Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EL DOBLE CEMENTERI GATER REP CENTENARS DE VISITANTS A LES VESPRES DE TOTS SANTS. Repassem els llocs d'enterrament del poble

EL DOBLE CEMENTERI GATER REP CENTENARS DE VISITANTS A LES VESPRES DE TOTS SANTS. Repassem els llocs d'enterrament del poble

Enguany la festivitat de Tots Sants és dimarts i això ha fet que des de divendres passat augmentaren les visites al doble cementeri de Gata, com en la resta de camps sants, seguint els vells costums i tradicions. Aquesta és la NIT D'ÀNIMES seguint les antigues tradicions valencianes, que no la importada festa de Halloween.

Moltes persones han posat els rams a les làpides dels seus èssers volguts i han adornat "l’altra ciutat després de la mort" de la partida Ecles, on descansen els nostres avantpassats. 

Demà, dia festiu, la missa del migdia (12 hores) se celebrarà al recinte del cementeri municipal (part vella). Recordarem més a prop els difunts. 

Però si mirem la vista enrere, veurem encara les quatre parets del que va ser el vell cementeri parroquial, entre els segles XIX i XX, a la falta de la lloma de la muntanyeta del calvari. I per referències i troballes sabem dels altres cementeris al costat de l’església, i la gran necròpolis morisca dels carrers Xaló i carrer La Bassa, principalment.

Entrem més en detalls: la necròpolis musulmana baixmedieval s’ubicava a la mançana de cases que abarquen els carrers Xaló, La Bassa, Duquessa d’Almodóvar, Hostal i part de Roquetes. Les obres a una casa del carrer Xaló van permetre la troballa de les restes d’aquest lloc d’enterrament. Els cristians gaters tenien el seu "fossar" al costat de l’església. Després es va construir el cementeri parroquial que va estar obert des de 1886 a 1932. Del tancament del cementeri parroquial dona compte un inventari dels béns immobles, mobles i utensilis sagrats de la Parròquia de Gata de Gorgos, fet l’any 1945. Aquell dirà que era un cementeri catòlic i inclús posa que les mesures eren de 35 x 32,70 metres.

Una vegada obert el primer cementeri municipal (1932), les famílies van anar traslladant les restes dels seus difunts i a un pou existent al peu de la creu del nou cementeri municipal indica que allí es contenen les restes deixades del cementeri parroquial.

DEMÀ CONTINUAREM AMB MÉS DETALLS SOBRE ELS CEMENTERIS GATERS.

0 comentarios