Facebook Twitter Google +1     Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema FESTES.

L'ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA ACLARIX ALGUNES QÜESTIONS AL RESPECTE DE LA SEUA TASCA ALS BOUS AL CARRER

20140728164424-associaciobouera.jpg

"Ho fem per gust i perquè volem i ens agrada el bou", diuen

"Els membres de l’associació no cobrem res per estar o fer la faena de l’associació"

"Nosaltres treballem per gust i sense cobrar, per al poble, festers i visitants. Hem sentit comentaris que no ens han agradat i volíem deixar clar aquestes qüestions."

L’associació emet un comunicat, per a deixar constància de varies qüestions

L’Associació Cultural Bouera de Gata em facilita el comunicat, que dirigueix a festers, veïns i poble en general, i que transcric fidelment:

Gata de Gorgos, 27 de juliol de 2014

COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA A FESTERS, VEÏNS I POBLE EN GENERAL

L’Associació bouera ha volgut fer aquest escrit per a deixar constància de vàries qüestions que els membres d’aquesta han sentit per ahí i volem aclarir-les.

Primer que tot, informar de que l’associació està registrada en el Registre d’Associacions de la Generalitat Valenciana, amb tots els papers en regla i amb el corresponent CIF d’associació, i com a tal, és una organització sense ànim de lucre, tal i com consta als estatuts de la mateixa. A demés, la finalitat de l’Associació (la Generalitat obliga a posar una finalitat i activitat concreta per a poder crear l’associació) és millorar i col·laborar amb els actes taurins del poble de Gata de Gorgos.

La responsabilitat que tenen els membres de l’associació és molt gran. Devem estar presents tots els dies, durant totes les actuacions taurines i estar pendents i supervisar de què es porte a terme tota la normativa de seguretat i que tot es desenvolupe amb tota normalitat. Aquesta tasca la realitzem per gust i per devoció al bou, perquè ens agraden els bous i volem transmetre la nostra passió a veïns i visitants durant les Festes, amb un programa d’actes taurins molt bo i al gust de quasi tots. Cal remarcar que els membres de l’associació NO COBREM RES per estar o fer la faena de l’associació. HO FEM PER GUST I PERQUÈ VOLEM I ENS AGRADA EL BOU. A demés, cada membre de l’associació paga una quota anual de la que es paga el famós dinar del dia del bou.

A continuació ens agradaria detallar algunes de les tasques que hem fet durant l’any (que valen diners i a les que dediquem molt de temps lliure NO REMUNERAT).

1. Per a què es puguen realitzar entrades de TOT BOUS, l’associació aporta una diferència de 300 € per entrada. A 7 entrades en totes les Festes, ix un total de 2.100 € que aporta l’associació per a que el poble de Gata puga gaudir d’entrades de bous.

2. La porta d’entrada al corro es nova, ha costat 1.600 € i l’hem pagada nosaltres, dedicant moltes vesprades a adequar-la, pintar-la i preparar-la per a poder tindre un corro més segur, ja que els darrers anys hi havia assoles unes barreres de fusta que no garantien la seguretat.

3. Per a que el poble i visitants puguen gaudir de bones vesprades de concurs de vaques i bous, l’associació paga a retalladors per a que els bous es puguen lluir i la gent puga presenciar un bon espectacle. Estos retalladors els hem pagat tot els anys des de que està l’associació i ens costen 800 € cada any.

4. Fer un concurs de vaques, bous i ramaderies durant totes les actuacions taurines també ens costa diners. Hi ha que repartir premis i aquests premis són de 1.000 € en metàl·lic: 500 € per a la millor vesprada, 250 € per al millor bou i 250 € per a la millor vaca. D’això també ens fem càrrec nosaltres.

5. Fem 2 actuacions de carretons per a tots els xiquets perquè volem, perquè pensem que els xiquets són el futur de la festa, també es mereixen gaudir del bou i ens agrada vore la cara d’il·lusió i felicitat que tenen quan veuen i ixen a "torjar el bou". Els carretons els hem fabricat nosaltres perquè si tingueren que llogar-los, valen 600 € cada actuació. A demés, enguany hem fet 4 parells de ferratges per a poder fer més bous embolats per els més menuts. El cost d’aquests ferratges han sigut de 120 € i apart, el cost de fabricació dels carretons a demés del temps invertit en ells.

6. Hem fet un cartell anunciant el concurs de ramaderies i sí, hem arreplegat publicitats dels comerços que han volgut col·laborar amb la festa voluntàriament, per a poder sofragar totes les despeses que estem detallant al llarg d’aquest escrit, al igual que la "Gran Cagada", la qual tots els beneficis han anat a sofragar totes les despeses descrites.

Fins ací, hem enumerat una xicoteta part de totes despeses que té l’associació i que es gasta en el poble i per al poble de Gata. Ens encantaria que la gent de Gata s’involucrara tant amb nosaltres com fan a altres pobles, com per exemple a Pedreguer, Orba, El Verger, Xàbia, Poble Nou de Benitatxell, etc...

Hem fet l’escrit per a mostrar i demostrar que nosaltres treballem per gust i sense cobrar, per al poble, festers i visitants. Hem sentit comentaris que no ens han agradat i volíem deixar clar aquestes qüestions.

Per últim, volem agrair a tots els comerciants, comerços, Comissions, M.I. Ajuntament i persones que han col·laborat i confiat en nosaltres i la nostra faena. De segur que enguany farem unes actuacions taurines a l’altura i al gust de tots, fent gaudir a grans i menuts quasi les 24 hores del dia durant 8 dies.

LA DIRECTIVA, ASSOCIACIÓ BOUERA DE GATA.

A la imatge, els membres de l’Associació Cultural Bouera de Gata.

28/07/2014 16:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT: festa eivissenca a la Plaça Nova i bou embolat al corro

20140728103929-festaeivissenca.jpg

- ÀLBUM FOTOGRÀFIC NIT TERCER DIA: festa eivissenca i bou embolat.

- VÍDEO: BOU EMBOLAT.

Ja dispose de l'àlbum fotogràfic dels dos actes més importants d'anit diumenge. Per una part, la festa eivissenca, amb "mojito" inclós que va organitzar la comissió per a la Plaça Nova, i que estigué amenitzada per l'orquestra Zeppelin. Per altra, el primer bou embolat dels nou dies d'actuacions taurines.

Agraïsc a Vero Vives que va fer les fotos i l'àlbum i a Pepa Martí Pedrós que va fer el vídeo del bou embolat davant del seu "palco".

FONT: Àlbum, Vero Vives. Vídeo, Pepa Martí.

28/07/2014 10:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DILLUNS 28, ÉS EL DIA DEDICAT AL BOU A LES FESTES DE GATA

20140728100505-dscf1243.jpg

Un dia complet d'actuacions taurines. Així ho marca el cartell fester de hui dilluns, 28 de juliol, de les festes de Gata en honor al Santíssim Crist del Calvari, que es perllongaran fins el 6 d'agost. És el quart dia de festes, de tretze per a consumir, per a esgotar. Seguix la gent passant-ho bé, amb les típiques molèsties, que caldria posar equilibri entre els molestadors i molestats. Els actes van passant i algun que altre embolic va eixint. És normal també, són moltes tecles a tocar.

Ací teniu la programació de hui:

DILLUNS 28 DE JULIOL - DIA DELS BOUS

08'00 h. Despertà a càrrec dels quintos 2014

12'00 h. Solta de vaques i un bou de la ramaderia Els Coves.

19'00 h. Tercera entrada de bous a càrrec de la ramaderia Hnos Benavent.

19'20 h. Concurs de vaques i bou de la Ramaderia J.V. Machancoses.

22'00 h. Sopar a les barraques i ball a la Plaça Nova amb el grup Mariachis TAPATÍO. En honor a ells hi haurà “tequila a gogó” (fins acabar existències).

01'30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la ramaderia Ifach.

A la imatge, un moment de l'actuació de "bous" al corro del passeig d'Alacant, d'ahir primer dia.

28/07/2014 10:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

INAUGURACIÓ DEL CORRO 2014 GATA: Sanfermins i sevillanes.

20140727213608-dscf1274.jpg

(ÀLBUM DE LA INAUGURACIÓ DEL CORRO 2014)

De Pamplona i de Sevilla. Colorit a manta. Música de xarangues. Tot el Passeig d'Alacant s'ha vist poblat de centenars de joves i majors, de la comissió, de quintes i quintos, de penyes. Ha sigut aquesta vesprada de diumenge la inauguració del corro dels bous. Al llarg de nou dies hi haurà diverses actuacions i sis ganaderies.

27/07/2014 21:36 cronistadegata #. FESTES Hay 3 comentarios.

HUI, DIA 27, TERCER DIA DE FESTES DE GATA: Primera entrà clàssica...

20140727163321-dscf1219.jpg

(ÀLBUM DE L’ENTRADA DE BOUS MATINERA I ACTUACIÓ TAURINA, diumenge 27-7-2014)

Matinal bouera típica. La primera entrà de bous sempre és diumenge a les 8 del matí. A l’àlbum teniu algunes imatges de la mateixa i actuacions de vaquetes i un bou. Repassem el programa de hui, diumenge, tercer dia de festes:

DIUMENGE 27 DE JULIOL - DIA DE LES INAUGURACIONS

7’00 h. Primera “despertà” de festes a càrrec dels quintos 2014.

8’00 h. Primera entrada de bous de la Ramaderia La Paloma, acte seguit solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Els Coves.

En finalitzar les vaques hi haurà esmorzar popular al carrer Sant Miquel amb repartiment de coques i cervesa per a tots a càrrec de la Comissió de Festes 2014.

12’00 h. Solta de vaques i un bou a càrrec de la Ramaderia Ifach.

18’00 h. Concentració al carrer La Pau per a participar en la inauguració del “corro”. Recordeu que s’ha de venir vestit per a l’ocasió.

18’30 h. Inauguració oficial del “corro” amb la participació de la quintà 2014 acompanyats per quintets infantils, comissió de festes i tots els veïns que estiguen dispostos a passar-ho bé. Anirem acompanyats per música en viu.

19’15 h. Segona entrada de bous a càrrec de la ramaderia Fernando Machancoses .

19’30 h. Concurs de vaques i bou de la ramaderia La Paloma.

22’00 h. Inauguració oficial de les barraques i casals. Hui a la Plaça Nova tots vestits de blanc, fem FESTA EIVISSENCA. Hi haurà vi patrocinat per la Cooperativa Virgen Pobre de Xaló.

23’00 h. Ball a la plaça Nova amb l’orquestra ZEPELING. I com que la calor apreta... tindrem “mojito a gogó”(fins acabar existències).En el ratet de descans del ball es coneixerà el premi a la barraca millor decorada.

01’30 h. Solta de vaques i bou embolat a càrrec de la ramaderia Jose Vte Machancoses.

A la imatge, un moment de l’entrada de hui.

27/07/2014 16:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, FESTIVAL 2014. ELECCIÓ DE LES REGINES ELENA I MINERVA; espectacle de Feeling

20140727142102-comporeines.jpg

(ÀLBUM DEL FESTIVAL 2014, REGINES I ESPECTACLE, DAMES I CORT D'HONOR, Segon dia de festes 26-7-2014)

Moltíssimes persones es van donar anit cita al pati de les escoles. La nit era molt bonica. L'espectacle estava assegurat. La puntualitat exquisita, per part de la Comissió 2014. L'espectacle va agradar a molta gent.

Ja avançava aquesta matinada els resultats. Primer van ser presentats els joves de 18 anys i alguns inclús amb 17, després la quintà infantil i ahí va vindre la primera notícia de la nit. Va eixir regina de festes infantil 2014 MINERVA CUENCA COLOMA. Des del blog felicitar-la a ella i a la seua família. La primera dama, va tornar a donar la casualitat que era la presentadora menuda ANNA GINESTAR SIGNES i la segona dama infantil va ser elegida MARIOLA CASELLES NOGUERA.

Després d'aquesta part, un espectacle impressionant, variat. La companyia FEELING va impressionar a molts amb la seua gira internacional.

A continuació, les paperetes a les urnes van fer que eixira regina major 2014 a ELENA PONS SALVADOR. Es dona la circumstància que sa mare ja havia eixit regina l'any 1978. La primera dama d'honor elegida va ser JULIA PONS MULET i la segona dama ROSA MARÍA LARA FELIU. També es dona la circumstància que la seua germana major va eixir ja regina l'any 2012.

A la composició, les dos regines ELENA i MINERVA, dos representants de la dona a les festes patronals.

27/07/2014 14:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AVANÇ 1: GATA JA TÉ REGINES DE FESTES 2014: ELENA PONS SALVADOR I MINERVA CUENCA COLOMA

20140727033633-comporegines1.jpg

És matinada de dissabte a diumenge. Fa una hora ha acabat el festival de presentació i elecció de les regines infantil i major, dames d'honor i cort 2014. Ja té Gata nova regina major: ELENA PONS SALVADOR. Ja té regina menuda: MINERVA CUENCA COLOMA. Enhorabona.

Són dames d'honor infantil ANNA GINESTAR SIGNES i MARIOLA CASELLES NOGUERA. Són dames d'honor majors JULIA PONS MULET i ROSA MARÍA LARA FELIU.

Abans de migdia, informació completa i àlbum del festival.

27/07/2014 03:36 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIA DE SANTA ANNA I SANT JOAQUIM, SEGON DIA DE FESTES: entrà de la murta i festival

20140726122413-compoentramurta.jpg

ÀLBUM DE L’ENTRÀ DE LA MURTA 2014 (Segon dia de festes, 26-7-2014)

Segon dia de festes patronals de Gata. Tenim moltes coses que celebrar. Hui és SANTA ANNA i SANT JOAQUIM, pares de la Verge i, en conseqüència, uelos de Jesús. Felicite des del blog a totes les Annes i compostos i tots els Ximo’s, Joaquim’s i compostos. Record especial a ma mare Anna, que també començarà les festes des d’allà dalt...

I hui és el segon dia de les festes patronals, dos de tretze. Dos actes destacats hui: l’entrà de la murta, que ja està acabant-se i festival de presentació i elecció de festers menuts i grans.

Per a entrar en matèria, dalt teniu l’enllaç a l'àlbum de l’entrà de la murta, on s’han concentrat quinze carros, quintets menuts, grans, xiquets i gent amiga dels carros. També hi havia quatre cavalls i els seus respectius genets.

Vos pose la programació completa de les festes de hui dissabte 26:

DISSABTE 26 DE JULIOL - DIA DEL FESTIVAL

10’00 h. Concentració de carros i cavalls a l’antic camp de futbol, amb la participació de quintos infantils i majors i tots els veïns que ho desitgen.

11’00 h. Entrada de la Murta, que recorrerà els diferents carrers del poble, acompanyats per la Colla de dolçainers i tabaleters El Montgó.

13’00 h. Volteig general de campanes i es tiraran les 21 salves que ens recordaran a tots que el Santíssim Crist està a l’Esglèsia i Gata ja està en festes.

22’00 h. Concentració a la Plaça Nova de quintos infantils i majors 2014 per a participar acompanyats de la Banda Unió Musical de Gata, en la cercavila de trasllat al Grup Escolar, arreplegant a l’Ajuntament, reines i dames de 2013, festeres visitants i autoritats locals veïnes.

23’00 h. Presentació de quintets i quintetes 2014. Elecció i Coronació de les Dames i la Reina Infantil i Presentació de la Quinta 2014.

A continuació gaudirem del fabulós musical FEELING i així aplegarem al moment més àlgid de la nit, la Proclamació i Coronació de les Dames i Reina major 2014.

En acabar el festival, tindrà lloc al mateix recinte una gran DISCOMÒBIL fins a l’hora de bous.

FONT: Fotos àlbum i composició Vero Vives.

26/07/2014 12:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ENCARA D'AHIR...TRES VÍDEOS DE L'ARRIBADA DEL CRIST A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA

20140726120637-placabaixada.jpg

Encara estem pensant en els actes primers de festes, ahir els veïns de Gata vam baixar al Santíssim Crist al seu "PALAU D'ESTIU", denominació crec que molt encertada que ha fet del temple la PENYA L'ASPARDENYA" al seu facebook.

Per això, encara d'ahir, he capturat tres vídeos de youtube pujats per la meua filla Vero, en els quals es veu l'entrada del patró a la Plaça de l'Església, com li peguen voltes -rictus sempre tradicional- i un moment del pregó de benvinguda fet per Arturo Ros, Vicari Episcopal, des del balcó de la Casa Abadia.

Ací teniu els tres enllaços:

Vídeo 1: ENTRÀ DELS QUINTOS I QUINTETS 2013 A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA, 25-7-2014.

Vídeo 2: ENTRADA DEL CRIST A LA PLAÇA.

Vídeo 3: PART DEL PREGÓ DE BENVINGUDA I GOIGS.

La foto que vos pose està feta precisament des del balcó per sr. rector Don Francisco . Murillo.

FONT: Vídeos Verónica Vives Costa (youtube). Foto: Parròquia Gata.

26/07/2014 12:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA HEM BAIXAT AL CRIST: COMENCEN LES FESTES PATRONALS 2014 (Àlbum de la baixada)

20140726005006-compobaixada1.jpg

(PODEU VORE L’ÀLBUM DE LA BAIXADA DEL CRIST, 25 DE JULIOL, PRIMER DIA DE FESTES).

Al voltant de les 9 de la nit, hui divendres 25 i perquè Sant Jaume és un dia senyalat ha baixat la imatge del Crist del Calvari. Les 21 salves han precedit a la processó, que ha tingut un pregoner especial a l’arribar a la Plaça de l’Església. El predicador de l’últim dia, Don Arturo Ros Vicari Episcopal, ha pregonat des de dalt d’un dels balcons de la Casa Abadia. La imatge de tot el conjunt processonal s’ha vist encés en flames, per obra i gràcia de la pirotècnia. Un xicotet castell ha indicat que ja estem en plenes festes patronals 2014.

A la composició, algunes imatges de la baixada del Crist, hui divendres 25.

25/07/2014 23:51 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

HUI DIA 25 ÉS LA FESTA DE SANT JAUME I COMENCEN LES FESTES A GATA

20140725123356-carrerbisserot.jpg

Dos grans aconteixements del calendari local s'ajunten enguany. Per una part, l'onomàstica dels JAUME's i tots els seus compostos. La festa dels SANTIAGO i JAUME, la festa popular com les haja. A la meua família materna n'hi havia molts jaumes...el meu germà és Santiago. A tots ells i a tots els JAUME's del poble i usuaris que celebren hui el seu sant molts parabéns.

I a més de ser Sant Jaume...a Gata comencen hui -25 de juliol- les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari. Comencen els tretze dies d'animació festera, de manifestacions lúdiques que ha preparat la Comissió de Festes 2014.

Aquesta és la programació de hui:

DIVENDRES 25 DE JULIOL - DIA DE LA BAIXADA

19'30h. Concentració a l'Ermita del Calvari de quintos majors i infantils 2013 i població en general per a la novena i la missa.

20'30h. Processó de la baixada del Santíssim Crist del Calvari acompanyada per la colla de dolçainers i tabaleters El Montgó i la Banda Unió Musical de Gata.

A continuació, i en la mateixa Plaça de l'Esglèsia volteig general de campanes i disparada de focs artificials a càrrec de la PIROTÈCNIA AITANA.

23'00 h. Primera i Segona eliminatòria del campionat de TRUC organitzat per Tasca de Tere al carrer Sant Antoni i al carrer Parra.

23'00 h. Assaig del festival de la Quintà infantil 2014, festa fins les 12 i +

00'30 h. Assaig del festival dels Quintos 2014.

A la imatge, un dels primers carrers en adornar-se aquestes festes, el carrer Bisserot. La fotografia està pujada al facebook per Marc Espinosa Vives.

25/07/2014 12:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ESTAN AHÍ LES FESTES ( I ): preparatius al corro dels bous

20140724084847-10527830-727150714017388-4006223246202977813-n.jpg

Ahí teniu una imatge del carrer solitari, el Passeig d'Alacant serà un bullici diumenge pel matí, quan a les 8 tiren el coet que donarà començament a les actuacions taurines de les festes patronals de Gata. La foto de Miguel Ferrando ens mostra els palcos ja quasi tots muntats. Ja han començat els preparatius del corro, per als nou dies de bous, del 27 de juliol fins el 4 d'agost.

FONT: Foto extreta del facebook de Miguel Ferrando.

24/07/2014 08:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ESTAN AHÍ LES FESTES. En honor al Sant Crist del Calvari, del 25 de juliol al 6 d’agost ( i II )

Aquesta segona part dels articles dedicats a resumir les festes patronals, abarca de l’1 al 6 d’agost, la segona part de les festes.

Divendres 1 d’agost serà la Nit de Rock, actuant al pati de les escoles els grups GATACÀ, ESCAC AL REI i HABEAS CORPUS. La resta del dia, hi haurà vaques i bous. A destacar, la final del Campionat de Truc a la Tasca de Tere, a partir de les 17 hores.

Dissabte dia 2 d’agost és el dia de les Quintades. Per això la concentració d’aquestes serà a les 13 hores al corro dels bous. Després, per la vesprada a les 18.30 hores será la popular festa de l’aigua, que patrocina el quinto Jorge Rodríguez Salvá.

Diumenge 3 d’agost és el Dia de les Carrosses. A migdia, també hi haurà solta de vaques i un bou. A les18’30 hores serà la concentració de Carrosses i grups a peu en l’explanada del Grup Escolar per a la desfilada, que serà amenitzada per la colla de dolçaina i tabalet el MONTGÓ, la xaranga i Banda Unió Musical de Gata. Els grups Arrapa i Back Storm actuaran a les 23 hores a la Plaça Nova.

Dilluns 4 d’agost és el Dia de les Tradicions. A les 11’30 hores hi haurà concentració a la Plaça Nova per a participar en el circuït de JOCS POPULARS que estarà amenitzat per dolçaina i tabalet. Recordeu que hi haurà premi per als millors. A les 13’00 hores, sardinada i cervesa a “go-gó”, acompanyats pel GRUP DE DANSES “LA LLATA”. A les 18’00 hores, carretons al corro dels bous per a que toregen els més menuts. Organitzat per l’ASSOCIACIÓ CULTURAL BOUERA DE GATA.

Dimarts 5 d’agost és el Dia del Major i el dia de l’Ofrena. A les 12’30 hores serà la solemne Missa en acció de gràcies per als majors del nostre poble. A les 13’30 hores, la Comissió oferirà un vi d’honor per als majors del poble al Centre Social. Hi haurà ball amb el DUO LA BRUJA. A les 17’30 hores, gran partida de pilota al trinquet “Xiquet de Gata”. A les 20’00 hores, concentració a la Plaça Nova de quintos majors i infantils, penyes, associacions i tots aquells que desitgen participar en l’OFRENA AL SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters EL MONTGÓ.

A la mitjanit serà el concert de la REVETLA. La nostra Banda UNIÓ MUSICAL DE GATA ens oferirà un any més un espectacular concert a la Plaça de l’Església. En finalitzar es dispararà la CORDÀ en l’antic camp de futbol. AL RECINTE SOLS TINDRAN ACCÉS TOTES AQUELLES PERSONES QUE TINGUEN EL CARNET (CRE),  disparada per la PIROTÈCNIA AITANA.

Finalment, el dimecres 6 d’agost és el Dia de la Festa Major, del Santíssim Crist del Calvari. A les 12’00 hores serà la solemne Missa Major en honor al SANTÍSSIM CRIST DEL CALVARI amb la participació del COR SERRILLÀS de Gata. A les 13’30 hores, mascletada disparada a l’explanada del Grup Escolar per la PIROTÈCNIA AITANA. En finalitzar anirem al Centre Social per gaudir d’un vi d’honor on es farà el lliurament dels diferents trofeus (carrosses, jocs populars, barraques, disfresses, carrers, truc....).

A les 20’00 hores, serà la solemne processó per acompanyar al Santíssim Crist des de l’església fins a l’ermita del Calvari acompanyats per la colla de dolçaina i tabalet el Montgó i per la Banda Unió Musical de Gata. En acabar, la PIROTÈCNIA  AITANA dispararà un fabulós i espectacular Castell de focs artificials per a posar fi a les festes de Gata 2014.

FONT: Comissió de Festes 2014, Regidoria de Festes.

 

23/07/2014 23:23 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA LES TENIM AHÍ: FESTES PATRONALS DE GATA, DEL 25 DE JULIOL AL 6 D'AGOST ( I )

20140722113107-cristplaca.jpg

Estem ja a tres dies. Divendres dia 25, dia de Sant Jaume, a les 19.30 hores, començaran els actes de les festes patronals del poble de Gata de Gorgos. Seran des d’eixe dia fins el dia de la festa major, com ja és tradicional, és a dir el 6 d’agost. Cal ressenyar els tretze dies de festejos, els nou de bous i poques novetats. Sols és novedós el primer concurs de les proves de "Que quadrilla més bona!"

La xarxa turística de la Comunitat Valenciana ha començat a difondre per Internet tot el programa complet. El podeu consultar a la següent adreça: http://va.comunitatvalenciana.com/actualitat/gata-de-gorgos/agenda/festes-gata-de-gorgos-2014.

Cada dia, com ja vaig avançar en un article de història festera, té un nom i destaca per eixe acte. Vos explique en resum els primers set dies, la primera mitat de les festes.

Divendres 25 serà el Dia de la baixada, que es farà a les 20.30 hores. Dissabte 26 serà el Dia del Festival i la presentació de quintets, quintos majors i elecció de regines major i infantil, dames i cort d’honor es farà a les 23 hores. Diumenge 27 és el Dia de les inauguracions, perquè serà la inauguració oficial del "corro" del Passeig d’Alacant (18.30 hores) i la inauguració oficial de les barraques i casals, amb festa eivissenca (22 hores). Eixe dia a les 8 del matí és la tradicional primera entrà i esmorzar popular.

Dilluns 28 és el Dia dels Bous. Al llarg del dia (12, 19, 19,20 i 1,30 hores) seran les actuacions, amb entrada vespertina, concurs de vaques i bou embolat. Dimarts 29 és la Nit de Paelles. A les 22 hores, seran a l’esplanada del Grup Escolar patrocinades per MAS I MAS i amenitzades amb l’espectacular Orquestra Crash. Dimecres 30 és el dia del Correfoc. Serà a la 1 de la nit. Fabulós correfoc amb batukada a càrrec de LA COLLA DE DIMONIS MISLATA amb recorregut des del carrer La Bassa fins l’explanada del Grup Escolar on tindrà lloc l’espectacular final. Eixe dia també es farà, com a novetat, el concurs i concentració de quadrilles a l’antic camp de futbol. Primer concurs titulat: “Que quadrilla més bona” (hi haurà premi). Al finalitzar dutxa gegant patrocinada per Fernando Sendra.

Dijous 31 és el Dia del Xiquet. Per això els quintets faran el soroll de la despertà, hi haurà parc aquàtic, es celebrarà el X aniversari de Protecció Civil amb concentració de vehicles d’emergència, activitats i jocs per a tots. Dinarà la quintà infantil 2014, es farà teatre al carrer, teatre itinerant amb l’obra “AVENTURA PIRATA” a càrrec d’ESPECTACLES DAVID patrocinat per la Diputació d’Alacant. Al corro, hi haurà carretons a les 19 hores.

A la composició, l'arribada del Crist a la Plaça de l'Església l'any 2011.

(Demà vos resumisc la segona part, de l’1 al 6 d’agost)

FONT: Programa de festes, Comissió 2014, Gata de Gorgos.

22/07/2014 09:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, SOPAR DEL SORTEIG DE PALCOS I BARRAQUES: Comissió 2014

20140720171937-comissio2014mesgent.jpg

Ja estan sortejats els palcos que donaran vida al corro del Passeig d’Alacant. Aquest matí els membres de les quadrilles comentaven la sort o la conformitat que havien tingut al tocar-los un o altre lloc, més o menys a prop del corral de bous o d’on posen la biga per al bou embolat. És sempre el mateix protocol.

També es van sortejar anit, al multitudinari sopar que es va fer a l’antic camp de futbol, amb sorteigs de rifes inclós, ball popular i pirotecnia final, les barraques. Les ja clàssiques tindran el seu lloc al voltant de la Plaça Nova, al cocó de la festa, on es fan les actuacions musicals de les orquestres.

A la imatge, la comissió de festes 2014, anit a la festa, l’última abans de començar en serio amb la distribuciól de les festes patronals al Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Foto del facebook de la Comissió 2014.

20/07/2014 17:18 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

XIQUETS...HUI S'HAN REPARTIT ELS PROGRAMES DE FESTES

20140719164814-repartcompo.jpg

Ja queda menys, estem a sis dies de les festes. Temps enrere

Els Quintos 2014 que s’anomenen "Al remolque...", els quintets menuts que també tenen un nom molt curiós "De festa fins a les 12 i +", i els membres de la Comissió de Festes 2014 de Gata, han repartit els programes de festes, venent-los per tot el poble. Acompanyats per la colla "El Montgó" i per dos carreters, amb els seus corresponents carros, han passat pels carrers de Gata i han fet el repartiment porta per tota.

Cal recordar que el dia 25 de juliol, dia de Sant Jaume, comencen enguany les festes. D’ací al divendres anirem descobrint els actes.

A la composició, diversos moments del repartiment.

FONT: Fotos Ajuntament (Joan Pedrós, regidor de festes).

19/07/2014 16:47 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RECORDEU...HUI SOPAR DEL SORTEIG (Comissió 2014)

20140719163502-repartprograma5.jpg

Cal recordar-vos que hui, dissabte, al voltant de les 21.30 hores, serà el sopar del sorteig dels palcos o cadafals que es posaran al corro de bous del Passeig d’Alacant, i també de les barraques, que es posaran a la Plaça Nova. El lloc, com ja és habitual, l’antic camp de futbol de Les Sorts. A més del sopar i les rifes, hi haurà ball. Organitza, la Comissió de Festes 2014. Són actes pre-festes, estem en el compte enrere, a sols sis dies de començar-les, de baixar al Santíssim Crist del Calvari.

(A la fotografia, la comissió de festes davant de l’Ajuntament. Aquest matí han repartit el programa de festes pel poble i aquesta nit més feina)

FONT: Foto, Ajuntament (Joan Pedrós).

19/07/2014 14:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LES FESTES TENEN NOM

Cada dia es coneix per un nom, el dia del festival, el dia del Crist,...

Les penyes tenen el seu nom i les quintades també. La d’enguany: "Al Remolque"

Comence, a nou dies d’estrenar les festes patronals 2014, una sèrie d’articles que tindran com a punt central les festes. Bé seran al voltant dels actes o bé sobre la història, els programes, la festa en general. Vaig a fixar-me en les festes 2014, les que estan més prop a vindre en el temps.

Pegant una fullejada al programa d’enguany, observareu com comencen a aflorar els noms, perquè -i ahí ve el nom de l’article- "les festes tenen nom".

A les primeres fulles ja vegem el "nom" de la quintà 2014, dels majors. Són "Al remolque".

Després se li posa "nom" a cada dia de les festes i en són tretze dies:

- El dia 25, divendres, és el "Dia de la baixada". El dia 26, dissabte, és el dia del festival. El dia 27,diumenge, és el dia de les inauguracions. El dia 28, dilluns, és el dia dels bous. El dia 29, dimarts, és la Nit de les paelles. El dia 30, dimecres, és el dia del correfoc. El dia 31, dijous, és el dia del xiquet. El dia 1 d’agost, divendres, és la Nit del Rock. El dia 2, dissabte, és el Dia de les Quintades. El dia 3, diumenge, és el Dia de les carrosses. El dia 4, dilluns, és el Dia de les tradicions. El dia 5, dimarts, és el Dia dels majors i de l’ofrena. Finalment, el dia 6, dimecres, és el Dia del Santíssim Crist del Calvari.

Vegeu com els dies de festes patronals tenen nom...

Si mirem una mica més el programa, any rere any apareixen els quintos que celebren anys. I tornen a fer honor al títol de l’article. Enguany, la quintà de 1984 fa festa especial, es diu: "L’Atropell"; la de 1994 també: es diu "Quin fandango" i la del 2004 també, es diu "La Batzolà".

Ja vos parle un altre dia d’altres nom de quintades, de casals, de barraques i de palcos...

A la imatge, un quinto i dos quintes d'enguany pintant el seu nom al seu casal.

17/07/2014 15:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PRESENTEN LES FESTES 2014 EN HONOR AL SANTÍSSIM CRIST

20140717173243-festes3.jpg

Com ja sabeu, seran del 25 de juliol -dia de la baixada- fins el 6 d’agost, festa major i dia de la pujada

Hi haurà nou dies de bous, del 27 de juliol al 4 d’agost

Aquest migdia s’ha fet la presentació oficial de les festes patronals 2014, en honor al Santíssim Crist del Calvari, que tindran lloc a Gata des del pròxim divendres dia 25 fins el 6 d’agost, festa major. A l’acte han assistit l’alcaldessa María Teresa Signes Caselles; el regidor de festes, Joan Pedrós Taléns, així com algunes mares i pares de quintos/es menuts/des i de majors, que formen la comissió de festes 2014. Al saló de plens, mentre es feia la presentació, el cartell de la portada de festes, amb la foto de Ramón Mulet, estava darrere; les membres de la comissió lluïen la camiseta blava que els caracteritza.

El regidor Joan Pedrós ha desgranat les festes, fent l’observació de que comencen quan baixa i s’acaben quan puja el patró, el Santíssim Crist. Pel mig, bous i diversos actes, com carrosses, nit de rock, la multitudinària Nit de paelles, dies dedicats als xiquets, als majors, l’ofrena, el concert de revetla. L’alcaldessa ha desitjat que les festes es desenvoluparen bé i coneixia el treball de la comissió i del regidor, que estava molt involucrat amb la mateixa.

FONT: Fotos Verónica Vives.

17/07/2014 15:41 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIJOUS 17, PRESENTACIÓ DE LES FESTES A LA PREMSA

20140715172141-portadallibrefestes.jpg

El pròxim dijous dia 17, a les 12 hores, al saló de plens de l’Ajuntament es presentaran les festes patronals del Santíssim Crist, que -com ja tots sabeu- tindran el seu començament el dia 25, Sant Jaume, i acabaran el dia 6 d’agost, festa major del Crist. Estaran presents a l’acte l’alcaldessa, el regidor de festes i els membres de la comissió de festes 2014.

15/07/2014 17:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA VÉNEN LES FESTES 2014: JA ESTÀ EL LLIBRE AL CARRER, portada del programa

20140713110902-portadallibrefestes.jpg

Els comerços i entitats que s’anuncien i col·laboren amb la festa, el llibre-programa de festes 2014 ja el tenen en els seus calatxos. Ja anem coneixent, la resta del poble, com es perfila el programa. Estem hui a dotze dies de començar les festes patronals al Santíssim Cristo del Calvari 2014. Vos pose hui la portada del llibre, on es denota festa, colorit, ambient. Una carcasa del correfoc, amb un pal inclós, unes lletres que titulen: "Gata festes 14 al Santíssim Crist del Calvari, del 25 de juliol al 6 d’agost" i un fons de la festa d'eixa atracció pirotècnica, trau com a resultat el que podeu comprovar. Un altre dia parlem dels dies, actes, de dins del llibre-programa.

13/07/2014 11:09 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

NOU DIES DE BOUS A LES FESTES PATRONALS DE GATA

20140711120507-cartellbous.jpg

En total hi haurà tretze dies de festejos, del 25 de juliol, divendres, al dia de la festa major, 6 d’agost, dimecres

Ja està al carrer el cartell, o al menys ja circula per Internet, tota la programació dels bous, que organitza l’Ajuntament i col·laboren l’Associació Bouera de Gata i la Comissió de Festes 2014. Es prepara al corro de l’Avinguda d’Alacant un complet programa, que servirà per a fer el Segon Concurs de Ramaderies, ja que correran en total bous de set ramaderies. Del 27 de juliol al 4 d’agost ininterrompudament hi haurà bous, matins (sis dels nou dies), vesprades (set) i nits (també set dels nous dies).

Les ramaderies que participaran són: Ifach, de Calp; Benavent, de Quatretonda; Coves i Crespo, de Pedreguer; F. Machancoses, de Xest; J.V. Machancoses, de Picassent, i La Paloma, de Xaló.

Cal ressenyar que el dia 2 d’agost, dissabte, és el dia de les quintades. Per això, sols hi haur`pa actuacions a les 12 i a la 1,30 hores. També destacar les set entrades, sis de les quals portem el nom de "tots bous"; sis bous embolats i l’últim dia també una vaca embolada.

Com ja és habitual, any rere any, la primera entrada, solta de vaques i un bou, serà a les 8 de l matí del diumenge 27 de juliol.

Dalt teniu el cartell anunciador amb una fotografia de Juan Francisco Mut soliveres, membre de la penya bouera de Gata.

FONT: Associació Bouera de Gata, Comissió de Festes i Ajuntament de Gata.

11/07/2014 09:09 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

DEMÀ DIA 11, COMENCEN LES FESTES AL VEÍ POBLE DE PEDREGUER

20140710112315-bouet.jpg

Junt amb Jesús Pobre, el poble de Pedreguer és el més pròxim a Gata, a tan sols 4 kilòmetres. Molts gaters i moltes gateres estan casats a Pedreguer. Per això, també es viu la festa, sobre tot dels bous, amb molt de companyerisme i veïnat. Des de demà per la nit, Pedreguer celebra les festes patronals en honor a Sant Bonaventura 2014.

Cal descatar que a les 23,30 hores de la nit de demà divendres es farà el típic pregó, després la carcassa i la primera i segona entrades de bous 2014. Ressenyem també que dissabte 13 serà la XLIII Volta a Peu a Pedreguer i que a les 23,30 hores serà la presentació de festers i festeres. Més endavant, ja vos parle de més actes a la setmana que ve.

A la imatge, el cartell anunciador de les festes de Pedreguer 2014, on no falta la silueta del bou.

10/07/2014 09:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PROCESSÓ DEL SAGRAT COR DE JESÚS

20140629223910-processocj.jpg

Les mares de xiquetes i xiquets de Primera Comunió, majoralesses

Com en els últims anys, la processó del Sagrat Cor de Jesús, que tanca el cicle de processons i actes religiosos al voltant de les Primeres Comunions, s'ha celebrat aquesta vesprada. A més dels xiquets i xiquetes de Primera Comunió, els rectors i la banda de música, també anaven davant algunes mares de comulgants, de majoralesses.

Ací teniu algunes imatges de la processó.

FONT: Fotos Verónica Vives.

29/06/2014 22:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL GRUP "BAJOQUETA ROCK" TRIOMFA A LA FONT DEL RIU DE GATA: Impressionant la quantitat de gent

20140629161348-dscf0173.jpg

(PODEU VORE L’ÀLBUM, PUNXANT ACÍ)

El grup de Riba-roja del Túria no va defraudar i va conseguir que la gran quantitat de gent que s’havia arremolinat dins del carrer Calvari, a la Font del Riu de Gata, es trobara molt a gust, amb totes les tocates i cançon que va protagonitzar BAJOQUETA ROCK. Per la vesprada, havia estat gravant-los TVE Comunitat Valenciana a les escales que donen accés al Parc del Riu. Per la nit, també. Van fer el seu show particular i no van deixar indiferents a tots els que es van acostar a vore’ls.

Cal recordar que ells són: Julio Miquel (Guitarra, acompanyant i cors); Miguel Angel Moreno (Trompeta, cors i "Shaquireta"); Paco Lluís Ramos (veu, cors i guitarra acompanyant) Salva Ferrer "Manyo" (guitarra solista, acústiques, mandolina, banjo, arpa de boca i cors); Javi Oltra "Moch" (baix i cors); Miguel Soriano (bateria i percussió); Salva Marti "Retall" (Trombó i cors); José Martínez "Pesqui" (saxo tenor i cors) i Javier Subirón (Presència espiritual i "Aiatol·là" del Rock‘N’Roll).

Bajoqueta rock va posar un colofó impressionant i va deixar el llistó ben alt per a les festes 2015, que des de hui mateix ja començaran a preparar els joves veïns de la comissió de festes de la Font del Riu.

Les fotos són de Verónica Vives.

29/06/2014 16:13 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ABANS DE BAJOQUETA ROCK...ANIT VA ACTUAR A LA FONT DEL RIU, EL GRUP LOCAL TREMP

20140629155343-trempcompo.jpg

És de justícia traure al blog al grup que va precedir a Bajoqueta Rock, anit a l’acte musical de cloenda de les festes de la Font del Riu de Gata, i més tractant-se d’un grup local. Era TREMP. Van actuar abans, perquè havien guanyat el concurs de grups locals que va organitzar la comissió en el seu dia. Paco Sirerol, Álex Feliu, Jaume Mulet i Juanvi Soler, van portar a l’escenari les seues cançons més sonades, més volgudes, com les de l’enregistrament de "Jocs d’un miratge". També ells van ser protagonistes anit, al carrer Calvari de la Font del Riu.

29/06/2014 15:53 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL I CAMPIONAT DE TRUC DE LA FONT DEL RIU JA TÉ GUANYADORS

20140629145210-1erstruc.jpg

(VEGEU L’ÀLBUM DE LA GRAN FINAL I ELS PREMIS)

Els primers han guanyat un viatge a Eivissa o Formentera i trofeu

La Comissió de Festes de La Font del Riu donava compte anit a la seua pàgina oficial, ja quasi a hora del sopar popular i quan muntaven tot l’escenari el grup de rock valencià Bajoqueta Rock, dels guanyadors del I Campionat de Truc de les festes del barri gater. Han guanyat Gema LLopis i Paco Pons el primer premi. La pàgina deia: "Enhorabona a Gema i a Paco pel Primer Premi del 1er Campionat de Truc de les Festes de la Font del Riu!! A disfrutar i moltes gràcies a tots els participants!!".

El segon premi el van aconseguir Rosario González i Júlia. El tercer premi va ser per a Miguel Blasco i la seua dona María Vicenta. Enhorabona als sis, especialment els guanyadors.

A la fotografia, els guanyadors Gema Llopis i Paco Pons, rebent el premi de la mà de Miguel Àngel, membre de la comissió.

29/06/2014 12:00 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIA 29 DE JUNY, ÉS SANT PERE I SANT PAU. A GATA, TAMBÉ ÉS LA FESTA DEL COR DE JESÚS

20140629114547-dscf3091.jpg

Comence el dia felicitant a tots els que es nomeneu PERE i PAU, dos noms populars, perquè grans van ser els primers que ho van portar com a sants, Pere el primer papa de l'església, i Pau, el convertit. Coincidències del calendari fan que hui és diumenge i és la festa dels dos deixebles màrtirs. Gata té al retaule de l'altar major la imatge de Sant Pere, representat amb unes claus.

Es per tant un dia assenyalat. SANT PERE i SANT PAU, dos grans sants que l’església festeja junts.

Repassant un poc la història d'aquestos dos màrtirs, direm que Sant Pere sigué apòstol i deixeble de Jesús. Mort a Roma l’any 67 va ser el primer papa de l’Església. Sigué martiritzat. Se li diu el "Príncep dels Apòstols"-Pedro ve de Petrus, pedra sobre la que Jesús fundà la seua església.
Sant Pau també va ser apòstol. Martiritzat també a Roma, era un dels més terribles perseguidors dels cristians. Després se li deia "l’Apòstol dels Gentils", que portà la Fe en els seus llargs viatges per tot el món conegut. Va escriure diverses cartes del Nou Testament.

També hi ha refranys per aquest dia, encara que el segon que vos pose no li pega enguany "ni en cola" com diuen, per la sequera que estem patint.

PER SANT PERE, JUNY ENRRERE, I SANT PAU EL TANCA AMB CLAU.

SANT PAU MULLAT, TOT L’ANY ESBARRIAT, SANT PERE PLUJÓS, TRENTA DIES PERILLÓS.

FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

Però, a Gata s'ajunta aquesta festa de l'església amb la del Sagrat Cor de Jesús. A les 12.30 i a les 19 són les misses que resten a celebrar en el dia de hui i a les 20 hores serà la processó. Com ja és habitual en els últims anys, les majoralesses seran mares de xiquets o xiquetes de Primera Comunió, que també participaran en la processó.

Cal dir, amb relació a la història local religiosa que la confraria del sagrat Cor de Jesús ve del segle XIX. És la més antiga de la parròquia. A la nit o demà vos parle d'ella.

A la fotografia, la imatge del Sagrat Cor de Jesús de Gata.

29/06/2014 11:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

XARANGATA ANIMA EL MATÍ DE DISSABTE DE LA FONT DEL RIU

20140628180500-2014-06-28-13.26.38.jpg

Servessa a go-gó, coques i ara truc

Ací vos passe un vídeo de XARANGATA (per als que tingau facebook), la xaranga composta per músics gaters de la banda nostra, que aquest migdia han animat al llarg de més de dues hores la servessa a go-gó. Interpreten la peça "Euromambo". Molta animació, molts joves, i marxa, com mai pot faltar amb aquest grup musical tan nostre.

Ara seguix la festa amb el campionat de truc. Sort als últims participants, que ja ho tenen quasi.

https://www.facebook.com/photo.php?v=709297205798935&set=vb.478900912171900&type=2&theater.

28/06/2014 18:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DISSABTE 28, ACABEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU, en honor a sant Joan

20140628115229-compomariachis.jpg

Actuaran TREMP i BAJOQUETA ROCK. A migdia hi haurà servessa a go-gó i coques; a migdia, coques; a la vesprada, truc

Anit, els Mariatxis i l'orquestra Mississipi van actuar al carrer Calvari

Hui, dissabte 28, acaben les festes del barri La Font del Riu de Gata. Serà el cinqué i darrer dia. Anit, es van reprendre les festetes amb sopar al carrer Calvari i actuació dels Mariatxis i l'orquestra Mississipi. Hui ve el gros final. En una hora començarà la servessa a go-gó, després coques per a dinar; després truc -últimes eliminatòries-; després sopar, actuació del conjunt local TREMP i l'actuació de BAJOQUETA ROCK. La traca, al descans, posarà el punt i final. 

A la composició, quatre moments d'anit a la festa del carrer Calvari.

28/06/2014 11:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTA DE LA FONT DEL RIU DE GATA, reportatge fotogràfic

20140625204047-compoalbumdiasj.jpg

(ÀLBUM DEL DIA DE SANT JOAN, FESTA DE LA FONT DEL RIU, GATA 24-6-2014)

Ací teniu les fotografies que vos anunciava anit, amb fotos fetes per Vero Vives, la meua filla, i per mi. Per passos, podeu veure: la missa, la processó, les dances, el lliurament de pergamins, el castellet i el vi d'honor. Per a veure l'àlbum pujat al facebook per Verónica Vives, punxeu dalt.)

 

25/06/2014 20:40 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA FONT DEL RIU FESTEJA EL DIA DE SANT JOAN

Ahir per la vesprada, el veïnat del barri La Font del Riu de Gata i el poble en general, van festejar al seu patró, just en el dia de la seua onomàstica. Primer va ser la missa de campanya al carrer Lepanto, a la qual assistiren autoritats, festeres i xiquetes i xiquets de Primera Comunió d'enguany del barri. Va cantar la missa, les xiques del cor de Amics del Tercer Món.

A continuació, va tindre lloc la processó pels carrers del barri, del Lepanto, Teulada, carrers de l'Era de Boronat i carrer Calvari. Va acompanyar amb música, tota la comitiva, la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Gata.

Després es van lliurar tres pergamins, per la Comissió de Festes de La Font del Riu i l'Ajuntament. A Rosa Franco Greño per la seua recordada germana, María Antonia Franco Greño, autora del himne del barri "Despertar de la Font del Riu", a títol pòstum. A Pepe Simó Mulet, que va ser durant molts anys president de la festa, i en representació de tots els "històrics" festers del barri, i a Jesús Sánchez Puig, que fins ara ha estat al front de les festes, deixant el testimoni a una comissió jove.

Va actuar entre mig, el Grup de Danses "La Llata" de Gata, que dirigueix Paca Moll, sent l'admiració de tots els assistents, donada la gràcia de les més menudetes i l'art i moviments dels més majors, dones i homes.

Finalment, un castell de focs articials i un vi d'honor va tancar la festa de la onomàstica. No aixina els actes festius que continuaran divendres 27 i dissabte 28.

A la vesprada o a la nit, vos pujaré un àlbum de fotografies dels diversos actes d'ahir.

 

      

25/06/2014 08:51 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ACTES FESTIUS I RELIGIOSOS A GATA: DEMÀ FESTA DE SANT JOAN A LA FONT DEL RIU; DIUMENGE, FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

Continua el cicle de festes de juny, que conclouen diumenge. El mes de juliol hi haurà una altra sèrie d’actes

Aquesta és la Nit de Sant Joan, nit màgica per a molts

Els actes festius i religiosos han començat hui mateix dilluns 23 amb el Tríduum al Cor de Jesús, que seguirà dimecres i dijous. Hi haurà Hora Santa.

Demà dimarts 24 és la festivitat de Sant Joan Baptista. La Font del Riu li fa festa al sant. A les 20 hores serà la missa de campanya al mig del carrer Lepanto. A continuació es farà la processó pels carrers del barri. Després hi haurà actuació de dances, pel grup "La Llata" de Gata, seguit d’un Vi d’honor. Quedaran dos dies de festes més a La Font del Riu, divendres i dissabte. Divendres hi haurà sopar al carrer Calvari i actuació d’un grup de mariachis. Dissabte seran les últimes eliminatòries del truc al mateix carrer i, per la nit, Nit de Rock amb l’actuació de Tremp, com a grup guanyador del concurs de grups locals que va fer la comissió, i per a tancar actuarà "Bajoqueta Rock".

Diumenge serà la festa del Sagrat Cor de Jesús, que té la congregació més vella del poble, del segle XIX. Per la vesprada es farà la processó i tornar a eixir els xiquets i xiquetes de Primera Comunió.

Però no oblideu que aquesta és la Nit de Sant Joan, nit de botar les fogueres, de banyar-se els peus a la platja, qui vaja! i qui no a pensar en un desig, és la màgia.

 

23/06/2014 23:04 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR PER LA VESPRADA, FESTA DEL CORPUS I PROCESSÓ PELS CARRERS DE GATA

20140623002306-compocorpus.jpg

(PODEU PUNXAR ACÍ I VEURE L’ÀLBUM DE LA PROCESSÓ DEL CORPUS A GATA)

Per què ja passa de la mitjanit, per què estem a dilluns 23, per tot això he posat "ahir per la vesprada". Es va celebrar a les 20,10 hores a Gata, com en moltes parts d’Espanya, la processó general del Corpus Christi. Al Cos de Jesucrist, que alternaven el rector de la parròquia Don Francisco Murillo i el rector fill de Gata Juan Pons, baix palis el van acompanyar els xiquets i les xiquetes que han pres la Primera Comunió. Teniu un àlbum amb fotos fetes pel Cronista, per Juan Miguel -el meu fill- i Verónica -la meua filla-. Podeu observar els preparatius amb gent enramant murta i mata, al carrer Doctor Gómez Ferrer, l'eixida del Corpus de l'església, la banda tocant, les taules, el recorregut i els xiquets.

FONT: Fotos pròpies, Juan Miguel i Vero Vives.

23/06/2014 00:07 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

UN TOTAL DE 92 PERSONES PARTICIPEN AL CAMPIONAT DE TRUC DE LA FONT DEL RIU

20140622182335-truc3.jpg

Dissabte que ve, dia 28, les segones eliminatòries i les finals

Un total de 92 persones, és a dir 46 parelles, van participar ahir dissabte dia 21 al I Campionat de Truc de la Font del Riu, que es va celebrar al carrer Calvari, a les 17 hores. A la imatge, vegeu un moment de les partides. A la fotografia de baix dos gaters, veïns del barri, Vicente i Pepe, que tindran com a contrincants dos joves vinguts a festes, amics de Sonia, una membre de la comissió. Com vegeu, ja calfen motors i es preparen per a la próxima cita, que serà dissabte que ve dia 28, a la mateixa hora i el mateix lloc.

 

22/06/2014 18:23 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ÈXIT DE PARTICIPACIÓ FESTERA A LA FONT DEL RIU (Primer tram de les festes)

20140622132229-compofesta1-copia.jpg

(SI VOLEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXEU ACÍ)

Anit va acabar el primer tram de les festes del barri de La Font del Riu de Gata. Començaven divendres amb una més que exitosa discomòbil al carrer Lepanto. La gent jove va gaudir de música i bona companyia. Dissabte pel matí, els xiquets del barri i del poble, en general, es divertien amb els espectacles infantils, plens d’aigua -per a minorar la calitja-. Havia jocs, havia esmorzar.

Per la vesprada, quasi cent participants a la primera eliminatòria del truc. La sessió va durar quasi fins les 9 de la nit. Per la nit, sopar al carrer Calvari, que presentava un gran aspecte, i ball amb els incombustibles Bradmis, veïns de Xàbia.

Ara, dos dies de descans, i dimarts més festa...ja vos conte.

22/06/2014 13:01 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, FESTIVAL FI DE CURS A L'ESCOLA

20140621172629-compofestival-copia.jpg

(FEU LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Els alumnes de sisé s'acomiadaven de l'escola per a passar a setembre a l'institut

Ahir per la vesprada-nit es va celebrar al pati del col·legi d’Infantil i Primària "Santíssim Crist" de Gata, el festival fi de curs 2013-2014. Des de les vuit de la vesprada van anar passant curs rere curs per l’escenari, interpretant tota classe de ballets i músiques. Mentre pares, uelos i familiars, sopaven en tot el pati. El festival va concloure amb l’actuació dels tres cursos de sisé, que enguany s’acomiaden de l’escola i passaran a setembre a l’institut. Finalment, els tutors dels tres cursos de sisé els van lliurar un a un, que van ser presentats pels seus companys, les orles i uns regalets. Abans del festival, s’havien preparat atraccions i escacs per als escolars. També va ser especial per als seus pares, que van vore en una pantalla, diverses fotografies de l’estància dels xicons de sisé al col·legi.

A la composició, diversos moments del festival, així com l’última part dedicada a sisé.

21/06/2014 17:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DEMÀ DIVENDRES, DIA 20, COMENCEN LES FESTES DE LA FONT DEL RIU A GATA

20140619221835-programafr.jpg

El dia de la festa al sant patró serà el 24, onomàstica de Sant Joan

Dissabte 21 actuen Els Bradmis i dissabte 29 Bajoqueta Rock i Tremp

Demà divendres, dia 20 de juny, comencen les festes patronals del barri la Font del Riu de Gata, en honor a Sant Joan. Els dies d’actes seran el 20 i 21, el 24, dia de la festa al sant patró, i 27 i 28 de juny de 2014. Despusdemà, divendres, començaran les festes al Carrer Lepanto, a les 23.30 hores. S’inauguraran les festes santjoaneres amb la Discomòbil Wow Audiovisual, les Wow sessions de Betriu & Vicent Milda Djs, a més del warm up de Dam & Drope Djs.

Dissabte 21, pel matí, hi haurà activitats per als menuts de casa. A partir de les 10 hores, al carrer Lepanto gaudiran de una xicoteta discomòbil, castells imflables, activitats. Després esmorzaran, amb el patrocini de DISPEVI. Per la nit, hi haurà sopar i ball, a càrrec de Els Bradmis.

Després d’interrompre les festes dilluns, el dimarts 24 serà la festa solemne del patró. A les 20 hores serà la missa de campanya al carrer Lepanto, després la processó i els balls del Grup de Danses "La Llata", seguits d’un Vi d’honor.

Tornaran a parar-se les festes i es reprendran divendres 27, amb sopar i actuació musical. Dissabte dia 28 serà la Nit del Rock, amb el grup Bajoqueta Rock i el grup local Tremp, guanyador del concurs.

Tot el programa complet el teniu a la imatge de dalt.

Finalment, diuen des de la Comissió: "Discomobil, truc, actuacions, dia dels xiquets, concerts, festa de la cervessa... Hem fet el que hem pogut i vos convidem a que vingau a disfrutar i col·laborar de tot el que vos hem preparat i així l’any que ve siguen, més i millors!". "Recorda, fer festes esta en mans de tots!! vos esperem!!".

A la fotografia, una imatge d’arxiu de les festes a Sant Joan de Gata.

19/06/2014 22:17 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ESTEU TOTS APUNTANTS AL TRUC DE LA FONT DEL RIU?

20140614172918-cartelltruc.jpg

Serà els dies 21 i 28. Fins 17 de juny hi ha temps per apuntar-se

La Comissió de Festes de la Font del Riu, que es troba ultimant tots els detalls per a les pròximes festes de Sant Joan (20, 21, 24, 27 i 28 de juny) ha donat a conèixer una nota informativa sobre el campionat de truc:

*NOTA INFORMATIVA DEL TRUC.

 Pel fet que hi ha prou gent que ens a demanant que allarguem la data per a poder apuntar-se al campinat de truc, ajornem 2 DIES MES LES INSCRIPSIONS fins al DIMARTS 17."

Ja ho sabeu, esteu tots ja apuntats o encara en queden?. No falteu a la cita, els trucadors de sempre i els més novençans. Sabeu, els dies de trucar al carrer Calvari seran els dissabtes pròxims 21 i 28 de juny, a les 17 hores. Sabeu quin és el premi?: el primer, un viatge a Eivissa o Formentera per a parella i trofeu. el segon, trofeu i dos consumissions; el tercer, trofeu. Encara podeu inscriure's a PCInforcom Gata, Perruqueria Betriu i pel facebook "Font del Riu".

FONT: Cartell i avís, Comissió de Festes Font del Riu.

14/06/2014 17:29 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS FA HUI L'ACTE DE LA GRAN CAGADA I SOPAR

20140614105915-grancagadacartell.jpg

A partir de les 20 hores, a l'antic camp de futbol, es farà l'acte ja tradicional, any rere any, per aquestes dates, de la GRAN CAGADA. Damunt, tots els que acudixquen i participen o acompanyen als participants podran sopar i es farà rabo de bou, d'acord amb l'acte que es desenvoluparà. Ja sabeu que la GRAN CAGADA consisteix en premiar amb 1.000 euros a la persona que vaja triat el quadrat on deposite els seus excrements el bou, vaca o animal que participe, anirà rodant i rodant fins que faça les seues necessitats. L'Associació Bouera de Gata i la Comissió de festes Patronals 2014 és l'organitzadora de l'event, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes. Ja ho sabeu, a participar, que prompte estan ahí les festes i fa caloreta de la bona...

FONT: cartell, Comissió de Festes Patronals Gata 2014.

14/06/2014 10:59 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI S'HA CELEBRAT EL DIA DE LA FIRETA, FESTA MAJOR DE JESÚS POBRE

L'alcaldessa i el regidor de Cultura, Maite Signes i Joan Pedrós, respectivament, han estat presents als actes de la festa major del veí poble (EATIM) de Jesús Pobre. Hui ha sigut el dia de la festa major, la Fireta. Molta gent d'abans ha rememorat quan anaven a peu de Gata a Jesús Pobre, suportant la calitja de la vesprada, per arribar i poder comprar xurros i altres llepolies a les paretes de la fireta. A migdia s'ha fet la missa solemne. Fa una mitja hora, s'ha llançat un espectacular castell de focs artificials, després de la processó amb la imatge de Jesús Pobre. A les 00.30 hores actuaran els Mariachis "Els Charros".

Demà dimarts día 10 a les 10 hores serà inaugurat el parc infantil al poliesportiu i a les 12.30 hores, la plaça de bous. Hi haurà solta de vaques i bou. A les 19.00 hores faran berenar per als xiquets oferit per L’EATIM. Després de berenar gaudiran amb el teatre infantil “Aventura pirata”, patrocinat per l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant. A les 19.30 hores hi haurà solta de vaques i bou. A les 21 hores, danses de Jesús Pobre a la Plaça del Poble. A les 22.00 hores, sopar al carrer amenitzat pels Bradmis. “Nit blanca”, tots han d’anar de blanc.

09/06/2014 23:16 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PRIMER TORN DE LES PRIMERES COMUNIONS A GATA: 23 INFANTS PRENEN EL SACRAMENT

20140608212223-compocomu1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Aquest migdia s’ha celebrat a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, el primer torn de Primeres Comunions. Han pres la comunió per primera vegada un total de 23 infants, dotze xiquetes i onze xiquets. Abans d’entrar a l’església, on han participat molt activament amb els sacerdots concelebrants, la comitiva de pares/mares i xiquetes/xiquets s’han reunit a la Plaça Nova, com és tradicional al poble de Gata. Després, acompanyats per la banda Unió Musical han recorregut els carrers Constitució i Doctor Gómez Ferrer. La missa ha estat cantada pel Cor Serrillàs. Després de la celebració eucarística, cada família ha anata a celebrar-ho als diversos restaurants de la zona.

A les imatges, alguns moments de la comitiva, apropant-se a l’església.

08/06/2014 21:22 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI COMENCEN LES FESTES A LA VEÏNA JESÚS POBRE

Dilluns dia 9, festa de la Fireta

Les festes són des de hui dia 6 al dia 14

Ja han arribat les festes de la veïna població de Jesús Pobre. Hui divendres dia 6 serà la Macro Disco-Mòbil, on estaran Soun Idea Team amb Santi Bertomeu, Saimon Mas i Mitch Van Staveren. 

Demà dissabte dia 7 destaca la Trobada de bandes, a les 18 hores, entre el Grup Instrumental de Jesús Pobre i altres. Al Poliesportiu actuarà l'orquestra La Oxido.

Diumenge dia 8 és dia de Primeres Comunions, com a Gata. A les 19.30 hores será la I Exhibició de Cavalls, organitzada per l’EATIM amb la col·laboració de “Picadero Los Cortijos”. A les 23 hores hi haurà teatre per la Bandada (Concert Clown a cappella) que presentarà “On està Mercè?”.

Dilluns 9 és el dia gran de Jesús Pobre, dia de la Fireta. A les 12.30 hores serà la missa en honor a Jesús Pobre. A continuació es dispararà una gran mascletà a càrrec de la Pirotècnia Caballer. A les 20.30 hores serà l'ofrena de flors a Jesús Pobre i processó. A continuació Castell de focs artificials a càrrec de la Pirotecnia Caballer. A les 00.30 hores actuació dels Mariachis "Els Charros".

Dimarts 10 a les 10 hores serà inaugurat el parc infantil al poliesportiu i a les 12.30 hores, la plaça de bous. Hi haurà solta de vaques i bou. A les 19.00 hores faran berenar per als xiquets oferit per L’EATIM. Després de berenar gaudiran amb el teatre infantil “Aventura pirata”, patrocinat per l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant.

A les 19.30 hores hi haurà solta de vaques i bou. A les 21 hores, danses de Jesús Pobre a la Plaça del Poble. A les 22.00 hores, sopar al carrer amenitzat pels Bradmis. “Nit blanca”, tots han d’anar de blanc.

Més avant vos posaré la resta de programació, de dimecres 11 a dissabte 14.

06/06/2014 22:57 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

UN ANY MÉS...I JA VAN SIS, FESTA DEL BERENARET DE PASQUA

20140428195838-berenarpablomulet.jpg

Ahir, segon diumenge de Pasqua, com ja mana la tradició a Gata, es va celebrar el multitudinari Dinar Popular del Berenaret de Pasqua. Primer, passacarrer amenitzant els prolegòmens, després danses pel recorregut i a la turística Plaça d’Espanya. Després dinar i música, el cantaor Pep Gimeno "Botifarra" acompanyat de Pas de Quatre, cantà les típiques cançons. Un any més...i ja en són sis, la festa del Berenaret de Pasqua va complir amb les expectatives. 

Organitzat per les penyes valencianista i barcelonista de Gata, pel grup de danses "La llata" de Gata, per el Grup de dolçaines i tabalets de Gata, amb la col·laboració de la regidoria de festes i les empreses col·laboradores, els gaters van gaudir de la gastronomia gatera del berenaret i de la festa de pasqua, al segon diumenge. El lloc, ja sabeu, la pista coberta del col·legi. Algun ensurt que altre, però -en general- sigué una jornada festiva important, una cita ja posada en el calendari gater festiu.

A les fotografies, moments de la festa. La foto de Pablo Mulet Ivars amb el personal cuinant el berenaret és molt significativa. Aneu a l’enllaç públic: VI DINAR POPULAR GATA.

28/04/2014 19:58 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MÉS DETALLS DE LA FESTA DEL BERENARET DE PASQUA (Diumenge 27, 13,30 hores, Pati escoles, Gata)

Tenim més detalls, perquè ja s’acosta cada vegada més el dia de la festa del Berenaret de Pasqua. El pròxim diumenge 27 se celebrarà el 6è. Berenaret de Pasqua, a les 13,30h., a la Pista Coberta de l’Escola del Grup Escolar. Actuarà el cantant de la Costera Pep Gimeno "Botifarra", acompanyat del grup "Pas de Quatre". Abans, a les 11h. hi haurà una cercavil·la amb els xirimiters i tabaleters de Gata junt amb el Grup de Dances "La Llata", també de Gata. Els preus del dinar són: per als socis de la Colla de Xirimiters i Tabaleters de Gata, de la Penya Barcelonista de Gata o del Grup de Dances La Llata (grups organitzadors) 12 euros. Per a la resta de gent: 14 euros.

Ja ho sabeu: no falteu a l’acte, a la cita gastronòmica i popular del segon diumenge de Pasqua. Encara podeu comprar el vostre ticket als següents establiments: Papereria Maite, El Celler de la Marina, El Canyis, Mapfre, Video Club Pepe Tomás o a les penyes i grups esmentats.

FONT: organització de l’event.

 

24/04/2014 22:51 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SETMANA DE PASQUA A SANT VICENT: diumenge, festa popular i marató

20140422223036-dinarpopular.jpg

Estem dins la setmana de l’Octava de Pasqua. Diumenge i dilluns tornarem a tindre dos festes seguides. Els teuladins/es i benissers/eres casats/casades a Gata o al revés gaters o gateres casades a Benissa o Teulada allarguen les festes fins a diumenge dia 4 de maig.

Diumenge 27, vespra de Sant Vicent i octava de Pasqua, es farà la festa del 6é Dinar popular a la pista coberta de les escoles. El berenaret de Pasqua serà la cita gastronòmica. Les cançons populars i balls de Pep Gimeno "Botifarra", el grup "Pas de Quatre", el Grup de Danses "La Llata" i els dolçainers i tabaleters de Gata, seran la cita musical obligada.

Però el mateix dia també hi ha una cita esportiva important: la Marató per muntanya "Memorial Javier Mulet" (Mico), que ara fa dos anys que ens va deixar, organitzada pel Grup Espeleològic Gatense (GEG). Ja parle amb més detall al llarg de la setmana dels dos esdeveniments.

FONT: cartell del dinar popular.

 

22/04/2014 22:30 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ENCONTRE DE PASQUA A GATA. Plaça de l'Església, aquest matí

20140420111308-dscf8914.jpg

PUNXEU ACÍ PER A VORE TOT L'ÀLBUM: ENCONTRE PASQUAL A GATA, 20-4-2014.

Vos pose l'enllaç a l'àlbum de l'ENCONTRE de Pasqua, que s'ha celebrat aquest matí a la Plaça de l'Església. Les imatges del Crist Resucitat i la Verge de l'Alegria (la Dolorosa amb mantell blanc), la gent aplaudint, la banda tocant els compasos tan típics d'esta celebració, des de dalt de la balconada tirant globus i paperets, dia radiant i preciós.

GAUDIU DE LA PASQUA, DELS COSTUMS, passeu-ho bé.

20/04/2014 11:13 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

JA ESTEM ALS DIES DE PASQUA. Hui Encontre, berenar de Pasqua, mona, coets,...

20140420075840-paellacomifes5-copia.jpg

Hui és Diumenge, un diumenge especial: Pasqua de Resurrecció. Gata, fidel als seus costums i tradicions, es prepara per a tots els atractius festers que el dia ens posara a l’abast. A les 9 del matí, a la Plaça de l’Església serà l’Encontre, acte que unix la imatge de Jesús Resucitat ("el Resucito" que deien abans) i la Verge María. Després, a les 9.30 hores, serà la missa de Pasqua.

Al migdia, totes les quadrilles, amics, famílies, es prepararan per anar a les casetes, a paratges típics a llocs on puguen fer paelles, jugar a botar la corda, a boletes, a rodar la trompa. Mentre es prepara el plat per excel·lència de les Pasqües a Gata, el berenaret de Pasqua, els xiquets i els gran trauran dels seus cabassets, barxes i bosses de palla, les mones que han adquirit a algun forn del poble.

No oblideu aquelles cançons tan típiques de Pasqua i transmetreu-les a fills i néts. recordem-ne una: 

LA TARARA, SÍ, / LA TARARA, NO, / LA TARARA, MARE / QUE LA CANTE JO.

I acabe amb un refrany popular infantil molt graciós que diu: 

TOT L’ANY NO ÉS PASQUA; UNA A L’ANY, I NO TOT L’ANY.

A la imatge, xiquets jugant a la corda el dia dels Foguerils, diumenge rams, de la paella gegant de la comissió de festes. FONT: Comissió de Festes 2014.

20/04/2014 07:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PAELLA GEGANT, JOCS, FOGUERILS...COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS 2014

20140414212006-compopaella2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ahir posava un avanç de la paella i algunes quintes. Esperant fotos, ja dispose d’elles. L’Ajuntament i la meua filla Vero són els autors de les mateixes. Ja sabeu que la Comissió de Festes patronals 2014 va fer ahir diumenge una gran festa, celebrant els foguerils. Van commemorar Diumenge Rams amb una paella gegant on centenars de persones van dinar al lloc habilitat de l’antic camp de futbol "Les Sorts". Es va crear una gran germanor com es típic en estes celebracions i les atraccions, acompanyat tot de música, va ajudar a gaudir de la jornada festiva. Els xiquets van participar també, com es veu a les fotos, amb carreres de sacs, van jugar a la corda, tirar coetets i ho van passar d’allò més bé.

Per als que teniu facebook, ací teniu l’enllaç d’un àlbum de fotografies de la jornada festera, que m’ha facilitat la Comissió de Festes 2014 (li ho agraïsc): https://www.facebook.com/comisiofestes.gata/media_set?set=a.1496480350572964.1073741839.100006330394357&type=1.

Les comissions festeres del poble, especialment la mare d’aquestes és a dir la principal, comencen a fer activitats que molta gent recolza i que trenquen la rutina diària del poble i de la gent. Sempre és d’agrair.

FONT: Fotos àlbum Comissió de Festes.


14/04/2014 21:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, ÈXIT AL I CONCURS DE PESCA, FESTES FONT DEL RIU GATA

20140413203215-famipesca.jpg

No estava la mar a Gata, sinó que els gaters van anar a la mar, això que quede clar. Anit dissabte es va celebrar el I concurs de pesca a la platja de Dénia i més en concret a la zona de l'Almadrava. Després del temps donat i acabat el concurs, els resultats van ser els següents:

4rt premi,  per pes acumular a Vicent Simó. 3r premi per pes acumulat per a Tomás Mengual. 2n premi per pes acumulat a Vicent Vayá. Primer premi, per nombre de peixos per a Nico Lenarts. Primer premi per la peça major per a Santi Ferrer i Primer premi per pes acumulat a Juan Ferrer.

Hi havia molts gaters participants, així com d'altres pobles de la comarca. Al final, premis de canyes, utensilis per a la peixca i demés artilugis d'aquest esport.

A la fotografia tots els que van conseguir premis i els participants.

FONT: Foto Sonia Soria Soler, festers Font del Riu, Gata.

13/04/2014 20:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIUMENGE RAMS: processó dels rams i les palmes ( i II )

20140413185310-comporams2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Complete l’acte religiós, tradicional i amb colorit, amb aquesta composició fotogràfica. Ha començat la SETMANA SANTA en tot l’orb cristià.

Cal recordar que Dimarts Sant, 15 d’abril, per la vesprada a les 20 hores serà a l’església la Celebració Penitencial Comunitària. El següent dia important serà Dijous Sant.

13/04/2014 18:53 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DIUMENGE RAMS: processó dels rams i les palmes ( I )

20140413155115-comporams1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L’acte religiós i popular de la bendició de les palmes i els rams ha encetat la Setmana Santa i Pasqua 2014 a Gata. A les 12.30 hores s’ha fet la benedicció per part del senyor rector Don Francisco M. Murillo. A continuació, presidint el sacerdot i davant de tots, com mana aquesta processó, els fidels han marxat cap a l’església, on s’ha fet la missa solemne de Diumenge de Rams.

Ressenyar que hui s’ha estrenat -com a acte religiós (benedicció i processó de Rams)- la nova alcaldessa Maite Signes Caselles.

A les fotografies d’aquesta entrada i la següent, diversos moments de l’acte a Gata.

13/04/2014 15:49 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA FONT DEL RIU S'EN VA A LA MAR: HUI, CONCURS DE PESCA

20140412182201-pescafr.jpg

A punt està de començar el I Concurs de Pesca, organitzat per la Comissió de Festes de la Font del Riu. Està ja tot preparat, com vegeu a la fotografia, a la platja de l?Almadrava de Dénia. Sort per als 29 concursants que hi ha, no són més de 50 com ahir per error vos anunciava. Però són una bona quantitat. Ale!, a vore qui és més llest i en trau més.

12/04/2014 18:22 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ESTEM DE TROBADA ( i V ): passacarrer reivindicatiu SI AL VALENCIÀ

20140405235621-compotrobada5-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acabe la sèrie de entrades per a hui, de la TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ A GATA. S’ha fet el passacarrer amb pancartes reivindicatives. A la primera anaven les autoritats locals, els organitzadors d’Escola Valenciana i també podeu vore al costat del regidor local Joanvi Vallés a Enric Morera, que ja heu vist també a l’anterior entrada. Música, xiquets, pares, mares, tota una festa del valencià per a no perdre la identitat com a poble, el arrels dels nostres majors, i més a Gata un poble de parla eminentment valenciana i amb un valencià net sense influències. Vegeu les escoles participants, que eren moltes, pels cartellets que portaven elx xiquets.

No podem oblidar tot el dispositiu que ha preparat l’Ajuntament de Gata, l’organització de la CAPPEV, les AMPES del col·legi de Primària i l’institut, , les col·laboracions no sols dels col·legis de la comarca sinó associacions i grups locals, tant musicals com esportius, i dos grups especials que s’han encarregat de fer més tranquil·la l’entrada a tanta gent, la Policia Local -que ha doblat i triplicat esforços- i Protecció Civil. El temps s’ha unit a la festa valenciana i el sol ha demanat justícia per a la llengua dels nostres majors, el valencià.

Finalment, cal ressenyar que un dels atractius soprendents per als visitants ha estat la tirolina que ha muntat el Grup Espeleològic Gatense (GEG) des de la seua seu del carrer Penyó cap al llit del riu, per baix del pont. Moltes xiquetes i xiquets s’han llançat a l’aventura.

FONT: Fotos Vero Vives.

05/04/2014 23:36 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ESTEM DE TROBADA ( IV ): ...escriptors, autoritats, gent coneguda

20140405232538-compotrobada4.jpg

A la composició que teniu ara davant, podeu vore el grup d’autoritats locals, amb l’alcaldessa en funcions Maite Signes, i els regidors Guillermo Cholbi, María Rosa Simó, el regidor de Cultura i Educació Juan Pedrós i el regidor Joanvi Vallés. De la mà de l’amic escriptor Manel Alonso, el podeu vore amb el portaveu de Compromís en Les Corts, Enric Morera, i actual Secretari de l’agrupació. Amb l’alcalde socialista de Xàbia, Pepe Chulvi, a més del regidor portaveu del PSOE de Gata, Vicent Font, i el polític socialista de Gandia, José Manuel Orengo. Amb les escriptores Xaro Cabrera i Núria Sendra, amb l’escriptor i investigador denier Vicent Balaguer. Ahí teniu les fotos, tots han estat hui a la Trobada de Gata.

FONT: Fotos Vero Vives i Manel Arcos, d’aquest pujades al seu facebook.

05/04/2014 23:23 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

ESTEM DE TROBADA ( III ): ...i per la vesprada, esclatà la gent, moltíssima gent

20140405225858-compotrobada3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

VORA 16.000 PERSONES A LA FESTA DEL VALENCIÀ A GATA, TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ DE LA MARINA ALTA AL POBLE DE LA LLATA, L’ARTESANIA, BARXES I CAPELLS ("SOMBREROS")

Les imatges ho diuen prou bé. A aquesta composició vegeu la riuada de gent que aquesta vesprada ha vingut a Gata, des de totes les escoles de la Marina Alta, des de tots els racons i pobles. Primer el passacarrer amb autoritats, bandetes, danses. Després, les paraetes de tallerets de totes les escoles. Ací teniu les fotos que més gent recullen...A la següent entrada coneixerem a escriptors, polítics valencians, autoritats locals i comarcals que han estat a la trobada. 

05/04/2014 22:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ESTEM DE TROBADA ( II ): pel matí, música i balls...atracció per a la gent

20140405213823-compotrobades2.jpg

Ja van contant-se el nombre de persones que s’hauran aplegat a Gata, dels 33 municipis de la Marina Alta i 66 escoles. Al voltant de 16.000 persones calcula l’organització. Al diari digital "La Veu del País Valencià" titulen: "Clam pel valencià a la Trobada de la Marina Alta a Gata de Gorgos". Al subtítol: "Vora 16.000 persones reivindiquen el valencià a l’escola i es mostren en contra de l’arranjament escolar dissenyat per la Conselleria". Podeu llegir-ho i vore fotos, algunes curioses. Ací teniu l’enllaç: http://www.laveupv.com/noticia/8642/clam-pel-valencia-a-la-trobada-de-la-marina-alta-a-gata-de-gorgos.

Mentre, seguisc posant-vos fotos d’aquest matí, a falta de continuar pujant-ne d’aquesta vesprada. Pel matí, les actuacions musicals i els balls, com la banda juvenil de Gata, la Rondalla de l’Escola Municipal de Gata, el grup de Danses "La Llata" de Gata, han menejat a la gent. A l’escenari central i davant d’ell, al pati de les escoles, s’han fet les actuacions. Ací en teniu una mostra.

FONT: Fotos Vero Vives.

05/04/2014 21:37 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ESTEM DE TROBADA ( I ): Matí assolejat amb exposicions, llibres, actuacions,...

20140405212016-compotrobades1.jpg

XXIX TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ ( PRIMERA PART ):

Una festa de les escoles en valencià. A la fi, després de 28 anys li ha tocat a l’any 29 a Gata, recullir l’event de la Marina Alta. Damunt és el primer poble que obri les TROBADES 2014. Demà es farà a alguns altres pobles més d’altres tantes comarques.

El reportatge fotogràfic té fotografies meues i de la meua filla Vero. Són del matí. S’han concentrat exposicions a la Plaça de l’Església, activitats diverses per l’itinerari, esports com una partida de pilota, volei, tirolina, l’Espai del llib re on hem vist escriptors i escriptores i editorials reconegudes, com Carme Miquel o Manel Arcos o Edicions del Bullent, entre altres.

Ah!!, també hem vist una curiosa exposició de l’alumnat de l’IES Gata fet amb restes de cadires de fusta. Ho podeu vore al carrer Bisbe Cervera.

05/04/2014 16:29 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RECORDEU PER A DEMÀ: monumental riuada de gent, PRIMERA TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ

20140404230250-festivallagira.jpg

Cal fer memòria i no despistar-nos. Demà, i esperem que el bon temps acompanye, el poble de Gata acullirà molta gent, s’esperen milers de persones, a la primera TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ, al calendari de la Comunitat Valenciana. La corresponent a la Marina Alta toca en la seua XXIX edició organitzar-se a Gata.

Atenció a les normes de la POLICIA LOCAL:

És molt important seguir els consells de la Policia Local en quant a aparcament es refereix. Per això, feu cas de les quatre qüestions bàsiques:

* el centre del poble quedarà tallat al trànsit per quedar-se totalment peatonal.

 * perquè quede peatonal, es buidaran de vehicles tots els carrers afectats des de les 06:00 hores del matí. Demà dimecres es senyalitzaran les zones i carrers afectats on no es podrà estacionar.

 * les zones de pàrking seran: ZONA DE TROSSETS: final c/ Pal·leres, final c/ Xiprés, c/ Pou de Pedreguer. ZONA DE L’ENTRADA PER VALÈNCIA: pàrking del restaurant xinés, pàrking al costat de la tenda Red Point. ZONA DE LES SORTS: tot el polígon i pavelló esportiu. 

 * els carrers tindran activitats al llarg de tot el dia: tallers, exposicions, activitats esportives, actuacions en directe.... Pel que es prega als veïns que tinguen el vehicle en cotxeres, que pensen en deixar-lo fora dels carrers afectats.

Tot el dia, de 10 a 20 hores, estaran obertes les exposicions que ja relacionava l’altre dia. Un total de 64 tallers estaran repartits per tot el centre urbà, coincidint més o menys amb els carrers de la fira de Gata al carrer. També hi haurà l’Espai del Llibre a la zona propera al col·legi i esports al carrer, com la Tirolina (carrer del Penyó), partida de pilota al carrer Sant Vicent -pel matí- i Volei al mateix carrer pel matí.

A les 12 del migdia actuaran a l’escenari central en concerts i actuacions: la Banda infantil, el Cor de l’Escola Municipal de Música, la Rondalla de l’Escola Municipal de Música i el Grup de Danses "La Llata". A les 14 hores serà el Dinar de la Trobada en diferents bars i restaurants del poble. Un total de 16 bars-restaurants de Gata oferiran el menu "Trobada" a preu tancat.

A les 16.30 hores es concentraran tots els participants al pati del CEIP "Santíssim Crist" i a les 17 hores serà la cercavila amb la temàtica "La nostra escola". A les 17.15 hores, les autoritats diran unes paraules de benvinguda. De 17.30 a 19.30 hores tindran lloc els tallers i actuacions. A les 19.30 hores serà el Festival de la Cançó a l’escenari central.

Finalment, a les 22.30 hores, serà la GIRA 2014. Hi haurà un concert de Feliu Ventura en acústic, a més de les actuacions dels grups TREMP, ARRAPA, PUPIL·LES DILATIVES i PELLIKANA. A la imatge, el cartell del festival final de La Gira 2014.

Ja ho sabeu. Gaudiu de la festa a peu, serà més que recomanable.

04/04/2014 23:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA ESTÀ ACÍ LA XXIX TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ, que enguany es fa a Gata

20140401231628-trobadesgataplanol.jpg

Dissabte 5 d’abril, per la vesprada, s’esperen vora 25.000 persones al poble

La monumental festa de la TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ es fa enguany a Gata. S’esperen vora 25.000 persones dissabte dia 5 d’abril per la vesprada. La jornada festiva tindrà tres parts, siguent el gros per la vesprada.

PROGRAMA D’ACTES:

Tot el dia, de 10 a 20 hores, estaran obertes les exposicions: "Fotografia matemàtica, que prepara l’IES Gata, a la Plaça Vella. "Reciclart" també de l’IES Gata, al carrer Bisbe Cervera. "Treballs artesanals" de l’Ajuntament de Gata allí mateix, i "30 anys de LUEV, que han preparat els centres participants, pels carrers de Gata.

Un total de 64 tallers estaran repartits per tot el centre urbà, coincidint més o menys amb els carrers de la fira de Gata al carrer. També hi haurà l’Espai del Llibre a la zona propera al col·legi i esports al carrer, com la Tirolina (carrer del Penyó), partida de pilota al carrer Sant Vicent -pel matí- i Volei al mateix carrer pel matí.

A les 12 del migdia actuaran a l’escenari central en concerts i actuacions: la Banda infantil, el Cor de l’Escola Municipal de Música, la Rondalla de l’Escola Municipal de Música i el Grup de Danses "La Llata".

A les 14 hores serà el Dinar de la Trobada en diferents bars i restaurants del poble. Un total de 16 bars-restaurants de Gata oferiran el menu "Trobada" a preu tancat.

A les 16.30 hores es concentraran tots els participants al pati del CEIP "Santíssim Crist" i a les 17 hores serà la cercavila amb la temàtica "La nostra escola". A les 17.15 hores, les autoritats diran unes paraules de benvinguda.

De 17.30 a 19.30 hores tindran lloc els tallers i actuacions. A les 19.30 hores serà el Festival de la Cançó a l’escenari central.

Finalment, a les 22.30 hores, serà la GIRA 2014. Hi haurà un concert de Feliu Ventura en acústic, a més de les actuacions dels grups TREMP, ARRAPA, PUPIL·LES DILATIVES i PELLIKANA.  TROBADES D’ESCOLES EN VALENCIÀ:

CONSELLS DE LA POLICIA LOCAL DE GATA:

Anem a tractar un tema molt important: LA TROBADA DE LES ESCOLES EN VALENCIÀ 2014 que es durà a terme a la nostra població el dissabte 5 d’abril.

Començarem dient que s’esperen al voltant de 20.000 persones la qual cosa requereix d’una organització i coordinació perfecta perquè tot es desenvolupe magníficament. Per això és molt important que els visitants i veïns de la població tinguen en consideració el següent:

* el centre del poble quedarà tallat al trànsit per quedar-se totalment peatonal.

 * perquè quede peatonal, es buidaran de vehicles tots els carrers afectats des de les 06:00 hores del matí. Demà dimecres es senyalitzaran les zones i carrers afectats on no es podrà estacionar.

* les zones de pàrking seran: ZONA DE TROSSETS: final c/ Pal·leres, final c/ Xiprés, c/ Pou de Pedreguer. ZONA DE L’ENTRADA PER VALÈNCIA: pàrking del restaurant xinés, pàrking al costat de la tenda Red Point. ZONA DE LES SORTS: tot el polígon i pavelló esportiu. 

* els carrers tindran activitats al llarg de tot el dia: tallers, exposicions, activitats esportives, actuacions en directe.... Pel que es prega als veïns que tinguen el vehicle en cotxeres, que pensen en deixar-lo fora dels carrers afectats.

Al plànol el·laborat podeu observar on estaran l’escenari, el punt d’informació, els aparcaments, els tallers, per on anirà la cercavila, on serà el punt de concentració -a les 16.30 hores-, on es faran els jocs popular i inclús on estaran ubicats els vàters. Com voreu s’identifiquen amb colors.

FONTS: Organització CAPPEV, Ajuntament i Policia Local.

01/04/2014 23:13 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

VENEN DOS FESTOTES: FOGUERILS I BERENAR DE PASQUA

20140330211727-doscartellsdinars.jpg

Publique els dos cartells que donaran vida a dos celebracions paregudes, i pròximes en el temps. D'ací a dos diumenges, el dia 13 d'abril, que serà DIUMENGE DE RAMS, la COMISSIÓ DE FESTES PATRONALS té previst organitzar un DINAR POPULAR a l'antic camp de futbol "Les Sorts". Serà paella, beguda i postre. Sabeu que a Gata eixe dia sempre hi ha costum d'eixir al camp, de celebrar, de fer ELS FOGUERILS. Una bona ocasió per a juntar-se amb els amics, coneguts, veïns i tota la gent festera.

I en dos diumenges més, el SEGON DIUMENGE DE PASQUA, vindra un altre DINAR POPULAR, el típic també a Gata BERENARET DE PASQUA. En aquest cas són variats els organitzadors: la Penya Barcelonista de Gata, la Colla de Dolçainers i tabaleters de Gata, el Grup de Danses La Llata i l'Ajuntament. Serà a la pista coberta de l'escola i actuaran el conegut i ja expert en este dia PEP GIMENO "BOTIFARRA" i el grup PAS DE QUATRE.

FONT: Cartells anunciadors dels dos events festius.

30/03/2014 21:17 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, ÈXIT AL PRIMER CONCURS DE ROCK, PRO-FESTES FONT DEL RIU

20140323183544-compofestival.jpg

El grup TREMP guanya els 400 euros de premi i estarà junt amb Bajoqueta Rock a les festes del barri, a juny

Èxit de participació -els set grups van donar tot de si mateixos- i de públic, al primer concurs de grups de rock, que organitzà la comissió de festes de La Font del Riu i que es va celebrar a l’antic camp de futbol "Les Sorts". Al final, després de l’actuació de tots els conjunts, va guanyar el grup TREMP, l’últim en orde d’actuació. Demà dilluns vos parle d’ells. Lògicament, tots els grups que tenen part o són tots de Gata -i això també és molt de lloar- mereixen el reconeixement per l’esforç. Cal recordar-los: LOS SONIDOS, WHY NOT ROCK, CARCOMA, LIZARD DEPRESSION, BACK STORM, ARRAPA i el guanyador TREMP.

A la composició, alguns moments de l’acte musical pro-festes Font del Riu d’anit. Fotos: Vero Vives.

23/03/2014 18:35 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ES PREPARA JA LA TROBADA D'ESCOLES EN VALENCIÀ DE GATA

20140322220513-camisolatrobades.jpg

Divendres 28 de març, premis Sambori i presentació. Dissabte 5 d'abril, Trobada

Ja n'hi ha una programació provisional al voltant de la TROBADA D'ESCOLES EN VALENCIÀ que s'obri a Gata, representant la Marina Alta

Aquest divendres, 28 de març, a les 19.30 es lliuraran els premis Sambori al Casal de la Música. A les 21.30 hores es farà el sopar de presentació de la Trobada al comedor del CEIP "Santíssim Crist".

Dissabte 5 d'abril serà la TROBADA. De 10 a 20 hores tindrà lloc les exposicions. Entre les mostres que es faran ja estan confirmades: "Fotografia matemàtica" de l'IES Gata; "Treballs artesanals" de l'Ajuntament de Gata, i "30 anys de LUEV" per part dels centres participants. També hi haurà un Espai del Llibre i Esports al carrer.

A les 14 hores aniran tots a dinar. Hi ha menús especials "Trobada", ja que setze restaurants de Gata ofereixen menús especials per aquest dia a preus molt interessants.

A les 16.30 hores serà la concentració de participants. A les 17 hores, la cercavila. A les 17.15, les paraules de benvinguda i de 17.30 a 19.30 els tallers i actuacions.

A les 19.30 hores serà el VI Festival de Música en Valencià.

Finalment, a les 22.30 hores es farà "La Gira 2014". Actuaran en concert Feliu Ventura, així com els grups Tremp, Arrapa, Pellikana i Pupil·les dilatives.

Ja anirem coneguent més coses...

FONT: CAPPEV.

22/03/2014 22:05 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

LES FESTERETES INFANTILS I LA COLLA DE XIRIMITERS DE GATA PRESENTS A L'OFRENA DE DÉNIA

20140319193404-santjosepdenia.jpg

Aquest matí han estat presents les festeretes, quintetes 2013 regina i dames d’honor infantils (Mónica, Laura i Anna), i la Colla de Xirimiters de Gata al passacarrer i posterior ofrena fet a Sant Josep, amb motiu del dia major de les falles de Dénia. Em passa les fotografies Toni Cove. Agraïsc la deferència. Ací els teniu.

FONT: Fotografies facilitades per Toni "Cove".

19/03/2014 19:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS LA FESTA DE SANT JOSEP. Algunes qüestions sobre el dia

20140319121410-santjosepcompo.jpg

Fa unes hores felicitava per mig de la xarxa social a tots els que hui celebreu el vostre sant. La festa de Sant Josep obri moltes qüestions curioses que caldria saber, no sols nosaltres els gaters sinó tota la gent del món.

Anem posant les curiositats, algunes d’elles ja les referia l’any passat:

- L’hipocorístic PEPE, perquè?. El sentit és religiós i llatí. Si Josep va ser el Pare Putatiu de Jesús de Natzaré (Pater Putatibus) amb el temps li deien P.P. i d’ahí ixqué Pepe.

- A Gata tenim les imatges de Sant Josep no sols a l’església sinó als carrers del poble. Un altar lateral (el tercer si entreu des de la porta principal cap a dins) de l’església parroquial té la talla de Sant Josep, que va fer el sempre recordat Pepe "el Sastre" als anys 40 del segle XX. Torne a fer una crida i una reinvidació, un any més, com l’any passat: "Seria bonic i curiós que algun any dels que vindran, es constituïra una comissió, un grup, una confraria, per a cuidar el sant, de totes i tots els que porten el nom. El seu altar es podria pintar i decorar, ornar amb flors, el dia de la festa es podria traslladar a l’altar major la seua imatge i donar-li la importància que es mereix".

- També tenim al carrer Nou un plafó ceràmic del sant. A les capelletes del Calvari apareix Sant Josep als set dolors de la Verge, a la replaceta de l’ermita, a la Corona de la Verge que es diu.

- Gata té un carrer que porta el nom del pare de Jesús, Sant Josep.

- Si contarem molts Pepes i el seu femení Pepa amb totes les variants té la població de Gata, no pararíem.

- Més curiositats: abans, l’església de Gata celebrava els set diumenges de Sant Josep, una pràctica religiosa perduda en el temps.

- També hui, la parcel·la comercial va voler dedicar el dia al PARE. A tots els que som pares recorde uque hui és el nostre dia i als que som fills, recordar als nostres pares si ja són amb nosaltres i acompanyar-los i voler-los si encara estan amb nosaltres. Però, com deia de bon matí, el Dia del Pare és tots els dies.

- A nivell històric, dos qüestions més: el poble de Gata va fer falla també per Sant Josep l’any 1898. La vespra de Sant Josep d’eixe any publicava el diari "El mercantil valenciano" la ressenya: "Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

Per a vore tot l’article publicat al capítol de la sèrie "Sabieu...?" ací teniu l’enllaç:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/110803-sabieu...-que-per-sant-josep-de-1898-es-van-fer-festes-falleres-a-gata.php.

- Finalment, l’altra informació històrica. Hui fa 202 anys que es va promulgar a Espanya la Constitució a les Corts Espanyoles, que estaven a Cádiz. Per això se li va dir "la Pepa" i quan dos anys més tard se’ls perseguia als que defensaven aquella Constitució es deia: Què ve la Pepa!.

A la composició fotogràfica, la imatge de Sant Josep que està a la església i als carrers de Gata, així com el ròtul del carrer que porta el seu nom.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas.

19/03/2014 12:01 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DEMÀ CREMARAN EL NINOT DE "PACO TELEFUNDEN" A LA PREMIADA FALLA DEL PILAR DE VALÈNCIA

20140318205243-telefpacopons.jpg

Ja vaig publicar dies enrere que hi havia un ninot a l’Exposició del Ninot que representava a Paco "Telefunden", que -com sabeu- és el nostre llumero gater que es va fer famós per no voler desconectar la senyal de Ràdio i Televisió Valenciana. Al publicar-se, des de la mateixa falla, Olga García Salguero, em feia arribar l’agraïment del mestre faller Pere Baenas per destacar el ninot al blog del CRONISTA DE GATA. Comentaven ells: "Paco el va impactar per la seua gesta, per la seua solidaritat amb els treballadors, i també clar amb els espectadors, donat un colp a la taula. La falla " Escandalo" es aixó, una critica a tot el sarao encandaloso que està fent la "Banda del Empastre de la Comunidad Europea"... i politics que fant molt de soroll...i de lio".

La foto l’aportava ahir mateix pel facebook l’amic gater Francisco Pons que ara regenta una administració de loteria allà a la capital valenciana, dient que "al final Paco "Telefunden" i l’alcalde de L’Alqueria" seran cremats demà dia de Sant Josep. Els ninots estaven ja a peu de falla, després d’estar a l’Exposició del Ninot uns dies. No els van indultar -sabeu que ho van fer a una figura de Cervantes-, però el conjunt de tota la falla s’ha endut el primer premi de les especials.

Des de Gata felicitem a Pere Baenas, el mestre, així com a tota la comissió fallera i festers de la Plaça del Pilar. El nostre poble té un trosset a eixa falla, amb la figura ninot de Paco "Telefunden". 

A la fotografia, a la part inferior vegeu el "ninot" del conegut llumero gater Paco "Telefunden". Dalt, l'alcalde de l'Alqueria.

FONT: Foto de Francisco Pons.


18/03/2014 20:52 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

PRO-FESTES: PAELLA GEGANT, AL BARRI DE LA FONT DEL RIU

20140316222800-compopaellafr.jpg

Un centenar de participants han gaudit de la paella gegant que ha organitzat hui la comissió festera del barri La Font del Riu de Gata. Es tractava de passar-ho bé, de fer una caminata abans i de recaptar fons per a les festes. Tot el carrer Calvari s'ha tornat per unes horetes un comedor gegant...com la paella que s'ha condimentat. Acabe amb aquesta informació, l'actualitat festera del poble, que estava hui al barri de la Font del Riu. Això si, al llarg de la setmana aniré posant-vos vistes i racons de la ruta feta hui a la muntanya.

A la composició, alguns moments del dinar. 

16/03/2014 22:28 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI...PER FI, HEM PUJAT AL SERRILLÀS (Avanç)

20140316135653-dscf7747-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

A la vesprada i a la nit, després de la festeta del carrer Calvari al barri de la Font del Riu, vos posaré les fotografies que han donat la CAMINATA, organitzada pels festers del barri amb la col·laboració del grup Espeleològic. Dia impressionant de bó. Amb bruma, sense aire, però molt contents, hem pujat...per fi al cim del Serrillàs (la muntanya més alta del terme de Gata -432 metres d’altura-.

A la fotografia, com un avanç, vos pose alguns dels participants retratats al voltant del vèrtix geodèsic,. Hi hauran participat unes 50 persones. Continuarà...

16/03/2014 13:54 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DEMÀ, CITA AMB L'ESPORT I LA GASTRONOMIA (pro-festes Font del Riu)

20140315204532-serrillas.jpg

Recordar-vos que demà diumenge dia 16 teniu una cita amb l’esport (Caminata al Serrillars) i la gastronomia (paella gegant al carrer Calvari). Tot això, organitzat pels festers del barri La Font del Riu de Gata. Encara podrieu apuntar-se a última hora. Conte enrere ja. La caminata partirà des de la Plaça de l’Església a les 9 del matí, com sempre guiada pels experts membres del Grup Espeleològic Gatense (GEG). Ells guiaran a les més de 50 persones que hi participen a la marxa fins a la Casa de Canela on s’esmorzarà i fins el vèrtix geodèsic del Serrillars.

Al baixar estaran esperant la resta de participants, fins un total de 90 persones, i donaran tots compte de la paella gegant, aperitius, dolços i demés viandes. Després música dels 80, 90 i actual de la mà dels DJS gaters DAM&DROPE. Tot això i més, demà al carrer Calvari on estarà la festeta.

 

Demà tindreu complida informació d’aquestes dos activitats, ja que hi participaré, com a veí del barri i com a gater, amant de tradicions i gater il·lusionat en pujar a la muntanya més gran del terme municipal gater, donat que el Montgó no té cap trosset del terme.

A la fotografia, gentilesa de Tere Mahiques Font -que també participarà demà, un detall de la pujada al Serrillars. A la fotografia està marcat el dia, com vegeu, 9 de novembre de 2013.

15/03/2014 20:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL SOTERRAMENT DE LA SARDINA TANCA EL PERÍODE CARNESTOLENC A GATA

20140308224756-composardina.jpg

Els quintos van fer ahir un velatori al Kiro’s i hui cremen la sardina

La Comissió de Festes 2014 prepara ja la discomòbil per aquesta nit

Malgrat a estar dins de la Quaresma, des de fa ja uns quants anys, s’imposa la festa del Soterrament de la Sardina dissabte següent a Dimecres de Cendra, sent ja hui el quart dia de la Quaresma. Dit això, cal ressenyar que els quintos van fer ahir el velatori corresponent, alguns vestits de dol, al Kiro’s. Hui han passejat el taüt pels carrers de Gata i en breu passaran a cremar la sardina.

Per altra banda, amb el condol que això suposa, a l’antic camp de futbol "Les Sorts" la Comissió de Festes 2014 prepara ja la discomòbil d’aquesta nit, que pretén estar mogudeta. Això si, demà tots calladets ja...estem a la Quaresma.

A la composició fotogràfica, algunes fotos d’ahir (velatori) de Vero Vives i de hui, passeig per Gata de José Salvador Ginestar, al que torne a agrair que les puje al facebook i les pugem gaudir tots.

08/03/2014 22:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

IX AL CARRER EL CARTELL DEL CONCURS DE GRUPS DE ROCK DE LA FONT DEL RIU

20140308200226-cartellconcursrock.jpg

Serà el pròxim dissabte 22 de març a l'antic camp de futbol "Les Sorts" i concursaran set grups

Una nova activitat festera per a recaptar fons per a les festes del barri "La Font del Riu" ja té el cartell al carrer. Em referisc al Concurs de grups de rock que prepara la comissió, organitzat per l'Ajuntament de Gata. Seran els propis assistents al festival, al concurs els que votaran i trauran d'entre els sets participants el millor conjunt, la millor banda de rock. Participaran els següents grups: Arrapa, Back Storm, Lizard depression, Tremp, Los Sonidos, Carcoma i WNR Why Not Rock. El guanyador s'emportarà 400 € de premi i la possibilitat de tocar amb el grup BAJOQUETA ROCK que tocarà a junt a les festes de la Font del Riu.

I recordeu...diumenge 16 Iª Caminata Font del Riu al Serrillàs seguida de paella gegant. Encara esteu a temps d'apuntar-se (aquesta activitat té la col·laboració del Grup Espeleològic Gatense) i també hi haurà el Ier Concurs de Pesca. Moltes activitats festeres per a la Comissió de festes La Font del Riu.

A la fotografia, el cartell del concurs de grups de rock.

08/03/2014 20:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

CARNESTOLTES DEL DARRER DISSABTE: quintos, penyes, grups, comissió...al Passeig i al pati cobert de les escoles

20140303214046-compocarnes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La pluja i el mal temps aconsellaren passar la discomòbil al pati cobert de les escoles. Allí es va fer la festa, organitzada per la Comissió de Festes 2014 i els Quintos de l’any. I ells, com no, també anaven disfressats. Molt de colorit i bonhomia. Les penyes, algunes desconegudes, posaven els millors vestits, gales, disfresses. Hui ja és darrer dilluns i demà amb el Darrer Dimarts conclouen els darrers dies.

A la composició, diversos grups participants a les Carnestoltes de dissabte.

FONT: Fotos: Vero Vives i facebook.

03/03/2014 21:12 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DARRER DISSABTE: Carnestoltes infantil...i pluja

20140301204616-compoinfantil-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Hui és el Darrer Dissabte i, com quasi sempre fa, hem tingut pluja, poca però destorbadora. Tot i la pluja, els quintets 2014 han fet la seua cercavila de Carnestoltes, aquesta vesprada de disfresses infantil. La Colla de tabalets i dolçaines "El Montgó" ha acompanyat els quintets i a molts xiquets i pares de Gata en la seua volta, curta però suficient. La Policia Local ha marcat en tot moment el recorregut carnestolenc. La Comissió de festes 2014 i la regidora de l’àrea han organitzat la vesprada. Després han gaudit d’un berenar al Centre Social Integrat i música amb "Xarangata" i una discomòbil. 

Aquesta nit, prenen el relleu els Quintos 2014. També la Comissió de Festes 2014. A causa de la pluja que segueix destorbant més que fent efecte, es farà la discomòbil al pati cobert de l’escola.

FONT: Fotos de la composició Vero Vives i Ajuntament.

01/03/2014 20:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS ESCOLARS DEL COL·LEGI PÚBLIC "SANTÍSSIM CRIST" CELEBREN EL CARNESTOLTES AMB DISFRESSES PELS CARRERS DE GATA ( i II )

20140301165241-carnesescola2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acabe el reportatge gràfic de la desfilada d’ahir. Els escolars de Primària del col·legi públic "Santíssim Crist" van passejar i gaudir de les disfresses. Ací teniu la resta de fotografies de Vero Vives. Com vegeu, els mestres i les mestres acompanyaven als alumnes de cada curs. També ells portaven algun distintiu carnavalesc.

FONT: Fotos de la composició, Vero Vives.

01/03/2014 16:50 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS ESCOLARS DEL COL·LEGI PÚBLIC "SANTÍSSIM CRIST" CELEBREN EL CARNESTOLTES AMB DISFRESSES PELS CARRERS DE GATA ( I )

20140228222738-compoescolar1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Com el darrer dilluns i el darrer dimarts són festes escolars, la Comunitat Escolar de Primària de Gata ha aprofitat aquesta vesprada de Darrer Divendres per a fer la desfilada amb disfresses. Han eixit del recinte escolar "Santíssim Crist", han passejat carrer del Grup Escolar per avall, pels carrers Bisbe Cervera, Teulada, Signes i Doctor Gómez Ferrer, i per la Plaça de l’Església han tornat cap amunt a l’escola. Amb música local, de membres de la banda juvenil, amb tota classe de disfresses han portat el bon humor i han arrancat moltes risses i sonrises a mares, hueles, huelos i pares que per al recorregut estavem.

A la composició fotogràfica, amb fotos fetes per Vero Vives, vegeu alguns moments del passacarrer.

FONT: Fotografies de Verónica Vives.

28/02/2014 22:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

VÉNEN ELS DARRERS DIES: des de demà Darrer Dijous fins dimarts, Darrer Dimarts

20140226203242-cartellcarnestoltesgata.jpg

Dissabte, Carnestoltes (la Comissió de Festes 2014 organitza la vesprada pels xiquets, la nit per als majors)

Dilluns i dimarts, festes escolars

La tradició i els costums s’imposen sempre quan estem pròxims a la Quaresma i en eixe temps mateix. Gata conserva encara, ara amb menys força que abans, la tradició d’anar de dinar i sopars els primers "darrers" dies i de paelles el "darrer diumenge" i, inclús, l’últim dia el "darrer dimarts". Les festes paganes es fan perquè hi havia i n’hi han festes religioses abans. Cal saber l’origen i la denominació d’aquestes festes tradicionals.

La primera qüestió que ens plantejem a Gata?. Per què es diuen "darrers dies" als que altres llocs s’anomenen "Carnestoltes". La resposta és ben senzilla: tenim que contar des de Dimecres de Cendra cap a rere. Aixina trobarem que demà és el "Darrer Dijous" abans de la Quaresma; divendres el "Darrer Divendres"; dissabte el "Darrer Dissabte" encara que molts ja preferixen dir-li "Dissabte de Carnestoltes"; diumenge "Darrer Diumenge" -dia gran d’aquestes tradicionals festes-; dilluns "Darrer dilluns" i dimarts "Darrer Dimarts". Resultarà que aquestos dos dies últims seran festes escolars i tot.

La Comissió de Festes 2014, com ja han fet altres anys les seues avantpassades comissions, organitza per als xiquets una vesprada de passacarrers amb disfresses, berenar, música i demés complements. Per la nit, més festa per als majors.

A la fotografia, el cartell de Carnestoltes 2014 de Gata. Comissió de Festes.

 

26/02/2014 20:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA RENOVADA COMISSIÓ DE LA FONT DEL RIU NO PARA

20140221223913-cartellcaminata.jpg

Prepara per al dia 16 de març la Iª Caminata Font del Riu al Serrillàs i per abril un concurs de pesca

Després de la caminata hi haurà paella gegant

No paren de pensar coses per a recaptar fons per a les festes estiuenques de Sant Joan. La renovada Comissió de festes del barri La Font del Riu, on han entrant molts joves i això està notant-se, prepara per al proper 16 de març, diumenge, la Iª Caminata al Serrillars. La comissió s'ha recolzat en l'organització amb el Grup Espeleològic Gatense (GEG), vertaders experts en aquests tipus d'events esportius. També té la col·laboració, com sempre, de l'Ajuntament de Gata.

S'eixirà a les 9 del matí des de la Plaça de l'Església i es tornarà al poble pel carrer Lepanto. Al carrer Calvari esperarà a tots els participants una paella gegant. L'import per a passar tan bé tota la jornada seran 10 euros i es pot ja inscriure's a Pc Inforcom (Plaça de l'Església), Betriu perruquer (carrer La Bassa) i a Mobles Jesús Sánchez (carretera, Font del Riu). Apunteu-se, col·laboreu i endavant, a ajudar a la festa.

Per altra banda, també es prepara per a abril un concurs de pesca...però d'això ja en parlem en un altre moment.

A la fotografia, el cartell anunciador de la Caminata Font del Riu al Serrillàs.

21/02/2014 22:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

UN TOTAL DE 300 PERSONES PARTICIPEN A LES PAELLES SOLIDÀRIES, A BENEFICI DE MANOS UNIDAS

20140216192708-compopaelles-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Convocades per Càritas Parroquial, la festa s’ha fet a un local de la Font del Riu

Dalt teniu el reportatge fotogràfic amb una composició, on podeu veure a les persones que han col·laborat, tant condimentant les paelles com menjant el plat corresponent. Un total de 300 persones han participat a la festa parroquial de "Paelles Solidàries", que com cada any ha convocat des de la parròquia el grup de Càritas. Aquest any s’ha fet a un local de la Font del Riu i tots han pogut gaudir de la festa pro-Manos Unidas. Cal recordar que aquest cap de setmana les col·lectes de les misses han estat destinades a la Campanya contra la fam de "Manos Unidas".

FONT: Fotos, parròquia de Gata.

16/02/2014 19:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

IX AL CARRER EL CARTELL DE CARNESTOLTES 2014 DE GATA

20140213230544-cartellcarnestoltesgata.jpg

La Comissió de Festes prepara actes per als dies 1 i 8 de març

Seran el darrer dissabte, 1 de març, i al dissabte següent, ja dins de la Quaresma. Un dissabte es faran les disfresses tradicionals de Carnestoltes i l’altre el típic "Soterrament de la Sardina". La Comissió de Festes del poble 2014 prepara ja tots els actes que són una constant, any rere any. D’això ja en parlarem més endavant. Tenen la col·laboració de la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Gata i la de les entidades comercials que participen al cartell. Per cert, ja vegeu el cartell que ix al carrer a dues setmanes de la festa.

FONT: Comissió de Festes 2014, cartell de Carnestoltes.

13/02/2014 23:04 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIA DE LA CANDELERA A GATA ( i III ): els recent batejats i els seus pares, protagonistes

20140202215335-dscf7054-copia.jpg

(PODEU AMPLIAR LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Com ja feren els pares de Jesús, María i Josep, també ho han fet els pares dels xiquets batejats al llarg del 2013 a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata. Mares i pares i els nens han estat presents a la missa solemne de hui dia de la Candelera, que ha cantat el Cor Infantil. Els pares han enllumenat al fill o la filla, igual que la resta de fidels han alçat les caneles per a ser beneïdes. Després de la missa, han volgut fer-se una fotografia dalt l’altar com a record d’aquest dia tan simpàtic i agradable per a tots.

02/02/2014 21:50 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIA DE LA CANDELERA A GATA ( II ): el costum de les caneles a l'església

20140202213643-compocanela.jpg

Les caneletes sols les vegem a l'església el segon dia de febrer, quan cal encendre un ciri o quan s'en va la llum a les cases. És ja tradicional i un costum religiós que el rector beneïsca les caneles que prèviament han recollit els fidels a les misses. Es recorda així la presentació de Jesús xiquet als quaranta dies al temple de Jerusalem, davant la preséncia del vell Simeó i la vella Anna. Hui diumenge s'ha festejat per partida doble, donat que la solemnitat ha coincidit amb el dia que tants refranys aporta al saber popular. A la imatge, podeu veure al rector Don Francisco M. Murillo, beneïnt les caneles.

02/02/2014 21:36 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DIA DE LA CANDELERA A GATA ( I ): festa dels llumeros del poble

20140202194853-dscf7048.jpg

Tots els llumeros del poble s’han unit hui amb germanor per a celebrar la festa de la Mare de Déu de la Canela. Hui, el calendari ens marca que és el dia de la Candelera. De les moltes activitats i events socials, religiosos i de costums que s’han celebrat al poble, un d’ells ha sigut la festa dels llumeros, els electricistes del poble. Ells cuiden per la nostra llum i dels nostres carrers. A la fotografia els teniu després de l’esmorzar que han fet, després d’assistir a la missa de les nou del matí.

02/02/2014 19:46 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

JA CONEGUEM ELS GUANYADORS DE LA VII EDICIÓ "POSA VI, TASTA VI"

20140120205241-dscf6811.jpg

Participen 65 aficionats de tota la comarca

Un total de 65 vins d’aficionats de tota la comarca van participar dissabte dia 18 en el VII concurs de vins del terreny "Posa Vi, tasta vi" celebrat a la placeta de Sant Antoni de Gata. La participació es podia fer en quatre categories, a saber vi blanc, criança,  negre jove i giró, i enguany es va incorporar la categoria especial, per a aquells caldos que no s’adaptaren a qualsevol de les anteriors.

En la categoria de vi blanc el primer classificat va ser el caldo de Jaume Durà, seguit per Salvador Cruanyes i Miguel Leyda. En la varietat de Giró, en primer lloc va estar el vi presentat per Vinya Carmeta; 2on, Juande Boronat i 3r, Pere Andrés Vengut. Pel que fa a vins joves, el 1er classificat va ser els Salvador Cruanyes; 2on, Pere Torres i 3r, Alba Torres. I finalment en la categoria de vins de criança: 1er classificat Pau Ruiz; 2on, Jordi Torres i 3r, Jaume i Joan Vives.

El jurat estava format pels someliers Antoni Puig i Juan S. Torres. En la categoria especial es va premiar el vi presentat per Raúl Fornés. Esta edició va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gata, El Celler de la Marina, El meu Hortet i Gràfiques Avellà.

A la imatge teniu, un moment de l’acte de dissabte matí.

FONT: Text, Gabinet de premsa; foto Verónica Vives.

20/01/2014 20:51 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PROCESSÓ DE TRASLLAT, MISSA I BENEDICCIÓ D'ANIMALS ( i III ) (Festes de Sant Antoni Gata 2014)

20140119230316-compodia3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

L’última de les composicions és sobre els animals més grans, carros, cavalls, iegües, haques, ponis, han desfilat per davant del rector per a rebre junt amb els seus amos l’aigua bendita.

Ací acaba la festa 2014 de Sant Antoni del Porquet a Gata.

19/01/2014 23:02 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PROCESSÓ DE TRASLLAT, MISSA I BENEDICCIÓ D'ANIMALS ( II ) (Festes de Sant Antoni Gata 2014)

20140119220151-compodia2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguint amb les composicions fotogràfiques de la festa del dia, ací teniu més fotografies de la benedicció dels animals a la Plaça de l'Església de Gata. FESTES A SANT ANTONI 2014.

19/01/2014 22:01 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PROCESSÓ DE TRASLLAT, MISSA I BENEDICCIÓ D'ANIMALS ( I ) (Festes de Sant Antoni Gata 2014)

20140119211751-compodia1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Hui s’ha celebrat a Gata la festa de Sant Antoni, amb trasllat de la imatge a l’església, la missa solemne, la benedicció d’animals i el trasllat de nou a la placeta, amb el pas dels animals més grans, de nou, per la placeta, per a recollir la seua rosquilleta.

A les 12.20 eixia la comitiva de la placeta, amb les festeretes i festerets, la comissió de Sant Antoni, la corporació municipal, els portadors de nom Antoni, el veÏnat del Raval i el poble en general. Pel carrer Sant Antoni i el carrer Duquessa d’Almodóvar han arribat a la Plaça de l’Església. Els festerets portaven els pans per a ser beneïts, la qual cosa a fet el rector abans de la missa.

A la missa han participat els festerets i la comissió a les lectures i ofrenes. Després, a la plaça, s’ha repartit el pa ja beneït i s’ha començat la benedicció d’animals, primer els més menuts i més domèstics i després la Penya del Cavall i els Amics del Carro han baixat per la Costera del Grup Escolar, acompanyats de la Colla de Dolçaines i Tabalets de Gata, passant per davant del rector que ha aspergat amb aigua bendita.

Finalment, han tornat el sant a la placeta i allí han tornmat a passar els animals més grans, complint aixík amb la tradició.

A aquesta i a les altres dues composicions podeu vore algunes imatges de tots els actes festers de hui.

19/01/2014 21:16 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL TEMPS HA RESPECTAT L'OFRENA I LA ROMERIA ( i II ): Festes a Sant Antoni 2014

20140118233337-compoofrena2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Ací vos deixe la segona part del reportatge fotogràfic que ha fet Verónica Vives, que podeu vore'l. A les fotografies, la comissió de festes de Sant Antoni, regidors i rectors i la romeria.

Cal recordar que ara s'està fent el ball al Centre Social Integrat, ja que el perill de pluja seguia i s'ha optat per fer-lo allí. El conjunto "Els Bradmis" són els encarregats d'amenitzar la vetlada.

Per a demà, a les 12 serà la processó de trasllat del santet, de la placeta a l'església. A les 12.30 hores serà la missa solemne de Sant Antoni 2014 i a continuació, al voltant de les 13.15 hores, serà la bendició d'animals. Tots retornaran a la placeta i allí tornaran a desfilar les cavalleries i amos com abans.

Fotos: Vero Vives.

18/01/2014 23:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL TEMPS HA RESPECTAT L'OFRENA I LA ROMERIA ( I ) (festes de Sant Antoni 2014, Gata)

20140118221856-compoofrena-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA, PUNXANT ACÍ)

Ja dispose de les fotografies de l'ofrena de flors a Sant Antoni, que s'ha fet esta vesprada a la placeta. El temps estava inestable, havia plogut un poc abans, però al final a l'hora de l'ofrena i la romeria ha respectat la festa. A les fotografies de Verónica Vives podeu vore a les festeretes i festers menuts, a la Comissió de Festes de Sant Antoni, a la Corporació Municipal i els rectors Don Alberto i Don Francisco, als veïns del barri i a tota la gent que s'apropat a la festa.

Fotos: Vero Vives.

18/01/2014 22:18 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AQUEST MATÍ A LA PLACETA: POSA VI, CATA VI (Festes de Sant Antoni 2014)

20140118191054-compoposavi-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La pluja està alterant alguns dels actes programats

Aquest matí ha continuat el programa fester de Sant Antoni del Porquet 2014 a Gata. A la placeta del carrer que porta el nom del sant protector dels animals domèstics, s’ha celebrat la setena edició de POSA VI, CATA VI, com es veu a les fotografies de la composició, l’esmorzar, la cata, la camaraderia, ha estat tot un èxit. La Comissió de Festes 2014 també ha estat ahí, col·laborant. Encara no tinc el resultat dels guanyadors. Quan ho dispose ja els publicaré.

Per altra banda, aquesta vesprada, amb pluja inclosa, continuen els actes programats. El grup de danses La Llata de Gata ha oferit tot el seu repertori al saló d'actes del CSI, donat el mal temps i la pluja. A continuació -si el temps ho permet- serà l’ofrena de flors al santet. Seguidament, hi haurà una romeria pels carrers del barri. Sopar i ball amb "Els Bradmis" tancaran la jornada festera de hui, segon dia.

ATENCIÓ: ÚLTIMA HORA. Passa un comunicat per mig del facebook i la seua fulla web l’Ajuntament de Gata, que diu: "Front a la pluja i la possibilitat de que continue esta nit, el ball de Sant Antoni hui serà al saló del CSI. Així que ja sabeu, agarreu algo de sopar i us esperem a tots allí. Hi haurà vi i salmorra de part de la Comissió de Sant Antoni. Anim, els Bradmis i nosaltres vos esperem!"

A la composició fotogràfica, amb fotos de Vero Vives, alguns moments de l’edició 2014 de POSA VI, CATA VI.

18/01/2014 19:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITATS A TOTS ELS QUE HUI CELEBREU LA VOSTRA ONOMÀSTICA !!

20140117204808-dscf4854.jpg

El barri del Raval festeja a Sant Antoni, de hui al diumenge

Ho posava aquest matí. Este cap de setmana és eminentment "antonià". Hui felicitem al llarg de la jornada als nombrosos homes i dones de Gata que commemoren la seua onomàstica: Antoni, Toni, Antonio, Tonica, Antonia, Toñi i tots els seus compostos. A més, el barri del Raval de Gata, fidel al costum de fer-li festa al Sant -aquell costum que encetara el tio Pep "de Lluís"-, ha començat hui les festetes a Sant Antoni, el sant de la placeta. Una xocolatada i l’animació infantil han sigut els primers actes d’un programa que continuarà demà amb un matí carregat de "Posa Vi, Cata Vi" i amb una vesprada-nit d’ofrena i processoneta pels carrers del barri.

A la imatge, Sant Antoni del Porquet -talla que està a la menuda ermita de la Benitzaina, que com sabeu és propietat de gaters-.

17/01/2014 20:46 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

SEGUIXEN PARLANT ELS USUARIS DEL BLOG A TRES DIES DE L’EVENT (REFLEXIÓ SOBRE ELS REIS DE GATA I LA PREMSA):

20140109204516-dscf6709.jpg

Continuaven encara anit manifestant la seua opinió diversos usuaris del blog.

Una gatera afincada a Xàbia, Silvia Pérez Ivars, comentava: "Jo pense que tots els gaters tenim que sentir-nos molt orgollosos dels reis de Gata. Que com a Gata a cap lloc."

Tornava a donar la seua opinió Rosana Fornés:

"Que parlen d’ells els periòdics o no, no els fan pitjors. Lo que diferència els reis de Gata d’altres és la gent que els fa possible, el transfons social que es mou darrere dels reis on dones de 60 anys treballen colze amb colze amb xicons de 17, es fan amics. Gent que durant l’any no es veuen, que potser no sabrien ni el nom uns dels altres si no fora pels reis, parlen de què fer, com prenen decisions i fan faenes com si foren tots germans". Seguix dient Rosana: "De totes formes, personalment (no per la meua participació ajudant a la comissio de reis) pense que la falta de ressó del nostres reis no és algo de la que parlar, al contrari es deuria destacar als mitjans que sí ho fan, per un costat per a transmetre positivisme i no pesimisme a la gent i per un altre costat per que potser que de esta forma arribaren a altres mitjans".

Pere González, un dels participants del Misteri, escrigué:

"Que paraules més boniques Rosana. Tens tota la raó, som un equip i per tant tots els que fem possible l’acte ens unim amb la mateixa finalitat!!!".

Finalment, la psicòloga Sefa Mulet Salvador, comentava molt acertadament: "les grans coses sempre solen fer-se en silenci, desgraciadament, tot i que sou i sereu molt grans per a la memòria viva del nostre poble, cada xicon/a que participa hi ha participat ho recorda i transmet de generació en generació. Que més gran que aixó??, què més bonic que la il.lusió altruïsta i gratuïta de fer memòria d’un poble??? ENHORABONA PER TOT, HO DIGUEN EN PREMSA O NO."

09/01/2014 20:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

PARLEN ELS USUARIS DEL BLOG...SOBRE LA MEUA REFLEXIÓ AL VOLTANT DELS REIS DE GATA I LA PREMSA:

20140108211018-dscf6671.jpg

Ja vegeu. Ha donat resultat la meua reflexió en veu alta. També s’han alçat veus de dins l’organització i de fora, opinant igual o molt semblant. Cal dir que quasi vint persones fins ara, en un dia que està publicat l'article, han posat "me gusta". Com alguns usuaris del blog no disposen o no utilitzen sovint la xarxa social de facebook, cal fer ressenya dels comentaris que s’han obert arrel de la meua reflexió al voltant dels Reis Mags de Gata i la poca menció que es fa -aquest any, l’anterior i els altres- als mitjans de premsa.

Vos pose, a continuació, els diversos comentaris que fan:

ROSANA FORNÉS, que sabeu és una de les ànimes dels Reis Mags en tota la coordinació, diu:

"A la premsa li agrada més els noms que sonen a gran ciutat i si per nomenar-los es treu alguna cosa, millor".  "Hem enviat correus cada dos dies la setmana abans i el mes anterior. I demà acabaré de preparar un dossier per a enviar-lo també. Cada vegada queda més clar que si s'ha d'anar a tots els llocs, amb lletugues per davant".

ANTONIO MONFORT, altra ànima, aquesta de direcció artística diu: 

"És indignant que quan una cosa és una bona notícia, quan es treballa amb equip, quan hi ha un equip unit per una il·lusiò, quan són gent que sols s’unix per una causa tan bona com és que un dia a l’any fer somniar a xiquets i a majors, quan som capaços de crear màgia per mig del teatre amb una bona posada en escena, amb un muntatge molt fort de personal, suportant tota una gran tasca de vestuari, es mereix com a mínim l’atenció dels mitjans de comunicació.

A més de tot el que he dit, falta sumar tot el gran esforç de l’organització i de la responsabilitat del repartiment de regals per tot el poble, casa per casa. No vull deixar de nomenar que tot aquest projecte és possible a la gran majoria que treballa i que són, en gran part, tota la juventut del poble, que és capàs d’ajuntar-se per fer possible que la nit del dia 5 de gener el poble de Gata s’envolte en un núvol de misteri, capas de fer que molts dels majors es tornen xiquets, emocionant-se pel gran espectacle de teatre, música i llum.

Voldria aprofitar estes paraules, per a dir que la gent del poble tenim que sentir orgull i devem recolsar-ho tots el anys, amb la nostra presència fins que algun dia s’en adonen aquells que tenen el deure de magnificar-ho, des dels mitjans de comunicació, sense que tinga que ser sempre per l’interés econòmic.

Aquells que un dia ens varem comprometre a treballar per a que tots els anys siga una realitat, malgrat no ser notícia, continuarem treballant per al que verdaderament importa, el motiu és meravellós i perquè dins de nosaltres portem eixa màgia que necessitem trasmetre als demés. Per la part que em toca vull agrair des d’ací la gran col·laboració de tots els que treballen per fer possible el Misteri dels Reis de Gata"

FRANCISCO TORRES, restaurador de cuina del poble, diu:

"Es veu que a la premsa li agrada més el rotllo "Cabalgata tipus Moros i Cristians", amb molt d’oropel i boato. Jo vos puc dir que tinc clients que vénen de fora per a veure el misteri i em diuen que com a Gata a cap lloc. Seguirem defentsant-los, ànim a tots els que ho fan possible".

Podeu seguir comentant el tema, aniré afegint-ho ací a l'article. Done les gràcies a totes i tots, que com a gateres i gaters, pensen igual o paregut.

A la imatge, un altre moment del Misteri dels Reis de diumenge a Gata.

08/01/2014 21:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SEGUISC AMB LA MATEIXA REFLEXIÓ DE L'ANY PASSAT, LA PREMSA...que poc parla del Misteri dels Reis de Gata

20140107225259-dscf6652.jpg
Torne a fer, igual que l'any passat en este mateix dia, la mateixa reflexió en veu alta. Crec que no estem ben tractats a la premsa, l'escrita i la digital, pel que fa al Misteri dels Reis de Gata.
Demà ja serà tard, quan intentem explicar el millor muntatge de Reis de tota la Marina Alta i quasi tota la província, respectant -clar està- a Alcoi, que és d'una altra manera, i La Canyada, amb el seu auto sacramental tan antic.
Recorde que l'any passat explicava el perquè de la meua reflexió. Val, lletra per lletra, per a enguany. Per això ho trascric exactament, canviant l'any clar està. Aleshores escrivia:
"De manera un poc irònica vaig a fer una reflexió en veu alta, al respecte de tot el muntatge a Gata del MISTERI DELS REIS MAGS i la escenificació dels textos que des de 1968 a 2014, gràcies a la mà escriptora de Antonio Salvá Roselló, fan de Gata el referent comarcal de la Nit de Reis, la Nit Màgica.
  
Any rere any, mentre estava a la premsa, recorde que calia inventar-se alguna excusa per a eixir al dia següent -sense fotos- o als dos dies. Una fundació per als Reis, declaració de Bé d’Interés Cultural, inclús Turístic,...tot per a poder traure imatges, traure el MISTERI a la premsa".
  
"Enguany, i estava pels llocs privilegiats per a fer fotos (amb això li done les gràcies a la Comissió organitzadora) no vaig vore a cap periodista, cap fotògraf dels diaris que normalment es lligen i es coneixen per Gata. Si demà ix per molts mitjans de comunicació -diaris, teles, diaris digitals- estaré equivocat."
  
Seguia dient i val també per a enguany:
"Personalment, com a CRONISTA DE GATA, he fet esta reflexió en veu alta, la mateixa que em faig des de 1987 que vaig començar en el món de la premsa. Crec que al blog i al facebook he donat prou informació, tant escrita com gràfica, per a tots els gaters i usuaris. Inclús, algun diari si vulguera ressaltar l’únic MISTERI, escenificació d’aqueste característiques, sempre tindrà les portes obertes a les fotografies, a la informació, a la història dels Reis.
Sempre pose els articles que la premsa parla de Gata, per això ara he titulat "la premsa...no parla...". Jo em lleve el capell (encara que sols en porte a l’estiu al camp) davant tota la tasca altruïsta que fan més de 300 persones del poble i que tots els del poble, algun que altre any, hem estat implicats dins dels actes de Reis."

Acabava dient i dic:

"Què llàstima!!. Es veu que els Reis de Gata no vénen, no són atracció. No els posem publicitat als mitjans i per tant no interessent, així de clar. Sabeu que?. La idiosincrasia dels gaters, l’orgull de tindre eixos reis i el Misteri no ens la furtarà ningú. Finalment, vull obrir una finestra a l’opinió, bé al blog, bé al facebook, per a opinar de la meua reflexió i si hi ha alguna solució."

Això deia i això dic ara. Sols posaaria la salvetat del bon resum de La Plaza Digital anunciant l'event i del resum -com tots els anys- de Las Provincias...

I ara s'obri el torn de paraules de vosaltres els gaters, els usuaris del blog.

07/01/2014 22:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

VÍDEO DEL PORTAL I LA BAIXADA DE L'ÀNGEL

20140106223051-angel.jpg

Tenim ja a disposició un vídeo pujat per la meua filla Verónica Vives Costa, en el qual podeu escoltar els oferiments dels reis al Nen Jesús al Portal de Betlem. Podeu també vore al vídeo la  part més espectacular del segon acte, la baixada de l'àngel, des de la teulada de l'església, al costat de la torre parroquial.

Ací teniu l'enllaç al vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=FeGcKUqkc6g&feature=youtu.be.

Aprofite per dir-vos que si disposeu d'algun vídeo de la gran festa vivida ahir a Gata al voltant del Misteri dels Reis, i voleu donar-lo a conéixer ací teniu una bona finestra. Gràcies.

A la imatge, una captura del vídeo, quan l'àngel està sobre la Cova de Betlem.

FONT: Vídeo pujat a Youtube per Vero Vives.

06/01/2014 22:30 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ENCARA RESONA EL MISTERI DELS REIS D'AHIR: fotos dels usuaris del blog

20140106220545-compousuaris-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L’organització i la regidoria de Cultura comencen el compte enrere per a la 47 edició del Misteri dels Reis de gener de 2015

He anat recopilant algunes fotografies dels usuaris del blog que m’han pareegut interessants, curioses. N’hi ha de pages, dels tres actes (palau, cova i regals), representen la vesprada-nit que es va viure ahir i que van poder ser testimonis un any més. Cal ressenyar que aquest any era l’edició 46 des de que en 1968 el cronista honorífic de Gata Antonio Salvá Roselló escriguera el text en castellà i que després el traduïra al valencià.

Tornant al sentiment de molts gaters anit, vos expose un sentiment en veu alta, que feia el "Rei Merchor" que va participar molt activament a la festa d’ahir, al de la il·lusió, la dels xiquets i grans, als tres actes. Em permet traduir el que deia aquest matí:

"Meravellós, superemocionat, que cares de felicitat de majors i de menuts. No se com explicar el que he viscut. Un milió de gràcies al poble de Gata per haver-me fet sentir el que he viscut. Fallos? Molts segur, carrers sense poder passar, xiquets sense poder saludar, però s’han lliurat tots els regals sense problemes, demane perdó per no poder complir amb tot, l’entrega de regals es super complexa, ho sent de cor.

Agraïments molts que donar-ne: a guardarropia per l’immens treball que fan per a que estiguem impecables, a Gregori Oliver per deixar el seu cavall al rei ja que un rei sense cavall no és ningú, a Julio per ser el meu portador, a l’equip de música i so perquè ha eixit clavat, a tot l’equip de teatre per representar tan bé l’acte, als organitzadors, a Tonica, a Gema, a Rosana, a Antonio, a les de maquillatge, a paqueteria, als muntadors d’escenaris, a tots els pages i m’haure deixat a molta gent, però són eterns els agraïments i ho torne a dir GRÀCIES A TOTS.

No vull deixar-me a qui són els meus nous amics, els meus companys d’Orient, a Gaspar i a Baltasar, sense els la magia dels reis mags no existiria, som els millors!!. Perdó i gràcies, gràcies, gràcies, no ho pense oblidar en la vida...i l’any que ve més."

FONT: fotos pujades al facebook pels usuaris del blog. Text: "Rei Melchor".

06/01/2014 21:01 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FINAL DEL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA: Repartiment de regals

20140106014700-comporeis5-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Finalment, com a epílog, tot el poble s'ha vist inundat en tres hores de pages, de reis a cavall, de paquets, de regals de tota classe. La festa s'ha tornat centenària. Els majors han recordat quan ells pujaven amb escales a deixar els paquets dalt del balcó, per ordre dels reis mags. Tots, que alguna vegada van ajudar als reis mags a repartir en Gata.

Ací teniu alguns moments del repartiment per la carretera (Font del Riu) i el carrer Signes.

05/01/2014 23:50 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA, SEGON ACTE: Portal de Betlem

20140106013226-comporeis4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L'escenari canviava -com als teatres de la antigüitat-, de l'Avinguda de la Pau a la Plaça de l'Església o el que és el mateix del Palau d'Herodes d'hivern al Portal de Betlem. Contrastes ben definits. Pareixa, per un moment, que fora tot tendresa, inocència, la Verge, Sant Josep i el xiquet Nen Jesús, eren el centre d'atenció i per a colofó dels dos actes la espectacular baixada de l'àngel des de la teulada de l'església, al costat de la torre parroquial, fins dalt de la Cova.

Ací teniu els diversos moments de l'acte.

05/01/2014 23:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL MISTERI DELS REIS MAGS A GATA: Palau d'Herodes ( i III )

20140106011221-comporeis3-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tercera i última part dels reportatges fotogràfics fets al Palau d'Herodes, a la impressionant posta en escena del Misteri dels Reis Mags a Gata. La sibila Anea i el rei Herodes són els protagonistes d'aquesta part de l'acte.

A les imatges, el diàleg entre Herodes i la sibila Anea.

 

05/01/2014 23:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL MISTERI DELS REIS A GATA: Palau d'Herodes ( II )

20140106005750-comporeis2-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Seguisc posant-vos les composicions fotogràfiques de tot el que ha donat de si la vesprada-nit màgica, la de la il·lusió. Segona part del Palau d'Herodes, amb la visita dels Reis Mags al malvat rei. Totes les fotos d'aquesta part es centren amb els Reis i Herodes.

A la composició, diversos moments del primer acte del Misteri dels Reis a Gata.

05/01/2014 23:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

IMPRESSIONANT POSTA EN ESCENA DEL MISTERI DELS REIS 2014: Palau d'Herodes ( I )

20140106004205-comporeis1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Cada any va superant-se la qualitat de tota la posta en escena

Rapidesa, finura i realisme, tres grans puntals de la representació

El Misteri dels Reis, que un dia escriguera el cronista emèrit de Gata, Antonio Salvá Roselló, en 1968, i que traduïra al valencià en 1998, ha tornat a desllumbrar a propis i estranys. Moltíssima gent, en una vesprada excepcional, molt diferent a la que vam tindre ahir. Ja advertíem el temps que faria gràcies a Toni Bolufer (Meteoxàbia) i ho va encertar de ple. Gràcies, Toni.

Tornant a la posta en escena, cada any van superant-se els principals protagonistes, ha estat impressionant, la gent ha gaudit de l’espectacle des de les 19 hores fins les 20.30 als dos escenaris. Primer al Palau d’Herodes d’hivern, on tots els protagonistes especialment els tres reis, HERODES i la sibila Anea ho han brodat. Els ha eixit molt bé, malgrat les condicions que tenien anit per a provar-ho tot.

La segona part, a la Cova del Betlem instal·lada en la plaça de l’Església ha estat més remisa a començar, però com no feia frescor l’espera era grata amb música de nadales inclosa. L’espectacular baixada de l’àngel des del costat de la torre del campanar ha deixat a tots bocabadats un any més.

Finalment, el repartiment de regals i joguets ha fet que tots, menuts i grans gaudiren de la nit meravellosa de la il·lusió.

Des del blog, les meues felicitacions a tot l’equip de direcció artística, de coordinació, a la gent de CORESA, a tots els protagonistes, actors amateurs, que han fet tremolar a menuts i grans.

A la composició fotogràfica primera, diversos moments de la primera part, el pala d’Herodes.

05/01/2014 23:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SETMANA DE LA IL·LUSIÓ: els reis vénen diumenge dia 5

20140101165242-dscf6406.jpg

Estem ja a les portes de la setmana de la il·lusió. Prmera setmana de l’any i comença amb força el poble de Gata. No és per a menys. L’acte cultural més important que té Gata (ja seria hora de obrir expedient i iniciar els tràmits per a declarar-lo Bé d’Interés Turístic o Bé Immaterial, o eixes "figures institucionals" que fan ara) ocorrerà al final de la setmana.

Una vegada passat el preàmbul de la festa dels xiquets, amb la recollida de les cartes que, segons comenta CORESA (organitzadors dels events dels Reis), van ser un total de 472 cartes eixides cap a l’Orient per a que els reis sapiguen quins regals dur el proper dia 5 de gener i que van ser xiquets no sols de Gata, sinó de moltes poblacions de la comarca i de mes lluny, com Murcia, ara vénen més dies d’activitat festera al voltant del MISTERI DELS REIS.

De demà a dijous, dies 2, 3 i 4, estaran obertes les oficines de Ses Majestats al carrer Trossets, com l’any passat. El dia 4, dissabte, pel tardet, vindran els Pages dels Reis anunciant que el dia 5 arribarà la comitiva a Gata. El diumenge 5, a les 18.30 hores, serà el teatre al carrer, itinerant, el gran MISTERI DELS REIS MAGS de Gata. Les cites seran a l’Avinguda de la Pau i a la Plaça de l’Església. Els escenaris ens traslladaran al Palau d’Herodes i al Betlem Vivent. I tot el text de la mà del seu autor Antonio Salvá i tota la representació dels gran actos aficionats que donen vida al marc incomparable d’aquests dos llocs.

A la fotografia, un moment de l’acte que estrenava la campanya, la recollida de les cartes el passat dia 28.

01/01/2014 16:51 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS GATERS DONEN LA BENVINGUDA AL NOU ANY 2014

20140101155241-nouanycompo.jpg

També com ahir, us pose un reportatge gràfic de l'activitat festera dels gaters. Si ahir era l'acomiat de l'any 2013, ara és l'arribada del nou any que sols té setze hores de vida. Dalt de tot de la composició teniu un grup de joves que van voler celebrar a la Plaça vella la Nit vella i l'entrada al nou any. El rellotge de la torre del campanar de l'església de Gata els va servir de guia per a menjar-se els dotze grans de raïm. A les altres fotografies, diversos moments festius d'altres tantes festes per cases i casetes del poble.

01/01/2014 15:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ELS USUARIS DEL BLOG FELICITEN EL NOU ANY 2014

20131231200704-any7.jpg

Sempre he dit i dic que el blog el feu vosaltres. Per això, he decidit donar veu a l’entrada d’any nou a algunes "manifestacions" vostres, que ixen del cor, que les poseu al facebook, que són reals...No estan totes, són les que més m’han cridat l’atenció. Algunes de paraules, altres van recollides a la composició fotogràfica, per això les pose aquesta última nit de l’any que donarà pas d’ací unes hores al nou any MMXIV.

El primer resum que pose és de Elodia Galdón. Em permet traduir-lo per al blog:

"Hui és un dia de balanços, de mirar la vista enrere i vore quants propòsits hem conseguit, quants s’han quedat pel camí, i qué sorpreses ens ha regalat este 2013; però també mirem al futur esperant que siga millor. Jo us desitge que disfruteu de este últim dia de l’any: qué no us han anat del tot bé les coses? Puix escolta, és l’últim dia! qué ha sigut un dels vostres millors anys? Puix conserveu la recepta per a repetir en el 2014. Espere que l’any nou ens conserve les il·lusions del passat, ens permeta portar a terme els nostres somnis, ens regale bones experiències i ensenyaments (encara que per a tindre’ls, tindrem que passar per situacions un poc complicades), ens permeta conéixer i rodejar-nos de gent que es deixa voler i que ens vullga bé, i que ens ensenye a ser feliços. Dit açó, vos desitge un feliç fi d’any i que aculliu amb els braços oberts al nou any que ens portarà mooooltes coses."

De tota l’ampla missiva que deixa el regidor Joanvi Vallés fent balanç de l’any a nivell polític i social de Gata, em quede sols amb el final:

"Hem despedisc de tu, 2013, i obric les portes al 2014. Ho faig com un gater enamorat del seu Poble, de la seua gent, de les seues costums i tradicions, però també com un gater enxisat de la Marina Alta, de cada un dels seus pobles i racons, i ací destaque les grans amistats que fet a Pedreguer i que espere no perdre mai. Vos desitge a tots un final del 2013 feliç i amb les persones que més estimeu i que tingueu un gran inici del 2014 i en general un gran un any!   un fort abraç a tots."

El nostre músic i compositor més afamat "Pere Vicalet" (Pedro Vicente Caselles Mulet), encara que jove, ens porta també aquest acomiat de l’any i entrada al 2014:

 "És difícil resumir totes les coses han passat aquest 2013. Hui acaba un any de bones sensacions, de molta gent meravellosa que he tingut l’ocasió de conéixer i sobretot un any on he fet moltíssimes coses que m’agraden! Avui es suposa que he de dir Feliç Any Nou 2014, i per descomptat ho vaig a dir, però vull afegir el desig que en el pròxim any 2014, cregueu en tot allò que feu!. Feliç 2014 i bona aventura!".

Ara són les paraules de la jove Vero Gil Reig:

Avui, nit vella, és dia de fer balanç de l’any i com no de pensar amb nous propòsits per al pròxim. Què dir del 2013? Ha estat un any ple de moments increïbles e inoblidables, plens de felicitat, d’aquells que sempre recordaràs perquè et deixen una empremta, però també ha estat ple de no tants bons moments, de preocupacions e imprevistos, però això forma part de la vida, va fent que dia a dia amb tot el que va passant, passet a passet sense donar-te compte sigues capaç d’anar escollint un camí o un altre. 
Sols queda demanar per al 2014, seguir estant rodejada d’eixa gent tan meravellosa. Desitjar que estiga ple de moments especials, plens d’alegria i felicitat. Feliç any nou a tots!!!"

Finalment, pose unes paraules sentides de la directora del Cor Infantil Parroquial, Noelia Martínez Pons, inspirant-se amb la Mare Teresa de Calcuta:

 "Este és el meu desig per a l’any nou que ja s’acosta. Què sapiguem donar el millor de nosaltres. Com fer-ho?. Posant el cor en tot el que fem. Feliç any nou a tots."

A les imatges, algunes felicitacions dels usuaris del blog, per a l’any nou 2014 trobades al facebook. Les felicitacions gràfiques són de la panaderia "Dulcipan" del carrer de l’antic Correus; del músic de la banda de Gata José Andrés Ferrer Vaquer, de la jove Elodia Vayá, de Antonio Monfort*, de Hipólito i Salvadora, i la d’una altra comerciant del poble, Anto Font.

 * La d’Antonio Monfort té la foto perquè apareix el NOSTRE MONTGÓ i té el comentari: "per a despedir l’any una bona foto del Montgó, ací fent una "siestorra" cara a les Valls. Desitge el millot per a tots, i que tinguem salut i faena que és el que val la pena".


31/12/2013 19:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA PARRÒQUIA CELEBRA EL DIA DE LA SAGRADA FAMÍLIA, AMB UNA MISSA I MENJAR A L'ESCOLA

20131229213259-familiescompo-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La vida parroquial de Gata no para. Hui s’ha celebrat el dia de la SAGRADA FAMÍLIA. Després de la missa solemne a l’església parroquial, concelebrada per quatre rectors (el titular Don Francisco, el rector fill de Gata Juan Pons, i els vicaris peruans del missioner Vicent Font, els rectors Danilo i Alfonso -que passen uns dies a Gata-), s’ha fet un menjar de famílies al comedor del grup escolar "Santíssim Crist". A la sobretaula, han jugat els xicons al pati i els més menuts han cantat nadales a l’escenari del comedor. Tota una vivència de famílies de la parròquia en este dia tan especial.

A les fotografies de la Parròquia podeu vore distints moments del menjar.

FONT: Fotos, Parròquia de Gata.

29/12/2013 21:17 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ACTE DE RECOLLIDA DE CARTES PER ALS REIS MAGS, DELS XIQUETS DE GATA

20131227220442-compo2cartes-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Xiquets i xiquetes, més de tres-cents hauran passat pel "palco" instal·lat a l’efecte i han tirat la carta per a que els Reis Mags els porten moltes coses. Colorit, vestuari, fastuositat, comencen a vore’s les corones, barbes -blanca, rosada i negra-, les vestimentes, tot vingut des de l’Orient. La comitiva ha baixat des de les Alcolaies, ha anat pel carrer Nou, Signes i Plaça Nova, carrer Constitució i carrer Doctor Gómez Ferrer per a entrar de cara a la Plaça de l’Església.

Centenars de xiquetes i xiquets aguardaven el moment, han anat desiflant, alguns acompanyats fins el peu de l’escala, on eren arreplegats pels pages dels Visirs Reials. Caramels, llepolies, tot per als menuts de Gata, que aquesta nit dormiran il·lusions i ganes de fer realitat els seus somnis.

A la composició, fotos de Vero Vives, amb diversos moments de la recollida de cartes de hui divendres dia 27.

27/12/2013 21:54 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS AIXÒ QUE TIREN LES CARTES?

20131227173104-cartesreisgemam.jpg

Esta és la pregunta que es feien molts veïns i veïnes al passar per la Plaça de l'Església aquest matí de mercat. Efectivament, en una hora i poc més arribaran els Visirs Reials a la plaça vella, per a recollir totes les cartes que els menuts de cada casa els posen dins dels seus sacs. Allí estarà preparat un escenari, un palc per a persones tan rellevants en el món màgic dels Reis Mags. Mentre es faça cua, els pares i menuts podran prendre un got de xocolate, que prepara la Comissió de Festes 2014 un tant especial.

No és que siga especial el xocolate, sinó la forma de conseguir-ho. Junt amb Càritas Parroquial, els membres de la comissió reculliran un kilo de algun producte per a oferir als més necessitats a canvi del xocolate. La campanya que sols durarà fins que dure la cua de la recollida de cartes es diu: "Xocolate solidari".

Comença en aquest acte, la programació dels Reis 2014, que tindrà la seua continuació els dies 2, 3 i 4 amb l'obertura de les oficines dels reis. D'això la en parlarem més avant.

La fotografia està pujada al facebook per Gema Montesinos i mostra la carta que Arnau, Pau i Joan donaran als pages de Ses Majestats hui.

27/12/2013 17:31 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN EL NADAL: Quico Buigues amb les llums gateres

20131226185702-quiconadal.jpg

L’artista fotògraf Quico Buigues felicita el Nadal a tots amb una postal de llum i de Gata. La silueta del campanar sobreix per les retallades sombres de les cases. La llegenda mescla la bona ventura amb la gastronomia i el sobrepes que tots arribem a tenir amb els menjars tan plens. La composició és original i no li falta ni el Papa Noël, propi també d’aquestes dates. Una foto-targeta amb llum, colorit i record de Gata.

FONT: Foto-targeta feta per Quico Buigues

26/12/2013 18:57 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS UNA GRAN FESTA. BON NADAL A TOTS ELS USUARIS DEL BLOG

20131225181722-nenjesusparroquiagata.jpg

HUI ÉS LA FESTA DE NADAL. DES DEL BLOG, EL CRONISTA DE GATA VOS DONA EL BON NADAL I ja esperem el canvi d’any i els Reis Mags

El Nadal ha començat, les festes que commemoren el natalici del Nen Jesús són ja una realitat. Anit, en nombroses esglésies del món, també a la nostra, es va fer la popular missa del gall, es van cantar Nadales. Hui s’han continuat fent misses, s’han reunit les famílies i s’ha menjat el tradicional Putxero de Nadal a la llar de la casa. Els xiquets han rebut els regalets del Pare Noël, un invent més de la societat consumista, i ara a gaudir d’ells.

El temps és propi de Nadal, temps rebolicat, temps de poca pluja i prou vent, vent de ponent. Són les sobres d’allò que li diuen la ciclogènesis eclosiva i que tan de mal ha fet pel nord. Encara hui i demà porta mal temps, cal anar alerta.

El Nadal té moltíssims refranys i dites populars. I si no mireu aquestes: 

Nadal, al foc, i a Pasqua, al joc; A Nadal, capa no em cal; i d’allí enllà, fred ja no en fa. A Nadal, coques. A Nadal, fred com cal. A Nadal, l’all al bancal. A Nadal, neules. A Nadal, tota roba cal. A Nadal, un pas de gall. A Nadal, un pas de pardal.

Pel que fa al calendari mireu si hi ha refranys que comencen a Nadal: De Nadal a Carnaval, set setmanes per igual. De Nadal a Carnestoltes, set setmanes desimboltes. De Nadal a Carnestoltes, tot el món va en tretze voltes. De Nadal a Nadal, un any va. De Nadal a Sant Esteve durarà la bondat teua. De Nadal a sant Esteve, un pas de llebre. De Nadal a Sant Joan va mig any. De Nadal a Sant Joan, mig any cabal. De Nadal a sant Julià, tretze dies hi cal comptar. De Nadal a sant Martí, quinze dies de porquí. De Nadal a sant Sebastià vint-i-cinc dies hi ha. De Nadal a Santa Agnès, temps de Pasqua és. De Nadal i de Sant Joan només n’hi ha un cada any. De Nadal un mes abans i un mes després hivern és.

A la fotografia, el Nen Jesús que presidia anit, hui i aquests dies de nadal, l’altar major de l’església parroquial de Gata.

25/12/2013 18:17 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

FELICITEN ELS NADALS: la banda UNIÓ MUSICAL DE GATA

20131223194159-felicitanadalbanda-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I VORE'LS A TOTS AMB MÉS DETALL, PUNXANT ACÍ)

Original com sempre, els components de la banda UNIÓ MUSICAL de Gata feliciten a tots els gaters i a tots els simpatitzants de la comarca i de tot arreu les Bones Festes. Ho fan amb una graciosa targa nadalenca i amb molta il·lusió i simpatia com podeu vore. Ací la teniu. Gaudiu d'ella.

23/12/2013 19:41 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

EL PARE NOËL ARRIBA A LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA DE GATA

20131221193557-parenoel3compo.jpg

Per mig de Comerç de Gata

El Pare Noël ha estat a la Plaça de l'Església de Gata fa unes horetes. San Nicolas de Bari per al santoral. La Ludoteca de Estefanía ha estat del tot animada, desenes de pares/mares amb els més menuts s'han acostat a veure al simpàtic personatge, que recollia les cartes. Per mig de "Comerç de Gata", mentre les tendes estaven obertes amb un altre dissabte nadalenc, els xiquets miraven sorpresos al senyor de la barba blanca i gorro roig. Junt amb el Papa Noël hi havia un Elfo disfressat.

Els xiquets de Gata acepten, com no, tot allò que és màgic, infantil, sorprenent, però porten als REIS MAGS al seu cor com a segell d'identitat de gaters i esperen al dia 27 per a "tirar les cartes" als emissaris dels Reis.

A les imatges teniu alguns moments de l'acte d'aquesta vesprada (per mig de l'àlbum fotogràfic de La Pau).

21/12/2013 19:35 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN ELS NADALS: tots els menuts de la família (Papereria Font)

20131221184749-xiquisfont.jpg

Una bonica i inocent targeta de Nadal. Feliciten els nadals i l'any nou, amb llibres infantils, amb el tradicional gorro de papa Noel, i amb actitud molt divertida, els més menuts de la família. La papereria i llibreria Font desitja amb aquesta targeta a tots felicitats i bones festes.

21/12/2013 18:47 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN ELS NADALS: Tasca Ca Tere (antic Bar Bolo)

20131221171854-targacatere.jpg

El cor del Raval té una Tasca que va acondicionant-se. Ca Tere és ara la tasca que ens felicita a tota Gata i comarca els Nadals. L'antic bar Bolo, aquell que fa cantonada entre el carrer Sant Antoni i el carrer Parres, aquell que té entrades pels dos carrers, feliciten els nadals i l'any nou. Ací teniu la seua targeta de Nadal, gaudiu d'ella.

21/12/2013 17:18 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

COMENÇA LA CAMPANYA DE REIS 2014. ES FA PÚBLIC EL CARTELL

20131220222828-cartellreis14.jpg

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata i la Comissió de Reis es preparen per rebre a Ses Majestats els tres Reis d’Orient amb els actes tradicionals de Reis a Gata. Per de prompte, i com mana la tradició, a una setmana justa de començar el primer acte, s’ha fet públic el cartell, enguany ple de simpatia, amb publicitat que ajuda a sofragar les despeses i amb l’acte més destacat, el del Misteri dels Reis el dia 5 de gener de 2014, a l’Avinguda de la Pau.

Els actes començaran amb la recollida, per part dels visirs reials, de les cartes de tots els xiquets del poble que tindrà lloc, divendres 27 de desembre,  a la plaça de l’església a les 18:30 hores. La comissió de festes 2014 ha preparat una xocolatada solidària per a eixa vesprada per a fer l’espera més curta.

Com ja es tradicional, dissabte 4 de gener, per la vesprada, els missatgers dels Reis recorreran els carrers de Gata anunciant l’arribada dels reis d’orient.

Diumenge 5 de gener, la representació començarà a les 18:30 hores al carrer La Pau amb l’acte del Palau d’Hivern d’Herodes, pròxim a Betlem i constitueix el nucli central del Misteri. Seguidament, els Reis d’Orient, acompanyats per pastors i àngels, es traslladen fins a la Plaça de l’Església per adorar el Jesuset nascut.

En acabar el Misteri, arriba el moment més esperat dels menuts, ja que els visirs reials repartiran casa per casa els regals dels Reis.

Els actes han estat organitzats per un grup de voluntaris que formen la Comissió de Reis amb la col·laboració amb  la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata.

FONT: Gabinet de premsa, Ajuntament de Gata.

20/12/2013 22:26 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FELICITEN ELS NADALS: Compromís per Gata de Gorgos

20131220215248-tarjacompromisg.jpg

Em remet la targeta nadalenca el grup Compromís per Gata de Gorgos. Les paraules que allí es reflexen són del Dalai Lama. La targa va acompanyada pel desig del grup: "El Col·lectiu Local i el Grup Municipal de Compromís de Gata us desitgem un Bon Nadal i Feliç 2014".

A la imatge, teniu la targeta.

20/12/2013 12:08 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

BON ORATGE, ALTA PARTICIPACIÓ I TOT UN ÈXIT (Iª FIRA DEL MONTGÓ)

20131216224810-compofira4.jpg

L’oratge i l’alta participació s’uneixen per l’èxit de la Fira del Montgó

El restaurant Los Arcos guanya el I Concurs de Putxero de Polp

El bon oratge i l’alta participació es van unir, ahir, per  l’èxit de la I Fira del Montgó que es va celebrar a Gata i que aglutinava tradicions, artesania i productes dels sis pobles de l’àrea d’influència del parc natural: Dénia, Gata, Jesús Pobre, La Xara, Pedreguer i Xàbia.

Nombrós públic es va acostar per visitar el mercat de productes artesans, agrícoles, ecològics i de la mar, la fira del cavall i ramat, les demostracions d’oficis i tradicions i l’ espai gastronòmic.

Dins la Fira del Cavall i Ramat, associacions, agrupacions i col·lectius d’amics del cavall, carreters i ramaders de totes les poblacions van omplir la jornada d’activitats que anaven des de demostracions i exhibicions de doma natural i d’alta escola, ensinistrament, tirasset, salt d’obstacles,  llaura tradicional,  passeig en poni, ...

La fira, que estava ubicada a la zona de Les Sorts, va obrir les portes a les 10 del matí, i durant tot el dia es van seguir activitats i actuacions gràcies a la col·laboració de la Batukada de Pedreguer, les colles de dolçainers de Gata i Pedreguer, els grups de danses de Gata, Pedreguer i Jesús Pobre, associacions de bolilleres, l’Escola de Música de Pedreguer, les escoles de pilota de Pedreguer i Gata, Terato Teatre, Xarangata i l’Ampa del Ceip Santíssim Crist.

Concurs gastronòmic 

El restaurant Los Arcos de Pedreguer, amb la cuinera Ana Sesé Roselló, va ser el guanyador del I Concurs Gastronòmic de Putxero de Polp que es va organitzar al voltant de la Fira.

En l’apartat de postre de moscatell, el premi va ser per a Hotel Les Rotes de Dénia, amb Alexander Ferrer Soler de cuiner. A més, es va fer una menció especial a la millor presentació a Ca Tere de Gata i a la cuinera Valentina Mancha González.

La idea de l’organització va ser promoure un concurs que conjugara els productes de la reserva marina amb elements de la terra i això va ser valorat pel jurat presidit pel cuiner Evarist Miralles,  i format pel director del Parc Natural, Carlos Linares, el director del Cdt Dénia, José Vidal, i  Bati Bordes, del Restaurant El Marino de Dénia.

Per a vore moltes fotos de les associacions, dels grups, de la música, ací teniu l’enllaç: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.405658602901018.1073741829.382960851837460&type=1.

Per a vore la tasca especial de la Comissió de Festes 2014 que va fer ahir a la Fira, mireu l’enllaç: https://www.facebook.com/comisiofestes.gata/media_set?set=a.1447766372111029.1073741835.100006330394357&type=1.

A les fotos, dalt els participants del concurs; baix les autoritats a la inauguració.

FONT: Fotos i text, Gabinet de Premsa, Ajuntament de Gata.

16/12/2013 22:39 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

1ª FIRA DEL MONTGÓ ( i V ): associacions, comissions, grups,...

20131215212245-compomontgo4.jpg

Acabe el llistat d’articulets dedicats a la 1ª Fira del Montgó celebrada hui a Gata. Associacions, comissions, balls, música, grups, ONGs, tots s’han donat cita al poble de Gata, no sols d’ací sinó també dels altres cinc pobles organitzadors (recordem, Xàbia, Dénia, Jesús Pobre, Pedreguer i La Xara).

A la composició fotogràfica que tanca la sèrie per a hui, vegeu algunes comissions, així com el Grup de Danses "La Llata" de Gata.

15/12/2013 21:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

1ª FIRA DEL MONTGÓ ( IV ): costums de la nostra terra

20131215210544-compomontgo3.jpg

A la 1ª Fira del Montgó hem vist com han aflorat els costums agrícoles més interessants, més tradicionals. El cavall, amb totes les seues dimensions i varietats ha estat present i molt en la fira. Tota classe d’animalets domèstics i fins i tot mansos. Els costums de la terra, com llaurar a rella, com rastrillar, com portar el pes els animals, i les tradicions quasi oblidades, com la restauració d’encordellar cadires, de fer boixets i altres, també s’han vist a la fira.

A les imatges, teniu algunes d’aquestes tradicions i els animals, quasi tots al camp vell de Les Sorts

15/12/2013 21:04 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

1ª FIRA DEL MONTGÓ ( III ): concurs gastronòmic, millor presentació Ca Tere

20131215203739-compocatere.jpg

Podeu observar les fotos de la concesió dels diplomes, un de participació i l'altre de Menció especial a la millor presentació que ha obtés La Nostra Tasca de Ca Tere. La cuinera del Putxero de Polp, presentat al concurs gastronòmic de la Iª Fira del Montgó és Valentina Mancha González.

Enhorabona a la tasca portada endavant per aquestes restauradores.

A la composició, el lliurament del premi. Fotos extretes del facebook, Ca Tere

15/12/2013 20:37 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

1ª FIRA DEL MONTGÓ ( II ): les autoritats pel matí

20131215202221-compomontgo2.jpg

El director del Parc Natural del Montgó, Carlos Linares; l’alcalde de Xàbia Josep Chulvi; l’alcaldessa de Gata, Ana María Soler; l’alcalde de La Xara, Josep Fornés; l’alcalde de Jesús Pobre, Javier Scotto; l’alcaldesa de Pedreguer, Dora Martí, i el regidor de Dénia, Francisco Vte. Signes, han estat presents al llarg del matí, junt a regidors dels sis pobles d’àrea d’influència del Montgó, a la inauguració de la 1ª Fira del Montgó, que s’ha celebrat en tota la jornada de hui diumenge dia 15 de desembre, a l’espai de la urbanització Les Sorts de Gata.

Al camp de futbol vell de Les Sorts s’han fet els breus parlaments del director del Parc, Carlos Linares, i l’alcaldessa amfitriona Ana María Soler, destacant els dos gran acollida per part dels sis pobles per a que la fira tot un èxit, felicitant a associacions, comissions, entitats, empreses, restauradors, Ongs, i tots els que han col·laborat. El bon temps, amb un matí preciós i la curta vesprada també, han contribuït a l’èxit.

Una batucada d’un grup de Pedreguer ha encapçalat la visita de les autoritats a tots els llocs de la fira.

A les fotografies, diversos moments de la inauguració.

15/12/2013 20:20 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

1ª FIRA DEL MONTGÓ ( I ): al Pare Montgó li han fet festa i de la gran...

20131215194742-compomontgo1.jpg

Comence ahí una sèrie d’entrades relacionades totes elles amb la PRIMERA FIRA DEL MONTGÓ que s’ha celebrat hui a Gata, organitzada per la direcció del Parc, a més dels ajuntaments d’influència del gran Pare Montgó: Dénia, Xàbia, Pedreguer, La Xara, Jesús Pobre i l’amfitrió Gata.

Seguint amb el que deia ahir, al Pare Montgó li han fet festa i de la bona. Moltíssima gent, molt bon temps i el Montgó mirant-ho tot des de la seua talaia, des de la Creu, des del molló, des de la cova de Migdia. Milers de persones, al llasrg de tots el dia, han gaudit a l’espai preparat a la urbanització Les Sorts de tots les ofertes que s’han donat allí. Tot un èxit i ja era hora que el Montgó, per tots respetat i admirat, emparara als sis pobles i tos a una.

A la present entrada vos pose una composició, en la qual es veu al Montgó en tota la seua intensitat darrere de la mateixa fira.

A les següents entrades coneixereu el parlament i visites de les autoritats, el concurs gastronòmic i el guanyador i les associacions-comissions a la fira.

15/12/2013 19:46 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS LA PURÍSSIMA, segon diumenge d'Advent

20131208175606-purissimagata.jpg

Tota Espanya festeja hui la festa de la Puríssima, la Immaculada Concepció. Coincidències del calendari fan que siga diumenge i el segon diumenge de l’Advent. A nivell local i d’església parroquial, la de Gata té una de les imatges més monumentals de la comarca i una de les tres més grans de l’església de Sant Miquel Arcàngel.

La imatge s’ubica a un altar lateral major. Un retaule realça més la figura. A Gata, des del segle XVIII existeix la confraria de les Filles de María.

Gata conta entre les seues veïnes amb moltes Conxes, Immaculades, Conxites, que hui celebren la seua onomàstica. A totes elles felicitats, des del meu blog de CRONISTA DE GATA.

La Puríssima o la Immaculada Concepció se celebra entre els catòlics com una festa gran, però es una solemnitat oficial molt recent. Es troba la festivitat al calendari litúrgic de Roma en 1476. La Concepció Immaculada de Maria fou solemnement declarada com a veritat de fe pel Papa Pius IX el 8 de desembre de 1854. En 1879 el Papa León XIII alçà la festa a la màxima categoria litúrgica. La data elegida es relaciona amb el 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge.
Pel que fa als refranys en pose tres relacionats amb la data de hui, la Puríssima:
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, UN PAS DE PARDAL (és un dels més coneguts).
DE LA PURÍSSIMA A NADAL, DÉSSET DIES PER IGUAL (és una variant al de dalt).
PER LA CONCEPCIÓ FA UN FRED DE DEBÒ (enguany s’ajusta al refrany).

A la fotografia, un detall de la imatge de la Puríssima que es venera al temple de Gata.
08/12/2013 17:54 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

TORNA A ANUNCIAR-SE, PER A DIVENDRES DIA 6, LA DISCOMÒBIL "WOW AUDIOVISUAL"

20131203203656-cartelldmfr6.jpg
Pro-festes de la Font del Riu
La pluja, el vent i el mal temps de dissabte va impedir que es puguera celebrar la discomòbil prevista per al cap de setmana passat. Ara, amb nou cartell, s’anuncia per a divendres 6 -festa de la Constitució- a les 11.30 hores i en un lloc novedós, prop del Trinquet, la discomòbil "Wow Audiovisual". Punjen Betriu i Milda. Serà a benefici de les festes de la Font del Riu de Gata, que se celebraran a juny al barri.
03/12/2013 20:36 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

GATA: VÍDEOS DEL CONCERT DE SANTA CECÍLIA 2013, banda Unió Musical

20131126144457-banda.jpg

Ja podeu escoltar i veure les peces, una a una, del concert de Santa Cecília 2013, que es va fer -com ja us vaig anunciar- el dissabte 16 de novembre. Van actuar la banda juvenil-infantil, la xaranga (Xarangata) i la banda Unió Musical. Tots ells al renovat escenari del saló d’actes del Casal de la Música. Ara teniu l’oportunitat d’escoltar-los i veure’ls, per si no vau assistir, gràcies a l’amic José Salvador Ginestar Torres que far la gravació completa. El director de la banda juvenil és Felipe Fuertes Guardiola i el director de la banda Unió Musical Joan Valentí Giménez Ortiz.

Els teniu tots els vídeos a la xarxa Youtube, publicats el 24/11/2013, amb el pseudònim de "jose boro". GAUDIU DE LA BONA MÚSICA DE LA BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA.

Ací vos pose els enllaços a les peces interpretades:

De la banda juvenil:

Adagio veneciano (Flavio Viar): http://www.youtube.com/watch?v=X8UZdtCKQDo#t=17.

Ben-Abiar (J.A. Catalá): http://www.youtube.com/watch?v=KIpLP-gWr3k.

Contrabandistes de Xàbia: http://www.youtube.com/watch?v=PqPToFAU-Lw

De la banda Unió Musical:

El ocho (Mariano Landete Mulet): http://www.youtube.com/watch?v=8-E0H9QmzI4.

Oregon (Fantasy for band) (J. de Haan): http://www.youtube.com/watch?v=-PpB-ufawNs#t=22.

Agua, azucarillos y aguardiente (F. Chueca): http://www.youtube.com/watch?v=NDvkf2ELFh4

Rojosa (R. Taléns): https://www.youtube.com/watch?v=q_kkQ8zpBtM

FONT: Imatge capturada del vídeo / Vídeos realitzats per José Salvador Ginestar Torres, pujats a Youtube.

26/11/2013 14:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, FESTA DE SANTA CECÍLIA. ( II ) Bendició de la nova bandera

20131123225710-bendicio13bataller-copia.jpg

L'església de Sant Miquel Arcàngel ha tornat a ser un testimoni valuós de la història musical del poble. A la missa solemne de la vesprada de hui dissabte 23 de novembre de 2013, s'ha fet la bendició de la nova bandera. Han assistit al fet històric la madrina, alcaldessa Ana María Soler, que anava amb "teja" i "mantilla" per a complir amb la tradició de les grans solemnitats; el padrí Juan Pedrós Taléns, regidor de Cultura, el president de la banda, Vicent Signes Signes, i el banderer Paco Puig, a més de Rosa María Monfort vicepresidenta de la banda. El senyor rector Don Francisco Murillo ha beneit la nova insignia de la formació musical més nombrosa del poble, la Unió Musical de Gata.

Us pose una primera foto de Juan Pablo Bataller Arias feta des de dalt del cor. Quan n'hi haja més us les posaré.

23/11/2013 22:57 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, FESTA DE SANTA CECÍLIA. ( I ) Foto oficial de la banda.

20131123204501-fotooficial2013jpbataller-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Com cada any i ja són molts, la banda Unió Musical ha format hui en passacarrer per a fotografiar-se i posar per a la foto oficial 2013. Si en els últims anys s'havia abandonat l'escenari de les escales del col·legi ·Santíssim Crist", s'ha tornat aquesta vesprada a elles i la banda s'ha fet la foto.

A la imatge de Juan Pablo Bataller, teniu tota la nombrosa banda amb el director i el president al centre.

23/11/2013 20:45 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

LA BANDA DE GATA COMENÇA LES FESTES DE SANTA CECÍLIA 2013

20131109193033-repartintllibret-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTO, PUNXANT ACÍ)

Hui s’han repartit pel poble els llibrets del programa

També s’ha dinat coques i s’ha fet el campionat de truc per parelles

Des de hui i fins diumenge 24 de novembre, la banda UNIÓ MUSICAL, l’associació més important del poble en quan a nombre d’integrants i socis, comença els actes en honor a la seua patrona Santa Cecília.

A la veu de "POT COMENÇAR SANTA CECÍLIA 2013..." els músics s’han concentrat a les 11 al Casal per a passejar per tot el poble acompanyats de "Xarangata", els mateixos músics. Han repartit els llibrets del programa i la publicitat. En eixe temps els músics han aprofitat per fer-se una foto de família al lloc tan tradicional i simbòlic com es la font de la Plaça de l’Església.

Després, a les 14 hores, han tornat al Casal per a dinar coques i després "per no trencar les bones costums" han inaugurat l’esperat campionat de truc per parelles.

La programació continuarà divendres que ve dia 15 amb la reinauguració del Casal de la Música o més bé del saló d’actes i escenari.

(Continuaré informant-vos)

A la fotografia, els músics que han repartit el llibret amb la ja clàssica samarreta que recorda "Jo sóc de la banda".

09/11/2013 18:59 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SETMANA DE RECORD ALS NOSTRES DIFUNTS...I FESTA DE HALLOWEEN

20131031181644-totsants.jpg

La setmana que tanca el calorós mes d’octubre d’enguany, excepte els dos últims dies, i comença el mes dels difunts, té moltes connotacions, costums que estan arrelats i altres importacions que no sabem ni perquè estan ací. Ja des de dissabte passat es notava major afluència cap al cementeri que alguns anomenen també "camposanto". Al llarg d’estos dies, fins hui dijous, totes les famílies, sobre tot els més majors, s’ha afanat en netejar les làpides dels seus difunts, per a que "la casa dels difunts" estiga el més agradable possible. Demà divendres, dia 1 de novembre, és la festa de TOTS SANTS, dia que la gent aprofita per visitar els cementeris, també els dos nostres. Es farà a les 12.30 hores una missa al cementeri. Dissabte dia 2 és la Commemoració dels FIDELS DIFUNTS, moment per a recordar-los. Sols es farà la missa de 19.30 hores. 

Però és clar que arribem sempre a confondre les dos festes, encara que són distintes. La festiva és divendres i el "Dia de difunts" és el dissabte, en el cas d’enguany.

Cal saber que l’església celebrarà demà divendres la festivitat de tots aquells, populars o anònims, que ja són sants. A Gata, sense anar més lluny, ja tenim un beato recentment declarat des del passat dia 13 d’octubre, el Pare Juan Crisóstomo de Gata.  Al principi, l’església tenia un dia per a recordar als màrtirs. El Papa Bonifaci IV (608-615) transformà un temple grec en un cristià per a dedicar-lo al cult de “Tots els Sants”. Va ser l´any 840 quan la festivitat començà a celebrar-se l’1 de novembre.

I atenció...la vespra de tots els santificats en anglés seria precisament "All Hallow’s eve". Amb el temps la seua pronunciació ha anat canviant fins a la que coneguem ara per "HALLOWEEN". A que us sona?. Però, a que ningú si li pregunten sap respondre adequadament perquè es fa la festa i que es celebra a Halloween i perquè eixe nom?. És el que té la importació anglosaxona...I resulta que el significat vol dir "la vespra de tots els santificats" mira per on.

"Halloween" i la comparança en els nostres costums de joves

Entre els actes que es faran aquest cap de setmana estan les disfresses dels xiquets, encapçalats pels quintets majors a l’Avinguda d’Alacant des de les 18 hores. A la nit hi haurà discomòbil i disfresses dels majors, tot això preparat per la Comissió de Festes 2014. La vesprada i la nit dedicada a Halloween, un any més.

Sabeu què en pense de tot això?. No de la discomòbil, que això sempre és bo per a traure beneficis i tindre a la gent jove dins del poble, cal no malinterpretar-me, sinó de l’escusa de "Halloween". Malauradament crec personalment que és producte d’una "pobresa cultural", de parèixer que reneguem del poble, de les nostres arrels.

Què us sembla aquesta modalitat moderna i importada d’ultramar?. Caldria que el poble gater i els de la Marina Alta recuperaren les nostres tradicions, costums i llegendes populars al voltant de Tots Sants i els dia dels Fidels Difunts. Clarament "Ens hem americanitzat", no diguem ja "europeitzat".

Molt abans de que xafassen les terres de la Marina Alta les influencies anglosaxones del Halloween, en algunes comarques catalanes i valencianes, com la nostra, ja era tradició buidar carabasses i penjar-les dels balcons la nit de Tots Sants amb espelmes enceses dintre per tal de fer por a la gent. Era el nostre "Halloween" valencià?. Li podríem dir la carabassada i res d’eixe nom tan estrany?. La discomòbil de cada any s’haguera pogut dir "La carabassada", per exemple.

Altres costums

A Gata sempre Tots Sants era i és sinònim de visita al cementeri. Els inicis de la festa de tots sants data del segle IX, l’església destina aquesta festivitat a la memòria de tots els sants que van esmerçar les seves vides en la propagació i la defensa de la fe cristiana. En ella s’integren tota una sèrie de ritus cèltics, dedicats al avantpassats.

La festa de Tots els Sants o com diguem a Gata "Totsants" és doncs, una festa dedicada als familiars difunts. Era costum fer cerimònies i oracions, oferir llums, resar tres parts del rosari, dir tres misses i tocar les campanes tota la nit, a fi de que els difunts que encara no haguessin assolit la pau, trobessin el camí. Dels costums propis de tots sants, la que més s’ha conservat al pas del temps inexorable és la de VISITAR ALS NOSTRES DIFUNTS AL CEMENTERI.

FINALMENT, JO US PROPOSE QUE DEIXEU LA VOSTRA OPINIÓ SOBRE EL QUE DIC. FARIEU ALGUNA ALTERNATIVA PER A RECUPERAR ELS NOSTRES COSTUMS O DEIXARIEU CORRER LA COSA?... i seguir pensant estos dies amb clau Halloween modern importat, sense saber ben bé ni tan sols que vol dir?.

 

31/10/2013 13:37 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA BANDA JUVENIL TANCA LA FIRA 2013, GATA AL CARRER

20131013220034-dscf5827.jpg

Ací teniu l'última actuació de la Fira Gata al Carrer 2013. A les 20 hores ha actuat la banda juvenil (la bandeta que li diguem al poble) a la Plaça de l'Església. Nombrós públic entre familiars, amics, músics i aficionats a la bona música i èxit, una vegada més. Felipe Fuertes Guardiola ha dirigit als xicons i xicones de manera magistral. La pedrera de la música gatera estava ahí...

FOTO: Verónica Vives.

13/10/2013 22:00 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, ÈXIT A LA DISCOMÒBIL PRO-FESTES FONT DEL RIU (GATA)

20131013200627-compodiscofr-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Anit passà, els carrers de la partida Les Sorts van tornar a recollir una nova discomòbil. I de nou èxit. "Wow Audiovisual" de Betriu i Milda, pro-festes de la Font del Riu i molta gent jove. De la fira a la discomòbil i marxa...sense eixir del poble.

A les fotografies de la composició teniu l’ambient que es va crear amb l’estrena dels nous festers de la Font del Riu. FOTOS: Vero Vives.

13/10/2013 20:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SEGON DIA DE FIRA "GATA AL CARRER 2013": "Quanta gent de fora!"

20131013182506-compo13firamati-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Eixa era l’expressió que es podia escoltar hui pels carrers de Gata. A la vista dels aparcaments, de la carretera, dels passeigs pel poble, hi havia "molta gent forastera". Quanta gent de fora!! i com dia un amic meu "tot són diners que es queden dins de Gata". Hui diumenge 13 d’octubre ha sigut el segon dia de fira GATA AL CARRER 2013 i amb moltes activitats, molta gent també i continuarà fins que tanque l’última de les barraques, paradetes, bars muntats al cirucit de la fira. I molta gent ha passat tot el dia en família a Gata.

S'ha fet el concurs d'escacs, ha actuat la Rondalla de Gata, s'ha fet la Trobada o Encontre de Boixets, els saxos de la banda han estat actuant, totes aquestes propostes les podeu veure en fotos.

A la composició teniu algunes imatges d’aquest matí passejant per la fira i agafant fotos d’ací i d’allà.

13/10/2013 18:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( I IV ) - MÉS COSES DE LA FIRA...

20131012211443-compofira4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Acabe els quatre articles principals dedicats a la FIRA GATA AL CARRER 2013. Aquest últim podeu veure una de les nombroses actuacions que hi haurà al llarg dels dos dies, la Charangata (nascuda al caliu de la Banda de Gata) ha actuat aquesta vesprada. També altres fotos d’aquest matí i més coses...No deixem els veterans comerços centenaris, ni les tradicions centenàries gateres, que mereixeran una atenció apart més tard.

12/10/2013 21:13 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( III ) - MÉS LLOCS I ESTANDS

20131012204530-compofira3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Continue posant-vos imatges de la FIRA GATA AL CARRER 2013, d’este matí. La inauguració, el començament, de tot un poc. Cal ressenyar una Hnota preocupant:  he vist molt agobiats els carreters per a girar animal i carro dalt del pont de l’Alcolaia o molt prop d’ell. La veritat és que podria haver-se escollit un altre circuit no tan agobiant (a la composició vegeu dos imatges del que us dic).

Ací teniu la tercera part.

12/10/2013 20:44 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( II ) - MÉS SOBRE DE LA INAUGURACIÓ

20131012202128-compofira2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Estands, llocs, racons bonics, el millor de cada comerç: Fira GATA AL CARRER 2013

Deu edicions de somnis i realitats

Continue amb el repàs gràfic de la Fira GATA AL CARRER 2013. Podeu veure que la comitiva inauguradora seguia passant pels estands, primer la Plaça Nova on estava l’alimentació (panaderies i carnisseries) i altres productes, després pel carrer Constitució (on estava la Mostra de cobertors) cap al carrer La Bassa -on (al final del mateix) estaven les demostracions de tradicionas tasques de llauradors, fetedores de llata, de canyissos; Plaça de l’Església -on estaven els estands d’entitats benèfiques i associacions- i després cap a la Plaça Nova, pels carrers Obispo Cervera, Teulada i Signes.

12/10/2013 20:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA X FIRA GATA AL CARRER 2013, JA ÉS UNA REALITAT: ( I ) - INAUGURACIÓ

20131012193041-compo1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La directora general de Comerç, Silvia Ordiñaga, l’alcaldessa i el president de "Comerç de Gata" han fet els parlaments

Assistixen el diputat de Compromís Joan Baldoví, alcaldes i regidors de pobles del voltant, corporació municipal i directiva dels comerciants

Més de 60 expositors, entre comerços, associacions i entitats altruïstes

Nombrós públic assistent al event festiu

Molts canvis en els itineraris tradicionals de la fira i ubicació dels estands

Al llarg de quatre articles, us donaré compte -més fotogràficament que parlat- de l’event. Aquest matí ha quedat inaugurada la X Fira GATA AL CARRER 2013.Tot un repte superat, nous itineraris de la fira, noves ubicacions, més diversitat, i més potenciats els costums i tradicions agrícoles i industrials del poble.

El president de "Comerç de Gata" Vicent Fornés i Pérez; l’alcaldessa Ana María Soler Oliver, i la directora general de Comerç de la Conselleria, han fet els parlaments i tots tres han estat en la mateixa línia, han felicitat als comerciants, al poble, al comerç gater, pels deu anys d’existència de la fira. Els temps difícils no s’han amagat i Fornés ha comentat el viatge dels comerciants gaters a les Illes Balears. La directora ha animat a continuar en la tasca emprenedora dels comerciants locals.

A l’acte han assistit el diputat del Congrés per Compromís Joan Baldoví, que curiosament va estar de mestre un temps a Gata. També alcaldes de pobles veïns, com Calp, Jesús Pobre, Xaló, Beniarbeig, regidors d’altres pobles, els membres de la Corporació Municipal i membres de la directiva de "Comerç de Gata".

S’ha fet un recorregut pels estands, més de seixanta, i han conversat amb molts dels comerciants expositors. S’han detés en quasi tots els llocs, departint i interessant-se pel que allí s’exposava i es mostrava.

A la composició que teniu dalt i a les següents -fins a quatre- teniu diversos moments de l’acte d’inauguració d’aquest matí, hui dia de festa, dia de la Verge del Pilar.

12/10/2013 19:21 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

DEMÀ, DISCOMÒBIL PRO-FESTES DE LA FONT DEL RIU

20131011092026-cartell.jpg

Serà a les Sorts i es recaptaran diners per a millorar les festes de la Font del Riu, a Sant Joan del 2014

Un grup de joves del barri La Font del Riu de Gata s'ha sumat a les persones que ja formaven comissió, per a millorar-les, ampliar-les i fer-les més fortes. Ja porten unes quantes vetlades de reunió i la primera acció està ja al carrer. Demà dissabte mateix, a la mitjanit, després de que la gent visite la Fira Gata al Carrer 2013 en el seu primer dia, es farà una discomòbil a la zona de Les Sorts, per a recaptar fons i donar l'eixida a aquestes festes que tenen signe de poder-se canviar amb saba nova i jove. L'organització de la regidoria de Festes i la col·laboració de tota la nova comissió formada esperen que done els fruits desitjats.

Un jove amb les arrels del barri, Betriu, punjarà junt amb Milda, a la discomòbil "Wow audiovisual". Ja sabeu joves, i no tan joves, apropeu-se a la festa, després de l'altra festa...a la discomòbil en temps de Fira.

A la imatge, el cartell anunciador de demà la nit.

11/10/2013 09:20 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

AHIR, FESTA MAJOR A SANT MIQUEL: Processó pels carrers de Gata i castell

20130930203751-compoprocesso-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

De totes les festes a SanT Miquel de l’any 2013, encara no havia posat la processó i el castell de focs d’artifici que van tancar el cicle fester de l’estiu i el treball de la Comissió de Festes de l’any en curs.

La processó va congregar a quasi tres-centes persones, que van acompanyar la imatge del patró titular de la parròquia pels carrers de Gata. Com es sabut, des de que els operaris de la fàbrica "Pons Leyda" van fer donació de la xicoteta imatge, aquesta és la que ix pels carrers en sustitució a la gran, que presideix l’altar major.

Al llarg d’una hora, fidels, escolanets que s’estrenaven en el seu menester, festeretes i festerets, festers majors, regines infantil i major i dames, comissió de festes, els portadors que porten el nom del patró, els tres rectors (Don Francisco, Don Alberto i Don Vicent), les autoritats i la banda Unió Musical, van processonar pels carrers de Gata, fent l’itinerari habitual, però el més curt.

La banda Unió Musical va interpretar l’Himne a Sant Miquel, que té arranjaments de José Monfort (Pepe l’Obrer) a l’eixida i entra de la imatge al temple. A més, l’agrupació musical va acomiadar la bandera en un acte oficial, ja que per Santa Cecília dispodrà d’una nova.

A la composició, diversos moments de la processó. Fotos: Verónica Vives.

30/09/2013 20:37 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL: MATÍ DEL DIA GRAN, DIUMENGE 29

20130929174947-compomatidiasm-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Hui és la festa del titular de la parròquia, del Cap d’Altar Sant Miquel Arcàngel, segon dia gran per a Gata, després de la festa del sis d’agost. Passacarrer de recollida de festers i autoritats, missa solemne cantada pel Cor Infantil i festa, festa solemne. Ací teniu algunes fotografies que mostren els moments del matí del diumenge, del dia gran, del dia 29, festa de sant Miquel.

29/09/2013 17:48 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL: ANIT SOPAR I ORQUESTRA

20130929172849-componitdissabte.jpg

Anit es va viure a Gata la "vespra de la festa" amb sopar i orquestra. El pati escolar va l’escenari i fins la matinada de l’event festiu. El sopar popular al pati de les escoles estava organitzat per la Comissió de Festes 2014, que pren el relleu en estos dies a la del 2013. Després, l’afamada orquestra DMX va actuar amb cançons per a tots.

A les fotografies vegeu una panoràmica dels preparatius del sopar i l’actuació musical d’anit, amb l’ambient dels joves de Gata al pati escolar. Fotos Comissió i Vero Vives.

29/09/2013 17:27 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI ÉS LA FESTA DE SANT MIQUEL A GATA, PATRÓ TITULAR DE LA PARRÒQUIA

20130929103033-dscf8306-copia.jpg

Passacarrers, missa solemne, processó i castell

Hui s’acomiada la Comissió de Festes 2013

Any 440 de la parròquia des de la seua desmembració amb la de Dénia. Cada 29 de setembre, Gata lluix la festa i honra a sant Miquel Arcàngel, patró titular de l’església local. És el cap d’altar, al que sempre se li fa festa pel veïnat. Hui és la festa major i per això farà passacarrer la banda Unió Musical, recollirà les regines i festers i passaran a recollir a les autoritats. A les 12.30 hores serà la missa solemne, que cantarà el Cor Infantil.

Per la vesprada, després de la missa vespertina, al voltant de les 20 hores, es farà la processó amb la menuda imatge, rèplica de la gegant que presideix l’altar major. Després de la processó, es dispararà un castell de focs artificials a càrrec de la Pirotecnia Germans Borredá. Este serà el punt i final de les tasques festeres de la Comissió 2013, que han portat a terme l’encomanda del poble, amb molt de treball, sacrificis, algun disgustet que altre, però amb seny i serietat, d’organitzar les festes patronals de juliol-agost en honor al Santíssim Crist del Calvari i aquestes festetes de Sant Miquel.

Aprofite des del blog per a felicitar a tots els MIQUELS i els seus compostos, que són els meus homònims, que hui celebrem el seu/meu sant. 

29/09/2013 10:29 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES DE SANT MIQUEL A GATA: ATRACCIONS, CAMINATA, SARDINADA, TEATRE,...

20130928214735-compodia28-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Esta nit, Sopar popular i orquestra; demà festa gran

La composició fotogràfica ens mostra les diverses activitats que s’han fet aquest matí i inclús aquesta vesprada-nit, incloses totes elles dins del programa de festes 2013 en honor a Sant Miquel. Podeu veure les atraccions per als més menuts que s’han muntat a la Plaça de l’Església. Centenars de xiquets han gaudit d’elles. També podeu veure imatges de la I Caminata Popular pel terme que s’ha fet, cap al paratge de la Font de la Mata. Podeu veure la sardinada que s’ha preparat amb servessa a go-gó a la nomenada Plaça del Vicari i, finalment, podeu veure una de les escenes de teatre del grup "Tot rist" que han actuat aquesta vesprada. Tot això, organitzat per la Comissió de Festes 2013 i al regidoria de Festes.

Com ja he posat en una entrada anterior, la jornada es completa amb un sopar popular que organitza la pròxima Comissió de Festes 2014. Hi haurà orquestra.

Demà és la festa de Sant Miquel Arcàngel, patró titular de l’església parroquial. Des de fa 440 anys el poble de Gata honra a l’arcàngel com a cap d’altar de la seua parròquia.

FONT: Fotos facebook Comissió de Festes i Pablo Mulet; fotos personals.

28/09/2013 21:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ESTEM JA DINS DEL PROGRAMA DE LES FESTES DE SANT MIQUEL 2013, A GATA

20130928165232-sopar3.jpg

Anit, èxit al sopar de germanor organitzat per CÁRITAS PARROQUIAL GATA

Són les festetes de Sant Miquel 2013. Ahir, s'iniciaven els actes de Sant Miquel 2013. Hui és la vespra i demà la festa

Ahir divendres, 27 de setembre de 2013, es va fer amb una bona temperatura i èxit de participació com podeu veure a les fotografies pujades per Salvador Pons (àlbum de Cáritas Parroquial de Gata) al facebook. De nou, resposta solidària dels gaters a la crida de CÁRITAS PARROQUIAL GATA per mig de l'església.

Aquest matí, s'ha fet a les 11.30 hores la I Caminata Popular pel terme de Gata. Els participants han arribat fins a la Font de la Mata. Bon trajecte i "basca". Entre sol i nuvolat. A les 13 hores, gran afluència de gent, sobre tot jove, a la sardinada i servessa a la Plaça del Vicari i mentre els xiquets i xiquetes gaudint de les atraccions infantils inflables. Tots estos actes han estat organitzats per la Comissió de Festes 2013.

Aquesta vesprada, els actes continuen a les 20 hores amb teatre a les escoles a càrrec del grup "Tot Rist" que interpretarà "Per la fam d'heretar". Serà al pati de les escoles. A les 21.30 hores serà el sopar popular organitzat per la Comissió de Festes 2014, que comença a prendre el relleu. Actuarà l'orquestra DMX fins la matinada.

A les dues fotografies, l'acte d'anit -sopar benèfic de CÁRITAS PARROQUIAL-. FONT: Fotos de Salvador Pons, album Cáritas Parroquial.

Demà, festa de Sant Miquel, ja us contaré la jornada...

28/09/2013 16:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

CALENDARI FESTER I RELIGIÓS A GATA: segona quinzena de setembre

20130915200356-programasantmiquel.jpg

Actes preparatius per a la beatificació de Fra Juan Crisóstomo de Gata

Missa celebració 50 anys de sacerdoci de Don Vicente Marqués Pastor

Festes en honor al cap d'altar SAN MIQUEL

La segona quinzena de setembre ve carregada a Gata de molts actes festius, religiosos, socials, culturals,...el calendari està ple i vaig a resumir-lo per a tots vosaltres, per aquell que vullga anar a qualsevol acte.

El pròxim cap de setmana, dies 21 i 22, hi haurà dos actes importants:

- Dissabte 21, amb motiu de la pròxima beatificació el 13 d'octubre del frare gater Serv de Déu Juan Crisóstomo de Gata (Ignacio Caselles García), hi haurà una conferència a les 18 hores a l'església a càrrec del Pare Caputxí Don José Vicente Esteve, amb el títol: "Proceso de beatificación y vida del Padre Juan Crisóstomo de Gata".

- Diumenge 22, es farà a l'església parroquial, a les 19 hores, una missa d'acció de gràcies per les bodes d'or sacerdotals del que fou vint anys rector de Gata, Don Vicente Marqués Pastor.

- Entre setmana, dimarts dia 24 a les 20 hores al saló de plens, hi haurà un altre acte, aquest de caire polític: ple ordinari de setembre.

Les festes en honor a Sant Miquel abarcaran tres dies, del 27 divendres fins el 29, dia gran. Els actes porten l'organització de la Comissió de Festes que s'acomiada la 2013 i de l'Ajuntament de Gata, amb la col·laboració dels Quintos 2013 i la pròxima Comissió de Festes 2014.

- Divendres dia 27 de setembre. Hi haurà el tradicional Sopar de Sant Miquel 2013, sopar de germanor pro-Cáritas Parroquial de Gata. Serà a la terrassa del Centre Social Integrat (CIS).

- Dissabte 28, la jornada està carregada d'actes igual que diumenge 29. Enguany Sant Miquel és diumenge.

- A les 11.30 hores serà la concentració a la Plaça Vella per a fer la I Caminata Popular pel terme de Gata, que tindrà un nivell de dificultat fàcil.

- A les 13 hores s'arribarà a la "Plaça del Vicari" per a gaudir de cervessa i sardina a go-gó per a tot el poble.

- També, a les 13 hores, hi haurà Parc Infantil a la Plaça Vella per als més menuts, mentre els pares estaran fent-se la cervesseta.

- A les 20 hores serà el teatre amb el grup "Tot Rist". Serà al pati del Grup Escolar i representaran "Per la fam d'heretar".

- A les 21 hores serà el Sopar Popular al pati de les escoles, que organitzarà la Comissió de Festes 2014. Hi ha una venda anticipada de tiquets per al sopar de 5 euros.

A la mitjanit actuarà l'afamada orquestra DMX.

- Diumenge 29, dia de SANT MIQUEL, seran els actes festius del dia major:

- A les 9 hores es farà la primera missa del dia.

- A les 11.30 hores es farà el passacarrer per la banda Unió Musical de Gata, per tal de recollir als quintets, quintos, Comissió i autoritats.

- A les 12.30 hores serà la solemne missa en honor a Sant Miquel. La missa estarà cantada pel Cor Infantil.

- A les 19 hores serà la missa de la vesprada.

- Acabada la missa, al voltant de les 20 hores, serà la solemne processó.

- Al final de la processó, es dispararà un castell de focs artificials a càrrec de la Pirotecnia Germans Borredà, Este serà l'últim acte i l'acomiadament de la Comissió de festes 2013.

A la imatge, teniu la programació de festes de Sant Miquel 2013.

FONT: Programa parroquial i Programa de festes de Sant Miquel.

15/09/2013 20:03 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

SEGUIX ENDAVANT L'ENQUESTA DE FESTES 2013: més opinions...

Com hi ha dos opinions més a les ja conegudes, pose ara a la vesprada també l'enquesta de festes 2013.

A la llarga i detallada opinió última respon la primera d'esta sèrie:

Un anònim diu: "Estic totalment d´acord amd el comentari del anònim."

María José Soler diu: "A mi el que en va agradar molt de estes festes ha segut l'espectacle del dia de la presentacio i coronació. jejeje, saludos".

Ja ho sabeu, podeu anar opinant. Pose l'enllaç a l'últim article, ja que allí estan els dels anteriors. En total hi ha ara 17 opinions.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/081102-enquesta-de-festes-de-gata-2013-mes-opinions....php.

11/08/2013 18:57 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ENQUESTA DE FESTES DE GATA 2013: més opinions...

20130811091557-enquestafestes13-copia.jpg

La pose hui diumenge dia 11 pel matí, a l'espera de que s'hi ha més repetiré a la nit. Al blog arriba una opinió "anònima" que per la seua llargària la pose hui i aprofite per recordar-vos que podeu seguir opinant, bé pel blog bé pel facebook.

Esta és l'última opinió de "Anónimo":

1.- Llevar els bous pel matí: massa calor, poca gent, la majoria dormint i invertir eixos diners en millors conjunts de música.

 2.- Reduir les vesprades i nits de bous i a més d'invertir-ho en bons conjunts, sortejar cada descans del ball algun producte pel que mereixca la pena visitar la plaça nova (viatges, sopars, materal dels comerços del poble, etc.) 

3.- No solapar programacions, cosa que ja s'ha anomenat en esta enqüesta. 

4.- Llevar ja d'una volta per totes el sistema d'eleció de la reina, que ni és democràtic ni és res. Tothom sabem les barbaritats que es fan des de que s'arrepleguen els vots fins que arriben a mans del jurat. A més, totes les quintes deue tindre el mateix dret de poder sortir reines del seu poble. El sistema més just deu ser per sort, fora d'afavorir la bellesa o la popularitat de ningú, fins al punt de que ja es pot intuir quina serà la reina del 2014. Igualtat d'oportunitats per a totes, fora votacions estúpides i que ningú es creu. 

5.- Fora la cordà. El lloc on es fa no té sentit ni emoció, a més de les hores intempestives el dia abans de la festa major.

6.- Recuperar el dia de la "festa dels fadrins". Fa falta que els quintos s'ho curren només una miqueta durant tot l'any i ens proposen una festa fels fadrins com cal i com solia fer-se no fa massa anys. Menys pagar bous embolats i menys anar de senyorets a cars restaurants i nits loques a Benidorm amb la suor del treball dels pares.

Vos deixe l'enllaç als tres anteriors articles de les enquestes, que en total ja té 16 opinions:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080903-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-esta-animada.-seguiu-opinant.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080907-seguix-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-el-millor-i-el-no-tan-millor.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/081004-com-va-l-enquesta-de-festes-.-el-millor-i-el-no-tan-millor..php.

SEGUIU OPINANT. GRÀCIES.

11/08/2013 09:15 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

COM VA L'ENQUESTA DE FESTES?. El millor i el no tan millor.

20130810170357-enquestafestes13-copia.jpg

Pocs usuaris han fet hui comentaris de com han trobat les festes, que han trobat millor i que no tan millor de les festes. De tota manera, ja s’han superat els comentaris de l’any passat i fins a finals de mes estarà oberta l’enquesta.

Pose els comentaris nous:

M: "Yo estoy de acuerdo con vero una cosa otra lo que no llego a entender es si hacen discomvil en las sorts o otras actuaciones tienen que estar los quintos con la musica a todo meter asta la hora i ala hora que quieren ...cuando controleis de verdad los casales abra unas fiestas de verdad mientras tanto nada de nada mucho ruido i poca fiesta".

Paco Pedro: "Pense que les festes han estat molt be. Fantasticament organitzades. Per a mi el problema que tenim a Gata es voler acoplar les festes al calendari provocant que siguen massa llargues. Si foren de divendres a diumenge serien mes curtes i de millor qualitat".

Gater: "el problema es que les festes han de acabarse el dia de Sancristo, i cada any depen del dia entre setmana, pero podrien ser mes curtes igualment, pero el problema esta en que volen que el festival siga divendres o dissabte."

En total han comentat l’enquesta, fins ara, i han deixat la seua opinió un total de 15 usuaris, bé pel facebook, bé pel blog.

Animeu-se i seguiu comentant. GRÀCIES.

Us deixe també el dos enllaços als articles ja precedents, per a veure totes les opinions:

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080903-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-esta-animada.-seguiu-opinant.php.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080907-seguix-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-el-millor-i-el-no-tan-millor.php.


 

10/08/2013 17:03 cronistadegata #. FESTES Hay 3 comentarios.

SEGUIX L'ENQUESTA DE LES FESTES DE GATA 2013: el millor i el no tan millor

20130809181044-enquestafestes13-copia.jpg

Com he dit pel matí, al voltant de les sis de hui, degut a la pròxima inauguració de ART AL VENT (X edició) que serà en una hora, posava un nou capítol de l'enquesta de festes.

D'aquest matí a ara sols han vist la pàgina i no han comentat dos persones més i sí que s'han fet tres comentaris, dos de Alberto Luis Pedro Pérez:

"Quins impostos? quina part dels impostos que pagues tu van repercutits a les festes?."

"Pregunta a la comissió de festes quin ha segut el presupost de l'ajuntament i ells t'ho explicaran...."

Laura Martínez: "Ara resulta que les festes les paga la comissió".

En total han comentat l'enquesta, fins ara, i han deixat la seua opinió amb 8 comentaris al facebook i 4 a la pàgina del blog. Total 15. Demà matí seguiré posant més opinions.

Animeu-se i seguiu comentant. GRÀCIES.

Us deixe també l'enllaç de l'article d'este matí, per a veure totes les opinions.

http://cronistadegata.blogia.com/2013/080903-l-enquesta-de-les-festes-de-gata-2013-esta-animada.-seguiu-opinant.php.

09/08/2013 18:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

L'ENQUESTA DE LES FESTES DE GATA 2013: està animada. Seguiu opinant

20130809102449-enquestafestes13-copia.jpg

Recordeu: el millor i el no tan millor. Màxim respecte en els comentaris

Fins ara les dues premisses estan complint-se i molt bé. GRÀCIES A TOTS

Este és el resultat del segon dia pel matí, de l'enquesta

A quatre persones, al facebook, els agrada el tema i no deixen comentaris. Cinc persones comenten al facebook i diuen el següent:

Joan Soler: Jo destacaria en positiu la innovació en les actuacions a la Plaça Nova. El que intentaria evitar es que els bous de la vesprada acaben més enllà de les 21 hores, i algun dia varen acabar passades les 22 hores. 

Vero Costa: Jo faria com a tots els pobles, 3 ó 4 nits de bou i la resta de ball (o al reves) aixina fariem que la gent anara tot a un lloc i la Plaça Nova no es quedaria buida eixos dies de bou. 

Bernat Torres Oliver: Solapar actuacions és un erro de comptes. Ball i bous tot a la volta implica el repartiment de la gent a varis llocs i, conseqüentment, poca assistència. El ball a la plaça va en decadència. Possiblement Vero Costa tinga molta raó, o col o bleda, però no les dues juntes. També, des de anys enrrere han anat agafant protagonisme els casals (la seua música, la seua festa i les seues coses), motiu pel què els joves no es senten en la necessitat d'acudir a la majoria d'actuacions. Desprès tenim a les molt bones actuacions, com la Montecarlo, que sí congrega a moltíssima gent, peró com a contraposició està el preu. És difícil, però no impossible. Tal volta siga qüestió d'estudiar-ho una mica més.

Miguel Ángel Mulet: "Yo ya lo he dicho muchas veces todo a la vez negativo y por eso le doy la razon a Vero, cosa que según he podido saber se esta estudiando, y como no dividir como se ha hecho este año la bajada y festival pues de merecer un 9 de puntuación,haciendo cambios se mejoran las cosas.

Laura Martínez: Jo trobe que fan massa coses a la volta i es gasten massa diners, per a després repercutir ...pujar-nos els impostos.

A la pàgina del blog també s'han fet quatre comentaris:

ASDF: Los toros,después de cada entrada tardaban mucho tiempo en soltar la primera vaca, cosas a mejorar. Una noche hicieron toros a la 1:00 de la noche y discomóvil a continuación,mejor hacer una cosa un día y la otra otro día, por que luego hay días que no había nada por la noche.

ASDF també: Del 1 al 10 un 8.

MIGUEL ÁNGEL: Habria que estudiar la forma de hacer unos días todo toros y otros baile a la plaza y de esta forma,la gente disfrutaría más de la fiesta y no pasaria lo que ha pasado este año, que muchas noches la gente iba de un sitio a otro sin poder disfrutar de la fiesta al 100%. Otro año más en el retraso del castillo, hay que acortar los plazos en los tiempos de toda clase de actuaciones.

MIGUEL ÁNGEL també: Como no todo tiene que ser negativo,quiero felicitar a la comision por haber realizado el inicio de las fiestas en dos días, cosa que hacia tiempo que no ocurría y parece ser que ha sido todo un éxito, al igual que el almuerzo de cocas, por la cantidad de gente.

En total han comentat l'enquesta, fins ara, i han deixat la seua opinió amb 5 comentaris al facebook i 4 a la pàgina del blog. Total 12. A la vesprada -al voltant de les sis-, seguiré posant més opinions.

Animeu-se i seguiu comentant. GRÀCIES.

09/08/2013 10:24 cronistadegata #. FESTES Hay 3 comentarios.

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.209, la d'ahir dia 7-

20130808172444-dosamiguesbous.jpg

Per fi arribant ja al dia, en quan a fotos antigues es referix. La foto que corresponia a ahir dia 7 (la 1.209) també és de la col·lecció del llibre-programa de festes 2013. Al peu de la foto posava: "Pepita Mestre i una amiga". estaven, com es pot comprovar als bous, recolzades sobre les bigues de madera que abans es posaven al corro.

FONT: Llibre programa de festes 2013. 

08/08/2013 17:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

BALANÇ FINAL: ENQUESTA DE LES FESTES DE GATA 2013: el millor i el no tan millor

20130808165738-enquestafestes13-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Del 8 al 31 d’agost, pots opinar: què has trobat millor i que fa falta millorar

Any rere any faig un sondeig. Com l’any passat ho vaig fer. Comença hui una enquesta al blog del CRONISTA DE GATA. És per a tots els veïns. Podeu respondre per les dues vies: bé per la pàgina del blo (http://cronistadegata.blogia.com) o bé per la pàgina del facebook "Cronista de Gata". L’any passat hi hagué sols per la pàgina dotze respostes, cal superar-se per a tindre més coneixement de causa per a les festes pròximes.

Amb tot el respecte per als col·lectius organitzadors -sobre tot per a la Comissió de Festes 2013- de cada acte, us demane l’opinió -sempre constructiva i participativa-:

1.- Quin ha estat el millor acte o els millors actes per a vosaltres/vostes de les passades festes patronals.

2.- Quin o quins no ha estat tan bé com voldrieu, per a millorar-se l’any que ve, si la pròxima comissió 2014 té a bé millorar-ho.

Podeu respondre i fer el comentari baix d’aquesta entrada o baix d’alguna entrada o al facebook, sempre posant el millor i el no tan millor de les festes. Inclús podeu donar puntuació, de l’1 al 10. GRÀCIES ANTICIPADES A TOTS.

Cada dia aniré donant compte de les respostes i espere, com he dit abans, el màxim respete. Les respostes les podreu veure anar en augment i les publicaré al principi i al final de cada dia.

A la composició, alguns actes del programa de festes 2013. Este serà l’identificatiu cada dia de l’enquesta.

08/08/2013 16:53 cronistadegata #. FESTES Hay 5 comentarios.

RESUM FESTER. AHIR DIA GRAN ( i IV ): el final...i el castell

20130807151942-compofinal-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Amb aquesta composició pose punt i final als reportatges de les festes patronals. Potser demà o l'altre fem un balanç de les mateixes. Ara vegem els últims minuts de la festa gran, amb la gent fent-se fotos amb el patró, inclús tots els rectors que van participar en la processó...i després el castell.

El castell de focs artificials va ser molt bó, va impactar a tots i això hi ha que agrair-ho a la Comissió de festes 2013. Al llarg d'onze minuts van anar dibuixant-se en el cel figures i més figures. Llàstima que l'ausència de vent convertira en un núvol quiet els voltants d'on es va llançar el castell.

A la composició, entrada del Crist a l'ermita; els portadors fent-se la foto; també els rectors i algunes imatges del castell.

07/08/2013 15:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RESUM FESTER. AHIR DIA GRAN ( III ): la processó

20130807135537-compoprocesso-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguim esgotant els últims articles de les festes patronals 2013. Us pose ara un resum de la multitudinària processó, en la qual gaters i casats a Gata, com diuen, van participar, acompanyant la imatge del patró des de l’església fins la seua ermita. A les 20.15 eixia a la porta de l’església la imatge, que seria portada pels que fan 50 anys (quintà del 83) i els que fan 20 (quintà de 2011). A les 21.45 hores arribava a la plaçoleta de l’ermita. Allí es van cantar els goigs i com ja és tradicional es van pegar quatre o cinc voltes a les andes i al Crist abans d’entrar a l’ermita el patró.

A la composició, diversos moments de la processó.

07/08/2013 13:54 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RESUM FESTES: AHIR DIA GRAN ( II ): els festers amb el Crist

20130807113415-festers-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Les imatges ho diuen tot. Festeretes i festerets, festeres i festers, es van fer les típiques fotos per al record a l’altar major de l’església parroquial, amb el patró el Santíssim Crist com a fons i decorat.

07/08/2013 11:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RESUM FESTES: AHIR, DIA GRAN. Pel matí passacarrers, missa solemne,...

20130807111834-compomatidia6-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Seguisc resumint les festes patronals 2013 i totes les imatges que han donat de si. Ahir va ser el dia gran, el tradicional dia de la festa del patró el Santíssim Crist del Calvari. Pel matí feia la despertà la Comissió 2013, com mana la tradicional. La banda, que la nit anterior havia fet un excepcional concert, posava els seus acords entre els carrers de Gata, anava a ca la reina major per tots els festers, menuts i grans, i després a l'Ajuntament per les autoritats.

La missa solemne fou presidida pel jove rector xabienc Don Juan Sivera, molt volgut entre els gaters. La concelebraren l'arxiprest, el rector titular, rectors fills de Gata, rectors que han estat a la parròquia i rectors de la comarca. Els festers van participar activament a la missa, que va estar cantada per la Coral Serrillás.

A continuació, al recinte del Grup Escolar es va disparar una mascletà i va acabar el matí al Centre Social amb un vi d'honor. Allí es van lliurar els premis dels concursos de festes.

A la composició, teniu diversos momentos del matí d'ahir.

07/08/2013 11:18 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RESUM FESTES: també el dia 5, dia dels majors i cordà

20130807104523-vellscorda.jpg

En dos imatges, recorde dos parcel·les de la festa més, que van tindre lloc dilluns 5 d'agost. Dalt, el vi d'honor que els majors van gaudir després de la missa celebrada dins de les festes.

Baix, podeu veure als equips de Prevenció d'Incendis i els de Protecció Civil de l'Ajuntament de Gata, després del treball realitzat al servei de la Cordà. es va treballar colze a colze amb la Policia Local de Gata, com és habitual i va resultar un èxit de servei, sense cap incident a destacar.

FONT: Fotos Juanvi Vallés, extretes del seu facebook.

07/08/2013 10:45 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RESUM FESTES GATA: REVETLA (5 d'agost, nit) ( i II )

20130807103259-compoconcert2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Aquesta segona part fotogràfica està dedicada a la percusió. L'obra "Libertadores" va fer que tots es posaren en peu per aclamar la banda Unió Musical la nit de dilluns 5 d'agost, a la popular i tradicional "Revetla". a la part central, els set tambors que van donar a l'obra una distinció i un gran resultat.

07/08/2013 10:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

RESUM FESTES GATA: EXCEPCIONAL CONCERT DE REVETLA (5 d'agost, nit) ( I )

20130807101314-compoconcert1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Tots els gaters i visitants es van quedar bocabadats al presenciar el concert de revetla d’enguany. No era per a menys. La banda Unió Musical de Gata, dirigida pel mestre Joan Valentí Giménez Ortiz, va presentar un excepcional programa al seu concert. La soprano Adela de la Vega Ruíz i el tenor Rafael Sanz Roselló li van posar el complement ideal per a una nit on molts van gaudir de les millors sarsueles escoltant la música a la banda i les veus de Adela i Rafael. Los Claveles, Nessun Dorma, Luisa Fernanda, El Barberillo de Lavapiés, Granada i La Revoltosa, van fer que amb l’alternància dels cantants es puguera presenciar una primera part impressionant.

I això de que "segones parts mai foren bones" que diu el refrany, no va valdre per al concert de revetla. Els músics van alçar el nivell, després de relaxar pe3r uns moments al públic, amb les marxes cristiana i mora "Aralk" i "Lidia".

Va ser amb l’obra "Libertadores" (Óscar Navarro) -la peça obligada del Certamen Internacional d’Altea, quan la banda de Gata ens va sorprendre amb gust. La percusió va donar una lliçó i vas impressionar a tots amb la tocata dels set tambors.

Els dos himnes, el de Gata i el de la Comunitat, van agradar més al públic, perquè van estar cantats a duet per Adela i Rafael.

Una nit musical de banda rodona i una gratíssima impressió deixada per a tots els gaters presents al tradicional i centenari concert de revetla, als peus del patró, el Santíssim Crist del Calvari.

Com a nota anecdòtica i molt bona, la reina Paula i les dos dames d'honor Sonia i Cintia, van tocar amb el vestit de gala el concert, ja que les tres són músiques. Tres músics també van ser festers i van fer el mateix. El moment emotiu va estar al principi: els tres quintos van ajudar a pujar a les tres festeres a l'escenari.

Cal felicitar a la banda i a la directiva per haver aconseguit esta implicació banda-poble. Hi ha que seguir aixina, és el millor camí.

Podeu vore un fragment del concert, amb l’actuació dels set tambors, amb un vídeo de Verónica Vives. Ací teniu l’enllaç: 

https://www.facebook.com/photo.php?v=10201152554589659

A esta i a la següent composició fotogràfica teniu diversos moments del concert.

07/08/2013 09:18 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: OFRENA DE FLORS ( i V ): festers, comissió, ajuntament,...

20130806191728-compoofrena4-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El capítol final de les cinc composicions de l’ofrena és el que ens mostra a les dames i reines tant menudes com majors. D’una manera especial a Fernando Soler, que guardà i custodià al Crist a la guerra, que va donar un quadre de l’efigie del Pare Mulet a la parròquia. Un moment molt emotiu.

La Comissió de Festes 2013 i l’Ajuntament de Gata, amb regidors dels tres partits de la Corporació, també van fer ofrena com vegeu. Els presentadors, María José Mulet i el que escriu Miguel Vives i les menudes (dames i reina) completen les fotografies. Agraïsc a Vero Vives, la meua filla, que estiguera allí per a fotografiar a tots i fer un bon record de l’ofrena de les festes 2013.

El temps se’ns tira damunt, com diuen. Cal anar tots a la processó de pujada acompanyant al Crist des de l’església a la seua ermita. 

Demà dia 7, acabades ja les festes, li tocarà al concert de revetla i al dia de la festa major: passacarrers, missa solemne, processó i castell.

FONT: Fotos Vero Vives.

06/08/2013 19:12 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: OFRENA DE FLORS ( IV ): quintaes i associacions

20130806183917-compoofrena3-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

L’ofrena va comptar també amb les quintaes que celebraven aniversari. Van anar passant de més joves a més majors. Primer, la de 2003, "Al Chivarri"; la quinta de 1993 "El Bocoi"; després la quintà de 1983 "al Miau"; després la de 1973. També associacions, com les Ames de Casa, Amics del Tercer Món i una representació del grup de Danses. També Jesús Sánchez. La Colla de Doçainers i Tabaleters "el Montgó" va estar a l’ofrena.

A la composició fotogràfica teniu a tots ells.

FONT: Fotos Vero Vives.

06/08/2013 18:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: OFRENA DE FLORS ( III ), més quadrilles...

20130806173415-compoquadrilles2-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

A la composició, les últimes quadrilles que van oferir flors i menjar que distribuirà Càritas Parroquial, ahir a l’ofrena dedicada al Santíssim Crist del Calvari.

FONT: Fotos Vero Vives.

06/08/2013 17:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA OFRENA DE FLORS ( II ): les primeres quadrilles...

20130806171701-compoquadrilles1-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Després de les famílies van passar les quadrilles, a l’ofrena de flors al Santíssim Crist del Calvari. Totes van voler ofer-li al patró flors i aliments. Noms originals i curiosos: "Kiu avera dit", "Els coconuts", "Igual que na boda", "La Calentura", "La Birra", La "Riata", "El Barral", "La Sofasà" -que cumplien 25 anys de quadrilla-, "Moatros", "Al Ganao", "La Quadrilla", "La Saranda" -recordant-se de Vicent Gavilá, que es recupera poc a poc-, "La Perchelera", "La Peña" i "La Colla de l’Aixarop" que va fer un homenatge als antics oficis i tradicions d’aquesta terra.

A esta composició fotogràfica i a la següent entrada teniu totes estes quadrilles.

FONT: Fotos Vero Vives.

06/08/2013 17:15 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR, OFRENA DE FLORS ( I ): famílies...

20130806105139-compoofrena1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ahir va tindre lloc a la Plaça de l’Església, com és tradicional el dia de la vespra de la festa major, la típica ofrena de flors al patró el Santíssim Crist del Calvari. La presentació va córrer a càrrec de María José Mulet, membre de la Comissió de Festes 2013 i mare de la primera dama d’honor major Sonia Cardona Mulet, i el que us escriu, Miguel Vives, cronista de Gata.

Després dels prolegòmens d’eixida del Crist per la porta de l’església, l’arribada dels joves que van ajudar a posar les nombroses flors i canastes d’aliments que van portar les famílies, quadrilles, quintaes, festerets i festers, va començar la desfilada cap als peus del patró. Centenars de persones omplien la plaça. Hi assistiren les autoritats locals i els rectors, així com nombrosos veïns del poble.

A la composició fotogràfica primera teniu el primer grup, el de les famílies.

FONT: Fotos Vero Vives.

06/08/2013 10:49 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI A GATA, DIA DE FESTA MAJOR: actes solemnes

20130806093205-picointeriorisme-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA PRECIOSA IMATGE, PUNXANT ACÍ)

Arribem a l’últim dia de festes patronals 2013 i...com mana la tradició a Gata, de generació en generació, hui és el dia del patró el Santíssim Crist del Calvari. Honors, volteigs de campanes, festers engalanats, música, actes solemnes, tota la jornada dedicada a ell. Anit, emocions a flor de pell a l’ofrena i vibracions ambel majestuós concert de revetla, hui toca missa solemne, mascletà, missa solemne, processó i castell.

Ací teniu la programació final del DIA DE LA FESTA MAJOR:

DIMARTS DIA 6 D’AGOST - DIA DEL SANTISSIM CRIST

8 hores: Despertà a càrrec de la comissió 2013 (S’està fent ara mateix)

10.30 hores: Cercavila per la localitat a càrrec de la Unió Musical de Gata de Gorgos.

11.00 hores: Recollida de quintos infantils i majors 2013 i autoritats per la Banda Musical de Gata.

12.00 hores: Solemne Missa Major en honor al SANTISSIM CRIST DEL CALVARI., amb la participació del Cor Serrillàs de Gata.

13.30 hores: MASCLETÀ disparada per PIROTECNIA HNOS. BORREDÀ al Grup Escolar. En finalitzar se celebrarà un vi d’honor en el Centre Polivalent, on és farà lliurament dels diferents trofeus i premis.

20.00 hores: Solemne processó des de la Plaça de l’Església fins l’Ermita del Calvari, acompanyats per la Colla de dolçaina i tabalet El Montgó  i la Banda Unió Musical de Gata de Gorgos.

En acabar, la pirotècnia HNOS BORREDÀ, dispararà un fabulós castell de focs artificials per posar fi a les Festes de Gata 2013.

A LA PRECIOSA IMATGE, LA FOTO DE JUANJO PICÓ (Pico Interiorismeevents) pujada al facebook, ens mostra com està l’altar major amb el Crist, hui dia de la festa gran.

FONT: Foto Pico Interiorismeevents.

06/08/2013 09:24 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

FESTES GATA: ...I ELS BOUS S'HAN ACABAT (últim bou embolat)

20130805162540-compoboufinal-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Nit del diumenge al dilluns, entre el 4 i 5 d'agost. El bou embolat torna a ser tot un espectacle. Embola la reina de les festes Paula. Talla la corda el quinto Alván. S'esgoten ja les festes boueres 2013. En el record, la desgraciada agarrada a Vicent Gavilá, membre de l'Associació bouera de Gata, que evoluciona favorablement dins de la gravetat. El balanç com tots els anys, sols la prova de un bou embolat al final de les actuacions taurines de la vesprada...i va resultar. Serà una solució?.

Ací teniu una composició fotogràfica amb fotos de Verónica Vives i Jesús García Soler.

05/08/2013 16:25 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: ESTA NIT, CONCERT DE REVETLA PER LA BANDA UNIÓ MUSICAL

20130805160547-dscf7377.jpg

Esta nit, després de l'ofrena de flors i el sopar, se celebrarà un dels actes més típics i tradicionals de les festes de Gata, el concert de revetla en honor al Santíssim Crist del Calvari a la Plaça de l'Església, que farà la banda Unió Musical de Gata, sota la direcció de Joan Valentí Giménez Ortiz. Serà a la mitjanit i el concert tindrà moltes sorpreses. Per de prompte, es preveu que hi haurà molts músics per dalt de l'escenari.

Ací teniu el programa complet, facilitat per la Unió Musical:

PROGRAMA REVETLA

1ª PART

LOS CLAVELES   Romanza de Rosa (Soprano) de J. Serrano

NESSUN DORMA  Aria de la Opera Turandot (Tenor) de G. Puccini

LUISA FERNANDA Dúo de Carolina y Javier, de F. Moreno Torroba

EL BARBERILLO DE LAVAPIES  Canción de Paloma (Soprano) de F.A. Barbieri

GRANADA Pasodoble (Tenor) de Agustín Lara

LA REVOLTOSA Dúo de Felipe y Mari Pepa de R. Chapí. Soprano: Adela de la Vega Ruiz.Tenor: Rafael Sanz Roselló.

2ª PART

ARALK Marxa Cristiana, de Fco. Valor Llorens

LIDIA Marxa Mora de Ramón Garcia i Soler

LIBERTADORES Obra obligada del Certamen d’Altea, de Óscar Navarro

HIMNE A GATA, de Leopoldo Vidal Estrems; Lletra: Antonio Salvà Rosello

HIMNE REGIONAL DE VALENCIA, de José Serrano; Lletra: Maximiliano Thous

Director: Joan Valentí Giménez Ortiz.

A la fotografia, un moment del concvert de revetla de l'any passat.

05/08/2013 16:05 cronistadegata #. FESTES Hay 8 comentarios.

FESTES, CARROSSES ( V ): festeretes, festerets i festeres

20130805154951-compofesteres-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Al final del trajecte de la cavalcada de festes, com cada any, tancant la desfilada, les carrosses dels festerets i festeretes, dalt de tot les dues dames i la reina infantil. A continuació, dues carrosses per a les festeres majors. En una dalt de tot anaven les dames d'honor, a l'altra anava la reina.

A la composició, teniu les fotografies.

05/08/2013 15:49 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA, CAVALCADA ( IV ): més grups a peu, les altres carrosses i camions

20130805114852-compocarrosses2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Però no sols hi hagué grups a peu a la desfilada de Gata, també més carrosses i camions. Molt de xiquets i pares/mares a les carrosses, molts joves. Les famílies i amics mirant per tot el recorregut, que és llarg però va ser ràpid. Costera del Grup Escolar, Plaça de l’Església, Duquessa d’Almodóvar, La Bassa, Doctor Moratal, Passeig d’Alacant, Avinguda la Pau, Estació i Paet, eren tots els carrers.

A la composició, les altres carrosses i camions que no van ser premiades.

05/08/2013 11:47 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA, CARROSSES ( III ): els altres grups a peu

20130805112950-compogrupspeu1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

No sols són importants els premis a l’hora de fer la composició de l’acte de la cavalcada 2013 de festes, sinó que el més important és participar. Us pose una sèrie de fotografies dels altres grups a peu, que també s’ho van currar, com les dos xiquets disfressades de paons reals, que obrien la desfilada, la Penya amb els coets de la Pirotecnia, les pastilles "Juanola", les cuineres, la quintà 2014 de banda o la resta, com veureu a les imatges.

A la composició, més grups a peu.

05/08/2013 11:28 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

FESTES GATA: VESPRADA DE CAVALCADA ( II ): Premis de carrosses

20130805110805-compopremiscarrosses-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ara pose els tres premis de les carrosses. La primera de dimonis i tots de roig, amb un dragó presidint la carrossa, estava molt treballada i conseguida. La gent va coincidir amb el jurat, estava de categoria. El segon premi era per als extraterrestres verds amb platillo volant. El tercer premi per a la penya Bugattys per la carrosa titulada: "L’univers de la imaginació".

De dalt a baix, teniu les fotografies dels premis de carrosses.

05/08/2013 11:06 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: AHIR, LES CARROSSES ( I ): PREMIS GRUPS A PEU

20130805104803-compogrupspeupremis-copia.jpg(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)Ahir per la vesprada, nombroses persones -tant veïns com molts forasters- van estar presents en tot el recorregut de la cavalcada dels grups a peu i les carrosses. Era el dia assenyalat per la comissió de gaudir del colorit, la imaginació i les ganes de demostrar que estavem en festes.Els últims grups de tots els que anaven a peu van correspondre al tercer, segon i primer premi de grups a peu. Originals les banyeres amb tots els nadons i les seues mares. El tercer premi va ser per a les xicones disfressades de cubs; el segon per als xiquets menuts dins la banyera amb aixeta inclosa i les mares amb toalles i gorro, i el primer premi de grups a peu va recaure en els xiquets amb carros engalanats com si foren papallones de color.A la composició, de dalt a baix, teniu els tres premis de grups a peu.
05/08/2013 10:48 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

FESTES GATA: HUI, DILLUNS, OFRENA-REVETLA-CORDÀ

20130805091256-dscf7198.jpg

Entrem al penúltim dia de festes. Dia de la vespra. Demà la Festa Major. Dos dies en els quals el màxim protagonisme l'agafa el patró, el Santíssim Crist del Calvari. Hui tres importants actes dins les festes: l'ofrena de flors, el concert de revetla de la banda de Gata i la típica cordà.

Ací teniu el programa complet de hui, des d'ara, passada la despertà:

12 hores: Solemne missa per els nostres majors.

13.30 hores: La Comissió oferirà Vi d'honor als més majors al Centre Social.

18.00 hores: Interessantíssima partida de pilota al Trinquet de Gata. FERRER I COETER contra SARIERO, VILARE I LEANDRO.

20.00 hores: Concentració a la Plaça Nova de quintos majors e infantils 2013, penyes, quintaes i tot el que desitge participar en L'OFRENA AL SANTISSIM CRIST DEL CALVARI, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters el Montgó.

00:00 hores: Tradicional concert ofert per la nostra BANDA UNIÓ MUSICAL DE GATA a la plaça de l'Església.

En finalitzar CORDÀ disparada en el antic camp de fútbol, on sols podràn entrar totes aquelles persones que tinguen el carnet CRE. Disparada per la Pirotècnia HNOS. BORREDÀ.

A la fotografia, imatges de l'ofrena de l'any passat.

05/08/2013 09:12 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: DIA DE LES QUINTAES ( II )

20130804105208-compoquintes2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ahir va ser el dia de les quintaes. Van apareixent més fotografies dels festers del poble. Quintes de totes les edats, inclús la meua. Menuts, joves i grans, tots van participar de la festa per tot el poble. Dalt teniu la Quinta de la Cavalla. al costat dos balladors a un dels bars de Gata, on dinaven quatre quintaes. Les dues fotos més menudes són de la quintà 2008 i baix la quintà de 1978.

04/08/2013 10:52 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: A LA PLAÇA VA ACTUAR CATXIMBA, un grup gater

20130804092452-compocatximba-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Per mig de les fotografies de Rosana Fornés (facebook) pose ara l’actuació que divendres va fer el grup CATXIMBA. Va ser a la Plaça Nova amb gravació en directe. La gent va gaudir eixa nit de TRES FAN BALL i del grup gater. Ací teniu una mostra de la seua actuació.

04/08/2013 09:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

10é DIA DE FESTES A GATA: DESFILADA DE GRUPS A PEU I CARROSSES

20130804081903-cimg3865.jpg

Hui és el dia de la cavalcada, la desfilada de grups a peu i carrosses. Diumenge segon de festes. A dos dies de la festa gran. Ací teniu tota la programació.

8 hores: Despertà a càrrec dels quintos 2013.

11.30 hores: Carretons al corro per a que toregen els més menuts organitzat per l'Associació Cultural Bouera de Gata i després solta de bous i vaques a càrrec de la Ramaderia F. Machancoses.

19 hores: Concentració en l'explanada del Grup Escolar de carrosses i grups a peu per a la desfilada que serà amenitzada per la Colla de dolçaina i tabalet el Montgó, Banda de Música de Meersburg (Alemania) i per la Banda de Música de Gata.

22 hores: Sopar a les barraques i casals.

23 hores: Ball a la Plaça Nova amb el grup LA CLAVE

1 hores: Entra de vaques pel carrer Dr. Moratal de la Ramaderia Els Coves.

Posteriorment solta de vaques i bou embolat PATROCINAT PER LA QUINTA 2013 AL MOSCATELL a càrrec de la Ramaderia Hnos. Benavent i cloenda de la festa taurina.

A la fotografia, un dels grups de les carrosses de l'any passat.

04/08/2013 08:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES: LES QUINTAES PRENEN ELS CARRERS I BARS ( I )

20130803200649-compoquintes1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Les quintaes de Gata han pres hui els carrers i els bars. Pel matí amb esmorzars i passacarrers, a migdia amb menjars per tots els bars de Gata i de fora. Per la vesprada amb la festa de l’aigua. Per mig del facebook anem capturant d’ací i d’allà. Ara passe una primera composició de fotografies. Estan dalt de tot la quintà de "Màquina i avant" (1975); al mig, la quinta de 1987; en menut la quinta El Bocoi (1993) i alguns quintos d’enguany, majors i menuts; baix de tot la quintà La Rebolica (1979). 

FONT: foto extretes del facebook, aniré posant-ne més...hui o demà.

03/08/2013 20:05 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES: VAS DE QUINTÀ?. Les quintades, protagonistes

20130803095421-jp.jpg

Totes les quintades desenpolven hui les seues camisetes identificatives, algunes més velles altres noves. Molts faran esmorzades i dinars. Es dia de retrobament amb els que van nèixer el teu any o van fer festa amb tu. També pel matí, la missa està dedicada als que ens deixaren de les quintades que hui són més protagonistes.

Al crit de "Vas de quintà? van eixint al carrer i es pregunta un veí a l'altre, sobre tot els més joves. La festa de l'aigua de la vesprada tancarà la jornada festera i d'amistat. Però, coneixem les quintes més protagonistes d'enguany?.

Comencem pels més veterans:

- QUINTÀ DEL 73 (Nascuts l'any 1953). I diuen al programa de festes: "Els que més 60 i els que menys 59 i mesos".

- QUINTÀ DEL 83: El Miau. Fan 50 anys, nascuts l'any 1963.

- QUINTÀ DEL 93: El Bocoi. Nascuts al 1975 -perquè ja eren quintos amb 18 anys- fa vint anys que van ser quintos.

- QUINTÀ DEL 2003: Al Xivarri.

- QUINTÀ MENUDA DE 2013: Ens agraden als bous i no els deures. Hui també són els protagonistes de la festa.

- QUINTÀ MAJOR DE 2013: Al Moscatell. Ells totes les festes mostren les seues senyes d'identitat i quan toca gala, puix gala.

A la fotografia de Juan Pablo Signes (facebook) vegeu a una de les quintades que celebren anys, la quintà de 1993 "El Bocoi", este matí pels carrers del Raval.

03/08/2013 09:54 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

9é DIA DE FESTES A GATA: MANEN LES QUINTADES...i a la nit fan rock

20130803091013-bocoi.jpg

El nové dia de festes patronals al Santíssim Crist del Calvari té com a protagonistes a les quintades. Quintades majors i més menudes, totes en general. Ací teniu el programa que ha començat fa uns moments amb la despertà:

8 hores: Despertà a càrrec de les quintades, com la del Bocoi (1993).

12 hores: Solta de bous i vaques de la Ramaderia Els Coves.

13.30 hores: Concentració de les quintades al corro dels bous.

19.00 hores: Festa de l'aigua al carrer Sant Miquel patrocinada per la quinteta Maria Martín Torres.

En acabar tindrem la DISCOMÒBIL patrocinada pel PUB METAMORFOSI amb els DJ'S Jose Coll i Xaro Campillos.

22.00 hores: Sopar a les barraques i casals.

23.00 hores: Ball a la plaça amb el grup SOTOS.

1:30 hores: NIT DE ROCK amb FLYING PIG MATANZA, BACK STORM i per acabar el grup de rock valencià ORXATA SOUND SYSTEM.

A la fotografia, un moment de la despertà per la quintà El Bocoi (1993). Foto Vicen Ferrer, facebook.

03/08/2013 09:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES: ESTE MATÍ S'HA FET LA GIMKANA POPULAR

20130802193312-1375464198698.jpg

DIA DE LES TRADICIONS

S'ha fet la gimkana amb proves populars com aquelles de fa anys, que mai s'obliden, que estan ahí. Tota classe de proves, per a posar en marxa la imaginació i com no la gent jove ha complit. El tabalet i la dolçaina han acompanyat les proves. Sols tenim el segon premi, podeu veure al grup "L'Espardenya Rules". Dos membres d'aquesta penya, Alberto i Diego, ja van obtindre el tercer premi a les disfresses.

A la foto teniu el grup. Ahí estan entre altres Canya, Josua i Quico.

02/08/2013 19:33 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

GATA EN FESTES: ANIT, MARXA NOCTURNA DEL GEG

20130802184233-logogeg.jpg

Ja es coneixen les dues parelles guanyadores de la MARXA NOCTURNA DE REGULARITAT PER PARELLES que es va celebrar anit, de les 10 a les 12 de la nit, organitzada pel Grup Espeleològic Gatense (GEG). La XXXII marxa va anar cap a la Font de la Mata i va tornar. L’eixida era desde la seu del GEG al Carrer penyó. Les parelles guanyadores són: Juanvi Pedro Gilabert i Andreu Cervera, per una part, i Joan Giner i Anna Jorro, per altra. L’enhorabona a tots quatre.

Els trofeus es lliuraràn durant el Vi d'Honor del día 6 d'agost al Edifici Polivalent.

FONT: Info Tourism Gata.

02/08/2013 18:42 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

FESTES: EL BOU EMBOLAT, L'ATRACCIÓ NOCTURNA AL CORRO

20130802165721-compobou1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

De nou us pose un reportatge gràfic de Verónica Vives, en el qual s’aprecia la quantitat de gent que li agrada la festa del bou embolat. El d’anit no es va quedar enrere i va tornar a ser tot un espectacle. A més, la segona dama d’honor major Cintia va ser l’encarregada d’embolar-lo o més bé de pegar-li foc als ferros que porta el bou. Sens dubte, l’atracció nocturna al corro està en el bou embolat. Malgrat que es fan concursos de vaquetes i bous, de ganaderies, és este espectacle el que concentra més gent. A la composició teniu un seguiment del mateix.

FONT: Fotos de la composició Vero Vives.

02/08/2013 16:56 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES: ESTA NIT, ACTUACIÓ DE CATXIMBA, gent del poble

20130802162025-catximba.jpg

Ja va actuar XARANGATA l'altre dia, esta nit pren el relleu CATXIMBA. Gent del poble músics, que fan música. Al voltant de la una de la matinada actuarà el grup, després d'un altre no menys important i animador com ells sols TRES FAN BALL. Serà una nit a la Plaça Nova interessant.

A la imatge, el cartell anunciador del concert de Catximba.

02/08/2013 16:20 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, 8é DIA DE FESTES A GATA: DIA DE LES TRADICIONS

20130802093242-bou1.jpg

Pel matí gimkana; per la nit Tres fan ball

Hui manen les tradicions des de les 10 del matí. És el vuité dia de festes patronals de Gata. S’acosten els dies grans de carrosses, ofrena i concert de retela i el dia de la festa major.

Ací teniu el programa de hui:

10 hores: Concentració a la Plaça Nova per començar la divertidíssima GYMKANA que estarà amenitzada per dolçaina i tabalet i tindrà suculents premis per als guanyadors.

13 hores: Sardina i cervesa a go-gó per a tot el poble a la mateixa Plaça amenitzada pel Grup de Danses "LA LLATA".

17 hores: Final del campionat de Truc al bar BOLO.

19 hores: Setena entrada de bous i vaques de la Ramaderia Crespo.

19.20 hores: Sexta vesprada de concurs de bous i vaques i bou EMBOLAT a càrrec de la Ramaderia Gregorio de Jesús.

22 hores: Sopar a les barraques i casals

23 hores: Ball a la Plaça Nova amb l’actuació de TRES FAN BALL i amb el concert posterior de CATXIMBA fins la matinada.

A la fotografia, un dels bous d’ahir. La foto és de Ramón Beneyto (facebook)

02/08/2013 09:32 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA, DIA DEL XIQUET: la xicalla gaudix dels jocs aquàtics

20130801174347-compoxiquet1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

A la vesprada, teatre de carrer animat

Este matí, el pati del recinte escolar ha tornat a ser l’escenari d’un acte fester...i ja en van no se quants. Els xiquets i xiquetes del poble han gaudit, hui Dia del Xiquet, dels jocs aquàtics, de tot allò que tenien a l’abast. Esta vesprada, com mana el programa tindrà lloc el teatre d’animació de carrer.

A la composició teniu les fotos de Vero Vives i de l’Ajuntament, este matí.

01/08/2013 17:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, BALL DE DISFRESSES: ELS GLOBUS, PRIMER PREMI

20130801165547-compodisfresses-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

La Plaça Nova es va omplir anit dimecres, al so dels Mariachis, de joves i majors disfressats. Era la nit del ball de disfresses. Hi havia alguns molt originals. Al final, les mares i fills dels globus (Penya La Carabassa) va guanyar el primer premi. "Les Calaveres" amb disfresses de paperets el segon premi, i el tercer va ser per al duet Diego-Alberto que anaven de farol.

A la composició fotogràfica, feta per Pepa Costa i algunes fotografies extretes del facebook teniu alguns dels moments de la nit.

01/08/2013 16:54 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, 1 D'AGOST, ÉS EL DIA DEL XIQUET A LES FESTES DE GATA: seté dia de festes. Comença la segona part de les festes

20130801142401-diegoialberto3.jpg

DESPRÉS DELS PROBLEMES TÈCNICS D'ESTE MATÍ, AL·LIENS AL CRONISTA DE GATA, QUE ALGÚ HI HAUREU NOTAT, TORNEN ELS ARTICLES I REPORTATGES AL BLOG:

Us pose ara tota la programació de hui, que és molt completa i llarga:

10 hores: Concentració a la Plaça Nova dels quintos infantils 2013 per a començar la despertada.

11 hores: Espectacular Parc Aquàtic MACRO-AQUAJOCS per als xiquets de qualsevol edat que estaran vigilats per monitors. Es repartiran gelats a càrrec de DISPEVI. El GRUP ESPELEOLÒGIC GATA, a la seu del Club en el carrer Penyó, 10 organitza al mateix temps la tirolina i l'escalada.

14 hores: Menjar patrocinat per la Comissió als quintos infantils 2013 en el Centre Social.

17 hores: Concentració a la Plaça Nova des d'on començarà l'actuació del Teatre de carrer Itinerant “PUFF, EL DRAGÓN MÁGICO”, a càrrec de Espectáculos David, patrocinat per la Diputació Provincial d'Alacant. Acte seguit, berenar a càrrec de MAS y MAS.

(Estava porgramat a les 19 hores, Carretilles per als xiquets, organitzat per l'associació Cultural Bouera de Gata, peró s'ajorna a un altre dia per la durada del teatre, que farà impossible l'altra activitat)

19.30 hores: Sisena entrada de bous i vaques de la Ganaderia Coves. -19.45 hores: Cinquena vesprada de concurs de bous i vaques a càrrec de la Ganaderia Hnos. Benavent.

22 hores: Sopar a les barraques.

22 hores: Marxa nocturna de regularitat per parelles organitzada pel GRUP ESPELEOLÒGIC DE GATA amb eixida des de la seu del club al carrer Penyó 10.

23 hores: Concert a la Plaça Nova a càrrec de l'Orquestra SOULOMONICS.

00.30 hores: Sustitució de la vesprada de dimarts, que es va suspendre el concurs.

1 hores: Solta de bous i vaques i bou embolat a càrrec de la Ganaderia Fernando Machancoses.

A la fotografia, capturada del facebook, teniu a Diego Caselles i Alberto Cardona, anit al ball de disfresses, que van obtindre el tercer premi. 

01/08/2013 14:24 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

NIT DE PAELLES A LES FESTES DE GATA ( i II ): multitudinària concentració...i l'orquestra Montecarlo

20130731180842-componit2-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Ací teniu el segon reportatge gràfic de les quadrilles de totes les edats i condicions. Les paelles i sopars també de tota classe. La quadrilla que teniu dalt de tot són els QUINTOS 2013 "AL MOSCATELL". Baix a la dreta, l'actuació de l'orquestra Montecarlo.

Nit de paelles a les festes de Gata...que aprofite!!

31/07/2013 18:08 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR DIA 30, NIT DE PAELLES A LES FESTES DE GATA ( I ): Més de 2.000 persones omplin el recinte

20130731171920-componit1-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Actuació de l'orquestra MONTECARLO

Més de 2.000 persones es van congregar al pati del Grup escolar per a gaudir d’una nit màgica. Nombroses quadrilles, penyes, grups, veïns, coneguts, van participar a la Nit de Paelles. Va amenitzar la nit l’espectacular orquestra "Montecarlo". El document gràfic el teniu dalt i en les succesives entrades. La NI de Paelles és, sens dubte, l’acte que més gent arrastra si exceptuem la nit del Festival i la processó de pujada del patró. Per tots els racons del pati i voltants de les escoles hi havia quadrilles fent-se la paella allí mateix o esperant que la portaren feta, que d’eixos també n’hi havia.

A les imatges, alguns moments de la Nit de Paelles.

31/07/2013 17:17 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

AHIR VESPRADA, SUSPENSIÓ DELS BOUS PER UNA AGARRADA GREU

20130731120909-suspesboussalvadorpons.jpg

LA PREMSA PUBLICA EL SUCCÉS D’AHIR VESPRADA

LA POLICIA LOCAL DE GATA INFORMA

La primera incidència greu, i esperem que siga l’última, de les festes patronals de Gata va arribar ahir. Es va tindre que suspendre l’actuació dels bous de la vesprada al voltant de les 20 hores, degut a una agarrada greu, com ja quasi tots sabeu, i la manca de metge a la segona ambulància, donat que va tindre que acompanyar al pacient a l’Hospital de Dénia.

Creuem els dits, preguent-li al Crist i esperem i confiem que tot vaja bé pel nostre amic, conciutadà i fester membre de la penya taurina del poble, l’Associació Bouera de Gata. L’ensurt encara està al cos dels que van presenciar la desafortunada agarrada. Les ironies de la vida fan que hui siga el Dia dels Bous, aneu molt alerta i preniu les màximes precaucions.

En el moment que escric aquesta crònica llancen el coet de les vaques i bous d’este migdia.Pel que fa a la premsa, dir que el diari INFORMACIÓN d’Alacant publica hui dimecres 31 de juliol: "Un hombre de 58 años grave tras embestirlo un toro de 500 kilos en Gata de Gorgos".

Ací teniu l’enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/07/31/hombre-58-anos-grave-embestirlo/1401278.html.

El diari LAS PROVINCIAS també informava des de Alacant i titulava: "Gata de Gorgos. Un hombre es intervenido tras ser embestido por un toro en un encierro". Al subtítol: "La víctima se había prestado voluntaria para participar en la recogida de los animales". Ací teniu l’enllaç: http://www.lasprovincias.es/20130731/comunitatvalenciana/alicante/envestido-toro-gata-gorgos-201307311131.html.

El diari EL MUNDO (Comunidad Valenciana) en la seua edició digital també publica a la secció de "sucesos": "Sigue en la UCI del hospital de Dénia" i titula: "Herido grave tras ser embestido por un toro en un encierro de Gata de Gorgos". Posa tres frases destacades: "El herido no fue ’corneado’ sino golpeado en el estómago ’brutalmente’"; "El toro, de unos 500 kilos de peso, le arrolló cuando colocaba una barrera" i "Tras ser intervenido la pasada noche, está estable dentro de la gravedad". Tot això informa EFE Dénia. Ací teniu l’enllaç: http://www.elmundo.es/elmundo/2013/07/31/alicante/1375278993.html.

També la Policia Local de Gata informa de l’agarrada al seu facebook. Us pose textualment el que diu:

"GRAVE COGIDA EN LOS TOROS DE GATA DE GORGOS: la jornada taurina de ayer martes por la tarde se vio empañada por la cogida de un toro a un hombre que estaba participando en las labores de encierro de un toro que, tras muchos intentos para que subiese al camión tras la entrada, no hubo forma, quedando finalmente encerrado en el corro para pasarlo al corral y de ahí cargarlo al camión, cosa que también costó. Fue en ese momento cuando el vecino de Gata de Gorgos, fue embestido por el animal. Médico, enfermera y personal de Cruz Roja trasladaron urgentemente al herido hasta el Hospital de Denia, que hoy ha confirmado que fue operado nada más llegar al hospital y que se encuentra grave pero estable en la UCI. Debido al incidente, los actos taurinos fueron suspendidos. Le deseamos al herido y a sus familiares, una pronta recuperación y que pasados unos días, todo quede en un susto y una anéctoda tras su total recuperación."

Dalt teniu la fotografia de SALVADOR PONS del facebook, bon testimoni que mostra el corro, poc després de comunicar la suspensió de les vaques i bous de la vesprada.

31/07/2013 12:09 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ARRIBA EL RELLEU, DE LA COMISSIÓ 2013 A LA 2014

20130731114645-comis13i14-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Els pares dels pròxims festers i festeres s'encarreguen de les barres del bar al recinte escolar

La Comissió de Festes 2013 ja té els deures fets, arranca la comissió 2014

Formada la Comissió de festes 2014 ja s'han posat mans a l'obra. Ja es poden veure amb les samarretes blaves a les barres del bar del pati del recinte escolar quan fan algun espectacle, com la Nit de Paelles d'ahir. Són el relleu.

La Comissió de Festes 2013 està custodiant els actes programats, seguint dia a dia tots els detalls. Ja tenen els deures fets, en quan a organització es refereix. Ara li toca arrancar a la Comissió de festes 2014.

A la composició vegeu dalt alguns membres de la Comissió 2013 i baix a la nova comissió de festes 2014. La foto de dalt és de Pepe Mengual.

31/07/2013 11:46 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, 6é DIA DE FESTES GATA 2013: dedicat als bous

20130731095829-dscf4001.jpg

Entrem al sisé dia de festes. Acabat el dia estarem a l’equador del programa festiu. Hui, dia 31 de juliol de 2013, la comissió de festes té preparada aquesta programació en el DIA DEL BOU:

12,00 hores: Solta de vaques de la Ramaderia F. Machancoses.

19,00 hores: Quinta entrada de bous i vaques a càrrec de la Ramaderia Gregorio de Jesús.

19,20 hores: Quarta vesprada de concurs de bous i vaques de la Ramaderia Crespo.

22,00 hores: Sopar a les barraques i casals.23:00: Ball de disfresses a la Plaça Nova amb premis "Tú sí que vales" amenitzat pel GRUP DE MARIACHIS "MI TIERRA"

1,00 hores: Solta de bous i vaques a càrrec de la Ramaderia La Paloma. Posteriorment bou embolat de la Ramaderia Els Coves.

3,00 hores: DISCOMÒBIL ACTIVA FM amb el DJ SAIMON MAS a les Sorts.

A la fotografia de Vero Vives, l’entrada d'ahir per la vesprada al corro del Passeig d’Alacant.

31/07/2013 09:42 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

LA PREMSA PARLA DE...les festes i un frustat robatori

20130730180828-dscf3775.jpg

Poca informació als diaris, tant escrita com gràfica. Les festes patronals de Gata de Gorgos 2013 seguixen hui amb el cinqué dia. Hui dimarts 30 si que publica el diari LAS PROVINCIAS a la seua secció de la Marina un article amb quatre fotografies meues, que ja estaven publicades al blog. Titula: "Paula escrivá y Mónica Simó, reinas de 2013". Al subtítol: "Las dos jóvenes son las protagonistas de los festejos en honor al Crist del Calvari, que hoy viven la multitudinaria Noche de las paellas".

Ací teniu l'enllaç a la notícia: http://www.lasprovincias.es/v/20130730/marina/paula-escriva-monica-simo-20130730.html.

Per altra banda, el diari INFORMACIÓN d'Alacant publica la notícia que us contava ahir, per mig del comunicat de la Policia Local de Gata. Titula: "Detienen a dos jóvenes en Gata por saquear un pozo de suministro de agua potable". Ací està l'enllaç: http://www.diarioinformacion.com/marina-alta/2013/07/30/detienen-jovenes-gata-saquear-pozo/1400877.html.

A la fotografia (una de les publicades a LAS PROVINCIAS), el moment de ser elegides la regina i les dames d'honor majors 2013 de Gata.

FONT: diaris LAS PROVINCIAS i INFORMACIÓN, dia 30-7-2013.

30/07/2013 18:08 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, FESTES GATA 2013: un correfoc curtet...i la discomòbil

20130730175041-compotot1.jpg

No va ser massa llarg, una mitja hora i au...va ser més bé un correfoc curtet, però passant cinc o deu minuts de l'hora prevista es feia el correfoc, que portaven els dimonis emplomats de Beneixama. L'actuació musical de la Xarangata estava en plena moguda i van tindre que deixar-ho. El correfoc ja venia pel carrer la Bassa cap a la Costera del Grup Escolar i el recinte. Poc després es veia la rapidesa dels membres del grup. Va ser molt curt, la gent es va quedar en gana de més.

Després del correfoc es va fer la discomòbil amb Wow Audiovisual. Moltíssima gent com es pot apreciar a les fotos, molt d'ambient i molta marxa.

A la composició de fotos de Vero Vives i capturades del facebook teniu alguns moments de l'espectacle pirotècnic i de la discomòbil.

30/07/2013 17:50 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, 5é DIA DE FESTES GATA 2013: Nit multitudinària de paelles

20130730085810-dscf7039.jpg

Entrem hui al cinqué dia de les festes patronals dedicades al Santíssim Crist del Calvari 2013 al poble de Gata. Cal destacar que hui és el dia de la "Nit de les paelles". Al recinte del Grup Escolar es concentraran més de mil persones i conviuran per a fer i menjar les paelles, en una altra nit memorable.

Ací teniu el programa de hui, que seguix, com no, amb moltes actuacions taurines i altres actes:

12 hores: Solta de bous i vaques de la Ramaderia La Paloma.

17 hores: 3ª i 4ª Eliminatòria del Truc.

18 hores: Entrada, solta i bou embolat de CARRETONS al corro.

19 hores: Quarta entrada de bous i vaques de la Ramaderia Hnos. Benavent.

19,20 hores: Tercera vesprada de concurs de bous i vaques de la Ramaderia Fernando Machancoses.

22,00 hores: NIT DE LES PAELLES a l'esplanada del Grup Escolar. Amenitzada després amb l'Orquestra MONTECARLO.

A la fotografia, un moment de la "Nit de Paelles" 2012.

30/07/2013 08:58 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

FESTES GATA: RALLI HUMORÍSTIC...PER A GAUDIR I DIVERTIR-SE

20130729182057-compo2.jpg

El ralli trenca la rutina dels actes tradicionals i és una altra classe de fer festes

A hores d’ara s’està desenvolupant pel poble el ralli humorístic, amb les proves corresponents, algunes tan originals com trobar un calb amb bigot per dins del poble. El ralli trenca la rutina dels actes tradicionals i és una altra classe de fer festes. Estem sempre a fasvor d’eixes proves, actes, que fan que la gent s’ho passe bé. Com resava l’anunci tenien que ser vehicles sense motor. Hi havia patinets, bicicletes, inclús carros, com podreu comprovar a la composició fotogràfica de dalt. Encara no han acabat totes les proves, que tindran recompensa per a les millors disfresses i els millors vehicles.

FONT: Fotos Vero Vives.

29/07/2013 18:10 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

CRIDÀ DE FESTES 2013 DE GATA: JESÚS MONCHO I PASCUAL

20130729165128-pregogata.jpg

Per mig del seu facebook, hem trobat el pregó complet de les festes 2013 de Gata. Si recordeu era divendres, primer dia de festes. Hui ja estem al quart. Havia arribat el Santíssim Crist del Calvari en processó a l'església. Després es va fer l'acte.

Per als que no vau estar, per als que no el vau sentir, per als que encara no estaveu en Gata, per a tots...ací el teniu textualment tot. S'anomena CRIDÀ PER LES FESTES DE GATA, 2013: 

"CRIDÀ PER LES FESTES DE GATA, 2013

Bona nit, senyores i senyors. Bona nit, gateros i gateres! És un plaer, esta nit, estar ací amb vosaltres, reunits tots amb olor de festa, hòmens i dones, xics i xiques de Gata i visitants, davant d’est...es fronteres i pedres centenàries, que tantes i tantes generacions de gateros han vist passar, pedres potser en un principi arrancades a la roca o escampades per terra, que un bon grapat d’hòmens i dones van anar alçant amb treball i esforç, justament ací en la cruïlla de camins al costat de l’Ajuntament (1), on s’unia la muntanya i el pla; la muntanya fins al Serrillars, i el pla que ja no s’acaba fins a l’eixida del nostre riu a la mar. I ells no van triar este punt d’emplaçament només perquè sí, sense més ni més. Ho van fer perquè sabien que necessitaven els dos llocs, tant el pla com la muntanya, perquè dels dos havien de treure el suc i profit. De la muntanya: el margalló i la palma que tanta faena i renom ens ha donat als gateros. Del pla: el cep i el raïm, dels que no cal que parlem, perquè Gata i el moscatell i la pansa són la mateixa cosa, coneguda arreu del món. Eixa era Gata; eixa és Gata.
Què som els pobladors de Gata?, només cal mirar el nom dels carrers que eixien d’esta plaça i l’Ajuntament, que delaten empenta, esforç i iniciativa: per un costat, carrer La Bassa, on estava l’hort de la Senyoria i la seua bassa de regar, on transformaven secà en regadiu els camperols; carrer del Forn (hui Duquessa d’Almodóvar), on es feia i repartia el pa del poble; a continuació, carrer de L’Hostal, on entraven i eixien ferradures, carros, transeünts i visitants. Per l’altre costat, carrer Nou, obert i fet a pic i maça per a nou veïnat... I, obligat és, un record a la duquessa d’Almodóvar, noble i senyora que en lloc d’eixugar i treure’ns la riquesa, va llegar tots els seus bens al poble i va crear escoles i servicis per als nostres xiquets i xiquetes.
I ahí tenim d’advocat, mirant-nos a tots des del seu pedestal a la portalada de l’església, amb el braç en alt i l’espasa desplegada, a Sant Miquel. Se’l respecta i se’l venera com a cap d’altar de la nostra església. Sant Miquel, qui la calor i l’estiuet ens torna a baixar del cel, però passat Sant Miquel, ens tornarà la pluja també del cel. Encara que els nostres renderos deien que Per Sant Miquel tot va a repèl, tant mana l’amo com el criat!
I aplegats ací, em permetreu que diga que, de menudets, als meus amics i a mi mateix els majors ens deien que aquella caseta era dels moros, aquell pou o la font de la Rana eren dels moros, l’assegador o les sènies de les barranqueres eren dels moros. Ahí, on està l’església, era la seua mesquita... Tot forma part de la nostra memòria. Tot forma part del nostre patrimoni. Tanmateix, el món canvia; el que ahir era, hui no és, i demà vorem. Hui, Sant Miquel fa de guarda; aquells que el van portar van dur també esta llengua en què ara ens entenem i, corrent el temps, des de l’ermita del Calvari a tots ens contempla el Santíssim Crist del Calvari, venerat patró del poble de Gata, en honor del qual estes Festes comencen.
Bé, ara tots nosaltres ací presents em sembla que som hereus del que va passar i succeir als anys 60, quan apareix entre nosaltres el senyor turista. Sí, el senyor turista. Quan el món de colors comença a escampar-se. Allò de “Micalet, si vas a l’hort, cull-me figues i albercocs” deixa pas al nou món del Rock and Roll, del biquini, la minifalda, la llavadora automàtica o l’Institut: “Quina gràcia!”, dirien les nostres agüeles, o... “Ai, Maria Santíssima, quins temps més perdularis!”... Hui, amb la modernitat, l’avanç i el saber, els nostres fills caminen més segurs. Encara que hui tenim i patim mals moments econòmics i de treball, i alguns paisans nostres no ho estaran passant bé. Per a ells la nostra comprensió i solidaritat.
Però hui tots, sense distinció, quedem convocats a la Festa. Festa, perquè ens l’hem guanyada, després de l’esforç o preocupació de tot un any. Festa, perquè ens ajunta i ens acosta uns als altres. Festa, perquè ens la creem, ens la fem i organitzem, tota per a nosaltres. I si algun any, encoratjats per allò de quedar bé i oferir el millor, no arriba el pressupost, serà perquè l’amor al poble és més gran que la disponibilitat de la butxaca, com li va passar a la Quintà del 60, la recordada Quinta del 60, que va acabar menjant bocates d’anxova en lloc de sopades. I si s’ha d’innovar o canviar alguna cosa, ho fem!, com la Quintà del 65 que van ser els primers a incorporar i vestir les camises de quintos; o com la Quintà del 68, la Quinta del Matxo, que va introduir per primera volta la dona, les xiques, en la Quinta i l’organització. O quan, per a sempre ja, la Festa és ideada, projectada i duta a terme per tots els estaments del poble des de la Comissió de Festes, creada democràticament, i hui presidida per María José Mulet.
I ara, per acabar, ve com anell al dit allò que uns joves avantpassats cantaven tots a la una: “La veïna no vol que ho diga, perquè diu que no és afinat, i cada volta que ho dic, m’arranca un pèl del cap, i és que Festa sense coets o masclets, sense taula ni cassola, ni dolçaina ni tabalet, NO ÉS FESTA, NI ÉS RES!”
Gateros i gateres, a ballar i riure!, a menjar i cantar!, a descansar i disfrutar!
VISQUEN LES FESTES DE GATA!
VISCA EL POBLE DE GATA!

Jesús Moncho
Juliol 2013

(1) Camí est-oest que venia de Jesús Pobre-Dénia (actual carrer La Bassa cap a Alcolaies) amb el camí sud-nord de Teulada-Pedreguer (actual carrer Penyó, paral·lel al riu).

Fa el següent comentari: "El pregó de Jesús Moncho obria les festes de Gata divendres passat. Un cant al poble, a la feina ben feta i a la festa tan necessària!"

A la fotografia de Gràcia Jiménez, el pregoner Jesús Moncho fent la Cridà.

29/07/2013 16:51 cronistadegata #. FESTES Hay 1 comentario.

GATA EN FESTES: ANIT, EL TRADICIONAL PRIMER BOU EMBOLAT

20130729104510-compobouembolat-copia.jpg

(PODEU FER LA COMPOSICIÓ FOTOGRÀFICA MÉS GRAN, PUNXANT ACÍ)

Tot un espectacle, on es mescla l’atreviment, el risc, el foc, l’espectació. Com en totes les tradicions populars i més del bou, té els seus seguidors i, per supost, els seus detractors. Tot és respetable, però ahí segueix...enrocat a l’antiga tradició. La biga al lloc, el camió que entra, la corda que es prepara. Els emboladors preparats, baixen al bou i comença el quadre. Les nits de bou embolat són seguides per centenars de veïns, sols teniu que veure les imatges. Fotos: Vero Vives.

29/07/2013 10:43 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

HUI, DILLUNS 29, 4rt DIA DE FESTES: RALLI HUMORÍSTIC I CORREFOC

20130729091927-dscf3795.jpg

Entrem al quart dia de festes. El dia 29 de juliol, dilluns, és el dia del correfoc. Ací teniu el programa complet:

12 hores: Solta de bous i vaques de la Ramaderia Crespo.

16 hores: Rally humorístic amb vehicles sense motor (bicicletes, patinets,...) amb premis per a la millor disfressa i per al millor vehicle.

19 hores: Tercera entrada de vaques pel carrer Dr. Moratal a càrrec de la Ramaderia la Paloma.

19,20 hores: Segona vesprada de concurs de bous i vaques de la ramaderia Els Coves.

22 hores: Sopar a les barraques amenitzat per XARANGATA.

00.30 hores: Fabulós Correfoc amb xirimiters i més de 30 dimonis a càrrec de "ELS DIMONIS EMPLOMATS DE BENEIXAMA" amb recorregut des del C/ La Bassa fins l'esplanada del Grup Escolar on tindrà lloc l'espectacular final.

En acabar, i al mateix recinte, DISCOMÓBIL WOW AUDIOVISUAL amb el DJ resident del Socco PABLO GISBERT.

A la fotografia, un moment de l'entrada de bous matinal de dissabte. Hui a les 19 hores també entrà.

29/07/2013 09:19 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

MULTITUDINÀRIA I COLORIDA INAUGURACIÓ DEL CORRO DELS BOUS: Gata en festes, tercer dia

20130728204233-compocorro-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Fa tan sols unes hores s’inaugurava el corro dels bous a les festes 2013. Una multitudinària i colorida inauguració ha tingut lloc al corro del Passeig d’Alacant. Centenars de joves i tots els membres de la comissió 2013 s’han disfressats de tota classe de vestimentes. Predominava el colorit. Nombroses persones eren els espectadors dalt dels palcos. La batucada posava la música. Després de la inauguració, han fet entrada de bous i ara continuen els bous fins l’hora de sopar i de la inauguració de les barraques.

A la composició, fotografies de Vero Vives i altres extretes de la xarxa facebook dels gaters festers.

28/07/2013 20:41 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, FESTIVAL 2013 ( i III ): les altres coses...

20130728201620-compoaltres-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

El protocol marcava el passacarrer, amb els festerets i festeretes, festers i festeres majors, regines i dames d’altres pobles, i autoritats, tant de pobles del voltant com les d’ací. La banda Unió Musical els acompanyava. La gent s’arremolinava pels cantons per on passaven. La desfilada anava des de la Plaça Nova, passant per l’Ajuntament, cap a la Costera del Grup Escolar.

El pati de les escoles estava de gom a gom. Moltíssima gent. Era dissabte. Gent del poble i del veïnat. Presentadors majors, una mare i un pare de festerets menuts. La barra muntada per la que serà la pròxima comissió de festes 2014. Entre l’elecció de la regina infantil i la major, mentre els quintos passaven amb les urnes dels vots, l’espectacle contractat per la Comissió de Festes 2013, que va agradar molt, i va ser complet, amb uns ballarins de postí: "La vuelta al mundo en 80 minutos". Igual van ser més...Carcases, coets i castell final. Els himnes de Gata i de la Comunitat Valenciana.

Tot això i més, van ser LES ALTRES COSES...del festival 2013.

A les imatges de la composició, algunes d’estes. Fotos CRONISTA i Juls Signes.

28/07/2013 20:16 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

ANIT, FESTIVAL 2013 ( II ): REGINA MAJOR, PAULA ESCRIVÁ MULET

20130728180644-compomajors-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Elegides dames d'honor SONIA CARDONA MULET i CINTIA ORTEGA COSTA

Després de les menudes, les grans. El festival 2013 d'anit va tindre una segona part més emocionant. El públic assistent va elegir com a 44 regina major de les festes de Gata a la senyoreta PAULA ESCRIVÁ MULET. L'acompanyen com a dames d'honor SONIA CARDONA MULET, primera dama d'honor 2013, i CINTIA ORTEGA COSTA, segona dama d'honor.

Els acompanyants de les tres afortunades són: Álex Reus Ribes, de la regina; Iván Mengual Miñana, de la primera dama, i Francesc Monfort Palomares, de la segona.

A les fotografies de la composició, diversos moments de la presentació i proclamació de les quinze xiques anit al festival, amb els seus festers.

28/07/2013 18:06 cronistadegata #. FESTES Hay 2 comentarios.

ANIT, FESTIVAL 2013 ( I ): REGINA MENUDA, MÓNICA SIMÓ MIÑANA

20130728170731-compoinfantil-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Proclamades dames d'honor infantils Laura Bover Mulet i Anna Signes Signes

El poble de Gata ja té regina infantil 2013. És la nº 37 de la història de les representants dels xiquets i xiquetes de Gata a les festes patronals. Anit, al festival de presentació i elecció, que va concentrar al recinte del Grup Escolar vora 4.000 persones va ser escollida per la sort com a reina la xiqueta MÓNICA SIMÓ MIÑANA, a la qual acompanya el quintet cosinet d'ella Jordi Boronat Simó.

La sort també va fer que foren dames d'honor, les xiquetes LAURA BOVER MULET i ANNA SIGNES SIGNES, a les quals acompanyaran Héctor Buigues Simó i Daniel Cruz Quiles.

A la composició fotogràfica teniu els millors moments de l'elecció infantil.

28/07/2013 17:07 cronistadegata #. FESTES No hay comentarios. Comentar.

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris