Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.488, la del dia 14/5-

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) - 1.488, la del dia 14/5-

(PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA I OBSERVAR MILLORS TOTS EL DETALLS, PUNXANT ACÍ)

Nova imatge antiga i aquesta és de les històriques. Un dels edificis més coneguts de Gata, junt amb l’església, és l’ermita del Santíssim Crist del Calvari. Ací teniu una fotografia feta abans de la guerra civil, entre els anys 1920 i 1936. La té de fons la Fototeca Nacional d’Espanya, a través de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (Ministeri d’Educació, Cultura i Esports).

Pertany la fotografia a l’Arxiu Wunderlich. El seu nº d’inventari és W-01622. Porta per títol: Gata (de Gorgos). La ermita (del Santísimo Cristo) del Calvario. L’autor de la fotografia va ser Otto Wunderlich (1886-1975). Estava feta en negatiu amb el procediment de vidre gelatina.

Observeu per un moment la preciosa imatge. Les capelletes d’abans de la guerra, amb les reixetes, amb els remats diferents als actuals. Darrere els xiprers que hi havia abans de tallar-se i cremar-se tots durant la guerra. Al fons, es divisen bancals de ceps i alguna caseta del Tossalet. Si vegem l’espadanya on es va col·locar la campaneta (1904) veurem que està encara de rajoleta vista. Si vegem la porta de l’interior del pòrtic de l’ermita, veureu com dalt té dos escenes de plafons ceràmics. Podrien ser referents al succés de la Guerra del Francés? o serien del Via Crucis?. Dalt de l’arc de la façana no està, com ara, l’última estació del Via Crucis.

Finalment, una novetat a les fotos antigues de l’ermita. Observeu al cantó esquerre baix. Hi ha com uns escalons, que ben bé podrien ser els d’una creu. Era a la plaçoleta de davant de l’ermita.

*A migdia, podreu veure-la en gran i observar els detalls al màxim.*

FONT: Fototeca del Patrimoni Nacional d’Espanya. Arxiu Wunderlich.

0 comentarios