Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HOMENATGE A L’ALCALDE REPUBLICÀ DE GATA, L’EXILIAT JOSEP FERRÁNDIZ: El parc de la marge dreta del Gorgos (nou vial) porta des d’ara el seu nom

HOMENATGE A L’ALCALDE REPUBLICÀ DE GATA, L’EXILIAT JOSEP FERRÁNDIZ: El parc de la marge dreta del Gorgos (nou vial) porta des d’ara el seu nom

 

(PODEU VISIONAR L’ÀLBUM DE L’HOMENATGE, PUNXANT ACÍ)
Diumenge 3 de març de 2019, fita històrica per a Gata. L’alcalde de Gata durant la II Republica Josep Ferrándiz Ginestar va ser homenatjat posant-li el nom al parc que està junt al nou vial, a la marge dreta del riu Gorgos.
Tota la corporació municipal, per unanimitat, ho havia acordat a maig de 2018. Diumenge es feia efectiu. Al saló de sessions, replet de familiars, amics i coneguts, estaven a més de l’alcaldessa, regidores i regidors, el fill del homenatjat, que porta el mateix nom i cognom que son pare i viu a França, i el veterà polític socialista que inicià les gestions per a obrir-se una comissió de l’Alcalde Ferrándiz, Vicent Font.
L’alcaldessa donava la paraula als portaveus dels grups. Toni Signes descrivia molt emotivament què havia fet Ferrándiz i perquè se li homenatjava, amb un resum que va fer en el seu dia per a la comissió l’escriptora de mare gatera Carme Miquel. Després van parlar els portaveu Jaume Monfort (Podem Gata) i Maite Signes (PP) elogiant la figura de Ferrándiz i destacant la jornada. L’alcaldessa va donar la paraula al fill de Ferrándiz, que agraïa els detalls, i li va obsequiar amb el llibre de Gata, acabant els parlaments Vicent Font, qui havia iniciat la documentació. Magda Mengual, a més, va donar pas a que el públic parlara sobre Ferrándiz, que contara alguna anécdota. Una veïna de Calp, que el seu avi havia caigut en guerra a la Garganta va agrair que gràcies a l’alcalde les restes del assassinat reposaren al cementeri de Gata el temps que va durar la guerra civil. El veterà Miguel Soler, de 92 anys, que també va ser regidor, recordava els moments de l’entrada de "la Pepa" a Gata i l’actuació de l’alcalde i els gaters per a no morir cap gater dins del poble.

Placa d’homenatge

Al parc del nou vial prolongació del carrer Sant Josep, a la marge dreta del riu Gorgos, la comitiva acompanyada per dolçaina i tabalet, van assistir a la descoberta per part del fill de Ferrándiz de la placa homenatge. Des d’ara portarà el seu nom, complint-se així el record de l’alcalde que no va deixar mai que en Gata es matara a cap veí i per això l’església de Gata tenia la façana exenta de noms de persones caigudes al poble en guerra.
La llegenda de la placa diu aixina: "Parc Alcalde Ferrandis. En memòria de José Ferrandis Ginestar qui va ser alcalde de Gata a primeries de la Guerra Civil. En aquest període convuls de la guerra va evitar, amb valentia, que cap veí del nostre poble fóra assassinat per les seues idees polítiques a mans de les brigades creades a tal efecte, anomenades a la Marina com La Pepa, tal com estava passant a la resta de la comarca. Ferrandis es va exiliar a França on va morir. La seua tasca va ser continuada pels alcaldes que el seguiren fins que va acabar la guerra. Gata, a 3 de març de 2019".
  
José Ferrandiz i els seus succesors a l’alcaldia

José Ferrándiz sigué alcalde de Gata entre el 7 de març de 1936 i el 2 de gener de 1937, època molt turbulenta, ja que va viure el colp militar contra la República del 18 de juliol del 36 i com ja s’ha dit "Mai va deixar que al poble es matara als veïns demostrant gran valentia i arriscant la seua pròpia vida". Eixe mèrit es perllogaria als seus dos succesors en l’alcaldia, Francisco Bolufer i Antonio Soler, també referits a la placa homenatge. Després d’aquells fets, Josep Ferrandis tingué que exiliar-se a França, on va morir. Ara ja no està oblidat, quedarà en la memòria amb el nom del parc.

 

0 comentarios