Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

2018: ANY DEL 50 ANIVERSARI DEL TEXT DEL “MISTERI DE REIS”. Crònica dels Reis a Gata ( 1 )

2018: ANY DEL 50 ANIVERSARI DEL TEXT DEL “MISTERI DE REIS”. Crònica dels Reis a Gata ( 1 )

CELEBREM A GATA EL 50 ANIVERSARI DEL TEXT ESCRIT PER ANTONIO SALVÁ ROSELLÓ DEL “MISTERI DE REIS”

GATA DE GORGOS TÉ HISTÒRIA DE REIS DES DE 1913, FA 105 ANYS

EL TEXT ES REPRESENTA EN VALENCIÀ DES DE 1998

ELS ANYS 2015 I 2016 FOU DECLARADA FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL (2015) I PROVINCIAL (2016) DE LA COMUNITAT VALENCIANA

DEMÀ DIJOUS 28, RECOLLIDA DE CARTES A CÀRREC DELS VISIRS REIALS

Encete ací una sèrie de reportatges dedicats a rememorar els 50 anys de reis, el 50 ANIVERSARI DEL MISTERI DE REIS A GATA

El 5 de gener de 2018 el poble de GATA DE GORGOS festejarà el 50 aniversari del MISTERI DE REIS, una festa on s’involucra a tot el poble, on la màgia de la il·lusió es fa realitat. Aquell any de 1968 el mestre Antonio Salvá Roselló li va donar vida als personatges de Herodes i els tres Reis Mags d’Orient. Després de mig segle tot s’ha vist superat, s’ha magnificat i augmentat, convertint-se en la millor representació de la comarca i fora d’ella. En 2015 era declarada Festa d’Interés Turístic Local i a l’any següent passava a ser Festa d’Interés Turístic Provincial.

D’una manera especial, enguany es farà un passe de fotografies antigues de la història dels Reis al poble, que serviran d’homenatge i de repàs a la memòria dels últims 50 anys. Es projectaran en una de les façanes del carrer Doctor Gómez Ferrer, enfront del Bar Martí. Enguany també hi haurà novetats, com el ballet de l’Escola Municipal, o com un cor de xiquets que cantaran nadales al Portal Vivent de Betlem, instal·lat a la Plaça de l’Església.

Però, que li fa a Gata ser uns reis especials?. La posta en escena del MISTERI DELS REIS i tota la fastuositat que l’envolta fa única aquesta representació.

Els prolegòmens arriben el dia 28 de desembre amb l’arribada dels Pages Reials, per a recollir les cartes. La Plaça de l’Església de Gata viu ja el pròxim aconteixement, mentre s’escolten nadales acompanyades d’un xocolatet calentet, que posa a l’abast de mares/pares i infants la comissió de festes.

La vespra del dia de la il·lusió, el 4 de gener de 2018 arribaran, de nou, altres Pages Reials anunciant la vinguda dels Reis al Palau d’hivern del Rei Herodes de Judea. El dia 5 a boqueta nit, quan la llum del dia dona pas a la foscoreta, la lluminositat, la música i la posta en escena serà impressionant com cada anys, com totes les edicions, complint-se així 50 anys d’un text que escenifiquen i teatralizen al màxim tots els actors, tots ells veïns del poble.

Al Palau d’Herodes van apareguent l’escriva, el cortesà, el missatger i el personatge més impactant, HERODES. Allí arriben amb cavalls i amb tota la seua comitiva els TRES REIS D’ORIENT. Un altre personatge apareix en escena, la bruixa, la SIBIL·LA ANEA. Les ballarines fan un paper important.

I tot els espectadors, veïns i visitants, foranis i forasters, es dirigixen cap al Portal de Betlem vivent, com si d’un auto sacramental de l’època mitjeval es tractara, i els Reis a cavall també entre ells. A la Cova prenen protagonisme la VERGE MARÍA, EL NEN JESÚS, SANT JOSEP i els ANGELETS. Un cor d’ells cantarà nadales. Els diàlegs ací són curts, però emociona veure tota la placeta plena de gent, esperen l’acte final, el més espectacular, la BAIXADA DE L’ÀNGEL DES DE LA TORRE DEL CAMPANAR, que avisa per a que s’en vagen per altre camí.

No acaba ací la història d’aquesta festa tan especial a GATA. El repartiment de joguets, regals i paquets, es fan de casa en casa pel sèquit de cada rei. També és tot un espectacle viure-ho i coneixer-ho.

ELS PRECEDENTS DE LA FESTA A GATA

Si ens atenem a la història, als precedents d’aquesta festa, ens anirem 126 any més enllà de la celebració que ara ens disposem a fer.

1913: La iniciativa solidària de la filla del Doctor Moratal, que fou metge i alcalde, iniciada eixe any, va constituir l’embrió dels reis actuals. La jove, degut a la situació econòmica per la que travessava el  poble va recurrir a les famílies pudients de Gata per a recaptar diners i poder repartir entre els necessitats els regals en la nit de l’arribada dels Mags d’Orient. Des d’eixa data el repartiment de joguets pel poble es va imposar com una tradició.

1947: Van començar les representacions dels tres reis. I és una bonica història. La "Penya Recreativa" van decidir fer la cavalcada i recaptar fons per a fer un viatge a la final de la Copa de S.E. El Generalíssim (que hui seria la Copa del Rei) de futbol a Madrid. Jugaven Real Madrid i Espanyol. Però la casualitat va fer que la final es disputara a La Coruña el 22 de juny, amb el resultat de 2 a 0 a favor del Real Madrid, i no a la capital, Madrid. Per tant era molt lluny i tenia la "Penya" més dificultat en anar. Amb els diners recaptats van fer un donatiu a la parròquia. Però com van ser aquells reis?. Molt efusius, molt Reals. En eixa època, els reis ja utilitzaven animals -bé cavalls, bé mules- el pages amb escales pujaven als balcons i deixaven els paquets. El donatiu a la parròquia va ser el començament de l’organització per part de l’església.

Després d’aquell "donatiu" de la Penya recreativa va seguir organitzant la parròquia els Reis a Gata. Els joves d’Acció Catòlica s’encarregaven de repartir els paquets.

Mitjans dels 50-1967: Els joves que pertanyien a la OJE (Organització de Juventuts Espanyoles) organitzaven la festa. Els reis mags arribaven sempre pels Plans i feien la primera parada abans d’entrar a Gata a la caseta del Ti Vicent l’Organiste. Del balcó de l’Ajuntament i dins de l’Església, els Reis van anar a parar a la Plaça d’Espanya. El balcó de Don Julián, aleshores metge i alcalde va ser testimoni de moltes alocucions reials dels joves reis. Els mateixos joves proposen a Antonio Salvá Roselló, que tinguera a bé escriure un text per als Reis. Escriu l’Auto de los Reyes Magos en castellà per a representar-se per primera vegada el dia 5 de gener de 1968.

CRONOLOGIA DE LA REPRESENTACIÓ:

1968: S’estrena en castella l’Auto de los Reyes Magos de Antonio Salvá Roselló. Es sustitueix el balcó per un "palco", encara davant la façana de Ca Don Julián.

1970: passa la festa a l’Avinguda de la Pau. L’Auto es representava en castellà. Sols dos actes: el Palau d’Herodes i la Cova de Betlem.

1992: Passa a representar-se en valencià l’Auto, nomenant-se "Misteri".

1996: S’amplia el Misteri. Es representen dos noves escenes a la Plaça Nova: el Senat Romà i el Poblat de Judea. Sols dura un any el Senat i el poblat poc més, inclús quan estan fent obres de pavimentació a la Plaça Nova, el poblat es fa a la plaça de la Casa Roja. No va resultar, per fred i vent. Estava massa a la intemperie. D’ací passa el Poblat a representar-se a la mateixa avinguda que el Palau d’Herodes, l’Avinguda de la Pau. Un escenari està enfront de l’altre. El poblat a l’altura del cinema i el Palau al lloc de sempre.

1998: Sols un any tingué que suspendre els actes, no així el repartiment de regals i joguets perquè els reis anaven amb "Mercedes". 

Finalment i durant alguns anys més seguits, el poblat i el Palau d’Herodes passen a instal·lar-se a l’Avinguda la Pau. Desapareix l’acte del Senat.

2011: per la crisi es suspén l’acte del poblat.

2015: La representació té per primera vegada declaració de FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC LOCAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA.

2016: Puja de categoria i passa a ser FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC PROVINCIAL DE LA C.V.

Fotos arxiu del veïnat recollides a l’efecte per als 50 anys.

0 comentarios