Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema TEMPS.

LA TORMENTA DEIXA FINS ARA QUASI 40 LITRES AQUEST MATÍ. De mitjanit a ara han caigut 38,4 l/m2 (Foto Vicent Signes)

20230915120019-ploguda.jpg

La tormenta que va rodant pels voltants de Gata ha deixat de la mitjanit a les primeres hores de la vesprada de hui divendres un total de 38,4 litres. Cap a les 11 ha sigut quan més ha plogut i amb més intensitat. La ploguda l’ha recollida en la finestra fotogràfica habitual de cada divendres Vicent Signes "Canya" des de la seua perruqueria, hui amb un motiu especial, el de la pluja. 

L'ajuntament de Gata de Gorgos ha informat fa una hora que a causa de l'acumulació d'aigua per les pluges d'aquest matí, s'han tancat al trànsit el pas inferior del passeig d'Alacant, el carrer Paet i s'ha tancat al públic el cementeri.  

Sols aquest mes es porten recullits 70 litres. En total a l’any, segons l’observatori de inforatge.com, un total de 310,6 litres.

FONTS: Foto Vicent Signes "Canya" / Dades metereològiques a inforatge.com.



TEMPS: ELS FORTS RUIXATS SUMEN JA ENTRE AHIR I HUI A GATA 44 LITRES fins migdia

20230523115002-plujavial.jpg

Tenim la tormenta damunt i estem en alerta groga. Entre ahir dilluns (16,8) i hui dimarts (fins les 13,45 portem ja 27,4) sumen ja 44,2 litres els que han caigut amb ruixats discontinus. Les nuvolades han portat pluja i han descarregat. Aigua bona per al camp, que porta sols aquest any un total de 191,6 litres, dels quals 62,6 són del present mes de maig.

Recordem que estem en alerta groga per precipitacions al llarg de tot el dia de hui dimarts 23. Molta precaució i aneu amb coneixement.

FONTS: Inforatge (Ajuntament Gata)./ Mapa alertes: AEMET.



HA VINGUT EL RIU !!. UNA MITJA RIUADETA QUE DURARÀ HUI TOT EL DIA. L'última vegada va ser el 6 d'abril. Aquest any, 4 vegades. A Gata es van mesurar 120 litres aquesta ploguda

20221203133304-riu3desembre1.jpg

La notícia d’aquest matí a Gata l’ha portada el riu. A mitjanit de hui dia 3 de desembre, dissabte, ha baixat aigua pel llit del riu, superant la presa de Planisses. Els vora 140 litres de Castells i les pluges de la capçalera del riu han fet que baixe una mitja riaudeta, amb aigua clara i amb basses importants.

Si mirem cap enrere, l’última vegada que "va vindre el riu", com diguem a Gata, va ser el 6 d’abril. Enguany ho ha fet quatre vegades: el 17 de març, quan feia dos anys i dos mesos que no passava aigua pel riu a Gata; el 22 del mateix mes, el 6 d’abril i hui dia 3.

Pel que fa a la tormenta de vent de gregal, s’han mesurat diverses quantitats. Vicent Signes "Canya" al seu pluviòmetre del carrer Trossets ha recollit 119 litres, augmentant fins a 1.154 litres el que portem d’any al que li resten sols 28 dies. Per la seua part, Joanvi Vallés a les Alcolaies mesurava 120,4 litres i a aquesta partida també s’ha superat el millar de litres, concretament 1.094,5 litres. Finalment Inforatge, el pluviòmetre a l’Ajuntament, sumava 108,4 litres i encara no s’han superat els mil litres.

Ja fora del casc urbà, a les Planisses, Francisco Pons, ha mesurat 123 litres.

FONT: Pluviòmetres de Vicent Signes, Joanvi Vallés, Inforatge i Francisco Pons.



GATA: EL GREGAL ACUMULA PLUGES PERSISTENTS I AMB RATXES FORTES. S'acumulen al llarg del dia més de 100 litres

20221202213633-radar.gif

Són les 23:30 hores i ja s’acumulen en precipitacions a Gata un total de 106,4 litres, segons l'estació de les Alcolaies de Joanvi Vallés. A l'estació cèntrica de l'Ajuntament de Inforatge es marquen 96,2 litres. A hores d'ara continua plovent moderadament. El vent de gregal ha deixat, sobre tot per la vesprada, pluges persistents i seguides. En alguns moments amb intensitat, altres més moderats. La pluja ha calat molt bé a la terra sense ploure amb massa intensitat, però si continuat.

FONT: Radal meteosat cap a les 18 hores.



LA TORMENTA DE LA TARDOR DEIXA 64 LITRES A GATA. Als Trossets ja s'acumulen a l'any 1.035 litres. Imatges espectaculars cap al Montgó i ruixats forts (Foto portada: Vicent Signes)

20221111205911-vicentcanyahuiploguda.jpg

La tormenta que es va iniciar anit i que ha durat fins al migdia de hui divendres 11 de novembre ha deixat a Gata més de 50 litres. El lloc on més s’ha deixat notar la pluja és als Trossets amb 64 litres. El pluviòmetre marcava al centre del poble un total de 54,8 litres entre ahir i hui. Més amunt, a les Alcolaies, es marcaven 45 litres.

Se superen aixina el millar de litres enguany. Comentavan al seu perfil de facebook Vicent Signes "Canya": "Amb els 64 l acumulats en les darreres hores a Gata ja en sumem al llarg del 2022 un total de 1035 l. Queda més d’un mes i mig per acabar l’any i anem prou per damunt de la mitja. Es pot dir que aquest és un any molt plovedor."

El temporal o DANA com ara es diu també ha deixat estampes espectaculars al voltant del Montgó, inclús ha eixit el sol fent imatges molt boniques si cap. Els forts ruixats han estat la tònica dominant, però l’aigua recollida ha sigut molt bona per al camp.  

A la seua fotografia habitual de tots els divendres, des dels quatre cantons Vicent Signes "Canya" conseguia una altra imatge de la pluja espectacular, la mateixa que obri aquest resum.

FONT: Foto portada de Vicent Signes Signes "Canya".



L'EPISODI PLUJOS DELS TRES DIES DEIXA A GATA 164 LITRES EN 40 HORES. Ja ens apropem al millar de litres l'any. Ara són 971

20221012141127-pluja1011-1.jpeg

La pluja acumulada en els tres dies, des de les 20:30 del dilluns 10 fins al migdia de hui dimecres 12, ha deixat un total de 164 litres a Gata, segons mesurava als Trossets Vicent Signes "Canya". Altres observatoris del poble han estat al voltant d'eixes quantitats. En forts ruixats, amb forta intensitat, com la que encara hui a migdia s'ha deixat notar, aquesta quantita es suma a l'anterior i al mes d'octubre, que encara sols tenim 12 dies consumits, s'acumulen 190 litres.

La xifra més cridanera és la de tot l'any. Al mateix observatori, s'han mesurat ja 971 litres el que portem de l'any 2022. Això vol dir que si fa un altre episodi de pluges paregut pot arribar i sobrepassar el millar de litres caiguts a l'any a Gata.

Tan variable és el temps ara que, a hores d'escriure aquesta crònica està lluïnt el sol i fa calentor i tot.

Alguns desperfectes importants a l'arrossegar terra i obra, com les escales al col·legi; la gran bassa o llac que es forma a l'antic camp de futbol "Les Sorts" i els carrers tallats de Paet i sota les vies del tren, per a previndre el que afortunadament no ha fet falta, han estat les anomalies més importants. Ara la saó campeja per les nostres partides gateres i l'herba comença a donar-se pressa en omplir-ho tot.      



LES FORTÍSSIMES I INTENSES PLUGES, PRIMERES DE LA TARDOR, DEIXEN EN GATA 145 LITRES EN POC MÉS DE 7 HORES. Problemes al carrer Paet i tallat el carrer paet i el pas soterrani cap a les Sorts. En una hora, aquest matí han caigut 40 litres. El riu ple d'aigua de la pluja

20220925155357-temporal25.jpg

Segona tormenta després de l’estiu i primera de la tardor. Si la primera de setembre va ser de 42 litres, ara s’ha duplicat i triplicat. A l’hora d’emetre aquesta crònica (17:50 hores) la tormenta estava damunt de nosaltres, però feia una escampada. El pluviometre de Vallés a les Alcolaes registrava a les 17:50, després de poc més de 7 hores d’intensa pluja, un total de 145 litres. El de oratge.net (Ajuntament) recollia ja a la mateixa hora 109 litres des de les 10:30 hores. Anava a trombes d’aigua i continuava plovent amb força tota la vesprada. La primera hora, de 10:30 a 11:30 hores, sumava 40 litres. Altres pluviòmetres de fora del poble acumulaven més litres.

També el llit del riu Gorgos, travessant Gata, estava ple d’aigua, senyal de les trombes d’aigua que hem patit tant pel matí com per la vesprada.

Les fortíssimes pluges han causat també problemes al carrer Paet i han provocat el tall per part de Protecció Civil i Policia Local d’aquest carrer i del pas inferior del Passeig d’Alacant cap a les Sorts. A les imatges, com les de la composició capturades del vídeo del carrer Paet de Isa Bertomeu Caselles, s’evidencia la problemàtica que té el carrer Paet, quan plou d’aquesta manera.

FONTS: Fotos captura pantalla del vídeo de Isa Bertomeu Caselles (facebook), Protecció Civil, Mari Bolufer i Cronista de Gata.



LA TORMENTA D'AQUESTA MATINADA DEIXA 42 LITRES AL CASC URBÀ DE GATA. La veïna població de Benissa 135 i a Calp mor un policia local auxiliant en una barrancada

20220918101643-rosamariarcsm.jpg

A la mitjanit i a la matinada de hui diumenge, les pluges caigudes a Gata han estat entre els 40 i 50 litres. Mentre al pluviometre de Oratgenet, ubicat a l’ajuntament marcava 42,8 en total, inclós el ruixat d’aquest matí sobre les 8:30, AAVAMET contabilitzava 48 litres al pluviometre del CEIP Santíssim Crist, Tormenta de tronades i llamps, que tan sols al Pla de Teulada ja es recollien quasi 60 litres i la xifra més gran a Benissa amb 135 litres. Els barrancs baixaven amb molta força i cal plorar la mort d’un policia local de Calp, que auxiliava uns veïns atrapats a un cotxe.

Aquest matí s’ha deixat veure entre els núvols i de les Valls cap a Gata, com mostra la imatge, l’Arc de Sant Martí. Menys mal, que no ha començat les últimes pluges d’estiu pròximes a la tardor, que començarà dissabte que ve, amb força no amb "burreres".

La xifra de l’any amb pluviometre, corresponent a l’estació de Oratgenet ha arribat amb aquestes últimes pluges just als 500 litres. Esperem que seguixca plovent "amb coneixement" i sense "fer maldats".

FONT: Foto aportada per Rosa María Pedro Signes.  



LA PRIMERA TORMENTA DESPRÉS DE L'INTENS CALOR DEIXA A GATA 6 LITRES. Molt d'aparell elèctric i trons. Fotos José Luis Fornés

20220827111048-joseluis2.jpg

La que es pot considerar primera tormenta de finals de l’estiu, va arribar ahir pel tardet, dos dies abans del dia Sant Agustí, que el refranyer diu que "rega amb el carabassí". S’anunciava una DANA i la tormenta a Gata va durar uns vint minuts. Això si, una remolinada d’aigua i després un ruixat que va deixar uns 6 litres d’aigua al poble. La frecor s’ha notat sols a primeres hores del dia de hui, però ja està de nou el sol i el calor fent-ne de les seues.

La tormenta va anar acompayada de molt d’aparell elèctric i trons. Podeu veure les precioses imatges captades per José Luis Fornés, mirant cap a la pinada de l’ermita i com sempre al fons l’inalterable Montgó.  

FONTS: Fotos José Luis Fornés Cervera // Cronista de Gata // Altres captades al facebook.



RECORDANT: A GATA FA 5 ANYS (9 AGOST 2017), PLUGES TORRENCIALS. QUINA DIFERÈNCIA!!

20220809141348-pluges20179agost.jpg

Hui 9 d’agost, dimarts, estem tenint hui de màxima 33 graus, una calor sofocant, sensació de calor de 38 a 40...però recordeu que passava entre els dies 9 i 10 de fa cinc anys aquest mateix dia. Es produïa el primer episodi de pluges torrencials a la Marina Alta. També a Gata de Gorgos es va patir eixa gran quantitat d’aigua, que va afectar i molt a llocs com el carrer Paet, que era literalment un riu, al pas soterrani de baix de les vies del tren cap a les Sorts, que es va inundar, al recinte del corro dels bous, que es van deixar els palcos per a Sant Miquel. Es van mesurarentre 61 i 117 litres. La intensitat era torrencial.

Es comunicava oficialment des de l’Ajuntament de Gata: *EPISODI PLUJA GATA DE GORGOS*. Gata de Gorgos acaba de registrar fa uns moments una *intensitat de pluja de 23’2 litres/m2 en tan sols 10 minuts*. Extrapolant esta quantitat a 1 hora seria equivalent a 139’2 litres/m2 (*INTENSITAT TORRENCIAL*). Si algun veí ha patit algun desperfecte i necessita un informe favorable pot sol·licitar-lo en l’ajuntament per reclamar els possibles danys davant la seva asseguradora."

La AEMET ho considerava un fenòmen anormal. Com canvia el temps a les torments d’estiu i por fa que arribe una DANA que ja va anunciant-se per ahí. Després de l’intens calor viscut al juliol i els dies que portem d’agost, puja el perill. esperem que les primeres gotes de l’estiu caiguen amb coneixement.

FONT: Foto-Composició d’arxiu.




PRIMERA TORMENTA, EL PRIMER DIA DE L'ESTIU 2022, EL DIA MÉS LLARG DE L'ANY. A Gata cauen 2,2 litres d'aigua

20220621211510-plujapoccaraalmontgo.jpg

Hui, dia 21 de juny de 2022, ha entrat oficialment al nostre hemiferi l’estació de l’estiu i ho ha fet a les 11:13 hores. Hui també ha sigut el dia més llarg de l'any. Sols han passat vuit o nou hores per a que s’haja muntat la primera tormenta breu de l’estiu. Al voltant de les 21 hores ha començat la poca pluja que ha fet, sols 2,2 litres, acompanyada de trons i llamps.

A veure si això amaina el calor sofocant que havia fet aquests dies passats i comença l’estiu amb més normalitat.

FONT: https://inforatge.com/meteo-gatadegorgos. / Foto arxiu.



ES DETECTA UN XICOTET TERRATREMOL AMB EPICENTRE A GATA (14,21 h. del 20-6-2022; a 30 kms. de profunditat; 2,1 graus Escala Ritcher)

20220620181745-terratremolgata.jpg

Heu notat alguna coseta. Era l’hora de dinar per a molts. Quasi imperceptible. Però ha passat: Un xicotet terratremol s’ha deixat sentir a les 14,21 hores de hui dilluns 20 de juny de 2022 amb l’epicentre a Gata, a 30 kilòmetres de profunditat.

Ho anunciava el diari LEVANTE-EMV aquesta vesprada per mig de Alfons Padilla: "Gata registra un terremoto de 2,1 grados". El seísmo ha ocurrido a las 14,21 horas y su epicentro se ha situado a 30 kilómetros de profundidad". Per a llegir tota la curta notícia, PUNXEU ACÍEl dariodeAlicante.net també donava la informació per mig de Rosa Sánchez des de Xàbia: "Un terremoto de 2,1 se deja sentir en Gata de Gorgos". Per a veure la notícia, PUNXEU ACÍ. A la pàgina de deniadigital.es també es donava la notícia aquesta vesprada: "Gata de Gorgos registra un terremoto de 2,1 grados". Per a llegir-ho PUNXEU.

A la pàgina web de l’Institut Geogràfic Nacional es donen compte de tots els terratremols que ocorren. Efectivament, l’hora exacta del de Gata eren les 14:21:42. Latitud: 38.7688. Longitud: 0.0885.

El dia 21, al dia següent, podem llegir a LaMarinaalta.com digital: "Un terremoto sacude las profundidades de Gata de Gorgos". PODEU LLEGIR-HO ACÍ.

FONTS: Levante-EMV / diariodealicante.net / Institut Geogràfic Nacional / LaMarinaAlta.com / 



TORNA A VINDRE EL RIU: TERCERA BAIXADA AL PAS PER GATA EN 21 DIES, del 17 de març a hui dia 6 d'abril

20220406064207-20220406-073851-copia.jpg

Ho deia ahir i es notava en el temps. A l’interior també va ploure en tot el dia, els aqüifers ja estan plens i HA TORNAT A VINDRE EL RIU. Tot va començar el 17 de març a les 19:10 de la vesprada. Va estar corrent al pas per Gata fins el dia 20, va parar un dia i el dia 22 a la mitja nit (00:20 h.) va tornar a passar l’aigua amb més cabdal i més força. Va durar fins l’1 d’abril. El descans ha durat cinc dies. Hui dia 6 ha tornat a baixar una riaudeta, com diguem a Gata. A les imatges, des de dalt del pont de les Alcolaes podeu observar que el color que deixa és verdós.

En resum, en 21 dies tres vegades corrent el riu pel centre de Gata: primera, quatre dies; després, 11 dies. I hui encetem la tercera part.

Pel que fa a la pluja recollida a l’interior de Gata (pluviòmetre d’Inforatge instal·lat a l’Ajuntament) ahir es van recollir 28,4 litres i hui en portem 8. Total, 36,4.

FONT: litres, Inforatge.com.     



JA PORTEM HUI A GATA 27,6 LITRES DE PLUJA. TORNARÀ A VINDRE EL RIU?

20220405192107-whatsapp-image-2022-04-05-at-21.17.59.jpeg

La pluja recollida hui és a hores d’ara (22:00 hores) de 27.6 litres. Abril també comença plujos com va acabar març. Si mirem els registres de març a Inforatge, l’estació de dins del poble, el dia que més va ploure va ser el 7 amb 54,6 litres seguit del dia 23 amb 40,4. La tercera xifra més quantiosa de pluja de març es va donar el dia 17 amb 36,2 litres. El quart registre que va ser el 26 va ser de 25,4 litres, quantitat més menuda que hui dimarts. La pregunta està ara per resoldre: Tornarà a vindre el riu?. És com diguem a Gata quan torna a baixar aigua pel Gorgos. Ho sabrem aquesta nit o demà matí.  

A la fotografia vegeu com estava aquest tardet l’antic camp de futbol i les garcetes gaudint de l’aigua. Seguia plovent.



IMATGES CURIOSES: COM AMAINA EL RIU !!, com ha baixat el riu Gorgos al seu pas per Gata, de dissabte 26 a hui dilluns 28

20220328115450-riudissidill.jpg

Al mateix lloc amb una diferència de 39 hores el canvi és notori. Riu Gorgos al pas per Gata. Dissabte dia 26 a les 19:30 hores l'avinguda d'aigua era molt notable. Hui dilluns, a les 10.30 hores es veia aixina des del mateix punt, dalt del nou pont. Encara xorra? pregunten alguns veïns...pues si, encara va, diuen els altres, conformant aixina tot una sèrie de frases fetes i expressions dignes del millor repertori aqüífer local. Això, ho tractaré en un pròxim article.

FONT: Fotos Pepa Costa.



EL RIU DE GATA, TOT UN ESPECTACLE DE LA NATURA PER ALS GATERS. Nombrosos veïns no volen perdre's la gran riuada del Gorgos (hui, diumenge 27/3/2022)

20220327102248-rdcompo.jpg

"Com va el riu!!. El riu baixa molt carregat. Heu vist el riu?. Ha arribat a la Cova dels Gats?. Veure el riu és tot una festa".

Totes aquestes expressions i més es resumixen en una tasca d’esbarjo. Hui els veïns gaters miren al riu. La gran tromba d’aigua que segueix baixant, el fort cabdal que porta des de Parcent i Xaló, on ahir descarregava amb força, ha fet despertar a més d’un la curiositat.

Nombrosos veïns ahir al tardet s’aplegaven als dos ponts urbans, el d’Alcolaes i el nou, per a veure passar la gran quantitat d’aigua. Tota aquesta nit, el soroll s’ha deixat sentir als dos costats del riu amb molta força. 

Ample a ample, amb molta crescuda des d’ahir vesprada, hui diumenge el riu Gorgos al seu pas per Gata és tot un espectacle de la natura. El centre municipal coordinador d’emergències van fer molt bé en tallar tots els accesos a peu al riu, el que prevenien es va complir.

Aigües avall, per Xàbia, han passat també la nit mirant l’evolució del cabdal del riu. Ara ha baixat al menys un metre i el perill ja no és tant.

He fet uns vídeos i fotografies per tot el recorregut, des del parc del Raval fins perdre’s pel pont de la via. Gaudiu de l’espectacle.     

Finalment, des de Protecció Civil donaven el següent avís:

PRECAUCIÓ AL ARRIMAR-SE AL RIU
El riu continua baixant amb un cabal molt important. Hui ja estem veient molta gent que s'arrima a les marges del riu a vore'l. Des de protecció civil demanem molta prudència i precaució. Hem de disfrutar d'estes magnífiques panoràmiques però sense posar-nos en perill.
 



LES FORTES I CONSTANTS PLUGES DE HUI A L'INTERIOR FA QUE TORNE EL RIU A PUJAR AMB FORÇA AL PAS PER GATA. Des de divendres passat, hui és el nové dia (excepte dilluns que es va buidar)

20220326173643-anto3.jpg

"MOLTA ATENCIÓ A LA CRESCUDA DEL RIU

Els més de 100 litres caiguts a Benigembla i els més de 70 litres a Castell de Castells estan fent creixer el riu Gorgos."
Això deia el servici de Protecció Civil de Gata de Gorgos davant la nova crescuda, que s’ha produït aquesta vesprada.
El Gorgos tampoc cala més aigua als avencs, estan ja plens els aqüífers de la seua demarcació. La presa de Planisses està ara espectacular i la nova riuada augmenta i molt el cabdal del riu.
Al facebook, diverses fotografies acumulades pels usuaris de la xarxa gaters que una vegada més volen plasmar la pujada del riu i és la tercera dins de la segona part del riu. Si contem des del passat divendres, no ahir sinó l’altre, a les 20:40, menys dilluns que es va buidar per a tornar a omplir-se dimarts, tindríem 9 dies de riu.
Ara alerta per la crescuda, segueix plovent per l’interior. A l’interior del poble sols s’han mesurat 15,2 litres, però seguix amb pluja dèbil. 

MIREU ELS VÍDEOS TAMBÉ: PUNXEU ACÍ 1, PUNXEU ACÍ 2, Presa PUNXEU ACÍ.
FONTS: Fotos Pepa Costa, Anto Vives, Toni Ribes, Protecció Civil de Gata i vídeos de facebook de Jume Lorenzo, Paco Pons i Vicenta Cots. 


TALLEN TOTS ELS ACCESOS AL LLIT DEL RIU GORGOS A GATA, PER PREVISSIÓ DE FORTES PLUGES EL CAP DE SETMANA

20220325145641-accesostallats.jpg

 

L’Ajuntament de Gata ha informat per mig de la seua pàgina del facebook que degut a la previsió per a aquest cap de setmana que apunta que continuaran les pluges i per prevenció, des del Cecopal ( Centre de Coordinació Municipal) s’ha pres la decisió de tancar els accessos al riu Gorgos.
Ara va amb poc cabdal el riu, malgrat això es torna perillós sempre amb aigua i amb la possibilitat de poder augmentar. Més val previndre que curar. 
A més, si algun veí detecta alguna solsida, despreniment o algun element que puga ser perillós amb vent, que es comunique a la Policia Local.
FONT: Fotos i informació Ajuntament de Gata. 

 



PUJA MOLT CONSIDERABLEMENT EL CABDAL DEL RIU GORGOS AL SEU PAS PER GATA: DOCUMENT GRÀFIC I DE VÍDEOS (7 MATÍ, 24/3). 7é dia de riu al terme, 3r de la segona riuada

20220324073950-20220324-070524-copia.jpg

Continuem mirant el riu. Tot un aconteixement. Ahir, Dia Mundial de la Metereologia va tornar a pujar. Aquest matí amaneix amb la força d’un riu amb molt de cabdal. Ha pujat des d’anit, com ja avançava en els vídeos de les 20:45 hores. Per mig del facebook, teniu tres vídeos capturats hui dijous a les 7 del matí a l’Estret (podeu comparar amb el d’ahir a la mateixa hora), des de dalt del pont de Alcolaes i des del pont del nou vial. És un goig veure l’aigua ara.

Pel que fa a la precipitació caiguda, ahir sols van ser 40,4 litres dins del poble. El segon dia amb més pluja des del dia 14 va ser el 17 amb 36,2 litres. despúsahir van ser 19,4 litres. A l’interior i mirant com baixa de forta l’aigua del riu va ploure ahir sense parar tot el dia i ja tenen molt aigua acumulada.

FONT: Dades oratge.net, Ajuntament Gata. 



TORNA A AUGMENTAR EL RIU GORGOS AL PAS PER GATA: FORTA PUJADA AQUESTA NIT. Pluges tot el dia, L'episodi plujós suma al poble 120,6 litres

20220323204652-riu.jpg

Des d’última de la vesprada s’ha notat una crescuda forta al riu Gorgos al pas per Gata. La composició de fotos capturades dels vídeos de Vero Vives així ho testimonien. Eren les 20:45 hores. Tot el llit ocupat i el color rogent i marró de l’aigua, units a la força que portava donava a entendre que havia pujat el riu.

No ha parat de ploure en tot el dia. Sols a Castell de Castells s’han superat hui els 50 litres i en tots els pobles pels que passa el Gorgos igual. A Gata, no ha parat de ploure en tot el dia, moderat però sense parar. Dins del poble s’han mesurat 34,2 litres. Portem des del dia 14 a hui un total de 120,6 litres. Segueix plovent i veurem quan para...

Mireu els vídeos curts però evidents de la pujada.

FONT: Vídeos de Vero Vives. Pont d’Alcolaes, Gata.



EL RIU GORGOS FA UNA XICOTETA CRESCUDA ESTA MATINADA AL SEU PAS PER GATA: SEGON DIA DE LA SEGONA RIUADA. Ja portem 85,6 litres des del dia 14 al centre del poble

20220323074324-estret.jpg

Les plogudes constants que va fer ahir a les muntanyes de l’interior de la Marina Alta, sobre tot a Castell de Castells, van alimentar més l’aigua del riu, que aquesta matinada tornava a pujar el seu cabdal, encara que poc. La segona avinguda d’aigua que començava ahir a les 00:20 (pas per Gata) alcança hui el segon dia. Més amunt del pantanet de Planisses no va parar el riu de xorrar, per tant hui és el sisé dia d’aigua corrent pel llit del riu.

Al vídeo del que diguem "l’Estret", abans de creuar per baix el pont de les Alcolaes, es pot veure que encara baixa amb força l’aigua, a diferència d’ahir vesprada que ja anava clareta i mansa.

Pel que fa a les precipitacions a Gata (segons l’observatori de Inforatge, MeteoGata) ahir es van recollir en tot el dia 19,4 litres. Ha plogut amb molt de coneixement, encara que l’aire també s’ha deixat notar. En tot l’episodi plujós que va començar el dia 14, dilluns, s’han recollit a l’interior del casc urbà de Gata, un total de 85,6 litres. Els dos dies amb més aigua caiguda són: dijous 17 amb 36,2 litres i ahir dimarts amb 19,4. Torne a recalcar que dins del poble.

Al camp més litres i els barranquets a les Valls baixen de les faldes del Montgó considerablement. Hi ha saó per a dies.



TORNA A BAIXAR EL RIU !!. HUI ÉS DIMARTS, 22-3. Després d'estar el seu llit sec ahir tot el dia

20220322072604-20220322-070424-copia.jpg

De nou, el riu nostre, el Gorgos, ens sorpren. Si ahir va estar tot el dia sec, després de quatre dies amb aigua passant per mig de Gata, anit a les 00:20 tornava amb el "cap del riu" una riuadeta, que és la que ara torna a alegrar els semblants de la gent gatera. Ha tornat a vindre el riu !!, ¡¡ Per ahí dalt (referint-se a la capçalera de Castell de Castells i Benigembla) es veu que ha plogut molt !!, diran els veïns gaters.

Una riuadeta al sisé dia. I com hem vist tonalitats de color de l’aigua distintes, ara baixa l’aigua roja. Que poc durarà es veu...però mentre gaudim d’ella.

Pel que fa als litres caiguts a Gata, el casc urbà no té massa precipitacions recollides, el terme més. De tota la setmana i els dos dies d'aquesta són un total de 66,2 litres segons l'estació d'Inforatge, El dia més plovedor va ser el dia 17 amb 36,2. En total portem 66,2 litres ben caiguts i calant.

FONT: Inforatge, Gata.



GATA: ENCARA BAIXA EL RIU AMB FORÇA (7:40 matí, 18/3)

20220318073131-20220318-074118-copia.jpg

Les imatges ho deixen ben clar. Si l’aconteixement d’ahir vesprada (dijous 17 a les 19:10 hores) era l’arribada del "cap del riu" a Gata, que molts heu pogut veure per mig del vídeo de Vero Vives, hui tots s’apropen als ponts bé de les Alcolaes o bé del nou vial a la Font del Riu, per a veure allò que donarà vida i saó als camps i pous del poble.

Ací el teniu amb fotografies a primeres hores del matí encetant el segon dia de córrer l’aigua pel mig del casc urbà.

FONT: Fotos Joanvi Vallés i Cronista.    



PER FI, HA TORNAT A VINDRE EL RIU HUI DIJOUS 17/3 AL TARDET!!. BAIXA AIGUA PEL GORGOS AL PAS PER GATA DESPRÉS DE DOS ANYS I DOS MESOS. Foto portada blog: José Luis Fornés

20220317204435-jlf5.jpg

Danes en nom de dona té falta el riu Gorgos. Si el temporal Glòria va provocar que baixara aigua pel riu aquell 20 de gener de 2020. Hui, dos anys i quasi dos mesos després, 17 de març de 2022, un altre temporal Célia ha portat aigua. El cap del riu s’ha pogut veure perfectament al tardet, cap a les 19 hores. Després ha anat omplint-se i ha format una bona riuada, que resultarà molt beneficiós per als pous del terme i voltants.  

Els més de cent litres que han caigut a Fageca i a Castell de Castells han fet que des del Pla de Petracos al terme de Castells baixara ja el riu Xaló, dit més amunt, que ací a Gata adopta el nom de Gorgos.

Gràcies als tres vídeos que us mostre i que podeu punxar un a un per mig del facebook, hem pogut veure amb tota la seua totalitat "el cap del riu". Altre vídeo s’escolta el so de l’aigua del riu a prop de les Coves Roges. Agraïsc als autors dels vídeos: Maties Salvá Boronat, Joanvi Vallés, Vero Vives i Tere Mf. També "el cap del riu" l’hem vist amb fotografies gràcies a les precioses fotografies de José Luis Fornés. Gràcies a ell i a Sonia Soria també.

Vídeo de Maties Salvá del cap del riu pres baix del pont de l’autopista. PUNXEU ACÍ. Vídeo de Joanvi Vallés del cap per les roques de l’estret, prop del parc del Raval. PUNXEU ACÍ. Vídeo de Vero Vives del cap del riu passant per baix del Centre Parroquial a vora el pont de les Alcolaes. PUNXEU ACÍ. Vídeo de Tere Mf, ja de nit, escoltant "el majestuós riu Gorgos", com li diu ella. PUNXEU ACÍ.

Pel que fa a Gata ha estat tot el dia plovisnant i fent ratxes de vent, algunes molt fortes, com la que està fent ara mateix a l’escriure aquesta crònica (21:38 hores). En total, s’han mesurat hui sols 33 litres. Portem al mes, 146,8 litres i al any poc més, 162,2.

Tornant a les baixades del riu amb aigua, del 2019 a hui, tres són les dates: 4 desembre de 2019, 20 de gener de 2020 i la de hui.

FONTS: Vídeos de Maties Salvá, Joanvi Vallés i Vero Vives. Fotos: Vero Vives, Sonia Soria i José Luis Fornés.



L'EPISODI DE PLUGES DEIXA FINS ARA 97,6 LITRES A GATA. HUI SOLS, 54,4. Fa dos anys i un mes que no ve el riu

20220307123601-plujadia7.jpg

Hui dilluns 7 de març ja han caigut a Gata, segons l’estació de Inforatge, fins les 21 hores un total de 54,4 litres, superant els anteriors dies d’aquest episodi plujós tot dins del mes de març, que va sumar 43,2 litres. Per jornades: el dia 3 van caure 1,2 litres; el dia 4, 19,6; el dia 5, 4,6 litres. Ahir, dia 6 un total de 17,8 litres i hui ja en portem 54,4 i encara li resten tres hores al dia. El mes de març portem 97,6 mm. i el que portem d’any 113 litres. Això pel que respecta a l’estació de l’Ajuntament.

A les Alcolaies (Juanvi Vallés) s’hna mesurat més litres. Del dia, 60,9. Del mes 110,5 i de l’any 128,8.   

Al carrer Trossets (pluviòmetre de Vicent Signes "Canya") ahir 35 mm. més. Tot plegat 132 litres "a goteig", com diu ell.

PLUJA EL DIA DEL SOTERRAMENT DE LA SARDINA

La pluja i el mal temps va fer que la Comissió de Festes 2022 decidira ajorar per a maig l’orquestra "Titanic" i va fer molt bé perque plovia a l’hora de fer l’acte de cremar la sardina, a la celebració de l’última jornada festera, la del Dia del Soterrament de la Sardina. Els quintos i la comissió van fer el ritual de sempre, que havia estat paralitzat per la pandèmia durant dos anys i per fi dissabte es va procedir al soterrrament. 

NO VE EL RIU: DOS ANYS I UN MES SENSE VEURE’L AMB AIGUA

L’última vegada que va baixar aigua més cap avall del pantà de Planisses va ser aquell 20 de gener de 2020. Era la tormenta "Gloria" i es van mesurar 329,4 l/m2 segons Meteoclimatic i Avamet a la capçalera del riu (barrancs de Malafí i Castells, al terme de Castell de Castells) i això va fer que l’aigua baixara forta i amb molta quantitat. A Gata de Gorgos s’havien recollit amb els dos dies del temporal "Gloria" 103 litres per metre quadrat.

Per tant, les dos últimes riuades al pas per Gata ja estan un poc llunyanes. Van ser el 4 de desembre de 2019 i la que comente, el 20 de gener de 2020.

FONT: Informacions: Inforatge, Ajuntament de Gata, i estació Joanvi Vallés. 

 



HEM ENTRAT HUI, 21 DE DESEMBRE, A L'HIVERN DEL 2021-2022

Hui dimarts hem donat la benvinguda a l’hivern astronòmic. L’hivern 2021-2022 ha començat aquesta vesprada, a les 16:59 hores exactament i acabarà el 20 de març del 2022 a les 16:33 hores.

Són dies curts, els més curts de l'any. Hui el sol tocava eixir a les 8:13 hores i pondre´s a les 17:24 hores. Però ja anem passet a passet. Si recordem, a Santa Llúcia deiem aquell refrany: "Per Santa Llúcia un pas de puça i per Nadal un pas de pardal" i al mig estem. Ara tenim poques hores de llum solar, unes 9. Hui és el dia més curt de l'any.

En quan als planetes, l’hivern permetrà veure Venus i Júpiter al cel durant l’inici de l’estació, i també Mart, més endavant.

FONT: Informació betevé.



GATA REGISTRA 24,9 LITRES HUI I JA EM PORTEM 66 AL MES

20211110210504-temps2-copia.jpg

Segons vegem al pluviòmetre de Joanvi Vallés ubicat a la partida Alcolaies hui dimecres s’han registrat un total de 24,9 litres, que sumats als d’aquesta setmana i des del principi de mes l’acumulat és de 66,5. Un poc més registrava el pluviometre de Inforatge de l’Ajuntament amb 19,4 litres hui i 54,8 al mes.

La inestabilitat continua. No plou ruixats forts, però segueix calant i la terra està mullideta. 

FONTS: Estacions de Joanvi vallés (Alcolaies) i Inforatge (Ajunt.).



TORNEN LES PLUGES: GATA MESURA 17,8 LITRES EN TOT EL DIA DE HUI, DIVENDRES

20211105203336-whatsapp-image-2021-11-05-at-21.08.17-copia.jpeg

Hui divendres 5 de novembre ha estat plovedor el dia. S’avisava i s’ha complit. Ens toca la DANA de refiló. A Gata han caigut en tot el dia un total de 17,8 litres (segons dades de l’observatori de Joanvi Vallés) i s’han recollit a l’altra observatori, el de Inforatge 14,8 litres. La pluja s’ha deixat notar tant pel matí com ara a últimes hores del dia, mentre que a meitat del dia fins i tot ha eixit el sol i a pegat quatre ullades.

Aigua ben caiguda, amb coneixement, que és sempre benvinguda, malgrat a no ser tant bo just ara que estan els llauradors en plena campanya de l’oliva.

FONT: Dades de Joanvi Vallés i Inforatge.



RECORDEU: AQUESTA NIT CANVI D'HORA. A LES 3 TORNAREM A POSAR LES 2. Portem 40 anys obligats per la UE al canvi d'hora a la tardor i la primavera

20211030153646-canvi-hora.jpg

Aquesta nit, última del mes d’octubre de 2021, toca canvi d’hora. A les 3 de la matinada retrassarem el rellotge una hora, tornant-ho a posar a les 2. Dormirem una hora més, però demà serà -com passa en cada tardor- un dia estrany. Pel matí, ens llevarem amb claror, a mitja vesprada ja farà quasi fosca.

Sabeu exactament quin va ser el primer any a Espanya del canvi d’hora. Aquesta mesura la va posar ja Franco el 17 de marzo de 1940, quan va decidir ajustar l’horari d’Espanya amb el d’Alemanya. Però des de 1981 -per tant fa just 40 anys- és obligatori per a tots els membres de la Unió Europea, inclosa Espanya, adaptar els nostres rellotges als horaris d’estiu o d’hivern. Així ho recull la Directiva Europea 200/84 CE.

 A nivell econ`mic, el canvi a l’horari de tardor es fa l’últim diumenge del mes d’octubre des de 1996 per ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.

Vam entrar a la tardor el passat 21 de setembre, però fins a aquesta nit no deixem enrere l’horari d’estiu. Diuen que l’últim canvi d’hora del 2021 serà el 31 d’octubre. El comitè d’experts no decidirà fins més endavant quan abolirà aquests canvis horaris.

Serà l’últim canvi d’horari?

El Govern espanyol i la Comissió Europea segueixen estudiant els efectes de suspendre el canvi d’hora d’hivern i de primavera i mantenir els rellotges igual durant tot l’any. El comitè d’experts que van nomenar per aquesta tasca preveia arribar a un consens aquest 2021, però la pandèmia i la falta de consens retardarà la decisió. Tenen sobre la taula el dilema de si s’aboleixen els canvis d’hora i, si és així, quin horari es fixarà per a casa nostra, el d’hivern o el de primavera.

FONTS: Lasexta (Sociedad). / Foto: cartell Ajuntament de Montmeló.



LA BORRASCA DEIXA JA MÉS DE 130 LITRES A GATA I CONTINUA PLOVENT HUI DISSABTE. Sols hui 66 litres ja

20211023105930-borrasca4-copia.jpg

La borrasca que ens afecta encara hui i que porta fent ruixats importants des de la mitjanit de dijous a divendres ha deixat a Gata pluges que superen ja els 122 litres. Als litres d’ahir, s’han de sumar els de hui. Les estacions de AVAMET de l’Ajuntament (Inforatge) i el col·legi públic Santíssim Crist han recollit sols hui fins les 13.00 hores 53,6 i 53,2 litres, respectivament, mentre que a l’estació de Joanvi Vallés de l’Alcolaia pujava a 66,3 litres. La pluja encara no ha parat i continua aquesta vesprada.

Si sumem ahir i hui ens donen quantitats importants. A l’Alcolaia 136,6 litres i portem a l’any pluviòmetric 671,1 litres. A l’estació de l’Ajuntament (Inforatge) 1116,6.

Si peguem una ullada als nostres camps i partides, l’aigua s’ha deixat notar i no ha fet "desacatos", comes diu a vegades. Podeu veure alguna foto al reportatge del facebook.

FONTS: Pluges Joanvi Vallés / Inforatge Ajuntament i AVAMET C.P. S.C.    



LES ÚLTIMES PLUGES DEIXEN JA 64 LITRES A GATA

20211022211042-pluja1dia22-copia.jpg

La pluja que va començar a la mitjanit d’ahir i que va tindre trons i llamps ha continuat pràcticament tot el dia recollint-se un total de 64 litres a la partida Alcolaia, segons mesurava el pluviòmetre de Joanvi Vallés, quan eren les 23 hores. Un total de 58,8 litres caien segons l’estació instal·lada en l’ajuntament. Segueix plovent i aquesta nit i demà matí encara cauran ruixats puntualment forts.   

Els ruixats s’han intensificat per moments en algunes hores del dia i han fet molt bona saó. Ara caldrà esperar a que millore la terra i poder seguir amb la recol·lecció de l’oliva.

FONTS: estacions metereològiques AVAMET / Cots (Tossalet) / Inforatge, Ajuntament.



ELS ÚLTIMES RUIXATS FORTS DEIXEN 59 LITRES A GATA

La pluja que va començar a la mitjanit d’ahir i que va tindre trons i llamps ha continuat pràcticament tot el dia recollint-se un total de 59 litres a la partida Alcolaia, segons mesurava el pluviòmetre de Joanvi Vallés. Un total de 48,6 litres caien segons l’estació instal·lada en l’ajuntament. Avamet mesurava per la seua part 52 litres i al Tossalet es mesuraven 45 litres. Aquestes xifres eren fins les 20 hores. A partir de les 21 tornava a ploure i sumavem més litres.  

Els ruixats s’han intensificat per moments en algunes hores del dia i han fet molt bona saó. Ara caldrà esperar a que millore la terra i poder seguir amb la recol·lecció de l’oliva.

FONTS: estacions metereològiques AVAMET / Cots (Tossalet) / Inforatge, Ajuntament.



LA TORMENTA DEL FINAL DE L'ESTIU DEIXA AL VOLTANT DE 100 LITRES EN GATA. Ahir dimars quan més va ploure

20210922131859-20210922-083746.jpg

Al voltant d’un centenar de litres s’han mesurat als pluviòmetres de Gata, al llarg dels tres dies que ha durat la tormenta. Quan més precipitació va caure va ser ahir. Oratgenet mesurava en total 81,2, mentre que Joanvi Vallés comptabilitzava un total de 104,4 litres i Vicent Signes 99 litres. L’aigua caiguda ha embassat el camp de futbol vell de Les Sorts i ha fet córrer per primera vegada en molts mesos el barranquet de la Rana. Ha plogut amb coneixement que dirien els nostres majors.

Cal recordar que la tormenta arriba a les postrimeries de l’estiu i quasi el començament de la tardor, ja que hui dimecres 22 a les 21,21 hores s’enceta aquesta estació.    



A UN DIA DE COMENÇAR LA TARDOR, AMB UNA TROMBA D'AIGUA A GATA A PRIMERES HORES DE LA VESPRADA. JA ES RECULLEN 50 LITRES

20210921114322-plou21-copia.jpeg

Les pluges prèvies a la que diuen serà una altra DANA demà i despusdemà, han deixat fins ara, de anit a aquesta vesprada (16:00 hores) un total de 50 litres per metre quadrat, dels quals uns 30 han caigut a primeres hores de la vesprada amb una tromba d’aigua. Un riu d’aigua baixava del carrer Trossets i entrava cap a la carretera de Xàbia. Tot pareixia una mar. Poc a poc, l’aigua ha anat desaiguant. Pel matí, ruixats interromputs, a vegades plovent poc, altres moments fort, fins que l’ha "bocà" com es diu per ací, cap a les 15:30 hores. Humitat alta, 97% i baixa la temperatura a 17 graus.

Demà, tardor:

Demà 22 de setembre de 2021 comença la tardor a les 21 hores i 21 minuts, segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional - Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana). L’estació de la tardor durarà 89 dies i 20 hores, acabant el 21 de desembre, dia en que començarà l’hivern.

Què ens porta la tardor, astronòmicament parlant?.

Hi haurà el 19 de novembre un eclipse parcial de Lluna. Es veurà a Espanya. El 4 de desembre l’eclipse total de Sol sols serà visible a l’Antàrtida i el sud d’Àfrica.

De nou, canvi d’hora l’últim dia d’octubre:

El diumenge 31 d’octubre ens toca, de nou, retrassar el rellotge una hora. A las 3 de la matinada hora peninsular hi haurà que retrassar el rellotge fins les 2, per a seguir aixina a l’horari d’hivern.

Tot aquest temps serà l’equinocci de la tardor. L’inici de la tardor és l’època de l’any en que la longitud del dia s’acurta més ràpidament.

Pluges d’estels:

En quan a les pluges d’estels, es podran veure: les Dracònides, amb un màxim cap al 8 d’octubre; les Leònides, amb el màxim cap al 17 de novembre i les Gemínides, la pluja més intensa de la tardor, que tindrà el màxim cap al 14 de desembre.

Vista de planetes:

Quins planetes es podran veure aquesta tardor: A boqueta de nit, Venus, Júpiter i Saturn; a l’alba, començant el dia: Mercuri (mesos d’octubre i novembre) i Mart (a partir de novembre).

FONTS: Pluges: inforatge Gata (ajuntament de Gata) // Tardor: Informació Astronòmica, IGN.



EL TEMPS A GATA: VE AIGUA?. ESTÀ NUVOLAT, COMENÇA SETEMBRE. ES TAPA EL MONTGÓ...

20210901075142-tempsencarna-copia.jpg

Hui es parla d’això per Gata. El dia primer de setembre ens porta el cel nuvolat, força nuvolat per moments i volent trencar el sol per altres, però quan pareix que plourà no cau ni gota. Quatre gotes mal contades, com diríem, estan caiguent ací i allà. I com sempre mirant al Montgó vegem que la nuvolada la tenim damunt. Ens tocarà la DANA que hi ha per ahí. Ara mateix bona temperatura, 23 graus centígrats.

FONT: Foto María Encarna Vives.



LA PLUJA DE HUI DEIXA 35 LITRES A GATA EN TOT EL DIA

20210523195406-tempsmontgo-copia.jpg

S’anunciava i no han errat les previsions metereològiques. Un total de 35 litres ha mesurat l’estació de Inforatge de Gata. Des de primeres hores del matí i fins la mitjanit ha estat plovent molt pausadament, però sense parar. El fet ha impedit que la segon part del primer torn de Primeres Comunions estiguera incomplet, ja que la banda de música no ha pogut acompanyar als comulgants per la pluja que caia en eixos moments des de la Plaça Nova fins l’església.

Amb la pluja de hui són ja 42,6 els litres caiguts al llarg del mes de maig i un total de 295,4 a l’any 2021.

Ressenyar i recordar que el temps a maig també és molt inestable i canviable. En quatre dies recordarem aquell fenòmen tan inusual que fa vuit anys el 27 de maig de 2013 va sorprende a tots en una forta granissada caiguda sobre Gata i tot el terme.

FONT: Inforatge Gata.  



LA TORMENTA LOLA VA DEIXAR ENTRE DIUMENGE I DILLUNS 10,2 LITRES A GATA; TAMBÉ TRONS I LLAMPS. MES D’ABRIL, 49,4 L. (Fotos llamps, José Luis Fornés)

20210427130623-llampsjl.jpg

Com en molts llocs de la Comunitat Valenciana, la tormenta Lola ens va deixar ruixats dèbils acompanyats de terra, de la pols del Sàhara, de la calima. També, com en molts llocs, Gata va patir la nit de diumenge a dilluns una tronada amb trons i llamps. Les imatges que va captar José Luis Fornés encarant la càmera cap a la zona del Tossalet i Calvari són la mostra del que dic. Centenars de llamps il·luminaven la nit ja tancada, els trons es deixaven sentir. 

Però poca aigua i molt repartida, beneficiant els cultius del camp, que està mullidet, que està ben regat. La tormenta va deixar ahir dilluns 7,8 litres. En tot el mes d’abril del que resten amb hui quatre dies, hem tingut xicotets ruixats que han comptabilitzat un total de 49,4 litres. S’han distribuït aixina: dia 4, 0,4 l/m2; dia 7, 0,8; dia 9, 2,8; dia 10 -quan més va ploure en una jornada- 10,2; dia 11, 3,8; dia 14, 1,4; dia 15, 6,8; dia 16, 2; dia 20, 1; dia 21, 2,8; dia 22, 7,2; dia 23, 0,8; despusahir dia 25, 2,4; ahir dia 26 7,8.

FONTS: Informació Inforatge Gata (Ajuntament) // Fotos llamps José Luis Fornés.

 



PLOURÀ MÉS?. HUI QUASI 10 LITRES. ABRIL PORTA NUVOLADES I RUIXATS

20210410101310-fotoantoniom-copia.jpg

El refranyer està ple de referències a la pluja pel que fa al mes d’abril i es confirma molts anys. Aquests primers dies d’abril han sigut de nuvolades, ruixats i també de cel ras amb caloreta. Hui, ha plogut des de la matinada i segueix amb poca quantitat plovent. Un total de 9,6 litres s’han mesurat a l’estació de Inforatge que té l’Ajuntament fins les 12:05 del migdia. En total, portem al mes d’abril 13,6 litres i a l’any 216,20, segons la mateixa informació.

Però...plourà més?. s’obriran clarianes a la vesprada, com pareix?. Demà, octava de Pasqua i el dia Sant Vicent, farà dies bons?. Tot són incognites i en aquests temps de pandèmia, del COVID19, encara més.

Mentre, el camp segueix el seu cicle i els ceps, malgrat a anar poc a poc, ja trauen les primeres fulletes i comencen a formar els raïms. Els arbres broten i les hortalisses comencen la seu tasca. És la primavera.

FONT: Foto Antonio Monfort de cara al Montgó, ahir 9-4-2021.     



LA PRIMAVERA ENTRA (10.37 H.) AMB PLUJA A GATA. Ja s'han recollit hui 6 litres

20210320090835-fotoantoniomonfort-copia.jpg

Entrada de la primavera hui 20 de març. A les 10.37 horari peninsular comença aquesta estació i a Gata ho fa, com en molts indrets de la comarca, Comunitat Valenciana i Espanya amb pluja. Des de la mitjanit plou a estones i ja tenim 6 litres recollits. A més, el fred i l’aire també són hui protagonistes. Ara tenim 8,8 graus i la mínima marcada a la 1.29 ha estat en 6,7 graus.

El solstici de primavera ens portarà també el canvi d’hora. Serà de dissabte a diumenge que ve, coincidint amb Diumenge de Rams. D’esta forma, la nit del dissabte 27 al diumenge 28 de març entrarem en l’horari d’estiu. Es a dir, quan les agulles del rellotge marquen les dues de la matinada es tindran que avançar finsa a les tres.

I tornant a la pluja, el mes de març ja ha deixat a Gata una vuitantena de litres i ben regats, sense desficaci sensre trompades. Bona saó per al camp la que segueix caiguent.

FONT: Foto Antonio Monfort.

 



GATA RECULL ENTRE 26 I 35 LITRES DE PLUJA. PLOU MOLT BÉ. SAÓ PER AL CAMP

20210318205609-pacoponsfontmontgo-copia.jpg

Ahir sol i bon temps i hui pluja constant fins a mitja vesprada. Gata ha recollit entre els 26,2 litres a l’observatori d’Inforatge (centre del poble) i els 35,8 a les Alcolaies de l’observatori de Joanvi Vallés. Altres punts de la  comarca han passat de 50 i a les comarques veïnes, com a l’Alcolià i Comtat han vist nevar. A Gata, encara s’ha vist al tardet el sol i s’ha netejat el cel. La temperatura baixa, a hores d’ara quan són les 22 hores, el termòmetre marca els 7 graus de temperatura. 

La pluja ha estat marcada per no fer trompades d’aigua i ha plogut molt bé. Bona saó pels camps. Demà veurem com pinta el dia.

FONTS: Fotos de Paco Pons Font i Joanvi Vallés. // Dades de Inforatge Gata i de l’observatori de les Alcolaies de J.V.



EL DIUMENGE PLUJÓS A GATA DEIXA 35,4 LITRES FINS LES 18 HORES I SEGUEIX PLOVENT

20210307171442-tempsdiumenge-copia.jpg

Després de tres setmanes amb els núvols de calima, la terra del Sahara, hui diumenge hem tingut a Gata, com en tota la Marina Alta, pluja pràcticament continua. Sense forts ruixats però constant, des de la matinada fins ara a les 18 hores s’han recollit un total de 35,4 a l’estació meteorològica de Inforatge. Per la seua part, l’observatori de les Alcolaies de Joanvi Vallés ja superava els 35 litres a les 16 hores.

Dia tancat, plujós i complicat, sobre tot per als bars que tenen terrassa a l’aire lliure i no han pogut obrir en cap moment de la jornada. Com diu el refrany: "Mai plou a gust de tots".

FONTS: Foto Joanvi Vallés, Alcolaies // Inforatge Gata.  



ELS VOLTANT DE GATA S’OMPLIN DE GELADA. EL TERMÒMETRE BAIXA DE 0º GRAUS. NIT MOLT GÈLIDA DEL DILLUNS 11 A DIMARTS 12. DINS DEL POBLE, MÍNIMES DE 1,6

20210112143158-img-20210112-wa0012.jpg

L’estació de Inforatge (Aemet) ha marcat de mínima 1,6 graus dins de Gata la nit passada. Una nit molt gelada. Per fora de Gata, com als Plans com ens mostra la fotografia, les gelades i el termòmetre per davall de 0ºC han estat la tònica de la matinada. Hui està recuperant-se el termòmetre al llarg del dia i lluïx el solet.

FONT: Foto Vima Costa Pedrós.   
     


PLUJA A GATA: FILOMENA DEIXA 115 LITRES (Inforatge), 174 ALS TROSSETS I A LES ALCOLAIES 156. DESPRÉS DE CINC DIES TORNEM A VEURE UN POC EL SOL

20210111131713-mapes.jpg

Pareix que se’n va Filomena i entra l’onada de fred gèlid. Veurem quan i molts dies es queda amb nosaltres. Fem balanç de l’aigua caiguda i segons l’estació metereològica Inforatge d’Avamet instal·lada a l’Ajuntament de Gata, han caigut un total de 115 litres per metre quadrat. Del dia 7 a l’11 hui, el dia que més ha plogut va ser el dia 8 amb 45,4 litres. I el que és més important, molta saó i caiguda l’aigua poc a poc sense fer animalades.

Altres estacions personals del poble han mesurat uns quants litres més: Vicent Signes Signes (Canya) ha mesurat al carrer Trossets un total de 174 litres, mentre que Joanvi Vallés al seu observatori de les Alcolaies ha comptabilitzat 156,3 litres.

FONTS: Inforatge (Aemet) Gata, Vicent Signes i Joanvi Vallés.



GATA SUPERA JA ELS 65 LITRES EN ELS DOS DIES DEL TEMPORAL FILOMENA (INFORATGE). RESUM ANY 2020

20210108141116-20210108-145829-copia.jpg

La quantitat que va mesurar Gata ahir dijous a l’estació de AVAMET, dins del poble a l’Ajuntament, va ser de 33,6 litres. Hui ja en portem a les 15,04 hores un total de 31,8 litres, quasi igualant els d'ahir i segueix plovent. Sumen entre els dos dies i, per suposat, a l’any 2021 que acaba de començar un total de 65,4 litres. Arribarem als cent?

Molta boira i plou sense parar, però ho fa amb paciència, sense "trompades" com diuen per ací. Bona saó a la segona setmana de l’any. La temperatura té de mitja entre 6,9 i 8,7 graus. També molta humitat, que supera en molts moments el 90 per cent. A altres punts de Gata es mesuraven més litres, depenent del lloc.

RESUM DE L’ANY 2020 (INFORATGE)
Hem consultat el resum anual del temps 2020 en quan a GATA DE GORGOS es refereix, sempre segons Inforatge Gata, AVAMET.
La mitjana de temperatures va ser de 18,5ºC marcant la màxima absoluta el dia primer d’agost amb 38,9ºC i la màxima més baixa el 27 de març amb 11,9ºC i la mínima absoluta el dia 27 de desembre amb 2,1ºC, tan sols fa tres setmanes. Un total de 24 dies van superar els 32ºC i per davall dels 20ºC van marcar 66 dies.
L’acumulat anual de precipitació al llarg de 2020 va ser de 439,6 mm., molt per davall de la mitja. 71 dies no va ploure res de res i el màxim de precipitació en un dia es van recollir 83,6 mm, que es va donar el 20 de gener de 2020, data pareguda a les d’ara que estem a tan sols dotze dies del dia 20.
FONT: Inforatge, AVAMET.


FRED I NO FRESCOR. HUI DIA 27/12, EL DIA MÉS GELAT DE L'ANY DINS DELS CARRERS DE GATA: 2,1 A LES 7,49 DEL MATÍ

20201227175519-vent-copia.jpg

Ho marcava el termòmetre de l’estació de inforatge.com. A les 7.49 hores del matí de hui diumenge dia 27, tercer dia de Nadal, el mercuri marcava als carrers de Gata 2,1 graus. Era la temperatura més gèlida de l’any en un dia típic d’hivern. Després, al llarg del matí, anava pujant i al solet i sense vent a les 14.50 marcava la màxima de hui, 16,6 graus. Ara va baixant i està en 12 graus. Al camp i als voltants del nostre terme les temperatures de la nit passada han pegat una baixada i s’han situat al voltant dels 0 graus o per davall. Són dies gelats.

Ara s’anuncia vent. Protecció Civil de Gata, ha posat al seu facebook: "Estem davant d’un episodi de vent de ponent entre fort i molt fort. Comença aquesta vesprada i acabarà demà a mig matí. A partir de llavors, el vent afluixarà però no desapareixerà.", això segons la previsió de Aemet. 

FONT: Inforatge, Gata. // Aemet.

  



AL FINAL DE LA TORMENTA, S'HAN MESURAT A GATA 31,6 LITRES

20201129171516-temps2811.jpeg

Un total de 31,6 litres per metre quadrat són els que han caigut finalment en Gata a l’última tormenta d’aquesta setmana. Divendres 27 van ser 19,8 i ahir dissabte van ser 11,8 litres. El mes de novembre portem 62,6 litres i a l’any s’acumulen 435,2 litres. Aquestes dades són de Inforatge, l’estació metereològica que està a l’Ajuntament.

Hui ha eixit el sol i torna a estabilitzar-se el temps. 

FONTS: Informació Inforatge. Foto: JM Vives.



GATA, SOLS UN RUIXAT I RES MÉS, HUI DIVENDRES: 10 LITRES. Foto: Vicent Signes Signes

20201127144755-vicentquanplovia-copia.jpg

Són mirades urbanes, és el temps, l’oratge, i hui des de la finestra del divendres. Cada divendres l’amic Vicent Signes Signes fotografia als que passa pel carrer o algun aconteixement extra que aporta el dia. Hui era la poca pluja que ha caigut en un ruixat i que ha fet per uns pocs moments pedra. En total han caigut 10,6 litres per metre quadrat, segons l’estació Avamet (Inforatge) de Gata. Aigua bambolla que diguem a Gata i que era captada per la foto de Vicent.

FONTS: Foto Vicent Signes Signes. Informació Avamet (Inforatge).



LA TORMENTA HA DEIXAT JA A GATA 23,8 LITRES. SEGUEIX EL MAL TEMPS HUI DIJOUS

20201105075832-20201105-075657.jpg

Ahir dimecres pel tardet i ja entrada la nit van caure a Gata 16,2 litres, que sumats als d'aquesta matinada sumen un total de 23,8 litres, segons l'observatori de Inforatge Gata, instal·lat a l'Ajuntament. Fins ara, no ens toca de ple la gota freda que tant s'anuncia i que ha deixat grans quantitats d'aigua a pobles veïns com Dénia o Xàbia, i també a l'interior de la Marina Alta.

Està plovent amb coneixement i hui dijous el cel continua tancat, el Montgó tot encapotat i la temperatura fresqueta però estable. Això si, la humitat es situa entre el 90 i 95 per cent. Esperarem a veure que ens porta el dia, si més aigua o acaba el temporal.

FONT: Dades metereològiques, Inforatge Gata. 



HUI DIMARTS 22 DE SETEMBRE, A LES 15:31 COMENÇA LA TARDOR DEL COVID-19 (Actes a Gata)

20200922064323-tardor.jpg

Serà una tardor diferent pel COVID-19, peró seguiran caient les fulles dels arbres, el cicle de la natura no pararà. A les 15:31 hora peninsular espanyola (14:31 a Canàries) començarà oficialment la TARDOR. És la tardor a l’Hemisferi Nort i la primavera al Sud. És l’equinoci de tardor, el moment en que la Terra es troba en una posició en la que els seus dos polos estan a la mateixa distància del Sol.

Quant durarà la tardor de 2020, la tardor de la COVID-19?: seran 89 dies i 20 hores i acabarà el 21 de desembre amb el començament de l’hivern.

Què destaquem a Gata en estos dies de tardor?

Per de prompte i el més imminent, el 26 de setembre, aquest dissabte serà la III Jornada Matemàtica Vicent Caselles Costa al CSI.

A nivell parroquial, el 27, diumenge, a les 19 hores, serà la missa d’acció de gràcies a l’ermita del rector Don Francisco Manuel Murillo, que ens deixa després de nou anys. 

Dimarts 29 també en clau parroquial i del poble és festa local, Sant Miquel. No hi haurà processó, però si dos misses (12 i 19 hores).

El mateix dia de Sant Miquel i per a tots els comerciants de Gata i comarca, se celebrarà el I Fòrum Comerç Local a Gata.

Octubre tindrà activitats de comerç i culturals. No se celebrarà amb el format tradicional la Fira de Gata al Carrer per les raons de tots conegudes, però se estan buscant alternatives. Serà els dies 10 i 11.

El dia 12, a més de ser la festa de la patrona de la Guàrdia Civil, la Pilarica, serà el començament del ministeri del nou sacerdot de Gata, Don Juan Antonio Navarro Tarín.

...I a la tardor canviarem l’hora. Quan es canvia?. Tindrem que esperar fins la matinada del dissabte 24 al diumenge 25 d’octubre. Eixe dia, quan les agulles marquen les 03.00 hores es tindran que retrassar els rellotges a les 02.00 hores.

Anirem coneguent i posant més coses.

FONT: Foto Francisco Pons Font, mirant cap el Montgó.



GATA RECULL 10 LITRES (MM.) EN DOS DIES

20200909193653-arcdesantmartiam-copia.jpg

Les lleugeres precipitacions que s’han donat al terme municipal de Gata de Gorgos han deixat un total de 10 litres per metre quadrat en els dos dies, ahir i hui. Ahir dimarts sumaven un total de 4,8 litres i hui, amb el ruixat que ha caigut a la matinada, s’han acumulat 5,2 litres.

El mes de setembre sols té eixos registres. Agost va sumar en tan sols un dia, 29 d’agost, 50,8 litres. La suma total acumulada de l’any, a falta dels tres últims mesos, són 358 litres.

A la fotografia, l’Arc de Sant Martí després del ruixat del dia 7. La preciosa imatge la va captar Antonio Monfort cara a les Valls i el Montgó.

FONTS: Dades, AVAMET Gata. Foto: Antonio Monfort.



FINALS D'AGOST. GATA RECULL 50 LITRES A LA TORMENTA DEL DISSABTE 29. L'última important, el 7 de juny amb 12 litres

20200829175918-pluja29vesprasalvadorperello-copia.jpg

(PODEU VEURE EL VÍDEO DE PROTECCIÓ CIVIL PUNXANT ACÍ I EL MEU VÍDEO PUNXANT ACÍ)

S’han complit les previsions i Gata ha recollit en dos hores 50,8 litres, segons Inforatge (Ajuntament de Gata). Ha plogut aquesta vesprada, dia després de Sant Agustí "que rega amb el carabassí" i a tres dies d’acabar-se agost. No es superaven els deu litres des del dia 7 de juny passat que es van medir 12 litres. És la primera tormenta després dels dies càlids i secs de l’estiu. I tenim que remuntar-nos al 20 de gener d’enguany per a mesurar 83,6 litres. Aquella tormenta del "Gloria" va fer que baixara aigua pel riu Gorgos.

I després de les 19,20 al Montgó s’han vist ullades del sol vespertí. Aixina són les tormentes d’estiu.

FONTS: Foto portada Salvador Perelló. Fotos Francisco Pons (facebook, "Millorem Gata entre tots") i Vero Vives // Vídeos Protecció Civil Gata de Gorgos i Cronista.



PLOURÀ O QUÈ?. TANT ANUNCIEN. A GATA ARA ESTÀ NUVOLAT

20200829070906-compotemps-copia.jpg

Un dia després de Sant Agustí, aquell que el refranyer diu que "rega amb el carabassí" i anunciant els entesos que estem en alerta groga per fortes precipitacions localitzades, la veritat és que pareix que pel matí no farà massa. Serà a la vesprada i demà tot el dia?. Ara a Gata està nuvolat i la baixada de temperatura no es nota encara massa. Mireu els voltants del poble com presenten núvols.



HUI DIUMENGE 7 DE JUNY, TRONS, PLUJA I GRANISSOLET. CAUEN 10 LITRES/M2

20200607195140-pluja7-copia.jpg

El tardet i la nit del diumenge a Gata han sigut mogudets. Un total de 10 litres per metre quadrat ha plogut des de la vesprada fins les 23,30 hores. S’ha format una tormenta, que ha posat el cel negre, blanc, amb nuvolots i inclús ha descarregat per moments alguna pedreta. Ha baixat un poc la temperatura fins als 19,6 graus i ha pujat la humitat, el 92 per cent.

Primer al tardet i després cap a les 22.30 hores, ha fet alguns ruixats forts. Des del dia 17 del mes passat que no plovia. Aquell dia va ploure 11 litres. El total de l’any, segons l’estació metereològica de Inforatge, és ja de 275,4 litres/m2.

Al facebook, teniu un xicotet vídeo de quan plovia.  



EL TEMPS A GATA (COVID-19): DES DEL 14 DE MARÇ A HUI HA PLOGUT 23 DIES DELS 42 I HAN CAIGUT 101 LITRES

20200424175955-22abril-copia.jpg

La natura pareix que ha estat més lliure i menys contaminada en aquests 42 dies que portem de confinament. A Gata i, en general, per tota la comarca de la Marina Alta, els dies boirosos i amb pluja, encara que lleugera, han sigut la tònica general. Potser hui es un dels pocs dies de bon sol. El refranyer diu que "En abril, aigües mil" però la quantitat de pluja no ha estat molt copiosa.

Seguint l’estació metereológica de Inforatge de l’Ajuntament, les dades de precipitació des del dia 14 de març fins a hui ens donen un total de 23 dies de pluja i  21 dies sense una gota. Un total de 59,8 litres es van acumular de precipitació al mes de març, des del dia 14 al 31. El que portem d’abril ha plogut 41,2 litres. El dia que més ha plogut va ser el primer d’abril amb 11,6 litres; el 23 de març va ploure 11,2 litres i els dies 21 de març i despusahir dia 22 van caure 10 litres cada dia. 

Pel que fa a les temperatures han estat agradoses, sense massa fred. La mínima en estos 42 dies la tenim en 6,6 graus i la màxim en 22,6. Una mitja d 13,9ºC.

FONTS: Dades, Inforatge Gata. Foto, Francisco Pons Font (facebook). Vista cap al Montgó amb boira damunt despúsahir dia 22. 



A GATA, LA PLUJA ACOMPANYA LA CONFINACIÓ PEL CORONAVIRUS (51 litres i 8 dies plovent)

20200325201034-montgoantonio-copia.jpg

La climatologia a Gata pareix que acompanye l’estat d’alarma que va imposar l’Estat espanyol el dia 14. Dies tristos i plujosos, encara que sense fer burrera el temps. Si són 11 dies, 8 ha plogut alguna quantitat. Els gaters ens quedem a casa, però pels carrers i els camps la pluja remulla dia si i dia també. Va ploure el dia 16, 3 litrets; el 17, 8 litres; el 20, 0,6. el 21, 10. El 22, 8,6. El 23, 11,2. Ahir 24, 3,8 i hui dia 25, dimecres, 5,8. En total 51 litres Dels 51,2 sols el dia 2 van caure 0,2.

La natura està beneficiant-se de que ha baixat el nivell de polució, de que l’aire està més net. Seguirà plovent, diuen, al començar abril. L’alarma s’allargarà fins l’11. Vorem si seguixen acompanyant-se el mal temps i la confinació, al menys a Gata.

FONT: Foto Valls i el Montgó, Antonio Monfort.



UNA RIUADA GRAN DEL GORGOS AL PAS PER GATA. A CASTELL DE CASTELLS MOLTA AIGUA. ACÍ 103 LITRES JA MESURATS...I NO HA ACABAT

20200120182748-20200120-150613-copia.jpg

Des de bon matí de hui dilluns dia 20 que torna a baixar aigua pel llit del riu Gorgos, aquesta vegada amb molta força, una gran riuada que baix del pont de les Alcolaes s’ha mesurat un màxim de 3,5 metres d’altura, quan el més normal són 2, segons informava Sebastià Puig. A migdia feia una crescuda i a hores d’ara seguix baixant amb molta força. Les intenses precipitacions caigudes (329,4 l/m2 segons Meteoclimatic i Avamet) a la capçalera del riu (barrancs de Malafí i Castells, al terme de Castell de Castells) han fet que l’aigua baixara forta i amb molta quantitat.

A Gata de Gorgos s’han recollit amb els dos dies que portem del temporal "Gloria" 103 litres per metre quadrat, segons l’estació metereològica de Inforatge a l’Ajuntament. Les ràfegues més fortes de vent s’han produït hui a la matina, a la 1,53 hores, amb 93 kilòmetres per hora. La mínima de temperatura 7,4 graus. No s’han superat els 14 graus de màxima i la humitat un 93% de màxima.

No ha acabat l’episodi de pluges i torna a ploure ara (19.25 hores) i el vent pareix que fa un descans. Esperem que no vaja a més, que prou s’han patit ja diversos problemas per tot el terme.

Ressenyar que l’última riuada la tenim recent. Va ser el 4 de desembre de 2019, fa tan sols un mes i setze dies.

A les imatges diversos llocs amb vistes al riu, tant de bon matí, com a migdia.



SUSPENEN LES CLASSES TAMBÉ A GATA PER A DEMÀ DILLUNS 20

20200119174718-mapadilluns.jpg

L'Ajuntament de GATA DE GORGOS acaba d'informar que:

Davant de la sitació de preemergència prevista per a demà dilluns, 20 de gener, pels avisos activats per l'Agència Estatal de Meteorologia, (AVÍS ROIG PER VENT; TEMPORAL MARÍTIM I NEVADES i AVÍS TARONJA PER PLUGES), l'Ajuntament de Gata ha decretat la SUSPENSIÓ DE CLASSES en tots els centres educatius del municipi durant la jornada de DILLUNS 20 DE GENER.

* En quan a la metereologia actual a Gata, el vent va a ratxes i no és continuada la ventolera. Són ja 12,4 litres els caiguts. S'espera una nit amb molt de vent.



PRIMERES INCIDÈNCIES SERIES PEL VENT A GATA: Passeig d'Alacant i Plaça d'Espanya

20200119164118-palmera-copia.jpg

Les primeres incidències de "Gloria" estan deixant-se sentir ja i fort a Gata. Al Passeig d’Alacant una palmera s’ha partit pel mig i ha caigut sobre un cotxe que allí estava aparcat, deixant-lo esclafat com es veu a les fotografies. A la Plaça d’Espanya tots els maceters de la vorera davant les tendes de canastes han caigut sense causar danys materials.

Protecció Civil comunicava "INCIDÈNCIES PER VENT: Estem tinguent moltes incidències pel fort vent que està fent. Demanem que tots els que tinguen els cotxes estacionats al Passeig d’Alacant i/o llocs on hi haja arbres, que els RETIREN. Per a qualsevol incidència podeu telefonar al 629.666.222 o 606.599.799 o al 112"

Les ràfages màximes de vent han sigut a les 17,07 hores, que han arribat a 74 kilòmetres per hora, segons informació de Inforatge, estació de l’Ajuntament a Gata. 10,8 graus i per ara 8,8 litres caiguts, a les 17.35 hores.

MOLTÍSSIMA PRECAUCACIÓ I ALERTA AMB EL VENT. SEGUIREM INFORMANT.



GATA: LA FESTA A SANT ANTONI SE CELEBRA DINS L'ESGLÉSIA (missa i repartiment del pa beneït). COMENÇA A MOURE EL VENT

20200119124918-mpt-copia.jpg

Seguirem al llarg de tota la jornada els avisos i la situació metereològica. La festa que hui celebrava el Raval i el poble de Gata a Sant Antoni s’ha vist reduïda a la missa amb el sant presidint-la i el repartiment del pa beneït, que s’ha fet tot dins l’església. Fins ara sols ha plogut molt dèbilment i s’ha recollit 1 litre. El vent ha començat a les 13.39 a bufar amb un poc més de força, a 48 km/h. i la temperatura no supera els 10 graus. Però...encara hi ha ullades de sol, que no es resistix a amagar-se del tot.

*Pel que fa als avisos metereològics, el 112 de la C.V. ha emés un nou butlletí d’avisos a entitats i ajuntaments per a que s’extremen les precaucions per a les pròximes hores, publicava el diari digital Marina Plaza.



SUSPESOS TOTS ELS ACTES DE DEMÀ DE LA FESTA DE SANT ANTONI (Bendició i paella) PELS AVISOS D'ALERTA ROJA

20200118203144-temps-copia.jpg

ACABA DE DONAR-SE LA INFORMACIÓ OFICIAL.

L’AJUNTAMENT INFORMA QUE PER L’ALERTA METEREOLÒGICA DECRETADA PER A DEMÀ, DIUMENGE 19 DE GENER, ES SUSPENEN TOTS ELS ACTES DE SANT ANTONI PREVISTOS. EL PA BENEÏT ES REPARTIRÀ EN ACABAR LA MISSA DINS L’ESGLÉSIA.

AL MATEIX TEMPS, LA COMISSIÓ DE FESTES 2020 REITERAVA QUE DAVANT L’AVÍS D’ALERTA ROJA ES SUSPENIEN TOTS ELS ACTES, VOL DIR-SE BENDICIÓ I PAELLA.

A la imatge de la AEMET s’indiquen com seran demà els vents, la pluja i el vent, fenòmens que porta el temporal batejat com "Gloria".



HUI FA TRES ANYS, ÚLTIMA GRAN NEVADA A GATA (18-1-2017). Demà tornarà a nevar, com s'anuncia?

20200118142400-img-20170118-wa0006-copia.jpg

Ho recordeu. Posava al blog el 18 de gener de 2017 que era una NEVADA HISTÒRICA. Era dimecres. Carrers, el llit del riu, la muntanyeta, el vial amb el pont, la pujada al calvari. Tot es va omplir del mantell blanc. A migdia començaven els problemes del gel. Carreteres tallades per la comarca. De Xàbia a Dénia pel baix Montgó van netejar la carretera. De Teulada cap a Moraira baixant també estava tallada.

A Gata, com a altres pobles de la comarca, van suspendre les classes de l’escola i l’institut. 

En dies històrics com aquell de fa tres anys, calia gravar en la memòria o millor dit en la retina, els mòbils i càmeres, tot allò que fóra blanc.

Recordant altra nevada, aquella de quasi 37 anys, la del darrer dissabte de 1983 (12 de febrer), que també va caure a Gata una nevada copiosa. 

I ara...la pregunta que tots es fan. La tormenta "Gloria", de la que tants mapes del temps parlen, ens portarà a partir de demà neu?...Ens uns dies ho sabrem.

A la foto de portada, una vista general del llit del riu nevat. Al facebook, diferents fotografies d’aquell dia de fa just hui tres anys.



PRIMERES PLUGES IMPORTANTS DE L'ANY A GATA: 16,8 LITRES

20200110215846-plujacsignes-copia.jpg

Hui divendres 10 de gener de 2020, tal com s'anunciava, han caigut les primeres pluges de l'any. Han vingut acompanyades de fred i vent. Alguns han recordat la gran nevada de fa just 60 anys. A l'observatori de Inforatge de l'Ajuntament de Gata de Gorgos s'han mesurat aquesta vesprada un total de 16,8 litres. La temperatura mínima del dia ha sigut de 6,1 graus a les 7,55. El vent ha arribat a un máxim de 59 kilòmetres per hora a les 17,30. Aquesta nit pot variar i demà s'espera que no ploga tant.

FONT: Inforatge, estació Gata de Gorgos.




¡¡ HA VINGUT EL RIU !! BAIXA UNA BONA RIUADA (al poble, 152,6 litres han caigut ja)

20191204081811-riugata.jpg

(PODEU TAMBÉ MIRAR EL PRECIÓS VÍDEO FET PER STEPHAN MEIER MARTÍNEZ DEL RIU AL PAS PER L’INICI DEL PARC DEL RAVAL A GATA): PUNXEU ACÍ. TAMBÉ PODEU MIRAR EL VÍDEO MARI MONCHO MULET, TAMBÉ DES DEL MATEIX PARC. PUNXEU ACÍ.

El comentari que s’escolta i les visites als ponts gaters són sovint contínues. Al voltant de les 8 del matí de hui dia 4 ha baixat una bona riuada. El parlar al respecte del riu dels veïns de Gata contrasta amb les respostes. Diuen els altres: "El riu ja estava ahí, en tot cas ha vingut l’aigua". Això que vol dir, que l’interior a les muntanyes ha plogut molt més.

Pel que fa a Gata poble, segons l’estació metereològica AVAMET Inforatge Gata -instal·lada en l’Ajuntament- s’han recollit entre els tres dies de pluja 152,6 litres. Dilluns van caure 22,4; ahir dimarts quasi cent 96,6, i el que portem de dimecres 33,6 litres. Ara havia fet una tregua, però segueix el temps embolicat.

Vent -ara bufa sols a 8 kms/hora- i llamps i trons aquesta nit. Feia honor al dia de hui si mirem el santoral i vegem el refranyer. "Santa Bàrbera bendita, lliura’ns dels trons" i hui 4 de desembre és la festa de la patrona contra eixosa fènomens metereològics.

Ara hui, en tot el dia i potser demà i el festiu dia 6, gaudiu de les vistes tan boniques que ens deixa el riu amb aigua.

FONT: Dades pluges AVAMET Inforatge Gata.



GATA RECULLA JA MÉS DE 100 LITRES EN DOS DIES (112,4 a les 21,27 h.)

20191203203430-carrerbisbe-copia.jpg

Nova tormenta i nous registres importants. A Gata poble sumem ja més de cent litres en els dos dies. Desembre ha començat molt plujós a Gata i la Marina Alta. A les estacions pluviomètriues pròximes s’han mesurat ja vora dos-cents litres. Ara seguix la pluja encara que poc a poc. Ha plogut més a mitja vesprada.

Ahir dilluns en tot el dia caïen al poble de Gata 22,4 litres. Hui dimarts ja en portem 90 a les 21,27 hores, una pluja que està sent molt bona per als camps i malgrat els inconvenients que porta sempre deixa camps aiguats i ablanits. Bona per al favar i el pesolar ja sembrat.

A la imatge de portada, el carrer Bisbe Cervera de Gata. Al facebook el carrer ja dit i la carretera general. Seguia la pluja. // FONT pluges: Inforatge Gata.



A GATA PORTEM JA 62,20 LITRES. SOLS HUI 50. ALERTA TARONJA. SEGUIXEN LES PLUGES, PER MOMENTS FORTES

20191022071542-mapa.png

No fallen els metereòlegs amb tots els mapes que tenen a l'abast. ALERTA TARONJA tenim ara ja a la Marina Alta fins les 15 hores. Poden caure fins a 100 litres en 12 hores. A Gata portem, segons l'estació instal·lada a l'Ajuntament de meteoxarxaonline, inforatge Gata de Gorgos, 50 LITRES sols de la mitjanit a ara, les 9,08 del matí. I seguix plovent i fent vent.

Imagen: Aemet activa la alerta naranja por lluvias

Ahir dilluns es van registrar, segons la mateixa font, 12,20 litres, que sumats als que ja portem hui fan 62,20 litres. Les televisions comencen a posar quantitats molt importants per Pego, 90 litres, i Xàbia, 50 litres, que ja havien mesurat fins les 7 del matí. Amaina el vent que estava a 23 kilòmetres/hora i la temperatura és baixa, 13,8 mínima i 16,8 màxima.



UN TOTAL DE 11 LITRES HAN CAIGUT JA A GATA. ALERTA GROGA PER LA DANA

20191021132945-montgo.jpg

Vegeu el Pare Montgó com està de banyat. Bonica i curiosa estampa recollida a les 15 hores de hui a les Costeres. La nuvolositat i la humitat han fet que a la migdiada es contemplara com una cinta blanca bordejant tota la muntanya a mitja altura, pareixia el cotó-en-pèl que li havien posat després d'una ferida. Al llarg del matí a Gata han caigut un total de 11 litres. Ara, a les 15 hores, hi havia una humitat relaltiva del 89%. Les temperatures són suaus i la màxima no superarà el 20 graus. La mínima l'han tinguda de 12,8 graus, com indicava l'estació de la Meteoxarxa, Inforatge de Gata.

Caldrà estar atents a les pròximes hores, ja que la AEMET manté la comarca en alerta groga. Les pluges poden intensificar-se aquesta nit i demà tot el dia arribant fins dijous. Esperem que siguen moderades.

FONT: Inforatge, Gata.



DIFERÈNCIA DE TEMPS: GATA I EL GORGOS AQUELLS 12 i 13 D'OCTUBRE DE 2007. Ja fa 12 anys

20191013162216-riuadapilar07-copia.jpg

Podeu veure quatre vídeos del Gorgos, que s’en eixia de mare eixe dia

Ja fa 12 anys. Si recorden/recordeu, aquell 12 d’octubre de 2007, la comarca de la Marina Alta i també Gata xorrava aigua per tots els costats. Va passar aquella caiguda del pont de Beniarbeig que l’extint Canal 9 TVV ho fa emetre en directe. El riu Gorgos també anava pleníssim a Gata el dia 13, exint-se de mare al parc del Raval.

Recordeu com es va omplir el riu Gorgos al seu pas per Gata. Sens dubte, va ser la riuada més gran vista pels joves i adults de hui, no s’havia conegut superar "la coveta dels gats", prop de baix del pont urbà d’Alcolaies, ni que vibrara el pont d’eixa manera. La gran riuada ho va fer. Era el dotze d’octubre de 2007. Aquell dia tots els rius de la comarca anaven plens o pleníssims i alguns van fer maldats, si no recordem la víctima mortal de El Verger.

Aquell dia, el Gorgos va mostrar a Xaló, a Gata i Xàbia la seua capacitat, però també la seua bravura. El Parc del Raval va ser inundat. 

Podeu visionar algun vídeo d’aquells dies com el que està penjat a "Youtube" i es titula: "El río Gorgos se sale" de 10.37 minuts. PUNXEU ACÍ. . Un altre vídeo que es diu: "Río Gorgos de Gata 12-10-07" també pujat a youtube, PUNXEU ACÍUn altre de 42 segons molt significatiu que es diu "Riu Gorgos" a "youtube". PUNXEU ACÍ. Finalment un altre de "joanbanjo"pujat a "Youtube". PUNXEU ACÍ

¡Quina diferència!. Hui al sol a les hores centrals del dia pega fort. Calor d’estiu que no s’en va, no canvien les temperatures, no fa fred i el segon dia de fira, igual que el primer, ho agraïxen. Esperem que algun dia canvie el temps i tornen les pluges tan necessàries per al camp, però -clar està- no amb eixa virulència.

FONTS: Vídeos pujats a Youtube. Composició de fotos, muntatge de captures dels mateixos vídeos.



HUI 23 DE SETEMBRE A LES 9.50 COMENÇA LA TARDOR. A GATA, SANT MIQUEL (29/9) I FIRA GATA AL CARRER (12-13/10)

20190923072319-fira.jpg

 

Hui 23 de setembre, a les 9.50 hores comença oficialment la tardor. No el 21 com recordavem sinó dos dies després, per l’any bisest que viurem al 2020. Encara fa calor durant el dia, refresca poc per la nit. La pluja no ho va fer canviar. La tardor estarà entre nosaltres fins el dia d ela loteria, diumenge 22 de desembre.

A Gata, dos grans events festius tindrem a la tardor. Aquest cap de setmana ja, dies 27 al 29, les FESTES DE SANT MIQUEL. En altre article detallaré més els actes. El pròxim mes d’octubre un altre aconteixement, la fira del comerç gater: GATA AL CARRER. Serà els dies 12 (festa del Pilar, dissabte) i 13 (diumenge), Canvi d’ubicació de la fira per les obres del centre. Serà als carrers Doctor Moratal i Sant Miquel. Ja en parlarem més endavant.

I quan canviarem l’hora dins d’aquesta estació?.

Serà el primer diumenge d’octubre, el dia 2. Atrassarem el rellotge una hora. A les 3 tornaran a ser les 2 de la matinada.

FONT: Fotos arxiu, Sant Miquel i Fira Gata al Carrer 2019.



EL RIU AL PAS PER GATA. LA PLUJA HA DEIXAT AL POBLE JA 116,4 LITRES. DEMÀ DIA 13 TAMBÉ ALERTA ROJA

20190912210057-riuicovesroges.jpg

A primeres hores de la matinada de hui dijous dia 12 de setembre l’aigua del riu Gorgos, el nostre riu, botava la presa de Planisses i arribava bordejant el casc urbà per Gata. Senyal inequívoca de que a Castell de Castells havia superat el centenar de litres i es parlava inclús de més de dos-cents.

Protecció Civil de Gata de Gorgos informava que a les 5.45 del matí es feia la mesurada baix del pont d’Alcolaies i ja portava 2 metres d’aigua de nivell. Al llarg del dia ha continuant baixant aigua, però cada vegada amb menys força i disminuint el cabdal.

Malgrat això, també per a demà divendres 13 s’ha decretat dia sense classes per a l’escola i l’institut. ALERTA ROJA davant les possibles precipitacions, vens i situació metereològica complicada.

Tornant al riu, l’última riuada va passar per Gata fa quasi cinc mesos, concretament del 21 al 23 d’abril del present any. ren els dies de Pasqua. Aleshores feia més d’un any que no "baixava el riu". La penúltima vegada la situem el 13 de març de 2017.

EPISODI PLUJÓS: 116,40 LITRES (de dimarts 10 a dijous 12)

Seguint les dades que emet Inforatge AVAMET, Ajuntament de Gata, en tot l’episodi plujós s’han mesurat fins ara a Gata un total de 116,40 litres. Dimarts dia 10 van ser 9,8 litres; ahir dimecres 16,6 i hui, màxima pluja, un total de 90 litres.

FONT: Foto portada blog Pepa Gil. Facebook: fotos Vero Vives, Pepa Gil i Cronista.



TORNA A DECRETAR-SE JORNADA SENSE CLASSES A GATA, PER A DEMÀ 13. ALERTA ROJA

20190912130408-roig.jpg

Igual que molts dels municipis de la Marina Alta i com va passar ahir, s'ha donat ja l'avís també des de l'Ajuntament de Gata de Gorgos.

"Davant el nivell de preemergència declarat pel Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana, pel qual este municipi es troba afectat per pluges i altres fenòmens atmosfèrics, nivell ROIG, es suspé per a demà 13 de setembre de 2019 la jornada lectiva en tots els centres escolars de primària i secundària de Gata."

Per tant, segon dia consecutiu de suspensió de classes i seguim en alerta roja.

FONT: Ajuntament de Gata.



HA VINGUT EL RIU!!. BAIXA UNA BONA RIUADA. GATA MESURA JA 94 LITRES. ALERTA ROJA

20190912072602-riu1.jpg

El temps i el riu són els protagonistes de hui dijous. ALERTA ROJA ben recomanada i ben resolta. HA VINGUT EL RIU!!. Baixa bé. Porta una bona riuada. A Gata des del començament de l’episodi plujós a ara s’han mesurat uns 94 litres. Sols des de la mitja nit a ara, els forts ruixats i la pluja continua han deixat ja 74,4 litres. Com ja anunciavem ahir, estan suspeses les classes a l’escola i a l’institut. Caldrà estar també atents al vent. El dia està molt tancat.



SUSPESA L'ACTIVITAT ACADÈMICA DEMÀ A GATA I LA MARINA ALTA: ALERTA ROJA PER AL DIJOUS 12

20190911132209-pluja.jpg

L’Ajuntament de Gata, igual que quasi tots els de la Marina Alta, han fet públics els comunicats de suspensió de les classes als centres educatius per a demà dijous.

Diu el comunicat: "Davant la preemergència decretada per a aquesta nit i demà dijous, nivell ROIG per pluges en tota la província, s’ha resolt decretar la suspensió de les activitats escolars i, qualsevol altra prevista en la via pública."

Això vol dir que demà no hi haurà classe ni al CEIP "Santíssim Crist" ni al IES "Vicent Caselles i Costa".

Pel que fa a la inestabilitat fins ara a Gata, s’han mesurat uns 20 litres, 13 dels quals són de hui dimecres. Malgrat a ploure a les primeres hores del dia i del matí, després ha eixit el sol i calfava amb gana. Ara a la vesprada torna a nuvolar-se i podria formar-se com ahir nuvolositat abundant.

Per altra banda, des de Protecció Civil de Gata de Gorgos s'anunciava:

"L'Agència Estatal de Metereologia ha decretat Avís Roig, seguim fent seguiment de la situació meteorològica a través de diversos canals.

VALÈNCIA:
Litoral sud: Avís actiu de 00:00 a 12:00h

ALACANT:
Int. i litoral nord: De 00:00 a 12:00h
Litoral sud: De 06:00 a 00:00h

AVÍS ROIG: En qualsevol punt d'este sector poden arribar a caure fins a 90l/m2 en a penes 1h, o 180 en 12h.

AVÍS TARONJA: 40l/m2 en 1hora, o 140 en 12h.

Des de protecció civil tenim servici operatiu hui de matí, vesprada i nit, i demà matí i vesprada amb possibilitat d'ampliar el preventiu.
Ens podeu localitzar als telèfon de la Base 96.646.91.30 i al mòbil 606.599.799. A més la Policia Local està localitzable les 24 hores al 629.666.222 i sempre al 112.

FONT: Inforatge, AVAMET, AJuntament de Gata.



TEMPS A GATA: UN MINUT DE PEDRA PER A COMENÇAR LA TORMENTA, HUI DIMARTS DIA 10

20190910202833-tempsvistaemiliosignes.jpg

A la migdiada de hui dimarts 10 de setembre. el cel s’ha posat en un punt encapotat i ha descarregat amb força per uns minuts, primer amb pedra menuda que ha durat tan sols un minut, acompanyada de vent i després amb aigua. La pluja ha deixat tan sols 4,8 litrets per metre quadrat. Al final de la vesprada tornava a posar-se el cel negre i deixar 2 litrets més. Ara, a la nit, molt d’aparell elèctric i trons, però no hi ha encara aigua. És el començament de la DANA que diuen arribarà amb tanta força demà i dijous. A mitjan vesprada desapareixien tots els núvols i lluïa el sol espectacularment, així que veurem que fa aquesta nit i demà.

FONT: Foto Emilio Signes, extreta de facebook.



ANIT A LES 22 H.: UN TREMOLOR AMB EPICENTRE AL POBLE NOU (2,8) SE SENT CLARET TAMBÉ A GATA

20190822065307-terremoto.jpg

Com un tro, com un soroll fort, cosa de dos segons. El tremolor que va sacsar ahir la Marina Alta més al nordest va fer saltar totes les alarmes de la població. Centenars de comunicats a les xarxes socials just passades les 22:00.10 hores van donar l’avís. La confirmació oficial la posava l’Institut Sismològic Nacional. Event amb epicentre al Poble Nou de Benitatxell, 2,8 graus (primer s’havia dit 2,9) amb l’escala de Richter, a 5 kilòmetres de profunditat. Els diaris van començar a bullir amb la notícia. Ens llevem hui amb eixa informació. Ací teniu els titulars:

MARINA PLAZA: Un terratrèmol amb epicentre a Benitatxell sacseja tota la Marina Alta. El tremolor de 2,9 graus s’ha sentit amb claredat a les 22 hores de la nit a la comarca.

TEULADA MORAIRA DIGITAL: Un terremoto de magnitud 2,9 con epicentro en Benitatxell provoca la alarma en Teulada Moraira y otras poblaciones de la Marina Alta. A 22:00 horas de esta noche, se ha producido un movimiento sísmico de 2,9 en la escala Richter con epicentro localizado en el municipio de El Poble Nou de Benitatxell. El terremoto también se ha sentido con diferentes intensidades en las vecinas poblaciones de Benissa, Jávea y otros municipios vecinos de la Marina Alta.

INFORMACIÓN i LEVANTE-EMV: Un terremoto de 2,9 grados sacude la Marina Alta. El temblor se registró a las 22 horas con epicentro en el Poble Nou de Benitatxell.

LAS PROVINCIAS: Xàbia tiembla con un terremoto de 2.9 de magnitud. El Instituto Geográfico ha confirmado el temblor que los testigos compartieron en Twitter pasadas las 22.00 horas.

QUÈ ENS DEIA L’INSTITUT NACIONAL GEOGRÀFIC, al respecte del tremolor:

INFORMACIÓ DEL TERRATREMOL: EVENT 21/8/2019. HORA UTC: 22:00:10. LATITUD: 38.7477. LONGITUD: 0.2004. PROFUNDITAT: 5 KMS. MAGNITUD: 2.8. TIPO DE MAGNITUD: mmLg. INTENSITAT MÀXIMA: IV. LOCALITZACIÓ: EL POBLE NOU DE BENITATXELL.

Hores abans, l’Institut Geogràfic Nacional també havia marcat un sisme al Golf de València. A les 17:03:25 h. (2,4 g.e.R.)

FONT: Mapa publicada a Las Provincias. Informació oficial, ING, Sismes.



PRIMERA PLOGUDA DE L'ESTIU: A LA MATINADA, QUASI 20 LITRES A GATA

20190821114117-oratge2.jpg

Un total de 19,4 litres per metre quadrat es mesuraven al pluviòmetre de l’estació de Inforatge de l’Ajuntament de Gata, corresponent a la pluja caiguda bé i amb sense força ni burrera des de les 23.45 hores (sols 1,2 litres fins la mitja nit) d’anit fins les 4 de la matinada de hui dimecres dia 21 d’agost. Es pot considerar la primera ploguda com a tal de l’estiu a Gata. Altres poblacions veïnes recollien més litres. Hui torna a lluir el sol entre núvols.

La nuvolistat abundant d’ahir vesprada va fer que anara creixent a mesura que avançava la mateixa i a la nit va descarregar encara que amb coneixement. Esperem que no haja fet mal al raïm que està ara collint-se, en plena campanya estiuenca, tant per al mercat com per a escaldar la pansa.



HUI, DIVENDRES 21 DE JUNY, COMENÇA EL SOLSTICI D’ESTIU. A GATA, FESTES, TRADICIÓ I ART AL VENT

20190621115251-vistagatacapaalparc-copia.jpg

A les 17:54 hores d’aquesta vesprada, divendres 21 de juny de 2019, entrarà oficialment i astronòmicament el solstici d’estiu. A Gata, les festes adquirixen un paper fonamental. Encara la gent marxa a estiuejar a les cases de camp, conegudes popularment per "casetes" i arriba el temps d’anar a la platja, a les rodalies del poble sobre tot a Xàbia.

Les civilitzacions mil·lenàries solien retre culte als seus déus solars durant el solstici, que succeeix cada any entre el 21 i 22 de juny a l’hemisferi nord i, en general, aquesta època de l’any s’associa amb la lluminositat, l’abundància, prosperitat i benestar en general.

La inclinació de la Terra a l’hemisferi nord fa que s’estigui més a prop del Sol, cosa que implica que les quantitats de llum assoleixin moltíssims més llocs que en la resta de l’any, per la qual cosa en aquesta regió del planeta es presenten els dies més llargs i les nits més curtes.

A Gata predominaran principalment les festes, que s’inicien just hui amb les del barri de La Font del Riu fins 24, solemnitat -enguany festiu a la Comunitat Valenciana- dia de Sant Joan. També aquesta vesprada-nit és el festival musical de cloenda de l’escola, el CEIP "Santíssim Crist" de Gata. Ahir ho va ser a l’IES "Matemàtic Vicent Caselles Costa" (4rt ESO i cicles formatius FP). Diumenge, el Santíssim Corpus Christi i a la nit, com mana la tradició santjoanera i estiuenca a banyar-se els peus a la mar, el lloc més prop Xàbia. L’altre diumenge, 30 de juny, serà l’antiga festa de la confraria del Cor de Jesús amb processó inclosa.

A juliol, el 27 -dissabte- començaran les festes patronals de Gata de Gorgos fins el dia de la fresta major, 6 d’agost -enguany dimarts-. Després vindrà el temps de les casetes i la pansa, encara residualment, sent també el 15 d’agost la Mare de Déu de les Alfàbegues, que a Gata tenia una especial dedicació amb unes estrofes i cançó cantades per les dones cantadores del poble.

El 14 d’agost tornarà a Gata, la ja reconeguda exposició més gran d’art tèxtil a l’aire lliure "Art al Vent" 2019. Serà la XVI edició. La regidoria de Cultura de l’ajuntament de Gata de Gorgos i l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives organitzen aquest event i tota la programació al voltant de la mateixa.

A la fotografia de TouristInfo Gata de hui mateix, un home s'asoma a la balconada de la terrassa del Centre social, mirant cap al parc del Raval. Les jacarandes assomen també al riu Gorgos de llit sec.

 



FINAL DE L'EPISODI DE PLUGES: 321 LITRES A GATA. EL RIU ENCARA BAIXA

20190423073004-riu.jpg

Del Divendres Sant, 19 d’abril, fins a ahir dia 22, Dilluns de Pasqua, s’han recollit a Gata un total de 321 mm., segons ens passava la informació Vicent Signes Signes "Canya". Un temporal en el que ha plogut cinc vegades més del que s’havia recollit fins a la tempesta dels dies sants i Pasqua. Signes també detallava també que 234 d’eixos litres eren en 24 hores, quan més força va caure i va obligar a tallar camins, pels barrancs i el riu; el carrer Paet i el pas soterrani de l?Avinguda a les Sorts, i quan "va vindre el riu", com diguem a Gata. L’aigua del riu va baixar de l’escorrentia dels carrers primer, però després va botar la presa de Planisses baixant ja amb força.

Hui, tercer dia de pasqua, encara alguns xiquets i xiquetes celebraran amb pares i mares, els jocs i berenaran com és costum, a la zona esportiva de les Costeres. És una proposta de l’Ajuntament per a la infància. Si plou -esperem que done un respir ja- es faria a cobert.

Pel que fa al riu, el seu cabdal d’aigua ha baixat considerablement, però "encara xorra", com també es diu. Durarà tot el dia?.



GATA: MÉS DE 250 LITRES. EL RIU ÉS HUI EL PROTAGONISTA DEL DILLUNS DE PASQUA

20190422085638-20190422-081014-copia.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM I ELS VÍDEOS DEL RIU AL PAS PEL COSTAT DEL CASC URBÀ DE GATA)

Vídeo de la presa. Vídeos riu: ponts, Raval-Coves Roges. ÀLBUM FOTOS.

Les pluges quantioses de l’interior, sobre tot a Castell de Castells. La gran quantitat d’aigua que baixa pel riu Gorgos al pas per Gata. Els 234 litres medits en 24 hores per l’amic Vicent Signes Signes (Canya). Els 138 litres que ahir en tota la jornada fins les 22.48 hores, en que es va avariar, va recollir l’estació metereològica de Inforatge a Gata. Tot això ha portat com a conseqüència que tirnem a gaudir del riu amb aigua i no un dia qualsevol, sinò un 21 i 22 d’abril, Diumenge i Dilluns de Pasqua, de 2019. No havia baixat l’aigua des del 13 de març de 2017: feia, per tant, dos anys, un mes i 8 dies. En 2017, també ho va fer del 19 al 25 de gener.

El pont de les Alcolaies (com es pot veure a una de les fotografies del reportatge de facebook) s’omplia de gent aquest matí per divisar el riu, tant a dreta com a esquerra, amb bona vista i bon soroll. I hui, dia 22 d’abril, és el Dia de la Terra.

Encara plou, però hui dilluns ha perdut molta força la pluja.De roig ha passat a groga l’alerta de la G.V. Tots els llocs inundables estan vigilats des de que va començar la tromba d’aigua i el riu per Protecció Civil. Es tallava el pas soterrani quan més plovia. També els camins de les Senies i accesos a la Rana. El carrer Paet tot inundat. L’antic camp de futbol de Les Sorts (com es veu a la imatge) pareix ara una piscina ampla i llarga.

FONTS: Vistes riu Vero Vives, Sonia Soria i Cronista. Vídeo presa, Sylvia Berger.



TROMBA D'AIGUA I FORTA TORMENTA. HUI JA ES RECULLEN 108 LITRES. CAMINS TALLATS

20190421183151-riugelateriacatramusser.jpg

Gata acumula ja sols hui 108 litres de pluja (20,43 hores). (Estació Ajuntament Gata, Inforatge) 136 en total de divendres a hui. La forta tromba d’aigua que ha començat a mitja vesprada i que ha anat acompanyada de fort aparell elèctric i que encara continua però amb menys força, ha fet que anara pujant pràcticament a litre per minut. L’aigua del riu acaba de botar ara la presa. Abans sols era l’aigua de l’escorrentia el que pareixia que "havia vingut el riu". En poc temps. S’ha embassat i de quina manera el pas soterrani de l’Avinguda cap a les Sorts. Un cotxe blanc ha quedat atrapat dins l’aigua, com es mostra a la fotografia. Esperem que haja pogut eixir bé.

Com deien des de la Gelateria Ca el Tramusser: "Bones pasqües!!!!!!! per dir algo......Qui ens anava a dir que el diumenge de pasqua voriem vindre el riu." Des de març de 2017 que no veiem passar l’aigua pel llit del riu.

Protecció Civil de Gata, al igual que companys d’altres pobles, així com Policies locals vigilen el llit del riu. Tota la comarca ha estat molt afectada per la forta tormenta. A Jesús Pobre ja superaven també els 100 litres.

** AVÍS DE PROTECCIÓ CIVIL: "La zona Senies i La Rana està totalment tallada al trànsit. 
DEMANEM EVITAR TRANSITAR PER LA ZONA". Mireu el vídeo: PUNXEU.

FONTS: Pluja, Inforatge. Fotos portada riu Gelateria Ca el Tramusser i Anto Vives; foto pas facebook.



TEMPS, GATA: ¡¡S'HA PARAT A LA PRESA!!. DEL 13-3-2017 QUE NO VEIEM L'AIGUA AL RIU GORGOS. PLUGES FORTES ARA (SÓN JA 73 LITRES)

20190421162233-20190421-135905-copia.jpg

Dia de Pasqua "esperant el riu". L’aigua del riu Gorgos ha baixat fins la presa de Mirandes. Tot el matí, els gaters hem estat pendents de si sobrepassava la presa de les Mirandes o no. Finalment, a hores d’ara encara no ho havia fet, segons fonts de Protecció Civil. Faltava 1 metre per a pujar. Podria fer-ho en poques hores, donat que ara plou amb més força, ja que s’ha regenerat una forta tormenta, acompanyada d’aparell elèctric. El cel s’ha tancat i s’ha posat molt blanc. La humitat relativa és molt alta i està vora el cent per cent. Inforatge Gata registrava ja sols hui 45 litres (a les 18.30 hores) i segueix plovent ara amb gana. El dia d’ahir van caure 16 litres i uns 12 el divendres. En total, ja són uns 73 els registrats a Gata.

A les imatges, el riu amb aigua a la partida de Gorgos i just passant el pontet de Gorgos sobre la carretera de Gata a Llíber. Un altra fotografia molt significativa mirant cap al campanar amb les finestres banyades per l’aigua, foto de Emilio Signes. També vos deixe l’enllaç del vídeo de Protecció Civil de la presa de Planisses: https://www.facebook.com/cronista.degata.5/posts/1193744760784962?notif_id=1555857460669911¬if_t=feedback_reaction_generic.

FONTS: Vídeo de Protecció Civil. / Fotos: Emilio Signes i Cronista de Gata.



PER FI JA PLOU A GATA (16 L.,9 MATÍ). AQUESTA NIT (22.58 H.) COMENÇA LA PRIMAVERA

20190320080335-plujagatajuanvi.jpg

Ja són 16 litres els que han caiugut a Gata en aquest episodi de pluja, que ha començat aquesta matinada al voltant de les 3 hores i que continua. Segons l’estació de "Inforatge" quan són quasi les 9 del matí s’han recollet ja 16 litres. El total de l’any asusta perque són sols 22, ja que sols havia plogut fins ara 6 litrets. Esperem que neteje que fa molta falta.

Pel que fa a l’observació metereològica, just hui 20 de març a les 22,58 hores es produirà oficialment en Espanya l’inici de l’equinoci de la primavera. Durarà 92 dies i 18 hores fins el 21 de juny que començarà l’estiu, segons l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN). En la primavera, els dos polos de la Terra estan a la mateixa distància del Sol. La duració del dia i la nit pràcticament coincideixen.

Amb la nova estació, també tindrem l’últim dia del mes de març el canvi d’hora per a entrar en l’horari d’estiu. Serà l’últim cap de setmana de març. A la matinada de dissabte 30 al diumenge 31 deurem avançar els rellotges per a que a les 02.00 hores siguen les 03.00 h.

FONTS: Foto portada extreta del vídeo de Juanvi Vallés. Vista de Gata des de les Alcolaies aquest matí amb pluja. // Precipitació: Inforatge Gata // Primavera: OAN.



EFEMÈRIDE: HUI FA 36 ANYS D'AQUELLA NEVADA DEL 83. ERA DARRER DISSABTE A GATA

20190212090950-nevada.jpg

Ho recordeu?. 12 de febrer de 1983, Darrer Dissabte per als gaters o dissabte de Carnestoltes per a la resta de pobles. La gent preparava les paelles i els dinars del dia següent i es va sorprendre per la quantitat de neu caiguda

Fa sis anys començava el post de record aixina: "La composició fotogràfica ho diu tot. He escorcollat al baúl de les fotografies antigues per tal de trobar aquestes postals gateres de neu. Aquell dia de fa 30 anys, el 12 de febrer, era DARRER DISSABTE i com a tal la gent no va minvar massa les seues decisions d’anar-se’n de compres a les tendes per al dia següent fer les paelles de DARRER DIUMENGE. S’havia mesclat sense adonar-se un costum gater amb un fet insòlit, la neu caiguda amb gran quantitat".

Encara que ha plogut i nevat des d'aquell dia, la recordem en el calendari com una gran nevada.

SI TENIU ALGUNA FOTOGRAFIA D'AQUELLS DIES, QUE ENCARA ESTAN INÈDITES AL CALAIG DE L'HABITACIÓ...PODEU ENVIAR-LES AL MEU CORREU O PUBLICAR-LES AL FACEBOOK...Sempre és curiós recordar...i més coses bones.

Us deixe amb algunes imatges de la nevada de fa 30 anys, que vaig capturar amb la meua supercàmera de fa quasi quatre dècades.



FEBRER, EL MÉS D’EXPLOSIÓ FLORAL DELS AMETLERS. GATA JA EN TÉ POCS...

20190201143117-ivanflorametler-copia.jpeg

Tants que en tenia!!. Una llàstima!!. Podríem dir a hores d’ara. La pesta es va fer amb ells i es conserven pocs al terme de Gata. Es tracta dels ametlers. Arriba febrer i amb el mes arriba l’explosió floral tan bonica, tan nostra. Veure un ametler en flor és veure vida i veure prop la primavera.

La fotografia tan significativa del col·laborador del blog Iván Vega Romero ens porta la flor de l’ametler, d’un ametler de la partida de Gorgos, en terme municipal de Gata. Encara en tenim...

Començant el febrer i amb els ametlers en flor, també repassem alguns refranys del mes més curt de l’any:

EL FEBRER ÉS MOLT TRAÏDOR, BORRASCÓS I GELADOR.

FEBRER VENTÓS, CARA DE GOS.

Per al dia de la Candelera, és a dir demà, un dels més coneguts:

SI LA CANDELERA PLORA -és a dir si plou- EL FRED ÉS FORA, SI ES RIU -és a dir està ras i cel clar- ÉS VIU -el fred- o la variant JA ESTEM A L’ESTIU.

FONT: Foto de la col·lecció de Iván Vega Romero.



EL TEMPORAL DEIXA QUASI 100 LITRES D'AIGUA A GATA (98 des d'anit a aquesta vesprada)

20181119190842-tempshui-copia.jpg

Han faltat dos litres per metre quadrat per a sumar 100 litres a Gata. La tormenta de la ciclogènesi de la que tant s’havia anunciat i que va fer que anit es decidirà la suspensió de les classes a tota la comarca, també a Gata, ha deixat, segons el pluviòmetre de "Inforatge" de l’ajuntament un total de 98 litres.

La pluja, encara que a trams del dia caia forta, ha estat convenientment moderada, sense parar i a embassat molt els camps. Bona saó i bona pluja per als favars, pessolars, i tota classe d’arbres.

Començava anit cap a les 22 hores i fins la mitjanit se sumaven 13.2 litres/m2. A més arribava l’any pluviomètric a 500 litres. Però de la mitjanit fins a les 17 hores de hui dilluns a Gata han caigut 84.8 litres. En total, 98.

Si vegem el mes, s’han recollit ja a Gata aquest mes 127 litres i a l’any 584.4.

Pel que fa a la temperatura és de 15 graus ara mateix amb sensació de més fred al tindre un alt nivell de humitat.

FONT: inforatge.com/meteo-gatadegorgos 



ATENCIÓ. L'AVÍS D'ALERTA ROJA FA QUE ANUNCIEN LA SUSPENSIÓ DE LES CLASSES ALS CENTRES EDUCATIUS (per a demà dilluns 19)

20181118204458-alertaroja.jpg

Aquesta nit i demà tot el dia es preveu que la ciclogènesi explosiva afecte de ple al sud de la província de València i nord de la de l’Alacant. Els ajuntaments de tota la comarca i també el nostre, es posen en situació.

L’ALERTA ROJA PER PLUGES que estableix el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana per a tota la Marina Alta fa que s’haja anunciat per part de l’AJUNTAMENT DE GATA el següent comunicat:

"Davant de la situació d’alerta roja per pluges establert pel Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana per a tota la Marina Alta, l’Ajunt...ament de Gata decreta la suspensió de les classes a tots els centres educatius de la localitat per a demà dilluns 19 de novembre.
Eviteu desplaçaments innecessaris i manteniu-se atents a les comunicacions oficials."

Per tant, ATENCIÓ DEMÀ A LES FORTES PLUGES que es poden produir.

FONT: Mapa de la situació (AEMET) / Comunicat, Ajuntament de Gata de Gorgos.



TORNEN LES PLUGES. JA PORTEM 20 LITRES (9,15 matí) A GATA

20181115091927-20181115-080527.jpg

Dia plujós, gris, cel tancat. Estem en pre-emergència, nivell taronja (risc important) per a la part nord de la província d'Alacant, com s'avisa des de Protecció Civil. Alerta amb els forts aiguats. A Gata, segons mesura l'estació ubicada a l'Ajuntament de "inforatge.com" ja s'han mesurat des de les 00,00 hores fins les 9.15 hores un total de 20 litres, que sumats als pocs dels dies anteriors sumen per a novembre ja 23 litres i a l'any 480. Tenim una alta humitat, el 95% i bufa vent de gregal, que està portant a ratxes la forta pluja. Es recomana que si s'agafa el cotxe, alerta.

FONT: Dades pluja inforatge.com



PLOU AMB MODERACIÓ A GATA. LA GOTA FREDA DANA DEIXA SOLS HUI 28,6 LITRES, fins al migdia. Ara fa ullades de sol. Alerta taronja

20181018135659-mapaaemet.jpg

De moment, plou amb coneixement. Està passant la DANA, la gota freda, per tota la nostra comarca. Dos forts ruixats aquesta matinada i sense parar des de les 7 del matí fins a migdia. Estem en alerta taronja segons la previssió de la AEMET. Observem les dades de l’estació que està a l’Ajuntament de Gata de Gorgos "Inforatge" que dona moltes dades i és completa. Marcava a les 13.34 minuts l’acumulació de 28,6 litres per metre quadrat. Ara està fent un recés el temps amb ullades de sol i clarianes. Acumula el mes d’octubre en els 18 dies 61,2 l/m2 i a l’any 417,0. Teníem de temperatura 18,3º i molta humitat el 90%. Seguirem actualitzant dades. 

Ressenyar que davant de fortíssimes pluges tota precaució és poca. Feu cas als avisos que arriben de Protecció Civil, de emergències i de l’ajuntament.



PLOU AMB CONEIXEMENT DE MATINADA A MIGDIA (13,4 LITRES)

20180915200330-pluja2-copia.jpg

La pluja ha estat hui dissabte dia 15 de setembre la protagonista des de primeres hores del dia fins al migdia. Ha plogut de pressa en moments i poc a poc en altres. En definitiva, ho ha fet amb coneixement. Segons l’estació de AVAMET a Gata s’han recollit 13,4 mm. d’aigua. A les hores que més plovia era al voltant de les 8 del matí. En el que portem de mes 22 mm. i de l’any 325. Això si, la humitat era i és alta. Ara el 88 %. Les temperatura se situen ara entre 20 i 25 graus i poc de vent.

FONT: AVAMENT, CEIP Gata.



GATA HO HA NOTAT: NOVA RÈPLICA (2,9 a les 16,35 -SE de Teulada) DEL TERRATRÈMOL D'AQUESTA MATINADA (3,1, Calp)

20180726171547-segonseisme.jpg

Escrivint la crònica de l’efecte del seisme de la matinada passada a Gata, he pogut percebre que es menejava tot. Les 16,35, aproximadament. Estarem davant les rèpliques, ja van tres. L’alerta taronja ens informava de tres dies. Estigueu alerta. Ara han sigut 2,9 graus Escala Ritcher, situat a terra al SE de Teulada, segons l’Institut Geogràfic Nacional. S’informa que algunes pedres han caigut de l’església de Benissa. Eixa és l’última hora.

Si mirem la informació de l’Institut Geogràfic Nacional sobre els terratrèmols de magnitud o superior a 3,0 o escoltats per la població a l’àrea de la Península Ibèrica i Isles Canàries en els últims 10 dies, observem l’últim 26/07/2018, 16.35 h. Magnitud, 2,9, SE. TEULADA. Més enrere, a les 10:05 h. de 2,5 a Requejo (Za   ) i després apareixen en CALP a les 3,25 (2,2), a les 3,05 (2,0) i el primer i més forts a la 1,45 hores, el de 3,1 graus escala Ritcher. Estarem pendents d’aquesta informació.

Aquesta matinada, quan ja agafaven tots els somni i alguns encara no ho havien fet, els gaters i gateres també han patit l’ona expansiva i l’esglai d’escoltar el seisme que s’havia produit a la costa calpina, amb 3,1 graus de l’escala Ritcher, a una milla de la costa, el que el convertia amb un xicotet maremot. Benissa, Teulada, Gata de Gorgos i alguns pobes més. Aquesta vesprada, de nou, la terra de la costa de la Marina Alta ha tremolat. Comencem les festes de Gata amb un esglai al cos. La baixada del Santíssim Crist ens done tranquil·litat i pau. No estem per a tants esglais ni ensurts.

FONT: foto i informació ING, Santi Vives, facebook.



GATA, EL DIA DE SANT VICENT: AL CEL, IMATGES ESPECTACULARS, POCA PLUJA AL POBLE

20180409185559-temps5-copia.jpg

El cel s’ha posat aquesta vesprada de Sant Vicent fosc, imatges espectaculars i cel gris. Al poble, un ruixat sense importancia, no té gana de ploure fort i bé. Per les partides del voltant del centre urbà pluja un poc més forta, sobre tot des de baix del Montgó cap a Gata. Fins i tot, l’Arc de Sant Martí ha fet la seua aparició al cel. Va eixint el sol i hi ha temps, però res...

FONT: Fotos del facebook: V.V. / Tere MF / Emilio Signes / Cronista.



HUI, 35 ANIVERSARI DE LA NEVADA DEL DARRER DISSABTE DE 1983

20180212091135-neu1983.jpg

Les efemèrides manen i també dins de les festes dels darrers dies, recordem hui que fa 35 anys, aquell Darrer Dissabte de 1983, Gata de Gorgos i tota la comarca de la Marina Alta es va pintar de blanc amb una gran nevada. Va començar a caure a migdia i tota la vesprada va estar caient. Darrer diumenge i 13 de febrer va ser tot un espectacle per a la vista, per celebrar-ho i viure-ho. Després, el poble i comarca ha tingut altres nevades importants, però eixa feia recordar als més majors les de 1956 i 1960. Hui, darrer dilluns de 2018, impossible que neve amb les temperatures altes de ponent, amb respecte amb les fredolenques dels últims dies, que tenim. Potser que haja un poc de pluja a la vesprada.

A la composició fotogràfica, vistes de Gata nevada, aquell any de 1983, tal dia com hui.



TORNA A NEVAR I ARA MÉS...AL MONTGÓ (darrer divendres, s'enfarina el Vell Gegant)

20180209084358-20180209-080249.jpg

La sorpresa del Darrer Divendres a Gata ha estat mirar cap al Gegant Montgó i comprovar que el Cap Gros tenia més neu que fa dos dies. En tres dies, una altra nevadeta i ara més copiosa. Aquesta nit han caigut, segons l’observatori metereològic de l’escola (CEIP Santíssim Crist) 7,6 litres, que se sumen a tots els caiguts en estos dies. Segons ens comentaven a les 2.30 hores als carrers de Gata feia neueta i després una granissadeta, que ha fet que el Montgó tinguera més neu. El Gegant no ha volgut perdre’s les festes dels darrers dies i s’ha enfarinat. Com el Montgó és diferent, hem comprovat que cap muntanya dels voltants, ni a l'interior, ha patit la neu. Quan a les altres neva el Montgó es resistix i hui ha donat la sorpresa. Tindrem un matí de boniques estampes si lluix el sol i es deixa acaronar el Vell Montgó.



NEU ALS ALTERS DEL MONTGÓ: els tres caps espolvorejats

20180207084947-20180207-080643.jpg

Les baixes temperatures i la pluja de la nit passada ho han aconseguit. A Gata van caure, segons ens comenta Vicent Signes 30 mm. Els tres caps del Montgó, sobre tot el cap gros, estan espolvorejats de neu. Pareix polvo de talco. Ja se suponia que ocorreguera i més quan totes les muntanyes altes del voltant i l’interior estan completament blanques. Si no miren la serralada de Bèrnia o el Coll de Rates com a exemples. A Gata, des de la vesprada fins a altes hores de la matinada ha estat plovent, primer poquet després més fortet. La temperatura a les 7 del matí era de 5 graus. Hui es presenta nuvolat el dia. Continua la inestabilitat.

Per als amants de les estadístiques, recordem que estem a tan sols cinc dies de la nevada del darrer dissabte, que enguany coincidirà darrer dilluns. Aquell 12 de febrer de 1983 va ser una gran nevada. Es podria repetir?. Anit va estar quasi a punt.



GATA RECULL 60,2 LITRES EN AQUEST EPISODI DE PLUGES, VENT I BAIXES TEMPERATURES. 4,2 graus de temperatura la mínima; 119,4 litres portem a l’any; neva a l’interior de la Marina Alta: Bèrnia, Vall de Laguar, Vall d’Alcalà i Castell de Castells

La terra ho necessitava i si el primer temporal de l’any pareixia que anava a ploure més, el d’ahir i hui ja s’ha superat amb pluja caiguda. Ha plogut molt bé i sols el dia de hui han caigut 47,02 litres. En total, s’han recollit 60,20 litres entre la nit passada i el matí de hui. El que portem d’any, contabilitzem un total de 119,4 litres. La baixada de la temperatura també ha sigut una constant. La mínima registrada de temperatures a Gata ha sigut de 4,2 litres a les 10.42 hores. Prop de Gata ha nevat. A l’interior, a les muntanyes, com Bèrnia, Vall de Laguar, Vall d’Alcalà i Castell de Castells. Les dades les ha facilitat l’estació metereològica del col·legi CEIP Santíssim Crist de Gata.

FONT: Estació metereològica col·legi CEIP Santíssim Crist de Gata.

 



LA PLUJA DEIXA JA 21 LITRES A GATA

20180127225743-pluges.jpg

De forma moderada, amb "coneixement", però ara més continua està deixant caure plou pluja a Gata aquest episodi tormentós, que tanta alerta i avisos està donant-nos, la DANA com diuen els entesos està començant i seguirà tota la nit i demà matí. De moment ja es porten acumulats a Gata un total de 21 litres, segons podem observar a l’estació metereològica del CEIP "Santíssim Crist", quan són les 23.08 hores del dissabte 27 i segueix plovent. La humitat és molt alta i el vent, de moment, no bufa amb força.

Foto EUMETSAT (combinació radar i satèlit).



VA DE NEVADES A GATA, GENER I FEBRER. HUI FA 61 ANYS VA NEVAR. RECORDEM TAMBÉ: 11-1-1960; dia 12-2-1983; 27-1-2005 i 18-1-2017

20180116211738-nevadesgata-copia.jpg

La metereologia de tota Espanya confirmava la setmana passada que la neu era la tònica dominant després de les festes de Reis a molts llocs d’Espanya. Ací, a la Mediterrània, el temps està alterat, però ni plou ni fa temperatures massa baixes, excepte algun dia, com hui dimarts, que ha fet gelades. No poden dir el mateix els que recorden les efemèrides de les grans nevades del segle XX.

Hui recordem quatre grans nevades a Gata. La primera en el temps coincidix just amb el dia de hui, la vespra de Sant Antoni. Corria l’any 1957. Era el 16 de gener. Va nevar i amb abundància. Per aquell temps, a les festes antonianes, corrien els cavalls pels carrers del Raval. Eixe any van tindre que ser suspeses les carreres per la neu.

L’11 de gener de fa 58 anys (1960), fa mig segle i 8 anys, va nevar també i molt a gran part del país. També a Gata. Les dades de les estacions metereològiques nomenen que a Xaló hi havia 80 centímetres de gruixor. A vora mar també va nevar. València ciutat va quedar incomunicada en uns dies. Altra gran nevada la situem el 12 de febrer de 1983, aquell "darrer dissabte", que al migdia va caure una gran nevada i diumenge de Carnestoltes o darrer diumenge es va convertir en tot un espectacle blanc.

Altra nevada, menys copiosa a Gata, va ser la del dia 27 de gener de 2005. Però, les generacions més jóvens encara recorden una altra nevada, la de l’any passat que dijous dia 18 de gener, complirà el seu primer aniversari.

És moment de fer una crida, una vegada més, per si teniu fotografies de les tres grans nevades que ací nomene: la de 1960, la de 1983 i la de l’any passat. Podeu fer-me-les arribar al correu mivisig@gmial.com. Les farem servir al blog. Gràcies).

FONTS: Fotos de la composició. Arxius, nevades de 1960?, 1983 i 2017.



COMENÇA HUI (17,28) L'HIVERN 2017-2018. Plovisneja a Gata. Hui és el dia més curt de l'any

20171221101008-plougata.jpg

El primer dia de l’hivern 2017-2018 entrarà amb núvols i ruixats a Gata. Per ara, poca cosa. La dèbil pluja sols ha deixat 1 litre

A la vesprada, hui dijous 21 de desembre, concretament a les 17 hores i 28 minuts, segons càlculs del Observatori Astronòmic Nacional, depenent de l’Institut Geogràfic Nacional, Ministeri de Fomento, comença l’estació de l’HIVERN, que durarà 88 dies i 23 hores, acabant el 20 de març de 2018, quan comence la primavera.

També hui és el dia més curt de l’any, amb menys hores de llum solar, 9 hores i 17 minuts, comparables amb les 15 hores i 3 minuts del més llarg que va ser el 21 de juny. És el dia del solstici de l’hivern. L’eixida de sol més tardana -hui plovisna i no es pot comprovar- ja serà el dia 4 de gener de 2018.

Quins fenòmens astronòmics tindrem a l’estació que traspassa l’any?

La nit del 31 de gener tindrà lloc un eclipsi total de Lluna visible a Àsia, Austràlia i Nordamèrica. El 15 de febrer tindrà lloc un eclipsi parcial de Sol, visible a l’Antàrtida y el sur de Sudamérica. Per estes dates es dona també el màxim acostament anual (periheli) entre la Terra i el Sol. Serà el pròxim 3 de gener. Pel que fa a les llunes de l’hivern, la primera lluna plena de l`hivern serà el 2 de gener de 2018 i les següents 29 o 30 dies després. En este hivern es donaran altres dues llunes plenes: 31 de gener i 2 de març de 2018.

FONT: Institut Geogràfic Nacional, IGN.



TORNA LA PLUJA, ENCARA QUE DÈBIL: A GATA, 11 LITRES M2, HUI DIMECRES

20171129200537-plujagata.jpg

Al menys ha banyat el terreny, ha corregut un poquet l’aigua pels carrers i bancals, però encara no és suficient.Més val això que res!, es podria dir. Segons l’estació metereològica del CEIP "Santíssim Crist " de Gata, a les 19.30 hores s’havien registrat ja 11 litres per metre quadrat. Això si, molta humitat, el 90 per cent i gens de vent. Baixant la temperatura. Ara 10 graus. Acabant el mes, dos dies plovedors i passarem a desembre. Poca pluja, però al menys neteja l’ambient que falta n’hi ha.

A la imatge, la pluja a les 15 hores des de les Costeres de Gata.

 



DEMÀ DIUMENGE 29 A LA MATINADA, ATRASSEM L’HORA: A LES 3 TORNAREM A POSAR LES 2

20171028184859-canvihora.jpg

La nit d’este diumenge 28 d’octubre, més bé a la matinada, es canvia l’hora per segona vegada en 2017. En aquesta ocasió els rellotges s’atrassen una hora i a las tres de la matinada tornaran a ser les dos. Una hora extra de dormir el que podrem gaudir aquest cap de setmana. Per què canviem l’hora?. Es part d’una directiva europea que afecta a tots els estats membres de la UE i que preten aprofitar millor les hores de llum solar per a consumir menys electricitat. De veres resulta del tot?.

Dos vegades a l’any els europeus ajustem els nostres rellotges per a complir la directiva comunitària 2000/84/CE. Normalment es tracta de l’últim cap de setmana d’octubre per al canvi d’horari d’hivern i l’últim de març per al d’estiu. En la tardor atrassem el rellotge una hora i en primavera, l’avancem. Ara tenim una hora d’avantatge amb respecte al sol, a l’estiu dos.

FONT: extracte del diari digital El Pais, 26-10-2017.



VESPRADA DE LLAMPS, TRONS, PEDRA, PLUJA...I L'ARC DE SANT MARTÍ (9,8 l.)

20171018230848-arcsmgata.jpg

El Vell Montgó s’ha coronat hui amb l’Arc de Sant Martí, perque la Mare Natura li l’ha posat. Començava la vesprada nuvolant-se més i fent-se negre, com diem a Gata. Aparell elèctric, llamps i trons, han precedit a un fort ruixat, que ha deixat inclús en alguns moments pedra. Eren cap a les quatre de la vesprada. L’estació del CEIP Santíssim Crist de Gata ha mesurat 9,8 litres. Però de seguida, s’ha obert el cel i amb fortes ullades de sol ha vingut l’espectacle de l’Arc de Sant Martí. Clarament visible cara al Montgó i els penyals de la cara cap a Gata il·luminats. Ha anat apagant-se la vesprada i el dia, ha tornat la foscor.

A la composició de fotos extretes d’alguns gaters del facebook, es pot observar eixos moments de glòria per a l’Arc de Sant Martí.



ES COMPLIXEN 60 ANYS DEL TEMPORAL D’OCTUBRE DE 1957. A Gata, els canyissos baixaven carrer Moreres avall

20171005155534-diapotemps.jpg

Hui és 5 d’octubre de 2017. Fa exactament 60 anys per ara, els dies 1 al 3 d’octubre de 1957, va caure una quantitat de pluja exagerada per tota la comarca -també lògicament a GATA, acumulant-se en els tres dies 978 l/m2 a l’estació pluviomètrica de Xàbia, 664 l/m2 a Dénia i 605.7 al Cap de Sant Antoni. El registre xabienc està documentat com el màxim registre en 24 hores (878 litres per metre quadrat el dia 2).

Dos riuades seguides dins del mes d’octubre d’ara fa sis dècades es van donar. La que estic contant-vos i la coneguda riuada de València i l’avinguda del Túria amb 81 morts (segons xifres oficials) i nombrosos danys materials.

A la història climatològica, el segon episodi "va tapar" un poc el primer. El nort de la província d’Alacant, el 2 i 3 d’octubre, va sofrir nombroses pluges, a conseqüència de les quals s’anotà el registre de pluja màxima diària més elevat d’Europa al segle XX, el que ja he dit de 871 mm. a l’observatori de Xàbia).

El professor Jorge Olcina Cantos de la Universitat d’Alacant, té un estudi fet i publicat al n°4 de Nimbus de 1999, pàgines 129 a 152, sobre els temporals d’octubre de 1957 produits al llevant espanyol. Hi ha dades ahí relacionades amb Gata.

També el diari La Marina Plaza s’avançava als dies exactes i publicava fa uns dies un extens i documentat article sobre els 60 anys del fort temporal. Titulava: "Seixanta anys del dia en que Xàbia i Dénia foren rius". Als subtítols: "L’aiguà que del 1 al 3 de octubre de 1957 cayó sobre los dos principales municipios de la Marina Alta fue un fenómeno sin precedentes: durante los tres primeros días del mes registraron alrededor de 1.000 litros por metro cuadrado cada uno" i "Hasta hace poco, y después de poner en duda la fiabilidad de los datos registrados, Xàbia ostentaba el récord en toda la Península de litros llovidos en 24 horas: 878 litros por metro cuadrado el día 2 de octubre". A un titulet de dins l’article nomenava Gata: "El resto de la Marina Alta, también afectada..."En Gata se produjeron inundaciones en las calles Marquesa (és Duquessa) de Almodóvar y Doctor Gómez-Ferrer y los daños ascendieron a medio millón de pesetas". A més també estava el carrer Moreres. Si voleu llegir tot l’article del diari digital PUNXEU ACÍ.

Quan diu els carrers afectats, es precís recordar els relats dels més vells del lloc, que recorden quan "els canyissos de les casetes de Plans i Boleries baixaven pel carrer Moreres avall, travessant dels corrals a les portes de les cases".

Fent el balanç, segons uns informes de la Junta de Repartiment de la Província d’Alacant, del Govern Civil, que es guarden a l’Arxiu Històric Provincial, i que el doctor Olcina publicava, trobem els danys provocats pel temporal de pluges dels dies 1 a 4 d’octubre de 1957 en els municipis de la Marina Alta. Al respecte de Gata de Gorgos, els danys en terres de llavor s’estimaven en 210.850 pessetes. Els danys en vivendes, en 167.591 pessetes. Els danys en indústries en 20.000 pessetes. Finalment, els danys en ajuars i animals domèstics en 48.900 pessetes.

(AL RESPECTE DE L'ARTICLE, FAIG UNA CRIDA PER SI ALGUN VEÍ TINGUERA DADES, INFORMACIÓ, DIARIS, FOTOGRAFIES DELS DIES QUE ESTEM ESTUDIANT, PRIMERS D'OCTUBRE DE 1957, SERIA UNA DOCUMENTACIÓ IMPORTANT PER A LA HISTÒRIA DE GATA. Podeu passar-me-la i la publicaria. Gràcies.)

FONTS: estudis sobre el temporal (Jorge Olcina) i altres / diari digital La Marina Plaza. Imatge diapositiva Jorge Olcina: "Clima y riesgos en la Marina Alta. La inadecuación de los períodos de retorno a los periodos pluviométricos".



LA DÈBIL, PERÒ SEGUIDA, PLUJA DEIXA 24 LITRES A GATA

20170916102754-pluja16set.jpg

L’últim episodi plujós, perque ara pareix que ha parat, ha deixat a Gata un total de 24 litres en les darreres 24 hores, segons ens comunica Vicent Signes "Canya". Va començar ahir matí, però molt lleuger, i a la vesprada i nit va seguir sense parar. Aquesta matinada ha tornat a seguir amb la mateixa tònica. La terra ho agrairà, sens dubte.

Anit a les 23.30 hores marcava el pluviòmetre del CEIP Santíssim Crist de Gata un total de 8,5 mm. En el transcurs del dia de hui ja ha mesurat la mateixa estació 5 litres. 

Pel que fa a la temperatura, la humitat fa que haja baixat la tempoeratura i oscil·le entre 15 i 20 graus.

Recordem, en el retrovissor del temps, aquells dies de setembre de fa 123 anys (1894) per ara, quan la tormenta i en gran quantitat de pluja, va descarregar amb força a Gata i Xàbia. El riu, les cases, la pansa, es van veure molt afectades. Per a conéixer més detalls històrics vos pose aquest enllaç del blog "Sabieu que" del 29 de març de 2012, que parlava d’eixa tormenta.

FONT: Blog "Cronista de Gata". "Sabieu que...", 29-3-2012.



A GATA TOTA LA NIT PLOU AMB CONEIXEMENT. 34 litres en les últimes 24 hores

20170830084848-20170830-073621.jpg

La borrasca que diuen és gota freda, la DANA que nomenen els metereòlegs ha deixat ja a Gata 34 litres des d'ahir a les 8 del matí a hui, les últimes 24 hores, segons ha mesurat als Trossets Vicent Signes (Canya). Si tinguerem que donar el part metereològic referent a Gata als serveis informatius els diríem que ha plogut amb molt de coneixement, amb ruixats fortets seguits de pluja continua, però no plovent fortíssim com l'altra vegada.

Va començar aquest episodi dilluns dia 28, que al santoral marca a Sant Agustí i diu el refranyer "Sant Agustí rega amb el carabassí" i va plovisnar. Hui dia 30 és Santa Rosa, que no té cap refrany de l'aigua. Però si ens fixem en alguns de l'agost i la pluja, recollim alguns: "Trons de juliol desperten el caragol" (anit en va fer igual que llamps); "les darreres pluges d'agost porten la tardor i aiguen el most"; "Quan l'agost plora, la verdura és bona" i "Quan no plou per l'agost, pateix el camp i pateix el bosc".

A l'observatori del col·legi Santíssim Crist de Gata s'han mesurat des de la mitja nit fins ara les 8.30 un total de 24,2 litres. Ha baixat la temperatura i teníem entre 18 i 20 graus, això si amb molta humitat relativa, el 94 per cent. Portem al mes d'agost, incloent la pluja d'aquest penúltim dia del mes, 94,6 mm. i a l'any 221,6 mm., segons el mateix observatori.

A la imatge, el nou vial i la pluja d'aquest matí.

FONT: Internet, el refranyer de l'aigua.



LES PLUGES TORRENCIALS DEIXEN ENTRE 61 I 112 LITRES EN GATA

20170810193759-compoplugestorr.jpg

La AEMET va qualificar ahir de fenòmen anormal i de pluges torrencials les vivides anit a la Marina Alta. També a Gata de Gorgos es va patir eixa gran quantitat d’aigua, que va afectar i molt a llocs com el carrer Paet, que era literalment un riu, al pas soterrani de baix de les vies del tren cap a les Sorts, que es va inundar, al recinte del corro dels bous, que s’han deixat els palcos per a Sant Miquel, i de bon matí -que estan fetes les fotografies- es podia veure l’efecte de la tormenta.

Les estacions metereològiques de Gata alcançaven fins als 112 que mesurava a Les Senies l’amic Javier Gilabert Artigues, o els 80 que caïen a Gata i que donava fe Vicent Signes Signes (Canya). L’estació del CEIP Santíssim Crist de Gata que es publica en Meteoxàbia, en Avamet i en més pàgines metereològiques, va mesurar en tot l’episodi 61 litres.

Al camp i més a prop del Montgó, a les partides de Cuadros, Miralbons, Senies, la intensitat de la pluja va ser més, i les ràfagues de vent considerables. Llamps i trons de nit, un episodi anormal per a la primera quinzena d’agost.

Davant d’aquesta "barbaritat d’aigua en poc temps", com deia un home aquest matí, l’Ajuntament de Gata, a l’igual que altres de la Marina Alta, van fer notar aquesta "anormalitat" als seus veïns. El de Gata va emetre aquest comunicat:

*EPISODI PLUJA GATA DE GORGOS*

Gata de Gorgos acaba de registrar fa uns moments una *intensitat de pluja de 23’2 litres/m2 en tan sols 10 minuts*. Extrapolant esta quantitat a 1 hora seria equivalent a 139’2 litres/m2 (*INTENSITAT TORRENCIAL*).

Si algun veí ha patit algun desperfecte i necessita un informe favorable pot sol·licitar-lo en l’ajuntament per reclamar els possibles danys davant la seva asseguradora."

Com canvia el temps a les torments d’estiu. A mitjan matí de hui dijous lluïa el sol, amb menys temperatura, però amb les plantes i la natura neta. El Montgó estava relluent després de la passada d’aigua d’ahir.

FONTS: Fotos extretes del facebook i personals. Dades estacions: Javier Artigues, Vicent Signes, CEIP S.C., Ajuntament.



GATA: SI PEL MATÍ PLOVIA POC, AL VOLTANT DE LES 22.30 HA DESCARREGAT FORTÍSSIM

Més de 40 litres en pràcticament una hora ha descarregat sobre Gata en una tormenta fortíssima que ha estat mesclada amb ràfagues de vent. Aiguats impressionants i carrers on en els claveguerams no donaven abast. A l’interior de la comarca i a les ciutats de Dénia i Xàbia també ha plogut moltíssim aquesta vesprada-nit. La situació és d’emergència i continuarà aquesta nit fins demà dijous pel matí. Ara està amainant l’aigua i el vent i plou amb més moderació. Fenòmen estrany el vivit hui dia 9 d’agost, ja que és més normal que els primers ruixats de després de l’estiu arriben passada la primera quinzena.



GATA: PLOU POC...ARRIBEN LES PRIMERES PLUJES DESPRÉS DE LA FORTA CALOR

20170809101659-pluja.jpg

Ja s’han mesurat 1,5 mm. en les estacions metereològiques del poble. Ha començat a la matinada el canvi radical de temps que anava anunciant-se. Va a ruixats però banya i neteja l’ambient, que falta en tenia. Fa una estoneta hi havia molta humitat, el 88 per cent. No es mou el vent, uns 5 kms. per hora. La temperatura és de 23,8. Totes aquestes dades són de l’estació de Meteoxàbia al C.P. Santíssim Crist de Gata.

Plou poc...recordeu aquell refrany. Ve beníssim per a l’ocasió. Han arribat les primeres plujes d’un fort estiu, des de finals de juny fins ara. La qüestió: això ens portarà més calor o refrescarà?.

A la imatge, carrers mullats, temps nuvolat. GATA.



A L'ESTIU TOT EL MÓN VIU: Primer dia de l'estació del calor i de les festes de Gata

Hui 21 de juny a les 6.24 hores ha començat el solstici de l’estiu. És el dia amb més hores de llum de l’any. Durarà 93 dies i 15 hores fins el 22 de setembre. Solem dir que és el dia de Sant Joan, que serà el dissabte 24, però està entre els dies 20 i 23 de juny el canvi de solstici, paraula que ve del llatí i seria igual que "sol quiet", moments de l’any en els que el Sol alcança el seu major o menor altura aparent en el cel, i la duració del dia o de la nit són les màximes de l’any.

En el solstici que ens ocupa, l’estiu, el Sol alcança la seua altura màxima al migdia i per això es correspon amb el dia més llarg de l’any. A partir de hui, els dies començaran a decréixer. Però farà molta calor, com ja prediuen els entesos. Ja està fent-ne els dies previs a l'estació i s'espera molta més, diuen.

Algunes curiositats astronòmiques: el 3 de juliol, dilluns, la Terra se situarà en el moment de l’any en que es trobarà més llunyana del Sol, serà el dia del afel·li. Tindrem dos eclipsis a l’estació: El dilluns de la festa del Crist, 7 d’agost, hi haurà un eclipsi parcial de Lluna visible a Austràlia, Àsia, África i Europa. Des de España es podrà veure en les seues últimes fases, encara que ací a l’extrem oriental de la península no serà visible. El 21 d’agosto, es produirà un eclipsi total de Sol, que a Espanya sóls es podrà observar a última hora de la vesprada. La pluja de meteorits serà un altre fenòmen astronòmic. El màxim ritme es donarà cap al 30 de juliol i la més famosa de l’estiu, la de les Perseides, tindrà la màxima activitat al voltant del 12 d’agost. Finalment,la primera Lluna plena de l’estiu serà el 9 de juliol. També seran el 7 d’agost i 6 de setembre.

Festes de Gata:
També és l’estació de dos festes importants de Gata. Les festes del barri de la Font del Riu en honor a Sant Joan seran els dies 29 i 30 de juny i 1 i 2 de juliol. L’última setmana de juliol i primera d’agost fins el dia 6 seran les festes patronals en honor al Crist del Calvari.

Sant Lluís Gonzaga

El santoral no té molt a veure amb la climatologia, excepte alguns sants que ja s’han fet molt populars, com Sant Joan. Despusdemà serà la Nit de Sant Joan. Hui dia 21 és el primer dia d’estiu. Se celebra la festivitat de Sant Lluís Gonzaga, sant italià que vixqué al segle XVI. A tots els "LLuïssos" del poble moltes felicitats.

El refranyer

Pel que fa al refranyer i com hui entrem a l’estiu, ací us deixe tres refranys referents a l’estació i al solstici, començant per aquell tan popular que coneguem: A L’ESTIU TOT EL MÓN VIU i la seua varietat: A L’ESTIU, TOTA CUCA VIU. I aquest altre: QUI PARLA MAL DE L’ESTIU, NO SAP EL QUE DIU.

FONTS: dades astronomia, santoral i refranyer, Internet.



LA CURTA TORMENTA AMB LLAMPS I TRONS DEIXA A GATA 10 LITRES

20170604224858-tormenta.jpg

S’avisava pels serveis de Protecció Civil, estavem en alerta taronja i seguim. Fa una horeta que s’ha posat a tronar i llampar de valent. Ha descarregat prou en pocs minuts. A l’estació metereològica del CEIP Santíssim Crist de Gata (meteoxàbia) s’han mesurat 10.8 mm. en un curt espai de temps. També s’en ha anat la corrent elèctrica per uns minuts.

A la fotografia, vegeu el moment que s’il·luminava el carrer Lepanto cap al pont de la via a causa d’un llamp, només s’havia restablert el fluid elèctric. 



COMENÇA LA PRIMAVERA. EL TERME DE GATA ES POSA BONIC.

20170320134250-vistagata-copia.jpg

L’estació de la primavera ha començat hui dilluns 20 de març a les 11 hores i 29 minuts, hora oficial peninsular, segons els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Min. Foment). Durarà 92 dies i 18 hores i acabarà el 21 de juny, dia en que entrarem a l’estiu. A la primavera, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Se li diu també equinoci de primavera. Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. Ara al prinicipi, el Sol està per damunt de l’horitzó augmentant quasi tres minuts cada dia a la latitud de la península.

Aquesta primavera no tindrem eclipses, ni fenòmens astronòmics destacables. Serà lluna nova el dia 28 de març, 26 d’abril i 25 de maig. La primera lluna plena de la primavera es donarà l’11 d’abril, sent el diumenge següent (16 d’abril) el Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera es donaran altres dos llunes plenes: 10 de maig i 9 de juny. El planeta Marte serà visible durant tota la primavera en el cel vespertí.

El diumenge 26 de març tindrem el CANVI D’HORA. Com és habitual, es produirà l’últim diumenge de març. A les 2 de la matinada, hora peninsular del diumenge hi haurà que avançar el rellotge fins les 3 (la 1 de la matinada en Canàries passarà a ser les 2). Per tant eixe dia tindrà, oficialment, una hora menys.

EL TERME DE GATA ES POSA BONIC

La primavera és l’estació en la qual esclaten els colors i els paisatges al terme de Gata. Eixir a passejar i veure com reverdeja el cep, mirar cap al Montgó i veure-li eixe tel suau a dies i altres amb un cel net, mirar flors i herbes, verdors i lluminositat, serà la tònica general d’aquesta estació que hui comencem.

REFRANYS DE LA PRIMAVERA

Recordem alguns refranys que resumixen la primavera:

La més popular i que sempre està en boca de molts: "La primavera, la sang altera". Altres són: Primavera arribada, ovella esquilada. Per la primavera, res no és com era. Oreneta primerenca, primavera calorenca. Per al Juliol la primavera està de dol. Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera. El mal hivern de la primavera fa govern. Una flor no fa estiu, ni dues primavera. Sant Joan arribat, la primavera ha passat. Sant Joan i Sant Pere: adéu, primavera.

FONTS: IGN, Ministeri de Foment. Refranys: www.socpetit.cat.



A GATA, L'AIGUA ENCARA S'ESGOLLA PEL RIU. LA TORMENTA VA DEIXAR 140 MM. DE PLUJA. PORTEM RECOLLITS AL 2017, 419 MM.

20170315085140-riu.jpg

La fotografia mostra com es presenta aquest matí el riu GORGOS al pas per GATA. És d'aquest matí a les 7.30. Com podeu observar poc aigua, però encara xorra -com diguem en una de les expresions referides al riu els gaters. Bassa ací, bassa allà, corrent ací, corrent allà. Encara s'esgolla l'aigua pel riu. Si fem un balanç -gràcies a les dades de l'amic Vicent Signes Signes "Canya" i les seues medicions i control de les mateixes als Trossets, la tormenta que es va desenvolupar des de diumenge pel tardet fins dilluns per la vesprada, va deixar un total de 140 mm. en poc menys de 24 hores. L'any 2017 està comportant-se molt bé a Gata i potser siga plovedor per la quantitat ja recollida. Portem en els dos mesos i mig, un total de 419 mm., sempre amb dades de Vicent Signes, com dic.

Per la seua part, l'estació meteorològica de Meteoxàbia instal·lada en les escoles de Gata, va recollir 115 mm. i el total de l'any són per ara 380 mm.

El temps va canviant. Encara hui es presenten nuvolades, però el sol va desfent-les i cara al cap de setmana faller farà bon temps, segons totes les previssions.

FONT: Dades de pluja, Vicent Signes.



HA TORNAT A VINDRE EL RIU !! (més de 100 litres de pluja; del 19 al 25 de gener va ser l'última baixada)

20170313205727-riuadeta6-copia.jpg

(PODEU MIRAR L’ÀLBUM DE LA VINGUDA DEL RIU D’AQUESTA VESPRADA, PUNXEU ACÍ). FOTOS: Jaume Boronat, Antonia Torres i Juan Miguel Vives.

Aquesta vesprada hem contat amb un convidat de luxe que no fa molt de temps ja el van tindre a Gata: HA TORNAT A VINDRE EL RIU !!, com diguem els gaters al fet de la baixada d’aigua al llit del Riu Gorgos al pas per Gata. Els més de 100 mm. de pluges, distribuïts amb menys de 24 hores han fet que "una riuadeta" haja vingut aquesta vesprada i, sobre tot, els 168 litres per metre quadrat que s’han mesurat a Castell de Castells, d’on partix el riu a la unió dels barrancs Malafí i Castells. Cap a les sis de la vesprada s’omplia el vell llit del riu d’aigua, de nou, al pas per Gata. Les fotografies estan fetes des dels dos ponts urbans.

Tornant la vista enrere, enguany repetix ja que del 19 al 25 de gener va xorrar l’aigua pel riu a Gata. Ara torna a sorprendre’ns, una vegada més.

  La imagen puede contener: montaña, exterior, naturaleza y agua
  La imagen puede contener: cielo, exterior, naturaleza y agua
  La imagen puede contener: cielo, exterior, agua y naturaleza

FONTS: Foto portada de l’article: Jaume Boronat. Recull de fotos de l’àlbum, Jaume Boronat, Antonia Torres i Juan Miguel Vives.



SEGUIX CAIGUENT AIGUA SENSE PARAR. JA PORTEM MÉS DE 100 LITRES

20170313141946-meteoxabia.jpg

Segons ens comentava Vicent Signes "Canya" a la una del migdia ja havíem arribat a 101 mm. d’aigua. No ha parat de ploure des d’ahir a la nit. En tota la comarca està fent el mateix i a les comarques més a l’¡nterior, fins i tot, ha nevat com a Alcoi i la Carrasqueta. Es marcaven 90 litres a l’estació de Meteoxàbia de l’escola. Potser que al pas que va, l’aigua de les muntanyes al menys faça que torne a vindre una riuadeta, com li diguem els gaters a la baixada de l’aigua pel riu Gorgos. Cada vegada més dificultat per als fallers, els més pròxims els de Dénia. Mal comença la setmana per a ells, esperem que millore. A la mar, temporal. Ara aigua i vent.  I anem sumant...



MAL TEMPS A GATA: PLOU DES D'ANIT. JA SE SUPEREN ELS 50 MM. DE PLUJA

20170313090336-temps.jpg

A mal temps, bona cara i si és dilluns de la setmana fallera encara més. Esperem, pel bé de les falles més pròximes (Dénia, Pego i Calp) i més llunyanes (València) no dure molt aquest episodi, que ja marcaven les previssions.

Ja ha mesurat l’amic Vicent Signes "Canya" 50 mm. de pluja, des d’anit cap a les 21 hores quan va començar a nuvolar-se de bona gana, amb trons i llamps. Tota la nit plovent i segueix a hores d’ara. A l’escola (estació de Meteoxàbia) s’han mesurat des de la mitjanit 38 mm.



REMET EL TEMPORAL. A GATA SUMEN JA 260 MM. EN 5 DIES. BAIXA EL NIVELL DEL RIU

20170123140202-riu830mati23js.jpg

El sol intenta trencar la tupida barrera de núvols, que han deixat litres i litres d’aigua. Després de cinc dies i mig pareix que comença a tornar la calma metereològica. Està remetent el temporal i pareix, segons les previsions, que tornarà a embestir al cap de setmana. Mentre, una paradeta, no vindrà gens mal que ja en tenim molta aigua acumulada.

Pel que fa al riu Gorgos, a la fotografia de l'amic José Salvador Ginestar es pot apreciar la baixada del nivell d'aigua i també el color. De tota manera, de bon matí que està feta la foto igual que ara a primeres hores de la vesprada, la riaudeta encara és bona.

Finalment, al respecte de l'aigua caiguda, l’amic Vicent Signes "Canya" comentava que de les 8 del matí d’ahir diumenge a la mateixa hora de hui dilluns s’han mesurat a Gata un total de 53 mm. que afegits als que portavem fan un total de 260 mm. en els 5 dies de temporal. Encara aquest matí ha plogut però menys.

FONT: Aquest matí. Foto del riu des del pont d’Alcolaies, José Salvador Ginestar Torres.



GATA SUPERA JA ELS 207 MM. DE PLUJA. EL RIU BAIXA AMB MOLT DE CABDAL. SEGUIX EL VENT I PLUJA

20170122122016-20170122-084829-copia.jpg

(ENLLAÇ A L’ÀLBUM, PUNXEU ACÍ). 

Mireu també un vídeo del riu -mirant cap al pont del tren-. PUNXEU ACÍ. I un altre vídeo del riu pasant pel parc de la Font del Riu, PUNXEU ACÍ.

Des del passat dia 18, dimecres, fins a hui, i encara seguix, l’episodi climatològic està sortit de tot. Primer va ser la copiosa nevada del dimecres. Després la pluja del dijous 19, que va fer que baixara aigua pel riu en dues etapes. Poquet entre divendres i dissabte mig dia, i moltíssim anit i aquest matí. El vent va començar a pendre força divendres i dissabte, amb temporal a la mar, i ací a Gata fortes raxes de vent. Protecció Civil i Policia Local han treballat de valent, sobre tot en les últimes hores, per a poder-se normalitzar la situació. Anit teniem moltes eixides i la més forta, la caiguda del pi que tallava la carretera i feia necessari la intervenció dels bombers, prop de la rotonda de Xàbia. A més hem estat tota la nit sense llum per la caiguda d’una torre elèctrica i el suministre s’ha restablert fa una hora.

  La imagen puede contener: cielo, exterior, naturaleza y agua
  La imagen puede contener: árbol, cielo, exterior, naturaleza y agua
  La imagen puede contener: cielo, árbol, exterior, naturaleza y agua

En total, l’amic Vicent Signes "Canya" ha acumulat al seu pluviòmetre de 8 del matí del dia 18 a les 8 del matí de hui diumenge, un total de 207 mm. En les últimes 24 hores han sumat 43 mm. més.

Comentava Javier Gilabert Artigues: "Des del divendres a les 18:00 h. fins avui diumenge a les 11: 00 h. del matí he registrat 97.- lts. a la partida Senies. Pel que des de que va començar a nevar fins avui a les 11:00 h. tenim un total de 208.-lts."

Parlant ara del riu Gorgos, teniu dalt l’enllaç a l’àlbum (Fotos meues i de Vero) i als dos vídeos, de la situació del riu a primeres hores del matí. La proximitat de l’aigua a "la coveta dels gats", baix del pont de Alcolaies, que per precaució han tallat aquest matí al tràfic rodat, és el termòmetre social del riu. Hem conegut també que una unitat mòbil de la cadena televisiva La Sexta ha estat gravant dalt del pont de la Font del Riu. Estarem a l’aguait.

Imatge de portada: el riu passant pel Parc del Raval.

FONT: Fotos àlbum i vídeos Vero Vives i Miguel Vives.



EL RIU GORGOS VA AUGMENTANT AL PAS PER GATA. ARA 2,5 METRES BAIX DEL PONT D'ALCOLAIES. S'ESPERA QUE VAJA A MÉS. PRECAUCIÓ PEL VENT

20170121183210-riuvespradadissabte21-copia.jpg

Aquesta vesprada, el riu Gorgos al pas per Gata, ha fet una considerable pujada. Ara mateix baix del pont de les Alcolaies el cabdal ha pujat fins a 2,5 metres d’altura. A mitja vesprada estava en 1 metre. Informava Sebastià Puig (Protecció Civil Gata). A l’interior, en Castell de Castells i Xaló, el riu està a punt de desbordar-se i la gent de Protecció Civil de Gata està de guàrdia per si augmenta més el riu. L'Ajuntament de Xaló advertia fa dos hores: "Si continua plovent en les pròximes hores es podria desbordar el riu pel camí de la Tarafa. També s'està produint un creixement ràpid de barrancs. Hem activat les mesures de prevenció per pujada de riu, estem tallant els principals punts de risc. Per favor, extremeu les precaucions i feu cas de les senyals. Estem en alerta groga".

Al llarg de tot el dia, la pluja i el vent, sobre tot este últim, han sigut els protagonistes climatològics. A Xàbia hi ha nombrosos problemes a la mar, que s’ha engolit un cotxe. El propietari estava bé.

Pel que fa al vent, cal anar molt alerta. Informava fa una hora Protecció Civil de Gata que estan tinguent caigudes d’arbres per tot el terme municipal. Recomanen quedar-se a casa. Estan treballant amb la Policia Local de Gata per a resoldre les incidències de forma rapida.

Pel que fa a les precipitacions, sols al llarg del dia de hui en portavem 34 litres segons l’estació de Meteoxàbia al CEIP Santíssim Crist del Calvari. Vicent Signes "Canya" informava que s’afegien 21 litres més i a les 8 del matí acumulaven en tot l’episodi de neu i pluges un total de 164 mm. Ha seguit plovent i, per tant, ara estarem rallant els 200 mm.

A la fotografia, el riu aquesta vesprada, al pas per la Font del Riu de Gata.

FONTS: Informació Sebastià Puig. Foto: Vero Vives.



GATA RECULL 143 MM. EN ELS DOS DIES DE TEMPORAL DE NEU, PLUGES I GRANISSADA. TORNA A PORTAR AIGUA EL RIU GORGOS. ES NORMALITZEN ELS CENTRES EDUCATIUS

20170120090214-riuarribantpont.jpg

Hui divendres pareix que escampa el temporal dels dos últims dies, que han sigut històrics, sobre tot el dimecres 18 amb la gran nevada. Feia quasi 34 anys que no era tan copiosa i sols hem tingut un dia per a contemplar eixos paisatges blancs i estampes nadalenques. Després, ahir dijous 19, va continuar plovent i inclús granissant.

Tenim dades actualitzades del total de pluja acumulada. La neu ja vaig dir que va deixar de 30 a 35 litres, aproximadament. A les 8 del matí de hui divendres 20, l’amic Vicent Signes Signes "Canya" comentava:

"Bon dia, anem sumant, a les darreres 24 hores (s’enten des d’ahir dijous a les 8 del matí a hui divendres a la mateixa hora) han caigut 76 mm. Ja portem 143 en dos dies. Aquest 2017 pinta prou bé de moment".

Un altre pluviòmetre, el de Javier Gilabert Artigues, a les Senies, posava ahir al final del dia: "A Gata, a les Senies, el pluviometre ha registrat 111 litres.".

També mirem l’estació metereològica de Meteoxàbia ubicada al CEIP Santíssim Crist de Gata. Ara hi ha 6,5 graus de temperatura a Gata i sols aquesta nit a les 7 que ha parat de ploure han caigut 13 litres.

Dir també que el riu Gorgos porta aigua. Com ja vaig posar ahir i amb el "cap del riu", de 17.45 a 17.55 de la vesprada feia aparició l’aigua del riu, ocupant mansament el llit del riu. De seguida, les xarxes socials es van tornar a omplir d’un altre element de la natura a Gata, el riu amb aigua.

Finalment, comentar que els centres educatius del poble (CEIP Santíssim Crist i IES "Matemàtic Vicent Caselles i Costa") retornen a la normalitat, després de dos dies sense classes pel temporal. Els xiquets i xiquetes podran contemplar des de dalt del pont anant cap a escola, com sempre hem fet, el riu amb aigua. Són estampes gateres després de les fortes pluges.

A la imatge, una vista del riu amb aigua presa ahir per la vesprada amb "el cap del riu" arribant al nou pont.



EL RIU GORGOS TORNA A PORTAR AIGUA: el cap al pas per Gata (18.50 hores)

20170119183945-riudia19-1-copia.jpg

(PER A REPASSAR LES FOTOS I VÍDEOS DEL CAP DEL RIU AL PAS PEL PARC I PONT DE LA FONT DEL RIU, PUNXEU ACÍ)

Torna a vindre el riu Gorgos!!. Com diguem els gaters cada vegada que apareix l’aigua al llit del riu, aquesta vesprada, de 17.40 a 17.55 aproximadament, l’aigua ha baixat prou espai travessant el poble de Gata. Degut a les fortes i quantioses pluges de les muntanyes de l’interior, "ha vingut ara una riuaeta". Hui dijous 19 de gener de 2017. Després de la gran nevada d’ahir, hui la riuadeta. Qué més volem per ara!!.

Vos he posat algunes fotografies del CAP DEL RIU, perque des de dalt del nou pont hem seguit en directe i al punt l’arribada de l’aigua del riu. També dos vídeos que aclarixen millor com arriba la primera avinguda d’aigua. No fa molt, el passat 18 de desembre de 2016, va vindre una forta riuada per les pluges fortes d’aquells dies previs als nadals.

  La imagen puede contener: cielo, árbol, exterior y naturaleza
  La imagen puede contener: cielo, exterior, naturaleza y agua

Si fem un repàs a les últimes baixades d’aigua i que els gaters hem dit allò de: ¡"Ha vingut el riu! ens remuntarem, com he dit, primer al 18 de desembre de 2016. Recordem PUNXANT ACÍ. Més enrere recordem el 2 de novembre de 2015. Per a recordar-ho PUNXEU ACÍ. I més enrere encara el 25 d’abril de 2013. Si voleu també recordar-ho PUNXEU ACÍ.



LA NEU D'AHIR DIMECRES I LA PLUJA D'AQUESTA NIT DEIXEN JA 67 MM. A GATA. Seguim amb alerta i sense classes

20170119083900-jordinevada.jpg

Comença el dia després de la jornada històrica per la gran nevada. Ja tenim algunes coses clares. L’avís de la suspensió de les classes per a hui dijous dia 19 als centres educatius de Gata és la primera. La segona, els 67 mm. caiguts ja al poble, entre la neu i l’aigua d’aquesta nit.

El comunicat d’anit de l’Ajuntament era el següent: "Per a demà dijous 19 de gener es manté la suspensió de les classes als centres educatius i escoles municipals, llevat del servei de menjador, donades les alertes de pluja i neu previstes per a demà."

Com han transcorrit les últimes hores. Des de la mitjanit està plovent sense parar a Gata. L’aigua ha desfet el magnífic panorama que miravem ahir. Era qüestió sols d’un dia?. Aixina són les coses ací a Gata i a la Marina Alta. Tenim també l’exemple amb el riu Gorgos, que tan prompte ve "una tamborinà d’aigua" com al dia o els dos dies ja està sec el seu llit.

Ens fixem amb dos pluviòmetres del poble. L’amic Vicent Signes "Canya", que mesura tots els matins, les últimes 24 hores, comentava que eren 67 mm. els caiguts entre la neu i la pluja. El servici metereològic de Meteoxàbia instal·lat al CEIP Santíssim Crist mesura ja 33 litres d’aigua des de la mitjanit.

Ara segueix plovent i l’alerta. No fa massa fred amb el termòmetre amb la mà, de 6 a 8 graus, però si molta més sensació de "rasca" que diem popularment. A esperar que fa al llarg del dia. Per això, vos deixe en una bonica estampa d’ahir que mostra tot el poble després de la nevada, de dalt de les Coves Roges. La foto és de Jordi Giner Monfort. Com sempre, el Montgó vigia tot blanquet al fons del teló.

FONT: Informació Meteoxàbia a Gata, Vicent Signes. Foto: Jordi Giner.



ELS USUARIS RETRATEN LA GRAN NEVADA (18-1-2017) ( II )

20170118220142-antosignes2-copia.jpg

(MIREU LES FOTOGRAFIES DEL SEGON ÀLBUM DELS USUARIS, DE LES VOSTRES FOTOS, PUNXEU ACÍ)

Continue posant-vos les fotos vostres, les més destacades al meu entendre que van eixint pel facebook, de la gran nevada de hui dimecres 18-1-2017. Per cert, l’estació metereològica de l’escola diu que s’han recollit 12 litres. Eixa és la neu que ha caigut hui.

Per supost que no estan totes les fotos, impossible, són centenars, estan moltes.

El segon bloc són de Mari Moncho, Pablo Mulet, Gema Pedrós, Natalia Torrejón, Anto Signes, José Salvador Ginestar, Graciela Pedro, María Cots i Cris Signes. 

La imagen puede contener: árbol, nieve, casa, cielo y exterior
No hay texto alternativo automático disponible.
Ací les teniu, des de tots els punts de GATA. 

FONTS: Fotos de Mari, Pablo, Gema, Natalia, Anto, José Salvador, Graciela, María i Cris.



ELS USUARIS DEL BLOG I CRONISTA DE GATA RETRATEN LA GRAN NEVADA (18-1-2017) ( I )

20170118211940-alba7-copia.jpg

(PER A VISIONAR TOTES LES BONIQUES FOTOS DELS USUARIS -1er ÀLBUM- PUNXEU ACÍ)

Com ja vos havia avançat, posaré dos blocs hui al blog i al facebook de nombrosos fotografies que vosaltres, usuaris del blog i del Cronista de Gata, heu plasmat amb els vostres mòbils o càmeres de fotografiar. Algunes són precioses, targes nadalenques, per això m’agradat la frase d’una usuària posant fotos al facebook que deia davant la gran nevada de hui 18 de gener de 2017. "De nuevo, felices navidades". Estem ja a quasi un mes del nadal però sols a un dia de Sant Antoni, que també té el refranyer ple de al·lusions a la neu.

Alguns més aventurers, pertanyents al Club d’Atletisme Gata i amants de la natura, s’han arriscat a pujar a la fita més alta del terme municipal, Serrillars (432 metres d’altura) i al mític Montgó (750 metres). També hi ha fotos.

Ah...potser que davant l'Alerta Roja que ve...demà continue.

No hay texto alternativo automático disponible.
No hay texto alternativo automático disponible.
La imagen puede contener: nieve, árbol, cielo, exterior y naturaleza
La imagen puede contener: árbol, nieve, cielo, planta, exterior y naturaleza

Finalment, recolze i és una gran idea per a guardar després en un suport adequat, anar pujant les fotos de la nevada. L’EQUIP DE GOVERN DE GATA publicava al facebook: "Anem a fer un gran recull de fotos de la nevada, ens ajudes? Puja les fotos que tingues al teu mur de facebook amb el hashtag #NevadaAGata i entre totes construirem un gran fons documental d’esta fita històrica al nostre poble!!!".

Ací teniu el meu àlbum de seleccions de fotos vostres.

FONT: Fotos de Lluís de Korna, Benjamín Giner, Pep Paleres, Joan Giner, Vicent Soler, Equip de Govern de Gata, Luz Stella i Alba Soria.



PREVISIÓ D'ALERTA ROJA PER A DEMÀ: SUSPENSIÓ DE CLASSES (Fita històrica, nevada)

20170118205808-img-20170118-wa0041-copia.jpg

Seguim ocupant-nos del tema per excel·lència de hui LA NEVADA HISTÒRICA DEL 18 de gener de 2017.

L'EQUIP DE GOVERN DE GATA acaba d'actualitzar la informació i diu literalment:

ACTUALITZACIÓ 20.30h: Davant la situació d'emergència, nivell roig per nevades i groc per pluja i vent, es decideix suspendre DEMÀ DIJOUS 19 totes les classes als centres educatius i a les escoles municipals, excepte el servei de menjador. Si cap família té necessitat de dur els xiquets a l'escola i utilitzar el servei de menjador, ho podrà fer a partir de les 12h avisant al centre escolar al telèfon 96.642.88.25.

Eviteu l'ús del cotxe i molta precaució! Recordeu que davant qualsevol incident podeu contactar amb la Policia Local.

Seguim pendents de l'evolució del temps.

FONT: Foto Vero Vives.



UNA VOLTA PEL TERME. JORNADA HISTÒRICA, GRAN NEVADA A GATA, 18-1-2017 (àlbum)

20170118193207-img-20170118-wa0019-copia.jpg

(ÀLBUM NEVADA HISTÒRICA 1. JORNADA HISTÒRICA 18-1-2017. PER A REPASSAR LES FOTOGRAFIES I GAUDIR D’ELLES, PUNXEU ACÍ)

Aquest matí després de la nevada i mentre encara caien flocs de neu, es feien algunes fotografies, com les del pont cap al llit del riu, el parc, la pujada del Calvari i altres. Per la vesprada, es pegava una volta pel terme: Comes, camí de la Font de la Mata, Costeres, Valls,... Molta neu encara. Xorrant ara les canaleres, com si estiguera plovent. Això em recorda la primera vegada que vaig anar a veure la neu a Famorca i Fageca. Després la vaig veure a Castell de Castells i per fi a Gata aquell darrer dissabte 12 de febrer de 1983. Hui hem tornat a reviure aquella nevada quasi 34 anys després.

  La imagen puede contener: nieve, mesa, coche y exterior
  La imagen puede contener: cielo, nieve, árbol, planta, exterior, naturaleza y agua
  La imagen puede contener: árbol, cielo, planta, exterior y naturaleza
  La imagen puede contener: nubes, cielo, exterior y naturaleza
  La imagen puede contener: cielo, nubes, exterior y naturaleza

He seleccionat les millors fotografies que hem pogut capturar Vero, Juan Miguel, Pepa i jo. Espere vos agraden.

FONT: Fotos família Vives Costa.



DIA HISTÒRIC, GRAN NEVADA A GATA. 18-1-2017. Quasi 34 anys després...

20170118173345-img-20170118-wa0017-copia.jpg

Molta tasca per davant ens espera. En dies històrics, cal gravar en la memòria o millor dit en la retina, els mòbils i càmeres, tot allò que siga blanc o combine amb la neu. Estem davant una data històrica. Des de la matinada de hui dimecres 18 de gener de 2017, quasi 34 anys després d’aquella altra gran nevada del darrer dissabte de 1983 (12 de febrer), ha caigut a Gata una nevada copiosa. 

Com s’han omplit les xarxes socials i el que vos escriu i el meu fill hem fet un passeig pel terme de Gata, cal anar per parts. Pujaré dins de poc un àlbum del meu recorregut. Després escolliré les que per a mi són les millors fotos que heu pujat i esteu pujant del fenòmen de la nevada al facebook. Faré un àlbum també.

Altres notícies acaparen hui la jornada, que pareix que tinga sols neu. També les tindrem en compte. Anit, en una gran gala PERE VICALET (músic, compositor i artista, Pedro Vicente Caselles Mulet) va ser elegit guanyador a la modalitat de Cultura com a Premi Talent Jove (Levante-EMV i Bancaixa). Vos explicaré també. També ahir estigueren a Madrid per a participar en el plenari de ciutats de la innovació de la xarxa Innpulso, a la que pertany Gata, l’alcaldessa i el regidor Jaume Monfort. També ho tractarem. Finalment, demà es presentarà a la biblioteca el número 5 de la revista Riuralogia. Vos contaré també.

ARA, UNA BONICA ESTAMPA DE LA PUJADA DEL CALVARI, que ha fet Vero Vives Costa, feta aquest matí després de la nevada.

FONT: Foto Vero Vives.



SUSPENEN LES CLASSES, DE MOMENT FINS LES 11, SI PARA DE NEVAR. ESTAMPA PRECIOSA DEL PONT, EL VIAL I EL RIU A GATA

20170118084326-16177750-10210171043045100-4463943307898104078-o.jpg

NEVADA HISTÒRICA, 18-1-2017, dimecres. Gràcies a la fotografia que puja al facebook l’amic Alberto Cardona Pedro, trobem aquesta estampa que pareix una felicitació nadalenca amb quasi un mes de retràs. Seguix nevant a GATA. Mireu com està de neu el llit del riu, la muntanyeta i el vial, amb el pont. Aneu alerta amb les patinades. Comencen els problemes del gel. Carreteres tallades per la comarca. De Xàbia a Dénia pel baix Montgó han netejat la carretera. De Teulada cap a Moraira baixant també tallada.

A Gata s’han suspés les classes de l’escola i l’institut. Aquest és el comunicat oficial des de l’Ajuntament: "Es supenen les classes als centres educatius de Gata. A les 11h es reprendran si deixa de nevar i s’oferira servei de menjador. Vos informarem al llarg del matí".

La imagen puede contener: cielo, árbol, nieve, exterior y naturaleza

FONT: FOTOS Alberto Cardona Pedro i Ajuntament Gata de Gorgos.



DIA PER A LA HISTÒRIA: NEVADA A GATA, 18 GENER 2017. Tots els cotxes i carrers amb una capa de neu

20170118071806-joandedeu.jpg

Sols notícia ràpida. Ja ampliarem més informació. ESTÀ NEVANT A GATA I NO PARA. cí teniu la foto que ho diu tot. És de Joan de Déu Fornés. A que si que neva!!. NEVADA A GATA, bon matí, dimecres 18 de gener de 2017. Aquella altra gran nevada va ser el 12 de febrer de 1983.



EL RIU GORGOS BAIXA MOLT DE CABDAL AL PAS PER GATA, PERÒ ENCARA SEGUEIX XORRANT. Feia un any i 17 dies que no baixava el riu

20161220200713-riu24h.jpg

Hui dimarts dia 20 el riu Gorgos encara segueix xorrant, però amb molta disminució d’aigua respecte a ahir. Podeu veure en la seqüència d’imatges el ahir i hui amb 24 hores de diferència. Com ha canviat el cabdal del riu al pas per Gata.

Posats amb contacte amb Sebastià Puig, encarregat de mesurar el cabdal del riu i també de comunicar-ho al Cap de la Policia de Xàbia, José Antonio Vallés. Ell ens deia que la primera riuada va baixar a les 23,15 hores del diumenge 19 i portava 1,50 metres d’altura, sempre amb el medidor de baix del pont de les Alcolaies. Ahir dilluns a les 12 del migdia baixava la segona riuada i va arribar als 3 metres d’altura. La cota del riu era de 3,50 metres poc després. Aquest matí a les 8 ja havia baixat a 1,50 i a migdia a 1 metre d’altura.

Si fem un repàs a les últimes baixades d’aigua i que els gaters hem dir allò de: ¡"Ha vingut el riu! ens remuntarem al 2 de novembre de 2015. Per a recordar-ho PUNXEU ACÍ. I més enrere al 25 d’abril de 2013. Si voleu també recordar-ho PUNXEU ACÍ.

FONTS: Blog CRONISTA DE GATA, dies 2-11-2015 i 25-4-2013.



EL TEMPORAL DEIXA EN GATA 206 MM. DE PLUJA. FORTA RIUADA DEL GORGOS, UN POC MENYS QUE EN 2007.

20161220090453-15578183-755527164598680-8888486302023738994-o.jpg

Pareix que el temporal està dient-nos adéu i és hora de fer balanç. Ho faig amb les bones dades de les pluges dels últimes quatre dies i amb la baixada d’aigua del riu Gorgos. Seguint la petició d’un usuari del blog, Vicent Signes "Canya" ha tingut a bé passar-me les dades de pluja recollides fins ara que són molt bones per al camp, els pous i la muntanya.

En tot el temporal, de divendres 16 a ahir dilluns 19, es van recollir a Gata 206 mm. d’aigua. El dia que més va ploure, diumenge, van caure 94 mm. Divendres, 30 mm.; dissabte 27, i ahir dilluns, 55.

Seguint amb els resums, dir que si de gener a octubre, segons les mesures de Vicent Signes, va ploure 126 mm., el mes de novembre en va fer 105 i en els 19 dies de desembre, 262. L’any 2016 portem un total de 493 mm. 

A més de les quantioses pluges dels últims dies, s’afegeix que "ha vingut el riu i amb una bona tamborinà" -com diríem en gater-. Cap a les 23 hores del diumenge començava a xorrar, mesclant-se l’aigua de l’escorrentia dels carrers de Gata amb la que botava per dalt del pantanet de Planisses. La cota màxima alcançada pel riu va ser el ple de migdia d’ahir dilluns dia 19. Es va tallar per precaució i per no obstaculitzar les avingudes d’aigua cap al riu, el pont d’Alcolaies, restablint-se la circulació passada l’alerta roja. Hui dimarts, passat el temporal, ha disminuit molt i a hores d’ara encaraq baixa prou ple. Molts veïns de Gata, que es van acostar a veure el riu la referència la van posar en la coneguda "Coveta dels gats" i de seguida van comparar amb la riuada del Pilar de 2007, aquell 12 d’octubre. Ahir va ser un poc menys. 

VOS POSE UNA BONICA VISTA QUE HE ESCOLLIT DE LES NOMBROSES QUE HI HA DEL RIU GORGOS A LES XARXES SOCIALS, DES DEL PARC DEL RAVAL MIRANT CAP AL PONT D’ALCOLAES D’AHIR MIGDIA, EN PLENA TORMENTA ENCARA. Foto pujada al facebook per Gemigeor Caselles, que de forma molt simpàtica posava: "Quan de temps sense voret, Riu Gorgos 2016".



EL RIU GORGOS BAIXA MOLT CRESCUT AL SEU PAS PER GATA. ES TALLA PER PRECAUCIÓ EL PONT D'ALCOLAIES. NIVELL D'ALERTA ROIG. 19-12-2016 (Al poble es registren en tres dies 151 mm.)

20161219172329-20161219-154754-copia.jpg

(PODEU VEURE L’ÀLBUM DE FOTOGRAFIES, PUNXANT ACÍ).

TAMBÉ VOS POSE UN VÍDEO DEL RIU GORGOS1, PUNXEU ACÍ. UN ALTRE DEL RIU GORGOS2, PUNXEU ACÍ.

Eixes serien les notes més importants. A primeres hores del matí anava molt baixet. Aquesta vesprada, la crescuda era impressionant, notable, un poc menys que aquell dotze d’octubre de 2007. ALERTA ROJA. Creixent i creixent, litres i més litres a l’interior i el Gorgos, Xaló allà al poble del mateix nom, desbordant-se al Xopar, prop del Molí de la Tarafa. A Gata, malgrat el pantanet de Planisses, baixava i baixa ara amb força l’aigua.

El comunicat de l’Ajuntament fa 5 hores donava compte del risc de fortes pluges:

L’Agència Estatal de Meteorologia ha decretat el nivell roig de risc important i extrem de pluges i des de l’Ajuntament de Gata s’activa el pla d’inundacions a la localitat. Per tant, es demana a la població precaució a l’hora d’acostar-se a veure el llit del riu, ja que s’espera una avinguda important en el cabal del Gorgos.
A més a més, es recomana que es lleven els cotxes aparcats en els ponts per evitar incidències.

Pel que fa a la quantitat d’aigua registrada en Gata, en tres dies -segons ens diu Vicent Signes Signes "Canya" és de 151 mm. De 8 del matí d’ahir a 8 del matí de hui, 94. Per altra banda de la mitjanit de dissabte a diumenge fins la de diumenge a dilluns va mesurar 64 litres l’observatori de Meteoxàbia del CEIP Santíssim Crist de Gata. Des d’eixa hora a ara (17,15 hores) ja en són 47 mm amb un 95 per cent d’humitat. El mes ja porta 223,4 mm. I el temporal segueix...

  La imagen puede contener: montaña, cielo, planta, exterior y naturaleza
  La imagen puede contener: cielo, exterior y naturaleza
  La imagen puede contener: planta, cielo, árbol, exterior, naturaleza y agua


He fet un recorregut des de dalt les Coves Roges fins el pont nou del vial amb fotografies (les teniu a l’àlbum) i amb tres vídeos, que podeu mirar ací amb els enllaços i al facebook. Com deia una dona hui al saber que "havia vingut al riu", "l’aigua és vida". Gaudiu d’ella.

Finalment, la fotografia del pantanet de Mirandes, que ho diu tot. FOTO: ANTONIO OLIVER.

  La imagen puede contener: montaña, exterior y naturaleza

FONT: Foto interior, Antonio Oliver.



UNA BONA RIUÀ....I SEGUEIX PLOVENT (Ja tenim 80 litres des de la nit de dissabte)

20161219090459-15578135-10209906764638305-8728087172517768908-o.jpg

La fotografia és molt bonica. L’ha feta des de sa casa Alberto Cardona Pedro i li agraïsc que la puga publicar al blog. Ací teniu el RIU GORGOS, que mostra una bona riuà, que pot anar creixent si segueix plovent com està fent-ho ara en tota la comarca, sobre tot en punts de l’interior com Castell de Castell, Benigembla o les serres d’eixos pobles. Anit ja donavem les primeres fotografies. Ara ja és una realitat a "la claror del dia". Les previssions estan complint-se, la prevenció de no fer escola està molt ben presa per les autoritats, des de les locals fins les autonòmiques, i seguim acumulant litres.

Si ahir tancavem el dia amb 64 litres, hui dilluns 19 a aquesta hora (8,50 del matí) ja em portem 16, que en total fan 80 litres en 33 hores. L’observatori de Meteoxàbia del CEIP Santíssim Crist és la referència. Seguiré donant-vos la informació. La humitat estava ara al 96 per cent. Tocarem aquest matí els 200 litres de l’acumulat al mes. Ara n’hi havia ja 193,2. I seguim sumant.

Ja el tenim aci!!!. Aquesta és la frase que utilitza Antonia Torres, des de la part del Penyó cap al Parc del Raval. A migdia vois posaré un àlbum recopilant totes les fotografies que han pujat al facebook els usuaris. EL RIU GORGOS al pas per GATA és hui dilluns 19 de desembre la notícia...

La imagen puede contener: cielo, exterior, naturaleza y agua

FONTS: Fotos, Alberto Cardona Pedro i Antonia Torres.



!! HA VINGUT EL RIU !! (Arriba la primera avançada d'aigua a Gata)

20161218234355-havingutriusaragcia.jpg

Les fortes pluges a l’interior i les rambles de Castells i Malafí, que s’omplien a mitja vesprada, han donat com a conseqüència que arribara per fi l’aigua. Ja tard, en fosca, però tenim la fotografia gràcies a Sara García Molina, que ha captat aquesta instantània que vegeu. Si observeu l’aigua baixa bruta, amb molta terra. Els llums del pont permitixen veure tot el llit. Sabrem demà si ha continuat baixant.

També em comunicava l’amic Paco Costa que "EL CAP DEL RIU", com sempre diguem els gaters, ha passat fa uns vint minuts pel Penyó.

Cal dir, que quasi acabant-se aquesta jornada, GATA ja ha mesurat 63,8 mm., que són molts.

També ens passa aquesta fotografia tan significativa amb l'aigua entremesclant-se amb el resplandor dels llums dels focus de baix del pont de la via del tren, Josep Esplugues Cirugeda, una senyal més de que ha vingut el riu.

La imagen puede contener: noche, exterior y agua

Mentre ja podem dir allò tan típic dels gaters: !! HA VINGUT EL RIU !!.

FONT: Foto Sara García Molina.



TENIM JA LA TORMENTA DAMUNT DE GATA O ESPEREM...? (Gota freda, pluges fortes?)

20161216230927-aiguacanya.jpg

La pluja del matí que ha anat acompanyada per moments del que ací a Gata diguem "aigua bambolla" ha deixat vora 6 litres, concretament 5,8, segons mesurava el pluviòmetre de l’estació de Meteoxàbia del C.E.I.P Santíssim Crist. El més destacat de tota la jornada era la humitat, que a les 21 hores era encara molt elevada, el 93 per cent. Per la nit ha començat a ploure però moderadament i sense excesos, la qual cosa seguix siguen beneficiosa per als terrenys, per a fer saó.

Amb la segona part de la pluja, la d’aquesta nit, ja s’havien comptabilitzat tres litres més i ara, al voltant de les onze de la nit, són 9 els litres acumulats al mateix observatori.

Pel que fa a la comarca, coneguem de la tormenta, de la gota freda, que continuem en alerta taronja. S’han suspés tots els partits de regional,en totes les categories. Altres actes i festes també han quedat suspesos. En Xàbia, han alçat murs de sorra a l’Arenal per evitar els primers mals del temporal de mar, arribat el cas. De moment, més val previndre que no curar els mals quan ja no tinguen remei.

Per tant, davant aquesta situació MOLTÍSSIMA PRECAUCIÓ, si la cosa empitjora en les pròximes hores i els dos dies que venen.

*Recentment, l'Equip de Govern de Gata, ha comunicat el següent informe:

"A causa de l'alerta taronja per tempesta es suspenen tots els actes esportius previstos durant el cap de setmana.

Es prega precaució a l'hora de circular sobretot prop del llit del riu, barrancs, camins inundables...

A través de les xarxes socials municipals anirem actualitzant tota la informació així com els avisos rellevants per a la població. En cas de dubte podeu cridar al 112 o acudir a la Policia Local.

Gràcies per la col·laboració!!"


A la fotografia feta per Vicent Signes "Canya", coincidint en divendres que sempre proliferen les vistes dels quatre cantons de Ca Martí i la seua perruqueria, es veu perfectament la ploguda d’aquest matí de l’aigua "bambolla" que deia.

FONT: Foto Vicent Signes Signes.



S'HA RECOLLIT A GATA HUI 13,4 LITRES DE PLUJA. PORTEM AL MES UN TOTAL DE 60

20161208222756-temps3.jpg

La pluja ens ha acompanyat a Gata al llarg de tot el dia festiu, el Montgó ha mostrat les ullades del sol banyant la seua carena en alguns moments i els negres nuvolots altres. En total, l'observatori de Meteoxàbia del C.E.I.P. Santíssim Crist de Gata ha recollit en tot el dia un total de 13,4 litres de pluja. En els vuit dies del mes en portem 60. Pluja que va calant bé a la terra, que està ja mulladeta i amb saó. Pluja que tots els dies apareix i poc a poc va espolsant-se aquella sequera que teníem fa uns mesos.

A hores d'ara el que si tenim una humitat molt alta, el 94 per cent i bona temperatura 14,6 graus passades les 10 de la nit.



LA PLUJA SEGUIX DEIXANT-NOS A GATA RUIXATS BONS I MULLANT LA TERRA (37 litres en 48 hores)

20161206193127-compotemps.jpg

La pluja seguix caient de forma moderada i en alguns moments amb ruixats forts, que van calant i mullant la terra. A Gata, dos medicions són les que puc referir-vos, que ens donen per una part el pluviòmetre de Vicent Signes (Canya) dels Trossets i per l’altra de l’estació de Meteoxàbia instal·lada en el C.E.I.P. Santíssim Crist de Gata.

De les 8 del matí de diumenge a les 8 del matí de hui dimarts, festa de la Constitució, s’han mesurat un total de 37 litres, repartits entre 13 diumente i 24 dilluns, segons ens informa Vicent Signes. Per altra part des de la mitjanit passada fins ara a les 19 hores, l’estació de l’escola ha mesurat ja 28,2 litres. Anem sumant i el temps seguix rebolicat, amb ruixats bons per moments i lleugera pluja per altres.

A les imatges de la composició, algunes vistes de Gata i el Montgó d’ahir i hui, dies de pluja.

FONTS: Meteoxàbia (estació al CEIP Santíssim Crist) i Vicent Signes Signes (Canya).



GATA REGISTRA 105 LITRES A NOVEMBRE. FINS OCTUBRE L'ANY SOLS N'HAVIA ENREGISTRAT 128.

20161201215346-daltgata.jpg

Segons ha informat el veí gater Vicent Signes Signes, més conegut per Canya, el mes de novembre ha enregistrat al seu pluviòmetre quasi els mateixos litres de pluja que de gener a octubre. El penúltim mes de l’any va mesurar un total de 105 litres, mentre que en els deu primers mesos de l’any es van mesurar 128 litres. Un balanç, com diu Vicent "bastant positiu a Gata". "Esperem, comenta Signes, que la cosa s’anime i tornem a les mijanes dels 700 l. anuals que soliem tindrer ací per acomiadar definitivament aquest episodi de sequera".

FONT: Vicent Signes "Canya".



L'EPISODI DE PLUJA DE HUI DEIXA 11 LITRES A GATA

20161128200635-oratgedilluns28.jpg

La forta ploguda que ha fet hui al migdia a Gata ha deixat, segons l’observatori de Meteoxàbia del C.E.I.P. Santíssim Crist, un total de 10,8 litres per metre quadrat. Malgrat els trons i els llamps, un d’ells que ha deixat per moments sense electricitat al poble, l’arruixat ha anat parant i ja no ha plogut més en tota la vesprada. Durant aquest mes que està a punt d’abacar es porten recollits, segons el mateix observatori uns 68 litres, més que en molts mesos anteriors que eren també abans plovedors, com l’octubre.

Per altra part, Vicent Signes (Canya) ha mesurat de les 8 del matí fins ara un total de 19 litres. Anit van ser 16 litres.

A la composició fotogràfica, observeu al Montgó a les 8 i a les 15 hores com tenia la boira damunt, així com al Tossal de Pedreguer i les muntanyes que envolten Gata. Observeu la humitat que es nota amb la boira aterrada. Ara era del 90 per cent.



L'EPISODI DE LLEUGUERES PLUGES DEIXA 41 LITRES A GATA

20161115225134-martanuvolat.jpg

Més val això que res! comentaven alguns veïns. Ha plogut, perque jo a la caseta m’ha enfangat un poc!, deien altres. El que té falta és que baixe el riu!, comentaven uns tercers. En total, de la pluja d’ahir i la de hui, sobre tot els arruixats de la matinada, han deixat uns 41 litres per metre quadrat, segons mesurava Vicent Signes (Canya) al carre Trossets. Uns 34 registrava entre ahir i hui el pluviòmetre del C.E.I.P. Santíssim Crist de Gata. Menys de 50 litres, però alguna cosa li farà a la terra, al menys seguix netejant-la.

FOTO: Marta Gayá (seu facebook).



GATA: DILLUNS DE PLUJA (23,6 litres) I SUPER LLUNA

20161114233915-superlluna3.jpg

Quan resten pocs minuts per acabar la jornada ens fixarem en dos aconteixements climatològics. Per una banda, la pluja que ha deixat un total de 23,6 litres per metre quadrat, segons mesurava l’observatorio de Meteoxàbia instal·lat al C.E.I.P. Santíssim Crist de Gata. Ha plogut en alguns moments del migdia i la vesprada prou fort i ha fet vent. Per altra, hui teníem també la superlluna, que es tapava i s’obria pas per moments, ja que els núvols l’ha destorbada per a fer força claror.

No se si us agradarà, però he buscat aposta el moment en el que la lluna estava per dalt del pont il·luminat del riu Gorgos. Es veuen els tres elements, dos naturals (la superlluna i la claror amb els núvols, amb raig de la lluna inclós) i l’arquitectònic, la silueta del majestuós pont.



UN RUIXAT BANYA ELS CARRERS DE GATA; PLOU POC, PERÒ...

20161105181258-carrersbanyats.jpg

Una xicoteta tormenta s'ha format aquesta vesprada del primer dissabte de novembre a Gata i els seus voltants. Al llarg del dia el sol s'ha combinat amb els núvols. Ara, un ruixat ha banyat els carrers i poc més. Recordem sempre allò...: "Plou poc, però per lo poc que plou, plou prou". Encara que necessitem més i més aigua per a tot, els camps, la gent, la vida. Ara, carrers mullats i oloreta a terra banyada.



SOLS 6 LITRES VAN CAURE A GATA LA PASSADA MATINADA

La primera "tormenta" de la tardor va caure amb poca consistència la passada matinada i es van recollir sols 6 litres per metre quadrat. La terra seguix abrasida i amb molta necessitat i malgrat a que es veuen al cel molts nuvolots blancs, no descarrega com cal.

Tant els observatoris de Vicent Signes (Canya) com el de Meteoxàbia, instal·lats als Trossets i al Grup Escolar, respectivament, van donar el mateix resultat, sis litrets. Més val això que res.

A hores d'ara el cel està encapotat i cal recordar que molts anys han perillat els passacarrers de Sant Miquel i la processó. Si el temps ho permet es podran desenvolupar tots els actes a l'aire lliure des d'aquesta nit fins diumenge.

FONTS: Vicent Signes (Canya) i Meteoxàbia a Gata.



AQUESTA VESPRADA (16 h. i 21 m.) COMENÇA OFICIALMENT LA TARDOR 2016

20160922134035-tempsjs.jpg

El dia 30 d’octubre, a les 2 de la matinada, canvi d’hora

Els metereòlegs diuen que farà calor i a "l'estiuet de Sant Miquel" també

Hui dijous 22 de setembre a les 16 hores i 21 minuts, horari oficial peninsular, començarà la TARDOR 2016. Són càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional-Ministeri de Foment). L’estació durarà 89 dies i 20 hores i acabarà el 21 de desembre, dia en que comencarà l’hivern.

El més important a tindre en compte en aquesta tardor serà el canvi d’hora. Es recuperarà l’horari d’hivern en la matinada del diumenge 30 d’octubre.

En quan als planetes, el cel matutí estarà dominat per Júpiter, mentres que Urà serà visible tota la nit al principi de l’estació, passant a mitjans de la tardor a ser visible únicament en el cel vespertí junt amb Venus, Mart i Saturn. A la tardor 2016 no hi haurà cap eclipsi.

FONT: Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional-Ministeri de Foment).

 



LES PRIMERES PLUGES DE L'ESTIU: 22,4 LITRES A GATA

20160713164203-pluja13juliol.jpg

Ha plogut al llarg del matí. Ara no plou. S'han recollit a Gata, segons es mesura a l'estació de MeteoXàbia del C.P. "Santíssim Crist" de Gata, un total de 22,4 litres per metre quadrat. Ha banyat la terra i ha millorat l'ambient. Hi ha ara una humitat del 93 per cent i la temperatura és bona, amb respecte a dies anteriors. 20,8 graus centígrats a les 16,29 de la vesprada està molt bé.

Bo per al camp de Gata ha resultat la pluja que ha caigut amb molta moderació i "coneixement" com diguem al poble. No es pot dir el mateix de Dénia. A la capital, que hui és festa major (Santíssima Sang) han vist inundacions i temporal de mar. S'han suspés els bous a la mar de les 13 hores.

A la fotografia, la zona dels Plans del terme de Gata, en plena pluja aquest matí.



HUI DIMECRES, 13 DE JULIOL, A GATA: PRIMERES GOTETES PER A BANYAR EL CARRER

20160713095906-nuvols.jpg

La nuvolada matinera abans de les 7 del matí a Gata, sobre el Montgó, que presagiava baixada de temperatura, encara que basca i calitja sense anar-se’n de nosaltres, s’ha tornat amb unes gotetes de no res, que han banyat el carrer. Ara mateix, segons l’observatori del Col·legi Santíssim Crist que té instal·lat Meteoxàbia, tenim una temperatura de 24,2 graus a les 9,55 hores. Ni ha marcat l’aigua caiguda, però no fa eixa "xafogó" que diríem utilitzant tot el vocabulari metereològic per a referir-nos a les altes temperatures. Més val això que res...i que servixca per a rebaixar la temperatura.

11,35 hores: s’ha posat a ploure, allò que diguem s’ha agarrat i el mateix observatori ja ha medit 4,2 litrets. De gotetes de no res passa a un arruixat, el primer en tot l’estiu de consideració. Vos seguiré dient.

FONT: Meteoxàbia, Observatori C.P. Santíssim Crist, Gata.



HUI DISSABTE, 2 JULIOL, HEM VIST AMANÉIXER DES DE LES VALLS (terme de Xàbia)

20160702115532-eixidasol.jpg

Vegeu la seqüència de les quatres fotografies. S'han produit de les 6.17 a les 6.54 de la matinada de hui dissabte 2 de juliol. Des de les Valls hem vist amanéixer, eixir el sol. És tot un espectacle. Amb quaranta minuts, canvis de cels, de colors. De les boirines matineres al sol que les desfà. Tot un goig i una pau que ompli l'espirit. El Montgó tanca el quadre, com sempre. Quan va cap a la mar, quan s'endinsa, ahí s'ha trobat al gran Sol.



HUI DIMARTS 21 DE JUNY HA COMENÇAT OFICIALMENT L’ESTIU 2016 I ÉS EL DIA MÉS LLARG DE L’ANY

20160621153743-13445272-1009820965766066-152755111138352765-n.jpg

A l’estiu tot el món viu. A la vora del riu, no faces niu, ni en hivern ni en estiu

Ho sabieu?. Hui dimarts 21 de juny de 2016 ha començat a la península els solstici d’estiu i ho ha fet a les 00,34 hores, segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional. L’estació durarà 93 dies i 15 hores i acabarà el 22 de setembre amb el començament de la tardor. Hui, per tant, és el dia més llarg de l’any, amb unes 15 hores de durada. El dia en que el Sol va eixir més prompte va ser el 14 de juny, mentre que el dia en que el Sol es pondrà més tard será el 27 de juny.

En quan als planetes, el cel matutí estarà dominat per Urano, mentre que en el vespertí seran visibles Mart, Júpiter, Saturn i, des de mitjans de juliol, Venus. Durante l’estiu es produïran dos eclipsis, el dia 1 de setembre haurà un eclipsi anular de Sol que serà visible en l’Atlàntic, Àfrica i l’oceà Índic i el 16 de setembre un eclipsi penumbral de Lluna visible en el Pacífic, Australia, Àfrica i Europa. Aquest últim eclipsi, de difícil observació per ser penumbral, serà visible en Espanya.

La tradicional pluja d’estrelles de les Perseides succeirà cap al 12 d’agost i la seua observació es veurà dificultada en la primera part de la nit per trobar-se la Lluna en fase posterior al quart creixent.

ALGUNS REFRANYS DE L’ESTIU:

Pose alguns populars, de refranys i dits d’aquesta estació tan calorosa.

El més que popular, A L’ESTIU TOT EL MÓN VIU. També: A L’ESTIU TOT REVIU. A LA VORA DEL RIU, NO FACES NIU, NI EN HIVERN NI EN ESTIU. QUAN LA GRANOTA COMENÇA A CANTAR L’ESTIU VOL COMENÇAR. TERRA DE REGADIU, DOLENTA PER L’ESTIU (i més ara amb la sequera que patim).

FONT: Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional-Ministeri de Foment). / Foto: Antonio Monfort (eixida del sol, hui dimarts 21 de juny). / Pàgina socpetit.cat (refranyer).



PLOU AMB CONEIXEMENT. BON RUIXAT; 44 litrets a Gata

Nou episodi de pluja amb dos dies seguits plovent a Gata. En total, 44 litres per metre quatrat d’aigua, que cau amb coneixement, sense fer "desacatos", que diuen. La terra ho torna a agrair i a seguir aixina. Comenta va al seu facebook Vicent Signes Signes "Caña" el total amb el desig de que la setmana que ve puguera tornar-se a repetir. Seria necessari donada la secor que acumulem.



GATA REGISTRA 27 LITRES A LA PLUJA D'AHIR DILLUNS SANT

20160322084051-boiresjs.jpg

Tot és començar. Més val això que res. Una ajudeta per al camp. Són frases davant la pluja caiguda ahir dilluns al llarg del dia i aquesta matinada cap a les 5. Encara no havia plogut en 150 dies. L’amic Vicent Signes Signes "Canya" ens passa els litres ploguts a Gata. Un total de 27 litres per metre quadrat donen fe de la pluja d’ahir i aquesta matinada. Però, seguint les anotacions de Vicent: sabeu quan de temps feia que no plovia seriosament, l’últim dia que va córrer l’aigua va ser fa quasi 150 dies el passat 23 de novembre que van caure 40 litres. Hem passat tot l’hivern com si de la primavera es tractara i ara que farà a la primavera astronòmica?. 

Ahir 21 de març, un dia després de començar la primavera, vam ser 27. Comenta Vicent:"Esperem que aquest siga l’inici d’un canvi de cicle". Vos pose la fotografia capturada per l'amic José Salvador Ginestar Torres des del pont urbà d'Alcolaes. La nuvolada era molt significativa.

FONTS: Pluviometria, Vicent Signes Signes. / Foto, José Salvador Ginestar Torres.



HEM ENTRAT A LA PRIMAVERA 2016, just hui Diumenge Rams

20160320092418-daltpoblecoves-copia.jpg

El calendari astronòmic es mescla amb el calendari cristià i dona com a resultat la coincidència. Tant hui Diumenge Rams com tota la Setmana santa i Pasqües estaran dins del nou cicle de la primavera.

L’equinoci de la primavera 2016 ja té unes horetes. Ha començat hui 20 de març a les 5 hors i 30 minuts, hora oficial peninsular, sempre segons càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional, Ministeri de Foment). L’estació de les flors, de l’alegria, del renàixer, durarà fins el 21 de juny. Seran 92 dies i 18 hores. Després començarà l’estiu.

Com sempre pose i tenim, hi haurà algun que altre fenòmen astronòmic. En tres dies, el dia 23 de març, es produïrà un eclipsi penumbral de Lluna no visible a Espanya. El 9 de maig es produïrà un trànsit de Mercuri per davant del Sol que serà visible en la seua totalitat a tota Espanya. El dia 6 de juny Venus serà tapat pel Sol.

Per altra part, el més significatiu vindrà la setmana que ve, del dissabte al Diumenge de Glòria. El canvi d’hora. És l’últim, diumenge de març, que coincidix amb el primer dia de la Pasqua. A les 2 de la matinada hora peninsular del diumenge 27 de març haurà que avançar el relllotge fins les 3. Eixe dia serà oficialment d’una hora menys.

Com a curiositat, l’equinoci de primavera pot donar-se, màxim, en tres dates distintes al llarg del segle XXI, podent començar en els dies 19 al 21 de març. Esta es l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament.

A la fotografia, vista general de Gata des de les Coves Roges.

Dades: Institut Geogràfic Nacional, Ministeri de Foment. http://www.ign.es.    



COMENÇA L'HIVERN AQUESTA PRÒXIMA MATINADA (22 de desembre, a les 5 h. 48 m.)

20151221220325-dscf3591.jpg

Aquesta matinada, dimarts 22 de desembre, dia de la il·lusió, diners i loteria, entrarà oficialment una nova estació, l'hivern. Serà a les 5 hores i 48 minuts, segons indicava l'Institut Geogràfic Nacional i l'Observatori Astronòmic.

Per tant, demà serà el dia més curt de l'any, tindrà 9 hores i 17 minuts, dia en que comença el solstici de l'hivern. L'estació durarà 88 dies i 23 hores. Acabarà el 20 de març de 2016, quan comence la primavera.

Pel que fa als fenòmens astronòmics de l'hivern, el dia 9 de març haurà un eclipse total de Sol no visible a Espanya, ja que sols es veurà total a Sumatra, Borneo, Illes Célebes i Oceà Pacífic i parcialment a l'est de Àsia, Austràlia i el Pacífic.

Pel que fa a l'eixida del Sol tindrem que esperar al 5 de gener de 2016. Pel que fa a les llunes, la primera lluna plena de l'hivern serà el dia de Nadal, 25 de desembre; les altres seran el 24 de gener i el 22 de febrer de 2016. 
FONT: Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Ministeri de Foment).



GELADES MATINERES A GATA. FA FRED...ABRIGUEU-SE

20151124085441-gelada24-2.jpg

Torna a ser notícia hui el temps a GATA. La humitat i les baixes temperatures han fet que aquesta matinada es produïren gelades considerables. FA UN FRED QUE PELA!!. Hem estat al voltant de 0 graus i ara, a les 9 del matí, la temperatura és de 5 graus al poble. El solet comença a desfer les nuvolades que eixien per la mar, com ahir. Hui pareix que no plourà. Abrigueu als nens i nenes per anar a l’escola. Fa algo de geloreta, diuen pel carrer.

A la fotografia, el bancal del costat de la rotonda de les Sorts, mirant cap als Cuadros-Senies.



LA PLUJA DEIXA 41 LITRES A GATA. A vegades, anava acompanyada de pedra

20151123223117-plujadia23.jpg

Ha baixat la temperatura fins a 5 graus i la nit serà gelada

Ho deiem al començar el dia. Es presentava mogudeta la jornada en l'aspecte metereològic i aixina ha sigut. Pluja i més pluja, sobre tot al migdia i quasi tota la vesprada. En alguns moments la forta pluja ha anat acompanyada de pedra. Al final, sense avisar-se i dien els entesos que ja s'en anava cap al sud, ha plogut un total de 41 litres, segons ha mesurat l'amic Vicent Signes Signes "Canya". Si ens fixem en una altra estació, la que Meteoxàbia té instal·lada a Jesús Pobre, vegem que ha mesurat 35,6 litres. Ara hi ha 6 graus de temperatura i la mínima de hui registrada ha estat de 2 graus. Baixant i amb fred.

Cal dir que s'han vist les primeres enfarinades a la muntanya de la Serrella i voltants, a Castell de Castells. Demà encara podrem veure alguna blancoreta per allà dins.

FONT: Foto capturada del vídeo de Vanessa Ivars. Pluja al carrer Doctor Gómez Ferrer de Gata, als quatre cantons.



TEMPS CANVIANT A GATA: Comença la setmana rebolicada: frescor, solet, polsim, Arc de Sant Martí,... (àlbum)

20151123112422-tempsgatadilluns23am.jpg

(ÀLBUM, TEMPS CANVIANT A GATA, matí dilluns 23 novembre 2015. PUNXA ACÍ)

El temps canviant és el protagonista del començament de setmana a Gata de Gorgos, com en tota la Marina Alta. ste matí hem vist ja de tot. Començava el dia amb núvols blancs bordejant el Montgó i frescor, amb 7 graus de temperatura cap a les 8. Després ha eixit el solet, els núvols creixien, l'Arc de Sant Martí mostrava tot el seu espectacle cap al nord. Després polsim un bon ratet i altra vegada sol. Ara fa sol i hi ha núvols. Temps canviant. Les fotos de l'àlbum mostren eixos canvis.

  Foto de Miguel Vives Signes.
  Foto de Miguel Vives Signes.
  Foto de Miguel Vives Signes.

FONTS: Fotos de l'àlbum: Antonio Monfort, Vero Vives i M.Vives (Cronista de Gata). Foto portada article: Antonio Monfort.



LA NOTÍCIA SOCIAL I CLIMATOLÒGICA DEL DIA: HA VINGUT EL RIU!!

20151102234730-img-20151102-142000.jpg

(ÀLBUM DE FOTOGRAFIES, ARRIBADA DEL "CAP DEL RIU" PEL PARC I NOU PONT DE LA FONT DEL RIU (Fotos JM. Vives i Cronista de Gata)

PRIMER VÍDEO DE JOANVI VALLÉS: el riu arriba a la pressa de Planisses.

SEGON VÍDEO DE JOANVI VALLÉS, sobrepassant l’aigua la pressa.

PRIMER VÍDEO DEL CAP DEL RIU, al pas pel parc de la FONT DEL RIU, GATA (Vero Vives).

SEGON VÍDEO DEL CAP DEL RIU AL PAS PEL PARC DE LA FONT DEL RIU -Gata- (Vero Vives).

TERCER VÍDEO, OMPLINT L’AIGUA JA EL LLIT DEL RIU, PAS PEL PARC DE LA FONT DEL RIU, GATA (Vero Vives)

Les fortes plujes, més de 100 litres, de Fageca i Castell de Castells han fet que baixara aigua pel vell riu Gorgos

A Gata de Gorgos s’han mesurat 69 litres de pluja

Màxima expectació després de dos anys i mig sense baixar l’aigua pel llit del Gorgos

Des del 23 d’abril que no xorrava, al pas per Gata de Gorgos

El pantanet de les Planisses, els tres ponts, passarel·les i voreres del riu, tot estava ple de gent esperant l’aigua

Més de dos hores per a baixar de Llíber a Gata

Ara ja quasi no queda aigua, demà gens

El segon dia de novembre ens ha deixat l’aconteixement social i climatològic, per ara, a Gata de Gorgos. Molta gent cridava: Ja està ací!!; ha vingut el riu!!

Segons ens va informar dies abans Sebastià Puig, que s’encarrega del control i medicions de la baixada d’aigua, l’última vegada del riu amb aigua havia sigut del 23 al 26 d’abril de 2013, feia dos anys i mig. Tots estaven desitjant-ho i si per Llíber passava cap a les 11,45 ací a Gata passava cap a les 14,15 l’aigua, senyal de que anava omplint tots els avencs i forats que trobava al seu pas, a més d’omplir tot el pantanet de les Planisses. L’expectació ha estat màxima i més quan ha coincidit eixint de l’escola i de l’institut i s’ha pogut veure "el cap del riu", per a molts novetat.

Foto de Miguel Vives Signes.
Foto de Miguel Vives Signes.

Nombroses fotografies fent el seguiment del riu entrant al poble, nombrosos vídeos, totes les xarxes socials s’han omplint de RIU GORGOS al pas per Gata. Es mesuraven baix del pont de les Alcolaies, segons Puig, 1,5 metres d’altura. Aquesta nit, al voltant de les 21,30 ja havia disminuit per baix del metre. Demà estarà ja sec, però hem pogut gaudir de l’espectacle del "cap del riu", tot un aconteixement.

Pel que fa a les pluges caigudes, amb l’episodi més fort de 9 a 11 del matí, a Gata -segons ha mesurat l’amic Vicent Signes "Canya" s’han recollit uns 69 litres, que són molt bons per al camp i més quan l’aigua del llit del riu ha fet acte de presència.

Agraïsc que penjen els vídeos d’aquesta espectacular baixada del riu a Joanvi Vallés i a Vero Vives Costa.

FONT: Fotos àlbum Vero, JM Vives i Cronista de Gata / Vídeos Joanvi Vallés i Vero Vives.



RECORDEU EL CANVI D'HORA DE LA PRÒXIMA MATINADA (les 3 seran les 2)

20151024141336-cambio-de-hora-octubre.jpg

Aquesta pròxima matinada, 25 d’octubre, l’horari torna a adaptar-se a l’hivern. En Espanya el canvi d’hora es producirà exactament a les 3 de la matinada. A eixa hora retrassarem a les 2, per tant tindrem una hora més per a dormir.

En esta nova etapa de l’any, haurà menys llum, es farà de nit més prompte i els dies seran més curts. L’objectiu d’este atràs d’hora, que ve aplicant-se des de mitjan dels 70, és reduír el consum d’energia i equiparar el començament de la jornada laboral amb les hores de llum natural.

Per als gaters que teniu que acompanyar demà diumenge als membres del Grup Espeleològic Gatense a la 17 Volta Senderista al Barranc de l’Infern de Vall de Laguar, recordeu especialment el canvi d’hora.

FONT: Imatge rellotge: www.denia.com.



PLUJA GATA: 101 LITRES, DE DIUMENGE NIT FINS ARA

20151021090227-12141177-10206699405777239-391936854242188469-o.jpg

Sols en les últimes 24 hores, de 7 del matí de dimarts a 7 del matí de hui dimecres, han caigut 70 litres

La saó és molt bona, però no s’omplin els pous

En l’últim episodi plujós, en el que encara estem immersos, GATA ha recollit 101 litres, segons m’informa l’amic Vicent Signes Signes "Canya". Des del diumenge per la nit fins a la matinada de hui dimecres hem superat el centenar de litres. Aquesta pluja és molt bona per al camp, ja que està fent bona saó, però no acaben d’omplir-se els pous, donat que a la part alta, a les muntanyes no plou fort i amb bona quantitat de pluja. Més val el que tenim, clar està.

Tan sols en les 24 hores últimes, de 7 del matí d’ahir dimarts fins a les 7 del matí de hui dimecres, han caigut 70 litres, que no està gens malament. Aquest mes d’octubre està plovent prou i hi ha molta humitat pel terme.

Vos pose la foto que Joanvi Vallés va fer a primeres hores del dilluns dia 19, des de la partida Alcolaes cap al poble. Plovia.

FONT: Informació pluja, Vicent Signes. Foto: Joanvi Vallés.



PLUJA AL LLARG DE TOT EL DIA DE HUI, DIMARTS 13 (26 litres)

Tot emboiregat el cel, pluja sense parar en alguns moments de la jornada. Sentint-ho molt no puc encara donar-vos els litres que hi hauran caigut a Gata de Gorgos, perquè el pluviòmetre de l’estació de l’ajuntament continua inoperatiu i no marca res. Com les quantitats han estat irregulars, dir que al migdia si que plovia fort a Gata i un dels pluviòmetres més pròxims, el de Jesús Pobre (ivia, de Meteoxàbia) ha mesurat 20,8 litres. Si anem més enllà a Xaló quasi 30 litres, però a Moraira s’han superat els 100 litres. Així que no tenim quantitat certa encara.

* Al final es van recollir a Gata un total de 26 litres, quantitat que coincidixen els amics Vicent Signes i José Miguel Jorro. 14-10-2015.



HA MILLORAT EL TEMPS DEL DIA 9 D'OCTUBRE A GATA i ja lluix el sol

20151009162926-montgosol.jpg

Posava l’esperançadora fotografia a les 10,30 al facebook. Aquesta vesprada ja lluix el sol, els comerciants preparen les seues paradetes de la Fira i en unes hores es farà l’assaig del desfile de moda de Ca Ana Signes. Tot va tornant a la normalitat després de la pluja d’ahir i aquesta matinada. Al facebook he posat la imatge del Montgó vist del carrer que porta el seu nom. Ací dalt la teniu.



EL 9 D'OCTUBRE, FESTA DELS VALENCIANS, AMANEIX BANYAT: a Gata ja portem 34 litres

20151009092530-plou9octubre.jpg

Ací teniu el referent coster de la comarca, el pare Montgó, banyat i calat de la pluja de tot el dia d’ahir i d’aquesta nit. La foto està feta a les 8,30 del matí des de la bassa de regar. Encara hui, 9 d’octubre, Festa de tots els valencians, amaneixia fent gotetes. Es veia el cel ja. Segons m'indica l'amic Vicent Signes Signes "Canya" ahir es van mesurar a Gata 25 litres, com ja us vaig dir, i aquesta nit 9, el que fan un total de 34 litres fins ara. Podrà fer un descans i tornar a ploure diumenge per la nit...acabada la fira?. És el desig dels comerciants gaters i del poble. Així ho esperem.



DIA PLUJÓS A GATA...i pareix que la nit també es presenta pareguda. Superem els 40 litres

20151008221036-img-20150919-103433.jpg

Ja ho deia a primera hora del matí. Dia inestable el que es presentava i aixina ha sigut. L’estació metereològica més pròxima, Jesús Pobre, controlada per Meteoxàbia (donat que la de l’ajuntament de Gata estava averiada i no marcava cap litre) ha mesurat fins ara 44,2 litres. A Gata marcava l'amic Vicent Signes "Canya" un total de 25 litres, però segueix la pluja quasi a les onze de la nit. Molta humitat, 95 %. Temperatura en descens, ara uns 16 graus. Què farà demà?. Toca muntar les barraques de la fira. Farà clarianes el dia, tindrem pluja?. Els comerciants segueixen mirant al cel, esperem que canvie per bé de la festa i la fira.



TEMPS INESTABLE. DIUEN QUE VE AIGUA. ESPEREM GAUDIR DE LA FIRA GATA AL CARRER

20151008091150-m.jpg

A les portes del pont. Tenim el temps rebolicat. Els comerciants gaters miren al cel. Esperem que aguante el temps. La Fira Gata al Carrer trau tot el comerç a les places i centre del poble. Desitgem sort, perque són valents. Aixina estava el Montgó a primera hora. Ha plogut aquesta nit. Ha fet un ruixat, quasi res.



HA PLOGUT FORTET A GATA. 34 LITRES EN ELS TRES DIES (Hui sols 24,4 litres)

20150930215733-plouhui.jpg

Per Sant Miquel, després de l’estiuet, sempre o quasi sempre plou. Cal recordar a finals de la dècada dels 80 com no va eixir la processó al carrer per la pluja o més cap ací l’any 2012, que des de la placeta de Sant Antoni tot eren correres. Ahir, dia de Sant Miquel -festa a Gata-, tots miraven al cel, les boires blanques carregades d’aigua i negres van descarregar al final. La processó va eixir i es va banyar la imatge i els fidels que l’acompanyaven. Moments històrics van ser els que es van viure al acurtar-se la processó i girar cap al carrer Roquetes, deixant la resta del carrer Xaló, els carrers Bisserot i sant Antoni. Apretava l’aigüeta i al final tots banyats cap a l’església.

Hui ha descarregat amb força al voltant de les deu del matí. En un ratet l’aigua ha pegat amb força. Tan sols 24,4 litres hui. L’episodi de pluja dels tres dies ha deixat, segons l’estació de meteoclimatic de l’ajuntament, un total de 34 litres.  Un mes ha mesurat als Cuadros el pluviòmetre de Javier Gilabert.

FONT: Foto Verónica Vives.



GATA: POCA PLUJA ARA PER ARA (7 litrets) I ALERTA PER FORTES PLUGES

20150928125223-tempsjs.jpg

Fins ara, amb el ruixat d’aquesta matinada i la pluja que està caiguent encara pel matí, a Gata de Gorgos s’han recollit uns 7 litrets (segons el pluviòmetre de Meteoclimàtic instal·lat dalt l’ajuntament), que no jauden massa a les carències d’aigua que tenim, encara que sempre és bo per al camp. Vos pose aquesta espectacular fotografia de l’amic José S. Ginestar Torres, feta des del carrer Sant Josep. Es pot veure com estava formant-se la tormenta i al fons, com sempre, el Montgó. Per altra banda, seguim en alerta. La Generalitat va decretar la preemergència a la comarca limítrofe de la Safor i la Marina Alta estem en avís des de les 13 hores d’ahir. Hui és la vespra de Sant Miquel i algun any s’han banyat festers i músics, pel matí, als passacarrers, i algun any també s’ha suspés la processó per pluja.

FONT: Foto José S. Ginestar Torres, Gata.



HEM ENTRAT A LA TARDOR A LES 10 H. 21 M. SEGUEIX EL BON TEMPS A GATA

20150923110746-tardor.jpg

L’estació de la tardor és ja una realitat. Exactament a les 10 hores i 21 minuts hora peninsular ha començat aquesta nova temporada astronòmica que porta moltes novetats. Esta estació durarà 89 dies i 20 hores. Acabarà el 22 de desembre amb l’inici de l’hivern.

A GATA tenim els particulars refranys, com aquell que diu: A SANT MIQUEL TOT VA A REPÈL. La tardor i Sant Miquel van unides. També és molt conegut a Gata com a altres indrets L’ESTIUET DE SANT MIQUEL, que enguany llevat de dues setmanes està allargant-se des de l’estiu.

En cinc dies, el 28 de setembre ja tenim el primer fenòmen astronòmic: un eclipsi total de lluna. Serà visible des d’Espanya. Alcançarà el seu màxim a les 4 hores i 48 minuts, hora oficial peninsular. 

Per altra part, el diumenge 25 d’octubre és el canvi d’hora, recuperant-se l’horari d’hivern. El canvi d’hora es produirà l’últim diumenge d’octubre. A les 3 de la matinada hora peninsular del diumenge 25 d’octubre hi haurà que retrassar el rellotge fins les 2, amb la qual cosa eixe dia tindrà, oficialment, una hora més. Esta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’acurta més ràpidament. El Sol ix cada dia un poc més tard i per la vesprada es posa abans. Pel que fa a la lluna, la primera lluna plena de la tardor es donarà el 28 de setembre, donant-se les següents 29 o 30 dies després. En esta tardor es donaran altres dues llunes plenes: 27 d’octubre i 25 de novembre.

FONT: Dades, Observatorio Astronòmic Nacional (IGN, Ministeri de Foment) / Foto: detall parcial de Gata, Pepa Martí Pedrós.



GATA: HUI DISSABTE LA LLEUGUERA PLUJA (0,8 litres) HA BANYAT EL TERRENY

20150919112152-serrillas.jpg

Marca 0,8 litrets Meteoclimatic (estació de Gata). Una lleuguera pluja ha banyat el terreny. Continuen els nuvolots, però poden obrir-se clars al llarg del dia, segons diuen els pronòstics. A la matinada i primeres hores del dia plovisnava a Gata. La imatge ens mostra els núvols cap a la muntanya del Serrillàs.                                                                  



GATA: SEGUEIX LA INESTABILITAT. AHIR MIGDIA 29 LITRES MÉS; des de que plou 81 litres registrats

20150908084612-plougata.jpg

Tenim les tormentes damunt i a prop. Segueix els núvols mesclats amb les ullades de sol. Diuen que ve més pluja. Per ara, temps quiet. Ahir a Gata, a l'últim episodi registrat es van sumar 29 litres als que ja contaven. Havia ratets que li pegava fortet, però mai amb "desacato", com diuen alguns. Haureu vist les imatges de Adra (Almeria). Cal que això no passe ací i això desitgem, mira que l'aigua té força quan s'ajunta!!.

Resumisc, segons dos pluviometres a considerar. L'amic Vicent Signes Signes (Canya) em facilitava eixa últim registre d'ahir. En total des del 31 d'agost fins ahir migdia ja s'han acumulat 81 litres per metre quadrat a Gata. El dia 31 d'agost van ser 10 litres. El dia 2, 2 litres; el dia 4, 21 litres. El dia 5, 19 litres i entre el 6 i ahir dia 7, 20 litres.

Pel que fa al pluviòmetre de l'Ajuntament (Meteoclimàtic), del que és l'Observador l'amic Toni Bolufer de Xàbia (MeteoXàbia) registra en els últims dos dies, 21,8 litres i en el que portem de mes acumula 65 litres. Dades paregudes.

El millor d'aquest episodi, que a hores d'ara no sabem si continuarà o no, és que ha caigut amb molta moderació i "coneixement", com diuen els majors. La terra està mullada, els bancals ahir al migdia feien goig una mica embassats.

 



SEGUEIX LA PLUJA. Aquesta nit ha plogut i aquest matí també: plou amb coneixement a Gata

20150906102807-img-20150906-073550.jpg

Plou amb molt de coneixement a Gata

Ja superem els 60 litres en tot l’episodi plujós, del 31 d’agost a hui

La pluja segueix regalant-nos aigua a Gata, que no està gens mal. Aquesta nit hem sentit ploure, quan estavem gitats. Aquest matí continua la pluja. Ja superem hui els 15 litrets, encara que no he pogut precisar bé, per avaria al pluviometre de l’Ajuntament (Meteoclimatic). L’amic Vicent Signes (Canya) hem passa el repàs dels altres dies de l’episodi plujós des del passat 31 d’agost. Eixe dia es van mesurar 10 litres; el dia 2, 2; el 4, 21, i ahir dia 5, 19 litres. El que portem de hui superarem els quinze, perque segueix plovent.

El millor és que està plovent amb molt de coneixement a Gata, la qual cosa ens congratula, ja que les tempestes amb molta aigua i poc temps, amb vent i maldats no fan falta.



AL FINAL DE L'EPISODI PLUJÓS D'AHIR ES RECULLEN A GATA 21,8 LITRES

20150905083815-tormentadia4.jpg

La pluja que caia bé ahir per la vesprada, tardet i primeres hores de la nit, va deixar a Gata un total de 21,8 litres per m2, segons l'observatori de l'Ajuntament (Meteoclimatic). El que és ben cert és que no va fer maldats, com altres pobles que s'han vist ofegats per l'aigua. A Gata ha caigut amb coneixement. Els canyissos de pansa dels pocs sequers que queden en marxa van suportar el temporal baix les veles. Hui també està nuvolat i continua el risc de pluja, veurem que fa en tot el dia.

A la fotografia, el camí del Corral del Pato en plena pluja.



HUI DIVENDRES DIA 4 TAMBÉ HA PLOGUT UN POQUET

20150904081937-11221450-486888801470565-8377437668452603797-n.jpg

Hui també ha mullat el terreny. 1,2 litrets i a seguir sumant. Per les zones de muntanya de dins la comarca ha plogut més.

A la fotografia, els núvols de bon matí cap a les muntanyes de Pedreguer.



AHIR, DIMECRES 2, GATA VA MESURAR 5,4 LITRES

Ahir migdia Gata va rebre un ruixat que va acumular 5,4 litres per metre quadrat segons el el pluviòmetre de Meteoclimatic (Ajuntament). Junt amb els 6,8 caiguts l'altre dia sumen en pocs dies 12,2 litres, que són encara molt pocs per a una bona saó, per omplir pous que fa moltíssima falta i per altres menesters d'aigua.

Mentre, hui pot donar un respir i per ara el sol domina el cel. Esperem que els que tenen pansa al sequer puguen secar-la, perque porten uns dies alterats.



LA TORMENTA D'AHIR VESPRADA DEIXA 6,8 LITRES A GATA

20150901083947-11951867-485765301582915-5554512280486477997-n.jpg

Més trons i llamps, vent, fosc a les sis de la vesprada ja, tot negre, però poca pluja pel que pareixia. Un total de 6,8 litres per metre quadrat va mesurar el pluviòmetre de Meteoclimatic, instal·lat dalt del terrat de l'Ajuntament de Gata.

Hui, ens hem llevat amb boirines, el sol volent eixir i caldrà desempilar i que la pansa vaja secant-se...o no?.

A la imatge, la tormenta d'ahir a la carretera de Xaló.



MOLT DE NÚVOL, PERÒ POCA AIGUA: dissabte 15 i festa

20150815175434-montgopluja.jpg

El temps va rodant. Des de primeres hores del dia que els núvols s’han apoderat de tot el cel gater i ahí les tenim. Segueix el calor, perquè molt de núvol, però hi ha poca aigua. La pulsimà ha deixat a Gata 1,6 litrets a primeres hores de la vesprada. Aixina es veia el Montgó amb la pluja caient. 

 

 



ACABADES LES FESTES...molta calor i ara un ruixat

Tenim ruixadetes, ha canviat el temps. De la forta calor produïda per la pols en suspensió d’ahir divendres, hem passat a la calor més moderada de hui i finalment, a banyar el carrer. S’han acabat les festes i ara un ruixat no ve mal a ningú. A l’estació metereològica de dalt l’ajuntament s’han mesurat sols 1,6 mm. Per ahí es comença...i esperem baixe eixa sensació de tanta calor.



ARRIBA LA PLUJA A FESTES DE GATA: Un fort ruixat, però ja ha parat... (vídeo)

20150730162835-marimoncho.jpg

(TAMBÉ PODEU VEURE EL VÍDEO, PUNXEU ACÍ)

Fa una mitja hora que ha parat. No ha durat ni tres quarts. Per fi, després de mesos sense caure una gota, ha fet un fort ruixat a GATA. Ha plogut amb coneixement. I inclús plovia amb ullades de sol. Ara està ja el sol fora. De seguida, les xarxes socials s’han omplit de congratulacions per part dels usuaris. Beneïda pluja. 

Vos pose la fotografia de Mari Moncho, feta al carrer Nou de Gata. Ahí vegeu una imatge que feia molt de temps no la coneixíem...Pensavem que no tornaria.

Encara recordem aquell 24 de març de 2015, mira si fa temps. Al següent enllaç podeu observar el carrer des del mateix lloc, feta la fotografia per la mateixa aurora. ENTREU ARA.

A més, PROTECCIÓ CIVIL DE GATA avisa pels possibles llamps que produïxquen pròximes tempestes: 

AVÍS PER PREEMERGÈNCIA PER LLAMPS

Des del Centre de Coordinació d’Emergències se’ns ha comunicat que extremem les precaucions per tempesta elèctrica. Recordar q...ue els llamps poden provocar incendis forestals. Destacar que els llamps poden provocar un incendi al moment de caure o quedar dormint i provocar l’incendi les hores després d’haver caigut.
Si veieu algun llamp caure prop, aviseu als serveis d’emergència mitjançant el 1-1-2.

Finalment, mirem les dues fotografies que m’ha posat al mur del facebook, JF Signes Costa, on es veu el riu amb aigua corrent de l’escorrentia de la pluja.

  Foto de J.f. Signes Costa.
  Foto de J.f. Signes Costa.

FONT: Fotos Mari Moncho Mulet / JF Signes Costa.



I ARA PARLEM DEL TEMPS. SERÀ VERITAT. VÉNEN TORMENTES?

20150729182357-temps.png

Heu vist les prediccions per a demà dijous. L'Est peninsular serà ací o per estar el Montgó no contarà?. És que calorassa en fa igual, encara a hores d'ara. Demà serà veritat el que avisen des de AEMET, l'Agència de Metereologia i els servicis de l'Oratge.

Deia l'oratge fa una estoneta: "Ja tenim tempestes al nord de Castelló i d'altres que s'costen a Alacant i sud de València des de Múrcia i Albacete, atenció, la tempesta de Castelló molt estàtica, atenció barrancs, Catí (l'Avellà) 31mm,Castellfort 26mm,Portell 19mm,Morella 13mm. Arriben les primeres precipitacions al sud de València, Estubeny 1 mm."

Vos pose el parte de predicció. Llegint-lo fa fredat...serà tant?. A veure si no podem seguir ni acabar amb les festes...?

FONT: Servici Oratge. AEMET.



SEGUEIX L'ONADA DE CALOR. Molta calitja a Gata.

Com en totes parts. L’onada de calor estarà present a les noestres terres, al menys, fins diumenge 12 de juliol. Així ho ha comunicat Previfoc Marina Alta, de l’¡Agència Estatal de Metereologia. Fem l’extracte de l’avís especial:

"AGENCIA ESTATAL DE METEOROLOGÍA
AVISO ESPECIAL DE FENÓMENOS ADVERSOS
AVISO ESPECIAL NÚMERO 10/2015
EMITIDO A LAS 13:00 HORA OFICIAL DEL 05/07/2015
LA AGENCIA ESTATAL DE METEOROLOGÍA INFORMA:
1.- Fenómeno meteorológico: Ola de calor.
2.- Ámbito geográfico: Península y Baleares.
3.- Comienzo de la situación: Domingo día 5.
4.- Duración: Al menos hasta el domingo 12 de julio.
5.- Grado de probabilidad: Muy probable (mayor del 70%)
6.- Descripción de la situación meteorológica: La entrada de una masa de origen africano por el sur de la Península está dando lugar a un nuevo episodio de “ola de calor”, de gran duración, sobre gran parte de la Península y Baleares.

Las zonas menos afectadas corresponderán al oeste y norte de Galicia, área cantábrica y norte de Castilla y León, donde en general las temperaturas máximas podrán alcanzar los 28-32ºC. También las zonas costeras peninsulares verán aliviadas sus temperaturas máximas por las brisas.

En el resto de la Península y en Baleares se espera aire muy estable, con predominio de los cielos despejados, salvo las probables nubes de evolución en zonas de montaña, pero sin esperar ni importantes desarrollos nubosos ni precipitaciones que alivien la situación de calor. Las temperaturas más elevadas se esperan en la zona centro y en el cuadrante suroeste peninsulares (especialmente en los valles del Tajo, Guadiana y Guadalquivir) y también algunos de los días en la cuenca del Ebro, donde los valores podrán superar los 40ºC. En el resto de las zonas las máximas podrán alcanzar los 36-38ºC. Las temperaturas mínimas también se mantendrán en general por encima de los 20ºC, pudiendo superar los 25ºC especialmente en zonas del valle del Guadalquivir y zona centro peninsular..."

També el diari digital La Marina Plaza publica un article al respecte que titula: "Dénia, Xàbia, El Verger y Els Poblets, de nuevo en alerta roja por el calor". Als subtítols: "Durante el martes 7 de julio, esas cuatro poblaciones podrían alcanzar máximas de 37,5 grados y mínimas de 26"; "El interior de la Marina Alta estará en alerta naranja" i "Las temperaturas bajarán a partir del miércoles". 

Seguix hui la forta calitja. A cuidar-se, banyeu-se, refresqueu i aneu per la sombra...

FONT: Previfoc Marina Alta, per mig de l’Agència Estatal de Metereologia.



QUINA CALOR QUE FA...I NO S'EN VA DE CAP MANERA

20150704180104-mapa.png

Ja comencem a estar una mica farts i cansats. Diuen els majors: és el seu temps, però vaja temps i tardant. PROTECCIÓ CIVIL de Gata de Gorgos seguix alertant a la ciutadania, per mig del Centre de Coordinació d'Emergències. A Xàbia, este matí un altre foguet a un solar i ja van tres. Al Freginal. Per a més calor, per a més desesperació. 

Ens informa Protecció Civil:

Hui tenim Alerta 3 amb perill EXTREM per incendis forestals. Per a demà, també està previst que tinguem alerta 3. El Centre de Coordinación d'Emergències recoma...na extremar les precaucions i demana als ciutadans que, davant qualsevol fum o foc, es done avís al 112.

Aneu alerta, aneu per la sombreta, refresqueu-se i endavant.

FONT: Cartell facilitat per P.C. de Gata de Gorgos.



ATENCIÓ A L'ONADA DE CALOR QUE VE DE DEMÀ 26 A DIMARTS 30

20150625161534-18015-10205910349571327-2703256241378927828-n.jpg

Torna una onada de calor i cal estar alerta. L’Agència Estatal de Metereologia assenyala esta zona com a una pujada molt forta de temperatura, des de demà divendres 26 fins a dimarts dia 30.Els partes així ho indiquen. Aneu alerta!!

I tot per una masa d’aire molt càlid que està entrant a la Península per l’oest i el sud. Aneu en compte.

FONT: AEMT // PreviFocMarina Alta.



A LES 18 HORES I 38 MINUTS COMENÇA L'ESTIU 2015

Hui és el dia de més duració, entre que ix el sol i es pon

L'Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional-Ministeri de Foment), ha informat que l'estiu 2015 començarà en poc més d'una hora, hui diumenge 21 de juny a les 18 hores i 38 minuts. Acabarà el 23 de setembre a la tardor.

El día 13 de setembre hi haurà un eclipsi parcial de Sol que no serà visible en Espanya. En quan als planetes, Venus és ara molt visible a la posta de sol. Marte començarà a veure's abans de l'amanéixer a finals de juliol i Jupiter després de la posta del sol. Saturno es veurà després de la posta de Sol durant tot l'estiu. La tradicional pluja d'estels de les Perseides serà cap al 12 d'agosto.

Hui és el dia de més durada, el que transcorre entre l'eixida i la posta del Sol. A Madrid esta durada serà de 15 hores i 3 minuts. El dia en que el Sol va eixir més prompte va ser el 14 de juny, mentre que el dia en que el Sol es posarà més tard serà el 28 de juny.

La primera lluna plena de l'estiu serà el 2 de juliol, les altres 29 o 30 dies després, els dies 31 de juliol i 29 d'agosto.

FONT: Información proporcionada per el Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Foment). 



TEMPS GATA: VA PLOURE MOLT POQUET, 2,5 LITRES

20150520114251-pluviomxavier.jpg

Què poc va ploure ahir, la terra està encara molt seca. Pluja mesclada amb terra i sols 2,5 litres. Vegeu la fotografia tan significativa que em remet Fco. Javier Gilabert, al que li agraïsc la col·laboració. Conjunt entre el pluviòmetre, els ceps i el Montgó al fons. Hui dimecres ja no està el temps per a ploure.



ALERTA !! QUE A GATA RONDEM ELS 40 GRAUS. MOLTÍSSIMA CALOR

20150514145459-aemet.png

Tenim damunt hui l’ola de calor saharià. Alerta a les altíssimes temperatures. A Gata es ronden els 40 graus i més. S’han vist termòmetres que ja els superen. Atenció, no feu foc al camp. Ja s’ha declarat aquest matí un incendi a Vall d’Ebo. Tingueu màximes precaucions en tot.

Ací teniu l’enllaç del diari La Marina Plaza digital que titula: "La ola de calor sahariano penetra en la comarca y la Generalitat alerta a ayuntamientos y servicios de Protección Civil": http://lamarinaplaza.com/2015/05/13/la-ola-de-calor-sahariano-penetra-en-la-comarca-y-la-generalitat-alerta-a-ayuntamientos-y-servicios-de-proteccion-civil/.

Als subtítols de la notícia: "Los efectivos de emergencias están en alerta y se ha decretado para hoy y mañana el nivel máximo de riesgo de incendios2 I "La Agencia Estatal de Meteorología prevé máximas de entre 35 y 40 grados para las próximas horas en los municipios de la Marina Alta".

A la imatge, el mapa de la AEMT.

FONT: la Marina Plaza 14-5-2015.



UN DIA MOLT MOGUT: l'avió sinistrat, forts arruixats d'aigua i pedra, és dimarts 24

20150324195246-fotopedramarimoncho.jpg

A nivell local, a la migdiada s'ha produit un fortíssim arruixat, acompanyat de pedra, que ha deixat alguns carrers que semblaven aquell fenòmen de forta granissada que ja va patir Gata aquell 27 de maig de fa dos anys, 2013. Hui ha sigut de menys temps i menys quantitat, però n'ha caigut de valent. Vos posaré més endavant algunes fotos a la composició i un àlbum de fotos, recollides d'ací i d'allà per mig del facebook, que mostren la pedregada i la forta tormenta.

Per altra banda, no oblidem que hui ha caigut als Alps un avió Airbus Germanwings que feia la ruta Barcelona-Dusseldorf i han mort 150 persones, dels quals 45 tenien cognom espanyol. Una tragèdia. Des del blog, el sentit condol a totes les famílies, especialment les espanyoles.

A la fotografia de Mari Moncho, s'aprecia la quantitat d'aigua i pedra al carrer Nou de Gata.



LA BOIRA I PLUJA TAPEN L'ECLIPSI SOLAR: hui comença la primavera

Hui hi haurà una superlluna aquesta nit, si es pot veure

Sabeu que la pluja, poca però en alguns moments del dia seguideta, ens ha perseguit quasi tot el dia, més bé pel matí i això ha impedit veure l'eclipsi de sol que es produïa al món des de les 9 del matí. Tindrem que contentar-nos amb les imatges de televisió i per Internet.

Arriba hui a les 23,45 hores l'estació de la primavera i, si hi ha sort, encara podrem disfrutar de la superlluna, però a hores d'ara plou un poc també o siga que trobe que sense lluna ens quedarem aquesta nit també a Gata.

Ja vindrà el bon temps en uns dies. Perillen, això si les eixides per a fer fotos del XI Ral·li Fotogràfic Gata, però ja se les apanyaran per a fer-ne de xules amb les boires i la pluja. Perilla també la Volta Popular, perque dona mal temps fins diumenge i dilluns. Ja sabrem més...



LA BOIRA HA OMPLIT GATA DE BON MATÍ

20150304172758-boira.jpg

El canvi de temps comença a notar-se, al menys pel matí. Diuen que baixen les temperatures. Esta matinada començava el dia amb gotiues produïdes per la mateixa boira, que omplia carrers i muntanyes de Gata. Poc a poc ha anat desfent-se i ara lluïx un sol fort, que torna a fer pujar la temperatura.

A la imatge de José Salvador Ginestar es pot comprovar el que vos dic. La boira s'escampa pel Raval.

FONT: Foto José Salvador Ginestar.



QUINA TORMENTA MÉS RARA S'HA FORMAT ESTA VESPRADA

20150221201159-montgotormentaisol.jpg

El temps i la natura seguixen fent coses estranyes. Este matí els arruixats avisaven de la inestabilitat del dia. Entre gotes i sol campejava la jornada. Però esta vesprada, al voltant de les cinc s'ha format una tempesta amb trons i llamps que ha ennegrit el cel i després, de nou, amb pluja primer inclosa, el cel s'ha tornat ras. A Gata, inclús, ha fent per uns segons una lleugera pedregada. A un altre lloc, l'amic Antonio Monfort ha captat perfectament des de dalt del seu observatori en el qual divisa totes les Valls i el gran Montgó eixos dos moments. Ací els teniu a la doble fotografia.

FONT: Fotografies de Antonio Monfort.



EL LLOC MÉS FOTOGRAFIAT DES DE GATA...ARA MATEIX: EL MONTGÓ I LA NEU AL CIM

20150204131343-montgojv-copia.jpg

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Aprofite aquesta bonica fotografia que combina el poble de Gata amb el Montgó nevat com a exemple i de portada. L’autor és Joanvi Vallés. També la fotografia gran de dins, feta per Cento Fornés Caselles, des de les cases de Alcolaies cap al Montgó. M’envia pel facebook Toni Cove una altra vista. Agraïsc. La teniu també dins.

Ahí teniu al fons a l’imponent Montgó enfarinat. Ara per ara, la fotografia que més està repetint-se al facebook i al twiter. El lloc més fotografiat des de Gata aquest migdia és el MONTGÓ.

Foto de Cento Fornés Caselles.

Foto de Jose Sergio Argudo Mulet.
FONT: Fotos de Joanvi Vallés, des de les Alcolaies de Gata (portada); Cento Fornés Caselles; Toni Cove (interior) i José Sergio Argudo Mulet, l'última.


EL MONTGÓ ESTÀ NEVAT!!. Quin goig. També les muntanyes del voltant

20150204125317-neu1.jpg

Des de Gata es veuen panoràmiques xules del Montgó; igualment, des de Xàbia

Ja tenim al pare Montgó enfarinat. Amb neu a les raconades. EL MONTGÓ ESTÀ NEVAT, és ara la frase quasi més pronunciada dels gaters i també dels xabiers. la referència, les Planes de Xàbia i l vista des de Gata, que són xulissimes.

Fent nostres, amb el seu permís de la Policia Local de Gata, que està en tot: "Qui tinga una bona perspectiva del Montgó, podrà vore a la seua part més alta, la neu".

Nieve en el montgo Neu en el montgo

Cal fer un àlbum de fotografies que vaig vegent, que van comunicant...el moment torna a ser històric. Migdiada del dimecres 4 de febrer, l’endemà de Sant Blai, de 2015. A 32 anys menys vuit dies d’aquella famosa nevada del 12 de febrer de 1983.

A les fotografies. La portada, foto feta per Núria Briones Pérez des del Tossal de Gata. Dins, foto de Toñi Mulet Diego, des del Tossalet de Gata.

Vegau una altra foto, feta per Germán Ribes, des de Jesús Pobre: PUNXEU ACÍ.

Una altra foto de Encarna Vives, des dels Ecles de Gata: PUNXEU ACÍ.

FONT: Fotos facebook, amics del CRONISTA DE GATA.



LA NEU HA ENTRAT A LA MARINA ALTA: Les muntanyes de Llíber i el cim de la Font d'Aixa; diuen que el Montgó; Pinos (Benissa),...ja està nevant

20150204121656-llibernevat.jpg

No erraven les previssions metereològiques. La neu està ja dins de la Marina Alta. De dins cap a fora, està nevant a Castell de Castells; els tres pobles de Vall de Laguar també. Comentaven per les xarxes socials que més prop a Bérnia, les muntanyes de Llíber (a la foto podeu veure'n una), el cim de la Font d'Aixa i potser, comentaven, el Montgó...

Des del nou pont urbà de Gata (el que diuen del colesterol) ja es divisaven, abans d'entrar més la nuvolada, les muntanyes del fons totes emblanquinades. Ja seguiré informant-vos...i si de tots els amics que té el CRONISTA DE GATA, algú està veient la neu prop, per qualsevol motiu, i voleu passar-me'n alguna fotografia, les publicaré a la nit. GRÀCIES.

FONT: Foto Paniego de Llíber (facebook).



OBRES, VENT I PLUJA: Així estaven les tanques a la Plaça de l'Església

20150131101009-obresplacaivent.jpg

Tenim la tormenta de vent i aigua damunt. En tota la nit, el vent ha bufat amb gana. A Xàbia -comentava Meteoxàbia- el vent anava a 80 kilòmetres per hora. Ratxes fortes de vent han deixat les tanques de l’obra de la Plaça de l’Església com vegeu. La pluja complicava encara més l’aspecte de la plaça. Com sabeu, des de dimarts d’aquesta setmana l’empresa Tyosa Obres Públiques ha començat les obres.



LA PLUJA DEIXA A GATA 45 LITRES; ara fa fred

La pluja que va començar anit, que es va mantindre tota la matinada i que va continuar pràcticament tot el dia, a excepció d’aquesta vesprada-nit, ha deixat a Gata un total de 45 litres per metre quadrat, segons em comunicava Vicent Signes Signes "Canya", al qual torne a agrair-li les dades facilitades.

Com sabeu molta boira, humitat, arruixats, i ara fa fred, perquè ha baixat la temperatura i la neu més pròxima la teníem a migdia a la Serrella, la muntanya de Castell de Castells.



SEGUEIXEN LES BAIXES TEMPERATURES (A la matinada, al voltant dels 0 graus)

Hui i demà segueixen les baixes temperatures. No estem acostumats a tant de fred, es comentava hui. Al voltant dels 0 graus i inclús per moments sota zero teniem a la matinada. Tres graus feia a les 7,30 del matí a la Plaça de l'Església, dins del poble. Els pobles del voltant més gelats (Teulada, Benissa) i els de muntanya, estaven sota zero. Seguirà aixina i no passarà dels 12 graus de màxima, malgrat el solet que lluix hui tot el dia.

Abrigue-se bé i passeu-ho bé, estem a les portes de tancar l'any 2014, de l'última nit de l'any que serà la de demà dimecres. 



FA UN FRED QUE PELA, COM SI ESTIGUEREM A NADAL...

20141229184259-neubenimaurell.jpg

A LA FOTOGRAFIA: La neu caiguda a BENIMAURELL (VALL DE LAGUAR) aquest matí. (FONT: Meteoxàbia)

Fa un fred que pela!!, podríem dir. I algú diria també: "Com si estiguerem a Nadal...!!. Les dues coses són certes. Ha baixat molt la temperatura i seguirà baixant. Hui s’ha deixat notar el fred de valent i a mesura que cau el dia, més encara. Hem vist "amics" amb fotografies dels pobles muntanyencs de la Marina Alta, amb un mantell blanc. A Parcent, Vall de Laguar, sobre tot el poble de dalt Benimaurell (podeu veure la foto), i Castell de Castells, ha fet aigua-neu, ha nevat però no cuallava, igual més cap a la nit, si ho fa de nou, cuallarà més. Ací a Gata teniem aquest matí 4 ó 5 graus, després en tot el dia 10 graus, ara va baixant la temperatura. Veurem on arriba el termòmetre.



LES ÚLTIMES PLUGES DEIXEN A GATA 84 LITRES

Beneficioses i recuperant-se de cara a l’hivern. Així han resultat les pluges que han caigut des de la matinada de diumenge fins a anit dilluns. En tres episodis, de 42, 31 i 11 litres per metre quadrat, ha mesurat l’amic Vicent Signes "Canya" al seu pluviòmetre, del qual seguim l’estadística al blog. Li agraïsc que vaja passant-me la informació.

En total, s’han mesurat 84 litres, que vindran bé als favars, als pesolars i la primera rompuda més endavant. Ara a l’advent, a podar els ceps s’ha dit i netejar els arbres.



JA PLOU BÉ...DES D'AHIR PER LA NIT...i ara en cau una bona

20141215083259-1385266-727030264045139-8853549343976240918-n.jpg

BON DIA I BONA SETMANA d'abans de la de Nadal. Ja plou i bé. No fa "desacatos" que dirien els majors, barbaritats. "Plou en coneixement"m que dirien els altres. No tenim encara les dades dels litres que han caigut d'anit i tota aquesta passada matinada, que a les quatre plovia continuament. Ara en cau una bona per tota la comarca. Dia gris, de pluja, d'eixos que dona gust passar al racó del foc de la ximeneia. Ens conformarem mirant el vell Montgó que a més de posar-se el capell s'ha posat un cinturó blanc. La foto és de Antonio Monfort que des de la seua atalaia l'ha vist de bon matí aixina. Ell ha comentat al seu mur: "Bon dia i bona setmana. Anit un bon arruitxat. Avui vorem molta aigua tenim. De moment, esta es la estampa".

FONT: Foto de Antonio Monfort.



HUI HA FET UN TEMPS DESAGRADABLE: vent, fred, pluja i arc de Sant Martí

20141209134845-arcantoniopuripa.jpg

Les gelors de desembre comencen a notar-se. Hui dimarts, quan estem passant de la Puríssima a Nadal, a primeres hores del dia ha fet un temps desapacible: vent amb ratxes fortes; pluja que portava els núvols de fred; l’arc de Sant Martí que assomava entre núvols i el sol. Ara ha quedat un cel descobert, però seguix el vent i temperatura fresqueta.

  Foto de Vero Vives Costa.
  Arco Iris en Gata_2

   

  Esta echa desde mi balcon en estos momentos,acompañada de una fina lluvia .

A les imatges, vegeu els moments en els quals s’ha vist l’arc de Sant Martí. La foto de Antonio Monfort és espectacular: la Vall, l’arc de Sant Martí i el Montgó.

FONT: Fotos de Antonio Monfort, Vero Vives, José Salvador Ginestar i Miguel Ferrando.



ES RECULLEN A GATA 75 LITROS A L'ÚLTIMA TORMENTA

Gata va recollir al llarg de dissabte nit i tot el dia de diumenge un total de 75 litres per metre quadrat, segons va medir el pluviòmetre de l'amic i col·laborador al blog Vicent Signes Signes "Canya". Això ha suposat un respir per al camp, ha llevat la pols, ha canviat la terra i el terreny. Ja feia molt de temps que eixes dades no les teníem i va arribar amb forts arruixats, sobre tot a la vesprada i nit de diumenge. "Ara ja s'ha agarrat" deien els homes del camp, "però falta que seguixca", dien altres. La sembra de faves i pèssols que toca ara ve amb una bona saó, que sempre serà d'agrair.

 

 

 



BONA PLUJA ACABANT NOVEMBRE I COMENÇANT L’ADVENT

20141130165806-fotogatajoanvi.jpg

Plou...és el cant de molts gaters, que hui vegem remullada la terra, per fi, encara que no massa, però va caiguent l’aigua a arruixats. Ha fet uns bons arruixats, sobre tot més al tardet. Aquesta vesprada menys, la nit passada i pel matí, més. Últim dia de novembre i començament de l’advent. Deia una usuària del blog i del facebook que fa quatre anys que plou un dia com hui. S’ha tornat a complir. Estem en alerta groga. Seguix el mal temps i es banya la terra.

Fa sis hores, la Policia Local de Gata alertava: "METEOROLOGIA: acaba de decretar-se l’alerta groga per fortes pluges al nord de la província d’Alacant, trobant-se la nostra comarca dins del risc." Ara, no plou.

A la imatge, una vista del poble des de les Alcolaies, que ha retratat Joanvi Vallés, on es veia la pluja al fons sobre el Montgó.

FONT: Fotografia de Joanvi Vallés.



HUI HA PLOGUT TAMBÉ A GATA, ENCARA QUE MOLT POC

Ha començat a la matinada i a mitjan matío ja havia acabat. Pocs litrets, al voltant de 5, els que han caigut a Gata. Poca cosa i seguim necessitats d’aigua per tots els costats. Això si, les temperatures han baixat considerablement. Estem baixant poc a poc, i el termòmetre hui no ha superat els 22 graus.



PLUJA INESPERADA A LES PORTES DE LA FIRA: un arruixat, precedit de llamps i trons

20141010221859-plujadiv10.jpg

No s’espera mal temps, però s’ha format la tormenta, amb núvols que han anat carregant amb trons i llamps, fins a produir un arruixat, just quan estem a hores de començar la fira GATA AL CARRER 2014. Esperem que demà lluïsca el sol i si no que no ploga. Esperem que no estropeje els plans a l’organització i als visitants. A la imatge vegeu l’aigua al carrer Lepanto. Al fons, el pont il·luminat, més amb la pluja.

Mira com cau
A la imatge de Toni Curro Arabí es veu com estava la plaça fa uns moments amb l'arruixat que ha durat poc, per a banyar-ho tot.


AHIR DIVENDRES 3 VA PLOURE BON ARRUIXAT A GATA: 18 LITRES

20141004085614-canyaplujadiv3.jpg

Després d'un dia sense blog i des de que va començar sols no he escrit dos o tres dies, torne a la informació local. Parlant del temps. Ahir, segons la medició de Vicent Signes Signes "Canya" es van recollir a l'arruixat que va fer a mitjan matí uns 18 litres, que bons són. Cal recordar que l'any metereològic encara es va tancar amb 3 litrets més caiguts entre els dies 29 per la nit (dia de Sant Miquel) i 30, dilluns. Per tant es va quedar amb 16 litres el setembre de 2014 i l'any pluviomètric amb 226 litres.

Precisament, de les fotografies que tots els divendres l'amic "Canya" posa des de la finestra de la seua perruqueria, ahior era una de les més significatives. Ahí tenim a la dona amb paraigües i es nota que caïa i forta l'aigua. Era el moment.

FONT: Foto Vicent Signes "Canya", de la seua sèrie dels divendres matí.



L'ÚLTIM EPISODI DE PLUGES HA DEIXAT A GATA TAN SOLS 13 LITRES; l'any pluviomètric acaba amb tan sols 223, el pitjor dels quinze últims anys

20140929183034-20140528223024-aiguamigferrando.jpg

D’octubre de 2013 a setembre de 2014 sols han caigut a Gata 223 litres per metre quadrat

L’any més plovedor va ser el 2007 amb 1.408 litres

A les acaballes de setembre, hem conegut per mig de Vicent Signes Signes "Canya", al qual li agraïm tota la informació i treball, totes les dades pluviomètriques que ha marcat al llarg d’aquest any, que són xifres molt pobres. Tan sols 223 litres per metre quadrat en els dotze mesos, amb ausència de pluges els mesos de febrer, març, juny i juliol.

Aquest és el resum de la pluja caiguda a Gata l’últim any:

Octubre 2013: sols dia 7, 4 litres // Novembre 2013: dia 14, 17 litres; dia 16, 42 litres i dia 28, 21 litres. Total: 80 litres. // Desembre 2013: dia 1, 43 litres; dia 2, 9 litres i dia 3, 11 litres. Total: 63 litres. // Gener 2014: sols dia 18, 5 litres. // Abril 2014: sols dia 2: 6 litres. // Maig 2014: sols dia 28, 18 litres. // Agost 2014: dia 14, 4 litres, i dia 16, 30 litres. Total: 34 litres. // Setembre 2014: dia 22, 3 litres i dia 26, 10 litres. Total: 13 litres.

En els últims 15 anys, s’ha recollit una mitjana de 843 litres, sent l’any menys plujós aquest 2014, amb els ja dits 223 litres, seguit de 1998 amb 382 litres. L’any més plujós va ser el 2007, amb 1.408 litres, que va portar aquella gota freda tan especial dels dies 10, 11 i 12 d’octubre.

FONT: Dades pluviometre de Vicent Signes Signes. Foto: Miguel Ferrando, l'Avinguda d'Alacant de Gata un dia de pluja.

 



Archivos

Blog creado con Blogia. Esta web utiliza cookies para adaptarse a tus preferencias y analítica web.
Blogia apoya a la Fundación Josep Carreras.

Contrato Coloriuris