"Je el piló, je la font" dita popular que ja és història

Algú té alguna foto en la qual es veja clarament el piló?

Com us deia ahir el dia 1 de setembre de 1987 a un article meu publicat al CANFALI MARINA ALTA titulat "Reivindicacions històriques" em qüestionava on estaria el piló i que s’hauria fet d’ell. Seria just reclamar-lo, demanar per ell, saber on està...perquè aquella era una peça històrica per al poble.

Ara 24 anys després seguix valent igual aquella "reivindicació" que deia així i ho pose textualment:

"Fa temps que la gana em porta a vore coses que ja no són, coses que el temps va perdre i la història ha fet desaparèixer, tot això del meu poble. Cal reivindicar-ho, cal fer una crida a tots aquells estaments culturals i polítics que tenen alguna cosa que dir.

Però, encara no he dit el motiu de la reivindicació:

- Jo jugava a la Plaça de l’Església, a marro, a conillets a amagar o a qualsevol joc, i allí al costat estava el piló. Recorde als homes majors, quan passaven per aquell carrer estret, ara desaparegut a causa de civilització de quatre rodes, els cotxes, i dien allò que es va fer famós: "Je el piló, je la font". perquè la font seguia plantada allí, des de sempre, amb la seua heràldica, orgullosa de ser el monument d’un poble, del mue poble, Gata.

Un dia, el piló va desaparèixer, els carrers al voltant es van fer grans, però els gaters, ja no van vore més aquell piló de pedra, símbol de la història d’un poble...podria tornar-se allò que era del poble, al poble...perquè ha format i forma part de una història, la d’un poble."

Aquests eren alguns dels paràgrafs d’aquella publicació. Cal revindicar-lo abans, ara i sempre.

El que sempre he volgut trobar i mai he pogut era una fotografia antiga on apareixca clarament el piló. Per això demane la col·laboració del veïnat, dels gaters, de qualsevol persona, que tinga una foto. Seria, sens dubte, la millor fotografia antiga de les publicades fins ara. Per això, us recorde especialment a aquest article també el meu correu: mivisig@hotmail.com.

FONT: Meu article "Reivindicacions històriques" publicat l’1-9-1987 al Canfali Marina Alta.