Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA: IE EL PILÓ, IE LA FONT, LA DITA COBRA COMPLETA ACTUALITAT. INSTAL·LEN UNA RÈPLICA DEL MONOLIT AL COSTAT DE LA FONT

GATA: IE EL PILÓ, IE LA FONT, LA DITA COBRA COMPLETA ACTUALITAT. INSTAL·LEN UNA RÈPLICA DEL MONOLIT AL COSTAT DE LA FONT

La popular frase d’abans: "Ie el piló, ie la font" cobra completa actualitat a partir de hui. Més val això que res, podem pensar. Hui s’ha instal·lat per part de l’Ajuntament una rèplica de l’històric "Piló", que obstaculitzava el pas als carros cap al carrer Andrades o de la Morca, més tard ja dit calle Doctor Gómez Ferrer, i que tant conegut per la seua característica es va fer.

El "piló i la part estreta del carrer van estar vigents fins que van obrir el carrer i el van al·linear en direcció a la plaça de l’església. Era quan van fer el clavegeram i van asfaltar els carrers a la dècada dels 60 del segle XX.

Però, el piló original no és el que allí s’ha posat, sinò una rèplica, una imitació, que ha donat al poble el veí Vicente Pedrós Puigcerver, mestre jubilat, conegut també com "Vicente Gargoria". El monolit es troba ara junt a la font i pper a completar-se podria posar-se una llegenda que explicara i recordara perquè s’ha posat "el piló" o millor dit la rèplica del piló ahí, perquè recorda l’altre piló de l’antic carreró que comunicava el carrer amb la plaça.

M'agradaria -al respecte de la història del piló- que llegireu aquell article que vaig publicar el 12 de novembre de 2011 amb el títol "Què es va fer del piló..." que feia referència a un article al Canfali de 1987. PUNXEU ACÍ.

Tal com pensava en 1987 i en 2011 segueix pensant ara. SI ALGÚ TÉ ALGUNA FOTO ANTIGA ON ES VEJA CLARAMENT O A MITGES EL PILÓ, PODEU REMETRE-ME-LA AL CORREU: mivisig@gmail.com. SERIA UNA GRAN TROBALLA I D'ACTUALITAT. GRÀCIES.

FONT: Fotos actuals Ajuntament de Gata. Foto antiga, arxiu.

0 comentarios