Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. CALVARI: Iª estació: Jesús, condemnat a mort

Hª LOCAL: 47 CAPELLETES A GATA. CALVARI: Iª estació: Jesús, condemnat a mort

Temps apropiat per a repassar-les. Estem en temps de Quaresma i des de hui pujem pel Calvari de Gata fins l’ermita, per a descobrir les catorze capelletes que conformen el Via Crucis tan paregut al real com el de Gata, per acabar amb les set capelletes de la Corona de Dolors de la Verge, a la replaceta del Calvari. Si veuen/vegeu les cares picades té una explicació. Els desaprensius, un dia, es van ensanyar amb el patrimoni artístic de les capelletes del Calvari. Què llàstima de persones!!. Aquesta capelleta és la més "destrossada" de totes les del Via Crucis del Calvari, sobre tot les cares dels protagonistes de l’escena. Si recorden al programa de festes de 2010 vaig publicar un article referent a aquest tema. Esperem que algun dia es puguen restaurar i que tornen a ser les d’abans.

Centrant-nos ja a la capelleta en si, direm que la primera estació està prop de les vies del tren, començant el camí del Calvari, a la part esquerra de pujada. Mostra a Jesús davant el Sanedrí. Es titula la primera: Jesús, condemnat a mort. En cada capelleta es poden resar uns versos que hi ha pintats sobre la rajoleta. Ací estan en castellà i són els següents: "Considera, alma perdida, que en aqueste paso fuerte se dio sentencia de muerte al redentor de la vida".

Cada capelleta de Gata va ser pagada, finançada i cuidada per una família, per uns devots, quan després de la guerra es van fer les capelletes noves. A la primera llegim: "En memoria de Gabriel Leyda y Florentina Apaño. Sus hijos".

(Recordar-los que els 26 retaules dels carrers del poble els podeu veure a la secció de "Història Local" que teniu a la columna de la dreta de la portada del blog).

0 comentarios