Admin

Se muestran los artículos pertenecientes al tema NOTÍCIES.

L'AJUNTAMENT CONTRACTA DOS TREBALLADORS PER MIG DELS PROGRAMES DE FOMENT DE L'OCUPACIÓ. Són dos peons i el contracte és d'un any

20230915114756-ajuntoficis.jpg

L’Ajuntament de Gata ha contractat dos peons a través de les subvencions del programa d'incentius a la contractació de persones desocupades EXPLUS i EMPUJU 2023 de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball a través de LABORA Servei Valencià d’Ocupació. Ambós actuacions resulten susceptibles de ser finançades en un 100% per la Unió europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu Plus 2021-2027 o per qualsevol altre fons de la Unió Europea.

A través del programa EXPLUS,  s’ha contractat un peó per  a la brigada de serveis municipals durant 1 any. Aquesta subvenció , que té un import de 15.192 euros, per a la contractació temporal a jornada completa de persones desocupades d'almenys 30 anys d'edat per entitats locals de la Comunitat Valenciana ("Avalem experiència plus"), susceptible de ser finançada pel Fons Social Europeu amb càrrec al Programa Operatiu FSE 2021-2027 de la Comunitat Valenciana.

Dins el programa EMPUJU, s’ha contractat un altre peó , durant 1 any, a través d’una subvenció per un import de 15.192 euros, per a la contractació temporal a jornada completa de persones desocupades menors de 30 anys que figuren inscrites com a demandants d'ocupació en els Espais Labora de la Generalitat i com a beneficiàries en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, condicions que hauran de complir-se en el moment de la contractació, en el marc del Programa Operatiu d’ocupació juvenil del Fons Social Europeu 2021-2027 de la Comunitat Valenciana.

FONTS: Informació i foto Ajuntament de Gata.SOPAR-CELEBRACIÓ ANUAL DEL VEÏNAT DEL CARRER SIGNES, PER CELEBRAR L'ENGALANAMENT DEL CARRER A LES PASSADES FESTES DEL CRIST

20230828081546-carrersignes2.jpg

Com cada any, i ja en són alguns, dissabte passat es va tornar a repetir el tradicional sopar dels veïns i veïnes del carrer Signes de Gata, celebrant així el segon premi de l’engalanament de carrers de les passades festes patronals 2023, en honor al Crist del Calvari, que va tindre un import de 200 euros, que va aotrgar la Comissió de Festes 2023. Des del cantó amb el carrer Doctor Gómez Ferrer fins la placeta del Cuartel, a dreta i esquerra, els que viuen o tenen la casa al carrer que porta el cognom més popular i que més a sovint es repeteix a les famílies de Gata, Signes, van donar compte d’un sopar estiuenc.

La curiositat va fer que si l’any passat quatre gotes van estorbar un poc la celebració, enguant l’amenaça de pluja també va estar present i sols al final, per a trencar l’encant d’una nit perfecta va tornar a fer acte de presència amb quatre gotes gordes.

Ara, veïns i veïnes, estan ja pensant en quin serà el motiu per a les festes 2024, però abans, quan passe l’estiu, tornaran a magatzemar materials i motius d’enguany, que pot reciclar-se o fer-ne de nou.

FONT: Fotos de Pilar Arabí.      ART AL VENT 2023 ENCISA ALS TURISTES. Inaugurada divendes, 63 obres d'autors de quince nacionalitats exposen a Gatas

20230814144749-fb-img-1692024389217.jpg

Gata ha inaugurat l’edició número XX d’ Art al Vent que es pot visitar fins al 3 de setembre al carrer la Bassa. L'ambient festiu de l’acte inaugural l’han posat la Colla El Montgó i el grup de danses La Llata. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura, Àngels Soler, el director de la mostra, Josep Ginestar; membres de la corporació municipal, alcaldes i regidors de la Marina Alta i artistes expositors arribats d’arreu del món. Un total de 63 obres ondejen a les balconades de l'internacional carrer La bassa de Gata. Autors i autores de 15 nacionalitats avalen aquesta exposició mundial.

FONTS: Text i fotos Ajuntament de Gata.DOS DÈCADES DE HISTÒRIA, 2004-2023: ART AL VENT, GATA: LA MILLOR EXPOSICIÓ D’ART TÈXTIL DEL MÓN. Té els seus arrels al posar els cobertors a les processons

20230811115733-2009artalvent.jpg

Ara que tinc vint anys...diu el cantautor Serrat des de 1967. El mateix es podria dir de la mostra internacional més important del món en la modalitat d’art tèxtil, la coneguda com ART AL VENT del poble de Gata, que arriba hui a la seua inauguració i enguany a la vigèsima edició. Seguint aquella cançó poemada de Serrat diu en una de les seues estrofes: "Vull cantar a les pedres, la terra, l’aigua / Al blat i al camí, que vaig trepitjant / A la nit, al cel, a aquest mar tan nostre / I al vent que al matí ve a besar-se el rostre". Això mateix podem dir d’aquesta exposició al aire lliure, mostra que es presenta per vint anys al carrer La Bassa i alguns anys també a la Plaça de l’Església, inclús a la Placeta de Sant Antoni.

Com va nàixer i per què?. Els seus arrels més primerencs, com ens comenta Pepe Simó Soler, que va ser en aquella època president dels comerciants de Gata "els té quan l’Associació de Comerciants i Factoria d’Idees, estudiaven com fer una fira a Gata totalment diferent a tota la contornada. I com involucrar a totes les concejalies del poble. En este cas es va estudiar molt, que fer. Després de moltes reunions, es va decidir lliurar unes teles de unes mides als alumnes de Plàstica. Eixe és l’orígen de Art al Vent. Després es va traure de la Fira...pero va nàixer i formar part de la fira uns quants anys.

La idea principal i genèrica la va recollir l’artista Ginestar i la va recolzar ben prompte l’Escola Experimental d’Arts Plàstiques "Antonio Vives" estenent-se per tot arreu del món. Aquells cobertors de domàs, de punt de ganxo, que apareixen de processó en processó pels carrers de Gata on passaven les imatges dels sants i que encara hui es conserven, són la bombeta màgica que il·luminà la primera idea. 

Acompanyant les teles que ondejen al vent des de dalt dels balcons, al carrer que es fa hui més internacional, el carrer La Bassa, des d’aquell 2004 s’esdevenen activitats musicals, culturals, paral·leles a la mostra, que li donen el caliu i la importància que es mereix.

Senya d’identitat

Comentava el director artístic de la mostra Josep Ginestar que Art al Vent el que busca és ser-li útil al poble, és una de les seues senyes identitàries, és l’activitat cultural més important de tot l’any". Deia a més Ginestar: "també és l’activitat turística més potent de tot l’any i la visiten milers de visitants que fan una fabulosa campanya publicitària de Gata". Conclou Ginestar: "Art al Vent és la mostra d’art tèxtil a l’exterior més important d’Espanya". 

Si mirem les obres, una a una (com cada any faig al blog del Cronista de Gata) es presenten de nombrosos païssos teles amb temàtica diversa i moltes vegades reivindicativa i necesària, però totes complint aquell requisit primer, ser fidel als orígens. Sols tenim que fer una mirada al cartell anunciador de la mostra d’enguany i altres anys. La processó del Corpus, principalment, i els cobertors d’aquell dia donen peu, són el motiu per a descobrir després una exposició a l’aire lliure d’art tèxtil.

ALGUNS DETALLS SOBRE LA CRONOLOGIA DELS XX ANYS D’ART AL VENT:

2004. Arrancava la mostra internacional de ART AL VENT.

2010. Al blog començaven les mirades cap a les teles de Art al vent, amb curiositats i escrivia un article titolat: "Reivindicant la recuperació dels cobertors de les processons"...COM UN ALTRE "ART AL VENT".

20100829180825-copia-de-dsc07589.jpg

2014. A l’onzena edició vaig participar amb una conferència precisament presentant els orígens, els cobertors de les processons.

* Eixe mateix any comence a mostrar peça a peça per dies totes les obres de Art al Vent, sota l’epígraf de "Mirades urbanes".

2020: Malgrat el COVID, la Mostra de Gata de Art al Vent feia front a la pandèmia mundial i acullia fins ara l’edició més arriscada d’aquesta exposició internacional de tèxtil. Va seguir enndavant.

FONTS: Foto portada Art al Vent 2009 (6ª edició). / Foto article 2010.
L'EXPOSICIÓ INTERNACIONAL ART AL VENT DE GATA ARRIBA A LA SEUA XX EDICIÓ (Inauguració, 20 h del divendres dia 11)

20230808112825-presav2.jpeg

La regidora de Cultura, Àngels Soler ha presentat, aquest matí, juntament amb el coordinador, Josep Ginestar, Art al Vent 2023 que enguany celebra la seua XX edició i que arrancarà aquest divendres 11 d'agost a Gata. Fins al 3 de setembre, el carrer la Bassa de Gata acollirà "la manifestació d'art tèxtil a l'exterior més important de l'estat espanyol" tal com l'ha definida Josep Ginestar.

Àngels Soler ha explicat que comptarà amb 63 teles exposades en els balcons procedents de 15 països diferents, fet de gran importància per al municipi," ja que porta el nom de Gata arreu del món". Entre els països participants en aquesta edició, Xina, Itàlia, Mèxic, Argentina, Regne Unit, Espanya, Japó, Brasil, Estats Units, Alemanya, Xile, Suècia, Egipte, Marroc i França; destaca la participació d'onze obres procedents d'autors italians.

També ha volgut agrair la gran generositat dels autors que participen de manera altruista en la mostra amb les seues obres. Unes obres entre les quals enguany aborden el tema relacionat amb la terra i la natura.
Ginestar ha destacat que Art al Vent "és l'activitat cultural i turística més important del municipi que rep cada any milers de visitants" i, per tant, afecta positivament en la població.

Unes altres peculiaritats de les quals ha parlat Ginestar és l'evolució que ha tingut la mostra des del seu inici en 2004 en què les obres eren més pictòriques fins a l'actualitat on és exclusivament art tèxtil. Un altre fet rellevant, per a Ginestar, és que s'ha consolidat el nombre d'obres que s'ha reduït en comparació en edicions anteriors, però han guanyat en qualitat.
Però per a Ginestar no podem perdre de vista l'origen d'Art al Vent: "la relectura d'una tradició que es manté ferma en el municipi com és penjar cobertors des dels balcons de les cases en els dies de festa".

La regidora de Cultura, Àngels Soler, ha parlat sobre la programació cultural complementària que es realitzarà durant Art al Vent i que convida, tant a la gent del poble com als visitants, a eixir al carrer durant les nits d'estiu. Entre les activitats que tindrem, música, cinema, visites guiades... ha destacat el primer taller- encontre d'art tèxtil i llata que es durà a terme divendres 18 d'agost.
La regidoria de cultura vol convidar al veïnat de la comarca i turistes de la zona a visitar Art al Vent i gaudir de l'art, de les activitats i de tot el poble de Gata.

FONTS: Fotos, cartell i informació, premsa Ajuntament de Gata. 

 EL POETA I CANTAUTOR SILLER (DE SILLA), ARA VEÍ DE GATA (DE MARE GATERA), IVAN BRULL I PONS GUANYA EL III PREMI CIUTAT DE MANACOR DE MÚSICA D'AUTOR GUILLEM D'EFAK

20230708115330-ivan2.jpeg

El poeta i cantautor valencià Ivan Brull ha guanyat el III Premi Ciutat de Manacor de Música d’autor "Guillem d’Efak". Nascut a Silla al 1978, sa mare i la família són gaters i ell viu, actualment, a Gata, ja que imparteix classes a l’institut d’ensenyament de secundària La Mar de Xàbia. De segur l’haureu vist pels carrers de Gata. 

El batle de Manacor, Miquel Oliver Gomila, li lliurava el guardó, en un concert amb els tres finalistes que ha tingut lloc aquest divendres per la vesprada a la plaça Francesc Ramis de Porto Cristo (Manacor). Els finalistes van ser Isa Peral Valls i Damià Fluxà.

Qui és aquest veí ara gater?

Ivan Brull és poeta i cantautor. Va néixer a València el 1978, encara que sa mare viu a Silla. Sa mare és gatera i son pare era siller. Ivan s’inicià com a poeta, amb diversos reculls publicats, fins que al 2015 publicà el seu primer disc "Canvi dels Àngels". L’agrupació que participa al Premi Ciutat de Manacor de Cançó d’Autor Guillem d’Efak, formada per Ivan Brull (veu i guitarra), Dani Folqués (guitarra) i Anna Luci Tortajada (violoncel i veu) va néixer quasi des de la casualitat. El mes d’octubre de 2022, per qüestions laborals, es creuen els seus camins a la Marina Alta (Alacant) i, amb la voluntat de compartir música i de continuar desenvolupant-se artísticament, decideixen emprendre un camí junts compartint vesprades d’assajos. 

FONTS: Text i fotos Ajuntament de Manacor (Illes Balears).

 

COMENÇA A FUNCIONAR LA LEGISLATURA 2023-2024 A GATA. Destacar que cada mes seran els plenaris i que naix la delegació de Misteri de Reis

20230706103508-juliol5.jpg

La corporació municipal de Gata va aprova ahir dimecres dia 5 de juliol els aspectes organitzatius del nou ajuntament, que regiran el funcionament del mateix durant la present legislatura. Com a novetat es presenta la periodicitat dels plenaris que serà cada mes i no cada dos mesos com venia fent-se fins ara. També s’incorpora a les delegacions genèriques la del Misteri de Reis, un aconteixemente fester de Gata declarat d’Interés Turístic Autonòmic. A més, adaptades als nous temps i necessitats, apareixen denominacions de delegacions noves, com és el cas de Cultura Festiva o la de Igualtat i polítiques de gènere i LGTBIQ+.

L’Alcalde  va donar a conèixer els membres i delegacions de la Junta de Govern Municipal i les tinències d’alcaldia, que tenen Toni Signes, 1a tinència d’Alcaldia; Àngels Soler, 2na ; Leticia Peiró, 3ra i Neus Mulet ,4ta.

Entre altes assumptes, es va aprovar que dos corporatius exerciran una dedicació exclusiva amb una retribució de 40.000 i 35.000 euros bruts anuals i dos parcial de 17.500 euros bruts anuals. La proposta va prosperar amb els vots a favor de Compromís i PSOE i els vots en contra del PP. L’alcalde, Josep F. Signes i el 1r tinent d’Alcaldia, Antonio J. Signes tindran la dedicació exclusiva i els regidors, Àngels Soler i Joan Vicent Vallés la dedicació parcial.

Respecte als portaveus dels diferents partits,  Maite Signes serà la portaveu del PP; Àngels Soler, la portaveu de Compromís; Antonio José Signes la portaveu de PSPV.

També es va donar compte en el plenari de les delegacions genèriques de l’Alcaldia que conserva Planificació, gestió urbana i Habitatge; Hisenda, Serveis Socials, Medi Ambient, Emergència climàtica i Transició Ecològica i Personal;i delega a Antonio José Signes Costa, Esports, Turisme i Comerç, Educació, Residents i Serveis Municipals; Àngels Soler Fornés, Cultura, Patrimoni, Normalització Lingüística, Empresa Municipal; Joan Vicent Vallés Roselló, Seguretat Ciutadana, Emergències i Mobilitat, Comunicació, Misteri de Reis, Gent Gran, Cementeri i Sanitat; Neus Mulet Mulet, Dona, Joventut.i infància; Yolanda Leyda, cultura festiva, Benestar animal, Igualtat i polítiques de gènere i LGTBIQ+; i Letícia Monfort, Fons Europeus, Innovació i Transparència.

A més es va aprovar la periodicitat de les sessions, que seran l’últim dimarts de cada mes, així com les atribucions i composició de les comissions informatives, la constitució d’una mesa de contractació i el nomenament dels representants municipals en òrgans de representació corporativa. Així com l’assignació econòmica dels grups polítics que serà de 300 euros fixes i 20 variables depenent del nombre de regidors, i les quantitats a percebre pels corporatius en concepte d’indemnitzacions per assistència a sessions que serà de 100€ per plenari, 100 per Junta de Govern i 50 per comissions informatives.

FONT: Plenari Ajuntament 5-7-2023.XINO XANO (À PUNT) VISITA GATA I AMB EL FIL CONDUCTOR DE "AITXÒ ÉS AITXINA" DONA A CONÉIXER OFICIS, TRADICIÓ, GASTRONOMIA, PARATGES I PERSONES GATERES (DIJOUS, 29 DE JUNY)

20230701102806-compoxinoxano29.jpg

(PER ALS QUE NO L’HEU VIST ENCARA I PER ALS QUE VOLEU TORNAR A VEURE’L, PUNXEU ACÍ.)

Una hora del programa Xino Xano de à punt va servir per a que l’actor xinés Hu Zho portara el fil conductor de la visita a Gata. Encordellar les cadires, fer llata, fer guitarres, la gastronomia gatera, els llocs més peculiars, com la Font de la Mata, les Coves Roges, l’ermita van ser vists gràcies al programa emés dijous passat a la televisió autonòmica. Vistes molt espectaculars i algunes no mai vistes, com la de les Coves Roges, van omplir el programa, parlant també de cites puntuals del calendari gater com Art al Vent, com el Festivalet Independent de Gata (FIGA).

La Colla de Dolçainers i xirimiters també van ser protagonistes junt amb el presentador davant l’ermita. No podia deixar de visitar Guitarras Bross, ni la gelateria de Ca’l Tramusser i la internacional Aigua-llimó. La Vall de Cavall que no és terme de Gata, però està prop d’ell també va ser protagonista. Casa Parra, Casa la Tia Amparo, llocs i una història al voltant de la visita del presentador i moltes persones a Gata que ho van fer possible i el van acompanyar.

En definitiva, un programa dedicat a Gata, amb l’humor i diversió que caracteritza a l’actor xinés, afincat a València. Primer programa de l’etapa estiuenca que ens va deixar moltes vistes, xerrades, oficis, gastronomia. Recordem el que deia el programa: "Hu s’acosta a Gata de Gorgos per tal de reparar la seua guitarra, però prompte es deixa portar per l’art i l’encant de la seua gent… i pel millor aiguallimó del món".

FONTS: Composició amb instantànies extretes del programa de à punt Xino Xano, del dia 29-6-2023 dedicat a Gata.HUI DIJOUS 29, A LES 22 HORES, PER À PUNT, XINO XANO VISITA GATA

20230629104057-xx3.jpg

Estigueu atents. A les 22:00 hores de hui dijous 29 de juny, gaters i gateres estarem de cara al televisor per veure, el primer programa de la nova temporada del peculiar programa XINO XANO, a la televisió valenciana "À punt". "L'estiu comença a Gata de Gorgos. Ens n'anem a la MarinaAlta en la primera destinació de les vacances de Hu Zhao d'enguany", aixina diu un dels cartells de reclam d'aquest programa.

Ja fa com a dos mesos es va gravar per distints llocs típics i tradicionals el programa, amb la gent de Gata, els llocs on la gastronomia o la natura eren les importants. Hu Zhao, conductor del programa visitarà tots els llocs.

No s'ho perdau!!

FONT: Cartells d'avanç, anunciadors del programa. PRESENTACIÓ DE LES VI JORNADES MATEMÀTIQUES VICENT CASELLES COSTA A GATA: LES MATEMÀTIQUES DELS ÉSSERS VIUS: seran el 7 i 8 de juliol

20230620113445-jornades1.jpeg

Els dies 7 i 8 de juliol tornaran a ser protagonistes les matemàtiques i la ciència a Gata. Divendres 7 i dissabte 8 se celebrarà la sisena edició de les Jornades Matemàtiques "Vicent Caselles Costa", organitzades des de la Comissió Vicent Caselles amb el suport de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, la Universitat de València, l’associació Meridià Zero, l’Escola de Matemàtiques de la Marina Alta (EMMA) i el CEFIRE. En aquesta edició, es titula "Les matemàtiques dels éssers vius" i tractarà la relació entre les matemàtiques i la biologia.

Les jornades, amb activitats, conferències i tallers, es faran a l’Edifici Polivalent “Guillem Agulló”. Estan orientades a un públic general i no especialista, inclouran conferències plenàries i tallers. Els conferenciants d’enguany seran Marta Casanellas Rius, professora del departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya; Fernando González Candelas, catedràtic de genètica de la Universitat de València, i Mireia Marín Ginestar, genetista del Centre de Regulació Genòmica a Barcelona.

Les conferències són plenàries i públiques però per participar als tallers cal inscriure’s en el següent enllaç: https://forms.gle/FQwrsyKgoGHGPgJv8 .

Com altres anys, el professorat de secundària podrà registrar-se també a través de la pàgina web del CEFIRE.

Aquest és el programa preparat:

VI JORNADES MATEMÀTIQUES VICENT CASELLES COSTA: LES MATEMÀTIQUES DELS ÉSSERS VIUS

DIVENDRES 7 DE JULIOL:

19:00 h Presentació de les jornades.

19:30 h Conferència inaugural "DE DARWIN A LES MATEMÀTIQUES DE L’EVOLUCIÓ" a càrrec Marta Casanellas, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya.

DISSABTE 8 DE JULIOL:

8:45 h Recepció participants

9:00 – 10:15 h Tallers

10:15 – 10:45 h Pausa-café

10:45 – 12:00 h Tallers

12:15 h Conferència "SOBRE NOMBRES I GENS: L’ESTADÍSTICA COM A FERRAMENTA CLAU EN LA INVESTIGACIÓ GENÈTICA" a càrrec de Mireia Marín, Genetista, Centre de Regulació Genòmica (Barcelona).

17:30 h - 18:15 h Taller de l’Escola de Matemàtiques de la Marina Alta (EMMA)

18:15 – 18:45 h Pausa-café

18:45 – 20:30h Activitat “Escape Gata”: desafiament matemàtic pels carrers de Gata.

20:30 Conferència "SI DARWIN NO SABIA MATEMÀTIQUES, PER QUÈ N’HE D’APRENDRE JO?" a càrrec de Fernando González, catedràtic de genètica de la UV.

FONTS: Informació i fotos, premsa ajuntament de Gata.L'ESCOLA EXPERIMENTAL DE PLÀSTICA ANTONI VIVES DE GATA REALITZA L'EXPOSICIÓ CLOENDA 2022-2023. Estarà oberta fins el 2 de juliol

20230619113412-cloendaescola2.jpg

Un bon grapat de visitant d'arreu la Marina i comarques limítrofes, varen omplir el 16 de juny, l'espai expositiu del Casal de la Música de Gata per a acompanyar a l’alumnat de l’Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives en la inauguració de l’exposició cloenda del curs 2022-2023.

Des de fa ja molts anys, al final de cada curs els alumnes fan una exposició per a mostrar a la població de Gata, i de la zona, treballs duts a terme durant el curs. És un compromís de l'escola cap a la població que li dona suport.
A l'exposició-cloenda es pot participar amb obres bidimensionals o amb obres tridimensionals, és per tant, l'exposició que millor mostra les característiques creatives de l'Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives.

Un dels trets característics de l'escola experimental és la gran varietat de materials i de sensibilitats artístiques, des d'un figurativisme pictòric, Pilar Monfort, o escultòric Jaume Monfort i Guido Bompadre a obres no figuratives com la d'Estela Bellorini amb una obra molt poètica, M. José Cholbi es manté fidel al seu tarannà de poetitzar allò mínim, Fina Gilabert també continua fidel al seu treball tèxtil barrejat de materials orgànics. 

Conxa Planells ha elaborat una obra tridimensional sensible evocadora de la memòria infantil elaborada amb varetes de ferro i multicolors globus; bidimensional, però no pictòric, és el treball de Philipina Nordmann que ha apegat, escrit, tenyit, etc. sobre tela evocacions del passat familiar, records de la gran fàbrica de randes de la seua família a l'Alemanya anterior a la Segona Guerra Mundial.

Altres alumnes han presentat treballs bidimensionals, no pictòrics, com un dibuix-collage de Susana García també amb brodats sobre paper, o la fotocòpia manipulada de Mar Fornes. La gran part dels alumnes però solen expressar-se a través de la pintura, com Mariví Puigcerver, amb una obra pròxima a l'expressionisme-abstracte americà, Empar Escrivà mostra una deliciosa i onírica obra poètica, també podríem emprar la mateixa caracterització per a definir els treballs de Genoveva Regidor, amb un toc metafísics, Jeanny Connolly mostra un treball força poètic fet amb aquarel·la i tècniques mixtes sobre un fons amb una mica d'arena sobre paper.

Rosalía Beltrán, Pepa Espasa, Pepa Caselles duen obres pictòriques a aquesta mostra, amb una major o menor presència del gest així com una major o menor presència del color, explosiu al cas de la reconeguda Pepa Caselles, pròxima a l'informalisme; amb uns colors delicats, Ana Medina; Pepa Espasa, més continguda, mostra dues obres de menut format en blanc i negre sobre paper. Diana Fazio presenta una mena de retaule de deliciosos quadrets realitzats amb aquarel·la i collage a quin més encantador.

Tagomago mostra tot un grapat de fotos evocadores i intrigants. I ja finalment Pedro Faus mostra un interessant treball, uns cartells anuncien que es venen cadires emprades per prostitutes que treballen entre el Verger i Oliva.
Quasi tots els autors varen estar presents; també la regidora de cultura en funcions de l´Ajuntament de Gata, Àngels Soler; Ginestar, el mestre de  l'escola i bon grapat de visitants. 

L'exposició estarà oberta fins al 2 de juliol de dimecres a diumenges de 19 a 21 h. al Casal de la Música carrer de la Banda Unió Musical de Gata núm. 3, com a les altres mostres de l'escola aviat es tindrà el seu corresponent catàleg digital.

FONT: Fotos i text premsa, Ajuntament de Gata.EL COR INFANTIL DE CODA DE GATA I EL COR LA SENIETA DE MORAIRA A LA XX CAMPANYA DE CONCERTS D'INTERCANVIS MUSICALS. Església de Gata i saló d'actes Tina Bru de l'Espai La Senieta de Moraira

20230605115209-compocodaicorseni.jpg

L’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos i el saló d’actes "Tina Bru" de l’espai La Senieta de Moraira van ser els dos escenaris en els quals van actuar el Cor Infantil de CODA acompanyat del grup de corda, per part dels gaters, i el Cor La Senieta, per part de Moraira. Les actuaciones van formar part del XX Campanya de Concerts d’Intercanvis Musicals, que convoca la Generalitat Valenciana per mig de la seua Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

La gent menuda de Coda sota la direcció de Sebastià Roig Sirerol i la gent major del Cor La Senieta dirigits per Joana Vila Buigues, van donar un joc musical molt encertat i van oferir diverses peces musicals, algunes molt conegudes. Dijous 1 de juny van actuar a l’església de Gata i dissabte dia 3 al migdia a La Senieta.EL JOVE GATER LUÍS MULET SALVÁ FORMA PART DE L'EQUIP DENIER GUANYADOR DE PROJECTES DE ROBÒTICA A CASTELLÓ

20230602114058-luis1.jpg

El jove estudiant gater LUÍS MULET SALVÁ de 11 anys i el seu equip Dupro va obtindre el primer premi d’exposició de projectes de Robomissión Start a Castelló de la Plana, on van participar en el torneig de WRO 2023, únic que es celebra a la Comunitat Valenciana. La tecnologia cada vegada està imposant-se més en els joves i entre les seues modalitats la robòtica.

Lluís forma part de l’equip que es prepara des de Dénia i els vuit equips que van acudir de Dénia, de l’escola de robótica Diverbot que lideren els ingenyers i gerents Javier i Ana. Tots els joves tenen entre 7 i 15 anys i es preparen amb robots i tecnologia a l’ordinador.

També dir que el jove afincat a Gata ChengHao, fill dels propietaris de la tenda de la Plaça Nova, va guanyar a la seua categoria i acudirà al Nacional de WRO que se celebrarà a la Seo d'Urgell a setembre.

FONTS: Informació i fotos família de Luís. EL GRUP PARROQUIAL JUNIOR DE GATA ACABA EL CURS 2022-2023 AMB UNA FESTA AMB ELS PARES/MARES

20230522120442-totsjuniormaig23.jpg

Festa amb jocs. La que van viure els xiquets, xiquetes, educadors i educadores del Moviment Júnior de la parròquia de Gata al centre parroquial "Verge del carme" per acomiadar el curs 2022-2023, donat que ara s'esdeven altres aconteixements a la parròquia, com les comunions, Corpus, confirmacions i altres.

Els pares i mares també van voler estar a la festa fi de curs i van participar amb ells en algunes activitats. Després van dinar junts. Com han comentat des del junior van viure tots un gran dia: "De vegades hi ha que posar-li un poc de color a la vida i un gran somriure!". "I recordant sempre que anem de la mà del nostre millor amic Jesús i que hem de ser sal i llum per al món!. GRÀCIES!!. SEMPRE UNITS!"

Ara gaudiran tots de la temporada d'estiu per aretribar-se i començar de nou al setembre.

FONT: Fotos pujades al facebook pel Moviment Junior Gata.LA VELLA REIVINDICACIÓ ES FA REALITAT: LA COMISSIÓ TERRITORIAL D'URBANISME APROVA EL PRI DEL POLÍGONS PLANS DE GATA. El projecte es va iniciar fa més de 20 anys

20230510112720-aprovacioplans.jpg

La Comissió Territorial d'Urbanisme d'Alacant ha aprovat definitivament el Pla de Reforma Interior del Polígon Plans de Gata remés per l’Ajuntament i es desbloqueja, així, un projecte que fa més de 20 anys que es va iniciar.

L’alcalde de Gata ha destacat que no s’havia arribat mai tan lluny en la tramitació del projecte del Polígon Plans que es va iniciar en 1996 sobre la reserva de sol urbà del sector Plans com a ús industrial que preveuen les Normes Subsidiàries aprovades en 1989.

En 2006 l’Ajuntament de Gata va aprovar la gestió directa del projecte i des de la data, el PRI ha anat sofrint modificacions i trobant diversos entrebancs ja que el terreny es troba afectat per la N-332, la línia de FGV i una via pecuària.

En els últims temps, tant els ajuntaments implicats de Gata i Pedreguer com els propietaris han mantingut reunions amb el Ministeri per donar una solució als obstacles que impedien la tramitació del PRI. El nou document inclou modificacions que s'adapten als acords arribats amb Conselleria i Ministeri de Foment perquè el polígon siga una realitat com la reserva de sòl per una futura eixida de l'autopista.

En la zona hi ha empreses establertes amb més de 40 anys d’antiguitat on ara algunes d’elles han hagut de buscar alternatives de sòl industrial en altres comarques i traslladar els seus negocis amb l’empobriment per a la comarca que això suposa. Amb aquest pas es pretén donar solució a aquest problema i que municipi compte, finalment, amb sòl industrial.

FONTS: Informació i plànol, ajuntament de Gata. 


 EL JOVE GUITARRISTA GATER SIRO GABRIEL GUANYA EL XII CONCURS INTERCENTRES EN LA MODALITAT DE SOLISTA A BENIDORM

20230508195731-siro.jpg

El passat divendres 5 de maig, el gater Siro Gabriel Ozán Álvarez va resultar guanyador del XII Concurs Intercentres en la modalitat de solista. La fase final es va celebrar a Benidorm, i el guanyador representava al Conservatori de Música i Dança Tenor Cortis de Denia, el qual (junt amb els conservatoris de Xàbia, Altea, Benidorm i Teulada) organitza el certamen cada any.

El solista es presentà amb el seu instrument principal, la guitarra, i va deixar bocabadats tant als jutges com al públic amb la seua impecable interpretació. La categoria en la qual participava era la de 5é i 6é de professional. 

Siro, el jove artista de 15 anys, va aconseguir el primer premi per segon any consecutiu. des del blog, l’enhorabona.

FONT: Foto aportada per la família de Siro. LA MILLOR COCA DE GAMBA AMB BLEDA, DE ARRELS GATA, PREMIADA AL IV CONCURS D'OLIVA

20230508193029-arrelspremi.jpg

El restaurant Arrels Gata ha guanyat el quart Concurs Nacional de la coca tradicional i creativa "Ciutat d’Oliva". Ferran i Vanessa han presentat una coca molt tradicional vista des del punt de vista del seu restaurant, la coca de "Gamba amb bleda", molt de la Marina Alta i molt arraigada en la nostra comarca.

En paraules de Ferran Giró: "Aquesta és una versió de la tan coneguda Coca, amb una masa de llarga fermentacin, una crema feta amb el gust de la pròpia gamba amb bleda, una maionesa de gambes a l’allioli coronant la coca junt a una cremeta feta amb una americana de gambes, tartar de gambes i acabats amb uns "crujientes de la propia acelga". A la fi, una coca amb una masa crujient i a la vegada esponjosa amb tot el sabor de la nostra coneguda Coca.

El premi han sigut 1.000 euros i entre les personalitats destacades estava l’oliver president de les Corts Valencianes Enric Morera, així com els organitzadors. Dels premis, el segon ha sigut per a Casa Granero de serra amb la seua coca de matança. El tercer, per al Forn Sant Josep de El Palmar, amb la seua coca de verdures i xoriç a la riojana. El 4rt per a la Venta de Posa de la Xara, amb la seua coca trufada de ganache de xocolate, mermelada de carma de cítrics i cebollí. Finalment, el 5é premi ha sigut per al Restaurant Xavi-a la sal de Xàbia, amb coca del riu rau.

El diari Levante-EMV es feia ja ressó de la notícia: "Una coca de Gata de Gorgos gana el concurso de Oliva. El chef Ferran Giró Y Vanessa Monfort usaron "gamba amb bleda". Per a llegir-la PUNXEU ACÍ

FONT: Fotos pujades al facebook per Arrels Gata.GATA ACULL LA II TROBADA. L'ESCRIPTORA ELIA BARCELÓ DEPARTEIX AMB UNS CENT PARTICIPANTS DELS CLUBS DE LECTURA DE LA MARINA ALTA

20230507163153-clg3.jpg

Ahir matí, el saló d’actes del Centre Social Integrat va ser el lloc escollit per a la II Trobada de Clubs de Lectura de la Marina Alta, que organitzava la MACMA i l’ajuntament de Gata de Gorgos per mig de les seues bibliotecàries. Amb gran puntualitat, a les 11 hores va començar la trobada, on hi havia un centenar de persones, lectors dels clubs de lectura de Beniarbeig, Gata de Gorgos, Ondara, Orba, Pedreguer, Pego, Teulada-Moraira i Xàbia.

La regidora de Cultura, Àngels Fornés, va encetar l’acte, seguida de la presentació a càrrec de la bibliotecària de Gata, Vicen Mulet. A continuació, el contacontes Fran Pintadera va sorprendre als presents amb els seus contes emmarcats en l’actuació de "Ascuas". 

Després, Vicen Mulet va introduir l’acte i va parlar del 40 aniversari de la biblioteca i dels 18 anys del Club de Lectura de Gata, l’amfitrió. El que us escriu, com a representant dels clubs de lectura de Teulada-Moraira, va esbozar la biografia i semblança de l’autora invitada Elia Barceló i junt amb la bibliotecària de Gata, Sílvia Leyda, i el representant del club de lectura d’Orba José Salvador, van encetar la taula de xerrada amb Barceló, seguint els que vulgueren del públic. L’escriptora eldense va parlar del llibre llegit per tots els clubs "Muerte en Santa Rita", mostrant-se en tot moment molt senzilla i propera.

A continuació, Elia Barceló va signar autògrafs i dedicatòries i es va fotografiar amb els presents, passant un matí literari molt acollidor.

Els organitzadors pensen ja en la III Trobada, que consolidarà la idea de la MACMA i que aunarà més els clubs de lectura de la comarca.

FONTS: Fotografies facilitades pels organitzadors. DISSABTE 6, GATA ACULL LA II TROBADA DE CLUBS DE LECTURA DE LA MARINA ALTA. Amb el contacontes Fran Pintadera i l'escriptora Elia Barceló

20230504114835-trobadaclma.jpg

Despús-demà dissabte dia 6, el saló d’actes del Centre Social Integrat de Gata de Gorgos serà l’escenari de la II Trobada de Clubs de Lectura de la Marina Alta, que està organitzada per la Mancomunitat Cultural Marina Alta (MACM) i la col·laboració de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. A la trobada participaran els club de lectura de Beniarbeig, Gata de Gorgos, Ondara, Orba, Pedreguer, Pego, Teulada-Moraira i Xàbia.

La recepció de participants i organitzadors es farà a les 10:45 hores. a les 11 hores serà l’actuació del contacontes per adults "Ascuas" amb Fran Pintadera. A les 12 hores, tindrà lloc la trobada i conversa amb l’escriptora Elia Barceló, autora de "Muerte en Santa Rita".

La primera trobada celebrada al Teatre-Auditori de Beniarbeig ja va tindre un gran èxit de participació. Va actuar la contacontes Almudena Francés i es va departir amb l’escriptor Juan F. Ferrándiz autor de "El juicio del agua".

Destacar que el club de lectura amfitrió, el de Gata de Gorgos, té uns 25 membres i que es reunixen a la Biblioteca Pública Municipal "Carme Miquel". El Club de Lectura Gata es va crear i reunir per primera vegada el 15 d’abril de 2005. Des d’aleshores s’ha reunit mensualment per a parlar i comentar un llibre prèviament seleccionat per a llegir-ho tots els seus components. A més, participa molt activament de les activitats que organitza o que es fan a la biblioteca. Està obert a totes les persones que vulguen formar part d’ell.

FONT: Cartell de la II Trobada de clubs de lectura Marina Alta.HUI DILLUNS 24/4, A GATA: EXTRAORDINARI I URGENT: ÚLTIM PLENARI DE LA LEGISLATURA 2019-2023

20230424133927-plegata.jpg

Hui dilluns, 24 d’abril se celebrarà a les 20 hores, un plenari extraordinari i urgent, que ve motivat per tractar-se de "qüestions que ja no poden ajornar-se al proper ple ordinari per haver eleccions". Per això "s’ha fet junta de Portaveus, hi ha que complimentar tràmits obligatoris per l’ampliació de l’IES, poder demanar subvencions PMU, per no reintegrar subvenció vehicle".

Als assumptes del dia seran: acceptació delegació Edificant3, ampliació IES; aprovar el Pla de Mobilitat Urbana, Sostenible; PACES 2020; correció acord pleno del 28 de març de 2023 sobre la RPT; bases generals de selecció de personal; aprovar el Protocol de Col·laboració Funcional entre l’Agència de Prevenciñoi Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana i l?Ajuntament de Gata de Gorgos; imposició prestació i Derogació taxa recollida vehicles i informe sostenibilitat financera subvenció Peugeot 2008 Active Pack Eléctrico 1.

Al ser extraordinari i urgent, no es faran precs i preguntes.

FONT: Foto arxiu, plenari corporació de Gata.L'ARTISTA AFINCAT A GATA, FERNANDO PAGADOR OTERO, EXPOSA LA SEUA OBRA PLÁSTICO A LA TASCA DE JESÚS POBRE

20230418072228-fdo.jpg

L'artista afincat a Gata FERNANDO PAGADOR OTERO exposa estos dies fins a finals d'abril la seua série PLÁSTICO a la Tasca de Jesús Pobre. Podeu veure la seua obra de dijous a diumenge.

PLÁSTICO és una série més sobre el canvi climàtic, dels molts treballs que Pagador fa per a concienciar a la gent sobre aquesta problemàtica, que ja tenim amb força entre nosaltres. En paraules de Fernando "es molt trist passejar pel camp i per la vorera de la mar i veure la quantitat de plàstics i residus que hi ha per tot arreu. Aquesta és una responsabilitat que ens pertoca a tots. Jo vull aportar el meu granet de sorra". 

Coneguem més a l'artista

Fernando Pagador Otero naix en 1950 a la ciutat de Badajoz. En 1970 es trasllada a Madrid. En 1995 trasllada la seu residència i estudia a la província d'Alacant. Actualment resideix a Gata de Gorgos. Pagador té una formació multidisciplinar: estudia arquitectura tècnica a Sevilla, dibuix i pintura amb Enrique Sobisch, passa pel taller de talla en madera de l'Escola d'Arts i Oficios de Madrid, ceràmica escultòrica amb Julio Antonio, diversos tallers amb Manuel Arjona; gravat calcogràfic i serigrafia als tallers de Brita Prinz amb José Rincón i Soledad Barbadillo. Escultura amb Abraham Dubkousky, fotografia amb el mestre gater Pepe Mengual i diversos tallers de fotografia amb Fernando Puche, Isabel Diez, José Beut i Martín Zalde.

FONTS: Fotos de la composició aportades per l'artista.

 DEMÀ, XIII EDICIÓ DE LA GRAN FESTA DEL BERENARET DE PASQUA A GATA. Cuinat pels Willies, c/La Pau. Actuaran: la banda, les danses, Andreu Valor, Mireia Vives i Borja Penalba i Joe Pask. Història, de 2009 a demà

20230415184234-cartellberenar1.jpg

La gran festa del BERENARET DE PASQUA a Gata és el II Diumenge de Pasqua des de fa ja 13 edicions i en anys 15, ja que dos es van anul·lar a causa del COVID. El costum lúdic i gastronòmic típic del nostre poble és ara un gran dinar, que cuinarà la penya festera "Willies". Es farà al carrer La Pau i en tot el dia hi haurà actuacions. A partir de les 11 del matí, la banda Unió Musical de Gata farà una cercavila anunciant l’event. A les 12 del migdia actuarà el Grup de Danses La Llata. Mitja hora després el cantant Andreu Valor presentarà el seu darrer treball "Un nou món". Per la vesprada, a les 16:30 hores, el tocarà el torn a la parella formada per Mireia Vives i Borja Penalba que presentaran "Cançons de fer camí". Finalment, a les 18:00 hores Joe Pask presentarà "Jo i el món".

La festa té l’organització de l’Ajuntament; la col·laboració de la Colla del Montgó-Benimussa, Grup de Danses La Llata i els Willies. I tot per 16 euros. Tota una gran festa.

Historia de la festa del Berenaret de Pasqua: del 2009 al 2023

La recent història de la festa del Berenaret de Pasqua naix l’any 2009. El primer any, amb una pluja torrencial es va poder fer al pavelló cobert de l’escola i més de 300 persones van gaudir d’ella. Pep Gimeno "Botifarra" va actuar a la festa.

Al 2010, es va fer a la Plaça Nova. Organitzaven i preparaven, el Casal de Gata Jaume I de ACPV, les penyes de futbol Barcelonista i Valencianista i la Colla de Xirimiters de Gata. Van ser ja 550 persones les que hi participen al segon any del tradicional "berenaret de Pasqua". Per segon any consecutiu, actuava Pep Gimeno "el Botifarra" i el grup «Pas de Quatre». La festa s’iniciava a les 11 hores amb un passacarrer amb els xirimiters i tabaleters que recorren el poble acompanyats de les exhibicions de la «Muixeranga». 

2011: Coincidint amb l’1 de maig, es feia la tercera edició. El "berenar de Pasqua" era el protagonista del segon diumenge de Pasqua. La Plaça Nova tornava a ser l’escenari. La Colla de Xirimiters i tambors de Gata i la rondalla de l’Escola de Gata actuaven.

2012: De nou i pel temps, el pati de les escoles tornava a ser el lloc de la IVª edició del Berenaret de Pasqua. Es feia una cercavila amb el Grup de Danses de Gata, els Xirimiters locals i els cabuts. Va actuar el grup "Pas de Quatre", després el "Grup de Danses de Gata" i finalment LLuís el Sifoner. L’organització corria a càrrec de la Penya del Barça, la Penya del València, la Colla de Xirimiters i Tabaleters de Gata i comptava amb la col·laboració de l’Ajuntament.

2013: La 5ena edició de la festa tornava al pati del col·legi. Cercavila pels xirimiters i tabaleters, cabuts i el grup de danses gater "La Llata". Actuava Pas de Quatre, Terato Teatre i El Diluvi. Novetat: la penya "Els Willies" es feien càrrec de condimentar el Berenar.

2014: VI any del Berenaret. Passacarrer, de nou Pep Gimeno "Botifarra" acompanyat de Pas de Quatre. Organitzat per les penyes valencianista i barcelonista de Gata, pel grup de danses "La llata" de Gata, per el Grup de dolçaines i tabalets de Gata, amb la col·laboració de la regidoria de festes i les empreses col·laboradores. El lloc seguia sent la pista coberta del col·legi. Algun ensurt que altre, però -en general- sigué una jornada festiva important, una cita ja posada en el calendari gater festiu.

2015: VII anys de la festa. Canviava el lloc i es tornava a la Plaça Nova per segona vegada. Cercavila amb Xirimiters i tabalaters i el Grup de danses la Llata. Dinar del berenaret de pasqua i actuació de Miquel Gil i Pellikana.

2016: Arribavem a la VIII edició i s’estrenava lloc, Avinguda la Pau. Era el segon diumenge de Pasqua i com ja manava la tradició gatera eixe dia les penyes valencianista i barcelonista, la Colla, les Danses i Ajuntament, unien esforços per a que tot resultara un èxit. Bon temps, entre sol i nuvolets. Deu calderos en els que cuinaven la penya "Els Willies". No faltaven els sons de xirimites i tambors de la Colla, tampoc els balls de les Danses, que convidaven a la gent. La música doble de conjunts que fan festa. Per una part, Mire Vives i Borja Penalva, que tornen aquest any de 2023, per altra Lilit i Dionis.

2017: IX edició. S’instal·lava ja l’Avinguda la Pau. Cercavila amb xirimiters i tabaleters, Danses "La Llata". Berenaret de Pasqua cuinat pels integrants de la Penya festera Willies. Amenitzant la migdiada actuaven el grup Musicants i de Mox. Recordem, el Dinar Popular estava organitzat per l’Ajuntament de Gata de Gorgos i tenia la col·laboració de la Penya del Barça, la Colla de Xirimiters i Tabaleters de Gata i el Grup de Danses La Llata, a més dels que condimentaven el dinar, la penya Willies.

2018: X edició. Commemoració rodona i de nou, per les previsions del temps, una vegada més es va fer a la pista coberta de la zona escolar. Grup Els Jóvens, un dels grups revelació de l’any, el ja habitual Pep Gimeno "Botifarra" i el grup valencià de rock Senior i el Cor Brutal. Passacarrer amb la Colla El Montgó i el Grup de Danses "La Llata". Condimentava tota una institució de les penyes gateres "Els Willies".

2019: L’onzena edició del 2019, última abans de la pandèmia, va ser el 28 d’abril. Tornava a ser al carrer La Pau. Actuaven els grups Joe Pask, Jonatan Penalba i Els Jóvens.

2020 i 2021 van ser els dos anys sense festa del Berenaret, a causa de la pandèmia, la COVID.

2022: La XII edició va ser l’any passat. La Penya "Els Willies" cuinaven. Hi havia una cercavila per la Colla del Montgó-Benimussa. També actuava el Grup de Danses "La Llata". Els grups musicals convidats eren La Muixeranga de la Marina, Oxigen i X-Fanecaes. L’organització corria a càrrec de l’Ajuntament de Gata i col·laboraven a més de la Colla i el grup de danses, Els Willies i la Penya del Barça local.

LA HISTÒRIA DEL BERENARET DE PASQUA SEGUIRÀ ESCRIVINT-SE DEMÀ.

Fotos arxiu i cartells d’enguany. GATA S'ADHEREIX AL FONS VALENCIÀ PER LA SOLIDARITAT. Seran representants l'alcalde Josep F. Signes i el primer tinent d'alcalde Toni Signes

20230413183515-fonsvsolidaritat.jpeg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha aprovat per unanimitat l’adhesió al Fons Valencià per la Solidaritat, l’entitat municipalista que aglutina els esforços i recursos econòmics, tècnics, etc. d’ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana, i els dedica a erradicar la pobresa i treballar per la igualtat d’oportunitats mitjançant la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament. Gata de Gorgos ha designat com a representants de l’ajuntament al Fons a l’alcalde Josep Francesc Signes i al primer tinent d’alcalde Antonio José Signes, com a titular i suplent respectivament.

 

El municipi de la Marina Alta, amb l’alta com a soci al Fons Valencià, manifesta la seua voluntat de contribuir des de l’àmbit local valencià al desenvolupament de països del sud i fer-ho des de l’enfortiment de la cooperació descentralitzada i del moviment municipalista, sent conscient de la seua transcendència en la construcció d’una societat més humana, justa, sostenible i democràtica.

L’Ajuntament de Gata de Gorgos assumeix, per tant, el compromís de dotar pressupostàriament una partida anual per a projectes de cooperació internacional i d’educació al desenvolupament a realitzar mitjançant el Fons Valencià.

Amb la incorporació de Gata, el Fons Valencià per la Solidaritat augmenta el nombre de socis a 141, sent d’aquests 132 ajuntaments i 9 mancomunitats de la Comunitat Valenciana, continuant amb la tendència d’increment de socis. També s’incrementa la presència al Fons d’entitats locals de la província d’Alacant.

El president del Fons i regidor de Vila-real, Álvaro Escorihuela, ha expressat la seua satisfacció per l’adhesió de Gata de Gorgos “que consolida el creixement del Fons a la província d’Alacant i reforça el compromís del municipalisme alicantí solidari per un desenvolupament socioeconòmic humà, just i sostenible dels països empobrits”.

Per la seua banda, l’alcalde de Gata de Gorgos, Josep Francesc Signes, ha incidit en el fet que l’adhesió al Fons Valencià és la materialització del caràcter solidari del seu municipi i del seu veïnat, així com del compromís que aquest té amb la societat i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana).

Actualment concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

FONTS: Informació i foto, Ajuntament de Gata.

 LA CENTENÀRIA MÉS MAJOR DE GATA, MARÍA MONFORT COSTA, FA HUI 103 ANYS. L'altra centenària Pepita Pons va fer els cent el passat 22 de desembre (*Hui, 13 aniversari del blog*)

20230410101448-centenariamariamonfort103.jpg

Hui és 10 d’abril. A banda de ser el XIII aniversari del blog, també és un altre aniversari molt important. La veïna de Gata, MARÍA MONFORT COSTA, complix 103 anys. María és també coneguda com María Bisserot. A la residència on conviu i l’acompanya la seua germana Pepica que és més jove, es celebra en els últims anys els seus aniversari. El pastel de hui marcarà els 103 anys. 

MARÍA MONFORT COSTA més coneguda com María Bisserot, va nàixer el 10 d’abril de 1920. Veïna del carrer Xaló, el seu nom popular és "de Bisserot" perquè tant ella com les germanes -una d’elles Pepica ara li fa companyia- van nàixer a la partida d’eixe nom entre Gata i Jesús Pobre. María ve de generacions amb senectud. Sa mare va viure quasi cent anys, quasi va complir el segle. Era a finals de gener de 1989. 

María ha tingut tres fills i quatre néts. Precisament, el seu Vicente em comentava que continua igual que l’any passat. Els dies van passant i llevat que no coneix es manté igual de forteta.

Cal recordar que Gata té des del passat 22 de desembre una altra centenària en vida Pepita Pons Signes, a la que fa uns dies li feia una entrevista i on repassava el seu segle de vida. 

Des del blog felicite a María i la seua família. Agraïment al seu fill Vicente i el seu nét Juan Pablo per la informació i la foto.

FONT: Foto de María en el seu 103 aniversari facilitada per la família.  LA TERRASSA DEL CENTRE SOCIAL PORTARÀ EL NOM DE LA COMARE DONYA PEPITA I EL PARC DE L'ANTIC CAMP DE FUTBOL EL NOM DE L'ESCRIPTOR ENRIC VALOR

20230330194030-pepitavalor.jpg

A l’últim plenari de la corporació 2019-2013, celebrat dimarts dia 28 de març, es van aprovar dos nomenaments a dos llocs del poble. Per una part, i coincidint amb el mes de març, mes de la dona, es va aprovar per unanimitat, dedicar l’espai de la terrassa del Centre Social Integrat (C.S.I.) a la figura de Josefa Pedro Signes, també coneguda com Donya Pepita la comadrona.

La comare fou una dona destacada del nostre poble que, quedant vídua en temps convulsos i davant la impossibilitat d’exercir la seua professió de mestra, va saber reinventar-se i es va formar com a matrona i practicant. Entre 1951 i 1972 va ajudar a portar al món a vora un miler de gateres i gaters. Havia nascut en 1913. La seua professió final va ser professora en parts, viva al carrer Signes, i el seu marit va morir a la guerra. Va tindre que traure avant la família (el seu fill va ser el metge Pepe Payá. Donya Pepita va morir el 30 d’octubre de 1991 als 78 anys d’edat.

Precisament al treball particular que he mostrat al llarg dels cursos a l’IES "Vicent Caselles i Costa" i al CEIP "Santíssim Crist" de Gata, la homenatjada amb aquest nomenament està entre "LES DONES GATERES D’ABANS…i de no fa massa temps també".

Parc Enric Valor

Per altra banda, també es va aprovar a la mateixa sessió donar-li el nom de Parc "Enric Valor" a la zona de l’antic camp de futbol dedicada a la zona lúdica. Amb aquesta acció s’ha volgut fer un reconeixement a la figura de l’escriptor de les Rondalles, que ha sigut sens dubte una de les personalitats valencianes més significatives en l’estudi i difusió de la llengua valenciana al llarg del segle XX, tot llegant-nos una obra lingüística i literària de gran vàlua i una trajectòria cívica de compromís amb la llengua. Enric Valor i Vives naixqué a Castalla el 22 d’agost de 1911 i mor a València el 13 de gener de 2000. La lingüística, el lèxic valencià, els seus estudis en el camp del folclore, recopilant contes, fàbules i històries populars, es plasmen en la seua gran obra de Rondalles valencianes.

FONTS: Fotos arxiu personals. // Informació ajuntament i "les dones gateres...". / Recopilació wikipedia, Internet.LA BIBLIOTECA, REFERENT CULTURAL DEL MUNICIPI DE GATA. Ahir dia 27 es va commemorar el seu 40 aniversari

20230328115312-bibliocelebra1.jpg

Ahir dilluns dia 27 de març, concidint amb aquell 27 de març de 1983, la biblioteca, autoritats i els seus usuaris van viure una gran jornada d’aniversari. Usuaris, amics, veïnes i veïns van voler acompanyar i celebrar a les bibliotecàries Vicen Mulet i Sílvia Leyda en el dia que feia 40 anys que a Gata es pot gaudir d’una biblioteca.

L’Alcalde, Josep Signes, i la Regidora de Cultura, Àngels Soler, dedicaren unes sentides i boniques paraules a la biblioteca que porta el nom de "Carme Miquel" i al treball diari que des d’ella es realitza per ser un referent cultural en el municipi.
Tant menuts com majors gaudiren molt amb el recital musical "Una odissea de paraules" i s’emportaren un detall de regal.
Des de la biblioteca, Vicen i Sílvia, donaven les gràcies a totes i tots els qui les van acompanyar i celebrar amb elles i amb tota la comunitat cultural l’aniversari de les quatre dècades.
Des del blog del Cronista de Gata, també els bons desitjos i felicitacions a les companyes bibliotecàries.
FONT: Fotos i part del text, biblioteca "Carme Miquel", Gata de Gorgos.


LA BIBLIOTECA DE GATA COMPLIX HUI 40 ANYS. Diumenge Rams de 1983 va començar a donar servei als usuaris a l'antiga Casa de Cultura del carrer Penyó

20230327183212-bibliotecadegomagom.jpg

Era Diumenge Rams aquell 27 de març de 1983. A la planta baixa de l’antiga Casa de Cultura-Col·lecció Arqueològica i Aula Tercera Edat, que havia sigut abans un escorxador, del carrer Penyó es va ubicar fa 40 anys la primera biblioteca, que va anar creixent i sent més i més valorada i estimada pels usuaris. Una vegada es va fer l’edifici del Centre Social Integrat, resultava menuda l’existent i tota la primera planta del nou edifici va ser destinada a biblioteca, traslladant-se a aquest lloc, que hui porta el nom de l’escriptora d’arrels gateres Carme Miquel. La posada en marxa del segon lloc de la biblioteca va ser el 23 d’abril de 2001, fa ja quasi 22 anys. Des d’aleshores es catapulten els serveis que ofereix aquest centre i fa contacontes, l’hora del conte, presentacions de llibres, campanyes de Benvinguts a la lectura, visites escolars, efemèrides. Té un notrit grup de Club de Lectura, assisteix el grup de TAPIS a llegir, té hora del conte infantil i altres serveis.

Per tal de celebrar la commemoració, hui 40 anys després la biblioteca obri les seues portes a tota la ciutadania de Gata de Gorgos. A tots els assistents s’obsequiarà un regal i per la vesprada els xiquets i xiquetes que celebren l’aniversari de la seua biblioteca podran, a més de rebre el seu regal, prendre un trosset de pastel. Com a colofó de la festa, a les 18 hores es farà una animació a la lectura per als menuts, amb l’obra "Odissea de paraules" que oferiran Marina Mulet i la guitarrista Rosario Caselles.

Podem trobar més informació de la història de la biblioteca de Gata de Gorgos a l’article de la Revista Símile Núm. 17 "30 anys d’una biblioteca en Gata: o potser més".

FONT: Fotos arxiu biblioteques del carrer Penyó i inauguració de l’actual. // Foto de hui mateix.UNES 80 PERSONES PARTICIPEN EN LA NIT FALLERA DELS JUNIORS DE GATA. El gat va ser el ninot indultat. L'escenari central, la catedral de Santiago

20230318111008-fallajunior23.jpg

(( PODEU VEURE EL VÍDEO RESUM DE LA VETLADA FALLERA GATERA. PUNXEU ACÍ. Vídeo fet i composat per José Luis Fornés ))

Anit els Juniors de Gata van fer la seua particular falla a l’antic camp de futbol de "Les Sorts". Aprofitant que tenien la catedral de Santiago (l’últim dia Juniors va ser l’escenari central) aquest va ser el tema elegit. Tots els xiquets/es que van voler participar amb la falla tenien que fer un ninot relacionat amb Santiago. Segons comentava la cap de centre Verónica Vives, estan molt contents amb la participació, ja que hi havia al voltant de 80 persones, entre educadors/es, pares/mares i juniors, que van compartir jocs, rises, moments, sopar i la cremada de la falla.


Verónica comentava: "donem les gràcies a tots/es els xiquets/es artistes que van aportar els ninots, tots estaven molt treballats. La votació del ninot indultat va estar molt igualada: el gat i la vaca. Finalment el gat fou l’elegit. Enhorabona a Lluis, Carmen i Núria! 
 Des del Junior Gata es donava les gràcies a tots/es per la participació i agraïen a l’ajuntament la seua col.laboració i en especial a Protecció civil per fer-se sentir segurs en tot moment.

FONT: Fotos Junior Gata.


ANDRÉS SEGOVIA S'EMPORTA EL PREMI DE LA MILLOR COL·LECCIÓ DEL XVIII RALLI DEL FOTOCLUB FORAT DE GATA. Un total de 50 fotògrafs participen en la festa gatera de la fotografia

20230305205607-foto2.jpg

La millor COL·LECCIÓ DEL RALLI de l’edició XVIII, any 2023, del Fotoclub "Forat" de Gata l’ha conseguida aquest migdia ANDRÉS SEGOVIA. A juí del jurat "una col.lecció molt en el seu estil d’imatges arriscades i preciosistes.

Un total de 50 fotògrafs han donat vida a racons, estampes, llocs i moments de Gata en esta edició, que alcançava la seua majoria d’edat i es recuperava després dels dos anys de pandèmia.
El Ralli s’iniciava divendres amb la recepció de participants a l’Edifici Polivalent de Gata, 50 fotògrafs inscrits i disposats a afrontar el repte, a compartir i conviure. La novetat enguany era que havia la possibilitat de participar amb la càmera d’un telèfono mòbil, una petició a la que havia que donar cabuda -comentava el president Pepe Mengual-. Sols un participant, José Alberto Tur, va acceptar el repte i va comprovar que els problemes tècnics es solventen amb voluntat i va presentar una col·lecció molt meritòria. 

La nit del divendres i la matinada d’ahir dissabte van ser molt fresques amb baixes temperatures que rondsaven de -3 a 3 graus. Això no va ser obstacle per als participants que van buscar bones composicions i llums, van conéixer nous paratges i sobre tot, molts conseguiren superar-se a ells mateixos.
Valorar i puntuar va ser la tasca del jurat, format per Pablo Mulet, Juanjo Gata i Pepe Mengual, ajudats per Vicente soler i Jaume Boronat, tots ells ànimes del Fotoclub Forat Gata. Va ser "molt difícil", segons declaraven els membres del jurat. Amb moltes col·leccions molt igualades i amb un debat i procés llarg.
Junt amb la millor col·lecció van ser premiades també:
 - En la categoría de "MILLOR FOTO OBLIGADA" que tenia que fer-se del pont de la via el premi ha estat per a  SONIA SOLER SOLER amb una bonica composició nocturna del tren sobre el renovat pont sobre el riu Gorgos.
- La "MILLOR FOTO DEL RALLI" va ser per a MARÍA JESÚS BOU SART amb una preciosa composicio en blanc i negre.
- La "SEGONA MILLOR COL·LECCIÓ" la va presentar IGNACIO ANGUIANO MAS.

El jurat i l’organització vol agrair a tots els que han participat, a l’alcalde Josep Signes Costa per estar present a l’acte de lliurament dels premis i al recolzament incondicional prestat rere any per Ale-Hop.

FONTS: Informació i fotos Fotoclub Forat Gata.


GATA: HUI DIVENDRES (22 hores), VIA CRUCIS NOCTURN QUARESMAL PER LES RESTAURADES CAPELLES DEL CALVARI CAP A L'ERMITA

20230303153531-viacrucis.jpg

Hui divendres dia 3 de març tindrà lloc el primer acte general quaresmal 2023 de la parròquia de Gata. A les 22 hores es farà la pràctica devocional del VIA CRUCIS per les catorze capelletes de l’itinerari públic entre els xiprers camí del Calvari, on el punt final sempre és l’interior de la capella del patró de Gata, el Santíssim Crist del Calvari.

Els fidels i tots els que assistisquen podran adonar-se, encara que siga de nit amb poca llum, de la restauració de totes les estacions, una obra que va ser sol·licitada en el seu dia per l’Ajuntament, a instàncies de la Junta del Santíssim Crist, davant la convocatòria de subvencions a ajuntaments per reparacions simples, conservació i manteniment d’esglésies i monuments municipals, Anualitat 2022. L’obra es va fer mitjançant una subvenció de 16.845,92 euros, corresponent a l’àrea d’Administració Local de l’Excma. Diputació Provincial. L’empresa encarregada que va fer una bona restauració de l’obra deixant-les com a noves va ser Art i Restauració S.L.

Ací repare en l’article que vaig publicar a les festes patronals i que feia una crida d’atenció de com estaven de deteriorades algunes imatges de les capelletes.

Fent un poc de repàs a la història i segons es guarda a l’Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata, el document de la llicència per a l’erecció del primer Via Crucis del segle XX està signat el 9 de febrer de 1905 i nomena el "camino de la ermita del Santísimo Cristo en el Pueblo de Gata". Estava de rector de la parròquia Mossen Antonio Gómez Vicedo. Després de la guerra civil es va tindre que fer de nou el Via Crucis, ja que les catorze estacions van resultar destruïdes. De construcció distinta van ser beneïdes l’any 1952 estant a la parròquia els rectors germans Castelló Quilis, un de rector "párroco" i l’altre de vicari.Ara, 70 després s’han restaurat les mateixes estacions i sobre tot s’han pintat imatges, escenes i cares que havien estat picades.

A les imatges del facebook podeu veure algunes capelletes restaurades, a més de l’anunci del Via Crucis d’aquesta nit.

FONTS: Cartell, parròquia Gata. // Dades Via Crucis, Arxiu Parroquial. // Restauració actual, informació subvenció Ajuntament de Gata.APROVACIÓ DEL PLA DE REFORMA INTERIOR (PRI) DELS PLANS DE GATA. Un projecte que es va iniciar fa més de 20 anys

20230227124255-plansplanol.jpg

 L’Ajuntament de Gata ha aprovat per unanimitat, en sessió plenària extraordinària i urgent celebrada hui, l’aprovació inicial i exposició al públic del Pla de Reforma Interior del Polígon Plans.

La voluntat de l’Ajuntament de Gata és agilitzar els tràmits necessaris i enviar tota la documentació a la Comissió Territorial d’Urbanisme d’Alacant per desbloquejar el polígon Plans, un projecte que fa més de 20 anys que es va iniciar.

Tant els ajuntaments implicats de Gata i Pedreguer com els propietaris han mantingut durant els últims temps reunions amb el Ministeri per donar una solució als obstacles que impedien la tramitació del PRI.

El nou document inclou modificacions que s’adapten als acords arribats amb Conselleria i Ministeri de Foment perquè el polígon siga una realitat com la reserva de sòl per una futura eixida de l’autopista.

FONTS: Plànol i informació Ajuntament de Gata. GATA: CONTRACTEN PERSONAL TÈCNIC PER A GESTIONAR ELS FONS EUROPEUS

20230209124007-gentertefe.jpeg

L’Ajuntament de Gata ha contractat dos persones tècniques que es dedicaran a la  tramitació dels fons europeus per a la població gràcies a la subvenció ERTEFE 2022, un Programa d'incentius a la contractació de personal tècnic per a la captació i gestió de fons Europeus per a entitats locals de la Comunitat Valenciana de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

 Dins d’aquest programa, l’Ajuntament de Gata ha rebut una subvenció per import de fins a 66.523,08 euros  per a la contractació, fins al 31 de desembre de 2023, de les 2 persones, en qualitat de personal tècnic per a la captació i gestió de fons europeus, en el marc del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència.

FONTS: Foto i informació Ajuntament de Gata.L'ESCOLA MUNICIPAL DE PLÀSTICA INAUGURA L'EXPOSICIÓ NOU ESPAI

20230207202859-grup1.jpg

L’alumnat de l’Escola Municipal de Plàstica Experimental A Vives de Gata va inaugurar, el passat divendres 3 de febrer al Casal de la Música de Gata, la mostra NOU ESPAI, en clara referència a les noves aules inaugurades el passat estiu.

L’exposició és una reflexió sobre la bidimensionalitat, en qualsevol de les seues vessants: Juan Escolano  participa amb gravats i amb un dibuix de format mitjà, Pepa Caselles, Conxa Planells, Jeanny Connolly, Isabel Soler, Genoveva Regidor, Ana Medina, Pilar Monfort, Mar Fornes, Mª José Cholbi,  Rosalía Beltrán i Mariví Puigcerver han escollit la pintura, siga sobre cartó, sobre tela sense preparar, sobre llenç, sobre paper, amb tota una gran varietat d´estètiques, l’abstracció gestual o reposada més o menys colorista, la figuració ben acurada, llenguatges intimistes, etc.

També la diversitat tècnica ha estat present, unes obres són a l´oli, acrílics, tintes litogràfiques o aquarel·les. Altres però s´han expressat presentant una instal·lació d´obres pictòriques d´un mateix tema, Pepa Espasa; Guido Bompadre presenta una pintura i un monotip; Fina Gilabert presenta també un muntatge realitzat cosint sobre cartons; Pedro  Fauser a escollit la fotografia d´unes accions realitzades a diferents portes; Anna Climent presenta collages amb base fotogràfica i finalment, Jaume Monfort una obra duta terme amb alumini.

Però la gran novetat ha estat reprendre l´expressió mitjançant la “performance” que es va representar durant la inauguració. L´obra ha estat duta a terme per la directora de teatre i alumna de l´escola Diana Fazio amb l´actuació de Mariví Puicerver, Mar Fornes, Juan  Escolano, Estela Bellorini i Guido Bompadre.

La inauguració va estar acompanyada d´un gran públic de la comarca i fora d’ella. Va comptar amb la presència de tots els autors, del mestre de l´escola Ginestar, de la regidora de cultura, Àngels Soler, i dels regidors de Gata Toni Signes i Juan Pedrós.

L´exposició es podrà visitar fins al 19 de febrer de dimecres a diumenges de 10 a 21h.

FONTS: Fotos i text Ajuntament de Gata.COMENCEN LES CONVIVÈNCIES DEL JUNIOR MARINA ALTA. Aquest cap de setmana, els més menuts

20230205112039-juniorsbaladre1.jpeg

Entre dissabte i diumenge, els més joves del Junior dels pobles de la Marina Alta estan de convivència a la Granja-escola Baladre, a Beniarbeig. Allí conviuen els xiquets i xiquetes juniors dels diversos pobles, s’ho passen bé i juguen. Aquest matí el consiliari comarcal i rector d’Ondara Don Joaquín (Ximo) Silvestre. A la imatge, els participants de Gata, un total de 14 amb els seus monitors.

FONT: Fotos del facebook Junior La Marina.LLIURAMENT OFICIAL DEL RECONEIXEMENT DE FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC AUTONÒMIC DEL MISTERI DE REIS. Homenajats els regidors de festes de la democràcia. Assistència del secretari autonòmic de Turisme Francesc Colomer

20230131144319-3.jpg

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer ha lliurat, aquest matí, el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana al Misteri de Reis de Gata. Ho ha fet en el transcurs d’un acte que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Gata, Josep F. Signes, el regidor de Festes, JoanVi Vallés i un gran nombre de ex-regidors de festes i col·laboradors de la festa.

A més d’una projecció de l’última representació realitzada el passat 5 de gener, s’ha volgut reconèixer la tasca del diferents regidors de festes que s’han succeït en el temps des de 1979. També s’ha fet una menció especial a l’autor del text, Antonio Salvà Roselló; a l’actual director d’escena, Antonio Monfort i de totes les persones que , des de la comissió de Reis, treballen per la consolidació i creixement del Misteri de Reis de Gata.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publicava, el passat mes de juny, la resolució de 2 de juny de 2022 amb el reconeixement a la festa de Reis de Gata.D’esta manera s’avançava en un procés iniciat , amb la declaració de festa d’interés turístic local  primer i en 2015, Festa d’Interés turístic provincial,  per posar en valor una tradició arrelada en el municipi de més de 50 anys, i donar, així,un pas endavant fent una aposta de qualitat, valorant l’esforç realitzat per un nombrós conjunt de persones, més de 300 participants, des de l’Ajuntament fins l’últim col·laborador d’esta Festa, per tal d’aconseguir que els Reis Mags de Gata siguen el patrimoni de tot un poble i una de les senyes d’identitat.

L’alcalde ha fet una cronologia de la Festa, el regidor de festes Joanvi Vallés ha fet un agraïment als presents (regidors anteriors i comissió de festes) i el secretari autonòmic ha destacat la tolerància que suposa la festa i la festa coral en la que treballa Gata. Colomer ha reconegut que el vídeo l’ha impressionat i ha reconegut que el poble té ben merescut el nomenament de Festa d’Interés Turístic Autonòmic que és difícil d’alcançar.

LA PREMSA PARLA JA DE L’ACTE

De seguida, els diaris digitals s’han fet ressó de l’acte d’aquest migdia. El digital Marina Plaza titula: "El Misteri de Reis de Gata, en el mejor momento de toda su historia". "La representación recibe la distinción de Fiesta de Interés Turístico autonómico y trasciende fronteras: "Está basada en la tolerancia, cada rey es de un color, de una procedencia diferente, es un símbolo de hospitalidad". "Intenso homenaje a todos los concejales de Fiestas que han hecho crecer el auto". Podeu veure tot l’article PUNXANT ACÍ.

Per la seua part, LaMarinaAlta.com titula: "Representants del Misteri de Reis de Gata reben el reconeixement oficial de Festa d’Interés Turístic Autonòmic" L’article, que té moltes fotografies, podeu llegir-ho PUNXANT ACÍ.

També el digital del Levante-EMV ha volgut fer l’article que ha titular: "El orgullo colectivo de "El Misteri dels Reis" de Gata". Al subtítol: "Francesc Colomer entrega al alcalde el reconocimiento de fiesta de interés turístico autonómico y destaca que esta representación que arranco en 1968 "convierte las calles en trama escénica". Podeu llegir tot l’article PUNXANT ACÍ.

Ho podem trobar també a la pàgina oficial de Turisme (CV), quan titula: "Colomer entrega en Gata de Gorgos el reconocimiento como Fiesta de Interés Turístico Autonómico al "Misteri de Reis de Gata". Podeu llegir-ho PUNXANT ACÍ.

També ho vegem al novíssim (s’estrena hui mateix) canal Gatadigital.com amb l’article: "Gata recoge el reconocimiento como Fiesta de Interés Turístico Autonómico al "Misteri de Reis". Moltes fotos al facebook (Gata digital). També podeu llegir-ho PUNXANT ACÍ.

FONTS: Articles de Marina Plaza, LaMarinaAlta.com, Levante-EMV i Gatadigital.es  .GATA: IMPOSICIÓ DE CRISMONS I PANYOLETES DEL JUNIOR

20230130140646-img-20230130-wa0002.jpg

Ahir diumenge, a la missa de 11:30 hores, els membres del Moviment Junior de Gata de l’etapa de pacte (xiquets/es de 4t de primària) van rebre els crismons i els de 5é les panyoletes de l’etapa d’identitat I (segona etapa de Juniors). A xiquets i xiquetes, fins un total de 10, se’ls va imposar el crismó, i a set les panyoletes. La missa que va ser cantada per membres del juniors, va comptar també amb la imposició de la panyoleta al nou consiliari rector de la parroquial de Sant Miquel Arcàngel, Don Celestino Abdó.

Els més menuts i majors completaren el dia al centre parroquial amb jocs, un dinar i una pel·lícula. En les pròximes setmanes tots els juniors de la Marina participaran en la convivència a un alberg, reprenint passat el temps de la pandèmia, aquestes activitats.UN CARTELL ANUNCIANT L'ENTRADA A GATA HOMENATJA EL TREBALL DE LA LLATA

20230120125816-gatarodona2.jpg

L’Ajuntament de Gata ha instal·lat aquesta setmana un altre element anunciador de la població. S’estrena aquest a la redona de l’entrada de Gata i de la urbanització les Sorts per la carretera de Xàbia, donant la benvinguda al veïnat i als visitants al nostre poble. Es tracta del nom de Gata amb lletres d’un metre d’alçada, de ferro forjat, dissenyades per l’escultor xabier Toni Marí. L’encreuament del ferro formant les quatre lletres del poble emulen el teixit artesà de la llata, tan característic i tan important pel teixit comercial i industrial d’altre temps a Gata.

FONT: Fotos i informació, Ajuntament de Gata.DESPRÉS DE 6 ANYS I MIG D'OBRES ES COMPLETA LA LÍNIA 9 DEL TRAM I EL TREN JA CIRCULA AL COMPLET, ALACANT-DÉNIA

20230116125826-trentramestgata.jpg

Hui dilluns dia 16 de gener de 2023, després de sis anys i mig, s’ha completat per fi la línia del TRAM Alacant-Dénia. Recordem que aquell 28 de juliol de 2016 (podeu reviure aquell dia i els comentaris dels diaris digitals PUNXANT ACÍ) va deixar de circular, al menys de Gata a  Dénia, que ara es completa. Parcialment, va començar a circular des de Benidorm, primer fins a Teulada i després fins a Gata. des de hui ho fa ja també de Gata a Dénia, després de les obres de la GV que han millorat la seguretat del trajecte i dels trens. Els gaters i gateres podem veure ja el tramvia travessar oficialment la via per la carretera de Xàbia i enllestir cap als Plans i Rompudetes i cap a La Xara i Dénia.

Pel que fa a tot el trajecte Alacant-Dénia, malgrat a fer els viatgers transbord a Benidorm i Teulada, per a agafar el tramvia, i a falta d’acabar els tres ponts (un a Calp -Mascarat-, un a Altea -Algar- i el pont del Quissi a Benissa) i malgrat a fer tres hores de recorregut de Dénia a Alacant, la capital de la Marina Alta ja torna a estar comunicada per tren, malgrat a ser de via estreta.

Ara anirà a poca velocitat als trams que pot fer de tramvia i això pot provocar que es faça molt llarg el viatge complet. Els recorreguts curts seran més asequibles per a la gent. En un futur, completats els tres ponts farà possible trajectes directes i un poc més ràpids.

Així i tot, resta conéixer com quedarà la parada de Jesús Pobre, que interessa a Pedreguer i a l’entitat local menor de Dénia. El projecte ja està dissenyat però no executat i per ara s’ha iniciat l’expedient d’expropiació del sòl.

HORARIS CAP A DÉNIA

La freqüència de pas és cada hora. De Gata cap a Dénia eixirà a totes les hores i 20 minuts des de les 6:20. Des de Dénia eixirà a totes les hores i 42 minuts des de les 5’42 fins les 21’42. Aquesta línia 9 del tramvia d’Alacant va des de l’estació de Benidorm fins a Dénia. Es l’única línia del Tram no electrificada i per ella circulen els automotors MAN diesel.

Podeu veure el vídeo de com entra a Dénia el TRAM PUNXANT ACÍ.

FONTS: Informació posada en marxa tram Gata-Dénia, diaris (Internet). / Foto: Marina Plaza, el tramvia a l’estació de Gata.LA JOVE ARTISTA GATERA MARIA TORRES SIGNES IL·LUSTRADORA DEL CONTE QUE ES PRESENTA DEMÀ DIA 28 A LA BIBLIOTECA ("Cuentos de un infante sabio e interesante" de Isabel Soler Luján)

20221227132817-mariaisabel.jpg

Demà dia 28 de desembre a la Biblioteca "Carme Miquel" de Gata es presentarà a les 19 hores un conte infantil escrit per Isabel Soler Luján que porta per títol: "Cuentos de un infante sabio e interesante", publicat per l’editorial Tirano Banderas. Si ens fixem en la portada apareix el nom de la il·lustradora que és MARÍA TORRES SIGNES, una jove gatera dibuixant que passa desapercebuda per la seua senzillesa, però que té uns dibuixos, uns colors i una obra que plasma inclús en el seu canal de Youtube dedicat a la mitologia antiga i moderna, al que podeu accedir en el següent enllaç https://youtube.com/@ArchivoMitologico, que compta amb 75.000 subscriptors.

Qui és MARÍA TORRES SIGNES, la il·lustradora del conte: De Gata, filla de Juan Torres i Maite Signes. Està acabant la carrera universitària de Història en la Universitat de València. Ha estudiat també en Leicester (Regne Unit) i és dibuixant i pinta des de menuda. Li va donar classes de dibuix i pintura Maria José Llidó a Gata. Com ja he dit, té un canal de Youtube amb 75.000 subscriptors dedicat a la mitología antiga i moderna que publica vídeos divulgatius periòdicament, amb guió, dibuixos i animacions que fa ella. Ha participat en exposicions de pintura de l’escola de María José Llidó i va exposar a l’art al vent en Gata. 

Qui és ISABEL SOLER LUJÁN, l’autora del conte: Múrcia, 1973. És Treballadora Social i contaterapeuta, especialista en mediació familiar i membre de l’Equip d’atenció a la Desprotecció Infantil a l’Ajuntament de Múrcia. Va acabar la seua formació com a contaterapeuta en 2020, amb Lorenzo A. Hernández Pallarés i l’equip de la Asociación Iberoamericana de Cuentoterapia. Isabel Soler fou guanyadora del primer premi del Certamen de cuentacuentos a Águilas a l’agost de 2021. Ara ha publicat la seua primera col·lecció de versos "Cuentos de un infante sabio e interesante", on versiona algunes de les històries de El conde Lucanor.

Ja sabeu, un bon regal nadalenc que no es podeu perdre, de la mà de la biblioteca, d’un conté bonic i que contarà amb la presència de l’autora i, lògicament, la il·lustradora, aquesta jove de Gata, María.

FONTS: Biografia Isabel Soler (extreta de Internet) / Aportació de fotos pare de María Torres Soler. GATA ALCANÇA LA XIFRA DE 6.364 HABITANTS (Padró al 1/1/2022, I.N.E.)

20221224132249-veroplaca.jpg

La població de Gata de Gorgos té ja un total de 6.364 habitants, 141 més que l’any passat 2021 (6.223), segons les dades de xifres oficials de població dels municipis espanyols, donades en aplicació de la llei de Bases del Règim Local, publicades el 21 de desembre de 2022. Del total, 3.235 són hòmens i 3.129 dones. Tot això, segons publica l’Institut Nacional d’Estadística (I.N.E.).

Fent un històric del demogràfic gater, segons les fonts de l’INE, del segle XX i el que portem del XXI, en 1900 Gata tenia 3.967 habitants; en 1950, estavem en 4.323; l’any 2000 en 5.032; l’any 2010 en 6.292 i la xifra major estava al 2012 amb 6.327 habitants que s’ha superat ara. L’any 2020 van ser 6.243 habitants. Va tornar a baixar el 2021 amb 6.223, com ja he dit.

Relacionant les xifres, la Marina Alta té 184.284 habitants. La seua capital en té censats oficialment 43.899 habitants i la veïna població turística de Xàbia un total de 28.731. Sempre, segons el cens oficial.

FONT: dades I.N.E. / foto Vero Vives.GATA TÉ UNA NOVA CENTENÀRIA: PEPITA PONS SIGNES VA NÀIXER EL 22-12-1922. El poble en té ara dos en vida, María Monfort Costa (102 i 8 mesos) i Pepita

20221224095145-centenariapons1.jpg

La loteria de Nadal porta tots els anys l’aniversari a una veïna de Gata que acaba de complir el centenari de vida. Ella és PEPITA PONS SIGNES i de la mà de la seua filla Consuelo la coneixem un poc més. Es va casar un dia també assenyalat per als músics i també 22 però de novembre, el dia de Santa Cecilia de 1952.

El seu arbre genealògic es composa de dos filles i un fill, que són Vicente, Consuelo i María José. Des de sempre, Pepita ha estat cuidant als seus fills i als huelos "el que feien abans en casa". Físicament està molt bé, excepte les cames que no pot caminar molt. El cap el té molt ben amoblat, que diríem nosaltres, i per això entre cançonetes dels xiquets i dècims, ella era feliç amb tots els seus: es van reunir fillles, fill, els quatre néts i els quatre besnéts, per a bufar les vetles dels cent anys.

Felicitats a la centenària i a tota la família. Un dia d’aquestes festes de Nadal aniré a xerrar amb ella, per a que em conte la vida gatera del segle XX, que ella tant intensament va viure i que ara ja té 22 anys més del segle XXI.

DOS CENTENÀRIES EN VIDA DE GATA

I com sempre recorde, Gata és poble de centenàries i un centenari en els últims anys. Està en vida la veïna MARÍA MONFORT COSTA, també coneguda com María Bisserot. A la residència on conviu i l’acompanya la seua germana Pepica que és més jove. Maria va complir el 10 d’abril passat 102 anys de vida. 

FONT: Foto aportada per la família.

 HUI 22 DE DESEMBRE: LOTERIA. HEU TINGUT SORT?. SI NO, SALUT I A ESPERAR EL SORTEIG DEL NEN

20221222214604-loteria.jpg

Prop d’ací, a l’administració del Port de Xàbia ha caigut un poquet de la grossa de Nadal, del primer premi el 05490. Enhorabona als afortunats. A Gata, pocs números populars han tingut sort. La parròquia tornen els diners, també la confraria de la Dolorosa i poc més.

Ja sabeu, si no heu arreplegat res...a l’altra serà. És dia de la salut i el Nen espera.

En resum: segon premi, 04074; tercer premi 45.250; dos quarts premis: 54.289 i 25.296. Vuit cinqués premis: 62.391, 43.696, 88.509, 38.454, 24.492, 79.138, 36.142 i 87.092.

ENHORABONA A TOTS ELS QUE HAN RECOLLIT ALGUN PREMI O LA PEDREA.ES CONSTITUEIX A GATA UNA COMUNITAT ENERGÈTICA LOCAL

20221130124126-contitucio-cel.jpeg

La comunitat energètica de Gata de Gorgos avança en el seu procés de constitució. Aquesta ja s’ha inscrit en el registre oficial de la Generalitat Valenciana amb la fórmula jurídica d’associació i se suma a les més de 40 poblacions de la Comunitat Valenciana que compten amb una comunitat energètica. El projecte ha rebut dues subvencions, una de l’IVACE d’un import de 30.882,81 € i una altra de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de 9.232,30 €.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques es realitzarà finalment en la coberta del pavelló del CEIP Santíssim Crist, i podran beneficiar-se totes les persones que se sumen al projecte que es troben a una distància inferior a 1.000 m d’aquesta ubicació.

Després dels tallers informatius celebrats enguany per a presentar el funcionament i les característiques de la comunitat energètica segueix avant el projecte, impulsat per l’Ajuntament, amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica, estalviar en la factura de la llum i reduir la petjada de carboni del municipi, on ajuntament i la comunitat energètica compten amb l’acompanyament de Sapiens Energia.

L’alcalde de Gata de Gorgos, Josep Francesc Signes, convida a la ciutadania a sumar-se a aquesta iniciativa, “que es caracteritza per un impacte positiu en l’economia local i de les famílies, ja que disminueix l’import de les factures de la llum, i pels beneficis mediambientals que aporta: es consumeix energia neta, de quilòmetre 0 (amb la consegüent disminució en l’emissió de CO₂ a l’atmosfera). Amb aquest projecte Gata de Gorgos continua apostant per projectes sostenibles i de respecte al medi ambient”.

FONTS: Foto i informació Premsa Ajuntament Gata.LA SOLETAT, EL CURT VÍDEO QUE PRESENTA AL CONCURS À100 EL VEÍ DE GATA, MIGUEL ÁNGEL ESCORTELL MULET. Podeu votar-ho fins el 30 de novembre entrant a la pàgina www.a100.es

20221122192845-miguelangel.jpg

ENTREU A LA PÀGINA, PUNXANT ACÍ.

El veí gater MIGUEL ÁNGEL ESCORTELL MULET ha presentat el seu vídeo de curtmetratge LA SOLETAT a à100, el concurs de curts homenatge a Berlanga, que convoquen Las Provincias i à punt. Es tracta d’un concurs de curts que tinguen un toc semblant al famós director valencià, Berlanga. Els creadors audiovisuals de la Comunitat Valenciana tenen l’oportunitat de mostrar el seu talent, creativitat i capacitat artística.

En concret, el vídeo de Miguel Ángel Escortell ens parla en boca d’ell mateix del que suposa LA SOLETAT. El podeu trobar a aquesta pàgina www.a100.es i en la relació de vídeo està el tercer de la segona fulla. Ahí podeu votar-ho, si us agrada, fins el dia 30 de novembre. Sort i endavant.

Els premis: Millor curt presentat, 1.500 euros. Premi especial del públic, diploma acreditatiu. En total, es presenten 33 obres al concurs. També podeu mirar-les.

FONTS: Informació, Miguel Ángel Escortell. Foto captura de pantalla del vídeo.EL PROGRAMA BONA VESPRADA DE À PUNT TORNA A GATA: Tenda de canastes, fàbrica de barrets, poeta, carnesseria centenària, fàbrica de guitarres, músic digital, escola de pilota...i com a colofó el MISTERI DELS REIS

20221118123715-apuntbonavesprada17.jpg

PODEU TRONAR A VEURE LES DUES PARTS DEL PROGRAMA.1ª PART: PUNXEU ACÍ. 2ª PART: PUNXEU ACÍ.

El programa BONA VESPRADA del canal autonòmic À PUNT va tornar a estar a GATA compartint poble amb Les Useres (Castelló). En la nova etapa, amb els presentadors a l’estudi (María Fuster i Ferran Cano) i a Gata (Berta Báidez i Alfons Ferrándiz) el nostre poble va estar presents en les hores que va durar aquest espai d’entreteniment, de personatges, de llocs, de curiositats i events destacats de cada poble. La presentació la va fer Berta i Alfons, vegent-se un paisatge gater i les reconegudes internacionalment tendes de les canastes.

Alfons va entrevistar a Maruja Signes, tendera de canastes i barxes "de tota la vida" com diu ella amb el reportatge; també al poeta i físic gater Vicent Botella que ens va presentar el seu ùltim llibre premiat "Girar/caure" i va estar a la centenària carnisseria Ca Curro (1913), amb els dos germans Jaume i Toni i la dona d’aquest Viky. Finalment, Alfons visita el Trinquet de Gata on els xiquest i xiquetes de la premiada Escola de Pilota de Gata juguen i va parlar amb els seus monitors. A més, Jordi Paya, l’home del temps, va dir quin clima feia a Gata. De quan en quan, es mostraven imatges precioses del poble, el riu i els ponts.

Per la seua part, Berta va estar a la fàbrica de capells i barrets ("sombreros") Costa y Soler (1935). També va visitar la reconeguda firma internacional Bross, fàbrica de guitarres. El director d’orquestra i musicòleg gater Pere Vicalet va mostrar als espectadors la música digital.

Finalment, el colofó va ser l’anunci-recordatori de que cada 5 de gener se celebra a Gata la principal festa cultural MISTERI DE REIS, declarada festa d’Interés Turístic Autonòmic. El director artístic Antonio Monfort i el regidor de Festes, Joanvi Vallés, ho van explicar. Els Reis Mags i els seus "pajes" ja comencen a preparar els joguets que d’ací després portaran casa a casa per tot arreu del món, però que a Gata es viu d’una manera especial i única, amb la gran representació ja molt reconeguda.

FONTS: Foto portada captures de pantalla del programa "Bona Vesprada" "à punt".   GATA, ELECCIONS MAIG 2023: EL PSOE PRESENTA JA EL SEU CANDIDAT TONI SIGNES. Repeteix candidatura com en 2019

20221026201600-tonipsoe-copia.jpg

Ja té Gata el primer candidat de les eleccions municipals 2023. És Toni Signes Costa, que repeteix candidatura ja que encapçalava també la llista en 2019. L’Assemblea Socialista de Gata l’ha ratificat i li ha donat la plena confiança.

En un comunicat, signat pel secretari local del PSPV Gata, Joanvi Vallés, es diu: "el nostre candidat vol seguir treballant per a recuperar l’alcaldia de Gata per a tots els gaters i gateres i el PSPV el pròxim maig del 2023. Els socialistes gaters estem contents i orgullosos del pas donat per Toni i per això ens sentim orgullosos i preparats per a continuar treballant, de cara a les pròximes eleccions, amb un projecte polític transversal, on el partit socialista siga la casa gran de totes aquelles persones que volen i estimen Gata i volen millorar la vida per a tots els gaters."

Continua dient el comunicat: "També seguir amb la línia d’integració de més persones a este projecte transversal, sense importar carnets ni ideologies, només les ganes de treballar per fer de Gata un poble millor on viure Des del Grup Municipal, dirigit per Toni Signes, s’ha treballant intensament per a donar estabilitat a l’Ajuntament, donar una resposta davant de la crisi sanitària de la COVID-19 i desbloquejar temes importants per al nostre poble com és el destí del superhabit, desbloquejar pagaments importants i treballar des del sentit comú, sense escandols ni rembomboris, per a desbloquejar un ajuntament, el nostre, que arrastrava massa mals d’anteriors legislatures.

A l’hora de presentar el candidat diu el comunicat: "La trajectòria del nostre candidat és solvent i garantista per l’experiència que acumula, actualment ostenta la Vice-Alcaldia de Gata i les regidories de Hisenda, Personal, Comerç, Urbanisme, Residents i Obres Públiques. L’equip socialista porta temps treballant, però ara inicia una etapa cap a un nou procés electoral, amb molta il·lusió i ganes de donar-li un canvi de projecte al nostre poble i el nostre ajuntament, sense tancar les portes a ningú i on es pose a les persones en el lloc central i continuar treballant per fer entre tots una Gata millor."

Els diaris digitals ja han publicat la notícia. Ho ha fet "Marina Plaza" titulant: "Toni Signes repetirà com a candidat a l’Alcaldia de Gata pel PSPV". PUNXEU ACÍ. Subtítol: "L’assemblea socialista torna a dipositar la confiança en l’actual portaveu del grup municipal per a encapçalar el cartell electoral".

Ara li toca al candidat socialista formar llista i la resta de formacions que es tinguen que presentar a les eleccions locals de l’any que ve aniran poc a poc primer presentat al candidat i després formant les llistes. El compte enrere ha començat.

FONTS: Nota i foto secretaria PSPV Gata.  PROTECCIÓ CIVIL DE GATA PARTICIPA A LES VI JORNADES DE CONVIVÈNCIA DE OURENSE (GALÍCIA)

20221024181837-pc1.jpg

 

El passat cap de setmana tres voluntaris de Protecció Civil de Gata de Gorgos van assistir a les VI Jornades de Convivència de Protecció Civil celebrades a Ourense (Galícia).
A l’acte es va fer entrega d’un reconeixement als voluntaris i voluntàries que van col·laborar en la Campanya d’Incendis Forestals 2022, com és el cas dels gaters. Per part de PC de Gata va rebre la distinció Joanvi Vallés, per col·laborar amb els incendis de Pego i les Valls.
Durant la jornada es varen portar a terme tallers de formació en trànsit, drons, rescat aquatic, rescat en altura, excarcelació, incendis, etc. Una experiència més que enriquidora per al voluntariat amb la finalitat de prestar un més i millor servei als nostres conciutadans.
FONT: Informació i fotos Protecció Civil Gata.


GATA SE SUMA A LA CAMPANYA RECICLA VIDRE PER ELLES (Hui dia 19, Dia mundia contra el càncer de mama)

20221019113301-contenidorsrosa.jpeg

L’Ajuntament de Gata s’ha sumat a la campanya d’Ecovidrio “Recicla vidre per elles” amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama que commemorem cada 19 d’octubre. Durant les pròximes setmanes, 2 iglús de color rosa estaran situats en Plaça d'Espanya per recollir el màxim d’envasos de vidre. Ecovidrio transformarà aquest vidre dipositat en els contenidors en una donació a la Fundació Sandra Ibarra de Solidaritat Enfront del Càncer.

 Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, posa en marxa per huité any consecutiu la campanya “Recicla vidre per elles”. Una iniciativa que té com a objectiu mobilitzar als ciutadans a reciclar envasos de vidre per a cuidar del medi ambient i contribuir així amb una causa solidària: la prevenció del càncer de mama i que enguany compta amb la participació de 170 ciutats i pobles.

Segons les últimes dades relatives a 2021, els habitants de Gata de Gorgos van reciclar un total de 155 tones d'envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 25 kg. Respecte a la taxa de contenidors, Gata se situa amb una mitjana de 145 habitants per contenidor, comptant amb un total de 43 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats.

FONTS: Foto i informació, premsa, Ajuntament de Gata.

 HUI DIMARTS 18, GATA HA ESTAT PRESENT AL PROGRAMA TERRA VIVA DE À PUNT (Podeu veure'l a la seua pàgina web, https://www.apuntmedia.es/programes/terra-viva)

20221018182953-terravivagata.jpg

Gata de Gorgos, com nomenen els que visiten el poble; Gata, com el nomenem els que ací vivim, ha tornat a eixir a la tele. En aquest cas al programa TERRA VIVA de à punt, la televisió valenciana que condueix Àlex Blanquer. En un reportatge de Nerea Camps, vaig poder estar una estoneta amb ella i el càmera, igual que Pepa Signes i el resultat l’heu pogut veure aquest migdia. Si no heu tingut oportunitat, el programa està gravat i penjat a la pàgina web de Terra Viva (à punt).

Ací teniu l’enllaç al programa de hui: PUNXEU. I Gata la trobareu del minut 11,15 al 15,25 de programa. Al llarg de 4,10 minutets els espectadors han conegut la part antiga del poble i l’artesania de Gata.

FONT: Composició feta amb captures de pantalla del programa, part de Gata.   EL NOU PREVERE DE GATA, DON CELESTINO ALÓ MBÁ, PREN POSSESSIÓ DE LA PARRÒQUIA DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL. El temple estava ple de fidels. Prèviament va estar en l'ermita i el cementeri. També va assistir a l'ajuntament on va signar al llibre d'honor

20221014084010-alo.jpg

Don Celestino Aló Mbá, el nou rector "párroco" de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos, va prendre possessió de la parròquia ahir per la vesprada. Acompanyat pel vicari episcopal Don Francisco Revert, rectors de la vicaria Santíssima Sang, rectors fills de Gata i altres capellans companys d’ell, Don Celestino va presidir la missa solemne.

Prèviament a l’entrada al temple, va visitar en privat, acompanyat del diaca fill de Gata, Antonio Monfort, i del rector missioner jubilat resident a Gata, Vicente Berenguer, el cementeri i l’ermita del Crist del Calvari, el patró de Gata. A continuació va acudir a l’ajuntament on l’esperaven l’alcalde Francesc J. Signes i la corporació municipal junt al jutge de pau. A la sala de sessions Don Celestino va signar al llibre d’honor, l’alcalde li va fer obsequi del llibre de la història de Gata i es va fer la foto de família. La primera autoritat municipal i la resta d’autoritats el van acompanyar fins el temple parroquial.

Al temple, l’esperava el vicari episcopal, els rectors fills de Gata i altres preveres junt a tota la comunitat parroquial de Gata, així com feligressos de les parròquies on ell deixa el seu ministeri, com és el cas de Caudete de las Fuentes. A la porta d’entrada, li va lliurar el vicari episcopal simbòlicament la clau del temple i va començar la missa, cantada pels cors parroquial i Serrillàs. Com ja és habitual a les entrades de nous recors a les diferents parroquies, Don Celestino va fer sonar les campanes, va estar a la pila de bateig, al confessonari, al sagrari i finalment es va sentar a la seu, ja a l’altar major.

Les paraules sentides i de recepció fraternal de Don Francisco Revert i més tard les emotives paraules de Don Celestino van fer que tots els fidels, que omplien la parroquial de Gata, aplaudiren, igual que quan la secretaria del Consell Parroquial li va donar la benvinguda. Acabada la missa, es van entonar el Goigs al patró el Santíssim Crist del Calvari. Més tard, al Centre Social Integrat la parròquia va preparar un vi d’honor, on el nou prevere i els veïns de Gata així com els visitants van poder departir entre ells.        HUI ÉS LA FESTA DE LA PATRONA DE LA GUÀRDIA CIVIL. L'antiga caserna de Gata, ja en desús, es va construir vora carretera nacional fa 136 any (1886). Serà rehabilitada en breu

20221012131631-gc1.jpg

Els agents destacats de la Guàrdia Civil del Puesto de Gata de Gorgos, que tenen actualment la seua seu al carrer Penyó, així com els guàrdies ja jubilats que viuen al poble, autoritats, jutge de pau i caps de la Policia Local i Protecció Civil han assistit al migdia de hui a la missa en honor a la seua patrona Nostra Senyora del Pilar, que s’ha celebrat a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. La menuda però molt estimada imatge de la Pilarica i l’ensenya nacional han estat també presents a un lateral de l’altar major.

Cal recordar que sempre pel 12 d’octubre mirem més enllà. La història de Gata ens conta que fa 136 anys es va construir sofragant-la el veïnat del poble, l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, just al costat de la carretera Nacional 332. Hui està inhabitable, però en ella van viure desenes de famílies de guàrdies civils destacats al Puesto de Gata.

Tot un monument que espera ja en breu ser rehabilitada i passat a tindre funcions socials i culturals, les que les autoritats li vullguen donar. 

Mentre, l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil segueix ahí, en peu. Va ser tot un símbol fins que es va inhabilitar com a casa quarter. Per la seua ubicació a la carretera general, per la seua història, pel seu compromís amb el veïnat de Gata, podem recordar la caserna que ha arribat als 136 anys d’antigüitat. Sens dubte, podria contar-se entre una de les més velles de la província i d’Espanya. Curiosejant per davant la seua façana observem les dues garites, la que dona a la carretera (Avinguda Marina Alta) i la que dona al Carrer Signes. A més, baix d’aquesta es pot llegir el ròtul que es posava a l’entrada del poble. "Provincia de Alicante, Partido Judicial de Denia, Pueblo de Gata -aleshores encara no tenia la denominació completa de Gata de Gorgos-"

L’any 1886 el poble va sofragar les despeses de la casa i des d’aleshores la Guàrdia Civil abonava un alquiler mínim i simbòlic a l’Ajuntament. L’any 1982 havia un intent de fer una nova Casa Cuartel que mai va arribar a bon port. La Caserna de la Guàrdia Civil ha sigut, com deia tot un símbol històric per al poble de Gata.

FONTS: Fotos Joanvi Vallés, Vero Vives i Cronista.
DEMÀ DIA 12, ENTRADA OFICIAL DEL NOU RECTOR DE GATA, DON CELESTINO ALÓ MBÁ. Sustitueix a Don Juan Antonio Navarro Tarín. És el prevere número 53 de la parròquia

20221011195250-celestino1.jpg

* RESSENYAR QUE TOTA L’EUCARISTIA SERÀ RETRANSMESSA PER MIG DEL FACEBOOK DE LA PARRÒQUIA *

Demà dia 12, festa de Nostra Senyora del Pilar, per la vesprada, serà l’entrada oficial com a rector "párroco" de Gata de Don Celestino Aló Mbá. Prendra possessió dels llocs més importants i significatius de l’església de Sant Miquel Arcàngel. Les claus, el sagrari, l’altar, les campanes, la pila de bateig, el confesonari...seran els llocs.

Prèviament a l’eucaristia especial, el nou prevere de Gata visitarà a les 18:30 hores a les autoritats locals a la Casa Consistorial i signarà al llibre d’honor. A les 19:00 hores, se celebrarà la solemne eucaristia, que serà concelebrada pels nombrosos sacerdots que acompanyaran a Don Celestino en la seua entrada a la parròquia de Gata.

Recordar que Don Celestino Aló és el rector número 54 de la parròquia des del primer Mossen Antich Ferrer i és el primer rector que té Gata nascut fora de la Comunitat Valenciana i de l’Estat espanyol. 

LA SEUA BIOGRAFIA I ANTERIORS DESTINS

Com ja vaig publicar anteriorment, Don Celestino va ser nomenat rector de Gata el passat juliol. Natural de Guinea Ecuatorial té 47 anys. Nascut en 1975. Va estudiar al seminari de Montcada i va exercir la seua activitat pastoral a la parròquia de l’Assumpció de Foios (València) i va ser ordenat sacerdot als 40 anys l’any 2015. En la mateixa ordenació també va ser ordenat sacerdot el rector nascut a Pedreguer, fill de pare gater i mare pedreguera, Don José Diego Morell. Els seus destins anteriors van ser els següents:   

Primer les parròquies de Alcublas, Osset i Andilla, a més de capellà de l’hospital de Llíria. En 2019 va ser nomenat vicari parroquial de l’Assumpció de Llíria, càrrec que va ostentar fins a juny de 2020, encarregant-se de la pastoral del col·legi religiós Francisco Llopis. Els seus destins més recents han sigut: la parròquia de la Natividad de Nuestra Señora de Caudete de las Fuentes, la de Santiago Apóstol de Fuenterrobles, la de San Pedro Apóstol de Corrales de Utiel i la de San José de Casas de Utiel, així com capellà de l’hospital de Requena.

RECTOR NÚMERO 53 DES DE 1574 A HUI

Don Celestino Aló Mbá serà el rector número 53 des de que Gata alcançara la categoria de Curat i d’ascens de primera, mitjançant el decret del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, allà per 1574, fa ara 448 anys. El primer rector regent que va tindre la parròquia de Gata va estar de 1574 a 1591 i era MOSSEN ANTICH FERRER. 

ELS CINC ÚLTIMS RECTORS DE LA PARRÒQUIA DE GATA

DON PABLO SOPENA BARONA (+) (48). Era de València. Va estar de 2004 a 2006.

- DON BLAS SALES JUAN (+) (49*). De Carcaixent (València). * Sols va estar de rector administrador-ecònom de gener a setembre de 2007.

DON SANTIAGO BOHIGUES FERNÁNDEZ (50). De Gandía. Va estar a la parròquia de Gata de 2007 a 2011.

DON FRANCISCO MANUEL MURILLO ROLDÁN (51). De València. Va estar de 2011 a setembre d’enguany, 2020.

- DON JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN (52). De Chiva (València). Ha estat d’ octubre de 2020 a setembre de 2022.

FONTS: Dades Arxiu Parroquial. // Fotos arxiu, facebook i blog seminari valencià.

LA PEREGRINA VERGE DELS DESEMPARATS VISITA LA PARRÒQUIA GATA. Moltes persones esperaven a la Plaça de l'Església

20220927205305-md1.jpg

Hui dimarts 27 era el dia. S'havia anunciat que a les 11:30 arribaria el "Maremòbil" amb la imatge de la patrona de València, la Verge dels Desemparats. S'ha fet d'esperar i al final, procedent de Moraira primer i Teulada després, a les 12:15 baixava pel carrer La Bassa i entrava al recinte de la Plaça de l'Església davant de nombroses persones, que han volgut presenciar la visita de la Mare de Déu davant la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

Molts vídeos i fotos en un matí per a la història de la parròquia. S'ha pogut comprovar el fervor cap a la Mare de Déu. Si l'any passat havia recorregut els carrers sols de passada, hui estava anunciat i s'ha fet una oració a la seua arribada.

Els actes de la parròquia seguiran demà amb el tradicional Sopar de Càritas de la Nit de Sant Miquel, que es recuperar després de dos anys sense celebrar-se. Dijous serà la festa local del titular de la parròquia, Sant Miquel Arcàngel, amb misses a les 9 i a les 19 hores, que serà la major, i acabada la missa de la vesprada serà la processó amb la imatge rèplica de la monumental imatge, que un dia els treballadors de la cooperativa de Sant Miquel van regalar a la parròquia.

FONT: Fotos Juan Miguel Vives i diverses recopilades del facebook.   EMOTIVA MISSA D'ACCIÓ DE GRÀCIES PEL MINISTERI DE DOS ANYS DEL RECTOR DON JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN. Moltíssims fidels, aplaudiments, obsequi i participació dels dos cors, Serrillàs i Parroquial

20220925173009-adeuja1.jpg

Ahir dissabte es va celebrar la missa solemne d’acció de gràcies per acomiadar oficialment al senyor rector Don Juan Antonio Navarro Tarín, que deixa la parròquia de Gata per a fer la seua entrada en la parroquial de Sant Nertomeu de Xàbia el proper diumenge dia 2 d’octubre a les 19 hores. Abans, encara està amb tota la comunitat parroquial gatera en el dia del patró titular sant Miquel Arcàngel.

La celebració eucarística va ser molt emotiva. A l’homilia Don Juan Antonio va fer un repàs dels escassos dos anys de ministeri en Gata i va exhortar als parroquians a rebre de igual forma que a ell al nou sacerdot Don Celestino Alós Mbé, del qual ja vaig parlar en un anterior post.

Després de la sentida homilia, els aplaudiments es van deixar sentir en tota la eslgésia, que es trobava ple de fidels que deien l’adéu "oficial" al rector que un dotze d’octubre de 2020 en plena pandèmia arribava a Gata i que ara passarà a la comunitat parroquial de Xàbia poble. Els dos cors, el parroquial amb els xiquets i xiquetes de Primera Comunió també, i la Coral Serrillàs, van participar en la missa. Al final, es van cantar els goigs al Santíssim crist del Calvari i el senyor rector es va acomiadar de cada feligrés a les portes de l’església.

El Consell Parroquial, en nom de tota la comunitat de fidels de Gata, va fer la monició final i li va regalar cvom a obsequi un quadre amb la imatge del Crist, el patró de Gata, que tant ha estimat aquest rector. 

En definitiva, un bon capellà que s’en va de Gata i que esperem siga el precedent d’un altre bon capellà.

FONTS: Fotos Parròquia i Cronista de Gata.      BOLCA UN CAMIÓ-FORMIGONERA AL PONT DE GATA, A LA N-332. Hores difícils per al tràfic

20220923194259-accident3.jpg

Era al voltant de les 14:30 de hui divendres quan s’ha produit tot. Ha bolcat al mig del pont de la Nacional 332 a l’entrada de Gata un camió-formigonera i el seu conductor ha quedat atrapat dins la cabina. Han intervingut els bombers i l’han excarcelat, emportant-se’l un ambulància a l’hospital, resultant ferit de consideració, però no havia perdut mai la consciència. Després, els bombers han començat a netejar el sòl, ple de formigó. Un camió-grua ha tingut que alçar el camió accidentat i mentre la carretera nacional estava tallada.

A més de l’accident, ja de per si important, espectacular i aparatós, en els primers minuts s’han viscut moments difícils per al tràfic rodat, ja que s’ha format una cua, s’ha avisat per Protecció Civil i per l’Ajuntament que la carretera estava tallada i que utilitzaren la AP-7. En direcció Teulada s’ha tallat la circulació a la N-332 a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. A l’eixida de Teulada, a la mateixa rotonda, la policia local de Teulada tallava el pas cap a la Garganta.

Ha estat una emergència en la que han col·laborat totes les forces de seguretat, com la Policia Local, Guàrdia Civil, també Protecció Civil, Bombers i sanitaris. 

Després d’un llarg temps s’ha restablert poc a poc la circulació. Protecció Civil posava a les xarxes a les 20 hores: "N-332 OBERTA AL TRANSIT. La N-332 ha quedat oberta al trànsit i ja es pot circular amb plena normalitat".

Però s’ha posat de manifest que sols hi havia una ruta alternativa, el camí de les Comes, sempre que no estiguera el cotxe atrapat a la cua formada després de l’accident i sempre que es coneguera.

FONTS: Fotos de Protecció Civil Gata i altres publicades en les xarxes socials.GATA REPRÉN LES JORNADES MATEMÀTIQUES VICENTA CASELLES COSTA. Del 23 al 25 de setembre, ciència, conferències, tallers,...

20220921113658-cartell-vicent-caselles-costa22.jpg

Del 23 al 25 de setembre tornen les matemàtiques i la ciència a Gata amb la 5a edició de les Jornades Matemàtiques Vicent Caselles Costa, organitzades des de la Comissió Vicent Caselles amb el suport de l’Ajuntament de Gata de Gorgos, la Universitat de València, l’associació Meridià Zero, l’Escola de Matemàtiques de la Marina Alta (EMMA) i el CEFIRE. El tema d’aquesta edició, de gran actualitat, serà “Les matemàtiques del Big Data: Anàlisi i visualització de dades”.

Les jornades es realitzaran durant el cap de setmana a l’Edifici Polivalent “Guillem Agulló” i les activitats, orientades a un públic general i no especialista, inclouran conferències, tallers i també una taula redona amb científics de dades de diverses empreses.

Els conferenciants d’enguany seran Valery Naranjo, directora del Laboratori de Visió per Ordinador i Comportament (CVBLab) de la Universitat Politècnica de València, Emilio Soria, director del Laboratori d’Anàlisi Intel·ligent de Dades (IDAL) i del Màster de Ciència de Dades de la Universitat de València, i  Verónica Sanz, investigadora de l’Institut de Física Corpuscular de la Universitat de València-CSIC i especialista en l’aplicació de la intel·ligència artificial en física de partícules. 

Les conferències són plenàries i públiques però per participar als tallers cal inscriure’s a través del perfil de Facebook de les jornades. Com altres anys, el professorat de secundària podrà registrar-se a través de la pàgina del CEFIRE. 

FONTS: Informació i cartell Ajuntament de Gata.EL SARGENT PRIMER DE LA GUÀRDIA CIVIL EMILIO JOSÉ ASPERILLA PASSA A LA RESERVA. Ha estat 24 anys de Comandant de Puesto a Gata. Els seus companys li han fet hui un homenatge

20220918195809-emilio3.jpg

Des del passat 9 de setembre el sargent primer de la Guàrdia Civil i veí de Gata EMILIO JOSÉ ASPERILLA OLMO ha passat a la reserva. De tots els destins que ha tingut en 39 anys de servici, sens dubte, el de més duració ha estat el de Gata, amb els 24 anys com a Comandant de Puesto del destacament. Precisament, hui diumenge, els seus companys del Puesto li han fet un dinar homenatge pel seu passe a la reserva. El dinar ha contat no sols amb els companys en actiu sinó també els que ja van passar a la reserva en el seu dia i viuen a Gata. En el transcurs del menjar li han lliurat una placa commemorativa. 

Milícies a la Guàrdia Civil de Gata. Destins a Navarra, Barajas, Altea i Gata

Emilio J. Asperilla va nàixer a Mora (Toledo). Va passar la seua infància a Estepona (Málaga). L’any 1981 es trasllada a viure a Dénia on son pare era secretari de l’ajuntament. Inicia la seua vida professional al Puesto de Gata per a fer la mili com a Guàrdia Civil Auxiliar l’any 1983. En 1985 ingressa com a professional i el seu primer destí és Navarra on està cinc anys, rebent allí la Medalla de Mèrit de la Guàrdia Civil amb distintiu blanc per permanència en Zona Conflictiva.

En 1990 puja a Cap i és destinat a l’Aeroport de Barajas. Als dos anys passa destinat al Puesto de Altea on està des de 1992 fins el 1998, any que es fa càrrec del comandament del Puesto de Gata, després d’haver pujat a sargent. En 2002 es va casar amb la veïna de Gata Carolina Calles i estableix la seua residència a Gata.

A Gata s’ha sentit integrat i prop de la seua família que viu a Dénia. Per això va renunciarant a tots els ascensos que li corresponien per no perdre el destí del poble. Aspirilla comenta que la seua relació amb el personal del Puesto, Policía Local, autoritats municipals i els veïns de Gata l’ha considerada excel·lent, el que sempre li ha facilitat molt la seua tasca en pro de la seguretat ciutadana de Gata.

FONTS: Informació i fotos facilitades pel sargent primer Emilio J. Asperilla.L'EMPRESA CASA BARRERA S.L. REP EL PREMI DE FIDELITAT PER 40 ANYS A LA FIRA DE INTERGIFT 2022. Exposa des del començament de la història de la fira

20220917104135-cove2.jpg

La fira Intergift de Madrid està celebrant el seu 40 aniversari a l’edició 2022. El primer event va ser el reconeixement a les empreses més emblemàtiques de la fira per la seua fidelitat. CASA BARRERA S.L. va rebre també el premi. A l’acte van assistir Eva Serrano Clavero, presidenta de Mujeres Empresarias ASEME; Marta Nieto, directora general de Comercio y Consumo de la Comunitat de Madrid; Gabriel García Alonso, president de Asociación Empresarial Hotelera de Madrid i Soledad Borrego, secretaria general de IFEMADRID.

Jun amb CASA BARRERA van ser premiades també Artesanía San José SAU, Cerabella Candles, ExclusivasCamacho, Garpe Interiores, Guadarte, Javier, Romimex World, Signes Grimalt i Versa Home.

INTERGFIT, organitzat per IFEMA MADRID, va celebrar el seu 40 aniversari amb una gran festa. A l’event, en el que estava premiat CASA BARRERA, van assistit tots els representants de la indústria de la decoració i el regal i propietaris dels millors establiments del sector, junt amb interioristes, decoradors i arquitectes, així com representants de l’Ajuntament i de la Comunidad de Madrid.

Es dona la circumstància, sempre molt bona i positiva, que dues empreses gateres, CASA BARRERA i SIGNES GRIMALT, com ja vaig publicar, van ser reconegudes per la seua fidel participació en Intergift al llarg de la seu història; totes elles porten exposant des de 1979 amb la primera edició de la fira.

FONTS: Fotos fira, Intergift 2022 (IFEMa Madrid). A la foto de portada es veua a Toni Signes ("Cove") rebent el premi de Casa Barrera.
LA UNIÓ MUSICAL, AMFITRIONA DE LA TROBADA DE BANDES DE LA MARINA ALTA 2022, A CELEBRAR A GATA DISSABTE 1 D’OCTUBRE. Acte del 150 aniversari en el que participaran 19 bandes

20220916114945-cartellbanda.jpg

Dissabte vesprada 1 d’octubre assistirem a un gran event musical al poble de Gata. Se celebrarà la TROBADA COMARCAL DE BANDES DE MÚSICA 2022. Aquest encontre tindria que haver-se celebrat en 2020 i, tal com estava previst, ser un dels actes de la porgramació del 150 aniversari de la nostra banda Unió Musical de Gata de Gorgos. La banda ho va llançar tot a perdre i ara, per fi, és el moment de recuperar-ho.

A les 18:30 hores serà la cercavila de les bandes participants pels carrers del poble i a les 20:00 hores serà la concentració en el carrer La Pau on totes les bandes, un total de 19, juntes interpretaran el pasdoble, que també es va crear per a celebrar les quinze dècades de l’agrupació musical de Gata, que porta per títol "Unió Musical de Gata".

Tota la comarca se sumarà a la gran trobada. Junt amb l’amfitriona Unió Musical de Gata de Gorgos, estarà la Unió Musical de Beniarbeig, l’Agrupació Musical El Seguili de Benidoleig, la Societat Lírico Musical de Benissa, la Unió Musical de Castell de Castells, l’Associació Musical Coda de Gata, l’Agrupació Artística Musical de Dénia, l’Associació Grup Instrumental de Jesús Pobre, la Unió Musical d’Ondara, la Unió Musical Orbense, l’Agrupació Musical de Parcent, el Centre Artístic Musical de Pedreguer, l’Agrupació Músic Municipal Santa Maria Magdalena de Poble Nou de Benitatxell, la Unió Musical Els Poblets, l’Agrupació Musical La Rectoria, l’Agrupació Musical Cultural de Teulada, la Unió Musical la Vall d’Ebo, l’Agrupació Musical El Verger i Centre Artístic Musical de Xàbia.

FONT: Cartell anunciador de la trobada i concert últim de la banda a l’Avinguda la Pau.L’EMPRESA D’ARTICLES DE REGAL SIGNES GRIMALT GUARDONADA PER LA LLARGA TRAJECTÒRIA A LA FIRA INTERGIFT DE MADRID. Porta assistint des de 1980

20220916114028-sg1.jpg

Els nostres empresaris estan de fires. Una de les firmes més veteranes en les exposicions a les fires nacionals i internacionals és SIGNES GRIMALT. Ara estan a Madrid, a la fira de Intergift, dins de Ifema i a l’apartat de regals de moda.

Precisament i quan fa 40 anys d’aquesta fira, l’empresa ha estat premiada per la trajectòria més llarga assistint a la fira de Intergift, ja que des de 1980 estan presents. Van ser uns recon eixements a la fidelitat d’expositors i comerços a la fira. En el lliurament del premi va estar la família, amb Emilio Signes el pioner junt amb les filles i els gendres.

La fira ja ha obert les portes a comerciants i públic.

FONT: Signes Grimalt.L'ESCRIPTOR I MESTRE GATER CARLES MULET I GRIMALT PREMIAT PEL CASAL JAUME I DE PEDREGUER

20220914191603-carles.jpg

La Junta del Casal Cultural Jaume I de Pedreguer ha concedit per unanimitat el XVII Premi Casal Jaume I Pedreguer a Carles Mulet Grimalt, escriptor i mestre gater que viu al poble veí. Se li ha atorgat el premi com a "amic i activista del Casal, guardó per la seua llarga trajectòria envers la defensa i divulgació de la nostra llengua, tant en la seua carrera de professor com en els diversos treballs realitzats d'investigació, assaig, critica i estudi literari". Aixina resa la concesió.

La gala de lliurament es celebrarà el proper dissabte 1 d'octubre a les 20:00 hores. L'acte estarà acomiadat per l'espectacle "De mà en mà" amb Borja Penalba i Francesc Anyó.
FONT: Cartell anunciador del premi Casal Jaume I de Pedreguer. GATA ENCETA LA II EDICIÓ DEL PROGRAMA MUNICIPIS INNOVADORS

20220913182612-gataprimera.jpg

 

Gata va acolllir, ahir, la primera jornada de treball on cada municipi definirà les seues pròpies missions d’innovació de la II edició del Programa Municipis Innovadors ,impulsat per Las Naves i la Conselleria d’Innovació.

La directora general d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, inaugurava les jornades participatives a Gata, el primer dels sis municipis del Programa Municipis Innovadors que enceta el procés participatiu.

Durant la celebració, en la taula de treball, s’han posat en comú els reptes urbans identificats i el model ideal de ciutat per a orientar la seua estratègia municipal a missions d’innovació.

Els diferents participants han definit propostes d’objectius específics del model “Ciutat verda i ciutat viva” i han aprofundit en la definició de possibles Missions.

 

FONT: Informació i fotos Ajuntament de Gata.LA REGIDORA DE CULTURA I EL DIRECTOR DE ART AL VENT DE GATA VISITEN ELS ARTISTES DE LA RESIDÈNCIA DE BENISSA. Per a conéixer de primera mà les seues obres i per a parlar de noves actuacions conjuntes

20220909115629-resi1.jpeg

ART AL VENT de Gata de Gorgos i la RESIDÈNCIA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNA DE BENISSA ja estan lligades artísticament. Arrel de l’actuació d’alguns residents més artistes i innovadors de penjar les seues teles quadrades pintades als deu balcons de la residència que donen a la part d’entrada, i per iniciativa de la seua directora i treballadores que els van animar, el passat dimecres una xicoteta delegació de Gata els va visitar per a conéixer allí mateix les seues obres i tota la tasca artística que desenvolupen, que és molt interessant.

La regidora de Cultura, Àngels Soler, el director artístic de la mostra i professor de l’escola experimental "Antoni Vives" Josep Ginestar, i el que us escriu, vam passar un matí molt agradable i gratificant amb les persones residents. Artistes com Pilar, com el trío de dones com elles s’anomenen, com Pedro, Miquel o Juan entre altres van estar mostrant de tot el que son capaços obrint la seua vena artística i mostrant les seues obres, que la seua monitora guarda com un gran tresor en una gran carpeta de dibuis artístic.

La regidora i el professor portaven catàlegs d’altres edicions i capells ("sombreros"). Van estar parlant de la mostra Art al vent i de com podria la residència col·laborar. Van acordar poder portar teles buides i que els artistes s’expresaren lliurement i que podrien formar part de la mostra 2023. També de com algunes teles d’edicions anteriors de Art al Vent de Gata podrien mostrar-se a la residència en pròxims events destacats, com la setmana del Alzheimer que serà en breus dies.

En definitiva, un gran encontre que, com ens deia la seua directora Natalia, després van comentar amb molt d’entusiasme els residents amb els seus familiars de la visita gatera a la residència benissera.

Una vegada més, el blog del CRONISTA DE GATA ha estat d’enllaç per a una gran iniciativa, la qual cosa ens alegra no sols escriure-ho sino també difondre-ho. 

FONT: Fotos Cronista i Ginestar.            EL RECTOR DON CELESTINO ALÓ MBÁ S'INCORPORARÀ A LA PARRÒQUIA A LA TARDOR. L'actual rector de Gata, Don Juan Antonio Navarro Tarín, es destinat a la parroquial de Sant Bertomeu de Xàbia

20220905135910-celestino.jpg

Amb les dates per confirmar, possiblement a primeries d’octubre la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos tornarà a tindre canvi de rector. Ja tenen els respectius nomenaments des de finals del passat juliol i així ho va anunciar els dies de la novena el senyor rector, els preveres que cesen i canvien de parròquia. El nou rector que sustituirà a Don Juan Antonio Navarro Tarín que, pràcticament, ha estat menys de dos anys al càrrec, és DON CELESTINO ALÓ MBÁ.

Serà la primera vegada que Gata té un rector nascut fora de l’estat espanyol. Don Celestino va nàixer a Guinea Ecuatorial en 1975. Al 2014 fou ordenat diaca després de cursar els estudis eclesiàstics a la Facultat de Teologia de València. Perteneixent al seminari de la Immaculada de Montcada (València) va realitzar la seua activitat pastoral a la parròquia de l’Asumpció de Nostra Senyora de Foios (València).

El 13 de juny de 2015, quan tenia 40 anys va ser ordenat sacerdot a València, de mans del cardenal arquebisbe Antonio Cañizares. En la mateixa ordenació també va ser ordenat sacerdot el rector nascut a Pedreguer, fill de pare gater i mare pedreguera, Don José Diego Morell. Els primers destins de Celestino van ser Alcublas, Osset i Andilla, a més de capellà de l’hospital de Llíria. En 2019 va ser nomenat vicari parroquial de l’Assumpció de Llíria, càrrec que va ostentar fins a juny de 2020, encarregant-se de la pastoral del col·legi religiós Francisco Llopis.

Els seus destins més recents són: la parròquia de la Natividad de Nuestra Señora de Caudete de las Fuentes, la de Santiago Apóstol de Fuenterrobles, la de San Pedro Apóstol de Corrales de Utiel i la de San José de Casas de Utiel. També cesarà com a capellà de l’hospital de Requena. Don Celestino té ara 47 anys.

Per la seua banda, el encara rector de Gata Don Juan Antonio Navarro Tarín tindrà el destí prop, ja que ha estat nomenat rector de la parròquia de Sant Bertomeu apòstol de Xàbia. S’incorporarà a aquella parroquial també a primers d’octubre.

Des del blog desitgem als dos rectors sort en els seus nous destins i que porten endavant i amb saviesa la tasca encomanada com a pastors de les dues esglesies locals i pròximes, Xàbia i Gata.

RECTOR NÚMERO 53 DES DE 1574 A HUI

Don Celestino Aló Mbá serà el rector número 53 des de que Gata alcançara la categoria de Curat i d’ascens de primera, mitjançant el decret del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, allà per 1574, fa ara 448 anys.

El primer rector regent que va tindre la parròquia de Gata va estar de 1574 a 1591 i era MOSSEN ANTICH FERRER. Altres rectors destacats en la trajectòria que van passar per Sant Miquel Arcàngel van ser:

EN JUAN MARTÍNEZ BLASCO (33), que va estar a la parròquia de 1884 a 1898. Era de Cerdà (València). A ell se li deu la construcció de la casa latzaré (”caseta de la lepra”), la primera reforma important del temple parroquial (1884), l’adquisició d’una nova custòdia dorada per a l´església que encara es conserva (1885). la bendició del  cementeri parroquial (1886) i l’ampliació de l´ermita del Crist del Calvari, el mateix any.

N’ALEJO SENDRA TARRAZÓ (41), que va estar vint anys a la parròquia, de 1930 a 1950. Natural de Villalonga (Valencia). Va beneir el cementeri municipal (1932). Va viure molt de prop els aconteiximents de la guerra civil espanyola i la restauració de la imatge del Crist del Calvari. Va beneir les noves andes del patró, de paperets de colors primer en 1939 i ja bones, les andes i el “templete” dorats (1947), que pagaren per suscripció popular els veïns i que el seu import pujà a 26.000 pessetes. 

ELS SET ÚLTIMS RECTORS DE LA PARRÒQUIA DE GATA

- EN JOSÉ TOMÁS SALA (46), natural de La Xara (Dénia) va estar de 1994 a 1997.

EN JOSÉ IGNACIO LLÓPEZ GUASCH (47), de Torrent (València) va estar de 1997 a 2004.

- EN PABLO SOPENA BARONA (+) (48). Era de València. Va estar de 2004 a 2006.

- EN BLAS SALES JUAN (+) (49*). De Carcaixent (València). * Sols va estar de rector administrador-ecònom de gener a setembre de 2007.

- EN SANTIAGO BOHIGUES FERNÁNDEZ (50). De Gandía. Va estar a la parròquia de Gata de 2007 a 2011.

- EN FRANCISCO MANUEL MURILLO ROLDÁN (51). De València. Va estar de 2011 a setembre d’enguany, 2020.

I actualment:

- EN JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN (52). De Chiva (València). Ha estat d’ octubre de 2020 a setembre de 2022.

FONTS: Informació: Nomenaments i ceses, Arxidiòcesis de València (29-8-2022). Dades Arxiu Parroquial. // Fotos composició, facebook i blog seminari valencià. LA INFLUÈNCIA D'ART AL VENT (GATA) S'ESTÉN FINS A LA RESIDÈNCIA DE BENISSA. Els residents treballes les seues pròpies teles i les exposen als balcons de la casa

20220830111950-resi2.jpg

Una iniciativa curiosa i a la vegada emotiva. A la residència de Sant Joaquim i Santa Anna de Benissa coneixen i bé què és la mostra tèxtil internacional Art al Vent del poble veí de Gata. Les treballadores i els residents d’allí han intentat fer un xicotet Art al Vent a la propia residència, emulant la coneguda mostra que ja alcança la XIX edició al carrer La Bassa de Gata. Els mateixos residents han pintat les teles i han el·laborat els treballs en el seu temps d’esbarlo com una activitat creativa més complementària, que ha donat els seus fruits.

Comentava Josep Ginestar, director de la mostra, al conéixer la iniciativa que s’havia emocionat al saber aquesta agradable iniciativa i més mirant les fotografies de com ho preparaven els residents benissers, que també hi ha de Gata.

Els resultats ja es poden veure als balcons de la Casa i l’èxit entre ells ha sigut tal que ja pensen en presentar-se a la pròxima edició, la de 2023, a Art al Vent. Què no perden eixe espirit de creació i les treballadores d’ànims cap a la gent allí resident.

FONT: Informació i fotos facilitades per la Residència de Benissa.  L'INFORMATIU DE MIGDIA DE HUI DIUMENGE (28/8) DE À PUNT TV ES FA RESSÓ DE LA MOSTRA ART AL VENT DE GATA

20220828165145-presentacion1.jpg

S’ha emés hui al migdia. Del minut 32,50 al 34,29 s’ha fet un xicotet resum de la mostra de ART AL VENT a l’informatiu de Notícies de la televisió valenciana à punt. Podeu veureu al vídeo, PUNXEU ACÍ. Es fa l’entrevista a Josep Ginestar, director de la mostra; a l’autora de l’obra "Ucranïa" i a la presidenta de l’associació del TAPIS, que tenen una obra exposada.

Any rere any, alguns mitjans de comunicació, com és el cas de à punt o digitals com "El Mirall de la Marina" s’interessa per aquesta exposició a l’aire lliure que lluïrà encara fins diumentge que ve 4 de setembre.

FONT: Captura d’un moment de l’emissió del reportatge a à punt.  GATAFANCLUB RECUPERA EL FESTIVAL INDEPENDENT FIGA. L'última edició va ser la del 2019

20220827152141-figa2022.jpg

L’associació GATAFANCLUB recupera aquesta vesprada i nit el Festival Independent que ja s’ha considerat com un referent del final d’agost a la comarca i més enllà. FIGA 2022 retorna amb més força després de dos edicions ausent a causa de la pandèmia mundial. Al camp de Les Sorts de Gata i a partir de les 20 hores anirà actuant cada grup musical fins un total de set, a més del grup SENIOR que ha actuat a les 13 hores.

Obrirà el teló el grup STARTRIP a les 20 hores. A les 21 hores actuarà SEMANA SANTA. El grup gater TREMP ho farà a les 22 hores. AMOR LÍQUIDO farà la seua música a les 23 hores i a les 00 hores ho farà el grup GUINEU. MEDIAPUNTA actuarà a la 1 hores i a les 2 el grup DHARMACIDE. Seran set hores de continua música.    

Prèviament, des del migdia et podies fer una cerveseta amb "Cerveseros Gateros" davant de l’Ajuntament al "Figabar". Era el preàmbul amb el grup Senior. Aquesta nit també podreu provar les coques i dolços del Forn de Xaro. També estaran presents Larouch Art al Carrer.

FONT: Cartell anunciador del FIGA 2022.GATA INAUGURA LA MOSTRA D'ART TÈXTIL INTERNACIONAL ART AL VENT (XIX edició, carrer La Bassa)

20220812205157-artalvent8.jpg

ART AL VENT 2022 (XIX edició) obri les seues portes al món

Gata ha inaugurat aquesta vesprada Art al Vent XIX i ha obert les portes a veïns i visitants per gaudir de les obres exposades i dels carrers del poble. Amb aquest edició, la regidoria de Cultura ha volgut recuperar la normalitat i buscar la consolidació com a l’exposició d’art tèxtil a l’aire lliure més important del país. La mostra, que es pot visitar fins al 4 de setembre, ocupa enguany els carrers la Bassa i el balcó de l’Ajuntament.

L’ambient festiu de l’acte inaugural l’han posat la Colla El Montgó i el grup de danses La Llata. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura,Àngels Soler; la directora de l’Institut Gil Albert, Pilar Tèbar; el director de la mostra, Josep Ginestar; membres de la corporació municipal, alcaldes i regidors de la Marina Alta i artistes expositors arribats d’arreu del món. La regidora de cultura, Ángels Soler ha recordat la gran importància per al municipi, "ja que porta el nom de Gata per tot el món". També ha mostrat la seua satisfacció "perquè artistes de punts molt allunyats al nostre poble interpreten una tradició molt nostra" al penjar al balcó els cobertors tradicionals.

Ginestar ha agrait a tots els artistes que han vingut fins a Gata a gaudir de l’acte i ha destacat, així mateix, que ART AL VENT "dona veu i presència a les dones en l’art" i recull diversitat de missatges reivindicatius. En aquesta edició són 56 obres de 17 països les que s’exposen al carrer La Bassa de Gata fins al 4 de setembre. Les obres han arribat de llocs com Espanya, Itàlia,Argentina, Xina, Rússia, França, Brasil, Mèxic, Regne Unit, USA, Xile, Japó, Haití, Egipte, Polònia, Marroc, Ucraïna. Entre elles, dues obres dels dos païssos en conflicte, Rússia i Ucraïna, fet que s’ha volgut destacar com a reivindicació d’un món en pau donant-los un espai destacat en el balcó de l’Ajuntament.

El recorregut per el circuit expositiu ha conclós a la plaça de l’Església amb l’actuació del grup de danses "La Llata". Art al Vent XIX oneja ja des de hui oficialment al carrer la Bassa de Gata, i fins al 4 desetembre, per gaudir de l’exposició i de tot un poble a qualsevol hora del dia, simplement fent una passejada pels seus carrers.

FONTS: Informació, Ajuntament. Fotos: Ajuntament i Cronista de Gata.A GATA, PASSADES LES FESTES ARRIBA LA MOSTRA INTERNACIONAL DE ART AL VENT XIX. Es podrà visitar del 12 d'agost al 4 de setembre al carrer La Bassa. 56 obres de 17 païssos

20220808134425-presentaav.jpeg

ART AL VENT recupera la normalitat amb la XIX edició

(AL BLOG, com cada any, aniré mostrant les obres, segons el catàleg i la seua ubicació als balcons del carrer)

Han coincidit dues obres dels dos països en conflicte, Rússia i Ucraïna, que, després de parlar amb els autors, lluiran juntes en el balcó de l’Ajuntament

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gata vol recuperar tota la seua esplendor i tornar a la normalitat amb la XIX edició de l’exposició Art alVent que es podrà visitar al carrer La Bassa del 12 d’agost al 4 de setembre. La regidora de Cultura, Àngels Soler i el director de la mostra, Josep Ginestar, ho han deixat clar en la presentació de la mostra aquest matí.

Així doncs, recuperem un dels actes més multitudinaris com és l’acteinaugural que serveix de trobada entre artistes, participants, públic i organització. En aquesta edició són 56 obres de 17 països les que s’exposaran al carrer La Bassa de Gata a partir del 12 d’agost. Les obres han arribat de llocs com Espanya, Itàlia, Argentina, Xina, Rússia, França, Brasil, Mèxic, Regne Unit, USA, Xile, Japó, Haití, Egipte, Polònia, Marroc, Ucraïna.

Per a la regidora de Cultura un fet important és que han coincidit dues obres dels dos països en conflicte, Rússia i Ucraïna, que, després de parlar amb els autors, lluiran juntes en el balcó de l’Ajuntament. Ginestar ha volgut destacar en l’edició del catàleg a l’origen d’Art al Vent com a relectura d’una tradició plasmant la imatge dels típics cobertors que llueixen els balcons els dies de festa i processons.

Un altre detall del qual ha parlat Ginestar és la participació del Tapis que han fet una obra dirigida per ell mateix que dóna visibilitat al col·lectiu. Tant la regidora, Àngels Soler, com Ginestar han coincidit que en aquests dinou anys de trajectòria la mostra s’ha consolidat i ha crescut en qualitat. I, com és habitual, s’ha organitzat una variada programació complementària per a convidar a la gent a eixir al carrer que va des de cinema, actuacions musicals de la colla el Montgó, el grup de danses La Llata, la Banda Juvenil de Gata, presentació del documental "Venim de lluny" i com a cloenda de l’exposició, l’actuació de l’OMA (l’Orquestra de la Marina Alta).

Tota la informació de l’exposició es troba a la web de la convocatòria per facilitar l’accés a la informació de participants i visitants que poden consultar les novetats www.artalvent.com. I recordeu: Art al Vent XIX onejarà al carrer la Bassa de Gata del 12 d’agost al 4 de setembre per gaudir de l’exposició i de tot un poble a qualsevol hora del dia, simplement fent una passejada pels seus carrers.

FONT: Fotos i informació Ajuntament de Gata.LA VICEPRESIDENTA DEL CONSELL I CONSELLERA D'IGUALTAT I POLÍTIQUES INCLUSIVES VISITA GATA I CONEIX EL COL·LECTIU TAPIS

20220801132456-visitaaitana1.jpg

Aquest matí la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha visitat les noves instal·lacions del TAPIS a Gata, on ha conegut de primera mà les activitats i necessitats del col·lectiu, explicada pels que dirigeixen el grup i per les autoritats municipals.

La consellera ha pogut comprovar la tasca que fa el TAPIS als nous locals de l’edifici polivalent "Guillem Agulló" i als components del col·lectiu.
 
Seguidament, l’alcalde, Josep F. Signes Costa i el tècnic municipal han explicat a la consellera la situació del CEAM i Centre de Dia de Gata inclòs en el Pla Convivint de la Conselleria i que es troba en període de licitació del projecte, que s’instalarà a la zona dotacional de Les Sorts, al voltant del centre de salut del municipi.
La vicepresidenta ha aprofitat per visitar també la Casa Consistorial i ha signat al llibre d'or de l'Ajuntament, fent-se després una foto de família amb la corporació i tècnics.

FONT: Text i fotos Ajuntament de Gata.


HUI FA 6 ANYS QUE JA NO VA PASSAR EL TREN PER GATA; ARA FA QUINZE DIES QUE L'HEM TORNAT A RECUPERAR (Línia 9 del TRAM, Benidorm-Dénia)

20220728140015-compotren6anys.jpg

Era 28 de juliol, també era el dia de la baixada. Aquell any de 2016 ja no va tornar a passar el tren. Eixe mateix dia, els veïns i veïnes, els portadors, tots els que assistien a la baixada del Crist, ja no van esperar el pas del tren. Hui fa just sis anys d’aquell aconteixement històric. Però sabíem que algun dia hi hauria que tornar a veure’l passar. Fa quinze dies va tornar a eixir per la corba del pont cap a l’estació el tren que sis anys menys quinze dies va tardar. Mentre van restaurar a fons el impressionant pont sobre el Gorgos, van canviar tota la peça del pont sobre la carretera, van fer una gran inversió recuperant taluts de Teulada a Gata. Per fi, els somnis es van fer realitats.

Però hui, a boqueta de nit, quan baixem del Calvari acompanyant al patró, caldrà esperar al tren que passe cap a l’estació i torne d’ella, com ho van fer els nostres avantpassats des de 1915. Al final del Calvari, de la baixada, creuen les vies del tren. Parem atenció hui i serà un complement més de la festa.   

Cada hora, quan són dels quarts als vint minuts arriba el tren a l’estació de Gata, baixen els passatgers i a la plaça de la Casa Roja espera el bus-tren per a completar la línia 9 del TRAM, per anar fins a Dénia. El tram del TRAM Gata-Dénia està previst que a finals d’aquest any puga ser ja, també per fi, una realitat, i més tard convertir tota la línia i tramvialitzar-la.

Ara es veu tràfec, viatgers, que del tren passen a l’autobús o el pas contrari. Arribant a Gata el tren, no deixem de recdordar el tràfec que tenien aquells passatgers i aquelles mercancies de la segona quinzena del segle XX en avant. La grua és el testimoni d’aquell temps. Es barallen i conviuen les dues èpoques gràcies al monument metàlic que hi s’ha conservat.      GATA: CONTRACTACIÓ DE QUATRE TREBALLADORS, PEL FOMENT DE L'OCUPACIÓ

20220726092541-subvocupacio22.jpeg

L'Ajuntament de Gata de Gorgos ha contractat quatre persones a través de les subvencions EXPLUS i EMPUJU de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball a través de LABORA (Servei Valencià d’Ocupació i Formació).

A través del programa EXPLUS, s’han contractat dos peons per a la brigada de serveis municipals durant un any a partir del 21 de juliol de 2022. Aquesta subvenció, que té un import de 30.384 euros, per a la contractació temporal a jornada completa de persones desocupades, que tinguen almenys 30 anys d'edat, per entitats locals de la Comunitat Valenciana, susceptible de ser finançada pel Fons Social Europeu amb càrrec al Programa Operatiu FSE2021-2027 de la Comunitat Valenciana.

Dins el programa EMPUJU, s’han contractat dos administratives, durant un any, a través d'una subvenció per un import de 31.585,32 euros, per a la contractació temporal a jornada completa de persones desocupades menors de 30 anys que figuren inscrites com a demandants d'ocupació en els Espais Labora de la Generalitat i com a beneficiàries en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, condicions que hauran de complir-se en el moment de la contractació, en el marc del Programa Operatiu d’ocupació juvenil del Fons Social Europeu 2014-2020 de la Comunitat Valenciana.

FONTS: Informació i foto Ajuntament de Gata.HISTÒRIC: DESPRÉS DE QUASI 6 ANYS, LA REANUDACIÓ DEL TREN DE TEULADA A GATA ÉS JA UNA REALITAT. HUI DIMECRES 13-7-2022

20220713114801-tren3.jpg

Hui és per a Gata un nou dia històric. DIMECRES 13 DE JULIOL DE 2022. S’ha posat en marxa el tram TEULADA-GATA DE GORGOS i a l’inrevés de la Línia 9 del TRAM Alacant. Aquest matí l’alcalde, Josep Signes i diferents membres de la corporació han acompanyat a la consellera Rebeca Torró, junt a la directora gerent FGVA, Anais Menguzzato, i la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Mar Pérez, a la posada en marxa oficial.

Primer s’han reunit l’alcalde de Teulada i l’alcalde de Teulada amb alguns membres de les seues corporacions a l’estació de Teulada. Després han recorregut els sis kilòmetres que ara s’obrin restaurats i renovats. De nou, a Gata s’ha fet el trajecte Gata-Teulada.

Just quinze dies abans de complir-se sis anys torna a circular el tren amb els horaris ja regulars. Encara resta el tram Gata-Dénia. L’Ajuntament informava fa unos dies que cal tenir en compte que, a partir d’aquesta data, la parada del bus per a continuar fins a Dénia es trasllada a la plaça Casa Roja.

Els horaris del TRAM complets es poden consultar a la pàgina web www.tramalicante.es.

La premsa digital ja s'fa et ressó de la important notícia. Per a llegir a MARINA PLAZA, PUNXEU ACÍ.

FONTS: Fotos GVA / Ajuntament de Gata i Cronista.LA NOVENA AL CRIST SERÀ DEL 20 AL 28. LES HOMILIES ESTARAN BASADES EN LES SET PARAULES DE JESÚS EN LA CREU. Rectors que han estat en la parròquia o de la comarca estaran els nous dies a l'ermita de Gata

20220709160636-novena1.jpg

Ja s’ha donat a conéixer tot el programa de la NOVENA al Santíssim Crist del Calvari. El compte enrere per a les festes patronals començarà dimecres 20 i acabarà dijous 28, el dia de la baixada del patró a l’església parroquial. Tots els dies la celebració serà a les 20 hores a l’ermita i l’últim dia, el de la baixada, serà a les 19:30 hores. Cada dia, com ja és costum, hi haurà un sector del poble i un grup o grups parroquials que prepararan la celebració. 

Les que es diuen "Las 7 últimas palabras de Cristo en la Cruz" i que el compositor Franz Joseph Hayd va transformar en una obra clàssica de Setmana Santa seran el motiu enguany de les homilies. Si aquella obra musical va ser encarregada al compositor austríac per la ciutat Càdis per a ser interpretada a la catedral, aquestes frases, dia a dia, seran el tema central que cada rector convidat tractarà en l’homilia. Un tema molt ben escollit donada la imatge que els gaters tenim de patró i que és Jesús en la Creu, que coneguem amb el títol del "Santíssim Crist del Calvari".

Pel que fa als rectors que presidiran les misses de la novena els nou dies, seran rectors que han estat a Gata, bé de titulars, bé de vicaris o de seminaristes que hui ja són rectors. Completaran fins a nou els rectors de la comarca, dels pobles veïns de Pedreguer, Ondara i Benissa. 

José Tomás, Amadeo Romà, Santiago Bohigues, Ignacio González, Eloy Costa, Ximo Silvestre, Salvador Cebolla, José Ignacio Llópez i Don Vicent Femenía seran els nous rectors escollits per a la Novena 2022 a l’ermita de Gata.

El dimecres 20, els grups parroquials serà el Consell Parroquial i Assumptes Econòmics i el sector serà Trossets. El tema sera: "El que no carga con mi cruz y me sigue...". Don José Tomás Sala, que va estar a Gata de rector de 1994 a 1997 serà el que presidirà i farà l’homilia.

El segon dia, dijous 21, el grup serà Cáritas i el sector La Font del Riu. El tema: "Padre, perdonalos porque no saben lo que hacen". Predicarà l’actual rector de Pedreguer, Don Amadeo Romà Bo.

El tercer dia, 22 de juliol, els grups seran el de Matrimonis i Alpha, el sector l’Avenida, La frase: "Hoy mismo estarás conmigo en el paraíso" i predicarà Don Santiago Bohigues, que va estar de rector a Gata de 2007 a 2011. Eixe dia, divendres, a continuació de la novena es farà un sopar a l'ermita. Els tiquets poden adquirir-se a Ca Tonia i a la Farmacia María Elena. 

Per al quart dia de novena a Gata, dissabte 23, els grups de las Células i Camino de Santiago junt amb el sector de Plaça de l’Església prepararan l’eucaristia, que tindrà com a base: "Mujer, he ahí a tu Hijo". El rector serà Don Ignacio González Llopis, que va estar de vicari a Gata tres anys a inicis dels 70.

Per al dia 24, diumenge seran els grups dels menuts (Catequesis, Primera Comunió, Cor i Juniors) els que preparen. L’Alcolaia serà el sector i el rector serà Don Eloy Costa Pedrós, fill de Xàbia, i que sols porta un any al ministeri sacerdotal. Ell va estar de seminarista a Gata amb Don Francisco Murillo. El tema serà: "Dios mío, Dios mío, ¡por què me has abandonado?.

Dilluns 25, festa de l’apòstol Santiago, els grups de Liturgia i Santa Marta s’uniran amb el sector de Sant Antoni. La frase clau serà "Tengo sed" i presidirà la missa Don Joaquín (Ximo) Silvestre Morant, actual rector d’Ondara.

Dimarts 26, festa de Santa Anna, li tocarà el torn al grup de "Vida Ascendente" i el sector de la Plaça Nova. "Todo está consumado" serà la frase a tractar. El rector predicador serà Don Salvador E. Cebolla Marrades, actual rector de la parròquia i basílica de la Puríssima Xiqueta i Sant Pere de Benissa.

Dimecres 27, penúltim dia de novena, serà el torn dels grups de Pastoral de la Salut i Voluntaris de Sant Francesc. El sector del poble serà el del carrer Jesús Pobre. "Padre en tus manos encomiendo tu espíritu" serà la frase de la que prepararà l’homilia el rector Don José Ignacio Llópez Guash, que va estar a la parròquia de 1997 a 2004.

Finalment, el dia 28 dijous, prepararan l’eucaristia els grups de Confirmació i Confraries. El sector de la Partida Tossalet-Calvari acomiadarà al Crist. "Sus heridas nos han curado" serà el tema central de l’homilia que farà el rector Vicent Femenía Ribes, que va estar de seminariste a Gata.

FONTS: Cartell de la programació de la Novena i fotos arxiu.    IMPORTANT: LA LÍNIA DEL TRAM ES REANUDARÀ ARRIBANT JA A GATA EL 13 DE JULIOL. Segons un article de Marina Plaza digital que cita la pàgina web de l'empresa

20220708144104-pont.jpg

Hem sabut pel digital MARINA PLAZA de hui divendres que, i cite textualment, "El servicio del trenet desde Teulada hasta la localidad del Gorgos se reanudará el próximo 13 de julio según ha anunciado la empresa pública en su página web". Comenta el mateix digital que ara l’autobús a Dénia s’agafarà a Gata de Gorgos i que la reanudació de la línia del TRAM, allargant de Teulada a Gata, cite també textualment, "La llegada del TRAM a Gata no ha sido adornada por la Generalitat ni por FGV con ningún gran anuncio mediático, ni comparecencia de prensa al menos hasta el mediodía de este viernes. Es en la página web de esta empresa pública del ferrocarril donde sí se advierte discretamente a los usuarios del acontecimiento, que se ha dilatado en el tiempo algo más de lo esperado."

Així pues, en estos cinc dies pròxims estarem atents a més informació al respecte. Si fem un poc d’història, dir que estarem a quinze dies de complir-se sis anys des d’aquell 28 de juliol de 2016, del que ja vaig donar compte de la suspensió del tram del TRAM Dénia-Calp, pareix ser que tornarà a arribar el tren oficialment a Gata. Recordem aquella suspensió amb el meu article: PUNXEU ACÍ.

Si voleu llegir la informació de hui al Marina Plaza digital PUNXEU ACÍ

Seguirem coneixent més detalls. 

FONT: Foto arxiu de Levante-EMV.LA CONSELLERIA D'HABITATGE ADQUIREIX 12 VIVIENDES A GATA. Es podran destinar a persones en situació de vulnerabilitat o víctimes de violència de gènere

20220623135205-whatsapp-image-2022-06-23-at-1.04.15-pm-1-.jpeg

La Vicepresidència Segona i la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana ha adquirit  12 vivendes  ubicades a Gata de Gorgos, amb una inversió de 702.085 euros.

Així ho ha comunicat el secretaria utonòmic d’habitatge i funció social, Alejandro Aguilar en la seua visita a Gata que ha realitzat aquest matí i on ha afegit que estan en tràmits de tancar una nova compra que elevaria a 13 el nombre d’habitatges i superaria els 766.000 euros d’inversió al  municipi.

Ara conselleria i ajuntament estudien la forma de cedir aquestes vivendes a la gestió muncicipal per a destinar-les a habitatge social amb especial atenció a persones en situació de vulnerabilitat, víctimes de violència de gènere, entre altres.

FONTS: Informació i foto Ajuntament Gata.
EL RECTOR DE GATA, D. JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN, DEIXARÀ LA PARRÒQUIA A LA TARDOR. S'incorporarà a setembre o octubre a la de Sant Bertomeu (Xàbia). Ara sols porta un any i vuit mesos

20220623071842-millorjacorpus-copia.jpg

Una notícia important per a la comunitat parroquial, que ha sorprés a molts. El cardenal arquebisbe Sr. D. Antonio Cañizares li ho va comunicar. El rector de Gata, DON JUAN ANTONIO NAVARRO TARÍN, que tan sols porta ara un any i vuit mesos, la majoria d’aquest temps en condicions sanitàries de pandèmia, cesarà en la parròquia de sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos per a incorporar-se, potser el pròxim setembre o octubre, a la parroquial de Sant Bertomeu de Xàbia.

Després de comunicar-ho a tots els estaments i al Consell Parroquial, i haver-se publicat el canvi de manera oficial a la pàgina de l’arquebisbat ahir pel matí, per la vesprada el mateix rector ho va dir als feligresos que van assistir a la missa del tríduum del Sagrat Cor de Jesús i a l’Hora Santa.

Quan es faça el canvi es donarà la circumstància que els dos últims rectors que ha tingut la nostra parròquia han estat destinats a les dos esglésies de Xàbia. Primer va ser a l’octubre de l’any 2020 el rector Don Francisco Murillo, que va ser destinat a l’església parroquial de Nostra Senyora del Loreto a Duanes de la Mar (Xàbia) i ara serà l’actual encara rector de Gata Don Juan Antonio Navarro el que passe a l’església que diuen del poble, de dalt, a Sant Bertomeu.

Cap rector més bé fill de Gata o bé relacionat amb la parròquia figura en aquesta primera relació. De moment, es desconeix qui serà el rector que sustituirà a Don Juan Antonio.

Us pose el comunicat oficial:

"22 de juny: Primera relación de nombramientos diocesanos. El Emmo. y Rvdmo. D. Antonio Card. Cañizares Llovera ha tenido a bien hacer los siguientes nombramientos y ceses, a fecha de 20 de junio de 2022...

...NAVARRO TARÍN, Rvdo. D. Juan Antonio. Es nombrado Párroco de San Bartolomé Apóstol de Xàbia, y cesa de Párroco de San Miguel Arcángel de Gata de Gorgos."

FONTS: Pàgina arquebisbat nueva.archivalencia.org / Foto actual, Corpus d’aquest any.TONI SANCHÍS, GUANYADOR ABSOLUT DEL XVII RALLI DE GATA. Pedro Benlloch, segon millor col·lecció; Miguel Castells, millor foto de tema obligat, i Jaume Boronat, millor foto del ralli

20220613113820-millorfotoralli22.jpg

(Foto portada: millor foto del ralli, JAUME BORONAT)

Després de dos anys en blanc, degut a la crisi sanitària, el cap de setmana passsat va tornar el ja reconegut RALLI DE GATA, del Fotoclub Forat. Era la XVII edició.


La millor colección i per tant guanyador absolut ha sigut TONI SANCHÍS, que ja ha guanyat en anteriors edicions més rallis gaters. La segon millor col·lecció del ralli la va presentar PEDRO BENLLOCH. El premi a la millor foto de tema obligat, que era el paratge de La Rana, va ser MIGUEL CASTELLS i el gater i membre del fotoclub JAUME BORONAT va ser premiuat per la millor foto del ralli, per la trilla, el blat i de fons el Montgó. (Podeu veure-ho tot al vídeo pujat per Fotoclub Forat).

El mateix president, Pepe Mengual, comentava que haver estat dos anys sense participar tenia la seua part positiva. Sestacava Mengual la qualitat i implicació dels participants, una vegada més. Mengual també va agrair el suport sempre incondicional de l’Ajuntament de Gata i el seu patrocini "algo que agradecemos y que nos aporta la seguridad y confianza necesaria en cada proyecto" deia. A més "contábamos con la colaboración de ALE-HOP, algo que agradecemos de manera muy especial, tanto en nuestro nombre como en el de cada uno de los participantes".

Pepe Mengual va fer menció especial del "grup de treball" que sempre estan "disponibles", igual que els que van conformar el jurat.
La XVIII edició del 2023 es posa ja en marxa...

FONT: Fotos extretes del vídeo. Foto portada millor del ralli (Jaume Boronat)


L'ESCOLA DE PLÀSTICA EXPERIMENTAL ANTONI VIVES DE GATA INAUGURA EXPOSICIÓ I NOU AULARI

20220531113826-porta.jpg

 El divendres 27 de maig es va inaugurar al Casal de la Música de Gata la mostra TRIDIMENSIONALITAT A GATA, una exposició que té com a eix vertebrador la tridimensionalitat, entesa de forma gens dogmàtica, oberta i amb tota una gran varietat de materials i conceptes.

L’exposició sobre la tridimensionalitat és ja un clàssic dintre la gruixuda programació anual de l´escola d’art contemporani, aquest centre organitza exposicions dels seus alumnes siguen a Gata o a altres indrets, es pronuncien conferències, projeccions de documentals o pel·lícules, visites a exposicions, en particular a València, etc. 

La mostra compta amb obres dels següents autors: Juan Escolano, Jaume Pastor, GuidoBompadre,MªJosé Cholbi,Pedro Faus, Conchi García, Mari Marí, Manuela  Paszkowsky, Mar Fornes, Mariví Puigcerver, i Pep Aguilar. Els autors han emprat tot un feix de matèries diferents com: terres, plasticera, materials tèxtils, fil de coure, cartó, fulles de llibre, fotografia, una bata, pedretes, paper de polièster, cendres, roques volcàniques,etc. Excepcionalment l’ajuntament de Gata ha editat un catàleg.  L´exposició es pot visitar de dimecres a diumenges de 19 a  21h. fins diumenge 12 de juny.

La vesprada però encara tenia una altra inauguració, la del nou espai on està ara l’Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives al carrer Xaló número 37. Des del Casal tot un nombrós grup va recórrer els escassos metres que separen el Casal de l’Escola de Plàstica per a visitar la planta baixa, els dos pisos i el terrat que des d´ara serviran perquè els alumnes , puguen experimentar en l´art contemporani i poder aplegar a expressar-se. Les noves aules estaven plenes de gom a gom per gent vinguda de Gata i d´arreu les Marines i la Safor. 

L´acte va comptar amb l’assistència de la regidoria de cultura, Àngels Soler, del regidor Toni Arabí, de l´alcalde, Josep Signes i del mestre de l´escola, Ginestar.
La façana del centre lluïa dues teles d´Art al Vent que seran exhibides a la propera cita, a agost d´enguany, creades per Fina Gilabert i Said ben Sal.lah. Hem d´apuntar que Art al Vent és una iniciativa que va nàixer al si d´aquesta escola.

Aquesta setmana la televisió valenciana à punt s’ha fet ressó de la notícia. Ací teniu l’enllaç al moment en que s’emet. PUNXEU ACÍ

FONTS: Fotos i informació, Premsa Ajuntament. 
EL GATER JAUME BORONAT SOLER S'EMPORTA EL PREMI A LA MILLOR IMATGE DEL V RALLI FOTOGRÀFIC VILA D'ALTEA. Altres gaters i gateres també entre els millors

20220529151804-jaumesonia.jpg

El V Ralli Fotogràfic Vila d’Altea ha tingut al llarg del cap de setmana, 26 a 29 de maig, participants i premiats gaters, tots ells membres del Fotoclub Forat de Gata. El fotògraf Jaume Boronat Soler, amb una puntuació de 430 punts ha obtingut el premi a la millor imatge del ralli, a més de ser quart a la classificació general i estar la seua col·lecció al Top10.

Altres gaters i gateres han tingut premis o han estat molt ben col·locats. La tercera classificada ha sigut amb 433 punts Sonia Soria Soler, a més de conseguir el 3r premi a la col·lecció. En cinquena posició i 420 punts s’ha classificat la jove Nuria Fornés Ferrer, que a més una de les seues fotos ha estat al Top10. En setena posició i 401 s’ha classificat José Luis Fornés Cervera. Finalment, una foto de Teresa Arabí ha format part del Top10 del concurs.

FONT: Fotos pujades al facebook per Vicente Lloréns del Foto Club Altea.TRES VEÏNS DE GATA FAN 800 KILÒMETRES AMB BICICLETA PEL CAMÍ DE SANTIAGO. Pepe, Paco i Rodri vestien la samarreta del Club Ciclista Gata

20220527192623-santiago2.jpg

Ja han arribat a la meta prevista. Podia tractar-se d'una carrera, però no. Pepe, Paco i Rodri, han aconseguit el seu propòsit. La ruta del camí de Santiago ha sigut Roncesvalles-Santiago de Compostela. Van eixir el dia 16 i han arribat hui dia 29 a la ciutat xacobea. I sempre amb bicicleta i portant la samarreta característica del Club Ciclista Gata, al qual pertanyen els tres.

Molts gaters van fent aquests dies trajectes i passen etapes del Camí. Alguns a peu, altres en cotxe, però aquests tres gaters han fet el recorregut amb bicicleta. Comentava Paco Moncho que han passat sense cap incident i si de cas l'etapa d'Ocebreiro que va ser duríssima, plovent i amb dos graus. Gelats de fred. 15 km sempre cara amunt, amb desnivells del 12 i del 16%. 

Ha valgut la recompensa i ara tornaran cap a Gata. Una altra aventura per a contar.

FONT: Fotos penjades per ells al facebook.   VISITA I RECEPCIÓ OFICIAL DEL NOU GIMNÀS ESCOLAR DE GATA. Director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia

20220524133742-whatsapp-image-2022-05-24-at-2.48.23-pm-1-.jpeg

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia ha visitat aquest matí i ha recepcionat oficialment, juntament amb l’alcalde de Gata, Josep Signes, la corporació i la direcció del centre, el nou gimnàs del CEIP Santíssim Crist. La construcció del gimnàs s’incloïa dins del pla Edificant de la Conselleria d’Educació per a la millora d’infraestructures educatives que, junt amb les reparacions estructurals del pavellons B i C, ha suposat una inversió de 764.970 euros en el centre.

El director general ha agraït la col·laboració del consistori en la millora dels centres educatius del municipi i ha anunciat que el departament de la consellera Raquel Tamarit "està preparant una inversió de més de 6 milions d’euros en Gata en dos noves actuacions a través d’Edificant per a rehabilitar el CEIP Santíssim Crist i ampliar l’IES Matemàtic Vicent Caselles". "En total estem parlant d’una inversió en Gata d’uns 7 milions d’euros a través del pla Edificant permetrà, no sols millorar i modernitzar els centres educatius del municipi, sinó també generar 175 llocs de treball en el sector de la construcció", ha destacat Víctor Garcia.

Per la seua banda, l’alcalde de Gata, Josep Signes, ha mostrat la seua satisfacció per veure ja està en funcionament una infraestructura tan demanada per la comunitat educativa així com per la tasca que s’ha iniciat per a tramitar els dos nous projectes.

Respecte al projecte d’ampliació de l’IES, la Conselleria ha acceptat incloure la incorporació de 4 aules de batxillerat i 2 de secundària; la modificació de la instal·lació de la calefacció, ubicació de les instal·lacions per a impartir FP bàsica de Perruqueria i Estètica i nous espais adients per incorporar el cicle mitjà i una aula d’usos múltiples. Així mateix s’estudia la possibilitat d’incorporar noves rames de Formació Professional al centre. Tot el projecte té un pressupost de 3.325.711 euros.

Pel que fa al CEIP, Educació i Ajuntament, una vegada acabades les obres del gimnàs del CEIP Santíssim Crist, han començat a tramitar una segona delegació de competències per la rehabilitació dels tres aularis d’aquesta escola. L’actuació, que suposarà una inversió superior als tres milions d’euros, inclourà la substitució de la coberta, renovació de finestres, adequació de l’accessibilitat, millora de la xarxa elèctrica, de l’eficiència energètica i de la calefacció. Igualment es renovaran els patis i el tancament perimetral i es crearan zones d’ombra i connexions entre els edificis.El projectes complet té un pressupost de 2.965.655 euros.

FONTS: Informació i fotos Ajuntament de Gata (premsa).ART DEL GRUP TAPIS A LES PARETS DEL CORRAL DEL PATO. Els artistes eren guiats pel mestre Ginestar

20220522155413-tapis1.jpg

Aquest divendres dia 20 al tardet es va inaugurar l’exposició de pintures que han realitzat els membres del T.A.P.I.S baix la direcció de Josep Ginestar de l’Escola de Plástica Experimental "Antonio Vives", en el Restaurant Corral del Pato de Gata de Gorgos.

La mostra estarà exposada a aquest espai d’art fins 14 de setembre de dimarts a diumenges de 12 a 16:30 i de 19 a 22 hores.
Després d’amirar les obres a les parets del comedor, al pati va parlar el Regidor de Serveis Socials i alcalde Josep Signes. A continuació ho va fer Àngels Soler, regidora de Cultura i per finalitzar va dirigir unes paraules a tots i totes els presents Josep Ginestar, mestre i guia dels treballs.
Ginestar va explicar que els temes dels quadres havien sigut de lliure elecció i va recalcar el gran potencial i valor d’alguns dels quadres, que s’enmarquen dins de l’estil "Art Brut" reconegut i protagonista de moltes exposicions en diversos països.
Els mateixos artistes, amics, familiars i coneguts van estar present i van degustar de cuina casolana oferida pel mateix resrtaurant.
El grup TAPIS ha volgut agrair a Antonio, gerent del restaurant, la seua disposició i amabilitat, així com la degustació. Al mateix temps, recomanen que qui vulga pot passar-se a gaudir d’aquesta exposició i un bon menjar en el Restaurant Corral del Pato, i si hi ha algún quadre que els agrada i encisa, també es pot adquirir allí mateix.
També podeu visionar el vídeo fet a l’efecte de la inauguració. PUNXEU ACÍ.

FONT: Fotos TAPIS. Lloc: Corral del Pato, Gata.


L'ESCOLA DE GATA PARTICIPA EN PROGRAMAR UN ROBOT HUMANOIDE

20220517114615-insti1.jpeg

L’Escola de Gata participa en «Programa la teua obra»

L’alumnat del CEIP Santíssim Crist convertiran a robots en actors dins de Programa la teua Obra, un projecte educatiu que uneix art, tecnologia i societat i que culminarà el 14 de juny en la Universitat Miguel HernándezEls estudiants de primària estan aprenent a programar un robot humanoide que serà el protagonista, al costat dels estudiants, del curtmetratge que ells mateixos estan realitzant i dirigint i amb el qual pretenen fomentar l'alimentació sana, l'exercici i la cura.El projecte, és una idea del Caleidoscopio,Start up de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, i està secundat econòmicament per la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Gata de Gorgos. Es tracta per tant d'un programa amb doble valor.

No sols ensenya als estudiants a programar i treballar amb alta tecnologia, com és aquest cas un robot, i sinó que tracta que a través d'aqueixa tecnologia, adquireixen una major consciència de l'entorn en el qual viuen ja que el curt que creen ha de tindre una fi social o mediambiental.

A més, els estudiants que participen han hagut d'escriure el guió, realitzar el storyboard, dirigir i rodar ells mateixos el curt en el qual el robot serà un protagonista més‘Programa la teua obra’, que busca la hibridació entre el món de la tecnologia, la cultura i les arts,va començar al gener amb la formació dels professors i tutors de sisé i quart de primària a l'hora de dur a terme la programació dels robots, així com el desenvolupament dels guions, vestuari i decorat.

Una vegada format el professorat, han sigut ells els que s'han encarregat d'ensenyar a l'alumnat el desenvolupament de guions en la classe de llengua, en plàstica i dibuix els decorats i vestuari, i en tecnologia i informàtica la programació dels robots. La formació dels docents està certificada per la Conselleria d'Educació a través de CEFIRE, el Servei de formació de professorat.

A més, la proposta pretén anar més enllà i convertir-se en un projecte que cree sinergies entre estudiants. El Caleidoscopio organitzarà una exhibició el 14 de juny al Parc Científic de la Universitat MIGUEL Hernández a Elx on l’escola de Gata i la resta de centres educatius de primària i secundària de la província d'Alacant, exposaran els seus projectes.

FONTS: Informació i fotos Ajuntament de Gata.L'ARTESANIA DE GATA TORNA A VEURE'S A LA TELEVISIÓ (ESPAÑA DIRECTO, LA 1TVE)

20220517113859-artga.jpg

Ahir dilluns 16 el poble de Gata i la seua artesania va tornar a ser protagonista en un reportatge de Ana Prada al programa vespertí de la 1 de TVE "España directo". La presentació a l’estudi central ja donava una pista. Al reportatge, primer la locutora va estar a la fàbrica de capells ("sombreros") Costa y Soler que abarca quatre generacions des de 1935. Després va conversar amb Santi Signes a la bodega a la Plaça d’Espanya, que ven a la seua tenda els capells. En una segona connexió en directe la presentadora va mostrar peces artesanals d’espart, canastes, de vímet i tota classe d’artesania, entrant a la tenda Rosario. Es van poder llegir frases relacionades amb l’artesania gatera i el nom de Gata de Gorgos, Alicante, va tornar a aparéixer en la 1 de TVE.

No és la primera vegada que des de "España directo" visiten Gata i la seua artesania, donant-li visibilitat a un símbol caracteritzador del poble.

Podeu repassar els moments del reportatge, del minut 28,16 fins el 33,51 (poc més de cinc minuts) al següent enllaç, PUNXEU ACÍ

FONT: Composició de captures de pantalla als tres llocs on es va fer el reportatge.   GATA: L'ALUMNAT DEL TAPIS EXPOSARÀ LES SEUES OBRES AL CORRAL DEL PATO. Inauguren dissabte 14 i estarà fins setembre

20220512063601-tapis.jpg

La unió fa la força i més força artística. Des de l'any passat els alumnes del TAPIS de Gata reben classes de pintura a càrrec de l'escola municipal de plàstica experimental Antoni Vives, gràcies al col·laborador Josep Ginestar, mestre de l'escola. Ja comença a donar els seus fruits desitjats.

L'alumnat d'aquest grup està ultimant els detalls per a presentar una exposició de treballs realitzats amb cera sobre cartolina. A més, menció apart tindrà la pintura de María Rosa Signes Mulet. Serà al restaurant el Corral del Pato i estarà oberta al públic a partir del dissabte 14 de Maig fins setembre.

Aneu a visitar-la i gaudi dels treballs. La creació variada, guiada per un bon mestre, dona bons resultats.

FONT: Foto facilitada pel TAPIS. 


 HUI DIA 9, DILLUNS, COMENÇA LA REORDENACIÓ DEL TRÀFIC, PER A FER UNA GATA MÉS SOSTENIBLE

20220509134120-carrerteulada.jpeg
A partir de hui dilluns 9 de maig entra en vigor una reordenació del trànsit que afecta als carrers més cèntrics de la població, dins l’aposta de l’Ajuntament de Gata per una  mobilitat sostenible.

El canvi afecta als carrers Signes, Teulada, Nou, Sol i Lluna, Quarter, Era, Lepant i Penyó -una part-, on es realitzaran diversos canvis de circulació i estacionament establint-se direccions úniques i zones d’estacionament permés, zones on no es podrà estacionar i altres d’estacionament de 20 a 8 hores. Aquest canvi busca donar una major qualitat de vida als residents que guanyen carrers més amplis i amb menor contaminació atmosfèrica i acústica

Dins d’aquest pla de reordenació del trànsit que pretén guanyar els carrers per als vianants, aquesta és una primera fase. En una segona fase es realitzarà una reordenació en els carrers de la zona de l’Arraval.

Paral·lelament, s’ha realitzat una campanya informativa amb el títol "Aparca a prop", per tal de conscienciar a residents i visitants de l’oferta d’aparcaments públics  dins de Gata. Tot plegat, són més de 1300 places disponibles en zones d’aparcaments públics a menys de 10 minuts del centre del poble.

FONTS: Fotos i informació Ajuntament de Gata.L'AJUNTAMENT RECEPCIONA EL NOU GIMNÀS ESCOLAR DE GATA

20220506131219-gimnas1.jpg

Hui divendres s'ha signat l'acta de recepció del gimnàs de l'escola, del CEIP Santíssim Crist" de Gata, perquè l'alumnat puga començar a fer ús de les instal·lacions a partir de la pròxima setmana. L'empresa constructora du a terme les últimes tasques de neteja i condicionament de l'espai perquè estiga tot a punt. 
 Regidors i responsables de l'empresa adjudicatària han visitat per dins les instal·lacions i han comprovat que tot està en condicions per a començar a utilitzar el gimnàs.
FONT: Fotos i informació Ajuntament de Gata.
GATA APROVA LA CONTRACTACIÓ DE LES OBRES DE LA CENTENÀRIA ANTIGA CASERNA DE LA GUÀRDIA CIVIL

20220505135730-antiga-caserna-ok-4-1-.jpg

El plenari de l’ajuntament de Gata va aprovar, ahir, en sessió extraordinària i urgent la contractació de les obres de l’antiga caserna de la guàrdia civil.

L’alcalde, Josep Signes, va explicar que la premura per aprovar la contractació és iniciar les obres el més prompte possible ja que s’han retardat per la necessitat d’actualitzar el projecte als preus actuals i evitar així el risc de deixar deserta la licitació i no poder justificar l’ajuda de què disposa.

Les obres de rehabilitació es finançaran través d’un conveni amb la Vicepresidència 2a i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que es va signar a març de 2021 i es divideix en dos anualitats. Dins del pressupost de 2022 s’han consignat 340.000 euros i en la pròxima anualitat, 200.000 euros.

El projecte de 730.655 euros compren la substitució de la coberta, reforç i consolidació de l’edifici de l’antic quarter de la Guàrdia Civil de Gata.

Segons el regidor d’Urbanisme, Antonio J. Signes, s’està treballant per buscar finançament de la resta del pressupost a través dels fons europeus, compatible amb el conveni existent.

Tant la urgència del plenari com el únic punt de l’ordre del dia, la contractació de les obres de la caserna, va prosperar amb l’abstenció del grup municipal del PP i els vots a favor del equip de govern, Compromís i PSPV.

FONT: Foto i informació Ajuntament de Gata.A PARTIR DEL 9 DE MAIG, REORDENACIÓ DE 9 CARRERS DEL POBLE DE GATA. Afecta al canvi de circulació i a l'estacionament

20220503192514-20220313-075945-copia.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha donat a conéixer ja oficialment el canvi que es produïrà a partir del pròxim dilluns dia 9 de maig en 8 carrers del poble, cinc d’ells en ple centre urbà. Dilluns entrarà en vigor el canvi de sentit de circulació i estacionament en el centre del poble que implica una reordenació del trànsit en els carrers SIGNES, TEULADA, NOU, SOL, PENYÓ, LLUNA, QUARTER, ERA i LEPANT. S’han realitzat canvis de circulació i estacionament establint-se direccions úniques i zones d’estacionament permés, zones on no es podrà estacionar i altres solament de 20 a 8 hores segons el plànol. Aquest canvi busca donar una major qualitat de vida als residents que guanyen carrers més amplis i amb menor contaminació atmosfèrica i acústica.

L’Ajuntament avisa que per a facilitar l’adaptació del veïnat, durant quinze dies es realitzarà una funció informativa, per tant, durant aquest període no s’imposaran sancions, i serà a partir del dimarts dia 24 de maig quan s’aplicarà el reglament sancionador.

Aixina seran els nous canvis de la circulació: el carrer Teulada sols tindrà una sola direcció des del carrer Calvari cap amunt fins al carrer Bisbe Cervera o Carrer Signes. També el carrer Lepant tindrà el mateix sentit únic des del nou pont fins el carrer Calvari. El carrer Signes tindrà sols una direcció des del carrer Doctor Gómez Ferrer fins el Quarter. El carrer Era de Boronat sols tindrà un sentit des del carrer Teulada a eixir cap a la carretera o cap al carrer Serrillars. El carrer Quarter passa a ser tot d’una direcció des de la carretera fins el carrer Teulada o carrer Serrillars. Les direccions del carrer Penyó seran sols des de la Plaça Església (plaça del vicari) fins al carrer Teulada. La resta de carrers afectats mantenen la mateixa direcció que tenien: Nou, Sol, Lluna i Calvari.

També hi ha canvis en quan a l’estacionament. Es permet l’estacionament als següents carrers d’aquests afectats: Quarter, Era de Boronat i Lepant. Es permetrà l’estacionament sols de 20 hores a 8 del matí del dia següent als segúents carrers dels afectats: Carrers Teulada, Lluna, Sol i Signes (des del cantó amb carrer Teulada). Finalment, es prohibeix l’estacionament totalment en els següents carrers: Nou, Sol (des de les escales fins els quatre cantons amb el carrer Teulada) i carrer Signes (del Doctor Gómez Ferrer fins el cantó de l’inici del carrer Teulada.

L’Ajuntament segueix oferint al mapa, dins la campanya "aparca a prop" les onze zones d’aparcament que hi ha al poble de Gata amb un total de 1.231 places. Recordem els 11 llocs i entre parèntesi les places de cotxes que poden aparcar: Escoles (67), Sant Josep 1 (19), Sant Josep 2 (36), Era de Boronat (70), Entrada per Teulada (36), Xaló (93), Paleres (26), Aromes -ara carrer de la Unió Musical de Gata- (16), Ciprer (89), Pou de Pedreguer (72), Pou (61), Jesús Pobre (42), Pavelló (62), Sorts (485 i Carretera Ondara (57).  

FONTS: Mapes de situació, aparcament i places a Gata d’aparcaments, Ajuntament de Gata / Foto: carrer Teulada sense cotxes, Cronista de Gata.LA MARXA-CARRERA SOLIDÀRIA DE GATA REUNIX A 348 PARTICIPANTS. A benefici de Amics del Tercer Món, s'han recollit al voltant de 480 euros

20220501155102-carrerasoli1.jpg

Un total de 348 participants han col·laborat caminant o corrent aquest matí en la CURSA-CAMINATA SOLIDÀRIA que s’ha celebrat a Gata, en la que ha organitzat el recorregut i la logística el Club Atletisme Gata, junt a Protecció Civil, Policia Local i regidoria d’esports de l’Ajuntament de Gata de Gorgos. A les 10 del matí s’ha donat l’eixida, primer dels corredors i després dels caminants. L’eixida i meta ha sigut, com ja és habitual en el pati del Grup Escolar. Han recorregut 6 kilòmetres en un matí molt agradable inclús calorós.

La Gatukada ha amenitzat el pas per la "placeta dle vicari" dels participants i Ca el Tramusser ha posat la nota refrescant a la carrera amb aigua-llimó. Moltes altres comerços i entitats que es relacionaven al cartell d’anunci de la marxa també.

En representació de la ONG Amics del Tercer Món Angi Mestre Mulet comentava al seu facebook: "Des d’ací donar les gràcies al club d’Atletisme Gata i a tots i cada un dels col.laboradors que han fet possible la cursa solidària en benefici d’amics del 3r món. No vull oblidar-me tampoc de la bandeta i la batucada que amenicen el recorregut. A tots moltíssimes gràcies en nom de l’ ONG. També a tots i cada un dels que heu posat el vostre granet, moltíssimes gràcies. A tots i cada un l’enhorabona perquè seguiu demostrant que Gata és solidària."

Era una prova popular sense classificacions ni registres de temps. La quota d’ inscripció era de 5 euros i es donava un detall-obsequi per a tots. La solidaritat ha estat marcada en que un euro de cada inscripció anirà destinat a l’ONG Amics del Tercer Món, que com tots sabeu és l’associació sense ànim de lucre que té com a objectiu col·laborar en el treball que realitza el missioner valencià Vicente Berenguer Llopis, fill adoptiu de Gata, a Moçambic des de fa més de 50 anys, desenvolupant projectes educatius i sanitaris. Al final, 14 dels inscrits eren de Dorsal O, 162 feien la cursa corrent i 172 la feien corrent. Molt bon ambient i la recaudació ha estat al voltant de 480 euros.

FONT: Fotos Vero Vives i Cronista. 
OBRES TRIDIMENSIONALS DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE PLÀSTICA A LA FUNDACIÓ CIRNE DE XÀBIA

20220416165110--4140084.jpg

L´Escola Municipal de Plàstica Experimental A. Vives, que té la seua seu a Gata, exposa a la fundació CIRNE de Xàbia, l’exposició, que enguany cel·lebra la seua huitena convocatòria i que consisteix en que els alumnes fassen obres tridimensionals a l´interior de deu vitrines propietat de la fundació. Es barregen tota una gran varietat de materials llençols, ciment blanc, marbre, esferes de posidònia, parafina, sal, cristall, cendra, pedres records d´infantesa etc. tanmateix els motius son molt diferents, anant des de la frustració de no haver pogut aconseguir comprar una casa de camp, la mort de la mare, els ofegats per intentar entrar il.legalment a Europa, el que està passant a Ucraïna, la mort, etc.

Recentment va ser inaugurada la mostra i l’acte va comptar amb la presència del representant de la Fundació Toni Espinós, la regidora de cultura de Gata Àngels Soler i del mestre de l’escola Ginestar. Els autors son: Pep Aguilar, Pedro Faus, Conchi García, Ginestar, Manuela Paskowsky, Mar Fornes, Osvaldo Sánchez, Fauser, Rosalía Beltrán i Guido Bompadre. L´exposició estarà oberta fins el 25 d´abril de dijous a diumenges de 18 a 20h.

FONT: Fotos i informació, Josep Ginestar.L´ÚNICA CENTENÀRIA DE GATA, MARÍA MONFORT COSTA, "DE BISSEROT", ALCANÇA ELS 102 ANYS DE VIDA

20220410185641-centemaria1-copia.jpg

Hui, 10 d’abril, compliX 102 anys l’única centenària de Gata en vida, MARÍA MONFORT COSTA, també coneguda com María Bisserot. A la residència on conviu i l’acompanya ara la seua germana Pepica que és més jove, s’ha celebrat l’aniversari. El pastel tenia el 102 marcat. 

MARÍA MONFORT COSTA més coneguda com María Bisserot, va nàixer el 10 d’abril de 1920. Veïna del carrer Xaló, el seu nom popular és "de Bisserot" perquè tant ella com les germanes -una d’elles Pepica ara li fa companyia- van nàixer a la partida d’eixe nom entre Gata i Jesús Pobre. María ve de generacions amb senectut. Sa mare va viure quasi cent anys, quasi va complir el segle. Era a finals de gener de 1989. 

 María ha tingut tres fills i quatre néts. Ella és l’única centenària en vida de Gata. Recordem que l’altra centenària Vicenta Signes Casanova, també del carrer Xaló, va faltar el passat 23 de febrer, als 103 anys i 22 dies de vida. 

Des del blog felicite a María i la seua família. Agraïment al seu nét Juan Pablo per la informació i les fotos.

FONT: Fotos de María en el seu 102 aniversari davant la pasta i junt amb la seua germana Pepica, facilitades pel seu nét Juan Pablo Signes.  

 L'AJUNTAMENT DE GATA INICIA EL II PLA D'IGUALTAT MUNICIPAL D'HOMES I DONES

20220406114146-plaigualtat.jpeg

Gata de Gorgos aposta per la igualtat per tal d'aconseguir que les dones i homes de la localitat siguen iguals en drets i llibertats, acabant amb el masclisme i amb les diferències de gènere que puguen existir. Per això, des de l’Ajuntament s’ha iniciat el II Pla d’Igualtat municipal d’homes i dones.

Per tal que el pla siga efectiu i pràctic, l'ajuntament Gata implicarà al personal tècnic, veïnat, associacions i col·lectius del municipi i per això hi han programades unes sessions de grups focals coordinades per la consultoria d'igualtat Proactives i les persones encarregades d'elaborar el document.

L'objectiu  és analitzar la situació actual del municipi i així poder realitzar un diagnòstic que finalment permetrà abordar objectius, estratègies i accions cap a una igualtat real. En el pla es contemplaran accions tan importants com la igualtat de gènere, el tractament de la violència de gènere, la formació amb l'ús del llenguatge no sexista , campanyes de conscienciació per la igualtat.

La regidora d'Igualtat, Neus Mulet  Mulet, junt a la  resta d'equip de govern pretenen l'objectiu d'avançar cap a la igualtat transversal i crear una transformació i canvi social i així poder donar una resposta al compromís d'impulsar a la població a ser un municipi igualitari entre dones i homes i lliure de violència gènere.

FONTS: Ajuntament, foto i informació.COVID19, GATA: SIS CASOS NOUS. TENIM 20 ACTIUS. INCIDÈNCIA: 320,36

20220404191511-c19dill4abril-3-.jpg

Amb retràs de quatre dies, hui dilluns s’ha donat per part de Conselleria de Sanitat l’actualització de la COVID19 als municipis. No baixem, al contrari, continuem pujant i Gata té ja 20 casos actius. Hi ha 6 casos més nous, dos altes i en total, com dic, 20, uns altres quatre més que la darrera actualització. S’acumulen ja 1428. La incidència segueix pujant preocupant i és ja de 320,36.

En març ha estat carregat de casos cada vegada: Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20. Dies 8 i 11, 12 casos. Dia 16, 10 casos. Dia 19, 11. Dia 23, 10. Dia 25, 12 casos i dia 30, 16. En abril, continua la mateixa tònica i hui dia 4 són 20. 

COMARCA

Els pobles grans de la comarca també segueixen pujant lleugerament. Benissa igual, 48. Ondara tres més, 31. Pedreguer de 30 augmenta a 42. Teulada baixa de 77 a 72. Finalment, Xàbia de 85 puja a 92. 

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara és obligatòria la mascareta en espais interiors, tampoc es pot fumar en terrasses.

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 4-4-2022 (data de les dades, 30-3-2022), Sanitat, G.V.SETMANA DE DOLORS A GATA. Septenari a la Verge. La imatge actual té 82 anys

20220402151219-vergedolors.jpg

Hui dissabte dia 2 d’abril, s’inicia a l’església parroquial de Gata el septenari a la Verge dels Dolors, que acabarà divendres que ve, dos dies abans de començar la Setmana Santa. La imatge que presideix l’altar major, que es vestida i preparada per les dones confrares de la parròquia, té 82 anys.

El dia 15 de març de 1940 es procedia a la bendició de la imatge de la Dolorosa -com la coneguem a Gata a la imatge de la Verge dels Dolors, que al llarg de l’any està a la fornicula del Sagrari. El llibre d’actes parroquial diu d’aquesta bendició: "Fue bendecida solemnemente en las afueras del pueblo por el Cura párroco -aleshores era Don Alejo Sendra Tarrazó, que va estar de rector de 1930 a 1950-, que fue quien la regaló a la parroquia, trasladándola luego a ella procesionalmente. Acto continuo se dio comienzo al Septenario de los Dolores de la Virgen. Construyó la referida imagen el escultor natural de Gata, Jaime Mulet Mulet -Jaime Mulet Mulet (1878-1963) va restaurar també la imatge del Santíssim Crist del Calvari després de la guerra civil-.

FONT: Es publica també a la fulla parroquial número 7, Gata. // Llibre d’actes, Arxiu Parroquial.


DEMÀ SE CELEBRA A GATA EL DIA JUNIOR COMARCAL. Estaran presents els centres de L'Assumpció (Dénia), Ambra (Pego), Santa Anna (Ondara), Verge del Loreto (Xàbia), Benissa i Gata

20220402151715-juniorgatacartell.jpg

Demà diumenge 3 d’abril se celebrarà la gran festa comarcal del Moviment Diocesà Junior de la zona la Marina a Gata. L’event tenia que haver-se celebrat en 2020, coincidint amb el 50 aniversari del Junior de Gata, i va ser suspés per la pandèmia de la COVID19. Per fi, enguany i al segon intent, ja que tocava diumenge passat que també va ser ajornat pel mal temps, demà serà el dia.

Entre ahir i hui s’ultimaven els preparatius per a que estiga tot a punt, engalant-se amb banderoles per part de l’Ajuntament el pont de les Alcolaes, per part dels educadors i la gent que ajudarà, el carrer Signes i altres punts.

 Un total de 360 persones, entre xiquets, xiquetes dels centres ja dits més pares/mares que jugaran i acompanyaran, així com antics educadors que estaran a les proves, participaran amb proves i jocs que s’han preparat des del centre amfitrió. La recepció serà a les Sorts i a les 9:45 hores la comitiva amb les seus banderoles de cada poble partirà cap al recinte del Grup Escolar, pels carrers Paet, Signes, Plaça de l’Església i Costera del Grup Escolar. Al recinte es farà un teatret amb el tema escollit per al dia i a continuació els participants es dirigiran a les distintes zones del interior del poble i parcs on estaran els llocs de les proves.

Tots junts dinaran a l’esplanada del Grup Escolar i a les 15:30 hores a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel, es farà la missa especial per als Juniors en la que estaran presents el consiliari de la zona, rector d’Ondara, Ximo Silvestre, el consiliari local Juan Antonio Navarro, i la resta de consiliaris dels pobles que vindran a la jornada lúdica.

FONT: Fotos aportades per Vero Vives, cap de centre Junior Gata.NOVA SALA VETLATORI JUNT A L'ESGLÉSIA PARROQUIAL: ahir va ser beneïda

20220402142457-vetlatori4.jpg

Ahir dia primer d’abril es va procedir a la benedicció de la nova sala vetlatori, que es troba on fins ara estava el despatx parroquial, junt a la mateixa església. Van estar present el rector de la parròquia, Juan Antonio Navarro, el rector fill de Gata Juan Pons i el rector missioner afincat a Gata, Vicente Berenguer, així com nombrosos parroquians.

El vetlatori consta de dos parts una sala per a estar en visites i un altra interior on està el cristall i allí es posarà el difunt. L’entrada es comparteix amb l’esglesia. Els familiars del finat o finada podran escollir bé l’entrada directa a l’església o eixir fora al carrer i anar caminant fins la porta principal del temple.

Serà gestionada pel Grup ASV, que té alquilat el lloc a la parròquia, mitjançant un conveni. El vetlatori funciona des del passat 29 de març i està a disposició de totes les persones que ho sol·liciten. Totes les companyies de segurs tenen accés, així com persones particulars.

El nou vetlatori es converteix en el segon dins del municipi, ja que l’ajuntament va posar també fa unes setmanes al servei dels que vulgueren el vetlatori del cementeri municipal. 

FONT: Fotos aportades per Miguel Pedrós.COVID19, GATA: PUJEN ELS NOUS CASOS I ELS ACTIUS: 8 NOUS, TOTAL 16 ACTIUS. 4 ALTES. INCIDÈNCIA: 256,29

20220330122317-c30dimecmar-.jpg

Pensavem que baixaria, però es va frenar a la desena de casos i ara ja són hui 16 casos actius del COVI19 a Gata. Les noves dades del COVID19 a Gata donades entre ahir dimarts i hui dimecres ens mostren que han pujat 8 casos més. S’han donat 4 altes, com la vegada anterior, i el nombre de casos actius són ara 16, quatre més que divendres passat. Total acumulat, 1422. La incidència és de 256,29.

Resum de març: Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20. Dies 8 i 11, 12 casos. Dia 16, 10 casos. Dia 19, 11. Dia 23, 10. Dia 25, 12 casos i hui dia 30, 16.  

COMARCA

Els pobles grans de la comarca segueixen tenint els casos pareguts. Benissa té 48. Ondara 28. Pedreguer 30. Teulada 77. Finalment, Xàbia 85. 

ELIMINACIÓ DE TOTES LES RESTRICCIONS EXCEPTE FUMAR EN TERRASSES I MASCARETA EN INTERIORS

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. L’el·liminació de totes les restriccions que encara estaven vigents a la Comunitat Valenciana, excepte la prohibició de fumar en les terrasses i la obligatorietat de portar mascareta en espais interiors, està ja en vigor.

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 30-3-2022 (data de les dades, 27-3-2022), Sanitat, G.V.COVID19, GATA: 6 CASOS MÉS, 4 ALTES. RESTEN 12 CASOS ACTIUS. INCIDÈNCIA: 192,22. HUI, 19 MESOS DE PANDÈMIA AL NOSTRE POBLE

20220325212807-presentacion1-copia.jpg

Les noves dades del COVID19 a Gata ens mostren que han pujat a 6 casos més. S’han donat 4 altes i el nombre de casos actius són ara 12, dos més que el dimecres. El total des del 25 d’agost de 2020, fa ara just 19 mesos, són 1.414. La incidència és de 192,22.

Del 22 de febrer a hui dia 25 de març: Dia 22, 63. Dia 25, 39. Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20. Dies 8 i 11, 12 casos. Dia 16, 10 casos. Dia 19, 11. Dia 23, 10 i hui dia 25, 12 casos.  

HUI FA 19 MESOS QUE GATA VA TINDRE EL PRIMER CAS DE COVID

Com cada 25 de mes o prop d’eixa data fem resum, perque el primer a Gata va ser el 25 d’agost de 2020. De tots els finals de mesos, hui tenim ja una xifra molt baixeta, 12 casos. Els dies més alts en casos de la pandèmia els tenim els dies 21 i 28 de gener amb 319 actius. 

COMARCA: PUJEN TOTS

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata també tots pujen lleugeramenT. Benissa passa de 44 a 49. Ondara de 22 a 28. Pedreguer de 26 a 29. Teulada, que és el que més puja, passa de 49 a 70. Finalment, Xàbia puja de 86 a 97. 

EL·LINACIÓ DE TOTES LES RESTRICCIONS EXCEPTE FUMAR EN TERRASSES I MASCARETA EN INTERIORS

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. L’el·liminació de totes les restriccions que encara estaven vigents a la Comunitat Valenciana, excepte la prohibició de fumar en les terrasses i la obligatorietat de portar mascareta en espais interiors, ha entrat aquest dijous en vigor i s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 25-3-2022 (data de les dades, 23-3-2022), Sanitat, G.V.GATA ENCETA UNA NOVA EDICIÓ DE L'ESCOLA DE FAMÍLIES 2022

20220325144527-presentacio1axerrada.jpg

 

La regidoria d’educació enceteva ahir , dijous 24 de març, l’Escola de famílies 2022 amb una xerrada sobre la comunicació assertiva entre pares i fills de la mà de la psicòloga Nati Fornés que va proporcionar recursos per a posar-la en pràctica des de ben menuts. 

El cicle contempla diverses xerrades, conferències i tallers que pretenen oferir eines que ens permeten millorar la tasca educativa de les nostres filles i fills i contribuir en el seu desenvolupament en els aspectes físic, emocional, afectiu, social i escolar.

La pròxima serà dijous 31 de març i abordarem el temà de la prevenció de les conductes adictives en totes les seues variants des de la família. La xerrada estarà a càrrec de Llorenç Ramis, tècnic de la UPCA de la MASSMA

Dijous 7 d’abril serà la psicòloga de l’IES MATEMÀTIC VICENT CASELLES COSTA, Montserrat Patiño qui tracte el tema de la comunicació en l’adolescència.

Després de pasqua es realitzaran dos sessions més sobre el tema de la sexualitat: 21 d’abril, com influeix el consum de pornografia a edats primerenques, a càrrec d’Àngels Oliver, Socióloga i tancarà Teresa de la Cruz, de La Naturadora, amb educació sexual des dels 0 anys dijous 5 de maig.

Totes les xerrades tindran lloc a la Biblioteca Pública Municipal "Carme Miquel" de Gata de Gorgos, a les 19 hores, on estarà la zona infantil a disposició de les famílies que acudisquen amb les seues filles o fills. 

L’Escola de Famílies ha estat coordinat per la regidoria d’Educació i el suport dels centres educatius i les ampes.

FONT: Fotos i informació Ajuntament de Gata.


 COVID19, GATA: CAP CAS DE DISSABTE 19 A HUI DIA 23: RESTEN 10 ACTIUS. Incidència: 160,18

20220323202850-c23marc-1-.jpg

Torna el dia de retràs i hui dimecres coneguem una nova situació de la monitorització de la COVID19 a la Comunitat i als municipis per part de la GV. A Gata cap de cas de dissabte a hui dimecres. Seguim amb el còmput total de 1.408. Una alta i tenim 10 actius. Incidència, 160,18.

Del 22 de febrer a hui dia 23 de març: Dia 22, 63. Dia 25, 39. Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20. Dies 8 i 11, 12 casos. Dia 16, 10 casos. Dia 19, 11 i hui dia 23, 10.  

COMARCA: PUJADES I BAIXADES

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata tenen hui pujades i baixades respecte a l’última còmput. Benissa passa de 39 a 44. Ondara de 21 a 22. Pedreguer de 32 a 26. Teulada de 41 a 49. Finalment, Xàbia té una baixada forta, de 113 a 86. 

SEGUIM INSISTINT

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències encara i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 23-3-2022 (data de les dades, 20-3-2022), Sanitat, G.V. 


HUI DIA 22 ÉS EL DIA MUNDIAL DE L'AIGUA. EL NOSTRE HUI ENS HO DEMOSTRA. L'Ajuntament fa la campanya de Comunitat Blava

20220322123947-diaaiguaajuntament-2-.gif

Des de l’Ajuntament de Gata, s’unixen a la celebració del Dia de l’Aigua, hui dimarts 22 març, reivindicant el dret a l’aigua i el sanejament dins de la campanya de Comunitat Blava que promou el consum d’aigua d’aixeta, comunitat de la qual forma part l’ajuntament. Amb eixa intenció s’han preparat dos accions en la línia de fomentar  el consum de l’aigua d’aixeta i l’eliminació progressiva del plàstic d’un sol ús.

La primera acció va dirigida a l’alumnat de l’IES. Es tracta de fomentar  que deixen d’utilitzar botelles d’un sol ús i per tant, a l’hora de l’esplai, a totes les persones que porten una botella de plàstic , que es dipositarà en un contenidor groc, se’ls canviarà per un bidó esportiu que poden reutilitzar i omplir en les dos fonts d’aigua filtrada que s’han instal·lat en el centre.

L’altra acció va encaminada a la població en general, tots aquells que porten un envás de plàstic se’ls canviarà per una botella de vidre reutilitzable. Durant tot el matí, de 8 a 15 hores es repartiran les botelles en la planta baixa de l’ajuntament.

Enguany dins del Dia de l’aigua es vol fer menció especial a les aigües subterrànies. Encara que no siguin visibles, les aigües subterrànies proveeixen més del 31% de la població espanyola, alimenten les aigües superficials i són el recurs fonamental a l’agricultura i a la indústria. Però la seva sostenibilitat està en greu perill. El Canvi Climàtic fa que cada vegada tinguin una recàrrega més petita, ja que l’aigua extreta s’incrementa cada any, i la contaminació difusa fa que aquestes aigües esdevinguin inservibles per al consum humà i per al manteniment de la qualitat ambiental. Cal que en defensem la conservació, perquè si les perdem, els costos que això implicaria serien incalculables.

FONT: Foto i notícies Ajuntament de Gata.COVID19, GATA: DOS NOUS CASOS, TENIM ARA 11 ACTIUS. 176,20 d'incidència

20220319175651-covi19marc.jpg

Torna el dia de retràs i hui dissabte, festa de sant Josep, es dona la situació de la monitorització de la COVID19 a la Comunitat i als municipis per part de la GV. A Gata se sumen dos casos més i arribem a 1.408. Una alta i tenim 11 actius. Ha pujat un respecte al dimecres. Incidència a 176,20.

Del 22 de febrer a hui dia 19 de març: Dia 22, 63. Dia 25, 39. Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20. Dies 8 i 11, 12 casos. Dia 16, 10 casos i hui dia 19, 11 casos.  

COMARCA: LLEUGERA PUJADA A QUASI TOTS ELS POBLES

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata tenen hui alguna pujada d’actius, excepte Xàbia que en baixa 3. Benissa passa de 30 a 39. Ondara de 19 a 21. Pedreguer de 30 a 32. Teulada de 35 a 41. Xàbia de 116 a 113. 

SEGUIM INSISTINT

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències encara i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 19-3-2022 (data de les dades, 16-3-2022), Sanitat, G.V. 


COVID19, GATA (16/3): CINC NOUS CASOS, BAIXEN A 10 ELS ACTIUS. INCIDÈNCIA: 160,18

20220316145751-c19dime16mar-.jpg

Amb un dia de retràs, hui dimecres 16 dona la situació de la monitorització de la COVID19 a la Comunitat i als municipis, la Generalitat Valenciana, que deixarà de donar-la tots els dies. Hi ha 5 casos nous i ho sabem pel resum total de afectats, que sumen ja 1.406. Però s’han donat 7 altes i per tant resten dos menys que el passat divendres. Són ara 1o actius. Per tant, la incidència baixa a 160,18.

Del 22 de febrer a hui dia 16 de març: Dia 22, 63. Dia 25, 39. Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20. Dies 8 i 11, 12 casos i hui dia 16, 10 casos.  

COMARCA: LLEUGERA PUJADA A QUASI TOTS ELS POBLES

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata tenen hui alguna pujada d’actius. Benissa puja 7. Ondara puja 1, Teulada puja 8 i Xàbia 12. Benissa passa de 23 a 30. Ondara de 18 a 19. Pedreguer de 39 baixa a 30. Teulada de 27 a 35. Xàbia de 104 a 116. 

SEGUIM INSISTINT

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències encara i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 16-3-2022 (data de les dades, 14-3-2022), Sanitat, G.V. 


COVID19GATA: HUI DIVENDRES 5 CASOS MÉS PERÒ 5 ALTES. SEGUIM AMB ELS MATEIXOS 12 ACTIUS

20220311144845-c19div11mar-.jpg

Hui divendres toca conéixer una nova situació de la monitoritcació de la COVID19 a la Comunitat i als municipis. Hi ha 5 casos nous i ho sabem pel resum total de afectats, que sumen ja 1.401. Però s’han donat 5 altes i per tant resten els mateixos que el dimarts, és a dir 12. Per tant, la incidència és la mateixa que l’anterior actualització, és a dir 192,22.

Del 22 de febrer a hui: Dia 22, 63. Dia 25, 39. Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20 i dies 8 i 11, 12 casos.  

COMARCA: PUJEN ONDARA I TEULADA POC; XÀBIA MOLT

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata tenen hui diferents. Ondara puja 3, Teulada puja 1, però Xàbia 28. Benissa passa està igual, 23. Ondara de 15 passa a 18. Pedreguer de 44 baixa a 39. Teulada de 26 puja a 27. Xàbia de 76 pega un bot a 104. 

SEGUIM INSISTINT

No ens cansem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències fins 16 de març es diu i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 11-3-2022 (data de les dades, 9-3-2022), Sanitat, G.V. 


COVID19, GATA: MOLT BONES NOTÍCIES. BAIXANT I BAIXANT. CAP CAS NOU HUI (No ho teníem des del 23 de novembre de 2021). SOLS RESTEN 12 ACTIUS. INCIDÈNCIA, 192,22

20220308141434-c19dim8mar-.jpg

Tornem hui dimarts a mirar la situació de monitoritcació de la COVID19 a la Comunitat i als municipis. Hui dimarts 8 de març una gran notícia. NO TENIM CAP CAS NOU, la qual cosa no passava des del 23 de novembre de 2021. Ja el 3 de desembre van pujar a 8 els nous casos i a partir d’ahí pujant fins a 319, la xifra més alta.

La acumulació hui segueix la mateixa, 1.396. Es donen 8 altes i sols resten actius 12 casos. Estem fora del risc extrem. I d’incidència tenim 192,22.

Del 22 de febrer a hui: Dia 22, 63. Dia 25, 39. Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Dia 4, 20 i hui dia 8, 12.  

PEDREGUER I XÀBIA PUJEN POC, TAMBÉ BAIXEN EN TOTA LA COMARCA

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata, segueixen igual, cap avall. Sols Pedreguer puja 3 i Xàbia 10. Benissa passa de 34 a 23. Ondara de 23 a 15. Pedreguer de 41 a 44. Teulada de 29 a 26. Xàbia de 66 a 76. 

SEGUIM INSISTINT

 Però no deixem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències fins 16 de març es diu i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 8-3-2022 (data de les dades, 6-3-2022), Sanitat, G.V. 


HUI DIA 8, FELIÇ DIA PER A VOSALTRES. DONES GATERES I DEL MÓN

20220308074926-donesvolta.jpg

HUI ÉS 8 DE MARÇ, CELEBRACIÓ DEL DIA DE LA DONA. IGUALTAT, EQUIPARACIÓ, DRETS, RESPECTE...PER A TOTES LES DONES GATERES I DEL MÓN. FELIÇ DIA PER A VOSALTRES.

Per tal de commemorar el dia, des del Racó Lila de l’IES Matemàtic Vicent Caselles Costa s’ha convocat una concentració per a hui, Dia de la Dona, a les 18 h. a la plaça vella. 
Igualment, el que vos escriu com a Cronista de Gata, estaré a la migdiada de hui dia 8 i el divendres a l'institut per a mostrar als alumnes de 2n d'ESO "Dones rellevants" de Gata.

FONT: Fotografia del 13 de gener de 2020, abans de la pandèmia. Club Atletisme Gata.


GATA APROVA EL SEU PRESSUPOST GENERAL XIFRAT AMB 5.721.743,29 EUROS

20220307125046-ajuntament.jpg

L’Ajuntament de Gata va aprovar, en sessió plenarària extraordinària, els pressupostos per a 2022 de 5.721.743,29  euros. El pressupost es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern (Compromís i PSPV-PSOE) i els vots en contra del grup municipal del PP.

El regidor d’Hisenda, Antonio J. Signes, va ser l’encarregat d’explicar el document que recull el comptes de la corporació per a 2022 dels quals va remarcar que preten ser un document realista on s’han augmentat diverses partides però en general s’ha continuat amb la línia iniciada en 2021. Dins l’apartat  d’ingresos, es van recorda les bonficiacions de l’IBI a la que podran acollir-se la població que complisca els requisits.

Respecte a les inversions va explicar que en aquest apartat s’han consignat 110.700 euros per a dur endavant projectes municipals com la reparació de la terrassa de l’Edifici Guillem Agulló, la reposició de l’imbornal del Corral del Pato i de l’Avinguda de les Sorts, la protecció i reforç del brocal del pou Ecles així com la reforma del parc infantil del carrer Tetuan i la millora de diversos punts de semàfors.

A més a més, el regidor d’Hisenda va afegir altres projectes previstos per a 2022 que no s’inclouen en el pressupost i que sumarien més de 6 milions d’euros d’inversions dins el municipi que arriben a través de subvencions. Entre altres, en aquest apartat s’inclouen obres com la coberta del CSI o el tancat del recintes polliesportiu dins del Pla + Cerca de Diputació, l’obra de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil suvencionada per Conselleria, Plan + agua amb obres de millora de la xarxa d’abastiment, una nova pista de padel dins el Pla +Deporte de Diputació o la construcció del Centre de Dia-CEAM que suposa una inversió de la GVA de 4 milions d’euros. Així com altres inversions que es realitzaran a Gata  que licita i contracta directament la Diputació d’Alacant com les obres dels carrers La Bassa, dins del Pla d’Obres i Serveis 2016; Gómez Ferrer; Duquessa d’Almodóvar, Hostal i Tetuan, dins del Pla Planifica de la Diputació.

En la mateixa sessió, es va aprovar  la modificació de l’Impost increment de valor dels terrenys d’urbana, conegut com plusvàlua, una modificació que ve determinada per la nova legislació i s’ha realitzat en coordinació amb SUMA que gestiona la recaptació de l’impost i on s’han aplicat bonificacions especials del 95% que és el màxim que permet la llei estatal.

FONT: Informació i foto Ajuntament de Gata.
GATA TAMBÉ AJUDA A UCRÀNIA. SOLIDARITAT EN MAJÚSCULES. FINS EL DIA 11 SEGUIRÀ EL PUNT DE RECOLLIDA OBERT

20220307124557-gataucrania.jpg

L’ajuda a Ucrània és molta i necessària. Els civils són la pitjor cara d’aquesta maleïda guerra a vint-i-dos anys del segle XXI.

L'Ajuntament de Gata, per mig de Protecció Civil, està coordinant totes les donacions, que són benvingudes i ara més que mai es reclama la SOLIDARITAT AMB MAJÚSCULES.

Aquest matí s’ha realitzat el primer enviament de material d’ajuda al poble ukraïnés des de Gata de Gorgos. Va cap al magatzem de la Generalitat establert a la Ciutat de la Llum d’Alacant des d’on es coordina el transport i distribució.

Recordar que el punt de recollida, situat a la seu de Protecció Civil (a l’entresòl del Centre Social, baix l’Ajuntament), estarà obert fins divendres 11 de març en horari de 9 a 14:30 h. i de 17 a 20 h.

FONT: Foto i informació Ajuntament de Gata.


COVID19, GATA: LES XIFRES D'ACTIUS SEGUEIXEN BAIXANT. HUI DIVENDRES EN TENIM 20. SOLS 5 CASOS MÉS

20220304121730-covid4mar-.jpg

Hui divendres 4 de febrer ha tornat la Conselleria de Sanitat a actualitzar les dades de COVID19 als municipis de la C.V. SEGUIM BAIXANT A GATA, COM EN MOLTES PARTS. Si dimarts hi havia 3 nous casos hui pujen a 5. La acumulació és de 1.396. Sols resten actius 20 casos. Estem fora del risc extrem. L’evolució a Gata ha anat sempre a la baixa. Hui és de 320,36.

Del 15 de febrer a hui: dia 15, 104. Dia 18, 76. Dia 22, 63. Dia 25, 39. Dia 1 de març, 22 ó 24 que posava. Hui 20. 

SOLS PUJA EN ONDARA (1), BAIXANT EN TOTA LA COMARCA

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata, segueixen igual, cap avall. Sols Ondara puja 1. Benissa passa de 54 a 34. Ondara de 22 a 23. Pedreguer de 49 a 41. Teulada de 33 a 29. Xàbia de 67 a 66. 

SEGUIM INSISTINT

 Però no deixem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències fins 16 de març es diu i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 4-3-2022 (data de les dades, 2-3-2022), Sanitat, G.V. 


COVID19, GATA: HUI DIMARTS 1 DE MARÇ,SOLS 3 CASOS NOUS, RESTEN ACTIUS 22. BAIXA LA INCIDÈNCIA A 384,43

20220301123139-c191marc.jpg

Hui dimarts 1er de febrer torna la Conselleria de Sanitat a actualitzar les dades de COVID19 als municipis de la C.V. SEGUEIX BAIXANT GATA. BONES NOTÍCIES. >Si divendres sols hi havia 5 nous casos hui són sols 3. La acumulació és de 1.391. Sols resten actius 22 casos. Eixim del risc extrem i tan sols tenim hui 384,43. L’evolució a Gata ha anat sempre a la baixa. Del 15 de febrer a hui: dia 15, 104. Dia 18, 76. Dia 22, 63. Dia 25, 39. Hui primer de març, 22. 

LA COMARCA EN XIFRES 

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata, segueixen igual, cap avall. Sols hi ha que lamentar un decés a Xàbia. Benissa passa de 83 a 54. Ondara de 45 a 22, els mateixos que té Gata. Pedreguer de 52 a 49. Teulada de 48 a 33. Xàbia de 114 a 67. 

SEGUIM INSISTINT

Però no deixem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències fins 16 de març es diu i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 1-3-2022 (data de les dades, 27-2-2022), Sanitat, G.V. 


COVID19GATA: BONA BAIXADA. SOLS 5 CASOS NOUS. JA TAN SOLS 39 ACTIUS. BAIXA LA INCIDÈNCIA A 624,70

20220225085831-c25feb.jpg

Hui divendres 25 la Conselleria de Sanitat actualitza els casos COVID19 a la C.V. i als municipis. GATA REGISTRA BONA BAIXADA. Ens alegra. Bones notícies. Sols tenim 5 nous casos i l’acumulació arriba a 624,70, sols 124 per dalt del risc extrem, que són 500. S’han donat 29 altes i baixem a tan sols 39 ACTIUS.

Evolució a Gata, sempre a la baixa, en tot el conter del mes de febrer. El primer dia teníem 266. El 4, 216. El 8, 157. L’11, 117. El 15, 104. El 18, 76, el 22, 63 i hui 25 a tres dies d’acabar el mes, baixem a 39. 

HUI FA 18 MESOS QUE GATA VA TINDRE EL PRIMER CAS DE COVID

Com cada 25 de mes o prop d’eixa data fem resum, perque el primer a Gata va ser el 25 d'agost de 2020. De tots els finals de mesos, hui tenim ja una xifra baixeta, 39 casos. Els dies més alts en casos de la pandèmia els tenim els dies 21 i 28 de gener amb 319 actius. 

LA COMARCA EN XIFRES

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata, segueixen la mateixa tònica, baixant tots: Benissa passa de 112 a 83. Ondara de 81 a 45. Pedreguer de 69 a 52. Teulada de 64 a 48. Xàbia de 193 a 114. 

INSISTÈNCIA

Però no deixem d’insistir: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions.

Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 25-2-2022 (data de les dades, 23-2-2022), Sanitat, G.V. 


EL GATER ANTONIO TORRES OLIVER, QUE VIU A BENISSA, DONA UN EXEMPLAR DEL SEU NOU LLIBRE A LA BIBLIOTECA

20220223124459-tonibernat.jpg

El gater Antonio Torres Oliver, afincat al veí poble de Benissa, ha donat, aquest matí, un exemplar del seu nou llibre "Sabes que no todo fueron sueños", editat en valencià i castellà. El llibre, que l’ha rebut l’alcalde Francesc J. Signes, passarà a formar part del fons bibliogràfic de la Biblioteca Pública Municipal "Carme Miquel".

Antonio Torres va publicar el seu primer llibre en 1987: "El meu poble Benissa" (Ajuntament de Benissa). "Sabes que no todo fueron sueños/Saps que no tot van ser somnis" és un llibre reversible escrit en castellà i en valencià.

FONT: Informació i foto, Ajuntament de Gata. COVID19, GATA: SEGUIM CAP AVALL. SOLS 11 CASOS MÉS. HUI DIMARTS 22, 63 ACTIUS. INCIDÈNCIA, 1.009,13

20220222122955-c22.jpg

Una nova actualització del COVID19 als municipis i a Gata. Vegem que SEGUIM CAP AVALL i ens alegra. Bones notícies. Sols tenim 11 nous casos i l’acumulació arriba a 1.383. S’han donat 24 altes. Com cada actualització, les altes són bones, hui són en total 24.

De 76 del passat divendres baixem a 63. La incidència també baixa a 1.009,13, encara dins de la franja de 2 vegades per dalt del risc extrem.

Evolució a Gata, sempre a la baixa. Si mirem el mes de febrer: El primer dia, 266. El 4, 216. El 8, 157. L’11, 117. El 15, 104. El 18, 76 i hui dia 22, 63. 

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata, segueixen la mateixa tònica, baixant tots: Benissa passa de 179 a 112 (-67). Ondara de 118 a 81 (-37). Pedreguer de 101 a 69 (-32). Teulada de 109 a 64 (-45). Xàbia de 270 a 193 (-77). 

Ara que es preparen canvis a les restriccions, per a bé, i des de dimarts dia 1 de març canvien les coses, seguim insistint amb la frase que sempre dic: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Encara mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions.

Ens resumeix l’Ajuntament:

 

La Generalitat Valenciana anuncia la fi de les principals restriccions existents a la Comunitat Valenciana a partir de hui: Comença un "nou temps" en el qual "vacuna, màscara i sentit comú" seran les grans defenses.
Finalitzen les següents mesures: Passaport COVID19 excepte en residències i centres socials; limitació de 10 comensals per taula i separació de 1,5m entre taules d’hostaleria.
Podeu també completar la informació, PUNXANT ACÍ.

 

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 22-2-2022 (data de les dades, 20-2-2022), Sanitat, G.V. // Ajuntament de Gata, resum. // G.V. anunci.COVID19 GATA: SEGUIM AMB BONES NOTÍCIES. BAIXEM DEL CENTENAR I TENIM 76 ACTIUS. SOLS 9 NOUS, 37 ALTES. INCIDÈNCIA: 1.217,36

20220218123045-cv18.jpg

Divendres i toca. La situació del COVID19 a Gata i els municipis del voltant ens deixa bones notícies. SEGUIM A LA BAIXANT I TRASPASSEM CAP AVALL LA BARRERA DEL CENTENAR. Sols tenim 9 nous casos i l’acumulació arriba a 1.372. Com cada actualització, les altes són bones i just igual que dimarts, són 37.

De 104 actius del dimarts passem a 76, un bon bot. NO TENÍEM MENYS DE 100 DES DEL 5 DE GENER AMB 82. La incidència també baixa a 1.217,36, encara dins de la franja de 2 a 3 vegades per dalt del risc extrem.

Evolució a Gata, sempre a la baixa. El més alt, dies 21 i 28 de gener, 319 actius: El primer de febrer, 266. El 4, 216. El 8, 157. L’11, 117. El 15, 104 i hui 18, 76. 

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata, segueixen la mateixa tònica, baixant tots: Benissa passa de 224 a 179. Ondara de 162 a 118. Pedreguer de 123 a 101. Teulada de 157 a 109. Xàbia de 383 a 270. 

RECOMANACIONS...SEGUIM:

Així i tot, cal insistir la frase que sempre dic: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Passaport COVID19 podria acabar l’1 de març. 

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 18-2-2022 (data de les dades, 16-2-2022), Sanitat, G.V.GATA, SETENA CIUTAT BLAVA ESPANYOLA, al defensar el dret humà a l'aigua i al sanejament

20220217122855-comunitatblava.jpeg

Gata és aigua i és Comunitat Blava

Gata de Gorgos passa a formar part de la xarxa internacional de Comunitats Blaves en l’acte d’adhesió que es va celebrar ahir i que va comptar amb la presència de Luis Babiano, gerent de l’Associació Espanyola d’Operadors Públics de Proveïment i Sanejament (AEOPAS).

L’Ajuntament va aprovar en plenari l’adhesió al moviment internacional de Comunitats Blaves, una iniciativa social que, partint del Canadà, identifica a les entitats que mostren un posicionament decidit en favor de tres principis bàsics:
•La defensa del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament.
•La necessitat de conservar els serveis de proveïment i sanejament sota la gestió pública.
•L’eliminació progressiva del plàstic d’un sol ús.

Gata passa a ser la huitena Comunitat Blava de l’estat i de les primeres valencianes gràcies a la seua declaració institucional i a les iniciatives que està duent a terme a través de la instal·lació de fonts en els centres públics d’educació i el repartiment de botelles reutilitzables. Una acció que pretén continuar estenent a altres edificis públics de la localitat. A més, tal com ha assenyalat l’alcalde, Josep Francesc Signes Costa, “es pretén dur a terme altres activitats de conscienciació sobre la importància de l’aigua d’aixeta mitjançant activitats en els espais públics i mitjançant tallers educatius a les escoles.”

En l’acte d’adhesió, que es va celebrar a la sala de plens, Luis Babiano, gerent de AEOPAS , ambaixadora del projecte Comunitats Blaves a Espanya, va agrair al govern de la localitat el seu posicionament en favor d’aquest moviment: «aquest tipus de moviments naixen de gestos modestos com el realitzat a Gata de Gorgos, però que té una repercussió important tant en la societat local com en altres municipis a nivell nacional i internacional. Uns esforços que seran reconeguts per la societat actual i les futures generacions que hauran de conviure amb reptes tan determinants com el Canvi Climàtic i la lluita contra la contaminació.»

El projecte de Comunitats Blaves va ser creat pel Consell Canadenc i el Sindicat Canadenc d’Empleats públics com una eina per a impulsar una visió alternativa per a l’aigua basada en la seua consideració com un bé comú i un Dret Humà. La primera ciutat a convertir-se en Comunitat Blava va ser Berna, Suïssa, l’any 2013, i des de llavors s’han sumat Berlín, Munic, Paris, Brussel·les, Los Angeles… en l’àmbit internacional, mentre que a Espanya ja compten amb aquest segell les ciutats de Barcelona i Cadis, l’empresa provincial de GIAHSA (Huelva) i MITJANA (Diputació de Badajoz), les localitats de Medina Sidonia (Cadis), Móstoles (Madrid) i Xábia (Alacant), més la Universitat de Lleó.

FONTS: Informació i fotos, Ajuntament de Gata. COVID19, GATA: ANEM A LA BAIXA. 24 NOUS CASOS. ACTIUS, ENCARA 104. INCIDÈNCIA, 1.665,87

20220215145059-c15g.jpg

Hui dimarts toca conéixer la situació del COVID19 a Gata i els municipis del voltant. ANEM A LA BAIXA. Seguim anant per avall, hui un poc més lent que el divendres. Hi ha 24 nous casos i l’acumulació arriba a 1.363. Com cada actualització, la bona notícia la donen els donats d’alta. Hui són 37 altes.

De 117 actius que hi havia divendres passem hui dimarts 15 a 104. La incidència també segueix baixant, lògicament, i tenim hui 1.665,87, encara dins de la franja de 3 a 4 vegades per dalt del risc extrem.

L’evolució a Gata, sempre a la baixa des del pic més alt, els dies 21 i 28 de gener amb 319 actius: 1/2, 266. 4/2, 216. 8/2 157. 11/2, 117. Hui 15 de febrer, 104. Bona ratxa.

Els pobles grans de la comarca que envolten Gata, segueixen la mateixa tònica, baixant tots: Benissa passa de 290 a 224. Ondara de 212 a 162. Pedreguer de 181 a 123. Teulada de 208 a 157. Xàbia de 563 a 383. 

Així i tot, cal insistir la frase que sempre dic: CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior ja ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Passaport COVID19 podria acabar l’1 de març. 

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 15-2-2022 (data de les dades, 13-2-2022), Sanitat, G.V.COVID19, GATA: ANEM MILLORANT. BAIXEM DE 157 A 117 CASOS, HUI DIVENDRES 11. 25 NOUS CASOS, PERÒ ES DONEN 65 ALTES. INCIDÈNCIA: 1.874,10

20220211122926-covid11fg-2-.jpg

Tornem a conéixer l’actualitat del COVID19 a Gata, per mig de Conselleria de Sanitat que dona hui divendres dia 11 de febrer els casos als municipis. La bona notícia, anem millorant i avall. De 157 casos actius que teníem dimarts a 117 hui, baixem 40. S’han produit 25 casos nous, però la bona notícia també dels últims conters, s’han donat 65 altes. L’acumulació total era divendres 1.314 i ara són 1.339. La incidència segueix també a la baixa, lògicament, i tenim 1.874,10, de 3 a 4 vegades per dalt del risc extrem.

A Gata evolucionem aixina des del pic més alt que van ser els dies 21 i 28 de febrer amb 319 actius: 1 de febrer, 266. 4 de febrer, 216. 8 de febrer, 157 i hui dia 11, 117. Seguim confiant amb la bona ratxa. És molt bona senyal.

Pel que fa als pobles grans de la comarca que envolten Gata, com a l’anterior conter de dimarts, baixen tots: Benissa tenia 389 i baixa a 290. Ondara tenia 284 i baixa a 212. Pedreguer tenia 198 i es queda amb 181. Teulada tenia 311 i arriba a 208. Finalment, Xàbia tenia 737 i passa a 563. 

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior a partir d’ahir, una vegada publicat al BOE, ha deixat de ser obligatòria a l’exterior, sempre que es guarden les distàncies i no hi haja aglomeracions. Passaport COVID19 prorrogat. 

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 11-2-2022 (data de les dades, 9-2-2022), Sanitat, G.V.COVID19, GATA: ANEM AVALL. BONES NOTÍCIES. HUI DIMARTS, 157 ACTIUS. ES DONEN 84 ALTES. INCIDÉNCIA, 2.514,82

Hui dimarts 8 de febrer seguim amb bones notícies, ja que els infectats pel COVID19 a Gata van baixant i els resultats "oficials" de la situació de la COVID19 -variant omicron- indiquen que tenim 157 casos actius, 59 menys que el passat divendres. L’acumulació total era divendres de 1.289 i hui és de 1.314 (sols 25 casos més). Això suposa que s’han donat en els quatre dies últims 84 altes, també bona xifra. La incidència lògicament també ha baixat i ja estem a 2.514,82, encara cinc vegades superior al risc extrem.

Esperem que continue la bona ratxa sense parar. Serà molt bona senyal.

Pel que fa a la vacunació a Gata, segons anunciava l’Ajuntament despusdemà, a indicacions del Centre de Salut de Gata, dijous 10 de febrer, de 15:30h a 19h, es vacunarà en el CS Gata de Gorgos a majors de 18 anys amb la dosi de record en els quals haja passat 5 mesos (pfizer/moderna) o 3 mesos (astrazeneca/ janssen) des de la seua pauta completa. També es vacunarà a aquells que els manque alguna dosi. Caldrà sol·licitar cita en el Centre de Salut o en qualsevol plataforma disponible per a la seua administració. Les persones que hagen passat la Covid després de la pauta completa, hauran d’esperar cinc mesos des del diagnòstic per a administrar-se la dosi de record segons el protocol actual.

Pel que fa als pobles grans de la comarca que envolten Gata, com a l’anterior setmana, han baixat tots: Benissa tenia 503 i baixa a 389. Ondara tenia 353 i baixa a 284. Pedreguer tenia 241 i baixa a 198. Teulada tenia 421 i baixa a 311. Finalment, Xàbia tenia 934 i baixa a 737. 

A Gata evolucionem aixina. Dia 14, 265. Dia 18, xifra rodona, 300. Dia 21, 319. Dia 25, 318. Dia 28, 319. Dia 1 de febrer, 266. Dia 4, 216. Hui dia 8, 157.

AIXINA I TOT, RECORDEM...

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. La mascareta a l’exterior a partir de dijous, després que demà es publique al BOE deixarà de ser obligatòria, sempre que es guarden les distàncies. Passaport COVID19 prorrogat. 

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 8-2-2022 (data de les dades, 6-2-2022), Sanitat, G.V.UN RÒTUL ASSENYALA LA CASA ON VA NÀIXER EL PRESTIGIÓS MATEMÀTIC VICENT CASELLES, FILL IL·LUSTRE DE GATA

20220204201520-vcccasa-2-.jpg

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha tingut a bé, després d’haver-ho dit a la família, col·locar un ròtul a la façana de la casa on va náixer el reconegut matemàtic gater VICENT CASELLES I COSTA. El ròtul, ubicat on va viure amb els seus avis i pares Vicent i recordant encara la famosa tenda de Casa Olgita a la carretera, es pot llegir el cartell: "En esta casa va nàixer el matemàtic Vicent Caselles i Costa fill il·lustre de Gata".

Recordem que Vicent Caselles Costa va nàxer a Gata el 10 d’agost de 1960 i va morir a Barcelona el 14 d’agost de 2013. Els seus primers estudis els va fer a l’institut Chabás a Dénia, després es va llicenciar per la Universitat de València i va ampliar estudis a les universitats de Tübingen i Besançon. Professor, successivament, a la Universitat de les Illes Balears (1994) i a la Universitat Pompeu Fabra (1999). Ací va ser catedràtic el 2002. Autor d’uns 200 treballs publicats, el van convertir en el matemàtic de l’Estat espanyol més citat internacionalment. Inicialment es dedicà a l’anàlisi funcional i, posteriorment, al processament digital d’imatges i el seu tractament per ordinador, matèries en les quals esdevingué un referent internacional.

Va ser conferenciant convitat al Congrés Mundial de Matemàtiques (Madrid, 2006), conferenciant plenari al Consell Internacional de Matemàtiques Aplicades (Vancouver, 2011) i conferenciant convidat al Congrés Europeu de Matemàtiques (Cracòvia, 2012), els seus treballs foren guardonats amb els premis Ferran Sunyer i Balaguer (2003), de la Societat per a la Matemàtica Industrial i Aplicada (2008) i del Consell de Recerca Europeu (2012).

L’Institut d’Ensenyament Secundari de Gata porta el seu nom des de 2014 nomenant-se IES Matemàtic Vicent Caselles Costa"; al seu poble des de fa uns anys es realitzen dirigides per un grup de professors i professores unes Jornades Científico-Matemàtiques que també porten el seu nom; el consistori va crear en 2018 una beca amb el seu nom concedida cada curs a l’estudiant de l’àrea de ciències amb millor rendiment acadèmic. L’Ajuntament de Gata el va nomenar Fill Il·lustre de Gata el 31 de gener de 2015.

A més, a nivell nacional, també en 2015 van nàixer els Premis d’Investigació Matemàtica Vicent Caselles amb l’objectiu de recolzar i estimular als joves professionals que desenvolupen la seua tasca en el camp de la investigació matemàtica. Els premis tenen la col·laboració de la Fundació BBVA i la Real Societat Matemàtica Espanyola.

FONT: Informació a Internet // Fotos, Ajuntament de Gata.COVID19, GATA: SEGUIM MILLORANT, HUI TENIM 216 CASOS ACTIUS, 50 MENYS. ES DONEN 88 ALTES. INCIDÈNCIA, 3.459,88

20220204124328-dia4cv.jpg

Seguim tenint bones notÍcies aquesta setmana amb els resultats "oficials" de la situació de la COVID19 -variant omicron- a Gata. Del dimarts 1 de febrer fins hui divendres 4 de febrer s’ha produit, de nou, una bona baixada de casos actius. Hem passat de 266 (dimarts) a 216 (hui divendres), 50 actius menys. L’acumulació total era dimarts de 1.251 i hui és de 1.289 (sols 38 casos més). Això suposa que s’han donat en els quatre dies últims 88 altes, també bona xifra. La incidència lògicament també ha baixat a 3.459,88. Esperem que continue la bona ratxa.

Pel que fa als pobles grans de la comarca que envolten Gata també han baixat tots, per tant està generalitzada a tota la Marina Alta la conseqüent baixada: Benissa tenia 635 i baixa a 503 (-132). Ondara tenia 386 i baixa a 353 (-33). Pedreguer tenia 291 i hui en t’e 241 (-50). Teulada tenia 507 i ha baixat a 421 (-86). 

A Gata evolucionem aixina. Dia 14, 265. Dia 18, xifra rodona, 300. Dia 21, 319. Dia 25, 318. Dia 28, 319. Dia 1 de febrer, 266. Hui divendres 216.

AIXINA I TOT, RECORDEM...

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. Passaport COVID19 prorrogat fins 28 de febrer, de moment. 

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 4-2-2022 (data de les dades, 2-2-2022), Sanitat, G.V.LA CENTENÀRIA GATERA VICENTA SIGNES CASANOVA TÉ 103 ANYS I 1 DIA. L'altra centenària, María Monfort Costa en té 101

20220202202908-huela103.jpg

Ha tornat a complir-ne d’anys. VICENTA SIGNES CASANOVA, la dona més vella de Gata, va fer 103 anys de vida ahir dia primer drel mes de febrer. La veïna del carrer Xaló, que a Gata es coneix col·loquialment com Vicenta "la Peixera", ja que ajudava als seus pares a vendre peix als llocs de la Plaça del Mercat, després convertida en Plaza 18 de Julio i ara dita amb el seu nom popular Plaça Nova, té com a arbre genealògic a la seua filla Marita, el gendre Juan, les tres nétes, dos homes d’aquestes, i la seua besnéta Daniela, de la que ja ha pogut gaudir, amb la quarta generació. Any rere any i ja en passen tres del centenar, visiten a Vicenta veïnes, amigues i conegudes.

 Cal recordar que el passat 10 d’abril de 2021 va complir 101 anys una altra centenária gatera María Monfort Coneguda, la Tia "Maria Bisserot". Altres centenàries gateres que ja ens han deixat en els últims temps van ser Magdalena Femenia Sapena i Teresa Puig Costa.

Com sempre dic, totes aquestes dones i actualment dos centenàries a Gata, confirmen que "Gata és poble de dones centenàries i un home centenari". Si mirem els últims 32 anys, la dona que més va perdurar en el temps va ser Vicenta Diego Tudela, que va morir el 5 d’agost de 2007, passats els 105 anys de vida.

Fent una recopilació de les dones que més han viscut a Gata, Vicenta ocupa ja la quarta posició. Vicenta Diego Tudela, a la que he fet referència, va viure 105 anys, 6 mesos i 14 dies. Teresa Signes Diego, 104 anys, 6 mesos i 16 dies. Francisca Costa Diego, 104 anys, 1 mes i 6 dies. Vicenta ha fet hui 103 anys i 1 dia. 

FONT: Foto arxiu: Vicenta rodejada el dia del seu centenari de les seues tres nétes: Amelia, Marivi i Sandra.COVID19, GATA: PER FI...BAIXADA SIGNIFICATIVA. DE 319 A 266 CASOS ACTIUS HUI. BAIXA LA INCIDÉNCIA A 4.260,77. ES DONEN 94 ALTES. RECORDEU, DEMÀ DIA 2 VACUNACIÓ PER ALS MAJORS DE 18 ANYS

20220201123039-c1feb-1-.jpg

Per fi una bona notícia que ve acompanyada dels resultats "oficials" de la situació de la COVID19 -variant omicron- a Gata. De divendres 28 de gener fins hui dimarts 1 de febrer s’ha produit una significativa baixada en actius. Hem passat de 319 (divendres) a 266 (hui dimarts), 53 actius menys de diferència. L’acumulació total era divendres de 1.210 i hui és de 1.251 (41 més). Això suposa que s’han donat en els quatre dies últims 94 altes, també bona xifra. I la incidència lògicament també ha baixat a 4.260,77. Esperem que continue la bona ratxa.

Pel que fa als pobles grans de la comarca que envolten Gata també han baixat tots, per tant està generalitat a tota la Marina Alta la conseqüent baixada: Benissa tenia 702 i baixa a 635 (-67). Ondara tenia 455 i baixa a 386 (-69). Pedreguer tenia 314 i baixa a 291 (-23). Teulada tenia 644 i baixa a 507). És la població que més baixa (-137). Finalment, Xàbia tenia 1.195 i baixa a 1.065 (-130).

A Gata, tornem a les xifres de mitjan gener. Dia 14, 265. Dia 18, xifra rodona, 300. Dia 21, 319. Dia 25, 318. Dia 28, 319 i hui 1 de febrer 266.

AIXINA I TOT, RECORDEM...

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. Passaport COVID19 prorrogat fins 28 de febrer, de moment. 

DEMÀ DIMECRES DIA 2, VACUNA ALS MAJORS DE 18 ANYS

Com ja vaig avançar, l’Ajuntament de Gata informava que demà dimecres 2 de febrer de 15:30 h. a 19:30 h. es vacunarà en el Centre de Salut de Gata de Gorgos a majors de 18 anys amb la dosi de record a aquells que hagen passat 5 mesos (pfizer/moderna) o 3 mesos (astrazeneca/ janssen) des de la seua pauta completa. Aquells que hagen passat la COVID després de la pauta completa, hauran d’esperar cinc mesos des del diagnòstic per a administrar-se la dosi de record segons el protocol actual.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 1-2-2022 (data de les dades, 30-1-2022), Sanitat, G.V.COVID19, 28-1, GATA: SEGUIM IGUAL. 83 NOUS POSITIUS. 319 ACTIUS. INCIDÈNCIA, 5.109,72. 82 ALTES

20220128122044-c281.jpg

No baixem i estem estabilitzats però per dalt. Si dimarts baixaven un actiu, hui el tornem a puyjar i estem com el divendres passat. Sumem 83 positius més infectats pel COVID19, segons l’última estadística de hui divendres 28, l’última del primer mes de 2022. Gata té ara 319 actius i acumula 1.210 des del principi. Menys mal, segueixen les bones notícies pel que fa a les altes. S’han donat en els últims quatre dies 82 altes. La incidència també segueix alta, més de 10 vegades el rics extrem: 5.109,72 casos per cent mil habitants. 

Els actius dels pobles grans de la comarca que envolten Gata també estan alts i sols dos baixen. Estables, però alt: Benissa tenia 615 i ara 702 (+87). Ondara tenia 406 i puja a 455 (+49). Pedreguer baixa sols 2, tenia 316 i passa a 314 (-2). Teulada baixa 16 actius; tenia 660 i està hui en 644 (-16). Finalment, Xàbia tenia 1.186 i puja a 1.195 (+9).

Mirant tot el més de gener de 2022 la situació COVID19 és impressionant. La variant omicron ha fet pujar el nombre de casos actius molt considerablement. Dia 5, 82. Dia 11, ja 119. Dia 14, 265. Dia 18, xifra rodona, 300. Dia 21, 319. Dia 25, 318 actius i hui dia 28 tornem a 319.

RECORDEM...

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Mascareta obligatòria espais tancats i oberts amb persones al voltant. Passaport COVID19 prorrogat fins 28 de febrer, de moment. 

DIMECRES, VACUNA ALS MAJORS DE 18 ANYS

 

L’Ajuntament de Gata informa que el pròxim dimecres 2 de febrer de 15:30h a 19:30h es vacunarà en el CS Gata de Gorgos a majors de 18 anys amb la dosi de record a aquells que haja passat 5 mesos (pfizer/moderna) o 3 mesos (astrazeneca/ janssen) des de la seua pauta completa. 
Aquells que hagen passat la COVID després de la pauta completa, hauran d’esperar cinc mesos des del diagnòstic per a administrar-se la dosi de record segons el protocol actual.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 28-1-2022 (data de les dades, 26-1-2022), Sanitat, G.V.GATA APROVA EL SEU PLA MUNICIPAL D'EMERGÈNCIES. // PADRÓ DE GUALS (VADOS) I TAXA SERVEI CEMENTERI

20220127123706-reunio-tecnica-3-.jpg

En el darrer plenari, l’Ajuntament de Gata va aprovar inicialment, per unanimitat, el Pla Territorial Municipal davant d’Emergències.

El Pla Territorial Municipal (PTM) és el document que estableix, d’una manera general, la forma en la qual s’estructuren i organitzen els recursos per a fer front a les emergències que puguen donar-se en l’àmbit municipal. Tots els municipis tenen l’obligació de tindre-ho.
A aquest document s’afegeix el  Pla d’Actuació Municipal (PAM) que és el plan d’àmbit local per a fer front a un risc concret en un municipi o en una entitat supramunicipal. En l’actualitat els riscos on ve determinada aquesta obligació o recomanació són els d’inundacions, incendis forestals i sísmic. En el cas de Gata, es troba en un territori en risc d’incendis forestal alt i en risc sísmic baix-mitjà.

El regidor de Governació, JoanVi Vallés, va explicar que es tracta d’un document viu que es revisarà cada 4 o 5 anys per anar adaptant-lo als canvis del municipi.

Aquest pla dona un document d’actuació al CECOPAL, Centre de Coordinació Municipal, que està dirigit per l’alcalde i coordinat pel regidor de Governació

El PTM ha estat elaborat per l’empresa Prohenec a través de la convocatoria de subvencions per a la redacció de nous plans d’emergència d’àmbit local de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències  de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

PADRÓ DE GUALS (VADOS) PER A 2022

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) del dimarts 25 de gener publicava l'aprovació: per Resolució de l’alcaldia número 2022-0004 de data 05 de gener de 2022, s’acorda aprovar el Padró de la Taxa d’Entrada de Vehicles (guals) "vados" per al exercici 2022, per un import total de 36.275 €.

TAXA CEMENTERI 2022

Al mateix BOP s'anunciava l'aprovació següent: per Resolució de l’alcaldia número 2022-0019 de data 12 de gener de 2022, s’acorda aprovar el Padró de la Taxa per la prestació de Serveis del Cementeri per a l’exercici 2022, per un import total de 20.480 €.

FONTS: Informació i foto Pla d'Emergències, Ajuntament / Guals i cementeri, BOP 25-1-2022.

 
COVID19, GATA: HUI 95 CASOS MÉS D'AFECTATS. 318 ACTIUS, 1 MENYS. S'HAN DONAT 96 ALTES INCIDÈNCIA 5.093,70. SE SUSPÉN DEFINITIVAMENT LA FESTA DE SANT ANTONI. 17 MESOS DE COVID A GATA

20220125120500-c2.jpg

Seguim en números alts, però baixem un actiu. Sumen 95 més infectats pel COVID19, segons l’última estadística de hui dimarts 25, just a désset mesos del començament "oficial" d’actius a Gata. Gata té ara 318 actius, un menys que divendres passat. Baixarem més?. Això esperem. També seguim tenint bones notícies pel que fa a les altes. S’han donat 96 altes. La incidència també segueix alta, més de 10 vegades el rics extrem: 5.093,70 casos per cent mil habitants. 

Els actius dels pobles grans de la comarca que envolten Gata també estan alts i tres baixen en esta actualització. Comença a notar-se la recuperació: Benissa tenia 548 i hui té 615 (+67). Ondara tenia 434 i baixa a 406 (-28). Pedreguer tenia 292, hui en té 316  (+24). Teulada tenia 670 i baixa a 660   actius (-10). Finalment, Xàbia tenia 1.262 i hui sumen 1.186 (-76).

SUSPENSIÓ DEFINITIVA DE LA FESTA DE SANT ANTONI

L’Ajuntament de Gata de Gorgos ha fet un comunicat en el que diu textualment: "Ja que la incidència de la COVID19 al nostre municipi segueix en nivells molt alts, la celebració de la festa de Sant Antoni se suspén definitivament. Confiem que el pròxim any puguem recuperar aquesta festa tan tradicional al nostre poble!"

HUI 17 MESOS DE COVID19 A GATA

Tal dia com hui de fa désset mesos, 17 d’agost de 2020, es va donar el primer cas OFICIAL a Gata de la COVID19. Fins el 31 de desembre de 2021 s’havien donat tres casos extrems d’actius: 68 van ser els actius del 29 de gener de 2021, 65 els de l’últim dia de l’any passat i 40 el 30 de juliol de 2021. Però, el mes de gener de 2022 ha estat imparable amb la variant omicron que ha fet pujar el nombre de casos actius molt considerablement. El 5 de gener ja eren 82, l’11 pujaven a 119, el 14 a 265, el 18 a 300, el 21 a 319 i hui dia 25 a 318 actius.

En els 17 mesos ha tingut Gata 1.127 contagis. Si fora un per persona (algunes poques persones s’han contagiat dues vegades) representarien el 18,11% de la població (6.223), poquiu més d’una sisena part.

RECORDEM...

Recordar que anteriorment va ser ajornada les festes de Sant Antoni per a l’ultim cap de setmana i també va ser anul·lada la cursa solidària que tenia que fer-se diumenge 23 i s’ajorna a l’1 de maig, a causa de la puja de casos COVID19.

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Com ja deia dos actualitzacion enrere i toirne a dir, a veure si a la següent situació baixa Gata un poc.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 25-1-2022 (data de les dades, 23-1-2022), Sanitat, G.V. // Comunicat Ajuntament.EL GATER VICENT BOTELLA I SOLER (1985) GUANYA EL 39 PREMI DE POESIA MANUEL RODRÍGUEZ D'ALCOI. Amb el poemari Girar/Caure

20220124145116-vicent-botella.jpg

L’autor gater VICENT BOTELLA I SOLER ha guanyat el 39é Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi, que convoca any rere any l’Associació Cultural Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà. Amb el poemari Girar/Caure Botella ha obtés el premi dotat amb 1.000 euros i la publicació correrà a càrrec de Edicions del Buc/Pruna Llibres.

A l’edició dels premis de 2022 es van presentar un total de 105 treballs. El jurat l’integraven Manuel Bellver, Mercè Climent, Teresa Pascual, Manel Rodríguez-Castelló i Pau Sif. L’obra guardonada, segons el jurat, és una sèrie de poemes que combinen molt bé la perspectiva científica amb el coneixement poètic i les tècniques pròpies del gènere. Cal observar que Vicent Botella i Soler és físic de professió i investigador, però ja té publicats poemaris com el de Residu de pluges (UV 2005) i La llàstima (Edicions 96, 2015)..

Està prevista la presentació de l’obra guanyadora en un acte a celebrar a Alcoi el dia 12 de febrer.

FONTS: Informació blog Associació Cultural Amigues i amics de Joan Valls i Jordà. / Foto extreta de Autors a les aules, de la seua biografia a Internet.COVID19, GATA: 107 INFECTATS MÉS, PERÒ 88 ALTES. ELS ACTIUS ES QUEDEN EN 319. L'ACUMULAT SUPERA EL MILLAR DE PERSONES. ALTA INCIDÈNCIA: 5.109,72

20220121122426-c21.jpg

Notícies preocupants, per una part, i bones per altra. La preocupació, a Gata sumen 107 més infectats pel COVID19, segons l’última estadística de hui divendres. La notícia bona, s’han donat en quatre dies 88 altes.

Pel que fa al total de persones infectades des del 25 d’agost de 2020 a hui ja superen el millar, en concret 1.032. Mirant l’escalada d’actius, són 2, 10, 21, 22, 31, 27, 23, 41, 46, 65, 82, 86, 119, 265, 300 i hui 319. 

La incidència també és alta, més de 10 vegades el rics extrem: 5.109,72 casos per cent mil habitants. 

Els actius dels pobles grans de la comarca que envolten Gata també estan alts i cap baixa en esta actualització: Benissa tenia 496 i té ara 548 (52+). Ondara tenia 393 i en té hui 434 (+41). Pedreguer, que anava baixant en els últims registres, tenia 235 i hui en té 292 (+57). Teulada tenia 582 i hui arriba a 670 (+88). Finalment, Xàbia tenia 1.175 i ara en té 1.262 (+87).

Recordar que anteriorment va ser ajornada les festes de Sant Antoni per a l’ultim cap de setmana i també va ser anul·lada la cursa solidària que tenia que fer-se diumenge 23 i s’ajorna a l’1 de maig, a causa de la puja de casos COVID19.

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. Com ja deia dos actualitzacion enrere i toirne a dir, a veure si a la següent situació baixa Gata un poc.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 21-1-2022 (data de les dades, 19-1-2022), Sanitat, G.V.GATA, PADRÓ PER UNITATS DE POBLACIÓ A L'1-1-2021. INE. Poble, 5.021; diseminat, 678; Gata Residencial, 524

20220118123053-vistageneralgata.jpeg

Ahir 17 de general, l’Institut Nacional d’Estadística (I.N.E.) feia públic el desglosament dels municipis espanyols per unitats de població, pel que fa al padró contnuat i a data de 1-1-2021. Observem que dels 6.223 habitants que té Gata de Gorgos, com ja vaig referir anteriorment (3.172 homes i 3.051), superen els que viuen al diseminat que als que viuen a l’urbanització Gata Residencial. Al poble es contabiltzen 5.021 habitants, dels quals 2.544 són homes i 2.477 són dones. Al diseminat són 628 persones, 360 homes i 318 dones i a Gata Residencial són 524: 268 homes i 256 dones.

FONT: I.N.E. Població del Padró Continuat per unitat poblacional. Resultats (1-1-2021).COVID19, GATA: HUI ARRIBEM ALS 300 ACTIUS. EN CINC DIES 71 NOUS INFECTATS. 30 ALTES. INCIDÈNCIA: 4.805,38 // Ajornada la cursa solidària a l'1 de maig

20220118122822-covid18gener.jpg

No s’estabilitza la xifra ni baixa, al contrari va pujant més i hui dimarts 18 arribem a Gata als 300 casos actius "oficials". Del divendres a hui s’han sumat als contagis 71 persones més i ja acumulem un total de 925 persones infectades pel COVID19 des del començament a Gata, aquell 25 d’agost de 2020. Hem pujat, encara que un poc menys que l’altra situació, tenim 35 actius més. El dimarts 11 eren 119 actius, el divendres 265 i hui 300. Tornem a estar en rècords. Com sempre, l’únic dato positiu. Ara són 30 altes en els quatre dies, una més que l’anterior conter.

Si miren enrere vegem clarament la forta pujada: 2, 10, 21, 22, 31, 27, 23, 41, 46, 65, 82, 86, 119, 265 i hui 300. La incidència també segueix estant alta, més de 9 vegades el rics extrem: 4.805,38 casos per cent mil habitants. 

Tots els pobles de la comarca estan pareguts, però Pedreguer segueix a la baixa i Ondara sols puja 3 casos més. Benissa tenia 469 i ara 496 (27+). Ondara tenia 390 i ara 393 (+3). Pedreguer tenia 248 i ara 235 (-13). Teulada tenia 476 i ara 582 (+106). Xàbia tenia 1.076 i ara 1.175 (+99).

* Pel que fa a la vacunació, des de l’Ajuntament informen:

 "Des del Centre de Salut de Gata informen que aquesta setmana conclou la citació dels pacients inclosos entre 50 i 59 anys:

Demà, dimecres 19 de gener, de 15:30h a 19:30h es vacunarà en el CS Gata de Gorgos a majors de 50 anys amb la dosi de record a aquells que haja passat 5 mesos (pfizer/moderna) o 3 mesos (astrazeneca/ janssen) des de la seua pauta completa. 
Aquells que hagen passat la Covid després de la pauta completa, hauran d’esperar un mes des del diagnòstic per a administrar-se la dosi de record."
* ÚLTIMA HORA, DIMARTS 18: CURSA SOLIDÀRIA GATA 2022 - AJORNADA -

A causa de la situació actual per l'alt nombre de casos de covid-19, des de l'Ajuntament de Gata i l'organització de la cursa, s'ha decidit ajornar la Cursa Solidària de Gata 2022 al pròxim diumenge 1 de maig. Per a totes aquelles persones inscrites que vulguen sol·licitar la devolució de la inscripció, en uns dies publicarem com sol·licitar-la. En cas contrari, es conservarà la inscripció.

Cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS. A veure si a la següent situació baixa Gata un poc.

FONTS: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 18-1-2022 (data de les dades, 16-1-2022), Sanitat, G.V.COVID19, GATA: DOBLEM ELS CASOS EN 4 DIES. 175 INFECTATS MÉS I ARRIBEM A 265 ACTIUS. 29 ALTES. INCIDÈNCIA ALTÍSSIMA, 4.244,75

20220114123407-covid14gener.jpg

No es pot amagar. Hem doblat i més en quatre dies la xifra. Si dimarts 11 teníem 119 actius hui són 265. El rècord dels rècords. S’han detectat 175 casos més que han donat positiu al nostre municipi. Sols hi ha un dato positiu, com sempre les altes. 29 altes en els quatre dies.

La incidència és altíssima: 4.244,75 casos per cent mil habitants. Si 500 és el risc extrem, pues 8 vegades més. Entre els pobles més grans de la comarca, Ondara té una incidència de 5.511 casos per cent mil habitants i després quatre poblacions superen la barrera dels 4.000 casos per cent mil, la primera d’elles Gata, més inclús que Teulada, Benissa i Pego. 

Tots els pobles de la comarca estan pareguts. Pujen tots excepte Pedreguer que baixa. Benissa tenia 320 i ara suma 469. Ondara tenia 285 i ara són 390. Pedreguer tenia 285 i baixa a 248. Teulada tenia 272 i ara puja a 476. Xàbia tenia 794 i supera el millar, 1.076.

Sobren les paraules de consells, però si que cal insistir. CUIDEU-SE, CUIDEU, CUIDEM-NOS.

Des de l’Ajuntament, segueixen perquè tota insistència és poca: 

"ATENCIÓ: cal mantenir unes precaucions bàsiques per evitar l’augment dels contagis: 1️⃣ Bon ús de la mascareta. 2️⃣ Distància. 3️⃣ Neteja de mans. 4️⃣ Ventilació.

També informen:

RECORDEU:Fins al 31 de gener el passaport COVID19 és obligatori per a entrar en restaurants i locals d’oci, així com per a visitar hospitals i residències, esdeveniments i festivals de música, i a altres establiments com a gimnasos o cines, circs, instal·lacions esportives i seus festeres en què es consumisca beguda o menjar. També recordar-vos que des del passat 24 de desembre és obligatoria la mascareta en exteriors (excepcions pràctica d’esports i espais naturals)."

Esperem que a la pròxima tinguem millors notícies.

FONT: Captura de dades, monitoratge de la situació COVID19 a Gata de Gorgos. Data: 14-1-2022 (data de les dades, 12-1-2022), Sanitat, G.V.


COVID19, GATA: SUPEREM EL CENTENAR DE CASOS. HUI ES CONTEN 64 CASOS MÉS. ESTEM ARA EN 119 ACTIUS. 1.906,13 D'INCIDÈNCIA. S'ajorna la festa de Sant Antoni al dia 30

20220111122905-covid11gener.jpg

Es desboca la quantitat de casos que van eixint a Gata i no baixa, al contrari, puja i ràpid. Del dia 6 (hi havia 86 casos actius) a hui dia 11, que Conselleria torna a donar els casos dels municipis, han pujat 64. Si teníem 84 casos hui en tenim 119 casos actius. El cas sempre positiu, les 31 altes donades. Impressiona tanta xifra alta a Gata, que no estaven acostumats i que aquell rècord de 68 actius ja l’hem deixat massa enrere. Així i tot anem per darrere en casos de tots els pobles grans de la comarca. La incidència té risc extrem i quasi es quatriplica, 1.906,13 és el resultat. Els actius dels últims conters demostren que seguim en augment sense parar: 2, 10, 21, 22, 31, 27, 23, 41, 46, 65, 82, 86 i ara 119.

Ja tenim una primera conseqüència en quan a festes. L’Ajuntament de Gata ha anunciat que a causa de l’alta incidència del COVID19 a Gata, la festa de Sant Antoni que estava prevista per a este diumenge 16 s’ajorna al dia 30, últim diumenge del mes. Les festes a la placeta i a la placeta del vicari seran del 28 al 30.

 Del dia 6 a les últimes actualitzacions, repassem també la comarca: Benissa torna a pujar i de 247 passa a 320. Ondara, de 251 passa a 285. Pedreguer de 230 a 241. Teulada, de 189 passa a 272. Xàbia de 604 a 794.

Continuem oficialment tenint el passaport COVID19 en tota l’hostaleria i la mascareta també en exteriors quan estan juntes dos o més persones. 

Per supost tenim ja fa uns dies el rècord d’actius a Gata. 119, hui; 86 el dia 7; 82 el dia 7. El tercer lloc va ser el 29 de gener de 2021 amb 68 i el 31 de desembre de 2021, 65. 

Des de l’ajuntament es comentava a la xarxa social facebook: "Segons l’actualització de dades d’incidència de la Covid-19 per municipis que la Conselleria de Sanitat ha publicat hui, dimarts 11 de gener, sumem 64 casos positius i actualment tenim 119 casos actius, la xifra més alta registrada, i la incidència acumulada al nostre poble ha augmentat fins als 1906.13 casos per 100.000 habitants.

ATENCIÓ: cal mantenir unes precaucions bàsiques per evitar l’augment dels contagis:
1.- Bon ús de la mascareta. 2.- Distància. 3.- Neteja de mans, 4.- Ventilació.

RECORDEU:Fins al 31 de gener el passaport COVID19 és obligatori per a entrar en restaurants i locals d’oci, així com per a visitar hospitals i residències, esdeveniments i festivals de música, i a altres establiments com a gimnasos o cines, circs, instal·lacions esportives i seus festeres en què es consumisca beguda o menjar.
També recordar-vos que des del passat 24 de desembre és obligatoria la mascareta en exteriors (excepcions pràctica d’esports i espais naturals)".

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 11-1-2022 (conta del dia 9).
INCENDI AL MONTGÓ. El vent de ponent ajuda a reavivar-se. Lluiten contra ell

20220110134511-img-20220110-wa0012.jpg

Primer incendi de l’any que vegem des de Gata i sols portem deu dies del 2022. El ponent i el fort vent han ajudat a que a hores d’ara encara creme. I està prop de la zona més rocosa del Parc Natural. Helicopters, avionetes, bombers, brigades, operatius de Protecció Civil el combatixen. Esperem que prompte estiga controlat.GATA PERD 20 PERSONES SEGONS EL PADRÓ (dades de l'I.N.E. a l'1-1-2021). Ara som 6.223 habitants de fet, el nové poble de la comarca

20220109195452-vistageneralgata.jpeg

Gata tenia al dia primer de gener de 2021 un total de 6.223, 20 menys que a la mateixa data de 2020. Aixina ho publicava l’Institut Nacional d’Estadística (I.N.E.) com sempre fa a primers del següent any.

Dels 6.223, són hòmens 3.172 i dones 3.051. si comparem les majors xifres d’habitants del poble vegem que la màxima xifra va ser en 2012 quan es va arribar a 6.327. La segona major xifra es va donar en 2010 amb 6.293; la quarta en 2009 amb 2.291. 2013 va sumar 6.270. En 2020 6.243 i ara (xifres de l’1-1-2021) 6.223.

Si mirem l’històric d’habitants des de 1900, la població de fet de Gata té els següents habitants: 1900, 3.967. 1910, 3.780. 1920, 3.732. 1930, 4.228. 1940, 4.227. 1950, 4.323. 1960, 4.437. 1970, 4.903. 1981, 5.077 i 1991, 4.831. Altres xifres que superen els cinc millars de persones: 1996, 5.070, i ja dins del segle XXI 2018, 5.893 i 2019, 6.049.

Al respecte de la nostra comarca, segons informa el diari Marina Plaza, recollit de les dades del INE, la suma dels padrons oficials dels 33 municipios de la Marina Alta a 1 de gener de 2021 dona una població, de fet, de 179.651 habitants. Són 1.448 més que un any abans. A més, segueix dient Marina Plaza, és ja el quart any consecutiu en el que s’incrementa la demografia de la comarca, que en este temps ha recuperat 10.324 habitants.

Seguint el llista que publica el diari digital, la primera ciutat amb més poblacions és la capital comarcal Dénia amb 42.953 habitants seguida de Xàbia que té 27.983 h. i per Calp amb 23.530 h. Teulada i Benissa estan seguides. La primera té 11.466 habitants i la seguna 11.462. Pego en té 10.240. Pedreguer, 8.006. Ondara, 7.080 i ja després, el poble o ciutat novena és Gata de Gorgos amb els 2.223 que hem nomenat.

FONTS: INE, dades població de fet a l’1-1-2021 i diari digital Marina Plaza.COVID19, GATA: SEGUIM PER AMUNT. 32 NOUS POSITIUS. TENIM ARA ACTIUS 82. S'HAN DONAT 15 ALTES. INCIDÈNCIA: 1.313,47

20220105095008-covid5gener.jpg

La sisena ola a Gata dispara tots els rècords anteriors. 32 casos més del virus ens porta a un total acumulat de 597 persones que "oficialment" l’han tingut. La Conselleria de Sanitat ha publicat un dia després, hui dimecres 5, vespra dels Reis, la situació COVID19 dels municipis valencians i continua donant-nos esglais al veure les xifres. Continuem pujant i mal a Gata. Tenim ja 82 casos actius. Segueixen les notes positives amb les altes, de divendres a hui s’han donat 15 altes

La incidència està en risc extrem i quasi triplica, 1.313,47 Els actius dels últims conters demostren que seguim en augment sense parar: 2, 10, 21, 22, 31, 27, 23, 41, 46, 65 i hui 82.

Fent un repàs a la comarca: Benissa torna a pujar, de 178 a 194. Ondara, de 132 ha passat a 193. Pedreguer de 122 a 182. Teulada és l’únic que baixa, de 168 passa a 160. Xàbia de 394 passa a 494, cent mes.

Continuem oficialment tenint el passaport COVID19 en tota l’hostaleria i la mascareta també en exteriors quan estan juntes dos o més persones. 

Hui s’alcança el rècord d’actius a Gata amb 82. El segon va ser el 29 de gener de 2021 amb 68 i el tercer divendres passat 31 de desembre de 2021 amb 65. 

Que la festa de Reis i especialment aquesta Nit Màgica amb el Misteri i el repartiment de regals no siga una preocupació: alerta, cuideu, cuideu-se, cuidem-nos.

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 5-1-2022 (conta del dia 3).ADÉU 2021...QUE VINGA MILLOR EL 2022: el més destacat de Gata l'any passat (2)

20220104142200-2nmesos-copia.jpg

El quart dia de l’any nou ens serveix per a recordar els titulars més importants dels mesos de maig a agost de l’any passat, que com deia dilluns va estar dominat de cap a fi pel COVID19. En resum: maig, juny, juliol i agost de 2021.

MAIG 2021:

* El 4 publicava que els ajuntaments de Gata i Pedreguer feien front comú per desbloquejar el polígon industrial Oquins-Plans. * El dia 8, les proves del Campionat de Trial de la C.V. al llit del riu Gorgos. * El 15 parlava dels Giró, pare i fill, dos gaters campions del billar. Ferran Giró Monfort, campió júnior de la C.V. * Un tema religiós i piadós: dia 17, la Verge dels Desemparats "peregrina" passejava pels carrers de Gata dins del "Maremòbil". * Era notícia, la fabricació artesanal de sombreros Signes de Gata. Eixien al programa de A3TV "El Hormiguero". * Parlava el 24 de la vacunació massiva al pavelló cobert i les noves mesures front al COVID19.

JUNY 2021:

* El 6 anunciava la celebració de les festes de manera resposable i amb les mesures i aforament pertinents pel COVID19. * El Corpus atípic, per segon any, es feia la processó claustral per dins l’església amb els infants de Primera Comunió. * El TAPIS tenia el seu reportatge el dia 9. * De nou, l’artesania protagonista a la televisió. Era a España directo de la 1 TVE. * El 12 parlava d’una nova festeta del veïnat de la Plaça Nova a Sant Onofre. * Important notícia del futbol gater el dia 12: EL GORGOS CADET ES PROCLAMAVA CAMPIÓ DE LLIGA 2020-2021, al grup 1 de 1ª Regional d’Alacant. Es feia recepció per les autoritats al balcó de l’ajuntament. * 24 i 26, Festes de Sant Joan. Es va poder fer missa i processoneta. * El 29 publicava: "El gimnasta gater Sergio Buigues Vives, medalla de bornza nacional en cinta.

JULIOL 2021:

* El dia 5 publicava que la gimnasta infantil gatera Elia Mengual Ferrer feia 1ª provincial i 2ª autonòmica en "aro" competint amb el club calpí. * El 6 ja es donava el primer contratemps per a festes patronals: sense casals, ni penyes, ni sopars al carrer. *Dia 9: Reportatge de la instal·lació de la rèlica del Piló al costat de la font. * Dia 11: El gater Sergi Buigues Vives, 3r d’Espanya en Gimnàstica Rítmica feia 2n en maces (mazas), 3rt en xercol (aro) i 4rten cinta. * Dia 15: El conseller d’Educació Vicent Marzà visitava Gata i les seues instal·lacions educatives. * Dia 18: s’anunciava la suspensió pel COVID19 de les processos de baixada i pujada del patró el Crist del Calvari. * Més resultats esportius bons, dia 18: l’atleta gatera Rosa Lara Feliu es proclamava campiona absoluta de la lliga de carreres per muntanya de la C.V. 2021.  * També la secció de muntanya del Grup Espeleològic Gatense (GEG) es classificava 2n equip de la Lliga de carreres per muntanya de la FEMECV 2021. * El 27 publicava que la portera de futbol gatera Marta Gayá Coloma tornava a jugar a les Illes Balears, fitxant pel C.C.E. Sant Lluís de Primera Nacional. * Coneixíem els sis joves matemàtics guardonats amb els premis d’investigació matemàtica del prestigiós gater Vicent Caselles (edició 2021). * L’Ajuntament cedia el quadre de l’arbre blanc (José Costa, 1960) a la parròquia. Llueix en la capella del sagrari a l’església.

AGOST 2021:

* Començavem el mes fester amb la informació del segon dia de festes, on Ruth i Hugo, Elsa i Josep, i Joel i Alba eren els representants infantils 2021. Actuava a l’acte la cantant Gisela. * Dins de festes, se li feia un sentit i emotiu homenatge al Fill Adoptiu de Gata Vicente Berenguer Llopis. * De manera extraordinària per la pandemia, els vellets i més malaltets del poble podien rebre al Santíssim Crist del Calvari a les seues cases. * El conseller Rafa Climent visitava Gata i el seu comerç de proximitat i centenari. * El dia 7, després de la festa recordavem el dia de la festa major, el comiat al Crist a la plaça i el trasllat particular a l’ermita. * També, l’espectacular castell de focs artificials de la pirotecnia Borredá. * El 13 anunciava el començament de la XVIII edició de Art al Vent a Gata. Dia a dia publicava imatges de les obres que estaven exposades fins el 5 de setembre amb un homenatge a la pintora gatera Pepa Caselles. * El 14, vesprada de la Verge, Gata recuperava l’antiquíssima peça musico-religiosa del Cant de la Paloma. Alumnes de CODA interpretaven el cant melodiós després de la missa vespertina.

FONT: Composició feta de les imatges de notícies de maig a agost, blog Cronista de Gata.

 ADÉU A L'ANY COVID 2021...QUE SIGA MÉS BO EL 2022: el més destacat de Gata l'any passat (1)

20220102143505-2021primera.jpg

Amb aquest titular encete hui, segon dia de l’any nou, tres articles que ens recordaran l’any passat i els titulars més importants. Un any, el que hem deixat enrere, dominat de cap a fi pel COVID19, que ja portavem des de març de 2020 i que pensavem tots que acabaríem guanyant en la batalla COVID19-món.

Al respecte del nostre poble, els que són nascuts ací, viviu perque escollireu este trosset de terra i poble, als que sou gaters i esteu fora, us desitge des d’aquesta finestreta un MILLOR ANY 2022. 

En els articles, com dic, repassarem el més destacat de l’any gater 2021. Com sempre sobrevolara per dalt la pandèmia mundial que ha desbaratat molts plans, els 365 dies que s’en van. Ara, en resum, gener, febrer, març i abril de 2021.

GENER 2021:

* El 2 publicava l’augment de població de Gata a l’1-1-2021. Erem 6.243 habitants, uns quants més perquè l’última xifra estava en 6.042. * La série "El guardià del Montgó (amb Antonio Monfort com a col·laborador especial) va començar el 2 de gener i va seguir molts dies més. Ara està un poc aparcada. * L’ingeni, la tecnologia i els canvis, van suplir a l’escenificació del Misteri de Reis a Gata: encara els Reis Mags van assistir a l’església i van repartir reglas, un 5 de gener diferent A CAUSA DE LA covid19. * Precisament, el primer còmput del COVID19 a Gata no era gens positiu, 26 actius es contaven. * Filomena, la tormenta, va deixar 115, 174, 156 litres a Gata, depenent dels llocs. * L’11 de gener publicava el bàndol de l’alcalde demanant el confinament voluntari. Els casos pujaven a 33. * Eixe mes ens deixava Anna Mulet Pedrós (Anita Mendoza o Anita Jaques), una gran artista i creadora de boniques poesies. * Un altre òbit, ens deixava Teresa Puig Costa (la Ferrera), de 101 anys, a quinze dies de fer els 102, la segona dona més vella de Gata.

FEBRER 2021: 

* Bona notícia: el Pla Resistir destinaria 197.513 euros per a Gata, per ajudar empreses i autònoms, castigats per la COVID19. * La dona més major del poble, Vicenta Signes Casanova, complia el primer dia de febrer 102 anys. * De nou, el COVID19, l’Ajuntament animava el veïnat a festejar els darrers dies virtualment (eren les treceres festes no-celebrades de 2021). * Acomiadavem al fundador de l’empresa Sombreros Signes Hats, José Signes Pedrós. Va fundar la fàbrica en 1968. ** El dia 18 arribava la bona notícia de les primeres vacunacions, començaven al centre metge per als majors de 90 anys. Un home, Andreu García Crespo i dos dones, Rosa Mulet Mulet i Josefa Pons Signes, tots tres de 98 anys, van ser els primers en posar-se la vacuna. El 25, ens deixava José Luis Caselles Signes (Pepe Moliner), gran aficionat als animals i membre de la penya "Amics del Cavall".

MARÇ 2021: 

* A mitat de març recordavem un any de la pandèmia. Dos articles publicava al blog el 14 de març de 2020 i els dos referents a la pandèmia que resultaria ser mundial i que també afectaria en un any a 291 veïns gaters. * Es donava un pas endavant, Gata signava el conveni per a rehabilitar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. * El dia de Sant Josep feien un repàs a les efemèrides josefines a Gata: les falles en 1898 i anys 50; les dels Juniors; la fundació del Cor Serrillàs (1978) i un succés, en 1987 va caure el badall d’una campana. * El 24 publicava que obria les portes l’Espai Gata Jove. * El Ple es posicionava en contra del parc eòlic al terme gater. * La Setmana Santa tornava a ser diferent: la bendició de rams era dins l’església i no es feien les processons amb els passos. * S’aprovava el pressupost general de Gata, que superava els 6 milions d’euros (entre el municipal i SòlGata).

ABRIL 2021:

* El dia 7 publicava que dos joves futbolistes gateres, Neus Espasa Monfort i Lídia Mulet Pedro, jugaven al F.B. Dénia cadet-infantil Valenta. * El mateix dia publicava que la gatera Pepa Leyda Salvá (1963) publicava el seu llibre de vivències. * El dia 10 s’acomplia l’11 aniversari del blog Cronista de Gata. * El BOP publicava el 9 i al blog el 10 la modificació del reglament de les Festes Patronals de Gata. * També el 10 era el 101 aniversari de la segona centenària en vida de Gata, María Monfort Costa. * El 14 recordavem amb la foto del moment els 90 anys de la proclamació de la II República. * El 16 publicava una notícia esperançadora: Conselleria incloïa el tan esperat Centre de Dia de Gata en el Pla Convivint (Infraestructures de Serveis Socials 2021-2025). Tindrà capacitat per a 72 persones i s’ubicarà al costat del Centre de Salut. * El 17 publicava sobre un succés: incedi a una balconada del carrer Cirprer (Trossets); ràpida intervenció, sense danys personals. * Amb motiu del Dia del Llibre feia un repàs a tots els autors i autores amb llibres publicats. * El 27 donava compte que l’atleta xabier Ignasi Cardona (de mare gatera) es proclamava subcampió d’Espanya en M45 a Liencres /Cantàbria).

FONTS: Informació i fotos de la composició extretes de les publicacions al blog, gener a abril 2021.

 

 COVID19 GATA: QUASI TOQUEM SOSTRE. MAL. 23 POSITIUS MÉS ENS PORTEN A 65 CASOS ACTIUS. 1.041,17 D'INCIDÈNCIA

20211231144640-covid31des.jpg

Divendres 31, últim dia de l'any. La Conselleria de Sanitat ha publicat la situació COVID19 dels municipis valencians i ens torna a donar un esglai i fort. Aquesta nit és la Nit Vella, però moltíssimes quadrilles de Gata tenen gent confinada pel virus. Continuem mal a Gata. Pujen 23 casos de dimarts a hui i tenim 65 casos actius. Són 565 casos els acumulats. Sols una nota positiva junt a tantes negatives, sols 4 altes

 La incidència està en risc extrem i duplica, 1.041. Els actius dels últims conters demostren que anem en augment sense parar: 2, 10, 21, 22, 31, 27, 23, 41, 46 i hui 65.

Si mirem la comarca, també tots els municipis es carreguem de casos. Benissa baixa de 189 a 178. Ondara, de 97 passa a 132. Pedreguer de 115 puja a 122. Teulada de 166 sols puja 2 i està en 168. Xàbia de 310 puja a 394.

Continuem oficialment tenint el passaport COVID19 en tota l’hostaleria i la mascareta també en exteriors quan estan juntes dos o més persones. 

Ara més que mai, de cara al tancament d'any i l'última nit de l'any, seguim utilitzant el verb cuidar: cuideu, cuideu-se, cuidem-nos. Estem en plenes festes de Nadal i també en plena sisena onada de contagis. Són les segones festes de Nadal mal passades. L’any passat el dia 29 de desembre es marcaven 17 casos a Gata, ara són 65, la segona xifra més alta des de que Gata acumula dades.

SETZE MESOS DE CONTAGIS A GATA

El passat 25 de desembre, dia de Nadal, s'acomplien 16 mesos justs des del primer infectat del virus del COVID19 a Gata, oficialment. De tots els finals de mesos, hui tenim la segona xifra més alta. El 29 de gener de 2021 en marcaven 68 casos actius. Hui, últim dia de l'any, sols 5 menys, 65. El 30 de juliol es marcaven 40 casos actius. Tant a la portada del blog com al facebook teniu el llistat dels setze mesos.  

ALERTA I A CUIDAR-SE.

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 31-12-2021 (conta del 29 de desembre). / Dades setze anys el·laboració pròpia a partir de les dades de Conselleria (25-8-2020 a 31-12-2021).

 COVID19, GATA: 13 CASOS MÉS I SEGUIM PUJANT, PERÒ ES DONEN 8 ALTES. TENIM ARA ACTIUS 46. INCIDÈNCIA, 736,83

20211228082310-c1928des.jpg

Hui dimarts 28 de desembre, dia dels Sants Inocents i no és cap inocentada tornem a veure com Gata segueix pujant en contagis. La Conselleria de Sanitat ha publicat la situació COVID19 dels municipis valencians. I continua sense pintar bé per a Gata, com deien divendres passat. Pujen 13 casos més i tenim 46 casos actius. Estem en 542 casos acumulats. Positiu, 8 altes.

Seguim mal. La incidència entra en risc extrem de contagi encara més, 736,83. Els actius dels últims conters: 2, 10, 21, 22, 31, 27, 23, 41 i hui 46.

Si mirem la comarca, no puja tant als pobles veïns però encara es ressent. Benissa passa de 162 a 189. Ondara, de 70 a 97. Pedreguer de 113 sols puja dos i en té 115. Teulada de 168 baixa dos i té 166. Xàbia de 288 passa a 310.

Continuem oficialment tenint el passaport COVID19 en tota l’hostaleria i la mascareta també en exteriors quan estan juntes dos o més persones. 

 Ara més que mai, de cara al tancament d'any i l'última nit de l'any, seguim utilitzant el verb cuidar: cuideu, cuideu-se, cuidem-nos. Estem en plenes festes de Nadal i també en plena sisena onada de contagis. Són les segones festes de Nadal mall L’any passat el dia 29 de desembre es marcaven 17 casos a Gata, ara són 46, la segona xifra més alta des de que Gata acumula dades.

ALERTA I A CUIDAR-SE.

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 28-12-2021 (conta del 26 de desembre).COVID19, GATA: 27 CASOS MÉS. ACTIUS 41. ENTREM EN RISC EXTREM DE CONTAGI (656,74 INCIDÈNCIA). CUIDEU, CUIDEU-SE, CUIDEM-NOS. L'ANY PASSAT PER ARA TENÍEM SOLS 17 CASOS

20211224124843-covid24des.jpg

Hui divendres 24 de desembre, el dia de la Nit de Nadal, torna Conselleria de Sanitat a publicar la situació COVID19 dels municipis valencians. I no pinta gens bé per a Gata. Pujem 27 casos més i tenim 41 casos actius. Si dimarts deien que dels pobles grans era l’únic que baixava, ja no podem dir-ho això. Estem en 529 casos acumulats. Tornen les 9 altes. Seguim mal. La incidència entra en risc extrem de contagi, 656,74. I aquesta nit i demà és Nadal. Els actius dels últims conters: 2, 10, 21, 22, 31, 27, 23 i hui un bot important 41.

Si mirem la comarca, està pitjor: el COVID19 segueix pujant en tots els pobles veïns. Benissa passa de 120 a 162. Ondara, de 47 a 70. Pedreguer de 99 a 114. Teulada de 136 a 168. Xàbia de 234 a 288. S’han enregistrat també tres morts a la Marina Alta, dos a Teulada i una a Dénia. 

Ja tenim oficial el passaport COVID19 en tota l’hostaleria i la mascareta també en exteriors quan estan juntes dos o més persones. Ara més que mai, seguim utilitzant el verb cuidar: cuideu, cuideu-se, cuidem-nos. Estem en plenes festes de Nadal i també en plena sisena onada de contagis. Són les segones festes de Nadal mall L’any passat el dia 29 de desembre es marcaven 17 casos a Gata, ara són 41. Ens emparem en que estem ja vacunats, molts tenim ja la tercera dosi i que no és tan perillós, però segueixen augmentant casos i casos i també hi ha morts.   

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 24-12-2021 (conta del 22 de desembre).TRES NOUS AGENTS INTERINS DE LA POLICIA LOCAL A GATA

20211223144425-polisgata.jpg

 

Hui s’han incorporat tres nous agents interins per cobrir vacants de la plantilla de la Policia Local de Gata.
A més a més, actualment s’està realitzant un procés de torn lliure per a cobrir 5 places vacants de la plantilla i durant 2022 s’obrirà el procés per cobrir la plaça d’oficial.
L’objectiu de la regidoria i l’equip de govern és crear una plantilla estable durant 2022 per estructurar un servei públic de policia de proximitat i de barri per al nostre poble.
FONT: Informació i foto, Ajuntament de Gata.

 SORTEIG DE LA GROSSA, NADAL 2021: LA GROSSA ÉS EL 86.148 (ix a les 12,12 h.); SEGON PREMI, 72.119; TERCER PREMI, 19.517; 2 QUARTS PREMIS, 42.833 i 91.179; 8 5és PREMIS, Nºs 92.052, 70.316, 26.711, 24.198, 69.457, 89.053, 34.345 i 89.109

20211222083128-loteriadenavidad.jpg

LA GROSSA DE NADAL: Nº 86.148. 12,12 hores.

92.052, primer cinqué premi del Sorteig de la Loteria de Nadal 2021 (9,23 hores del matí)

NYanisse i Luis han donat la primera alegria del matí a les 9,23, a la tercera lira de la primera taula. El 92.052 és el primer cinqué de la Loteria de Nadal, dotat amb 60.000 euros.

70.316, segon cinqué premi (10,03 del matí)

60.000 euros (6.000 €, dècim)

72.119, SEGON PREMI (10,48 del matí)

1.250.000 euros (125.000 € al dècim)

42.833, 1er QUART PREMI (10,59 del matí)

200.000 euros (20.000 € al dècim)

91.179, 2n QUART PREMI (11,11 del matí)

200.000 euros (20.000 € al dècim)

26.711, 3r 5é premi (11,13 del matí)

60.000 euros (6.000 €, dècim)

19.517, TERCER PREMI (11,32 del matí)

500.000 euros (50.000 euros dècim)

24.198, 4rt 5é premi (11,45 hores)

60.000 euros (6.000 €, dècim) 

¡¡ ATENCIÓ: LA GROSSA, número 86.148. Ix a les 12,12 hores Premi de 4.000.000 euros (400.000 al dècim)  

69.457, 5é 5é premi (12,34 hores)

60.000 euros (6.000 €, dècim) 

89.053, 6é 5é premi (12,36 hores)

60.000 euros (6.000 €, dècim) 

34.345, 7é 5é premi (12,45 hores)

60.000 euros (6.000 €, dècim) 

89.109, 8é 5é premi (13,22 hores)

60.000 euros (6.000 €, dècim) 

FONT: Foto La Verdad.

(A la vesprada o la nit, posaré la taula de tots els premis i quins números a Gata han tingut algun premi).L'AJUNTAMENT DE GATA CONTRACTA TRES PERSONES DESEMPLEADES PER UN ANY

20211221212151-ecovid-empuju-2021-1-.jpg

L’Ajuntament de Gata ha contractat 3 persones aturades a través de diversos programes d’incentius per al foment de l’ocupació pública. S’han rebut 15.192 euros de l’“ECOVID 2021”, Programa d’incentius a la contractació de persones desocupades d’almenys 30 anys d’edat per entitats locals, i 37.542,96 euros en EMPUJU 2021,  Programa d’incentius a la contractació de persones desocupades menors de 30 anys per entitats locals de la Comunitat Valenciana

L’Ajuntament ha contractat un peó de neteja, un pintor i un obrer. El dia 21 de desembre s’han incorporat les  3 persones contractades per un període de dotze mesos.

Aquestes actuacions desenvolupades per l’Ajuntament de Gata i @gvaLabora estan cofinançades per la Unió Europea mitjançant el Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-20 de la Comunitat Valenciana i el Programa d’Ajuda REACT-UE com a fons extraordinari per pal.liar els efectes de la pandèmia.

FONTS: Informació i foto, Ajuntament de Gata.
AMB ELS 5 CASOS NOUS, GATA SUPERA EL MIG MILLAR (502) D'ACUMULATS. ANEM BAIXANT, TENIM 23 ACTIUS. 9 ALTES. 368,41 INCIDÈNCIA

20211221145850-c1921des.jpg

Torna hui dimarts 21 a publicar-se per mig de la Conselleria de Sanitat la situació COVID19 dels municipis valencians. Gata de Gorgos baixa amb casos actius i en té 23. Dels pobles grans l’únic que baixa. Si mirem l’acumulat trobem que se sumen, igual que la darrera vegada, 5 casos més. Hem superat la xifra acumulada del mig millar i estem en 502. El dato més positiu i que es repetix del divendres és que s’han donat 9 altes. Seguim mal, però baixant. I estem a sis dies del Nadal. Actius dels últims conters: 2, 10, 21, 22, 31, 27 i hui 23. La incidència encara és perillosa, 368,41, però no arriben al risc alt de 500.

A la comarca puja i molt el COVID19 en tots els pobles veïns. Benissa passa de 92 a 120. Ondara, de 36 a 47. Pedreguer de 96 a 99. Teulada de 89 a 136. Xàbia de 162 a 234.  

La rapidesa de vacunació de la tercera dosis, la jornada de portes obertes d’aquesta vesprada de 15:30 a 19:30 i l’inici de la vacunació hui als col·legis dels xiquets i xiquetes més majors de primària, esperem alivie un poc la situació generalitzada en la ja instal·lada sisena ola.

No és encara oficial, però pot hi haure novetats al respecte del passaport COVID19 i l’hostaleria. De tota manera, seguim recordant on es té que presentar el passaport obligatòriament: 1.- Establiments d’hostaleria i restauració amb un aforament superior a 50 persones. 2.- Locals d’oci i entreteniment. 3.- Espais d’activitats recreatives i d’atzar (com bingos o casinos) que conten amb servei de restauració. 4.- Centres hospitalaris quan es vaja de visita. 5.- Les visites a les residencies tant públiques com privades, i 6.- Events, celebracions i festivals de música (tant en espais tancats com a l’aire lliure) quan no es puga utilitzar la mascareta en tot moment.

S’estudia l’obligatorietat també de la mascareta, inclús a l’exterior. Ara més que mai, cuideu-se, cuidem-nos, cuideu. Les festes de Nadal toquen a la porta amb incertesa i por. Són les segones festes de Nadal igual o paregut.

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 21-12-2021 (conta del 19 de desembre).ES CONFIRMEN 16 JOVES DE LA PARRÒQUIA DE GATA

20211219145504-confirmacions1.jpg

 

Aquest matí ha tornat a ser un dia especial per alguns membres de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata de Gorgos. A l’església s’ha celebrat el sacrament de la confirmació, en el que han sigut confirmats un total de 16 joves, 10 xiques i 6 xics.
Els ha impost el sacrament el canciller-secretari de l’arquebisbat Don José Francisco Castelló Colomer. Ells són: Mar, Violeta, Nuria, Nuria, Maria, Eva, Ramón, Álvaro, Raul, Julia, Toni, Blanca, Teresa, Nora, Jaume i Jordi.

FONT: Foto Parròquia Gata. Els joves confirmats a l’altar major, junt amb el prevere que els ha confirmat, els seus catequistes i el rector de la parròquia. 

 COVID19, GATA: 5 CASOS MÉS (DIVENDRES 17/12), PERÒ 9 ALTES. BAIXEN A 27 ELS ACTIUS. INCIDÈNCIA 432,48

20211217123638-c1917des.jpg

La situació del COVID19 hui divendres 17 de desembre ens diu que Gata de Gorgos té 27 casos actius. Si ens fixem en l’acumulat trobem que hi ha 5 casos més. El dato més positiu és que s’han donat 9 altes. Seguim mal. I estem a una setmana del Nadal. Si continuem amb els actius dels últims conters tenim els següents: 2, 10, 21, 22, 31 i hui 27. La incidència encara és perillosa, 432,48.

A la comarca puja també el COVID19 en tots els pobles veïns. Benissa passa de 60 a 92. Ondara, de 24 a 36. Pedreguer de 65 a 96. Teulada de 69 a 89. Xàbia de 126 a 162.  

Esperem que la vacunació als col·legis dels xiquets i xiquetes de 5 a 11 anys alivie un poc la situació generalitzada en la sisena ola que diuen.

No parem d’insistir. Fem record dels sis llocs on es necessari presentar el passaport de les dos o tres vacunes: 1.- Establiments d’hostaleria i restauració amb un aforament superior a 50 persones. 2.- Locals d’oci i entreteniment. 3.- Espais d’activitats recreatives i d’atzar (com bingos o casinos) que conten amb servei de restauració. 4.- Centres hospitalaris quan es vaja de visita. 5.- Les visites a les residencies tant públiques com privades, i 6.- Events, celebracions i festivals de música (tant en espais tancats com a l’aire lliure) quan no es puga utilitzar la mascareta en tot moment.

També de la mascareta, sobre tot en llocs tancats, i la neteja de mans amb el gel. Ara més que mai, una vegada més. Cuideu-se, cuidem-nos, cuideu. No tingam unes festes nadalenques amb tristor, ja en van passar unes.

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 17-12-2021 (conta del 15 de desembre).COVID19, GATA: HUI DIMARTS 14/12, SEGUIM PUJANT: 12 CASOS MÉS. TENIM 31 ACTIUS, INCIDÈNCIA 496,56

20211214123905-covid14desembre.jpg

Si divendres passat eren dos casos més de COVI19 a Gata els que es comptabilitzen, hui divendres són 12 més. Tenim 31 casos actius, perque (el dato més positiu) hi ha tres altes. Seguim prou mal. Augmentant els últims conters: 2, 10, 21, 22 i ara 31. Seguim insistint: a onze dies del Nadal no és bona notícia. I la incidència segueix també pujant i molt, 496,56 casos per cent mil habitants.

A la comarca, també segueix pujant, cap poble de la Marina Alta va avall, passa com a Gata. I això és preocupant. Benissa passa de 45 casos a 60. Ondara, de 19 a 24. Pedreguer de 43 a 65. Teulada de 44 a 69. Xàbia de 83 a 126.  

Tenim l’esperança que a partir de demà, als col·legis, xiquets i xiquetes de 5 a 11 anys prèvia autorització dels pares i potser amb presència d’un dels pares, començarà la vacunació. A veure si aixina canvia el signe del virus, si no s’apropen unes festes prou complicades. 

Insistim fent record dels sis llocs on es necessari presentar el passaport de les dos o tres vacunes: 1.- Establiments d’hostaleria i restauració amb un aforament superior a 50 persones. 2.- Locals d’oci i entreteniment. 3.- Espais d’activitats recreatives i d’atzar (com bingos o casinos) que conten amb servei de restauració. 4.- Centres hospitalaris quan es vaja de visita. 5.- Les visites a les residencies tant públiques com privades, i 6.- Events, celebracions i festivals de música (tant en espais tancats com a l’aire lliure) quan no es puga utilitzar la mascareta en tot moment.

També de la mascareta, sobre tot en llocs tancats, i la neteja de mans amb el gel. Ara més que mai, una vegada més. Cuideu-se, cuidem-nos, cuideu. No tingam unes festes nadalenques amb tristor, ja en van passar unes.

FONT: Captura de pantalla de la monitorització de la situació del COVID19 a 14-12-2021 (conta del 12 de desembre).