Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FA UN DIA PRECIÓS DE SANT JOSEP. A Gata van fer falles en 1898 i 1899

FA UN DIA PRECIÓS DE SANT JOSEP. A Gata van fer falles en 1898 i 1899

Hui 19 de març de 2017 fa un sol i un temps esplèndits i això que dilluns plovia més de cent litres. És el dia de SANT JOSEP. A Gata n’hi ha molts que porteu el nom del patriarca, de Josep, home de María. Des del blog felicitacions a tots els Pepe, José i els seus compostos, Pepa i els seus compostos. Als pares per allò del Dia del Pare i als fallers de tot arreu.

Què trobem a Gata referent a Sant Josep?

A l’església parroquial, el sant té una imatge feta per Pepe "El Sastre" pels anys 40 del segle XX. Ocupa el primer altar després del creuer per la part esquerra si mirem des de l’entrada. No se li ha fet mai processó amb aquesta imatge. 

Imatges de Sant Josep també n’hi ha algunes al poble: Hi ha un retaule ceràmic al carrer Nou dedicat a Sant Josep. Es troba a l’altura del número 20 del carrer i té les rajoletes incrustades directament a la paret. Pertany al segle XX i té a la part inferior dreta una signatura de l’autor del retaule, que es presenta amb dotze rajoletes. La imatge mostra al pare de Jesús i al Nen junts. El Nen Jesús està dalt d’una taula de fuster i el sant sosté un pal amb un lliri, donat que el lliri representa la castedat, com ho era Josep "el casto José".

El poble de Gata té un carrer que porta el nom de SANT JOSEP.

A les capelletes del Calvari, a la replaceta, on es poden veure les de la Corona de la Verge, la figura de Sant Josep també està present.

FALLES PER SANT JOSEP A GATA EN 1898 i 1899

La història de Gata també té fites importants referents a SANT JOSEP i a les Falles, que molts desconeixen. 

Ens traslladem a Sant Josep de 1898. Es va fer una falla a Gata i ho contava el diari "El Mercantil Valenciano" el dia de la vespra. La informació me la facilitava Javier Mozas, un expert en la història fallera (www.estudisfallers.org). Recordem aquella cita. No perdau detalls de com està redactada: 

"Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

Podeu veure l’article referent a aquesta informació que vaig publicar a la sèrie del blog "Sabieu...?. PUNXEU ACÍ.

MÉS EFEMÈRIDES AL VOLTANT DEL DIA:

Més arrimat en el temps a l’actualitat, dos fites:

1978: El dia de Sant Josep naixqué el Cor Serrillàs.

1987: Cau el badall d’una campana. Ho publicava al diari Información d’Alacant. El dia de Sant Josep, a l’eixida de missa al volteig de campanes va caure el badall de la tercera campana pel seu tamany. No va produir danys ni materials ni personals.

A la imatge, el retaule ceràmic de Sant Josep al carrer Nou de Gata. 

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas. Diari Información d’Alacant, març 1987.

0 comentarios