DOS ANYS SENSE EIXIR AMB PROCESSÓ EL SANT MIQUEL MENUT. LA IMATGE GRAN DEL PATRÓ PRESIDEIX LALTAR MAJOR DE LESGLÉSIA DE LA QUAL ÉS TITULAR. Un hostal i una estació amb el seu nom
La història religiosa de l’església parroquial ens porta a comparar les dues talles escultòriques del patró que celebrem demà. Fins el 29 de setembre de 2019, a la processó de Sant Miquel que es feia normalment, si no plovia, eixia la imatge menuda, ja que la gran no es mou de l’altar major on presideix l’església parroquial de la que és titular.
Antigament es conta que si que va eixir la gran, però pesava massa, es va agrietar i ja no va eixir més. Però, d’on va eixir la imatge menuda, la que processona?.
Ens tenim que remuntar als inicis dels anys 50 del segle XX i lligar-ho amb la història del centenari de l’empresa "Point". Després de la guerra civil, degut a les nombroses dificultats de la postguerra, es desfà l’empresa "Pons, Monfort y Cia" i per a conservar l’empresa, els treballadors s’agrupen en una cooperativa, que portaria per nom COOPERATIVA SAN MIGUEL.
En aquells anys de finals dels 40 i principis dels 50, el grup mana fer la imatge del patró titular de la parròquia i la passeja fins l’església. El carrer on estava la fàbrica pren també el nom del patró. Eixa imatge és la que ix en processó cada 29 de setembre, excepte el 2020 i 2021 a causa de la COVID19, substituïnt a la monumental imatge que presideix l’altar major de l’església parroquial.
Hi ha testimonis gràfics del grup de treballadors, d’aquell "Santmiquelet" regalat pels treballadors a la parròquia, que va deixar també com a testimoni el nom del carrer. Més tard, la cooperativa desapareix i es constitueix per uns pocs anys una nova empresa: "MUEBLES MIMBRE" fins a 1954 en que comença una nova etapa.
Es curiosa la Guia Telefónica de la província d’Alacant d’inicis dels anys 50, on a la relació de telèfons de Gata, trobem la Cooperativa Industrial San Miguel, de articles de vímet ("mimbre") i ens diu "Nuevo ensanche, s/n". Encara no tenia posat el nom de carrer Sant Miquel. Curiós també el nombre de telèfon, el 46.
HOSTAL SAN MIGUEL I E.S. SAN MIGUEL DE GATA
La denominació del patró titular de l’església parroquial apareix a Gata ja amb el nom de l’Hostal que deien "de dalt". Quan passa la nit el conegut pintor Joaquín Sorolla el 13 de gener de 1919, ofereix informació amb les seues cartes on s’allotja: “En Gata sólo hay dos posadas, y tomamos la de San Miguel”. Ens diu l’article de David Gutiérrez Pulido, llicenciat en Història de l’Art i un gran coneixedor de Sorolla i la relació amb Xàbia, que esta posada no es conserva a dia de hui, però sabem que també era coneguda com l’Hostal de Dalt o com a Hotel Bautista Fenoll.
Estava situat a l’actual carrer La Bassa, 75, junt a la Plaça d’Espanya i fou propietat de Bautista Fenoll Angulo conegut com "el Tio Batiste el Sariero". Continua explicant Gutiérrez que "després d’haver sigut hostal, el local passà a ser tenda d’artesania popular per a després ser un bazar. Encara hui la propiedad la segueix regentant un dels descendents d’aquella família que conegué a Sorolla al que li diuen "Pepe l’Hostal".
Finalment, ara ja més recent, en 2021 l’estació de servei gasolinera, al canviar de propietari, se li ha batejat amb el nom de "E.S. SAN MIGUEL DE GATA", en honor al sant patró.
0 comentarios