Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 11.- carrer Signes

ELS NOSTRES CARRERS I PLACES. 11.- carrer Signes

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Un dels carrers més transitats del poble i bresol meu, el carrer Signes és llarg i principia al costat de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil per a trobar-se amb el carrer Doctor Gómez Ferrer. Pel mig es trobarà al carrer de la Lluna que el creua fent quatre cantons; al carre del Sol, que deixa a l’esquerra; a la Plaça Nova, que deixa a la dreta i al carrer Teulada que asoma des de l’esquerra.

Està encarat cap a l’ermita i per això en un temps es digué carrer Calvari. Recorde quan jo era menudet que veíem el castell de focs artificials de les festes del mig del carrer, està encarat.

El carrer no té cap plafó ceràmic religiós, si que té el ròtul antic de l’entrada del poble des de la carretera de València, que es deia abans a la general. El ròtul diu: "Província de Alicante, Partido Judicial de Denia, Pueblo de Gata". I que em digueu de tendes?. Dos tendes de roba i una carnesseria hi ha al carrer.

A nivell històric, el carrer ha tingut quatre noms. Se li deia carrer Calvari. En 1936 es va dir carrer La Pasionaria i des de 1939 carrer Calvo Sotelo. El carrer ja no es va poder canviar fins 1989 que torna a dir-se Signes, com es deia abans, popularment, per ser aquest cognom el de molts propietaris de cases i solars del lloc. Cal dir que en 1956 el rector Don Vicente Llopis Bertomeu fa una instància a l’Ajuntament per poder canviar el nom de Calvo Sotelo per el de Calvari que tenia abans. No se li va fer cas. Pel que va a les seues façanes, en el tram últim cap al carrer Doctor Gómez Ferrer, a la part dreta, trobem cases de porte senyorial, amb balconades i reixes artístiques, que han conservat el legat històric.

A nivell social, és costum que passen quasi totes les processons del poble pel carrer i molts passacarrers camí de la Plaça Nova.

A la composició fotogràfica teniu el carrer buit de cotxes, en una imatge més curiosa, amb els temps que corren, si no és abans d’una processó com la de hui Divendres Sant i es puga aprofitar el moment.

 

Carrer publicats fins ara i que podeu consultar a la columna de la dreta del mur del blog: 1.- Plaça de l’Església, 2.- Carrer del doctor Gómez Ferrer. 3.- Carrer la Bassa. 4.- 5.- Carrer Pare Mulet. 6.- Carrer de la Constitució. 7.- Carrer del Sol. 8.- Carrer de la Lluna. 9.- Carrer Nou. 10.- Carrer Teulada.

2 comentarios

CRONISTA DE GATA -

Gràcies curiosa per corregir-ho. Ja està canviat.

curiosa -

El carrer Signes treu el cap al carrer Doctor Moratal? Croniste, no serà al carrer Doctor Gómez Ferrer??