Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EL PRIMER CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA COMPLEIX 90 ANYS I EL SEGON 40 (1932/1982). La missa de Tots Sants ha estat oferida per a tots els difunts al campsant dels Ecles. El doble cementeri té ja registrats 2.474 nínxols

EL PRIMER CEMENTERI MUNICIPAL DE GATA COMPLEIX 90 ANYS I EL SEGON 40 (1932/1982). La missa de Tots Sants ha estat oferida per a tots els difunts al campsant dels Ecles. El doble cementeri té ja registrats 2.474 nínxols

Quasi a l’alter de la partida Ecles és on està ubicat el doble cementeri municipal de Gata, que va començar a funcionar en la seua part antiga fa ara 90 anys. Com resa a la porta d’entrada va ser l’any 1932 i el primer nínxol té també eixa data. El nou cementeri adosat a l’antic va obrir les portes en 1982, fa just 40 anys. En l’actualitat, es registren ja ocupats o en propietat entre els dos un total de 2.474 nínxols i l’ocupació es troba fins a la meitat de l’últim nou pavelló restant sols 24 nínxols nous buits.

Hui, dia de Tots Sants i com ja és costum en els últims anys, la missa del migdia s’ha celebrat en un espai obert al primer cementeri municipal, el vell. Des de 2011 se celebra la missa de migdia en el cementeri, els mateixos anys que té la sala oratori i la sala vetlatori, encara que després han estat reformades i més acondicionades. Abans es pujava per la vesprada resant el rosari i a la creu es feia un responso per a tots els difunts.

En el transcurs de la missa, el sacerdot ha aspergat amb aigua beneïda els nínxols que tenia al voltant fent-ho extensiu a la resta. Tant els assistents com tots els visitants del cementeri d’estos dies enrere i hui mateix han volgut recordar als seus difunts.

Ressenyar també que la Policia Local i Protecció Civil de Gata han fet un servici molt esmerat, controlant en tot moment el tràfic no sols davant les portes del cementeri i voltants, sino també a l’eixida a la carretera de Xàbia.

Al recinte, les flors, el colorit, les làpides de tota classe, els records, han aflorat els sentiments més que mai en el camp sant dels Ecles.

90 i 40 anys d’història del cementeri municipal actual

El dia 1 d’agost de 1932 es va soterrar el primer difunt al cementeri, que encara continua omplint-se, però es pot dir té duració, per la construcció dels blocs de nínxols, de 1932 a 1982. El rectangle ocupa per tres de les parets, menys la de l’entrada a la dreta, un total de 1.100 nínxols amb una altura de cinc nínxols cada columna. Després es van afegir sis blocs pel mig, quatre al fons, dos a dos donant-se l’esquena, i dos a l’entrada, un cada costat. En total, la capacitat màxima és de 1.670 nínxols.

El segon cementeri, adjunt al primer data de 1982. L’any 1984 acaba la construcció del primer bloc de 90 nínxols. Ara estan cobertes pràcticament les quatre parets del rectangle, excepte les portes i la zona de serveis. 



0 comentarios