20121026211922-hallocartell.jpg

Comence hui divendres i durarà fins diumenge 4 de novembre una sèrie d’articles i reportatges dedicats a les pròximes dates de Tots Sants i els difunts.

Hui parlaré de "Halloween" i la comparança en els nostres costums de joves

Ja sabeu que demà per la nit la Comissió de Festes 2013 organitza la disco-mòbil de "Halloween".També sabeu i si no us ho conte que hui i demà a l’Avinguda de la Pau, als voltants de l’estació del tren, es fa una festa de eixe nom que no cal nomenar. Sabeu què en pense de tot això?. Malauradament crec personalment que és producte d’una "pobresa cultural", del poble, de les nostres arrels. Ja s’estan alçant veus en contra i seguiran alçant-se. Per què ho permetem?.

Què us sembla aquesta modalitat moderna i importada d’ultramar?. Caldria que el poble gater i els de la Marina Alta recuperaren les nostres tradicions, costums i llegendes populars al voltant de Tots Sants i els dia dels Fidels Difunts. Claramen "Ens hem americanitzat, no diguem ja europeitzat...perquè si no tocarem el tema de la crisi i això no va en aquesta crònica?.

Molt abans de que xafassen les terres de la Marina Alta les influencies anglosaxones del Halloween, en algunes comarques catalanes i valencianes, com la nostra, ja era tradició buidar carabasses i penjar-les dels balcons la nit de Tots Sants amb espelmes enceses dintre per tal de fer por a la gent. Era el nostre "Halloween" valencià?. Li podríem dir la carabassada i res d’eixe nom tan estrany?.

Altres costums

A Gata sempre Tots Sants era i és sinònim de visita al cementeri. Els inicis de la festa de tots sants data del segle IX, l’església destina aquesta festivitat a la memòria de tots els sants que van esmerçar les seves vides en la propagació i la defensa de la fe cristiana. En ella s’integren tota una sèrie de ritus cèltics, dedicats al avantpassats.

La festa de Tots els Sants o com diguem a Gata "Totsants" és doncs, una festa dedicada als familiars difunts. Era costum, fer cerimònies i oracions, oferir llums, resar tres parts del rosari, dir tres misses i tocar les campanes tota la nit, a fi, de que els difunts que encara no haguessin assolit la pau, trobessin el camí. Dels costums propis de tots sants, la que més s’ha conservat al pas del temps inexorable és la de VISITAR ALS NOSTRES DIFUNTS AL CEMENTERI. Però d’eixe costum i de tots els actes que la parròquia de Gata feia per Tots Sants, així com d’altres curiositats d’estos dies ja parlarem més endavant.

FINALMENT, JO US PROPOSE QUE DEIXEU LA VOSTRA OPINIÓ SOBRE EL QUE DIC. FARIEU ALGUNA ALTERNATIVA PER A RECUPERAR ELS NOSTRES COSTUMS O DEIXARIEU CORRER LA COSA?.

A la fotografia, el cartell de Halloween de la Comissió 2013 de Gata.

FONTS: Cronista i Pàgina a Internet: www.laketania.com.