va canviar de lloc, després de que durant moltissims anys hagués sigut tot un respectat i consolidat event al carrer Signes i no va passar res.
* el lloc de la celebració del festival s’ha canvia moltes voltes de lloc (plaça nova, carrer la pau, grupo escolar) i de situació i mai ha passat res.
* hem passat de ser un poble referent a la comarca en portar els personatges més afamats en el mon de la cançó a portar uns "bodrios" intolerables, tan sols per omplir, i tampoc ha passat mai res.
* el castell del dia del Crist es va canviar de lloc i no va passar res.
* van passar de baixar a Sant Cristo el dia 5 a baixar-lo el dia que ens dona la gana i no passa res.
I així aniría contant-vos i explicant-vos fins fer-vos entrendre que el sistema d’elecció de la reina de festes necesita un gran canvi, està obsolet, fa olor de carcoma rancia i, de vegades, també olor a "tongo", en els temps que corren ja resulta ridícul, passat de moda. En el seu temps pot ser tinguera el seu "morbo", però avui en dia ja no il·lusiona a ningú. T
Tots sabem un any abans quines són les quatre o cins candidates i de vegades inclòs amb més precisió. Ja no dona gust pujar al festival: saps d’avantmà que et trobaràs amb la reina que tot l’any va anomenant-se pel poble i que que tampoc actúa cap figura de la cançó per la qual valga la pena asomar-se. Per tant, també es perden molts diners en la barra, encara que no siga açò el principal del cas.
Reconeguem-ho, el festival va en decadència, ja no il·lusiona ni al públic, ni a les candidates ni als seus familiars.
Desde la meua més sincera modèstia, com a gater que soc i que estime, i molt, al meu poble, pense que ja ha arribat l’hora de que si l’Ajuntament es plau en considerar que la comissió de festes es bona per trencar-se l’ànima arreplegant diners, també és bona per a prendre decisions i per a tindre l’autonomia que cal a la fi de portar endavant qualsevol tipus de canvi i, en aquest cas, el del sistema d’elecció de la reina de festes, per a que siga la "justa sort" la que porte la bonaventura a qualsevol de les cases de les quintes: TOTES DEUEN TINDRE EL MATEIX DRET.
És l’hora de tornar a crear il·lusió, nervis, papallones als estomags de totes i cadascuna de les candidates, en els seus familiars i en la gent del poble en general.
Si estimem al nostre poble, si estimem a GATA, tots sabem que aquest canvi també és possible i necesari."

Un altre "Anónimo" comenta:

"Fent costat al comentari de dalt d’este, tinc que dir que les paelles també es varen canviar de celebrar-se a migdia a celebrar-se de nit i, tot siga dit, va ser completament exitós. Sense anar més lluny, enguany precisament s’ha canviat la ubicació del correfoc i a la gent li ha agradat molt més. Sí, crec que té tota la raó l’Anònim, ja és hora de canviar el sistema d’elecció de la reina, que la sort siga la que pose eixa il.lusió que ens fa falta a les festes".

Finalment "Una del poble" diu:

"Totalment d’acord amb els companys de dalt, es vergonyós que encara siga per "votació", ni que fora un concurs de miss. Ja pot ser una gatera guapa/campexana que si no ha nascut a una familia en poderio...res de res. D’època franquista..."
Com vegeu, n’hi ha per a parar-se a llegir.
Done les gràcies a tots els que esteu opinant i intervenint.
A la imatge, un moment del festival 2014, ja que és el tema que més ix hui als comentaris.


12/08/2014 18:27 cronistadegata #. FESTES Hay 7 comentarios.

RECORDEU...L'ENQUESTA DE FESTES FINS EL 31 D'AGOST

20140812111408-dscf1231.jpg

Aneu opinant, el millor i el no tan millor de les festes patronals

Pareix que haja passat més temps i estem a tan sols sis dies d'haver-se acabat les festes. La calor, l'estiu, el canvi d'hàbits ens ha portat a oblidar-nos quasi de les passades festes patronals al Crist del Calvari. Al blog del CRONISTA DE GATA seguisc tenint oberta l'enquesta. Podeu opinar...hem estat dia i mig sense comentaris, però podeu reprendre'ls. Gràcies.

Recordeu, que fins el 31 d'agost, podeu participar: què has trobat millor i que no tan millor de les festes 2014 de Gata?.

A la imatge, l'entrada del diumenge, primer dia, a les 8 del matí.

12/08/2014 11:14 cronistadegata #. FESTES Hay 5 comentarios.

RECORDANT...UN RESUM DELS BOUS I UN HOMENATGE A GAVILÀ, NOMENAT PRESIDENT D'HONOR DE L'ASSOCIACIÓ BOUERA DE GATA

20140810114859-homenatgegavila.jpg

Hem capturat de la xarxa, per mig de Youtube i per l'Associació Bouera de Gata, dos vídeos emotius i festers. El primer és un homenatge fet per l'Associació Bouera de Gata a VICENT GAVILÁ, que va ser nomenat a eixe acte PRESIDENT D'HONOR de l'Associació Cultural Bouera de Gata, tot un detallàs per part de l'associació. 

Ací teniu l'enllaç, primer, de l'homenatge a Vicent Gavilà:

https://www.facebook.com/photo.php?v=732321823495890&set=vb.100001542374213&type=2&theater

També podeu gaudir d'un vídeo de la vesprada de bou de inauguració del corro i pujat al Youtube el 30/7/2014, que va fer un gran aficcionat als bous (Toros Salva Mari) i que va pels pobles gravant. El vídeo es diu: "Ambientazo en Gata como siempre".

Ací teniu l'enllaç al reportatge, al vídeo:

http://www.youtube.com/watch?v=5OMudCl0Qfw&feature=youtu.be.

A la imatge, una captura del vídeo del homenatge a Vicent Gavilá, que està junt al president de l'associació en el moment de lliurar-li la placa.

10/08/2014 11:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ENCETE EL QUART DIA D'ENQUESTA DE LES FESTES 2014

20140810113253-2014-07-26-11.38.50.jpg

El millor i el no tan millor, tu decideixes: actes de les festes patronals 2014

Encete ara el quart dia d’enquesta, que seguirà estant al blog fins el 31 d’agost.

Vos pose els enllaços dels tres dies anteriors, per si voleu repassar tots els comentaris.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080904-tancant-el-tercer-dia-d-enquesta-el-millor-i-el-no-tan-millor-de-les-festes-2014.php.

A més, tenim dos comentaris més aquest matí:

Ens diu Laura molt breument: "Es comença tot massa tard".

Una gatera ens comenta:

"Pel que fa a la inauguració del corro va faltar música. Per a que el desfile ixca bé, hi ha que portar una batucada al principi, que tots els que participen disfressats puguen sentir els tambors i anar darrere. I despres una xaranga pel mig animant la desfilada. Enguany sols estava la dels quintos animant els bous i el desfile. I la musica no arriba a tots.

Estic d’acord amb el comentari de llevar alguns dies de bous pel matí. No va quasi ningú. Es poden fer més dies de cervessa a gogó que arrastra a més gent.

Moltíssima enhorabona, ara si, per les festes, tots els dies hi havien coses diferents. I el correfoc molt guai i el castell espectacular.

Aquests comentaris es tindrien que fer arribar a la comissió d’enguany, per tal que ho tinguen en compte per seguir millorant.

Bé, m’afegisc a l’última proposta de "Una gatera" i encoratje a la pròxima comissió a llegir tots els comentaris, per a traure alguna cosa positiva d’ells.

Seguiu participant. Gràcies.

A la imatge, l’entrada de la murta pel carrer Lepanto.

10/08/2014 11:31 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

TANCANT EL TERCER DIA D'ENQUESTA: EL MILLOR I EL NO TAN MILLOR DE LES FESTES 2014

20140809203008-2014-07-27-01.39.11.jpg

Fins ara la gent està responent i molt. Podeu seguir així, de segur que la pròxima comissió, la 2015, podrà prendre nota del que heu trobat millor i del que heu trobat pitjor de les festes patronals 2014. Tots podeu opinar, l’enquesta acabarà el diumenge 31 d’agost. Gràcies.

Vos pose els dos enllaços als anteriors articles i les opinions de hui.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080901-mes-comentaris-de-l-enquesta-no-et-quedes-sense-participar.-festes-2014-el-millo.php.

Ungatermes diu: 

"Les festes com sempre han estat tot lo bé que ha pogut ser per part de la comissió, i a qui no li agrade que s’apunte i intente canviar-ho. Mes bé o més mal es suposa que han intentat fer-ho lo millor possible. Agradar a tots és impossible. Enhorabona a la comissió per l’esforç dedicat a les festes.

Coses que canviaria... el dia de les quintaes unificaria tots els bars i que feren una festa conjunta i així tots estarien al mateix lloc, i tampoc no fa falta posar música remember tots els anys (alces una pedra i apareix un nou "DJ" que posa música remember), també es poden fer orquestres o concerts de grups (alternativa al remember de turno) per atraure a més gent, no només als que van carregats de alcohol i drogues fins les celles.

Els bous tampoc m’agraden però pense que això no desapareixera mai... a la gent li agraden els bous, no se si és perque van a vore si agarra algú o es que les pipes estan més bones dalt del palco...

En fi.. l’any que ve mes.
Una altra cosa...
La reina major es podria fer per sorteig i no per "votació"... tot els anys es saben les 3 o 4 que opten a "la corona", de fet podriem dir ja més o menys la reina i dames dels anys següents...

I per cert, on està la igualtat de sexes? no es tria rei també?"

Anònim ens dius: "En primer lloc donar la enhorabona a la comissió, ja que fer unes festes a gust de tots és molt difícil, i agotador! Així que moltes felicitats!. El que en va agradar va ser que separaren la burrera dels Camions, amb la gent que anava a la cavalcada (tal vegada l’any que ve els prohibisquen...) 

El que no, l’inauguració del corro va estat desorganitzat i la gent anava perduda....
Per tot lo demés les festes han aprovat"

Pepe comenta:

"Jo li posaria un punt negatiu al retor... en primer lloc per el retràs en el començament de la missa de la baixada.. Ningu li havia dit on estaba Gata al convidat? Y un altre negatiu, per no haver deixat el balcó de la casa parroquial l’any passat per a fer el pregó, i estar revoltant les campanes 15 minuts per a que no començara el pregó, i enguany ni va revoltar quan entrava Sancristo..i el discurs del retor, segur que ningú senrecorda ni que va dir, un rollo que van tindre que aguantar si o si... perque Sancristo encara estava fora l’església.. no com l’any passat que el va entrar en un punt..... o siga que un punt negatiu...
El festival, massa rapit, pareixia una carrera contra rellotge i la inauguració del corro també prou mal organitzada... El resto de maravilla.. i enhorabona per la faena que fa la gent per a poder tindre les festes que tenim.... els comentaris dels pobles dels costats, es...... Açó és mes llarg que les festes de Gata... serà envetja?"

Un Anónimo fa un comentari no referit directament a les festes, si a la manera d’utilitzar el valencià per a contestar:

"Jo, si estiguera al cap de la regidoria de cultura, el primer que faria és organitzar cursos intensius de valencià per a la gent que escriu a les xarxes socials. Es depriment el poc respecte que li tenim a la nostra llengua."

Una anonima li contesta:

"Al depressiu: els cursets de valencià els fan a FPA (adults) i no depenen de cultura, depenen d’educació. Ara tens raó, la gent que s’apunte i millore que fan ganes de plorar."

Seguiu comentant, gràcies.

A la imatge, el moment de posar-li la corona a la reina.


09/08/2014 20:25 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

RECORDANT...EL CAMPIONAT DE TRUC DE FESTES

20140809130333-truc.jpg

No podem oblidar que a més de bous, balls i festivals, hi havia a festes alguns altres punts d’atenció, com el campionat de truc que es va desenvolupar en varies etapes i dies, al carrer Sant Antoni, als voltants de la tasca de Ca Tere. Al final, van guanyar Anto i Ana. Els semifinalistes van ser José Miguel Caselles i Jorge Signes. Les guanyadores van tindre que superar sis eliminatories.

FONT: Foto JM Caselles.

09/08/2014 13:03 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MÉS COMENTARIS DE L'ENQUESTA: No et quedes sense participar. FESTES 2014, el millor i el no tan millor...

20140809124634-dscf0983.jpg

Tercer dia de l’enquesta i vaig omplint els articles. 

Ja ahir, a última hora, vos posava alguns comentaris dels usuaris. Per a que els recordeu tots ací està l’enllaç: 

http://cronistadegata.blogia.com/2014/080803-segon-dia-d-enquesta-com-s-han-viscut-les-festes-patronals-2014-.php.

Ara continue amb els últims comentaris d’anit:

Mamen contesta: "A Bernat: al ball de la plaça el premi va ser individual a malefica, que per cert era una quinta, i el de grup als barquets de la carabassa que també tenien faena i eren més originals que el drac, que també es mereixia un premi. Segur que com a carrossa hauria desbancat als rocieros".
Un altre comentarista anònim deia:
"Jo llevaria el bou de les 12. I no faria tots els dies bou i ball. Es podria fer un dia de cada...Enguany han portat orquestres molt xules en la plaça pero a hora de bou la gent desapareix...
El dia del rock: ball, rock i bou?? Esteu locos?? A Gata no hi ha tanta gent com per fer 3 coses a la una!! I menos al dia abans de quintaes que la gent es reserva per a quintaes...
Estic d’acord en que el bou es podria fer al camp de futbol vell... I que a les carroses no es tire aigua o lo que siga... I les paelles, s’ha de fer algo per què enguany lo que es gent sopant poca.. I lo que enguany ha sigut un fracàs total la inaguració del corro!!..
I el festival si es entre semana no passa ress!! Quan yo vaig ser festera va ser dimecres.. Que la gent de Gata va a tots els llocs pero la gent de fora a Gata poc.. Les festes son per a la gent de Gata, mireu per nosaltres i no per al que tinga que vindre de fora.. Algo positiu; la puntualitat".
Seguiu col·laborant i participant. Al tardet publicaré més comentaris. GRÀCIES.
A la imatge, l’acolliment pirotècnic al Crist, el dia de la baixada. Seguisc posant fotografies curioses.
09/08/2014 12:45 cronistadegata #. FESTES Hay 9 comentarios.

SEGON DIA D’ENQUESTA: COM S’HAN VISCUT LES FESTES PATRONALS 2014?

20140808201927-dscf0975.jpg

Seguix opinant, tu també fas el blog

Al final del meu treball al blog, del segon dia de l’enquesta, vos pose tots els comentaris recollits, que ja en són alguns i que això va animant-se:

Ja vos havia posat el comentari de Natalia Gata: 

"Per a mi, el millor l’espectacle de pirates del dia del xiquet (li donaría un 9). El pijor els camions de les carroses vesant liquids no identificats. La puntualitat ha sigut un punt molt fort d’aquesta comisión".

Ara seguixen opinant els gaters:

María Eugenia diu: "Les festes molt bé en general, sobre tot en el ball a la plaça per posar cada nit una temàtica, però pense que tindríem que acurtar-les i concentrar els actes, a vore qui és el valent".

Un anònim comenta: "Llevar els bous de matí. Traslladar-los a l’antic camp de futbol. L’elecció de la reina a sort, com la quintà menuda. Fora els bous embolats, no al maltracte animal. L’orquestra de l’ultim dia, a les paelles. Dia de les paelles, taulers i cadires posats per la comissió".

Un altre anònim s’expresa així: "Positiu: La Plaça Nova animada totes les nits com feia anys que no ho estava. El castell molt bonico. Negatiu: Masa dies, masa dies, masa dies. L’orquestra de la nit de carroses no era la adequada per eixe dia. Taules i cadires a carrec de la comissió la nit de paelles faria que mes gent anara, que la cosa va a menos".

Una autora anònima fa els següents comentaris: "El millor de les festes la puntualitat i lo ben estructurat que estava tot. 
El pitjor el rock, no cal gastar tants diners si no va ningu. Igual tot gent de Gata estaria be, si volen actuar...que a festes no tots voldran.
La meua nota per a festes un 9."

L’amiga Mamen diu: "L’orquestra de paelles era concert de música, molt bona pero no fa ballar. I també fan falta taules i cadires, en un euro per persona tot clar. El més guai les proves de quadrilles, la bruja i la presentació, que puntuals!"

Miguel Ángel Mulet ha dit: "El millor acte sense dubte la pujada del Crist".

MIGUEL ANGEL, que supose serà el mateix que dalt, acaba dient:

"Positiu: És difícil trobar-ne algun,però el més positiu per a mi es la pujada del Crist i mirant que era entre semana.
NEGATIU: Estic d’acord amb Natalia referent als camions, no es tendrien que deixar eixir, si no és en un altre comportament, resten colorit a les carrosses i poca participació de la gent de Gata a les carrosses. El bous de matí tendrien que estudiar un altre acte al puesto del bous ja que no hi ha gent i es fa una despesa innecesària. La mascletà del dia 6 d’agost poca potència, tindria que ser un poc millor.
Puntuació per a la comissió que ha treballat molt be un 9 felicitats.
Es dificil acertar-ho tot pera tots, i el que no estiga conforme que es pose ell al puesto dels demés."
Podeu seguir deixant les vostres reflexions sobre la festa passada, tant a la fulla del blog als comentaris, com al facebook. GRÀCIES.

A la imatge curiosa, la imatge del Crist dins la Plaça de l’església.

08/08/2014 20:18 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

SEGUIX L'ENQUESTA DE FESTES: els millors actes i els no tan millors

20140808103323-dscf0931.jpg

Seguix opinant, tu també fas el blog

Hui és el segon dia de l’enquesta. Vos recorde que estarà oberta fins diumenge 31 d’agost. Ja n’hi ha un comentari que vos pose ací mateix.

Natalia Gata comenta: 

"Per a mi, el millor l’espectacle de pirates del dia del xiquet (li donaría un 9). El pijor els camions de les carroses vesant liquids no identificats. La puntualitat ha sigut un punt molt fort d’aquesta comisión".

Podeu seguir deixant les vostres reflexions sobre la festa passada, tant a la fulla del blog als comentaris, com al facebook. GRÀCIES.

A la imatge curiosa de hui, el Crist a la baixada del 25 de juliol.

08/08/2014 10:32 cronistadegata #. FESTES Hay 8 comentarios.

ENQUESTA DE LES PASSADES FESTES PATRONALS 2014 (Blog: Cronista de Gata)

20140807220435-2014-07-25-21.21.48.jpg

L’enquesta estarà oberta del 7 al 31 d’agost

Les preguntes seran igual que l’any passat: què has trobat millor i que fa falta millorar

És un sondeig, que podeu ampliar i inclús afegir alguna que altra pregunta més amb la seua resposta. De hui dia 7, dia següent a la festa major, i fins diumenge 31 d’agost, podeu respondre per les dues vies ja conegudes: bé per la pàgina del blog (http://cronistadegata.blogia.com) o bé per la pàgina del facebook "Cronista de Gata". Espere que sigueu participatius i que superem l’enquesta de l’any passat.

Amb tot el respecte per als col·lectius organitzadors -sobre tot per a la Comissió de Festes 2014- i amb seny, idees constructives i participative, podeu anar ja donant resposta:

1.- Quin ha estat el millor acte o els millors actes per a vosaltres/vostes de les passades festes patronals, que s’han fet a Gata del 25 de juliol al 6 d’agost.

2.- Quin o quins no ha estat tan bé com voldrieu, per a millorar-se l’any que ve, si la pròxima comissió 2015 té a bé millorar-ho.

Podeu respondre i fer el comentari baix d’aquesta entrada o baix d’alguna entrada o al facebook, sempre posant el millor i el no tan millor de les festes. Inclús podeu donar puntuació, de l’1 al 10. GRÀCIES ANTICIPADES A TOTS.

Cada dia aniré donant compte de les respostes i espere, com he dit abans, el màxim respete. Les respostes les podreu veure anar en augment i les publicaré al principi i al final de cada dia.

La fotografia identificativa de cada entrada per a la resposta, serà d’allò més curiosa. Seran les imatges més curioses fetes pel que vos escriu al llarg de les festes patronals.

07/08/2014 22:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RECORDANT...EL FINAL FESTER: LA FESTA MAJOR DE GATA, EL DIA DEL CRIST

20140807191239-dscf2883.jpg

(ÀLBUM DE FOTOGRAFIES DEL DIA DEL SANTÍSSIM CRIST)

Passacarrers, missa solemne, mascletà, vi d’honor, processó, castell, dia gran

Ahir, dia 6 d’agost de 2014, el poble de Gata va dir adéu a tretze dies de festes i ho va fer, com mana la tradició, amb el dia de la festa major, dedicat al Santíssim crist del Calvari. Des de primeres hores del dia es sentien els trons de la despertà de la Comissió 2014 i els sons del passacarrer de la banda Unió Musical. Després, missa solemne concelebrada per distints rectors: fills de Gata, entre els que es trobava Juan Pons, que presidia l’Eucaristia, rectors que han estat a la parròquia, el rector actual, l’arxiprest, rectors dels pobles veïns. A la missa hi van assistir, festerets, festers i autoritats.

Acabada la missa, els festers i autoritats i tot el poble, en general, es va desplatzar a l’antic camp de futbol de Les Sorts, per a seguir de prop la mascletà. Després, al Pavelló poliesportiu cobert, va tindre lloc el vi d’honor i lliurament de premis a concursos i competicions de festes.

Per la vesprada, des de les 20,40 a les 22,10 va tindre lloc la processó-romeria, des de l’església a l’ermita, acompanyant els gaters i forasters al Santíssim Crist del Calvari. Els quintos de fa 30 anys L’Atropell i els de fa dos anys, van pujar al Crist i ho van fer molt bé, posant tot l’empeny en què lluïra la seua tasca de portadors.

A la replaceta del Calvari es van cantar els goigs, els portadors li van pegar distintes voltes abans d’entrar cap a dins, i va retornar al seu lloc, al santuari del Tossalet, des d’on havia eixit el passat 25 de juliol, per a visitar -com deia ben acunyat la penya "L’Aspardenya" a l’esglèsia, al seu Palau d’Estiu.

Per a finalitzar les festes 2014, un fabulós i novedós castell de focs artificials, disparat des de l’antic camp de futbol "Les Sorts" va posar el punt i final a les festes.

Ara, des de ja, la comissió de festes 2015, que s’està formant, prepara les de l’any que ve sense pausa.

Aprofite per agrair a la Comissió de festes 2014 i a José Luis Fornés, que hagen pujat al facebook les fotos de les festeres a l’altar (Comissió) i l’última fotografia (JL Fornés), el remat de la festa.

FOTOS: Cronista de Gata / Comissió de festes 2014 / José Luis Fornés.

07/08/2014 18:55 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RECORDANT...EL CONCERT DE REVETLA DE LA BANDA UNIÓ MUSICAL

20140807113452-compoconcert.jpg

(ÀLBUM DEL CONCERT DE LA REVETLA, 5-8-2014)

La imatge del Santíssim Crist del Calvari va presidir, entre els músics, el concert

La reina major, Elena Pons Salvador, música, va pujar a l’escenari a tocar

Mari Pas Signes rep una placa pels 25 anys de tocar a la banda

L’obra "La Mosca" i "Orient Express", les més acceptades pel públic

Cal Tramusser torna a ser el referent d’anar a refrescar al descans del concert

Després de l’ofrena de flors i aliments al Crist, la nit de la vespra i ja a les dues primeres hores del dia de la festa major, els gaters van poder gaudir d’un excel·lent concert, que va preparar la banda Unió Musical. La novetat de la revetla va ser que la imatge del Santíssim Crist va presidir el concert. El senyor rector Francisco M. Murillo va portar la imatge des del seu trono processonal fins la columna col·locada entre els músics i el va deixar per a que ostentara la presidència.

En quan a les peces interpretades per la banda, les obres "La Mosca" i "Orient Express" van donar molt de joc i van agradar al públic assistent, mentre que les complicades de tocar i escoltar, les obres sobre Jericó i l’Arca de Noé, així com un passacarrer, van completar el concert. Una vegada més, la nostra banda va ser molt aplaudida.

Cal ressenyar que, com ja ocorreguera l’any passat, aquest any la reina major ha tornat a ser una música de la banda. Elena Pons Salvador, arribat el moment va pujar a l’escenari a tocar amb els seus companys, amb la corona inclosa.

També, cal destacar la placa rebuda de mans del president de la banda, Vicent Signes Signes, per Mari Pas Signes, per deixar la banda als 25 anys de tocar en ella.

Com és tradicional i típic per molt anys, els assistents a l’acte es van acostar a Ca la Tramussera per a refrescar amb aiguallimó, el típic líquid estrel de la casa, sobre tot al descans.

FONT: Fotos del concert: Rosario González, Joanvi Vallés, JM Vives i Cronista de Gata.

07/08/2014 11:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL DIA DESPRÉS...DE TRETZE JORNADES DE FESTES: hui, 7 d'agost

20140807104751-dscf2913.jpg

Si vos parle de la "processó de les màrfegues" o "la festa dels fadrins" i "la festa dels casats" a molts joves vos estranyaran eixos noms. Però, cal esbrinar un poc aquestes denominacions. Hui, 7 d’agost de 2014 és el dia després...després de tretze jornades festives dedicades al patró, el Santíssim Crist del Calvari. L’última carcasa del bonic castell oferit ahir després de la processó de la pujada a l’ermita va acabar amb la il·lusió de molts, la cansera d’altres, la tranquil·litat per als que més...i hui és el dia de "la resaca festera".

Però tornant als noms aquells del principi. Sabeu que al llarg de molts anys, i des dels anys 50 del segle XX, el set d’agost era la Festa dels fadrins, organitza pels quintos de l’any, i que durant alguns anys al dia següent, 8 d’agost, es va fer la Festa dels casats, però...ara en tretze dies ja en tenim massa i ni pensem amb això...quin quinto estarà ara despert o treballant?, m’aventure a dir que cap. I per què allò de la "processó de les màrfegues"? perquè arribat el set d’agost i acabades les festes, al camp, esperava la verema i calia portar màrfegues i altres menesters cap a la caseta per anar a replegar la renda: ametles, raïm i escaldar.

Dit tot això, tinc que dir-vos que al llarg del que resta de setmana, de hui dijous fins diumenge, recordarem encara imatges de festa. Ens resta parlar del concert de revetla, del dia gran d’ahir, del truc, del resum bouer, de moltes coses més...i està ja pròxim un event del blog, que potser s’esdevinga hui mateix o demà. Ja sabreu!!.

A la foto, una de les últimes imatges del dia d’ahir, el Crist a la placeta a punt d’entrar a la seua ermita fins el juliol que ve.

07/08/2014 10:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR VESPRADA, OFRENA AL SANTÍSSIM CRIST: famílies, penyes, quadrilles, quintades, festers,...( I )

20140806181035-compoofrena1.jpg

Primera composició de l'ofrena

Ahir per la vesprada, vaig tindre la satisfacció, un any més, de presentar junt amb Sefa Costa Monfort, l’ofrena al Santíssim Crist del Calvari, que com ja és tradicional es fa davant l’església el dia de la vespra, una vegada apareix la imatge processonal per la porta. Junt a les autoritats locals i els rectors assistents va estar present a l’acte el Secretari Autonòmic de Turisme i Comerç, Daniel Marco Blanes. A l’hora de l’ofrena que tancava la comitiva, va acompanyar a l’alcadessa Maite Signes Caselles i al regidor de Festes, Juan Pedrós Taléns.

Per l’ofrena van passar famílies, quadrilles de menuts i grans, grups històrics, els quintos que fa 30 anys ho van ser, els que fa 20 anys que van fer la festa i els que fa 10. També els que feien 65 anys (Quintà El Cohet). A més d’aquests grups, les Mestresses de Casa, l’Associació Bouera de Gata -que van voler així donar-li gràcies al patró per tindre ja bé a Vicent Gavilá-, Protecció Civil que complix deu anys, la Colla "El Montgó", el Grup de Danses "La Llata", la Junta del Santíssim Crist i la Comissió de festes 2014. Finalment, també van fer ofrena, portant una canasta d’aliments oferits per l’ajuntament, els dos policies locals condecorats fa une setmanes amb la medalla dels 25 anys de servici, l’oficial Manuel López Fernández i l’agent Francisco Boronat Carrera.

Cal ressenyar també que van passar tots els festerets de la quintà infantil 2014, tancant el grup la reina Minerva Cuenca Coloma. El mateix dels grans, la quintà major va anar passant amb la seua vestimenta oficial i de gala. Tancava aquesta comitiva la regina major Elena Pons Salvador.

L’ofrena va resultar fluïda, no es va fer pessada, malgrat hi haure molts festerets i va transcorre molt bé.

A la primera composició, alguns grups i moments de l’ofrena. Fotos: Vero Vives.

06/08/2014 17:41 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, 6 D'AGOST 2014: FESTA MAJOR DE GATA: dia solemne oficial i últim dia de programa fester

20140806093315-dscf2638.jpg

Els gaters festejen al Santíssim Crist del Calvari

La mascletà es trasllada a l’antic camp de futbol i el vi d’honor al pavelló poliesportiu

Despertà, passacarrers, missa solemne, mascletà, vi d’honor, processó i castell de focs artificials. Un dia oficial per a celebrar la Festa Major de Gata.

Hi ha una novetat i canvi al programa, respecte al programa inicial. Degut a que persistix l’alerta màxima de risc d’incendis, l’Ajuntament es veu obligat a traslladar la mascletà a l’antic camp de futbol de "Les Sorts" i el vi d’honor es farà al costat, al pavelló poliesportiu cobert.

Ací teniu el programa oficial de l’últim dia de les festes patronals 2014.

DIMARTS 6 D’AGOST - DIA DEL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI

08’00 h. Despertà  a càrrec de la Comissió 2014.

10’30 h. Cercavila per la localitat a càrrec de la Banda Unió Musical de Gata.

11’00 h. Recollida de quintos infantils i majors 2014 i autoritats per la Banda de Música.

12’00 h. Solemne Missa Major en honor al SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI amb la participació del COR SERRILLÀS de Gata.

13’30 h. Mascletà disparada a l’antic camp de futbol de Les Sorts per la PIROTÈCNIA AITANA.

En finalitzar anirem al Pavelló Poliesportiu municipal per gaudir d’un vi d’honor on es farà el lliurament dels diferents trofeus (carrosses, jocs populars, barraques, disfresses, carrers, truc....).

20’00 h. Solemne processó per acompanyar al Santíssim Crist des de l’església fins a l’ermita del Calvari acompanyats per la colla de dolçaina i tabalet el Montgó i per la Banda Unió Musical de Gata.

En acabar, la PIROTÈCNIA  AITANA dispararà un fabulós i espectacular Castell de focs artificials per a posar fi a les festes de Gata 2014.

A la imatge, la foto de la reina de festes 2014, Elena Pons Salvador, i el seu cosí germà acompanyant José Álvarez Salvador, ahir per la vesprada a l’ofrena al patró. Foto: Vero Vives.

06/08/2014 09:31 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

BON DIA DEL SANT CRIST DEL CALVARI, PATRÓ DE GATA

20140806090109-peru2.jpg

Des del Perú: Vicent, Juanjo i Toni

Dia 6 d’agost de 2014, dimecres. FESTA MAJOR a Gata. Commemorem el dia del sant Crist del Calvari, patró de la població des de fa 252 anys. He volgut posar-vos la foto que m’envien des del Perú els dos rectors fills del poble VICENT FONT PEDRO i JUAN JOSÉ MONFORT VALLÉS junt amb el voluntari gater TONI PEDRO SIGNES, els tres gaters que estan ara a aquella terra necessitada d’ajuda. Ells es van fer la fotografia baix del quadre del SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI. Des d’allà ens desitgen BON DIA del dia gran de Gata.

(Si altres gaters que estan per totarreu del món i recorden que hui és la festa major del seu poble, volen compartir aquesta finestreta amb els seus paisans, sols tenen que enviar-me la foto -l’adreça està a la columna de la dreta del blog o pel facebook en un missatge- i aniré posant-les. Hui és un dia gran)

FOTO: La Mirada del Perú.

06/08/2014 08:59 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

S'HAN ACABAT ELS BOUS DE GATA 2014, l'any que ve més

20140805115333-dscf2461.jpg

Ahir vesprada i aquesta matinada, vaca i bou embolats

L’encesa de les boles la va fer la reina de festes, Elena Pons Salvador

Al tardet, vaca embolada, i a la nit o primeres hores de hui, al voltant de les 2,30 hores, bou embolat. Cal ressenyar que l’última, ja que el bou el patrocinava la quintà 2014, i com mana la tradició l’embolà la reina major Elena Pons Salvador. Més que embolar -que seria tot el procés- li encengué les boles ja lligat al piló. Amb les vaquetes posteriors van acabar fins l’any que ve les actuacions taurines 2014.

Hi ha molts vídeos per la xarxa, pel facebook, tots són bons. Vos adjunte, com a mostra, l’enllaç al vídeo captat per Silvana Cortez, que va pujar al facebook, i que resumix molt bé l’embolà de l’últim bou de les festes 2014. El vídeo dura 2,07 minuts:

 https://www.facebook.com/photo.php?v=923420831006144&fref=nf.

Moltes anècdotes, bous i vaques bones, concurs de ramaderies, treball esforçat de l’Associació bouera de Gata, i el més important, al meu entendre, cap d’enganxada ni de banya de bou ni a conseqüència d’ell. Unes actuacions netes, que mereixen el reconeiment i aplaudiment per als organitzadors.

A la imatge de portada de l’article, un moment del procés de l’embolada de la vaca d'ahir vesprada, quan arribava el camió dins del corro. Foto: Vero Vives.


05/08/2014 11:47 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

BARRAL, PRIMER PREMI DE LES BARRAQUES DE FESTES A GATA

20140805113548-barralbarraca.jpg

Ací teniu la imatge que puja al facebook Anto Font, de la barraca guanyadora enguany, es diu BARRAL, i està ubicada prop de l'eixida de la plaça pel carrer Signes. Enhorabona i endavant.

05/08/2014 11:35 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

L'ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA ATORGA ELS PREMIS DEL II CONCURS DE RAMADERIES

20140805111949-boueros.jpg
L'Associació Cultura Bouera de Gata va atorgar al corro dels bous, els premis del II Concurs de Ramaderies del poble de Gata.
El premi a la millor vesprada va recaure en la ramaderia de Vicent Benavent.
El premi a la millor vaca va ser per a "Española" de la Ganadería de Crespo.
Finalment, el premi al millor bou va ser per a "Demonio" de la Ramaderia "Ifach".
També se'ls va atorgar a alguns membres de l'associació una placa commemorativa per la seua tasca al llarg de l'any i a les festes.

A la imatge, els guanyadors del concurs i membres de l'associació (Foto: Associació Cultural Bouera de Gata, facebook).
05/08/2014 11:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, A LES 18,30, AL TRINQUET DE GATA: interessant partida de raspall

20140805105226-trinquetdia5.jpg

Seguint els costums més antics i passant la partida del carrer la Bassa al trinquet, aquesta vesprada a les 18.30 hores tindrà lloc una interessant partida de pilota al raspall, en la qual hi haurà tres pelotaris gaters. L'event esportiu serà gratuït i organitzat per l'Ajuntament i la comissió de festes 2014. A la partida s'enfrontaran SARIERO i TOMÀS (els dos de Gata) contra FERRER (de Gata) i VILARE (de Genovés).

A la imatge, el cartell anunciador.

05/08/2014 10:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DOTZÉ DIA FESTER: la vespra, majors, pilota, ofrena, revetla, cordà

20140805104636-musicsbandavs.jpg

Recta final de les festes 2014. Dotzé dia d'actes que acaben demà. Hui, dimarts 5 d'agost, és el dia de la vespra, i com diu el refranyer: "Qui no fa la vespra, no fa la festa". Molt d'acte hui, algun d'ells protocolari i tradicional. Cal destacar que és el dia del major, la partida de pilota al trinquet, l'ofrena de flors al patró per la vesprada, el concert de revetla i la cordà per la nit.

Vos pose la programació de hui:

DIMARTS 5 D’AGOST - DIA DEL MAJOR I DE L’OFRENA

08’00 h. Despertà a càrrec del quintos 2014.

12’30 h. Solemne Missa en acció de gràcies per als majors del nostre poble.

13’30 h. La Comissió oferirà un vi d’honor per als majors del poble al Centre Social. Hi haurà ball amb el DUO LA BRUJA.

17’30 h. Gran partida de pilota al trinquet “Xiquet de Gata”.

20’00 h. Concentració a la Plaça Nova de quintos majors i infantils, penyes, associacions i tots aquells que desitgen participar en l’OFRENA AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters EL MONTGÓ.

00’00 h. Concert de la REVETLA. La nostra Banda UNIÓ MUSICAL DE GATA ens oferirà un any més un espectacular concert a la Plaça de l’Església.

En finalitzar es dispararà la CORDÀ en l’antic camp de futbol. AL RECINTE SOLS TINDRAN ACCÉS TOTES AQUELLES PERSONES QUE TINGUEN EL CARNET (CRE),  disparada per la PIROTÈCNIA AITANA.

A la imatge, els músics de la banda assajant al Casal de la Música per al concert revetla d'aquesta nit (Foto: Vicent Signes).

05/08/2014 10:46 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MATINAL DE TRADICIONS I JOCS POPULARS A LES FESTES DE GATA

20140804180726-jocs.jpg

(ÀLBUM DE JOCS TRADICIONALS, EL DIA DE LES TRADICIONS, 4 d’agost de 2014)

Hui, dia 4 d’agost, ha sigut el Dia de les Tradicions. Els jocs populars d’abans han tornat a resorgir a la Plaça Nova aquest matí. El mocadoret, agafar una llima dins d’una safa, carreres de sacs i altres jocs, han fet gaudir a menuts i grans. * Ens comenta una usuària: "També el Grup de Danses La Llata" va ballar a la Plaça Nova", recollisc el seu apunt.

Són activitats esportives-culturals, lúdiques, que s’en ixen del programa tradicional de bous i ball. També s’ha fet una torrada de sardines i s’ha begut servessa a gogó i sardinada. Aquesta vesprada, encara s’ha jugat al bingo al Centre social.

Aquesta vesprada començarà la recta final de les actuacions taurines. Carretons, entrada de bous, actuacions de vaques i bou, vaca embolada, actuacions nocturnes de vaques i bou embolat, acabant tota la programació taurina preparada per l’Associació Cultural Bouera de Gata.

A l’àlbum i a la foto de portada teniu alguns moments dels jocs i la sardinada, amb fotos de Vero Vives.

04/08/2014 18:07 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

AHIR, VESPRADA DE CARROSSES A LES FESTES DE GATA (dos àlbums de fotos)

20140804132623-dscf2380.jpg

(ÀLBUM I DE LA DESFILADA DE GRUPS A PEU I CARROSSES: Premis, carrosses "oficials", comissió i banda)

(ÀLBUM II DE LA DESFILADA DE GRUPS A PEU I CARROSSES: resta de participants)

Dalt teniu els dos enllaços als àlbums de fotografies de la desfilada de grups a peu i carrosses. Si punxeu podeu fer un repàs per la desfilada d’ahir diumenge. La puntualitat i l’orde cal destacar-ho, exquisits. La qualitat dels grups, no, amb alguna que altra excepció, clar està. Cal reflexionar si la burrera que s’exhibeix en moltes quadrilles, quintaes i demés, no podria derivar en més espectacle, més diversió sense exageracions, i fer unes carrosses que envejaren als pobles veïns, que en aquest aspecte ens han passat davant.

A la desfilada hi havia molt de camió i carromato, que portava moltes quadrilles. Davant, la Colla de dolçainers i tabaleters "Montgó" de Gata. Al mig, la batucada i la xaranga "El bataclán" de Xaló, darrere i disfressats de pirates els músics de la banda Unió Musical de Gata.

Grups a tindre en compte, amb alguna crítica o recordatori. Als bous, als gelats,...Dos al·lusions al tren: una al limón express d’altre temps, i l’altra al pròxim centenari de la inauguració del tran Altea-Dénia (15-7-1915). Els grups a peu premiats eren molt colorits. El primer premi, eren mares i fills vestits del conte de "Campanilla", ens comenta Araceli: "Els xiquets i xiquetes eren fades, les mares eren arbres i els carros flors, el més menut el vam vestir de la flor de la camaroja (per això anava de blanc) d'on segons el compte naixen totes les fades". 

De les carrosses, el tercer premi per als quintos que complien 30 anys de festers. El segon premi, per als sevillans i el tercer premi per a "La Quadrilla".

Parem atenció un moment a aquesta "Quadrilla" que té eixe nom. Segon premi, l’any 2011; primer premi consequtiu de 2012 a 2014. Per què?. Quin serà el seu secret?. Està molt ben el·laborada la carrossa i tots els seus complements, s’ho treballen. Enguany de pavos reals, altres vestits d’època. No tindria que ser aquest també, un poc, el model a seguir?.

Seguint amb la desfilada, no deixem la part oficial. Els quintets i quintetes amb varies carrosses ja que en són molts, les festeres amb dues carrosses. Ahí lluïen els vestits, els festerets les seues indumentàries.

A la fotografia de portada de l’article, el primer premi de carrosses. La Quadrilla.

FONT: Fotos dels dos àlbums: JM i Vero Vives i meues.

04/08/2014 13:26 cronistadegata #. FESTES Hay 13 comentarios.

IMATGES DE FESTA: plasticitat i moviment, entrada de bous a Gata

20140804015846-depablo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I NO PERDRE'S DETALLS, PUNXANT ACÍ)

La fotografia de Pau Mulet Ivars és preciosa, capta l'instant precís i exacte per a mostrar un quadre de plasticitat i moviment impressionant. L'entrada de bous a les vesprades de les festes de Gata és el motiu. Vegeu com els joves alcen els braços per a reclamar l'atenció dels bous. Tots fan lloc al pas dels bous, tot bous.

FONT: Fotografia de Pau Mulet Ivars.

04/08/2014 01:58 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DILLUNS 4, ONZÉ DIA DE FESTES A GATA: Tradicions

20140804014417-ganaderiaifach.jpg

Comence a la matinada de dilluns, els articles del blog de la onzena jornada festera a Gata. És hui, dia 4 d'agost, el dia dedicat a les tradicions. El bou també té importancia, al ser l'últim dia. Una vaca embolada al final de la sessió de la vesprada i un bou embolat per la nit, són les estrelles taurines del dia.

DILLUNS 4 D’AGOST - DIA DE LES TRADICIONS

08’00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

11’30 h. Concentració a la Plaça Nova per a participar en el circuït de JOCS POPULARS que estarà amenitzat per dolçaina i tabalet. Recordeu que hi haurà premi per als millors.

13’00 h. Sardinada i cervesa a “go-gó” (fins fi d'existències) per a tot el poble a la mateixa Plaça Nova. Estarem acompanyats pel GRUP DE DANSES “LA LLATA”.

17’00 h. Vesprada de Bingo al Centro Social.

18’00 h. Carretons al corro dels bous per a que toregen els més menuts. Organitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

19’00 h. Última entrada de bous a càrrec de Ramaderia Fdo. Machancoses.

19’20 h. Solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Coves. També hi haurà actuació de vaca embolà patrocinada per la penya L’Espardenyà i altres.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. Ball a la Plaça Nova. Hui estarà amb nosaltres l’espectacular orquestra PELLIKANA.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la Ramaderia La Paloma.

La foto del corro i actuació d'un bou és de la ganaderia Ifach, per a l'Associació Bouera de Gata.

04/08/2014 01:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, A L'ORQUESTRA LA VIVA, dos germans gaters Vero i Álex

20140803091555-dscf2269.jpg

Moltes vegades, quan arriba a la Plaça Nova una orquestra, la gent diu: "D'on seran estos?" I l'atre diu: Seran de per ací?. Anit, aquestes preguntes estaven resoltes ja abans de començar. L'orquestra La Viva, que va animar molt la plaça, contava entre els seus components a dos germans o més bé germana i germà. La germana Verónica ja és veterana al grup, el germà Álex, més jove que ella, s'ha incorporat recentment a la guitarra. Els germans Costa Ginestar, fills d'Ismael i Imma, néts d'Asunción i Pepe, van actuar anit a la Plaça Nova. La familiaritat i conéixer a la gent fa molt, com deia el cantant que portava "la veu cantant", valga la redundància.

A la foto de Vero Vives, teniu als dos germans. Ella, Verónica, cantant i ell, a la guitarra. Al mig, el cantant.

03/08/2014 09:15 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIUMENGE, DESÉ DIA DE FESTES A GATA: Cavalcada de carrosses i grups a peu

20140803090821-dscf4428.jpg

S’esgoten els dies de festes, la gent comença a estar cansada, es veuen comentaris per les xarxes socials, es senten pel carrer. Esperem que això no perjudique els dies que vénen, que són més tranquils i protocolaris. Cal resistir una mica més. Arribem hui al desé dia, diumenge i, com sempre en els últims anys, el protagonisme l’adquirixen les carrosses. Aquesta vesprada és per a la cavalcada de grups a peu i carrosses. La gent trau tot el bon humor, il·lusió, fantasia i imaginació al carrer. Els bous són altres dels grans protagonistes i això que abans en diumenge procuraven no fer-ne, com canvien les coses!.

Vos deixe la programació de la jornada de hui, diumenge dia 3:

DIUMENGE 3 D’AGOST - DIA DE LES CARROSSES

08’00 h. Despertà a càrrec del quintos 2014.

12’00 h. Solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Ifach.

18’30 h. Concentració de Carrosses i grups a peu en l’explanada del Grup Escolar per a la desfilada que serà amenitzada per la colla de dolçaina i tabalet el MONTGÓ, la xaranga i Banda Unió Musical de GATA.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. Concerts a la Plaça Nova amb ARRAPA i BACK STORM.

01’30 h. Solta de Vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Crespo.

A la imatge, el tercer premi a peu de l'any passat 2013 a les carrosses.

03/08/2014 09:04 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

LES QUINTADES HAN OMPLIT EL POBLE. Festa, dinars, música, germanor, bon rotllo, emocions,...

20140802234023-portada.jpg

(ÀLBUM DEL DIA DE LES QUINTADES: Fotos Quintes/Vero Vives/Cronista de Gata)

Emotiva celebració a la quintà 75, amb Vicent Gavilà emocionat

Hui és el dia de les quintades. Ja ha passat la jornada que ha deixat grans records a totes les quintes. Han tornat a eixir les camisetes, els noms de les quintes, els logotips, s'han ajuntat per tots els bars i restaurants del poble. Han fet pinya, germanor i tots han fet bon rotllo. De ben segur que cada quintà ha contat les seues anècdotes, les seues vivències.

La jornada començava amb música, passacarrers i coets, la quintà 2014 i les que vulgueren. El corro als bous de migdia eren el lloc d'encontre de totes les quintades. Tots als seus bars encomanats i a menjar s'ha dit, a fer festa, alguns amb música inclosa. Després, han anat tots al Passeig d'Alacant, allí estava la discomòbil, dins del mateix corro.

Un any i un bon pastel

En totes les quintades, hui s'haurà recordat alguna cosa especial, però el que vos escriu ha pogut viure de primera mà un emocionant moment, quan al bar Corder s'han apagat els llums i s'ha obsequiat amb una veleta i un gran pastel a Vicent Gavilà, un regal i una sorpresa de la seua dona Antonia, que han compartit les quatres quintades que allí dins estavem. Algunes llàgrimes d'emoció han eixit a relluir. Cal recordar com estava passant-ho ell i els seus fa un any aquests dies per la greu agarrada del bou, perillant la seua vida. La veleta suportava un bon pastel, que tots han pres i s'ha cantat l'aniversari feliç, l'ocasió s'ho mereixia. Era una promesa...hui complida, de la qual ens alegrem també i compartim aquesta felicitat.

FONT: Fotos de l'àlbum: Quintes (facebook), Vero Vives, Cronista de Gata.

02/08/2014 23:40 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: EMBOLAR UN BOU, RITUAL QUE ATRAU A MOLTA GENT

20140802094403-eficienciabouembolat.jpg

(ACÍ TENIU L'ENLLAÇ A L'ÀLBUM DE L'EMBOLÀ D'ANIT. Fotos Vero Vives)

(ACÍ TENIU L'ENLLAÇ AL VÍDEO D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA)

Són nombroses les fotografies i vídeos que hi ha al voltant de cada embolà d'un bou a les nits de festes taurines dels dies grans de Gata. És un ritual embolar un bou, l'atracció més gran de totes les hores de vaques i bous. Els emboladors de Xàbia, els ganaders, l'Associació Bouera de Gata, dames, quintes, aficionats que encenen les boles, la preparació, tot un costum que es perd en el temps.

Al corro de Gata hi ha dos llocs on es posen les bigues. Van embolant-se alternativament a una i a ltra part del recinte i així es veu des de tots els palcos. Anit mateixa es va embolar l'últim. Les fotos de Vero Vives així ho demostren. Mireu l'atracció que fa. Són minuts, emoció, respecte, impressió...El vídeo de Eficiència Energètica també és d'ahir.

El programa de bous embolats continua aquesta nit, quan el dia de les quintades ja passe. L'últim dia hi haurà com a descatat que al final de la sessió de la vesprada s'embolarà una vaca. Són costums taurines.

A la fotografia de portada d'aquest article o entrada, una imatge especial i original que ens oferix al facebook Eficiència Energètica.

FONT: Fotos de l'àlbum Vero Vives. Vídeo i foto de la portada de l'entrada: Eficiència Energètica.

02/08/2014 09:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, 2 D'AGOST, NOVÉ DIA DE FESTES: Dia de les Quintades

20140802092828-mildiua.jpg

Anem enfilant la recta final. Hui és el dia esperat per molts que no participen "tant" de la festa, hui van amb la seua quinta. És un costum arrelat. Anar de dinar amb la teua quintà i retrobar-se amb els teus quintos i les teues quintes. Al corro, no hi haurà bous per la vesprada, però si a migdia i a la nit.

Ací teniu tota la programació de hui dissabte, 2 d'agost:

DISSABTE 2 D’AGOST - DIA DE LES “QUINTAES”

08’00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014 i totes aquelles quintaes que vullguen sumar-se a la festa (recordem a tots que es necessari el carnet CRE).

12’00 h. Solta de vaques i bou a càrrec de la Ramaderia Els Coves.

13’00 h. Concentració de les quintaes al corro dels bous..

18’30 h. Festa de l’aigua al C/ Sant Miquel patrocinada per el quinto Jorge Rodriguez Salvà.

En acabar tindrem una DISCOMÒBIL AMB ELS MILLORS DJs LOCALS (Dj Inma, Dj Ernesto, Dj Marcos, Dj Sereno013 i Dj Alberto i alguna sorpresa més) al corro dels bous.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. Ball a la Plaça Nova amb l’orquestra LA VIVA.

02’00 h. Solta de Vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Els Coves.

A la imatge, una quintà històrica "La Mildiuà" de 1982. La foto, extreta de la pàgina de la quintà del facebook, pertany al dia 3 d'agost de 2006, fa vuit anys.

02/08/2014 09:28 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

ELS XIQUETS S'HO VAN PASSAR D'ALLÒ MÉS BÉ: Teatre infantil itinerant i carrefocs

20140801121115-dscf1929.jpg

(ÀLBUM DE LES DOS ACTIVITATS: TEATRE INFANTIL ITINERANT I CARRETONS)

Dos actes més plens de colorit, imaginació i xicalla jove. Ahir per la vesprada, dia del xiquet, es va fer el teatre infantil itinerant pels principals carrers del centre del poble. De plaça a plaça, amb personatges gegants, amb animació al carrer. Els xiquets s'ho van passar d'allò més bé...i al corro, carretons. L'Associació Cultural Bouera de Gata es va lluir, va protagonitzar tota l'actuació i va fer a escala el que fan els grans, per als menuts: els carretons de bous, amb banyes de bous, amb rodes, tot un espectacle de color i calor.

FONT: Fotos de l'àlbum Vero Vives.

01/08/2014 12:11 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, DIJOUS 31, BALL DE DISFRESSES A LA PLAÇA NOVA

20140801112604-compodisfresses.jpg

(ÀLBUM DEL BALL DE DISFRESSES, PLAÇA NOVA, NIT DEL 31-7)

Sempre està dins del programa. Una nit de ball dedicada a les disfresses, algunes d'elles espectaculars, impressionants, curioses i cridaneres. Totes mereixien el premi, però sols un de manera individual i altre de forma conjunta (els barquets), es van endur els premis. Hi havia colorit, marxa, i l'orquestra La Bruja va donar molt de joc a la Plaça Nova, la qual cosa és un bon punt. La gent estava participativa i es va omplir el recinte.

FONT: Fotos de l'àlbum: Vero Vives i meues. Dalt, la composició que apareix al facebook.

01/08/2014 11:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT ES VA FER LA 38ena MARXA NOCTURNA DEL G.E.G.

20140801110624-compomarxa.jpg

Ací teniu dos exemples de la participació ahir a la 38ena edició de la MARXA NOCTURNA de les festes patronals, organitzada pel Grup Espeleològic Gata (G.E.G.). Aquest és l'únic acte esportiu de la programació festera, per tant és un cas rar dins de tot el comboi de bous, balls i festivals.

La composició també és especial, més bé una imatge curiosa. Dalt teniu a dos participants de la marxa que tots conegueu. A l'esquerra -mirant la foto- el rector de la nostra parròquia, Francisco M. Murillo Roldán; a la dreta, el també rector fill del poble, Juan Pons Salvador. Dos joves rectors que practiquen l'esport i estan en forma. El clero també va participar a la marxa, com vegeu.

Baix teniu l'exemple d'un diploma commemoratiu de la participació. En aquest cas, el del jove David Torres. Com vegeu, el GEG va fer un disseny cridaner i curiós.

Alabem l'organització, són ja 38 anys recorrents els paratges i indrets muntanyencs del poble, per la nit i en festes. Aquest any es pujava, fins i tot, al Serrillàs, la nostra muntanya del terme. Que seguixca aixina...

FONT: Fotos de la composició, Parròquia i Bernat Torres.

01/08/2014 11:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIVENDRES VUITÉ DIA DE FESTES A GATA: Nit del Rock

20140801104321-2014-08-01-01.04.57.jpg

Traspassat ja l'equador de les festes, encarem la recta final amb els sis dies primers d'agost. Com cada dia, vos pose la programació que s'ha preparat hui divendres, 1 d'agost, a les festes patronals de Gata. Hui és el Dia del Rock.

DIVENDRES 1 D’AGOST - NIT DEL ROCK

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Crespo.

17’00 h. Final del campionat  de TRUC a la TASCA DE TERE.

19’00 h. Setena entrada de bous a càrrec de la ramaderia La Paloma.

19’20 h. Concurs de vaques i bou a càrrec de la Ramaderia Benavent.

22’00 h. Sopar a les barraques.

23’00 h. A la Plaça Nova ball amenitzat per l’orquestra IBIZA.

00’00 h. Nit de Rock al pati de les escoles. Amb GATACÀ, ESCAC AL REI I HABEAS CORPUS.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la Ramaderia Fdo. Machancoses.

A la imatge, un moment del ball a la plaça, anit dijous, dia de disfresses.

01/08/2014 10:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MATINAL DE DIVERSIÓ I AIGUA, PER ALS XIQUETS DE GATA

20140731174730-compoxiquet.jpg

Hui és el dia del xiquet a les festes de Gata. Per això, aquest matí, a l’esplanada del Grup Escolar els xiquets i xiquetes han pogut gaudir de tota classe de jocs aquàtics, de jocs divertits. Tobogans, lloc de espuma, i altres entreteniments.

Les activitats per als xiquets continuen aquesta vesprada, amb teatre infantil itinerant, berenada i altres actes per als més menuts. Al corro es faran els divertits carretons de bous, que organitza i fa l’Associació Cultural Bouera de Gata, exclusivament per als xiquets.

FONT: Fotos de la composició, Vero Vives.

31/07/2014 17:46 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA PREMSA PARLA DE...la baralla de la nit de dimarts a les festes de Gata

La premsa es fa hui ressó del succés que va tindre lloc a la matinada de dimarts a dimecres, seguint el que la Policia Local va posar al facebook, que ahir ho publicava jo també al blog. La baralla entre joves i l’enfrontament amb la policia és causa de la publicació. El diari Información d’Alacant titula: "Cinco heridos tras una pelea en las fiestas de Gata de Gorgos". Al subtítol: "La Policía Local fue recibida a pedrazos* y uno de los visitantes intentó quitarle el arma a un agente". *es de suposar que vol dir "pedradas". Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2014/07/30/pelea-jovenes-fiestas-gata-gorgos/1530559.html.

Encara més exagerat, sobre el mateix tema, el titular el posa La Marina Plaza: "Una pelea multitudinaria en un casal acaba con cinco heridos y lanzamientos de piedras y vasos a los policias". Al subtítol: "Cuatro jóvenes fueron atendidos en el Centro de Salud y un quinto tuvo que ser trasladado al hospital de Dénia" i "Otra de las personas involucradas en el altercado intentó quitarle el arma a un agente de la Policía Local".

En este punt reflexione en veu alta i no és la primera vegada que ho faig sobre aquestes qüestions. Està bé que aquestes notícies perjudicials per al poble es coneguen també, però...i les altres. Fins ara, la informació remesa per premsa de l’Ajuntament de Gata sobre l’elecció de les regines, sobre les festes patronals als diaris, no han sigut objecte de publicació o sols en poques publicacions ha tingut la publicació que tocaria, està clar que aquesta de hui potser tinga més ganxo. Així va el món.

FONTS: Información i La Marina Plaza.

31/07/2014 10:59 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT DIMECRES 30: Xarangata i correfoc (nou itinerari)

20140731104429-xarangatacorrefoc.jpg

(ÀLBUM DE L’ACTUACIÓ DE XARANGATA I DE L’ESPECTACLE DEL CORREFOC AL NOU LLOC)

Abans d’enllestir el dia de hui, cal recordar el més destacat d’ahir a les festes patronals de Gata, les quals estan ja a dos hores del seu equador. Ahir, a les actuacions taurines el "bou maleït", com dirien les dones majors, quasi es fa amb palcos, ferros i demés. Menys mal que no va passar res de tipus personal.

Per la nit, la xarangata forrmada per músics gaters de la banda XARANGATA actuà a la Plaça Nova. Després, tots a la nova ubicació, el nou itinerari del correfoc obligats per les circumstàncies d’alerta 3 màxima, de risc d’incendis a la muntanya d’Alcolaies. El nou lloc va fer que tots itineraren cap ací o cap allà, sense saber ben bé on posar-se, pels ponts, per les baranes, pels passeigs, pel corro. Finalment, espectacular castell per a rematar l’itinerari. És una nova experiència...ara deuen pensar en lña mascletà del dia de la festa major, on es farà?.

FONT: Fotos de l’àlbum VERO VIVES i meues.

31/07/2014 09:56 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI A GATA, SETÉ DIA DE FESTES PATRONALS (dia 31): DIA DEL XIQUET

Quan el rellotge toque les dotze campanades del migdia, estarem a la mitat de la festa. Després de passar l’equador queden encara sis dies i mig d’actes, sent els dos últims més de caràcter oficial, institucional i religiós.

Hui dijous és l’últim dia del mes de juliol. El seté dia de festes i està dedicat al xiquet. No faltaran les activitats taurines i ball a la plaça. Fora d’aquests actes clàssics festers, cal descatar, per una part, una nova edició de la Marxa Nocturna de Regularitat, que organitza el G.E.G. Per altra, les activitats preparades per Protecció Civil celebrant el seu X aniversari.

Ací teniu en detall la programació de hui:

DIJOUS 31 DE JULIOL - DIA DEL XIQUET

08’00 h. Despertà a càrrec del quintos 2014

10’00 h. Concentració dels quintos infantils a la Plaça Nova per començar la despertà virtual (recordeu dur els vostres utensilis per a fer soroll).

11’00 h. Meravellós i refrescant parc aquàtic al pati de les escoles, amb tobogans, pistes i diversió assegurada per als xiquets de qualsevol edat. Estaran vigilats per monitors.

Al mateix temps, a l’altra part del pati de l’escola anem a celebrar el X aniversari de Protecció Civil amb concentració de vehicles d’emergència, activitats i jocs per a tots.

14’00 h. Dinar al Centre Social per a la quintà 2014, festa fins les 12 i + patrocinat per la Comissió de Festes.

17’00 h. Concentració de menuts i grans a la Plaça de l’Esglèsia des d’on començarà l’actuació del TEATRE DE CARRER ITINERANT “AVENTURA PIRATA” a càrrec d’ESPECTACLES DAVID patrocinat per la Diputació d’Alacant.

Acte seguit berenar per als xiquets al C/ La Pau.  (patrocinat per más y más).

19’00 h. Carretons per al toreros més menuts de la casa. Al corro dels bous, organitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

19’30 h. Sexta entrada de Bous de la Ramaderia J. V. Machancoses.

19’45 h. Concurs de vaques i bou, hui amb la Ramaderia Crespo.

22’00 h. Marxa Nocturna de regularitat per parelles organitzada pel GRUP ESPEOLÒGIC GATA amb eixida des del seu club, C/ Penyó.

22’00 h. Sopar a les barraques. A continuació espectacular ball de disfresses a la Plaça Nova, amb cassalla “a gogó” patrocinada per BAR MARTÍ (fins acabar existències) i premi per a les millors disfresses. El ball estarà amenitzat per l’orquestra LA BRUJA.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la Ramaderia Benavent.

FONT: Programació, Comissió de festes 2014.

31/07/2014 09:13 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS SOCARRATS GUANYEN EL PRIMER CONCURS DE QUE QUADRILLA MÉS BONA

20140730204717-prova2.jpg

(ÀLBUM DEL PRIMER CONCURS "QUINA QUADRILLA MÉS BONA")

Proves, humor, aigua, tot un èxit al primer concurs de proves

La quadrilla "Els socarrats" s'han fet amb el premi del primer concurs de "Quina quadrilla més bona", estimat en cent euros, que s'ha celebrat als exteriors del pavelló poliesportiu cobert de Les Sorts. L'experiència ha valgut la pena, les quadrilles -un total de 27- han participat, s'han divertit i han gaudit d'allò més bé. La Comissió hi havia preparat proves molt originals i simpàtiques. La vesprada calorosa no ha estat impediment per a que passaren prova a prova i damunt es dutxaren al final. La dutxa gegant l'ha patrocinada Fernando Sendra.

I recordeu, aquesta vesprada bous i actuacions del concurs de ganaderies. A la nit, actua Xarangata a la Plaça Nova i després el correfoc a un lloc nou, obligats per la situació d'alerta d'incendis. Es farà, com ja he dit aquest matí, al corro dels bous i a l'antic camp de futbol.

FONT: Àlbum de fotos, Vero Vives.

30/07/2014 20:47 cronistadegata #. FESTES Hay 3 comentarios.

ANIT, MULTITUDINÀRIA CONCENTRACIÓ A LA NIT DE LES PAELLES

20140730103939-compopaelles.jpg

(ÀLBUM DE LA NIT DE LES PAELLES: quintos, pre-quintos, comissió, quadrilles, penyes, tots concentrats a l’esplanada del Grup Escolar)

Quintades, comissió, penyes, quadrilles, grups d’amics, tot era vàlid anit, on va predominar la germanor, el bon estar a la festa i la gran amistat de tots els gaters concentrats allà dalt, com diguem, a l’esplanada del Grup Escolar. I va ser la 22 edició de la NIT DE PAELLES, tot un èxit, un any més, des de que la penya La Xàbega ho fundara allà per l’any 1993, canviant el migdia per la nit.

Comdimentades en desenes de maneres i usos, tant dones com homes, van fer ús de la seua maestria i van eixir unes bones paelles. Com sempre els apuntats rebien productes del supermercat MasyMas, que patrocinava eixa part de la festa. La orquestra espectacular CRASH va amenitzar les últimes hores de la festa.

A l’àlbum que podeu vore, es veuen quadrilles històriques, grans i menuts, els quintos 2014, els que ara anomenen "pre-quintos", paraula importada d’altres pobles, no de Gata mateix. Podreu vore famílies, quadrilles d’amics. No estan tots, perquè es faria interminable, però estan representats uns quants.

30/07/2014 10:31 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIA 30, SISÉ DIA DE FESTES PATRONALS: bous, Xarangata i Correfoc canviat de lloc

20140730101902-assbouera2.jpg

El Correfoc serà al corro del Passeig d'Alacant i camp de futbol antic, també la discomóbil. El motiu, l'alt risc d'incendi

I Concurs de "Que quadrilla més bona"

Arribem hui al sisé dia de les festes patronals. Demà al migdia traspassarem l'equador de les mateixes. Cal ressenyar hui que actua XARANGATA, la xaranga formada per músics de la banda de la Unió Musical de Gata. També cal destacar el canvi del correfoc, del que ja vos informava ahir, degut a l'alerta extrema que vivim aquests dies i el perill que hi ha estar a menys de 500 metres d'una zona boscosa, com és la muntanya de les Alcolaes.

Per tant, el correfoc començarà al corro dels bous (Passeig d'Alacant) i acabarà a l'antic camp de futbol a Les Sorts. Allí també es farà la discomòbil. Ara es quan es fa necessari aquella frase que es posa en tota programació festera: "La Comissió es reserva el dret de canviar o anular qualsevol acte de la programació", malgrat a ser aquesta una força major i preventiva.

Vos pose la programació de hui, dimecres 30.

DIMECRES 30 DE JULIOL - DIA DEL CORREFOC

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Crespo

17'00 h. Concentració de quadrilles a l’antic camp de futbol. 1r Concurs “Que quadrilla més bona” (hi haurà premi). Al finalitzar dutxa gegant patrocinada per F. Sendra.

19'00 h. Quinta entrada de bous de la Ramaderia Hnos Benavent

19'20 h. Concurs de vaques i bou de la ramaderia Ifach.

22'00 h.Sopar a les barraques i casals.

23’00 h. A la plaça Nova ball amenitzat per XARANGATA.

01'00 h. Fabulós correfoc amb batukada a càrrec de LA COLLA DE DIMONIS MISLATA amb recorregut des del corro dels bous al Passeig d'Alacant fins el camp de futbol antic de Les Sorts on tindrà lloc l'espectacular final.

En acabar i al mateix recinte DISCOMÒBIL amb “2 HOUSE DISTORSION BOYZ”, on un renovat Pere Vicalet ens farà ballar de valent amb màquina de confeti, megatron i shows virtuals.

FONT: Foto de l'Associació Bouera de Gata.

30/07/2014 10:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ATENCIÓ: CANVI DE LLOC DEL CORREFOC DE DEMÀ DIA 30, per alerta màxima de risc d'incendis

20140729165731-dscf3970.jpg

Començarà dins del corro dels bous (Passeig d'Alacant) i a cabarà dins de l'antic camp de futbol
Atenció, atenció. La Comissió de Festes 2014 ha passat aquest comunicat, referent al canvi del Correfoc de demà dimecres 30 per la nit, que vos pose textualment:
CANVI DE LLOC DEL CORREFOC

En vista del Reglament de la Llei Forestal i del Decret existent, i vist que estos dies estem en alerta màxima per risc d'incendis la Comissió de Festes de 2014 es veu obligada a canviar l'itinerari del correfoc, ja que el lloc on anava a celebrar-se està a menys de 500 metres de la massa forestal.

Com que aquest any no ha plogut i està tot sec i, en previsió de possibles incendis el correfoc de la nit del 30 de juliol COMENÇARÀ DINS DEL CORRO DELS BOUS, AL PASSEIG D'ALACANT i acabarà amb un espectacle final dins de l'Antic Camp de Fútbol.

La discomòbil programada a continuació passarà també al recinte que la comissió té al Camp de Futbol.

Perdoneu les molèsties ocasionades. Comissió de Festes 2014.
A la imatge, un moment del correfoc de l'any passat.

29/07/2014 16:57 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

FEM UNA PARADA...I RECORDEM PERQUÈ FEM LES FESTES

20140729113938-2014-07-26-09.10.13.jpg

Bous, balls, nit de paelles, casals, despertades, coets, música, sopars, aigua-llimó...sí, tot això i més. Però ara fem una parada, un incís, i recordem perquè fem les festes, quin motiu ens mou als gaters. El SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, el patró de Gata, està allí dins, al seu "Palau d’estiu", com deien els xicots de la Penya L’Aspardenya. Tots els matins podem apropar-nos, fer-li una visiteta, dir-li com estan passant les festes, com ens divertim.

La seua estampa presidint l’altar en solitari, contrasta amb el rebombori dels carrers i places, que no estiga tant solitari allí dalt. No el deguem oblidar en els tretze dies de festes. No el deixem de costat, que el Crist no siga sols la baixada, l’ofrena, el concert i el dia de la festa major. Pensem tots que per això fem les festes...ho portem de llegat, de generació en generació, perquè un bon dia de 1762, fa ara 252, un frare gateret va tindre a bé portar-lo cap al seu poble i ací el tenim, i que no ens diguen per ahí "El Cristo encara es deu", ni el deguem, ni el paguem, perquè és NOSTRE, però això te un preu. RECORDAR-LO, ESTIMAR-LO i fer nostra, més que mai, la frase clàssica: ALS GATERS, EL CRIST QUE NO ENS EL TOQUEN".

29/07/2014 11:22 cronistadegata #. FESTES Hay 7 comentarios.

SEGUIM RECORDANT: Anit, quart dia fester: Mariachis i bou embolat

20140729110541-bouembolatdia28-1-11-.jpg

(ÀLBUM DE L’ACTUACIÓ DELS MARIACHIS (Plaça Nova, Gata) I BOU EMBOLAT (Corro Passeig d’Alacant, Gata)

Quin "agobio"!!, com diuen per ací. O "quina marorà!!". Amunt i avall, a la Plaça Nova i al corro, al corro i a la Plaça Nova, als casals...Anit, dos actes més dels programats per la Comissió de Festes 2014 i l’Associació Cultural Bouera de Gata. Vos pose l’àlbum de l’actuació dels Mariachis a la Plaça Nova amb l’ambient vivit anit, i el bou embolat...a metres de distància de la biga on el van embolar. Quin sospir!!. Quina faenata!!. Quin rictus de l’animal i el foc!!. Què por, xiques!!, parlaven pels palcos veïns...És com sempre, però sempre és espectacular.

Les fotos són de Vero Vives i meues.

29/07/2014 10:34 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

HUI, DIMARTS 29, CINQUÉ DIA DE FESTES: Nit de paelles

20140729102619-dscf4019.jpg

Com cada dia vos pose el programa d'actes de hui dimarts 29. És el cinqué dia de tretze. No patiu, encara no estem ni a la mitat. Cal destacar la Nit de les Paelles. Sabeu qui ho va "inventar" això. Abans es feien a migdia, amb un sol que torrava per baix dels eucaliptus aquells...Fins que arribà la Xabega com a Comissió de Festes i un bon dia de 1993 va convertir el migdia per la nit i va eixir...la Nit de les paelles. Que ho passe bé...bé no, beníssim!!

DIMARTS 29 DE JULIOL - NIT DE LES PAELLES

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014.

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Ifach.

17'00 h. Tercera i quarta eliminatòria de Truc (Tasca de Tere).

19'00 h. Quarta entrada de bous de la ramaderia Els Coves

19'20 h. Concurs de vaques i bou de la Ramaderia Fernando Machancoses.

22'00 h. NIT DE LES PAELLES a l'esplanada del Grup Escolar patrocinada per MAS I MAS i amenitzada amb l'espectacular ORQUESTRA CRASH.

A la imatge, el record de l'any passat aquesta mateixa nit. Bé, Era un dia més, el 30 de juliol.

29/07/2014 10:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

L'ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA ACLARIX ALGUNES QÜESTIONS AL RESPECTE DE LA SEUA TASCA ALS BOUS AL CARRER

20140728164424-associaciobouera.jpg

"Ho fem per gust i perquè volem i ens agrada el bou", diuen

"Els membres de l’associació no cobrem res per estar o fer la faena de l’associació"

"Nosaltres treballem per gust i sense cobrar, per al poble, festers i visitants. Hem sentit comentaris que no ens han agradat i volíem deixar clar aquestes qüestions."

L’associació emet un comunicat, per a deixar constància de varies qüestions

L’Associació Cultural Bouera de Gata em facilita el comunicat, que dirigueix a festers, veïns i poble en general, i que transcric fidelment:

Gata de Gorgos, 27 de juliol de 2014

COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA A FESTERS, VEÏNS I POBLE EN GENERAL

L’Associació bouera ha volgut fer aquest escrit per a deixar constància de vàries qüestions que els membres d’aquesta han sentit per ahí i volem aclarir-les.

Primer que tot, informar de que l’associació està registrada en el Registre d’Associacions de la Generalitat Valenciana, amb tots els papers en regla i amb el corresponent CIF d’associació, i com a tal, és una organització sense ànim de lucre, tal i com consta als estatuts de la mateixa. A demés, la finalitat de l’Associació (la Generalitat obliga a posar una finalitat i activitat concreta per a poder crear l’associació) és millorar i col·laborar amb els actes taurins del poble de Gata de Gorgos.

La responsabilitat que tenen els membres de l’associació és molt gran. Devem estar presents tots els dies, durant totes les actuacions taurines i estar pendents i supervisar de què es porte a terme tota la normativa de seguretat i que tot es desenvolupe amb tota normalitat. Aquesta tasca la realitzem per gust i per devoció al bou, perquè ens agraden els bous i volem transmetre la nostra passió a veïns i visitants durant les Festes, amb un programa d’actes taurins molt bo i al gust de quasi tots. Cal remarcar que els membres de l’associació NO COBREM RES per estar o fer la faena de l’associació. HO FEM PER GUST I PERQUÈ VOLEM I ENS AGRADA EL BOU. A demés, cada membre de l’associació paga una quota anual de la que es paga el famós dinar del dia del bou.

A continuació ens agradaria detallar algunes de les tasques que hem fet durant l’any (que valen diners i a les que dediquem molt de temps lliure NO REMUNERAT).

1. Per a què es puguen realitzar entrades de TOT BOUS, l’associació aporta una diferència de 300 € per entrada. A 7 entrades en totes les Festes, ix un total de 2.100 € que aporta l’associació per a que el poble de Gata puga gaudir d’entrades de bous.

2. La porta d’entrada al corro es nova, ha costat 1.600 € i l’hem pagada nosaltres, dedicant moltes vesprades a adequar-la, pintar-la i preparar-la per a poder tindre un corro més segur, ja que els darrers anys hi havia assoles unes barreres de fusta que no garantien la seguretat.

3. Per a que el poble i visitants puguen gaudir de bones vesprades de concurs de vaques i bous, l’associació paga a retalladors per a que els bous es puguen lluir i la gent puga presenciar un bon espectacle. Estos retalladors els hem pagat tot els anys des de que està l’associació i ens costen 800 € cada any.

4. Fer un concurs de vaques, bous i ramaderies durant totes les actuacions taurines també ens costa diners. Hi ha que repartir premis i aquests premis són de 1.000 € en metàl·lic: 500 € per a la millor vesprada, 250 € per al millor bou i 250 € per a la millor vaca. D’això també ens fem càrrec nosaltres.

5. Fem 2 actuacions de carretons per a tots els xiquets perquè volem, perquè pensem que els xiquets són el futur de la festa, també es mereixen gaudir del bou i ens agrada vore la cara d’il·lusió i felicitat que tenen quan veuen i ixen a "torjar el bou". Els carretons els hem fabricat nosaltres perquè si tingueren que llogar-los, valen 600 € cada actuació. A demés, enguany hem fet 4 parells de ferratges per a poder fer més bous embolats per els més menuts. El cost d’aquests ferratges han sigut de 120 € i apart, el cost de fabricació dels carretons a demés del temps invertit en ells.

6. Hem fet un cartell anunciant el concurs de ramaderies i sí, hem arreplegat publicitats dels comerços que han volgut col·laborar amb la festa voluntàriament, per a poder sofragar totes les despeses que estem detallant al llarg d’aquest escrit, al igual que la "Gran Cagada", la qual tots els beneficis han anat a sofragar totes les despeses descrites.

Fins ací, hem enumerat una xicoteta part de totes despeses que té l’associació i que es gasta en el poble i per al poble de Gata. Ens encantaria que la gent de Gata s’involucrara tant amb nosaltres com fan a altres pobles, com per exemple a Pedreguer, Orba, El Verger, Xàbia, Poble Nou de Benitatxell, etc...

Hem fet l’escrit per a mostrar i demostrar que nosaltres treballem per gust i sense cobrar, per al poble, festers i visitants. Hem sentit comentaris que no ens han agradat i volíem deixar clar aquestes qüestions.

Per últim, volem agrair a tots els comerciants, comerços, Comissions, M.I. Ajuntament i persones que han col·laborat i confiat en nosaltres i la nostra faena. De segur que enguany farem unes actuacions taurines a l’altura i al gust de tots, fent gaudir a grans i menuts quasi les 24 hores del dia durant 8 dies.

LA DIRECTIVA, ASSOCIACIÓ BOUERA DE GATA.

A la imatge, els membres de l’Associació Cultural Bouera de Gata.

28/07/2014 16:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT: festa eivissenca a la Plaça Nova i bou embolat al corro

20140728103929-festaeivissenca.jpg

- ÀLBUM FOTOGRÀFIC NIT TERCER DIA: festa eivissenca i bou embolat.

- VÍDEO: BOU EMBOLAT.

Ja dispose de l'àlbum fotogràfic dels dos actes més importants d'anit diumenge. Per una part, la festa eivissenca, amb "mojito" inclós que va organitzar la comissió per a la Plaça Nova, i que estigué amenitzada per l'orquestra Zeppelin. Per altra, el primer bou embolat dels nou dies d'actuacions taurines.

Agraïsc a Vero Vives que va fer les fotos i l'àlbum i a Pepa Martí Pedrós que va fer el vídeo del bou embolat davant del seu "palco".

FONT: Àlbum, Vero Vives. Vídeo, Pepa Martí.

28/07/2014 10:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DILLUNS 28, ÉS EL DIA DEDICAT AL BOU A LES FESTES DE GATA

20140728100505-dscf1243.jpg

Un dia complet d'actuacions taurines. Així ho marca el cartell fester de hui dilluns, 28 de juliol, de les festes de Gata en honor al Santíssim Crist del Calvari, que es perllongaran fins el 6 d'agost. És el quart dia de festes, de tretze per a consumir, per a esgotar. Seguix la gent passant-ho bé, amb les típiques molèsties, que caldria posar equilibri entre els molestadors i molestats. Els actes van passant i algun que altre embolic va eixint. És normal també, són moltes tecles a tocar.

Ací teniu la programació de hui:

DILLUNS 28 DE JULIOL - DIA DELS BOUS

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Els Coves.

19'00 h. Tercera entrada de bous a càrrec de la ramaderia Hnos Benavent.

19'20 h. Concurs de vaques i bou de la Ramaderia J.V. Machancoses.

22'00 h. Sopar a les barraques i ball a la Plaça Nova amb el grup Mariachis TAPATÍO. En honor a ells hi haurà “tequila a gogó” (fins acabar existències).

01'30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la ramaderia Ifach.

A la imatge, un moment de l'actuació de "bous" al corro del passeig d'Alacant, d'ahir primer dia.

28/07/2014 10:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

INAUGURACIÓ DEL CORRO 2014 GATA: Sanfermins i sevillanes.

20140727213608-dscf1274.jpg

(ÀLBUM DE LA INAUGURACIÓ DEL CORRO 2014)

De Pamplona i de Sevilla. Colorit a manta. Música de xarangues. Tot el Passeig d'Alacant s'ha vist poblat de centenars de joves i majors, de la comissió, de quintes i quintos, de penyes. Ha sigut aquesta vesprada de diumenge la inauguració del corro dels bous. Al llarg de nou dies hi haurà diverses actuacions i sis ganaderies.

27/07/2014 21:36 cronistadegata #. FESTES Hay 3 comentarios.

HUI, DIA 27, TERCER DIA DE FESTES DE GATA: Primera entrà clàssica...

20140727163321-dscf1219.jpg

(ÀLBUM DE L’ENTRADA DE BOUS MATINERA I ACTUACIÓ TAURINA, diumenge 27-7-2014)

Matinal bouera típica. La primera entrà de bous sempre és diumenge a les 8 del matí. A l’àlbum teniu algunes imatges de la mateixa i actuacions de vaquetes i un bou. Repassem el programa de hui, diumenge, tercer dia de festes:

DIUMENGE 27 DE JULIOL - DIA DE LES INAUGURACIONS

7’00 h. Primera “despertà” de festes a càrrec dels quintos 2014.

8’00 h. Primera entrada de bous de la Ramaderia La Paloma, acte seguit solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Els Coves.

En finalitzar les vaques hi haurà esmorzar popular al carrer Sant Miquel amb repartiment de coques i cervesa per a tots a càrrec de la Comissió de Festes 2014.

12’00 h. Solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Ifach.

18’00 h. Concentració al carrer La Pau per a participar en la inauguració del “corro”. Recordeu que s’ha de venir vestit per a l’ocasió.

18’30 h. Inauguració oficial del “corro” amb la participació de la quintà 2014 acompanyats per quintets infantils, comissió de festes i tots els veïns que estiguen dispostos a passar-ho bé. Anirem acompanyats per música en viu.

19’15 h. Segona entrada de bous a càrrec de la ramaderia Fernando Machancoses .

19’30 h. Concurs de vaques i bou de la ramaderia La Paloma.

22’00 h. Inauguració oficial de les barraques i casals. Hui a la Plaça Nova tots vestits de blanc, fem FESTA EIVISSENCA. Hi haurà vi patrocinat per la Cooperativa Virgen Pobre de Xaló.

23’00 h. Ball a la plaça Nova amb l’orquestra ZEPELING. I com que la calor apreta... tindrem “mojito a gogó”(fins acabar existències).En el ratet de descans del ball es coneixerà el premi a la barraca millor decorada.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la ramaderia Jose Vte Machancoses.

A la imatge, un moment de l’entrada de hui.

27/07/2014 16:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, FESTIVAL 2014. ELECCIÓ DE LES REGINES ELENA I MINERVA; espectacle de Feeling

20140727142102-comporeines.jpg

(ÀLBUM DEL FESTIVAL 2014, REGINES I ESPECTACLE, DAMES I CORT D'HONOR, Segon dia de festes 26-7-2014)

Moltíssimes persones es van donar anit cita al pati de les escoles. La nit era molt bonica. L'espectacle estava assegurat. La puntualitat exquisita, per part de la Comissió 2014. L'espectacle va agradar a molta gent.

Ja avançava aquesta matinada els resultats. Primer van ser presentats els joves de 18 anys i alguns inclús amb 17, després la quintà infantil i ahí va vindre la primera notícia de la nit. Va eixir regina de festes infantil 2014 MINERVA CUENCA COLOMA. Des del blog felicitar-la a ella i a la seua família. La primera dama, va tornar a donar la casualitat que era la presentadora menuda ANNA GINESTAR SIGNES i la segona dama infantil va ser elegida MARIOLA CASELLES NOGUERA.

Després d'aquesta part, un espectacle impressionant, variat. La companyia FEELING va impressionar a molts amb la seua gira internacional.

A continuació, les paperetes a les urnes van fer que eixira regina major 2014 a ELENA PONS SALVADOR. Es dona la circumstància que sa mare ja havia eixit regina l'any 1978. La primera dama d'honor elegida va ser JULIA PONS MULET i la segona dama ROSA MARÍA LARA FELIU. També es dona la circumstància que la seua germana major va eixir ja regina l'any 2012.

A la composició, les dos regines ELENA i MINERVA, dos representants de la dona a les festes patronals.

27/07/2014 14:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AVANÇ 1: GATA JA TÉ REGINES DE FESTES 2014: ELENA PONS SALVADOR I MINERVA CUENCA COLOMA

20140727033633-comporegines1.jpg

És matinada de dissabte a diumenge. Fa una hora ha acabat el festival de presentació i elecció de les regines infantil i major, dames d'honor i cort 2014. Ja té Gata nova regina major: ELENA PONS SALVADOR. Ja té regina menuda: MINERVA CUENCA COLOMA. Enhorabona.

Són dames d'honor infantil ANNA GINESTAR SIGNES i MARIOLA CASELLES NOGUERA. Són dames d'honor majors JULIA PONS MULET i ROSA MARÍA LARA FELIU.

Abans de migdia, informació completa i àlbum del festival.

27/07/2014 03:36 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIA DE SANTA ANNA I SANT JOAQUIM, SEGON DIA DE FESTES: entrà de la murta i festival

20140726122413-compoentramurta.jpg

ÀLBUM DE L’ENTRÀ DE LA MURTA 2014 (Segon dia de festes, 26-7-2014)

Segon dia de festes patronals de Gata. Tenim moltes coses que celebrar. Hui és SANTA ANNA i SANT JOAQUIM, pares de la Verge i, en conseqüència, uelos de Jesús. Felicite des del blog a totes les Annes i compostos i tots els Ximo’s, Joaquim’s i compostos. Record especial a ma mare Anna, que també començarà les festes des d’allà dalt...

I hui és el segon dia de les festes patronals, dos de tretze. Dos actes destacats hui: l’entrà de la murta, que ja està acabant-se i festival de presentació i elecció de festers menuts i grans.

Per a entrar en matèria, dalt teniu l’enllaç a l'àlbum de l’entrà de la murta, on s’han concentrat quinze carros, quintets menuts, grans, xiquets i gent amiga dels carros. També hi havia quatre cavalls i els seus respectius genets.

Vos pose la programació completa de les festes de hui dissabte 26:

DISSABTE 26 DE JULIOL - DIA DEL FESTIVAL

10’00 h. Concentració de carros i cavalls a l’antic camp de futbol, amb la participació de quintos infantils i majors i tots els veïns que ho desitgen.

11’00 h. Entrada de la Murta, que recorrerà els diferents carrers del poble, acompanyats per la Colla de dolçainers i tabaleters El Montgó.

13’00 h. Volteig general de campanes i es tiraran les 21 salves que ens recordaran a tots que el Santíssim Crist està a l’Esglèsia i Gata ja està en festes.

22’00 h. Concentració a la Plaça Nova de quintos infantils i majors 2014 per a participar acompanyats de la Banda Unió Musical de Gata, en la cercavila de trasllat al Grup Escolar, arreplegant a l’Ajuntament, reines i dames de 2013, festeres visitants i autoritats locals veïnes.

23’00 h. Presentació de quintets i quintetes 2014. Elecció i Coronació de les Dames i la Reina Infantil i Presentació de la Quinta 2014.

A continuació gaudirem del fabulós musical FEELING i així aplegarem al moment més àlgid de la nit, la Proclamació i Coronació de les Dames i Reina major 2014.

En acabar el festival, tindrà lloc al mateix recinte una gran DISCOMÒBIL fins a l’hora de bous.

FONT: Fotos àlbum i composició Vero Vives.

26/07/2014 12:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ENCARA D'AHIR...TRES VÍDEOS DE L'ARRIBADA DEL CRIST A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

20140726120637-placabaixada.jpg

Encara estem pensant en els actes primers de festes, ahir els veïns de Gata vam baixar al Santíssim Crist al seu "PALAU D'ESTIU", denominació crec que molt encertada que ha fet del temple la PENYA L'ASPARDENYA" al seu facebook.

Per això, encara d'ahir, he capturat tres vídeos de youtube pujats per la meua filla Vero, en els quals es veu l'entrada del patró a la Plaça de l'Església, com li peguen voltes -rictus sempre tradicional- i un moment del pregó de benvinguda fet per Arturo Ros, Vicari Episcopal, des del balcó de la Casa Abadia.

Ací teniu els tres enllaços:

Vídeo 1: ENTRÀ DELS QUINTOS I QUINTETS 2013 A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA, 25-7-2014.

Vídeo 2: ENTRADA DEL CRIST A LA PLAÇA.

Vídeo 3: PART DEL PREGÓ DE BENVINGUDA I GOIGS.

La foto que vos pose està feta precisament des del balcó per sr. rector Don Francisco . Murillo.

FONT: Vídeos Verónica Vives Costa (youtube). Foto: Parròquia Gata.

26/07/2014 12:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA HEM BAIXAT AL CRIST: COMENCEN LES FESTES PATRONALS 2014 (Àlbum de la baixada)

20140726005006-compobaixada1.jpg

(PODEU VORE L’ÀLBUM DE LA BAIXADA DEL CRIST, 25 DE JULIOL, PRIMER DIA DE FESTES).

Al voltant de les 9 de la nit, hui divendres 25 i perquè Sant Jaume és un dia senyalat ha baixat la imatge del Crist del Calvari. Les 21 salves han precedit a la processó, que ha tingut un pregoner especial a l’arribar a la Plaça de l’Església. El predicador de l’últim dia, Don Arturo Ros Vicari Episcopal, ha pregonat des de dalt d’un dels balcons de la Casa Abadia. La imatge de tot el conjunt processonal s’ha vist encés en flames, per obra i gràcia de la pirotècnia. Un xicotet castell ha indicat que ja estem en plenes festes patronals 2014.

A la composició, algunes imatges de la baixada del Crist, hui divendres 25.

25/07/2014 23:51 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

HUI DIA 25 ÉS LA FESTA DE SANT JAUME I COMENCEN LES FESTES A GATA

20140725123356-carrerbisserot.jpg

Dos grans aconteixements del calendari local s'ajunten enguany. Per una part, l'onomàstica dels JAUME's i tots els seus compostos. La festa dels SANTIAGO i JAUME, la festa popular com les haja. A la meua família materna n'hi havia molts jaumes...el meu germà és Santiago. A tots ells i a tots els JAUME's del poble i usuaris que celebren hui el seu sant molts parabéns.

I a més de ser Sant Jaume...a Gata comencen hui -25 de juliol- les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari. Comencen els tretze dies d'animació festera, de manifestacions lúdiques que ha preparat la Comissió de Festes 2014.

Aquesta és la programació de hui:

DIVENDRES 25 DE JULIOL - DIA DE LA BAIXADA

19'30h. Concentració a l'Ermita del Calvari de quintos majors i infantils 2013 i població en general per a la novena i la missa.

20'30h. Processó de la baixada del Santíssim Crist del Calvari acompanyada per la colla de dolçainers i tabaleters El Montgó i la Banda Unió Musical de Gata.

A continuació, i en la mateixa Plaça de l'Esglèsia volteig general de campanes i disparada de focs artificials a càrrec de la PIROTÈCNIA AITANA.

23'00 h. Primera i Segona eliminatòria del campionat de TRUC organitzat per Tasca de Tere al carrer Sant Antoni i al carrer Parra.

23'00 h. Assaig del festival de la Quintà infantil 2014, festa fins les 12 i +

00'30 h. Assaig del festival dels Quintos 2014.

A la imatge, un dels primers carrers en adornar-se aquestes festes, el carrer Bisserot. La fotografia està pujada al facebook per Marc Espinosa Vives.

25/07/2014 12:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ESTAN AHÍ LES FESTES ( I ): preparatius al corro dels bous

20140724084847-10527830-727150714017388-4006223246202977813-n.jpg

Ahí teniu una imatge del carrer solitari, el Passeig d'Alacant serà un bullici diumenge pel matí, quan a les 8 tiren el coet que donarà començament a les actuacions taurines de les festes patronals de Gata. La foto de Miguel Ferrando ens mostra els palcos ja quasi tots muntats. Ja han començat els preparatius del corro, per als nou dies de bous, del 27 de juliol fins el 4 d'agost.

FONT: Foto extreta del facebook de Miguel Ferrando.

24/07/2014 08:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ESTAN AHÍ LES FESTES. En honor al Sant Crist del Calvari, del 25 de juliol al 6 d’agost ( i II )

Aquesta segona part dels articles dedicats a resumir les festes patronals, abarca de l’1 al 6 d’agost, la segona part de les festes.

Divendres 1 d’agost serà la Nit de Rock, actuant al pati de les escoles els grups GATACÀ, ESCAC AL REI i HABEAS CORPUS. La resta del dia, hi haurà vaques i bous. A destacar, la final del Campionat de Truc a la Tasca de Tere, a partir de les 17 hores.

Dissabte dia 2 d’agost és el dia de les Quintades. Per això la concentració d’aquestes serà a les 13 hores al corro dels bous. Després, per la vesprada a les 18.30 hores será la popular festa de l’aigua, que patrocina el quinto Jorge Rodríguez Salvá.

Diumenge 3 d’agost és el Dia de les Carrosses. A migdia, també hi haurà solta de vaques i un bou. A les18’30 hores serà la concentració de Carrosses i grups a peu en l’explanada del Grup Escolar per a la desfilada, que serà amenitzada per la colla de dolçaina i tabalet el MONTGÓ, la xaranga i Banda Unió Musical de Gata. Els grups Arrapa i Back Storm actuaran a les 23 hores a la Plaça Nova.

Dilluns 4 d’agost és el Dia de les Tradicions. A les 11’30 hores hi haurà concentració a la Plaça Nova per a participar en el circuït de JOCS POPULARS que estarà amenitzat per dolçaina i tabalet. Recordeu que hi haurà premi per als millors. A les 13’00 hores, sardinada i cervesa a “go-gó”, acompanyats pel GRUP DE DANSES “LA LLATA”. A les 18’00 hores, carretons al corro dels bous per a que toregen els més menuts. Organitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

Dimarts 5 d’agost és el Dia del Major i el dia de l’Ofrena. A les 12’30 hores serà la solemne Missa en acció de gràcies per als majors del nostre poble. A les 13’30 hores, la Comissió oferirà un vi d’honor per als majors del poble al Centre Social. Hi haurà ball amb el DUO LA BRUJA. A les 17’30 hores, gran partida de pilota al trinquet “Xiquet de Gata”. A les 20’00 hores, concentració a la Plaça Nova de quintos majors i infantils, penyes, associacions i tots aquells que desitgen participar en l’OFRENA AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters EL MONTGÓ.

A la mitjanit serà el concert de la REVETLA. La nostra Banda UNIÓ MUSICAL DE GATA ens oferirà un any més un espectacular concert a la Plaça de l’Església. En finalitzar es dispararà la CORDÀ en l’antic camp de futbol. AL RECINTE SOLS TINDRAN ACCÉS TOTES AQUELLES PERSONES QUE TINGUEN EL CARNET (CRE),  disparada per la PIROTÈCNIA AITANA.

Finalment, el dimecres 6 d’agost és el Dia de la Festa Major, del Santíssim Crist del Calvari. A les 12’00 hores serà la solemne Missa Major en honor al SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI amb la participació del COR SERRILLÀS de Gata. A les 13’30 hores, mascletada disparada a l’explanada del Grup Escolar per la PIROTÈCNIA AITANA. En finalitzar anirem al Centre Social per gaudir d’un vi d’honor on es farà el lliurament dels diferents trofeus (carrosses, jocs populars, barraques, disfresses, carrers, truc....).

A les 20’00 hores, serà la solemne processó per acompanyar al Santíssim Crist des de l’església fins a l’ermita del Calvari acompanyats per la colla de dolçaina i tabalet el Montgó i per la Banda Unió Musical de Gata. En acabar, la PIROTÈCNIA  AITANA dispararà un fabulós i espectacular Castell de focs artificials per a posar fi a les festes de Gata 2014.

FONT: Comissió de Festes 2014, Regidoria de Festes.

 

23/07/2014 23:23 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA LES TENIM AHÍ: FESTES PATRONALS DE GATA, DEL 25 DE JULIOL AL 6 D'AGOST ( I )

20140722113107-cristplaca.jpg

Estem ja a tres dies. Divendres dia 25, dia de Sant Jaume, a les 19.30 hores, començaran els actes de les festes patronals del poble de Gata de Gorgos. Seran des d’eixe dia fins el dia de la festa major, com ja és tradicional, és a dir el 6 d’agost. Cal ressenyar els tretze dies de festejos, els nou de bous i poques novetats. Sols és novedós el primer concurs de les proves de "Que quadrilla més bona!"

La xarxa turística de la Comunitat Valenciana ha començat a difondre per Internet tot el programa complet. El podeu consultar a la següent adreça: http://va.comunitatvalenciana.com/actualitat/gata-de-gorgos/agenda/festes-gata-de-gorgos-2014.

Cada dia, com ja vaig avançar en un article de història festera, té un nom i destaca per eixe acte. Vos explique en resum els primers set dies, la primera mitat de les festes.

Divendres 25 serà el Dia de la baixada, que es farà a les 20.30 hores. Dissabte 26 serà el Dia del Festival i la presentació de quintets, quintos majors i elecció de regines major i infantil, dames i cort d’honor es farà a les 23 hores. Diumenge 27 és el Dia de les inauguracions, perquè serà la inauguració oficial del "corro" del Passeig d’Alacant (18.30 hores) i la inauguració oficial de les barraques i casals, amb festa eivissenca (22 hores). Eixe dia a les 8 del matí és la tradicional primera entrà i esmorzar popular.

Dilluns 28 és el Dia dels Bous. Al llarg del dia (12, 19, 19,20 i 1,30 hores) seran les actuacions, amb entrada vespertina, concurs de vaques i bou embolat. Dimarts 29 és la Nit de Paelles. A les 22 hores, seran a l’esplanada del Grup Escolar patrocinades per MAS I MAS i amenitzades amb l’espectacular Orquestra Crash. Dimecres 30 és el dia del Correfoc. Serà a la 1 de la nit. Fabulós correfoc amb batukada a càrrec de LA COLLA DE DIMONIS MISLATA amb recorregut des del carrer La Bassa fins l’explanada del Grup Escolar on tindrà lloc l’espectacular final. Eixe dia també es farà, com a novetat, el concurs i concentració de quadrilles a l’antic camp de futbol. Primer concurs titulat: “Que quadrilla més bona” (hi haurà premi). Al finalitzar dutxa gegant patrocinada per Fernando Sendra.

Dijous 31 és el Dia del Xiquet. Per això els quintets faran el soroll de la despertà, hi haurà parc aquàtic, es celebrarà el X aniversari de Protecció Civil amb concentració de vehicles d’emergència, activitats i jocs per a tots. Dinarà la quintà infantil 2014, es farà teatre al carrer, teatre itinerant amb l’obra “AVENTURA PIRATA” a càrrec d’ESPECTACLES DAVID patrocinat per la Diputació d’Alacant. Al corro, hi haurà carretons a les 19 hores.

A la composició, l'arribada del Crist a la Plaça de l'Església l'any 2011.

(Demà vos resumisc la segona part, de l’1 al 6 d’agost)

FONT: Programa de festes, Comissió 2014, Gata de Gorgos.

22/07/2014 09:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, SOPAR DEL SORTEIG DE PALCOS I BARRAQUES: Comissió 2014

20140720171937-comissio2014mesgent.jpg

Ja estan sortejats els palcos que donaran vida al corro del Passeig d’Alacant. Aquest matí els membres de les quadrilles comentaven la sort o la conformitat que havien tingut al tocar-los un o altre lloc, més o menys a prop del corral de bous o d’on posen la biga per al bou embolat. És sempre el mateix protocol.

També es van sortejar anit, al multitudinari sopar que es va fer a l’antic camp de futbol, amb sorteigs de rifes inclós, ball popular i pirotecnia final, les barraques. Les ja clàssiques tindran el seu lloc al voltant de la Plaça Nova, al cocó de la festa, on es fan les actuacions musicals de les orquestres.

A la imatge, la comissió de festes 2014, anit a la festa, l’última abans de començar en serio amb la distribuciól de les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Foto del facebook de la Comissió 2014.

20/07/2014 17:18 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

XIQUETS...HUI S'HAN REPARTIT ELS PROGRAMES DE FESTES

20140719164814-repartcompo.jpg

Ja queda menys, estem a sis dies de les festes. Temps enrere

Els Quintos 2014 que s’anomenen "Al remolque...", els quintets menuts que també tenen un nom molt curiós "De festa fins a les 12 i +", i els membres de la Comissió de Festes 2014 de Gata, han repartit els programes de festes, venent-los per tot el poble. Acompanyats per la colla "El Montgó" i per dos carreters, amb els seus corresponents carros, han passat pels carrers de Gata i han fet el repartiment porta per tota.

Cal recordar que el dia 25 de juliol, dia de Sant Jaume, comencen enguany les festes. D’ací al divendres anirem descobrint els actes.

A la composició, diversos moments del repartiment.

FONT: Fotos Ajuntament (Joan Pedrós, regidor de festes).

19/07/2014 16:47 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RECORDEU...HUI SOPAR DEL SORTEIG (Comissió 2014)

20140719163502-repartprograma5.jpg

Cal recordar-vos que hui, dissabte, al voltant de les 21.30 hores, serà el sopar del sorteig dels palcos o cadafals que es posaran al corro de bous del Passeig d’Alacant, i també de les barraques, que es posaran a la Plaça Nova. El lloc, com ja és habitual, l’antic camp de futbol de Les Sorts. A més del sopar i les rifes, hi haurà ball. Organitza, la Comissió de Festes 2014. Són actes pre-festes, estem en el compte enrere, a sols sis dies de començar-les, de baixar al Santíssim Crist del Calvari.

(A la fotografia, la comissió de festes davant de l’Ajuntament. Aquest matí han repartit el programa de festes pel poble i aquesta nit més feina)

FONT: Foto, Ajuntament (Joan Pedrós).

19/07/2014 14:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LES FESTES TENEN NOM

Cada dia es coneix per un nom, el dia del festival, el dia del Crist,...

Les penyes tenen el seu nom i les quintades també. La d’enguany: "Al Remolque"

Comence, a nou dies d’estrenar les festes patronals 2014, una sèrie d’articles que tindran com a punt central les festes. Bé seran al voltant dels actes o bé sobre la història, els programes, la festa en general. Vaig a fixar-me en les festes 2014, les que estan més prop a vindre en el temps.

Pegant una fullejada al programa d’enguany, observareu com comencen a aflorar els noms, perquè -i ahí ve el nom de l’article- "les festes tenen nom".

A les primeres fulles ja vegem el "nom" de la quintà 2014, dels majors. Són "Al remolque".

Després se li posa "nom" a cada dia de les festes i en són tretze dies:

- El dia 25, divendres, és el "Dia de la baixada". El dia 26, dissabte, és el dia del festival. El dia 27,diumenge, és el dia de les inauguracions. El dia 28, dilluns, és el dia dels bous. El dia 29, dimarts, és la Nit de les paelles. El dia 30, dimecres, és el dia del correfoc. El dia 31, dijous, és el dia del xiquet. El dia 1 d’agost, divendres, és la Nit del Rock. El dia 2, dissabte, és el Dia de les Quintades. El dia 3, diumenge, és el Dia de les carrosses. El dia 4, dilluns, és el Dia de les tradicions. El dia 5, dimarts, és el Dia dels majors i de l’ofrena. Finalment, el dia 6, dimecres, és el Dia del Santíssim Crist del Calvari.

Vegeu com els dies de festes patronals tenen nom...

Si mirem una mica més el programa, any rere any apareixen els quintos que celebren anys. I tornen a fer honor al títol de l’article. Enguany, la quintà de 1984 fa festa especial, es diu: "L’Atropell"; la de 1994 també: es diu "Quin fandango" i la del 2004 també, es diu "La Batzolà".

Ja vos parle un altre dia d’altres nom de quintades, de casals, de barraques i de palcos...

A la imatge, un quinto i dos quintes d'enguany pintant el seu nom al seu casal.

17/07/2014 15:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PRESENTEN LES FESTES 2014 EN HONOR AL SANTÍSSIM CRIST

20140717173243-festes3.jpg

Com ja sabeu, seran del 25 de juliol -dia de la baixada- fins el 6 d’agost, festa major i dia de la pujada

Hi haurà nou dies de bous, del 27 de juliol al 4 d’agost

Aquest migdia s’ha fet la presentació oficial de les festes patronals 2014, en honor al Santíssim Crist del Calvari, que tindran lloc a Gata des del pròxim divendres dia 25 fins el 6 d’agost, festa major. A l’acte han assistit l’alcaldessa María Teresa Signes Caselles; el regidor de festes, Joan Pedrós Taléns, així com algunes mares i pares de quintos/es menuts/des i de majors, que formen la comissió de festes 2014. Al saló de plens, mentre es feia la presentació, el cartell de la portada de festes, amb la foto de Ramón Mulet, estava darrere; les membres de la comissió lluïen la camiseta blava que els caracteritza.

El regidor Joan Pedrós ha desgranat les festes, fent l’observació de que comencen quan baixa i s’acaben quan puja el patró, el Santíssim Crist. Pel mig, bous i diversos actes, com carrosses, nit de rock, la multitudinària Nit de paelles, dies dedicats als xiquets, als majors, l’ofrena, el concert de revetla. L’alcaldessa ha desitjat que les festes es desenvoluparen bé i coneixia el treball de la comissió i del regidor, que estava molt involucrat amb la mateixa.

FONT: Fotos Verónica Vives.

17/07/2014 15:41 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIJOUS 17, PRESENTACIÓ DE LES FESTES A LA PREMSA

20140715172141-portadallibrefestes.jpg

El pròxim dijous dia 17, a les 12 hores, al saló de plens de l’Ajuntament es presentaran les festes patronals del Santíssim Crist, que -com ja tots sabeu- tindran el seu començament el dia 25, Sant Jaume, i acabaran el dia 6 d’agost, festa major del Crist. Estaran presents a l’acte l’alcaldessa, el regidor de festes i els membres de la comissió de festes 2014.

15/07/2014 17:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA VÉNEN LES FESTES 2014: JA ESTÀ EL LLIBRE AL CARRER, portada del programa

20140713110902-portadallibrefestes.jpg

Els comerços i entitats que s’anuncien i col·laboren amb la festa, el llibre-programa de festes 2014 ja el tenen en els seus calatxos. Ja anem coneixent, la resta del poble, com es perfila el programa. Estem hui a dotze dies de començar les festes patronals al Santíssim Cristo del Calvari 2014. Vos pose hui la portada del llibre, on es denota festa, colorit, ambient. Una carcasa del correfoc, amb un pal inclós, unes lletres que titulen: "Gata festes 14 al Santíssim Crist del Calvari, del 25 de juliol al 6 d’agost" i un fons de la festa d'eixa atracció pirotècnica, trau com a resultat el que podeu comprovar. Un altre dia parlem dels dies, actes, de dins del llibre-programa.

13/07/2014 11:09 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

NOU DIES DE BOUS A LES FESTES PATRONALS DE GATA

20140711120507-cartellbous.jpg

En total hi haurà tretze dies de festejos, del 25 de juliol, divendres, al dia de la festa major, 6 d’agost, dimecres

Ja està al carrer el cartell, o al menys ja circula per Internet, tota la programació dels bous, que organitza l’Ajuntament i col·laboren l’Associació Bouera de Gata i la Comissió de Festes 2014. Es prepara al corro de l’Avinguda d’Alacant un complet programa, que servirà per a fer el Segon Concurs de Ramaderies, ja que correran en total bous de set ramaderies. Del 27 de juliol al 4 d’agost ininterrompudament hi haurà bous, matins (sis dels nou dies), vesprades (set) i nits (també set dels nous dies).

Les ramaderies que participaran són: Ifach, de Calp; Benavent, de Quatretonda; Coves i Crespo, de Pedreguer; F. Machancoses, de Xest; J.V. Machancoses, de Picassent, i La Paloma, de Xaló.

Cal ressenyar que el dia 2 d’agost, dissabte, és el dia de les quintades. Per això, sols hi haur`pa actuacions a les 12 i a la 1,30 hores. També destacar les set entrades, sis de les quals portem el nom de "tots bous"; sis bous embolats i l’últim dia també una vaca embolada.

Com ja és habitual, any rere any, la primera entrada, solta de vaques i un bou, serà a les 8 de l matí del diumenge 27 de juliol.

Dalt teniu el cartell anunciador amb una fotografia de Juan Francisco Mut soliveres, membre de la penya bouera de Gata.

FONT: Associació Bouera de Gata, Comissió de Festes i Ajuntament de Gata.

11/07/2014 09:09 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

DEMÀ DIA 11, COMENCEN LES FESTES AL VEÍ POBLE DE PEDREGUER

20140710112315-bouet.jpg

Junt amb Jesús Pobre, el poble de Pedreguer és el més pròxim a Gata, a tan sols 4 kilòmetres. Molts gaters i moltes gateres estan casats a Pedreguer. Per això, també es viu la festa, sobre tot dels bous, amb molt de companyerisme i veïnat. Des de demà per la nit, Pedreguer celebra les festes patronals en honor a Sant Bonaventura 2014.

Cal descatar que a les 23,30 hores de la nit de demà divendres es farà el típic pregó, després la carcassa i la primera i segona entrades de bous 2014. Ressenyem també que dissabte 13 serà la XLIII Volta a Peu a Pedreguer i que a les 23,30 hores serà la presentació de festers i festeres. Més endavant, ja vos parle de més actes a la setmana que ve.

A la imatge, el cartell anunciador de les festes de Pedreguer 2014, on no falta la silueta del bou.

10/07/2014 09:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PROCESSÓ DEL SAGRAT COR DE JESÚS

20140629223910-processocj.jpg

Les mares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió, majoralesses

Com en els últims anys, la processó del Sagrat Cor de Jesús, que tanca el cicle de processons i actes religiosos al voltant de les Primeres Comunions, s'ha celebrat aquesta vesprada. A més dels xiquets i xiquetes de Primera Comunió, els rectors i la banda de música, també anaven davant algunes mares de comulgants, de majoralesses.

Ací teniu algunes imatges de la processó.

FONT: Fotos Verónica Vives.

29/06/2014 22:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL GRUP "BAJOQUETA ROCK" TRIOMFA A LA FONT DEL RIU DE GATA: Impressionant la quantitat de gent

20140629161348-dscf0173.jpg

(PODEU VORE L’ÀLBUM, PUNXANT ACÍ)

El grup de Riba-roja del Túria no va defraudar i va conseguir que la gran quantitat de gent que s’havia arremolinat dins del carrer Calvari, a la Font del Riu de Gata, es trobara molt a gust, amb totes les tocates i cançon que va protagonitzar BAJOQUETA ROCK. Per la vesprada, havia estat gravant-los TVE Comunitat Valenciana a les escales que donen accés al Parc del Riu. Per la nit, també. Van fer el seu show particular i no van deixar indiferents a tots els que es van acostar a vore’ls.

Cal recordar que ells són: Julio Miquel (Guitarra, acompanyant i cors); Miguel Angel Moreno (Trompeta, cors i "Shaquireta"); Paco Lluís Ramos (veu, cors i guitarra acompanyant) Salva Ferrer "Manyo" (guitarra solista, acústiques, mandolina, banjo, arpa de boca i cors); Javi Oltra "Moch" (baix i cors); Miguel Soriano (bateria i percussió); Salva Marti "Retall" (Trombó i cors); José Martínez "Pesqui" (saxo tenor i cors) i Javier Subirón (Presència espiritual i "Aiatol·là" del Rock‘N’Roll).

Bajoqueta rock va posar un colofó impressionant i va deixar el llistó ben alt per a les festes 2015, que des de hui mateix ja començaran a preparar els joves veïns de la comissió de festes de la Font del Riu.

Les fotos són de Verónica Vives.

29/06/2014 16:13 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ABANS DE BAJOQUETA ROCK...ANIT VA ACTUAR A LA FONT DEL RIU, EL GRUP LOCAL TREMP

20140629155343-trempcompo.jpg

És de justícia traure al blog al grup que va precedir a Bajoqueta Rock, anit a l’acte musical de cloenda de les festes de la Font del Riu de Gata, i més tractant-se d’un grup local. Era TREMP. Van actuar abans, perquè havien guanyat el concurs de grups locals que va organitzar la comissió en el seu dia. Paco Sirerol, Álex Feliu, Jaume Mulet i Juanvi Soler, van portar a l’escenari les seues cançons més sonades, més volgudes, com les de l’enregistrament de "Jocs d’un miratge". També ells van ser protagonistes anit, al carrer Calvari de la Font del Riu.

29/06/2014 15:53 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL I CAMPIONAT DE TRUC DE LA FONT DEL RIU JA TÉ GUANYADORS

20140629145210-1erstruc.jpg

(VEGEU L’ÀLBUM DE LA GRAN FINAL I ELS PREMIS)

Els primers han guanyat un viatge a Eivissa o Formentera i trofeu

La Comissió de Festes de La Font del Riu donava compte anit a la seua pàgina oficial, ja quasi a hora del sopar popular i quan muntaven tot l’escenari el grup de rock valencià Bajoqueta Rock, dels guanyadors del I Campionat de Truc de les festes del barri gater. Han guanyat Gema LLopis i Paco Pons el primer premi. La pàgina deia: "Enhorabona a Gema i a Paco pel Primer Premi del 1er Campionat de Truc de les Festes de la Font del Riu!! A disfrutar i moltes gràcies a tots els participants!!".

El segon premi el van aconseguir Rosario González i Júlia. El tercer premi va ser per a Miguel Blasco i la seua dona María Vicenta. Enhorabona als sis, especialment els guanyadors.

A la fotografia, els guanyadors Gema Llopis i Paco Pons, rebent el premi de la mà de Miguel Àngel, membre de la comissió.

29/06/2014 12:00 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIA 29 DE JUNY, ÉS SANT PERE I SANT PAU. A GATA, TAMBÉ ÉS LA FESTA DEL COR DE JESÚS

20140629114547-dscf3091.jpg

Comence el dia felicitant a tots els que es nomeneu PERE i PAU, dos noms populars, perquè grans van ser els primers que ho van portar com a sants, Pere el primer papa de l'església, i Pau, el convertit. Coincidències del calendari fan que hui és diumenge i és la festa dels dos deixebles màrtirs. Gata té al retaule de l'altar major la imatge de Sant Pere, representat amb unes claus.

Es per tant un dia assenyalat. SANT PERE i SANT PAU, dos grans sants que l’església festeja junts.

Repassant un poc la història d'aquestos dos màrtirs, direm que Sant Pere sigué apòstol i deixeble de Jesús. Mort a Roma l’any 67 va ser el primer papa de l’Església. Sigué martiritzat. Se li diu el "Príncep dels Apòstols"-Pedro ve de Petrus, pedra sobre la que Jesús fundà la seua església.
Sant Pau també va ser apòstol. Martiritzat també a Roma, era un dels més terribles perseguidors dels cristians. Després se li deia "l’Apòstol dels Gentils", que portà la Fe en els seus llargs viatges per tot el món conegut. Va escriure diverses cartes del Nou Testament.

També hi ha refranys per aquest dia, encara que el segon que vos pose no li pega enguany "ni en cola" com diuen, per la sequera que estem patint.

PER SANT PERE, JUNY ENRRERE, I SANT PAU EL TANCA AMB CLAU.

SANT PAU MULLAT, TOT L’ANY ESBARRIAT, SANT PERE PLUJÓS, TRENTA DIES PERILLÓS.

FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

Però, a Gata s'ajunta aquesta festa de l'església amb la del Sagrat Cor de Jesús. A les 12.30 i a les 19 són les misses que resten a celebrar en el dia de hui i a les 20 hores serà la processó. Com ja és habitual en els últims anys, les majoralesses seran mares de xiquets o xiquetes de Primera Comunió, que també participaran en la processó.

Cal dir, amb relació a la història local religiosa que la confraria del sagrat Cor de Jesús ve del segle XIX. És la més antiga de la parròquia. A la nit o demà vos parle d'ella.

A la fotografia, la imatge del Sagrat Cor de Jesús de Gata.

29/06/2014 11:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

XARANGATA ANIMA EL MATÍ DE DISSABTE DE LA FONT DEL RIU

20140628180500-2014-06-28-13.26.38.jpg

Servessa a go-gó, coques i ara truc

Ací vos passe un vídeo de XARANGATA (per als que tingau facebook), la xaranga composta per músics gaters de la banda nostra, que aquest migdia han animat al llarg de més de dues hores la servessa a go-gó. Interpreten la peça "Euromambo". Molta animació, molts joves, i marxa, com mai pot faltar amb aquest grup musical tan nostre.

Ara seguix la festa amb el campionat de truc. Sort als últims participants, que ja ho tenen quasi.

https://www.facebook.com/photo.php?v=709297205798935&set=vb.478900912171900&type=2&theater.

28/06/2014 18:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris